info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

29 april 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 29 april 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Zeehondencrèche naar Stellendam

STELLENDAM - "Wij zijn er klaar voor. Alle noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen. De vergunningen zijn aangevraagd. Het overleg- en communicatietraject met stakeholders, visserij en direct betrokkenen wordt nu concreet ingevuld. In de maand mei wordt een informatiebijeenkomst belegd. Stichting A Seal Stellendam, die zoals onze krant al eerder berichtte, graag opvang en verzorging van zieke en verdwaalde zeehonden uit Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren wil realiseren, heeft uiteindelijk voor de locatie Stellendam gekozen".

Door Jaap Ruizeveld

Dit zegt bestuurslid Jaap van der Hiele. In goede afstemming en samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee en de UFA (United Fish Auctions) wordt kennis gedeeld en informatie uitgewisseld. Het verlenen van faciliteiten, het ondersteunen bij communicatie en ook mogelijk projectbegeleiding zijn pijlers waarop kan worden verder gebouwd.

Positieve contacten

"De keuze voor het havengebied van Stellendam is in drie punten te verklaren", stelt Hiele. "De gunstige ligging. We hebben hier de mogelijkheid om heel snel te kunnen beginnen. De locatie - met ook uitbreidingsmogelijkheden in de nabije toekomst richting Noordereiland - is uitermate positief en de goede contacten en samenwerking in het voortraject met de gemeente Goeree-Overflakkee en de UFA waren voor ons doorslaggevend. A Seal Stellendam is een stichting waarbij de oprichters thans deel uitmaken van het bestuur. Het bestaat uit voorzitter Diederik van Liere, secretaris Rosalie Janac en penningmeester Marthijn Akkermans. Samen met de bestuursleden Jaap van der Hiele en Frederika Timmer.

Augustus

"Wij hopen op korte termijn de bij het Ministerie van Economische Zaken aangevraagde vergunning te ontvangen. Dan kan het voorbereidingsproces gelijk verder worden opgepakt. De UFA heeft voor de startfase van onze stichting al één van haar loodsen voor opvang beschikbaar gesteld. Daarnaast moet zorgvuldig de gemeentelijke procedure doorlopen worden voor afgifte van een omgevingsvergunning. Ook die aanvraag is ingediend. Daarvoor staan vaste termijnen. Zes weken ter visielegging en eventueel een gelijk tijdvak voor het afhandelen van zienswijzen. Als je van die gegevens uitgaat zou de zeehondencrèche in Stellendam medio zomer (augustus 2014) startklaar zijn".

Lees verder op pagina 3.

Een eigen skatepark

SOMMELSDIJK - De meivakantie is begonnen en dat is te merken aan alles. Dit groepje vrienden heeft zelfs hun eigen skatepark gebouwd om de vakantie door te komen. Ze hebben zelfs hun eigen website opgezet: www.scooterswag.123website.nl. Hun verzoek is wel om alle spullen te laten liggen, wegens gebrek aan bergruimte. Andere kinderen mogen de spullen gebruiken, maar alleen als ze klaar liggen. Als ze aan de kant zijn gezet, dan verzoekt het groepje iedereen om overal vanaf te blijven... (Tekst en foto: Sam Fish)

Huisartsenpost blijft open

DIRKSLAND - Berichten in de media geven aan dat de huisartsenpost (HAP) op Goeree-Overflakkee vanaf medio juni/juli 2014 sluit. De huisartsen en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zijn echter een intensieve samenwerking aangegaan.

De huisartsenpost is samengevoegd met de spoedeisende hulp. Patiënten die buiten kantooruren de huisarts moeten bezoeken kunnen zich dus ook na juli, na het maken van een telefonische afspraak, melden bij de balie bij de ingang van de SEH.
De huisartsen en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zijn deze samenwerking aangegaan om de patiënt zo goed mogelijk van dienst te zijn en hun dienstverlening zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Is buiten kantooruren een thuisvisite door de huisarts nodig, dan zal deze gewoon plaatsvinden. Mocht blijken dat het gaat om een levensbedreigende situatie dan wordt de ambulance ingeschakeld. Voordeel voor de patiënt is dat er direct contact is met de juiste zorgverlener op het juiste moment.

Brandweerwedstrijd Goedereede

GOEDEREEDE - Zaterdag zal het stadje Goedereede in het teken staan van een brandweerwedstrijd. Het gaat om de 'Vaardigheidstoetsen klasse 112'. De organisatie is in handen van de Blusgroep Goedereede. Aan de wedstrijd doet één ploeg van het eiland mee: blusgroep Dirksland. Zij bijten al om 7.45 uur het spits af. Aan de wedstrijden doen zeven groepen, afkomstig uit Zuid-Holland, mee. De laatste groep zal om 16.00 uur spelen. Even na 18.00 uur zal de prijsuitreiking zijn in de brandweerkazerne van Goedereede aan de Provincialeweg, deze kazerne is ook het startpunt van de wedstrijden. Het wedstrijdobject wordt nog tot zaterdag geheim gehouden.

2 / 20

Agenda

Dinsdag 29 april

SOMMELSDIJK – Rommelmarkt in de Goede Ree van 9.00 tot 15.00 uur.

Woensdag 30 april

DEN BOMMEL – Breicafé in de Bommelstee van 19.30 tot 22.00 uur. Entree is € 1,50 inclusief een kopje thee of koffie. Zelf materialen meebrengen.
DIRKSLAND – Wandelmars van 5, 7,5 en 10 kilometer vanaf de Elkersweide. Entree is € 2 per persoon. De eerste ploeg vertrekt om 18.30 uur.
OUDDORP – Flakkeese Middag bij de 55+ club vanaf 14.00 uur in de Dorpstienden. Aanmelden kan tot 28 april bij Joke van Dam, tel. 0187-682319.
OUDE-TONGE – Natuurontbijt voor jong en oud bij de Groote Kreek. Opgeven kan op www.natuurontbijt.nl. Verzamelen om 8.30 uur op het parkeerterrein bij de Kaai.

Donderdag 1 mei

MIDDELHARNIS – Benefietconcert door Jan Vayne in het Diekhuus. Kaarten kosten € 50 per stuk, de opbrengst gaat naar het Liliane Fonds. Deuren gaan open om 18.30 uur.

Vrijdag 2 mei

MIDDELHARNIS – Wedstrijdpostduiven competitie bij Postduivenvereniging De Combinatie vanaf 20.30 uur in clubgebouw Het Melkhuusje.

Zaterdag 3 mei

OUDDORP – Rommel- en snuffelmarkt in de Dorpsring en Weststraat.
DIRKSLAND – Garagerommelmarkt aan de Wilhelminalaan 28a tussen 10.00 en 12.30 uur.
OUDDORP – Concert van het Dudok Kwartet in De Overkant. Kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp.
GOEDEREEDE – De Stichting Koninklijke Fanfare Apollo haalt oud-papier op in Goedereede en het Havenhoofd. Graag voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten.
OOLTGENSPLAAT – Inleveren rommelmarktspullen in een schuur van aardappelhandel Meijer aan de Lindenlaan tegenover het Groene Kruis Gebouw. De spullen zijn voor de rommelmarkt van zaterdag 10 mei.
MIDDELHARNIS – Inlevermoment voor de Jaarmarkt van de herv. gemeente Middelharnis tussen 10.00 en 11.00 uur bij de Hoeksteen.
HERKINGEN – Lenteverkoping bij het Scharrelloodsje aan de Scharloodijk van 9.30 tot 12.30 uur, georganiseerd door vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht'.
MIDDELHARNIS – Inzameling door Stichting Oost Europa voor Roemenië tussen 9.30 en 11.30 uur aan de Industrieweg 17. Voor meer informatie kunt u bellen met 0187-486377 of 0187-603051.
MIDDELHARNIS – Repair Café weer geopend van 10.00 tot 13.00 uur aan de Simon Stevinweg 49.
OUDE-TONGE – Bingo in gebouw SWO, Bernhardstraat 27. Aanvang is 19.30 uur. Voor meer informatie kunt u bellen met 0187-642991.
OUDDORP – Rommelmarkt voor De Oase en Malawi met eten, drinken, tweedehands- en nieuwe spullen en een springkussen voor kinderen.

Zondag 4 mei

MELISSANT – Tijdsverandering belijdenisdienst zondag 4 mei, Gereformeerde Kerk Melissant. Dienst begint om 10.00 uur in plaats van 9.30 uur.

Maandag 5 mei

GOEDEREEDE – Bevrijdingswandeling vanaf De Markt. 10 km start om 18.45 uur en de 5 km start om 19.30 uur. Meelopen is gratis.
SOMMELSDIJK – Open avond over bevrijding aan de van Gorcumstraat 22 met meditatie en gesprekken. De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

Dinsdag 6 mei

MIDDELHARNIS – Breicafé 'Steekje Los' van 19.00 tot 22.00 uur. De ontmoetingsplaats waar liefhebbers breien, praten over breien en patronen delen. Het adres is Beneden Zandpad 7. Bel voor meer informatie: 0187-478413.

Woensdag 7 mei

OUDDORP – Dagreisje van de 55+ Club naar het Sequoiahof in Vlake met een buffet na afloop. De hele dag kost € 17,50, zonder buffet kost het u €15. Aanmelden kan bij Joke van Dam, tel: 0187-682319.

Zaterdag 10 mei

MIDDELHARNIS - RealTime-avond voor jongeren vanaf 15 jaar. Locatie: De Groen, Langeweg 107. Spreker: ds. T.H. van Olst, thema: 'De strijd van het geloof'. Inloop 19.15 uur, start 19.45 uur. Meer info: www.realtimego.nl.
OOLTGENSPLAAT - Kunstmarkt op Fort Prins Frederik. Van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.
OUDE-TONGE – Wielerronde van Oude-Tonge met een sport- en muziekevenement voor de inwoners van het dorp en de rest van Flakkee.
OUDDORP – Moederdag cake verkoop aan de deur voor € 3,99 per cake. Opbrengst gaat naar Stichting Stéphanos.
OUDDORP – Les Chantres uit Papendrecht geeft een feestelijk jubileumconcert in de Doopsgezinde Kerk. Aanvang 20.00 uur, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp.

Maandag 12 mei

MIDDELHARNIS - Repetitieavond Mannenzangavond. Chr. Geref. Kerk aan de Hoflaan. Aanvang 19.45 uur. Zie ook www.mannenzanggo.com.

Woensdag 14 mei

OUDE-TONGE – Breiavond van 19.30 tot 21.30 uur. Deelnemers gaan zelf aan de slag, hiervoor moeten eigen spullen meegenomen worden. Er is een handwerkspecialist aanwezig om te helpen en advies te geven. De locatie is Bernhardstraat 27.
ACHTHUIZEN – Bingo van FierGO voor 55-plussers, vanaf 13.30 uur. Het adres is Pastoor van Luenenstraat 20. Meer informatie via 0187-482400 of receptie@fiergo.nl.

Zaterdag 17 mei

SOMMELSDIJK - Mannenzangavond in Rehobôthkerk. Aanvang 19.30 uur. Zie ook: www.mannenzanggo.com.
DEN BOMMEL – Braderie met vele kraampjes. Wilt u het orgel bespelen? Opgeven kan door te bellen naar 0187-494911 of stuur een e-mail naar ariettehage@solcon.nl.
GOEDEREEDE – Wandelcoaching tijdens de Nationale Wandelcoachdag. De groep vertrekt om 10.30 uur bij de Kwade Hoek. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar info@y-challenge.nl.
MELISSANT – Dagreis naar België voor € 59 voor leden en € 64 voor niet-leden van Groei & Bloei. De bus vertrekt om 8.00 uur bij de Garage Mijnders. Voor meer informatie kunt u terecht bij Cees van de Graaf, tel. 0187-681027 of 0640112917.
MIDDELHARNIS – Geloofswandeling met gedichten en diepgang. De wandeling start om 13.00 uur vanuit de Emmaüskerk en duurt maximaal twee uur. Aanmelden kan via 0187-642419.
SOMMELSDIJK – Orgelconcert in de Hervormde Kerk door Paul Kieviet. Aanvang 20.00 uur.

Overeenkomst voor afvalwaterketen G-O

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (l.) en heemraad Maarten van Hulst ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst Afvalwaterketen Goeree-Overflakkee. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS - Wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee en heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta hebben donderdagmorgen 24 april de samenwerkingsovereenkomst Afvalwaterketen Goeree-Overflakkee ondertekend bij de rioolwaterzuivering in Middelharnis. Deze samenwerking moet leiden tot een verminderde kostenstijging van € 1,1 miljoen euro in 2020.

Door Hans Villerius

Op Goeree-Overflakkee is begin juli 2012 een feitenonderzoek opgeleverd, een soort 0-meting van waar men op dit moment staat als het om het verzamelen en zuiveren van afvalwater gaat en dat inzichtelijk maakt waar op bespaard kan worden. Na de oplevering van het feitenonderzoek werd eerst voorrang gegeven aan de samenvoeging van de vier voormalige gemeenten op het eiland, om daarna – nu dus – de samenwerking in de afvalwaterketen weer voortvarend op te pakken.

Fundament

Gemeente en waterschap gaan een afvalwaterketenplan opstellen. Daarin wordt beschreven hoe de mogelijke besparingen die in het feitenrapport genoemd worden, kunnen worden bereikt. Met name door de riolering, het transport van afvalwater en de rioolwaterzuivering als keten te bekijken en eventuele maatregelen uit te voeren daar waar ze het meest opleveren en het minst kosten.
"Dit willen we bereiken door als waterschap en gemeente op dit gebied met elkaar samen te gaan werken. Door slimmer na te denken, op eenvoudiger manieren te werken en de verschillende systemen op elkaar af te stemmen", zegt heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta. "Ook de ondergrondse leidingen moeten beter op elkaar worden afgestemd. Verder willen we met elkaar kennis vergaren en de kennis die we al hebben samen delen, zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Hiervoor gaan we ook op Goeree-Overflakkee, net als we nu al in de Hoeksche Waard doen, gebruikmaken van het ISA-systeem, waarmee we op afstand kunnen monitoren en sturen."
"De relatie tussen de gemeente en het waterschap was al goed, maar zal door de Afvalwaterketen verder worden versterkt", geeft wethouder Arend-Jan van der Vlugt aan. "Met het ondertekenen van de overeenkomst is een fundament gelegd om kansen te benutten in de kwetsbaarheid van de huidige systematiek. De gemeentelijke herindeling is bedoeld om de slagvaardigheid te vergroten en daar plukken we nu ook op dit terrein de vruchten van. En door de besparende maatregels zal het uiteindelijk ook voordeel opleveren voor de inwoners van Goeree-Overflakkee."

Kopgroep

De basis voor de (verdere) samenwerking en de samenwerkingsovereenkomst werd gelegd in mei 2011, in het Bestuursakkoord Water. In dit document werden onder meer afspraken gemaakt over het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen. Dit levert naar verwachting de komende jaren een aanzienlijke landelijke besparing – een verminderde kostenstijging – op van 380 miljoen euro.
"We zijn één van de laatste regio's die deze afspraken met het waterschap maakt", zegt Van der Vlugt. "De visitatiecommissie o.l.v. Carla Peijs gaf aan dat wij op dit gebied wat achterliepen, maar nu zijn we op weg om tot de kopgroep te gaan behoren!"
Na het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst was er een korte rondleiding over de rioolwaterzuiveringsinstallatie te Middelharnis, de grootste van het eiland.

Rechter: Twijfelachtige rol Staatsbosbeheer bij rundertransport met dodelijke afloop

LEEUWARDEN/DOKKUM – Het was letterlijk een slachtpartij bij het slachthuis in Dokkum toen daar in februari 2012 een kleine 40 zogeheten Heckrunderen werden afgeleverd. Bijna de helft van de halfwilde koeien, 16 van de 38, had de 300 kilometer lange rit van natuurgebied Hellegatsplaten op Goeree-Overflakkee naar het verre noorden niet overleefd.

In eerste instantie was niet duidelijk of de runderen elkaar tijdens het vervoer met hun lange hoorns hadden afgemaakt, of dat ze waren doodgegaan van de stress van de lange reis. Uiteindelijk bleek dat de meeste runderen het leven hebben gelaten toen ze bij het slachthuis in Dokkum werden uitgeladen. De zaak kwam destijds prominent in het nieuws, de Partij voor de Dieren had zelfs Kamervragen gesteld.
De transporteur, een 41-jarige inwoner van het Utrechtse dorpje Papekop, en de 23-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oudewater die de beesten had vervoerd, moesten zich donderdag voor de economische politierechter in Leeuwarden verantwoorden. Het tweetal werd verweten dat ze de runderen in een ongeschikte vrachtwagen hadden vervoerd: in de oplegger was geen watervoorziening aangebracht.
Bovendien waren de dieren onderweg niet uit de vrachtwagen geweest. Beide zaken moeten volgens de wet wel gebeuren als de rit langer dan acht uur duurt. De beesten waren aan het eind van de middag ingeladen en konden pas de volgende ochtend in Dokkum gelost worden. De chauffeur was onderweg wel gestopt. Omdat de runderen wild en agressief waren, had hij het niet aangedurfd ze uit de vrachtwagen te laten.

Vechten

Nadat hij bij Bolsward had overnacht waren de runderen nog wilder, ze waren volgens de chauffeur zelfs met elkaar aan het vechten. Eigenlijk hadden de transporteur en de chauffeur botweg moeten weigeren de dieren te vervoeren, vond de rechter. De rol van Staatsbosbeheer in het hele verhaal noemde de rechter 'zeer twijfelachtig'.
Door de dieren zo ver weg te brengen, had de natuurbeheerder in feite de problemen over zich afgeroepen. De runderen hadden naar een slachthuis in de buurt gebracht moeten worden. 'Waarom moet je willen dat zulke dieren helemaal naar het noorden moeten worden vervoerd?', vroeg de rechter zich hardop af.
De rechter hield er bij het bepalen van de strafmaat rekening mee dat de verdachten een paar dagen hebben vastgezeten. Bovendien heeft het voorval vergaande gevolgen gehad. De chauffeur werkt nu voor een andere baas en de transporteur heeft alle banden met Staatsbosbeheer verbroken. Hij heeft zelfs geen rekening gestuurd voor de rampzalige rit. 'Ik wilde er gewoon niks meer mee te maken hebben', zei de man verbitterd. Ook het Dokkumer slachthuis wil geen zaken meer doen met Staatsbosbeheer.
De transporteur kreeg een boete van 1000 euro. De chauffeur werd schuldig verklaard, maar hij kreeg geen straf. De runderen zijn allemaal bij een destructiebedrijf terechtgekomen. Vanwege de enorme stress die de beesten hebben ondergaan was het vlees niet meer geschikt voor consumptie.
Inmiddels lijkt de politiek ook in te zien dat de halfwilde runderen eigenlijk niet vervoerd kunnen worden. In januari van dit jaar heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld om de dieren in de toekomst ter plaatse te slachten met een mobiele slachtunit.

Zeehondencrèche in Stellendam

Vervolg van de voorpagina

Yvette Lupgens, directie assistente United Fish Auctions, wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Jaap van der Hiele, waren maandag bij de Visafslag op de Stellendamse buitenhaven graag bereid om toelichting te geven op hun gezamenlijk drive en insteek om de zeehondencrèche daadwerkelijk van de grond te krijgen. "Wij zijn een zelfstandige, onafhankelijke stichting", verduidelijkt Hiele. "Wij zullen populair gezegd onze eigen broek moeten ophouden. Noch gemeente, noch UFA gaan hier een crèche exploiteren", vullen Van der Vlugt en Lupgens aan. "Wat wij met elkaar wel kunnen, is de samenwerking intensiveren, de krachten bundelen en gestalte geven aan gebiedsontwikkeling, duurzaamheid, verbreding van kennis en het stimuleren van innovatie".

Faciliteren

"Als UFA hebben wij onze faciliterende mogelijkheid aangeboden", zegt Yvette. "Eén van onze twee in eigendom zijnde loodsen staat thans leeg en wordt aan de stichting beschikbaar gesteld. De andere loods komt in de tweede helft van het jaar vrij en zou dan voor een vervolgfase ook gebruikt kunnen worden. Wij dragen graag ons steentje bij aan de gebiedsontwikkeling, die met de komst van de zeehondencrèche hier een flinke impuls krijgt".

Uitstraling

Wethouder Van der Vlugt noemt het een mooie toevoeging voor dit deel van het eiland. "Het past perfect in alle ontwikkelingen die zich hier in en rond de haven afspelen. Voor onze eigen bewoners en zeker ook voor de bezoekers van Goeree-Overflakkee wordt het een extra trekpleister. Je ziet dat steeds meer mensen hier een kijkje komen nemen. Logisch dat wij als gemeentebestuur eind vorig jaar, kennis dragend van de initiatieven voor de ontwikkeling van een tweede zeehondencrèche aan de Noordzeekust, onze contacten legden. Wij hebben gezamenlijk een basis gevonden voor verder overleg. Als wethouder ben ik trots dat de stichting voor onze gemeente kiest en aan de slag wil gaan. We zien het als een toevoeging voor dit hele gebied. Het krijgt beslist uitstraling. De zeehondencrèche past in het beeld dat wij nastreven om maatschappelijk verantwoord te werken. Als slechtweer voorziening sluit het aan bij onze toeristische-recreatieve aanpak".

Koppeling

Van der Vlugt ziet ook mogelijkheden voor een koppeling met het gemeentelijk Wsw-bedrijf, voor dagbesteding van medewerkers. Bestuurslid Hiele onderschrijft die mogelijkheid: "Je hebt veel fases in de opvang van de dieren. Nadat ze gevangen zijn en binnenkomen zouden deze medewerkers ons kunnen assisteren in de zorg, in het onderhoud en bijvoorbeeld bij het klaarmaken van het voedsel. Thans beschikken wij over een ploeg van rond de vijftien vrijwilligers. Wij willen straks met twee fulltime mensen werken". Hiele noemt de huidige bestuursleden Roalie en Frederika, beiden ervaringsdeskundigen. Die werken samen met een team van vrijwilligers die in twee ploegen 16 uur per dag worden ingezet.

Adviseur

Samen met adviseur Lenie 't Hart wordt nu de voorbereiding voor de startfase uitgevoerd. Dat het werk hier aan de kust nodig is blijkt wel uit het feit dat er alleen dit jaar al 32 levende zeehonden zijn opgevangen. Dan hebben we het over de strook van de Belgische kust tot aan de Tweede Maasvlakte. Daar komt in de toekomst nog een gebied bij tot Bloemendaal. Al die dieren hoeven dan straks niet meer op urenlang transport naar het Groningse Pieterburen. Het scheelt in reistijden en voorkomt extra stress bij de dieren. Opvang in eigen gebied betekent ook dat ze na een gemiddelde verzorging van 60 tot 90 dagen veel sneller weer in het eigen gebied kunnen worden teruggezet. "Wij streven samenwerking naar met alle andere opvangcentra. Wij scheppen geen solo-actie en zijn geen concurrentiebedrijf. Het welzijn van het dier is onze leidraad".

Contact visserij

Tot slot beamen alle drie de gesprekspartners dat zorgvuldig met de visserijsector gesproken zal worden. Samen kijken naar win-win mogelijkheden, educatieve uitingen verzorgen en mogelijkheden koppelen. "Wij staan aan de vooravond van een nieuwe uitdaging, waarbij met inschakeling van andere instanties ook de ontwikkeling van het Noordereiland in een aantrekkelijk toekomstperspectief komt te staan".

Dimmen Borgdorff krijgt een aangepaste fiets

Hans Teunis van ENRA (links) overhandigt de fiets aan Dimmen Borgdorff. Rechts staan André van 't Hof en Elwin van Groningen van 2Wielers Dirksland.

DIRKSLAND - Ruim twee weken geleden wilde Dimmen Borgdorff uit Middelharnis zijn fiets pakken, maar tot zijn schrik was de vaste plaats waar zijn fiets altijd stond leeg. Maandag heeft hij een splinternieuwe fiets in ontvangst mogen nemen bij 2Wielers Dirksland.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Een fietsendiefstal - althans, men gaat uit van diefstal - is helaas geen belangrijk nieuws meer, maar met de fiets van Dimmen Borgdorff was toch iets bijzonders aan de hand. Vanwege zijn handicap is de fiets op verschillende punten aangepast en Dimmen had zelf ook zijn fiets van allerlei accessoires voorzien. Verder was de fiets beplakt met stickers waarop hij van zijn geloof getuigde en van zijn voorliefde voor Israël.

Fervent fietsers

Natuurlijk miste Dimmen zijn speciale fiets, want hij is een fervent fietser. Niet alleen kan men hem regelmatig op het eiland tegenkomen, maar hij maakt ook lange fietstochten in den lande. Een aantal jaren geleden heeft hij zelfs een fietstocht door Israël ondernomen. Hij nam de fiets mee in het vliegtuig en trok enkele weken door zijn geliefde Israël. Ook heeft hij een keer een fietstocht langs de Middellandse Zee gemaakt.
Het verhaal van de diefstal van de fiets haalde de landelijke pers. Zodoende kwam het verhaal ook ter ore van Stichting de Barmhartige Fietser. Deze organisatie stimuleert sociaal maatschappelijke projecten op het gebied van mobiliteit. Regelmatig bemiddelt de organisatie als het gaat om het verkrijgen van fietsen voor bijvoorbeeld mensen die een beperking hebben. De organisatie is een onderdeel van ENRA, een fietsverzekeringsmaatschappij, die op haar beurt weer een dochter is van verzekeringsmaatschappij Bovemij.

Gazellefiets

Gistermiddag was Dimmen Borgdorff uitgenodigd bij 2Wielers Dirksland. Uit handen van Hans Teunis van ENRA en van André van 't Hof en Elwin van Groningen van 2Wielers Dirksland, ontving Dimmen Borgdorff een splinternieuwe Gazellefiets, aangepast aan zijn beperking. De fiets is aangeschaft door de Stichting de Barmhartige Fietser en de mensen van 2Wielers Dirksland hebben de fiets met korting op de accessoires geleverd.
De gelukkige en dankbare eigenaar kon op de fiets naar Middelharnis terug en hij hoopt dat hij nog lang plezier mag hebben van zijn nieuwe Gazelle.

Voor de tweede maal Koningsontbijt!

Op de Eben-Haëzerschool te Goedereede Havenhoofd was het vorige week eigenlijk één feestweek. Op woensdag deden de kinderen van groep 7 en 8 al mee aan de sponsorloop 'Wandelen voor water' en konden ze aansluitend meedoen aan de sportdagactiviteiten die in het teken stonden van de Koningsspelen. De Eben-Haëzerschool hield deze al iets eerder omdat de vrijdag erop – de eigenlijke dag voor de Koningsspelen – juf Nathalie trouwde, en dat zou wel héél veel drukte zijn op één dag.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Maar tóch was het er vrijdagmorgen op school, ook zonder de Koningsspelen, voor álle kinderen feest. Alle 160 leerlingen waren in de aula samengekomen om te genieten van een gezellig Koningsontbijt! "Gehad van de Koning", zei directeur Jos Baar vrijdagmorgen tegen de kinderen, "omdat hij 't zo belangrijk vindt dat we goed ontbijten!" De avond ervoor had een aantal moeders en juffen alles al in gereedheid gebracht voor het ontbijt, zodat vrijdagmorgen om kwart voor negen meteen goed van start kon worden gegaan. Dat deden ze met het luisteren naar een liedje. Over koning Alexander die een echte koningskroon op z'n hoofd heeft en die nooit meer afzet! En toen als speciale gasten ook nog eens koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix de aula binnenkwamen – goed, het waren drie verklede leerkrachten, maar je bent een kniesoor als je daarop let – was het helemaal pret. En zéker toen deze drie eregasten onder leiding van juf De Baar nog eens een ludiek verhaal, in dichtvorm, voordroegen rondom de troonswisseling van een jaar geleden. Het was toen ook voor 't eerst dat de Eben-Haëzerschool het Koningsontbijt had, en nu dus voor de tweede maal. Kinderen van de hogere groepen zaten daarbij aan tafel met een aantal kleinere, en konden zo prima een oogje in 't zeil houden of alles aan tafel goed verliep. Een geslaagd begin van de dag! Op de hoofdfoto een schaterende 'Willem-Alexander', terwijl 'Beatrix' haar schoondochter 'Máxima' van een hartelijke omhelzing voorziet nadat in het voorgedragen dichtverhaal het besluit van de troonswisseling gevallen was...

Fred Teeven en Floor Vermeulen op politieke presentatieavond

Fred Teeven.

GOEREE-OVERFLAKKEE VVD Staatssecretaris Fred Teeven en kandidaat voor het Euro Parlement Floor Vermeulen komen naar Goeree-Overflakkee.

Voor maandagavond 12 mei aanstaande organiseert de VVD afdeling Goeree-Overflakkee in samenwerking met Tieleman Keukens een politieke presentatieavond. Deze avond zijn te gast: staatsecretaris van veiligheid en justitie Fred Teeven en de nr. 9 op VVD lijst voor de Europese verkiezingen Floor Vermeulen.
Volgens de organisatoren belooft het een bijzonder interessante avond te worden waarin volop ruimte is voor vragen aan en discussie met de sprekers. Staatssecretaris Fred Teeven zal deze avond ingaan op de actualiteiten en ontwikkelingen binnen zijn portefeuille veiligheid en justitie, waarbij uiteraard ook lokale thema's op dit terrein voor Goeree-Overflakkee en de regio meegenomen worden. Kandidaat Europarlementariër Floor Vermeulen (tevens voorzitter van VVD Statenfractie Zuid-Holland) spreekt in het kader van de Europese verkiezingen waarbij zijn boodschap is "Europa moet werken voor Nederland!"
De avond wordt geopend door Marius van der Valk, voorzitter van VVD-afdeling Goeree-Overflakkee. Uiteraard zijn ook leden van de VVD gemeenteraadsfractie en het afdelingsbestuur aanwezig om met de aanwezigen in gesprek te gaan.
Iedereen is welkom op 12 mei aanstaande bij Tieleman Keukens, Korendreef 15 te Middelharnis. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Floor Vermeulen.

Founding family uit USA bezoekt Korenbloem

SOMMELSDIJK – Iedereen die wel eens in Sommelsdijk is geweest heeft de Korenbloem wel gezien. De stellingmolen aan de Westdijk is opgericht in 1705 door de heren Korvynck (tegenwoordig geschreven als Korvink) en Aflaken. Onlangs kreeg de familie Korvink een rondleiding door de molen van hun voorvader door Gep van Middelkoop. Gep woont naast de Korenbloem en volgt de cursus 'Vrijwillig Molenaar'.

Door Sam Fish

Jack Korvink is in Nederland geboren in 1940, maar vertrok tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders naar Amerika. De familie heeft zich daar gesetteld en is gaan uitbreiden. Jack is getrouwd met Lila, ze hebben twee kinderen en nog een aantal kleinkinderen. "Zijn oma woonde in Middelharnis en ging daar ook naar de Nederlandse Hervormde Kerk. We weten alleen dat haar achternaam Peekstok was", vertelt Gep. "Een deel van de familie is overleden tijdens de Watersnoodramp in 1953", vult Lila, de vrouw van Jack, hem aan.

Het eerste bezoek

"In 1994 kwamen we voor het eerst kijken bij de molen, maar helaas konden we niet naar binnen", vertelt Lila. "In 2003 kwamen we nog eens terug met de kinderen en kleinkinderen". Gep vertelt zijn kant van het verhaal: "Ik vond het raar dat er zo'n grote groep mensen bij de molen stond. Ik ging kijken en ze vertelden me dat zij familie zijn van één van de oprichters. Ik vertelde hen dat ik de sleutel had van de molen en sindsdien zijn we bevriend".

De Korenbloem

In de molen wordt de motor aangezet en dan kan de familie pas echt zien waar de molen toe in staat is. "De molen wordt niet meer gebruikt, maar hij werkt nog wel. Dus als het nodig is dan kan het", vertelt Gep. De familie stelt vragen en alles wordt uitgelegd. Alle verdiepingen mogen betreden worden door de familie Korvink en ze kijken hun ogen uit. "Het is fijn om te zien dat de molen zo mooi bewaard is gebleven", zegt Heather, een dochter van Jack. "We gaan zeker weten wat vaker langskomen".

Molenstichting

De molen wordt goed onderhouden. De Korenbloem is in de 300 jaar dat hij staat al twee keer gerestaureerd en is tegenwoordig onder beheer van Molenstichting Goeree-Overflakkee. Voor meer informatie over de Korenbloem en de elf andere molens op Flakkee kunt u kijken op www.gomolens.nl.

Familie Aflaaken

Over de familie Aflaken is bij ons, bij de Molenstichting en bij de familie Korvink niets bekend. Mocht u iets weten, laat het ons dan horen.

Kleuters present bij huwelijk juf Armanda

MIDDELHARNIS - Donderdag 24 april trouwde juf Armanda van Groningen met Remon Witte. Na de plechtigheid op het gemeentehuis werden zij opgewacht door de kinderen van groep 1 van de Eben-Haëzer school uit Tholen. Ze moesten door de erehaag lopen en samen enkele linten doorknippen. De kinderen hadden allemaal een mooie sluier of hoed op. Na de kerkdienst was er voor hen nog een kinderreceptie op de Mekkerstee te Ouddorp. Iedereen heeft erg genoten van deze feestelijke dag. (Foto: Leonard van der Velde).

Europarlementariër Belder op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - SGP-Europarlementariër Bas Belder komt vrijdag 9 mei naar Goeree-Overflakkee. Na een gevarieerd werkbezoek op het eiland zal hij 's avonds spreken over het thema 'Europa, wat wel en wat niet?!' Iedereen is vanaf 19.30 uur welkom in verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer', Preekhillaan 3 te Ouddorp. Graag gaan ChristenUnie en SGP met u in gesprek over diverse thema's. Meer informatie hierover is te vinden op www.sgpgo.nl of www.gocu.nl.

Diverse belangrijke thema's zullen op deze avond worden besproken: Het vraagstuk rondom de Oekraïne. Op welke steun kan Israël rekenen vanuit Europa? Op welke manieren kunnen we een volgende eurocrisis voorkomen? Wat moet de houding zijn tegenover Turkije? Wat kunnen de Europarlementariërs betekenen voor de toekomst van de landbouw en visserij op Goeree-Overflakkee? Op welke manieren kan ook Goeree-Overflakkee profiteren van de Europese handel en export?

Interactie

De avond zelf zal in een aantal herkenbare blokken worden ingedeeld, met stellingen, reacties, interviews, filmpjes en de mogelijkheid om via Twitter reacties te geven. U/jij bent van harte welkom op deze interactieve avond over Europa.
ChristenUnie en SGP doen met een gezamenlijke lijst mee aan de Europese verkiezingen. De titel van het verkiezingsprogramma is: 'Samenwerking JA, Superstaat NEE!'

Op Goeree-Overflakkee zijn zeven lintjes gevallen

Op de dag voor Koningsdag heeft de jaarlijkse lintjesregen plaatsgevonden. De Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt als waardering voorvrijwilligerswerk. Op Goeree-Overflakkee heeft de burgemeester zeven inwoners het oranje lintje opgespeld.

A. van Putten, Ooltgensplaat

De heer Van Putten is sinds de oprichting in 1995 van de Stichting Vrienden van Sjaloom werkzaam als secretaris. Momenteel vervult hij ook de functie als voorzitter. Daarnaast is hij al ruim 30 jaar vrijwilliger van Stichting Welzijnswerk Oostflakkee en heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het ouderenwerk in Ooltgensplaat. Sinds 2008 is hij inval-leerkracht/vrijwilliger bij CBS De Hoeksteen. Na zijn pensionering is hij nog steeds bereid om in te vallen bij ziekte van een leraar. De heer Van Putten is ruim 53 jaar lid van de Volleybalvereniging VIP '82 waar hij de velden onderhoudt en diverse klusjes uitvoert. Op sportief vlak organiseert de heer Van Putten al ruim 24 jaar de avondvierdaagse en is hij vrijwilliger bij 'De Omloop van Goeree-Overflakkee'. Ook op het kerkelijk vlak deed de heer Van Putten veel vrijwilligerswerk. Zo is hij jarenlang scriba, diaken, begeleider van de jeugdvereniging en ouderling geweest en zorgt hij sinds 2002 voor de kopij van het kerkblad de Zaaier.

H.E.M. Vervloet, Achthuizen

De heer Vervloet is sinds 1973 lid van de EHBO-vereniging en sinds 1980 vervult hij de functie van secretaris. De laatste vier jaar had de heer Vervloet zelfs drie functies; hij verving de voorzitter tijdens zijn ziekte, was penningmeester en tevens secretaris. De heer Vervloet heeft ook vanaf 1990 hartreanimatie-cursussen gegeven en hij is zeven jaar mantelzorger geweest voor een zieke kennis. Zo deed hij dagelijks de boodschappen, ging met hem naar het ziekenhuis en zorgde voor het huishouden.

S. Bruggeman-Abresch, Nieuwe-Tonge

Mevrouw Bruggeman is sinds 1997 vrijwilligster bij de dagopvang voor de ouderen in Nieuwe-Tonge. Elke woensdagochtend zet zij spullen klaar en haalt zij verschillende mensen thuis op voor een gezellige ochtend op de dagopvang. Om de paar weken kookt zij voor twaalf personen in het Dorpshuis. Daarnaast is mevrouw Bruggeman wekelijks betrokken bij alle activiteiten van Muziekvereniging Apollo. Ze geeft adviezen bij te organiseren activiteiten en staat altijd paraat om te helpen. Voor de Wijkgroep Nieuwe-Tonge is mevrouw Bruggeman al zeventien jaar vrijwilligster. Ze organiseert veel activiteiten en er kan altijd een beroep op haar worden gedaan. Vanaf 1997 is mevrouw Bruggeman vrijwilligster en conciërge bij de Stichting 'Ons Dorpshuis' in Nieuwe-Tonge. Door haar inzet en persoonlijkheid is ze daar een ware ambassadrice.

J. van der Welle, Sommelsdijk

De heer Van der Welle is sinds 2004 collectant en bezoekbroeder van de Hervormde Gemeente in Sommelsdijk. In de periode 1977 tot en met 1985 was hij bestuurslid/diaken van de Zondagsschool Hervormde Gemeente Sommelsdijk Ook is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van Sjaloom. Deze stichting maakt bijzondere wensen mogelijk van cliënten en begeleiders van Sjaloom Zorg, die niet uit de reguliere financiering kunnen worden betaald. De heer Van der Welle is 30 jaar lid en 10 jaar secretaris geweest van de muziekvereniging EMM. Van 2000 tot en met 2009 was hij mantelzorger voor twee zieke kennissen. Hij haalde wekelijks boodschappen, bracht ze naar de dokter en haalde hun medicijnen. Naast al deze vrijwillige activiteiten was hij ruim zeventien jaar penningmeester van Gymnastiekvereniging Den Bommel en penningmeester/tweede voorzitter van Jeduthun, het Christelijk Gemengd Koor in Middelharnis.

J. Looij-Tanis, Herkingen

Mevrouw Looij viert in 2014 haar 35-jarig jubileum als zondag schooljuf van de Hervormde gemeente Herkingen. Rondom de kerkscheuring in 2004 heeft zij er mede voor gezorgd dat de zondagsschool niet in twee delen uiteen zou vallen. Dat is tot op de huidige dag nog steeds het geval. Mevrouw Looij heeft als algemeen-adjunct zitting in het bestuur van de zondagsschoolregio Goeree-Overflakkee. In de periode 1989 tot 2004 was mevrouw Looij betrokken bij de organisatie van de ouderenmiddagen van de Hervormde gemeente te Herkingen. Eén keer in de twee weken ontving ze de ouderen en de predikant voor onderling contact in haar eigen huis. Sinds 2004 is mevrouw Looij voorzitter/presidente van de vrouwenkring 'Eén ding is nodig' van de Hersteld Hervormde gemeente te Herkingen.

G. Warrendorf, Herkingen

De heer Warrendorf is op 89-jarige leeftijd nog steeds actief voor de Hervormde Gemeente Herkingen. Van 1980 tot en met 2004 was hij kerkvoogd en deed hij de complete administratie. Ook werkte hij regelmatig de administratie van de diaconie bij. Na de kerkscheuring in 2004 was de heer Warrendorf een van de weinigen met ervaring in de kerkvoogdij. Hij hielp mee bij de oprichting van de stichting vermogensbeheer en zette zijn werk voort als voorzitter van de kerkvoogdij. Van 1984 tot en met 1999 was de heer Warrendorf ouderling en in de kerkenraad was hij jarenlang scriba. Naast het vergaderen en het maken van verslagen, legde hij met anderen huisbezoeken af, las hij doordeweeks preken voor bij de kerktelefoon en bezocht hij als afgevaardigde de classisvergaderingen.

K. Tanis, Ouddorp

De heer Tanis is in zijn vrije tijd al vele jaren actief als natuurbeschermer. In 1978 richtte hij de stichting Vereniging Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee (NLGO) op. Tot op heden is hij zeer actief in het bestuur van deze vereniging en maakt hij onderdeel uit van de werkgroep Terreinbeheer en de Plantenwerkgroep. Ook is hij bijna 40 jaar voorzitter van de Vogelwerkgroep. Hij geeft excursies en rapporteert aan de SOVON, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Zuid-Hollands Landschap en Landschapsbeheer. Sinds 1970 is de heer Tanis vrijwilliger van het Zandwallengebied in Ouddorp. Hij houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek, bescherming, voorlichting en in kaart brengen van cultuurwaarden van het zandwallengebied. Vanaf 1995 maakt hij onderdeel uit van het netwerk van WetlandWachten als Wetlandwacht voor de Kwade Hoek. Tevens is de heer Tanis voorlichter voor Natura 2000. Naast al deze activiteiten was hij van 1987 tot en met 2008 commissielid van Natuurmonumenten en het Zuidhollands Landschap en was hij deelnemer van de Gebiedsgerichte Aanpak van de Kop van Goeree. Eventuele verdere verdiensten

Siemon Bezuijen vestigt zich als zelfstandig GZ-psycholoog

Siemon Bezuijen in zijn praktijkruimte te Goedereede. Foto: Arjo van der Graaff.

GOEDEREEDE – Al een geruim aantal jaren is hij werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Tien jaar lang in complexe psychische- en verslavingsproblematiek (tbs-kliniek). Sinds twee en een half jaar in de verslavingszorg bij De Hoop GGZ. Daarnaast voert hij nu al weer vier jaar zelfstandig een praktijk als eerstelijns (thans generalistische basis GGZ geheten) GZ-psycholoog. Aanvankelijk in de praktijkruimtes van Huisartsenpraktijk Kop van 't Eiland in Ouddorp en in Goedereede, waar hij met veel plezier heeft gewerkt, maar sinds begin dit jaar in een eigen fraaie praktijk naast zijn huis. En hier werkt hij per 1 mei a.s. uitsluitend nog als zelfstandig GZ-psycholoog: drs. Siemon Bezuijen, 36 jaar, gehuwd en vader van vier kinderen.

Door Hans Villerius

Psychologenpraktijk Siemon Bezuijen – Praktijk voor Psychologie en Seksuologie. Zo staat het op zijn website. BIG-geregistreerd en aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS), de Christelijke Vereniging voor Psychiaters, Psychologen en Psychotherapeuten (CVPPP) hecht Bezuijen eraan om volgens de door deze beroepsgroepen vastgestelde beroepscodes te werken. "Dit betekent dat het werk van goede kwaliteit moet zijn en aan bepaalde normen voldoet. Het bedoelt ervoor zorgen dat de cliënt beschermd is tegen mogelijk onzorgvuldig handelen van een psycholoog", legt Bezuijen uit.
Voor hulpverlening in verband met diverse klachten kunnen mensen in zijn praktijk terecht. Naast GZ-psycholoog is hij seksuoloog, coach en mediator. In laatstgenoemde rol treedt hij op als onafhankelijk bemiddelaar in conflicten. De laatste twee activiteiten hoeven niet per se verband te houden met psychologische hulpverlening, maar kunnen hierop wel een mooie aanvulling vormen. En voor alle 'disciplines' geldt dat Bezuijen er de nodige opleidingen en twee postmaster opleidingen voor genoot.

Geen taboe

"Het is fijn te zien als de klachten van cliënten afnemen", zegt hij. "Vrijwel iedereen krijgt in het leven een periode, een levensfase, of raakt in omstandigheden waarin je psychologische hulp of ondersteuning nodig hebt. Net zoals je allemaal wel een keer de huisarts of de tandarts nodig krijgt. Er hoeft dan ook helemaal geen taboe op te rusten. Ook in tijden dat je 't emotioneel niet aankan of dat je in situaties terechtkomt waarin je voor jezelf vanbinnen vastloopt, is er hulp en zijn er effectieve therapieën. Gelukkig! Daarbij kunnen de klachten heel verschillend zijn. Iemand kan last hebben van trauma's, paniekaanvallen, somberheid, sociale angst, communicatieproblemen, sub-assertiviteit, burn-out, relatieproblemen, klachten of verslaving die verband houden met seksualiteit, dwangklachten, fobieën, of met vragen zitten rondom zingeving en identiteit. Wat dit laatste betreft: mijn praktijk heeft een christelijke mens- en levensvisie. Als christen en psycholoog zie ik dat psychische klachten vaak interfereren met de geloofsbeleving. Het is belangrijk dit te onderkennen."

Met en zonder verwijsbrief

Omdat Siemon Bezuijen BIG-geregistreerd is, verwijzen veel huisartsen patiënten voor psychologische hulp naar zijn praktijk. BIG-registratie is vereist wil behandeling voor vergoeding in aanmerking komen bij de zorgverzekeraar. Daar is ook de verwijsbrief van de huisarts voor nodig. Maar dit wil niet zeggen dat alleen cliënten met een verwijsbrief welkom zijn de psychologenpraktijk. Zonder verwijzing wordt men evengoed geholpen, alleen komen de kosten dan voor eigen rekening.
Recent is Bezuijen ook gestart in Sommelsdijk, in de praktijk van huisarts Groenenboom aan de Antoon Coolenstraat, zodat mensen niet per se naar de kop van het eiland hoeven om naar hun afspraak te gaan. "En", zegt hij: "ik houd er geen wachttijden op na. In principe moet iedereen die een afspraak wil maken, dezelfde week nog bij me terecht kunnen, ook in de avonduren!"
Psychologenpraktijk Bezuijen is gevestigd aan Zuidzijde Haven 8 te Goedereede, tel. 06 34388939, e-mail info@psychologenpraktijkbezuijen.nl. Zie voor meer info www.ppsb.nl.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Kindermiddag strandjutten

Op zaterdag 10 mei houdt het Zuid-Hollands Landschap samen met het IVN een strandjutmiddag op het strand van Oostvoorne. Onder leiding van enkele natuurgidsen kunt u vanaf Aan Zee het strand afstruinen. Onderweg wordt alles verzameld dat interessant is. De middag is bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar en begint om 13.30 uur. Het zal rond 15.30 uur afgelopen zijn en de entree is € 3. Aanmelden is verplicht, dat kan door een e-mail te sturen naar tenellaplas@zhl.nl.

Moederdag op de Ark van Noach

DORDRECHT – Dit jaar kunt u Moederdag eens compleet anders vieren. De Ark van Noach opent namelijk haar deuren voor u. Naast een bezoekje aan de Ark kunt u ook genieten van een Mini High Tea, die wordt geserveerd in het restaurant 'Vrouwe Noach' op het hoogstgelegen dek. De Moederdag actie geldt van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 mei tot 15.30 uur, op zondag is de Ark gesloten. De Ark is geopend tot 18.00 uur, dus na de High Tea is er nog genoeg tijd om de Ark van Noach zelf te bezichtigen. De kosten zijn € 22,50 voor volwassenen en € 17,50 voor kinderen, inclusief toegang tot de Ark. Kinderen kunnen een speurtocht doen en daarmee elk hoekje van de Ark ontdekken. Reserveren is verplicht en kan op www.arkvannoach.com/moederdag.

DIRKSLAND

Moederdagbingo

Op maandag 12 mei is er een moederdagbingo in de keet naast de Victoriahal aan de PH Hoofjesweg. Er worden vijftien ronden en een super ronde gespeeld. Aanvang is 19.30 uur, de zaal opent een half uur eerder. Hapjes en drankjes kosten € 1. Voor meer informatie kunt u bellen met Annie de Jong, tel: 0612977822.

GOEDEREEDE

Oud-papier inzameling

De Stichting Koninklijke Fanfare Apollo haalt zaterdag 3 mei weer oud-papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kunt u aanbieden. Het verzoek is om alles voor 8.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. U kunt het ook zelf brengen naar de container gelegen aan het parkeerterrein Het Hofje, dit kan tussen 8.00 en 17.00 uur.

Bevrijdingswandeltocht

De Oranjevereniging van Goedereede houdt op maandag 5 mei een wandeltocht in de omgeving van Goedereede. Het is mogelijk om de 5 of 10 kilometer te lopen. De tien kilometer start om 18.45 uur en de lopers van de 5 kilometer vertrekken om 19.30 uur. Meelopen is geheel gratis. Beide wandelingen starten op de Markt van Goedereede en de Koninklijke Fanfare Apollo zal de lopers bij aankomst binnenhalen.

HERKINGEN

Lenteverkoping

Op zaterdag 3 mei houdt vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht' haar lenteverkoping van 9.30 tot 12.30 uur in en rond verenigingsgebouw De Fontein en Het Scharrelloodsje aan de Scharloodijk. Het Scharrelloodsje is geheel gevuld met tweedehandsartikelen. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor de Hervormde Gemeente van Herkingen.

MELISSANT

Tijdsverandering

Bij uitzondering begint de dienst van zondag 4 mei niet om 9.30 uur, maar om 10.00 uur. Het gaat om de belijdenisdienst in de Gereformeerde Kerk in Melissant. Deze verandering geldt alleen voor zondag 4 mei.

Vrolijke Fluiters

Na de zomervakantie is er weer plaats voor een nieuwe groep Vrolijke Fluiters. De club wordt gevormd door enthousiaste blokfluitleerlingen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar en is gevestigd in Melissant. Interesse? Bel voor vrijdag 16 mei voor meer informatie naar 0187-602620 of stuur een e-mail naar ajdelange@e-linesystems.com. Ook voor dwarsfluit-, hobo-, fagot- en klarinetles kunt u terecht bij de Vrolijke Fluiters.

MIDDELHARNIS

Inloopavond

Op maandag 19 mei kunt u tijdens de inloopavond van Moedige Moeders Goeree-Overflakkee terecht bij ervaringsdeskundigen. Zij zitten voor u klaar voor een één op één gesprek en kunnen advies geven over hoe u om moet gaan met een verslaafd kind binnen het gezin. De inloopavond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en vindt plaats in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat.

Inlever moment Jaarmarkt

Op zaterdag 3 mei is er tussen 10.00 en 11.00 uur gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de herv. gemeente Middelharnis in te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring. Dit jaar worden cassettes, videobanden, kussens en kleding niet ingenomen.

Inzameling Roemenië

Op zaterdag 3 mei zamelt Stichting Oost Europa Werkgroep weer goederen in voor Roemenië. U kunt huishoudelijke artikelen, kleding en meer langsbrengen bij de Industrieweg 17 tussen 9.30 tot 11.30 uur. Voor grotere spullen als meubelen wordt u verzocht om eerst contact op te nemen met de stichting. Er is ook fruit, kaas vis, kaarten, boeken, et cetera te koop. Voor een vrijwillige bijdrage in de transportkosten staat er bij de ingang nog een collectebusje. Voor meer informatie kunt u bellen met 0187-486377 of 0187-603051.

Repair Café

Zaterdag 3 mei kan men weer kapotte elektronische spullen langsbrengen voor reparatie in het Repair Café. De klussers zijn te vinden in het kringloopcentrum Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49 van 10.00 tot 13.00 uur.

Zangavond

Op zaterdagavond 10 mei is er een zangavond ten behoeven van de JBGG-actie 'In het hart, in het oog'. Het Dirksland Mannenkoor en het kinderkoor Iuventa zijn te horen en ook is er tijd voor samenzang. Ds. S. Maljaars zorgt voor de Meditatie. Entree is gratis, maar er is wel een collecte voor de actie. De zangavond vindt plaats in de Sionkerk en duurt van 19.00 tot 20.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 3 mei is er voor de laatste keer gelegenheid om goede verkoopbare spullen in te leveren voor de rommelmarkt van zaterdag 10 mei. Grote meubelen en computers zijn niet welkom, de rest wel. Goede, schone kleding is ook welkom. Het inleveren kan van 10.30 tot 12.00 uur in een schuur van aardappelhandel Meijer aan de Lindenlaan, tegenover het Groene Kruis Gebouw.

Breicafé

Op donderdag 8 mei is er een Breicafé in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. De avond duurt van 19.30 tot 22.00 uur en er is weer gelegenheid om te haken, breien, borduren of gewoon gezellig wat te drinken. Beginners zijn van harte welkom. Iedereen moet zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief een kopje koffie of thee. Voor meer informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd, tel: 064071181.

OUDDORP

Voorjaarsmarkt

Op zaterdag 10 mei is er van 9.00 tot 15.00 uur een voorjaarsmarkt aan de Hazersweg 56. De markt is georganiseerd door de activiteitencommissie HHG Ouddorp en de opbrengst komt ten goede aan het fonds kerkbouw. Nieuw is dit jaar de oppotservice. Neem hiervoor zelf potten, bakjes of schaaltjes mee. Verder is er ook koffie met versgebakken wafels, een groentekraam, woondecoraties en broodjes hamburger.

Dagreis 55+ Club

Op woensdag 7 mei gaat er een bus van de 55+ Club in Ouddorp voor een bezoekje naar de Sequoiahof in Vlake. De bus vertrekt om 13.00 uur vanaf de Dorpstienden. Bij terugkomst rond 17.30 uur wacht u daar een buffet. De kosten zijn € 17,50 voor het reisje en het buffet. Als u niet mee wilt eten, dan kost het u € 15. Voor alleen het buffet betaalt u € 10. Aanmelden is verplicht en kan bij Joke van Dam, tel: 0187-682319.

Psalmzangavond

Op zaterdag 10 mei houdt de zangcommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente de derde psalmzangavond in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18. De avond begint om 19.30 uur, deuren openen om 19.15 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. De meditatie wordt gehouden door ds. D. Zoet. Er is een collecte om de onkosten voor de vakantiebijbelweken.

Rommelmarkt

Op zaterdag 3 mei is er een rommelmarkt voor het kleinschalig diaconaal gastenhuis De Oase en Malawi. Er zijn kramen met hebbedingetjes, fruit, fotokaarten, schoonmaakartikelen, kleding, groente, fruit en nog veel meer. Ook is er een viskraam, een boekenkraam en een springkussen voor kinderen.

OUDE-TONGE

Garenspinnen

Op vrijdag 9 mei zijn er demonstraties spinnen te zien in KunstPlus, Dabbestraat 11. Zo maakt Rosemarijne Lagerweij weefsels van natuurlijke materialen en zal ze met vlas spinnen. Tevens geeft zij uitleg over haar bijzondere weefsels. Daniëlle Orelio spint met wol en vertelt verder over haar manier van werken met brons, keramiek en schilderijen. De galerie is geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

55+ bingo

De plaatselijke commissie van Oude-Tonge houdt op woensdag 14 mei een bingo voor alle 55+ers. De middag begint om 14.00 uur en de kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag vindt plaats in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.

Bingo

Op zaterdag 3 mei is er een bingo in gebouw SWO, Bernhardstraat 27, georganiseerd door Twirl Vereniging Vivace. De zaal gaan open om 19.00 uur en de bingo start een half uur later. De kosten zijn € 10 voor tien bingoronden exclusief de extra super ronde. Voor meer informatie kunt u bellen met 0187-642991.

Kaartmiddag

Stichting Fier houdt op maandagmiddag 12 mei een kaartmiddag voor de inwoners van Oostflakkee. De kaartmiddag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. U kunt jokeren of klaverjassen. Aanvang is 13.30 uur, de kosten bedragen € 3,50 inclusief koffie of thee.

Breicafé

Op woensdagavond 14 mei is er een Breicafé in het Infocentrum aan de Bernhardstraat 27. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en er is weer gelegenheid om te haken, breien, borduren of gewoon gezellig wat te drinken. Beginners zijn van harte welkom. Iedereen moet zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief een kopje koffie of thee. Voor meer informatie kunt u bellen met Stichting Fier, tel: 0187-641344.

SOMMELSDIJK

Open avond

Op maandag 5 mei is er aan de van Gorcumstraat 22 in Sommelsdijk een open avond over bevrijding met als thema 'Kunnen we onszelf bevrijden van het bekende en hoe gaan we om met de onzekerheid die daarbij ontstaat?'. Daarover wordt gepraat en ook is er een meditatie. De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

STELLENDAM

Evaluatiemiddag

Op donderdag 8 mei houdt Stichting Fier een activiteiten evaluatiemiddag. Er worden foto's getoond en er kan worden nagepraat over de activiteiten. Daarnaast wordt er nog een spel gespeeld waarin u zelf actief kunt deelnemen. De middag vindt plaats in Het Haagse Huus en begint om 14.30 uur. Entree is € 3,50 per persoon, opgeven kan bij Mvr. M. V. Oostbrugge, tel: 0187-491653.

Uitslagen prijsvragen van Kijk bij de Boer

MIDDELHARNIS - Tweede Paasdag werd voor de vierde keer Kijk bij de Boer gehouden. Tijdens het evenement werden er verschillende prijsvragen. Vorige week donderdag was de bekendmaking van de uitslag in het kantoor van Notaris Schuring & Benschop Netwerk Notarissen.


De hoofdprijs getrokken uit alle inzendingen: Weekendje weg voor 6 personen in Ouddorp gesponsord door 'De Mik Verhuur', was voor de 4-jarige Fenna Notenboom uit Dirksland.

Acht prijswinnaars waren er van de kleurwedstrijd. Zij kregen een mooie traptrekker, gesponsord door: Barendregt Mechanisatie, ROGO Machines BV, Stehouwer Mechanisatie, Dick Klok Mechanisatie, Kees v/d Ende Mechanisatie, Steenbergen-Middelkoop, T-Toys Dirksland, MCF. De gelukkigen waren Isabella en Lisanne Ockers 5 en 2 jaar uit Dirksland; Lisanne Korpershoek 5 jaar uit Middelharnis; Semi Lokker 1, 5 jaar uit Den Bommel; Kiki van Wensen 4 jaar uit Ooltgensplaat; Nynke Guijt 6 jaar uit Sommelsdijk; Rika Burgers 6 jaar ui Goedereede; Julian Flikweert 5 jaar uit Ouddorp en Nina van dienst 3 jaar uit Herkingen.

De zeven prijswinnaars van de quiz kregen een 'boerderijbelevenis' op veehouderijbedrijven Oudenrijn en Ras, Kippenboerderij de Baar, Geitenboerderij van Tilburg, Radijskwekerij Coolbergen, Aspergeboerderij v/d Velde, Paardrijles op manege Oostmoer. Het waren Anneline Nieuwpoort 10 jaar; Francesco van de Meer 11 jaar uit Melissant; Myrthe Roodzant 12 jaar uit Ooltgensplaat; Lize Kievit 10 jaar uit Dirksland; Naomi van Rossum 7 jaar uit Zwijndrecht; Sanne de Munck 9 jaar uit Sommelsdijk; Niels Luime 10 jaar

De twee prijswinnaars van de IVN- quiz krijgen een rondleiding door de natuur en een informatief boekje. Dit waren Sascha Meijboom en Robbin Vermaas.

Foto's Wilko van Dam.

DIRKSLAND – Omdat in Nederland meisjes dikwijls onvoldoende bekend zijn met bèta/technische opleidingen of beroepen en omdat ze hierin vaak ook geen rolmodellen kennen die in deze sectoren werkzaam zijn, wordt landelijk één keer in het jaar Girslday gehouden. Een initiatief van VHTO, om in samenwerking met bedrijven en scholen meisjes van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta/techniek en ICT. Dit jaar werd de Girlsday vorige week donderdag gehouden.

Tekst en foto: Hans Villerius

Meer dan 300 bèta-/technische en ICT-bedrijven geven die dag ruim 8.400 meisjes de kans om een kijkje te nemen in de wereld van bètawetenschap en technologie én om vrouwelijke professionals te ontmoeten die in deze sectoren werken. Dit om te voorkomen dat voor meisjes een beroepenwereld wordt uitgesloten die zij niet kennen maar die juist zo veel mogelijkheden biedt. VHTO wil daarom dat jonge meisjes zich beter en breder oriënteren op hun toekomstige studiekeuze en streeft ernaar in ons land de participatie van meisjes en vrouwen aan bètawetenschap, techniek en ICT te vergroten. Het VHTO, als landelijk expertisebureau op dit terrein, zet zich hiervoor in. Ook spant het zich in om vrouwen op de arbeidsmarkt in deze branches te behouden. Het expertisebureau richt zich op zowel het onderwijs, de arbeidsmarkt als op beleidsmakers en is actief in de hele keten van primair onderwijs tot en met de arbeidsmarkt.
Zo is ook de Girlsday ontstaan. De meeste Girlsdayactiveiten bevatten vaak een korte introductie over het bedrijf waar de leerlingen te gast zijn, ze krijgen er een rondleiding, maken kennis met vrouwelijke technische medewerkers en als 't even kan krijgen ze ook een doe-activiteit of workshop. Vorige week donderdag waren 44 meiden van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits uit Middelharnis te gast bij tbp electronics in Dirksland. In het auditorium van het bedrijf kregen ze een bedrijfspresentatie en een bedrijfsvideo, ze mochten wat technische proefjes doen (zie foto-inzet, foto: p.r.) en ze kregen een rondleiding op de productieafdeling, natuurlijk allemaal in witte jassen gestoken en met plastic 'sokken' over de schoenen. En in die outfit gingen ze ook met z'n allen op de foto, in de hal van het Dirkslandse bedrijf.

Kikker is verliefd, maar juf Nathalie ook…!

GOEDEREEDE HAVENHOOFD – In de achterliggende weken hebben de kinderen van groep 3 van juf Nathalie Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet op de Eben-Haëzerschool te Goedereede Havenhoofd gewerkt over het thema 'Liefde en trouwen'. Zo speelden de kinderen van groep 8 het verhaal uit het boek 'Kikker is verliefd' en kwamen moeders en juffen voor een bruidsmodeshow in hun eigen bruidsjurken naar school. Maar niet alleen Kikker uit het boek was verliefd, ook een juf op school: juf Nathalie! Zij vond Piet Tanis al langere tijd heel lief. En in de kleine woonkern waar de Eben-Haëzerschool staat, was er óók al één verliefd, óp juf Nathalie. En dát was… Piet Tanis! En zíj waren het die vorige week vrijdagmiddag het prachtige bruidspaar vormden dat ná hun huwelijksvoltrekking in Middelharnis vóór de ingang van de Hervormde Kerk in Dirksland onder de sierlijke feestbogen door mochten om hun zojuist gesloten huwelijk kerkelijk in te laten zegenen. De kinderen van de groep van juf Nathalie maakten met hun bogen een feestelijke erehaag, waar de heerlijke voorjaarszon prachtig doorheen scheen. Na de kerkdienst was er voor de kinderen een speciale kinderreceptie. Juf Maliepaard is al heel wat jaartjes juf van groep 3 op de Eben-Haëzerschool. Piet Tanis is beveiligingsmedewerker bij de gemeente Brielle. Evenals zijn broer Hans ontmoette hij zijn bruid binnen het team van juffen van de Eben-Haëzerschool. Beide broers zijn zoons van juf Josien, die ook al werkzaam is op deze school. En omdat er wel heel veel juffen kwamen die Tanis heten, worden de juffen tegenwoordig gewoon bij hun voornaam genoemd! (Tekst en foto: Hans Villerius)

OUDE-TONGE - Zowel de beste honk- als sofbalsters van HSV The Islanders beleefden wederom een succesvol weekend. Honkbal 1 had een sterke troef in handen met pitcher Niels Splinter, die de opponent goed in de tang hield: 10-4. Softbal 1 greep in een thrillerachtige sfeer pas in de allerlaatste slagbeurt de winst: 6-4. Honkbal 1 dwong het voorbije weekend opponent Saints, uit Rotterdam, in negen innings en net twee uur succesvol op de knieën. Met dank aan onder andere pitcher Niels Splinter, die een geweldige wedstrijd gooide. Hij stond alle negen innings op de heuvel en liet slechts vier honkslagen toe, gooide negen keer drieslag en nul keer vierwijd. Aan slag waren er hoofdrollen weggelegd voor midvelder Boyd Poulus en korte stop Danny Hameeteman, die beiden twee punten (RBI's) binnen sloegen. Ook tweede honkman Kevin Hameeteman, derde honkman Olof de Ruiter en eerste honkman Jan van Zanten bleken aan slag goed op dreef. Softbal 1 wist in een zenuwslopende wedstrijd alsnog in de allerlaatste slagbeurt de punten te pakken. Tijdens een traditioneel spannende wedstrijd tegen Saints, trokken de Oude-Tongse dames met 6-4 toch aan het langste eind. Met twee loopsters op de honken kwam in die laatste gelijkmakende slagbeurt pitcher Sanne Teijn voor The Islanders aan slag. Zij wachtte vervolgens haar kans af en joeg de bal met veel kracht het linksveld in. Hierop konden zowel Danielle Casteleijn als Brenda Visser scoren en was de buit binnen.

MIDDELHARNIS – Tijdens een samenzijn in de Prins Maurits scholengemeenschap te Middelharnis, vorige week donderdagmiddag, kreeg muziekdocent Mar van der Veer een warme jubileumbijeenkomst aangeboden die, uiteraard, een fraaie muzikale omlijsting kreeg. Van der Veer is bijna 41 jaar aan het onderwijs verbonden, waarvan ruim 35 jaar aan de 'PM'. In al die jaren heeft hij zich ontpopt als een zeer creatief mens, betrokken, bevlogen, en met een charisma zoals alleen Mar van der Veer kan hebben. Dat viel dan zeker ook te beluisteren tijdens de toespraken die tijdens de jubileummiddag aan zijn adres werden gericht. Dit jaar zal Van der Veer zijn werkzaamheden echter neer gaan leggen. Dit omdat hij – in verband met de gezondheidstoestand van zijn vrouw – bovenal thuis en bij zijn vrouw aanwezig wil zijn. In onze (abonnee-)editie van a.s. vrijdag een uitgebreid verslag. (Tekst en foto: Hans Villerius)

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een speciaal welkomstwoord, uiteraard in het Engels, richtte burgemeester Grootenboer donderdagavond tot Richard Nandeke, onderwijzer in Uganda. Hij was de speciale gast van de raad en kreeg via de griffie een persoonlijke begeleiding. Zo was het programma voor deze uitnodigingsbijeenkomst in het Engels vertaald en zowel voor als na de raad kon Nandeke zich oriënteren over de werkwijze van de volksvertegenwoordiging Goeree-Overflakkee. Via een connectie die ontwikkelingswerk doet in zijn streek is Richard in Nederland op bezoek om Nederland te ervaren en wat beter te leren kennen. Hij woont in Buwenda, 6 kilometer van de stad Jinja. Hij is leerkracht van groep 5 - 6 aan de Goverment Primaryschool en geeft onder meer Engels en ICT. De kennismaking met onze democratie en de wijze van vergaderen is hem goed bevallen, zo liet hij weten.

Sámen de Koningsspelen doen

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Een mooie vorm van samenwerken in de samenleving, en ook in het onderwijs. Dat werd vrijdagmorgen zichtbaar toen in Stad aan 't Haringvliet de Koningsspelen werden gehouden. O.b.s 'De Molenvliet' en c.b.s. 'Albert Schweitzer' organiseerden als één team de feestelijke kinderspelen, en door elkaar vermengd vormden de kinderen groepjes die op een ongedwongen wijze de aloude Koninginnedagspelletjes met elkaar deden, alleen nu onder de naam Koningsspelen. Ook leerlingen van de RGO uit Middelharnis waren hierbij actief, die de basisschoolkinderen begeleidden bij de verschillende spelen, dit in het kader van hun maatschappelijke stage. Het voetbalveld van Stad vormde een prachtige groene ruimte waarop dit alles plaatsvond, waarop de kinderen – in feestelijk rood, wit blauw of oranje gestoken – kleurig afstaken in de heerlijke voorjaarszon. (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Grote Prijs Van Driel Kitwerken gewonnen door Richard van den Bos

MIDDELHARNIS - Zoals veel sporten heeft ook de duivensport moeite om de interesse te winnen van potentiële nieuwe leden. Veel mensen kennen wel iemand die postduiven heeft, maar er heersen nogal wat vooroordelen. Het is waar dat deze dieren iedere dag van het jaar verzorging nodig hebben, maar door bijv. een compagnonschap aan te gaan kan het werk aanzienlijk verlicht worden. Het verzorgen van de duiven en het deelnemen aan wedstrijden geeft een aangename afleiding en schenkt veel voldoening.

De komende maanden zal er verslag worden gedaan van een aantal belangrijke wedstrijden. De eerste wedstrijd voor de Grote Prijs werd afgelopen weekend vervlogen. Vrijdagavond werden de duiven opgehaald met een speciale duivenauto. Hierin zijn alle mogelijke voorzieningen aangebracht om de renpaarden van het luchtruim onder ideale omstandigheden naar de losplaats te brengen. Zaterdagmorgen vroeg wordt informatie verzameld wat het weer zal worden op de vlieglijn op weg naar huis. Pas later op de dag zouden de condities verslechteren, dus er werd al vroeg gelost. Met een zachte zuiden wind vertrokken de duiven als een speer richting Goeree-Overflakkee. Om 09.22 uur piepte het elektronisch constateer systeem bij Richard van de Bos. Het bleek de winnende tijd te zijn; zijn duif had de hoogste snelheid behaald van ruim 93 km/uur. Richard was uiteraard bijzonder blij met deze overwinning en het wordt hem ook van harte gegund. Op de foto wordt hij gefeliciteerd door de sponsor van deze wedstrijd, dhr. Van Driel.

Ingezonden:
4 mei-herdenking

Binnen de SGP wordt verschillend gedacht over de dodenherdenking op 4 mei als deze dag op een zondag valt.
In het verleden werd de herdenking in Dirksland op zondag gehouden, terwijl in Middelharnis de officiële herdenking op de zaterdag ervoor plaatsvond en er een alternatieve herdenking op zondag werd gehouden. In Ouddorp heeft nog nooit een 4 meiherdenking op zondag plaatsgevonden. In het verleden werd vanuit principiële en praktische redenen en vanwege de betrokkenheid van de scholen voor een andere dag gekozen. Nu de herdenking - zij het in versoberde vorm - op zondag plaatsvindt betreuren wij dit ook omdat een deel van de bevolking niet bij de herdenking aanwezig kan zijn. Als fractie hadden wij liever gezien dat - al gaat het in dit geval niet om een feestelijke of attractieve activiteit - in afwijking van het advies van het Nationaal comité 4 en 5 mei de herdenking op een andere dag had plaatsgevonden en er derhalve op de zondag geen onnodige activiteiten zouden behoeven plaats te vinden. Wat dat betreft neemt de SGP-fractie dan ook een afwijkend standpunt in ten opzichte van het college.

SGP-fractie Goeree-Overflakkee

Buutenhavenmarkt Stellendam

STELLENDAM - Zaterdag 3 mei organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam voor de vierde keer de Buutenhavenmarkt op het terrein naast de visafslag van Stellendam.

De Buutenhavenmarkt is een gezellige rommelmarkt in Maritieme sfeer. Er zijn diverse bezienswaardigheden op visserijgebied, waaronder een bassin met modelboten. Bij de viskraam kunt u terecht voor diverse soorten gebakken vis, gerookte vis, haring, enz. Daarnaast kunt u in korte tijd de omgeving verkennen door een rondje mee te rijden met de toeristentrein Goeree Express. Op het gezellige terras met zicht op de Noordzee kunt u even uitrusten en iets nuttigen, zoals diverse drankjes, snacks, snoep, patat, hamburgers of pannenkoeken, om daarna de rest van de markt te bekijken, want er is nog veel meer.
Vanuit ruim 50 marktkramen worden versgebakken oliebollen, cake, taarten, koekjes, zoutjes, advocaat, vele soorten boerenkaas, groente en fruit, zelfgemaakte jam en zoet-zuur, diverse creatieve producten zoals kaarten, handgemaakte spullen, sokken, etc., en diverse plantjes en buitengoed aangeboden. En in de schiettent zijn weer leuke prijzen te winnen.
Ook de fotoshop is van de partij. Hier kunt u een foto van uw kind en/of gezin laten maken met bijvoorbeeld een kotter op de achtergrond. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten te doen, zoals een springkussen of enveloppen trekken. Daarnaast zijn er vele kramen met mooie tweedehandsspullen, zoals speelgoed, boeken, glas en servies, kleding, hoedjes, keukenspullen, gereedschap, elektra, lampen, diverse huisraad en curiosa.
De markt begint om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Bij ongunstige weersomstandigheden wordt de markt gehouden in de Visafslag.
Voor de inwoners van Stellendam die zelf niet in de gelegenheid zijn om te komen, wordt een taxibus geregeld. Deze vertrekt elk heel uur (vanaf 09.00 uur) bij de Beth-El Kerk aan de Voorstraat, een paar minuten later bij de containers bij de bejaardenwoningen aan het Dahliapad en daarna vanaf de Brielsestraat bij Het Spectrum. Vanaf de Buitenhaven kan er 10 minuten voor elk heel uur weer teruggegaan worden. De markt wordt georganiseerd door de Activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam.

OOLTGENSPLAAT – Woensdagochtend 23 april heeft CBS de Hoeksteen afscheid genomen van hun juf Marina. Ruim 15 jaar heeft zij voor de klas gestaan voor groep 1, zodat alle kinderen aan de hand van moeder via juf Marina Hoekstra hun eerste stappen zetten in de school. En dat ze dat op een geweldige manier heeft gedaan, dat bleek wel in de feestelijk versierde gymzaal.

Alle vingers gingen de lucht in toen gevraagd werd wie wel eens 'hulpje' van de juf was geweest. En de handen gingen nóg hoger toen gevraagd werd wie dat leuk vond. Alle groepen van de startgroep tot en met groep 8 hebben ieder op een geweldige wijze deze juf een hulde gebracht met tekeningen, gedichten, liedjes, etc.
Het was een gezellig samenzijn hoewel een afscheid ook altijd wat weemoedig stemt. Na zoveel jaren juf in het basisonderwijs te zijn geweest heeft Marina besloten als vaste leerkracht te stoppen. De collega's, het bestuur, de ouders en de kinderen van De Hoeksteen hebben haar hartelijk bedankt voor al die fijne jaren en wensen haar het beste toe. Voor hen blijft ze ondanks dit afscheid hun juf Marina.

Uitslag Wedvlucht PV De Reisduif

SOMMELSDIJK - Hieronder volgt de uitslag van de wedvlucht Moeskroen-Menen op zaterdag 26-04. Gelost: 08.00; Deelnemers:15; Duiven:332; weer: zuidwest gelost 1/8 bewolkt.

J.K. Hoekman (10/49), 1, 2, 15, 27, 38, 39, 41, 46, 62, 63; Comb. v.d.Sluys (7/18), 3, 4, 8, 14, 28, 65, 73; J. Springvl.-Dubbeld 7/26), 5,31,32,43,44,54,55; J. van Alphen (24/40), 6, 7, 9, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 23; 25, 26, 29, 30, 34, 37, 47, 56, 60, 66, 70,74,75,77; P. van Moort (10/22), 13, 21, 22, 33, 35, 36, 42, 76, 79, 82; J. de Blok (10/20), 19, 20, 40, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 64; C. Looy (1/8), 24; Appel Vis van Heemst (8/45), 45, 57, 58, 59, 69, 71, 72, 83; H. Rosmolen (1/21), 61; A. v.d. Linde (3/10), 67, 68, 81; D. Maliepaard (2/27) 78, 80.

Aardbeien zijn vroeg dit jaar

DEN BOMMEL - Bij Landwinkel 't Zand is de aardbeienoogst in volle gang. Dat is extreem vroeg in vergelijking met andere jaren. De nieuwe oogst is verkrijgbaar in de Landwinkel.