info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

17 januari 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 17 januari 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Natuurspeelplaats stap dichterbij

Aimy en Zoey hopen dat ze in mei in de nieuwe speeltuin kunnen spelen.

OOLTGENSPLAAT – De Stichting Buutenplaets heeft vorig jaar de plannen gepresenteerd voor het realiseren van een echte natuurspeelplaats voor kinderen van 4 tot 14 jaar. De inrichting en voorzieningen zullen duurzaam zijn en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Om dit alles te realiseren is men nog op zoek naar bedrijven die lokaal willen ondersteunen. Niet alleen financieel, maar ook middels materialen en diensten. Daarnaast hoopt de Stichting dat velen hun stem willen uitbrengen tijdens de stemronde van www.helpnederlandvooruit.nl. Een initiatief van ING om lokale projecten te ondersteunen. Buutenplaets is één van de vijf genomineerden.

Door Mirjam Terhoeve

"Een nieuw jaar, daar horen altijd mooie voornemens bij en ik denk dat we een heel mooi voornemen in 2017 waar kunnen maken", aldus Wim Noordzij van de Stichting Buutenplaets. Afgelopen jaar werd het initiatief genomen om een natuurspeeltuin te realiseren aan de Mariadijk bij de Galathese haven. Een speelplek waar kinderen van 4 tot 14 jaar natuurlijk kunnen spelen terwijl hun (groot-)ouders een terrasje pakken of even een tussenstop maken na een boottochtje of fietstocht. De inrichting en voorzieningen zijn duurzaam en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Denk dan aan wilgentenen, keien, boomstammen, allemaal passend in deze mooie omgeving. Water- en zandspel zal mogelijk zijn bij de handpomp en watergoot, er kunnen hutten gebouwd worden en kinderen worden uitgedaagd om te klimmen- en klauteren. Het allerbelangrijkste is dat ze kunnen ontdekken en experimenteren en de natuur kunnen beleven".

Medewerking

De plannen voor de natuurspeelplaats zijn erg enthousiast ontvangen. Aan de oostkant van het eiland is weinig te doen voor kinderen. "We sneeuwen hier vaak een beetje onder ten opzichte van de Kop van het Eiland", vindt Wim. "Maar vooralsnog verloopt alles voorspoedig. De vergunningen zijn rond, van zowel de gemeente als het waterschap. AMK is het bedrijf dat als eerste partner de grondwerkzaamheden coördineert. Dit mede dankzij inzet van Martijn Klem. Ook Imar Kleijburg van Imar Infra heeft uit zijn netwerk iedereen meegekregen om metingen te doen en apparatuur, machines en mankracht ter beschikking te stellen. Daarnaast geven veel bedrijven ook materiaal, zan zand tot keien en hout".

Lees verder op pagina 3.

Zout strooien

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen weekend zijn de strooiwagens van Waterschap Hollandse Delta vier keer uitgerukt. In totaal kwamen de strooiteams deze winter al 19 keer in actie. Er is 300 ton zout gebruikt. Dat is ongeveer 20 procent van de voorraad, er is een nieuwe lading zout besteld. Tot nu toe is het aantal strooibeurten vergelijkbaar met voorgaande jaren. De afgelopen jaren strooide het Waterschap het meest in de winter van 2012/2013. Toen werd er 47 keer gestrooid. In de winter van 2013/2014 waren er slechts vier strooibeurten nodig. Hollandse Delta houdt de doorgaande wegen, routes van het openbaar vervoer en fietsschoolroutes berijdbaar. Deze routes komen het eerst aan de beurt.

Schutsluizen weer open

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorige week werden de schutsluizen van Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet afgesloten in verband met de hoge waterstand. Daardoor waren de havens niet bereikbaar voor de scheepvaart, nu het water weer gedaald is zijn de sluizen weer geopend.

Controle bij scholen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De komende weken gaat de politie op het eiland extra controleren bij basisscholen. Er wordt onder andere gelet op het gebruik van kinderzitjes en autogordels. En ook op het in- en uitstapgedrag en parkeren. Het doel is om de veiligheid rond scholen te bevorderen.

2 / 24

Agenda

Dinsdag 17 februari

GOEDEREEDE – Presentatie fotograaf Huib van Dam bij de VVRG, vanaf 20.00 uur in Oostdam. Niet-leden betalen € 5,- entree.
NIEUWE-TONGE – Voorlichting voor senioren over veilig wonen, aanvang 14.00 uur in Ons dorpshuis, gratis toegang.

Woensdag 18 januari

MIDDELHARNIS – Tabletcafé, van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek, gratis toegang.
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuusje, open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16 (schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport).
MIDDELHARNIS – Samenkomst Week van Gebed. 19.30 uur, Hervormde Kerk. Organisatie: Hervormde kerk en GKV van Middelharnis.
SOMMELSDIJK – Kinderkoor Tot zijn Eer zingt van 14.30 tot 15.30 uur op de trappen in de hal van Nieuw Rijsenburg.
STELLENDAM – Informatieavond bewust omgaan met energie. 't Haegse Huus. Aanvang 19.30 uur. Organisatie: gemeente Goeree-Overflakkee.

Donderdag 19 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6, van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuusje, open van 9.00 tot 15.00 uur. Molenweg 16 (schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport).

Vrijdag 20 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6, van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl.
MELISSANT – Zendingsavond met ds. Blankers die vertelt over zijn werkzaamheden in Kobani, Syrië. Vanaf 19.00 uur in verenigingsgebouw De Poort.
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuusje, open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16 (schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport).

Zaterdag 21 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6, van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuusje, open van 10.00 tot 15.00 uur. Molenweg 16 (schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport).
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop, van 10.00 tot 16.00 uur, Groeneweg 35.
OOLTGENSPLAAT – Repaircafé, van 10.00 tot 13.30 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12.
OUDDORP – Rommelmarkt van 9.30 tot 13.00 bij Van der Linde, Zuidweg 3.
OUDE-TONGE – Open dag GO-college van 10.00 tot 16.00 uur, Boezemweg 13s. www.gocollege.nl
STELLENDAM – Verkoop van allerlei spullen vanuit een container in de tuin van de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 12.00 uur.

Maandag 23 januari

SOMMELSDIJK – Presentatie van Peter Visser over iconen, vanaf 19.30 uur in de zaal van de Exoduskerk.

Dinsdag 24 januari

DIRKSLAND – Koffieochtend in Reginahof, van 10.00 tot 12.00 uur.
GOEDEREEDE – Creatieve avond, van 19.00 tot 22.00 uur in Oostdam. Workshop 'Creatief met papier', aanmelden tot en met 23 januari, via Oostdam@sr-go.nl of 06-31000604.
OUDDORP – Inloophuis De Boei, vanaf 10.00 uur in de Overkant, Dijkstelweg 33.

Nieuwe galerie voor KunstPlus op d'n Diek

Tijdens de nieuwjaarsreceptie trad Clementine op.

OUDDORP – KunstPlus heeft een nieuwe galerie aangeboden gekregen. Na het vertrek uit Oude-Tonge, eind vorig jaar, had de kunstenaarsvereniging geen vaste stek meer. Maar zoals het er nu naar uitziet, gaat eind maart de nieuwe galerie open. Met de locatie is KunstPlus zeer blij: in Middelharnis op d'n Diek, naast brillenzaak Pearle.

Door Kees van Rixoort

Dat nieuws viel te horen tijdens de nieuwjaarsreceptie van KunstPlus in De Overkant te Ouddorp. Eerder meldde voorzitter Mirjam Bentvelzen dat een vaste galerie belangrijk is voor de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de vereniging.

In haar nieuwjaarstoespraak keek Bentvelzen terug op de tijd sinds de oprichting van KunstPlus op 14 januari 2013. "We hebben veel bereikt in die tijd, zoals een galerie in Oude-Tonge, een ruimte om niet. Daarnaast hebben we een aantal leuke projecten gedraaid, waaronder een project met Goed voor Goed en Woord & Kunst in samenwerking met de Reizende Dichters. KunstPlus heeft ook gezorgd voor extra beelden in de openbare ruimte. Denk aan het beeld de Kaaiwerker in Oude-Tonge, dat samen met onder andere de dorpsraad en de provincie is gerealiseerd."

"We zijn lekker bezig geweest en de komende jaren gaan we zo verder. Met nieuwe plannen en nieuwe projecten", blikte de voorzitter vooruit. Naast de opening van een nieuwe galerie, is er kans op "iets cultureels" in Ouddorp Duin. "We zijn in gesprek; daar komt zeker iets moois uit voort." Nieuw is ook dat er reizende tentoonstellingen van KunstPlus-leden komen. Plaatsen van handeling zijn dan de ateliers van de betreffende kunstenaars.

Nieuwe Impuls

De eerste tentoonstelling – niet in een atelier, maar in De Overkant – werd direct geopend. Tot 12 maart is er tijdens de openingstijden van De Overkant werk te zien van drie nieuwe leden van KunstPlus: Jos de Beer, Dorien Weltevrede en Theo Mastenbroek. De Beer maakt "zachte vormen uit hard materiaal". "Hij heeft een idee en gaat dan op zoek naar de juiste steen daarvoor", zei Mirjam Bentvelzen over zijn werk. Over keramiste Dorien Weltevrede wist ze te melden dat ze haar eigen glazuren maakt en "het onmogelijke" realiseert door pottenbakkersklei te gebruiken in combinatie met porselein. Theo Mastenbroek, ten slotte, fotografeert al vijftig jaar en bewerkt zijn foto's niet of nauwelijks. "Wat je ziet heeft hij gefotografeerd. Hoe viezer, ouder, verweerder, hoe mooier de foto…" De tentoonstelling heet Nieuwe Impuls.

Rapport van 'MOOI naar MOOIER' oogst bijval en krijgt scherpe kritiek

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de eerste ronde, de beeldvormende fase, boog de gemeenteraad zich donderdagavond over het Rapport van MOOI naar MOOIER, een terugblik op de jaren 2015 en 2016 en de versnellingsagenda vanaf 2017.

Door Jaap Ruizeveld

Wethouder De Jong gaf een politiek getint schot voor de boeg en van ambtelijke zijde werd alles uit de kast gehaald om aan te tonen wat er allemaal aan activiteiten op het eiland zijn en worden ontwikkeld. Een uiterst lijvig document dat verguisd werd door inspreker Tieleman. Sterker nog hij signaleerde talrijke tekortkomingen. Anderzijds lag het advies van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee dat in een beperkt aantal dagen was aangeleverd. Ondanks deze korte tijdspanne resulterend in een positieve eindconclusie dat "de manier van werken van de gemeente zal leiden tot saamhorigheid. De sociale cohesie tussen burgers zal versterken en dat ervaren kan worden dat het eiland ook uitgedragen wordt als 'Mijn eiland'".
Was het nu beeldvormend? Was het nu een een opgetuigde ambtelijke show-presentatie? Mochten er toch vragen met een oordeelvormende inhoud worden gesteld? Kon een inspreker een half uur, zonder colbertje, zijn zienswijze duiden, terwijl andere insprekers na 5 minuten tot afronding van hun inbreng worden gemaand? Het was allemaal voor de leek onduidelijk en rommelig. Wat gaat er nu verder gebeuren? In het presidium moet dat nader worden vastgesteld hoe een en ander wordt geagendeerd. Inspreker Tieleman lanceerde zijn kritiek. Het rapport was niet compleet. Diverse partijen, verenigingen zouden niet zijn benaderd om inbreng te leveren. Slechts een duizendtal formulieren kwam er binnen en dat op 48.000 bewoners.

Verwijzing

In het collegevoorstel wordt verwezen naar de toezeggingen die eerder (2014) aan de raad zijn gedaan bij de vaststelling van het beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning, Ontwikkeling en Innovatie Vrijwilligersorganisaties in eigen kracht (MOOI). Een terugblik over enerzijds het invulling geven van de opgelegde bezuinigingsopgave en anderzijds het opbouwen van nieuw beleid. Nieuw beleid voor de vrijwilligersorganisaties, dorpen en buurtschappen waarbij de koppeling wordt gelegd met de te realiseren doelen. Bij het opstellen van het rapport is zorgvuldig te werk gegaan. Niet alleen ambtelijk. Ook de Adviesraad Sociaal Domein en de Culturele Raad waren bij het proces betrokken, geeft het college aan. Zij hebben bouwstenen geleverd voor de versnellingsagenda 2017 en verder. Gericht op onderlinge ondersteuning en betrokkenheid met alle partijen. Een stimulans voor samenwerking.

Cultuurnetwerker

De Culturele Raad complimenteert de gemeente met de uitkomsten van de terugblik op het beleid voor buurt- en kerngericht werken en de openhartige terugblik op de eigen organisatie. Met betrekking tot de combinatiefuncties sport-, cultuur- en jeugdgezondheidszorg bepleit de Raad (nogmaals) nadrukkelijk de wens voor behoud van de cultuurnetwerker. De Raad heeft vragen over subsidieverstrekking door dorpsraden aan activiteiten van organisaties en verenigingen uit het dorp zelf. Dit zou zelfs tot shopping gedrag aanleiding kunnen geven. Ondersteund wordt de aanpak van promotie, marktwerking en communicatie ten aanzien van activiteiten. Het zou teleurstellend zijn als door onvoldoende professionele marketing het effect niet worden bereikt dat de inhoud verdient stelt de Culturele Raad Goeree-Overflakkee. Ook positief is de reactie van de Adviesraad Sociaal Domein. Met een compliment voor de manier waarop het document is samengesteld. Door de inhoud van het rapport zijn veel zorgen van de adviesraad weggenomen. Een kanttekening wordt gemaakt dat deze raad niet vanaf het begin bij het proces is betrokken geweest. Aandacht blijft nodig voor de zo genoemde 'hands off-mentaliteit' bij professionals en de eigen kracht bij burgers.

Stichting Buutenplaets zoekt sponsoren en stemmen

Vervolg van de voorpagina

De vergunning van het weeghuisje is inmiddels aangevraagd. Kees van Wuyckhuyse, medebestuurslid van de Stichting, heeft als architect het ontwerp van het weeghuisje gemaakt. De gemeente ondersteunt het met een subsidie, maar ook met materialen en ondersteuning in het proces. Verder is er een samenwerkingsverband afgesloten met Hans Bal, de exploitant voor beheer en onderhoud. Ook met verschillende natuurinstellingen wordt gesproken en samen met de scouting wordt gekeken naar mogelijkheden voor outdoor sporten in het haventje.

Educatief

"Gekoppeld aan dit alles brengen we ook een '50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde-boekje' uit", vervolgt Wim Noordzij. "Een leuk boekje met activiteiten en locaties, die voor kinderen van Goeree-Overflakkee leuk en belangrijk zijn. Op deze manier krijgt de attractie meteen ook een educatief karakter. Petra Wevers van Krachtig Buiten, verantwoordelijk voor het ontwerp Buutenplaets, heeft vorig jaar in Moerdijk reeds een succesvolle editie uitgegeven. Verder zijn we in gesprek met de scholen en Edudelta om tevens educatieve trajecten in te zetten. Dit gebeurt ook met 'Goed voor goed' als leer/werktraject, maar het kan natuurlijk ook dienen als herintredingsproject.
De voorbereidingen zijn eind januari klaar en het stappenplan is gemaakt. In februari beginnen de grondwerkzaamheden en in de maanden maart en april wordt het weeghuisje verbouwd en worden de speelobjecten gerealiseerd. In mei wordt alles verder ingericht en toegankelijk gemaakt. Dus we hopen dat komende zomer de natuurspeeltuin open kan voor het publiek".

Sponsoring en stemmen

"Naast een subsidie van de gemeente zullen de meeste bijdragen uit het bedrijfsleven moeten komen en uit particuliere giften", zegt Wim tot slot. "Dus wij doen een beroep op bedrijven die de natuur, jeugd, lokale gemeenschappen en MVO hoog in het vaandel hebben staan. Het draagvlak is groot onder lokale bedrijven. We willen hier het verschil maken en laten zien dat je als gemeenschap iets kan betekenen door samenwerking, enthousiasme en aanpakken. Daarnaast zijn we onderdeel van Nederland Doet en zijn we één van de vijf projecten die geld krijgt van "heelnederlandhelpt" van ING. We hopen dan ook dat velen hun stem op ons willen uitbrengen tijdens de stemronde van www.helpnederlandvooruit.nl.

Bij de bestuursleden Wim Noordzij, Harry Scheermeijer en Kees van Wuyckhuyse is een lijst op te vragen met de materialen die nog nodig zijn en die geschonken kunnen worden. Dit kan via: wim@event-broker.com of 06-53142432.

100 jaar Voorwaarts in Ooltgensplaat

Archieffoto van ijsvereniging Voorwaarts in Ooltgensplaat.

Op 27 januari 1917 werd ijsvereniging Voorwaarts te Ooltgensplaat opgericht. Dat betekent dat Voorwaarts deze maand haar honderdste verjaardag viert. Het is een bloeiende vereniging die al honderd jaar zonder subsidie draait. Een greep uit de geschiedenis.

In de beginjaren werd er geschaatst op de vest van "het Fort" en later ook op de Spui. Deze was sneller bevroren dan de vest. In de oorlogsjaren werd er uitgeweken naar het Grote Gat. In 1958 werd dhr. Rademaker erelid omdat hij 36 jaar lid van het bestuur was geweest en daarvan 19 jaar penningmeester. Andere ereleden van de vereniging waren en zijn dhr. Hobbel, Fun en Huijer.

Het eerste kasboek dat de vereniging in haar bezit heeft dateert van 1919. De ijsvereniging had toen een vermogen van 50 gulden. De omroeper, Hermannetje, kostte 75 cent. Hij maakte bekend dat de ijsbaan geopend was, of vroeg vrijwilligers om de baan met een bezem schoon te vegen.

Eerste uitstapje

In 1969 werd voor het eerst het sportveld aan de Sportlaan ondergespoten. In de winter gebruikte de ijsvereniging het sportveld, de overige maanden werd het veld door de voetbalvereniging gebruikt als trainingsveld. De vereniging schafte een waterpomp aan om het water vanuit de watering op de baan te pompen Op 9 januari 1970 werd de baan officieel in gebruik genomen door burgemeester W.M. van der Harst. In dat jaar werd ook het eerste uitstapje naar een ijsbaan gemaakt.

In 1979 werd de oude veegmachine, de KOBA 1, opgeknapt en werd er een rolveger aangeschaft. In 1982 is er voor het eerst muziek op de baan. In 1993 werd een container omgebouwd tot het huidige "Hok". Het hok staat gestald in de schuur van een bestuurslid, als er geschaatst kan worden wordt de container bij de baan aan de Sportlaan geplaatst.

26 dagen schaatsen

Niet alle jaren waren goed voor de vereniging. Soms had Voorwaarts te kampen met een financieel tekort. Vele jaren kon er worden geschaatst, in 1985 maar liefst 26 dagen. Maar er waren ook jaren dat er helemaal niet geschaatst kon worden.

Bestuur

De afgelopen 45 jaar had de vereniging ongeveer 500 tot 600 leden. Dit grote ledenaantal geeft de vereniging de mogelijkheid om de contributie laag te houden. Het huidige bestuur bestaat uit dhr. Donkersloot, hij werd in 1964 bestuurslid. Vanaf 1966 tot heden is hij een zuinige, maar goede penningmeester. In 1981 kwamen Mevr. De Vos van den Ouden als secretaresse in het bestuur. Dhr. Mooijaart is vanaf 1983 voorzitter van het bestuur. Ook kwamen in 1983 dhr. Korteweg en Roodzant in het bestuur. Vanaf 2001 zijn dhr. Van Drongelen en vanaf 2011 dhr Mooijaart bestuurslid. Het verloop is dus zeer klein, alle bestuursleden vervullen hun taak al vele jaren.

Sinds 1988 huurt de ijsvereniging de baan aan de Sportlaan van de gemeente. Vooruit zorgt gedurende het hele jaar voor het onderhoud. Soms is het helemaal niet nodig om water op de baan te pompen. Als de afsluiters op de buizen geplaatst zijn blijft al het regenwater staan. Dat geeft wel aan hoe gemakkelijk er water blijft staan op de baan. Rondom de baan staan lichtmasten, zodat er ook 's avonds geschaatst kan worden. Nu maar hopen dat het flink gaat vriezen deze winter. Dan kan de jarige ijsvereniging haar verjaardag vieren met ijspret.

Glossy, lezingen, expositie, film en avond met Rik Launspach over de Ramp van '53

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bijna is het weer 1 februari. Rond deze beladen datum op Goeree-Overflakkee kan het publiek onder meer een expositie in het Streekmuseum over de Ramp van 1953 bezoeken, een glossy over dit onderwerp kopen en een bijeenkomst bijwonen met Rik Launspach als hoofdgast. Launspach is auteur van het boek '1953', dat is verfilmd als 'De Storm'.

Tekst: Kees van Rixoort. Beeld: Streekarchief

Het programma is een onderdeel van 'Verhaallijnen Watersnoodramp', een van de projecten van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De organisatie is in handen van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, historische vereniging De Motte en het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Deze partijen werkten eerder samen om de Maand van de Geschiedenis eilandelijk in te vullen.

Glossy

De glossy 'de Ramp op Goeree-Overflakkee, van toen naar nu' zoomt in op de Ramp zelf, de wederopbouw en de Deltawerken. Aan de glossy, die veel nog vrij onbekend fotomateriaal bevat, werkten het streekarchief, Tauw en het Erfgoedhuis mee. Het blad kost 7,95 euro en is te koop bij het Streekmuseum, de bibliotheekvestigingen op het eiland en een aantal boekhandels.

Bijeenkomst

De opbrengst van de glossy wordt besteed aan het organiseren van de bijeenkomst op 15 februari in Het Rondeel te Middelharnis. Tijdens deze bijeenkomst, een thema-avond over de Ramp, is Rik Launspach de hoofdgast. Maar de avond begint met de eerste Polygoon-beelden die na de overstroming verschenen. Vervolgens krijgt het publiek foto's van de dorpen op Goeree-Overflakkee tijdens de Ramp te zien en zijn er gedichten te horen van bij de Reizende Dichters aangesloten poëten. Dan vertelt Launspach over het thema van zijn boek, de research die hij heeft gepleegd in de aanloop naar het schrijven ervan en over de verhalen die hij hoorde over de rampzalige gebeurtenissen in Zuidwest-Nederland. In de pauze signeert de auteur zijn boek. Boekhandel Van der Boom is present met een boekentafel, waarop niet alleen '1953' ligt, maar ook andere nieuwe en tweedehands boeken over de Ramp.
Na de pauze vertelt Launspach over hoe het boek een film werd en hoe de ontvangst door het publiek van '1953' en 'De Storm' eruitzag. Het publiek kan vragen stellen aan de auteur. Ook klinken dan weer gedichten van enkele Reizende Dichters. De Ambassadeurs Watersnoodramp geven een presentatie van hun activiteiten. In Het Rondeel zijn voorts panelen te zien met daarop minder bekende foto's op groot formaat uit het Streekarchief. Kaarten voor de avond kosten 7,50 euro (inclusief koffie of thee). Ze zijn te reserveren via www.leerenbeleef.nl of aan de balie van de bibliotheek. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt: maximaal 120. De avond begint om 19.30 uur; inloop vanaf 19.00 uur.

Expositie

Als de bijeenkomst in Het Rondeel wordt gehouden, is de expositie in het Streekmuseum al van start gegaan. Van 25 januari tot en met 4 maart zijn er volop foto's, filmpjes en persoonlijke verhalen over de Ramp te zien en te horen, onder andere via de touchscreentafels die het museum sinds vorig jaar in huis heeft na een subsidie van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Bijzonder is de vertoning van de film die de gebroeders Boomsma hebben gemaakt in februari 1953. Er zijn ook voorwerpen te zien die met de Ramp te maken hebben, zoals gereedschappen. Speciaal voor de gelegenheid gaat het Streekmuseum eerder open. Normaal gesproken is dat op 1 maart, maar nu dus per 25 januari.

Lezingen

Het Streekmuseum heeft nog iets extra's te bieden: twee keer een lezing van streekarchivaris Jan Both over de Ramp op Goeree-Overflakkee. Dit aan de hand van het boek 'Gebroken dijken'. De entree (museum plus lezing, inclusief koffie of thee) bedraag 7,50 euro. Ook nu geldt: wees er snel bij, want het museum kan niet meer dan 25 mensen herbergen tijdens de lezingen.

Film

Tot slot zijn er nog twee vertoningen van de film 'De Storm', namelijk tijdens de KoffiePLUS-middagen in de bibliotheekvestigingen op het eiland. Op 19 januari is dat het geval in Ouddorp en op 23 februari in Middelharnis. De entree bedraagt 5 euro. Reserveren is wederom mogelijk via www.leerenbeleef.nl of aan de balie van de bibliotheek. In de bibliotheekvestiging Ouddorp is de hele maand februari een presentatie over de Ramp van 1953 te zien op de schermen. Zo ook de uitzending van De Reünie, die de KRO in 2013 uitzond vanuit Oude-Tonge.

Wie foto's, documenten en verhalen over de Ramp wil delen, kan daarvoor de speciale Facebookpagina gebruiken: De Ramp 1953; herinneringen.

Jacques Brunt spreekt op Mannendag Goeree-Overflakkee

Jacques Brunt zal spreken over het thema 'Leef!?'

OUDDORP – Ook dit jaar wordt de traditie voortgezet: de eerste zaterdag in februari wordt de Mannendag Goeree-Overflakkee gehouden en wel op zaterdag 4 februari in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden.

De Mannendag wordt georganiseerd door het Mannencomité Goeree-Overflakkee. Dit comité bestaat uit mannen, afkomstig van verschillende kerkelijke achtergronden. Met het organiseren van deze dag wil men mannen zoveel mogelijk met elkaar in contact brengen rondom het Woord van God. Een spreker belicht een thema en verder is er veel ruimte voor ontmoeting tijdens de lunch.
Het thema van de komende Mannendag op 4 februari is 'Leef!?' De dag bestaat uit een uitgebreid ochtendprogramma en een open middagprogramma. Spreker in het ochtendprogramma is Jacques Brunt. Hij is een bekend spreker, die ook regelmatig tijdens bijeenkomsten op het eiland spreekt. Hij zal het thema nader toelichten.
De zaal van het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente is open vanaf 8.45 uur. Het programma begint om 9.30 uur. De ochtend zal worden afgesloten met een gezamenlijke lunch. Na de lunch is iedereen vrij om te vertrekken, maar er kan ook in een ongedwongen sfeer nagepraat worden over het thema of er kunnen nieuwe contacten gelegd worden. Veel mannen beschouwen de Mannendag dan ook als een soort reünie.
Deelname aan de Mannendag kost € 10,-, hierbij is de lunch inbegrepen. Mannen die de dag bij willen wonen kunnen zich opgeven via de website www.mcgo.nl of per e-mail: aanmelden@mcgo.nl. Het deelnamebedrag kan bij aankomst worden betaald.

"Cultuur kleurt je leven"

OUDDORP - Het was woensdagmiddag 11 januari een vrolijke boel op basisschool de Westhoek. Alle leerlingen waren vrij, maar de 180 leerkrachten van de 13 basisscholen van de stichting openbaar onderwijs GO (Sopogo) hadden zich in Ouddorp verzameld voor een culturele studiemiddag. De bijeenkomst was de aftrap van het project "cultuureducatie kleurt je leven", een project waarbij de scholen samenwerken met 12 kunstenaars en kunstdocenten uit de regio.

De leerkrachten gingen onder andere aan de slag met boetseren, dansen, druktechnieken en werken met restmateriaal. Er is veel enthousiasme om cultuureducatie naar een hoger plan te tillen. Deze kunstdocenten gaan de komende maanden series met lessen geven aan alle 1600 leerlingen van Sopogo. De leerkrachten professionaliseren zichzelf door middel van co-teaching: ze kijken mee met de docent, laten zich inspireren en gaan vervolgens zelf aan de slag. Sopogo vindt het belang van cultuureducatie groot. Daarom was Fred Wartna, docent didactiek van de Willem de Kooning Academie uitgenodigd om het belang van cultuureducatie onder de aandacht te brengen bij de leerkrachten. Fred Wartna, die ook directeur is van villa Zebra in Rotterdam, bracht een inspirerend verhaal waaruit bleek dat cultuureducatie veel verder gaat dan een lesje handvaardigheid.

Verbeelding, verwondering, onderzoeken en creatief denken zijn essentiële bouwstenen in de ontwikkeling van het kind. Het onderwijs van vandaag op de Sopogo scholen gaat zich meer en meer richten op de unieke talenten die het kind heeft. Nieuwsgierigheid is een prachtige eigenschap, die de leerkracht moet stimuleren bij ieder kind. Saskia van der Linden, docent vakdidactiek kunstvakken van de Fontys Hogeschool, was de tweede spreker. Zij wees de leerkrachten op het belang van het mogen maken van fouten. "Kinderen moeten zich vrij voelen om nieuwe dingen te leren. Het proces is dan belangrijker dan het eindproduct. Creativiteit laat zich niet vangen in vaste formats."

De 13 scholen van Sopogo hebben een belangrijke subsidie ontvangen van het Fonds voor de Cultuurparticipatie. Met deze middelen zullen de komende jaren meerdere onderdelen uitgevoerd gaan worden. De grote groep leerkrachten is enthousiast en gaat er graag mee in de praktijk mee aan de slag.

Introductie van zilveren gemeentepenning

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad stemde donderdagavond in met de wijziging Verordening ereburgerschap en gemeentepenning Goeree-Overflakkee. Dat betekent dat de bronzen gemeentepenning wordt afgeschaft en er uitsluitend nog een zilveren gemeentepenning zal worden gehanteerd. Met daarbij het vastleggen van eenduidige criteria, voor de toekenning van een gemeentepenning. Het betreft een verzilverde legopenning met een middellijn van 40 mm. Met aan de voorzijde het wapen van de gemeente Goeree-Overflakkee met het randschrift Gemeente Goeree-Overflakkee en aan de achterzijde een toepasselijke inscriptie.

Door Jaap Ruizeveld

Het college schetste de raad argumenten om de verordening te wijzigen. "Door middel van het toekennen van één gemeentepenning kan het gemeentebestuur waardering tonen voor de door inwoners verleende diensten aan de gemeenschap of gemeente. Door eenduidige criteria te hanteren op basis waarvan bepaald wordt of een persoon in aanmerking komt voor een zilveren gemeentepenning maakt dit de maatschappelijke waarde van de penning groter. Verder wordt de procedure voor aanvragers duidelijker. Er kan geen misverstand bestaan over de zwaarte en intensiteit van de werkzaamheden. Tenslotte nog de uitspraak dat de vergulde penning in de praktijk niet is uitgereikt, terwijl het verschil in criteria tussen brons en zilver zo minimaal is dat het lastig is te verantwoorden waarom gekozen is voor brons of zilver".

Activiteit en inzet

De activiteiten die aanleiding kunnen geven voor het toekennen van de penning zijn van persoonlijke aard te beschouwen en geen werkzaamheden betreffen die worden uitgevoerd voor een zelfstandige onderneming of in opdracht van de werkgever. Zij dienen belangeloos te zijn en worden uitgevoerd door betrokkene, ten dienste van de gemeente Goeree-Overflakkee en de inzet moet betrekking hebben op het maatschappelijk, cultureel en of economisch terrein. Dit gedurende minimaal een aangesloten periode van 15 jaar. Een uitzondering kan gelden voor een incidentele activiteit die een bijzondere invloed heeft op de samenleving in de gemeente (bv. een Olympische medaille). De gemeentepenning wordt niet toegekend aan personen die op grond van hun verdiensten al een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Het gemeentebestuur zal een compleet overzicht van vereisten binnenkort nader bekendmaken.

Werkzaamheden in het bos

GOEREE-OVERFLAKKEE - Natuurmonumenten start op 23 januari met het uitdunnen en onderhouden van verschillende bosjes op de Kop van Goeree. Het gaat om het Roggebos, bosje Havenhoofd, bosje Oostdijk, het bunkerbos en bosje Ouddorp. Bij dat laatste bosje zal worden begonnen. Het werk wordt bewust uitgevoerd in de winterperiode, om te voorkomen dat vogels en hun nesten worden verstoord.

Onderhoud is af en toe nodig om te voorkomen dat dode of kwijnende bomen over een perceelsgrens vallen. Datzelfde geldt voor bomen langs paden welke door of langs het bosje lopen. Door tijdig deze bomen en of struiken te verwijderen voorkomen we ongewenste situaties. Natuurmonumenten vindt dat dat hoort bij goed beheer en nabuurschap. Maar ook voor de natuur is onderhoud in aangeplante bosjes nodig. Bij de aanleg van bosjes worden de bomen dicht op elkaar geplant om zo snel mogelijk een dichte vegetatie te krijgen. De bomen zijn allemaal tegelijkertijd dicht op elkaar geplant en daardoor hebben de bomen nauwelijks ruimte om tot een normaal gevarieerd bos uit te groeien. Daarom is van tijd tot tijd een zogenoemde 'dunning' noodzakelijk. Op die manier is variatie in leeftijdsopbouw aan te brengen. Bovendien wordt er zo ruimte geboden aan geleidelijke overgangen en wordt er ruimte gecreërd voor verjonging van het bos.

Rommelig gezicht

Dit onderhoud vergt de inzet van bosmachines. Omdat zij door het bos en langs de randen rijden is schade aan de onderbegroeiing niet te voorkomen. Dat is, zeker in de winterperiode, een minder fraai gezicht. Het werken in de natte winterperiode levert ook schade op aan de paden. Deze schade wordt hersteld, maar het kost enige tijd voordat een pad weer helemaal beloopbaar is. De ervaring leert dat de ondergroei zich gelukkig snel herstelt. Zeker wanneer in het voorjaar alles weer groen uitloopt verandert het beeld snel.
Bij vragen of opmerkingen kunnen bewoners terecht bij Natuurmonumenten Zuid-Hollandse eilanden, email: deltakust@natuurmonumenten.nl of telefoon (0187-)499281.

Infoavond Fiets voor een Huis 2017

MIDDELHARNIS – Dit jaar, op zaterdag 9 september, zal voor de laatste keer het evenement 'Fiets voor een Huis' worden gehouden. Evenals vorig jaar zal de berg Galibier in Frankrijk worden bedwongen, hetzij lopend, hetzij fietsend. Als voorbereiding op dit gebeuren zal op dinsdag 24 januari een infoavond worden georganiseerd in het Multicenter bij Bouwcenter Esselink Industrieweg 31 te Middelharnis. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Tijdens de avond zal een terugblik worden gegeven en een filmpje worden vertoond van de sportieve prestaties van vorig jaar. Daarnaast zal een aantal praktische tips voor deelname in 2017 worden gegeven en is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze elk minimaal € 1.000 aan sponsorgeld meebrengen. Vorig jaar waren er 32 deelnemers van de Esselink Groep die lopend of fietsend de bergtop haalden. Ze brachten geld bijeen voor de bouw van in totaal 68 huizen in Bangladesh. Dat is ieder jaar opnieuw het doel: het voor mensen in Bangladesh mogelijk maken een eigen huis te bouwen en zo hun woon- en leefomstandigheden aanzienlijk te verbeteren.
De organisatie van 'Fiets voor een Huis' heeft besloten dat het dit jaar de laatste keer is om dit evenement in Valloire te laten plaatvinden. Dat betekent dus dat het de laatste mogelijkheid wordt om in Frankrijk aan dit evenement deel te nemen.
Heeft u belangstelling of wilt u er meer van weten, dan bent u hartelijk welkom op de infoavond van dinsdag 24 januari. Het wordt op prijs gesteld als zich vooraf even opgeeft. Dat kan door een mail te sturen naar a.dekker@esselink.nl, of door te bellen naar T.C. van Dieren, tel. 0187 483537 of 06 51159323.

Themadag voor vrouwen

SOMMELSDIJK - Dinsdag 31 januari is er een themadag voor vrouwen In het Prieel in de Staver te Sommelsdijk. Het onderwerp is: "Toeval bestaat niet! Gods leiding en onze verantwoordelijkheid.' In de krant van afgelopen vrijdag stonden foutieve gegevens over de themadag, in dit bericht de correcte aankondiging.

Net als vorig jaar organiseert de Hervormde Vrouwenbond een Themadag voor alle vrouwen van Goeree-Overflakkee. Vorig jaar bezochten ruim 250 vrouwen de bijeenkomst. De toegang is gratis, er wordt gezorgd voor koffie, wel graag een eigen lunchpakket meenemen. Er is een collecte voor de onkosten van de themadag en voor de "Voor Elkaar", dat zijn de vakantieweken van de Hervormde Vrouw.
Het thema van deze bijeenkomst is: Toeval bestaat niet! Gods leiding en onze verantwoordelijkheid.' De organisatie geeft uitleg: "Toeval bestaat niet, de Heere regeert. Wat een troost dat de Heere zorgt en weet wat ik het beste nodig heb. Maar als het anders gaat dan ik graag wil, hoe kan ik dan eens worden met God? En: als God voor ons alle zorgt. Welke plaats neemt mijn wil daar dan in? Dit spanningsveld zie je door heel de Bijbel heen. God heeft met een ieder Zijn plan hier op aarde, als voorbereiding op de ontmoeting met Hem. Opdat Gods naam de eer van ons leven zal ontvangen."
Tijdens de bijeenkomst is er een pastorale lezing door ds. A.L. van Zwet uit Putten. Mevrouw M. de Wit-Bakker uit Urk zal het onderwerp illustreren aan de hand van het leven van Rebekka. De dag begint om 10.15 uur, inloop vanaf 9.30 uur, de bijeenkomst is om 14.30 uur afgelopen. Opgave uiterlijk voor 25 januari 2017. Voor informatie en aanmelding: www.hervormdevrouwenbond.nl/bijeenkomsten en daarna themabijeenkomst of vrouwendagen.

Motie anoniem solliciteren

GOEREE-OVERFLAKKEE - Mevrouw 't Hoen diende donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in namens de PvdA, waarin het college werd verzocht anoniem solliciteren in te voeren als onderdeel van het werving- en selectiebeleid bij vacatures binnen de gemeentelijke organisatie. Proeven met anoniem solliciteren zouden hebben aangetoond dat hiermee de gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor ouderen, vrouwen en werkzoekenden met een etnische herkomst worden verbeterd. Wethouder Trouwborst gaf aan dat er in de gemeentelijke organisatie geen klachten bekend zijn over 'discriminatie'. Niettemin was hij genegen om intern naar genoemd aspect te kijken. De raad bood overigens onvoldoende draagvlak en derhalve trok de PvdA de motie in.

Bingo SVIK

DIRKSLAND - Stichting SVIK houdt op donderdag 26 januari een bingo in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57-a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Koffieochtend

Op dinsdag 24 januari is er weer een koffieochtend in 't Reginahof. Bezoekers kunnen in een ongedwongen sfeer andere mensen ontmoeten voor een praatje, of om een spelletje te spelen. Ook mensen die de koffieochten nog nooit hebben bezocht kunnen vrijblijvend binnenstappen. De koffieochtend is van 10.00 tot 12.00 uur, het adres is Reginahof 1(achter de apotheek). Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Italiaanse maaltijd

Een avondje gezellig uit eten? Dat kan op 2 februari tijdens de Italiaanse avond in 't Reginahof. Er wordt een 3-gangenmenu geserveerd, bereid met verse producten. De kosten voor de maaltijd zijn € 11,50 per persoon. De maaltijd begint op donderdag 2 februari om 18.00 uur, het adres is Reginahof 1. Aanmelden kan tot 27 januari via joke.vandijk@careyn.nl, 06-53861647 of een briefje in de bus van 't Reginahof. Bij het aanmelden moeten naam, telefoonnummer en het aantal personen worden doorgegeven.

GOEDEREEDE

Creatief met papier

Op 24 januari is de eerste creatieve avond van 2017 in partycentrum Oostdam. Belangstellenden zijn weer van harte welkom van 19.00 tot 22.00 uur, iedereen kan een eigen handwerk meenemen. Er is deze avond ook een workshop 'Creatief met papier'. De workshop wordt verzorgd door Durvina van Broekhoven die demonstratrice is van "stampin up". Er wordt een verjaardagskaart, een mannenkaart en een vetplantje met potje van papier gemaakt. De kosten zijn € 8,50 incl. alle materialen. Opgeven kan tot en met 23 januari aanstaande via de mail Oostdam@sr-go.nl of telefonisch 06-31000604.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Week van gebed

Van zondag 15 t/m zondag 22 januari is de Week van Gebed om eenheid onder Christenen. De gebedsweek staat in het teken staan van verzoening en terugblikken op 500 jaar reformatie. Met het thema "Jouw hand, mijn glimlach" maken de organisaties Missie Nederland en de Raad van Kerken het thema concreet. Als afsluiting van deze Gebedsweek organiseert de Oecumenische Werkgroep Goeree Overflakkee een Dienst in de Emmauskerk, Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis op zondag 22 januari om 19.00 uur. Voorgangers zullen zijn ds. L.J. Lingen (Emmauskerk), ds. R. Silvis (Exoduskerk), pastoor W. van der Meer (Rooms Katholieke Kerk) en ds. J. Klijnsma (Remonstrantse Kerk). Medewerking zal worden verleend door het Oecumenisch Koor Goeree Overflakkee onder leiding van Henk Oosthoek. Na afloop van de dienst kan er onder het genot van een kopje koffie of thee worden nagepraat over de dienst. Voor meer informatie: secretariaat@owgo.nl.

Polivak met Van Alphen

In de uitzending van donderdag 19 januari 2017 van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek van onze verslaggever Jan van Gurp met Aat van Alphen van de eenmansfractie van EVV. Dhr. Van Alphen heeft een aantal duidelijke standpunten ingenomen over de plaatsing van windturbines, zonneparken etc. Met name het duurzaamheidgebeuren heeft zijn aandacht. Verder wordt er gesproken over de verhouding oppositie versus coalitie in de gemeenteraad. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist".

MELISSANT

Project 'Kracht'

Zondag 22 januari komt gospelkoor "Laetare" uit Burgh-Haamstede naar de "Ontmoetingskerk " in Melissant met project "Kracht". In het project komen alle aspecten van het geloof aan bod. De dienst wordt gevuld met zang in allerlei genres. Tijdens de dienst neemt een verteller de bezoekers mee in het verhaal. Om het verhaal kracht bij te zetten worden er beelden vertoond, gezonden en worden er dingen uitgebeeld. De gemeente wordt erbij betrokken en mag ook meezingen. De dienst begint om 9.30 uur in de Ontmoetingskerk, Nieuweweg 11 te Melissant.

Zendingsavond

Vrijdagavond 20 januari is er een zendingsavond in Verenigingsgebouw De Poort. Ds. G.J. Blankers geeft een presentatie over zijn werkzaamheden in Kobani in Syrië. Hij vertelt en laat beelden zien over het werk in moeilijke omstandigheden. De zendingsavond start om 19.00 uur, er zal een collecte worden gehouden voor het zendingswerk in Kobani. "Iedereen is welkom," zegt de zendingscommissie.

Koersbal

Binnenkort wordt er gestart in Melissant met Koersbal. Het plan is om een soort competitie te starten in de Melishof. Het spel is niet moeilijk, iedereen kan het spelen! Tijdens het koersballen worden de spelregels vanzelf duidelijk. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen. De voorlopige speelochtend staat gepland voor woensdag 18 januari van 09.30 uur tot ongeveer 12.00 uur. Graag vooraf aanmelden bij W. van Rij, tel. 605044, of wimvanrij@xs4all.nl. De contributie is drie euro per maand, de eerste 3 maanden: januari, februari en maart zijn gratis.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 21 januari 2017 is er weer een schuurverkoop van allerlei artikelen uit grootmoederstijd. Er worden onder andere veel emaille voorwerpen, zink, keulse potten, brabants bont, petroleumstellen en koffiemolens aangeboden. De verkoop is van 10.00 tot 16.00 uur, het adres is Groeneweg 35. De toegang is gratis en er is koffie of thee voor de bezoekers.

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge organiseert op 27 januari een bingo. De bingoavond wordt gehouden in "Ons Dorpshuis", iedereen is van harte welkom. Er zijn tien rondes en een superronde. De zaal gaat om 19.00 uur open, de bingo begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Repaircafé zoekt vrijwilligers

Zaterdag 21 januari is het eerste Repaircafé van dit jaar in Ooltgensplaat. Het Repaircafé is van 10.00 tot 13.30 uur in MFC het Centrum, Weesmolenstraat 12. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Er is behoefte aan mensen die kleding kunnen herstellen, gastvrouwen en gastheren en ook aan mensen die verstand hebben van elektriciteit. Belangstellenden die een steentje bij willen dragen kunnen binnenstappen bij het Repaircafé, of contact opnemen via repaircafeooltgensplaat@gmail.com.

OUDDORP

Inloop De Boei

Stichting inloophuis de Boei Goeree- Overflakkee organiseert iedere tweede en vierde dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. Belangstellenden kunnen vanaf 10.00 uur binnenlopen, een kopje koffie drinken en in gesprek gaan met de andere gasten en de gastvrouwen. Tussen de middag kan de eigen meegebrachte lunch genuttigd worden. Vanaf 13.30 uur is er een activiteit. Op 24 dinsdag januari gaat Wilma den Otter labels maken met de bezoekers. De labels kunnen worden gebruikt om een cadeau of boeket extra persoonlijk te maken. Inloopdagen vinden plaats in "De Overkant". Dijkstelweg 33 Ouddorp. Voor vragen en informatie: info@deboei.nl of telefoon 06 22111572. Of kijk op www.deboeigo.nl of www.facebook.com/deboeigo.

Meesterwerken

Op donderdag 20 april is er in de Overkant een vioolrecital van Niek Baar. Hij speelt samen met pianist Ben Kim. De violist heeft naam gemaakt met zijn verfijnde en elegante spel, de pianist heeft zijn sporen ook ala verdiend. Op het programma staan onder andere meesterwerken van Schumann en Beethoven. Steeds meer treden ze samen op. Deze keer in de Overkant op donderdag 20 april. Het concert begin om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Kaarten voor concert kosten 15,00 euro, en dat is inclusief koffie of thee voor en een glas wijn na het concert. Kaarten reserveren via de VVV: 0187-681789. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.

Bingo 55+

Woensdag 25 januari organiseren de vrijwilligers van de 55+ club weer een bingo in de Dorpstienden. De bingo start om 14.00 uur, de kosten bedragen € 6,-, dat is inclusief een kopje koffie of thee. De presentatie van Huib van Dam is verzet naar 15 februari, woensdag 1 februari is er een informatiemiddag van de Jumbo in de Dorpstienden. Neem voor meer informatie contact op met Joke van Dam 0187-682319, of stichting ZIJN tel. 0187-483366, of c.vermeulen@zijngo.nl.

Poteravond

Op maandag 6 februari organiseert de Gereformeerde kerk Ouddorp een poteravond in de zaal van RCN Toppershoedje, Strandweg 2. De maaltijd begint om 18.30 uur, inloop vanaf 18.00 uur. Bezoekers krijgen vooraf soep, poters met spek zijn het hoofdgerecht, met een toetje na. Deelname kost 12,50 per persoon, bezoekers moeten hun eigen bord en bestek meenemen. Aanmelden via 0187-683997 of per e-mail: nagtegaal66@hotmail.com, of mariekesantifort@live.nl.

Bijbels Hebreeuws

Wilt u meer weten over de Hebreeuwse taal van de bijbel? In Ouddorp wordt bij boekhandel Akershoek een beginnerscursus georganiseerd. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De eerste les is op maandag 30 januari, de cursus bestaat in totaal uit acht lessen. Deelnemers aan de aleph-cursus maken kennis met de 22 Hebreeuwse letters van het alfabet. Na de cursus kunnen deelnemers zelfstandig Hebreeuwse woorden lezen en een Hebreeuws woordenboek gebruiken. De lessen zijn elke 14 dagen, van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname kost € 130,- per persoon. Meer informatie en aanmelden via Boekhandel Akershoek,        0187 – 684267. Of kijk op www.studiehuisreshiet.nl.

Rommelmarkt

Zaterdag 21 januari is er van 9.30 tot 13.00 uur een rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde, Zuidweg 3, industrieterrein richting haven. In een aparte ruimte worden grote spullen, zoals meubels aangeboden.

OUDE-TONGE

Bingo 55+

Woensdag 25 januari is er een bingomiddag voor 55-plussers, met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur, de kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.

Inzameling Uzon

Zaterdag 21 januari is er weer een inzameling van goederen voor de gemeente in Uzon. Het inzameladres is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan de linkerkant, er staat een bord aan de weg. Van 9.30 uur tot 11.30 uur kan er schone, goed bruikbare kleding worden ingeleverd. Bij twijfel over de bruikbaarheden of als er iets opgehaald moet worden kan er contact worden opgenomen met dhr. Klem, via: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Kinderkoor in Nieuw Rijsenburg

De kerstconcerten zijn nog maar net voorbij, of kinderkoor 'Tot Zijn Eer' uit Middelharnis/ Sommelsdijk geeft alweer een uitvoering. Op woensdag 18 januari zingen de kinderen van 14.30 tot 15.30 uur op de trappen in de hal van Nieuw Rijsenburg. Bewoners en belangstellenden zijn van harte welkom om te komen luisteren. Onder leiding van Corné de Geus belooft het een mooi en gezellig moment te worden.

Iconen

Maandag 23 januari geeft Peter Visser een presentatie over iconen. De presentatie start om 19.30 uur in de zaak van de Exoduskerk aan de Dorpsweg. In de presentatie wordt er gekeken naar wat iconen te zeggen hebben over het einde van de en onze tijd. Het is van alle tijden en alle eeuwen dat mensen zich afvragen: wat gebeurt er aan het einde van mijn tijd (mijn leven) en wat gebeurt er aan het einde van de tijd (van de wereld)? Ook in de Bijbel – met name in het laatste Bijbelboek de Openbaring van Jezus Christus aan Johannes – staan deze vragen centraal. Vragen over de hemel, de hel, de Wederkomst van Christus, de komst van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.

Bingo O-G-O

Zaterdag 28 januari om 19.30 uur is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee (O-G-O). Inloop vanaf 19.00 uur, de bingo is in wijkgebouw de Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De koffie/thee bij binnenkomst is gratis. Er zijn elf rondes voor € 6,50. Daarnaast zijn er 9 gratis prijsjes en in de pauze is de verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis.

Landbouwbedrijf Van der Velde steunt Roparun

HERKINGEN - Landbouwbedrijf C.J. en J.C.J. van der Velde uit Herkingen overhandigde Roparun Team 287 van Rabobank Het Haringvliet een cheque ter waarde van 1.000 euro voor het goede doel. Een team medewerkers van Rabobank Het Haringvliet neemt deel aan de Roparun in het Pinksterweekend van zaterdag 3 juni tot maandag 5 juni. Naast de sportieve prestatie spannen de medewerkers zich in om geld in te zamelen voor het goede doel.

Op 21 december vierde familie Van der Velde de 65e verjaardag van Cor van der Velde en werd de nieuw gebouwde werkplaats officieel geopend. De familie heeft de financiële giften van de gasten naar boven afgerond op 1.000 euro en beschikbaar gesteld aan de Roparun. De teamleden Jan Verhage en Joar van der Velde namen de cheque in ontvangst namens het gehele Rabobank team. Het team geeft aan erg blij te zijn met dit mooie gebaar.

Vooraankondiging Snertwandeling

MELISSANT - Ook dit jaar is er traditiegetrouw een snertwandeling in Melissant. De achtste editie is op zaterdag 11 februari. De organisatie van de Snertwandeling is in handen van gymvereniging Kwiek, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers. Start en finish zijn in verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61 te Melissant.

De organisatie heeft drie prachtige routes vastgesteld, deelnemers kunnen kiezen uit 7, 15 of 31 kilometer. De starttijden zijn voor 31 km tussen 08.00 en 09.00 uur. Voor 15 km tussen 09.00 en 10.00 uur en voor de 7 km tussen 10.00 en 12.00 uur. Na afloop wordt er bij de finish een kop snert geserveerd. De kosten voor deelname zijn: € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Inschrijven kan bij de start.

Anouk Slockers regiokampioene turnen!

STELLENDAM - Zaterdag 14 januari verschenen 10 KDO-Sport turnsters op de landelijke voorwedstrijden in Amsterdam. Bij de senioren deden de Stellendammers Sophie van Seters, Anouk Slockers en Eline Starink mee. Esmée de Nooijer startte haar wedstrijd sterk op vloer met ruime series. Op sprong en brug zette ze dit voort en eindigde als vijftiende van Zuid-Holland. Ika van de Pol en Charlize Klop hebben een enorme groei laten zien. Op brug behoorden ze tot de besten in hun categorie. Ika viel net buiten de prijzen en Charlize turnde zich naar het brons.

Bij de senioren derde divisie beten Deborah vd Wal, Xanne Nanuru en Anouk Slockers het spits af. Dit deden ze niet onverdienstelijk en drukten met hoge uitgangswaarden en goede oefeningen een stempel op de wedstrijd. Deborah behaalde een mooie vijfde plaats, Xanne won brons en Anouk werd beloond met goud! De volgende wedstrijd kwamen Elsa Fluks, Sophie van Seters en Aranka Looij in actie. Na een goede start op vloer en wisselende prestaties op de andere toestellen, bepaalde Aranka op balk de wedstrijd. Ze behaalde op dit toestel de hoogste score en won brons. Sophie greep net naast de medailles, ze werd vierde en Elsa eindigde op een keurige achtste plaats. Anouk, Xanne en Aranka bewezen, evenals tijdens de vorige voorwedstrijd, met hun podiumplekken dat ze zich met de top van de regio kunnen meten. Ook Deborah, Elsa en Sophie turnden goed. In de laatste ronde turnde Eline Starink tegelijkertijd haar wedstrijd bij de senioren eerste divisie. Ze werd veertiende.

UFA kijkt terug op gunstig jaar 2016

De prijswinnaars van de best verzorgde vis van 2016.

STELLENDAM – Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor de aanvoerders van United Fish Auctions blikte UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen terug op 2016 en gaf hij een vooruitblik op kansen en uitdagingen voor dit nieuwe jaar 2017. Hij overhandigde de prijzen aan de winnaars van de best verzorgde vis en kondigde een politiek debat aan, begin volgende maand in Stellendam.

Door Jaap Ruizeveld

Tweede Kamerladen met visserij in de portefeuille zullen worden uitgenodigd voor een bezoek aan de Stellendamse haven en het Innovatiecentrum. Een unieke kans om Kamerleden kennis te laten maken met de innovatieve mogelijkheden en het innovatieve vermogen van de visserijsector. Het begrip duurzaamheid zal daarbij centraal staan. Het Nederlandse Visbureau en de Nederlandse visserijorganisaties en UFA dragen zorg voor de organisatie van het debat.

UFA ziet terug op een belangrijk jaar 2016. Er kwamen meer aanvoerders en dat leverde meer vis en garnalen op. In combinatie met hogere visprijzen en significant hogere garnalenprijzen resulteerde dit voor UFA in 11 miljoen meer omzet. De combinatie van meer vis en hogere visprijzen gaf in 2016 een beter resultaat voor de visserijondernemers en dus ook voor UFA. Een stijging van de tong prijzen met 4% naar 11,06 euro per kilogram en van schol van 1,48 naar 1,66 euro per kilogram. De gemiddelde rode mul prijzen stegen met 49% naar 6,40 euro. De totale garnalenaanvoer is 1000 ton. Opvallend is de sterke stijging van aanvoer op Colijnsplaat. De gemiddelde garnalenprijs ging van 3,79 naar 7,84 euro per kilogram. Samenvattend betekende dit voor UFA in 2016 een omzet van 64 miljoen euro voor vis en garnalen.

Stijging quotum

Het nieuwe jaar is ingegaan met een stijging van het quotum voor tong met 15%, voor kabeljauw met 5% en voor griet/tarbot met 10%. Dit alles is een positieve ontwikkeling. De aanlandingsplicht voor de kottersector is vorig jaar in 2016 van start gegaan. Het is zaak voor de sector om haar verantwoordelijkheid onder ogen te zien en nog meer de regie te nemen in het innovatie-gedeelte. Met als doel bijvangst te vermijden en invulling te geven. Een uitdaging voor de totale visserijsector.

Prijswinnaars

Aan het eind van de bijeenkomst werden, zoals gebruikelijk, de prijswinnaars voor de best verzorgde vis gepresenteerd. Een deskundige jury, bestaande uit de kopers van UFA, Erik de Jong en Wim Harteveld, hanteerde daarbij als criteria: Versheid, verzorging en behandeling aan boord. De prijzen werden verdeeld over vier sectoren: Eurokotter, kotters 2000 pk, flyshoot en garnalen.
De winnaars Categorie Eurokotter: TH 7 Schipper; Benny en Marco Baaij, constante kwaliteit voor twinrig en pulsvisserij in het hele jaar.
Categorie 2000 pk kotter: OD 6 Schippers; Pieter en Rene Sperling, uitstekend verzorgde vis, constante topkwaliteit. Altijd op zoek naar verbeteringen. Ook in 2015 al winnaar.
Categorie Flyshooters: SCH 65 Schipper; Albert van Slooten en plaatvervanger Arjan de Ronde, constante kwaliteit, denkt mee met de markt. Teamwork staat hoog in het vaandel, 2 maal lossen per week. 5 jaar op rij de beste kwaliteit. Topprestatie.
Tenslotte Categorie garnalen: GO 58 Schipper; Koos de Visser, uitstekende behandeling aan boord, goed gekookt met een mooie kleur. Hier wordt de kwaliteit van de Stellendamse garnaal onderstreept.

Ouddorpse Kerken gezamenlijk in gebed

OUDDORP – Van 15 tot 22 januari a.s. organiseert MissieNederland de Week van Gebed voor de Eenheid van de Kerken. Ook in Ouddorp wordt hieraan invulling gegeven. Vier plaatselijke kerken trekken in die week met elkaar op om een gezamenlijke gebedsbijeenkomst te houden. Deze vindt donderdag 19 januari plaats in de Gereformeerde Kerk te Ouddorp, Dorpstienden 15, aanvang 19.30 uur.

Door Hans Villerius

De Week van Gebed heeft al oude wortels. Zij ontstond in 1846, zowel internationaal als in Nederland. In dat jaar vond in Londen een internationale conferentie plaats die leidde tot de oprichting van de World Evangelical Fellowship. Vanuit Nederland namen voortrekkers uit de Reveilbeweging deel, zoals Capadose, Da Costa en Groen van Prinsterer. Sindsdien organiseren zo'n honderd landen aan het begin van ieder jaar een gebedsweek.
In Nederland is de Week van Gebed is een initiatief van MissieNederland, die een landelijk samenwerkingsverband is van christenen, kerken en organisaties. Zowel landelijk als lokaal is er samenwerking met de Raad van Kerken. Door heel Nederland zijn honderden plaatselijke gemeenten uit verschillende kerkverbanden actief bij de gebedsweek betrokken.
In de Week van Gebed dragen de deelnemende kerken en predikanten, maar ook alle aanwezigen tijdens de gebedsdiensten die gehouden worden, het pas begonnen jaar, de nood in de wereld, het eigen land, maar ook de eigen noden op aan God. Ook wordt stilgestaan bij het belang van het gebed en wordt gezocht naar eenheid in het geloof door samen met elkaar te bidden.
Ter ondersteuning van de Week van Gebed biedt MissieNederland materiaal aan dat als handvat gebruikt kan worden om in deze week persoonlijk, in het gezin of als (gebeds)groep met het thema bezig te zijn. Voor volwassenen, jongeren en kinderen zijn er gebedsboekjes en gebedsfolders, met per dag een korte overdenking en gebedspunten.

Thema

Het thema is dit jaar 'Jouw hand, mijn glimlach'. De gebedsweek staat namelijk in het teken van verzoening en terugblikken op 500 jaar Reformatie. Toen Maarten Luther vijfhonderd jaar geleden zijn 95 stellingen presenteerde werd dat het begin van de Reformatie. Voor Luther was de verzoening met God door het bloed van Jezus Christus de kern van het Evangelie. "Het is tragisch dat dit belangrijke besef toch een scheur door de kerk is geworden", stellen MissieNederland en de Raad van Kerken. Beide spreken de hoop uit dat de gebedsweek en het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt helpen zal de kloof te slechten. In het materiaal wordt stap voor stap gevolgd wat de apostel Paulus zegt in 2 Korinthiërs 5:14-20, over de liefde van Christus die mensen drijft. "We bidden dat deze drijfveer de verdeeldheid overstijgt en christenen bijeenbrengt", aldus de organisatie.

Gezamenlijk

In Ouddorp werken de Hervormde Gemeente (PKN), de Gereformeerde Kerk (PKN), de Doopsgezinde Gemeente en de Rooms Katholieke Parochie samen om invulling te geven aan de Week van Gebed. Van elk van deze kerken werken de voorgangers mee aan de gezamenlijke gebedsdienst. Namens de Hervormde Gemeente is dat ds. C. van den Berg, van de Gereformeerde Kerk ds. W.J. van de Griend, van de Doopsgezinde Gemeente ds. E.M. de Jong en namens de Rooms Katholieke Parochie is dat pastor L. Beenhakker.

Gebedsintenties

Tijdens de diensten wordt niet alleen gebeden maar vindt ook Woordverkondiging plaats en worden er liederen gezongen. De aanwezigen worden uitgenodigd om op memobriefjes die worden verstrekt op te schrijven waarvoor ze zouden willen bidden. De briefjes kunnen in een schaal worden gedeponeerd, met voor elke gebedsintentie een eigen schaal. Zo zal er worden gebeden voor het verlangen naar verzoening, de noden in de wereld, persoonlijke noden en een 'ander' Ouddorp. Vanwege de duur van de diensten kan tijdens de bijeenkomsten niet voor alle ingeleverde gebedsbriefjes worden gebeden, maar iedere predikant neemt wel een schaal met gebedsbriefjes mee naar huis, waar hij het gebed voortzet en waar wél van elk briefje de nood wordt opgedragen in een persoonlijk gebed.
"Op deze wijze willen we tijdens de Week van Gebed onderlinge verbondenheid met elkaar zoeken", geeft de organisatie aan. "Een ieder die mee wil bidden, is welkom. Niet alleen mensen vanuit de deelnemende kerken, maar iedereen!". Na afloop is er gelegenheid om elkaar persoonlijk te ontmoeten, onder het genot van een kopje koffie of thee.
En wie thuis mee wil luisteren kan dat doen via www.kerkomroep.nl, vanuit de Gereformeerde Kerk te Ouddorp.

'Een bakkie doewe'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Koffie met een gevulde koek. Het was realiteit in de gemeenteraadsvergadering. Op de tafels bij de collegeleden en de raadsleden was een koek neergelegd met daarbij een tekstkaartje: "Een bakkie doewe met een koek met pit, t'ís niet wat er in of op, maar wat er achter zit". Het bleek een ludieke actie van VKGO na vragen van collega-raadsleden waarom eind vorig jaar alleen SGP- fractievoorzitter Van Dam dit hapje kreeg aangeboden nadat toen na een goed gesprek de onderlinge verhoudingen tussen beide fracties weer positief waren opgeklaard.

Maatwerk sociaal domein

GOEREE-OVERFLAKKEE – Namens de fractie VKGO stelde W. Heintjes mondelinge vragen aan het college over het onderwerp Maatwerk sociaal domein. Tijdens de gemeenteraadsbijeenkomst in december 2016 had de fractie dit onderwerp al aan de orde gesteld. Het college ging niet op de casus in. Het betrof een individuele benadering. VKGO heeft inmiddels informatie dat er in de gemeente 15 inwoners zijn waarbij de tegemoetkoming in kosten bij vervoer zou zijn ingetrokken. Derhalve is er geen sprake van een individuele behandeling, stelde de fractiewoordvoerder. Volgens wethouder De Jong is in enkele gevallen een pgb aangeboden, conform het besluit maatschappelijke ondersteuning.

Fanfareorkest De Hoop promoot het eiland

Tijdens de uitvoering worden er foto's vertoond van Fons Kern.

STELLENDAM – "Waar haring zouten van het eerste uur is. De smaak van garnaal uniek en puur is. Waar boeren op hun akkers werken. Haymeete met hoagten versterken. Mijn lucht, mijn grond, mijn zee, mijn thuis Goeree-Overflakkee." Flakkee had al een 'volkslied', maar sinds kort is er een hymne voor het hele eiland. Het heet 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water' en is gecomponeerd ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van fanfareorkest De Hoop in Stellendam.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Fons Kern

Het stuk – waarin behalve voor het orkest ook rollen zijn weggelegd voor een koor, een verteller en foto's – ging op 26 november in première in De Dorpstienden te Ouddorp. Op 4 februari volgt een tweede uitvoering in De Grutterswei te Oude-Tonge. Dit als onderdeel van de viering van de eerste verjaardag van Windpark Battenoert van Deltawind. Vervolgens kan ook de rest van Nederland kennismaken met 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water'. De Hoop jubileert namelijk tot oktober 2017 met een tournee langs onder meer Den Haag en Tilburg. "We gaan het eiland in Nederland promoten", zegt voorzitter Johan Jansen van het Stellendamse fanfareorkest.

De Hoop is opgericht in 1896. Het eerste concert vond plaats tijdens de kroningsfeesten van koningin Wilhelmina. Het fanfareorkest heeft een geschiedenis van ups en downs en moest zelfs enkele keren worden gered van de ondergang. Vanaf de jaren zeventig ging het echter steeds beter. Er kwam structurele aandacht voor het opleiden van jeugd door professionele docenten en De Hoop promoveerde naar de hoogste divisie.

De top

Sindsdien behoort het fanfareorkest tot de top van Nederland. De absolute top, zou je ook kunnen zeggen. In de eerste divisie verzamelde De Hoop meer dan tien kampioenschappen. En sinds de overgang naar de concertdivisie, de Champions League van de Nederlandse fanfareorkesten, kwamen er nog eens drie nationale kampioenschappen bij (in 2008, 2011 en 2014). Het eerste Europees Kampioenschap, in 2013 gehouden in Luxemburg, wist De Hoop ook winnend af te sluiten.

"In de muziekwereld weet iedereen wat De Hoop is", zegt Johan Jansen, die zelf al decennialang hoorn speelt in het orkest. "Wij hebben vaker in het AD gestaan dan de gemeente Goeree-Overflakkee." Over eilandmarketing gesproken…

Ook met de jubileumcompositie 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water' begeeft De Hoop zich op het pad van eilandmarketing. De vereniging wilde het 120-jarig jubileum luister bijzetten door een nieuw muziekstuk te laten componeren. Een stuk over Goeree-Overflakkee, zonder te vervallen in de overbekende elementen als de Ramp en de Tweede Wereldoorlog.

Lichtkathedraal

"En zonder dat het een VVV-achtig verhaal is", zegt voorzitter Jansen. "Het is een creatief, sfeervol geheel geworden, dat een beeld geeft van Goeree-Overflakkee en ook naar de toekomst kijkt. De tekstschrijver, Frans Limburg, gebruikt bijvoorbeeld het beeld van de lichtkathedraal als het over de vuurtoren gaat: 'Er is een kerk die 's nachts opengaat, die zich openstelt voor iedereen. Wie je ook bent, waar ook vandaan, hij is een steun en toeverlaat. Zoek en je zult hem vinden.'" Limburg werkte samen met fotograaf Fons Kern, wiens prachtige eilandfoto's niet alleen als inspiratie dienden voor het stuk maar ook te zien zijn tijdens de uitvoering. Het muzikale deel van 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water' kwam voor rekening van componist Harrie Janssen.

Zo'n compositie laten maken kost geld. Veel geld. Als richtlijn noemt Johan Jansen 500 euro per minuut. Dat tarief hoefde De Hoop gelukkig niet te betalen, want het stuk duurt ruim een uur. Met behulp van sponsors en fondsen wist de jarige vereniging de begroting rond te krijgen. De gemeente stelde een projectsubsidie beschikbaar, niet in de laatste plaats omdat het fanfareorkest met de nieuwe compositie de boer op gaat en het eiland op de kaart zet.

Een van de sponsoren is Deltawind – Limburg laat ook de windmolens draaien in zijn vertelling – en in het kader daarvan speelt De Hoop op 4 februari in De Grutterswei. Jansen: "Windmolens zijn een heel actueel onderwerp: in 2020 wil Goeree-Overflakkee energieneutraal zijn."

Uitdagend

De eerste opvoering – eigenlijk de tweede, als we de generale repetitie in Joure meerekenen – leverde het orkest veel lof op. "En dat terwijl het een heel uitdagend stuk is met een verteller, beelden en een gelegenheidskoor, en een hoge moeilijkheidsgraad. De lengte is ook niet mis; meestal zijn stukken voor fanfare niet langer dan vijftien tot twintig minuten", zegt Jansen, die eraan toevoegt dat niet alleen De Hoop een jubileum viert, maar ook dirigent Arie Stolk, die in 1981 voor het eerst voor het orkest stond en nog altijd actief is.

De Hoop, een vereniging met een kleine honderd leden, van wie er 65 in het orkest spelen, is een jaar lang jarig en zet dat feit kracht bij met een gloedvolle en inspirerende compositie. Daarmee verrijkt De Hoop het beeld van Goeree-Overflakkee, ook voor de buitenwereld, én het repertoire dat voor fanfares is geschreven. Heel veel muziekwerken zijn er niet; de fanfarewereld is – met orkesten in Nederland, België, Luxemburg en nog een handvol fanfares in andere landen – maar klein. En muziek voor de absolute top is nog schaarser…

Simon Bal overleden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op woensdag 14 december van het vorige jaar is Simon Bal op 96-jarige leeftijd overleden.

Simon Bal overleed in het Candadese Chilliwack, met zijn dood kwam een eind aan een veel bewogen leven. De heer Bal is afkomstig van het eiland. Hij werd op 20 maart 1920 geboren in Dirksland. Hij was bij het uitbreken van de oorlog soldaat en later werd hij in Duitsland te werk gesteld. Na zijn huwelijk woonde hij in Nieuwe-Tonge. Kort na de Watersnoodramp emigreerde hij naar Canada. Hij vertrok samen met vrouw Teuntje van den Doel, ook afkomstig van het eiland. Zij overleed in 2006. Simon Bal bleef nog lang geïnteresseerd in het reilen en zeilen van zijn geboortedorp. In het verleden heeft hij vanuit Canada een aantal artikelen voor Eilanden-Nieuws geschreven over het 'vroegere' Dirksland. Dit waren artikelen die uitblonken door de details die hij zich nog goed kon herinneren. Hierbij kwamen veel persoonlijke herinneringen - op soms humoristische wijze aan de orde. Ook bezocht hij regelmatig het eiland.
Simon Bal werkte eerst op een hopboerderij in Canda. Daarna kwam hij bij een kolenhandel terecht en uiteindelijk kreeg hij werk op een legerbasis. Het echtpaar Bal had zeven kinderen die allen in Canada woonden.

Prijswinnaar bonnenactie ondernemersvereniging

OUDDORP - Familie Verwest is de gelukkige winnaar van de hoofdprijs van de bonnenactie van Ondernemersvereniging Ouddorp. In d'n Groene Lanteern ontvingen ze voor € 450,- aan waardebonnen die ze kunnen besteden bij de deelnemende ondernemers.

Cursus Gastheer van het Haringvliet

GOEREE-OVERFLAKKEE - Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming of uitstapje. Een regio kan daarop inspelen door de bezoekers te informeren wat er allemaal te doen en te zien is. Recreatieondernemers die meer weten over hun eigen landschap, hebben een streepje voor. Zeker in het Haringvliet, waar de zeearend boven je hoofd cirkelt en we binnenkort weer kunnen genieten van oer-Hollandse deltanatuur. Daarom organiseert IVN komende maanden de cursus Gastheer van het Haringvliet voor recreatieondernemers.

Op 24 januari start de cursus Gastheer van het Haringvliet. In deze cursus maken recreatie-, horeca- en agrarische ondernemers kennis met de bijzondere waarden van het gebied waarin zij ondernemen. Na afloop kunnen ondernemers hun gasten vertellen over bijvoorbeeld het ontstaan van het Haringvliet, de bijzondere natuur en mooie plekjes om te bezoeken. Zo wordt een bezoek aan het gebied aantrekkelijker voor de recreant. En dat is des te belangrijker, nu Nationaal Park Biesbosch-Haringvliet en de Waterbus de komende jaren vele duizenden nieuwe bezoekers zullen trekken.Tijdens de cursus leren deelnemers elkaar en elkaars onderneming kennen en bouwen zij samen een sterk netwerk op. Daarmee groeit de aantrekkingskracht van het bedrijf én van de regio. Dat is belangrijk voor IVN en de partners, omdat zo meer mensen het prachtige gebied ontdekken en de Zuid-Hollandse natuur in hun hart sluiten.
In vier cursusdagen en een terugkombijeenkomst wordt ingegaan op het landschap en de natuur in het gebied, maar ook op o.a. het cultureel erfgoed, de strijd met en tegen het water, en streek-producten. Ook is er volop ruimte om het Haringvliet zelf te beleven. De cursus wordt georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, in samenwerking met ARK Natuur-ontwikkeling, provincie Zuid-Holland, Droomfondsproject Haringvliet, de Nationale Postcode Loterij, Marketing OP Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Eilandmarketing Goeree-Overflakkee. De cursus is bestemd voor alle bedrijven en instellingen die zich betrokken voelen bij recreatie en toerisme rond het Haringvliet. Kosten voor de cursus bedragen € 100 per persoon. Aanmelden graag vóór 20 januari.
Aanmelden en meer informatie: www.ivn.nl/gastheerschapharingvliet2017.

Jan Horseling heeft de mooiste duiven

MIDDELHARNIS - In de wintermaanden worden er geen wedstrijden met postduiven gevlogen, maar er zijn dan wel andere competities. Omdat de duiven in het najaar hun verenpak hebben vernieuwd, zien ze er in de winter pico bello uit. Een mooi moment om te strijden om de mooiste postduif. Hiervoor werden de geselecteerde duiven bijeen gebracht in het clubgebouw van postduivenvereniging De Combinatie in Middelharnis. Bij de keuring wordt per onderdeel een score toegekend. Gouden plakken waren er voor de individuele duiven van Jan Horseling, Leen Visser, Marlien van den Bos en Lau van der Baan. Het viertal duiven van Jan Horseling haalde de hoogste totaalscore, waarmee hij de Keizer van de Show werd. Verleden jaar was Jan trouwens ook al winnaar van deze competitie. Afwachten of deze mooie duiven in de zomermaanden in staat zijn om snel te vliegen. Uiteraard werd er nog gezellig nagepraat over het afgelopen seizoen; duivenmelken in optima forma onder het genot van een heerlijke oliebol van Koese. Tevens werd de trekking verricht van de grote verloting. De prijswinnende nummers zijn: 1755, 1968, 1638, 1972, 1633, 1836, 1613, 2551, 1904 en 1921. Prijzen zijn af te halen bij Jaap Jongejan, Prins Bernhardlaan 29 te Middelharnis.

Ingestuurd: CDA bezoekt voedselbank

Een reactie naar aanleiding van het krantenartikel 'CDA op werkbezoek bij voedselbank GO'.

Ik heb met verbazing en met stijgende verontwaardiging dit stuk gelezen. Ik heb veel respect voor al die vrijwilligers die hun tijd daarvoor geven, maar wat mij tegen de borst stuit is dat een landelijke partij een voedselbank bezoekt. U leest het goed, een voedselbank in Nederland. Een land dat mensen die op welke manier dan ook binnenkomen onderdak en levensonderhoud biedt. Een land dat één van de meest betalende lidstaten van Europa is (Lubbers). Een land dat Griekenland voor miljoenen heeft gesponsord (De Jager). Een land dat miljarden steekt in de bodemloze put van de ontwikkelingshulpindustrie. U als lezer kunt deze opsomming zeker aanvullen. En dan hebben wij in Nederland een voedselbank, het is te erg voor woorden.

G. Moerkerk.

Hartjesspreekuur bij CuraVita

DIRKSLAND - Vanaf maandag 16 januari start verloskundig centrum CuraVita met een hartjesspreekuur. Zwangere vrouwen die voor hun zwangerschapsbegeleiding bij CuraVita komen, kunnen vanaf 12 weken zwangerschap langskomen. Het hartjesspreekuur is iedere maandag tussen 8.00 en 8.30 uur. Verloskundige Evelien Roozemond geeft aan dat zeker het begin van een zwangerschap spannend is. "Je voelt je kindje nog niet bewegen en veel vrouwen vragen zich af of het wel goed gaat met hun baby. Daarom vinden wij het belangrijk om deze extra service te geven náást de standaard controles. Het neemt onzekerheid weg bij de aanstaande moeder en daarnaast is het ook leuk om je kindje te horen." Het hartjesspreekuur is een inloopspreekuur. Een afspraak maken is niet nodig. Kom voor het hartjesspreekuur naar verloskundig centrum CuraVita aan de Stationsweg 22 in Dirksland.