info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

3 februari 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 3 februari 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Loterijmiljoenen om deltanatuur te laten opbloeien

De Haringvlietsluizen gaan in 2018 op een kier. Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat/Harry van Reeken

GOEREE-OVERFLAKKEE – "De Rijn ontstaat als een bergbeekje in de Alpen, slingert zich 1.200 kilometer door Europa en stoot zijn neus tegen een muur: de Haringvlietsluizen", zegt Ted Sluijter, boswachter van de beheereenheid Deltakust van Natuurmonumenten (Schouwen, Goeree en Voorne). Maar dat gaat veranderen. In 2018 gaan de sluizen op een kier en komt er weer ruimte voor de natuur. Voor dat laatste – het afgesloten Haringvliet weer tot leven wekken – hebben zes natuurorganisaties een plan uitgedokterd dat Met de Stroom Mee heet. Uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij is vorige week, tijdens het Goed Geld Gala, niet minder dan 13,5 miljoen voor dat plan beschikbaar gesteld.

Door Kees van Rixoort

Met de Stroom Mee komt uit de koker van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Zij werken nauw samen met de provincie Zuid-Holland, gemeenten en ondernemers uit de regio, die van het Haringvliet weer een dynamisch gebied willen maken waar de natuur én de regionale economie bloeien.

Het Droomfonds, dat baanbrekende initiatieven financieel ondersteunt, maakt het mogelijk de verloren natuur in het Haringvliet te herstellen. Omdat de sluizen in 2018 op een kier gaan, is daar nu een historische kans voor. Trekvissen als zalm en steur kunnen straks de riviermonding weer vinden en tussen de Rijn en de zee migreren. Eb en vloed komen weer terug en het Haringvliet krijgt de overgangsdynamiek terug van zoet rivierwater en zoute zee. In het brakke en bewegende water kunnen allerlei verloren ecosystemen zich weer herstellen.

Noodzakelijk zetje

Het openzetten van de Haringvlietsluizen is dé kans om de natuur het noodzakelijke zetje te geven. Want het gaat niet vanzelf. Door het unieke landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen vormt zich een walhalla voor vissen, bruinvissen, dolfijnen en vogels, zoals lepelaars, dwergsterns, zilverreigers en vis- en zeearenden.
Het Wereldnatuurfonds (WNF) herstelt voor de kust schelpdierbanken. Die fungeren als kraamkamer voor vissen en trekken haaien, roggen en dolfijnen aan. Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling zetten samen met WNF een kweekcentrum voor steuren op. De steur verdween een halve eeuw geleden door vervuiling en overbevissing uit het brakke water van de Hollandse delta. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan natuurgebieden aan de oevers van het Haringvliet uitbreiden, opnieuw inrichten en met elkaar verbinden.

Lees verder op pagina 7.

Stilstaan bij de ramp

NIEUWE-TONGE - "De zee nam het land, dat eerder door mensenhanden was genomen." Dat was één van de eerste zinnen uit de toespraak van waarnemend-burgemeester Lokker. Hij sprak deze woorden uit bij het monument op het Finlandplein, achter hem staan de houten woningen die na de ramp zijn geschonken door Finland. Op het monument staat de tekst: "Doch de Heere in de hoogte is geweldiger dan het bruisen van grote wateren" (Psalm 93).

Tekst en foto: Martijn de Bonte

"Goed om elk jaar deze gebeurtenis opnieuw te gedenken. We willen en kunnen de ramp nooit vergeten," aldus de burgemeester. In Nieuwe-Tonge zijn zesentachtig mensen omgekomen tijdens de watersnoodramp. Tijdens de bijeenkomst werden de namen van de overleden personen plechtig voorgedragen.

Zelfgeschreven lied

Hans Timmer zong een zelfgeschreven lied, dat begint met: "Water, water en wind, spelen als immer met alles wat op aarde leeft. De maan schijnt vol, de zee die beeft. Een bange nacht in groot geweld, waar een mensenleven niet meer telt. Het water van de zee zo hoog, de mens zo klein en machteloos. Als dijken breken in de nacht, niemand had dit ooit verwacht."

Lees meer over de watersnoodrampherdenking op pagina 10 en 11.

Meisje bekneld

SOMMELSDIJK - Maandagmorgen raakte er een meisje (3 jaar) bekneld tussen de trapper en het frame van haar fiets. Dat gebeurde in een huis aan de Isaac da Costastraat. Omdat het niet lukte om haar been los te maken moest de brandweer eraan te pas komen. De brandweermannen hebben haar bevrijd door het frame open te buigen. Na controle in het ziekenhuis is er gips gezet, zodat het been rustig kan herstellen.

Opbrengst collecte

OUDDORP - De collecte aan het eind van de gezamenlijke gebedsdienst van de Gereformeerde kerk, de Martinus-kapel, de Hervormde gemeente en de Doopsgezinde Gemeente, gehouden in de Dorpskerk aan de Ring in Ouddorp, heeft 480,20 euro opgebracht. Dit bedrag is bestemd voor het diaconaal gastenhuis De Oase aan de Hazersweg in Ouddorp.

Nieuwe Kringloopwinkel

In het centrum van Middelharnis heeft Goed voor Goed een nieuwe locatie geopend. In het winkelpand aan de Lijnbaan, naast het kantoor van CZ, heeft het kringloopcentrum tijdelijk een winkel geopend. Er worden naast tweedehands spullen ook vers eten en drinken aangeboden, zoals sappen en zelfgemaakte soep. De kunst van Kunstenmaker.nl wordt hier tentoongesteld en er worden ook boeken, CD's en LP's aangeboden. Op dit moment is de winkel al open en zitten we in de oefenperiode. De officiële opening zal plaatsvinden op woensdag 11 februari om 10.30 uur. Op 11, 12 en 13 februari is er voor iedere bezoeker een kommetje soep, om te proeven wat Goed voor Goed te bieden heeft.

Auto van de weg

OOLGENSPLAAT - Maandagmorgen rond half negen is er een auto van de weg geraakt. Het incident gebeurde bij de Magdalenadijk. Vermoedelijk kwam het ongeluk door de winterse omstandigheden. Een takelwagen heeft de auto weer op de weg gezet. Er zijn geen gewonden gevallen.

2 / 20

Agenda

Vrijdag 6 Februari

OUDDORP - Concert door Vocaal en Instrumentaal ensemble Ad Gloriam Dei o.l.v. Jan Bezuijen. Thema: "Gib Freude, Liebe und des Friedens", pareltjes uit de Barok. Dorpskerk Ouddorp, Weststraat 2, Aanvang 20.00 uur. Collecte bij de uitgang.

Woensdag 11 februari

OUDE-TONGE - Knutselmiddag van 13.30-15.00 uur voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

Donderdag 12 februari

SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Lezing door ds. J. Westerink. Onderwerp 'Prediking en toekomstverwachting'. De kosten zijn € 3,50 (inclusief koffie/thee en uittreksel van de lezing. Aanvang: 19.45 uur

Zaterdag 14 februari

OUDDORP – Psalmzangavond. Eben-Haëzerkerk, Diepenhorst 18a. Collecte t.b.v. Stichting Adullam. De psalmen worden ingeleid door ds. Zoet. Organist is Adriaan Kasteleijn. Aanvang 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid een kop koffie te drinken.
MELISSANT – Snertwnadeling. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 6,5 km, 16,5 km en 29 km. De starttijden zijn: 29 km: tussen 08.00 en 09.30 uur, 16,5 km: tussen 09.00 en 10.30 uur en 6,5 km: tussen 10.00 en 12.00 uur. De deelnamekosten zijn € 5,- voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. Inschrijven kan bij de start. Start en finish zijn dit jaar vanuit verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61 te Melissant. Voor vragen en nadere informatie kunt u mailen naar akrpl@online.nl.

Maandag 16 februari

MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. C.J. Droger. Thema: 'Groeien in de genade en kennis van Christus'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Woensdag 18 februari

OUDDORP - Lezing door prof. dr. Piet Visser over de geschiedenis van de Amish. Aanvang: 19.30 uur. Locatie: Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp.

Dinsdag 24 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Mandela tekenen, o.l.v. Ans Muis. www.deboeigo.nl

Dinsdag 7 maart

MIDDELHARNIS – Eilandelijke GZB zendingsmiddag/avond. Sprekers fam. Van Heijningen en fam. Visscher. Inloop 15.00 uur start 15.30 uur tot 19.00 uur. Toegang en broodmaaltijd gratis. Kinderoppas aanwezig. Collecte voor de GZB.

Dinsdag 10 maart

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Cor Schenkenberg over het onderwerp '(de gevolgen van) kanker in relatie tot werk'. www.deboeigo.nl
MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. R. Kok. Thema: 'Onder Gods leiding'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-. www.deboeigo.nl

Zaterdag 21 maart

MIDDELHARNIS – Integrale uitvoering Matthäus Passion van J.S. Bach, in samenwerking met Orion Barok Orkest door Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden.

Dinsdag 24 maart

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Creatieve activiteit onder leiding van Dineke van Katwijk. www.deboeigo.nl

Dinsdag 14 april

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Tessa Fase over wat huidtherapie kan betekenen na de behandeling van kanker. Deze lezing start om 14.15 uur. Als het weer het toelaat wil men met degenen die dit leuk vinden vooraf een wandeling maken. www.deboeigo.nl

Tweede Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz was moeilijker en trok meer deelnemers

Rien Jan Benschop ontvangt bloemen uit handen van wethouder Van der Vlugt.

MIDDELHARNIS – Rien Jan Benschop is de winnaar van de tweede editie van de Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz. Hij kwam met tien fouten (op 76 vragen) als beste uit de bus en ging met 'eeuwige roem' naar huis. De quiz, een initiatief van de eilandelijke Lions Club, vond plaats in een bijna volle Rabobankzaal van Het Diekhuus.

Door Kees van Rixoort

De 91 deelnemers aan de Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz kregen bijna tachtig vragen over zich uitgestort door quizmaster Hans Buth. Daar zaten hele makkelijke bij, zoals de allereerste vraag (een foto van de haven en kerktoren van Goedereede met de vraag: waar is dit?), maar ook vrij moeilijke. De deelnemers moesten locaties op het eiland herkennen (kunstwerken, molens, havens, voormalige gemeentehuizen bijvoorbeeld), maar ook een link kunnen leggen met het verleden, inzicht hebben in de gebeurtenissen die in 2014 op het eiland plaatsvonden én Flakkeese uitdrukkingen kunnen duiden (zoals Kantje levantje, Uuten tied, Juun in dun tuun, Die heit kruum an der gat).

Bij de vragen – die allemaal gepaard gingen met een foto op een groot scherm – ging regelmatig gelach op, vooral bij 'op z'n Flakkees gezeit'. Ook klonk meermaals het al dan niet goede antwoord door de zaal en werd er afgekeken. Dat laatste mocht, volgens de quizmaster. "Afkijken mag, maar doe het dan wel bij de persoon die het juiste antwoord geeft", aldus Buth, die er direct aan toevoegde dat de winnaar de geschiedenis in gaat als 'dé kenner van Goeree-Overflakkee'. En tja, als je dan de antwoorden van een ander hebt gepikt…

Aan het eind van de avond, die ook nog werd opgeluisterd door promotiefilmpjes over het eiland en een humoristische voordracht van Pau Heerschap, mocht wethouder Arend-Jan van der Vlugt de winnaar bekendmaken. Hij kwam met een top-6: David Jaap Goekoop, Ada Krijgsman, Michelle en Bertrand van den Boogert met allen dertien fout, Annet Scheijgrond met elf fout en – de winnaar – Rien Jan Benschop met tien fout.

Dat was vier fout meer dan de winnaar van vorig jaar, Hans Bruggeman, 'scoorde'. Maar de quiz was deze tweede keer een stuk moeilijker gemaakt, zo maakte de Lions Club bekend. Daarnaast was het aantal deelnemers gegroeid. De organisatoren hopen niet voor niets een traditie te zijn gestart. Vorig jaar kwam het initiatief tot stand vanuit het idee dat veel eilanders vaker over hun vakantie in Frankrijk of Italië praten dan over Goeree-Overflakkee. Wat weten we eigenlijk van Flakkee? "Het is ook promotie op een leuke manier", aldus Rudie Heintjes, die wederom de vragen verzon en de foto's maakte.

Goede doelen

Een ander idee achter de Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz was: het verzamelen van geld voor de twee goede doelen waarvoor de Lions Club zich inzet. Dat zijn de Stichting Vakantiewoning – de Leeuw-Inn in het Noordzeepark te Ouddorp, waar minder validen tegen sterk gereduceerde prijs van hun vakantie kunnen genieten – en de Stichting Paul van Hessenfonds, die sociaal-culturele en educatieve activiteiten ten bate van de bewoners van Goeree-Overflakkee ondersteunt. Via het Paul van Hessenfonds zijn vorig jaar de eerste Stolpersteine gelegd. Op 16 februari komt er een vervolg in Oude-Tonge en Goedereede.

Het geld voor deze twee doelen kwam binnen via de deelnemers aan de Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz en een fors aantal sponsors. Daarnaast was er vrijdagavond een loterij, die werd gewonnen door Coen Sperling. Hij ging naar huis met een schilderij van Hans Dolieslager.

VBGO: 'We zullen eraan moeten trekken!'

SOMMELSIJK – "Een nieuw jaar, nieuwe gezichten en een nieuwe locatie", zo leidde voorzitter Adri Schipper van de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee zijn welkomstwoord in voor de jaarlijkse Winterborrel die de vereniging donderdagmiddag 29 januari hield in 't Prieel van Recreatiecentrum 'De Staver'.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Met die nieuwe gezichten doelde hij op nieuwe ondernemers, vooral ook jongere, die zich ditmaal op de netwerkbijeenkomst lieten zien. En met die nieuwe locatie bedoelde hij 't Prieel, dat nu ook aan het 'arsenaal' vergaderlocaties is toegevoegd.

"We hebben 2014 afgesloten, en voor 2015 is de uitdaging weer groot", gaf Schipper aan. "We zullen eraan moeten trekken! En vanuit de VBGO vinden we 't een goede zaak als we daarbij elkaar stimuleren. Dat velen naar onze netwerkbijeenkomst komen, geeft aan dat dit ook wel leeft." Na zijn collega-ondernemers een heel goed jaar toe te hebben gewenst, gaf hij het woord aan gastheer Lesley Wolters, die aangaf dat De Staver graag samen met de ondernemers uit de regio optrekt. "We willen met u een verbinding leggen", gaf hij aan, "door over en weer iets voor elkaar te betekenen. Denk er eens over met ons mee", zo nodigde hij uit. Wolters vertelde dat De Staver op weg is naar een stabiele toekomst, bezig om financieel de eigen broek op te houden. "We trekken veel bezoekers per jaar, die hier komen om te zwemmen, te bowlen of voor andere sporten, maar ook voor feesten of voor uitvaarten. Voor het totale aanbod willen we voor de samenleving een hoogwaardige voorziening zijn, waarbij het onze hoofddoelstelling, onze corebusiness is om te faciliteren op het gebied van sport en cultuur." Dat de VBGO voor haar bijeenkomsten ook graag in 't Prieel te gast wil zijn, juichte Wolters dan ook zeker toe.
De VBGO vertegenwoordigt ondernemers uit alle sectoren van het bedrijfsleven op het eiland. De vereniging bedoelt, naast het onderlinge contact tussen ondernemers te stimuleren, de belangen te behartigen van zowel de aangesloten leden als van de eilandelijke economie, maar ook de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te bevorderen. Met zekere regelmaat komen de collega-ondernemers bij elkaar, om in een ongedwongen setting elkaar te ontmoeten, bij te praten en te kijken of ze over en weer iets voor elkaar kunnen betekenen. Oftewel: netwerken, onder het genot van een hapje en een drankje.

Eilandvisie is goed maar het gaat om de uitvoering

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de aanloop naar de vaststelling van een nieuwe Eilandvisie, gepland voor de vergadering van 12 februari, stond er donderdagavond in de beeldvormende fase nog een presentatiemoment voor de politici op de agenda, Na vaststelling kan de visie naar een uitvoeringsprogramma worden vertaald. De doelstelling is om te komen tot een breed gedragen visie op de toekomst van de eilandgemeente. Dit moet worden bereikt in samenwerking met burgers, bedrijven en instellingen en is onderdeel van het gesloten coalitieakkoord.

Door Jaap Ruizeveld

De wijze van presentatie was verrassend. Niet op papier maar via een 'miniwebsite' werd de samenvatting van het document toegelicht en om het nog meer spectaculair te maken werd in een digitaal magazine in nog geen drie minuten de kernthema's van het eiland Goeree-Overflakkee in woord en beeld voorgespiegeld. Wethouder Van der Vlugt was in zijn nopjes.

Concretisering van de visie is een opdracht van de gemeenteraad in 2013. Over het onderwerp is een aantal sessies gehouden met zogenoemde stakeholders en één bewonersbijeenkomst.

Door de gemeentelijke organisatie zijn bestaande visies en beleidsdocumenten bekeken en vergeleken met de huidige trends. Op basis van deze analyse is onder begeleiding van een communicatiebureau in september 2014 aan de raad een concept visie gepresenteerd, die daar mee instemde.

Faciliteren

Bij het document is een verslag opgenomen van genoemde samenkomsten. Daarin werd vooral aandacht geschonken aan de punten promotie (het eiland is nog te onbekend) en aandacht voor de jeugd om het eiland leefbaar te houden. Daarnaast is het signaal dat het opstellen van een visie goed is, maar dat het juist gaat om de uitvoeringsaspecten. Ook dient de gemeentelijke overheid initiatieven te faciliteren en moet zij daarin duidelijkheid uitstralen. De raad wees op het thema innovatie, het laten aansluiten van het onderwijs bij de ontwikkeling van werkgelegenheid. Enige ongerustheid was er over het bereiken van een balans. Zijn er voldoende bewoners en bezoekers om onze levensstandaard te kunnen behouden, vroeg Eijkenduijn (PvdA) zich af.

Uitnodigen

Om te voldoen aan de uitgesproken wens om als bedrijf /instelling en bewoner mee te mogen denken wenste de raad terugkoppelingen en goede communicatie. Men wordt uitgenodigd bij de uitvoering van de visie op de verschillende onderwerpen aan te schuiven. De politici drongen aan op mogelijkheden dat er ook digitaal kan worden meegedaan. Verwacht wordt dat het uitvoeringsprogramma in de loop van dit jaar aan de gemeenteraad kan worden aangeboden. Belangrijk is om jaarlijks te bezien in hoeverre de visie nog actueel is of dat er een aanpassing nodig is.

Jubileumfeest 25 jaar Visser & Visser

Steef Visser en Ger Visser, twee accountants, voelden er 25 jaar geleden niets voor om van het kleine bedrijf waar ze werkten mee te gaan naar een veel grotere onderneming. Zo zijn de beide Vissers, die geen familie van elkaar zijn, aan het pionieren geslagen. Een klein kantoorpand in Rotterdam kwam in 1988 op hun pad en daar zijn ze samen hun kantoor begonnen. Al gauw moest naar een groter pand worden uitgekeken. Dat werd in Barendrecht gevonden. Vanaf toen zijn er velen nieuwe medewerkers het bedrijf komen versterken.

Door dhr. J. van Hoorn

Het was de bedoeling om uit te groeien naar een middelgroot bedrijf, maar als de groei er eenmaal in zit houd je hem niet meer tegen. Er werken nu meer dan 200 personen op de negen vestigingen in Nederland en sinds twee jaar heeft Visser & Visser ook een vestiging in Dubai. De medewerkers, cliënten, relaties en vrienden - in totaal ruim 1600 personen - waren 22 januari in de Doelen om de directie te feliciteren en het jubileum mee te vieren. Na een welkom van Steef Visser startte het Sinfonia orkest Rotterdam onder leiding van Conrad van Alphen, op een professionele manier met een afwisselend klassiek programma. Het hoogtepunt van de avond was de uitvoering van het Concerto for two pianos and orchestra, gecomponeerd door Francis Poulenc, waarin de broers Stefan en Martijn Blaak op geniale wijze elk op een vleugel meespeelden.

Verder bracht professor Herman Pleij, hoogleraar in de letterkunde, op ludieke wijze een stukje geschiedenis ten gehore. Hij vertelde - om maar enkele dingen te noemen - hoe in ons waterrijk gebied mensen waren komen wonen en dat die mensen om handel te kunnen drijven profiteerden van de vele waterwegen; hoe internationale handel mensen tolerant maakt; hoe Nederlanders grote reizen maakten over zee en hoe slechts twintig procent terugkwam (de overigen hadden de tocht vanwege scheurbuik, stormen, schipbreuk, enz. niet overleefd). Verder vertelde hij over de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die er met tien schepen tegelijk op uit trok en betere resultaten bereikte.

Het volgende onderwerp dat hij aansneed ging over Nederlanders die vaak compromissen sluiten na ruzies. Als voorbeeld noemde hij de vele partijen die ons land telt, die elkaar in de verkiezingstijd voor van alles en nog wat uitmaken en toch altijd weer tot compromissen komen. We zien dat terug in de samenwerking tussen de liberale VVD en socialistische Partij van de Arbeid, twee uitersten. In zijn redevoering noemde hij de Nederlanders botte lui, die in tegenstelling tot buitenlanders recht op hun doel afgaan en geen kwartier nemen om elkaar vriendelijk te begroeten en wat nader kennis te maken. Ze hebben op alles kritiek. Als er later een enquête volgt, dan is uiteindelijk toch 85% tevreden over het vaderland. Het programma werd op een ludieke wijze gepresenteerd door Arie Plug, één van de partners van Visser & Visser. Na dit feestelijk gebeuren begon de receptie. Nog heel lang werd er gezellig door de aanwezigen nagepraat… Zonder ruzie.

Winnende foto van Anne Marie Vermaat

MIDDELHARNIS - Hoewel er bij Fotoclub "De Rarekiek" uit Middelharnis geen onderlinge wedstrijden zijn, is er één uitzondering. Aan het begin van het fotojaar levert ieder clublid twee kleurenfoto's en twee zwart-wit foto's en een serie van drie tot vijf foto's in. Dit jaar was de 35-ste keer dat het plaatsvond, de eerste keer op de nieuwe locatie: Het Diekhuus in Middelharnis. Er kwamen twee winnaars uit de bus: Anne Marie Vermaat en Jaap Peeman. Zij ontvingen een beeldjes van kunstenaar Mel Dale.

Deze foto's worden het ene jaar door een kunstenaar en het andere jaar door een fotograaf beoordeeld. Dit jaar heeft Frans van Groeninge, fotograaf uit Tilburg en lid van verschillende fotoclubs en de FIAP groep, zich over het werk van de Rarekiekers gebogen. Eind december kreeg hij alle foto's thuis, voor deze gelegenheid alleen afdrukken. Frans kon zo rustig alle foto's beoordelen en er ruim de tijd voor nemen. De pakweg tachtig foto's werden door Frans op 23 januari uitgebreid besproken in de club. Het is geen gemakkelijke opgave om uit het heel diverse werk er één uit te kiezen als "de beste", "de boeiendste" of "de mooiste" foto. Omdat het wel erg moeilijk is om een kleurenfoto met een zwart-witfoto te vergelijken zijn er de drie groepen. Frans benadrukte in zijn commentaar de subjectiviteit bij het beoordelen. Wat de een aanspreekt zal bij een ander mogelijk minder zijn. Iedere foto werd door Frans besproken, van tips en commentaar voorzien. Hij probeerde zich in te leven in de bedoelingen van de fotograaf. De lat lag hoog. Het beoordelen van foto's door iemand van buiten de eigen club is prima, er wordt anders naar het werk gekeken en vaak ook anders besproken dan in de eigen groep. Een heel goede manier om verder te komen.

De winnaars van de "Beeldjes", zoals deze wedstrijd genoemd wordt zijn: Jaap Peeman met een heel indringende kleurenfoto van een bejaarde dame. Heel respectvol gefotografeerd.
De bespreker kent de namen van de fotografen die hebben ingeleverd niet. Het kan dus voorkomen dat iemand twee prijzen wint. Dit keer was dat zo: Annemarie Vermaat won met een zwart-wit serie met portretten gemaakt in een kapsalon het ene en met een, ook zwart-wit foto van een jongentje in een Afrikaans land twee prijzen.

De winnaars van deze avond mogen de wisselprijs, een beeldje dat Mel Dale vijfendertig jaar geleden voor de Rarekiek maakte, een jaar thuis neerzetten. Belangstellenden vinden het programma van de club op: www.rarekiek.nl en kunnen contact opnemen om een clubavond te bezoeken.

Een schoolweek over 500 jaar Sociëteit Rethorica

Vorige week donderdagmiddag en -avond op de School met de Bijbel. Foto's: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Sociëteit Rethorica te Sommelsdijk werd vorige week hieraan uitvoerig aandacht besteed op de School met de Bijbel. Tijdens een projectweek gingen de kinderen, en natuurlijk ook hun leerkrachten, ver terug in de Sommelsdijkse tijd.

Door Hans Villerius

Omdat een thema als 'Sociëteit Rethorica' op zich een beetje lastig onderwerp is voor kinderen, koos de school ervoor om de 500e verjaardag van de sociëteit breder te trekken en de blik ook te richten op de historie van het eigen dorp. Illustere figuren uit ver vervlogen tijden passeerden daarbij de revue, zoals Jacoba van Beieren, die Gravin van onder andere Sommelsdijk was. De kinderen werden rondgeleid door de oude dorpskerk, door het streekmuseum en door het onderkomen van Sociëteit Rethorica: het historische gebouw 'De Doele', én er werd een fotospeurtocht gemaakt door het oude hart van Sommelsdijk. Daarnaast werden de lessen deze week zo veel mogelijk afgestemd op het thema van de projectweek. Er werd met glas-in-lood gewerkt, maquettes werden gemaakt, wapenschilden werden getekend en om de link naar rethorica compleet te maken, maakten de kinderen niet alleen zelf gedichten en toneelstukjes, maar kwamen ook echt de rederijkers van Sommelsdijk naar school om daar op verheven wijze voordrachten te verzorgen. Voorzien van doedelzak, draailier en tamboerijn vermaakten ze de klassen met hun gedichten en liederen. Donderdagavond 29 januari hield de school een presentatieavond voor ouders en andere belangstellenden. Alle leerkrachten en veel kinderen waren verkleed en in veel lokalen was wel iets te bekijken dat verband hield met het thema van de projectweek. Ook werd er een verkoping gehouden. Groenten, soep, snoep, kruukplaetjes, het werd allemaal verkocht voor het goede doel dat aan deze avond was verbonden: Mercy Ships. De presentatieavond werd zeer druk bezocht, zodat de opbrengst wel eens een mooi bedrag zou kunnen worden.

Natuurmonumenten wil circa 80 hectare grond kopen aan de noordrand van Goeree

Vervolg van de voorpagina

Buitendijkse polders veranderen in brakke slikken en schorren, waar uitgestrekte rietlanden kunnen ontstaan. Er komen vogeleilanden en geulen. Zo kunnen oorspronkelijke planten terugkeren en trekvissen en moeras- en watervogels weer hun plek vinden. Vogelbescherming Nederland bouwt onder meer een zogenoemde spiekkoepel. Dat moet de enige plek ter wereld worden waar natuurliefhebbers vogels bijna kunnen aanraken, zonder de dieren te verstoren. Zo - en bijvoorbeeld door middel van aanlegsteigers - wordt het gebied ook voor bezoekers aantrekkelijker gemaakt.

Natuurmonumenten gaat als mede-initiatiefnemer ruim 6 miljoen euro investeren in het herstel van het deltalandschap. De natuurbeheerder wil met dat geld onder meer een cruciale ontbrekende schakel van circa 80 hectare aan de noordrand van Goeree kopen. Verder wil Natuurmonumenten geld stoppen in het versterken van de Korendijkse slikken en een aanmeersteiger voor rondvaartboten en aantal ligplaatsen voor pleziervaart op de oostelijke punt van Tiengemeten.

"Natuurmonumenten zet zich al 110 jaar in om in Nederland natuur te beschermen en sterker te maken. Het is geweldig dat wij nu met vijf andere organisaties zo'n grote bijdrage kunnen leveren aan deze iconische natuur'', zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten. "En iedereen kan daar volop van genieten: straks kun je vanuit hartje Rotterdam rechtstreeks met de aqualiner naar Stellendam voor verse Noordzeegarnalen of naar Tiengemeten voor een wandeling en een pannenkoek.''

Walhalla

Boswachter Ted Sluijter is niet minder enthousiast. "Het Haringvliet wordt een walhalla voor trekvissen en -vogels. Grote sterns, dwergsterns en visdieven profiteren optimaal van de toename in voedselbeschikbaarheid. Slikken en schorren, rietvelden met kreken, natuurlijke oevers en zandplaten helpen soorten als kroeskoppelikaan, zeearend, steur, paling en elft aan voedsel en een veilige omgeving om te paaien en op te groeien."

Ook de gemeente Goeree-Overflakkee ziet kansen na de royale gift vanuit het Droomfonds. "We kennen de exacte plannen nog niet precies", geeft wethouder Piet Koningswoud aan namens het college van Burgemeester en Wethouders. "Maar met de ideeën die in Met de Stroom Mee staan beschreven kan een positieve impuls worden gegeven aan de lokale economie en de sectoren recreatie en toerisme. Het biedt zeker kansen voor diverse projecten en gebiedsontwikkelingen die we op ons mooie eiland voor ogen hebben. Maar daarbij willen we wel benadrukken dat brede onderlinge en goede afstemming over lopende ontwikkelingen in het gebied met alle betrokkenen belangrijk is, zoals het realiseren van windenergie en de structuurverbetering van de agrarische sector."

"We vinden het belangrijk om het goede en duurzame leefklimaat op Goeree-Overflakkee, een van de basiskwaliteiten van ons eiland, te versterken met onderscheidende gebiedsontwikkelingen", vervolgt Koningswoud. "De schenking uit het Droomfonds kan daar een bijdrage aan leveren. Denk hierbij aan onder meer het vergroten van het aanbod van toegankelijke natuurgebieden, de ontwikkelingen bij de (voormalige) Expo Haringvliet, de gebiedsontwikkeling van de noordrand van Goeree-Overflakkee, waar natuur, recreatie en wonen met elkaar worden verbonden, het verbinden van de havens, de natuur en dorpen aan het Haringvliet. En in de toekomst mogelijk zelfs een verbinding tussen het Haringvliet en de Grevelingen."

OUDDORP - 'Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. 'Onder het zingen van dat lied kwam 'boer Boris' (juf Tannie Sperling) binnen mèt een traktor en een koffer.

Want 'boer Boris' ging op vakantie en nam zijn koffer mee. De kinderen telden met 'boer Boris' tot drie. De koffer vloog open en wat zat erin?... Niets! Nee, 'boer Boris' moest de koffer nog inpakken en wat hij meenam stond in het boek 'Boer Boris gaat naar zee'. 'Boer Boris' las het boek met veel ondersteunende gebaren voor en de kinderen deden enthousiast mee. Tot slot werd het lied nog een keer gezongen, daarna ging 'boer Boris' echt op vakantie. Kinderdagverblijf 'Het Speelhuus', peuterspeelzalen 'Prinses Amalia'en 'De Gornet' en de basisscholen 'Koningin Beatrix en 'De Westhoek' deden mee met de Nationale Voorleesdagen aan de hand van het boek 'Boer Boris gaat naar zee'. De groepen werkten over het boek, de boerderij of over de zee. Donderdag 29 januari was de afsluiting van de voorleesdagen. Juf Tannie Sperling kwam als 'boer Boris' bij alle geledingen op bezoek.

OOLTGENSPLAAT - Op donderdag 12 februari is er Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje koffie drinken. Deelnemers moeten zelf materialen meenemen. De entree is € 1,50, inclusief koffie/thee. Voor meer informatie kan worden gebeld naar Ati Verwoerd 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Breicafé Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Woensdagavond 11 februari is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Het concept breicafé is heel eenvoudig. Deelnemers nemen hun eigen spullen mee, waarmee ze zelf aan de slag gaan. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,10 per consumptie). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en staat de breiers bij met raad en daad. Natuurlijk leren de deelnemers ook van elkaar.
Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met met Stichting ZIJN (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

Zweedse woningen kunnen zeker weer 25 jaar mee

Uit handen van Jan Maliepaard (r.) van FidesWonen ontvangen de bewoners van de eerst voltooide woning na de renovatie opnieuw de huissleutel, in navolging van 62 jaar geleden en als symbool dat de woning weer minstens 25 jaar mee kan.

ZUIDZIJDE – Met een bijeenkomst in het kantoor van FidesWonen te Middelharnis, waarbij bewoners van de Zweedse geschenkwoningen te Zuidzijde te gast waren en waar in de vorm van een lezing een grondige studie werd gepresenteerd over het fenomeen 'geschenkwoning', én met de symbolische sleuteloverdracht bij één van deze woningen ter plaatse én met de bezichtiging van een nog in originele staat verkerende geschenkwoning werd vorige week woensdagmiddag 28 januari de eerste van de tien Zweedse woningen aldaar 'terug geschonken' aan de bewoners, de familie Stoop, na het voltooien van een woningrenovatie.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Een herhaling van zetten leek het wel een beetje, vorige week woensdagmiddag, toen in het buurtschap Zuidzijde de symbolische sleuteloverdracht plaatsvond van één van de gerenoveerde Zweedse geschenkwoningen. Zo'n 61 jaar geleden gebeurde dit ook al, op 21 mei 1954, toen de woningen voor het eerst in gebruik werden genomen. Toen was het burgemeester Kruijf van de vroegere gemeente Den Bommel, die van tien Zweedse woningen, aan de Malmöweg en de Stockholmweg, de sleutels overhandigde aan de nieuwe bewoners. Daarbij sprak hij de wens uit dat de woningen heel lang hun dienst zouden bewijzen en dat de bewoners er met genoegen in zouden wonen. In Eilanden-Nieuws van woensdag 26 mei 1954 werd van deze gebeurtenis verslag gedaan. Het betreffende artikel is hiernaast afgedrukt.
Maar vorige week leek de geschiedenis zich enigszins te herhalen. Opnieuw een sleuteloverdracht, ditmaal voor de eerste van de tien Zweedse woningen van Zuidzijde, die in de achterliggende tijd een renovatie ondergingen of waaraan nog gewerkt wordt. En daarbij opnieuw de wens dat na de renovatie deze huizen nog lang hun dienst zullen bewijzen en dat de bewoners er met genoegen in zullen wonen. Alleen sprak nu geen burgemeester deze woorden uit, maar directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk van woningcorporatie FidesWonen, die de tien woningen in eigendom heeft.

Gert-Jan van der Valk (l.) van FidesWonen overhandigt de cheque aan directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum.

Sloop geen optie

"De basis van deze woningen ligt bij 62 jaar geleden, toen in ons land de watersnoodramp zich voltrok", zo gaf Gert-Jan van der Valk ter inleiding van de bijeenkomst aan. "Verscheidene landen hebben voor de wederopbouw na de ramp huizen geschonken, houten woningen, waarvan er elf op Zuidzijde werden opgebouwd." Eén ervan werd particulier eigendom van familie Den Braber, de overige tien gingen in eigendom over van de toenmalige woningbouwvereniging te Den Bommel, die inmiddels opgegaan is in FidesWonen.
"Onze woningbouwvereniging moest een besluit nemen over deze woningen omdat ze, na 61 jaar, dringend onderhanden genomen moesten worden. We hebben alle mogelijkheden overwogen, van sloop tot grootscheepse renovatie", zo gaf Van der Valk aan. Tegen het eerste leefde hevig verzet onder de bewoners, die voor geen goud hun houten woningen prijsgaven. Het laatste – grootscheepse renovatie – bleek onbetaalbaar. Maar ook FidesWonen hechtte eraan om cultuurhistorische bebouwing niet zondermeer onder de slopershamer te laten verdwijnen en koos voor een tussenvorm: renovatie van zowel de riolering als van de buitenschil van de woningen. Tegen het houtwerk van de buitenmuren kwamen kunststof platen, met een profiel alsof het om een houten wandbekleding gaat. Waar nodig werden kozijnen vernieuwd of gerepareerd, en als het goed is kunnen na renovatie de woningen weer minimaal 25 jaar mee.
Wel is FidesWonen voornemens om de Zweedse woningen te koop aan te bieden op het moment dat ze vrijkomen. "Misschien dat we er nog één aanhouden als cultureel erfgoed, maar dat weten we nog niet precies", zo gaf Van der Valk vrijdagmiddag aan.

Watersnoodmuseum

Om het belang van het in stand houden van historisch besef te onderstrepen had FidesWonen ook het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk uitgenodigd om deze middag aanwezig te zijn. De Zweedse woningen te Zuidzijde hebben immers een directe relatie met de watersnoodramp van 1953 en heel veel dingen die verband houden met de ramp laat het Watersnoodmuseum terugzien. Het leek FidesWonen dan ook een goed idee om het museum voor te stellen daar ook een informatiepaneel of presentatiebord aan te brengen over de geschenkwoningen te Zuidzijde. Ter gelegenheid van de symbolische sleuteloverdracht van woensdag 28 januari, een datum zo dichtbij de dag waarop jaarlijks nog steeds aan de watersnoodramp wordt teruggedacht, dacht het FidesWonen goed om het Watersnoodmuseum voor realisering van het informatiepaneel een bijdrage te schenken van duizend euro. Het Ouwerkerks museum stond positief tegenover dit initiatief en het was museumdirecteur Siemco Louwerse die deze middag dankbaar een cheque ter waarde van genoemd bedrag in ontvangst mocht nemen.

Lezing

Nog meer Zeeuwse inbreng was er deze middag doordat van de Stichting bescherming erfgoed Schouwen-Duiveland 'Stad en Lande' mevrouw Janny Lock een lezing hield over de typische houten woningen die na de watersnoodramp door diverse landen werden geschonken voor de wederopbouw van de getroffen gebieden.
"De woningnood na de Tweede Wereldoorlog was al hoog en daar kwam het grote aantal verwoeste woningen door de watersnoodramp nog eens bij", zo schetste ze de situatie. Het rampgebied werd in deze geholpen door Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland en Oostenrijk. Deze landen zonden houten prefabwoningen; 20 procent van de door de ramp verwoeste woningen kon worden vervangen door deze geschenkwoningen."
Eén zo'n woning bestond uit 209 pakketten, allen van letters en cijfers voorzien om een vlotte opbouw mogelijk te maken. De meeste huizen werden per trein naar Nederland verzonden, maar ook per schip gebeurde dit.
Verdeling van de woningen in Nederland bleek geen sinecure: er ontstond een touwtrekkerij tussen de gemeenten om het aantal woningen waarop ze dachten recht te hebben. Verder moesten diverse bepalingen duidelijkheid verschaffen over welke bewoners in aanmerking kwamen voor een geschenkwoning. Hierover werd echter niet altijd eenduidig werd gedacht, zeker niet waar het de huurprijzen betreft in relatie tot de financiële draagkracht van de bewoners.
Vanuit bouwkundig oogpunt werd bepaald dat houten huizen zo veel mogelijk in groepjes of straatjes bij elkaar zouden worden geplaatst. De daadwerkelijke opbouw van de huizen verliep niet vlekkeloos. Er was stagnatie in de aanvoer van de huizen, bouwtekeningen kwamen pas een maand later binnen of ontbraken soms zelfs geheel, waardoor ernstige constructiefouten werden gemaakt en waarvoor ingrijpend herstelwerk nodig was. Na enige tijd in de woningen te hebben gewoond, stuitten bewoners op veel problemen en bleek er behoorlijk wat mis. Zelfs hadden in sommige plaatsen de geschenkwoningen allemaal dezelfde huissleutel, zodat iedere bewoner bij elkaar naar binnen kon!
Na verloop van tijd waren alle problemen opgelost. En eenmaal woonachtig in een houten huis waardeerden na een tijdje de meesten hun woning zeer. "Nu, ruim zestig jaar later, willen de bewoners van het eerste uur voor geen goud meer in een ander huis wonen, terwijl juist nu vele van deze woningen met afbraak worden bedreigd", zo gaf Janny Lock aan.
"Het is onmogelijk om alle nog bestaande geschenkwoningen te behouden. Een aantal is al afgebroken, vele woningen werden ingrijpend veranderd en zijn nauwelijks meer als geschenkwoning herkenbaar. Nog maar zeer weinig verkeren er in originele staat. En zijn nog maar enkele wijkjes of straatjes zijn er met geschenkwoningen waarvan de buitenkant nog goed bewaard is gebleven. Deze woningen zijn het waard om behouden te worden. FidesWonen heeft dit opgepakt en vormgegeven. Een plan dat navolging verdient!"

'Alles werd anders en het werd nooit meer zoals het was'

STELLENDAM – Ook in Stellendam werden zondagmiddag de slachtoffers van de Watersnoodramp herdacht en dan vooral de slachtoffers die op de kop van het eiland zijn gevallen. De plechtigheid vond plaats bij het monument aan de Brielsestraat.

Tekst en foto Adri van der Laan

Veel belangstellenden waren getuige van de ceremonie waarin ook – traditiegetrouw – de kinderen een grote rol speelden. Voor elk van de 69 te betreuren slachtoffers werd door de schoolkinderen een roos bij het monument gelegd. Enkelen van hen lazen ook zelfgemaakte gedichten voor. De leiding van de plechtigheid was in handen van Petra Moijses. Zij heette de aanwezigen welkom die met een stille tocht van verenigingsgebouw De Rank bij het monument waren aangekomen.

Namens het gemeentebestuur hield wethouder Arend-Jan van de Vlugt een toespraak, waarin hij de herinneringen aan de Watersnoodramp gestalte gaf. Hij noemde de overweldigende kracht van het natuurgeweld. "We worden er stil van, storm, gebroken dijken, het beeld van verwoesting en verdriet. De ouderen kennen de slachtoffers. Soms wordt er over gesproken en soms kan er niet over gepraat worden."

Grimmig samenspel

Hij noemde het grimmige samenspel van springtij en storm, waarbij veel dijken niet bestand bleken tegen de kracht van de natuur. Hij schilderde het stijgende water en de nood van vele gezinnen. Gelukkig konden velen worden gered, maar voor anderen kwamen de hulp te laat. "We vergeten de ramp van 1953 nooit. Alles werd anders en het werd nooit meer zoals het was".

In zijn toespraak noemde hij met dankbaarheid de hulpverlening en de wederopbouw na de bouw. Hij noemde de uitgebreide mogelijkheden dat ook jongeren mee kunnen leven met de Ramp en de nasleep ervan. Ze kunnen zich ook gemakkelijk op de hoogte stellen met behulp van Google.

Verder noemde Arend-Jan van de Vlugt weer de veiligheidsmaatregelen die getroffen werden, zoals het Deltaplan. "Het grote verdriet kunnen we niet voelen, maar er wel bij stilstaan," aldus de wethouder.

Namens het college legde hij samen met zijn vrouw een krans bij het monument. Dit deden ook dijkgraaf Geluk en heemraad Van Nieuwenhuijzen namens het Waterschap Hollandse Delta. Ook werden er kransen gelegd namens de Hervormde en de Gereformeerde Kerk van Stellendam en de Vereniging Oranjefeest Stellendam. Verder was er ook een aantal particulieren dat bloemen bij het monument legde.

Met het lezen van de 69 namen van de omgekomenen door Petra Moijses en één minuut stilte, werd de plechtigheid beëindigd.

Herdenking watersnoodramp Oude-Tonge druk bezocht

OUDE-TONGE - Evenals in vorige jaren vond afgelopen zondag ook in Oude-Tonge de herdenking plaats van de watersnoodramp van 1953. Vele belangstellenden, waaronder nabestaanden, overlevenden, afgevaardigden en schoolkinderen, hadden zich hiervoor verzameld bij het monument "Moeder met Kind" op de watersnoodbegraafplaats aan de Heerendijk.

Tekst en foto's: Mirjam Terhoeve

De herdenking was een initiatief van de gemeente in samenwerking met de plaatselijke Oranjevereniging. De voorzitter, Wim Harteveld, heette de aanwezigen welkom en blikte kort even terug op, zoals hij het verwoordde, de zwartste nacht van het dorp, precies 62 geleden. "Het water maakte geen onderscheid tussen jong of oud, groot of klein, man of vrouw, mens of dier. In ons dorp waren maar liefst 305 slachtoffers te betreuren. Relatief het grootste aantal van alle getroffen plaatsen".

Littekens

Ook wethouder Trouwborst memoreerde aan de rampnacht. "Een nacht met gigantische gevolgen", zo sprak hij. "Zoveel slachtoffers in een kleine gemeenschap als Oude-Tonge, waarin iedereen elkaar kende, dat heeft een enorme impact gehad op het leven in het dorp. Het was de combinatie van springtij en storm, dat maakte dat de dijken op maar liefst 60 plaatsen braken. Zo ook hier op Goeree-Overflakkee. Het water kwam als een dief in de nacht. Binnen een half uur stond het dorp onder water. Hele gezinnen en families werden meegesleurd. Anderen verloren huis en haard. Vele dieren verloren het leven. Het was een ongelijke strijd. Nog steeds zijn er mensen die, tot op de dag van vandaag, niet over die gebeurtenis kunnen praten. De rampnacht heeft dan ook zichtbare en onzichtbare littekens achtergelaten. Daarom is het goed om ook nu nog stil te staan bij deze gebeurtenis. Zo zijn we samen even stil om in gedachten de slachtoffers te gedenken en alle betrokkenen te steunen."

De wethouder was vooral ook verheugd over de aanwezigheid van jongere generaties en de vele schoolkinderen. "Het is fijn dat ook jullie even stilstaan bij de geschiedenis van het dorp waarin jullie wonen", liet hij weten. Vervolgens lazen Ilse Maliepaard, Lynn van de Tonnekreek en Lieke Huisman namens OBS Het Startblok gezamenlijk een gedicht voor. Emily van de Boogert las eveneens een zelfgemaakt gedicht voor en deed dat namens CBS De Bron. Hierna was het aan wethouder Trouwborst om, samen met Kasper Teuling en Xaviera Tuns van RKBS De Nobelaer, een krans te leggen bij het monument.

Rondgang

Uit respect voor de slachtoffers werd een minuut stilte gehouden, waarna Ron Braber van muziekvereniging 'Vooruit' het 'signaal Taptoe' speelde. De herdenking werd afgesloten met een rondgang langs de graven, terwijl leden van 'Vooruit' voor gepaste muziek zorgden . Op de begraafplaats bevinden zich 160 stenen met daarop 319 namen van slachtoffers van de ramp. Vooraan ligt een steen voor een militair die verongelukt is tijdens reddingswerkzaamheden. De aanwezige basisschoolkinderen legden op iedere steen een witte bloem. Na al deze plechtigheden was er de mogelijkheid om nog even na te praten in de Hervormde Kerk.

62 jaar na de ramp

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Verkoop Lôôsje

Zaterdagmorgen 7 februari is het Lôôsje, Poldersweegje 30 te Dirksland, geopend van 09.00 tot 12.00 uur. Er kan ook oud ijzer, koper, lood, enzovoort worden ingeleverd. Er is zaterdagmorgen een grote verkoop met kasten, tafels, stoelen, keukenapparatuur en nog veel meer aan de Philipshoofjesweg 65 te Dirksland. Het Lôôsje is de eerste zaterdag van de maand en elke donderdagmorgen geopend van 09.00 tot 12.00 uur.

Bijbelstudie

Maandagavond 9 februari is de tweede bijbelstudie van Buutengeweun. Op de eerste studie-avond werd nagedacht over de liefde en bewogenheid van God en hoe Hij Zich al in het Oude Testament als Vader openbaarde. Vanuit het Oude Testament werden lijnen doorgetrokken naar het Nieuwe Testament. Tijdens de volgende studieavond staan de volgende thema's centraal: 'De Vader persoonlijk leren kennen' en 'Het hart van God de Vader'. Hebt u de eerste avond gemist en wilt u alsnog deelnemen aan deze studie of wilt u alleen deze avond bezoeken? U bent van harte welkom! Aanvang 20.00 uur (zaal gaat om 19.30 open). Locatie: Van Dongen Transport, Vlakbodem 1, Dirksland. Om deze cursus toegankelijk te maken voor iedereen, zijn de kosten bewust laag gehouden: € 2,50 per avond (inclusief studiemateriaal). Daarnaast wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om alle kosten te dekken. Aanmelden en vragen via www.buutengeweun.nl

GOEDEREEDE

Inzameling oud papier

De Stichting Koninklijke Fanfare "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Het is ook mogelijk om oud papier te brengen bij de container, die staat bij parkeerterrein Het Hofje. Dit graag tussen 08.00 en 17.00 uur.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Belastingservice FNV

De FNV Belastingservice biedt leden van de FNV de gelegenheid hun aangifte te laten verzorgen. Een afspraak kunt u zelf maken online via www.afspraakmakenfnv.nl, dat kan vanaf 5 februari t/m 28 februari 2015. Er kan ook telefonisch een afspraak worden gemaakt, dat kan vanaf 9 februari t/m 25 februari op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend tussen 8.30 uur en 12.00 uur. Het telefoonnummer is 06-51675214. Bij het maken van een afspraak en op de invulavonden moet een geldig lidmaatschapsnummer bij de hand worden gehouden. De invulavonden vinden plaats in De Staver te Sommelsdijk, Stichting ZIJN te Oude-Tonge, Bommelstee te Den Bommel, Verenigingsgebouw 't Centrum te Ooltgensplaat, Wijkcentrum te Middelharnis en De Rank Herv. Gem. te Stellendam.

MELISSANT

Koffiemorgen Melishof

Woensdag 11 februari is er weer een koffiemorgen in de Melishof. Bezoekers kunnen dan onder het genot van een kop koffie/thee bijpraten. De ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur. De entree bedraagt € 1,25 per persoon, dit is exclusief koffie/thee. Op het programma staat een leuke fotoquiz van verschillende objecten op Goeree-Overflakkee. Tenslotte wordt er een kleine verloting gehouden met leuke prijsjes. Een ieder uit Melissant is welkom. Mensen die slecht ter been zijn of geen vervoer hebben, kunnen bellen naar Dirk Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Dan wordt er een oplossing gezocht. De volgende ochtenden staan gepland op: 11 maart, 15 april, 20 mei en 17 juni 2015.

MIDDELHARNIS

Valentijnsbingo

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 14 februari een Valentijnsbingo voor jong en oud. Er zijn mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Er wordt gratis een kopje koffie of thee aangeboden en voor iedere bezoeker is er een valentijnsattentie. De twaalf ronden kosten € 7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,00. En, wegens succes weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,00. Bezoekers kiezen natuurlijk zelf waaraan ze allemaal deelnemen. Bel voor meer informatie naar 483366.

Nieuwe cursussen

All-in programma 'Op en Top Jezelf' is een nieuwe cursus. Het is een combinatie van drie punten. Je leert hoe je meer energie, vitaliteit en zelfvertrouwen krijgt. Je leert ook hoe je jouw talent in de wereld kunt zetten en wordt geïnspireerd tot nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook leer je hoe je voor jezelf op kunt komen, welke keuzes bij je passen en waar je je eigen grenzen wilt leggen. De cursus start donderdag 5 februari bij het wijkcentrum van Stichting Zijn aan de Doetinchemsestraat te Middelharnis en wordt gegeven door een ervaren psycholoog. De totale cursus bestaat uit tien bijeenkomsten van 2,5 uur, één keer per twee weken (m.u.v. de schoolvakanties). Aan het eind ontvangen de deelnemers een certificaat. De kosten bedragen € 195,-. Aanmelden kan bij m.kieviet@zijngo.nl of bel 0187-483366.

Alzheimer inloopavond

Woensdag 4 februari is er een inloopavond over alzheimer. Het thema is: Diagnostisch onderzoek bij geheugenklachten. Dat is een belangrijke meetlat om de patiënt naar de juiste behandeling te helpen. Mevrouw van Heesch (geheugenverpleegkundige) zal hierover vragen beantwoorden tijdens een interview. Het publiek kan eveneens vragen stellen en ervaringen uit te wisselen. Wordt het erg persoonlijk, dan is er gelegenheid voor een privégesprek met de medewerkers, indien gewenst ook met de sprekers. In een cyclus van tien inloopavonden geeft Alzheimer Vereniging G.O. & H.W. gelegenheid tot informatie en voorlichting aan betrokkenen met de ziekte dementie; hetzij de patiënt zelf met partner of familie, vrienden, buren, kennissen óf beroepsmatig geïnteresseerden. De toegang is gratis, de thee/koffie ook. De inloopavond is van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur in het Dienstencentrum Middelharnis, Doetinchemsestraat 27. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Cor Besuyen, tel: 0187 485344 of zijn email: corbesuyen@kpnmail.nl. De website is www.alzheimer-nederland.nl/go-hw.

Inzameling voor Roemenië

Evenals voorgaande jaren worden er ook dit jaar weer verschillende transporten met hulpgoederen naar Roemenië gezonden ten behoeve van de armste bewoners van het land. Inmiddels is op maandag 19 januari het eerste transport van 2015 alweer vertrokken! Op zaterdag 7 februari is er een goedereninzameling in de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. In verband met de beschikbare ruimte worden er momenteel liever geen grote meubels aangenomen. Wel van harte welkom zijn: (warme) kleding, huishoudelijke artikelen, keukenartikelen, speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen, waarvan de houdbaarheid nog niet is verstreken.

NIEUWE-TONGE

Verkoop lekkernijen

Op zaterdag 7 februari worden er heerlijke roombroodjes (€ 1,30), kersencroissants (€ 1,90) en chocobroodjes (€ 1,45) gemaakt. Deze lekkernijen kunnen tot en met donderdag 5 februari telefonisch worden besteld bij de fam. Both, tel: 0187-652072 of per e-mail: actie-hhg-nt@solcon.nl. Op zaterdag 7 februari kan de bestelling tussen 9.30 en 11.00 uur worden afgehaald in de Hersteld Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge (Westdijk 37).

OUDDORP

Rookworst- en soepactie

De activiteitencommissie HHG Ouddorp organiseert op 13 februari een rookworst-en soepactie. De opbrengst is bestemd voor het fonds kerkbouw. Er kan worden gekozen uit de volgende producten: Ambachtelijke verse rookworst grof of fijn € 3,50 per stuk, 2 voor € 6,00. Ambachtelijke erwten-, kippen- of bruine bonensoep (diepgevroren) € 4.00 per liter en 2 voor € 7,50. Bestellingen moeten uiterlijk op maandag 11 februari worden doorgegeven. Bestellen kan bij Wilma Tanis tel: 0187-663373 of per mail: wilma.tanis@gmail.com. De bestellingen kunnen op vrijdagavond 13 februari van 19.00 tot 20.00 uur worden afgehaald in Eben-Haezer, Preekhillaan 3 te Ouddorp.

Rommelmarkt

De rommelmarkten bij v/d Linde gaan weer beginnen. Op zaterdag 7 februari van 8.30-12.00 uur is de loods van Bouwbedrijf v/d Linde aan de Zuidweg 3 te Ouddorp weer geopend. Er staan veel spullen klaar en er is ook een ruime keus aan boeken in het boekenschuurtje.

Maritieme Expositie

In februari exposeert Marianne van Netten in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor in Ouddorp. De Stellendamse kunstenares exposeert met een maritiem thema. Zij laat op unieke wijze haar kijk op zee en strand terugkomen in schilderijen, canvassen, foto's en mixed media objecten. Met haar oog voor lijnenspel, lichtinval en combinaties van kleur en vorm heeft ieder object iets fascinerends. Alle getoonde stukken zijn tevens te koop. Van de opbrengst schenkt zij 10% aan inloophuis 'De Boei' voor (ex)kankerpatiënten in Ouddorp.

Concert Ad Gloriam Dei

Vrijdag 6 februari geeft Vocaal en Instrumentaal ensemble Ad Gloriam Dei, o.l.v. Jan Bezuijen, een concert in de dorpskerk. Het thema is "Gib Freude, Liebe und des Friedens", pareltjes uit de Barok, die vaak aan het eind van het jaar gezongen worden. Het concert begint om 20.00 uur. Bij de uitgang is er een collectie voor de gemaakte kosten.

OUDE-TONGE

Zendingsdienst Evangelie Gemeente

Op zondag 8 februari staat de dienst in Evangelie Gemeente Flakkee in het teken van zending. De dienst begint om 10.00 uur. Reinout van Heiningen zal spreken en vertellen van zijn werk in Thailand. Reinout en Arenda van Heiningen, beiden geboren en getogen op Goeree-Overflakkee, houden zich sinds 2004 bezig met zendingswerk en kerkplanting in Thailand. Sinds 2013 wonen en werken zij in Yang Sisurat (Noord-Oost Thailand). Inmiddels is daar al een eerste gemeente ontstaan. Na de dienst is er ruim gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie na te praten en meer te weten te komen over zending. Tijdens de dienst zal er ook aandacht worden gegeven aan de zendelingen Johan en Lenie Crezee (Cambodja) en Henk en Joke van Ingen (Burkina Faso), die nauw betrokken zijn bij de EGF. Het gebouw van de gemeente staat aan de Emmastraat 24a (naast de Rabobank) te Oude-Tonge. Ga voor meer informatie naar www.evangeliegemeenteflakkee.nl of bel naar 0187-663650.

Knutselmiddag voor jeugd

Op woensdag 11 februari kunnen alle kinderen van groep 1 t/m 8 gezellig knutselen in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De jeugd is van harte welkom van 13.30-15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

SOMMELSDIJK

Themamiddag

Donderdag 12 februari organiseert ANBO M&W Flakkee een themamiddag. Deze middag komt mevr. Ter Braak uitleg geven over erfrecht, schenking, volmacht, zorgbijdrage, enz. Er is gelegenheid om vragen te stellen over deze onderwerpen. De locatie is de Hoage Ceamer aan de Sperwer te Sommelsdijk. Zaal open om 14.00 uur, aanvang 14.30 uur. De toegang is gratis.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Fotowedstrijd

In het kader van "Vier je Vrijheid" organiseert Stichting "Ons Trefpunt" te Stad aan 't Haringvliet een fotowedstrijd voor alle leeftijden. De Rarekiek treedt op als adviseur. Mensen van alle leeftijden kunnen foto's insturen. Het hoeven dus niet alleen foto's van dure camera's te zijn, maar ook foto's gemaakt met een telefoon zijn welkom. De bedoeling is om datgene dat een gevoel van vrijheid geeft vast te leggen. Voor de ene persoon is dat een kat die zich uitstrekt, voor de ander een uitgestrekt polderlandschap. Een deskundige jury zal de foto's beoordelen, hierbij wordt veel waarde gehecht aan originaliteit. Op woensdag 22 april zullen de mooiste foto's worden opgehangen in het Trefpunt en 's avonds zal daar dan de prijsuitreiking plaatsvinden. Foto's moeten voor 1 april worden gemaild naar foto.vrijheid@gmail.com. Deelnemers horen voor 22 april of ze bij de kanshebbers voor de prijs zitten.

STELLENDAM

Maandelijkse koffie-ochtend

Woensdag 4 februari van 10.00 tot 11.30 uur is de maandelijkse koffie-ochtend in De Rank, dat is het gebouw naast de Hervormde Kerk. Iedereen is van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken.

Inzameling voor Roemenië

Op vrijdag 6 februari 2015 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 – 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam. Bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (06-46091660)

14 / 20

Met door een papieren foto heen te breken, baanden Sjaak Melissant en Sebastiaan Touwslager, samen met wethouder Arend-Jan van der Vlugt zich een weg naar buiten en was daarmee de opening een feit. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Onder zeer grote belangstelling werd afgelopen vrijdag aan 't eind van de middag AxxiAuto Dirksland heropend. Na een grootscheepse uitbreiding heeft dit bekende garagebedrijf nu een showroom van 2200 vierkante meter. "Waar de helft van de showrooms vanwege de moeilijke economische omstandigheden hun deuren moesten sluiten, zette dit bedrijf de schouders er nog eens extra onder om tegen die stroom in te roeien. Met zo'n 600 auto's die hier per jaar de deur uitgaan, bent u een voorbeeld voor anderen en van hoe 't moet!" Die complimenten deelde wethouder Arend-Jan van der Vlugt vrijdagmiddag uit aan het adres van de eigenaren van AxxiAuto Dirksland – Sjaak Melissant en zijn compagnon Sebastiaan Touwslager – vlak voordat de openingshandeling verricht werd.

Door Hans Villerius

En nog meer complimenten had de wethouder voor dit bedrijf, waarvan hij zei dat de DNA van het eiland er helemaal in terug te vinden is. "Met persoonlijke belangstelling voor de klant. Met innovatie en duurzaamheid, waar jullie heel ver in zijn. Met kwaliteit als absolute voorwaarde, waarbij alleen genoegen wordt genomen met 100 procent perfectie. Met verbindingen te leggen, ook richting eilandelijke collega-ondernemers, die hier de verbouwingswerkzaamheden mochten uitvoeren. Met elkaar optrekken en elkaar versterken, is een uitstekende zaak. Maar ook voor jonge werknemers liggen hier kansen, waarmee jullie een mooie bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in de regio. Jullie zijn een prachtig bedrijf dat past bij dit eiland!"

Emotioneel moment

De gehele sfeer, de warme woorden, het bereikte resultaat en de overweldigende belangstelling voor de openingshandeling overmanden Sjaak Melissant even toen hij aansluitend het woord kreeg. "Een kort emotioneel moment", noemde Sjaak het toen hij zich weer hersteld had. "Het voelt geweldig om hier te staan! Super, super, super, dat u allemaal speciaal hiervoor bent gekomen!" Wat volgde was een hartelijk woord van oprechte dank aan allen die de uitbreiding van het bedrijf mogelijk maakten: bouwbedrijven, klanten, personeel, z'n ouders, en last but not least z'n vrouw Jacqueline, die hem altijd steunt en begrip heeft voor het ontzettend drukke bestaan van haar man. "Jullie allemaal, ieder op z'n eigen manier en plek, hebben ervoor gezorgd dat dit mogelijk was. Zonder jullie had 't niet gekunt. Ik ben superblij, trots en tevreden!"

Eigenschappen

In twee toespraken die volgden werden vooral de ondernemende eigenschappen en de altijd aanwezige drive van Sjaak in het zonnetje gezet. Bedrijfswagenfinancier Emiel de Waal, met wie AxxiAuto goed samenwerkt, benadrukte dat Sjaak houdt van snel maar toch met persoonlijke aandacht te handelen, streeft naar maximale perfectie en dat zijn onderneming de top vormt van alle autobedrijven in Nederland. En het was Sjaaks vrouw die in dichtvorm voordroeg hoe zeer zij haar man waardeert, ondanks dat 'ie thuis wel eens met bord vol lekker eten dat ze voor hem klaarmaakte in slaap zakt… "Wat je doet, doe je goed! Ik bewonder jou. En ik hou van jou!"

Vrijwilligers geven dierenweiden nieuwe toekomst

GOEREE-OVERFLAKKEE - De afgelopen weken heeft de gemeente Goeree-Overflakkee twee gebruikersovereenkomsten ondertekend voor het beheer van de dierenweiden in Nieuwe-Tonge en Sommelsdijk. De heren Van Moort en Van den Doel beheren de dierenweide in Nieuwe-Tonge. De heer Arensman doet dit samen met zijn zoons voor de dierenweide in Sommelsdijk. Dit betekent dat het onderhoud van de weide en de verzorging van de dieren voor hun rekening is. Door hun inzet en enthousiasme blijven beide dierenweiden bestaan.

De gronden van de dierenweiden zijn eigendom van de gemeente. Voorheen werden de dierenweiden beheerd door externen. Hiervoor kregen zij van de gemeente een vergoeding. Door de bezuinigingsopgave van de gemeente, kon het beheer niet langer worden betaald. De enige optie was om de dierenweiden op beide locaties te sluiten. Omwonenden lieten de gemeente weten het een gemis te vinden als de dierenweiden zouden verdwijnen. Samen met hen is gekeken naar een alternatief. Een oproep voor vrijwilligers bleek de oplossing. Verschillende mensen hebben aangegeven vrijwillig het beheer te willen oppakken, waarvan uiteindelijk de heren Van Moort en Van den Doel voor Nieuwe-Tonge en de heer Arensman voor Sommelsdijk de overeenkomst met de gemeente hebben ondertekend.

Burgerkracht

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is erg te spreken over de inzet van de vrijwilligers. "Het is mooi om te zien hoe enthousiast de heren zijn over hun taak. Een goed voorbeeld van burgerkracht. Fijn dat wij op Goeree-Overflakkee zulke betrokken inwoners hebben. Samen zorgen we voor het behoud van de leefbaarheid en de vitaliteit in de kernen".

Financiële ondersteuning

Alle kosten voor het beheer, de verzorging van de dieren en het onderhoud van de dierenweiden zijn voor rekening voor deze vrijwilligers. Daarnaast hebben zij verschillende plannen om de dierenweiden op te knappen en te vullen met meer of andere dieren, zodat de weiden aantrekkelijker worden voor omwonenden en passanten. Vindt u dit een goed initiatief en wilt u de heren financieel ondersteunen? Dan kunt u voor de dierenweide in Nieuwe-Tonge contact opnemen met de heer Van Moort via w.vanmoort@live.nl en voor de dierenweide in Sommelsdijk kunt u contact opnemen met de heer Arensman via p.arensman@kpnplanet.nl.

MIDDELHARNIS - Rotaryclub Goeree-Overflakkee organiseert samen met Sportclub Sportievia en Leontien Zijlaard-Van Moorsel op zaterdag 7 februari opnieuw een 2 x 3 uur durende spinningmarathon. Het doel van deze marathon is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Leontien Foundation.

De spinningmarathon vormt één geheel met de GO-Classic 2015, de wielertoertocht over Goeree-Overflakkee, die in 2015 voor de derde keer verreden zal worden. De tocht staat gepland voor zaterdag 12 september. Noteer deze datum alvast in de agenda! De GO-Classic is door de Nederlandse Toerfietsunie (NTFU) voor 2015 al beloond met twee sterren, de op een na hoogste kwalificatie die een wielertoertocht kan krijgen.

Spinningmarathon

De spinningmarathon vindt plaats bij Sportclub Sportievia, Industrieweg 38 in Middelharnis. Leontien en de spinninginstructeurs van Sportievia verzorgen zowel 's morgens als 's middags een spinningles. De deuren van Sportievia staan vanaf 8:00 uur open voor de deelnemers. Rond het middaguur is er een lunch met soep, broodjes en krentenbollen. Ook wordt dan de opbrengst bekendgemaakt. Leontien zal zowel 's morgens als 's middags één uur de spinningmarathon als instructrice begeleiden. Let op: 3 uur spinnen is drie keer 55 minuten spinning, dus met drie pauzes van vijf minuten. Is drie uur achter elkaar spinnen te veel, dan mag er ook met twee of drie personen worden meegedaan. Alle personen betalen dan inschrijfgeld, maar het sponsorbedrag wordt gezamenlijk opgehaald. Sponsors zijn welkom om de deelnemers aan te moedigen.

Aanmelden kan bij Sportievia: 0187-470848 of info@sportievia.nl.

MIDDELHARNIS - Het zal niemand ontgaan zijn dat er joden worden gedood worden, louter en alleen vanwege het feit dat ze joden zijn. Op 24 mei 2014 een aanslag op het Joods Museum in Brussel. In januari dit jaar de aanslagen in Frankrijk, waarbij ook vier joden werden gedood in een koosjere supermarkt. Niet alleen elders neemt het antisemitisme toe, ook in Nederland.

Op vrijdag 20 maart is er een themabijeenkomst. Er wordt nagedacht over de vraag of christenen op ons eiland er voldoende mee bezig dat het door God uitgekozen volk zo bedreigd wordt? Volgens het Comité Herleving Gebed voor Israël krijgt dit probleem te weinig aandacht, daarom organiseert dat comité in samenwerking met enkele gemeenteleden van verschillende kerken een eilandelijke avond tegen het toenemend antisemitisme. Daarbij worden alle kerkenraden van het eiland aangeschreven, om zo breed mogelijk steun te krijgen voor dit initiatief.

Op deze avond is Mr. C.G. van der Staaij de hoofdspreker. Daarnaast zullen ds. Van der Want en ds. Boiten een kort openings- en sluitingswoord verzorgen. De organisatie nodigt iedereen uit om deze avond bij te wonen en zo de verbondenheid met het joodse volk te tonen en een signaal af te geven dat joodse medeburgers bemoedigd. De avond begint om 19.30 en eindigt rond 21.00 uur. Plaats van samenkomst is de Chr.Ger.Kerk aan de Hoflaan te Middelharnis. (Let op voor de nabijgelegen parkeerzones.) De collecte is ter bestrijding van de onkosten en voor de beveiliging van de orthodox Joodse school Het Cheider in Amsterdam. www.gebedvoorisrael.nl.

Tekenburo- en advies Droger Bouw: Van dakkapel tot complete woning

MIDDELHARNIS - Op 7 juni 2013 startte Tekenburo- en advies Droger Bouw als zelfstandige onderneming. Het bedrijf werkt onder andere voor architecten en bouwbedrijven, zoals Buro van Rooden Architectuur- Interieur- Ruimtelijke Vormgeving BV in Rotterdam, Architectenburo Roos en Ros in Oud-Beijerland en Den Hollander Bouwkundig advies- en Ontwerpburo in Klundert.

Het teken- en adviesbureau verzorgt de bouwkundige werkzaamheden van de ontwikkelingsfase tot en met de uitvoeringsfase. Het maken van een artist impression, schetsplan, aanvraag voor een omgevingsvergunningen, bestektekeningen, uitvoeringstekeningen, maar ook voor bouwkundig advies en bouwkundig toezicht kunnen particulieren en bedrijven terecht bij het bedrijf in Middelharnis. Marco Droger vertelt: "We hebben ruime ervaring in prefab bouwen, zoals woningen, schuren, daken, dakopbouwen, dakkapellen, vakantiewoningen, e.d. Ook ander soort tekenwerk is mogelijk, zoals vluchtplannen, splitsingstekeningen, tuinontwerp, interieur, meubels, e.d."

Doordat Droger vanuit huis werkt, zijn de prijzen laag, het werk is goed leesbaar en bruikbaar en heeft een hoog uitwerkingsniveau. Tekenburo- en advies Droger Bouw wil eenvoud uitstralen en voor iedere particulier en ieder bedrijf toegankelijk zijn. Samenwerken en verhuren aan bedrijven behoort ook tot de mogelijkheden. Droger sluit af met een motto: "Bouwen doen we samen."

Kijk voor meer informatie op www.tekenburodrogerbouw.nl.

Ingezonden: Waarom geen stalen of betonnen bushokje?

Sinds een jaar of zeven kom ik vaak bij de haven van Stellendam. Ik kom ook vaak langs het busstation, bovenaan de binnenhaven. Het is al de zoveelste keer dat ik zag dat de ruiten van het bushokje eruit zijn. De laatste keer, dat was rond april 2014, trof ik dezelfde situatie aan. Ik schreef toen op een nog staande kolom van het hokje: "Wie is de grootste imbeciel, degene die telkens de ruiten inramt of degene die ze telkens weer er inzet?" Een dag later stond erbij: "Degene die ze er weer inzet."

De mooie glazen ruiten in dat bushokje leven gemiddeld nog geen half jaar. Onnodig om te zeggen dat dit brooddronken gedrag waanzinnig is. Laten we eerlijk zijn, door het volkomen automatisch weer herstellen van de ramen door de busdiensten, gesubsidieerd door de overheid, is het een uitnodiging om het maar weer eens kapot te slaan. Het werkt als een rode lap op een dolle stier. De gang van zaken getuigt van een grote mate van onverschilligheid m.b.t. de braaf belasting betalende burger. Waarom nou niet eens een klein beetje creatief gedacht en bijvoorbeeld een stalen hokje neergezet? Desnoods geheel ongeschilderd en roestig, dat heet tegenwoordig 'kunst'. Of een van het oude beproefde concept, stevige betonnen elementjes, die bleven hun hele leven staan. Totdat... u snapt het niet en ik ook niet. Sorry voor mijn enigszins sarcastisch getinte verhaal, maar dat mag toch wel voor 10.000 euro weggegooid belasting/verzekeringsgeld in de afgelopen vijf jaar?

Henk de Bloeme, haven Stellendam

Op 1 februari werden op diverse plaatsen op Goeree-Overflakkee herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Wat 4 mei voor Nederland is, is daarnaast 1 februari voor Goeree-Overflakkee: even stilstaan bij die bijna 500 slachtoffers die de watersnoodramp op ons eiland niet overleefden. Nog steeds is het een diepe wond voor veel families die nog dikwijls terugdenken aan hun omgekomen geliefden en waarover nog vaak wordt gesproken. Middelharnis ontbrak in het rijtje van die bijeenkomsten (misschien is 17 slachtoffers een te klein aantal), daar had men wat anders bedacht: in het Diekhuus was op die dag een muziekcafé met Braziliaanse jazzmuziek. Nee, geen toepasselijke stemmige muziek om de slachtoffers te herdenken - dat was ook mogelijk geweest maar Braziliaanse jazz. Ik ben benieuwd wat er op 4 mei in het Diekhuus wordt georganiseerd. Er is vast nog wel een leuk hoempabandje te vinden.

J.Reyntjes, Oude Tonge

Werkwijze is gericht op alles wat kind en gezin nodig hebben

Gerrit de Jong en GOSA-regisseur Gerdien Wessels bespreken het document. Foto: Wim van Vosse

Start Jeugdbeschermingsplein Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na de decentralisatie van taken van het rijk is ook het Jeugdbeschermingsplein vanaf 1 januari van dit jaar in het kader van de gehele jeugdhulp, een verantwoordelijkheid voor de gemeente. Burgemeester en wethouders stemden eind december 2014 in met het Plan van aanpak voor - en de inrichting van - het Jeugdbeschermingsplein Goeree-Overflakkee. Onder voorzitterschap van mevrouw Gerdien Wessels (53) uit Rotterdam - als GOSA-regisseur (Gemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak) - is het project van start gegaan. Wethouder Gerrit de Jong was donderdag aanwezig bij de eerste meeting met een groot aantal vertegenwoordigers van gemeente, organisaties op het eiland. Met de Raad van de Kinderbescherming, Veilig Thuis, en Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond, zijnde de vaste partners van het plein.

Door Jaap Ruizeveld

Het Jeugdbeschermingsplein is bedoeld voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar, waarbij ernstige zorgen zijn over de ontwikkeling en/of fysieke veiligheid van de kinderen en waarbij vrijwillige hulp niet (meer) toereikend is. Of waarbij ouders deze hulp niet kunnen of willen aanvaarden. Het Jeugdbeschermingsplein is een werkwijze die uitgaat van wat nodig is voor het kind en het gezin. Het gaat om een integrale benadering, gericht op het waarborgen van de (fysieke) veiligheid en ontwikkeling van kinderen. Gecombineerd met het activeren van de eigen kracht van gezinnen en hun netwerk. De aanpak is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Naast elkaar, beter inhoudelijk aansluitend op elkaar en waar het kan samen optrekken. Eén geïntegreerde aanpak samengevat in het thema: Eén gezin, één plan en één regisseur.

Gerdien Wessels

"In principe komen wij een keer in de week met de partners bij elkaar", vertelt de regisseur. We bespreken dan meldingen die vanuit de hulpverlening zijn aangedragen. Gekeken wordt of het gaat om de insteek van vrijwillig naar gedwongen. Drang- of dwangkader. Als na bespreking blijkt dat het accent ligt op vrijwillig, dan hoort het niet op het beschermingsplein thuis. Het gaat in de bespreking voornamelijk om drang- en dwangzaken. Valt de melding binnen de drangzaken, dan wordt beslist dat er vanuit een gecertificeerde instelling een casusregisseur wordt ingezet. Een functionaris die partijen bij elkaar brengt die bij het gezin betrokken zijn. Gezinsleden kunnen ook meepraten. Gezamenlijk wordt een plan opgeteld. Wat moet er gebeuren? De functionaris kan in het proces een rol spelen, maar ook op afstand de grootste verantwoordelijkheid behouden. Alle afspraken worden vastgelegd en gemonitord. Het is de bedoeling dat het gezin na enige tijd zelf weer de verantwoordelijkheid krijgt. Soms is het helaas zo dat mensen niet meewerken. Dan wordt dit teruggemeld aan het Jeugdhulpbeschermingsplein".

Onder toezicht stellen

"Als echt niets kan, er veel is geprobeerd, de inzet niet lukt en de veiligheid van kinderen bij hun ontwikkeling in gevaar komt, dan wordt tot dwang besloten. Dan komt de Kinderbescherming erbij. In een vervolgtraject kan – na onderzoek – via de rechter worden besloten tot onder toezichtstelling. De afstemming in het proces loopt nog niet helemaal vlekkeloos in de regio", geeft Gerdien Wessels aan. "Alles is er op gericht om mensen, zo snel als mogelijk en verantwoord is, de regie weer in eigen handen te geven".

Wethouder Gerrit de Jong voegt toe: "Wat wij nu op de schaal van Goeree-Overflakkee vorm gaan geven, gebeurde eerst in de stadsregio - op een groot plein - waar partijen op redelijke afstand van het eiland stonden. Het is onze ambitie om op de schaal van het eiland zoveel mogelijk faciliteiten hier naar toe te halen, waardoor je ook optimaal gebruik kan maken van de contacten die er op het eiland zijn. Waar het echt nodig is, wordt het geschetste proces gevolgd. We laten zoveel mogelijk alles in de kracht van de mensen zelf. In veel gevallen is een extra duwtje nodig".

Gemiddelde jeugd

GOSA-regisseur Wessels verwacht dat er, kijkend naar cijfers uit Westvoorne en Hellevoetsluis, waar zij ook tijdelijk deze functie uitvoert, tussen 10 en 20 meldingen op jaarbasis op Goeree-Overflakkee bij het Jeugdbeschermingsplein op tafel kunnen komen.

"Uit gegevens blijkt dat wij op het eiland met een gemiddelde jeugd te maken hebben", zegt de wethouder. Denk niet dat hier niets speelt. Een van de verdachten in een landelijk pornonetwerk kwam van het eiland. Incest komt ook voor in onze gemeente. Alles is er. Naar rato van het aantal inwoners. Als je een melding hebt van kindermisbruik, dan wordt door het Jeugdbeschermingsplein gekeken of het kind uit zijn of haar omgeving moet worden gehaald. Belangrijk is dat men weet waar signalen afgegeven kunnen worden. Iedereen kan daar een rol in spelen. Basisscholen, jongerenwerk, maatschappelijk werk, noem maar op. Meer bekendheid geven aan meldingsmogelijkheden, het is zo belangrijk".

Er gaat veel goed

"Het is een spannende tijd waarin veel verrassingen naar voren komen. Organisaties zijn in verandering en moeten op elkaar aansluiten. Dat gebeurt nu. Er gaat heel veel goed, laat dat duidelijk zijn, maar toch zijn er leemten. Honderd procent zekerheden zijn niet te geven.

Het is mijn passie om in ieder geval te bereiken dat de neuzen van onze partners de zelfde kant opstaan. Ik zet mij er voor in dat mensen elkaar vinden en over de eigen grenzen willen kijken. Waar zijn collega-hulpverleners mee bezig?. Niet gericht zijn op één kind in het gezin, maar ook omzien naar een broertje of zusje. Ondanks de landelijke incidenten die in de media worden vermeld, durf ik te stellen en ik herhaal het: Er gaat een heleboel goed", zegt mevrouw Wessels.

Samen

Slotvraag aan de wethouder: Kan de gemeente de taken aan die door hogere overheden vanaf januari aan de Goeree-Overflakkee zijn overgedragen? " We hebben ons goed voorbereid op het proces. Na één maand is alles nog niet goed ingeregeld. Maar als ik mij richt op het jeugdaspect, dan zeg ik: Samen kunnen wij het aan. Dus niet alleen de gemeente. Wij doen het met alle partners gezamenlijk".

Flinke schuiver door gladheid

MIDDELHARNIS – Bij een eenzijdig verkeersongeval is vrijdagmorgen 30 januari een werkbus met drie inzittenden van de weg geraakt en tegen een boom geklapt. Het ongeval vond rond acht uur plaats op de Oudelandsedijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet, net na een bocht, waar de bus door gladheid rechtdoor gleed in plaats van met de bocht mee te gaan. In eerste instantie liet de toedracht zich dusdanig aanzien dat er sprake was van beknelling en er veel hulpverlening ter plaatse werd geroepen. Drie brandweerauto's, twee ambulances en de traumaheli werden gealarmeerd. Uiteindelijk bleek het mee te vallen. De inzittenden konden het voertuig zelf verlaten. De bus raakte wel zwaar beschadigd. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Trimsalon op D'n Diek in nieuwe handen

"Toen ik een advertentie in het trimmersvak forum zag, dat naar aanleiding van het overlijden van de eigenaresse van een trimsalon in Middelharnis een ervaren trimmer werd gezocht, heb ik gereageerd." Aan het woord is Mirjam van Oord, kersverse eigenaar van de trimsalon op D'n Diek. "Dat Mienke, de eigenaresse van de trimsalon op D'n Diek, was overleden, was me al in mijn eigen salon in Zierikzee verteld door haar voormalige klanten. De duidelijk aangeslagen baasjes van hond en kat zijn uiteindelijk in Zeeland terechtgekomen voor een trimbeurt. Toen ik las dat er iemand op de voor hun vertrouwde plek gezocht werd, vond ik dat ik dat best kon regelen."

"Inmiddels werk ik al meer dan vijftien jaar met heel veel plezier in Zierikzee en heb ik daar een groot klantenbestand. Om tijd te vinden om de salon in Middelharnis te gaan runnen, moest er dus geschoven worden met tijd en afspraken, maar dan nog kan ik het niet alleen. Een oud-leerling, Mariska Markus, die in Sommelsdijk woont, was ook min of meer zoekende naar een ruimte om haar eigen klanten te knippen. In het verleden heeft Mariska bewezen dat ze een harde werker is. Ze is collegiaal en heeft door haar opleiding en werk als paraveterinair-assistente in een dierenartsenpraktijk in Rotterdam meer kennis in huis dan de gemiddelde trimmer. Maar waar wij als team De Hondenkapper't helemaal blij mee zijn is dat Piet, de man van Mienke, ons heel graag wil helpen als dat nodig is. Een betere samenwerking kun je niet wensen. Wij kunnen Mienke niet vervangen, dat willen we ook helemaal niet. Maar we kunnen wel haar werk voorzetten, zoals de dochter van Mienke zo treffend zei. Dat gaan we doen, en wel vanaf 9 maart.

Kom kennnismaken

Op zaterdag 7 maart vanaf 13.30 tot 15.30 uur kunt u kennis komen maken met de meiden van de Hondenkapper't op het vertrouwde adres in Middelharnis. Voor afspraken kan gebeld worden naar 0111-412514 of 06-42434268. Het team van de Hondenkapper't en Piet ontmoeten u graag op D'n Diek.

RGO organiseert Avond van de Wiskunde

MIDDELHARNIS - Vrijdagavond 6 februari organiseert docent Swier Garst van de RGO-wiskundesectie samen met leerlingen de 'Avond van de Wiskunde'. Iedereen die die avond wel eens heeft bezocht weet hoe boeiend, interessant en leerzaam deze avond is, zowel voor de geïnteresseerde leek als de bevlogen, gevorderde wiskundige.

Thema van de avond

Ieder jaar wordt er een ander thema aan de orde gesteld. De vijfde avond van de wiskunde heeft als onderwerp 'Wat niet mogelijk is'. Garst: "Met grote precisie kunnen we een satelliet op een komeet laten landen. Dit kan dankzij technische hoogstandjes, maar niet minder om fantastische berekeningen die wiskundigen leveren. Zo zou je bijna denken dat in de wiskunde eigenlijk wel alles mogelijk is. Toch is dat niet zo. Worteltrekken kennen we van de wiskundelessen en toch is de wortel van twee geen breuk. Sommige spelletjes zijn niet te winnen, je kunt een hoek niet met passer en liniaal in drie gelijke delen verdelen, een graaf is niet altijd vlak. Allemaal voorbeelden van eigenschappen van wiskundige uitdrukkingen waarvan je kunt bewijzen dat ze niet kunnen. Leerlingen met wiskunde D in hun vakkenpakket zullen laten zien dat sommige zaken echt niet mogelijk zijn."

Toegankelijk

De avond van de wiskunde is voor iedereen toegankelijk. Kennis van wiskunde is echt niet nodig. De avond wordt op vrijdag 6 februari gehouden in de aula van de RGO in Middelharnis. Vanaf 19.30 uur is de school geopend. De avond begint om 20.00 uur. Meer inlichtingen over deze avond kunt u ontvangen door een e-mail te sturen aan S.Garst@RGOMiddelharnis.nl.

Themamiddag over kunstenaar Mel Dale

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Vanwege de 90e geboortedag van schoenmaker/kunstenaar Mel Dale organiseert Stichting Ons Trefpunt op zaterdag 7 maart van 14-17 uur in het Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet een "Mel-inloop-Middag". Mel is tien jaar geleden overleden, maar in zijn verhalen, beeldjes en korte teksten leeft hij voort. Tijdens de middag is er gelegenheid om met elkaar herinneringen op te halen en veel beeldjes van zijn hand te bekijken. Er zullen ook teksten hangen. Rond 15.30 uur zijn er wat korte praatjes. Er wordt overwogen om een boekje uit te geven over zijn werk. Als u daar aan mee wilt helpen, kunt u uw beeldje tijdens de middag op de foto laten zetten door een fotograaf en een passende tekst leveren als bijschrift. Het plan is om op basis van de verhalen van Mel een musical te schrijven, die in 2016 op de Kaai wordt uitgevoerd. Ook overweegt de organisatie om op Stadsweb een rubriek over Mel te openen. Ideeën over al deze zaken zijn welkom. De toegang is gratis. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Herman Maas, telefoonnummer 0187-611972.

Akershoek, Beste Echte Bakker van afdeling Zuid-West

OUDDORP - De Echte Bakker in Ouddorp is de Beste Echte Bakker van de regio Zuid-West. Deze titel wordt toegekend aan de Echte Bakker die het beste scoort in de combinatie van de winkelbeoordeling en de productkwaliteit.

De eindrangschikking is uitgevoerd door de Radboud Universiteit Nijmegen en komt tot stand na een berekening van gewogen gemiddelden van de cijfers behaald bij kwaliteitskeuringen en winkelbeoordelingen. Door het jaar worden, door onafhankelijke keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum, zeventien producten onaangekondigd uit de winkels van de Echte Bakkers gehaald en beoordeeld. Het gemiddelde cijfer van deze keuringen was bij Akershoek, De Echte Bakker dik in orde.

Complimenten

Daarnaast zijn alle winkels van De Echte Bakkers de afgelopen periode door onafhankelijke inspecteurs beoordeeld op twintig punten in zes categorieën, waaronder de productpresentatie en sfeer en uitstraling van de winkel. Akershoek scoorde 99 en 85 van de 100 punten met zijn winkels en laat daarmee zien dat hij de details goed voor elkaar heeft. Akershoek: "We letten altijd goed op hoe de producten in de winkel liggen. Het moet er smakelijk en aantrekkelijk uitzien en de proefplankjes moeten altijd gevuld zijn. Complimenten voor de winkeldames, die fanatiek aan de slag zijn gegaan met de punten waarop de winkel beoordeeld wordt."

Goede grondstoffen

Akershoek zet productkwaliteit op de eerste plaats. Lennard en Henri: "We besteden veel aandacht aan de kwaliteit. We keuren producten samen met de bakkers en bespreken wat beter kan. Zo blijft iedereen betrokken en doordrongen van het belang van de kwaliteit van onze producten". "En we gebruiken eerlijke en goede grondstoffen," vult moeder Gerda aan. "Dat is een belangrijke basis. Daar moet je niet aan tornen".

Feestelijke aanbiedingen

Pa Kommer reageert opgetogen op deze prestatie en wil dit heugelijke feit niet zomaar voorbij laten gaan. "Alle klanten mogen meegenieten van dit succes," laat hij weten. In de winkels is er voor iedereen iets lekkers te proeven en volgende week zijn er verschillende feestelijke aanbiedingen. Dus iedereen is van harte uitgenodigd om de prijswinnende winkels te komen ervaren.

'Warme douche' voor gemeente

OUDDORP – Het komt regelmatig voor dat er op de dienstverlening van de gemeente kritiek wordt geleverd. Maar Flip Otte uit Ouddorp wil de gemeente Goeree-Overflakkee graag een compliment geven. Het wandelpad dat vanaf de Achterweg langs de 'Goudsmiene' naar het VVV-kantoor loopt, lag er niet zo best bij. "Je kon er niet meer met droge voeten overheen. Ik heb het aan de gemeente laten weten en gevraagd of dit opgeknapt kon worden", vertelt Otte. Eerst kreeg hij de reactie dat er geen budget was, maar even later ging men toch tot actie over. "Het pad ligt er nu keurig bij en daarom een 'warme douche' voor de gemeente", aldus Flip Otte.