info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

28 augustus 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 28 augustus 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Afzien tijdens loodzware Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Code geel is van kracht als Omloop van start gaat. Het water komt vrijdagavond vanaf 22.00 uur met bakken uit de hemel. Van de deelnemers aan de 110 kilometer moet ruim één op de drie lopers afhaken. Veel lopers raken onderkoeld door de lage temperaturen in combinatie met de aanhoudende regen. Weerman Ed Aldus blijft de hele nacht op om de organisatie te informeren over de buien. Vanwege het slechte weer vervalt de route over het strand. Daarnaast krijgen lopers het advies om bij een post te wachten tijdens een onweersbui. De 29ste editie van de Omloop gaat de boeken in als 'Monstertocht'.

Meer over de Omloop op pagina 14-17.

Opening 'Bommelbeach'

DEN BOMMEL - Op vrijdag 31 augustus wordt het vernieuwde Bommelbeach officieel geopend. Er is de laatste jaren door heel veel mensen hard gewerkt om allerlei leuke voorzieningen voor jong én oud te realiseren. De inloop is vanaf 17.00 uur en vanaf 17.30 uur begint het (korte) officiële gedeelte. Daarna begint er een gezellige Bommelse Beach Barbecue onder het genot van gezellige muziek. Het is een Amerikaanse bbq, dus het is de bedoeling dat bezoekers zelf eten, drinken en eventueel een stoeltje meenemen.

Timmeren, zagen en zwoegen tijdens Huttendorp

NIEUWE-TONGE – Vorige week dinsdag, woensdag en donderdag was het weer tijd voor de Vakantie Bijbeldagen. Er werden spelletjes gespeeld, liederen gezongen en dingen geknutseld. Hoogtepunt voor sommigen was het bouwen van een huttendorp. Zo'n tachtig kinderen timmerden, zaagden en zwoegden op het grasveld naast de Hersteld Hervormde Kerk. Het verliep zonder verdere ongelukken, al was er hier en daar wel een blauwe duim of teennagel te betreuren. Na een paar uur werk waren er zes totaal verschillende hutten verrezen. De daarop volgende barbecue lieten de kinderen zich goed smaken. Na het eten kwam er een jury van oude, wijze mannen die de bouwsels beoordeelden op onder andere creativiteit, detail en verbinding met het thema. Dat thema was 'Welkom thuis'. De Vakantie Bijbeldagen is een jaarlijks terugkerend driedaags evenement waarbij kinderen in aanraking worden gebracht met het evangelie, in een gezellige en actieve setting. (Tekst en foto: Erwin Guijt)

Vrijwilligers gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij Stichting ZIJN komen veel hulpvragen binnen van mensen die opzien tegen de donkere maanden. Daarom zoekt de organisatie vrijwilligers die (oudere) mensen willen bezoeken, of een andere activiteit met ze willen doen. De vacatures staan op pagina 27.

2 / 32

Agenda

Dinsdag 28 augustus

MIDDELHARNIS – Aftrap Taalcafé. Taallessen voor inwoners van Flakkee van wie Nederlands niet de moedertaal is. Van 19.00 tot 21.00 uur in de bibliotheek. Aanmelden bij de balie, via 0187-485644 of gschellevis@bzhd.nl.

Woensdag 29 augustus

MIDDELHARNIS - Start computerlessen voor beginners vanaf 9.30 tot 11.30 uur. Bedoeld voor voor iedereen die nog nooit met een computer heeft gewerkt of wat zekerder wil worden op de computer. Kosten: eenmalig € 15,00. Aanmelden via www.bzhd.nl/cursussen of aan de balie in de Bibliotheek.
OUDE-TONGE – Barbecue 55+ in en bij het Infocentrum, Bernhardstraat 25. Aanvang 16.00 uur. Kosten € 11,50. Aanmelden voor 26 augustus bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam en adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nr.: 0187-642697.

Donderdag 30 augustus

OUDDORP – Zangavond in de Dorpskerk aan de Weststraat met organist Anton Weenink. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis, er is wel een collecte.
DIRKSLAND – Bingo in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Start cursus 'Gezond en verantwoord afslanken'. Wekelijks op donderdagmorgen van 9.00-10.00 uur in Eterij De Ring, Hoenderdijk 17. Meer info, bel 0187-785034 of kijk op www.eganederland.nl.

Vrijdag 31 augustus

OUDE-TONGE – Bingo ASV Oostflakkee in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 25. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden op terrein van familie Voogd, Smalle Einde 1. Aanvang 19.00 uur. Toegang vrij.

Zaterdag 1 september

MELISSANT – Najaarsmarkt ten bate van gehandicaptenzorg De Schutse. Van 10.00 tot 15.00 uur in en rond de Melishof. Dit alles ten bate van gehandicaptenzorg De Schutse!
NIEUWE-TONGE – Psalmzangavond met bovenstem, aanvang 19.30 uur in de Herst. Herv. Kerk.
OUDDORP - Mini-/goede doelenmarkt rondom de Dorpskerk in de ring van 10.00 tot 16.00 uur. Zie voor meer info: www.hervormdouddorp.nl.
OUDDORP – Boerenlanddag in het centrum. In de Dorpskerk speelt ensemble Musica Sororum van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur Chr. Gemengd Koor Jeduthun.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen bij de Gereformeerde Kerk, van 9.00 tot 15.00 uur.

Dinsdag 4 september

SOMMELSDIJK – Breiclub De Zwaluw. Iedere dinsdagmiddag. In De Zwaluw, Sperwer 55. Meer info: Jannie van der Veer: 0187 48687.

Vrijdag 7 september

MELISSANT – Verkoopmarkt met planten, boeken, hobbyartikelen, rommelmarkt, enzovoort. Van 9.30 tot 15.00 uur in Vollenhove, Pieterstraat 14 in Melissant.
MIDDELHARNIS - Voorstelling van Dichter bij Muziek, 'Polder poëzie', om 20.00 uur in het Diekhuus in Middelharnis. Reserveer kaarten via www.dichterbijmuziek.nl, de entree is € 10,00 per persoon.

Wereld Alzheimer Dag in het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Wereld Alzheimer Dag is een dag die georganiseerd wordt om meer aandacht voor dementie te vragen. Het evenement, dat ieder jaar op 21 september plaatsvindt, is een initiatief van de overkoepelende organisatie Alzheimers's Disease International (ADI). In Nederland worden er allerlei activiteiten georganiseerd, dus ook op Goeree-Overflakkee. Het is niet alleen voor mensen met Alzheimer of hun familieleden interessant, maar ook juist voor mensen die er nog niet zoveel van weten.

Wereld Alzheimer Dag wordt in de week van Wereld Alzheimer Dag gevierd in het Diekhuus te Middelharnis op donderdag 20 september a.s. met een optreden van Edwin van Wendt en zijn 78-toeren carrousel (oude grammofoon en oude 78-toeren platen). Dit is een muziek-, praat- en kijkprogramma (filmbeelden) met bekende liedjes, waarbij hij u meeneemt naar 'die oude tijd'.
Iedereen vanaf 55+ is van harte welkom vanaf 13.00 uur, waarbij u van harte welkom wordt geheten met een kopje koffie of thee en lekkers. Eerst zal dhr. Wim Eybers een korte inleiding houden over het belang van Wereld Alzheimer Dag én het herkennen van dementie in de samenleving… dat zijn wij. Het muzikale programma eindigt rond vier uur.

Aanmelden kan via email: alzgo38@gmail.com, of 06 20628119. Tevens kunt u bellen naar 0187-707894. Deelname aan deze muzikale middag is gratis, wel aanmelden uiterlijk op 10 september a.s.

Alpha-cursus in Dirksland

DIRKSLAND - Woensdag 12 september start er een Alpha-cursus in Dirksland. Iedereen mag deelnemen aan de cursus, maar de Alpha is vooral bedoeld voor mensen die meer willen weten over het christelijk geloof, mensen die pas christen zijn geworden en mensen die hun geloof nog eens vanaf het begin willen doordenken.

De Alpha-bijeenkomst wordt begonnen met een maaltijd, gevolgd door een inleiding van maximaal een half uur. In kleine groepen is er gelegenheid om door te praten over allerlei vragen die de inleider oproept. Het is een goede manier om vrij snel mensen te leren kennen en samen na te denken over 'grote vragen', zoals: Wie is Jezus? Kan God ook vandaag mensen genezen? Hoe leidt God ons leven? Waarom en hoe kan ik bidden?.

Elke avond begint om 18.30 uur met inloop en duurt tot ongeveer 21.30 uur. De locatie is de 'oude bieb' in Dirksland, Kapoenstraat 2. Neem voor meer informatie of om aan te melden contact op via leomarkwat@hervormddirksland.nl. De Alpha-cursus is gratis.

Een hal vol rijdend cultureel erfgoed

DIRKSLAND – Fietsen, bromfietsen, motorfietsen, auto's, allemaal in oldtimer-uitvoering. De Victoriahal in Dirksland stond er zaterdag vol mee en veel bezoekers kwamen op de eendaagse tentoonstelling af. Veelal heren en dames die in een soms ver verleden nog op een Puch of een Berini hebben rondgereden – het was een nostalgisch samenzijn –, maar ook wel gezinnen met kinderen, die hun ogen uitkeken naar de vervoermiddelen van toen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De 'mobiliteitsbeurs' was een initiatief van Kees van Rumpt en Wim de Ruiter, in samenwerking met Stichting Verenigd In Kracht (SVIK), die de Victoriahal beschikbaar stelde. Het was de tweede editie na een wat kleinschaliger start op een andere locatie in 2017. De organisatoren gaan er, gezien de belangstelling, van uit dat de oldtimer-tentoonstelling een jaarlijks terugkerend evenement is. Voor volgend jaar konden ze zaterdag alweer extra deelnemende exposanten noteren.

Brommerverzamelaar Bas Vrijland.

Een van de exposanten, die zaterdag naast onder anderen De Kuif met zijn historische fietsen de aandacht trok, was Bas Vrijland uit Bruinisse. Hij toonde een deel van zijn collectie bromfietsen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Gebakken eitje

Zijn totale verzameling omvat circa veertig brommers. "Ze staan grotendeels in mijn woonkamer en de schuur, maar ook de slaapkamer staat vol", vertelt hij, terwijl hij de hoogtepunten uit zijn collectie opsomt: een Berini Cycle Star uit 1952 ("met voorvering, echt uniek"), een Locomotief met een zwanenhalsframe ("lijkt op de eerste Solex"), een Berini ("geen eitje, maar een gebakken eitje") en een Sparta "in verpleegstersuitvoering".

Vrijland (78) gaat een keer of zes per jaar met zijn bromfietsen op stap om ze aan het publiek te tonen. "Je hebt algauw een praatje over vroeger. 'Ik heb ook nog zo'n ding gehad', hoor je dan, 'hij staat nog in de schuur'. 'Mag ik eens komen kijken', vraag ik dan." En zo breidt Bas Vrijland zijn collectie bromfietsen verder uit. "Cultureel erfgoed", zegt hij trots.

Hoger beroep tegen bouw recreatiewoningen

De rechter heeft de bezwaren tegen de bouw van 16 recreatiewoningen door Strand Resort Ouddorp Duin ongegrond verklaard. Foto: Shutterstock

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in de tweede week van deze augustusmaand 2018 uitspraak gedaan op het hoger beroep dat de werkgroep Ouddorp Kust Ruimte Rust in Ouddorp en de Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee hadden ingesteld tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter Rechtbank Rotterdam van augustus 2017. Het hoger beroep is ongegrond verklaard.

Door Jaap Ruizeveld

Onderwerp was het verlenen van een omgevingsvergunning van b. en w. (februari 2017) aan Strand Resort Ouddorp Duin Ontwikkeling bv voor de bouw van 16 recreatiewoningen in het gebied Duinen 100-124 Westerweg Ouddorp. Bij besluit van 19 juli 2017 heeft het college het door OKRR en NLGO daartegen ingestelde bezwaar ongegrond verklaard. De Rechtbank Rotterdam kwam in augustus 2017 tot een zelfde uitspraak, waartegen OKRR en NLGO vervolgens hoger beroep instelden.

Bevestigd

In juli van dit jaar is bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het onderwerp behandeld. De door OKRR en NLGO aangevoerde argumenten waren voor de Afdeling geen aanleiding tot een ander oordeel te komen dan bij eerdere behandelingen, gevolgd door uitspraken, zijn gepresenteerd. Het college heeft de omgevingsvergunning niet in strijd met geldende planregels verleend. Op grond van dit alles is het hoger beroep ongegrond verklaard en is de aangevallen uitspraak bevestigd. Het college van b. en w. heeft in haar wekelijkse vergadering kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State.

Opfrissen verkeerskennis voor 50-plussers

DIRKSLAND - Wilt u als ervaren verkeersdeelnemer ook graag nog eens worden bijgespijkerd over de nieuwste verkeersregels? Grijp nu uw kans!

Voor 50-plussers op Goeree-Overflakkee komt een speciale opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Een deskundige van deze organisatie praat de deelnemers bij over nieuwigheden rond rotondes, spitsstroken, nieuwe belijningen en uitritten. Uiteraard is er ruimte voor vragen en het inbrengen van eigen ervaringen.
De opfriscursus bestaat uit twee sessies van twee uur in Melissant. De bijeenkomsten zijn op de dinsdagmiddagen van 18 en 25 september 20018. De cursus heeft een informatief karakter en is dus geen examen. Zowel automobilisten, fietsers als voetgangers zijn welkom.
Deelname kost 15,00 euro per persoon voor beide middagen. Deze opfriscursus wordt georganiseerd door VVN kring Goeree-Overflakkee en is mogelijk gemaakt door het Regionaal Projectorgaan Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee.
De cursusbijeenkomsten zijn telkens van 14.00 tot 16.00 uur in Verenigingsgebouw Melishof aan de Binnenweg 59-61 in Melissant.
Er kunnen maximaal 35 mensen deelnemen. Inschrijven kan per e-mail bij Jan de Vries van Veilig Verkeer Nederland, via jdvdirksland@hetnet.nl o.v.v. Opfriscursus Melissant 2018. De volgende gegevens gaarne in de e-mail vermelden: de heer/mevrouw, voorletters, voorzetsel, achternaam, adres, postcode, plaats en telefoonnummer. Wie zich inschrijft, krijgt een bevestiging van deelname.
U kunt ook bellen met telefoonnummer 0187-602585.

In memoriam: Harmen Jacobus (Harry) Goosens

Harry Goosens is 25 juni 1954 geboren in Rotterdam. Daar woonde hij zijn kinder- en jeugdtijd met zijn ouders. Na de middelbare school is hij geschiedenis gaan studeren, de verhalen van vroeger fascineerden hem. Hij heeft veel van wat over de Tweede Wereldoorlog geschreven is gelezen, ook het toen nog verboden in verkoop boek 'Mein Kampf'. Met zijn vader maakte hij reizen naar Amerika, Israël, Rusland.

In de zoektocht naar een kerk die bij hem past, vond hij in de oud-katholieke kerk van Schiedam zijn vrouw, Lonneke. Ze trouwden op 25 mei 1988 in de hervormde kerk van Maasland en ze woonden samen op Rotterdam Zuid. Helaas bleek in de beginjaren van het huwelijk dat Harry niet in staat was om als docent geschiedenis te werken en werd hij afgekeurd voor het werk.

In juni 1990 werd de oudste dochter, Annemarie, geboren. Daarna volgde een moeilijke periode waarbij Harry in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef. Het gezin verhuisde en maakte een nieuwe start in Stad aan 't Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Daar werd in 1995 de tweede dochter, Jacomijn, geboren. Harry ging graag met een of beide dochters op stap, samen fietsen of boodschappen doen. Ook verdiepte hij zich in de geschiedenis van het eiland. Als gids leidde hij velen rond in het Rien Poortvlietmuseum, met Piet Diepenhorst maakte hij lesmateriaal over de Watersnoodramp van '54 en voor 'De Motte' en o-o-g-o schreef hij vele verhalen over schrijvers van vroeger bijvoorbeeld. In de plaatselijke krant, het Eilanden-Nieuws, zijn vele columns van zijn hand verschenen, met 'dakdoorvoermast' als debuut. Ook deelde hij daar via ingezonden brieven zijn ideeën over huizenbouw en de inrichting van de haven van Stad aan 't Haringvliet. Als geschiedenisliefhebber met oog voor details organiseerde hij 'Stad'swandelingen' en richtte hij themakasten in bij de huisarts. En de hoed die hij met trots droeg, maakte hem tot een herkenbare man voor velen op het eiland.

De psychische ziekte trok een wissel op zijn leven en het gezinsleven. Door de jaren heen was met enige regelmaat een verblijf van enkele weken tot maanden in een psychiatrisch ziekenhuis nodig. Dit totdat thuis wonen niet langer meer mogelijk was. De laatste jaren van zijn leven heeft Harry in Verpleeghuis Cornelia van Allévo gewoond. Omringd door goede zorgen is hij daar in juli 2018 overleden. Gevraagd naar de tekst die hij op de rouwkaart wilde, noemde hij 'De Heer is mijn herder'. In het vertrouwen dat God de Heer niet loslaat wat Zijn hand begon, is Harry begraven in Stad aan 't Haringvliet.

Mede namens Lonneke en Jacomijn,

Annemarie Goosens

ASH Carrosserie uit Middelharnis trots op uitreiking van Award 'sortimo Center van het jaar'

MIDDELHARNIS - Voor het derde jaar op rij heeft het merk Sortimo - toonaangevende producent van bedrijfswageninrichtingen - de 'Center van het jaar' award uitgereikt. Deze prestigieuze trofee gaat dit jaar naar ASH Carrosserie. Het bedrijf uit Middelharnis, gespecialiseerd in het inrichten en aanpassen van bedrijfswagens, is bijzonder blij met de erkenning.

Sortimo Nederland kent een landelijk netwerk van professionele, vakkundige inbouwstations. Deze partners spelen een belangrijke rol bij de advisering, verkoop en inbouw van de Sortimo-bedrijfswageninrichtingen. Met de uitreiking van de award 'Sortimo Center van het jaar' toont Sortimo zijn waardering voor de kwaliteit van het werk dat de Sortimo-centers dagelijks afleveren.

"ASH Carrosserie maakt al vele jaren deel uit van ons netwerk," aldus Theo Daanen, algemeen directeur van Sortimo Nederland. "Met hun uitgebreide kennis van onze bedrijfswageninrichtingen, hun goed uitgeruste showroom en werkplaats, én hun vakkundige medewerkers, mag ASH zich met recht Sortimo Experience Center noemen."

Trotse partner van Sortimo

De voorbije jaren investeerde ASH Carrosserie fors, onder meer met een uitbreiding van het verkoop- en montageteam en met de bouw van een nieuwe showroom annex extra kantoorruimte aan het bestaande pand.
"We bieden maatwerk," zegt Roel Maas, accountmanager bij ASH Carrosserie. "Op het grote scherm in de showroom configureren we samen met de klanten een tekening volledig naar hun wensen. Over de mogelijkheid om inrichtingen in 3D te kunnen ontwerpen, zijn ze heel enthousiast."
Roel Maas: "We zijn erg blij met deze award én ontzettend trots dat we dit met het hele team hebben bereikt. Maar we blijven natuurlijk niet stilzitten. Om de capaciteit en de kwaliteit in de toekomst te kunnen waarborgen, liggen de plannen voor een verdere uitbreiding bij ASH Carrosserie alweer klaar."

Rommelmarkt

STELLENDAM - Op zaterdag 1 september organiseert de Gereformeerde Kerk van Stellendam haar jaarlijkse rommelmarkt op de Kerkhoflaan/Tuinstraat te Stellendam.

Een 30-tal kraampjes met bruikbare tweedehands goederen, zoals kleding, boeken, platen, puzzels, glaswerk, huishoudelijke artikelen, etc. Maar ook aardappelen, uien, oliebollen, kaas, gebakken vis, patat, cake, kruukplaetjes en koekjes. Voor de kinderen is er een speciale kinderhoek, met o.m. een springkussen en diverse activiteiten. Het rad van fortuin biedt volop kansen voor mooie prijzen. Ook de container in de tuin is de gehele dag geopend. Tussen 08.30 en 15.00 uur is een ieder van harte welkom.

Lotenverkoop door de Zonnebloem Goeree-Overflakkee

OUDE-TONGE - Wilt u het mooie werk van de Zonnebloem steunen én gelijk kans maken op leuke prijzen? Speel dan mee met de Zonnebloemloterij en koop uw lot op vrijdag 31 augustus bij de vrijwilligers. Ze staan in Oude-Tonge bij de Albert Heijn aan de Dabbehof vanaf 8.30 uur.

De opbrengst van de loterij gaat volledig naar de Zonnebloem en maakt dat de afdeling Goeree-Overflakkee leuke activiteiten voor haar gasten kan organiseren. Een lot kost € 2,00 en u ondersteunt met uw aanschaf de afdeling Zonnebloem Goeree-Overflakkee.
Er zijn ook dit jaar weer prachtige prijzen te winnen. Onder andere een e-bike, een droomreis naar keuze, een iPad, een ballonvaart voor 2 personen en als klapper € 15.000. In totaal zijn er 5.000 prijzen te winnen. Een compleet overzicht van de prijzen staat op www.zonnebloem.nl/loterij . Daar kunt u ook eventueel online loten aanschaffen.

Muzikaal theater aan huis bij de O-G-O

SOMMELSDIJK - Donderdagmiddag 20 september presenteren de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee (O-G-O) in de zaal van 'De Zwaluw' aan de Sperwer 55 te Sommelsdijk het 'Muzikaal theater aan huis'.

Er wordt een 'muzikale wereldreis' gemaakt aan boord van een denkbeeldig cruiseschip. Er worden de wereldzeeën bevaren en regelmatig wordt er afgemeerd in de havens van diverse landen. Met een keur aan Nederlandse liedjes wordt deze wereldreis 'een zonnige vakantie in eigen huis.' Kapitein Marijke is uw gids, terwijl Joop met zijn vele typetjes en verkledingen de diverse landen uitbeeldt.
De zaal gaat open om 13.30 uur en de aanvang is 14.00 uur. Deelname aan deze middag bedraagt voor leden van de O-G-O € 10,- per persoon en ook niet-leden zijn van harte welkom, maar betalen dan € 15,- per persoon. Dat is dan inclusief de koffie/thee bij binnenkomst.
Aanmelden via de e-mail: info@o-g-0.nl, of bij Marrie Breeman: 0187-484559 of 06-1305 8237.
Kosten overmaken op bankrekening NL15RABO 0307 4304 21.

Weekendafsluiting rotonde N59/N257

GREVELINGEN - Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan de rotonde N59/N257 ter hoogte van Bruinisse en de Philipsdam.

Hierdoor is de rotonde van vrijdag 7 september 20.00 uur tot maandag 10 september 06.00 uur afgesloten. Weggebruikers dienen rekening te houden met extra reistijd.
In verband met deze werkzaamheden zijn de parallelweg N59 en de N257 (Philipsdam) via de rotonde N59/N257 niet bereikbaar. Ook is de N59 niet bereikbaar via de parallelweg van de N257. Autoverkeer dat normaal gesproken over de Philipsdam rijdt, wordt nu omgeleid via de A4-A58-N256. Fietsers worden omgeleid over de Strandweg (noordzijde N59). De omleidingsroute staat met gele borden aangegeven.

Hervatting repetities Chr. Mannenkoor 'Obadja'

OUDDORP - Op 6 september hoopt Christelijk Mannenkoor 'Obadja' weer een begin te maken met de wekelijkse repetities.

Deze repetities worden op donderdagavond van 19:45 uur tot 21:30 uur gehouden in de gemeenschapsruimte van School met de Bijbel 'Koningin Beatrix' aan de Wilhelminaweg in Ouddorp. Van 20:30 uur tot 20:45 uur wordt er een kop koffie gedronken en is er gelegenheid de persoonlijke contacten te onderhouden.
'Obadja' staat onder van dirigent Jan Bezuijen. Er worden Nederlandstalige Psalmen, gezangen en geestelijke liederen ingestudeerd die een aantal keren per jaar tijdens uitvoeringen ten gehore worden gebracht. Deze uitvoeringen vinden plaats in kerken, verpleeg- en verzorgingshuizen op en buiten het eiland. De begeleiding is dan meestal in handen van de vaste organist van het koor: Johan van Wijk.
Het koor telt momenteel 20 zangers, die hun woonplaats van Ouddorp tot en met Middelharnis hebben. "Ben je 16 jaar of ouder en houd je van zingen, schroom dan niet en kom vrijblijvend naar een repetitie. Als het bevalt kun je een maand gratis op proef mee zingen, waarna ongetwijfeld besloten gaat worden te blijven", aldus het bestuur. Meer info? Bel dan: 06-18683206.

Boerenbal en twintigste Boerenlanddag

Archieffoto van de Boerenlanddag. Foto: Judith de Lange

OUDDORP - Komend weekend zal het centrum van Ouddorp weer in het teken staan van de traditionele Boerenlanddag, voorafgaand door het Boerenbal op vrijdagavond.

De Boerenlanddag wordt traditioneel gehouden op de eerste zaterdag in september. Deze dag in september waarop de agrariërs een deel van de oogst binnen hebben, is bij uitstek de gelegenheid voor de boeren van de kop van het eiland om zich te presenteren. Dit gebeurt ook bij het 'Boerenbal' op vrijdagavond een gezellig evenement waarbij de behendigheidswedstrijden met tractoren centraal staan.

De Boerenlanddag wordt zaterdag 1 september om ongeveer 10.15 uur geopend op het pleintje voor het Ouddorpse Raad- en Polderhuis. Voor deze opening is Jurgen Klapwijk 'de man van het eerste uur' van de Boerenlanddag, uitgenodigd. Hij was als toenmalig directeur van de VVV Ouddorp aan Zee en nauw betrokken bij het initiatief van de Boerenlanddag wat door de jaren heen een succesvol evenement is gebleken.

Ontstaan

We vroegen Jurgen Klapwijk hoe de Boerenlanddag destijds is ontstaan. Nu wordt de dag georganiseerd door de Stichting Kop van Goeree, in samenwerking met de VVV Goeree-Overflakkee.
Jurgen vertelt dat in de beginjaren van het evenement de Stichting Kop van Goeree nog niet bestond want die stichting is later opgericht. De toenmalige VVV heeft met een aantal vertegenwoordigers uit de agrarische sector van Ouddorp het jaar 1999 uitgeroepen tot 'Ouddorps Bloemenjaar'. Door de Commissie Ouddorps Bloemenjaar werden verschillende activiteiten ontwikkeld. Zo waren er de 'bloemzaad-fietsroutes', zakjes bloemzaad die verkocht konden worden, overal hingen er hanging-baskets in het dorp en waren er speciale menu's bij verschillende restaurants (o.a. met gerechten waarin Oost-Indische Kers was verwerkt), herinnert Jurgen zich. "Ook hadden we het idee om een passend evenement te organiseren. Een evenement waar de agrarische sector (in zijn breedste vorm) zich kon presenteren, wat zowel interessant zou zijn voor de toeristen als voor de lokale bevolking en direct dienst kon doen als een stuk seizoensverlenging". Vooral vanwege dat laatste is gekozen voor de eerste zaterdag van september.
Het evenement is nog steeds een succes want men weet veel recreanten en inwoners uit de regio naar Ouddorp te trekken. "Er is natuurlijk in die twintig jaar wel veel veranderd, maar de basisgedachte is altijd blijven bestaan en daarom is het nog altijd succesvol".
Jurgen Klapwijk vindt dat een evenement als de Boerenlanddag prima past binnen de nieuwe initiatieven die op de kop van het eiland ontwikkeld worden. "Een stukje herkenbaarheid, nostalgie maar ook nieuwe ontmoetingen tussen mensen maar ook met de agrarische wereld daar is altijd behoefte aan", aldus de voormalig VVV-directeur die nog regelmatig op de kop van het eiland te vinden is, want hij heeft een stacaravan op de Klepperstee.

Agrarische sector

Zoals al die jaren staat de twintigste Ouddorpse Boerenlanddag natuurlijk geheel in het teken van de agrarische sector. Naast diverse kramen met agrarische producten zoals aardappelen, sjalotten, kalebassen, bloemen, kaas (uiteraard ook de prijzenwinnende!), zijn er ook vele andere kramen te zien met artikelen verwant aan de landbouwsector.
Op de ring zelf zullen ook authentieke tractoren worden opgesteld; zij zijn natuurlijk de publiekstrekkers. Rondom de markt, voorzien van een diversiteit aan producten, worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals excursies waarbij de bezoekers op een platte wagen langs diverse landerijen worden gereden en ook langs molen "de Zwaan".

Demonstraties

Veel demonstraties zijn er zoals dorsen en hoefijzers smeden door een Belgische smid. Ook aanwezig is de bekende 'scharensliep', Cees Rossen uit Middelharnis aanwezig. Bij hem kunnen de gehele dag (tegen de bekende/vaste tarieven) scharen en messen worden geslepen. Voor de kinderen zijn er ponyritjes en op diverse plaatsen zijn dieren te zien (o.a. van Kleindierenver. 'Nut en Genoegen'). Heel bijzonder is de "European Maid Tractor Pulling Trekker" die tentoongesteld wordt.

Boerenbal

Op vrijdag 31 augustus wordt op het erf van de fam. Voogd aan het Smalle Einde 1, wederom een Boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden georganiseerd. Aanvang is 19.00 uur en de toegang en deelname zijn gratis.
Mirna Bogert, manager van VVV Goeree-Overflakkee en secretaris van de Stichting Kop van Goeree is blij dat er weer een mooi programma is samengesteld. Wel wijst ze erop dat dit programma en de Boerenlanddag niet georganiseerd zou kunnen worden zonder de hulp van de vele vrijwilligers. En daar is de organisatie natuurlijk heel blij mee.

Fietspuzzeltocht Langstraat

LANGSTRAAT - Op zaterdag 8 september organiseert de stuurgroep van de Ned. Herv. Kerk te Langstraat (1 km voorbij Achthuizen) weer een prachtige fietspuzzeltocht door het mooie landschap van Oostflakkee.

Vanouds een gezellige tocht met een bijzonder ontspannen sfeer, met een afstand van ongeveer 25 km. Al vele jaren doen er zo'n 50 mensen mee, kerkelijk en niet kerkelijk. "De sfeer is altijd geweldig, maar natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het weer. Voor degenen die twijfelen: Gewoon doen!" aldus de organisatoren.
De start van deze fietstocht is tussen 9.15 en 9.30 uur vanaf de kerk (Langstraat 12). De aankomst is om ongeveer 12.00 uur. Halverwege is er een stop met koffie, thee of frisdrank. Bij terugkomst gebruiken de deelnemers bij het kerkgebouw een fijne maaltijd met soep en broodjes. De kosten zijn slechts € 5,- p.p. met een maximum van € 15,- per gezin.
De opbrengst van de fietstocht is bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw.
In verband met de lunch en de koffie graag even van tevoren aanmelden. Dat kan bij Piet Leroy, 665804, piet.leroy@planet.nl, of bij Dirk Bal, 632059, dirk.bal@kpnplanet.nl.
Voor de winnaar is er weer een taart en wisselbeker beschikbaar.

Verhuisd van Rotterdam naar Ouddorp: 'We vinden het hier fantastisch'

OUDDORP - Ingrid en Nordin Chara-Zeeuw woonden samen met zoon Ilias en dochter Senna in het Rotterdamse Katendrecht. De grote droom was altijd om naar Frankrijk te emigreren. Maar is het eigenlijk wel fijn om alle vrienden en familie achter je te laten en naar het Franse platteland te vertrekken, terwijl je moeite hebt met de Franse taal? De oplossing was om op zoek te gaan naar het buitenleven in Nederland. Dat hebben ze gevonden in Ouddorp. "We vinden het hier fantastisch. Ons leven is er op vooruit gegaan."

Door Martijn de Bonte, foto: familie Chara-Zeeuw

Op zoek naar een plekje op het platteland zagen de Rotterdammers op Funda een boerderijtje uit 1917 te koop staan. Eigenlijk was het te duur, te ver weg en teveel werk om het te renoveren. Maar toen na verloop van tijd de prijs werd verlaagd, besloten ze om toch een kijkje te gaan nemen in het pand aan de Oudelandseweg. "We gingen op een zonnige septemberdag met z'n vieren een dagje naar Ouddorp. Om erachter te komen hoe de mensen in het dorp zijn, spraken we mensen aan op straat. Die waren allemaal erg hartelijk." Dus dat was 1-0 voor Ouddorp. Het huis was ruim, maar het was vooral de tuin die ze over de streep trok. Een enorme lap grond met veel groen en oude (fruit)bomen.

Waarschuwing

"Weten jullie wel waar je aan begint?" zeiden vrienden en familie in de stad, toen ze vertelden over hun plannen om naar Ouddorp te verhuizen. Maar het stel was verliefd op de oude boerderij en het rustige dorp, dus hakten ze de knoop door en vertrokken van Rotterdam naar Ouddorp. De eerste jaren na de verhuizing waren erg druk. Ingrid en Nordin werkten allebei in Rotterdam, waren bezig met een enorme verbouwing en de zorg voor de kleine kinderen. Nu drie jaar later is alles in een rustiger vaarwater terecht gekomen. "We komen nu eindelijk toe aan het opbouwen van een sociaal leven. Via de school en de voetbalclub leren we steeds meer mensen kennen. Ilias speelt bij voetbalclub WFB, Nordin is er actief als trainer. In een dorp valt op dat je elkaar overal tegenkomt, dat is echt wel een verschil met Rotterdam."

"Mama, onze haan kraait weer," zegt Ilias enthousiast, terwijl hij naar buiten wijst. Dat is bijzonder, want de toom gestreepte Noordhollandse blauwe kippen hebben ze nog maar sinds kort en de jonge haan laat pas sinds een paar dagen van zich horen. De kinderen zijn in de tuin bezig met het bouwen van een boomhut. Langs de rand van de tuin staan ligstoelen die uitzicht bieden over de Ouddorpse polder. Op tafel staat een bos bloemen die Senna zelf heeft geplukt in de pluktuin van De Mekkerstee. Familie Chara- Zeeuw is helemaal ingeburgerd op het platteland. Ingrid: "De vrienden uit Rotterdam die ons vooraf waarschuwden zijn nu ook om. Als ze nu hier komen, dan snappen ze het helemaal."

Bed & Broodje

In het voorhuis van de ruim honderd jaar oude boerderij is een B&B gemaakt. Op 1 september bestaat Bed & Broodje precies één jaar. Er zijn twee vakantiehuisjes: één voor twee personen en één voor vier personen. De huisjes hebben een eigen tuin, fietsen, barbecue en er is een verwarmde buitendouche. Het ontbijt wordt klaargezet in de koelkast, zodat gasten zelf kunnen beslissen hoe laat ze de dag beginnen, dus een ander concept dan een klassieke B&B. De gasten komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk. Ingrid: "De meeste bezoekers vinden Ouddorp een lief en leuk dorp."

Het valt op dat best een aantal van onze gasten vroeger op Goeree-Overflakkee hebben gewoond, of hier familie hebben. Je zou ze 'heimweetoeristen' kunnen noemen. Sommige gasten springen extra in het oog. Zoals de groep dove vrienden, die vroegen of Ingrid wat langzamer kon praten omdat ze haar vlotte spreektempo niet bij konden houden met liplezen. Of het Duitse gezin met vier kleine kinderen, die na een rit van ruim zes uur in Ouddorp aankwamen. De volgende avond vroeg Ingrid of ze een leuke dag hadden gehad. Ja hoor, ze waren even naar Amsterdam geweest, daar hadden de kinderen een ijsje gekregen. De volgende dag vertrokken ze weer richting Duitsland...

Thais restaurant

Ingrid heeft sinds een paar maanden haar baan opgezegd bij de Holland America Line om de B&B te runnen en vaker thuis te zijn voor de kinderen. Ze maakt de balans op drie jaar na hun overstap van Rotterdam naar Ouddorp. "Het tempo is hier een stuk lager. We leven hier relaxter dan in de stad." Het enige wat ze mist is exotisch eten. "Ik zou best blij worden van een Thais (afhaal)restaurant in Ouddorp."

Voor toekomst heeft ze nog genoeg plannen en dromen. "Ik zou hier in de achtertuin wel een keer een kofferbakverkoop willen organiseren, waarbij iedereen vanuit de auto tweedehands spullen aanbiedt. En ik droom van een luxe (boom)hut als accommodatie voor gasten."

Kijk voor meer informatie op www.bedenbroodjeouddorp.com.

Open Dagen met Quilts in De Overkant

Marianne Knöps tijdens de expositie.

OUDDORP - Ze staan er niet vreemd van te kijken bij De Overkant in Ouddorp als er zelfs buitenlandse gasten komen kijken naar Quilts tijdens de Open Dagen.

Op deze Open Dagen kunnen de bezoekers prachtige Quilts bekijken, zowel van cursisten van Quilts aan Zee van Marianne Knöps als van Françoise Lietaert. En op zaterdag is er een demonstratie van Monique de Canne met machinaal quilten.
Ook is er de eerste informatie over het cursusprogramma van Quilt aan Zee. Al jaren een goed bezette activiteit van Marianne.
Natuurlijk is de toegang gratis, de theetuin van De Overkant is open voor eventueel koffie of thee met wat lekkers. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp. Open Dagen vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 12 september een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

Kaartmiddag

De plaatselijke commissie Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 10 september a.s. een kaartmiddag. De kaartmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DIRKSLAND

Bingo Victoriahal

Donderdag 30 augustus is het zover, dan gaat de bingo in de Victoriahal weer beginnen. De Victoriahal ligt aan de Philipshoofjesweg 57a. Ook dit seizoen staan de organisatoren weer garant voor mooie geldprijzen en regelmatig een extraatje. Dit kan van alles zijn, van een gratis kaartje tot een gratis consumptie, maar wat heel belangrijk is, is de gezelligheid en de ontspannen sfeer. Om het seizoen goed te beginnen is er als eerste een mooie hoofdprijs van 200 euro. De deuren gaan open om 18.45 uur, de bingo begint om 19.30 uur.

MIDDELHARNIS

PCOB over mentorschap

Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) Goeree-Overflakkee begint haar seizoen met een interessante middag voor leden en belangstellenden voor de PCOB. Mevrouw Cock van Dijk, regio-ondersteuner bij Stichting Mentorschap, komt vertellen wat mentorschap inhoudt en voor wie en wanneer het mentorschap nodig is. D.V. maandag 3 september in De Hoeksteen te Middelharnis, aanvang 14.00 uur. Entree € 2,-. Het mentorschap is een van de wettelijke beschermingsmaatregelen. Deze maatregel is bedoeld voor mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen. Het gaat om meerderjarige personen die door hun ziekte of beperking (bv. dementie, niet-aangeboren hersenletsel, verstandelijke beperking) in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. In veel gevallen is er familie die dan helpt, maar soms is er geen familie om op terug te vallen. In die gevallen kan Stichting Mentorschap een oplossing bieden door het regelen van een mentor.

Jeduthun weer van start

Op 23 augustus was er weer een grote groep enthousiaste mensen in De Hoeksteen aanwezig om het komende repertoire in te studeren. Koorleden van allerlei leeftijden vinden hun weg naar verenigingsgebouw De Hoeksteen, om in ontspannen sfeer met elkaar zingend bezig zijn met het Woord van God. Het doel is om tijdens de uitvoeringen mensen te mogen raken met de inhoud van onze Psalmen en velerlei gezangen. Het Christelijk Gemengd Koor Jeduthun nodigt nieuwe leden dan ook hartelijk uit om mee te zingen, iedere donderdagavond van 19.45 tot 21.45 uur, zoals gezegd in De Hoeksteen. Zaterdag 1 september hoopt het koor te zingen tijdens de Boerenlanddag in de dorpskerk van Ouddorp tijdens een inloopconcert van 14.00 tot 15.00 uur.

Sjoelen

Stichting ZIJN wil in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 starten met een sjoelclub. Naast het sport- en spelelement staat gezelligheid en een praatje voorop. Iedereen die het leuk vindt om een potje te sjoelen is welkom op woensdagmiddag om 13.30 uur. Wilt u graag meedoen aan deze sjoelmiddag, meld u dan aan bij Stichting ZIJN, telefoonnummer 0187-483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

Repair Café

Is er in de vakantie iets kapot gegaan? Weggooien? Mooi niet. Laat het Repair Café in Middelharnis er maar naar kijken en repareren, zodat het weer een tweede leven krijgt. Op zaterdag 1 september is het Repair Café actief op de Locatie Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis, van 10.00 tot 13.00 uur. U kunt hier terecht met bijna alle kleine (u moet het wel zelf kunnen dragen) huishoudelijke apparaten. De vakkundige monteurs kunnen u helpen met repareren, behalve met mob. telefoons, tablets of PC's. http://www.repaircafemiddelharnis.nl.

Spreekuur Ketenzorg Dementie

Op dinsdagmiddag 4 september verzorgen de Casemanagers van de Ketenzorg Dementie een spreekuur in de Bibliotheek in Middelharnis. Het spreekuur vind iedere eerste dinsdag van de maand van 14.00 tot 15.00 uur plaats. Bij het Spreekuur van de Ketenzorg Dementie kun je terecht met al jouw vragen op het gebied van dementie en de ziekte van Alzheimer. Heb je in je omgeving te maken met dementie, heb je een vermoeden dat iemand in je omgeving tekenen van dementie vertoont of heb je vragen over hulpmiddelen die het leven van mensen met dementie eenvoudiger maken? Met deze en andere vragen kun je terecht tijdens het spreekuur. Het spreekuur Ketenzorg Dementie is onderdeel van de Geheugenbibliotheek; een collectie van boeken en hulpmiddelen die in de Bibliotheek in Middelharnis worden uitgeleend.

Goederen voor Roemenië

Zaterdag 1 september is er weer de maandelijkse inzamelochtend van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. De loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis is geopend tussen 09.30 en 11.30 uur. Ook in de tweede helft van 2018 wil de werkgroep nog enkele transporten naar Roemenië verzorgen. Daarbij is natuurlijk wel hulp nodig: nog steeds is (klein) meubilair welkom, zoals kasten, bergmeubels, tafel en stoelen en eenpersoonsbedden/matrassen. Verder is er nog behoefte aan huishoudelijke artikelen, zoals kopjes, schotels, gebruiksvoorwerpen voor de keuken, enz. Speelgoed en schone knuffels zijn ook welkom. Ook kunt u medicijnen en incontinentiemateriaal brengen. Goede schone kleding kunt u natuurlijk inleveren, evenals zelfgebreide kledingstukken. Daarnaast zijn er op Flakkee nog een aantal vrijwilligers die voor Roemenië breien, en zij vragen nieuwe of gebruikte knotten breiwol. Voor alle goederen geldt natuurlijk: in goede, schone, onbeschadigde en nog bruikbare staat! (Geen 'rommel)'. Meer info via: info@oosteuropa-werkgroep.nl, of bel 486436 of 603051.

NIEUWE-TONGE

Rommelmarkt

Op zaterdag 1 september a.s. wordt de jaarlijkse rommelmarkt georganiseerd van de Gereformeerde Gemeente te Nieuwe-Tonge. Naast tweedehands artikelen zijn er boeken te koop en is er een terras waar koffie gedronken kan worden met wat lekkers. Verder is er patat, hamburgers, snacks, gebakken vis, groente en fruit en diverse lekkernijen van de bakker. Daarnaast worden er bloemen en planten verkocht, kaas van kaasboerderij Van Schaik uit Stellendam, verkoop van Aloe Vera producten en zijn er hobbymaterialen te koop. Ook is er de mogelijkheid om een familiefotoshoot te maken. Jong en oud kunnen op de markt envelop trekken en maken daarmee kans op prachtige prijzen. Tot slot is het mogelijk om gratis en vrijblijvend een vergelijking te laten maken van uw energierekening. De locatie van de rommelmarkt is de Oranjestraat in Nieuwe-Tonge. De markt wordt gehouden van 09.00-14.30 uur. Zie ook de advertentie in deze krant.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 13 september a.s. is er Breicafé van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Goede doelenmarkt

Zaterdag 1 september wordt er van 10.00 tot 16.00 uur rondom de Dorpskerk van Ouddorp een goede doelenmarkt gehouden. De goede doelen zullen zich presenteren en wat over hun werk vertellen. De volgende stichtingen zullen tijdens deze markt aanwezig zijn: Stichting Timotheos; Stichting Bright Spot of Hope; Stichting Hulp Vervolgde Christenen; Nederlandse Brandwonden Stichting; Trans World Radio; Stichting Mefiboseth; Stichting 3xM; VBOK; Bond tegen het vloeken; Gevangenenzorg Nederland; Stichting Herleving Gebed voor Israël ;Stichting Steun Messiasbelijdende Joden. Ook zullen er in de kerk twee muzikale optredens gehouden worden. Van 10.00 tot 12.00 uur zal Musica Sororum aanwezig zijn en van 14.00 tot 15.00 uur het Christelijk Gemengd Koor Jeduthun.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheek Ouddorp vindt plaats op vrijdag 7 september. Het café wordt gehouden in het Ouddorpse Raad- en Polderhuis tussen 15.00 en 16.30 uur.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 12 september is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Het breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25). Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN: (0187) 483366 of e-mailen naar: m.kieviet@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

Workshop Uitleg Autisme

Suzan van Autisme Coaching Susiane geeft op vrijdag 14 september om 13.00 uur een workshop 'Uitleg over autisme'. Wat gaat er anders in het hoofd bij iemand met autisme? Wat maakt dat hij/zij op deze manier reageert? Wat is overprikkeling? Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek 'Geef me de 5 – Auti-communicatie'. De workshop wordt gegeven in verenigingsgebouw 'Vita Nova' te Sommelsdijk, de prijs bedraagt € 15,-. Aanmelden is vereist. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.autismecoachingsusiane.nl.

Start Breiclub De Zwaluw

Breiclub De Zwaluw gaat weer starten op dinsdagmiddag 4 september. Iedere dinsdagmiddag is er weer een haak- of breimiddag, of een andere hobby die bezoekers beoefenen. De middagen worden gehouden in De Zwaluw, Sperwer 55 in Sommelsdijk. De kosten zijn 1,50 euro met een gratis bakje koffie of thee. Meer info: Jannie van der Veer: 0187 48687.

STELLENDAM

Start repetities DEV

Na een aantal weken rust gaan de mannen van het Mannenkoor Door Eendracht Verbonden, onder leiding van Jurriën van Kooten, weer een aantal liederen instuderen. Niet alleen liederen die al eerder zijn uitgevoerd, maar ook nieuwe nummers worden ingestudeerd. Inmiddels zijn de eerste uitvoeringen, waarvan enkele op uitnodiging, alweer gepland. Zo staan er voor de laatste maanden van 2018 uitvoeringen gepland in Ouddorp, Rhoon, Goedereede en Stellendam. Het mannenkoor zou er graag wat nieuwe leden bijkrijgen. Lijkt het u leuk om met een mannenkoor te zingen, kom dan eens luisteren op één van de repetieavonden, iedere dinsdag van 19.45 tot 21.30 uur in Hervormd verenigingsgebouw 'De Rank' aan de Bosschieterstraat in Stellendam. Het mannenkoor is niet per sé op zoek naar geschoolde zangers. Iedereen die wil zingen tot Gods eer is welkom. Ook de leeftijd maakt niet uit. Meer info via www.mannenkoordooreendrachtverbonden.nl.

Fiets 3-daagse in Melissant

MELISSANT - Voor het eerst in haar geschiedenis zal er een Fiets 3-daagse in Melissant plaatsvinden. Deze zal gehouden worden op dinsdagavond 11 september, woensdagavond 12 september en als laatste op donderdagavond 13 september.

Start en finish zijn bij de Melishof, alwaar men zich ook kan inschrijven. Men kan zich inschrijven voor alle drie de avonden of voor één enkele avond. Inschrijven kan op de avond zelf vanaf 18.00 uur in de Melishof en de start is om 18.30 uur.
Kosten voor drie avonden zijn € 7,50, één avond meefietsen kost € 3,-
Er zijn drie mooie routes uitgezocht van om en nabij de 20 km, dus voor iedereen goed te doen, ook als men geen elektrische fiets heeft. Onderweg wordt u een versnapering aangeboden en de laatste avond wacht u een verrassing. "Kom gezellig meefietsen, laad uw fiets eventueel achter op uw auto en kom genieten van de prachtige omgeving van Melissant. Denk u er wel aan dat u met uw kleding goed zichtbaar bent voor het overige verkeer", aldus de organisatoren. De organisatie is in handen van Stichting Melishof. Voor vragen en/of informatie kunt u bellen: 06 47490307.

Apollo start met de repetities

Het afscheid van oud-lid Fina de Jong.

NIEUWE-TONGE – Gemengde Zangvereniging Apollo start op donderdagavond 30 augustus weer met de repetities in Ons Dorpshuis. Onder leiding van dirigent Marlous Smit jr. wordt gewerkt naar diverse optredens toe, zoals op 12 september bij Nieuw Rijsenburgh en op 2 november het jaarconcert in Ons Dorpshuis.

Na een supergezellige afsluiting van het seizoen op 12 juli, waarbij leden hun talenten op gebied van zang, performance en voordracht konden tonen, begon de zomerstop. Tijdens deze laatste avond met enkele hilarische optredens, werd ook oud-lid Fina de Jong in het zonnetje gezet vanwege haar 48-jarig lidmaatschap en nam het koor afscheid van Christa Graafland vanwege haar verhuizing naar Brabant.
Het koor repeteert elke donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Ons Dorpshuis aan het Korteweegje. De leden van het koor komen niet alleen omdat zingen zo geweldig fijn is, maar ook voor de gezelligheid en de humoristische manier waarop de dirigent het koor leidt. Wanneer u ook graag zingt en wat aansluiting zoekt, is Apollo een aanrader. Iedereen is van harte welkom om eens te komen luisteren. In het bijzonder zou Apollo graag wat meer mannelijke leden krijgen. Wilt u meer informatie, bezoek dan eens onze Facebookpagina (Gemengde Zangvereniging Apollo Nieuwe-Tonge) of bel met secretaris Rie Timmer, tel.: 651244.

Voetbalseizoen Flakkee weer gestart

MIDDELHARNIS - Nu de scholen weer zijn begonnen, is ook het voetbalseizoen bij voetbalvereniging Flakkee weer gestart.

De trainingsavonden voor de jongste leden zijn maandag, dinsdag en donderdag. Bij onze vereniging wordt er uitsluitend op zaterdag gevoetbald. Elk team heeft de mogelijkheid om twee keer per week te trainen. De allerkleinsten, de Mini-Pupillen, trainen elke zaterdagochtend van 11.00 tot 11.45 uur op een speciaal en veilig kunstgrasveldje. Daarnaast doen de oudste Mini-Pupillen (JO7) ook weer met 2 teams mee aan de eilandelijke competitie. Het eerste seizoen behoeft er bij de Mini-Pupillen van Flakkee geen lidmaatschap te worden betaald.
Alle leden krijgen, in tegenstelling tot veel andere verenigingen, geheel gratis een tenue, trainingspak en tas ter beschikking.
Verder worden er voor de jeugdleden naast het voetbal nog verschillende leuke activiteiten georganiseerd, zoals een thuistoernooi, bingo, spelletjes- en sportmiddag, voetbalclinic, tentenkamp en een bezoek aan een eredivisie wedstrijd. Ook kan er dit seizoen bij de jongste teams weer worden gestreden om de Flakkee hypotheken penaltybokaal. Wilt u meer weten, kom dan geheel vrijblijvend een keer langs of kijk op de site van MSV & AV Flakkee. Vanzelf mag er ook geheel vrijblijvend meerdere keren worden meegetraind of kom gewoon een keer kijken.

Goudgele lekkernijen met suiker en stroop

Om 5.00 uur zou de eerste loper Oude-Tonge kunnen aandoen. Daarom zijn ze op dat tijdstip bij de familie Westra - voor het vijfde jaar op rij met de Omloop - begonnen met pannenkoeken bakken. De eerste loper was uiteindelijk om half zes bij de met lichtjes versierde tent aan de Kaai.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Wie denkt dat de koekenbakkers het na een paar uur zat zijn, heeft het mis. "Je spreekt heel veel leuke mensen, waarvan je sommige nog kent van voorgaande jaren.'' Dat laatste geldt dan misschien niet voor jongste bakker Olivia, die voorzichtig het beslag in een pan laat lopen. Wat is nu het geheim van een goede pannenkoek? Verlegen: "Dat 'ie zo dun mogelijk is.'' De bakkers komen vanuit verschillende plekken en hebben gemeen dat ze het erg leuk vinden om te doen. Het belangrijkste ingrediënt is dan ook "heel veel liefde''.

Maar uiteindelijk moet de maag vol van voedsel, en niet van vlinders. Daarom is er vorig jaar 23 liter melk, 11 kilo bloem en 46 eieren gebruikt om ongeveer 450 pannenkoeken te bakken. Dit jaar zijn dat er minder, omdat er wegens de slechte weersomstandigheden meer mensen zijn uitgevallen. De sterke, geroutineerde lopers kunnen dat wel aan en die zijn dan al wel voorbij gekomen, weten ze bij de kraam. Inmiddels is de stroom wat meer constant, tot plezier van de vrijwilligers. "Des te drukker, des te gezelliger.''

Pfannkuchen

De familie Westra doet en financiert alles zelf. Wel staat er een donatiepot. Deze is echter niet bedoeld voor de onkosten van het bakken, maar voor een goed doel. In dit geval de Soroptimisten, een serviceorganisatie die zich inzet voor de rechten van meisjes en vrouwen wereldwijd. "Als mensen willen, kunnen ze geld geven. Maar het hoeft natuurlijk niet.'' Het gesprek wordt onderbroken door een Duitse toerist die zich verwonderd afvraagt waarom al die mensen voor hun plezier in de kou gaan staan. Dat wordt hem uitgelegd. "Und willst du auch einen Pfannkuchen?"

Nathan: "Doorgaan op de automatische piloot''

Het zit Nathan Kom (26) uit Nieuwe-Tonge qua gezelschap niet mee. "Degene waar ik eerst mee liep viel al vrij snel uit. Mijn volgende compagnon ging vlak daarna en de derde is bij Herkingen ergens afgehaakt.'' Hijzelf zit nog in de race. "De automatische piloot staat aan en ik ga door,'' vertelt hij tijdens een korte stop in Oude-Tonge.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Gelukkig heeft hij geen last van spierpijn, wat hijzelf verklaart door het niet over het strand te hoeven lopen. Ook heeft hij geen last van blaren. "Daar heb ik sowieso nooit last van. De schoenen die ik nu draag, daar heb ik al een paar honderd kilometer mee gelopen. Er heeft wel behoorlijk wat water ingestaan vannacht. Bij de Slikken was veel water gevallen waardoor het drassig werd. In mijn schoenen stond op een gegeven moment wel een flinke waterplas.''

Tiende keer

"Toen het droog werd kreeg ik de smaak weer te pakken.'' Hij rilt even. "Het is nu de tiende keer dat ik meeloop. Dat het nu licht is, is mentaal gezien wel positief. De sombere en natte nacht ligt achter ons en het loopt toch fijner als je ziet waar je loopt.'' Hoe heeft hij zich eigenlijk voorbereid op de omloop? Hij grinnikt even. "Niet. Alleen het eerste jaar heb ik kort voor de omloop wat korte wandelingetjes gemaakt. Toen heb ik geoefend met het lopen over verschillende ondergronden als schelpen, zand en kinderkopjes.''

Net als Ramon heeft Nathan niets dan goede woorden voor de organisatie. "De route en verzorging zijn super. Het laatste moment moest de route verlegd worden vanwege het onweer, maar dat hebben ze prima gedaan. Alles was duidelijk aangegeven.''

Virus

Zou hij het zien zitten om volgend jaar weer mee te lopen? "Ieder jaar zeg ik dat het de laatste keer is geweest. Maar als het dan het jaar daarna weer eind augustus wordt, gaat het weer kriebelen. Ik noem het een virus. Mijn familie heeft daar overigens ook last van. Zo zit mijn vader in het bestuur en helpt mijn broertje ook mee met de Omloop.''

Volgens Nathan is de sleutel tot het uitlopen van de omloop doorzettingsvermogen. "Ja, je hebt pijn. Maar dat moet je er dan ook weer uitlopen en doorzetten. Daarnaast zou ik iemand mee nemen waarmee je samen kunt lopen. Alleen lopen maakt het dubbel zo zwaar.'' Hij knippert even met zijn ogen en kan een geeuw nauwelijks onderdrukken. "Doe zeker een keer mee.''

Nathan finishte om 17:44 uur

Ramon: "Zo leer je ook het eiland beter kennen''

Ramon Commereuc zit even bij te komen op een bankje bij de post. "Vannacht was het wel echt een strijd hoor'', puft hij. Even leek het erop dat de 27-jarige Sommerdieker zou moeten stoppen omdat hij onderkoeld was. "Dat ging even niet helemaal goed, maar na droge kleding en wat eten kwam ik weer wat op temperatuur.'' Om warm te worden heeft hij een stukje gejogd. Met een vermoeide grijns: "Dat gaf wel wat afwisseling na al dat lopen.''

Tekst: Erwin Guijt, foto: familie Commereuc

Zoals vrijwel iedereen die dag, begint hij gelijk over het weer. "Bij Goedereede begon het met regenen, en al vrij snel was ik doorweekt. Omdat het bleef doorregenen werd je ook niet droog. Dat was wel vervelend en de EHBO-post had ik dan ook wel echt nodig. Daar kon ik toen gelijk even terecht om een blaar te laten prikken.''

Over de organisatie van het evenement is Ramon tevreden. "Goed dat ze besloten hebben om het stuk over het strand niet door te laten gaan vanwege het onweer. Veiligheid gaat voor alles.'' Heel erg vond Ramon het overigens niet dat hij niet over het strand hoefde: "Vorig jaar voerde de tocht wel over het strand, dat vond ik toen tegenvallen.'' Hij neemt nog een hap van zijn pannenkoek.

Niet geoefend

Het is inmiddels de tweede keer dat hij meedoet. Eigenlijk zou hij dit jaar op vakantie gaan, maar dat ging op het laatste moment niet meer door. Toen heeft hij besloten mee te lopen met de Omloop. Echt geoefend heeft hij daardoor niet, maar gelukkig heeft hij geen hekel aan wandelen. "Zeker in een groepje is het leuk, zo leer je ook het eiland beter kennen.''

De eerste druppels beginnen na een korte periode van droogte weer te vallen. "Als je de Omloop uit wil lopen, moet je het natuurlijk wel leuk vinden om te doen. En dan doorzetten.'' Hij voegt meteen de daad bij het woord en springt op van het bankje waar hij een paar minuten heeft kunnen uitrusten. "En door!''

Ramon finishte om 17.30 uur.

Omloop: Reportage vanuit Oude-Tonge:
"Ongelofelijk. Drie maanden droog en nu regent het!"

Wandelaars tussen Herkingen en Oude-Tonge.

OUDE-TONGE – Bij de stempelpost is het om half tien nog niet heel druk geweest. "Ik schat dat er zo'n dertig lopers zijn langsgekomen.'' De weersomstandigheden waren dan ook niet heel ideaal: regen, regen en nog eens regen. Door die omstandigheden zijn er relatief veel mensen uitgevallen. Een sfeerverslag ter plekke.

Door: Erwin Guijt

Naar de locatie hoef je niet lang te zoeken: je kunt gewoon je neus achteraan lopen. De pannenkoekengeur drijft langs de Kaai van Oude-Tonge. Een wandelaar komt daar net voorbij. "U ook een pannenkoek?'' Er is niet veel voor nodig om de in poncho gehulde loper naar de opgezette tent te lokken. Daarvoor heeft hij netjes zijn stempel gehaald bij de officiële post, een eindje terug. Naast een tent met verversingen is daar een zeecontainer geplaatst, waar de vermoeide lopers even kunnen uitrusten.

Broodjes ham

En, ook niet geheel onbelangrijk, het is daar droog. "Dat is toch ongelofelijk! Het is drie maanden droog geweest en precies nu komt het met bakken uit de hemel'', merkt een vrijwilliger op. Naast hem deelt een collega broodjes met ham uit, onder toeziend oog van vrijwilligers van het Rode Kruis. Die hebben hier nog geen blaar geprikt, biechten ze op. "Eigenlijk ben je hier te vroeg, nu is het vooral bij Herkingen erg druk.''

Het begint te spikkelen. Snel wordt er toevlucht gezocht in de tent en zeecontainer. Het staat er behoorlijk vol met regenpakken, poncho's en paraplu's. Iemand verzucht gefrustreerd dat hij net droge kleren aan heeft getrokken en nu al weer nat is. Een loper staart wezenloos naar het gutsende hemelwater. De vader van een deelnemer, gelaten: "Tja, je kan er nu eenmaal niks aan doen, hè? Je moet het maar nemen zoals het is.'' Gelukkig neemt langzamerhand de regen weer wat af.

Rode poncho

Het klaart weer een beetje op, heel even laat zelfs de zon zich nog zien. De vrijwilligers doen er alles aan om het verblijf bij de post zo plezierig mogelijk te maken. En onder de lagen natte (regen)kleding schuilen optimistische mensen. Droge kleren, vriendelijke woorden van familie en vrienden en wat eten doen een hoop. Maar dan moet er uiteindelijk toch weer verder worden gelopen.

Een vrouw in rode poncho loopt stug door, intussen een persmuskiet afwimpelend. "Ik loop liever door.'' Ook een pannenkoek hoeft van haar niet. Wim Welmer, die eerder in de Omloopkrant van het Eilanden-Nieuws stond, meldt zich daarentegen wél bij de pannenkoekenkraam. Hij houdt de moed erin en loopt mooi op schema. Nadat hij het warme baksel achter de kiezen heeft, gaat hij vol goede moed weer op stap. Stap voor stap naar de finish die avond in Middelharnis.

De betrokkenheid van de vrijwilligers houdt Ab van der Valk op de been

MIDDELHARNIS – Het had zo'n mooi feest kunnen zijn zaterdagmiddag op het Diekhuusplein: De aankomst van de 'gladiatoren' die de Omloop op hun naam hadden geschreven zouden door een grote menigte worden binnengehaald met bloemen en gejuich. De bloemen waren er wel, maar het gejuich ontbrak. Vanwege de enorme plensbuien liet het publiek het dit jaar af weten.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Letterlijk en figuurlijk druppelden de wandelaars binnen op het Diekhuusplein. Op een enkeling na waren ze uitgeput toen ze op het podium werden verwelkomd door Arna de Wit van de organisatie en 'spreekstalmeester' Ab van der Valk van Happy Music. Elders in deze krant is iets geschreven over de ontberingen die onderweg werden doorstaan. Van velen waren die ontberingen af te zien als zij het podium betraden. De meesten wilden niets meer zeggen omdat ze zo vlug mogelijk hun bad en bed wilden opzoeken.
Anderen waren tegenover Van der Valk nog in staat om een paar woorden te wisselen en leken nog behoorlijk monter. Zo was daar Wim Welmer, die eerder geïnterviewd werd in de Omloopbijlage van Eilanden-Nieuws. Deze oorspronkelijk uit de Achterhoek afkomstige, maar op Schouwen-Duiveland wonende loper, werd opgewacht door een aantal familieleden en op het podium had hij nog 'de puf' om op de muziek van de uit de Achterhoek afkomstige popgroep Normaal mee te dansen…
Verder waren er opvallend veel jongeren aanwezig om het team van vijf jongeren te verwelkomen die namens het bedrijf Kraaijeveld Tailor-made Fresh Produce te verwelkomen. Deze vijf jongens liepen 'de 110' helemaal uit en verzamelden hiermee maar liefst 10.000 euro voor het goede doel, het Sophia kinderziekenhuis. In totaal is er al meer dan 34.000 euro opgehaald.

Warm welkom

Onder welke omstandigheden en in welke toestand de deelnemers ook binnenkwamen, voor een ieder – die dat wilde – was er een warm welkom bereid door Ab van der Valk. Waar haalt hij steeds weer opnieuw 'de drive' vandaan om de aankomst van de Omlopers aan elkaar te praten?, zo vroegen we hem tussen de plensbuien en het daarop verschijnende zonnetje door. "Het gaat vanzelf", zo geeft hij aan. Ab vertelt dat hij er soms wel eens tegenop ziet, maar hij als hij weer op het podium staat geniet hij iedere jaar weer en hij heeft al veel jaren meegemaakt. Dit keer staat hij voor de 28e keer op het podium en hij heeft daarom nog de duizend deelnemers van het begin in Ooltgensplaat meegemaakt. Eén keer moest hij vanwege omstandigheden verstek laten gaan. Verder heeft hij één keer het voornemen gehad om zelf deel te nemen aan de Omloop. Een neefje zou hem vervangen, maar die werd plotseling ziek, dus moest hij toch weer 'het podium' op. Het is een soort automatisme geworden dat Ab, die ook voor de apparatuur op het plein zorgt, op het podium staat. "Iedereen gaat er vanuit dat ik het doe. Ik word er niet eens voor gevraagd. Vlak voor de Omloop krijg ik een appje of alles geregeld is", lacht hij.
Voor Ab is het een soort virus, waarmee hij is besmet en dat komt volgens hem omdat het een 'prachtig evenement' is. "En daar komt bij dat er een hele club vrijwilligers betrokken is bij het evenement en dat houd je op de been…"

Wedstrijd: Wie is de grootste pechvogel?

Een pijl gemist en daardoor verdwaald, opgeven door tientallen blaren of een vervelende uitglijder. Ieder jaar vallen er lopers uit tijdens de Omloop. Als troostprijs reikt Eilanden-Nieuws daarom dit jaar de pechvogelaward uit. De grootste pechvogel krijgt een dinerbon voor twee personen. Heeft u veel pech tijdens de Omloop dit jaar, of kent u een loper die in aanmerking komt voor de pechvogelaward? Stuur dan een bericht met een korte samenvatting van de tocht en de contactgegevens naar redactie@eilandennieuws.nl.

Turn2Move zorgt voor sportplezier tijdens de Nationale Sportweek 2018

SOMMELSDIJK - Van 14 tot en met 29 september vindt de vijftiende Nationale Sportweek plaats. Omdat de Nationale Sportweek dit jaar 15 jaar bestaat, duurt het niet één, maar twee weken.

Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen vieren in het hele land de start van het sportseizoen en organiseren allerlei (sportieve) activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten. Ook turnclub Turn2Move doet mee aan de Nationale Sportweek met een vriendjes- en vriendinnetjesles in sporthal De Staver in Sommelsdijk.
Na de zomervakantie starten de turnlessen weer vanaf woensdag 5 september. Kinderen die op turnen willen, mogen gratis proefles volgen om te kijken of ze het leuk vinden. Dit kan iedere week, ook bij de peuter- en kleutergymles.

Vriendjes en vriendinnetjes les

Tijdens de turnlessen op woensdag 19 en donderdag 20 september mogen alle kinderen een vriendje of vriendinnetje meenemen. Deze vriendjes en vriendinnetjes mogen deze turnlessen gratis meedoen. De kinderen kunnen die lessen op een veilige manier een salto en handstand aanleren, over de kast springen en nog veel meer. De les begint en eindigt met een leuk en actief spel. De lessen zijn voor meisjes vanaf 6 jaar op woensdag en donderdag vanaf 16.15 uur. Voor jongens zijn de lessen op donderdag vanaf 16.15 uur. De lessen voor kinderen van 3 t/m 5 jaar zijn vanaf 16.00 uur in De Staver. Kijk voor de exacte lestijden op www.turn2move.nl.

Informatie

Meer informatie over turnclub Turn2move kunt u vinden op www.turn2move.nl. Voor vragen kunt u mailen naar info@turn2move.nl of bellen naar 06-30383580.

Jazz Festival ter nagedachtenis aan Ludovic den Hollander

OUDDORP - Op zaterdag 1 september is het eerste Caravan Jazz Festival plaats in Ouddorp Duin, het evenement start om 13.00 uur. Op de eerste editie van dit festival zijn zeer diverse Jazz-stijlen te horen van bekende bands uit de Jazz-wereld. 's Middags kunnen bezoekers genieten van de muziek van de bekende Dutch Swing College Band, de dag wordt om afgesloten met Soulsville.

Dit Jazz Festival wordt georganiseerd door de familie van wijlen Ludovic den Hollander, grondlegger van Ouddorp Duin, eigenaar van De Klepperstee, maar vooral ook groot liefhebber van Jazz-muziek. In de begin jaren zestig, toen het eiland nog geen verbinding over land had en bands weinig naar het eiland kwamen, heeft Den Hollander de Dutch Swing College Band naar Middelharnis gehaald. Het is daarom extra bijzonder dat deze band nu op Ouddorp Duin komt optreden.

Het festival zal plaatsvinden op het strandplein van Ouddorp Duin. Naast muziek, is er een buitenbar, foodtrucks en kinderactiviteiten, zodat iedereen zich zal vermaken. Het festival is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op: www.caravanjazz.nl.

Gezond eten en afslanken

OUDDORP - Vanaf donderdag 30 augustus wordt er een cursus 'Gezond leren eten en gezond en verantwoord afslanken' gegeven. De cursus wordt gehouden De Ring, Hoenderdijk 17 in Ouddorp.
Vanaf 30 augustus iedere donderdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur. Cursusleidster: Selina Verhoeven, telefoon: 0187 785034. Facebookpagina: Selina Verhoeven EGA Nederland.
www.eganederland.nl.

Vrolijke Fluiters weer van start

MELISSANT - In Melissant gaan vanaf 6 september de muzieklessen bij familie De Lange weer beginnen.

De nieuwe leerlingen op de blokfluit gaan vol enthousiasme kennismaken met dit instrument en het notenschrift. Bij de al gevorderde Vrolijke Fluiters worden de bekende lesboeken weer opengeslagen, evenals de mappen met leuke aanvullende liedjes. Ook voor de leerlingen op de andere instrumenten is het tijd voor een uitbreiding van het repertoire.
Er is nog plaats voor enkele leerlingen, dus wees er snel bij! Voor les op blokfluit, dwarsfluit, klarinet, saxofoon, hobo en fagot. Blokfluitles vindt plaats in groepsverband. De lessen op de andere instrumenten vinden plaats op individuele basis.
Meer informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 0187-602620 of e-mailadres aj-delange@kpnmail.nl.

Gevezet geeft aan KiKa

DEN BOMMEL - In april van dit jaar bestond Transportbedrijf Gevezet uit Den Bommel 25 jaar. Eigenaar Gerard van Zuilen heeft hiervoor een eigentijds feest gegeven met een geheel eigen karakter. In plaats van cadeaus riep hij op om te storten voor KiKa, waarbij hij een bankrekeningnummer in de uitnodiging vermeldde. Ook bij binnenkomst, als de gasten over de rode loper waren ontvangen, konden zij contant geld kwijt in een grote KiKa-pot. "Met deze mooie geste heeft Gerard het fantastische bedrag van € 2.633,92 opgehaald voor het geweldige goede doel dat strijdt tegen kinderkanker", aldus de KiKa-ambassadeur Kees Witte, die zich een bevoorrecht mens noemt: "dat ik weer zo'n super mooi bedrag voor KiKa in ontvangst mocht nemen. Gerard, super bedankt."

Jaarlijks uitje van het PGGO

MELISSANT - Op woensdag 5 september is het jaarlijkse uitje van het PGGO. Dit jaar wordt dit gehouden in verenigingsgebouw 'Melishof', Binnenweg 59-61 in Melissant.

Een ieder is welkom vanaf 13.45 uur, de middag duurt tot ongeveer 16.45 uur. Er is een boeiende middag georganiseerd. Onder het genot van een kopje koffie of thee treedt een Meezingkoor op. Daarnaast is er een presentatie van de meest bekende bakker van Melissant - Jan van Harberden - die de aanwezigen meeneemt in de wondere wereld van het dagelijks brood en aanverwante producten, waar uiteraard van geproefd kan worden. De eigen bijdrage is € 6,00 per persoon. Partners of begeleiders zijn welkom.
Graag aanmelden vóór 1 september bij: wilnoteboom@hotmail.com of 06-19722560, of PGGOinfo@pggo.nl.

Zaterdag Goereese Havenconcert: van Bohemian Rhapsody tot Ukuladies

GOEDEREEDE - Zaterdag 1 september aanstaande organiseert de Stichting Kop van Goeree voor de tiende maal het Goereese Havenconcert. Op een speciaal ponton in de haven van Goedereede zal vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. Presentatie van deze avond is in handen van Patrick Polie.

Tien jaar geleden werd het evenement voor het eerst georganiseerd door stichting Promotie Goeree-Overflakkee. De stichting had een ponton aangeboden gekregen en wist in eerste instantie niet zo goed wat daarmee te doen. Tot iemand op het idee kwam het te gebruiken als podium voor een openluchtconcert. Piet Westhoeve is de organisator van het artistieke gedeelte. "Eigenlijk is het bijzonder dat we het in al die jaren maar één keer hebben hoeven af te blazen, wegens slecht weer. Soms is het maar net-net, we hebben weleens gehad dat na de laatste toon de eerste druppels vielen en het begon te gieten."

Acht jaar geleden sprak Westhoeve in Eilanden-Nieuws de hoop uit dat het Havenconcert uit zou groeien tot een evenement dat vergelijkbaar is met het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Is dat gelukt? "Nou, het Prinsengrachtconcert, dat moet ik wat ironisch bedoeld hebben, denk ik. Qua schaal is het daar totaal niet mee te vergelijken. Dat evenement heeft ook veel grotere sponsors. Het mooie van dit evenement is juist de kleinschaligheid. Edwin Rutten zei daar ooit over: het grote zit hem in het kleine. De ambiance waarin dit concert wordt gehouden is echt wel uniek. De akoestische eigenschappen van de havenkom maken het al bijzonder. Met mensen die stoelen en bankjes meenemen of staan en de mensen op de terrasjes. Bij zo'n oude haven. Dat geeft een bijzondere sfeer."

Voor deze tiende editie is gezorgd voor een mooie line-up, waarbij er genoten kan worden van hoogtepunten van de afgelopen tien jaar Havenconcert. Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Jan Bezuijen op het carillon. De Koninklijke Fanfare Apollo onder leiding van Leo Simons levert altijd een prachtige bijdrage aan het Havenconcert, zo ook deze editie. Apollo opent het concert met Death or Glory March en brengt vervolgens Highland Cathedral ten gehore. Bij dit nummer zal Apollo worden bijgestaan door George Willems op doedelzak.

Het programma wordt vervolgd met Suzanne Jalink, Marlieke Fris en Jennifer Ravestein als de Ukuladies. De drie dames begeleiden zichzelf op de ukulele. De Ukuladies spelen vooral liedjes uit de jaren '30 en '40, verpakt in een jasje uit de jaren '50. De ukulele, het viersnarige minigitaartje dat oorspronkelijk van Hawaii komt, is van nature een vrolijk instrument, met hun driestemmige zang erbij is het helemaal af.

De Koninklijke Fanfare Apollo speelt deze avond verschillende herkenbare melodieën met medewerking van verschillende solisten, waaronder ook de veelzijdige pianiste Nadia Rutkovska en zanger en trompettist Bert van Bommel. 'Bohemian Rhapsody', 'Als je bij me bent', 'Big Spender', 'Funny Valentine' en 'Cavatina' staan op het programma op 1 september. Ook zangeres Juta Bolsius is weer van de partij. Zij zal het bekende 'Sky Fall' uit de gelijknamige James Bond film ten gehore brengen. Deze 'best of editie' belooft een hele mooie avond te worden. Genoeg reden dus om het tiende Goereese Havenconcert niet te missen. Het Havenconcert is op zaterdag 1 september aanstaande kosteloos te bezoeken. De organisatie belooft een 'best-off editie', die een hoogtepunt wordt. Piet Westhoeve verwacht dit jaar zo'n zes- á zevenhonderd bezoekers.

Kader: Sponsors

Zonder de steun van diverse sponsors zou het niet mogelijk zijn dit concert te organiseren. Veel dank gaat daarom uit naar onder andere Benschop & Sterling Netwerk Notarissen, Stichting Paul van Hessenfonds, Goemaat Glas, Hotel De Gouden Leeuw, Hoveniersbedrijf B. Temmink, Bouw- en Timmerbedrijf Van Huizen, Bloembinderij De Korenbloem, Stadscafé Goeree, Gasterij 't Sas, Pluto Rentals, XSARUS E-Development & Consulting en VVV Goeree-Overflakkee.

Column

Vakantie

Zomervakantie! 6 weken! Nee, deze keer niet naar Frankrijk, waar het weer onmogelijk beter kan zijn dan in 'Goeree aan Zee', ik ga klussen. Afbranden, gronden, schuren, plamuren, schuren, gronden, schuren, lakken. De dak- overstek, de tuindeuren, de kozijnen. De voorgevel laat ik door een professional doen, maar de rest doe ik als doe-het-zelver. Mijn buurman, Piet Westhoeve, is vanachter zijn piano gekomen en is ook aan het doe-het-zelven. Samen vormen we, al communicerend over de schutting, een soort 'Buurman & Buurman' team, want uiteraard gaat er soms van alles fout.

Met vrees en beven beklim ik in de Achterstraat de door mij geleende en met Piet opgebouwde steiger. Drie hoog: hoog, vervelend hoog, heel erg vervelend hoog. 10 meter. De monumentale gepotdekselde boerenschuur moet weer zwart gemaakt worden. Monumentenzorg met nadruk op zorg. Het was me al 30 jaar geleden gezegd: "Een monument? Dan heb je levenslang". Bovenop de stelling gearriveerd betwijfel ik of het nog lang zal duren, dat leven. Shit: kwast vergeten. Naar beneden. Naar boven. Krijg het blik niet open. Naar beneden. Naar boven. Op mijn tenen kan ik net niet bij de geveltopversiering, de zogenaamde makelaar. Naar beneden, kwast aan lange lat bevestigen, naar boven…

Onderaan de stelling stopt een ambulance. Mijn achterbuurman blijkt niet goed te zijn geworden. De broeders blijven lang bij hem in huis. Een Duits gezin, gezien de temperatuur deze keer zelfs zonder wollen mutjes voor de kinderen, op de fiets stopt en zie ik verontrust naar boven kijken. Alsof ik er al af gevallen ben. "Dieser Krankenwagen ist nur präventiv hier", roep ik met een ernstig en zwart besmeurd gezicht naar beneden. Vermoedelijk licht verbijsterd over onze Gesundheits- und Sicherheitsgesetzgebung stappen ze weer op de pedalen, waarna ik weer lustig doorkwast, met een enigszins verbrand hoofd. Dat scheutje verboden carbolineum was toch niet zo'n goed idee. Ik verlang naar school.

Laatste kaarten Muziek in de Voorstraat

De muzikanten van Muziek in de Voorstraat.

MIDDELHARNIS - Werkgroep Muziek in de Voorstraat Middelharnis laat weten dat er veel belangstelling is voor haar zesde editie van dit huiskamerfestival op vrijdag 21 september.

De laatste kaarten zijn nu te koop, want de opzet van het festival limiteert het aantal bezoekers. Het gevarieerde internationale programma 'Wereldburgers' is te beluisteren in de huizen van vier families in de Voorstraat van Middelharnis die hun huiskamer beschikbaar stellen. De ontvangst voor het festival is vanaf 19.15 uur in het Oude Raadhuis, het programma begint om 19.45 uur. Kaarten van € 25,- (inclusief koffie en verfrissing) kunnen worden gereserveerd via muziekindevoorstraat@gmail.com.

Programma

De Noorse broer en zus Andreas en Julie Rokseth zijn afgestudeerd aan het Rotterdamse conservatorium Codarts. Ze spelen in de ongebruikelijke, maar prachtige combinatie van bandoneon en harp. De Goereese folkzangeres Clementine heeft een nieuw album opgenomen in Nashville: 'Letting Go'. Het album is geproduceerd door Nashville's songwriter & performer Wyatt Easterling. Zij komen samen naar Muziek in de Voorstraat. Romy de Winter en Alex Chater vormen een jong en veelbelovend klassiek duo viool en piano. Jasper Rosmalen en Stanislav Jusufovic (viool en accordeon) nemen dit jaar de jazz-component voor hun rekening.

Muziek in de Voorstraat wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Goeree-Overflakkee en sponsors. De werkgroep is onderdeel van Stichting Podium Goeree-Overflakkee.
Mail uw naam en gewenste aantal kaarten en u ontvangt per ommegaande de betaalinstructie.
De kaartverkoop wordt verzorgd door Stichting Podium Goeree-Overflakkee.
Uw reservering is geldig nadat uw betaling is ontvangen. Uw toegangsbewijs ontvangt u bij aankomst op Muziek in de Voorstraat. We organiseren het festival onder voorbehoud van voldoende verkoop van kaarten.

Muziekvereniging Apollo weer van start

NIEUWE-TONGE - Gisteren, maandag 27 augustus, is Muziekvereniging Apollo weer gestart met de wekelijkse repetities.

De muzikanten hebben weer zin in een nieuw muziekseizoen. "Met een goed gevoel mogen we terugkijken op het afgelopen seizoen. Diverse optredens gegeven. Ook hebben we 2 muzikanten in het zonnetje gezet tijdens de einde seizoensbbq. Deze twee muzikanten – Henk Mackloet en Jan van Putten; respectievelijk 65 en 55 jaar muzikant – maken al heel lang deel uit van onze vereniging en hebben heel veel muziekervaring. En als je het aan ze vraagt, zijn ze nog niet van plan hun instrument aan de wilgen te hangen. Heel fijn, want goede muzikanten zijn een aanwinst voor een muziekvereniging. En hoe meer zielen, des te meer vreugd". Zie foto.
Bespeelt u een instrument en lijkt u het leuk met andere muzikanten samen muziek te maken? Onze harmonievereniging heet u van harte welkom. De repetities zijn op de maandag van 19.30-21.30 uur. Bent u benieuwd? Meer info via www.apollo-nieuwe-tonge.nl of kom een kijkje nemen op een repetitieavond.

Uitslag Zomerbridge competitie 2018

OUDDORP - Bridge Club Ouddorp heeft maandag 20 augustus haar jaarlijkse Zomerbridge competitie met succes afgesloten. Zoals elk jaar bezochten bridgers deze maandagavonden.

Maar liefst 12 weken is er competitie gespeeld. Een ieder die deelnam kon individueel meedingen naar een prijs, indien men tenminste 8 weken aanwezig was geweest. De zomerbridge wordt al gedurende 28 jaar gehouden. Winnaars van het bridge toernooi waren de dames Goedhart en Hoffe met 65,11% .Op de tweede plaats is geëindigd de heer Kloppers met 55,12% en op de derde plaats het echtpaar Otten met 55,10%.
De Bridge Club Ouddorp bestaat dit jaar 45 jaar. Er wordt elke maandagavond gespeeld in verenigingsgebouw 'Oostdam' te Goedereede van 19.30 tot 23.00 uur. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden. De mogelijkheid bestaat eveneens om bij voldoende belangstelling een bridgecursus te volgen. U kunt hiervoor contact opnemen met Tini Otten, tel.: 0187-682424, e-mail: tinyotten71@gmail.com of Hannie Selhorst, tel.: 0187-490909, e-mail: hanniesens@hotmail.nl. Voor meer informatie, bezoek onze website: www.bc-ouddorp.nl.

Fotografiecursussen voor gevorderden

OUDDORP - Dit najaar verzorgt Marja Bodt in samenwerking met Foto Hameeteman weer verschillende fotografiecursussen in Ouddorp. De Basiscursus Fotografie van Marja is al jaren bekend op het eiland. Daarnaast organiseert zij ook de Creatieve Fotografie vervolgcursussen op verschillende niveaus. Tijdens deze vervolgcursussen ontwikkelen de amateurfotografen een eigen stijl van fotograferen.

Op 1 september a.s. van 13.00 tot 15.00 uur houdt Marja een Open Dag om belangstellenden kennis te laten maken met de mogelijkheden van digitale fotografie en een voorproefje te geven van de geplande cursussen. Belangstellenden voor de Open Dag zijn van hartelijke welkom in het cursuslokaal Oosterweg 59A-1, Ouddorp. Nadere informatie over het cursusaanbod is te vinden op www.ses-cursus.com.

Cursisten van SES Fotografie kunnen regelmatig deelnemen aan foto-exposities om hun stijl van fotograferen aan een breder publiek te laten zien. Zo is er begin 2019 een expositie 'Straatmeubilair in openbare ruimte' gepland in het Diekhuus te Middelharnis (zie foto). Bij aanschaf van een fotocamera bij Foto Hameeteman wordt regelmatig een workshop 'Leer je camera kennen' verloot.
Marja Bodt is al lange tijd werkzaam als beroepsfotograaf, gespecialiseerd in portretfotografie en het fotograferen van bijzondere gebeurtenissen en draagt haar kennis enthousiast over tijdens de cursus 'All-round portretfotografie'.

Bingo O-G-O

SOMMELSDIJK - Zaterdag 8 september is er een bingo van de Ouderenvereniging de O-G-O. De bingo begint om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. We spelen 11 rondes voor € 6,50. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van nog twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Richard van den Bos wint Grote Prijs Bakkerij Koese

SOMMELSDIJK - 'Een goeie is een droom' is een gezegde dat gebruikt wordt in de duivensport. Zo kun je 's nachts wakker liggen van allerlei sores, maar je kunt ook dromen van successen die je behaalt met een kampioensduif. Ze behaalt dan de ene na de andere topklassering voor de baas.

Dromen lukt de meesten wel, maar werkelijkheid wordt het uiteraard maar bij enkelen. Het is momenteel zeker van toepassing op een duif van Richard van den Bos. Ze wordt nu nog benoemd met haar ringnummer – de 115 – maar Richard kennende krijgt ze binnenkort vast en zeker een mooiere, toepasselijke naam. Ze voert momenteel ook het tussenklassement aan voor de best presterende duif over alle vluchten.
Châteauroux – op een afstand van bijna 600 kilometer – was haar volgende opgave. Onder zomerse omstandigheden werd al vroeg in de ochtend begonnen aan de thuisreis. Andermaal bleek maar weer eens dat goed voorbereide duiven geen enkel probleem hebben met deze omstandigheden; met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur ging het tegen het noordelijke windje in en onder een strakblauwe hemel naar huis toe. Richard had een mooie ploeg duiven ingezet om deze klus te klaren. Om tien over drie zag hij zijn favoriet landen op het hok in Stad aan 't Haringvliet. Niemand had een snellere duif, dus won ze weer een Grote Prijs, net als 4 weken geleden. Het was dan ook een eer voor Gert Koese om Richard ditmaal te feliciteren met het winnen van de Grote Prijs Bakkerij Koese.

Stichting ZIJN zoekt vrijwilligers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Nu de zomer voorbij is en de herfst en winter voor de deur staan, komen er weer een hoop hulpvragen bij ons binnen van mensen die opzien tegen deze donkere maanden. Stichting ZIJN zoekt vrijwilligers die regelmatig of incidenteel een paar uurtjes de hulpvrager willen helpen of de mantelzorger willen ontlasten door degene waar voor gezorgd wordt gezelschap te houden.

Stellendam

Voor een mevrouw van 74 jaar zoeken we iemand die het gezellig vindt om bij mevrouw op visite te gaan en bij mooi weer een klein rondje met haar te lopen. Mevrouw loopt goed. Mevrouw vindt het fijn om op de hoogte gebracht te worden van nieuwsberichten, want ze is soms wat vergeetachtig.

Voor een mevrouw zoeken we iemand die af en toe langs komt voor een uurtje gezelschap. Het is soms stil in huis en dan is het gezellig om een praatje te maken met iemand anders! Het zou fijn zijn om een luisterend oor te bieden, terwijl er ondertussen een kopje koffie wordt gedronken. Mevrouw zou het ook fijn vinden om samen naar buiten te gaan of een boodschapje te halen.

We zoeken iemand die een uurtje in de week, met een slechtziende meneer van 72 jaar een rondje wil wandelen door het Stellebos. Nu het weer minder wordt, heeft hij minder aanspraak. Meneer loopt nog goed, maar vindt het fijn als iemand hem vergezeld. Aanwezigheid van een hond geen bezwaar.

Goedereede-Havenhoofd

Voor een lief echtpaar zoeken we iemand die regelmatig mevrouw (82 jaar) gezelschap kan houden. Een kopje thee of koffie drinken, de krant lezen én mevrouw is dol op spelletjes. Mevrouw zit door het breken van haar heup sinds kort in een rolstoel en het lijkt haar erg gezellig als iemand haar rolstoel wil duwen voor een lekkere wandeling. Dan kan haar man ondertussen ook even iets voor zichzelf doen.

Dirksland

Voor een innemende en vriendelijke jongeman van 35 jaar zoeken we een computer-hobbyist die kan helpen bij het aanleren van vaardigheden op de computer, zoals foto's in mapjes stoppen, foto's van de telefoon naar de computer versturen.

Oude-Tonge

Voor een dame van 85 jaar zoeken we iemand die haar gezelschap houdt, met haar koffie drinkt of een goed gesprek voert.

Voor een dame op leeftijd zoeken we een fietsmaatje. Mevrouw wil graag eens in de week, op mooie dagen, een rondje fietsen, maar doet dat liever onder gezellige begeleiding.

We zoeken iemand die een dame van eind 70, in afwachting van haar taxipas, naar haar man in Ebbe en Vloed kan brengen/meenemen. Het liefst zou ze elke dag gaan… dus meerdere chauffeurs zijn van harte welkom! Uiteraard worden de vervoerskosten betaald.

Nieuwe-Tonge

Voor een oudere dame zoeken we iemand die geregeld een bezoekje wil brengen. Door geheugenverlies wordt haar wereldje steeds kleiner en voelt mevrouw zich wel eens eenzaam.

Sommelsdijk

Voor een mevrouw rond de 40 jaar zoeken we iemand die op bezoek wil gaan en/of af en toe eens een wandeling wil maken, naar de winkels, enz. Mevrouw heeft 2 hondjes die ook meewandelen.

Een dame van 78 jaar geeft aan nog zo veel plezier te hebben om naar de winkels op D'n Diek te gaan. Ze houdt van snuffelen bij Zeeman, Blokker of andere winkels. Omdat ze moeizaam loopt, heeft ze sinds kort een rolstoel. Wie kan af en toe met de rolstoel een blokje om of langs de favoriete winkels van mevrouw gaan?

Meer informatie

Gezelschap en hulp zijn dus van harte welkom! Zonder vrijwilligers zou onze Stichting niet kunnen bestaan. De eerste kennismaking is altijd met een medewerker van Stichting ZIJN en we blijven op de achtergrond aanwezig voor vragen en steun. Wilt u wat tijd vrijmaken om een ander te helpen, dan kunt u contact opnemen met Annemarie Hogenbirk (ma, do, vr) van Stichting ZIJN, Doetinchemsestraat 27, 3241 AA Middelharnis, contact: 0187-483366 - email: a.hogenbirk@zijngo.nl.

Familiedag op Faunapark Flakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 8 september aanstaande organiseert het CDA Goeree-Overflakkee een familiedag met barbecue op Faunapark Flakkee. Als dank voor het historische verkiezingsresultaat met de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar, nodigt het CDA in het bijzonder al deze 3.565 CDA-stemmers en hun families uit voor deze gezellige en informele activiteit.

Faunapark Flakkee staat bekend als het beste uitje voor een dierenpark in de omgeving. Het park bij Nieuwe-Tonge heeft momenteel ongeveer vijftig diersoorten, waaronder kangoeroes en flamingo's. Ook zijn er bijzondere diersoorten, die in bijna geen enkele dierentuin te zien zijn. Zo heeft het park hutia's, tayra's en een tijgergenetkat. Er is zelfs een moeraskat, die in de hele Benelux niet te zien is. Het Faunapark heeft onlangs de officiële status van dierentuin gekregen, waardoor de weg vrij is om nieuwe diersoorten naar het Faunapark te halen.

Aanmelding familiedag

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 8 september vanaf 16.00 uur voor ontvangst met koffie/thee en bezichtiging van het Faunapark (Duivenwaardsedijk 22 in Nieuwe-Tonge). Om 17.30 uur zal de BBQ aanvangen tot ongeveer 20.30 uur.
Voor de BBQ en entree tot het park wordt een bijdrage voor een deel van de kosten gevraagd van 17,50 euro per persoon, voor kinderen van 4-12 jaar 7,50 euro. Dit bedrag kan ter plaatse voldaan worden. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 3 september via cdagoereeoverflakkee@gmail.com onder vermelding van het aantal volwassen deelnemers en kinderen. Het CDA hoopt u allemaal te zien!

Vakantie Bijbeldag

DIRKSLAND - In de Gereformeerde Gemeente van Dirksland is dinsdag 21 augustus de jaarlijkse Vakantie Bijbeldag gehouden. De kinderen uit de oudste groep zijn op bezoek geweest in de Vroonlande om een high tea te verzorgen. Het thema van de dag was 'Zorgen voor elkaar'. De bewoners genoten van de goede zorg van de kinderen.

Greenpoint tankstation met duurzame brandstoffen opent deuren in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Aan het kruispunt van de N59 en N215 in Oude-Tonge kunnen sinds enkele weken 4 duurzame brandstofsoorten worden getankt. Het nieuwe tankstation in de kleuren van Greenpoint biedt naast conventionele diesel en benzine ook duurzame alternatieven aan, zoals HVO biodiesel, GTL diesel, diesel met CO2-compensatie en benzine met bio-ethanol. Op korte termijn volgen een snellader voor elektrische auto's en gasvormige brandstoffen, zoals LNG en CNG. In 2019 moet ook waterstof kunnen worden getankt.

Tankstation Greenpoint Oude-Tonge is een initiatief van lokale ondernemer Tonnie van Peperstraten en tankstationexploitant Van Kessel Olie. Met dit multi-fuel tankstation spelen zij in op de ambitie van Goeree-Overflakkee om in 2020 energieneutraal te zijn. Het tankstation is voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers toegankelijk. Er kan getankt worden met alle courante bankpassen, creditcards en de zakelijke tankpassen van BP Routex, Total, Argos, DKV, Multi Tank Card en Van Kessel Olie.

Uitbreiding met LNG, CNG en waterstof

Naast het traditionele tankgedeelte met vloeibare brandstoffen, zal in het najaar ook een tankgedeelte voor gasvormige brandstoffen, zoals LNG en hoogcalorisch CNG, gebouwd worden. LNG staat voor Liquified Natural Gas en is een klimaatvriendelijk en stil alternatief voor zware vrachtwagens. CNG, ofwel Compressed Natural Gas, is voornamelijk voor personen- en bestelwagens geschikt. Op termijn zal worden doorgeschakeld naar Bio-LNG en Bio-CNG/groengas.
Daarnaast wordt druk gewerkt om in 2019 waterstof aan de pomp beschikbaar te stellen. Idealiter gaat het dan om groene waterstof geproduceerd uit duurzame energie van wind- of zonne-energieparken op Goeree-Overflakkee. Hiervoor is Greenpoint actief participant in het Waterstofconvenant Zuid-Holland.

Over Greenpoint

Tankstation Greenpoint Oude-Tonge is een initiatief van de Van Peperstraten Group en Van Kessel Olie. Van Peperstraten Group uit Goeree-Overflakkee is de initiator van het Greenpoint concept met projecten in o.a. zonne- en windenergie, (bio-)LNG en waterstofproductie. Van Kessel Olie uit Noord-Brabant is een toonaangevende handelsonderneming in brandstoffen, smeermiddelen, tankstations en tankpassen. Meer info: www.greenpointfuels.nl.

Geldkiosk Beneden Zandpad geopend

MIDDELHARNIS - Op 1 augustus jl. verhuisden de adviseurs van Rabobank Het Haringvliet van de locatie aan het Beneden Zandpad 19 in Middelharnis naar het kantoor aan de Rottenburgseweg 25. Aan het Beneden Zandpad bevindt zich nu een geldkiosk voor het opnemen en storten van contant geld.

"We vinden het belangrijk dat er faciliteiten blijven in Middelharnis waar onze klanten contant geld kunnen opnemen en storten. Daarom is er nu aan het Beneden Zandpad een geldkiosk. Deze is vanaf van maandag tot en met zaterdag van 08.00-20.00 uur geopend. De geldautomaat op de Rottenburgseweg blijft ook aanwezig", vertelt Richard van Maurik, directeur Particulieren & Private Banking.

Persoonlijk advies

Als klanten een medewerker van de Rabobank persoonlijk willen spreken over bankzaken, dan zijn zij van harte welkom op het kantoor aan de Rottenburgseweg. We zijn daar op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur geopend. Ook de kluisjes blijven aan de Rottenburgseweg. De ingang van het adviescentrum aan de Rottenburgseweg bevindt zich aan de zijde van de Langeweg. Parkeren kan ook daar.

Column

Straffen helpt

Terloops las ik het. Omzet drugshandel in Nederland in 2017: 18,9 miljard euro. Pakkans klein, de strafmaat is laag. We reizen deze twee weken langs gevangenen in Roemenië. Sommigen zitten gevangen omdat zij enkele keren op rij een brood en een fles cola gestolen hebben in de supermarkt. Een ander beging een dubbele moord. Het verschil is groot. Een bewaker vroeg me of het normaal is dat beiden hetzelfde werk doen in de gevangenis, namelijk schoonmaakwerk. Ik heb het antwoord niet. Wel een verschil, 20 jaar schoonmaakwerk of twee maanden.

Hoe zwaar moeten straffen zijn? Ik weet het niet. Om de eenvoudige reden dat ik geen criminologie gestudeerd heb en ook geen strafrecht. Ik studeerde slechts theologie en studeerde af in zendingswetenschap. Soms, zou je zeggen, zijn straffen in Roemenië aan de zware kant voor kleinere vergrijpen.

Trouwens, krijgen onze kinderen tijdens de opvoeding nog straf? Vroeger wel. Ik heb de indruk dat dit tegenwoordig minder is. Je mag kinderen ook geen tik meer geven. Zou het een foutje in de Bijbel zijn, dat een kind, als het jong is, de roede nodig heeft, om als het ouder is, wijs te worden? Het zal wel.

Weet u wat het verschil uitmaakt? Niet hoe terecht de strafmaat is. Daar gaan wij niet over. Twee dingen zijn helder: iemand die gestraft wordt, moet horen dat er nog genade mogelijk is, anders wordt hij wanhopig; (kerken, let op uw zaak! En dan geen goedkope genade, maar die duur gekochte, met Jezus' bloed); het tweede wat ik zie, maakt het grootste verschil bij een gestrafte: genade slaat naar binnen; schuld wordt gevoeld, vergeving gevraagd én ontvangen.

Nederland, let op uw zaak. Pak beet dat criminele gedrag en toon ontferming aan hen die zich schuldig weten. In de vrucht komt het verschil naar voren: echte tranen of krokodillentranen.

In Leiden werd ooit een moordenares terecht gesteld na maanden voorarrest. De predikant bezocht haar vaak. Ze toonde berouw en vond genade. Toen op de dag van de terechtstelling gevraagd werd of zij nog iets te zeggen had, citeerde zij Psalm 139: "Heere, zie of er nog een schadelijke weg is bij mij en leid mij op de eeuwige weg." Zo stierf zij. In vrede.

Ouders, let op uw zaak.

Een moeder strafte haar kind. Het kind huilde. Moeder zei: "Het is beter dat jij nu even huilt dan dat ik straks huil."

Ingestuurd

Oog in oog

In Ouddorp bij het circus maakte mevrouw Van Oosten deze foto. Ze schrijft: "De kameel wilde graag een close-upfoto en dat is 'm gelukt!"

Vrijdag in de krant

Start nieuwe serie Los van het aardgas

Blinden richten oogcafé op