info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

9 oktober 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 9 oktober 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Oud ontmoet jong aan tafel

MIDDELHARNIS – Bijna vijftig senioren hadden gehoor gegeven aan de oproep van Stichting ZIJN om te komen dineren in het Dienstencentrum. Ze kwamen maandag 1 oktober van over het hele eiland naar Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

In het Dienstencentrum stonden twee lange tafels. Daarop serveerden derdejaars studenten van de richting Horeca Bakkerij Recreatie (HBR) van de RGO een maaltijd die in zeer goede aarde viel. Niet te ingewikkeld, maar erg lekker: een soepje, hachee met rode kool en aardappelpuree en een fraai opgemaakt puddinkje toe. Dat het in de smaak viel blijkt wel uit het feit dat alles op was aan het eind van het diner.

Stichting ZIJN had het diner georganiseerd in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid. Het was de eerste keer, maar gezien de reacties zou een herhaling van dit initiatief zeer op prijs worden gesteld. Doel van de culinaire bijeenkomst was: mensen uit hun isolement halen, elkaar ontmoeten.

Dat laatste geldt voor de leeftijdscategorieën oud en jong: de leerlingen Lisa, Suzanne en Senna, die de maaltijd op school onder leiding van hun leraar Teun Koote hadden voorbereid en in het Dienstencentrum opdienden aan hun gasten. Maar er waren aan tafel uiteraard ook ontmoetingen tussen oud en oud, zoals de twee dames, van 87 en 96, die elkaar na een jaar of twintig weer tegen het lijf liepen en samen tal van herinneringen wisten op te halen.

Stichting ZIJN nam de gelegenheid te baat om tijdens het gezellige samenzijn uit te leggen welke mogelijkheden er zijn om de eenzaamheid vaarwel te zeggen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan de activiteiten van de welzijnsstichting – ze staan in een handzaam boekje – of door af en toe contact te hebben met een vrijwilliger.

Flakkeese brandweerwedstrijd

GOEDEREEDE - Zaterdag 13 oktober is de jaarlijkse Flakkeese brandweerwedstrijd. Alle blusploegen van Goeree-Overflakkee zullen deelnemen aan deze wedstrijd en onderling uitmaken wie zich de beste ploeg van 2018 mag noemen. De organiserende ploeg uit Goedereede heeft een uitdagend scenario neergezet waar alle ploegen hun kennis en kunde op los kunnen laten. De wedstrijd is van 8.00 tot 16.00 uur. De exacte plaats van oefening is nog geheim.

Kerkdienst gaat niet door

MIDDELHARNIS – De kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente Middelharnis, die voor woensdag 10 oktober is aangekondigd en waarin ds. J. Verweij zou voorgaan, gaat niet door.

2 / 32

Agenda

Dinsdag 9 oktober

DIRKSLAND – Herfst workshop bloemschikken in 't Reginahof, Reginahof 1, vanaf 19.30 uur. Kosten: € 27,50 incl. koffie/thee. Aanmelden voor 8 oktober via e-mail: welkom@leutug.nl of tel.: 0187 602880.

Woensdag 10 oktober

ACHTHUIZEN – 55+ bingomiddag, Buurthuus Kloosterstraat 10, vanaf 13.30 uur. Kosten: € 4,- p./p.

OUDDORP – Dam-X-Event op de Brouwersdam, van 19.00 tot 23.00 uur. Meer info: www.dam-x.com.
OUDDORP - v.d. Linde rommelmarkt van 9.00 tot 12.00 uur, extra schuur met spullen uit jaren '50.

OUDE-TONGE - Breicafé van 19.30 tot 21.30 uur in Infocentrum, Bernhardstraat 27.

Donderdag 11 oktober

DIRKSLAND - Donderdag 11 oktober vanaf 18.45 uur bingo in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. De ballen worden gestart om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT - Breicafé in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, vanaf 19.30 tot 22.00 uur. Entree: € 1,50.MIDDELHARNIS - Oogcafé Goeree-Overflakkee van 14.00 tot 16.30 uur. Wijkcentrum, Doetinchemsestraat.

Vrijdag 12 oktober

NIEUWE-TONGE - Bingo-avond van de wijkgroep in Ons Dorpshuis. Zaal open om 19.00 uur, start bingo 19.30 uur.

SOMMELSDIJK – Workshop uitleg over autisme in ver.gebouw 'Vita Nova', om 13.00 en 19.00 uur. Kosten: € 15,-.

Zaterdag 13 oktober

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Vanaf 19.45 uur jongerenavond in Edudelta, Langeweg 107. Hier spreekt ds. A. Kos over het thema 'Ervaren van God'.

NIEUWE-TONGE - Herfstmarkt met muziek van Apollo in Ons Dorpshuis, van 10.00 tot 15.00 uur.

OOLTGENSPLAAT - Repaircafé voor fietsen van 10.00 tot 13.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12.

SOMMELSDIJK - Jubileumconcert Chr. Gemengd Rehobôthkoor. Vanaf 19.30 in de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44.

Maandag 15 oktober

OOLTGENSPLAAT - Kledinginzameling van 19.00 tot 19.30 uur bij fam. Saarloos, Weesmolenstraat 4.

Dinsdag 16 oktober

GOEDEREEDE - Lezing VVRG over mensenhandel, vanaf 20.00 uur in Oostdam. Niet-leden € 5,- p.p.

Woensdag 17 oktober

DIRKSLAND - 9.15 uur vrouwenochtend in de Geref. Gemeente. Thema: 'Autisme in de kerk en het gezin'. Crèche aanwezig. Graag doorgeven via: actiagimus@gergemdirksland.nl.

MELISSANT - Verkoopdag Vrouwenvereniging Tabitha van 10.00 tot 15.00 uur, in Verenigingsgebouw De Poort aan de Voorstraat 14.

SOMMELSDIJK - Kinderbingo van 14.00 tot 15.30 uur bij wijkvereniging De Zwaluw, entree € 2.50.

Zomerse dag voor busreis Stichting ZIJN

REGIO – Stichting ZIJN viert het vijftigjarig bestaan van het welzijnswerk met een busreis voor de vrijwilligers. Twee bussen van de firma Mijnders vertrekken op de zonnige vrijdagochtend 5 oktober vanaf Middelharnis naar Zeeland voor bezoeken aan een bolusbakker en een schapenboer.

Tekst en foto: Maria Evers

De vriendelijke chauffeurs laten de snelweg links liggen en kiezen voor de toeristische route. Langs allerlei dorpjes en mooie Zeeuwse landschappen, rijden de bussen naar Zuid-Beveland en Walcheren. De twee groepen bezoeken Bakkerij De Gangmaker en schapenboer Mariekerke in omgekeerde volgorde.
In Ons Dorpshuis van Kruiningen wordt het gezelschap ontvangen met koffie en bolus. De gastvrouw vertelt het gezelschap hoe die bolus genuttigd moet worden: met de tien geboden. En het lekkerste van het eten van de bolus is het aflikken van de vingers (klevende liefde). Op het mooie dorpsplein staat een muziektent en het prachtige Bouwraadhuis. Aan de andere zijde de winkel en bakkerij De Gangmaker.

Het enthousiasme van de jonge bakker Tim de Klerk die vertelt over zijn werk, is ruim voldoende om er een interessant en amusant bezoek van te maken. Dagelijks worden zo'n 300 bolussen verkocht en in de weekenden 2000-2500 stuks. Blijkbaar was er niet gerekend op de populariteit van de bolus bij het Flakkeese gezelschap, want nog tijdens het bezoek van de eerste groep zijn ze al uitverkocht. Uiteraard is er verder nog van alles te koop in de winkel, zoals ambachtelijke pepernoten, brood en ander lekkers. Na het bezoek aan de bakker loopt het gezelschap terug naar het Dorpshuis, waar een goed verzorgde lunch klaarstaat. De andere groep nuttigt eerst de lunch alvorens een bezoek aan de bakker.

Volvet, maar gezond

Bij de schapenboer treft men een enthousiaste familie De Korte aan op de boerderij Mariekerke in Meliskerke. Terwijl de vrijwilligers vanuit Goeree-Overflakkee aan lange tafels op de dorsvloer koffie drinken met een door de boerin zelfgebakken stuk tulbandcake, vertelt vader De Korte over het bedrijf en de switch die is gemaakt, toen zoonlief Jan aangaf de boerderij te willen voortzetten. De koeien zijn vleeskoeien, van het Blonde d'Aquitaine ras, die wat verder van de boerderij worden gehouden, op gebieden van het Zeeuws Landschap. De schapen in en rond de boerderij worden gehouden voor de melk. Schapenkaas is volvet, maar toch heel gezond, doet wonderen voor een hoge cholesterolspiegel en blijkt te koop bij de Agrimarkt in Middelharnis.
Op de boerderij zijn circa 300 dieren van het Zeeuwse melkschaap, waarvan tussen de 120 en 150 om te melken. Dat gebeurt uiteraard met machines tegenwoordig. Wat ook computergestuurd gebeurt, is het voeren van brokken. De computer herkent het schaap aan zijn oortag en geeft een bepaalde hoeveelheid voer af. Pas een uur of vier later krijgt dit schaap zijn volgende portie. "En ze weten het wanneer ze weer naar de voerton kunnen voor de volgende gift", vertelt de jonge boer, die veel van zijn tijd achter de computer doorbrengt.

Farmcamps

Jan leidt rond langs de voor een deel opgeslagen 'tenten' van zijn boerderijcamping. Grote luxetenten, voor zes personen en voorzien van alle comfort. Voor de kinderen is er, behalve het buitenterrein met speeltuintje, skelters en maisdoolhof, een grote 'Hooi Hooi zolder' om te spelen.

Schapenkaas

Na de rondleiding krijgt het gezelschap de gelegenheid om bij de boerderijwinkel schapenkaas, maar ook yoghurt en 'Mariekaatje' te kopen voor thuis. De ijsjes vinden gretig aftrek en heerlijk in het zonnetje genieten de mensen na van een heerlijke dag. De bussen brengen het gezelschap terug naar Flakkee, weer via een mooie route. Tevreden en voldaan kan iedereen terugkijken op een zeer geslaagd reisje.

Jawoord onder de kap van de hooiberg

OUDDORP – Vele uren had Jaap van der Slik al doorgebracht in de fraaie tuin achter De Overkant in Ouddorp. Samen met zijn medebestuurders van de Stichting Juunrenne, Thijs Loosjes en Jan Verbiest, en vakmensen van onder andere Bouwbedrijf P. van den Boogert, was hij er druk in de weer om een uienren en een hooiberg te restaureren en zo als agrarisch erfgoed te conserveren. Daar konden, na de feestelijke afronding van de megaklus op 14 september, nog wel een paar uur bij, vond Van der Slik. Nu niet om hard te werken, maar om te trouwen met zijn bruid Gijske van Alphen. Het bruidspaar kwam geheel in stijl op een hooiwagen naar De Overkant. En onder de kap van de hooiberg gaven Jaap en Gijske elkaar het jawoord.

Tweede en zesde plaats voor Jeugdbrandweer Den Bommel

DEN BOMMEL - Zaterdag 6 oktober werden de laatste tien huzarenploegen van het land verwacht in Mijdrecht, waar de landelijke finale werd gespeeld in de klasse lage druk junioren.

De jeugdbrandweer uit Den Bommel trad met twee ploegen aan in deze finale, iets wat al uitzonderlijk is. Een zware inzet in een bedrijfspand op het industrieterrein van Mijdrecht, waar een slachtoffer is gered en een binnenbrand werd bestreden, zijn door alle ploegen vakkundig uitgevoerd.

De eerste ploeg van Den Bommel stond bij de prijsuitreiking op het podium en behaalde een tweede plaats en heeft de beste bevelvoerder van het land. De tweede ploeg behaalde een zesde plaats, wat zeer knap is, gezien de jonge leeftijden van deze ploeg. De ploeg uit Alblasserdam werd nipt landskampioen.

Beste seizoen

Het is alweer het vierde jaar op rij dat de jonge blusgroep uit Den Bommel in de hoogste regionen van het land speelt. In de voorrondes vlogen de 1e en 2e prijzen je om de oren en in de halve finales werd twee keer een vierde plaats gehaald. De jonge blusgroep beleeft dit jaar zijn beste wedstrijdseizoen ooit.
Eerste ploeg: Bevelvoerder: Luca van den Boogert; Pompbediende: Anrik Boskers; Aanvalsploeg: Daniek de Roon en Romano Huibrechtse. Waterploeg: Nick Lokker en Rick van Veen.

2e ploeg: Bevelvoerder: Bas Lugtenburg; Pompbediende: Daley Bakker; Aanvalsploeg: Antonie Scheel en Sem Ketting, Waterploeg: Vico van den Boogert en Rik Damme.

Sjaal met Verhaal

Gelukkig kunnen we genieten van een mooie nazomer, de bomen tonen zich al in prachtige herfstkleuren. Ook in de winkel wordt aandacht aan het nieuwe seizoen besteed. De etaleuses hebben de winkel weer zo ingericht dat de artikelen die worden verkocht tot zijn recht komen, wederom een kleurig en mooi geheel.
Waarom een bezoek aan de WereldWinkel Goeree-Overflakkee? Niet alleen omdat men zodra men binnenstapt vrolijk wordt van alle kleuren. Men vindt er ook originele cadeaus en heerlijke levensmiddelen die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. De producenten krijgen een rechtvaardige prijs en kunnen daardoor een menswaardig bestaan opbouwen.
De WereldWinkel Goeree-Overflakkee is niet alleen een winkel, maar ook een instructieruimte voor de leerlingen praktijk-onderwijs van de Prins Maurits. Juist die samenwerking van de leerlingen en de vrijwilligers maakt de winkel in Middelharnis bijzonder.

Deze maand wil de WereldWinkel o.a. Sjaal met Verhaal onder de aandacht brengen.
Op alle shawls in de winkel geldt in de maand oktober een korting van 20%.

De oprichtster van Sjaal met Verhaal werd geraakt tijdens haar bezoek aan Nepal door de prachtige bevolking, de kracht van de Nepalese vrouwen en de schoonheid van de natuur.
Het hebben van werk voor deze vrouwen vergroot hun zelfstandigheid en verbetert de kwaliteit van leven. Het uitgangspunt van Sjaal met Verhaal is het creëren van werk voor vrouwen in Nepal en Thailand. De nadruk ligt op Nepal. Er wordt samengewerkt met een 35-tal ondernemers en projecten die allemaal één tot twee keer per jaar bezocht worden. Daar waar in het begin de nadruk op inkoop lag, wordt nu de vertaalslag gemaakt naar eigen productontwikkeling. Door te zorgen voor een continue afname van producten, creëer je werk en werk zorgt voor een inkomen. Vanuit de omzet ondersteunt Sjaal met Verhaal in Nepal diverse projecten. De overige omzet wordt geïnvesteerd in nieuwe voorraad.

Sjaal met Verhaal steunt vanaf dag één diverse projecten in Nepal die afhankelijk zijn van donaties. De twee grootste projecten zijn een kinderhuis in Pokhara, Namaste Community Foundation (NCF) en de bouw van een medische post door de stichting Asian Heritage Foundation Nepal.

Winst voor Intermezzo JC1 en CMV-jeugd

MIDDELHARNIS - De jongens C1 van VC Intermezzo zijn het seizoen uitstekend gestart. Na de 4-0 winst op Spivo, twee weken geleden, werd er op zaterdag 6 oktober ook gewonnen van Forza Schouwen-Duiveland: in Bruinisse werd het 1-3 voor het jonge Flakkeese team.

Voordat de wedstrijd van JC1 begon, was er een CMV-toernooi voor de jongste jeugd uit de regio. Intermezzo reisde met 15 spelertjes naar Bruinisse en zette daar een geweldig resultaat neer. Er werd gespeeld in 4 niveaugroepen en in alle groepen werd Intermezzo eerste! Het hele team keerde tevreden huiswaarts met een mooie medaille om de nek van elke speler en speelster.

Daarna kwam JC1 in actie. In het begin van de wedstrijd kreeg Intermezzo nog flink wat tegenstand van Forza. Toch lukte het Intermezzo een voorsprong te pakken en kon de eerste set met 19-25 winnend afgesloten worden. Ook de tweede set werd door Intermezzo met 19-25 gewonnen.
In de derde set kreeg Intermezzo nog meer grip op de wedstrijd en werd het 0-3 in sets, dankzij een ruime 11-25 setwinst. Met de wedstrijdzege al op zak, verslapte de concentratie wellicht en lukte het Forza om nog een set te winnen met 25-16. Eindstand 1-3 voor Intermezzo JC1.
Dankzij de 2 zeges is Intermezzo hard op weg naar een hoge eindklassering dit seizoen. Het team staat tweede achter koploper Vovero, en dat zelfs met een wedstrijd minder gespeeld.

Met extra jeugdtrainingen en een eigen volleybalschool investeert VC Intermezzo veel in de jeugd, om ze al op jonge leeftijd een goede techniek bij te brengen. Lijkt het je ook leuk om te volleyballen of speel je al, maar wil je nog beter worden? Kom dan vrijblijvend een keer meetrainen bij VC Intermezzo of bij Volleybalschool Goeree-Overflakkee. Meer informatie vind je op www.vcintermezzo.nl of op de Facebookpagina van VC Intermezzo.

Schotejil in Nationale Zwemcompetitie goed uit de startblokken

MIDDELHARNIS - Zaterdag heeft zwemclub De Schotejil uit Middelharnis zeer goede zaken gedaan in de eerste wedstrijd van de Nationale Zwemcompetitie in het 8 banenbad (25m) te Alblasserdam.

De Schotejil zwemt inmiddels voor het 3e jaar in de A-competitie en behoort daarmee tot de 36 sterkste zwemclubs van Nederland. Naast de Hoofdklasse, waarin 18 clubs uitkomen, heeft De Schotejil zich in de A-klasse, eveneens bestaande uit 18 clubs, met de prestaties van zaterdag in de top-10 weten te zwemmen.
Vorige week nog kon De Schotejil door KNZB activiteiten elders in den lande bij de Regio-competitie niet met het meest optimale team deelnemen. Afgelopen zaterdag was iedereen weer beschikbaar en werden prima resultaten neergezet. Zo waren er o.a. twee clubrecords te vieren, nl. op 4x100m wisselslag (4.41.26) bij de jongens onder de 15 jaar, door Floris Tanis, Xander Vis, Christian Kalle en Daniel 't Mannetje, en op 400m vrij (4.30.25) door Elise Tanis.
Behalve de verwachte medaillewinnaars (er werden in totaal ca. 40 medailles behaald) waren er ook enkele vermeldenswaardige tijden, die uiteindelijke mede hebben geleid tot een verrassende ranking. Meteen op de 400m vrij kwam Niels Albrechts (4.33.95) met een uitstekende p.r.-tijd voor de dag. Luuk Kieviet zwom op 100m rugslag (1.09.79) eveneens een knap p.r. Hij leverde later op 200m schoolslag (2.49.36) opnieuw een dik p.r. af. Bij de meisjes behaalde Lyke Buscop op 200m rugslag (2.41.98) in een p.r. de gouden medaille. Op 200m vrij waren ook Daniel 't Mannetje (2.15.31) en Christian Kalle (2.18.64) succesvol met p.r.'s. Arthur Verwers zorgde eveneens voor kostbare punten op 100m schoolslag (1.37.83).
Vermeldenswaardig waren nog de tijdsverbeteringen van Jens Kooijman op 200m schoolslag (3.20.47) en die van Berdien Korpershoek op 200m vrij (3.19.81). In de jongste categorie zwom Erik Korpershoek op 100m wisselslag (1.47.96) tenslotte eveneens een dik p.r.

Genieten van een unieke samenwerking

OUDDORP - Vrijdag 2 en zaterdag 3 november is weer de jaarlijkse Vision-beurs in Ouddorp. Dit is de veertiende keer dat de beurs wordt gehouden. De beursvloer is goed gevuld, met dit jaar veel nieuwe standhouders.

Door Lars Jacobusse

"Ook dit jaar staat het helemaal vol met allerlei ondernemers, het lukt goed om de beursvloer gevuld te krijgen," vertelt Bert Tuk, één van de organisatoren. "Naast een consumentenbeurs, is dit ook nadrukkelijk een netwerkbeurs waar ondernemers met elkaar spreken en ook zaken kunnen doen." Ook dit jaar wordt het bestaande en beproefde concept toegepast, dat zich de afgelopen jaren heeft bewezen. "Overigens staan er elk jaar wel weer andere ondernemers. Ongeveer een derde is nieuw," geeft Bert Tuk aan. Daarnaast is het bestaande concept de laatste jaren wel gestaag doorontwikkeld, vertelt hij. "We hebben een aantal jaar geleden bijvoorbeeld de 'IKEA-looproute' geïntroduceerd. Dat betekent een beter gestructureerde looproute, waarbij je als bezoeker ook daadwerkelijk overal komt."

Tijdens Vision kunnen bezoekers proeven, zien, ruiken, kortom beleven en uitproberen wat de ondernemers van Ouddorp en omstreken in huis hebben. De slager zorgt dat mensen kunnen genieten van pareltjes uit het assortiment, terwijl de sommelier van JUMBO een prachtige selectie wijnen uit alle windstreken heeft klaarstaan. De visspecialist maakt het culinaire aanbod af met lekkere zeevruchten. Maar tijdens Vision is het ook mogelijk fietsen en auto's te bekijken en te kopen of een makelaar aan te spreken over het droomhuis om de hoek.

Vision wordt gehouden in de Dorpstienden in Ouddorp. Op vrijdag 2 november is de beurs geopend van 14.00 tot 20.30 uur, op zaterdag 3 november van 10.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie, kijk op www.visionouddorp.nl.

Vierde Eiland conferentie PC basisonderwijs groot succes

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onder de titel 'De toekomst is nu!' werd op 3 oktober in restaurant Grevelingen de vierde eilandelijke conferentie gehouden voor alle leerkrachten van het protestants-christelijk basisonderwijs op ons eiland. Ruim 220 leerkrachten kwamen samen en vanwege de conferentie hadden de schoolkinderen deze woensdagochtend vrij.

In 2012 vond de eerste conferentie plaats op de Kon. Beatrixschool te Ouddorp. De conferenties worden voorbereid door een bevlogen werkgroep van directeuren, die allen werkzaam zijn bij de Kindwijs scholengroep. Kindwijs (waartoe 13 basisscholen behoren) heeft ook een eigen professionaliseringsacademie waarin zij al jaren een cursus- en nascholingprogramma aanbiedt voor alle medewerkers. Het doel van de conferentie is in de afgelopen jaren niet veranderd. Het moet een dag zijn vol van inspiratie, vol ontmoetingen en gesprekken en ook een dag om weer veel te leren over het boeiende vak van leerkracht basisonderwijs.

De titels en de thema's van de conferenties worden nadrukkelijk gekoppeld aan de actualiteit van het onderwijs en de meest recente ontwikkelingen.
Zo waren er eerder conferenties over passend onderwijs en gedrag, over de kracht van taal en over de veelkleurigheid van het vak van onderwijzer. Er waren boeiende sprekers te beluisteren en te ontmoeten, zoals professor Luc Stevens en prinses Laurentien. Zij spraken in 2014 over het belang van taal in het leven van een kind en over wereldburgerschap.

Dit jaar werden zoals altijd de leerkrachten weer in het zonnetje gezet voor hun eindeloze inzet en liefde voor hun vak en de kinderen waar zij elke dag mee werken.

Twee dagen voor de dag van de leraar (5 oktober) sprak de internationaal bekende schrijver, filosoof en spreker Leo Bormans over welbevinden en geluk bij kinderen en volwassenen. Zijn bevlogen toespraak raakte alle aanwezigen in het hart.
Juist in een tijd waarin er zoveel veranderingen gaande zijn in het onderwijs, waarin zoveel tekorten zijn en waarin zoveel werkdruk ervaren wordt, mede door de grote veranderingen die plaatsvinden, was het waardevol om een inspirerende workshop te kunnen volgen met als titel 'Van werkdruk naar werkgeluk.'
Daarnaast was er tijdens de conferentie 2018 veel ruimte om ervaringen op te doen met en te leren over het vernieuwde onderwijs in de vaardigheden van de 21ste eeuw. Naast welbevinden en geluk was er dan ook veel aandacht in de workshops voor wetenschap en techniek in het onderwijs. Zo werd er enthousiast gewerkt met robotica, coderen en ook de kleuteruniversiteit. Leerkrachten werkten met de 3D printer en gingen aan de slag met programmeren en onderzoekend leren.

Voor de conferentie waren ook veel sociale partners uit het basisonderwijs uitgenodigd, zodat ook hier de relaties en de contacten verdiept konden worden. Zo waren in de hal van de conferentielocatie diverse onderwijspartners aanwezig waarmee gepraat en overlegd kon worden over plannen en ontwikkelingen in het onderwijs.

Pedagoog en bevlogen spreker Marcel van Herpen sloot de conferentie af met een inspirerend, humoristisch en herkenbaar verhaal over de kern van het prachtige vak van leraar: ken alle kinderen; kijk in hun ogen en accepteer, erken en waardeer alle kinderen als mens voor wie ze zijn. Iedereen mag erbij horen en heeft recht op jouw oprechte aandacht en begeleiding.

De eilandconferentie 2018 was een prachtige en leerzame dag en vormt een waardevolle en positieve impuls voor het dagelijkse werk van de leerkrachten.

Met het gezamenlijk zingen van het prachtige lied naar Psalm 23, 'Groen is het land', had iedereen nieuwe moed en inspiratie opgedaan om verder te bouwen aan het christelijk onderwijs op ons eiland.

'Waardevol-lintje' voor 'Mi Mekaore'

DIRKSLAND - In de Week tegen Eenzaamheid reikte Marielle van den Berg, namens de ChristenUnie, een Waardevol-lintje uit aan 'Mi Mekaore' in Dirksland.

Vanaf april 2018 is de SVIK in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee een nieuw initiatief in Dirksland gestart, 'Mi Mekaore' (met elkaar) genaamd. Het idee achter 'Mi Mekaore' is er zijn voor elkaar met hulp van elkaar. Een gezellige, hechte en respectvolle gemeenschap ondersteunen op welke manier dan ook. Elke woensdag staan de deuren van de Victoriahal wijd open voor jong en oud. Even lekker bijpraten, een spelletje spelen of een bakkie koffie drinken. Bezoekers krijgen ook alle ruimte om zelf met leuke ideeën te komen, zo is er nu een aantal mensen dat regelmatig met elkaar aan het darten is.

De ChristenUnie waardeert dit project, omdat het zorgt voor verbinding tussen mensen, en het de nadruk legt op het met elkaar en voor elkaar. Niemand is meer of minder dan een ander, elk mens heeft behoefte aan contact en een luisterend oor op z'n tijd. Bij 'Mi Mekaore' is iedereen welkom.

Het lintje werd in ontvangst genomen door de initiatiefnemer Joop van Son, voorzitter van de SVIK Jan de Berg, bestuurslid Connie Bakker en de schrijfster van de indrukwekkende Mi Mekaore-columns Nicole Gierman. Stuk voor stuk mensen die zich met hart en ziel als vrijwilliger inzetten voor de leefbaarheid van het dorp. Waardevol!

'Mi Mekaore' is er elke woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57b in Dirksland.

Ondersteboven van opbrengst boerderijfair SMA de Wereld Uit

OUDDORP - Afgelopen zaterdag was de zevende boerderijfair voor SMA de Wereld uit aan de Steenweg. Het evenement heeft ruim zeventienduizend euro opgeleverd voor het goede doel. De organistie zegt: "We zijn er ondersteboven van."

Mede door het prachtige weer was het een drukte van belang tijdens de fair. Een traditie is de taartenbakwedstrijd, waarbij de ingestuurde taarten worden beoordeeld door een deskundige jury. De winnaars zijn: eerste prijs: Mathilde de Jong, tweede prijs: Bianca Meijssen, derde prijs: Arina Bechtum. De originaliteitsprijs is gewonnen door Karlijn Westdijk. Bij de kinderen is de eerste prijs gewonnen door Wilco Meijer, de tweede prijs was voor Gisette en Fleur en de derde prijs voor Anne en Davina.

Er waren dit jaar ook weer mooie prijzen te winnen op de fair. De boodschappenkar is gewonnen door Pauw Voogd en de kettingzaag is gewonnen door de directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds, maar die heeft helemaal geen tuin... Dus werd de kettingzaag per opbod verkocht en leverde naast alle lootjes nog eens € 420,- op.

De organisatie bedankt alle vrijwilligers, sponsors en bezoekers. De exacte opbrengst van het evenement is € 17121,06. Mensen die alsnog het goede doel willen steunen, kunnen een donatie doen op de actiepagina www.sma.spieractie.nl/actie/jasmijn-tanis-8.

Column

"Ik ben zo eenzaam zonder jou"

Wie herkent het niet? Graag je verhaal willen doen, maar geen luisterend oor in de buurt. Even een arm om je heen nodig, maar alleen contact via de app of andere social media. Een ouder iemand die alleen bezoek krijgt met de feestdagen. Iedereen herkent het en heeft er weleens mee te maken of mee te maken gehad. 'Eenzaamheid.'

De laatste tijd wordt er veel aandacht besteed aan eenzaamheid onder ouderen. Maar de eenzaamheid onder ouderen is vaak al begonnen op jongere leeftijd. Dat betekent dat er al vanaf jonge leeftijd geen ondersteunende relaties zijn met familie, vrienden en bekenden of iemand die het vertrouwen in het geloof verloren is.

De meest sterke mensen om u heen kunnen zich alleen voelen of niet gesteund voelen. Ze hebben bijvoorbeeld een goede baan, maar niemand om dit mee te delen. Of staan als leeuw of leeuwin klaar voor hun gezin of familie. Maar bij wie kunnen zij zelf terecht om hun zorgen te delen? Aan hun uiterlijk of grimas is niets te zien. Als hen gevraagd wordt: "Hoe gaat het?" zal het antwoord vaak zijn: "Goed".

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Veelal is het een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. En de drempel om de eenzaamheid te doorbreken is groot.

Iedereen kan iets doen aan eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Neem hem of haar eens mee om een wandeling te maken. Of stap een binnen bij een inloop, zoals op woensdag bij 'Mi Mekaore' in de Victoriahal.

Luister naar elkaar. Stuur elkaar niet alleen maar appjes, maar geef elkaar serieuze aandacht. Social media zijn leuk, maar dat is niet alles.

Deze column is geschreven door: Nicole Gierman

De column is geschreven op intiatief van 'Mi Mekaore'. Deze laagdrempelige inloop is elke woensdag gratis te bezoeken van 14.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 20.30 uur in de Victoriahal in Dirksland. Kom gezellig langs.

INGEZONDEN:
Er gaat iets grandioos mis in Oude-Tonge

Laatst dronk ik een pilsje in Sommelsdijk. In het proeflokaal raakte ik aan de praat met een man die me bekend voor komt. Hij vertelt in Menheerse te wonen. Toch kon ik het niet laten te vragen waar ik hem van ken. Wat blijkt, hij heeft heel zijn leven in Oude-Tonge gewoond. Wat is er gebeurd? Zijn vrouw kon niet meer traplopen, dus moesten ze naar een gelijkvloerse seniorenwoning. In Oude-Tonge kun je daarop lang wachten. Dus moesten ze wel naar Middelharnis. Dit is één van de vele praktijkvoorbeelden.

Na 2010 is er gewoon niks noemenswaardig meer bijgebouwd. Er zijn geen huurwoningen voor ouderen beschikbaar. Er zijn geen koopwoningen voor ouderen beschikbaar. Er zijn geen starterswoningen beschikbaar. Zelfs voor jonge gezinnen is er niks om naar uit te kijken. Het oude gemeentehuis, de camping, het oude Ebbe en Vloed, het vervolg van de Handelskade, de molenpolder. Er gebeurt al jaren niks mee. Er gaat iets grandioos mis. Mensen die al hun hele leven in Oude-Tonge wonen, moeten noodgedwongen dit dorp verlaten. Gezinnen die uit willen breiden wachten al zo lang op een nieuw bouwproject dat ze van ellende naar andere dorpen vertrekken.

De afgelopen maand zijn er ook nog eens drie winkels gesloten in Oude-Tonge. Dit is een grote klap voor Oude-Tonge en ik zie de jarenlange bouwstilstand als directe of indirecte reden hiervoor. Oude-Tonge heeft juist de potentie om te groeien wegens bereikbaarheid, de winkels, activiteiten, de harmonie tussen de verschillende mensen en het verenigingsleven. Ik, als jongeman van 22 jaar, woon met veel plezier in dit mooie dorp. En ik zou hier dan ook graag, als de tijd er rijp voor is, zelf een woning kopen.

De gemeente Goeree-Overflakkee moet zich schamen. Ik vraag u, namens Oude-Tonge, alles er aan te doen om zo snel mogelijk acties in te zetten dat er woningen gebouwd gaan worden waar de inwoners en nieuwelingen behoefte aan hebben. Niet in 2019, niet morgen, maar vandaag of het liefst gisteren al.

Tim Jochems
OUDE-TONGE

INGEZONDEN:
Duurzaam??

In Eilanden-Nieuws van vrijdag 28 september 2018 staan op de voorpagina twee artikelen.

Rechtsboven een kort berichtje over de certificering van Schouwen-Duiveland tot 'Green Destination'. Deze hoogste onderscheiding werd onlangs in de wacht gesleept op Wereld Toerisme Dag in Nijmegen. Het eiland zou deze certificering hebben gekregen op basis van 100 criteria en indicatoren over beleid en prestaties op het gebied van duurzaamheid. Op dezelfde pagina lees ik over het bezwaar dat door verschillende natuurorganisaties is aangetekend bij de Raad van State tegen de realisering van 'Brouwerseiland'. Een immens grote ingreep in de natuur, die met duurzaamheid helemaal niets te maken heeft. Zoals te lezen valt heeft Schouwen-Duiveland een omgevingsvergunning verleend.
'Green Destination'…Ik vraag me toch echt af hoe de jury tot deze beslissing is gekomen.

S. van Dongen
Dirksland

Ouddorper Bart Klijn motorcrosskampioen in België

Bart Klijn in actie. Foto: Familie Klijn

OUDDORP - Nadat Bart in 2017 bijna het hele Belgisch kampioenschap bij de MCLB gereden heeft, werd hij in januari 2018 gevraagd om bij het Belgisch team Dirk Hofman Motorhomes te komen. Hiermee werd ingestemd en afgesproken, dat Bart in Nederland voor het MX-Ouddorp-team kon blijven rijden. De eerste wedstrijden die meetellend waren voor het kampioenschap begonnen in april.

In totaal waren er 11 wedstrijden + de finale waar de punten behaald konden worden. De eerste circuits bestonden uit zand. Hier voelde Bart zich wel in thuis, waardoor hij mooie wedstrijden liet zien en meteen als leider in het kampioenschap kwam te staan. In de zomer kwamen de harde circuits aan de beurt. Bart is deze minder gewend, maar kon hier ook met de beteren mee. Tot aan de finalewedstrijd had hij het leiderschap in handen.

Met 32 punten voorsprong kon het eigenlijk niet meer mis gaan. Een 4e plaats in de eerste manche was voldoende om kampioen te zijn. De finalewedstrijd was jammer genoeg niet zo spetterend dan verwacht werd. Dit kwam door het slechte weer en de magere opkomst van rijders. De opdracht aan Bart was om geen risico te nemen. Bart kwam de 1e manche als 3e over de finish, waardoor hij niet meer van de eerste plaats te stoten was. Na de eerste manche kon de champagne ontkurkt worden.

< Kader> Sponsors

De motorcrosser bedankt de sponsors: Buitenhuis Racing voor het goede onderhoud van de motor en alle verdere sponsoren, Dirk Hofman Motorhomes, HCR Akershoek, Hoeds BV, Duyn en zn. Transport, Voedingsadvies Ouddorp, Meuleman Autoschade, Autobedrijf Verduyn, AH de Berg Ouddorp, 't Wapen van Stellendam, Mika Metals en Club van 50.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo

Het bestuur van St. ZIJN nodigt alle 55-plussers uit om mee te doen met de grote bingo op donderdag 18 oktober a.s., vanaf 14.00 uur in Bommelstee, Schaapsweg 34. Kosten: € 5,00 (1 boekje) en € 9,00 (2 boekjes). Voor informatie kunt u bellen met Carla Gebraad: 06-20 10 40 65.

Koppelklaverjassen

18 oktober is er een koppelklaverjasavond in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel. De avond is van 19.30 tot 22.30 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,75 per persoon. Voor verdere info: Carla Gebraad, telefoon: 06-20 10 40 65.

Breicafé

Woensdag 24 oktober is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 06-20 10 40 65.

DIRKSLAND

Bingo

Donderdag 11 oktober vanaf 18.45 uur weer een gezellige bingo in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. De ballen worden gestart om 19.30 uur.

Breicafé ' Klein Parijs.'

Op donderdag 18 oktober, van 10.00 tot 12.00 uur bent u van harte welkom in het Breicafé aan de Reginahof 1. Breng uw eigen brei- of haakwerkje mee.

Vrouwenochtend Geref. Gem.

17 oktober vanaf 9.15 uur is er een vrouwenochtend in de Geref. Gemeente. Thema is: 'Autisme in de kerk en het gezin'. Deze morgen is gratis met een collecte voor 'Helpende handen'. Ook is er een crèche aanwezig voor de kleine kinderen. Dit graag doorgeven bij het opgeven via actiagimus@gergemdirksland.nl.

GOEDEREEDE

Lezing VVRG

Dinsdagavond 16 oktober vanaf 20.00 uur heeft de Vrouwenvereniging VVRG een lezing in Oostdam georganiseerd, over mensenhandel. Spreker is Elma de Nouland van de Elizabeth Foundation. Voor hun avond van dinsdag 16 oktober heeft de VVRG Elma van de Nouland uitgenodigd. Niet-leden zijn ook van harte welkom, zij betalen € 5,- p.p.

MELISSANT

Samen eten in de Melishof

Op donderdag 18 oktober vanaf 17.30 uur (inloop vanaf 17.15 uur) is er weer een gezellige maaltijd in de Melishof te Melissant. Deze keer wordt het een Chinese maaltijd met nasi, bami, saté, kroepoek en satésaus. Kosten: € 6,-. Opgeven kunt u bij Dirk en Elly Spahr v.d. Hoek: tel.: 602411. Graag voor 15 oktober.

Verkoopdag vrouwenvereniging

Woensdag 17 oktober is er van 10.00 tot 15.00 uur een verkoopdag van Vrouwenvereniging Tabitha, in Verenigingsgebouw De Poort aan de Voorstraat 14.

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK

RealTime jongerenavonden

D.V. zaterdagavond 13 oktober vanaf 19.45 uur spreekt ds. A. Kos uit Middelharnis/Sommelsdijk over het thema 'Ervaren van God' in Edudelta, Langeweg 107. Alle jongeren weer hartelijk welkom! Ben je nog nooit geweest? Voel je welkom! Ook volop tijd voor gezelligheid!

NIEUWE-TONGE

Hefrstmarkt Apollo

Muziekvereniging Apollo organiseert zaterdag 13 oktober een herfstmarkt, met als titel: 'De muzikale notenmarkt!' De gehele herfstmarkt zal omlijst worden door muziek, waarbij de markt geopend zal worden met een optreden van de harmonie. Ook de slagwerkgroep van Apollo verleent haar medewerking. Verder zullen de kinderen van de gym een optreden verzorgen en zijn diverse zaken te koop en is er genoeg gelegenheid om de innerlijke mens te versterken, zoals kruukplaatjes, hamburgers, verse friet, enzovoort. Daarnaast zijn kinderen van harte welkom op het piraten-springkussen! Dit alles zal plaatsvinden in Ons Dorpshuis te Nieuwe Tonge. LET OP: De markt wordt geopend om 10.00 uur (vorige week stond dit foutief vermeld als 9.30 uur) en zal sluiten om 15.00 uur.

OOLTGENSPLAAT

Fietsveiligheidsactie Repair Café

Zaterdag 13 oktober tussen 10.00 en 13.00 uur zijn middelbare scholieren en alle andere fietsende inwoners welkom bij het Repair Café bij 't Centrum op de Weesmolenstraat 12. De vrijwilligers staan voor u klaar om uw fiets na te kijken. Zo wordt Ooltgensplaat weer een stukje veiliger gemaakt!

Kleding Oekraïne

Maandagavond 15 oktober zal er weer kledinginzameling zijn bij fam. Saarloos aan de Weesmolenstraat 4 te Ooltgensplaat. Vanaf 19.00-19.30 uur staat de bus weer voor waar u uw goed gedragen (kinder)kleding kan afgeven in gesloten zakken of dozen.

OUDDORP

Rommelmarkt 1950-1960

Woensdag 10 oktober van 9.00 tot 12.00 uur gaat er een extra deur open bij v.d. Linde rommelmarkt, waar spullen verkocht worden uit 1950-1960. Landbouwgereedschap, fietsen, oude kruideniersartikelen, oude radio's, (film)camera's, naaimachines (voor decoratie, want niet alles werkt meer), meubeltjes, blikken, enz. enz. Zoek u nog restpartijen wand- en vloertegels? Ook die zullen voor u klaar staan.

Themadienst

Zondagmorgen 14 oktober is er in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden te Ouddorp om 10.00 uur een Themadienst. Het thema is: 'Gezien, gekend, geliefd!' Ds. W.J. van de Griend zal in deze dienst voorgaan. Muzikale medewerking wordt verleend door de sopraan Marlotte van 't Hoff. Zij studeerde solozang klassiek aan het Fontys conservatorium te Tilburg en is een veel gevraagde soliste. Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie, thee of fris.

DAM-X

DAM-X staat in het teken van zien, doen en beleven en is hét watersportevenement dat van 10 t/m 14 oktober georganiseerd wordt rondom het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen. In het weekend kunnen bezoekers kennis maken met watersporten als windsurfen, zeilen, suppen, longboarden en bodysliden van de waterjump. Over het water lopen in enorme bubbels, evenwicht trainen op de golfsurfsimulator, of over de kop gaan in de doubdle loop!

Friday Night Event

Vrijdag 12 oktober is het Friday Night Event van 19.00 tot 23.00 uur. Tijdens deze avond kunnen bezoekers deelnemen aan de Run by Night for Charity of SUP Night tour voor het goede doel Fonds Gehandicaptensport. Voor de liehebbers van watersport is er genoeg te zien bij de boardsport markt en een lekker hapje is verkrijgbaar bij één van de food kraampjes. Geniet daarnaast van live muziek door het leuke coverduo Amber & Jasper én de spectaculaire Night Show op en rondom het water! Speciaal voor alle gasten en inwoners van Ouddorp rijdt er een G-O bus naar het Friday Night Event en terug! Reizen met de bus is gratis. Kijk voor het rijschema op www.dam-x.com

Elly en Rikkert

Op vrijdagmiddag 26 oktober geven Elly en Rikkert een kinderconcert in Ouddorp. Het concert vindt plaats in de Gereformeerde Kerk en begint om 14.30 uur en duurt ongeveer een uur. Alle kinderen vanaf 4 jaar zijn van harte welkom! Er is een strikte leeftijdsgrens van toepassing. Kaarten á € 3,- zijn te koop via www.zingenindekerk.nl/kids/elly-rikkert-concerttour-kids-in-actie. Tijdens het concert zal er gecollecteerd worden voor Kinderen in de Knel, de kinderprojecten van Kerk in Actie.

SOMMELSDIJK

Bingo

Zaterdagavond 20 oktober is er bingo bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Er worden 11 rondjes gedraaid. Er zijn leuke prijzen te winnen. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Jubileum Rehobôthkoor

Het Chr. Gemengd Rehobôthkoor houdt 13 oktober vanaf 19.30 uur een jubileumconcert in de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Het koor bestaat 10 jaar.

Kinderbingo

Woensdagmiddag 17 oktober van 14.00 tot 15.30 uur, bingo voor de jeugd van 4 tot en met 12 jaar bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Entree € 2,50 inclusief drinken en een snoepje. Leuke prijzen! Voor de allerkleinsten is alle hulp welkom!

Lampionoptocht

Vrijdagavond 26 oktober is er lampionoptocht bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Twirlvereniging Vivace uit Oude-Tonge en de muziekvereniging uit Ooltgensplaat zullen de stoet begeleiden. Lampionnen zijn te koop voor € 2,50, op=op. Deelname is gratis, dus neem al je vriendjes en vriendinnetjes mee!

Voorstelling Esther

Het verhaal van Esther is een meeslepend verhaal over macht en misbruik van macht, geweld en verzet, twijfel en moed. In de voorstelling 'Esther, een Perzisch sprookje' presenteren verhalenverteller Kees Posthumus en muzikant Henk van Glabbeek een actuele en muzikale versie van dit verhaal. De voorstelling is op dinsdag 16 oktober 2018 in de Remonstrantse kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Aanvang 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Vooraf is er koffie of thee. Na afloop is er gelegenheid om na te praten. Ter bestrijding van de kosten wordt er een collecte gehouden. Voor de catering is het handig als u zich vooraf aanmeld via de website ttps://sommelsdijk.remonstranten.nl, per e-mail jdvdirksland@hetnet.nl of telefonisch 0187-602585.

Bach's Goldbergvariaties

Op zaterdagavond 13 oktober (aanvang 20.00 uur) hoopt Paul Kieviet in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk het 69e Bachconcert te geven. Dit keer staan de Goldbergvariaties (BWV 988) van Johann Sebastian Bach op het programma. Toegang is vrij.

Vrijwilligersavond Stichting Volharding

NIEUWE-TONGE - Op vrijdag 9 november is de jaarlijkse vrijwilligersavond van Stichting Volharding. Alle vrijwilligers, veldwerkers, donateurs/sponsors en andere betrokkenen bij het werk van Stichting Volharding zijn van harte welkom! De avond is in Hervormd Centrum 'Elim' te Nieuwe-Tonge (Zuiddijk 19) en begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

De organisatie wil de bezoekers informeren over de voortgang van de werkzaamheden. Daarnaast spreekt dr. P. J. Visser, hij is als pionier-predikant verbonden aan de Noorderkerk in Amsterdam. Hij zal nadenken over de vraag hoe we in onze postmoderne, seculiere tijd in gesprek kunnen raken met anderen over het christelijk geloof. Hij zal dit doen rondom het thema 'Met inzet van je eigen leven'. Na de lezing is er uitgebreid de tijd om met elkaar in gesprek te raken en om te netwerken. Neem voor vragen contact op met Stichting Volharding: info@stichtingvolharding.nl of 06-20349626.

WereldWinkel in teken van 'De Nacht van de Nacht'

GOEREE-OVERFLAKKEE – 'De Nacht van de Nacht' wordt sinds 2006 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden, een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties.

Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, en dat is dit jaar 27 oktober, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.
WereldWinkel Goeree-Overflakkee wil om die reden op zaterdagavond 27 oktober om 19.00 uur op kleine schaal dit initiatief volgen en onder de aandacht brengen.
De WereldWinkel is voornemens om in samenwerking met diverse instanties het geheel feestelijke omlijsting te geven. Volgende week leest u hierover meer in deze krant, u kunt ook de Facebookpagina van de WereldWinkel Goeree-Overflakkee volgen of via de Website www.goereeoverflakkee.wereldwinkels.nl.

Bewoners Molenzicht organiseren burenavond

Enkele bewoners van locatie Molenzicht, stichting Sjaloom Zorg Dirksland, organiseerden een avondje met hun buren. Regelmatig komen zij de buren tegen en wordt er een praatje gemaakt. Maar dat is altijd op straat en bewoners vonden het een goed idee hen eens uit te nodigen op de locatie. Zo gezegd zo gedaan en 20 september waren verschillende bewoners in de weer geweest met tafels, stoelen, pannen soep, salades, enzovoorts. De buren leverden ook hun bijdrage met pastasalade, taart en kipkluifjes. De avond werd gevuld met lekker eten en vooral gezellige praatjes, nadere kennismaking en een hoop plezier.

Oostenrijkse week in De Vliedberg

OUDDORP - Vorige week was het in De Vliedberg Oostenrijkse week, die week werd afgesloten met een gezellige avond met een optreden van de Grevelinger Musikanten. De bewoners waren heel enthousiast over hun optreden. De jeugd van De Klepperstee heeft deze avond gesponsord, door het bouwen van hutten hebben ze geld opgehaald en geschonken aan De Vliedberg.

Eén jaar Kringloopwinkel Woord en Daad

MIDDELHARNIS - Zaterdag 13 oktober is de kringloopwinkel van Woord en Daad precies één jaar open. Dankzij de vele kopers en vrijwilligers was het een succesvol jaar.

Enige tijd geleden konden de mensen van de Kringloopwinkel al melden dat de omzet van € 100.000,= was bereikt en week na week worden er mooie omzetten gescoord.
De opbrengst van deze winkel gaat naar een project in Mozambique, waar macadamia noten worden geteeld. Dat betekent dat de mensen die er werkzaam zijn een goed inkomen hebben en hun gezin kunnen onderhouden, kinderen naar school kunnen, wat weer een betere toekomst geeft.
De winkel zal zaterdag 13 oktober een extra feestelijke dag organiseren.
Er worden Kruukplaetjes gebakken en verkocht, broodje hamburger voor de lekkere trek, boekenmarkt met veel boeken voor een spotprijs: € 1,= per kilo.

Om 13.30 uur start een veiling van bijzondere spullen die zijn aangeleverd. In de etalage staan ze uitgestald en in de winkel ligt de veilinglijst klaar. Op het hele assortiment deze dag 10% korting(behalve kleding).
Als klap op de vuurpijl: voor iedere betalende klant een leuke seizoensverrassing (op=op).

Groep bewoners De Vliedberg naar Blijdorp

OUDDORP - Afgelopen woensdag, 3 oktober, is er een groep van 15 bewoners van de appartementen onder begeleiding van familie, vrijwilligers en verzorgenden naar Blijdorp geweest.

Het was een fantastische dag met mooi weer en gezelligheid. De mensen keken hun ogen uit in het Oceanium, zoiets hadden ze nog nooit gezien. Ook de overige dieren werden bezocht. Voor de inwendige mens was goed gezorgd en het vervoer was prima geregeld door Mijnders. Van der Mark had acht rolstoelen gratis ter beschikking gesteld en dit dagje uit kon mede worden mogelijk gemaakt door de opbrengst van de Zomerfair, het budget van de activiteiten welzijn, trots en waardigheid aangevuld door een donatie van Jaap Tanis en de Goereese vissers, die een hele dag vis hebben verkocht op camping De Grevelingen. "We zeggen alle sponsors, familie en vrijwilligers heel hartelijk dank!", aldus de organisatoren.

Rondom de Reformatie: dubbelkorig concert in Ouddorp

OUDDORP - Zo rond Hervormingsdag vinden ieder jaar tal van uitvoeringen plaats met de Reformatie als thema. Dit jaar, op 3 november, zal er een speciaal concert plaatsvinden in de kerk van de Hervormde Gemeente van Ouddorp aan de Weststraat (in de Ring).

Christelijk Vocaal- en Instrumentaal Ensemble Ad Gloriam Dei uit Stad aan 't Haringvliet en Christelijk Kamerkoor Chantez á Dieu uit Tholen hopen dan samen een dubbelkorig concert te verzorgen, met als thema 'Rondom de Reformatie'. De beide koren zullen enkele nummers uit hun eigen repertoire ten gehore brengen, maar ook een aantal liederen die gezamenlijk, achtstemmig, uitgevoerd zullen worden. Voorbeelden hiervan zijn het Herr, ich warte auf dein Heil van componist Johann Michael Bach en het Singet dem Herrn ein neues Lied van Johann Pachelbell.

Ad Gloriam Dei (Tot eer van God) staat onder leiding van dirigent Jan Bezuijen. Het vocaal ensemble omvat momenteel 14 zangers en zangeressen, afkomstig van Goeree-Overflakkee en het eiland Tholen. Het instrumentaal ensemble varieert in samenstelling en omvat rond acht personen. Vaste organist van het ensemble is Anton Weenink. Voor al deze mensen is musiceren een hobby geworden. De gemeenschappelijke deler is hun voorliefde voor liturgische oude muziek. Ons repertoire bestaat voornamelijk uit kleine koorwerken van veelal Duitse componisten uit de Barok (± 1570-1740) waarbij we ook vrij onbekende werkjes voor het voetlicht willen brengen.

Op 3 november om 19.30 uur kunt u komen genieten van de kwaliteiten van beide koren, afzonderlijk en samen zingend uit de composities van alom bekende componisten.
De kerk zal om 19.00 uur geopend zijn. De toegang is gratis, de waardering mag worden getoond tijdens een collecte die ter bestrijding van de onkosten zal worden gehouden.

Bijbel van Johann Sebastian Bach bij Boekhandel Van der Boom

SOMMELSDIJK - Van dinsdag 9 t/m zaterdag 13 oktober is de Bachbijbel te bewonderen bij Boekhandel Van der Boom aan de Voorstraat in Sommelsdijk.

Wat had Johann Sebastian Bach toen hij in 1750 overleed op zijn boekenplank staan? Daar is een lijst van bewaard gebleven. De boeken zelf gingen bijna allemaal verloren. Maar niet allemaal.
Het boek dat voor Bach het belangrijkste was, zijn driedelige Bijbel met kanttekeningen, hebben we nog.
Compleet met eigenhandige aantekeningen van Bach zelf. Bach leefde van 1685 tot 1750, zo'n driehonderd jaar geleden.
Slechts één document is ons overgeleverd dat voor niemands ogen bestemd was, maar alleen voor Bach zelf. Dat zijn de aantekeningen die hij maakte in zijn Bijbel. Die zag buiten hemzelf wellicht alleen zijn vrouw Anna Magdalena.
De Bijbel was voor Bach geen boek voor de boekenplank, of slechts een bron voor zijn muziek. Bach bestudeerde de Bijbel zorgvuldig. Hij zette strepen onder zinnen, hij maakte opmerkingen in de marge, corrigeerde zetfouten en voegde zelfs ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe.
In het werk van Johann Sebastian Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette is rechtstreeks uit de Bijbel afkomstig. De Bijbel die bij Bach op zijn werktafel lag wordt nu voor ieder toegankelijk. U kunt nu intekenen op deze volstrekt unieke driedelige facsimile-heruitgave van de 'Bach-Bijbel'.
De 'Bach-Bijbel' is ook bekend als de Calov-Bijbel. Abraham Calovius verzorgde de driedelige uitgave. De Bach-Bijbel is behalve een Bijbel ook een Bijbelcommentaar. Calov voegde aan de Bijbeltekst kanttekeningen en commentaren toe. Daarvoor putte hij uit de werken van Luther.
De Bach-Bijbel is dus niet alleen een uniek emotioneel monument: lezen in de Bijbel die Bach las. Maar ook een directe toegang tot de geestelijke leefwereld van Bach: door deze teksten liet Bach zijn geloof voeden en ondersteunen.
Van de Bach-Bijbel worden ten hoogste 1000 exemplaren gemaakt en met de hand genummerd, wereldwijd. Daarmee is elk exemplaar van de Bijbel uniek.
De definitieve prijs van de uitgave bedraagt € 5500,00. Tot 1/1/2019 betaalt u echter € 4800,00. Zo wordt aanschaf van deze exclusieve uitgave wel erg aantrekkelijk. Nu bestellen scheelt dus € 700,00.

Inzamelingsactie voor de Voedselbank

STELLENDAM - De drie gezamenlijke kerken van Stellendam houden in de 3e week van oktober een inzamelingsactie voor de Voedselbank op Goeree-Overflakkee.

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag en op 17 oktober Wereldarmoededag, dus echt dagen om stil te staan bij onze overvloed en hiervan te delen met onze naaste. Het doel van de Voedselbanken is om voedsel in te zamelen dat anders verspild zou worden, en dat uit te delen aan mensen die dat heel hard nodig hebben. Zo is het ook een strijd tegen voedselverspilling.
De kerken van Stellendam omarmen ook dit idee en ze zetten zich in om de mensen die gebruik maken van de Voedselbank iets extra's te kunnen geven.

Donderdag 11 oktober staat in de hal van de PLUSMARKT Tessemaker in Stellendam om uw extra boodschappen in ontvangst te nemen. "De Plusmarkten zijn altijd al een goede sponsor van de Voedselbank, net als vele andere supermarkten en bedrijven op ons eiland, en de winkel in Stellendam wilde graag op deze manier weer een steentje bijdragen," aldus de organisatie.

Verder kunnen de producten ingeleverd worden bij de drie kerken van Stellendam: maandagavond 15 en dinsdagavond 16 oktober in de HHG aan de Voorstraat, op dinsdag 16 oktober in de Geref. Kerk aan de Kerkhoflaan en op woensdagavond 17 oktober bij de Hervormde Gemeente aan de Bosschieterstraat. Bij deze laatste 2 kerken kunnen de gemeenteleden ook op zondag 14 oktober hun producten kwijt. Alle avonden van 19.00-20.00 uur.

Van Zuidland wordt misschien leukste slagerij van NL…

DIRKSLAND - Slagerij van Zuidland in Dirksland doet mee met de verkiezing tot leukste slagerij van Nederland. Nog tot en met 12 oktober kan het publiek stemmen wie de leukste slager van Nederland wordt. En tot nog toe doet van Zuidland het helemaal niet slecht: ze staan eerste van Zuid-Holland!

Door Lars Jacobusse

"Sterker nog, er is er in heel Nederland maar één slagerij die nog meer stemmen heeft dan wij" vertelt slager Lau van Zuidland. De wedstrijd zit als volgt in elkaar: bij het uitbrengen van een stem geef je als consument rapportcijfers voor een aantal criteria zoals prijs-kwaliteitsverhouding, klantvriendelijkheid, assortiment, etc. Ook kan worden aangegeven wat verbeterpunten zijn voor een slagerij. De verbeterpunten rapportcijfers krijgt de genomineerde terug in de vorm van een benchmarkrapport.

"Op basis van de stemronde is er in iedere provincie een winnaar" vertelt de slager. "De ranglijst per provincie wordt gemaakt door van een gewogen gemiddelde te nemen van het aantal stemmen en het gemiddelde rapportcijfer." 15 oktober worden de provinciewinnaars bekend gemaakt. Tijdens de Slavakto op 5 en 6 november wordt er gestreden om de nationale titel.

Van Zuidland heeft een speciale actie aan de wedstrijd gekoppeld: "als je stemt krijg je een bevestigingsmail. Neem die mee naar de winkel en je krijgt een stuk grillworst. Daarnaast maak je kans op een klassieke racefiets. Het is een replica van een fiets die is gebruikt tijdens de Tour de France van 1976." Stemmen kan dus nog tot en met 12 oktober op: www.leuksteslagerij.nl.

Kijkje achter de schermen in het laboratorium

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag, 6 oktober 2018, was de open dag van NEDLAB. Ongeveer 200 mensen hebben een kijkje achter de schermen genomen in het laboratorium – een plek waar men anders nooit komt – en kennisgemaakt met de wereld van chemie.

Een vrolijk zonnetje en een aangename temperatuur. Alle factoren werkten mee. Tijdens de rondleiding kregen bezoekers uitleg over het werk van een analist en de veelzijdigheid van werken in een laboratorium. Ook voor de kinderen was er genoeg te doen. Ze konden hun eigen tandpasta en shampoo maken en deelnemen aan de tekenwedstrijd. Verder mochten alle bezoekers meedoen aan de geurtest, waarmee een heerlijke fles wijn gewonnen kon worden.

Het recent verbouwde lucht- en gassen- en onderzoekslaboratorium was ook opengesteld voor publiek. Hier wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van bijvoorbeeld zuurstof of wordt onderzocht of er bij een brand gebruik is gemaakt van brandversnellende middelen. Het bedrijf zegt: "Het was een zeer geslaagde en leerzame dag voor zowel de bezoekers als het personeel." Meer weten over NEDLAB? Op 4 november om 09.55 uur en 10 november om 13.00 uur is NEDLAB te zien in het programma Ondernemend Nederland op RTL7.

Therapeut Marianne van der Haak doet voetreflex, rouwverwerking en Colonhydrotherapie

OUDDORP – Bij Gezondheidscentrum Ouddorp werkt sinds half september een nieuwe therapeut: Marianne van der Haak. Zij is actief op het gebied van voetreflex, rouwverwerking en darmspoeling en vertelt over haar werk.

Rouwverwerking

De therapeut geeft uitleg over rouwverwerking: "Veel mensen hier zijn gewend om te zeggen: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Of: Je bent pas moe als je erbij neervalt. Als je iemand moet missen kun je op een gegeven moment het gevoel krijgen dat je het nu wel een plekje gegeven moet hebben, of dat je er anderen niet meer mee moet lastig vallen. Maar soms blijft het evenveel pijn doen en heelt de tijd toch niet alle wonden. Een ervaren helpende hand, luisterend oor en deskundig advies kunnen dan helpen om deze gevoelens een plek te geven, op een manier die bij u past."

Voetreflex

Wat is voetreflex, is dat een moeilijk woord voor voetmassage? Marianne van der Haak: "Voetreflex is niet zomaar een massage, maar een massage die therapeutisch werkt, omdat de zenuwbanen van de organen worden beïnvloed. Reflexologie betekent dat de huidgebieden van de voet in verbinding staan met organen en de systemen van het lichaam. Op de voet zitten kleine, maar zeer gevoelige gebieden. Deze worden met specifieke massagetechnieken geactiveerd. Via de voeten kunnen veel andere organen en stofwisselingsprocessen in het lichaam worden beïnvloed. De therapie kan ook op emotioneel gebied dingen losmaken, indien de cliënt daarvoor openstaat."

Colonhydrotherapie

Colonhydrotherapie is een moeilijk woord voor darmspoelingen. Marianne van der Haak: "Alleen doen we dat niet door een klysma, maar maken we gebruik van een apparaat waarbij er wordt gespoeld met gefilterd water. Bij mensen met een luie darm kunnen we op deze manier de peristaltiek trainen. Ook gebruiken we het als onderdeel van een detoxkuur, bij bijvoorbeeld hoofdpijnklachten. Ook mensen met obstipatieklachten of een spastische darm vinden veel verlichting, vaak verdwijnen de klachten na 3 tot 6 behandelingen."

Bij Gezondheidscentrum Ouddorp zijn meerdere therapeuten actief, onder andere op het gebied van voedingsgeneeskunde, podologie, logopedie, gestallt en osteopathie. Kijk voor meer informatie op www.gezondheidscentrumouddorp.com.

!K-Fullness Workshops Moedige Moeders 'Ruimte voor ieders persoonlijke verhaal'

Graag als breker in foto: Het leven met een verslaafde naaste geeft niet alleen veel spanningen in het gezin, maar ook eenzaamheid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vorige maand is Moedige Moeders GO begonnen met een serie bijeenkomsten: !K-Fullness Workshops. Deze workshops zijn in de plaats gekomen van de weerbaarheidstrainingen die de organisatie in vorige jaren heeft georganiseerd.

Door Adri van der Laan

Elf jaar geleden is op initiatief van een aantal ouders van verslaafde jongeren Moedige Moeders Goeree-Overflakkee opgericht. Met tal van activiteiten wordt geprobeerd om de naasten van (ex-)verslaafden bij te staan via gesprekken of door een luisterend oor via de hulplijn. Daarnaast worden er maandelijkse bijeenkomsten georganiseerd om aan hun missie gestalte te geven.
Een aantal jaren heeft Moedige Moeders GO weerbaarheidstrainingen georganiseerd. Met deze trainingen werden handvatten aangereikt voor mensen die binnen hun gezin of familie geconfronteerd werden met de verslaafden. Deze bijeenkomsten waren heel succesvol en het blijkt dat de noodzaak voor dergelijke bijeenkomsten helaas nog sterk aanwezig is op het eiland. Daarom is men vorig jaar met !K-Fullness Workshops begonnen. Vorige maand was de start van het tweede seizoen.

Eén van de leden van Moedige Moeders GO en een deelnemer aan de workshops, die beiden anoniem wensen te blijven, vertellen over de !K-Fullness Workshops. "Het is de bedoeling dat de bezoekers via de workshops - die door professionele mensen worden gegeven - de deelnemers steun en kracht geven in het omgaan met verslaafde naasten. We doen dit door de deelnemers alle ruimte te geven voor persoonlijke inbreng. Er is meer ruimte voor inbreng op het persoonlijke vlak", aldus de vertegenwoordiger van Moedige Moeders. Iedere workshop staat op zich, men mag komen wanneer daar behoefte aan is. Het is niet noodzakelijk om iedere workshop aanwezig te zijn, echter heeft dit wel de meeste kans op persoonlijke groei. De deelname is geheel vrijblijvend en gratis.

Ruimte voor ieders persoonlijk verhaal is heel belangrijk, zo blijkt uit het verhaal van de moeder van een ex-verslaafde, die in de afgelopen jaren de weerbaarheidscursus en de workshop heeft bezocht. Ze vertelt dat er geruime tijd overheen gaat voordat je voor jezelf durft toe te geven dat je kind verslaafd is. "Je weet dat het bestaat, maar je accepteert het niet zo gauw als dit binnen je eigen gezin voorkomt". Het leven met een verslaafde naaste geeft niet alleen veel spanningen in het gezin, maar ook eenzaamheid: "Want je durft er in het begin met niemand over te praten. Je bent volledig in paniek en daarnaast er is ook schaamte", aldus deze moeder. "Je blijft je afvragen wat je verkeerd hebt gedaan in de opvoeding of wat anders de oorzaak van de verslaving kan zijn: misschien verkeerde vrienden?" Vragen waar niet zomaar een antwoord op is te geven.

Drempels

Moedige Moeders doet er alles aan om hulp te bieden via de hulptelefoon en de informatieavonden. "We proberen de drempel zo laag mogelijk te houden", geeft het bestuurslid van de organisatie aan. "Maar het kost voor velen toch veel moeite om de stap te nemen om met ons in contact te treden". Dit geeft ook de moeder van de ex-verslaafde aan. "Als je het voor jezelf een klein beetje hebt geaccepteerd, moet je er mee naar buiten. Je moet het aan de buren vertellen, want die krijgen er ook wat van mee als bijvoorbeeld de politie op bezoek komt". Deze politie heeft haar ook geadviseerd om contact op te nemen met Moedige Moeders. Dit heeft ze gedaan en ze herinnert zich dat, toen ze de eerste bijeenkomst van Moedige Moeders bezocht, ze verbaasd was dat er nog meer mensen waren die met verslaving in hun naaste omgeving te maken hadden. Ze zag er mensen die ze er niet verwacht had en die mensen hadden haar er ook niet verwacht. De bijeenkomsten, zowel de weerbaarheidstrainingen als de workshops, hebben haar goed gedaan. Want wie een verslaafde als naaste heeft, komt voor verschillende dilemma's te staan. De moeder herinnert zich dat ze in het begin er alles aan deed om haar verslaafde zoon te hulp te schieten. Vooral gebeurde dit bij financiële problemen. Zo betaalde ze zijn ziektekostenverzekering en hielp bij andere schulden, ze betaalde de benzine voor zijn auto, want anders zou hij niet op zijn werk kunnen komen. Ze leerde tijdens de trainingen dat dit niet goed is, want de verslaafde neemt dan zelf geen verantwoording meer en zodoende wordt de verslaving in stand gehouden. "Want het blijft wel het probleem van de verslaafde".
"Wij vinden het heel belangrijk dat de naaste van een verslaafde weerbaar wordt gemaakt. De ouders of partners worden geleerd om zelf hun grenzen aan te geven als het gaat om de verslaafde tegemoet te komen. Een verslaving in het gezin moet je wel accepteren, maar niet respecteren", legt de woordvoerster van Moedige Moeders uit.

Vertrouwelijkheid

Tijdens de bijeenkomsten is er geen anonimiteit, maar er is vertrouwelijkheid, er wordt verwacht dat wat verteld wordt ook binnen de groep blijft. Je bent vrij om te vertellen wat je wil en op welk moment. Er zal altijd een luisterend oor zijn, de deelnemers en begeleiders zijn allen ervaringsdeskundigen. Er zal vooral veel herkenbaarheid, steun, warmte en begrip zijn. Je zult er mensen ontmoeten en zien die je misschien niet verwacht had, maar je zit allen in hetzelfde schuitje.

De workshops, waarbij het contact met elkaar heel belangrijk is, worden gegeven in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Ze beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur. Dit jaar worden er nog drie gehouden: 15 oktober, 19 november en 17 december.
De organisatie Moedige Moeders GO heeft de afgelopen jaren ervaren dat 'verslaving' meer bespreekbaar is geworden en dat het uit de taboesfeer is gehaald. Daar tegenover staat dat de verslaving niet minder is geworden en daardoor blijft het werk van de organisatie nog steeds hard nodig.

<In kader bij artikel>

Moedige Moeders GO

De mensen van de Moedige Moeders Goeree-Overflakkee zijn allen ervaringsdeskundigen. In hun gezinnen is er iemand verslaafd of ex-verslaafd aan alcohol of drugs. De initiatiefgroep is ontstaan in 2007 in navolging van de Moedige Moeders Volendam. Maandelijks zijn er bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen, maar vooral ook om actief vorm te geven aan het terugdringen van drugs- en alcoholgebruik onder de jeugd op het eiland. Dit doet men als aanvulling op de reguliere hulpverlening en men zoekt daarin daarin de samenwerking met andere initiatieven. Via de telefonische hulplijn en bezoeken aan huis biedt men eilandbreed een luisterend oor en praktische hulp. Daarnaast worden er workshops en thema-avonden gehouden en verzorgen ze presentaties voor scholen, verenigingen en kerken. Bij de organisatie zijn uitsluitend vrijwilligers betrokken. De activiteiten worden gefinancierd uit giften en subsidie van de gemeente.
Meer info: www.moedigemoedersgo.nl of via de Facebookpagina. De hulplijn is te bereiken tussen 10.00 en 22.00 uur via 06-25295021.

Geslaagd evenement Lekker Nazomeren voor School for Justice

Jorinde Lagendijk zang en vleugel.

OUDDORP - Soroptimistclub Goeree-Overflakkee kijkt met trots terug op Lekker Nazomeren 2018. Met een strakblauwe lucht, een aangenaam zonnetje, heerlijke hapjes en circa 200 gasten in de tuin van De Overkant in Ouddorp kan dit evenement van de soroptimisten met recht geslaagd worden genoemd.

Tijdens het evenement waren er mooie (ingetogen en uitbundige) optredens van diverse muzikanten van Goeree-Overflakkee. De jonge Thijmen en Tamara verrasten het publiek met hun gitaar en zang. De band 4Something speelde mooie covers. Jorinde zong mooie, ingetogen muziek en begeleidde zichzelf daarbij op de vleugel. Sax'a'holic blies vrolijke noten op de saxofoon en aan het eind van de middag werd de sfeer intiemer met akoestische gitaarmuziek van BZN. Wat een verrassing was het dat de Amerikaanse singer-songwriter Wyatt Easterling samen met Miss Clementine langskwam en een spontaan optreden gaf.

Dankzij de belangeloze inzet van de muzikanten, de medewerking van het team van 'De Overkant' en de sponsorbijdragen van vele ondernemingen op Goeree-Overflakkee, behaalden de soroptimisten een mooie opbrengst van ruim € 4.300 voor 'School for Justice'.
Samen met de organisatie 'Free a girl' zetten de soroptimisten zich in om jonge meisjes in India uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Deze meisjes kunnen een opleiding volgen aan de 'School for Justice'. 'School for Justice' is een project van de gezamenlijke Soroptimistclubs in Nederland. (Bron: Soroptimistclub Goeree-Overflakkee).

Lezing "(Geen) Wifi op School?" op maandag 15 oktober

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds de jaren '80 nemen elektromagnetische velden, ofwel stralingsbronnen om ons heen snel toe. Denk maar aan smartphones, Wifi-routers en zendmasten. Die maken gebruik van digitaal gepulste straling om informatie over te zenden. Je ziet het niet en hoort het niet, maar het is er wel. Wat zijn de mogelijke gezondheidseffecten, bijvoorbeeld voor kinderen op school? Hierover wordt op maandag 15 oktober een lezing gehouden door mw. C. Schooneveld. Zij is ervaringsdeskundige op gebied van elektrogevoeligheid (EHS) en houdt zich sinds 1998 bezig met leven en werken met deze aandoening. Haar missie is om via advieswerk aan particulieren, overheden, medische instanties en bedrijven Nederland bewust te maken van stralingsrisico's én technische oplossingen. Deze lezing wordt georganiseerd door de werkgroep 'Straling Bewust Goeree-Overflakkee'. Aanvang lezing: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Locatie: fam. Van der Velde, Nieuwlandsedijk 3, 3245 LB Sommelsdijk. Graag van tevoren aanmelden via akrpl@online.nl of telefonisch via 601104.

Koersbaltoernooi 2018

MIDDELHARNIS - Op dinsdag 25 september werd er in het kader van de burendag een koersbaltoernooi gehouden in het wijkcentrum in Middelharnis.

Dit toernooi werd voor de vijfde keer georganiseerd door Stichting ZIJN in samenwerking met koersbalclub 'De kromme bal' uit Oude-Tonge. Er waren 6 koersbalclubs van heel Goeree-Overflakkee aanwezig, nl. Ouddorp, Stellendam, Dirksland, Middelharnis, Oude-Tonge en Ooltgensplaat. De ochtend stond vooral in het teken van gezellig met elkaar koersballen. Er werd op drie matten gespeeld met in totaal 35 deelnemers. Het enthousiasme van sommige deelnemers werkte aanstekelijk op de andere deelnemers. Het was een gezellig samenzijn, waar gespeeld, koffie gedronken en taart gegeten werd. Om 12.00 uur werd de finale gespeeld. De prijswinnaars waren:
1e prijs: Dhr. A. Meijer; 2e prijs: Mw. Eijkhoff; 3e prijs: Mw. Kriek.

Na de prijsuitreiking hebben alle deelnemers nog een gezamenlijke lunch gebruikt. Al met al weer een geslaagd koersbaltoernooi.

Presentatie over Bangladesh PCOB

MIDDELHARNIS - Voor maandagmiddag 15 oktober organiseert PCOB Goeree-Overflakkee haar maandelijkse ledenmiddag in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis. Aanvang 14.00 uur. Entree € 2,-.

Deze middag komen de heer Teus van Dieren en zijn vrouw Anneke vertellen over hun reizen door Bangladesh. Ze zullen hierbij ook beelden laten zien.
In 2007 maakten Teus en Anneke samen met een aantal andere ondernemers binnen Woord en Daad hun eerste reis naar Bangladesh. Dat heeft ontzettend veel indruk op hen gemaakt. De hulpverlening aan de arme bevolking van dit grote land konden zij van diverse kanten bekijken. De opvang van honderden kinderen, de scholing van deze kids, de vakscholen die er zijn en het begeleiden van startende ondernemers waren hartverwarmend. Ze kregen een prachtig beeld van de samenwerking tussen Woord en Daad en de zusterorganisatie CSS in Bangladesh. Pakweg acht jaar later kregen zij opnieuw de kans om een reis naar dit land mee te maken. Dat hebben ze met beide handen aangegrepen.
De laatste jaren is Teus betrokken geweest bij het huizenbouwproject via Woord en Daad. In dat kader heeft hij een half jaar geleden opnieuw dat land bezocht. In hun presentatie hopen zij een aantal beelden en verhalen te delen.

Kinderzwerfboekstation in Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET – In samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp heeft een nieuw Kinderzwerfboekstation de deuren geopend.

Op woensdag 3 oktober startte de Nationale Kinderboekenweek. In heel Nederland werden op deze dag kinderboeken uit zwerven gestuurd. Een perfecte gelegenheid om een nieuw Kinderzwerfboekstation te openen, aldus Jachthaven Atlantica in Stad aan 't Haringvliet. Lever van 3 t/m 13 oktober je eigen boeken in die je niet meer leest en we toveren ze om tot zwerfboek.

Op een Kinderzwerfboekstation kunnen kinderen een boek ophalen om thuis te lezen en later weer ergens achterlaten voor een ander kind.
Een zwerfboek kan je o.a. tegenkomen in wachtkamers, treinen en hotels. Kijk op www.kinderzwerfboek.nl voor een overzicht van alle stations.

Het nieuwe Kinderzwerfboekstation is te vinden in het havenkantoor van Jachthaven Atlantica aan de Zeedijk 54-56 te Stad aan 't Haringvliet.

Column

Zaligspreking

"Mit, nach, nebst, samt, bei, seit, von, zu, zuwider, entgegen, ausser, aus, gemäss und gegenüber", het werd er op school stevig ingeramd, evenals het op te dreunen "Friends, Romans, countrymen, lend me your ears; I come to bury Caesar, not to praise him" van Shakespeare. Ik weet nog dat ik om dat grote gedicht in mijn hoofd te krijgen een dag spijbelde. En op de lagere school de waarschuwing van juffrouw B., van wie de hele klas bang was, bij de tafels van vermenigvuldiging (aan dat laatste zou ze zelf nooit toekomen): "Als ik je 's nachts wakker maak en je vraag hoeveel 7x8 is…" Alleen al de gedachte dat zij mij wakker zou maken...

Mavo 1: "Meneer Kastelein, wij hebben ons huiswerk voor u niet afgekregen. We moesten van meneer O. de zaligsprekingen leren". "Alle zaligsprekingen?" "Ja, allemaal". Tja, lastig. "Kent u ze helemaal uit uw hoofd?" Daarop blijf ik het antwoord schuldig. "Wat vindt u ervan dat we ze moesten leren?" Een voor hen logische vraag. Waarom zou je nog iets uit je hoofd leren? Je kan het zo googelen. Alles onder handbereik. Waarom nog tafels leren? Je hebt je mobieltje met rekenfunctie. Waarom nog Duitse onregelmatigheden? Google Translate. Topografie? Je hebt je Tom Tom.

Ik wijs erop dat het mooi kan zijn dat je soms teksten en gedichten uit je hoofd kent, dat je los van alle verbinding met digitale apparatuur kan genieten van mooie klanken of troostrijke woorden. Ik geloof niet dat het landt en ga, de tijd dringt, over tot de orde van de dag. Daarbij hoort aan het eind van de les 10 minuten voorlezen uit het mooie jeugdboek Pjotr van Jan Terlouw. Ik ben gebleven op bladzijde 33 en lees over Pjotr die herinneringen ophaalt aan een oude, overleden buurvrouw: "Maar voor Pjotr was er het mooiste geschenk, een prachtig gesneden klok met slingers en gewichten, en een briefje, alleen een Bijbeltekst in een verguld lijstje. Die Bijbeltekst luidde: "Zalig die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid…" M'n stem stokt. De klas vult aan: "want zij zullen verzadigd worden". Niet vaak was het even zo stil in het lokaal.

Ingestuurd

Najaarskleuren

Op verschillende plekken op het eiland bloeien momenteel de laatste gewassen. Dat geeft juist ook in het najaar kleur aan Goeree-Overflakkee. Deze foto is gemaakt door Klaasje van den Nieuwendijk in de omgeving van Ouddorp.

Vrijdag in de krant

Verder zonder aardgas: Stad aan 't Haringvliet kiest voor waterstof

Hoe de familie Spee in Sommelsdijk terecht kwam