info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

29 april 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 29 april 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

De Molenvliet als eerste school in Nederland voor de vijfde maal 'Eco School'

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Voor de vijfde maal op rij heeft o.b.s. De Molenvliet te Stad aan 't Haringvliet het predicaat Eco School behaald en mocht er de Groene Vlag weer worden gehesen. Daarmee is De Molenvliet de eerste school in Nederland die zich voor de vijfde achtereenvolgende maal Eco School mag noemen. En dat is geen kleinigheid, zo werd vorige week donderdag 23 april duidelijk gemaakt, toen wethouder Frans Tollenaar op De Molenvliet het vijfde Eco School certificaat uitreikte en samen met de leerlingen van het Eco team er de Groene vlag hees, langs de Molendijk. "Dit lukt je alleen maar als je als school heel goed met het milieu bezig bent!"

Door Hans Villerius

Eco-Schools is een planmatige aanpak van duurzaamheid in en om de school en is door het hele onderwijs verweven. Om een 'Groene Vlag' te behalen, moet de school aan bepaalde eisen voldoen. Deze worden getoetst tijdens een audit. Eco-Schools is door de VN erkend en wordt wereldwijd op 45.000 scholen uitgevoerd.

Voor de vijfde maal het Eco School certificaat en de Groene vlag voor o.b.s. De Molenvliet.

Toilet flushing

De Molenvliet is al een ruim aantal jaren bewust met het milieu en de zorg daarvoor bezig. Niet alleen door afspraken met elkaar na te komen over verlichting die je niet onnodig laat branden, over ramen en deuren die je niet zo maar open laat staan, over het scheiden van afval, de omgeving rond de school netjes houden, e.d., maar in 2006 liet de school ook al zonnepanelen op het dak plaatsen. En enkele jaren later heeft De Molenvliet, samen het Edudelta College te Middelharnis, een systeem ontwikkeld waarbij het regenwater wordt verzameld en gebruikt om de toiletten door te spoelen, het zogenaamde 'Toilet flushing project'.
Dit project is een goed voorbeeld waarbij samenwerking met het Edudelta College als VMBO-school en met sponsoring door Deltawind en Shell resulteerde in een innovatief duurzaam eco-systeem, waardoor heel wat minder drinkwater wordt verspild. In Nederland wordt immers maar liefst 36 procent van het drinkwater door het toilet gespoeld…
Het Toilet flushing project heeft in 2012 meegedaan aan de 'InstalAward', een tweejaarlijkse landelijke wedstrijd voor VMBO-scholen met het meest innovatieve onderwijsproject in de elektro-, installatietechniek en instalektro, en won daarin de derde prijs. Op korte termijn zal een windmolen op het dak van de school worden geplaatst om ook de accu die het Toilet flushing systeem nu nog van energie voorziet overbodig te maken.
Een prachtig Eco-project, dat De Molenvliet natuurlijk allereerst doet voor een beter milieu, maar ook bedoelt als voorbeeld voor andere scholen, zodat die hier ook mee aan de slag gaan.

Het goede voorbeeld

Wethouder Tollenaar complimenteerde de school vanwege haar grote inzet voor het milieu. "Dit is geweldig voor Stad, waarbij jullie innovatie en duurzaamheid samen laten gaan. De gemeente ziet dit ook graag. Er moet nog heel veel gebeuren op dit gebied, maar jullie geven hier het goede voorbeeld!"
Met plezier overhandigde de wethouder dan ook het Eco School certificaat en bijbehorend bordje voor de muur aan schooldirecteur Wilma van der Heiden, plus een setje voorleesboeken namens Stedin. En namens Deltawind deed Stadtenaar Herman Maas De Molenvliet een cheque ter waarde van € 500 cadeau, te besteden aan ecologische doeleinden op school.

Gewijzigde verschijningsdata

In verband met de feestdagen verschijnt Eilanden-Nieuws op aangepaste datums.

Bevrijdingsdag

Volgende week verschijnt de huis-aan-huiskrant, in verband met de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei, op woensdag 6 mei. Reguliere advertenties kunnen tot maandag 4 mei 12.00 uur worden aangeleverd. Familieberichten tot woensdag 6 mei 7.30 uur.

Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, is het kantoor van Eilanden-Nieuws gesloten. Advertenties voor de vrijdagkrant kunnen tot woensdag 13 mei 12.00 uur worden aangeleverd. Familieberichten tot vrijdagochtend 15 mei 7.30 uur.

Tweede Pinksterdag

In verband met Tweede Pinksterdag op maandag 25 mei verschijnt de huis-aan-huiskrant op woensdag 27 mei. Aanleveren van reguliere advertenties kan tot dinsdag 26 mei 12.00 uur. Familieberichten tot woensdagochtend 27 mei 7.30 uur.

Celstraf voor belastingadviseur

ROTTERDAM/OUDDORP- Hans P. (66) uit Ouddorp is door de Rotterdamse rechtbank tot veertien maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk veroordeeld, wegens malafide belastingadviespraktijken.

Het Trosprogramma 'Opgelicht' besteedde ook al aandacht aan de handel en wandel van de Ouddorper. Hij voerde buiten weten van zijn cliënten tonnen aan extra aftrekposten voor hen op in nagekomen aanvullende aangiftes. P. liet de Belastingdienst de teruggevraagde bedragen vervolgens niet naar zijn cliënten terugstorten, maar naar een van zijn vele eigen bankrekeningen.
Er waren de volmondig bekennende P. formeel slechts vijf gevallen ten laste gelegd, maar er waren minstens vijftig aangiften tegen hem gedaan. "Ik was verblind door hebzucht'', zei P. tijdens de behandeling van de strafzaak, twee weken geleden. Het Openbaar Ministerie eiste toen dezelfde straf als nu is opgelegd door de rechtbank.
(Persbureau Cerberus)

Opening Inspiratiecentrum

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam is klaar en wordt deze week geopend. Vrijdag is er vanaf 15.00 uur het evenement Kids of Steel Run, waarbij de jeugdige deelnemers een parcours met hindernissen afleggen. Ouders van de kinderen kunnen een rondleiding krijgen. Zaterdag is iedereen welkom om een kijkje te nemen en worden bezoekers getrakteerd op een streekmarkt met verse producten en staat er muziek op het programma. Het Inspiratiecentrum is vrij toegankelijk voor bezoekers, er moet wel worden betaald om de toren te mogen beklimmen. Kijk op www.icgrevelingen.nl voor meer informatie.

2 / 28

Agenda

Zaterdag 2 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke eerste zaterdagmorgen van de maand van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Inleveren spullen zomermarkt Christelijke Gereformeerde Kerk. Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 11.00 uur bij de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis. Meer info via activiteitencommissie@cgkmiddelharnis.nl.

Donderdag 7 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 9 mei

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Muziek- en zangavond in de Hervormde Kerk, met Anne Marie Huizer op de panfluit, Piet Bechthum op het orgel en meerdere andere fluitisten. Ds. H.J. Catsburg verzorgt de opening en sluiting. Aanvang 19.30 uur, kerk open om 19.00 uur.

Dinsdag 12 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: High Tea, aangeboden en verzorgd door Erica Groenendijk van De Snoeperij in Dirksland i.v.m. haar 5-jarig bestaan. www.deboeigo.nl.

Zaterdag 16 mei

OUDDORP – Hervormde Kerk. Uitvoering door het Holland koor o.l.v. Jan Quintus Zwart en met medewerking van Ronald IJmker en ds. Kees van Velzen. Aanvang 17.00 uur.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Donderdag 21 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 23 mei

NIEUWE-TONGE – Inleverochtend voor rommelmarkt van Hervormde Gemeente bij schuur familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4-a (de dijk volgen langs graanhandel Van Schelven), tussen 9.00 en 11.45 uur. Voor meer info bel 06 16794189.

Dinsdag 26 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Lezing door (colon- en wondverpleegkundigen) Jacomien Tanis en Marieke Poldermans over diverse zaken die te maken hebben met (darm-)kanker. www.deboeigo.nl.

Donderdag 28 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 4 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 6 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke eerste zaterdagmorgen van de maand van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Inleveren spullen zomermarkt van Christelijke Gereformeerde Kerk. Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 11.00 uur bij de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis. Meer info via activiteitencommissie@cgkmiddelharnis.nl.

Eben Haëzerschool viert Koningsdag en vrijheidsfeest tegelijk

Koningsdag en vrijheidsfeest op de Eben-Haëzerschool. Foto's: Hans Villerius

GOEDEREEDE HAVENHOOFD – Op de Eben-Haëzerschool te Goedereede Havenhoofd leek het vorige week vrijdag al wel én Koningsdag én Bevrijdingsdag. Evenals op de meeste basisscholen in het land werd deze dag ook hier het Koningsontbijt gegeten, iets na half negen, en barsten daarna de Koningsspelen los. Maar er werd ook stilgestaan bij het grote goed dat wij in ons land na de Tweede Wereldoorlog al weer 70 jaar lang in vrijheid leven.

Door Hans Villerius

In de centrale ruimte in de school waren alle kinderen vrijdagmorgen bijeen. En het leek wel één oranje wolk, zo veel kinderen hadden iets oranjekleurigs aan. En rood-wit-blauwe vlaggetjes op hun wangen.
Voordat de kinderen naar buiten gingen voor de Koningsspelen, werd binnen niet alleen gegeten, maar ook gezongen. Natuurlijk het Wilhelmus, waarbij een enkele jongen tijdens het zingen zelfs z'n rechterhand op de borst hield, maar ook het Goereese Volkslied klonk door het schoolgebouw. Dit alles muzikaal begeleid door een zestal koperblazers van de Goereese Koninklijke Fanfare Apollo. En na het eten was het buiten natuurlijk ook zingen en springen rond het Koningslied.

Vrijheid

Maar zoals gezegd, het ging deze morgen niet alleen om Koningsdag, maar ook 70 jaar vrijheid stond centraal. Dat begin vorige week maandagmiddag al. Alle leerlingen, ruim 140, werden in twee groepjes verdeeld. In tweetallen werkten de kinderen samen aan een papieren vrijheidsvlam. En 'oud' en jong hielp elkaar daarbij. Na eerst met elkaar na te hebben gedacht over wat vrijheid betekent en wat de kinderen zelf zouden kunnen bijdragen aan vrede en vrijheid, versierden de kinderen hun eigen vrijheidsvlam met tekeningen en teksten over vrijheid. Daarna werden van alle tweetallen de papieren vlammen op een reusachtige vredesduif geplakt, waardoor een uit 70 vlammen bestaande vredesfakkel ontstond. En ter afsluiting werden aan het eind van de week, tijdens het Koningsontbijt, mocht één van de leerlingen één echte 'fakkel' aansteken in de centrale ruimte, samen met juf Koopman. Op deze manier, passend bij hun leeftijd, werd op de Eben-Haëzerschool inhoud gegeven aan wat vrijheid betekent en houden de kinderen op symbolische wijze samen er het vuur van de vrijheid brandende.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het bestemmingsplan Ruimte voor ruimte kreeg in de gemeenteraad flinke aandacht van de politici. Maliepaard (GOS) gesteund door Pijl (CDA) wilde het onderwerp terug zien gebracht in de beeldvormende fase, gelet op veel nog te stellen vragen. Maar Maliepaard had zich zo uitgebreid in het dossier gestort dat het college de beantwoording van de vragen voor het overgrote deel schriftelijk zal afwerken.

Door Jaap Ruizeveld

Wethouder Trouwborst trad vanuit het college aan om dit dossier toe te lichten, maar niet eerder dan nadat de heer Gerrits zich achter de inspreekmicrofoon had gemeld. Hij somde grote bezwaren op tegen het plan aan de dorpsrand van Sommelsdijk, vond dat de gemeente alleen oog had voor de belangen van de projectontwikkelaar en niet voor de bewoners en vond dat nieuwbouwprojecten de markt verstoorden. Ook zou het plan voorbijgaan aan de regionale structuurvisie.

Naamsverandering?

Er was nog een kanttekening te plaatsen. Het presidium had zich afgevraagd of de naam van het bestemmingsplan de lading wel dekte. Was het niet beter de inhoud onder te brengen onder 'Ruimtelijke kwaliteitsverbetering 11 locaties Goeree-Overflakkee'? Anderzijds: was dat dan weer niet verwarrend? Immers, het onderwerp had onder die eerste naam al de ter inzageleggingsprocedure doorlopen? Wethouder Trouwborst gaf aan dat naamsverandering niet nodig was.

Heikele details

Eerst het onderwerp zelf, waarbij de raad zich ook diende te buigen over wat heikele details, opgenomen in de Nota van zienswijzen Ruimte voor ruimte en daarbij betrekkend het beeldkwaliteitsplan Prutweg Sommelsdijk, alsmede het van toepassing verklaren van de crisis- en herstelwet. Estate Invest wil op een aantal locaties op het eiland 14 woningen bouwen en als compensatie daarvoor diverse voormalige agrarische opstallen saneren. Omwonenden van de Prutweg willen daar geen woningbouwontwikkeling omdat zij stellen dat er geen vraag is naar woningen, terwijl één zienswijze kwam tegen ontwikkeling op het perceel Koolweg 44-46 in Ouddorp.

Linten

Acht van de 14 woningen zouden overigens al 'verkocht' zijn. Belangrijkste argument is dat er niet gebouwd zou mogen worden in het cultuurhistorische waardevolle zandwallengebied. De provincie Zuid-Holland heeft voor een ander aspect - specifiek voor de locatie Heerenweg in Oude-Tonge - een zienswijze ingediend en dit heeft met verkleining van het bouwvlak geleid tot een aanpassing. Voor wat het zandwallengebied Ouddorp betreft stelt de nota dat ontwikkeling aldaar mogelijk is. De ontwikkeling aan de Koolweg zou passen binnen de karakteristiek van linten waarlangs groen, bebouwing en open plekken elkaar kunnen afwisselen. Ten aanzien van het plan Prutweg wordt gesteld dat sturing op de beeldkwaliteit gewenst is omdat de woningen aan de rand van de kern Sommelsdijk worden gesitueerd. Een groene inpassing van het plan is als voorwaarde opgenomen in het bestemmingsplan.

Den Bommel is kern met toekomstperspectief

GOEREE-OVERFLAKKEE – Secretaris J. Ridder van de stichting Dorpsraad Den Bommel maakte donderdagavond als 'gast van de raad' samen met enkele van zijn bestuursleden een opwachting bij de volksvertegenwoordigers.

Door Jaap Ruizeveld

College en politieke fracties luisterden met aandacht naar de enthousiaste presentatie van deze dorpsraad. De secretaris gaf inzicht in de activiteiten die in het dorp worden ontplooid en schetste ook de kansen om Den Bommel meer in de schijnwerper te kunnen plaatsen. Naast positieve elementen werd aandacht gevraagd voor bedreigingen in de zin van een terugloop van het inwonertal. Dit kan leiden tot een vermindering van voorzieningen en dat wil men duidelijk niet. Ook moet voorkomen worden dat bedrijven zich uit de kern terugtrekken.
Aan kernwethouder De Jong was tijdens diens bezoek getoond dat er iets gedaan dient te worden aan gesignaleerde vormen van verpaupering. Maar de positieve uitdagingen kregen in het betoog van Ridder duidelijk de boventoon. Den Bommel is een kern met toekomstperspectief. Prachtig in het groen ingebed. Mogelijkheden voor ontwikkeling van zonne-energie. Zeker met goed ingevuld openbaar vervoer en bootverbindingen naar "de overkant" kan Den Bommel, gezien haar regionale ligging, best de entree vormen voor het eiland. Burgemeester Lokker loofde de inleider om zijn ambitieuze presentatie en Eijkenduijn (PvdA) was onder de indruk van de informatie. "Hier straalt een betrokkenheid uit die mij een goed gevoel geeft", zei hij. Voorafgaand aan de presentatie werden de Dorpsraad-bestuurders ontvangen in het Rondeel, met informatie over de gemeenteraad en haar werkzaamheden.

Urker Mans formatie maakt beelden nieuwe DVD in Dirksland

DIRKSLAND - Twaalf mannen in traditionele Urker kleding zingen op zaterdag 9 mei aanstaande, onder leiding van de bekende organist en dirigent Martin Mans, een gevarieerd programma in de Hervormde Kerk in Dirksland. Tijdens deze middag worden opnamen gemaakt voor de nieuwe DVD van de Urker MANS Formatie. De titel van dit nieuwe product is 'Geloof, hoop en liefde' en bevat naast beelden van dit concert een film die gespeeld is door de 12 zangers.

Tijdens het concert wordt de orgelbegeleiding verzorgd door het jonge Urker talent Hendrik van Veen. De zangers Ioan Micu en Palle Jørgenson bespelen, naast hun zang, respectievelijk een taragot en een altviool.

Van het concert in Dirksland worden opnamen gemaakt, die later zullen worden verwerkt in de nieuwe DVD 'Geloof, hoop en liefde'. Bezoekers van het concert op 9 mei zien zichzelf dus mogelijk later terug op de DVD.
Datum: zaterdag 9 mei 2015; Aanvang: 15.00 uur.; Locatie: Hervormde Kerk, Ring 1, Dirksland; Toegang: € 17,50. Bij reservering en in de voorverkoop € 16,-. Kinderen t/m 11 jaar € 5,-. Leden van ANBO/KBO/PCOB betalen op vertoon van de lidmaatschapspas € 13,-.

Reserveren: www.martinmans.nl of op de reserveerlijn: 06-25 39 19 03.

Ook kaartverkoop aan de kerk.

Er komt geen nieuwe bezuinigingsronde

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase stond in de gemeenteraadsvergadering de Kadernota 2016 op de agenda. De financiële verordening Goeree-Overflakkee voorziet erin dat in het eerste half jaar een nota wordt aangeboden voor het uit te voeren beleid en de te handhaven financiële kaders voor de volgende begroting en de daarbij behorende meerjarenbegroting. Het financiële perspectief toont nog geen sluitende begroting. Dat betekent nu nog een beperking voor nieuwe beleidswensen. Maar de vooruitzichten lijken gunstig. Sterker nog: er komt geen nieuwe bezuinigingsronde, zo gaf wethouder Trouwborst aan.

Door Jaap Ruizeveld

Het financieel meerjarenperspectief geeft voor 2016 een negatief saldo aan van 458.000 euro, oplopend naar 790.000 euro in 2019. Naast dit begrotingstekort heeft de gemeente te maken met de resterende taakstellingen op de bezuinigingsdossiers. Niettemin gaat het college er vanuit dat het opstellen van een sluitende meerjarenbegroting tot de mogelijkheden behoort.

81 vragen

De fracties van SGP, ChristenUnie, PvdA en VKGO hadden samen liefst 81 schriftelijke vragen ingediend die vervolgens door het college in een 36 pagina's tellend document werden toegelicht en beantwoord. Het was een breed scala van items dat zich over bijna alle beleidsvelden uitstrekt. Van woningbouw (recreatiewoningen) tot peuterspeelzaalwerk, van financiële aspecten en perspectief (monitoren bezuinigingen) tot algemene uitkeringen uit het gemeentefonds. Discussies waren in deze fase nog niet nodig. Wel kondigden al enkele partijen aan in een volgende vergadering met 'beschouwingen' te komen.

Kibeo en Het Speelhúûs gaan samen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kibeo en Het Speelhúûs gaan per 1 juli samen in één organisatie. Het doel is een eilandbrede stichting voor kinderen van 0 tot 12 jaar te realiseren.

Ina Los, bestuurder van Het Speelhúûs: "Met deze stap waarborgen wij nu en in de toekomst de kwaliteit en continuïteit van onze vestigingen." Elly Brand, bestuurder van Kibeo: "Deze ontwikkeling is het begin van een verdere samenwerking richting brede kindvoorzieningen, waardoor ieder dorp en iedere wijk een kindcentrum zou kunnen krijgen. Waarbij we graag nauw samenwerken met het basisonderwijs en andere organisaties zoals de bibliotheek en sportverenigingen."
Het Speelhúûs is een aanbieder van kinderopvang met locaties in Sommelsdijk, Ouddorp en Goedereede. Kibeo is een aanbieder van kinderopvang met locaties in Zeeland, de Hoeksche Waard Oost en op Goeree-Overflakkee (onder de naam Kibego).

STELLENDAM – Op 5 mei wordt in Stellendam de bevrijding gevierd met een Bevrijdingsfeest op het sportveld (de ijsbaan) aan de Eendrachtsweg.

Er is een uitgebreid programma dat om 13.00 uur begint. Er zullen optredens zijn van diverse bandjes en DJ's. Om 14.00 uur zal het feest geopend worden door Wethouder Van der Vlugt. Daarna zullen de winnende gedichten van de wedstrijd worden voorgelezen. Om 23.00 uur zal het feest worden afgesloten.
Op het evenemententerrein zal ook een oranjekraam en oude legervoertuigen zich bevinden. Verder is de Solex-vereniging er en zijn er oude motoren. Er zijn ook Oud-Hollandse spelen en een knutselpleintje.
Van maandag 4 mei tot en met woensdag 6 mei is er een leger bivakkamp. Een ieder is van harte welkom en de toegang is gratis.
Meer info op http://www.vos-web.nl/

Tekst: Jaap Ruizeveld

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op een vraag van de PvdA-fractie of is nagedacht over privatisering van begraafplaatsen of gedeelten daarvan, antwoordt het college in de lijst van vragen/antwoorden bij de Kadernota 2016 dat zij over het privatiseren van begraafplaatsen geen standpunt heeft ingenomen. Binnen de gemeente zijn 23 begraafplaatsen gesloten en in gebruik zijnde begraafplaatsen die als zodanig herkenbaar zijn. Daarnaast zijn er begraafplaatsen rond kerken. Een aantal begraafplaatsen ligt binnen de bebouwde kom. Grondwaterstand kan aanleiding geven om een ophoging aan te brengen om meer laags te kunnen begraven. Een en ander moet landschappelijk ook in te passen zijn. Bestuurlijk is vastgelegd dat ruimen van stoffelijke overschotten niet plaatsvindt.

APV nu afgerond

APV nu afgerond

GOEREE-OVERFLAKKEE - In het besluitvormend deel van de gemeenteraadsvergadering kon de Algemene Plaatselijke Verordening Goeree-Overflakkee 2015 worden afgerond. Zoals eerder gemeld was op verzoek van de fractie VKGO dit dossier in de vorige vergadering aangehouden. Enerzijds omdat er volgens de fractie toen onvoldoende tijd was om een toelichtende memo van de voorzitter te kunnen bestuderen over artikelen over carbidschieten in de APV. Anderzijds omdat als uitvloeisel van dit verzoek ook het ingediende amendement met tekstaanpassing op tafel bleef. VKGO stemde nu in met de APV, met de kanttekening tegen het artikel te zijn over het carbidschieten en het bij zich hebben van carbid.

Militaire oefening

SOMMELSDIJK - Dinsdagavond namen militairen hun intrek in de restanten van de Goede Ree. Vandaag, woensdag 29 april, vinden er oefeningen plaats in het gebouw. In de krant van vrijdag is meer te lezen over de militaire activiteiten in het slooppand.

Oude vliegtuigen, doedelzakspelers en een grote braderie

De Lancaster bommenwerper boven Middelharnis.

2 mei Bevrijdingsfestival in Middelharnis

MIDDELHARNIS - In het kader van "Vier je vrijheid" hebben stichting WO2GO, oranjevereniging OVMS, StEM en Poppodium G-O de handen ineen geslagen en presenteren ze een breed opgezet bevrijdingsfestival. Aanstaande zaterdag 2 mei is het evenement van 13.00 tot 23.00 uur in het centrum van Middelharnis. Het plein voor het Diekhuus is het middelpunt van alle activiteiten. Dat wordt voor één dag omgedoopt naar Vrijheidsplein.

Tijdens het bevrijdingsfestival kunnen bezoekers genieten van een grote braderie op het Benden Zandpad. Op de 'Liberty Lane' staan zo'n honderd kramen waar verschillende producten worden aangeboden. Zo is er bijvoorbeeld een aantal militaire stands. Er zijn ook legervoertuigen aanwezig en kinderen kunnen zich laten schminken als echte soldaten. Rond de muziektent is een streek- en ambachtenmarkt. Daar kunnen bezoekers van alles leren over het maken van wijn en andere ambachten. De ambachtslieden vertellen er graag over. Er zijn tijdens het evenement verschillende demonstraties. In de buurt van de Albert Heijn worden geraniums te koop aangeboden. Bij verschillende kramen wordt er eten en drinken aangeboden en op het Vrijheidsplein verkoopt de organisatie broodjes hamburger en zijn er drankjes beschikbaar.

Pipeband

Bezoekers kunnen genieten van de bijzondere klanken van de Saint Andrews Pipeband. De band valt op door het onmiskenbare en ver dragende geluid. Het geluid van de drumsectie is ook heel apart. De snaredrums geven door hun speciale constructie een hoog en scherp geluid. De basedrum kan worden geflankeerd door 1 of meerdere tenors, zodat er een gebalanceerd geheel ontstaat. Deze Rotterdamse band bestaat al sinds 1981 en treedt op in originele Schotse kledij. De band speelt traditionele Schotse doedelzakmuziek, waar onder bijv. 'Amazing Grace', 'Highland Cathedral' en natuurlijk 'Scotland the brave'. De band speelt op het Beneden Zandpad en het Diekhuusplein.

Oude vliegtuigen

Dit jaar heeft WO2GO het opnieuw voor elkaar gekregen dat de Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight op bezoek komt. En dat niet alleen. De oude dame wordt vergezeld door een ander beroemd vliegtuig: een Spitfire jachtvliegtuig. Beide toestellen zullen boven Middelharnis vliegen als speciale gast van het Bevrijdingsfestival. Hier blijft het niet bij, want er staan later op de middag nog zes oude toestellen op het programma.

Vier je vrijheid

'Vier je Vrijheid' is het thema van het bevrijdingsfestival. Daarom zullen op het 'Vrijheidsplein' diverse artiesten en bands spelen. De bezoekers zullen worden meegenomen in een muzikale reis door de tijd. Na de officiële opening om 13.00 uur door wethouder De Jong zal de Engelse zangeres KAS (Kelly Ann Sproul) het evenement starten met vele bekende nummers van 'the forces' sweatheart' Vera Lynn. Het damestrio van Bubbles and Boas zullen daarna ongetwijfeld de sfeer erin houden met hun 'Andrew Sisters act'. Sempre Crescendo levert een bijdrage met oudere nummers en daarna staat de band Woodwind op het podium. De dag wordt afgesloten met de band Donkey Fonk, die vorig jaar op de Menheerse Havendag ook een verrassend optreden heeft verzorgd.

In aanloop naar het bevrijdingsfestival is er vanaf donderdag 30 april kermis op het Spuiplein in Middelharnis. Er zijn verschillende attracties zoals de "triple XXX", botsautootjes, een kindervliegtuigmolen, een zweefmolen, 'lucky cranes' en nog veel meer.

ACHTHUIZEN

Breicafé

Op maandagavond 4 mei is het breicafé 1R&1AR (1 Recht en 1 Averecht) weer geopend. Deze creatieve avond zal elke eerste maandagavond van de maand plaatsvinden in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10. Van 19.30 tot 22.00 uur is ieder welkom die gezamenlijk wil komen breien of haken. Onder het genot van een kopje koffie of thee gaat men elkaar helpen, ideeën uitwisselen en ervaringen delen voor zowel beginners als ervaren handwerk professionals. Iedereen graag zijn eigen materiaal meenemen (wol/naalden, etc.), want dat is niet voorradig. De kosten voor deze avond zijn € 1,50 (koffie en thee inbegrepen). Voor informatie kunt bellen met Jannie Ringeling, tel. 06 20106468. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN, tel. 0187 641344.

DIRKSLAND

Roofvispresentatie

Vrijdagavond 8 mei is de bekende roofvisser Willem Stolk gast van Sportvisserij Goeree-Overflakkee. Willem geeft deze avond een informatieve presentatie met betrekking tot roofvissen in de wateren rondom Goeree-Overflakkee. Willem werd drie keer kampioen "NKS (snoekbaarzen) Rivieren" en één keer kampioen "Old School". Tevens was hij "Nederlands Kampioen Matchvissen". Dit jaar vist Willem de NKS wedstrijden met cabaretier Jochem Myjer. De presentatie wordt gegeven in de SVIK-kantine, Philipshoofjesweg 57-a te Dirksland. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De presentatie start om 20.00 uur. Einde presentatie om 22.30 uur. De entree is voor SGO-leden gratis. De entree voor niet-leden is € 5,-. Meer info via de roofviscommissieleden Tim Jochems (timjochems9@hotmail.com) of Hans Hoogerheide (j.hoogerheide@chello.nl).

Herdenkingsbijeenkomst

Dinsdag 5 mei is er in Dirksland een herdenkingsbijeenkomst i.v.m. 70 jaar bevrijding. Medewerking wordt verleend door ds. C.J. Meeuse uit Goes, dhr. G. Slootweg uit Middelharnis en organist Pieter Heykoop. Er is veel ruimte voor samenzang van psalmen en vaderlandse liederen. Er zal een collecte zijn voor Stichting vrienden van het Cheider. Vrienden van het Cheider is een christelijke stichting die zorg draagt voor de beveiliging van de orthodox-joodse school het Cheider in Amsterdam. Nog altijd krijgen joodse kinderen in Amsterdam les in een omgeving waarin zij zich bedreigd voelen. De beveiliging van de leerlingen van het Cheider brengt hoge kosten mee voor de ouders. Het is een Bijbelse opdracht om daar een steentje aan bij te dragen. Meer informatie over de vrienden van het Cheider is te vinden op www.vriendenvanhetcheider.nl. De bijeenkomst is georganiseerd door de plaatselijke kiesvereniging van de SGP in Dirksland en vindt plaats in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2. De aanvang is om 19.30 uur.

GOEDEREEDE

Oud papier Apollo

De Stichting Koninklijke Fanfare "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag 2 mei weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kunt u hierbij aanbieden. Graag het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Wie oud papier brengt bij de container op parkeerterrein het Hofje, dient dit te doen tussen 08.00 en 17.00 uur, dit om problemen te voorkomen.

Klederdracht bij VVRG

Voor de laatste avond van het seizoen heeft VVRG uitgenodigd de Vereniging Klederdrachtgroep 'Mooi Zeeland". Zij geven uitleg over diverse Zeeuwse klederdrachten (terug in de tijd tot 1850) met daarna kleine toneelstukjes uit het leven rond 1930. Dinsdag 12 mei in Oostdam te Goedereede, aanvang 19.30 uur. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Zij betalen € 5.- p.p. Meer informatie bij Riet van Ommeren, tel. 0187 493205.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Stephanos Moederdagcake-actie

In Ouddorp, Goedereede en Stellendam wordt een Moederdagcake-actie gehouden voor Stephanos. Er is een waterpomp nodig in de buurt van het weeskinderdorpje. Een door bakkerij Van der Spoel gebakken roombotercake kost € 3,99 met bon voor gratis bus AH Slagroom. In Goedereede kunt u bestellen via janita.splunder@kpnmail.nl en uw bestelling kunt u ophalen op vrijdag 8 mei in de "Levensbron", van 16.00 tot 17.00 uur. In Stellendam kan de cake besteld worden via kagrinwis@kpnmail.nl en opgehaald worden op vrijdag 8 mei aan het adres Kerkhoflaan 16, tussen 16.00 en 17.30 uur. In Ouddorp komen kinderen aan de deur op zaterdag 9 mei tussen 9.00 en 12.00 uur.

MIDDELHARNIS

Inzameling Zomermarkt

Zaterdag 2 mei staan opnieuw de deuren open van de loods van de Oost Europa Werkgroep, aan Industrieweg 17 te Middelharnis. U kunt hier uw bruikbare spullen (liever geen groot meubulair) kwijt, zoals o.a woonaccessoires, (kinder)boeken, speelgoed, etc. Deze inzameling is voor de aankomende Zomermarkt van de CGK Middelharnis, die op zaterdag 20 juni 2015 gehouden zal worden. Medewerkers staan tussen 9.30 en 11.30 uur klaar om de spullen in ontvangst te nemen.

OOLTGENSPLAAT

Taartenbakwedstrijd

Zaterdag 9 mei is de jaarlijkse rommelmarkt/verkoping van de Hervormde kerk. Deze wordt ditmaal niet gehouden bij en in Elthato, zoals al jaren gebruikelijk was, maar op het plein voor de kerk en aan de Voorstraat (bij goed weer). Alles zal ruimer worden opgezet en ook zullen er diverse activiteiten voor de kinderen zijn. Dit jaar wordt er een taartenbakwedstrijd gehouden. Opgeven hiervoor kan bij Jacoline Groenendijk, tel. 0187 630286. De winnaar ontvangt een leuke prijs. De taarten zullen per punt worden verkocht in de koffiehoek. De opbrengst hiervan is bestemd voor de kerk en voor de koffieochtenden voor ouderen aan het Máximaplein te Ooltgensplaat.

OUDDORP

Juridisch spreekuur Cura Mare

Kandidaat-notaris mr. P. (Petra) ter Braak-van Straten houdt met ingang van mei 2015 iedere eerste woensdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur voor de bewoners en hun familie gratis spreekuur in De Vliedberg. Ook de inwoners van Ouddorp kunnen van dit spreekuur gebruikmaken, maar de bewoners van De Vliedberg hebben uiteraard "voorrang". Indien u van het spreekuur gebruik wenst te maken, kunt u via de receptie van De Vliedberg een afspraak maken. Op woensdagavond 6 mei kunt u nader met haar kennismaken en zal zij een lezing geven over het levenstestament (algemene volmacht). De avond begint om 19.15 uur en wordt gehouden in de activiteitenruimte van De Vliedberg. Op de website www.njpraktijkgo.nl kunt u meer informatie vinden over haar praktijk en uiteraard ook over het levenstestament.

Bouw je boot voor Sophia

Onder het motto ' Bouw je boot ' organiseert de stichting Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam op vrijdag 8 mei en zaterdag 9 mei weer een huttenbouw-evenement voor de jeugd. Op het terrein achter Oudelandseweg 10 in Ouddorp zijn meisjes en jongens beide dagen tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om hun vakmanschap en vaardigheid al timmerend en bouwend te tonen. De kosten zijn 7,50 euro per deelnemer per dag. Voor de lunch, drinken en een tussendoortje wordt uiteraard gezorgd. De opbrengst van dit 2-daags festijn in Ouddorp is geheel bestemd voor het kinderziekenhuis. En er zijn meer activiteiten. Zaterdag 9 mei wordt er ook een Voorjaarsfair georganiseerd, van 10.00 tot 16.00 uur. Wilt u hier een kraam huren dan kan dat. Ook deze opbrengst gaat naar Sophia Rotterdam. E-mail: ahchameeteman@hetnet.nl.

Rommelmarkt W.F.B.

Op zaterdag 9 mei organiseert v.v. W.F.B. te Ouddorp weer de jaarlijkse overdekte rommelmarkt met tal van andere activiteiten. In de grote tent staan kramen met de meest uiteenlopende spulletjes. Ook staan er dit jaar diverse andere kramen buiten opgesteld. Verder wordt er die dag verse vis gebakken en zijn er ovenverse oliebollen. Natuurlijk kunt u ook even lekker genieten op het terras en meteen een gokje wagen bij het Rad van Fortuin met prachtige prijzen. Verder wordt er gevoetbald door de jeugd op de omliggende velden. De rommelmarkt begint om 08.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Het terrein is gelegen aan Hofdijksweg 46.

Voorjaarsmarkt

Zaterdag 9 mei van 09.00 tot 15.00 uur organiseert de activiteitencommissie van de HHG Ouddorp t.b.v. het fonds kerkbouw weer een voorjaarsmarkt bij de fam. Tanis, Hazersweg 56. Er is volop gelegenheid voor het uitzoeken van éénjarige planten voor tuin of terras, gezellige en sfeervolle woondecoraties, koffie met een vers gebakken wafel, groenten, fruit, Ouddorpse advocaat, snoep, frites en (broodje) hamburger, ook om mee te nemen. Ook is er een oppotservice. Neem zelf potten, bakjes of schaaltjes mee en zij worden voor u gevuld.

Malawi-markt

Zaterdag 2 mei is er weer de jaarlijkse Malawi-markt. Er is kaas, zowel boeren- als geitenkaas, een bakje koffie of thee op het terras, fruit van Keizer en biologische producten van de Mèkkerstee. Natuurlijk ontbreekt ook heerlijke vers gebakken vis niet. Dit jaar worden er ook weer vruchtenvlaaitjes en smoothies gemaakt. Ook de stoffenkraam is aanwezig. Verder is er patat, snack of een broodje hamburger. Voor de kinderen is er een grote knutselkraam. Onder leiding van Pau Grinwis kan de toren beklommen worden. Verder kan er een rondje met de huifkar worden gemaakt. De opbrengst is bestemd voor Malawi. De markt wordt gehouden in de dorpsring van 9.00 tot 15.0 uur.

Reisje 55+ club

Woensdag 6 mei is het jaarlijkse reisje van de 55+ club. Om 12.30 uur vertrekken de bussen bij de Dorpstienden in Ouddorp. Rond 18.00 uur is de bus weer terug en is er een warm en koud buffet in de Dorpstienden. De bestemming is nog een verrassing. De prijs bedraagt € 20,- inclusief buffet. U kunt ook alleen deelnemen aan het buffet; de kosten bedragen dan € 11. Graag van tevoren aanmelden. Dat kan bij Joke van Dam, tel. 0187 682319.
Op 13 mei is er om 14.00 uur een infomiddag over gezondheid, Ria van Soelen, verpleegkundige in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis, komt iets vertellen over beroerten. Hoe je een herseninfarct kunt signaleren, wat de risicofactoren zijn en de gevolgen van een CVA. Er is ook gelegenheid vragen te stellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN, tel. 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

Oecumenisch Avondgebed

De Oecumenische Werkgroep organiseert een Oecumenisch Avondgebed op maandag 4 mei a.s. om 18.45 uur in de Emmauskerk te Middelharnis. Sinds meerdere jaren organiseert de Werkgroep een Avondgebed voorafgaand aan de stille tocht en de kranslegging aan de Hoflaan in het kader van de herdenking van de gevallenen. De viering begint om 18.45 uur in de Emmauskerk. Wanneer u dit wenst, kunt u daarna aansluiten bij de stille tocht naar het monument aan de Hoflaan.

STELLENDAM

Buutenhavenmarkt

Zaterdag 2 mei wordt de voor de vijfde keer de Buutenhavenmarkt op het terrein naast de visafslag van Stellendam gehouden. De Buutenhavenmarkt is een rommelmarkt in maritieme sfeer. Er zijn diverse bezienswaardigheden waaronder een bassin met modelboten en een kraam met de visserij van vroeger. Bij de viskraam kunt u terecht voor diverse soorten gebakken vis, gerookte vis, haring, enz. Op het terras met zicht op de Noordzee kunt u eventjes uitrusten en iets nuttigen, zoals diverse drankjes, snacks, snoep, patat of hamburgers, om daarna de rest van de markt te bekijken, want er is nog veel meer! Vanuit 50 marktkramen wordt van alles aangeboden, zoals versgebakken oliebollen, cake, taarten, koekjes, zoutjes, advocaat, vele soorten boerenkaas, groente en fruit, zelfgemaakte jam en zoet-zuur, diverse creatieve producten zoals kaarten, handgemaakte spullen, sokken, etc., en diverse plantjes en buitengoed. De zendingscommissie verkoopt diverse rollen snoep ten behoeve van de zending. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten te doen: een springkussen, een rondje met een pony, enveloppen trekken, en in de schiettent zijn er weer leuke prijzen te winnen. Daarnaast zijn er kramen met tweedehandsspullen, zoals speelgoed, boeken, glas en servies, kleding, hoedjes, keukenspullen, gereedschap, elektra, lampen, diverse huisraad en curiosa. De markt wordt gehouden tussen 9.00 en 16.00 uur. Bij regenachtig weer zal de gehele markt in de visafslag plaatsvinden.

Evaluatiemiddag 55+

De activiteitencommissie van de Stichting ZIJN afd. Stellendam organiseert op donderdag 7 mei weer haar evaluatiemiddag. Er wordt dan teruggekeken op de activiteiten van het afgelopen seizoen. Dit wordt aan de hand van diverse foto's gedaan. Tussendoor worden er korte verhaaltjes verteld door Annie van der Bok. Plaats van bijeenkomst is het Haagse Huus te Stellendam. Aanvang 14.30 uur. Entree € 3,50. Opgeven kan bij mevr. M. van Oostenbrugge, tel. 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel. 0187 602411. Dit is voorlopig de laatste activiteit van dit seizoen in het Haagse Huus. Tot slot is er nog een Fietstocht gepland op 28 mei.

Johan Kolff in het zonnetje gezet bij Muzikale Hartewensen

Johan Kolff krijgt bloemen van Nellie Tanis.

Ouddorp - Tijdens het 25-jarig jubileum van Muzikale Hartewensen werd Johan Kolff in het zonnetje gezet. Johan Kolff werkt het langst, zo'n 23 jaar, mee aan dit programma. Eerst bij Radio Flakkee en later bij Radio Superstar.

Johan is niet alleen op woensdagavond actief maar ook de andere dagen van de week. Hij verzet veel werk voor het programma. Zo maakt hij overzichten en hij verzorgt alle verzoeken die door de week binnenkomen via de mail, maar tegenwoordig ook via het formulier op de website van de lokale omroep. Ook maakt hij het verzoek van de PCOB klaar en zoekt hij daar zelf een mooi lied bij. Dit komt via Johan allemaal terecht bij de presentator van de week.
Kolff zorgt dat er elke week een predikant of iemand anders in de studio komt om een meditatie te houden en vraagt nieuwe predikanten die op het eiland komen wonen, om een keer een meditatie te houden. Volgens de mensen van het programma lukt dit meestal, want er zijn wel 52 mensen die een meditatie willen verzorgen. Sommigen vragen of ze nóg een keer kunnen komen, maar meestal zit het jaar dan gewoon vol. Komt het voor dat een predikant ineens is verhinderd, dan gaat Johan naar de studio en neemt hij de meditatie van te voren op, zodat het team deze op woensdagavond kan afspelen.
Kolff maakt voor zijn collega's een rooster, wie wanneer in de studio moet zijn. Hij kijkt wie er presenteert, de techniek doet of wie er telefoondienst heeft. Hij is altijd bereid om voor collega's in te vallen.
Johan werd vorige week voor het vele werk dat hij vrijwillig doet, door de andere teamleden en luisteraars van de lokale omroep RTV Slogo in het zonnetje gezet. Zij bedankten Johan voor zijn geweldige inzet voor het programma Muzikale Hartewensen in de afgelopen 23 jaar. Nelie Tanis bood hem daarvoor een bos bloemen aan. Iedereen hoopt dat Johan Kolff nog vele jaren in gezondheid mee mag werken aan dit programma, dat vele luisteraars heeft.

Celstraffen voor vuurwerkbrand nieuwjaarsnacht

HERKINGEN - Voor het veroorzaken van een brand in nieuwjaarsnacht in Herkingen is een 56-jarige man uit Oud-Beijerland veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf. Een 34-jarige Herkingse man die inmiddels in Duitsland woont, kreeg zeven maanden celstraf.

Het ging in de nieuwjaarsnacht van 2013/2014 om een wraakactie tegen een Herkinger met wie de 34-jarige verdachte ruzie had. Bij de woning van de man aan de Krammerstraat werd in het holst van de nacht brandend vuurwerk door de brievenbus gegooid. Er ontstond een flinke brand achter de voordeur. De slapende bewoners werden wakker van het rookalarm en zij moesten zich via het slaapkamerraam en een plat dak in veiligheid brengen. "Als het rookalarm niet was afgegaan, zouden er doden hebben kunnen vallen", concludeert de rechtbank.
De 56-jarige man uit Oud-Beijerland is vrijgesproken van directe betrokkenheid, maar hij heeft toch de straf gekregen die het openbaar ministerie had geëist: tien maanden cel en nog eens zes maanden voorwaardelijk. Deze straf is opgelegd voor het uitlokken tot brandstichting. De man had zwaar vuurwerk aan zijn zoon gegeven en ook de tip gegeven om dat door de brievenbus van de Herkinger te gooien. De 22-jarige zoon moet nog voor de rechtbank verschijnen. Hij wordt gezien als degene die het brandende vuurwerk in de brievenbus heeft gedaan.
De 34-jarige verdachte is ook vrijgesproken van feitelijke brandstichting, maar hij heeft wel zeven maanden cel gekregen voor medeplichtigheid. Ook hij heeft daarbij een voorwaardelijke straf gekregen, drie maanden. De voorwaardelijke straffen worden opgelegd als de twee veroordeelden binnen twee jaar opnieuw met justitie in aanraking komen.
(Persbureau Cerberus)

Familiefietsdag over de 'kop van Goeree'.

DIRKSLAND - Op de zaterdag na Hemelvaartsdag, 16 mei, is er een familiefietsdag georganiseerd door de activiteitencommissie van de Gereformeerde Gemeente Dirksland. Er zijn routes van 25, 40 en 60 kilometer.

Het startpunt van de route van 25 kilometer is bij de kerk aan de Mozartsingel 2 te Dirksland. Deze deelnemers hebben een grote stop in Stellendam bij Keizer Groente & Fruit, Damweg 1a. Hier kunt u koffie, broodjes, tosti's en soep gebruiken.
Tevens is op dit adres het startpunt van de routes van 40 en 60 kilometer. De routes van 40 en 60 kilometer gaan over Ouddorp. Men fietst langs de kust naar de 'Mekkerstee', waar frites en snacks genuttigd kunnen worden.
Inschrijven op de startpunten kan van 9.30 tot 11.30 uur voor de prijs van € 5 per persoon. De maximale gezinsprijs bedraagt € 10. Bij de start ontvangt u gratis een kop koffie, thee of fris met wat lekkers. De overige consumpties zijn onderweg voor een redelijke prijs te koop. Er is een routebeschrijving.
Voor de organisatie is het gewenst om te weten op hoeveel personen ze kan rekenen. Opgeven is daarom gewenst, maar niet verplicht. U kunt zich opgeven bij Leen Markwat, tel. 06 46173599, e-mail l.markwat@jmservices.nl.

Opbrengst poterfeest voor A Seal

De organisatoren schonken de opbrengst aan A Seal. (V.l.n.r.) Laurens van Eesteren, Irene Alting, Jeroen Buijs en Edit van den Berg

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 17 januari hebben de serviceclubs van Goeree Overflakkee de Ronde Tafel, de Lady's Circle en Soroptimistclub GO het jaarlijks terugkerende poterfeest gehouden.

Alleen was het dit jaar geen feest met poters, maar was het thema 'Wintersensation, with a touch of après ski'. De aanwezigen mochten deze keer genieten van Westhoeve friet uit Ouddorp. De locatie was camping de Grevelingen. De serviceclubs hadden de feestzaal omgetoverd in een ware après skihut. Veel feestgangers hadden gehoor gegeven aan het thema en kwamen in tirolerkledij of wintersportoutfit. De band 'So Far So Good' zorgde voor een feestelijke sfeer. Het goede doel van dit jaar was zeehondenopvang A Seal in Stellendam. Op woensdag 15 april werd de cheque van drieduizend euro door een aantal vertegenwoordigers van alle clubs overhandigd aan A Seal. Het geld wordt gebruikt voor een zwembad voor de zeehondjes.

'In veel gevallen is restauratie goedkoper dan nieuwbouw'

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Als we op vakantie zijn geweest en karakteristieke, pittoreske plaatsen hebben gezien, houden we daar erg van en vinden we dit zó mooi dat we er dikwijls vol van zijn als we weer thuis komen. Maar als we in 't eigen dorp markante gebouwen of beeldbepalende dingen hebben, draaien we er onze hand niet voor om om 't te slopen en voorgoed te laten verdwijnen. Wij zijn er dan ook voor om in eigen omgeving díe dingen te koesteren die in óns gebied beeldbepalend zijn. Om het eigene en authentieke wat wíj hier hebben zo veel mogelijk in stand te houden. Om elementaire dingen voor het dorp te behouden in plaats van ze als verouderde rommel het veld te laten ruimen." Dat zegt Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, die afgelopen vrijdag 24 april precies dertig jaar bestond.

Het op één lid na voltallige bestuur van Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, boven de sluis in de havenkom van Sommelsdijk, die dankzij de inspanningen van de stichting in stand is gebleven. Foto: Hans Villerius

Door Hans Villerius

Aan tafel zitten Thijs Loosjes, Jaap van der Slik en Nell Verhoef. Laatstgenoemde is al vanaf het begin bij de stichting betrokken en heeft deze zelfs mede opgericht. De aanleiding daarvoor was de sloop van het toenmalige Hotel Spee op de hoek Marktveld/Sint Joris Doelstraat te Sommelsdijk, waarvoor een groep inwoners van het dorp zich sterk maakte voor behoud van dit voormalige monumentale pand. Hun inzet heeft echter niet mogen baten. Het markante, beeldbepalende gebouw werd met de grond gelijk gemaakt en een aantal nieuwe woningen kwam ervoor in de plaats. Gelijktijdig beijverde een andere groep Sommelsdijkers zich voor behoud van het tuinen- en heggencomplex 'De Wildeman' in het dorp, wat toen ook ter discussie stond. Deze groep had wel succes: het gebied is er nog steeds. Beide groepen besloten daarna samen verder te gaan. Gezamenlijk richtten ze op 24 april 1985 de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht op.
"De noodzaak om in het geweer te komen kwam voort uit hoe gemakkelijk destijds de toenmalige gemeente Middelharnis soms omging met bepalingen omtrent aangewezen beschermd dorpsgezicht, als dat beter uitkwam voor het realiseren van voorgenomen nieuwbouwplannen. Wanneer onvoldoende waarde werd gehecht aan historische bebouwing of aan dorpsgezichten die vanuit cultuurhistorisch of architectonisch oogpunt waardevol voor het dorp waren, liet de stichting dat niet zo maar gebeuren maar trok ze aan de bel.

Pionieren

Maar het was een tijd van pionieren. "We hadden niets: geen geld, geen kennis, geen rechtshulp, niks", weet Nell Verhoef nog als de dag van gisteren. "Meer dan eens ging ik voor deskundige hulp, toga-advies, naar een rechtswinkel. Met de bus naar Rotterdam. Zo kregen we in 't begin nogal eens de nodige juridische handvatten aangereikt, als dat nodig was. En als daar kosten voor gemaakt moesten worden, tja, dan betaalden we dat uit eigen zak…"
Na Hotel Spee volgden later meer plekken waarvoor de stichting zich inzette om die te behouden. In 1986/1987 aan de Ring in Middelharnis bijvoorbeeld, waar naast verenigingsgebouw De Hoeksteen volgens plannen een flatje zou komen. Of de gevangenis onder het Oude Raadhuis in Middelharnis, waarvoor drie jaar later plannen ontstonden waarbij door herinrichting de oude cel zou verdwijnen. Het Meijer theater te Middelharnis, waarvoor bereikt werd dat de buitenzijde, de glas-in-lood ramen en de muurschildering 'Vrije Vreugde' in de toekomst behouden zullen blijven. Met betrekking tot de havenkom van Sommelsdijk, de Wilhelminabrug en de Zweedse Woningen in Middelharnis werd ook resultaat geboekt. "Weliswaar krijg je niet altijd helemaal voor elkaar wat je 't liefst zou zien, maar meer dan eens in onze inzet niet voor niets geweest", geeft Jaap van der Slik terugblikkend aan. Soms spande de stichting zich wel tevergeefs in, zoals voor de Synagoge aan het Zandpad te Middelharnis, het Hart van Dirksland of de vroegere Menistenkerk op de hoek West Krakeelstraat/West Achterweg te Sommelsdijk.

Niet duurder

Niettemin zien de stichtingsleden de stemming ten opzichte van cultureel erfgoed verbeteren. Dat er meer waarde wordt gezien in historische bebouwing en authentieke dorpsgezichten en dat er meer draagvlak is gekomen om, als 't kan, dit te behouden. Die mogelijkheden zijn er volgens Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht meer dan menigeen vermoedt. "Het idee is al gauw dat restauratie duurder is dan nieuwbouw, maar dat hoeft helemaal het geval niet te zijn", zegt Thijs Loosjes. "Ook wordt er ál te gemakkelijk gezegd dat een gebouw in slechte staat verkeert, terwijl een objectief oordeel waar dit op wordt gebaseerd, dikwijls ontbreekt. Van meerdere gebouwen waarvan wij liever hadden gezien dat ze behouden bleven, maar die toch zijn gesloopt, gaf het sloopbedrijf aan dat 't een hele klus was om het gebouw afgebroken te krijgen, gewoon omdat 't zo degelijk gebouwd was en bouwtechnisch nog oersterk was. Het had het predicaat 'slecht' gekregen omdat alleen het stucwerk slecht was…"

Zuinig zijn

"Natuurlijk kun je niet álles behouden, maar in veel gevallen is restauratie goedkoper dan nieuwbouw. Daarom is onze stichting in principe voor restauratie, mits 't betaalbaar is natuurlijk", vult Jaap van der Slik aan. "We willen niet overal een rem op zetten, maar laten we wel zuínig zijn op onze eigen karakteristieke gebouwen! Dat we die behouden, dus ook niet afbreken en daarna 'gekopieerd' terugbouwen, want daarmee laat je ook tastbare historie verdwijnen. Als bijvoorbeeld het bekende schilderij van Rembrandt, 'De Nachtwacht', er slecht aan toe zou zijn, zeggen we toch ook niet: laten we 't origineel maar in stukken zagen en in de kachel doen, een kopie naschilderen en dan zeggen dat dit Rembrandts Nachtwacht is…?"
"Vooral de gemeente zou een prachtige voorbeeldfunctie kunnen vervullen als 't gaat om behoud van onze authentieke gebouwen", voegt Nell Verhoef hieraan toe, die in de achterliggende jaren een verschuiving heeft zien plaatsvinden waarbij Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht een wat andere 'status' in is gaan nemen, ook richting de gemeente, met wie de stichting nu een waardevolle samenwerking ervaart. "We worden betrokken bij vooroverleg rond bestemmingsplannen en graag zouden we onze expertise, die we inmiddels hebben opgebouwd, nóg meer kunnen vertalen naar de praktijk door een adviserende rol te vervullen, zowel richting gemeente als particuliere bezitters van architectonisch waardevolle gebouwen of die van cultuurhistorische waarde zijn", geeft Jaap van der Slik aan.

Eilandbreed

Enkele jaren vóór de gemeentelijke herindeling heeft Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht aansluiting gezocht bij soortgelijke organisaties op het eiland, om eilandbreed werkzaam te worden. Veel 'collega'-organisaties waren er echter niet, zodat de stichting uit Middelharnis/Sommelsdijk zelf haar werkgebied heeft verruimd over heel Goeree-Overflakkee en daar haar statuten naar heeft aangepast. In totaal telt de organisatie nu zeven bestuursleden. Ook is er een eigen website ontwikkeld en geeft de stichting een folder uit, zodat ook op die manier breder aan de weg wordt getimmerd.
Momenteel wordt eraan gewerkt om een oude uienren en een hooiberg, die in Ouddorp op de nominatie staan opgeruimd te worden, weg te halen en op een andere plek in Ouddorp weer op te bouwen. En ook om een tweede uienren van de ondergang te behoeden en deze eventueel te plaatsen bij voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp. Voor dit cultuurhistorisch waardevolle pand bestaan al plannen om dit te behouden en er een nieuwe bestemming aan te geven. Voor behoud van de uienrennen is Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht bezig sponsors te werven, want eigen geld heeft de organisatie niet. "We hebben altijd onszelf moeten bedruipen", zegt Nell Verhoef, "maar mede daardoor hebben we wel altijd volkomen onpartijdig kunnen zijn, want zó hoort dat!"

Wie meer wil weten, of zich als donateur of sponsor aan wil melden, kan kijken op www.dorpsgezicht.net of mailen naar secretaris@dorpsgezicht.net.

Bijeenkomsten Dodenherdenking op 4 mei

De dodenherdenking in 2014 in Den Bommel.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Oranjeverenigingen, stichtingen en andere partijen organiseren op maandag 4 mei 2015 acht herdenkingsbijeenkomsten op Goeree-Overflakkee. Tijdens deze bijeenkomsten worden burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties of bij vredesoperaties omkwamen.

Achthuizen

18.30

Eucharistieviering in de Rooms-Katholieke kerk, Kerkstraat 1

19.45

Verzamelen bij het Oorlogsmonument Kerkstraat/Achthuizensedijk

19.50

Welkomstwoord door de heer W. Heintjes

19:58

Signaal Taptoe door Fanfare-orkest Vooruit

20.00

Twee minuten stilte

20.02

Toespraak en kranslegging door wethouder Frans Tollenaar

20.15

Gelegenheid voor het leggen van bloemen door aanwezigen

20.20

Toespraak door de heer F. van Oorschot

20.25

Spelen van het Wilhelmus door Fanfare-orkest Vooruit

20.30

Einde bijeenkomst, koffiemoment in de ontmoetingsruimte van de Rooms-Katholieke Kerk

Den Bommel

19.15

Herdenkingsbijeenkomst in De Bron, Voorstraat 25

19.50

Stille tocht naar het graf van de omgekomen soldaat aan het Kerkplein

19.58

Signaal Taptoe door de heer J. Meinster

20.00

Twee minuten stilte

20.02

Vlaggen worden gehesen

Spelen van het Wilhelmus door Muziekvereniging Sir Olivers Band

20.10

Kranslegging door wethouder Gerrit de Jong

20.15

Gelegenheid voor het leggen van bloemen door aanwezigen

20.30

Einde bijeenkomst, koffiemoment in De Bron

Dirksland

18.45

Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde kerk, Ring 2

19.45

Stille tocht vanaf de Ring naar het monument aan het Gelderspad

19.56

Welkomstwoord door mevrouw A. Smit

20.00

Signaal Taptoe door muziekvereniging Amicitia

20.00

Twee minuten stilte

20.02

Spelen van het Wilhelmus door muziekvereniging Amicitia

20.10

Onthulling herdenkingspanelen van de oorlogsslachtoffers uit Dirksland

20.20

Toespraak en kranslegging door gemeenteraadslid Peter Keuker

20.30

Gedichten en oplezen van de namen van de slachtoffers door de kinderen van Basisscholen De Inktvis en de Prins Maurits

20.35

Gelegenheid voor het leggen van bloemen door aanwezigen

20.45

Einde bijeenkomst, koffiemoment in Zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2

Middelharnis

19.30

Verzamelen voor het gemeentehuis, Koningin Julianaweg 45

19.40

Stille tocht naar het monument aan de Hoflaan

19.52

Welkomstwoord door de heer A. Kuin

19.54

Spelen van koraalmuziek door Koninklijke muziekvereniging Sempre Crescendo

19.56

Mannenkoor Ons Koor zingt het lied "God be with you"

19.58

Signaal Taptoe door Koninklijke muziekvereniging Sempre Crescendo

20.00

Twee minuten stilte

20.02

Spelen van het Wilhelmus door Koninklijke muziekvereniging Sempre Crescendo

20.04

Mannenkoor Ons Koor zingt het lied "Vrijheid"

20.07

Toespraak en kranslegging door wnd. burgemeester Jan Pieter Lokker

20.19

Gelegenheid voor het leggen van bloemen door aanwezigen

20.29

Defilé langs het monument

20.35

Einde bijeenkomst, koffiemoment in de Groen van Prinsterer school Emmalaan 26 Middelharnis

Nieuwe-Tonge

18.30

Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde kerk, Kerkring

19.45

Verzamelen bij Ons Dorpshuis, Korteweegje 14

19.53

Stille tocht naar het graf van verzetsstrijder Jacob Arij Verolme op de Gemeentelijke Begraafplaats aan het Korteweegje

19.58

Signaal Taptoe door muziekvereniging Apollo

20.00

Twee minuten stilte

20.02

Welkomstwoord door mevrouw M. Evers

20.05

Toespraak en kranslegging door raadslid Aat van Alphen

20.15

Gedicht door Arenda Evers

20.20

Afsluitend dankwoord door mevrouw M. Evers

20.25

Spelen van het Wilhelmus door muziekvereniging Apollo

20.30

Gelegenheid voor het leggen van bloemen door aanwezigen

20.45

Einde bijeenkomst, koffiemoment in het Dorpshuis

Ooltgensplaat

19.30

Ontvangst in 't Centrum, Weesmolenstraat 12

19.55

Stille tocht naar het monument aan de Kerksingel

20.00

Twee minuten stilte

20.02

Signaal Taptoe door muziekvereniging W.M. van der Harst

20.05

Kranslegging door wethouder Arend-Jan van der Vlugt

20.10

Kranslegging door de Oranjevereniging en gelegenheid tot het leggen van bloemen en kransen door aanwezigen. Tijdens de kranslegging wordt een hymne gezongen door zangvereniging Advendo

20.15

Toespraak door wethouder Arend-Jan van der Vlugt

20.20

Toespraak door ds. H.G. van der Ziel

20.25

Spelen van het Wilhelmus door muziekvereniging W.M. van der Harst

20.30

Einde bijeenkomst, koffiemoment in 't Centrum

Ouddorp

19.15

Herdenkingsdienst in Zalen- en Sportcomplex Dorpstienden, Dorpstienden 4

19.50

Stille tocht naar het monument aan de Dorpsweg-Hazersweg

19.56

Welkomstwoord door de heer P. Heerschap

19.58

Signaal Taptoe door de heer E. Akershoek

20.00

Twee minuten stilte

20.03

Vlaggen worden gehesen. Spelen van het Wilhelmus door Brassband Concordia

20.05

Toespraak en kranslegging door raadslid Jaap Willem Eijkenduijn

20.25

Gelegenheid voor het leggen van bloemen door aanwezigen

20.30

Einde bijeenkomst, koffiemoment in Dorpstienden

Oude-Tonge

19.30

Ontvangst bij de Grutterswei, Willemstraat 14

19.40

Vertrek naar Algemene Begraafplaats aan de Langeweg te Oude-Tonge

19.55

Welkomstwoord door de heer W. Harteveld

19.58

Signaal Taptoe door Fanfare-orkest Vooruit

20.00

Twee minuten stilte

20.05

Toespraak en kranslegging door gemeenteraadslid Petra ´t Hoen

20.20

Nationaal gedicht door een leerling van basisschool Het Startblok

20.25

Spelen van het Wilhelmus door Fanfare-orkest Vooruit

20.30

Gelegenheid voor het leggen van bloemen door aanwezigen

20.35

Einde bijeenkomst, koffiemoment in de Grutterswei

Zes lintjes gevallen op Goeree-Overflakkee

Mevrouw Van Dijk-Meijer

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op vrijdag 24 april 2015 werden zes inwoners van Goeree-Overflakkee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Waarnemend burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee Jan Pieter Lokker reikte de Koninklijke onderscheidingen uit.

Mevrouw G. Andries-Hibma

Mevrouw Andries uit Oude-Tonge maakte zich gedurende een lange periode verdienstelijk voor de samenleving. Sinds 1988 vervult zij de functie van ouderling van de Exodusgemeente in Sommelsdijk. Daarnaast is zij als pastoraal assistent betrokken bij de leden van haar gemeente in Oude-Tonge. Voorts is zij sinds 2000 secretaris van de Oecumenische Werkgroep Goeree Overflakkee en bij Muziekvereniging Vooruit zorgt zij al zo'n dertig jaar lang voor de consumpties bij de wekelijkse repetities.

Mevrouw Struijk-van der Bas
Mevrouw Rooijers
Mevrouw Andries
De heer M. Verhage
De heer J. de Vries

Mevrouw C.C.C. Van Dijk-Meijer

Mevrouw Van Dijk uit Sommelsdijk heeft samen met haar echtgenoot de Stichting Flakkeese Hulpgoederen Polen opgezet en daarmee jarenlang armlastige Poolse mensen ondersteuning gegeven. Ook was mevrouw Van Dijk vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland. In 2009 nam ze zitting in de cliëntenraad van zorgorganisatie Careyn en in 2010 kwam het mentorschap op haar pad. Vanwege toenemende gezondheidsklachten legt zij in 2015 haar vrijwilligersfuncties neer.

De heer J. de Vries

Ruim veertig jaar vervult de heer De Vries uit Dirksland de functie van voorzitter van Vereniging Veilig Verkeer Nederland afdeling Dirksland, én veertig jaar is hij secretaris/penningmeester van de Remonstrantse Broederschap. Sinds zijn pensionering is hij lid van huurderscommissie Fides en verzorgt hij de boekhouding voor het Flakkees Dichterscollectief. Daarnaast was hij voor een zeer lange periode mantelzorger.

De heer M. Verhage

De totale muziekcultuur op Goeree-Overflakkee heeft veel te danken aan de heer Verhage uit Sommelsdijk. Als directeur van Muziekschool Goeree-Overflakkee heeft hij structureel meer voor de school gedaan dan zijn reguliere functie vraagt. Daarnaast vervult de heer Verhage al vijfentwintig jaar een belangrijke functie in de muziekwereld binnen en buiten Goeree-Overflakkee. Hij is dirigent van diverse vocale ensembles, waaronder ROV Canto di Lode, koor Magnificat en COV Laudando. Ook was hij van 1975 tot 2013 hoofdorganist van de Hervormde Gemeente Stellendam. De heer Verhage is ook van grote betekenis als initiator en organisator van concoursen en concerten.

Mevrouw M.L. Struijk-van der Bas

Mevrouw Struijk uit Goedereede is een echte duizendpoot. Ruim twintig jaar is zij collectante bij de Nierstichting en het MS Fonds. Ook is zij leidster van een dames-voetbalelftal en bestuurslid van de organisatie rondom de Avond-wandeldriedaagse, Bij gymvereniging De Kriekel vervulde zij de functie van bestuurslid, en jureerde zij de gymwedstrijden. Daarnaast was zij secretaresse van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (Rayon Goeree-Overflakkee). Bij het jaarlijkse evenement De Omloop van Goeree-Overflakkee vervult zij ook een vrijwilligersfunctie. Daarnaast was zij actief bij o.b.s. Buuten de Poorte in Goedereede als bestuurslid van de Ouderraad, vrijwilliger van het documentatiecentrum en begeleider van het schoolkamp.

Mevrouw J.M. Roijers-Hoogenboom

Mevrouw Roijers uit Ouddorp heeft al gedurende een lange periode de zorg voor haar broer en neef met een verstandelijke beperking op zich genomen. Haar broer en neef wonen in gezinsvervangende tehuizen in Sliedrecht en Rotterdam, waar mevrouw Roijers ook vrijwilligster is. Ondanks haar lichamelijke klachten zorgt ze met veel liefde voor haar broer en neef. Daarnaast is zij vrijwilligster in woonzorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp.

Kapsalon Hairdreams voor 5e keer genomineerd

Natasja Zegers van kapsalon Hairdreams (l.) in actie voor haar vijfde nominatie.

GOEDEREEDE – Het is Kapsalon Hairdreams te Goedereede opnieuw gelukt. Voor de Coiffure Award 2015 heeft de Goereese kapsalon dit jaar een dubbele nominatie in de wacht gesleept. Eén in de Categorie Dames regio Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht én een nominatie voor de Consumer award. Tijdens een gala-uitreiking, volgende maand, worden de daadwerkelijke winnaars bekendgemaakt en de in kappersland felbegeerde awards uitgereikt. En Natasja Zegers-van Heest met haar team vindt het weer heel spannend of hun kapsalon Hairdreams dan ook weer tot de gelukkigen behoort.

Door Hans Villerius

Schwarzkopf Professional en Vakmagazine Coiffure hebben in 1992 gezamenlijk de Coiffure Award opgezet. In deze onafhankelijke haarmodefotografiewedstrijd strijden de beste kappers van Nederland om de felbegeerde Coiffure Awards. Alle inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld op de juiste combinatie van het modebeeld. Kapsel, visagie, styling en fotografie horen perfect in balans te zijn. De meer dan tweeduizend inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury.

Topkappers

De Coiffure Award bedoelt de kappersbranche op een nog hoger niveau te brengen en zet zich in voor de promotie van deze branche. Aan de Coiffure Award nemen dé topkappers van Nederland deel en zij zetten elk jaar weer de trend. Ze creëren met elkaar de meest toonaangevende modebeelden. Alle kappers halen hun inspiratie uit deze haarmodefotografiewedstrijd en vertalen deze trends naar hun salon. Met kennis van de allernieuwste trends en verzekerd van hoge kwaliteit, zorgt de kapper ervoor dat je met een kapsel de deur uitloopt waarmee je graag gezien wordt.

Gala-uitreiking

Nadat de nominaties zijn bekengemaakt, wordt het evenement jaarlijks afgesloten met een gala-uitreiking. Een leger van journalisten, persfotografen en cameramannen staat dan bij de ingang om vele BN-ers en topkappers op te vangen voor een foto of interview. Vervolgens ontmoeten de kappers elkaar met een drankje en kunnen ze plaatsnemen aan tafel. Tijdens het evenement worden, naast een enorme show en diner, de felbegeerde Awards uitgereikt aan de beste kappers van Nederland. De hele avond staat in het teken van haarmode en fashion.

Publieksprijs

Voor het toekennen van de Consumer Award, de publieksprijs, kan het Nederlandse publiek meestemmen. Dat kan op www.coiffureaward.nl/stemenwin. Daar kun je uit 24 beelden je favoriete kapsel kiezen door zowel te letten op haar, visagie, modelkeuze en fotografie, dus je kijkt naar het complete beeld. Onder alle stemmers worden aantrekkelijke prijzen verloot, zoals kaartjes voor de spectaculaire gala-avond van de Coiffure Award.

Stemmen en liken

Omdat kapsalon Hairdreams ook voor de Consumer Award is genomineerd, kan ook op Natasja een stem worden uitgebracht. En natuurlijk hoopt ze dat, ook op het eiland, velen dit zullen doen. "Stem op www.coiffureaward.nl/stemenwin en kies voor foto nr. 20!", zou ze tegen iedereen willen zeggen. "Like bovendien onze facebookpagina Hairdreams By Natasja Zegers-van Heest. Onder de 150 likes verloten we een kleurbehandeling, inclusief knippen föhnen!".
Medio mei weten we of kapsalon Hairdreams opnieuw de Coiffure Award op haar naam mag zetten.

De leden van de bouwcommissie voor 'De Boom des Levens', een geschenk van een van de bedrijven die de verbouwing hebben uitgevoerd. Van links naar rechts: Paul Dogterom, Coby Klem en Wijnand Meijer.

OUDE-TONGE – Tussen november 2014 en april 2015 is een totaal vernieuwd verenigingsgebouw Diakonia gerealiseerd. Alleen de muren en het dak zijn blijven staan. Het prachtig verbouwde 86 jaar oude pand van de Hervormde Gemeente van Oude-Tonge is zaterdag 25 april officieel geopend.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Er circuleerden al enige tijd plannen om Diakonia aan te pakken. Diverse nieuwbouwplannen strandden echter. In de eerste plaats vanwege de hoge kosten, maar ook omdat er weinig hoop was op vergunningen. Margreet van Maanen, gemeentelid en werkzaam voor U-Build (Bouwen zonder aannemer), zag echter mogelijkheden. Ze diende een plan in bij de diaconie om het verouderde verenigingsgebouw te verbouwen.
"Ik zag mogelijkheden om, met de juiste partijen, tot iets moois te komen. Daar is het plan 'Revitaliseren van Diakonia' uit voortgekomen. Een plan dat het gebruik van het gebouw verbetert, dat een combinatie is van oud en nieuw en daardoor een haalbaar plan", aldus Margreet van Maanen.

Diakonia heeft een metamorfose ondergaan. De eerste steen van het verenigingsgebouw aan de Kolfweg werd in 1929 gelegd door ds. C. Vlasblom.

Vrijwilligers

In mei 2014 ging het project van start. U-Build kreeg de opdracht om het geheel te organiseren. "Met een enthousiaste bouwcommissie uit de kerk is er tot in de kleinste details besproken en gekozen wat het moest worden. In november hebben vrijwilligers het sloopwerk gedaan en in december is de bouw van start gegaan. Na vier maanden kon het gebouw in gebruik genomen worden. Het bouwproces is goed gegaan. Met gemotiveerde bedrijven, veelal uit het dorp zelf of van het eiland, en met vrijwilligers uit de kerk hebben we het met elkaar gedaan."

Revitaliseren

Diakonia is compleet vernieuwd. De ingang is verplaatst. Daarachter is een grote hal gecreëerd. Tussen de nieuwe keuken en de zaal is een uitgiftebalie. Aan de andere zijde van de zaal is een aparte opbaarruimte. Het verlaagde plafond is verwijderd, zodat de zaal veel ruimtelijker is. Datzelfde effect heeft het vergroten van de vensters, die veel licht naar binnen brengen. Oude ornamenten zijn in ere hersteld. Ook zijn alle installaties vervangen.
Margreet van Maanen: "Ik vind dat, als je een ruimte zo verbouwt dat mensen deze als nieuw ervaren, er sprake is van een geslaagde verbouwing. Revitaliseren is daarvoor een mooie benaming. Er is een gebouw ontstaan dat een open uiterlijk heeft, een ieder is welkom. De Hervormde Gemeente van Oude-Tonge heeft een mooie grote zaal gekregen, die geschikt is voor gemeentebijeenkomsten, zoals koffiedrinken na de kerkdienst, koorrepetities, bejaardenmiddagen, enzovoorts, enzovoorts. Het is gezellig en chique, geschikt voor feest en begrafenis. Het is ook te huren voor particulieren. De opbaarruimte is apart te huren én altijd apart toegankelijk, op elk gewenst tijdstip." De zaal biedt ruimte aan ongeveer 150 mensen.
Tijdens de officiële opening zette Gert-Jan van der Valk, penningmeester van de diaconie van de Hervormde Gemeente te Oude-Tonge, alle betrokken in het zonnetje. Niet alleen Margreet van Maanen en de leden van de bouwcommissie – Coby Klem, Paul Dogterom en Wijnand Meijer, maar ook de talloze vrijwilligers en de bedrijven die zich hebben ingespannen. "Fantastisch gedaan."

Bouwput

Van der Valk haalde in zijn toespraak meerdere passages in de Bijbel aan waarin bouwactiviteiten naar voren komen: de ark van Noach, de toren van Babel, de tempel... "De Heilige Schrift is een ware bouwput." Maar niet alleen in fysieke zin. "In de Bijbel zie je ook het ware bouwen: het bouwen op onze God. In Mattheüs 7 en Lucas 6 lezen we van de gelijkenis van de wijze en de dwaze bouwer, die respectievelijk op de rots en op het zand bouwt. Dan zien we dat de Bijbel een veel belangrijker bouwput is: een boek om uit te putten om ons leven te bouwen", aldus Van der Valk.
De penningmeester van de diaconie noemde de betekenis van Diakonia: dienst, dienstbaarheid. "Laten we erop vertrouwen dat Diakonia voor vele jaren dienst kan doen en dienstbaar kan zijn voor de gemeente en voor anderen die het pand willen gebruiken."
Het pand is ook te huur voor activiteiten.

Vier nieuwe inwoners op Goeree-Overflakkee

De burgemeester met de nieuwe inwoners van Goeree-Overflakkee.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Nederlandse nationaliteit was op 23 april 2015 voor vier inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee een feit. Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker overhandigde hen tijdens een naturalisatieceremonie in het gemeentehuis van Middelharnis de besluiten van het Nederlanderschap.

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit, waarbij men stil staat bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. De inwoners leggen een verklaring van verbondenheid af en krijgen een besluit van verlening van Nederlanderschap.
Vanaf het moment dat het Nederlanderschap is verkregen, kunnen de inwoners gebruik maken van de mogelijkheden als stemmen, een Nederlands paspoort aanvragen en ook in andere landen van de Europese Unie wonen en werken. De nieuwe Nederlanders zijn afkomstig uit Litouwen, Polen en Thailand. Tijdens een speciale naturalisatieceremonie op 23 april 2015 overhandigde waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker aan vier inwoners hun nieuwe nationaliteit. Daarnaast ontvingen zij een attentie als feestelijke afsluiting van de ceremonie. De burgemeester feliciteerde de aanwezigen van harte: "Vandaag sluiten we het hele proces met voorwaarden waaraan u moet voldoen voor het Nederlanderschap feestelijk af en staat u aan het begin van nieuwe mogelijkheden. Gebruik uw mogelijkheden voor een mooie toekomst!"

De Wegwijzer op bezoek bij de windmolens

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 27 maart was het dan zover. Groep F van SBO de Wegwijzer te Middelharnis mocht een kijkje komen nemen bij en in de windmolens die het eiland rijkelijk 'versieren'. Alle leerlingen kennen deze enorme grote gevaartes wel van een afstand, maar nu er zeer dichtbij mogen komen is toch wel een hele bijzondere belevenis. Ook erg imponerend om te zien hoe klein een mens eigenlijk naast zo'n molen is.

De afgelopen weken heeft de klas over het thema "energie" gewerkt en als afsluiting werd deze excursie gemaakt. De molenaar van Deltawind heeft van alles vertelt over de huidige windmolens en hoeveel energie deze opwekken. Ook gaf de molenaar informatie over de nieuwe windmolens die binnenkort geplaatst gaan worden. Deze zullen wel tweemaal zo hoog zijn dan de huidige windmolens en nog meer energie opwekken. De leerlingen waren één en al oor en met name de technische aspecten vonden ze zeer interessant. Er werden dan ook diverse vragen gesteld die de molenaar allemaal heeft beantwoord. Om zelf monteur te worden om deze windmolens te repareren vonden de meesten toch wel een spannend idee vanwege de hoogte en het feit dat de windmolens ook heen en weer gaan door de wind. "Deze excursie was het een zeer geslaagde afsluiting van het thema 'energie'", aldus de schoolleiding.

Vakantiereizen van Careyn voor zorgbehoevenden

Het terras van Brinkzicht.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het tussen natuurparken gelegen Hotel Brinkzicht in Vledder (Drenthe) staat vanwege haar goede service en sfeervolle inrichting ook komend jaar weer op het programma van de afdeling 'Vakantiereizen met zorg'. Deze vakanties zijn ideaal voor senioren die nog redelijk zelfstandig in het leven staan, maar voor wie een vakantie zonder begeleiding of lichte tot middelzware zorg net een stap te ver is. Herkent u zich hierin en wilt u dit jaar graag op vakantie? Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden en het aanbod van 'Vakanties met Zorg'. Misschien geniet u in mei of september van dit jaar wel van een volledig verzorgd 8-daagsarrangement in dit sfeervolle hotel. Periode: 2 tot 9 mei 2015 en/of 19 tot 26 september 2015.

Het mooi gelegen hotel beschikt over twee restaurants, een gezellige lounge en bar en een groot terras. De kamers zijn voorzien van een douche met steun (douchestoel op aanvraag), toilet (steun op aanvraag), telefoon, televisie en boxspring bedden.

Excursies en avondentertainment

De omgeving is een perfecte basis voor leuke uitstapjes. Zo maakt u tijdens de vakantieweek een zwerftocht door Drenthe, wordt er een bezoek gebracht aan het klompenmuseum in Eelde, geniet u van verse aardbeien van de aardbeienboerderij, bezoekt en luncht u op een klooster en is er de mogelijkheid om te winkelen in één van de leuke plaatsjes rondom Vledder. Daarnaast is er een afwisselend avondprogramma met een bingo, quiz en een bonte avond met cabaret.

Vakantiebrochure

Wilt u meer informatie over deze of één van de andere leuke reizen van 'Vakanties met Zorg' of wilt u een vakantie boeken? Neem dan contact op met de Careyn Contact, tel. 088 1239988, e-mail keuzepakket@careyn.nl.

Meer informatie

Careyn is een actieve maatschappelijke onderneming die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van haar klanten, jong en oud, gezond of kwetsbaar. Als het nodig is, staan de vakbekwame en betrokken medewerkers klaar om hulp en ondersteuning te bieden. Samen met andere zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers en buurt- en wijkbewoners.

Bosseschool is opnieuw Eco School

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (l.) reikte de Bosseschool haar vierde Groene vlag uit. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Nadat vorige week donderdag al eerder op de morgen o.b.s. De Molenvliet in Stad aan 't Haringvliet het Eco School certificaat ontving, was aansluitend in Middelharnis de Bosseschool aan de beurt. Ook hier is er veel aandacht en zorg voor het milieu en is dit door het onderwijs heen verweven. En het was donderdagmorgen voor de vierde maal dat de Bosseschool het Eco certificaat en de Groeve vlag kreeg uitgereikt.

Door Hans Villerius

Op de Bosseschool was het wethouder Arend-Jan van der Vlugt die al dit moois kwam overhandigen. "Wat zijn jullie goed!", riep de wethouder de kinderen toe. "Daar zijn wij als gemeente heel blij mee. Want zorg voor het milieu is ook voor de toekomst belangrijk." Tien jaar geleden hadden ze dat op de Bosseschool al begrepen en waren ze begonnen met deelname aan het project Eco Schools. En natuurlijk ben je daar nooit klaar mee. Zo wil de school het plein ook 'groen' gaan maken, met meer groenaanplant op de tot nu toe steenachtige omgeving die het plein nog is. En om dit mogelijk te helpen maken was er ook voor de Bosseschool een cheque ter waarde van € 500, die Andries Middelbos namens Deltawind de school cadeau deed nadat de wethouder het certificaat, de Groene vlag én namens Stedin vier energielessen had uitgereikt. Maar ook de schoolkinderen zelf leverden een feestelijke bijdrage aan deze morgen. Zowel met een gedicht over de zorg voor het milieu, door vier leerlingen voorgedragen, als door het uitjubelen van een yell op het schoolplein, waarbij alle kinderen vol overtuiging het lieten horen: "Eco School is cool! We hebben maar één doel. Dat is een Groene vlag erbij. Dat geeft een goed gevoel!"

Jubilarissen bij De Kriekel

OUDDORP - Sportvereniging De Kriekel hield op 23 april 2015 haar Algemene Ledenvergadering in m.f.g. Dorpstienden te Ouddorp. Deze ledenvergadering werd buitengewoon goed bezocht omdat er ook een feestelijk tintje aan was verbonden. Na het officiële gedeelte moest voorzitter Ien Grinwis eerst afscheid nemen van twee bestuursleden: Marjan Rozendaal, die de danssporten jarenlang onder haar hoede heeft gehad en Gonda Klijn, die vele jaren de financiële zaken voor de vereniging keurig op orde hield. Beiden kregen een cadeaubon en een mooie bos bloemen. Verder werd Ina van Oostenbrugge bedankt voor het jarenlang bijhouden van de ledenadministratie. De Kriekel heeft zeer veel trouwe leden en dat is voor een vereniging een vaste basis. Op deze jaarvergadering werden zeven mensen in het zonnetje gezet, die 25 jaar of langer lid zijn van de vereniging. Zij kregen naast een persoonlijk woordje van de voorzitter een oorkonde en een prachtige bos bloemen. Op de foto staan van links naar rechts Marjan Rozendaal, Gonda Klijn, Anneke Hoekman (aerobic) Katrien Mierop, Klara v.d. Bok (fitgym/aerobic), Corrie van Splunter (fitgym), Sander Nederveld (judo), Maartje Vlietland (fitgym) en Wim van Wensveen (volleybal). Op de achterste rij voorzitter Ien Grinwis en Ina van Oostenbrugge.

Strandje in Ooltgensplaat wordt opgeknapt

OOLTGENSPLAAT - Het strandje in Ooltgensplaat wordt opgeknapt. Zo wordt onder andere het grasveld geëgaliseerd, het parkeerterrein wordt opgeknapt, er komt een kindergedeelte - voorzien van zand, er wordt een drijvende steiger geplaatst, er komen picknicktafels, bankjes, een BBQ-plaats en minivoetbaldoeltjes. Kortom, het strandje wordt een stuk aantrekkelijker voor de inwoners van Ooltgensplaat, voor toeristen en passerende fietsers en wandelaars.

Bij de plannen voor de opknapbeurt van het strandje zijn de Vereniging Dorpsraad Ooltgensplaat, de Stichting BOOG, de Stichting Nieuw Oeltgen en een lokale horecaondernemer betrokken. "De plannen voor het opknappen van het strandje bestonden al wat langer. De plannen worden nu uitgevoerd door financiering vanuit de gemeente, het Integraal Ruimtelijk Programma (IRP) Goeree-Overflakkee en de relatie met Waterpoort. Een mooi resultaat, waarmee we in Ooltgensplaat weer een fijne plek krijgen aan het water, waar inwoners, fietsers en wandelaars van het gebied kunnen genieten en kunnen ontspannen", vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt.
De betrokken partijen in Ooltgensplaat reageren ook enthousiast op de opknapbeurt: "We kunnen binnenkort in Ooltgensplaat het strandseizoen nieuw leven in blazen, met een opgeschoond en opgeknapt strand!", aldus Hans Bal en Bram den Exter. De werkzaamheden zijn naar verwachting in de derde week van juni afgerond. Er wordt nog een datum geprikt waarop het strandje officieel en feestelijk in gebruik wordt genomen.

Integraal Ruimtelijk Programma

Het IRP is een samenwerkingsverband van de gemeente Goeree-Overflakkee en de Provincie Zuid-Holland. De gemeente en de provincie hebben kortgeleden een subsidieverordening vastgesteld, waardoor ze gezamenlijk kunnen investeren in concrete projecten en ontwikkelingen.
In het project Waterpoort werken drie provincies, zes gemeenten, het waterschap en andere partijen rondom het Krammer-Volkerak-Zoommeer samen aan diverse plannen en ontwikkelingen in het gebied. De ontwikkelingen in Ooltgensplaat sluiten daar mooi op aan.

Ed's 78 Toeren Carrousel in ontmoetingscentrum in Hart van Dirksland

DIRKSLAND - Het ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen is in het Hart van Dirksland, Reginahof 1 in Dirksland gevestigd. Het centrum is ook gericht op ondersteuning van de mantelzorgers: de partner, de familie, maar ook op de vrienden of kennissen, die een groot deel van de zorg voor mensen met geheugenproblemen op zich nemen. Het ontmoetingscentrum is de eerste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Onder het genot van een kop koffie en/of thee is er zaterdag 2 mei vanaf 10.00 uur gelegenheid elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, informatie te vragen. Naast de gastvrouwen is er een casemanager dementie aanwezig. Ook is er de mogelijkheid om uw eigen hobby mee te nemen of gebruik te maken van de BrainTrainer, een spelcomputer speciaal voor mensen met geheugenproblemen.
U kunt rond 12.30 uur gebruik maken van een eenvoudige lunch uit eigen keuken. Edwin Wendt verzorgt van 13.30 tot 15.00 uur een muzikaal programma. Een combinatie van oude, vertrouwde muziek met de entourage van de originele slingergrammafoon, een originele His Masters Voice 78-toerenspeler. Naast de collectie 78-toerenplaten zoals de bekende nummers als 'In the Mood', 'Naar de speeltuin', 'Bei mir bist du schön', neemt Edwin ook een grote verzameling klassiekers uit de jaren veertig en vijftig mee. De herinnering van de één roept de herinnering van de ander op. Heeft u specifieke wensen wat het repertoire betreft, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

Aanmelding

U hoeft zich niet aan te melden. U bent op elk gewenst tijdstip van harte welkom. Voor koffie, thee en lunch wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de casemanagers, tel. 06 83678417, e-mail info@ketenzorgdementie-go.nl.

RTV SLOGO in gesprek met raadslid Willy Heintjes

OUDDORP - Ouddorp: In de uitzending van donderdag 30 april van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek met het raadslid Willy Heintjes. Hij is lid van de fractie van de VKGO. Met hem zal het afgelopen jaar worden geëvalueerd.

Ook wordt met hem gesproken over de successen van de fractie VKGO. Zijn de resultaten wel of niet meetbaar? De partij vindt het belangrijk er voor de burger te zijn. De straattegel moet recht liggen en de brandgang moet goed zijn. De gewone basale dingen die voor de burger van belang zijn. Belangrijk voor de fractie is ook dat de verenigingen in stand kunnen blijven en dus niet de subsidies laten verdelen door de dorpsraden. De steiger voor het fietspontje in Ooltgensplaat en het carbidschieten komen aan de orde, naast een aantal andere belangrijke politiek bestuurlijke zaken. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "Programma gemist".
Heeft u een politiek onderwerp dat u onder de aandacht wil brengen bij de inwoners van Goeree Overflakkee? Of bent u politiek geïnteresseerd en wilt u meewerken aan het programma Polivak, bijvoorbeeld als technicus of als redactiemedewerker? Geef dit dan door via polivak@rtvslogo.nl.

Spetterende vakantieweken in De Staver

SOMMELSDIJK – "Altijd iets te doen in het leukste bedrijf van de regio. Springen, zwemmen, bowlen, zaalvoetbal, tafeltennis en nog veel meer de komende twee weken in De Staver", zo luidt de uitnodiging van de leiding van het sportcentrum.

Er is in de vakantieweken veel te doen in De Staver op het gebied van sport en actief bezig zijn. De staver is van 25 april t/m 10 mei geopend met dit programma, met uitzondering van 5 mei (Bevrijdingsdag) en 9 mei (zwemwedstrijden). Natuurlijk kunt u ook 's avonds terecht in de horeca voor een heerlijke familieavondje bowlen met diner, al van € 17,50 p.p. all you can eat & drink. Neem voor meer info contact op met De Staver, tel. 0187 483306, of kijk op www.destaver.nl.