info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 februari 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 februari 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Watersnoodramp door de bril van nu

Burgemeester Ada Grootenboer zet als eerste de bril op. Foto: Magda Korthals.

SOMMELSDIJK – Indringend. Realistisch. Je voelt de ontzetting. De eerste reacties op Virtual Reality in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn positief. Zaterdagmiddag 3 februari, met de herdenkingen van de Ramp van 1953 nog vers in het geheugen, opende burgemeester Ada Grootenboer de spannende nieuwe toevoeging aan wat het streekmuseum te bieden heeft: de Watersnood door de bril van nu. Zet een Virtual Reality-bril op en onderga de desastreuze nacht van 1 februari 1953. Op Goeree-Overflakkee is de Watersnood gevoelige materie. Dat blijkt wel uit de tranen tijdens de massaal bijgewoonde herdenkingen en de verhalen die 65 jaar na dato nog altijd diepe indruk maken. "De Watersnoodramp was een onvoorstelbaar ingrijpende gebeurtenis", zei burgemeester Grootenboer vlak voordat ze het lintje naar de Virtual Reality-ruimte in het streekmuseum mocht doorknippen. "Veel inwoners ondervinden nog dagelijks de gevolgen van die Ramp. Het is goed om jaarlijks te blijven herdenken en nooit te vergeten wat natuurgeweld kan aanrichten." (Foto: Magda Korthals)

Lees verder op pagina 20.

Kleuters shoppen bij Spar Klapmuts

NIEUWE-TONGE - Vorige week maandagmiddag was het eindelijk zover. De oranje kleutergroep van de cbs Prins Maurits uit Dirksland mocht gaan shoppen bij de Spar Klapmuts in Nieuwe-Tonge. In de groep wordt al een paar weken gewerkt over de supermarkt. In de groep is zelfs een eigen supermarkt waar je boodschappen kan doen met een winkelwagentje. Maar hoe gaat het eraan toe in een echte grote supermarkt? Gewapend met boodschappenlijsten en karren gingen de kinderen door de winkel. Ook kregen de kinderen een kijkje achter de schermen en ze voelden de kou in de vriescel. Als afsluiting kregen de kinderen limonade en rozijnen en mochten ze vragen stellen.

Jan Zwerus komt met nieuwe rechtse partij. Zie pagina 11.

2 / 32

Agenda

Dinsdag 6 februari

DIRKSLAND – Jaarvergadering Vrouwenvereniging Prisca van de Gereformeerde Gemeente. Mevrouw De Waard over 'Winst uit Verlies'. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Toneelvoorstelling 'De Actualiteit van Arminius', aanvang 20.00 uur in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35. Gratis entree.

Woensdag 7 februari

DIRKSLAND – Ladiesnight van de SVIK in de Victoriahal, van 19.00 tot 21.30 uur. Gratis entree.
MIDDELHARNIS - Alzheimercafé. Van 19.30 tot 21.00 uur in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27.
OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de kerk. Samen danken en bidden voor het dorp met andere christenen.
OUDE-TONGE – Spelletjesmiddag voor kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Van 13.30 tot 15.00 uur, deelname kost € 2,- per kind.
OUDDORP – Handletterworkshop door Carmen Tanis. Ten bate van project Servants naar Zambia. Vanaf 19.30 uur op Dorpstienden 3. Aanmelden en info: annevanwijngaarden@gmail.com.
OUDDORP – Informatiemiddag over voeding bij de 55+club. Vanaf 14.00 uur in de Dorpstienden. Entree: € 2,- p.p.

Donderdag 8 februari

DIRKSLAND – Breicafé Klein Parijs, van 10.00 tot 12.00 uur, Reginahof 1.
DIRKSLAND – Bingo in de Victoriahal, aanvang 19.30 uur.
HERKINGEN – Open avond vrouwenvereniging over de geschiedenis van Herkingen. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur in 'De Fontein', Scharloodijk 33.
MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Prof. A. Baars, onderwerp nog niet bekend. Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).
MIDDELHARNIS – Sing-in met liederen uit de bundel van Johannes de Heer, aanvang 20.00 uur in het Diekhuus. De toegang is gratis.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé in 't Centrum, vanaf 19.30 uur. Meer info: 06-40701181.
OUDDORP – Natuurfotopresentatie over kerkuilen door Erwin van Laar, aanvang 20.00 uur in De Overkant. Leden gratis, niet-leden betalen € 5,-. Vooraf aanmelden op www.nlgo.nl.

Vrijdag 9 februari

DIRKSLAND – Feestavond van postduivenvereniging De Snelpost, met bonnenverkoop, vanaf 19.30 uur aan de Spuikolk 19.
DIRKSLAND – Kampvuuravond van Buutengeweun, vanaf 19.45 uur aan de Philipshoofjesweg 79. Spreker: Maarten Zwaan.
NIEUWE-TONGE – Bingo in Ons Dorpshuis, aanvang 19.30 uur. Tien rondes plus een superronde.
OUDDORP – Kaapse Comedy Night in theater De Houten Kaap. Meer info en reserveren: www.houtenkaap.nl.
STELLENDAM – Verkoping van Herst. Herv. Vrouwenvereniging 'Onderzoekt de schriften'. Van 14.00 tot 18.00 uur in de Beth-Elkerk, Voorstraat 69.

Zaterdag 10 februari

DIRKSLAND – Voorjaarsmarkt van 10.00 tot 15.00 uur in Geldershof, Poldersweegje 2 in Dirksland.
MELISSANT – Snertwandeling, deelname € 5,- per persoon, € 2,50 (t/m 12 jaar). Start en finish in de Melishof. Starttijden: 29 km van 08.00-09.00 uur, 17 km van 09.00-10.00 uur en 6,5 km van 10.00-12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Bingo in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde start om 19.30 uur.
MIDDELHARNIS – Jongerenavond RealTime met ds. A. ten Brinke. Vanaf 19.45 uur in het EduDelta aan de Langeweg 107.
OOLTGENSPLAAT – Boekenmarkt bij Snuffelschuur Alles Wisselt, van 9.00 tot 12.00 uur aan de Van Weelstraat 1.

Een roos en een hart onder de riem van de dames van Inloophuis De Boei

De vier dames van Inloophuis De Boei die rozen uitdeelden in het ziekenhuis.

DIRKSLAND – Loop eens binnen bij het ziekenhuis en je komt erachter dat veel bezoekers te maken hebben met kanker. Direct of indirect: patiënten, partners, familie, andere naasten. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, deelden vier dames van Inloophuis De Boei donderdag 1 februari roze rozen uit in de hal van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De actie vond plaats in het kader van Wereldkankerdag, 4 februari. "We hebben dit de afgelopen jaren ook gedaan", vertelt Alize Mulder, gastvrouw bij Inloophuis De Boei. "Tulpen en narcissen hebben we ook wel eens uitgedeeld. Mensen een steuntje in de rug geven, dat is de bedoeling. We geven de bloemen aan alle in- en uitgaande bezoekers van het ziekenhuis. We spreken de mensen aan en soms leidt dat tot hele gesprekken."

Inloophuis De Boei, een stichting, brengt mensen met kanker en hun naasten samen. "Je ontmoet mensen die ook kanker hebben, of hebben gehad, en hoort hoe die lotgenoten ermee omgaan. We bieden psychosociale hulp. Iedereen kan z'n verhaal kwijt in het Inloophuis. Het is sowieso fijn om even in een andere omgeving te zijn. Niets moet, alles mag", zegt Yonne Mous, die samen met Marjan Fleuren zorgt voor de coördinatie.

Inloophuis De Boei is te vinden in De Overkant te Ouddorp. Het is geopend op de tweede en vierde dinsdag van de maand. Op proef is er een locatie bijgekomen: De Zwaluw in Sommelsdijk, dat elke eerste donderdag van de maand voor dit doel geopend is. Dit gecombineerd met een lezing.

De uitdeelactie in het ziekenhuis te Dirksland is mede mogelijk gemaakt door Auperlé Bloemen in Oude-Tonge. De zaak pakte tweehonderd rozen netjes per stuk in. "De mensen die een bloem van ons krijgen, waarderen het", zegt Alize Mulder, terwijl ze de tafel met informatie en literatuur van Inloophuis De Boei laat zien. "Alles draait om aandacht en mensen niet in de kou laten staan."

Gemeente officieel eigenaar van Fort Prins Frederik

Sleuteloverdracht van Fort Prins Frederik door Ivo Donker (Erfgoed Fort Prins Frederik BV) aan wethouder Daan Markwat.

OOLTGENSPLAAT - Sinds 1 februari 2018 is de gemeente Goeree-Overflakkee de nieuwe eigenaar van het Fort Prins Frederik. De gemeente wil van Fort Prins Frederik een exploitabel fort maken, waar niet alleen recreanten ter plaatse, maar ook toeristen profijt van hebben. Het vrijmaken van de vestingwal, de restauratie van de geschutstoren en de reconstructie van de fiets- en voetgangersbrug zijn de eerste stappen die de gemeente zet om het doel te bereiken.

De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee stelde op 14 december 2017 budget beschikbaar voor de aankoop van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat, de verplaatsing van eigenaren en gebruikers van de vestingwal, de restauratie van de geschutstoren en de reconstructie van de cultuurhistorische fiets- en voetgangersbrug. Na de ondertekening van de intentieovereenkomst om over te gaan tot aankoop van het fort, is op 1 februari 2018 het fort formeel overgedragen aan de gemeente Goeree-Overflakkee. Hiermee is de gemeente formeel de nieuwe eigenaar van het Fort Prins Frederik.

"We hebben waardering voor alle inspanningen die Ivo Donker, namens Erfgoed Fort Prins Frederik BV, heeft gedaan tijdens zijn beheerperiode en danken hem voor de constructieve samenwerking ter voorbereiding op de overdracht. Nu we het fort hebben overgenomen en de nieuwe eigenaar zijn, gaan wij verder met de gedane inspanningen om het fort weer mooi, uitnodigend en beleefbaar te maken. Wij zijn van mening dat we door deze aankoop de exploitatiemogelijkheden van het fort kunnen verbeteren, waarbij het cultuurhistorische karakter en de monumentale waarden van het fort centraal staan", aldus wethouder Daan Markwat.

Gesprekken

De komende periode vervolgt de gemeente de gesprekken met de eigenaren en gebruikers van de vestingwal van het Fort Prins Frederik. De insteek van de gesprekken is om samen met de eigenaren en gebruikers te komen tot een passende oplossing. De gemeenteraad heeft budget beschikbaar gesteld voor een coulanceregeling. Hierdoor is het mogelijk om de eigenaren en gebruikers van de vestingwal een vergoeding aan te bieden als zij vrijwillig hun perceel ontruimen. Daarnaast is het mogelijk om de recreatieverblijven te verplaatsen naar een ander perceel op het fort waar onder het nieuwe bestemmingsplan recreatieverblijven worden toegestaan of het perceel te verkopen aan de gemeente. De eigenaren en gebruikers van de vestingwal krijgen binnenkort een uitnodiging voor een vervolggesprek.

Subsidie

Door Erfgoed Fort Prins Frederik BV is een plan opgesteld voor de restauratie van de geschutstoren. Op basis van dit plan heeft de voormalige eigenaar bij de provincie Zuid-Holland subsidie aangevraagd voor zowel de restauratie van de geschutstoren als de reconstructie van de fiets- en voetgangersbrug. De gemeente heeft dit plan en de subsidieaanvraag overgenomen. Hoewel de definitieve toekenning van de subsidie nog moet volgen, is de toezegging al wel gedaan. Zodra de subsidie is toegekend, gaat de gemeente aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden. De insteek is om nog dit jaar te starten met de restauratiewerkzaamheden.

Fort Prins Frederik

Het Fort Prins Frederik, gebouwd als fort Duquesne in 1811 en uitgebreid in 1889, ligt op de oostpunt van Goeree-Overflakkee in Ooltgensplaat. Het fort vormt samen met Fort Sabina en Fort De Hel (Willemstad), Fort Bovensluis en Fort Buitensluis (Numansdorp) de zogeheten 'Stelling van Willemstad', een uniek cluster van forten binnen de Zuiderwaterlinie.

Verkiezingsdebat Goeree-Overflakkee op 21 februari

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdag 21 maart 2018 vindt de verkiezing plaats van de leden van de gemeenteraad. Er wordt in aanloop naar deze verkiezingen volop campagne gevoerd en gedebatteerd door de lijsttrekkers van de lokale politieke partijen. Radio Rijnmond brengt, in samenwerking met RTV Slogo, het 'Rijnmond Nu' verkiezingsdebat. Dit debat vindt plaats op woensdag 21 februari.

Het 'Rijnmond Nu' verkiezingsdebat wordt uitgezonden van 16.00 tot 19.00 uur. In de eerste twee uur maakt de luisteraar kennis met de gemeente. Van 18.00 tot 19.00 uur komen de lijsttrekkers van de belangrijkste politieke partijen aan het woord om met elkaar te debatteren.

Het 'Rijnmond Nu' verkiezingsdebat is een samenwerking tussen de lokale omroep van Goeree-Overflakkee en de regionale omroep van de regio Rijnmond. De duo presentatie is in handen van Radio Rijnmond presentator Ruud de Boer en politiek verslaggever van RTV Slogo, Jan van Gurp. Het debat is vrij toegankelijk voor iedereen en vindt plaats in het Rondeel in Middelharnis.

Tien lijsten ingediend voor verkiezingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Maandag was de sluitingstermijn voor het indienen van kandidatenlijsten van politieke partijen / groeperingen / organisaties bij de gemeente die deel willen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen Goeree-Overflakkee. Tien lijsten zijn er totaal ingediend. Omtrent de definitieve accordering, de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten, het handhaven van de daarop voorkomende kandidaten, het handhaven van de aanduiding van een politieke groepering en de nummering van de geldig verklaarde lijsten beslist vrijdag in laatste instantie het centraal stembureau. Bij de lijsten gaat het om de huidige raadsfracties van SGP, VVD, PvdA, ChristenUnie, CDA, VKGO en EVV. Nieuw hebben zich gemeld Lijst van de groep Jan Zwerus, Jezus Leeft en GOS. De huidige fractie Maliepaard met Rob Maliepaard als fractievoorzitter, heeft al eerder meegedeeld niet meer in de nieuwe raad terug te zullen keren. (Jaap Ruizeveld)

Voedselbank heeft nieuwe huisvesting nodig

GOEREE-OVERFLAKKEE - De raadsfractie van het CDA heeft in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders aandacht gevraagd voor de problematiek huisvesting Voedselbank Goeree-Overflakkee. Er zijn pogingen in het werk gesteld om beschikbare ruimte te zoeken maar dat is tot nu toe niet gelukt. Onder andere omdat er commerciële huurprijzen gevraagd werden en er soms dure aanpassingen verricht moesten worden om een gewenste ruimte geschikt te maken.

Door Jaap Ruizeveld

Aangezien inspanningen van de Voedselbank van maatschappelijke betekenis zijn voor een groep inwoners binnen de gemeente vindt de politieke partij dat er een uiterste inspanning verricht moet worden om hun werk te kunnen voortzetten. Daarom wordt het college gevraagd medewerking te verlenen bij het realiseren van een vervangende ruimte voor de Voedselbank. Gedacht wordt daarbij - als voorbeeld - aan het beschikbaar stellen van een deel van het WEBEGO-gebouw, of ander vastgoed dat in bezit is van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Dia's over Cuba, een reis door het land van Castro

MIDDELHARNIS - Maandagmiddag 19 februari 2018 komt wereldreiziger Kees Terlouw dia's vertonen over één van zijn reizen die hij met zijn partner Diny heeft gemaakt, namelijk zijn 'Cuba-reis'. Dit op uitnodiging van PCOB-Goeree Overflakkee. De middag wordt gehouden in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis en begint om 14.00 uur. Entree € 2,-.

De Cubaanse dia-reis is "geschoten" VÓÓR de grote veranderingen die momenteel aan de gang zijn en begint in de westelijke plaats Holguin, vandaar met openbaar vervoer naar Santiago de Cuba, Baracoa en weer terug naar Santiago de Cuba. Per huurauto rijden we vervolgens naar plaatsen zoals Sancti Spiritus, Trinidad en het uiterst spectaculaire westen met haar bergstreken en de groene tabaksvelden. Uiteraard wordt Havanna aangedaan waar tegenover het handelskantoor van de US Bush Jr. als vampier en "Bad Boy" staat afgebeeld.

De reis voert van oost naar west en ze bezoeken meerdere koloniale steden waar het straatbeeld nog wordt beheerst door hoog bejaarde Amerikaanse auto's uit de jaren 50, lichte motoren en taxizijspannen, deze volgeladen met mens en goederen. Deze 3-wielcombinaties met soms dubbellucht aanhangers, afgeladen met olievaten, waren wel heel bijzonder. Diny en Kees reizen als het ware in een dubbele lus over het eiland en ontmoeten de zeer vriendelijke en gastvrije Cubanen, velen met een glas rum aan en een dikke sigaar tussen de lippen. De eindeloze glimlach, prachtige "vervallen" steden die bruisen van de samba en cha-cha-cha, de geur van drogende tabaksbladeren en de humor willen ze graag delen met de bezoekers. (Foto: Kees Terlouw)

Twee kampioenen bij Bakkerij Van Harberden

Jan van Harberden junior en Lynda Timmer vielen in de prijzen.

MELISSANT - Dit jaar bestaat Bakkerij Van Harberden 100 jaar, het jubileumjaar wordt extra feestelijk doordat twee medewerkers in de prijzen zijn gevallen tijdens de jeugdvakwedstrijden in Breda. Jan van Harberden jr. behaalde de eerste prijs in de categorie zelfstandig broodbakker. Hij bakte deze dag een bijzonder desembrood met kerrie, gedroogde tomaatjes en olijven. De jury was onder de indruk van de bijzonder mooie vormgeving. Voor de croissants die Jan inleverde, haalde hij vier negens en een tien voor de smaak.

Lynda Timmer deed mee in de categorie Patissier. Ze maakte een prachtig showstuk met het thema 'VOC'. De marsepeinfiguren die ze moest maken waren helemaal in dezelfde stijl en de macarons die ze de jury voorzette maakten het plaatje compleet, zodat ook zij met een eerste prijs naar huis kon.

Terugblikkend op deze spannende dag, vertellen Jan en Lynda dat ze al vanaf begin december wekelijks hebben getraind, soms tot in de late uurtjes, maar dat het toch nog spannend was door de grote concurrentie. Nu ze gewonnen hebben, willen ze graag het Scalda College Middelburg bedanken voor de begeleiding die de leerkrachten gegeven hebben, Niek van Waarde van het Boulangerie Team voor zijn adviezen en de collega's van Bakkerij Van Harberden voor hun enthousiaste coaching.

Deze week zijn in de winkel in Melissant diverse producten in de aanbieding (zie de advertentie op pagina 8 in deze krant), zodat iedereen kan proeven hoe bijzonder de producten van deze jonge bakkers smaken.

Tieleman Keukens winnaar Beste Service Award Keukenbranche 2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandag 29 januari zijn dertien Nederlandse dienstverleners beloond met de Opiness Beste Service Awards van 2018. Een onafhankelijke consumentenprijs die is gebaseerd op klantreviews. Tieleman Keukens is één van de winnaars en staat daarmee tussen bekende namen als Coolblue, KPN Internet en KLM. Uit de review analyse van 1.500 klantmeningen blijkt het onderscheidende vermogen van de winnaars zit in: doen wat is beloofd. Snelheid en gemak leveren via digitale middelen. Een vriendelijke en kundige klantenservice, die natuurlijk snel te bereiken is.

Het nakomen van de belofte door bedrijven blijft jaar op jaar het belangrijkste element om tevreden klanten te hebben en te behouden, blijkt uit de klantreviews. Hierdoor ontstaat vertrouwen en blijven klanten jaren klant. Wie duurzame klantenrelaties wil, zal hier moeten beginnen. Maak het waar of pas je boodschap aan.

Keukenaanbieders

Tieleman Keukens heeft zich hoogwaardig qua service ingezet dit jaar en de hoogste score behaald in de gestelde termijn ten opzichte van alle anderen. Vooral op gebied van deskundigheid & meedenken (zowel adviseurs als monteurs), prijs/kwaliteit verhouding, klantbeleving, klantvriendelijk personeel en uiteraard de service.

De Opiness Award is een onafhankelijke consumentenprijs puur gebaseerd op klantreviews. Dankzij de reviews van klanten heeft Tieleman ook dit jaar weer een award in de wacht mogen slepen. Met een gemiddelde van een 8,9 (uit ruim 1.600 reviews) heeft Tieleman Keukens de andere Nederlandse keukenaanbieders kunnen verslaan.

Fototentoonstelling 'De Ramp in focus'

OUWERKERK - 'De Ramp in focus' zo heet de fototentoonstelling die vanaf 2 februari in caisson 4 van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk te zien is. De tentoonstelling bestaat uit zeventig originele foto's van fotografen Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Eva Besnyö, Ed van Wijk, Aart Klein, Kees Molkenboer en Dolf Kruger.

De foto's van zes fotografen die in de galerie hangen in de nieuw ingerichte caisson 4 van het Watersnoodmuseum zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum uit Rotterdam. De foto's van Eva Besnyö komen uit de collectie van het Maria Austria Instituut in Amsterdam. De tentoonstelling is te zien tot september 2018.

Nieuw boek

De publicatie 'De ramp uit 1953', is een uitgave uit 1953 van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels waarvan de baten ten goede kwamen aan het Nationaal Rampenfonds. Alle betrokkenen, zoals auteur, fotografen, vormgever, lithografen, drukkers en binders hebben anoniem en deels belangeloos meegewerkt. Dit boek, dat in een oplage van meer dan 600.000 exemplaren is verschenen, maakt inmiddels deel uit van het collectieve geheugen van Nederlanders.

Er verschijnt nu een nieuw boek met foto's van de watersnoodramp met de titel 'De Ramp', wat wordt uitgegeven door Uitgeverij Komma in Den Haag. Het boek verschijnt in februari en is dan ook verkrijgbaar in de museumwinkel en via de webshop van het Watersnoodmuseum.

Stichting Oost-Europa blikt terug op 2017
Tien transporten met goederen van Flakkee naar Roemenië

Het uitdelen van voedsel aan de bevolking.

GOEREE-OVERFLAKKEE - In sommige gebieden in Roemenië is er sprake van grote armoede. De mensen lijden er dagelijks honger. Een groep vrijwilligers op Goeree-Overflakkee helpt de mensen in Uioara en de omliggende dorpen. In een loods in Middelharnis worden er goederen ingezameld om de mensen in het gebied te helpen. En dat al jarenlang. Een terugblik op de activiteiten vorig jaar.

In 2017 zijn er tien transporten, elk gemiddeld 90 kubieke meter, naar Roemenië gebracht. En ook in 2018 zijn er in januari alweer twee grote transporten de grens overgegaan naar de projecten in Roemenië. In de loods in Middelharnis worden jaarlijks heel veel spullen ingeleverd. Zo kan er ieder jaar kleding voor volwassenen en kinderen, schoenen, meubilair, kostuums, mantels, jassen, dekens, bedden, matrassen, rollators en keukenspullen, schoolmeubilair, medicijnen, enzovoort naar Roemenië worden gebracht.

Eén van de projecten is een tweedehands winkel Tabitha in Uiara. Ds. Husar, die in het gebied werkt, schreef in december: "We zijn de werkgroep ontzettend dankbaar, die zoveel materiële hulp weet te organiseren! De goederen voor onze winkel zijn een zegen voor veel arme gezinnen." Andere projecten zijn het ziekenhuis, waar vanuit Nederland bedden zijn gebracht. Een bejaardentehuis was zo armoedig dat bij de bezoekers van Goeree-Overflakkee de tranen in de ogen sprongen. De stichting heeft daarom gezorgd voor comfortabele stoelen en goede bedden voor het bejaardentehuis. Ook gaat er regelmatig incontinentiemateriaal, medicijnen en medische apparatuur vanaf het eiland naar Roemenië.

Kerkdienst in de open lucht.
Er is warme kleding uitgedeeld, gebreid door mensen op Goeree-Overflakkee.

Op een Openbare school zijn er zestig Bijbels overhandigd aan de directrice. Alle klassen krijgen eens per week godsdienstles. De contacten met die school zijn een paar jaar geleden gelegd. De armoede in de school was duidelijk zichtbaar. We hebben toen hulp toegezegd. Inmiddels zijn diverse lokalen voorzien met tafels, stoelen, schoolborden en zonwering uit Nederland. Veel potten met verf zijn er op verzoek van de schoolleiding gebracht en bij een later bezoek waren veel gangen en lokalen keurig in de verf gezet. Maar nog niet alles is klaar. De organisatie heeft een nieuwe serie verfpotten toegezegd. Mochten er lezers zijn die de stichting aan witte verf zouden kunnen helpen of het project willen sponsoren, dan kan er contact worden opgenomen.

Andere toekomstplannen zijn het bouwen van een onderkomen, waar kerkdiensten kunnen worden gehouden. Er is al grond beschikbaar gesteld door de plaatselijke overheid, het is de bedoeling om hier een multifunctioneel gebouw neer te zetten. De rest van het perceel kan worden gebruikt voor het verbouwen van aardappels en groenten en het houden van kippen en varkens. Daarnaast is een belangrijk doel om ervoor te zorgen dat alle kinderen in het gebied onderwijs ontvangen. De meeste kinderen in het gebied gaan op dit moment niet naar school.

In Eilanden-Nieuws van aanstaande vrijdag een uitgebreid jaarverslag van de Stichting Oost-Europa. Kijk voor meer informatie of om het werk te steunen op de website: www.oosteuropa-werkgroep.nl.

Jan Zwerus meldt zich met nieuwe rechtse partij
"Er moet een eind komen aan de arrogantie van bestuurders"

Domineeszoon Jan Zwerus wil geen verspilling meer van belastinggeld. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE – De lijst met 14 kandidaten (Groep Jan Zwerus) is maandag ingediend. . Vrijdag zal het centraal stembureau, na controle van de geldigheid, ook het lijstnummer geven aan deze nieuwe lijst en kan Jan Zwerus uit Dirksland met zijn partijgenoten de campagne starten ter voorbereiding op deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen Goeree-Overflakkee. "Wij zijn er klaar voor", geeft de optimistische 69-jarige lijsttrekker aan. Hij spreekt van een frisse, positief ingestelde, vrolijke rechtse partij, die in uitingen dichtbij het gedachtegoed van de PVV en Forum voor Democratie staat. Ideologie en identiteit zijn pijlers.

Door Jaap Ruizeveld

"Ik ben geen politicus en mijn te verkiezen kandidaten zijn dat ook niet. A-politiek. Onervaren, ja. Dat wil ik ook. Kandidaten die dichtbij en tussen de burgers staan. Weten wat er speelt. Naar hen luisteren en niet zonder slag of stoot wijken voor niet gewenste taakopdrachten. Die daarvoor verantwoordelijkheid nemen. Wij zullen transparant zijn in handelen. Geen gezeur. Kort en bondig optreden. Als de kiezers ons steunen, en kijkend naar eerdere stembusuitslagen op ons eiland, moet het mogelijk zijn zeker 2 zetels in de nieuwe raad te behalen," verwacht Zwerus. Zonder enige terughoudendheid noemt hij kernthema's die hij wil aanpakken: "Geen verspilling van belastinggeld. Doelgerichte besteding, dus ook het afschaffen van hondenbelasting, omdat die opbrengst aan andere zaken wordt toebedeeld. Lasten voor burgers verlagen daar waar het maar kan. Kritisch en transparant kijken naar subsidies. Vanuit eigen kracht in de organisatie onderwerpen aanpakken. Minder externe adviesbureaus inschakelen".

Toon wat kan

"Er moet een eind komen aan de arrogantie van bestuurders die onderwerpen doordrukken. Die regels belangrijker vinden dan burgers te raadplegen die zij vertegenwoordigen. Ga niet prat op toegedichte successen rond het hot-item duurzaamheid. Laat zien, toon aan wat kan en niet kan. Die transparantie kweekt vertrouwen. De kloof tussen bestuurders en burgers wordt anders nog groter", zegt Zwerus. Ambitieuze kretologie? De lijsttrekker laat zich niet uit het veld slaan, ook niet als niet alle onderwerpen worden onderbouwd. Wie is dit nieuwe gezicht?

Levensloop                                                                                                                                        

Jan Zwerus is geboren in Rotterdam. Kwam met zijn ouders op tweejarige leeftijd naar Goeree-Overflakkee. Zijn vader was 4 jaar predikant in de Gereformeerde Gemeente Middelharnis. Het gezin vertrok daarna naar Canada en de USA. Op zijn 14e jaar (1961) was hij terug in Nederland. Vader werd als predikant beroepen in Nunspeet. Jan was, zoals hij het aangeeft, gedurende het grootste deel van zijn actieve loopbaan, internationaal opererend in de mediawereld. Opnieuw Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk waren zijn standplaatsen. Hij woont nu in Dirksland aan de Nieuwstraat.

Omstandigheden                                                                                                                        

Kwam in 2015 - toen voor de PVV-fractie - in de provinciale staten van Zuid-Holland. Wilde graag op het eiland een lokale partij oprichten, daarbij kansen inschattend na het succes op Goeree-Overflakkee van de PVV bij de landelijke verkiezingen in maart 2017. Toen werd deze partij hier derde in stemmental na VVD en SGP. Kreeg voor zijn initiatief echter geen groen licht en geen support van de PVV-partijtop. Trad vervolgens uit. Nam zijn zetel mee, onder de vlag van Leefbaar Zuid-Holland. Op het eiland lukte het niet - door omstandigheden, zoals hij noemt -, de afgelopen periode onder een bestaande partijnaam gezamenlijk tot één kandidatenlijst te komen. Jan Zwerus wil daar verder niet op ingaan. Zijn vizier is op eigen kracht nu gericht op 21 maart.

Samenwerken

Er van uitgaand dat de partij een verkiezingssucces behaalt, geeft de lijsttrekker aan dat hij in de volksvertegenwoordiging zeker dan openstaat voor samenwerking met andere fracties. "Ik sluit niemand uit. Wij zijn duidelijk in het respectvol uitdragen van ons gedachtegoed, zonder het islam-aspect", voegt hij er aan toe. "In onze campagne op het eiland richten wij ons op tal van onderwerpen, zoals permanente bewoning van recreatiewoningen, de verkeersveiligheid, speciaal ook veiligheid bij de scholen, gratis parkeren op het hele eiland, zorg, economie en werkgelegenheid." Daarbij even over de grenzen kijkend, stelt hij: "De oorspronkelijke EEG-insteek omarm ik, maar de regels van de EU, ook hier vanuit de visie van politici op grote afstand, zijn niet alleen betuttelend, maar ook uiterst negatief en desastreus voor onze visserij en voor de agrarische sector. Ook daar zie je de geldverspilling aan baantjes en zinloze projecten. Kom op zeg, dat moet anders. De burger moet centraal staan. Niet de politici", reageert Zwerus.

Zitting centraal stembureau

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het centraal stembureau voor de te houden verkiezingen van de leden van de raad gemeente Goeree-Overflakkee belegt op vrijdag 9 februari om 16.00 uur in de raadzaal van het Rondeel in Middelharnis een openbare zitting. Daar wordt dan beslist over de geldigheid van de op maandag 5 februari ingediende kandidatenlijsten, het handhaven van de daarop voorkomende kandidaten, het handhaven van de aanduiding van een politieke groepering en de nummering van de geldig verklaarde lijst voor de verkiezingen op 21 maart.

Aanduiding Leefbaar Goeree-Overflakkee uit register geschrapt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een opvallende ontwikkeling in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Het centraal stembureau van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft woensdag besloten de aanduiding Leefbaar Goeree-Overflakkee uit het register te schrappen.

Door Jaap Ruizeveld

Dit op verzoek van de Vereniging Leefbaar Goeree-Overflakkee, het verzoek is ingediend op 15 januari 2018. Het centraal stembureau geeft aan dat, ingevolge een artikel in de Kieswet, de aanduiding in het register wordt geschrapt wanneer een politieke groepering daartoe een verzoek heeft gedaan. In de overweging staat dat de vereniging Leefbaar Goeree-Overflakkee bij het verzoek een uittreksel uit het handelsregister Kamer van Koophandel heeft overlegd en rechtsgeldig door haar voorzitter, de heer A.Swaneveld, is vertegenwoordigd. Diegenen die door dit besluit in hun belangen zijn getroffen kunnen (mits binnen een week na de dagtekening van de openbare kennisgeving) beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Geen vergadering van gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE - De geplande raadsvergadering op donderdag 8 februari komt te vervallen. De eerstvolgende reguliere vergadering is dan donderdag 22 februari om 19.30 uur in het Rondeel in Middelharnis. De presentatie-vergadering op 15 februari gaat wel door.

Winteractie OVO levert vele winnaars op

OUDDORP – De Ondernemersvereniging Ouddorp (OVO) kan terugkijken op een zeer geslaagde Winteractie. En de deelnemers aan de actie ook. Niet minder dan tachtig winnaars waren er. Ze ontvingen zaterdagochtend 3 februari allemaal een cheque van 25 euro in De Dorpstienden. De OVO reikte, na een trekking door kinderen uit het publiek, ook de extra prijzen uit, waaronder de hoofdprijs van 250 euro, die naar Corrie Breen ging.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Winteractie ging eind november van start en duurde tot eind januari. Acht weken lang konden klanten van OVO-ondernemers zegels plakken. Groene zegels kregen ze bij besteding van iedere 10 euro in supermarkten en rode bij besteding van hetzelfde bedrag in andere zaken. Het publiek plakte er lustig op los. Niet minder dan 7.000 volgeplakte formulieren ontving de OVO. Beduidend meer dan vorig jaar. Uit die grote berg formulieren werden tachtig winnaars getrokken.

Nieuw was dit jaar dat de OVO alle winnaars in één keer in het zonnetje zette. Niet per week, zoals voorheen het geval was. Nieuw was ook dat de Winteractie doorliep in januari. Verder had de OVO het totale prijzenbedrag verdeeld over meer cheques. Dat verhoogde de kans om wat te winnen. Dat het werkte is duidelijk: diverse blije winnaars lieten weten dat ze voor het eerst een prijs hadden gewonnen. Na afloop van de prijsuitreiking wilden alle winnaars maar wat graag op de foto.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 22 februari mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De bingo wordt gehouden in de Bommelstee, Schaapsweg 34.

DIRKSLAND

Ladiesnight

Woensdag 7 februari organiseert de SVIK een gratis avond, speciaal voor vrouwen. Op deze avond zijn in de Victoriahal aan de Philiphoofjesweg in Dirksland allerlei ondernemers aanwezig met o.a. mode, beauty & lifestyle, huis- en woondecoratie en hobbyartikelen. Er is ook een hapje en drankje voor de bezoekers. De entree voor deze avond is gratis, voor de eerste 50 bezoekers staat er een leuke goodiebag klaar. Tijdens deze avond is er een modeshow, waarbij de laatste modetrends worden geshowd. De avond is van 19.00 tot 21.30 uur.

Breicafé Klein Parijs

Op donderdag 8 februari zijn handwerkliefhebbers weer van harte welkom in het breicafé 'Klein Parijs'. Neem uw eigen brei-, haak- of borduurwerkje mee en laat u inspireren door medebezoekers van het café. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Er zijn geen kosten aan verbonden. Ook mensen die nog nooit eerder in het breicafé zijn geweest, zijn van harte welkom om de sfeer te proeven. Het breicafé is van 10.00 uur tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland.

Bingo

Donderdag 8 februari is er een bingoavond in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. De zaal is open om 19.00 uur, aanvang bingo is 19.30 uur. Er zijn mooie geldprijzen te winnen.

Kampvuuravond

ZUS&zo Flakkee creëert momenten voor vrouwen om stil te staan bij Gods Woord en wat Hij over jou zegt. Op vrijdag 16 februari organiseert ZUS&zo een kampvuuravond speciaal voor vrouwen. Er is een lekker vuurtje, bakkie koffie en een hapje en drankje! Op de kampvuuravond is er een spreekster die iets zal delen uit Gods Woord en uit haar leven. De avond start om 20.00 uur aan de Philipshoofjesweg 79. De avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina ZUS&zo Flakkee, of meld u aan voor de nieuwsbrief via Zusenzoflakkee@gmail.com.

Voorlichting dementie

Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Om meer te weten over deze ingrijpende ziekte, kan men de voorlichting over dementie bezoeken. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Wat is Dementie? Het verschil tussen vergeetachtigheid en Dementie? Hoe ga ik om met mensen met Dementie? De voorlichting is op woensdag 21 februari om 19.00 uur in 't Reginahof aan de Reginahof 1. Bezoekers wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 2,-, inclusief koffie/thee. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland afdeling Goeree-Overflakkee/Hoekse-Waard. Graag vooraf aanmelden via: joke.vandijk@careyn.nl of 06-21641712.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Belastingservice FNV

De FNV Belastingservice biedt leden van de FNV de gelegenheid hun aangifte te laten verzorgen. Men kan deze maand zelf online een afspraak maken via www.afspraakmakenfnv.nl. Of telefonisch via telefoonnummer 06-51675214 vanaf 7 februari t/m 21 februari op woensdag, tussen 8.30 uur en 16.00 uur. De voicemail wordt niet beantwoord. Het landelijk telefoonteam is bereikbaar vanaf 15 februari op maandag t/m donderdag via 020-5816 335. Bij het maken van een afspraak en op de invulavonden geldig lidmaatschapsnummer bij de hand houden. De invulavonden vinden plaats in De Staver te Sommelsdijk, Bommelstee te Den Bommel, verenigingsgebouw 't Centrum te Ooltgensplaat, Wijkcentrum te Middelharnis en De Rank, Herv. Gem. te Stellendam. Mensen die als 'invuller' aan de slag willen, kunnen zich melden, de FNV biedt de mogelijkheid opgeleid te worden. Meer weten? Neem dan contact op via bovengenoemd telefoonnummer.

Sporten voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie staat er op diverse locaties op het eiland een sportief programma voor de kinderen klaar. Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee verzorgt de kindervakantieweek van 24 februari tot en met 3 maart. Op de diverse locaties van SRGO kan er tijdens de voorjaarsvakantie volop gesport, gespeeld en gezwommen worden. Van zwemmen tot springkussens en klimmen tot een lego bouwfestijn. Op alle vestigingen is het thema identiek; namelijk sportief, maar op een andere wijze ingestoken. Later deze maand wordt het programma bekendgemaakt in de lokale media.

MIDDELHARNIS

RealTime

Zaterdag 10 februari is ds. A. ten Brinke aanwezig op de RealTime-jongerenavond in Middelharnis. Ds. A. ten Brinke is predikant in de Hervormde Gemeente te Goedereede. Hij maakte met SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk) een reis naar India om de voorgangers daar te bemoedigen. Graag wil hij hun (benarde) positie voor het voetlicht brengen in kerkelijk Nederland. Aan de hand van beelden en videofragmenten zal hij verslag doen van de ontmoetingen. Hopelijk komt er bij een ieder een bewustwordingsproces op gang, altijd trouw te blijven aan God, ongeacht de situatie. De bijeenkomst start om 19.45 uur in het EduDelta aan de Langeweg 107, Middelharnis/ Sommelsdijk. www.realtimego.nl.

Alzheimercafé

In het Alzheimercafé van woensdag 7 februari wordt het thema 'Gedragsveranderingen bij dementie en de gevolgen in de thuissituatie' besproken. De gastsprekers zijn Sandra Lenstra en Annette Akkermans. Beide psychologen - verbonden aan CuraMare en Allévo - hebben ruime ervaring in de diagnostiek en in het werken met ouderen en dementie. Er is ruimte voor bezoekers om vragen te stellen. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. Inloop vanaf 19.15 uur.

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk organiseert op woensdagmiddag 21 februari een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Er zijn mooie prijzen te winnen, iedereen is van harte welkom. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Er wordt een gratis kopje koffie of thee aangeboden. De 9 ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. Wegens succes is er ook weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,-. Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Bezoekers kunnen zelf kiezen waar ze aan deelnemen. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Bel voor meer informatie naar 483366.

OUDDORP

Koor- en Samenzang

Op zaterdag 24 maart is er een Koor- en Samenzangavond in de Eben Haëzerkerk. Aanvang 19.30 uur, kerk open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis, er is een collecte voor stichting Stéphanos. Met medewerking van Door Eendracht Verbonden uit Stellendam en het Christelijk Ouddorps Mannenkoor. Dirigent: Jurrien van Kooten en Dinant Struik. Organist: Wiljan de Geus & Stephan Folmer. Violiste: Rebecca van Zandwijk. Leiding: ds. D. Zoet.

Workshop haken

Op dinsdag 13 februari is er weer de eerste bijeenkomst van de maand in inloophuis De Boei. Vanaf 10.00 uur is men welkom in De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Bezoekers worden ontvangen met een kopje koffie, thee en wat lekkers. Om 13.30 uur start er een workshop haken, die gegeven wordt door Gerdi Schellevis van het breicafé. Neem indien mogelijk een haaknaald mee, maat 3/3,5/4. De organisatie zorgt voor de overige spullen, de workshop is gratis. Het middagprogramma duurt tot 16.00 uur. Blijft u de hele dag, dan is het handig als u zelf uw lunch meeneemt. Mocht de afstand naar De Overkant of het gebruik van het openbaar vervoer een probleem zijn, dan kan er gebruik worden gemaakt van de chauffeursdienst. Bel daarvoor op maandagavond 12 februari naar: 06-22111872.

Kaapse Comedy Night

Vrijdag 9 februari is de eerste 'Kaapse Comedy Night' in theater De Houten Kaap. De volgende comedians treden op: Max van den Burg, Mark Waumans, Roel C. Verburg en Marlon Kicken. Voor meer informatie over de comedians en video's, zie de Facebookpagina van de Houten Kaap: Facebook.com/houtenkaap. Kaarten voor de Kaapse Comedy Night kosten € 15,00 en zijn online te bestellen via houtenkaap.nl en te reserveren via info@houtenkaap.nl.

Duo Edenwood

Op donderdag 22 februari is het eerste concert van 2018 in de reeks 'De Overkant Klassiek OK!' Het Belgische Duo Edenwood trapt het jaar af. Het duo bestaat uit Catherine Struys op de gitaar en Wouter Vercruysse bespeelt de cello. Kaarten kosten € 17,50 en zijn verkrijgbaar bij VVV: 0187-681789. De toegang is inclusief koffie of thee voor aanvang en een glas wijn na het concert. Meer informatie over het duo op de webstite: www.deoverkantouddorp.nl. Al meer dan 6 jaar alweer organiseert De Overkant onder het kwaliteitslabel 'De Overkant Klassiek OK!' serieuze concerten. De volgende data zijn ook al bekend: 7 juni, 5 juli en 23 augustus.

Bloembollenactie

Op zaterdag 17 februari is de jaarlijkse bloembollenactie van Hometeam 'Speranta', de opbrengst is bestemd voor het kinderwerk van Jantina in Roemenië. De bloembollen zijn van Bloemkwekerij Klepper. Kinderen gaan zaterdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur langs de deuren om bloembollen te verkopen. Men kan ook tussen 9.30 en 11.30 uur bij Kwekerij Klepper langskomen om bloembolletjes te kopen. De organisatie: "Laten we de actie ook dit jaar weer tot een groot succes maken en steun Jantina´s kinderwerk!"

Infomiddag Rien Poortvliet

Woensdag 14 februari heeft de 55+ club in Ouddorp meneer De Pater uit Dirksland uitgenodigd voor een infomiddag. Hij houdt een lezing met beeldmateriaal over het leven en werk van Rien Poortvliet. Om 14.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Joke van Dam, tel.: 0187 682319 of Stichting ZIJN, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 21 februari kunnen bezoekers snert eten bij de club.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag

Op woensdag 7 februari is er een spelletjesmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Kinderen zijn hartelijk welkom van 13.30-15.00 uur. Kosten: € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514, of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

Bijbelstudie Eindtijd

Dinsdag 13 februari organiseert Evangelie Gemeente Flakkee een Bijbelstudie over de Eindtijd, aanvang 19.30 uur. De locatie is te vinden aan de Emmastraat 24a. Spreker Frank Ouweneel zet de schijnwerper op de jaren 2017 en 2018 met het oog op de in de Bijbel beschreven toekomstige gebeurtenissen. Ondersteund door honderden indringende beamer-beelden, zal Frank Ouweneel stilstaan bij de precisie waarmee de Bijbel over de actualiteit spreekt. "De wereldgebeurtenissen in de periode januari 2017 tot en met heden sluiten naadloos aan op de volgende passages uit de door God aan de profeet Daniël getoonde visioenen."

Jaarvergadering

Op dinsdag 13 februari houdt de A.S.V. Oostflakkee haar Jaarvergadering in de Grutterswei. De zaal is open vanaf 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. Na afloop van de vergadering is er een bingo voor de liefhebbers, met 5 rondes en één extra ronde. Kosten € 5,-, aanvang bingo is ongeveer 15.00 uur.

Verlenging rijbewijs

Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen op 12 februari en 12 maart terecht bij Stichting ZIJN, Bernardstraat 27. Voor senioren kost de keuring € 40,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 60,00. Voor informatie en een afspraak kan er tijdens kantooruren worden gebeld naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.

Alphacursus Oostflakkee

In Oude-Tonge start op woensdag 14 februari een Alphacursus. De bijeenkomst is van 17.45 tot 20.00 uur, de locatie is Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24a. De cursus is bedoeld voor mensen die vragen hebben over het leven, of het christelijk geloof. Er is alle ruimte om het gesprek aan te gaan en vragen en ideeën te delen. Tijdens Alpha denken deelnemers samen na over vijftien inspirerende onderwerpen. De organisatie: "Je ontdekt altijd iets nieuws en ontmoet leuke, nieuwe mensen. En het is helemaal gratis! We beginnen elke cursusavond met een maaltijd, een ontspannen manier om elkaar te leren kennen. Daarna een interessant onderwerp met alle ruimte om hierover van gedachten te wisselen."

SOMMELSDIJK

35 jaar vrijwilliger

Ammy van der Weide is al 35 jaar actief als vrijwilliger. Ze zet zich onder andere in voor de dieren en bewoners van Nieuw Rijssenburgh. Vorige week is bekend gemaakt dat ze een publieksprijs heeft gewonnen bij de landelijke vrijwilligersverkiezingen. Op dinsdag 13 februari is er van 14.00 tot 16.00 uur gelegenheid om haar te feliciteren in het restaurant van Nieuw Rijsenburgh.

STELLENDAM

Verkoping vrouwenvereniging

Op vrijdag 9 februari organiseert de Hersteld Hervormde Vrouwenvereniging 'Onderzoekt de schriften' van 14.00 tot 18.00 uur een verkoping. De opbrengst is bestemd voor nieuwbouw van de kerk. De verkoping is in de Beth-El kerk, Voorstraat 69. Er is van alles te koop, zoals opgemaakte bloemstukjes, sokken, knuffels, haakwerk, handdoeken, kraamcadeautjes, kaarten en dergelijke. Ook wordt er zelfgebakken cake, boterkoek, arretjescake, appeltaart en rumtaart aangeboden. Het assortiment bestaat verder uit appels, peren en sinaasappels, mandarijnen, eieren en witlof. Dit kan men eventueel ook bestellen. Er is gelegenheid om koffie of thee te drinken en er zijn worstenbroodjes en andere lekkernijen te koop. Daarbij is er enveloppentrekken voor jong en oud en er kan worden ingetekend voor een mooie boodschappenmand.

Stamppot maaltijd 55+

De activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam organiseert op donderdag 15 februari een heerlijke stamppot maaltijd in het Haagse Huus. Deelnemers kunnen kiezen uit boerenkool of hutspot, met spekjes en rookworst. Vooraf aan de maaltijd komt Adri Bijl uit Stellendam enkele verhalen vertellen uit zijn loopbaan als politieagent. De aanvang is 16.00 uur, de zaal is open om 15.45 uur. De kosten bedragen € 6,-, neem zelf een bord en bestek mee. Aanmelden kan t/m 10 februari bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653 of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411.

Proef de liefde

Op woensdag 14 februari, Valentijnsdag, start de Gereformeerde Kerk met de Veertigdagentijd op weg naar Pasen. De start is een eenvoudige, sobere maaltijd, bestaande uit soep en brood. De organisatie legt uit: "De maaltijd is tenslotte zoveel meer dan eten, als voeding voor lichaam en ziel, het gaat ook om de ontmoeting: 'Proef de liefde'. Voor, tijdens en na de maaltijd staan we stil en zijn we soms stil bij de betekenis van de Veertigdagentijd en de weg naar de Paasmorgen." De bijeenkomst start om 17.30 uur in 't Forum naast de Gereformeerde Kerk aan de Kerkhoflaan 2 te Stellendam. Iedereen is welkom.

Borrel CDA

Vrijdagmiddag 16 februari organiseert het CDA een borrel in Stellendam, waarbij iedereen van harte welkom is. Speciale gast op deze borrel is Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. De borrel vindt plaats van 16.30 tot 18.30 uur in paviljoen Zoet of Zout in Stellendam. Onder het genot van een hapje en drankje is er een informeel en informatief samenzijn. Naast Mona Keijzer zal ook wethouder Arend-Jan van der Vlugt een speech houden en kan er kennis worden gemaakt met de kandidaat-raadsleden van het CDA Goeree-Overflakkee. Aanmelden kan door voor maandag 12 februari een mail te sturen naar cdagoereeoverflakkee@gmail.com.

Go-Fit week op Buten de Poorte

GOEDEREEDE - Op o.b.s. Buten de Poorte in Goedereede stonden de lessen vorige week in het teken van gezondheid en sportiviteit. Elke dag werd begonnen met een warming-up, waarna de 'Daily-Mile' in de omgeving van de school werd gerend. 's Middags werden workshops georganiseerd. De kinderen konden zich inschrijven om te gaan dansen, mountainbiken, basketballen, voetballen of voor het maken van gezonde hapjes. Ook verzorgde Budokai Senshi uit Sommelsdijk een workshop kickboksen. Op een van de dagen kreeg de school bezoek van oud-topatlete Nelli Cooman. Zij verzorgde die dag de warming-up en vertelde in alle klassen iets over haar topsportcarrière. Ze had natuurlijk enkele medailles meegenomen, die ze won bij Europese- en Wereldkampioenschappen.

Tien jaar De Reizende Dichters
Geweldige Gedichtendag tijdens Poëzieweek

Nieuwe Wijn raakt publiek met muziek en zang. Foto: Cora de Boed

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zenuwachtig of niet, veel dichters en gastschrijvers van De Reizende Dichters stonden zaterdag 27 januari 2018 achter een lessenaar van de lagere school uit vroeger tijden en wel in de Rabobankzaal van Het Diekhuus te Middelharnis. Om hun eigen bedachte creaties aan een breed publiek te laten horen tijdens de viering van het collectief dat tien jaar bestaat. Sommigen ging dat gemakkelijk af, anderen hadden er wellicht moeite mee.

Door Cora de Boed

Het is ook niet niks, als je dat niet dagelijks doet, optreden voor een goed gevulde zaal waar iedereen je aankijkt. Een voordeel is dat je als brenger van een verhaal of gedicht de mensen totaal niet ziet. Je bent immers gefocust op je papieren. Wat het mooie was van de aankondigingen die presentator Herman Maas deed, is dat hij voor iedereen een welkomstpraatje had, gericht op een gebeurtenis in de voorbije tien jaar van De Reizende Dichters. Daar komen dan ook meteen herinneringen naar boven, meestal dingen waar je al een hele tijd niet meer aan gedacht hebt. Presenteren is ook een gave, net zoals het maken van gedichten en verhalen, want dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Enfin, het was een mooie dag in Het Diekhuus, dat is zeker. Want wie je ook spreekt, de toehoorders hadden alle lof voor degenen die het aandurfden om het podium op te gaan. Ook de leden van het dichterscollectief hebben het allemaal als een mooie dag ervaren. Dat geeft een goed gevoel, voor allemaal.

Om het voordragen tussendoor te verluchtigen met muziek en dat de hele dag door, zorgden Pierre Venant, het duo Nieuwe Wijn met Ivo Teeuwen en Ton Meier, Clementine Volker en Willem Arends. Ze speelden en zongen, ieder op hun eigen wijze en dat is juist het unieke ervan. Daardoor ontstaat een grote verscheidenheid, zoals bij alle mensen die voor het voetlicht gestaan hebben. In de pauze werd een voortreffelijke maaltijd gepresenteerd door medewerkers van Het Diekhuus. Je proefde de soep zoals je moeder die vroeger maakte, zonder overdrijven. En dan die leuke gesprekken die als vanzelf ontstaan in de foyer. Gezellig keuvelen en lekker eten, dat zijn de ingrediënten om mensen samen te brengen, te verbinden en dat was nu juist de bedoeling van deze feestdag van De Reizende Dichters. Dus succes gegarandeerd.

Na deze landelijke Gedichtendag zijn er dit jaar nog drie Literaire Cafés in de regio, allen op zaterdagen. Op 7 april is dat in Wijkgebouw De Zwaluw te Sommelsdijk, op 7 juli in De Overkant te Ouddorp en op 6 oktober in Het Trefpunt te Stad aan 't Haringvliet. Tijdens deze laatste dag wordt het Bladerboek 6 gepresenteerd, vol met schrijvers van Flakkee, die niet meer onder ons zijn. Het draagt de titel 'Woorden overleven'. Burgemeester Ada Grootenboer zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

"Elkaar steun en troost geven, elk jaar weer"

Het burgemeestersechtpaar legde een bloemenkrans namens het gemeentebestuur, tijdens de watersnoodherdenking in Stellendam.

STELLENDAM – Groot was de belangstelling, en daaruit sprekend ook de betrokkenheid van de bevolking, toen in Stellendam vorige week donderdagavond herdacht werd dat 65 jaar geleden het dorp zwaar getroffen werd door de watersnoodramp. Op Oude-Tonge na het zwaarst op Goeree-Overflakkee, met in totaal 69 omgekomen inwoners. Bij het watersnoodmonument op de splitsing Brielsestraat/Eendrachtsweg werd in groten getale samengekomen om stil te staan bij de gebeurtenissen en de slachtoffers van die diepingrijpende catastrofe.

Tekst en foto: Hans Villerius

De belangstellenden verzamelden zich in verenigingsgebouw De Rank, bij de Hervormde Kerk, om daarvandaan een stille stoet te vormen naar de herdenkplek. Juist toen de massa mensen hier was gearriveerd gingen de hemelsluizen open. De regen en natte sneeuw die neerstriemde versterkte het besef van hoe dat in die verschrikkelijke nacht van 31 januari op 1 februari geweest moet zijn, hoewel de hachelijke werkelijke situatie van velen, balancerend en worstelend boven een afgrond van dood en overleven, zich nooit zal laten voorstellen. "De ramp heeft grote wonden geslagen in de samenleving van Stellendam. De littekens blijven. De pijn, het verdriet en het gemis worden tot op de dag van vandaag gevoeld", zo sprak burgemeester Ada Grootenboer tijdens de herdenking bij het monument. "Daarom is het van belang dat wij de ramp blijven herdenken, de slachtoffers die zijn gevallen en hun nabestaanden. Om elkaar steun en troost te geven, elk jaar weer, en speciaal op 1 februari. Maar ook om met dankbaarheid te denken aan degenen die in die dagen anderen hebben gered. En aan de vele andere hulp die ons getroffen gebied mocht ondervinden, tot uit het buitenland toe. En hoe Stellendam, door alles heen, de veerkracht heeft getoond om weer op te bouwen wat verloren was gegaan." "Dat we zo in groten getale hier zijn is een vorm van erkenning: jouw pijn en verdriet mag er zijn. Wij leven met je mee!", zo verwoordde namens het organiserend herdenkingscomité Petra Moijses het aan het begin van de herdenking. Ook drie kinderen van de Stellendamse basisscholen verwoordden met zelfgemaakte gedichten en vanuit hun voorstelllingsvermogen wat het geweest moet zijn om door het allesverwoestende water te worden overvallen, zoeken te overleven, maar ook dierbaren te verliezen. Aansluitend werden de namen voorgelezen van degenen uit de Stellendamse gemeenschap die door de watersnoodramp zijn omgekomen. Hun namen en hun gedachtenis blijven, 65 jaar na dato, en voor altijd.

Water tot aan de derde traptrede

MIDDELHARNIS - Voor de herdenking van de slachtoffers van Middelharnis en Sommelsdijk verzamelen zich zo'n 70 mensen op de begraafplaats aan de Rottenburgseweg, waar ze welkom worden geheten door het herdenkingscomité. Namens de gemeente is wethouder Feller aanwezig. In zijn toespraak verhaalt hij de gebeurtenissen die zich in de rampnacht voltrokken: de abnormale waterstand die zich niet terugtrok en uiteindelijk zo'n verwoestende werking had. Zoals zovelen rond deze tijd uitspreken, benadrukt de wethouder dat de Ramp met haar verschrikkelijke gevolgen nooit vergeten mag worden. Dat gezegd hebbende, legt hij een krans bij het monument.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Om ook de jeugd bij de herdenking te betrekken, is aan kinderen van verschillende basisscholen in de buurt gevraagd om gedichten te schrijven. Uiteindelijk lezen drie van hen hun op rijm gestelde gedichten voor, waarna ook zij - en hun klasgenoten - bloemen leggen bij het monument.

Overlevende Kleingeld verhaalt zijn belevenissen, die hij als 8-jarige jongen meemaakte. "We hadden ons boven verschanst. Het water kwam steeds hoger en hoger, tot aan de derde trede van de trap. Gelukkig steeg het toen niet verder. Gehuld in een deken aten we bij kaarslicht op zolder een boterham.'' Daarna beschrijft hij de evacuatie naar de droog gebleven gebieden.

Waardering

Na zijn indrukwekkende verhaal wordt er één minuut stilte gehouden. Het taptoe weerklinkt. Vervolgens is het woord aan een nabestaande, die een deel van haar familie verloor in de golven. Zij gebruikt haar tijd om een hartelijk dankwoord uit te spreken in de richting van het herdenkingscomité, "omdat nu ook de slachtoffers alhier de herdenking en waardering krijgen die zij verdienen.''

"Was het maar een droom geweest"

DEN BOMMEL - De belangstelling voor de rampherdenking in Den Bommel wordt ieder jaar groter. Er waren op zaterdag 27 februari veel mensen aanwezig bij de onthulling van het herdenkingspaneel op de Molendijk. Op 1 februari vond de jaarlijkse herdenking plaats in de Hervormde Kerk. Ook hiervoor was veel animo. Hieruit blijkt dat de herinnering aan de watersnoodramp van 1953 nog steeds voortleeft en nu dit jaar weer actueel is in de media.

Door dhr. Bakelaar, foto: Jan Zuiddijk

Na een welkomstwoord door Rien Bakelaar, ging ds. B. de Borst voor in gebed. Wethouder G. de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee hield een toespraak, waarna Theo Jacobs zijn verhaal vertelde wat hij in die rampnacht had meegemaakt aan de Molendijk. Hij was met een groep van 10 mensen op weg naar Zuidzijde toen zij overvallen werden door een vloedgolf water. 7 mensen verdronken, 3 overleefden het, waarvan hij nu nog als enige in leven is. Een zeer emotioneel verhaal. André Hermans las het gedicht dat zijn vader had geschreven over de ramp en de herinneringen daar aan. De meditatie werd gehouden door ds. B. de Borst over Psalm 89:10. Het Sint Adolfskoor van Den Bommel zong verschillende liederen die betrekking hadden op het water, de wind en de zee. Vier leerlingen van de basisscholen, Mendy van Bergen, Kyara Looy, Finn van Broekhoven en Britt de Vette, droegen eigengemaakte gedichten voor, waarvan één gedicht eindigde met de woorden "Was het maar een droom geweest", wat indruk maakte bij de aanwezigen. Na het dankgebed zijn we naar buiten gegaan, naar het monument voor het officiële gedeelte.

De jeugdbrandweer noemde de namen van de slachtoffers en legde bloemen. Wethouder G. de Jong legde samen met de jeugdbrandweer een krans van de gemeente Goeree-Overflakkee. De 'Taptoe' werd geblazen door Jan Meinster, daarna één minuut STILTE ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Bloemlegging door afgevaardigden van de Dorpsraad Den Bommel. Hierna kreeg iedereen gelegenheid bloemen te leggen. Hierna de afsluiting in 'Bij de Bron', waar er kon worden nagepraat.

Herkingen heeft een nieuw paneel om de Ramp-slachtoffers te gedenken

Leerlingen van de Prins Johan Friso-school onthullen het herdenkingspaneel.

HERKINGEN – Gedenken en herdenken. Daar ging het donderdagavond 1 februari om in Herkingen. Nabij de coupure tussen dorp en haven onthulden leerlingen van de Prins Johan Friso-school een nieuw herinneringspaneel waarop de namen staan van de vier slachtoffers die 65 jaar geleden, tijdens de Watersnoodramp, op Herkingse grond zijn gevallen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De onthulling ging gepaard met een stijlvolle bijeenkomst in het duister van de vroege avond. André van Beek, voorzitter van de dorpsraad, noemde drie redenen voor de herdenking. "Ten eerste tonen we op deze manier ons respect en medeleven voor en naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Voor de mensen die familieleden of vrienden hebben verloren is het een manier om in gedachten toch weer even dicht bij hun geliefden te zijn."

De tweede reden, die Van Beek aangaf voor de samenkomst in Herkingen, is het gegeven dat het niet vanzelfsprekend is dat we altijd maar droge voeten hebben in een land dat zonder beschermende maatregelen voor een groot deel onder water zou staan. "In 1953 had men die technieken niet die ons nu beschermen. Nu zijn die technieken er wel en hebben onze volksvertegenwoordigers de plicht om deze op de juiste manier te onderhouden, te versterken en te onderhouden. Niet geld maar veiligheid moet te allen tijde voorrang krijgen", aldus de voorzitter van de dorpsraad.

Als derde reden noemde Van Beek de plaatsing van een nieuw herinneringspaneel. "Het oude was duidelijk aan vervanging toe en stond bovendien op een locatie, achter de bosjes, waar geen mens het kon zien."

De vier slachtoffers van de Watersnoodramp woonden niet in het dorp Herkingen, maar aan de Sint Pietersweg in Battenoord, op grondgebied van de toenmalige gemeente Herkingen. Het gaat om Jacoba van Zielst-Hartog, Johannes de Jong, Paulina de Jong-Volaart en Tannetje Volaart-Melissant. Zij zijn begraven op de begraafplaats in Nieuwe-Tonge. De graven zijn onlangs gerenoveerd.

Julia Kom, Jolisa Kalle, Ralph van de Velde en Owen van Asch onthulden het nieuwe paneel. Daarna droegen Anna-Emily van de Velde en Wilmar Riemens hun gedichten over de Ramp voor en vertelde Leen Snijder wat hij als bijna 9-jarige op 1 februari 1953 en daarna meemaakte in het buitengebied. "Onderschat de kracht van het water niet. We hadden maandenlang eb en vloed in de polder."

Kernwethouder Frans Tollenaar legde samen met zijn vrouw een krans namens de gemeente Goeree-Overflakkee. Na het noemen van de namen van de slachtoffers, namen de aanwezigen een minuut stilte in acht en klonk de Taptoe op de trompet. Tollenaar sprak ook de kinderen toe: "Besef dat het heel erg was." "Ontredderd en verslagen was men. Maar de saamhorigheid was heel groot. En dat merken we vanavond ook", aldus de wethouder.

Namenmonument voor Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Onder immense belangstelling wordt ook in de dorpskerk van Nieuwe-Tonge de Ramp herdacht. De 300 programmaboekjes zijn ver voor aanvang al op en late bezoekers weten soms met moeite nog een plekje te bemachtigen. Eensgezind herdenkt het dorp zijn slachtoffers.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Tijdens de herdenking is er een gevarieerd programma. De voorzitter van de dorpsraad houdt het welkomstwoord. Muziekvereniging Apollo speelt en er worden gedichten door leerlingen van de beide scholen voorgelezen. Daarna houdt dominee Van Assen een meditatief moment. "Provincie Zeeland heeft als spreuk Luctor et Emergo: ik worstel en kom boven. Maar komen wij ook Boven?'' Hij refereert aan het monument op de begraafplaats; een steen waar twee handen bovenuit steken. "Handen die zoeken naar houvast. Maar waarin vinden zij (en wij) die houvast?''

Glazen monument

Het speciale projectkoor brengt 'Fierce raged the tempest' en 'Ave verum corpus' ten gehore. Daarna worden op eerbiedwaardige wijze de namen van de 90 slachtoffers van Nieuwe-Tonge voorgelezen. In de kerk kun je een speld horen vallen. Het gebeuren maakt indruk. Bij de uitgang is er een collecte voor de financiering van beide monumenten. Vele mensen doen een duit in het zakje, later blijkt dat dit bijna € 800,- heeft opgeleverd.

Aansluitend is er een stille tocht naar het monument op het Finlandplein. Zacht en stil schuifelt de stoet voorwaarts, de brandweer voorop. Eenmaal aangekomen wordt er bij het bestaande monument nóg een monument onthuld: een glazen plaat waarop de 90 namen van alle slachtoffers van Nieuwe-Tonge zijn aangebracht. Op deze plaat(s) worden de slachtoffers die in 1953 uit de gemeenschap ontrukt zijn en op zes verschillende plaatsen begraven liggen, weer in het midden van het dorp bijeen gebracht.

Houten huizen

Wethouder Markwat spreekt namens de gemeente Goeree-Overflakkee, waarna hij als eerste een krans legt bij het monument. Dan krijgt de herdenking een internationaal tintje: de Honorary Consul van Finland, de heer Verbrugge, is ook aanwezig. Na de Ramp heeft Finland namelijk dertien houten huizen aan het verwoeste dorp geschonken. Ter gedachtenis aan deze schenking heet het plein tot op de dag van vandaag nog steeds het Finlandplein. Trots wappert nu ook de Finse vlag (weliswaar halfstok) op het plein. De consul spreekt zijn dank uit richting de initiatiefnemers en roemt de band tussen Nieuwe-Tonge en Finland. Na het trompetsignaal volgt er één minuut stilte en kunnen mensen nog bloemen leggen. Dan is ook deze ceremonie ten einde en kan er nog worden nagepraat in het Dorpshuis, waar een fotopresentatie van de renovatie en opbouw van de momenten wordt getoond.

"Met Virtual Reality kunnen we ons onderscheiden"

Vervolg van de voorpagina.

Gevoelige, emotionele materie. Hoe vertel je dat verhaal in het museum, het museum dat immers eilandverhalen vertelt? "Met respect voor de slachtoffers en nabestaanden", was het antwoord van Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het streekmuseum. "Het verhaal dat wij via Virtual Reality vertellen is geen commerciële attractie. Dat is niet wat we willen. Aan de andere kant kunnen we ons met Virtual Reality echt onderscheiden als streekmuseum."

Door Kees van Rixoort

Dat gebeurde al voor de officiële ingebruikname, want het museum in Sommelsdijk haalde er diverse media in het land mee, waaronder het NOS-journaal. "Dat was de eerste keer", aldus Van den Boogert, die in zijn praatje de totstandkoming van het project memoreerde. Van idee, geopperd door Meijk van Nimwegen, tot uitwerking, selectie van het productiebedrijf, Studio Maslow in Rotterdam, de productie en de financiering.

De financiering van Virtual Reality in het streekmuseum kwam uit verschillende hoeken. De provincie Zuid-Hollland droeg bij in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Verder: de gemeente Goeree-Overflakkee, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Welzijnsfonds Oostflakkee. Een crowdfundingactie was nodig om het laatste financiële gaatje te dichten. Daarnaast – zowel Bertrand van de Boogert als bestuursvoorzitter Hans Kalle noemde het uitdrukkelijk – is er veel werk verzet door vrijwilligers.

Jongere generaties

Het resultaat – het beleven van de Ramp door de bril van nu – zal naar verwachting zeker de jongere generaties aanspreken. Hans Kalle: "Mensen van na de Ramp kunnen nu enigszins zien en meemaken op welke ingrijpende wijze de Ramp van 1953 zich heeft voltrokken."

En ook burgemeester Ada Grootenboer dacht in die richting: "Het is van groot belang dat een groot publiek kennismaakt met deze geschiedenis. Met de techniek van nu is de Ramp op een respectvolle manier beleefbaar gemaakt. Het aantal mensen dat dit verhaal uit eigen ervaring kan vertellen, wordt steeds kleiner. Daarom is het goed om de gebeurtenissen van toen zo goed mogelijk vast te leggen, die nacht te laten ervaren en de spanning te voelen, op een manier die jongeren aanspreekt. Dit is een mooie en belangrijke aanvulling voor het streekmuseum."

Ingestuurd: Watersnood 1953 in Nieuwe-Tonge

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken die medewerking hebben verleend bij het plaatsen van het monument en de renovatie van de graven op de begraafplaats te Nieuwe-Tonge. Ook onze dank voor het plaatsen van de plaquette op het gerenoveerde monument op het Finlandplein, met alle namen van de slachtoffers die in Nieuwe-Tonge omgekomen zijn. In het bijzonder onze waardering voor de tomeloze inzet van Anne-Karin Guijt-Holleman en Corine. Wij als nabestaanden zijn hun veel dank verschuldigd.

Familie Nagtegaal, Nieuwe-Tonge
Namens de nabestaanden van de Watersnoodramp

Record voor Watersnoodmuseum

REGIO - Een recordaantal mensen was tussen 1 en 3 februari te gast in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, waar de watersnood van 1 februari 1953 op een bijzondere wijze herdacht werd. Na drie dagen stond de teller op 4099 bezoekers en dat is een record voor het museum.

Komende editie WKGO Quiz grootser en spannender dan ooit

Lionsclub Goeree-Overflakkee organiseert voor het derde jaar de Wie Kent Goeree-Overflakkee? Quiz.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na het succes van de eerste twee edities wordt binnenkort opnieuw de 'Wie Kent Goeree-Overflakkee? Quiz' (WKGO) gehouden. Alleen nu nog veel leuker, grootser van opzet en met meer competitie erin, dus ook spannender. Maar nog altijd voor het goede doel. Dat is deze keer de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. Ditmaal organiseert Lionsclub Goeree-Overflakkee het evenement in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver, op vrijdag 16 maart a.s., aanvang 19.30 uur.

Door Hans Villerius

De nieuwe opzet van de WKGO Quiz heeft flink meer allure en laat zich prima meten met quizzen zoals die ook wel in televisieprogramma's te zien zijn. In teamverband, met maximaal veertig teams en zes deelnemers per team, zal de quiz worden gehouden. Met voor elk team een afzonderlijke tafel. De vragen worden digitaal beantwoord. Ter plekke is de hiervoor ontwikkelde app voor de deelnemers te downloaden. Na het verstrijken van de antwoordtijd wordt meteen het goede antwoord genoemd en is per team te zien hoe de stand van de scores eruitziet. Ook kunnen er jokervragen worden ingezet om nóg meer punten te verdienen. De vragen in de quiz hebben allemaal met Goeree-Overflakkee te maken, hetzij van politieke aard, cultureel, historisch of taalkundig, foto's, het kan van alles zijn. De vragen passeren in vier afzonderlijke blokken de revue, met tussendoor een pauze. In de pauze en na afloop zijn drankjes en versnaperingen verkrijgbaar, waarop een marge zit dat het goede doel eveneens ten goede komt. De kinderafdeling van het Dirkslandse ziekenhuis wil familiesuites gaan bouwen en daar wil de Lionsclub graag aan bijdragen. Vandaar dat de leden van de club, de Lions, hopen dat een overweldigend aantal teams op de WKGO Quiz afkomt. Als daadwerkelijk het maximumaantal teams meedoet, vraagt dat een flinke zaal. Vandaar dat het evenement nu in 't Prieel wordt gehouden. De Lions doen overigens niet zelf mee aan de quiz. Zij verzorgen deze avond de bediening. Dat scheelt kosten en betekent dus een hogere opbrengst voor het goede doel. Deelname aan de quiz staat zowel voor bedrijven als voor particulieren open. Iedereen kan met een team meedoen. Het inschrijfgeld is daarom bewust laag gehouden: € 100 per team. Iedereen is welkom. Opgeven kan via de mail: wiekentgoereeoverflakkee@gmail.com.

Filipijnse Hazel opent nagelstudio in Oude-Tonge

OUDE-TONGE- Op 1 januari was het officieel. Hazel's Nagel Studio aan de Zuiddijk 57 in Oude-Tonge. Hazel Amistoso is er erg mee in haar nopjes. Niet alleen kan ze haar oorspronkelijke beroep uit de Filippijnen voortzetten, maar ook biedt het de mogelijkheid om mensen te leren kennen en de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Ze hoopt dan ook vele nieuwe klanten te mogen ontvangen in haar gloednieuwe studio.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Hazel woont sinds april vorig jaar in Nederland. De reden om hierheen te komen, was het huwelijk met haar Nederlandse man Jurgen. Het stel leerde elkaar, via een kennis, drie jaar geleden kennen in Maleisië, waar ze allebei voor hun werk waren. Het klikte meteen en na een aantal jaren heen en weer reizen, besloten ze zich voorlopig in Nederland te vestigen. Hazel voelt zich hier al redelijk thuis. "Nederland is schoon, maar ook koud", vindt ze. "Een heel verschil met de Filippijnen, waar het gemiddeld 35 graden is en altijd erg vochtig. De mensen zijn hier erg vriendelijk, maar in Oude-Tonge mis ik wel een beetje de drukte van de stad, dus ik ben blij dat ik weer aan het werk kan". Om in Nederland te mogen komen, moest Hazel alvast wat Nederlands leren en nog steeds volgt ze lessen en uiteraard ook de bijbehorende inburgeringscursus. "De taal is best moeilijk" zegt ze, "en dat terwijl ik prima Engels spreek. Ik kan het redelijk goed verstaan, maar spreken en lezen is nog lastig. Door te starten met mijn nagelstudio kan ik met mensen in contact komen en heel veel oefenen. Maar boven alles vind ik het ontzettend leuk om handen en nagels te verzorgen. Dat was altijd al mijn grootste hobby".

Afkijken

De moeder van Hazel had ook een nagelstudio en als klein meisje keek ze altijd mee, als haar moeder bezig was. "Op de middelbare school in de Filippijnen kunnen leerlingen een praktijkvak kiezen, legt ze uit. "Kleding maken, schoonheidsspecialiste of manicure bijvoorbeeld. Ik koos uiteraard voor het laatste en dat ging me prima af. Na mijn schooltijd ben ik me er helemaal op toe gaan leggen en ging bij heel veel families langs om de manicure te verzorgen. Dat was veelal bij mensen die het financieel wat beter hadden. Vader, moeder en de oudere kinderen, allemaal wilden ze met regelmaat een manicure. Ik had er dagelijks mijn werk aan van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Zodoende heb ik heel veel ervaring opgedaan. Ook hier in mijn eigen studio kan iedereen terecht voor een complete handverzorging en als men wil, kan ik na afloop de nagels mooi aflakken. Ik heb daarvoor een assortiment nagellak van hoge kwaliteit, die zeker twee weken lang blijft zitten".

Voeten

Niet alleen handen en nagels, maar ook de voeten zijn in goede handen bij Hazel. "Voetverzorging, voetspa en eeltverwijdering behoren tot de mogelijkheden", beaamt ze, "maar ook ingegroeide teennagels kunnen worden verwijderd. Ook weer een techniek, die ik me in mijn thuisland met succes heb eigen gemaakt. Inmiddels heb ik al wat vaste klanten, maar ik hoop dat meer mensen de weg naar mijn studio zullen vinden. Ik neem uitgebreid de tijd voor de behandeling, want ik wil graag dat de mensen tevreden naar huis gaan en doorvertellen dat het allemaal prima was en natuurlijk dat ze later weer terug komen".

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kan men contact opnemen via Hazel.amistoso1@gmail.com of bellen naar 06-15458232. Ook kan men een kijkje nemen op de Facebookpagina van Hazel's Nagel Studio.

Wijziging 'De actualiteit van Arminius'

SOMMELSDIJK - De Toneelvoorstelling 'De actualiteit van Arminius' kan door ziekte van de hoofdrolspeelster helaas geen doorgang vinden. Er is in Dr. T.R. Barnard een interessante plaatsvervanger gevonden, die met hetzelfde onderwerp 'Arminius' de toeschouwers zal weten te boeien. De bijeenkomst is op dinsdag 6 februari, de kerk gaat open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Het kerkgebouw van de Remonstrantse Gemeente is te vinden aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.

Symbool voor Goeree-Overflakkee in beweging

SOMMELSDIJK - Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee en Ladies' Circle Goeree-Overflakkee steunen elkaar waar nodig. In SRGO-locatie De Staver in Sommelsdijk vond er een uitje plaats voor eigen leden van de Ladies' Circle, inclusief partners. Er werd een schilderworkshop georganiseerd en onder het genot van een hapje en een drankje werden de gemaakte schilderijen geveild voor het goede doel HAE. Beide partijen kijken hier met een warm gevoel op terug. Onlangs werd een van de schilderijen aangeboden aan directeur SRGO Lesly Wolters. Het schilderij symboliseert Goeree-Overflakkee in beweging en is daarom een passende gift vanuit de serviceclub aan de stichting. Ladies' Circle 45 Goeree-Overflakkee is een serviceclub voor vrouwen tot 45 jaar en is onderdeel van een landelijk, maar ook internationaal netwerk. Grondbeginsel voor dit netwerk is service en vriendschap, ze zetten zich dus samen in voor goede doelen.

Mobiel ECG-apparaat voor spoedeisende hulp

DIRKSLAND - Op 31 januari heeft de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland een mobiel ECG-apparaat geschonken aan de spoedeisende hulp van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Marieke van Splunter, afdelingshoofd van de acute zorg, is enorm blij met deze gift. "Het is het 2e mobiele ECG-apparaat dat we nu hebben. We hadden al een mobiel ECG-apparaat en als dit apparaat in gebruik was en er kwam een spoedpatiënt binnen waarbij een hartfilmpje gemaakt moest worden, dan was het echt soms 'trekken' aan het apparaat. Het is een zeer welkome aanvulling in de zorg aan onze patiënten."

ECG-apparaat

Met het mobiele ECG-apparaat kan ter plekke een hartfilmpje worden gemaakt om snel de situatie van de patiënt te beoordelen. De patiënt hoeft de spoedeisende hulp niet af, waardoor andere onderzoeken tegelijkertijd door kunnen gaan. Daardoor zijn de resultaten van de onderzoeken sneller bekend en kan gerichte zorg eerder gestart worden. En dat is natuurlijk beter voor de patiënt.

Ook Paul van der Velden, lid raad van bestuur, spreekt zijn waardering uit voor het werk dat de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland verricht en in het bijzonder voor de overhandiging van het mobiele ECG-apparaat. De Stichting doet belangrijk werk, niet alleen in financieel opzicht door schenkingen van medische apparatuur, maar ook als verbindende factor tussen de regio en het ziekenhuis.

Vrienden van Ziekenhuis Dirksland

Voor Pieter Helmsing is het een gedenkwaardig moment. De cheque ter waarde van 13.500 euro die hij overhandigt is de laatste overhandiging die hij voor de stichting doet. Na 13 jaar heeft hij het stokje overgedragen aan de nieuwe voorzitter van de stichting, Karel Olsthoorn, voormalig medewerker bij het laboratorium van het ziekenhuis. Helmsing bedrukt dat iedere euro welkom is. Door schenkingen is het voor het ziekenhuis mogelijk om medische apparatuur aan te schaffen waar geen budget voor is. Anderzijds komt dit de patiënten in de regio ten goede, omdat zij hierdoor net dat beetje extra zorg krijgen. Een mooie wisselwerking. De Stichting is dan ook blij dat zij deze keer voor het mobiele ECG-apparaat hebben kunnen zorgen.

Goeree-Overflakkee is Erfgoedlijn Plus

MIDDELHARNIS – Goeree-Overflakkee is als Erfgoedlijn een buitenbeentje. Van een lijn – zoals bij de trekvaarten, de Romeinse limes en de Atlantikwall – is geen sprake. Wel van een gebied. Omdat de objecten zijn verbonden in dat gebied, is Goeree-Overflakkee een Erfgoedlijn Plus of een Erfgoedlandschap. Dat betoogt landschapsarchitect Abe Veenstra.

Door Kees van Rixoort

Veenstra, voorheen adviseur ruimtelijke kwaliteit van de provincie Zuid-Holland, was donderdag 25 januari te gast bij de Erfgoedtafel. Hij liet zijn licht schijnen over de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die hij dus liever omschrijft als een Erfgoedlijn Plus. "Dat maakt het rijker en complexer", aldus de landschapsarchitect, die uit de goed bezochte Erfgoedtafel opmaakte dat "het leeft" op Goeree-Overflakkee.

Als provinciaal adviseur adviseerde Abe Veenstra de Erfgoedlijnen om de ambities en de kwaliteit te verhogen. Daar is goed naar geluisterd, ook op Goeree-Overflakkee: "Er is meer focus gekomen op het verhaal van het water en de havenkanalen zijn centraal komen te staan. Er zijn ook mooie projecten gerealiseerd. Het gaat goed met de Erfgoedlijn. Maar het kan altijd beter, en er is altijd ontwikkeling."

Identiteit

Karakteristiek voor Goeree-Overflakkee zijn de dijken, de dorpen en de relatie met het water door middel van de havens, de havenkanalen en de oevers. Die bepalen de identiteit van het eiland, aldus Veenstra.

"Is dan alles prachtig en mooi? Nee, natuurlijk niet. Ook hier heeft ieder dorp zijn bedrijventerrein, zijn er woonwijken zonder de kwaliteiten van de oude kernen en zijn er infrastructuur en recreatieterreinen waarvan je je kunt afvragen of die kwaliteit toevoegen of juist landschap consumeren." Veenstra haalde er ook een andere ontwikkeling bij: energieopwekking. Passen de windmolens wel in het landschap?

Hoe zou het verder moeten met de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee? Volgens Abe Veenstra kan de kwaliteit verder stijgen via twee bewegingen: omhoog en vooruit. Met 'omhoog' bedoelt hij het aanbrengen van meer structuur. "Meer focussen op het landschap als geheel en de structuur tussen de objecten, de opgepoetste pareltjes." De dijken en de waterstructuur – behalve de havenkanalen ook de kreken, het buitenwater en de oevers – kunnen daarbij dienen als aanknopingspunten. Evenals de dorpen en hun relatie tot het omliggende landschap.

'Vooruit' is de tweede beweging die Abe Veenstra adviseert. Daarmee bedoelt hij dat we ook rekening moeten houden met nieuwe ontwikkelingen, zoals de energieopgave en klimaatverandering. Dat er nooit een status quo is en dat je structuurlijnen en een traditie als landaanwinning zou kunnen gebruiken om daarmee om te gaan. Al is er altijd een zekere spanning tussen behoud en ontwikkeling.

Veenstra benadrukte dat samenwerking van groot belang is bij het verder versterken van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Lezing over wereldberoemde schilder uit Middelharnis

Hendrik Pothoven “Portret van Jan van Os”, 1771, Paneel, Museum Bredius te Den Haag.

SOMMELSDIJK - Stichting Kunst en CultuurEducatie (KCE) Goeree-Overflakkee organiseert op dinsdagavond 13 februari een lezing over Jan van Os uit Middelharnis. Hij is een van de beroemdste bloemstillevenschilders uit de 18e eeuw.

Jan van Os werd in 1744 geboren in Middelharnis en kwam na een aantal omzwervingen in 1763 in Den Haag terecht. Daar bouwde hij een internationale carrière op. Tot zijn dood in 1808 was hij actief in de schilderkunst. Naast bloemstillevens, maakte hij ook landschappen en zeegezichten. De schilderijen van Van Os hangen vandaag de dag in toonaangevende musea in Europa en daarbuiten. Jan van Os beoefende in zijn Haagse periode ook de dichtkunst. Er verschenen meerdere dichtbundels van zijn hand.

Deze lezing is een vervolg op een eerdere lezing en is gebaseerd op nader historisch onderzoek en nieuwe informatie. Aan de hand van zijn schilderijen en gedichten, wordt het veelbewogen leven van Jan van Os geschetst. De lezing wordt gegeven door Martina Westdorp en vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur, in de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. De kosten bedragen € 5,- per persoon, inclusief consumptie. Aanmelden kan via: infokcego@gmail.com.

Museumexcursie naar de Hermitage op 17 februari

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 17 februari gaat KunstReis per luxe touringcar naar de Hermitage in Amsterdam, daar is tentoonstelling: 'Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren' te zien. Deelname kost € 40,-, en is inclusief busreis, koffie met gebak en een lezing in de bus. De prijs is exclusief entree voor het museum, die bedraagt € 25,- per persoon, met museumkaart is de entree € 10,-.

Er is lang naar uitgekeken, voor het eerst in haar bestaan heeft de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland gehaald. Er zijn wereldberoemde schilderijen te zien, zoals Rembrandts Flora (met haar mysterieuze, 'Mona Lisa-achtige' glimlach), Jonge vrouw met oorbellen en een van Frans Hals' beroemde mannenportretten. Maar ook namen zoals Ferdinand Bol, Gerard Dou, Govert Flinck, Pieter Lastman, Gabriël Metsu, Paulus Potter, Jacob van Ruisdael en Jan Steen komen aan bod. Het gebouw van de Hermitage is een voormalig verpleeghuis (en UNESCO Werelderfgoedmonument), omgetoverd tot een museum voor kunst uit Rusland.

Praktisch

De bus vertrekt om 7.30 uur bij Ouddorp busstation Preekhillaan, om 8.00 uur bij Zierikzee busstation Grachtweg, om 8.30 uur bij Oude-Tonge busstation, om 8.40 uur bij de Schaapsweg en om 9.00 uur bij Heinenoord busstation. Deelnemers zijn rond 18.00-19.00 uur weer thuis. Aanmelden kan bij Esther Kranendonk, zij is docent kunstgeschiedenis. De contactgegevens zijn: info@kunstreis.eu en 06-21913954. Vergeet niet om bij het aanmelden naam, telefoonnummer en opstapplaats door te geven, vermeld ook of u u in het bezit bent van een museumjaarkaart.

CollegeTour met auteur Maarten van der Graaff

MIDDELHARNIS - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert op dinsdagavond 20 februari een avond á la CollegeTour met auteur en oud-Flakkeeënaar Maarten van der Graaff (1987). Hij groeide op op Goeree-Overflakkee en geldt als een van de meest getalenteerde auteurs van zijn generatie. In 2013 debuteerde hij met de dichtbundel Vluchtautogedichten, die het jaar daarop werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs. In het voorjaar van 2015 verscheen zijn tweede bundel Dood werk. Met zijn roman Wormen en engelen debuteerde hij vorig jaar als romanschrijver.

Auteur Maarten van der Graaff wordt deze avond geïnterviewd door Wim Mastenbroek (docent Nederlands aan het RGO). Aan de hand van prikkelende vragen en stellingen leren bezoekers Maarten van der Graaff beter kennen en maakt men kennis met zijn werk. De CollegeTour-avond met Maarten van der Graaff vindt plaats in de Rabobankzaal van Het Diekhuus. De avond wordt georganiseerd door Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, docenten van RGO Middelharnis. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Dekker en Van Esbroek in Middelharnis (voorheen Bruna), via de website www.leerenbeleef.nl of aan de balie in de bibliotheek. Kaarten kosten € 7,50, scholieren tot 18 jaar gratis.

Bijeenkomst bedrijfsovername voor land- en tuinbouwbedrijven


GOEREE-OVERFLAKKEE - Alle ondernemers krijgen er vroeg of laat mee te maken: het overdragen van hun onderneming. Aan een opvolger binnen de familie, aan medewerkers of mogelijk aan een externe partij. Voor alle trajecten geldt dat een goed begin het halve werk is.

Op donderdag 22 februari zijn leden van LTO Noord en Euro-Delta Jongeren en klanten van Rabobank vanaf 12.00 uur harte welkom bij de bijeenkomst Bedrijfsovername voor land- en tuinbouwbedrijven in het advieskantoor van Rabobank in Middelharnis. De bijeenkomst wordt georganiseerd door LTO Noord, Euro-Delta Jongeren en Rabobank Het Haringvliet. Tijdens het interessante programma met dagvoorzitter Maureen van Leeuwen worden bezoekers op weg geholpen bij het complexe thema bedrijfsoverdracht. Anja Luijkx en Colette Petra de Vos verzorgen een workshop 'Financiering en Vermogensplanning' en Hans Verweij neemt u mee in de 'Communicatie bij de Bedrijfsovername'.

Aanmelden

Meer informatie en aanmelden (voor 16 februari) kan bij Ingrid: 06-13197440 of Marloes: 06-11504454, of via mail: ingridvanderkooij@live.nl.

'Haal- en brengbus' voor Woord en Daad

MIDDELHARNIS - De succesvolle Kringloopwinkel van Woord en Daad aan de Zernikeweg 43 te Middelharnis heeft de vaart er goed in zitten sinds de opening afgelopen oktober. Gemiddeld bezoeken tussen de 300 en 400 mensen per week de kringloopwinkel. Wat betreft de omzet behoort de vestiging in Middelharnis bij de top van de 15 kringloopwinkels van Woord en Daad in Nederland. Dit heeft tot gevolg dat er een grote goederenstroom te verwerken is, gelukkig zijn er veel vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Tot nu toe werd al het transport met (geleende) aanhangwagens gedaan, maar dat is niet ideaal om grote stukken te vervoeren. Daarom heeft de stuurgroep besloten om een transportbus aan te schaffen.

Overtollige spullen voor de kringloopwinkel kunnen tijdens de openingstijden van de winkel worden afgeleverd. Voor afspraken kan er tijdens openingstijden worden gebeld naar 0187-701106. De kringloopwinkel is geopend op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Buiten de openingstijden kan er contact worden opgenomen via kringloopwinkelmiddelharnis@gmail.com, of 06-12493202.

Nieuwe voorzitter bij LTC-Ouddorp

OUDDORP – LTC-Ouddorp houdt vrijdag 16 februari, aanvang 19.30 uur, de algemene ledenvergadering in het clubhuis aan de Klarebeekweg. Als de leden met het voorstel van het bestuur instemmen, gaat Gerard Oostveen de functie van voorzitter innemen, als opvolger van de aftredende Ivanka Broer. Gerard van Rijt is voorgedragen als nieuwe secretaris. Hij volgt Gjalt Huppes op. LTC-Ouddorp kent met 301 leden een vrij stabiel ledental. Zij zijn actief in de onderdelen tennis en Jeu de Boules. Het hoogtepunt in de jaarlijkse activiteitenkalender is ook in 2018 het AH-Badgastentoernooi, dat in de periode van 27 juli tot en met 5 augustus is gepland.

Sterk optreden Intermezzo MC1 tegen Volley2B MC2

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 3 februari speelde Intermezzo MC1 tegen Volley2B MC2, uit in Bergschenhoek. Het was alweer hun derde wedstrijd in de hoofdklasse, het op één na hoogste wedstrijdniveau in de C-jeugd waar de Flakkeese meiden sinds dit jaar in uitkomen. Er wordt gespeeld tegen sterke tegenstanders, op een groter veld, waar het net hoger hangt. De meiden moeten dus alles uit de kast halen om op dit niveau punten te kunnen pakken.

Intermezzo begon sterk aan de wedstrijd. De servicedruk was direct hoog en het team pakte snel een voorsprong. Volley2B kwam echter terug, waarna het gelijk op ging. Bij 19-19 pakte Intermezzo het initiatief en serveerde het de wedstrijd uit. Het werd 19-25, waarmee Intermezzo de eerste set pakte.

De tweede set werd met 25-10 door Volley2B gewonnen. Het team kwam beter in de wedstrijd en Intermezzo had daar geen antwoord op. De derde set werd een stuk spannender. Intermezzo pakte een voorsprong, maar Volley2B kwam terug. Bij 13-13 stootte de thuisploeg door en liep uit naar 17-13, maar Intermezzo knokte zich goed terug tot 20-18. Na een zeer spannende slotfase werd het uiteindelijk 25-23 voor Volley2B.

In de vierde set kwam Intermezzo kracht tekort en al snel stond het met 20-14 achter. Maar de Intermezzo-meiden geven nooit op, dat is bekend, en knokten zich terug door goed in drieën te blijven spelen en de aanval te blijven zoeken. Zo werd het nog een spannende laatste set. Bij 21-18 vroeg Volley2B een time-out aan, om de inhaalrace van Intermezzo te stoppen. Dat lukte, het werd 25-21 en daarmee won Volley2B deze zeer spannende, maar ook zeer sportieve wedstrijd met 3-1. Intermezzo verloor, maar het scheelde niet veel en dus kon het team met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Schotejil op meerdere fronten actief

Leyla Oversluizen en Aisha Nobels zijn succesvol op de lange afstand.

SOMMELSDIJK - Zaterdag 3 februari heeft De Schotejil de derde wedstrijd van de Nationale Zwemcompetitie gezwommen. In Alblasserdam kwamen de zwemmers van De Schotejil tot ruim 40 ereplaatsen, waaronder een clubrecord voor Jorian Tanis op 200m rugslag (2.11.77). In deze wedstrijd van de A-klasse van de landelijke competitie waren er behalve medailles ook aansprekende persoonlijke records te vieren door o.a. Lyke Buscop op 100m rugslag (1.16.50) en 200m schoolslag (3.03.38). Op 400m wisselslag zwommen Xander Vis (5.22.27) en Lieske Zijlstra (5.38.94) eveneens naar scherpe tijden. Op 200m schoolslag debuteerden Daniel 't Mannetje en Laurens Kalle in knappe tijden met resp. 3.13.16 en 3.13.25. Xander Vis ging op 100m vrij voor het eerst onder de 'magische' 1-minuut grens in 59.77. Alle estafettes werden door De Schotejil gewonnen, hetgeen het niveau in de breedte andermaal bevestigt. In het klassement van de landelijke A-klasse lijkt De Schotejil de hoge positie rond de top-10 weten te handhaven.

In Antwerpen was een viertal zwemmers actief bij de 'Antwerp International Youth Swimming Cup 2018' (50m-baan). Aisha Nobels en Lelya Oversluizen zwommen op 400m en 800m vrij naar knappe tijden. Op 400m vrij resp. 5.22.34 en 5.25.06, terwijl beide zwemsters op 800m vrij resp. 11.05.75 en 11.07.86 op de klokken zetten. De 11.07.86 voor Leyla Oversluizen bleek, behalve goed voor een gouden medaille in een serieus veld van leeftijdsgenootjes, ook een startbewijs voor de Nationale Junioren Lange Afstand Kampioenschappen op te leveren. Floris Tanis was uiterst effectief als het gaat om ereplaatsen en vooral clubrecords. Hij verbeterde zowel het clubrecord uit 2004 van Mark Costeris op de 100m rugslag (1.23.68) als op de 200m vrij (2.34.16) van broer Jorian. Elise Tanis zwom tenslotte in de finales van zowel 100m rugslag als 100m vlinderslag naar het zilver in resp. 1.06.68 en 1.04.88.

Stichting ZIJN zoekt vrijwilligers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Doet u graag iets voor een ander? Stichting ZIJN is op zoek naar mensen die het enthousiaste team van vrijwilligers willen versterken. Eén uurtje per week of veertien dagen kan al heel veel goeds doen.

Stichting ZIJN is een welzijnsorganisatie die o.a. het welzijnsadvies voor kwetsbare mensen en mantelzorgers op Goeree-Overflakkee verzorgt. Mantelzorgers hebben soms even tijd voor zichzelf nodig om nieuwe energie op te kunnen bouwen. Daarom is Stichting ZIJN regelmatig op zoek naar vrijwilligers die de mantelzorgers of eenzame ouderen willen ondersteunen.

Dirksland

Stichting ZIJN zoekt iemand die kan wandelen met een dame van 97 jaar, die erg slechtziend is. Mevrouw wandelt met een rollator. Ook zou ze het fijn vinden als deze vrijwilliger af en toe zou willen voorlezen uit de krant of ander blad.

Ook wordt er iemand gezocht in de omgeving van Dirksland die een rolstoel kan duwen voor een mevrouw van 80 jaar. Ze wil graag naar buiten om te wandelen. Mevrouw zou het fijn vinden als er iemand met haar mee liep om een boodschapje te halen en gelijk een gezellig praatje te maken.

Ouddorp

In Ouddorp is men op zoek naar iemand die langs kan gaan bij een leuke dame van eind 80. Sinds haar man is overleden is ze eenzaam, terwijl ze juist zo houdt van gezelligheid. Wie gaat er bij deze mevrouw geregeld op visite om koffie te drinken en een praatje te maken?

Computers

Verder zoekt de organisatie naar mensen die een beetje handig zijn met de computer om ouderen te helpen met het gebruik van de computer in het digi-café in Middelharnis op woensdagmorgen. Dit digi-café is in de bibliotheek.

Handletteren

En wie kan (éénmalig) helpen op woensdag 11 april, op de inspiratiedag voor mantelzorgers, door iets te vertellen over handlettering en hierbij te helpen? Graag willen we de mantelzorgers hiermee aan de slag laten gaan. Voor materiaal wordt gezorgd.

Neem voor meer informatie contact op met Stichting ZIJN, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis: 0187-641344 of a.hogenbirk@zijngo.nl.

Vrijdag in de krant

Flakkees stel reist de hele wereld over