info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

22 juli 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 22 juli 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Flakkee vijftig jaar uit zijn isolement

Een aantal deelnemers aan de bijeenkomst in Het Diekhuus reisde af naar de Haringvlietbrug om zich daar te laten fotograferen, als markering van de vijftigjarige verjaardag van de oeververbinding. Foto: Wim van Vossen Fotografie.

MIDDELHARNIS – Veel eilanders van nu zullen het zich amper kunnen voorstellen: tot vijftig jaar geleden duurde een reis naar Rotterdam drieënhalf uur. Je vertrok bij Hotel Meijer in Middelharnis en kwam aan bij de Boompjes in de Maasstad. Een hele onderneming, waaraan op 20 juli 1964 een eind kwam. Die dag opende minister J. van Aartsen, de vader van de huidige burgemeester van Den Haag, de Haringvlietbrug, de eerste vaste oeververbinding. Goeree-Overflakkee was geen eiland meer. Flakkee was uit zijn isolement.

Door Kees van Rixoort

Om stil te staan bij de grote betekenis van deze historische gebeurtenis, was er zaterdag 19 juli – op een dag na een halve eeuw na de feestelijke ingebruikname – een kleine informele bijeenkomst in de foyer van het Diekhuus. Streekarchivaris Jan Both blikte terug op de ontstaansgeschiedenis van de brug. Daarin kwam duidelijk naar voren dat het om een initiatief ging van de eilandelijke bevolking zelf – vooral de agrariërs, die hun producten via de weg gemakkelijker konden slijten, en de dertien toenmalige gemeenten. Al waren er ook wel bewoners die minder stonden te springen. Ze vreesden onder meer de komst van dagjesmensen en nozems, inkomstenderving voor de eilandelijke middenstand en aantasting van de zondagsrust.

FLUZI

Voor de meeste eilanders was de komst van de brug echter een feestelijke gebeurtenis. Vlaggen gingen uit. En een maand later was er een groot evenement met artiesten, onder wie Rob de Nijs, Willy en Willeke Alberti, activiteiten, kraampjes en een kermis. Deze manifestatie, FLUZI (Flakkee Uit Zijn Isolement geheten), vond plaats aan de Doetinchemsestraat, ter hoogte waar nu chinees restaurant Rose Garden is te vinden, met uitzondering van een orgelconcert dat in de kerk plaatsvond. Er stond een hoge steiger, die – als je goed keek – uitzicht gaf op het middelpunt van alle feestelijkheden: de Haringvlietbrug. FLUZI maakte grote indruk en staat nog altijd in veel geheugens gegrift. Ook konden de aanwezigen in het Diekhuus nog eens kijken naar een uitzending van Achter het Nieuws, het actualiteitenprogramma van de VARA, over de ontsluiting van het eiland en een filmpje over de feestelijke maar tevens chaotische en nogal hectische opening, waarin duidelijk wordt dat Goeree-Overflakkee er alles aan doet om de landbouwproducten te promoten.

Lees verder op pagina 12.

Alsnog subsidie Stichting Open Monumentendag

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Stichting Open Monumentendag in Goedereede krijgt dit jaar alsnog een subsidie van het gemeentebestuur van 2.000 euro (die uiterlijk in augustus wordt uitgekeerd) voor het uitvoeren van activiteiten rond Open Monumentendag 2014. Het college heeft tevens besloten de subsidierelatie met ingang van 1 januari 2015 stop te zetten.

Door Jaap Ruizeveld

Eind september 2013 diende de stichting een subsidieverzoek in voor 2014, maar als gevolg van de uitwerking van de door de gemeenteraad vastgestelde bezuinigingsopdracht kwam de subsidie te vervallen. In januari 2014 kreeg de stichting een afwijzende beschikking. De stichting diende daarop in februari een bezwaarschrift in en gaf in mei een toelichting op de subsidieaanvraag. In juni bracht de bezwaarcommissie een advies uit in deze zaak. De commissie vindt het bezwaar gegrond en adviseerde het college het genomen besluit te herzien. B en W hebben vervolgens bepaald dat het weigeringsbesluit wordt herroepen voor 2014. De bezwaarcommissie meent dat het college geen redelijke termijn in acht heeft genomen en dat daardoor de subsidie niet zonder vooraankondiging aan de stichting direct in zijn geheel mag worden beëindigd. Door het ontbreken van informatie heeft de stichting niet kunnen participeren op de nieuwe situatie. Daarom adviseerde de bezwaarcommissie het college de subsidie af te bouwen en zo tegemoet te komen aan een redelijke termijn die gangbaar is bij een langlopende subsidierelatie.

Nieuwe speelvoorziening een verrijking voor Herkingen

HERKINGEN – Waar Herkingen het jarenlang met een klein desolaat speelveldje voor de jeugd heeft moeten doen, wat weggestopt ergens in het dorp, heeft het nu een speelvoorziening eerste klas gekregen. Al enkele malen schreef deze krant over de behoefte aan een volwaardige speelplaats in het dorp, over het contact dat hierover vanuit de plaatselijke dorpsgemeenschap met de gemeente werd gezocht en over de bereidheid van wethouder Trouwborst om in deze behoefte te voorzien. Het uiteindelijke resultaat, van gezamenlijke inspanning, vond afgelopen woensdagmiddag zijn bekroning, toen een gloednieuw, multifunctioneel en super complete speelvoorziening in gebruik werd genomen. Een gelegenheid waar heel veel inwoners van Herkingen, zowel jong als oud, naartoe waren gekomen. Op de foto mogen de kinderen, nadat het lint was doorgeknip, de speelvoorziening op.

Tekst en foto: Hans Villerius

Lees verder op pagina 3.

OUDDORP / De activiteitencommissie HHG Ouddorp organiseert t.b.v het fonds kerkbouw op 2 augustus van 09.00 tot 16.00 uur een zomermarkt met circa 50 kramen op het terrein van Vishandel Gebr. Sperling aan de Hazersweg 77 te Ouddorp.

Gebakken en gerookte visproducten, frites/snacks/ijs, kaas, oliebollen, groenten en fruit, goede gebruikte spullen, diverse soorten foto- en wenskaarten, sieraden, cadeauartikelen, brocante, creakraam, kinderkleding, stoffenkraam, boeken, 11.00 uur een veiling bij opbod en rond 13.00 uur een Amerikaanse veiling. Voor de kinderen springkussen e.d. Parkeren: Stoofweg, op het industrieterrein, richting haven.

2 / 18

Agenda

Dinsdag 22 juli

HERKINGEN – Vakantiebijbelweek (t/m 24-7) in de tent naast de Fontein, Scharloodijk. Meedoen kost € 0,50 per dag. T/m groep 4: 10.00 tot 12.00 uur. T/m groep 8: 19.00 tot 21.00 uur.

Woensdag 23 juli

GOEDEREEDE – Zomerzangavond in de Hervormde Kerk. Aanvang: 19.30 uur. Thema: Wandelen in het licht.
OUDDORP – Toeristendagen van 8.30 tot 18.00 uur. Gratis parkeren bij VV WFB en gratis pendelvervoer.

Donderdag 24 juli

OUDDORP - Orgelconcert Adriaan Hoek. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.
OUDDORP – Piratendag op het strand met leuke spellen en aan het eind een diploma. Tijd: 12.00 tot 16.00 uur. Exacte locatie wordt nog bekend gemaakt.
OUDDORP – Knutselen in de bibliotheek om 14.30 uur. Leden: € 3,50, niet-leden: € 5,-. Reserveren kan aan de balie of telefonisch via 0187-667744.

Zaterdag 26 juli

DIRKSLAND – Hervormde Kerk is van 11.00 tot 14.00 uur geopend voor publiek, inclusief rondleidingen en orgelmuziek.
OUDDORP – Zomerfair van 10.00 tot 16.00 uur in en om de tuin van Pau Heerschap, Duinkerkerweg 25.

Maandag 28 juli

MELISSANT – Workshop Flakkeese bolussen maken bij bakkerij van Harberden van 19.00 tot 21.00 uur. De locatie is de bakkerij aan de Julianaweg 30 te Melissant. Vooraf aanmelden is verplicht. Het telefoonnummer is 0187-601619 of 0187-602525.

Donderdag 31 juli

OUDDORP - Orgelconcert Jan van Dijk. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.

Zaterdag 2 augustus

DIRKSLAND – Hervormde Kerk is van 11.00 tot 14.00 uur geopend voor publiek, inclusief rondleidingen en orgelmuziek.

Woensdag 6 augustus

OUDDORP – Toeristendagen van 8.30 tot 18.00 uur. Gratis parkeren bij VV WFB en gratis pendelvervoer.

Donderdag 7 augustus

OUDDORP - Orgelconcert Sietze de Vries. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.

Zaterdag 9 augustus

DIRKSLAND – Hervormde Kerk is van 11.00 tot 14.00 uur geopend voor publiek, inclusief rondleidingen en orgelmuziek.

Donderdag 14 augustus

OUDDORP - Orgelconcert Gerard de Wit. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.

Woensdag 20 augustus

GOEDEREEDE – Zomerzangavond in de Hervormde Kerk. Aanvang: 19.30 uur. Thema: Zing een nieuw lied.
OUDDORP – Toeristendagen van 8.30 tot 18.00 uur. Gratis parkeren bij VV WFB en gratis pendelvervoer.

Donderdag 21 augustus

OUDDORP - Orgelconcert Sander van den Houten. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.

Dinsdag 26 augustus

GOEDEREEDE - Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.00 uur. Kinderen die naar de basisschool (groep 1 t/m 7) zijn van harte welkom. De avondgroep (van groep 8 of ouder) begint om 19.00 uur. De witte tent is te vinden aan de Jongkoenstraat. Meer info via vsw-goeree@live.nl

Woensdag 27 augustus

GOEDEREEDE - Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.30 uur. Kinderen die naar de basisschool (groep 1 t/m 7) zijn van harte welkom. De avondgroep (van groep 8 of ouder) begint om 19.30 uur.De witte tent is te vinden aan de Jongkoenstraat. Meer info via vsw-goeree@live.nl

Van desolaat speelveldje naar eersteklas speelvoorziening!

Rond de opening van Herkings multifunctionele speelvoorziening. Foto's: Hans Villerius

Vervolg van voorpagina

Door Hans Villerius

Namens Voetbalvereniging Herkingen '55 en speeltuinvereniging 'De Krammer' gaf Jan van Dijk woensdagmiddag aan dat "dit project" al enkele jaren loopt. De speeltuinvereniging had plannen voor de aanleg van een nieuwe speelvoorziening, zo vertelde hij, maar door enkele onvoorziene omstandigheden was dit nog niet gerealiseerd. De voetbalvereniging trok zich het lot hiervan aan. Er werd een plan uitgewerkt waarbij een gedeelte van de trainingsaccommodatie van de voetbalvereniging werd afgestaan aan de speeltuinvereniging en een ander deel beschikbaar werd gesteld als speelveld voor de Herkingse jeugd.
Na presentatie van de plannen aan wethouder Trouwborst was deze direct overtuigd van de meerwaarde van het plan. Zeker omdat met de aanleg niet alleen de kleinere kinderen uit de kern er konden spelen, maar ook de oudere jeugd er veel plezier aan kon beleven. Wel zag de wethouder een en ander graag nog nader uitgewerkt. Dat gebeurde, waarbij ook nog gekeken werd naar hoe elders in den lande dergelijke projecten werden vormgegeven.
Besloten werd om voor de kinderen een speeltuintje aan te leggen en voor de oudere jeugd een veld om te kunnen voetballen, volleyballen en basketballen. En om dit speelveld het hele jaar door te kunnen benutten, was het wenselijk om dit te voorzien van een kunstgrastoplaag. De voorziening komt ook ten goede aan de Prins Johan Frisoschool, sportvereniging Animo en de voetbalvereniging.

Burgerparticipatie

Om de nodige investeringen te kunnen doen, heeft de voetbalvereniging eigen geld in het project gestoken en werd via de gemeente een lening aangegaan. Daarnaast mocht vanuit het Innovatiefonds van Rabobank Goeree-Overflakkee een bijdrage van € 10.000 worden ontvangen. Namens het fonds gaf ledenraad lid Wim den Eerzamen woensdagmiddag aan dat het hele project "voorziet in een behoefte van de hele samenleving van het dorp". Hij sprak zelfs over "een nieuw en experimenteel initiatief, een exponent van burgerparticipatie". Daarnaast nam Adviesgroep De Vogel graag de verzekering van het kunstgrasveld voor een periode van tien jaar voor haar rekening.
Uiteindelijk kon in mei jl. met de aanleg worden gestart. De werkzaamheden werden zoveel mogelijk door Flakkeese bedrijven uitgevoerd en ook een grote groep vrijwilligers heeft zich hierbij ingespannen.

Ongelooflijk

Een breed gedragen initiatief dus, niet alleen wat steun betreft, maar zeker ook in de uitvoeringssfeer. En dat deed wethouder Trouwborst woensdagmiddag bij de opening van de nieuwe speelvoorziening uitroepen dat wat hier in Herkingen plaats heeft gehad zondermeer een vorm is van participatiemaatschappij. "Dit is samen met de samenleving gerealiseerd en wat hier is gebeurd, heb ik in al m'n bestuurlijke jaren nog nooit meegemaakt. Dit grenst aan het ongelooflijke! Dit mede dankzij de goede plannen en jullie vastberadenheid! Gebruik het sportief en hou 't heel!"
Aan de wethouder was de eer om eerst het naambord van de speeltuin te onthullen en daarna met een reuzensleutel het speelveld te openen. Aansluitend werd een grote hoeveelheid blauwe ballonnen opgelaten en kon zowel de jongere als de oudere jeugd van Herkingen zich uit leven op díe plek die ze al zo lang hadden gemist in het dorp.

Gift Eilanden-Nieuwsfietstocht

SOMMELSDIJK - Vorig week nam Kees Uijl van de Stichting Help Onderwijs Papua (HOP) een gift van € 300,- in ontvangst. Deze gift was afkomstig van de onlangs gehouden Eilanden-Nieuwsfietstocht. De heer Uijl was heel blij met deze gift. "Bij het onderwijs in Papua is voor ons een krachtige deur geopend onder de ca. 1 miljoen Papua's. Met de door HOP ontwikkelde leesmethode is het leesonderwijs onder de Papua's enorm vooruit gegaan. Na 1 jaar onderwijs van 10 woorden naar 60 woorden per minuut. Het ligt nu gelijk met het overig Indonesich onderwijs. Papuakinderen kunnen nu doorstromen naar vervolgscholen. Nu vallen Papua's nog steeds terug in oude heidense regels en gewoonten. Alleen gebed, goed onderwijs en bijbel lezen kan dit voorkomen. HOP moet nu honderden onderwijzers trainen om met de nieuwe methode te gaan werken en controle hierop te houden. Er is nog veel te doen, ook om wantoestanden tegen te gaan. Help dan ook ons onderwijs in Papua nog verder!". Op de foto krijgt de heer Uijl (rechts) de cheque voor de gift uit handen van Gert Verweij, bladmanager bij Eilanden-Nieuws. De volgende Eilanden-Nieuwsfietstocht wordt gehouden op woensdag 20 augustus. Voor de Stichting werkt de familie Van Driel uit Sommelsdijk in Papua. Giften kunnen overgemaakt worden op NL33 RABO 0128 1332 60 t.n.v St. Help Onderwijs Papua, Havenkom 98, 3245 MG Sommelsdijk. Zie voor meer info www.helponderwijspapua.nl.

Zomerkinderdagen bij de RTM-stoomtram

OUDDORP - RTM Ouddorp organiseert op woensdag 6 en donderdag 7 augustus a.s. voor de veertiende maal de succesvolle RTM-Zomerkinderdagen.

De RTM-stoomtram rijdt, voorzien van een speciaal gezichtje, en ook de andere trams hebben een eigen "smoel" gekregen. Op een miniatuurtrein kunnen de kinderen meerijden als machinisten in de dop. In de remise kunnen de kinderen gezichten verven en T-shirts beschilderen zodat men "in stijl" de tram in kan. Er is een tramclown, een rangeerspel, oud-Hollandse spelletjes, een reuze sjoelbak en een groot springkussen in treintjessfeer completeren het feest. Om met de tram te mee te rijden én mee te doen aan alle activiteiten kost voor kinderen tot en met 12 jaar €3,-. Ouders of begeleiders betalen €10,-. De stoomtram rijdt vanaf het RTM-museum om 11.45 uur, 13.30 uur en 15.30 uur, aangevuld met een extra motortram om 14.30 uur. De stoomtram van 13.30 uur sluit aan op de boottocht met het ms. Grevelingen, een combikaart tegen een speciaal tarief is in het museum te koop (terug met de tram bij het museum om 16.30 uur). De vele goederenwagens in de remise en het museum zelf staan open ter bezichtiging. Postrijtuig 291, een rijdend postkantoor uit 1950, is de hele dag te bezoeken.

Het RTM-trammuseum is gevestigd aan de Grevelingenzijde van de Brouwersdam, afslag Grevelingenmeer/Bezoekerscentrum van de N57, daarna afslag de Punt-West. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Men kan ook opstappen bij het eindpunt Scharendijke Dolfijn (35 minuten na vertrek van de Remise) of het tramstation van Port Zélande (een kwartier na vertrek vanaf de Remise).

Verdere inlichtingen op www.rtm-ouddorp.nl.

Bachconcert door Rinus Verhage

ZIERIKZEE - Op donderdag 24 juli , aanvang 20.00 uur, wordt er een Bachconcert op het grote orgel van de Nieuwe kerk te Zierikzee gegeven. Voor de restauratie van de kerk waren deze concerten zeer succesvol en nu zal het in de gerenoveerde kerk niet anders zijn; het Kam en van der Meulen orgel klinkt er dankzij de verbeterde akoestiek mooier dan ooit. Het Bachconcert wordt als vanouds gegeven door de vaste organist van de kerk Rinus Verhage. De toegang is € 10,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar. Het thema van het concert is "Bach als verzamelaar". In het laatste decennium van zijn leven heeft Bach (1685-1750) steeds meer tijd vrij gemaakt voor het verzamelen, ordenen en vervolmaken van zijn werken. Het wegvallen van een aantal mensen uit zijn omgeving en zijn toenemende gezondheidsproblemen zullen hier zeker mee te maken hebben gehad; de confrontatie met de eindigheid van het aardse bestaan zullen hem hiertoe hebben aangezet. Ook is bekend dat hij in die jaren een hernieuwde aandacht voor het orgel kreeg. Zijn grote orgelcollectie van de "18 Leipziger Choräle" maakte hij pas in 1749 en ook de "6 Schübler Choräle" werden toen uitgegeven.

'Beleef de Deltaroute!'

ROTTERDAM - De Maeslantkering is het sluitstuk van de Deltawerken. Rijkswaterstaat heeft samen met de ANWB toeristische routes langs alle Deltawerken samengesteld. Op de website www.beleefdedeltaroute.nl vindt men de routes en tal van wetenswaardigheden over de verschillende Deltawerken. Het Keringhuis biedt tijdens de zomervakantie extra rondleidingen aan, ook in het Engels. Kijk op de website voor de actuele tijden en reserveer plaatsen.

Verplaatsingen Klein zeegras effectief

De verplaatsingen van zeldzaam Klein zeegras door projectbureau Zeeweringen waren effectief. In 2013 was op de werklocaties in de Oosterschelde meer zeegras aanwezig dan voorafgaand aan de verplaatsingen. Dat blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van de Radboud Universiteit Nijmegen. Van 2007 tot 2012 is Klein zeegras verplaatst uit werkstroken van dijkversterkingen, zodat de zoutwaterplanten niet verloren zouden gaan. Dit gebeurde voor het eerst op grote schaal in Nederland.

Voor meer informatie zie: www.zeeweringen.nl.

Groene buurtprojecten vallen in de prijzen

De stemmen zijn geteld, de uitslag van de fotowedstrijd 'Vier de zomer met GroenDichterbij' is bekend! Tien buurtprojecten wonnen een prijs op basis van de meeste stemmen, en tien foto's werden uitgekozen door de Groen Dichterbij jury. De winnende foto's zijn te zien op de website van GroenDichterbij.nl.

Om groene buurtprojecten een extra steuntje in de rug te geven, organiseerde Groen Dichterbij afgelopen maand de tweede Groen Dichterbij Fotowedstrijd. Er zijn maar liefst 141 foto's ingestuurd en ruim 13.000 stemmen uitgebracht. De ingezonden foto's zijn nog de hele maand juli te bekijken op www.groendichterbij.nl/fotowedstrijd.

Kees Grinwis 12,5 aan het roer bij Voogd Hoveniers

OUDDORP - Op 1 juli jl. was het 12,5 jaar geleden dat Kees Grinwis aan het roer kwam te staan van Voogd Hoveniers b.v. Het personeel wilde dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. "We gaan met z'n allen voor de volgende 12,5 jaar!"

Morgen eerste Toeristendag in Ouddorp

OUDDORP - Drie woensdagen in het jaar is het afgeladen vol in het centrum van Ouddorp. De jaarlijkse toeristendagen trekken veel mensen naar Ouddorp aan Zee. Meer dan honderd kramen staan er opgesteld in het knusse centrum. De hele dag, van 08.30 tot 18.00 uur, kunnen bezoekers kijken, keuren en kopen. Voor kinderen zijn er verschillende activiteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld een ritje maken met de Goeree-Express. De toeristendagen zijn dit jaar op woensdag 23 juli en 6 en 20 augustus.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Rooster Inloophuis De Boei

Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee, organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand van 10.00-16.00 uur een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. Deze activiteiten vinden plaats in 'de Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp. U kunt tijdens een inloopdag binnenlopen vanaf 10.00 uur; koffiedrinken, wat praten met de andere gasten en gastvrouwen. Tussen de middag kan de eigen meegebrachte lunch genuttigd worden. Vanaf 13.00 uur beginnen de activiteiten. Voor de tweede helft van 2014 staan de volgende activiteiten op het programma:
9 september: Rondrit met de Goeree Express;
23 september: Creatief met schatten van de zee o.l.v. Marianne van Netten;
14 oktober: Fotopresentatie over de mooiste plekjes van Goeree–Overflakkee, o.l.v. Hans Villerius;
28 oktober: Creatieve activiteit o.l.v. gastvrouw Dineke van Katwijk;
11 november: Lezing over diverse aspecten van het leven met en na kanker o.l.v. Margot Remi, psycholoog Vruchtenburg;
25 november: Lezing over de vraag: Hoe om te gaan met de overgang in alle facetten o.l.v. Jolijn Kamphuis, Care for Women;
9 december: Bijeenkomst met een knipoog naar Kerst.
Meer info: info@deboeigo.nl en www.deboeigo.nl.

GOEDEREEDE

Oud papier

Stichting Koninklijke Fanfare Apollo te Goedereede haalt zaterdag weer oud-papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kunt u hierbij aanbieden. Graag het oud- apier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Als u oud papier brengt bij de containers aan het Hofje, graag tussen 8.00 en 17.00 uur neerzetten.

Opbrengst rommelmarkt

De op 7 juni 2014 gehouden rommelmarkt rondom de haven van Goedereede heeft een bedrag van netto € 10.200 voor de gekozen doelen opgebracht. Het bedrag wordt evenredig verdeeld en is bestemd voor: het inloophuis van stichting De Hoop te Dordrecht en walk-inn Krusada op Bonaire alsook de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Alle sponsors die financiële steun of spullen hebben geschonken ten bate van dit doel worden door de organisatie bedankt, evenals de vele medewerkers.

Zomerzangdienst

Op woensdagavond 23 juli is er in de Hervormde Kerk van Goedereede een zomerzangdienst. Het thema voor de dienst is 'Wandelen in het licht'. De koren Canticum en Da Lui Cantiamo verlenen muzikale medewerking. Zij doen dit onder leiding van Jurriën van Kooten, het orgel en de piano worden bespeeld door Jan Bezuijen. De zangavond begint om 19.30 uur, na de dienst is er de gelegenheid voor een kopje koffie, thee of fris in De Ark.

Zomerzangdienst (2)

Op woensdagavond 20 augustus is er in de Hervormde Kerk van Goedereede een zomerzangdienst. Het thema voor de dienst is 'Zing een nieuw lied'. Ds. A. ten Brinke verzorgt de meditatie en muzikale medewerking wordt verleend door Anton Weenink op orgel en piano. De zangavond begint om 19.30 uur, na de dienst is er de gelegenheid voor een kopje koffie, thee of fris in De Ark.

MIDDELHARNIS

Expositie in Tearoom Bienefelt

Vijftig 50 jaar geleden werd de Haringvlietbrug geopend en kreeg Goeree-Overflakkee verbinding met het vaste land. Frouke Bienefelt exposeert haar gedichten en foto s over deze gebeurtenis in de tearoom van Bakkerij Bienefelt. Een ieder is welkom tijdens de openingsuren.

OUDDORP

Fietstocht Hervormde gemeente

Maandag 28 juli wordt er een fietstocht van ongeveer 20 km gehouden in Ouddorp en omstreken. Starten is mogelijk tussen 19.00 en 19.30 uur. Startlocatie is de Dorpskerk, Weststraat 2 te Ouddorp. Deelname kost 2,50 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar 2,00 euro). Onderweg is er een stop met wat lekkers en een stop waar koffie/thee/fris wordt aangeboden.

Psalmzangavond met bovenstem

Op zaterdag 2 augustus is er een avond vol samenzang van psalmen met bovenstem de Dorpskerk, Weststraat 2, van de Hervormde Gemeente te Ouddorp. Het thema van de avond is: "Looft den Heer, want Hij is goed". Ook zijn er diverse muzikale intermezzo's op orgel en dwarsfluit. De meditatie zal gehouden worden door ds. C. van den Berg. Organist op deze avond is Jan Meuleman. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis, er wordt gecollecteerd voor de onkosten. Om de avond extra invulling te geven is men op zoek naar bovenstemzangers. Wilt u hieraan meewerken, dan bent u van harte welkom. Als u zich van te voren wilt opgeven, of als u nog vragen heeft, kan dat via mail werkgroep@hervormdouddorp.nl.

Summerfair Toppershoedje

Het team van RCN Toppershoedje presenteert op donderdag 31 juli een Summerfair van 15.00-20.00 uur. Er is een braderie/markt met diverse kramen/tafels, kinderattracties, animatie & rad van avontuur. Tevens ieder half uur een gratis rondrit met de Goeree-express. Om 18.30 uur is er barbecue bij recreatiezaal 'De Topper'. Volwassenen: € 15,- & kinderen t/m 12 jaar € 7,50. Opgeven voor 30 juli a.s. in het restaurant. Toeristen en inwoners zijn van harte welkom. Telefoon: 0187 682600. E-mail: toppershoedje@rcn.nl.

Braderie Het Oude Nieuwland

Dit jaar is er weer de jaarlijkse braderie aan de Oude Nieuwlandseweg 11. De mix van gebruikte en nieuwe spullen, maakt dat deze markt net wat anders is, dan de gebruikelijke braderieën. Er zullen ongeveer 65 kramen staan. De braderie wordt gehouden op donderdag 31 juli van 09.30 tot 17.00 uur.

SOMMELSDIJK

Snuffelmarkt

Op zaterdag 30 augustus is er een snuffelmarkt bij De Zwaluw en Den Hoogen Caemer aan de Sperwer. De markt duurt van 9.00 tot 17.00 uur. Ook is er een buitenterras en een optreden van het Shantykoor Sint Adolf uit Den Bommel. Ook de Volksdansgroep van mevr. Van den Doel komt een demonstratie geven. Wilt u zelf ook spullen verkopen? Voor € 5 kunt u een plekje huren van 3 bij 3 meter. Neem dan contact op met Mevr. Van der Waal, tel. 0187 484578.

Juf Talitha behaalt lesgeef diploma

SOMMELSDIJK - Zaterdag heeft Talitha Spuij uit Sommelsdijk haar KNGU niveau 3 diploma behaald. Hiermee mag ze zelfstandig gym- en turnlessen geven. Na de zomervakantie krijgt ze bij turnclub Turn2Move haar eigen lessen.

In november 2012 is Talitha in het weekend gestart met de cursus, naast haar reguliere opleiding. Om te starten met deze cursus moet je in het bezit zijn van een niveau 2 assistenten diploma. De cursus bestaat uit een aantal instructiedagen en daarnaast veel praktijkopdrachten binnen de eigen turnclub. Tijdens deze opdrachten werd Talitha begeleid door een ervaren praktijkbegeleider van Turn2Move die na de les de opdrachten met haar evalueerde, zodat ze de volgende keer de les nog beter kon geven. Ook heeft ze 2x een zogenaamde voortgangstoets moeten geven. Ze moest dan een les geven die beoordeeld werd door een KNGU docent en bij een voldoende mocht ze dan weer verder met de rest van de cursus. De examenles van afgelopen zaterdag werd afgenomen door 2 KNGU docenten.

Ondanks het risico dat ze kon zakken heeft Talitha haar zenuwen goed kunnen bedwingen en gaf 1 van de docenten bij de uitreiking van het diploma aan dat hij Talitha met een gerust hart de kinderen van zijn eigen club aan haar kon toe vertrouwen. Een compliment die deze docent zelden geeft.

Meer informatie over turnclub Turn2Move kunt u vinden op hun website www.turn2move.nl. Ook kunt u via de website doorklikken naar de Facebook pagina van Turn2Move waar u Talitha kunt feliciteren. Voor vragen kunt u contact opnemen via info@turn2move.nl of bellen naar 0187-487513.

Met De Museum Plus Bus naar museum Het Valkhof in Nijmegen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Museum Plus Bus is speciaal voor senioren die zonder deze bus niet meer naar een museum toe kunnen. Dat kan te maken hebben met leeftijd, conditie of geïsoleerde leefomgeving. Dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij kan de Museum Plus Bus u deze dag gratis aanbieden.

De kosten voor de gezamenlijke lunch zijn voor eigen rekening, €10,00 p.p. , op de heenreis in de bus zal dit worden geind. De organisatie voor deze dag is in handen van Stichting ZIJN.

Programma: 8.30 aankomst bus in de Bernhardstraat 27 te Oude-Tonge . Om 9.00 uur vertrekt de bus naar Nijmegen, aankomst Museum Het Valkhof om 11.00 uur. U wordt welkom geheten in Het Museumcafé. Daar ontvangt u een gratis kopje koffie met daarbij een chocolaatje of koekje uit eigen keuken. Na de rondleiding (van 12.00 uur-13.15 uur) zal in Het Museumcafé een speciaal voor de Museum PlusBus organisatie ontwikkelde lunch genuttigd worden. De lunch bestaat uit; Huisgemaakte tomatensoep, Een vers (zacht) broodje rosbief, een vers (zacht) broodje oude kaas, een glas melk of karnemelk en een kopje koffie of thee. Na de lunch heeft u nog een uur de gelegenheid om rond te kijken in het museum. Rond 17.30 uur zal de bus weer in Oude-Tonge aankomen.

Indien u mee wilt, kunt u zich opgeven bij Stichting ZIJN: 0187-641344 van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9.00- 12.30 uur. Het aantal plaatsen in de bus is beperkt, zo ook het aantal plaatsen voor rolstoelen. Indien u afhankelijk bent van een rolstoel, dient u zelf te zorgen voor een begeleider. Graag bij opgeven vermelden of u gebruik maakt van een rolstoel en of rollator. Er kunnen geen scootmobielen mee. Wie het eerst komt maalt het eerst. Vol=Vol.

MBO techniek in de Hoeksche Waard?

OUDE-TONGE - De afgelopen maanden zijn er meerdere bijeenkomsten georganiseerd in de Hoeksche Waard over de mogelijke komst van een technische (mbo) school in onze regio. Aangezien veel bedrijven destijds aangaven hier interesse in te hebben, organiseerde de Koninklijke Metaalunie op donderdag 17 juli 2014 een vervolgbijeenkomst. Zo'n 45 geïnteresseerden woonden de bijeenkomst, gehouden bij de Rabobank in Heinenoord, bij.

Tijdens de bijeenkomst werden verschillende presentaties gehouden, waaronder een presentatie van Watertalent (succesvol initatief voor het opleiding van havenpersoneel) en particulier mbo opleidingsinstituut GO-College. Meerdere werkgevers gaven direct aan het voordeel van particulier onderwijs te onderkennen: een directe en individuele begeleiding van de leerling-werknemer die op basis van een werk-leerovereenkomst zowel de praktische ervaringen opdoen en het theoretische gedeelte van de opleiding op het GO-College ophalen. Op deze manier haalt de leerling niet alleen zijn theoriediploma, maar leert hij meteen ook wat belangrijk is in de praktijk. En een groot voordeel voor de werkgevers: de werknemer is volledig opgeleid op een manier waarbij het eigen bedrijfsproces leidend is.

Interesse

Naast diverse bedrijven, onderschrijft ook Ondernemersvereniging Hoeksche Waard het belang van de komst van een technische opleiding naar het gebied. De Hoeksche Waard is een prachtig gebied, maar helaas trekken steeds meer jongeren voor studie naar de grote steden toe. Hier gaan zij vaak aan de slag bij bedrijven na het voltooien van hun studie. Dit terwijl de Hoeksche Waard ook een prachtig arsenaal aan bedrijven heeft. Het doel is dan ook niet alleen het gericht opleiden van meer jongeren uit de regio, maar ook voorkomen dat nóg meer jongeren de Hoeksche Waard (voorgoed) verlaten en elders aan de slag gaan.

GO-College

GO-College is in 2012 opgericht door directeur-bestuurder Jan de Jong. De stichting is een kleinschalig technisch opleidingsinstituut, dat door het ministerie van Onderwijs is erkend. Vanuit Oude-Tonge verzorgt GO-College al twee jaar theorielessen aan leerlingen die werken bij bedrijven op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. Door de interesse van Hoeksche Waardse bedrijven, is de kans groot dat GO-College binnenkort een tweede vestiging opent in de Hoeksche Waard. Na de zomervakantie vinden er gesprekken plaats met diverse geïnteresseerde bedrijven. Bedrijven kunnen zelf ook contact opnemen met GO-College via www.GOcollege.nl.

Elektriciteit is tijdens de Omloop in goede handen

De mannen van de elektriciteit. Links Willem Vroegindeweij en rechts Johan Krijgsman (foto Wim van Vossen).

OUDE-TONGE – Vrijdag 22 augustus, om zeven uur in de ochtend, begint de 'werkdag' voor Johan Krijgsman. Daarna gaat het continu door: de hele dag, de nacht van vrijdag op zaterdag en de hele zaterdag. Om halftien, tien uur 's avonds komt hij weer boven water, zoals hij zelf zegt. Een hele klus, de elektriciteit regelen tijdens de Omloop van Goeree-Overflakkee. Maar Krijgsman (net 46) doet het graag, samen met zijn vaste maat Willem Vroegindeweij. Nog een maandje, dan rijden ze weer rond met hun haspels, verlengsnoeren en 'paddenstoeltjes'.

Kees van Rixoort

Johan Krijgsman was een jaar of zeven geleden aan het schaatsen. Op het ijs kreeg hij de vraag of hij misschien vrijwilliger wilde worden. De techniek regelen tijdens de Omloop. Het leek hem wel wat, elektriciteit is zijn dagelijks werk. "Toen is het balletje gaan rollen", blikt hij terug. "Ik ben nooit meer weggegaan. Willem en ik werken samen, dat is heel plezierig."

Veiligheid boven alles

De twee inwoners van Oude-Tonge – deel uitmakend van een enorm corps vrijwilligers dat zich inzet voor een soepel georganiseerde Omloop – zorgen voor internet en licht op de commandopost, nu in Middelharnis, voorheen in Ooltgensplaat. Verder gaan ze naar de rust- en eetlocatie in Ouddorp – Westhoeve, voorheen de vismijn – om de elektriciteit te regelen. Er is daar nogal wat stroom nodig om het eten warm te houden. Bij Webego, waar het eten en drinken wordt gekoeld en de koffieketels staan, zorgen Johan en Willem voor voldoende spanning. En tijdens de Omloop zelf houden ze de aggregaten bij de controleposten – "een stuk of zestien" – in de gaten. Als er iets misgaat, zijn ze snel ter plaatse om de storing te verhelpen.
"Wij zorgen dat de elektriciteit geregeld is, zodat er internet is, een lichtje en warm eten", vat Johan Krijgsman de taken samen. "Veiligheid boven alles." Als er even niets elektrisch te doen is, verlenen hij en Willem Vroegindeweij hand-en-spandiensten, waar het ook maar nodig is. "Als er midden in de nacht gebeld wordt, dat er ergens geen frisdrank meer is, dan brengen wij het langs."

Verantwoordelijk

De Omloop zelf, dit jaar 22 en 23 augustus, vormt het zwaartepunt van de inzet. Maar eerder in het jaar zijn er al bijeenkomsten en vergaderingen om alles goed voor te bereiden en, op het laatst, de puntjes op de i te zetten.
Krijgsman doet het graag. Hij komt er dit jaar zelfs een dag eerder voor terug van vakantie. "Ze rekenen op je. Punt", zegt hij resoluut. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de gang van zaken. Bovendien: "Het is te veel werk voor Willem alleen."

Schitterend

Als alle lopers binnen zijn, zaterdagavond om zeven uur, zit de klus er nog niet op voor Krijgsman en Vroegindeweij. Het afbouwen van de elektrische voorzieningen – na het opbouwen van een dag eerder – moet dan nog worden afgerond. Daarna zit de lange, lange 'werkdag' erop en volgt er een welverdiende rust.
"De Omloop is schitterend", vindt Johan. "Het is mooi om anderen te helpen een prestatie neer te zetten. Zelf de Omloop lopen? Nee, laat mij maar de elektriciteit regelen."

Aanloop naar de Omloop

In de weken voorafgaand aan de Omloop schrijft Eilanden-Nieuws wekelijks een artikel over de aanloop naar de Omloop. Redacteur Martijn de Bonte loopt 1 op 1. Daarom wekelijks een column van 110 woorden. www.dewandeltocht.nl

110 woorden
Stevige wandeling

Over precies een maand start de Omloop. Dit betekent dat de tijd om te oefenen langzaam maar zeker wegtikt. Veel mensen zijn zich daarvan bewust, want ik zie steeds meer wandelaars in marstempo over het eiland stappen. Ook voor mensen die nog niet hebben geoefend zijn er nog genoeg kansen. Nu de zomervakantie is begonnen, moet er toch af en toe wel tijd zijn voor een stevige wandeling. En als de 110 kilometer er dit jaar niet in zit kan er altijd worden gekozen voor de estafette, de 80, 55 of 30 kilometer. De Omloop is een bijzondere ervaring. Het zijn net de Olympische spelen: Meedoen is belangrijker dan winnen!

De Branding B.V. genomineerd voor OOM Award

Praktijkopleider Job Tanis instrueert leerling Jeroen Akershoek bij het instellen van de 4 mtr Darley zetbank.

OUDDORP - De Branding B.V. is door de Stichting Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM) genomineerd voor de OOM Award. De Branding B.V. is met zijn 42 gemotiveerde medewerkers al ruim 24 jaar specialist in industrieel onderhoud, machinebouw, contructions & piping op het gebied van RVS/Staal/Aluminium in de voedingsmiddelenindustrie, petrochemie, marine & offshore en agrarische industrie. De Branding B.V. is gekozen uit totaal 2500 bedrijven als één van de beste drie leerbedrijven in Zuid-Holland, die genomineerd is voor deze onderscheiding die in het najaar zal worden uitgereikt.

De OOM Award wordt toegekend aan bedrijven "met de beste leercultuur". Pieter Langeveld, regiomanager Rijnmond van OOM: "Voor de nominatie hebben we bedrijven in Zuid-Holland, beoordeeld op de mate waarin ze actief zijn in het scholen van het eigen personeel, leerlingen begeleiden en daarin succesvol zijn en stageplaatsen aanbieden voor stagiairs van vmbo, mbo en hbo."
Met het toekennen van de Award wil Stichting OOM bedrijven, "die ondanks de economische teruggang, actief investeren in eigen en aanstormend personeel voor het voetlicht brengen. Immers: goed voorbeeld doet goed volgen."

De drie bedrijven, waaronder De Branding B.V., worden in de komende tijd bezocht door een jury die de leercultuur bij de bedrijven zullen beoordelen.
Kees Sperling van De Branding B.V. legt uit waarom zijn bedrijf actief is bij het opleiding van jonge mensen. "Er worden steeds minder vakmensen opgeleid in Nederland en dan moet je ze zelf maken". Hij legt uit dat de communicatie 'leren en werken' prima werkt binnen zijn bedrijf. Hij heeft dan ook veel jongeren binnen zijn bedrijf gehad die uitgegroeid zijn tot uitstekende vakmannen. "De jongeren hebben de kans gekregen én gegrepen". Sperling noemt voorbeelden van mensen die begonnen zijn in het bedrijf als leerling en doorgegroeid zijn "van monteur naar werkplaatschef en uiteindelijk directeur".

Volgens de Ouddorpse ondernemer is De Branding B.V. "de kraamkamer voor jonge monteurs en toekomstig directeuren". De OOM Award zal op 25 september worden uitgereikt aan de winnaar.

Meer informatie over De Branding B.V. en hun bedrijfsfilm kunt u vinden op www.debrandingbv.nl.

Wafels voor Trans World Radio tijdens Diekdagen

MIDDELHARNIS - Tijdens de Menheerse Diekdagen worden er op de braderiedagen van 25 juli en 1 augustus 2014 weer wafels gebakken t.b.v. Trans World Radio (TWR). De wafels worden volgens een oud 'Menheersens' recept vers gebakken en kosten € 1,- per stuk. U vindt het TWR wafelbakkraam op D'n Diek naast de winkel van Buijsse Mode.

TWR is een internationale onafhankelijke radiozendingsorganisatie, in 1954 opgericht door dr. Paul Freed. TWR zendt radioprogramma's uit in meer dan 200 talen en dialecten. De programma's kunnen dagelijks worden ontvangen door miljoenen mensen in 160 landen. Hiervoor maakt TWR gebruik van meer dan 2.000 zendlocaties, waaronder naast middengolf-, kortegolf-, en langegolfzenders, ook FM stations, satellietuitzendingen, kabel netwerk- en Internetuitzendingen. TWR zend wereldwijd uit vanaf 14 zendstations.
Het is de missie van TWR om, door middel van radio en andere media, de wereld te bereiken met het Evangelie van Jezus Christus zodat levens blijvend veranderd worden. TWR ondersteunt hierbij de lokale kerken bij het uitvoeren van de zendingsopdracht zoals de Heere Jezus die gaf in Mattheüs 28:19.
De TWR organisatie werkt met een staf van meer dan tweeduizend mensen verspreid over kantoren en studio's in meer dan 40 landen. De radioprogramma's worden in meer dan 160 landen gedurende 1800 uur per week in 200 talen uitgezonden.

Sinds begin 2010 wordt op de zender "Grootnieuwsradio 1008 AM" (middengolf) door TWR dagelijks het programma "De Bijbel Door" verzorgd. In een periode van 5 jaar behandelt Cor Weeda de Bijbel van Genesis tot Openbaring.
Op dit moment kunnen de TWR radioprogramma's door ca. 85% van de wereldbevolking worden ontvangen. Voor een aanzienlijk deel van de wereldbevolking zijn de uitzendingen van TWR de enige mogelijkheid om naar Gods Woord te luisteren.
TWR zendt niet alleen haar eigen programma's uit, maar ook programma's van protestantschristelijke organisaties en kerken.
Uitzendtijden van het programma "De Bijbel Door": maandag t/m vrijdag van 5.30 tot 06.00 uur en van 22.30 tot 23.00 uur op 1008 AM (1008 kHz).

Meer informatie kunt u vinden op www.transworldradio.nl.

In het najaar meer aandacht voor de vijftigste verjaardag van de Haringvlietbrug

Tijdens de FLUZI-tentoonstelling in augustus 1964 verspreidde het Algemeen Dagblad een speciale bijlage met nieuws over de opening van de Haringvlietbrug. De krant was nog in het bezit van één van onze lezers, Job Padmos.

Vervolg van de voorpagina

Een hele rij vrachtwagens met uien en tal van andere producten rijdt die twintigste juli over de brug, achter de vrachtwagen van Bert van Leent aan, de chauffeur van transportbedrijf Van Dongen die het eerste kaartje kocht van de minister.

Betekenis

Maar het was niet de bedoeling in het verleden te blijven hangen. Ook de vraag wat de betekenis van de brug is voor het eiland van nu en in de toekomst, kwam in het Diekhuus aan bod. Geeft de verbinding die vijftig jaar geleden tot stand kwam inspiratie voor het bouwen en onderhouden van verbindingen op Goeree-Overflakkee anno 2014?

Jan Both en Jan Trompper, die de bijeenkomst aan elkaar praatte, willen in het najaar meer aandacht besteden aan de vijftigste verjaardag van de Haringvlietbrug. Ze riepen iedereen op foto's, filmpjes, anekdotes, verhalen en herinneringen ter beschikking te stellen voor een tot de verbeelding sprekende presentatie, die Goeree-Overflakkee wederom voor het voetlicht brengt.
De eerste ideeën kwamen zaterdag al naar voren. De saamhorigheid van vijftig jaar geleden uit de vergetelheid halen via een project op de basisscholen. En een manifestatie organiseren met muziek van alle eilandelijke muziekverenigingen. Vijftig jaar geleden, op 20 juli, waren immers ook bijna alle muziekverenigingen present om de opening van de brug op te luisteren. Letterlijk en figuurlijk.

Tot slot verliet een klein gezelschap het Diekhuus om naar de Haringvlietbrug te gaan. Daar, midden op de brug, stond fotograaf Wim van Vossen om dat gezelschap vast te leggen en zo de vijftigste verjaardag van deze eerste vaste oeververbinding te markeren.

Een brug van 45 miljoen gulden

De Haringvlietbrug was in 1964 de langste brug van Europa. Een jaar later was die status alweer voorbij, toen de veel langere Zeelandbrug openging. De Haringvlietbrug overspant ruim 1,2 kilometer en kostte destijds 45 miljoen gulden. Het geld werd door middel van aandelen bijeengebracht door de gemeenten op Goeree-Overflakkee. De bouw startte in 1962.
Tot 1973 moesten mensen die de brug overstaken tol betalen. In 1975 werd de brug overgedragen aan het Rijk. Vóór die tijd was de Haringvlietbrug eigendom van de NV Brugverbinding Haringvliet, een eilandelijke onderneming.
De brug was een grote wens van vooral de landbouwers op Goeree-Overflakkee. De afvoer van hun producten via de veerverbindingen was in de loop van de twintigste eeuw niet langer toereikend. Veel auto's, laat staan vrachtwagens, konden niet op de ponten. In strenge winters vroor het Haringvliet dicht en was het zelfs helemaal niet mogelijk de uien, suikerbieten, aardappelen, enzovoorts, af te voeren. Het idee kwam op om bij Middelharnis en Sommelsdijk een vliegveld te realiseren om het isolement te doorbreken. Het bleef bij een idee.
Initiatieven voor een vaste oeververbinding ontstonden al in de jaren dertig. Maar de crisisjaren, de Tweede Wereldoorlog en de watersnoodramp van 1953 gooiden roet in het eten. Aanvankelijk was de vaste oeververbinding gepland via het eiland Tiengemeten. Maar uiteindelijk werd het dus de huidige locatie ten oosten van Ooltgensplaat, bij het aangelegde Hellegatsplein.
Grote voorvechters van de brug waren P.D. Sieling uit Melissant en de Sommelsdijkse gemeentesecretaris J. Knape. De eerste werd president-commissaris van de NV Brugverbinding Haringvliet, de tweede directeur. Mogelijk zijn de twee vereeuwigd in het beeld op de brug, dat in 1967 is onthuld. Het heet Geduld en Volharding.
Omdat rond die tijd ook de Grevelingendam, een van de Deltawerken, tot stand kwam, was Schouwen-Duiveland ook direct ontsloten. De brug was een uitkomst voor pendelaars, die op Goeree-Overflakkee wilden blijven wonen maar werkten in de Rotterdamse haven nadat de werkgelegenheid in de landbouw fors was gedaald. Bovendien konden meer 'overkanters' gaan genieten van de Ouddorpse stranden.

Vrijdag de eerste van de Diekdagen

Archieffoto van één van de Diekdagen.

MIDDELHARNIS - Vrijdag beginnen de Diekdagen in Middelharnis weer. Er is een grote braderie en daarnaast vinden er wekelijks diverse activiteiten plaats. De braderie begint om 12.00 uur en duurt tot 21.00 uur. De Diekdagen worden gehouden in het centrum van Middelharnis, aan het Beneden Zandpad. Hieronder het programma.

Vrijdag 25 juli braderie (van 12.00 tot 21.00 uur). Deze Diekdag heeft als thema: "kinderdag". Er zijn speciale activiteiten voor kinderen.

Vrijdag 1 augustus braderie (van 12.00 tot 21.00 uur). Op het plein voor het Sociaal-cultureel centrum Het Diekhuus is het Glazen Huis gebouwd ten behoeve van de geldinzamelingsactie van 'serious request' (organisatie RTV/SLOGO). In de avonduren zal een groot aantal oldtimers staan opgesteld in het centrum. U kunt deze oldtimers van dichtbij bekijken en nadere informatie krijgen.
Vrijdag 8 augustus braderie (van 12.00 tot 21.00 uur). In de avonduren zal een groot aantal oude tractoren staan opgesteld in het centrum. U kunt deze oude tractoren van dichtbij bekijken en nadere informatie krijgen.
Vrijdag 22 augustus (van 12.00 tot 21.00 uur) en zaterdag 23 augustus (van 11.00 tot 18.00 uur) braderie. Vrijdag om 18.00 uur start van de omloop (een 24 uur durende wandeltocht rond het eiland Goeree-Overflakkee) op het Diekhuusplein en zaterdag is dat ook de plaats van de finish.

Meer info op www.dndiek.nl

Jurgen van Oevelen neemt Fysiotherapie Koese over

De oude baas en de nieuwe baas poseren nog één keer samen. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Fysiotherapie Koese is per 1 januari jl. in andere handen overgegaan. Opgericht in 1976 en in 1982 verhuisd naar de huidige vestigingslocatie aan de Koningin Julianaweg te Middelharnis, heeft Frits Koese deze praktijk uitgebreid met vestigingen ook in Stellendam, Dirksland, Sommelsdijk en Oude-Tonge. Maar sinds begin dit jaar heeft de praktijk een nieuwe eigenaar, nadat fysiotherapeut Jurgen van Oevelen het bedrijf heeft overgenomen en toegevoegd aan zijn JOFIB-organisatie, die al tien fysiopraktijken in West-Brabant en Zeeland telde.

Door Hans Villerius

Fysiotherapie Koese is al jaren een begrip op Goeree-Overflakkee. Met een vijftal vestigingen, verspreid over het eiland, een zestal verschillende disciplines en vijftien gediplomeerde en BIG-geregistreerde fysiotherapeuten, waarvan het merendeel een specialisatie kent, is deze fysiotherapiepraktijk in de achtendertig jaar dat ze bestaat uitgegroeid tot de meest omvangrijke van het eiland. En dat is precies wat Frits Koese voor ogen had: een grote praktijk met meerdere vestigingen. Want als je als praktijk verschillende specialisaties in huis wilt halen, moet je een groter patiënten aanbod hebben. Immers, om als therapeut voldoende vaardigheid te hebben en te houden, moet je voldoende klachten zien én behandelen. En om meer patiënten in de praktijk te hebben, heb je een groter werkgebied nodig. Daarnaast vindt Koese het belangrijk om zorg zo dicht mogelijk bij de mensen in de buurt te verlenen, zodat patiënten niet al te ver van huis hoeven om naar een goede fysiotherapiepraktijk te gaan. Dat vraagt om meerdere vestigingen in je werkgebied. Bovendien vereist continuïteit van zorgverlening en een stabiele kwaliteit van zorg in je praktijk om een grotere organisatie, zodat je daarin minder kwetsbaar bent. Vanuit die visie is 't dat Frits Koese steeds heeft gewerkt aan, inderdaad, een grote praktijk met meerdere vestigingen.

Overname

Maar voor Koese ontstond de noodzaak om 't rustiger aan te gaan doen. Daarom ging hij op zoek, niet alleen naar iemand die zijn praktijk over wílde nemen, maar vooral naar iemand die de praktijk over kón nemen. Anders gezegd, iemand die vanuit dezelfde praktijkvisie dacht en werkte dan Koese zelf. Die opvolger vond hij augustus vorig jaar in de persoon van Jurgen van Oevelen. Die had in Brabant en Zeeland al een grote praktijk, JOFIB Fysiotherapie genaamd, met diverse specialisaties en eveneens met meerdere vestigingen. Na eerst verkennende gesprekken te hebben gehad, bleken Koese en Van Oevelen elkaar verrassend snel te hebben gevonden en besloot Van Oevelen in november dat de overname een feit moest worden. Meteen nam hij de algehele leiding over en per 1 januari jl. ging Fysiopraktijk Koese officieel in andere handen over. Koese, die op deze datum de praktijk heeft verlaten, is blij dat de overname zo snel en zo goed geregeld kon worden. En Van Oevelen vindt 't heel fijn dat hij deze praktijk, als aparte tak, aan z'n bestaande praktijk toe kon voegen. Organisatorisch blijft in Middelharnis alles gewoon zoals 't was, met dezelfde vertrouwde therapeuten en medewerkers. Alleen de naam is enigszins aangepast. Die luidt nu: Fysiotherapie Koese JOFIB. JOFIB staat voor: Jurgen van Oevelen Fysiotherapie In Beweging.

Multidisciplinair

Jurgen van Oevelen (44) studeerde in 1996 af als fysiotherapeut en startte meteen een eigen praktijk. Hij vestigde zich graag in een multidisciplinair gezondheidscentrum, waarbij hij samenwerking zocht om zorg zo goed mogelijk te organiseren, zo dicht mogelijk bij de patiënten thuis en zo nodig áán huis. Dit vraagt om multidisciplinaire samenwerking, geeft Van Oevelen aan. In de loop der jaren vestigde hij zich op meerdere locaties in zijn Brabantse en Zeeuwse werkgebied. Ondanks dat dit best de nodige aandacht vraagt in het aansturen van de praktijk, blijft Van Oevelen bewust ook patiënten behandelen, om dit facet van het werk vooral niet kwijt te raken. Heel belangrijk vindt hij het dat patiënten snel geholpen kunnen worden, in principe op werkdagen binnen 24 uur.

Keuzevrijheid

Daarnaast vinden hij en Koese het belangrijk dat patiënten er zich bewust van zijn dat ze keuzevrijheid hebben door welke fysiotherapiepraktijk ze behandeld zullen worden. "Je ziet nogal eens dat patiënten door specialisten of zorginstellingen naar een praktijk binnen hun eigen organisatie worden gestuurd of gehouden, waar ze misschien zelf op de één of andere manier iets mee hebben, terwijl de vraag of juist díe specialistische kennis die de patiënt nodig heeft, of de juiste kwaliteit van apparatuur waarmee wordt gewerkt, ook werkelijk aanwezig is. Patiënten doen er goed aan, voordat ze hun fysiozorg inkopen, zelf hier zich goed in te verdiepen en te kijken welke praktijk het beste bij hen past. Dat ze zich dus niet zonder meer hier of daar heen laten sturen, want daarmee heb je als patiënt niet per definitie de beste vorm van zorg die bij je past."

Plus-praktijk

Met het oog op dit laatste geeft Van Oevelen aan dat het van belang is goed te letten op de certificering en contractering van fysiotherapiepraktijken. De praktijk van Frits Koese was al HKZ-gecertificeerd, wat aangeeft dat aan alle wettelijke criteria wordt voldaan, maar sinds kort is ze ook HCA-gecertificeerd. Net als de overige JOFIB Fysiotherapiepraktijken trouwens van Jurgen van Oevelen, die dit certificaat al hadden. "Voor de praktijk in Middelharnis is het echt een topprestatie om in een half jaar tijd dit niveau te halen", zegt Van Oevelen. "Het is ook helemaal een teamprestatie, want alleen dankzij de inzet van alle medewerkers is zoiets mogelijk. In de praktijk betekent HCA-certificering dat je over dossiervorming beschikt, voor zorgverzekeraars belangrijk, en mag je jezelf een zgn. Plus-praktijk noemen. Slechts zeven procent van alle fysiotherapiepraktijken in Nederland kan zich kwalificeren als Plus-praktijk. En dat hebben we nu dus ook op Goeree-Overflakkee", zegt de nieuwe praktijkeigenaar trots, "een kwalitatief transparante organisatie, met een uitstekende samenwerking tussen artsen en het ziekenhuis".
Zie voor meer informatie de websites www.fysio-flakkee.nl en www.jofib.nl.

Verslag derde Eilanden-Nieuwsfietstocht

De oudste deelnemer aan de Eilanden-Nieuwsfietstocht was de heer Anton Looy. Hij is in februari jl. 90 jaar geworden. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK - Woensdag 16 juli werd de derde Eilanden-Nieuwsfietstocht van dit seizoen verreden. Jaap van Nieuwenhuijzen en Hans Bruggeman, de mede-organisatoren en leiders van de tocht, maakten een verslag.

"Het was een prachtige dag, bij de derde E.N. fietsroute over het oostelijk deel van ons eiland. Zo'n 120 fietsers hebben zich aangemeld. Wij zien vele trouwe volgers, maar ook fietsers vanuit, de Hoeksche Waard, Zeeland en de Veluwe.
De start is op de prachtig gelegen Camping "De Grevelingen". Na de inschrijving worden de deelnemers weer hartelijk welkom geheten door Jaap. Na een korte uitleg over de route gaan we van start. Slingerend over landweggetjes en prachtige dijken komen we na zo'n 10 km. aan op Camping "De Lage Werf" in Zuidzijde. Wij worden opgewacht door gastvrouw Miranda Buys. De uit 1640 stammende boerderij staat als een parel in de zon. Er wordt iets verteld over de geschiedenis van de boerderij die in ± 1640 is gebouwd als jachthuis. Miranda leidt ons, vol trots, rond over de lommerrijke camping, waar plaats is voor 10 vaste plaatsen en tien losse staanplaatsen. Uitbreiding van het geheel staat eraan te komen. Voor vele fietsers een aangename kennismaking met een plaats, al eeuwen op ons eiland, maar totaal onbekend. We fietsen verder en komen terecht op de "Oude Stee" van de dames Ras. Hier worden we ontvangen met een kopje koffie/thee met eigen gebakken koekjes. Ook hier de geschiedenis van de boerderij en van de familie Ras, waarbij de zorgzaamheid van de familie een centrale rol speelt. Wilma vertelt dat haar ouders de zorg hadden voor twee ongetrouwde zussen en dit werd door hun kinderen liefdevol voortgezet. Het is een waar museum geworden waarin in de zomermaanden een kijkje kan worden genomen. Die mogelijkheid is er op vastgestelde dagen en wel op de zaterdag. Er is een hoogstamboomgaard, en een moes- en siertuin. Verbazing alom over de afmeting en de overvloed aan diverse groentes, sierfruit, etc. De dames hadden uit de tuin voor de fietsers een paar manden met nieuwe oogst kroosjes neer gezet, zelfs met een plastic zakje om er wat mee naar huis te nemen, om daar nog eens te proeven van wat wel de stamvader van onze pruimen wordt genoemd. Dat het daar goed toeven moet zijn, blijkt wel uit de leeftijd van de zussen, de oudste is 104 geworden en de jongste, nog levende tante, is 101 en verblijft in een verzorgingshuis.
Na een woord van dank fietsen we verder en stoppen we bij tuindersbedrijf Gebr. Van Vugt in Achthuizen. Hier wordt, je zou bijna zeggen aan de lopende band, sla geteeld. Door de heer Van Gelder werd het proces uitgelegd en gezien de vele vragen was dit weer een leerzame stop. Ook weer zo'n plaats waar je langsfietst, maar waar je geen weet hebt van wat er allemaal nodig is om het product bij de consument te krijgen.
Onze laatste stop ligt op Suisendijk, met een prachtig uitzicht over het water. Hier wordt e.e.a. verteld over de natuurontwikkeling, etc. Het laatste stukje fietsen we langs het water terug naar camping "De Grevelingen". Was de middag voor velen al een ontdekkingstocht, het bleek dat hieraan nog geen einde was gekomen. We werden opgewacht door de Fam Van Wijk, van Live gekookt. In de sfeervolle zaal van de camping stond een prachtig opgemaakt buffet. Er kon een keuze worden gemaakt uit diverse soorten pasta's, aangevuld met sausen en salades. Het echtpaar Van Wijk vertelde bij het opscheppen iets over de gerechten. Bij het begin van het buffet stond de aankondiging dat een tweede keer opscheppen zeker was aan te bevelen. Welnu, hiervan werd na zo'n 35 km te hebben gefietst dankbaar gebruik gemaakt. Al met al weer een prachtige middag met een verrukkelijk einde.
Wij danken allen die ons wilden ontvangen bijzonder. Het was weer een prachtige ervaring. En zoals dat zo mooi heet: "last but not least" Henk, Jan en Bert weer ontzettend bedankt voor jullie onmisbare hulp om ook deze rit weer tot een succes te brengen. Wij hebben het met plezier gedaan!".

G-O kreeg de eerste wagens van nieuwe generatie tankautospuiten

Rond de overhandiging van de nieuwe brandweervoertuigen. Foto's: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – De weersomstandigheden van zaterdag waren wel toepasselijk bij wat er die morgen te doen stond in Sommelsdijk. In de zinderende hitte van het brandende zonnevuur werden vier gloednieuwe brandweerauto's overhandigd aan vier blusgroepen op het eiland. De ploegen van Goedereede, Dirksland, Sommelsdijk en Den Bommel mochten nieuwe wagens in ontvangst nemen en daar werd uiteraard een officieel tintje aan gegeven, bij recreatiecentrum De Staver.

Door Hans Villerius

De hele serie tankautospuiten binnen de regio Rotterdam-Rijnmond zullen vervangen worden. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft ervoor gekozen om drie soorten nieuwe brandweervoertuigen aan te schaffen. Een standaard tankautospuit, een slagkracht tankautospuit en een combinatievoertuig. De standaard- en de slagkrachtwagen verschillen van elkaar alleen in uitrusting, waarbij de slagkrachtversie dus uitgebreider is bepakt. De combinatiewagen is een tankautospuit en hulpverleningsvoertuig in één. Tot zaterdag gingen, als dat nodig was, zowel een tankautospuit als een hulpverleningsvoertuig – met uiteraard een andere uitrusting bij zich – op pad naar een calamiteit. Waar een combivoertuig gestationeerd is, hoeft dat nu dus niet meer, maar zit alles in één wagen. In de nieuwe voertuigen zitten veel nieuwe technische snufjes en het meest moderne redgereedschap om het totale brandweerwerk professioneel mee te kunnen uitvoeren. De nieuwe voertuigen hebben een bluswatervoorraad van 2.000 liter, maar kunnen natuurlijk ook via open water of een brandkraan water geven. Ook zijn de voertuigen voorzien van een geïntegreerde tank met een schuimvormend middel, zodat ook met schuim geblust kan worden. De tankautospuiten zijn zoveel mogelijk voorzien van gelijke uitrusting en bepakking, om de uniformiteit en uitwisselbaarheid binnen de regio Rotterdam-Rijnmond te waarborgen.

Minuut stilte

Voordat directeur Brandweer van de VRR, Annemarie van Daalen, overging tot de overhandiging van de nieuwe brandweervoertuigen, stond ze stil bij de vliegtuigramp in Oekraïne. "Ons, hulpverleners, raakt het altijd als zoiets gebeurt. Als we hier zo'n ramp hadden gehad, zouden wij middenin de hulpverlening hebben gezeten. Daarom voelen wij ons, ook al vond de ramp ver weg plaats, toch betrokken." De directeur vroeg daarom allereerst een minuut stilte in acht te nemen.
Daarna legde ze uit dat alle tankautospuiten op het eiland vervangen zullen worden. "De weg daarnaartoe is niet zonder hobbels geweest, maar vandaag staan er toch vier. De rest volgt. Vanaf week 48 zal elke week één voertuig worden afgebouwd en zullen in juni volgend jaar alle voertuigen zijn vervangen."
Voordat ze de sleutels van de vier nieuwe wagens aan de betreffende ploegen overhandigde, feliciteerde burgemeester Ada Grootenboer – voor de gelegenheid in toepasselijk brandweerrood gestoken – de bemanningen met hun aanwinst. "Het is belangrijk om over goed materieel te beschikken bij het uitvoeren van jullie taak als hulpverleners."

Doop

Als overhandigingsceremonie trokken de vier nieuwe wagens, met intens blauw knipperlicht op de cabine en met sirenes die vele decibellen produceren, in kolonne voorbij op de parkeerplaats bij De Staver, om een inwijdingsdoop te ondergaan. Een waterkanon van de tankwagen van Middelharnis zorgde voor het waterballet en één voor één gingen de nieuwe wagens daar doorheen.
Ter afsluiting kregen de vier blusgroepen een fraaie groepsfoto van de ploeg tegen de achtergrond van hun nieuwe voertuig en konden belangstellenden een kijkje nemen in de opbergvakken van de wagens.

Kees Grinwis wint ook de vierde Ouddorpse Palingrookwedstrijd

Winnaar Kees Grinwis met alle overige prijswinnaars in de Palingwedstrijd.

OUDDORP - Alle deelnemers aan de (inmiddels traditionele) vierde Ouddorpse Palingrookwedstrijd gingen natuurlijk voor de hoofdprijs. Toch kon er maar één de uiteindelijke winnaar zijn. Zaterdagmiddag oordeelde de deskundige jury, bestaande uit Kees van Dam, Kees Tanis en Krijn-Jan v.d. Velde, dat de superbokaal opnieuw in de wacht was gesleept door Kees Grinwis. Na zijn succes in 2013 bleef hij met 98,5 punten ook dit jaar de concurrenten ruim voor. Opvallend en voor de wedstrijd aantrekkelijk was dit keer het aantal jongeren en nieuwkomers. Plaats van handeling was het terrein van de familie Hameeteman aan de Dorpsweg in de eilandelijke badplaats, waar bezoekers ook hun steun konden betuigen bij de Kika-stand en de kraam met lokale en streekproducten.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Bokaal, bekers, medailles en een sponsorbijdrage van Plaza 't Hoekje konden na het voorlezen van het juryrapport worden overhandigd aan een negental deelnemers. De jongeren wisten zich uitstekend te klasseren. Met een tweede plaats voor Jan Jaap Struik uit Dirksland met 95 punten en een derde positie (92 punten) voor Jos Abresch uit Oude-Tonge. Beiden traden in de voetsporen van hun 'leermeester' Kees Grinwis.
"Eventjes afkoelen. Het is warm zat", gaf Abresch in de ochtenduren al aan. Samen met Jan Jaap Struik uit Dirksland moesten zij het onder andere opnemen tegen 'oude geroutineerde rotten in het vak', waartoe zeker Job Rozemond en Ab Jansen en niet te vergeten organisator Kees Grinwis, allen uit Ouddorp, gerekend mogen worden.

Nieuwkomers Abresch en Struik met een gerookte haai.

Tropisch warm

Over belangstelling had men – ondanks de tropische temperatuur – niet te klagen. Zelfs waren bewoonsters en bewoners vanuit De Vliedberg door vrijwillige hulpverleners in rolstoelen naar het wedstrijdterrein gereden. Voor mevrouw Grinwis, de moeder van palingroker Kees, een mooie gelegenheid om, vanuit een schaduwplekje bij het woonhuis, de inzet van de organisator en uiteindelijke winnaar te bekijken. Job Rozemond weet al jaren de show te stelen doordat hij zijn rookvat op wielen achter zijn solex bindt. Alles ziet er professioneel uit, maar dat wil niet zeggen dat de concurrentie - neem bijvoorbeeld Jan Kievit - met zelf gemaakte vaten en jute zak, op de ouderwetse manier, niet tot een fraaie klassering kan komen.

Juryrapport

Rond de klok van drie uur in de middag stijgt de spanning. Het is wachten op het juryrapport. Dat is niet zomaar een cijferlijstje. Er wordt beoordeeld op uiterlijk/kleur uitwendig, uiterlijk/kleur inwendig, smaak algemeen en zoutgehalte. Het was uiterst spannend, gaf de jury ook aan. Bijna alle ingeleverde producten waren goed.

De uitslag: 1. Kees Grinwis, 2. Jan Jaap Struik, 3. Jos Abresch en 4. Sjaak Berkenbosch (Middelharnis) met 90 punten, een gedeelde 5e plaats met 82 punten voor Ab Jansen, Jan Kievit en Rik Berkenbosch, 6. Cor Punt 79 punten en 7. Job Rozemond met 66 punten. Vaste deelnemer Hans Bakelaar moest dit keer, op medisch advies, verstek laten gaan.

Diploma uitreiking AMV-cursus Amicitia

V.l.n.r. Mart Blok, Maurice de Boed, Jonah van Prooijen, René Bogaarts, Sivy Matthijssen, Marloes Jongejan en Jela Bouman. Foto: Karla Lenstra.

DIRKSLAND - Afgelopen jaar hebben zes enthousiaste kinderen deelgenomen aan de AMV-cursus die door Muziekvereniging 'Amicitia' wordt verzorgd. Dit waren drie jongens, te weten Mart Blok, Maurice de Boed en Jonah van Prooijen, en drie meisjes, te weten Sivy Matthijssen, Marloes Jongejan en Jela Bouman.

Onlangs hebben de kinderen hun diploma voor deelname in ontvangst mogen nemen. Voorafgaand aan de diploma-uitreiking hebben de leerlingen een klein concertje gegeven op de blokfluit aan belangstellenden. Van de zes deelnemers hebben vier deelnemers besloten om verder te gaan in de muziek en een instrument te gaan bespelen. Muziekvereniging 'Amicitia' wenst hen daarbij veel speelplezier en muzikaliteit toe.
De AMV-cursus start aan het begin van elk schooljaar en wordt gegeven door gediplomeerd docent René Bogaarts. AMV staat voor Algemene Muzikale Vorming. De cursus is bedoeld voor leerlingen uit groep 4 en 5 van de basisschool. Tijdens de cursus maken kinderen spelenderwijs kennis met algemene muzikale zaken, zoals verschillende instrumenten, orkesten en noten. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het bespelen van een instrument, om vervolgens in een orkest te spelen. De kinderen leren van begin af aan samen muziek te maken, doordat de cursus in groepsverband plaatsvindt. De cursus bestaat uit veertig lessen van elk drie kwartier. Op 30 september zal Muziekvereniging 'Amicitia' weer starten met een nieuwe groep deelnemers. De kosten van de gehele cursus bedragen € 160.

Opgeven kan via e-mail: amicitia.dirksland@gmail.com of via Mark van den Boogert: tel. 0187-605026.

Tennisvereniging Menheerse voert bedrijfslidmaatschap in

MIDDELHARNIS – Tennisvereniging Menheerse gaat vernieuwen. De sinds 1968 opgerichte vereniging komt met een nieuw lidmaatschap om bedrijven en haar collega's te stimuleren om op een informele manier aan de conditie te werken.

Tennisvereniging Menheerse viert over een aantal jaren het 50-jarig jubileum. Momenteel heeft men ongeveer 450 leden in het bestand. Het streven is verder te groeien.
De vereniging heeft een nieuw lidmaatschap ontwikkeld dat bedrijven de mogelijkheid biedt om te sporten tegen een aantrekkelijk tarief. "Ook faciliteren wij op deze wijze bedrijven in het aanbieden van een stuk beweging op een ontspannen manier. Daarnaast is het natuurlijk een ideale manier om te netwerken met andere bedrijven die sportief bezig zijn", aldus het verenigingsbestuur.
Voor Andreas van Wijngaarden van LetselClaim.nl, onderdeel van de Nederlandse Rechtsbijstand Groep en onder andere gespecialiseerd in het bieden van gratis toegang tot een landelijk netwerk met Letselschade Advocaten & Juristen, was het in ieder geval een goede reden om lid te worden. "Op deze manier kan ik samen met collega's, maar ook met zakenrelaties, in een ontspannen sfeer samenkomen, maar werken we tegelijkertijd ook aan onze conditie. Voor mij als tennisliefhebber is dat een ideale combinatie."

Nieuwe banen

"Op termijn is ons streven om met behulp van de extra inkomsten, die vanuit de lidmaatschappen binnen komen, nieuwe banen aan te leggen," aldus Alex Groenendijk namens de Sponsorcommissie. "Voorgaande jaren is er geïnvesteerd in het clubhuis en nu staan de banen op het programma om vernieuwd te worden. De kwaliteit van ons complex zal hiermee ook aanzienlijk verbeterd worden en nog meer tennisplezier geven, en dat het gehele jaar door"

Aanmelden

De eerste aanmeldingen zijn al binnen en men is nog in gesprek met andere bedrijven. Tot en met 15 augustus loopt een aanbieding, waarbij ieder bedrijf dat zich inschrijft een eenmalige korting krijgt van €100,- op de jaarlijkse prijs.
"Heeft u interesse, maar beschikt u niet over de juiste vaardigheden om een leuk potje tennis te spelen? Dan bieden wij u vanzelfsprekend enkele lessen aan via onze tennisschool, dit allemaal binnen een voor u op maat gemaakt lidmaatschap", aldus Alex Groenendijk.

Wilt u aanvullende informatie over het bedrijfslidmaatschap? Neem dan contact op met Alex Groenendijk per e-mail: sponsoring@tvmenheerse.nl.

Wedvlucht PV De Trekvogels

OUDDORP - Vierzon, 19-07-2014; gelost: 06.45 uur; deelnemers: 8; duiven: 81; weer: licht bewolkt, zuidoost.

J.W. Nagtegaal (2/8) 1 10; Grinwis & van Alphen (9/24) 2 5 7 11 13 14 15 18 21; B.J. Breen (4/6) 3 17 19 20; A. Klyn (3/10) 4 8 16; M. van der Baan (2/10) 6 9; Comb. Grinwis (1/12) 12.
9 prijs M van der Baan 5,00; 9 prijs M van der Baan 15,07; 15 prijs Grinwis van Alphen vleesbon; 21 prijs Grinwis van Alphen 7,42.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De uitslag van de dressuurwedstrijd, gehouden op zaterdag 19 juli in Manege Oostmoer, is als volgt:

Proeven F3 t/m F7. Emma Haag, Floris, 231 pnt, tevens diploma F6 behaald; Jasmijn Pulleman, Othilde, 227 pnt; Joyce de Ruiter, Zigane, 225 pnt, tevens diploma F6 behaald; Marit Huizer, Black Jack, 224 pnt; Elvera Visscher, Zabaday, 219 pnt; Corina Soeteman, Vrouwke, 218 pnt; Sven Baijer, Bon Jovi, 218 pnt.
Proeven F8 t/m F11. Saskia Möhrke, Salerno, 239 pnt; Anne v. Asperen, Candy, 236 pnt; Mignon v. Heemst, Candy, 236 pnt; Lisa Knops, Tinka, 235 pnt; Charmayne v.d. Brink, Mexx, 232 pnt; Marleen Soeteman, Renske, 226 pnt; Esmee v. Es, Rambo, 215 pnt, tevens diploma F10 behaald; Lisa Rijnbrand, Glory, 213 pnt; Monique Koppenaal, Ismee, 210 pnt, tevens diploma F8 behaald.
Proef F14. Kim v. Pelt, Floris, 233 pnt, tevens diploma F14 behaald; Nienke Waaijer, Rody, 228 pnt; Susanne Noteboom, Max, 216 pnt.

Diploma's voor jongste honkballertjes

OUDE-TONGE - Aan de vooravond van de zomervakantie zijn vorige week bij HSV The Islanders aan de jongste spelertjes speciale honkbaldiploma's uitgereikt. De dolgelukkige honkballertjes, allen zo rond de zeven jaar, kregen uit handen van hun trainer Dimitri Quist, een A- of B-diploma.

Het A-diploma is het eerste getuigschrift dat beginnende spelers bij The Islanders kunnen verdienen, zodra ze voldoende kennis hebben van de basis spelregels. Vervolgens komen ze in aanmerking voor het B-diploma als ze de meest belangrijke basistechnieken van gooien, slaan en vangen onder de knie hebben. En de spelregels op een goede manier in de praktijk weten te brengen.
In aanwezigheid van de ouders en Islanders-voorzitter Martin van Zanten kregen de volgende spelers het A-diploma BeeBall Basics overhandigd: Jent Vroegindewei, Jasper Quist en Bink Gebraad. Het B-diploma Rookies kwam in handen van: Bob Capelle, Jamie Both, Finn Nelis en Sil Nelis. De behaalde diploma's behoren tot het ABC BeeBall Diplomeringssyteem van HSV The Islanders.