info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

23 juni 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 23 juni 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Huwelijk in klassieke stijl

OUDDORP - Hendrik B.M. Stout en Eeuwina Tanis gaven elkaar vrijdag in het voormalige Raad- en Polderhuis in Ouddorp het ja-woord. Een huwelijk in stijl, passend bij de voorliefde van het bruidspaar voor stijlvolle kleding, klassieke muziek en paarden. Dus met koetsjes en met begeleiding van bruidsmeisjes en jonkers. Vanuit het huis van de bruid aan de Havenweg voor het burgerlijk huwelijk in de open koets naar het Raad- en Polderhuis en later voor de huwelijksdienst - geleid door ds. D. Zoet - naar het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Diependorst. Maarten is fysiotherapeut en werkzaam bij Jofib/Koese. Eeuwina volgde de opleiding voor medisch secretaresse, maar is in slagerij Floresteijn blijven werken. Beiden zijn actief als leidinggevende van de jeugdclub HHG Ouddorp. (Tekst: Jaap Ruizeveld/Foto: Wim van Vossen Fotografie

Basisvoorziening Bed, bad en brood

GOEREE-OVERFLAKKEE - Naar aanleiding van de PvdA-motie waarin is verzocht om in afwachting van een definitieve landelijke oplossing met omliggende relevante partijen te overleggen over een basisvoorziening van 'bed, bad en brood' voor uitgeprocedeerde asielzoekers, heeft het college een antwoordreactie verstrekt. Daarin staat dat het Kabinet uiterlijk 1 november van dit jaar een bestuursakkoord wil sluiten met gemeenten over hoe lang de uitgeprocedeerde asielzoekers van genoemde 'bed, bad en brood'-voorziening gebruik kunnen maken. Het Rijk betaalt mee aan de basale opvang. De PvdA had in lijn met de uitspraak van het Europese Comité voor de Sociale Rechten, gevraagd om een standpunt van het gemeentebestuur. Het college schetst in de raadsbrief de landelijke ontwikkelingen en het akkoord dat de regeringspartijen bereikten dat alleen de 5 grote steden en het Groningse Ter Apel nog 'bed, bad en brood' opvang mogen aanbieden. Andere gemeenten moeten stoppen met hun vorm van basale opvang voor de illegalen, tenzij de Raad van State in een lopende zaak anders besluit.

Omleidingen as. weekend tijdens Concert at Sea

OUDDORP - Tijdens Concert at Sea is de N57 op de Brouwersdam afgesloten voor alle verkeer.

De afsluitingen vinden plaats op vrijdag 26 juni van 19.00 uur tot uiterlijk zaterdagochtend 27 juni 4.00 uur en zaterdag 27 juni tussen 12.00 uur tot uiterlijk zondagochtend 28 juni 4.00 uur. Houd rekening met langere reistijd.Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Deze routes lopen vanuit Rotterdam (Stellendam) richting Middelburg via de Grevelingendam over de N215, N59, N256 en N255. Vanuit Middelburg richting Rotterdam wordt het verkeer omgeleid via de N59 en N215. Ook de parallelweg aan de binnenzijde van de Brouwersdam is op genoemde tijdstippen afgesloten. Hier is alleen bestemmingsverkeer mogelijk. Doorgaand verkeer wordt geadviseerd te reizen via Roosendaal en Bergen op Zoom (A17/A4/A58). Houd rekening met een langere reistijd van ongeveer 45 minuten. Vanwege de komst van de concertbezoekers verwacht Rijkswaterstaat dat het vrijdagmiddag reeds vroeg druk wordt op de wegen naar Zeeland.

Presentatieavond

MIDDELHARNIS - Op donderdag 25 juni 2015 is er in bestuurscentrum het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis een presentatieavond voor de leden van de gemeenteraad. Belangstellenden zijn hierbij welkom. Aanvang van de avond is 19.30 uur. Tijdens deze avond wordt er informatie gegeven over eilandmarketing en de ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie. De avond kan ook op afstand worden gevolgd op de website: www.goeree-overflakkee.nl/videoverslagen.

Psalmboek verloren

NIEUWE-TONGE - Op woensdagavond 17 juni is er iemand in de omgeving van Nieuwe-Tonge een zwart psalmboek met rits en duimgrepen verloren. De vinder kan contact opnemen met 0187- 611933.

Goereese Portdagen zowel sfeervol als succesvol

Wethouder Gerrit de Jong en voorzitter Esther Breen heffen een glas Port bij het zojuist onthulde informatiebord. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE – Het toch al fraaie en historische hart van het stadje Goedereede schitterde afgelopen vrijdag en zaterdag nóg meer. De Goereese Portdagen werden er gehouden en dat betekende twee dagen lang een straatbeeld waarin je je in lang vervlogen tijden waande. Waar je je ook begaf in het stadje, het merendeel van de Goereeërs die je tegenkwam liep in klederdracht, terwijl wijnvaten, pakken stro en visnetten her en der verspreid de historische sfeer nog meer versterkten. Maar waar Goeree zeker ook in schitterde was de saamhorigheid waarmee het overgrote deel van de woongemeenschap haar 'Goeree zijn' uitstraalde, als één grote familie. Na een succesvolle start vorig jaar werden de Goereese Portdagen nu voor de tweede keer gehouden, maar nu voor 't eerst in combinatie met Havendag junior, zodat ook de kinderen nauw bij het evenement betrokken waren.

Door Hans Villerius

Vrijdagmiddag vond de officiële opening plaats. Van diverse scholen van de kop van het eiland waren de schoolkinderen toen al actief met Havendag junior. Twee weken daarvoor, voorafgaand aan de Menheerse Havendag, was daar ook al een Havendag junior. Eenzelfde opzet, maar nu toegespitst op Goedereede, was er vrijdag voor de schoolkinderen alhier. Een educatief programma waarin op aansprekende wijze, speels en beeldend, ingegaan werd op diverse aspecten van het Goereese verleden en dat verwerkt was tot lesstof voor de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis, Taal en Rekenen. En met activiteiten als vloedplanken plaatsen, visnetten boeten, vlaggentaal lezen, gedichten schrijven, een rekenopdracht maken die te maken had met de grote vangst portvaten die de Goereese vissers in 1918 deden. De Havendag junior vormde in Goedereede onderdeel van de Goereese Portdagen, georganiseerd door de Stichting Goereese Portdagen, en mede mogelijk gemaakt door het Cultureel Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Terwijl beiaardier Jan Bezuijen vanaf torenhoogte 'What shall we do with the drunken sailor?' en andere toepasselijke kinderliedjes naar beneden liet klingelen en de kinderen rond de haven bezig waren met hun Havendag junior opdrachten, arriveerde wethouder Gerrit de Jong om de Goereese Portdagen te openen. Dat deed hij door samen met Esther Breen, voorzitter van de Stichting Goereese Portdagen, een informatiebord bij de haven te onthullen dat in korte schetsen ingaat op de geschiedenis van Goedereede.

Lees verder op pagina 3.

Agenda

Zaterdag 20 juni

ACHTHUIZEN – Tweedehands kledingverkoop. Schaapsweg 25. Van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tweedehands kledingverkoop. Dameskleding, kinderkleding, schoenen en accessoires. Opbrengst gaat naar goede doelen: Carina Saarloos in Mali(www.carinainmali.nl) en stichting MMI(www.mmint.nl).
OOLTGENSPLAAT - Repaircafe Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van artikelen uit grootmoederstijd. Gratis koffie/thee. Groeneweg 35, tel. 0187-651638.
NIEUWE-TONGE - Jaarmarkt Hersteld Hervormde Gemeente, vanaf 9.00 uur tot 15.00 uur in en rondom het kerkgebouw aan de Westdijk 37. Met onder meer antiekveiling en roofvogeldemonstraties.
OUDDORP – Kringloopmarkt door de Doopsgezinde Gemeenten in de ring van Ouddorp van 8.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Uurtje zingen in de Doopsgezinde Kerk. 19.30 uur tot 20.30 uur.
MIDDELHARNIS - Zomermarkt, van 9.30 tot 15.00 uur op het plein van de Prins Maurits.

Woensdag 24 juni

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD – Wandeltocht Eben-Haëzerschool. Twee routes: ca. 3 en 10 km. Inschrijven kan vanaf 18.15 uur, de start is om 18.30 uur. De kosten zijn € 2,- per persoon. Start: Blauwe Distelstraat 31.

Donderdag 25 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 26 juni

OUDDORP – Hervormde Kerk. Zangavond met medewerking van Christelijk gemengd koor "Jeduthun" o.l.v. Jan Wisse en Christelijk Jong Gemengd Koor "Marcando" uit Nieuw Lekkerland. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Voorverkoop tweedehands kleding voor Jaarmarkt. Van 16.00 tot 20.00 uur bij kerkgebouw Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2.

Zaterdag 27 juni

NIEUWE-TONGE – Rommelmarkt Hervormde Gemeente. Aanvang 9.00 uur in en rond Hervormd Centrum Elim.
DIRKSLAND – Jaarmarkt met grote rommelmarkt, rondom het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2. Van 9.30 tot 15.00 uur.
NIEUWE-TONGE - De Eerste Flakkeese Vogelvereniging houdt een Zomerclubmiddag op zaterdag 27 juni a.s. van half twee tot ongeveer half vijf, op het terrein bij de fam. Nijssen, Groeneweg 35 te Nieuwe Tonge.
MIDDELHARNIS – Open Diektuun. Opening 13.00 uur verder tot 16.00 uur activiteiten. Ingang naast het Diekhuus.
OUDDORP – Kringloopmarkt RTV SLOGO op Dorpstienden. www.rtvslogo.nl
OUDDORP – Zomeravondzang door Christelijk Ouddorps Mannenkoor. Aanvang 19.30 uur in de loods bij Bloemenhandel Klepper aan de Oudelandseweg 27.
OUDE-TONGE – Open schuur Familie Houweling, Langeweg 41a.
STELLENDAM – Goede Spullen Markt bij Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat. Aanvang 9.30 uur.

Donderdag 2 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 19.00 uur. Jan Bezuijen voor en met kinderen van groep 7 en 8.

Vrijdag 3 juli

NIEUWE-TONGE – Bingo-avond. Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 4 juli

MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS - Straatverkoop Oost Voorgors van 9.00 tot 15.00 uur.STELLENDAM - Open Imkerijdag & Grote Boerderijfair met oude ambachten en live schapen scheren.; za 4 juli; 9.30-15.30; Theetuin Landwinkel Keizer Damweg 1a in Stellendam;
DIRKSLAND Schuurverkoop ten bate van zending Gereformeerde Gemeenten van 10.00 tot 15.00 uur. Rommelmarkt, 2e hands kleding en meer dan 1500 boeken Watertoren 13 te Dirksland (bedrijventerrein Watertoren)

Gemoedelijkheid in historische sfeer

Voor jong en oud gezellig vertier tijdens de Goereese Portdagen. Foto's: Hans Villerius

Vervolg van de voorpagina

Bij de opening van de Goereese Portdagen complimenteerde wethouder Gerrit de Jong de organiserende stichting voor het op poten zetten van dit evenement. "De stad Goedereede zit vol allure en krijgt hiermee aandacht die 't ook verdient!"

De wethouder vond het goed gekozen om 'Port' aan deze dagen te verbinden. "Het is het oudste Nederlandse woord dat 'haven' betekent en past dan ook geheel bij de Havendag junior. Daarnaast komt het voor in de betekenis van 'poort', 'doorgang' of 'voortgaan' en dat verwijst naar de stadspoorten die Goedereede in het verleden gehad heeft. Maar ook is Port een drank die hier in 1918 door de Goereese vissers in grote hoeveelheden aan land is gebracht. In meerderlei betekenis is 'Port' dan ook verbonden aan de historie van Goedereede." Ook de combinatie van de portdagen met de Havendag junior juichte De Jong toe en hij zinspeelde erop dat Havendag junior in de toekomst ook op andere plekken op het eiland gehouden kan worden.
Bij de afsluiting van het openingsprogramma, in de Toren van Goeree, waren er ook complimenten terug, van de Stichting Goereese Portdagen richting de gemeente. "De gemeente investeert in cultuur en educatie en als culturele instelling kun we daar veel mee bereiken. Dat willen we jullie nu dan ook graag laten zien!", zo sprak Desirée van Halewijn namens het stichtingsbestuur, die aangaf dat ook het deze middag onthulde informatiebord dankzij de gemeente kon worden gerealiseerd. "We hopen met alle betrokken partijen en de vele vrijwilligers de Goereese Portdagen tot in lengte van jaren te mogen blijven organiseren. Proost!"
Wat deze en de volgende dag volgde, was een programma waarin Goedereede gebruik maakte van het eigene van het stadje. Geen braderieachtig festijn, maar gemoedelijkheid in historische sferen, met onder andere een gezamenlijk ontbijt, kinderspelen, een carillonwedstrijd en optredens van een shantykoor en van de eigen toneelclub 'De Klokkedieven'.

Rectificatie geslaagden Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits

Vorig week was er bij de publicatie van de geslaagden van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits, door een technische onvolkomenheid een gedeelte weggevallen. Hieronder volgen alsnog de ontbrekende geslaagden.

VMBO, gemengde leerweg

Corieneke Bechtum, Dirksland; Mirjam de Blok, Dirksland; Corstian Blokland, Melissant; Sjanine Breen, Ouddorp; Suzanne Breukel, Stellendam; Christian van Dam, Dirksland; Claudia Gaarkeuken, Middelharnis; Niels van der Groef, Middelharnis; Janine Jelier, Middelharnis; Gijsjan Kalle, Dirksland; Lonneke Koole, Achthuizen; Jasmijn Koppenaal, Dirksland; Anneloes Looij, Middelharnis; Jonathan Meijer, Goedereede; Alinda de Rooij, Sint Philipsland; Jonathan Tanis, Ouddorp; Juultje Tieleman, Dirksland; Olaf Tillema, Sommelsdijk; Matthijs van der Veer, Dirksland; Elsemarie de Visser, Dirksland; Kyra van der Weele, Nieuwerkerk;

MAVO

Harmen Appelman, Dirksland; Corine de Bakker, Scharendijke; Hilde Bal, Bruinisse; Sanne Berrevoets, Bruinisse; Laurens-Jan Besuyen, Dirksland; Siemon Bezuijen, Ouddorp; Bas de Blok, Stellendam; Gerda Boer, Sommelsdijk; Naomi Boot, Nieuwerkerk; Douwe Boot, Scharendijke; Joyce den Braber, Oosterland; Nicole Breen, Ouddorp; Monica van Brussel, Dirksland; Marien van Dam, Middelharnis; Thomas Dekker, Middelharnis; William Dijkgraaf, Melissant; Jacoline Duim, Ooltgensplaat; Anne Fleur van Es, Dirksland; Daimen Flikweert, Nieuwerkerk; Armin Geense, Sint Philipsland; Julia Geuze, Oosterland; Jochem van der Graaff, Dirksland; Matthijs Grinwis, Ouddorp; Jan Grinwis, Ouddorp; Jonna Grootenboer, Dirksland; Juliet Hamelink, Sommelsdijk; Natasja den Hertog, Bruinisse; Wiljam Hoek, Middelharnis; Rose-Lynn Hogchem, Middelharnis; Jaco Hollaar, Middelharnis; Marsha van Holten, Numansdorp; Esther van Horne, Ooltgensplaat; Damaris Jobse, Oud Vossemeer; Eline Joziasse, Bruinisse; Mirthe Kaat, Poortvliet; Femke van Kampen, Bruinisse; Ernst-Jan Kardux, Dirksland; Jonna van Kempen, Dirksland; Dianthe Kempeneers, Sint Philipsland; Jesse Kieviet, Dirksland; Nicole Kieviet, Dirksland; Levi van Klinken, Nieuwerkerk; Niels van Leeuwen, Middelharis; Albert Leijdens, Melissant; Tamara van der Linde, Stellendam; Margot Lindhout, Zierikzee; Judith Lodder, Sommelsdijk; Mirthe Lugtenburg, Dirksland; John Luijendijk, Sommelsdijk; Renda van der Made, Middelharnis; Jacobine Meerman, Bruinisse; Jorn Mierop, Sommelsdijk; Benjamin Moerland, Bruinisse; Ilona Mollema, Stellendam; Manon Muller, Bruinisse; Geert-Jan Naberman, Goedereede; Denise van Noordenne, Sommelsdijk; Wilke Onderdelinden, Middelharnis; Fabiënne van Opijnen, Bruinisse; Yoni van Os, Sommelsdijk; Roel Parhan, Achthuizen; Lennard Plas, Stellendam; Jasmijn van Popering, Sint Annaland; Naomi van Rossum, Melissant; Elleke Saarloos, Ooltgensplaat; Jeanine Slootmaaker, Nieuwerkerk; Myrthe van der Stoep, Oosterland; Robin Stolk, Goedereede; Julian Stouten, Oosterland; Jaap Stouten, Bruinisse; Willemiek van Strien, Nieuwe Tonge; William Tieleman, Sommelsdijk; Ralph van Velzen, Ouddorp; Judith Verhage, Dirksland; Robin de Vogel, Ouddorp; Alain de Vrij, Middelharnis; Luuk Vroegindeweij, Sommelsdijk; Gijs Vroegindeweij, Achthuizen; Rosanne Vroegindeweij, Middelharnis; Sarah Willebrand, Middelharnis; Bart Zwalua, Sint Maartensdijk.

KunstReis naar Stedelijk Museum Amsterdam

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 4 juli gaat KunstReis per luxe touringcar naar het Stedelijk Museum te Amsterdam met de tentoonstelling 'De oase van Matisse'.

Inclusief busreis, koffie met gebak aan de Amstel en lezing in de bus door docent kunstgeschiedenis Esther Kranendonk, is de prijs € 33,50. Dit is exclusief entree € 20,00. Met een Museumkaart betaalt u € 5,00 entree.

Vertrekschema:

Ouddorp busstation Preekhillaan 7.15 uur; Zierikzee busstation Grachtweg 7.45 uur; Oude-Tonge busstation 8.15 uur; Schaapsweg 8.25 uur; Heinenoord busstation 8.45 uur. Tussen 18.00 en 19.00 uur is men weer thuis. Aanmelden het liefst via email: info@kunstreis.eu. Zie ook www.kunstreis.eu 06-21913954.

"De oase van Matisse" is de grootste tentoonstelling van Henri Matisse ooit in Nederland. Met meer dan 100 werken is het bovendien een van de meest omvangrijke tentoonstellingen in de geschiedenis van het Stedelijk. Matisse is een van de grondleggers van de moderne kunst. Het fauvisme van omstreeks 1905, waarvan Matisse als leider wordt beschouwd, is de eerste moderne kunststroming van de twintigste eeuw.

'Mijn schilderkunst richtte zich eerst op het donkere gamma van de meesters die ik in het Louvre bestudeerde. Daarna werd mijn palet lichter. Invloed van de impressionisten, neo-impressionisten, Cézanne'- Henri Matisse

Jaarmarkt Dirksland

DIRKSLAND – Zaterdag 27 juni wordt er een jaarmarkt met grote rommelmarkt gehouden rondom het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, aan de Mozartsingel 2 te Dirksland. De markt begint om 9.30 en eindigt om 15.00 uur.

Er is een ruime hoeveelheid aan boodschappen te koop, zoals fruit, groenten, aardappelen, vis, rollades, noten, ijs en gebak. Ter plaatse worden er kruukplaetjes gebakken. Op het terras kan genoten worden van koffie, frites en snacks, gebakken vis (kibbeling) en diverse broodjes.
Naast de grote rommelmarkt is er een boekrestaurateur aanwezig om uw boeken of tijdschriften in te binden of te restaureren. Verder worden er nieuwe en tweedehands boeken verkocht. Ook is er een professionele messenslijper aanwezig. Deze slijpt uw (ketting)zagen, beitels, bijlen en alle soorten messen. Breng al uw te slijpen spullen mee!

Er is ook een reparatieafdeling. Hier kunnen fietsen, huishoudelijke apparatuur, lampen en snoeren worden gerepareerd. Uw (elektrische) fiets toe aan een schoonmaakbeurt? U krijgt hem weer als nieuw mee!

Ook is er een ruime sortering woondecoratie, bloemstukjes, sieraden, mooie fotokaarten en kaart maak spullen te koop

Voor de kinderen is er een kleedjesmarkt. Jullie kunnen onder begeleiding een echt schilderij maken en/of sierflesjes decoreren met allerlei leuke materialen.

Rondleiding kerk

Nieuwsgierig wat er 's zondags allemaal in het kerkgebouw gebeurt? Om 11.00 uur zal een rondleiding worden verzorgd door de kerk. Tijdens deze rondleiding zal worden uitgelegd hoe de zondagse eredienst verloopt en hoe de andere kerkelijke activiteiten in en rondom het kerkgebouw zijn plaats krijgen. Ook kunt u een kijkje nemen bij het kerkorgel, dat zal worden bespeeld. Van harte welkom!

Voorverkoop tweedehands kleding

Vrijdag 26 juni wordt er van 16.00 tot 20.00 uur een grote voorverkoop van tweedehands dames-, heren- en kinderkleding gehouden met daarbij tassen/riemen/sjaals/schoenen en ook hoeden van Crea Veertje.

Hulpverleners

Woensdag 17 juni 2015 was ik betrokken bij een groot ongeluk op de N59 nabij Den Bommel. Het is daarom dat ik middels een ingezonden brief mijn dank wil betuigen aan de hulpverleners.
De afgelopen jaren zie je steeds meer in de krant dat hulpverleners worden mishandeld, uitgescholden of belemmerd in het uitvoeren van hun werk. Wanneer je weer een artikel leest over deze feiten, grijpt het wel aan, maar is er al gauw de neiging dit voor kennisneming aan te nemen.
Nu ik deze verschrikkelijke ervaring zelf heb ervaren en wonder boven wonder het kan na vertellen wil ik middels deze brief iedereen er op wijzen wat deze mensen dagelijks moeten mee maken. Het ter plaatse komen bij een ernstig ongeluk, en het leed en de chaos te zien die daardoor ontstaan is, grijpt enorm psychisch aan en is ook eigenlijk niet met woorden te bevatten.
Ik zelf heb buiten de materiele schade geen lichamelijk letsel op gelopen. Hierdoor heb ik met mijn volle bewustzijn mee mogen maken hoe de hulpverlening in elkaar zit en wat ze wel niet betekenen voor ons wanneer de nood het hoogst is.
Daarom is het onbegrijpelijk dat er nog steeds dergelijke dingen in de krant staan over agressie tegenover hulpverleners.
Mijn dank gaat uit naar alle hulpdiensten die ter plaatse aanwezig waren, maar ook aan de hulpverlening in zijn algemene vorm over de hele wereld.
Laten we deze mensen respecteren en stilstaan bij wat zij dagelijks moeten mee maken.

Simon van `t Hoff
s.hoff3@chello.nl

Groepslessen Okidoggy overgenomen door GO Dog

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hondenschool Okidoggy stopt met het geven van groepslessen. Na jarenlang les te hebben gegeven, vindt eigenaar Angelique Herrebrugh het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ze gaat zich richten op twee nieuwe Okidoggy projecten, daarover wordt later dit jaar meer bekend gemaakt. Vanaf heden worden de groepslessen van Okidoggy overgenomen door GO Dog. Drijvende kracht achter GO Dog is Esther Hofman. Ze volgt de opleiding 'Gedragstherapie bij honden' bij Dogvision, instructeur is ze al geruime tijd. Belangstellenden kunnen komen kijken bij een training. Bel voor meer informatie naar 06-11997509 of kijk op de website www.godog.nl.

CD-presentatieavond Mannenzang

DIRKSLAND - In de Horvormde kerk van Dirksland wordt vrijdag 26 junie de cd presentatieavond van stichting mannenzang Goeree-Overflakkee gehouden.

Nu worden ook de vrouwen en kinderen verwacht om zo met elkaar de psalmen en gezangen te zingen. Er zal een meditatie verzorgd worden door Ds. C. Gielen.
De muzikale leiding is in handen van Corné de Geus en deze avond zal het orgel bespeeld worden door de bekende organist Pieter Heykoop.
Het geheel vindt plaats in de Hervormde kerk van Dirksland en zal om 20.00 uur aanvangen.
Er zal een collecte worden gehouden voor de Bond tegen het vloeken.
Aan het einde van de avond kunt u de nieuwe cd, welke € 12,50 per stuk kost, mee naar huis nemen om daar verder te kunnen luisteren naar alle opgenomen psalmen en liederen.

OOLTGENSPLAAT - De jaarlijkse ledenvergadering van CBS 'De Hoeksteen' zal worden gehouden op woensdag 24 juni in CBS 'De Hoeksteen', Pieter Biggestraat 11. Aanvang van de ledenvergadering is om 19:30 uur. De zaal is open vanaf 19.15 uur.

Mariniers trainen vanuit Marina Stellendam voor roei-evenement naar hartje Londen

Vertrek van de sloep “De zwarte duivels”.

STELLENDAM – Ruim 80 mariniers sloegen vrijdag hun tenten op bij de jachthaven Marina Stellendam voor één van hun trainingsweekends als voorbereiding op het speciale roei-evenement dat van 5 tot en met 12 september tussen Rotterdam en Londen gehouden wordt. Een tocht in sloepen die de manschappen (Dutch Marines Rowing Challenge) voert van het vertrekpunt onder de Erasmusbrug in de Maasstad over de Noordzee naar Vlissingen. Vandaar wordt de oversteek gemaakt naar Sheerness. Onderweg worden de twee drukste scheepvaartroutes ter wereld gepasseerd. Vanaf Sheerness wordt er over de Thames richting Londen geroeid tot aan de Tower Bridge. Bij elkaar een afstand van 350 kilometer. Als kers op de taart wordt op zaterdag 12 september dan ook nog met alle sloepen meegedaan aan de spectaculaire Great River Race.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Een monstertocht. Een krachtsexplosie. Wat drijft de mariniers om weekeind na weekeind op diverse locaties in het land bij elkaar te komen om te trainen? Om dat te weten te komen moet je een dag de verrichtingen van de mariniers volgen. Daarom meldde ik me op de afgesproken tijd bij het tentenkamp van de Dutch Marines Rowing Challege op de jachthaven Marina Stellendam. Overigens komen de mariniers in deze voorbereidingsfase nog één keer terug naar Stellendam. Dat is in het weekeind van 31 juli -2 augustus. Dat Stellendam als een unieke locatie wordt gezien, is niet zo verwonderlijk. Immers, de roeiers kunnen vanuit de binnenhaven direct gebruik maken van het Haringvliet en als het in het schema past ook vanuit de buitenhaven via het Slijkgat richting Noordzee koersen.

De mariniers poseren met DCMR-shirts in één VAN de tenten.

Ondersteunen

Uiteraard de ultieme vraag: "Waarom roeien jullie?" De mariniers zijn duidelijk in hun beantwoording: "Wij roeien voor onze maten en hun familieleden. Het werk van mariniers gebeurt vaak in anonimiteit. Krijgt beperkte waardering". Johan Monster, die in afwachting van de terugkeer van twee sloepen even een controle uitvoert, zegt: "Wanneer collega's tijdens de uitoefening van hun plicht het hoogste offer geven, dan komt dat hard binnen. Bij terugkomst van uitzendingen komt de verwerking van hetgeen zij hebben gezien en meegemaakt. Ondanks alles zullen zij blijven doorgaan met Verbondenheid, Kracht en Toewijding. Het zijn kernwaarden van het Korps Mariniers. Met velen gaat het goed. Anderen krijgen een terugslag. Dat kan soms pas na vele jaren tot uiting komen. Zij raken dan alsnog in de problemen bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Wij kunnen onze maten ondersteuning bieden. Zie het als praktische support. Zij verdienen het."

Sponsors

"Met de roeitocht halen wij geld op voor onze oud-mariniers. Er is een uitgebreid sponsoringstraject. Men kan zich als donateur melden. Het is fijn dat ook veel particulieren inhaken en kleine bijdragen storten. Immers, vele kleintjes bij elkaar leidden ook tot een fantastische score. De grote ondernemingen en bedrijven, dat is logisch, kunnen wij niet missen. Hun sponsoring betekent de drijvende kurk." Ook deze middag was er weer de overhandiging van een cheque. Vroom Offshore schonk 1000 euro.

Roulatiesysteem

Johan Monster controleert 'zijn' sloep. Over een half uur zullen in totaal acht mariniers in de sloep plaatsnemen voor vertrek. Hun aandeel in het roei-roulatiesysteem. Twee uur op en vervolgens vier uur af. Anders gezegd: twee uur continu roeien. Ook in de avond en de nacht wordt over het Haringvliet geroeid. Aansluitend vier uur rusten op veldbedden in de tenten en dan opnieuw in actie. Alles aan boord gebeurt met grote nauwkeurigheid en discipline. Op commando kan een individuele roeier even eten en drinken. Dan gaat zijn roeispaan omhoog. Anderen roeien door. De koers wordt stevig vastgehouden. Het tempo ligt hoog. Gemiddeld wordt per uur tussen de 10 en 12 kilometer afgelegd. Na 2 uur terug naar de binnenhaven en volgt de aflossing. Onafgebroken wordt het programma herhaald.

Zwarte duivels

Marinier Monster wijst niet alleen op stickers met namen van grote bedrijven die hun steun aan de DMRC-inzet verlenen, maar in het bijzonder op de naam van de sloep 'De zwarte duivels'. Weet je waar die naam op duidt? "In de meidagen 1940 van de Tweede Wereldoorlog hebben onze mariniers zich - bij de Rotterdamse bruggen - meer dan heldhaftig ingezet om de Duitsers te weerstaan. Hun moed en strijdvaardigheid waren zo krachtig, dat de bezetters spraken van 'Die Schwarze Teufel'. Een blijvende herinnering die wij koesteren."

Kameraadschap

Perfect getimed in het schema worden de aflossingen weer uitgevoerd. Met permissie van Leo Dorland kan ik ook een kijkje nemen in de tenten bij de rustende mariniers. Een foto maken is geen probleem, maar dan wel als het DCMR-shirt hun torso siert. Ze komen uit alle landstreken. Als gold het de musketiers, het is een eenheid. Ze gaan voor elkaar door dik en dun. Een kameraadschappelijke sfeer die je al direct proeft. En voor het thuisfront is er de wetenschap: zondag zijn man, vader of vriend immers weer thuis. Sloep-roeien is een eeuwenoude maritieme basisvaardigheid. Het is uniek. Het combineert teamwork met doorzettingsvermogen en amfibische inzet.

Begeleiding

Tenslotte nog iets over de contacten met de Koninklijke Marine. Tijdens de Kanaal-overtocht, maar soms ook bij trainingsmomenten, krijgen de mariniers ondersteuning van het grote marineschip Zr. Ms. Johan de Witt. Het in bruikleen krijgen van sloepen en het faciliteren van accommodaties zijn die waardevolle contacten waarin de Marine de DMRC direct helpt. In totaal zullen er in september negen sloepen richting Londen varen.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdagmiddag 13 juni bracht het promoteam van Goeree-Overflakkee een bezoek aan Rotterdam om Goeree-Overflakkee te promoten en onder de aandacht te brengen van het winkelend publiek. Het promoteam werd hierbij ondersteund door diverse zangkoren van Goeree-Overflakkee die een spectaculaire en muzikale flashmob uitvoerden op de trappen van de Rotterdamse Koopgoot.

De zangkoren Advendo, Excelsior, Shantykoor Op volle kracht, Het Flakkees Piratenkoor, Roll Around en de kinderkoren Hum! en Pops zongen onder leiding van dirigent Meike Warmoeskerken het nummer 'Iedereen is van de wereld' van The Scene. De flashmob trok uiteraard de aandacht van veel mensen. Direct na de flashmob spraken de leden van het promoteam de omstanders aan om hen meer te vertellen over het doel van de flashmob en natuurlijk over Goeree-Overflakkee. De Rotterdammers kregen, in ruil voor hun contactgegevens, uiteraard ook een duurzame goodie bag met informatie over het eiland Goeree-Overflakkee en een lokale lekkernij.

Vrijwilligers

Het promoteam van Goeree-Overflakkee bestaat uit ongeveer 25 vrijwilligers, in de leeftijd van 15 tot 72 jaar. Allemaal enthousiaste en representatieve mensen die op Goeree-Overflakkee wonen. De promoteamleden bezoeken diverse evenementen en activiteiten met als doel om de naams- en plaatsbekendheid van Goeree-Overflakkee te vergroten. De oprichting van het promoteam is in het kader van een maatschappelijke stage en het vullen van het praktijkportfolio, samen met leerlingen van diverse scholen op Goeree-Overflakkee tot stand gekomen. Het promoteam wordt in het kader van EilandMarketing gefinancierd door de gemeente Goeree-Overflakkee en door diverse ondernemers.

Opbrengst collecte epilepsiebestrijding

HERKINGEN - De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Herkingen € 226,67 opgebracht.

De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.
Van 8 tot en met 13 juni gingen in heel Nederland ruim dertigduizend vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Epilepsiefonds. Geld voor de epilepsiebestrijding is hard nodig.
Naast het subsidiëren van onderzoek en het geven van voorlichting, organiseert het Epilepsiefonds vakanties voor mensen met epilepsie. "Hebt u de collectant gemist? Maak dan een bijdrage over op giro 222111 (IBAN: NL83 INGB 0000 2221 11) ten name van het Epilepsiefonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van twee euro).: Het Epilepsiefonds is alle collectevrijwilligers dankbaar en iedereen die heeft gegeven aan de collectant.

Hit op Facebook: De Melkweg boven Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen vrijdag werd op de Facebook-pagina Eiland Goeree-Overflakkee, die is opgezet vanuit de Eilandmarketing, een foto geplaatst van de Ouddorpse vuurtoren. Het speciale aan deze foto is dat de Melkweg zichtbaar was boven de vuurtoren. De foto werd meteen een enorme hit op Facebook: op het hoogtepunt kwamen er wel 400 likes per uur bij. In totaal heeft de foto inmiddels zo'n 5000 likes gehaald, is door bijna 400 personen gedeeld en door vrijwel 100.000 mensen gezien!

Deze foto van de Melkweg, gemaakt bij de vuurtoren van Ouddorp, heeft fotograaf Sander Poppe begin juni gemaakt tijdens een heldere nacht. Hij legt uit hoe de foto tot stand is gekomen: "Er zijn in Nederland nog maar een paar plaatsen te vinden waar je de Melkweg kan fotograferen. Dit komt voornamelijk door het vele 'restlicht' in ons land. Het licht van steden en snelwegen maakt het lastig om de Melkweg te fotograferen. Donkere plekken met een weids uitzicht zijn spaarzaam in Nederland. In de omgeving van het Zeeuwse Oostkapelle, de kop van Goeree en op Texel en Terschelling is het wel mogelijk om de Melkweg vast te leggen. Verder heb je een kraakheldere nacht nodig en een beetje geluk."

"De foto bestaat uit twee delen. Het voorste deel is de vuurtoren. Deze is gefotografeerd met het laatste avondlicht en alles scherp. De sterren zijn veel later vastgelegd, midden in de nacht. Al die tijd stond de camera op een statief op één vaste plek. Op deze manier bestaat de mogelijkheid om de foto's eenvoudig samen te voegen." Voor de fotograaf telt één ding tijdens zo'n nacht: "Geduld is een schone zaak."

Sander Poppe (1984) is een professionele landschapsfotograaf, hij woont in de Alblasserwaard. Als geboren Zeeuw komt hij graag aan de kust. In september komt zijn tweede boek uit, dit keer over 'De Zuidelijke Eilanden'. Dit boek is te bestellen op www.de-zuidelijke-eilanden.nl

De Facebook-pagina Eiland Goeree-Overflakkee bestaat nu inmiddels een half jaar en heeft meer dan 4000 fans. Er verschijnen mooie beelden op van natuur, gebouwen en evenementen op ons eiland. De populairste foto's tot nu toe waren van de flamingo's bij Battenoord (Fons Kern), Tulpen bij Oude-Tonge (Johan Brouwer), de Melkweg boven de Ouddorpse Vuurtoren, en Dirksland Sas (beide Sander Poppe). De pagina is te bereiken via www.facebook.com/GoereeOverflakkee.

Woningkopers kiezen voor rustige en veilige omgeving

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op raadsvragen over de herkomst van bewoners van de nieuwbouwwijk Nieuwe Gooye in Dirksland en kopers van woningen in het project Nieuwe Oostdijk in Goedereede, heeft het college een informatieve reactie verstrekt aan de hand van een onderzoek dat de projectontwikkelaar hiervoor heeft uitgezet. Estate Invest stelt dat uit inventarisatie blijkt dat voor beide projecten ongeveer 20 procent van de kopers afkomstig is van buiten de eilandgemeente Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Kopers hebben niet één specifieke reden om over te gaan tot de aankoop van een woning in één van deze projecten. Het is een combinatie van meerdere redenen. Een deel van de kopers, van buiten de gemeente Goeree-Overflakkee, gaf aan dat de huidige woonomgeving niet langer als prettig werd ervaren. Het betrof hier in hoofdzaak bewoners uit de Metropool-regio Rotterdam/Den Haag. Als achterliggende redenen stellen zij dat dit het gevolg is van toenemende drukte, criminaliteit en agressie waar zij en de gezinsleden aan worden blootgesteld in het stedelijke gebied. Bij het selecteren van een andere woonomgeving is de keuze van de kopers op Goeree-Overflakkee gevallen, omdat het eiland wordt ervaren als een plezierige en groene woonomgeving, waar kinderen in veiligheid op kunnen groeien. De vele natuurgebieden, de openheid van het landschap en de korte afstand tot het Noordzeestrand worden hierbij extra benadrukt.

Spijtoptanten

Ook bevonden zich onder de kopers een aantal zogenaamde "spijtoptanten". Daarnaast bieden de Maasvlakte, het Botlek-gebied en de Europoort, op korte auto-afstand, veel werkgelegenheid. Uit het onderzoek blijkt tenslotte dat de woningen in beide projecten exact aansluiten op de woonwensen van de consument en dat de prijs-/kwaliteitverhouding in zowel De Nieuwe Oostdijk als De Nieuwe Gooye als zeer goed wordt ervaren, met woningen die niet alleen tijdsbestendig, maar tevens duurzaam zijn.

Marina Stellendam sponsort A Seal

Overhandiging van de cheque aan A Seal Stellendam. Foto: Jaap Ruizeveld

STELLENDAM - Het afgelopen weekeind gonsde het van activiteiten in de jachthaven Marina Stellendam. Enerzijds was er het trainingsfestijn van mariniers als voorbereiding op hun roei-evenement naar Londen. Anderzijds was er – met coördinatie vanuit het havenkantoor – op het voorterrein, de verkoop georganiseerd van verse en gebakken vis en natuurlijk het kroonjuweel de Stellendamse garnaal. Dit samen met een eigen stand van Zeezoogdierenopvang Stichting A Seal Stellendam en een verkooppunt van gespecialiseerde gerookte visproducten. Voor bezoekers en passanten een gezellig vertoeven op de jachthaven. De verkoopactie was bestemd voor de zeehondenopvang.

Door Jaap Ruizeveld

Dit complex mag dan in verband met verbouwing tijdelijk zijn gesloten voor belangstellenden, de activiteiten bij A Seal, opvang, verzorging en vrijlating van de dieren, gaan gewoon door. Een financiële support om dat alles mogelijk te maken is dan natuurlijk welkom. Havenmeester Daan van der Klooster uit Ouddorp gaf in de loop van de dag al een beetje een inkijk in het verdere gebeuren. Details kwamen pas aan het eind van de middag, toen de directeur van de Jachthavengroep waar Marina Stellendam deel vanuit maakt, Fred Redeker, een cheque aanbood aan bestuurslid Jaap van der Hiele van stichting A Seal Stellendam. Een sponsorbedrag van 2500 euro. Dat gebaar werd van harte verwelkomd. Met nog de opbrengst van de vis-fair erbij (585 euro) kon de dag in Marina Stellendam voor A Seal, waaraan talrijke vrijwilligers hun medewerking verleenden, niet meer stuk.

Eerste vaatje haring Goeree-Overflakkee voor 5.000 euro onder de hamer

Tijdens de veiling werd goed geboden. Foto: Hans Villerius

MELISSANT – Er is weer Hollandse Nieuwe, en dat betekende voor Kiwanis Goeree-Overflakkee dat het weer tijd was voor haar jaarlijkse Haringevent. Hét netwerkevent van Goeree-Overflakkee, zoals de serviceclub het zelf noemt. Vorige week donderdag 18 juni werd het gehouden, evenals vorig jaar in Golfrestaurant Roxenisse te Melissant. Hier waren weer rond de 200 gasten aanwezig die, na het betalen van € 45 inschrijfgeld, zich het warm- en koud buffet heerlijk lieten smaken dat het restaurant serveerde, maar natuurlijk ook de nieuwe haring, die gesponsord werd door Vishandel Ouddorp. Daarnaast was er de inmiddels traditionele Amerikaanse veiling, waarbij diverse aantrekkelijke producten of diensten onder de hamer gingen. Dit alles, gecompleteerd met financiële bijdragen van diverse sponsoren, bestemd voor het goede doel: een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen. Want dáár zet Kiwanis zich voor in. En de afdeling Goeree-Overflakkee richt zich daarbij natuurlijk primair op kinderen van het eiland.

Door Hans Villerius

Jaarlijks is een goed doel aan het Haringevent verbonden. Waar vorig jaar het realiseren van een Kindertuin voor de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland het goede doel was, is dit jaar de inrichting van een speciale kinderbehandelkamer op de Spoedeisende Hulp, ook in het Dirkslandse ziekenhuis, de bestemming van de opbrengst van het Haringevent. "Een plek waar kinderen behandeld worden, maar waar ze zich toch veilig en thuis kunnen voelen", zei dr. Paul C. van der Velden van het Dirkslandse ziekenhuis, toen hij tijdens het Haringevent een korte toelichting gaf op het goede doel dat hieraan verbonden is. "Een kindvriendelijke behandelruimte waar medische apparatuur minimaal zichtbaar is, een ruimte met een speciaal design en met afleiding in de vorm van beeldmateriaal en speelgoed, zodat het kind een zo positief mogelijke ervaring met het ziekenhuis heeft. De nodige investeringen hiervoor kunnen we echter niet zelf betalen, daarom vind ik het geweldig dat we ons weer mogen verblijden in de steun van Kiwanis!"

Veilingmeester Fred Gotzenberger 'in bedrijf'. Foto: Hans Villerius
Hoofdsponsor Sjaak Melissant van Axxi Auto laat zich de Hollandse Nieuwe uitstekend smaken. Foto: Hans Villerius
De opbrengst wordt bekendgemaakt. Dr. Paul van der Velden en 'zijn' mensen (l.) zijn zichtbaar aangenaam verrast. Foto: Hans Villerius

Amerikaanse veiling

Die steun werd in belangrijke mate geuit tijdens de Amerikaanse veiling die onder bruisende leiding van veilingmeester Fred Götzenberger werd gehouden en waarbij het eerste vaatje haring op Goeree-Overflakkee hét 'hamerstuk' van de avond vormde. De veiling hiervan zette in met een bedrag van € 500, maar mondde uit in € 5.000.
Bij een Amerikaanse veiling betaalt elke bieder die een hoger bedrag noemt dan de voorgaande bieder alleen het verschil, terwijl slechts degene die het bod doet waarop de veilingmeester afslaat daadwerkelijk met het geveilde kavel naar huis gaat. Winnaar van het vaatje haring was dit jaar Evert Blok, van het Stellendamse bedrijf COAS.
Daarnaast werden diverse andere kavels geveild, die ingebracht werden door regionale ondernemers. Van een TAG Heuer zonnebril (Brilcentrum Keuvelaar) tot een fles rode wijn in leren koker (Wijnkoperij Van Eesteren), van een weekendverblijf in een tienpersoonsvilla in de Weerterbergen (ATR Consultancy) tot een dagbezoek aan horlogefabriek Breitling (Juwelier Keuvelaar), van een maatconfectiepak (Buijsse Mode) tot een op maat geleverde racefiets van het merk Trek (Akershoek fietsen), van een diner voor twee (Werelds aan het strand) tot een schilderij van Margot van Erkelens toe en nog enkele aantrekkelijke zaken. Startprijzen van € 50 werden door de bieders opgedreven tot € 325, en beginbedragen van € 500 tot € 3.000.

Hollandse Nieuwe

In de tussentijd kon iedereen zich vergewissen van de uitstekende kwaliteit van de nieuwe haring. In de periode half mei tot juli eet de haring zich lekker vet. Het is dan ook de periode waarin de vetste haringen kunnen worden vangen. Maar haring mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als ze, onder andere, minimaal 16 procent vet bevat. Doordat het dit jaar iets langer duurde dat de haring hieraan voldeed, heeft het aan land brengen van de eerste Hollandse Nieuwe een week langer op zich laten wachten. Maar dan heb je ook wat. Het haringhappen was voor de liefhebbers tijdens het Kiwanis Haringevent dan ook een aangename bezigheid.

Nieuwe economie

Daarnaast hield ir. Richtje Zeelenberg een korte presentatie waarin ze de visie weergaf die Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij heeft op: 'Een nieuwe economie op Goeree-Overflakkee', zoals Richtje haar presentatie ook noemde. Daarbij nam ze als vertrekpunt de stelling die een aantal jaren geleden op het eiland werd neergelegd dat, wil Goeree-Overflakkee toekomst blijven hebben met voldoende voorzieningen, tienduizend inwoners meer er zich zullen moeten vestigen. "Maar hoe krijg je die hier?", vroeg Richtje Zeelenberg haar toehoorders. Het antwoord was eenvoudig: "Zorgen dat 't hier zó fijn wordt dat mensen zich er graag willen vestigen." Volgens Zeelenberg vinden mensen het vooral fijn om aan het water te kunnen wonen. "En zo'n omgeving hèbben we hier, misschien wel zonder dat we daar bewust bij stilstaan, daardoor we de mogelijkheden die hier liggen onvoldoende benutten." Hoe die mogelijkheden benut kunnen worden, gaf ze in vogelvlucht aan. "Water landinwaarts brengen. Zo nieuwe natuur genereren die aansluit op de bestaande natuur. In deze gebieden woningen bouwen, zodat wonen aan het water werkelijkheid wordt. Daarnaast vaarverbindingen maken tussen de wateren rond het eiland, wat de mogelijkheden voor recreatie en toerisme fors versterkt. Het realiseren van dit alles brengt werkgelegenheid met zich mee, versterkt de leefbaarheid in het gebied en leidt tot een aantrekkende economie."

Totaalopbrengst

Aan het eind van de avond – toen alle kavels waren geveild en nadat enig rekenwerk was verricht – kon de totale opbrengst van Haringevent 2015 worden bekendgemaakt. Niet minder dan € 18.365 bleek aan de kinderafdeling van het Dirkslandse ziekenhuis te kunnen worden gedoneerd. Namens Kiwanis Goeree-Overflakkee overhandigde voorzitter Albert van Rossum een grote cheque ter waarde van dit bedrag aan Paul van der Velden en enkele medewerkers van het ziekenhuis, die bijzonder in hun schik waren met deze bijdrage. "Héél, héél hartelijk bedankt!", riep Van der Velden uit.
De opbrengst van deze avond zou zelfs nog verhoogd kunnen worden. Hoofdsponsor Axxi Auto te Dirksland had namelijk nóg een aanbieding: een prachtige splinternieuwe zwart glimmende Audi, die deze avond met € 8.000 korting werd aangeboden. Als de auto naar aanleiding van deze avond door een van de aanwezigen wordt gekocht dan doneert Axxi Auto nog eens € 1.500 bovenop de hoofdsponsoring van Kiwanis Haringevent 2015.
Naast de inzet van Axxi Auto als hoofdsponsor zette Bloemen Super te Ouddorp de plaats van samenkomst royaal in de bloemen, met prachtige grote en kleinere bloemstukken, en verzorgde Wijnenwereld de smaakvolle wijnen, terwijl aan het eind van de avond het inmiddels populaire duo Eric Kats en Marcel Struijs, beter bekend als Katsie E en Marcel S, de aanwezigen trakteerde op Erics Flakkeese liedjes 'Praet Flakkees met mun' en 'O, o, Flakkee'. Een optreden dat voor verschillenden deze avond minstens zo in de smaak viel als de Hollandse Nieuwe.

Kiwanis

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs. Door het opzetten en uitvoeren van activiteiten wordt geld bijeen gebracht voor het goede doel: het welzijn van kinderen. Kiwanis Goeree-Overflakkee werd in 2007 opgericht en bestaat uit een club enthousiaste mensen, wonend of werkend op het eiland en die ieder jaar meerdere activiteiten organiseren om geld in te zamelen. Het Haringevent is er daar één van.

Tweede Eilanden-Nieuwsfietstocht weer een groot succes

Gert Verweij (rechts) van Eilanden-Nieuws overhandigt een cheque aan Rinus van Dam van het Streekmuseum in Sommelsdijk. Foto: Hans Villerius

Vorige week woensdag werd tweede Eilanden-Nieuwsfietstocht van dit seizoen verreden. Hieronder volgt een verslag van één van de deelnemers, Joh. Wolfert uit Dirksland:

"De fietstocht van 17 juni bracht verrassende zaken aan het licht, namelijk dat Oostflakkee, wat gekscherend wel eens genoemd wordt als het achtergebleven deel van Flakkee, helemaal niet zo achtergebleven is als sommigen wel denken. Integendeel. We kwamen een aantal mooie moderne bedrijven tegen, waar we als gemeente Goeree-Overflakkee trots op mogen zijn.

Juist op deze dag voorspelden de meteorologen een prima temperatuur om te fietsen… aan het eind van de dag kans op regen, nou vergeet dat maar, want op onze route werden we een aantal keren al vroeg in de middag getrakteerd op een lichte bui, maar dan vanuit een regeninstallatie, geen hemelwater, maar slootwater, ach ja… moet kunnen.

Wim Bron van Inloophuis De Boei ontvangt uit handen van Harold Sturm van Eilanden-Nieuws een cheque van de opbrengst van de fietstocht. Foto: Hans Villerius
De fietsers gaan van start vanaf Sluishaven. Foto: Hans Villerius

De wind was matig tot af en toe stevig uit Zuidwest, dat heeft nadelen en ook zijn voordelen, want na ontvangst bij het Paviljoen Sluishaven, prachtig gelegen aan het water, waar men zich kon inschrijven, werden er foto's gemaakt waarbij vertegenwoordigers van Stichting Inloophuis De Boei en het Streekmuseum een gift in ontvangst konden nemen. Onder leiding van Jaap van Nieuwenhuyzen en Hans Bruggenman, werd met ongeveer 80 deelnemers vertrokken richting Ooltgensplaat. Trappen hoefde bijna niet en ziedaar het voordeel.

Onder het gezoem van de windmolens van het windmolenpark Piet de Wit reden we om het Fort heen, waar menige vrouwelijke deelneemsters vertederende opmerkingen maakten over de jonge witte gansjes die met hun moeder haastig het 'Ganzenpad' kozen.

We vervolgden onze tocht langs het kerkhof van Ooltgensplaat richting onze eerste stopplaats.

Dit was op het witlofteeltbedrijf van fam. Van Rossum, met ongeveer 20 man/vrouw personeel.

We werden vriendelijk ontvangen. Na tekst en uitleg over de teelt konden we kennismaken hoe de witlofkroppen werden geoogst en verpakt. Als ervaringsdeskundige mag ik wel zeggen dat het product er prima uitzag en van goede kwaliteit. Wat mij wel opviel was dat het personeel hoofdzakelijk bestond uit Poolse werkneemsters.

Na eerst de wind mee te hebben gehad, kregen we nu te maken met tegenwind, maar ach…bijna iedereen fietst met ondersteuning, dus mag dat de pret niet drukken, toch?

Zo gingen wij op weg over voor velen van ons onbekende wegen en fietspaden, ook nog door een naar ik aanneem donker schapentunneltje, waar we met de fiets aan de hand lopend onder de N59 weer op de fiets op weg gingen naar de volgende stopplaats, namelijk het kippenbedrijf van Hanneke en Sjef de Baar (www.eibaar.nl) Tilsedijk 6 in Den Bommel, waar we hartelijk werden ontvangen.

Een bedrijf waar alleen de kip nog gewoon kip mag zijn, lekker naar buiten als zij daar zin in heeft. Het was fijn om te zien hoe die beesten daar gebruik van maakten. Deze kippen moeten wel iedere dag een ei leggen. Zodra het ei gelegd is, dit gaat niet automatisch, voeren enz. wel, zit het werk voor de kippen erop, dan kunnen ze weer naar buiten. De eieren gaan via een vernuftig systeem via een loopband naar de inpakafdeling, daar worden ze gesorteerd op grootte en kneuzingen en nagezien of ze wel schoon zijn.

Keurig rollen ze dan verder over een band, gaan vervolgens door een machine/apparaat, waar ze doorlicht worden om te zien of de binnenkant ook voldoet aan de gestelde eisen, goedgekeurd gaan ze door een machine die ze voorziet van een stempel en dan worden de eieren keurig verpakt.

Aan het eind van deze lange band met handelingen staat een reuze 'vent' (robot) die de verpakte eieren oppakt en op paletten zet. Je moet het gezien hebben... anders kun je jezelf er geen voorstelling van maken.

Menigeen heeft met verbazing gekeken naar deze volautomatische productielijn. Uiteindelijk zijn eieren kwetsbaar en dan toch komen ze keurig en netjes gesorteerd op maat in de daarvoor bestemde verpakking.

Boven in de kantine kon men bijkomen van de bewondering onder het genot van thee of koffie.

Zoals ik al zei, alleen de kip is hier nog gewoon en haar eieren legt, verder gaat alles automatisch.

Het was weer tijd om verder te gaan, nu met een flinke zijwind en soms wat tegen, op weg naar het tuinbouwbedrijf van de familie Bevelander, Blokseweg 2 in Achthuizen.

Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in voornamelijk kruiden, selderij, bieslook en nog tal van andere kruiden, allemaal bestemd voor de supermarkt op aanvraag.

Op het moment dat wij daar kwamen, was men bezig geweest met de bieslook, je kon het ook nog ruiken.

De heer Bevelander legde ons uit hoe alles in zijn werk gaat. Interessant was om te horen en te zien dat de Bieslook vanaf het land ingevroren wordt in de daarvoor bestemde koelvriescellen, al naar gelang de vraag is wordt er een partij uit de vriescel naar een kweekruimte gebracht, waar ze gaan groeien tot de planten groot genoeg zijn om te oogsten.

Het komt wat overeen met witlof, ook daar oogst men de pennen van het land en bewaren die met één graad onder nul om ze vervolgens te gaan forceren in het voorjaar of zomer.

Na een bezoek aan deze drie bedrijven, werd het weer tijd om weer naar Sluishaven terug te fietsen, met nu de wind hoofdzakelijk in de rug.

Diegenen die zich aangemeld hadden, kregen daar een voortreffelijk diner voorgezet, men kon vooraf kiezen uit een boerenschnitzel of scholfilet, beiden waren voortreffelijk

Rest mij nog een compliment en dank voor de bediening, de kok en de serveersters, die liepen de benen uit hun lijf en alles werd prima geserveerd.

Rest mij nog een laatste opmerking.

Bij navraag aan de beheerder van het paviljoen, bleek dat sommigen op het laatste moment hebben besloten toch mee te gaan met deze fietstocht zonder zich van te voren aan te melden en wel gebruik hebben gemaakt van het diner, maar vergeten zijn dat bij vertrek te betalen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Ze kunnen dat alsnog doen, de beheerde en de kok zal u daar zeer dankbaar voor zijn.

Ook namens de deelnemers hartelijk dank aan Hans en Jaap, de mensen van de EHBO en diegenen die over de veiligheid waakten en natuurlijk het Eilanden-Nieuws.

Het was een fijne en leerzame middag zo met elkaar in de vrije natuur, bedankt!

Joh. Wolfert, Dirksland.

De volgende Eilanden-Nieuwsfietstocht is op woensdag 15 juli

Jurriën van Kooten voltooit opleiding koordirectie

STELLENDAM - in 2011 is Jurriën van Kooten, wonende in Stellendam, gestart met de opleiding koordirectie aan de Bourdon Hogeschool voor muziek.

Behalve het volgen van theoretische vakken, heeft hij het dirigentschap geleerd aan de hand van praktijkdagen. Daarnaast is hij al dirigent van twee koren: Gereformeerd Kerkkoor Canticum en Christelijk Kamerkoor Da Lui Cantiamo, beide te Ouddorp. Op 27 juni zal hij de opleiding beëindigen met een openbaar examen koordirectie. Behalve werken voor koor a capella zullen er ook werken met een instrumentaal ensemble worden uitgevoerd. De volgende werken staan op het programma: de Cantate Befiehl dem Engel dass er komm van de Noord-Duitse componist Dietrich Buxtehude (1637-1707) voor koor en strijkers, het lied Waldesnacht van Johannes Brahms (1833-1897) voor gemengd koor a capella. Verder worden er delen uitgevoerd uit de Messe modale van Jehan Alain (1911-1940) voor vrouwenkoor, strijkers en fluit en tenslotte het lied Steh auf Nordwind van Harald Genzmer (1909-2007). De werken worden uitgevoerd met een gelegenheidskoor dat is gevormd uit diverse koren van Leo Rijkaart, hoofdvakdocent koordirectie aan de Bourdon Hogeschool en een voor de gelegenheid samengesteld instrumentaal ensemble.

Een ieder is welkom om dit alles mee te maken op zaterdag 27 juni 2015 om 19.30 uur in de Hervormde Kerk van Haastrecht, Kerkplein 9, 2851 CJ Haastrecht. De toegang is gratis. Ook zullen andere studenten een bijdrage leveren aan deze avond.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Opgave voor marathonbingo

Zaterdag 4 juli wordt, als afsluiting van het seizoen, weer de marathonbingo gehouden met warm- en koudbuffet. Dit buffet is gratis voor wie alle drie ronden meespeelt. Wie minder ronden speelt en wel aan het buffet mee wil doen betaalt voor het buffet € 10. De bingo begint om 16.00 uur, de deuren gaan om 15.00 uur open. Opgeven kan tot en met 2 juli via één van de volgende telefoonnummers: (0187) 493186 of 487170, of 06 20213165.

Opbrengst collecte Anjerfonds

Tijdens de onlangs gehouden collecte voor het Prins Bernhardcultuurfonds, de zgn. Anjercollecte is door de collectanten van Muziekvereniging Amicitia en het Gemengd Koor Excelsior het mooie bedrag opgehaald van 1010,48 euro. "Een heel mooi resultaat voor Dirksland", aldus de besturen van de verenigingen. Zij bedanken dan ook de collectanten en de gevers. Beide verenigingen krijgen van hun deel een derde van de opbrengst gestort.

Schuurverkoop

Ten bate van de zending van de Gereformeerde Gemeenten wordt zaterdag 4 juli een schuurverkoop gehouden van 10.00 tot 15.00 uur. Meer dan 1500 boeken, 2e hands kleding, rommelmarkt en brocante. De verkoop wordt gehouden op Watertoren 13, op het Bedrijventerrein Watertoren.

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD

Wandeltocht

De Eben-Haëzerschool te Goedereede-Havenhoofd organiseert ook deze zomer weer een wandeltocht en wel op 24 juni. Deze wandeltocht voert de wandelaar langs de mooie plekjes van de "kop" van Goeree. U kunt kiezen uit twee routes variërend van ongeveer 3 en 10 km. Heeft u zin om eens lekker sportief bezig te zijn, kom dan wandelen of eventueel fietsen. Aan het eind van de tocht ontvangt u na inlevering van uw startkaart een presentje. Er is dan ook gelegenheid om een kopje koffie / thee of iets fris te drinken. Voor de kinderen is er een grabbelton aanwezig. De Koninklijke Fanfare Apollo uit Goedereede komt deze avond opluisteren met muziek. Inschrijven kan vanaf 18.15 uur, de start is om 18.30 uur. De kosten zijn €2,- per persoon. Start: Blauwe Distelstraat 31 Goedereede-Havenhoofd.

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Zaterdagmorgen 27 juni is het 'Scharrelloodsje' in Herkingen weer open. Het 'Scharrelloodsje' is een initiatief van enkele gemeenteleden uit de Hervormde kerk te Herkingen. Elke laatste zaterdagmorgen van de maand is dit piepkleine schuurtje geopend. En als u eens een kijkje komt nemen zult u er versteld van staan wat we allemaal te koop hebben. Tweedehands boeken, lampen, allerlei huishoudelijke artikelen. Kortom teveel om op te noemen. Kom zelf eens langs en drink gerust een kopje koffie met ons mee. Het schuurtje is open vanaf half tien.

MIDDELHARNIS

Officiële opening Diektuun

Zaterdag 27 juni om 13.00 uur is de officiële openingshandeling van de Diektuun door een delegatie van de Voedselbank. Verdere feestelijke activiteiten rondom de opening vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. De Diektuun is te vinden aan het Beneden Zandpad 7. Ingang is aan rechterzijde van het cultureel centrum het Diekhuus. De Diektuun is een samenwerking tussen stichting Zijn en Pameijer. In de tuin worden producten verbouwd die naar de voedselbank op Goeree-Overflakkee gaan. Tegelijkertijd is het een belevingstuin die door en met mensen uit alle lagen van de maatschappij een invulling krijgt. Ieder seizoen zal de tuin er anders bijliggen en iedereen is welkom om hieraan een invulling te geven. Niet alleen het tuinieren staat centraal maar juist de unieke beleving van ieder persoonlijk die ingebracht wordt. Gedurende de middag zal er gezorgd worden voor muziek en hapjes en drankjes. Muzikaal duo Jut & Juul zal akoestische covers van toen en nu ten gehore brengen. Iedereen is van harte welkom tijdens de officiële opening van de Diektuun op 27 juni.

Inleveren spullen voor de Jaarmarkt

Zaterdag 27 juni is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de hervormde gemeente Middelharnis in te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring. Van 10.00 tot 11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen. Schone tweedehands kleding kan deze dag ook ingeleverd worden.

NIEUWE-TONGE

Wandelmars succesvol

De onlangs gehouden wandelmars in Nieuwe-Tonge was weer een succes. Ondanks de dreigende regen wolken liepen er toch nog rond de 150 lopers, 5-, 10- of 15 kilometer. De routes waren uitgezet in en rondom Nieuwe-Tonge. Aan het eind was er voor iedere loper een medaille en kon er onder het genot van een drankje nog gezellig uitgerust en nagepraat worden in Ons Dorpshuis. Dankzij de deelnemers, sponsor Spar Klapmuts, muziekvereniging Apollo, de mensen die hun eigen weg beschikbaar stelden en de vrijwilligers werd het een mooie avond. Als u nog eens na wilt nagenieten kijk dan op de Facebookpagina van S.S.S. https://www.facebook.com/gymnastiekverenigingsss voor een kleine foto impressie.

Bingo-avond

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 3 juli een bingo-avond. Deze wordt gehouden in "Ons Dorpshuis". Iedereen is van harte welkom op deze avond. Er worden tien rondes, plus een superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en de avond begint om 19.30 uur.

Grote rommelmarkt

Zaterdag 27 juni wordt er een grote rommelmarkt gehouden in en rondom 'Elim'. Heel veel mooie spullen wachten op een nieuwe eigenaar. Er is ook ruime keus uit goede kleding. U kunt naar huis met een goed gevulde boodschappentas met kruudplaêtjes die nog warm zijn, fruit, groente en nieuwe aardappelen, cake, cadeautjes, Hollandse Nieuwe, enz. enz. Een grote hoeveelheid boeken staat uitgestald in Elim. Er is letterlijk voor elk wat wils. Dit jaar zijn er heel veel mooie prijzen te winnen, o.a. bij het Rad van Avontuur, de prijzenparasol, het buksschieten en bij de kinderspelletjes. Op het terras kunt u genieten van koffie, pannenkoeken, Oudhollandse wafels en vers gebakken vis. Binnen is er een doorlopende demonstratie vogels prepareren, door een erkend preparateur. Een bloemetje voor thuis, een oliebol voor onderweg, het is er allemaal. De opbrengst van de markt is voor het onderhoud van het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente. De markt is van 9.00 tot 14.30 uur.

OUDDORP

Zangavond

Op vrijdag 26 juni hoopt het Christelijk gemengd koor Jeduthun o.l.v. Jan Wisse en het Christelijk jong gemengd koor Marcando uit Nieuw-Lekkerland o.l.v. Nico Stam medewerking te verlenen aan een zangavond in de Hervormde kerk van Ouddorp (Weststraat 2). De aanvang van deze avond is 19.30 uur. Er zal een meditatie gehouden worden door Ds. C vd Berg. Toegang is gratis, er zal wel gecollecteerd worden voor de onkosten van deze avond.

Zingen bij de vuurtoren

"Samen zingen ter ere van God. In de open lucht. Op een uniek plekje in Ouddorp dat normaliter niet toegankelijk is". Op zaterdag 4 juli is het weer zover: de Missionaire Werkgroep van de Gereformeerde Kerk Ouddorp organiseert de jaarlijkse samenzang aan de voet van de Ouddorpse vuurtoren en daarbij is een ieder welkom. De samenzang start om 19.00 uur en wordt geleid door dominee W.J. van de Griend. Het bekende koor Deo Cantemus, brassband Concordia en organist André de Jager verlenen hun medewerking. Toegang is gratis, wel wordt er bij de uitgang gecollecteerd. Bij slecht weer vindt de samenzang plaats in MFG Dorpstienden, aan de Dorpstienden 4 in Ouddorp. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Missionaire Werkgroep via 06-23107825.

Kringloopmarkt RTV SLOGO

De lokale omroep RTV SLOGO houdt zaterdag 27 juni haar jaarlijkse kringloopmarkt op het schoolplein van de Westhoek aan de Dorpstienden te Ouddorp. Ongeveer 15 kramen zullen vol staan met tweedehands spullen (rommel) zoals o.a. glaswerk, potten, pannen, boeken en misschien wel antieke spullen. Op het SLOGO-terras kan genoten worden van een kopje koffie, is er vers gebakken vis verkrijgbaar en staat de barbecue de gehele dag aan. Tevens kunt u terecht voor vragen over de lokale omroep bij de omroep medewerkers en worden er live programma's gemaakt vanaf locatie Kijk voor meer informatie op de website: www.rtvslogo.nl of mail naar info@rtvslogo.nl

Zomerzangavond bij familie Klepper

Zaterdag 27 juni hoopt het "Christelijk Ouddorps Mannenkoor" weer haar inmiddels traditionele Zomerzangavond te houden. De locatie is zoals gebruikelijk de loods van Bloemenhandel Klepper aan de Oudelandseweg 27. Naast het C.O.M. o.l.v. dirigent Dinant Struik zal er een samengesteld gemengd koor o.l.v. Arie van der Vlist voor u optreden. Willem den Boer zal het orgel bespelen. Er zullen ook enkele verzen solo worden gezongen. Ds D. Zoet uit Ouddorp zal een korte meditatie houden. Dankzij de sponsors behoeft er geen entree te worden betaald. De collecte is bestemd voor de zending van de Hersteld Hervormde kerk. Gezien de grote opkomst van vorig jaar, zal er weer voor voldoende zitplaatsen worden gezorgd. De aanvang is 19.30 en de loods gaat om 19.00 uur open.

OUDE-TONGE

Open schuur Houweling Meubelen

Zaterdag 27 juni wordt er weer 'open schuur' gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz.

STELLENDAM

Goede Spullen Markt

Bij de kerk aan de Bosschieterstraat wordt zaterdag 27 juni weer een Goede Spullen Markt gehouden. De markt duurt van 09.30 uur tot 15.30 uur. Men verkoopt o.a. "goede spullen", antiek en curiosa, boeken, oliebollen, gebakken vis, kibbeling, eigengebakken cake, koekjes enz. Voor de kinderen is er o.a. een springkussen, schminken en enveloppe trekken. Op het kerkplein is een gezellig terras waar u kunt genieten van een kop koffie, thee of fris met iets lekkers erbij. De kerk is open voor bezichtiging, verspreid over de dag zal er orgelspel te horen zijn en om ± 12.30 uur wordt een middagpauzedienst gehouden.

Open Imkerijdag

Op zaterdag 4 juli wordt van 9.30 tot 15.30 uur een open Imkerijdag en grote boerderijfair gehouden met oude ambachten en live schapen scheren.;Dit alles is bij Theetuin Landwinkel Keizer Damweg 1a. Deze dag zijn er rondleidingen aan onder begeleiding van Imker Keizer naar de bijenkasten. Ook kunt u oude ambachten bekijken, zoals een (jonge) houtdraaier en een mandenmaker. U ziet het weverswiel weer in gebruik en u kunt bekijken hoe boterbabbelaars ambachtelijk worden bereid, waar u uiteraard ook van proeven mag. De Boerderijfair biedt voor elk wat wils. Kinderen kunnen met vers fruit hun eigen gebakje maken, er is o.a. linnen, bloemen, kaas, kaarten, kersen, aardbeien, vis, speelgoed en uiteraard een kraam met bijenproducten. U kunt heerlijk op uw gemak kijken bij de 10 meter lange modelbouw, of gezellig in de theetuin wat drinken en eten. Tenslotte is er de gelegenheid om kennis te maken met diverse producten uit de landwinkel. Kortom: genoeg te beleven en te zien. Bezoekers steunen deze dag diaconaal gasthuis 'De Oase' in Ouddorp.

SOMMELSDIJK

Zwem4daagse

Van maandag 29 juni tot en met donderdag 2 juli a.s. organiseert zwemclub de Schotejil de jaarlijkse zwem4daagse in de Staver. Elke avond tussen 18.00 uur en 20.00 uur kunnen de deelnemers een afstand van 250 meter (10 banen), 500 meter (20 banen) of 1 kilometer (40 banen) zwemmen. Iedereen met een A- en B diploma is welkom. De kosten bedragen € 3,50 voor leden van de Schotejil en € 7,00 voor niet-leden. Elke deelnemer ontvangt op de laatste avond een mooie medaille. Tot ziens op 29 juni in de Staver.

Damclub Denk en Zet

Hieronder volgen de uitslagen van ronde drie van de zomercompetitie van Damclub Denk en Zet, gespeeld op 17 juni. C. Boot-J. v.d. Ouden 1-1; J. Kruik-A. v.d. Veer 0-2; J. Jordaan-J. Flikweert 0-2; J.J. Melaard-R. Jabobs 1-1; G. Kamp en A. Jelier: afwezig; J. van Hoorn: vrij.

Na bijna een halve eeuw aan Voogd & Voogd verbonden te zijn geweest, legt Wim van de Polder deze week zijn arbeidzame leven neer en neemt hij afscheid van zijn werkgever. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het was 10 juli 1967 toen Wim van de Polder in dienst trad bij Voogd Assurantiën, in het kantoor aan de Voorstraat in Middelharnis. En Wim had nooit kunnen vermoeden dat hij pas bijna vijftig jaar later voor het laatst de deur achter zich zou sluiten. "Eigenlijk had ik gesolliciteerd bij Rabobank Middelharnis," vertelt Wim lachend. "Maar toen kwam 's avonds Henk de Voogd bij mij thuis aan de deur vragen of ik bij Voogd Assurantiën wilde werken. Zo ging dat toen. Hij had gehoord dat ik op zoek was naar werk en vroeg me in dienst. Daar kwam nog geen uitgebreide sollicitatieprocedure aan te pas. Ik was 17 jaar, had net de VGLO afgerond en zocht een administratieve baan. Natuurlijk ging ik akkoord en trad ik in dienst. We werkten er met vier mensen, dat is een enorm verschil met de ruim 250 medewerkers die het bedrijf nu telt."

Door Hans Villerius

Als grootste verschil tussen toen en nu geeft Wim uiteraard de digitalisering aan. "Ik maakte polissen met de typemachine en kopieerde deze met carbonpapier. Ook maakte ik ponsplaatjes voor de prolongatie en drukte zo de tekst af op het papier. Ondenkbaar in deze huidige tijd van computers en internet! Bovendien kwamen de mensen gewoon naar kantoor om een verzekering af te sluiten, terwijl je dit nu ook gemakkelijk via internet kunt regelen."

Mooie periode

"Vroeger deed ik alles, van de contacten met de tussenpersoon tot het opmaken van de polissen. Met het groeien van het bedrijf heb ik de keuze gemaakt voor de bedrijventak, mijn laatste functie was senior Acceptant bedrijven. Een functie die mij op het lijf geschreven was, ik hoefde niet zo nodig de buitendienst in. Ik heb al die jaren met veel plezier voor Voogd gewerkt en kijk terug op een mooie periode," vertelt Wim. Toch vindt hij het moeilijk om afscheid te nemen: "Die 48 jaar is omgevlogen, het lijkt net gisteren dat ik startte. Het zal raar zijn om straks voor de laatste keer de deur achter me dicht te trekken."

Santiago de Compostella

Wim gaat dan nu wel met pensioen, maar hij zal zich zeker niet vervelen! Wim en zijn vrouw houden enorm van wandelen. Niet zomaar een klein stukje, nee, kílometers lange wandeltochten. Daar draaien zij hun hand niet voor om! "Als we op vakantie gaan is dat altijd een wandelvakantie," vertelt Wim lachend. "Finland, Duitsland, maar zelfs Nieuw-Zeeland hebben we te voet verkend." Hoog op het lijstje staat de wandeltocht van Sommelsdijk naar Santiago de Compostella. Deze pelgrimsroute loopt o.a. langs de steden Pamplona en Estella. "Om dit te voltooien, zijn we zeker drie maanden onderweg," aldus Wim. "Onderweg slapen we in hotels of hostels. Deze reis maken staat voor ons bovenaan. Het enige is dat mijn vrouw onze kleinkinderen niet zo lang kan missen," besluit Wim met een grijns. Naast wandelen fotografeert Wim graag én onderhoudt hij een tuin van 400 m2. Als je het zo leest, vraag je je af waar Wim de tijd vandaan haalde om maar liefst bijna 50 jaar te werken bij Voogd & Voogd Verzekeringen!

Voogd & Voogd

De historie van dit familiebedrijf gaat terug tot 1909. Tegenwoordig behoort Voogd &Voogd met volmachten van 20 verzekeraars, ruim 1.800 aangesloten bemiddelaars en 250 medewerkers, waarvan ruim 40 IT-ers, tot de snelst groeiende dienstverleners in de verzekeringsbranche.
Inmiddels bestaat Voogd & Voogd uit twee ondernemingen: Voogd & Voogd Verzekeringen vormt de logistieke en commerciële schakel tussen professionele bemiddelaars en de meest vooraanstaande verzekeraars, en Voogd & Voogd Diensten, gericht op software- en ICT diensten. De Voogd nam in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een voorsprong door eerder dan wie ook in de verzekeringsbranche het belang in te zien van kantoor- en procesautomatisering. De vierde generatie De Voogd die in de jaren negentig van de vorige eeuw het roer overnam, bouwde op basis daarvan het bedrijf uit tot een hoogwaardige, innovatieve en landelijk opererende dienstverlener.

Aanmoedigingsprijs

Voogd introduceerde in 2014 de Polismap app. Deze app, geschikt voor smartphones en tablets, biedt klanten de mogelijkheid om via de app hun polissen te beheren. Met deze app won Voogd & Voogd in 2014 de Generali AM Aanmoedigingsprijs. Wim is daar maar wat trots op! "Mobiel is de toekomst en deze app biedt de klant op een snelle, handige en heldere manier duidelijkheid over hun polissen."

Opbrengst collecte Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de laatste week van mei is in Middelharnis-Sommelsdijk- Stad aan het Haringvliet en Nieuwe-Tonge de jaarlijkse collecte voor de Stichting Oost Europa, Werkgroep Middelharnis, gehouden. De opbrengst van die collecte heeft de werkgroep aangenaam verrast.

Tijdens de collecte werd € 4802,82 in totaal opgehaald. De dorpsopbrengsten waren als volgt: Middelharnis-Sommelsdijk € 3579,59; Stad aan het Haringvliet € 473,24; en Nieuwe-Tonge zelfs meer dan het dubbele vergeleken met vorig jaar € 749,99. Niet eerder is zo'n mooie opbrengst in bovengenoemde dorpen bijeengebracht voor onze stichting. De werkgroep spreekt zijn dank uit aan allen die een gift, hetzij groot of klein in de collectebus hebben gestopt. Ook een compliment aan alle collectanten. "Door uw aller bijdrage kunnen we ons mooie werk in Roemenië voortzetten", aldus de organisatoren.
Op de foto worden zakken met meel uitgedeeld onder een zeer arme zigeunergroep.

Hebt u de collectant aan uw deur gemist? U kunt altijd nog een gift overmaken naar onze stichting: NL 97 RABO 03420 07 408 t.n.v. St. O-Europa te Middelharnis onder vermelding van UIOARA.

Rondje Nederland fietsen voor het goede doel

Het team van Buutengeweun poseert voor het gebouw van hoofdsponsor Visser Meubelen. Foto: Denn=Fotografie

MIDDELHARNIS – 's Nachts de Afsluitdijk oversteken. Of de Posbank beklimmen bij zonsopgang. Op donderdag 25 juni begint Cycle for Hope Rondje Nederland, een fietstocht voor Stichting De Hoop in Dordrecht. Er doet ook een team mee van Buutengeweun.

Door Kees van Rixoort

Buutengeweun is een christelijke beweging die actief is op Goeree-Overflakkee. Doel van Buutengeweun is om harten (opnieuw) in contact te brengen met de liefde van God. Dat doet de beweging vooral door buitenactiviteiten te organiseren. Wandelen, kanoën, een kampvuur maken, en fietsen dus.

Voor de Cycle of Hope heeft Buutengeweun vierentwintig renners en acht begeleiders weten te strikken. Ze gingen vrijdagavond op de foto voor het pand van hoofdsponsor Visser Meubelen, die prominent op de outfit staat, samen met andere sponsors. Bram Markus uit Sommelsdijk is een van de renners: "De vierentwintig renners zijn verdeeld in drie subteams. De teams rijden het Rondje Nederland in estafette. Iedereen rijdt 400 kilometer, verdeeld over vier etappes, samen binnen 48 uur."

De Hoop

Een hele uitdaging, maar waar het allemaal om draait is zoveel mogelijk geld bijeen te fietsen voor De Hoop, een christelijke organisatie die zich vooral richt op verslavingszorg. Buutengeweun, dat aantreedt met een dubbel team, moet minimaal 18.000 euro bij elkaar brengen. Dat komt neer op 750 euro per fietser. Het geld is verzameld via sponsors en andere gulle gevers. Doneren is nog mogelijk via de site van Buutengeweun: www.buutengeweun.nl.

Leo Bezemer van hoofdsponsor Visser Meubelen: "Wij willen één keer per jaar iets groots doen, voor een goed doel. Wij zijn een christelijk bedrijf en steunen graag een christelijke instelling als De Hoop, die mensen helpt die in nood zijn."

Een van de renners, de enige dame in de Buutengeweun-ploeg, is Diana Zwijnenburg uit Nieuw-Vossemeer. Zij heeft haar 750 euro voor De Hoop bijeengebracht door honderd armbandjes te verkopen, vooral via Facebook. Het Rondje Nederland noemt ze een grote uitdaging. "Maar die ga ik graag aan. Ik ben goed getraind en fiets altijd met mannen. Mijn vader, mijn man en mijn zwager fietsen ook mee in het team van Buutengeweun."

Op naar Dordrecht, de stad van De Hoop, waar donderdag vijftien teams aantreden voor Cycle for Hope Rondje Nederland. Twee dagen later hopen de renners daar ook weer te finishen.

SGP laat burgers kiezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De SGP-fractie op Goeree-Overflakkee wil graag weten wat er onder de bevolking op het eiland leeft. Naast werkbezoeken en contacten op het SGP-spreekuur, zijn de SGP-politici ook te vinden op markten. Op 13 juni was de SGP present op de Boerenmarkt van de Ger. Gemeente te Middelharnis.

'Politiek is kiezen.' Door middel van een muntje kon men een keus maken uit diverse onderwerpen. Bezoekers kregen 5 muntjes, die elk 1 miljoen voorstelden, die bezoekers konden besteden aan een zestal items. De onderwerpen veiligheid en zorg waren duidelijk belangrijke zaken voor de bezoekers van de stand. 'De keus van de bezoekers was veelal aanleiding voor een gesprek. Op deze manier weet je snel wat er leeft onder de bevolking en kun je soms ook uitleg geven over de keuzes die de fractie maakt', aldus raadslid Peter Grinwis

Winnaars

Jongeren konden meedoen met een raadactie. Wie het juiste aantal SGP-pepermuntrolletjes raadde kon één van de door boekhandel Van der Boom beschikbaar gestelde boeken winnen.
Lucas van der Vlies uit Dinteloord en Anne Myrthe van Dam uit Dirksland zaten er het dichtst bij en wonnen beiden een boek.

Mijn reactie op het artikel "Minder molens, meer energie" op de voorpagina van Eilanden Nieuws van 2 juni jl. Keer op keer houden lobbyisten van de windenergie ons weer dezelfde worst voor: mee-investeren is meeprofiteren. Zo trachten ze ons de windparken te verkopen. Maar in wezen gaat het om een nutteloze investering, die een nauwelijks meetbare terugdringing van CO2-emissies oplevert en zal opleveren, waarbij steenkool, olie, gas en zelfs Duits bruinkool voor een heel dure back-up moeten zorgen. Meeprofiteren? Ja, de agrariërs met hun akkerland, die in de huidige opzet per turbine ca. 45.000 euro (geïndexeerd!) opstrijken en dat 20 jaar lang! En de omwonenden? Die mogen - als meewinder – risicovol beleggen voor wat goedkopere energie en met de rest van de Nederlandse huishoudens meebetalen aan de in de toekomstige energienota verborgen SDE+ subsidie, ondertussen wonend in of aan de rand van weer een 'Nieuw Kinderdijk'.

Het verhaal van de windlobby gaat er nog steeds bij te velen in als zoete koek. De suggestie van de windlobby is hierbij, dat zij de wereld van de ondergang zullen redden. Pas op voor CO2, opwarming, klimaatverandering! En u kunt van hun zegenrijke werk nog meeprofiteren ook. Kan het mooier? En zoals altijd, het is nu echt vijf voor twaalf. Daarom windturbines, zo veel en zo snel mogelijk. En u gelooft het echt? Zijn we hiermee op de goede weg? Is dit het pad naar een duurzame en fossielarme (voor het fanatieke deel van de milieubeweging zelfs fossielvrije) samenleving? Maar hoeft wie erin gelooft zijn verstand niet te gebruiken? Hoeft die niet te rekenen?

De lobbyisten maken de noodzakelijke rekensommen zelden. Behalve voor wat het hen zelf oplevert. Grondeigenaren, communicatiemedewerkers, reclamebureaus, enz. Tja, " wiens brood men eet, wiens …" . Ook veel politici zijn er in gaan geloven, dat windmolens fossiele energie overbodig gaan maken. Maar de rekensommen wat al die molens aan energie gaan opleveren en wat het allemaal kost, die zie je zelden. Het is niet moeilijk om op internet wat rekenwerk van anderen te vinden en om het zelf eens na te rekenen.

Toch even proberen?

Alle elektrische energie die we met elkaar in Nederland gebruiken (huishoudens, industrie, enz.) is 13,8 % van het totale energiegebruik. Alle 7,6 miljoen huishoudens in Nederland gebruiken samen ca. 20% van de elektrische energie (ook wel stroom genoemd). Die 20% is maar een klein gedeelte van het totale energiegebruik; nl. eenvijfde (20%) van 13,8% is 2,76%. Dus … alle huishoudens samen gebruiken in de vorm van stroom 2,76% van het totale energieverbruik in Nederland.

En wat levert nu een fors windpark op?

We nemen als voorbeeld het Eneco-windpark 'Luchterduinen' dat momenteel gebouwd wordt in de Noordzee nabij IJmuiden. Het zal bestaan uit 43 turbines van elk 3 MegaWatt, hetgeen neerkomt op 129 MW opgesteld vermogen. Op de site van Eneco wordt, zoals altijd bij windmolenplannen, trots vermeld dat het park aan 150.000 huishoudens stroom zal leveren. De subsidie die Eneco krijgt voor dit park bedraagt 989 miljoen over 15 jaar. Als we nu de 7,6 miljoen huishoudens delen op de 150.000 van het Luchterduinen-park, dan zien we dat we ruim 50 van deze windparken nodig hebben om het totale stroomgebruik van alle huishoudens in Nederland te dekken. En hoeveel subsidie kost ons dat? 50 maal 989 miljoen! En dat voor slechts 2,76% van ons totale energiegebruik.

En nu nog even over het Energieakkoord, waarbij 14% van alle stroom duurzaam moet worden opgewekt: 14% van 13,8% (het totale energiegebruik) is 1,9%. En daarvoor zetten we al die molens op land en op zee neer? Doen we dat echt met ons volle verstand? Gaand op deze weg is dit nog maar het begin (tot 2020). Gaan we door, dan zullen we heel Nederland vol moeten zetten met megagrote windturbines van 3 tot 5 MW. Overigens, dat idee is er al; lees het rapport van de provincie 'Zuid-Holland op St(r)oom!' er maar op na!

En wie gaat dat allemaal betalen? U! En wel door middel van honderden euro's extra energiebelasting op uw energienota. Dat gaat u nog wel merken. In dit bestek hebben we het nog niet gehad over de dure (vaak toch weer) fossiele back-up die er moet zijn om toch stroom te leveren als het weer te zacht of te hard waait. Hoeveel echt duurzame oplossingen zouden we niet kunnen helpen ontwikkelen met alle SDE+ subsidie die nu in een bodemloze put verdwijnt?

Had die mevrouw die zo enthousiast de eerste paal mocht slaan voor het nieuwe windpark 'Battenoert' hier ook over nagedacht? Of stond de molen misschien op eigen akkerland? Dan is het voor haar in elk geval een winmolen...

Hans Has, Bestuurslid 3MO

Reünie Badmintonvereniging SOMMID

SOMMELSDIJK/MIDDELHARNIS - Enkele enthousiaste oud-leden van Badmintonvereniging SOMMID hebben het plan opgepakt om op vrijdagavond 18 september in De Staver vanaf 19.30 uur een kleine reünie te houden.

BC SOMMID werd in 1980 opgericht en is door afname van leden enkele jaren geleden ter ziele gegaan. De herinnering is echter gebleven.

Op deze avond is er voor de liefhebbers tegen een kleine vergoeding gelegenheid om een potje te badmintonnen en daarna gaat men in de foyer van De Staver met elkaar herinneringen ophalen, evt. foto's bekijken (zoek die maar vast op!), ervaringen uitwisselen en natuurlijk sterke verhalen vertellen.

Aanmelden vóór 31 augustus via reuniebcsommid@gmail.com

"Ken je nog oud-leden die Goeree Overflakkee hebben verlaten, laat het hen dan ook even weten", aldus de organisatoren. zie ook Facebook, Reünie SOMMID.

Meester Stuijt neemt afscheid

STELLENDAM - Het is inmiddels vele jaren geleden dat meester Lourens Stuijt zijn onderwijsloopbaan begon op de openbare lagere school te Stellendam.

Na 42 jaar is het tijd geworden voor de nestor van deze basisschool om afscheid te nemen. Meester Stuijt gaat met welverdiend pensioen. De school zal op passende wijze afscheid nemen met een voorstelling waar de 140 kinderen van de school in de hoofdrol zullen staan. Op het schoolplein aan de Bosschieterstraat zal ter gelegenheid van het afscheid van de meester een wervelende circusvoorstelling plaatsvinden.

Oud-leerlingen, buurtgenoten, ouders en belangstellenden zijn welkom om het circusfeest mee te beleven. De voorstelling vindt plaats op het schoolplein van de school op woensdag 8 juli, tussen 12.30 en 13.30 uur. Aansluitend vindt een informele receptie plaats, waarbij iedereen pensionado Lourens Stuijt de hand kan schudden.

Zomerclubmiddag Vogelvereniging

NIEUWE-TONGE - De Eerste Flakkeese Vogelvereniging houdt een Zomerclubmiddag op zaterdag 27 juni a.s. van half twee tot ongeveer half vijf, op het terrein bij de fam. Nijssen, Groeneweg 35 te Nieuwe Tonge.

Behalve een rondleiding langs de vogels bestaat de mogelijkheid om vogelbenodigdheden (tweede hands) te krijgen, van drinkflesjes tot broedblokken. Uw vrijwillige bijdrage zal ten goede komen aan KIKA, kinderen kanker vrij.

Onder het genot van een drankje en een hapje is er de mogelijkheid om bij te praten.

Bij goed weer zal één en ander op- en rondom het vogelterras plaatsvinden. Mocht het minder buitenweer zijn is er een uitwijkmogelijkheid,naar één van de loodsen, waar dan tegelijk een andere "hobby" bezichtigd kan worden. Toegang gratis en een ieder is welkom. Inlichtingen: Jannie Nijssen, 0187651820

OUDDORP - Afgelopen 15 mei werd de voorjaarsfair van Peuterspeelzaal 'De Gornet' voor de eerste keer in het centrum van Ouddorp gehouden.

Het was al vroeg druk in de ring en vele mensen bezochten de kramen en de kleedjesmarkt. Voor de kinderen was er een knipkaart te koop waarmee men aan diverse activiteiten kon deelnemen, o.a. springkussen, grabbelen in de grabbelton, schminken en ze een pakje drinken en chips kregen. Vooral het schminken en de ballonartiest waren favoriet. De rommelmarkt trok veel bezoekers en velen gingen met goed gevulde tassen naar huis. Ook kon men de prijzen ophalen van de verloting. Er waren vele gelukkige prijswinnaars. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement, we bedanken alle sponsors en bezoekers voor hun komst.

Het 40-jarig jubileum werd uiteraard ook met de peuters gevierd. Afgelopen dinsdag kwam het Pagetti theater langs om de voorstelling "Oehoe, uiltje wil naar mamma toe" aan ons te laten zien. Het was een hele leuke voorstelling over een uiltje dat zijn mama kwijt was, maar gelukkig werd mama na een wandeling door het bos weer snel gevonden. De peuters hebben genoten, gelachen en gezongen. Juf Marga en juf Coby kregen fantastische cadeau's en een mooie bos bloemen. Het was een zeer geslaagd feest, waar we met de peuters, leidsters en ouderraad op terug kunnen kijken.