info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

15 juli 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 15 juli 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Op waterstof van Dirksland naar Rotterdam

Agrarisch ondernemer Tonnie van Peperstraten (l.) en wethouder Arend-Jan van der Vlugt, gereed om in de brandstofcelbus te stappen. Foto: Hans Villerius

OUDE-TONGE - Eind vorig jaar had Eilanden-Nieuws een artikelenserie over welke ontwikkelingen zich op Goeree-Overflakkee afspelen op het gebied van duurzaamheid. Eén van de afleveringen ging over het project Greenpoint Holland-Zeeland. In het kader van het realiseren van dit project was er woensdagmiddag 10 juli een bijeenkomst bij de Van Peperstraten Group aan de Tonisseweg nabij Oude-Tonge. Hiervan is agrarisch ondernemer Tonnie van Peperstraten de initiatiefnemer van Greenpoint Holland-Zeeland. Bij Van Peperstraten werden genodigden bijgepraat over de huidige ontwikkelingen van dit project en over de toekomstige inzet van twee brandstofcelbussen in het openbaar vervoer tussen Dirksland en Rotterdam.

Door Hans Villerius

Greenpoint Holland-Zeeland is een honderd procent duurzaam initiatief van Van Peperstraten. Hij ontwikkelde een revolutionair concept, zo vertelde hij, waarbij landbouw, technologie en innovatie met elkaar worden verbonden, met de opzet energie te produceren met natuurlijke middelen en zonder schadelijke afvalstoffen. Zo wil hij bij Oude-Tonge een BP-tankstation bouwen - in combinatie met een wasstraat, shop en vergaderruimte - waar niet alleen reguliere brandstoffen verkrijgbaar zijn, maar ook alle duurzame brandstoffen: CNG, LNG en Bio-LNG, elektrische oplaadpunten en waterstof vulpunten. Een uniek en innoverend project.

Lees verder op pagina 6

Gebruik ruimten begraafplaats

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het is zorgvuldig afgewogen, het is een goede optie en het is bedrijfsmatig". Dit antwoord gaf wethouder Van der Vlugt tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdag aan Johan de Vos van de fractie VKGO op vragen over het gebruik van de aula op de begraafplaats in Dirksland/Herkingen door medewerkers van de gemeente..


Globaal gesteld maken zij één keer per week gebruik van deze ruimte voor hun pauze en voor toiletgebruik. Een ongewenste situatie en het getuigt niet van respect, gaf VKGO aan in het mondelinge vragendeel. Van der Vlugt verduidelijkte dat er slechts weinig gebruik gemaakt wordt van de voorziening en dat er logistiek een directe entree bereikt kan worden. Een en ander is goed besproken en kwam aan de orde omdat de buitendienst-medewerkers geen gebruik meer konden maken van een pand aan de Philipshoofjesweg in Dirksland.

Nog geen besluit over Gebiedsvise en geurverordening

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad nam in de laatste vergadering nog geen definitief besluit over de Gebiedsvisie en geurverordening Teunisseweg 3 in Oude-Tonge.

Wel wordt de procedure omgevingsvergunning gestart en gepubliceerd, maar wethouder Koningswoud zal nog nadere informatie aan de inhoud van de gebiedsvisie toevoegen. Dit alles kwam tot stand na een inspreekreactie namens de familie Splinter, die een varkenshouderij runt, en na een kort raadsdebat na een toelichting op de gang van zaken door de portefeuillehouder. De Vos (VKGO), Van Gurp (SGP) en Pipping (CU) worstelden met een tekort aan informatie (Kon het bedrijf doorontwikkelen? Waren er beperkingen? Waren er fouten in het voorbereidingsproces?). De andere partij (initiatief voor een tankstation met horeca) wordt via de nu gekozen 'oplossing' in de procedure niet geremd.
(Door Jaap Ruizeveld)

Nieuw concept om Noordzeevis op de markt te brengen

STELLENDAM - Een hele happening was het, vorige week vrijdag, en bedoeld voor de pers. In de eigen regio willen de visserij en een supermarktketen de alhier aan land gebrachte vis ook hier, in eigen land, 'vermarkten'. In plaats van dat uit Azië geïmporteerde vis, afkomstig uit kweekvijvers, in Nederland wordt geconsumeerd en dat in Nederland gevangen kwaliteitsvis naar het buitenland wordt geëxporteerd, ziet men deze gang van zaken graag andersom. Verse Noordzeevis, door Nederlandse vissers gevangen en aan land gebracht, dient in Nederland veel beter bekend te worden en in eigen land gretig aftrek te vinden. Om dit te bevorderen is Zuidwestervis opgericht. Een nieuw concept voor Noordzeevis, gevangen door vissers uit Zuidwest Nederland en onder de merknaam Zuidwestervis verkocht aan de consument, met de Agrimarkt als eerste supermarktketen die dit (streek)product in de schappen heeft. Om dit nieuwe concept goed in de schijnwerpers te zetten en Zuidwestervis als nieuw merk voor verse Noordzeevis officieel te lanceren, vond vrijdag een perspresentatie plaats, waarbij zowel een bezoek gebracht werd aan een in bedrijf zijnde kotter op de Noordzee, aan de visafslag in Stellendam en aan de Agrimarkt te Middelharnis, waar drie vissermannen van Zuidwestervis bij het schap met hun eigen product op de foto gingen. Lees een uitgebreid verslag in onze (abonnee-)editie van a.s. vrijdag, 18 juli. Tekst en foto: Hans Villerius

2 / 18

Agenda

Dinsdag 15 juli

OUDDORP – Extra rommelmarkt in de schuur aan Marijkeweg 1, van 9.00 tot 13.00 uur.
OUDDORP – Fiets3Daagse vanaf de Dorpstienden, tussen 18.30 en 19.00 uur (t/m 17-7). Deelnemen kost € 3,- voor de jeugd en € 5,- voor 13 jaar en ouder. Eén avond meefietsen kan ook, dan betaalt u € 2,50.

Woensdag 16 juli

OUDE-TONGE – 55+ bingo in het Infocentrum om 14.00 uur. Kosten: € 3,50.

Donderdag 17 juli

OOLTGENSPLAAT – Netwerkbijeenkomst voor ondernemers in paviljoen Sluishaven, van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden: a.den.exter@online.nl of bel naar 06 25047824.
OUDDORP – Orgelconcert Anna Buijze. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.
OUDDORP – Extra rommelmarkt in de schuur aan Marijkeweg 1, van 9.00 tot 13.00 uur.
OUDDORP – Concert in de Overkant door Christina Völt en Natascha Morsink. Kaarten € 20,-, te koop bij VVV Ouddorp, tel. 0187 681789.

Vrijdag 18 juli

MIDDELHARNIS – Wielerronde Menheerse vanaf 15.00 uur. Start is onderaan D'n Diek. Meer informatie: www.wielerronde-menheerse.nl.
OOLTGENSPLAAT – Afsluiting 55+ in 't Centrum om 15.30 uur met barbecue. De kosten zijn € 12,50, opgeven kan bij Ati Verwoerd, tel. 06 40701181.

Zaterdag 19 juli

OUDDORP – Ouddorpse Palingrookwedstrijd met verschillende demonstraties, van 8.00 tot 16.00 uur op het terrein aan de Dorpsweg.
OUDDORP – Kinderbingo voor KiKa van 13.00 tot 16.30 uur in eetcafé Springert op het Noordzeepark. Kaartje kost € 1,- per ronde, in totaal vier ronden.
OUDDORP – Uurtje zingen in de Doopsgezinde Kerk, van 19.30 tot 20.30 uur.
DIRKSLAND – Kofferbakverkoop op het terrein van de voormalige Hertog ijsfabriek. Aanmelden voor een plekje kan via 0187 605609. Tijd: 12.00 tot 16.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd, met o.a. emaille, zink, Keulse potten, fornuizen, enz. Groeneweg 35, tel. 0187 651638.
DIRKSLAND – Hervormde Kerk is van 11.00 tot 14.00 uur geopend voor publiek, inclusief rondleidingen en orgelmuziek.
GOEDEREEDE – Concert op de beiaard in de Toren van Goedereede door Henk Verhoef, van 16.00 tot 17.00 uur.

Maandag 21 juli

MELISSANT – Workshop Flakkeese bolussen maken bij Bakkerij Van Harberden, van 19.00 tot 21.00 uur. De locatie is de bakkerij aan Julianaweg 30 te Melissant. Vooraf aanmelden is verplicht. Het telefoonnummer is 0187 601619 of 0187 602525.

Dinsdag 22 juli

HERKINGEN – Vakantiebijbelweek (t/m 24-7) in de tent naast De Fontein, Scharloodijk. Meedoen kost € 0,50 per dag. T/m groep 4: 10.00 tot 12.00 uur. T/m groep 8: 19.00 tot 21.00 uur.

Woensdag 23 juli

GOEDEREEDE – Zomerzangavond in de Hervormde Kerk. Aanvang: 19.30 uur. Thema: Wandelen in het licht.
OUDDORP – Toeristendagen van 8.30 tot 18.00 uur. Gratis parkeren bij VV WFB en gratis pendelvervoer.

Donderdag 24 juli

OUDDORP – Orgelconcert Adriaan Hoek. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.
OUDDORP – Piratendag op het strand met leuke spellen en aan het eind een diploma. Tijd: 12.00 tot 16.00 uur. Exacte locatie wordt nog bekend gemaakt.
OUDDORP – Knutselen in de bibliotheek om 14.30 uur. Leden betalen € 3,50, niet-leden € 5,-. Reserveren kan aan de balie of telefonisch via 0187-667744.

'Een feest om in te werken en te winkelen'

Terwijl directeur Martin de Berg (m.) toekijkt, knippen oud-wethouder Ton Admiraal (l.) en wethouder Frans Tollenaar met twee reuzenscharen het lint door. Daarna tijd om het glas te heffen! Foto's: Hans Villerius

OUDDORP – Onder zeer grote belangstelling werd woensdagavond aan de Dorpstienden in Ouddorp de nieuwe Albert Heijn vestiging officieel geopend. Plaats van bijeenkomst was de ondergrondse parkeergarage, die royaal plaats biedt aan 45 auto's, maar woensdag ook aan de grote schare genodigden ter gelegenheid van de opening. Een vijftal sprekers voerde hier het woord voordat met twee reusachtige scharen het lint werd doorgeknipt dat gespannen was voor de deuren van de twee liften die vanuit de parkeergarage toegang verschaffen tot de nieuwe supermarkt.

Door Hans Villerius

Het was allereerst directeur Martin de Berg van de plaatselijke Albert Heijn vestiging die oprechte woorden van waardering en dank uitsprak. Dat deed hij aan allen die eraan bijgedragen hebben of op welke manier dan ook betrokken waren bij het realiseren van de nieuwe supermarkt.

Uniek

"Een winkelpand dat zo uniek is, dat er geen tweede van is op heel Goeree-Overflakkee, met een uitstraling zoals dat op het eiland hoort en die voor de directe omgeving hier een toegevoegde waarde heeft" zei hij trots. "De winkel beoogt de functie van het dorpscentrum te versterken", vervolgde hij. "Ik hoop dat de gemeente daar ook oog voor heeft, want op de komst van een Aldi of een Lidl zitten we eigenlijk niet te wachten. Dat is dan ook meteen maar gezegd…", aldus De Berg.

Aanwinst

Namens Bouwbedrijf De Vries & Verburg voerde Jan Boer het woord. Hij benadrukte de plezierige manier van samenwerken tussen het bouwbedrijf en Albert Heijn De Berg. "We geloofden in elkaar", zo gaf hij aan. "Het resultaat is een fantastisch mooie winkel, een aanwinst voor Ouddorp!"
Architect Jan Robijn van Z-Wonen, die het ontwerp maakte voor het bouwcomplex aan de Dorpstienden – "met een Albert Heijn, een parkeergarage en een woonfunctie", zo omschreef hij het geheel – blikte terug vanaf de periode waarin de eerste gesprekken plaatshadden, in 2009, tot nu toe. Hij wees erop dat elk "bouwvolume" een "eigen identiteit", "een eigen gezicht" kreeg en dat bij het ontwerp "aansluiting werd gezocht bij de dorpskern".
Namens het personeel sprak bedrijfsleider Peter Grinwis. Hij gaf aan dat het "een feest" is, zowel voor de medewerkers om in de nieuwe winkel te mogen werken als voor de klanten om in deze "ruim gesorteerde supermarkt" te kunnen winkelen.

Uitspraken

Als laatste voerde wethouder Frans Tollenaar het woord. Hij lardeerde zijn toespraak met enkele betekenisvolle uitspraken van derden. "De meeste mensen zijn niet van plan om te falen. Ze falen alleen om een plan te maken", zo citeerde hij John L. Beckley. "Dat laatste is bij Martin de Berg echter niet het geval", zo voegde de wethouder er meteen aan toe. "Maar na vandaag houdt het niet op! Voor zowel ondernemers als bewoners dienen we zorg te blijven dragen voor het winkelbestand. Daar horen ook andere kwalitatief hoogwaardige voorzieningen bij – met projecten als het Ecohotel, Strandpark Duynhille, de Duurzame Jachthaven van de Toekomst, e.d. – en daar werken we dan ook hard aan, zodat klanten jullie overal vandaan zullen weten te vinden", aldus Tollenaar, die in dit verband meteen een uitspraak citeerde van de bekende modefabrikant Gucci: "Lang nadat de prijs vergeten is, wordt de kwaliteit herinnerd." En hij sloot af met de woorden van de Chinese wijsgeer Confucius: "Succes is altijd afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding. Zonder die voorbereiding is falen een feit!" De boodschap was duidelijk: de juiste plannen maken, de uitvoering ervan nauwkeurig voorbereiden en uiteindelijk kwaliteit leveren, dat is de kracht en de opdracht voor de toekomst.

Openingshandeling

Om de toekomst van de nieuwe vestiging van Albert Heijn De Berg in te luiden wachtte alleen nog de openingshandeling. Die werd verricht door wethouder Frans Tollenaar en diens voorganger onder de voormalige gemeente Goedereede, oud-wethouder Ton Admiraal, die vanaf het eerste uur nauw betrokken is geweest bij de realisering van de nieuwe supermarktvestiging en die ook daarna nog met grote belangstelling de ontwikkeling ervan is blijven volgen. Samen hanteerden ze een reuzenschaar om het lint door te knippen, waarmee de weg gebaand was naar een gloednieuwe winkel, ruim opgezet en ingedeeld en waarin een royaal assortiment ordelijk en overzichtelijk staat opgesteld. Ofwel: "een feest om in te werken én om in te winkelen".

Nieuwbouwproject 'Zomerland' een groot succes!

STELLENDAM - Op de kruising van de Molenkade en de Zuiderdiepstraatweg te Stellendam heeft bouwbedrijf De Langen & van den Berg eind februari 2014 de verkoop gestart van 14 nieuwbouwwoningen. Aan de Molenkade worden woningen met 2 lagen en kap gerealiseerd (fase I) terwijl aan Zuiderdiepstraatweg woningen met 1 laag en kap komen (fase II).

"Een ongekend succes in deze lastige tijd", aldus Tomas van den Berg, directeur van De Langen & van den Berg. "Er is al 90% verkocht van de woningen in de 1e fase en van de 2e fase, die in april 2014 in de verkoop zijn gegaan, staan er al drie onder optie. De grote interesse is te wijten aan een goede prijs/kwaliteit verhouding, pittoreske uitstraling, volwaardige indeling van de woningen en de ruime tuinen. Het totaal plaatje klopt gewoon".
De woningen in fase II zijn al te koop vanaf € 159.500, dus zeer goed geschikt voor starters. Daarnaast heeft de gemeente Goeree-Overflakkee de mogelijkheid van de SVn starterslening. Deze lening overbrugt het eventuele verschil tussen het maximaal te lenen bedrag en de koopsom van de woning.
"Op basis van het aantal verkochte woningen en de animo zijn we voornemens om in het 4e kwartaal van 2014 te starten met de bouw van beide fasen. Dit is nog wel afhankelijk van de afgifte van de bouwvergunning maar hier verwachten wij geen problemen", zegt Tomas van den Berg.
Voor meer informatie over het project kunt u de Zomerland app downloaden. Deze app biedt u als eerste de informatie met betrekking tot dit project en u wordt op de hoogte gehouden voor wat betreft de voortgang van "Zomerland". Daarnaast kunt u ook contact opnemen met Dörr & Van Rossum makelaardij, 0187-486343, www.dr-makelaardij.nl.

50 jaar Haringvlietbrug

De opening van de Haringvliet op 20 juli 1964. (Archieffoto)

MIDDELHARNIS - Op 20 juli 1964 werd de Haringvlietbrug geopend. Het eiland Goeree-Overflakkee kreeg daarmee zijn eerste vaste oeververbinding. Zaterdagochtend 19 juli 2014 wordt in de foyer van het Diekhuus een informele werkbijeenkomst gehouden, waarin de aandacht wordt gericht op de historische betekenis van de Haringvlietbrugbrug voor de eilandelijke economie en samenleving. In de zomer van 1964 werd de opening van de brug gevierd met de manifestatie "Fluzi" - Flakkee uit zijn isolement. Tot op de dag van vandaag herinneren mensen zich de hooggespannen verwachtingen rond de brug en de Deltawerken van de jaren zestig.

Jan Both (streekarchief Goeree-Overflakkee) zal een inleiding houden over de geschiedenis van de brug. Jan Trompper vertoont beeldmateriaal uit de jaren zestig. Maar het gaat 19 juli niet alleen om het delen van herinneringen aan Goeree-Overflakkee - hoe het was. Ook wordt gesproken over de actuele eilandelijke inspiratie van het bouwen en onderhouden van verbindingen. Goeree-Overflakkee - hoe het eiland zich ontwikkelt.
De bijeenkomst begint om 10.00 uur. De toegang is vrij. Wie meer wil weten, kan een mail sturen naar informatie fluzi.go@gmail.com. De informele werkbijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Podium G-O en Streekarchief Goeree-Overflakkee.
Het verhaal van de Haringvlietbrug is te lezen op de site www.streekarchiefgo.nl/canon (met dank aan Jan Both, Streekarchief G-O).

Geen schending van privacy bewoners 't Fort

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders menen dat er geen schending is van regels van privacy in het communicatietraject dat door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) is uitgevoerd met bewoner(s) van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat.

Door Jaap Ruizeveld

Ter voorbereiding van een stappenplan om te komen tot een nieuw toekomstbestendig planologisch kader van het terrein van genoemd fort, heeft DLG, in opdracht van de gemeente, in de afgelopen periode gesprekken gevoerd. De dienst werkt in het proces zelfstandig en onafhankelijk van de gemeente en draagt de gespreksresultaten over aan de gemeente. Er is enige vertraging ontstaan in de afwerking. De datum van terugkoppeling aan de raad is daarom verschoven van april naar deze maand, zo meldt de actielijst van b. en w.
Het college heeft, op een dertiental schriftelijke vragen van GOS-raadslid Maliepaard, een algemene beantwoording gegeven op de vragen waarin o.a. schending van regels van privacy wordt gesuggereerd. Ook gaat het college er van uit dat informatie die vertrouwelijk is verstrekt niet in de openbaarheid is gebracht. In een bijgevoegde opdrachtformulering van de gemeente voor de inschakeling van DLG (aanpak projectplan Fort Prins Frederik) staat dat er wordt getracht de vestingwal en vestingruimte vrij van bebouwing te krijgen. Dit mede gelet op de wens de belevingswaarde te herstellen. Dit alles gebeurt tegen de achtergrond van een probleem dat is ontstaan tussen de exploitant van het monument en zijn geldverstrekker. Deze wenst over te gaan tot veiling van het onroerend goed. Een in Rotterdam geplande executoire verkoop is enkele maanden geleden op het laatste moment opgeschort.

SOMMELSDIJK – De uitslag van de wedvlucht die op zaterdag 12 juli werd gevlogen bij PV de Reisduif.

Los: 12.00 uur. Deelnemers: 9. Duiven: 151. Weer: wzw slecht weer.

J. Springvl.- Dubbeld (5/18); 1, 15, 23, 25, 34. J. de Blok (2/7); 2, 22. J.K. Hoekman (4/35); 3, 7, 8, 37. J. van Alphen (10/29); 4, 10, 13, 17, 18, 27, 28, 32, 35, 36. Comb. v/d Sluys (3/15); 5, 6, 33. M. A. van Nimwegen (8/18); 9, 11, 14, 19, 20, 21, 29, 31. P. van Moort (5/20); 12, 16, 26, 30, 38. A v/d Linde (1/6); 24.

Muziekscholen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De VKGO-fractie bij monde van Binic Vreugde wilde, tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering, van wethouder De Jong weten wat de uitgangspunten zijn van de nieuwe visie Algemene Muzikale Vorming en wat de reden is om het muziekonderwijs duurzaam te structureren en of de muziekscholen bij deze ontwikkeling zijn betrokken. De portefeuillehouder zei dat er gesprekken worden gevoerd met een open mind en dat gekeken wordt hoe het muziekonderwijs het best vorm kan worden gegeven op het eiland. De drie muziekscholen zijn hierbij betrokken. Insteek is dat het beleid en support (rekening houdend met de bezuinigingstaakstelling) zich richt op het muziekonderwijs in zijn geheel en niet op de muziekscholen.
(Tekst: Jaap Ruizeveld)

Restaurant De Zeemeeuw: 'Het lekkerste uitzicht' op de haven van Stellendam

Het vernieuwde interieur van Restaurant De Zeemeeuw.

STELLENDAM – In restaurant De Zeemeeuw, hoog gelegen in de UFA-visafslag aan de Stellendamse buitenhaven "kiezen 97 van de 100 honderd gasten voor een vismenu", vertelt eigenaar Kees van der Bok. Zeer kort geleden heeft het restaurant een metamorfose ondergaan en graag vertelt de ondernemer over het "bijzondere" van zijn restaurant.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Het uitzicht van "De Zeemeeuw" is zonder meer uniek te noemen. Vanuit het restaurant dat boven de aanlegsteigers van de vissershaven is gebouwd, heeft men een ruim uitzicht op de activiteiten van de vissers. En ruim 100 meter verder ziet men het scheepvaartverkeer dat zich tussen de Stellendamse sluis en de zee beweegt.
Terwijl in het water tussen de vissersschepen een zeemeeuw zich een zelf gevangen vers visje laat smaken, vertelt Kees van der Bok trots over zijn restaurant De Zeemeeuw. Zeven jaar geleden is de Ouddorpse horecaondernemer in het restaurant begonnen en steeds meer gasten hebben de weg ontdekt naar het bedrijf.
Van der Bok heeft zijn restaurant – begonnen als kantine voor de visafslag – een facelift gegeven. Patrick van der Bok van G&S Horeca & Project heeft de nieuwe inrichting ontworpen en voor de uitvoer was Concours uit Zuid-Beijerland verantwoordelijk. Het resultaat is een 'nautisch-industriële inrichting'. Stevig meubilair staat opgesteld tussen de meerpalen. Opvallend is de grote foto van de Stellendamse oude haven uit vroeger tijden. Verder zijn er ook oude havenfoto's van plaatsen elders van de kop van het eiland.
Kees van der Bok kijkt naar buiten en hij mijmert "ik heb hier het lekkerste uitzicht". Als horecaondernemer – hij is ook eigenaar van Hotel Akershoek in Ouddorp – heeft hij als hobby het bereiden van visgerechten. Bij het samenstellen van de vismenu's in zijn restaurant wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vis die rechtstreeks uit de Noordzee komt. "Verser kan het niet. Je ziet de vis hier uit de schepen komen en binnen zeer korte tijd heeft men deze op het bord".

Streekproducten

Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de namen van de schepen van de geserveerde vis er bij te vermelden. De gasten krijgen hierdoor zeker een band met de omgeving. Kees wijst op de meerwaarde van de streekproducten. "Doordat we de vissers kennen, weten we hoe de vis behandeld wordt". Van belang is ook dat de plaatselijke economie hierdoor een impuls krijgt. "Buitenlandse vis zal je bij mij niet op het menu vinden". Daarnaast wil hij – na een moeilijke tijd voor het product – de Stellendamse garnaal weer 'op de kaart' zetten. "Wat is er nu mooier en lekkerder dan garnalen die hier in Stellendam gevangen en gepeld zijn?" Overigens staat er niet alleen Noordzeevis op de menulijst. Paling uit de Grevelingen ontbreekt ook niet.
Zijn promotie van streekproducten gaat verder dan de vis. Hij toont de Facebookpagina van De Zeemeeuw, waar hij bij een opgediende maaltijd het volgende heeft vermeld: "Het was top vanavond met de Hof asperges uit Ouddorp. Super kwaliteit, met het hele eiland op je bord. Tomaatjes van Van Noord uit Oude Tonge, eitje van Baar uit Achthuizen, zeebaars van de SL 3, roomboter van Van Schaik uit Stellendam en aerpels van Leon Aleman. Wat wil un mens nog meer?"
De filosofie van Van der Bok sluit naadloos aan bij één van de speerpunten van het project Eilandmarketing van de gemeente Goeree-Overflakkee, waarbij men het eiland 'in de markt' wil zetten en de goede dingen van de regio zo breed mogelijk bekend wil maken.
Hij noemt in dit verband ook de wekelijkse rondleidingen op de Visafslag. Toeristen en mensen uit de regio kunnen dan met eigen ogen zien hoe de gevangen vis verwerkt wordt "en als men wil kan men ze bij ons op eten…", schertst Van der Bok.
Hoewel het niet altijd even gemakkelijk is om Restaurant De Zeemeeuw te vinden, neemt het aantal bezoekers toe. Velen nemen – ook van Voorne-Putten – vanaf de Haringvlietsluizen de afslag naar de buitenhaven en weten toch de weg naar het Restaurant te vinden. Hij hoopt dat het restaurant met zijn uitgebreide viskaart een bijdrage kan leveren om de waardering voor de vers gevangen Noordzeevis verder uit te breiden. De gastvrije medewerkers van Restaurant De Zeemeeuw staan klaar om de gasten een goede en eerlijke maaltijd te serveren, die zeker zal smaken. Natuurlijk staan er ook vleesgerechten op de menukaart.

Vanaf deze week is Restaurant De Zeemeeuw vier dagen per week open: woensdag en donderdag (vanaf 16.00 uur), vrijdag en zaterdag (gehele dag). Op maandag en dinsdag op aanvraag voor groepen geopend. Meer info via Facebook of www.restaurantdezeemeeuw.nl.

Onderweg, tijdens de rit met de brandstofcelbus. Foto: Hans Villerius

Vervolg van voorpagina

Innoverend

Het innoverende is dat Greenpoint Holland-Zeeland de duurzame brandstoffen voor het tankstation zelf produceert, uit de landbouwtak van het bedrijf. De Van Peperstraten Group verbouwt op 300 hectare akkerland aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe en tulpen. Op het bestaande terrein, aan de N215 tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge, gaat het bedrijf nieuwe schuren bouwen om op een duurzame manier landbouwproducten op te slaan.

Door op het nieuwe grote dakoppervlak, in totaal 7500 vierkante meter, zonnepanelen te plaatsen en er het regenwater op te vangen, ontstaan radicaal andere oplossingen om opgeslagen landbouwproducten te koelen of te verwarmen. Ook het regen- en afvalwater dat op het erf terechtkomt of dat door ontvochtigingprocessen ontstaat bij de productopslag kan worden opgevangen in een daarvoor bestemde kelder onder de nieuwe opslagloods.Al het opgevangen water vormt, na zuivering, een bron van mogelijkheden. Zoals het besproeien van gewassen - wat voordeliger is dan wanneer dit met leidingwater gebeurt en een besparing van tien procent gewasbescherming oplevert, het koelen of verwarmen van de loodsen (met behulp van een warmtepomp), het gebruik in de autowasstraten bij het toekomstige tankstation, en niet in de laatste plaats: het produceren van waterstof. En omdat de elektriciteit die voor dit alles nodig is door de grote hoeveelheid zonnepanelen van het bedrijf zelf wordt opgewekt, is het in alle opzichten CO2-neutraal.

Waterstof

Het bedrijf vangt straks meer water en wekt straks meer energie op dan het nodig heeft. Dit overschot, evenals de zelf geproduceerde duurzame brandstoffen door vergistingsprocessen, wordt via pijpleidingen en kabels naar het nieuwe tankstation getransporteerd, waar ook alle water- en energiegebruik geheel wordt gehaald uit de zonnepanelen en wateropvang van het landbouwbedrijf.

Het meest in het oog springende in het gehele project is echter wel de productie en levering van waterstof, dat - zo is de verwachting - voor verbrandingsmotoren dé schone brandstof van de toekomst wordt. Naast brandstof kan waterstof echter ook worden gebruikt om duurzaam opgewekte elektriciteit in op te slaan. Daarom is er inmiddels ook samenspraak met Eneco/Stedin om door windmolens opgewekte energie in waterstof op te slaan.
Waterstof als duurzame brandstof is in opkomst. Fabrikanten en importeurs van grote merken als Fendt, New Holland, Mercedes en Scania houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zijn zeer geïnteresseerd om voertuigen op de markt te gaan zetten die op waterstof rijden. Maar ook openbaarvoermaatschappijen tonen serieus belangstelling om bussen in te zetten - en sommige hebben ze al ingezet - die op waterstof rijden.

Brandstofcelbus

Ook bij de nieuwe concessie voor het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard zullen zes van deze brandstofcelbussen gaan rijden, waarvan twee op Goeree-Overflakkee. En namens de Belgische autobusfabrikant Hool was het Paul Jenné die deze middag een wat technische uitleg gaf over het fenomeen 'brandstofcelbus', waarbij hij vooral aan wilde tonen dat de aanschaf en inzet van dit type bus in de nabije toekomst onontkoombaar is vanwege de grote winst die ermee gemaakt wordt op het gebied van brandstofverbruik, uitstoot van schadelijke stoffen, geluidsproductie en het kostenaspect. Daardoor is de aanschaf van zo'n bus, voor een prijs variërend van € 800.000 tot € 1.300.000, over de gehele afschrijvingsperiode van een openbaar vervoer bus gemeten (15 jaar), niet duurder dan nu het geval is, zo gaf Jenné aan.

Een brandstofcelbus wordt geheel aangedreven, van verlichting, tot airco en wielaandrijving toe, door elektriciteit. Daarvoor heeft deze bus, in grote lijn aangegeven, een accu en een tank met waterstof. Door een brandstofcel wordt waterstof omgezet in elektriciteit, waarop de bus rijdt. De brandstof is niet toxisch en de uitstoot is puur waterdamp. Door gebruik te maken van elektriciteit en waterstof kan worden gesproken over een hybride-bus. Van Hool heeft deze zelf ontworpen en uitvoerig getest op veiligheid en er in totaal al 49 van geleverd: 22 in de Verenigde Staten en 27 in Europa. De bussen vragen wel om speciale monteursopleidingen en ook de chauffeurs moeten worden opgeleid om met een brandstofcelbus te rijden.

Trots

Bij Oude-Tonge kwam woensdagmiddag zo'n hybride-bus het erf van Van Peperstraten oprijden, om met het gezelschap genodigden een rondje over het oostelijke deel van het eiland te maken. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt was hierbij ook aanwezig. Hij zei trots te zijn op ondernemers als Tonnie van Peperstraten, die met het Greenpointproject belangrijk bijdraagt aan het op de kaart zetten van het eiland op het gebied van duurzaamheidsontwikkeling. "Een prachtig project, waar we ook als gemeente ontzettend trots op zijn! Deze week zal de vergunningaanvraag worden gepubliceerd."

Adviesgroep De Vogel, Middelharnis en Ouddorp

"Trots, dat is het beste woord. Trots op datgene wat mijn grootvader en zijn opvolgers hebben neergezet, en wat wij verder hebben kunnen uitbouwen", zegt Jan Peter Robijn, samen met Leon van den Nieuwendijk eigenaar van Adviesgroep De Vogel. "Zo'n familiebedrijf geeft toch altijd een extra dimensie." Adviesgroep De Vogel is actief op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Het bedrijf heeft twee vestigingen: Ouddorp en Middelharnis.

De wieg van Adviesgroep De Vogel stond in Melissant. Piet de Vogel, de grootvader van Jan Peter Robijn, begon in 1951 met het aanbieden van verzekeringen op Goeree-Overflakkee. Hij deed dat als gevolmachtigd agent van Assurantie Maatschappij Nieuw Rotterdam NV, kantoor Goeree en Overflakkee.
In de jaren '60 wist De Vogel een verzekeringsportefeuille te verwerven in Ouddorp. Zijn medewerker Bram Pape breidde de klantenkring op de kop van het eiland meer en meer uit. Er kwam ook een kantoor in Ouddorp, want De Vogel zit bij voorkeur dicht bij de klant. In 1980 ging het huidige kantoor aan de Diependorst open.
De grondlegger van het bedrijf was toen al overleden. Dat was in 1970. "Mijn oma en oom Addie de Vogel zetten de zaak samen met Bram Pape voort", zegt Jan Peter Robijn die nu, samen met Leon van den Nieuwendijk, leiding geeft aan een bedrijf met een kleine dertig werknemers. "Mijn moeder werkt ook nog altijd mee."
Naast het kantoor in Ouddorp, beschikt Adviesgroep De Vogel sinds vijf jaar over een pand aan de Oostdijk in Middelharnis: het bekende gebouw van Nipius, waarin later een bank te vinden was. "Toen dit pand vrijkwam hebben wij dit gelijk gedaan. Daarna zijn we alleen nog maar verder gegroeid, ook omdat onze medewerkers allemaal van Goeree-Overflakkee komen, die betrokken zijn bij de lokale samenleving. Persoonlijke binding is een van onze sterke punten, naast veel vakkennis en inzicht in de beste prijs-kwaliteitverhouding."
Adviesgroep De Vogel helpt bedrijven en particulieren bij het maken van financiële keuzes. Het bedrijf is zeer thuis in alles wat met verzekeringen, hypotheken en pensioenen te maken heeft. "Op belangrijke momenten in iemands leven – als je een huis koopt of een bedrijf start bijvoorbeeld – geven wij het juiste advies. Daarna houden we de financiën goed op orde. We bedienen ongeveer 1000 MKB-klanten en 9000 particulieren. Het zwaartepunt ligt op Goeree-Overflakkee. Wij zitten dichtbij, de meeste klanten zijn binnen tien minuten bij ons op kantoor."

Drogisterij en slijterij Van Loon, Oude-Tonge

Er zijn er meer in Nederland, drogisterijen gecombineerd met slijterijen. Andere combinaties, zoals een drogisterij met een verfwinkel, komen ook voor. Bij Van Loon had het ook zomaar een andere combinatie kunnen worden, drogisterijartikelen en wol bijvoorbeeld. "We kijken naar de vraag en spelen daarop in", zegt Eef Aleman. Dat doet het familiebedrijf in Oude-Tonge al bijna 125 jaar.

Eef Aleman is de vierde generatie die de drogisterij en slijterij aan de Kerkring runt. Ze doet dat samen met drie vennoten: haar man Ko, haar broer Marinus van Loon en diens vrouw Sita. Eef staat de hele week in de winkel. Ko doet het magazijn en het andere 'mannenwerk'. Sita is twee middagen in de zaak, "en als Eef belt".
De geschiedenis van de dorpswinkel begint in 1892. Jacob de Korte, de overgrootvader van Eef, startte een zaak met een rijk assortiment. Winkel van Sinkel, kun je ook zeggen. "Alles wat we nu hebben en nog veel meer." En dat in een pand dat veel en veel kleiner was. Een foto uit de begintijd toont een winkelinterieur vol laadjes en hangende bossen touw.
De dochter van de stichter trouwde met Marinus van Loon. Die zette de zaak voort en bracht dus de huidige naam op de gevel. Een gevel die in die jaren '50 veel groter werd. Van Loon breidde zijn winkel uit met twee buurpanden en realiseerde erboven twee woningen. Daar ging de familie wonen.
"Na de verbouwing in 1957 ontstond een voor die tijd supermoderne drogisterij", vertelt Eef Aleman. Het assortiment beperkte zich meer en meer tot drogisterij- en slijterijartikelen. "Toen mijn oom Cor een kruidenierswinkel begon, gingen de kruidenierswaren er bij ons uit." De derde generatie was op dat moment al actief: Piet van Loon, de vader van Eef, en zijn zus Pie.
Eef kwam in 1979 van school en rolde meteen de drogisterij en slijterij in. "Op de dag dat ik mijn diploma kreeg, was de heropening van de zaak. Die was na een verbouwing twee keer zo groot geworden. Wol, garen en handwerkartikelen gingen eruit toen de Novy openging in Oude-Tonge. Zo kregen we nog meer ruimte om ons te ontwikkelen als gezondheidsdrogist. Met hoofdletters en een uitroepteken!" Later, toen de Novy stopte, ging Van Loon weer handwerkartikelen verkopen.
Door een persoonlijke benadering en veel vakkennis - alle medewerkers zijn gediplomeerd - trekt Van Loon nog altijd veel klanten. En door de gunstige prijs-kwaliteitverhouding in de slijterij natuurlijk.

9e Nacht Zonder Dak in Den Bommel Een nacht in een krotje voor straatjongeren

De deelnemers aan Nacht Zonder Dak. Foto: Lia Lokker

DEN BOMMEL - "Het klinkt allemaal zo ver weg," zegt de spreker, werkzaam bij stichting Tear. "We zitten hier in Den Bommel, jullie gaan straks overnachten in een weiland, maar eerlijk gezegd lijkt het in niets op Mumbai (India), toch? Geen hoge gebouwen, geen toeterende auto's, geen uitlaatgassen, geen stank…"

Door: Thom van der Sluijs

Wereldwijd leven miljoenen jongeren, kinderen en zelfs complete gezinnen op straat. Ook in Nederland zijn er mensen die leven zonder dak boven hun hoofd.

Tegen Armoede

Stichting Tear, een organisatie die vecht Tegen Armoede, werkt samen met kerken wereldwijd om armoede te bestrijden. In landen als India worden kleine gemeentes getraind om niet alleen te evangeliseren met woorden, maar ook door daden het evangelie uit te dragen.

Zo krijgen daklozen en bewoners van sloppenwijken, waaronder veel prostituees, hulp aangeboden, krijgen ze voorlichting over HIV/Aids, wordt er voor de zieken gezorgd en krijgen mensen meer kennis over hoe hygiënisch te leven.

Naast armoedebestrijding heeft Tear als doel Nederlanders bewust te laten worden van onrecht en armoede. Daarom daagde de organisatie via het project Nacht Zonder Dak ook de jongeren uit de hervormde gemeente van Den Bommel uit om één nacht te leven als straatjongere. "Waarom?", vraagt de spreker. "Omdat Jezus zegt in Zijn woord: Wat je doet voor de minste, de uitgekotste en verdrevene uit de maatschappij, dat doe je voor Mij (Matth. 25:45)".

In de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag gingen ruim twintig jonge Bommelaren de uitdaging aan. In een weiland tussen licht geurende koeien hadden ze hun krottenwijk opgetrokken uit karton, zeil en hout. "De krotten zijn door de jaren heen steeds mooier geworden," vertelt een bezoekster. "In eerdere jaren werden er nog wel eens slaapzakken meegenomen, maar die heb ik dit jaar nog niet gezien". Degenen die zich ondanks de gezelligheid en het warme kampvuur toch ter ruste wilden leggen, konden gebruik maken van een stuk karton.

Het resultaat

De jongeren hebben hun iets minder comfortabele nacht onder de hemelkoepel niet voor niks uitgezeten. Met dank aan de door hen gevonden sponsors onder leraren, vrienden, kennissen en familie hebben ze het prachtige bedrag van bijna 1200 euro bij elkaar weten te brengen. Als alles doorgaat, zal in Den Bommel volgend jaar de tiende Nacht Zonder Dak georganiseerd worden. "Bijzonder dat het hier al zolang mag plaatsvinden", aldus de afgevaardigde van Tear.

Gezamenlijke inzet bij en aanpak verslavingspreventie

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de beeldvormende fase boog de gemeenteraad zich donderdagavond over het beleidsdocument Verslavingspreventie 2014-2018. Na de uiteindelijke vaststelling wordt er aansluitend een uitvoeringsprogramma opgesteld. Dit gebeurt met betrokken instanties die hebben deelgenomen aan het inmiddels afgesloten project Gezonde Slagkracht. Aan hen is gevraagd aan te geven waar mogelijke taken liggen en daarvoor een offerte uit te brengen. Vanuit de WMO is aan de gemeente de verplichting opgelegd om zich in te zetten op verslavingspreventie. Aan die verplichting zijn geen voorwaarden verbonden op welke wijze de uitvoering dient te gebeuren. Per jaar is voor het project 109.700 euro in de begroting opgenomen.

Door Jaap Ruizeveld

Het is een nota die terugblikt wat er gebeurd is en ambities aangeeft waar wij aandacht aan moeten geven. Dat stelde wethouder De Jong op vragen vanuit de raad over dit inhoudsvolle en gelijktijdig moeilijke dossier. Garantie dat alle voornemens binnen de gestelde termijn van vier jaar kunnen worden uitgevoerd, kunnen niet worden gegeven. Ja, er wordt duidelijk op twee sporen alcohol en drugs ingezet, was het antwoord op vragen van SGP (Brederveld) en De Vos (VKGO). De veldwerker dient meer betrokken te worden en ook de Moedige Moeders moeten bij de uitvoering betrokken worden, oordeelden fracties. Ook de relatie met sport dient meegenomen te worden, vond mevrouw Both (CDA). Keuker (PvdA) benadrukte het belangrijke item social media. En als clubs zich niet aan de afspraken houden, krijgen zij geen gemeentelijke support, zei de wethouder op een vraag van het PvdA-raadslid. Dat er nog veel open einden zijn, beaamde de portefeuillehouder op opmerkingen vanuit de CU-fractie. En het budget? "We zullen het er mee moeten doen." Bij nieuwe afwijkende (en dus financiële) zaken wordt uiteraard de raad betrokken. In de oordeelfase spreekt de raad in september verder over dit dossier.

Verantwoordelijkheid

De gemeente vindt verslavingspreventie primair de verantwoordelijkheid van haar burgers. Door aan te sluiten bij de dorpskernen biedt de gemeente haar inwoners kansen en ruimte om activiteiten te organiseren die aansluiten bij de lokale behoefte. Volgens het beleidsdocument kennen de inwoners de normen voor alcohol- en genotsmiddelengebruik. Zij dragen deze normen uit in hun gezin, straat, buurt en kern. De afgelopen jaren is ingezet op het weerbaar maken van jonge kinderen en hun ouders. Gelet op alle veranderingen in het sociale domein wordt nu gekeken naar mogelijkheden om een gezamenlijke verantwoordelijkheid te kunnen realiseren van inwoners, maatschappelijk betrokken partners, hulpverleners en de gemeente.

Gezamenlijk

Die gezamenlijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid is belangrijk om te wijzen op de schadelijke effecten van genotsmiddelengebruik, overmatig gamen en het gebruik van sociale media. Een goed voorbeeld geven aan de opgroeiende jeugd. Hoe groot de problematiek is in de gemeente is nog niet in metingen vastgelegd. De inzet richt zich op jongeren om hen weerbaar te maken en vroegtijdig preventief te handelen om verslaving te voorkomen. Maar ook activiteiten te ontplooien om iemand van een verslaving af te helpen. Ook de rol van ouders is cruciaal. En dan juist om die ouders te bereiken die op genoemde terreinen minder betrokken zijn bij hun kind(eren). Een aantal ouders is onvoldoende op de hoogte van de schadelijke effecten van alcohol op kinderen tot 18 jaar.

Doelstellingen

Om doelstellingen te bereiken wil de gemeente zich richten op groepen zoals ouders, dorpskernen, onderwijs, sportclubs, kerken, horecaondernemers, evenementenbureaus, supermarkten en slijterijen. Deze groepen kunnen een grote rol vervullen in het nieuwe verslavingspreventiebeleid, alsmede in het bereiken van draagvlak. Om dit alles te kunnen bereiken is er tijd nodig. De gemeente hanteert als pijlers: preventie, het stimuleren van handhaving en de toeleiding naar de hulpverlening. Bij dit alles is duidelijk dat de doelstellingen niet alleen kunnen worden bereikt met inzet op preventie. Handhaving en preventie moeten hierin samenwerken. Het is ook nodig dat er kaders worden gesteld op het moment dat iemand over de streep gaat.

KWF Bedankt WFB voor 'gigantisch' bedrag

OUDDORP - Zoals we vorige week al in Eilanden-Nieuws schreven, waren de vele activiteiten die rondom het 24 uurs-voetbalevenement bij WFB succesvol. Voor de KWF werd het mooie bedrag van € 37.100,- bijeengebracht. Antoinette van der Veken, contactpersoon van KWF Dirksland, toog vorige week dinsdag naar het WFB-terrein om de cheque officieel in ontvangst te nemen. Zij dankte de evenementencommissie voor het 'gigantische' bedrag dat werd bijeenvergaard. Op de foto de commissie en Antoinette van der Veken. Van links naar rechts: Martijn Born, Andrea Moerkerk, Martin Storm, Rinus Grinwis, Jacoline Westhoeve, Marja Groenendijk. Zittend Antoinette van der Veken (KWF) en Carolien Struijk.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Open kerk

Op de zaterdagen 19 en 26 juli en 2 en 10 augustus is de Hervormde Kerk in Dirksland tussen 11.00 en 14.00 uur open voor publiek. Op en aan deze fraaie laat-Gotische dorpskerk zijn allerlei zaken aan te wijzen die iets vertellen over de kerk en de gebruikers. Gidsen staan klaar om iedereen een rondleiding te geven. Daarnaast is er een muzikaal programma, vanaf 11.00 uur wordt het Kunkel-orgel bespeeld.

GOEDEREEDE

Zomerzangdienst

Op woensdagavond 23 juli is er in de Hervormde Kerk van Goedereede een zomerzangdienst. Het thema voor de dienst is 'Wandelen in het licht'. De koren Canticum en Da Lui Cantiamo verlenen muzikale medewerking. Zij doen dit onder leiding van Jurriën van Kooten en het orgel en de piano worden bespeeld door Jan Bezuijen. De zangavond begint om 19.30 uur, na de dienst is er de gelegenheid voor een kopje koffie, thee of fris in De Ark.

Zomerzangdienst (2)

Op woensdagavond 20 augustus is er in de Hervormde Kerk van Goedereede een zomerzangdienst. Het thema voor de dienst is 'Zing een nieuw lied'. Ds. A. ten Brinke verzorgt de meditatie en muzikale medewerking wordt verleend door Anton Weenink op orgel en piano. De zangavond begint om 19.30 uur, na de dienst is er de gelegenheid voor een kopje koffie, thee of fris in De Ark.

Concert op de Beiaard

Op zaterdag 19 juli is er tussen 16.00 en 17.00 uur een concert op de beiaard in de toren van Goedereede door Henk Verhoef. Henk Verhoef is onder meer beiaardier van de Vrije Universiteit in Amsterdam en stadsbeiaardier in Woerden.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Op zaterdag 19 juli is er een schuurverkoop met meer dan vijfhonderd artikelen uit grootmoeders tijd. Zo zijn er emaille en zinken spullen, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Er is gratis koffie voor bezoekers. De verkoop vindt plaats aan Groeneweg 35.

OUDDORP

Uurtje zingen

Op zaterdagavond 19 juli kan iedereen een uurtje komen zingen in de Doopsgezinde Kerk. De avond duurt van 19.30 tot 20.30 uur. De entree is gratis.

Orgelconcerten

Elke donderdagavond is er om 20.15 uur een orgelconcert in de Dorpskerk, Weststraat 2. Het laatste concert is op donderdag 21 augustus. De entree is € 10,- per persoon, kinderen tot en met 15 jaar mogen gratis naar binnen.

Concert

Op donderdag 17 juli wordt er gezongen in de Overkant en wel door sopraan Christina Völt en mezzosopraan Natascha Morsink. Pianist Andrew Clark zal hen begeleiden tijdens hun derde theatrale concert "Time Stands Still". De zaal gaat open om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV in Ouddorp, tel. 0187 681789, en kosten € 20. De entreeprijs is inclusief koffie of thee vooraf en een glas wijn na afloop van het concert.

Toeristendagen

Op de woensdag 23 juli en 6 en 20 augustus is het tijd voor de Toeristendagen in Ouddorp. Er is een braderie van meer dan honderd kramen en standplaatsen die overal in en rondom het centrum te vinden zijn. De dagen duren van 8.30 tot 18.00 uur. Tijdens de Toeristendagen kan er worden geparkeerd op het parkeerterrein van voetbalvereniging WFB, Hofdijksweg 46. Er wordt gratis pendelvervoer beschikbaar gesteld met de Goeree-Express.

Zomerfair

Op zaterdag 26 juli is er van 10.00 tot 16.00 uur voor de achtste keer de jaarlijkse zomerfair. Deze vindt plaats in en om de tuin van Pau Heerschap, Duinkerkerweg 25. Er zijn op deze dag diverse artikelen te koop als boeken, schilderijen en tuinplanten, maar er zijn ook genoeg versnaperingen te krijgen als verse vis. Ook zijn er creatieve activiteiten voor kinderen. De toegang is gratis, parkeren kan op het naastgelegen terrein, ingang Dirkdoensweg 9. Hier wordt wel een kleine vergoeding voor gevraagd.

Knutselen

Op donderdagmiddag 24 juli kun je creatief aan de slag in de bibliotheek aan de Hofdijksweg. Aan het eind van de middag ga je met een zomerse knutsel weer terug naar huis. Het knutselen begint om 14.30 uur. Kinderen vanaf 6 jaar die lid zijn betalen € 3,50. Niet-leden betalen € 5,-. Reserveren kan aan de balie of telefonisch via 0187 667744.

OUDE-TONGE

55+ bingo

Op woensdag 16 juli is er een gezellige bingomiddag met leuke prijzen in het infocentrum aan Bernhardstraat 27. De middag begint om 14.00 uur en de kosten zijn € 3,50 per persoon. De bingo is georganiseerd door de Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge.

OOLTGENSPLAAT

Afsluiting 55+

Op vrijdag 18 juli wordt het seizoen afgesloten met een barbecue voor alle 55-plussers. Ook is er een verloting. De middag begint om 15.30 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. De kosten zijn € 12,50 en opgeven kan bij Ati Verwoerd, tel. 06 40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

SOMMELSDIJK

Snuffelmarkt

Op zaterdag 30 augustus is er een snuffelmarkt bij De Zwaluw en Den Hoogen Caemer aan de Sperwer. De markt duurt van 9.00 tot 17.00 uur. Ook is er een buitenterras en een optreden van het Shantykoor Sint Adolf uit Den Bommel. Ook de Volksdansgroep van mevr. Van den Doel komt een demonstratie geven. Wilt u zelf ook spullen verkopen? Voor € 5,- kunt u een plekje huren van 3 bij 3 meter. Neem dan contact op met Mevr. Van der Waal, tel. 0187 484578.

Natuurfotopresentatie Jan Baks

GOEDEREEDE - Op donderdagavond 24 juli zal Jan Baks u, door middel van een mooie fotopresentatie, beelden laten zien over de natuur op de Kop van Goeree. Hij neemt u mee op een virtuele wandeling langs wegen en paden. De tocht begint op de toren van Goedereede en gaat vervolgens richting de Kwade Hoek en het Quackjeswater op Voorne. Onderweg gaat het langs de polder de oude Oostdijk, wordt het strand bezocht en gezien wat daar allemaal te vinden is en worden planten, vogels en landschappen bekeken, zowel vanuit de lucht als dicht bij de grond.

Daarna gaat de tocht richting de vuurtoren en wordt het Volgerland bezocht. Op de Brouwersdam ziet u de zeehonden. Onderweg worden er wat uitstapjes naar Helgoland, Noorwegen en Japan gemaakt. De tocht voert verder via de Grevelingen en de Preekhilpolder naar de Slikken van Flakkee met zijn Heckrunderen en paarden en de zeekraal, die zo mooi verkleurt in de nazomer. Vorig jaar is er ook een aantal presentaties gegeven in de Overkant, de serie is echter aangepast met nieuwe beelden uit 2014, want er is altijd wel weer wat nieuws te beleven en te zien op ons mooie eiland. Denk aan de Flamingo's, die weer heel de winter in de Grevelingen te zien waren en de jonge zeehonden,die ook nu weer geboren zijn in de Grevelingen. In de voordelta gaat het goed met de zeehonden en in de Grevelingen kunnen we ze ook tegenwoordig veel zien. Jan Baks is recent naar Helgoland geweest en heeft daar nieuwe opnamen gemaakt van de twee soorten zeehonden die bij ons ook voorkomen. Een leuke aanvulling op het verhaal over deze dieren. Voor het eerst heeft Baks ook een bijzonder soort kever kunnen fotograferen, die vroeger heel algemeen was: Ouddorpers noemen hem de Bonte Kees. Juli is de bloemenmaand, door de mooie zomer zijn er veel bloemen te zien langs de fietspaden. Na de pauze is er een aantal series met muziek, o.a. foto's op muziek van Philip Glass met zijn Metamorphosis. Houdt u van de natuur en wilt u graag hierover geïnformeerd worden dan wordt deze avond van harte aanbevolen. De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop vindt plaats via VVV Ouddorp, tel.: 0187 681789. Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto's over Goeree-Overflakkee.

Open tuin in Ouddorp

OUDDORP - Honderden personen brachten reeds een bezoek aan de ruime natuurtuin van Pau Heerschap, Duinkerkerweg 25 te Ouddorp tijdens de gehouden zomerfairs van de afgelopen jaren. Nu wordt de mogelijkheid geboden de tuin reeds vóór de zomerfair, op 26 juli, te bewonderen in ongerepte schoonheid.
De grote natuurtuin bestaat al sinds 1990. Daarvoor was het jarenlang een nuttig hof van zo'n 2000 m2, waarin allerlei tuinproducten voor eigen gebruik en de verkoop verbouwd werden. In de loop van de tijd kwam er steeds meer structuur, de tuin bestaat nu eigenlijk uit drie gedeelten: een vijvercomplex, de bloemenweide en de formele tuin, omsloten door heggen van haagbeuk. Deze tuin is door de bekende, reeds overleden, tuinontwerper en auteur van diverse tuinboeken Henk Gerritsen van de Prionatuinen te Schuinesloot in Drenthe ontworpen. Voor Henk was de natuur zelf altijd het uitgangspunt. Hij ging uit van een vaste basisbeplanting met tuinplanten, maar er was ook ruimte voor spontaan uitgezaaide planten, die hun ideale plek vonden. Dit principe wordt nog altijd toegepast. Zo blijft het een formele tuin met 'wilde', natuurlijk uitziende, beplanting. De tuin is in 1994 aangelegd.
Tijd: Dinsdagmorgen 22 juli a.s. van 9.00 tot 13.00 uur. De toegang bedraagt € 2, koffie/thee inbegrepen.
Parkeren: Ter plekke is er weinig parkeerruimte. Kom per fiets of lopend.
Het is mogelijk om op het aangrenzende terrein van de buren de auto te parkeren, ingang Dirkdoensweg 9. Tarief € 1,-. Op zaterdag 26 juli a.s. zal de traditionele zomerfair weer gehouden worden van 10.00 tot 16.00 uur, zoals ook aangekondigd is in de Blauwe Stapper. van de VVV.

Mijn eiland, mijn omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE – In 2010 liep de van oorsprong Flakkeese Jaco Faasse voor de vierde keer de Omloop. Een tocht die hij zo mooi en indrukwekkend vond dat hij besloot zijn ervaringen te bundelen tot het boek 'Mijn eiland mijn omloop'.

Door Sam Fish

Jaco woonde tot zijn achttiende bij zijn ouders op Flakkee. Daarna is hij verhuisd, tegenwoordig woont hij in Kampen. Inmiddels is hij al zo'n dertig jaar weg van het eiland, maar hij komt nog zeker vier keer per jaar terug.

1990

"Het was de bedoeling dat ik met de allereerste Omloop in 1990 mee zou lopen. Helaas werd ik de week ervoor geveld door de griep en was ik ten tijde van de Omloop nog niet fit genoeg om mee te doen", vertelt Jaco. "Ik heb twee weken later alsnog de Omloop gelopen, althans, een deel ervan. Ik startte om 12 uur 's nachts in Middelharnis en ben na 70 kilometer gestopt in Herkingen. Daar heb ik precies 12 uur over gedaan". Een medaille kreeg hij niet, maar toen hij terug naar Middelharnis was gelift en uiteindelijk thuiskwam in Kampen, kreeg hij toch nog een zelfgemaakte medaille van vrienden en familie.

1991

"In 1991 liep ik wel met de georganiseerde tocht mee. Het tweede deel was heel zwaar door spierpijn en pijn aan mijn voeten; ik heb vooral geprobeerd te genieten van de omgeving. Ik heb hem wel uitgelopen, maar ik zei dat ik zoiets nooit meer zou doen. Ik dacht misschien gevoelig te zijn voor blessures, maar het kwam erop neer dat ik gewoon te weinig had getraind", aldus Jaco. Uiteindelijk is hij weer gaan trainen en heeft hij in 2006 (overgehaald door zijn broer), 2010 en 2011 weer meegedaan.

Boek

"Na de Omloop van 2010 besloot ik mijn ervaringen te bundele,n samen met wat het eiland voor me is", vertelt hij. "Het eerste gedeelte van het boek bestaat vooral uit alles wat me lief is op Flakkee, het gevoel dat wordt opgewekt als ik terugdenk aan het eiland met de dorpen, de polders, de duinen en de bloemen. In het tweede deel heb ik mijn ervaringen opgeschreven aan de keren dat ik de Omloop heb meegelopen".
"Ik had het boekje klaar en liet er een voor mezelf drukken. Dit exemplaar liet ik aan anderen lezen en de een na de ander zei mij dat ik dit moest publiceren, simpelweg omdat dit gedeeld moest worden met mensen die vergelijkbare ervaringen hadden. Ik kwam uiteindelijk bij de Rabobank terecht omdat zij het boekje eventueel wilden gebruiken als relatiegeschenk. Echter, na een ontmoeting met de bank bleek dat er bij de bank onvoldoende budget was om dit te doen. Met het uitbreken van de crisis was het blijkbaar niet het goede moment". De publicatie van het boek ging niet door, dus besloot Jaco het op zijn website te zetten. "Ik wil dat mensen dit boekje kunnen lezen. De herinneringen aan het eiland en de Omloop zijn mij te bijzonder om ze voor mezelf te houden".
De link naar het boek is te vinden door op internet te zoeken onder 'fotosite jaco faasse'. Ook is een link naar het boek te vinden op https://sites.google.com/site/omloopjacofaasse/

Aanloop naar de Omloop

In de weken voorafgaand aan de Omloop schrijft Eilanden-Nieuws wekelijks een artikel over de aanloop naar de Omloop. Redacteur Martijn de Bonte loopt 1 op 1. Daarom wekelijks een column van 110 woorden. www.dewandeltocht.nl

Door weer en wind

Wandel.nl is een bekende website op het gebied van wandelsport. Bezoekers kunnen er reageren op stellingen. Een tijdje geleden was het onderwerp: 'Als het regent'. Iets meer dan de helft van de wandelaars vulde dat aan met: 'Loop ik net zoveel als anders'. Dat vind ik dapper, want zelf heb ik sterk de neiging om binnen te blijven als het regent. Dat is niet goed, want echt oefenen voor de Omloop doe je onder alle weersomstandigheden. Terwijl de datum, route en afstand ruim van tevoren vaststaan, blijft het weer de onzekere factor. Dus de komende weken toch maar eens een regenbui trotseren. Met een poncho aan, dat dan weer wel.

Cheque voor KNRM van John P. de Wit Assurantiën

Directie en personeel van John P. de Wit Assurantiën overhandigen de cheque aan de mensen van de KNRM.

STELLENDAM – In een stormachtige entourage op de steiger van de KNRM in de Stellendamse buitenhaven, overhandigde woensdag De directie van John P. de Wit Assurantiën een cheque aan vertegenwoordigers van de KNRM-reddingsstations Stellendam.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Een groot deel van het personeel van John P. de Wit Assurantiën was verzameld in het gebouwtje bij de KNRM-steiger in de Stellendamse buitenhaven. Directeur Hans Juch van het assurantiekantoor hield een korte toespraak. In mei van dit jaar werd de officiële opening van het nieuwe onderkomen aan de Langeweg in Stellendam van John P. de Wit Assurantiën gehouden. De directie besloot om ter gelegenheid van dit feest de gasten te verzoeken om in plaats van cadeaus een gift over te maken of te deponeren in speciale bussen voor de KNRM. De reacties van de gasten waren overweldigend, want op de winderige steiger konden de directieleden Jan van Velzen en Hans Juch een cheque aanbieden met het mooie bedrag van € 5.000,-. Dankbaar namen de plaatsvervangend voorzitter van de Plaatselijke Commissie René Wissekerke en schipper Eric Rodenhuis de cheque in ontvangst.

Tijdens de bijeenkomst gaf René Wissekerke wat informatie over de KNRM. Hij benadrukte dat alleen de schipper in vaste dienst is, maar dat de overige werkzaamheden uitsluitend door vrijwilligers wordt gedaan. De KNRM moet dan ook voornamelijk met giften, donaties of legaten de organisatie 'varend' houden. Het mooie bedrag van John P. de Wit Assurantiën was dan ook van harte welkom.

Ter afsluiting konden het personeel en directeuren van het bedrijf ervaren hoe het is om echt met een reddingboot uit te varen bij windkracht 8. Nadat reddingboot Antoinette net terug was van de vaartocht en aan het steiger lag, ging de pieper af voor een actie. Ook dit werd met enthousiasme en bewondering voor het werk van de KNRM bekeken.

Webego blijft als b.v. in stand

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders hebben besloten Webego als besloten vennootschap in stand te laten. Het werkbedrijf Goeree-Overflakkee b.v. is opgericht in 1997 en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De b.v. maakte deel uit van de gemeenschappelijke regeling w.v.s. Binnenhof. Het personeel is eind 2012 overgegaan van de b.v. naar de toenmalige gemeenschappelijke regeling en na de herindeling bij de gemeente ondergebracht. De b.v. bevat alleen de activiteiten, omdat het personeel wordt 'ingehuurd' van de gemeente. Het college heeft onderzocht of de b.v. opgeheven kan worden dan wel welke meerwaarde het aanhouden van de b.v. biedt.
Accountant Deloite heeft geadviseerd dat het niet direct noodzakelijk is de b.v. in stand te houden, maar dat de binnenkort aangescherpte vennootschapsplicht bij overheidsinstellingen het belangrijkste argument is om de b.v. juist wel in stand te houden. Als tweede argument noemt de accountant de wet Markt en overheid. Het gaat daarbij om transparantie en het aantoonbaar bedrijfseconomisch handelen op vooraf bepaalde activiteiten door de gemeente. Het college heeft op grond van deze argumenten besloten Webego als b.v. in stand te houden.

Met Rabobank Cultuurprijs: Inzending van hoog niveau

MIDDELHARNIS – Goeree-Overflakkee heeft veel te bieden, ook op het gebied van cultuur. Alleen: die schijnwerper die daarop gericht staat, brandt niet altijd even hevig. Om daar verandering in te brengen komen de Rabobank Goeree-Overflakkee, de gemeente en de Culturele Raad met de Rabobank Cultuurprijs. De uitreiking van de prijs is op 13 november. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Door Kees van Rixoort

De Rabobank doet graag iets voor de gemeenschap, geeft Jan Verhage van de eilandelijke bank aan. "Coöperatief dividend", noemt hij het. "De Rabobank heeft geen aandelen. Wij keren een deel van de winst op een andere manier uit: aan de lokale samenleving."
Zeven jaar geleden startte de Rabobank het Stimuleringsfonds, bedoeld om verenigingen, goede doelen en lokale initiatieven te ondersteunen. Al gauw vloeide daar het Innovatiefonds uit voort, een fonds gericht op innoverende ideeën op Goeree-Overflakkee. De bijbehorende tweejaarlijkse Ondernemersprijs en MVO Award (MVO betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen) is inmiddels drie keer uitgereikt. De volgende loot aan de stam is nu de Rabobank Cultuurprijs, die eveneens één keer per twee jaar wordt uitgereikt. In totaal keert de eilandelijke Rabobank 100.000 euro per jaar uit aan 'coöperatief dividend'.

Eilandmarketing

"Cultuur is belangrijk, maar hoe geef je het een impuls?", zegt burgemeester Ada Grootenboer. "De Rabobank Cultuurprijs laat zien dat je dat, ondanks forse bezuinigingen, met vereende krachten kunt doen. De gemeente ondersteunt het initiatief met ambtelijke ondersteuning. Verder ben ik voorzitter van de jury. Het is goed dat kunstenaars voor het voetlicht komen en in het zonnetje worden gezet. Ook dat zet Goeree-Overflakkee op de kaart en sluit aan bij de doelstellingen van eilandmarketing."
Volgens Jan Verhage en Ada Grootenboer gebeurt er op Goeree-Overflakkee heel veel op cultureel gebied. Een goed voorbeeld is Kunstkijk, het meerdaagse evenement dat elk jaar weer veel mensen op de been brengt. "We mogen best trots zijn op onze cultuur", zegt de burgemeester. "Bovendien verbindt het mensen."
Wie kan meedingen naar de Rabobank Cultuurprijs? Kunstenaars, verenigingen, stichtingen en andere instellingen die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie leveren. Deze eerste keer staat de beeldende kunst centraal. De volgende keren maken musicerende en schrijvende kunstenaars een kans op de prijs. Voor veelbelovende jonge kunstenaars (tot 21 jaar) is er een Jongtalentprijs, die eveneens op 13 november wordt uitgereikt.

Echte verrassingen

Aanmelden voor de prijs kon tot 15 mei. Voor de Rabobank Cultuurprijs ontving de vakjury vijftien inzendingen. "Bekende namen en onbekende namen, van Ooltgensplaat tot Ouddorp. Er zaten echte verrassingen tussen", aldus de juryvoorzitter. "Het niveau van de inzendingen is hoog." Naar de Jongtalentprijs dingen twee jonge eilandelijke kunstenaars mee.
De vakjury beoordeelt de inzendingen uiteraard aan de hand van een aantal criteria. Zo moet de kandidaat gevestigd zijn op Goeree-Overflakkee, visuele kunst (schilderijen, beelden, foto's, textiel, multimedia) maken, "een stimulerende invloed hebben op het gebied van verbinding, participatiekracht en burgerschap binnen de eilandelijke cultuur en/of samenleving" en – niet in de laatste plaats – zijn of haar werk "moet kwaliteit hebben, originaliteit uitstralen en een eigen signatuur hebben".
De jury bestaat naast de voorzitter uit zes leden en is grotendeels samengesteld uit leden die geen binding hebben met Goeree-Overflakkee. Dit om de objectiviteit te bevorderen. De jury kwijt zich serieus van zijn taak. Zo is bij iedere kandidaat voor de prijs een bezoek gebracht om het verhaal achter het kunstwerk te horen. "De jury kijkt breder dan het kunstwerk", aldus Ada Grootenboer, die enthousiaste verhalen hoorde over de bezoeken die juryleden aflegden bij de kanshebbers.

Publieksprijs

Wie er uiteindelijk met de Rabobank Cultuurprijs vandoor gaat, is pas bekend op 13 november. De winnaar ontvangt 1000 euro voor het organiseren van een expositie. De winnaar van de Jongtalentprijs gaat met 500 euro naar huis. Dat geld mag de jonge kunstenaar besteden aan een workshop. Maar het is niet alleen de vakjury die oordeelt. Ook het publiek kan een stem uitbrengen op de kanshebbers. Wie de meeste stemmen vanuit het publiek krijgt, ontvangt de publieksprijs. Nadere informatie hierover volgt als het stemmen aanstaande is.

Pareltjes

"Met de Rabobank Cultuurprijs brengen we de cultuur – en al het kunstzinnige talent hier op eiland – meer onder de aandacht", zegt Jan Verhage. "Het eiland heeft veel pareltjes. Die willen wij graag laten blinken. We mogen er trots en fier op zijn." Burgemeester Grootenboer beaamt dat direct: "De cultuur op ons eiland verdient meer aandacht. Mooi dat we daar samen met de Rabobank aan kunnen werken."

'Zo zou 't op veel meer plekken gedaan moeten worden!'

Cliënten van Gemiva-SVG groep aan de slag in Ebbe en Vloed. Foto's: p.r.

OUDE-TONGE – Begin dit jaar is de Gemiva-SVG groep gestart met een nieuwe dagbestedingslocatie: serviceteam Ebbe en Vloed. Een gouden greep, zo blijkt, die in de praktijk een perfecte samenwerking betekent tussen de cliënten van Gemiva-SVG en de medewerkers van Ebbe en Vloed. Niet alleen versterken beide organisaties elkaar op die manier, maar ook voor de mensen van Gemiva, mensen met een beperking, is het een enorme levensverrijking om op deze manier actief te kunnen zijn. Locatiehoofd Rianne Terlouw van Gemiva-SVG noemt de tot stand gekomen samenwerking zelfs "een voorbeeld van hoe 't moet en kan", en vertelt er graag meer over.

Door Hans Villerius

"Serviceteam Ebbe en Vloed is tot stand gekomen in samenwerking met locatiemanager Joke Paulen van Ebbe en Vloed", legt Rianne uit. "In het nieuwe gebouw wonen we namelijk samen, want naast de oudere bewoners in Ebbe en Vloed wonen vanuit Gemiva-SVG hier ook 20 cliënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Omdat we enorm gekort zijn op ons vervoersbudget moesten we gaan kijken om de dagbesteding van deze mensen dichter bij hun woonplaats te realiseren. Tijdens gesprekken met Joke Paulen hebben we bekeken of wij iets voor Ebbe en Vloed konden betekenen en kwamen we er achter dat er in het woonzorgcentrum veel werk lag dat best door cliënten van Gemiva-SVG kon worden opgepakt. Veel ondersteunend werk, vooral voor de facilitaire dienst. Daar zijn we begin dit jaar mee gestart. We zijn niet oeverloos blijven praten maar gewoon aan de slag gegaan. Onderweg zouden we dan vanzelf wel tegenkomen als er iets bijgesteld moest worden. Er bleek een enorme kracht in te zitten door zo te werk te gaan, waardoor ook verrassende resultaten te behalen waren!"

Warme samenwerking

De cliënten van Gemiva-SVG hebben een dagbestedingsruimte binnen Ebbe en Vloed – waar inmiddels ook De Paperas en atelier Impasto, beide voorheen in Sommelsdijk gevestigd – onderdak hebben gekregen. Vanuit deze dagbestedingsruimte werken de cliënten mee binnen het woonzorgcentrum. Ze doen verschillende werkzaamheden en die breiden zich nog steeds uit. Zo werken ze mee in de spoelkeuken van het restaurant, ze zorgen dat in het restaurant de tafels zijn gedekt voor de mensen die daar tussen de middag hun warme maaltijd komen eten, ze helpen mee de ouderen op te halen bij hun appartement om hen naar het restaurant te brengen, ze ruimen de tafels weer af en maken ze schoon, ze helpen in de linnenkamer, ze verzorgen de buitenplanten op het hele complex, ze zorgen ervoor dat van de zorghotelkamers de vaat wordt gedaan, ze verzorgen de bloemen op de tafels in het restaurant, in het winkeltje op de benedenverdieping vullen ze de producten bij en ze zorgen dat de artikelen geprijsd zijn, enz.
"In enkele maanden tijd is zo een warme samenwerking ontstaan tussen de medewerkers van Ebbe en Vloed en onze cliënten en medewerkers", vertelt Rianne. "We versterken elkaar. Wij ondersteunen het zorgcentrum en onze cliënten participeren op deze manier in de maatschappij. Hun wereld wordt daardoor veel breder, ze krijgen veel meer contacten, en met inachtneming van hun beperkingen blijken onze mensen toch zo veel meer te kunnen, dat verrijkt hun leven ontzettend, ze groeien er echt van. Kortom, het past helemaal in het verhaal dat op dit moment erg actueel is: de WMO en de participatiewet! Ik ben ervan overtuigd, en we hebben het hier in de praktijk gezien, dat wanneer je de samenwerking opzoekt en mensen met en zonder beperking in hun kracht zet, er ontzettend veel mogelijk is! Op een natuurlijk wijze zijn hier ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking met elkaar gecombineerd en vullen doelgroepen elkaar aan. Ja, zo zou 't op zo veel plekken meer op het eiland gedaan moeten en kunnen worden!"

Vrijwilligers gevraagd

Binnen deze dynamische werkplek is er voor de cliënten van Gemiva-SVG nog veel meer mogelijk. Alleen zijn ze daarvoor wel afhankelijk van vrijwilligers die de cliënten daarbij willen begeleiden. Wie hierin iets zou kunnen en willen betekenen en affiniteit heeft met deze doelgroep, wordt van harte uitgenodigd zich te melden bij Rianne Terlouw, tel. 06-46195609, e-mail rianne.terlouw@gemiva-svg.nl.

Meester Poot neemt na 41 jaar afscheid van 'zijn' school

Meester Leen Poot nam vrijdag 11 juli afscheid van Buten de Poorte. Foto: Kees van Rixoort

GOEDEREEDE – Deze week geeft meester Leen Poot zijn laatste lessen. Daarna breekt een lange, lange 'zomervakantie' aan. Dit na een lange, lange periode als onderwijzer in Goedereede, op openbare basisschool Buten de Poorte. Hij begon in 1973 en gaat nu, na 41 jaar, met pensioen. Volgens directeur Petra 't Hoen is dat een welverdiend pensioen. Dat zei ze afgelopen vrijdag, toen Leen Poot met zijn vrouw Henny in een limousine naar school werd gereden en daar een warm afscheid meemaakte van leerlingen, oud-leerlingen, ouders, bestuurders, teamleden en inwoners van Goedereede. Niet voor niets: Buten de Poorte was meer dan vier decennia 'zijn' school.

Door Kees van Rixoort

Leen Poot, opgegroeid in Sint-Maartensdijk op het eiland Tholen, twijfelde toen hij als vijftienjarige van de mulo kwam. Zou hij beroepsmilitair worden? Nee, toch maar niet. Het werd de kweekschool in Middelburg. Hij was aan de late kant met aanmelden, maar kon op de valreep nog aanhaken. De eerste drie maanden ging hij dagelijks met de brommer naar Bergen op Zoom en vandaar met de trein naar Middelburg om 's middags de omgekeerde route te volgen. Later kon hij alsnog een pension in Middelburg vinden. De opleiding duurde vijf jaar.

Daarna moest Leen in militaire dienst. Als militair solliciteerde hij naar een baantje als onderwijzer in Goedereede. Hij kreeg een uitnodiging voor een proefles in Stellendam, werd aangenomen en kon het leger vervroegd verlaten.

Melkdijk

"Toen ik in 1973 in Goedereede begon, zat de lagere school nog op de Melkdijk. Er waren vijf lokalen, een voor de klassen 1 en 2, een voor 3 en 4 en een voor 5 en 6. De andere lokalen waren voor handvaardigheid en gymnastiek, maar het was niet verantwoord om in het gymnastieklokaal te gymmen. We hebben een tijdje geen gym kunnen geven, tot er een nieuwe gymzaal kwam", blikt meester Poot terug in de tijd.

Naam

Twee jaar later, in 1975, was het nieuwe schoolgebouw klaar. Het kreeg de naam Buten de Poorte, verzonnen door een leerling van Havenhoofd, omdat de school en de nieuwe wijk eromheen buiten het oude stadje ligt. Leen Poot hield zich toen – en ook bij latere verbouwingen – graag bezig met het optimaliseren van het pand. De kwaliteit van het gebouw moest zo hoog mogelijk zijn. Dat gold evenzeer voor de kwaliteit van het onderwijs. "Kwaliteit, dat is ons devies. Ik ben perfectionistisch", zegt hij, "misschien wel té perfectionistisch."

Oog voor 'nieuwe dingen'

Hij had ook altijd een oog voor 'nieuwe dingen'. Begin jaren '90 deden drie computers hun intrede in Buten de Poorte. Een was er voor de directeur en de twee andere werden bij toerbeurt de klaslokalen in gereden om het onderwijs een nieuwe dimensie te geven. "We hebben altijd geprobeerd de beste leerprogramma's voor de kinderen te vinden." De drie oude computers staan nog altijd in de school. Maar er zijn natuurlijk ook nieuwe, 36 in totaal. Andere tijden.

Leen Poot is zijn hele carrière in Goedereede blijven hangen. "Ik heb hier altijd met heel veel plezier gewerkt", verklaart hij die trouw. "En gewoond. Eerst woonde ik recht tegenover de school, later aan het Geuzenpad. Super makkelijk, je hebt geen auto nodig." Toch verhuisde hij negen jaar geleden naar Oude-Tonge. Om wat afstand te nemen van de school. Want zodra er een alarm afging of iets anders gebeurde bij of in de school, was meester Poot altijd als eerste paraat. Misschien waren er inderdaad wel mensen die dachten dat het 'zijn' school was. "Je bent altijd met de school bezig."

Middenbouw

Tot de fusie met kleuterschol De Eerste Stap, telde de lagere school van Goedereede altijd drie leerkrachten. De bovenmeester deed klas 5 en 6, een juf leerde de kinderen van klas 1 en 2 lezen en meester Poot gaf les aan de middenbouw, klas 3 en 4. Na de fusie waren er eerst vijf leerkrachten – voor acht basisschoolgroepen – en later vier. Leen Poot heeft alle groepen lesgegeven, maar toch het meest de middenbouw, nu groep 5 en 6. Aan die leerlingen van die gecombineerde groepen geeft hij deze week ook zijn laatste lessen.

Meester Poot, die al veertig jaar samenwerkt met juf Els van Gastel, kijkt terug op "een prachtige tijd. Er is veel collegialiteit, de sfeer onder collega's is fijn. De contacten met de ouderraad waren altijd goed. We hebben super gemotiveerde ouders, die deze school een warm hart toedragen. Als we op kamp gingen, leek het wel of je met de familie op stap ging. Of ik het ga missen? Ik denk het niet. Het werken met de kinderen vind ik fantastisch, maar het maken van groepsplannen minder. Het mooie van mijn beroep is toch dat je kennis overdraagt, dat je kinderen iets meegeeft waar ze hun hele leven profijt van hebben."

De Achtsprong hijst voor tweede maal de Groene Vlag

Terwijl de kinderen van De Achtsprong een ingestudeerd ECO-lied zongen, werd op het plein voor de tweede maal de Groene vlag gehesen. Foto-inzet: wethouder Gerrit de Jong overhandigt het certificaat aan meester Van Bers. Foto's: Hans Villerius

ACHTHUIZEN - Het was donderdagmorgen 10 juli voor de tweede achtereenvolgende keer dat Rooms-Katholieke basisschool De Achtsprong te Achthuizen de Groene Vlag kreeg uitgereikt. Twee jaar geleden voor 't eerst. En daarvóór had de school er al twee jaar heel hard aan gewerkt om 'Eco School' te wórden en de daarbij behorende Groene Vlag te mogen hijsen. Eco-Schools is een internationaal programma dat de school helpt duurzaamheid, milieuzorg en omgevingsonderwijs een vaste plek te geven in het schoolbeleid, lesprogramma en gebouwbeheer. Leerlingen van groep 1 t/m 8 zijn hier actief bij te betrokken. De Groene Vlag is een internationaal erkend keurmerk voor duurzaamheid binnen het onderwijs en heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Aan het eind van die periode wordt opnieuw gekeken of de school voldoet aan de gestelde criteria en in de tussentijd heeft de school daarvoor natuurlijk heel erg de best gedaan. In totaal is De Achtsprong dus al vier jaar bezig met het Eco Schools programma en donderdag mocht de school voor de tweede maal het Eco School certificaat in ontvangst nemen.

Door Hans Villerius

Nu de school hiervoor voor de tweede keer 'geslaagd' is, mocht de Groene Vlag gewoon blijven hangen. Toch was het doek donderdagmorgen even naar beneden gehaald, om bij de uitreiking van het tweede Eco School certificaat op symbolische wijze weer gehesen te kunnen worden. Dat gebeurde donderdag tijdens een feestelijke morgen op een zonovergoten schoolplein van De Achtsprong.

Vier jaar tijd

Daarbij bracht meester Van Bers in herinnering wat er in vier jaar tijd allemaal al gedaan is om Eco School te worden en te blijven. Zoals het scheiden van afval, afspraken maken - en natuurlijk nakomen - over het gebruik van de verwarming, over het bijhouden van schooltuintjes, meedoen met Warme truien dag, e.d. Maar ook buiten het schoolterrein, in het hele dorp, houden de kinderen de omgeving schoon door er telkens het zwerfaval op te ruimen. "Met elkaar willen we goed zijn voor de aarde, want die hebben we er maar één…", zei meester Van Bers.

Wethouder

En wethouder Gerrit de Jong, die deze morgen naar De Achtsprong was gekomen, zei dat de gemeente het heel fijn vindt als mensen oog hebben voor hun omgeving. "Zorgen voor je eigen omgeving, je dorp, de aarde, vinden wij belangrijk. Kinderen krijgen aan het eind van het schooljaar altijd een rapport mee van school. Maar nu krijgt vanmorgen de school zelf een rapport uitgereikt, want ook zij heeft er de afgelopen twee jaar weer wat bijgeleerd in de zorg voor het milieu." Naast het rapport overhandigde de wethouder een ingelijst diploma van Eco Schools aan meester Van Bers, en in hem natuurlijk aan alle kinderen die weer twee jaar lang hun best deden om nog verder te komen in het aandacht hebben voor de omgeving.

ECO-team

Op school gebeurt dat voor een groot deel onder leiding van een ECO-team, waarin een aantal schoolkinderen plaatsheeft. Maar ook een juf en een paar ECO-opa's helpen daarbij. Voor hen was er deze morgen als dank een fraaie bos bloemen. Daarbovenop kreeg heel de school, als beloning voor alle inspanningen, ook nog eens een cheque ter waarde van € 500 van Deltawind, die het ook heel erg waardeert als de scholen en hun leerlingen hun best doen voor een beter milieu.

Rabobank Fietsdag 2014

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 14 juni hield Rabobank Goeree-Overflakkee de Rabobank Fietsdag. Ieder jaar een kans voor verenigingen en stichtingen om geld bij elkaar te fietsen voor de clubkas. Na alle voorbereidingen kon de Rabobank Fietsdag rekenen op veel deelnemers. Dat voorspelde, samen met de medewerking van de horecaondernemers, een sportieve Rabobank Fietsdag.

Net als voorgaande jaren konden de verenigingen een startnummer aanvragen bij de Rabobank. Er zijn in totaal 125 startnummers aangevraagd. Om 10.00 uur startte de Rabobank Fietsdag en konden alle fietsers starten vanaf de verschillende stempelposten over het hele eiland. In tegenstelling tot voorgaande jaren waren de fietsers vrij zelf invulling te geven aan de route. Per stempel was er een vast bedrag van € 1,50 te verdienen plus € 50,- als een vereniging met meer dan 5 mensen aan de start verscheen.
Er startten 910 fietsers, die samen vele stempels bij elkaar hebben gefietst voor hun vereniging of stichting. De dag begon bewolkt, maar rond de middag brak de zon door en was het ondanks een pittige wind een mooie dag om te fietsen. Gelukkig was het mogelijk even bij te komen en te genieten van de zon op de terrassen van verschillende horecaondernemers. Dit jaar waren zij weer zo gastvrij om deel te nemen als stempelpost en waren op veel terrassen ook nog speciale fietsmenu's te krijgen.
De Rabobank Fietsdag 2014 was een mooie dag waarop een sponsorbedrag van totaal € 11.459,- bij elkaar werd gefietst voor verenigingen en stichtingen over het hele eiland.
Om deze dag tot een succes te maken zijn er altijd enthousiaste horecaondernemers, verenigingen, stichtingen en natuurlijk fietsers nodig. Samen maken ze de Rabobank Fietsdag tot het grootste sportieve sponsorevenement op Goeree-Overflakkee. Horecaondernemers worden bedankt voor hun enthousiasme en hun medewerking. Ook worden alle fietsers bedankt voor hun deelname. En de verenigingen en stichtingen wordt veel plezier gewenst met het sponsorgeld!
Op www.rabobank.nl/goeree-overflakkee kunt u vinden welke bedragen er bij elkaar zijn gefietst voor de verschillende verenigingen en stichtingen tijdens de Rabobank Fietsdag 2014.

Prijswinnaar Kraak de Kluis

Alle deelnemers aan de fietsdag hebben de mogelijkheid gehad mee te spelen met 'Kraak de Kluis'. Dit was mogelijk door de rekenopgave op te lossen die te vinden was in de Mobiel Bankieren app en deze in te vullen op de stempelkaart. Uit alle juiste antwoorden is mevrouw M. de Gast als winnaar van de vier Efteling kaartjes uit de bus gekomen.

Ingezonden:
Op weg naar het kalifaat Goeree-Overflakkee

Waar elders in de wereld een kalifaat wordt gevestigd met veel geweld, komt op Goeree-Overflakkee zo'n kalifaat sluipenderwijs tot stand. Eerst was er al het gedoe rond de dodenherdenking op 4 mei. Met name de SGP en haar aanhang drong aan op een officiële herdenking op zaterdag 3 mei. Het College had voor die tijd al uit eigen beweging besloten alle herdenkingen "met zachte hand" te dwingen tot een sobere herdenking.

Het zwembad in Stellendam, een publiekstrekker en één van de weinige slecht-weer-accommodaties op het eiland, is op zondag gesloten. Volgens het College is dat "alleen maar omwille van het beheersen van de exploitatiekosten". Je moet wel heel erg simpel zijn om in zo'n verhaal te geloven. De SGP was gepikeerd omdat de PvdA hierover kritische vragen stelde.
En nu is daar het weigeren van een vergunning voor het circus Belly Wien om op zondagmiddag een voorstelling te geven. Ook hier wordt weer zo'n flauwekul verhaaltje opgehangen over de gang van zaken. Het College is waarschijnlijk van mening, dat de bevolking zo dom is dat alles toch wel wordt geloofd.
Oude-Tonge is voor meer dan de helft niet kerkelijk, voor 25% katholiek en van de overige 25% is zeker niet iedere gereformeerde of hervormde inwoner van mening dat een circusvoorstelling op zondagmiddag verboden moet worden.
Maar de SGP - waar men de mond vol heeft van respect voor de ander en van "samen"- heeft de macht en dat zal de niet-SGP-bevolking merken ook.
Het kalifaat Goeree-Overflakkee komt er aan. Als het er al niet is.

R. Maliepaard
Mariniersweg 39, Oude Tonge
Fractievoorzitter GOS

Grote toeloop op Imkerdag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het aantal activiteiten op het eiland, toegespitst op de zaterdagen, is overweldigend. Een keuze is niet gemakkelijk te maken. Als je er in slaagt om naast de vele rommelmarkten, dorpskernfestiviteiten en Molendag, op de jaarlijkse Imkerdag ook massale belangstelling te trekken, dan behoor je tot de toppers. Op de eilandlocaties waar imkers hun bijenkast presenteerden en aan bezoekers informatie gaven, was het een komen en gaan. Landwinkel Keizer in Stellendam had extra flink uitgepakt. Niet alleen waren er rondleidingen met de imker die steeds grote groepen belangstellenden trok, ook was het gehele terrein en de theetuin feestelijk ingericht met talrijke kraampjes en stalletjes. Pure fruitproducten van eigen bedrijf. Ook streek- en handwerkproducten. En voor kinderen een aantal smaakvolle attracties. Een overweldigd succes. Met natuurlijk een kopje koffie en gebak als heerlijke traktatie. (Tekst en foto: Jaap Ruizeveld)