info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 juni 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 juni 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Brand Dillenburg in kiem gesmoord

MIDDELHARNIS – Veel inwoners van Middelharnis en Sommelsdijk zal het vrijdagmiddag niet zijn ontgaan dat er die middag voor de brandweer werk aan de winkel was. Vanaf de Juliana van Stolberglaan, via de Langeweg richting het Gedempt Kanaal was heel wat 'rood' op straat aanwezig. Dit vanwege een beginnende brand in het dak van gebouw de Dillenburg aan de Juliana van Stolberglaan. Dankzij een attente ooggetuige is voorkomen dat het gebouw geheel afbrandde.

Lees verder op pagina 6.

Bijzondere vangst

STELLENDAM - De bemanning van vissersschip GO9 deed een bijzondere vangst afgelopen maandagmorgen. In het net troffen ze een dode bruinvis aan, met twee koppen. Opvarende Henk Tanis deed zijn verhaal tegen Visserijnieuws: "Het was nog een jong exemplaar, de bruinvis was een halve meter lang en woog zo'n vier kilo." De foto die de bemanning heeft gemaakt van de 'Siamese bruinvis' werd door veel nieuwswebsites gedeeld. De bemanning heeft de dode bruinvis overboord gezet.

Schenking schilderijen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voormalig waarnemend burgemeester Zevenbergen van Middelharnis, heeft zaterdag twee schilderijen uit zijn privécollectie geschonken aan de gemeente Goeree-Overflakkee. Het zijn twee vrijwel identieke werken van een waterplas met een steiger en bootje, gemaakt door Anthony Abram van Bloppoel, geboren op 16 juni 1879 in Nieuwe-Tonge. Bloppoel werkte vooral in de omgeving van Den Haag en Rijswijk. Daar legde hij zich vooral toe op het schilderen van landschappen en in mindere mate op stadsgezichten. De gemeente had nog geen werk van deze kunstschilder van Flakkeese geboorte. De schenker, liefhebber van kunst en antiek, stelde de voorwaarde dat de schilderijen een plaatsje krijgen in het gemeentehuis, het oude raadhuis of in bestuurscentrum Het Rondeel.

2 / 26

Agenda

Woensdag 7 juni

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. Aanvang 20.30 uur in Aktivia aan de Kerking.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé van 19.30 tot 22.30 uur. 't Centrum Weesmolenstraat.

Vrijdag 9 juni

SOMMELSDIJK – Zangproject Huub Oosterhof, Exoduskerk aan de Dorpsweg. Vanaf 19.00 uur is de kerk open.

Zaterdag 10 juni

NIEUWE-TONGE – Inleveren spullen Rommelmarkt Hervormde Kerk. Van 9.00 tot 11.30 uur in schuur fam. Van Kempen, Oudelandsedijk 4A te Oude Tonge. (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim. Meer info: 06-16794189.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
LANGSTRAAT – Rommelmarkt. Organisatie: Belangenver. Langstraat van 10.00 tot 15.00 uur bij Verenigingsgebouw De Keet.
MIDDELHARNIS – Bingo-avond in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Aanvang 19.30 uur. Info: 483366.
MIDDELHARNIS – Verkoop tweedehands kleding in de schuur aan de Oostelijke Achterweg van 9.00 tot 15.00 uur. T.b.v. Exoduskerk.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Uitvoering Christelijk Vocaal en Instrumentaal Ensemble Ad Gloriam Dei. Aanvang 20.00 uur in de Hervormde Kerk. Thema: 'Vanuit passie naar hervorming'.

Maandag 12 juni

SOMMELSDIJK – Lezing 'Mobiele Communicatie en Gezondheid'. Plaats: fam. Van der Velde, Nieuwlandsedijk 3, 3245 LB Sommelsdijk. Spreker dr. Leendert Vriens. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden: akrpl@online.nl

Dinsdag 13 juni

OUDDORP - Catechese-avond. Thema: Geloof en Hoop. Martinuskapel, Stationsweg 37. Aanvang 20.00 uur.
DIRKSLAND – Koffieochtend in 't Reginahof tussen 10.00 en 12.00 uur. Reginahof 1, achter de apotheek.
OUDDORP - High Tea inloophuis de Boei, 13.00 uur. In De Overkant, Dijksnelweg 33 Ouddorp. Opgeven voor 10 juni op nr. 0620532899/612566

Woensdag 14 juni

ACHTHUIZEN – Bingo 55+. 's Middags vanaf 13.30 uur in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10.
GOEDEREEDE – Stilte- en bezinningswandeling. Start 19.00 uur bij Theetuin De Halve Maan, Oostdijkseweg. Aanmelden: willy@goedereedecounseling.nl of bij Krientje Goemaat 0651864953.

Donderdag 15 juni

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 16 juni

OOLTGENSPLAAT – High Tea in 't Centrum tijdens 55+-middag. Aanmelden tot 9 juni bij Ati Verwoerd: 06-40701181.

Goed bezochte Menheerse Havendag verrast met bijzondere onderdelen

Foto: Adri van der Laan

MIDDELHARNIS – Hoeveel mensen de Menheerse Havendag hebben bezocht, is moeilijk na te gaan. Maar vaststaat dat het evenement, na in de ochtend wat moeizaam op gang te zijn gekomen, weer heel veel bezoekers naar Middelharnis wist te trokken. Mede dankzij het plezierige weer en enkele mooie verrassingen.

Door Kees van Rixoort

"Het is goed gegaan", reageert Coerd de Heer die namens de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis de organisatorische spin in het web van de Menheerse Havendag was. "Ik heb heel veel positieve reactie gekregen en ik heb veel mensen zien genieten. De meeste onderdelen die op het programma stonden zijn doorgegaan." Een onderdeel dat moest vervallen waren de demonstraties van de brandweer op de loswal.

Gastschepen

Er waren circa zestig gastschepen naar Middelharnis gekomen, waaronder de Balder uit Vlaardingen. De Balder is de enige nog bestaande haringlogger. De succesvolle restauratie van dit schip is een voorbeeld voor die van de MD10, de laatste nog bestaande beugsloep die op de helling van de Menheerse werf ligt. Ook bijzonder waren twee schepen uit Arnemuiden, waar een historische scheepswerf in bedrijf is. Het waren de steekhengst Boreas en de peilboot Luctor et Emergo, die hulp verleende tijdens de Watersnoodramp van 1953.

"Mooi was ook de spontane actie van Ronald Visser die met zijn historische sleepboot Desperance gratis met bezoekers het water op ging", aldus De Heer. "Een groot succes, er stonden op een gegeven moment rijen mensen te wachten voor een tochtje." Gelukkig koos een vriend van Visser ook het ruime sop met zijn sleepboot.

De spontane actie is een voorbeeld van de verrassingen die een evenement als de Menheerse Havendag aantrekkelijk maakt. En zo waren er meer verrassende elementen in het programma. De Heer: "We doen heel erg ons best om naast de dingen die je verwacht – kermis, braderie, muziek – iets extra's, iets bijzonders te bieden. 80 procent van de moeite doe je voor 20 procent van het publiek, en andersom. De Menheerse Havendag is net even anders, bijvoorbeeld door de heen en weer varende bootjes tussen de haven en het havenhoofd. Daarbij ben je als organisatie afhankelijk van particulieren die dat willen doen. Ook bijzonder: een muziekpodium op het dek van een historisch schip. Dat is geen gemakkelijke klus. Hier op de Menheerse werf hadden we iets bijzonders door de samenwerking met Goed voor Goed en Solaes bier."

Haven en Diek

Coerd de Heer kijkt al uit naar de Menheerse Havendag van 2018, de vijfde in de huidige vorm. Hij ziet veel in samenwerking met de ondernemers in het centrum van Middelharnis, bijvoorbeeld door ook iets op het Diekhuusplein te organiseren, straattheater toe te voegen en wellicht een etalagewedstrijd uit te schrijven. Haven en Diek plus omgeving versterken elkaar, betoogt De Heer. Dat was afgelopen zaterdag al duidelijk, "want ook op de Diek was het stampend vol met mensen."

Kiwanis laat de eilandelijke jeugd lekker bewegen op het schoolplein

De opening van de pannakooi bij openbare basisschool Ollie B. Bommel door Roan, Bas en Kim, in bijzijn van Willem-Jan Kom en Jack Drooger van Kiwanis Goeree-Overflakkee.

DEN BOMMEL – Drie leerlingen van openbare basisschool Ollie B. Bommel hadden vrijdagochtend de eer om de nieuwe pannakooi op het schoolplein te openen: Roan, de oudste leerling, Bas, de jongste, en Kim, die bijna jarig was. De pannakooi is een cadeau van Kiwanis Goeree-Overflakkee, dat alle 33 basisscholen op het eiland voorziet van dergelijke kooien, freeplayers en andere toestellen om de scholieren in beweging te houden.

Door Kees van Rixoort

Volgens Sanne Wensink, directeur van de openbare basisschool in Den Bommel, hebben 'haar' leerlingen daar geen problemen mee. "De kinderen laten zien dat ze erg van bewegen houden", zei ze vlak voor de feestelijke opening van de pannakooi, terwijl de leerlingen om haar heen dartelden onder een stralende zon. "Deze kinderen zitten niet altijd recht op hun stoel, maar kunnen hier heerlijk zichzelf zijn. Iedereen leert hier op een manier die bij hem of haar past." Ter illustratie van het plezier in bewegen, toverden de leerlingen van groep 3 en 4 het schoolplein om in een dansvloer. Onder leiding van dansjuf Marina lieten ze zien wat dansen is, met een klaterend applaus als resultaat.

Buiten spelen

Ook Willem-Jan Kom van Kiwanis Goeree-Overflakkee benadrukte het belang van bewegen. Hij vroeg de kinderen van Ollie B. Bommel wie er allemaal een spelcomputer heeft. Er gingen heel wat vingers de lucht in, waarop Kom iedereen opriep ook eens in beweging te komen. "Buiten spelen, dat is veel leuker. Het motto van Kiwanis is 'serving the children of the world'. Dat passen wij toe op Goeree-Overflakkee. We verzamelen geld en besteden dat om kinderen in beweging te brengen. Op het hele eiland, want alle 33 basisscholen krijgen een budget voor bewegingstoestellen."

Basisschool Ollie B. Bommel koos voor een pannakooi. De vorige pannakooi, die op initiatief van de ouders was gerealiseerd, had zijn beste tijd gehad en was bovendien aan de kleine kant. Nu is er dus een gloednieuwe van beter materiaal – metaal in plaats van hout – en ruimer van opzet. Dat laatste was mogelijk doordat de school zelf nog een bedrag toevoegde aan de gift van Kiwanis.

Inmiddels is ongeveer de helft van de scholen op Goeree-Overflakkee voorzien van een pannakooi, freeplayers, schommels, evenwichtsbalken, hinkelbanen en andere tot beweging uitlokkende voorzieningen. Een aantal scholen koos voor een vrij budget. Kiwanis werkt met veel eilandelijke sponsors en haalt geld binnen via de haringparty, de barrelrun en relatiepakketten.

Dat geld gaat naar de lokale samenleving, in dit geval naar de schooljeugd van Goeree-Overflakkee. "Ook die van de toekomst", geven Willem-Jan Kom en Jack Drooger van Kiwanis aan, "want zo'n pannakooi staat er voor vele jaren."

Milieueffectrapport Windturbinepark Oostflakkee bijna compleet

DEN HAAG - De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor Windturbinepark Oostflakkee in de Anna Wilhelminapolder op Goeree-Overflakkee beoordeeld.

De effecten van het park op het landschap zijn nog niet volledig beschreven. De Commissie adviseert daarom het rapport te laten aanpassen.
De gemeente Goeree-Overflakkee wil het bestemmingsplan aanpassen om het windturbinepark Oostflakkee van Renewable Energy Factory mogelijk te maken. Zij besluit binnenkort ook over de benodigde omgevingsvergunning voor het park. Het park komt aan de zuidkant van Goeree-Overflakkee in de Anna Wilhelminapolder langs de dijk met het Volkerak. Voordat de gemeente beslist over het bestemmingsplan en over de omgevingsvergunningen zijn de milieugevolgen van het park onderzocht in een milieueffectrapport.
De gemeente heeft de Commissie gevraagd het rapport te beoordelen.

Het advies

Het rapport laat de milieueffecten zien van verschillende opstellingsvarianten langs de Volkerakdijk met 6 tot 8 windturbines die verschillen in hoogte en in grootte (vermogen turbine). Het rapport geeft aan dat maatregelen nodig zijn om teveel hinder door geluid en slagschaduw voor omwonenden en sterfte onder vleermuizen te voorkomen.
Het ontwerp-bestemmingsplan geeft toestemming voor relatief lage turbines met een grote rotordiameter. Het effect van deze afwijkende verhouding op het landschap is in het milieueffectrapport niet gevisualiseerd. Deze informatie is voor de gemeenteraad belangrijk bij haar afweging over verhoudingen tussen masthoogte en rotordiameter waarvoor het bestemmingsplan straks toestemming geeft.

De Commissie adviseert het rapport aan te laten passen en dan pas te besluiten, de gemeente heeft aangegeven het advies over te nemen.

Visverkoopactie voor goede doel

BATTENOORD - Al zeven jaar wordt er door de visserijkotters Goeree 26, 38 en 48 van de gebroeders 't Mannetje en de gebroeders Tanis in samenwerking met Camping "De Grevelingen" in Battenoord een visverkoopactie georganiseerd voor een goed doel. Zo is er in het verleden actie gehouden voor Stichting Vrienden van het Ziekenhuis, Het Filipo-syndroom, het Thomashuis, De Voedselbank G-O, Faunapark Nieuwe Tonge, Stichting de Klup. Zaterdag 27 mei, was de actie bestemd voor Stichting op de bres tegen MS. De actie heeft ruim € 800,- opgeleverd. De vis wordt geschonken door de eigenaars van bovengenoemde viskotters en gebakken of gerookt verkocht bij camping "De Grevelingen". "Geweldig dat er mensen ieder jaar weer met enthousiasme bereidt zijn zich in te zetten voor een goed doel voor de eilandbewoners", aldus de organisatie.

Actie voor KiKa: zelf ontworpen Hardloopshirts

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een moeder ontwierp hardloopshirts voor KiKa. Hieronder iets over het 'waarom':

"Op 30 december 2007 werd er bij onze zoon Julian een zeldzame vorm van leukemie (JMML) ontdekt. Na een jaar van onzekerheid, ziek zijn, vechten, beenmergpuncties, bloedtransfusies, beenmergtransplantatie, onzekerheid, hoop, vechtlust, optimisme, teleurstellingen en uiteindelijk heel veel verdriet nadat onze kanjer op 11 december 2008 op 4-jarige leeftijd is overleden.
Gelukkig heeft ons leven, ondanks het grote verdriet en gemis, ook weer een positieve wending gekregen en genieten we ook weer van de mooie dingen in het leven, zoals onze dochters en hardlopen.

In januari zag ik ineens voorbij komen op internet dat er een KiKaRun is op 25 juni in Rotterdam. Er was een hardloopteam opgericht met mensen uit de omgeving. Een aantal mensen hadden vorig jaar zelfstandig de KiKaRun gelopen en kwamen op het idee om de Ambassadeur van KiKa, Kees Witte, te benaderen om voor 2017 een team op te richten om zo nog meer geld in te zamelen. En zo is Team K-G-O (Kika Goeree Overflakkee) ontstaan, waarvan ik nu lid ben.

Ik zag op internet vaak leuke hardloopshirts voorbij komen met allerlei leuke teksten en bedacht toen ineens dat het wel leuk zou zijn om zelf een hardloopshirt te ontwerpen en te gaan verkopen voor KiKa.
Na een paar avonden "knutselen" op de computer had ik een ontwerp gemaakt. Nu zijn we zover dat de shirts in de webshop staan.
Er zijn damesshirts, herenshirts en tank tops in diverse kleuren en maten te bestellen vanaf €17.50 per stuk."
De opbrengst is bestemd voor KiKa. De shirts zijn te bestellen via: http://www.kika-goeree-overflakkee.nl/shop/

Schade aanzienlijk na smeulende dakbrand

Vervolg van de voorpagina.

Oorzaak van de brand is een groepje jongelui dat zich bij de Dillenburg ophield. Een ooggetuige zag hoe één van de jeugdigen een brandend kartonnen doosje op het dak van de Dillenburg gooide. Dat zakte in de dakgoot, waar het brandende karton al gauw vat kreeg op het materiaal onder de dakpannen. Volgens de brandweer is dat stroachtig materiaal, dat dus al gauw brandt. Bovendien, zo gaf de brandweer aan, is de Dillenburg een gebouw dat, als brand zich ervan meester maakt, in vijf minuten tijd in lichterlaaie staat.

Door Hans Villerius

Binnen had echter nog niemand iets van de beginnende brand opgemerkt, maar de opmerkzame ooggetuige kwam vertellen wat er gebeurd was. De dienstdoende bhv-er is daarop poolshoogte gaan nemen en alarmeerde meteen de brandweer nadat zij zag wat er gaande was. In korte tijd kon het gebouw worden ontruimd. In één van de ruimten heeft muziekvereniging Sempre Crescendo onderdak. De muziekinstrumenten die zich daar ook bevonden werden door omstanders snel naar buiten gebracht, zodat ook die op tijd in veiligheid werden gebracht. Voor het bestrijden van de brand, en dus ook het lokaliseren van de brandhaarden onder de dakpannen, heeft de brandweer het dak op enkele plekken open moeten breken. In de vergaderruimte op de bovenverdieping is daardoor een ravage ontstaan waardoor deze ruimte totaal onbruikbaar is geworden. Ook de waterschade die het gebouw heeft opgelopen is aanzienlijk. De beschadigde vleugel van het gebouw is vanbinnen inmiddels dichtgetimmerd. De andere vleugel is nog in gebruik. Daar, maar ook op andere locaties in Middelharnis, zijn door middel van flexwerkplekken de gevestigde instanties ondergebracht die door de brand 'ontheemd' zijn geraakt. De politie heeft de zaak in onderzoek. Dat er zoveel brandweermaterieel ter plaatse kwam, heeft onder andere te maken met de aard en het gebruik van het gebouw, maar ook met het aanleggen van de bluswatervoorziening, waarvoor extra inzet van brandweereenheden nodig is.

Afscheidsconcert dirigent Corné de Geus

STELLENDAM - Na 18 jaar als dirigent voor het Christelijk mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" (DEV) te hebben gestaan gaat Corné de Geus afscheid nemen.

Hij zal zijn dirigeerstok niet helemaal aan de wilgen hangen, maar als dirigent bij DEV stopt hij. Niet omdat hij het koor zat is of omdat hij het dirigeren niet leuk meer vindt, nee door het volgen van een theologische studie heeft hij deze keus moeten maken. De liefde voor muziek zal er altijd zijn en blijven, maar dan in een andere vorm. Bestuur en leden van DEV hebben gemeend om hun dirigent een afscheidsconcert te geven. Op dinsdag 13 juni 2017 zal dit concert worden gegeven in de Hervormde kerk van Stellendam. Niet alleen de koorleden nemen afscheid, maar ook de vele toehoorders die de afgelopen 18 jaar naar één van de uitvoeringen van DEV zijn komen luisteren kunnen op deze avond afscheid nemen van Corné als dirigent. Tijdens dit concert zal er uiteraard ook de nodige ruimte voor samenzang zijn. De begeleiding zal door de vaste begeleider van het koor, Wiljan de Geus, worden gedaan.

De aanvang van het concert is om 19.45 uur, in de Hervormde kerk aan de Bosschieterstraat te Stellendam. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten. Na dit concert is er voor alle aanwezigen gelegenheid om Corné de hand te schudden, onder het genot van een kopje koffie, thee of fris. Inmiddels is een sollicitatieprocedure opgestart voor een nieuwe dirigent. Binnen enkele weken hoopt het bestuur bekend te kunnen maken wie de nieuwe dirigent van het mannenkoor DEV gaat worden.

Trekker voor Rens Herlaar

DIRKSLAND - De winnaar van de LTO noord prijsvraag op de 'Trekkertrek familiedag' is Rens Herlaar uit Dirksland. Op de foto neemt hij zijn prijs (een trekker) in ontvangst.

Laarzenpad en pendeltreintje verbinden centrum Middelharnis met Havenhoofd

Wethouder Daan Markwat op het Laarzenpad. Links het pendeltreintje dat voor de verbinding tussen het Havenhoofd en het centrum van Middelharnis zorgt.

MIDDELHARNIS – In de schaduw van de Havendag zaterdag ontving wethouder Daan Markwat de eerste Waterbus van het seizoen, stapte voor het eerst in een treintje op het Havenhoofd en liep een stukje van het Laarzenpad.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Uit handen van de directeur van de Waterbus, Eric Schipper, ontving zaterdagochtend de Waterbusvlag. Hiermee werd het vaarseizoen van de Waterbus geopend. De proef met de Waterbus, is vorig jaar succesvol geweest en daarom vaart de Waterbus ook dit seizoen weer. De Waterbus vaart langs Stellendam, Middelharnis, Hellevoetsluis en Tiengemeten in het zomerseizoen.

De Waterbus meert aan in de haven van Middelharnis.

Achterland

Op de steiger van de Waterbus op het Havenhoofd van Middelharnis vertelt wethouder Daan Markwat dat met de komst van deze vervoersvoorziening de gemeente het mogelijk wil maken om het achterland te bezoeken. Men wil de mensen die het havenhoofd aandoen ook de gelegenheid geven om bijvoorbeeld Middelharnis te bezoeken. In Stellendam kunnen er fietsen gehuurd worden, maar in Middelharnis was tot zaterdag niet mogelijk om naar het centrum van het dorp te gaan. Op de vaardagen van de Waterbus zal een pendeltreintje heen en weer rijden tussen het Havenhoofd en de Meneerse Werf. Hiermee zijn de reizigers binnen enkele minuten bij het centrum van Middelharnis.

Wie onderweg wat langer wil genieten van de bedrijvigheid of soms de rust langs het havenkanaal kan gebruik maken van het Laarzenpad. Het pad loopt over de dijk langs de haven en 'voetstappen' wijzen de reiziger de weg richting het centrum van Middelharnis. Er zijn onderweg stappentellers zodat men weet hoever de ruim twee kilometer tellende wandeling nog duurt.

Leefbaarheid

Wethouder Markwat legt uit dat zowel het treintje als het Laarzenpad initiatieven zijn die de economie en leefbaarheid op het eiland versterken. "Door meer mensen aan te trekken vanaf het water naar Middelharnis en andersom worden kansen op het gebied van de detailhandel, de recreatie en het historisch centrum benut. Maar ook de ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee en de gunstige ligging van Middelharnis aan het Haringvliet bieden volop kansen. Vorig jaar ontving het Haringvliet namelijk nog de titel 'Het Mooiste Natuurgebied van Nederland'!"
Onderweg op het Laarzenpad krijgt men ook nog cultuurhistorische informatie over Middelharnis. Het Laarzenpad en het pendeltreintje konden in nauwe samenwerking tussen de gemeente en de provincie worden gerealiseerd. De financiën komen deels uit het Droomfonds Haringvliet.

Wie meer informatie wil over de vaartijden van de Waterbus kan terecht op de site: www.waterbus.nl/haringvliet.

Wijkagenten Goeree-Overflakkee zoeken burgers op

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 8 en 9 juni gaan de wijkagenten van Goeree-Overflakkee op pad met het Mobile Media Lab. Met deze bus bezoeken ze Ooltgensplaat, Stellendam, Oude Tonge, Dirksland en Middelharnis.

De wijkagenten hebben dit initiatief genomen omdat zij merkten dat veel bewoners van het eiland denken dat er geen politiebureau meer is en niet weten hoe zij hun wijkagent kunnen bereiken. Het Mobile Media Lab is een grote bus die uitgerust is met computers waarmee onderzoek gedaan kan worden naar de beleving van veiligheid onder burgers. De bewoners van de dorpskernen worden dan ook uitgenodigd om een enquête in te vullen. Hierin wordt onder andere gevraagd naar onderwerpen waar zij van vinden dat de politie aandacht aan moet besteden.

Op 8 juni staat het Multi Media Lab van 08:00 tot 11:30 uur in Ooltgensplaat bij de MFC Weesmolenstraat 12. Tussen 13:00 - 15:30 uur zijn de wijkagenten te vinden in Stellendam op het Oranjeplein bij de Schoolstraat.
Op 9 juni tussen 08.00 en 11.00 staat de bus op het Kaaiplein in Oude Tonge en van 12.00 tot 14.45 uur in Dirksland bij Boomvliet COOP. De wijkagenten ronden hun toer af tussen 15.15 en 18.00 uur op het Diekhuusplein in Middelharnis.

De politie op een ander moment spreken? Dat kan op het politiebureau in Middelharnis aan de Olympiaweg 40 in Sommelsdijk. Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur. Wie de wijkagent wil spreken kan het beste een afspraak maken via het politie informatie nummer: 0900-8844 (lokaal tarief).

Goede resultaten bij het verkeersexamen in Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE – Vorige week werd in Nieuwe-Tonge het praktisch verkeersexamen voor groep 7 van het basisonderwijs georganiseerd. Het praktisch verkeersexamen werd afgenomen op in totaal drie basisscholen. Naast de Oranje Nassauschool en de Pannebakker uit Nieuwe-Tonge namen ook de leerlingen van De Molenvliet uit Stad aan het Haringvliet aan het praktisch examen deel. In totaal deden er 24 leerlingen mee aan het praktisch verkeersexamen, 4 leerlingen wisten de route foutloos te rijden. Alle leerlingen zijn geslaagd.

Het schriftelijk examen werd, gelijktijdig met de andere basisscholen in Nederland, gehouden op donderdag 6 april 2017. Aan het schriftelijk examen deden in Nieuwe-Tonge 16 leerlingen mee en gelukkig zijn ook voor het schriftelijk examen alle leerlingen geslaagd. Dit jaar was er een leerling, Arjen van Moort van de Oranje Nassauschool, die het schriftelijk examen foutloos wist te maken.

Naast het examen werd op 1 juni 2017 's-Middags in Ons Dorpshuis voor de leerlingen de jaarlijkse verkeersquiz georganiseerd. Het werd een spannende strijd tussen de Oranje Nassauschool en de Pannebakker, die nipt werd gewonnen door de Oranje Nassauschool. Wethouder P. Feller van de gemeente Goeree-Overflakkee was bij de quiz aanwezig. Na afloop benadrukte hij, dat hij onder de indruk was van de kennis van de kinderen. Zij waren goed op de hoogte van de spelregels in het verkeer en hadden het goed gedaan. Daarnaast bedankte hij de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Nieuwe-Tonge voor de organisatie. Hierna reikte hij de bekers uit voor de quiz en de diploma's aan de deelnemers.

De verkeersexamens werden georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Nieuwe-Tonge. Aan het praktisch examen werd medewerking verleend door ouders van de leerlingen van de deelnemende scholen en enkele vrijwilligers. Allen hartelijk dank voor de medewerking. Zonder hun hulp kan het praktisch examen niet worden georganiseerd.

Voorafgaand aan het praktische gedeelte werden de fietsen gekeurd door twee wijkagenten. Hierbij viel het op, dat vooral bij crossfietsen de zijreflectie ontbrak. Daarnaast was er een fiets met scherp uitstekende delen.

Geslaagde eilandelijke Veteranendag Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag kwamen de veteranen van Goeree-Overflakkee weer bijeen om ervaringen en verhalen te delen. Ondersteund door de gemeente Goeree-Overflakkee, organiseerde vereniging Veteranen Goeree-Overflakkee voor de negende maal de eilandelijke Veteranendag.

Op 24 juni vindt de Nederlandse Veteranendag in Den Haag plaats. De Nederlandse Veteranendag is een jaarlijks evenement waarmee Nederland zijn 117.000 militaire veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De eilandelijke Veteranendag is een aanvullende bijeenkomst voor de veteranen van Goeree-Overflakkee.

Zaterdagmiddag 3 juni kwamen ongeveer 50 veteranen bij elkaar in het gemeentehuis in Middelharnis. De veteranen, jonge en oude generatie, hebben zich ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, oorlogen in Indië, Nieuw Guinea, Korea en tijdens diverse internationale vredesmissies in onder andere Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan. Ceremoniemeester Jordi Hotting sprak namens de veteranen een welkomstwoord. Daarna was er één minuut stilte ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en overleden veteranen. Vervolgens hield burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee een toespraak, waarin zij het belang van het samenzijn benadrukte en respect, waardering en dank uitsprak richting de veteranen. Aansluitend sprak Michiel van Hattem, directeur Vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en Sergeant Majoor Wolf de Wilde, activiteitencoördinator bij het Veteraneninstituut.

Informeel samenzijn

De ceremoniemeester sloot het formele gedeelte van de middag af, waarna iedereen kon genieten van een informeel samenzijn met een hapje en een drankje, gevolgd door een warm buffet. Uit de vele positieve reacties van de aanwezigen bleek dat deze geslaagde bijeenkomst duidelijk in een behoefte voorziet bij de veteranen van Goeree-Overflakkee.

Haringparty Ouddorp steunt Jasmijn in Actie Spierfonds

Jasmijn Tanis uit Ouddorp heeft SMA, de opbrengst van de haringparty is bestemd voor Jasmijn in Actie. Foto: Archief Eilanden-Nieuws

OUDDORP – Werelds aan het Strand is de locatie waar donderdag 15 juni een nieuw, aansprekend evenement plaatsvindt: de Haringclub. Het is een gratis toegankelijke haringparty voor iedereen – ondernemers en particulieren – met veel lekkernijen uit de zee. De opbrengst van onder meer het eerste vaatje haring is bestemd voor Jasmijn in Actie Spierfonds.

Door Kees van Rixoort

De Haringclub is een initiatief van Werelds aan het Strand en Visspecialist Hameeteman. De andere sponsors zijn Tieleman Keukens en schaal- en schelpdierengroothandel Adri & Zoon. De haringparty begint om 16.00 uur. Aanmelden is mogelijk via de website van Werelds aan het Strand.

Bezoekers kunnen smullen van nieuwe haring. Foto: Nederlands Visbureau.

De haringparty komt daags nadat de eerste nieuwe haringen in Scheveningen aan wal zijn gebracht. In Ouddorp staan naast de haringen – waarvan de eerste zeshonderd gratis zijn – ook kibbeling, oesters en kreeft klaar voor de bezoekers. Oesterman Marcus is aanwezig en de kreeft komt vers van de kreeftenboot. Er is ook gin tonic, jenever en bubbels verkrijgbaar. Dj Diephuis zorgt voor de muzikale aankleding.

Om 18.00 uur krijgen de bezoekers meer te horen over het goede doel: Jasmijn in Actie Spierfonds. Jasmijn is Jasmijn Tanis uit Ouddorp, die SMA heeft, een spierziekte die alle spieren aantast. Met uitzondering van de hartspier, wat SMA (spinale spieratrofie) onderscheidt van die andere levensbedreigende spierziekte: ALS. Met als motto 'SMA, de wereld uit' zamelt een stichting geld in, bijvoorbeeld via de bekende jaarlijkse Boerderijfair, om tegen de ziekte te strijden.

Veiling

Na het praatje over Jasmijn in Actie Spierfonds gaat de veiling van start. Behalve het eerste vaatje haring komen onder meer een overnachting en een magnumfles champagne onder de hamer. De gehele opbrengst van deze veiling is voor het goede doel.
De organisatoren van de Haringclub hebben bewust voor een goed doel in de buurt gekozen. "Dat spreekt het meeste aan", aldus de initiatiefnemers. "We willen als ondernemers samen met het personeel iets goeds doen. Dat hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgend jaar kiezen we een ander goed doel in de buurt, want het is inderdaad de bedoeling dat we elk jaar zo'n mooi haringevenement gaan organiseren. Een party waar mensen vanuit de wijde omgeving naartoe komen om elkaar te ontmoeten, iets lekkers te eten en, niet in de laatste plaats, een goed doel te steunen."

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 14 juni een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

DEN BOMMEL

Afsluiting seizoen 55+

Op donderdag 22 juni a.s. wordt het seizoen voor de 55+-ers afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Vanaf 16.00 uur, kosten € 5,00 (incl. één drankje). Graag opgeven voor woensdag 16 juni a.s. bij Janny Berkhof. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Op dinsdag 13 juni is men weer welkom op de koffie in 't Reginahof. Men kan elkaar daar ontmoeten in een 'ongedwongen sfeer'. Dit kan door een gezellig praatje of eventueel een spel. De koffieochtend is aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) en is tussen 10.00 en 12.00 uur.

Marathonbingo

Zaterdag 1 juli wordt in de Victoriahal weer de marathonbingo gehouden. Natuurlijk wordt er voor weer voor iets lekkers te eten gezorgd. Dit eten is gratis als men alle drie de ronden meespeelt. Speelt u minder ronden mee en wilt u wel mee eten dan betaalt u daar € 10 per persoon. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan om 15.00 uur open. U kunt zich op hiervoor opgeven tot en met zaterdag 24 juni via één van de volgende telefoonnummers: 493186, 487170 of 0620213165.

GOEDEREEDE

Stilte- en bezinningswandeling

Woensdagavond 14 juni organiseert Goedereede Counseling de tweede stilte- en bezinningswandeling van dit jaar in het waterwingebied bij de Hondsweg in Goedereede. Start is om 19.00 uur nabij de Theetuin de Halve Maan. "De koekoek die roept, het riet dat ruist in de wind, het kabbelen van de golven en het geknerp van de schelpen onder je schoenen op het strand. Dat waren volgens de wandelaars van de eerste stiltewandeling de geluiden die de ruimte kregen. Een mooie bijzondere ervaring om na de hectiek van de dag tot rust te komen", aldus de organisatoren. Goedereede Counseling heeft deze wandeling uitgezet in het duinwaterwingebied achter de Theetuin de Halve Maan. De afstand is maximaal 4 kilometer. Graag van te voren aanmelden via e-mail: willy@goedereedecounseling.nl of bij Krientje Goemaat telefoon 06 51 86 49 53. U ontvangt daarna een bevestiging met aanvullende informatie.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Bidden voor moslims

Twee weken geleden was er een artikel in deze krant over het bidden voor moslims tijdens de ramadan. Er was wat onduidelijkheid over de adressen. Hieronder de goede adressen. Vanaf 20.30 tot 21.15 uur kan men op de volgende adressen terecht: 8 juni: Sommelsdijk, De Rots, p/a fam. Rink, Fazantstraat 32 - 0187-483374; 13 juni: Oude-Tonge, PKN Aktivia, Ring 18 - Jacob Jan Dogterom - 06- 2244 5630; 20 juni: Sommelsdijk, HHK Rehoboth, Olympiaweg 44; Pieter Kieviet - 06- 1105 1137; 22 juni: Middelharnis, Verenigingsgebouw De Hoeksteen, Ring 13 Pieter Boeter - 06-1041 6328; 25 juni: Den Bommel, Verenigingsgebouw 'Bij de Bron', Voorstraat 25 - Ariette - 06- 5101 5649.

MIDDELHARNIS

Bingoavond in Wijkcentrum

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 10 juni een bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27s. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 12 ronden Bingo kosten u € 7,-, dit is inclusief twee koffieronden.
Er zal ook een superronde gespeeld worden voor één euro. Het wijkcentrum is rolstoel toegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Verkoop tweedehands kleding

Op Zaterdag 10 juni is in de kledingschuur weer kans om een mooie, nieuwe outfit te kopen. Natuurlijk zijn er ook diverse accessoires zoals, leuke sieraden, sjaals, riemen, schoenen en hoeden. De verkoop vindt plaats aan de Oostelijke Achterweg. Het is voor ieder wat wils. Dames, heren en ook kinderkleding is er in vele maten. De kleding is gesorteerd en gestreken en ziet er nog als nieuw uit. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk PKN. De verkoop is van 9.00 tot 15.00 uur.

Vanavond Alzheimercafé

Er is vanavond - woensdag 7 juni - weer een Alzheimercafé in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. "Casemanagement dementie, wat is dat…?" Op tal van vragen uit de praktijk van de casemanagers krijgt u een antwoord. Gastsprekers: mw. M. Tanis en mw. J. v.d. Wel. Programma van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur Inloop.

OOLTGENSPLAAT

55+-middag

Op vrijdag 16 juni is er vanaf 14.00 uur een High Tea in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een High Tea bestaat uit theedrinken met daarbij allerlei lekkere kleine zoete en hartige hapjes. U kunt zich aanmelden voor dinsdag 9 juni a.s. bij Ati Verwoerd 06-40701181, kosten € 10,00. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Sportweek

Dit jaar wordt in Ooltgensplaat weer de Sportweek georganiseerd van maandag 12 tot en met zaterdag 17 juni. Deze week bestaat uit sportieve activiteiten voor jong en oud. Diverse sportorganisaties stellen de trainingen gratis open om "hun" sport te ontdekken. U kunt hierbij denken aan zeillessen, lasergamen, hardloopwedstrijd, darttoernooi, FIFA toernooi, Pannavoetbal en kanovaren. Deelname is gratis. Als afsluiting van deze sportieve week zal de Dorpsraad een spetterend feest organiseren op het strandje. Alle inwoners van Ooltgensplaat hebben uitgebreide informatie (een sportweekboekje) ontvangen in de brievenbus en men kan zich eenvoudig via internet inschrijven voor de diverse activiteiten. De Sportweek is een initiatief van de Vereniging Dorpsraad Ooltgensplaat in samenwerking met Sportteam GO. Deze week wordt mede mogelijk gemaakt door de projectsubsidie van de Gemeente Goeree Overflakkee. Voor meer informatie en uw inschrijving gaat u naar www.dorpsraadooltgensplaat.nl of neemt u contact op met Bram den Exter via 06-25047824.

OUDDORP

Praise

Met koorleden en muzikanten is onlangs nagedacht over 'Wie is God voor mij?' "Dit leverde zulke mooie antwoorden op! Het zal u niet verrassen dat een aantal van ons antwoordden met een lied(tekst). We willen die graag met u delen", aldus de organisatoren van de praiseavond op zondagavond 11 juni. Het thema is dan ook 'Wie is God (voor jou)?'. Er worden bekende liederen gezongen, zoals "De Here is mijn herder", Abba Vader", "Awesome God" en "God is zo groot". Maar er zijn ook nieuwe nummers zoals van Chris Tomlin en Sela. De praiseavond die in het kerkgebouw van de Doopsgezinde aan de Dorpstienden wordt gehouden, begint om 18.30 uur.

Terreinauto 4x4-evenement

Stichting Jeebee organiseert evenementen voor terreinwagens in heel Nederland en is aangesloten bij de "KNAF". In Ouddorp wordt jaarlijks een prachtig parcours op strand aangelegd in samenwerking met de Stichting Kop van Goeree. Ook dit jaar kan worden gereden op een door een graafploeg aangelegd en spectaculair parcours op strand "Oosterduinpad" in het weekend van 24 juni. Inschrijven kan vanaf 10.30 uur bij Strandcafé De Zeester, Oosterduinpad in Ouddorp. U kunt uw auto beneden op het parkeerterrein parkeren en genieten van een korte wandeling door de duinen richting het strand. Toeschouwers kunnen op beide dagen tegen betaling meerijden. De opbrengst komt geheel ten goede aan Kika. Voor de kinderen is er een springkussen (gratis). Op bepaalde tijden is het mogelijk om onder begeleiding van "een Jeebee", vanaf het parkeerterrein naar het parcours te rijden (op 24/6 vanaf 10.00 uur en op 25/6 vanaf 12.00 uur). Zie voor uitgebreide deelnemersinfo: www.jeebee.nl.

WFB 1 tegen Sparta Legends

Zaterdag 10 juni speelt WFB 1 tegen de Sparta Legends tbv KIKA. De entree voor deze wedstrijd is gratis, maar WFB hoopt dat u een vrijwillige bijdrage over heeft en geeft aan de collectant ter plaatse van KIKA. Sparta Legends is een gelegenheidsvoetbalteam dat bestaat uit spelers die ouder zijn dan 35 jaar en ooit voor de selectie van Sparta Rotterdam zijn uitgekomen. De Sparta Legends vertegenwoordigen jaarlijks de historie van Nederlands oudste betaaldvoetbalclub tijdens toernooien, lustrums en diverse activiteiten in het land. Van WFB heeft ooit maar 1 iemand het betaald voetbal gehaald en dat is Marco Sas. Marco heeft namelijk enkele jaren in de jeugd van WFB gespeeld. Dankzij Marco is deze wedstrijd dan ook tot stand gekomen. Naast Marco Sas, zullen oud-spelers Henk Dirven, Ricky v.d. Bergh, Marcel de Ridder, Houssi Bezzai, Arjan v.d.Laan, Jos van Eck, John v.d.Hoeven, David Loggie, Piet de Kant, Nico Jalink, Edwin van Bueren, Mourad Mhgzirat en Nordin Boukhari acte de présence geven.

SOMMELSDIJK

Zangproject Huub Oosterhuis

Op vrijdag 9 juni om 19.30 uur, voert het Oecumenisch Koor G-O een zangproject 'Huub Oosterhuis' uit in de Exoduskerk aan de Dorpsweg in Sommelsdijk, met begeleide vierstemmige zang, voordracht gedichten en samenzang. De kerk is open vanaf 19.00 uur. De uitvoering duurt ongeveer een uur. Na afloop is er een collecte voor de onkosten.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Word by Heart-presentatie

Op vrijdag 9 juni zal van 19.15 tot 21.15 uur een Nederlandstalige Word by Heart presentatie van het Lucasevangelie zijn, uitgevoerd door Anneke Ndecheck-Klugkist. Dit zal een versie zijn van zo'n 60-90 minuten, waarbij verhalen op levendige wijze uit het hoofd verteld worden, waarbij de letterlijke tekst van het Lucasevangelie in de NBV wordt aangehouden. Deze avond is iedereen welkom in 't Trefpunt, Oranjelaan 14. Vooraf is er gelegenheid om koffie te drinken en naderhand kunt u nog met Anneke napraten over het werk dat zij doet voor Jeugd met een opdracht. De toegang is gratis, maar er zal een collecte gehouden worden voor de onkosten.

Uitvoering Ad Gloriam

'Vanuit passie naar hervorming', dat is het thema van de uitvoering die Christelijk Vocaal en Instrumentaal Ensemble Ad Gloriam Dei hoopt te verzorgen op 10 juni om 20.00 uur in de Hervormde kerk van Stad aan het Haringvliet. Ad Gloriam Dei, wat betekent "tot Gods eer", staat onder leiding van dirigent Jan Bezuijen. Tijdens de uitvoering worden de toehoorders door zang en instrumentale intermezzo's meegenomen door het kerkelijk jaar. Ad Gloriam Dei repeteert twee à drie keer per maand en streeft ernaar het seizoen met een themaconcert af te sluiten. Graag zou men het koor nog versterkt zien met sopranen, bassen en tenoren. Dus wie muzikaal is en noten kan lezen en natuurlijk interesse heeft kan contact opnemen met Sarine Bakker, tel. 0167-573140 of met Cor Roon, tel. 06-22661064. De toegang voor de uitvoering op 10 juni is gratis, er zal wel gecollecteerd worden voor het onderhoudsfonds van de kerk. De kerk zal vanaf 19:30 uur geopend zijn.

STELLENDAM

Presentatie oldtimers

Zaterdag 24 juni wordt er een rit en bezichtiging georganiseerd voor oldtimers. De rit is in de ochtend en aansluitend kan men de auto's bekijken in de Voorstraat. Meedoen is gratis. Vertrek 9.30 uur. Meedoen is gratis .Aanmelden kan via 06-53755268 of per mail naar l.bleumink@hetnet.nl

Jongerendienst

Zondagavond 11 juni vanaf 18.30 uur is er weer een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Spreker in deze dienst is Jan Kranendonk uit 's-Gravendeel en de muziek zal worden verzorgd door de nieuwe praiseband United4All. Het thema van de dienst zal zijn 'Het geheime wapen van Pinksteren'.

'Dol Dwaze Kinderdag' in de ring van Ouddorp

OUDDORP - Op zaterdag 10 juni organiseert een enthousiast team van de Stichting Kop van Goeree, een 'Dol Dwaze Kinderdag' in Ouddorp. Op deze gezellige dag spelen kinderen de hoofdrol. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er voor hen van alles te doen.

Tijdens de Dol Dwaze Kinderdag kunnen kinderen zich uitleven op diverse springkussens en attracties. Er is een draaimolen en een complete dierenstraat. In de knuffelhoek kun je weer de allerliefste konijntjes vinden. Deze knuffelhoek wordt verzorgd door Kleindierenvereniging "Nut en Genoegen". Daarnaast zijn er verschillende vrolijke typetjes die ballonbeesten maken en kunnen de kinderen zich laten versieren met de mooiste glitter tattoo's.
Voor de volwassenen zijn er ook diverse kraampjes ingericht.

Like www.facebook.com/kinderdag om volledig op de hoogte te blijven van wat er allemaal staat te gebeuren.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door Jumbo Sperling en diverse andere sponsoren.

Strand Den Bommel opgeknapt

DEN BOMMEL - De gemeente heeft opdracht verleend om het strandje in Den Bommel een opknapbeurt te geven. Dit strandje grenst aan het Haringvliet. Gemeenteopzichter heer H. Klink heeft in nauw overleg met de dorpsraad van Den Bommel en aannemer Jan Boeter Grond- en Straatwerk een opknapbeurt plan opgesteld en uitgewerkt. De rommel werk opgeruimd en de omgeving opgeknapt er werd ook strandzand aangebracht. Verder heeft de dorpsraad weer nieuwe picknickbanken en barbecue-sets geplaatst. Nu dat het mooie weer er aan komt kunnen de mensen van Den Bommel weer genieten van een schoon en net strand.

Concert christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichtus

OUDDORP - In de reeks zomerconcerten, georganiseerd door de Hervormde Gemeente (dorpskerk aan de Ring in Ouddorp)is zaterdagavond 17 juni het christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichtus te gast. Het koor staat onder leiding van Martin Zonnenberg. Aan dit concert, aanvang 19.30 uur (kerk open 19.00 uur) wordt medewerking verleend door Mark Brandwijk (orgel) en Carina Bossenbroek (panfluit). De toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden.

(Door Jaap Ruizeveld)

Jezus Christus, Gods Zoon, Verlosser. De Griekse beginletters van deze namen vormen samen het woord Ichthus. De naam geeft de drijfveer van het koor aan. Zingend getuigen en Zijn Naam verheerlijken door het gezongen lied. Het koor werd officieel opgericht in 1989 en telde toen 70 leden. Inmiddels is dit aantal uitgegroeid tot een vereniging met rond 170 leden. Zij komen uit de Alblasserwaard en omliggende plaatsen. Het koor is interkerkelijk en verleent veelvuldig medewerking aan radio- en televisieopnamen voor de Evangelische Omroep.

Beleving

Op tal van cd's is het koor, alleen of in samenwerking met andere korren te beluisteren. Jaarlijks zijn er een tiental optredens. Stoer, uitbundig of teder, ingetogen, het is een beleving om deze meer dan 100 mannen geestelijke liederen zaterdagavond 17 juni in Ouddorp te horen zingen. Dirigent Martin Zonneberg is als organist verbonden aan de Nederlands Hervormde Kerk in Sliedrecht. Hij is niet alleen dirigent van het christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichtus ook van het Mannen-ensemble en het Kleinkoor. Daarnaast is hij samensteller en arrangeur van het tv-programma Nederland Zingt. Als dirigent trad hij internationaal op in Israël, Canada en Amerika. Organist Mark Brandwijk begeleidt diverse koren en internationale concerten. Hij bracht ook solo-cd's uit Markant en Remarkable. Hij bekwaamt zich in het componeren en arrangeren van muziek. Carina Bossenbroek won als pan fluitiste in 2012 een interclassic concours. Naar aanleiding hiervan verscheen haar debuutalbum Sensation. Zij treedt regelmatig op bij internationale concerten.

High Tea 'De Boei'

OUDDORP – Dinsdag 13 juni om 13.00 uur houdt De Boei een High-Tea.

De gastvrouwen en chauffeuse en vrijwilligers van inloophuis de Boei verwennen graag de bezoekers op lekkere hapjes, hier zijn geen kosten aan verbonden. Graag – in verband met de inkoop – opgeven voor 10 juni. Dit kan via telefonnummers 612566 of 0620532899; mocht u gebruik willen maken van de chauffeursdienst graag de dag van te voren bekend maken, dat kan ook op een van de bovenstaande nummers, u wordt dan door ons opgehaald en weer thuis gebracht. Inloophuis de Boei, biedt een veilige plek voor mensen die leven met kanker ook voor hun naasten, waar zij zichzelf kunnen zijn, waar zij lotgenoten treffen, waar er naar hen geluisterd wordt. Een plek waar je ook niet hoeft te praten, genieten van een kopje koffie of thee, even weg uit de eigen omgeving. Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur, de dag wordt om 16.00 uur afgesloten "Wij serveren een soepje, zoete hapjes en sandwiches, mocht u eerder trek hebben dan raden wij u aan om zelf een boterham mee te nemen", aldus de organisatie. Het Inloophuis wordt gehouden in 'de Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp.

Beschouwingen met politieke vooruitblik naar verkiezingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor veel politieke partijen is de bespreking van de Kadernota jaarlijks het democratisch hoogtepunt. Onder de titel Algemene Beschouwingen wordt teruggeblikt op hetgeen wel en niet goed is gegaan, waar voor de komende periode de accenten moeten worden gelegd en natuurlijk gaat dat alles gepaard met een politiek sausje. Je bent immers volksvertegenwoordiger. Of het zinvol is of niet, immers bijna elke veertien dagen zijn er openbare debatten, het voordragen uit eigen werk wordt gevierd met een maximaal door de voorzitter toegekende spreektijd van 7 minuten.

Door Jaap Ruizeveld

Het waren de laatste algemene beschouwingen in deze zittingsfase, want zoals bekend zijn er volgend jaar verkiezingen voor een nieuw te vormen gemeenteraad. Dat tussen al de politieke toch zware kost ook een vrolijke noot klinkt is niet te versmaden. Van Alphen (EVV) weet dat steeds aardig te vertolken. Dit keer nam hij de toehoorders mee naar de eerste eeuw na de jaartelling toen het Romeinse leger in ons huidige leefgebied marcheerde. Daarna realistisch terugkerend naar heden dat in enkele minuten spreektijd een terugblik en een vooruit kijken niet gaat. Pluim op de hoed voor inzet van de gemeentelijke buitendienst, kritisch beschouwend de decentralisatie van rijkstaken naar de gemeente en het resultaat daarvan en een kanttekening bij de effecten van Eilandmarketing. Het gaat niet om folders delen maar om het aantrekken van bedrijven, inwoners, banen en recreanten.

In control

"Financieel is, ondanks een valse start, de zaak in control. Dat verdient complimenten", stelde Van Dam (SGP). Contacten met de provinciale overheden zijn goed. Belastingen zijn niet meer dan trendmatig verhoogd. Het eiland staat, ook op gebied van duurzaamheid, op de kaart. Wel vraagt de transitie binnen de zorg blijvende aandacht. Bij een aantal beleidsvelden ontbreken nog normen waaraan prestatie moeten voldoen. Er is een cultuurverandering ingezet naar een klantgerichte, proactieve organisatie. Zorg en aandacht is en blijft nodig voor mensen in kwetsbare posities. Signalen moeten worden opgepakt. Strand en duinen dienen verschoond te blijven van bebouwing. Dienstverlening moet hoog in het vaandel staan: De gemeente is er voor de burger en niet omgekeerd. Evenals alle andere fracties wees Van Dam op het belang van innovatieve projecten zoals Smartwater en Paulina.nu.

In beweging komen

Namens de PvdA gaf Eijkenduijn aan dat er weliswaar positieve stappen op een aantal beleidsvelden zijn gezet maar dat het niet bij plannen moet blijven. Het komt aan op de uitvoering. Er moet beter gecommuniceerd worden met de burger. Men voelt zich niet gehoord. Wij dreigen de aansluiting met een deel van de bevolking te verliezen en dat mag niet gebeuren. Zorgen om de invullingen in het Sociaal Domein. Leiderschap tonen, knopen doorhakken en door gaan was zijn advies. Er is nu lang genoeg 'op de winkel' gepast. Het is tijd om weer in beweging te komen.

Verdeling gelden

"Veel zaken gingen goed, maar op talrijke terreinen waren er minder blije reacties van onze bewoners", stelde Heintjes namens VKGO. Het afnemen van de subsidies van stichtingen en verenigingen, de harmonisatie en het gedoe rond voetbalclubs. Het samenvoegen van de zwembaden en drie mfc's in een stichting met vooringenomenheden. De verdeling van de 2 miljoen euro IRP-gelden, bedoeld voor de economische vitaliteit op het eiland. Met een besteding die niet gelijkwaardig is ingezet tussen oost, midden en west. De integrale ontwikkeling van de Noordrand, daar waar het plaatsen van windmolens de druk op elders had kunnen verminderen. Eilandmarketing is een goed instrument, maar wees onderscheidend en blijf niet hangen aan de 'getijdencentrale' waar geen schot in zit.

Hardloopwedstrijd voor werkvakantie

MIDDELHARNIS - Deze zomer gaat de GJV van de Emmaüskerk op werkvakantie naar Servië. Het hoofddoel van de reis is een kamphuis opknappen waar kinderen van de Roma gemeenschap gebruik van kunnen maken.
Zaterdag 24 juni wordt een hardloopwedtrijd georganiseerd van ongever 7,5 km. De start is om 11:00 uur. Startnummers ophalen en na-inschrijving is bij de Emmaüskerk vanaf 9:30. De start en finish zullen ook vlak bij het kerkgebouw aan de Koningin Julianaweg zijn. Voorinschrijving kost 8 euro en kan op http://werkvakantie.gjvmiddelharnis.nl/activiteiten/ tot uiterlijk donderdag 22 juni. Na-inschrijving op de dag zelf is ook mogelijk voor 10 euro, tot een half uur voor de start.

'Kroonkurken voor Kika' groot succes

GOEREE-OVERFLAKKEE - De actie 'Kroonkurken voor Kika' is een groot succes. Volgens Kees Witte van Kika Goeree-Overflakkee hebben heel veel verenigingen meegedaan met het verzamelen van kroonkurken. Geschat wordt dat er ongeveer 7.000 kg aan kroonkurken is opgehaald. Kees heeft berekend dat als je deze kurken naast elkaar legt het hele eiland rond kunt gaan 'De Omloop aan kroonkurken dus'. De winnende verenigingen van de actie zijn: 1. De Ruiterstee uit Ouddorp met 22,2 kilo per lid, 2e is geworden Scouting Goedereede met 10,4 kilo per lid en 3e zc Schotejil uit Sommelsdijk met 4,7 kilo per lid. Ze worden namens Kika-GO en sponsoren gefeliciteerd. De bedragen die deze verenigingen tegemoet kunnen zien zijn voor de eerste plaats € 250,-, beschikbaar gesteld door Formido; tweede plaats € 150,- door Mundus Advies Middelharnis en de derde plaats door € 75 Admiraal schilderwerken uit Oude-Tonge.

Havenstadt krijgt elektrische deelauto's, glasvezel en huis van de toekomst

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Projectontwikkelaar Wonen op Flakkee heeft bekend gemaakt dat er bij het nieuwbouwproject Havenstadt een glasvezelnetwerk wordt aangelegd, daardoor is er in alle woningen supersnel internet beschikbaar. Ook bijzonder is dat er twee volledig elektrische deelauto's komen voor de bewoners van de wijk, die kunnen straks met ?e?en hypermoderne BMW i3 op pad. Opvallend nieuws is dat Wonen op Flakkee in de wijk een huis van de toekomst bouwt, een woning bomvol noviteiten, gadgets en techniek. Ook innovatief is het feit dat belangstellenden mogen proefslapen in de nieuwbouwwijk. De luxe afgewerkte woningen worden aangeboden vanaf € 169.000 vrij op naam. Dit bedrag is inclusief eigen grond, tuin en berging. Alle woningen worden standaard voorzien van vloerverwarming en zonnepanalen. De bouw van de wijk start na de zomer.

18e Molenloop

STELLENDAM – Atletiekvereniging De Stelle-Runners organiseert donderdag 15 juni voor 18e keer de Molenloop, een prestatieloop van 5 of 10 km. Start en finish zijn aan het begin (Zuiderdiepstraatweg) van de Molenkade in Stellendam.


"Het is weer een mooie gelegenheid voor de vele lopers op het eiland om jezelf te testen en te zien waar je op dat moment staat", aldus de organisatoren. De start van de beide afstanden van de 18e Molenloop is om 19.30 uur en er kan vanaf 18.00 uur worden ingeschreven in het Stellehuus (naast zwembad het Zuiderdiep) het inschrijfgeld bedraagt € 5,00. Na afloop worden er op startnummer een aantal vlaaien van de Multivlaai uit Hellevoetsluis verloot. De vlaaien dienen door de prijswinnaar persoonlijk in ontvangst te worden genomen. Het is dus de moeite waard om nog even na te blijven.
De Stelle-Runners is een kleine vereniging gevestigd in Stellendam. Bij de Stelle-Runners voelt de beginnende recreatieve loper maar ook de competitieve en prestatiegerichte runner zich op zijn plaats. Je krijgt de mogelijkheid om eens te ervaren wat het is om in een groep te trainen. Je mag een maand gratis mee trainen waarna de beslissing aan jezelf is of je lid wil worden. De trainingen zijn op dinsdag- en donderdagavond. Er wordt gestart vanuit het Stellehuus, dat gelegen is links van het Zwembad. Voor meer informatie kun je contact opnemen met stellerunners@gmail.com.

Tweemaal Gouden Schoolkantine Schaal voor Edudelta College Middelharnis

MIDDELHARNIS - Edudelta heeft met haar twee vmbo-locaties, aan de Langeweg (onderbouw) en aan de Schoolstraat (Bovenbouw) de gouden Schoolkantine Schaal 2017 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten zij zien dat op beide locaties de schoolkantine gezond is ingericht.

Edudelta heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in hun gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar in de stijlvolle waterkannen. De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen. "Hé die chips mag ik ook, die zijn glutenvrij", was één van de vele positieve reacties waaruit blijkt dat op het Edudelta College Middelharnis met iedereen rekening wordt gehouden om een gezonde eetwijze te promoten.

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het Ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Prijswinnaars Fair De Gornet

OUDDORP - Vrijdag 26 mei organiseerde peuterspeelzaal De Gornet een gezellige fair in de ring van Ouddorp. Tijdens deze fair viel er ook veel te winnen.
Fam. Kraaijvanger won een tochtje met een boot inclusief lunch gesponsord door 't Wapen van Stellendam, fam. Helder-Hoek heeft het tuinbankje gewonnen van Steigerhouthandel.nl, Anne Tanis ging er met de boodschappenkar van AH De Berg vandoor en de bon van The Old Smuggler is gewonnen door fam. Hameeteman. Daarnaast is ook nog een mooie boodschappenmand van Jumbo Sperling verloot. Dhr. Westdijk was de gelukkige winnaar.
"We hebben genoten van deze prachtige dag en willen bij deze alle vrijwilligers en sponsoren hartelijk bedanken voor hun hulp. Zonder u was deze dag niet mogelijk geweest!" aldus de mensen van de peuterspeelzaal.

Windfondsvragen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raadsfractie van het CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp Windfonds. De fractie wil weten welke afspraken er over het Windfonds zijn gemaakt, wie het fonds beheert en o.a. wanneer de eerste inkomsten kunnen worden verwacht en wie bepaalt waar de inkomsten aan worden uitgegeven. Als gemeente maken wij van een nood een deugd door met initiatiefnemers van windparken een afdracht voor het Windfonds af te spreken. De inkomsten dienen weer op het eiland te worden aangewend. Het Windfonds kan veel betekenen voor de acceptatie van windmolenparken en duurzame energie verwacht fractievoorzitter Robert van Papeveld. (Door Jaap Ruizeveld)

CSG Prins Maurits winnaar Concours Interscolaire 2017

Leraar Frans, Hans van Heemst en de vier leerlingen met het winnende spel.

MIDDELHARNIS – Vorige week maandag togen Hans van Heemst, leraar Frans, en de vier VWO 4-leerlingen Anne, Daniëlle, Tineke en Evianne, naar het Cygnus Gymnasium in Amsterdam om hun prijs in ontvangst te nemen van het Concours Interscolaire "A toi de jouer" (jij bent aan de beurt). Een wedstrijd voor middelbare scholieren gebaseerd op de Franse taal en de Francofonie. Doel was om een gezelschapsspel te creëren, waarin deze beide aspecten naar voren kwamen. Uit vele inzendingen werd het spel van de dames gekozen tot beste in hun leeftijdscategorie.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De jury was erg enthousiast over de inzendingen, die meedongen naar de prijzen en het rapport was dan ook zeer lovend: "De creaties onderscheidden zich door hun creativiteit, originaliteit, esthetiek en de inventiviteit van de spelregels". Niet alleen de dames waren zeer trots, ook Hans van Heemst was erg blij met het resultaat. "De interscolaire is een jaarlijks terugkerend concours van het Institut Français voor alle middelbare scholieren in Nederland", legt hij uit. "Middels deze wedstrijd wil het instituut de Franse taal en cultuur promoten. Het ene jaar is dat door een gedicht, een andere keer een verhaal of toneelstuk en dit jaar was het een gezelschapsspel. Met de 33 leerlingen van de klassen VWO 4 zijn we hiermee aan de slag gegaan. Ik heb daarvoor gekozen, omdat ze het Frans dan al redelijk onder de knie hebben en bovendien nog tijd genoeg om hier aan te werken".

Gezelschapsspellen

Anne, Daniëlle, Evianne en Tineke vonden de opdracht erg leuk. "We hebben een spel gemaakt gebaseerd op het bekende spel 'De kolonisten van Catan'", vertellen ze. "Hiermee konden we goed uit de voeten met het maken van vragen en antwoorden in het Frans, maar ook alle Franstalige landen konden we er in verwerken, precies volgens de opdracht van het Instituut. "Het was wel behoorlijk wat werk, maar we hebben alle taken goed kunnen verdelen. Andere klasgenoten gingen bijvoorbeeld aan de slag met Monopoly, Stratego en Zeeslag, want daar kan je natuurlijk ook heel veel kanten mee op. Toen alle spellen klaar waren, hebben we ze allemaal gespeeld en gezamenlijk bepaald, welke we zouden inzenden naar de jury. En de keuze viel op ons spel, daar waren we natuurlijk heel blij mee".

11 Finalisten

Een goede keuze zo bleek later. Uit de 70 inzendingen, vanuit heel Nederland, werd het spel van de meiden als beste gekozen uit één van de drie leeftijdscategorieën. De jury vond het spel goed voor de doelgroep en het taalgebruik was prima in orde. Ook waren er complimenten voor de inhoud van de vragen, de duurzaamheid van het spel en de goede indeling van de grondstoffen. Eind mei werden de 11 finalisten bekend gemaakt en zo kon Hans van Heemst vorige week maandag op pad met de dames om de prijs in Amsterdam in ontvangst te nemen. "Daar bleken heel veel spellen gebaseerd te zijn op Monopoly", vertelt hij "en dus was onze inzending vrij origineel. Ook waren er inzendingen van digitale spellen, maar die vielen allemaal buiten de boot. Alle winnaars kregen een boekenbon en een goodybag voor hun inzet en natuurlijk de eeuwige roem". Hans ziet de wedstrijd vooral als leuke stimulans voor zijn lessen en uiteraard als opsteker voor de keuze van het vak Frans. De dames denken er echter iets anders over. Op de vraag of ze later iets met de Franse taal willen gaan doen wordt niet erg enthousiast gereageerd. Alleen Daniëlle wil misschien nog eens nadenken over een carrière als lerares Frans. Vooralsnog heeft de wedstrijd dus nog geen effect op de studiekeuze. Desondanks is Hans reuzetrots op de prijs en zijn leerlingen.

Raadsfracties dringen aan op gerichte en zorgvuldige communicatie met burgers

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de algemene beschouwingen van de acht politieke partijen kwam regelmatig de communicatie richting de burger aan de orde. De politici vragen het college inzet om hier gericht, attent en zorgvuldig mee om te gaan. Van Noordt Wieringa (VVD) stelde dat zijn fractie met trots terugkijkt op hetgeen de afgelopen jaren is ontwikkeld en gerealiseerd in de gemeente. Grote uitdagingen wachten, waaronder de problematiek rondom recreatiewoningen.

Door Jaap Ruizeveld

De extra investering voor de nieuwbouw Edudelta valt bij de VVD rauw op het dak en dat vraagt om toelichting. De fractie geeft extra accent aan de inzet van de vele mantelzorgers. Vraagt blijvende aandacht voor snel internet en is benieuwd welke support de gemeente kan geven om gasloze woningen te laten realiseren. De toenemende drukte op de A29 baart zorgen en het knelpunt voor verbetering van de N59 dient hoog op de prioriteitenlijst te blijven staan. In het thema Ruimte en Wonen dient de gemeente te stimuleren dat er voor ieder een woning is en dat er juist attent wordt gekeken naar mogelijkheden in de sociale huursector.

Compensatie

"Gelukkig gaat er veel goed op ons eiland en daar moeten wij vooral duurzame energie in blijven steken", gaf Tuk (ChristenUnie) aan. De keerzijde van de windopgave is dat veel bewoners last hebben van de molens, hoe zorgvuldig die ook geplaatst worden. Het lijkt logisch dat compensatie plaatsvindt aan burgers, niet alleen financieel maar ook door laagdrempelig te kunnen profiteren van de lokaal gewonnen duurzame energie. Door goede samenwerking tussen Overheid, Onderwijs en Ondernemers dient het eiland doorontwikkeld te worden. Bewaken van een balans tussen faciliteren van eilandbezoekers die komen voor onze kernkwaliteiten zoals natuur en landschap en cultureel erfgoed anderzijds grenzen aangeven voor verdere ontwikkeling. Goede communicatie en rentmeesterschap vragen onze aandacht.

Nieuw beleid

"Na jaren van bezuinigingen zijn wij in wat rustiger vaarwater beland", stelde Van Papeveld (CDA). Als gemeente dienen wij niet boven de samenleving te staan maar er middenin. Goed dat er voorzichtig weer naar nieuw beleid kan worden gekeken. Inzet op gebieden binnen het Sociaal Domein, de jeugd- en gezinszorg, de huishoudelijke hulp toelage en de respijtzorg. Aandacht voor integraal huisvestingsplan voor het onderwijs en ook voor de mogelijkheid van 2 scholen in 1 complex. Zorgen om het ontbreken van rijksbudget bij het fenomeen BOA. Graag een tandje erbij om de blijvers-lening te promoten om zo de mogelijkheid te scheppen dat men langer in de eigen woning kan wonen. Dit dan ook door financiering van aanpassingen te realiseren.

Onvrede

Omdat hij niet terugkeert in de nieuwe raad vanaf 2018 was het de laatste algemene beschouwing van Maliepaard (fractie Maliepaard). "Wat is er zo democratisch aan dit fenomeen? Een verhaal per fractie dat iedereen eigenlijk al kent. Een terugblik op de bezuinigingen. Nodig na de constatering van een starttekort van 13,5 miljoen euro. Het is redelijk goed gekomen, maar culturele instanties, verenigingen en stichtingen hebben het geweten. Dan de windopgaveproblemen. Ik was en ben fel tegenstander. Immers hoe kan het zijn dat een derde van het provincie-totaal in ons grondgebied (vooral Oostflakkee) wordt neergezet. De situatie in het fort in Ooltgensplaat. Ik blijf mij verzetten tegen elke vorm van macht tegenover de bewoners. Het moet beter op het gebied van communicatie met de burger. Er is onvrede en dat zal zich bij de verkiezingen zeker manifesteren," voorspelt Maliepaard.

Bijzondere open dag bij De Bever Verhuur
'Zakendoen en geloven kunnen prima samengaan'

OUDDORP – Wie dat wil kan natuurlijk altijd binnenlopen bij De Bever Verhuur. Kees en Jolijn Bezuijen, zijn gastvrij genoeg. Maar zaterdag 10 juni zal er ruimte zijn voor nog meer ontmoeting op het verhuurbedrijf aan de Dijkstelweg. Een open dag met bijzondere ingrediënten. Kees laat zien dat geloven en zakendoen wat hen betreft niet gescheiden kunnen worden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Kees Bezuijen, van oorsprong visser, leidt samen met Jolijn, De Bever Verhuur aan de Dijkstelweg in Ouddorp. Men verhuurt een klein aantal vakantiewoningen, maar het bedrijf heeft inmiddels meer bekendheid door de verhuur van 'rijdend materieel'. Zoals e-scooters, Lopifits (loopbandfiets), e-(mountain)bikes, 'vrolijke fietsen', en andere vervoermiddelen, voor zowel de enkeling als voor groepen. Daarnaast verzorgen zij ook Segway Tours, deze zijn altijd onder begeleiding van een ervaren begeleider/gids.
Zaterdag 10 juni zal het bedrijf open dag houden. Kees legt uit dat het een bijzondere open dag zal worden. Evenals vorig jaar zal ook dit jaar de uitvinder van de Lopifit, Bruun Bergmeester, aanwezig zijn. Daarnaast zal van ongeveer half twee tot twee uur een moment van bezinning worden gehouden. Kees, zelf een zangliefhebber, vertelt dat er dan enkele liederen worden gezongen en er zal een korte overdenking worden gehouden door ds. A.W. van de Griend, gereformeerd predikant van Ouddorp en Stellendam. Daarna zal het seizoen geopend worden door middel van gebed.
Het komt niet veel voor dat op een open dag van een commercieel bedrijf gebeden, gezongen en gemediteerd wordt. "Dat klopt", zegt de Ouddorpse ondernemer, "en daar hoop ik verandering in te brengen". Hij vertelt dat zijn verhuurbedrijf een christelijk bedrijf is. En dat blijkt niet alleen uit het feit dat het bedrijf op zondag gesloten is. Tijdens ons gesprek geeft Kees aan dat hij probeert om het geloof in het zakendoen handen en voeten te geven, "dat wil niet zeggen dat wij beter zijn dan anderen, maar we doen het wel anders". Bezuijen steekt niet onder stoelen of banken dat hij geloofd. Regelmatig komt het bij een training op een vervoermiddel, het geloof aan de orde. En omdat de recreanten die zijn bedrijf bezoeken doorgaans ontspannen zijn, komt het wel eens tot een 'goed gesprek'.
Bezuijen laat zich niet in een hokje plaatsen als het gaat tot welke kerk hij behoort. "Ik behoor tot de gemeente van Jezus Christus en dat is genoeg". Hij weet dat sommige christenen zich graag uitsluitend binnen hun eigen kringetje van gelovigen begeven. "Zoekers komen niet zo vlug een kerk binnen. Mensen gaan naar buiten op zoek". Hij weet dat deze 'zoekers' bijv. de strand- of Dabar-diensten bezoeken en dat dit ook tot zegen is. "Kerken moeten meer naar buiten treden", benadrukt Kees Bezuijen.
Loopt Kees dan altijd te 'preken'? "Nee hoor, je moet wel nuchter blijven want er moet brood op de plank komen. In de Bijbel staat 'doe al je werk alsof het voor de Heere is' en daar wil ik me aan houden. Maar als er iemand op mijn weg komt en de gelegenheid is daar dan ga ik wel het gesprek aan".
De recreatieondernemer weet dat er in deze hectische tijd de mensen bijna geen rust meer vinden. "Het is misschien wel herkenbaar: overvolle agenda's terwijl juist in de rust/stilte God tot je kan spreken". En over die rust wil Bezuijen graag het gesprek aan gaan. Niet alleen tijdens de open dag, maar ook tijdens zijn dagelijks werk. Hij hoopt dat zijn initiatief navolging zal krijgen bij collega-ondernemers die hun christelijk geloof niet onder stoelen of banken willen steken.

Programma

Het programma voor a.s. ziet er als volgt uit: Inloop vanaf 13:00, koffie, thee of fris de gehele middag door; Van 13:30 welkomstwoord door Kees Bezuijen; Gebed ds. W.J. van de Griend; zingen van liedereren en een korte overdenking.
Vanaf 14:15 tot 17:30 uitleg en testen van alle vervoermiddelen; Segways; E-scooters; Lopifits; E-bikes; Vrolijke fietsen; familieskelter; steps. Elk heel uur is er een Kidsmoment. De middag wordt om ongeveer 17.30 uur afgesloten.
www.debever.com

Overeenkomst nieuwbouw NOM-woningen en –appartementen FidesWonen

DIRKSLAND/HERKINGEN – Onlangs ondertekenden wooncorporatie FidesWonen en aannemer Kroon & de Koning uit Zwijndrecht de Design Build & Maintenance overeenkomst voor 42 nieuwbouwwoningen verspreid over Dirksland en Herkingen.

Deze contractvorm is voor FidesWonen een nieuwe manier van samenwerken met de aannemer. Hierbij gunt de opdrachtgever niet alleen het ontwerpen en realiseren van de nieuwbouw aan de aannemer, maar ook het onderhouden ervan voor de langere termijn. Dit betekent dat de aannemer FidesWonen compleet ontzorgt.
Wooncorporatie FidesWonen ontwikkelt Nul-op-de-Meter woningen voor senioren op verschillende locaties in Dirksland en Herkingen. Zo komen er 17 grondgebonden woningen en 11 appartementen op een braakliggend terrein aan het Korteweegje in Dirksland. Verderop in Dirksland sloopte FidesWonen recent de appartementen aan de Margrietlaan. Het plan is om hier 9 grondgebonden woningen te bouwen. In de Oranjestraat in Herkingen komen 5 grondgebonden woningen. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Born te Middelharnis. De architect heeft rekening gehouden met de aanwezige bebouwing waardoor de nieuwbouw mooi integreert in de bestaande omgeving.
De eerste bouwactiviteiten starten volgens planning eind 2017. Vervolgens worden in 2018 de woningen opgeleverd en in gebruik genomen. Binnen enkele maanden organiseert FidesWonen een informatiebijeenkomst voor belangstellenden voor deze woningen en appartementen. De uitnodiging wordt via lokale media en op de website van FidesWonen gepubliceerd. De wooncorporatie biedt de nieuwe woningen via het aanbodmodel aan. Woningzoekenden kunnen op de gebruikelijke manier reageren.
Bij het realiseren van Nul-op-de-Meter woningen en appartementen wordt onder meer balansventilatie, triple glas, een warmtepomp en zonnepanelen toegepast. Een gasaansluiting is niet meer aanwezig en de woning wekt voor eigen gebruik alle energie op. Voor de toekomstige huurders betekent dit comfortabel wonen met een duidelijk inzicht van het energieverbruik.

Nacht van Gebed op verschillende plaatsen in de regio

GOEREE-OVERFLAKKEE - Al verschillende jaren wordt – op initiatief van Stichting Open Doors – in Nederland de Nacht van Gebed gehouden. Christenen uit verschillende kerken op het eiland zijn eveneens al verschillende jaren nauw betrokken bij deze 'Nacht van Gebed' die dit jaar in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 juni wordt gehouden.

De 'gebedsnachten' zijn bedoeld om te bidden voor christenen die in landen leven waar ze vervolgd worden om hun geloof. Er wordt juist in de nacht gebeden omdat vooral in de nachtelijke uren mensen die gevangen zitten het zwaar hebben. Ze zijn doorgaans ver van hun familie en de nachten in eenzaamheid zijn vaak lang. Uit getuigenissen van vervolgden is bekend dat zij ook daadwerkelijk in deze nachten van gebed ook steun ervaren.

Voor het 'materiaal' voor de Nacht van Gebed zorgt Open Doors. Tussen de gebeden door wordt informatie gegeven over specifieke christenen of groepen van christen die het moeilijk hebben.
De komende gebedsnacht wordt georganiseerd in verschillende plaatsen op het eiland. Mensen, afkomstig uit verschillende achtergronden, zijn bij de organisatie betrokken.
Berichten uit de media laten zien dat christenvervolging nog lang niet tot het verleden behoort. "Aanslagen in Egypte eisten de levens van zeker 45 koptische christenen. Niet alleen in Egypte is er veel geweld tegen christenen. Tienduizenden christenen in Irak sloegen op de vlucht voor Islamitische Staat. Ze wonen verspreid over de hele wereld. En in Nigeria werden opnieuw meisjes en vrouwen door Boko Haram ontvoerd. Wat is hun toekomst?", aldus Open Doors.
De organisatoren van de Nacht van Gebed benadrukken dat deelnemers deel kunnen nemen op het tijdstip wanneer dit voor hen uitkomt. Daar komt bij dat deelnemers niet 'verplicht' zijn om hardop mee te bidden. Meeluisteren naar de verhalen en stil meebidden kan natuurlijk ook.


Kader:

Plaatsen bijeenkomsten
Bijeenkomsten de gehele nacht:
De Hoeksteen, Ring 13 te Middelharnis (van 22:00 tot 6:00 uur / contact: 06-13396816)
Onder de Wiek, Ring 57 te Dirksland (van 22:00 tot 6:00 uur / contact: 06-55193344/06-14916713)

Bijeenkomsten met aangepaste tijden:
De Rank, Bosschieterstraat 6 te Stellendam (van 19:00 tot 24:00 uur/
van 19:00 tot 20:00 uur speciaal voor kinderen / contact: 0187-701008)
Hervormde Kerk, Kerkpad 3 te Goedereede (van 20:00 tot 24:00 uur / contact: 06-46890791)

Neem voor vragen gerust contact op via bovenstaande telefoonnummers.

Meer informatie: www.opendoors.nl/nacht

Avondvierdaagse Stellendam

STELLENDAM - Woensdagavond 31 mei 2017 werd een bijzondere avond voor de bewoners van het Spectrum te Stellendam. Er werd deze avond met bewoners meegelopen in de avondvierdaagse van Stellendam.

Met dank aan de vele vrijwilligers die de bewoners wilde begeleiden tijdens deze avondwandeling. Het mooie voorjaarsweer bracht een ieder in goede stemming om deze wandeltocht te volbrengen. Bij de camping de Vlugtheuvel stonden leden van het Jeugdorkest de deelnemers op te wachten en speelden hen vriendelijk toe. Hier genoten alle deelnemers van.
Op het einde van de wandeling was er bij Cafetaria 't Wapen van Stellendam een verrassing voor alle bewoners en vrijwilligers. Een heerlijk verkoelend ijsje (met of zonder advocaat), met dank aan de Cafetaria.
Al met al een bijzondere avond, heerlijk om met elkaar in de mooie natuur, deze voorjaarsavond gezellig buiten te zijn.

Telefonisch spreekuur Huiselijk Geweld

GOEREE-OVERFLAKKEE - Elke maandagochtend van 09.30-10.30 uur is er Telefonisch Spreekuur Huiselijk Geweld. Dit kan via tel. 088-9004000.


Het telefonisch spreekuur is bedoeld voor mensen die betrokken zijn bij huiselijk geweld (vrouwen/mannen). U kunt anoniem bellen voor advies, informatie of gewoon om uw verhaal te vertellen.

Huiselijk geweld is iedere vorm van geweld in een relatie of familie. Dat kan lichamelijk geweld zijn, maar ook geestelijk geweld. Bijvoorbeeld slaan, bedreigen, vernederen. Het kan ook gaan om seksueel geweld, bijvoorbeeld wanneer uw partner u dwing tot seksueel contact.
Huiselijk geweld komt in alle kringen voor. Vaak vinden mensen het moeilijk om hierover te praten en om hulp te vragen. Soms schamen slachtoffers van huiselijk geweld zich en denken dat het hun eigen schuld is. Ze hopen dat het huiselijk geweld uiteindelijk vanzelf stopt als de omstandigheden verbeteren, maar huiselijk geweld stopt niet zomaar.
Op het spreekuur kunt u met een hulpverlener die kennis heeft van huiselijk geweld uw situatie bespreken en eventueel samen naar een oplossing zoeken. Het gesprek is gratis en uiteraard vertrouwelijk.

Smaak aan Zee op de Brouwersdam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 16 - 18 juni 2017 strijken ruim 30 foodtrucks neer op de Brouwersdam tijdens Smaak aan Zee. Het is de tweede editie van Smaak aan Zee, nadat de succesvolle eerste editie (2016) bezocht werd door ruim 10.000 bezoekers. Henk van der Kruk van stichting Smaak aan Zee: 'De reacties waren overdonderend enthousiast. Foodfestivals zijn populair, ze worden overal in Nederland al een aantal jaar georganiseerd, denk aan Trek of De Parade. Maar hier in de buurt nog niet eerder zo grootschalig.' Met ruim 30 foodtrucks is het gratis toegankelijke Smaak aan Zee veruit het grootste foodfestival in de omgeving. Er worden 10.000 tot 15.000 bezoekers verwacht. Het festival is naast het Inpiratiecentrum Grevelingen, de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.smaakaanzee.nl.

Verkoping voor de MAF

OUDDORP - Afgelopen zaterdag was er een verkoping voor de MAF aan de Dijkstelweg. Er is in totaal 5700 euro opgehaald voor het goede doel. MAF is er voor mensen die in afgelegen gebieden leven; met 130 vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF hen bereikbaar voor hulp en het Evangelie. Meer dan 1.000 (hulp)organisaties doen dankzij MAF sneller, efficiënter en veiliger hun werk. Elke 5 minuten stijgt ergens ter wereld een vliegtuig op om te helpen. (Foto: William van de Pol)

Aart Rijkaart exposeert in 't Blaeuwe Huus

OUDDORP - Aart Rijkaart exposeert de hele maand juni weer in 't Blauwe Huus/VVV-kantoor, Bosweg 2 in Ouddorp. Zijn werk is figuratief/realistisch.

Rijkaart is geboren en opgegroeid in Alblasserdam, vlakbij de wereldberoemde molens van Kinderdijk. Deze heeft hij dan ook in al zijn facetten geschilderd. Hij tekent al vanaf de lagere school met Oost-Indische inkt, wat blijkt uit zijn pentekeningen. In 1965 maakte hij zijn eerste olieverfschilderij. Hij schildert gevarieerde onderwerpen, vooral water en spannende lucht-partijen. Een ander favoriet onderwerp zijn bloemen. Hij schildert op schilderslinnen met olieverf.
Op deze expositie zijn te zien: Diverse pentekeningen; Landschappelijk werk; Nederlandse kust; Bloemen; Oudhollandse winterlandschappen.
De expositie is vanaf donderdag 1 juni t/m vrijdag 30 juni 2017 (30 juni tot 13.00 uur) te zien. Het VVV-kantoor is geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.
Tijdens deze expositie zijn verschillende werken met aanzienlijke korting geprijsd.

Nationale Bunkerdag

OUDDORP - Op zaterdag 10 juni is het Nationale Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, toch vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Bunkers in Ouddorp zijn eveneens te bezichtigen. Bezoekers kunnen Widerstandsnest 220H (De Punt) bezoeken. Het bunkercomplex, ook bekend als de Bunkerroute, bestaat uit 15 bunkers die allemaal hun eigen functie hadden. Gidsen vertellen er tijdens een uitgebreide rondleiding meer over. Pas wel op, want tijdens deze rondleiding bestaat de mogelijkheid, dat de bezoeker opeens oog in oog staat met Duitse soldaten! Deze acteurs zullen de bezoekers actief betrekken bij hun bezoek aan de bunkers en daarbij alles vertellen over het dagelijkse leven in de oorlog op een dergelijk bunkercomplex. Daarnaast worden er de gehele dag demonstraties gegeven met radiografisch bestuurbare miniatuur-tanks, is er speciaal voor deze dag een kleine expositie ingericht en worden er films vertoond over de Atlantikwall. Ticketprijzen (de opbrengsten komen ten goede van de deelnemende partijen, dus ook stichting WO2GO!): Bunkerdagticket: € 6,-; Bunkerdagticket kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,-; Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. Voor veteranen geldt een korting van 50%, op vertoon van de Veteranenpas. De pas biedt korting op 1 ticket. Deze korting is alleen te verkrijgen bij de ticketverkoop bij de bunkers (dus niet online).

Nieuwe kinderzwerfboekstations geopend

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gaat goed met de kinderzwerfboekstations op Goeree Overflakkee. Deze week zijn er weer twee nieuwe stations geopend en wel in sportcomplex De Staver in Sommelsdijk en bij De Hoezemoos in Den Bommel. De stations zijn door het Kinderkabinet uit Den Bommel onder leiding van Marlies Verda beschilderd. Er zijn nu in totaal negen stations op het eiland en men hoopt dat er nog meer bijkomen. "Wilt u een kastje, mandje of plank runnen met kinderboeken. Het enige wat u hoeft te doen, is de boeken af en toe recht te zetten. Voor info kunt u terecht op de site van Kinderzwerfboek.nl of bij Caroline Kuiper Ambassadeur van het kinderzwerfboek op Goeree Overflakkee", aldus de initiatiefnemers. .
Op de facebookpagina van Kinderzwerfboek regio Goeree Overflakkee kunt u alle stations vinden en contact opnemen met Caroline.
Tijdens de Molendag op 9 juli en tijdens de kinderomloop op 19 augustus zal het kinderzwerfboek weer boeken uit delen aan de kinderen, om deze na het lezen weer te laten zwerven.

Vrijdag in de krant

Thema Onderwijs: In Herkingen is één school

Opening ontmoetingsplek Den Bommel