info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

8 november 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 8 november 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Prestigieuze prijs voor MDV 1

De MDV-1 'Immanuël'. Foto: Hans Heynen

STELLENDAM – Voor scheepswerf Padmos, met vestigingen in Stellendam, Bruinisse en Kilmore Quay in Ierland, was het een geweldige ervaring. Tijdens de galabijeenkomst voor de KNVTS award 'Schip van het Jaar' 2016, vorige week maandag in Studio 21 aan het Hilversumse Mediapark, werd van de drie genomineerden de winnaar bekend gemaakt. En dat was het samenwerkingsverband scheepswerf Padmos te Stellendam en Hoekman Shipbuilding te Urk. Onder aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en de jetset van de Nederlandse maritieme wereld, in totaal ruim achthonderd belangstellenden, mochten Padmos en Hoekman Shipbuilding uit Urk, die samen het winnende schip bouwden, Nederlands meest prestigieuze maritieme prijs in ontvangst nemen, en het bijbehorende eerbetoon. (Door Hans Villerius)

>> Lees verder op pagina 19.

Woon-zorgcomplex in Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Er zijn vergaande plannen voor een woon-zorgcomplex in het centrum van Nieuwe-Tonge. Aan het Korteweegje komen 24 seniorenappartementen, verdeeld over drie verdiepingen, een ontmoetingsruimte en ruimtes voor gezondheidszorgpraktijken. Het unieke aan dit project is de samenwerking tussen CuraMare en de Hervormde Gemeente te Nieuwe-Tonge. Beide partijen werken samen aan dit complex vanuit een maatschappelijk belang, waarbij die de leefbaarheid van de vitale kern voor Nieuwe-Tonge vergroot wordt.

Stichting Zorg en Verpleging (onderdeel van CuraMare), Diaconie Hervormde Gemeente Nieuwe-Tonge en het college van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente uit Nieuwe Tonge ondertekenden dinsdag 25 oktober een samenwerkingsovereenkomst voor het plan. Bij de realisatie van het complex is het voor bewoners van Nieuwe-Tonge mogelijk om langer in de eigen woonplaats te blijven wonen. De appartementen zijn afgestemd om zo lang mogelijk thuis te wonen en goede zorgvoorzieningen zijn dichtbij huis.

De heren W.G.A. Driesse (ZVGO), C.J. Lugtenburg, J.P.S. Stelwagen (Diaconie Hervormde Gemeente) en de heren F. van Heemst en J Kransse (College van Rentmeesters) verwachten met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst dat er een volgende stap gezet is naar de nieuwbouw van het woon-zorgcomplex. Mensen die meer willen weten over wonen in het nieuw te bouwen woon-zorgcomplex in Nieuwe-Tonge, kunnen contact opnemen met mevrouw J. Grootenboer van CuraMare. Haar contactgegevens zijn 06-10034443 of j.grootenboer@curamare.nl.

Slotavond Omloop

MIDDELHARNIS - Donderdag 10 november is de slotavond van de 27ste Omloop. Alle lopers, vrijwilligers en anders betrokkenen zijn welkom bij de feestelijke afsluiting van het wandelevenement. Tijdens de avond wordt de Omloop geëvalueerd, wordt het sponsorbedrag bekend gemaakt en worden er prijzen overhandigd aan de loper en kinderen die het meeste geld hebben ingezameld. De bijeenkomst is vanaf 19.30 uur in restaurant Werelds In-Side bij Tieleman Keukens, Korendreef 15 in Middelharnis.

Ziekenhuis scoort goed

DIRKSLAND - Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft de zevende plaats behaald in de ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad. Het ziekenhuis is twee punten gestegen, vorig jaar stond het op de negende positie. Op nummer één staat het Beatrixziekenhuis Rivas in Gorinchem.

2 / 26

Agenda

Woensdag 9 november

DIRKSLAND – Mossels eten bij 't Reginahof, vanaf 18.00 uur. Deelname kost € 12,50 p.p. Aanmelden via 06-53861647.
OUDDORP – Jubileumviering 10 jaar 55+ club met een voorstelling van Zeeuwse Sien. De entree is € 7,50, aanvang 14.00 uur.
OUDE-TONGE – Breicafé, van 19.30 tot 21.30 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.
STELLENDAM – Poteravond van Caleido, vanaf 17.00 uur in De Rank. € 7,50 per persoon, aanmelden via inloopcaleido@gmail.com, of 06-23506507.

Donderdag 10 november

MIDDELHARNIS – Slotavond Omloop, vanaf 19.30 uur in Wereld In-Side bij Tieleman Keukens.
OUDE-TONGE – Gebedsbijeenkomst, van 20.30 tot 21.15 uur in de bovenzaal van Activia aan de Kerkring.
SOMMELSDIJK – Lezing Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Aanvang 19.45 uur. Spreker evangelist Rasak Avakthi: 'Geroepen uit de duisternis tot Zijn wonderbaar Licht'.

Vrijdag 11 november

BRUINISSE - Winterfair bij Magnolia bloemen & woonaccessoires, van 9.30 tot 21.30 uur. Kampvuur, springkussen, gerechten van de chef-kok en nog veel meer. Molenstraat 48 in Bruinisse.
DEN BOMMEL – Verkoping creaclub, het thema is Heel Den Bommel bakt,van 13.30 tot 19.30 uur, Voorstraat 25.
DIRKSLAND – Concert van Martin en Jos Mans in de Dorpskerk. www.martinmans.nl.
OUDDORP – Activiteiten en verkoping en lezing voor st. Timotheos, van 20.00 tot 22.00 uur aan de Westerweg 21.
OUDDORP – Herfstfair gospelkoor 'Per Amore', van 9.00 tot 17.00 uur op het terrein van Echte Bakker Akershoek, naast de AH.
OUDE-TONGE – Tabletcafé, vanaf 13.30 tot 15.00 uur in de bibliotheek in Ebbe en Vloed.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 12 november

BRUINISSE - Winterfair bij Magnolia bloemen & woonaccessoires, van 9.30 tot 17.00 uur. Kampvuur, springkussen, gerechten van de chef-kok en nog veel meer. Molenstraat 48 in Bruinisse.
DIRKSLAND – 'Corners' gezongen door Vocaal ensemble Magnificat. Hervormde Kerk. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis, wel collecte. http://www.kamerkoormagnificat.nl
DIRKSLAND – Rommelmarkt, van 10.00 tot 15.00 uur in de Victoriahal. Gratis toegang.
MELISSANT – Intocht Sinterklaas, vanaf 13.00 uur op het Plein.
MELISSANT – Herfstmarkt, van 10.00 tot 15.30 uur in de Ontmoetingskerk, Nieuweweg 11.
MIDDELHARNIS – Verkoping vrouwenverenigingen, van 9.30 tot 12.30 uur, Landbouwweg 2.
OUDDORP – Intocht Sinterklaas, vanaf 12.30 uur in de Ouddorpse haven, van 13.30 tot 16.00 uur activiteiten in De Ring.
OUDE-TONGE – Eventsong, vanaf 19.30 uur in de R.K. Kerk.
SOMMELSDIJK - CD-opname avond Stichting Mannenzang Goeree-Overflakkee. Aanvang 19:30 uur. Rehobôthkerk. Zie www.mannenzanggo.nl
SOMMELSDIJK – RealTime-avond. Edudelta 'De Groen. Aanvang 19.45 uur. Spreker J. v. Dooijeweert over 'Wandelen met God'. www.realtimego.nl

Vision 2016 zeer geslaagd

Mirna Bogert, enthousiast als altijd, en organisator Bert Tuk betraden als eerste de beursvloer van Vision 2016 (links boven), terwijl Mirna op de beurs het eerste exemplaar van Ouddorps nieuwe kruidenlikeur het levenslicht liet zien (rechts onder). Foto's: Hans Villerius

OUDDORP – Met een goede sfeer, tevreden ondernemers en bezoekers, goede handel en een bezoekersaantal tussen de 3000 en 3500 gaat consumentenbeurs Vision 2016 als zeer geslaagd de boeken in. Afgelopen vrijdagmiddag en -avond en zaterdag de hele dag werd de beurs voor de twaalfde keer gehouden, in m.f.g. Dorpstienden te Ouddorp. De opening werd verricht door kantoormanager Mirna Bogert van VVV Ouddorp aan Zee.

Door Hans Villerius

En Mirna was ermee in haar schik, niet alleen dat ze de opening voor haar rekening mocht nemen maar ook dat de Ouddorpse VVV op de beurs mocht staan. Dat was bij de VVV "een beetje op z'n retour", gaf Mirna aan, "terwijl op een beurs staan dé manier is om als ondernemer zelf contact met je klanten te hebben en iets over je product te zeggen. Het is mooi dat we op 't eiland zo'n beurs hebben!"
Bij de opening keek beursorganisator Bert Tuk terug op een uitstekende voorbereidingsperiode. "Die is nog nooit zo goed verlopen. De zaal is weer vol, ondernemers zijn enthousiast en we zijn blij dat er ook weer nieuwe deelnemers zijn. Met elkaar hebben we 't geheel een nóg professioneler uitstraling kunnen geven." Ook nu werd op de beurs weer ruimte geboden voor enkele goede doelen en dit jaar voor 't eerst was ook de dorpsraad van Ouddorp er vertegenwoordigd. Én de beurs kreeg de primeur voor een fonkelnieuwe overheerlijke streekeigen likeur, 'Het Achterommetje', die Flip Otte van slijterij 'The Old Smuggler' er presenteerde en waarvan Mirna eveneens de eer kreeg het eerste exemplaar uit de flessenkoker tevoorschijn te halen.
Toen Vision 2016 erop zat, keek Tuk nogmaals terug, opnieuw met een voldaan gevoel. "De deelnemers waren erg tevreden. Er zijn heel goede contacten geweest en ondernemers hebben er dit jaar echt goede handel gehad. Ook van bezoekers ontvangen we positieve reacties, dat er genoeg te zien was en dat de beurs mooi was ingericht. Heel mooi ook dat één van de goede doelen, Adullam, dit jaar zo goed verkocht heeft! Ook daar dus dankbare mensen."
Over een maand, op 9 december, is er een evaluatievergadering. Dan wordt de gehouden consumentenbeurs 'tegen het licht gehouden' en zal ongetwijfeld gesproken worden over een volgende editie.

Themabijeenkomst over testament en nalatenschap

GOEREE-OVERFLAKKEE – Maandagmiddag 14 november wordt, onder de titel Zingeving en Beleving, de tweede bijeenkomst gehouden in een serie van vijf workshops over het ouder worden. Locatie: Ontmoetingsruimte Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp. Aanvang 14.30 uur. Na bespreking van het onderwerp Maatschappelijke Zorg en Wmo door wethouder De Jong is het dit keer oud-notaris Leo de Koning die het thema Testament en nalatenschap zal bespreken. De bijeenkomst is vrij toegankelijk en voor een kopje koffie of thee wordt gezorgd. Belangstellenden kunnen na de inleiding hun vragen stellen aan de oud-notaris.

Door Jaap Ruizeveld

De eerste bijeenkomst werd goed bezocht. De initiatiefnemers hopen dat deze trend zich voortzet. Het thema Gezondheidszorg en palliatieve zorg komt vervolgens op 16 januari 2017 aan de orde. Dan is oud-huisarts Jan Baks de inleider. Gebleken is dat ouderen behoefte hebben aan toelichtende concrete en praktische informatie. Over vraagstukken waar zij mee te maken hebben. In de workshops presenteren professionele inleiders vanuit hun beroepservaring steeds deze thema-gerichte onderwerpen. Voel het als een steun in uw rug bij beslissingen die u wilt nemen. Het kan geestelijke rust brengen als u zelf tijdig onderwerpen geregeld hebt.

Informatie                                                                                                                                        

Heeft u belangstelling of wilt u vooraf meer informatie? Dat kan bij Carla Tuk (06.28956210), info@taanzee.nl of bij Jobje Hoek-Van Poortvliet (0187 681780), j.hoekvanpoortvliet@upcmail.nl. De bijeenkomst op 14 november is van 14.30 – 16.00 uur (inloop vanaf 14.15 uur). U bent van harte welkom, Dorpstienden 3 Ouddorp.

Teams starten voorbereidingen voor de Roparun

In 2017 nemen de teams 158 en 159, de Tieleman Keukens- N. Mijndersrunners, voor de 25e keer deel aan de Roparun. De voorbereidingen om dit grootse evenement in goede banen te leiden, zijn al weer in volle gang. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan mensen met kanker.

Volgend jaar Pinksteren is het weer zo ver; dan gaat de 26e Roparun van start, ook dan vanuit Parijs en Hamburg. Oorspronkelijk startte de loop vanuit Rotterdam naar Parijs, later is de route omgedraaid. Vanwege overweldigende belangstelling van teams, is de route vanuit Hamburg toegevoegd. Al sinds de eerste keer halen de deelnemers van deze estafetteloop geld op voor mensen die lijden aan kanker. Er zijn al vele mooie initiatieven bekostigd door de Roparun. Het voor Goeree-Overflakkee bekendste voorbeeld hiervan is Calando. Dit hospice is volledig vanuit Roparungelden opgezet. De teams zijn er erg trots op dat ze voor de 25e keer mogen meedoen. Om deze bijzondere gebeurtenis extra te benadrukken, zijn er dit jaar extra acties om geld op te halen om kankerpatiënten kwaliteit van leven te bieden.

Om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen, zoeken de teams ieder jaar weer sponsoren. De teams zijn erg blij met de toezegging van de twee hoofdsponsoren, Tieleman Keukens en N. Mijnders touringcar en transport, dat zij ook dit jaar bereid zijn om bij te dragen. Een team bestaat niet alleen uit lopers en fietsers. Ook zijn er mensen nodig die de lopers en fietsers verzorgen, zoals masseurs. Meer weten over deze teams, of meteen inschrijven? Kijk dan op www.roparunflakkee.nl.

Hele nacht opblijven voor het goede doel

OUDDORP - Op vrijdag 11 november 2016 organiseert jeugdclub 4-you een nachtelijke actie voor stichting Timotheos. Vrijdagavond van 20.00 tot 22.00 uur zijn belangstellenden welkom bij familie Aleman aan de Westerweg 21 in Ouddorp. Er is drinken verkrijgbaar en er worden verse oliebollen verkocht. Er zijn allerlei spellen en activiteiten voor jong en oud. Om 21.00 uur zal Dhr. H. v/d Bergh van Stichting Timotheos een presentatie geven over zijn werk in Malawi afgelopen zomer. Dat is het doel waarvoor de verenigingen van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouddorp dit seizoen geld inzamelen. Timotheos verleent hulp aan met name kinderen en studenten in Malawi, de hulp is dus voor leeftijdsgenoten van de Ouddorpse jeugd.

Greenpoint is september 2017 operationeel

Ontvangst van de delegatie bij architect/ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg in Ouddorp. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Ga ons helpen. Wij hebben u nodig". Dit gerichte signaal klonk maandagmiddag aan het eind van een werkbezoek dat een delegatie Tweede Kamer- en Statenleden van de VVD bracht aan ons eiland. Op uitnodiging van het lokale VVD-bestuur en de raadsfractie Goeree-Overflakkee onder leiding van Rein Osinga. Een goed getimed programma waarin op twee locaties, in Ouddorp en in Oude-Tonge, informatie over talrijke actuele en innoverende projecten aan de orde kwam. Een marketing-overzicht met headlines die het eiland perfect op de kaart zette. Daarnaast inzoomend op details. Met inleiders die, zo bleek uit de reacties van de bezoekers, een verhelderend beeld gaven van de voortrekkersrol die Goeree-Overflakkee op talrijke terreinen met een eigen regie inmiddels inneemt.

Door Jaap Ruizeveld

Architect/ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg presenteerde in zijn kantoor aan de Ouddorpse Haven het project Scharrezee en informeerde over ontwikkelingen op en rond de Brouwersdam en het toekomstige Brouwerseiland. In Oude-Tonge was het de beurt aan Tonnie van Peperstraten die aan de Tonisseweg het VVD-gezelschap van begin tot eind boeide met 'zijn' Greenpointproject. Informatie over duurzaamheid. De route die gevolgd wordt richting productie en gebruik van waterstof.

Steuntje in de rug

Het uitnodigend lokaal VVD-bestuur (Ellen Nijssen) en raadsfractieleden Rein Osinga, Addy Reijerkerk en Henk van der Meer) kon deze middag mede met support van twee collegeleden (partijgenoot Marnix Trouwborst) en CDA-collega Arend-Jan van der Vlugt, ook gedocumenteerd sterk inzetten op vraagstukken die een extra steuntje in de rug prima kunnen gebruiken. De gastheren en dames trokken alles uit de kast om het werkbezoek ook tot een zinvolle invulling te brengen. Alles kwam vlot aan de orde. Rijksweg N59, de maatregelen die de visserij hinderen (zoals de aanlandplicht). De problematiek rond het op diepte houden van het Slijkgat als toegangsroute naar de Stellendamse haven. Van cruciaal economisch levensbelang voor scheepswerven, visserij, school en toeleveringsbedrijven. De waterkwaliteit in de Grevelingen en de stappen die nog gezet moeten worden om een gat in de Brouwersdam te kunnen maken waarin dan een Getijdencentrale past. Ook veel informatie en toelichting over de ontwikkelingen rond het Smart Waterproject en uiteraard de schijnwerper op het energie-neutrale eiland in 2020.

Ondersteuning

De Kamerleden Barbara Visser, Mark Harbers, Foort van Oosten, Ronald van der Linde en stagiair Axel Vos en Statenlid Mirjam Nelisse toonden niet alleen hun belangstelling voor de stappen die door gezamenlijke inzet van bestuurders en ondernemers in diverse sectoren op het eiland zijn en worden gezet. Uit aanvullende vragen bleek bereidheid om ook steun te bieden aan de geëtaleerde onderwerpen. Dit wellicht mede ook invoelend tegenover de megaklus die het eiland moet realiseren met de 225 MW aan Windenergie.

Rijksweg N59

Op vragen van onze krant aan Kamerlid Barbara Visser over de zo sterk gewenste aanpak van de verkeersveiligheid van de N59 gaf zij aan het ongeduld te kunnen begrijpen." Echter er zijn recent wel degelijk belangrijke stappen gezet. De veiligheid en bereikbaarheid van deze rijksweg N59 zijn nu als aandachtspunt voor onderzoek op de agenda geplaatst. Dat is winst. In het voorjaar 2017 wordt een en ander concreter en kan de Kamer via een motie een oproep richten tot het Kabinet om een besluit (met financiële ondersteuning) over het onderwerp te nemen".

Greenpoint

Tonnie van Peperstraten presenteerde in Oude-Tonge, namens de Van Peperstraten Group, het 100% duurzame totaalconcept Greenpoint. Een ontwikkeling vanuit Oude-Tonge die op logistieke knooppunten door heel Nederland ontwikkeld wordt. CO2-neutrale complexen die gekoppeld zijn aan duurzame tankstations met alternatieve brandstoffen. Een project dat nog niet eerder is gerealiseerd. De Group brengt voor iedere Greenpoint-locatie mogelijkheden en wensen in de omgeving in kaart. Dit in nauwe samenwerking met overheden, projectontwikkelaars, het bedrijfsleven en burgers. Vervolgens krijgt elke locatie een unieke combinatie van voorzieningen. Bijvoorbeeld een hotel, restaurant of truckerscafé. Elke Greenpoint is weliswaar anders, maar het uitgangspunt is overal hetzelfde: Revolutionair en zoals gemeld volledig duurzaam.

Ontwikkeling

Voor wat Goeree-Overflakkee, Oude-Tonge als punt met waterstof-tankstation, betreft gaat Van Peperstraten er vanuit dat een en ander in september 2017 operationeel zal zijn. Het is de bedoeling dat 6 bussen op het eiland en in de regio op waterstof gaan rijden en in Oude-Tonge dan kunnen tanken. Greenpoint is de power to energy. Ingezet wordt om waterstof ook in te zetten voor het vrachtverkeer op de weg, het scheepvaartverkeer, het openbaar vervoer, de landbouw en ook voor het particulier- en zakelijk autoverkeer. In januari 2017 begint de bouw van het tankstation in Oude-Tonge. Uitgebreid schetste Van Peperstraten het transitieplan dat juist ook voor de landbouw grote mogelijkheden zal inhouden. Hij sprak daarbij over duurzame circulaire en innovatieve landbouw op het eiland. Met onder andere brandstof voor drones die bemesting op akkers kunnen uitvoeren.

Humor en gezelligheid bij het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE – André Kastelein heeft er ook dit jaar weer zin. Hij zorgt ook deze keer weer voor de samenstelling en de presentatie van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee dat donderdagavond 24 november wordt gehouden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het langzamerhand tot een traditie verheven Groot Dictee wordt dit jaar voor de negende keer gehouden. Werd het Dictee aanvankelijk door verschillende personen vanuit de organiserende Rotary-afdeling gepresenteerd, tegenwoordig dicteert André Kastelein het zelf. "Dat werkt toch beter". Het samenstellen van het dictee is vanaf het begin, in 2008, in zijn handen. Hij is overigens geen lid van de Rotary, maar van de Lions Club.

Hij klopt op zijn binnenzak waarin het dictee is opgeborgen: "Het dictee is af. Misschien nog wat bijschaven en even Anneloes Hoff -zij controleert mijn dictees altijd op eventuele onvolkomenheden- laten lezen, maar dan ben ik er klaar voor". Met veel enthousiasme vertelt André, in het dagelijks leven docent Nederlands aan de Prins Mauritsscholengemeenschap, over het dictee.

André legt uit dat een goed en geslaagd dictee moet voldoen aan de volgende voorwaarden: Het moet een doorlopend verhaal zijn; er dient humor in te zitten; het is ook belangrijk dat het een actueel onderwerp behandelt en het vierde criterium is dat "niemand het foutloos moet kunnen schrijven. Ook het dictee van dit jaar zal aan deze criteria voldoen", glundert Kastelein.

Over het laatst genoemde criterium vult André aan dat wat hem betreft zijn dictee niet is geslaagd als er vier á vijf deelnemers nul fouten hebben. "Dan is het dictee te gemakkelijk geweest". Het dictee van 2015 handelde over het dubbelportret van Rembrandts notabelen Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit. Menig deelnemer vond dit dictee wel erg pittig en sommigen vonden het zelfs 'te moeilijk'. André heeft deze geluiden ook gehoord en hij belooft glimlachend dat dit dictee 'iets minder' moeilijk zal zijn. "Maar het moet natuurlijk ook niet te eenvoudig worden".

Hoewel vorig jaar het dictee bijna honderd deelnemers telde blijken er toch nog mensen te zijn die schroom hebben om zich op te geven. Evenals de organisatoren van het dictee wijst André erop dat het er vooral om gaat dat het gezellig is. Zeker zal dit zijn als men zich aan gaat melden als groep namens families, gezinnen, bedrijven of instellingen. Er worden zelfs gratis drankjes en hapjes verstrekt!

Doordat tegenwoordig er maar weinig meer 'met de hand' geschreven wordt en men over het algemeen gebruik maakt van computers, tablets en smartphones, lijkt een goede kennis van de spelling van de Nederlandse taal niet meer zo belangrijk. Als je niet meer weet hoe een woord geschreven moet worden, wordt al vlug de spellingscontrole gebruikt. Toch heeft André Kastelein niet het gevoel dat het nu zo bar slecht gesteld is met de kennis van de Nederlandse taal onder jongeren. Er is volgens hem wel een tendens dat men zich er niet meer zo over opwindt of iets nu met een 't', 'd' of 'dt' dient te worden geschreven. Hij is dan ook blij dat er ook dit jaar waarschijnlijk weer een aantal leerlingen van de RGO en de Prins Maurits mee zal doen. "De collega's van de scholen lieten het op een enkele uitzondering na wel afweten". Maar hij hoopt wel dat dit jaar ook zijn collega's de uitdaging van het Dictee aan willen gaan. "Als je wilt kun je het volledig anoniem schrijven".

Op de vraag of hij zelf een dergelijk dictee foutloos zou doen, antwoordt André dat dit "absoluut niet het geval zou zijn. Ik zou zeker niet bij de winnaars horen".

Maatwerkexcursies in de brugklas

MIDDELHARNIS - Een uitstapje met school hoort leuk en leerzaam te zijn. Daarom koppelt de Prins Maurits in Middelharnis de excursies in de brugklassen nadrukkelijk aan het leerlingprofiel en de specifieke leerlijn. Teamleiders Elienne van Alphen (mavo) en Marcel Vercammen (havo) vertellen hoe zij dat aanpakken in hun afdeling en blikken terug op de excursies van begin oktober.

"Twee jaar geleden ging de brugklasexcursie grondig op de schop," begint havo-teamleider Vercammen. "We hadden een dagvullend programma in Rotterdam – voor alle brugklassers. Vast onderdeel was een middagje Blijdorp. Hartstikke gezellig, maar de directe link met het lesprogramma was in de loop der jaren wel een beetje verwaterd." Mavo-teamleider Van Alphen vult aan: "Omdat we met alle brugklassers waren, gingen docenten mee uit alle afdelingen. Met als resultaat dat leerlingen soms in een groepje zaten bij een docent waar ze geen les van hadden."

Iedereen kent elkaar

Nu pakt de christelijke scholengemeenschap de brugklasexcursie heel anders aan. Elke afdeling organiseert haar eigen excursie. Helemaal gericht op het leerlingprofiel én de leerlijn van de afdeling. "Om te beginnen gaan alle brugklasmentoren van de mavo mee. Daar komen de betrokken vakdocenten nog bij. Zo waren we dit jaar zestig mavo-brugklassers op stap. Een overzichtelijke groep waarin iedereen elkaar kent – van leerling tot docent. Dat is ongelooflijk belangrijk," onderstreept Elienne van Alphen.

Programma op maat

Waar gingen de excursies dan naar toe? Elke afdeling legt zijn eigen accent. Voor de havo-brugklassers stond een technische excursie gepland. Marcel Vercammen legt uit waarom. "De invloed van techniek op onze samenleving is gigantisch. Daarom hebben we op de PM besloten om techniek juist in excursies en in ons projectonderwijs nadrukkelijk aan de orde te stellen. Zodoende gingen we met ongeveer negentig leerlingen naar het Science Center in Delft. Hier kregen de leerlingen een kijkje in de keuken van de TU Delft. Studenten gaven workshops. In groepjes gingen ze bijvoorbeeld een brug bouwen van de ene naar de andere tafel. Vervolgens werd er dan een gewicht aan gehangen. Wie heeft de sterkste brug gebouwd? In andere workshops kon je dna uit jezelf halen om in een kettinkje te stoppen of installeerden we robots om taken uit te voeren. Het leuke van deze workshops was dat de opdrachten helemaal gericht waren op de leerling. Dat krijgen we ook terug van de kinderen. 'Wat leuk! Lekker met mijn handen bezig zijn.' Dat doen de TU-studenten heel goed. Eerst wat uitleg en kenniskwesties, daarna handjes uit de mouwen."

Ervaar het verschil

De excursie die mavo 1 maakte zag er heel anders uit. Eerst een stadswandeling door Dordrecht en daarna naar Nationaal Park De Biesbosch. Elienne van Alphen, teamleider mavo: "Onze excursie is gekoppeld aan de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Door deze twee totaal verschillende gebieden aan elkaar te knopen, wijzen we de leerlingen op de inrichting van Nederland. Dordrecht telt, als oudste Hollandse stad, flink wat inwoners. Overal in de stad kwamen we bouwstijlen tegen uit de verschillende tijdvakken. Moderne gebouwen, middeleeuwse gevels, noem maar op. En we brachten natuurlijk een bezoek aan de Grote Kerk. Hier begon in 1618-1619 de Dordtse Synode. Een duidelijke link met de identiteit van de PM."

Leerstof koppelen aan ervaring

Het mavo-programma stond bol van de tegenstellingen. Van Alphen: "Op een paar kilometer afstand van Dordrecht ligt de Biesbosch. Zonder inwoners, zonder bebouwing. Dat levert vanuit het vak aardrijkskunde natuurlijk heel interessante vragen op. Waarom is dat zo? En hoe is het natuurgebied eigenlijk ontstaan? Tegelijkertijd is het gebied ook interessant voor het vak geschiedenis. Zo was de Biesbosch een belangrijk onderduikgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo leverde deze dagexcursie allemaal 'haakjes' op voor later," legt Van Alphen uit. "Als straks in de les bijvoorbeeld het onderwerp onderduiken aan bod komt, dan zorgt deze excursie bij de leerling voor een levendige herinnering aan zo'n gebied. Het is een prachtig vertrekpunt voor de latere momenten in de schoolbanken."

Positieve groepsvorming

Nog een belangrijk aspect van deze brugklasexcursies is de timing, concludeert Marcel Vercammen. "Oktober is nog altijd vrij vroeg in het schooljaar. Nu de grootste spanning na de zomervakantie wegebt, breekt de tijd aan van elkaar leren kennen." "Daarom zaten er in het mavo-programma bewust een aantal survivalactiviteiten," vult Elienne van Alphen aan. "Leerzame spelelementen die een beroep doen op onderlinge samenwerking. Dat is goed voor de groepsvorming: weten wat je aan elkaar hebt. Ook als je even buiten de vaste kaders van het schoolgebouw bent. De meesten hebben eigenlijk niet eens door hoeveel ze op zo'n dag leren. Dat is toch heerlijk om te kunnen bieden?"

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 24 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement regelmatig over het dictee. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee 2016 vindt plaats in de aula van de Prins Maurits, aan de Koningin Julianaweg 57 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19:00 uur. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar rotaryclubgoereeoverflakkee@gmail.com. Deelname kost € 15,- aan inschrijfgeld en daarnaast wordt van de deelnemers verwacht dat ze een bedrag van € 20,- als bijdrage voor het goede doel overmaken. U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL97RABO0341620475 (ten name van Rotaryclub Goeree-Overflakkee, o.v.v. Groot Dictee) of contant betalen aan de zaal.

Kerkdiensten

Dankdag - woensdag 9 november

OUDDORP
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. M. Mondria

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 19.00 uur ds. J. Joppe - Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. J.W. Verweij - Ger. Gem. in Ned. 10.00 uur (bed. H.D.) ds. A. Schultink en 19.00 uur leesdienst

DIRKSLAND
Ger. Gem. 10.00 en 19.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. D.W. Tuinier

MIDDELHARNIS
Ger. Gem. 9.30 uur ds. J.M.D. de Heer, 14.30 uur ds. W. Silfhout en 19.00 uur ds. S. Maljaars

NIEUWE-TONGE
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. J.M.D. de Heer

OUDE-TONGE
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. G. Pater

OOLTGENSPLAAT
Ger. Gem. 14.30 (bed. H.D.) en 19.00 uur ds. A. Verschuure

Hebben Dirkslanders behoefte aan een dorpshuis?

DIRKSLAND – Is er behoefte aan een dorpshuis in Dirksland? En zo ja, waar zou dat dan moeten komen en hoe zou de invulling eruit moeten zien? Wat voor activiteiten? Voor welke doelgroepen? Door wie georganiseerd? Dit soort vragen mogen inwoners van Dirksland binnenkort beantwoorden, zo bleek tijdens de laatste vergadering van de dorpsraad. Een enquête is in de maak.

Door Kees van Rixoort

Het idee om de Dirkslanders te bevragen over hun wensen omtrent een dorpshuis kwam op toen de gemeente Goeree-Overflakkee, de dorpsraad Dirksland en de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) met elkaar in overleg waren. Vanuit de dorpsraad kwam het idee om Dirksland te verrijken met een dorpshuisfunctie. Tegelijk is de SVIK bezig de eigen locatie uit te breiden. Dit is de Victoriahal, waarvan een gedeelte nog in eigendom is van de gemeente. De SVIK wil dit deel aankopen. De hal zou dan een van de opties zijn voor het invullen van de dorpshuisfunctie. Er zijn nog diverse andere locaties die daar ook voor in aanmerking zouden kunnen komen.

Maar voordat de ontwikkeling van ideeën en opties verder gaat, krijgen de inwoners van Dirksland dus eerst de gelegenheid om hun wensen kenbaar te maken. De belangrijkste vraag is of men zit te wachten op een dorpshuis. Pas daarna zijn antwoorden relevant op vragen over de invulling en de locatie.

Leefbaarheidsplan

Het dorpshuis staat dus nog niet in het Leefbaarheidsplan 2017, dat de dorpsraad heeft opgesteld. Het is een concept, waarop bewoners nog tot half november kunnen reageren via de website van de dorpsraad Dirksland.

In het plan staan 'activiteiten' die deels zijn aangedragen door bewoners – tijdens de jaarmarkt van de hervormde kerk – en deels door de dorpsraad zelf. Een paar punten: herbestemming voormalige gemeentehuis, sociale activiteiten voor jongeren, sociale kringen voor ouderen, aandacht voor cultureel erfgoed, herbestemming watertoren, uitbreiding middenstand, kerstmarkt à la Charles Dickens en aanpak havenkom. Dat laatste punt is een stuk dichterbij gekomen nu Gedeputeerde Staten een positief oordeel hebben over de plannen. In december buigen Provinciale Staten zich tot slot over onder andere dit project van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Zaterdag oliebollenactie voor Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het eilandelijk comité van de Stichting Reformatorische Hulpactie Woord en Daad hoopt zaterdag 12 november de jaarlijkse oliebollenactie te houden. Dit gebeurt ook dit jaar weer op geheel Goeree-Overflakkee.

De opbrengst is bestemd voor het project waar de hulpstichting zich dit jaar voor inzet: "Cashew, de noot aan de man!".
Woord en Daad werkt aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden vanuit Bijbelse opdracht. Ze is actief op het gebied van Onderwijs, Arbeid en Inkomen en Basisvoorzieningen (gezondheid, water en landbouw).
Voor de ontwikkeling van een land en het verbeteren van de levensomstandigheden is het uitermate belangrijk dat er werkgelegenheid geboden kan worden. Het kunnen bieden daarvan kan een land een impuls geven om het welvaartsniveau te verhogen. De verbouw en verwerking van cashewnoten in Burkina Faso en Benin zelf kan voor hun bewoners voor werkgelegenheid en daarmee voor inkomen zorgen.
Momenteel is de situatie echter zo dat de cashewnoten bij de boeren worden opgekocht en daarna direct worden geëxporteerd. Tussen de verkoop van 'ruwe' cashewnoten en de consumptie ervan komt er in Burkina Faso en Benin geen hand meer aan te pas.
Het project dat in het kader van het jaarthema is opgezet heeft daarom als doel om bij te dragen aan het tot stand brengen van een winstgevende en concurrerende cashewsector in Burkina Faso en Benin. De bedoeling is dat alle betrokken partijen - van boer tot handelaar - op duurzame wijze samenwerken. Met het project wordt beoogd om tenminste 10.000 cashewboeren (en hun gezinnen) te helpen om hun inkomsten te verhogen.
U kunt hieraan ook uw steentje bijdragen door de inspanningen van Woord en Daad hiervoor te steunen met een bijdrage! Dat kan door het kopen van oliebollen. Voor dit project worden de opbrengsten van de acties door de overheid verdubbeld.
Mede daarom beveelt Woord en Daad de oliebollenactie extra bij u aan. Een zak oliebollen kost € 3,50.

Verkoop Kerst- en nieuwjaarskaarten Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het eilandelijke comité van Stichting Reformatorische Hulpactie Woord en Daad start met de verkoop Kerst- en nieuwjaarskaarten. In de komende weken kunnen inwoners kinderen aan de deur verwachten die setjes kaarten aanbieden voor de prijs van € 1,50.


Het is ook mogelijk om kaarten te bestellen (eventueel via de website van het comité: www.woordendaadgo.nl) en af te halen. Hieronder de adressen waar u daarvoor terecht kunt (met uitzondering van Ouddorp). Op sommige adressen zijn ook postzegels te koop met het logo van Woord en Daad. De Woord en Daad postzegels zijn net zo duur als gewone postzegels, maar een deel van de opbrengst is voor Woord en Daad. De opbrengst is voor het project 'Cashew, de noot aan de man!'.

Ouddorp: P. Flikweert-Keijzer, De Gracht 8, tel.664907 en C. Nelis-Keijzer, Maerenseweg 43, tel.684849.
Goedereede: Eventueel op een van de andere adressen in de buurt.
Stellendam: C.M. Brinkman-Kievit, Eendrachtsweg 14; tel. 491048;
Melissant: J.J. Menheere, Fabiusstraat 63; tel. 602081.
Herkingen: Fam. Roozemond, Tuinstraat 8; tel. 669040.
Dirksland: E.Baan-Bikker, Wilhelminalaan 16; tel. 603051; R.Zevenbergen, Emmalaan 7, tel. 785021.
Sommelsdijk: M.B.Baan, Sommelsdijkse Haven 18; tel. 489995.
Middelharnis: A.de Bakker-Hendriksen, Emmalaan 23; tel.487807.
Stad aan 't Haringvliet: Eventueel op een van de andere adressen in de buurt.
Den Bommel: M.Lokker-Zuiddijk, Joh. Frisolaan 13; tel. 612217.
Nieuwe-Tonge: C.J.Arensman, Burg. Overdorpstraat 10; tel. 651933.
Oude-Tonge: P.van der Sluys, Uranusweg 29; tel.643037; J. van der Veer-Arensman, Eisenhowerlaan 38, tel. 848009.
Ooltgensplaat: L.J.J. Okker-Braber, Pr. Bernhardstraat 17; tel.663905.
Op bovenstaande adressen kunt u ook de volgende zaken afgeven: gebruikte mobiele telefoons, kleine cartridges, gebruikte postzegels en oude ansichten, oude buitenlandse munten, spaarzegels, gebruikte brillen en oude (bal)pennen. Ook kunt u er een spaarglobe aanvragen om in de loop van het jaar geld te sparen voor Woord en Daad.
Verder kunt u er nog informatie opvragen over het financiële adoptieprogramma van Woord en Daad. "Wij roepen u op om na te denken over het financieel adopteren van kinderen in ontwikkelingslanden. Langs die weg kunnen wij hen uitzicht geven op een betere toekomst. Ook is op deze adressen informatie te verkrijgen over de aankoop van cashewnoten en Kaars koffie. Zie hiervoor ook onze website", aldus de organisatie.

Verder wordt nog een comitélid gezocht voor de kernen Goedereede, Stellendam en Stad aan 't Haringvliet.

Kookliefhebbers gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een groep hobbykoks start een kleine kookclub. Het is de bedoeling om één keer in de zes weken samen te koken bij restaurant Bij Elles in Middelharnis. De eerste avond van de kookclub is op dinsdag 22 november. Bij Elles zorgt voor het menu, de ingrediënten en begeleiding tijdens het koken. Meer weten of aanmelden? Neem dan contact op met Elles via info@bijelles.nl, of 0187-663344.

Burgemeester bezoekt Sauna-Wellness Cleopatra

OUDE-TONGE - Burgemeester Grootenboer bracht in verband met het 3-jarig bestaan een bedrijfsbezoek aan Sauna-Wellness Cleopatra. Burgemeester Grootenboer vindt Sauna & Wellness Cleopatra een aanwinst voor het eiland.

Het begon allemaal toen Cees en Ada van den Berge een privé sauna wilde bouwen. Dat is uiteindelijk de sauna geworden die in oktober 2013 opende voor publiek. Ze vertellen over hun bedrijf: "Bezoekers kunnen een hele dag vertoeven in de sauna. Er is een Finse sauna, Turkse sauna, Infraroodcabine, en een Caldarium. Er is ook een grote whirlpool voor tien personen en een relaxruimte om bijvoorbeeld een krantje te lezen. Er is ook een restaurant waar bezoekers terecht kunnen voor drankje, lunch of diner. Buiten is er een afkoelruimte en een douche. Bij Cleopatra zijn ook twee beautysalons waar allerlei behandelingen worden gegeven, zoals massages, pakkingen, gelaats- en Hammanbehandelingen.

Mensen met rugklachten, reumatische klachten of andere klachten kunnen gebruik maken van het andullatiebed, door het medische matras nemen de pijnklachten af. Kijk voor meer informatie op de website: www.sauna-cleopatra.nl.

MS Lotgenotencontact over gezonde voeding

GOEREE-OVERFLAKKEE - Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen! Maar wat als uw lichaam chronisch ziek is, bijv. MS? Heeft u dan andere voeding nodig? Of kunt u het lichaam ondersteunen door bepaalde supplement te slikken? Op deze vragen gaat orthomoleculair therapeut Marieke Gerhards dieper in tijdens haar presentatie voor het MS-lotgenotencontact. Zij zal uitleg geven over de basisvoeding en suppletie en ze zal in gaan op persoonlijke behoefte en vragen vanuit de aanwezigen. Daarnaast zal zij dieper ingaan op hoe het lichaam en de spijsvertering werken. Op die manier leren bezoekers begrijpen wat het lichaam nodig heeft en kunnen er bewuste keuzes worden gemaakt. De bijeenkomst is dinsdag 15 november van 14.00 tot 16.00 uur in Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271, Sommelsdijk. Graag vooraf aanmelden via m.vermeulen592@upcmail.nl of op de Facebookpagina: 'msvereniginggoereeoverflakkee'.

Herfstfair Per Amore

OUDDORP - Op vrijdag 11 november is van van 9.00 uur tot 17.00 uur de herfstfair van het Gospelkoor "Per Amore". De fair wordt gehouden op het parkeerterrein van "De Echte Bakker" Akershoek naast de AH aan de Dorpstienden te Ouddorp. De opbrengst van de herfstfair is bestemd voor het kerstconcert op 23 december. Een greep uit het aanbod: grabbelton, enveloppentrekken, oliebollen, erwtensoep, zelfgemaakte kaarten, Kerst- en Nieuwjaarskaarten, Groente en Fruit, Bloemen, tweedehands boeken, "Kringloop" tafel en nog vele andere dingen.

Sint arriveert op Stad

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Op 19 november staan de Flakkeese kinderen klaar met hun schoen, want Sinterklaas arriveert op Stad. Samen met Sint en zijn pieten wordt het een groots kinderfeest. Aanvang 14.00 uur op de haven in Stad aan het Haringvliet. Kosten €4,- in de voorverkoop. Voor meer informatie en verkooppunten kijk op www.stadaantharingvliet.nl.

Eerste rugbywedstrijd

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De rugbyers van de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders spelen as zaterdag hun eerste thuiswedstrijd. Dat is volgens de club de eerste rugbywedstrijd ooit op het eiland. De tegenstander is een beginnersteam van de RFC Alkmaar. De wedstrijd start om 14.00 uur op Sportpark Den Berg in Stad aan 't Haringvliet. De toegang is gratis, belangstellenden zijn welkom.

Standhouders voor kerstmarkt

GOEDEREEDE - Zaterdag 10 december is de gezellige kerstmarkt voor jong en oud op de markt van Goedereede. De organisatie is nog op zoek naar standhouders. Voor meer informatie en om aan te melden kan er contact worden opgenomen via: kerstmarktgoedereede@hotmail.com.

Eilandmarketing, de stand van zaken, deel 1
Woning zoeken? Het hele eilandelijke aanbod staat op één site

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wie op zoek is naar een woning op Goeree-Overflakkee, kan heel goed uit de voeten op Huizen op Flakkee en Huizen op Goeree. Hier is vrijwel het complete aanbod aan koopwoningen en huurwoningen te vinden. Ook nieuwbouwprojecten staan erop. Zoeken is eenvoudig. Al snel zie je het woningaanbod op je scherm dat past bij de gewenste locatie en prijsklasse. Tussen de website en Eilandmarketing is een duidelijke link.

Door Kees van Rixoort

Huizen op Flakkee, een bestaande site die in 2015 is gekocht door een groep lokale bedrijven, is al snel een instrument geworden om het wonen op Goeree-Overflakkee te promoten. "Dit vanuit de filosofie dat het goed is om partijen bij elkaar te brengen en de promotie gezamenlijk op te pakken", zegt Jan Peter Robijn van Adviesgroep De Vogel, samen met Estate Invest één van de initiatiefnemers van Huizen op Flakkee. "Dat is sterker dan dat je dat allemaal individueel gaat doen. We zijn onderling soms wel concurrenten, maar naar buiten toe vormen we een eenheid om de aantrekkelijkheid van het woongebied op het eiland te tonen. Het draagvlak wordt steeds breder."

De partijen die bij Huizen op Flakkee betrokken zijn, zijn alle makelaars op Goeree-Overflakkee, drie woningcorporaties, enkele projectontwikkelaars, maar ook bijvoorbeeld bedrijven die thuis zijn op het gebied van woninginrichting, de gemeente en twee banken. Huizen op Flakkee is een onderdeel van de digitale portal waar ook banen en toeristisch-recreatieve informatie op het eiland zijn te vinden. Sinds de start in 2015 is er aan de bekendheid van Huizen op Flakkee gewerkt via onder andere advertenties, Facebook, woonbeurzen en evenementen (zoals het NK wielrennen eerder dit jaar).

Vitaal eiland

"De reden waarom we met Huizen op Flakkee aan de weg timmeren en aansluiten bij Eilandmarketing, is dat als we op onze handen gaan zitten en niets doen, de bevolking op Goeree-Overflakkee gaat krimpen. Wij zeggen: krimp is geen optie. Als we gaan krimpen heeft dat gevolgen voor de leefbaarheid. Voorzieningen als scholen, zorginstellingen en winkels komen dan onder druk te staan. Dan kom je in een neergaande spiraal. Daarom: geen krimp. Via Eilandmarketing proberen we mensen naar Goeree-Overflakkee te trekken, om hier te wonen, te werken en te recreëren. Dan blijft het eiland vitaal, en de lokale economie ook. Dat is echt in het belang van iedereen." Volgens Jan Peter Robijn is er een goede start met Eilandmarketing gemaakt. "Nu moeten we het vasthouden en uitbouwen. Zonder dat we zeggen: laten we Goeree-Overflakkee maar volbouwen. Dit moet ook het eiland van rust en ruimte blijven. Er is balans nodig."

Hoe breder hoe beter

Voor Huizen op Flakkee liggen vervolgstappen in het verschiet. Robijn noemt het uitbreiden van het aantal partners. "Hoe breder hoe beter. Krachten bundelen dient het algemeen belang." Verder: het toevoegen van informatie op de site over voorzieningen – bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zorg, winkels en horeca – en de landschappelijke kwaliteiten van het eiland. Van belang zijn ook de dwarsverbanden tussen de verschillende onderdelen van de eilandelijke portal: wie op zoek is naar een baan op Goeree-Overflakkee, krijgt op die manier ook simpeler het woningaanbod onder ogen. En andersom.

Wie via www.huizenopflakkee.nl, of www.huizenopgoeree.nl zoekt naar een woning, kan al een profiel aanmaken op de site. Dit profiel bevat onder meer de persoonlijke wensen en behoeften op het gebied van prijs, grootte en ligging van de woning. In de nabije toekomst is het mogelijk het woningaanbod te ontvangen wat aan dit profiel beantwoordt. Dat maakt de drempel om op Goeree-Overflakkee te komen wonen nóg lager.

Een helpende hand van de hovenier

NIEUWE-TONGE – Een grote verrassing voor Adrie van Brussel. "Ik wist er niks van", zegt de inwoner van Nieuwe-Tonge terwijl hovenier Dieko van Groningen druk in de weer is in zijn voortuin. Die tuin – en de achtertuin niet minder – had zich de laatste jaren ontwikkeld tot een soort rimboe. Via de actie Hovenier Helpt is alles weer netjes en bovendien onderhoudsvriendelijk gemaakt.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Hovenier Helpt is een initiatief van TuinKeur, een landelijke koepel van hoveniersbedrijven, die het belangrijk vindt dat er meer tuinplezier komt in Nederland. TuinKeur ziet graag meer groen én meer maatschappelijke samenwerking. Via de actie Hovenier Helpt kunnen mensen die een helpende hand kunnen gebruiken in hun tuin, onverwacht een hovenier op de stoep krijgen. Gratis en voor niets. De hovenier is aan het werk gezet na een aanmelding van een bekende. In het geval van Adrie van Brussel was het zijn dochter die een helpende hovenier wist te charteren.

Dat was Dieko van Groningen, die werkt bij Herweijer Tuintechniek. "Wij doen voor het eerst mee met de actie Hovenier Helpt. Het is een maatschappelijke actie die past bij ons bedrijf. We doen elk jaar wel een project met maatschappelijke waarde. Denk aan werkzaamheden bij een verzorgingshuis, voor de kindertuin van het ziekenhuis of bij instellingen als Refugium en Sjaloom Zorg. Zo laten we zien dat we sociaal betrokken zijn", aldus Pieter Herweijer.

Een Hovenier Helpt-klus duurt niet langer dan een dag en wordt betaald door het hoveniersbedrijf. In dit geval dus Herweijer Tuintechniek. Bij Adrie van Brussel ging het om het verwijderen van onkruid en andere wildgroei, maar ook om het saneren van een verwilderde buxushaag en drie weinig florissante bloembakken. "In plaats van het heggetje zet ik een hekje neer", zegt de hovenier tussen het kappen, snoeien, sjouwen en bosmaaien door. "Dat is onderhoudsvriendelijker."

Adrie van Brussel kijkt goedkeurend naar alle activiteiten in zijn tuin. "Ik heb wel de wil, maar niet de energie", verklaart hij het ontstaan van de mini-rimboe. "Ik ben een beetje laks geworden." Dieko van Groningen gaat vol energie door met zijn werk. Hij heeft al een aanhangwagen vol tuinafval verzameld. En dan moet de achtertuin nog onder handen worden genomen. "We fleuren de boel lekker op", lacht hij. "Iemand helpen, dat geeft een goed gevoel."

Voor de actie Hovenier Helpt ontving TuinKeur in totaal 250 aanmeldingen. Daarvan zijn er zeventig geselecteerd. Daarmee zijn dus zeventig hulpbehoevenden in Nederland geholpen met het onderhoud van hun tuin.

Serie Eilandmarketing

Sinds enige tijd zijn de gemeente, verschillende bedrijven en organisaties aan de slag met Eilandmarketing. Er worden initiatieven ontplooid om Goeree-Overflakkee op verschillende manieren 'in de markt' te zetten. In een artikelenserie besteedt Eilanden-Nieuws aandacht aan de ervaringen en de resultaten van Eilandmarketing. Vandaag het eerste artikel.

Alleen nog energieneutrale nieuwbouw op Goeree-Overflakkee

SOMMELSDIJK – Voor wooncorporatie FidesWonen te Sommelsdijk was het afgelopen donderdag een serieuze mijlpaal toen in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk in breed verband en in groten getale werd stilgestaan bij het eeuwfeest van de woningbouwvereniging. Voor de viering van dit heuglijke feit was een afwisselend programma samengesteld waarin werd teruggekeken en vooruitgeblikt, en waarin – op filosofische wijze zelfs – werd nagedacht over hóe we in de samenleving dingen doen, waaróm we dat zo doen en hóe anders het zou kunnen.

Tijdens het eeuwfeest van FidesWonen, in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver. Foto's: Hans Villerius

Door Hans Villerius

FidesWonen kwam in 2011 tot stand door fusie van de woningbouwverenigingen Dirksland, Sommelsdijk en Den Bommel. De Dirkslandse vereniging werd op 16 juli 1916 opgericht, zodat de fusiecorporatie zeggen kan al een eeuwlang te bestaan, terwijl ze als FidesWonen dit jaar haar eerste lustrum beleeft.
Onder dagvoorzitterschap van Jan Verhage, bekend van Rabobank Het Haringvliet, werd het jubileumprogramma afgewerkt dat een drietal sprekers, een jubileumfilm, een forumdiscussie en de presentatie van een jubileumboek omvatte. Als sprekers betraden na elkaar directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk van FidesWonen, burgemeester Ada Grootenboer en gastspreker Daan Quakernaat uit Utrecht het podium.

Je huis een thuis

Van der Valk maakte de start van zijn openingsspeech persoonlijk, met eigen herinneringen aan het wonen in een "hûus van de weuniengbouw", compleet met historische prentjes van een kolenkachel, een kolenkit en de wekelijkse wasbeurt in de zinken teil. "Mijn herinneringen aan deze tijd?" Als kind of jongvolwassene maakt het niet uit in welk huis je opgroeit. Het gaat erom dat het huis je thuis is", zo gaf hij aan.
"Onze sector komt uit een roerige tijd" vervolgde Van der Valk, doelend op 'calamiteiten' in de landelijke corporatiesector, de nieuwe woningwet en de verhuurdersheffing die werden ingevoerd. "Allemaal ontwikkelingen die een belangrijk stempel drukken op onze corporaties en waar we ook op Goeree-Overflakkee de gevolgen van ondervinden. Vooral door ingrepen van buitenaf zijn de huren fors gestegen. Betaalbaarheid blijft voor FidesWonen nu en in de toekomst een belangrijk punt van aandacht." De directeur-bestuurder prees zich gelukkig met de goede samenwerking die het eiland kent. Ook op het gebied van volkshuisvesting. Corporaties, huurdersvereniging en gemeente vormen hiervoor een hecht netwerk, "met als belangrijkste doel dat we onze huurders niet alleen een huis kunnen bieden, maar dat dit vooral een thuis mag zijn. Altijd weer met zorg voor elkaar, waar de menselijke maat voorop staat. Onze slogan is niet voor niets: 'Fideswonen: meer dan een huis'. Als elke huurder kan zeggen: 'ik woon op het mooiste plekje van Flakkee', dan doen we het pas echt goed!"

Prikkelen

Met het oog op de toekomst, "de komende honderd jaar", liet Van der Valk de thema's voorbijkomen die dan, en nu al, de aandacht vragen. Een drievoudige vergrijzing vraagt om transformatie van het woningbezit, zo gaf hij aan. Daarnaast toepassing van verdergaande digitalisering, zoals domotica en andere toepassingen rond installaties, veiligheid en zorg, maar ook op het gebied van communicatie met de huurders. Verder gaat sociale volkshuisvesting niet meer over kwantiteit, maar over kwaliteit en duurzaamheid. Het halen van milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen, in combinatie met meer comfort voor de huurders, door voorzieningen als zonnepanelen, zonneboilers, warmte terugwinunits en warmtepompen, waardoor straks de gasaansluitingen de woningen uitgaan. "Leren, denken, durven en doen. Dat is het credo", zo gaf Van der Valk voor dit alles aan. "Als we in 2050 energieneutraal willen zijn, moeten we nú handelen. Voor een duurzaam eiland legt de gemeente Goeree-Overflakkee de lat erg hoog, maar voor de bebouwde omgeving kan dat best nog een stap verder", zo prikkelde hij tot slot van zijn speech zijn toehoorders. "Laten we elkaar eens uitdagen, gemeente, aannemers, installateurs, architecten, projectontwikkelaars: álle nieuwbouw op het eiland vanaf nú energieneutraal! Ongeacht of het een koopwoning of een huurwoning betreft. FidesWonen gaat die uitdaging graag samen met u aan. Wie volgt…?"

Samenwerken

Gelukwensen en woorden van respect en waardering waren er van de zijde van de burgemeester. "Een eeuw lang een huisvestingsopgave invullen die vele generaties eilanders een thuis bood en nog steeds biedt, is niet zomaar iets. Uw jubileum zegt iets over het doorzettingsvermogen, het verantwoordelijkheidsgevoel en de betrouwbaarheid die al generaties lang passen bij FidesWonen en de organisaties waaruit zij is ontstaan. Het illustreert ook een betrokken inzet voor de inwoners van Goeree-Overflakkee. Generaties lang is er samenwerking geweest tussen FidesWonen en de gemeenten op het eiland, om zo gezamenlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid in te vullen ten dienste van het woongenot en welzijn van onze inwoners. Op een plattelandsgemeente met meerdere en kleine woonkernen is dat niet altijd een makkelijke opgave, maar een complex onderwerp met een grote dynamiek en dat extra aandacht voor de leefbaarheid. Daarom is het goed dat maatschappelijke organisaties en overheden elkaar steeds vaker zien als samenwerkingspartners, die met professionaliteit en inzet zoeken naar de overeenkomsten in plaats van naar de verschillen, omdat alle betrokkenen ervan overtuigd zijn dat dit leidt tot synergie die in het belang is van de samenleving. Daarom pleit ik voor een slagvaardige samenwerking tussen álle partijen die betrokken zijn bij huisvesting op Goeree-Overflakkee. Ons staan grote uitdagingen te wachten en de lat ligt hoog, zowel voor wooncorporaties als voor overheid. In die complexe omgeving is een constructieve samenwerking de enige manier om die verantwoordelijkheid waar te maken. Laten we daarom onverminderd samen blijven werken aan de leefbaarheid op Goeree-Overflakkee."

Kathedralen bouwen

Als gastspreker was Daan Quakernaat uitgenodigd, spreker van beroep. Als filosoof houdt hij zijn publiek een spiegel voor door hen te confronteren met het eigen gedrag. Ook in boeken die van zijn hand verschijnen doet hij dat. Eén van die boeken heeft als titel 'Ga kathedralen bouwen!' en dat was ook het thema van zijn lezing voor FidesWonen en haar gasten. Bedoeld als bewustwordingsproces, vooral ook voor leiders, om met bepaalde zaken en processen anders om te gaan, met een beter en mooier eindresultaat als gevolg. Met voorbeelden uit z'n eigen directe leefomgeving illustreerde hij hoe kansloos veel dingen zijn waartoe besloten wordt om te doen, of de manier waarop dingen worden aangepakt. "Zijn alle maatregels even zinvol, en hoe kom je ertoe om het te bedenken? Veel is lulkoek en levert niets op. Maar waarom verzinnen we 't dan?" Geïntrigeerd door de kathedralenbouw van eeuwen geleden tekende hij het verschil tussen de manier van werken toen met die van nu. "Vroeger had men niets aan gereedschappen en middelen, maar kon men alles. Nu hebben we alles wat nodig is om dingen te doen, maar het enige waar we mee bezig zijn is oplossingen zoeken voor problemen. Hoe zit dat?" Quakernaat schetste het als volgt. "De kathedralenbouwers begonnen gewoon met bouwen, zonder bouwtekening of planningen, maar gewoon hoe 't uitkwam. De tegenslagen die ze daarbij opdeden namen ze voor lief, als horend bij het werk. Ze leerden ervan en deden het een volgende keer anders en beter. Op deze manier kwamen de meest indrukwekkende bouwwerken tot stand. Maar hoe gaan wij in onze samenleving te werk? Wij willen eerst risicoanalyses, planningen, zekerheden, en laten ons in belangrijke mate leiden door angst. En we vinden iets pas geslaagd als het honderd procent volgens plan is. Mist er iets aan of is het niet zoals het was aangegeven, vinden we 't als vanzelf niet goed, zonder dat we ons afvragen of we werkelijk missen wat eraan ontbreekt, evenmin als wij de indrukwekkende torenspitsen missen die aanvankelijk op de kathedraaltorens bedoeld waren maar die nooit gerealiseerd werden. Quakernaat's boodschap voor vandaag was: "Hou op met risico's afdekken, maar ga experimenteren, net als de kathedralenbouwers van weleer. Wil je innoveren, durf dan te experimenteren, handel eenvoudig en doelmatig naar hoe de dingen gaan of niet gaan en durf te leren van fouten en tegenslagen. Dán komen de mooiste dingen tot stand. Maar dit principe is driekwart van Nederland al heel lang kwijt. Het resultaat dat we nu in onze samenleving bereiken is daarom ruk. Ik hoop dat we ooit weer terug gaan naar een tijd waarin we onze dromen waar durven maken zonder vooraf te weten of 't wel lukt of dat 't voor honderd procent lukt. Durf met tachtig procent ook tevreden te zijn."

Jubileumboek

Ter afwisseling van het gesproken woord liet een ter gelegenheid van het jubileum samengestelde film de breedte zien van zowel de taken die FidesWonen op het gebied van volkshuisvesting vervult als van de verspreiding van haar bezit over de diverse woonkernen op het eiland, terwijl vanuit die kernen diverse huurders vertelden over hóe tevreden ze wonen in een 'hûus van de weuniengbouw'.
Een andere manier om terug te blikken op een eeuw woningbouwvereniging is het uitgeven van een jubileumboek. En zo'n boek wás er ook tijdens de viering van het eeuwfeest. Gestoken in het lijfgewaad van Sociëteit Rhetorica bracht historicus Jan Both het boek '100 jaar meer dan een huis…' het podium op en ontvingen degenen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming ervan als eerste een exemplaar uit handen van Gert-Jan van der Valk. Een lezenswaardig boek, dat de historie van woningbouwcorporaties in het algemeen en FidesWonen en haar rechtsvoorgangers in het bijzonder plaatst in de context van de maatschappelijke ontwikkelingen en de plaatselijke historie, vanaf 1900 tot nu toe. Het werk, geschreven door Pascal Viskil, werd ingedeeld in tijdvakken en tevens voorzien van overzichten van belangrijke gebeurtenissen die in de betreffende periode wereldwijd plaatshadden, interviews met huurders en (oud-)bestuurders en (oud-)werknemers, en rijkelijk verluchtigd met historisch beeldmateriaal.

Forumdiscussie

Tot besluit van de feestbijeenkomst werd op het podium een forumdiscussie gehouden over een tweetal stellingen en werden de aanwezigen in de zaal geprikkeld om door middel van het opsteken van een groene of een groene kaart aan te geven of men resp. eens of oneens was. De panelleden waren Gert-Jan van der Valk, wethouder volkshuisvesting Daan Markwat, voorzitter Maarten van der Klooster van Huurdersvereniging Goeree-Overflakkee, Wim Driesse als lid van de Raad van Bestuur van CuraMare en gastspreker Daan Quakernaat.
De eerste stelling, 'Eén woningbouwcorporatie op Goeree-Overflakkee is goed voor een toekomstbestendige volkshuisvesting op het eiland', mocht zich verblijden in sympathie, hoewel sommigen zich ook afvroegen wie wie dan nog scherp houdt, zoals dat het geval is bij aanwezigheid van meerdere corporaties in eenzelfde gebied. Ook werd benadrukt dat je niet blind moet fuseren, omdat je denkt dat 't dan per definitie goed of beter wordt. "Fuseren moet je alleen doen als je echt niets anders meer weet om je problemen op te lossen", klonk het zelfs. Of: "Zoek liever naar een mix die de voordelen geeft van fusie, maar waarbij je als corporatie toch zelfstandig blijft".
Stelling twee viel beduidend minder in de genade: 'Over 25 jaar zijn er geen woningbouwcorporaties meer (nodig)'. Hoewel de nieuwe woningwet daar mogelijkheden voor biedt, bijvoorbeeld dat bewoners van een wijk een eigen bewonerscorporatie starten, zag in 't Prieel donderdagmiddag eigenlijk niemand er heil in om over 25 jaar geen woningbouwverenigingen meer te hebben.

Een goede opmaat dus voor de toekomst, dat laatste. "Daarom een goede zaak", zo vond Fides directeur-bestuurder Van der Valk, "om deze middag en bij deze gelegenheid gezamenlijk na te denken over sociale volkshuisvesting op Goeree-Overflakkee en om dit op deze manier eens voor het voetlicht te halen!"

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Verkoping Creaclub

Vrijdag 11 november is van 13.30-19.30 uur de verkoping van de Creaclub in De Bron. Dit jaar met de taartenbakwedstrijd 'Heel Den Bommel bakt'. De taarten worden na de bekendmaking van de winnaar verkocht. Er is ook een verloting, de trekking is om 19.30 uur. Er worden allerlei producten verkocht, zoals leuke woonaccessoires, kerstartikelen, koek, cake, taart en advocaat. Er zijn ook raadspellen en voor de kinderen is er een grabbelton. Van 16.30-19.00 uur wordt er verse erwtensoep/groentesoep met een luxe boterham geserveerd. Er is ook een koffiekhoek en een hoek tweedehands spullen. Tijdens deze dag is de Hervormde kerk open voor bezichtiging, hier is een tentoonstelling met Bijbels en Psalmboeken te zien. Neem voor vragen contact op met Wilma 642148.

DIRKSLAND

Koffieochtend

Op dinsdag 15 november is er een koffieochtend, van 10.00 tot 12.00 uur in 't Reginahof. Deze keer is er de gelegenheid om met elkaar bingo te spelen. Er worden 3 rondes gespeeld, deelnemers maken kans op leuke prijzen. De kosten zijn € 5,-. Ook mensen die alleen van een kopje koffie willen genieten zijn van harte welkom. Het adres is Reginahof 1 te Dirksland.

IJsclub

De afgelopen zaterdagen is het bestuur van de IJsclub Dirksland druk bezig geweest om de ijsbaan winterklaar te maken. De verlichting is gecontroleerd en vervangen, er is snoeiwerk verricht en het gras is gemaaid. Kortom de baan kan onder water worden gezet. De leden kunnen binnenkort mevrouw Nellie Melissant aan de deur verwachten voor het innen van de contributie. Het bestuur heeft besloten de prijzen hetzelfde te houden, de bedragen zijn € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Het bestuur rekent erop dat er niet veel afzeggingen zijn en benadrukt dat de kosten voor stroom en onderhoud gewoon doorgaan, ook als er niet geschaatst wordt. "Het is afwachten wat de winter gaat doen…"

Rommelmarkt

Zaterdag 12 november van 10.00 tot 15.00 uur is de maandelijkse rommelmarkt in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. Er zijn 55 verkooptafels, de toegang is gratis.

Wandelgroep

Elke woensdag vertrekt er een enthousiaste wandelgroep vanuit 't Reginahof. Er wordt eerst een kopje koffie met elkaar gedronken. Ondertussen wordt de route uitgezocht. Daarna is het genieten van de omgeving en de natuur en ontstaan er soms mooie gesprekken met elkaar. De afstand is meestal rond de 5 km. Om 12.00 uur zijn de deelnemers weer terug. Meedoen? Kom dan om 10.00 uur naar 't Reginahof aan de Reginahof 1 te Dirksland.

GOEDEREEDE

Vrouwen rondom Goeree

Op dinsdag 15 november is het echtpaar Van Heijningen te gast bij de Vereniging Vrouwen rondom Goeree (VVRG). Mijnheer en mevrouw van Heijningen zijn actief in de stichting Bonisa Zending. Tijdens de bijeenkomst vertellen ze over het zendingswerk in China. Sinds 1974 ondersteunt de Stichting christenen in China met diverse projecten, zoals studiebeurzen, noodhulp en christelijke lectuur. Er wordt ook een film getoond en er zijn spulletjes uit China te koop, waaronder kerstkaarten en snoepgoed. Aanvang 20.00 uur in Oostdam. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen € 5,-. Voor informatie over deze avond en de verdere avonden van de VVRG kan er worden gebeld met Riet v. Ommeren 0187-493205.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Mediawijsheid

Kinderen gaan steeds jonger online en ze doen dat steeds intensiever. Er zijn kinderen die al vanaf hun tweede jaar internetten en de "gemiddelde" driejarige peuter is 35 minuten per dag online. De vraag is of internet bijdraagt aan de ontwikkeling van het jonge kind. Raakt een kind achterop als die niet vroeg leert omgaan met digitale media? En welke sites passen bij de leeftijd van het jonge kind? Deze vragen worden behandeld tijdens de Informatieavond Mediawijsheid voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar, die wordt verzorgd door Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Dinsdag 15 november om 19.30 uur is er een bijeenkomst bij Kibeo, Achterdorp 5 te Dirksland. Donderdag 24 november om 19.30 uur is er een bijeenkomst in de Ouddorpse bibliotheek. De toegang is gratis, wel aanmelden via www.leerenbeleef.nl.

HERKINGEN

Wintermarkt

Op zaterdag 19 november is er van 10.00 tot 15.00 uur een wintermarkt in "Ons Huis", de toegang is gratis. De EHBO vereniging is aanwezig, hier kan een mooie boodschappenmand worden gewonnen. Verder zijn er ruim 30 tafels met materialen, bloemstukken, leuke cadeau 's, lekkernijen waar onder kruudplaetjes en nog veel meer. Dus genoeg cadeaus voor Sinterklaas of Kerstfeest. Het adres is Kaaidijk 26 te Herkingen. Voor verdere informatie: Yvonne Mol tel. 06-23187838 of mail info@onshuisherkingen.nl. Of kijk op www.onshuisherkingen.nl.

Najaarsverkoping

Zaterdag 19 november van 10.00 tot 13.30 uur is de najaarsverkoping van zendingsvereniging 'de hand aan de ploeg' rondom de kerk en in het zaaltje achter de kerk. Het adres is Onderlangs 6. Er zijn verschillende producten te koop en ook aan de inwendige mens is gedacht.

Postduivententoonstelling

Op 18 en 19 November organiseert Postduivenvereniging de Luchtbode te Herkingen weer haar jaarlijkse, grote tentoonstelling voor vlieg- en showpostduiven. Ook draait het rad van Avontuur met mooie prijzen. Er is ook een bonnenverkoop van kampioenen uit de regio, de bonnen staan op www.toppigeons.nl. De tentoonstelling is in het clubgebouw aan de Scharloodijk 32, de zaal is open vanaf 19 uur. De toegang is gratis. Meer informatie bij C. Logmans 0187-669762, c.logmans@hetnet.nl.

MELISSANT

Sinterklaasfeest

Zaterdag 12 november om 13.00 uur komen Sinterklaas en zijn Pieten aan op het Plein in het Melissant. Daarna vertrekt het gezelschap samen met alle kinderen en ouders naar verenigingsgebouw Melishof. In de Melishof worden er Sinterklaasliedjes geoefend, er zal een danceclinic gegeven worden. Ook wordt het Sinterklaasspel gespeeld en wordt er samen met Sinterklaas en zijn Pieten gedanst en gezongen. Iedereen t/m 12 jaar mag meedoen. De middag zal tot ongeveer 16.00 uur duren en de toegang is gratis. Het Sinterklaasfeest wordt georganiseerd door Activiteitencommissie Melishof i.s.m. Oranjevereniging Melissant. Meer informatie: boybothof@gmail.com of 06-19175851.

Herfstmarkt

Op zaterdag 12 november wordt in de Ontmoetingskerk in Melissant een gezellige herfstmarkt gehouden, met verkoop van kaarten, crea-artikelen, boeken, goede spullen bij de Euromarkt en tweede hands kleding. Daarnaast is er een verloting (waarvoor nog loten verkrijgbaar zijn) met als hoofdprijs een geldprijs, verder prachtige prijzen zoals levensmiddelen- en badpakketten enz. Veel leuke prijzen zijn te winnen bij het enveloppen trekken. De inwendige mens wordt niet vergeten, want er worden kruudplaetjes, oliebollen, soep, broodjes, patat, frikandellen en gebakken vis verkocht, en natuurlijk koffie met iets lekkers erbij; ook is er een kleine rommelmarkt. Dus voor elk wat wils, op 12 november in de Ontmoetingskerk aan de Nieuweweg 11 in Melissant. De herfstmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 15.00 uur en rond 14.30 uur zal de trekking van de verloting plaatsvinden.

MIDDELHARNIS

Verkoping vrouwenverenigingen

Op zaterdag 12 november houden de vrouwenverenigingen 'Bid en Werk' en 'Ruth' hun jaarlijkse verkoping in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Landbouwweg 2 te Middelharnis. Van 9.30 uur tot 12.30 uur. De opbrengst van de verkoping is ten bate van zending, evangelisatie en andere goede doelen. Een greep uit het aanbod: diverse handwerken, zelf gemaakte kaarten/Kerst- en nieuwjaarskaarten/fotokaarten, zelf gebakken cake, kruidcake, appeltaart, boterkoek etc., diverse soorten koeken van de bakker, groente en fruit, zelf gemaakte (herfst)crea-artikelen, o.a.: spullen voor binnen en buiten, plantjes, En natuurlijk ook leuke cadeaupakketjes voor jong, oud en baby's. Speciaal voor de kinderen: envelop trekken, grabbelton, speelgoed en snoep.

Kerkhistorische lezing

De heer A. Douw, geschiedkundige, zal op woensdag 9 november en op woensdag 23 november een lezing houden over: Doop en Avondmaal in de vroege kerk. De lezingen worden aanschouwelijk gemaakt door een presentatie van treffende beelden. De eerste avond zal vooral de dooppraktijk aandacht krijgen en de tweede avond komt het vervolg van de doop en de wijze waarop het Heilig avondmaal gevierd werd aan de orde. De avonden starten om 19.30 uur in de zaal achter de Chr. Ger. kerk, Hoflaan 41 te Middelharnis. De toegang is vrij, er is wel een collecte voor de onkosten.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De Wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 18 november een bingo in "Ons Dorpshuis". Iedereen is van harte welkom, de zaal gaat om 19.00 uur open, de bingoavond begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 10 november is het breicafé, van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. De entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kan er worden gebeld met Ati Verwoerd 06-40701181.

OUDDORP

Intocht Sinterklaas

Op zaterdag 12 november om 12.30 uur komen Sinterklaas en de Pieten met de pakjesboot aan in de Ouddorpse Haven. Aan de kade speelt de "Pietenband" van Brassband Concordia gezellige Sinterklaasliedjes en wordt er warme chocolademelk uitgedeeld. Omstreeks 13.00 uur zal Sinterklaas in een prachtige koets en met een aantal Pieten in een verrassend vervoermiddel, vertrekken naar het centrum van Ouddorp. Ontvangst voor het Raad- en Polderhuis vindt plaats om circa 13.30 uur. Tussen 13.30 en 16.00 uur kunnen kinderen spelletjes spelen en hun "Pietendiploma" halen in de Ring van Ouddorp door o.a. mee te doen aan de pepernotenrace, 'Amerigo's hoefijzerspel' en cadeautjes-memory.

Tabletcafé

Op vrijdag 18 november is er van 15.00 tot 16.30 uur een tabletcafé in de bibliotheek in het Raad- en Polderhuis. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen bezoekers ervaringen delen en elkaar tips geven. TIP: neem een tablet mee. Het is ook voor mensen die nog geen tablet hebben, maar wel geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden. De toegang is gratis.

Bingo 55+

Op woensdag 16 november, organiseren de vrijwilligers van de 55+ club weer een bingo. Die start om 14.00 uur in de Dorpstienden in Ouddorp. Er zijn mooie prijzen te winnen. De kosten bedragen € 6,- inclusief een kopje koffie of thee. Op 23 november is er een handwerkmiddag, bezoekers kunnen dan gezellig komen breien, haken, borduren of knippen en plakken. Neem hiervoor een eigen handwerkje mee. Neem voor meer informatie contact op met Joke van Dam, via 0187-682319 of met stichting ZIJN tel. 0187-483366.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 9 november is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Er is een ervaren handwerkspecialist aanwezig om deelnemers met raad en daad bij te staan. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,20 per consumptie). Aanmelden is niet nodig. Meer weten? Bel dan met Stichting ZIJN (0187) 641344 of e-mail naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen op 11 november en 9 december terecht bij Stichting Welzijnswerk Oostflakkee, Bernardstraat 35. Schikt de datum u niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor senioren kost de keuring € 35,- en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,-. Voor informatie en een afspraak kan er gebeld worden naar Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300.

Evensong

Op zaterdag 12 november om 19.30 uur wordt in de R.K. Kerk in Oude-Tonge een Evensong uitgevoerd door het Oecumenisch Koor G-O, Soli Deo Gloria Stad aan 't Haringvliet en de Maascantorij Rotterdam. In deze grotendeels gezongen dienst/avondgebed naar Anglicaans voorbeeld, is ook ruimte voor samenzang. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Na afloop is er een collecte voor de onkosten.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Stemmen voor Kern met pit

Afgelopen jaar heeft Stad aan 't Haringvliet meegedaan aan een prijsvraag van de Nederlandse Heidemaatschappij. Het gaat erom wie het leukste/nuttigste project wist te realiseren gedurende 2016 en dus een 'Kern met pit' is. De Stadtenaren doen mee met alle activiteiten rond de herdenking van Mel Dale. Om in aanmerking te komen voor een prijs moeten er zo veel mogelijk mensen stemmen. Dat kan tussen 1 november en 31 december op www.kernmetpit.nl. Het project staat onder Zuid-Holland en dan links onderaan.

SOMMELSDIJK

ReaLTime

Stichting RealTime organiseert op zaterdag 12 november een open avond met als thema 'Wandelen met God'. Iedereen is uitgenodigd om te komen luisteren naar evangelist W.N. van Dooijeweert, hij heeft ervaring in binnen- en buitenland. Met regelmaat bezoekt de evangelist Peru om daar de bevolking te vertellen over de Heere Jezus Christus. Voor meer informatie over zijn werk: http://www.evangelist-van-dooijeweert.com/ Evangelist van Dooijeweert gebruikt de tijd die hij met zijn vrouw in Nederland is om lezingen en diensten te verzorgen voor zowel jong en oud. De avond begint om 19.45 uur in het EduDelta aan de Langeweg 107 Middelharnis/Sommelsdijk. Voor meer informatie zie: www.realtimego.nl.

STELLENDAM

Poteravond Caleido

Op woensdag 9 november is er een poteravond bij Inloop Caleido. Voor € 7,50 krijgen bezoekers een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Jong en oud is vanaf 17.00 uur welkom bij 'de Rank ' aan de Bosschieterstraat 6 in Stellendam. Graag vooraf opgeven via: inloopcaleido@gmail.com, of 06-23506507. Mensen die problemen hebben om vervoer te regelen kunnen contact opnemen.

Oud papier

Op zaterdag 12 november halen mensen van de Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton op. De inzameling start om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. De organisatie verzoekt om het oud papier goed gebundeld buiten te zetten.

Peuterochtenden in de bibliotheek

GOEREE-OVERFLAKKEE - De bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers. Op woensdag 9 november is er een peuterochtend in de bibliotheken in Middelharnis en Ouddorp, op woensdag 16 november in Oude Tonge. De ochtenden zijn van 09.30 tot 11.00 uur. Tijdens de peuterochtenden staat voorleesplezier centraal. Een kwartiertje voorlezen per dag vergroot de woordenschat tot wel duizend woorden per jaar. Voorlezen is dus niet alleen leuk, maar ook heel zinvol! Tijdens de komende peuterochtenden staat het prentenboek Feestmaal voor de koning van Marlies Verhelst centraal. Het boek verhaalt over Vogelspin, die voor de jarige Koning Leeuw een verrukkelijke, prachtige feesttaart heeft gemaakt. De morgen begint met het interactief voorlezen van het verhaal. Daarna wordt er nagepraat over het boek, wordt er gezongen en gedanst en is er tijd voor limonade, koffie en wat lekkers. Als afsluiting wordt er iets geknutseld naar aanleiding van dit verhaal. Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom! De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden. Dat kan telefonisch, aan de balie, of via de website www.leerenbeleef.nl.

Succesvolle mosselavond voor bewoners en vrijwilligers van Vliedberg en Het Spectrum

OUDDORP - Donderdagavond 27 oktober was er een mosselavond voor de bewoners en vrijdagavond 28 oktober was er een zelfde avond voor de vrijwilligers van De Vliedberg en Het Spectrum. De mosselavonden werden mogelijk gemaakt door een aantal gulle sponsoren, zoals Plein 215, Jumbo Sperling, Visspecialist Hameeteman, de Bloemensuper partyservice Jan Mierop. De vis werd gegeven door de GO38 en de GO48, de families Tanis en Sperling. Op vrijdagavond hebben Jan en Coby Nolet de vis gebakken. De mosselen werden gekookt en donderdag ook gebakken door het team van de Visspecialist. De bewoners van De Vliedberg en Het Spectrum en de directie bedanken alle vrijwilligers voor hun inzet.

"In de MDV 1 is het onmogelijke waargemaakt!"

Leon Padmos met een model van de MDV 1 'Immanuël', Schip van het Jaar 2016. Foto: Hans Villerius

Vervolg van de voorpagina

De prijs Schip van het Jaar werd in 1998 ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied, kortweg de KNVTS, bedoeld om de technische innovaties in de Nederlandse scheepsbouw te stimuleren en te promoten. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een in Nederland (of buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf) ontworpen en afgebouwd schip. Voor toekenning van de prijs wordt door de bril van 'Technische Innovatie' gekeken naar criteria als 'Ontwerp', 'Economie' , 'Duurzaamheid en milieu', 'Veiligheid' en 'Bouwproces'. Een onafhankelijke beoordelingscommissie, gevormd door prominenten uit de maritieme wereld, kent uit een aantal genomineerde inzendingen de winnaarsplaats toe.

Nominaties

Voor de topprijs waren dit jaar acht inzendingen ontvangen, waaruit drie nominaties kwamen. Het waren zeiljacht 'Aquijo', ontworpen en gebouwd door Oceanco te Alblasserdam en Scheepswerf Vitters te Zwartsluis. Daarnaast motorjacht 'Savannah', zowel ontworpen als gebouwd door Feadship/Koninklijke de Vries Scheepsbouw BV te Aalsmeer. En visserschip MDV 1 'Immanuël', ontworpen door Machinefabriek Padmos te Stellendam, die ook het casco bouwde; Hoekman Shipbuilding te Urk realiseerde de afbouw, terwijl voor de voortstuwingsinstallatie werd samengewerkt met Elektro Westhoeve te Ouddorp.

Uniek

De 'Schip van het Jaar' award ging dus naar de MDV 1 'Immanuël. Een twinrig viskotter die op alle onderdelen geheel nieuw is ontworpen. De vorm, de indeling, de constructie, de materialen, de voortstuwingsinstallatie en de visverwerking aan boord, ze zijn geheel anders dan bij de traditionele Noordzeekotter. Door dit alles is de MDV 1 is één van de zuinigste, met 80 procent besparing op stookolie, en meest milieuvriendelijke vissersschepen ooit.
Opmerkelijk was dat minister-president Rutte in zijn openingsspeech, nog voordat de prijswinnaar bekend was gemaakt, al nadrukkelijk stilstond bij het unieke van dit schip. "De 'Immanuël' is een sprekend voorbeeld van het innovatief vermogen van de Nederlandse kottervisserij. Het maakt dat we opnieuw voorop lopen in de wereld en laat bovendien zien welke voortrekkersrol de maritieme sector kan spelen in de transitie naar duurzaam en verantwoord ondernemen."

Revolutionair

Leon Padmos, directeur van scheepswerf Padmos, is heel blij met de gewonnen prijs. "Vanaf het begin stond het hele project al in de spotlights", zegt hij. "Het is echt een totaal innovatief ontwerp. Van voor tot achter en van boven tot beneden zie je in dit schip weinig vormen terug van hoe we gewend zijn dat een schip eruitziet. En op alle onderdelen wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken. Zo is de scheepsschroef direct gekoppeld aan – en wordt dus direct aangedreven door – een elektromotor, dus zonder tussenkomst van een tandwielkast. De elektromotor haalt haar stroom uit een dieselmotor die alleen zorgt voor de totale boordspanning. Dit schip heeft dus een dieselelektrische voortstuwing. Dit is zondermeer revolutionair te noemen, evenals de hele regeltechniek die erachter zit, inclusief de warmteterugwinning. Aan het complete systeem aan boord is een powermanagement systeem verbonden, dat continue in de gaten houdt hoe het met de elektriciteit staat, bijvoorbeeld welke apparaten onnodig stroom verbruiken, en het maakt er melding van wanneer het efficiënter kan. Overal in het schip zijn touchscreenpanelen aangebracht waarop je alles af kunt lezen en bij kunt stellen. Het systeem zou je kunnen zien als een soort slimme thermostaat. En via een app op je smartphone kun je alles ook gewoon vanaf de wal bedienen."

Verbluffend

"De engineering en het bouwproces van dit totaal nieuwe ontwerp zijn naadloos in elkaar opgegaan", vertelt Padmos verder. "Dit was alleen mogelijk doordat de engineeringafdelingen van beide bedrijven functioneerden als een goed geolied team. Ook de onderlinge samenwerking van alle toeleveranciers was bijzonder. Een en ander resulteerde in een geweldig gemotiveerd en enthousiast bouwteam. De opdracht was dat geen enkele concessie mocht worden gedaan op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid. En ook de betrokken toeleveranciers hadden de taak om met innovaties en energiebesparende toepassingen te komen. Het resultaat waartoe dit alles leidde is gewoon verbluffend."

Erkenning

Voor Padmos is het de derde keer dat hij de 'Schip van het Jaar' award won. In 2000 en in 2003 stond de scheepswerf ook op het erepodium. "Voor een relatief klein bedrijf als het onze is dat best bijzonder. Wij kennen geen serieproductie, maar leveren steeds schepen waarvan we er maar één maken, maatwerk, exclusieve productie dus. De toekenning van de 'Schip van het Jaar' award ervaren we als een hele eer, maar ook als een stuk erkenning van onze expertise. In de MDV 1 'Immanuël' is, met alle betrokken partijen, eigenlijk het onmogelijke waargemaakt!"

Tafel 118 doneert € 1.250 aan Streekmuseum

De aanwezige Tafelaars en hun kinderen overhandigen de cheque aan het museumbestuur. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Nadat op 18 juni dit jaar serviceclub De Ronde Tafel te gast was bij Streekmuseum Goeree-Overflakkee voor haar jaarlijkse Diner en Blanc, was afgelopen zaterdagmiddag een delegatie van de club hier opnieuw te gast. Nu om een cheque aan het museum te overhandigen, zijnde de opbrengst van het diner.

Door Hans Villerius

De Ronde Tafel is een internationale organisatie die wereldwijd in zestig landen vertegenwoordigd is. In ons land is dat de Nederlandse Tafelronde, die verscheidene regionale afdelingen kent, Tafels genoemd. De leden, de Tafelaars, zijn mannen tussen de 18 en 40 jaar die naast onderlinge vriendschap zich willen blijven ontwikkelen en ontplooien én zich in willen zetten voor het goede doel. De afdeling Goeree-Overflakkee staat binnen de organisatie te boek als Tafel 118. Eén van haar activiteiten is het Diner en Blanc, dat jaarlijks op een buitenlocatie wordt gehouden en waarvan de opbrengst bestemd is voor een lokaal goed doel, dit jaar het Streekmuseum in Sommelsdijk, waar het diner ook bij gehouden werd, in de Kerkstraat. Van de vijftien Tafelaars van Tafel 118 waren er zaterdagmiddag vijf met hun gezinnen naar het Streekmuseum gekomen om in de vorm van een cheque de opbrengst van het Diner en Blanc 2016 bekend te maken en te overhandigen: € 1.250. Dankbaar en blij is het museumbestuur met deze bijdrage, en ook andere bijdragen wanneer die ontvangen worden, want hiermee kunnen projecten worden bekostigd om het museum een facelift te geven, tentoonstellingsruimten te vernieuwen of deze te voorzien van nieuwe en eigentijdsere middelen. De bijdrage van Tafel 118 komt ten goede aan de bekostiging van twee grote vitrines, één in de landbouwafdeling en één in de visserijafdeling, projecten die inmiddels waren gerealiseerd zodat de Tafelaars zaterdag meteen konden zien hoe goed hun bijdrage besteed werd.

LiVastGO opent en houdt open huis

Ton en Dineke van der Linden van LiVastGo. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Na enkele jaren vanuit huis zijn werkzaamheden als makelaar te hebben verricht, heeft Ton van der Linden van LiVastGO Makelaardij recentelijk een nieuw onderkomen voor zijn kantoor betrokken. Aan Langeweg 19-b in Sommelsdijk. En daar vindt vrijdag 11 november a.s. de officiële opening plaats, gevolgd door een open huis.

Door Hans Villerius

Het was voor Ton van der Linden (51) een hele stap die hij zette, toen hij in 2013 makelaar werd. Doordat hij en een aantal collega's door reorganisatie werden wegbezuinigd bij een woningcorporatie in de Hoeksche Waard moest hij daar in 2015 onverwachts het veld ruimen. Voor Ton een bittere pil, na jarenlange inzet. Op het gebied van vastgoed had hij zich op dit terrein een brede expertise verworven. In tal van nieuwbouw-, renovatie- en herstructureringsprojecten was hij actief, voor huizenbouw, de bouw van winkels en supermarkten, woonzorgcentra, duurzaamheidsprojecten, projectontwikkeling en maatschappelijke investeringen. "Bij heel veel facetten van de vastgoedwereld", vertelt Ton, "ben ik nauw betrokken geweest: vastgoedbeheer, vastgoedwaardering, vastgoedmanagement, investeringsbeslissingen, verhuur van woningen, bedrijfs-onroerend goed en de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed. Onroerend goed is gewoon mijn ding. Ik heb een volkshuisvestingshart. Doordat ik tien jaar in de Raad van Commissarissen van Woongoed GO heb gezeten, heb ik ook veel gezien van de volkshuisvesting op Goeree-Overflakkee. Nadat ik op straat kwam te staan en een baan elders slechts van tijdelijke aard was, besloot ik om op het eiland in de makelaardij te gaan", licht Ton toe hoe hij tot die keuze is gekomen. In de achterliggende jaren heeft hij de basisopleiding Makelaar Taxateur o.z. bij SVMNIVO voltooid. Begin volgend jaar hoopt hij de opleiding K-RMT geheel af te ronden. Intussen is hij ingeschreven in het Register van Vastgoedmanagers Experts. En hij werkt volgens de richtlijnen van de brancheorganisaties NVM en VBO, de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.

Aankoopmakelaar

Vanuit de eigen woning startte hij onder de naam LiVastGO zijn makelaarsactiviteiten. Die richten zich op aankoopbemiddeling, verkoopbemiddeling, vastgoedbeheer en vastgoedmanagement.
Op het gebied van aankoopbemiddeling, zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw, heeft Ton al veel werk, vertelt hij. "Een huis kopen is niet als een pond suiker. Er zit gewoon heel veel aan vast. Veel meer dan een aspirant-koper beseft en waarbij hij zelfs benadeeld kan worden. Die belangen behartig ik als aankoopmakelaar. Bijvoorbeeld: voordat een koopovereenkomst wordt ondertekend zaag ik de overeenkomst helemaal door en waar nodig laat ik er artikelen in aanpassen, ter bescherming van de positie van de koper. En bij het bezichtigen van de woning ga ik daar met een kritisch oog doorheen: zijn er qua onderhoud maar ook bouwtechnisch gezien aandachtspunten die de klant moet weten, zodat hij na eventuele aankoop niet naderhand voor onaangename verrassingen komt te staan?" Verder treedt Ton op als adviseur op het gebied van vastgoedbemiddeling, huurcontracten, contractbeheer en bij juridische bemiddeling.

Onderscheidend

Op het eiland zijn al verscheidene makelaars actief. Welke toegevoegde waarde heeft LiVastGO? "Ik wil op een vernieuwende manier makelaar zijn op Goeree-Overflakkee", reageert Ton. "In de makelaardij gaat het om aandacht, aandacht en nog eens aandacht. Met empathie luisteren naar mensen en als 't nodig is ook met geduld. Ik houd van verbinden en wil in het vak, te midden van de verruwing en hardheid die je erin tegen kunt komen, de menselijke kant naar voren halen. Daarnaast wil ik me onderscheiden door onafhankelijk te adviseren, zaken niet mooier te spiegelen dan ze zijn, maar open en helder aangeven wat haalbaar is en wat niet. Klanten bij de hand nemen door heel het besluitvormingstraject heen. Dus alles terugkoppelen met ze, transparant zijn en steeds het héle verhaal vertellen. Ook hoe een waardebepaling tot stand is gekomen. Verbinding leggen met de klant vind ik heel belangrijk", zo legt Ton uit. "Maar ook de manier waarop ik tewerk ga mag onderscheidend zijn: eenvoudig en doelmatig, zonder onnodig hoge kosten te maken, zowel voor mezelf als voor de klant. En ook niet de grote jongen uithangen met een dikke auto voor de deur. Nee, als 't even kan ga ik per bakfiets mét m'n bedrijfsnaam erop door 't dorp. Het liefst ben ik de dorpsmakelaar, die je gewoon op straat tegenkomt en aan kunt spreken. En door korte lijnen eropna te houden, kunnen klanten steeds zo snel mogelijk geholpen worden. Verder vind ik 't belangrijk om goed samen te werken met collega-makelaars, waarbij de één van betekenis kan zijn voor de ander en andersom. Om zo met elkaar de consument te dienen, want mét elkaar bereik je meer."

Open huis

Tons vrouw Dineke (51) is haar man ook in zijn bedrijf tot rechterhand. Zij verzorgt de administratieve en secretariële kant van de zaak. Bovendien legt ze zich toe op binnenhuisarchitectuur en interieurstyling, zodat ze ook klanten van advies kan dienen wanneer het voor een betere verkoopbaarheid van hun woning aan te bevelen is om het huis vanbinnen iets aan te passen, en hoe. En natuurlijk zal ze ook klanten te woord staan, hetzij aan de telefoon, hetzij op de nieuwe vestigingslocatie van LiVastGO. Sinds 1 oktober jl. heeft het bedrijf een representatieve en gerieflijke accommodatie aan Langeweg 19b te Sommelsdijk. En daar vind op 11 november a.s. de officiële opening plaats, in combinatie met een open huis, van 16.00-18.00 uur. Iedereen is dan welkom.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.livastgo.nl, bellen naar 0187 849228 of mailen naar info@livastgo.nl.

KunstPlus is op zoek naar nieuwe galerie

De voormalige galerie in Oude-Tonge, Kunstplus zoekt nu een nieuwe locatie. (Foto: Archief Eilanden-Nieuws)

OUDE-TONGE – Drie jaar lang heeft KunstPlus een prachtige galerie gehad in het centrum van Oude-Tonge, maar daar is vorige week een einde aan gekomen. De galerie is ontruimd. KunstPlus is op zoek naar een nieuwe locatie, het liefst in Middelharnis of Ouddorp.

Door Kees van Rixoort

KunstPlus is een vereniging van kunstenaars die kunst en cultuur onder de aandacht wil brengen op Goeree-Overflakkee. Dit zo breed mogelijk en op een laagdrempelige manier. De kunstenaars – de vereniging telt 25 leden – zijn vooral afkomstig van het eiland. "Via exposities en evenementen willen we laten zien dat je niet naar Rotterdam of andere steden hoeft om van kunst te genieten", zegt Mirjam Bentvelzen van KunstPlus.

Een van de manieren om de bewoners van het eiland meer bij kunst te betrekken was de galerie van KunstPlus in Oude-Tonge. Daar kon je de laatste drie jaar gemakkelijk binnenlopen om kunstwerken te bekijken of te kopen, soms muziek te beluisteren of het voordragen van gedichten bij te wonen, of een cadeautje tot 100 euro uit te zoeken in het 'kunstcadeauhoekje'.

Volgens Mirjam Bentvelzen is de bekendheid van KunstPlus, dat nu vier jaar bestaat, gegroeid door de galerie. "De galerie was ons visitekaartje, een locatie om naar te verwijzen. We hebben er ook meerdere evenementen georganiseerd, waaronder muziekoptredens en bijeenkomsten van de Reizende Dichters."

Drie jaar kon de vereniging om niet gebruikmaken van een winkelruimte. De eerste anderhalf jaar in de winkel waar nu een bloemenzaak is gevestigd en de laatste anderhalf jaar in het zojuist ontruimde pand naast de Bruna. "Een prettige situatie voor een vereniging met weinig financiële middelen", vindt Mirjam Bentvelzen. "We zijn de verhuurder zeer dankbaar dat we voor niets een ruimte ter beschikking hadden. Het enige dat we moesten betalen was gas, water en licht. De voorwaarde was, dat we er binnen een maand uit moesten zijn als een huurder belangstelling had. We moesten voor 1 november vertrekken. Dat was wel even schrikken. Maar, nogmaals, we zijn de verhuurder zeer dankbaar."

Nu is KunstPlus op zoek naar een ander pand. Op verzoek van de leden is de nieuwe galerie bij voorkeur te vinden in Middelharnis of Ouddorp. En wederom: om niet. Mirjam Bentvelzen heeft er goede hoop op dat er zo'n pand is. "We zijn nette huurders en hebben goede referenties." Wie iets weet, kan zich melden bij KunstPlus. Aanbiedingen voor een korte periode zijn ook welkom.

Snoeien en zagen om de molenbiotoop te verbeteren

DIRKSLAND – Een molen moet kunnen draaien, vrij op de wind, ongehinderd door bouwwerken in de omgeving, bomen, coniferen, et cetera. Zo nu en dan is een snoeibeurt rond de molen nodig, soms moeten er bomen worden geveld. Op Goeree-Overflakkee zijn, als onderdeel van de landelijke Natuurwerkdag, rond de molens van Stad aan 't Haringvliet en Dirksland de nodige werkzaamheden uitgevoerd. Dat was op zaterdag 5 november.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Natuurwerkdag is altijd de eerste zaterdag van november. Jong en oud kunnen die dag met onder andere de zaag, de snoeischaar en de hark aan de slag om het landschap een opknapbeurt te geven. Meestal gaat het om kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet. De coördinatie van de Natuurwerkdag in Zuid-Holland was in handen van Landschap en Erfgoed Zuid-Holland.

De eilandelijke Molenstichting had twee onderhoudsklussen aangemeld – de molens van Stad en Dirksland – en voor beide locaties hadden zich vijf tot zes mensen opgegeven. Zij kwamen zaterdag in actie om de molenbiotoop te verbeteren en de directe omgeving van de molen op te knappen. Landschap en Erfgoed Zuid-Holland had gezorgd voor gereedschap.

In Stad, waar ook enkele kinderen actief waren, ging het in de eerste plaats om het onkruidvrij maken van het toegangspaadje naar de ingang van de molen. Rond een uur of halftwaalf begon het flink te regenen en zetten de natuurwerkers een punt achter hun werkzaamheden.

In Dirksland, rond korenmolen De Eendracht, bestonden de activiteiten vooral uit het snoeien van het omliggende groen en het verwijderen van klimop. De gemeente, die de molenbiotoop bewaakt, was voorafgaand al met een grote heggenschaar in de weer geweest en draagt ook zorg voor het verwijderen van het groenafval.

Wind nodig

Molenaar Arjan Mackloet is blij met de opschoonactie rond De Eendracht. "Om de molen te laten draaien, heb je wind nodig. Als er te veel bomen of andere dingen in de weg staan, is er onvoldoende wind. Eigenlijk moet je twee keer per jaar aan de slag met het groen, net zoals in je tuin."

Dan kunnen de molens goed draaien, zoals het hoort. Volgens Corstiaan Kleijwegt, voorzitter van de Molenstichting, die ook de snoeischaar ter hand nam in Dirksland, 'stofferen' de molens het eiland. "Ze bepalen het landschap van Goeree-Overflakkee voor een groot deel. En als ze draaien is het helemaal feest…"

De Molenstichting beheert bijna alle molens op het eiland. Dat kost veel geld, zeker als er verrassingen opdoemen. Dat gebeurt regelmatig. Ook bij De Eendracht. Molenaar Mackloet: "Kijk, er zit een gat in de staart. Daar moet wel wat aan gedaan worden, want met de staart draai je de kop van de molen. Daar komt nogal wat kracht op te staan." In Dirksland staan nog meer uitgaven op het programma, want onlangs is de inventaris van de voormalige maalderij in Ooltgensplaat hierheen verhuisd met de bedoeling om die in De Eendracht weer op te bouwen.

Programma Kinderpaleis in De Staver

SOMMELSDIJK - Het BSO onderdeel van Kinderpaleis heeft sinds kort een nieuwe locatie, de buitenschoolse opvang is vanaf 1 november gestart in De Staver. Het doel is dat de naschoolse opvang naast educatief en gezond vooral ook leuk moet zijn. Die combinatie is mogelijk door het programma in de Staver gaan uit te voeren.

Stichting Olympia (Stichting Sport en Recreatie Goeree Overflakkee i.o., samen met De Gooye en Zuiderdiep) heeft een sportieve doelstelling en is dagelijks bezig om naast het aanbod van de Staver het sportklimaat in ons woongebied te verbeteren en zorg te dragen voor positieve ontwikkelingen i.s.m. andere organiserende partijen op commercieel of maatschappelijk vlak. Directeur Lesly Wolters geeft aan dat de Staver en het Kinderpaleis dezelfde ambities kent, maar vanuit een ander aandachtsgebied. De basis bij hen is de professionele opvang, maar de ambities en doelstellingen van beide organisaties raken elkaar. Mede door Ria Jongejan, de initiatiefnemer vanuit het Kinderpaleis, en Marion Koeleman van de Staver is de totstandkoming voorspoedig verlopen. Op 1 november is de BSO gestart in De Staver. Beide organisaties zijn zeer content met deze uitkomst en hebben op 19 oktober 2016 de contracten ondertekent. (Foto: Bert Spits)

Inschrijving Waterpoortloop 2017 van start

OOLTGENSPLAAT - Op 10 en 11 maart 2017 vindt de tweede editie van de Waterpoortloop plaats, een wandeltocht van 80 of 110 km rond het Krammer-Volkerak. De start en de finish zijn op het fort Prins Frederik te Ooltgensplaat. Op zaterdag 11 maart zijn er wandeltochten van 20 km en 40 km. De inschrijving voor het wandelevenement is geopend, aanmelden kan op de website: www.boog-ooltgensplaat.nl/waterpoortloop. Neem voor meer informatie contact op met Ton Korteweg 0187-631814 of 06-22185466 of Hansje Zoon via 0187-603352 of 06-27416390.

Verkoop door Vrouwenvereniging Bidt en Werkt

GOEDEREEDE - Woensdag 16 november wordt weer de jaarlijks verkoping gehouden door Vrouwenvereniging Bidt en Werkt. Vanaf 9.30 uur tot 12.00 uur en vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur is een ieder van harte welkom. De handwerktafel is weer goed gevuld (geborduurde handdoeken en slabben, schorten, zelfgebreide sokken en babyartikelen). Er is ook een tafel met brocante. Boven in de Ark is een boekentafel. Oliebollen en grote speculazen van bakker Koese en ook de kaaskraam is aanwezig. Voor de kinderen is er een grabbelton en enveloppen trekken. De opbrengst wordt besteed aan de gemeente ( kerk en de Ark), en goede doelen zoals o.a. zending en vluchtelingenhulp. Het adres is Kerkpad 2 tegenover de kerk in Goedereede.

Teams De Jonge Spartaan in het nieuw

MIDDELHARNIS - Uitstraling is tegenwoordig erg belangrijk. Ook op het voetbalveld. Daarom zijn de spelers van het vierde elftal van De Jonge Spartaan erg blij met hun nieuwe tenues. Deze zijn beschikbaar gesteld door shirtsponsor Bakkerij Koese. Ook het vijfde elftal kreeg nieuwe shirts. Op de voorkant staat het logo van D&J Computerservice. Het vrouwenteam speelt haar wedstrijden in nieuwe shirts met daarop Unito Sports.

'Proef Lokaal Sint-Annaland' bij Ardi Keukens

REGIO – Bij Ardi Keukens vindt op zaterdag 12 november het evenement 'NEFF Proef Lokaal Sint-Annaland´ plaats. De NEFF chef zal vanaf 10.00 uur zijn mouwen opstropen en starten met een kookdemonstratie. De enthousiaste chef demonstreert dat iedereen een smakelijk en gezond gerecht kan koken.

Tijdens de kookclinic zal de kok met verse streekproducten aan de slag gaan. En iedereen mag komen proeven! Tegelijkertijd kunnen lokale jeugdige chefs heerlijke gezonde snacks bereiden met lokale producten. Een professionele kok laat de jeugdige koks zien dat 'lekker' ook 'gezond' kan zijn. Zelf aan de slag gaan? Dat kan tijdens het 'Chef Lokaal', vanaf 13.00 uur. Hier kunnen aanwezigen samen met de chef een gerecht bereiden. Diverse lokale ondernemers zijn aanwezig om hun bijzondere, regionale producten te laten proeven.

Zeker Zeeuws®

Zeeland staat bekend om haar vele kwaliteitsproducten uit zee en van het land met gegarandeerde herkomst. Ardi Keukens in Sint-Annaland geeft tijdens het 'Proef Lokaal' een kijkje in eigen keuken en heeft daarnaast Zeeuwse ondernemers met het Zeker Zeeuws® streekkeurmerk uitgenodigd die echte smaak, zuiverheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de bijzondere, eerlijke en smaakvolle producten.

Van dichtbij…

Er zijn verschillende lokale ondernemers aanwezig. Wijnhoeve de Kleine Schorre presenteert haar uitzonderlijke wijnen. Bas de Koeijer van de Oesterspecialist en tevens één van Nederlands beste oesterstekers zal vertellen over de oester. Van der Maas, de Echte Bakker, met Zeeuwse bolussen vers uit de oven. Trek in thee of koffie? De Koffieboer laat bezoekers graag een heerlijke biologische koffie uit Ethiopië en Brazilië proeven of bijvoorbeeld een biologische thee uit Sri Lanka.

Het NEFF Proeflokaal Sint-Annaland is op zaterdag 12 november van 10.00 tot 16.00 uur bij Ardi Keukens, Ceciliaweg 4, Sint-Annaland.

Nieuwe expositie in het Blauwe Huus

OUDDORP - Heel de maand november is er in het Blauwe Huus een expositie te bewonderen van Gisela Mink-Tien. Ze beschrijft zichzelf niet als een ambitieuze kunstenares, maar als iemand die er van geniet om te spelen en experimenteren met kleuren en vormen. "Schilderen raakt je diepste emoties. Als je blij en vrolijk bent kun je je vreugde erin uitdrukken. Maar ook als het leven eens zwaar voelt en je door emoties, verdriet, teleurstellingen heen moet, helpt 't op een bijzondere manier. Boosheid komt tot rust, door bezig te zijn word je getroost." Haar werk bestaat onder andere uit religieuze thema's, rivierenlandschappen, de zee en de duinen, maar ook impressies van buitenlandse reizen naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten, Rusland en Armenië. Gisela Mink-Tien had enkele jaren les van Marc de Klijn. Kees de Voogd leerde haar nog meer te 'durven' en intussen volgt ze alweer ruim 3 jaar met groot enthousiasme lessen van Leny van Elk. De expositie is de hele maand november te bezichtigen in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor, Bosweg 2 in Ouddorp. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

'SMA de wereld uit' verloot keuken

OUDDORP - Afgelopen vrijdag en zaterdag stond 'SMA de wereld uit' met een stand op de Visionbeurs. De dames, herkenbaar aan de knaloranje polo's, haalden € 1931,32 voor het goede doel. Dat bedrag wordt gebruikt voor onderzoek om een oplossing te vinden voor de spierziekte SMA. Harry Westhoeve en Jaap Zijlmans boden aan om bij hun in de stand een Harry Westhoeve keuken te verloten voor het goede doel. Na afloop van de beurs was de trekking en kwam Karin Sleeuwenhoek uit Ouddorp als winnaar uit de bus, zij heeft de prachtige keuken gewonnen. De dames bedanken iedereen die heeft bijgedragen aan de opbrengst.

Herfst- en Stiltewandeling

GOEDEREEDE - In het Duinwaterwingebied nabij de Hondsweg te Goedereede organiseert Goedereede Counseling zaterdag 12 november a.s. een herfst- en stiltewandeling. Start om 10.00 uur bij de 'Theetuin De Halve Maan', Oostdijkseweg 19 te Goedereede. U kunt achter de theetuin parkeren (ingang Hondsweg). Volg bordjes Evides Waterbedrijf.

Tot rust komen in de natuur van bos, duinen en strand in het Duinwaterwingebied van Evides. "Nieuwe energie opdoen door te genieten van de schepping van God. Een moment voor jezelf, even weg uit de hectiek van elke dag en genieten van de prachtige omgeving, bij Goedereede Counseling kunt u terecht op 12 november a.s. voor een herfst- en stiltewandeling". De afstand is ongeveer 4 kilometer en duurt ongeveer anderhalf uur. Opgeven kan via de mail: krientje@goedereedecounseling.nl of telefoonnummer 06 22331819. Aanmelding is noodzakelijk vanwege een maximum aantal deelnemers. Als afsluiting is er een moment, om onder het genot van een kopje koffie of thee(of frisdrank), de ervaring van deze morgen te delen.