info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

27 november 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 27 november 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Voetballen, korfballen en hockeyen in de Multisportkooi

ACHTHUIZEN - Het begon met een briefje in de ideeënbus van de gemeente. Jordy Nijland (17) en Wessel Vervloet (17) wilden graag een multisportkooi in hun dorp Achthuizen. Ze gingen alle deuren langs voor handtekeningen en organiseerden acties om geld in te zamelen. De bewoners van het dorp zijn enthousiast over het plan, zo organiseerde de basisschool een sponsorloop om geld in te zamelen. Twee jaar na het briefje is het dan zover, alles is rond. De multisportkooi is besteld. Er kan straks gehockeyd, gevoetbald, gevolleybald en gekorfbald worden in de multisportkooi in Achthuizen.

Ruim 16.000 mensen vinden 'Goeree-Overflakkee' leuk

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Facebookpagina van Goeree-Overflakkee heeft inmiddels meer dan 16.000 volgers. De pagina, die eind 2014 is opgezet, is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste Facebookpagina over Goeree-Overflakkee. Ook doet de pagina het erg goed ten opzichte van Facebookpagina's van gebieden in de regio.

Veel van de fans wonen op het eiland zelf, maar Rotterdam levert de meeste pagina-volgers. Ook Hellevoetsluis en Spijkenisse staan in de top 10 van woonplaatsen van fans van het eiland. Met de Facebookpagina worden heel veel mensen bereikt. In de maand oktober alleen zijn maar liefst 200.000 mensen bereikt. Op de pagina worden vooral mooie foto's van het eiland geplaatst. Daarnaast worden er ook verhalen gedeeld over de goede zorg in het Dirkslandse ziekenhuis of van mensen die verhuizen naar Goeree-Overflakkee. Het filmpje van de flamingo's dat begin dit jaar is geplaatst is, werd maar liefst 360.000 keer bekeken. Ook andere diersoorten zijn populair, van zeehonden tot zeearenden.

2 / 32

Agenda

Woensdag 28 november

DEN BOMMEL - Breicafé in De Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 tot 22.00 uur. Entree € 1,75. Eigen materiaal meebrengen. Meer info: 06-20104065.
MIDDELHARNIS – Crea op hoge hakken. Creatieve avond voor vrouwen. Stuk maken voor de advents- en kerstperiode. Aanvang 19.00 uur in de bibliotheek. Toegang € 27,50. Zelf tuinschaar meebrengen.
OUDDORP – Wintermarkt in Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden 5, van 9.00 tot 16.00 uur.
OUDE-TONGE – Surprisebingo, georganiseerd door Stichting ZIJN voor alle 55-plussers. Aanmelden bij Nel Vervloed: 0187-642697. Infocentrum: Bernhardstraat 27.
SOMMELSDIJK – Verkoping Vrouwenvereniging 'Liefde vindt Werk'. Van 10.00 tot 14.00 uur in Vita Nova aan de Van Aerssenstraat.

Donderdag 29 november

MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé. Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang 13.30 uur.
DEN BOMMEL – Bingo voor 55-plussers. Aanvang 14.00 uur in De Bommelstee. Kosten: € 4,50.

DEN BOMMEL – Koppelklaverjasavond in De Bommelstee, Schaapsweg 34. Aanvang 19.30 uur. Meer info: Carla Gebraad: 06-20104065.
DIRKSLAND – Longpunt Haringvliet, verenigingsgebouw Onder de Wiek, Ring 57. Aanvang 14.00 uur. Meer info via: haringvliet@longpunt.longfonds.nl.
DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof.
GOEDEREEDE – Goeree Creatief van 19.00 tot 22.00 uur in verenigingsgebouw Oostdam. Opgeven via: oostdam@sr-go.nl of 0187-492321.
STELLENDAM – Sinterklaas surprisemiddag 55+. In het Haagse Huus, aanvang 14.30 uur. Opgeven voor 491653 of 602411.

Vrijdag 30 november

DIRKSLAND – Zangavond Meezingkoor De Watertoren, m.m.v. Smartlappenkoor Tranen met Tuiten. Aanvang 20.00 uur. Kaarten bestellen op 06-51274585 à € 5,00 per stuk.
OUDDORP – Vogeltentoonstelling Vogelvereniging De Putter. Van 19.00 tot 22.00 uur.
OUDDORP - Tabletcafé in de bibliotheek van 15.00 tot 16.30 uur.
OUDE-TONGE – Bingo A.S.V. bij Stichting ZIJN, Bernhardstraat 27. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 1 december

DIRKSLAND – Winterfair Inloophuis 'De Oude Bieb', Kapoenstraat 2, van 14.00 tot 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repair Café. Goed voor Goed Kringloopcentrum, Simons Stevinweg 49, van 10.00 tot 13.00 uur.
OUDDORP – Vogeltentoonstelling Vogelvereniging De Putter. Van 14.00 tot 19.00 tot 22.00 uur.
OUDE-TONGE - 'Het is nog geen Kerst-concert' in CBS De Bron, aanvang 19.30 uur. Door Fanfareorkest Vooruit.
SOMMELSDIJK – RealTime Jongerenavond. Spreker Krijn de Jong over het thema 'Geroepen om lief te hebben'. Vestiging Edudelta, Langeweg 107. Aanvang 19.45 uur.

Maandag 3 december

ACHTHUIZEN – Kaartmiddag in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang 13.00 uur.

Multisportkooi in Achthuizen, met dank aan Jordy en Wessel

De initiatiefnemers voor multisportkooi: Links Wessel Vervloet en rechts: Jordy Nijland. (Foto: Mirjam Terhoeve)

ACHTHUIZEN - Het is alweer twee jaar geleden, dat Jordy Nijland en Wessel Vervloet, tijdens de flamingotour van de gemeente, een briefje in de ideeënbus stopten met de wens voor een mulitsportkooi in Achthuizen. De gemeente dacht hier graag in mee, mits de jongens ook zelf inzet toonden en peilden of er draagvlak voor zou zijn in het dorp. Daarmee gingen ze aan de slag en met succes. Vorige week bereikten ze de benodigde eigen bijdrage van 4.000 euro en gaf de gemeente groen licht voor projectsubsidie. De multisportkooi kan gerealiseerd worden.

Door Mirjam Terhoeve

Jordy en Wessel, beiden 17 jaar, zijn enorm blij, dat het gelukt is. "We gingen uit school wel eens naar de multisportkooi in Middelharnis om een balletje te trappen', vertelt Jordy. "Dat vonden we erg leuk, maar we wilden dit het liefst wat dichter bij huis hebben. In zo'n kooi kun je naast voetballen ook korfballen, hockeyen en volleyballen. Voor iedereen wat dus. We wisten ook al een locatie; het oude tennisveldje achter de peuterspeelzaal. Tijdens de Juundag twee jaar geleden kon je ideeën voor het dorp aanmelden en dat hebben we dus gedaan. De gemeente liet weten graag met ons mee te denken, maar we moesten eerst onderzoeken of de mensen in Achthuizen achter ons plan stonden en het was nodig om zelf een financiële bijdrage te leveren. Gelukkig kregen we al snel hulp van Jos de Jonge, die toen voorzitter was van de dorpsraad en daardoor contact had met Anne-Marijke Elema, de kernambtenaar van Achthuizen. Zij konden ons helpen met de subsidieaanvragen en dergelijke".

Projectgroep

"Jordy en ik zijn langs alle deuren geweest om handtekeningen op te halen voor de sportkooi", gaat Wessel verder. "Dat was een enorm succes. Echt overal waar we aanbelden kregen we de handtekening en vond men het een geweldig idee. Ook was er een aantal mensen, naast Jos, die ons graag wilden helpen en samen hebben we een projectgroep opgericht. Jack Robbemond en Chris van Bergen hielpen vanuit de voetbalvereniging en Maartje en Bart Huibrechtse, konden ons behulpzaam zijn vanuit hun sportopleidingen. Toen dit allemaal voor elkaar was kon de bal gaan rollen. Regelmatig werden gesprekken gevoerd met Anne-Marijke en er werden projectsubsidies en offertes aangevraagd. Uiteindelijk werd gekozen voor de BoerPlay multisportkooi van 10 bij 20 meter, omdat die aan alle eisen voldeed. Je moet namelijk rekening houden met veiligheid, geluidsoverlast enzovoort. In totaal kwamen we op een bedrag van ruim 60.000 euro en we moesten zelf 4.000 euro inbrengen. Dus er was werk aan de winkel".

Inzamelacties

Jordy en Wessel organiseerden samen met de werkgroep tal van acties om geld binnen te halen. Speculaas- en snertverkoop, grote clubactie, verlotingen, lege flesseninzameling, sponsorloop en stamppotavonden. De jongens zijn erg dankbaar voor alle medewerking, die vanuit het dorp kwam. "Er werd massaal gekocht en meegedaan", vertellen ze. "Denk bijvoorbeeld aan de medewerking van dorpscafé "Ons Café". We mochten daar onze stamppotavonden houden en bovendien werd ook nog eens de fooienpot geschonken, das mooi toch? Ook de inzet van de basisschoolleerlingen tijdens de sponsorloop was geweldig. De 43 kinderen haalden maar liefst 940 euro binnen. Zelfs in Den Bommel werd meegedaan. Ook daar werd speculaas en snert afgenomen voor ons doel. Vorige week hadden we de 4000 euro bij elkaar en daar waren we enorm blij mee".

Presentaties

"Natuurlijk is dat maar een fractie van het bedrag", weet ook Jos de Jonge. "Dat is ook de reden geweest, dat we heel veel fondsen hebben benaderd. Daar gingen behoorlijk wat uurtjes inzitten en veelal was het antwoord dan toch negatief. Dat was erg jammer. Samen met de jongens zijn we ook nog op pad geweest om geld binnen te halen uit andere bronnen, zoals de Dorpskrachtprijs van de Vereniging voor kleine kernen. Wessel heeft in Giessenburg een mooie presentatie gehouden en dat leverde 150 euro op. Ook dichter bij huis hebben we gelobbyd. Zo heeft Jordy gesproken tijdens de inwonersavond, waar ook mensen van Fides en 'Beter Wonen' aanwezig waren. Ook zij deden een flinke duit in het zakje. Daarnaast hebben we een toezegging van 10.000 euro gekregen van Windpark de Plaet en 2.000 euro van het Welzijnsfonds Oostflakkee. De gemeente beloonde onze inzet vorige week door een tweede projectsubsidie toe te kennen, omdat we de 4.000 euro bij elkaar hadden. Nu kunnen de orders definitief de deur uit".

Saamhorigheid

De jongens hopen dat uiterlijk juni alles voor mekaar zal zijn. "Nu eerst de voorbereidingen treffen", verklaren ze. "Agrariër Frank van Oorschot en Loonbedrijf T. Vos uit Achthuizen gaan helpen met het klaarmaken van de grond en Votra uit Den Bommel levert het zand. Ook allemaal vrijblijvend, echt geweldig. We hopen straks een mooie multisportkooi te hebben. Iedereen, de scholen, FIOS, de peuterspeelzaal en alle inwoners, jong en oud, kunnen er gebruik van maken, het is echt niet voor ons alleen, maar voor allemaal".
"Al met al is er sprake van een prachtige nieuwe voorziening, die met recht voor en door het dorp gerealiseerd wordt", zegt Jos de Jonge tot slot. "Een klassiek voorbeeld van burgerinitiatief en saamhorigheid, maar daar staat Achthuizen inmiddels om bekend. Dus wie daar ook deel van wil uitmaken is van harte welkom in ons dorp. Er wordt weer gebouwd..."

INGEZONDEN: Rijksweg 59

Met veel belangstelling lees ik altijd de discussie over Rijksweg 59 vanaf Haamstede tot Hellegatsplein. Daar liggen zoveel herinneringen, want in maart 1969 begon ik daar als 22-jarige aan mijn Wegenwachtloopbaan. Ik heb daar ongeveer 38 jaar gereden. Ik zou over de N59 wel een boek kunnen schrijven, want in de beginjaren, toen er nog geen gordelplicht was werden wij zo niet dagelijks, dan toch wel wekelijks geconfronteerd met ernstige tot zeer ernstige ongevallen. Waarvan velen met dodelijke slachtoffers. Er waren geen mobiele telefoons, geen praatpalen, dus geen meldingsmogelijkheden. Zo kwamen wij vaak als eerste bij die ongevallen, want er werd continu heen en weer gereden. Verder was de Brandweer nog niet uitgerust voor de taak van hulpverlening. Dus gebeurde het met de krik, de ijzerzaag en de koevoet. Voor het boek zou ik voldoende fotomateriaal in voorraad hebben uit mijn plakboeken. Maar ik vrees, dat velen van u bij pagina 2 zouden afhaken, "dat hoef ik allemaal niet te weten". Wekelijks moesten onze verbandtrommels bijgevuld worden.

Waarom ik dit schrijf? Ook toen al waren onze bestuurders op de hoogte van de bijnaam, "dodenweg". Ook toen al wist Rijkswaterstaat dat er veel slachtoffers vielen. Ook toen al wisten ze dat er nodig iets aan moest worden gedaan. Ik zeg niet dat er niets gebeurd is aan de N59, inderdaad is er wel het een en ander veranderd met de situatie van toen, maar veel te weinig. En zo modderen we maar door. Al in 1983 ben ik door een krant geïnterviewd over de gevaarlijke situatie op de N59. Bij dat artikel stond ook een stukje van Rijkswaterstaat. Het kon wel 1992 worden voordat het beter werd. Dus de discussie en de roep voor verbetering is net zo oud als de N59 zelf, want die is totaal niet geschikt voor een veilige aan en afvoer naar het zeer drukke achterland. Vroeger niet, en nu niet. Maar daadkracht is beter dan discussie. En daar ontbreekt het aan.

Wim Grinwis
Oud Wegenwacht op de N59 en N57.

Het Speelgoedhuis opent de deuren

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 1 december aanstaande opent Het Speelgoedhuis de deuren, het is gevestigd aan de Schoolstraat 36A te Middelharnis.

Het speelgoedhuis verkoopt nieuw en gebruikt speelgoed van zeer goede kwaliteit en al het speelgoed met batterijen wordt voorzien van nieuwe batterijen, zodat de klant geen batterijen erbij hoeft te kopen. De winkel heeft de uitstraling van een echte speelgoedwinkel, echter de prijzen zijn low budget. Nergens anders krijgt u deze kwaliteit speelgoed voor deze prijzen. Er kan contant worden afgerekend of met pin.
De vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd en ontvangen u met een warm welkom.
Voorlopig is men alleen open op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Zodra er meer vrijwilligers zijn, is het de bedoeling om open te gaan van dinsdag tot en met zaterdag.
Het Speelgoedhuis is een initiatief van de Kledingbank Zuid Hollandse Eilanden en is vanuit privé middelen gefinancierd, omdat de Kledingbank momenteel in een zeer slechte financiële positie verkeert.
Meer informatie over de kledingbank vindt u op www.kledingbankzhe.nl

Geen steun voor motie Zwerus

GOEREE-OVERFLAKKEE - Fractieleider Jan Zwerus (Groep Zwerus) diende donderdagavond in de raad een motie in met het onderwerp 'Voorrang statushouders bij het verkrijgen van een sociale huurwoning'.

Door Jaap Ruizeveld

Hij verzocht het college er bij de woningcorporaties op aan te dringen dat statushouders en niet-statushouders bij genoemd onderwerp gelijk worden behandeld en te bevorderen dat dit uitgangspunt bij het verkrijgen van een sociale huurwoningen wordt opgenomen in de prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties.
Als één van de punten ter overweging bij deze motie, noemde Zwerus dat het voorrang verlenen aan statushouders vaak leidt tot onbegrip bij de niet-statushouders die ook in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Hij gaf voorbeelden van enkele gemeenten die met het voorrang geven aan statushouders waren gestopt. Uit onderlinge raadsdiscussie en ook via informatie van wethouder Markwat, blijkt dat deze kwestie niet speelt op het eiland. Statushouders krijgen geen voorrang. En er is ook nog het verschil dat er hier geen huisvestingsverordening is die dat regelt.
De motie werd als niet relevant zonder enige steun, behalve van de indiener, bij stemming verworpen.

Zaterdag avond RealTime met Krijn de Jong

MIDDELHARNIS - Na de geweldige opkomst op de Poplezing en de handvatten die jong en oud meekregen hoe we om kunnen gaan met popmuziek, organiseert RealTime weer een open avond.

Krijn de Jong hoopt te spreken over het thema 'Geroepen om lief te hebben'. Krijn de Jong heeft jarenlang in Amsterdam gewerkt in de verslavingszorg en is nauw betrokken bij vluchtelingenhulp. Daarnaast heeft hij zich jaren ingezet voor de Stichting Tot Heil des volks. Een man met levenservaring!
De Jong: "Echt liefhebben komt meestal niet goed uit. Het gaat ook zo ver. Het is zwaar werk. Een aardig meisje liefhebben is natuurlijk niet zo'n probleem, maar een vijand liefhebben, wie komt daar nu weer op? Hoe je het wendt of keert, alles wordt samengevat in het Grote Gebod. Dat te praktiseren is onze eerste roeping."
Jong en oud hartelijk welkom! De avond op zaterdag 1 december wordt weer gehouden in de EduDelta (nu RGO) aan de Langeweg 107. De avond begint om 19.45 uur.

Cliëntenraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Petra 't Hoen stelde namens de Pvda-fractie mondelinge vragen aan het college over problemen cliëntenraad Participatiewet.

Iedere gemeente is volgens de (Participatie)wet verplicht om cliënten of hun vertegenwoordigers te betrekken bij het beleidsproces. Cliënten en hun vertegenwoordigers moeten de ruimte krijgen om mee te denken en advies te geven. Zo kunnen zij invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente. En die kan van die inbreng profiteren en het beleid beter afstemmen op de doelgroep.

De PvdA wilde weten of er op het eiland nog een cliëntenraad is en hoe de ervaringsdeskundigheid van de doelgroep wordt geborgd. Wethouder Bruggeman deelde de opmerking en dat er iets moet gebeuren, dat er wel een cliëntenraad is, maar dat die slechts uit een beperkt aantal leden bestaat. Gezocht wordt naar een oplossing van de problemen. Als dat niet van de cliëntenraad kan komen, dan moet de gemeente stappen zetten.

Bridge Club Ouddorp Clubkampioenschap 2017/2018

OUDDORP - Maandagavond 19 november werd tijdens de Algemene Ledenvergadering de winnaar bekend gemaakt van het clubkampioenschap 2017/2018. Het winnende paar was John Groenendijk en Arie van der Maas met een percentage van 55,51 %. Herma Punt en Jany Vis eindigden met 55,16 % als goede tweede.

Er werd ook een prijs beschikbaar gesteld voor het paar dat het gehele seizoen in de B-lijn heeft gespeeld en daar eenmalig de hoogste score heeft behaald. Cor en Ida van der Polder werden de winnaar met een score van 63,75%.
In het voorjaar van 2019 hoopt men het 45 jarig bestaan te vieren van de club. In de loop der jaren is het ledenaantal enigszins teruggelopen door natuurlijk verloop. Nieuwe leden zijn dus van harte welkom. U kunt zich ook individueel aanmelden er wordt dan voor een bridgepartner gezorgd. Wilt u zich aanmelden als nieuw lid of voor de bridgecursus, neem contact op met Tini Otten, tel. 0187-682424, emailadres tinyotten71@gmail.com
Er wordt elke maandagavond van 19.30 uur tot 22.45 uur in het verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede gebridged. Verdere informatie op www.bc-ouddorp.nl

Da Lui Cantiamo verzorgt uitvoering van Advent tot Kerst

OUDDORP - Op zaterdag 1 december 2018 hoopt Christelijk kamerkoor Da Lui Cantiamo onder leiding van Willem Christian Meyboom een concert te verzorgen in de Hervormde kerk van Ouddorp aan de Weststraat. Aanvang is 16:00 uur, de kerk zal vanaf 15:30 uur geopend zijn. De muzikale begeleiding zal in handen zijn van Jan Bezuijen, die ook een tweetal orgelsolo's hoopt te verzorgen.

Tijdens het concert zal er ruimte zijn voor koorzang, samenzang, meditatie en de genoemde orgelsolo's als muzikale intermezzo's. We hopen u hierin mee te nemen in de tijd van advent tot kerst.

Christelijk kamerkoor "Da Lui Cantiamo" (van Hem zingen wij) is een vocaal ensemble dat bestaat sinds 2011. Het ensemble bestaat momenteel uit 3 sopranen, 4 alten, 3 tenoren en 1 bas, een interkerkelijke groep uit verschillende woonplaatsen, maar met allen een enorm plezier in het gezamenlijk zo mooi mogelijk vertolken van het evangelie middels zang. De muzikale leiding is in handen van de enthousiaste en zeer kundige dirigent Willem Christian Meyboom uit Brielle. Het repertoire omvat van klassiek tot en met modern, maar we vertolken ook de psalmen, gezangen en geestelijke liederen. Jaarlijks worden een aantal concerten verzorgd of wordt hieraan medewerking verleend.
Men repeteert wekelijks op de eerste maandag van de maand en de overige dinsdagavonden van 20:00 uur tot 22:00 uur in de Hervormde kerk aan de Weststraat in Ouddorp. Tot het einde van 2018 zijn echter alle repetities op dinsdag. Het koor is nog op zoek naar een aantal sopranen, tenoren en bassen.
Voor aspirant-leden geldt een wederzijdse proefperiode van vier weken. Na die periode wordt in overleg met de dirigent door beide partijen afgestemd of en hoe we met elkaar verder gaan.
Meer info is te verkrijgen via de voorzitter op 06-18683206

Aanmelden Ambitus Orgelconcours

ROTTERDAM - Aanmelden voor de tweede editie van het Ambitus Orgelconcours is weer mogelijk. Talentvolle jonge organisten kunnen zich inschrijven.

De eerste editie van het Ambitus Orgelconcours is door de deelnemers als zeer positief beoordeeld. Daarom wordt voor de tweede editie de bewezen formule van het Ambitus Orgelconcours voortgezet én versterkt door de samenwerking met Codarts. De richtlijnen voor de deelnemers zijn te vinden op de website: www.ambitusfoundation.org.

Jury
Opnieuw hebben gerenommeerde organisten hun enthousiaste medewerking toegezegd om deel uit te maken van de jury: Ab Weegenaar, Adriaan Hoek, Anton Pauw, Arjen Leistra, Bernard Winsemius, Dick Sanderman, Geert Bierling, Gerben Budding, Hans Leenders, Jan Hage, Jelena Bazova, Jos van der Kooy, Leo van Doeselaar, Petra Veenswijk, Sietze de Vries, Theo Jellema en Wolfgang Baumgratz.
Het orgelconcours kent drie categorieën kandidaten: categorie A: jongeren tot 15 jaar (2 rondes); categorie B: amateurs 15 t/m 20 jaar (3 rondes); categorie C: conservatoriumstudenten (4 rondes).
Omdat er voor samenwerking met Codarts is gekozen, vinden alle rondes in de regio Rotterdam-Rijnmond plaats. De planning van de rondes per categorie is als volgt:
Met het Ambitus Orgelconcours wil de organisatie alle jonge organisten in binnen- en buitenland de kans geven hun muzikale talenten nog eerder verder te ontwikkelen. Het Ambitus Orgelconcours wordt voorbereid door Henk van den Breemen,
Johanna Noom, Rien Donkersloot, Erik Zwiep, Bas de Vroome, Hayo Boerema en Frank Michielsen.

US Army-veteraan Bill Knapp overleden

OUDDORP - US Army-oorlogsveteraan Bill Knapp uit Las Vegas (Nevada) die op hoge leeftijd nog samen met zijn vriendin en begeleidster Eileen Stemin een aantal keren naar Europa reisde om in de meimaand in ons land en of in Frankrijk (o.a. Normandïe, Cherbourg, Omaha Beach) en België jaarlijkse herdenkingsplechtigheden bij te wonen, is op 96-jarige leeftijd overleden. Dit bericht ontving de familie Fred en Ellen Hoek-Bok aan de Dijkstelweg in Ouddorp, waar de oorlogsveteraan steeds een gastvrije ontvangst genoot. Het was ook het startpunt van begeleiding naar de vele erevelden waar duizenden van zijn kameraden en landgenoten, als slachtoffers van WO2, een rustplaats kregen. Bill Knapp nam ook deel aan één van de herdenkingsplechtigheden - op 4 mei - bij het Ouddorpse monument aan de Hazersweg. Knapp koesterde een voorliefde voor Nederland. Zijn gevleugelde uitspraak was: "Als ik niet in Amerika zou wonen, dan werd Holland mijn 'country'."(Jaap Ruizeveld)

Geen inzameling

MIDDELHARNIS - Door omstandigheden kan de geplande inzameling van goederen voor de Stichting hulp Oost Europa – zoals elders in deze krant aangekondigd - geen doorgang vinden op zaterdag 1 december. De loods zal die dag dan ook gesloten zijn. De maand erop zijn de spullen o.a. goede kleding, schoeisel en huishoudelijke zaken, weer van harte welkom.

Tijdrede SGP

DIRKSLAND - De SGP-afdeling Dirksland organiseert op aankomende donderdag 29 november een kerkdienst waarin ds. J. Lohuis van de Hervormde Gemeente (PKN) te Scherpenisse een tijdrede hoopt uit te spreken. De aanvang is 19.30 uur en de bijeenkomst wordt gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Spannende taferelen op schemerig terrein

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor Eilanden-Nieuws liep correspondent Erwin Guijt mee met een nachtdienst van de politie. Hij maakt een spannend avontuur mee. Want na urenlang in touw te zijn geweest besluiten de agenten om terug te gaan naar het politiebureau. Op het laatste moment beslissen ze om nog even bij de milieustraat in Middelharnis te gaan kijken. Dat blijkt een gouden zet van agenten Arjan Aarnoudse en Jaco Wilstra.

Door Erwin Guijt

Een eind voorbij de hoofdingang wordt de politieauto geparkeerd. Hier blijkt met geweld het hek te zijn geforceerd. Een klein stukje verderop ligt in het hoge gras een computerkast. De beide agenten doorzoeken het ding op sporen. "Hmm, dat ligt hier al een tijdje'', bromt Aarnoudse. Desondanks besluiten de agenten om even een kijkje te gaan nemen op het terrein. Maar natuurlijk niet via de hoofdingang. Besloten wordt om via een kleine omweg door het naastgelegen bos te gaan.

Dit inbrekersgereedschap is in beslag genomen bij de arrestatie.

Versterking oproepen

Er wordt een zaklamp in mijn handen gedrukt als we het bospadje inlopen. Ritselend maakt zich een beestje uit de voeten. Het is guur als we via het bos voortgaan naar het verlaten terrein. Hoewel, verlaten? Opeens klinkt er een doffe bons van het terrein. Agent Aarnoudse blijft stokstijf staan en sommeert dat onmiddellijk de zaklamp uit moet. In het donker vervolgen we de tocht. De grond is hier en daar wat drassig en bedekt met bladeren. Gelukkig is er nog het schijnsel van de maan. Een takje kraakt als er een politielaars opgezet wordt. Een eindje verderop laat een uil zijn roep horen. Intussen roept agent Wilstra versterking op door de portofoon. Vanaf het terrein klinken nu duidelijk stemmen.

Voorzichtig sluipen we voorwaarts, tot enkel een dijkje ons nog scheidt van het terrein en een onbekend aantal indringers. In een droogstaande greppel vlak achter het dijkje houdt Aarnoudse halt. Hij tuurt door de begroeiing naar het schaars verlichte terrein. "Hier op je hurken blijven zitten'', fluistert hij. Opeens horen we water klateren. Blijkbaar vindt de insluiper het ook spannend. Agent Aarnoudse tuurt naar achteren, waar Wilstra aankomt. Hij wacht totdat zijn collega bij hem is om er samen op uit te gaan. Maar zover komt het niet.

Halt Politie!

Opeens komt er een figuur vanachter een container, zeulend met twee zware autobanden. Het valt hem zwaar. Steunend komt hij het kleine dijkje opgewerkt. Zijn ogen zijn gewend aan het licht en zien enkel een donkere begroeiing voor zich. Anderhalve meter voor hem in de greppel volgen twee paar ogen al zijn bewegingen. De wind ruist door de toppen van de bomen. De schim hijst de banden wat omhoog en zet dan nog een stap… "POLITIE! Halt houden!'' Aarnoudse veert als een duveltje uit een doosje op en flitst zijn zaklamp aan, recht in het gezicht van de onbekende. Van schrik laat die de beide banden uit zijn handen vallen. Tegelijkertijd arriveert Wilstra: "Snel, ik heb nog een tweede zien rennen.''

Trillende handen

Aarnoudse gaat er vandoor, terwijl Wilstra bij de eerste insluiper blijft. Die vraagt of hij een sigaretje mag rollen. Dat mag, terwijl de agent hem scherp in de gaten houdt. Zijn handen trillen als hij een vloeitje rolt. "Stel nu dat ik er besluit vandoor te gaan?'', vraagt de verdachte met een lachje op zijn gezicht. "Stel nu dat ik je nu handboeien omdoe?'', antwoordt de agent bars. Het lachje is meteen verdwenen. Dan wordt er door het oortje gemeld dat ook de tweede insluiper is gepakt. In ganzenmars gaat het naar de hoofdingang, met de betrapte voorop, terwijl de agent dichtbij blijft.

Zonder vluchtpogingen bereiken we het hek, waar Aarnoudse en de tweede insluiper staan te wachten. Dan priemen er lichtbundels door de donkere polder. Met een snelheid die boven de maximum snelheid zal liggen komt er een busje van de beveiligingsdienst aan. Deze wordt gevolgd door een tweede beveiligingsauto en een politiebusje. In de laatste verdwijnen de twee verdachten. De deur valt met een klap dicht in het slot. De agenten en beveiligers maken nog een rondje over het terrein. Er blijken geen sloten van containers geforceerd te zijn.

Inbrekerswerktuig

Bij het bureau aangekomen worden de insluipers in de voorlopige arrestanten voorziening (VAV) gezet. Intussen overleggen de agenten koortsachtig. Wat is wijsheid? Vaststaat dat er een poging tot diefstal is gepleegd. De verdachten zijn inmiddels ook gefouilleerd. De jas van de ene zit vol met koperen moertjes en boutjes. Maar interessanter zijn de kniptangen, schroevendraaiers en zaklamp. Wilstra knipt zijn vingers: "Inbrekerswerktuigen.'' Dit levert de eigenaar ervan een tweede boete op.

In de VAV krijgen beide overtreders te horen dat ze beiden schuldig zijn aan diefstal, en eentje ook nog aan het dragen van inbrekerswerktuigen. Er volgt een bijna vaderlijke vermaning. Een van de daders blijkt mee te zijn gegaan omdat hij zijn frustratie kwijt moest. "Dan is het niet de bedoeling dat je jezelf in de nesten moet gaan werken he?'', vraag Wilstra. Gelukkig voor de eerste blijft het bij boetes: er is te weinig bewijs voor andere strafbare feiten. Met de mededeling dat ze er nog wel meer van zullen horen worden beide op voeten gesteld en verdwijnen in het duister van de nacht.

In de krant van aanstaande vrijdag meer over het werk van de politie op Goeree-Overflakkee.

Lichtjestocht voor Sophia Kinderziekenhuis

DIRKSLAND - Op woensdag 12 december kan men in Dirksland een hele lange lichtjesstoet tegen komen. En wel de lichtjestocht voor de Vrienden van Sophia.

Met deze lichtjestocht voor Sophia wil men samen met alle kinderen uit Dirksland en omstreken, geld inzamelen om hen te steunen. Alle kinderen die met deze tocht meelopen kunnen zich laten sponsoren. De sponsorformulieren worden uitgedeeld door de scholen en kinderdagverblijven in Dirksland of kun je downloaden via de site. Daarmee kunnen de kinderen op zoek gaan naar sponsoren. De lichtjesloop start om 18.30 uur vanuit de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg in Dirksland. Op het startpunt krijgen de kinderen die meelopen een lampionnenstokje. Verzamelen voor de lampionnenoptocht kan vanaf 18.00 uur in de Victoriahal. De lampion voor aan het stokje kan thuis gemaakt worden of gratis worden versierd op woensdag 12 december van 14.00 tot 15.30 uur in de Victoriahal.
Nadien kunnen de kinderen het geld gaan innen bij de sponsoren en inleveren op school of overmaken naar de SVIK. Info hierover kunt u vragen via info@svik.nl. Dit kan tot 17 december. Op 19 december zullen de directeuren van beide scholen en het kinderdagverblijf symbolisch het opgehaalde bedrag overhandigen aan een ambassadeur van het Sophia Kinderziekenhuis.
Om de stoet zo veilig mogelijk te laten verlopen is men op zoek naar volwassenen om de tocht te begeleiden. Wie een handje mee wil helpen kan zich opgeven via jeugdwerk@svik.nl

INGEZONDEN: Komt het (Kerst)treintje?

3, bijna 4 jaar geleden reed hij er nog... het rode treintje van de 'Goeree Express' met zijn ongeveer 15.000 lampjes. Het Kersttreintje wordt blijkbaar nog steeds gemist op het eiland, want de oude eigenaar krijgt nog regelmatig aanvragen om te komen rijden. Juist nu door die steeds terugkerende vraag over het terugkeren van het treintje, wordt er achter de schermen weer nagedacht over de mogelijkheden hiervan.

Terugkomen met hetzelfde concept zal niet lukken, omdat er toen een inkomen voor gezin moest komen en er nog veel moest worden geleerd over de aanpak, onderhoud en andere bijkomende zaken. Maar inmiddels is er weer druk overleg en onderzoek gaande om het toeristentreintje. EN dus ook het Kersttreintje, met andere basisopzet, weer in het leven te roepen.

Voor deze kerst is het niet haalbaar, maar wellicht voor het komend jaar wel! Dit zal afhangen van mogelijke adverteerders op de trein, de wensen van de middenstandsverenigingen en uiteraard van gemeente en investeerders.

Het treintje zal dan ook weer beschikbaar zijn voor trouwerij, personeelsfeesten, braderie, Lentefair, Kijk bij de Boer Pinksterloop, toeristendagen, privéfeesten, Omloop en alle andere mogelijke evenementen!

Zodra er meer informatie is, zullen we u zeker op de hoogte houden!

Frank Mulder
frankmulder88@gmail.com

Gezin pleegt honderden auto- en camperinbraken Ook aan Brouwersdam veel auto's gekraakt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen zomer was het heel druk aan de Brouwersdam. Onder de vele bezoekers waren niet alleen recreanten want ook het aantal auto-inbraken groeide opvallend. En dit bleek in de hele kuststrook van België tot de Zuid-Hollandse eilanden zo te zijn. Onderzoek van de politie ontmaskerde een gezin dat ongeveer 160 auto-inbraken had gepleegd.

Door: Adri van der Laan

Sacha Houtman van de politie legt in een persbijeenkomst in Middelharnis uit dat men met de aanhouding van dit gezin een groot aantal auto-inbraken heeft opgelost. Zij legt uit dat het grote aantal meldingen van auto-inbraken in de zomer de aanleiding voor de politie is geweest om een groot onderzoek te starten. Er werd vooral ingebroken in auto's en campers die langs de kuststrook stonden geparkeerd. De politie begon met extra toezicht, ook van de gemeentelijke parkingwatchers. Bij dit onderzoek werd ook een lokauto ingezet waarin artikelen lagen die voorzien waren van een baken, zodat de gestolen goederen konden worden gelokaliseerd.
Momenteel is het onderzoek afgerond en dinsdag 4 december is de pro-forma rechtszitting.
De politie kwam het gezin op het spoor tijdens een onderzoek naar een grote reeks inbraken aan de kust. In deze periode werden enkele mensen als verdachten op camerabeelden vastgelegd. Tijdens een extra controle aan de kust werd op 16 augustus in Domburg een verdachte camper gesignaleerd. In de auto zaten enkele inzittenden, die stonden afgebeeld op de camerabeelden. Hierop werden vier volwassenen en vier kinderen aangehouden.

Identiteit

Het was voor de politie niet gemakkelijk om de identiteit vast te stellen want de verdachten hadden geen geldig identiteitsbewijs. De politie in Italië moest zelfs worden ingeschakeld om achter hun identiteit te komen. Het Interregionaal Rechtshulp Centrum en de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) hielpen hierbij. Drie mensen hadden valse Italiaanse documenten. Het gaat om een man (43) met zijn 41-jarige vrouw en vier kinderen (15, 17, 18 en 20 jaar). De andere twee kinderen, een jongen (11) en een meisje van 1 jaar zijn geen verdachten in dit onderzoek. De jongste twee kinderen en de jongste twee verdachte kinderen zijn ondergebracht bij pleeggezinnen. De camper, waarin de verdachten reden, werd in beslag genomen. In het voertuig werden vele spullen in beslag genomen, zoals koffers, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, laptops, telefoons, sieraden en geld.

Kindermishandeling

Door het Team mensenhandel werd onderzoek gedaan naar mensenhandel en uitbuiting. Hierbij bleek dat een van de kinderen in opdracht van de vader geld met een gestolen pinpas heeft opgenomen. Tevens is het vermoeden ontstaan dat de kinderen geen of onvoldoende scholing hebben genoten. Ook is door het criminele gedrag een scheve machtsverhouding ontstaan, waarbij geen duidelijke ouder-kind rol meer was. De ouders hebben profijt gehad van het crimineel gedrag van hun kinderen en zullen hiervoor vervolgd worden. Politie en justitie brengen het nieuws over dit onderzoek speciaal tijdens de Week tegen Kindermishandeling naar buiten. Zij pleiten er beiden voor om de veiligheid van minderjarige kinderen te vergroten.

Belgisch onderzoek

Tijdens de samenwerking met de Belgische recherche bleek dat ook aan de Belgische kust veel inbraken waren gepleegd, vooral in de periode voordat er in Nederland werd ingebroken. Vermoedelijk is deze familie daar ook voor verantwoordelijk.

Criminele organisatie

Nu het politieonderzoek in de afrondende fase zit, verdenken politie en justitie de man en de vrouw er verder van dat zij leiding gaven aan een criminele organisatie, met als doel om diefstallen en inbraken te plegen om zodoende te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Uit het onderzoek is gebleken dat de groep dagelijks parkeerplaatsen afstruinde en meerdere auto- en camperinbraken per dag pleegden. Het gezin is een bende, welke rondreisde met als doel om misdrijven te plegen, het zogenaamde mobiel banditisme.
Sacha Houtman wijst er verder op dat weer is gebleven hoe belangrijk het is dat goederen geregistreerd worden want van veel van de aangetroffen goederen is de eigenaar lang niet altijd terug te vinden. Er wordt dan ook aangeraden waardevolle spullen te registreren en te fotograferen. Via de site Politie.nl zijn registratiekaarten te downloaden.

Heel G-O Bakt zet opnieuw de ouderen in het zonnetje

Het uitdelen van de appeltaarten in 2017.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De ouderen op Goeree-Overflakkee worden ook dit jaar weer verrast met een lekker stukje appeltaart bij de koffie.

Deze taarten worden gebakken door de inwoners van Goeree-Overflakkee die meedoen aan de actie Heel Goeree-Overflakkee Bakt. Het recept en de ingrediënten voor het bakken van de appeltaart worden gratis beschikbaar gesteld. Na het inleveren van de taart, wordt deze uitgedeeld in de woonzorglocaties op Goeree-Overflakkee.

De actie Heel Goeree-Overflakkee Bakt werd eind 2014 gelanceerd door Adviesgroep De Vogel, dat in de laatste weken van het jaar veel eilandbewoners adviseert over de zorgverzekering. Directeur Jan Peter Robijn vertelt over het ontstaan van dit initiatief: "Zorgen voor elkaar door gezamenlijk iets leuks te doen. Dat is de gedachte achter Heel Goeree-Overflakkee Bakt. Wij wilden op een leuke manier de ouderen in de regio in het zonnetje zetten. Daar is dit initiatief uit ontstaan. Door het enthousiasme waarmee mensen aan de slag zijn gegaan werd de taartenbakactie een ongekend succes!"
Elk jaar groeit het aantal thuisbakkers. Vorig jaar konden bijna 2.000 ouderen worden verrast met een lekker stuk appeltaart. De actie laat zien waar Goeree-Overflakkee goed in is: samen iets doen voor een ander. Niet alleen de bewoners, maar ook het bedrijfsleven haakte aan. Albert Heijn Ouddorp is mede-initiatiefnemer van Heel Goeree-Overflakkee Bakt. Kranse Printwrx verzorgt het benodigde drukwerk, SFA Print de opmaak van de uitingen en Verpak De Jong zorgt voor de taartdoos.

Inschrijven

Vindt u het leuk om de ouderen te verrassen? De ingrediënten voor het bakken van de appeltaart worden gratis ter beschikking gesteld. Inschrijven voor de actie kan tot en met 5 december. Dit kan bij Adviesgroep De Vogel op kantoor, bij Albert Heijn Ouddorp of op www.devogel.nl.
Het tasje met de ingrediënten kan worden opgehaald bij Jouw Marktkraam Middelharnis of Jouw Marktraam Ouddorp. Als u zich heeft ingeschreven, kunt u de tasjes ophalen op 10, 11 en 12 december.

Social media

Maak kans op een leuke prijs, die u inspireert om nog meer lekkere dingen te bakken! Deel de foto's van het bakken van de appeltaart op Instagram of Twitter met de hashtag #heelgobakt. Ook kunt u een foto plaatsen op Facebook (facebook.com/heelgobakt) of Instagram (instagram.com/heelgobakt).

De appeltaart kan op donderdag 13 of vrijdag 14 december worden ingeleverd op één van de kantoren van De Vogel (Middelharnis of Ouddorp). Ga gezellig aan de slag met familie of vrienden en bak samen een appeltaart!

Serie: Wonen in Goedereede (5)
"Er wordt in Goedereede niet veel verhuisd"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 5: Bram Pijl, algemeen manager van Woningbouwvereniging Beter Wonen in Goedereede.

Tekst en foto: Pauline Hof

Zelf woont Bram Pijl in Ouddorp, maar hij werkt in Goedereede, aan de Markt 7. Zijn kantoor heeft een schitterend uitzicht. "Goedereede heeft een heel leuke uitstraling. Je hebt er een bakker en een supermarkt en op drie kilometer afstand is een ruimer winkelaanbod in Ouddorp. Je zit hier bovendien dicht bij het strand, bij alle ruimte en rust." Bram Pijl begrijpt dus wel waarom Goedereede een geliefde plek is om te wonen. Wie in aanmerking wil komen voor een huurwoning bij Beter Wonen, moet zich inschrijven. Voor de huurwoningen geldt, dat je maximaal rond 36.000 euro bruto per jaar mag verdienen. Ook is er een puntensysteem: elke maand dat je ingeschreven staat, levert één punt op. Bij uitzondering worden er urgentieverklaringen verstrekt die extra punten geven, maar daar zijn strenge regels aan verbonden. Wie voldoet aan de voorwaarden komt echter tot een schrijnende ontdekking: Er blijkt namelijk in zijn bestand op dit moment niet één huurwoning beschikbaar in Goedereede.

Doorstroom

Pijl legt uit: "Onze woningbouwvereniging heeft 1200 woningen in Ouddorp, Goedereede en Stellendam. In Goedereede hebben we in totaal 178 huurwoningen, Havenhoofd is hier dan niet in meegerekend. Er zijn op dit moment ruim 800 woningzoekenden in ons werkgebied. Daarvan heeft een aantal nog geen huis, sommigen hebben een urgentieverklaring, maar er zijn ook wensverhuizers. Zij wensen een andere woning. Ongeveer de helft van deze groep wil doorstromen naar een levensloopbestendige woning. Er wordt in Goedereede niet veel verhuisd. Er zijn eigenlijk maar een paar redenen: doorstroom naar een seniorenwoning, verandering van werkkring, of overlijden. Er zijn 47 seniorenwoningen in Goedereede, waarvan er 18 worden verhuurd aan CuraMare voor ouderen die zorg nodig hebben. Dat betekent dus dat vooral senioren, maar ook starters zich tot andere plaatsen moeten wenden, zoals Stellendam, Ouddorp of Hellevoetsluis."

Gestegen

Op hun website is te zien dat er recent woningen zijn toegewezen aan mensen met 70 of 80 punten. Dat betekent dus een inschrijfperiode van ca. 5,5 tot 6,5 jaar en dan nog niet eens voor Goedereede. Bram ziet het positief. "Je kunt ook geluk hebben. Gemiddeld duurt het drie jaar. Ik adviseer altijd om op elk huis te reageren en zo je kansen te vergroten. In Ouddorp en Stellendam zijn het afgelopen jaar 71 zogenaamde Nul Op de Meter-woningen opgeleverd. Ze zijn duurzaam en hebben de slaapkamer en de 'natte cel' beneden en zijn daarmee dus geschikt voor senioren. Er kwamen daarna maar liefst 200 nieuwe aanmeldingen voor zo'n woning binnen." De vraag is er dus. Het is echter lastig om de woningvoorraad aan te vullen. "Er is in Goedereede niet veel ruimte voor nieuwbouw. Bedenk daarbij, dat de bouw- en grondkosten behoorlijk gestegen zijn. Als een projectontwikkelaar ook zijn zinnen op hetzelfde stukje heeft gezet, leggen wij het vaak af. Hun budgetten zijn vele malen groter dan die van ons. Onze huren mogen in de regel niet meer dan 650 euro per maand zijn. Ook sloop en vervangende nieuwbouw is een optie. Maar voor zo'n project dan echt nieuwe woningen oplevert, ben je jaren verder. En dan hebben we het over alle regels van de overheid, die doorlopend worden aangescherpt en alles nog ingewikkelder maken, nog niet eens gehad!"

Wim Soeters uit Nieuwe-Tonge Koninklijk onderscheiden

NIEUWE-TONGE - Vrijdag 23 november werd de heer Wim Soeters uit Nieuwe-Tonge benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester Berend Jan Bruggeman van de gemeente Goeree-Overflakkee reikte de Koninklijke Onderscheiding uit in De Baerne in Barendrecht, waar de heer Soeters zijn 40-jarig jubileum bij de muziekschool Barendrecht vierde.

De heer Soeters is veertig jaar pianodocent bij de muziekschool Barendrecht. Vanaf het begin was hij een plusdocent. Uiteraard wordt hij betaald voor zijn docenturen, maar alle extra initiatieven doet hij uit liefde voor de muziek in zijn eigen tijd. Eén van deze initiatieven was een uitwisseling met zijn jeugdorkest met de muziekschool uit Louny (een stad in Tsjechië waar de gemeente Barendrecht een stedenband mee heeft). In zijn vakantie trad hij daar samen met zijn leerlingen op.

Naast muziekdocent verrichtte de heer Soeters veel vrijwilligerswerk. Zo was hij voetbalcoach bij NTVV en zat hij in de oudercommissie/medezeggenschapsraad van basisschool De Pannebakker. Verder is hij op Goeree-Overflakkee vooral bekend als initiatiefnemer, bedenker, componist, liedtekstschrijver van de openluchtvoorstellingen Meekrap en Mare. Ook was hij een aantal jaren Sinterklaas bij NTVV en De Pannebakker. In 2008 werd hij lid van werkgroep Nieuwe-Tonge in Bloei en organiseerde hij een groot feest rond Nieuwe-Tonge 550 jaar. Tevens nam hij het initiatief om de Watersnoodrampherdenking in Nieuwe-Tonge inhoud te geven.

Tijdens zijn jubileum werd hij verrast door loco-burgemeester Berend Jan Bruggeman, die hem de Koninklijke onderscheiding uitreikte. Hij omschreef de heer Soeters als een aimabel persoon. Een man met een groot vermogen om mensen te binden, mensen aan te trekken en uit te dagen om mee te doen.

Spreekcursus Engels

MIDDELHARNIS - Eurotaal start begin januari een groepscursus Engels in het Diekhuus. Er is nog plaats voor een aantal enthousiaste cursisten.

Er zijn twee groepsniveaus: beginners en beginners met ervaring in het converseren. Het doel van de cursus is om het spreken van het Engels 'op comfortabel niveau te brengen'.
Bel voor inschrijving of informatie met Laurens 't Hart: 0653 317 615 of stuur een mail via: info@eurotaal.com of bezoek de website: www.eurotaal.com.

Verkeersveiligheid rond Bosseschool

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naar aanleiding van vragen van de CDA-raadsfractie (Daniël Huising) in de gemeenteraadsvergadering over de verkeerssituatie rondom de Bosseschool in Middelharnis, heeft wethouder Feller na eerdere antwoorden nu in een informatiebrief ook vervolgstappen aangegeven. Via de verkeersleerkracht zijn er contacten gelegd met de directeur van de school. In het kader van School op Seef wordt begeleiding gegeven bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in de directe omgeving van de school. Daarbij zullen diverse maatregelen en verkeerseducatieve activiteiten als verbeterpunten worden ingezet.

Door Jaap Ruizeveld

Ingezoomd wordt op de verkeerssituatie op de rotonde Koningin Julianaweg/Langeweg en op de Koningin Julianaweg tussen de Langeweg en de Hobbemastraat in Middelharnis. Over de invulling van de begeleiding worden nadere afspraken gemaakt. De coördinator Verkeersveiligheid Programma's bewaakt de voortgang van het project. De wethouder zegt de raad toe de ontwikkelingen te volgen en te rapporteren over de aanpak van de verkeersonveiligheid in de omgeving van de Bosseschool.

517 schoenendozen voor Actie4Kids

OUDDORP - In Ouddorp zijn de schoenendozen voor Actie4Kids weer opgehaald en naar het verwerkingscentrum in Zuidland gebracht. Totaal werden er vanuit Ouddorp 517 dozen verzameld. Ongeveer de helft van deze dozen kwamen van de christelijke basisschool Koningin Beatrix in Ouddorp. De aula stond vol met mooi verpakte schoenendozen. Men ontving ook dozen van twee kerken uit Sommelsdijk, drie kerken uit Ouddorp en Peuterspeelzaal De Gornet. Ook aan de deur zijn er veel dozen ingeleverd. Van enkele winkels uit Ouddorp mocht men ook nog bruikbare artikelen ontvangen voor in de dozen. De schoenendozen van deze actie gaan naar Zambia, Sierra Leone, Togo, Servië, Roemenië, Oekraïne en vluchtelingenkampen op Lesbos. Tegelijk met de schoenendoos ontvangen de kinderen ook een boekje met het evangelie in het Engels. "Langs deze weg willen wij iedereen die aan de actie heeft meegewerkt hartelijk dankzeggen", aldus de organisatoren.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo met maaltijd

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 12 december een gezellige Kerstbingo met maaltijd. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 7,50 voor leden en € 12,50 voor niet leden. Opgeven bij Coby Maliepaard, tel. 631814 vóór 5 december. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

Kaartmiddag

De plaatselijke commissie Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag
10 december een kaartmiddag. De kaartmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Kerstbingo en maaltijd

De plaatselijke commissie van Den Bommel organiseert op donderdag 13 december a.s. een kerstbingo met maaltijd voor alle 55 plussers uit Den Bommel. De middag begint om 13.30 uur met de bingo en rond 17.00 uur volgt de maaltijd. De bingo kost € 4,50, de maaltijd € 12,50, komt u naar beide dan kost het € 17,00. Bij deelname aan de maaltijd s.v.p. vóór 7 december a.s. aanmelden bij Janny Kamp (0187) 61 14 53. De middag wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Koppelklaverjassen

De Plaatselijke commissie Den Bommel (stichting ZIJN) organiseert op donderdag 13 december a.s. een koppelklaverjasavond in Bommelstee, Schaapsweg 34. De avond is van 19.30 tot 22.30 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,75 per persoon. Voor verdere info: Carla Gebraad telefoon: 06-20 10 40 65.

DIRKSLAND

Opbrengst collecte Alzheimer

De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Dirksland in de week van 5 t/m 10 november € 2182,60 opgebracht. De organisatie bedankt hiervoor alle gevers en collectanten. Wilt u in 2019 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Alzheimer Nederland is hier blij mee. U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren, of bij Ella de Wit-van Nieuwenhuijzen per email: elladewit@gmail.com

Kerstmarkt SVIK

De voormalige hallen van de Victoria koekjesfabriek, worden al jaren gebruikt door de SVIK voor diverse activiteiten. Op 8 december zijn de hallen het toneel van een van de sfeervolste Winterfairs van de regio. Naast de heerlijke decembersfeer vindt u 2000 m2 met verschillende kramen gevuld met kerstdecoraties, delicatessen, woonaccessoires, parfumerie, kaarsen tot heerlijke hapjes en drankjes. Dit jaar is er natuurlijk ook weer een fotograaf aanwezig dit klaar staat om een mooie minishoot te maken van u of uw gezin. Dit jaar zal Jeanette Doorn de honneurs waarnemen. De winterfair is op zaterdag 8 december tussen 10.00 en 16.00 uur in de Victoriahallen aan de Philipshoofjesweg te Dirksland. Wie interesse heeft om op deze fair te staan met nieuwe spullen kan contact opnemen via evenementen@svik.nl

Licht in de nacht

In december geeft Lucas Kramer acht sfeervolle kerstconcerten. Op 21 december is Lucas samen met zijn band en strijkerskwartet in de Hervormde gemeente te Dirksland. Het worden bijzondere avonden. Ook Pearl Jozefzoon gaat mee op tour. Lucas en Pearl zullen beiden diverse solo's zingen. Daarnaast brengen zij enkele duetten ten gehore. En er is natuurlijk ruimte voor samenzang. Kaarten à € 10 zijn te reserveren via Zingenindekerk.nl/lucas De aanvang is 20.00 uur.

MELISSANT

Klaverjasmiddag

Woensdag 5 december is er een klaverjasmiddag op de golfbaan. Inschrijven: 13.00 tot 13.15 uur. Kosten € 2,50 ontvangst met koffie. Aanmelden: Tel 0655734858 of 0187605060.

MIDDELHARNIS

Spullen voor de jaarmarkt

Zaterdag 1 december is er weer gelegenheid om goede spullen voor de jaarmarkt van de Herv. gemeente Middelharnis in te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis. Van 10.00 tot 11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen. Het is ook mogelijk spullen af te leveren op het industrieterrein aan de Lorentz 1.

Kerstmaaltijd

Stichting ZIJN gaat in samenwerking met Buurtzorg voor Tweede Kerstdag - 26 december weer een maaltijd organiseren. De maaltijd begint om 12.00 uur, inloop vanaf 11.30 uur. Deze bestaat uit drie gangen en wordt weer afgesloten met een kopje koffie of thee met iets lekkers. De middag duurt tot uiterlijk 14.30 uur. Kosten € 5,00 incl. koffie/thee en drankjes. Opgeven voor 17 december bij het Wijkcentrum van St. ZIJN, Doetinchemsestraat 27, tel.nr. 483366 (toets 1) of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl

Repair Café

Op zaterdag 1 december om 09.00 uur komt wethouder Markwat aan het Repair Café te Middelharnis de Wecycle prijs uitreiken van de top 25 beste recycle gemeente. Daarna kunt u op die zaterdag weer terecht in het Repair Café op de Locatie van Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg 49 van 10.00 tot 13.00 uur. U kunt hier terecht met bijna alle kleine (u moet het wel zelf kunnen dragen) huishoudelijke apparaten. De vakkundige monteurs kunnen helpen met repareren behalve met mob. telefoons, tablets of PC's. http://www.repaircafemiddelharnis.nl

Goederen voor Roemenië

Zaterdag 1 december kunnen er weer goederen voor Roemenië worden ingeleverd. De loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis is geopend tussen 09.30 en 11.30 uur. De ingezamelde spullen worden deels uitgedeeld aan de allerarmste gezinnen in de omgeving van de plaats Ocna-Mures/Uioara. Andere artikelen worden verkocht in de tweedehandswinkel en loods in datzelfde dorp. Ook die opbrengst is bestemd voor deze plaatselijke bewoners.
Wat kunt u inleveren: warme kleding, huishoudelijke- en keuken artikelen, nette kopjes/schotels/borden, speelgoed en incontinentiemateriaal. Ook (klein) meubilair en elektrische apparatuur is welkom, natuurlijk wel in goede nog bruikbare staat. Bij de ingang van de loods staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage. Vragen? info@oosteuropa-werkgroep.nl of bel 484228/603051.

Bingoavond

De bingocommissie van Stichting ZIJN houdt op zaterdag 8 december een bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen.
Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De eerste ronde begint om 19.30 uur.
Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. Voor iedereen is er een Kerstattentie. De 12 ronden Bingo kosten u €7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor €1,- en
wegens succes weer een vluggertje met grote prijs voor €1,-. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

NIEUWE-TONGE

Kerstvolkszang

Op zaterdag 15 december zal in de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge de 11e Kerstvolkszang plaatsvinden. Het programma bestaat uit bekende en geliefde Kerstliederen. Met de warme klanken van het Blank-orgel zal Eric Wolfert de samenzang begeleiden. Ook zal muziekverenging Apollo uit Nieuwe-Tonge haar medewerking verlenen. De samenzang wordt afgewisseld met muzikale intermezzo's van Apollo en Eric Wolfert zal op het orgel een Kerstimprovisatie uitvoeren. Ds. Kreuk uit Oude Tonge zal een korte meditatie houden. De avond begint om 19.00 uur en de kerkdeuren zullen vanaf 18.30 uur geopend zijn. Iedereen is van harte welkom, de entree is gratis. Voor de onkosten wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Na afloop (circa 20.15 uur) is er in de tent, bij de uitgang van de kerk, gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een lekkere kop warme chocolademelk.

OUDDORP

Vogeltentoonstelling

Vogelvereniging 'De Putter' houdt weer een bijzondere vogeltentoonstelling en wel op 30 november en 1 december in M.F.G. Dorpstienden. Donderdag 29 november zal een deskundige jury van de Nederlandse bond van vogelliefhebbers de vogels volgens standaardeisen keuren. Iedereen die belangstelling heeft voor vogels of aanverwante zaken is welkom tijdens de tentoonstellingsdagen op vrijdag 30 november van 19.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag 1 december van 14.00 uur tot 19.00 uur. Dan is er ook weer het rad van avontuur met mooie prijzen. De toegang is gratis.

Kunst en Kitsch

In het kader van het maandelijkse programma "Koffie met…" komt op donderdagmiddag 6 december Taxateur Irene Rozendaal naar de Bibliotheek. Irene Rozendaal, beëdigd taxateur, zal deze middag meegebrachte spullen duiden en de waarde taxeren.
Iedere bezoeker mag maximaal twee voorwerpen meenemen en ter taxatie aanbieden.
Aan het eind van de middag weet u het; zijn uw meegebrachte voorwerpen Kunst of……behoren ze toch tot de afdeling Kitsch? Aanmelden voor deze middag kan aan de balie in de Bibliotheek of via www.bzhd.nl/activiteiten. De middag begint om 14.00 uur. Toegang € 5,-.

Sinterklaasmiddag 55+

Woensdag 5 december organiseert de 55+ club in Ouddorp een gezellige sinterklaasmiddag. Er kan gesnoept worden van sinterklaaslekkernijen en de meegebrachte cadeautjes worden verloot. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. De entree bedraagt € 3,50 en een cadeautje van € 3,00. De cadeautjes worden verloot onder de bezoekers, dus maak er iets leuks van. Graag van tevoren aanmelden i.v.m. de aankoop van het snoepgoed. Dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319. Woensdag 12 december is er een wijnproeverij bij de club. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam of Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

OUDE-TONGE

Kerstmiddag

De Plaatselijke Commissie organiseert voor zaterdagmiddag 8 december een Kerstmiddag, die aanvangt om 14.00 uur met een optreden van koor 'Oranje'. Dit koor treedt op in Charles Dickensstijl. De middag wordt gehouden in het Infocentrum Bernhardstraat 27. Rond 17.00 uur wordt de middag afgesloten met een buffet. De prijs voor deze middag met maaltijd bedraagt € 13,50. Vooruitbetaling € 2,50
Opgeven vóór 1 december bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3. Envelop met naam, adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nr. Nel Vervloed 0187-642697

Open Schuur

Zaterdag 1 december wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude Tonge, Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz. Ook zijn er veel boeken en kledingstukken.

Het is nog geen Kerst – concert

Al vele jaren wordt door fanfareorkest Vooruit vlak voor de kerstdagen een geanimeerd Kerstconcert georganiseerd, dat boven alles wordt gekenmerkt door het echt Hollandse begrip "gezellig". Ook dit jaar lagen er natuurlijk al weer plannen voor zo'n concert. Maar door een samenloop van omstandigheden was het dit jaar gewoon onmogelijk zo'n concert te laten plaatsvinden vlak voor de Kerstdagen. Nou zijn ze bij Vooruit niet zo gauw voor één gat te vangen en dus werd er al snel een alternatief gevonden: Dan wordt het een "Het is nog geen Kerst-concert". En dat gaat plaatsvinden op zaterdag 1 december in CBS de Bron in Oude-Tonge. Aanvang 19.30 uur en natuurlijk is de toegang als altijd gratis.

Breicafé

Woensdagavond 12 december is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Het breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25 ). Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 483366 of e-mailen naar m.kieviet@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

Workshop Uitleg Autisme

Suzan van Autisme Coaching Susiane geeft op vrijdag 7 december D.V. om 13.00 en 19.00 uur een Workshop over 'Uitleg over autisme': Wat gaat er anders in het hoofd bij iemand met autisme? Wat maakt dat hij/zij op deze manier reageert? Wat is overprikkeling? Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek 'Geef me de 5 – Auti-communicatie'. De Workshop wordt gegeven in het verenigingsgebouw 'Vita Nova' te Sommelsdijk en bedraagt € 15.00. Aanmelden is vereist. Meer informatie kunt u vinden op www.autismecoachingsusiane.nl.

Verkoping vrouwenvereniging

Op woensdag 28 november is de jaarlijkse verkoping van de Vrouwenvereniging 'Liefde vindt Werk'. De verkoping is van 10.00 tot 14.00 uur in Vita Nova, v. Aerssenstraat. Er is van alles te koop: groente en fruit, kaas, advocaat, oliebollen en pannenkoeken, kruukplaetjes, erwtensoep, enz. Leuke crea-artikelen, (kerst)kaarten. Elzeline Prins is aanwezig met leuke knuts(els). De kinderen kunnen al voor €1,- een cadeautje uitzoeken. U kunt inschrijven voor mooie prijzen. U kunt koffie/thee/fris drinken met iets lekkers erbij.

Kerststallen

Van donderdag 13 t/m zaterdag 15 december wordt in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 in Sommelsdijk opnieuw een kerststallen tentoonstelling gehouden. Een kleurrijk aanbod van bijna 150 kerststallen en kerstgroepen uit 25 verschillende landen wordt deze dagen aan het publiek getoond. Nieuw dit jaar is dat binnen diverse thema's de kerststallen en -groepen uitgestald worden. Van een eenvoudige, lokale kerststal uit de 19e eeuw tot kleurrijke kerstgroepen uit Zuid-Amerika.De "eyecatcher" op deze tentoonstelling is een moderne "hipsterstal" uit de VS. Tijdens de expositie wordt op een groot beeldscherm een presentatie getoond over het ontstaan en de symboliek rond kerststallen. Op zaterdag 15 december is er tussen 11.00 en 16.00 uur speciaal voor de jongere kinderen gelegenheid een mooie kerstplaat te komen inkleuren of een kerstengel te knippen. In de expositieruimte staat ook een tafel met kinder-, lees- en prentenboeken over kerstverhalen. Openingstijden zijn op; donderdag 14.00 tot 17.00 uur - vrijdag 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Zaterdag 21e Ouddorpse VVV-Snertwandeltochten

OUDDORP - Op zaterdag 1 december a.s., al weer voor de 21e keer, organiseren VVV Goeree-Overflakkee en Hotel Akershoek i.s.m. Het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Goeree e.o., de Ouddorpse VVV-Snertwandeltochten.

De organisatie is ontzettend trots dat het wederom is gelukt om nieuwe stukjes wandelroute op te nemen. Speciaal uitgezette wandelroutes voor deze dag leiden, al naar gelang de gekozen afstand, langs de mooi gelegen Ouddorpse "spulletjes". Door prachtige natuurgebieden, over het strand en/of door de duinen, maar uiteraard allemaal weer langs gezellige en verrassende "stempel-/controleposten". De routes zijn allemaal prima "uitgepijld" en ook geschikt voor "Nordic Walkers".

Starten met 25 en 35 km. wandelen is mogelijk van 8.00 tot 10.00 uur (aankomst uiterlijk 15.00 en 16.00 uur!) en met 10 km van 10.00 tot 12.00 uur bij Hotel Akershoek, Boompjes 1, Ouddorp. Inschrijven voor de 25- en 35- kilometerwandeling is mogelijk op het startpunt vanaf 7.30 uur en voor de 10-kilometerwandeling vanaf 9.45 uur.

Het erwtensoep-seizoen bij Hotel Akershoek is inmiddels voor "geopend" verklaard. Een aantal kenners prezen de lekkere smaak, dus met die welverdiende beloning na afloop van de wandeling komt het helemaal goed!

Deelname kost € 5,- p.p. en is incl. een kleine herinnering en dus ook die goed gevulde kop erwtensoep of ook wel "Akershoek-Snert" genoemd. Ben je lid van een wandelbond, laat dan bij inschrijving je pasje zien en ontvang € 1,-- korting p.p.

Info: VVV Goeree-Overflakkee: 0187-681789 of info@vvvgoeree-overflakkee.nl Zie ook www.snertwandeltocht.nl

Sprankelend optreden harpiste Joline Sperling

OUDDORP - Een groot aantal belangstellenden kwam zaterdagmiddag naar de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden om te luisteren naar diverse werken die Joline Sperling (16) op de harp, sprankelend ten gehore bracht in het kader van haar D-examen. Een spannend moment, de afsluiting van haar lessen bij Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. Een examen in het openbaar waar de jeugdige harpspeelster in het slotnummer, het Koncert für Flöte und Harfe (KG 299) van Wolfgang Amadeus Mozart, begeleid werd door Rebecca van Zwol op dwarsfluit en Piet Westhoeve op piano.

Door Jaap Ruizeveld

Joline volgt in Den Haag de vooropleiding Klassieke Harp aan het Koninklijk Conservatorium en kan zich - na afronding van haar schoolopleiding - dan geheel op genoemde lessen richten. Het jeugdige talent bracht in haar D-examen werken ten gehore van Ettore Pozzoli, Alphonse Hasselmans, Ludovico Einaudi en Francois Joseph Naderman. Na elke vertolking steeds afgerond met een warm applaus uit de zaal. Voor haar ouders en de overige bezoekers kwam vervolgens een kort maar spannend moment. Welke cijfers zouden haar ten deel vallen en was zij geslaagd voor het D-examen?

Succesvol

Niet alleen de muzikale presentatie werd beoordeeld. Ook was er een cijfer voor een theoretisch deel dat voorafgaand aan het optreden was afgenomen. Joline liet haar publiek in de wachtminuten tot de uitslag nog genieten van extra klanken. Toen was het zover. Met een korte toelichtingen van haar docente Ghislaine Voorrecht, gecommitteerde en harpdocente Yolanda Davids en manager Muziekgebouw Rinus Verhage kreeg Joline haar diploma's (theorie / optreden en samenspel) met mooie cijfers 2 x 8 en een 7 uitgereikt. Bloemen, gelukwensen, een cadeautje en vervolgens de felicitaties van alle bezoekers.

Taizéviering in Ouddorp

OUDDORP - Op zondag 2 december vindt er in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp een bijzondere viering plaats. Voor het eerst wordt Taizé beleefd op de kop van Goeree.

Geïnspireerd door de internationale gebedsbijeenkomst in Rotterdam (2010), toen de hele Ahoy-hal gevuld was met christenen uit heel Europa, organiseert de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp een gebedsviering in de stijl van Taizé. Kippenvel stond gedurende de twee uur van gebed – daar in Rotterdam - op de armen van vele christenen. De ware oecumene werd zichtbaar omdat kerkmuren er niet waren. En iedereen deed mee. Geen vaste voorganger, omdat Jezus de voorganger is.
Iedereen wordt uitgenodigd bij deze viering aanwezig te zijn. "We willen de hele kerk van Jezus samenbrengen in gebed. Door middel van stilte, door middel van meditatie, door middel van korte teksten, door middel van het kruis van Jezus, zoeken we het hart van Jezus op. Hectiek van de dag verstomd, ons onrustig hart wordt door stilte en meditatie tot rust gebracht. Jezus is een vriend van iedereen".
In deze viering doet iedereen mee. Zing de meditatieve liederen mee, hardop, of in de stilte van je hart. Kom tot het hart van Christus en werp al uw beslommeringen op Hem. Er is ruimte om naar voren te komen om aan de voet van het kruis je leven te geven aan Hem. Om je tranen de vrije loop te laten. God wil ons troosten. Deze viering kent maar één liturgisch kenmerk en dat is het zoeken van de mens naar God en God die zich ontfermt over de mens.
Tijdens de dienst zal ds. K. van Wijngaarden een meditatie houden over het licht dat Jezus wil zijn in uw leven. De eerste adventskaars die ontstoken wordt, is een klein licht dat gaat schijnen, een licht dat alleen maar zal toenemen. Een licht dat niet wil verblinden maar wil schijnen als een zacht licht met zicht op een hoopvolle toekomst.
Aanvang van de dienst: 9.30 uur.

Kerstconcert Consort of Voices: 'Schlafe, mein Liebster…'

SOMMELSDIJK - Barokensemble Consort of Voices presenteert in december een nieuw project met Duitse en Italiaanse barokmuziek voor de Advent- en Kerstperiode. De focus ligt op de eerste helft van de 17e eeuw met vocale en instrumentale muziek van Böddecker, Grandi, Merula, Rigatti, Schütz, Schein, Theile, Turini en Tunder.

De nieuwe Italiaanse stijl, de seconda prattica, kreeg steeds meer invloed in het Duitstalige gebied en werd ingepast in de protestants-Lutherse muziektraditie. De beroemdste componist op het programma is Heinrich Schütz, die bij Giovanni Gabrieli (bekend van zijn dubbelkorige motetten) heeft gestudeerd en later nog contact heeft gehad met Monteverdi (bekend van zijn monumentale opera 'Orfeo'). Naast deze componist staan er nog andere, minder bekende componisten op het programma zoals Johann Theile met het zelden uitgevoerde 'Nun ich singe, Gott, ich knie' en Franz Tunder met de wondermooie aria 'Ein kleines Kindelein'.

Aan het concert werken twee vocalisten mee: de talentvolle jonge sopraan Marlotte van't Hoff en de internationaal gelauwerde tenor Jan van Elsacker, specialist in dit vroegbarokke repertoire.
Geniet van de schitterende solowerken en duetten en fijnzinnige instrumentale muziek van de Italiaanse en Duitse meesters uit de 17e eeuw.

Concertdata en reserveren:

Vrijdag 7 december 2018, 20.00 uur, Hervormde Kerk in Sommelsdijk (Marktveld 11).
Zaterdag 8 december 2018, 20.00 uur, Kerk van Burgh (Burghse Ring 33).
De kerken zijn geopend vanaf 19.30 uur.
Kaarten zijn te reserveren via www.consortofvoices.nl / consortofvoices@gmail.com

Adventsconcert in Hervormde Kerk

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 7 december geeft het Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman een Adventsconcert in de Hervormde kerk te Middelharnis.

Medewerking aan deze avond wordt verleend door Jongerenkoor Loïs o.l.v. Peter Wildeman, Kinderkoor Kadosj, Jeugdkoor Hadar en Chr. Mannenensemble Goeree o.l.v. Berdien Dekker met pianist Martin Kolff uit Goedereede. Het orgel word deze avond bespeeld door Joost van Belzen. Ook zal Martin van Moort diverse liederen begeleiden op de fluit.
Jong Dameskoor Shira telt nu ca. 42 leden en repeteert in Zeeland en Goeree-Overflakkee. Het driestemmig dameskoor heeft een prachtig kerstoratorium ingestudeerd, samengesteld door Peter Wildeman. Soliste is Elise Hout. Jongerenkoor Loïs zal eveneens een kerstoratorium ten gehore brengen, met vele bekende liederen voor jong en oud!
Kinderkoor Kadosj en Jeugdkoor Hadar zullen m.m.v. Chr. Mannenensemble Goeree enkele Nederlandstalige kerstliederen zingen.
Zoals u ziet een hele bijzondere avond, jong en oud zijn dan ook van harte welkom!

Dit kerstconcert is ten bate van JBGG, Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten.
Het concert begint om 19:30 uur. De kerk is open vanaf 19:00 uur. Kaartverkoop vindt plaats bij de ingang van de kerk of via de website www.peterwildeman.nl. De toegang bedraagt €7,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen tot 12 jaar, met een gezinsmaximum van € 20,00.

Medewerkers exposeren bij GoedvoorGoed

Els van Putten, medewerkster van GoedvoorGoed. Foto: Jaap Reedijk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 17 t/m 20 december organiseert GoedvoorGoed de eerste 'medewerkersexpositie' in de kringloopwinkel op het industrieterrein in Middelharnis. Tijdens deze expositie tonen verschillende medewerkers binnen GoedvoorGoed dat er meer gedaan wordt dan alleen de kringloopactiviteiten.

Ingrid Brinkhof is een van de medewerkers bij GoedvoorGoed en de motor achter deze expositie. "Vanaf het ontstaan heb ik grote bewondering voor de manier waarop GoedvoorGoed opereert. In de eerste instantie is men er voor de medewerkers die er dagbesteding vinden door middel van de kringloopwinkel. In de loop der jaren is Goed voor Goed enorm gegroeid en is nu de plaats geworden voor vele mensen die er een plek vinden. Hier vandaan kan men weer, zonder druk en in eigen tempo, deelnemen in de maatschappij".

Gepensioneerden, medewerkers met een beperking, herintreders, mensen met psychische of verslavingsproblemen of mensen die hun draai niet kunnen vinden op de arbeidsmarkt vinden allemaal hun plaats binnen GoedvoorGoed. Omdat de aandacht vaak naar de spullen in de kringloopwinkel gaat, worden de mensen achter deze spullen niet altijd gezien. Ingrid: "Nu willen wij juist de creatieve vaardigheden van de mensen laten zien." Regelmatig komen de kunstenaars van het atelier Kunstenmaker.nl in de publiciteit. Zij maken kunst onder het dak van GoedvoorGoed. Tijdens de expositie wordt ook de creativiteit van de andere medewerkers getoond.

Er wordt veel moois aangeboden, waar met enthousiasme aan gewerkt is. Er is kleiner werk met kleine prijzen, waarvan de opbrengst direct naar de medewerkers zelf gaat, maar er worden ook grotere schilderijen getoond vanuit het atelier van de Kunstenmakers. Iedere dag is er, rond 15.00 uur, live muziek en ook de kerstman komt geregeld langs.

Els van Putten maakt schilderijen

De komende weken worden een aantal medewerkers voorgesteld die deelnemen aan de expositie. Deze week is dat Els van Putten. Els werkt al jaren bij GoedvoorGoed en dan met name in de winkel aan het Zandpad (de Lijnbaan) in Middelharnis. Hier geeft Els, samen met haar collega's, op woensdag en donderdag kleur aan deze winkel waar veel kringloopartikelen een nieuwe weg vinden. Het mooie van GoedvoorGoed vindt Els dat iedereen en alles er een nieuwe kans krijgt. In 2007 veranderde er veel in het leven van Els. Ze koos toen voor schilderen om zich op het creatieve vlak te kunnen uiten en ze bleek hiervoor talent te hebben. Na jarenlang lessen te hebben gevolgd bij Mart Franken, ontwikkelt zij zich nu zonder hem verder. Inmiddels heeft Els al diverse keren in het land geëxposeerd en wordt zij overal enthousiast ontvangen. Els heeft een duidelijke stijl en in de grote diversiteit aan onderwerpen komt deze duidelijk herkenbaar naar voren. Els werkt met acryl en haar werk is figuratief te noemen.

Kader: Medewerkersexpositie

Van 17 tot en met 20 december is iedereen van harte welkom op de medewerkersexpositie. Die is geopend van 10.00 tot 16.00 uur bij GoedvoorGoed aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. Kijk voor meer informatie op www.goedvoorgoed.nl.

VEERO herkent aanbevelingen in onderzoek impact recreatie

GOEREE-OVERFLAKKEE - De 'Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Recreatieondernemingen' (VEERO) heeft met interesse kennisgenomen van de uitkomsten van een onderzoek naar de impact van recreatie op het leven in Ouddorp. Ook zij constateren dat de groei van de toeristische sector de afgelopen jaren logischerwijs een impact heeft gehad op het leven in Ouddorp en omgeving.

VEERO constateert aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek, dat de groei van de toeristische sector in de ogen van de inwoners van Ouddorp positieve effecten heeft. Dit uit zich in meer werkgelegenheid, gevarieerder winkelaanbod, een grotere variëteit aan restaurants/horeca en de organisatie van aantrekkelijke evenementen. De VEERO geeft advies over de bestedingen van een deel van de toeristenbelasting. In overleg met politieke partijen wordt dit aangewend voor kleinschalige en grotere projecten die zorgen voor meer levendigheid op het eiland.

Daar staat tegenover dat er uitdagingen zijn met betrekking tot de verkeersdrukte (in het hoogseizoen) en dat de geënquêteerden aangeven te vrezen voor een verlies aan natuur als er nog meer recreatie gelegenheid komt op de kop van Goeree. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft het initiatief genomen om in overleg met de VEERO en andere belanghebbenden het verkeersprobleem aan te pakken. Dit heeft onder andere geresulteerd in een verbetering van de fietspaden, wordt er meer parkeergelegenheid gecreëerd in Ouddorp en is er een plan opgesteld om de verkeersstromen beter in en rondom het dorp te leiden.

De VEERO heeft verder overleg met diverse belangenverenigingen over het behouden en waar mogelijk uitbreiden van natuurlandschap in relatie tot recreatie. Dit is waar de lokale bevolking behoefte aan heeft en waarvoor de toerist naar Ouddorp komt.

Onderzoek naar balans tussen recreatie en leefomgeving

OUDDORP - Recent is er in opdracht van De Groene Raad onderzoek gedaan naar de impact van het toerisme op het dagelijkse leven in Ouddorp. Omdat de Veero hierop reageert, nog even de belangrijkste uitkomsten op een rij.

De Ouddorpse bevolking maakt zich zorgen over de aantasting van de natuur en het landschap. Het gemiddelde cijfer voor de balans tussen recreatie en leefomgeving tijdens het toeristenseizoen krijgt van de Ouddorpers een onvoldoende: een 5,3. Buiten het zomerseizoen geeft de Ouddorpse bevolking gemiddeld een 7,1 voor de balans tussen de leefomgeving en toerisme. De belangrijkste voordelen van recreatie zijn de aanwezigheid van horeca en de werkgelegenheid binnen het toerisme. De nadelen die vaak worden genoemd zijn de bereikbaarheid van het dorp en de aantasting van natuur en landschap. Uit het onderzoek blijkt ook dat het verlies van de mogelijkheid om op het strandje bij De Punt te recreëren veel emoties oproept. In mei 2016 is hier Resort Punt-West en Beachclub Werelds aan het Strand geopend. Volgens veel deelnemers aan het onderzoek is de grens bereikt en is Ouddorp (te) vol. Veel mensen vrezen dat de recreatie verder wordt uitgebreid de komende periode. Ouddorp moet geen Renesse worden, zeggen meerdere Ouddorpers. Er zijn ook zorgen over het verliezen van de zondagsrust. Een deelnemer: "Binnen het seizoen is Ouddorp geen behoudende plaats meer."

Een uitgebreid verhaal over het onderzoek stond in de abonnee-editie van vrijdag 16 november 2018.

Spelavond 'Mien Durp' groot succes

MIDDELHARNIS – vrijdagavond 23 november was het dan zover; de Spelavond 'Mien Durp' in de Bibliotheek in Middelharnis.

Twee jonge Flakkeeënaars, Ewoud en Iris, hebben samen het Flakkeese bordspel 'Mien Durp' ontworpen en gemaakt. Het is inmiddels mateloos populair en ze hebben dan ook al een flink aantal bordspellen verkocht.

Tijdens de Spel-avond in de Bibliotheek in Middelharnis waren de makers Ewoud en Iris aanwezig om de spelregels uit te leggen en om te vertellen hoe het spel 'Mien Durp' tot stand is gekomen. Na de speluitleg gingen de aanwezigen enthousiast aan de slag met het spel.
Er werd hevig gediscussieerd over 'Flakkeese uutdruksels'; bijvoorbeeld wat 'koekoeksgroente' of 'schoere' was.
Tijdens de spelavond was het nog mogelijk om het spel te kopen. Hier werd dan ook nog grif gebruik van gemaakt.
Vanaf nu is 'Mien Durp' alleen nog te koop bij een aantal verkooppunten zoals Streekmuseum Goeree-Overflakkee en Boekhandel van der Boom in Sommelsdijk.
"Flakkee kan trots zijn op Ewoud en Iris; deze twee creatieve ondernemers in de dop komen er wel!", aldus de mensen van de bibliotheek.

Wijn uit het land van de Bijbel bij Boekhandel Van der Boom

SOMMELSDIJK - Boekhandel Van der Boom aan de Voorstraat, heeft met ingang van november de exclusiviteit, om Israëlwijn te verkopen. Het gaat hier om de bekende wijnen van Teperberg en Recanati.

Teperberg werd gevestigd in 1870 in Jeruzalem en is daarmee Israël's oudste wijngaard en tevens de op drie na grootste! Jaarlijks produceert de wijngaard meer dan vijf miljoen flessen wijn voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Teperberg is nu een wijngaard vlakbij Tzora aan de voet van de heuvels van Juda. Van oorsprong draagt deze plaats de naam Efrat.
Recanati is één van de populairste wijnhuizen van Israël. Het wijnhuis is door twee gepassioneerde mannen opgericht en uitgebouwd: Lenny Recanati en Uri Shaked. Het wijnhuis is gevestigd dicht bij de bekende plaats Netanja.
Het is een welkome aanvulling op het geschenken assortiment en leuk te combineren met een boeken- of VVV-bon. Het nieuwe assortiment is te bekijken bij: Boekhandel van der Boom, Voorstraat 41 in Sommelsdijk.

PietenDiekhuus en huis van Sinterklaas

SOMMELSDIJK - Afgelopen woensdag was het een drukte van jewelste in het PietenDiekhuus en in het huis van Sinterklaas. Vele kinderen namen deel aan de activiteiten in het Diekhuus en bezochten in het Streekmuseum de slapende Sinterklaas.

Door het enorme snurken van Sinterklaas hadden de Pieten van het PietenDiekhuus besloten Sinterklaas ergens anders te laten slapen.
Gemist? Kom dan aanstaande woensdagmiddag tussen 14.00-17.00 uur naar het Pietenhuis in het Diekhuus in Middelharnis. Daar start het kinderprogramma met tal van leuke activiteiten. Ga daarna naar het huis van Sinterklaas in Sommelsdijk en laat daar je schoen achter.

Het ophalen van de schoen kan vrijdag 30 november tussen 15.00-18.00 uur. Daarvoor vraagt het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk een bijdrage van € 2,50 per kind. Snoep en cadeautjes zullen niet ontbreken. Ouders mogen gratis het museum bezoeken.
Drink met de Pieten een warme kop chocolademelk en dwaal door het huis van Sinterklaas…

Spectaculaire intocht van Sint-Nicolaas

DEN BOMMEL - Door motorpech van de boot van de Sint, is hij met twee van zijn Pieten van boord gehaald en met een helikopter op de kade in Den Bommel afgezet. Daar werden zij ontvangen door wethouder Bruggeman en de voorzitter van de ondernemersvereniging, Tjerk IJpema, en een grote schare publiek. De intocht was georganiseerd door de Ondernemersvereniging Den Bommel.

Bijzondere antiekwinkel Goedereede houdt uitverkoop

GOEDEREEDE - Vlak achter de grote kerk van Goedereede zit een klein antiekwinkeltje. De eigenaar is Robert Louis. Hij is vijfentachtig jaar en heeft besloten om de activiteiten met de winkel af te bouwen. Binnenkort houdt hij uitverkoop. Hij vertelt over de Twaalf Ambachten en waarom hij heeft besloten om langzamerhand te stoppen.

Door Lars Jacobusse

Begin jaren '70 kochten Robert en Ilse Louis dit winkeltje. "Het was de werkplaats van een timmerman. Zelf woonde hij aan de overkant van de straat." Het huisje werd grondig verbouwd. Er kwamen twee ramen bij. Binnen liggen nog oude oranjebruine plavuizen, de ruitjes zijn van enkel glas. Aan de zijmuur zit bovenin een 'takelluik', waardoor goederen aan een touw naar binnen kunnen worden gehesen. Buiten staan potten vol met bloemen, er hangt een ouderwetse visfuik aan de muur en een uithangbordje: 'antiek'. Op de deur staat in voorname krulletters: "Twaalf Ambachten, Antiek & Curiosa". Die naam verwijst naar het befaamde spreekwoord over twaalf ambachten en dertien ongelukken. Het geheel doet wel wat denken aan het winkeltje van 'Malle Pietje', uit de beroemde kinderserie Swiebertje.

Het winkeltje is altijd een hobby naast zijn werk geweest, vertelt de eigenaar. Veel winst heeft hij er nooit mee gemaakt. "Ik werkte bij een hulplijn voor mensen met psychische problemen. Allemaal vrijwilligers en ik stuurde de boel zo'n beetje aan. Dat was hard werken, in een tijd dat het nog niet allemaal gesubsidieerd werd. Ik werkte in Rotterdam. Het is een paar keer gebeurd dat ik in mijn Renault 4 bij de plek kwam waar ze de Haringvlietdam aan het aanleggen waren. Ik kende daar een kraanmachinist en die zette mijn auto in de bak van zijn kraan. Zo ben ik een paar keer over het zand naar de andere kant gereden."

Paus en treinen
Antiek is niet zijn enige hobby. Enige jaren geleden schreef hij een boekje over paus Adrianus. Dit was de enige Nederlandse paus, wiens pontificaat was gericht op hervorming maar grotendeels mislukte. Hij was ooit pastoor in Goedereede, in de kerk op steenworp afstand van het winkeltje.

Naast een passie voor geschiedenis ontwikkelde Louis gedurende de jaren een hobby op het gebied van modeltreinen. Hij begon ze te verzamelen, handelde erin maar had ze ook voor zichzelf. Nu heeft hij tientallen treintjes te koop. Er zijn stoomlocomotiefjes, trammetjes, ouderwetse donkergroene restauratiewagons mét interieur, tankwagons, ouderwetse hijskranen en bijzonder toebehoren.

Er is ook een legertrein, die in het echt heeft bestaan. "Tijdens D-Day is hij in Normandië gebruikt" vertelt de treinenverzamelaar. Er horen verschillende legerwagens bij en er is een wagon met een artilleriekanon. Zelfs op schaal is het schiettuig enorm groot. Alle treintjes en bijbehorende zaken zijn gedetailleerd nagemaakt en precies op schaal. Sommige zitten nog in de originele verpakking.

Werkende stoommachine
Er staat ook een miniatuurstoommachine in de winkel. Er zitten allerlei werkende mechanismes aan, zoals een molentje dat echt draait als de machine aanstaat. "Het was van een man die er zijn leven lang over gedaan heeft. Toen hij overleed hebben zijn kinderen het weggedaan. Dat was erg cynisch van ze. Dus ik heb het maar bewaard voor de toekomst."

"Helaas ben ik de laatste tijd best vaak ziek geweest en ik ben slecht ter been geraakt. We waren altijd regelmatig open, maar afgelopen periode zijn er een aantal maanden geweest dat we achter elkaar niet open konden. Dat werd te gek en dan moet je op een gegeven moment een keer stoppen." Dat is dan ook de reden dat hij nu uitverkoop gaat houden. Het is de bedoeling dat het meeste van de spullen in de winkel weggaat.

Van vrijdag 30 november tot en met woensdag 6 december is het iedere dag 'sinterklaasuitverkoop' van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 2 december is de winkel gesloten, betalen is alleen contant mogelijk. De 12 Ambachten is gevestigd aan de Kerkstraat 9 in Goedereede.

Collecte voor Oost-Europa op kop van het eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE – De jaarlijks huis-aan-huiscollecte van de Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis zal de komende periode plaatsvinden op de kop van het eiland. In week 49 wordt er gecollecteerd in Stellendam, in week 50 in Goedereede, in week 51 in Goedereede-Havenhoofd en in week 52 in Ouddorp. Daarnaast mag er in de eerste week van het nieuwe jaar worden gecollecteerd in al deze dorpen. De stichting verleent hulp aan arme Roemeense bevolkingsgroepen.

Het hoofdproject ligt zo'n 60 km ten zuiden van de grote universiteitsstad Cluj-Napoca, in het zigeunerdorpje Uioara. Het is ondertussen al zeven jaar geleden dat de werkgroep aldaar een tweedehands winkel heeft geopend. Deze voorziet in een grote behoefte voor de arme mensen. Alles wat in die winkel te koop wordt aangeboden tegen een zeer geringe prijs komt van Flakkee. De laatste jaren worden ook allerlei meubelstukken verkocht in Uioara, die daar vanuit twee grote loodsen aan de man worden gebracht. In deze krant hebben regelmatig verslagen gestaan van de activiteiten.

Alleen vrijwilligers

De werkgroep is de bevolking van Goeree-Overflakkee heel dankbaar voor al de spullen die maandelijks in de loods in Middelharnis worden gebracht. "Zonder die aanvoer en zonder uw financiële bijdrage (transporten kosten veel geld), zouden we niet in staat zijn zoveel voor de mensen in Uioara en omgeving te doen. Dit jaar konden er tien grote transporten naar Roemenië worden gebracht. Uit diverse reacties blijkt, dat u in de loop der jaren vertrouwen in onze stichting hebt gekregen en dat zouden we graag zo willen houden. Dat vertrouwen is mede tot stand gekomen doordat de mensen op ons eiland weten dat we een kleinschalige stichting zijn en alleen met vrijwilligers werken (dus geen dure directeur in dienst hebben) en onkosten tot een minimum weten te beperken", aldus het stichtingsbestuur.

Meer informatie over de bestemming van de collecte, zoals foto's en reisverslagen, is te vinden op de website www.oosteuropa-werkgroep.nl. Op de collectebussen staat het nieuwe logo, dat bij dit artikel is afgedrukt. Een gift overmaken kan naar NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. O-Europa te Middelharnis.

Goederen inleveren

Voor het inleveren van goederen zoals kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, speelgoed, fietsen, kinderwagens, meubels enzovoorts kunt u iedere eerste zaterdagochtend van de maand tussen 9.30-11.30 uur terecht in de loods aan de lndustrieweg 17 te Middelharnis. Vooral de vraag naar huishoudelijke spullen, zoals kopjes, schoteltjes, bestek, pannen, enzovoort is zeer groot. Hebt u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met dhr. Van der Made, tel.: 484228 (voorzitter) of met dhr. Baan: 603051.

Heleen Tessemaker verkoopt Stellendamse PLUS Supermarkt

Heleen Tessemaker en Maarten Buning in de supermarkt.

STELLENDAM – In het komend voorjaar komt er een belangrijke verandering bij de Plus supermarkt aan het Oranjeplein. Heleen Tessemaker verkoopt de supermarkt aan Maarten Buning. Hiermee komt een eind aan 25 jaar PLUS Tessemaker in Stellendam. Heleen en Maarten vertellen over deze wisseling van eigenaar.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'De PLUS' in Stellendam is al jarenlang een begrip in het dorp. De winkel fungeert daarom niet alleen als plaats waar men zich van de dagelijkse boodschappen voorziet, maar neemt als ontmoetingsplaats en sociaal middelpunt een belangrijke plaats in. Als Maarten Buning door de winkel loopt geven klanten hem spontaan een hand en stellen zich voor. En deze openheid geeft hem een goed gevoel nu hij zich voorbereidt op de overname van de winkel.

Afstand

"Trots en dankbaar", is Heleen Tessemaker dat ze in de afgelopen jaren de supermarkt heeft mogen leiden. Maar voor haar is nu de tijd gekomen dat ze afstand van haar intensieve bedrijf gaat nemen. De winkel is met ingang van volgend voorjaar verkocht aan Maarten Buning. "In februari hopen we stil te staan bij het feit dat we 25 jaar geleden hier in Stellendam zijn begonnen. En dat leek me een goede gelegenheid om te stoppen". Heleen vertelt dat dit jubileum en afscheid van de winkel voor haar veel impact heeft. "We zijn 25 jaar geleden samen begonnen en nu ga ik alleen stoppen…". Haar man Chris is vorig jaar na een korte ernstige ziekte overleden. Samen begonnen ze in Stellendam en maakten ze van de winkel aan het Oranjeplein de huidige moderne supermarkt. Ze vertelt dat de winkel vier keer verbouwd is en daardoor verschillende aanpassingen heeft ondergaan. Bij deze verbouwingen is de winkel ook steeds uitgebreid naar de huidige 1100 vierkante meter. Hoewel het een heel intensieve tijd is geweest, waarin zakelijk en privé nauwelijks te scheiden waren, kijkt ze met veel plezier terug. Hierbij noemt ze de goede contacten met de klanten maar ook de stevige band met de vaste ploeg medewerkers waarvan er opvallend veel al jaren in het bedrijf werken.

Overname

''Super trots'' is Maarten Buning dat hij de winkel in Stellendam mag overnemen. "Chris en Heleen hebben iets heel moois neergezet. Als je dan de mogelijkheid krijgt om het over te nemen, is dat natuurlijk fantastisch", aldus Maarten. Op de vraag of er veel gaat veranderen, antwoordt hij: "nee, uiteraard heeft elke ondernemer zijn eigen punten, maar ik wil graag een winkel waar klanten en medewerkers zich thuis voelen, een ontmoetingsplaats voor het dorp. Dat staat er nu en wil ik graag behouden".

Afgelopen zomer hebben Heleen en Maarten elkaar leren kennen en het 'klikte' meteen. Ze hebben dezelfde ideeën over de invulling van het ondernemerschap. Zo ontstond het idee dat Maarten alvast een periode ging meelopen met Heleen. Maarten is nu enkele dagen per week in de winkel te vinden "om te wennen". Volgend voorjaar hoopt hij de leiding van de winkel officieel over te nemen.

Maarten is afkomstig uit het Brabantse Oosterhout. Hij woont er samen met zijn partner Vera en samen hebben ze een dochtertje van drie. Een tweede kindje is op komst. Hij is al vanaf zijn vijftiende werkzaam in de supermarktwereld. Momenteel vervult hij een adviseursfunctie bij de landelijke PLUS organisatie. Door zijn werk kwam hij natuurlijk veel in contact met verschillende supermarktondernemers. De laatste jaren ontstond de ambitie om zelf als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Het was alleen nog even wachten op het juiste moment, gezien de impact die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Hij geeft aan dat hij vooralsnog in Oosterhout blijft wonen en heen en weer zal rijden. Het starten van een eigen winkel heeft veel impact, dus een stabiel thuis voor het gezin, vindt hij belangrijk. In de afgelopen tijd heeft hij veel positieve indrukken opgedaan in Stellendam. Hij waardeert de openheid van de Stellendammers, die wel een beetje aansluit bij de Brabanders, en heeft een goed gevoel gekregen van het dorpse karakter, "dat past wel bij mij". Veder houdt hij van de interactie tussen klanten en medewerkers in de winkel. "Dat is supergaaf en daar krijg ik energie van", zo verzekert hij.

De nieuwe supermarktondernemer, is heel blij dat hij binnen de PLUS-organisatie kan blijven werken. Hij legt uit dat een supermarkteigenaar bij deze organisatie veel vrijheid heeft, zodat hij een eigen stempel kan drukken op de winkel. Dit gecombineerd met de ondersteuning van de landelijke organisatie is volgens Maarten uniek in de supermarktwereld.

Heleen Tessemaker zal in de komende maanden ongetwijfeld met gemengde gevoelens terugkijken op de afgelopen periode, maar ze weet dat een groot deel van haar levenswerk in goede handen is bij de nieuwe eigenaar.

Beleid huisvesting arbeidsmigranten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gemeentebestuur controleert op dit moment intensief of arbeidsmigranten in woningen verblijven conform de daarop van toepassing zijnde regelgeving en kijkt ook of er sprake is van humane huisvesting. Dit schrijft het college in een raadsbrief als antwoord op een ingediende motie waarin naast genoemde aspecten ook werd gewezen op het feit dat arbeidsmigranten een substantiële bijdrage leveren aan de economie op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

Huisvesting arbeidsmigranten is geregeld in de beleidsnotitie "buitenlandse werknemers Goeree-Overflakkee". Een notitie uit de voormalige gemeenten Middelharnis en Oostflakkee die nu van toepassing is voor de gehele gemeente. Kleinschalige huisvesting kan in woonwijken en in de linten van de gemeente. In pensions en bij agrarische - of in bestaande of nieuwe bedrijfsgebouwen. Er zijn omgevingsvergunningen nodig waar aan voorwaarden gesteld kunnen worden. In het kader van de huidige notitie is het niet toegestaan arbeidsmigranten te huisvesten op recreatieterreinen, terwijl daar op dit moment de meeste arbeidsmigranten verblijven.

Onderzoek

Het college kondigt aan dat op grond van de Kadernota Revitalisering van Recreatieparken beleid wordt gemaakt hoe om te gaan met recreatieparken die geen recreatieve potentie meer hebben. Het gebruik maken van één of meer van deze parken voor huisvesting van arbeidsmigranten is een optie die wordt onderzocht. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuw beleidskader waarbij ook de mogelijkheden worden onderzocht voor de short-stay huisvesting van grotere concentraties arbeidsmigranten in het buitengebied van de gemeente. Dit specifiek gericht op de vraag die komt van lokale ondernemers.

Column

Heerlijke Tompoezen

Maar het was koud. Gauw naar binnen bij het vuur opwarmen met een kop thee. Dat liep even anders. Een ouder stel liep met een plattegrond bij de kerk. Ik hoefde niet te vragen waar zij vandaan kwamen, want hun spraak verraadde dat zij uit België kwamen. Er ontstond een mooi gesprek.

"Kunt u uitleggen waarom er hier zoveel kerken zijn, vroeg de man"? Ik las een integere blik in zijn ogen. "Ik heb er wel vijf geteld," zei hij. "Nee, erger nog," zei ik, "het zijn er wel zes! En ik kan het u niet uitleggen." Vragend keek hij me aan. Toch deed ik een poging. Ik sprak van de pijn die er is, over en weer. Zo gaat dat met kerkscheuringen.

"Wij hebben maar één kerk in ons dorp, zei hij." Ja, dat begreep ik.

De vrouw mengde zich in het gesprek. Ze had een tedere blik in de ogen. "Weet u," zei ze, "onlangs was ik op een retraite. Ik was alleen, maar ik mocht me aansluiten bij een groep Protestanten uit Zaandam. En weet u, er gebeurde iets in me. En sindsdien is er iets hier vanbinnen dat niet meer stil is, iets dat uitgaat naar God." "O," zei ik, "blijven roepen, want God zal u zeker genadig zijn. En weet u waarom? Hij heeft niet voor niets Zijn Zoon aan het kruis laten sterven!" Ze knikten. "Ik maak op dit moment studie van de Reformatie," zei de Roomse man. "Ik ontdek wondere dingen." Ik antwoordde: "Bij het kruis, dáár begint de gemeenschap der heiligen. Diepe verbondenheid met elkaar door het bloed van het Lam."

De bakker kwam langs. "Hier zei hij," en drukte een doos met acht tompoezen in m'n handen. Ik keek nog eens goed. Bovenop stonden twee extra tompoezen. In een mooi wit doosje. "Kijk nou eens," zei ik, "die zijn voor jullie! Geniet ervan, morgen bij de koffie."

Stilte!

"Dan denken wij aan jullie," zei hij.

Ingestuurd

Op de uitkijk

Het gaat goed met de buizerd in Nederland. In de jaren zeventig waren er in heel Nederland nog maar een paar honderd. Vandaag de dag is het de meest voorkomende roofvogel. Deze buizerd zit bij de Volgerlanden te "wachten op zijn ontbijt", schrijft Dinant Struik bij zijn foto.

Vrijdag in de krant

Reportage: Nachtdienst met de politie

Interview: Yonne Mous, al 40 jaar in de lucht