info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

12 juni 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 12 juni 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Brandweerman trouwt in stijl

SOMMELSDIJK - Een brandweerwagen als trouwauto, de Olympiakazerne als trouwlocatie, dresscode rood en loeiende sirenes na het jawoord. De bruiloft van vrijwillige brandweerman Leonard van der Sluijs (27) en Colinda van Zanten (24) afgelopen vrijdag stond helemaal in het teken van de brandweer. Het huwelijk werd voltrokken door het hoofd van de brandweer: burgemeester Grootenboer. De ringen werden aangegeven door de hond van familie Van der Sluijs, met de toepasselijke naam Smokey. Na het feest bij Fontessa in Hellevoetsluis wachtte er thuis in Middelharnis een verrassing voor het stel. Pal voor de voordeur stond een enorme watercontainer. In het dagelijks leven is Leonard ook bezig met vuur, want hij is brandwacht, Colinda werkt in De Geldershof. (Foto: Herman van Wezel Fotografie)

Vermeende wolf is Saarlooswolfhond

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de krant van afgelopen vrijdag stond dat er mensen in de omgeving van Melissant een dier hadden waargenomen dat verdacht veel leek op een wolf. Na het delen van de foto op de Facebookpagina van Eilanden-Nieuws, kwam al snel de aap uit de mouw. De eigenaar van de vermeende wolf meldde zich. Het bleek geen wolf te zijn, maar een Saarlooswolfhond die de benen had genomen.

2 / 32

Agenda

Woensdag 13 juni

ACHTHUIZEN - Bingo 55+ in het Buurthuis aan de Kloosterstraat 10. Aanvang 13.30 uur.
GOEDEREEDE – Stilte- en bezinningswandeling in het waterwingebied aan de Hondsweg. Start 19.00 uur bij Theetuin De Halve Maan. Meer info via www.goedereedecounseling.nl
SOMMELSDIJK – Buitenspeeldag bij Wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer. Aanvang 13.30 uur. Aanmelden via l.moerkerke@chello.nl.
HERKINGEN – Vaderdagknutselen. Vanaf 14.00 uur in verenigingsgebouw Ons Huis.
HERKINGEN – Breicafé in Ons Huis, vanaf 19.30 uur.

Donderdag 14 juni

OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5 van 9.30 tot 12.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt Van der Linde, aan de Marijkeweg 1 van 9.00 tot 13.00 uur.
DIRKSLAND – Bingoavond in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
MIDDELHARNIS – Aanschuifkoor in Het Diekhuus. Aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 15 juni

HERKINGEN – Spelletjesmiddag 60+ vanaf 14.00 uur. In Ons Huis.

Zaterdag 16 juni

NIEUWE-TONGE – Inleveren rommelmarktspullen. Zowel bij Elim Zuiddijk 19 als in de schuur van de fam van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude Tonge. U heeft vast nog van alles wat u niet meer gebruikt en kunt missen. Als het niet mogelijk is om zelf te brengen, bel dan: 06-16794189.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop emaille en voorwerpen uit grootmoeders tijd. Groeneweg 35. Meer info: 0187 651638.
OUDDORP – Amaliafair van de Chr. Peuterspeelzaal in de ring van Ouddorp van 9.00 tot 15.30 uur. Voor de kinderen vanaf groep 4 is er kleedjesmarkt. Kosten € 7,50. Opgeven bij Hanneke Klepper 06-30847940.
OOLTGENSPLAAT - High Tea in 't Centrum aan de Weesmolenstraat voor 55+. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden vóór 8 juni a.s. bij Ati Verwoerd 06-40701181, kosten € 10,00.
OUDDORP - Uurtje Psalmen en Johannes de Heerliederen zingen met orgelbegeleiding in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente van 19.30 tot 20.30 uur
OUDDORP – Interkerkelijke jongerenavond op de jeugdzolder van het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Thema 'Eindtijd'. Aanvang 20.00 uur.
STELLENDAM – Visverkoop op het Oranjeplein o.a. Hollandse Nieuwe, van 8.00 tot 13.30 uur.

Maandag 18 juni

OOLTGENSPLAAT – Ledenvergadering CBS De Hoeksteen in de school. Aanvang 19.30 uur.

Let's connect, maar dan zonder telefoon

De initiatiefnemers voor de Offline Chillzone: Lennart, Rachel, Wilco, Sara, Annah en Arnoud, Niels en Barbera Bakker van Yona.

MIDDELHARNIS – Donderdagmorgen werd op de Prins Maurits een offline chillzone geopend. "De eerste van Nederland," volgens de leerlingen die verantwoordelijk zijn voor het project. Het doel is dat scholieren vaker samen kletsen, darten of een spelletje tafelvoetbal spelen in plaats van uit verveling hun telefoon checken.

Door Martijn de Bonte

Eén van de klaslokalen op de eerste etage is door de leerlingen omgetoverd tot een hippe woonkamer, inclusief zitbank en luie stoel. Aan de muur hangen potjes om je telefoon in te doen en er zijn genoeg stopcontacten om 'm gelijk even op te laden. Vlak na de opening vliegen de eerste dartpijlen door de lucht en wordt er met verbeten gezichten tafelvoetbal gespeeld. Er hangen lijstjes aan de muur met allerlei spreuken, zoals 'Disconnect to connect'. Er zijn geen strenge regels in de chillzone, behalve dan dat leraren niet welkom zijn. "Die hebben hun eigen lerarenkamer. Deze ruimte is gemaakt door leerlingen voor leerlingen."

Rector Van Heest is trots op het initiatief van de leerlingen. "Ik hoop dat deze plek heel veel gebruikt wordt." Op de middelbare school moeten de leerlingen voor de les hun telefoon in een telefoonzak stoppen. Buiten de les worden de telefoons volop gebruikt. In de aula turen veel scholieren naar hun schermpje. Toen Van Heest een keer een telefoon had ingenomen, zei de betreffende leerling: "Daar zit mijn hele leven in." De rector zegt dat het probleem van online pesten groeit. "Daarom schenken we vooral in de onderbouw veel aandacht aan mediawijsheid. Ouders verwachten veel van school, maar geven vaak zelf het verkeerde voorbeeld. Tijdens het eten ligt hun telefoon naast het bord, of er wordt een telefoontje opgenomen tijdens een gesprek met zoon of dochter."

Het idee voor een plek in de school zonder telefoons ontstond in de leerlingenraad. De leerlingen vertellen dat het even duurde voor ze toestemming hadden gekregen en er een lokaal was gevonden. Daarna hebben ze zelf de handen uit de mouwen gestoken. Er is behangen, geverfd en er zijn inkopen gedaan bij de Ikea. "Gelukkig kregen we veel hulp van andere leerlingen." De uren voor de opening hebben ze de laatste puntjes op de 'I' gezet. "Alles was net op tijd klaar en ook nog eens binnen het budget," vertelt Lennart trots.

Arnoud en Niels zijn ambassadeurs van Yona en willen graag meer bewustwording creëren over internetgebruik. De organisatie lanceert daarom binnenkort een gratis app, waarmee jongeren in kunnen stellen hoe lang ze maximaal online willen zijn. Een vriend of vriendin kan via de app helpen om de gestelde doelen te bereiken. "Iedereen herkent het probleem van (te)veel online zijn, maar de stap om te stoppen is groot. Arnoud is zelf gestopt met Facebook. "Het leven is echt heel leuk zonder Facebook. Ik ga liever lekker naar buiten dan dat ik naar mijn telefoon blijf staren."

Waardering en erkenning voor veteranen

MIDDELHARNIS – Zeventig veteranen kwamen zaterdag in het gemeentehuis te Middelharnis bijeen tijdens de jaarlijkse veteranenmiddag van de vereniging Veteranen Goeree-Overflakkee. Een mooi aantal, was het oordeel van ceremoniemeester Teun van Kempen, maar het kunnen er nóg meer zijn. Het eiland telt immers in totaal 230 oude en jonge veteranen. Wil de vereniging met de bijeenkomsten voor veteranen in leven blijven, dan is verjonging nodig. Van Kempen deed dan ook een dringende oproep om mee te doen en actief te worden.

Tekst Kees van Rixoort, foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben nogal wat militairen zich ingezet om op vreemde bodem te strijden of een missie te vervullen. Bijvoorbeeld in Nederlands-Indië, zoals Teun van Kempen, Nieuw-Guinea en Korea, of in Libanon, Cambodja, Afghanistan, Irak, de Balkan en Mali. Van Kempen, aan de vooravond van zijn negentigste verjaardag, herinnerde eraan dat veteranen veelal niet veel erkenning kregen na hun terugkeer. "Er werd zelfs 'moordenaars' geroepen. Dat is niet terecht, al zijn er vreselijke dingen gebeurd, zoals in elke oorlog", aldus de ceremoniemeester. "Er werd niet naar ons omgekeken toen we uit Indië terugkwamen, alsof onze misse er niet toe deed."

Van Kempen vertelde dat de erkenning er na veel inspanningen wel is gekomen, mede door de inzet van de eind 2016 overleden generaal Ted Meines, die een jaar of wat geleden naar Flakkee kwam om een veteranenmiddag op te luisteren. "We hebben er met z'n allen voor moeten knokken."

Wat volgde was een herdenking van de slachtoffers. Na de Taptoe, geblazen door Van Kempens kleindochter Marieke de Jong, namen de aanwezigen een minuut stilte in acht om de plechtigheid te eindigen met het zingen van het eerste couplet van het Wilhelmus.

Burgemeester Ada Grootenboer sprak haar waardering uit voor het initiatief van de veteranen om de saamhorigheid en kameraadschap te versterken, en haar erkenning voor "uw inzet". De minuut van stilte omschreef ze als een stilte voor het ultieme offer van militairen die het belang van de vrijheid, "een groot en kwetsbaar goed", en de samenleving boven hun eigen belang plaatsten.

Voordat het onderlinge samenzijn culmineerde in samen eten en drinken, vertelde bijna-veteraan Gert de Geus uit Nieuwe-Tonge over de twee missies waaraan hij heeft deelgenomen: van juli tot november 2010 in Afghanistan (Kamp Holland in Tarin Kowt) en van juli tot december 2017 in Mali (Kamp Castor in Gao). De Geus, sergeant 1 bij de genie, hield zich bezig met het bouwen en onderhouden van infrastructuur boven en onder de grond. Een belangrijke taak in Mali was ook het laten draaien van de airco's in het kamp. Bij een temperatuur die kan oplopen tot meer dan 50 graden was dat geen overbodige luxe.

Het monumentje voor de gesneuvelde Nederlandse militairen in Afghanistan is door De Geus en zijn mannen weggehaald en naar Nederland overgebracht. Het staat nu in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Gert de Geus zwaait binnenkort af als militair. Daarna gaat hij aan de slag als werkvoorbereider in de bouw, net als vroeger.

Speelschip van Katendrecht naar Galathese Haven

OOLTGENSPLAAT - Het was een enerverende week voor Zeelands Luister. Het speelschip, gelegen in Rotterdam, moest plaats maken voor nieuwbouw op Katendrecht en vond een nieuwe bestemming bij natuurspeeltuin De Buutenplaets bij de Galathese Haven op Goeree-Overflakkee. Afgelopen week werd de boot verscheept.

Een complexe onderneming met veel graaf- en hijswerk en vervoer over water. Twee burgerinitiatieven, die met doorzettingsvermogen en betrokkenheid door vrijwilligers zijn gerealiseerd. Het Kaapschip wordt Buutenschip.

Wim Noordzij, voorzitter van Buutenplaets: "En wat een steun en draagvlak mochten we ontvangen van overheden en het bedrijfsleven. Maatschappelijk Verantwoord ondernemen stond hoog in het vaandel bij alle participerende bedrijven. Door steun in geld en materialen en hele scherpe prijzen is het gelukt dit te realiseren. De marktconforme prijzen zouden onbetaalbaar zijn geweest. De steun van Bonn & Mees, Matrans, Lekstroom, De Gier en Nederhoff was overweldigend. Maar ook de lokale partijen en in de eilanden om ons heen was enorm. Ik wil ze graag noemen: Van Gelder, M. van Zanten Zand en Grind, Indaver Groencompost, Van Groningen Sloopwerken, Van Gelder Aannemingsbedrijf, AMK GWW, Schotgroep, Reinier Looij GWW, Bestman Infra, ImaR Infra & Services, S. Boers Grondwerken, Loonbedrijf Kort, Sandee, Beletter it, Paviljoen Sluishaven. Kees Ontwerpt, EventBroker en DB Future Events hebben het subsidiebedrag van de gemeente Goeree-Overflakkee verdubbeld".

Enorme hijsklus

Maandag kwam de boot aan op de Lekstroom in de Galathese Haven. Dinsdag was de ingewikkelde hijsklus van het ponton op de kant en op een trailer. Op woensdag vervolgens van de trailer op de juiste plek gelegd. Een uitgebreid hijsplan met zware materialen was daarvoor nodig, maar ook een verkeersplan met verkeersregelaars om alles in goede banen te leiden. Het bestuur van De Buutenplaets willen met name Imar Kleiburg, Conrad van Nimwegen, Richard de Gier en Aad Witteveen bedanken voor een perfecte uitvoering.

Foto's zijn te zien op Facebook/Buutenplaets en nu moet alles nog geverfd worden en klaargemaakt om te kunnen bespelen. Daar kunnen we nog steeds veel vrijwilligers voor gebruiken en natuurlijk donaties in cash en in natura.

De volgende projecten om op te knappen zijn Truetalker en het weeghuisje. Houd Facebook en de website in de gaten via www.buutenplaets.nl. De officiële opening staat gepland voor 19 juli.

Voor vragen of inlichtingen: Wim Noordzij: 0653142432.

Evert de Graaf bij de PCOB

MIDDELHARNIS - Al een aantal keren is de bekende historicus en boeiend verteller Evert de Graaf uit Putten op een PCOB bijeenkomst geweest. Op maandag 18 juni 2018 om 14.00 uur is er weer een bijeenkomst voor de leden. Ook mensen die geïnteresseerd zijn en overwegen om lid te worden van de PCOB zijn van harte welkom in De Hoeksteen te Middelharnis. Er wordt van u een bedrag van 2 euro gevraagd voor dekking van de kosten, waarbij u ook koffie of thee krijgt aangeboden. De heer De Graaf hoopt op deze middag een boeiende lezing te houden over het leven en werk van Wilhelmina.

Workshop bolussen bakken

MELSSANT - Speciaal voor degenen die in de zomervakantie te gast zijn op Flakkee, maar ook voor alle anderen, organiseert bakkerij Van Harberden uit Melissant ook dit jaar weer de beroemde avonden waarop je zelf onder professionele begeleiding heerlijke bolussen kunt bakken.

De kosten voor deze avond zijn 20 euro per persoon. Aan het eind van de avond ga je naar huis met 20 verse bolussen en alle bakkersgeheimen die ze je deze avond hebben verklapt. De workshop wordt georganiseerd op maandag 2 juli, maandag 9 juli, maandag 16 juli, dinsdag 17 juli, maandag 23 juli. De workshop is van 19.00-21.00 uur in de bakkerij aan de Julianaweg 30 te Melissant. Het is verplicht voor deze avond telefonisch te reserveren: 0187-601619 of 0187-602525. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij.

Nu ook contactloos betalen bij eierautomaat

GOEREE-OVERFLAKKEE - Familie De Baar van Eibaar in Zuidzijde heeft al jaren een eierautomaat, die altijd open is en waar je met contant geld eieren uit de 'muur' kunt halen. Steeds meer eierliefhebbers weten de weg naar deze automaat te vinden voor kakelverse eieren. Als je bij Eibaar eieren haalt, zie je vaak ontelbaar veel witte hennen buiten lopen scharrelen. Een prachtig gezicht. Deze dames hebben de eieren gelegd, die in de automaat worden verkocht. Meer en meer klanten vertelden dat ze er op moesten letten dat ze wat kleingeld bij zich hadden voor betaling van de eieren. Daarom is een aantal weken terug een nieuwe automaat geplaatst, waarbij het nu ook mogelijk is om contactloos te betalen. De bediening van de automaat is heel eenvoudig. De eieren zijn per 6, 10 en 30 stuks verkrijgbaar.

Wijziging kerkdienst

OOLTGENSPLAAT - In verband met ziekte van ds. J.S. van der Net, zal komende woensdag 13 juni om 19.30 uur ds. A.J. de Waard uit Nieuwdorp voorgaan in de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat, Van Weelstraat 1.

Aanstaand weekend Smaak aan Zee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de Brouwersdam is aanstaand weekend het festival Smaak aan Zee. Op het terrein bij het Inspiratiecentrum staan allerlei foodtrucks opgesteld. Het evenement is op 15, 16 en 17 juni. Meer informatie staat op www.smaakaanzee.nl.

Minder huizen en meer groen in Tuundurp

NIEUWE-TONGE - "Ik ben er zo blij mee, dit is echt een heerlijk plekje." Mijnheer Kasteleijn is één van de bewoners van het volledig vernieuwde Tuundurp in Nieuwe-Tonge. Woensdag 6 juni werd de nieuwe wijk feestelijk in gebruik genomen. Directeur Van Nieuwaal van Woongoed GO: "Dit is een prachtig staaltje dorpsvernieuwing, je kunt je ogen er bijna niet vanaf houden."

Door Martijn de Bonte

In de wijk gingen ruim 50 huizen tegen de vlakte. Doordat er na de sloop minder huizen zijn 'teruggebouwd', is er meer ruimte voor groen en is er nu voldoende parkeergelegenheid. De nieuwbouw bestaat uit 37 woningen en is een mix van gezinswoningen en seniorenwoningen. De bewoners zijn er blij mee. Mijnheer Kasteleijn woont in een seniorenwoning aan het Helicoptèreplein. "Het is hier allemaal gelijkvloers en we hebben toch een mooi achteruit waar de kleinkinderen kunnen spelen. Vanaf de eerste dag was ik hier gelijk gewend en mijn vrouw ook. We kunnen hier oud worden."

Goede huurders

Onder een stralende zon verrichten wethouder Markwat, directeur Van Nieuwaal en het echtpaar Van Moort de openingshandeling. Ze gieten water bij een reusachtige plant, die langzaam begint te groeien. Stroomuitval zorgt voor wat groeiperikelen, maar uiteindelijk bloeit er alsnog een knalgele zonnebloem. Van Nieuwaal stelt dat het project nauwelijks tegenslagen heeft gehad, laat staan tegenwerking. Het verzoek om de wijk aan te pakken kwam in 2012 van de bewoners zelf en die mochten vanaf de start meedenken over de plannen. "Wat hebben we toch goede huurders: ze betalen op tijd, denken mee en stellen zich coöperatief op. Daar zijn we dankbaar voor." Maar klaar is het nog niet voor Woongoed GO, volgens de directeur. Er moet nog veel gebeuren. Het wordt een megaklus om ervoor te zorgen dat alle woningen op het eiland in 2050 CO2 neutraal zijn.

Wethouder Markwat vindt dat de wijk een enorme kwaliteitsverbetering heeft ondergaan. "Minder huizen, meer groen," is zijn samenvatting. "Dit is een voorbeeld voor andere kleine kernen op Goeree-Overflakkee. Dat er nog maar veel van deze projecten mogen volgen."

Genoten van de bouw

Mijnheer Grinwis woont in de Tuunstee, het seniorencomplex naast het Tuundurp, en kijkt toe tijdens de opening. "Ik vind het prachtig geworden." Mevrouw Peter, die ook in de Tuunstee woont, is al net zo enthousiast. "Ik heb genoten van de bouw met die grote kranen, wij zaten eerste rang en konden alles goed volgen. Nu het klaar is, vind ik het verschrikkelijk mooi geworden."

Het echtpaar Van Moort, dat samen met de kleinkinderen de openingshandeling mocht verrichten, woont al ruim eenenvijftig jaar in de wijk. Mijnheer Van Moort heeft 46 jaar lang in de bouw gewerkt en vindt dat nog steeds interessant. Hij volgde de vernieuwing in de wijk daarom op de voet en hield een oogje in het zeil als de werklui waren vertrokken. Hij sloopte zelfs hun oude gezinswoning. Voor zijn inzet ontvangt hij het beeldje van een metselaar. Het echtpaar woont nu weer op hetzelfde plekje, maar dan in een nieuwe seniorenwoning. Mevrouw Van Moort: "Het is fijn dat de wijk nu klaar is, we wonen hier heerlijk."

Stranddienst met thema 'Bron van Leven'

OUDDORP - Voor zondag 24 juni organiseren vier kerken, samen met de muzikanten van EXalt en voorganger ds. Karel van Wijngaarden, een 'kerk'dienst op het strand bij de Grevelingen/Punt.

Tijdens de dienst wordt nagedacht over het thema 'Bron van Leven'. Vanuit Johannes 4 wordt nagedacht over hoe Jezus de Samaritaanse vrouw het Levende water geeft als haar Bron van Leven. De dienst zal vooral gevierd worden met het zingen van liederen en een overdenking over het thema: 'Bron van Leven'.
Ook zal er een collecte worden gehouden. Doel van de collecte is: Stichting Tear in Oeganda. Stichting Tear heeft, in samenwerking met de Anglicaanse kerk van Oeganda, een waterproject opgezet voor veilig drinkwater dicht bij huis. Kerk en gemeenschap in de dorpen worden gemobiliseerd om samen aan de slag te gaan. Samen maken ze waterreservoirs die regen opvangen bij huizen, scholen en kerken. En ze beschermen de bronnen, zodat het water schoon blijft. Ook worden slimme waterleidingsystemen aangelegd, die het water uit hooggelegen bronnen, met behulp van de zwaartekracht, verdelen over de dorpen. Tegelijkertijd worden in de dorpen watercomités opgericht die het beheer van de watervoorzieningen op zich nemen. Een aantal mensen uit het dorp krijgt training om het onderhoud te kunnen doen. Hygiënevoorlichting onder de bevolking is ook een belangrijk aspect van het programma.
U kunt tijdens de stranddienst uw gift in de collecte-emmer doen, maar u kunt uw gift ook overmaken op: NL13RABO0351264272 t.n.v. Doopsgezinde Gemeente Ouddorp o.v.v. TEAR stranddienst. De opbrengst komt geheel ten goede aan het project van Stichting Tear.

"Iedereen is van harte welkom, ongeacht je afkomst, ongeacht of je wel of niet naar de kerk gaat en ongeacht welke kerk je bezoekt", aldus de organisatie. De dienst begint om 18.00 uur op het strand aan de Grevelingen bij de Punt. Na de dienst is er gelegenheid om onder het genot van koffie, thee of limonade met elkaar na te praten. Wie op een strandstoel wil zitten tijdens de dienst, moet die zelf meenemen.
Mocht het weer onverhoopt niet meewerken en de organisatie genoodzaakt is om uit te wijken, dan zal dit zijn naar de Exoduskerk, Dorpsweg 97a in Sommelsdijk. Via de website van de kerken en op de Facebookpagina www.facebook.com/stranddienst zal voor 14.00 uur kenbaar worden gemaakt of er uitgeweken moet worden naar de Exoduskerk. Bij twijfel kunt u ook bellen met de organisatie: 06-51754713.

Brandweeroefening 'Op 't Nippertje' bij Zuidwester

MIDDELHARNIS - 'Op 't Nippertje' was de naam van een grote brandweeroefening waaraan alle ploegen van Goeree-Overflakkee de afgelopen twee weken hebben deelgenomen.
De oefening was door een paar enthousiaste brandweermensen georganiseerd en verdeeld over vier avonden hebben twaalf brandweerploegen mooie oefeningen voorgeschoteld gekregen.

De oefeningen vonden plaats op het terrein van de Zuidwester te Middelharnis. Door de organisatie werd een pand beschikbaar gesteld, dat op korte termijn gesloopt gaat worden. De brandweer kon hier een realistisch scenario beoefenen. Zo was er de mogelijkheid om daadwerkelijk een deur in te slaan om een ingesloten slachtoffer te redden.
Er was voor alle deelnemende ploegen de mogelijkheid om hun kennis en kunde ten toon te spreiden, want het scenario bevatte vele elementen die beoefend konden worden. Zo was er een tankwagen tegen de gevel van een aantal appartementen gereden, waardoor de cabine van de vrachtwagen in brand was gevlogen. Deze brand was doorgeslagen naar drie appartementen. In die appartementen waren nog een aantal mensen aanwezig, welke door het vuur en de grote rookontwikkeling niet meer zelfstandig het pand konden verlaten.
Als klap op de vuurpijl sloegen op een gegeven moment de vlammen ook uit het dak, waardoor er een ladder geplaatst moest worden om het vuur op het dak te kunnen blussen.
Er is assistentie verleend door een groot aantal mensen vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om deze oefening mogelijk te maken. Ook de BHV organisatie van de Zuidwester was nadrukkelijk aanwezig om de samenwerking met de hulpdiensten weer eens aan te trekken.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 25 juni a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00, inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Afsluiting seizoen 55+

Op donderdag 28 juni a.s. wordt het seizoen afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Vanaf 16.30 uur, kosten € 5,00. Graag opgeven voor vrijdag 22 juni a.s. bij Janny Berkhof. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Breicafé

Woensdag 27 juni is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75, is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Kofferbakmarkt

Voor zaterdag 30 juni organiseert de dorpsraad Dirksland een Kofferbakmarkt. Deze vindt plaats op het parkeerterrein P3 van het ziekenhuis, aan de Mozartsingel. De markt begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur. Aan deze markt zijn voor de deelnemers, uitgezonderd horeca, geen kosten verbonden, u staat geheel gratis. Bij aankomst betaalt u 10 euro statiegeld, dit ontvangt u terug als de door de deelnemer gebruikte ruimte weer schoon wordt achtergelaten, want dit is wel een vereiste. De organisatie heeft hier geen middelen voor. De toegang is gratis. U dient zich van te voren aan te melden bij Frits Veringmeier, van de organiserende dorpsraad Dirksland. Aanmelden kan via f.veringmeier@dorpsraaddirksland.nl of tel.: 0187-605609. U dient zelf te zorg te dragen voor eventuele zeilen of tafels, een ieder krijgt bij aankomst een grondplaats door de organisatie aangewezen. U mag niet eerder vertrekken dan 15.00 uur, doet u dit wel, dan krijgt u de borg niet terug en mag u in het vervolg niet meer deelnemen aan door de dorpsraad georganiseerde Kofferbakmarkten. Op de locatie zal een toilet aanwezig zijn.

Bingo

Donderdag 14 juni wordt een bingoavond gehouden in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. Er zijn weer veel mooie geldprijzen te winnen. De zaal gaat om 19.00 open en de ballen worden gestart om 19.30 uur.

Wandel 3-daagse

Na vele jaren alleen een wandelmars georganiseerd te hebben, willen wij, Gymvereniging Olympia, weer eens een Wandel 3-daagse organiseren. Dit gaat gebeuren op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 juni a.s. U kunt meedoen met de 5 of 10 km, u loopt door het dorp en de polders rondom Dirksland. Vertrek en finish is v.a. de Victoriahal, Phililpshoofjesweg 57. 10 km start om 18.30 uur, 5 km start om 19.00 uur. Kosten zijn € 2,50 voor basisschoolleerlingen en € 5,00 voor 13 jaar en ouder. Als u twee avonden zeker meeloopt, ontvangt u een medaille. Op de laatste avond wordt u binnengehaald door Muziekvereniging Amicitia. Door vrijwilligers, sponsoring en de dorpsraad kunnen wij dit organiseren, anders zou dit niet mogelijk geweest zijn.

GOEDEREEDE

Opbrengst Pinkstermarkt

De op 19 mei gehouden Pinkstermarkt rondom de haven van Goedereede heeft netto ruim € 9.000,- voor het goede doel opgebracht. Het bedrag is dit jaar bestemd voor Mercy Ships en SDOK. Alle sponsors die financiële steun of spullen hebben geschonken ten bate van deze Pinkstermarkt en allen die hebben meegewerkt vooraf of op de dag zelf, worden door de organisatie hartelijk bedankt voor de geweldige inzet.

HERKINGEN

Breicafé

Woensdag 13 juni vanaf 19.30 uur wordt in Verenigingsgebouw Ons Huis weer een 'Breicafé' georganiseerd. Dit is de laatste keer voor de zomerstop.

Vaderdag knutselen

Woensdag 13 juni vanaf 14.00 uur kan er voor Vaderdag geknutseld worden in verenigingsgebouw Ons Huis. De organisatie is in handen van Speeltuinvereniging De Krammer.

Spelletjesmiddag 60+

Vrijdagmiddag is er een spelletjesmiddag voor 60+ers vanaf 14.00 uur. Georganiseerd door vrijwilligers, mede mogelijk gemaakt door Fides Wonen. Locatie: Verenigingsgebouw Ons Huis.

MIDDELHARNIS

Aanschuifkoor

Donderdag 14 juni is er weer een Aanschuifkoor in het Diekhuus. Het Aanschuifkoor staat onder de enthousiaste leiding van Germaine Compier. Zij praat de diverse nummers aan elkaar en zorgt voor muzikale begeleiding. Om mee te doen met het Aanschuifkoor hoef je geen uitstekende zanger of zangeres te zijn. De foyer van Het Diekhuus is open vanaf 13.30 uur. Om 14.00 uur start het muzikale programma. In de pauze en na afloop is er natuurlijk gelegenheid om met elkaar een drankje te doen in de foyer. Want… de kelen moeten natuurlijk ook gesmeerd worden!

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheek Middelharnis vindt plaats op woensdag 20 juni. Aanvang 10.00 uur. Toegang gratis. Zie ook www.leerenbeleef.nl.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 16 juni is weer schuurverkoop bij de familie Nijssen van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn veel voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals petroleumstellen, zinken voorwerpen, koffiemolens, vele emaille voorwerpen en nog veel meer. Koffie en thee is gratis. De verkoop vindt plaats aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187 651638.

OOLTGENSPLAAT

Afsluiting seizoen 55+

Nu de zomer weer voor de deur staat, wil de plaatselijke commissie Ooltgensplaat van Stichting ZIJN op 13 juli een gezellige barbecue houden voor alle 55-plussers van Ooltgensplaat. Er zal ook een verloting worden gehouden. U bent welkom op vrijdagmiddag, aanvang 17.00 uur, in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Kosten: € 12,00. Opgeven voor 6 juli bij Ati Verwoerd: 06-40701181.

OUDDORP

Rommelmarkt Van der Linde

Donderdag 14 juni houdt de familie Van der Linde weer rommelmarkt aan de Marijkeweg 1 van 9.00 tot 13.00 uur.

Rommelmarktspullen

Van der Linde Rommelmarkt is vertegenwoordigd bij de Zomerfair van Zorgcentrum De Vliedberg. Daarom kunt u deze week rommelmarktspullen afleveren aan de Marijkeweg 1 voor deze fair. De spullen die over zijn gaan niet de container in, maar krijgen een plaatsje op de rommelmarkt in de loods bij Van der Linde.

Amaliafair

Zaterdag 16 juni hoopt de Chr. Peuterspeelzaal Prinses Amalia haar jaarlijkse Amaliafair weer te houden in de ring van Ouddorp, van 9.00 tot 15.30 uur. Een greep uit wat men er aan kan treffen: boeken, Ouddorpse wafels, cake, koekjes, eigengemaakte advocaat, oliebollen, kaas, gebakken vis, houten homedecoratie, vlinderhout, Kidsmode Bubo, Hobby Ka, Adullam, springkussen, groente en fruit, informatiekraam van de peuterspeelzaal, enveloptrekken, Broodjes frikandel of kroket, 100% Ouddorp, fotokaarten, planten en bloemen, Puur geluk, tweedehands spullen, kleedjesmarkt of ga met uw gezin op de foto! Voor de kinderen vanaf groep 4 zal er ook een kleedjesmarkt zijn. De kosten hiervan zijn € 7,50. Opgeven kan bij Hanneke Klepper (0630847940).

Zomerfair

Op woensdag 20 juni a.s. vindt er een zomerfair van 10.00-16.00 uur plaats in Woonzorglocatie 'De Vliedberg' in Ouddorp. Er zal o.a. zowel gebakken als gerookte vis, cake, koekjes, kaas, tassen, sieraden, fotokaarten, bloemen en planten, schilderijtjes, etc. worden verkocht. Ook is er een rommelmarkt, De Jonge mode en onze brei- en creaclub aanwezig.

Interkerkelijke jongerenavond

"Eindtijd. Misschien een onderwerp waarover je niet vaak nadenkt. Maar of je het nu wil of niet, je leeft in de eindtijd. Welke tijd is het op de klok van God? Wat zien we om ons heen gebeuren in de wereld? En welke aanwijzingen geeft de Bijbel ons? Zomaar een paar vragen. Je zult merken dat 'Eindtijd' geen beangstigend onderwerp is, maar dat het juist bemoedigend en hoopvol voor jou kan zijn", aldus de organisatie, die met jongeren hierover in gesprek wil op zaterdagavond 16 juni. Naast het gesprek is er tijd genoeg om te chillen. Jongeren van 12 jaar of ouder worden uitgenodigd op de jeugdzolder van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3. Inloop 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

OUDE-TONGE

Goederen voor Uzon

Zaterdag 16 juni houdt de Werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente weer een inzameling van goederen voor Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan, neemt u dan contact op met dhr. C.W. Buscop. Zijn telefoonnummer: 642131. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. In de maand juli is men wegens vakantie gesloten. Zaterdag 18 augustus hoopt men weer de goederen in te zamelen.

STELLENDAM

Visverkoop

De Hollandse Nieuwe zijn weer aan wal. Daarom organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam op zaterdag 16 juni a.s. de jaarlijkse visverkoopactiviteit. Er worden naast haring ook gebakken lekkerbekjes en kibbeling verkocht. Deze verkoop vindt plaats op het Oranjeplein in Stellendam van 8.00 tot 13.30 uur.

Scootmobieltocht

Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) heeft voor 19 juni weer een scootmobieltocht uitgezet. Deze keer start men in Stellendam bij de carpoolplaats langs de provinciale weg (N215). De start is om 13.30 en rond 17.00 uur hoopt men weer terug te zijn. De kosten zijn € 4,- per persoon. Meerijden met partner, vriend/in met fiets is ook mogelijk. Zorg voor volle accu's, gepaste kleding, een flesje water en niet te vergeten een goed humeur. Opgeven kan bij Elly Sonneveld: elly1947@hotmail.nl of tel.nr.: 0187-845077, of bij het secretariaat: PGGOinfo@gmail.com.

Wandelmars voor Diabetes Fonds

OUDE-TONGE - Zaterdag 23 juni wordt, in samenwerking met de twee tennisverenigingen van Oostflakkee, Het Westrak uit Oude-Tonge en TVO uit Ooltgensplaat, een wandelmars georganiseerd.

De opbrengst van dit evenement gaat in zijn geheel naar het Diabetes Fonds.
Iedereen van ons kent wel iemand in zijn omgeving met diabetes. Het Diabetes Fonds werkt aan genezing van diabetes en aan een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Dit doen zij via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting, samen met iedereen die hen daarbij helpt.
Bewegen is voor diabetespatiënten een voorwaarde voor een gezonde levensstijl, vandaar dat deze mars wordt georganiseerd.

De start van deze wandelmars is zaterdag 23 juni tussen 9.00 en 10.00 uur bij Tennisvereniging Het Westrak in Oude-Tonge.
De afstanden die gelopen kunnen worden, zijn 12, 20 en 31 kilometer. De 20 kilometer gaat via de buitendijk, Langstraat, Achthuizen en de Tilsedijk terug naar Oude-Tonge. De route van de 31 kilometer is veranderd en loopt van Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Den Bommel en Zuidzijde terug naar de tennisvereniging Het Westrak in Oude-Tonge.
Onderweg zijn er stempelposten, één voor de 12 kilometer, vier voor de 20 kilometer en vijf voor de 31 kilometer.

Het inschrijfgeld bedraagt € 5,00. De organisatie heeft gezorgd voor begeleiding van EHBO en wordt ook een bezemwagen ingezet. Voor nadere inlichtingen kunt contact opnemen met Willem Broekhuis: 0650201063.
Zie ook: https://www.facebook.com/events/2043194649283061/.

Zomeravond schaaktoernooi

OUDE-TONGE - De schaakvereniging Oostflakkee (vaak afgekort tot SOF) houdt in de maand juli een groot schaaktoernooi.

De opzet van dit toernooi is de bevolking van Oude-Tonge en omgeving meer bekend te maken met de schaaksport. Ervaren schakers, maar ook - of juist - beginners, zijn van harte welkom.
Hoewel schaken helaas veelal een mannensport is, zijn de dames ook van harte welkom.
De deelname is gratis en er zijn leuke prijzen in natura en niet alleen voor de nummers 1, 2 en 3.
Gespeeld wordt er in De Grutterswei te Oude-Tonge en de aanvang is 19.30 uur.
Speeldata zijn de woensdagen van 4, 11, 18 en 25 juli. Het is niet verplicht alle avonden te komen, maar wie alle vier de avonden komt, maakt kans op een extra prijs.
Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wie dat doet, is zeker van deelname.
Aanmelden kan op k.wijnands44@upcmail.nl of 0187 - 64 13 82.

Kinderconcert in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Op donderdag 14 juni a.s. vindt in Oude-Tonge een bijzonder kinderconcert plaats. Het concert wordt verzorgd door het opleidingsorkest van Fanfareorkest Vooruit en een groot aantal muzikantjes van soms nog wel zeer jeugdige leeftijd.

Vanuit Vooruit verzorgt Tonny Smeets op diverse basisscholen al langere tijd blokfluitles, waarbij zij de leerlingen niet alleen leert hoe de blokfluit te bespelen, maar waarbij ze vooral ook het enthousiasme voor muziek stimuleert. De kinderen hebben in al die (leuke) lessen hun uiterste best gedaan om het instrument te leren bespelen, maar nu willen ze dan ook wel heel graag tijdens een concert laten horen hoe goed ze daarin (al) geslaagd zijn.

Naast deze blokfluitleerlingen komen ook leerlingen aan bod die op diverse andere instrumenten muziekles hebben gehad. Ook zij willen tijdens dit concert laten horen hoe ver ze al gevorderd zijn. Zij hebben zich tijdens Koningsdag – in de kar – al aan het publiek voorgesteld. Mocht u hen toen hebben gezien, maar nu wel eens echt willen horen hoe het klinkt tijdens een concert, dan is dit daarvoor een unieke mogelijkheid! Naast eerdergenoemde muzikanten zijn tijdens dit concert ook slagwerkleerlingen te bewonderen.

Donderdag 14 juni, in basisschool De Bron aan de Melkweg. De toegang is natuurlijk gratis.
Het concert begint om 18.30 uur en duurt ongeveer één uur.

Zesde lustrum Truckrun Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 16 juni, zoals al jaren gebruikelijk op de derde zaterdag van juni, is er weer de Truckrun. Gestart in 1988 met een paar trucks en een klein rondje om te kijken of het een succes zou worden, inmiddels uitgegroeid tot een evenement van formaat.

Voor de dertigste keer gaan de trucks van start aan de Oosthavendijk in Middelharnis om te vertrekken richting Stellendam. "En ja, voor de goede rekenaars onder ons zou het de eenendertigste moeten zijn, maar zaterdag 18 juni 2005 was het stil op straat, geen blije bewoners, verdrietige ouders en verzorgers, boze chauffeurs en teleurgestelde organisatoren. De overheid had een fout gemaakt in de wetgeving en de verkeersregelaars waren niet te verzekeren. Gelukkig was dit het andere jaar weer opgelost en konden we verder", aldus de organisatie.

Vanwege het jubileumjaar is de route iets aangepast, omdat er bij terugkomst op Hernesseroord voor de chauffeurs, organisatie én bewoners een verrassing wacht tussen 16.00-18.00 uur.

De bewoners van Nieuwe-Tonge, opgelet: het dorp wordt in de morgen gepasseerd. Ook de bewoners van Ouddorp moeten een stukje rijden richting Goedereede om te kunnen zwaaien. De inwoners van Goedereede-Havenhoofd worden in de middag verrast door een rondje door de Breenstraat. De route en de verwachte tijden zijn, evenals het laatste nieuws rondom de Truckrun, te volgen op de website van de chauffeursvereniging: www.chauffeursverenigingflakkee.nl.

Vijfde editie Goereese Portdagen

De Portdagen zijn een echte publiekstrekker. Foto: Desirée van Halewijn

GOEDEREEDE - Van 14 tot en met 16 juni staat Goedereede in het teken van de Goereese Portdagen, een historisch stadsfeest voor jong en oud. Tijdens deze drie dagen zijn er culturele en muzikale activiteiten op en rond de Markt.

De oorsprong voor de Goereese Portdagen gaat precies 100 jaar terug, toen voor de kust van Goedereede een schip met een grote lading portwijn verging. De Goereese vissers voeren uit om de vaten op te halen en te verzamelen rond de haven van Goedereede. Op 1 en 2 november in 1918 werden in totaal 434 vaten openbaar verkocht. Sindsdien hief Goedereede regelmatig een goed glas port; tot op de dag van vandaag.

Hoogtepunten van dit jaar zijn de openluchtvoorstellingen op vrijdag- en zaterdagavond van Toneelclub De Klokkedieven, de ambachtenmarkt op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en de muzikale optredens van Woodworks en The Billy's. Het complete programma, met tijdschema, is te vinden op de website: www.portdagen.nl.

Peuterochtenden in de Bibliotheek

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

Tijdens deze peuterochtenden staat voorleesplezier centraal. Een kwartiertje voorlezen per dag vergroot de woordenschat tot wel duizend woorden per jaar. Zo leg je een stevige basis voor de toekomstige schoolcarrière. Voorlezen is dus niet alleen leuk, maar ook heel zinvol!
Tijdens de komende peuterochtenden wordt er voorgelezen uit het prentenboek 'Antonia' van Anke de Vries. Antonia vindt dat ze fantastisch mooi kan zingen en dat doet ze dan ook van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Maar ze drijft de dieren om haar heen tot wanhoop! Antonia voelt zich zwaar beledigd en vertrekt uit het bos. En dan komen de dieren erachter wat ze eigenlijk missen... tot er een vreemde vogel in het bos verschijnt.
Het verhaal wordt interactief voorgelezen en daarna is er tijd om te zingen en over het verhaal na te praten met limonade en wat lekkers. Voor ouders staat de koffie klaar. Als afsluiting knutselen de kinderen iets leuks naar aanleiding van dit spannende verhaal!

Dinsdag 26 juni: Bibliotheek Middelharnis, Kerkepad 11, 9.30 tot 11.00 uur;
Woensdag 27 juni: Bibliotheek Ouddorp, Raadhuisstraat, 9.30 tot 11.00 uur;
Donderdag 28 juni: Bibliotheek Oude-Tonge, 't Getij 3, 9.30 tot 11.00 uur.

Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom. De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden: telefonisch, aan de balie van de Bibliotheek of via de website www.leerenbeleef.nl. Vol = vol!

INGEZONDEN: Cliëntenraad participatie G.O.: Participeer mee voor gezamenlijke belangen!

Participatie betekent actieve deelname. Het is afgeleid van de Latijnse woorden pars (deel) en
cipere (nemen). Als we over participatie spreken, is er altijd sprake van een subject en een object,
ook als dat niet expliciet wordt gemaakt: een persoon of een groep die deelneemt (het subject) en
datgene waaraan zij deelnemen (het object).
Het woord participatie heeft een sterk maatschappelijke, vaak politieke connotatie. Als die
connotatie er niet is, wordt meestal eerder van deelname gesproken.

Typische verschijningsvormen van het concept participatie zijn "arbeidsparticipatie" (deelname aan
de arbeidsmarkt) en "sociaal-culturele participatie" (deelname aan sociaal-culturele activiteiten).
De cliëntenraad participatie G.O. wil voor iedereen op Goeree-Overflakkee het participeren dan
ook zo soepel mogelijk trachten te maken door onder andere: minder bureaucratie, versoepeling
regels en procedure, aankaarten van problemen, etc.

Door het verzamelen, onderzoeken en vastleggen van bevindingen, maakt de cliëntenraad
participatie een verslag op, met mogelijke adviserende opmerkingen en suggesties. Dit verslag
gaat naar de Adviesraad Sociaal Domein, die op haar beurt hun advies uitbrengt over de
bevindingen aan de Gemeenteraad. Uiteindelijk is het aan de Gemeenteraad om er iets mee te
doen.

Om de cliëntenraad goed te laten werken is de "participatie" van de burger nodig!
Merkt u problemen op, schroom dat niet om dit aan de cliëntenraad te melden! Hoe klein het ook
lijkt, door ze te bundelen kan de cliëntenraad de zaken in beeld en in een verslag vastleggen.
Gezamenlijk kunnen problemen in kaart gebracht worden en leiden tot een advies naar de
Gemeenteraad! Met een melding "participeert" u al mee om het op Goeree-Overflakkee leefbaarder
te maken.
Nog beter participeren? Neem dan plaats in de cliëntenraad participatie en help Goeree-
Overflakkee ook voor de belangen van de bewoners te verbeteren.

Meldingen van zaken, maar ook opgeven voor deelname aan de cliëntenraad, kan via een mailtje aan
info@participatieraad-go.nl, of even bellen kan natuurlijk ook: 06-21433909.
Laat uw kans op participeren niet voorbij gaan! Samen voor een sterk en ieders belang!

Column

Column 'Mi Mekaore' Dementie
Omzien naar elkaar

Een poos geleden kregen we bij 'Mi Mekaore' een mooi, verdrietig en realistisch bericht van de heer Rien van der Boom. Waarin we lazen waarom een initiatief als 'Mi Mekaore', maar zeker ook het omzien naar elkaar belangrijk is. Vaak zijn we bezig met ons eigen, soms drukke of volle leven. En vergeten we onze ogen te openen voor de wereld om ons heen. Een wereld waar prachtige dingen de dag passeren. Maar ook een wereld waarin we elkaar een handje kunnen helpen, waarin we omzien naar en zorgen voor elkaar. Het stuk van Rien willen we graag met u, de lezer, delen.

Terwijl zijn vrouw hun kleinkinderen tijdens een logeerpartijtje naar bed bracht, keek Rien nog even uit het raam naar buiten. Op het fietspad tegenover zijn huis zag hij een oudere vrouw lopen. Af en toe stond ze stil, keek rond zich heen en vervolgde zwalkend haar weg. Het leek alsof ze door haar ouderdom, vanwege haar dementie of een ander lichamelijke beperking, behoorlijk zwaaide met haar bovenlijf.

Een fietser reed haar voorbij. Rien roept naar zijn vrouw dat hij even weg is, trekt een jas aan en rijdt haar met zijn auto tegemoet. Ondertussen rijden meerdere fietsers en auto's zonder een blik naar de vrouw te werpen gewoon voorbij. Rien haalt de vrouw in en draait zijn raampje naar beneden. Hij vraagt haar: "Waar moet u naartoe?" De vrouw kijkt hem achterdochtig aan en zegt: "Naar huis natuurlijk, maar ik kan de weg niet vinden en het is zo donker". Rien vraagt haar waar ze woont. De straat weet ze, maar het nummer wisselt. Hij helpt haar in de auto. Aangekomen op het adres, ziet hij achter de glazen voordeur een man schuifelen. Rien begrijpt dat hij daar moet zijn. Wanneer hij aanbelt, opent de man direct de deur. Hij wist niet waar zijn vrouw bleef en loopt met Rien mee naar zijn auto. Terwijl Rien de auto opent, omarmt hij haar en met meerdere dankbetuigingen aan Rien, brengt hij haar in huis. Dankbaar, maar ook zeer verwonderd rijdt Rien terug naar huis. Verwonderd dat blijkbaar niemand iets deed en men gewoon hun eigen gang door het leven gaat.

De afstand van waar Rien de vrouw aantrof naar haar huis loop je normaal gesproken in zo'n 25 minuten. Ze was echter waarschijnlijk al zo'n anderhalf uur onderweg, verschillende mensen moeten haar gezien hebben. Dat kan niet anders. Deze mevrouw liep niet meer zo snel, stond af en toe stil om te kijken waar ze was.

Waarschijnlijk had iemand van haar te horen kunnen krijgen: "Waar bemoei je je mee?!" Of was iets later op zijn bestemming aangekomen. Maar moeten dit redenen zijn om je niet meer te bekommeren om een ander? Toen Rien deze vrouw zag, was het nog iets kouder in het jaar. Ze had nog uren zo kunnen zwalken. Met de meest verontrustende gevolgen. Dan is een hand, een oor of een korte autorit naar huis, zoals Rien gaf, alles waard.

Geschreven door Nicole Gierman
Bron: Rien van der Boom, SGP-fractielid

Voetnoot: 'Mi Mekaore' vindt elke woensdag plaats van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. In de Victoriahal aan de Philipshoofjes 57b in Dirksland. Kom gezellig langs voor een kopje koffie, gezellig een potje kaarten of een goed gesprek. Iedereen is welkom.

INGEZONDEN
Tuundorp

Woensdag 6 juni officiële opening van de nieuwe woonwijk Tuundorp in Nieuwe-Tonge. Een woord van dank richting Woongoed GO is hier zeker op z'n plaats.

Het was prachtig georganiseerd en heel gezellig. Het is een mooie wijk, we zijn blij dat we hier wonen.
We woonden in de Verolmestraat ook naar ons zin, maar de gezondheid laat dat niet meer toe en dan is zo'n kans als deze bijzonder fijn.
Wat we nu hopen, en dat hoorde ik van meerdere mensen tijdens 't eten en gezellig samenzijn, is dat de gemeente de plantsoenen zo gaat indelen dat we er met z'n allen plezier van hebben.
Kinderen door wat speeltuigen te plaatsen, voor ons een mooie houten tafel/banken, zodat we ook in de toekomst gezamenlijk dingen kunnen organiseren.
't Is een wijk van jong/ouder/alleenstaanden. Ik heb, als ik buiten op het bankje zit of gewoon in huis voor het raam, een klein beetje het idee van een hofje.
Ik denk dat dat zeker bevorderd kan worden door de aankleding.
Beetje op mekaar letten, niet bang zijn even hulp te vragen waar nodig.
Gemeente heeft beloofd dat we inspraak hebben. We wachten op een uitnodiging.
Nogmaals: hartelijk dank, Woongoed GO. Het was een heerlijke dag.

Hanny Kasteleijn-Klapmuts
Nieuwe-Tonge

INGEZONDEN: Groenvriendelijk?

Gaarne zou ik een reactie willen geven op genoemd artikel gepubliceerd in uw krant d.d. 8 juni 2018.

In het desbetreffend artikel krijgt men de indruk dat de Gemeente Goeree-Overflakkee en Bouwbedrijf De Langen & Van den Berg
groenvriendelijk zijn.
Het tegenovergestelde is eerder de waarheid. In het artikel wordt geschreven over het aantal bomen dat wordt gehandhaafd.
Dit betreffen de bomen die dienst doen als perceel-afscheiding, deze zijn inderdaad blijven staan. Het betreft hier lindebomen.

Maar de volgende bomen zijn o.a. inmiddels gekapt, t.w. 1 Abeel, 2 Kastanjebomen, 3 Essen (manna-essen), 2 Walnotenbomen en 1 Iep.
Hele waardevolle en karakteristieke bomen, die een prachtige aanblik gaven en die mijns inziens met wat moeite perfect ingepast hadden kunnen worden.
Ook bomen van respectabele leeftijd. 35 à 40 jaar oud.
Ik besef dat ze misschien niet allemaal ingepast hadden kunnen worden, maar toch wel enkele, als men wat extra inspanning genomen had.
Maar nee, het zijn maar bomen. Weg ermee.

Ook is er op het desbetreffend bouwperceel in de loop der tijd een klein moerasje ontstaan met de bijbehorende begroeiing.
Nou is het mij duidelijk dat dit weg moet om er te kunnen bouwen, maar waarom nu?
Er zat minstens èèn nest van een paar Kleine Karekieten. Een beschermde vogel volgens de Nederlandse wet.
Had men 6 weken gewacht, dan had het geen probleem geweest.
Is er een schouwing t.a.v. broedende vogels geweest? Ik denk van niet.

Conclusie: Een gemeente die met de mond natuurvriendelijk en groen wil overkomen (zie diverse berichtgevingen in uw krant in het verleden), maar in werkelijkheid het tegenovergestelde is. Behalve als het financieel voordeel oplevert.

G. Lokker
Rustburg 4
3253 VK Ouddorp

Leerlingen vullen canon van G-O aan

MIDDELHARNIS - In een toepasselijke historische omgeving - het Oude Raadhuis van Middelharnis - presenteerden negen VWO 3-leerlingen van de C.S.G. Prins Maurits een aanvulling op de Canon van Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Teamleider Theunis van den Berge van de Prins Mauritsscholengemeenschap verwelkomde de leerlingen en hun ouders in het historische Oude Raadhuis. Drie groepen van drie leerlingen van VWO 3 hebben zich in de afgelopen tijd verdiept in de Canon van Goeree-Overflakkee. Ze deden dit in het kader van Xplore, dit is lesstof waaraan de leerlingen buiten de reguliere lessen kunnen deelnemen. Het is volgens Van den Berge voor de leerlingen een uitdaging "om de talenten die je hebt gekregen te benutten. Niet omdat het moet, maar je hebt er later ook iets aan bij sollicitaties of bij een vervolgopleiding."

De leerlingen met hun certificaat. Op de achtergrond docent Matthijs Guijt.

De leerlingen hebben zich verdiept in de Canon van Goeree-Overflakkee. Streekarchivaris Jan Both legde voorafgaand aan de presentatie uit dat hij een aantal jaren geleden - naar het voorbeeld van de Canon van Nederland - het initiatief heeft genomen voor de Canon van Goeree-Overflakkee. In deze canon wordt de geschiedenis van Goeree-Overflakkee aan de hand van vensters beschreven. Van de Romeinen tot aan het Kierbesluit. Deze canon is geen statisch gebeuren, maar wordt regelmatig via onderzoek aangevuld. In het verleden hebben leerlingen van de Prins Maurits al verschillende aanvullingen voor de canon aangedragen.

Presentaties

Onder leiding van geschiedenisdocent Matthijs Guijt en met assistentie van Jan Both, zijn de leerlingen in de afgelopen tijd in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee gedoken. Het resultaat toonden zij in drie presentaties. Een groepje leerlingen had als onderwerp Vrouwe Justitia gekozen. In een korte presentatie lieten zij iets zien van wat zij hadden onderzocht over de geschiedenis van de rechtspraak in Middelharnis. Ze vertelden hoe de rechtsgang in die tijd was en welke straffen er werden uitgedeeld. Hierbij hebben ze ook een spel onder de naam 'galgenbord' samengesteld.

Een andere groep had het onderwerp Atlantikwall en inundatie. In een uitgebreid verslag lieten ze de verschillende soorten bunkers zien en een interview met mevrouw Van der Meijden uit Ouddorp, die in de oorlogsjaren tussen de bunkers had gewoond. De laatste presentatie behandelde de 'Vervolging van de Joden en de razzia'. De leerlingen vertelden over de impact die de razzia van 1944 op de bevolking van Goeree-Overflakkee heeft gehad. Na de presentatie kregen de leerlingen een certificaat overhandigd, waarna de groepsfoto op de trappen van het bordes van het Oude Raadhuis kon worden genomen.

Bij kleine foto:

Gedenkteken?

Tijdens de presentatie over de razzia op Goeree-Overflakkee presenteerden de leerlingen een gedenkteken dat ze op papier hadden ontworpen. Graag zouden ze zien dat dit gedenkteken in steen zou kunnen worden vervaardigd. Wie hieraan mee wil werken of de mogelijkheden ziet, kan met de Prins Mauritsscholengemeenschap contact opnemen.

Duitse gymnasiumstudenten doen werkstage op Mekkerstee

Finn en George met moeder Müller op Prinsenhof. Foto: Wim van Vossen Fotografie

OUDDORP - Idyllisch verscholen aan een landweggetje op vakantiepark Prinsenhof aan de Oude Nieuwlandseweg in Ouddorp staat de bungalow van de Duitse familie Heine-Müller. Al tientallen jaren, vanaf 1961, ankerplaats voor rust. Waar men kan genieten van vrijheid en de openheid in de dorpscultuur. Het is en voelt als hun tweede thuis. Een sfeervol vakantieverblijf te midden van het groen. Destijds (in 1973) gekocht door de ouders van mevrouw Müller, die nu met haar man - de tweede generatie - en drie kinderen (18, 16 en 8 jaar) de band met de eilandbadplaats, de zee en het strand, invult. Zij zijn verknocht aan Ouddorp. Zelfs hun huwelijk is in 1999 kerkelijk gesloten in de Doopsgezinde Gemeente. In een dienst geleid door de toenmalige predikant Johannes Smink .

Door Jaap Ruizeveld

Het gezin Heine-Müller woont op een boerderij in de deelstaat Nedersaksen bij Hildesheim. Een stad met 100.000 inwoners, 30 kilometer ten zuidoosten van Hannover. Op de boerderij worden diverse producten verbouwd, zoals bieten, aardappelen en tarwe. Vader Heine is leraar en agrariër. Moeder studeerde o.a. Latijn, Godgeleerdheid en Russische taal. Daar voegde ze het Nederlands aan toe. Overtuigend zegt ze: "In Ouddorp verstaan veel mensen Duits, maar als je ergens zo lang en graag bent en komt, is het fijn om in die taal met hen te kunnen praten". "Ze kennen mij hier als Müller Prinsenhof," vertelt ze lachend. Zij is docente aan het Andreanum Gymnasium in Hildesheim. Een door de deelstaat erkende school onder auspiciën van de Evangelisch-Lutherse kerk in Hannover.

Aan het werk op De Mekkerstee.

Lobby

Genoemd gymnasium legt in haar opleidingen diverse accenten, zoals de 'Diakonia'. Dat houdt onder andere in dat studenten aan het eind van hun tiende leerjaar een stageperiode van enkele weken moeten afleggen in een diaconie-instelling in Duitsland. Meestal kan dat worden ingevuld binnen een straal van enkele tientallen kilometers in de deelstaat. Maar, en dat is de reden van mijn bezoek aan de familie op Prinsenhof, die stage wordt deze weken door de 16-jarige zoon George en zijn even jonge klasgenoot Finn Hennis, afgewerkt in ons land. Concreter gesteld in Ouddorp. Dat gebeurt bij zeer hoge uitzondering. Daarvoor is een flinke lobby gevoerd, alvorens de directeur van het gymnasium zijn goedkeuring verleende.

Dienstbaar

Mevrouw Müller gaf in die lobby als onderbouwing onder andere aan de jarenlange band die het gezin met de eilandbadplaats heeft. Versterkt met het argument dat George zich graag dienstbaar opstelt, hulpvaardig is en veelvuldig bij bezoeken aan de Ouddorpse geitenboerderij De Mekkerstee zijn interesse toonde voor het werk in deze zorginstelling, waar mensen met beperking onder goede begeleiding de kans krijgen zich te ontplooien. Moeder Müller slaagde er in contacten te leggen met Sjaloom Zorg op het eiland en vroeg of een stage voor haar zoon tot de mogelijkheden kon behoren. Dat lukte. Sinds 4 juni zijn George en Finn aan de slag op De Mekkerstee. De eerste week is afgerond en de Duitse studenten zijn blij en dankbaar zich te kunnen inzetten op plekken waar dat van hen gevraagd wordt en waar dat ook kan worden ingevuld. Zij vinden het spannend wat de komende dagen aan werkzaamheden brengt. Van insmeren van kazen tot reparaties aan dierenhokken, alles pakten de jongens de afgelopen dagen enthousiast aan.

Niet vrijblijvend

Het is allemaal niet vrijblijvend, want aan het eind van de stage moet er een verslag worden opgesteld. Dat wordt dan overhandigd en besproken met de lerares die George en Finn begeleidt en als contactpersoon optreedt. Dagelijks worden er door de studenten aantekeningen en foto's van hun werk gemaakt. En er zijn via het mobieltje ook directe contacten met het gymnasium in Hildesheim. Een onderwijsinstelling met ruim 900 leerlingen. Zijn klasgenoten een beetje jaloers dat jullie hier in Ouddorp aan de slag mochten gaan? "Wellicht een beetje, maar men gunt ons dit wel", zegt George. Beide studenten benadrukken de goede onderlinge sfeer met hun 'tijdelijke collega's op de geitenboerderij. "We worden al aangesproken en dat verhoogt het plezier in deze stagewerk-periode." En op Prinsenhof zitten de jongens ook niet stil. Moeder Müller heeft al een schilderklus geregeld als onderdeel van het opknappen van de bungalow op Prinsenhof. Zij kan niet doorlopend aanwezig zijn in Ouddorp, maar dan neemt de oudere zus de jongens onder haar verzorgende hoede.

Dorpsraad Herkingen wil stappen zetten na akkoord van de gemeenteraad

HERKINGEN - Donderdag 31 mei gaf de gemeente akkoord voor de plannen die er liggen voor het Visbankplein en de oude Gemeentewerf in Herkingen.

Op het Visbankplein zijn onlangs plantenbakken geplaatst, de plantjes werden beschikbaar gesteld door Graka Tuincentrum en de potgrond door Pokon, iets waarvoor de dorpsraad zeer dankbaar is. Na het akkoord van de Raad, kunnen in overleg met de gemeente de verdere plannen worden uitgevoerd. Deze plannen omvatten een nieuw dak voor De Visbank, grondspots aangesloten op de straatverlichting, een informatiebord waar bijvoorbeeld verenigingen hun activiteiten kunnen delen en een extra bankje.
Voor de oude Gemeentewerf heeft Lennard Bestman een plan opgesteld, dat betekent dat rommel wordt verwijderd en er parkeerplaatsen voor de brandweer en de Duivenvereniging worden gerealiseerd. De dorpsraad gaat in overleg met de gemeente over het tijdstip waarop de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd.

Andere zaken

Los van deze onderwerpen staan er nog een aantal andere zaken die gerealiseerd moeten gaan worden. Op het Adoptieplein wordt parkeerbelijning aangebracht, het speeltuintje op het Austinplein wordt opgeknapt en het asfalt op de Groene Kruisweg moet worden hersteld.
Verder is de dorpsraad weer van plan een enquête te verspreiden om te kijken hoe de zaken er voor staan in vergelijking met 2 jaar geleden, toen de inwoners voor de eerste keer werd gevraagd om hun mening. De enquête zal dan op de inwonersavond van 31 oktober of 21 november (wordt binnenkort bepaald) worden besproken.
Met ondersteuning van Fides Wonen en vrijwilligers, is de dorpsraad ook bezig activiteiten voor de oudere inwoners te organiseren. Vrijdag 15 juni zijn 60-plussers vanaf 14.00 uur van harte welkom in Verenigingsgebouw Ons Huis voor een spelletjesmiddag onder het motto 'gewoon gezellig'. "Met z'n vieren klaverjassen, een sjoelcompetitie opzetten, met een spelletje onder uw arm binnenlopen of gewoon komen aanwaaien voor een praatje… niets moet, alles mag, als het maar gezellig is", aldus de dorpsraad.

Eerste aspergewandeltocht succesvol

Janneke Koningswoud krijgt de cheque overhandigd.

HERKINGEN - Afgelopen zaterdag vond de eerste aspergewandeltocht plaats vanaf de Aspergeboerderij in Herkingen. Een wandeltocht waarvan de opbrengst naar Hospice Calando zou gaan.

Na een welkom aan de wandelaars door Madeleine van der Velde, vertelde mevrouw Koningswoud iets over Calando. Daarna opende ze op een ludieke wijze de wandeltocht door op de toeter van een tractor te duwen. Onder een stralende zon verlieten de 126 lopers de boerderij en volgden de route van 5 of 15 km. De wandelaars die de 5 km route liepen, kwamen langs akkers met aardappels, tarwevelden, de dijken met schapen en natuurlijk het aspergeland. De wandelaars van de 15 km liepen door het Herkingse bos en de polders richting Battenoord.
Na een stop bij camping De Grevelingen vervolgden ze hun weg over de dijk weer richting Herkingen. Waar ook zij door de eigen weg van de akkerbouwer langs het aspergeland terugliepen naar de schuur. Onderweg waren er bij allebei de routes drie posten waarbij er lekkere hapjes uitgedeeld werden. Zoals stukjes asperge met ham, aspergebroodjes, fruit en drinken. En bij aankomst in de schuur stond er verse aspergesoep en boerenfriet klaar voor de wandelaars. Ook kreeg men een vaantje als aandenken aan deze tocht. De tocht heeft bij elkaar € 800,- opgebracht. Mevrouw Koningswoud zegt namens Calando hier heel blij mee te zijn. Het plan is om er een tuinset van te kopen, die in de nieuw te bouwen serre geplaatst kan worden.
Het aspergeboerderijteam wil alle lopers hartelijk bedanken voor hun deelname! Ook de sponsors: Pieter Struik Groente en Fruit, Schipper Accountants, Bakkerij Van Harberden, Labrij Aardbeien, Camping De Grevelingen en Dagwinkel Herkingen worden hartelijk bedankt voor hun bijdrage aan deze tocht.
Veel wandelaars stelden de vraag: volgend jaar weer? "Die kans is groot", geven Jabin en Madeleine van der Velde aan. "Ook wij vonden het een groot succes!"

De tennisbaan op voor KiKa

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het lokale team van KiKa Goeree-Overflakkee organiseert een hoop leuke evenementen om op een originele manier geld in te zamelen voor het goede doel. Deze zomer wordt het voor hen gedaan door TV Menheerse; er staat een tennistoernooi voor de deur.

Het toernooi vindt plaats op het terrein van Tennisvereniging Menheerse aan de Sportlaan in Middelharnis. Er wordt een week lang gestreden. Niet alleen voor KiKa, maar ook voor de winst! Meedoen kan al voor 10 euro per onderdeel. Dat bedrag gaat in het geheel naar KiKa. Inschrijven kan tot en met 16 augustus op www.toernooi.nl.
Kun je niet tennissen, maar wil je wel meehelpen het streefbedrag van 1500 euro te behalen? Dan kun je gewoon doneren op www.actievoorkika.nl/tennis-voor-kika-tv-menheerse. Makkelijker kan bijna niet.

Opbrengst

De gehele opbrengst van het tennistoernooi gaat naar KiKa. Met dat geld wordt onderzoek gedaan naar alle soorten kinderkanker. Er zijn jaarlijks namelijk ruim 550 kinderen die kanker krijgen. Van hen geneest op dit moment gemiddeld 75 procent en KiKa streeft ernaar om dit percentage te verhogen naar 95. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van het leven op latere leeftijd.

Transformatie in de Voorstraat van Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Als alles naar verwachting verloopt, zal op zaterdag 23 juni een nieuw woningbouwplan voor Oude-Tonge worden gepresenteerd aan gegadigden. Het huidige pand aan de Voorstraat 16 zal getransformeerd worden naar twee appartementen en twee maisonnettes.

Het gebouw staat in de Voorstraat, vlakbij de kerk, met om de hoek het gezellige plein en de jachthaven. De ontwikkeling van het project is in handen van projectontwikkelaar Bouhuisen Groep in Naaldwijk en de uitvoering zal gedaan worden door partner DLN Multiservice B.V. Het bedrijf doet dit in nauwe samenwerking met De 3 Linden Makelaardij, die de verkoop van de woningen verzorgt.

"Wij richten ons met deze woningen op een brede doelgroep, een groep die behoefte heeft aan een eigen woonplek," aldus Alexander Bouhuisen van Bouhuisen Groep. "Met een woonoppervlakte van ongeveer 70 m2 en twee slaapkamers zijn de appartementen op de begane grond, mét tuin, uitermate geschikt om je eigen plekje te maken. Zowel de starter als de senior die behoefte heeft aan een gelijkvloerse woning, maar zijn tuin niet wil opgeven, heeft hier de mogelijkheid."

De twee maisonnettes op de eerste etage hebben een woonoppervlakte van ca. 104 m2 en zijn voorzien van een dakterras. De woningen die ontworpen zijn door Architect Wim Veerbeek uit Vlaardingen, sluiten qua kleur en uitvoering aan bij de bestaande woningen aan de Voorstraat.

Start verkoop

Op zaterdag 23 juni start de verkoop, dan is er een bijeenkomst van 10.00 tot 12.00 uur in de Voorstraat. Belangstellenden zijn welkom en kunnen zich tijdens de bijeenkomst inschrijven als als geïnteresseerde. Kijk voor meer informatie op www.bouhuisen.nl of neem contact op met De 3 Linden Makelaardij via www.d3l.nl, of bel 0187-600425.

TV Menheerse viert 50-jarig jubileum

MIDDELHARNIS - Dit jaar bestaat TV Menheerse 50 jaar. Een mijlpaal om met leden, oud-leden en genodigden bij stil te staan.

Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 7 juli 2018 met een receptie en een herendubbelpartij 3/4/5 door spelers van de eigen club. Aan de kleintjes is ook gedacht. Voor hen staat een springkussen klaar en ze kunnen zich laten schminken. Ook wordt het nieuwe speeltoestel officieel geopend.

Het programma op zaterdag 7 juli 2018 ziet er als volgt uit:
16.00 uur: Inloop
16.30 uur: Opening receptie en officiële opening nieuw speeltoestel
17.00 uur: Herendubbelpartij
19.00 uur: Afsluiting receptie

Bent u lid of oud-lid van TV Menheerse? Dan bent u hierbij van harte uitgenodigd om deze mijlpaal, onder het genot van een hapje en een drankje, mee te vieren. Mocht u nog oud-leden kennen, zeg het voort! Iedereen is welkom op zaterdag 7 juli bij TV Menheerse.

Brommer, auto, camper of caravan op naam zetten bij Cor Melissant

DIRKSLAND - Heeft u een mooie occasion op het oog of heeft u een auto, caravan of camper gekocht van een particulier? Het op naam laten zetten gebeurt meestal bij het postkantoor, maar kan nu ook bij het Kentekenloket van Cor Melissant. Hier kan eventueel ook een aankoopkeuring of kilometercheck worden uitgevoerd.

Wat een Kentekenloket is? Het Kentekenloket is een organisatie met meer dan 750 RDW-erkende autobedrijven, die elk beschikken over een eigen Kentekenloket. De Kentekenloketten zijn verspreid over het hele land, maar het kan dus ook nu bij Cor Melissant.

Veilig Betalen

De betaling is ook altijd spannend. Als koper wil je zeker zijn dat het voertuig na betaling op jouw naam staat. Als verkoper wil je zeker zijn dat je het geld ontvangt. Aan al deze onzekerheden wordt een einde gemaakt met de Veilig Betalen module van Kentekenloket. De koper is verzekerd dat het voertuig op zijn naam komt te staan en de verkoper krijgt gegarandeerd het afgesproken bedrag op zijn rekening gestort. Het Kentekenloket fungeert als tussenpersoon en zal dit afgesproken bedrag na de overschrijving van het kenteken vrijgeven.

Dezelfde regels

Voor het overschrijven bij het Kentekenloket gelden dezelfde regels als voor postagentschappen. Die heeft de RDW bepaald. De verkoper heeft het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig. De koper moet minstens 18 jaar (brom- en snorfiets minstens 16 jaar) zijn en een Nederlands identiteitsbewijs hebben. De nieuwe kentekencard wordt door de RDW opgestuurd naar de koper. Alle informatie over het Kentekenloket vindt u op www.kentekenloket.nl.

GO-Linked en Businessclub Grevelingen luiden de zomer in tijdens 'Smaak aan Zee'

REGIO - Aanstaande vrijdag 15 juni, van 17.30 tot 20.00 uur, organiseren GO-Linked en Businessclub Grevelingen een netwerkbijeenkomst voor ondernemers, bestuurders en managers. Het is de jaarlijkse zomerborrel die op de agenda staat en ditmaal gehouden wordt in Informatiecentrum Grevelingen aan de Brouwersdam, waar dan ook het zomerse event 'Smaak aan Zee' plaatsvindt.

Voor deze bijeenkomst hebben de GO-Linked initiatiefnemers Maureen van Leeuwen en Mirlande Besemer de handen ineengeslagen met Erwin Grootenboer van Businessclub Grevelingen. Samen organiseren ze deze keer de netwerkbijeenkomst, voor ontmoetingen met gelijkgestemden van zowel binnen als buiten de regio. Het doel is het ondernemerschap en ondernemersorganisaties op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland op allerlei manieren te bevorderen en met elkaar te verbinden, zodat dit op een positieve wijze geborgen blijft. Daarvoor worden regelmatig netwerkbijeenkomsten georganiseerd, die bedoeld zijn voor ondernemers, bestuurders en andere maatschappelijke organisaties. Eén van die bijeenkomsten is de Open Coffee van GO-Linked, die vijf keer per jaar op een telkens andere locatie op Goeree-Overflakkee wordt gehouden. Ook Businessclub Grevelingen belegt veelvuldig netwerkbijeenkomsten, met Port Zélande als verbindingspunt, om het netwerk te vergroten en om zaken te doen. Door voor de bijeenkomst van 15 juni a.s. samen op te trekken, zullen twee regio's, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, elkaar in het Informatiecentrum kunnen ontmoeten om gezamenlijk de zomer in te luiden, onder het genot van een hapje en een drankje. De entree is gratis. Wie wil komen, moet zich alleen wel even opgeven. Dat kan via de website www.businussclubgrevelingen.nl. Vergeet niet uw visitekaartjes mee te nemen!

Eerste Flakkeese haringvaatje onder de hamer op 27 juni

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woensdag 27 juni 2018 houdt Kiwanis Goeree-Overflakkee haar jaarlijkse HaringEvent in het schitterende, spiksplinternieuwe bedrijfspand van JARO BV (Hinder 1 in Stellendam). Geheel ondernemend Goeree-Overflakkee wordt hiervoor uitgenodigd. Tijdens het event is er een Rad van Fortuin met mooie prijzen en zal het 1e Flakkeese haringvaatje worden geveild. De opbrengst is voor het goede doel: 'Vrienden van het Sophia'. De hoofdsponsors zijn JARO BV en Visspecialist Hameeteman. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.haringevent.nl en volg ons via Facebook en Twitter: @KiwanisGO.

Goereebox komt naar Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met groen licht van de gemeente laat Goereebox weten dat er nu ook garageboxen in Middelharnis komen. Na het succes van Goereebox in Stellendam en Zzeebox in Zierikzee, zullen er nu ook Goereeboxen gerealiseerd worden in Middelharnis. De boxen zijn geschikt als opslagruimte, voor het uitoefenen van een hobby of als investering. "Dankzij onderzoek weten we dat er behoefte is aan verschillende soorten boxen en daarom kunt u een variërend aanbod in Middelharnis verwachten." Er kan vanaf nu een garagebox in Middelharnis worden gereserveerd. Voor meer informatie zie www.goereebox.nl.

Column

Wolf

80'er jaren: kennismakingsles voor de aspirant brugpiepers. Het leek me aardig de leerlingen een, al eerder door een collega gebruikte, tekst voor te schotelen van de wolf en de zeven geitjes. Nee, niet de gebruikelijke tekst, maar een in sappig, wat Bargoens, Amsterdams. Met humoristische zinnen als: "De wollef lag meteen kassie zes en was in een mum van tijd de laan uit. De ouwe nam een neifie en snee de pens van de wollef ope. De ses geitjes spronge er meteen uit en songe: "Daar benne we weer!" "Jullie kenne van geluk spreke", see de ouwe: "Daar wasse jullie sowat de pineut geweest."

De opdracht voor de leerlingen werd de tekst te herschrijven in hun dialect. Dikke pret! Met zinnen als: "Kinders, dink er an, niet ope doë!", "Ik krupe in de klok", "Uuteindeluk wier un mit stene in z'n poke in de tras esmete!". Dikke pret! Leuke les! Creatief met taal bezig geweest.

Fout, Kastelein. Hartstikke fout. Die avond: de telefoon gaat. Een hevig verontruste ouder. Een zalvende stem, zeer ontdaan. Dat ik zo'n tekst durfde te presenteren! "Kassie zes!" "Weet u wel wat dat betekent? De zes planken van een doodskist!" Mijn verweer dat vanuit het perspectief van de desperate geitenfamilie deze uitdrukking toch wel te begrijpen moest zijn en het hier om een wel zeer vraatzuchtige wolf ging, stuitte op geen enkel begrip. Ook mijn opmerking dat in de tekst absoluut niet gevloekt werd - dan had ik hem immers nooit aangeboden - landde niet. Sterker nog: er kwam zelfs een uitvoerige schriftelijke klacht waarin de grief werd uitgewerkt, met prachtige zinnen als: "…nog afgezien van het feit dat het een sprookje betreft…" en "…niet vanuit een ivoren toren, maar ter opscherping…".

Hoe ik nou zo op dit verhaal kom? Ik las verleden week dat er een wolf op de Veluwe is gesignaleerd. Nu heb ik zo maar het vermoeden dat die plaats, mede gezien de wervende advertenties in het Eilanden-Nieuws, deze zomer onverhoopt weleens het favoriete vakantieoord zou kunnen zijn van die bezwaarde heer die mij zo ernstig bewogen te woord stond.

Tja, je weet maar nooit.

Ingestuurd

"Wat wonen wij mooi op ons eiland Goeree-Overflakkee," schrijft Petra de Vries bij de foto van het Ouddorpse strand. Wie kan het daar nu niet mee eens zijn?

Vrijdag in de krant

De geschiedenis van garage Witvliet

Camera's langs toegangswegen van het eiland