info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

2 augustus 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 2 augustus 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Natuurspeeltuin Buutenplaets officieel geopend

OOLTGENSPLAAT – Na maandenlange voorbereidingen was het gisteren dan eindelijk zover, natuurspeeltuin Buutenplaets bij Sluishaven werd officieel geopend. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt was gevraagd de openingshandeling te verrichten. Geen eenvoudig klusje dit keer, want hij moest met pijl en boog de ballonnen voor de ingang lek schieten. Toch had de wethouder slechts twee pogingen nodig om dit voor elkaar te krijgen en daarna mochten de vele aanwezige kinderen zich uitleven in de natuurspeeltuin, de speeltuin waarin kinderen kunnen ravotten en vies mogen worden. Daar werd meteen gebruik van gemaakt. (Tekst en foto's: Mirjam Terhoeve)

Zweefvliegtuig landt op akker naast N57

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woensdag 26 juli landde er bij Ouddorp een zweefvliegtuig naast de N57. Het vliegtuig was afkomstig van de zweefvliegclub in Burg-Haamstede en was na een voorspoedige vlucht naar Noord-Brabant op de terugweg richting Schouwen-Duiveland. De reden voor de landing was een gebrek aan thermiek, vertelt chef instructeur Wouter van der Geur van vliegclub Haamstede tegen RTV Rijnmond. Hij legt uit: Als er een dicht wolkendek ontstaat, kan de zon niet door de wolken schijnen, zonder zon wordt de thermiek minder en daalt het zweefvliegtoestel met ongeveer 1 meter per seconde. Dus zat er voor de piloot niks anders op dan een landing te maken, een gangbare procedure voor zweefvliegers. De piloot van het zweefvliegtuig stapte na de landing ongedeerd uit het toestel. (Foto: FlakkeeNieuws, Robin van Mourik)

Illegale kreeftenvangst

OUDDORP - Woensdagavond 26 juli zagen een BOA en een milieuagent dat een persoon iets in het Grevelingenmeer gooide. Na onderzoek bleek dat de man bij de Brouwersdam negen kooien had geplaatst om kreeften te vangen. In overleg met de Officier van Justitie is de Duits-Koreaanse man een schikking voorgesteld van € 500,-. Dat bedrag is direct betaald door de verdachte, het illegale vistuig is in beslag genomen.

Vrijlating zeehond

OUDDORP - Zaterdag 5 augustus wordt zeehond Kilian om 19.00 uur vrijgelaten op het strand bij de vuurtoren. Kilian is een gewone zeehond, die begin juni werd gevonden. Bij A Seal in Stellendam is de zeehond behandeld tegen longwormen, nu is hij klaar om weer 'op eigen benen' te staan. De organisatie verzoekt bezoekers om achter de afzetting te blijven en honden aan de lijn te houden.

2 / 32

Agenda

Donderdag 3 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 11.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Beiaard(stads)wandeling start bij Hotel Gouden Leeuw. Reserveren tot de dag ervoor via VVV Goeree-Overflakkee of via de gids vanaf 9.50 uur. Aanvang 10.00 uur.

Vrijdag 4 augustus

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Zaterdag 5 augustus

ACHTHUIZEN – Tentoonstelling over huisvlijt in de Ouwe Stee, Schaapsweg 25 te Achthuizen. Van 10.30 tot 16.00 uur, entree € 2,50.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Zomerconcert Carillon Goereese toren van 15.00 tot 16.00 uur door Jan Bezuijen.
GOEDEREEDE – Trekkertjesdag, van 9.00-16.30 uur aan de Oostdijkseweg.
OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt dominee Droger uit Vlaardingen het orgel.
OUDDORP – Rommelmarkt, van 9.00 tot 13.00 uur aan de Hofdijkseweg 42.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.

Maandag 7 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDDORP – Fietspuzzeltocht. Starten aan de 20 km. lange tocht is mogelijk tussen 18.30 en 19.00 uur. Deelname is 3 euro per persoon, startlocatie is de Dorpskerk, Weststraat 2.

Dinsdag 8 augustus

DIRKSLAND – Koffieochtend in 't Reginahof. Van 10.00 tot 12.00 uur is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken en elkaar te ontmoeten.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDDORP – Fietstocht vanaf Eben-Haezer, Preekhillaan 3. Deelnemers kunnen inschrijven tussen 10.00-12.00 uur. De routes zijn 30 of 50 kilometer lang. De opbrengst is voor Adullam.

Woensdag 9 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Donderdag 10 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 11.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Beiaard(stads)wandeling start bij Hotel Gouden Leeuw. Reserveren tot de dag ervoor via VVV Goeree-Overflakkee of via de gids vanaf 9.50 uur. Aanvang 10.00 uur.
OUDDORP – Scootmobieltour van PGGO, start om 13.30 uur vanaf de Dorpstienden 4. Deelname kost € 4,- per persoon. Aanmelden via elly1947@hotmail.nl of 0187-845077.
OUDDORP – Concert van Gerben Mourik in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,- per persoon, gratis toegang voor kinderen (t/m 15 jaar).

'Je krijgt het geloof in mensen weer terug'

Vervolg van de voorpagina.

Ruim een jaar geleden bedachten Wim Noordzij van Event-Broker en Petra Wevers van KrachtigBuiten een plan om een natuurspeelplaats te realiseren bij Sluishaven. Horeca-ondernemer Hans Bal van paviljoen Sluishaven sloot zich aan en zo ontstond een uniek initiatief bij de Galathese haven, die met behulp van Waterpoort en de gemeente Goeree-Overflakkee de afgelopen jaren een ware facelift had ondergaan. "Het was ook een beetje eigenbelang", sprak de jarige Wim Noordzij wat gekscherend tot de aanwezigen. "Ik ben zelf vader van 11 kinderen en moest altijd helemaal naar Ouddorp rijden om een speeltuin te bezoeken. Het zou toch leuk zijn, als er ook op het oostelijk deel van het eiland wat te doen zou zijn voor de kinderen. Zo ontstond het idee voor de natuurspeeltuin. Het was een lastig project, want je krijgt te maken met heel veel wet- en regelgeving en dan natuurlijk nog de financiële kant en de uitvoering ervan. Maar het is gelukt, en de speeltuin kan vandaag open".

Medewerking bedrijven en vrijwilligers

De natuurspeelplaats is met name tot stand gekomen door hulp en inzet van heel veel vrijwilligers. "Het opgerichte bestuur zorgde voor de papieren zaken, maar voor de uitvoering en financiering waren we afhankelijk van derden", verklaarde Wim. "Ook dat is gelukt. Met name Martijn Klem van founding partner AMK GWW en Imar Kleijburg van Imar Infra hebben ontzettend veel werk verzet. Zonder hen was het echt onmogelijk geweest. Daarnaast konden we rekenen op heel veel materiële en uitvoerende steun van diverse bedrijven en niet te vergeten de 40 vrijwilligers, die hier op hun vrije zaterdag kwamen helpen om alles in orde te maken. Alles bij elkaar de invulling van een kostenpost van 60.000 euro. Ook de gemeente heeft een duit in het zakje gedaan en 30.000 euro gefinancierd. Door deze betrokkenheid en bevlogenheid krijg je het geloof in de mensen weer terug. Geweldig".

Pareltje

Ook Wethouder Van der Vlugt had niets dan lof voor het initiatief. "Het is een mooie plek geworden", sprak hij, "en het geeft beslist een toegevoegde waarde aan het oostelijk deel van het eiland. Heel lang geleden was het een bruisende plek, waar mensen de boot namen en waarvandaan de landbouwproducten werden vervoerd. Helaas was het jarenlang in verval. In 2013 is er gestart met de opruiming en kijk wat het nu geworden is. Een pareltje voor oostelijk Flakkee. We moeten nog even kijken naar de bewegwijzering, want niet iedereen kan het probleemloos vinden, maar ook dat komt goed. Als gemeente hebben we dit prachtige plan graag willen steunen en ik wil alle betrokkenen dan ook heel hartelijk danken voor hun inzet en dit mooie initiatief".

Instuifmiddagen

Hoewel de speeltuin nu open is, moeten er nog wat puntjes op de i worden gezet. "We hebben helaas nog niet helemaal alles kunnen afronden", zegt Wim tot slot, "zoals bijvoorbeeld het weeghuisje, dat we willen omtoveren tot verkoop- en informatiepunt. Vanwege broedende vogels konden we nog niet starten met de verbouwing, maar ook daar gaan we binnenkort mee beginnen. Verder gaan we in samenwerking met de volgende partijen allerlei activiteiten ondernemen: Outdoor Westvoorne/Grevelingen, Waterpoort, Sportvisserij ZWN, Goed voor Goed, de Scouting, scholen en natuurinstellingen. De evenementen en activiteiten die zij organiseren worden aangegeven op de sociale media en in de regionale kranten. Enkele activiteiten die worden georganiseerd zijn: boogschieten, kajakken, vlotten bouwen, een low rope parcours, waterleiding bouwen en een huttendorp. In samenwerking met Jeroen de Boed zijn er inmiddels al vijf middagen gepland. Ook komen er nog wat meer attributen, maar die konden we helaas niet voor 1 augustus plaatsen. Wordt aan gewerkt. Belangrijk is dat de kinderen hier heerlijk kunnen spelen, terwijl hun ouders vanaf de picknickbanken toe kunnen kijken of gaan genieten van een hapje of drankje in het paviljoen".

Natuurspeelplaats Buutenplaets is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Het adres is Mariadijk 2, Ooltgensplaat. In het weekend en op woensdag is er toezicht. Frank Mulder is de beheerder. Buiten deze dagen is de toegang op eigen risico.

Onsuccesvol pleidooi voor verlenging Visserstraat

MIDDELHARNIS – In het nieuwe wijkje De Oude Werf, dat nabij de haven van Middelharnis in aanbouw is, krijgen de straten historische namen: Visserstraat, Brandsteeg, Nieuwepad, Vissersdijk en Vingerling. Dat had beter gekund, vinden nabestaanden van vissers die daar ooit woonden. Een gedeelte van het Nieuwepad had Visserstraat moeten heten, om recht te doen aan de situatie van toen.

Door Kees van Rixoort

Nabestaanden en andere betrokkenen- onder wie Fons Grasveld, die een boek heeft geschreven over het visserijverleden van Middelharnis – hebben door middel van brieven en gesprekken geprobeerd de gemeente Goeree-Overflakkee, die de straatnamen bepaalt, te bewegen de naamgeving aan te passen en de Visserstraat te verlengen ten koste van een deel Nieuwepad.

De gemeente, die de straatnamen voor dit gedeelte van Middelharnis al in 2004 vaststelde, ziet dit niet zitten en heeft onlangs het dossier gesloten. De gemeente is van mening dat er voldoende is rekening gehouden met de historische context, ook al liggen de straten niet exact op dezelfde plaats als voorheen, en dat de adressering een onlogisch karakter krijgt als de Visserstraat zou worden verlengd. Dat komt de vindbaarheid van adressen niet ten goede, aldus de gemeente. Ook wil de gemeente bewoners niet confronteren met een gewijzigd adres. Wel is de gemeente bereid te onderzoeken of er in De Oude Werf een paneel kan komen met informatie over de geschiedenis van de visserij en de buurt waar de meeste vissers woonden.

Documentaireserie 'De Visserman' op RTV Slogo

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf maandag 14 augustus 2017 is de vijfdelige documentaireserie 'De Visserman' te zien op RTV Slogo. Deze serie gaat over de vissersvloot op Goeree-Overflakkee. De afleveringen gaan over de roep van de zee, de liefde voor het vak, de vissersvrouwen thuis en over het geloof. De visserman draagt zijn beroep als zijn naam, zijn werk is de plek waar hij zichzelf wordt. De Visserman is vanaf 14 augustus iedere week te zien op RTV Slogo en is een productie van RTV Rijnmond.

Bijzondere vondst

BROUWERSDAM - De Ouddorpse Reddingsbrigade deed een bijzondere vondst afgelopen dinsdag. Tijdens een patrouille troffen ze een dode vis aan van 2,2 meter lang, het dier woog meer dan 150 kilo. De tonijnachtige vis is overgedragen aan het Natuurhistorisch museum te Rotterdam. Het is een zeldzaamheid dat er grote tonijnachtige vissen voorkomen in de Noordzee.

Trekkertjesdag Goedereede

GOEDEREEDE - Zaterdag is het Trekkertjesdag aan de Oostdijkseweg, tussen Goedereede en Ouddorp. Vanaf 9.00 uur tot het einde van de middag zijn er oude tractoren, oldtimers, bromfietsen, stationaire motoren en landbouwmachines te bewonderen. Er zijn ook diverse kraampjes aanwezig. De toegang is gratis.

Auto afgebrand

DIRKSLAND - In de nacht van maandag op dinsdag is de brandweer uitgerukt voor een autobrand. In de Margrietlaan stond een BMW stationcar in brand met Duitse kentekenplaten. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident.

GGZ Delfland nieuwe zorgaanbieder in regio

REGIO - GGZ Delfland vestigt zich per 1 augustus als nieuwe aanbieder van geestelijke gezondheidszorg op de Zuid-Hollandse Eilanden. De organisatie neemt de poliklinieken van PsyQ en PIT over in Spijkenisse, Middelharnis en Hellevoetsluis. Daarnaast breidt GGZ Delfland uit in Rotterdam en Berkel en Rodenrijs. Op de nieuwe locaties gaat GGZ Delfland geestelijke gezondheidszorg aanbieden vanuit het principe persoonlijke zorg dichtbij.

De overname komt voort uit de eis die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gesteld aan de fusie van Parnassia Groep en Antes. Patiënten en zorgverzekeraars in Rotterdam-Rijnmond en op de Zuid-Hollandse Eilanden moeten kunnen blijven kiezen tussen ggz-instellingen. Om die reden mogen Parnassia Groep en Antes alleen samen gaan als er klinieken, behandelcentra en patiënten zijn overgedragen aan GGZ Delfland. Zonder overdracht zou volgens de ACM een bijna-monopolist ontstaan en dat moet voorkomen worden. Met de overdracht naar GGZ Delfland blijft er voor cliënten een goed alternatief in de regio, aldus de organisatie.

GGZ Delfland is een van de oudste psychiatrische instellingen van Nederland. Begonnen in Delft biedt deze organisatie nu zorg aan in het hele gebied tussen Den Haag en Goeree-Overflakkee. Naast geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, volwassenen en ouderen met eenvoudige tot zeer complexe psychische problemen, biedt GGZ Delfland haar cliënten ook hulp in hun dagelijks functioneren. Bijvoorbeeld door dagbesteding, re-integratie en het opdoen van werkervaring. Daarnaast biedt GGZ Delfland Praktijkondersteuning voor huisartsen.        

Holle Bolle dag Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Vrijdag 11 augustus is er braderie in de historische kern van Sommelsdijk. In de Voorstraat en rond de oude haven worden er veel kramen en attracties opgesteld. Na het grote succes van vorig jaar organiseert Stichting Hart van Goeree-Overflakkee wederom een middag- avondmarkt in de historische kern van Sommelsdijk. Als link tussen historie en het hedendaagse is de samenwerking gezocht met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) en met de Nederlands Hervormde Kerk. De markt begint om 14.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Op het Marktveld zijn oude ambachten te bewonderen. Bij het Streekmuseum worden bezoekers welkom geheten in klederdracht. Ook de kerk is gedurende een aantal uren open voor bezichtiging. Ook in De Doele kan een kijkje worden genomen, in het pand aan de Sint Joris is een foto- en filmpresentatie over oud-Sommelsdijk. Er is ook een biertap aanwezig, waar het Flakkeese Solaes bier wordt getapt. Leden van Sociëteit Rethorica doen sketches, uitgedost als de voormalige rederijkers.

Bingo

SOMMELSDIJK - Op zaterdag 12 augustus is er een bingo van de ouderenvereniging Goeree-Overflakkee in wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer 55. De bingo start om 19.30 uur, de zaal is open om 19.00 uur . De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden 11 rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast zijn er nog 9 gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Museum Ouddorp wordt interactief

Het museum Ouddorp is gevestigd in het Ouddorps Raad- en Polderhuis.

OUDDORP – Als je zoals Museum Ouddorp niet veel ruimte hebt om je collectie te laten zien, zijn er gelukkig moderne hulpmiddelen die uitkomst bieden. Het museum streeft ernaar in het najaar, mogelijk tijdens de Maand van de Geschiedenis, een touchscreentafel in gebruik te nemen. Daarop is veel extra informatie te zien en te horen over de geschiedenis van de Kop van Goeree en het wonen en werken aldaar. De nieuwe voorziening is mogelijk gemaakt via de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

"De touchscreentafel is interactief: een vereiste van deze tijd.", zegt Pau Heerschap, voorzitter van Museum Ouddorp. "We zijn nu bezig de inhoud te ontwikkelen Er zullen allerlei onderwerpen aan de orde komen. Denk aan de Watersnood, de geschiedenis van de kerk en de toren, de ontwikkeling van het toerisme en de Kleistee, waarover we nu een expositie hebben ingericht."

Romeinse vondsten, te zien in Museum Ouddorp.  
Opgezette vlinders. Collectie Kommer Hoek.

De Kleistee is een bijzonder natuurgebied aan de rand van Ouddorp. Het is een gebied van circa 9 hectare groot waar vrijwel alle elementen van het typische Ouddorpse landschap zijn te zien. Denk aan haaygemeten, schurvelingen, hoogten en akkertjes. Er loopt een kerkenpad en de plek waar de Kleistee ooit stond is nog herkenbaar. De expositie schenkt ook aandacht aan de insecten die in het gebied voorkomen. Dit aan de hand van de collectie opgezette vlinders en andere insecten van Kommer Hoek.

De expositie is ingericht op de jeugdafdeling van de bibliotheek, waarmee Museum Ouddorp sinds vorig jaar nauw samenwerkt in het voormalige Raad- en Polderhuis van Ouddorp. Museale objecten tussen de boeken! Pau Heerschap zegt dat de samenwerking goed van de grond is gekomen en dat het publiek nu zes dagen in de week gratis de collectie kan bekijken. "In kort bestek kun je in de grote vitrine de historische ontwikkeling van de Kop van het eiland zien, vanaf de Romeinen tot heden." Sinds kort is in de trouwzaal ook een expositie over het landleven te zien.

Naast de bibliotheek werkt Museum Ouddorp ook nauw samen met onder andere de gemeente, historische vereniging De Motte, WO2GO en het Streekmuseum. Vanuit het Streekmuseum is het Paaseiland-beeldje, dat ooit is opgegraven in Ouddorp, weer terug in het Raad- en Polderhuis.

Vanuit het museum kunnen belangstellenden op gezette tijden (dinsdag, 10.00 uur en enkele maandagavonden) de kerk en de toren bezichtigen en meer over de geschiedenis te weten komen. Pau Heerschap verzorgt deze excursies.

Informatiezuil Romeinen

Waarschijnlijk in 2017 nog komt op de hoek van de Klaverseweg en de Romeinseweg bij Goedereede een informatiezuil over de Romeinse vestiging die daar ooit was. De ontwikkeling van de zuil is in handen van een bedrijf dat in Brabant de Van Gogh-route heeft vormgegeven met vergelijkbare informatiepalen. Het wachten is nog op toestemming van het waterschap, de wegbeheerder, en op het moment dat er voldoende subsidie is ontvangen. Veel van wat er in 1958/1959 en 1983 aan Romeins aardewerk en andere attributen uit de bodem is gekomen, is nu al te zien in Museum Ouddorp en het Streekmuseum.

Limburgs paar voor vijftigste keer in Ouddorp

Riet en Bram Akershoek met hun Limburgse vrienden Bonné.

OUDDORP – Afgelopen week bracht het Limburgs echtpaar Harry en Jeanien Bonné uit Melick voor de vijftigste keer een toeristisch-recreatief bezoek aan Ouddorp. De Limburgers, oorspronkelijk komend uit Roermond, waar de familie jarenlang een levensmiddelenbedrijf runde zijn, zoals zij het vertellen 'wel een beetje verliefd' geraakt op de eilandelijke badplaats. De natuur, de vrije ongedwongen sfeer en uiteraard de zee, zijn speciale trekkers.

Door Jaap Ruizeveld

Harry (75) en Jeanien (77) rijden steeds graag de rond 230 kilometer van hun woonplaats naar de Kop van Goeree. Daar genieten zij, inmiddels alweer zes jaar achtereen, van een gastvrij onthaal bij Bram en Riet Akershoek in Bed & Breakfast 't Meulweegje aan de Molenweg. Wat destijds begon op een uitnodiging van vrienden om mee te gaan naar Ouddorp, omdat een tante als reisgenote afviel, groeide uit tot dit gouden (vijftigste) bezoek. Het beviel ons gelijk goed, zeggen de Limburgers, die voor een korte vakantie of verblijf van enkele dagen de bossen en de vlaai verruilt voor de kust en de verse Hollandse Nieuwe en andere visjes.

Blijvende charme

Harry en Jeanien vonden hun eerste onderkomen op Toppershoedje, daarna in een huisje van Van der Bok en nu dan in 't Meulweegje. "Wij hebben de ontwikkelingen hier aan de kust gevolgd", zegt Harry. De Deltawerken, het veranderende winkelbestand en ook dat steeds meer toeristen Ouddorp uitkiezen voor een ontspannend verblijf. Bij dat alles is de charme van het gebied op de Kop van Goeree overigens gebleven. Zolang als het kan hopen wij te kunnen blijven komen". Het vijftigste bezoek was voor Bram en Riet Akershoek aanleiding om hun gewaardeerde Limburgse vrienden te verrassen met de Mijn Eiland tas met daarin een fles wijn en andere lokale smaakmakers.

"Het is toch gaaf als je het land op mag en machines mag besturen?''

Ward van den Berg (19) uit Ooltgensplaat werkt bij verschillende landbouwbedrijven. Daar is hij tractorchauffeur en verricht ook andere werkzaamheden. De ene dag rooit hij 'juun', de andere dag is hij aan het cultivatoren. Die afwisseling spreekt Ward enorm aan. "Toen ik klein was ging ik al bij mijn oom onkruid wieden. Op een gegeven moment werd mij aangeraden om mijn tractorrijbewijs te gaan halen.'' Waar hij eerst enkel bij zijn oom werkte, breidde dat zich steeds meer uit. Intussen is hij ook aan de slag gegaan bij zijn toekomstige schoonouders. "Zeven jaren werken, he?'' Gemiddeld werkt Ward zo'n 42 uur per week, afhankelijk waar hulp nodig is. Na de vakanties gaat het werk gewoon door: "Als ik een dag vrij heb van school, kan die zo worden ingevuld.'' Flexibiliteit is dan ook een vereiste. Verder moet je verantwoordelijkheidsgevoel hebben en relatief zelfstandig zijn. "Het is een vakgebied waar mijn interesse in ligt. Ik zou nu niks anders willen. Het is toch gaaf als je het land op mag en machines mag besturen? Ik zou bijna zeggen dat ik het gratis zou doen, maar zet dat er maar niet in.'' Toch wil hij het later niet als beroep. "Logistiek is óók heel leuk. Maar als het even kan wil ik het combineren.''

"Einde van het seizoen wil ik dan ook windsurfleraar worden.''

Xavier Mulder (23) uit Friesland werkt dit jaar voor het eerst als seizoensmedewerker in de bar en de keuken van de Brouwersdam. Van eind april tot begin november is hij te vinden bij het bedrijvige surf- en zeilcentrum. "Van kleins af aan ben ik al gefascineerd door de watersport. Einde van het seizoen wil ik dan ook windsurfleraar worden." Xavier werkt met een groot, jong en gepassioneerd team. Er is altijd wel wat te doen. "Ik had al wel wat horeca-ervaring voordat ik hier kwam. Maar omdat het hier zo leuk is, wil ik hier eigenlijk wel blijven. Een echte droom heb ik nog niet echt. Lachend: "Maar daar kan ik dan hier wel over nadenken.'' Even is het stil. "In de horeca moet jij het leuk zien te houden. Daarvoor moet je met iedereen kunnen samenwerken. Verder vragen mensen best wel veel van je. En jij moet zorgen dat ze een ideale vakantie hebben. Dat vereist wel inzet.'' Ondanks alle hectiek die werken in de horeca met zich meebrengt, komt Xavier graag op het eiland: "Het is hier een mooie omgeving met veel natuur, rust en ruimte. En er is hier genoeg te doen in de zomer.'' In de winter is hij al vijf jaar werkzaam als ski- en snowboardleraar in Oostenrijk. Maar met groot plezier komt hij volgende zomer terug naar de Brouwersdam om te surfen, te genieten en te werken.

Jongeren en hun vakantiebaan

De zomervakantie is al een tijdje begonnen. Maar wie denkt dat jongeren in een hangmat met een goed boek en ranja met een rietje weg liggen te dommelen heeft het mis. Vrijwel alle jongeren zijn druk in de weer met vakantiewerk. De een bij een bakker, de ander bij een technisch bedrijf en een derde bij de krant. Sommigen komen daardoor vermoeider uit de vakantie dan zij erin zijn gegaan. In de krant van deze en volgende week komen vier jongeren met verschillende bijbaantjes aan het woord. Deze week deel één; de vakantiebaantjes van Ward van den Berg (landbouw) en Xavier Mulder (horeca).

Van Singapore naar Battenoord,
epicentrum van het buitenleven

BATTENOORD – Singapore is een eiland ter grootte van Goeree-Overflakkee. Maar dat is dan ook zo'n beetje de enige overeenkomst. In Singapore wonen 5,5 miljoen mensen, het is een grote, drukke havenstad, het zeewater is er bijna dertig graden en door de hoge luchtvochtigheid is het er bijna altijd klef. Vanuit die Aziatische stad verhuisde de familie Oosterhuis vorig jaar naar Goeree-Overflakkee. Naar Battenoord, om precies te zijn: een van de kleinste kernen op het eiland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Dockwise, later overgenomen door Boskalis, zond Jan Wolter Oosterhuis elf jaar geleden uit naar het Amerikaanse Houston. Na vier jaar volgde de verhuizing naar Singapore, waar Oosterhuis de taak kreeg een Dockwise-kantoor op te zetten. Het gezin – Jan Wolter, Ellen, drie zonen en een dochter – woonden er in een riante woning met zwembad. "Voor het werk en een beetje voor het avontuur", zegt Oosterhuis, die nu vanuit Battenoord de hele wereld over reist voor zijn werk.

Singapore staat bekend als the fine city. Die benaming heeft een dubbele betekenis: fine betekent mooi, maar ook boete. Wie afval op straat laat vallen, al is het maar een sigarettenpeuk, kan een forse boete tegemoet zien. De bijna alom tegenwoordige politie houdt goed in de gaten dat de stad schoon en netjes blijft.

Goed georganiseerd

"Zolang je je aan de regels houdt is er niets mis in Singapore, maar als je je recalcitrant gedraagt of niet zo in het straatje past, is het minder gemakkelijk. De bewoners houden van regels en volgen die op. Evenals de leiders. Singapore is een beperkte democratie. Dat heeft ook voordelen: met een regeringswissel om de drie, vier jaar en een moeizame kabinetsformatie hebben ze daar niet te maken. De regerende partij is al zestig jaar aan de macht en heeft een plan voor de komende honderd jaar. Singapore heeft zich behoorlijk ontwikkeld. Het land is heel efficiënt en goed georganiseerd. En een droom voor architecten, met al die futuristische gebouwen. De stad is heel groen, zelfs langs de snelweg staan tropische bomen."

Buitenlanders die zich in Singapore willen vestigen moeten wel een bijdrage leveren aan de opbouw van het land én een redelijk gevulde portemonnee meebrengen. "Anders kom je er niet in. En als je als buitenlandse werknemer niet meer nodig bent – huishoudelijk medewerksters die zwanger worden bijvoorbeeld, of bouwvakkers – kun je vertrekken. Het is een harde maatschappij, waar het recht van de sterkste heerst. Je kunt er ongelofelijk succesvol zijn, maar er zijn ook mensen die hun hoofd maar net boven water kunnen houden."

Niet je thuis

Het leven in Singapore beviel uitstekend. Je kon overal zwemmen, je ging op je blote voeten naar de kerk en de kinderen bezochten een heel plezierige Amerikaanse school. Het openbaar vervoer was super en, zoals de hele stad, veilig. "Een leuke ervaring, maar je weet dat het niet je thuis is. Als de klus geklaard is, ga je weer weg. Zoals het in de 'expat-bubble' een constant komen en gaan van mensen is. We hebben wat keren afscheid moeten nemen…"

Toen het moment dichterbij kwam dat de kinderen naar de middelbare school moesten, was terugkeer naar Nederland een reële optie. Bewust of onbewust. Wat uiteindelijk de doorslag gaf was het resultaat van een zoektochtje op Funda. Jan Wolter lag op een zondagmiddag, begin 2015, op de bank. Hij zoomde in op Breda en Papendrecht, waar het hoofdkantoor van zijn werkgever is gevestigd, en ging voor de gein nog even naar de Grevelingen. Mooi gebied, hij kwam er vroeger regelmatig om te surfen.

Toen kwam het huis in Battenoord tevoorschijn. Een groot huis met een schuur en een lap grond. Er was vroeger een minicamping geweest. "Ik was meteen enthousiast. En Ellen zie: 'Dit is het'. De week erna moest ik naar Nederland en ben ik direct naar Battenoord gereden om te gaan kijken. Het regende en het hagelde, maar ik bleef enthousiast." Het vraagstuk of je in de cultuur van een dorp past, leek hier, in zo'n ultrakleine kern, niet aan de orde.

Op de wereldkaart

Zo kwam het tot een verhuizing van een hectische metropool naar een afgelegen plek op Goeree-Overflakkee, een epicentrum van het buitenleven, dicht bij uitgestrekt en schoon surf- en zeilwater en met een goede christelijke middelbare school op fietsafstand. Op je blote voeten naar de kerk, nee, dat doe je niet op Flakkee. Zwemmen in baden van 29 graden is er hier ook niet bij. En Schiphol is iets moeilijker te bereiken dan het vliegveld in Singapore.

Maar verder bevalt het heel goed in het stille Battenoord. Wat wil je ook als je de hele buurt op bezoek krijgt als je een kennismakingsbarbecue organiseert… "Veel expats moeten op een gegeven moment vertrekken, maar wij hebben de keus zelf gemaakt. Dit is een plek waar ik me thuis voel. Niet te vergelijken met het stadsleven. We hebben hier al verschillende mensen over de vloer gehad. Battenoord is op de wereldkaart gezet…"

Speuren naar stranddieren


Kom zaterdagmiddag 12 augustus naar de Brouwersdam en ontdek samen met de boswachter welke dieren er leven op de grens van land en water. "Wat zit er eigenlijk in het ondiepe water zo vlak bij het strand? We gaan in het ondiepe water vissen en laten ons verrassen! De vangsten verzamelen we in een grote doorzichtige bak: samen gaan we dan uitzoeken hoe alle gevangen dieren heten, wat ze eten, hoe ze leven. Maar we kijken ook welke geheimen de zee op het strand heeft neergelegd."

Tijdens deze speurtocht zijn deelnemers ruim een uur in de weer met schep en schepnet bij de Duinen van Goeree. Deze activiteit is een aanrader voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. De excursie start om 12.00 uur bij de Buitengaven van de Brouwersdam. Kinderen van leden en OERRR t/m 12 jaar betalen € 4,-. Niet-lid kinderen t/m 12 jaar betalen € 7,-. Meld wel vooraf aan op www.nm.nl/agenda, of bij de VVV in Ouddorp, telefoon 0187-681789.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Dorpswandeling Dirksland

Zaterdag 12 augustus is de laatste 'dorpswandeling van Dirksland'. De start is - zoals gebruikelijk - in de kerk, waar de historie van dorp en kerk nader worden toegelicht. Vervolgens wordt Het Hof bezocht, een zestiende-eeuwse herenboerderij. In de naastgelegen historische schuur wordt de ontstaansgeschiedenis met behulp van een presentatie geschetst, waarna de Joodse begraafplaats bezocht wordt. De wandeling start om 11.00 uur in de Hervormde Kerk aan de ring. Om 13.00 uur bestaat de mogelijkheid om de wandeling af te sluiten met een Flakkeese lunch in restaurant 't Anker.

Koffieochtend

Op dinsdag 8 augustus is er weer gelegenheid om met elkaar koffie te drinken in de ontmoetingsruimte van 't Reginahof.
Kom eens samen met uw buurvrouw of buurman of nodig een bekende uit om mee te gaan. Het koffie drinken is van 10.00 tot 12.00 uur.

GOEDEREEDE

Vakantie Spelweek

Dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 augustus wordt er van 9.30 tot 12.00 uur in de witte tent aan de Jongkoenstraat de Vakantie Spelweek gehouden. Alle kinderen die naar de basisschool gaan mogen komen. Er wordt geluisterd naar een Bijbelverhaal, geknutseld, gezongen, en nog veel meer. Ook wordt er een speurtocht gehouden en kun je (T)op survival. Donderdagavond 17 augustus is er om 19.00 uur een toneelvoorstelling van Timo v.d. Heuvel. Ook ouders en andere belangstellenden zijn dan welkom.

Inzameling oud papier

De Stichting Oud Papier 'Apollo' te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Er kan ook oud papier naar de container bij parkeerterrein het Hofje worden gebracht, dit graag tussen 8.00 en 17.00 uur.

MIDDELHARNIS

Vakantie Bijbel Club

Op 15 en 16 augustus wordt door de Hervormde Gemeenten van Sommelsdijk en Middelharnis weer een Vakantie Bijbelfeest georganiseerd. Alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar zijn welkom vanaf 9.30 uur bij het Diekhuus te Middelharnis. Het thema van dit jaar is (T)op survival, met veel gezellige knutsels, muziek, verhalen en leuke spelletjes. Toegang is gratis en voor het eten en drinken wordt de hele dag gezorgd. Het is ook mogelijk om één dag te gaan.

Inzameling rommelmarkt

Zaterdag 5 augustus is de laatste mogelijkheid voor het inleveren van spullen voor de jaarmarkt op 2 september. Spullen kunnen worden ingeleverd tussen 9.00 en 11.30 uur bij de boerderij in de Van Pallant Polder te Middelharnis. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om spullen te brengen, kunnen contact opnemen om ze op te laten halen, bel hiervoor naar 0187-680755 of 487124. Routebeschrijving:
komende vanaf de Zuidelijke Randweg in Middelharnis richting het industrieterrein gaat u bij de rotonde rechtdoor en rijdt u op de Industrieweg. Volg deze tot aan het einde en dan gaat u rechtsaf en volgt u de borden richting de Jonge Spartanen. Blijf rechtdoor rijden en aan het einde van de weg kan u niet anders dan linksaf, volg deze weg en u rijdt vanzelf de boerderij op.

OOLTGENSPLAAT

Bingo

Woensdag 2 augustus organiseert A.S.V. Oostflakkee een bingo in MFC 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Start om 14.00 uur. De kosten zijn € 5,00 inclusief koffie/thee. Mooie prijzen van vakslager Buth en Emté.

OUDDORP

Rommelmarkt

Op zaterdag 5 augustus wordt er van 9.00-13.00 uur een rommelmarkt gehouden aan de Hofdijkseweg nr. 42 rondom de loods van Aardappelhandel Westhoeve.

Fietspuzzeltocht

Maandag 7 augustus wordt er vanuit de Hervormde Gemeente een fietspuzzeltocht georganiseerd, de tocht zal ongeveer 20 km zijn. Starten is mogelijk tussen 18.30 en 19.00 uur. Deelname is 3 euro per persoon, startlocatie is de Dorpskerk, Weststraat 2. Na afloop is er koffie met wat lekkers te koop.

Scootmobieltocht

Op 10 augustus wordt er door het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee een scootmobieltoer georganiseerd. Via mooie paden van GO naar de grens met Schouwen-Duiveland om daar de scootmobielgroep van dat eiland te ontmoeten en met elkaar wat te eten. Start is vanaf 13.30 uur, Dorpstienden 4. De kosten zijn vier euro per persoon, vrienden en vriendinnen kunnen met de fiets ook meerijden. Graag van tevoren aanmelden via: elly1947@hotmail.nl, tel. 0187-845077 of PGGOinfo@gmail.com. Hou rekening met het weer qua kleding, zorg dat accu's goed op spanning zijn, neem een mobiel en flesje water mee en een goed humeur!

Havendag

Op zaterdag 12 augustus wordt voor het eerst een Havendag georganiseerd. Van 11.00 tot 18.00 uur zijn er standjes en oude ambachten te zien. Verder treedt er 's middags een piratenkoor op, en houdt de KNRM een demonstratie. Ook is er een springkussen en verschillende spellen. In het clubhuis worden er de hele dag mosselen geserveerd en ook aan gebakken vis, gerookte paling en haring is geen gebrek.

Fietstocht Adullam

Dinsdag 8 augustus is er een fietstocht, die wordt georganiseerd door het comité voor Adullam gehandicaptenzorg. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 30 of 50 kilometer. Inschrijven kan van 10.00 tot 12.00 uur in Eben-Haezer, Preekhillaan 3. Deelname kost € 4,- per volwassene, € 2,50 per kind tot 12 jaar en € 14,- voor een gezinskaart. In Eben-Haezer is er een kleine verkoping van snoep, kruiden, groente, kaarten, enz. Er is ook eten en drinken te koop, zowel bij het startpunt als onderweg. Neem voor vragen contact op via
0187-683244 of 06-19153606.

OUDE-TONGE

Open Schuur Houweling Meubelen

Zaterdag 5 augustus wordt er van 10.00 tot 15.00 uur weer Open Schuur gehouden bij Houweling Meubelen aan Langeweg 41A. Kijken kan zonder afspraak en is geheel vrijblijvend. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen! Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Muzikale middag

Dinsdag 15 augustus organiseert A.S.V. Oostflakkee in samenwerking met de Zonnebloem een muzikale middag. Accordeonclub RISOLUTO (zeven accordeonisten, drummer en zangeres) zal optreden. Aanvang 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. De kosten van deze middag zijn € 7,50 p.p. inclusief een kopje koffie/thee en consumptie. Betaling bij entree van de grote zaal in de Grutterswei. Opgeven kan via 06-30385950, asvo@telfort.nl of tonniekag@hotmail.com.

STELLENDAM

Inzameling

Vrijdag 4 augustus houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente aldaar een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Te gast bij vier zorginstellingen van CuraMare (2)
Zorg zonder dwang is leidraad in woongroep De Vliedberg

Een aantal bewoners van woongroep 104 met Jikke. De heer Pesch schuift aan. (Foto met toestemming)

OUDDORP – "Wat mij motiveert in de zorg is in onze woongroep een sfeer te creëren die doet voelen en denken aan het vroegere eigen huis van onze bewoners. Natuurlijk, je moet reëel zijn. Het is hier anders. Maar door open te staan voor gevoelens en wensen van onze bewoners, hen een luisterend oor te bieden en hun zelfstandigheid zoveel als mogelijk is te stimuleren, geeft dat hen houvast en vertrouwen in eigen kunnen. Dat versterkt hun gevoel om ook hier thuis te kunnen zijn. Daar een bijdrage aan te mogen leveren, in liefde voor je medemens, ja, dat is het. Ik hoop dat als ik later ouder ben en hulp en zorg nodig zou hebben, dan ook op die ondersteuning te mogen rekenen". Dit zegt Jikke van Herk (uit Middelharnis) die op woongroep 104 in zorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp als eerst verantwoordelijk verpleegkundige zich inzet voor 7 vaste bewoners, vijf dames en twee heren. In leeftijd gemiddeld variërend van eind 80 tot 93 jaar.

Door Jaap Ruizeveld

Na een middag in woongroep 44 in Ebbe en Vloed in Oude-Tonge, met cliënten met een vorm van dementie, ben ik deze donderdagavond te gast bij een woongroep in Ouddorp waar de deur letterlijk open staat. Waar 'zorg zonder dwang' leidraad is. Een project waarmee De Vliedberg - met vooralsnog twee woongroepen - landelijk scoort. Als voortrekker wordt gezien. Een fijn thuisgevoel bieden. De genoemde zelfstandigheid bevorderen. Kijken wat mogelijk is en naar datgene dat de bewoner als prettig ervaart. Dat de eerst verantwoordelijk verpleegkundige Jikke hierin, met op bepaalde diensttijden collegiale support, een belangrijke functie vervult, is duidelijk. Het best omschreven met de woorden van de 88-jarige mevrouw Greet Hameeteman: "Wij zouden haar niet graag missen".

De Vliedberg Ouddorp (foto CuraMare)
Jikke bladert met de heer Bosland door een kunstboek waarin foto’s staan van tuinbeelden van dochter Nelleke. (Foto met toestemming)

Cijfers                                                                                                                                                

Locatiemanager van De Vliedberg is Piet Metske. Dan de cijfers (Kwaliteitskader CuraMare 2017): Bij de zorg/hulpverlening in De Vliedberg zijn 418 personen betrokken. Eerst verantwoordelijk verzorgenden (9), helpenden (16), verpleegkundigen (9), verzorgenden 84, zorgondersteuners 12, vrijwilligers 260, leerlingen en stagiaires 20, huishoudelijk medewerkers 4 en welzijnsmedewerkers ook 4. De Vliedberg omvat 34 zorgappartementen, 22 particuliere huurappartementen met thuiszorg in De Vliedberg zelf of in het naastgelegen d´n Derden Blok en ´t Schelphoekje. Verder zijn er 7 groepswoningen voor 7 of 8 cliënten, totaal 55 plaatsen en 14 zorghotelkamers.

Verzamelde Aren

Op de afgesproken tijd (17.00 uur) meld ik me bij de receptie. Jikke staat al klaar om mij te begeleiden naar haar woongroep. Zes bewoners zitten nog aan tafel. Zij hebben de broodmaaltijd net achter de rug. Jikke neemt plaats aan het tafelhoofd, pakt het boek Verzamelde Aren en leest daaruit een Bijbels hoofdstuk voor. Dit keer gaat het over Jona. Met een dankgebed en een gezamenlijk klinkend Amen, wordt de maaltijd afgesloten. Tussen de middag eten wij warm, vertelt Jikke. Dat past goed in de Ouddorpse cultuur. Het heeft ook een praktische reden. Tot 12.30 uur zijn wij namelijk met zijn tweetjes hier voor begeleiding.

Ouddorps gehalte

Inmiddels ben ik al opgenomen in de bewonersgroep. Niet zo verwonderlijk, want het 'Ouddorps gehalte' is hoog. De herkenning als zoon van de vroegere dorpsdokter maakt een introductie overbodig. Fantastisch snel beginnen de gesprekken. De heer Bosland (ja, die van de Molenblok) is een enthousiaste prater, die menig onderwerp uit vervlogen jaren over het voetlicht brengt. Hij is dankbaar voor de contacten die hij kan onderhouden. Met zijn directe familie. Met dorpsgenoten die hem regelmatig bezoeken. Die met hem een uitstapje maken of anders behulpzaam zijn. Typerend voor de openheid in en bij deze woongroep. Vrijheid om zelf beslissingen te mogen nemen. Te doen waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft. Even met familie naar het restaurant of naar buiten. Even je terugtrekken in een sfeervol hoekje van de kamer en – net als mevrouw Breen – dan met een cd-muziekje bekende liedjes zachtjes mee te kunnen zingen. Oud-politieman Van Os (93) is de nestor. Lange tijd woonde hij met zijn vrouw in het Ouddorpse Polderbos. Uiteindelijk ging het niet meer, zegt hij. Dus zit ik nu hier. Het is goed. Mevrouw Van der Linden was actief als therapeute. Daar wil ze doorlopend over vertellen. Mevrouw Hameeteman, gewoon Greet - van de secretaris - voor Ouddorpers, volgt de gesprekjes. Inmiddels is het half acht. Koffie en thee zijn gedronken. Mevrouw De Jong gaat, begeleid door Jikke, als eerste naar haar kamer. Welterusten, klinkt het uit aller mond.

Regie geven

Schijnbaar onvermoeibaar en met grote betrokkenheid verricht Jikke haar voortdurend wisselende werkzaamheden in de woongroep. Met een, voor de buitenstaander, perfecte timing om de regie bij een bepaald detail aan de bewoner te geven. Zorgvuldigheid bij het verstrekken van medicijnen. Dat met grote persoonlijke attentie. Dan is er even tijd om over details in haar werk te praten. Bijvoorbeeld over het functioneren van het GPS-systeem. Over de opstart in de vroege ochtend als de eerste bewoner aangeeft te willen opstaan. Het halen van het verse brood voor het ontbijt. Een krantje. Het digitaal bestellen van boodschappen die dan door supermarkt Jumbo worden gebracht. Te veel om te noemen.

"Dat zou ik denken"                                                                                                                        

Familieleden en bekenden lopen in en uit. De heer en mevrouw Pesch uit twee woongroepen komen nog even buurten. Ik zit tenslotte met Greet alleen aan tafel. " Als er niemand meer tegen je praat is het niet fijn", verzucht ze. "Ik ga als laatste naar bed. Dan tikt de klok langzaam, hoor". We praten over Ouddorpse gebeurtenissen. Greet weet zich veel te herinneren. Jikke dekt inmiddels de tafel voor het ochtendontbijt. "Was het gezellig vanavond?" vraagt ze aan Greet, als zij haar even na 22.00 uur naar haar kamer brengt. "Dat zou ik denken. Ik heb al gevraagd of hij vaker komt", zegt ze. Tijd om afscheid te nemen van Jikke, die mij zo gastvrij en in alle openheid dit inkijkje in deze woongroep (psychogeriatrie) toevertrouwde. Voor haar wachtte die late avond nog de administratieve registratie. Want elke overdracht moet naadloos verlopen.

Column

Lezen en herlezen

Deze column schrijf ik vanaf mijn vakantieadres. En dat adres is deze keer niet de caravan op De Oranjehof, maar gewoon thuis. Omstandigheden zorgen ervoor dat we wat meer aan huis gebonden zijn. De hoogst noodzakelijk klusjes waren de eerste vakantiedagen al geklaard. En dan is er tijd voor de leuke dingen. Voor mij is dat: lezen. Hoewel ik redelijk 'op mijn gemak ben', kom ik er op doordeweekse avonden niet toe om 'zomaar' een boek te gaan zitten lezen.

Hiervoor gebruik ik dan het weekend. Dus heb ik een leesachterstand die ik in de vakantie wil bijwerken. Ik heb thuis nog een aantal boeken die gelezen en herlezen moeten worden. Het zal waarschijnlijk wel komen door mijn slordig lezen, want ik 'herlees' regelmatig een aantal boeken. Hieronder zijn boeken – en dit zijn niet de dunste – die ik misschien wel vijf á zes keer heb gelezen. En steeds weer ontdek ik nieuwe dingen. Maar ook nieuwe boeken vragen mijn aandacht en zo kan het komen dat ik aan zo'n vier boeken tegelijk bezig ben. Misschien daarom veel herlezen? Deze vakantie hoop ik het boek met de magistrale natuurbeschrijvingen – Het geslacht Bjørndal – voor de derde keer uit te lezen. Het indrukwekkende boek 'Ziek van de kerk?' las ik in een adem uit. Over het eveneens tot nadenken stemmende 'Leven na de genadeklap', doe ik wat langer.

Daarnaast geniet ik langdurig van het eerste deel van de Werken van Godfried Bomans (de andere delen kom ik ook hopelijk nog tegen op een rommelmarkt) en dan zijn er nog de ruim 1200 pagina's van het door Shirer geschreven 'Opkomst en ondergang van het Derde Rijk' die hun tweede lezing ondergaan. Zie hier de onderwerpen van mijn leesvakantie. De lijst is nog niet compleet, want op de plank liggen 'Pluche' van Femke Halsema en 'Goede gesprekken' van Kees van der Staaij nog gebroederlijk of gezusterlijk naast elkaar op de eerste lezing te wachten. We hebben nog een week de tijd.

Ingestuurd

Sharon springt over de golven in de branding. Ze is op het strand om de verjaardag van haar neefje Phil te vieren. Ingezonden door familie Dorresteijn uit Renswoude.

Vervolgverhaal: Het pad langs de rotsen (37)

"Hartelijk welkom!" zei daarna mijnheer Reinhardt eenvoudig. Gundel stamelde wat, maar wist geen woorden te vinden. Ze sloeg haar ogen neer en begon toen te schreien, waarom wist ze zelf niet. Misschien wel om het grote geluk dat ze nu weer een veilig onderdak voor haar en de kleine Eva gevonden had.

De herfstnevels begonnen laag over de velden te hangen en tussen de hoog en strak opgaande larken van de berghelling.
Gundel woonde nu met Hans en de kleine Eva in het meestershuis. Ze hadden op de grote herenboerderij mogen blijven, maar Gundel verlangde zo zeer naar een plekje waar ze geheel vrij was dat ze het eenvoudige schoolmeestershuis verre verkoos boven de mooie kamers van vrouwe Martha.
Hans was met haar meegetrokken. Tenslotte was het de bedoeling dat hij dicht bij de school woonde. Mijnheer Reinhardt had voor wat eenvoudige meubelen gezorgd en zo hadden broer en zus zich knus geïnstalleerd rondom de grote open schouw.
Gundel bezat de gave om met weinig middelen het toch gezellig te maken. In een grote aarden pot had ze een ruiker late herfst­bloemen gezet. Hans voelde zich bijzonder behagelijk als hij na een drukke dag zich in een zware stoel bij de schouw kon neervleien. Hij kon dan lang in het vuur staren, alsof hij dacht aan verre en verleden dingen. Of gingen zijn gedachten uit naar de toekomst?
Gundel, die hem meermalen stilletjes bespiedde, wist het niet. Ze had ontzag voor haar broer, die, ondanks alle moeite en ellende welke hij had moeten doorstaan, standvastig gebleven was in zijn gereformeerde belijdenis. Met haar was dat zo heel anders geweest! Ze kwam ook bij het vuur zitten, schuin tegenover Hans. Eva sliep allang. Buiten suisde de wind door het bos en om het dak van het meestershuis.
"Ik meen dat het nu wel het juiste moment is, Gundel, om nog eens uitvoerig je geschiedenis te vertellen!" zei Hans plotseling. "De grote lijnen weet ik wel, maar niet de precieze bijzonderheden. En dan, ik heb de laatste dagen meer verteld wat ik meegemaakt heb dan dat ik naar jou belevenissen gevraagd heb." De jonge vrouw werd enigszins bleek.
"Ja!" antwoordde ze onzeker. "Het is een lange geschiedenis, maar geen mooie. O Hans! Ik schaam me zo voor mijn verleden, omdat ik in mijn dwaze hoogmoed de ijdelheid van de wereld verre verkozen heb boven de eenvoudigheid van het gereformeerde geloof zoals vader dat ons steeds heeft voorgehouden."
"Als de harde slagen je tot inkeer gebracht hebben, mag je misschien op jezelf toepassen dat je als een brandhout uit het vuur gerukt bent. Maar vergeet niet, Gundel, dat tijdelijke uitreddingen nog geen geestelijke uitreddingen zijn. Ik loof en prijs de Heere uit het diepst van mijn hart dat ik je weergevonden heb en dat nog wel op zo'n tijd dat ik je juist heel goed gebruiken kan!"
Zijn zus lachte een beetje, en schoof haar voeten wat dichter bij het vuur op de haardplaat.
"Je weet wel" begon ze dan, "dat ik op die bewuste verschrikkelijke morgen van Ursula niet met jou mee mocht naar de bergweide. Om me te straffen werd ik door haar voor mijn ondeugendheid opgesloten in de woonkamer. De eerste ogenblikken was ik zo woedend dat ik in onbezonnen drift haar spinnewiel brak, waar ze zo erg op gesteld was, zoals je je nog wel zult kunnen herinneren. Maar al gauw zakte mijn drift om plaats te maken voor een grote angst voor de straf welke ik van vader te wachten had. Bovendien had ik er geen zin in om met het mooie weer de gehele dag in de kamer opgesloten te moeten blijven, zodat ik het plan beraamde om uit het venster springen. Jij deed dat ook meermalen. Waarom zou ik dat ook niet kunnen? dacht ik. Nou, het gelukte prachtig. Zonder mij te bezeren kwam ik in de tuin terecht, waarna ik achter de bessenstruiken door sloop en zo ongemerkt op de weg terecht kwam. Als ik dan niet naar Hans mag, dacht ik, ga ik lekker naar mevrouw Schnepper, daar zal noch Ursula, noch pappa mij de eerste uren zoeken.
Aan de rand van het bos bleef ik even uitrusten. Vanaf mijn rustplaatsje kon ik op de grote weg zien en het verwonderde me wel dat er zoveel mensen heen en weer liepen. Ook zag ik in de verte hier en daar rook opstijgen, waardoor ik toch wel wat onrustig werd. Vlug begon ik daarom verder te lopen, gedreven door een onbestemd gevoel dat er wat bijzonders aan de hand was.

Eindelijk kwam ik bij het landhuis van mevrouw Schnepper aan. Daar was alles stil, alleen Pakaan, de waakhond, begroette mij met luid geblaf. Maar de huisdeur bleef gesloten en terwijl ik hulpeloos om mij heen stond te kijken, zag ik gelukkig Klaus plotseling uit de staldeur komen met een gezadeld paard.
"Kind!" riep hij verbaasd en bezorgd uit. "Wat wil jij hier?"
"Ik wil naar mevrouw Schnepper, met het poppenhuis spelen," antwoordde ik.
"Heb je dan in het dorp niet gehoord dat de keizerlijke troepen het land zijn binnengevallen?"
"Nee!" antwoordde ik. "Maar ik heb wel verschillende mensen zien heen en weer lopen."
"Verschrikkelijk" zuchtte Klaus. "Tilly met zijn scharen die Maagdenburg verwoest hebben en de bevolking uitgemoord zijn ook hier gekomen. Mevrouw Schnepper is al enige dagen geleden met het andere personeel naar de stad gevlucht om bij haar neef een toevlucht te zoeken. Ik heb ondertussen hier nog verstopt en begraven wat ik kon. En nu stond ik klaar om ook ijlings naar de stad te gaan. Maak dat je weer thuiskomt, vlug!"
Daarop begon ik te schreien en zei tegen Klaus: "Ik kan niet meer lopen. Mijn voeten doen zo'n pijn. Ik ben bang, Klaus, dat de boze soldaten van Tilly me onderweg pakken zullen. Wil jij me naar huis brengen?"

Met raad en daad

Bonte kezen

Deze dode kever vond ik begin juli op een wandelpad achter de Kwade Hoek. In Goedereede en Ouddorp worden ze Bonte Kezen genoemd. In mijn vlinder- en insectenboek kan ik hem nergens vinden. Kunt u mij vertellen wat de echte naam is?

Het beestje dat u op uw wandeling gevonden heeft is een Julikever (Polyphylla fullo) uit de familie van de bladsprietkevers. Aan uw foto te zien heeft u een mannelijk exemplaar gevonden, want zij hebben grote gevederde antennes. De vrouwtjes zijn meestal groter en kunnen circa vier centimeter groot worden. Deze kever eet dennennaalden en heeft daarom begrijpelijk een voorkeur voor naaldbossen. In ons land wordt de kever hoofdzakelijk gevonden in de duingebieden. De kever komt echter niet zoveel meer voor, doordat zijn leefgebied sterk is aangetast.

Beddenpijn

Wij hebben zes jaar geleden een schuimrubber matras gekocht van 17 cm dik, met daaronder een lattenbodem die in een verstelbare en enigszins kantelbare ophanging ligt. Ongeveer een jaar hebben wij beiden las van rugpijn, en liggen we lang op bed, dan neemt die pijn toe. Hebt u ideeën of tips?

Heel vaak hangen dergelijke rugpijnen als u beschrijft, samen met de keuze van de matras. Als de klachten na nachtrust het ergst zijn, moet er een oorzakelijk verband bestaan. Er bestaat gelukkig een grote variatie van matrassen. Het is precies als met onze kleding: ofschoon talloze mensen tevreden zijn met confectie, zitten de naar onze eigen maten vervaardigde kledingstukken toch prettiger. Wij raden u daarom aan eens naar enkele beddenwinkels te gaan en daar precies te vertellen wat uw klachten zijn. Dan moet u eens gaan vergelijken wat de verkoper u daar aanbeveelt en alvorens u een besluit neemt, ook advies inwinnen van uw huisarts. Let wel, alleen een deskundige kan u de juiste matras aanbevelen. Wel krijgt u in veel beddenzaken gelegenheid een matras voor aankoop even te proberen.

Wortelsmeersel

Smeerwortel zou bij inwendig gebruik schade aan de lever kunnen veroorzaken. Ik gebruik dagelijks Symphytum smeerworteltinctuur op mijn gezicht tegen rimpels. Is smeerwortel ook bij uitwendig gebruik schadelijk?

Een aftreksel van smeerwortel (Symphytum) is een volksmiddel dat van oudsher wordt toegepast als een uitwendig zalfje bij wonden, omdat het vooral de vorming van nieuwe huid zou bevorderen. Zoals de naam reeds aangeeft, is dit een smeerseltje dat op de huid kan worden aangebracht. Deze wortel bevat alkaloïden. Dit zijn stoffen die bij inwendig gebruik gevaarlijk zijn, o.a. voor de lever, echter niet bij uitwendig gebruik.

Passiflora

We hebben een schutting vol passiflora, nu met een soort harde groene pruimen. Is dat zaad, of zijn het eetbare vruchten?

De passievruchten zijn eetbaar. De paarse (van de Passiflora edulis sims) krijgen een dunne wijnrode tot bruine leerachtige schil en als ze rijp zijn is het geleiachtige vruchtvlees geeloranje van kleur en friszuur van smaak met een licht aroma. De gele vruchten (van de Passiflora edulis flavicarpa) hebben een dikkere schil en na rijping grijs vruchtvlees, dat soms iets minder goed kan smaken. De vele pitjes kunnen met het vruchtvlees worden opgegeten. Na de pluk zijn de vruchten bij kamertemperatuur beperkt houdbaar, maar in de koelkast iets langer. Gerimpelde exemplaren moet u het eerst opeten, want die drogen snel uit. Wie over veel rijpe passievruchten beschikt, kan daar jam van maken, maar met enkele exemplaren loont dat natuurlijk niet de moeite. Men kan het zaad ook gebruiken om nieuwe planten te kweken. Liefhebbers doen dit wel, maar vaak lopen die pogingen op een teleurstelling uit.

Is kaas schadelijk?

Is het waar dat kaas, dichtbij de korst, ook schadelijke stof bevat? Zodat het niet voldoende is alleen het plastic laagje te verwijderen?

Kaas kan alleen een korst dragen die ontstaat uit de kaasstof zelf, en daar is niets mis mee. Althans, zo lang het Nederlandse kaas betreft, want die wordt gekeurd door de Nederlandse keurmeesters. Als er een plastic laagje om zit, is dit alleen gedaan ter bescherming, bijv. bij de export. Schadelijke stoffen kennen we niet in onze kaas.

Uit de oude doos

Veel belangstelling voor autopuzzeltocht

In het kader van het evenementenprogramma '72 hield de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer te Ouddorp, in samenwerking met Landbouw Jongeren Flakkee, donderdagavond 13 juli jl. voor het 6e jaar een autopuzzeltocht, waaraan 98 deelnemers meededen. Deze autopuzzeltocht was volgens de organisatoren niet moeilijk te noemen, alhoewel het voor vreemdelingen en beginnelingen toch ook weer niet meeviel. Voor elke afwijkende minuut of niet waargenomen punten werden strafpunten berekend.
Dhr. J. Hameeteman (adm. V.V.V.) die de prijsuitreiking verrichtte, verheugde zich er in dat hij elk jaar weer een beroep mocht doen op de Landbouw Jongeren van Flakkee, die geheel belangeloos een route uitstippelden, ook dankte hij alle andere verenigingen en particulieren die meewerkten om het evenementenprogramma te doen slagen. De V.V.V. alleen zou dit allemaal niet kunnen verwezenlijken, verklaarde dhr. Hameeteman.

Prijswinnaars

Hieronder volgen de winnaars die aan de autopuzzeltocht deelnamen: De 1e prijs ging naar de Fam. v. d. Vlugt, zij ontvingen uit handen van dhr. Struik (L.T. Flakkee) een wisseltrofee en een prachtige zonnestoel. 2e prijs: barbecue, dhr. Kr. Tanis en dhr. P. Vlietland; 3e prijs: brandblusser, Fam. Lokker; 4e prijs: sleepkabel, fam. A. Los-Melissant; 5e prijs: km.teller, fam. C. Tanls; 6e prijs: sieruitlaat, fam. Seele en Kalveroa; 7e prijs: zeem, fam. v.d. Jagt en Renierse; 8e prijs: schroevedraaierset, fam. v.d. Spaan; 9e prijs: autothermometer, mevr. Grinwis en mevr. Witte; 10e prijs: parkeerschijf, de heren M. Koese en N. Breen. De 11e prijs, ofwel de troostprijs, ging naar de fam. J.A. Boer (zaklantaarn).

Op de foto: de fam. v.d. Vlugt ontvangt uit handen van dhr. Struijk (L.J. Flakkee) de wisseltrofee die verbonden is aan de 1e prijs.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 18 juli 1972.

Weerbericht

Heel aardig augustusweer

De huidige zomers zijn eigenlijk een beetje voorspelbaar. Meestal is er een droge fase in het late voorjaar en de voorzomer. Als juli op de kalender staat regent het bijna ieder jaar waarbij er vaak veel water valt. De afgelopen tien jaar waren maar liefst acht van de tien julimaanden (veel) te nat op de Eilanden. Eigenlijk was juli 2006 (die tevens de allerwarmste maand uit de weerhistorie was) een keerpunt. Daarna is er eigenlijk geen zinderende zomermaand meer geweest in Nederland, terwijl klimaatrapporten uit de Bilt voortdurend spreken van een toename van de hittegolven en de droogte gedurende de zomerperioden.

De komende augustusdagen leveren meestal prima weer op met de zon er regelmatig bij, een doorstaande aanlandige wind en middagtemperaturen in het algemeen rond de 20 graden in Middelharnis en omgeving. De stroming blijft steeds vanaf zee waarbij zo nu en dan enkele regengebieden worden meegenomen. Donderdag geeft eerst nog buien met een kleine kans op onweer daarbij. Daarna overheersen de langere droge perioden, maar geheel droog zal het waarschijnlijk niet blijven tot en met het aanstaande weekend. De zon doet het op de meeste dagen goed zo vlak uit zee en schijnt op sommige dagen wel tien uren.

Dit doorstroomde weertype houdt waarschijnlijk aan tot pakweg 10 augustus. Daarna zou de invloed van wat meer hoge druk kunnen toenemen waardoor het weerbeeld geleidelijk zal stabiliseren in de Benelux. Regelmatig zie je dat in dit soort zomers de tweede helft van augustus aanzienlijk beter weer oplevert. Niet zelden wordt er dan ook nog een fraaie septembermaand aan gekoppeld met twee weken prachtweer.

De mooie hogedrukgebieden die in de hoogzomer doorgaans schitteren door afwezigheid, komen juist richting september meer aan zet en blijven dan ook langer liggen op de voor ons goede stek. Waarom het eigenlijk niet meer lukt om stabiele hogedrukgebieden boven de Noordzee of Zuid-Noorwegen te krijgen gedurende de maanden juni en juli blijft onverklaarbaar. In grote zomers als die van 1994 en 1995 lukte dit nog wel, maar de afgelopen tien jaar hield 'n keurig hogedrukgebied het er niet meer dan drie dagen vol.

Meebewegen op het ritme van de GO 26

"Vissers hebben een innerlijke drang die ze niet kunnen weerstaan. Ze houden van het leven aan boord, ze kunnen en willen niet anders dan de zee op om te vissen." Dat is de conclusie van Gerard Wagemakers, de fotograaf voer een week lang mee met de GO 26.

Door Martijn de Bonte, fotografie: Gerard Wagemakers

Het ritme aan boord wordt bepaald door de alarmbel. Die rinkelt als de netten binnenboord worden gehaald. Als de bel gaat staan de vissers binnen één minuut aan dek. Slapen doen ze nooit langer dan pakweg een uur, meestal met hun kleren aan, dan staan ze sneller aan dek als de bel gaat. De bel bepaalt het ritme van slapen, werken en eten. Er wordt niet veel gepraat aan boord, de mannen hebben nauwelijks woorden nodig, iedereen weet wat hem te doen staat. Aan tafel heeft iedereen een vaste plek.

Fotograaf Wagemakers vond het ritme aan boord heftig. "Om het te fotograferen moest ik meegaan in het ritme. Maar op een gegeven moment trok ik het niet toen de bel weer rinkelde en ben ik blijven liggen." De vissers varen uit in de nacht van zondag op maandag, vrijdagmorgen meren ze weer aan in de haven. In die periode rinkelt de bel 48 keer. Iedere keer opnieuw worden de netten geleegd en gaat de vangst door de handen van de vissers.

De Goedereede 26 (GO 26) vaart vanuit de haven van IJmuiden, de bemanning is grotendeels afkomstig van Goeree-Overflakkee. Er wordt gevist op schol met een pulskor, kleine stroomstootjes jagen de schol uit de bodem, waardoor de netten niet over de bodem hoeven te slepen. Een duurzame techniek, want er wordt veel brandstof bespaard ten opzichte van de traditionele sleepnetten. Maar het Europees parlement wil het vissen met elektrische vangnetten terugdringen. De toekomst is dus onzeker voor pulsvissers.

Fotoboek De Visser

De fotograaf is een crowdfundingsactie gestart om het fotoboek 'De Visser' te laten drukken. Mensen die € 19,- doneren ontvangen een exemplaar van het boek. Kijk voor meer informatie op www.voordekunst.nl/devisser.

In de voetsporen van reus Reprobus

Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, wenst door de grenspost gelaten te worden.

SOMMELSDIJK - Terwijl de druilerige regen de Christoffelpolder bewatert, zitten in de schuur van Hofstede Lust en Last zo'n 50 mensen te luisteren naar het verhaal van Jan Baks. "Wie weet er niet wat een erfgoedlijn is?'' Een paar vingers schieten de lucht in. Het is de opening van het Christoffelpad in de polder van Dirksland en Sommelsdijk.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"De provincie wil erfgoed beter zichtbaar maken. Daarom zijn er verschillende erfgoedlijnen uitgezet. Voorbeelden hiervan zijn de bunkers van de Atlantikwal en de Limes, de vroegere Romeinse grens. Er was ook een lijn die 'leven met water' als thema heeft. Die erfgoedlijn hebben wij op Goeree-Overflakkee. Het leven met water hebben wij geïnterpreteerd als leven met de dijken.''

Anna van Bourgondië

Baks is voorzitter van de vereniging voor Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO), die voor de uitvoering heeft gezorgd. Hij schetst de polder als een toegankelijk gebied, rijk aan bloemenpracht. Waar vogels als de buizerd, fazant en patrijs hun habitat hebben. "In 1490 noemde Anna van Bourgondië, ambachtsvrouwe van Sommelsdijk, het voor het eerst Christoffelpolder.''

Maar vanwaar de naam? Baks legt uit. Er was eens een reus, Reprobus genaamd. Een kluizenaar vertelde hem dat hij pelgrims moest helpen een woeste rivier over te steken. Op een dag kwam er een klein kind, dat steeds zwaarder en zwaarder werd op zijn schouders. Dat bleek dus de Christus te zijn. Christophorus, zoals hij vanaf toen heette, werd vanaf die dag vereerd als patroonheilige van de reizigers. "In de kerk van Dirksland is er een reusachtige schildering van hem. Eerst was de kerk altijd open, maar bij gebrek aan belangstelling nu niet meer. Het pad leidt langs de kerk, dus wie weet…''

Marjolijn, margriet en kruisdistel

Dan neemt boswachter Wicher Pen het woord, die sinds 1967 actief is op het eiland. "De dijken waren het eerste wat in beheer van Staatsbosbeheer (SBB) kwam. Nu hebben we zo'n kleine 100 hectare aan dijken in beheer.'' Hoewel het soms natuurbeheer op de vierkante meter is, zijn er ook pareltjes. "Dijken zijn schatkamers aan planten. Bijvoorbeeld de aardaker, die vroeger verbouwd werd en waarvan je de knollen kunt eten. Maar ook de wilde marjolein, margriet en kruisdistel kunnen op de dijken welig tieren. De provincie hecht beleidsmatig dan ook aan dijken.''

Dijken vertellen iets over de ontwikkeling van het landschap, het is een stukje cultuurhistorie. "Zo kwam de bemesting van boeren eigenlijk nooit op de dijk terecht, waardoor de dijkgrond een stuk schraler is dan de aangrenzende akkers. Wel werd er hout geteeld op de dijken. Je kunt dus wel zeggen dat de dijken het geraamte zijn van het landschap. Daarom wil ik, mede namens SBB, jullie feliciteren met dit goede initiatief.'' Applaus volgt.

Jacoba van Beieren

Vervolgens komt Hein Mijs aan het woord, die wat vertelt over zijn jeugd in het gebied. Hij schetst een romantisch beeld van het omliggende landschap. "Zo weet ik nog dat ik katjes ging zoeken, een pijl en boog knutselde van vlierstruiken en droog op een eilandje, omringd door moeras, moest komen.'' Mijs vertelt ook over de verschillende stukken grond en hun namen. "Zo had je de apotheek; zo'n vuil stuk grond dat geen enkele boer het wilde.'' Ook hij ontkomt niet aan wat geschiedenis. "Het was Jacoba van Beieren, eigenaar van de gorzen en slikken, die het tot Zeeland verklaarde. Dat is nog tot 1815 zo gebleven!''

Dan is het tijd voor een kleine wandeling tussen koeien, beschoeiing en begroeiing. Op het pad stuiten de belangstellenden op een heuse grensovergang, met Herman Maas als strenge poortwachter. Uiteindelijk vergt het de gebundelde krachten van zowel Jacoba van Beieren (in levende lijve) als VVD-wethouder Feller om de slagboom op te heffen het wandelpad voor geopend te verklaren.

Kader: Zelf wandelen?

De wandelroute voert door de polder tussen Sommelsdijk en Dirksland. Er kan op verschillende plaatsen gestart worden, onder andere bij de parkeerplaats aan de Sint Christoffeldijk. De route wordt aangegeven met bewegwijzering, en is gedeeltelijk onverhard.

Vakantiebijbelfeest in het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Dit jaar bundelen de VBF-commissies van de Hervormde Gemeenten van Middelharnis en Sommelsdijk de krachten en organiseren voor het eerst samen het Vakantiebijbelfeest. Het Vakantiebijbelfeest in de herfstvakantie zal door de samenwerking vervallen. Het Vakantiebijbelfeest vindt plaats op 15 en 16 augustus. Alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar zijn vanaf 9.30 uur welkom in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Om 10.00 uur start daar het dagprogramma. Het thema is dit keer (T)op Survial. Rond dit thema staan allerlei gezellige knutsels en leuke spelletjes klaar, en natuurlijk mag een spannend Bijbelverhaal niet ontbreken. Ook degenen die van muziek houden kunnen hun hart ophalen. Er wordt de hele dag voor eten en drinken gezorgd.

Tieners vanaf 12 jaar kunnen op dinsdagavond 15 augustus vanaf 18.00 uur terecht in het Diekhuus. Na het eten wordt er gezamenlijk nagedacht over een Bijbelgedeelte. Daarna staat een digitale survival op het programma! Woensdagavond wordt het Vakantiebijbelfeest van 19.00 tot 20.00 uur muzikaal afgesloten in het Diekhuus, iedereen wordt van harte uitgenodigd om erbij te zijn. De programma's op dinsdag en woensdag staan los van elkaar, het is dus prima mogelijk om één van beide bij te wonen. Uiteraard hoopt de organisatie dat zoveel mogelijk kinderen twee gezellige dagen zullen beleven, waarin ze elkaar leren kennen rondom de Bijbel. De toegang is gratis!

Marathonbingo op de camping

OUDDORP – Na het succes van vorig jaar, organiseerde de Vriendenvereniging Toppershoedje opnieuw een Bingo-marathon in de recreatiezaal van het recreatiepark RCN aan de Strandweg. Met tientallen waren, in meerderheid de dames, dinsdag aangeschoven om met de viltstift de cijfertjes op de kaarten aan te kruisen. Van 10.00 tot 22.00 uur is men actief met deze activiteit. Slechts onderbroken door een lunch en een keuzemenu (zalm of schnitzel) in de vooravond. Dankzij sponsoring van de Ouddorpse middenstand waren er fraaie prijzen te winnen. En als er meerdere bingo's tegelijk waren, moest een worp met de dobbelsteen uitmaken wie er met de hoofdprijs vandoor mocht gaan. Er kwamen, naast de campinggasten, ook bingoliefhebbers uit diverse dorpen op het eiland. Er was zelfs een groep uit Zeeuws-Vlaanderen gekomen om te bingoën.

Kerkconcerten op Goeree-Overflakkee

Zaterdag 5 augustus

Dorpskerk – Ouddorp. Zaterdagmorgen orgelbespeling door predikanten, ds. C.J. Droger uit Vlaardingen. Aanvang: 11.00 uur.

Donderdag 10 augustus

Dorpskerk – Ouddorp. Donderdagavond orgelconcert door Gerben Mourik, Gouda. Entree € 8,00 p.p. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 12 augustus

Dorpskerk – Ouddorp. Zaterdagmorgen orgelbespeling door predikanten, ds. M.J. Schuurman uit Oldebroek. Aanvang: 11.00 uur.

Zaterdag 19 augustus

Dorpskerk – Ouddorp. Zaterdagmorgen orgelbespeling door predikanten, ds. M.J. Middelkoop uit Middelharnis. Aanvang: 11.00 uur.

Donderdag 24 augustus

Dorpskerk – Ouddorp. Donderdagavond orgelconcert door Cor Ardesch uit Dordrecht. Entree € 8,00 p.p. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 26 augustus

Dorpskerk – Ouddorp. Zaterdagmorgen orgelbespeling door predikanten, ds. H.H. de Haan uit Zaamslag. Aanvang: 11.00 uur.

Zaterdag, 9 september

Dorpskerk – Ouddorp. Muziek tijdens Monumentendag. Aanvang: 11.00 uur.

Zaterdag 16 september

Hersteld Hervormde Kerk – Ouddorp. Psalmzangavond m.m.v. de Mannenzang G-O rondom 500 jaar reformatie, met als thema: 'Psalmen zingen met Luther.' Organist: Wiljan de Geus. Inleiding op de Psalmen vanuit dagboek van Luther: dhr. M. van der Valk. Opening: ds. D. Zoet. Collecte voor Stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 23 september

Hervormde Kerk – Middelharnis. Een orgelconcert van Paul Kieviet in de serie 'Orgelmuziek uit vier eeuwen' in het kader van de Luther-herdenking (1517-2017): een keuze uit orgelmuziek over liederen van Luther. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 30 september

Hervormde Kerk - Middelharnis. Reformatieconcert door het kamerkoor 'Fiori Musicali' te Middelharnis o.l.v. Sietse van Wijgerden. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 7 oktober

Hervormde Kerk – Sommelsdijk. Muzikale avond ten bate van het werk van Willem en Joanne Folmer in Congo. Aanvang: 19.00 uur.

Zaterdag 14 oktober

Dorpskerk – Ouddorp. Concert in het teken van 500 jaar reformatie. Luthers catechismus wordt in woord en klank uitgevoerd (componist J.S. Bach). Medewerking wordt verleend door het Dutch Baroque Orchestra, het Dutch Baroque Vocal Consort o.l.v. dirigent Gerard de Wit met solisten. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 28 oktober

Emmaüskerk - Middelharnis. Jubileumconcert van het Gospelkoor 'In Touch' uit Sommelsdijk o.l.v. A. de Joode. Aanvang: 20.00 uur.

Vrijdag 10 november

Hervormde Kerk - Middelharnis. Orgelconcert door leerlingen van Paul Kieviet. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 11 november

Dorpskerk – Ouddorp. Zang- en orgelavond met het Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Jan Rozendaal, viool: Rebecca van Zandwijk. Diverse solisten, toegang vrij, collecte. Aanvang onbekend.

Zaterdag 11 november

Hervormde Kerk – Dirksland. Een novemberconcert door het Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Rinus Verhage met Wim Diepenhorst op het orgel. Toegang gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 11 november

Dorpskerk - Ouddorp. Zangavond m.m.v. Delta mannenensemble o.l.v. Dinant Struik. Toegang gratis, collecte. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 18 november

Hervormde Kerk - Dirksland. Concert van Mannenkoren, met name het Mannenkoor 'De Lofzang' uit Goes o.l.v. Ron van Ommen, orgel: Jos Oreel en het Christelijk Ouddorps Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik, orgel Willem den Boer, ter gelegenheid van de nieuwe cd-uitgave 'De Lofzang'. Entree gratis, collecte. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 25 november

Hervormde Kerk – Middelharnis. Ein Deutsches Requiem van J. Brahms wordt uitgevoerd door het kamerkoor 'Fiori Musicali' o.l.v. Sietse van Wijgerden te Middelharnis, m.m.v. een kamerorkest en soli voor bas en sopraan. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 25 november

Hervormde Kerk – Dirksland. Uitvoering door het Oratoriumkoor 'Arte Vocale' o.l.v. Hans Houtman uit Middelharnis. Uitgevoerd wordt o.a. de mis in D major van Dvorák en het Dona nobis pacem van Vasks. Organist: Paul Kieviet. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 2 december

Hervormde Kerk - Dirksland. Uitvoering van de Bovenstem Groep Mannenzang Goeree Overflakkee o.l.v. Corné de Geus. Ten bate van projecten binnen de woongroepen voor dementerende bejaarden in Ebbe en Vloed, Nieuw Rijssenburg en De Vliedberg. Organist en pianist: Wiljan de Geus; dwarsfluit: Thijs van Leer. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 16 december

Hervormde Kerk – Sommelsdijk. Kerstconcert van het kinderkoor 'De Jonge Lofstem' o.l.v. Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Aanvang: 19.00 uur.

Zaterdag 16 december

Gereformeerde Kerk - Stad aan 't Haringvliet. Kerstzangavond m.m.v. 'Soli Deo Gloria' uit Stad aan`t Haringvliet o.l.v Henk Oosthoek en 'Sursum Corda' uit Dirksland o.l.v Kees Villerius. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 23 december

Toren van Goedereede. Jaarlijkse traditionele kerstconcerten door het kamerkoor 'Fiori Musicali' o.l.v. Sietse van Wijgerden te Middelharnis. Aanvang: 19.00 uur en 21.00 uur.

Zaterdag 23 december

Hersteld Hervormde Eben Haëzerkerkerk - Ouddorp. Kerstconcert door het Christelijk Ouddorps Mannenkoor en het Delta Mannen Ensemble o.l.v. dirigent Dinant Struik. Organisten: Willem den Boer en Jan Rozendaal. Viool: Rebekka van Zandwijk. Toegang gratis, collecte voor Fonds Kerkbouw. Aanvang: 19.30 uur.

Donderdag 15 maart en vrijdag 16 maart 2018

Hervormde Kerk – Middelharnis. Jubileumconcert van het Gospelkoor 'Per Amore' o.l.v. Ad de Joode, Stellendam, m.m.v. zandkunstenaar, Gert van der Vijver. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 17 maart 2018

Hervormde Kerk – Middelharnis. Uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach door het Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Rinus Verhage met medewerking van het Barokensemble 'Eik en Linde' en Wim Diepenhorst. Aanvang: 19:30 uur.

Zaterdag 14 april 2018

Hervormde Kerk - Sommelsdijk. Voorjaarsconcert van het kinderkoor 'De Jonge Lofstem' o.l.v. Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Aanvang: 19.00 uur.

Zaterdag 9 juni 2018

Hervormde Kerk – Dirksland. Een mannenkoorconcert t.b.v. Calando door 'De Gouwestem' o.l.v. Martin Mans en het Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Jan Rozendaal, viool: Rebecca van Zandwijk. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 8 september 2018

Dorpskerk – Ouddorp. Zang- en orgelavond met het Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik en het Walchers Jongerenkoor o.l.v. Peter Wildeman. Orgel: Jan Rozendaal, piano: Peter Wildeman, viool: Rebecca van Zandwijk. Diverse solisten, toegang gratis. Aanvang onbekend.

Nationale Diabetes Challenge ook op Goeree-Overflakkee

Vorige week woensdag kregen de wandelaars een speciaal Diabetes Challenge shirt uitgereikt, om daarin gestoken op 30 september aan de nationale wandeltocht mee te doen.

In Nederland is vorig jaar een initiatief ontstaan dat bedoelt mensen met diabetes (meer) in beweging te krijgen. Voor deze doelgroep is beweging een effectief en gratis medicijn. Soms komen mensen met diabetes type 2 door een gezondere leefstijl zelfs helemaal van hun medicatie af. Daarom is de Bas van de Goor Foundation op het idee gekomen de Nationale Diabetes Challenge te starten. Op Goeree-Overflakkee doen daar huisartsenpraktijk Westplaat in Sommelsdijk en in Ouddorp/Goedereede huisartsenpraktijk Kop van 't Eiland aan mee.

Tekst en foto: Hans Villerius

Met de Nationale Diabetes Challenge wil de Bas van de Goor Foundation lokale eerste- en tweedelijns zorgverleners ondersteunen met het organiseren van wekelijkse wandelavonden, om een structurele bijdrage te leveren aan verbetering van de gezondheid van mensen met diabetes, dus om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Tijdens een eerder gehouden beweegcongres van de Nationale Diabetes Challenge was huisartsenpraktijk De Westplaat te Sommelsdijk zo enthousiast over het initiatief dat ze ook op Goeree-Overflakkee hieraan invulling wilde gaan geven. Sinds half april gaat iedere woensdagavond om zeven uur vanaf de huisartsenpraktijk een wandeling van start die ongeveer een uur duurt, wekelijks langs een andere route en ook met verschillende wandelafstanden omdat de één nu eenmaal beter ter been is dan de ander. Werd aanvankelijk verwacht dat de lokale belangstelling voor deelname aan de wandelavonden bescheiden zou zijn, met zo'n vijftien wandelaars, het werden er rond de vijftig die zich inschreven. En ook de Ouddorpse huisartsenpost werd enthousiast om bij de Nationale Diabetes Challenge aan te haken, dus ook daar wordt nu wekelijks gewandeld.
Opzet van de challenge is om aan 't eind van de serie wekelijkse wandelingen op 30 september gezamenlijk deel te nemen aan een nationale wandeltocht vanuit topsportcentrum Papendal te Arnhem. Hieraan voorafgaand zullen in die week in Sommelsdijk ook op dinsdag, woensdag en donderdag wandelavonden worden gehouden. En op 30 september zelf is het Zorggroep Haringvliet die het vervoer van deelnemers vanaf het eiland naar Papendal sponsort.
De Nationale Diabetes Challange richt zich in eerste instantie uiteraard op mensen met diabetes, maar ook voor patiënten uit de huisartsenpraktijk die met andere chronische aandoeningen kampen, zoals hoge bloeddruk, etalagebenen of COPD, is bewegen goed. En uiteindelijk is voldoende bewegen een must voor iedereen. Maar primair is de challenge bedoeld voor mensen uit de doelgroep. Verschillenden van hen hebben al ondervonden dat het aangaan van een gezonde leefstijl, met meer beweging, al snel een positief effect op hun gezondheid en hun welbevinden gaf. Ze voelen zich nu fitter, energieker, en alledaagse dingen gaan ze gemakkelijker af. Bovendien verbetert bij regelmatig bewegen de diabetesregulatie. Vanzelf worden deelnemers begeleid door medische zorgprofessionals én de deelnemers vinden veel herkenning in elkaars gezondheidstoestand, wat zo maar nieuwe vriendschappen op kan leveren. Voor veel mensen blijkt het lastig om in beweging te komen. Wat de Nationale Diabetes Challenge betreft, gaat dat nu veranderen!

Hindernisparcours voor kinderen

MIDDELHARNIS - Woensdag 9 augustus is er een obstaclerun voor kinderen van 6-12 jaar. De opbrengst is bestemd voor Kinderen Kankervrij (Kika). Het hindernisparcours is gebaseerd op een militaire stormbaan en vormt dus een echte uitdaging voor kinderen. Bij Kika-kidsrunners draait het niet om een snelle finishtijd, het gaat erom dát je met elkaar de finish haalt. De obstaclerun start om 14.00 uur op het strandje bij het Havenhoofd, inschrijven kan op www.kika-goeree-overflakkee.nl, of vanaf 13.00 uur bij het startpunt. Deelname kost € 2,50. Het kinderevenement duurt tot 16.00 uur. Neem voor vragen contact op met Kees Witte van Kika, 06-33778717, of kees@kika-goeree-overflakkee.nl.

Kunst kijken achter de ramen

Kunstenaar Harald Jean Jassoy bij een van de kunstwerken achter de ramen.

GOEDEREEDE - "Wat voor de lezers belangrijk is, is dat ze het verschil weten tussen de Kunstkijk en de Kunstdagen. De Kunstkijk is eilandelijk en op bijzondere locaties, terwijl de Kunstdagen veel compacter zijn. Je hoeft er niet op de fiets heen, maar je kan gewoon door het historische hart van Goedereede wandelen'', aldus kunstenaar Harald Jean Jassoy.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Tijdens de Kunstdagen wordt er werk van kunstenaars achter een groot aantal ramen neergezet en gehangen. "Dit komt ook heel sterk vanuit de bevolking. Dat is mooi om te zien. De werken moeten toch een week blijven hangen, waardoor het binnen soms donkerder is en mensen naar binnen gluren.'' Desondanks zijn er deze keer - de kunstdagen worden dit jaar voor de 19e keer georganiseerd - weer meer deelnemers.

Er doen vijfentwintig kunstenaars mee. En hoeveel kunstwerken er dan hangen? Jassoy sluit z'n ogen en gaat in gedachten de straten langs. "De Catharinastraat... negen, Noordzijde haven… twintig, de Kerkstraat… elf.'' Uiteindelijk komt hij op 91 ramen, plus de vier open ateliers van verschillende kunstenaars.

Levende kunstdagen

"Een groot deel van de mensen komt zelf naar mij toe om te vragen om een werk'', licht de kunstenaar toe. "Die kunstwerken worden meestal twee weken van tevoren aangeleverd. Dan kunnen we samen met de bewoners kijken wat ze willen. Ze kunnen zelf een kunstwerk wat ze mooi of bijzonder vinden kiezen.''

De mensen die hun ramen ter beschikking stellen zijn heel verschillend, met verschillende achtergronden. Het valt Jassoy op dat er veel medewerking is vanuit de bevolking. Tijdens een kleine privé rondleiding langs de ramen lukt het hem om gaandeweg nog een paar kunstwerken te slijten. "Ja, ik durf de stelling wel aan dat de Kunstdagen hier leven.'' Er komt veel volk kijken.

Constante flow

"Kunst is het vermogen om uit een idee een vorm te maken. De vorm is afhankelijk van je professionaliteit. Dat kan muziek zijn, maar ook glas of steen. Het is wel principieel dat er een filosofie achter zit. Een kunstenaar zonder filosofie is geen kunstenaar.'' Volgens Jean is het grootste misverstand van het publiek dat die vooral kijken naar de techniek. "Maar het moet gaan om de inhoud, niet om de techniek. Kunst komt niet uit ingevingen, maar ontstaat in een constante flow. Een schilderij ontstaat dan ook vaak uit een voorgaand schilderij.''

Bij een beeldend kunstenaar, zoals Jassoy, gaat het altijd om waarneming. "De waarneming die de kijker heeft bepaalt het product. Jouw standpunt bepaalt wat je ziet. Als er een ongeluk gebeurt en er zijn zeven getuigen, heb je zeven ongelukken. En ze hebben allemaal gelijk. Er is geen enkele waarheid, hoewel we dat misschien wel willen. Dat maakt het leven namelijk eenvoudiger. Als je door je oogharen kijkt, heb je al een ander waarnemingslevel. Maar de wens is de vader van de gedachte.''

Sjamanen in donkere grotten

"Vroeger heeft er een scheiding tussen wetenschap en beeldende kunst plaatsgevonden, waarbij kunst een beetje wordt weggezet in vergelijking met wetenschap. Maar dat is niet waar. De eerste kunstenaars waren de sjamanen die in donkere grotten met een klein, fonkelend vuurtje sabeltandtijgers op de rotswand afbeeldden om hun volk te beschermen. Het afbeelden van iets geeft macht.''

Tijdens de wandeling loopt de kunstenaar bij collega Ellen van der Bok binnen. Zij is de regelneef van het evenement. "De uitdaging is om binnen een beperkt budget toch het programma goed gevuld te krijgen. Daar ben ik al vanaf januari mee bezig. Je moet sponsoren werven, met artiesten onderhandelen en nog veel meer werk achter de schermen verrichten. Dit evenement is echt uniek en gratis. Daarom hoop ik op mooi weer en veel bezoekers!''

Voor meer informatie en het programma; zie www.kunststichtinggoedereede.nl/programma2017.

Botentrailer Sluishaven in gebruik genomen

OOLTGENSPLAAT- Wethouder Van der Vlugt had het maar druk woensdagochtend. Was hij eerst gevraagd de natuurspeeltuin Buutenplaets te openen, kort daarna kon hij aan de slag om de gloednieuwe trailerhelling in gebruik te nemen. Hij hoefde daarvoor niet ver te reizen, want de trailerhelling ligt slechts enkele meters van de speeltuin verwijderd. Na het onthullen van het informatiebord werd de helling open verklaard en konden de eerste sportvissers hun bootje te water laten.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De trailerhelling is een initiatief van de Sportvisserij ZWN, gemeente Goeree-Overflakkee en Hans Bal. De samenwerking ontstond nadat de trailerhelling in Ooltgensplaat was gesloten en ook de helling in Oude-Tonge werd enige tijd geleden afgesloten voor het publiek. Aan de noordkant van het Volkerak-Zoommeer was er zodoende geen mogelijkheid meer om een boot te water te laten en dat terwijl vele sportvissers uit heel Nederland en ver daarbuiten hier naar toe kwamen om te vissen. Het Volkerak is geliefd vanwege de vele roofvissen die er zitten, zoals snoekbaarzen. De keuze voor de Galathese haven was snel gemaakt, omdat hier nog wat oude platen in het water lagen, die wel eens onofficieel gebruikt werden. Echter, dit was geen ideale situatie.

De drie partijen hebben allemaal een financiële bijdrage geleverd en zodoende kon er een degelijke nieuwe helling gerealiseerd worden. Er is bovendien genoeg ruimte om de helling op te draaien en de trailers te parkeren. De liefhebbers zijn er mee in hun nopjes.

Als een vis in het water; 77-jarige wint estafettezwemmen

Mevrouw L. van Gurp - De Ruijter

OOLTGENSPLAAT – "Ik was zes of zeven jaar oud toen ik heb leren zwemmen'', klinkt het uit de mond van mevrouw L. Gurp-De Ruiter (77). "Wij woonden toen bij de haven van Dirksland. Daarom vonden mijn ouders het belangrijk dat ik leerde zwemmen. De zwemles was dan van juni tot september.''

Tekst: Erwin Guijt

"Toen had ik nog zo'n klein rood trapfietsje. Dan ging ik naar Middelharnis om zwemles, en fietste vervolgens weer terug. Ik kreeg les van juf Van der Valk, weet ik nog. Ik vond het meteen al erg leuk om te doen. Sowieso was ik sportief aangelegd. Ik zat op een turnvereniging, maar daarin heb ik vanwege mijn leeftijd een stapje terug moeten doen. Op het Rijks HBS zat ik in schoolverband op hand-, volley- en korfbal.

Als ik ging zwemmen was dat vaak bij 't Sas en het Havenhoofd. In de havens mocht ik niet zwemmen van mijn ouders; dat was te gevaarlijk. Water heeft mij altijd al aangetrokken.'' Haar man vult aan: "Nu komt ze ook uit een schippersfamilie, misschien dat dat een rol van betekenis heeft gespeeld." Vrouw: "Ik heb ook een paar keer aan de Haringvlietoversteek meegedaan in georganiseerd verband.''

Hun dochter heeft het zwemvirus ook opgepikt. "Zij heeft altijd gezwommen. Op een gegeven moment zijn ze naar Rhoon verhuisd, maar ze is daar blijven zwemmen. Een paar weken geleden hadden ze daar bij Sammy's zwemschool voor het eerst een wedstrijd georganiseerd, waar de estafette onderdeel van uitmaakte. Dat was voor alle leden en leeftijden. Van vijf tot honderd mocht meedoen, zeg maar. Toen kwam het voorstel van mijn dochter om er een familie estafette van te maken. Dus ikzelf, mijn dochter, kleindochter en een vriendin. Ik heb eigenlijk meteen ja gezegd. Wedstrijdzwemmen had ik daarvoor nog nooit gedaan. Tot mijn verbazing en verrassing wonnen wij de wisselbeker.''

''Wat mooi was, is dat iedereen een medaille kreeg, ongeacht prestatie. Mooi, omdat er anders mensen buiten de boot zouden vallen. Ik heb ook genoten van de kleintjes. Eentje vroeg na elke baantje aan de kant of hij er al was. Schitterend.''

"Maar het allerbelangrijkste is dat kinderen leren zwemmen. Ieder jaar verdrinken er nog kinderen. Het is dan ook jammer dat er zwembaden verdwijnen, zoals hier in Ooltgensplaat (waar ik 15 à 20 jaar zwemjuf ben geweest) en Oude-Tonge. Nu moet je steeds verder rijden om nog te kunnen zwemmen. Terwijl het juist zo belangrijk is dat kinderen weten waar ze op moeten letten als ze zwemmen.''

"Al met al was het een heel leuk evenement. En het was natuurlijk enorm bijzonder om met drie generaties te zwemmen. Kleindochter Iris was echt verguld; ze glom van oor tot oor.'' Hoe de estafettezwemster de toekomst tegemoet ziet? "Als de gezondheid het toelaat, hoop ik te blijven zwemmen; het is leuk en ik doe het graag.''

Met korting naar orgelconcert Martin Mans in Hervormde Kerk

DIRKSLAND - Op woensdag 16 augustus 2017 geeft de bekende, op Flakkee geboren, organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirksland. Het concert maakt deel uit van een nieuwe serie 'Orgel Anders in de Zomer' waarin hij tien grote orgels bespeelt.

Martin vierde onlangs zijn 40-jarig jubileum als kerkorganist en begeleidt in Dirksland nog regelmatig de zondagse diensten. Het programma bevat improvisaties en verzoeken. Daarnaast komen bruisende toccata's van componisten aan bod van Widor en Boëllmann. Het historische orgel van de Hervormde Kerk brengt fantastische klanken voort, waarop de concertbezoeker zich kan laten meevoeren en een avond ontspannen kan genieten. Martin Mans heeft zijn muziek in vele uithoeken van de wereld gebracht en daarmee volgers verzameld die hij onder andere via social media voorziet van informatie. Het orgel is van oudsher een geliefd instrument dat in deze tijd weer volop in de aandacht staat. De mogelijkheden zijn legio. 'Je hebt een heel orkest tot je beschikking' zijn woorden die de organist vaak gebruikt. Aanvang: 20.00 uur; Locatie: Hervormde Kerk, Ring, Dirksland; toegang: € 10,-. Reserveren kan op www.martinmans.nl of bel naar 06-25391903. Ook kaartverkoop bij de ingang van de kerk.

Let op:

Lezers van het Eilanden-Nieuws krijgen op vertoon van dit artikel aan de kassa een korting van € 2,50 en betalen € 7,50 in plaats van € 10,=. (max. 4 pers. per bon). Voor online bestellingen geldt de actiecode: EIL168.

Zomerfietstocht De Oase

OUDDORP – Ten bate van diaconaal gastenhuis De Oase te Ouddorp wordt dinsdagavond 15 augustus een zomerfietstocht gehouden. Op de fiets verkent u de kop van het eiland en komt u langs de mooiste plekjes. Ontspannend, gezellig en voor het goede doel. De fietstocht gaat van start bij Bloemenkwekerij Klepper, Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Tussen 18.30-19.00 uur kan worden ingeschreven en van start worden gegaan. Koffie, thee en een versnapering staan klaar. Deelname kost € 2,50 p.p., met een maximum van € 10,- per gezin. Iedereen is hartelijk welkom.

Meditatie

Ik ga op reis en ik neem mee…

Zij die dwaas waren, namen wel hun lampen, maar geen olie met zich mee. De wijzen namen met hun lampen ook olie mee in hun kruikjes. Mattheüs 25:3, 4.

Gaat u op vakantie? Wat neemt u allemaal mee? We zorgen ervoor dat we toch alles meenemen wat we nodig hebben. Niets zo vervelend als ontdekken bij aankomst dat u iets vergeten bent. Vooral als dat heel belangrijk is. Je paspoort op Schiphol. Je bankpas in Zuid-Frankrijk. Wat voel je je dan oliedom!

Niet vergeten: Ik ga op reis en neem mee…

Het leven is een reis naar de toekomst. Onze levensreis. En wat neem je mee? Niets zo vervelend als ontdekken bij aankomst dat u iets vergeten bent.

De toekomst wordt in de Bijbel vaak getekend als een groot feest. Vergelijk het met een joods bruiloftsfeest. Tien bruidsmeisjes gaan de bruidegom tegemoet. Ze zullen hem feestelijk binnenhalen met hun lampen. Maar vijf zijn wijs en vijf zijn dwaas. Ze nemen allemaal olielampen mee op reis. Vijf meisjes nemen zowel de lampen als de olie mee. Wijs! Vijf nemen wel de lampen mee maar geen olie, geen druppel. Dwaas! Een lamp zonder olie betekent helemaal niets. Lijkt misschien heel wat, maar je hebt er niets aan. Schijn. Toch alle tien op weg. Op weg de bruidegom tegemoet. Alle tien de toekomst in. Maar 50% is dwaas en 50% is wijs. En tussen dwaas en wijs ligt een hemelsbreed verschil. Schokkend als je pas op de eindbestemming ontdekt wat je vergeten bent. Dan komt je bestemming niet tot z'n recht.

De wijze meisjes hadden niet alleen de lampen, maar ook de olie. Werkelijk voorbereid op reis gegaan. Mensen die Gods Woord horen én geloven én doen. Dat is werk van de Heilige Geest. Dat is olie voor het hart. De dwaze meisjes hadden alleen de lampen bij zich, maar geen olie. Onvoorbereid op reis gegaan. Mensen die Gods Woord horen, misschien de schijn wekken in Jezus geïnteresseerd te zijn, maar Zijn Woord niet geloven én niet doen. Daar is geen werk van de Heilige Geest. Geen olie.

Dan loopt de boel onherroepelijk een keer vast. Eenmaal wordt alle schijn ontmaskerd. Horen is niet genoeg, maar geloven én doen.

Midden in de nacht klinkt de roep: "De Bruidegom, ziet, gaat uit Hem tegemoet." De meisjes, in slaap gevallen van het lange wachten, worden wakker. Snel de olie in de bakjes. Branden met die fakkels! Maak licht! Het is feest! Maar zonder olie valt er niets te branden. Geef ons wat van jullie olie! Het doen van Jezus woorden moet je echter zelf doen. Dat kan de ander niet voor je doen. Daarom: Koopt voor uzèlf. Maar er is dan geen moment meer om Jezus woorden werkelijk te doen. De toekomst is definitief naar ons toe gekomen. De Komende is aangekomen. De eindbestemming is bereikt. Je ging op reis en wat nam je ook al weer mee?

De deur gaat dicht. De mooiste belijdenissen helpen niet meer. Heere, Heere…. De deur blijft dicht. Wanneer we Jezus' woorden niet gedaan hebben, is er voor ons geen plaats op het komende feest van God. Ik ken u niet. Niet een ieder die tot mij zegt: Heere, Heere, zal het Koninkrijk binnen gaan, maar wie doet de wil van mijn Vader, Die in de hemelen is. De bruidegom plaatst met zijn woorden de dwaze meisjes buiten het feest. Ze waren op reis gegaan, maar hadden geen olie meegenomen

Waakt dan, want gij weet de dag niet, noch de ure, in welke de Zoon des Mensen komen zal, zegt Jezus. Waken is wijs-zijn. Waken is doen wat Jezus zegt. Wakker blijven is het werk van de Heilige Geest in je leven. Waken is olie meenemen! Ik ga op reis en ik neem mee…

Wees zo olie-wijs om Jezus' woorden daadwerkelijk te doen. Eten geven wie honger lijdt, drinken geven wie dorst heeft, huisvesten wie vreemdeling is, kleden wie naakt is, bezoeken wie ziek is. Uit liefde tot Jezus. In gehoorzaamheid aan Zijn Vader. Als vrucht van Zijn Geest in u. Dat is olie bij je hebben om de toekomst in te gaan. De Bruidegom tegemoet. Zal Hij niet spoedig komen? Wees ten alle tijden wijs en niet olie-dom. U bent op reis. Wat neemt u mee?

Ethiek

Smartphone

Sedert 2010 zijn we in ons land min of meer bekend met de smartphone. In 2013 werden er wereldwijd 1 miljard van deze apparaten verkocht. Heel veel ouderen, maar ook heel veel jongeren hebben een dergelijk apparaat. Het apparaat is op zichzelf genomen een wonder van techniek. Het is eigenlijk een computer, een radio, tv-toestel, een telefoon en nog veel meer andere dingen. Het apparaat kan voor nuttige dingen worden gebruikt. Maar er kleven ook heel veel bezwaren aan dit apparaat. Het apparaat geeft eigenlijk toegang tot de wereld om ons heen. En de wereld om ons heen kent goede kanten, maar ook heel veel verkeerde kanten. Een smartphone kan ook gebruikt worden als bioscoop, bordeel, casino, pornowinkel, en zo nog vele andere dingen meer. Hoe moeten we tegen dit apparaat aankijken?

Onlangs las ik een boek van iemand die veel onderzoek heeft gedaan naar de digitalisering van onze samenleving. Het boek is geschreven door een zekere Manfred Spitzer en heeft als titel: 'Digiziek, Pleidooi voor offline leven'. Het is een boek waarin de schrijver aan de hand van wetenschappelijk onderzoek nagaat wat de effecten zijn van het gebruik van onder andere de smartphone. Ik wilde uit dit boek maar enkele dingen citeren. Dan kunnen de lezers zelf een conclusie trekken. Over het gebruik van de smartphone en het zich kunnen concentreren op de leerstof zegt Spitzer het volgende: "Al met al had het onderzoek als schrikbarend resultaat dat scholieren en studenten zich tijdens een observatieperiode van een kwartier nog geen 6 minuten onafgebroken konden concentreren." (pag. 65).

Ook geeft de schrijver een heel concreet advies aan ouders en opvoeders. Ik citeer maar weer uit het boek. "De wetenschappers geven dan ook een aantal duidelijke richtlijnen op basis van hun bevindingen: ze adviseren de ouders van jongeren om smartphonegebruik te beperken tot 60 minuten per dag, met name voor computergames. 's Nachts dienen de smartphones uitgeschakeld te zijn." (pag. 67). Even verderop lezen we dan het volgende: "...dat het gebruik van smartphones de neiging tot nadenken verlaagd." En even verder lezen we in het boek: "Proefpersonen die niet graag nadenken, lijken eerder hun smartphone te gebruiken voor zeer veel frequente zoekacties op het internet. Dit maakt aannemelijk dat deze mensen voornamelijk zoeken naar feiten die ze al kennen of gemakkelijk zouden kunnen leren en dat ze niet bereid zijn tot de mentale inspanning van het inprenten en oproepen van eigen kennis". (pag. 70-71).

Even verderop in het boek lezen we iets over de bedrijven die voortdurend games en andere dingetjes (app's) voor de smartphone maken. "Het is duidelijk te zien hoe onvoorstelbaar machtig de lobby is van firma's die zich niet bekommeren om de scholing van onze kinderen, maar om hun eigen winst - op het gevaar af dat de hersenen van onze volgende generatie finaal aan gort gaan!" (pag. 73). En over het spelen van games via de smartphone en de computer lazen we nog het volgende: "Wie gewelddadige games speelt, ontmenselijking zichzelf en anderen, zoals in twee onderzoeken met in totaal 144 deelnemende studenten is aangetoond." (pag. 73).

De schrijver trekt tenslotte een hele ingrijpende conclusie. "Volgens de hier gepresenteerde gegevens zal de overgrote meerderheid van jongeren (ruim 90%) het toestel met name gebruiken voor activiteiten die hun scholing, de gezondheid en hun sociale contacten schaden. Slechts een kleine 10% van de jonge mensen lijkt te begrijpen dat je de smartphone in het leven gebruiken moet zoals bijvoorbeeld zout op het eten: in zeer geringe doseringen (een paar gram per dag) wordt het eten er lekkerder van, maar in grotere hoeveelheden, of zelfs als hoofdbestanddeel van de voeding, is het schadelijk of zelfs dodelijk." (pag. 74).

Kortom, er is rond het gebruik van de smartphone iets heel fundamenteels aan de hand, onder jongeren en ouderen.

Ds. W. Visscher

Redelijke Godsdienst

'Redelijke Godsdienst' van Wilhelmus á Brakel is overbekend. Toch een bespreking, want het betreft hier een hertaalde uitgave van Jasper J. Stam MA. Dit is deel 1B. Deel 2 zal D.V. in september 2017 verschijnen.

Eerder is deel 1a besproken, zodat ik nu volsta met een korte weergave, omdat de algemene zaken, die bij het geheel horen, aan de orde geweest zijn. Het betreft van dit standaardwerk de hoofdstukken 30 tot en met 43.

Voorafgaand aan de hertaling van deze 14 hoofdstukken geeft Stam een kerkhistorische inleiding over de opvattingen buiten de Gereformeerde Kerk, vervolgens ook de conflicten binnen de Gereformeerde Kerk en hoe Brakel met deze kerken en richtingen in aanraking kwam en hoe hij in de praktijk met de personen uit deze kerken en richtingen omging.

Heel overzichtelijk voor u als lezer is het structuuroverzicht Redelijke Godsdienst. Zo kunt u gelijk terugvinden welke onderwerpen/thema's aan de orde komen.

Telkens geeft de auteur in voetnoten weer hoe het in de oorspronkelijke uitgave vermeld stond, zodat vergelijking goed mogelijk is.

De hoofdthema's in deel 1b zijn: de roeping, de wedergeboorte, het geloof, de kenmerken van het zaligmakende geloof, de rechtvaardiging, de aanneming tot kinderen, de geestelijke vrede, de geestelijke vreugde, de verzegeling door de Heilige Geest en door de sacramenten, de Heilige Doop, het Heilig Avondmaal en de deelname daaraan (voorbereiding, bediening en nabetrachting), gelovig leven uit Gods beloften en waarschuwend onderwijs.

Het is onmogelijk om in een boek van ruim 600 blz. in deze beperkte ruimte uitvoerig te beschrijven. Ik beperk me tot enkele citaten, die weergeven dat dit boek uit de 18e eeuw het ook waard is om in de 21e eeuw gelezen te worden. Eigenlijk zou het in geen enkel gezin mogen ontbreken. Helaas bevinden we ons in een 'beeldcultuur', zodat het lezen van een goed boek niet bovenaan staat. Toch doen we ons tekort, wanneer we naast de Bijbel de goudmijn van Redelijke Godsdienst niet tot ons nemen. Niet om e.e.a. achter elkaar uit te lezen, maar bijvoorbeeld telkens een bepaald onderwerp/thema te nemen en eventueel met elkaar te bespreken.

Brakel behandelt de Doop aan de hand van stellingen en vragen.

Vraag 2 op pag. 384 wil ik als afsluiting van deze bespreking meegeven:

Is de doop noodzakelijk om zalig te worden?

Op deze vraag antwoorden de roomsen bevestigend en ik ontkennend. Ik stel namelijk dat de doop gebruikt moet worden omdat de Heere Jezus die heeft ingesteld, alsook omdat het verachten van de sacramenten een mens naar de ondergang voert. Dit blijkt uit het volgende:

(a) De doop heeft geen innerlijke kracht om als vanzelf de zonde weg te nemen… daarom is het geen absolute voorwaarde voor de zaligheid dat iemand gedoopt is.

(b) De Heere Jezus zegt nergens dat het absoluut noodzakelijk is om gedoopt te worden. De dreiging van de verdoemenis verbindt Hij niet aan het niet-gedoopt zijn, maar aan het niet-geloven – nadat Hij geloof en doop in één adem genoemd heeft (zie Markus 16:16).

(c) Iemand kan bekeerd zijn en geloven vóór hij gedoopt wordt; sterker: bij een volwassene is het geloof een vereiste om gedoopt te worden. Welnu, iemand die gelooft, heeft het eeuwige leven (zie Johannes 3:36). Het niet-gedoopt zijn kan iemand dus nooit uit de hemel houden, en ook daarom is de doop niet absoluut noodzakelijk tot zaligheid. De tekst die in dit verband als tegenargument wordt aangevoerd, Johannes 3:5, gaat helemaal niet over de doop. Het gaat in deze tekst alleen over de reinigende kracht van de Heilige Geest, die in de Bijbel wel vaker met de reinigende kracht van water wordt vergeleken.

Tot zover Brakel. Wilt u meer van Redelijke Godsdienst tot u nemen? Neem en lees! Meer dan de moeite waard.

N.a.v. Redelijke Godsdienst door Wilhelmus à Brakel, hertaald door Jasper J. Stam MA, een uitgave van De Banier onder ISBN nummer 978 94 6278 8169; de prijs is € 49,95

+ door deze hertaling bijzonder toegankelijk, ook voor jongeren

+ een duidelijke inleiding over de tijd waarin dit boek verschenen is

+ structuuroverzicht van gehele Redelijke Godsdienst

Zondag 6 augustus

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 uur ds. P.C.H. Kleinbloesem en 18.00 uur ds. C. van de Worp - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. M.C. Tanis - Geref. Kerk 9.00/10.30 ds. Van der Kooij en 18.30 uur ds. W. v.d. Griend - Ger. Gem. 9.30 uur ds. A.J. de Waard en 14.30 uur ds. A. Schreuder - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. K. van Wijngaarden 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur ds. D. Mohn - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur ds. J.E. Schelling

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. C. van de Worp en 18.30 uur ds. C. Doorneweerd - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik en 18.00 uur ds. R. van Kooten

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.30 uur ds. P.L. de Jong en 17.00 uur ds. J. van Belzen - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. C. Gielen en 18.00 uur kand. G.M. Bosker - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.J. van de Griend

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 18.00 uur ds.J.G. Blom - Geref. Kerk 9.30 uur majoor H.G. Kooijman - Ger. Gem. 14.30 uur ds. K. Boeder - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.A. Berkheij en 18.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur ds. J. Smink

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. C.J. van der Plas en 18.00 uur ds. H. van Ginkel - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 18.00 uur kand. G.K. Terreehorst - Ger. Gem. 14.30 ds. A.J. de Waard

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. de Jong en 18.00 uur ds. A. de Lange - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. M. Diepeveen en 16.30 uur ds. J.W. van Estrik- Lukaskapel 10.00 uur prop. A.H. van Mourik en 14.30 uur ds. J. de Jong - Exodusgemeente 10.00 uur ds. S. Bruining (bed. H.A.) - Remonstrantse Gem. 10.00 uur ds. J.F. Klijnsma - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur Menno Domburg

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 9.00 uur ds. P.L. de Jong en 18.00 uur prop. A.L. Kornaat - Geref. Kerk 10.00 uur ds. C. Romkes en 17.00 uur ds. J. Breure - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 18.00 uur ds. J. van Laar - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. De Bruijne en 17.00 uur br. Van Dieren - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur Jack Nugerter (bed. H.A.)

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.R. Volk en 18.00 uur ds. J.C. de Groot - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur (onbekend) en 18.00 uur Eerw. heer J. Lankhaar - Ger. Gem. 18.00 ds. A.J. de Waard

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur dhr. M. van Heijningen - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur pastor H.J.P. Scheermeijer - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur Arjan Nederlof

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.A.W. Boon en 18.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur ds. P.C. Koster

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur nog niet bekend en 18.00 uur prop. T. Beekman - Geref. Kerk 10.00 uur ds. mevr. Antje Groenendijk en 18.00 uur ds. H. Zeeman

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. P. Vermaat en 18.00 uur prof. dr. W. Balke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. L. Treur en 15.30 uur ds. A. van Wijk - Geref. Kerk 9.30 uur dhr W.G. van Geest en 18.00 uur dhr. K. Baas - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 leesdienst

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur prop. A.L. Kornaat

Extra diensten

Ouddorp – Woensdag 2 augustus, Hersteld Her. Gem.,19.30, ds. A.C. Rijken,
Ouddorp – Donderdag 3 augustus, Ger. Germ.,19.30, ds. S.W. Janse
Herkingen – Woensdag 9 augustus, Ger. Gem.,19.30, ds. S.W. Janse
Ooltgensplaat – Donderdag 10 augustus, Ger. Gem.,19.30, ds. J. van Belzen

Stichting Sterk gelooft in de kracht van sport

Brenda(links) en Rosalie bij hun kantoor in de Flakkeese Drukkerij.

MIDDELHARNIS – Voor de meesten is sporten, individueel of in groepsverband, een heel normale zaak. Toch zijn er ook kinderen en volwassen voor wie dat minder vanzelfsprekend is. Zij hebben wat meer begeleiding of hulp nodig om hun hobby uit te kunnen oefenen. Hier kan de Stichting Sterk een uitkomst bieden. De stichting organiseert zelf kleinschalige sportlessen voor volwassenen en kinderen, maar kan ook worden ingezet voor extra begeleiding bij gymlessen op school, sportverenigingen of individuele sportactiviteiten. Brenda van den Nieuwedijk en Rosalie van der Bok vertellen graag wat over hun Stichting Sterk, die nu bijna vier jaar bestaat.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De Stichting begon als afstudeerproject voor Brenda en Rosalie. Zij volgden de opleiding CIOS Sport en bewegen richting ortho bewegingsagogie. "Omdat er op Goeree-Overflakkee weinig tot geen aangepast sportaanbod voor kinderen met een beperking was, hebben wij allereerst stichting G-O Special Kids in het leven geroepen", vertelt Brenda. "Echter na het groeien van de stichting werd ons duidelijk dat het niet alleen kinderen met een beperking waren die onze aandacht nodig hadden, maar ook andere kwetsbare doelgroepen zoals jongeren, ouderen en kinderen. Daarom is onze naam, dit jaar, veranderd in stichting Sterk. De eerste jaren organiseerden we voornamelijk speciale sportuurtjes voor kinderen met een beperking of motorische ontwikkelingsachterstand op de zaterdagmorgen in de gymzaal van het Edudelta College. Lekker bewegen, klimmen en klauteren in groepjes van maximaal acht personen. Heel speels en vraaggericht allemaal. De kinderen genieten er echt van".

Nieuwe projecten

"Gaandeweg merkten we dat er behoefte was om meerdere projecten op te pakken, die aansloten bij ons doel", voegt Rosalie er aan toe. "Zodoende zijn we gestart met de Rots en Water weerbaarheidstraining. Dit programma is geschikt voor groepen, basis- en middelbare scholen, gezinnen, maar ook voor het individuele kind. Het zijn fysieke lessen, waarbij we middels oefeningen op de houding letten en de deelnemers bewust maken van hun gedrag. Het leert ze om meer zelfvertrouwen te krijgen en pestgedrag te voorkomen. Inmiddels hebben we dit programma al op diverse basisscholen toegepast en heeft dat tot positieve resultaten geleid".

Een ander project wat is gestart, is 'Bengels en Bikkels'. Dit is eigenlijk een uitbreiding van de zaterdagochtendlessen", legt Brenda uit. "In samenwerking met Eigenz van de Stichting Zuidwester bieden we op de zaterdag een leuk programma voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Sport en spel is daarbij het hoofddoel, maar daarnaast zullen we ook andere activiteiten aanbieden. Deze lessen duren dus wat langer, maar als de kinderen het wat te veel vinden, kunnen ze ook korter komen. Voorop staat immers, dat ze er plezier in hebben".

Toekomstplannen

De ambities van de dames reiken ver. De lessen en begeleiding verzorgen ze momenteel als vrijwilligers naast een reguliere baan. Brenda werkt bij CuraMare als bewegingsagoog en Rosalie doet hetzelfde bij Zuidwester. "Het vergt inderdaad behoorlijk wat tijd en voorbereiding, maar dat wil niet zeggen dat we stilstaan", laten ze weten. "We willen onze diensten zelfs nog verder uitbreiden. Zo bieden we bijvoorbeeld ook begeleiding aan sportverenigingen. Vanzelfsprekend is het een mooi idee om mensen met een beperking te laten sporten binnen een reguliere vereniging. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Een aangepast sportaanbod ontwikkelen en hieraan invulling geven is niet zonder uitdagingen en vergt een goede voorbereiding. Wij kunnen daarbij helpen door onze kennis en ervaring te delen met de trainers of begeleiders, die dit ook vaak als vrijwilliger doen.
In september starten we bovendien met het project 'Special Tigers' op de Ark in Middelharnis. Een programma wat handvaten biedt aan ouders en begeleiders op het gebied van een gezondere levensstijl. Hierbij ligt de nadruk op voeding, beweging en weerbaarheid. En verder willen we ook sportlessen gaan verzorgen voor volwassenen zonder beperking. Ach, er is nog zoveel te ontwikkelen op dit gebied. Nog genoeg uitdagingen voor ons dus."

Brenda en Rosalie hopen, dat in de toekomst steeds meer ouders, kinderen en volwassenen de weg naar de Stichting weten te vinden. "Men kan bij ons terecht middels een indicatie of via het PGB, maar ook door verwijzing vanuit een instantie of gewoon particulier. Sinds enige maanden hebben we een prachtig kantoor in de Flakkeese Drukkerij aan de Voorstraat 15 in Middelharnis. Daar kan men langskomen om rustig eens te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Alle informatie is ook te vinden op onze website, www.wijzijnsterk.com, of neem eens een kijkje op de Facebookpagina".

Elise Tanis wint zilveren medaille op Europees Jeugd Olympisch Festival

Elise Tanis als 3e van links. De ander zwemsters zijn Nienke Jonk, Britta Koehorst en Imani de Jong.

SOMMELSDIJK - Elise Tanis heeft afgelopen week deelgenomen aan het EYOF in Györ Hongarije. Als lid van het Nederlandse team zwom ze mee op de estafette 4 x 100 meter vrije slag. Op maandagochtend hadden de Nederlandse dames zich als tweede weten te plaatsen voor de finale. De tijd van Elise was daarbij 0.59.00. De finale werd gezwommen in de middagsessie. Dit leverde een spannende strijd op met de Russische, Hongaarse en Turkse teams. Elise was de derde zwemster en ze zwom een geweldig mooie race. Haar tijd was veel sneller dan in de ochtend, namelijk 0.57.40. De strijd om de medailles was bloedstollend spannend, maar de Nederlandse slotzwemster wist uiteindelijk een zilveren medaille uit het vuur te slepen. Dit leidde tot groot enthousiasme bij de massaal meegereisde Nederlandse supporters. Het Russische team mocht zich het snelste van Europa noemen en thuisland Hongarije werd derde achter het Nederlandse kwartet. Met deze geweldige prestatie mag Elise Tanis zich de eerste zwemster van Goeree-Overflakkee ooit noemen die een medaille heeft behaald op een Olympisch (jeugd)toernooi. Naast de zilveren medaille behaalde Elise Tanis de negende plek bij de 100 meter rugslag en zevende, negende en dertiende op verschillende estafetteonderdelen.

Tuinders laten zich niet uit het veld slaan door inbraken

V.l.n.r. Dupree, Hainley en Melaard

STAD AAN 'T HARINGVLIET – "Komen jullie er even bij jongens?'', roept Jan Dupree (68). Wout Melaard (69) komt vanuit het bijna kniehoge bonenveld, terwijl tussen de rijpe pruimenbomen het hoofd van George Hainley (68) verschijnt.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Via smalle paadjes tussen de rijkelijke begroeide tuintjes en kassen slingert de weg zich naar het volkstuintje en schuurtje van Melaard. Eenmaal binnen trapt hij af: "Het volkstuintje is vooral een hobby, en ik doe het voor de sociale contacten. Daarnaast kun je er makkelijk een heel jaar van eten, en kun je dingen weggeven.'' Dupree vult aan: "Het is ook enorm leuk als het gewas uit de grond komt. En het tuinieren is verslavend.''

"De oudste hofbewoner is 85 jaar en de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 65 en 70'', weet George te vertellen. Er is ook één vrouw, maar die stopt dit jaar. Jongeren zie je er eigenlijk niet. Helaas, vinden de drie tuinders. Het hofjescomplex bestaat uit zo'n dertig hofjes. "Als er iemand weggaat wordt dat gat niet zomaar meer opgevuld. Er liggen nu 3 à 4 hoven zonder eigenaar, en dat is jammer. Misschien dat die door dit artikel wel worden gehuurd'', lacht Dupree. Hij benadrukt: "Voor de prijs hoef je het echt niet te laten. Twintig euro per jaar voor 320 m2. Dat is een schijntje, zeker als je ziet wat de hofjes opbrengen!'' Wout: "En dan te bedenken dat er vroeger geloot moest worden voor de hofjes.''

Vijf frezen gestolen

Wat misschien wel meespeelt is het feit dat er regelmatig inbraken plaatsvinden. "Er is in totaal zeven keer ingebroken, waarvan vijf keer in de laatste twee jaar.'' De schuren worden opengebroken en alles van enige waarde wordt meegenomen. Laatst zelfs vijf frezen in een keer, sommige zonder messen. Melaard somt op: "Ik ben m'n ringsleutels, steeksleutels, riek van m'n vader, zaad en nog veel meer kwijt.'' Van Hainey is onder andere op klaarlichte dag zijn aanhanger met frees erop gestolen. Ook bij de naastgelegen boerderij was het raak: "Ze hebben planken over de sloot gelegd, onze kruiwagens meegenomen, de schuur opengebroken, alle GPS van de tractoren op de kruiwagens geladen en zijn vervolgens vertrokken. Later zijn ze nog teruggegaan omdat ze er een paar waren vergeten. Er zou eigenlijk zo'n lantaarnpaal met camera's eraan moeten komen'', vindt Hainey.

"Wat dan zo oneerlijk is, is dat sommige wel wat terugkrijgen van de verzekering en andere helemaal niets. De foto's zijn wel opgestuurd naar de Nationale Nederlanden, en dan krijgen we terug dat dat piekfijn in orde is. Maar intussen krijgen we niets tot nauwelijks iets.'' Over de politie hebben de tuinders niets dan lovende woorden: "Die hebben enorm goed hun best gedaan, zo hebben ze een gedegen en goed rapport opgesteld, en verdienen dan ook een dikke 'pluum'. Ze hebben er alle tijd voor genomen.''

Patat en vis

Intussen is het begonnen met regenen. Maar niet getreurd; een van de mannen haast zich weg om een bakje met sappige pruimen te halen. Terwijl de regen gestadig op het dak klettert, hangt er een gezellige en goedmoedige sfeer in het schuurtje. "We denken dat het mensen uit het Oostblok zijn, Polen of Roemenen ofzo. Wie neemt er nu anders knoflooktenen mee? Ze hebben de tomatenplanten waarschijnlijk voor wiet aangezien, haha!''

Desondanks blijven de mannen enthousiaste tuinders. "We moeten vooruit kijken, anders zou je er het bijltje bij neergooien. En ik zou het niet kunnen missen'' aldus Dupree. Melaard op besliste toon: "Maar we zijn positief gestemd hoor. Natuurlijk zijn de gestolen dingen vervelend, maar we laten ons niet op de kop zitten. Hofjes zijn juist enorm gezellig! Zo hebben we hier een keer patat en vis gebakken met z'n allen. Maak er dus maar een positief artikel van.''

Cherrytomaatjes

Dan is de regen opgehouden en het zonnetje gaat schijnen. "Wil je nog wat bonen meenemen?'' zegt de een. "Lust je tomaten?'', vraagt de ander, terwijl nummer drie zich haast om courgettes en komkommers vers te oogsten. Drie volle tassen met rode bieten, komkommers, courgettes, boontjes, vleestomaten en cherrytomaatjes zijn het resultaat. "Als je nog eens wat nodig hebt, kun je gerust nog eens langskomen!'', klinkt het hartelijk.

'Eten uit de moestuin is super lekker en gezond'

DIRKSLAND - "Wij wonen nu vijf jaar op Goeree-Overflakkee'', valt Sophia van Baalen (42) met de deur in huis. "Regelmatig gingen we een rondje fietsen, waardoor we langs de volkstuintjes kwamen. "En toen dacht ik: Ooh, dit is wel heel erg leuk,'' vertelt ze gepassioneerd.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Het nemen van een volkstuintje was eigenlijk een vrij impulsieve beslissing. "Eerst hadden we een moestuintje in de achtertuin. Alleen was dat niet zo rendabel vanwege de geringe grootte.'' Toen werden ze er door de buren op attent gemaakt dat er een volkstuintje vrijkwam. Het hofje was wel vrij groot. Daarom besloten ze om het hofje samen met hun buren te huren. Ze hadden ieder hun eigen stukje grond en deelden de oogst van de gezamenlijke fruitbomen.

In het begin was het allemaal nieuw. "Wel vond ik het gelijk heel leuk om te doen.'' Ze wacht even. "Het is enorm ontspannend, en buiten zijn vind ik fijn. Lekker met je handen in de grond. Verder is het zo ongelofelijk mooi om te zien hoe iets van een klein zaadje uitgroeit tot mooie gewassen.''

Kale vlakte

Van Baalen koopt alleen zaad; kant-en-klare plantjes doet ze niet aan. ''Het is toch schitterend om te zien dat een kale vlakte na verloop van tijd verandert in een veld vol met groente en fruit'', vertelt ze enthousiast. "Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon super lekker en gezond eten. We eten er dan ook regelmatig van. Dan eten we en dan zeg ik: "Dit stond vanmorgen nog op het land.''

Het merendeel van de hofjesbewoners zijn oudere mensen, maar er zijn zeker ook jonge mensen. ''Vrienden van ons zijn na en door ons begonnen aan een hofje.'' De invulling verschilt wel per hofje; zo zetten sommigen er ook een schommel en trampoline neer om er ook tijd door te kunnen brengen met hun kinderen.

Nieuwe recepten

Toen Van Baalen net begon, waren er soms wat kritische geluiden: "Ga jij als vrouw aan een moestuin beginnen?" Later veranderde dat: "Ze maakt er toch wel wat van. In het begin had ik ook nog niet zoveel contact(en), nu steekt er regelmatig iemand een hoofd over de heg.''

Het is wel eens moeilijk om tijd te vinden. "Ik besteed er per week toch wel minstens zo'n 6 tot 8 uur aan. Alles doe ik zelf, van het onkruid wieden tot het frezen. Ik zit ook gewoon op m'n knietjes tussen de vuilte. Wel krijg ik bij de zware klussen hulp van mijn man, die me helpt waar hij kan.'' En als het eenmaal geoogst is, moet het wel nog worden ingemaakt, ze weckt dan ook hard. "En ik probeer nieuwe recepten uit.'' Dochterlief trekt een bedenkelijk gezicht.

Trots presenteert ze haar tuintje. Ranke, opgebonden bonen kronkelen rond bamboestokken. Een paar nette rijtjes uien, klaar voor de oogst. Verderop staan een paar fruitbomen, het hoekje is gereserveerd voor de bramen. Daartussen vinden sappige slakroppen, kolen, rode bieten en knapperige knoflook hun weg. Snel plukt ze nog even een paar snijbonen. "Voor vanavond.''

Hoe gaat het met de volkstuinen op Goeree-Overflakkee?

Ook in 2017 zijn er volop enthousiaste tuinders actief op het eiland. Vrijwel iedere dorpskern heeft een eigen volkstuincomplex. In de meeste gevallen is er een vereniging die het beheer regelt, in drie dorpen verhuurt de gemeente de percelen rechtstreeks aan particulieren. Op veel complexen zijn er meerdere percelen die niet worden gebruikt. In Herkingen staan er bijvoorbeeld zes van de vijfentwintig percelen leeg. De gemeente probeert dit via de dorpsraad onder de aandacht te brengen. De volkstuinders in Stad aan 't Haringvliet vertellen dat het lastig is om nieuwe huurders te vinden als er mensen stoppen met tuinieren. Het merendeel van de volkstuinders is 50-plus volgens de gemeente. Daar staat tegenover dat er ook jonge, enthousiaste tuinders zijn. De 42-jarige Sophia van Baalen eet regelmatig uit haar eigen tuin.

Kunst in de Kaap 3: keramiek en table top-foto's

OUDORP – Schilder, fotograaf en beeldhouwer Joep Luijckx en de keramisten Dorien Weltevrede en Trees van Wijk exposeren vanaf 6 augustus twee maanden in De Houten Kaap, Ouddorp Duin. De feestelijke opening van deze derde Kunst in de Kaap-expositie is op 6 juni om 16.00 uur.

Kunst in de Kaap is een initiatief van KunstPlus in samenwerking met strandresort Ouddorp Duin. Elke twee maanden is er een nieuwe gratis toegankelijke expositie. Dit is alweer nummer drie.

Dorien Weltevrede maakt al 17 jaar keramiek en heeft een duidelijke voorkeur voor gedraaid werk. Soms combineert ze draaien met boetseren, maar het meeste is gemaakt op de draaischijf. "Ik gebruik glazuren over elkaar heen. Zo schilder ik met glazuur." In De Houten Kaap exposeert Dorien Weltevrede grote, absoluut unieke vazen en schalen.

Trees van Wijk, eveneens keramiste, maakt objecten in de vorm van schelpen. Het gaat om strak en fraai gekleurd werk. In De Houten Kaap is een selectie te zien.

Van Joep Luijckx is een serie bijzondere foto's te zien. Het gaat om recent werk. Hij noemt het table top-fotografie. "Op doorzichtig plastic maak ik tekeningen met een stift. Geprojecteerd tegen een achtergrond van vitrage krijg je vreemde schaduwen en effecten. Vreemde werelden. De foto's druk ik af op een formaat van 60 bij 90."

Dressuur Oostmoer

Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F1, gereden op zaterdag 29 juli 2017 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

Amber v. Westen, Sproet, 238 pnt; Luna Diepenhorst, Glory, 235 pnt; Chelsea v. Heest, Wimpie, 233 pnt; Floortje v. Vugt, Noortje, 232 pnt; Alyssandra v. Eijk, Dynamite, 232 pnt; Nynke Buurveld, Wimpie, 231 pnt; Charlotte v.d. Meer, Magic M, 230 pnt; Sanne Breur, Sterre, 230 pnt; Raphaella v. Eijk, Tinka, 229 pnt; Sanne vd. Veer, Lady, 228 pnt; Fenna Versteeg, Button, 228 pnt; Anna Lena Stouten, Zorro, 228 pnt; Jessie Broer, Spiky, 227 pnt; Julia v.d. Hoog, Button, 224 pnt; Sophie Jongeneel, Brice, 221 pnt; Madelaine Schaap, Browny, 221 pnt; Mtte Wolfswinkel, Sonja, 218 pnt; Marin de Baat, Miss Mee, 215 pnt.

Activiteiten Rien Poortvlietmuseum

REGIO - In het Rien Poortvlietmuseum op natuureiland Tiengemeten kunnen kinderen 11.30 en 15.30 uur deelnemen aan verschillende activiteiten, zo kunnen ze op de kabouterzolder zelf een kabouter van hout knutselen. Via de schilderijen van Rien Poortvliet kunnen kinderen naar Lapland en Siberië reizen. Nieuw is het ontdekkingspad tussen het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum en de expositie Landleven. Voor een bezoek aan de musea op Tiengemeten koopt men bij het Info-punt van Natuurmonumenten op de vaste wal bij Nieuwendijk een combi-museumdagkaart (volwassenen € 10,- en kinderen € 5,-). Met deze toegangskaart kan men zowel het Rien Poortvlietmuseum alsook het Landbouwmuseum gratis bezoeken (incl. kosten pont). De pont vaart elk heel uur richting Tiengemeten en 10 minuten over elk heel uur terug.

Zeefdruk Goereese Kunstdagen

GOEDEREEDE - Ook dit jaar heeft kunstenaar Hans Dolieslager speciaal voor de Goereese Kunstdagen een zeefdruk gemaakt. De Kunstdagen zijn van woensdag 2 t/m zaterdag 5 augustus. Het atelier van Hans Dolieslager (Pieterstraat 22-24 Goedereede) is op die dagen geopend van 11.00-17.00 uur. Het landschap is voor de kunstenaar nog steeds een dankbaar onderwerp, dit jaar heeft hij de strorollen als onderwerp gekozen. Het prentje (15/15 cm in een oplage van 30 exemplaren) is tijdens de Kunstdagen te koop voor € 50,-.

Open dag proefveld

REGIO - Zaterdag 5 augustus is er een open dag van de Zaadteeltstudieclub Tholen. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen op het proefveld. De toegang is gratis, bezoekers mogen gratis een boeket plukken. Het proefveld is gelegen aan de Veilingweg 1 in Sint-Annaland.