info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

20 oktober 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 20 oktober 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

'De Regenboog' neemt gerenoveerd schoolgebouw in gebruik

Samen met de oudste en de jongste leerling plantte wethouder Frans Tollenaar een aantal bloembollen in de nieuwe schooltuin. Foto: Hans Villerius

MELISSANT – "Hallo beste meneer van het Eilande nieuws. Komt u ook naar onze school? Onze school is namelijk verboud, dus wij hopen dat u ook komt. Het is van 5 uur tot 7 uur 19 oktober. Vriendelijke groet de school De Regenboog". Dit handgeschreven briefje op een blaadje uit een schoolschrift van één van de kinderen van de Melissantse School met de Bijbel was bij de uitnodiging gestopt die bij onze redactie binnenkwam, om aanwezig te zijn bij de officiële openingshandeling van het gerenoveerde schoolgebouw van 'De Regenboog', vorige week donderdagmiddag. En natuurlijk gaven we hier graag gehoor aan.

Door Hans Villerius

Kinderen, ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden kwamen donderdag aan 't eind van de middag naar de vernieuwde school, om getuige van de heropening te zijn en om te kijken naar hoe mooi het allemaal geworden is. Twee springkussens op het plein, een ballonnenpoort voor de entree van het schoolgebouw en feestelijk verklede kinderen lieten al zien dat er iets feestelijks stond te gebeuren. Hoewel het weer bepaald niet feestelijk was. De regen kwam met bakken naar beneden en in dat natte buiten vond de openingshandeling plaats. Hiervoor was wethouder Frans Tollenaar uitgenodigd, die als een rechtgeaarde Zeeuw alle regendruppels trotseerde die rijkelijk op hem neerdaalden. Zonder paraplu zette hij zich op het minipodium dat voor de gelegenheid was neergezet en hield hij een korte openingsspeech, om daarna samen met de oudste en de jongste leerling van de school een aantal bloembollen te planten. Daarmee was heropening van de school een feit.

Twee fasen

Schooldirecteur Adriaan Tieleman vertelde donderdagmiddag over het wat en waarom van de renovatiewerkzaamheden. Allereerst was het schoolgebouw, dat dateert van 1956, sterk verouderd. De algehele staat van de school vroeg dringend om een grondige aanpak. De functionaliteit van diverse ruimten in het gebouw was niet meer van deze tijd, de kleurstelling in de schoollokalen liet te wensen over en het energiegebruik was hoog. Daarnaast deed de situatie zich voor dat de kinderen van de groepen 1 t/m 4 onderdak vonden in het kleine kleuterschoolgebouwtje direct achter het hoofdgebouw en dat in miserabele toestand verkeert, terwijl het juist wenselijk is om alle kinderen onder één en hetzelfde schooldak te hebben.

Lees verder op pagina 7.

Polikliniek KNO ontvangt € 40.000,-

DIRKSLAND - Op 15 oktober ontving de polikliniek KNO van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis uit handen van de heer P. Helmsing, voorzitter van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland, een cheque van € 40.000,-. Deze gift is bestemd voor de aanschaf van een audiocabine en OAE-apparatuur voor de vestiging in Hellevoetsluis.

Bij het ouder worden, kan het gehoor ongemerkt achteruit gaan. Als dit het geval is, is goed onderzoek nodig om te bepalen of een operatie nodig is of dat een gehoorapparaat volstaat. Deze gehoormetingen worden gedaan in een audiocabine; een niet-gehorige, trilvrije ruimte waarin audiomeetapparatuur geplaatst is. De cabine moet aan strenge eisen voldoen om het onderzoek goed uit te voeren. 'Veel van onze patiënten wonen in Hellevoetsluis of de directe omgeving van Hellevoetsluis. Door gebrek aan een audiocabine, moesten onze patiënten naar Brielle of Dirksland reizen om het onderzoek te doen. Dat is straks niet meer nodig, aldus Paul van der Velden, medisch lid Raad van Bestuur. Hij is blij met de gift en voelt zich gesteund door de gemeenschap die een steentje bij wil dragen. 'Zo kunnen wij zorg dichtbij huis geven en alleen als het echt noodzakelijk is verder weg'.

Pasgeborenen en peuters

Van de schenking wordt ook OAE-apparatuur aangeschaft, die gebruikt wordt om gehoormetingen bij pasgeborenen en peuters uit te voeren. Zij kunnen niet, zoals volwassenen, reageren op tonen die bij het gehooronderzoek gebruikt worden. Het oor is namelijk niet alleen in staat geluid te ontvangen, maar kan ook zelf geluid voortbrengen. Het verschijnsel waarbij het oor geluid voortbrengt, heet Oto Akoestische Emissies (OAE). Met de meetapparatuur kan bij pasgeborenen en peuters onderzocht worden of het gehoor niet goed (genoeg) werkt. Belangrijk, omdat behandeling in een vroeg stadium beter resultaat geeft. Bij kinderen met taal- en spraakproblemen kan aan de hand van testen met deze apparatuur gekeken worden of de oorzaak hiervan misschien ligt aan het gehoor van het kind. De apparatuur is verder goed inzetbaar bij mensen met een verstandelijke beperking en voor controle na het plaatsen van buisjes. Korte tests leveren al belangrijke informatie op over het gehoor. 'Bedankt namens het hele KNO-team', waren de woorden van dr. Van Hasselt. 'Wat fijn dat deze onderzoeken straks ook in Hellevoetsluis kunnen plaatsvinden. Dat scheelt een hoop tijd voor onze patiënten'.

Cultuurparticipatie

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee heeft ook voor 2016 een bedrag beschikbaar voor cultuurparticipatie. De Culturele Raad nodigt culturele organisatoren daarom uit om een aanvraag in te dienen bij de gemeente Goeree-Overflakkee, t.a.v. mevr. A.C.J. Overwater, ambtelijk secretaris, Postbus 1, 3241 XB Middelharnis. Aanvragen voor een bijdrage uit het Cultureel Programma Cultuurparticipatie Goeree-Overflakkee moeten vóór 1 november 2015 worden ingediend door middel van een formulier dat te vinden is op de gemeentelijke website.

Gemeente wijzigt openstellingsuren

GOEREE-OVERFLAKKEE - De openingstijden van de gemeente Goeree-Overflakkee wijzigen per 1 november aanstaande. Op donderdagavond, vrijdagmiddag en zaterdagochtend is het Klant Contact Centrum van de gemeente telefonisch niet meer bereikbaar. Daarnaast zijn de openingstijden van de balie aangepast. De balie is op maandag- en vrijdagmiddag gesloten. En er is alleen nog een zaterdagopenstelling op de eerste zaterdag van de maand.
Vanaf 1 november 2015 kunnen geen afspraken meer worden gemaakt voor de balie op maandagmiddag en vrijdagmiddag. De donderdagavondopenstelling blijft, maar de zaterdagochtendopenstelling wordt beperkt tot alleen de eerste zaterdag van de maand.
De nieuwe openingstijden zijn vanaf 1 november: Maandag en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur; Dinsdag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur; Donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur; 1e zaterdag van de maand van 9.00 tot 11.00 uur.

2 / 18

Agenda

Woensdag 21 oktober

OUDDORP – RTM Herfstkinderdag met verschillende activiteiten voor kinderen. Kijk voor meer informatie op www.rtm-ouddorp.nl.
OUDE-TONGE – Voorstelling van de Zeeuwse Sien bij de 55+club, aansluitend is er een mosselmaaltijd. Vanaf 14.00 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanmelden voor 18 oktober: 641344 of m.vanderwelle@zijngo.nl.

Donderdag 22 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Grote vogeltentoonstelling van de Eerste Flakkeese Vogelvereniging in het gebouw van het Edudelta College. De tentoonstelling opent om 20.00 uur. Het adres is Langeweg 107 in Sommelsdijk.

Vrijdag 23 oktober

OUDDORP – Herfstfair van Gospelkoor Per Amore. Van 14.00 tot 19.00 uur op het parkeerterrein bij Echte Bakker Akershoek aan de Dorpstienden.
SOMMELSDIJK – Grote vogeltentoonstelling van de Eerste Flakkeese Vogelvereniging in het gebouw van het Edudelta College. De tentoonstelling is geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Het adres is Langeweg 107 in Sommelsdijk.

Zaterdag 24 oktober

SOMMELSDIJK – Grote vogeltentoonstelling van de Eerste Flakkeese Vogelvereniging in het gebouw van het Edudelta College. Van 10.00 tot 17.00 uur. Het adres is Langeweg 107 in Sommelsdijk.

Zondag 25 oktober

STELLENDAM – Zangdienst in de Gereformeerde Kerk, vanaf 18.30 uur. Het thema is: Prijst de Heer! Halleluja!

Dinsdag 27 oktober

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Deze dag organiseert Nely Both een kledingverkoop. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: In gesprek met psycholoog Nel Borst. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Woensdag 28 oktober

SOMMELSDIJK - Ladiesnight fashion & lifestyle in het nieuwe Prieel van De Staver. Met kraampjes, modeshows, enzovoorts. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Jeanne d'Arc Fashion en Bodacious in Middelharnis.

Donderdag 29 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Hervormingsavond in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Aanvang half acht. Sprekers zijn ds. M.J. Middelkoop en ds. J.M.J. Kieviet uit Dordrecht. Het koor Jeduthun hoopt een muzikale bijdrage te leveren.

Donderdag 5 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 7 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.

Eerste paalslag voor nieuwe biologische veehouderij

Rondom de eerste paalslag van Breen Agrarisch Bedrijf. Foto's: Hans Villerius

GOEDEREEDE – Na een lang voortraject kon voor Breen Agrarisch Bedrijf te Ouddorp afgelopen vrijdagmiddag 16 oktober de eerste paal worden geslagen voor een compleet nieuwe veehouderij. Die zal verrijzen aan de Oude Westerloosedijk in de polder nabij Goedereede.

Door Hans Villerius

Dat lange voortraject heeft tien jaar in beslag genomen, zei veehouder Piet Breen vrijdag tijdens een feestelijk getint samenzijn in verband met de eerste paalslag op zijn toekomstige woon- en werkplek. "In die tien jaar is heel veel overleg gevoerd, ook is er weerstand geweest. Het is een enorme uitdaging om de plannen te realiseren, maar dat zal in fases gebeuren." Volgens planning zal eerst, medio december, de loods gereed zijn die bij het bedrijfscomplex behoort. Daarna kan naar verwachting rond februari de veestal in gebruik worden genomen en de koeien er dus naartoe overgebracht worden. De woning van Piet en Janneke Breen en hun kinderen Jurre en Nienke zal pas later worden gebouwd.
De nieuwe veehouderij zal volledig biologisch zijn, gecertificeerd en wel. Dus zowel de verzorging van de koeien als het beheer van de gronden zullen hier op biologische wijze plaatsvinden. Bijzonder is dat Piet, als enige op Goeree-Overflakkee, Jerseykoeien houdt. Maar daarover meer in een artikel in onze krant van volgende week dinsdag.
Voor het slaan van de symbolische eerste paal – die over z'n gehele lengte door de aanwezigen met een speciale stift werd voorzien van vele goede wensen – was het de bedoeling dat dit met een echte heistelling gedaan zou worden. Tijdens het heiwerk dat er al eerder op de dag plaatsvond, brak echter een heipaal en raakte de heimachine defect. Dus vanuit de cabine dit symbolische moment markeren was er niet bij. Jammer voor de 81-jarige vriend Krijn Breen van het gelijknamige veehoudergezin, die het hele proces van planvorming voor de bedrijfsverplaatsing en nieuwbouw heeft meegemaakt en aan wie de eer van de symbolische paalslag graag gegund was, samen met Jurre en Nienke. Maar er was een alternatief bedacht. Voor de foto klommen de drie wél even in de cabine van de grote heistelling. En verder was ter plekke een ouderwetse heistelling in elkaar gezet: een houten stellage met in het midden een heiblok dat via touwwerk handmatig, en met vereende krachten, op en neer gelaten wordt. Er waren voldoende vrijwilligers om aan deze klus een bijdrage te leveren. Maar ook dit heiwerk was maar een kort leven beschoren, want toen voor de tweede slag het heiblok opgetrokken werd, kantelde – heel langzaam – de hele stellage om. Gelukkig liep het allemaal goed af en werd de eerste paalslag verder maar gelaten voor wat 't was, om met z'n allen te gaan genieten van een hapje en een drankje. Op de goede afloop.

Overlast jongeren wordt gecoördineerd aangepakt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Namens de fractie VKGO, stelde raadslid Willy Heintjes donderdagavond in de raadsvergadering vragen aan het college naar aanleiding van bezorgdheid van inwoners uit de kern Ooltgensplaat. Het betreft overlast van een aantal jongeren door geluid, vernielingen, rommel achterlaten en het stoken van open vuur met het risico van branden.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie VKGO heeft de inwoners geadviseerd contact op te nemen met instanties die bij dit onderwerp een taak hebben. Zoals o.a. wijkagent/politie, dorpsraad, Jeugdwerk, Stichting Ontmoeting en ambtenaren kern- en buurtgericht werken. Ook bij lokale verenigingen en jongeren. Vooralsnog heeft dit niet tot een positief resultaat geleid. VKGO trekt de conclusie dat er geen sprake is van samenwerking tussen de verschillende instanties/betrokkenen om te komen tot een adequate oplossing. Vandaar de vragen aan het college (portefeuillehouder mevrouw Grootenboer) welke stappen zij wil ondernemen om het vraagstuk aan te pakken en ook de vraag of de kernwethouder hier een rol kan vervullen.

Huidige aanpak

Burgemeester Grootenboer (portefeuillehouder) gaf aan, dat zij de geschetste situatie kende en van oordeel is dat er een gecoördineerde aanpak van het probleem nodig is. Jongerenwerk heeft inmiddels een analyse gemaakt. Samen met politie en genoemde instanties bespreekt de burgemeester voorstellen die uit de analyse kunnen worden opgemaakt. De kernwethouder kan bij dit item betrokken worden. "Wij zullen het hem vragen", zei Grootenboer. Tot genoemde aanpak is besloten omdat op dit moment nog niet gewerkt kan worden vanuit de in mei gepresenteerde en op te zetten speciale groepsaanpak overlast gevende jeugd Goeree-Overflakkee. Dit dan via de BEKE-methode.

Convenant

De burgemeester gaf aan, dat het convenant waarbij gemeente, de politie en het O.M. zijn betrokken eerst nog dient te worden ondertekend alvorens het in werking kan treden. De BEKE-insteek biedt handvatten om gezamenlijk ook met verschillende instanties dan de problemen aan te pakken. Dit door middel van toezicht, interventies, handhaving, beheer en onderhoud. Deze methodiek moet een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt, wijk en gemeente. De feitelijke aanpak volgens de BEKE-methode is dat groepen jongeren worden geïnventariseerd en worden onderverdeeld in hinderlijk, overlast gevend en crimineel gedrag en uitingen. Elke groep heeft een aparte aanpak. De politie heeft de rapportage 'Inventarisatie problematische jeugdgroepen' vanuit de shortlistmethodiek in mei 2015 opgesteld.

Pilot Hulp bij huishouden geeft tekortkomingen aan

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Over het algemeen zijn klanten tevreden over de kwaliteit van het werk en de medewerker die over de vloer komt. Een deel van de klanten is echter ontevreden omdat onder andere het aantal schoonmaakuren is verminderd en men is ook niet gelukkig met de snelheid waarin veranderingen zijn doorgevoerd". Dit zijn enkele conclusies uit het Klanttevredenheidsonderzoek Pilot Hulp bij het huishouden 2015, dat portefeuillehouder De Jong namens het college aan de gemeenteraad heeft meegedeeld.

Door Jaap Ruizeveld

De ontevredenheid richt zich verder op onvoldoende communicatie van één van de zorgaanbieders. Daarnaast wordt een negatieve kanttekening geplaatst bij de overname van Careyn door Tzorg. Er zijn daarbij in zeer korte tijd reorganisaties doorgevoerd die aan de klanten niet duidelijk zijn uitgelegd. Klanten begrepen niet op welke wijze zij hun eigen kracht zouden kunnen vergroten. Zo zou de inzet van eenvoudige hulpmiddelen niet met hen zijn doorgenomen.

Het is nu eenmaal zo

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste klachten ontstonden direct na de herindicatie. Later trad gewenning op. Klanten gaven aan wel bekend te zijn met allerlei bezuinigingen binnen de zorg. Daarvoor is deels begrip, maar dan wel onder het beeld van "Het is nu eenmaal niet anders". Veelal is in onderling overleg, met inzet van eigen netwerk, mantelzorg en vrijwilligers, het toch gelukt om de urenreductie te realiseren, meldt het onderzoeksrapport. De overgrote meerderheid van de klachtenontevredenheid komt van bestaande klanten. Zij ervaren de veranderingen. Nieuwe klanten werden direct in de nieuwe werkwijze ingepast en hebben derhalve geen vergelijkingsbeeld.

Te laat gestart

Concluderend staat in het rapport: "Met de zorgaanbieders zijn afspraken gemaakt over het aantal cliënten dat maandelijks zou worden geherindiceerd. Zorgaanbieders zijn te laat gestart met de gesprekken om te komen tot een zorgovereenkomst. Vanwege de ontstane achterstanden en vervolgens de werkdruk op de afdeling in het kader van de invoering van de Wmo 2015, heeft dit onderzoek later plaatsgevonden dan was gepland, geeft het college aan. De uitkomsten zijn overigens nog wel meegenomen bij de voorbereidingen voor de aanbesteding Huishoudelijke Zorg 2016 en met de zorgaanbieders besproken.

OUDDORP - Vrijdag 30 oktober is er een kerstpakkettenshow bij Visspecialist Hameeteman. In samenwerking met Jumbo Sperling kunnen bezoekers kerstpakketten samenstellen met wijn en vis. Een mooi geschenk voor relaties, werknemers, familie of vrienden. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen bezoekers kennismaken met de verschillende soorten wijn, champagne en visproducten. De kerstpakkettenshow is van 20.00 tot 22.30 uur. Het adres van Visspecialist Hameeteman is: Hoge Pad 5 in Ouddorp.

Verbreed je horizon binnen en buiten schooltijd

MIDDELHARNIS - Als je door de gangen van de Prins Maurits loopt, zie je dat het er in elke afdeling van de christelijke scholengemeenschap anders aan toegaat. Het onderwijs in de onderbouw van het vmbo is totaal anders ingericht dan in de bovenbouw van het havo. Rector Adam van Heest: "Zelfs binnen de klas proberen we heel gericht verschillen aan te brengen. Want er is altijd wel een groepje dat wat extra begeleiding of juist wat extra uitdaging kan gebruiken. Het gaat erom dat iedere leerling een kans krijgt. Zo ontstaat een maatwerkprogramma."

Voor sommige leerlingen is wat extra aandacht tijdens de les net niet genoeg. Het ene vak kost nu eenmaal meer moeite dan het andere. Daarom biedt de PM allerlei vormen van ondersteuning op maat aan. Van bijles voor Nederlands, Engels of wiskunde tot een heus huiswerkinstituut, waar leerlingen onder begeleiding hun huiswerk maken. Maar er is ook tutoraat, een breed programma waar leerlingen juist elkaar helpen met een moeilijk vak.

Jonge tutoren

Leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo worden de tutor van medeleerlingen uit vmbo 1 en 2. De leerlingen spreken onderling af en de tutor legt dan die ene lastige formule uit, bedenkt een handig ezelsbruggetje of geeft tips voor het maken van een goede planning. Biologiedocent Diana Tanis stoomt samen met een collega de jonge tutoren in een paar weken klaar en begeleidt hen vervolgens het hele schooljaar. "In de weken voor de herfstvakantie staan we stil bij de basics van begeleiden: afspraken nakomen, oefenen met doorvragen, vriendelijk blijven. Ook leggen we wat meer uit over het schoolsysteem. Je merkt dat leerlingen bijvoorbeeld nauwelijks beseffen dat niet iedereen op dezelfde manier leert."

Win-winsituatie

Na de stoomcursus krijgen de tutors een leerling toegewezen met een overzichtelijk leerprobleem. "Het mooie van het tutoraat is dat het mes aan twee kanten snijdt. De tutor ontwikkelt nieuwe vaardigheden en snuffelt een beetje rond in de onderwijskeuken. De onderbouwleerling krijgt twee maanden persoonlijke aandacht voor iets waar hij of zij moeite mee heeft. De resultaten zijn soms echt verbluffend," verklapt Tanis. "Met als gevolg dat leerlingen in de onderbouw van havo en vwo soms ook best een tijdje een tutor zouden willen. En dat het tutoraat grotendeels buiten schooltijd om is, nemen ze voor lief. Volgens mij zegt dat genoeg."

Xplore

Het tutoraat maakt voor de vwo'ers uit klas 4, 5 en 6 deel uit van Xplore. Dat is het complete maatwerkaanbod dat buiten gewone lesuren om mogelijk is op het vwo. Eerder dit jaar bracht de PM alles letterlijk in kaart: op een uitvouwkaart staat de school op een eiland – heel toepasselijk. Daaromheen liggen kleine eilandjes met verschillende thema's. Zo is er een eiland Kunst & Cultuur en een eiland Maatschappij. Maar ook Sport, Talen en Natuur & Technologie liggen in dezelfde zee. Leerlingen mogen zelf kiezen naar welk eilandje ze 'varen' om zich te ontwikkelen.

Sri Lanka

Theunis van den Berge, teamleider vwo 123, vertelt dat Xplore zo is ingericht, dat leerlingen het reguliere onderwijsaanbod kunnen verrijken. "Dat kan een extra vak zijn of een uitdagend programma als Profiel X5, waar leerlingen echt naar een plekje moeten solliciteren. Het mooie is, dat ze hier heel volwassen mee omgaan. De een vindt het gewoon heerlijk om zich verder te ontwikkelen. De ander ziet het als verrijking van zijn portfolio. Begrijpelijk, want vervolgopleidingen kijken steeds nadrukkelijker naar wat leerlingen voor extra's deden in hun schooltijd." Al die extra's zijn dus geen vrijblijvende projecten? Van den Berge: "Zeker niet. Het draait niet alleen om het ontdekken van je eigen talenten, maar ook om je inzet voor een ander. Op allerlei manieren je horizon verbreden. Zo is er nu bijvoorbeeld een groepje van negen leerlingen naar Sri Lanka. Ze zijn daar actief als ambassadeur van stichting ZOA en doen daar tegelijkertijd onderzoek voor hun profielwerkstuk. Kijk, dat is Xplore ten voeten uit."

Tijd voor erwtensoep!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het wordt weer kouder, tijd voor erwtensoep! Nu de dagen weer kouder worden, wordt het langzamerhand 'snert-tijd'. Wie zin heeft, kan nu erwtensoep bestellen via nr. 06-53798135. Voor 500 ml betaalt u 2,50 euro en voor 1000 ml 5 euro. De opbrengst is bestemd voor Zorghuis Flakkee.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op dinsdag 10 november is het de 'Dag van de Mantelzorg'. Rond deze dag wil het CDA Goeree-Overflakkee, net als de afgelopen drie jaar, de mantelzorgers op het eiland duidelijk maken dat hun belangeloze inzet van onschatbare waarde is voor onze samenleving.

Kent u één of meerdere mantelzorgers die meer dan 8 uur per week en reeds langer dan 3 maanden zorgen voor hun naaste? Laat weten dat u het werk van deze mantelzorgers waardeert door hen op te geven bij het CDA Goeree-Overflakkee. Dit doet u door hun naam en adres te sturen naar CDAgoereeoverflakkee@gmail.com. Per persoon kunt u maximaal 3 mantelzorgers hiervoor aanmelden. Het CDA Goeree-Overflakkee zal deze mantelzorgers op zaterdag 7 november een persoonlijk bezoekje brengen en een kleinigheidje aanbieden als blijk van waardering voor hun omzien naar elkaar.

'Niet bang zijn voor het groot dictee'

De organisatoren van het Groot Dictee. (V.l.n.r.) Simone Jordaan, Bram Cornelissen, Greet de Kooning en Leo Verdonck.Foto: Hans Villerius

"Het Groot Dictee heeft iets feestelijks." Aan het woord is Greet de Kooning, één van de organisatoren van het dictee. "Mensen moeten niet zo bang zijn, het valt reuze mee." Op donderdag 19 november is het zover. Dan barst de taalstrijd los in de aula van de RGO in Middelharnis.

Door Martijn de Bonte

Greet de Kooning is al vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Daardoor heeft ze niet mee kunnen doen, één keer heeft ze stiekem meegeschreven. "Het resultaat viel me mee, ik zat bij de middenmoot."

Het dictee is ontstaan vanuit de filosofie van de Rotary om iets te betekenen voor een ander. Het dictee is, naast een wijnproeverij en het wielerevenement GO-Classic , één van de evenementen waarmee geld wordt ingezameld voor lokale goede doelen. De eerste editie was gelijk een succes, de aula van de Prins Maurits was goedgevuld.

De Kooning vindt het dictee goed passen bij Goeree-Overflakkee. "Er wordt hier veel gelezen. Er is bij veel eilanders liefde voor taal aanwezig. Dat kun je ook merken aan de wijze waarop ze met hun dialect omgaan. Daarbij is Nederlands ook een mooie veelzijdige taal, met veel klankkleur. Voor een emotie zijn meerdere aanduidingen en omgekeerd. De taal zit hun een beetje aan het hart gebakken. Dat kun je ook afmeten aan de vele leesclubs die er zijn op het eiland en niet te vergeten De Reizende Dichters."

Er zijn twee categorieën, scholieren en vrije inschrijvingen. Bij de scholieren woedt er al jaren een "taalstrijd" tussen de Prins Maurits en de RGO, de beste school ontvangt de wisselbeker. Dit jaar doet de organisatie haar best om ook het Edudelta College te overtuigen om deel te nemen met een scholierenteam Nieuw is dit jaar dat docenten worden uitgedaagd om in teamverband deel te nemen aan het dictee. "Verder is het voor de aarzelaars onder ons dit jaar voor het eerst mogelijk om anoniem deel te nemen, zodat alleen uzelf inzicht heeft in het aantal gemaakte fouten."

Naast dat het voor de deelnemers spannend is hoe ze het doen, is het vooral ook erg gezellig. Als de deelnemers klaar zijn met schrijven, ontstaan er allerlei discussies over lastige zinnen en moeilijke woorden. De organisatoren hebben alvast één tip: "De eerste ingeving is meestal goed."

Bij de organisatie komt best wat kijken. Deelnemers uitnodigen, gesprekken met het goede doel, inschrijvingen verwerken, enzovoort. De organisatoren hebben het er graag voor over, want het dictee brengt geld in het laatje. Binnenkort wordt het goede doel voor dit jaar bekendgemaakt.

De Kooning en de andere organisatoren hebben er zin in en hopen op veel deelnemers. De Kooning: "Je bent een held als je meedoet. Deelname aan het dictee is een overwinning op jezelf."

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 19 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement wekelijks over het dictee. In de eerste aflevering komen de organisatoren aan het woord. Volgende week komt de auteur van het dictee, André Kastelein, aan bod. Kijk voor meer informatie op de pagina met activiteiten op www.rotary.nl/goereeoverflakkee.

Vervolg van de voorpagina

Vandaar dat ca. twee jaar geleden een aanvang werd gemaakt met de schoollokalen in het hoofdgebouw te moderniseren en ze een frisse uitstraling te geven. Het vormde de eerste fase van de schoolrenovatie.

Fase twee ging zo'n vier maanden geleden van start. Daarbij werden de centrale hal van de school en het schoolplein aangepakt. Doordat in het hoofdgebouw minder klaslokalen bezet raakten, ontstond daar ruimte om de laagste groepen erin onder te brengen, zodat alle schoolkinderen nu inderdaad onder één dak zitten en afscheid genomen kan worden van het bijgebouwtje, dat waarschijnlijk gesloopt zal worden. Het verruigde groen tussen beide gebouwen werd verwijderd. In plaats daarvan werd een kleuterplein aangelegd met daarachter het schooltuintje, dat kindgericht werd ontworpen en waarvan in het bijhouden ervan de kinderen prima betrokken kunnen worden, zelfs met aansluiting bij de lesstof.

Licht

In zijn welkomstwoord voor de heropening van de school vergeleek directeur Tieleman het onderwijs dat hier wordt gegeven met zaaien. "Niet alleen de lesstof, maar ook Gods woord mag worden gezaaid. Hierbij weten we ons gezegend door de Heere, Die bij ons is door de Heilige Geest. Onze kinderen mogen groeien en bloeien, tot eer van God, en om later in hun leven de goede dingen te doen."
Wethouder Tollenaar sloot in zijn speech hierbij aan door te refereren naar het licht dat in de centrale hal royaal naar binnenvalt. Hij wenste de school, de kinderen en het onderwijzend personeel toe dat ze ook beschenen mogen worden door "hét Licht, waarvan de Bijbel spreekt".
Dat het renoveren van een school veel geld kost, daarvan maakte de wethouder geen punt. "Jongeren opleiden kost heel veel", zo lichtte hij toe, "maar ze níet opleiden kost kapitálen!" En dat bij de schoolrenovatie meteen duurzame maatregelen zijn doorgevoerd, met name op het gebied van energieverbruik, ziet hij niet anders dan "een stukje rentmeesterschap".
Maar of alle werkzaamheden écht geslaagd zijn, dat hoorde de wethouder graag uit mond van de kinderen zelf: "En…, vinden jullie je school mooi geworden…??" zo vroeg hij ze, waarop ondanks alle nattigheid een enthousiast en overtuigd "Jaaah!!!" klonk.

'Meer geluk dan grijsheid', Dr. Jean Jacques Suurmond

MIDDELHARNIS - De heersende kijk op de mens legt de nadruk op autonomie, expansie en groei. Deze visie laat het toenemende aantal oudere mensen in ons land in de steek. Immers, zij zijn vaak afhankelijk van hulp en moeten steeds weer in allerlei opzichten een stapje terug doen.

De traditie van spiritualiteit wijst een radicaal andere weg van ontwikkeling en groei. Niet ondanks, maar juist dankzij de toenemende beperkingen, kan de oudere mens een weg gaan van verdieping en innerlijke groei, waarin zin en betekenis rijpen. Verre van de minste levensfase te zijn, kan de ouderdom dan een tijd worden van gelukkige oogst.

Dr. Jean-Jacques Suurmond, predikant-geestelijk verzorger, supervisor/begeleider en publicist (onder meer columnist van het dagblad Trouw) schreef het boekje 'Meer geluk dan grijsheid, de spiritualiteit van de ouderdom.'

Hij zal over hetzelfde thema spreken in de Emmauskerk, Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis, op donderdag 29 oktober om 20.00 uur. Kijk ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl

Blije winnares van de Bakery Wheels bij Echte Bakker Akershoek

OUDDORP - Tijdens de zomer van 2015 konden de klanten van Echte Bakker Akershoek stempels sparen. Met een volle spaarkaart maakten zij kans om een Bakery Wheels te winnen. Een unieke, stoere, blauwe fiets met een bakkersruitje op het frame. Uit alle ingeleverde volle spaarkaarten is een winnaar getrokken. De gelukkige winnares is Emmely Verhage. Ze kreeg haar fiets overhandigd door Connie Troost, cheffin van filiaal Hoenderdijk van Echte Bakker Akershoek. De bakkerij wenst Emmely vele veilige kilometers toe.

Kunstdoeken gaan van school naar woonzorgcomplex

PM-leerlingen en bewoners van Nieuw Rijsenburgh onthullen de schilderdoeken die aan de poorthekken zijn aangebracht. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – De binnentuinen van zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk zijn enige tijd geleden voorzien van schilderdoeken die leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg van de Prins Mauritsscholengemeenschap te Middelharnis tijdens de tekenlessen hebben gemaakt. Een officieel onthullingsmoment vond vorige week vrijdag 16 oktober plaats.

Door Hans Villerius

Zo'n zestig leerlingen uit KB2 van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis trokken vorige week vrijdagmorgen gezamenlijk naar woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Voor de binnentuin aldaar hadden ze vorig jaar, toen ze nog in KB1 zaten, tijdens de tekenlessen een aantal grote schilderdoeken gemaakt. Aanvankelijk voor een andere bestemming, maar toen dat uiteindelijk niet doorging, bleek Nieuw Rijsenburgh geïnteresseerd in de kunstwerken. De fraaie binnentuinen voor de bewoners van de 'gesloten' afdeling zijn omgeven door met klimop begroeid hekwerk. Deze omheining kent een aantal spijlenhekken naar de buitenwereld, maar die blijken in de praktijk meer dan eens voor onrust te zorgen. Als de bewoners zien dat achter de hekken de wereld verder gaat dan hun besloten tuin, willen ze daar graag heen en doen ze daar ook heel wat moeite voor. Dat ze vanwege hun mentale toestand niet meer zelfstandig de weg op kunnen, weten ze natuurlijk niet. Maar het bezorgt hen wel veel innerlijke onrust, die te voorkomen is als niet meer door de poorthekken heen gekeken kan worden. Dit kon worden bereikt door gebruikmaking van de schilderdoeken van de PM-leerlingen. De kleurige kunstwerken werden aan de binnenkant van de tuin aangebracht. Daarmee is er geen doorkijk meer naar buiten en is ook de drang om die buitenwereld in te gaan er niet meer.
Een officieel moment van overhandiging van de kunstdoeken was er nog niet geweest, maar dat stond afgelopen vrijdagmorgen geagendeerd. Vandaar dat de leerlingen die aan de doeken gewerkt hebben deze morgen naar Nieuw Rijsenburgh gingen om bij één van de poorthekken de daarop aangebrachte doeken te onthullen. De leerlingen wiens doeken hier vastgemaakt waren verrichtten de onthulling, samen met twee bewoners van Nieuw Rijsenburgh, door de vlag van de Prins Mauritsschool langzaam maar zeker van voor de kunstwerken weg te trekken. Het is de bedoeling om in de toekomst ook de andere kant van de poorthekken, dus aan de buitenkant van de tuinen, van schilderdoeken te voorzien. Ze liggen al gereed!

Prijswinnaars boerderijfair

OUDDORP - Tijdens de boerderijfair voor 'SMA de wereld uit' was er een taartenbakactie en een verloting. De winnaars staan vermeld in dit artikel.

Dit jaar was de taartenbakwedstrijd opnieuw succesvol. Er zijn veel mooie en lekkere taarten ingeleverd voor de wedstrijd. Deze taarten werden professioneel gekeurd door bakker Hans van de Echte Bakker Akershoek en door de publieksjury, die bestond uit Erwin Kröse en juf Tannie Sperling. Na de keuring zijn de taarten opgesneden en verkocht voor het goede doel. De prijswinnaars zijn: eerste prijs: Nella Meijer, tweede prijs: Bianca Meijssen en de derde prijs: Coba Klink. Bij de kinderen won Mathilde de Jong de eerste prijs, ging de tweede prijs naar Marleen en Sascha en won Christan Klink de derde prijs. De originaliteitsprijs werd gewonnen door Gisette en Fleur. De kachel die verloot werd door de firma Van Wijk is gewonnen door Wim Grinwis. De kettingzaag van de firma Pikaart is gewonnen door Siemon Verduin.

De organisatie bedankt alle vrijwilligers en sponsors die de fair mogelijk gemaakt hebben. "We kunnen ondertussen heel dankbaar melden dat sinds deze week het geld voor het Exoskeleton onderzoek is ingezameld. We hopen dat er in 2017 de eerste uitslagen zijn van medicijnen die de ziekte afremmen. We starten nu met geld inzamelen voor het derde onderzoek voor 'SMA de wereld uit'.

De boerderijfair heeft samen met onze actiepagina https://sma.spieractie.nl/actie/jasmijn-tanis-2 het mooie bedrag van € 11.824,41 opgeleverd. Op de actiepagina is het nog steeds mogelijk om een donatie te doen.

Lia's Boetiek gaat sluiten

MIDDELHARNIS - Lia's Boetiek gaat sluiten. Na ruim 20 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Schoolstraat te Middelharnis, sluit de damesmodezaak op 21 november definitief haar deuren. Met stapelkortingen tot 40% op de nieuwe collectie, neemt Lia afscheid van haar trouwe klantenkring.

Lia vertelt: "Mode is een geweldig leuk vak. Ik heb al die jaren van elke nieuwe collectie met zijn nieuwe kleuren en stijlen genoten en ik vond het een uitdaging om die steeds weer zo goed mogelijk aan de klanten te presenteren. Onze modeshows en vriendinnenavonden waren altijd een groot succes. Ook was het heerlijk om klanten persoonlijk te adviseren bij hun keuze en het plaatje compleet te maken met leuke accessoires, zoals sjaals en kettingen."

Door de jaren heen heeft Lia haar vaste klanten persoonlijk leren kennen. Met veel van hen bouwde zij een leuke band op. Ook de vaste verkoopsters Nelleke en Leny waren de laatste jaren vertrouwde gezichten in Lia's Boetiek. "Het is best een beetje vreemd om dat straks allemaal te moeten missen, maar het is voor mij nu tijd om andere leuke dingen te gaan doen en te gaan genieten van wat meer vrije tijd. Ik wil alle klanten hartelijk bedanken voor de trouwe klandizie."

Vanaf donderdag 22 oktober gaat Lia opruimen. Een maand lang worden op de hele nieuwe collectie van dit najaar en deze winter stapelkortingen tot veertig procent gegeven. De nieuwe collecties van onder andere Dreamstar, Yest en MAC worden nog dagelijks aangevuld. De collectie van 2014 gaat met kortingen van 70% over de toonbank. Lia's Boetiek is tijdens de opruimingsperiode geopend van woensdag tot en met zaterdag. Op koopavond is de winkel gesloten.

Dorpsraad organiseert Bewonersavond Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Op woensdag 28 oktober is er een bewonersavond voor alle inwoners van Oude-Tonge in het infocentrum aan de Bernhardstraat. De presentatie start om 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur.

Tijdens deze avond zal de nieuwe Dorpsraad zich voorstellen en ook in het kort uitleg geven over de kern- en projectsubsidie, die door de gemeente is geïntroduceerd. Daarnaast wordt het dorpsplan gepresenteerd. De enquête, die door de vorige dorpsraad werd gehouden, fungeert hierbij als leidraad. Wat willen we graag behouden en wat kan er verbeterd worden? De dorpsraad hoopt dat de aanwezigen hierin actief zullen meedenken, zodat men samen tot een mooie toekomstvisie voor Oude-Tonge kan komen.

Naast de dorpsraadleden, zijn er een aantal speciale gasten aanwezig. Namens de gemeente: kernwethouder Marnix Trouwborst en beleidsmedewerkers Jos Brouwer en Eric Godrie. Verder ook Lilian Kreemer, zij is kern- en buurtgericht medewerker bij de gemeente en houdt zich bezig met het groenkwaliteitsplan. Tot slot ook Mirjam Bentvelzen van de Stichting Kunstplus. Deze Stichting is bezig met het realiseren van een kunstwerk bij de haven van Oude-Tonge. Mirjam Bentvelzen zal hier nadere informatie over verstrekken.

De dorpsraad hoopt vele dorpsgenoten te mogen begroeten.

Meer info over de dorpsraad is te vinden op www.dorpsraadoudetonge.nl of op de Facebookpagina: www.facebook.com/dorpsraadoudetonge.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 26 oktober a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 28 oktober is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,50, is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

MIDDELHARNIS

Breicafé voor kids

Woensdagmiddag 21 oktober is er in de Bibliotheek in Middelharnis een Breicafé Kids. Kinderen kunnen aan de slag met breinaalden en draad onder leiding van de dames van Breicafé 'Steekje los'. Ze kunnen aan het einde van de middag met een mooi resultaat naar huis. De aanvang is 13.30 uur en de toegang € 2,50. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Reserveren kan via www.leerenbeleef.nl

Vakantie Bijbel Feest

In de herfstvakantie wordt op vrijdag 23 oktober het Vakantie Bijbel Feest van de Hervormde Gemeente Middelharnis weer gehouden. Deze dag is voor alle kinderen van groep 2 tot en met groep 8 en voor de tieners van klas 1 tot en met 4. Er zijn voor alle kinderen en tieners leuke activiteiten gepland rondom het thema 'De Bouwplaats'. "We komen er op deze dag achter dat we niet doelloos op deze aarde zijn, maar dat ook ons leven een bouwplaats is", aldus de organisatie. Alle kinderen zijn welkom in 'De Hoeksteen', Ring 13. Het programma ziet er als volgt uit: 09:30-13:30 uur: activiteiten voor de kinderen van groep 2 t/m 5; 14:00-18:30 uur: activiteiten voor de kinderen van groep 6 t/m 8; 19:30-23:30 uur: activiteiten voor de kinderen van klas 1 t/m 4 van het middelbaar onderwijs. Ook dit jaar wordt er door een aantal enthousiaste mannen vis gebakken op het plein voor 'De Hoeksteen'. Wilt u meer informatie over deze dag, kijk dan op onze website: http://www.hervormdegemeentemiddelharnis.nl/doedag-commissie

Vervolg-cursus iPad

Het Diekhuus aan het Beneden Zandpad 7 in Middelharnis start op vrijdag 30 oktober met de cursus 'Werken met de iPad'. Deze cursus is het vervolg op 'Kennismaken met de iPad'. De cursus is bedoeld voor wie de smaak met de iPad te pakken heeft en nog meer wil weten wat dit apparaat allemaal te bieden heeft. Waar de cursus 'Kennismaken met de iPad' zich richt op de eerste beginselen voor het gebruik van deze tablet van Apple, maakt u in deze cursus kennis met nog meer slimmigheden van het apparaat. De iPad is naar uw eigen voorkeur in te stellen. Behalve foto's maken, kunt u deze ook met de iPad bewerken. Daarnaast is het mogelijk om video's te maken. Met de iPad beschikt u altijd over een prima agenda en een routekaart met melding van actuele files. U leert teksten te maken, kopiëren, knippen en plakken en hoe de iPad als beeldtelefoon is te gebruiken. IBooks biedt u de mogelijkheid met de iPad boeken te downloaden. Deelnemers aan de cursus nemen hun eigen iPad mee. Aan de hand van een beamer met scherm worden de toepassingen voorgedaan, die daarop door de cursisten op de iPad worden uitgevoerd. De cursus wordt gegeven op de vrijdagen 30 oktober en 6 november van 9.30 tot 12.30 uur en de kosten bedragen 55 euro. Aanmeldingen en informatie: 0645482948 of www.softracon.com. Let op: iPad van Apple, geen ander merk!

MIDDELHARNIS/OUDDORP

Regenstick maken

Zaterdagmorgen 24 oktober maken kinderen in de Bibliotheken in Middelharnis en Ouddorp onder begeleiding van IVN-medewerkers een regenstick. Waar zou zo'n regenstick voor gebruikt worden? Dat kunnen de kinderen dan te weten komen. Aanvang 10.00 uur. Toegang € 5,00/leden € 3,50. Reserveren kan via www.leerenbeleef.nl

OUDE-TONGE

Uilenballen pluizen

Op vrijdagmiddag 23 oktober zijn kinderen vanaf 6 jaar welkom bij de workshop Uilenballen pluizen in de Bibliotheek (Ebbe en Vloed) in Oude-Tonge. Deze workshop wordt gegeven door de leden van het IVN. De aanvang is 14.30 uur. Toegang € 5,00/leden € 3,50. Reserveren kan via www.leerenbeleef.nl

OOLTGENSPLAAT

Poters eten

Op vrijdag 6 november a.s. is er voor de 55-plussers van Ooltgensplaat een gezamenlijke maaltijd. Ook zal er een verloting zijn. Gezellig en lekker poters eten in 't Centrum, Weesmolenstraat 12 vanaf 17.00 uur. Kosten € 12,-. U kunt zich opgeven voor maandag 2 november a.s bij Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Rommelmarkt

Op woensdag 21 oktober en zaterdag 24 oktober worden de laatste rommelmarkten gehouden voor dit jaar in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, industrieterrein richting haven. De rommelmarkt is van 8.30 tot 12.00 uur. Er kunnen/mogen geen spullen meer gebracht worden dit jaar.

SOMMELSDIJK

Voorverkoop 'Op Volle Kracht'

Zaterdag 14 november is de jubileum-/meezingavond en CD-presentatie van shantykoor 'Op Volle Kracht' in het Prieel van De Staver te Sommelsdijk. Vanaf 24 oktober kunnen toegangskaarten worden besteld via de leden of via het contactformulier op de website of via de bestuursleden: Theo Struik: theostruik@kpnplanet.nl; Henk Schurink: henk@schurink.eu; Koos Kool: jamkool@upcmail.nl; of via www.opvollekracht.nl Entreekaarten in voorbestelling kosten € 5,00. Aan de kassa op 14 november: € 7,00.

Tentoonstelling Eerste Flakkeese Vogelvereniging

De Eerste Flakkeese Vogelvereniging houdt in de herfstvakantie een bijzondere vogeltentoonstelling in de aula van de Edudelta, Langeweg 107. Veel vogelliefhebbers van verschillende verenigingen kunnen hier hun gekweekte vogels laten zien. Met een totaal van ongeveer 500 vogels, belooft het een mooie show te worden. Na het inbrengen van de vogels op dinsdag, volgt de keuring van de vogels, door erkende keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers op woensdag en u als bezoeker bent van harte welkom vanaf donderdag 22 oktober, na de opening, die om 20.00 uur zal plaatsvinden. Schikt het u dan niet, dan bent u ook vrijdag welkom, van 10.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Opbrengst Slender You-marathon

'De Slender You-marathon voor het Reumafonds met informatiestand en gratis kennismaken met het Slenderen, op vrijdag 2 oktober bij Slender You GO te Sommelsdijk, heeft het mooie bedrag van € 231,90 opgebracht. Iedereen die er aan mee heeft geholpen dit bedrag voor het Reumafonds bij elkaar te brengen, wordt hartelijk dankgezegd.

STELLENDAM

Christelijke BSO in basisschool 'Het Kompas'

Sinds het nieuwe schooljaar zit er in CBS 'Het Kompas', Schoolstraat 19, een christelijke buitenschoolse opvang van Kibeo. Kibeo biedt kinderen binnen hun eigen vertrouwde omgeving een gezellige tijd, zowel voor als na schooltijd. "Kibeo biedt opvang en onderwijs onder één dak. Dit is ideaal voor ouders, maar ook fijn en vertrouwd voor kinderen. Ze kunnen spelen met vriendjes van hun eigen school én de pedagogische medewerkers hebben net als zij een christelijke achtergrond. Hierdoor voelen ze zich al snel thuis", aldus de leiding. Voordat de schooldag begint, kunnen kinderen bij de BSO terecht. Ze kunnen hier nog even spelen of lekker uitrusten. Als het tijd is om naar school te gaan, brengt de pedagogische medewerker de kinderen naar de klas. Na schooltijd mogen de kinderen zelf weten hoe ze hun tijd invullen. Ze hoeven zich in ieder geval niet te vervelen, want de pedagogische medewerkers zorgen voor veel leuke activiteiten. Even ontspannen, lezen of gezellig vertellen over hun dag? Het kan allemaal! Buiten kunnen de kinderen zich uitleven en lekker ravotten. Kijk voor meer informatie over Kibeo op kibeo.nl.

Visverkoop

Zaterdag 24 oktober zal de Hervormde Gemeente van Stellendam diverse soorten vers gebakken vis verkopen in een kraam op het Oranjeplein in Stellendam. Vanaf 8.00 uur kunt u terecht voor heerlijke kibbeling, scholfilet en gebakken tong en schar. De opbrengst is geheel bestemd voor de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam.

INGEZONDEN: Taskforce OV blijft actief en Pvda opent nieuwe enquête

Vlak voor de zomervakantie ontvingen we signalen dat de abonnementstarieven van het openbaar vervoer na de zomer wel eens flink hoger konden worden. Dat was reden om de koppen bij elkaar te steken in de regio: PvdA Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee, samen met CDA/SGP Korendijk, voerden actie, bereikten goede resultaten, maar kwamen ook nieuwe problemen tegen. Hoe is de stand van zaken een paar maanden later?

Het eerste probleem was het busabonnement voor de scholier dat na de zomer tientallen procenten duurder werd. Na openstelling van een digitale enquête verkreeg de taskforce inzicht in het probleem. Daaruit bleken inderdaad forse kostenstijgingen, vooral omdat Arriva een kortingsregeling voor scholieren introk. De gezamenlijke politieke partijen schreven een brandbrief aan Arriva. Dat heeft vrij snel een mooi resultaat opgeleverd: Arriva introduceerde het uitzwaai-abonnement. Dat is niet al te duur en voor veel scholieren een goede oplossing. Een mooi resultaat voor de taskforce! Het abonnement geldt tot half december. Vanaf dat moment neemt Connexxion de concessie over en verdwijnt Arriva van de eilanden.

De tarieven van Connexxion bleven lang onduidelijk en dat leidde tot een tweede brandbrief van de politieke partijen, die zich inmiddels Taskforce OV-tarieven hadden genoemd. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer dus daar is aangeklopt voor meer duidelijkheid voor de reizigers. Burgerraadslid voor de PvdA, René Krabbe sprak tot twee keer toe in tijdens commissievergaderingen van provinciale staten. Al snel werd duidelijk dat de provincie haar aanbestedingseisen niet hard genoeg geformuleerd heeft. In ons plattelandsgebied kom je er dan snel bekaaid (lees: duurder) vanaf. Gedeputeerde Vermeulen kwam na alle commotie met een compensatieregeling voor reizigers die meer dan 10% duurder uit zouden zijn op een traject waarop zij altijd al reisden. Opnieuw een winstpunt voor de taskforce.

We hebben echter berekend dat een kind dat dit jaar naar de brugklas gaat, tot 80% meer kan betalen voor een busabonnement, dan z'n broer of zus die vorig jaar al op de middelbare school zat…. Ondertussen bleek dat er meer aan de hand was, dan alleen de mogelijke tariefstijgingen. Er komen bij de taskforce diverse klachten binnen over lijnen en haltes die verdwijnen als Connexxion op de eilanden gaat rijden. Voor Goeree-Overflakkee geldt bijvoorbeeld dat de lijn 130 vanuit Oude-Tonge niet meer zal stoppen bij busstation Heinenoord. Er moet dan extra overgestapt worden in Numansdorp of via Zuidplein gereisd worden naar bijv. de scholen en werkgevers in de Hoeksche Waard.

De taskforce verwacht dat hierover veel klachten zullen komen, die op voorhand niet snel opgelost zullen worden door Connexxion. Vandaar dat een nieuwe enquête in de maak is om daarmee de zorgen en klachten over de nieuwe concessie te verzamelen. De omvang van het probleem is op dit moment nog niet duidelijk.

Wilt u weten wat de nieuwe concessie voor uw reisgedrag betekent?

Raadslid voor de Pvda, Petra 't Hoen, nodigt alle reizigers uit om onderstaande nieuwe dienstregeling van Connexxion te bestuderen. "Alleen als we klachten bundelen en gezamenlijk aanbieden aan de Provincie kunnen we hiaten in de dienstverlening proberen op te lossen". http://www.connexxion.com/data/upload/Vervoerplan%20HWGO%202016%20v3%20ConnexxionRS6okt.pdf

Juist in zo'n groot landelijk gebied als de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee, moet er goed en betaalbaar openbaar vervoer zijn. Het is essentieel voor de economie, het milieu, educatie en bereik van voorzieningen dat het openbaar vervoer op de eilanden goed werkt.
De enquête zal deze week nog geplaatst worden op de site https://goereeoverflakkee.pvda.nl/

Camino Sfeerverwarming van start met open dag

DIRKSLAND – Camino is Italiaans voor haard. Tom Markwat gebruikt dat woord in de naam van de zaak die hij op zaterdag 24 oktober opent in Dirksland: Camino Sfeerverwarming. Die dag is iedereen welkom om de zaak en de kachels en haarden in de sfeervolle showroom te komen bekijken én om kennis te maken met de mensen van Camino Sfeerverwarming en de vele mogelijkheden die de zaak te bieden heeft.

Tom Markwat heeft een locatie gevonden in Dirksland en daar een deel van het 300 kachels tellende assortiment uitgestald. "Wij bieden een totaalconcept op het gebied van sierkachels en sfeerhaarden. Hout- en gaskachels voor binnen, zowel vrijstaand als inbouw. Buitenkachels, zoals korfhaarden en haarden van cortenstaal, voor op het terras. En pelletkachels, die vooral een uitkomst zijn voor recreatiewoningen zonder gas. Heel gemakkelijk: een druk op de knop en de kachel gaat aan de gang. Buitenkachels maken we overigens zelf in onze werkplaats, geheel op maat. Het inbouwen van kachels in huis doen we ook zelf. Wij hebben bewust gekozen voor een compleet aanbod, één aanspreekpunt voor de klant, van koop tot installatie."

In de showroom van Camino Sfeerverwarming staan diverse gashaarden en houtkachels. De nieuwe zaak kan putten uit een assortiment van honderden modellen, die allemaal op zeer korte termijn leverbaar zijn. "Zelfs de kachel van oma is nog leverbaar", zegt Markwat.

Tijdens de open dag op 24 oktober kan iedereen zelf zien wat Camino Sfeerverwarming te bieden heeft. De haarden en kachels branden en er is voor elke bezoeker een hapje en een drankje. Voor de kinderen is er een springkussen aanwezig. Camino Sfeerverwarming is te vinden aan de Watertoren 13 in Dirksland.

Zaterdag is de Nacht van de Nacht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 24 oktober 2015. Tijdens de Nacht van de Nacht doven een aantal gemeenten, bedrijven en huishoudens hun onnodige verlichting. Zij doen dit om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder. Tegelijkertijd vinden er diverse 'duistere' activiteiten plaats op Goeree-Overflakkee.

De gemeente zet bij monumenten, zoals de kerktoren van Dirksland, de verlichting uit. De bedrijfscontactfunctionarissen roepen daarnaast de bedrijven op om op 24 oktober de verlichting zoveel als mogelijk uit te doen. Maar ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen door overbodige verlichting uit te zetten. De politie adviseert dat het uitzetten van de verlichting niet ten koste mag gaan van het veiligheidsgevoel.

Lezing over sterrenbeelden

Bij theetuin De Bongerd aan de Molendijk 65 te Herkingen geeft amateurastronoom Peter Jelier tussen 20.00 en 22.00 uur een lezing over de mythologie van de sterrenbeelden. De sterrenbeelden hebben eeuwenoude namen, maar hoe komen ze daar aan? Waarom zijn de zeven dochters van Atlas door Zeus aan de hemel gezet? Klopt het dat Orion ze nog steeds achtervolgt? Waarom is Sirius nog steeds de trouwe metgezel van Orion? Tijdens de lezing krijgen bezoekers meer informatie over deze onderwerpen. Bij helder weer gaan de deelnemers zelf naar buiten om sterren te kijken. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar ovl@goeree-overflakkee.nl.

COAS Software Systems sponsor HCGO MC1

Onlangs werden de nieuwe pakken van C1 van HCGO gepresenteerd. Ook de meiden zijn nu voorzien van Reece pakken, geleverd door sporthuis De Bont, met COAS Software Systems-opdruk aan de achterzijde. COAS Software Systems is sinds kort verhuisd. Het bedrijf is nu te vinden op de tweede etage van het Rabobankgebouw aan de Rottenburgseweg 25 te Middelharnis. HCGO bedankt trouwe sponsor Janco Tanis voor dit genereuze gebaar. HCGO zoekt overigens nog steeds nieuwe jeugdleden. Wil je ook eens komen meetrainen? Kijk op de website www.hcgo.nl en meld je snel aan voor 2 gratis proeflessen.

Lezing fotografe Anne-Marie Vermaat in bibliotheek

MIDDELHARNIS - Zaterdag 24 oktober, van 13.30 tot 15.30 uur, geeft fotografe Anne-Marie Vermaat een lezing over fotografie in de bibliotheek in Middelharnis.

Anne-Marie Vermaat is geen onbekende op Goeree-Overflakkee (en ver daarbuiten). Zij is lid van fotoclub 'De Rarekiek' en van een landelijke fotoclub genaamd FIAP; een club die internationaal bezig is met fotografie.

Anne-Marie exposeert met regelmaat en is daarnaast al een aantal keren gevraagd als jurylid bij nationale en internationale wedstrijden. Een aantal van haar foto's wordt in 2016 gepubliceerd in de kalender van National Geographic.

Tijdens de lezing gaat Anne-Marie, aan de hand van haar eigen werk, dieper in op het onderwerp fotografie. Plaatsen reserveren voor deze lezing kan vanaf heden aan de balie in de bibliotheek of via www.leerenbeleef.nl .

In navolging op bovenstaande lezing, geeft Anne-Marie Vermaat op zaterdag 12 december een lezing over haar bijzondere reis. In 2012 reisde ze naar het zeer gesloten Noord-Korea. Ze maakte daar veel indrukwekkende foto's. Aan de hand van deze foto's neemt Anne-Marie u mee op reis....

Pau Heerschap in 't Reginahof

DIRKSLAND - Pau Heerschap is een bekend spreker op Goeree-Overflakkee. De Nederlandse taal en in het bijzonder de dialecten, hebben altijd zijn interesse gehad.

Hij is bijna 40 jaar werkzaam geweest als onderwijzer en leraar Nederlands. Hij heeft zich steeds meer verdiept in de dialecten en de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Er zijn dan ook weinig mensen die zoveel kennis van ons eiland hebben als Pau. Verhalen en gedichten schrijven is zijn grote passie. Deze verhalen worden altijd verteld met een humoristische ondertoon en wil hij graag met toehoorders delen. Wie hiervan wil genieten, kan terecht op dinsdag 10 november in Locatie CAC 't Reginahof, Reginahof 1 in Dirksland. Aanvang: 19.30 uur. Kosten: € 3,50 incl. koffie/thee. Aanmelden voor 7 november. Via: 06-538 61 647 of email: joke.vandijk@careyn.nl

Kerstmarkt in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Hoewel het nog even duurt, zijn de voorbereidingen voor de kerstmarkt in Oude-Tonge al in volle gang. Deze vindt plaats op en rond het Dabbehof en wel op vrijdag 11 december van 15.00 tot 21.00 uur en wordt georganiseerd door de ondernemersvereniging Oude-Tonge, in samenwerking met CYRI Events.

Samen proberen ze er een zeer sfeervolle en vooral gezellige dag van te maken met verlichte kramen, die midden tussen de winkels staan. Als alles meezit, komt ook de Kerstman de sfeer nog verhogen.

Particulieren, bedrijven of verenigingen kunnen nog steeds een kraam huren. De kosten bedragen € 37,50 ( incl. B.T.W.) voor een kraam van 4 meter. Voor aanmelding of informatie kan men terecht bij Cyri Events via: info@cyrievents.nl. Telefonisch zijn ze bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0181-338229.

Wie tijdens de kerstmarkt wat muziek ten gehore wil brengen, wordt eveneens van harte uitgenodigd om zich te melden. Een koor, een DJ, een band, het maakt niet uit, zolang het maar in kerstsfeer is. Hierover kan men informatie krijgen bij Ben Musters via ben@gebrmusters.nl of 06-46635173.

Nieuwe tenues voor G-team De Jonge Spartaan

MIDDELHARNIS - Voetbalvereniging De Jonge Spartaan vindt het erg belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Daarom werd er in de loop van het vorige seizoen gestart met een G-voetbalteam. De voetballers van De Jonge Spartaan G1, zoals het elftal officieel heet, werden enkele weken geleden verrast met nieuwe wedstrijdtenues. In het bijzijn van voorzitter Jan van Doorn was shirtsponsor Joost van Welsenis aanwezig om de tenues uit te reiken. Op de shirts staat de naam van het bedrijf van Van Welsenis, Goed voor Goed. De kringloopwinkel heeft vestigingen in Middelharnis en Oude-Tonge.

Bij steeds meer verenigingen is het de gewoonste zaak van de wereld dat spelers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking volwaardig lid zijn. De G in de naam G-voetbal slaat overigens niet op 'gehandicapten', zoals weleens wordt verondersteld. Voordat de G-categorie er was, liep de indeling van de voetbalcategorieën tot en met F, de aanduiding voor de jongste groep voetballers. Toen zo'n twintig jaar geleden een nieuwe categorie moest worden benoemd, gebeurde dit automatisch met de letter G. De Jonge Spartaan is de eerste voetbalvereniging van Goeree-Overflakkee met een elftal dat deelneemt aan de G-voetbalcompetitie van de KNVB. Uiteraard staat tijdens de wedstrijden het plezier voorop. De begeleiding van het team bestaat uit Ilvia Witte, Chris van der Weele, Sabina de Jong en Daan Terlouw.