info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

7 juni 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 7 juni 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Muziekgebouw klaar voor de toekomst

Wethouder Gerrit de Jong tijdens de openingstoespraak van het Muziekgebouw.

MIDDELHARNIS – Zonder weeën ging het niet, maar de geboorte verliep nog redelijk vlot. Die metafoor gebruikt wethouder Gerrit de Jong zaterdag bij de officiële lancering van het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. "Het kind is er. Het is mooi, het is prachtig. We moeten het een kans geven om op te groeien en uit te groeien, zodat het een bijdrage kan leveren aan de symfonie van het leven."

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee is gebouwd nadat de gemeente had bepaald dat het eilandelijke muziekonderwijs geheel op de schop moest. Verenigingen kregen geen subsidie meer en de muziekscholen moesten bezuinigen en gaan samenwerken of fuseren.

"Maar in het proces leek het er ook op, dat de muziekscholen zouden verdwijnen omdat ook voor hen geen subsidie meer beschikbaar zou zijn in de toekomst. Al het geld zou worden gestopt in één jaar muziek in de klas op de basisschool", zei Johan Jansen, voorzitter van het Muziekgebouw, zaterdagmiddag tijdens de presentatie in Het Diekhuus.

Hij blikte terug op de opbouw van het rijke muziekleven op Goeree-Overflakkee: "Opleidingen die jarenlang fantastisch werk hadden verricht en muzikale toptalenten hebben afgeleverd, die nu zelfs actief zijn in de professionele muziekwereld, zoals het Concertgebouw. Die er voor zorgden dat de bewoners van dit eiland zich ook muzikaal konden ontwikkelen. Die zorgden voor voldoende aanwas naar de amateurorkesten, waarvan enkele ook tot de top van Nederland behoren. Maar ook dat u, als inwoners, Koningsdag, Sinterklaas, Dodenherdenking en vele andere gebeurtenissen op dit mooie eiland kon beleven met muziek erbij. Want wat zouden vele evenementen zonder muziek voorstellen…"

Moest dat allemaal op de schop? Johan Jansen: "Muziekschooldirecteuren, bestuursleden van muziekscholen (vaak vrijwilligers), docenten, leerlingen, verenigingen, hebben de afgelopen tijd veel onzekerheid gekend. Niet alleen de onzekerheid over de toekomst, hun baan, een opleiding, maar vooral het besef dat de met veel inzet gebouwde prachtige muziekopleidingen zomaar zouden kunnen verdwijnen. Voor sommige is de bouw van de huidige opleidingen hun levenswerk geweest."

Toekomstmuziek

Gedwongen door de omstandigheden is er echter met veel elan een nieuwe muziekopleiding gebouwd: het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. "Dit proces ging niet altijd even gemakkelijk, maar toch is er nu het resultaat. Dit is vooral bereikt doordat er binnen het muziekveld op Goeree-Overflakkee over eigen grenzen heen is gekeken en er een gezamenlijk plan Toekomstmuziek is geschreven. Hoewel we, zoals u misschien in de kranten wel heeft kunnen lezen, een aantal keer op gespannen voet hebben gestaan met de gemeente, hebben we ons altijd gesteund gevoeld door de gemeenteraad. Op dit moment wordt er gelukkig weer gezamenlijk gewerkt aan de toekomst." De gemeenteraad keurde het toekomstplan in april unaniem goed.

Volgens Jansen is het Muziekgebouw uniek, zo uniek dat diverse gemeenten, verenigingen en muziekbonden al vragen hebben gesteld over het concept. In het Muziekgebouw werken twaalf muziekverenigingen en twee muziekscholen samen. Het gebouw rust op drie pijlers: muziekles op school, particulier muziekonderwijs en muziekles voor leerlingen van verenigingen. De eerste pijler, muziekles op school, krijgt vorm door in 36 groepen 4 (op 30 scholen) een muziekcarrousel af te werken. Zo kunnen de leerlingen kennismaken met een hele reeks instrumenten. Via de andere twee pijlers is er ook 'voeding' voor de jeugdorkesten en ensembles.

Tijdens de presentatie van het Muziekgebouw – inclusief het logo en de website – kreeg het publiek in Het Diekhuus verschillende wijsheden over muziek te horen. Johan Jansen zei: "Muziek maakt slim". En wethouder De Jong voegde daaraan toe: "Muziek is de kortste weg naar het hart."

Innovatie

De wethouder onderstreepte het belang van innovatie, wat onder andere blijkt uit de muziekcarrousel. "Iedereen doet mee vanaf de basisschool." Wat hij in het Muziekgebouw vond was "maatschappelijke balans", "eigen verantwoordelijkheid", een einde aan "de ongelijkheid in subsidies" en "kwaliteit". "We gaan voor het hoogst haalbare", zei De Jong vlak voordat hij het gemeentelijke cadeau aan het Muziekgebouw overhandigde: een dwarsfluit.

Hans van der Wulp van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee zei eerst sceptisch te hebben gestaan tegenover de nieuwe structuur van het muziekonderwijs, maar nu enthousiast te zijn. Ook kwam hij met een waarschuwing: "Een gebouw moet ook onderhouden worden. Onderschat het onderhoud niet."

De officiële presentatie van het Muziekgebouw bestond niet alleen uit toespraken, maar ook uit diverse optredens van eilandelijke talenten: het fluitkwartet onder leiding van Lisette van der Broek, Bastiaan Bruijnse (hoorn), Lara Kastelein (saxofoon), Joline Sperling (harp) en Martin Braber (hoorn). Tot slot speelde het saxofoonkwartet Blast.

Sabels boven Nieuwe-Tongs bruidspaar

MIDDELHARNIS - Heel wat bekijks trok het toen afgelopen vrijdag aan 't eind van de ochtend een militair voertuig post innam op de hoek Voorstraat/Raadhuisstraat te Middelharnis en even later ook nog een peloton gesabelde militairen aan kwam stappen dat zich hier posteerde, onderaan de trappen van Middelharnis' oude Raadhuis. Het was ter ere van de huwelijksvoltrekking van militair Pim de Kat (25) uit Nieuwe-Tonge, die op het moment dat buiten zijn compagnieleden zich opstelden binnen het jawoord gaf aan zijn bruid Carlijn Vreeswijk (24), eveneens uit Nieuwe-Tonge. Pim is sinds twee jaar soldaat en heeft er z'n best voor gedaan om zijn huwelijk militaire luister te geven. En dat lukte. Toen na de huwelijksvoltrekking het bruidspaar het Oude Raadhuis uit kwam, wachtte hen een militaire erehaag met glimmend sabelvertoon. Ook de bruidegom zelf was in militair tenue gestoken, compleet met sabel, en zelfs het aansnijden van de huwelijkstaart 's middags vond plaats in een militaire tent die te Battenoord was opgeslagen en waar nog meer legervoertuigen wachtten. Reden genoeg voor een mooi plaatje in de krant. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Bevestiging en intrede

MELISSANT - Woensdag 8 juni wordt kandidaat G.T. van Appeldoorn bevestigd als predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant. De bevestigingsdienst, die geleid wordt door ds. R.W. Mulder uit Leerbroek, begint om 14.30 uur. De intrededienst, waarin ds. Van Appeldoorn zal voorgaan, is om 19.00 uur.


2 / 22

Agenda

Woensdag 8 juni

MIDDELHARNIS - De Jonge Spartaan 1 - Oud Feyenoord. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Nationale Buitenspeeldag, van 14.00 tot 15.30 uur bij Wijkcentrum De Zwaluw. Gratis activiteiten voor kinderen van 4-12 jaar.
GOEDEREEDE-HAVENHOOFD – Havenhoofdsewandeltocht. Start 18.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt Van der Linde, Zuidweg 3 van 8.30 tot 12.00 uur.

Donderdag 9 juni

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
OUDDORP – Extra rommelmarkt Van der Linde, Marijkeweg 1 van 9.00 tot 14.00 uur.

Vrijdag 10 juni

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
NIEUWE-TONGE – Voorspeelavond Apollo in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 11 juni

LANGSTRAAT – Rommelmarkt, van 10.00 tot 15.00 uur bij De Keet, Beatrixstraat 22.
MIDDELHARNIS – Fietstocht Ouderenvereniging over de westkant van het eiland, de route start om 10.00 uur bij Tieleman Keukens. Het is ook mogelijk om aan te sluiten op de kaai van Dirksland, of bij De Paddenstoel in Stellendam. Meer info en aanmelden via info@o-g-o.nl of 0187-484559.
MIDDELHARNIS – Kledingverkoop, van 9.30 tot 16.00 uur in de schuur aan de Oostelijke Achterweg.
MIDDELHARNIS – Zomerfeest op het terrein van Hernesseroord, van 10.00 tot 16.00 uur.
MIDDELHARNIS – Bingo-avond voor jong en oud. Wijkcentrum Doetinchemsestraat. Aanvang 19.30 uur. Info: 483366.
OOLTGENSPLAAT - Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Concert Chr. Urker Visserskoor 'Crescendo'. Hervormde Kerk aan de Weststraat. Aanvang 19.00 uur. Kaartverkoop zie verkooppunten op www.hervormdouddorp.nl
OUDDORP – Wafelverkoop voor Gertrude in Ghana, van 10.00 tot 16.00 uur aan de Hazersweg 56.
OUDDORP – Rommelmarkt Van der Linde, Zuidweg 3 van 8.30 tot 12.00 uur.
HERKINGEN - Zomerfair op de Aspergeboerderij, Peuterdijk 59.
SOMMELSDIJK – Concert Sempre Crescendo met gastoptreden, inloop vanaf 19.30, aanvang 20.00 uur. De toegang is € 5,- per persoon.
GOEDEREEDE – Vrijmarkt in het centrum rond de haven. Van 10.00 tot 15.00 uur. Opgave kan tot 10 juni via 0187-843014 of lvdb.lvdb@icloud.com

Maandag 13 juni

ACHTHUIZEN – Start Avond4daagse, inschrijven vanaf 18.00 uur bij 't Buurthuus, start om 18.30 uur. Er zijn drie afstanden: 2,5, 5 en 10 kilometer. Deelname kost € 3,50.

Werkbezoek gemeenteraad aan stranden Ouddorp

OUDDORP - Vorige week vrijdag bracht een delegatie van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee een werkbezoek aan het recreatiepark Ouddorp Duin, de Ouddorpse Reddingsbrigade (ORB) en de Ouddorpse stranden. Het thema van het werkbezoek was: 'Strand'.

In recreatiepark Ouddorp Duin leidden directeur Klaas Bruins Slot en ontwikkelingsmanager Ron Scheijven de raads- en collegeleden rond op het park. Zij toonden de zogenaamde 'elkweervoorziening', die momenteel wordt ingericht. Hier komen onder meer een speeltuin, restaurant, snackbar en winkeltjes. Met deze openbare voorziening kunnen zij het recreatieseizoen verlengen. De groep vervolgde hun wandeling door het park langs de natuurlijk ogende aangelegde duinen met hergebruikt helmgras, de bungalows en de waterberging.

Oversteekplaatsen strand Ouddorp

Vervolgens ging de delegatie naar het strand zelf. In een huifkar maakte de groep een ronde over het strand en kregen zij een toelichting van de buitendienst medewerkers van de gemeente over hun dagelijkse werkzaamheden op het strand. Ook namen de raads- en collegeleden een kijkje bij de aangelegde oversteekplaatsen op het strand. Al enkele jaren vindt slibafzet plaats langs de stranden van Ouddorp. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het slib een terugkerend natuurverschijnsel is, dat wordt veroorzaakt door zandgolven vanuit het westen. Het slib is niet verontreinigd. Om inwoners en bezoekers optimaal te laten genieten van de stranden, heeft de gemeente Goeree-Overflakkee oversteekplaatsen aangelegd bij de strandovergangen Flaauwe Werk, Oosterduinpad en Westerduinpad.

Ouddorpse Reddingsbrigade

De Ouddorpse Reddingsbrigade heeft twee posten: bij 't Flaauwe Werk en bij de Brouwersdam. Penningmeester Cindy van Uden heette de groep namens de Reddingsbrigade welkom op de centrale reddingspost 't Flaauwe Werk. De raads- en collegeleden kregen uitleg over de verschillende werkzaamheden en over wat te doen in geval van een plek met sterke stroming (mui) in zee. Daarnaast toonde het team hun voer- en vaartuigen en gaven zij een kijkje in de financiën van de brigade en het aantal reddingen dat ze hebben uitgevoerd. Naast mensen redt de Reddingsbrigade ook dieren, zoals zeehonden.

Blauwe vlag

Erik van Dijk, national operator Blauwe Vlag, gaf de raads- en collegeleden uitleg over de betekenis van de Blauwe Vlag, die al jaren wappert op het Ouddorpse strand. De Blauwe Vlag is een kwaliteitslabel dat een strand krijgt als het zwemwater van uitstekende kwaliteit is en de stranden schoon én veilig zijn. Daarnaast moeten er op het strand bepaalde faciliteiten zijn zoals een EHBO-post, toiletten en afvalbakken. Een overzicht van alle criteria voor het verkrijgen van een blauwe vlag is te vinden op www.blauwevlag.nl.

"Muziek is de kortste weg naar het hart"

Vervolg van de voorpagina

Moest dat allemaal op de schop? Johan Jansen: "Muziekschooldirecteuren, bestuursleden van muziekscholen (vaak vrijwilligers), docenten, leerlingen, verenigingen, hebben de afgelopen tijd veel onzekerheid gekend. Niet alleen de onzekerheid over de toekomst, hun baan, een opleiding, maar vooral het besef dat de met veel inzet gebouwde prachtige muziekopleidingen zomaar zouden kunnen verdwijnen. Voor sommige is de bouw van de huidige opleidingen hun levenswerk geweest."

Toekomstmuziek

Gedwongen door de omstandigheden is er echter met veel elan een nieuwe muziekopleiding gebouwd: het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. "Dit proces ging niet altijd even gemakkelijk, maar toch is er nu het resultaat. Dit is vooral bereikt doordat er binnen het muziekveld op Goeree-Overflakkee over eigen grenzen heen is gekeken en er een gezamenlijk plan Toekomstmuziek is geschreven. Hoewel we, zoals u misschien in de kranten wel heeft kunnen lezen, een aantal keer op gespannen voet hebben gestaan met de gemeente, hebben we ons altijd gesteund gevoeld door de gemeenteraad. Op dit moment wordt er gelukkig weer gezamenlijk gewerkt aan de toekomst." De gemeenteraad keurde het toekomstplan in april unaniem goed.

Volgens Jansen is het Muziekgebouw uniek, zo uniek dat diverse gemeenten, verenigingen en muziekbonden al vragen hebben gesteld over het concept. In het Muziekgebouw werken twaalf muziekverenigingen en twee muziekscholen samen. Het gebouw rust op drie pijlers: muziekles op school, particulier muziekonderwijs en muziekles voor leerlingen van verenigingen. De eerste pijler, muziekles op school, krijgt vorm door in 36 groepen 4 (op 30 scholen) een muziekcarrousel af te werken. Zo kunnen de leerlingen kennismaken met een hele reeks instrumenten. Via de andere twee pijlers is er ook 'voeding' voor de jeugdorkesten en ensembles.

Tijdens de presentatie van het Muziekgebouw – inclusief het logo en de website – kreeg het publiek in Het Diekhuus verschillende wijsheden over muziek te horen. Johan Jansen zei: "Muziek maakt slim". En wethouder De Jong voegde daaraan toe: "Muziek is de kortste weg naar het hart."

Innovatie

De wethouder onderstreepte het belang van innovatie, wat onder andere blijkt uit de muziekcarrousel. "Iedereen doet mee vanaf de basisschool." Wat hij in het Muziekgebouw vond was "maatschappelijke balans", "eigen verantwoordelijkheid", een einde aan "de ongelijkheid in subsidies" en "kwaliteit". "We gaan voor het hoogst haalbare", zei De Jong vlak voordat hij het gemeentelijke cadeau aan het Muziekgebouw overhandigde: een dwarsfluit.

Hans van der Wulp van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee zei eerst sceptisch te hebben gestaan tegenover de nieuwe structuur van het muziekonderwijs, maar nu enthousiast te zijn. Ook kwam hij met een waarschuwing: "Een gebouw moet ook onderhouden worden. Onderschat het onderhoud niet."

De officiële presentatie van het Muziekgebouw bestond niet alleen uit toespraken, maar ook uit diverse optredens van eilandelijke talenten: het fluitkwartet onder leiding van Lisette van der Broek, Bastiaan Bruijnse (hoorn), Lara Kastelein (saxofoon), Joline Sperling (harp) en Martin Braber (hoorn). Tot slot speelde het saxofoonkwartet Blast.

Oratoriumkoor Zuid West Nederland zoekt extra zangers

MIDDELHARNIS - Het Oratoriumkoor Zuid West Nederland hoopt dit jaar een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan, namelijk het geven van een Kerstconcert. Dit concert staat gepland eind van dit jaar, op 17 december, in de Ned. Herv. Kerk te Middelharnis.

Er zullen die avond verschillende delen van het Weihnachtsoratorium uitgevoerd worden. Dit alles onder deskundige begeleiding van dirigent Bas van Houte. Het koor kan echter nog wel wat extra zangers gebruiken, vooral tenoren en bassen.

Het Oratoriumkoor Zuid West Nederland is een gemengd koor en opgericht in 2001. Het koor bestaat nu uit 44 leden die afkomstig zijn van Goeree, maar ook van daarbuiten. Het koor staat vanaf het begin onder de zeer deskundige leiding van dirigent Bas van Houte. Er zijn de afgelopen jaren diverse grote uitvoeringen gegeven, waarvan de uitvoeringen van de Matthäus Passion in 2014 en het Requiem van Fauré in 2015 de meest recente hoogtepunten zijn.

Echter, zoals het geval is bij meerdere koren, de gemiddelde leeftijd van de koorleden stijgt en er komen weinig nieuwe leden bij. Het Oratoriumkoor zoekt in eerste instantie zangers, tenoren en bassen, die mee willen zingen met de uitvoering van het Weihnachtsoratorium op 17 december. Maar mocht het meezingen goed bevallen, dan mag men natuurlijk ook lid worden van het Oratoriumkoor, graag zelfs. Ook sopranen en alten zijn van harte welkom!

Geoefend wordt er op de woensdagavond in het gebouwtje naast de RK Kerk aan de Langeweg 48 a te Middelharnis van 19.45 tot 22.00 uur. Een keertje langskomen om te luisteren is ook prima, de koffie staat klaar.

Voor meer informatie kunt u een kijkje op de website nemen: www.ookzwn.nl of contact opnemen met de voorzitter, R. van Dijk. Tel: 601210.

Slager Buth finalist bij de Spareribs Trophy 2016

OOLTGENSPLAAT - Op donderdag 2 juni vond de eerste keuring plaats van de Spareribs Trophy 2016. De jury bestond uit Rinus de Rijder (docent SVO en vleestechnoloog), Marco Jurriëns (Keurslager te Epe) en tweevoudig winnaar Jeremy Vermolen. Jeremy Vermolen presenteert het RTL-programma 'Op hete kolen' waarin hij laat zien wat barbecueën nou écht is.
Met deze keuring hebben de tien finalisten zich geplaatst voor de finalekeuring, die plaatsvindt op donderdag 16 juni. Onder de finalisten is Slagerij Buth uit Ooltgensplaat.
De Spareribs Trophy is een vakwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers, op basis van een voorselectie. "Het is ons team weer gelukt om bij de top 10 van Nederland te eindigen met onze overheerlijke spareribs. Nu de mystery guest nog en dan de finaleronde op 16 juni", aldus een trotse slager Krijn Buth.

Voorzichtigheid bij hanteren cijfers Misdaadmeter

GOEREE-OVERFLAKKEE- Zoals eerder gemeld, publiceerde het AD in haar regionale editie de jaarlijkse Misdaadmeter. In een schriftelijke toelichting van de zijde van portefeuillehouder mevrouw Grootenboer aan de gemeenteraad wijst zij op een voorzichtigheid bij het hanteren van de (mogelijke) resultaten van deze Misdaadmeter met betrekking tot de (waarschijnlijke) positie van de gemeente ten opzichte van andere gemeenten in de politieregio en de mogelijke verklaring die op dit moment aan de cijfers kan worden verstrekt. Hierbij kan de insteek ten aanzien van de gekozen berekeningsmethodiek een rol spelen.

Door Jaap Ruizeveld

Het overzicht toont op de meeste delicten een daling. In totaal zijn de criminaliteitscijfers in 2015 in Goeree-Overflakkee met 10% gedaald ten opzichte van 2014. Wel zijn er twee opvallende stijgers: Het aantasten van de openbare orde en kinderporno. Navraag leert dat het om relatief lichte zaken gaat. De items die onder kinderporno vallen hebben overigens niet tot vervolging geleid. Het aantal diefstal-inbraken in woningen is met 24 procent gedaald. Dit geldt met een zelfde cijfer ook voor diefstal - inbraak in garages en o.a. tuinhuizen en schuren. Het is aan te nemen dat preventieactiviteiten (samenwerking organisaties/woningcorporaties, politie, brandweer en buurtpreventieteams) hier een positieve bijdrage hebben geleverd.

Vernielingen

Diefstal van motorvoertuigen daalde met 20 procent. Zakkenrollerij werd 6 keer geregistreerd, bijna de helft minder dan in 2014. Vernielingen en beschadigingen van goederen blijft een bron van zorg. Zeven procent meer aangiften. In getallen een stijging van 226 naar 241 onderwerpen. Fraude scoort op de lijst met 49 zaken een stijging van 4%. Scores met een (0) zijn er ook. Geen overvallen en geen gevallen van kinderprostitutie zijn er gemeld. Wel kwam één straatroof binnen de gemeente op de lijst te staan.

Sponsortocht 'Vrouwen voor vrouwen'

MIDDELHARNIS - Op 21 mei organiseerde een werkgroep van 'Vrouwen voor vrouwen' een sponsorwandeltocht om geld bijeen te brengen voor vrouwen die met hun kindje opgenomen zijn in GGZ-instelling 'De Hoop'. Doel is om ervoor te zorgen dat deze instelling geld beschikbaar heeft om te voorkomen dat deze vrouwen voor de tijd van hun opname gescheiden zijn van hun kind. De kosten hiervan worden niet regulier vergoed.

Een enthousiaste burgemeester Grootenboer gaf het startsein, waarna twee groepen dames vertrokken om een tocht van 10 of 20 kilometer te lopen door het mooie Flakkeese landschap. Er waren zelfs deelnemers uit Utrecht, die speciaal voor deze dag naar Flakkee gekomen waren.

De werkgroep is dankbaar voor een mooie opbrengst: € 6.200,- Verschillende sponsors uit het bedrijfsleven hebben een mooie bijdrage geleverd aan het welslagen van deze mooie dag, waaraan een fors aantal vrouwen uit diverse eilandelijke kerkelijke gemeenten een steentje hebben bijgedragen.

Na deze enthousiaste start in 2016 wil de werkgroep voor de komende jaren opnieuw wandeltochten organiseren. Het was een mooie ervaring om te zien hoe vrouwen zich inspannen voor andere vrouwen. De werkgroep hoopt tegen die tijd veel vrouwen enthousiast te kunnen maken om voor andere vrouwen "een beker koud water" bij elkaar te lopen.

MELISSANT - Na de zomervakantie is er weer plaats voor een nieuwe groep Vrolijke Fluiters. De Vrolijke Fluiters Club, professioneel muziekonderwijs in Melissant, wordt gevormd door enthousiaste blokfluitleerlingen in de leeftijd van 7-11 jaar.

Er wordt gebruik gemaakt van aantrekkelijk lesmateriaal en diverse muzikale spelletjes. Binnen de lessen is ook aandacht voor een juiste houding en ademhaling. En natuurlijk wordt het seizoen, dat loopt van september tot mei, afgesloten met een echt Vrolijke Fluiters optreden in Melishof. Kinderen die blokfluit willen leren spelen en noten willen leren lezen kunnen zich aanmelden.
Bel voor meer informatie naar 0187-602620 of stuur een e-mail naar a.lange81@chello.nl. Ook voor dwarsfluit-, hobo-, fagot-, klarinet- en saxofoonles kan contact worden opgenomen.

Ontmoetingsochtend Adoptie Ouders Flakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdagmorgen 15 juni 2016 hopen de 'Adoptiemoeders' van de Adoptie Ouders Flakkee weer bij elkaar te komen. Deze keer in Stellendam. Wie er graag bij wil zijn en meer wil weten over de inhoud van de ochtend of het adres en een mogelijkheid om kennis te delen en te vergaren, kan een email sturen naar adoptieoudersflakkee@gmail.com

BROUWERSDAM - Zaterdag 11 juni is er een Oldtimer-meeting van Renault van de jaren '70 en '80. Wie een oude Renault heeft en wil komen kijken: de plaats is het RTM-museum aan de Brouwersdam, van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn turbo Alpines, GT turbo's en andere Renaults.

NIEUWE-TONGE - De collecte van het longfonds die gehouden is van 23 tot 28 mei in Nieuwe-Tonge heeft het mooie bedrag van € 1.134,06 opgebracht. Gevers en collectanten worden hartelijk dank gezegd voor dit resultaat.

De oneindigheid in ruim een miljoen puntjes

OUDE-TONGE – Vierhonderd uur heeft hij eraan gewerkt. Er staan in totaal meer dan een miljoen puntjes op. Joep Luijckx heeft er de Rabobank Cultuurprijs mee gewonnen. Eigenlijk voor zijn hele oeuvre, maar dit doek, Zindering, trok vooral de belangstelling. Nadat hij de prijs had ontvangen ook. "Ik heb er een bod van 20.000 euro voor gehad, maar ik verkoop het nooit."

Door Kees van Rixoort

Zindering hangt in de woonkamer van de kunstenaar uit Oude-Tonge, rand Nieuwe-Tonge. Het is het enige kunstwerk van zijn hand, dat Luijckx een naam heeft gegeven. "Namen sturen, en dat wil ik niet. De aanschouwer moet zelf weten wat hij erin ziet."

In Zindering beeldt Luijckx de oneindigheid uit. "Alles wat ik schilder gaat over oneindigheid. Waarom? Omdat mij dat ongelofelijk bezighoudt. Dat je er nooit uit komt, geeft niets. Het zou zelfs helemaal niet leuk zijn. Want dan is en denkt iedereen hetzelfde. Juist de verscheidenheid tussen alle individuen, geloven, al die dingen, is het mooiste. Én elkaar respecteren. Doe je dat niet, dan krijg je oorlog."

Joep Luijckx wist toen hij vijf, zes jaar was al dat hij kunstenaar wilde worden. "Toen kende ik al perspectief. Dat is bijna uitzonderlijk. Als kind van elf tekende en schilderde ik al abstract." Dat is hij altijd blijven doen, al schildert hij ook weleens surrealistisch. "En nu volgt de allerbelangrijkste uitspraak: alles wat moeilijk lijkt is makkelijk en alles wat makkelijk lijkt is moeilijk. Een punt op een leeg vlak zetten kan duizend keer moeilijker zijn dan iemand natekenen." Van Gogh? Daar vindt hij niks aan. Dat iedereen dat mooi vindt, is indoctrinatie. "Die zonnebloemen: het lelijkste schilderij dat ik ooit gezien heb."

Behalve schilderijen maakt Luijckx ook driedimensionale kunst, waaronder beelden en keramiek, en foto's. Fotograferen doet hij ook al heel lang. "Mijn broers en zussen vonden dat ik niet kon fotograferen. Ik deed er zo lang over dat het ijs al gesmolten was in de winter. Maar ik ben er gewoon lang mee bezig. Nog steeds. Toen maakte ik al totaal abstracte foto's die niet iedereen begreep." Luijckx werd bekend met zijn top table-foto's. Verder trekt hij graag naar buiten om bijvoorbeeld op het strand te fotograferen. Het resultaat is verbluffend. "Wind, storm, regen: als er niemand op het strand is, is Joep op het strand. Ik maak foto's in een sneeuwstorm."

Subjectief

Dat hij twee jaar geleden de Rabobank Cultuurprijs won, vond hij "wel grappig". "Het is een eer, een aai over je bol. Maar het blijft subjectief. Er zijn ook zat mensen die mijn werk niet goed vinden. De een zegt: wat een creativiteit, hij schildert, hij maakt beelden, foto's… En de ander zegt: het is niet consistent. Ach, het maakt niet veel uit wat je doet, als je er maar plezier in hebt. Lol, van de dingen die je maakt. Wat men ervan vindt, vind ik niet zo belangrijk. Beroemd of bekend zijn, dat is niet ook niet van belang. Wel is het leuk als men een kunstwerk van je koopt, al schilder ik niet voor de verkoop, ik ben er niet afhankelijk van. Van de 1 of 2 procent op Goeree-Overflakkee die van kunst houdt, is misschien 10 procent geïnteresseerd in abstract. Dan houd je 200 of 300 mensen over. Daarvan zijn er een paar die iets kopen."

Joep Luijckx, die voorheen de kost verdiende als docent tekenen en handvaardigheid, maar nu met pensioen is, woont al 42 jaar op Flakkee. "Ik zou hier nooit meer weg willen", zegt hij in zijn tot atelier verbouwde koeienstal. "Flakkee is mooier dan Zwitserland. Ik houd van de leegte. De absolute leegte. Het oneindige. Dat is wat ik schilder."

Winnaar puzzel CuraMare-magazine krijgt cadeaubon

MIDDELHARNIS - Puzzelen doet de Dirkslandse Corry Bruggeman heel graag, maar oplossingen insturen vrijwel nooit. Behalve die keer, nog niet zo lang geleden, dat in een uitgave van CuraMare een puzzel stond waarvan de oplossing ingeleverd kon worden bij de Plus supermarkt van Slingerland in Middelharnis. Die stelde namelijk de prijs beschikbaar die met deze puzzel gewonnen kon worden. Haar oplossing schreef Corry op de achterkant van een prachtige ansichtkaart en juist díe werd door supermarkteigenaar André Slingerland als winnende inzending getrokken! Vandaar dat Corry vorige week woensdagmiddag werd uitgenodigd om, aangenaam verrast, haar prijs in ontvangst te nemen: een cadeaubon ter waarde van € 50,-, te besteden bij de Plus in Middelharnis. En met een verjaardag in het verschiet kwam dat eigenlijk best goed uit...! (Tekst en foto: Hans Villerius)

Voorlopig de laatste 'Aspergetocht' in Stellendam

STELLENDAM – Op zaterdag 18 juni wordt het alweer de zevende keer dat de Vereniging Oranjefeest Stellendam de 'Aspergetocht' organiseert. Dit zal voorlopig de laatste keer zijn, omdat de organisatie te weinig vrijwilligers heeft om dit evenement op andere jaren te organiseren.

Deze mooie tocht gaat vanuit Stellendam over de kop van Goeree-Overflakkee. Ook dit jaar zijn er weer drie routes: 17, 25 en 40 km.
Alle lopers starten bij 't Wapen van Stellendam en wandelen dan via de oude haven naar de nieuwe haven. Vervolgens zal de 17 km zich afsplitsen via Havenhoofd langs het oude havenkanaal naar Goedereede. In Goedereede loopt u door de Portdagen naar de post van de Aspergetocht. De andere lopers zullen hun weg vervolgen over het strand en de duinen naar de Oostdijk. Hier zal ook de 25 km zijn weg zoeken naar het oude vestingstadje Goedereede, terwijl de 40 km hun weg westwaarts zullen vervolgen over het strand. Na een wandeling door het toeristische Ouddorp vervoegen zij zich bij de overige lopers.

Vanuit dit oude stadje zullen alle lopers hun tocht vervolgen richting Stellendam. Natuurlijk krijgen de lopers bij de stempelposten een kleine versnapering.

Ook voor iedereen die ze wil komen aanmoedigen zijn onderstaande stempelposten mooie locaties: De Halve Maan – Oostdijk , De Zeester – Strand Ouddorp , Keizershof Stellendam en 't Wapen van Stellendam.

Uiteindelijk komt iedereen terug in Stellendam, waar de organisatie iedereen kan verblijden met een heerlijk kopje aspergesoep. Bij de finish zal (bij goed weer) een leuke ontvangst worden georganiseerd. De starttijden: 40 km 7.00-8.30 uur, 25 km 7.30-9.30 uur, 17 km 9.30-10.00 uur. Kosten: 6 euro per persoon. U kunt zich vooraf inschrijven via info@vos-web.nl of via vos2008stellendam@gmail.com (voorinschrijving tot 16 juni 17.00 uur).

Meer info via www.vos-web.nl

Cultuurprijs

Dit is het laatste deel van een serie over genomineerden van de Rabobank Cultuurprijs 2014. De vorige interviews, met Eva van Batum, Renate van Opdorp en Anne-Marie Vermaat, stonden in de krant van 18, 24 en 31 mei.

Aanmelden voor de Rabobank Cultuurprijs 2016 (podiumkunsten) kan tot 14 juni via www.goeree-overflakkee.nl/aanmeldencultuurprijs. De uitreiking van de prijs is op 10 november.

Twee 'Dirkslandse' musici treden na 25 jaar weer samen op

Martin Mans en Dinant Struik, in het kerkgebouw waar ze vrijdagavond weer samen op zullen trekken. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND - Martin Mans en Dinant Struik, twee namen die in Dirksland in het verleden een begrip waren. En nog natuurlijk. Jarenlang hebben ze er gewoond en gewerkt, maar ook - bewust of onbewust - op veler hart een muzikaal stempel gezet waarvan de afdruk altijd gebleven is. Jarenlang hebben Martin en Dinant samengewerkt op muzikaal gebied. Maar door 's levensloop liepen de levenswegen uiteen. Niettemin verloren ze elkaar niet uit het oog en de herinneringen aan het verleden worden nog steeds gekoesterd. En nu, na meer dan 25 jaar, trekken ze weer een keer samen op, met een korenconcert aanstaande vrijdagavond in Dirksland.

Door Hans Villerius

Martin en Dinant waren allebei, en gelijktijdig, organist in de Gereformeerde Gemeente van Dirksland. Allebei, en gelijktijdig, waren ze verbonden aan het Christelijk gemengd koor 'Soli Deo Gloria' te Dirksland. Voor Dinant was het 't eerste koor waarvan hij dirigent werd en voor Martin het eerste koor waaraan hij, op 15-jarige leeftijd, als organist verbonden werd. Daarna werd het Dirkslands Mannenkoor opgericht, met Dinant als dirigent en Martin als organist.

Samen doen

"Het was het begin van een mooie periode, waarin het Dirkslands Mannenkoor groeide en groeide, met in de topjaren maar liefst 156 leden", blikt Dinant 25 jaar later terug. En bij hem rees de gedachte dat 't mooi zou zijn om een kwarteeuw later samen met Martin "weer eens wat te doen". Bijvoorbeeld in Dirksland een mooie muzikale avond neerzetten voor een Dirkslands goed doel. Want allebei zijn ze nog steeds, en veel meer dan destijds, actief in de muziek. Martin, zoals bekend, inmiddels beroepsmatig, als organist en als dirigent. Maar ook Dinant is, als gepassioneerd en gedreven amateur, tegenwoordig dagelijks in de muziek actief, als dirigent. En aanstaande vrijdagavond 10 juni trekken ze weer een keer samen op, in de Hervormde kerk te Dirksland, met een groot korenconcert ten bate van hospice Calando.

Oude doos

Tijdens het muzikale programma van vrijdagavond treden het mannenkoor De Gouwestem uit Waddinxveen op, o.l.v. Martin Mans, en het Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik. Met zijn 180 leden is De Gouwestem één van de grootste mannenkoren van Nederland.
Boeiend is dat het Delta Mannen Ensemble uit slechts bijna 20 zangers bestaat. Maar met hun geoefende stemmen zullen zij de luisteraar versteld doen staan van waar zij zingend toe in staat zijn. De meeste leden van het ensemble zijn afkomstig van koren waarvan Dinant in de loop der jaren dirigent was. Het orgel zal worden bespeeld door de vaste organist van het Delta Mannen Ensemble: Jan Rozendaal.
Speciaal voor vrijdag hebben Martin en Dinant enkele titels uit de doos van 25 jaar geleden gehaald om die, naast eigen repertoire, deze avond gezamenlijk ten gehore te brengen. Terug in de tijd dus, onder andere met Klaas-Jan Mulders bekende Psalm 42.

Heel bijzonder

De entree voor het concert is gratis, maar er zal een collecte worden gehouden waarvan de opbrengst - dankzij de welwillende medewerking van een groot aantal sponsors - geheel kan worden bestemd voor het mooie werk van Calando. En natuurlijk hopen Martin en Dinant dat de luisteraars, als dank voor het gebodene deze avond, gul zullen geven! "Heel bijzonder om te doen", vindt Martin het initiatief van Dinant om op deze manier samen weer eens op te treden, zij het natuurlijk in ander verband dan 25 jaar geleden. "En bovenal is 't mooi dat je dit werk mag doen tot Gods eer", vult Dinant aan.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerkdeuren gaan om 19.30 uur open. De organisatie verwacht een zeer grote belangstelling en raadt luisteraars aan om op tijd aanwezig te zijn om het circa twee uren durende concert bij te wonen. Tevens zullen de nieuwe Cd's 'Het is volbracht' van mannenkoor De Gouwestem en 'In His Love' van het Delta Mannen Ensemble te koop zijn.

VC Intermezzo organiseert eerste Marflex Open Flakkeese Beachvolleybalkampioenschappen

Sfeerimpressie jeugd beachvolleybaltoernooi 2008 van VC Intermezzo op het Diekhuusplein.

MIDDELHARNIS - De groep die de kampioenschappen voorbereidt is enthousiast. Na een aantal jaren op het strand in Ouddorp gespeeld te hebben, is het Flakkeese Beachvolleybal weer terug op het Diekhuusplein te Middelharnis.

Was het voorheen één vrijdagavond als onderdeel van de Diekdagen, nu is het een hele midweek, elke avond met de finales op vrijdagavond. Dit alles vindt plaats van 4 t/m 8 juli a.s. Eén van de hoofdsponsors van de vereniging, Marflex, verbindt haar naam aan het toernooi: De Marflex Open Flakkeese Beachvolleybalkampioenschappen. De bedoeling is dat elke avond een andere categorie speelt voor een finaleplaats op vrijdag. Heren, Dames 2e/ 3e klasse Heren, Dames recreatief en jeugd jongens en meisjes junioren A en B. Elke avond is er muziek, verzorgd door een DJ. Vrijdagavond zal er wat extra's zijn, zoals een demonstratiewedstrijd door ervaren Beachvolleyballers.

Deelnemers kunnen zich inschrijven, voor 15 euro met een team van drie. Het inschrijfformulier kan opgevraagd worden via de e-mail. Mail naar ofkb2016@gmail.com.

Meer informatie over de kampioenschappen kun je vinden op de website van de volleybalvereniging: vcintermezzo.nl of via facebook.com/vcintermezzo.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo Zonnebloem

In 't Buurthuus aan de Kloosterstraat 10 organiseert het Zonnebloemteam Achthuizen een bingomiddag. Er worden vijf rondes gespeeld en de zaal gaat om 13.30 uur open. De bingo start om 14.00 uur en wordt gehouden op woensdag 22 juni.

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Op dinsdag 14 juni staat de deur weer open bij 't Reginahof. U kunt daar, onder het genot van een kopje koffie, een gezellig praatje maken of met elkaar een spel spelen. Ook is het mogelijk om, in overleg, iets creatiefs te doen. U kunt vrijblijvend binnenlopen. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. U bent welkom van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.

Bingo SVIK

Donderdag 9 juni is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Marathonbingo

Zaterdag 2 juli organiseert SVIK als afsluiting van het seizoen weer de marathonbingo in de Victoriahal in Dirksland aan de Philpshoofjesweg. Er wordt weer voor iets lekkers te eten en te drinken gezorgd. Dit is gratis voor wie alle ronden meespeelt. Wie minder speelt en toch mee wil eten betaalt € 10,- per persoon. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan om 15.00 uur open. Opgeven kan tot zaterdag 25 juni via één van deze telefoonnummers: 493186 of 487170 of 0620213165.

GOEDEREEDE

Opbrengst Pinksterrommelmarkt

De op 14 mei gehouden rommelmarkt rondom de haven van Goedereede heeft € 10.000,- voor het goede doel opgebracht. Het bedrag is dit jaar bestemd voor Nagydobroni; een tehuis voor thuisloze meisjes in de Oekraïne. Alle sponsors die financiële steun of spullen hebben geschonken ten bate van deze rommelmarkt en allen die hebben meegewerkt vooraf of op de dag zelf, worden door de organisatie hartelijk bedankt voor de geweldige inzet.

Havenhoofdse wandeltocht

Woensdag 8 juni is de jaarlijkse wandeltocht van de Eben-Haëzerschool op Goedereede-Havenhoofd. Er is keuze uit een route van 3 km of 10 km. Inschrijven vanaf 18.15 uur en de start is om 18.30 uur vanaf school: Blauwe Distelstraat 31. Deelname: € 2,- per persoon.
Bij terugkomst op school is er muzikaal onthaal door de Koninklijke Fanfare Apollo en gelegenheid voor een kopje koffie of fris. De opbrengst van de wandeltocht is voor een nieuw speeltoestel bij de Eben-Haëzerschool.

Vrijmarkt

Op zaterdag 11 juni 2016 organiseert de Oranjevereniging van Goedereede weer een gezellige Vrijmarkt op de Markt en langs de Haven van Goedereede. De vrijmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 15.00 uur. De verkoop van spullen is toegestaan in aangegeven plaatsen van 3 x 3 meter. De huur voor zo'n plekje is € 1,00 voor leden van de Oranjevereniging en € 6,00 voor de niet-leden. Opgeven kan tot vrijdag 10 juni 2016 bij Leon van den Berg, 0187-843014 of lvdb.lvdb@icloud.com.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Fietstocht Ouderenvereniging

Voor zaterdag 11 juni organiseert de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee een fietstocht. Deze tocht gaat over de westkant van het eiland en op een bijzondere locatie in Ouddorp zal met elkaar een picknick worden gehouden. Op de terugweg zal er nog een tussenstop voor een kopje koffie gedaan worden. De start is om 10.00 uur vanaf het Keukencentrum Tieleman in Middelharnis en dan zal de tocht via Dirksland en Stellendam richting Ouddorp gaan. Het is ook mogelijk om aan te sluiten in Dirksland (op de Kaai bij restaurant 't Anker) en in Stellendam (bij restaurant De Paddenstoel aan de Zuiderdiepstraatweg 26). Opgeven bij Marrie Breeman, 0187-484559 of 06-1305 8237 of bij Ria Welleman, 0187-483763 of via het mailadres info@o-g-o.nl Geef dan ook uw opstapplaats door. De kosten voor leden van de O-G-O zijn € 7,50 per persoon. Dit is inclusief de picknick en de koffie in de middag. Rond 17.00 uur hoopt men weer in Middelharnis terug te zijn. Bij slecht weer wordt de tocht een week uitgesteld en verschoven naar 18 juni. Natuurlijk zijn ook niet-leden weer welkom, maar die betalen dan € 15,- per persoon. Te voldoen bij vertrek.

MIDDELHARNIS

Bingoavond voor jong en oud(er)

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 11 juni een bingoavond voor jong en oud. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De twaalf ronden bingo kosten u € 7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,00. En, wegens succes weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,00. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Meer info via: 483366.

Verkoop tweedehandskleding

Op zaterdag 11 juni is er in het centrum van Middelharnis weer een kledingverkoop. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. Het betreft dames-, heren- en kinderkleding. Daarnaast zijn er tal van mooie schoenen en veel accessoires aanwezig om met een nieuwe look voor de dag te komen. De kledingschuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis en in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk PKN. De openingstijden zijn van 9.30 tot 16.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Wandelmars

Vrijdag 17 juni organiseert 'Stichting Ons Dorpshuis', in samenwerking met een aantal actieve Nieuwe-Tongenaars, voor de 10e keer een wandelmars. De afstanden waaruit gekozen kan worden zijn 5, 10 en 15 kilometer. De start is om 18.30 uur bij 'Ons Dorpshuis', Korteweegje 14. Voor deelname kunt u zich vanaf 18.00 uur laten inschrijven. De kosten bedragen € 2,50 ongeacht het aantal kilometers dat men loopt. De routes liggen in en om het mooie Nieuwe-Tonge. De plaatselijke supermarkt zorgt voor een leuke verrassingen tijdens de loop. En na afloop is er voor iedere deelnemer een mooie medaille. Omdat het dit jaar de 10e wandelmars is, heeft de wandelcommissie er een ludieke actie aan verbonden. Degene die tijdens de wandeltocht de leukste selfie maakt krijgt een prijs. De winnaar wordt bekend gemaakt in de eerstvolgende editie, na de wandelmars, van 'Nieuwe-Tonge in bloei'. U kunt uw selfie mailen naar: wandelmars2016@hotmail.com. Bij de finish wordt er een klein optreden gegeven door Muziekvereniging Apollo.

Voorspeelavond Apollo

Om de leerlingen van muziekvereniging Apollo een podium te bieden, wordt er op 10 juni een voorspeelavond georganiseerd. De leerlingen van de opleidingsgroep slagwerk van Gert Zweerus treden deze avond op. Ook de leerlingen van de harmonie met een blaasinstrument laten horen wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben. En als extra attractie zal het slagwerkensemble een aantal nummers ten gehore brengen. "Het is voor leerlingen belangrijk om af en toe voor publiek te laten horen wat ze geleerd hebben. Het geeft een impuls om extra je best te doen. En ook het krijgen van applaus is een speciale ervaring.
Voor ouders en familie is het natuurlijk altijd leuk om een kind op het podium te zien staan. Zeker als je het hele traject van oefenen thuis hebt aangehoord, kan de muziek in een andere omgeving ook heel anders klinken", aldus de organisatie. Voor de kinderen, die nog geen instrument bespelen maar het wel willen leren, is deze dag een mooi moment om nader kennis te maken met verschillende muziekinstrumenten. Men hoopt dan ook op veel publiek. "Nu er meer muziekonderwijs op school gegeven gaat worden, is het leuk om eens te kijken wat je buiten school nog meer met muziek kan doen". De avond wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis' en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 11 juni kunnen er voor de laatste keer spullen worden ingeleverd voor de rommelmarkt. Kleinmeubelen, stoelen, bij u overbodig? Men kan goede spullen gebruiken voor de verkoop. Tweedehands boeken en kleding ook zeker van harte welkom. U kunt het inleveren bij de schuur van fam. Van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude-Tonge (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim, Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge. Als u het niet zelf kunt brengen kunt u bellen naar Wim Meijer, 06-16794189. Zet u ook de datum van de kramen- en rommelmarkt in de agenda?

OUDDORP

Rommelmarkt Van der Linde

Woensdag 8 juni en zaterdag 11 juni worden er weer rommelmarkten gehouden in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde, Zuidweg 3, van 8.30 tot 12.00 uur. Verder wordt er hulp gezocht voor de woensdagmorgen. Vanwege de grote hoeveelheid rommelmarktspullen zal a.s. donderdag 9 juni een extra rommelmarkt gehouden worden aan de Marijkeweg 1, van Van 9.00 tot 14.00 uur.

Praiseavond

De jaartekst 2016 van de Doopsgezinde Gemeente is: 'Doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God, de Vader, dankt door Hem'. Daarom is dit jaar gekozen als thema 'Dankbaarheid'. "Een manier waarop wij die dankbaarheid aan God willen uiten, is door daarover te zingen. Met een hart vol dankbaarheid. De hele dag door, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat", aldus de organisatie. Er worden tijdens de praise-avond veel bekende liederen gezongen. Een ieder is dan ook van harte welkom op zondag 12 juni om 18.30 uur in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente.

Wafelverkoop

Tijdens de open dag van Pluktuin 'Bloemenliefde' op zaterdag 11 juni worden er wafels verkocht voor 'Gertrude in Ghana'. 'Bloemenliefde' is te vinden aan de Hazersweg 56. Van 10.00 tot 16.00 uur is een ieder welkom. Hier kunt u zelf uw favoriete boeket plukken, ervaren en voelen wat bloemen met je doen. De vers gebakken wafels worden verkocht voor 'Gertrude in Ghana'. Gertrude werkt voor Project Share, een ontwikkelingsorganisatie die vanwege de vele ondervoede kinderen in het Gushegu District in Noord Ghana, een voedingscentrum hebben opgezet. Tevens kunt u aanschuiven bij de doorlopende bloemenworkshop, genieten van een nostalgische rit in een koets door Ouddorps dreven en van een kopje koffie of thee met huisgemaakte taarten.

Concert Urker Visserskoor

Op zaterdag 11 juni wordt er in de Hervormde Kerk (Weststraat 2) van Ouddorp een concert gegeven door het Christelijk Urker Visserskoor 'Crescendo' o.l.v. Louwe Kramer. De organist deze avond is Pieter Heykoop. Er zal een meditatie gehouden worden door ds. C. van den Berg. Aanvang van deze avond is 19.00 uur, de deuren van de kerk gaan om 18.15 uur open. Er zal gecollecteerd worden voor SFCS Rotterdam (evangelisatiewerk onder zeelieden). U kunt nog kaartjes in de voorverkoop kopen tot vrijdag 10 juni a.s., zie voor verkooppunten www.hervormdouddorp.nl.

SOMMELSDIJK

Buitenspeeldag bij De Zwaluw

Woensdagmiddag 8 juni is het Nationale Buitenspeeldag voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. Wijkvereniging De Zwaluw doet hieraan mee, samen met Kraamcentrum DAT en Sportteam GO. "Bewegen is gezond" staat centraal deze middag. Er worden allerlei spelletjes buiten gedaan. Voetballen, touwtjespringen, stoepkrijten, spijkerpoepen en nog veel meer. Tussendoor is er wat te drinken en een stukje fruit. Het begint om 14.00 uur en is om 15.30 uur afgelopen. Deelname is gratis. De organisatie kan nog wel wat hulp gebruiken.

Knutselen voor Vaderdag

Woensdagmiddag 15 juni kan er geknutseld worden bij Wijkvereniging De Zwaluw voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. Deze middag gaat men iets maken voor alle 'lieve vaders'. Het begint om 14.00 uur en is om 15.30 uur afgelopen. Het kost € 2,- inclusief een snoepje en wat te drinken. De organisatie kan nog wel wat hulp gebruiken.

Bingo

Zaterdagavond 18 juni is er bingo bij Wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer in Sommelsdijk. Er worden elf rondes gespeeld. Er zijn leuke prijzen te winnen. Het is de laatste bingo van het seizoen en op deze avond kan de spaarkaart ingeleverd worden voor een extra bingokaartje. Zaal open 19.30 uur en start bingo om 20.00 uur.

Eerste prijs Jeugdbrandweer Den Bommel

DEN BOMMEL - Afgelopen zaterdag heeft de Jeugdbrandweer uit Den Bommel de laatste kwalificatiewedstrijd van 2016 gespeeld in Culemborg. Hier mochten de junioren een lage druk inzet spelen in een leegstaand schoolgebouw.

De junioren eisten in Culemborg de eerste prijs op, van de 13 deelnemende ploegen stond de ploeg uit Den Bommel aan het eind van dag fier bovenaan. Met 50 punten verschil op de nummer 2, Veenendaal, bleef de concurrentie ver uit het zicht.

Op 11 en 18 juni worden de halve finales gespeeld in het Noord-Hollandse Hoorn en het Groningse Hoogezand-Sappemeer, waar Jeugdbrandweer Den Bommel met liefst 5 ploegen is vertegenwoordigd.

De jeugdleiders zijn trots op de behaalde resultaten in de kwalificatiewedstrijden, nu vol voor de halve finales.

Peuterspeelzaal 'De Gornet' hield geslaagde voorjaarsfair

OUDDORP – Onlangs organiseerde Peuterspeelzaal 'De Gornet' voor het tweede jaar een gezellige voorjaarsfair in de ring van Ouddorp.

Vanwege het mooie weer konden er veel bezoekers verwelkomd worden. Tijdens de fair waren er tal van activiteiten voor groot en klein, zoals een springkussen, heerlijke suikerspinnen, rommelmarkt, sjoelwedstrijd, schminken, pony rijden, etc.
Daarnaast waren er ook veel kramen met onder andere kleding, tweedehands spullen, taarten en cadeauartikelen.

Ook was er een grote verloting, waarbij de vier hoofdprijzen werden gewonnen door familie Schimmelpenningh, familie Westdijk, mevrouw Van Dam en Jort Stello.
De boodschappenmand is gewonnen door mevrouw Tanis en Lex Klijn is de sjoelkampioen van de dag geworden en mocht de sjoelbak houden.
Natuurlijk was deze fair niet mogelijk geweest zonder de ondernemers die ieder jaar weer bereid zijn om voor sponsoring. De leiding van peuterspeelzaal is hen hier dankbaar voor. "Daarnaast zijn we trots op het team vrijwilligers, die ervoor hebben gezorgd dat de fair een groot succes was".

Symposium All4dogs1

OOLTGENSPLAAT - Iedere hondenliefhebber/ster weet hoe het voelt wanneer jouw trouwe vriend niet lekker in zijn vel zit. Vaak wordt gedacht dat de enige oplossing voor ieder voorkomend probleem een ritje naar de dierenarts is. Er is echter zoveel meer op het gebied van hondenwelzijn.

In de praktijk blijkt dat het regelmatig voorkomt dat een hond na herstel van een verwonding fysiek wel hersteld is, maar het trauma nog lang niet heeft verwerkt. Hierdoor ontstaan gedrags- en/of lichamelijke problemen. Veel van deze problemen kunnen op een positieve manier worden opgelost of voorkomen. Over de vraag hoe dit in het werk gaat, wordt er een symposium georganiseerd op zaterdag 25 juni in de grote zaal van het Fort in Ooltgensplaat. Tijdens deze dag wordt de gelegenheid geboden om met verschillende deskundigen op het gebied van hondenwelzijn te spreken en te vragen wat dit voor jou en jouw hond kan betekenen. Daarnaast vinden er ook lezingen plaats en is er een aantal stands met hondenproducten. Ook zal er een hondenfotograaf aanwezig zijn.
Vanaf 10.00 uur gaan de deuren open en is een ieder welkom. De hond mag ook mee, maar er moet rekening mee worden gehouden dat de stands boven staan. Ook worden lezingen daar gehouden. Dus de hond moet wel kunnen traplopen. De entree voor deze dag bedraagt € 5,-.

Voor meer informatie over de verschillende deskundigen, standhouders en lezingen kun je terecht op:

https://www.facebook.com/events/961102790652257/ Directe link: http://www.wakiyan.nl/home/evenementen/all4dogs/

Geslaagd schoolreisje van Breicafé 'Steekje los'

MIDDELHARNIS - Sinds maart 2012 is Breicafé 'Steekje los' een begrip in Middelharnis en omstreken. Elke eerste dinsdag van de maand komen gemiddeld 70 dames (en een enkele heer) bij elkaar in de foyer van het Diekhuus in Middelharnis om te breien en te haken. En daarnaast worden er natuurlijk patronen uitgewisseld en vriendschappen voor het leven gesmeed.

Toen bekend werd dat er op 4 juni een Brei- en Haakfestival zou worden georganiseerd in Arnemuiden, was het idee om met het Breicafé 'op schoolreisje' te gaan snel geboren (en gerealiseerd).

45 dames en 3 heren vertrokken zaterdagmorgen richting Arnemuiden en hebben daar met elkaar genoten van een dag met veel inspiratie, nieuwe wolletjes en patronen.

De dag werd op de terugreis afgesloten met een advocaatje met slagroom in de bus, want… hoewel breien en haken heel hip is, mag het, volgens Nicole en Gerdie van 'Steekje los' ook wel een beetje kneuterig blijven.

Leuk detail: de chauffeuse van busbedrijf Contiki was speciaal voor deze rit geselecteerd, omdat ze zelf ook fervent handwerkster is.

Ook de sfeer bij 'Steekje los' eens proeven? Iedere eerste dinsdag van de maand (van september t/m juni) is iedereen tussen 19.00 en 22.00 uur van harte welkom in de foyer van het Diekhuus in Middelharnis.

145 jaar Visser Meubelen

Caroline en Leo Bezemer presenteren samen met Gijs en Bep Visser een jubileumtaart ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van Visser Meubelen. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Niet veel mkb-ondernemers op het eiland zullen kunnen bogen op een bestaansgeschiedenis van maar liefst 145 jaar, maar Visser Meubelen te Sommelsdijk wel. Op het gebied van woninginrichting en stoffering is het dan ook een begrip in de wijde regio, zowel op de 'particuliere' markt als op het gebied van projectstoffering.

Door Hans Villerius

Min of meer toevallig stuitte Caroline Bezemer, die samen met haar man Leo eigenaar is van Visser Meubelen, onlangs op de notariële actie van oprichting van het bedrijf. Als oprichtingsjaar prijkt daar 1871 op. Een eenvoudig rekensommetje leert dat 2016 het 145-jarig bestaan betekent en daar stonden Leo en Caroline graag even bij stil. Maar ze deden dat niet alléén. Ze nodigden ook de laatste nog in leven zijnde tak uit van de originele Vissers, wier naam de winkel nog altijd draagt. De laatste der Mohikanen, zoals hij zichzelf noemt: Gijs Visser (88) en zijn vrouw Bep (85). "Wij zijn de oudste nog in leven zijnde woninginrichters van Goeree-Overflakkee" zegt Gijs, die samen met zijn twee jaar geleden overleden broer Herman de vierde en laatste generatie Visser Meubelen vormde.

Historie

Hun voorgeslacht, dus ook de grondlegger van de winkel, komt uit Blokzijl. Van de daar gewonnen en verwerkte biezen werden matten gemaakt, waarmee al vóór 1871 schipper Visser tweemaal per jaar naar Sommelsdijk kwam om die op het eiland aan de man te brengen. Eerst per kruiwagen, naderhand met paard en wagen. Op het eiland leverde 't hem de 'titel' mattenschipper op. In 1871 vestigde hij zich aan de Oostdijk te Sommelsdijk, waar hij een matten- en tapijtenhandel begon, een paar deurtjes verder dan waar ze later jarenlang hun winkel zouden hebben. Dat pand, waar nu Slender You GO is gevestigd, kocht Visser in 1954 aan. Dit voormalige hotel, 'Du Commerce', werd tot winkel verbouwd, waar decennialang alles te koop was op het gebied van woningstoffering. Vanaf toen hoorden ook kleinmeubelen tot het assortiment. In 1969 verhuisde het bedrijf naar het Haveneind in Sommelsdijk, nu Sommelsdijkse Haven geheten. Op dezelfde plek werd in 1998 een geheel nieuwe winkel gebouwd, waar Visser Meubelen nog altijd is gevestigd en in de loop der jaren is uitgegroeid tot de representatieve meubelzaak die het nu is. Toen Bep Visser er anderhalve week een poosje zat, samen met Gijs, schoot haar gemoed er zelfs vol van toen ze op zich in liet werken hoe mooi en groot het vroegere Visser Meubelen - waar zij, haar man en Herman zich jarenlang voor ingezet hebben - anno 2016 is.

Onderscheidend

Hoewel het inmiddels niet meer de Vissers zijn van wie de winkel is, is het nog wel een nazaat uit het Vissertijdperk die nu Visser Meubelen in handen heeft, samen met haar man. Caroline Bezemer is dochter van boekhouder Beeke, die onder Gijs en Herman gewerkt heeft en die het bedrijf naderhand van hen overnam.
Caroline en Leo prijzen zich gelukkig dat de zaken, ook na 145 jaar, zo goed gaan. Zelfs van de economische recessie hebben ze niet veel te lijden gehad. Hoe dat komt? "Wij onderscheiden ons, op meerderlei terrein", weet Leo Bezemer. "We hebben een groot assortiment, van meubels tot vloeren, gordijnen en binnenzonwering. Ook diverse relaxfauteuils en -banken zijn gewoon uit voorraad leverbaar. Verder hebben we een grote slaapcollectie, inclusief brandwerende matrassen en bedtextiel. Daarnaast hechten we aan service en betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid is, ook voor klanten, nummer één. Als 't erop aankomt zelfs belangrijker dan wat iets kost. Daags na levering bellen we onze klanten op of ze tevreden zijn met hun aankoop. Is er iets, dan is dat binnen vijf dagen opgelost. En gaat er iets kapot, dan ben ik er ook voor m'n klant. Daarnaast leveren we veel maatwerk, dus als de standaardafmetingen niet passen of anderszins niet goed uitkomen, dan leveren we tegen een betaalbare prijs dezelfde meubelen ook in afwijkende maten. Verder stofferen we veel grote projecten: zorginstellingen, zoals Vroonlande, een deel van Nieuw Rijsenburgh, maar ook vakantieparken, kantoren, laboratoria en zelfs booreilanden. Daardoor hebben we ook buiten het eiland een grote, en trouwe, klantenkring." Doordat Visser Meubelen als lid is aangesloten bij de grootste inkoopvereniging van Europa kunnen concurrerende prijzen worden gehanteerd, vertelt Leo. En meegaand met de ontwikkelingen van de tijd worden inmiddels ook via Marktplaats meubelen (outlet) verkocht. Én biedt het eigen atelier alles, ook stijl- en interieuradvies, om voor klanten hun droominterieur te creëren.
Wie meer wil weten kan kijken op www.vissermeubelen.nl of een kijkje nemen in de winkel: Sommelsdijkse Haven 19 te Sommelsdijk.

Stelle-Runners organiseert Molenloop

STELLENDAM – Atletiekvereniging De Stelle-Runners organiseert donderdag 16 juni voor de 17e keer de Molenloop, een prestatieloop, waar 5 of 10 km kan worden gelopen. Start en finish van deze mooie en gezellige zomeravondloop is aan het begin (Zuiderdiepstraatweg) van de Molenkade in Stellendam.

Na de start gaan de lopers van de 5 km langs de molen richting de oude haven, slaan na de molen linksaf en lopen vervolgens langs het havenkanaal en het Zuiderdiep en komen bij het voetbal- en tennisveld op het fietspad richting het Spuipad. Vanaf het Spuipad lopen ze nog een keer het rondje langs het Zuiderdiep en finishen dan vanaf het fietspad aan het begin van de Molenkade. De lopers van de 10 km gaan na de start langs de molen richting de oude haven en slaan daarna rechtsaf richting het Spuipad, om vervolgens via de Molenkade nog eens de molen te passeren. Dan gaan ze na de molen linksaf langs het havenkanaal en het Zuiderdiep, lopen achter de voetbal- en tennisvelden langs, gaan rechtsaf het fietspad op richting de Deltahaven en na het bruggetje over het Zuiderdiep gaan de lopers natuurgebied de Scheelhoek in en komen er na ± 3 km aan de kant van het industrieterrein weer uit. Vervolgens loopt het parcours via het industrieterrein richting rotonde, linksaf het fietspad op richting Stellendam en via het Spuipad komen de lopers opnieuw langs de molen om daarna te finishen. Na de finish krijgen alle deelnemers een banaan aangeboden door Plus Tessemaker. De start van de beide afstanden is om 19.30 uur, er kan vanaf 18.00 uur worden ingeschreven in het Stellehuus (naast zwembad het Zuiderdiep). Het inschrijfgeld bedraagt € 5,00 en er zijn prijzen voor de snelste dame en de snelste heer op beide afstanden. Ook dit jaar zal Cees v.d. Meijde alles weer aan elkaar praten en na afloop een aantal vlaaien van de Multivlaai uit Hellevoetsluis onder de deelnemers verloten. De vlaaien dienen door de prijswinnaars persoonlijk in ontvangst te worden genomen. Het is dus de moeite waard om nog even na te blijven.

Ontwikkelingen Zuiderdiep- en Halspolder Goeree-Overflakkee

De ondertekenaars van de intentieovereenkomst.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 2 juni tekenden de agrariërs van de Zuiderdiep- en Halspolder, Natuurmonumenten en de gemeente Goeree-Overflakkee een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van deze polders als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Noordrand van Goeree-Overflakkee.

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. Op donderdag 17 maart 2016 ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van dit project.

Intentieovereenkomst

Naast wethouder Daan Markwat, ondertekenden op donderdag 2 juni Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten en de agrariërs van de Zuiderdiep- en Halspolder de intentieovereenkomst ontwikkeling Zuiderdiep- en Halspolder. Hierin staan afspraken om natuurontwikkeling, agrarische structuurversterking, recreatief medegebruik en een windopgave te realiseren. Wethouder Markwat gaf aan: "Ik ben er trots op dat het realiseren van de verschillende ambities voor de Zuiderdiep- en Halspolder weer een stap dichterbij is. Dit is alleen maar mogelijk door met de betrokken partijen de handen ineen te slaan en ondanks dat er soms tegengestelde belangen zijn, samen te zoeken naar gemeenschappelijke doelen en te focussen op de gewenste ambities!"

Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten vult aan: "Natuurmonumenten is, samen met haar partners binnen het Droomfonds en Natuurherstel Haringvliet, blij met de integrale ontwikkeling in de noordrand. Een ontwikkeling die kansen biedt voor herstel van delta-natuur, recreatieve voorzieningen en een natuurrijke leefomgeving. Door samenwerking met buren, ondernemers, de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland ontstaat er meerwaarde voor iedereen!"

Ook Wim van Leeuwen, die de agrariërs uit de Noordrand vertegenwoordigt, blikt tevreden terug: "Wij hebben met de gemeente en Natuurmonumenten een overeenkomst bereikt over grote maatschappelijke thema's zoals natuurontwikkeling en opwekking van groene (wind)energie. Daarnaast wordt de toekomst van onze bedrijven door de structuurversterking veilig gesteld!"

Afspraken

In de overeenkomst is vastgelegd dat Natuurmonumenten eigenaar wordt van het gebied 'Blok de Wit'. Dit gebied grenst aan het Zuiderdiep en aan De Scheelhoek. Hier wordt 70 hectare nieuwe natuur gerealiseerd met wandel- fiets- en vaarroutes. Dat biedt de mogelijkheid landbouw- en recreatieverkeer zoveel mogelijk te scheiden. Daarnaast staan in de overeenkomst afspraken over de realisatie van 78 Megawatt windenergie in de polders. De onderhandelingen daarover tussen de betrokken partijen zijn inmiddels al gestart. De gemeente is ook bezig om samen met de agrariërs in de Zuiderdiep- en Halspolder een grondplan te maken voor de overdracht van gronden van de overheid naar de agrariërs. Onder leiding van het Kadaster is er daarnaast nog kavelruil mogelijk tussen de agrariërs onderling, waardoor een optimale bedrijfsvoering mogelijk is. Op die manier wordt de agrarische structuur in het gebied versterkt.

Meer informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jan Zuidweg, Senior beleidsadviseur Ruimtelijke Ontwikkeling, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail; j.zuidweg@goeree-overflakkee.nl.

Vrijwilligers als mantelzorgondersteuners gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Mantelzorgers zijn mensen die intensief voor een naaste zorgen, langer dan 3 maanden meer dan 8 uur per week. Ze verlenen over het algemeen deze zorg graag, maar dat neemt niet weg dat het soms heel zwaar kan zijn.

Als mantelzorger heb je soms even tijd voor jezelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen dan zorgen. Dat kan alleen wanneer de zorg op een verantwoorde manier overgedragen kan worden.

Stichting ZIJN zoekt vrijwilligers die regelmatig of incidenteel een paar uurtjes de mantelzorger willen ontlasten door degene waar voor gezorgd wordt gezelschap te houden.
Stichting ZIJN zoekt voor een mantelzorger in Sommelsdijk iemand die op zaterdagmorgen een keer in de 14 dagen van 10.00 tot 12.00 uur een dementerende dame gezelschap wil houden, zodat de mantelzorger naar het voetballen van zijn kleinzoon kan kijken.

In Middelharnis wordt gezocht naar iemand die incidenteel een dementerende dame kan bezoeken wanneer de mantelzorger de opvang niet binnen zijn sociale netwerk kan regelen.

Wilt u wat tijd vrijmaken om een ander te helpen, dan kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366 of e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Ook voor de andere dorpskernen van Goeree-Overflakkee is men regelmatig op zoek naar vrijwilligers om incidenteel op te passen om de mantelzorger te ontlasten. Als u zich wil aanmelden om uw medemens te helpen, kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: tel: 0187-641344 of via m.walter@zijngo.nl

Oldtimers in Stellendam

STELLENDAM - Zaterdag 18 juni wordt er weer een oldtimer rit en presentatie gehouden te Stellendam. Om half tien vertrekt de rit voor een mooie tocht over het eiland, waarna er aansluitend een presentatie is in de Voorstraat te Stellendam. Wie mee wil kan een berichtje sturen naar l.bleumink@hetnet.nl of bel/sms naar 0653755268. Er is dan ook braderie in Stellendam.

Politieke lessenreeks CBS 'De Hoeksteen' ten einde

De leerlingen in de Tweede Kamer.

OOLTGENSPLAAT - Met een bezoek op 1 juni aan de Tweede Kamer is de lessenreeks van CBS De Hoeksteen over politiek afgesloten. Omdat de politiek zo ver bij de kinderen van groep 8 afstaat, hebben de leerkrachten van groep 8 van CBS 'De Hoeksteen' besloten om de politiek naar de kinderen te halen door middel van klassenbezoeken en een excursie.

'Als brede christelijke dorpsbasisschool wilden we ons niet vastleggen aan een bepaalde christelijke politieke partij, maar wilden we graag verschillende christelijke politieke geluiden laten horen aan de kinderen', aldus meester Jan Willem van de Werken, groepsleerkracht van groep 8.
'Zodoende zijn verschillende politiek betrokken personen langs geweest om over hun werk te komen vertellen.'

De politiek staat niet ver bij de meester vandaan. Sinds zijn 18e is hij al op verschillende manieren betrokken geweest bij de politiek. Dit brengt hij over bij de kinderen, door bijvoorbeeld op ieder stemmoment dat er is met de kinderen van zijn groep te gaan stemmen. Op het stembureau wordt dan door de voorzitter van het stembureau uitgelegd hoe het stemmen verloopt en brengen de kinderen de stem van de meester uit.
Ook dit jaar hebben de kinderen, samen met juf Ina en meester Jan Willem, hun stem uitgebracht tijdens het referendum over de Oekraïne.
Dit stemmen was het begin van de lessenreeks.

Als eerste kwam raadslid Ron de Rover van de ChristenUnie naar Ooltgensplaat om te vertellen over zijn werk als raadslid. Ook vertelde hij over zijn werk als vertegenwoordiger van de bewoners van Goeree-Overflakkee. Mooi was dat hij van de kinderen ook een vraag mee kreeg om tijdens de gemeenteraad te stellen. Dit was een reden voor de groep 8 kinderen om het verslag van die raadsvergadering te bekijken en zo naar het antwoord van wethouder Markwat te beluisteren.

De tweede persoon die in de groep kwam, was lid van de Provinciale Staten en waarnemend burgemeester Servaas Stoop van de SGP. Hij heeft de kinderen veel verteld over het werk als lid van de Provinciale Staten en als vervanger van de Commissaris van de koning.
Natuurlijk waren de kinderen ook erg nieuwsgierig naar zijn werk als waarnemend burgemeester van de gemeente Korendijk. Meneer Stoop nam uitgebreid de tijd om alle vragen te beantwoorden. Zo zijn we bijvoorbeeld te weten gekomen dat een burgemeestersketen twee kanten heeft.

De laatste kennismaking met een christelijke partij vond buiten het eiland plaats. Op uitnodiging van CDA Tweede Kamerlid Michel Rog hebben groep 8, hun leerkrachten en verschillende ouders een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer.
Een geweldige ervaring, om zo door het gebouw te lopen waar de besluiten over ons land worden genomen. Groep 8 is zelfs in de vergaderzaal van de Tweede Kamer geweest waar normaal de 150 leden zitten.

Michel Rog, onderwijsman van het CDA, nam de tijd om alle vragen te beantwoorden over het werk als Kamerlid. Directeur K. Knoester van CBS 'De Hoeksteen' is erg blij dat dit project zo positief is ontvangen bij de ouders en de kinderen. 'Het is buitengewoon belangrijk om kinderen op vroege leeftijd al bij te brengen hoe de politiek in elkaar zit. Zij zijn immers de kiezers van de toekomst.'

'Dit project zal zeker in de toekomst een vervolg krijgen op onze basisschool', aldus directeur Knoester.

Uitvoering Christelijk vocaal- en instrumentaal ensemble Ad Gloriam Deï

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Dankt God in alles… Dit is het thema van de uitvoering van Christelijk vocaal- en instrumentaal ensemble 'Ad Gloriam Deï' op zaterdag 11 juni in de Hervormde Kerk van Stad aan 't Haringvliet.

Er worden werken van de volgende componisten uitgevoerd: H. Schütz, D. Buxtehude, G.B. Sammartini, M. Hauptmann, F. Mendelssohn, W.A. Mozart, Joh. Brahms en A. Vivaldi. Koorzang zal afgewisseld worden met instrumentale werken.

Aanvang van de uitvoering zal zijn om 20.00 uur in de kerk van Stad aan 't Haringvliet, waar het ensemble repeteert. De kerk zal geopend zijn vanaf 19.30 uur.

Ad Gloriam Deï, wat betekent 'Tot Gods eer', bestaat uit een aantal enthousiaste zangers en muzikanten voor wie musiceren een hobby is geworden. De gemeenschappelijke deler is hun voorliefde voor liturgische oude muziek. Het repertoire bestaat voornamelijk uit kleine koorwerken van veelal Duitse componisten uit de Barok (± 1570-1740), waarbij ook vrij onbekende werkjes voor het voetlicht worden gebracht.

"Het koor begon eind 2008 als een kleine vriendengroep met Sander van den Houten als dirigent en begeleider, nu hoofdorganist te Kampen. Later maakte ze een doorstart o.l.v. de huidige dirigent, Jan Bezuijen.
Jan is te kenschetsen als een bevlogen musicus. Hij is organist en beiaardier te Goedereede en Stad aan 't Haringvliet en tegenwoordig ook organist van de dorpskerk in zijn geboortedorp Ouddorp.
Naast piano, orgel en beiaard, studeerde Jan ook koor- en orkestdirectie. Iedere zaterdagochtend kunt u genieten van zijn beiaardbespelingen vanuit de toren van Goedereede en tijdens de zomermaanden geeft Jan ook beiaardconcerten elders in het land", aldus het bestuur van het ensemble.

Er wordt twee á drie keer per maand gerepeteerd en men streeft ernaar om het seizoen af te sluiten met een themaconcert. "Wij zouden ons koor graag nog versterken met bassen en tenoren. Dus bent u muzikaal, kunt u noten lezen en heeft u interesse? Neem dan contact op met Sarine Bakker, tel. 0167-573140 of met Cor Roon, tel. 06-22661064. Kom gerust eens een repetitie bijwonen om te kijken of het wat voor u is", aldus het bestuur.

INGEZONDEN:
Leuke dag op De Nollestee

Wij, Madalene en Anne Co, zijn twee leerlingen van de Prins Maurits in Middelharnis. Wij hebben op school een extra vak gekozen, het verrijkingsvak. Wij mochten een opdracht doen voor een bedrijf. Wij kozen voor De Nollestee.

Kwekerij 'De Nollestee' is een zorgkwekerij aan de rand van Melissant.

Hier kweken mensen met een beperking buitenplanten en heesters, die dagelijks op De Nollestee verkocht worden.

Donderdag 2 juni hebben wij een workshop verzorgd op 'De Nollestee' voor de cliënten die daar dagbesteding krijgen. Het was een geweldige dag, waar iedereen van genoten heeft. We hebben twee keer met zes mensen een prachtige hanging-basket geknutseld en aan het eind vertrok iedereen met een schitterend werkstuk en een glimlach op het gezicht. Ook hebben we er veel van geleerd, onder andere darten ;-)
Al met al een super dag!

Wij hebben ervaren hoe leuk het is om op De Nollestee te zijn, om te zien hoe de cliënten genieten van hun werk. Nieuwsgierig geworden? U kunt De Nollestee bezoeken tijdens de openingstijden of op afspraak, zie www.nollestee.nl

Madalene Goedegebuur en Anne Co de Jonge.

Foto-avontuur voor kinderen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens het fotofestival Goeree-Overflakkee op 25 juni op is er een speciale fotoworkshop voor kinderen van 6-16 jaar. Tijdens de workshop van KidzKlix leren de kinderen meer over de natuur en over het maken van foto's. Het is een echte buitenles, die begint om 13.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Het kind dat de mooiste foto heeft gemaakt wint een leuke prijs. De kosten zijn € 5, - per kind. Aanmelden kan op: www.natuurlijkgoereeoverflakkee.nl (graag de namen van de kinderen vermelden). Het fotofestival wordt gehouden op boerderij Lust en Last, Kokseweg 4 in Sommelsdijk.

Expositie foto's De Man in Dirksland

DIRKSLAND - Van 11 juni tot 2 juli 2016 is op vrijdag en zaterdag de expositie 'Dirksland 1930-1944 door de ogen van Johannis (Han) de Man' te zien in de schuur van Het Hof, Stationsweg 14, Dirksland. De expositie bevat 200 foto's, verdeeld over de thema's feest, haven, landbouw, straten, groepen, winter en oorlog. Van WO2GO is tevens een presentatie van Dirksland tijdens de Tweede Wereldoorlog te zien.

De autodidact Johannis de Man (1901-1945) maakte vanaf circa 1930 vele foto's. Vrijwel al het oorspronkelijke fotomateriaal (glasplaten en negatieven) is bewaard gebleven en verkeert in goede staat. Diverse foto's zijn gebruikt als ansichtkaart. In 1975 zijn ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Rabobank Dirksland ongeveer tweehonderd foto's van De Man geëxposeerd. Deze foto's zijn nu weer te zien in verband met het 600-jarig bestaan van Dirksland.
De expositie is te bezoeken op zaterdagen (11, 18, 25 juni en 2 juli) van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdagen (17 en 24 juni en 1 juli) van 14.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

Zomerfair in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Op vrijdag 17 juni bruist 't Centrum weer van gezelligheid. De organisatie, vele vrijwilligers en sponsors hebben zich weer kosten noch moeite gespaard om een Zomerfair te organiseren. Een gevarieerd aanbod van 26 standhouders, o.a. een haringkraam, popcornmachine, clown Sharon Russel, springkussen en nog veel meer. Zanger Wil Brouwer komt de avond opvrolijken met muziek. De fair is van 18.00- 22.00 uur. Het hele gezin is van harte welkom in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Kaartje € 2,00, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Voor meer informatie kunt u bellen naar Clara Hokke: (0187) 63 00 74. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Arpentus nieuwe specialist in Corporate Finance

Het team van Arpentus.

OUD-BEIJERLAND - Drie ervaren Corporate Finance-specialisten werken vanaf 1 juni vanuit een nieuw bedrijf. Arpentus corporate finance begeleidt ondernemers bij het aan- en verkopen van bedrijven en is specialist in bedrijfswaardering en –financiering.

Juist in deze tijd merkt Jurgen Boer, partner bij Arpentus, dat er veel behoefte is aan deskundige hulp op het gebied van Corporate Finance. "Steeds meer ondernemers willen weten wat hun bedrijf waard is. De markt trekt aan, dus de verkoop van bedrijven neemt toe. We hebben jarenlang ervaring en onder de naam Arpentus tillen we onze activiteiten naar een hoger plan. Corporate Finance is een vak apart en daar hoort ook een eigen gezicht en belofte bij. Arpentus brengt je verder."

De Corporate Finance-specialisten vinden het vooral belangrijk om ondernemers deskundig te begeleiden. Bij een overname komen tal van financiële, juridische, organisatorische en menselijke factoren kijken. Dat maakt het complex, aldus Remco Koudijs, adviseur van Arpentus. "Daarom zijn wij echt een sparringpartner die de klant meeneemt in het proces."

De specialisten van Arpentus werkten afgelopen jaren onder de naam Visser & Visser corporate finance. De zelfstandige bedrijfsactiviteit van het accountantskantoor kiest nu dus bewust voor een eigen gezicht.