info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

2 december 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 2 december 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Meer meldingen, minder inbraken

De politie en buurtpreventie werken samen om inbraken te voorkomen. (Foto: Archief Eilanden-Nieuws)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het aantal inbraken op het eiland is het afgelopen jaar gedaald. Landelijk daalt het aantal inbraken ook, maar op het eiland is het aantal inbraken sneller gedaald dan de landelijke cijfers. De daling komt waarschijnlijk mede door het 'Donkere dagenoffensief' dat wordt uitgevoerd door de politie en de buurtpreventieteams en gemeente.

Door Martijn de Bonte

Eerst maar even de harde feiten. In heel 2013 zijn er 147 inbraken (in woningen) gepleegd op Goeree-Overflakkee. In 2014 zijn er tot en met 24 november 86 inbraken gepleegd. Dit aantal kan uiteraard nog oplopen in de laatste weken van het jaar, maar naar alle waarschijnlijkheid blijft de teller onder het aantal inbraken van vorig jaar. De 86 inbraken zijn niet allemaal 'geslaagd', er zijn 22 inbraakpogingen en in de resterende 64 gevallen is er daadwerkelijk ingebroken. Dat zijn ruim vijf geslaagde inbraken per maand.

Alle dagen van de week

Deze cijfers presenteerde een medewerker van de politie Goeree-Overflakkee tijdens de bijeenkomst voor de coördinatoren van de buurtpreventieteams. Die vond plaats op maandag 24 november in het Rondeel. Opvallend zijn de tijdstippen waarop het boevengilde vaak toeslaat. Er is op het eiland een piek om 15.00 en rondom 20.00 uur. De eerste piek is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat er dan veel mensen de deur uit zijn om bijvoorbeeld de kinderen van school te halen. Rond 20.00 uur is het donker en is het vaak zichtbaar waar de bewoners thuis zijn en in welke huizen er niemand aanwezig is. Er is geen duidelijke aanwijzing dat er op de ene dag vaker word ingebroken dan op een andere dag, de inbraken zijn verspreid over alle dagen van de week.

Elkaar waarschuwen

Politieagent Hans de Haan meldt dat in onderzoeken duidelijk is geworden dat criminelen elkaar waarschuwen als ze ergens politie of buurtpreventieteams zien. "Zichtbaar zijn, levert resultaat op." Uit inventarisatie van de inbraakcijfers blijkt verder dat met name vrijstaande woningen en hoekwoningen populair zijn bij het inbrekersgilde.

Melden heeft altijd zin

De afgelopen periode wordt er steeds vaker melding gedaan van een verdachte situatie. Dat kan één van de redenen zijn dat de inbraakcijfers zijn gedaald. De politie benadrukt dat het melden van een verdachte situatie zin heeft. "Er gaat altijd iemand ter plaatse. Geef dus elke verdachte situatie direct door en bel 112."

Praktische tips

Afsluitend nog wat praktische tips om inbraken op te lossen en helers aan te pakken. Schrijf serienummers en de unieke kenmerken op van uw waardevolle spullen zoals laptop, fiets of camera en maak duidelijke foto's van uw sieraden. Die informatie is waardevol voor de politie om inbraken op te lossen en om inbeslaggenomen spullen terug te brengen naar de eigenaar.

Molen De Dankbaarheid is weer compleet

HERKINGEN – Na een periode van vier maanden met een half gewiekte molen te hebben gezeten, heeft Herkingen sinds eind vorige week z'n molen weer in vol ornaat terug. Eén van de molenroedes moest worden vernieuwd, een klus die afgelopen donderdag en vrijdag tot een goed einde werd gebracht.

Door Hans Villerius

Aan molen De Dankbaarheid kwam afgelopen zomer onverwachts een gebrek aan het licht aan één van de wieken. Rondvliegende roestdeeltjes wezen op ernstige verzwakking van een roe, waaraan het hekwerk van een wiek is gemonteerd. De molen werd stilgezet en bij nader onderzoek bleek het noodzakelijk de betreffende roe volledig te vernieuwen. Een kraan kwam eraan te pas om de roe te verwijderen, waarna Herkingen vier maanden lang een bijzondere molen had: met slechts twee wieken. Dat leverde zelfs vragen op of dit het gevolg was van bezuinigingen... Gelukkig bleek dit niet het geval. Molenmaker Herrewijnen te Spijkenisse had er juist een flinke klus aan, want niet alleen de stalen roe maar ook het – dubbele – houten hekwerk van de molenwiek werd vervangen. Vorige week donderdag, 27 november, kon alles weer worden teruggeplaatst. Met een dieplader werd de nieuwe 19 meter lange roe afgeleverd en opnieuw verscheen een telescoopkraan op de Molendijk, waarmee de klus werd geklaard. Gelukkig was er weinig wind zodat het karwei vlot verliep. Twee dagen later, afgelopen zaterdag dus, draaide De Dankbaarheid opnieuw naar hartenlust. Iedere zaterdag is de molen weer open en heet de molenaar belangstellenden hartelijk welkom.

Dirkslander kan fluiten naar café aan Kaai

DEN HAAG/DIRKSLAND – Dirkslander Sippe Wierenga kan na jaren van sluiting heropening van zijn café Het Jachthuis aan de kop van de Kaai wel vergeten, blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.

Die oordeelt dat de burgemeester van Goeree-Overflakkee terecht een horecavergunning aan Wierenga heeft geweigerd. Het bestemmingsplan laat op dat deel van de Kaai geen zwaardere horeca toe. Volgens Wierenga is er ooit een fout gemaakt met het bestemmingsplan en is zijn café ten onrechte wegbestemd. Maar daartegen heeft de Dirkslander nooit bezwaar gemaakt, dus is het bestemmingsplan onherroepelijk. Fout of niet, het bestemmingsplan maakt nu eenmaal geen café mogelijk dat tot twee uur 's nachts open mag, een cafetaria is wel mogelijk. (Persbureau Cerberus)

Fotowedstrijd 'Donkere dagen'

GOEREE-OVERFLAKKEE - De eerste inzendingen voor de fotowedstrijd komen binnen bij de redactie. Het thema is donkere dagen, er zijn al veelbelovende foto's ingestuurd. Wilt u ook meedoen? Mail uw foto naar redactie@eilandennieuws.nl, vergeet niet uw naam en telefoonnummer in de e-mail te vermelden. Insturen kan tot donderdag 11 december. De uitslag van de fotowedstrijd komt in de Kerstkrant van 22 december. De winnaar ontvangt een dinerbon voor twee personen.

2 / 20

Agenda

Donderdag 4 december

STELLENDAM – Sinterklaasmiddag 55+ ook voor belangstellenden van buiten Stellendam. Graag cadeautjes meebrengen t.w.v. € 3,- á € 3,50. Deze worden later verloot. Aanvang 14.30 uur in het Haegse Huus.

Vrijdag 5 december

OUDDORP – Tentoonstelling/kleindierenshow van 19.00 tot 22.00 uur door 'Nut en Genoegen' in m.f.g. Dorpstienden, Dorpstienden 4. Toegang gratis.

Zaterdag 6 december

GOEDEREEDE – Sfeervolle kerstmarkt van 12.00 tot 19.00 uur.
OUDDORP – Zangavond in de Dorpskerk Hervormde Gemeente, Weststraat 2 te Ouddorp m.m.v. 'Delta Mannen Ensemble' o.l.v. Dinant Struik en Kinderkoor 'Opent uwen mond' uit Barendrecht. Aanvang 19.30 uur. Toegang gratis.
OUDDORP – Snertwandeltocht (10, 25 en 35 km) van 8.00 tot 10.00/12.00 uur rondom Ouddorp bij Hotel Akershoek, Boompjes 1. Aanmelden en meer info bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.
OUDDORP – Winterfair van 9.00 tot 16.00 uur, Dorpstienden 3.
OUDDORP – Tentoonstelling/kleindierenshow van 14.00 tot 21.00 uur door 'Nut en Genoegen' in m.f.g. Dorpstienden, Dorpstienden 4. Toegang gratis.

Vrijdag 12 december

MIDDELHARNIS – Kerstmarkt op het terrein van Hernesseroord. Van 14.00 uur tot 21.00 uur.
MELISSANT – Wintermarkt van 16.00 tot 22.00 uur. Het programma wordt t.z.t. bekend gemaakt, Voorstraat/Plein. Meer informatie dorpsraadmelissant@live.nl of www.dorpsraadmelissant.nl.
OUDDORP – iPad-cafe van 18.00 tot 20.00 uur in bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Hofdijksweg 20.

Zaterdag 13 december

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Kerstzangavond in de Hervormde Kerk. Aanvang 19.00 uur. Met medewerking van Chr.Gem.Zangver 'Soli Deo Gloria' o.l.v Reinate Heemskerk en Kinderkoor 'Tot Zijn Eer' o.l.v. Corné de Geus

Woensdag 24 december

OUDDORP – 1e Kerstnachtdienst vanaf 20.00 uur bij kaarslicht in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3.
OUDDORP – Kerstzangdienst m.m.c. Chr. Jong gemengd koor 'Marcando' uit Nieuw-Lekkerland in de Dorpskerk van de Hervormde Gemeente, Weststraat 2. Toegang is gratis.
OUDDORP – 2e Kerstnachtdienst bij kaarslicht vanaf 23.00 uur in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3.
STELLENDAM – Kerstnachtdienst m.m.v. Ds W.J. van de Griend en Stadkoor Goeree van 21.45 tot 23.15 uur in Gereformeerde Kerk, Kerkhoflaan 4.

Bijna 300 deelnemers Beachrace

GOEREE-OVERFLAKKEE - Achter een meterslang roodwit lint staan de mountainbikers in de starthouding. Voor de rijders langs rijdt een quad, achterop zit een man die een bord 'Twee minuten' opsteekt. De toeschouwers worden gevraagd om ruim baan te maken. Het is zover. Het startschot klinkt, bijna driehonderd renners snellen weg over het harde strand. De eerste Beachrace op de Brouwersdam is een feit.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Het startpunt was pal voor strandtent Brouw. Vanaf daar liep het parcours richting Renesse, aan het einde van het strand stonden drie grote vlaggen, daaromheen draaiden de renners richting Ouddorp. Met de wind pal tegen scheuren ze langs het water. Na een klimmetje komen ze aan op het asfalt en rijden langs een rij wapperende vlaggen van de gemeente verder. Bij het strand van Ouddorp moeten de renners er weer aan geloven en gaan weer het strand op. Langs de vuurtoren gaat de tocht verder tot aan strandovergang Noordweg. Daarvandaan gaat de tocht weer terug richting de Brouwersdam. Eén ronde is 21 kilometer. Dat is een officiële afstand, maar het merendeel van de renners gaat voor de afstand van 42 kilometer. Die moeten de ronde twee keer voltooien.

Winnaars

Winnaar van de 21 kilometer is de Belg Andy Michielsen. Bij de 42 kilometer was Ronan van Zandbeek uit Schijndel de snelste. Hij had een gemiddelde van ruim vierendertig kilometer per uur. De snelste eilander bij de 21 kilometer was Jaap Groeneveld uit Ouddorp, hij eindigde op de zesde plaats. Bij de lange afstand was John Roos uit Sommelsdijk de snelste renner van Goeree-Overflakkee, hij eindigde op de veertigste plaats.

Eerste editie

Het is voor het eerst dat er een Beachrace wordt georganiseerd op Goeree-Overflakkee. Het fenomeen om een wielerwedstrijd op het strand te organiseren is niet nieuw. Verspreid langs de kust zijn er jaarlijks meerdere evenementen. Renesse en Rockanje zijn de dichtstbijzijnde races voor eilanders. De organisatie van het spektakel op de Brouwersdam was in handen van strandclub Brouw, hoofdsponsor was de gemeente Goeree-Overflakkee.

DIRKSLAND - Ook wel eens overwogen om te gaan zingen op een mannenkoor? Op Koningsdag, 27 april, heeft het Dirkslands Mannenkoor een uitvoering in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Samen met het Gemengd Koor Yerseke en Pieter Heykoop als organist, die ook orgelimprovisaties zal spelen.

Het Dirkslands Mannenkoor biedt de mogelijkheid voor de duur tot en met de uitvoering lid te worden. Hoe dat precies zit? Begin januari start het koor met de repetities op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. De repetitieavonden zijn één keer in de veertien dagen. Op die avonden worden de muziekstukken voor de uitvoering ingestudeerd. Op Koningsdag reist het gezelschap met een comfortabele touringcar naar Zaltbommel, waar de uitvoering zal plaatsvinden. De kosten voor dit alles bedragen € 25, inclusief muziek, consumptie tijdens de repetitieavonden en busvervoer. De koorleden dragen een zwart kostuum met een zwarte strik, maar een zwarte trui of pullover mag ook.

Ben je 15 jaar of ouder, meld je dan aan via secretariaat@dirkslandsmannenkoor.nl, of via de website www.dirkslandsmannenkoor.nl. Telefonisch aanmelden kan ook, bel hiervoor na 19.00 uur naar 06-16097629. Ook voor meer informatie kun je contact opnemen.

Het bestuur zou het bijzonder fijn vinden om ook oud-leden te mogen begroeten.

Afscheid van ondernemer Ludovic den Hollander

OUDDORP - In besloten familiekring, en daarna met een herdenkingssamenkomst, is vandaag afscheid genomen van ondernemer Ludovic den Hollander, die vorige week op 69-jarige leeftijd overleed. Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tekst: Jaap Ruizeveld

Lokaal en landelijk bekend door zijn initiatieven, vooral gericht op het realiseren van duurzame (recreatieve) projecten. Een gedreven persoonlijkheid die wist dat hij bij de ontwikkeling van een aantal van zijn plannen met argusogen werd gevolgd. Maatschappelijk en politiek betrokken. Vooral op de Kop van Goeree, in zijn woonplaats Ouddorp. Hij zette zich in voor de VVV Ouddorp aan Zee. Was directeur van Recreatiepark De Klepperstee. Gaf ontwikkeling aan Ridderstee Holiday, aan het camperpark en aan het Zonnepark, dat in exploitatie kwam bij Deltawind. Daarnaast president commissaris in de raad van commissarissen van de UFA (United Fish Auctions), komend vanuit de Visserijvereniging Kop van Goeree, één van de voorlopers van de huidige gefuseerde Visserijvereniging Zuid-West. VVD-raadslid in Goedereede (1982-1998), eerst met Jan Komtebedde en later met Henk v.d. Meer. Voorzitter en lid van de watersportvereniging Goeree en bestuurder bij Stichting Behoud Beugelsloep MD 10 en Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis.

De laatste inzet leverde Ludovic den Hollander voor de realisering van het Resort Ouddorp Duin. Een ontwikkelingsovereenkomst met Ballast Nedam. Het project werd recent gepresenteerd door Ballast Nedam in een informatieve raadsvergadering. Den Hollander liet zich de dag daarna, voor een ziekenhuisbezoek, nog bijpraten over deze presentatie.

Sarah Stroo behaalt zwemdiploma

OUDDORP - Op woensdag 26 november is Sarah Stroo, na 2 jaar en 9 maanden oefenen, geslaagd voor haar zwemdiploma A. Sarah is 7 jaar en heeft het Downsyndroom. Ze heeft haar diploma gehaald bij "Blije Kinderen" op Strandpark De Zeeuwse Kust. "Blije kinderen" staat voor: persoonlijke aandacht voor ouder & kind en geeft op een coachende manier zwemles en kleine groepjes. Voor de rest is het zwemsysteem hetzelfde. Op de foto: Zwemonderwijzer Joan en Sarah.

Wie Kent Goeree-Overflakkee? Quiz 2014

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 30 januari 2015 (19.30 uur, Diekhuus, Middelharnis) vindt de tweede editie plaats van de Wie Kent Goeree-Overflakkee (WKGO) Quiz. Deze week alvast één voorbeeldvraag van vorig jaar.

Wat is de oorspronkelijke functie van dit kunstwerk?
A) Anker voor kabelbaan;
B) Kunstwerk;
C) Pijler voor de dam;
D) Aanlegplaats voor schepen.

WKGO is een initiatief van de Lions Goeree-Overflakkee. Voor informatie en deelname aan de quiz kijk op Facebook "wie kent Goeree-Overflakkee" of bel 06-43127762.

Nieuwe exploitant zorgt voor doorstart swing-discotheek De Kreek in Ouddorp

OUDDORP – Het gerucht gonsde al lange tijd op het eiland en op de Kop van Goeree. En naarmate de decembermaand naderde - en insiders vertelden dat er contracten afliepen - kwam er ook op Facebook en andere social media een stroom opmerkingen, vragen en reacties op gang. Zou swingdiscocafé De Kreek aan de Boompjes in Ouddorp daawerkelijk haar deuren sluiten? "Aan alles komt een keer een eind, maar was dit nu echt het laatste swingavondje", schreven bezoekers in twitterberichten. De geruchtenstroom werd extra voeding gegeven toen er in regionale bladen advertenties kwamen met de tekst: De Kreek te koop of te huur. Wie durft het aan?'. Een antwoord op al die vragen en opmerkingen komt van eigenaar Piet v.d. Linden.

Door Jaap Ruizeveld

In zijn kantoor vertelt de eigenaar, die in de volksmond 'Piet van De Kreek' wordt genoemd, blij te zijn dat zeer recent een overeenkomst is getekend die het mogelijk maakt de bekende Ouddorpse vestiging voort te zetten. Het is allemaal nog zo 'vers' dat hij uitsluitend wil aangeven dat de exploitatie in handen komt van een horecaondernemer uit Leiden. "Nee, een naam noem ik niet. De nieuwe exploitant zal ongetwijfeld zelf zorgdragen voor invulling van de publiciteit.
Het is de bedoeling dat De Kreek vanaf januari 2015 de deuren heropent. Ik ga er van uit dat de herstart in de oude sfeer zal plaats kunnen vinden", zegt Van der Linden. Over de inhoud van de overeenkomst wil hij op dit moment liever ook nog geen mededelingen doen. Wel dat het contract is geënt op basis van meerjarige zekerheid.

Continuïteit

Dat laatste is belangrijk, zo geeft de 69-jarige eigenaar aan. Al 42 jaar is hij betrokken bij het wel en wee van deze voor badplaats Ouddorp gewilde uitgaangsgelegenheid voor jongeren. "Je wordt zelf ouder en daarmee is de continuïteit en daarmee het voortbestaan van deze lokaliteit niet gebaat. Geruchten, zo die er zijn, omtrent een sluiting van De Kreek kan je van tafel halen. Het cafégedeelte (het Praethuys) blijft overigens gewoon geopend deze decembermaand."

Veranderingen

Van der Linden is blij met deze huidige ontwikkeling. In de loop der jaren hebben zich grote veranderingen voorgedaan. Neem het uitgaanspatroon van jongeren. Het tijdstip van komen is drastisch verschoven naar latere uren. Daarnaast heeft de overheid aan exploitanten van horecagelegenheden steeds strengere regels opgelegd. Op het gebied van geluidsisolatie, brandpreventie en ook de maatregel omtrent het alcoholgebruik door jongeren, van 16 naar 18 jaar. Wij houden ons correct aan al die eisen. Alleen al voor geluidsisolatie hebben we in De Kreek voor ruim 100.000 euro geïnvesteerd. Wij komen afspraken na omtrent inzet bij welke vorm van mogelijke overlast dan ook. Anderzijds krijg je in de exploitatie wel te maken met 'concurrentie' door een toenemend aantal vergunningen dat verleend wordt voor schuurfeesten.

Contacten

"Kijk, de jeugd blijft zoeken. Is vindingrijk. Men wil een lokaliteit waar men elkaar kan ontmoeten. Als ondernemer moet je daar sociaal op inspelen. Meedenken wat wel en niet kan. Je verplaatsen in de jeugd. Anderzijds in doorlopend goed overleg met overheid en politie afspraken maken. Overeenkomsten sluiten. Dat werkt. Minstens twee keer per jaar zitten we om tafel om te evalueren. Wij zijn altijd aanspreekbaar. Ook voor omwonenden en voor ouders van de ons bezoekende jeugd. Het is plezierig dat men daar ook gebruik van maakt."

Veilig voelen

"Tenslotte nog even iets meer inzoomen op het (swing) discotheek-gebeuren. Zie het ook eens landelijk. Kom je in een café dan kan je, weliswaar in een andere context, overal ook die muziek horen die in de discotheek wordt gedraaid. Het gaat dus niet puur om het discotheek zijn, maar om de sfeer die er heerst. Om die mogelijkheid, en dat vertelde ik al, dat jongeren elkaar ongedwongen en veilig voelend kunnen ontmoeten. Gezamenlijk kiezen voor een lokaliteit waar men weet dat die omstandigheid daar aanwezig is. Voor de ondernemer is het een uitdaging om zulke projecten in stand te houden. Dat geldt voor steeds meer investeringen en exploitaties in de horeca en de uitgaansbranche", aldus Piet van der Linden.

Kleindierenshow

OUDDORP - Aanstaand weekend, op vrijdagavond van 19.00-22.30 uur en op zaterdag van 14.00-21.00 uur, is de jaarlijkse tentoonstelling van Nut en Genoegen. Dit jaar worden er in verband met de vogelgriep alleen konijnen geshowd. Er is ook een verloting en een rad van avontuur. De locatie is m.f.g. Dorpstienden te Ouddorp, de toegang is gratis.

Fiori Musicali zingt Bach

GOEDEREEDE - Traditiegetrouw geeft Kamerkoor Fiori Musicali op zaterdag 20 december weer twee feestelijke kerstconcerten in de Toren van Goedereede. Kaarslicht, het interieur en akoestiek van de oude Toren en de mooie koorklanken zorgen voor een unieke sfeer. Voeg daarbij nog een glas Glühwein en de toon is gezet.

Dit jaar heeft het koor ervoor gekozen om de hoogtepunten uit het Weihnachtsoratorium (BWV 248) van Johann Sebastian Bach ten gehore te brengen. Dit oratorium werd gemaakt voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen (6 januari) 1735. Bach hergebruikte hiervoor enkele wereldlijke cantates, vanwege de kwaliteit ervan en vanwege het feestelijke karakter, dat eenvoudig te vertalen was naar het kerstverhaal. Met name de muziek van het openingskoor heeft een aanstekelijke energie, die niemand onberoerd laat: Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage! De delen uit dit oratorium worden begeleid door een samengesteld instrumentaal ensemble.

Het eerste concert begint om 19.00 uur, het tweede concert om 21.00 uur. Beide concerten duren ruim een uur. Tussen de twee concerten door krijgt het publiek een glas Glühwein of warme chocolademelk aangeboden. TIP: warme kleding is aanbevolen!
De entree bedraagt € 7,50 voor jongeren t/m 17 jaar en € 12,50 voor volwassenen, inclusief de consumptie. De kleintjes mogen gratis op schoot.

Vorige jaren waren beide concerten al snel uitverkocht. Om teleurstelling te voorkomen wordt daarom aangeraden om vooraf kaarten te bestellen. Dit kan eenvoudig via www.fiori-musicali.nl of telefonisch via 06 12608882.

Auto in de sloot

OUDDORP - Maandagmorgen raakte een 73-jarige Ouddorpse chauffeur op de Oudelandseweg de macht over het stuur kwijt. Zijn personenauto belandde via de berm in een sloot. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Er waren veel hulpdiensten op de been. (Tekst Jaap Ruizeveld)

Rectificatie

In onze editie van vorige week dinsdag was het artikel te lezen over het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Daarin stond vermeld dat de opening werd verzorgd door Bram Roos en dat hij dit deed namens de Lions Club. Dat laatste was onjuist en moest Rotary Club zijn.

Redactie

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Grote indoor winterfair

Elk jaar staat de decembermaand in het teken van warmte, gezelligheid, samen komen en feest. Met dit in het achterhoofd is men in Dirksland weer aan de slag gegaan met het organiseren van een van de gezelligste maar vooral de grootste indoor winterfair van de regio. Met meer dan 50 ondernemers wordt er op zaterdag 13 december a.s. een veelzijdige winterfair georganiseerd. De fair is van 10.00 tot 15.00 uur. De fair wordt gehouden in en om de Victoriahal en de voormalige hal van de gemeentewerken aan de Philipshoofjesweg te Dirksland. De entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid. Op de fair vindt u o.a. mode, verzorgingsproducten, woon- en tuinaccesoires, speelgoed, cadeau artikelen en verschillende lekkernijen. Zoals gebakken vis (tong, schar en rode poon) en erwtensoep. Ook zal Kika Goeree-Overflakkee op de fair aanwezig zijn. Anneke fotografie is ook van de partij. Zij staat klaar om foto's te maken van u of uw gezin. Een gedeelte van haar opbrengst zal worden geschonken aan Kika.

Els van Wageningen bij 'De Snoeperij'

Schrijver/dichter Els van Wageningen is zaterdag 13 december a.s. bij 'De Snoeperij' in Dirksland. Op uitnodiging van Erica Groenendijk zal Els in deze gezellige en sfeervolle omgeving gedichten voordragen. Gelet op de tijd van het jaar zullen dit Winter-, Advent- en Kerstgedichten zijn. De gedichten zijn eerder verschenen in de bundel 'Winterdromen', maar ook zal Els nieuw werk voordragen. Een ieder is welkom om te komen luisteren tussen 13.00 en 17.00 uur in 'De Snoeperij', Straatdijk 2.

Kerstconcert

Op woensdag 10 december a.s. geeft het gemengd koor Excelsior o.l.v. dirigente Meike Warmoeskerken een kerstconcert met medewerking van Gemengd koor Apollo uit Nieuwe-Tonge o.l.v. Marlous Smit en muziekvereniging Amicitia o.l.v. Rene Bogaarts. Naast de traditionele kerstliederen is er ook een kerstgedicht, samenzang en een gezamenlijk optreden van de beide koren met het Stille Nacht. Het concert wordt gegeven in verenigingsgebouw De Schakel, Beatrixlaan 31 te Dirksland en vangt aan om 19.30 uur; zaal open 19.15 uur. De toegang is gratis, maar vanwege de kosten is er wel een openschaalcollecte. Op woensdag 17 december a.s .is er een kerstconcert van Excelsior voor de bewoners van serviceflat "Vroonlande" te Dirksland; aanvang 19.30 uur.

Opbrengst collecte Alzheimer

De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Dirksland in de week van 3 t/m 8 november € 1.597,42 opgebracht. De organisatie bedankt hiervoor alle gevers en collectanten.

GOEDEREEDE

Ophalen oud papier

De Stichting Koninklijke Fanfare Apollo haalt zaterdag weer oud-papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan gereedgezet worden. Graag voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Wie oud papier brengt op het parkeerterrein Het Hofje wordt gevraagd dit tussen 08.00 en 17.00 uur te doen.

Ledenvergadering Oranjevereniging

Op donderdag 11 december 2014 houdt de Oranjevereniging van Goedereede haar algemene ledenvergadering. De leden van de vereniging worden uitgenodigd om bij deze vergadering aanwezig te zijn. De bijeenkomst wordt gehouden in verenigingsgebouw 'Oostdam' en begint om 19.30 uur. Na afloop van de vergadering wordt er een gezellige bingo gehouden. Meer info via www.facebook.com/oranjevereniging.goedereede of via de voorzitter, mevrouw Hoek 0187-492708.

Kerstavond Ver. Vrouwen Rondom Goeree

Dinsdag 16 december houdt de Vereniging Vrouwen Rondom Goeree (VVRG) een kerstavond in Oostdam. Aanvang is 19.30 uur. Er is koffie/ thee met iets lekkers en in de pauzes kunt u genieten van een hapje en een drankje. Het programma is als volgt: Kerstevangelie, samenzang, kerstverhaal en voordracht van gedichten. Muzikale begeleiding wordt verzorgt door 'Joyful Voices' uit Ouddorp. Voor meer informatie over deze avond of verdere avonden van de VVRG kunt u bellen naar Riet van Ommeren: 0187-493205.

MELISSANT

Kerststukjes maken in Vollenhoven

Ook dit jaar zal er in woonzorgcomplex Vollenhoven, Pieterstraat 14, de gelegenheid zijn om samen met bewoners van dit complex kerststukjes te maken. Een en ander zal plaatsvinden op donderdag 11 december van 14.00-16.00 uur. Wie het leuk vindt om samen met anderen kerststukjes te maken kan zich opgeven. De prijs is € 5,- per persoon. Dit is inclusief materiaal en koffie met wat lekkers. Als het kan graag zelf een snoeischaar meebrengen. Het eerste kerststukje is natuurlijk voor u zelf, maar mocht u nog een extra kerststukje willen maken voor de dorpsraad Melissant dan kan dat ook. Die extra gemaakte kerststukjes zullen de volgende dag op de Wintermarkt van Melissant voor een leuk prijsje te koop aangeboden worden bij het kraampje van de dorpsraad. De opbrengst hiervan is weer voor een nieuw project. Graag van te voren aan melden bij de beheersters van woon/zorgcomplex Vollenhoven, tel. 0187 601444. Het aantal plaatsen is beperkt en vol = vol.

MIDDELHARNIS

Schilderen in het Wijkcentrum

Het ouderenwerk van Stichting ZIJN organiseert een schildercursus vanaf maandag 5 januari van 10.00-12.00 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Kunstschilderes Elsa van der Wal verzorgt de cursus. Kosten: 8 lessen voor € 75,00. Graag aanmelden via e-mail: m.kieviet@zijngo.nl, of via tel.nr. 0187-483366.

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 6 december kunnen er weer goederen voor Roemenië worden ingeleverd. De loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan Industrieweg 17 te Middelharnis is geopend tussen 09.30 en 11.30 uur. Half december en ook in januari hoopt men weer een vrachtauto te laden en richting Uioara in Roemenië te laten rijden. Die hulpgoederen kunnen zijn: warme kleding (!), huishoudelijke artikelen, keukenartikelen, speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet is verstreken. Ook (klein) meubilair is welkom, zoals kasten, bergmeubels, tafel, stoelen, en bedden (natuurlijk wel in goede, nog bruikbare staat). Bij de ingang van de loods staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. Voor meer info bel 0187 484228, 603051 of 86377.

NIEUWE-TONGE

Kerstconcert in Ons Dorpshuis

Op donderdag 18 december geven Gemengde zangvereniging Apollo en Harmonie Apollo een gezamenlijk Kerstconcert. Het koor staat onder leiding van Marlous Smit en de harmonie heeft als dirigent Ivo Kouwenhoven. Het Kerstverhaal wordt gebracht door Ina Mackloet. De zaal van Ons Dorpshuis is open vanaf 19.00 uur, de aanvang is 19.30 uur. Voor de aanvang kunt u koffie of iets anders drinken á € 1,75. De toegang is gratis, maar bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor Calando.

Volkskerstzangavond

Op zaterdag 20 december is de jaarlijkse volkskerstzangavond in de Dorpskerk. De kerk gaat om 18.30 uur open en de avond begint om 19.00 uur met het zingen van 'Komst allen tezamen'. Muziekvereniging Apollo en organist Ben Schipper zorgen voor de muzikale begeleiding. De avond wordt georganiseerd door de zendingsevangelisatiecommissie van de Hervormde gemeente.

OUDDORP

Winterfair bij Doopsgezinde Gemeente

Zaterdag 6 december wordt in de ontmoetingsruimte van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp de jaarlijkse Winterfair gehouden. Van 09.00-16.00 uur is ieder van harte welkom. Men kan snuffelen in allerlei spulletjes, kerststukjes kopen, kijken of er iets op het gebied van kleding kan worden aangeschaft en dat alles tegen scherpe prijzen, aldus de organisatiecommissie. Natuurlijk kan men ook met een kopje koffie en versnapering genieten van de sfeer en gezelligheid die deze fair kenmerkt. Ook kibbeling, gerookte vis en patat zijn verkrijgbaar.

Zangavond

Op zaterdag 6 december hoopt het Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik en het Kinderkoor 'Opent uwen mond' uit Barendrecht o.l.v. Marianne Hoogerwerf medewerking verlenen aan een zangavond in de Hervormde kerk van Ouddorp (Weststraat 2). Er zal een meditatie gehouden worden door ds. C. van den Berg. De aanvang is 19.30 uur. De toegang is gratis, er zal wel een collecte gehouden worden voor de onkosten van de avond.

OUDE-TONGE

ANBO Oostflakkee naar Van Kempen

Donderdag 11 bezoekt de ANBO Oostflakkee Van Kempen Interieurs aan Schoolstraat 28. De familie Van Kempen nodigt de leden van de ANBO uit om met een kopje koffie of thee met wat lekkers te komen proefzitten en -liggen in de collectie Relax-design fauteuils. Hierbij wordt deskundig advies gegeven. Er worden daar ook drie rondes bingo gespeeld. Opgeven bij Lenie (tel. 0187 642590) donderdag 4 december tussen 18.00 en 21.00 uur. Deze middag is gratis.

SOMMELSDIJK

Kerstbingo ANBO

Zaterdag 6 december organiseert ANBO M & W Flakkee een Kerstbingo in gebouw Den Hoogen Caemer aan de Sperwer. Aanvang 19.30 uur. Kopje thee/koffie gratis. Er zijn ook kerstcadeautjes te winnen.

Ouderenmiddag

De Anbo M & W Flakkee organiseert op vrijdag 12 december een ouderenmiddag in Den Hoogen Caemer aan de Sperwer. Het Shanti gezelligheids koor 'De vrouwen van de kaai' uit Bergen op Zoom treedt op. In de pauze wordt er een verloting gehouden. Zaal open om 14.00 uur. Het einde van de middag is om 17.00 uur. Leden betalen 5 euro, niet leden 7,50 euro. Betalen aan de zaal. U kunt zich aanmelden via tel.nr. 06 49869966.

Zwemdiploma's

Op zaterdag 22 november hebben de volgende kinderen hun zwemdiploma gehaald in De Staver: A-diploma: Robin van Tigchelen, Bink Scheepstra, Hannah Wielhouwer, Laurens Grootenboer, Emma Kok, Tessa Molenaar, Emma Jongejan, Jonne Streefkerk, Elise Heinsberg, Eva Villerius, Isa de Koning, Daphne Fienna van Dam, Thijs Desjardyn, Josefien Visser, Thomas van Ledden, Yara Schaeken, Milo van den Ouden. B-diploma : Tim van der Zande, Kees-Willem van der Boom, Jens van den Boogert, Laurens Stelwagen, William Wagner, Naomi van Schijndel, Isa Vlietland, Ivan Roozemond, Fenne Krieger, Dewi Verboom, Melanie Sonder, Joris Mackloet, Loek Kant, Marisa Beeke, Angelina Ferdinand, Daphne van der Slik. C-diploma: Jens van Weenen, Sanne de Bruin, David de Ronde, Eline Driece.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Geslaagde avond PV de Rode Duif

Als gevolg vogelgriep is het ook verboden om een postduivententoonstelling te organiseren. Ondanks dit verbod heeft PV de Rode Duif besloten om de avond op 29 november jl. door te laten gaan, maar dan zonder duiven. Verschillende mensen uit het dorp en duivenliefhebbers uit andere plaatsen van het eiland en van elders waren aanwezig. Het Rad van Avontuur draaide deze avond voor o.a. vleesschotels, rollades, droge worsten, boterletters en waardebonnen. Ook was er een hapje en drankje. Via Toppigeons.nl was er al geboden op bonnen voor eieren of jonge duiven van goed spelende duivenliefhebbers. "Zonder duiven toch een gezellige avond. Bestuur en leden van PV de Rode Duif willen alle bezoekers, kopers van loten, bonnenschenkers en -kopers heel hartelijk danken voor hun aanwezigheid, steun en gezelligheid. Ook een woord van dank aan de sponsoren: JMH Maatschap van Adviseurs, Onderhoud- en timmerbedrijf Van Gurp, Rozima hoveniers, Timmerbedrijf Hans Tiggelman, Agrimarkt en slagerij Buth", aldus de organisatie.

STELLENDAM

Wintermarkt

Vrijdag 12 december van 16.00-21.00 uur is er Wintermarkt in het Forum naast de Gereformeerde kerk, Kerkhoflaan 2. Met mooie artikelen van steigerhout, leuke hebbedingetjes, boeken, bloemstukjes en lekkers voor de inwendige mens zoals erwtensoep de luxe, oliebollen, Gluhwein en nog veel meer. Ook kunt u met kinderen of kleinkinderen foto's laten maken in een ruimte die is omgetoverd in Kerstsfeer. In de kerk wordt muziek verzorgd door verschillende muzikanten en is er gelegenheid om samen Kerstliederen te zingen.

Koffieochtend

Woensdagmorgen 3 december is iedereen weer van harte welkom bij de koffieochtend, van 9.30 tot 11.30 uur in 'De Rank '.

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 5 december houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam weer een goedereninzameling voor Roemenië. De inzameling is van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om zelf spullen te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187 491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06 46091660).

Beleidsplan MOOI splijt oppositie en coalitie in emotionele debatten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Opnieuw rond het middernachtelijk uur kwam er in de gemeenteraad een eind aan uitermate levendige debatten rond de Participatiewet 2015, het beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) en de Algemene Subsidieverordening Goeree-Overflakkee 2015. Alle onderwerpen leken in elkaar te grijpen, zeker als daar het voorstel maatregelen Wet werk en bijstand nog bij wordt gevoegd. Moties en stevige confrontaties tussen collegepartijen en de oppositie. En toch waren er op onderdelen ook overeenkomsten en zelfs kwam een wethouder met handreiking en toezeggingen, al was daar wel enige nuancering in interpretatie.

Door Jaap Ruizeveld

Het ging ook over zaken die een ieder raakt of voelt. Is de gemeente klaar om het zware takenpakket van het rijk op te pakken dat in januari op het bordje wordt gelegd? Anderzijds: hoe wordt omgegaan met subsidies? Vallen verenigingen, instellingen en organisaties tussen wal en schip? Wordt de leefbaarheid aangetast? De raad liet van zich horen.

Bij agendapunt Participatiewet werd met klem aangedrongen op een goede communicatie. Het gehele proces moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Er dient voor de zwakkeren in onze samenleving goede begeleiding en ondersteuning te komen. Geopperd werd om in het gemeentehuis voor noodgevallen een direct te bereiken meldpunt in te stellen. Maatwerk is hier de boodschap. Evenals bij het item Wet werk en bijstand ziet de portefeuillehouder met vertrouwen de komende veranderingen tegemoet.

Reparatie

De PvdA had veel moeite met het beleidsplan MOOI. Er moet nog veel worden gerepareerd. Er zijn talrijke mankementen. Er dreigt kaalslag en de vitaliteit in de kleine kernen komt in gevaar. Veel onzekerheid over inzet en rol van dorpsraden. De afbouw van subsidies tot nul in 2017. Er is straks een paar euro te verdelen, de verhoudingen zijn zoek geraakt. Neem het plan terug en laten we tijd nemen voor een meer gerichte en gedegen invulling, stelde Keuker. Heintjes (VKGO) gaf aan dat vaste kosten van de verenigingen gedekt moeten worden. Verenigingen zijn de motoren van onze samenleving. De basis is niet goed gelegd en gewenste communicatie is er niet. Dorpsraden weten niet waar ze aan toe zijn . Waarom wordt het tijdspad van uitvoering niet gefaseerd?.

Dieptepunt

Maliepaard (GOS) zei dat verenigingen zullen omvallen. Hun vaste kosten kunnen niet uit de nieuwe regeling worden gehaald. Er dreigt afbraak. De mogelijkheden worden beperkt. Bezint eer gij begint. Laat het niet zover komen. Van Alphen (EVV) noemde het beleidsplan MOOI een dieptepunt in het gemeentelijk beleid. Het is een complexe zaak. Waarom wacht het college de uitkomst niet af van een onderzoek naar leefbaarheid? Mevrouw Both (CDA) had grote zorgen over de rol van de dorpsraden. Bovendien, niet in elke woonkern is er een dorpsraad. Hoe ligt het met het draagvlak in die kernen? Ook zij drong aan op een goede communicatie in het proces. Tuk (ChristenUnie) brak een lans voor een goede invoer van de nieuwe regels. Aandacht voor hiaten die er kunnen ontstaan. Duidelijkheid over het maatschappelijk gewenst gedrag. Ju (SGP) vond het een lastig en ingrijpend project maar niet onmogelijk in uitvoering. Hij voorzag minder administratieve rompslomp en vertrouwde er op dat er op basis van nieuwe afspraken wel degelijk subsidie-ondersteuning mogelijk zou zijn.

Mevrouw Reijerkerk (VVD) was voorstander van de nieuwe aanpak. Het kan gewoon niet langer. Verenigingen zullen worden beloond voor wat ze voor de samenleving doen.

Emotie

Wethouder De Jong verdedigde de voorstellen. Er is voor de verenigingen en instellingen voldoende ruimte om te kunnen bewegen. Als gemeente blijven wij support geven. Concreet reageerde hij op de GOS-motie. Vanuit het budget Communicatie worden gelden beschikbaar gesteld voor herdenkingen en plechtigheden die ook nu al vanuit de eigen bewoners in de verschillende dorpskernen worden georganiseerd. Voor nieuwe initiatieven moeten door de verenigingen wel stappen worden gezet. Emotie klonk bij Keuker (PvdA) omdat zijn inzien de coalitie opmerkingen van de oppositie en dus ook van zijn partij als negatieve zienswijzen kenschetst. Wij zoeken naar ruimte die ons niet wordt gegund. Vandaar ook dat wij inzetten met "reparatie-moties", eigenlijk al wetend wat het resultaat hiervan is.

Toelichting op beleidsplan

Bij het vaststellen van het beleidsplan MOOI komen in het dossier enkele bepalende accenten naar voren. Het beleid is opgesteld vanuit een politiek bestuurlijk kader met de elementen van het coalitieakkoord, de visie op de inrichting van het sociaal domein op het eiland en het behoud en versterking van de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen. Rekening dient ook te worden gehouden met het vastgestelde Bezuinigingsplan 2014-2017 met taakstellend een bezuiniging op waarderingssubsidies van 500.000 euro. Ook met het beschikbaar stellen van 400.000 euro voor beleidsvernieuwing in de vorm van ondersteuning van verenigingen die een bijdrage leveren aan gemeentelijke doelstellingen op maatschappelijk terrein.

Afbouw in jaarschijven

In het nieuwe beleid wordt aangegeven dat gelden niet meer onnodig worden rondgepompt, zodat administratieve lastenverlichting ontstaat, zowel bij vrijwilligersorganisaties als bij de gemeente. Het gaat om het realiseren van beleidsdoelen. Het zelforganiserende vermogen van de kernen wordt beter gefaciliteerd en o.a. de visie op leefbaarheid en vitaliteit in de kernen wordt leidend. In de lijn van de besluitvorming van de gemeenteraad in 2013 is in eerste instantie besloten aan vrijwilligersorganisaties in drie jaarschijven af te bouwen tot het niveau van 50% per januari 2016. Dat is dit jaar 15%, in 2015 min 30% korting en in 2016 min 50 procent korting.

In voortbestaan bedreigd

In het voorstel van het college staat dat de betrokken vrijwilligersorganisatie in januari 2014 bij de subsidieverlening voor dit jaar schriftelijk over deze afbouwregeling zijn ingelicht. Er wordt aan toegevoegd dat om de bezuinigingen te kunnen realiseren en om aan te kunnen sluiten bij de nieuwe uitgangspunten wordt voorgesteld de waarderingssubsidies per 1 januari 2017 te stoppen. Dit is opgenomen in de Contourennota MOOI. In het hoofdstuk Communicatie vrijwilligersorganisaties schrijft het college dat uit gesprekken is gebleken dat 2% van de verenigingen in het voortbestaan wordt bedreigd bij het volledig wegvallen van subsidie in 2017. Daarbij worden genoemd Kinderboerderij Oude-Tonge en Scouting Goedereede. Vandaar ook de gerichte moties die de PvdA voor deze activiteiten indiende.

Drie (uiteindelijk verworpen) moties begeleidden donderdagavond het debat in het oordeelvormende deel van de raadsvergadering bij het onderwerp (subsidie) Beleidsplan MOOI (Maatschappelijke Ondersteuning, Ontwikkeling en Innovatie). De PvdA-fractie vroeg het college nadrukkelijk om opdracht te geven om opnieuw met de stichting Kinderboerderij Oude-Tonge in overleg te gaan over de subsidieverstrekking en daarbij als dekkingsmiddel het innovatiebudget te gebruiken. Een zelfde verzoek van de PvdA was er voor de Scouting Goedereede. Ga serieus om met het verenigingsleven en met gedane toezeggingen, was de extra onderbouwing van deze motie. De fractie van GOS wilde ook de inzet van het innovatiedeel van het subsidiebeleidsplan daar waar het gaat om activiteiten die worden georganiseerd door oranjeverenigingen en andere organisaties bij herdenkingsplechtigheden.

Nieuwe Opfriscursus Verkeer

OUDDORP – Op dinsdag 6 januari start er weer een nieuwe Opfriscursus Verkeer, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, afdeling Ouddorp.

In twee avonden zal de verkeerskennis van de cursisten worden bijgespijkerd. Volgens de mensen van de afdeling Ouddorp van Veilig Verkeer Nederland voorziet de jaarlijks verzorgde cursus in een grote behoefte. Veel verkeersdeelnemers erkennen dat de verkeersregels, de drukte en de snelheid van het moderne verkeer veel aandacht vergen. Voor de meeste deelnemers is het al geruime tijd geleden dat het rijbewijs werd gehaald. En hoewel men best wel veilig rijdt, ontbreekt het wel eens aan de kennis van verkeersregels.

Niet alleen autobestuurders

Het bestuur van de afdeling benadrukt dat de cursus niet alléén is bedoeld voor autobestuurders, want fietsers, voetgangers en bestuurders van scootmobielen hebben eveneens met regels en gedragingen in het verkeer te maken.

De cursus bestaat uit twee avonden op de dinsdagen 6 en 13 januari. De cursusavonden beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. De heer J. de Zeeuw, Adviseur Verkeersonderwijs van Veilig Verkeer Nederland, verzorgt de cursus. Hij zal op een duidelijke manier voorlichting geven over verkeersregels en verkeerstekens.

Voor wie de opfriscursus gaat volgen "zal de verkeersveiligheid van henzelf en van anderen zeker worden verbeterd", aldus de initiatiefnemers.

De kosten voor de opfriscursus bedragen € 12,50 per persoon. Hiervoor krijgt men twee cursusavonden, inclusief koffie.

Opgeven kan bij één van de leden van het afdelingsbestuur: K. Hameeteman, tel. 0187-682824; J. Hollaar, tel. 0187-681816 of A. van Huizen, tel. 0187-682427.

Buurtzorg team Midden-Flakkee krijgt een nieuw kantoor

MIDDELHARNIS - Vrijdag 28 november kreeg Buurtzorgteam Midden-Flakkee de sleutel van haar nieuwe kantoor overhandigd door Ko van Strien. Dit kantoor is gevestigd in de voormalige Rabobank aan de Langeweg op de eerste verdieping. De reden van de verhuizing is de snelle groei van het team maar ook aan de effectiviteit en daarmee duurzaamheid werd gedacht. In het pand aan de Langweg zitten namelijk meerdere zorgorganisaties waardoor de samenwerking rondom een cliënt verbeterd kan worden. Vanaf 15 december gaat het team vanuit het nieuwe kantoor werken. Buurtzorg team Midden- Flakkee is werkzaam in Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland, Herkingen en Melissant. Heeft u vragen over de thuiszorg, bel gerust naar 06-51239265.

GOEDEREEDE - Op zaterdag 6 december a.s. organiseert de Stichting Promotie Kop van Goeree in samenwerking met enkele enthousiaste Goereese ondernemers en vrijwilligers een gezellige kerstmarkt op de Markt en Noordzijde Haven te Goedereede. De kerstmarkt vindt plaats tussen 10.00 en 18.00 uur.

Op deze kerstmarkt zullen meer dan 25 versierde en verlichte kramen, buitenbars en live muziek te vinden zijn. Te koop zijn o.a. warme chocolademelk en heel veel lekkere dingen, leuke kerstartikelen, kerstbomen en prachtige cadeaus voor onder de kerstboom. Muzikale omlijsting deze dag wordt verzorgd door de Popkoor Rol Around, Kon. Fanfare Apollo en Praiseband "eXalt". Natuurlijk is ook de kerstman van de partij. Sfeervol zal deze kerstmarkt zeker zijn met het prachtige historische centrum en de grote versierde kerstboom als decor.

Wim Dijkgraaf Autoservice Nieuwerkerk geopend

Wim Dijkgraaf in de showroom van zijn bedrijf.

NIEUWERKERK – Autobedrijf Van Dijke was decennialang een begrip op Schouwen-Duiveland en daar buiten. Zeven maanden geleden stopte het bedrijf door het overlijden van Wim en Jopie van Dijke, maar gisteren is de garage weer heropend en wordt deze voortgezet onder de naam Wim Dijkgraaf Autoservice. Zaterdag 6 december is er open huis.

Tekst en foto: Adri van der Laan

We ontmoetten Wim Dijkgraaf als hij druk bezig is het ruime pand van Autobedrijf Van Dijke een flinke opknapbeurt te geven. Gisteren, maandag 1 december, is Wim Dijkgraaf Autoservice van start gegaan en zaterdag is er de gelegenheid voor het 'grote publiek' om een kijkje te nemen in deze dorpsgarage, die toch een regionale klantenkring heeft.

Wim Dijkgraaf is afkomstig van Goeree-Overflakkee. Daar heeft hij het meeste van zijn ervaring als monteur opgedaan. De 'garageman' somt de bedrijven op waar hij in zijn 30-jarige carrière heeft gewerkt. Begonnen als 15 jarige bij Hesselink als leerling monteur, Knöps, Nebo, Jan van Dijk Spijkenisse, Legemaate in Zierikzee en tenslotte bij Ben de Rooy in Sint Phlipsland, waar hij filiaalleider was.
Door het overlijden van de eigenaren van Autobedrijf Van Dijke in Nieuwerkerk kwam voor Wim de gelegenheid om het pand van de garage in Nieuwerkerk te kopen. En zo begint hij dus deze week 'voor zichzelf' als zelfstandig ondernemer. "Ik heb eerst nog overwogen om de naam Van Dijke voort te zetten, maar ik heb toch gekozen voor 'Wim Dijkgraaf Autoservice', kortweg WDA". Een nieuwe naam op een bekende locatie dus. Wim legt uit dat zijn bedrijf een universele garage gaat worden, waar men met alle merken terecht kan voor allerlei reparaties. Maar ook worden er auto's ingekocht en heeft hij een leuke voorraad occasions in diverse prijsklassen.

"Wij willen de klanten ontzorgen. Naast reparaties en APK-keuringen herstellen we schades en kan de auto een professionele poetsbeurt krijgen. Ook brommobiellen gaan deel uitmaken van het bedrijf, zowel wat verkoop betreft als reparaties". De kersverse ondernemer probeert in de komende tijd klanten een persoonlijke benadering te geven. Hierbij stelt hij zijn ervaring graag ten dienste van hen die een bezoek aan Wim Dijkgraaf Autoservice brengen.

Wim mikt niet alleen op klanten uit Schouwen-Duiveland, maar ook van Goeree-Overflakkee omdat hij ook daar een ruime ervaring heeft opgedaan. In de toekomst hoopt hij binnen in het bedrijf nog wat renovaties te doen om het verouderde gebouw weer aan de normen van een moderne garage te laten voldoen.

Open huis

Zaterdag 6 december kunnen belangstellenden een bezoek brengen aan Wim Dijkgraaf Autoservice tijdens het open huis, van 10.00 tot 15.00 uur. Voor iedere autobezitter ligt er een kortingsbon klaar. Wim Dijkgraaf Autoservice is te vinden aan Achterstraat 1-5 in Nieuwerkerk. Meer info via www.wimdijkgraaf.nl, 0111-641364 of info@wimdijkgraaf.nl.

Twee winnaars landelijk rekendictee komen van Prins Mauritsschool

Twee winnaars van het Bartjens Rekendictee komen van de Prins Mauritsschool: Auke Kieviet en Wilma den Boer. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het mag best bijzonder worden genoemd: toen op vrijdagavond 21 november jl. op Hogeschool Windesheim in Zwolle de landelijke finale werd gehouden van het Bartjens Rekendictee, vielen maar liefst twee prijzen op de Prins Mauritsschool te Middelharnis. Wiskundedocent Wilma den Boer, woonachtig te Goes, werd met nul fouten de overall winnaar en de 14-jarige Auke Kieviet uit Middelharnis werd winnaar in de categorie 'Middelbare scholieren'.

Door Hans Villerius

Het was de tiende editie van het Bartjens Rekendictee, dat jaarlijks wordt gehouden, maar voor de Prins Maurits was het de eerste keer dat ze meedeed. Een aantal leerlingen van de school werd geselecteerd om deel te nemen aan de voorronde, die online gemaakt moest worden. Daarbij kwam Auke Kieviet als schoolwinnaar uit de bus, zodat hij op de landelijke finale de Prins Maurits mocht vertegenwoordigen en het op moest nemen tegen 29 winnaars van andere scholen.

Maar er waren nog meer deelnemerscategorieën. Naast de 'Middelbare scholieren' waren er de 'Pabo-studenten', 'Leraren basisonderwijs' en 'Overige deelnemers'. Tot de laatste categorie behoorde docent Wilma den Boer, die – ook na een online voorronde – eveneens tot de finale doordrong, waar 150 deelnemers hun hersens konden kraken op veertien rekenopdrachten.

Aanpak

Om een indruk te geven om welk soort 'sommen' het gaat volgt hier een voorbeeld. "Ruimtesonde Philae heeft op twee plekken foto's gemaakt van de komeet 67P. Op de tweede plek werden twee keer zo veel foto's gemaakt als op de eerste. Op de eerste plek is 66% van de gemaakte foto's bruikbaar. Op de tweede plek is 84% van de gemaakte foto's bruikbaar. Hoeveel procent van alle door Philae gemaakte foto's is bruikbaar?" Het goede antwoord is 78%.
"Het is niet zo zeer de moeilijkheid van de opdrachten, maar vooral de manier waarop je ze aanpakt", zegt Auke Kieviet naderhand. Docent Den Boer beaamt dat. "Inzicht en verbanden leggen is belangrijk".

Snelheid

Daarnaast speelde snelheid een rol. Door de antwoorden digitaal in te voeren kon meteen worden bijgehouden hoe lang iedere finalist erover deed om het goede antwoord te vinden. Bij een gelijk aantal punten zou doorslaggevend zijn wie de uitkomsten het snelst had uitgerekend. Maar voor Auke Kieviet maakte dat niet uit: in zijn categorie had hij het hoogste aantal punten, zodat snelheid geen rol meer speelde. Hij mocht zich winnaar noemen van de 'Middelbare scholieren'. Toch had hij daar niet echt op gerekend, zegt hij. "Ik wist dat ik niet alle antwoorden goed had." De verrassing was dan ook groot toen hij tóch op het podium werd geroepen…
Voor Wilma den Boer bleek snelheid wel van belang te zijn geweest. Zij en twee andere finalisten hadden het Rekendictee geheel foutloos gemaakt, maar Wilma had hiervoor de minste tijd nodig. Daarmee werd zíj uitgeroepen tot overall winnaar en vielen er dus twee prijzen op dezelfde school. Dat maakte deze jubileumeditie van het Bartjens Rekendictee tot een bijzonder moment, want dit is nooit eerder voorgekomen.

Bartjens

Het Bartjens Rekendictee is genoemd naar Willem Bartjens (1569-1638), die een legendarisch rekenmeester was. Hij zette de toon voor het Nederlandse rekenonderwijs. In 1591 opende Bartjens een Franse school in Amsterdam, waar hij les gaf in rekenen, lezen, godsdienst, Frans en vaderlandse geschiedenis. In 1604 publiceerde hij zijn rekenboek, getiteld: "De Cijfferinghe van Mr. Willem Bartjens". Dit boek domineerde het Nederlandse rekenonderwijs twee eeuwen lang. Ook in Zwolle, waar Bartjens lange tijd woonde, gaf hij les op een Franse school. Als eerbetoon aan Willem Bartjens wordt sinds 2004 jaarlijks het Bartjens Rekendictee georganiseerd, dat stap voor stap uitgroeide tot een landelijk evenement. De sommen van het dictee zijn verpakt in actuele onderwerpen om te onderstrepen dat rekenkundige kennis wordt toegepast in alledaagse situaties.

Wonen met zorg in het hart van Nieuwe-Tonge

Een impressie van het te ontwikkelen complex.

NIEUWE-TONGE - Om antwoord te geven op het tekort aan seniorenwoningen en de behoefte aan eerstelijns gezondheidszorg op Goeree-Overflakkee hebben zorgverlener CuraMare en de Hervormde Gemeente het initiatief genomen in het hart van Nieuwe-Tonge een nieuw woonzorgcomplex te laten realiseren waar iedereen met een zorgvraag prettig en verzorgd kan wonen.

"Zo lang mogelijk thuis of zelfstandig in het dorp kunnen blijven wonen, met de juiste zorg op het juiste moment. Dat wordt steeds belangrijker," aldus Wim Driesse, lid Raad van Bestuur CuraMare. "Om alle mensen in onze regio optimaal te kunnen (blijven) bedienen, hebben wij daarom samen met de Hervormde Gemeente het initiatief genomen in het hart van Nieuwe-Tonge een nieuw woonzorgcomplex te laten realiseren. Daarmee spelen wij in op het tekort aan seniorenwoningen en de behoefte aan eerstelijns gezondheidszorg op het eiland."

Het te realiseren woonzorgcomplex is gelegen in het hart van Nieuwe-Tonge, op loopafstand van de Kerkring, winkels en overige voorzieningen. Het complex telt 20 zorgappartementen, variërend van ca. 65 tot 80 m2, en een ontmoetingsruimte. In het complex zijn ook de fysiotherapeut en huisarts gehuisvest. De appartementen kunnen zowel te koop als te huur worden aangeboden.

Zorg op maat

Waar nodig of gewenst kunnen de bewoners 24 uur per dag gebruik maken van het zorgaanbod van CuraMare, variërend van huishoudelijke ondersteuning tot verpleging. Zo kan men zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving.

De realisatie van het woonzorgcomplex betekent een belangrijke impuls voor de woongemeenschap in Nieuwe-Tonge. Behalve het kopen of huren van een woning, is het ook mogelijk tegen een aantrekkelijk rendement te investeren in dit project.

Informatiebijeenkomst

Wilt u meer weten over wonen en/of investeren in het woonzorgcomplex? Kom dan naar de informatiebijeenkomst. Deze wordt gehouden op maandag 8 december. Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur); Locatie: Hervormde Centrum Elim, Zuiddijk 19 in Nieuwe-Tonge.

Najaarsnota 2014 met positief saldo

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij de bespreking van de Najaarsnota 2014 in de raadsvergadering adviseerde fractievoorzitter Van Alphen (EVV) om de gepresenteerde visie eens om te zetten in daadkracht. Een uitdaging te bieden aan de volksvertegenwoordiging om het gesignaleerde positieve saldo van 900.000 euro niet in de post algemene reserve te stoppen maar een concrete bestemming daaraan te geven. Ook Eijkenduijn (PvdA) zat op deze lijn. Juist nu verenigingen en stichtingen in de problemen dreigen te komen zou het beter zijn om een pas op de plaats te maken en zorgvuldig naar invulling van knelpunten te kijken. "Neem het eens in overweging", suggereerde de PvdA-fractieleider.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie van ChristenUnie (Tuk) vroeg zich af in hoeverre er geld was blijven staan omdat projecten niet zijn uitgevoerd of uitgesteld en is de gemeente nu na 2 jaar in 'control?'. Slootweg (SGP) wees er op dat naar zijn mening de financiële positie van de gemeente toekomstgericht niet sterk is en dat een buffer nodig is om tegenvallers te kunnen opvangen. De VVD (Trommel) koos de invalshoek dat hier geen overschot van 900.000 euro was, maar 9 ton minder tekort. Ook werd zorg uitgesproken over de haalbaarheid van geplande besparingen.

Investeringen

Van Papeveld (CDA) vroeg opheldering over het verschil in percentage ozb-tarieven. De gemeente gaat uit van de trendmatige 1.5% maar in een landelijk overzicht werd Goeree-Overflakkee aangeduid met 2.4%. (andere insteek berekening waardedaling woningen). Wethouder Trouwborst wees op de opgave om een sluitende begroting in 2016 te kunnen presenteren. We hebben te maken met afnemende reserves en dan is het aan te bevelen minder uit de ruif te pakken. Hij gaf aan dat de gemeente iets achterblijft met de investeringen. De portefeuillehouder zag de 900.000 euro ook als een minder groot financieel tekort.

Mijn zoon van 5 kwam afgelopen week uit bed om zijn schoen weg te halen van voor de haard. Zijn beeldvorming en gedachten rondom 5 december riepen wat spanning op. Ook grote mensen kunnen spanning ervaren door gebeurtenissen of angst hebben voor de toekomst. Het lukt ons meestal wel de dagelijkse draad weer op te pakken. Er is echter ook een groep mensen die blijvend last hebben van spanning. Zo'n 10 procent van de Nederlanders kampt met angstklachten.

Angst is een natuurlijke reactie op een gevaarlijke situatie of dreiging van gevaar. Bij confrontatie met iets dat gevaarlijk is wordt het lichaam gereed gemaakt om hierop te reageren. Dit wordt een fight- flight respons (vecht-of-vluchtreactie) genoemd. De lichamelijke reacties hierbij zijn verkrampte spieren, een verhoogde hartslag en een versnelde of oppervlakkige ademhaling. Dit om het lichaam voor te bereiden op actie. Spanning is een lichte vorm van angst en kan dezelfde symptomen hebben.

Kenmerken van angstklachten zijn onder andere:
- spierspanning
- hartkloppingen
- bange voorgevoelens
- overmatige transpiratie
- niet goed kunnen ontspannen
- schrikachtig
- rusteloosheid
- concentratieproblemen

Iedereen kent gevoelens van angst en spanning. Als de angst niet in verhouding staat tot de situatie waarin u verkeerd kan het een belemmering worden in het dagelijks functioneren. Te denken valt aan gevoelens van paniek terwijl u boodschappen doet bij de supermarkt. Hevige angst terwijl u in de auto rijdt of u begeeft in groot gezelschap en andere situaties waarbij u rationeel weet dat het niet gevaarlijk is maar toch bang bent. De angst hoeft niet samen te hangen met een bepaalde situatie maar kan ook een gevoel van onbehagen zijn voor mogelijk naderend onheil. Mensen met angstklachten vermijden als het even kan situaties die angst oproepen. Met als gevolg dat de angst steeds erger wordt in plaats van weggaat. Hieruit kan angst voor de angst voortkomen.

Meestal is het niet de situatie die tot angst leidt maar wordt dit veroorzaakt door de interpretatie van die situatie. Oftewel, hoe wij denken over de situatie bepaald in belangrijke mate hoe wij ons voelen. Anders denken en anders doen kan ervoor zorgen dat de situatie geleidelijk aan als minder angstig wordt ervaren. Anders denken: hoe waar is mijn gedachte? Anders doen: het geleidelijk aangaan van datgene wat u het liefst vermijdt. Dat zorgt ervoor dat de angst zal afnemen.

Na een half uur kwam mijn zoon weer terug om zijn schoen opnieuw te zetten. Angsten kunnen overwonnen worden.

Drs. Siemon Bezuijen - GZ-psycholoog - Goedereede - Sommelsdijk
06 3438 8939 - www.ppsb.nl - info@psychologenpraktijkbezuijen.nl

DIRKSLAND – Op vrijdag 12 december organiseert SGP-jongeren Flakkee een avond over de veranderingen in de zorg. Verschillende betrokken instanties, zoals de gemeente, CuraMare en Buurtzorg, zullen vertegenwoordigd zijn. De avond is in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland.

Het zal u niet voorbijgegaan zijn dat er heel wat gaat veranderen in de zorg. Een aantal zorgtaken wordt van de 'landelijke overheid' overgeheveld naar de gemeenten. Dit roept vragen op. Zijn de betrokken organisaties klaar voor de veranderingen? Is er geld genoeg om de taken goed uit te voeren? Komt de zorg straks bij échte hulpbehoevenden terecht?

Wethouder De Jong zal namens de gemeente op deze – en andere – vragen ingaan. Verder zal de heer Driesse aanwezig zijn namens CuraMare. Buurtzorg zal vertegenwoordigd worden door mevrouw Roosjen en mevrouw Van Seters.

Nadat zij een en ander naar voren hebben gebracht is er volop gelegenheid voor vragen en discussie. Het adres van het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente is: Mozartsingel 2. De avond wordt geopend om 19.45 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Van jong tot oud, lid of niet-lid: iedereen is van harte welkom!

Meer informatie is te vinden op www.sgpjflakkee.nl.

DIRKSLAND - Tussen vrijdag 21 en zondag 23 november is er bij de politie melding gedaan van inbraken in tuinhuisjes en schuurtjes op het volkstuinencomplex aan de Havelozeweg in Dirksland.

De buit is voornamelijk brandstof. De vier tuiniers worden nadrukkelijk uitgenodigd aangifte te doen. "Geen aangifte is geen strafbaar feit, ook niet in de cijfers", aldus de politie. De cijfers zijn belangrijk voor prioritering van de politie-inzet.

Leerlingen Edudelta College bezorgen COPD-club weer een heerlijke lunch

MIDDELHARNIS – Op Goeree-Overflakkee is al jarenlang de COPD-club actief. De COPD-club valt onder het Longfonds en biedt naast onderlinge gezelligheid tussen lotgenoten ook actieve bezigheden. Veel bewegen is voor mensen met longaandoeningen van groot belang, uiteraard binnen de individuele mogelijkheden. Maar om de longcapaciteit stabiel en het uithoudingsvermogen op peil te houden, wordt in Dirksland onder deskundige leiding van Fysiotherapie Van den Berg veelvuldig aan lichaamsbeweging gedaan. Jaarlijks houdt de COPD-club ook een lunch in het Edudelta College aan de Schoolstraat te Middelharnis en dat was vorige week donderdag weer het geval.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Dit jaar organiseerde de COPD-club haar lunch samen met Fysiotherapie Van den Berg. De clubleden betalen hun eigen maaltijd en met elkaar genieten ze zo van zowel een stukje lotgenoten- en sociaal contact als van een heerlijk maal. Zo zaten ze vorige week traditiegetrouw weer in 'de Tech' aan tafel in het restaurant, dat 's morgens al door eerstejaars leerlingen in gereedheid was gebracht. Voor de jongens en meiden was het een soort snuffelstage om in de praktijk te ondervinden of werk in deze richting iets voor hen is. Het serveren van het buffet en het ontvangen en bedienen van de gasten kwam echter voor rekening van een groep derde- en vierdejaars leerlingen van de afd. Consumptief van de beroepswereld Voedsel en Gezondheid. Voor hen vormde dit een leeropdracht en bood het een gelegenheid om ervaring op te doen. Zo wordt op de school een echte restaurantomgeving gecreëerd, waar de leerlingen toegerust worden op hun toekomstige werk. De gasten van de COPD-club lieten zich de inspanningen van de jongens en meiden én hun heerlijk geserveerde maaltijd duidelijk welgevallen. Broodjes, bolussen, koek, koffie en thee, zelfgemaakte soep en salades, yoghurt met verse vruchtenpartjes, het vormde een smakelijk en compleet geheel. En het Edudelta College vindt het fantastisch dat ze op deze manier niet alleen bijdraagt aan de vorming van leerlingen, maar dat ze ook van betekenis kan zijn voor groepen in de samenleving zoals de COPD-club. "Echt een meerwaarde om dit te kunnen doen!", zo vindt de school.

Bouwgrond als basis voor fundering woningbouw

De nieuwe fundering wordt gelegd. Rechtsonder: op kleinere oppervlakken wordt het bindmiddel handmatig over de grond uitgespreid. Hoofdfoto: een cementwagen voorziet de funderingsgrond en additief van een juiste hoeveelheid cement. Linksboven: met een frees worden de toevoegingen door de grond verwerkt. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het gebeurde aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis, vorige week maandag, maar het is uniek in ons land: een geheel nieuwe manier van funderingen voor gebouwen realiseren. Het gaat om een fundering waarbij gebruik wordt gemaakt van de ter plaatse aanwezige (bouw)grond, waarin na toevoeging van een speciaal ontwikkeld additief en cement nanotechnologie haar werk doet. Het resultaat is een fundering die sterker is dan de traditionele betonfunderingen én sneller gelegd wordt én stukken goedkoper is én die minder belastend is voor het milieu. Die nieuwe techniek werd, in samenwerking met een ander bedrijf, ontwikkeld door de Middelharnisse architect Paulus de Jager. En het was vorige week voor de eerste keer in Nederland dat voor woningbouw deze funderingstechniek werd toegepast.

Door Hans Villerius

Paulus de Jager van Studio Architecture en het bedrijf PowerCem Technologies vormen samen het bedrijf Imagine Engineering, dat de nieuwe funderingstechniek gebruikt. Geen gebruikmaking van beton, grint, bewapeningsijzer en ook geen heipalen, maar gewoon van de grond in de bouwput. Die wordt vermengd met een speciaal bindmiddel, dat door Imagine Engineering werd ontwikkeld en dat in de bouwput door de bovenlaag van de grond wordt gefreesd. Aansluitend wordt hier cement over uitgespreid en wordt ook dit erdoorheen gefreesd. Vervolgens gaat er een wals overheen en gaat het aldus gemaakte mengsel, samen met het aanwezige vocht in de grond, onder invloed van nanotechnologie een hechtingsreactie aan en is er na enkele dagen uitharden een ijzersterke fundering ontstaan. Uiteindelijk bestaat het mengsel uit 90 procent grond en tien procent bindmiddel. Als de grond te weinig vocht bevat, wordt er vooraf eerst nog water aan toegevoegd.

Overal toepasbaar

"Afhankelijk van de grondsoort en de belasting die op de fundering komt, wordt de funderingsplaat of de funderingsstrook dunner of dikker gemaakt, hetzij in z'n geheel hetzij alleen op de nodige plekken", legt Paulus de Jager uit. "Je bent niet meer afhankelijk van onstabiele bodemstructuren. En iedere grondsoort kan ervoor gebruikt worden, ongeacht of het klei, veen, zand of wat ook is. Daardoor is deze funderingstechniek overal toepasbaar, tot middenin het bos of in de woestijn toe. Bovendien is het een duurzame techniek, omdat het milieu niet wordt belast door de processen die anders nodig zijn om tot een betonfundering te komen, hetzij productieprocessen hetzij logistieke processen, zoals zwaar transport."

Sterker en flexibel

Bij een traditionele betonfundering wordt slechts zestig procent van de cementkorrels omgezet in cementsteen", legt Paulus de Jager verder uit, "maar door de unieke samenstelling van het bindmiddel dat wij hebben ontwikkeld, hard het materiaal tot meer dan negentig procent uit. Dus maak je een veel sterkere fundering. Door de zeer dichte en efficiënte kristallijne structuur, kun je de eigenschappen zelfs vergelijken met staal en is het materiaal beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals weer en klimaat, dooizouten of andere chemische aantastingen. Tegelijkertijd echter is de fundering zo 'flexibel' dat het trillingen goed absorbeert en veel trekkracht op kan vangen. Een betonnen paal door deze fundering heen slaan kan probleemloos, zonder dat het scheurt, wat bij een betonfundering wel het geval zou zijn."

Voorloper

In de grond-, weg- en waterbouw werd deze funderingstechniek al gebruikt, maar in de utiliteitsbouw nog niet. Aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis was het vorige week dus voor de eerste keer dat dit in Nederland bij woningbouw werd toegepast. Paulus de Jager verwacht dat deze sterkere, snellere, goedkopere en duurzame fundering in de toekomst veel vaker toegepast zal worden. "Middelharnis was een voorloper."

Familie Noordermeer uit Yerseke wint prachtige Veranda met Facebookactie

Gerard en Joanneke Noordermeer (in het midden met hun dochtertje) nemen vergezeld van een fraai boeket de prijs in ontvangst. Links op de foto Hanneke van Kooten (directie) en rechts Koos de Blois (adviseur).

STRIJEN - Vrijdag 21 november werd een prachtige veranda uitgereikt aan de gelukkige winnaars van een aansprekende Facebookactie, die georganiseerd was door Van Kooten Veranda Village. De uitreiking van de deze prachtige prijs vond plaats in de showroom van Veranda Village in Strijen. De familie Noordermeer is natuurlijk dolblij met deze prachtige gratis Greenline Veranda, met een afmeting van 500 x300 en ter waarde van maar liefst € 2.161. De afgelopen tijd konden consumenten deelnemen aan de Facebookactie 'Geniet van het buitenleven en win een gratis veranda!'. Met deze actie is het tuin- en buitenleven onder de aandacht gebracht bij de consument. Rondom eigen huis en tuin kan immers veel meer woon- en leefplezier gehaald worden. Alleen is de consument zich hier lang niet altijd van bewust. De adviseurs van Van Kooten Tuin en Buiten Leven kunnen u hierover prima informeren en het juiste advies geven zodat ook u meer woongenot in uw tuin krijgt. Kijk voor meer informatie op www.verandavillage.nl.

INGEZONDEN:
'Boter op hun hoofd'

Als ik de raadsvergadering van donderdag 13 november jl. niet had bijgewoond, dan zou ik bij de berichtgeving mijn schouders hebben op gehaald. Een raadslid heeft niet volgens de regels gehandeld bij het ter inzage krijgen van dossiers, dat is niet goed, regels en afspraken moeten worden nagekomen. Dat geldt ook voor wethouders, zo ook voor wethouder Trouwborst. Daar het de wethouder aan wijsheid en overredingskracht ontbrak om de heer Maliepaard tot andere gedachten te brengen, zag hij geen andere uitweg dan op de stoel van de loco-burgemeester te gaan zitten en de politie te bellen. Het gevolg was wel dat Goeree-Overflakkee opnieuw op de kaart werd gezet door alle berichtgeving in de pers.
Het gevolg van het bovenstaande was om de ontstane situatie in de vergadering van 13 november te bespreken. Daar mijn ervaring is, dat niemand van B & W plus de Raad zich geroepen voelt om een simpele vraag te beantwoorden, dacht ik: 'dit agendapunt is zo behandeld'. Niets was minder waar. Alle fractievoorzitters werden in de gelegenheid gesteld hun zegje te doen… In mijn onschuld dacht ik: 'wie zonder zonde is werpe de eerste steen'.
Dat houdt niet in dat ze hun mond moeten houden en dat is ook niet gebeurd. Meerdere stenen zijn geworpen.
Twee fractievoorzitters staken er met kop en schouders bovenuit in hun commentaar. De heer Osinga (VVD) vond het nodig om de steen op te pakken en het woord criminele organisatie te gebruiken. Ik vind dit erger dan de vraag van Wilders, 'wil je meer of minder?'. Ook de heer Van Papeveld (CDA) vond het nodig om de steen tegen de heer Maliepaard op te pakken voordat er ook maar een veroordeling of onderzoek heeft plaatsgehad wat schuttingtaal naar zijn hoofd te gooien. De C was dus ver te zoeken bij de heer Van Papeveld en ook normen en waarden zijn nog niet tot de fractie doorgedrongen. Ik moet zeggen dat ik het zeer terecht vindt dat ze door collegae op hun taalgebruik tegen de heer Maliepaard werden aangesproken.
Bij de toelichting van zijn handelen sprak de heer Trouwborst emotioneel: 'Maandag 3 november was voor mij de zwartste dag in mijn functioneren in het openbaar bestuur'. Door zijn handelswijze heeft de heer Trouwborst het over zichzelf uitgeroepen door het ontbreken van wijsheid en overredingskracht, zoals eerder vermeld. Zichtbaar ontdaan verliet de heer Trouwborst de raadszaal om, nadat hij zich had herpakt, verder te gaan met zijn relaas.
'Ik wist niet', vertrouwde mij een raadslid in de pauze toe, 'dat wethouder Trouwborst zo goed toneel kan spelen'. Als er niets te verbergen valt waarom dan niet de gevraagde dossiers ter inzage geven? Of is het omdat het raadslid niet de juiste weg heeft bewandeld? Of heeft de heer Maliepaard toch gelijk dat er in het verleden dingen zijn gebeurd die het daglicht moeilijk verdragen? Lopen er nog steeds ambtenaren die met de zaak te maken hebben gehad met boter op hun hoofd rond?
Hopelijk komt er spoedig een onafhankelijk onderzoek en komt de waarheid alsnog boven tafel.

JAN NIJSSE
Groeneweg 35
Nieuwe Tonge

Winnaars Visionactie Doornheintools

OUDDORP/HERKINGEN – Tijdens de Visionbeurs in Ouddorp werd door Doornheintools een actie gehouden waarbij men prijzen kon winnen. De uitslag is als volgt.
1e Prijs - Milwaukee Schroefmachine: Ton Vroegindeweij;
2e Prijs - Cadeaubon t.w.v. 25,- euro: A. Krijger;
3e Prijs - Cadeaubon t.w.v. 10,- euro: Dick van der Poort.
De prijswinnaars worden gefeliciteerd (foto: Richard Looij).

Reünie oudgedienden AAT

ARNHEM - Oudgedienden van 829-832 Zwaar Transport houden een grote reünie op zaterdag 25 april 2015. De reünie staat open voor alle oudgedienden die als diensplichtig, kortverband, TS of beroeps deel hebben uitgemaakt van deze Compagnie. De reünie vindt plaats in het Kumpulan Reünie en Congrescentrum, landgoed Bronbeek te Arnhem. Aanmelden kan via de website: www.829-832zwaartransport.nl. De programmering voor de reünie is terug te vinden op de site of via facebook: www.facebook.com/829832zwtcie.

MIDDELHARNIS - Momenteel is de eerste fase van het project Flakkeebox geplaatst. Alle betrokken partijen zijn enthousiast over de uitstraling en kwaliteit van de boxen. Het gehele terrein is aangepakt en voorzien van nieuwe infra, Jan Boeter BV en H. Wolfert Tuinaanleg en Onderhoud zijn hier verantwoordelijk voor. Rekers Beton heeft de boxen geleverd en Van Alphen Makelaardij de boxen verkocht. Schipper & Zn. Electrotechniek bv verzorgd het aansluitwerk wat betreft elektrisch. Zo zijn tal van lokale bedrijven betrokken bij deze ontwikkeling. Koper van eerste uur Gert Vinke van Vinke Catering is heel erg blij met zijn nieuwe werkplek. Betaalbaar, duurzaam en netjes, alles waar ik naar op zoek was voor mijn onderneming heb ik hier gevonden. Hij kan zijn klanten keurig bedienen vanaf deze nieuwe locatie. Voor de rest vonden andere bedrijven ook de weg naar de Oosthavendijk te Middelharnis. "Deze locatie is een prima investering voor nu en voor in de toekomst", volgens Alwin van Alphen. Betaalbare bedrijfsruimte en opslagruimte wordt schaars in Nederland. Tevens zijn er prima verhuurmogelijkheden voor een ieder die de rente op de bank niet genoeg vind, een rendement van 6% valt met gemak te behalen met de verhuur. In de eerste fase is nog 1 grote box a € 29.500 en 1 kleine box a € 12.950 te koop, bedragen zijn exclusief 21% btw. De tweede fase wordt in het eerste kwartaal van 2015 opgestart. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van Alphen Makelaardij 0187 476555 of info@vanalphenmakelaardij.nl

Winnares verloting Foto Hameeteman Visionbeurs

OUDDORP – Tijdens de Visionbeurs werd in de stand van Foto Hameeteman een verloting gehouden. Mevrouw Jenny Bezooijen is de winnares. Zij won een blu-ray dvd speler.