info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

16 juni 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 16 juni 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuw Rijsenburgh officieel geopend

Grote belangstelling bij de officiële opening van Nieuw Rijsenburgh.

SOMMELSDIJK – Nadat in eerder stadium al een openingshandeling plaatsvond van het eerste van de vier gebouwen dat verzorgings- en verpleeghuiscomplex Nieuw Rijsenburgh in totaal zou gaan tellen, was het vorige week woensdag 10 juni tijd om het thans compleet gerealiseerde complex officieel in gebruik te nemen. Een feestdag werd 't, die in drie gedeeltes werd opgedeeld. 's Morgens was er een luxe koffiebuffet voor de bewoners, 's middags vond de officiële opening plaats en 's avonds was er een reünie voor oud-medewerkers van de inmiddels verdwenen zorginstellingen De Goede Ree en De Samaritaan, die zijn samengesmolten tot Nieuw Rijsenburgh.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Diverse sprekers voerden het woord tijdens het middagprogramma. Eén van de locatiemanagers, Yvonne de Waal, merkte op dat het bijzonder is dat in een tijd van bezuinigen zo'n prachtig gebouw binnen de CuraMare organisatie in gebruik wordt genomen. Als thuis wonen echt niet langer meer gaat, dan is dit een heel goede plaats om zorg te ontvangen, zo gaf ze aan. Nadat op 13 juni vorig jaar de laatste cliënt van De Goede Ree naar het nieuwe zorgcomplex was verhuisd en twee culturen bij elkaar waren gekomen – die van De Goede Ree en die van De Samaritaan – was het in het begin even wennen, zowel voor bewoners als voor de medewerkers, maar intussen gaat 't prima samen, liet De Waal weten, "en daar zijn we heel dankbaar voor. Ook voor de grote inzet van de vele vrijwilligers, zonder wie het echt niet meer zou gaan."

Identiteit

Namens de Raad van Bestuur van CuraMare sprak ook Wim Driesse woorden van dank. Niet alleen aan het adres van alle betrokken medewerkers en vrijwilligers, maar ook sprak hij zijn waardering uit over de grote betrokkenheid van de omgeving waarin Nieuw Rijsenburgh staat, met de bewoners van de Olympiaflat, met het Edudelta College, de Prins Mauritsschool en de School met de Bijbel als buren waarmee heel goede contacten worden onderhouden. "Maar bovenal dank aan onze Schepper, Die het ons gaf dat dit enorme project gerealiseerd kon worden", aldus Driesse.

Lees verder op pagina 7.

Schoolprojecten Rethorica feestelijk afgesloten

Vertegenwoordigers van beide scholen met hun cheque. Foto: Jaap Peeman

SOMMELSDIJK – Een kleurrijk kunstwerk van Jaap Reedijk en een cheque van 500 euro. Dat waren de prijzen die de School met de Bijbel en de J.C. van Gentschool vrijdagavond 12 juni allebei ontvingen in een afgeladen Nieuw Rijsenburgh. De prijsuitreiking was de afsluiting van de themaweken die beide scholen hielden om het vijfhonderdjarig bestaan van Sociëteit Rethorica te vieren.

Door Kees van Rixoort

Een dag eerder was het genomineerde gedeelte van de door de scholieren van de School met de Bijbel en de Van Gentschool tijdens hun themaweken gemaakte schildjes op verrijdbare wanden opgehangen in de entreehal van Nieuw Rijsenburgh. In diezelfde zaal stonden en hingen de manshoge door Jaap Reedijk getekende en door diezelfde scholieren ingekleurde historische figuren. Dat gaf een zo stralende en kleurrijke aanblik bij binnenkomst, dat Nieuw Rijsenburgh het verzoek deed om een en ander nog wat langer te laten hangen.
Voor de prijsuitreiking waren de scholieren, hun ouders en hun grootouders uitgenodigd. Ze waren massaal naar Nieuw Rijsenburgh gekomen en er moesten in allerijl extra stoelen worden aangevoerd om iedereen een zitplaats te kunnen geven. Nadat Hein Mijs, prinsche van Rethorica, de avond had geopend en de scholen zelf in een drietal optredens lieten zien hoe de groepen hun kijk op de geschiedenis van Sommelsdijk hadden uitgebeeld, was het de dorpsveldwachter Herman Maas, die de prijzen uitreikte. Beide scholen ontvingen de hoofdprijs.
De heer Corstiaan de Jong, namens de School met de Bijbel, en mevrouw Janine Veerman, namens de J.C. van Gentschool, namen de prijzen in ontvangst: een door Jaap Reedijk vervaardigd kunstwerk dat de samenwerking tussen Rethorica en de scholen verbeeldt, en een door het Rabobank Cultuurfonds mogelijk gemaakte cheque. De J.C. van Gentschool gaat het bedrag, 500 euro, besteden aan een nieuwe geluidsinstallatie, de School met de Bijbel aan een zitbankje op het schoolplein.
De feestelijke avond werd opgeluisterd door het blokfluitensemble van Elly Bakker, dat muziek speelde uit de afgelopen vijfhonderd jaar, tot groot genoegen van het publiek.
Zaterdag was er ter gelegenheid van de festiviteiten rondom Rethorica, een historische dag in Sommelsdijk. In onze vrijdageditie een fotoreportage van dit evenement.

Integriteit overheid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het college van B en W wil de Verordening melding vermoeden misstand Goeree-Overflakkee vaststellen en de gemeente laten aansluiten bij de Onderzoeksraad Integriteit Overheid. Dit deelt het college mee op vragen van de CDA-fractie over een klokkenluidersregeling binnen de gemeente. Een concept Verordening is eind mei in het college besproken en vervolgens voorgelegd aan de ondernemingsraad. In totaal 312 gemeenten in het land gingen Goeree-Overflakkee al voor op dit terrein. Binnen de gemeente zijn tot nu toe geen meldingen van misstanden ontvangen, schrijven B en W.

Controle op de stranden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zondag 14 juni zijn er door de politie controles uitgevoerd op de stranden. Eén persoon kreeg een boete omdat zijn hond losliep en vogels van hun rustplaats verjaagde. Verder werd een aantal waarschuwingen gegeven. De controle vond onder andere plaats met twee waterscooters.

Vermelding fotograaf boottocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij de foto van de boottocht over de Linge vorige week dinsdag in de krant stond was abusievelijk geen naamsvermelding van de fotograaf gedaan. Dat wil de redactie graag rechtzetten. De foto is gemaakt door fotograaf Jaap Peeman uit Sommelsdijk.

2 / 22

Agenda

Woensdag 17 juni

GOEDEREEDE – Nordic Walking met natuurgids. Van 19.00 tot 20.30 uur. Opgeven via 0187 498555 of via info@therapie-goeree.nl.

Donderdag 18 juni

GOEDEREEDE – Stilte- en bezinningswandelingen. Start 19.00 uur bij Theetuin De Halve Maan. Aanmelden bij Goedereede Counseling, 06 22331819.
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Phlipshoofjesweg 65. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 20 juni

ACHTHUIZEN – Tweedehands kledingverkoop. Schaapsweg 25. Van 10.00 tot 16.00 uur. Tweedehands kledingverkoop. Dameskleding, kinderkleding, schoenen en accessoires. Opbrengst gaat naar goede doelen: Carina Saarloos in Mali (www.carinainmali.nl) en stichting MMI (www.mmint.nl).
OOLTGENSPLAAT – Repaircafe Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van artikelen uit grootmoederstijd. Gratis koffie/thee. Groeneweg 35, tel. 0187 651638.
NIEUWE-TONGE – Jaarmarkt Hersteld Hervormde Gemeente, van 9.00 tot 15.00 uur in en rondom het kerkgebouw aan de Westdijk 37. Met onder meer antiekveiling en roofvogeldemonstraties.
OUDDORP – Kringloopmarkt door de Doopsgezinde Gemeente in de ring van Ouddorp, van 8.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Uurtje zingen in de Doopsgezinde Kerk, van 19.30 tot 20.30 uur.
MIDDELHARNIS – Zomermarkt, van 9.30 tot 15.00 uur op het plein van de Prins Mauritsschool.

Donderdag 25 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 26 juni

OUDDORP – Hervormde Kerk. Zangavond met medewerking van Christelijk gemengd koor "Jeduthun" o.l.v. Jan Wisse en Christelijk Jong Gemengd Koor "Marcando" uit Nieuw Lekkerland. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Voorverkoop tweedehands kleding voor Jaarmarkt. Van 16.00 tot 20.00 uur bij kerkgebouw Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2.

Zaterdag 27 juni

NIEUWE-TONGE – Rommelmarkt Hervormde Gemeente. Aanvang 9.00 uur in en rond Hervormd Centrum Elim.
DIRKSLAND – Jaarmarkt met grote rommelmarkt rondom het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2. Van 9.30 tot 15.00 uur.

Donderdag 2 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 19.00 uur. Jan Bezuijen voor en met kinderen van groep 7 en 8.

Zaterdag 4 juli

MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Straatverkoop Oost Voorgors, van 9.00 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Open Imkerijdag & Grote Boerderijfair met oude ambachten en live schapen scheren, van 9.30 tot 15.30 uur bij Theetuin Landwinkel Keizer, Damweg 1a te Stellendam.
DIRKSLAND – Schuurverkoop ten bate van zending Gereformeerde Gemeenten, van 10.00 tot 15.00 uur. Rommelmarkt en ca. 500 boeken en brocante. Locatie: Watertoren.

Zaterdag 11 juli

SOMMELSDIJK – Pannenkoekenrestaurant bij familie De Boer, Bekadeweg 32. Opbrengst t.b.v. Dokterspost in Roemenië. Aanmelden via 0187 482017 of geertje95@live.nl www.werkgroepzegveld.nl.

Verloskundig centrum CuraVita officieel geopend

De openingshandeling werd verricht door de 2,5-jarige Loïs Boone, die als eerste baby in het toen zopas gevormde verloskundig centrum ter wereld kwam. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Dat Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland een nieuw verloskundig centrum heeft, 'CuraVita', zal velen niet ontgaan zijn. Een jaar lang is het inmiddels in gebruik, maar nu in het ziekenhuis alle verbouwwerkzaamheden rondom het geboortecentrum zijn afgerond, was het tijd voor de officiële opening. Die vond vorige week donderdagmiddag 11 juni plaats. Al een aantal malen eerder schreef Eilanden-Nieuws over de achtergronden, niet alleen van het bouwen van een nieuw verloskundig centrum, maar ook van het ontwikkelen van een geheel nieuw concept verloskundige zorg. Vanzelf werd daar tijdens de openingsmiddag opnieuw bij stilgestaan.

Door Hans Villerius

Dr. Paul van der Velden, medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, verwees donderdag bij de opening naar het rapport dat de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte enkele jaren geleden uitbracht, waarin werd aangewezen dat het sterftecijfer van pasgeborenen in Nederland zo veel hoger ligt dan in andere landen. "Er moest over worden nagedacht om de zorg rond zwangerschap en bevalling anders te gaan organiseren. Deze zorg bleek te veel gecompartimenteerd, met een duidelijke scheiding tussen eerstelijns- en tweedelijns zorg. Je kon thuis bevallen, in je eigen vertrouwde, warme, huiselijke omgeving en met begeleiding van de verloskundige; de eerste lijn. Of je beviel, als er een medische indicatie was, in het ziekenhuis, in een steriele en technische ruimte, maar wel met begeleiding van gespecialiseerde professionals; de tweede lijn. Op het moment echter dat een thuisbevalling naar het ziekenhuis moet worden verplaatst, blijkt er in de praktijk te veel mis te kunnen gaan. Als je tijdens de bevalling op transport moet, brengt dat infectiegevaar met zich mee. Bij de gegevensoverdracht van eerste- naar tweedelijnszorg bestaat te veel kans op onderlinge miscommunicatie. Overname van de verloskundige zorg brengt voor de moeder veel hectiek met zich mee, wat een negatieve uitwerking blijkt te hebben op het eerste moeder-kind contact. Het rapport maakte duidelijk dat de gehéle verloskundige zorg, van zwangerschap tot bevalling en kraamtijd toe, 'ontschot' moest worden om voortaan door één team uitgevoerd te worden, zonder dat er nog sprake is van eerste- en tweedelijnszorg", zo legde Van der Velden uit.

Integraal

Een landelijke reorganisatie van de verloskundige zorg werd aangekondigd, maar daar wilde Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis niet op wachten. Voortvarend werden stappen gezet en werd er een geheel nieuw concept voor verloskundige zorg uitgedacht. "De toenmalige verloskundige praktijk die in Dirksland was gevestigd ging een fusie aan met de afdeling verloskunde van het ziekenhuis", vervolgde Van der Velden. "Sindsdien trekken hier de verloskundige zorgverleners samen op en wordt de verloskundige zorg vanuit één team en vanonder één dak geregeld. Dat zorgt voor zeer korte lijnen en een snellere handelwijze. Integrale verloskundige zorg, zowel op medische als niet-medische indicatie. Het Dirkslandse ziekenhuis is hiermee het eerste in Nederland met verloskundige projectzorg en vervult daarin zelfs een voortrekkersrol. Het is ook het eerste en enige ziekenhuis in Nederland waarvoor de zorgverzekeraar een integraal tarief hanteert, want ook de zorgverzekeraar is voorstander van integrale geboortezorg."
Een integraal tarief houdt in dat er één bedrag wordt berekend voor het verlenen van álle verloskundige zorg, van zwangerschap tot en met geboorte, ongeacht of de baby door bevalling of via keizersnede ter wereld komt. Om hiervoor één bedrag te kunnen stellen, is op basis van bekende gegevens tot een gemiddelde gekomen, dat tot een nieuw integraal tarief heeft geleid.

Kraamsuites

Naast het geheel anders organiseren van verloskundige zorg, wilde Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ook qua huisvesting en dienstverlening het geheel anders gaan doen. In plaats van de kraamafdeling van vroeger, met enkele verloskamers en zalen op de afdeling waarop zowel vrouwen verbleven die nog vóór de bevalling stonden, al 'begonnen' waren, of hun kindje inmiddels ter wereld hadden gebracht, en een afdeling waarbij het ziekenhuis richting de familie de huisregels bepaalde, werd hiervoor eveneens een geheel nieuw concept bedacht. Er kwam een nieuw verloskundig centrum, met in totaal acht hotelkamerachtige kraamsuites met een huiselijke sfeer, die van alle gemakken zijn voorzien en waarin alle verloskundige hulp aan moeder en kind plaatsvindt. Verloskundigen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, gynaecologen en andere zorgverleners komen hier naar moeder en kind toe in plaats van andersom. Er hoeft dus niet meer verhuisd te worden van verloskamer naar kraamafdeling. De baby blijft bij de moeder en de rest van de familie. En ook vaders kunnen blijven slapen in de kraamsuite?. De wens van de zwangere staat centraal, binnen de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van het verloskundig centrum. Ook als het gaat om de voorkeur om thuis te bevallen of in het ziekenhuis, dit laatste dus ongeacht of er een medische indicatie is of niet. En door ook de Kinderafdeling erbij te betrekken ontstaat er straks één 'centrum voor gezinszorg'.
"Het is heel belangrijk dat we in de eigen omgeving zo'n voorziening hebben", benadrukte Van der Velden. "Je moet er toch niet aan denken dat patiënten, maar ook de familie, hiervoor naar Rotterdam moeten…?" En inderdaad, sinds het nieuwe verloskundige centrum in gebruik is, is er een duidelijke toename van het aantal bevallingen waarbij gekozen wordt, zeker ook door moeders van buiten het eiland, voor de kraamsuites van Dirksland. Het is duidelijk: Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis bevalt goed.
Tijdens enkele presentaties deze middag passeerden op uiteenlopende wijzen de ontwikkelingen in de verloskundige zorg de revue door de loop der jaren heen, aan de hand waarvan het belang van een optimale verloskundige zorg duidelijk werd geïllustreerd. Immers: gezond oud worden begint in de baarmoeder!

Ontwikkeling van visie op krimp in het onderwijs

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gemeentebestuur zet zich in om een visie te ontwikkelen op krimp in het onderwijs. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan een wens van de gemeenteraad die al in 2014 haar bezorgdheid uitsprak over het teruglopende aantal leerlingen naar aanleiding van de toen gepresenteerde leerlingenprognoses op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

Het gemeentebestuur wil duidelijk krijgen wat er nu op haar afkomt en de impact van de onderwijskrimp kunnen bepalen. Als de gevolgen van de krimp voor Goeree-Overflakkee worden geconcretiseerd kan de gemeente een inschatting maken wat dit voor de toekomst van basisscholen betekent en daarmee voor de leefbaarheid in de dorpskernen op het eiland.
Uiteindelijk moet de visie aangeven hoe een toekomstbestendig aanbod van kwalitatief goed primair onderwijs gegarandeerd kan worden. De gemeente wil graag garanderen dat dit binnen de dorpskernen blijft bestaan. Zij kan scholen overigens niet dwingen om zich te conformeren aan eventueel gemeentelijk beleid. Om die reden is het van belang samenwerking te zoeken. Deze informatie staat in een brief op de agenda bij Ingekomen stukken en mededelingen aan de gemeenteraad.

Daling leerlingental

Goeree-Overflakkee heeft te maken met een niet geringe krimp in het onderwijs. In de periode 2012-2030 daalt het aantal leerlingen op de basisscholen naar verwachting met 15%, dat betekent een afname van 600-650 leerlingen. De 31 basisscholen op Goeree-Overflakkee zullen hiermee om moeten gaan. In het schooljaar 2013/2014 hadden 14 scholen minder dan 100 leerlingen, waarvan twee scholen zelfs minder dan 50 leerlingen. Hoewel de krimp voor de korte termijn geen gevolgen heeft voor het bestaansrecht van scholen (geen school komt onder de opheffingsnorm), heeft de leerlingendaling niet alleen gevolgen voor het vastgoed (leegstand) maar ook voor het aantal arbeidsplaatsen in het onderwijs. Daarnaast komt het vraagstuk hoe de kwaliteit van de steeds kleiner wordende school gegarandeerd kan worden. Hier heeft de gemeente groot belang bij. Immers, goed onderwijs op het eiland is van belang voor een toekomstbestendig eiland.

Transitieatlas

Naar aanleiding van onderzoek (Van Noordt Markering & Communicatie) naar krimp in anticipeerregio's in de Lokale Educatie Agenda is er een werkgroep opgericht. Ervaringen uit krimp-regio's leren overigens dat krimp niet is te keren en er kan weinig invloed op worden uitgeoefend. Zeker kan men ook niet blijven afwachten. Dit advies is aan Goeree-Overflakkee verstrekt. Vanaf eind 2014 is er vanuit de Provincie Zuid-Holland in het kader van het anticipeerprogramma een proces opgang gekomen, dat geleid heeft tot een aanbod om mee te doen aan de transitieatlas. Omdat de gemeente en het onderwijsveld niet in staat waren om te komen tot één gezamenlijke visie op de krimpproblematiek in het onderwijs op ons eiland, heeft de gemeente met diverse spelers in het onderwijsveld deze mogelijkheid besproken. Diverse onderwijspartijen willen meewerken aan deze transitieatlas, waardoor er weer ruimte ontstaat om de dialoog met elkaar aan te gaan over de visie op de krimp. Het college heeft tegelijkertijd ook ingestemd om de transitieatlas primair onderwijs te gaan inzetten.

Bijeenkomst

De transitieatlas kan alleen succesvol worden uitgevoerd met medewerking van het onderwijs en het maatschappelijk middenveld. Deelname van het onderwijs en maatschappelijk middenveld is essentieel voor het slagen van het proces, schrijft het college. Het is de bedoeling dat er in het najaar (oktober of november) een interactieve sessie/verdiepende bijeenkomst zal worden belegd. De interactieve sessie brengt het effect van de beleidskeuzes in beelddie worden gemaakt met de betrokken partijen. Voordat de keuzes worden gemaakt, kunnen de effecten hiervan al worden geschetst.

Kinderboekenschrijfster Annet Huizing bezoekt Bibliotheek Ouddorp

OUDDORP – Op woensdagmiddag 17 juni bezoekt Kinderboekenschrijfster Annet Huizing de Bibliotheek in Ouddorp. Annet Huizing heeft o.a. het populaire boek "Hoe ik per ongeluk een boek schreef " geschreven.

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ook veel volwassenen genieten van dit uiterst originele boek. Vanaf heden is het boek ruimschoots voor handen in de Bibliotheek in Ouddorp, zodat iedereen voorafgaand aan het bezoek van Annet het boek gelezen kan hebben. Om 15:00 uur vertelt Annet hoe het is om schrijver te zijn en hoe ze haar boeken schrijft. Er is natuurlijk ook ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen. Aansluitend geeft Annet een korte schrijfworkshop, want….misschien schuilt in jou ook wel een groot auteur. Na afloop is er gelegenheid om een boek te kopen en te laten signeren. De Meet&Greet met Annet Huizing is gratis toegankelijk en duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Theo van Teijlingen in Den Bommel

DEN BOMMEL – Zondag 21 juni om 10.00 uur is Theo van Teijlingen te gast in een dienst van de Gereformeerde Kerk aan de Molendijk. Met zijn gitaren en zelfgeschreven Nederlandstalige luisterliedjes neemt hij de mensen mee. "Hij confronteert je met zijn teksten, laat soms een uitzicht zien van een andere wereld maar laat ook het heilige van alle dag zien in ons dagelijks leventje. Zijn liedjes zijn als spiegels, soms als een wekker die je wakker maken en dan weer een balsem van hoop", aldus de uitnodiging. Na de dienst is er, mede op verzoek van Theo van Teijlingen, tijd voor ontmoeting tijdens een gezamenlijk koffiedrinken. Boekjes/cd's zijn tevens te koop. De opbrengst komt ten goede van de projecten van zijn stichting

Rommelmarkt Poortvliet

POORTVLIET – Zaterdag 20 juni wordt de jaarlijks rommelmarkt/verkoping gehouden van de Hersteld Hervormde Kerk van Poortvliet. Van 10 tot 15 uur Paasdijkweg 16, Poortvliet. Om 10.30 uur is er veiling bij opbod. Vanaf 14. 30 vult u bij de rommelmarkt uw plastic tasje voor twee euro. Kortom; voor elk wat wils, alles ten bate van de kerk.

Skate- en ijsbaan Achthuizen officieel geopend

De leden van de jeugdgroep met in het midden Corry Winkels, die de sleutel van skatebaan draagt. Foto: Mirjam Terhoeve

ACHTHUIZEN- Het klinkt misschien een beetje vreemd in de maand juni, maar afgelopen zaterdag werden in Achthuizen de nieuwe skatebaan en de ijsbaan officieel geopend door gemeenteraadslid Johan de Vos en door Piet van de Ree, van het Welzijnsfonds. Beide banen zijn een initiatief van de Jeugdgroep 8huuzen. Rondom de opening waren tal van leuke activiteiten georganiseerd, zoals een skatedemonstratie, springkussens en een speurtocht voor de kinderen door het 'magische bos'. Het feest werd afgesloten met een barbecue voor alle dorpelingen en belangstellenden.

Door Mirjam Terhoeve

Vele inwoners van Achthuizen, van jong tot oud, waren aanwezig bij de opening. De ijsbaan is echter niet nieuw in Achthuizen, maar het veld, waarop het gelegen was, werd bebouwd en dus is er vlakbij een nieuw veld aangelegd, dat bij vorst onder water kan worden gezet, om zo een mooie ijsbaan te creëren. In de vorstvrije periodes, en die er zijn uiteraard vaker, wordt het veld gebruikt om te spelen en te sporten. Ook de keet, die in de winter dienst doet als 'koek en zopie' is meeverhuisd en voorzien van een nieuw dak. Deze wordt het gehele jaar gebruikt als clubruimte door de vrijwilligers van de Jeugdgroep. Van een officiële opening was het echter nog niet gekomen, maar omdat onlangs naast de keet een nieuwe skatebaan werd aangelegd bedacht de Jeugdgroep dat de officiële ingebruikname van beiden zodoende mooi gecombineerd kon worden. Het welzijnsfonds heeft een bijdrage geleverd voor de materialen van de skatebaan, maar de groep moest zelf de grond aanschaffen. Met financiële hulp van het bedrijf Dura Vermeer is dit gelukt en zo is Achthuizen weer een mooie voorziening rijker en kan de Jeugdgroep voorlopig weer jaren vooruit.

Sportmiddagen

De jeugdgroep, bestaande uit Corry Winkels, Nicole Legierse, Richard Winkels, Corjan Tijl en Leon en Natasja Maliepaard, is dan ook erg blij met het resultaat. Het is een enthousiaste groep, die graag wat doet voor de kinderen in het kleine dorp. "In 2007 zijn we gestart met sportmiddagen op het veld", vertelt Corry. "Hier in Achthuizen was er alleen de mogelijkheid om te voetballen en wij wilden de kinderen wat meer bieden dan dat. Jos de Jonge heeft dit destijds opgepakt en met hulp van wat ouders zijn we begonnen met hockey, korfbal en tal van andere leuke sporten. Daarnaast zijn we ook een huttendorp gaan organiseren. Vanwege het grote succes is dat inmiddels een jaarlijks evenement geworden aan het eind van de zomervakantie".

Knutselen

"Naast het sporten zijn we ook gestart met knutselmiddagen en jongens- en meidenavonden", vult Natasja aan. "Voor de stoere jongens en meiden organiseren we af en toe een dropping en nu is er dan ook nog de skatebaan bijgekomen. Nog voor de officiële opening is daar al volop gebruik van gemaakt. Zo zie je maar dat er beslist behoefte is aan activiteiten voor de jeugd. Na de zomervakantie starten we met de voorbereidingen voor de Halloween speurtocht. Dat is altijd een enorm succes. Vorig jaar hadden we zo'n 300 deelnemers van het hele eiland in de leeftijd van tweeënhalf tot tachtig jaar. Je kan dus gerust zeggen dat het inmiddels een eilandelijk gebeuren is geworden. Het is een enorme organisatie, maar we hebben er erg veel plezier in".

Gemeenschapszin

De jeugdgroep is niet uit op financieel gewin, maar probeert vooral kostendekkend te werken. "In het verleden kregen we nog wat subsidie", legt Nicole uit, "maar dat is niet meer. Gelukkig is bijna ieder dorpslid donateur van de ijsclub, want het mag best gezegd worden dat iedereen hier onze activiteiten graag wil steunen. De gemeenschapszin is erg groot. De leden krijgen, vanwege het geringe aantal ijsdagen, korting op de overige activiteiten, waarvoor we altijd een kleine bijdrage vragen. Daarnaast kunnen we een beroep doen op een aantal sponsoren en niet te vergeten op een groot aantal vrijwilligers, die ons helpen met de activiteiten. Daar zijn wij heel erg dankbaar voor. Zonder deze bedrijven en mensen zouden wij dit nooit allemaal kunnen doen. Maar nieuwe donateurs zijn natuurlijk altijd welkom".
Voor meer informatie kan men mailen naar: jeugdgroep8huuzen@hotmail.com.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na eerdere mondelinge informatie heeft het college van B en W nu schriftelijk een reactie (evaluatie) gegeven op raadsvragen over de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling in Ooltgensplaat. Samen met de Dorpsraad, de organisator van het feest en de politie en gemeente is het onderwerp nader besproken. De eigenaar van de supermarkt kon niet bij dit overleg aanwezig zijn. Uitkomst van de evaluatie is dat het feest op een andere plek moet worden georganiseerd waardoor ook de stooklocatie zal worden verplaatst.

Door Jaap Ruizeveld

Omwonenden zijn uitgenodigd een reactie te geven op het verloop van de afgelopen jaarwisseling. Hieruit bleek opnieuw dat men met gemengde gevoelens het gebeuren heeft beleefd en dat men voorstander is voor verplaatsing van het evenement. Aan de organisator is daarom gevraagd of er mogelijkheden zijn om op een andere plek het feest te houden. Hierop is positief gereageerd. Het college wacht nu op een plan waardoor het ook kan worden ingevuld. De raad zal vervolgens over dit plan worden ingelicht.

Melding 112

Ook is er informatie van het college over de afhandeling van de 112-melding die vanuit de Emté supermarkt op Oudjaarsdag in Ooltgensplaat is gedaan. Door de Meldkamer bij de politie is de melding weggezet als buitenbrand (er was brand in bomen die tegen het winkelpand lagen). De brandweer is daarop uitgerukt. Bij aankomst ter plaatse had de eigenaar de brand al geblust en was alleen nog wat nablussingsactiviteit nodig. Wanneer er een 112-melding van een buitenbrand komt is het geen regel dat de politie ook mee uitrukt, schrijft het college aan de raad. De melding is door de politie niet geprioriteerd als een 112-melding in de regeling van incidenten in de tijdsfase van oud- en nieuwjaar. De eigenaar van de supermarkt is al eerder door de wijkagent van Ooltgensplaat over de uitkomst van het onderzoek geïnformeerd.

Voormalig chauffeur Yasser Arafat bezoekt Nederland

OUDDORP - Van 11 tot 22 juni bezoekt de Palestijnse auteur Tass Saada opnieuw ons land. Zijn indrukwekkende levensverhaal staat beschreven in het boek Arafat was mijn held. Zijn bezoek wordt georganiseerd door Uitgeverij Gideon, in samenwerking met de SGP en de ChristenUnie.

Tass werd geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in de Gazastrook, maar groeide op in Saoedi-Arabië en Qatar. Daar radicaliseerde hij en als 17-jarige sloot hij zich tegen de zin van zijn ouders aan bij Fatah. PLO-leider Yasser Arafat was zijn grote held. Als jonge sluipschutter en later persoonlijk chauffeur van Arafat was hij bereid zijn leven te geven voor de Palestijnse zaak.
Tegenwoordig zet hij zich juist in voor verzoening tussen Palestijnen en Joden. Met Kerk in Actie steunt de PKN dit jaar zijn project Seeds of Hope. Over het waarom van zijn ommekeer schreef hij zijn boek. Over zijn werk nu, zijn levensverhaal en zijn visie op het conflict komt hij op verschillende plaatsen in Nederland vertellen. Zondagavond 21 juni spreekt Tass Saada in een kerkdienst in de Doopsgezinde Gemeente. De aanvang van deze dienst is 18.30 uur, het adres is Dorpstienden 3 te Ouddorp.
U bent allen van harte uitgenodigd voor wat een bijzondere dienst beloofd te worden. Dit is een gelegenheid om te luisteren naar het levensverhaal van iemand die op speciale wijze door God is aangeraakt en onszelf opnieuw te bepalen bij de opdracht tot verzoening tussen alle mensen. Omdat hij spreekt op collectebasis zal op deze avond de collecte voor het werk van Tass bestemd zijn.

MIDDELHARNIS - Onder het motto 'Bewegen voor Calando' hebben de deelnemers van 6de Flakkeese AvondFiets3daagse een mooi bedrag van 425 euro bij elkaar gefietst voor het goede doel. De organisatie dankt al haar sponsoren, vrijwilligers en alle fietsers voor hun inzet en deelname.

'Van rusthuis voor ouden van dagen tot modern woonzorgcomplex'

Met een gezamenlijke druk op de knop werd Nieuw Rijsenburgh voor geopend verklaard.

Vervolg van de voorpagina


Nadat in 2008 besloten werd om het toenmalige verpleeghuis te transformeren tot een moderne zorghuisvesting, passend bij de inzichten van nu, werd duidelijk dat verbouw van de bestaande huisvesting geen optie was. Gekozen werd voor nieuwbouw van een totaalpakket, waarbij De Samaritaan en De Goede Ree in elkaar geschoven zouden worden. En vanuit de visie dat cliënten hier zouden kunnen leven zoals ze dat thuis gewend waren. "Wat dit betreft", zo gaf Driesse aan, "komen ons ook in de Bijbel troostrijke woorden tegemoet, die meteen de waardij aangeven van een veilige woning. Mozes sprak het al uit: 'De eeuwige God zij u tot een woning'. En Jezus zelf zei: 'In het huis van Mijn Vader zijn vele woningen. (…) Ik ga heen om u plaats te bereiden.' Het is vanuit deze christelijke identiteit dat hier zorg aan de naaste, aan de medemens wordt verleend, en dat we hier onze Lukaskapel hebben waarin wekelijks kerkdiensten worden gehouden."
Op de identiteit ging namens de Identiteitsraad ook de heer W. Meijer in. "Onze raad is er om binnen de instelling de christelijke identiteit te bewaken. In een tijd waarin secularisatie hoogtij viert, zal de Identiteitsraad zich hiervoor maximaal blijven inzetten."
Voorzitter Heij van de Stichtingsraad van Nieuw Rijsenburgh wees erop dat het nieuwe woonzorgcomplex is ontworpen zowel met het oog op de bewoner als op de toekomst. "Verpleging en verzorging vanuit christelijk perspectief is voluit Bijbels, ook met het zicht op de toekomst. Straks, op de jongste dag, zal het ook uit Jezus' mond klinken: 'Voor zoveel gij dit één van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan'. Op Bijbelse wijze omzien naar ouderen en hen zorg verlenen is alleen wel duurder. Hiervoor hebben we dan ook een verbondenheid met de diaconieën van de kerken op het eiland. De Hervormd Diaconale Gezondheidszorg (HDG) – die tot het moment waarop De Samaritaan en De Goede Ree overgingen naar CuraMare besturend was maar daarna ondersteunend is geworden – fungeert hierin nu als verbindende schakel. Voor velen is geloven tegenwoordig een zaak voor uitsluitend achter de eigen voordeur. Het bestuur van CuraMare schaamt zich er echter niet voor om vanaf de buitenmuur het te laten lezen: 'Tot uw ouderdom toe zal Ik Dezelfde zijn, ja, tot de grijsheid toe zal Ik ulieden dragen'.
Namens de Cliëntenraad wees de heer C. Hameeteman erop dat de cliënten, de bewoners van Nieuw Rijsenburgh, mensen zijn die afhankelijk zijn geworden. "Dat laat zich lastig combineren met bezuinigen". Tijdens de openingsmiddag pleitte hij richting bestuurders er dan ook voor om bij het maken van (zorg)beleid vooral uit te gaan van hoe ze zelf in die omstandigheden zouden willen leven.

Gedenkboek

Het eerste exemplaar van het gedenkboek overhandigde dhr. Wielhouwer aan Wim Driesse (l.).
Kinderkoor De jonge lofstem trad op vóórdat de openingshandeling werd verricht.

Vóór de officiële openingshandeling stond nog één punt op het programma: het overhandigen van het eerste exemplaar van een gedenkboek, dat samengesteld werd uit "zestig jaar rijke geschiedenis van de HDG en waar de identiteit als rode draad doorheen is verwerkt", zoals namens de redactie van het boek de heer Izak van den Boogert aangaf, die samen met de heer Cees Wielhouwer de redactie vormde. Veel informatie, artikelen, interviews en beeldmateriaal werd verzameld en vastgelegd in het gedenkboek dat de titel kreeg 'Van rusthuis voor ouden van dagen tot modern woonzorgcomplex' en waarvan Wim Driesse het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen.

Opening

De openingshandeling werd gelardeerd met koorzang, mede om uiting te geven aan de christelijke identiteit van het nieuwe woonzorgcomplex. Kinderkoor De jonge lofstem trad vóór de opening op, op de trap in de centrale hal. En het Lukaskoor zong bij de openingshandeling, naast het carillon – het enige 'bouwsel' dat niet van z'n plaats is geweest, hoewel het hele terrein op de schop is gegaan. Met een gezamenlijke druk op de knop door bewoners en medewerkers van het eerste uur werd Nieuw Rijsenburgh voor geopend verklaard. En na de openingshandeling liet het klokkenspel met heldere klanken over de hoofden van de vele aanwezigen horen: 'Dankt, dankt nu allen God!'

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Opgave voor marathonbingo

Zaterdag 4 juli wordt, als afsluiting van het seizoen, weer de marathonbingo gehouden met warm en koud buffet. Dit buffet is gratis voor wie alle drie ronden meespeelt. Wie minder ronden speelt en wel aan het buffet mee wil doen betaalt voor het buffet € 10. De bingo begint om 16.00 uur, de deuren gaan om 15.00 uur open. Opgeven kan tot en met 2 juli via één van de volgende telefoonnummers: (0187) 493186 of 487170, of 06 20213165.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Vergadering Wmo-Adviesraad

De Wmo-Adviesraad houdt dinsdag 23 juni haar openbare vergadering in Het Rondeel in Middelharnis. De vergadering begint om 19.00 uur. Op de agenda staan de gebruikelijke punten. Deze avond zal wethouder G. de Jong aanwezig zijn om 'problemen die er leven binnen de Wmo' te bespreken. Een ieder is op deze bijeenkomst welkom. Insprekers kunnen zich opgeven via het contactformulier op de website: www.wmo-go.nl.

LANGSTRAAT

Rommelmarkt

Zaterdag 20 juni houdt de Belangenvereniging Langstraat e.o. van 10.00 tot 15.00 uur voor de tiende keer een rommelmarkt in en nabij verenigingsgebouw 'De Keet' aan Beatrixstraat 22. Volgens de organisatie is dit van oudsher een gezellige rommelmarkt waarbij, naast de nodige spullen en kleding, ook activiteiten zijn zoals enveloppentrekken, grabbelton, boodschappenmand (raden naar het bedrag), sjoelen met reuzensjoelbak, groenten zoals radijs, sla, uien, komkommer, enz. Natuurlijk is er ook aan de inwendige mens gedacht en is er genoeg te drinken en te eten. De opbrengst van deze markt is bestemd voor het onderhoud van het verenigingsgebouw. Bruikbare kleding, speelgoed, huisraad of andere zaken kunt u nog brengen op vrijdagavond 19 juni van 19.00 tot 21.30 uur. Of bel om een afspraak te maken naar Jeanet Leroy, tel. 0187 632846. Bijna alles is welkom, behalve grote meubels, computers, audio- en videoapparatuur. Er is voldoende parkeergelegenheid achter 'De Keet'

MELISSANT

Weer plaats voor Vrolijke Fluiters

Na de zomervakantie is er weer plaats voor een nieuwe groep Vrolijke Fluiters. De Vrolijke Fluitersclub, professioneel muziekonderwijs in Melissant, wordt gevormd door enthousiaste blokfluitleerlingen in de leeftijd van 7-11 jaar. Er wordt gebruik gemaakt van aantrekkelijk lesmateriaal en diverse muzikale spelletjes. Binnen de lessen is ook aandacht voor een juiste houding en ademhaling. En natuurlijk wordt het seizoen, dat loopt van september tot mei, afgesloten met een echt Vrolijke Fluitersoptreden. Vind je samen muziek maken leuk? Wil je graag noten leren lezen? Wil je blokfluit leren spelen? Kom dan bij de Vrolijke Fluiters Club! Bel voor meer informatie naar 0187 602620 of stuur een e-mail naar ajdelange@e-linesystems.com. Ook voor dwarsfluit-, hobo-, fagot-, klarinet- en saxofoonles kunt u hier terecht. En natuurlijk kunnen ook de leerlingen op deze instrumenten meedoen met de jaarlijks georganiseerde uitvoering in Melishof.

MIDDELHARNIS

Fietstocht ANBO op 4 juli

De ANBO Midden- en Westflakkee houdt op zaterdag 4 juli (en niet op 4 juni, zoals eerder aangekondigd) een fietstocht. De kosten zijn voor leden € 7,50 en voor niet leden € 10,00 te voldoen bij vertrek Hiervoor krijgt u onderweg 1x koffie/thee met gebak en fruit voor onderweg. En aan het eind van de tocht krijgt u van de ANBO een drankje aangeboden. De tocht start om 12.30 uur vanaf Tieleman Keukens, Korendreef 15 in Middelharnis naar Dirksland. Via het nieuwe fietspad gaat men naar Stellendam waar bij de Paddenstoel van koffie/thee met appeltaart wordt genoten. Via de slikken van Flakkee gaat de tocht richting restaurant 't Anker in Dirksland, wat het eindpunt van de tocht is. Mocht het ongunstig weer zijn dan wordt de tocht uitgesteld. Deze beslissing wordt genomen 's morgens voor vertrek om 10.00 uur. Voor nadere informatie en aanmelding kunt u zich richten tot Marrie Breeman, tel. 0187 484559, of Lenie Leijdens, tel. 0187 669550.

Schuurverkoop

Zaterdag 20 juni is er een schuurverkoop aan de Westelijke Achterweg 1, in Middelharnis. De opbrengst is voor twee goede doelen: het Ronald Mc Donaldhuis en Moeders voor jonge Moeders.

Rommelmarkt Prinses Marijkestraat

Buurtbewoners in Middelharnis hebben weer de handen ineen geslagen en organiseren een grote rommelmarkt om elkaar beter te leren kennen én om de zolder op te ruimen. Wegens groot succes van voorgaande jaren wordt op zaterdag 20 juni door enkele buurtbewoners van de Prinses Marijkestraat van Middelharnis een buurtrommelmarkt georganiseerd. Inmiddels zijn er meer dan 50 aanmeldingen van (dorps)bewoners die deel zullen gaan nemen aan deze rommelmarkt. De Prinses Marijkestraat is een zijstraat van de Steneweg en van de Prins Bernhardlaan. Zowel op het schoolplein van D'n Tuun als in de Prinses Marijkestraat zullen buurtbewoners hun waar te koop aanbieden. Voor meer informatie of deelname kunt u contact opnemen met Wil Alberts, tel. 0187 612680.

Tweedehands kledingverkoop

In het centrum van Middelharnis wordt zaterdag 20 juni vanuit een schuur aan de Oostelijke Achterweg tweedehands kleding verkocht ten behoeve van de Exoduskerk. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. De kledingschuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk te Sommelsdijk. De openingstijden zijn van 9.00 tot 15.00 uur.

OUDDORP

Samen zingen

Zaterdagavond 20 juni kan er weer 'samen gezongen' worden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Het uurtje zingen begint om 19.30 uur.

Uitverkoop damesmode

Maandagochtend 22 juni is er in De Vliedberg een uitverkoop van damesmode. De verkoop word verzorgd door Firma De Jonge uit Barendrecht. De verkoop is van 10.00 tot 12.00 in de activiteitenruimte van De Vliedberg. Op maandagmiddag is er in 't Spectrum aan het Amaliapad in Stellendam ook een verkoop. Deze begint om 14.00 en duurt tot 16.00 uur.

Zangavond

Vrijdag 26 juni hoopt het Christelijk gemengd koor Jeduthun o.l.v. Jan Wisse en het Christelijk jong gemengd koor Marcando uit Nieuw-Lekkerland o.l.v. Nico Stam medewerking te verlenen aan een zangavond in de Hervormde kerk van Ouddorp (Weststraat 2). De aanvang is 19.30 uur. Er zal een medicatie gehouden worden door ds. C. van den Berg. De toegang is gratis, er zal wel gecollecteerd worden voor de onkosten van deze avond.

OUDE-TONGE

Werkgroep Uzon

Zaterdag 20 juni houdt de werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente van Oude-Tonge weer een inzameling van goederen voor de zustergemeente in Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neem dan contact op met dhr. A. Klem, tel. 0187 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Groot blokfluitconcert Muziekschool

Op zaterdag 20 juni, aanvang 19.30 uur, zullen de blokfluitleerlingen van Muziekschool Goeree-Overflakkee een grote presentatie houden in de Exoduskerk te Sommelsdijk. Er zullen zo'n 40 blokfluitisten spelen. De toegang is uw gift voor de onkosten en iedereen is welkom. Daarbij zijn speciaal uitgenodigd degenen die met blokfluitspelen willen gaan beginnen. Zaterdag 20 juni is een drukke dag voor de Muziekschool. Naast het blokfluitconcert is er van 10.00 tot 12.00 uur in het Diekhuus te Middelharnis voor nieuwe leerlingen gelegenheid om kennis te maken met "alles wat de muziekschool te bieden heeft" (zie ook www.muziekschoolgo.nl) en van 14.00 tot 15.00 uur zal (ook in de Exoduskerk te Sommelsdijk) Joalien van den Houten het D-examenconcert voor blokfluit spelen.

Damclub Denk en Zet

Hieronder volgt de uitslag van zomercompetitie van dan Damclub Denk en Zet. De wedstrijden zijn gespeeld op 10 juni.

J. Flikweert - C. Boot 0-2
A. Jelier - J. Kruik 2-0
J. v.d. Ouden - J.J. Melaard 2-0
R. Jacobs - J. Jordaan 1-1
A. v.d. Veer - J. van Hoorn 2-0
Afwezig: G. Kamp

STELLENDAM

Visverkoop

De activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente houdt zaterdag 20 juni weer haar jaarlijks visverkoop. Naast haring wordt er ook gebakken vis en gebakken lekkerbekjes verkocht. De verkoop vindt plaats op het Oranjeplein van 8.00 tot 13.30 uur.

Oldtimerrit

Zaterdag 27 juni wordt er tijdens de braderie te Stellendam een rit georganiseerd voor oude auto's. Aansluitend is er een presentatie van de auto's in de Voorstraat. Er kan nog worden ingeschreven door een mail te sturen naar l.bleumink@hetnet.nl of een berichtje naar 06 53755268.

16e molenloop

Atletiekvereniging De Stelle-Runners organiseert donderdag 18 juni voor de 16e keer de Molenloop, een prestatieloop, waar 5 of 10 km kan worden gelopen. Start en finish zijn aan het begin van de Molenkade in Stellendam. Na de start gaan de lopers van de 5 km. via de Molenkade richting de oude haven, slaan na de molen linksaf gaan vervolgens langs de haven en het Zuiderdiep en komen achter de voetbal- en tennisvelden langs linksaf naar boven het fietspad op richting Spuipad. Vanaf het Spuipad lopen ze nog een keer het rondje langs het Zuiderdiep en finishen dan vanaf het fietspad aan het begin van de Molenkade.
De lopers van de 10 km. gaan via de Molenkade richting de oude haven en slaan na de molen rechtsaf richting Spuipad om vervolgens nog eens de Molenkade te passeren. Dan gaan ze na de molen linksaf langs de haven en het Zuiderdiep, lopen achter de voetbal- en tennisvelden langs, gaan rechtsaf naar boven het fietspad op richting het bruggetje over het Zuiderdiep Direct na dit bruggetje gaan de lopers natuurgebied de Scheelhoek in en komen er na ±3 km aan de kant van het industrieterrein weer uit. Vervolgens loopt het parcours via het industrieterrein richting rotonde, linksaf het fietspad op en via het Spuipad komen de lopers vanaf de molen om op de plaats van de start te finishen.
Voor beide afstanden is de start om 19.30 uur. Er kan vanaf 18.00 uur worden ingeschreven in het Stelle-Huus (naast zwembad het Zuiderdiep). Het inschrijfgeld bedraagt € 4,50. Er zijn prijzen voor de snelste dame en de snelste heer op beide afstanden. Na afloop wordt er tijdens een gratis verloting een aantal vlaaien van Multivlaai uit Hellevoetsluis verloot. De vlaaien dienen door de prijswinnaar persoonlijk in ontvangst te worden genomen. De uitslagen zijn te vinden op www.atletiekzeeland.nl.

Ondernemers in de dop...

MIDDELHARNIS - Afgelopen week presenteerden leerlingen van de Prins Mauritsscholengemeenschap het ondernemingsplan van hun product in het kader van het project Junior Company van Jong Ondernemen. De Havo-4 leerlingen werkten wekenlang aan het bedenken en uitwerken van een 'nieuw' product wat ze ook op de markt gaan brengen. Op de foto de winnende groep, Fresh 2.0, die een waterflesje, waaraan een fruitsmaak toegevoegd kan worden hebben bedacht: vanaf links: Melanie van Noord, Noah van Dongen, Denise Kastelein en Floortje van Dongen (Coco van Kempen was verhinderd). De prijswinnaars ontvingen uit handen van de jury allen een kadobon, beschikbaar gesteld door Adviesgroep De Vogel.

12 / 22

RGO

VMBO basis Juliën van Alphen - Dirksland Roël van Hulst - Achthuizen Alyssa Langbroek - Dirksland Bas van Mourik - Dirksland Menno Wagemans - Sommelsdijk VMBO kader Tessa van Brussel - Oude Tonge Crissy Buurman - Sommelsdijk Martin Coolbergen - Middelharnis Samira Dheere - Melissant Chelcelina van Drempt - Middelharnis Kevin Engels - Den Bommel Nicky Farinella - Ouddorp Matthijs Groenendijk - Sommelsdijk Sylvana de Groot - Goedereede Marieke van den Heuvel - Stellendam Hathilia IJpelaar - Den Bommel Jeffrey Jacobs - Den Bommel Jolein Knoop - Den Bommel Dennis Knops - Oude Tonge Siris Koch - Ooltgensplaat Floris Lalleman - Dirksland Bianca Langbroek - Dirksland Sharon Legierse -Achthuizen Verena Looyschelder - Sommelsdijk Damian van der Maden - Middelharnis Luc Melissant - Dirksland Tamara Neels - Ooltgensplaat Sam van den Nieuwendijk - Sommelsdijk Sharon Rijsdijk - Sommelsdijk Nour Shukur - Oude Tonge Michael Sloof - Sommelsdijk Christian Troost - Melissant Caine Verolme - Sommelsdijk Yari Wolters - Dirksland MAVO Damian Alberga - Sommelsdijk Yari Albrechts - Middelharnis Lotte Anchelon - Stad aan 't Haringvliet Gert-Jan Bakker - Dirksland Mels de Blok - Middelharnis Luka den Boer - Sommelsdijk Joeri Boshoven - Dirksland Mandy Braber - Den Bommel Misha Breen - Ouddorp Judith van der Burg, Oude Tonge Shirley van Dam, Sommelsdijk Denise van Driel - Sommelsdijk Jasmijn van Dulst - Middelharnis Jac van Eck - Herkingen Jelle Geers - Ooltgensplaat Femke de Gier - Sommelsdijk Eva de Graaff - Den Bommel Sascha van der Groef - Sommelsdijk Lianne Groenendijk - Oude Tonge Odette Holster -Sommelsdijk Lara Hoofdman - Middelharnis Sanne Hoofdman - Middelharnis Benjamin Hubers - Oude Tonge Marlou Huizer - Stad aan 't Haringvliet Amber van Ingen - Oostvoorne Brian Jansen - Sommelsdijk Barry Keuning - Melissant Kevin Kiela - Melissant Tess Kievit - Middelharnis Pascal Kik - Oude Tonge Giulia Kleijwegt - Middelharnis Monique Koppenaal - Oude Tonge Ilse Kostense - Sommelsdijk Roy van Kouteren - Den Bommel Evelien Kroon - Sommelsdijk Lenny Kruider - Sommelsdijk Julian Landzaad - Oude Tonge Yelith Littooij Nipius - Middelharnis Levi Lodder - Sommelsdijk Kimberly Lokker - Den Bommel Sazan Mohammed - Sommelsdijk Britt van den Nieuwendijk - Oosterland Joris van den Nieuwendijk -Sommelsdijk Fleur van Noort - Dreischor Kirsten Noteboom - Nieuwe Tonge Melissa Noteboom - Nieuwe Tonge Juul Peeman - Middelharnis Vivian Peeman - Middelharnis Jacintha van Peperstraten - Sommelsdijk Iris van Peperstraten - Achthuizen Jelle Pollemans - Oude Tonge Nicky Putters - Sommelsdijk Menno Rentes - Middelharnis Mariska Rolink - Bruinisse Danielle Roukema - Bruinisse Lars de Ruiter - Oude Tonge Samirah Santifort - Ouddorp Emma Louise Schilperoord - Oude Tonge Anna Smitsman - Ooltgensplaat Claudia Sölken - Willemstad NB Jolien van Splunter - Goedereede Olaf Stehouwer - Dirksland Erik Stoeken - Melissant Erwin Struijk - Ouddorp Britt Tiggelman - Oude Tonge Corrie Troost - Den Bommel William van der Valk - Sommelsdijk Niels Valstar - Stad aan 't Haringvliet Zoï van Veelen - Stad aan 't Haringvliet Magali Veira - Middelharnis Geert-Willem Velner - Sommelsdijk Angelo Verton - Sirjansland Maartje Verwijs - St Philipsland Daan de Vette - Bruinisse Lucas Visser - Sommelsdijk Thijs van Vliet - Ouddorp Lisanne de Waal - Oude Tonge Marije Waardenburg - Middelharnis Roy Willemse - Sommelsdijk Koen Zevenbergen - Ooltgensplaat HAVO Charlotte Andriessen - Oude Tonge Jaimy van den Anker - Sirjansland Jeffrey Bahnerth - Den Bommel Stephan Bakker - Dirksland Thomas Bervoets - Nieuwe Tonge Thiamo Bezuijen - Stellendam Daphne Boele - Numansdorp Julian Broeders - Achthuizen Bastian Bruinse - Middelharnis Arnaud Dees - Oude Tonge Julia Demirdjian - Sommelsdijk Janine Diepenhorst - Sommelsdijk Jack Glavimans - Ouddorp Desiree Guldemeester - Middelharnis Louise Hagendijk - Bruinisse Maud Hamers - Middelharnis Myrthe van Heesch - Sommelsdijk Thomas Herkenraad - Middelharnis Ivan Hobbel - Stellendam Rick Hobbel - Middelharnis Joost Holewijn - Sommelsdijk Natascha van den Honaard - Herkingen Ellen Huisman - Oude Tonge Jesse de Jong - Sommelsdijk Elise de Jong - Sommelsdijk Matthé Kieviet - Dirksland Andrea van der Klooster - Dirksland Demi Koese - Sommelsdijk Anouk Kreeft - Sommelsdijk Anouk Krijger - Middelharnis Simone Kroon - Oude Tonge Pepijn Lalleman - Dirksland Vera van Lint - Sommelsdijk Astrid Lokker - Goedereede Jill Maliepaard - Oude Tonge Jasper Maliepaard - Dirksland Rubin Mesu - Sommelsdijk Sabien van den Nieuwendijk - Sommelsdijk Willeke van den Nieuwendijk - Sommelsdijk Jeffry van Noord - Sirjansland Larissa van der Oost, Achthuizen Simon Penninga - Middelharnis Danny Pieterse - Ooltgensplaat Perry Plooij - Oude Tonge Yaëla du Pree - Oude Tonge Beaudine van der Put - Sommelsdijk Janine Roth - Bruinisse Noah van Sluis - Stad aan 't Haringvliet Rick Spaan - Dirksland Bas Steens - Dirksland Lionel van Strien - Bruinisse Gene Troost - Middelharnis Sharon Troost - Middelharnis Audrey van Veelen - Stad aan 't Haringvliet Evi Verhage - Middelharnis Armando Vermeulen - Middelharnis Olaf Verschuren - Ooltgensplaat Sabine Vis - Middelharnis Jordy Vroedsteijn - Oude Tonge Yvonne van Vugt - Middelharnis Anne de Waal - Bruinisse Martijn van der Welle - Oude Tonge Maaike van Welsenis - Middelharnis Jurgen Wervers - Dirksland Arno de Wit - Middelharnis Max Woudenberg - Sommelsdijk ATHENEUM Jeroen Albrechts - Middelharnis Eva Almekinders - Middelharnis Kerstin Baars - Dirksland Lisette Bakx - Sommelsdijk Jochem Boeter - Sommelsdijk Arjan Both - Oude Tonge Tijmen Brinkhof - Middelharnis Indy Broekman - Middelharnis Morgan van Erkel - Dirksland Nicolas Fernandez - Middelharnis Menno Frank - Sommelsdijk Swier Garst - Oude Tonge Nina Gebraad - Oude Tonge Yannick van Gilst - Bruinisse Daphne Groenendijk - Sommelsdijk Martijn ten Have - Stellendam Jessica van der Hoek - Oude Tonge Rolien Holster - Sommelsdijk Jeroen Jongejan - Middelharnis Pyke de Knegt - Sommelsdijk Nadine Kooij - Dirksland Daphne Lodder - Sommelsdijk Doris Mourik - Sommelsdijk Ference Nauta - Middelharnis Judith van den Nieuwendijk - Sommelsdijk Lieke Oversier - Sommelsdijk Meike Pollemans - Oude Tonge Jaimy Roodzant - Ooltgensplaat Merel ten Seldam - St Philipsland Emma Spaan - Dirksland Freek van Welsenis - Sommelsdijk Nora Zuijdam - Oude Tonge

Christelijke scholengemeenschap Prins Maurits

VMBO basisberoepsgerichte leerweg, handel en verkoop Joost van Dijke - Sint Annaland Niels Doorn - Sint Philipsland Dijon van 't Ende - Sommelsdijk Sven Fortuin - Numansdorp Krijn Heerschap - Dirksland Miranda van 't Hof - Herkingen Xander de Jong - Dirksland Krista van Lenten - Sommelsdijk Sven Moerkerke - Melissant Lotte van den Nieuwendijk - Dirksland Harm Okker - Dirksland Floris Tanis - Nieuwe Tonge VMBO basisberoepsgerichte leerweg, zorg en welzijn Annemieke Bakelaar - Sommelsdijk Laura de Bonte - Oude Tonge Christien van den Bos - Sommelsdijk Dave van den Enden - Sommelsdijk Elwin van der Giessen - Melissant Evy Holleman - Middelharnis Richelle Kastelein - Bruinisse Roel Knuls - Sint Maartensdijk Marjolein Kop Jansen - Stad a/h Haringvliet Daniëlle Lokker - Middelharnis Simon Maljaars - Sommelsdijk Willianne Mans - Ooltgensplaat Rik Melissant - Sommelsdijk Robert Nagtegaal - Sommelsdijk Jelmar Put - Numansdorp Maarten Quaedvlieg - Sommelsdijk Lisa Schol - Goedereede Marnie Smith - Middelharnis Youri Stoop - Ooltgensplaat Corné Verwijs - Oosterland Lizette de Waard - Anna Jacobapolder Lodewijk van der Windt - Oude Tonge VMBO, kaderberoepsgerichte leerweg, handel en verkoop Vivian in 't Anker - Zierikzee Iv Ivana Bezemer - Middelharnis Kees Both - Middelharnis Jael van Broekhoven - Goedereede Laurens Consemulder - Dirksland Cornelius van Erkelens - Goedereede Karinda Geldhof - Nieuwe Tonge Julian de Geus - Dirksland Pieter Grootenboer - Melissant Leen Hartman - Middelharnis Julian de Heer - Sint Philipsland Laurie Helleman - Numansdorp Theo van der Jagt - Sint Annaland Ezra Janse - Zierikzee Onno Koole - Middelharnis Joeri Kreeft - Ooltgensplaat Joost van den Ochtend - Herkingen Ruben van Oostenbrugge - Ouddorp Jochem van Oostenbrugge - Stellendam Yoëll Ridderhof - Dirksland Marilène Traas - Oosterland Helena de Vogel - Dirksland VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, zorg en welzijn Tanja Dieleman - Anna Jacobapolder Chanelle Grinwis - Ouddorp Mirthe Hakvoort - Stellendam Mignon van Heemst - Nieuwe Tonge Renske Hout - Sommelsdijk Loïs van der Kamp - Melissant Valentina Looij - Herkingen Evelien van der Meer - Bruinisse Elizabeth Neels - Ooltgensplaat Iris Schellevis - Sommelsdijk Ewout van der Sluijs - Sommelsdijk Carlijn Smits - Sommelsdijk Lisa Stroo - Ouddorp Robin Tanis - Ouddorp Teunice Tiggelman - Dirksland Carlijn Troost - Sommelsdijk VMBO LWT, zorg en welzijn Matthijs Bosman - Bruinisse Jorn Mierop - Sommelsdijk Benjamin Moerland - Bruinisse Ilona Mollema - Stellendam Manon Muller - Bruinisse Geert-Jan Naberman - Goedereede Denise van Noordenne - Sommelsdijk Wilke Onderdelinden - Middelharnis Fabiënne van Opijnen - Bruinisse Yoni van Os - Sommelsdijk Roel Parhan - Achthuizen Lennard Plas - Stellendam Jasmijn van Popering - Sint Annaland Naomi van Rossum - Melissant Elleke Saarloos - Ooltgensplaat Jeanine Slootmaaker - Nieuwerkerk Myrthe van der Stoep - Oosterland Robin Stolk - Goedereede Julian Stouten - Oosterland Jaap Stouten - Bruinisse Willemiek van Strien - Nieuwe Tonge William Tieleman - Sommelsdijk Ralph van Velzen - Ouddorp Judith Verhage - Dirksland Robin de Vogel - Ouddorp Alain de Vrij - Middelharnis Luuk Vroegindeweij - Sommelsdijk Gijs Vroegindeweij - Achthuizen Rosanne Vroegindeweij - Middelharnis Sarah Willebrand - Middelharnis Bart Zwalua - Sint Maartensdijk Praktijkonderwijs AKA-diploma Christianne Boot - Bruinisse Jaymie Boshoven - Stellendam Annedien Hoek - Ouddorp Ania Kievit - Middelharnis Jacqueline Van der Meer - Bruinisse Jelmar Put - Numansdorp Huibert Soeteman - Dirksland Angie Straetemans - Ooltgensplaat Klazina van Welie - Dirksland HAVO profiel cultuur en maatschappij Sanne Braber - Ooltgensplaat Desirée de Groen - Tholen Erwin Guijt - Nieuwe Tonge Wilmer van Heinsberg - Nieuwe Tonge Evelien van den Hoek - Sommelsdijk Joanne van Klinken - Nieuwerkerk Marloes van Rixoort - Dirksland Hannah Struik - Dirksland Anne Tessemaker - Stellendam Lisa Marie van der Waal - Ooltgensplaat HAVO profiel economie en maatschappij Willemijn Ariese - Middelharnis Jennifer Dorst - Sint Philipsland Arne van 't Geloof - Dirksland Joas Goedegebuur - Sommelsdijk Nicole Groenendijk - Goedereede Maarten Grootenboer - Dirksland Romy van Heemst - Nieuwe Tonge Stan van Heemst - Nieuwe Tonge Michel van Heest - Middelharnis Arne van Holten - Middelharnis Erwin de Jong - Ouddorp Izaäk Kievit - Middelharnis Bart Klijn - Ouddorp Sanne Koppenaal - Nieuwe Tonge Sander Korteweg - Middelharnis Joëlle Kreeft - Brouwershaven Charlotte Krijger - Ouddorp Marjolijn van der Maas - Nieuwe Tonge Cornel van der Made - Middelharnis Liene van der Made - Middelharnis Sjari Anne Maliepaard - Middelharnis Erik-Jan Meijer - Middelharnis Gerwin Meuleman - Ouddorp Jaap Mijs - Achthuizen Judith Moedt - Oude Tonge Rick Molders - Ooltgensplaat Arianne van Moort - Nieuwe Tonge Jacob-jan Nelis - Sommelsdijk Hilde Rabouw - Ouddorp Edwin Schenkel - Tholen Emmelie Smalheer - Kerkwerve Indira Swarts - Ooltgensplaat Bart van de Velde - Sint Philipsland Tim Verolme - Sommelsdijk Floris-Jan Willemsen - Sommelsdijk Mark Zijlmans - Middelharnis HAVO, profiel natuur en gezondheid Robin van de Beek - Nieuwerkerk Bart Biemond - Stellendam Maria Bijloo - Dirksland Anne-lize Blokland - Melissant Janienke Boerman - Sint Annaland Corina van der Bok - Ouddorp Linda Brand - Oude Tonge Erik Bruggeman - Ouddorp Anneloes Dekker - Sint Annaland Lisanne Dogterom - Achthuizen Niels Donkersloot - Dirksland Lars van Es - Oude Tonge Jabin de Geus - Sommelsdijk Marijn Goedegebuure - Oud Vossemeer Ilona Grinwis - Ouddorp Mandy van der Groef - Sommelsdijk Mirian Kieviet - Sommelsdijk Annemieke Roks - Middelharnis Juditte de Ronde - Goedereede Joyce Slager - Kerkwerve Lotte van de Sluis - Zierikzee Marlies Smits - Sommelsdijk Jan van Splunter - Ouddorp Eline Spoor - Oude Tonge Marilene Steijn - Sint Philipsland Margriet Tanis - Goedereede Teun Wagenaar - Sommelsdijk HAVO profiel natuur en techniek Ruben Bakelaar - Den Bommel Matthijs Braber - Den Bommel Wouke Diepeveen - Stellendam Martijn Flikweert - Zierikzee Ruben van Gameren - Middelharnis Coren Groeneveld - Sommelsdijk Max van der Heijden - Ooltgensplaat Jonathan Jelier - Dirksland Amber Kik - Bruinisse Niels Mastenbroek - Ouddorp Hessel Mostert - Oud Vossemeer Betty van Nieuwenhuijzen - Ooltgensplaat Arjo Nieuwland - Sommelsdijk Pim Smits - Middelharnis Thijs Tiggelman - Ooltgensplaat Daan Verkerk - Sommelsdijk Maurits de Visser - Dirksland Annemarie de Waard - Kerkwerve VWO profiel cultuur en maatschappij Eugenia den Ouden - Sint Annaland Marit Versteeg - Tholen VWO profiel economie en maatschappij Fianne van den Berg - Ouddorp Tom Blijleven - Ooltgensplaat Maurice Emaus - Ouddorp Tijs de Groot - Dirksland Marvin Joppe - Middelharnis Wendy Krijgsman - Sommelsdijk Krijn van Ommeren - Dirksland VWO profiel natuur en gezondheid Antoinette Abresch - Oude Tonge Veerle Bin - Ouwerkerk Jeanine Breen - Ouddorp Lara Buijze - Middelharnis Manon Hoekstra - Ooltgensplaat Julia Kieviet - Bruinisse Claudia Kik - Zierikzee Jorieke Koppelaar - Sommelsdijk Matthijs Markwat - Oude Tonge Annemieke Ossewaarde - Dirksland Margreet Osseweijer - Den Bommel Lucianne Remijn - Elkerzee Jacoline Tanis - Goedereede Léander Troost - Stellendam Joëlle van der Weele - Sommelsdijk VWO profiel natuur en techniek Co Kadijk - Sommelsdijk Jean-Paul van Toor - Stellendam Robert van de Velde - Sint Philipsland

Edudelta college

M-LWT Landbouw en techniek lj 4 Pieter van Eck - Sommelsdijk Marianne Grinwis - Herkingen Jordy Jong - Den Bommel Dominique de Jong - Stellendam Esmeé van Reede - Nieuwe Tonge Bobby Smulders - Herkingen Joënne van der Veer - Sommelsdijk M-Basis Landbouw, Techniek, Economie 4 Marco Alberts - Melissant Jeaniene Bakelaar - Goedereede Jarno Bal - Bruinisse Lisa Bartelds - Dirksland Tringa Bekteshi - Melissant Arjan van den Berg - Dirksland Richard Braam - Bruinisse Valentina Chalkia - Middelharnis Evert Cranendonk - Stellendam Carmen van Dam - Sommelsdijk Steven Dee - Stad aan 't Haringvliet José van den Doel - Sommelsdijk Kayleigh Flikweert - Sommelsdijk Youri Hagoort - Nieuwe-Tonge Jorian Heerschap - Stellendam Niels van der Heiden - Nieuwe Tonge Vera Hennink - Middelharnis Doran van Heukelen - Dirksland Dani Huijer - Middelharnis Lorenzo de Jong - Den Bommel Melody Koote - Middelharnis Jordi Kroeze - Oosterland Jannick Labeur - Dirksland Marissa Lagendijk - Bruinisse Masjenka van Lenten - Dirksland Martijn van der Linden - Numansdorp Frank Maliepaard - Sommelsdijk Marleen van der Meer - Oude-Tonge Mariët Nelis - Dirksland Koen van Oostenbrugge - Stellendam Leroy Osseweijer - Dirksland Mike Smulders - Herkingen Arnout Soeteman - Dirksland Charlotte Spruit - Oude-Tonge Pelle Staub - Stad aan 't Haringvliet Jorne Stouten - Bruinisse Wesley Straver - Sommelsdijk Joey Troost - Middelharnis Ian Tuk - Den Bommel Justin Verbeek - Middelharnis Rick van Vliet - Middelharnis Jolein de Vogel - Stellendam Willard Vogelaar - Ouddorp Jos de Vos - Oude-Tonge Jacco van Vossen - Sint Philipsland Bryan Westhoeve - Ouddorp Zh Tessa van de Wetering - Den Bommel Lindsey Willemsen - Ouddorp Jermain de Wit - Stellendam M-Kader Landbouw, Techniek, Economie 4 Frank van Alphen - Dirksland Davy Bijl - Middelharnis Dylan Blom - Den Bommel Pascal van der Bok - Stellendam Matthijs van den Boogert - Numansdorp Max Bout - Stad aan 't Haringvliet Jeroen van Brakel - Oudenhoorn Leandra van Broekhoven - Sint Annaland Iris Dane - Oude-Tonge Cees van den Doel - Oude-Tonge Rowen van den Doel - Sommelsdijk Estell Dortmans - Sommelsdijk Tim Driece - Middelharnis Maurice Eggebeen - Sint-Annaland Chantal Elias - Herkingen Suzy Eringaard - Stad aan 't Haringvliet Rikward Fase - Sint Maartensdijk Mirthe van Gurp - Stad aan 't Haringvliet Gijs Heijnsdijk - Numansdorp Nienke Hommel - Sint Annaland Kevin Kardux - Stellendam Wouter van Koppen - Ouddorp Wes Legierse - Achthuizen Suzette Lokker - Stad aan 't Haringvliet Thijs Mastenbroek - Dirksland Leendert Meijer - Ouddorp Dani Metzger - Middelharnis Ilse van den Nieuwendijk - Oosterland Demi van Oudenaren - Oud-Beijerland Beau de Reus - Numansdorp Erik van der Sluis - Stellendam Lotte Stienen - Sommelsdijk Eline Stouten - Barendrecht Melissa van Tigchelen - Sommelsdijk David van der Vliet - Oosterland Sjoerd Westdijk - Ouddorp Quinten Westdijk - Melissant Lynn Wielaard - Middelharnis Maartje van Woerkom - Ouddorp Vera Woldhuis - Den Bommel Coen Wolfert - Dirksland Angélique Zahoer - Dirksland Nathan van Zwol -Numansdorp M-Gemengde leerweg Landbouw, Techniek, Economie 4 Robin Beije - Sommelsdijk Cody van den Blink - Dirksland Lobke den Eerzamen - Dirksland Angela Faasse - Middelharnis Dylan Flohil - Ouddorp Jeroen Göbert - Middelharnis Emile Grinwis - Stellendam Kevin Groenenberg - Numansdorp Allisha Jelier - Dirksland Tim Jordaan - Nieuwe Tonge Levi Kievit - Ouddorp Lars Kok - Dirksland Niels Lokker - Den Bommel Martijn Melissant - Ouddorp Robbert Menheer - Goedereede Maikel van den Ochtend - Herkingen Pieter Osseweijer - Den Bommel Glenn van Oudenaren - Sommelsdijk Ruud van Putten - Dirksland Dirkje Roelofs - Oude-Tonge Ankie Stoop - Oude-Tonge Geert Tanis - Ouddorp Rick Terhoeve - Oude-Tonge; Pieter Vroegindeweij - Oude-Tonge Sietse de Waal - Oude-Tonge Wouter Weesie - Melissant Martijn de Winter - Melissant Esmée Wols - Oude-Tonge Martijn Zandburg - Goedereede

Bouwcenter Esselink opent een nieuwe afhaalvestiging Heinenoord

De sleutel werd gebracht door parachutisten.

HEINENOORD - Met de officiële opening op 11 juni door burgemeester Borgdorff van de gemeente Binnenmaas heeft Bouwcenter Esselink nu ook een vestiging in Heinenoord. Onder toeziend oog van klanten, leveranciers en medewerkers verrichtte de burgemeester de openingshandeling. Op spectaculaire wijze werd de sleutel van het pand bij hem gebracht en konden de deuren open. Maar liefst drie parachutisten kwamen letterlijk "uit de lucht vallen" om de sleutel te brengen.

In de openingstoespraak stond directeur Taco van Dieren stil bij het feit dat deze nieuwe vestiging niet zomaar uit de lucht kwam vallen. Het is een weloverwogen besluit om als Bouwcenter Esselink ook in deze regio aanwezig te zijn met een vestiging, waar iedereen, die professionele materialen nodig heeft, deze snel, efficiënt en dichtbij kan afhalen.
Na diverse toespraken en lovende woorden van o.a. burgemeester Borgdorff, de architect en de bouwer kwam er wèl iets uit de lucht vallen, nl. de sleutel van het nieuwe pand. Onder een stralende zon en na een spectaculaire show overhandigden drie buitelende parachutisten de sleutel aan burgemeester Borgdorff, waarna deze de officiële openingshandeling verrichtte.

De drive-in magazijn

Burgemeester Borgdorff poseert met de sleutel en de Esselink-directie.

De nieuwe vestiging van Bouwcenter Esselink is, evenals de andere vestigingen van Bouwcenter Esselink, voorzien vaneen drive-in magazijn. Hier kunnen aannemers en zzp'ers snel en efficiënt hun benodigde materialen afhalen. Tijd is geld en met dit snelle afhaalconcept zijn klanten niet onnodig lang bezig met het inkopen van professionele materialen. Het assortiment bestaat uit het beste hout- en plaatmateriaal, bouwmaterialen, gereedschap en ijzerwaren.
Bouwcenter Esselink is al 100 jaar een professionele leverancier van alle materialen voor de bouw. De hoofdvestiging is in Middelharnis en er zijn afhaalvestigingen in Hellevoetsluis en Zierikzee en nu aan de Reedijk 7-e te Heinenoord.
Naast professionele opdrachtgevers heeft Bouwcenter Esselink ook de particuliere woonconsument veel te bieden. In Middelharnis heeft het bedrijf een zeer grote showroom met onder meer badkamers, tegels en sanitair, vloeren en sfeerverwarming.

Bibliotheek voorjaar 2016 in Raad- en Polderhuis

Het Ouddorps Raad- en Polderhuis. De toekomstige plaats van de bibliotheek. Foto: Archief Eilanden-Nieuws

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op korte termijn wordt een intentieovereenkomst getekend door de Stichting Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, de Stichting Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis en de gemeente Goeree-Overflakkee om de herhuisvesting in Ouddorp mogelijk te maken. Naar verwachting zal, afhankelijk van de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek en het vergunningstraject begin december worden begonnen met de onderhouds- en aanpassingswerken. In het voorjaar van 2016 kan het Ouddorpse Raad- en Polderhuis dan in een nieuwe vorm worden geopend. Gedurende de verbouwingsperiode is het pand niet beschikbaar voor de museale en trouwfunctie.

Door Jaap Ruizeveld

Dit schrijven B en W aan de gemeenteraad over de herhuisvestingszaken rond de bibliotheeklocaties in Ouddorp en Oude-Tonge. Woensdag 24 juni wordt de nieuwe bibliotheeklocatie in Ebbe en Vloed in Oude Tonge officieel geopend door wethouder De Jong. De kosten van de verbouwing en de verhuizing worden gedragen door de Stichting Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, uit middelen die specifiek voor de gemeente zijn bestemd. Voor wat Ouddorp betreft heeft het college vorige maand besloten tot doorontwikkeling van de voorbereiding van de herhuisvesting naar het Raad- en Polderhuis. Activiteiten rond het bibliotheekwerk in Middelharnis - herhuisvesting (naar Diekhuus) - zijn nog in voorbereidende fase. Het is niet aan te nemen dat al in 2016 tot invulling kan worden overgegaan. Gelet op de taakstellende bezuiniging van de gemeente wordt 2017 genoemd als jaar van realisering.

Taakstelling

In februari zijn de leespunten op het eiland, conform besluitvorming, gesloten. Dit levert in 2015 eenmalig een extra bezuiniging op die ingezet wordt ter dekking van de haalbaarheidsonderzoeken die noodzakelijk zijn voor de herhuisvesting van de bibliotheeklocatie in Ouddorp. Vanaf 2016 wordt deze bezuiniging meegenomen in het kader van de taakstellende bezuiniging op het bibliotheekwerk. Met de herhuisvesting en de doorontwikkeling van het bibliotheekwerk wordt beoogd de taakstellende bezuiniging te realiseren. Voor zover nu is te overzien wordt de taakstelling op zo'n € 20.000 na gerealiseerd. Met de herhuisvesting van de drie bibliotheeklocaties wordt efficiënter omgesprongen met het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed en worden de kosten voor bibliotheekwerk sterk verminderd. Alleen wanneer er nieuwe huurders/kopers zijn voor de gemeentelijke panden, is er sprake van het realiseren van de totale taakstellende bezuiniging.

OUDDORP – Zondag 28 juni organiseren vier kerken samen met de muzikanten van EXalt en Ds Leen Jan Lingen een 'kerk'dienst op het strand bij restaurant d'n Dolle Beer. "Met de Tour de France in het vooruitzicht willen we met deze stranddienst nadenken over de tour of reis van ons eigen leven", aldus de organisatie. De dienst zal vooral gevierd worden met het zingen van liederen en een overdenking over 'de Tour van je Leven. Ook zal er een collecte worden gehouden voor twee goede doelen: Cycle for Hope (Stichting de Hoop) en een project in Servië (Stichting Hulp Oost Europa) waar jongeren van de Emmauskerk hun steentje aan gaan bijdragen. "Iedereen is van harte welkom, ongeacht je afkomst, ongeacht of je wel of niet naar de kerk gaat en ongeachte welke kerk je bezoekt. De dienst begint om 18.00 uur op het strand bij d'n Dolle Beer. Na de dienst is er gelegenheid om onder het genot van koffie, thee of limonade met elkaar te na te praten". Wie op een (strand-)stoel zitten dient die zelf mee te brengen. Mocht het weer onverhoopt niet mee werken en de organisatie genoodzaakt is om uit te wijken, dan zal dit zijn naar de Emmaüskerk, Koningin Julianaweg 64 in Middelharnis. Via de websites van de kerken en op de facebookpagina www.facebook.com/ stranddienst zal voor 14.00 uur kenbaar gemaakt worden of er uitgeweken moet worden naar de Emmaüskerk. Bij twijfel kunt u ook bellen met de organisatie: 06-51754713.

Wandelmars

NIEUWE-TONGE - Wegens groot succes van vorige keren, organiseert Stichting Ons Dorpshuis weer een wandelmars, in samenwerking met een aantal actieve Nieuwe-Tongenaren. Op vrijdag 19 juni staat de 9e wandelmars gepland. Om 18.30 uur start de wandeltocht bij Ons Dorpshuis, Korteweegje 14 te Nieuwe Tonge. Ook dit jaar kunnen er weer drie afstanden worden gelopen: 5,10, en 15 kilometer. Onderweg worden de deelnemers voorzien van een verfrissing, gesponsord door de Spar in Nieuwe Tonge. Na afloop is er voor iedere wandelaar die langs alle stempelposten op de route is geweest een medaille. Inschrijven kan vlak voor de start van de wandeltocht vanaf 18.00 uur bij Ons Dorpshuis. Kosten € 2,50.

17 / 22

Het met rood omcirkelde gebied is de historische kasteelberg Spreeuwenstein, in de volksmond ook wel Blaeuwe Steen genoemd. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Recent is in Ouddorp een zeer bijzonder perceel grond in andere handen overgegaan. Het gaat om "kasteelberg Spreeuwenstein", in de volksmond ook wel de Blaeuwe steen genoemd. Deze heuvel ligt aan de zuidrand van Ouddorp, tegen de nieuwbouwwijk "Zuid", en is nu eigendom van Carla en Bert Tuk.

Door Hans Villerius

Het gehele perceel – de kasteelberg, waar zich waarschijnlijk nog resten bevinden van het voormalige kasteel Spreeuwenstein en het bijbehorende voorterrein, de zogenaamde voorhof – behoort tot één van de oudste en geschiedkundig meest interessante stukjes grond van het voormalige eiland Goeree. Al rond het jaar 1275 stond hier een Mottekasteel. Meestal werden deze gebouwd van hout en in later eeuwen vervangen door een stenen kasteel.

Archeologisch onderzoek

De nieuwe eigenaren willen deze bijzondere geschiedenis weer in kaart brengen en beleefbaar maken. Eerst zal archeologisch onderzoek plaats moeten vinden naar resten van fundering en muren. Maar ook de gracht, oorspronkelijk ongeveer 12 meter breed, bevat mogelijk interessante informatie over de vroegere bewoning. Omdat het een rijksmonument betreft dient dit onderzoek uitgevoerd te worden door een gecertificeerd bedrijf, maar gekeken wordt of de eilandelijke historische vereniging De Motte hier een rol in kan spelen.

Groenaanplant

In samenwerking met NLGO is gebruik gemaakt van een actie van de Groene Motor, onderdeel van het Zuid-Hollands Landschap, om gratis plantgoed te bestellen voor aanleg van een haag van veldesdoorn parallel langs de weg. Mede dankzij hulp van vrijwilligers van het NLGO is deze haag van 120 meter lang op 30 april aangeplant.
Om de gracht te symboliseren is een grote cirkel om de heuvel ingezaaid met wildbloemenmengsel, waar de bijen van een imker uit de directe omgeving deze zomer heerlijke honing van gaan maken.

Openstelling

Verder zal worden gekeken op welke wijze openstelling mogelijk is, waarbij het doel is dat de bezoeker de geschiedenis niet alleen uitgebreid kan lezen, maar ook iets kan ervaren van de oorspronkelijke bewoning en functie van dit voor Goeree-Overflakkee unieke kasteel en de bijbehorende boerderijtjes, ooit bewoond door de Heren van Voorne.

Kinderboerderij is dankbaar voor support bedrijven en particulieren

Beheerder Christina Karels met Josine en René bij de Kune Kune-varkens.

MIDDELHARNIS - "Het is heel fijn om hier met onze doelgroep op de kinderboerderij te mogen werken. De passie van onze cliënten is hartverwarmend. Hun liefde en zorg bij de werkzaamheden met de dieren bijna onbeschrijflijk". Dit enthousiaste signaal geeft Christina Karels (46), beheerder van de kinderboerderij (Stichting Kinderboerderij Middelharnis) vallend onder Zuidwester. Het fraaie onderkomen op Hernesseroord aan de Westerschelde 14 gonst van activiteit. Van het plaatsen van schuilhutten voor de dieren in de wei tot het plaatsen van nieuw hekwerk. Ook is er veel ambitie om de speeltuin voor jeugdige bezoekers nog beter te maken en wellicht komt er nog extra ruimte voor het buitenleven van de dieren.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Zuidwester ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en jongeren met sociale- of gedragsproblemen. Kinderen en volwassenen die met enige ondersteuning zelf hun weg in het leven kunnen vinden, of die dag en nacht volledige zorg en aandacht vragen. Zuidwester stimuleert hen om het maximale uit het dagelijkse leven te halen. Want net als voor ieder ander is het voor haar cliënten belangrijk dat ze van het leven genieten. De visie is duidelijk. Bij Zuidwester is iedereen uniek. De leiding maakt gericht keuzes en werkt hard aan de kwaliteit van bestaan van cliënten. Over de zorg en de ondersteuning die daarbij nodig zijn, hebben de cliënten zoveel als mogelijk zeggenschap. Het aanbod van Zuidwester is zeer uitgebreid en op allerlei manieren met elkaar te combineren. Men luistert naar de wensen van de cliënten en kijkt naar hun mogelijkheden.

Josine Tanis en René Hooghart bij de stal met ezeltjes.

Publieksfunctie

Christina Karels maakt graag tijd vrij om over het leven op de kinderboerderij te praten. Gemiddeld zijn er 10 tot 12 vrouwen en mannen, in leeftijd variërend tussen 20 en 65 jaar, werkzaam. "Allerlei taken worden er uitgevoerd waarbij zorgvuldig gekeken wordt naar de mogelijkheden en vaardigheden van elke individuele cliënt. Het mooie is dat op onze kinderboerderij er leuke contacten ontstaan tussen bezoekers en onze mensen. De accommodatie is voor belangstellenden geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Soms komen hele gezinnetjes op bezoek. Dat is een teken dat men onze kinderboerderij waardeert en het de moeite waard vindt om langs te komen. Het is ook educatief. Schoolklassen maken graag hun opwachting bij ons".

Structurele kosten

Als het aan Christina ligt wordt de kinderboerderij nog sterker op de kaart gezet. "We hebben, zoals algemeen bekend, een verdrietige periode achter de rug. Na brandstichting raakten we alles kwijt. Gelukkig is er veel hulp en ook financiële support gekomen om een nieuwe start te maken. Daar zijn wij reuze dankbaar voor. Echter, het verzorgen van de dieren en het onderhoud van de boerderij zijn structurele zaken en die vergen doorlopend geld. Het voer voor de dieren, de bouw van schuilhutten, het onderhoud van voederbakken en de buitenruimte. Alles moet goed worden onderhouden. Het is een breed scala van kosten. Tot en met de inzet van de dierenarts".

Kringloopmarkt

"Alle giften, Zuidwester heeft de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), zijn hartelijk welkom. Daarom is het ook fijn dat wij zaterdag 20 juni met een informatie/verkoopkraam een plekje krijgen op de Kringloopmarkt van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Die markt is op de Ring van het dorp. Bovendien is ons een deel van de opbrengst van deze markt toegezegd. Dat is extra aantrekkelijk. Wij waarderen dat bijzonder".

Ommezwaai

Christina Karels geeft aan dat ook particulieren (soms anonieme donaties) en bedrijven de kinderboerderij een warm hart toedragen. Dat blijkt bijvoorbeeld als tegen gereduceerde prijzen materialen kunnen worden aangeschaft. Wensdromen heeft de beheerder natuurlijk ook. Zoals een nog grotere doelgroep. En wat te denken van een belevingstuin met allerlei bomen en planten; en bij de dierenschare zou een koe van harte welkom zijn, zegt ze lachend. Christina heeft in haar loopbaan een ommezwaai gemaakt. Van verpleegkundige naar beheerder op de kinderboerderij. "Ik heb het altijd waanzinnig gevonden om met deze doelgroep te mogen werken. Uiteraard heb ik hieraan voorafgaand een dierenopleiding gevolgd, in Barneveld."

Dieren

Tijdens ons gesprek geeft Christina enkele instructies aan de cliënten. Ieder moet immers weten wat hij of zij moet doen. Ook houdt ze de dieren in de gaten. En dat zijn er veel. Onder andere mini-ezels, Angora-geiten, schapen, een paard, mini-Shetlanders, varkentjes, konijnen, kippen, een pauw, parelhoeders en fazanten. In de verblijven zijn de cliënten druk aan het werk. Maar even op de foto voor onze krant? Daar is best animo voor. Josine Tanis, gewoond hebbend op een Ouddorpse boerderij, en René Hooghart zijn de eersten die ons naar de ezels en de Kune Kune varkens begeleiden. Het zit wel goed in hun band met de dieren.

Echtpaar Plokker-Berkhout 75 jaar getrouwd

Het echtpaar Plokker kreeg zaterdag zowel burgemeester Lokker als Baron Schimmelpenninck van der Oije op bezoek. Foto: Koos Goedegebuur

OOSTDIJK – Vermelding in deze krant van een 60- of een 65-jarig huwelijksjubileum is geen zeldzaamheid. Een zeventigjarige echtvereniging komt al heel wat minder vaak voor. Maar 75 jaar, een rhodium huwelijksjubileum, is zonder meer bijzonder te noemen. In heel Nederland kun je dit aantal op drie handen tellen. En één van de weinige echtparen die al zó lang lief en leef met elkander delen woont op Goeree-Overflakkee: het echtpaar Plokker-Berkhout, nog steeds zelfstandig wonend in hun bungalow aan de Oostdijkseweg te Oostdijk, nabij Goedereede. Zaterdagmorgen brachten waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker en kamerheer drs. C.O.A. Baron Schimmelpenninck van der Oije de jubilerende echtelieden een felicitatiebezoek.

Door Hans Villerius

Bruidegom Hugo Plokker werd op 23 september 1915 in Vlaardingen geboren. Al op z'n twaalfde jaar is hij gaan varen. Na aanvankelijk als stuurman op de Vlaardingse haringvisserij te hebben gewerkt, werd hij op z'n 34e kapitein op de koopvaardij. Veelvuldig en langdurig was hij daarbij van huis en droeg z'n vrouw de zorg voor hun drie kinderen. Tot z'n 62e is Plokker blijven varen. Toen vond 'ie mooi geweest en is het echtpaar in 1981 naar Oostdijk gekomen.
Bruid Nel Berkhout werd geboren op 20 oktober 1917, als jongste meisje in een gezin met twaalf kinderen. Eveneens een zeevarend gezin. Toch is zij na de lagere school werkzaam geworden in een delicatessenwinkel.
Ze zijn in juni getrouwd, maar eigenlijk stond het huwelijk een maand eerder gepland. De Duitse inval in Nederland zorgde echter voor veel onzekerheid, zodat de huwelijkssluiting een maand werd opgeschoven. Op de wateren die Plokker bevoer lagen de oorlogsgevaren ook veelvuldig op de loer. Vooral door torpedoaanvallen van de Duitse U-boten. Gelukkig kwam Plokker er telkens ongeschonden doorheen. Maar ook Nel weet wat het is om oorlogsjaren mee te maken en tijdens de hongerwinter van 1944 voedseltochten tot ver in het land te moeten maken.
In de huwelijksjaren die volgden zorgde Nel voor de kinderen en ging ze soms met een reis mee met haar man. In 1972 zag Nel een leuk stukje grond aan de Oostdijkseweg, met een oud boerderijtje daarop. Dat werd gekocht om op dezelfde plek een nieuwe woning te bouwen. Van de gemeente moesten de buitenmuren hiervan met IJsselsteentjes worden opgetrokken. In eigen beheer hebben de Plokkers niet minder dan 26.000 ongebikte IJsselsteentjes, afkomstig van een slooppand uit Vlaardingen, afgebikt. Een enorme klus. Inmiddels wonen Hugo en Nel hier naar volle tevredenheid. Hij is inmiddels 99 en zij 97. Tot voor kort genoten ze een goede gezondheid, maar toch is dit wat minder aan het worden. Door de hulp van hun kinderen, maar met name door de hulp en inzet van de medewerksters van Careyn voor de verzorging en door een van de medewerksters van Cura Mare voor het huishoudelijke werk kunnen ze nog zelfstandig blijven wonen. "Het is fijn om de regie in eigen handen te houden, zegt Plokker". "Zonder Careyn en Cura Mare zou ons dit onmogelijk zijn!"

Oranjevereniging Oude Tonge fietst voor Ride for Hope

V.l.n.r. Wim Harteveld, Carmen Buijs-Kievit en Leo van Driel tijdens Koningsdag.

OUDE-TONGE - Aanstaande zaterdag geeft voormalig profwielrenner en hersenkankerpatiënt, Teun van Vliet, het startschot voor de RideforHope wielertocht. RideforHope is een initiatief van Stichting STOPhersentumoren.nl. Zo'n 100 deelnemers, verdeeld over 18 teams, zullen aan de start verschijnen bij het UMC in Utrecht en allemaal hebben ze een flink bedrag opgehaald voor genoemde Stichting. Er doet ook een aantal Flakkeese teams mee, waaronder de Oranjevereniging uit Oude Tonge (OVOT). Wim Harteveld en Leo van Driel fietsen de tocht van 100 kilometer en dat doen ze uit sympathie voor hun mede 'oranjelid' Carmen Buijs-Kievit, die deze vreselijke ziekte onder haar leden heeft.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Carmen en haar man Sven zijn al vele jaren als vrijwilliger verbonden aan de Oranjevereniging. Helaas werd in 2011 bij Carmen een agressieve hersentumor ontdekt. Na vele kuren is in februari besloten om met de behandelingen te stoppen. Haar lichaam kon het niet meer aan. Ondanks haar ziekte bleef de nu 24-jarige Carmen altijd positief en hielp ze de afgelopen jaren nog, zo goed als ze kon, mee tijdens de Koningsdag. En dus wilde de Oranjevereniging graag iets terug doen voor het stel. Voorzitter Wim Harteveld hoorde over de wielertocht Ride for Hope en besloot samen met Leo van Driel hieraan mee te doen om zodoende geld in te zamelen voor de Stichting Stop hersentumoren. Een stichting die geld inzamelt om daarmee onderzoek te doen naar de genezing van kanker.

Geld inzamelen

"Voorwaarde was dat je minimaal 350 euro inlegt", vertellen de heren. "Dus moesten wij op zoek naar sponsors en donaties. Tijdens de Koningsdag hadden we een leuk fietsspel voor de deelnemers van de Kaoispeulen en we bedachten dat ook de toeschouwers, in ruil voor een gift, hieraan mee konden doen. Op de fiets kon je een 'elektronisch rondje' om het eiland doen. Dit sloeg heel goed aan. Vele mensen wilden dat wel eens proberen en die dag haalden we ruim 400 euro op. Daarnaast hebben we heel veel mailtjes rondgestuurd naar familie, vrienden en bedrijven met de vraag of ze ons wilden steunen en dat bracht het mooie bedrag van 700 euro op. In totaal hebben we nu 1138 euro opgehaald, ruim genoeg voor deelname, maar we hadden stiekem gehoopt op meer. Immers, tijdens de wielerronde in Oude-Tonge en na afloop van de avondvierdaagse hadden we het fietsspel in willen zetten om nog meer op te halen voor het goede doel. Helaas vielen die dagen letterlijk en figuurlijk in het water. Dus nu hopen we dat alle mensen die van plan waren om tijdens die evenementen mee te doen aan het fietsspel, alsnog hun donatie willen overmaken, zodat we een geweldige bijdrage kunnen overmaken aan de Stichting".

Uitrijden

Uiteraard moeten Wim en Leo zelf ook nog hun belofte aan Carmen inlossen door de wielertocht uit te rijden. Zaterdag om 11.00 uur klinkt het startschot bij het UMC in Utrecht. De deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden en Wim en Leo hebben gekozen voor de 100 kilometer. Deze tocht gaat van het UMC naar het VUmc Cancer Center Amsterdam en weer terug. Tussen alle activiteiten van de Oranjevereniging door hebben de heren flink kunnen oefenen. Leo wel wat meer dan Wim, die als voorzitter juist een zeer drukke tijd achter de rug heeft. "Maar ik ga hem uitrijden, hoe dan ook", verklaart de laatste optimistisch. "Dat hebben we immers beloofd en dat doen we ook. Hoe lang we erover zullen doen, weten we niet, maar het is gelukkig geen wedstrijd. Het gaat om het meedoen en natuurlijk om een mooi bedrag neer te tellen. De Stichting hoopt 100.000 euro op te halen en de teller staat nu op bijna 80.000. Het zou mooi zijn, als we dat met zijn allen kunnen bereiken".
Iedereen die de heren wil steunen en meer wil weten over de tocht en het doel kan een kijkje nemen op www.rideforhope.nl/Wim-Harteveld of www.rideforhope.nl/Leo-van-Driel.

Zomerborrel GO

MIDDELHARNIS - In 2013 organiseerden Visser & Visser en Adviesgroep De Vogel de eerste Zomerborrel GO. Na twee jaar is de zomerborrel al uitgegroeid tot hét netwerkevent van Goeree-Overflakkee.

Honderden ondernemers uit de regio komen donderdag 25 juni in een ongedwongen setting bij elkaar. Binnen twee weken heeft de organisatie al meer dan 250 aanmeldingen ontvangen. Vanwege deze enorme belangstelling is de Zomerborrel GO 2015 inmiddels volgeboekt! Van makelaar tot rijschoolhouder en van architect tot timmerbedrijf, er zijn ondernemers uit allerlei branches aanwezig. De zomerborrel wordt van 16.00 uur tot 19.00 uur georganiseerd in samenwerking met Brasserie 't Vingerling en lunchroom Werelds In-Side. Locatie is net als voorgaande jaren de sfeervolle haven van Middelharnis.

Zomermarkt met grote rommelmarkt

MIDDELHARNIS - Zaterdag 20 juni wordt weer een grote Zomermarkt gehouden op het plein van de Prins Maurits in Middelharnis. De al jaren succesvolle en bekende Zomermarkt bestaat ook dit jaar weer uit een groot verkoopplein, een veelzijdig cateringplein, een grote rommelmarkt en veel leuke activiteiten voor kinderen.

Op het ruime verkoopplein is een groot aanbod aan bakkesrproducten, kaas, noten, groente, fruit, boeken, wenskaarten, creatieve materialen, snoep, woningaccessoires, brocante, bloemen en speelgoed. Op het cateringplein begint het met koffie met gebak. Vanaf 11 uur is er gebakken vis, broodje gezond, omeletten, verse soep, patat, hamburgers en ijs. En natuurlijk ontbreekt de Hollandse Nieuwe niet. Het rommelmarktplein is, door actieve inzameling, dit jaar bijzonder groot en biedt waardevolle spullen. Voor de kinderen is er een springkussen, een grote stormbaan. Nieuw voor de kinderen is een stoere grote legertruck, waarin ze een rondje mee kunnen rijden en als een echte soldaat op de foto gaan. De grote Zomermarkt wordt gehouden op het plein van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits, Kon. Julianaweg 57 te Middelharnis en duurt van 9.30 tot 15.00 uur.
De markt wordt georganiseerd door de activiteitencommissie van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Middelharnis. De opbrengst van de markt gaat naar de Stichting 'Tot heil des volks' in Amsterdam, die hulp biedt aan verslaafden, prostituees, dak- en thuislozen. Meer info hierover is te vinden op www.hartvoordeander.nl.

De Staver is blij met de oprichting van 1e knvb regioteam zaalvoetbal

SOMMELSDIJK - De Staver rijgt de diverse activiteiten die zij samen met andere ondernemers, verenigingen, organisaties hebben uitgevoerd, aan elkaar. "De kracht van het verbinden is een belangrijk maatschappelijk en strategisch uitgangspunt bij De Staver. De kracht van het verbinden op sportief, cultureel, expertise en organisatorisch vlak. Zo is er o.a. de laatste tijd met diverse organisaties samengewerkt. Met o.a. Happy Music, le Bateau, Sportteam Go, diverse sportverenigingen, diverse MKB-bedrijven, etc.", aldus Lesly Wolters van De Staver.

Dit heeft een bijdrage geleverd aan o.a. de oprichting van sportteam Go, HCGO, het 1e regioteam KNVB zaalvoetbal, Ladiesnight, Viva la Vida, diverse sporttoernooien, de Championsleague en nog veel meer. Tevens is het eerste regioteam zaalvoetbal een feit: ZV Olympia Goeree-Overflakkee. Vanaf komend voetbalseizoen is de regio Goeree Overflakkee officieel een zaalvoetbalclub rijker.

Het zaalvoetbal staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk. "We schrijven het jaar 2017/2018. Er zijn inmiddels 100 zaalvoetballers verbonden aan zv Olympia GO, er spelen 3 seniorenteams en 3 juniorenteams in een officiële competitie. Het 1e team speelt in de 1e klasse en trapt een aardig balletje mee. De intrinsiek gemotiveerde zaalvoetballer en de oudere veldvoetbalcoryfeeën bouwen af in de zaal, maar op niveau, gecombineerd met jeugdig technisch talent, ontwikkelt het zaalvoetbal zich rap, het niveau stijgt". Het is niet ondenkbaar, dit gaat gebeuren, zegt Wolters. "Door de steun van de mensen van het 1e uur, en dat is nu al een aardige groep, gaat het gewoon lukken. Het wordt een echte eilandelijke club met haar wortels verspreid over het eiland. Volgend seizoen zal Wolters zich deels naar de achtergrond bewegen en zullen de mensen en de club het zelf gaan doen, net als HCGO destijds. Je kiest een spoor (sport), als je dan de juiste mensen verzamelt, de ruimte geeft en de mogelijkheden schetst en biedt ontstaan er mooie dingen. Inderdaad, de kracht van het verbinden is een succesformule".
Naast een senioren initiatief start komend seizoen ook weer het tienerinitiatief. Daar is het eigenlijk mee begonnen. Wolters vindt al jaren dat de tieners te weinig aandacht krijgen in de sport en samenleving, terwijl dit juist de moeilijkste leeftijdsgroep is. "De tiener zaalvoetbalcompetitie en de tienersportkaart zijn succesvolle voorbeelden hoe je deze doelgroep iets kunt bieden. Sportteam Go gaat haar schouders hier onder zetten in het kader van het JOGG beleid voor jongeren."

Goede resultaten bij het verkeersexamen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 9 en 11 juni 2015 werd in Dirksland, Herkingen en Melissant het praktisch verkeersexamen voor groep 7 van het basisonderwijs georganiseerd. Het praktisch verkeersexamen werd afgenomen op in totaal vijf basisscholen. In totaal deden er 95 leerlingen mee, 26 leerlingen wisten de route foutloos te rijden. Op één na zijn alle leerlingen geslaagd.

Het schriftelijk examen werd, gelijktijdig met de andere basisscholen in Nederland, gehouden op donderdag 16 april 2015. Hieraan deden 98 leerlingen mee en gelukkig zijn zij allemaal geslaagd. Dit jaar waren er alleen geen leerlingen die het schriftelijk examen foutloos wisten te maken. Enkele vragen waren, vooral door de manier waarop de vragen waren gesteld, erg moeilijk.
Over het gehele examen gemeten waren er goede resultaten voor Margriet Baelde van CBS Prins Johan Friso in Herkingen met slechts één fout, Levi Bestman van CBS Prins Johan Friso in Herkingen, Anne Akershoek en Marilyn Simons van CBS Prins Maurits in Dirksland, Bastian de Penning van OBS De Inktvis in Dirksland en Claudia Blokland en Tobias Nagtegaal van de SMDB De Regenboog in Melissant, met slechts twee fouten. Allen ontvingen zij namens Veilig Verkeer Nederland afdeling Dirksland een cadeaubon uit handen van de voorzitter van de afdeling Dirksland, de heer Jan de Vries. Daarnaast ontvingen alle deelnemers een sleutelhanger van Veilig Verkeer Nederland. Het beste gemiddelde resultaat per groep voor het schriftelijk examen werd gehaald door de 22 leerlingen van groep CBS Prins Maurits in Dirksland met een gemiddelde score van slechts 3,23 fouten voor het theoretisch examen.
De verkeersexamens werden georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Dirksland. Aan het praktisch examen werd medewerking verleend door ouders van de deelnemende scholen en enkele vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Voorafgaand aan het praktische gedeelte werden de fietsen gekeurd. Hierbij viel het op dat vooral bij crossfietsen de zijreflectie ontbrak. Daarnaast waren bij twee van de fietsen de remmen niet in orde, ontbraken de diverse fietsen de achterreflectors of de bel. Van de 95 gekeurde fietsen waren er 12 niet in orde. Op de ouders wordt een beroep gedaan ervoor te zorgen dat de fietsen van de kinderen in een goede staat verkeren. Bijna alle punten zijn tegen geringe kosten te verhelpen.

HaringEvent bij Roxenisse

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het jaarlijkse grote haringfeest, georganiseerd door Kiwanis Goeree-Overflakkee, wordt gehouden op donderdag 18 juni. Het belooft, als vanouds, een geweldige netwerkbijeenkomst voor ondernemend Goeree-Overflakkee te worden. De opbrengst gaat dit jaar naar de Inrichting van een speciale kinderbehandelkamer van het Van Weel-Bethesda ziekenhuis.

Er wordt een veiling gehouden: het eerste Flakkeese vaatje Hollandse Nieuwe komt onder de hamer. Maar ook een maatpak, een factory visit naar de Breitling fabriek, een schilderij, een weekend in een 10-persoonsvakantievilla en nog vele andere mooie veilingkavels. Natuurlijk is er ook volop ruimte om elkaar te ontmoeten, haring te happen, te genieten van een buffet en een drankje. Met andere woorden… alle ingrediënten voor een gezellig feest! Deze haringparty wordt gehouden op de schitterende locatie Golfrestaurant Roxenisse te Melissant. Toegangskaarten kosten € 45, all in. Inloop vanaf 17.30 uur. Aanmelden en meer informatie op www.haringevent.nl. De hoofdsponsor van dit event is AXXIAuto te Dirksland.

Werkzaamheden ondergrondse containers

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de periode van 22 juni tot en met 3 juli 2015 krijgen alle ondergrondse containers in de gemeente Goeree-Overflakkee een keuring en onderhoudsbeurt. Dit houdt in dat de ondergrondse huisvuilcontainers bij appartementencomplexen en ondergrondse glasbakken bij supermarkten en in wijken worden schoongemaakt. Daarnaast worden alle onderdelen gecontroleerd op veiligheid. Tijdens de werkzaamheden kan het zijn dat het nodig is om de ondergrondse containers enkele uren van de locatie te verwijderen. Als dit het geval is wordt er een tijdelijke voorziening geplaatst.