info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

5 februari 2019

Dinsdag Eilanden-Nieuws 5 februari 2019


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Woningbrand aan het Schelpenpad

© Wim van Vossen Fotografie - DIRKSLAND - woningBrand aan het schelpenpad

DIRKSLAND - Vrijdagochtend tegen 9.00 uur was er een uitslaande brand in een woonhuis aan het Schelpenpad. Hierbij is er niemand gewond geraakt, het pand is totaal verwoest door de brand. De brandweer was met groot materieel aanwezig om de brand te blussen en te voorkomen dat de brand over zou slaan naar het naastgelegen pand. In de nacht van vrijdag op zaterdag was het opnieuw raak. Aan de Industrieweg in Middelharnis ontstond er rond zes uur brand in een loods, die in gebruik was als caravanopslag. De oorzaken van beide branden zijn nog niet bekend, de politie doet onderzoek. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)

Brandweerman (23) opgepakt voor brandstichting

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor een aantal brandstichtingen op De Kop van Goeree is vrijdagochtend een 23-jarige man aangehouden. De man werkte tot zijn aanhouding als brandweervrijwilliger op het eiland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse branden op Goeree-Overflakkee die tussen 2017 en 2019 plaatsvonden.

In het afgelopen jaar waren er een aantal branden in loodsen en voertuigen, zoals tractoren en graafmachines, in plaatsen als Stellendam en Melissant. Vanzelfsprekend zorgde dit voor veel onrust onder de bewoners van het eiland. Uitgebreid onderzoek leidde de politie naar de 23-jarige verdachte. Hij is vrijdagmorgen 1 februari aangehouden en zit voorlopig nog vast. (Bron: Politie)

Watersnoodramp op veel plaatsen herdacht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vrijdag 1 februari werd ook op Goeree-Overflakkee de Watersnoodramp van 1953 op verschillende plaatsen herdacht. Herinneringen werden op diverse manieren opgehaald, waardoor veelal ook weer verdriet naar boven kwam. Aan de herdenkingen werd meegedaan door zowel ouderen als jongeren. Elders in deze krant staat een aantal verslagen.

2 / 36

Agenda

Woensdag 6 februari

OUDE-TONGE – Gebedsbijeenkomst door een groep christenen uit verschillende kerken. Aanvang 20.30 uur in de bovenzaal van Aktivia.
STELLENDAM – Gezamenlijke maaltijd bij Caleido in verenigingsgebouw De Rank, Bosschieterstraat 6. Aanvang 17.30 uur. Info en opgeven via 06-23506507.

Donderdag 7 februari

DEN BOMMEL – Koppelklaverjasavond in De Bommelstee. Aanvang 19.30 uur. Entree € 1,75. Organisatie Stichting ZIJN.
SOMMELSDIJK – Cursus Geestelijke Vorming in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Spreker dhr. G. Slootweg, thema nog niet bekend. Het cursusgeld bedraagt € 15,- voor de gehele cursus, of € 3,50 per avond. Meer info: Nelleke Bakker: 0187-486383.
STELLENDAM – Stamppotmaaltijd bij de 55+club. Aanvang 17.00 uur, deelname kost € 6,-. Opgeven tot en met 4 februari via 491653 of 602411.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat. Meer info: 06-40701181.

Vrijdag 8 februari

OOLTGENSPLAAT – Potermaaltijd voor 55-plussers. 't Centrum aan de Weesmolenstraat. Vanaf 17.00 uur. Kosten 10 euro. Opgeven via 06-40701181.
OUDE-TONGE – Erwtensoep eten bij A.S.V. Oostflakkee. Eva Lassing vertelt iets over stambomen. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden via 0187-630098 of h.zonneveld39@hotmail.com op 31 januari tussen 19.00 en 21.00 uur.
SOMMELSDIJK – Exoduskerk, Dorpsweg. Bijeenkomst met thema 'Poëzie en muziek' door ds. J. de Visser. Aanvang 19.30 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET - Films over Watersnoodramp. Aanvang 19.30 uur in Het Trefpunt.
STELLENDAM – Jaarlijkse verkoping Hersteld Hervormde vrouwenvereniging, van 14.00 tot 18.00 uur in de Bethelkerk, Voorstraat 108.

Zaterdag 9 februari

DIRKSLAND – Rommelmarkt in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Van 10.00 tot 15.00 uur.
MIDDELHARNIS – Bingo-avond in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Aanvang 19.30 uur. Meer info: 0187-48336.
SOMMELSDIJK – RealTime Jongerenavond. Spreker ds. J. Westerink, over het thema 'Doe dit tot Mijn gedachtenis'. Vestiging Edudelta, Langeweg 107. Aanvang 19.45 uur.

Maandag 11 februari

ACHTHUIZEN – Kaartmiddag in het Buurthuus, Kloosterstraat. Aanvang 13.30 uur.

Woensdag 13 februari

GOEDEREEDE – Vrouwen van Rondom Goeree, ledenvergadering. Alleen toegankelijk voor leden in verenigingsgebouw Oostdam.
OUDE-TONGE – Potermaaltijd met een optreden van Het Bruinisser Visserskoor. Vanaf 14.00 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Deelname kost € 12,50. Aanmelden kan door een envelop met naam, adres en de vooruitbetaling van € 2,50 in de bus te doen bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3. Haar nummer is 0187-642697.

Weinig tegenwind bij Raad van State voor Windpark Kroningswind

DEN HAAG/MELISSANT – De Raad van State was maandag snel klaar met een rechtszaak tegen het plan om een windpark met 19 windturbines van 150 meter hoog in Melissant te bouwen. De enige bezwaarmaker kwam niet opdagen, waardoor rechter en staatsraad Rosa Uylenburg Melissanter Oldenburg geen vragen kon stellen.

Door Persbureau Cerberus

Hoewel Oldenburg en diens raadsman zich hadden afgemeld, ging rechtszaak tegen het bestemmingsplan gewoon door. Oldenburg woont op anderhalve kilometer van het windpark en vreest veel overlast en een onaanvaardbare aantasting van het open polderlandschap tussen zijn woning en het Haringvliet. Volgens Oldenburg worden de belangen van de polderbewoners opgeofferd aan het streven om meer duurzame energie op te wekken. Volgens de Melissanter gaat het windparkplan ten koste van het open polderlandschap en haar bewoners. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft al meerdere windparken geplaatst en op stapel staan en straks tezamen met de ruim 75 megaWatt(mW) van Kroningswind wordt er op het Zuid-Hollandse eiland in totaal 225 mW aan windenergie opgewekt. Staatsraad Uylenburg vroeg nog aan de gemeentewoordvoerder van Goeree-Overflakkee of het windpark wel landschappelijk kan worden ingepast in de polder. Daarop erkende de woordvoerder dat het moeilijk is om 150 meter hoge windturbines van het zicht te onttrekken, zoals wel kan met een nieuw agrarisch bedrijf. Bomen worden immers meestal niet hoger dan 30 meter. 'Wij hebben er in ieder geval voor gekozen om de windmolens in een lijn te zetten. Dat levert de minste impact in het landschap op. Maar dat ze te zien zijn kunnen we niet ontkennen,' aldus de gemeentewoordvoerder.

Bijen

Verder maakt Oldenburg, die imker is, zich zorgen over de impact van de turbines op zijn bijen en ook op de weidevogels in het gebied. De bijen zouden last kunnen krijgen van het intense suisgeluid van de turbines. En de weide- en andere vogels zouden vermalen kunnen worden door de enorme wieken. Volgens een woordvoerder van windenergiebedrijf Kroningswind BV komen er bijna geen weidevogels in het gebied voor en is er voor andere vogelsoorten een zogenoemde ontheffing van de Natuurbeschermingswet verleend. De bijenkasten staan op drie kilometer van de windturbines, en dat lijkt ver genoeg. Overigens gaat staatsraad Uylenburg sowieso bekijken of Oldenburg dicht genoeg bij het windpark woont om belanghebbende te zijn. Volgens de gemeente en Kroningswind BV woont hij met 1,5 kilometer te ver van de windmolens om belanghebbend te zijn en moeten zijn bezwaren niet-ontvankelijk worden verklaard. Staatsraad Uylenburg erkende dat Oldenburg op het randje woont, maar zij gaat het allemaal uitzoeken en doet binnen zes weken uitspraak. Een woordvoerder van Kroningswind zei te verwachten in 2020 met de bouw te kunnen beginnen.

Spreekuur zwembad De Staver verstoord

SOMMELSDIJK – Tijdens het spreekuur dat op donderdag 31 januari, naar aanleiding van de onrust rondom de kwaliteit van het recreatiebad in De Staver, door SRGO-directeur Lesly Wolters werd geïnitieerd, is één van de bezoekers op ongepaste wijze behandeld.

Wolters laat weten zich van het gedrag van deze medewerker te distantiëren: "Dit is ongepast en had nooit mogen gebeuren!"
Het spreekuur was bedoeld om bezoekers van het zwembad de mogelijkheid te geven vragen te stellen en onduidelijkheden weg te nemen. Dit moment werd echter vrij snel verstoord doordat meerdere bezoekers een gezamenlijk gesprek eisten.
De directeur van SRGO maakte deze bezoekers op zijn beurt duidelijk dat de gesprekken niet in groepsverband zouden plaatsvinden. "We hebben ons kwetsbaar opgesteld door dit moment te initiëren. Ons doel is om de vragen van de bezoekers te beantwoorden, niet om opnieuw een discussie te starten, laat staan maatschappelijke onrust te creëren" aldus de directeur van SRGO.
De situatie escaleerde doordat één van de bezoekers zich niet aan deze opzet wilde conformeren. Eén van de SRGO-medewerkers besloot de bezoeker op eigen initiatief op fysieke wijze uit de zaal te verwijderen. Hierop werd door deze bezoeker de politie gebeld en is de betrokken medewerker voor verhoor naar het politiebureau meegenomen. De directeur van SRGO laat weten dat hij en zijn voltallige bestuur zich distantiëren van deze actie. Dit had nooit mogen gebeuren, het is ongepast.
Woensdag 30 januari vond eveneens een spreekuur plaats, welke positief werd ontvangen door de bezoekers van deze avond. De Staver heeft met deze momenten als doel om op ordelijke wijze persoonlijke gesprekken te voeren met haar klanten, om zodoende uitleg te geven over de situatie en eventuele onduidelijkheden of onrust weg te nemen. (Persbericht De Staver)

Toelichting van college op handhavingsaanpak

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naar aanleiding van vragen van de fractie EVV (Van der Meer) over de verhouding tussen het handhavend optreden op Fort Prins Frederik en de tijdelijke stop in het opsporen van permanente bewoning, heeft het college een toelichtende raadsbrief verstuurd.

Door Jaap Ruizeveld

Daarbij wordt ook ingegaan op opmerkingen van het raadslid dat permanente bewoners op het Fort zouden worden benadeeld omdat zij - in tegenstelling tot anderen - geen coulancevergoeding krijgen. Ook vond EVV het moreel te bezien om permanente bewoners op de recreatief te bestemmen delen van het Fort een persoonsgebonden gedoogbeschikking te geven.
Het college neemt de suggestie van de fractie EVV om op het Fort gedoogbeschikkingen te verlenen niet over. Er wordt met elke individuele betrokkene een gesprek gevoerd en gezocht naar een voor hem/haar passende oplossing. Er zijn geen juridische belemmeringen voor handhaving. Het college heeft hiertoe de bevoegdheid. Verwezen wordt naar de raadsvergadering van december 2018. Portefeuillehouder Markwat gaf toen aan dat het college had besloten de proactieve opsporing van gevallen van permanente bewoning op te schorten. Dat betreft de permanente bewoning van de recreatiewoningen. Als motief voor de opschorting noemde hij het voorkomen dat er veel energie gestopt wordt in activiteiten op locaties waar de raad later wellicht andere beslissingen over neemt en dat er dan onomkeerbare stappen worden gezet. In geval van veiligheid of als er handhavingsverzoeken binnenkomen, zal de gemeente overigens optreden.

Persoonlijke records voor Schotejilzwemmers

MIDDELHARNIS - In Oud-Beijerland hebben de wedstrijdzwemmers van De Schotejil hun tijden verder kunnen aanscherpen tijdens de limietwedstrijd op 2 februari. Naast ruim 40 ereplaatsen werden ook ca. 35 persoonlijke records gezwommen.

Succesvolle scores bij de meisjes waren er voor o.a. Meyke van Nimwegen die goud won op resp. 50m vlinderslag (35.92), 100m wisselslag (1.22.77), 50m vrij (32.62) en 50m schoolslag (44.21). Lyke Buscop won de 200m vrij (2.28.61). Bij de dames won Lotte Middelbos de 50m schoolslag (34.67) en was het goud op 200m vrij voor Lieske Zijlstra (2.17.53). Marjon van Kempen won 100m wisselslag (1.15.28) en Lotte Tillema behaalde het goud op 400m vrij (4.54.02).

Bij de jongens won Xander Vis het goud op 50m schoolslag (31.65), 50m rugslag (32.38) en 200m vrij (2.10.18). Christian Kalle won de 200m vlinderslag (p.r. in 2.34.51) en Laurens Kalle werd 1e op 100m wisselslag (p.r. in 1.14.81). Daniel 't Mannetje won de 400m vrij (4.46.56), eveneens bij de jongens. Bij de heren won Aron Paasse de 50m schoolslag (32.95). Jacob Mackloet won de 50m rugslag (30.16) en 400m vrij (4.18.69).

Vermeldenswaardig zijn tenslotte nog de persoonlijke records van Laurens Kalle op 200m vlinderslag (2.42.02), Jens Kooijman op 200m vlinderslag (2.57.96) en 200m vrij (2.30.94), Arthur Wervers op 200m vrij (2.41.64) en Dominique Overduin op 400m vrij (4.27.93

KiKa-G-O sluit januari goed af

MIDDELHARNIS - KiKa-G-O heeft een prachtige afsluiting van de eerste maand van 2019 gehad. De organisatie heeft een succesvolle eerste maand gehad dit jaar, met een superleuke afsluiting bij Albert Heijn Middelharnis, met een bedrag van € 324,80. Dit bedrag is tot stand gekomen via de lege flessen-emballage. Alle klanten van AH, bedankt daarvoor. De hele maand werden er bedragen ontvangen van verschillende acties die voor KiKa werden gehouden, door KiKa-G-O, maar ook van acties van particulieren, bedrijven en scholen. De verkoop van de mascotte van de stichting Kinderen Kankervrij, de bekende KiKa-beer, "ging als een speer", aldus ambassadeur Kees Witte. Er zijn er in de maand januari 250 over de toonbank gegaan. Dit alles samen heeft in totaal een bedrag van ruim € 4500 euro opgebracht voor KiKa. Kees Witte: "Ik ben supertrots op iedereen die hier aan heeft meegeholpen. Mensen, bedankt. Samen maken we het verschil voor kinderen met kanker!"

RealTime met ds. J. Westerink

MIDDELHARNIS - "Misschien heb je het filmpje op www.realtimego.nl al gezien? Daarin vertelt ds. Westerink al iets over de komende RealTime-avond", aldus de mensen van RealTime. Dominee Westerink is CGK-predikant sinds 1963 en sinds 2008 emeritus en woonachtig op Urk. Hij wil op zaterdag 9 februari stilstaan bij het thema: 'Doe dat tot Mijn gedachtenis'. Woorden die bij jong en oud bekend in de oren klinken. Toch heerst er nog veel onduidelijkheid over dit belangrijke thema. Er wordt ook veel worsteling ervaren rondom dit thema. Centraal staat in de lezing: "Ik voor u, daar gij anders…" Voor wie is het? Kun je te vroeg komen? Kun je te laat komen? Volop ruimte voor vragen. Jong en oud hartelijk welkom.
De avond wordt gehouden in de aula van de CSG Prins Maurits en begint om 19.45 uur. www.realtimego.nl.

Boswachter bij 55+ club

OUDDORP - Voor woensdag 13 februari heeft de 55+ club in Ouddorp Chantal van Burg uitgenodigd voor een informatieve middag.

Zij is boswachter bij Natuurmonumenten en gaat u iets vertellen over deze organisatie: Wat Natuurmonumenten doet op Goeree-Overflakkee, welke gebieden ze beheren en op welke manieren je ze tegenkomt op de kop van het eiland. Ze informeert u onder andere ook over het Droomfondsproject Haringvliet.
De prijs van deze bijzondere bijeenkomst bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl
Woensdag 20 februari kunt u snert eten bij de club.

Kerkdienst Ger. Gem. in Ned.

MELISSANT - Donderdag 7 februari wordt er een kerkdienst gehouden bij de Gereformeerde Gemeente in Nederland. De dienst begint om 19.30 uur. Voorganger is ds. M. Krijgsman.

9 / 36

Meer ruimte, warmte en sfeer

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Met dankbaarheid toont Piet den Hertog, directeur van De Mèkkerstee, het resultaat van de verbouwing van de winkel. Ruim een week geleden werd op de vroege zaterdagochtend de winkel geopend door één van de werkneemsters. Hiermee kwam een eind aan een korte heftige periode van verbouwen en improviseren (want de winkel - tijdelijk in het restaurant - bleef open).
Volgens Piet den Hertog was de verbouwing hard nodig, omdat de winkel niet helemaal berekend was op het steeds maar toenemende aantal klanten. Doordat er in Ouddorp steeds meer recreatiebedrijven komen die jaarrond open zijn, is het op de Mèkkerstee ook het hele jaar door druk. "Alleen de maand november is de minst drukke maand". Terwijl de bezoekers aan de geitenboerderij de knuffelhoek bezoeken om kennis te maken met de pasgeboren geitjes - want het is lammertijd -, werd er de afgelopen weken keihard gewerkt om de verbouw van de winkel op tijd te voltooien. En het is gelukt, verzekert Piet. Volgens hem is dit vooral te danken aan de goede samenwerking tussen de mensen van de winkel en de aannemers. Het ontwerp voor de nieuwe inrichting is in nauw overleg door de mensen van de Mèkkerstee en de vakmensen ontstaan.

Metamorfose

Wie het resultaat overziet, kan alleen maar vaststellen dat de winkel een grote metamorfose heeft ondergaan. Het meest valt op dat de winkel groter is geworden. Men heeft de ruimte met ongeveer een derde uitgebreid. Deze vergroting was vooral nodig omdat men meer ruimte wilde om de 'kernactiviteit' van de Mèkkerstee, het assortiment kazen, op een ruime manier te kunnen presenteren. De verschillende soorten kazen zijn nu op een sfeervolle manier gepresenteerd. "We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk sfeer en warmte in de winkel te creëren. Dit hebben we gedaan door de inrichting en de verlichting aan te passen".

Transparantie

De artikelen in de winkel worden op een overzichtelijke manier geëtaleerd en dit past bij de transparantie van het bedrijf, geeft Piet aan. "De bezoekers aan het bedrijf zijn deze transparantie gewend, men kan zien hoe de kaas en het ijs bereid wordt, maar ook hoe het dagelijks leven op de geitenboerderij is en dat is de kracht van de Mèkkerstee".
Naast de biologische geitenkaas, traditionele koekaas, Jerseykoekaas en schapenkaas is ook het assortiment noten uitgebreid, want ook hier blijkt bij de moderne consument - en recreant - veel vraag naar te zijn. Verder zijn er veel streekproducten en cadeauartikelen, zoals jam en sappen.
Piet vertelt dat men in de toekomst het assortiment nog verder uit wil breiden met 'natte zuivel' zoals vla, yoghurt en melk. Ook onderzoekt men samen met de eilandelijke bierbrouwer Solaes hoe men bijvoorbeeld 'bierkaas' kan maken en bij de Mèkkerstee denkt men ook aan hoe men dit 'eigen bier' namen kan geven met begrippen uit de Ouddorpse omgeving. De ondernemer heeft plannen genoeg en volgens Den Hertog is dat ook nodig, want de smaak van de consument verandert ook. Verder is van invloed dat steeds meer toeristen de recreatiebedrijven in de regio bezoeken. "Het zijn niet alleen maar Nederlanders en Duitsers. We zien de laatste tijd vooral ook een toename van Belgen en Fransen die ook de Mèkkerstee bezoeken".

Parkeerterrein

Door de toeloop van bezoekers van heinde en ver is het soms moeilijk om de auto te parkeren. Daarom liggen er plannen gereed om het parkeerterrein nog voor komende zomer uit te breiden. De speeltuin achter de boerderij is de afgelopen weken ook flink uitgebreid met de komst van een flink aantal nieuwe speeltoestellen, hiermee zal de Mèkkerstee een nog grotere aantrekkingskracht gaan uitoefenen op (groot)ouders met kinderen en steeds verder geschikt worden als gezinsuitje.
Hoewel er in de afgelopen weken al meer dan 400 jonge geitjes zijn geboren, is de lammertijd nog niet voorbij. Piet verwacht dat uiteindelijk over een week of zes er 700 á 800 lammetjes zullen zijn geboren. Dat is natuurlijk een grote publiekstrekker voor veel mensen met kinderen van het eiland en ver daarbuiten. Vooral straks in de voorjaarsvakantie. Ongetwijfeld zal men dan ook de vernieuwde winkel bezoeken, waar het tijdens de openingsweek heel druk is geweest. En het winkelpersoneel heeft al veel complimenten gehad over de sfeervol ingerichte verkoopruimte.
De verbouw van de winkel is voornamelijk gerealiseerd door aannemers uit Ouddorp, zoals Bouwbedrijf Van der Klooster, Timmerbedrijf Adrie Hoek en timmerman Krijn Sperling met hun ingehuurde medewerkers en Van Alphen Totaaltechniek uit Dirksland. Den Hertog is heel tevreden over het resultaat en de goede samenwerking, waardoor alles op tijd kon worden opgeleverd.

Zie ook www.demekkerstee.nl

Van Rumpt voor derde keer op rij nationaal kampioen autoslalom

Kees van Rumpt met zijn kampioensbeker.

DIRKSLAND – Voor de derde keer in successie is Dirkslander Kees van Rumpt nationaal kampioen autoslalom geworden. Eerder deze maand nam hij de bijbehorende beker in ontvangst tijdens een feestelijke avond in De Bilt.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Van Rumpt rijdt negen tot tien keer per jaar op het Midland Circuit in Lelystad. Daar organiseert Team Wimedo autoslalomraces in twaalf verschillende klassen. De Dirkslandse kampioen rijdt met zijn Opel Manta uit 1979 in klasse 9. In die klasse komen de tourwagenspecials boven 1600 cc uit. Van Rumpt wint regelmatig een race, en sleepte ook al eens een overall-overwinning in de wacht door als snelste van alle klassen uit de bus te komen. Soms met millimeters verschil. Vooral de kitcars vormen geduchte tegenstanders voor de Manta uit Dirksland.
Kees van Rumpt, die al een kleine twintig jaar actief is in deze tak van sport, heeft al diverse bekers gewonnen. In 2018 was hij weer de beste van het land in klasse 9. "Het derde kampioenschap op rij. Het wordt tijd voor concurrentie", zegt de coureur met een lach. "Die is er wel, maar het mag wel wat meer worden."
Hij verklaart zijn slalomsuccessen uit een aantal factoren. Ten eerste: je moet komen opdagen bij de wedstrijden. Zelf verzuimt hij bij hoge uitzondering een race. Zo was hij vorig jaar negen van de tien keer aanwezig op het asfaltparcours in Lelystad. Om het NK te kunnen winnen zijn minimaal zes starts nodig.
Een tweede factor is een goede auto. De Opel Manta is prima, maar bovendien heeft Kees van Rumpt, die in Dirksland een garagebedrijf runt, zijn wedstrijdwagen geperfectioneerd. "Experimenteren en aanpassen, door de jaren heen. Geen grote veranderingen, maar kleine verbeteringen." Veel rij- en slalomervaring is de derde doorslaggevende factor voor de mooie resultaten.
In 2019 verdedigt Kees van Rumpt zijn nationale titel. "Dat kan door je te blijven ontwikkelen en verbeteren", aldus de Nederlands kampioen. "Maar het is ook gewoon een gezellige club. Ik ga graag naar Lelystad om een dagje te sturen."

Corneille en Kandinsky in the picture

DEN BOMMEL - Kunst in boeken, kunst in taal en gedichten, kunst in schilderijen en kunst in beelden.

Een bezoek met de hele school aan het Dordts museum was de start van het thema 'Kunst' op de Jenaplan school te Den Bommel. Voor ruim vier weken werkten alle leerlingen op hun eigen niveau over diverse kunstrichtingen en kunstenaars.

In het Jenaplan onderwijs wordt altijd thematisch gewerkt en zijn alle kinderen heel bewust bezig met het ontwikkelen van hun eigen leerdoelen. Zo werken alle kinderen op hun eigen niveau.
Na een instructieles door de juf of een gastdocent, gaan kinderen in groepjes aan de slag met hun eigen onderzoeksvragen. De groepjes in de stamgroepen zijn gemengd en kinderen van verschillend niveau werken samen, helpen elkaar en leren veel van elkaar.

Zo ontstaan de prachtigste werkstukken; vaak gemaakt op de chromebooks, maar ook vaak met alle materialen die ingezet worden bij handvaardigheid.
Trots vertellen de kinderen over hun werkstuk en wat ze allemaal geleerd hebben in presentaties aan elkaar en aan de ouders.
Op donderdagavond was er een echte vernissage, die door leerlingen officieel geopend werd, terwijl alle gasten genoten van een glaasje bubbles. Er was een kunstveiling met een veilingmeester en na de opening konden alle gasten genieten van alle prachtige kinderkunst.

Natuurlijk werd er tijdens het project ook speciale aandacht besteed aan de start van het Rembrandtjaar; de lessen begrijpend lezen en woordenschat behandelden dit actuele onderwerp, zodat ook dit naadloos in het thema paste.
Meer informatie over het Jenaplan onderwijs in Den Bommel vindt u op de site van CJS 't Kompas. U bent van harte welkom om de school te bekijken en meer over het onderwijs op dit eigentijdse en bruisende schooltje te horen.

Biografie (levensloop)workshop Inloophuis De Boei

GOEREE-OVERFLAKKEE - "U heeft kanker." Wanneer men dit bericht heeft gekregen, begint er vaak een intensief traject. Operaties, bestralingen, chemotherapie. Pas als dat allemaal klaar is, komt vaak het besef wat er gebeurd is.

Waar de omgeving weer overgaat tot de orde van de dag, rijst dan de vraag waar je terecht kunt met jouw verhaal en jouw vragen. Inloophuis De Boei is een ontmoetingsplek waar mensen van Flakkee, Voorne-Putten en Schouwen die geraakt zijn door kanker, terecht kunnen. Niet alleen voor mensen die zelf kanker (gehad) hebben, maar ook voor hun partners, kinderen, familie en nabestaanden. Vaak zijn mensen – als ze voor het eerst over de drempel zijn gekomen – aangenaam verrast door het warme welkom. Maar ook door de aandacht voor hun verhaal, een luisterend oor en de herkenning die ze vinden.
Dinsdag 12 februari is er vanaf 10.00 tot 12.00 uur een inloop met koffie/thee.
Na de meegebrachte lunch begint om 13.00 uur een biografie (levensloop)workshop, die gegeven wordt door Jan Wiersma, een enthousiast en veelzijdig spreker.
Hij begint met een korte inleiding over de geschiedenis van de aandacht voor een eigen biografie. Mensen doen al heel lang hun best zichzelf te kennen. In onze tijd heeft zich dat ontwikkeld tot de 'biografische methode'. Met een paar oefeningen volgt uitleg over die methode. Die oefeningen geven meer zicht op de eigen levensloop. De oefeningen zijn individueel. Wie de resultaten van de oefeningen wil delen; prima. Wie alles voor zichzelf wil houden; ook goed. Om mee te doen aan de oefeningen is geen enkele ervaring vereist.
Het doel van de workshop is: 1: inzicht in de manier waarop onderzoek van je eigen levensloop plaatsvindt, en 2: kunnen bepalen of deze methode voor jou van betekenis kan zijn. Deelname is gratis.
U vindt Inloophuis De Boei aan De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp.
Is de afstand naar Ouddorp een probleem of het reizen met het openbaar vervoer een obstakel voor u, dan kunt u gebruik maken van onze gratis chauffeursdienst. Graag bellen naar 06 22111572 of via de mail: info@deBoeigo.nl.

Kinderen aan de slag met wetenschap en techniek

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - Banden plakken, bruggen bouwen, metselen, haargel en tandpasta maken en programmeren? De kinderen leren het allemaal op school tijdens de lessen wetenschap en techniek.
Met ingang van dit schooljaar is men op de Eben Haëzerschool op Goedereede Havenhoofd gestart met een extra focus op lessen 'Wetenschap en techniek'.

De school heeft hiervoor een techniek- en talentenklas geopend, waar alle leerlingen regelmatig werken aan bijzonder uitdagende opdrachten vanuit onderzoeksvragen. Het spreekt voor zich dat in het onderwijs al optimaal gebruik gemaakt wordt van digitale middelen zoals de laptops, het digibord, vlogs en apps. Kinderen maken presentaties en films waarbij zij de geleerde lesstof verwerken en presenteren.
De opzet van de lessen sluit prachtig aan bij de vaardigheden van de 21e eeuw (de 21st century skills), waarbij binnen het onderwijs meer nadruk komt te liggen op het onderzoekend leren en het aanbod voor techniek.
Kinderen vinden de technieklessen waarbij ouders, opa's en oma's en oud-leerlingen komen helpen geweldig, omdat zij de hele les actief aan de slag zijn met de lesdozen uit de techniek, torens en programma's waarbij ook programmeren en coderen aan bod komen.
De techniek- en talentenklas van de Eben Haëzerschool biedt, naast de jaarlijkse lessen in het technieklab van Kindwijs (ExperiGO) in Oude-Tonge op cbs De Bron, een prachtig aanbod voor alle leerlingen om zich met behulp van deze praktische lessen voor te bereiden op de toekomst.
De volgende techniekmiddag staat gepland op donderdag 14 maart vanaf 13.00 uur. Iedereen kan komen kijken.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo verzet

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55-plussers van Achthuizen op woensdag 20 februari (en niet op 13 februari zoals eerder aangekondigd) een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

DEN BOMMEL

Koppelklaverjassen

De Plaatselijke commissie Den Bommel (Stichting ZIJN) organiseert op donderdag 21 februari a.s. een koppelklaverjasavond in Bommelstee, Schaapsweg 34. De avond is van 19.30 tot 22.30 uur. De entree voor deze avond is € 1,75 per persoon. Voor verdere info: Carla Gebraad, telefoon: 06-20104065.

Bingo 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 21 februari mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,50. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.

DIRKSLAND

Rommelmarkt

Zaterdag 9 februari wordt de eerste rommelmarkt van 2019 gehouden. De twee grote zalen van de Victoriahal zijn vol met 80 tafels, 4 kramen en 2 grondplaatsen en 2 podiumplaatsen. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

GOEDEREEDE

Vrouwen Rondom Goeree

Dinsdag 12 februari a.s. hebben de Vrouwen van Rondom Goeree hun ledenvergadering. Deze bijeenkomst is alleen voor leden. Verder op de agenda: dinsdag 12 maart eendaagsbestuur; dinsdag 16 april Stichting 'Goeie Hoop'; Dinsdag 14 mei bingo en dinsdag 28 mei Reisjes Sluis-Zierikzee. Niet-leden zijn ook van harte welkom. De kosten van het reisje zijn € 84,50 p.p. U kunt zich telefonisch opgeven vanaf 13 februari tot 29 maart bij Ineke Tanis, tel.: 0187-683249 of Marja van Damme, tel.: 06-13035226.

MIDDELHARNIS

Bingomiddag

De activiteitencommissie van Stichting ZIJN houdt op woensdagmiddag 20 februari een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Er zijn ook weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De negen ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,- . Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Spullen voor jaarmarkt

Zaterdag 9 februari is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de Herv. Gemeente Middelharnis in te leveren op het industrieterrein aan de Lorenz 1 te Middelharnis. Van 10.00-11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen. Het is ook mogelijk spullen af te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring.

NIEUWE-TONGE

Bingo

Wijkgroep Nieuwe-Tonge organiseert voor vrijdag 15 februari een bingo in Ons Dorpshuis. Er zijn tien rondes en één superronde. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

OOLTGENSPLAAT

Boekenmarkt Alles Wisselt

Op zaterdag 16 februari houdt Alles Wisselt een boekenmarkt. U bent van harte welkom tussen 9.00 en 12.00 uur aan de Van Weelstraat 1, de koffie staat klaar. Komt u gerust eens kijken bij de boeken, of in snuffelschuur Alles Wisselt. Deze is elke week geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

OUDDORP

Themadienst

Zondagmorgen 10 februari is er in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden 15 te Ouddorp om 10.00 uur een Themadienst. Het thema is: 'Gastvrij!' Ds. N. de Boo zal hierin voorgaan. Muzikale medewerking wordt verleend door koor The Message uit Bruinisse. Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie, thee of fris.

OUDE-TONGE

Gebedsbijeenkomst

Ieder eerste woensdag van de maand komt een groep christenen uit diverse kerken bijeen om samen te bidden. Op woensdag 6 februari is er weer de maandelijkse gebedssamenkomst in de bovenzaal van Aktivia. Aanvang 20.30 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te bidden.

Open Schuur

Zaterdag 9 februari wordt er weer Open Schuur gehouden in de loods van Houweling Meubelen, Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz. Ook zijn er veel boeken en kledingstukken.

Breicafé

Woensdagavond 20 februari is het Breicafé weer geopend. Het Breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Het Breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur. Het concept Breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25 ). Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN: (0187) 483366 of e-mailen naar: m.kieviet@zijngo.nl.

Spullen voor rommelmarkt

Op 8 juni houden de Vrienden van Ebbe en Vloed de jaarlijkse rommelmarkt. Hiervoor kunnen zij nog verschillende spullen gebruiken. Bijvoorbeeld: kinderspeelgoed, antiek en spullen uit grootmoeders tijd, ect. Geen grote meubelen. Heeft u spullen die u wilt schenken? Neem dan contact op met: 0187-641844 of 0187-641592. Ze worden dan opgehaald.

Potermaaltijd

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert voor 13 februari a.s. een gezellige middag met optreden van Het Bruinisser Visserskoor. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Rond 17.00 uur kan men gezamenlijk genieten van een potermaaltijd. De totale kosten voor deze middag en maaltijd zijn € 12,50. Vooruitbetaling € 2,50. Aanmelden voor 11 februari bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam, adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nummer Nel Vervloed: 0187-642697.

Tour of Faith

Zondag 10 februari komt de Tour of Faith naar de Rooms-Katholieke Kerk. Dit is dé geloofsontmoeting voor jongeren van het bisdom Rotterdam en vindt telkens ergens anders plaats. De Tour of Faith begint om 15.00 uur met een eucharistieviering met bisschop Van den Hende. Tijdens de viering is iedereen, jong en oud, welkom. Na de viering start het jongerenprogramma met catechese door monseigneur Van den Hende. Daarna worden er in groepjes gespreksvragen behandeld. Het thema is: 'Paulus en zijn roeping, aan de hand van het boek Handelingen'. "Ben je tussen de 16 en 35 jaar en spreekt dit je aan, wees dan van harte welkom voor 15.00 uur in de Rooms-Katholieke Kerk aan de Nieuwstraat 8 te Oude-Tonge. Deelname is gratis. Wel vinden we het fijn als je doorgeeft dat je er bent. Dit kan via het evenement 'Tour of Faith' op Facebook of via 06-20575826," aldus de organisatie.

SOMMELSDIJK

Cursus Geestelijke Vorming

Op 7 februari is er weer een cursusavond in de Rehobothkerk. Aanvang 19.45 uur de lezing zal verzorgd worden door dhr. G. Slootweg. Het actuele onderwerp zal zijn: 'De getuigenis van de Dordtse Leerregels'. Ook deze avond zijn ook jongeren weer van harte uitgenodigd.

Manna voor de ziel

Muziek en poëzie op zondag 10 februari om 16.00 uur in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. De kerk is vanaf 15.30 uur open. De voorstelling duurt tot circa 17.15 uur. "Eten doen we iedere dag. Is er daarnaast een andere, meer spirituele, voeding nodig om staande te blijven? Evelijne Swinkels-Braaksma, dichteres en predikant van de Vrijzinnigen en Doopsgezinden Baarn/Soest, en Ingrid Gans, componiste en zangeres, laten in hun voorstelling 'Manna voor de ziel' gedichten, verhalen en muziek uit eigen collectie klinken. Gedichten van Evelijne uit haar bundel 'Als mijn piano wil ik zingen', en uit de recent verschenen bundel 'Rafelranden van licht', met composities van Ingrid.

STELLENDAM

Caleido

Ook in 2019 hopen men bij Caleido weer elke eerste woensdag van de maand een maaltijd te organiseren. Op woensdag 6 februari staan de deuren van inloop Caleido weer voor u open voor een heerlijke maaltijd. De deelnemers kunnen gaan genieten van een 'oer-Hollandse' maaltijd: hachee, aardappel en rode kool met appel. Ook zal er een voor- en nagerecht geserveerd worden. De kosten zijn € 10,-. U bent van harte welkom vanaf 17.00 uur, en om 17.30 uur gaat men aan tafel. De maaltijd wordt gehouden in verenigingsgebouw 'De Rank', Bosschieterstraat 6. Voor meer info of opgeven, bel 06-23506507 of volg Caleido via Facebook.

Stamppotmaaltijd 55+

Op donderdag 7 februari organiseert de activiteitencommissie van de Stichting Zijn Stellendam een stamppotmaaltijd. De stamppot bestaat uit boerenkool en hutspot met worst en spekjes en tot slot een toetje. De aanvang is 17.00 uur en de zaal is open vanaf 16.45 uur. Graag zelf een bord en bestek meenemen. Entree: € 6,-. De maaltijd wordt gehouden in het Haegse Huus. Opgeven kan tot met deze week bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel.: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411. Belangstellenden van buiten Stellendam zijn ook van harte welkom.

Verkoping

Voor vrijdag 8 februari organiseert de Hersteld Hervormde Vrouwenvereniging 'Onderzoekt de schriften' haar jaarlijkse verkoping. Een ieders is welkom in de Bethelkerk, Voorstraat 108, van 14.00 tot 18.00 uur. Er is van alles te koop: kraamcadeautjes, breiwerk, kaarten, rollen snoep, haakwerk, etc. Ook zal er fruit, groente en eieren te koop zijn. Deze kunt u eventueel ook op bestelling kopen. Ook enveloppen trekken, (altijd prijs), voor jong en oud, en u kunt intekenen voor een boodschappenmand. Ook zal er gelegenheid zijn om gezellig (tegen een kleine vergoeding), een kopje thee of koffie met iets lekkers te drinken. Voor de kinderen zal er ook een sjoelbak staan. De opbrengst is geheel voor de nieuwe kerk.

Kiprolladeverkoop

Voor zaterdag 23 februari organiseert men een verkoopactie van verse kiprollade. U kunt deze kiprollade in twee gewichten bestellen: 500 gram voor € 4,50 en 1.000 gram voor € 8,50. U kunt uw bestelling doorgeven tot zaterdag 16 februari a.s. Dit kan telefonisch tussen 18.00 en 20.00 uur via telefoonnummer 492714 of via oosters.n@gmail.com (via de mail krijgt u altijd een ontvangstbevestiging). Op zaterdagmorgen 23 februari a.s. kunt u tussen 9.00 en 10.30 uur uw bestelling afhalen bij de familie Oosters, Azaleastraat 35. Indien u niet in de gelegenheid bent uw bestelling af te halen, dan kunt u dit aangeven bij het bestellen en wordt uw bestelling vanaf 09.30 uur in Stellendam bij u thuisgebracht. De opbrengst is bestemd voor de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam.

Lezing Korps Luchtwacht Dienst

Op de foto een peiltoestel, oftewel een Pelorus. Dit toestel werd in de periode van de Koude oorlog gebruikt om vijandelijke schepen te peilen.

HELLEVOETSLUIS - Na de eerdere lezing van Sandra van Lochem over het Korps Luchtwacht Dienst vorig jaar, organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis dit keer een lezing over een aantal andere aspecten uit de Koude Oorlog.

Hugo Ouwerkerk en Dan de Bruijn nemen de toehoorders tijdens deze lezing mee in de wereld die slechts weinigen kennen.
In deze lezing wordt ingegaan op: De Mijnen Uitkijk Dienst; de dienst die werd opgericht om te plotten waar de Russen de zeemijnen zouden gooien in de Westerschelde en de Nieuwe Waterweg; De ABC dienst van de Bescherming Bevolking. Deze dienst zou, als de Russen een atoombom zouden gooien, zich bezig houden met het in kaart brengen van de gevolgen van de atoombom en ook het ontsmetten van eventuele slachtoffers. Tevens wordt de link gelegd met de tegenwoordige Waarschuwings- en Verkenningsdienst van de brandweer; De geheime luisterpost in Gorinchem, welke actief was tussen 1955 en 1967. Hun topgeheime taak was het verzamelen van militaire inlichtingen door het afluisteren van het militaire radioverkeer van de Russische eenheden in Oost Duitsland, de voormalige DDR.
De lezing wordt gehouden op woensdag 6 maart 2019 om 19.30 uur.
Aanmelden is mogelijk door via de site https://www.fronttaal.info/nieuws het aanmeldformulier in te vullen. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Donateurs betalen de helft.
Ook is het mogelijk om telefonisch te reserveren op nummer 06 - 312 54 909.

Bijbelse voorwerpen zien, horen en ruiken

SOMMELSDIJK - Woensdag 13 februari zijn er in de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97 tal van bijbelse voorwerpen te zien, voelen, horen en ruiken. Zij worden uitgestald door Jaap Bönker uit Andijk.

Jaap is Midden-Oosten liefhebber en heeft op zijn vele reizen in de afgelopen 20 jaar een kleine 500 voorwerpen verzameld die verwijzen naar bijbelse tijden en gebruiken.
Met een volle aanhangwagen komt hij 13 februari naar Sommelsdijk. U kunt denken aan muziekinstrumenten, landbouwwerktuigen, wapens, religieuze voorwerpen, lampen, toiletartikelen en wijnzakken.
's Middags en 's avonds zal hij er in geuren en kleuren (letterlijk) over vertellen, zowel over de oorsprong en achtergronden alsook de cultuur waarin de voorwerpen werden gebruikt.
De gehele middag en avond is de ontmoetingsruimte van de kerk te bezoeken. Daarnaast geeft Jaap Bönker s' middags om 14.00 uur een eerste rondleiding en presentatie, bedoeld voor de schoolkinderen en hun ouders/verzorgers of grootouders.
's Avonds volgt er om 19.30 uur een tweede presentatie voor iedereen die nieuwsgierig is. Wanneer u 's avonds liever niet de deur uitgaat, bent u natuurlijk ook in de middag van harte welkom. De expositie wordt aangeboden door de commissie Vorming en Toerusting Exoduskerk.

Marianne verzamelt slaapzakken voor vluchtelingen

GOEDEREEDE - "Ik had al eens eerder van het initiatief gehoord, maar toen ik kort geleden een artikel in de Volkskrant las dacht ik: nu ga ik er iets mee doen". Aan het woord is Marianne van Eelen en zij heeft het initiatief genomen om slaapzakken te gaan verzamelen voor vluchtelingen aan de grenzen van Europa. Dus wie een slaapzak over heeft voor dit doel kan deze afleveren bij Marianne.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De Stichting Sheltersuit uit Enschede is op initiatief van modeontwerper Bas Timmer ontstaan. Hij begon een aantal jaren geleden met het maken van een warme winterjas annex slaapzak voor daklozen in Nederland. De basis voor deze kleding zijn slaapzakken die landelijk worden ingezameld. In de afgelopen jaren is zijn initiatief uitgegroeid tot een stichting waarin 75 mensen werken, zo blijkt uit het artikel in de Volkskrant.

Jongen in een vluchtelingenkamp met een sheltersuit. Foto: Stichting Sheltersuit

Toen Marianne Eelen uit Goedereede dit artikel las besloot ze om in actie te komen. Ze vindt het verschrikkelijk dat er aan de grenzen van Europa mensonwaardige taferelen afspelen en ze nam contact op met Sheltersuit met de vraag wat ze zou kunnen betekenen. Het doel van de organisatie is om dit jaar 3.000 van deze sheltersuits uit te delen aan vluchtelingenkinderen in kampen in Sarajevo en de Griekse eilanden. "We zitten om slaapzakken te springen", zo was de boodschap uit Enschede. Dat was het sein voor Marianne om zoveel mogelijk slaapzakken te verzamelen. "Ik hoop dat mijn gang vol komt te liggen met slaapzakken", zo vertelt ze "en als het nodig is regel ik een vrachtwagen om ze naar Enschede te brengen", aldus een optimistische Marianne.

Op zolder

Ze weet dat veel mensen ergens op zolder of in kasten nog wel een aantal slaapzakken heeft liggen. Veelal slaapzakken die nooit meer gebruikt worden en deze zijn geschikt voor hun 'tweede leven' dat bij Sheltersuit geboden wordt. Als de slaapzakken naar Enschede worden gebracht. Men vermaakt daar de zakken tot een jas die kan worden gedragen. De onderkant van de slaapzak wordt afritsbaar gemaakt en de buitenkant wordt overtrokken met een waterafstotend laagje stof, zoals dat gebruikt wordt bij kleine sheltertentjes. Vervolgens worden ze naar de vluchtelingenkampen in Griekenland gebracht. In het atelier werken vrijwilligers en mensen in vaste dienst. Het gaat hierbij veelal om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Onder hen zijn relatief veel kleermakers uit Syrië en Eritrea en van hun ervaring kan goed gebruik gemaakt worden. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten, want door ervaring op te doen maken deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een grotere kans op een vaste vervolgbaan.

Marianne Eelen roept dan ook iedereen op die dit leest om een bijdrage te leveren. "Zoek eens naar slaapzakken die al jaren worden bewaard zonder gebruikt te worden. Ik neem ze graag aan en probeer op deze manier een stukje noodhulp te geven". Nu heeft natuurlijk niet iedereen een slaapzak in voorraad, maar wie toch iets wil geven kan een donatie overmaken naar de Stichting Sheltersuit. Want er worden natuurlijk ook kosten gemaakt voordat Sheltersuits op de plaats van bestemming zijn aangekomen.

In kader:

Informatie

Wie meer wil weten over Stichting Sheltersuit kan terecht op de site www.sheltersuit.com Donaties kunnen worden overgemaakt naar IBAN: NL82RABO0300135009.

De slaapzakken kunnen worden ingeleverd bij Marianne Eelen, Zuidzijde Haven 5 in Goedereede. Graag van tevoren even bellen naar: 06-41158320 of mailen naar mariannevaneelen@gmail.com Wie helpen wil met het vervoer naar Enschede kan ook contact met haar opnemen.

De Ramp: de wond die een litteken blijft

OUDE-TONGE/STELLENDAM – "Het is 66 jaar geleden, maar voor sommigen lijkt het de dag van gisteren." Woorden van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman om aan te geven wat een diepe impact de Watersnoodramp van 1 februari 1953 nog altijd heeft. Ze sprak de woorden uit tijdens de herdenking op de begraafplaats aan de Heerendijk in Oude-Tonge.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Het was een waardige herdenking met stemmige muziek, een fraai gedicht van Isolde Tuns en veel aanloop. Maar vooral met woorden – van organisator Wim Harteveld, van de burgemeester – over die ingrijpende gebeurtenis, dat wilde natuurgeweld, die heel veel toekomstplannen in één klap wegvaagde en velen levenslang verdriet bezorgde.

Moeilijk voor te stellen

"Het is moeilijk voor te stellen wat de bewoners van Oude-Tonge hebben moeten doorstaan", zei Ada Grootenboer. Ze noemde de machteloosheid en de ontreddering in het volkomen geïsoleerde dorp, waarin nog maar twee wegen begaanbaar waren en waar meer dan driehonderd slachtoffers vielen. En de Ramp als onderdeel van de cultuur van Oude-Tonge. "Een litteken."

Ze riep op om de verhalen te blijven vertellen, "zodat de historie van deze natuurramp wordt doorgegeven." De jaarlijkse bijeenkomst op de begraafplaats, het massagraf aan de Heerendijk, is met het oog daarop ook van belang. Een bijeenkomst als eerbetoon aan de hulp die het rampgebied kreeg en, vooral, als herdenking van de slachtoffers.

Het belang van herdenken kwam 's avonds in Stellendam ook sterk naar voren. Daar vond een stille tocht plaats naar het Watersnoodmonument aan de Brielsestraat. "Herdenken is nodig om uitdrukking te geven aan ons verdriet", zei Petra Moijses namens de organisatoren van de plechtigheid. "Het is belangrijk, kostbaar en noodzakelijk". Ook om te rouwen, "de achterkant van liefde". "Herdenken geeft verbondenheid met de nabestaanden."

Stellendam

In Stellendam klonken meer gedichten van schoolkinderen – van alle drie de scholen twee – en sprak wethouder Daan Markwat namens de gemeente. Hij memoreerde de 69 slachtoffers in de voormalige gemeente Goedereede en de verschrikking voor de nabestaanden. "Iedereen kende elkaar. Er is waarschijnlijk niemand die niet een familielid, vriend of kennis heeft verloren. De Ramp heeft veel leed en verdriet gebracht en daar staan we nu bij stil. U vervult met elkaar een belangrijke rol door hier aanwezig te zijn."
Waarna Petra Moijses de 69 namen van de slachtoffers voorlas. Met hun leeftijden: van enkele maanden tot ouder dan tachtig. In de kou en het avondduister van 1 februari 2019 kwamen de gebeurtenissen van 66 jaar geleden zo wel dichtbij. De wond die nu een litteken is.

Herdenking Nieuwe-Tonge: "Het woeste water kwam, dat vele levens nam.''

NIEUWE-TONGE – "Cornelis Joost van Balen, 12 jaar. Laurens Breur, 53 jaar.'' Je kunt een speld horen vallen in de dorpskerk als de negentig namen van de rampslachtoffers op plechtige wijze worden voorgelezen. Ook de 66e herdenking van de Watersnoodramp van 1953 is drukbezocht.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Eenmaal in de kerk worden de bezoekers verwelkomt door Anne-Karin Guijt-Holleman, organisator van de herdenking en tevens voorzitter van de dorpsraad. Muziekvereniging Apollo zorgt voor de muzikale omlijsting van de avond. Het speciaal voor de gelegenheid samengestelde projectkoor zingt 'Amazing Grace' en 'Nearer, My God, to Thee'. Dominee Van Assen staat met de bezoekers stil in een meditatief moment. Hij refereert hierbij ook aan Psalm 93, de psalm die ten tijde van de ramp aan de kansel hing. "Na de ramp zat de kerk vol, blijkbaar ging er een roepstem vanuit. Iemand zei wel eens dat God fluistert in welvaart, maar de mens roept in tijden van nood.''

Na zijn woorden worden er vier verzen uit de zojuist genoemde psalm gezongen. Enkele kinderen van de beide basisscholen in het dorp lezen hun zelfgemaakte gedicht voor. Willeke leest: 'In deze donkere februarinacht,/ hielden veel mensen bij de dijken de wacht./ Het woeste water kwam,/ dat vele levens nam./ De golven namen vele levens mee,/ verder in de woeste, koude zee./ Vele delen van het eiland,/ werden bedolven door de golven.'

Hierna volgt een stille tocht naar het monument op het Finlandplein. Brandweerkorps Nieuwe-Tonge, enkele Nieuwe-Tongse militairen en het Rode Kruis vormen de erewacht rondom het monument. Ook hier worden weer twee gedichten voorgelezen. Namens de gemeente houdt wethouder Feller een toespraak waarin hij de gebeurtenissen rondom de ramp schetst. Hierna legt hij een krans. Nadat trompettist Mackloet zoals ieder jaar signaal Taptoe heeft gegeven, is een ieder één minuut stil. Vervolgens vinden er nog enkele bloemleggingen plaats, door de dorpsraad en andere maatschappelijke organisaties. Ook voor de kinderen is er gelegenheid een bloem te leggen. Dan is de plechtigheid ten einde en kan er nog koffie gedronken worden in Ons Dorpshuis.

Herdenkingswandeling

OUDE-TONGE - Op zaterdag 9 februari is er gelegenheid om een watersnoodramp-herdenkingswandeling door Oude-Tonge te maken. De wandeling zal plaatsvinden o.l.v. een watersnoodrampambassadeur. Deelname is uitsluitend mogelijk na aanmelding en gratis. De koffie/thee bij de start in Hotel de Lely in Oude-Tonge wordt aangeboden door de VVV Goeree-Overflakkee. Aanmelden: info@vvvgoeree-overflakkee.nl of tel.: 0187-681789.

Blijde dag voor Hervormd Sommelsdijk

De Hervormde Kerk van Sommelsdijk op een archieffoto.

SOMMELSDIJK. Afgelopen zondag werd ds. M.K. de Wilde aan zijn nieuwe gemeente Sommelsdijk verbonden. In de morgendienst werd hij bevestigd door zijn Nijkerkse collega, ds. M. Messemaker. 's Middags preekte hij intree en legde aan het eind van de dienst voor het eerst als eigen predikant in Naam van de Koning der kerk de zegen des Heeren op de gemeente.

Tekst: A.J. Nelis

Ds. Messemaker nam de tekst voor zijn bevestigingspreek uit 1 Corinthe 4, nl. de verzen 1 en 2. Al direct trok hij de aandacht van jong en oud door op een boeiende wijze het werk van een dienaar van Christus te illustreren met een blijde gebeurtenis uit zijn kinderjaren: zijn verjaardag, waarop hij op school mocht trakteren, uitdelen. Zo mogen dominees ook doorgeefjongens zijn. Met grote aandacht werd er door de in grote getale opgekomen gemeente en genodigden geluisterd naar de levendig gebrachte verkondiging van het Woord. Plechtig klonk het 'ja, ik van ganser harte' uit de mond van ds. De Wilde als antwoord op de gestelde vragen uit het bevestigingsformulier. Hiermee was hij de nieuwe predikant van Hervormd Sommelsdijk geworden.

Intrede

In de middagdienst preekte ds. De Wilde voor een bomvolle kerk zijn intree n.a.v. Mattheüs 11:28 en 29a. Ook maakte hij gebruik van een sprekend voorbeeld ter illustratie van de bereidheid van Christus om verlorenen te redden. Iemand die dreigde te verdrinken, maar gered werd door een man, die hem uit het water haalde. Oud en jong werden aangesproken en aangespoord om zich te laten zaligen door Jezus Christus. Na afloop van de prediking werd ds. De Wilde toegesproken door ds. J. de Jong, geestelijk verzorger van Nieuw Rijsenburgh, die als consulent sprak namens de Classis en de werkgemeenschap van predikanten. Vervolgens riep wethouder B.J. Bruggeman namens de gemeente Goeree-Overflakkee ds. De Wilde een hartelijk welkom toe. Als laatste sprak ouderling Buskop namens kerkenraad en gemeente de nieuwe predikant toe. Hij memoreerde hierbij hoe het beroep tot stand was gekomen en gewaagde van de blijdschap toen het bericht kwam dat ds. De Wilde het beroep naar Sommelsdijk mocht aannemen. Hij riep de dominee op te prediken: de drie stukken, de twee wegen en de Ene Naam. Ook mevrouw De Wilde en de kinderen werden hartelijk verwelkomd. Hierna zong de gemeente hun nieuwe predikant toe Psalm 25 vers 6. Na een persoonlijk dankwoord beëindigde ds. De Wilde deze bijzondere dienst met de zegenbede.

In de krant van vrijdag 1 februari is een interview gepubliceerd met de nieuwe dominee van Hervormd Sommelsdijk.

Kinderen enthousiast aan de slag in het ontdeklab ExperiGO

OUDE-TONGE - Stichting Kindwijs - een groep van dertien protestantschristelijke basisscholen op Goeree-Overflakkee - heeft met ingang van het huidige schooljaar een nieuwe onderwijsvorm geïntroduceerd: ontdeklab ExperiGO. Het doel hiervan is dat leerlingen en leerkrachten creatief leren omgaan met verschillende media en programmeren en dit omgaan natuurlijk in de praktijk brengen. Op CBS De Bron in Oude-Tonge gaan momenteel kinderen van groep 1 tot en met 8 van de aangesloten scholen aan de slag met dit 'eigentijds leren'.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

In het gebouw van CBS De Bron is sinds dit schooljaar een ontdeklab ingericht en gaan de kinderen van groep 1 t/m 8 aan de slag met moderne technieken. Dit onder leiding van de groepsleerkracht Corma Koote. Directeur van CBS De Bron, Adriaan Tieleman, legt uit dat men dit schooljaar met het project is begonnen. Bij Kindwijs heeft men er oog voor dat kinderen later in het dagelijks leven met heel andere technieken aan de slag zullen gaan en daar wil men de kinderen zo vroeg mogelijk mee vertrouwd maken. In het ontdeklab in De Bron zijn de kinderen volop in de weer met verschillende media. Het is beslist geen saaie les, zo verzekeren de kinderen me als ik vraag hoe ze het vinden. En dat blijkt ook uit het enthousiasme waarmee ze aan de slag gaan. De iPad neemt een belangrijke plaats in bij de lessen. Een eerste blik in het lokaal doet denken aan wat 'spelletjes' doen met op afstand bestuurbare 'dingen' of het maken van leuke filmpjes. Maar dit blijkt bij nader inzien niet het geval.

Film

Zo is er een groep bezig met het maken van hun eigen filmpje met de iPad. Filmend tegen een geheel groene wand kunnen ze zichzelf filmen in een door hen zelf gekozen landschap of omgeving. Ze moeten hierbij wel zelf van tevoren een ontwerp maken over wat ze willen filmen en hoe ze dit willen uitvoeren. Volgens Corma is het heel belangrijk en ook goed voor de kinderen dat ze op deze manier niet alleen vertrouwd raken met verschillende technieken, maar dat ze ook goed in groepsverband leren werken en samen problemen kunnen oplossen. Dit is een goede voorbereiding op de maatschappij waarin ze later terecht komen. Ze worden ook geleerd om verschillende problemen op te lossen via de techniek, maar ook het ontwikkelen van reclamefilmpjes behoort tot de lesstof.

Een andere groep is aan de slag gegaan om een voorwerp een bepaalde route te laten afleggen. En dan niet op afstand bestuurd, maar vooraf geprogrammeerd. Het voorwerp dient onderweg verschillende variaties in de route af te leggen en een aantal opdrachten te verrichten. Ze doen dit met heel veel concentratie en plezier. Corma vertelt dat de kinderen heel enthousiast zijn over ExperiGO. Ze werken goed samen en pikken heel goed de bedoeling van de opdracht op. Zowel de jongens als de meisjes zijn er al behoorlijk bedreven in geworden. "Meestal is het zo dat de jongens direct aan willen pakken en de meisjes lezen eerst wat de bedoeling is en gaan dan aan de slag". Over het algemeen komt het hierbij aan op goed lezen en goed nadenken.

Handwerk

Adriaan Tieleman legt uit dat de kinderen zo worden voorbereid op "het handwerk van de 21e eeuw". En dit gaat verder dan het leren omgaan met bijvoorbeeld Excel of andere programma's. "Je moet het zien als een goede voorbereiding op banen die er nu nog niet zijn", aldus de schooldirecteur. Volgens hem gaat deze lesstof een goede aansluiting vormen op de te ontwikkelen beroepscampus in Middelharnis, die volop in ontwikkeling is. De leerlingen leren analytisch en creatief te werken.
Het is de bedoeling dat er door de ervaringen die leerlingen en leerkrachten opdoen bij ExperiGO op de scholen ook meer aandacht komt voor deze vaardigheden en er een doorgaande leerlijn kan worden aangeboden. In de toekomst zullen er naast programmeren ook andere thema's aan bod komen, zoals 3D-printen. Dit jaar zullen alle groepen van de bij Kindwijs aangesloten scholen een keer bij ExperiGO een les volgen. Volgend schooljaar zullen dit er 2 zijn. Adriaan Tieleman verwacht dat ook scholen die niet zijn aangesloten bij Kindwijs in de toekomst aan de lessen kunnen deelnemen.

Sommelsdijkers geven gierzwaluw nieuwe broedkansen

Gierzwaluwen in Sommelsdijk (foto Kees van 't Zelfde). 

SOMMELSDIJK – Slecht weer, voedselschaarste, roofvogels, insecticiden: allemaal bedreigingen voor de gierzwaluw. Maar misschien nog wel de grootste bedreigingen voor deze bijzondere vogel zijn sloop en renovatie van gebouwen. Vooral het isoleren van daken en het plaatsen van zonnepanelen ontnemen gierzwaluwen hun broedplek. In Sommelsdijk hebben Arie-Jan Prins, voormalig bewoner van het dorp, en Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) het initiatief genomen er iets aan te doen om te voorkomen dat de vogel wegblijft.

Door Kees van Rixoort

De gierzwaluw pendelt heen en weer tussen zuidelijk Afrika en Europa. De vogel legt gigantische afstanden af: na 20 jaar zou hij vijf keer naar de maan zijn gevlogen, en weer terug. Een enkele reis naar Nederland duurt ongeveer drieënhalve week. Rond Koningsdag is het specifieke geluid van de gierzwaluw voor het eerst te horen in onze contreien. Begin augustus aanvaardt het beest de terugreis naar Afrika.

Vaste nestplaats

De gierzwaluw, een koloniebroeder, komt elk jaar terug naar zijn vaste nestplaats. Onder pannendaken in oude dorpskernen bijvoorbeeld. Zijn die daken in de tussentijd bekleed met zonnepanelen of geïsoleerd, dan vangt de vogel bot en moet hij op zoek naar een nieuwe broedplek.
En dat terwijl de gierzwaluw het hele jaar rond wettelijk beschermd is en tijdens de broedperiode niet mag worden gestoord. Gelukkig zijn er nieuwe kansen te creëren door nestkasten op te hangen en hier en daar een speciale dakpan op het dak te leggen. Arie-Jan Prins en de NLGO, vertegenwoordigd in de persoon van Krijn Tanis, gaven hier onlangs in het Streekmuseum uitleg over aan geïnteresseerde bewoners van de oude kern van Sommelsdijk.
Tussen vijftien en twintig bewoners willen de gierzwaluw een nieuwe kans geven. Dat kan door een nestkast op te hangen: niet te laag, niet te veel in de zon en zonder veel obstakels in de buurt, zodat de vogel redelijk ongestoord in en uit kan vliegen. Het kan ook door een of meer speciale dakpannen te gebruiken. Wellicht is, naast woonhuizen en schuren, de kerktoren een geschikte locatie.

Subsidie

De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt het initiatief in Sommelsdijk met een subsidie. Ook komt er een eilandelijke inventarisatie van broedplaatsen van gierzwaluwen. Dit om tijdig maatregelen te kunnen nemen als er bouwplannen zijn op de betreffende locatie.

Eerste bijeenkomst PGGO goed bezocht

MIDDELHARNIS - Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee hield vandaag haar eerste koffiemoment van het jaar, met haar achterban. Met een opkomst van ruim 25 personen ging het jaar goed van start.
De voorzitter, mevrouw Van Dongen, opende de bijeenkomst en heette iedereen van harte welkom. In het bijzonder de aanwezigheid van een ruime delegatie van het Oogcafé.

Na wat wisselingen in het bestuur, gaat het PGGO dit jaar verder met 2 nieuwe bestuursleden, te weten: oud-wethouder Vroegindeweij, die zich door zijn ervaring en relaties bij de gemeente en zijn kennis goed kan inzetten voor het platform. Als tweede nieuwe bestuurslid zal oprichter van het Oogcafé, Wessel, zijn intrede doen. Hij gaat zich richten op de PR van het platform en schaart zich als tweede penningmeester achter de nieuwe penningmeester John van Item.

Met andere ogen

Sinds september 2018 is het Oogcafé actief met twee bijeenkomsten per maand voor blinden en slechtzienden. Maar, zegt Wessel vandaag, zienden zijn ook van harte welkom. Met diverse items proberen we de cafébezoekers, zoals Wessel ze lachend noemt, te vermaken. Ook denkt hij dat de groep prima bij het PGGO past, aangezien wij in plaats van tegen een obstakel aan te rijden in een rolstoel of met een rollator, letterlijk dan wel figuurlijk tegen dingen aanlopen.
Ook met betrekking tot toegankelijkheid in winkels, restaurants en andere gebouwen is er voor alle doelgroepen nog winst te behalen.
"Zoals u heeft gelezen, een frisse start van het jaar voor de diverse gehandicapten. Met misschien wel de nieuwe slogan: 'Samen staan we sterk'", aldus Wessel.

Zendingsavond in met benefitdiner

OUDDORP - Voor woensdagavond 20 februari organiseert de commissie zending en evangelisatie van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp een benefietdiner en aansluitend een lezing over de Zendingsprojecten in Indonesië. De lezing wordt verzorgd door ds. A.Hoekema en de heer en mevrouw Born. Deze zomer gaat een kleine groep uit de gemeente de zendingsprojecten bezoeken. Als u deel wilt nemen aan het diner (€ 12,50 p.p.), dan kunt u zich opgeven via e-mail: indonesie2019@doopsgezinddouddorp.nl. Wees er snel bij: er is een max aan het aantal deelnemers. De maaltijd begint om 18.15 uur in de kerk. De lezing over de zendingsprojecten begint om 19.30 uur, met in de pauze een collecte en Indonesische snacks.
De opbrengsten van deze avond worden voor een deel gebruikt als gift voor de gemeenten aldaar en een deel voor de reiskosten.

CZAV bestaat 90 jaar

REGIO - Op 1 februari vond, tijdens de jaarlijkse ledenvergadering, de aftrap plaats van het 90-jarig bestaan van CZAV. De agrarische coöperatie is er trots op dat ze al 90 jaar dé kennispartner is voor de teler in Zuid-Nederland en hem de beste producten en diensten kan bieden tegen kostprijs. Zo blijft CZAV altijd dicht bij de boer. Bezoekers kregen tijdens de ledenvergadering de primeur van diverse noviteiten die de agrarische coöperatie in dit kader lanceert, zoals de vernieuwing van de website en uitbreidingen in de CZAV-app en het digitale klantenportaal Mijn CZAV.

Enquêtes en onderzoeken leveren CZAV continu waardevolle informatie op over de behoeftes van de gebruiker van haar digitale diensten. Die behoeftes veranderen met de tijd. Daar speelt CZAV op in, zodat de boer zich 'thuis' blijft voelen bij de coöperatie. Het jubileum van CZAV is een uitgelezen kans om vernieuwingen en uitbreidingen op dat gebied te introduceren. Zo is in het ontwerp van de nieuwe website rekening gehouden met het feit dat gebruikers steeds meer visueel zijn ingesteld. Een bezoek aan de site wordt ervaren als een beleving en de structuur voelt logisch. In de CZAV-app, waarmee klanten onder andere kunnen bestellen, zijn diverse uitbreidingen opgenomen. Deze uitbreidingen vindt de klant ook terug in het klantenportaal Mijn CZAV.

Het jubileum wordt gedurende het jaar op verschillende manieren belicht. Wat we al kunnen verklappen, is dat de leden persoonlijk een feestelijk presentje krijgen overhandigd en in het magazine CZAV Actueel krijgen verschillende mensen binnen en buiten de coöperatie het woord. Ze vertellen uit eigen ervaring over het boerenvak, nemen ons mee in hun beleving bij 90 jaar CZAV en wat volgens hen het geheim daarachter is.

De ledenvergadering van CZAV wordt ieder jaar heel goed bezocht. CZAV kon samen met de telers terugkijken op een bijzonder jaar met extreme weersomstandigheden. 2018 bracht de coöperatie wederom goede jaarcijfers. Hierdoor kon er een nakorting van 1,3 miljoen euro worden teruggegeven aan de teler. Dit jaar was futuroloog en econoom Peter van der Wel te gast. Hij schudde het publiek wakker over wereldwijde ontwikkelingen op de korte en lange termijn en de mogelijke gevolgen daarvan. Tenslotte deed hij ook een oproep om snel tot actie over te gaan.

Strijd aan met laaggeletterdheid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op verzoek van de CU-fractie was donderdagavond in de gemeenteraad de brief van het college geagendeerd over bibliotheekvoorziening 2019-2022, bibliotheek op school en Digitaalhuis. Deze fractie en de PvdA vroegen zich af waarom er gesproken wordt over een pilot terwijl in diverse gemeenten al goede invulling aan het project wordt gegeven.

Door Jaap Ruizeveld

Wat wordt er nu onderzocht? Hoe wordt de connectie met het onderwijs gemaakt? Wethouder Bruggeman gaf aan dat er in maart een voorstel aan de raad volgt. Dat er in de pilot aan de slag wordt gegaan op een drietal basisscholen en dat tot deze insteek is gekozen mede om financiële reden. Neem dan een bedrag op in de Kadernota, was een raadssuggestie.

Kort voor het zomerreces 2018 diende de PvdA met unanieme raadsteun een motie in waarin werd gevraagd mogelijkheden te onderzoeken om laaggeletterdheid als gemeente actief te bestrijden en hierbij een relatie te leggen met het onderwijsveld en het bibliotheekwerk. De motie paste mooi in de fase dat ambtelijk overleg werd gevoerd met de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta over de oprichting van een Digitaalhuis. Zoals eerder gemeld, is de behoefte hieraan ontstaan uit de activiteiten die al vanaf 2015 in gezamenlijkheid georganiseerd worden met de Bibliotheek vanuit de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) om laaggeletterdheid onder volwassenen te bestrijden. Ook de Bibliotheek op School is een onderwerp waarover met de Bibliotheek eerder is gesproken om laaggeletterdheid bij kinderen in het basisonderwijs tegen te gaan. Ambtelijk zijn deze onderdelen uitgewerkt. Het college stemt in met de oprichting van het Digitaalhuis.

Twee Zeeuwse kampioenstitels voor Britt van Oudenaren

OUDDORP - Britt van Oudenaren uit Ouddorp heeft een mooie prestatie geleverd. In het laatste weekend van januari werd ze Zeeuws kampioen met haar C-pony Spirit in het M1 dressuur. Afgelopen zaterdag deed ze dit nog een keer over en wist ze met haar 5-jarige D-pony Irijn bij het L springen het kampioenschap te winnen. Na twee foutloze manches en risico te hebben genomen in de barrage, waarbij ze vertrouwde op het kunnen van haar pony, mocht ze de eerste prijs in ontvangst nemen. Dit betekent dat zij in maart tweemaal aan de start mag verschijnen van het Nederlands kampioenschap in Ermelo. (Foto: Edwin Bosselaar)

Met kleine groep naar Israël en Jordanië

REGIO - Reisleider Jaap Mackloet heeft een 12-daagse reis met Flakkeese deelnemers op het programma staan, met vertrek op 13 september. Er is één echtpaar uitgevallen, dus er is nog ruimte in het 8-persoonsbusje.
Wie belangstelling heeft, kan contact opnemen met Jaap: 06-51641871.

Doe mee met het De Vogel Bedrijvenvolleybaltoernooi

SOMMELSDIJK – Een gezellig en sportief avondje uit met collega's en andere ondernemers uit de regio Goeree-Overflakkee?

Doe dan mee met het De Vogel Bedrijvenvolleybaltoernooi, georganiseerd door volleybalclub Intermezzo en Adviesgroep De Vogel. Het bedrijventoernooi is op vrijdag 22 maart in de sporthal van Recreatiecentrum De Staver. Om voor iedereen een aantrekkelijk niveau te bieden, zijn er twee poules: laag en hoog. Het toernooi begint om 19.00 uur en om ongeveer 22.00 uur worden de laatste wedstrijden gespeeld. Na de prijsuitreiking is er uiteraard nog de mogelijkheid om samen met collega's een drankje te drinken in het restaurant. De kosten voor deelname zijn € 60,- per team. In samenwerking met De Staver is er een speciaal menu opgesteld, zodat u voordat het toernooi begint gezellig een hapje kunt eten. Meer informatie en inschrijven kan op www.vcintermezzo.nl (vol=vol).

Intermezzo JB1 komt net tekort tegen koploper Volley2B

MIDDELHARNIS - Zaterdag 2 februari kreeg Intermezzo JB1 koploper Volley2B JB1 op bezoek in De Staver, een op papier lastige wedstrijd voor Intermezzo. De opdracht voor de jongens en meiden van Intermezzo JB1 was dan ook om hun beste spel te laten zien en daarmee de tegenstander te verrassen. En dat lukte bijna.

In de eerste set was er niet echt een betere ploeg aan te wijzen. Er ontstonden lange en mooie rally's, waar beide teams punten scoorden. Intermezzo was vooral sterk aan het net. De aanval werd goed opgebouwd en afgerond en ook het blokken ging goed. Pas aan het eind van de set pakte Volley2B een lichte voorsprong en won daarmee de eerste set net, het werd 22-25.
In de daaropvolgende sets zagen we een gelijk spelbeeld. Mooi opgebouwde aanvallen en de harde, strakke services van Intermezzo maakten het Volley2B behoorlijk lastig. Toch was het de koploper uit Bergschenhoek die steeds een kleine voorsprong kon pakken, vooral dankzij de harde aanval die door Intermezzo lastig te verdedigen was.
Uiteindelijk werd het 0-4 in het voordeel van Volley2B, maar het verschil was bijzonder klein. Intermezzo speelde een goede wedstrijd en kon trots het veld afstappen. Setstanden: 22-25, 18-25, 23-25, 23-25.

24 uur lang voetballen voor het goede doel

SOMMELSDIJK - Op 3 mei 2019 vanaf 15.00 uur gaan Wouter Bakelaar en Frank Post de uitdaging aan om 24 uur lang te voetballen voor het goede doel. Onder de naam 24Event streven zij, in samenwerking met de Goeree-Overflakkee Runners, naar een zo hoog mogelijk bedrag voor het goede doel. Het geld komt via de Roparun terecht bij instellingen, goede doelen en projecten die zich bezighouden met de zorg voor mensen met kanker. Het evenement wordt op 3 en 4 mei 2019 georganiseerd in recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk.

Het Prieel in De Staver wordt op 3 mei tijdelijk omgetoverd tot een heuse voetbalarena. Frank en Wouter spelen daar in totaliteit 148 potjes voetbal in een pannakooi. Voor deze potjes zoeken zij tegenstanders die het tegen hen op willen nemen. Inschrijven kan via www.24event.nl.
Op de vrijdagavond verwelkomen Frank en Wouter een mystery guest, die een aantal potjes komt voetballen. Benieuwd wie het is? Houd onze social media goed in de gaten!

Side-events

Tijdens het event is er voor iedereen genoeg te doen, ook als je niet zo'n voetballer bent. Een markt, een ontbijtbuffet, een feest en de mystery guest. Kortom: er is genoeg te zien en te beleven. Benieuwd naar het tijdschema voor deze activiteiten? Bekijk dan snel de website!

Het goede doel

De Roparun kent de opbrengst van 24Event toe aan instellingen, goede doelen en projecten die bijdragen aan het motto van de Roparun: ''Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven''. Hierbij kan gedacht worden aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Vakanties voor mensen met kanker en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren. Een dagje uit voor de familie of workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen.

Meer informatie of inschrijven?

Meer informatie is te vinden op de website www.24event.nl. Volg 24Event via Facebook of via Instagram: @24event24 om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Zaterdagmiddagmatinee Concertgebouw

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert zaterdagmiddag 16 februari een bustocht naar het Zaterdagmiddagmatinee in het Amsterdam Concertgebouw.

Dirigente Xian Zhang begint met Kate Whitley. Die behoort tot de nieuwe generatie componisten met een open kijk op de muziekpraktijk. Voor de wereldvrouwendag 2017 schreef ze op de teksten van Malala een werk dat zonder omwegen tot het collectieve geweten spreekt. Uit de toespraak die het dappere tienermeisje in 2013 voor de jongeren van de Verenigde Naties hield, citeert ze "Let us speak out".
Guiseppe Verdi bespeelde als tiener het orgel en schreef voor het kerkkoor. Als tachtiger keerde hij terug naar de wereld van zijn jeugd en verdiepte zich in de werken van Palestina.
Twee monumentale werken waren het gevolg: een Stabat Mater en een Te Deum. Met twee eerdere composities werden ze gebundeld als de Quattro pezzi sacri, het laatste werk dat de 84-jarige meester publiceerde.

Modest Moesorsgski haalde maar de helft van Verdi's leeftijd. Hij overleed als 42-jarige, teleurgesteld en doodgedronken. Zijn laatste grote werk is de geniale cyclus "Liederen en dansen van de dood", die smeekt om een orkestratie. Sjostakovitsj voelde de genialiteit van het werk tot in zijn botten en maakte in 1962 een orkestratie die slagschaduwen werpt over zijn eigen latere vocale werken.

De kostprijs van deze busreis inclusief toegang tot het concertgebouw bedraagt slechts € 50,00. De opstapplaatsen van de bus zijn: Mijnders Melissant, gemeentehuis Middelharnis en busstation Oude-Tonge. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

Erfgoedlijn gaat nog meer koersen op kwaliteit

MIDDELHARNIS – Het cultureel erfgoed op Goeree-Overflakkee is meer in the picture gekomen. Dankzij veel geld vanuit de provincie Zuid-Holland en onder andere de gemeente en de VVV én de inzet van tal van stichtingen, verenigingen en andere organisatie die zich met het erfgoed bezighouden, zijn er via de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee klinkende resultaten geboekt én staat er nog het nodige in de steigers. Maar het kan nog beter.

Door Kees van Rixoort

Dat was kort samengevat de conclusie die woensdag 30 januari te trekken was na een bijeenkomst van de Erfgoedtafel. De aan de tafel verzamelde betrokkenen noemden positieve punten als het inundatieproject Verdrinkend Land, de aandacht voor Fort Prins Frederik, de Ceres en de havenkanalen, het Erfgoedmagazine en de samenwerking. Bij elkaar zijn er negentig projecten gerealiseerd en in voorbereiding – het is nogal wat.
Punten van verbetering kwamen ook naar voren. Zoals: het uitventen van het erfgoed buiten Goeree-Overflakkee, meer aandacht voor het landschap en het immateriële erfgoed, het betrekken van jongere generaties en de link naar het onderwijs. De Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht vond het minder geslaagd dat de focus is gericht op beleven en het nabouwen van verdwenen erfgoed, terwijl bestaand erfgoed verdwijnt onder de sloophamer. "Eerst iets slopen en tien jaar later weer namaken, dat is jammer."

Beleefbaarheid

Maar de stichting vond in ieder geval wethouder en Erfgoedtafelvoorzitter Daan Markwat niet aan haar zijde. "Er is veel beleefbaar erfgoed tot stand gekomen en daar mogen we trots op zijn. Het is belangrijk dat we de middelen zo inzetten dat ze voor een breed publiek beschikbaar komen en beleefbaar zijn. Beleefbaarheid moet voorop staan."
Wat wel beter kan, is de voorbereiding, de inschatting van de kosten en de planning van projecten, evenals de samenwerking en duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de voortgang. "Dan krijgen we nog betere resultaten", aldus de voorzitter, die daarbij aanhaalde dat dit ook nodig is omdat erfgoed een rol gaat spelen in de nieuwe omgevingswet. "We moeten het erfgoedgeld zo optimaal en efficiënt mogelijk inzetten."
Dat kan door het proces beter in te richten en te koersen op kwaliteit, door het erfgoed meer in samenhang te bekijken (de blik van omhoog) en ruimtelijke vernieuwing te omarmen als mogelijk erfgoed van de toekomst (de blik vooruit). De aanwezigen werkten dit uit in voorstellen, die hierna aan concreetheid moeten winnen door verdere uitdieping.
Een mooie oogst, was het oordeel na afloop. Of, zoals Daan Markwat zei: "Een goede aftrap voor de stappen die we gaan zetten met elkaar."

De Wereld van Rembrandt in zwart-wit

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vanaf 19 februari een tweedelige avondcursus over de etsen van Rembrandt van Rijn.

"Tijdrovend en gecompliceerd", zo wordt het maken van een ets omschreven. Maar juist door die technische complexiteit, de beperking tot zwart en wit en het doorgaans (piep)kleine formaat, vormt de ets een uitdaging voor de kunstenaar (en vaak ook voor de kijker).
Vanaf de 16e eeuw werd de ets populair als grafische techniek: die was goed te vermenigvuldigen en te verspreiden en zeer bruikbaar voor bijvoorbeeld het illustreren van boeken.
Rembrandt liet zich al jong uitdagen door de etstechniek. Jarenlang oefende en ontwikkelde hij zijn vaardigheden en onderzocht de mogelijkheden die de techniek hem bood. Uiteindelijk was hij in staat om zijn eigenzinnige, maar gevoelige kijk op de mens, net als op zijn schilderijen, tot in detail in de ets toe te passen. Ondertussen schuwde hij ook de emulatie niet; het bewust willen overtreffen van werk dat eerder door collega-etsers was gemaakt.
Rembrandt, met zijn uitgebreide, veelzijdige oeuvre (circa 290 originelen met een veelvoud aan afdrukken) is het uitgangspunt van deze cursus.

Naast algemene theoretische informatie over o.a. techniek en vormentaal, zal er vooral veel te zien zijn: van indrukwekkende Bijbelse afbeeldingen tot platvloerse straattaferelen waarbij Rembrandts gevoel voor humor u niet zal ontgaan. Omdat Rembrandt niet de enige grootmeester in de etstechniek is geweest, zal er ook enige aandacht besteed worden aan werk van andere etskunstenaars, zowel klassieke als moderne.
De kostprijs van deze cursus bedraagt slechts € 25,00. De cursus bestaat uit 2 dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn 19 en 26 februari en de docente is Imelda van der Linden. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

Holland Zingt presenteert nieuwe koorreis tijdens open repetitie

REGIO - Het Christelijk Reiskoor "Holland Zingt" is momenteel druk aan het repeteren voor haar koorreis in mei van dit jaar. De repetities vinden eenmaal in de twee weken plaats in de Gereformeerde Kerk van Puttershoek. Momenteel telt het koor 125 leden en staat onder leiding van de bekende dirigent André van Vliet. Holland Zingt is een projectkoor en telt leden uit heel Zuid Holland.

Daarnaast worden er achter de schermen al weer druk plannen gemaakt voor de koorreis in 2020. En voor deze nieuwe koorreis zijn ook nieuwe koorleden weer hartelijk welkom! Het belooft weer een hele mooie reis te worden, waarbij alles tot in de puntjes wordt geregeld. Waar deze reis precies heengaat wordt bekend gemaakt op de repetitie van vrijdagavond 8 februari a.s. Middels een PowerPoint wordt de hele reis uitvoerig gepresenteerd en is er voor iedere bezoeker een brochure beschikbaar.
De koorreizen van Holland Zingt staan bekend om de concerten in prachtige kathedralen met medewerking van bekende musici. Het bezoeken van mooie Europese steden, het maken van interessante excursies, het logeren in mooie en comfortabele hotels, de heerlijke diners en voldoende vrije tijd zijn de elementen die de Holland Zingt koorreizen compleet maken.
Iedereen die interesse heeft om eens een keer als koorlid mee te gaan, wordt van harte uitgenodigd om de presentatieavond op 8 februari te bezoeken. Voor de pauze kunt u als bezoeker een open repetitie meemaken en na de pauze wordt dus de nieuwe koorreis gepresenteerd. Vervolgens kunt u een brochure meenemen en thuis nadenken of u aan koorreis 2020 wilt deelnemen. De repetities starten in het najaar van 2019 en zullen deels op vrijdagavond en deels op zaterdagmorgen plaatsvinden. Totaal zullen er 10 repetities gehouden worden en in de aanloop van de koorreis zal er bovendien medewerking worden verleend aan een aantal concerten in de regio.
De aanvang is 8 februari om 19.30 uur in de Gereformeerde Kerk, Rembrandtstraat 1 te Puttershoek. Voor meer informatie kunt u bellen met Leen Koster, telefoon 06-28571581.

165 jaar jubilarissen en nieuwjaarsconcert

De jubilarissen bij De Hoop.

OUDDORP/STELLENDAM - Zaterdag 26 januari vond in Ouddorp het nieuwjaarsconcert van fanfareorkest De Hoop plaats. Sinds enkele jaren worden tijdens het diner voorafgaand aan het nieuwjaarsconcert de jubilarissen gehuldigd.

Dit jaar waren er vier jubilarissen bij De Hoop: John en Arja Breur, Albert Hakvoort en Cees van Oudenaren werden tijdens het diner voorafgaand aan het nieuwjaarsconcert in het zonnetje gezet.
Arja Breur viert haar 25-jarig lidmaatschap, John Breur en Albert Hakvoort zijn al 40 jaar als muzikant verbonden aan De Hoop en Cees van Oudenaren spant dit jaar de kroon met 60 jaar lidmaatschap. De jubilarissen werden in het zonnetje gezet, door het ophalen van herinneringen en anekdotes.
In de aanwezigheid van familie, vrienden en medemuzikanten hebben alle jubilarissen een oorkonde en speldje mogen ontvangen van de ZHBM (Zuid-Hollandse Muziekbond) en bloemen namens het orkest.

Het Nieuwjaarsconcert was dit jaar met het thema 'Mars'. Na een kort welkomstwoord van de voorzitter opende het jeugdorkest het concert. Na het optreden van het jeugdorkest marcheerde het fanfareorkest op.
Na deze spectaculaire binnenkomst was het de beurt aan de allerjongste leden van de vereniging; de kinderen van Circus Pling-Plong. Op het gezang van het liedje '10 muzikantjes' (wat overigens ook in de zaal prima werd meegezongen) kwamen eerst de jongste kinderen 1 voor 1 naar voren lopen en vertoonden hun kunsten.
Daarna vertolkten de grotere kinderen met het fanfare- en het jeugdorkest samen 'Muziek is voor iedereen' en 'Kom erbij'. Na enkele maanden les van juf Geerte en juf Nathalie hebben alle kinderen laten horen hoe snel je een instrument kunt leren bespelen en hoe fijn en leuk het is om samen muziek te maken.

Hierna vervolgde het fanfareorkest het concert met enkele traditionele marsen. Arie Stolk had dit jaar zelf de presentatie in handen, waarbij er veel informatie met het publiek werd gedeeld over de geschiedenis van de marsen, de tijdsgeest en de speelmanier.
In de pauze werden er weer volop loten verkocht voor de verloting. En zo verlieten diverse bezoekers het concert met meer dan waarmee ze gekomen waren.
Het programma was, ondanks dat er alleen marsen werden gespeeld, zeer afwisselend en bijzonder te noemen. Er is namelijk een groot verschil tussen Belgische, Amerikaanse, Duitse, Engelse, swing- en andere marsen. Dat werd tijdens dit concert wel duidelijk. Diverse solisten(groepen), zoal de trompetten, trombones en hoorns, maar ook een dixieland-combo en de slagwerkers, werden in de spotlights gezet tijdens het concert.

Het enthousiaste publiek, van jong tot oud, heeft zich deze avond weer prima vermaakt, te horen aan alle reacties achteraf. Al met al een geslaagd eerste concert van 2019! Wilt u ons ook komen beluisteren? Het volgende concert zal plaatsvinden op vrijdagavond 12 april, eveneens in de Dorpstienden in Ouddorp.
Wilt u informatie over kinderproject Circus Pling-Plong? Stuur een mailtje naar jeugdorkest@fanfaredehoop.nl.

Vaardigheidsproeven Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De uitslag van vaardigheidsproeven Va1, Va2 en Va3, gereden op zaterdag 2 februari in Manege Oostmoer, is als volgt:

Vaardigheid VA1. Louise Barendregt, Snowy, 214 pnt; Nienke Jordaan, Snowy, 209 pnt; Anna Volders, Speedy, 207 pnt; Marith Boom, Gabanna, 205 pnt; Daphne Abresch, Gabanna, 203 pnt; Elyne v. Biert, Sproet, 203 pnt; Delilah Kievit, Balou, 202 pnt; Layra Kuckelkorn, Abbey, 198 pnt; Fenna Versteeg, Noortje, 197 pnt; Sophie Boom, Balou, 196 pnt; Julia v.d. Hoog, Snowy, 195 pnt; Julia v. Beusichem, Winter, 193 pnt; Naomi Schouten, Isaroola, 190 pnt; Michiel Melissant, Isaroola, 187 pnt; Luna Diepenhorst, Tinka, 185 pnt.
Vaardigheid VA2. Danique v. Oosterhout, Anouska, 204 pnt; Tess Keuvelaar, Goldy, 204 pnt; Caroline Bouwmeester, Speedy, 198 pnt.
Vaardigheid VA3. Denise Verolme, Lorna, 210 pnt; Marit Klink, Lorna, 208 pnt; Dewi v. Dam, Speedy, 201 pnt; Emma Kemner, Dorine, 198 pnt; Susanna v. Brussel, Speedy, 193 pnt; Annemieke Bouwmeester, Arco, 189 pnt; Julia Kalle, Luna, 186 pnt.

Manege Oostmoer op TV bij SBS6

SBS6-televisieploeg op bezoek bij Manege Oostmoer. Links cameraman Wessel Groenendijk met naast hem regisseur Job van Ginkel. Piet Breen is de koetsier.  

STAD AAN 't HARINGVLIET - Voor het SBS6 tv-programma 'Holland van Boven' strijkt de cameraploeg iedere week neer in een van de provincies, om te laten zien wat daar zoal te bieden is. Wat is er te doen, hoe is het om er te wonen en te werken? Per aflevering komt een tiental bedrijven uit de betreffende provincie in beeld. In de uitzending van 10 februari aanstaande staat Zuid-Holland centraal.

"We waren aangenaam verrast toen de redactie van SBS6 contact met ons opnam", vertelt Henk Kieviet jr. van Manege Oostmoer. "Als onderdeel van Zuid-Holland wilde SBS6 ook Goeree-Overflakkee in beeld brengen en uit zoveel mooie bedrijven op het eiland is onze manege gekozen! We hebben graag onze medewerking verleend en de cameraploeg uitgebreid laten filmen. Het resultaat is aanstaande 10 februari om 15.25 uur te bekijken – een mooi stukje landelijke reclame, niet alleen voor Manege Oostmoer, maar ook voor Goeree-Overflakkee!" (Tekst en foto: Myra Lugthart)

Column

Eigen

Socrates zei het al in 400 voor Christus: 'Ik weet slechts één ding: dat ik niets weet.' Ik ben zeker geen fan van hem. Mijn persoonlijke held Karl Popper heeft hem in de vorige eeuw tot zijn sokken afgebrand. Of tot zijn sandalen, waarschijnlijk. Toch had hij wel een punt.

Het leven is een voortdurend leerproces. In mijn vak ben je gezien als je denkt het allemaal wel te weten. Je moet je kennis zien als iets dat je voortdurend moet argwanen. Dacht je gisteren nog dat je de ene pil moest voorschrijven tegen last van pijnlijke lurven, dan is het morgen weer een andere pil. Onderzoekers komen dagelijks tot nieuwe conclusies. Dus het devies is blijven lezen.

Dus als u dacht iets van de dokter te kunnen leren, dan ben ik bang dat u te veel vertrouwen in hem of haar heeft. De dokter is ook maar een mens die twijfelt aan zijn kennis. En zijn eigen ervaring valt in het niets bij de zee van wetenschappelijke kennis die over de wereld bijgeschaafd wordt.

Het is zelfs eerder andersom. De dokter leert van u. Ik leer hele dagen nieuwe dingen van mijn patiënten. En ik word er nog voor betaald ook. Ik zit achter mijn bureautje en ik zie hoe u omgaat met uw problemen, hoe u vecht tegen uw demonen en kracht put uit uw leven. En ik ben voortdurend verwonderd. Spreekuur doen, visites rijden, het is een continue reis door uw levens en een onophoudelijke stroom van indrukken en lessen. En ondertussen begrijp ik er meestal niks van waar u de kracht vandaan haalt. Om met uw chronische pijn om te gaan zonder mijn bijwerking-pillen te willen. Om uit uw depressies te klimmen door u open te stellen voor al het mooie dat u ziet. Om slecht nieuws te verwerken door van de mensen om u heen te houden.

Mijn voorganger vergeleek ooit spreekuur doen met lezen in een postzegel-album. Ik snap precies wat hij bedoelt. Al die patiënten zijn mooie en verschillende postzegels. Ieder met zijn eigenaardigheden en schitterende eigenschappen. En allemaal worden ze langzamerhand 'eigen'. Je leert van al je patiënten. Ze vormen je en ze maken jou tot wie je bent. Zodra ik ga denken dat ik mijn patiënten wel ken, dat ik niets meer van hen kan leren en me niet meer over hen kan verbazen, heb ik hen niets meer te bieden.

Vrijdag in de krant

Dorp in beeld:
Reportage vanuit Ouddorp

Serie over de liefde: Frans en Kommy van Heest uit Goedereede

Ingestuurd

Winter in Sommelsdijk

Hoe mooi de winter kan zijn. Ingestuurd door Jan Bruggeman.

Winters plaatje uit Sommelsdijk ingestuurd door Jan Bruggeman