info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 januari 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 januari 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Ondernemers laten zich inspireren in Noord-Holland

Het gezelschap op bezoek in 'de wijk'.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woningen zo renoveren dat de energiemeter op nul uitkomt. In het Noord-Hollandse Heerhugowaard is het gebeurd. De energieneutrale woningen zijn gerealiseerd door woningcorporatie Woonwaard Alkmaar. Een aantal Flakkeese bedrijven ging er woensdag 7 januari op bezoek en ontmoette louter enthousiaste bewoners.

Door Kees van Rixoort

De eilandelijke bedrijven die naar Noord-Holland afreisden, zijn verenigd in Enervatief. Het doel van Enervatief is: woningen duurzaam en energieneutraal renoveren, voor lokale woningcorporaties, en in een latere fase ook voor particuliere woningbezitters. Het samenwerkingsverband bestaat uit Boeter Bouwbedrijf, Schipper Electrotechniek, Kievit Warmte, Esselink, Casa Ratsma, Goemaat Glas en Lambert Kozijnen. Vertegenwoordigers van deze bedrijven gingen op reis naar Heerhugowaard. Ook de woningcorporaties, de gemeente Goeree-Overflakkee en de eilandelijke Rabobank waren vertegenwoordigd.
De reis naar Noord-Holland was ook een netwerk roadtrip. Tijdens de busrit, na de ontvangst met koffie bij de Rabobank, kregen alle bedrijven namelijk de microfoon om de andere deelnemers te informeren over hun visie en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en innovaties.
Directeur-bestuurder Pierre Sponselee van Woonwaard ontving het Flakkeese gezelschap met een lunch. Hij vertelde over het streven van zijn corporatie om tot een energieneutraal woningbezit te komen, dat betaalbaar is voor alle doelgroepen. Het principe werkt als volgt: de huurder betaalt het verschil tussen de lagere energierekening van zijn gerenoveerde, energieneutrale woning en de oude energierekening in de vorm van een bijdrage aan de corporatie. Een win-winsituatie: de bewoner heeft een comfortabele en eigentijdse woning en de corporatie gebruikt de bijdrage als investering. Sponselee vertelde dat het enthousiasme zo groot was dat Woonwaard geen enkele moeite hoefde te doen om huurders over de streep te trekken. Sterker nog, het project was binnen enkele dagen 'overschreven'. Hele blokken meldden zich in één keer aan.

Transformeren

Na de uitleg van de directeur-bestuurder van de corporatie gaf Sjoerd Klijn Velderman van bouwer BAM een presentatie over de renovatie zelf. Daaruit bleek dat het bouwproces veel voorbereiding vergt en de realisatiefase zeer kort is. Het transformeren van een woning gebeurt in enkele dagen. Klijn Velderman vergeleek het met een geïndustrialiseerd proces, zoals in de auto-industrie, met vaste participanten en een transparante samenwerking. Hij noemde het ook een lerend proces: na elk project volgt een evaluatie en worden verbeteringen doorgevoerd.
Het laatste onderdeel van de excursie bracht het gezelschap van Enervatief in de wijk, bij de gerenoveerde woningen zelf. Daar was het in feite allemaal om te doen: na een jaar met meerdere bijeenkomsten over duurzame renovatie op Goeree-Overflakkee, was het eindproduct zelf te zien: een energieneutrale gerenoveerde woning. Een praatje met de meer dan tevreden bewoners maakte het plaatje compleet.
Een geslaagde dag. Enervatief heeft in Noord-Holland veel inspiratie kunnen opdoen om ook op Goeree-Overflakkee aan de slag te gaan met maatwerk.

Burgemeester Lokker van de gemeente Goeree-Overflakkee legde vrijdag een verklaring af naar aanleiding van de terroristische aanslag in Parijs. "Namens het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee spreek ik mijn diepe afschuw uit over de terreuraanslag in Parijs, waarbij journalisten en politiemensen om het leven kwamen. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun familie en geliefden. Alle slachtoffers waren mensen die uit hoofde van hun beroep, maar vooral ook uit overtuiging, opkwamen voor onze vrijheden en voor de bescherming van die vrijheden. Daarom raakt deze aanslag ons allemaal en voelen wij de aanslag als een aantasting van één van de belangrijkste kernwaarden van onze samenleving: de vrijheid van meningsuiting. Een vrijheid die net zo diep geworteld is als de vrijheid van godsdienst. Wij zullen blijven geloven in een open samenleving, waarin tolerantie een kernwaarde is die wij koesteren. Een samenleving waar een plek is voor iedereen. Nee, wij buigen niet voor terreur en geweld, niet op Goeree-Overflakkee, niet in Nederland, nee, nergens in onze vrije democratie."

Auto ramt voorgevel

DEN BOMMEL – Het was echt een ongelukje dat de bestuurster van 'n Fiat 500 overkwam, afgelopen vrijdagmiddag rond kwart voor drie in Den Bommel. Toen ze vanaf een parkeerplek de Molendijk op wilde rijden, ging het op de een of andere manier mis. Volgens de bestuurster bleef het gaspedaal van haar auto hangen en voordat ze 't wist schoot het wagentje met haar aan de haal. Het schoot rechtdoor, om met een klap tegen de gevel van de daar staande woning te belanden. Gelukkig kwam iedereen met de schrik vrij, zowel de bestuurster als de bewoners van het huis, zij het dat de woning er niet geheel ongeschonden vanaf kwam. De gevel en ook de lekdorpels onder het raam raakten beschadigd. Brandweer en ambulance kwamen voor hulpverlening ter plaatse. De brandweer stabiliseerde de Fiat, zodat die geen bokkensprongen meer kon maken, en het ambulancepersoneel boog zich over de bestuurster en namen haar nog even ter observatie mee naar het ziekenhuis. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Aanhouding voor brand in loods Dirksland

DIRKSLAND - Een 24-jarige man uit Dirksland is zaterdag in zijn woonplaats aangehouden. Hij wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht in een leegstaande loods in Dirksland op nieuwjaarsdag. De verdachte werd aangehouden na uitgebreid onderzoek. Op dit moment zit hij nog vast. De recherche bekijkt of hij in verband kan worden gebracht met andere branden. De brand brak 1 januari rond half zes 's morgens uit in een loods aan de Spuikolk. Er was veel rookontwikkeling en twaalf woningen werden uit voorzorg ontruimd. Bij de brand raakte niemand gewond.

Presentatiebijeenkomst

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 22 januari wordt om 19.30 uur voor de leden van de gemeenteraad de eerste presentatiebijeenkomst gehouden in het nieuwe jaar. Plaats van vergaderen: Bestuurscentrum het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis. Het is een openbare bijeenkomst. Belangstellenden zijn van harte welkom. Er staan drie onderwerpen op de agenda: Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en Gebiedscorporaties Volkerak-Zoommeer en Grevelingen (beide items verzorgd door de provincie Zuid-Holland en Ontwikkelingen bij het Klantcontactcentrum (KCC), door teamleider mevrouw Hilders.

2 / 18

Agenda

Donderdag 15 januari

SOMMELSDIJK – Cursus Geestelijke vorming. Spreker ds. G.R. Procee over het onderwerp 'Is de kinderdoop wel bijbels?'. Aanvang 19.45 uur in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Entree € 3,50.

Zaterdag 17 januari

OUDDORP – Samen zingen. Kerkgebouw Doopsgezinde gemeente aan de Dorpstienden. Van 19.30 tot 20.30 uur.
NIEUWE-TONGE – Grote schuurverkoop aan Groeneweg 35. Veel artikelen uit grootmoederstijd: waaronder emaille, zink, tin,en vele andere gebruiksvoorwerpen. Van 10.00 tot 16.00 uur. Inlichtingen 0187 651638.

Woensdag 21 januari

SOMMELSDIJK – Bingo in De Sperwer in Den Hoogen Caemer. Aanvang 13.30 uur. Kopje koffie/thee gratis. Iedereen is van harte welkom.

Donderdag 22 januari

HERKINGEN – Lezing over het leven van Corrie ten Boom door Esther Wals in verenigingsgebouw "De Fontein", Scharloodijk 35 (naast Hervormde Kerk). Om 19.30 uur staat de koffie klaar. De avond begint om 19.45 uur.

Zaterdag 24 januari

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk Middelharnis. Dubbelconcert Jan van Dijk en Paul Kieviet. Aanvang 20.00 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Nieuwjaarsconcert door Vocaal en Instrumentaal ensemble Ad Gloriam Deï o.l.v. Jan Bezuijen. Thema: "Gib Freude, Liebe und des Friedens", pareltjes uit de 17e en 18e eeuw. Hervormde Kerk, Nieuwstraat 27, Aanvang 20.00 uur.

Maandag 19 januari

MIDDELHARNIS – Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. C. van Duijn. Thema: 'De mens als beelddrager Gods'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Dinsdag 27 januari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Creatief met stof o.l.v. Wilma den Otter. www.deboeigo.nl.

Zaterdag 31 januari

SOMMELSDIJK – Bingo in De Sperwer in Den Hoogen Caemer. Aanvang 19.30 uur. Kopje koffie/thee gratis. Iedereen is van harte welkom.

Zaterdag 7 februari

OUDDORP – Mannendag Goeree-Overflakkee. Spreker: Arie de Rover. Aanvang 9.30 uur. Opgeven via www.mcgo.nl.

Dinsdag 10 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Flakkeese middag, m.m.v. Hans Timmer, Jannie Kieviet en Els Ghijsels. www.deboeigo.nl.

Maandag 16 februari

MIDDELHARNIS – Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. C.J. Droger. Thema: 'Groeien in de genade en kennis van Christus'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Dinsdag 24 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Mandela tekenen, o.l.v. Ans Muis. www.deboeigo.nl.

Dinsdag 10 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Cor Schenkenberg over het onderwerk '(de gevolgen van) kanker in relatie tot werk'. www.deboeigo.nl.

Dinsdag 10 maart

MIDDELHARNIS – Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. R. Kok. Thema: 'Onder Gods leiding'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Wie Kent Goeree-Overflakkee?

Rudie Heintjes één van de initiatiefnemers van de quiz.

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Kennen we eigenlijk ons eigen eiland wel?" Dat was de vraag die enkele leden van de Lions Goeree-Overflakkee zich stelden vlak na het ontstaan van de gemeente Goeree-Overflakkee. Het antwoord kon niet echt gegeven worden. Vandaar dat het idee voor een quiz over Goeree-Overflakkee ontstond. "We gaan de kennis van de eilanders over het eiland gewoon testen". Een quiz die in 2013 voor de eerste keer werd gehouden. Dat was zo'n succes dat een tweede editie niet uit kon blijven.

"In deze tweede editie komen een paar onderdelen van de eerste keer terug, maar er zit ook vernieuwing in", aldus Rudie Heintjes, één van de organisatoren van deze quiz. "De kern is dat we aan de hand van foto's vragen stellen". Rubrieken zijn dan ook "Herken de foto", Vroeger en nu" en natuurlijk "Het nieuws over 2014".
Dit jaar is er extra aandacht voor ons dialect. Pau Heerschap verzorgt een beeldend verhaal waarin zowel dialect als gebeurtenissen op ons eiland centraal staan. De kennis van ons dialect wordt in de quiz getest.

Leren

"Het leuke van een quiz is dat niet alleen getest wordt wat je al weet. Je leert er ook echt van", zegt Rudie Heintjes. "De eerste keer hoorde je vaak: o ja, uit de zaal, toen de antwoorden bekend werden gemaakt". Vragen van de eerste editie zijn te zien op de facebookpagina van "Wie kent Goeree-Overflakkee".
De quiz past prima in de toenemende aandacht die er is voor alles wat ons eiland te bieden heeft. Een recent voorbeeld daarvan is het facebook initiatief TOF: Trots op Flakkee. In no time zijn er honderden volgers. Rudie Heintjes: "Ook de gemeente werkt hard aan eiland marketing. Dat werpt zijn vruchten af. Met de quiz sluiten wij als Lions graag aan op alle initiatieven die er nu zijn".

Meedoen kost € 12,50 en kaarten zijn te bestellen via wiekentgoereeoverflakkee@gmail.com. Met de quiz halen de Lions geld op voor de goede doelen op Goeree-Overflakkee. Een voorbeeld daarvan is het Stolpersteine project. Hierbij worden herdenkingssteentjes geplaatst voor de woningen waar Joodse eilandbewoners woonden en die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en later zijn vermoord.
"We hopen dat de Rabobankzaal van het Diekhuus op vrijdag 30 januari helemaal vol zit", zegt Rudie Heintjes. De belofte is in ieder geval een gezellige en leerzame avond.

Themabijeenkomsten 'Onbezorgd ouder worden'

DIRKSLAND – De Themamiddag "Onbezorgd ouder worden, hoe krijgt u dat voor elkaar?", die afgelopen najaar in de Vroonlande te Dirksland gehouden werd, was zo'n succes, dat de organisatoren deze bijeenkomst ook in Ouddorp gaan organiseren. Spoon Notarieel Advies & Nalatenschapsplanning en OrganieQ, begeleiding in organiseren hebben daarbij nieuwe bedrijven gevraagd mee te doen, zodat het opnieuw een interessante bijeenkomst gaat worden.

Wat houden de veranderingen in de zorg precies in per 1 januari 2015? U maakt zich vast bezorgd: over de veranderingen in de maatschappij, over het sluiten van verzorgingshuizen, over het rekenen op mantelzorgers, terwijl vaak kinderen ver weg wonen, drukke banen hebben en al zoveel ingezet worden in school- en verenigingsverband. Mantelzorg, administratie, rekeningen betalen, computergebruik, krijgt u het allemaal georganiseerd? Weet u niet waar u moet beginnen? Heeft u een steuntje in de rug nodig of periodieke begeleiding? Wat kan de landelijke thuiszorgorganisatie Buurtzorg voor u betekenen? Hoe voorkomt u verder financieel misbruik als u ouder wordt en dement raakt? Wat is het belang van een volmacht en een testament? U krijgt tips om uw financiële zaken op tijd in orde te maken. Wat is nu een veilig alternatief voor de vrij opneembare spaarrekening? Geld op een spaarrekening kost namelijk alleen maar geld. Of zit u (spaar)geld in de woning? En wilt u in uw woning blijven wonen, maar wel de beschikking krijgen over de (over)waarde van uw woning? Ook uw verzekeringen en preventiemaatregelen bij inbraak, brand en ongevallen komen aanbod. Over dit soort vragen – en vooral de antwoorden daarop – gaat de themabijeenkomst 'Onbezorgd ouder worden: hoe krijgt u dat voor elkaar?' op dinsdag 27 januari en deze zal dit keer plaatsvinden in Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht te Ouddorp. Zowel 's middags als 's avonds kan de bijeenkomst worden bijgewoond.

50-Plussers krijgen uitleg van een zevental personen. Cor Hameeteman, voorzitter van de WMO-Adviesraad Goeree-Overflakkee, zet uiteen wat er per 1 januari 2015 is veranderd in de zorg. Daarbij komen ook vragen aan bod als: kan ik wel rekenen op mantelzorgers, terwijl mijn kinderen ver weg wonen, een drukke baan hebben en/of het al zo druk hebben in school- en verenigingsverband? Christa van Dieren, eigenaar van OrganieQ, begeleiding in organiseren, vertelt over de service die ze ouderen kan bieden op het gebied van administratie, computergebruik, verhuizen en de organisatie van het huishouden. Ook begeleidt zij mantelzorgers in hun drukke bestaan. De dames van de vestiging Buurtzorg Goeree vertellen waar Buurtzorg voor staat als zij u begeleiden bij uw herstel of tijdens uw ziekteproces. Sandra Spoon van Spoon Notarieel Advies & Nalatenschapsplanning is gespecialiseerd in het familierecht en afwikkeling van nalatenschappen. Sandra zal ingaan op het nut van een volmacht, testament en een levensdossier voor diverse praktische zaken. Onafhankelijk vermogensadviseur Jack Verkamman, partner bij Duisenburgh Vermogensregie, zal u ideeën aanreiken voor een veilig alternatief voor sparen. Ton van der Schelde van het Zilver Wonen Fonds komt uitleggen voor wie het Zilver Wonen Fonds geschikt is en wanneer u in aanmerking komt. Zit uw (spaar)geld in uw woning? En wilt u in uw woning blijven wonen, maar wel de (over)waarde van uw woning verzilveren om leuke dingen van te gaan doen. Of wilt u af van het onderhoud van uw woning? Of heeft u geld nodig voor zorg? Met het aankopen van woningen van senioren voorziet het Zilver Wonen Fonds in een maatschappelijke behoefte. Tot slot geeft Adviesgroep De Vogel tips voor ouderen over uw verzekeringen en preventiemaatregelen bij inbraak, brand en ongevallen.

Hotel Duinzicht verzorgt de inwendige mens tijdens deze bijeenkomsten. Leerlingen van Muziekschool Goeree-Overflakkee verzorgen een muzikale bijdrage. Er is volop gelegenheid diverse stands te bezoeken en door te praten met de aanwezige deskundigen. De middag duurt van 14.00 tot 16.30 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. De avond duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 18.30 uur. Adres Duinzicht: Oud Nieuwlandseweg 13 te Ouddorp.

De toegang is gratis. Aanmelden voor deze themabijeenkomsten kan, liefst per e-mail, bij Christa van Dieren: OrganieQ: info@organieq.nl of 06 51968610, Sandra Spoon: Spoon Notarieel Advies & Nalatenschapsplanning: info@spoonadvies.nl of 06 24604624.

Wie Kent Goeree-Overflakkee? Quiz 2014

Op 30 januari 2015 (19.30 uur, Diekhuus, Middelharnis) vindt de tweede editie plaats van de "Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz." Iedere week staat er alvast één voorbeeldvraag uit de eerste editie, zodat u een idee krijgt hoe leuk meedoen aan deze quiz is. Meedoen kan door kaarten á € 12,50 per stuk te bestellen via wiekentgoereeoverflakkee@gmail.com.
De vraag van deze week. Welke dam is hier in aanbouw?
A) Grevelingendam
B) Haringvlieddam
C) Philpsdam
D) Brouwersdam
WKGO is een initiatief van de Lions Goeree-Overflakkee. Voor informatie en deelname aan de quiz kijk op facebook "wie kent Goeree-Overflakkee" of bel 06 43127762.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf maandag 12 januari 2015 wordt de documentaire 'Dans met mij' voor het eerst uitgezonden bij RTV SLOGO, dé lokale omroep van Goeree-Overflakkee. De opnames vertonen beelden van de vierkante kilometer van Dreischor, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. De kernzin van deze documentaire is: 'Wat is het verhaal van een willekeurig stukje platteland ergens in Nederland.' Want er gebeurd veel op dit ene stuk grond. De grond die ons verbindt.

Gewone momenten

Door de seizoenen heen zijn vijf personen in dit gebied gevolgd. De film is gemaakt door Stijn van der Loo en Deen van der zaken. Er zal worden stil gestaan bij op het eerste blik gewone momenten, zoals het oogsten van spruiten en druiven. Ook leren we mensen kennen, zoals René, die een houtzagerij heeft. Ook maken we in deze documentaire kennis met Rinus. Rinus was vroeger een vlasboer en woont nu samen met zijn vrouw. Hij verteld dat hij in de jaren '50 is gestopt met vlassen.

Samenvatting

Regie: Stijn van der Loo. Land: Nederland. Jaar: 2014. Lengte: 43 min. Genre: Documentaire. Taal: Nederlands. Ondertiteling: geen (Nederlands gesproken). Cast: -. Zeeuws Luik.
Een vierkante kilometer, willekeurig in het landschap. Er worden vlaggetjes in de grond gestoken en binnen de kilometer wordt er op zoek gegaan. ''We gaan kijken wat er te zien is, wat er groeit, wat er leeft. We onderzoeken de natuur en vinden sporen van historie, lijnen die we terug volgen en die ons brengen naar andere vegetaties, populaties, gebeurtenissen, dwarsverbanden.'' verteld de cast. Men treft mensen in de vierkante kilometer aan in het midden in hun werk, hun onderneming, hun leven: in de zagerij bezig met een nieuwe machine, op dansles, op het jaarlijks vlasfeest, tijdens het druiven oogsten.

Verbazing, onbegrip en bezorgdheid over openbare raadsdocumenten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Uit tal van reacties van eilandbewoners blijkt verbazing, onbegrip en bezorgdheid over recente openbare documenten, o.a. vermeld op de lijst Ingekomen stukken, bij en op de agenda voor de komende raadsvergadering van de gemeente Goeree-Overflakkee. Centraal daarin een kopie van de brief waarin de heren B. Labee in Zevenbergen (eigenaar pand Boezemweg 5 te Oude-Tonge) en A. Swaneveld (Oude-Tonge) strafrechtelijke aangifte doen bij de hoofdofficier van justitie in Rotterdam (december 2014) van verdenking van het plegen van misdrijven door het college van de gemeente Goeree-Overflakkee als rechtspersoon.

Door Jaap Ruizeveld

De toonzetting alleen al acht een aantal bewoners voor ons eiland Goeree-Overflakkee nagenoeg ongehoord. Hoewel zij in hun mails aangeven niet te kunnen en willen treden in de vlijmscherpe beschuldigingen, omdat men details niet kent, vindt men wel dat hier de positie van de overheid ernstig wordt geschaad en het vertrouwen een deuk oploopt. "Een slechte bijdrage aan eilandmarketing. Dit proces moet stoppen. Beschuldigingen moeten met bewijs worden onderbouwd. Feiten op tafel. Onze bestuurders moeten zich weer geheel richten op het besturen van ons eiland. Eilandbelangen behartigen", zijn de reacties.

Schril afsteken

Andere signalen zijn: "Hoe schril steekt dit gebeuren af tegen woorden die de burgemeester sprak in zijn Nieuwjaarsrede: '2015 is een uitdagend jaar waarin gemeente en inwoners meer dan ooit op elkaar zijn aangewezen. Ik hoop dat het onderling vertrouwen wordt versterkt. Dat wij elkaar recht zullen doen en ons vooral niet laten leiden door incidenten en kortdurende hypes en niet mee gaan in een cultuur van breaking news'". Volgers van de politiek geven direct aan dat met de hoogst mogelijke prioriteit de commissie Formulering probleemstelling onderzoek naar vermeend onrechtmatig handelen en ongewenst gedrag op ambtelijk- en bestuurlijk niveau (vanuit en in de voormalige gemeente Oostflakkee) een uitvoerbaar advies op tafel moet leggen. Of dit - na genoemde recente aangifte - juridisch haalbaar is, blijft boven de markt hangen.

"Meineed"

In het document aan de rechtbank (contactpersoon A. Swaneveld) wordt niet alleen het college van Goeree-Overflakkee aangeduid, ook één of meerdere individuele collegeleden en vijf ambtenaren bij de gemeente. Het document vermeldt in de aangifte: "Het plegen van meineed door twee ambtenaren door opzettelijk afleggen van valse verklaringen onder ambtseed. Medeplichtigheid door het gemakkelijk maken van valsheid in geschrifte door meerdere ambtenaren en valsheid in geschrifte wegens het verstrekken van onware gegevens aan de rechtbank, waarbij het oogmerk tot bevoordeling van zichzelf of een ander een belangrijke rol speelt". In een verdere passage in genoemd document zoomen de indieners van de strafrechtelijke aangifte nog meer persoonsgericht in: "In elk geval de wethouder financiën, de gemeentesecretaris en andere betrokken ambtenaren van de gemeente Goeree-Overflakkee".
(Overigens heeft bureau AKD dat voor de gemeente als adviseur optreedt in haar schrijven aangegeven dat van meineed geen sprake kan zijn omdat de verklaringen niet onder ede zijn afgelegd).

Memootje

Onbegrijpelijk kijkt men ook naar het in de openbaarheid gebrachte memootje/mailtje op de lijst van Ingekomen stukken. Een schrijven van Swaneveld aan raadslid Maliepaard (fractie GOS) waarin de afzender – met zeer veel doorhalingen en onleesbaar gemaakte persoonsnamen – verslag doet van zijn bezoek eind vorig jaar aan het gemeentehuis in Middelharnis. Doel was om (samen met een raadslid) inzage te krijgen in dossiers. Dit kwam overigens niet tot stand. Onze krant besteedde al eerder aandacht aan dit gebeuren.

Tweede keer

Met op de agenda in de beeldvormende fase ter bespreking de brieven van de heer Labee/Deltahout bv en de brief van het college ten aanzien van het verzoek om uitstel van betaling, door Labee, wordt donderdagavond voor de tweede keer aandacht aan dit onderwerp besteed. Het item stond al op de agenda van de zitting in december 2014. Ondanks pogingen van de EVV-fractie (Van Alphen) om behandeling te verkrijgen, was de raad daartoe op dat moment niet bereid.

Arie de Rover spreekt op Mannendag

Arie de Rover spreekt op Mannendag

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op zaterdag 7 febrauri wordt weer de eilandelijke Mannendag gehouden. Tijdens deze dag al een groot aantal mannen elkaar weer ontmoeten rondom de Bijbel. Ook dit keer weer in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp.

Een aantal jaren geleden nam een aantal mannen op Goeree-Overflakkee het initiatief voor het organiseren van een Mannendag. Deze dagen voorzagen duidelijk in een behoefte. Veel mannen, afkomstig van verschillende kerken, wisten de weg naar deze dagen te vinden.
'De Kracht van het gebed' zal het thema zijn van de Mannendag. Arie de Rover zal het thema uitwerken. Jarenlang had Arie de Rover een 'succesvol' leven met een goede baan, een gezin en naar de kerk gaan op zondag. Totdat hij in een crisisperiode Gods genade ontdekte. Een religieus leven veranderde in een relatie met de Heere Jezus. "De voorkeur van je hart gaat uit naar een religieus leven, omdat we het geloofsleven dan tastbaar kunnen maken. Maar als je uit genade wilt leven, vraagt dat om overgave en dat doet pijn: het kost je eigen ego." Arie de Rover schreef hierover het boek 'Leven na de genadeklap '.
Het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden opent haar deuren op zaterdag 7 februari om 9.00 uur. Om 9.30 begint het programma. In verband met de voorbereidingen voor onder meer de lunch is het wel belangrijk dat men zich voor de dag opgeeft. Inschrijven kan via het inschrijfformulier op www.mcgo.nl waar meer informatie is te vinden over het programma. De ochtend wordt om ongeveer 13.00 uur afgesloten met een lunch. Deelname kost € 10, inclusief lunch, koffie en of thee. Er wordt een collecte gehouden voor een nog nader te bepalen goed doel.

Huisarts en fysiotherapeut gaan samenwerking aan

De samenwerkende huisarts en fysiotherapeut (l.) in de fysioruimte van de huisartsenpraktijk. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Sinds een jaar runt huisarts H.L. Groenenboom zijn huisartsenpraktijk aan Antoon Coolenstraat 104 te Sommelsdijk, nadat hij deze overnam van dokter J.L. van der Ven. In de praktijk houden eveneens een psycholoog, een prikpost van het laboratorium en een zorgwinkel zitting. Met ingang van 1 januari jl. deed ook de fysiotherapie zijn intrede. Voor dit laatste is Groenenboom een samenwerking aangegaan met fysiotherapeut Rob van der Heiden. Allebei zien ze dit als meerwaarde voor ieders praktijk.

Door Hans Villerius

In de loop van het achterliggende jaar kwam er ruimte beschikbaar in de huisartsenpraktijk van Groenenboom. Graag zag de huisarts deze ruimte in gebruik voor eveneens medische doeleinden, als aanvulling op de eerstelijnszorg. Fysiotherapie leek hem daar heel geschikt voor. Hij kwam in contact met fysiotherapeut Rob van der Heiden en allebei waren ze het er snel over eens dat samenwerking voor beide praktijken goed zou zijn. Zo werd dan ook besloten. Van der Heiden houdt voorlopig één dag in de week zitting in de huisartsenpraktijk aan Antoon Coolenstraat 104, terwijl op een andere dag een meewerkende fysiotherapeut van Van der Heiden er werkzaam zal zijn.

Fysiopraktijk

Rob van der Heiden is sinds 1996 fysiotherapeut. Daarvoor was hij – en is hij nog steeds – in het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam werkzaam in de nucleaire geneeskunde en was hij actief als sportmasseur. Vanuit het laatste ontstond de interesse om zich te bekwamen als fysiotherapeut en pakte hij hiervoor de studie op, die hij in 1996 met goed gevolg afrondde. Een week later had hij al een eigen praktijk. Momenteel opereert zijn fysiotherapiepraktijk – met in totaal vier behandelaars – op drie locaties. Allereerst aan huis, Burgemeester Overdorpstraat 33 te Nieuwe-Tonge. Daarnaast heeft hij een praktijkruimte aan Zernikeweg 65 te Middelharnis, met vier behandelkamers, een grote ruimte voor medische fitness en revalidatie en met alle voorzieningen van een moderne fysiotherapiepraktijk. En sinds 1 januari jl. dus ook in de huisartsenpraktijk van Groenenboom.

Verrijking

Zowel de huisarts als de fysiotherapeut zien de samenwerking als een verrijking voor elkaars praktijk. "Je kunt van elkaar leren en over en weer werken aan een stukje kennisoverdracht. Je hebt korte lijnen en als dat nodig is kun je zo bij elkaar binnenlopen." En als het gaat om diagnostiek voor klachten op het gebied van het bewegingsapparaat heeft Van der Heiden hiervoor speciale echoapparatuur, die van pas zou kunnen komen voor klachten waarvoor patiënten bij de huisarts op het spreekuur komen.

Dry needling

Een speciale therapievorm, die Van der Heiden al sinds 2008 beheerst, is 'dry needling'. Veel patiënten die met chronische pijnklachten kampen, bijvoorbeeld in de rug of in de nek, blijken met één of enkele behandelingen geholpen te kunnen zijn. Ook mensen die vanwege ernstige pijnen in behandeling zijn bij de pijnpoli, raken dikwijls met 'dry needling' hun klachten kwijt. "Nee, het is geen toverstokje", zegt Van der Heiden, "het werkt niet altijd, maar dat weet ik dan vaak al na één behandeling en dan ga ik niet onnodig met deze behandeling door."

Wellicht zal Fysiotherapie Rob van der Heiden in de toekomst op nog meer dagen in de week in de huisartsenpraktijk actief worden, maar daarvoor wordt nog even aangezien hoe een en ander in de praktijk in z'n werk gaat. Overigens kan iedereen die met fysiotherapie behandeld wil worden hiervoor in de Sommelsdijkse huisartsenpraktijk terecht, dus ook wie Groenenboom niet als huisarts heeft. Het telefoonnummer van Rob van der Heiden is 06 15227109.

Met een handdruk tussen Arjan Klink (r.) en Pieter van der Kamp werd de gift aan Calando bekrachtigd. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – Al enkele bedrijven deden het in de achterliggende weken zo en ook Vakgarage Autoservice Stellendam volgde dat voorbeeld. In plaats van kerstkaarten naar relaties te versturen werd het geld dat daardoor uitgespaard werd naar een goed doel overgemaakt.

Door Hans Villerius

Eigenaar Arjan Klink van het aan de Pampus te Stellendam gevestigde autobedrijf wilde daarvoor graag het Dirkslandse hospice Calando begunstigen. En dinsdagmorgen 6 januari ontving hij vrijwilliger Pieter van der Kamp van Calando om met een handdruk de gift te bekrachtigen.
Het geld zelf was al overgemaakt en Klink gaf er de voorkeur aan om het geschonken bedrag niet breed uit te meten. Vandaar alleen de handdruk, dinsdagmorgen, maar het zal duidelijk zijn dat 't niet om een paar tientjes ging. Het was eigenlijk door omstandigheden dat Vakgarage Autoservice Stellendam er ditmaal niet toe kwam om de jaarlijkse kerstkaarten te verzorgen. Nadat Klink besloten had hetzelfde geld nu aan een goed doel te schenken, bracht hij volledigheidshalve zijn relaties hiervan via e-mail op de hoogte. En verschillende positieve reacties heeft hij erop ontvangen. Of hij het de volgende keer opnieuw zo zal doen, daarvoor heeft hij nog bijna een jaar de tijd om over na te denken.

Toegankelijkheid Albert Heijn Ouddorp getest

OUDDORP - Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) heeft de rolstoeltoegankelijkheid van Albert Heijn te Ouddorp getest. De supermarkt is zeer goed toegankelijk, zelfs met een scootmobiel! Brede paden, veel laag opgestelde boodschappen en een aangepast toilet voor de klanten. Ook zijn er voldoende ruime invalidenparkeerplaatsen op het parkeerterrein en in de parkeergarage.

Het PGGO let bij het testen ook op de klantvriendelijkheid van het personeel omdat soms hun hulp nodig kan zijn. Bij Albert Heijn Ouddorp is dit dik in orde. De heer De Berg van de supermarkt gaat nog op zoek naar winkelwagentjes waar je met de rolstoel onder kunt rijden en zo de boodschappen kunt inladen. Een toegankelijkheidssticker dus voor deze winkel en er komt een vermelding op de website van het Platform. "En natuurlijk ook een pluim!" aldus het PGGO.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Samen bidden

Zondag 18 januari gaat men 'als christenen in Den Bommel' samenkomen om met elkaar te bidden. Dit ter gelegenheid van de internationale Week Van Gebed, met als thema: Dorst?! "In deze Week van Gebed staat Johannes 4 vers 7 centraal: Toen kwam er een Samaritaanse vrouw water putten. Jezus zei tegen haar: 'Geef mij wat te drinken.' Voor de Samaritaanse vrouw was dit het belangrijkste gesprek van haar leven. We bidden en verwachten dat Jezus' woorden ook ons en al die mensen over de hele wereld die de Week van Gebed vieren, nieuw leven zullen geven" aldus de organisatie. Een ieder is welkom om mee te komen bidden, om 19.30 uur in gebouw 'Bij de Bron', Voorstraat 25.

GOEDEREEDE

Presentatie over reis naar Spitsbergen

Dinsdagavond 20 januari komt de Vereniging Vrouwen rondom Goeree weer bijeen. Voor deze avond zijn Cees en Ria Lokker uit Goedereede uitgenodigd. Zij nemen de aanwezigen mee op reis naar Spitsbergen. Per expeditieschip zijn zij naar deze eilandengroep gevaren en hebben een mooie fotoreportage van deze reis gemaakt. De aanvang van de avond, die in Oostdam wordt gehouden, is 20.00 uur. Niet-leden zijn ook welkom, zij betalen € 5,- p.p. Voor informatie over deze of volgende avonden van de vereniging kunt u bellen naar 0187 493205.

HERKINGEN

Lezing over Corrie ten Boom

Op donderdag 22 januari houdt de Hervormde Vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht' een open avond. Het thema is 'Meer dan een huis, over het leven van Corrie ten Boom. Ester Wals van het Corrie ten Boomhuis hoopt een lezing te geven over het levensverhaal en het geestelijk erfgoed van de familie Ten Boom, waarvan Corrie het meest bekend geworden is. Deze virtuele rondleiding zal in twee gedeelten van een half uur plaatsvinden – halverwege is er een pauze. Corrie ten Boom heeft vele boeken op haar naam staan; ook werden er boeken over haar geschreven, er is dan ook een tafel met deze boeken aanwezig. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar, om 19.45 wordt er begonnen. De avond wordt gehouden in verenigingsgebouw 'De Fontein', Scharloodijk 35. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor het Corrie ten Boomhuis. Voor meer informatie bel 06 22829239.

MELISSANT

Koffieochtend

Woensdag 14 januari is er weer een gezellige koffie ochtend in de Melishof. Inwoners van Melissant zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De ochtend duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Deze ochtend is Cees Breederland uitgenodigd; hij gaat vertellen over zijn rabarberwijn, hoe het gemaakt wordt en ook kan er wat van geproefd worden. Tenslotte vertelt hij nog het een en ander over Tai Chi en worden er wat oefeningen gedaan. De entree bedraagt € 1,25, exclusief koffie/thee. Wie niet goed ter been is en geen vervoer heeft kan worden worden opgehaald. Neem dan contact op met Dirk Spahr vd Hoek tel. 0187 602411.

MIDDELHARNIS

Maranathalezing

Op woensdag 4 februari wordt in Het Diekhuus een Maranathalezing gehouden. De heer J. Huijzer uit Strijen houdt een lezing over 'de antichrist'. "De huidige tijd kenmerkt zich steeds meer door verwarring en vrees. Wat is er aan de hand? Is het Midden-Oosten een kruitvat? Wat gaat er met Israël gebeuren? Hebben Amerika en Europa de oplossing? De bijbel spreekt over tekenen van de eindtijd. Zijn er nu al tekenen?" aldus de organisatie in de uitnodiging bij de uitleg over de lezing. Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen. Een ieder is welkom en de toegang is gratis. De aanvang is 20.00 uur.

Zendingsechtpaar bij PCOB

De Protestants Christelijke Ouderenbond Goeree-Overflakkee houdt een contactmiddag op maandag 19 januari, aanvang 14.00 uur, in verenigingsgebouw De Hoeksteen aan de Ring. Zendingsechtpaar Reinout en Arenda van Heiningen zullen de gasten zijn. Zij zijn met hun gezin op verlof in Nederland en ze zullen deze middag verzorgen. Sinds 2004 zijn Reinout en Arenda betrokken bij zendingswerk in Thailand. Zij wonen en werken op het platteland van Thailand in het district Isaan, een gebied waar nog nooit een kerk geweest is. Het hoofddoel van hun werk is het stichten van gemeenten die God verheerlijken en op hun beurt nieuwe gemeenten voortbrengen. Door middel van evangelisatie in dorpen en op scholen, het starten van huisgroepen en het geven van bijbelonderwijs hopen zij een kerkplantingsbeweging in gang te zetten. In januari 2009 zijn zij uitgezonden vanuit de Hervormde gemeente van Middelharnis. Van leden wordt als bijdrage in de kosten € 2,00 gevraagd, van niet-leden wordt € 5,- gevraagd. Dit keer is deze bijdrage bestemd voor de GZB-familie Van Heiningen. Voor een eventuele extra gift zal een giftenpot klaarstaan. Informatie over de PCOB kunt u krijgen door te bellen naar 0187 491046.

Presentatieavonden fam. Van Heiningen

Ook op woensdagavond 14 en dinsdagavond 20 januari geven Reinout en Arenda een presentatie over hun werk in Isaan/Thailand. De avonden worden eveneens gehouden in De Hoeksteen, aanvang 19.30 uur. Er zal een collecte worden gehouden en in de pauze en na afloop zullen er boeken, Aziatische spullen, kaarten, e.d., verkocht worden, waarvan de opbrengst bestemd is voor dit zendingswerk. Op beide datums zal er een identieke presentatie zijn. Meer informatie over hun werk kunt u vinden via: http://vanheiningenthailand.blogspot.nl/.

Dienst Oecumenische Werkgroep

De Oecumenenische Werkgroep houdt zondag 18 januari om 19.00 uur in de Emmauskerk in Middelharnis een dienst om de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen te vieren. Voorgangers van de aangesloten kerken zullen in deze dienst voorgaan. Deze gebedsweek wordt in 2015 van 18 tot en met 25 januari over de hele wereld gehouden. Het thema voor deze week wordt aangereikt uit Brazilië. Dit land heeft veel zoetwaterreservoirs. Men heeft voortdurend water nodig, omdat in grote delen van Brazilië de temperatuur hoog is. Het thema heeft als uitgangspunt het verhaal van de Samaritaanse vrouw (Johannes 4:7). Zij kende ook dorst.

NIEUWE-TONGE

Bingo Wijkgroep

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 23 januari weer een bingo-avond. De avond wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis', iedereen is van harte welkom. Er worden tien rondes plus een superronde gespeeld. De zaal is om 19.00 uur open. De aanvang is om 19.30 uur.

Grote schuurverkoop

Zaterdag 17 januari wordt er een grote schuurverkoop gehouden aan Groeneweg 35. Er zijn veel artikelen uit grootmoeders tijd, zoals emaille, zink, tin en vele andere gebruiksvoorwerpen: koffiemolens, petroleumstellen, kruidenkastjes, houtkachels, enz. De verkoop is van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer inlichtingen bel 0187 651638.

OUDDORP

Tabletcafé in de Bibliotheek

Op vrijdag 23 januari, van 18.00 tot 20.00 uur organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, vestiging Ouddorp een Tabletcafé. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet halen. TIP: neem uw tablet mee. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis.

OUDE-TONGE

Rommelmarktspullen gevraagd

Op 23 mei houden de Vrienden van Ebbe en Vloed hun jaarlijkse rommelmarkt. Hiervoor kunnen zijn nog verschillende spullen gebruiken. Geen grote meubelen. Wie spullen heeft en die graag wil schenken kan contact opnemen met (0178) 641844 of 641592.

Kledinginzameling

Zaterdag 17 januari zamelt de Hervormde Kerk van Oude-Tonge goederen in voor de zustergemeente in Uzon. Het inzameladres is Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Vanaf 9.30 tot 11.30 uur staat de organisatie klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van spullen of moet er iets opgehaald worden, neem dan contact op met A. Klem, tel. 0187 641304, graag vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Breicafé

Woensdagavond 14 januari is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 en is open van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,10 per consumptie). Aanmelden is niet nodig. Meer info: Stichting ZIJN, tel. 0187 641344, e-mail m.vanderwelle@zijngo.nl.

Potermaaltijd

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert op 21 januari a.s. een gezellige middag met aansluitend poters eten. Deze middag zal natuurfotograaf Jan Baks foto's laten zien. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Rond 17.00 uur is er de potermaaltijd. Vooraf aanmelden en € 2,50 betalen. Meer info: Stichting ZIJN, tel. 0187 641344, e-mail m.vanderwelle@zijngo.nl.

Knutselmiddag jeugd

Op woensdag 14 januari is er een knutselmiddag in het Infocentrum aan de Bernhardstraat. De middag is voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 van 13.30-15.00 uur. De kosten zijn € 2,00 per kind.

SOMMELSDIJK

Bingo

In Den Hoogen Caemer aan de Sperwer wordt een bingo gehouden op woensdag 21 januari. Aanvang 13.30 uur. Kopje koffie/thee gratis. Iedereen is van harte welkom.

Hokkenshow

Postduivenvereniging De Reisduif uit Sommelsdijk houdt op vrijdag 16 en zaterdag 17 januari a.s. haar jaarlijkse hokkenshow. De leden showen ieder vier duiven, twee oude en twee jonge duiven. De viertallen worden zaterdagochtend gekeurd door dhr. J.C. Platteeuw uit Hoek, Zeeuws Vlaanderen, lid van de groep van keurmeesters. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om de tentoongestelde duiven te komen bezichtigen in het verenigingsgebouw aan de Van Gorcumstraat 5 te Sommelsdijk. De openingstijden zijn vrijdag 16 januari vanaf 19.30 uur en zaterdag 17 januari vanaf 19.00 uur. Op beide avonden zijn er prijzen te winnen met het rad van avontuur. De bonnenverkoop voor jonge duiven, geschonken door prominente en hard spelende liefhebbers uit de regio, is op zaterdagavond rond de klok van 22.30 uur. Het vooraf bieden op de bonnen kan via www.toppigeons.nl. Meer info via www.reisduif-sommelsdijk.nl.

Bingo op zaterdagavond

In Den Hoogen Caemer aan de Sperwer wordt een bingo gehouden op zaterdag 31 januari. Aanvang 19.30 uur. Kopje koffie/thee gratis. Iedereen is van harte welkom.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Nieuwjaarsconcert Ad Gloriam Deï

Zaterdag 24 januari houdt het Vocaal en Instrumentaal ensemble Ad Gloriam Deï o.l.v. Jan Bezuijen een nieuwjaarsconcert in de Hervormde Kerk. Het thema is "Gib Freude, Liebe und des Friedens", pareltjes uit de 17e en 18e eeuw. De aanvang is 20.00 uur. Er is een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.

STELLENDAM

Spelletjesmiddag 55+

Donderdagmiddag 22 januari organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een spelletjesmiddag. Er kan o.a. gesjoeld worden, rummicub gespeeld worden of een kaartspel. Mocht u zelf nog een leuk spel hebben, neem het gerust mee. De aanvang is 14.30 uur en de zaal is open vanaf 14.25 uur. De middag wordt gehouden in het Haagse Huus. De intree bedraagt € 3,50. Opgeven kan bij Mevr. M. v. Oostenbrugge, tel. 491653, of bij mevr. E.S. Spahr vd Hoek, tel. 602411. Ook belangstellenden buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Hoge onderscheiding voor organist Bram Akershoek

Bram Akershoek krijgt de oorkonde overhandigd. Foto Lobensteijn

OUDDORP - Twee aspecten maakten de eredienst in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden in Ouddorp zondagmorgen tot een extra dankbare en feestelijke bijeenkomst. Enerzijds was er de doopbediening door ds. W.J. van de Griend aan Sem, zoon van Evelien en Hans Tanis uit Stellendam. Anderzijds werd door de heer Westhoeve - namens het hoofdbestuur van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk Nederland - de draaginsigne in goud met briljant uitgereikt aan Bram Akershoek, voor het vervullen van de functie van organist gedurende ruim 51 jaar. Dit op voordracht van het college van kerkrentmeesters van de Gereformeerde Kerk in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Akershoek (67) was in de jaren 1956-1963 pomper ten behoeve van de luchtvoorziening van het kerkorgel. In 1963 volgde hij Miep Grinwis op als vaste organist van de Gereformeerde Kerk Ouddorp. Naast deze functie heeft Bram Akershoek zich op velerlei andere terreinen binnen deze kerkgemeenschap verdienstelijk gemaakt. Als ouderling, diaken en kerkrentmeester. In de orgelcommissie met adviezen voor het aanpassen en het onderhoud van het orgel en met werkzaamheden voor het kerkelijk archief. Hij bespeelde en speelt ook nu nog regelmatig op het kerkorgel tijdens de erediensten. Een uitstekend organist waarvoor grote waardering klinkt. De Gereformeerde Kerk Ouddorp is dankbaar voor de inzet van Akershoek die niet alleen de wekelijkse erediensten op het orgel begeleidde, maar ook beschikbaar was bij bijzondere diensten, trouw- en rouwdiensten, alsmede de Christelijke feest- en gedenkdagen.

Beeldmerk

In de dienst werd zondag namens het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk Nederland een brief overhandigd waarin het hoofdbestuur Bram Akershoek gelukwenst met de onderscheiding die aan hem wordt uitgereikt met de bijbehorende oorkonde. De insigne toont het beeldmerk van genoemde vereniging. Het meest opvallende in dit beeldmerk is de verhouding tussen de rand en het midden. Het midden toont- in gestileerde vorm- twee kerkgebouwen. Zij symboliseren de PKN en haar vele gemeenten.

Erkentelijk

Het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkmeesterlijk Beheer stelt: "In die gemeenten wordt het Woord verkondigd. Daardoor weten mensen zich aangesproken. Het geloof in God wordt in de gemeente mede zichtbaar in de inzet voor de naaste. In pastoraat of diaconaat, in jeugdwerk of gemeenteopbouw. In het oog lopend of onopvallend, verrichten gelovigen – als gemeentelid of als ambtsdrager – samen de taken die aan de gemeente zijn toevertrouwd. Om dat mogelijk te maken is de inzet nodig van mensen: kerkrentmeesters, kosters, organisten en vele anderen. Akershoek heeft zich voor de gemeente ingezet. De onderscheiding geeft uitdrukking van erkentelijkheid voor zijn werk. De randen in het beeldmerk zijn verbonden met de kerkgebouwen. Betrokkenen zetten zich in, deskundig, volhardend en enthousiast. Maar het zijn vooral het geloof in God en de liefde voor Zijn gemeente die kleur geven aan het werk". Na de overhandiging van de insigne en de oorkonde werd, na zijn dankwoord, op verzoek van Akershoek het lied "Veilig in Jezus armen" gezongen.

Drie dagen bij Edudelta in de schoolbanken, twee dagen in de zorg bij Nieuw Rijsenburgh

Marianne Grinwis (links) en haar begeleider Janet Auperlé van Nieuw Rijsenburgh.

SOMMELSDIJK – Vijf dagen per week in de schoolbanken? Dat past niet bij iedere vmbo-leerling. Het is ook niet nodig. In het vierde leerjaar kunnen leerlingen van het Edudelta College kiezen voor het leerwerktraject (LWT): drie dagen naar school en twee dagen werken en leren bij een bedrijf. Of bij een zorgorganisatie, zoals Marianne Grinwis uit Herkingen doet. De 17-jarige vmbo-leerling loopt twee dagen per week stage in Nieuw Rijsenburgh.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Marianne doet dit jaar eindexamen in de richting ('wereld') toerisme en recreatie. "Toch niet helemaal mijn ding", zo bleek in de derde klas. "Maar ik koos ervoor omdat het ook bij toerisme en recreatie gaat om bezig zijn met mensen. Ik wilde altijd al de zorg in, maar het blijft lastig als je moet kiezen. Je bent jong en weet vaak nog niet precies wat je wilt worden. Op deze manier leer ik toch bij Edudelta wat ik nodig heb om in de zorg verder te kunnen."
Gelukkig kon Marianne via het LWT toch aan de slag in de zorg. Na een paar snuffelstages – bij een apotheek en een huisartsenpraktijk – kwam ze erachter dat ze daarin verder wilde. Het liefst in een verpleeghuis. Ze hoorde dat het via het LWT zou kunnen. Nog voor de zomervakantie – aan het eind van het derde leerjaar – maakte ze kennis bij Nieuw Rijsenburgh en begin september ging ze van start in een groep psychogeriatrische ouderen. De contacten vanuit Edudelta verliepen via Connie Bakker, stagecoördinator LWT.

Nieuw en spannend

"Het was nieuw en spannend, maar ik ben er goed in gegroeid", blikt Marianne terug op de eerste maanden. "Het voelt helemaal niet als een stage, maar alsof ik hier al jarenlang werk. Na twee dagen school – maandag en dinsdag – kijk ik uit naar de woensdag en de donderdag. Ik werk graag met mijn handen en ben graag met mensen bezig. Ik wil er voor ze zijn. Je voelt dat je gewaardeerd wordt. Pas kwam ik binnen, toen een bewoner zei: 'Daar heb je mijn lieverd weer'. Heel leuk, als je dat te horen krijgt."
Marianne begon met bedden opmaken, eten koken en activiteiten verzinnen voor de bewoners. Ze maakten bijvoorbeeld een pindasnoer voor de vogels. Ook doen ze weleens een spelletje of wordt er wat voorgelezen in de gezellige huiskamer. Nu is Marianne ook rustig gestart met echte zorgtaken. Het bevalt haar heel goed. "Dit is wat ik wil. Nee, dit is zeker geen verkeerde keuze."
Janet Auperlé is verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) in Nieuw Rijsenburgh en de stagebegeleider van Marianne. "Voor ons is dit ook nieuw", zegt ze. "We hebben regelmatig stagiaires uit het MBO, maar dit is de eerste keer dat we een LWT-leerling van Edudelta hebben. We wilden het een kans geven, het proberen, want het zal steeds vaker voorkomen. Het gaat om leerlingen die anders tussen wal en schip zouden vallen." Over Marianne is de stagebegeleider zeer te spreken. "Het gaat heel goed, Marianne is echt iemand van de praktijk."
Nieuw Rijsenburgh moet er wel energie in steken, in zo'n LWT'er. Zo was er geen opdrachtenboek voor deze categorie stagiaires. Daarom zijn er opdrachten gemaakt, in samenwerking met Connie Bakker. Daarnaast vergt de begeleiding ook de nodige aandacht. Maar, benadrukt Janet Auperlé, iemand als Marianne betekent ook: een extra medewerker op de werkvloer. Dat is goed voor de bewoners. "Je moet investeren in een stagiaire, maar je krijgt er heel veel voor terug. Zeker als iemand het werk leuk vindt. Ik kan Marianne gerust van alles laten doen. Ze heeft inzicht."
Een ander voordeel voor de zorgorganisatie is dat de vaste verzorgenden ook leren als er iemand van buiten in hun team komt meedraaien. "Je kijkt weer eens in de spiegel", zegt Janet spreekwoordelijk. Tot slot kan Nieuw Rijsenburgh wellicht een goede nieuwe medewerker overhouden aan een LWT-stage. In een tijd dat minder mensen voor de zorg kiezen en er door de vergrijzing juist meer nodig zijn, is dat zeer welkom. Marianne zou best willen. Maar eerst het eindexamen en een vervolgstudie op het MBO.
Het is duidelijk: het LWT is een uitkomst voor iemand als Marianne. "Men denkt wel eens dat het makkelijker is dan vijf dagen in de schoolbanken, maar dat is zeker niet het geval. Je hebt als LWT'er minder uren school, maar je moet wel alle opdrachten af hebben. Ik kan ook leren, hoor, ik sta er goed voor…"

Talenten en interesses

Stagecoördinator Connie Bakker beaamt dat het LWT een prima mogelijkheid is voor leerlingen die meer gebaat zijn bij een opleiding in de praktijk. "Leerlingen die in de schoolbanken minder tot hun recht komen, omdat ze vaak onvoldoendes halen of omdat ze te weinig uitdaging krijgen die bij hen past. Zij kunnen via het LWT een diploma halen. Let op: het is absoluut niet zo dat deze leerlingen minder slim zijn. Nee, via dit traject bieden we onderwijs op maat, dat aansluit bij de talenten en interesses van de leerling. Ze blijken vaak veel meer te kunnen dan ze op school laten zien én ontwikkelen zich veel beter via het LWT. Bovendien zijn deze leerlingen door de stage in staat een betere keuze te maken als het om vervolgonderwijs gaat. Door hun inzet, motivatie en enthousiasme lukt het vaak beter om op een vervolgopleiding in het MBO verder te leren. LWT-leerlingen krijgen verantwoordelijkheid in een echte werksituatie. Daardoor komen ze veel wijzer van school. Het beeld is dat ze meer bewust zijn van wat ze willen, volwassener zijn."

Zwartbol Foods ontvangt de onderscheiding 'Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkel'

Het team Zwartbol.

MIDDELHARNIS – Onlangs is het certificaat 'Foodspecialiteitenwinkel' uitgereikt aan Zwartbol Foods van Florus Zwartbol. "Wij hebben bewezen dat wij aan de kwaliteitseisen voldoen die gesteld worden door de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland. Daar zijn wij bijzonder trots op." aldus de trotse eigenaar.

De Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland (KDWN) is een initiatief van het Vakcentrum branche Kaas en Delicatessen, de brancheorganisatie voor zelfstandige detaillisten in de foodsector en de fastmoving consumer goods. Met het opstellen van een transparante self-audit checklist stelt de stichting KDWN ondernemers in staat om de kwaliteit van de bedrijfsvoering te verbeteren. Op het moment dat de ondernemer aan de gestelde eisen voldoet kan hij zich aanmelden om in aanmerking te komen voor een certificaat. De door de ondernemer ingevulde lijst wordt door een onafhankelijke controleur in de betrokken winkel gecheckt en pas na zijn goedkeuring wordt overgegaan tot certificering.
In Nederland zijn ongeveer 900 foodspeciaalzaken (kaas-, noten-, en delicatessenwinkels), die zich met hun assortiment en kwaliteit richten op de consument die (kwaliteits-)bewust inkoopt. "Met de breedte en de diepte van het assortiment, deskundig en betrokken personeel, hoogstaande kwaliteit van de producten en goede product- en klantenkennis onderscheiden wij ons als foodspeciaalzaak van andere aanbieders richting consument. Dit betekent wel dat wij ons moeten blijven scholen en verbeteren om de consument op de juiste manier te kunnen helpen bij het aankoopproces", aldus Zwartbol.
Met het certificaat bewijst de ondernemer te voldoen aan de eisen die een consument mag stellen aan een foodspecialiteitenwinkel op het gebied van hygiëne, inrichting, wettelijke normen, productkennis, assortiment, gastvriendelijkheid en uitstraling. "Met dit certificaat bewijs ik dat ik aan alle eisen voor het vakmanschap voldoe en dat ik me met mijn medewerkers continue inspan om mijn klanten op de juiste manier te helpen bij hun aankopen."

Oost-Europa Werkgroep blikt terug

De heren Baan en Van der Made op de foto met de burgemeester van Uioara.

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Stichting Oost-Europa, Werkgroep Middelharnis kijkt terug op 2014. terug op het achterliggende jaar. Elk jaar brengt de Stichting in januari de lezers van Eilanden-Nieuws op de hoogte van de activiteiten van het jaar dat voorbij gegaan is.

Dit artikel is een samenvatting van het verslag van de organisatie over 2014. In onze abonnee-editie van vrijdag 16 januari zal het verslag onverkort worden opgenomen.
In de Stichting participeren vijf kerken: de Hervormde Kerk van Middelharnis en van Sommelsdijk, de Hersteld Hervormde Kerk te Sommelsdijk, de Chr. Geref. Kerk en de Geref. Kerk Vrijgemaakt te Middelharnis. Er ligt een afspraak dat voornoemde kerken twee maal per jaar een extra collecte voor onze stichting zullen houden.

In 2014 heeft men vijf grote transporten georganiseerd er werd voor ongeveer zeventig à tachtig ton aan goederen naar Roemenië gebracht. Dit is een recordhoeveelheid. De goederen voor Roemenië worden gebracht naar eigen opslagloodsen in dat land. Veel vrijwilligers zijn hierin al actief geweest. Vermeldenswaard is dat de voorzitter, dhr. J. van der Made, samen met zijn vrouw afgelopen zomer tijdens een verblijf van zes weken in Roemenië heel wat werkzaamheden in de loodsen heeft verricht door stellages en rekken aan te brengen, zodat al de goederen die daar gebracht en gesorteerd worden, keurig kunnen worden opgeborgen. Alles ziet er nu geordend en overzichtelijk uit. Eén loods is er voor allerhande kleding en huishoudelijke spullen en speelgoed. In de andere loods worden meubilair, bedden, kinderwagens en fietsen en andere grote spullen opgeslagen. Het geheel geeft een professioneel aanzien.

Uioara

De Werkgroep sinds tien jaar actief in een zigeunerdorpje Uioara, zo'n zestig kilometer ten zuiden van de universiteitsstad Cluj-Napoca. In het verleden heeft de werkgroep geholpen met de bouw van een kerkje. Daarna heeft de stichting gezorgd dat enkele kamers en een douchegelegenheid en een keukentje op de zolder van het kerkje konden worden gemaakt.

Medicijnen

De Werkgroep wijst graag op de mogelijkheid om medicijnen en brillen die niet meer worden gebruikt, in te leveren in de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis. De loods is iedere eerste zaterdagmorgen van de maand tussen 9.30 en 11.30 uur open. U kunt daar kleding en meubilair en huishoudelijke spullen, die nog in goede staat verkeren, inleveren. Maar ook medicijnen, mits minstens nog vele maanden houdbaar, zijn van harte welkom. In 2014 zijn grote hoeveelheden medicijnen en verbandmiddelen en incontinentiemateriaal naar Cluj gebracht. Aldaar steunt men een christelijke Foundation. In die Foundation is een apotheek gevestigd, waar pro Deo diverse artsen en verpleegkundigen werken. Vele arme mensen heeft men via de Foundation in Cluj aan een voor hen geschikte bril kunnen helpen. Ook aan vele gevangenen in de gevangenis te Gherla heeft men brillen kunnen geven.

Collecte

Op heel ons eiland werd een huis-aan-huiscollecte gehouden. 190 mensen, waaronder veel jongelui, zijn daarvoor op pad geweest. Uit de opbrengst bleek dat heel veel mensen op ons eiland onze stichting een warm hart toedragen. Daar is men blij mee en de werkgroep spreekt de wens uit dat u die warmte ook in 2015 toont. "Wij zullen ons best doen en willen zo transparant mogelijk werken. Wat is er mooier om hulp te kunnen bieden aan onze naaste, in een land waar zoveel armoede is." Ook wordt vanaf deze plaats alle collectanten bedankt die voor de stichting op pad zijn geweest. Hieronder per dorp de collecteopbrengsten. Ooltgensplaat € 441,52, Achthuizen € 116,50, Langstraat € 61,95, Oude-Tonge € 647,95, Den Bommel € 365,39, Zuidzijde € 44,17, Middelharnis en Sommelsdijk € 3.299,99, Nieuwe-Tonge € 357,87, Stad a/h Haringvliet € 406,08, Dirksland € 1.642,25, Herkingen € 447,28, Melissant € 392,35, Goedereede Havenhoofd € 211,86, Ouddorp € 1.815,50, Goedereede € 587,92, Stellendam € 1.031,37. Het totale bedrag van de opbrengst van deze collectes is € 11.909,95. "Dat geeft ons weer extra moed voor dit pas begonnen jaar", aldus het stichtingsbestuur.

Giften overmaken kan op rekeningnummer NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. Oost-Europa, werkgroep Middelharnis. De stichting is aangewezen als ANBI door de Belastingdienst. Giften zijn dus aftrekbaar. Meer info is te verkrijgen via tel. (0187) 484228 of 603051.

In onze abonnee-editie van vrijdag a.s. het volledige verslag met foto's.

Het belang van het zwem-abc

GOEREE-OVERFLAKKEE - We zijn het er allemaal mee eens. Iedereen moet kunnen zwemmen, het zwemdiploma biedt uitkomst, maar dit is slechts een schijnveiligheid.

Op jonge leeftijd stromen de kinderen in, vaak al als de kinderen net 4 kaarsjes uitblazen als versiering op de taart en ter illustratie van bereiken van de mijlpaal van 4 jaar. Jonge gezinnen kunnen haast niet wachten... Naar de "grote" school, op een sport, muziekles wellicht en natuurlijk ook zwemles.
Het zwem-ABC is een must, maar te vroeg starten is niet aan te raden. Zwemmen op zich natuurlijk wel, dat is goed voor ons allemaal.

Waarom het zwem-ABC?

Het gaat vooral over veiligheid. Bijna alle kinderen behalen het A diploma, minder vaak gaan zij door voor het B diploma en veel minder vaak voor het C diploma.
Na het behalen van het A diploma gaat er voor een kind vaak een nieuwe wereld open, vanaf dat moment mogen ze allerlei andere activiteiten gaan doen. We kennen het allemaal: "als je je zwemdiploma hebt behaald mag je gaan voetballen, maar eerst je zwemdiploma".
De aangeleerde techniek geeft meer zekerheid, dit bereik je met het ZWEM-ABC.
Ouders begrijpen en onderschrijven het belang van het diplomazwemmen, je kunt jezelf redden in het water, je kunt op een veilige manier naar het zwembad, de rivier of in de zee springen. Dat is wat we willen, echter de perceptie van de veiligheid strookt vaak niet met de werkelijkheid.
Techniek is het allerbelangrijkste onderdeel van de veiligheid die we met zijn allen nastreven. Dit bereik je niet met uitsluitend het A diploma, we hebben het immers over het zwem-ABC. Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel kinderen na de zwemlesperiode veel te weinig in aanraking komen met zwemmen.

Het belang van het zwem-ABC

Sinds oktober 1998 gaat iedereen die leert zwemmen in opleiding voor het Zwem-ABC. Wie alle drie diploma's (A, B en C) bezit, krijgt het predicaat Zwemveilig. Het Zwem-ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt en het biedt alle vaardigheden die iedereen tegenwoordig nodig heeft bij het zwemmen in subtropische zwemparadijzen en bij activiteiten op, in en aan het buitenwater. Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor leerlingen bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger worden. Niet de zwemslagen staan centraal, maar het veilig en vrij bewegen in het water onder alle omstandigheden.
Het zwem-ABC programma wordt aangeboden door de zwembaden De Gooye te Dirksland, De Staver te Sommelsdijk en 't Zuiderdiep te Stellendam.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wie meer wil weten over het christelijk geloof, kan zich aanmelden voor de alphacursus die de eilandelijke Gereformeerde kerk vrijgemaakt start in februari 2015. De alphacursus is ook geschikt voor mensen die pas christen zijn geworden en mensen die hun geloof weer eens vanaf het begin op een rijtje willen zetten.

Via de alphacursus kun je op zoek naar antwoorden op vragen over je leven. Over de persoon, het leven en het werk van Jezus Christus. En over wat het betekent om een relatie met God te hebben. Iedereen kan meedoen. Het is vrijblijvend en er is geen basiskennis nodig.
De cursus duurt tien avonden en een weekenddag. Iedere avond begint met een gezamenlijke maaltijd. Dan is er steeds een inleiding van ongeveer een halfuur. Daarin komen de kernpunten van het christelijk geloof aan bod. Daarna wordt daarover doorgepraat. Dus deelnemers krijgen informatie én hebben volop de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. In deze open sfeer kan iedereen zelf ontdekken wat het betekent om christen te zijn.

Opgeven/informatie

De alphacursus van de Gereformeerde kerk vrijgemaakt begint op donderdag 5 februari. De avonden beginnen om 19.00 uur en zullen worden gehouden op een nader te bepalen adres in Sommelsdijk of Middelharnis. Wie zich wil opgeven of behoefte heeft aan meer informatie, kan contact zoeken via alphacursus.go@gmail.com.

Seminar wet werk en zekerheid

MIDDELHARNIS - Is uw onderneming al WWZ-proof? Per 1 januari 2015 heeft een aantal belangrijke arbeidsrechtelijke wijzigingen plaatsgevonden door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid. Zo zijn de mogelijkheden om een concurrentiebeding en een proeftijdbeding af te sluiten beperkt en dient u uw werknemer tijdig te laten weten of u zijn/haar contract voor bepaalde tijd verlengt. Per 1 juli a.s. verandert er nog veel meer, vooral op het gebied van het ontslagrecht en het aantal contracten voor bepaalde tijd dat mag worden afgesloten. Ook wordt dan de transitievergoeding ingevoerd, de vergoeding die bij ontslag aan de werknemer dient te worden betaald.

Voor u als werkgever is het van groot belang goed geïnformeerd en voorbereid te zijn. Daarom verzorgen Den Hollander Advocaten en Flexibility Goeree-Overflakkee een praktijkgericht seminar over de WWZ. Er zal worden ingegaan op de wijzigingen en er zullen tips voor do's en dont's worden gegeven.

Wanneer?

Donderdag 5 februari 2015.

Waar?

Diekhuus Middelharnis, Rabobankzaal.

Hoe laat?

Van 17.00-19.00 uur

Kosten?

Deelname is kosteloos.

Aanmelden?

Vóór 1 februari 2015 op nrobijnmeijer@denhollander.nl. Vanwege de omvang van de Rabobankzaal is het aantal plaatsen beperkt tot 100.

Bevrijdingsdag 1945-2015 - 'Zingend herdenken!'
Geuzenliederen en oorlogsgedichten voor nu

SOMMELSDIJK - Dinsdag 5 mei 2015 wordt in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk een herdenkingsavond gehouden ter gelegenheid van het feit dat 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Tijdens deze avond staan zowel 16e- eeuwse geuzenliederen als gedichten uit de Tweede Wereldoorlog centraal. Van Valerius' Gedenck-clanck tot 'De achttien dooden' en van Petrus Datheen tot Ida Gerhardt. Ook zal de Valerius-suite van Willem Vogel op het orgel ten gehore worden gebracht.

Veel mensen hebben liederen als deze vroeger geleerd op school. De organisatoren van deze avond zijn van mening dat de liederen het waard zijn om nog steeds gehoord en gezongen te worden. De boodschap van de liederen blijkt vaak verrassend actueel en relevant te zijn.
De geuzenliederen en oorlogsgedichten zullen tijdens de herdenkingsavond op een boeiende manier met elkaar worden verbonden door vertellingen over hun historische context en betekenis. De organisatie van de avond is in handen van Matthijs Guijt (initiatiefnemer), Kees van Walsem (verteller), André van der Beek (organist) en Ries Wessels (trompettist).
"Noteert u deze mooie avond alvast in uw agenda? Iedereen is van harte welkom op 5 mei 2015 om 20.00 uur in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk!" aldus de organisatie.

Voorjaarsconcert Mandolineorkest 'Estampida'

MIDDELHARNIS - Zaterdag 7 februari 2015 speelt het Mandolineorkest "Estampida" uit Sommelsdijk/Middelharnis een voorjaarsconcert in de Rabobankzaal van het Diekhuus in Middelharnis. Het orkest bestaat ruim 32 jaar en de afgelopen maanden is er, samen met Mandolineorkest "Melodia" uit Stampersgat, hard gewerkt om een prachtig concert ten gehore te brengen. Het orkest wordt hierin bijgestaan door een aantal professionele gastspelers.

Ster-violiste Natalia Gabunia, maakte al op 12 jarige leeftijd haar solodebuut bij het "Georgische Staats Symfonieorkest" met het vioolconcert van Mendelssohn. Zij zal haar viool ook in een tweede vioolconcert laten klinken waarbij het orkest nog wordt aangevuld met twee dwarsfluiten bespeeld door Benny Ludemann en Marije Weenink.
Een bijzondere rol is weggelegd voor de jonge fluitiste Marije Weenink uit Dirksland. Zij speelde al solo bij het professionele symfonieorkest "Holland Symfonia". Zij zal samen met haar vader Anton Weenink enkele stukken ten gehore brengen.
Dit concert neemt u via het romantische Spaanse "Recuerdos de la Alhambra" en de vioolsonate van Robert Schulz, mee naar het Franse Hof en vandaar naar de finale in de vorm van een meer hedendaags vioolconcert van Konrad Wölki. Dit alles onder leiding van dirigent Marco Ludemann, die het dirigeerstokje al 10 jaar bij "Estampida" hanteert.

Aanvang 20.15 uur. Zaal open 19.45 uur. De toegangsprijs is € 5,50, inclusief € 0,50 administratiekosten. Kaarten aan de kassa, die een half uur voor aanvang open gaat, zijn € 5,50 per persoon, uiteraard voor zo ver er nog kaarten beschikbaar zijn. U kunt de kaarten bestellen via www.hetdiekhuus.nl of via de receptie van het Diekhuus, tel. 0187 482400, e-mail receptie@hetdiekhuus.nl.

Buikpijn

Door Hans Villerius

Krijg je er zo onderhand ook geen buikpijn van? Ja, allereerst van het geweld dat zich afgelopen week weer op gruwelijke wijze manifesteerde, ditmaal in Parijs. Of van wat IS aanricht, verder van huis – tenminste, tot nu toe. Het lijkt wel alsof moslimextremisme een opmars aan het maken is om zich meer en meer wereldwijd te laten gelden.

Maar krijg je ook geen buikpijn van hoe het steevast gaat, nadat gruwelijke gebeurtenissen plaatsvonden? En masse laten vertegenwoordigers van officiële zijde – regeerders, bestuurders of wie zich daar dan ook, terecht, toe geroepen voelt – zich horen in gevoelvolle woorden van veroordeling, afkeuring en van medeleven met slachtoffers en hun nabestaanden. En natuurlijk, je verwacht niet anders en wilt ook niets anders horen dan krachtige stellingname tégen.
Maar dan, wat gebeurt er verder…? Geschokt, verontwaardigd of verdrietig gaan wíj weer over tot de orde van de dag én de zaaiers van dood en verderf gaan weer over tot hún orde van de dag. Hun geweld gaat onverminderd door en het resultaat van de krachtige prachtige woorden die klonken is keer op keer nihil. Buikpijn krijg je van dit 'systeem'.

Wordt het niet hoog tijd dat vrije landen zich metterdaad radicaler gaan opstellen tegen extremisme en de bijbehorende voedingsbodems, in plaats van alleen protestdemonstraties te houden en gloedvolle toespraken met ferme statements, maar verder nergens toe te komen? Hier lacht het moslimextremisme Nederland, of welk land dan ook, en zijn regering vierkant om uit. Op enigerlei wijze zal toch íets van de geest van Fortuin en Wilders – nee, niet hun complete gedachtegoed – in praktijk moeten komen, anders zijn we hier over tien jaar, of eerder, ook het haasje.

In andere landen heeft de praktijk dit al bewezen. En de waarschuwingen liegen er niet om van mensen die te maken hebben gehad met een samenleving waarin de islam de overhand kreeg, met inherent eraan – laten we de ogen er niet voor sluiten – meer kansen voor het extremisme, dat toeslaat waar en wanneer het maar kan. Bovendien blijkt dan een flink deel van tot dan toe altijd vriendelijk geweest zijnde islamieten – niet generaliseren, zo zijn zeker niet alle moslims! – plotseling te sympathiseren met dezelfde terroriserende beginsels als waar we deze dagen voor de zoveelste keer mee werden geconfronteerd. Welke situatie dan in een land ontstaat, laat zich gemakkelijk raden.
Toch maakt juist deze religie een sterke opmars in Nederland, waarvan op termijn de invloeden zich dan ook meer en meer zullen doen gelden, inclusief – ook dat moeten we helder onder ogen zien – de toenemende mogelijkheden voor een zich radicaliserende islam in eigen land. Als Haagse politicus met een westerse beschaving mag je hier tot op heden, zo lijkt het, alleen geen gevaar in zien of dergelijke dingen hardop zeggen, laat staan beleid erop ontwikkelen. Ook niet als daar de toekomst van de eigen (klein)kinderen mee is gemoeid!

Met andere woorden, en samenvattend: tolerantie in de samenleving, je kunt je er ook op blindstaren. Natuurlijk moeten we tolerantie hooghouden en koesteren! Maar niet grenzeloos, naïef of met oogkleppen op, totdat we achteraf moeten constateren dat onze manier en mate van tolerant zijn een idealisme blijkt dat zich slechts tegen ons keerde. En dat we moeten ondervinden dat het ook hier te laat is en we het tij eerder en daadkrachtiger hadden moeten keren. Veroostersing van onze westerse samenleving, waarden en cultuur, gaat ten koste van de laatstgenoemde en zal een fatale valkuil blijken. Dat kan dichterbij zijn dan we denken. En van de buikpijn die je dán krijgt, valt te vrezen dat die nooit meer over gaat…

'Met The Bootcamp Club begint 2015 dubbel goed'

GOEREE-OVERFLAKKEE 'Wil jij het nieuwe jaar fitter, zelfverzekerder en gezonder beginnen? Verscheur je lijstjes met goede 'gedoemd-te-mislukken' voornemens, sta op uit je stoel en kom in actie! Schrijf je nu in bij The Bootcamp Club en laat 2015 om nóg een reden goed van start gaan. Want tijdens onze Nieuwjaarsactie sport je al voor slechts 22,50 euro per maand", aldus de mensen van The Bootcamp Club.

"Hoe wordt 2015 het jaar waarin jij echt fitter en gezonder wordt? Er is maar één sleutelwoord: DOEN. Tijdens de trainingen van The Bootcamp Club sport je heerlijk in de buitenlucht onder begeleiding van een personal trainer. In groepsverband, want dat is veel gezelliger en motiverender. Samen maken we sporten uitdagend en vooral: leuk.

Geschikt voor jong en oud

We begrijpen dat de drempel om (weer) te beginnen met sporten best hoog kan zijn. Daarom geven onze gediplomeerde trainers je alle ruimte om op te bouwen en geleidelijk aan je grenzen te verleggen. Dat maakt onze bootcampworkout geschikt voor mannen en vrouwen, jong en oud, van alle fitnessniveaus..

Voor iedereen

Wij vinden dat sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn. Ongeacht leeftijd, fitheidsniveau of budget. Gelukkig denken de gemeenten in onze regio daar hetzelfde over. Zij stellen een sportbijdrage ter beschikking voor personen met een inkomen op bijstandsniveau (tot 110%), variërend van €150,- tot €250,- per jaar. Wij helpen je graag bij het aanvragen van deze bijdrage.

Nieuwjaarsactie en gratis proefles

Met onze Nieuwjaarsactie zorg je goed voor jezelf én voor je portemonnee. Tussen 27 december en 31 januari betaal je slechts € 22,50,- per maand voor 1 keer per week sporten. Voor € 30,- sport je elke maand zelfs onbeperkt. Ook ontvang je extra korting op trainingsprogramma's en items uit onze webshop".

Trainingslocaties van The Bootcamp Club ZHE

The Bootcamp Club is de belangrijkste aanbieder van bootcamptrainingen in Nederland. De vestiging Zuid-Hollandse Eilanden is inmiddels actief in Ouddorp, Middelharnis, Zierikzee en Hellevoetsluis. Meer info: www.thebootcampclub.nl.