info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

23 oktober 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 23 oktober 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Bezorgdheid over leegstand

OUDE-TONGE – Veel mensen in het dorp zijn ongerust na het sluiten van een aantal winkels in Oude-Tonge. Nog meer lege panden verslechtert de uitstraling van het winkelcentrum. Hoe kan het tij gekeerd worden? De ondernemers hebben geen pasklare antwoorden, maar weten ook dat dit probleem absoluut niet alleen in Oude-Tonge speelt. "Het koopgedrag van mensen is de afgelopen decennia enorm veranderd. Wij draaien het echter liever om. Wees blij met wat er nog wel is en houd dat in stand door de aankopen te doen in eigen dorp en regio".

Lees meer op pagina 3.

Nacht van de Nacht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag is de jaarlijkse Nacht van de Nacht. De organisatie roept bedrijven op om dit weekend zoveel mogelijk alle verlichting uit te schakelen. In Herkingen is er een lezing over 'zwarte gaten'. In Middelharnis worden om 19.45 uur wenslichtjes te water gelaten, naast het parkeerterrein bij de Albert Heijn.

Kraan uitgebrand

STELLENDAM - In de nacht van woensdag op donderdag is er een kraan uitgebrand, die naast de Langeweg stond. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de graafmachine is volledig verwoest.

2 / 28

Agenda

Woensdag 24 oktober

MELISSANT – Koffieochtend 55+ in de Melishof. Aanvang 10.00 uur. Opgeven bij Dirk en Elly Spahr v.d. Hoek, tel.: 0187-602411.
OUDE-TONGE – Voorlichting over reanimatie en AED., gevolgd door mossels eten. Prijzen van deze middag zijn € 12,- incl. koffie en drie consumpties. Vooruitbetaling € 2,50. Aanmelden bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam en adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nr. Nel Vervloed: 0187-642697.

Donderdag 25 oktober

DIRKSLAND – Herfstbingo in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.

MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé. Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang 13.30 uur.
MIDDELHARNIS - Oogcafé Goeree-Overflakkee, van 9.30 tot 12.00 uur. Wijkcentrum, Doetinchemsestraat.
STELLENDAM – Modeshow 55+. Aanvang 14.30 uur in het Haagse Huus. Opgeven bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel.: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411.

Vrijdag 26 oktober

OUDE-TONGE – Bingo A.S.V. Oostflakkee bij Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 25. Aanvang 19.30 uur. Kosten zijn € 7,-, incl. koffie of thee.

Zaterdag 27 oktober

DIRKSLAND – Hervormingsavond in kerkgebouw Ger. Gem., Mozartsingel. Aanvang 19.00 uur. Medew.: o.a. Dirkslands Mannenkoor.
MIDDELHARNIS – Filmavond 'War Room', organisatie Ladies Event Flakkee. Aanvang 19.30 uur. Kaarten kunnen gekochten worden via www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/actueel/agenda/film/LEeF-OD.
MIDDELHARNIS – Verkoop tweedehands kleding van 9.00 tot 15.00 uur in de schuur aan de Oostelijke Achterweg.
OUDDORP – Cui-orkest speelt programma 'Rondom Beethoven' in de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Aanvang 20.00 uur. Kaarten reserveren kan via info@cuiorkest.nl.
OUDDORP – Herfstmarkt Hersteld Herv. Gemeente bij de fam. Hoek, Oudelandseweg 4. Van 9.30 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
SOMMELSDIJK – Wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer 55. Vanaf 19.00 uur bingo Ouderenvereniging O-G-O.

Maandag 29 oktober

ACHTHUIZEN – Sjoelmiddag in het Buurthuus aan de Kloosterstraat 10. Aanvang 13.30 uur. Kosten vier euro, incl. koffie/thee.
DIRKSLAND – Kookclub 55+. Reginahof 1. Aanvang 16.00 uur. Aanmelden tot 24 oktober bij mon.vanhuizen@careyn.nl of bel 06-53861647.

Dinsdag 30 oktober

MIDDELHARNIS – Hervormingsavond in de Hervormde Kerk aan de Ring. Sprekers: ds. G.R. Procee en ds. B.J. van Assen. Muzikale begeleiding koor 'Pr. Maurits', onder leiding van Marco van 't Hoff.. Organist samenzang: Paul Kieviet. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Speelmorgen PSZ 'Amalia'. Van 9.30 tot 11.00 uur. Margrietweg 6. Info: 0187-687983.

Ondernemers blijven optimistisch

Vervolg van de voorpagina.

"Natuurlijk is het jammer als winkels verdwijnen", beaamt Adri van Loon, voorzitter van de ondernemersvereniging. "Ik ben zelf vorig jaar gestopt, vanwege mijn leeftijd. In eerste instantie werd de winkel voortgezet door een paar jonge mensen, maar die hebben helaas alsnog besloten om toch voor Middelharnis te kiezen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Ook de andere gestopte ondernemers hebben om persoonlijke redenen de deur gesloten. Toch mogen we nog niet klagen in Oude-Tonge. We hebben een mooie passage, twee supermarkten, twee drogisterijen, een boekhandel, een damesmodezaak, bakker, slager en je kan hier nog terecht voor speelgoed, bloemen en planten, huishoudelijke- en leuke cadeau- en interieurartikelen. En dat alles op redelijke loopafstand van elkaar. Als nu die lege panden gevuld worden met heren- en of kinderkleding, witgoed, hobbyartikelen, schoenen of een opticien (in Middelharnis zitten er een heleboel op een kluitje), dan is het eigenlijk compleet.

Streekfunctie

De huurprijzen vallen hier ook nog enorm mee in vergelijking met andere plaatsen. Bovendien vervullen we hier in Oude-Tonge min of meer een streekfunctie voor het oostelijk deel van het eiland. Dus eigenlijk is er een prima vestigingsklimaat. Winkels maken een dorp gezelliger en zijn goed voor het sociale gebeuren. Onlangs zijn er complete rapporten verschenen en onderzoeken gedaan naar de sluiting van winkels, maar een antwoord is er eigenlijk niet. Het is voornamelijk de tijd waarin we leven".

Veranderd koopgedrag

"Het koopgedrag van mensen is veranderd", weet ook Lenie Musters van de damesmodezaak. "Ging men vroeger op vrijdagavond of zaterdag op pad om de grote aankopen te doen, tegenwoordig kiest men vooral voor het gemak. Er wordt veel via internet besteld, zelfs de boodschappen. De weekenden, vooral de zaterdagen, worden nu besteed aan verenigingen, gezin en klusjes in en om het huis. Je ziet ook steeds meer een verschuiving naar de zondag om inkopen te doen. Hier op het eiland is dat echter nog niet toegestaan. Nu zit ik er persoonlijk absoluut niet op te wachten om op zondag mijn winkel te openen, maar al zou ik dat wel willen, dan mag dat niet. En dat terwijl op zondag de bezorgdiensten af en aan rijden om pakketjes af te leveren. Dat vind ik dan raar. Daar zou de gemeente dan één lijn in moeten trekken. Zo ontstaat oneerlijke concurrentie."

"Kijk, mensen vinden het heel vervelend dat er winkels verdwijnen, maar als iedereen nou wat minder online koopt, dan kan er veel in stand blijven. Wij als plaatselijke ondernemers doen ons best om net dat beetje extra service, kwaliteit en persoonlijk contact te bieden en we hopen dat de mensen dat waarderen en dat het blijft inspireren om hier te kopen."

Optimistisch

Wat er dan verder moet gebeuren? Adrie en Lenie zijn het helemaal eens met de opinie dat er huizen gebouwd moeten worden in Oude-Tonge. "Dat is echter niet alleen noodzakelijk voor de winkeliers, maar ook voor de verenigingen en de scholen", zeggen ze. "Stilstand is immers achteruitgang. Aan de andere kant weten we niet of dat zal helpen om de leegstaande panden te vullen. Ook in grote steden, waar toch wel veel mensen wonen, zie je leegstaande panden of er komt iets in met kunst, cultuur of horeca. Als ondernemers moeten wij natuurlijk ook niet achterover leunen. Wij zijn in gesprek met de gemeente om het pleintje aan het Dabbehof wat aantrekkelijker en toegankelijker te maken en we hopen nog wat leuke activiteiten te organiseren. Dat is echter altijd makkelijker gezegd dan gedaan, want je hebt te maken met zoveel regels en kosten voor vergunningen, veiligheid, enzovoort. Op 19 december is er in ieder geval weer een avond met Moonlightshopping. Dat was vorig jaar erg geslaagd en we hopen dat dat dit jaar weer zo zal zijn." Dus ondanks de vele negatieve berichten, blijven de ondernemers optimistisch...

Italiaans restaurant op school

MIDDELHARNIS – Een bladerdeegbakje met rundvleesragout als amuse, tomatensoep met stokbrood en kruidenboter als voorgerecht, een pizza of penne carbonara als hoofdgerecht en crème brûlée als dessert. De bewoners van Salem uit Dirksland kregen een heerlijk Italiaans diner voorgeschoteld, gemaakt en opgediend door leerlingen van de CSG Prins Maurits.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De leerlingen, die dit jaar examen vmbo kader doen, hadden er serieus werk van gemaakt. Een draaiboek maken, taken verdelen, samenwerken, een boodschappenlijst samenstellen, menukaarten maken, een lokaal aankleden als restaurant… En op het moment suprême, woensdag 17 oktober, natuurlijk de keuken in om te koken. Bij de Prins Maurits noemen ze dit 'leren in een realistische context'.

Echt uitje

Voor de bewoners van Salem, een woonvoorziening van Sjaloom Zorg, was het diner in de Prins Maurits een echt uitje. Normaal gesproken koken ze zelf en eten ze in twee groepen. Nu hoefden ze alleen maar aan tafel te gaan zitten en zich te laten bedienen. Met z'n allen – dertien bewoners, een enkeling was verhinderd – aan één lange tafel.

Na het sfeervolle diner, was de klus nog niet geklaard voor de PM-leerlingen. Want zoals in een echt restaurant moesten ze natuurlijk ook de tafel afruimen, de boel schoonmaken, de ballonnen in de kleuren van de Italiaanse vlag weghalen en afwassen. Ook dat telt allemaal mee in het cijfer dat ze krijgen voor dit onderdeel 'zorg en welzijn'.

Fractievragen over bijstandverlening

GOEREE-OVERFLAKKEE – Jan Zwerus, fractieleider Groep Zwerus in de gemeenteraad, heeft aan het college schriftelijk gevraagd informatieve gegevens aan te reiken met betrekking tot de bijstandverlening op het eiland. Kan het college jaarlijks een rapportage opstellen waarin info is opgenomen over het aantal personen dat in de gemeente bijstand ontvangt? Dit in een statisch overzicht, gespecificeerd naar leeftijd en geslacht. Hoeveel gemeenschapsgeld is hier mee gemoeid? Het raadslid wil ook weten hoe de handhaving op het gebied van de sociale wetgeving op Goeree-Overflakkee is georganiseerd en hoe dit proces verloopt. Tenslotte vraagt hij hoe het staat met de klanttevredenheid van mensen in de bijstand. Zowel over het handhavingsbeleid als over het plaatsingsbeleid van de gemeente. (Jaap Ruizeveld)

Nepgeld

REGIO - De afgelopen periode kreeg de politie veel meldingen van vals geld. Soms lukte het om met het nepgeld af te rekenen, andere winkeliers hadden door dat het geen echt geld was. De politie stelde een onderzoek in en heeft door middel van camerabeelden en de opgegeven signalementen een verdachte aangehouden. Die heeft alle zaken bekend en moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

Kogels, bestek en munten: Speuren met een metaaldetector

MIDDELHARNIS – Op zaterdag 20 oktober stonden de kinderen centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Vanuit de werkgroep 'Maand van de Geschiedenis' waren er 2 workshops 'Speuren met een metaaldetector' georganiseerd. De kinderen verzamelden zich op een stuk braakliggend land in Sommelsdijk. 26 kinderen gingen na een korte uitleg aan de slag met een metaaldetector. Er werd deze dag van alles gevonden: kogelhulsjes, musketkogels, zakmessen, stukken bestek, sleutels, muntjes en gespen van oud paardenwerktuig.

De workshopleiders Mieke en Silas gaven uitleg bij de gevonden voorwerpen. Na het speuren was er voor de 'archeologen in de dop' natuurlijk iets lekkers te snoepen en aan het eind van de workshop ging iedereen met een echte archeologendiploma én de gevonden voorwerpen naar huis. Met het volgen van deze workshop werd historie (oude vondsten) en nieuwe techniek (metaaldetector) met elkaar verbonden en werd de geschiedenis voor kinderen weer 'levend' gemaakt. De werkgroep (De Motte, Streekmuseum, Streekarchief en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta) bedankt langs deze Jan Kastelein voor het beschikbaar stellen van zijn land.

Informatiemarkt over beroerte

GOEREE-OVERFLAKKEE - 29 oktober is het de wereldwijde dag van de beroerte. Een op de zes personen krijgt in zijn leven te maken met een beroerte. CuraMare vindt het belangrijk om mensen te informeren over de risico's en gevolgen van een beroerte. Daarom organiseert zij op maandag 29 oktober een informatiemarkt over een beroerte.

Tijdens de informatiemarkt zijn diverse kramen te bezoeken. Bij CuraMare Behandeling kunt u terecht voor informatie en zij organiseren gratis activiteiten. Zo kunt u proberen hoe het voelt om eenhandig activiteiten uit te voeren of om een bewegingspad uit te proberen die met lichtsignalen reageert op aanraking.
Verpleegkundigen van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis nemen gratis gezondheidstesten af om het risico op een beroerte te verminderen, zoals het meten van de bloeddruk en het prikken van uw bloedsuiker en cholesterol. Uiteraard beantwoorden zij ook graag uw vragen.
In het beroertecafé is er gelegenheid om in gesprek te komen met een lotgenoot en een medisch specialist.

De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom tussen 15.00-17.00 uur in het restaurant van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Stationsweg 22 in Dirksland.

Uitvoering Wet Taaleis

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raad kon donderdag nog geen besluit nemen over de wijzigingsverordening Participatiewet Ioaw en Ioaz Goeree-Overflakkee. Dit wordt ter afronding nu op de agenda voor 8 november geplaatst.

Door Jaap Ruizeveld

Het betreft een technische aanpassing van een artikel voor wat betreft de Wet Taaleis. De Wet en het besluit taaltoets zijn in 2016 in werking getreden. Door invoering van deze wet hebben gemeenten de verplichting om van bijstandsgerechtigden te verlangen dat zij actief werken aan hun taalvaardigheid. Op het eiland zou het gaan om een zeer kleine groep (oudere) personen. Fracties CDA, ChristenUnie, VVD en PvdA wilden van wethouder Bruggeman nadere toelichting over de te zetten stappen en hadden opmerkingen over de leesbaarheid van het document. Verwarrend allemaal, zo bleek ook uit de reactie van de Adviesraad Sociaal Domein.
PvdA (Petra 't Hoen) was ontstemd over de onduidelijkheid in het voorstel. Wat is de noodzaak om een wijziging aan te brengen? Wat gaan we doen? Zonder stimuleringsregels om de doelgroep te activeren, wordt nu een strafmaatregel gepresenteerd als men niet komt opdagen. Met deze aanpak wordt niemand geholpen. Om hoeveel mensen gaat het? Het is inhoudelijk allemaal erg mager, zei het raadslid. Een gemiste kans. Hoewel de portefeuillehouder verklaarde dat de gevolgen van de voorgestelde (verplichte) wijziging zeer klein zijn en er op het eiland tot nu toe nog geen personen zich hebben gemeld voor de toets, bleven er toch vragen over in de raad. Vandaar nog geen besluit.

Gratis zangspektakel tijdens najaarsconcert Apollo

NIEUWE-TONGE – Tijdens het concert van Gemengde Zangvereniging Apollo in Ons Dorpshuis op vrijdag 2 november, kan iedereen gratis naar binnen om te genieten van een avond vol zang. Er kan meegezongen worden met bekende volksliedjes. Het gastkoor is het Bruinisser Visserskoor onder leiding van Nelleke Bruggeman. Aanvang 20.00 uur.

Apollo zingt onder leiding van Marlous Smit jr. een keur aan bekende en minder bekende liedjes. Het koor bestaat uit een kleine 40 leden, die veel plezier hebben in het (samen)zingen en dat ook graag uitdragen. In Ons Dorpshuis zijn de wekelijkse repetities op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Het koor verwelkomt iedereen die ook van zingen houdt en het zingen op een koor eens zou willen proberen. Want zingen is ontspannend, gezond en geeft plezier. Om de drempel laag te houden, wordt er voor dit najaarsconcert geen entree gevraagd. Zo kan iedereen van een fijne avond genieten en kennis maken met deze koren. Om de onkosten te bestrijden, worden in de pauze loten verkocht voor 1 euro per stuk en aan het eind van de avond een verloting van mooie prijzen.
Het Bruinisser Visserskoor is heel bekend in de wijde omgeving. Onder leiding van Nelleke Bruggeman treden zij veelvuldig op, zoals bij de Visserijdagen, maar ook bij verzorgingscentra en dergelijke. Bekende liedjes en echte meezingers zijn natuurlijk 'In het kleine café aan de haven' en wie kent niet de 'Zeeuwse Mosselen'?

Fantastisch bedrag voor KiKa

STELLENDAM - Op zaterdag 13 oktober was het feest bij Maaskant Shipyards, omdat er drie belangrijke gebeurtenissen werden gevierd: het 70-jarig jubileum van de werf, het vertrek van directeur Frits van Dongen en de aanstelling van zijn vervanger, Eric Moerkerk. De opbrengst van deze dag was bestemd voor KiKa Goeree-Overflakkee. Men is bij het bedrijf trots dat ze, mede dankzij de vele gulle giften van de gasten, deze mooie cheque hebben mogen overhandigen aan KiKa-ambassadeur Kees Witte (KikaKees). "Het was een dag met een gouden randje!" De opbrengst is € 3.500,-.

Barrelaars in de wielen voor het goede doel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor Kiwanis Goeree-Overflakkee was het donderdag 11 t/m zaterdag 13 oktober weer tijd voor haar jaarlijkse Barrelrun. Alleen heet het nu niet echt Barrelrun meer, maar Off-Road Edition. Dit omdat het evenement niet meer met oude opgetuigde wagens wordt gereden, maar met vierwiel aangedreven terreinwagens. De verdere opzet van het evenement is ongewijzigd gebleven: geld bijeenbrengen voor het goede doel, drie dagen lang netwerken met elkaar, maar ook genieten van gezelligheid en gein.

Tekst en foto's: Kiwanis

Het was voor het derde achtereenvolgende jaar dat de Barrelrun haar offroad editie beleefde. En voor de derde keer ook ging het ditmaal naar Fürstenau, in Duitsland. Daar ligt Fursten Forest, het grootste offroad/vrijetijdspark van Europa, een vierhonderd hectare groot voormalig militair oefenterrein van het Duitse leger. Liefhebbers van rijden in ruig terrein kunnen er hun hart ophalen, met steiltes, dieptes en soms flinke waterplassen waar doorheen gezwoegd moet worden. Ook de deelnemers aan de Off-Road Edition, steevast worden ze 'Barrelaars' genoemd, hebben weer het uiterste van hun voertuigen gevergd. Een ware beproeving was het voor de wagens, vanwege de krachttoeren die van de motoren gevraagd werden. Jaarlijks zijn er dan ook wel enkele uitvallers, maar met elkaar lossen de Barrelaars dat telkens weer even gebroederlijk op.
Negen teams waren er dit jaar. Die vertrokken donderdagmorgen vanaf het bedrijf D-Sign, op bedrijventerrein Oostplaat te Middelharnis, om de zaterdag erop terug te keren bij Zand- en grindhandel Van Zanten, ook op bedrijventerrein Oostplaat.

Tools 4 Kids

De Off-Road Edition van de Barrelrun is één van de acties die de eilandelijke serviceclub organiseert voor hét doel waar ze zich voor inzet: het welzijn van het kind. Dit jaar was Mijn Totaalplan 'Tools 4 Kids' als goede doel aan de Off-Road Edition verbonden. Een project waarin op de scholen aan leerlingen levenservaring, 'gereedschap', wordt doorgegeven, om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op hun leven, om sterk te staan te midden van allerlei verleidingen en gevaren die op de loer liggen. Namens de begunstigden gaf Saskia Hameeteman, die nauw betrokken is bij de opzet van Tools 4 Kids, tekst en uitleg bij dit project. "Tools 4 Kids is een programma voor jongeren tussen de negen en veertien jaar. Tijdens het programma worden hen sociale vaardigheden bijgebracht, levensvaardigheden, als gereedschap waarmee ze niet alleen sterker in hun schoenen komen te staan, maar waardoor ze ook verstandigere emotionele keuzes zullen kunnen maken op het gebied van bijvoorbeeld genotsmiddelen." Van het geld dat de Barrelaars deze keer bijeen hebben gebracht, zullen duizend 'Gereedschapskistjes' worden gemaakt met daarin allerhande 'levensgereedschap'. "Dat is het doel van Tools 4 Kids", sprak Saskia Hameeteman: "Het doorgeven van praktische levenservaring, om het leven leuker en makkelijker te maken". Namens Kiwanis Goeree-Overflakkee overhandigden Patrick van den Boogerd en Jaco van Oostenbrugge een cheque van € 5.000, die dankbaar in ontvangst werd genomen. En wie van de Barrelaars er in Duitsland nog niet genoeg van had, die kon op het terrein van Van Zanten nog even verdergaan en proberen met zijn 4x4 de enorme zandberg te 'bedwingen' die daar was neergelegd. De motoren loeiden dus nog wel even…

INGEZONDEN:
Wonen in Oude-Tonge

In het Eilanden-Nieuws heb ik recentelijk een heel treffend artikel van Tim Jochems gelezen. Een jongvolwassene die precies de spijker op de kop slaat. Respect op de eerste plaats.

Ikzelf woon ondertussen al bijna zeven jaar in het mooie Oude-Tonge met mijn gezin en hoop hier nog vele jaren aan toe te voegen. Een dorp als Oude-Tonge heeft basisvoorzieningen, zoals basisscholen en winkels, een bakker, een slager en twee supermarkten. De haven en gelegenheden zoals De Lely zorgen voor gezelligheid. Ik zie het landelijke karakter en toch ben je binnen een halfuur in Rotterdam.

Echter, ik zie ook lege plekken in het dorp, waar je normaal gesproken nieuwe initiatieven zou verwachten. Of het nu een woningcorporatie is, of een commercieel initiatief. Woningen voor sociale huur of commerciële huur of maatschappelijk vastgoed of koopwoningen. Deze situatie is al jaren zo. Onbegrijpelijk, gegeven de huidige woningmarkt. Dit ligt ook niet aan Oude-Tonge, want zoals er mensen zijn die in Middelharnis of Ooltgensplaat willen wonen, zijn er zeker ook mensen die in Oude-Tonge zouden willen wonen. Iemand die iets anders beweert, doet aan beeldvorming.

Ik verwacht dat de gemeente er is voor alle woonkernen en geen voorkeur laat blijken. Dit zou een zeer slechte zaak zijn en het vertrouwen van vele burgers op het eiland ondermijnen. Ik hoop oprecht dat de huidige gemeenteraad een nieuw elan wil uitstralen. Een elan waardoor elke woonkern op het eiland haar leefbaarheid verder kan ontwikkelen. Ook Oude-Tonge. Een elan dat verder kijkt dan persoonlijke voorkeuren en religieuze overtuiging (of geen). Een elan dat zich richt op iedereen op het eiland. Een elan dat het eiland vooruit brengt en uitstraalt dat er iets gebeurt. Woningbouw, (culturele) voorzieningen, diversiteit in sport (niet alleen voetbal), stimulering economie en werkgelegenheid… Er zijn vele dorpen op het eiland en alle verdienen aandacht. Niet in de laatste plaats Oude-Tonge.

Elke leefomgeving heeft diversiteit benodigd, maar dit vergt moed, toekomstvisie en vooral doen. Praten gebeurt er al genoeg. Niet alleen ondernemerszin is vereist, maar ook gemeenschapszin. Dat brengt een gemeente, een dorp… verder. Ik kom oorspronkelijk zelf uit de regio Rotterdam en deze regio (Goeree-Overflakkee) heeft een enorme potentie. Het is aan de inwoners en de beleidsmakers om er iets van te maken en dit te blijven doen. Zonder jeugd zal een sportvereniging het op de lange termijn ook niet volhouden. Ik ben het roerend eens met Tim Jochems. De gemeente moet zich zeker schamen voor de gang van zaken rondom woningbouw en economische ontwikkeling in een dorp zoals Oude-Tonge. Ik hoop dan ook van harte dat de gemeente zich zal inzetten voor het verder ontwikkelen van ons dorp en alle andere woonkernen op het eiland. Ik wens de gemeente alle wijsheid in de uitdagingen van nu, maar weet zeker dat het mogelijk is.

Met vriendelijke groet,
Richard Blokland
Zuiddijk, Oude-Tonge

Katten en hond voor Nieuw Rijsenburgh

OUDDORP - Stichting Van der Linde Rommelmarkten adopteerde drie katten: Tom Poes, Kitty, Dotje en één hond: Ferry, voor zorglocatie Nieuw Rijsenburgh, Geldershof, De Vliedberg en Ebbe en Vloed. Lijnie van der Linde vertelt: "Toen de vraag gesteld werd of de rommelmarkt deze dieren wilden schenken, had ik grote twijfels, maar ik ben uitgenodigd bij een demonstratie daarvan en ik werd er echt stil van. Het deed echt wat met de persoon die een kat of hond vast had. Ook tijdens de overhandiging van de dieren zag je het duidelijk: de mensen waren blij en vertelden dat ze vroeger ook een kat of hond hadden. Ze zijn ook werkelijk net echt. Aan de andere kant is het ook erg pijnlijk als je iemand die je lief is daar mee ziet zitten."

Pameijer opent nieuwe locatie in Middelharnis

MIDDELHARNIS - De verschillende locaties van Pameijer in Middelharnis zijn afgelopen juni verhuisd naar een nieuwe gezamenlijke locatie.

Nu zitten zowel Pameijer Woont, Pameijer Werkt en de inloop van Pameijer in een en hetzelfde gebouw, waardoor er een verbetering is in de onderlinge samenwerking en de hulpvraag richting hun cliënten.
Pameijer levert dagelijks ondersteuning aan circa 6.500 cliënten met een verstandelijke en/of geestelijke beperking. Deels op en rondom 1 van de circa 200 locaties, deels aan huis. Op woensdag 7 november opent Pameijer de nieuwe locatie aan de Juliana van Stolberglaan 58 in Middelharnis.
Pameijer is altijd bereikbaar voor buren en omwonenden. Iedereen is op 7 november dan ook van harte welkom voor een hapje en een drankje. Tijdens de opening zal de nieuwe naam van de locatie worden onthuld en is er gelegenheid om kennis te maken met het begeleidingsteam en de activiteiten van Pameijer op Goeree en omgeving. Bijvoorbeeld ondersteuning bij opgroeien, wonen, werken en sociaal contact. Ook kennismaken? Dan bent u van harte welkom op 7 november tussen 13.00 en 16.00 uur aan de Juliana van Stolberglaan 58.

Nacht van de Nacht op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 27 oktober 2018 vindt weer de Nacht van de Nacht plaats. Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden gemeenten, bedrijven en huishoudens in Nederland hun onnodige verlichting. Zij doen dit om de schoonheid van de nacht te benadrukken en om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder.

Ook de gemeente Goeree-Overflakkee draagt haar steentje bij. Tegelijkertijd vindt er voor belangstellenden een lezing plaats in Herkingen. De gemeente Goeree-Overflakkee zet bij de monumenten, zoals de kerktoren van Dirksland, de verlichting uit. Bedrijfscontactfunctionarissen moedigen bedrijven aan om op 27 oktober de verlichting zoveel als mogelijk te doven. Ook inwoners kunnen bijdragen door de buitenverlichting uit te zetten. De politie adviseert om de verlichting niet uit te doen als dit ten koste gaat van het veiligheidsgevoel.

Lezing in Herkingen

Belangstellenden zijn van harte welkom om tijdens de Nacht van de Nacht een lezing bij te wonen bij theetuin De Bongerd in Herkingen. Amateurastronoom Peter Jelier vertelt het laatste nieuws uit de ruimte en gaat in op bijzondere soorten sterren, zoals protosterren en neutronensterren. Na de pauze vertelt Edwin van Balen over bijzondere onzichtbare fenomenen: zwarte gaten en zwaartekrachtgolven. Als het helder weer is, bestaat er de mogelijkheid om na afloop sterrenbeelden te spotten. Aanmelden kan tot vrijdag 26 oktober via het e-mailadres: ovl@goeree-overflakkee.nl. De lezing wordt gehouden aan de Molendijk 65, 3249 AN in Herkingen. Inloop vanaf 19.30 uur, lezing van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement, georganiseerd door natuur- en milieufederaties. Zij organiseren dit om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Kijk voor meer informatie op www.nachtvandenacht.nl.

Grote Goocheldag vrijdag in De Schakel

DIRKSLAND - Op vrijdag 26 oktober zal voor de vierde keer de Grote Goocheldag worden gehouden in verenigingsgebouw 'De Schakel' in Dirksland. De dorpsraad van Dirksland is voor deze activiteit verantwoordelijk en heeft goochelclub Rotterdam gevraagd om invulling te geven aan het programma. Er zijn optredens van zes verschillende goochelaars. Eén van hen is Jannes de Goochelaar, die tovert net zo als ze in de Middeleeuwen deden. De goochelaars gaan ook helpen om een leuk ballonfiguur te maken. Ook zullen er workshops worden gegeven en leren de kinderen een aantal heel leuke trucs, die ze thuis, op school of bij hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen doen. De deelname is gratis en alle belangstellenden zijn van harte welkom. Op het programma staan 's morgens shows/workshops van 10.00 tot 12.00 uur. Het middagprogramma is van 13.00 tot 16.00 uur.

Strandovergangen, vuurtorens en zeegezichten in De Overkant.

OUDDORP - Vrijdagavond 2 november wordt er een speciale expositie geopend in De Overkant door André Kastelein, voorzitter van de Goereesche Gemeenschap.

De thema's van die expositie zijn strandovergangen, vuurtorens en zeegezichten. Deze thema's passen prima bij de stichting die in de toekomst de vuurtoren van Ouddorp voor het publiek wil openstellen en beheren.

Er zijn twee exposanten: Hendrik van Veenendaal met strandovergangen en vuurtorens en Wim Sijbranda met zeegezichten. De opening is om 20.00 uur en u bent welkom. Ook op zaterdag 3 november is de uitgebreide expositie te zien. De gehele Overkant is dan weer als galerie ingericht. Van harte welkom vanaf 11.00 tot 17.00 uur.

Daarna is de expositie bijna alleen op afspraak te zien, omdat De Overkant ook vaak voor besloten gezelschappen wordt gebruikt. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.

85-jarige Stellendamse predikant schrijft dagboek over bidden

OUDDORP - Vrijdagavond 19 oktober overhandigde Rijk Akershoek van Boekhandel & Uitgeverij Akershoek uit Ouddorp het eerste exemplaar van het Bijbels Dagboek 'Bidden – Hartslag van geestelijk leven' aan de schrijver ds. C. Oorschot uit Stellendam. De overhandiging vond plaats in de activiteitenzaal van woonzorglocatie De Vliedberg.

Tekst en foto: Mirjam Nelis

Onder belangstelling van familie, vrienden en kerkenraadsleden uit Stellendam werd het eerste exemplaar overhandigd. Ds. H. Juffer, geestelijk verzorger in De Vliedberg, sprak zijn vriend en broeder hartelijk toe. Zij kennen elkaar onder andere van de samenwerking in het pastoraat in De Vliedberg. Toepasselijk was dan ook dat de overhandiging plaatsvond in De Vliedberg. De ruimte en faciliteiten waren belangeloos beschikbaar gesteld door het management van De Vliedberg en de raad van bestuur van CuraMare. Een gebaar als dank voor het vele pastorale werk dat ds. Oorschot ruim negen jaar lang voor De Vliedberg heeft mogen doen.

Rijk Akershoek werkt in de avonduren aan het uitgeven, nadat hij overdag de boekwinkel runt. Hij kijkt tevreden terug op de opdracht die hij voor ds. Oorschot mocht uitvoeren: "We hebben veel met elkaar gebeld en gemaild om tot een mooi resultaat te komen. Het zijn jong en oud aansprekende meditaties geworden, een jaar lang voor elke dag." Akershoek wilde het tijdig in de winkel hebben, "want," zei hij, "hiermee hebben we ook een uniek cadeau voor kerst- en eindejaarsgeschenken".

Hierdoor werd echter wel de druk op het schrijven voor ds. Oorschot opgevoerd. Gemiddeld heeft hij, naar eigen zeggen alleen met Gods Hulp, drie en een halve meditatie per dag geschreven. Nadat Akershoek het eerste exemplaar aan ds. Oorschot overhandigd had, bekeken ze tevreden het resultaat. "Soli Deo Gloria", beaamde ds. Oorschot en bedankte Akershoek en zijn vrouw hartelijk voor de samenwerking en het uitgeven, alsook Piet Metske, loctiemanager van De Vliedberg en Koos Moerland, voorzitter raad van bestuur CuraMare, voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Dagboek met tekstregister

"Er zijn al zoveel (dag)boeken over het gebed, moet jíj er dan nog één aan toevoegen?" Met deze woorden werd de 85-jarige dominee bestreden, toen hij met de gedachte rondliep een dagboek over het gebed te schrijven. "Zonder de Heere kom je geen stap verder", vervolgt ds. Oorschot. "Daarom heb ik mijn verlangen om te schrijven steeds in gebed bij de Heere neergelegd en Hij heeft een weg geopend tot dit resultaat." De emeritus predikant van de Hersteld Hervormde Kerk heeft gekozen voor het tere onderwerp 'bidden'. Uit ervaring weet hij dat hierover onder jong en oud veel vragen leven.

Het dagboek bevat totaal 374 meditaties, verdeeld in twaalf thema's. Zoals: de noodzaak van het gebed, het stil gebed, het gebed aan het ziek- en sterfbed en het dankgebed. Je kunt het dagboek lezen voor elke dag met een bijbehorend Schriftgedeelte en een te zingen psalm. Het unieke is dat het óók als naslagwerk gebruikt kan worden. Daarvoor is achterin het boek een tekstregister opgenomen in volgorde van de Bijbelboeken; met een verwijzing naar de datum waarop het vers of de verzen behandeld worden. Naast de 365 dagen zijn er extra meditaties voor feest- en gedenkdagen geschreven; zoals Kerst, Pasen, bid- en dankdag. Met dit tekstregister is het dagboek te gebruiken als leidraad voor bijzondere omstandigheden en situaties in het leven.

Sprekend uit eigen ervaring "kan er zonder gebed geen sprake zijn van geestelijk leven", stelt dominee Oorschot. "De titel van het dagboek geeft precies de functie van het gebed aan: hartslag van geestelijk leven". De vormgeving van de fris ogende kaft, symboliseert bergen. Ze verwijzen naar Psalm 121: 'Ik hef mijn ogen op naar de bergen, van waar mijn hulp komen zal'. "Maar ook bergen van schuld, waar alleen met Gods Hulp overheen te komen is", benadrukt ds. Oorschot. Daarom is zijn diepste wens en bede, dat dit dagboek door de Heilige Geest gebruikt mag worden om zondaren dichterbij de Vader en de Zoon te brengen. Dan is immers alle moeite en zorg rijkelijk beloond.

Het Bijbels dagboek 'Bidden – Hartslag van geestelijk leven' is verkrijgbaar bij Boekhandel Akershoek in Ouddorp en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk voor € 17,90.

Officiële ingebruikname schommel op het schoolplein van CBS De Hoeksteen

OOLTGENSPLAAT - Eindelijk was het dan zover: donderdagmorgen 19 oktober 2018, de dag waar veel kinderen van CBS De Hoeksteen naar hebben uitgekeken. Want op die donderdagmorgen zou de overhandiging plaatsvinden van de schommel op het plein door Stichting Kiwanis, als hoofdsponsor van de schommel aan CBS De Hoeksteen.

Stichting Kiwanis Goeree-Overflakkee heeft in de afgelopen periode aan alle scholen op Goeree-Overflakkee geld gegeven voor een speeltoestel op het schoolplein.
Ook CBS De Hoeksteen ontving geld voor een speeltoestel, dat door de school zelf uitgekozen mocht worden.
Het was al lang een wens om op het grote Meester Van Puttenschoolplein een schommel te plaatsen, echter de financiën lieten dat niet toe.
De gift van Kiwanis was voor CBS De Hoeksteen een goede start om een actie te gaan houden voor zo'n schommel op het schoolplein.
Naast nog een gift van Molendijk Houtbewerkingsmachines Ooltgensplaat, zijn het ook vooral de kinderen die actief bezig geweest zijn voor de schommel.

Meer dan 90 dozen stroopwafels (1350 pakjes van 10 stroopwafels) werden bij stroopwafelbakkerij Markus in Waddinxveen gehaald om in Oostflakkee te verkopen. En dat lukte, zoals meester Jan Willem van de Werken het verwoordde bij de overhandiging van het speeltoestel: "Heel Flakkee at mee voor de schommel."
Nadat zaterdag 13 oktober de schommel door vrijwilligers werd geplaatst en ingepakt met afzetlint, kon donderdagmorgen eindelijk de schommel in gebruik genomen worden.
Jack Drooger knipte het afzetlint kapot en hielp Lars Admiraal (de oudste leerling van groep 8) en Anne-Ruth Driece (de jongste leerling uit groep 3) in de schommel voor de eerste keer schommelen.
Dat gebeurde natuurlijk onder luid applaus van kinderen die rondom het speeltoestel stonden.

CBS De Hoeksteen is enorm blij met deze aanwinst voor het schoolplein en wil nogmaals iedereen bedanken die er voor gezorgd heeft dat de schommel op ons schoolplein kon komen.

Gezellige spring- en gymmiddag bij S.S.S.

NIEUWE-TONGE- Woensdag 17 oktober was het super gezellig tijdens de spring- en gymmiddag bij gymnastiekvereniging Sport Staalt Spieren.

Alle basisschoolkinderen waren uitgenodigd om gratis te komen sporten in de gymzaal van Nieuwe-Tonge en de opkomst was overweldigend. De kinderen mochten rouleren en zodoende kwamen ze bij drie onderdelen aan de beurt.

Deze keer had de organisatie er voor gekozen om een airtrackbaan te huren, dus dit was een onderdeel, en verder was er acrogym en freerunning. En bij alle drie de onderdelen waren alleen maar lachende en sportieve kinderen te zien. Na afloop was er voor alle kinderen iets te drinken en te smullen. Deze sportmiddag bij S.S.S. is tot stand gekomen door samenwerking met Sportteam Goeree-Overflakkee en Nieuwe-Tonge in Bloei.
Sportteam GO had hun eigen inbreng op sportgebied en via Nieuwe-Tonge in Bloei had de vereniging de financiële mogelijkheid om de airtrack te huren. Natuurlijk zijn ook alle kinderen welkom bij de reguliere lessen van S.S.S.

Een foto-impressie staat op de Facebookpagina van Gymnastiekvereniging Sport Staalt Spieren.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Herfstbingo

Donderdag 25 oktober is er een gezellige herfstbingo met tal van mooie geldprijzen, waaronder tweemaal het mooie bedrag van 150 euro. Natuurlijk ook weer de kans op het gratis kaartje en een lekker hapje. Ook wordt er een aantal prijsjes weggeven en is er voor iedereen een kleine attentie. Zaal open om 18.45 uur en de bingo begint om 19.30 uur. De bingo wordt gehouden in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a.

Zangavond

Voor vrijdag 30 november organiseert Meezingkoor De Watertoren een gezellige zangavond. De avond is met medewerking van Smartlappenkoor Tranen met Tuiten uit Hoogvliet en wordt gehouden in verenigingsgebouw De Schakel in Dirksland, Beatrixlaan 31. U kunt hiervoor telefonisch kaarten bestellen op 06-51274585 á € 5,00 per stuk.

Breicafé 'Klein Parijs'

Op donderdag 1 november is er weer breicafé Klein Parijs. Breng uw eigen brei-of haakwerkje mee . Als u even niets hebt opstaan, kunt u meewerken aan een gezamenlijk project. Het Breicafé is van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.

MELISSANT

Koffie ochtend 55+

Woensdag 24 oktober is er weer een gezellige koffieochtend in de Melishof. Deze ochtend kan men creatief bezig zijn. Er wordt een mooi bloemstukje gemaakt op een glas. Hiervoor dient u zelf, indien mogelijk, een glas op een voet met een brede kelk waar een oaserondje in past, mee te brengen. Evenals een klein snoeischaartje of scherp mesje. Mocht u geen glas hebben, dan wordt hiervoor gezorgd in de Melishof. De entree is € 4,-, dit is inclusief materiaal, zoals bloemen, takjes, enz. en koffie of thee. De ochtend begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Opgeven bij: Dirk en Elly Spahr v.d. Hoek, tel. 0187-602411. Mocht u slecht ter been zijn, dan kunt u opgehaald worden. Bij opgeven dit even vermelden.

MIDDELHARNIS

Tweedehands kleding

MIDDELHARNIS - Zaterdag 27 oktober is er van 9.00 tot 15.00 uur een verkoop met tweedehands kleding in het centrum, in een schuur aan de Oostelijke Achterweg. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken. De koper kan hier voor een leuke prijs zijn slag kan slaan. Ook andere accessoires, zoals sieraden, sjaals, e.d. zijn aanwezig om een complete kledingset aan te schaffen. De schuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis, in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk.

Kaartmiddag

Zaterdag 3 november is er een kaartmiddag van de O-G-O in het wijkcentrum aan de Doetichemsestraat 27. Aanvang om 13.30 uur en de zaal is open om 13.00 uur. De kosten zijn € 3,00 en bij binnenkomst een gratis kopje koffie/thee. Je kunt er klaverjassen en jokeren. En aan het eind is er nog een verloting.

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk van Stichting ZIJN houdt op woensdagmiddag 24 oktober een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Zij hopen er een leuke gezellige middag met u te hebben. Er zijn ook weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de eerste ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De negen ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,-. Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Wilt u meer informatie? Bel dan met 0187-483366.

NIEUWE-TONGE

Herfstmarkt

Zaterdagmorgen 27 oktober houdt de vrouwenvereniging van de Hersteld Hervormde Gemeente de jaarlijkse Herfstmarkt. U bent welkom van 9.30 tot 12.00 uur in het gebouw van de kerk, Westdijk 37. Er zal weer van alles te koop zijn, oliebollen, advocaat, kruukplaatjes, fruit, slaatjes, bonbons, rollen snoep, boeken (nieuw en tweedehands), (kerst)kaarten, kaas, bloemen, ondergoed, handwerken, voor iedereen is er iets bij!
U kunt gezellig met elkaar een kop koffie drinken in de koffiehoek. De opbrengst is bestemd voor de kerk.

Stamppotbuffet

Het Lokaal Ouderenwerk van Stichting ZIJN organiseert maandelijks een etentje in het Wijkcentrum van Middelharnis. Donderdag 1 november bereidt Gert Vinke een Hollands stamppotbuffet, een toetje en koffie toe. Om 17.00 uur bent u van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De prijs voor deze gezellige avond bedraagt € 11,00, opgeven voor 26 oktober bij het Wijkcentrum, tel.: 0187- 483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 8 november a.s. is er Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Concert Cui orkest

Zaterdag 27 oktober presenteert het Cui orkest onder leiding van dirigent Arie Stolk een muzikaal klassiek programma 'Rondom Beethoven' in de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp aan de Dorpstienden 3. Medewerking verleent pianist Ardjoena Soerjadi. Entree 15 euro p.p. Kinderen tot 16 jaar gratis. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Reserveren: info@cuiorkest.nl.

De Mekkerstee

Een dagje er op uit. In de herfstvakantie spelen, genieten en smullen op geitenboerderij De Mekkerstee aan Hofdijksweg 34 in Ouddorp. Met attracties, landwinkel en kindvriendelijk restaurant. Maak kennis met de kaasmakerij. Om 15.30 uur worden dagelijks de geiten gemolken. Alles gratis toegankelijk. Op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. info@demekkerstee.nl.

Springfeestje

In het kader van de Kinder Vakantieweek organiseert stichting SRGO op 23, 24 en 25 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een Springfestijn in 't Kraaienest, Zalencentrum Dorpstienden Ouddorp. Entree 2,50 euro. Voor drie dagen 5 euro p.p. Op vrijdag 26 oktober 17.30 uur Kickboks clinic (kosten 2,50 euro), Woensdag 24 oktober 13.00 uur Bakworkshop Sugerfighters. SRGO-info: www.sr-go.nl.

Speelmorgen PSZ 'Amalia'

Voor dinsdag 30 oktober organiseert christelijke peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' in Ouddorp weer een open speelmorgen. Peuters zijn samen met hun ouder(s)/begeleider(s) van harte welkom om de sfeer eens te proeven. De inloopmorgen is van 9.30 tot 11.00 uur. Voor u als ouder(s)/begeleider(s) staat de koffie en thee klaar, terwijl uw kind lekker binnen en/of buiten kan spelen. Heeft u op voorhand al vragen, bel gerust naar 0187-687983 of b.g.g. 0187-680646. 'Amalia' is te vinden aan de Margrietweg 6 (ingang via de Wilhelminaweg).

Rommelmarkt

Morgen, woensdag 24 oktober, zal Van der Linde rommelmarkt aanwezig zijn bij de Herfstfair van Zorgcentrum De Vliedberg. De rommelmarkt aan de Zuidweg zal dan gesloten zijn. De activiteitengroep zoekt kralen of iets dergelijks om kettingen te rijgen te maken, dit kan ingeleverd worden bij De Vliedberg.

Herfstmarkt Hersteld Hervormde Gemeente

Op zaterdag 27 oktober hoopt de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente uit Ouddorp een gezellige markt te organiseren t.b.v. het aflossingsfonds van hun kerkgebouw. Deze markt vindt plaats bij de fam. Hoek, Oudelandse weg 4 in Ouddorp. Naast de bekende oliebollen en gebakken vis zijn er vele andere artikelen te koop. Zo zijn er tweedehands boeken, groente en fruit van Landwinkel Keizer, boerenkaas van kaasboerderij Van Schaik, bloembollen, div. snoepsoorten en kruiden waarvan de gedeeltelijke opbrengst is voor 'Adullam', kinderkleding van 'Gewoon Leuk'. Natuurlijk kunt u ook langskomen om gezellig koffie te drinken met iets lekkers erbij en er zijn patat en snacks. U bent allen hartelijke welkom vanaf 9.30 uur en de markt duurt tot 15.00 uur.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Op de zaterdagen 3 en 10 november is er een bingo van de Ouderenvereniging, de O-G-O. De avonden zijn om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes voor € 6,50 gespeeld. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Workshop Uitleg Autisme

Suzan van Autisme Coaching Susiane geeft op vrijdag 9 november D.V. om 9.45, 13.00 en 19.00 uur een Workshop over 'Uitleg over autisme': Wat gaat er anders in het hoofd bij iemand met autisme? Wat maakt dat hij/zij op deze manier reageert? Wat is overprikkeling? Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek 'Geef me de 5 - Auti-communicatie'. De Workshop wordt gegeven in het verenigingsgebouw 'Vita Nova' te Sommelsdijk en bedraagt € 15,00. Aanmelden is vereist. Meer informatie kunt u vinden op www.AutismeCoachingSusiane.nl.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Orgelspeelmiddag

Zaterdag 3 november. Stad aan 't Haringvliet. (Orgel)speelmiddag van VVO na een korte jaarvergadering. Belangstellenden hartelijk welkom. Voor informatie: zie www.orgelvrienden.nl.

A Seal zoekt nieuwe vrijwilligers

STELLENDAM - Zeehondenopvang A Seal zoekt nieuwe vrijwilligers. Bijvoorbeeld om in het weekend zeehonden te verzorgen, als gastheer of gastvrouw aan de slag te gaan, of om de Technische Dienst te ondersteunen. Mensen die belangstelling hebben, kunnen de informatiebijeenkomst bezoeken op woensdag 31 oktober. De avond is om 19.00 uur bij A Seal aan het Haringvlietplein in Stellendam. Het is verplicht om vooraf aan te melden, dat kan via info@aseal.nl.

Cursus over opera

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) start dinsdagavond 23 oktober met een 3-daagse avondcursus over opera. In de cursus wordt er ingegaan op deze muziek, maar vooral ook op de soms verborgen boodschappen die in de werken zijn vervat, en op de emoties die de muziek kan oproepen bij mensen en publiek. De kosten van de cursus bedragen slechts € 23,50 inclusief consumpties en eventueel lesmateriaal. De cursus bestaat uit 3 dinsdagavonden van 19.30 uur tot 21.30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 23, 30 oktober en 6 november. De docent is Hans van der Wulp. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl.

Jeugdafdeling DBGC timmert aan de weg dankzij Lambert Kozijnen

OUDE-TONGE - De jeugdafdeling van DBGC is actief en ondernemend, iets wat de club te danken heeft aan de vele vrijwilligers die zich als coach of leider inzetten voor de vereniging.

Vanaf heden genieten zij een professionele uitstraling, dankzij de door Lambert Kozijnen gesponsorde trainingspakken en jassen.
Lambert Kozijnen staat voor veel meer dan alleen maar kozijnen. Al meer dan 100 jaar levert het familiebedrijf kwalitatief hoogwaardige kozijnen, ramen, deuren en andere producten van hout. Het in 1907 opgerichte bedrijf begon letterlijk in de achtertuin van de toenmalige Cornelis Lambert aan de Molendijk. Sindsdien heeft het bedrijf behoorlijk aan de weg getimmerd en is er van generatie op generatie een robuust bedrijf opgebouwd aan de Boezemweg in Oude-Tonge.

DBGC is heel blij dat de club op deze manier met Lambert door één deur kan. Naast het feit dat Lambert als één van de hoofdsponsors fungeert, zorgt het bedrijf er nu tevens voor dat onze jeugdtrain(st)ers en leid(st)ers er spik en span bij lopen. Een top initiatief, dat getuigt van het feit dat Lambert een sponsor is waar DBGC op kan bouwen.

Snertloop voor Carina Saarloos

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor zendelinge Carina Saarloos in Mali wordt zaterdag 3 november een 'Snertloop' gehouden.

De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan het werk van Carina.
De start en finish van de loop is bij het Diekhuus in Middelharnis. Voor zowel wandelen als hardlopen zijn er verschillende starttijden en afstanden:

Wandelaars kunnen starten op de volgende tijden:
5 km - 11.00 uur; 10 km 10.00 uur en voor de 15 km is de start om 9.00 uur.

Hardlopers vertrekken op de volgende tijden:
5 km - 11.30 uur; 10 km - 11.00 uur en voor de 15 km - 10.30 uur.

Vooraf staat koffie klaar met wat lekkers en als afsluiting is er voor iedereen een heerlijke kop erwtensoep.
Deelname kost 10 euro per persoon. Voor gezinnen geldt een lager tarief.

Opgeven per mail bij leontineverolme@gmail.com.

Sterke optredens B-jeugd Intermezzo

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 20 oktober kwamen de B1-teams van VC Intermezzo in actie en lieten goede prestaties zien. Intermezzo JB1 reisde af naar Oostvoorne voor hun wedstrijd tegen Volley Voorne JB1. Het team uit Middelharnis, dat bestaat uit zowel jongens als meiden, begon sterk en won de eerste set met 19-25. Volley Voorne kwam daarna terug en pakte de tweede set en maakte er 1-1 van. Intermezzo zette een tandje bij en mede dankzij de sterke aanval werd de derde en vierde set gewonnen en werd het 1-3 voor Intermezzo. Een knappe overwinning op de nummer 2 in de eerste klasse A.

De meiden van Intermezzo MB1 kennen een moeizame seizoenstart in de eerste klasse A. Het team speelde vorig seizoen nog in de C-jeugd en moeten het nu als eerstejaars B-team opnemen tegen oudere en dus sterkere tegenstanders. Daar was echter bij het begin van hun thuiswedstrijd tegen Hou Stand MB1 niets van te merken. Intermezzo begon ijzersterk en scoorde het ene na het andere punt. Hou Stand was duidelijk overrompeld en keek al snel tegen een niet te overbruggen achterstand van 23-6 (!) aan. Uiteindelijk ging de set met 25-16 naar Intermezzo. In de tweede set herpakte Hou Stand zich, nam een voorsprong en won de set met 16-25.

In de derde set waren de rollen weer omgedraaid. Intermezzo pakte een voorsprong en kreeg bij 24-21 vijf setpoints om op een 2-1 voorsprong te komen. Maar dat gebeurde niet... Door een foutloze servicebeurt van Hou Stand scoorde het team 5 punten op rij en pakte het de setwinst van Intermezzo af: 24-26. Ook in de vierde set was het de ijzersterk serverende nummer 85 van Hou Stand die het verschil maakte. Intermezzo verloor dan wel met 1-3, maar speelde een sterke wedstrijd, waar het niveauverschil met Hou Stand erg klein was.

Aanscherping persoonlijke tijden Schotejilzwemmers

REGIO - Zaterdag 20 oktober hebben de zwemmers van De Schotejil prima tijden gerealiseerd tijdens het Junioren-Jeugd-Senioren Circuit te Sliedrecht. Het clubrecord op 400m vrij (tot 12 jaar) van Mark Costeris daterend uit 2004 werd verbeterd door de 11-jarige Laurens Kalle (5.04.48). Verder werden ruim 50 ereplaatsen behaald.

Aansprekende tijden werden gezwommen door o.a. Jacob Mackloet op 400m vrij (4.18.61), door Xander Vis op 200m wisselslag (2.25.49) en Jorian Tanis op 100m vlinderslag (1.02.49). Bij de meisjes zwom Lieske Zijlstra op 100m vrij (1.02.91) een knappe tijd, terwijl Phaedra Meijer haar tijd in ruime mate verbeterde op 200m rugslag (2.42.33).

In de jongere leeftijdscategorieën zwommen Christian Kalle en Daniel 't Mannetje op 400m vrij eveneens naar nieuwe p.r.'s in resp. 4.46.38 en 4.48.29. Eveneens op 400m vrij, maar bij de senioren, zwommen Aron Paasse (4.30.95), Niels Albrechts (4.34.60) en Luuk Kieviet (4.34.96) naar mooie tijden. Op 200m rugslag waren er snelle tijden bij de junioren voor Thalia Meijer (2.58.19) en Dominique Overduin (3.06.26). De 200m wisselslag leverde Arthur Verwers een dik p.r. op in 3.08.10. Bij de meisjes kwam Lelya Oversluizen op 200m wisselslag tot 2.52.01.

Woon & Lifestyle Beurs op Goeree-Overflakkee op 26 en 27 oktober

Woonbeurs bij Tieleman keukens

MIDDELHARNIS - Al sinds jaar en dag staat de maand oktober in het teken van wonen. Na het succes van vorige jaren, organiseert Tieleman Keukens alweer voor de 10e keer de Tieleman Woon & Lifestyle beurs op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober.

Dit betekent meer dan 30 stands, vele culinaire hoogstandjes, kookdemonstraties, wijnproeverijen, wonen & lifestyle, leuke acties en een bioscoop, speelruimtes plus Playstations voor de kids.

Nieuw:

Styling Huys, Pitt Cooking, De Goede Ree, Dock187, Rituals Shop 2.0, Kleding Shop, Inspiration Tour, Siemens Demo, Keuvelaar Klokken, Mercedes, Agnes Cuisine.

Op beide dagen zullen er proeverijen en kookdemo's zijn van Siemens, PITT Cooking, Bora, Agnes Cuisine en TeaTag. Het wordt dus weer veel proeven, genieten en beleven, er is voor ieder wat wils. De wijnproeverijen worden op beide dagen verzorgd door wijnenwereld.nl.

Er is ook dit jaar bewust gekozen voor een vernieuwde insteek. Meer verscheidenheid aan producten, zoals kleding (Crystal Sands), sieraden en klokken (Keuvelaar), Rituals (Hisschemöller), vloeren (Melaard Parket), gordijnen en behang (Bechthum), tassen en sjaals (Puur Geluk).

Woon- Lifestyle- en Keukentrends

Laat u inspireren op het gebied van vloeren, hypotheken, verzekeringen, interieurideeën, behang, gordijnen, meubelen, (nieuwbouw)huizen en uiteraard keukens. Heeft u een OpenHuizenDag gemist? Geen probleem! Op de Woon & Lifestyle Beurs vindt u ook een groot aanbod in (nieuwbouw)woningen op Goeree-Overflakkee e.o. via Estate Invest, Huis van Jansen, Waal Bouw, bpd en Gebroeders Blokland. U kunt tevens genieten bij lunchroom Werelds InSide, de kinderen kunnen zich prima vermaken en er is live muziek! Kortom, u komt toch ook? Parkeren en entree zijn gratis.

Kijk voor meer informatie en alle deelnemende bedrijven op www.tielemankeukens.nl.

Lucas Hartong presenteert nieuw boek over fietstocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na zijn jarenlange verblijf in het Europees Parlement dacht politicus en theoloog Lucas Hartong: 'Wat nu?' Met die belangrijke vraag in het hoofd besloot hij vanuit Sommelsdijk op reis te gaan naar midden-Frankrijk. Op de fiets, omdat hij óók fietsgek is. De weerslag van dat verhaal is te vinden in zijn nieuwe boek 'Wat is jouw verhaal?'

Hartong: "Een lange fietstocht maken op de mountainbike of racefiets is een kwestie van durven, doorzetten en regelmatig stevig afzien. Het leven zelf is dat ook. Al gaandeweg schrijf je een verhaal en voeg je herinneringen toe aan je leven. Waarom begint iemand aan een fietstocht van ruim 600 kilometer vanuit Nederland naar Frankrijk? Ik denk dat dat te maken heeft met een diep verlangen naar méér. Het leven ten volle leven. Risico nemen en de handen aan het stuur van je fiets, kilometer na kilometer, om jezelf en God beter te leren kennen. Introspectie. Een pelgrimage naar binnen. Zoiets. Ieder leven vertelt een verhaal. Als je goed luistert kun je het horen en kun je andere mensen met jouw verhaal verrijken. Dit is een stukje van mijn verhaal en ik hoop dat de lezer zich erin herkent. Wellicht zelfs op de fiets stapt om een reis te gaan maken. Dat zou helemaal mooi zijn!"

Presentatie in Fietscafé Flakkee

Lucas Hartong was jarenlang actief in de Europese politiek, schrijft zeer regelmatig columns en is als politiek commentator te zien en horen in de landelijke media. Als hij niet ergens aan het fietsen is, kun je hem ook horen spreken in een school of kerk. Hij is komende zaterdagmiddag 27 oktober aanwezig in Fietscafé Flakkee (Hobbemastraat 1, Middelharnis) om zijn boek te presenteren en bij aankoop te signeren. Tussen 1 en 4 uur bent u daartoe van harte welkom, onder het genot van een hapje en drankje. 'Wat is jouw verhaal?' is daarna te koop bij Bol.com en in Sommelsdijk exclusief bij Boekhandel Van der Boom.

Boekpresentatie ds. I. Lörincz

MIDDELHARNIS - Op vrijdagavond 26 oktober hoopt ds. Istvan Lörincz naar Middelharnis te komen.

Diverse malen was hij in het verleden te gast in de Christelijke Gereformeerde Kerk in Middelharnis als spreker, ook op zondag was hij in de kerk. Ds. Lörincz hoopt die avond in ons midden te zijn. Hij zal o.a een korte meditatie verzorgen en een boekje presenteren wat binnenkort zal worden uitgegeven door Uitgeverij De Banier.
Het betreft een verklaring van het Bijbelboek Esther, geschreven door ds. Visky Ferenc. Ds. Lörincz heeft voor de Nederlandse vertaling van het boekje willen zorgen. In het boekje staat ook een levensbeschrijving van ds. Visky, met daarbij diverse foto's. Ds. Visky werd honderd jaar geleden geboren en was een bijzondere persoonlijkheid binnen de Hongaars Gereformeerde Kerk in Roemenië. In 1958 werd hij samen met ds. Wurmbrand en de vader van ds. Lörincz tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De aanklacht luidde: religieuze ophitsing. Ds. Visky was een buitengewoon begaafde prediker en schriftuitlegger.
Met aankoop van het boekje wordt een goed doel gesteund: de Stichting Oost Europa Werkgroep zal op deze avond een presentatie laten zien van het werk onder de zigeuners in Roemenië. Kinderen zijn ook welkom op deze avond.
De toegang is gratis en koffie/thee of fris staat voor u klaar.
Aanvang 19.30 uur in de zaal 'De Open Hof', achter de Christelijke Gereformeerde Kerk, Hoflaan 41 in Middelharnis.

Swier Garst gepromoveerd tot doctor in de wiskunde

Van links naar rechts. Swier jr., Swier sr. en schoonzus Pauline.

OUDE-TONGE – Swier Garst uit Oude-Tonge is afgelopen vrijdag gepromoveerd tot doctor in de wiskunde. Hij verdedigde zijn proefschrift, met de naam "Dynamics Amidst Folding en Twisting in 2-dimensional Maps", over het 'dynamisch systeem door vouwen en draaien' tegenover een tienkoppige commissie van hoogleraren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na uitgebreid beraad besloot de commissie tot toekenning van de graad van doctor. Een mooie beloning voor jarenlang onderzoek door de 65-jarige docent wiskunde aan de RGO te Middelharnis.

Door Mirjam Terhoeve

Na zijn studie in Leiden startte Swier op 21-jarige leeftijd als docent wiskunde op de RGO. Dat betekende niet dat hij zelf stopte met studeren, want twee jaar later studeerde hij af als doctorandus in de wiskunde. "Het vak blijft mij boeien en er blijft nog steeds heel veel om te onderzoeken", verklaart hij. "Dat houdt nooit op. Bovendien is het ook mijn grote hobby. Jarenlang ging ik op mijn vrije dinsdag naar Delft om daar samen met mijn gepensioneerde vakgenoot, professor Jan Aarts, te werken aan en te discussiëren over wiskundige systemen. Samen schreven we ook artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften, gingen we naar en verzorgden we lezingen en we informeerden elkaar over tal van wiskundige onderzoeken. Hij was ook mijn inspirator om het proefschrift te maken en onderzoek te doen naar de dynamische systemen door vouwen en draaien. Helaas is professor Aarts in juni overleden. Hij heeft gelukkig nog wel meegekregen dat mijn proefschrift was goedgekeurd, maar kon dus niet meer bij mijn verdediging zijn. Dat vond ik enorm spijtig".

Inspiratie

Een prooi-roofdier model uit de biodynamica was voor Swier Garst de inspiratie tot een wiskundig model waarbij een vlak wordt dubbel gevouwen en daarna gedraaid (fold and twist). Deze vouw en draai worden steeds herhaald. Dan blijkt dat een aantal belangrijke wiskundige eigenschappen, waaronder het chaotisch gedrag, in beide modellen op vergelijkbare manier terug te vinden zijn. Garst ontdekte dat ook het discrete Lorenz-63 model, afkomstig uit de weerkunde, beter blijkt te worden begrepen door het te vergelijken met de vouw en draai afbeelding. Daarmee is duidelijk geworden dat de vouw en draai afbeelding geschikt is als een fundamenteel model voor de bestudering van 2-dimensionale afbeeldingen, met de eigenschap dat verschillende toestanden op een bepaald moment leiden tot dezelfde toestand op het volgende moment.

Groningen

Swier werkte vele jaren aan het onderzoek en proefschrift. "Naast mijn werk op de RGO, gaf ik ook nog les op de Hogeschool Rotterdam en was ik voorzitter van Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. Door al die activiteiten kon ik slechts in mijn vrije uren hieraan werken. Dat is mede de reden waarom het een tijdje heeft geduurd. Maar er zat ook geen tijdsdruk achter. In de loop der jaren heb ik met regelmaat contact en overleg gehad met de mensen van de faculteit Groningen. Deze universiteit is echt gericht op dit onderwerp uit de wiskunde. Daar vind je wat Nederland betreft, de mensen die zo'n onderzoek vakkundig kunnen beoordelen. De volgende locatie zou Barcelona zijn... Een commissie van drie hoogleraren heeft het proefschrift dus uiteindelijk beoordeeld en na goedkeuring heb ik het laten drukken bij drukkerij Kranse, wat heeft geresulteerd in een prachtig boekwerkje. De volgende stap is dan om je onderzoek te verdedigen voor een commissie van tien hoogleraren. Zij nemen de uiteindelijke beslissing om je te laten promoveren.

Verdediging

Afgelopen vrijdag togen Swier, zijn echtgenote Jacqueline en zoon Swier junior richting Groningen voor de genoemde verdediging. Vrienden, collega's en familie volgden met een touringcar om dit bij te wonen. "Alles gaat volgens een strak protocol", legt Swier uit. "Het is een bijzondere ceremonie met veel rituelen. Zo werd ik zelf naar binnen begeleid door twee paranimfen, zeg maar getuigen. Hiervoor had ik mijn zoon gevraagd en mijn schoonzus. De commissieleden zitten vooraan, gekleed in toga. Na mijn betoog bestookten ze me met kritische vragen en ook mensen uit het publiek kregen de gelegenheid om vragen te stellen. Een ceremoniemeester, de pedel, hield alles strak in de gaten en lette erop dat de tijd niet werd overschreden". Na precies drie kwartier discussie tussen Swier en de hoogleraren, kwam de commissie met het eindoordeel. De promotie was een feit. Op de vraag of hij nu stopt met studeren en onderzoeken, is het antwoord ontkennend. "Promoveren kan nu niet meer", zegt Swier, "maar er blijft nog ontzettend veel om te onderzoeken en te ontdekken. Na dit schooljaar ga ik met pensioen, dus krijg ik volop de tijd om me daarin te verdiepen en me nog meer met deze hobby bezig te houden".

Rondje oude kerken en orgelspel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is de Maand van de Geschiedenis. Het initiatief Musea op de Kaart sluit daarbij aan door zes oude dorpskerken in de figuurlijke schijnwerpers te zetten. Dat is op zaterdag 27 oktober, de laatste dag van de herfstvakantie. In zes kerken is dan meer te horen over de geschiedenis van het gebouw. Ook krijgen de bezoekers orgelspel te horen.

Door Kees van Rixoort

Cultureel erfgoed beleven. Dat is het uitgangspunt van het initiatief. Wie meer over de eeuwenoude kerken te weten wil komen en wil genieten van orgelmuziek, kan op 27 oktober een toertje doen, of een gedeelte daarvan. Er zijn twee routes uitgezet: west en oost.

Kerkgids

De westelijke route begint om 9.00 uur in de hervormde kerk van Ouddorp. Daar vertelt kerkgids Teun Grinwis over de geschiedenis van het gebouw en speelt organist Jan Bezuijen. Na drie kwartier kunnen de deelnemers hun toer vervolgen door naar Goedereede te rijden. In de hervormde kerk daar vertelt Piet Grinwis vanaf 10.00 uur over de historie en speelt organist Johan van Wijk. Om 11.00 uur is de oude kerk van Dirksland aan de beurt. Kerkgids Jos Toes werpt daar licht op de geschiedenis en Anton Weenink bespeelt het orgel.

Geschiedenis

Om 13.00 uur begint de oostelijke route in de hervormde kerk te Oude-Tonge. Historische uitleg en orgelspel zijn daar in handen van één persoon: Jan Verduin. Na een uur staat een bezoek aan de hervormde kerk te Middelharnis op het programma. Cor Hameeteman vertelt het een en ander over de geschiedenis van het kerkgebouw en Paul Kieviet bespeelt het orgel. Dezelfde organist is ook te horen in de kerk die deze bijzondere dag om 15.00 uur afsluit: de hervormde kerk van Sommelsdijk. Jan Both zoomt daar in op de geschiedenis van het kerkgebouw.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis, Opstand (of Op stand), zou kunnen doorklinken in de muziekkeuze van de organisten. Vaststaat dat het een luisterrijke dag wordt met veel aandacht voor een belangrijk onderdeel van de rijke geschiedenis van Goeree-Overflakkee.

Musea op de Kaart op Vision

Musea op de Kaart is bedoeld om meer samenwerking te creëren tussen musea en erfgoedinstellingen op Goeree-Overflakkee en meer gezamenlijk naar buiten te treden. Dat gebeurt bijvoorbeeld op 2 en 3 november tijdens de Vision-beurs in Ouddorp. Musea op de Kaart is daar vertegenwoordigd met een stand, waarin de verschillende deelnemende partijen bij toerbeurt aanwezig zijn om het initiatief en de musea te promoten. Een van de eerste gezamenlijke uitingen van Musea op de Kaart is een folder, die is uitgegeven door de VVV Goeree-Overflakkee.

Obstakels overwinnen voor nieuwe school Lombok

SOMMELSDIJK - Leerlingen van openbare basisschool J.C. van Gent in Sommelsdijk hebben zich vrijdag 19 oktober in het zweet gerend om een school op Lombok te herstellen. De kinderen lieten zich sponsoren voor de obstakelrun en zamelden geld in voor het goede doel..

Door Sam Fish

"Nicole Gierman, onze onderwijsassistente, kwam met het idee om een obstakelrun te organiseren nadat vanuit de SOPOGO de oproep kwam om iets te doen voor Lombok," vertelt directrice Sanne Wensink. "Alle aandacht gaat naar Sulawesi, maar Lombok is ook getroffen door aardbevingen. Het schooltje dat er was is helemaal verwoest. Met het geld dat wij vandaag ophalen wordt die weer opgebouwd." Zo is er een rekeningnummer geopend en zijn de leerlingen langs de deuren geweest om geld te verzamelen. "Merle en Brian uit groep 6 hebben het meeste geld opgehaald van de hele school," vertelt Sanne trots.

Bijna 200 euro

Zo heeft Brian 200 euro verzameld. "Ik ben langs de deuren geweest en ik heb geld gekregen van mijn opa. Ik ben ook nog langs geweest bij het voetbalteam van mijn vader en daar heb ik ook geld van gekregen," vertelt Brian Zwaal (10) uit groep 6a. "Ze hebben het geld daar harder nodig dan hier. Wij hebben meerdere scholen om naartoe te gaan, daar hebben ze er niet één."
Ook Merle Kroon (9) uit groep 6b heeft haar best gedaan. "Ik ben langs de deuren gegaan en heb mensen gevraagd of ze wat over hadden voor de kinderen in Lombok," vertelt ze trots. "Het is een goed doel om mij voor in te zetten. Een paar mensen hebben mij gesponsord per rondje, dus er komt nog wat geld bij, maar ik heb tot nu toe al bijna 200 euro."

Obstakelrun

De obstakelrun is in elkaar gezet door Jordi Hotting uit Oude-Tonge, hij is een gecertificeerd bootcampinstructeur bij zijn eigen bedrijf Bootcamp Victory Soldiers. Hij deed dit samen met dorpsgenoot Michael Looij, personal trainer en gewichtsconsulent, ook hij heeft zijn eigen bedrijg Michael Looij Personal Training. Een koud kunstje dus voor de heren, maar wel een belangrijke waar ze zich volledig belangeloos voor hebben ingezet. Ook de Agrimarkt Middelharnis, Plus Slingerland, Albert Heijn Sommelsdijk, Veehouderij Jongeneel en boek- en kantoorvakhandel Dekker & Van Esbroek hebben hun steentje bijgedragen in de vorm van een goodybag die is uitgedeeld aan alle leerlingen.

Geld

De kinderen hebben tot de maandag na de herfstvakantie om het gesponsorde geld op te halen en in te leveren. Daarna wordt het eindbedrag bekend gemaakt. De school heeft ook een rekeningnummer geopend voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan de actie: NL 97 RABO 0115 5596 47 t.n.v. OBS J.C. van Gent o.v.v. actie voor Lombok.

Kerstbomen spaaractie bij 'De Ronde Boom'

SOMMELSDIJK - 'Sparen voor een gratis kerstboom' luidt al sinds jaar en dag de kopregel op de spaarkaarten van Shell-tankstation 'De Ronde Boom' aan de Langeweg te Sommelsdijk. Dit jaar is het de 27ste keer dat de actie wordt georganiseerd.

"Een absolute traditie die wij ook in 2018 graag voortzetten", vertellen Marjolein en Herman de Blok. "Menig Flakkeeënaar heeft straks weer een kerstboom van De Ronde Boom in de huiskamer staan," vertelt Herman de Blok. "Wij bieden onze klanten graag dat ene extraatje".
"Na het twee jaar geleden aanpassen van de huisstijl van ons tankstation en de opening van onze vernieuwde wasstraat, hebben wij vorig jaar een nieuwe luchtpomp en kleding- en textiel wasmachine geplaatst. Daaropvolgend was dit jaar op 19 mei jl. het moment daar van de opening van onze nieuwe shop! Na ruim vijf en halve week verbouwen zijn de deuren geopend van een twee keer zo grote shop met een assortiment van deze tijd: meer soorten broodjes, 'vergeten boodschappen', een gezellige koffiecorner en een prachtige cadeauhoek. Zo hebben wij op dit moment ook spaaracties voor luxueuze koekenpannen en mooie kristal glazen. Ideaal voor de naderende feestdagen!" aldus de mensen van 'De Ronde Boom.'
De kerstbomenactie is al jaren uiterst succesvol. Aan het (basis)concept is in al die jaren niets veranderd. Bij elke 15 liter brandstof ontvangt u een stempel op de gratis (huis-aan-huis) verspreide spaarkaart. Bij vijftien stempels, dus een volle kaart, wordt een tegoedbon uitgegeven, welke recht geeft op het afhalen van de gratis gespaarde kerstboom. Heeft u geen spaarkaart ontvangen? Dan kunt u deze gratis afhalen bij het tankstation. Dit jaar worden de kerstbomen uitgereikt op vrijdag 7 en zaterdagmorgen 8 december 2018, tezamen met een leuke, kleine kerstmarkt.

Workshop 'Ademhaling en houding' bij Muziekgebouw

MIDDELHARNIS - Hoe speel of zing ik lange muzikale zinnen zonder buiten adem te raken? Hoe produceer ik een mooie volle toon in alle registers van mijn instrument of stem?

Het antwoord hierop is ademsteun en een goede houding! Elke blazer en zanger heeft er als het goed is over gehoord. Maar hoe werkt dat dan? Iets met: "door je navel ademen" of "met je buik" ademen. Dit zijn veelgehoorde antwoorden op de vraag wat de juiste ademtechniek is bij het bespelen van een blaasinstrument of bij het zingen.
Maar hoe zat het nou precies? En hoe doe je dat dan? Daar gaat deze workshop over! Tijdens de workshop 'Ademhaling en Houding' gaat men een uur lang aan de slag met de begrippen ademhaling, ademsteun en houding. Deelnemers die een blaasinstrument bespelen, worden verzocht het eigen instrument mee te nemen.

Voor wie en door wie?

De workshop is bedoeld voor alle blazers en zangers, van jong tot oud. De workshop wordt gegeven door Lisette van den Broek. Zij is als dwarsfluitdocent verbonden aan het Muziekgebouw GO.

Wanneer en waar?

Zaterdag 3 november in Cultureel Centrum Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis.
10.00-11.00 uur: groep 1; 11.30-12.30 uur: groep 2; 13.00-14.00 uur: groep 3; 14.30-15.30 uur: groep 4.
Er kunnen maximaal 12 personen in een groep geplaatst worden. Deelname is gratis voor leerlingen van het Muziekgebouw. Overige geïnteresseerden betalen € 10,- voor deelname aan de workshop. Dit is inclusief 'ademgadgets' en een 'hand-out' na afloop. Wil je graag meedoen aan deze actieve workshop? Geef je direct op via algemeen@muziekgebouwgo.nl. Graag bij aanmelding 2 voorkeurstijden opgeven en je naam/adres en instrument/stemsoort vermelden. Deelnemers die geen leerling zijn van het Muziekgebouw krijgen een factuur toegestuurd.

Greetje Berrevoets 25 jaar bas bij koor Excelsior Dirksland

DIRKSLAND - Afgelopen zaterdag was het gemengd koor Excelsior weer aanwezig in een feestelijk versierde Schakel. Het koor was bijeen vanwege het 25-jarig lidmaatschap van mevrouw Greetje Berrevoets. De voorzitster, mevrouw Rineke Dolieslager, sprak de jubilaresse in aanwezigheid van haar familie toe in dichtvorm. Ze werd geroemd om haar sociale contacten op het koor: al jaren in het bestuur; beheerder van het potje lief en leed; brengen van een bloemetje bij de leden. Namens de vereniging kreeg ze een fraaie oorkonde en een speciaal beeldje namens de zangersbond RZZN. En natuurlijk een mooi boeket bloemen. Na het officiële gedeelte was er een feestavond, waarbij Zeeuwse Sien de leden kwam vermaken als comedienne. Ook sommigen leden gaven nog acte de presence voor de jubilaresse, die zichtbaar met haar man Piet genoot van wat er voor haar gepresenteerd werd . Al met al weer een mooie avond voor de leden in de thuisbasis van het koor, de Schakel.

Klaas en Jeltje vieren 70-jarig huwelijk en nog steeds samen bij de tijd

Klaas (92) en Jeltje (90) Visser waren 12 en 14 jaar oud toen ze elkaar leerden kennen. "Je kunt begrijpen dat we wel een keer uit elkaar zijn geweest, maar het is gelukkig altijd weer goed gekomen," zegt Klaas blij.

Door Sam Fish

De twee leerden elkaar kennen doordat het bedrijf van Klaas zijn vader aan de tuin van Jeltje grensde. "Ik zag haar lopen en vond haar eigenlijk meteen wel leuk. Maar ja, we waren 12 en 14, dus het was eigenlijk niets. Kinderliefde. Maar we bleven naar elkaar terugkomen en nu zijn we 70 jaar getrouwd," vertelt Klaas. "Ze is de liefde van mijn leven en ik ben dan ook heel blij dat we dit samen kunnen vieren en dat we ook nog zo goed in ons koppie zijn." En ze vieren het niet alleen. Het stel heeft namelijk twee kinderen, vier kleinkinderen en het derde achterkleinkind is onderweg. "We hebben een mooie familie."

Van Friesland naar Flakkee

Hoewel het stel samen in Stellendam woont, komen ze hier niet vandaan. "We zijn echte Friezen, we komen allebei uit Leeuwarden," vertelt Klaas. "Ik werkte voor een architectenbureau en was vrijwel nooit thuis. Onze kinderen waren al geboren, maar ik was eigenlijk maar een weekendvader. Mijn vrouw raakte overspannen en de dokter gaf mij het advies om werk te zoeken waarbij ik 's avonds thuis zou zijn. Ik ben toen terecht gekomen in Rotterdam. We vonden het niet erg om weg te gaan uit Friesland, ze bakken ten slotte overal brood." Klaas, Jeltje en de kinderen kwamen in Brielle terecht, waar Jeltje begon te bloeien. "Ik besloot schoonheidsspecialiste te worden en opende mijn eigen praktijk," vertelt ze. "Ik vind het nog altijd belangrijk om er goed uit te zien en zorg er ook voor dat mijn nagels gelakt zijn."

De zaak liep goed, totdat ze ziek werd en uiteindelijk na een lang medisch traject in een rolstoel terecht kwam. "Het is 35 jaar geleden dat we de zaak hebben moeten verkopen. Sinds die tijd ben ik haar mantelzorger," laat Klaas weten. "Ik deed dat met heel veel liefde, maar op een gegeven moment lukte het niet meer. We zijn een paar keer verhuisd en zijn uiteindelijk via de Vlietberg in Hellevoetsluis en Ouddorp terecht gekomen in het Spectrum in Stellendam."

Pijntje hier, pijntje daar

Achter de geraniums zitten doen de twee niet. "We lezen allebei graag, kijken tv en als het weer het toelaat dan stap ik in de scootmobiel en dan ga ik samen met Jeltje, in de rolstoel, een rondje door het bos maken. Dat is genieten," zegt Klaas. "We mogen van geluk spreken dat we allebei nog goed bij de tijd zijn. Over het algemeen zijn we hartstikke gezond. We hebben alleen allebei last van PHPD; Pijntje Hier, Pijntje Daar."

"Waarom doet de overheid niets aan elektromagnetische straling?"

SOMMELSDIJK – "Je ziet het niet, je hoort het niet en je ruikt het niet." Dus is hoogfrequente elektromagnetische straling makkelijk te negeren. Maar er zijn mensen die het voelen. Die het ervaren als een zeer onprettige inbreuk op hun leven. Die er zelfs allerlei voorzieningen tegen moeten aanbrengen in huis, zoals muren beschilderen met koolstofverf. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de werkgroep Straling Bewust Goeree-Overflakkee, vertelt Richard Bruijne, bouwbioloog, over de effecten van elektrostraling en hoe die zoveel mogelijk zijn te voorkomen.

Tekst en foto's: Maria Evers

Bruijne vervangt Carolien Schooneveld, die wegens ziekte afmeldde. De werktitel van de avond is 'Wifi op scholen'. Ondanks expliciete uitnodigingen aan de lokale scholen, is er niemand vanuit het onderwijs aanwezig, behalve een ICT-er van SOPOGO. Wel aanwezig zijn wethouder Berend Jan Bruggeman en raadslid Willy Heintjes.

Bruijne legt uit dat er nog veel onbekendheid is over straling en de invloed daarvan op mensen en vooral op opgroeiende kinderen. Het gaat om straling die overal om ons heen is. Niet alleen de zendmast, het mobieltje en de iPad, maar ook de draadloze internetverbinding, de magnetron, de huistelefoon (DECT), babyfoon, enzovoort. En het is niet alleen thuis, op straat en in de supermarkt, maar meer en meer scholen hebben overal in de school Wifi en wordt er gewerkt met het digibord.

Wat doet die straling?

Er zijn onderzoeken naar gedaan, boeken over geschreven, maar het blijft vooralsnog voor het grotere publiek een onbekend fenomeen. Tussen het publiek zijn mensen die tijdens de avond enkele 'getuigenissen' geven. Mensen die elektrosensitief zijn. De meest voorkomende klachten kunnen hoofdpijn, concentratieproblemen en duizeligheid zijn. Als ernstige effecten worden zelfs DNA-schade en veranderende hersenstromen genoemd.

Nieuw

We hebben te maken met een compleet nieuw fenomeen. Twintig jaar geleden meenden de meeste mensen zeker geen mobiele telefoon te gaan gebruiken. En kijk nu eens om ons heen. Zonder 'smartphone' ben je een bijna uitgestorven ras. En overal om ons heen is er Wifi en zijn er zendmasten, soms verstopt in een kerktoren of watertoren. We weten nu nog niet wat de effecten op lange termijn zijn. Tijdens deze avond horen we dat er nu al mensen en kinderen zijn die er sterk op reageren.

Voorzorgprincipe

Onze overheid heeft net als vele andere landen getekend voor het 'voorzorgsprincipe'. Vrij vertaald (Wikipedia) luidt deze definitie: als er kans is op serieuze of onomkeerbare schade, dan mag het gebrek aan volledige wetenschappelijke zekerheid niet gebruikt worden als reden om maatregelen uit te stellen. "Maar de Nederlandse overheid hanteert torenhoge, zogenaamde veilige waarden en vindt dat de relatie tussen blootstelling aan straling en gezondheid nog te weinig is aangetoond. Terwijl in Frankrijk in scholen en bij bibliotheken het werken met Wifi verboden is, treffen wij het tegenwoordig zelfs aan in de kleuterklassen."
Stichting EHS doet, samen met drie partners, een oproep aan scholen om 'de draad weer op te pakken'. "Elektrosmog blijkt in de praktijk leerlingen en personeel ziek te maken. Naar schatting lijdt inmiddels 3% van alle Nederlandse aan de elektro-overgevoeligheid (EHS) en ondervindt acute gezondheidsklachten in de buurt van stralingsbronnen. Ook kinderen." Voor meer informatie: akrpl@online.nl of telefonisch: 0187-601104/-487831. Of kijk eens op www.stichtingehs.nl.

Psalmzangavond in de nieuwe Beth-El kerk Stellendam

STELLENDAM - Zaterdagavond 27 oktober zal er een psalmzangavond gehouden worden met medewerking van ds. B.D. Bouman en Huig van der Knijff.

Het idee voor een psalmzangavond is tijdens de bouw van de kerk ontstaan. Huig was tijdens de bouw uitvoerder namens Middelwaterbouw en zal tijdens de psalmzangavond de organist zijn. Hij wil belangeloos meewerken aan deze avond. Huig heeft al diverse cd's opgenomen die tijdens deze avond te koop zijn en waarvan de opbrengst bestemd is voor de kerkbouw.
Dominee Bouman was tijdens de kerkbouw predikant van de HHG Stellendam en heeft de eerste steen gelegd. Hij zal tijdens de zangavond een korte meditatie verzorgen. De psalmen die gezongen zullen worden zijn gekozen rondom het thema hervorming, vanwege de reformatieherdenking eind oktober. Ere wordt dan in het bijzonder gedacht aan Luther, die de aandacht van de kerk vestigde op Gods Woord, Gods Genade en het geloof in Gods trouw.
De kerk (Voorstraat 108 te Stellendam) is open vanaf 19.00 uur en de aanvang is om 19.30 uur. De toegang is gratis. Er is een collecte waarvan de opbrengst bestemd is voor de kerkbouw. Er zijn diverse bedrijven op Goeree-Overflakkee en daarbuiten bereid gevonden deze avond te sponsoren, de organisatie dankt hen hiervoor hartelijk.

Collecte voor Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis

REGIO – In de dorpen Ooltgensplaat, Achthuizen en Nieuwe-Tonge wordt deze week – van 22 tot en met 27 oktober – weer de huis-aan-huiscollecte voor de Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis gehouden.

De opbrengst van deze collecte zal besteed worden aan hulp aan de allerarmsten in Roemenië, daar, waar de stichting reeds vele jaren hulp verleent. Ieder jaar hebt u over die hulp kunnen lezen in Eilanden-Nieuws. De stichting spreekt opnieuw haar dank uit aan allen die dit prachtige werk ondersteunen.

Er is nog veel schrijnende armoede en allerhande nood in Roemenië. "Gelukkig konden via onze hulp reeds velen worden geholpen. De dankbaarheid van de bevolking waar we onze projecten hebben is groot. Vorig jaar konden een zestal grote transporten naar Roemenië worden gebracht en in dit jaar zijn er inmiddels alweer zes transporten geweest. Meerdere transporten zullen dit jaar nog volgen. Dat hieraan een kostenplaatje verbonden is, moge duidelijk zijn. De hulp in Roemenië wordt verstrekt aan volwassenen en kinderen. Stelt u de collectant a.u.b. niet teleur wanneer die bij u aanbelt. Zij lopen niet voor zichzelf, maar voor een heel goed doel. Mogen we ook dit jaar op uw steun rekenen? Wilt meer weten van ons werk, kijk dan eens op onze website. Dat is beslist de moeite waard", aldus de mensen van de werkgroep. De website van de organisatie vindt u hier: www.oosteuropa-werkgroep.nl.

Iedere eerste zaterdagmorgen van de maand (behalve in augustus) kunt u tussen 9.30-11.30 uur schone bruikbare spullen, zoals kleding, huishoudelijke goederen, dekens, klein meubilair, rollators en nog goede fietsen, enz. naar de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis brengen.

Wilt u liever een gift sturen, die u van uw belastingaangifte kunt aftrekken? Dat kan. Graag zelfs. Ons banknummer is: NL 97 RABO 03420 07 408, ten name van Stichting O-Europa Werkgroep te Middelharnis.
Voor meer informatie of nadere inlichtingen kunt u na 25 oktober contact opnemen met de voorzitter, de heer J. v.d. Made te Middelharnis, telefoon: 484228.

Onderhoud aan onder- en bovengrondse containers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Alle ondergrondse en bovengrondse afvalcontainers in de gemeente Goeree-Overflakkee krijgen een onderhoudsbeurt. Dit houdt in dat de ondergrondse huisvuilcontainers bij appartementencomplexen en de ondergrondse glasbakken en bovengrondse containers bij supermarkten en in wijken worden schoongemaakt. Daarnaast worden alle onderdelen gecontroleerd op veiligheid.
Door de onderhoudswerkzaamheden kan het voorkomen dat de container enkele uren van de daarvoor aangewezen locatie is verwijderd. Op dat moment plaatst de firma Bronij Infra BV uit Heinenoord een tijdelijke voorziening. De firma Bronij probeert eventueel ongemak tijdens de werkzaamheden zoveel als mogelijk te voorkomen. De werkzaamheden zijn deze week begonnen en duren tot ongeveer 2 november 2018.

Column

Reanimeren, hoe vaak doe je dat nou?

Hoe vaak heet u al iemand gereanimeerd? Waarschijnlijk nooit, of hooguit één keer. Tenzij u hulpverlener bent of in de zorg werkt natuurlijk, dan heeft u waarschijnlijk meer ervaring. Heeft u enig idee wat u moet doen als er iemand een hartstilstand krijgt? Waar hangt de dichtstbijzijnde AED op uw werk of thuis? Allemaal vragen die iedereen zichzelf eens moet stellen.

Want het kan iedereen overkomen dat je collega, vriend, partner, kind of een willekeurig iemand in de supermarkt hartfalen krijgt. Wat doe je dan? Veel mensen zullen denken: je belt 112 en zoekt een AED op en dan komt het allemaal wel goed. Laten we het hopen, maar er is meer wat u kunt doen, of zelfs moet doen. Want als binnen 6 minuten na een hartfalen wordt gestart met reanimatie, dan neemt de overlevingskans snel toe.

Ja, maar hoe moet dat dan? En wat als ik het fout doe? Eigenlijk kun je niks fout doen. Als niks doen geen optie is, dan is alles wat je doet goed. Ja, maar beademen, daar heb je toch zo'n mondkapje voor nodig? Ja, dat klopt. Zonder is - zo weet ik uit ervaring - niet heel fris. Maar beademen is eigenlijk van ondergeschikt belang. Het belangrijkste is dat de circulatie op gang komt of kunstmatig op gang gehouden wordt, want zuurstof in de longen zonder circulatie is vrij nutteloos. Er zit altijd nog voldoende zuurstof in het bloed, rondpompen is dan cruciaal. Dus start gewoon met masseren! Maar breek ik dan geen ribben? Ja, dat kan inderdaad gebeuren, maar wat heeft die persoon eraan als zijn ribben heel blijven, maar zijn hart het niet meer doet?

Dan de AED, Automatische Externe Defibrillator, wat doet dat ding nou eigenlijk? Het zal u misschien verbazen, maar een AED legt het hart stil. Ik hoor u denken, STIL? Ja, inderdaad, een AED legt een fibrillerend hart stil. Waarom dan? denkt u. Omdat een fibrillerend hart niet gereanimeerd kan worden. Fladderen van het hart, zoals dat ook wel genoemd wordt, zorgt ervoor dat het hart weliswaar niet stil ligt, maar het pompt ook geen zuurstofrijk bloed meer rond. Nadat het hart is stilgelegd, kan door middel van massage, of beter bekend reanimatie, de circulatie weer op gang worden geholpen. Het is dus niet zo dat een AED de reanimatie vervangt.

Verdiep uzelf eens in de feiten rondom een reanimatie, zoek uit waar er in de buurt een AED hangt. Want als het nodig is, dan bent u in ieder geval voorbereid. Als elke seconde telt, bent u namelijk als eerste ter plaatse, niet de politie, brandweer of ambulance. Maar u als medemens of naaste. Dus, komt u in zo'n situatie, onthoud dan goed: Niets doen is geen optie, iets doen is altijd goed.

Arjan Aarnoudse

Ingestuurd

Gouden randje

De zon zakt langzaam achter de toren van Goedereede. De dag eindigt met een gouden randje. De foto is ingestuurd door G.Pijl-Breen uit Goedereede.

Vrijdag in de krant

Oud & Wijs

Bakker Marijn Heestermans uit Oude-Tonge