info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

29 juli 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 29 juli 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Overproductie uit de moestuin voortaan naar de Voedselbank

Op diverse plekken haalt Adrie van Klinken verse oogst op en brengt dit met z'n auto rechtstreeks naar de Voedselbank. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Je gaat stoppen met werken, maar wilt daarna wel een zinvolle taak blijven hebben. Dan zoek je naar iets wat goed bij je past. Voor Adrie van Klinken (63) uit Middelharnis leidde dit tot een initiatief dat elders in het land ook meer en meer gezien wordt: 'overproductie' uit volkstuinen en moestuinen inzamelen ten behoeve van de Voedselbank.

Door Hans Villerius

"Vorig jaar ging ik met pensioen", vertelt Adrie, "en ging ik op zoek naar een nieuwe nuttige invulling van m'n dagen, iets dat bij me past. Ik heb ik al zo'n dertig jaar een hof, waar ik allerlei groenten verbouw. Dan oogst je altijd veel meer dan je nodig hebt. Natuurlijk kunnen je kinderen of buren daarvan mee-eten, maar dan nog: wat zou de Voedselbank, en vooral degenen die de Voedselbank nodig hebben, goed zijn met de overschotten uit alle moestuinen, zo dacht ik." Adrie heeft toen contact gezocht met Voedselbank Goeree-Overflakkee en gevraagd hoe zij daarover dachten. Ze vonden het een geweldig idee. Zelf hadden ze ook al eens geprobeerd zoiets te starten, maar dat kwam niet van de grond. "Op eigen initiatief brengen mensen eenmaal geen groenten naar de Voedselbank", weet Adrie. "Maar als 't nu eens andersom zou gaan: als overtollige groenten opgehaald zouden worden bij iedereen die een moestuin of een hof heeft, zou 't dan wél lukken?" zo vroeg hij zich af. Naar drie tuiniersverenigingen – goed voor zo'n 120 tuinen – stuurde hij een brief met de vraag of die iets in het initiatief zien. Ze werkten graag mee en van de individuele tuinders kreeg hij afgelopen winter – toen er nog niets groeide – al respons: zo'n tien procent zegde hun medewerking spontaan toe.

Eenvoudig systeem

Eind april jl. is Adrie met z'n nieuwe 'werk' begonnen. In de meewerkende volkstuincomplexen plaatste hij een zelfgemaakt rekje met afdak. "Iedere woensdagavond zet ik daarin een paar kratten van de Voedselbank neer. Tuinders die overproductie hebben kunnen deze producten daarin leggen en ik haal die de volgende morgen op. Donderdagsavonds worden de voedselpakketten op de Voedselbank uitgedeeld en 's middags worden de pakketten gevuld. Daar kunnen dan prima de verse groenten bij die zo uit 't hof komen", legt Adrie het eenvoudig werkende systeem uit. "In de praktijk gaat het om groenten die geoogst kunnen worden, maar waarvan je weet dat je die morgen of overmorgen niet eet, dus ook niet oogst, en dus de volgende week in 't zaad zullen schieten.

>> Lees verder op pagina 6

Eerste Diekdag zit er weer op

MIDDELHARNIS – Zomertijd en vakantietijd. Dat betekent in Middelharnis al decennia lang Braderietijd – sinds een aantal jaren Diekdagentijd. De eerste Diekdag werd afgelopen vrijdag gehouden, met wisselende momenten waarop het druk was. Naast enkele attracties voor de kinderen en een aantal kramen die op het Beneden Zandpad een Braderie vormden, was het vooral het Diekhuusplein dat de meeste aandacht trok. Hier verzorgde Manege Oostmoer uit Stad aan 't Haringvliet een aantal dressuurdemonstraties. Het plein was omgevormd tot een manegebuitenbak, compleet voorzien van een flinke laag zand, waar heel wat paardenhoeven doorheen gingen. Zowel langs de kant als vanaf D'n Diek genoten de verschillende demo's heel wat belangstelling. Vrijdag 31 juli is de tweede Diekdag, van 12.00 tot 21.00 uur. Overdag zullen radiografisch bestuurbare auto's van RC Junkies te zien zijn, 's avonds stelen oude tractoren weer de show. (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Klantenpanel gemeente

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente heeft een klantenpanel opgezet. Inwoners die zich hiervoor aanmelden kunnen hun mening geven over de dienstverlening van de gemeente. De resultaten van het klantenpanel worden meegenomen in de afwegingen die gemeente maakt. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de website van de gemeente.

Zomermarkt afgelast

OUDDORP - In verband met de storm, is de zomermarkt van de H.H.G. die afgelopen zaterdag zou plaatsvinden geannuleerd. De markt is verzet naar zaterdag 22 augustus van 9.00 tot 15.30 uur.

Elektriciteitskabels aangetroffen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De politie heeft in de nacht van vorige week vrijdag op zaterdag een aanhangwagen vol elektriciteitskabels aangetroffen. De rode en grijze kabels zijn vermoedelijk afkomstig van diefstal. De politie is op zoek naar de rechtmatige eigenaar. Informatie hierover kan worden doorgegeven via het telefoonnummer 0900-8844.

2 / 24

Agenda

Donderdag 30 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Abram Bezuijen.
GOEDEREEDE – Rommelschuurtje, geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Varkensmarkt 4, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente.

Vrijdag 31 juli

OUDE-TONGE – Bingo ANBO in gebouw ZIJN, Bernhardstraat 35. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 1 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Kees Villerius
GOEDEREEDE – Rondom de Toren beiaardconcert door Karel Keldermans. Van 16.00 tot 17.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
GOEDEREEDE – Oldtimerdag van 9.30 tot 17.30 uur. Oldtimers, kraampjes en demonstraties. Oostdijkseweg 23, de toegang is gratis.

Maandag 3 augustus

OUDDORP – Fietspuzzeltocht voor de zending van de Gereformeerde Gemeente. Start tussen 18.30 en 19.00 uur. Kosten: € 2,50 tot maximum € 10,- per gezin. Lengte ongeveer 20 km. de fam. Pikaart, tel. 0187-683608.
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 14.00 – 16.30 uur.

Dinsdag 4 augustus

OUDDORP – Fietstocht Adullam. Twee routes, één van 30 km en één van 50 km. Inschrijven tussen 10.00 en 12.00 uur. Info: 0187-683244 of 06-22648607
GOEDEREEDE – Start Goereese Kunstdagen bij de Molen aan de Goereeseweg 20.00 uur. Zie www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 14.00 – 16.30 uur.

Woensdag 5 augustus

GOEDEREEDE – Goereese Kunstdagen. Programma zie: www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 14.00 – 16.30 uur.

Donderdag 6 augustus

GOEDEREEDE – Rommelschuurtje, geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Varkensmarkt 4, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente.
GOEDEREEDE – Goereese Kunstdagen. Programma zie: www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 11.00 – 16.30 uur.

Vrijdag 7 augustus

GOEDEREEDE – Goereese Kunstdagen. Programma zie: www.kunststichtinggoedereede.nl
GOEDEREEDE - Expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk te Goedereede van het werk van de christelijke kunstenaar Hans Bette, t.g.v. Goereese Kunstdagen. Van 14.00 – 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Inloopconcerten in de oude Hervormde Kerk te Goedereede door Annelies Driesse (zang) en Iryna Zhynkina (piano) Muziek van o.a. Handel, Gluck, Chopin e.a. Aanvang 14.30 uur (duur 30-40 min.)
OUDDORP – Bloemfontein Strandloop. Verschillende afstanden, zie www.avflakkee.nl

Akkerranden geven het eiland kleur

Momenteel bloeien de akkerranden, op het eiland is dat totaal zo'n 32 kilometer.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook dit jaar zijn er weer bloeiende akkerranden te bewonderen op Goeree-Overflakkee. Zo'n 32 kilometer van de in totaal 80 kilometer is ingezaaid als bloemenrand. De overige 48 kilometer is gras. Het project Flakkeese Akkerranden 2015 wordt uitgevoerd door de Agrarische Natuurvereniging "In Goede Aarde" en kent dit jaar 32 deelnemende akkerbouwers.

Flakkeese Akkerranden zijn randen met een verhaal. De randen dienen meerdere doelen. De randen leveren een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. In de rand mogen namelijk geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor is er minder kans dat deze stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen. De bloemenranden trekken nuttige insecten aan. Insecten, zoals roofkevers en gaasvliegen, zijn natuurlijke vijanden van insecten die schade aan de landbouwgewassen kunnen veroorzaken. Bijen, hommels en vlinders, die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van gewassen, vinden in de randen voedsel. Typische akkervogels vinden in de randen een schuilplaats en voedsel. Op deze manier leveren de randen een positieve en belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het agrarisch landschap.

En natuurlijk leveren de bloemenranden prachtige plaatjes op. Vele recreanten genieten tijdens hun fiets- of wandeltocht van de kleurenpracht in onze polders. Het project Flakkeese Akkerranden 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland en waterschap Hollandse Delta. De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt het project ambtelijk.

Agrarisch Collectief

Naar aanleiding van nieuwe Europees landbouwbeleid geldt vanaf 1 januari 2016 een nieuw stelsel voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer, het ANLb. Een belangrijke rol bij de uitvoering van dit nieuwe stelsel is weggelegd bij de zogenaamde agrarisch collectieven. ANV "In Goede Aarde" wil zich de komende jaren blijven inzetten voor de akkerranden op Goeree-Overflakkee. Om dit mede mogelijk te maken, is het Agrarisch Collectief Zuid Hollandse Eilanden UA opgericht. Naast ANV "In Goede Aarde" zitten ANV "Natuurlijk Voorne Putten" en ANV "BoerEnGroen" (Eiland van Dordrecht) in het collectief. Van de financiële stromen binnen het agrarisch natuurbeheer in de provincie Zuid-Holland gaat het grootste deel naar het weidevogelbeheer, vooral in het Groene Hart van Zuid-Holland. Voor het open akkerland zijn de mogelijkheden beperkt. Bovendien moet 1/6 deel van het benodigde budget een co-financiering zijn vanuit de streek. Dit is een voorwaarde om voor een Europese bijdrage in aanmerking te komen. Binnenkort worden de direct betrokkenen op de hoogte gesteld van de nieuwe regeling en de mogelijkheden voor de boeren.        

Enorme vriezer op transport

OUDDORP – Een vriezer van negen meter lang, zes meter breed en vijf en een halve meter hoog. Die vertrok vorige week donderdagmorgen al vroeg vanaf De Branding BV naar een klant in Kruiningen. Vanwege het formaat heeft het transport nogal wat voeten in de aarde. Eerst 's nachts met een dieplader naar de haven van Stellendam, dan over het water naar de haven van Hansweert en vanaf daar in de nachtelijke uren naar de fabriek van Scelta Mushrooms in Kruiningen.

Door Martijn de Bonte

Jaco Oosthoek, commercieel directeur van De Branding, geeft uitleg: "Het transport over de weg mag alleen 's nachts plaatsvinden, omdat er vanwege het formaat weggedeelten moeten worden afgesloten en er soms verkeersborden en dat soort zaken weggehaald moeten worden."

"In de vriezer worden de uienringen die in de fabriek worden gemaakt rechtstreeks vanuit de oven in één uur tijd afgekoeld van +80 tot -18 graden. Een soort snelvriezer dus, die speciaal voor deze fabriek is ontwikkeld en in twaalf weken is gemaakt door het Ouddorpse bedrijf."

Bij De Branding werken 48 mensen, de onderneming is gespecialiseerd in het produceren van roestvrijstaal. Naast de gemiddeld acht vriezers die er per jaar worden afgeleverd, bouwt het bedrijf ook installaties om water te zuiveren. De producten zijn meestal bestemd voor de levensmiddelenindustrie en gaan heel de wereld over. Het bedrijf viert dit jaar haar 25-jarig jubileum.

Nieuwe bushaltes voor R-net bussen

De nieuwe bushalte van Sommelsdijk Noord.

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de spits nooit meer lang wachten op de bus van en naar Rotterdam. Dat is de belofte van de nieuwe R-net bussen die vanaf half december de huidige Q-liners gaan vervangen. De bussen gaan in de ochtendspits 9 keer per uur rijden en in de avondspits 8 keer per uur. Dat betekent dat reizigers nooit langer dan acht minuten hoeven te wachten op de bus. De bussen zijn standaard uitgerust met wifi en USB-oplaadpunten. Een deel van deze bussen rijdt op waterstof, met slechts waterdamp als uitstoot. In de daluren mag de fiets gratis mee in de R-net-bussen.

Op verschillende plaatsen zijn de bushaltes al op de schop gegaan. Dat heeft alles te maken met de komst van de R-net bussen. Vanaf 13 december gaan er R-net bussen rijden tussen Rotterdam Zuidplein en Dirksland, gelijk met de start van de nieuwe concessie van vervoerder Connexxion. Er komen nieuwe bushaltes in Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland en langs de A29 bij Numansdorp. Bij alle haltes komen digitale reisinformatie-panelen. Voor een comfortabele gelijkvloerse instap in de bus en maximale toegankelijkheid worden enkele perrons verhoogd. De werkzaamheden worden in het najaar afgerond. De haltes Achthuizen N59 Schaapsweg en Nieuwe-Tonge Provinciale Weg N215 (bij de kruising met de Molendijk) worden later aangepast, tegelijkertijd met reconstructies van deze wegen.

5 / 24

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F3 en F4, gereden op zaterdag 25 juli 2015 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210. Debby v.d. Made, Ginger, 239 pnt; Regina Tiggelman, Quint, 235 pnt; Mirthe Mackloet, Tinka, 229 pnt; Aedin Kroos, Silly, 228 pnt; Femke Verwijmeren, Glory, 226 pnt; Caro Stolk, Doddle, 223 pnt; Nienke Dirksen, Silly, 223 pnt; Gerardo Vos, Iwan, 223 pnt; Sanne Göbert, Rody, 223 pnt, tevens diploma F4 behaald; Emma Grinwis, Ginger, 222 pnt; Anna v. Helden, Spiky, 221 pnt; Roosmarijn v. Oorschot, Disney, 219 pnt.

Ook Hervormde Kerk Den Bommel gaat zonne-energie opwekken

De Hervormde Kerk in Den Bommel

OUDE-TONGE/DEN BOMMEL – Via de zojuist afgesloten zonnepanelenactie van Deltawind zijn 425 zonnepanelen verkocht. De coöperatie spreekt van een mooi succes. In totaal hebben 34 mensen zonnepanelen gekocht, achttien leden van Deltawind en zestien niet-leden. Daarnaast hebben drie kopers zich aangemeld als lid.

Door Kees van Rixoort

Wie tien zonnepanelen kocht voor zijn eigen dak, kon er één schenken aan een vereniging, stichting of kerk op Goeree-Overflakkee naar keuze. Dat gaf de actie van Deltawind meer reikwijdte. In totaal ruim 34 zonnepanelen gaan als sponsoring naar Dorpshuis Melishof in Melissant, de Exoduskerk in Sommelsdijk, de Hervormde Gemeente (PKN) in Den Bommel, Tennisvereniging Westrak in Oude-Tonge en Tennisclub Melissant. Het was de tweede keer dat Deltawind de zonnepanelenactie 'Deltawind & Zon' hield. Vorig jaar zorgden de deelnemers van de collectieve inkoopactie ervoor dat ook het RTM Museum kon worden voorzien van zonnepanelen. Dit jaar konden lokale verenigingen, stichtingen en kerken zich aanmelden om zonnepanelen gesponsord te krijgen. Uiteindelijk waren er vijf 'goede doelen' die van deze mogelijkheid gebruikmaakten.

Deze vijf krijgen dus zonnepanelen. Daarmee kunnen ze, net als de leden en niet-leden van Deltawind die panelen kochten via de actie, hun energierekening omlaag brengen én zelf schone energie opwekken. Hoe meer sponsors, hoe meer zonnepanelen. De 'goede doelen' hoeven alleen de omvormer en de installatie zelf te betalen. Uiteraard kunnen ze zelf meer panelen bij kopen. De zonnepanelenactie van 2015 is, evenals die van 2014, een succes. Het resultaat is beter dan de coöperatie vooraf verwachtte. De actie past bij het doel van Deltawind om een flinke bijdrage te leveren aan de productie van duurzaam opgewekte energie en aan een duurzame toekomst voor Goeree-Overflakkee.

De Hervormde Kerk te Den Bommel ontvangt via de actie vier zonnepanelen. Waarschijnlijk dit jaar nog komen ze op het zuidelijke schuine dak van het verenigingsgebouw te liggen. Nee, niet boven op de eeuwenoude kerk, die ernaast staat. "Dat past niet op zo'n prachtig monumentaal gebouw uit de zeventiende eeuw", zegt Jan Meinster, scriba van de kerkelijke gemeente. De kerkvoogdij vergadert binnenkort over het vervolg: hoeveel zonnepanelen er in totaal op het verenigingsgebouw moeten komen. Het zullen er in ieder geval meer worden dan de vier die de kerk nu cadeau krijgt via de zonnepanelenactie van Deltawind.

Groen en duurzaam

Meinster was zelf de initiatiefnemer. Vervolgens meldde de kerkvoogdij van de Hervormde Kerk van Den Bommel aan als 'goed doel' voor de actie. "Ik ben lid van Deltawind en zag de advertentie over de zonnepanelenactie. Ik dacht: dit is een prachtige kans voor onze kerk om zelf energie op te wekken. Het past in ons straatje. We willen de groene en duurzame kant uit."

Volgens Jan Meinster is dat een uitstekende ontwikkeling. "Als kerk, als christen, heb je de taak goed met de schepping om te gaan. Daarbij kun je als kerk een goed voorbeeld geven en uitdragen dat je groen en duurzaam belangrijk vindt. De zonnepanelen zijn een van de eerste stappen die we zetten op die weg. Verder nemen we al jaren groene stroom en groen gas af en schenken we duurzame koffie. We zijn ook aan het onderzoeken of we de gloeilampen in ons kerk- en verenigingsgebouw kunnen vervangen door led-verlichting. En er zijn ideeën om de ruimte boven het plafond van de kerk te isoleren, zodat er in de winter minder warmte verloren gaat. Zelf heb ik voor ogen dat we uiteindelijk een Groene Kerk (www.groenekerken.nl) zijn. Dat is belangrijk voor de bewustwording binnen de eigen gemeente en heeft uitstraling naar het dorp en de omgeving." Dat de kerk van Den Bommel per jaar honderden euro's minder kwijt is aan energie, is mooi meegenomen.

"Wat zou 't mooi zijn als nog veel meer tuinders mee zouden doen!"

Vervolg van de voorpagina

In plaats van zulke groenten dan op de composthoop te gooien, kun je ze nu toch gewoon oogsten en in de kratten voor de Voedselbank leggen. Die staan in de meewerkende tuinencomplexen op zo'n plek dat de tuinders er vanzelf langskomen als ze hun hof verlaten. Dit om 't hen zo makkelijk mogelijk te maken, in de hoop natuurlijk dat velen hun overproductie erin zullen doen."

Fantastisch initiatief

Zo is Adrie dus al enkele maanden bezig. In het begin viel de opbrengst een beetje tegen, maar van lieverlee komt er groei in. "Er zijn er veel meer die mee zouden kunnen doen. In vrijwel alle tuinen wordt meer geoogst dan geconsumeerd en zie je bijvoorbeeld dat sla in 't zaad schiet of dat bonen blijven hangen. Wat zou 't mooi zijn als nog veel meer tuinders mee zouden doen!" De Voedselbank deelt die mening volmondig. "Wij vinden dit echt een fantastisch initiatief! Wat ons betreft doen er nog veel meer tuinders mee, zodat we nog meer mensen aan verse groenten kunnen helpen!"
Wie dat wil, kan contact opnemen met Adrie van Klinken, die eventueel ook bereid is om voor de Voedselbank de vruchten te oogsten bij tuinders die op vakantie gaan en weten dat tijdens hun afwezigheid de oogst in hun hof blijft hangen. Van Klinkens contactgegeven zijn: tel. 0187 485250, e-mail: arvanklinken@hetnet.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Medewerkers van de gemeente zijn bezig met het opruimen van een omgewaaide boom in de Weistraat in Nieuwe-Tonge. Het is één van de plaatsen op het eiland waar tijdens de storm van afgelopen zaterdag een boom is omgewaaid. Ook afgewaaide takken zorgden voor overlast op een aantal wegen. Op de Brouwersdam raakte zaterdagmiddag een kitesurfer gewond. Hulpdiensten moesten ter plaatse komen en hebben de surfer vervoerd naar het ziekenhuis. Op de Grevelingendam kantelde aan de kant van Oude-Tonge een aanhangwagen door de sterke wind. Bij het incident raakte ook een personenauto beschadigd. De KNRM in Stellendam ging tijdens de storm juist de zee op om te oefenen. Op de Facebookpagina is een filmpje te zien van afgelopen zaterdag: www.facebook.com/KNRMStellendam.

"Tot volgende week", zeggen ze op de knusse weekmarkt in Goedereede

GOEDEREEDE/STELLENDAM – Klein in het aantal standhouders. Dat wel. Maar onderschat de betekenis van de markt in Goedereede niet, voor bewoners en passanten. Het weekgebeuren op de donderdagmorgen. Op de historische locatie Noordzijde in het hart van het stadje aan de haven, blijkt een ontmoetingsplaats met sociale impact. Waar het wel en wee in de gemeenschap en zelfs in gezinnen wordt gedeeld. Men kent elkaar. Dat geeft vertrouwen. Na het inkopen van vleeswaren, kaas, groenten en fruit bij drie kooplieden klinkt regelmatig de opmerking: "Tot volgende week". Dat onderstreept de wederzijdse hartelijke band.

De Kaasboer is zowel in Goedereede als in Stellendam van de partij.

Door Jaap Ruizeveld

Zelfs gasten op Ouddorpse campings weten het knusse marktje in Goedereede te vinden. Zoals Fred de Jong uit Barendrecht. Bijna wekelijks - in de periode dat hij op de Kop van Goeree verblijft - bezoekt hij de stadsmarkt. Het is hier heerlijk toeven. Er is tijd voor een gezellige babbel en de kwaliteit van de producten is perfect. Ook Reinier de kaasboer uit het Noordbrabantse Rijswijk is vol lof over de Goereese locatie. "En dat niet alleen", voegt hij er direct aan toe: "Samen met mijn collega (slager Walter Kocken uit Oosterhout) staan wij op donderdagmiddag ook enkele uren op het Raadhuisplein in Stellendam".

Kleinschaligheid

Raadslid Heijntjes in gesprek met ondernemer Van Heest.
Fred de Jong uit Barendrecht: "Het is hier een heerlijke knusse markt."
Gezelligheid. Je komt elkaar tegen op de markt.

Die kleinschaligheid geeft op de marktlocaties in beide dorpen ook leuke effecten. Bij het inkopen loopt men binnen enkele meters van de ene naar de andere kraam. Met als eindresultaat een goed gevulde boodschappentas met verse kwaliteitsproducten. En dat alles tegen prijzen waarvoor je alleen al naar de markt komt. De reacties van bewoners als zij horen dat er in Eilanden-Nieuws aandacht wordt besteed aan de lokale weekmarkten, is meer dan positief. "Maak maar reclame hoor. Wij zouden dit marktuitstapje in eigen dorp niet willen missen". Wilma Tanis herinnert zich nog de periode dat de markt in Goedereede een veel grotere omvang had. Zij is een pleitbezorgster voor het handhaven van voorzieningen in de eilandkernen. "Dat is voor kleine ondernemers zeker in deze tijd niet gemakkelijk. Daarom verdienen zij support. Het is allemaal wel te begrijpen dat er minder mensen de markt bezoeken. In veel gezinnen werken beide ouders en dan worden inkopen (de boodschappen) snel in een supermarkt gehaald".

Met kleinzoon

De kraam van Florius uit Meerkerk met aardappelen, groeten en fruit heeft deze ochtend niet over belangstelling te klagen. Janneke Breen is er vaste klant. Fijn hier, je komt elkaar tegen, dus sociale contacten. Ook slager Walter weet zijn klanten met zichtbaar resultaat te overtuigen van de versheid en het smakelijke van zijn vleeswaren. Kleinzoon Mike weet dat het bezoek van zijn oma Aat aan de slager op de markt voor hem altijd een lekker hapje oplevert. Je hoort hem niet klagen en als hij dan ook nog op de toeter van de scootmobiel van Ieke mag drukken is de ochtend geslaagd. Die Ieke (een overkanter uit Hoek van Holland, maar al tig jaren wonend op het eiland) komt op haar beurt weer buurman Krijn tegen. Beiden wonen in het nieuwbouwcomplex Westvoorne bij de entree van de stad Goedereede. Zo zie je maar, je komt elkaar in een kleine gemeenschap overal tegen, zeggen ze. Achternamen in de krant? Dat hoeft niet voor beide senioren.

Rust en ruimte

En wie ontmoeten we daar? Natuurlijk onze marktmeester Jan van Nimwegen. "Ik ben wat laat vanmorgen", verontschuldigt hij zich. Jan had geen tijdig vervoer. De kooplieden waarderen zijn komst niettemin duidelijk en hebben altijd wel iets te bepraten. Vanaf de toren klinken de vrolijke klanken van het carillon. Eventjes lijkt het of de tijd stil staat. "Sehr schön", zegt een Duits echtpaar dat met twee kinderen rond de haven flaneert. En ja hoor, zij hebben ook op de markt "Eingekauft". Bij horeca t 'Sasje strijken wat bezoekers neer op het uitnodigend terras. Een kopje koffie in rust en ruimte. Zijn dat niet de kenmerken van ons eiland? Ook bekende inwoners van het stadje komen voorbij en daar staat ondernemer Van Heest in gesprek met raadslid Willy Heintjes van de VKGO-fractie. Ik meng me niet in hun discussie, maar het is daarna wel de gelegenheid om het raadslid een statement te vragen over de weekmarkten, de voorzieningen in de dorpskernen.

Meer doen dan faciliteren

"Kijk", zegt Willy Heintjes: "Wij kennen op het eiland de markten in Sommelsdijk en Ouddorp die een uitstraling hebben tot ruim buiten de eigen kern vanwege enerzijds de centrale ligging en anderzijds het toeristisch-recreatieve aspect. In kleinere dorpen is de betekenis van de markt overigens niet te onderschatten. Oude-Tonge, Dirksland en Ooltgensplaat en hier in Goedereede. Al is er maar een of twee of drie kramen of verkoopwagens, dan is dat zo belangrijk als die voorziening er doorlopend is. Het is de basis van saamhorigheid. De sociale contacten komen er tot stand. Men weet door gesprekken wat er speelt. Zeker in een kleine kern, waar bijna iedereen ook iedereen nog kent in straat of wijk. Het is allemaal nog persoonlijk gericht. Ik vind dat de gemeente, juist omdat het zo belangrijk is, niet alleen dergelijke voorzieningen moet faciliteren, maar ook moet initiëren. Zelfs één kraam kan in een wijk of dorp al die invulling geven aan die sociale verbondenheid. Die cohesie. Sfeervol. Mensen maken de markt. Je kunt een markt niet vergelijken met een winkelstraat. Hoe groot of hoe klein de voorziening ook is, het heeft een eigen identiteit en dat koesteren de bewoners."

Stellendam

"Kom je vanmiddag ook even langs bij onze standplaats in Stellendam?" vraagt de kaasboer. "Natuurlijk", zeg ik. Enkele uren later tref ik hem weer met zijn collega (de slager) aan op het Raadhuisplein. Ruimtelijk gezien ten opzichte van Goedereede nog kleiner, maar de Stellendammers weten de voorziening, waar ook een groenten- en fruitstand uit Moeststraten in Brabant staat, te vinden. Ook hier maken de inwoners gebruik van "hun" markt, al is het maar enkele (vaste) uren in de week. "We moeten het opbouwen", zegt de fruitverkoper, die ook een keer in de week zijn producten in Stad aan 't Haringvliet aanbiedt. "Het gaat lukken. Het komt goed", zegt hij met een positieve blik.

GOEDEREEDE

Inzameling oud papier

De Stichting Oud Papier "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al het huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Het is ook mogelijk om oud papier te brengen bij de container die staat op parkeerterrein het Hofje, dit graag tussen 08.00 en 17.00 uur.

Oldtimerdag

Zaterdag 1 augustus is de Oldtimerdag Goedereede van 9.30 tot 17.30 uur aan de Oostdijkseweg 23. Het is een grote show van oldtimer tractoren, stationaire motoren, oldtimer auto's, bromfietsen, motorfietsen, grondverzet, modelbouw van dieselmotoren en stoommachines. Er zijn ook demonstraties zoals ploegen en er is een markt met kramen van miniaturen tot bromfietsonderdelen en nog veel meer. De toegang is gratis en er is voldoende parkeerruimte. Neem voor meer informatie contact op met Jaap van Erkelens, 0187-492049.

Beiaardconcert

Zaterdag 1 augustus bespeelt Karel Keldermans van 16.00 tot 17.00 uur de beiaard van de Goereese Toren. De Amerikaan Karel Keldermans heeft Belgische voorouders. Hij is een van de vooraanstaande carillonneurs in Noord-Amerika. Het programma is gevarieerd: van Tango van Alice Gomez tot Fantasia Catalan van Henry Groen. Iedere zaterdagmiddag in augustus is er een beiaardconcert vanaf de Goereese Toren.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Extra scootmobieltocht

Het Platform Gehandicaptenbeleid GoereeOverflakkee (PGGO) organiseert een extra scootmobieltocht in de maand augustus. Om de mensen in Middelharnis dit jaar niet teleur te stellen, is er een extra scootmobieltocht op woensdag 5 augustus. De route gaat richting Oude-Tonge, er wordt koffie of thee gedronken bij de manege in Stad aan 't Haringvliet. De start is om 14.00 uur bij Tieleman Keukens. Opgeven voor 4 augustus bij wilnoteboom@hotmail.com of 06-19722560. Partners op de fiets kunnen weer mee. De eigen bijdrage is € 2,50.

Verhalen over de Oorlog

RTV SLOGO presenteert een reeks uitzendingen over de Tweede Wereldoorlog. Aan bod komen verhalen over het leven tijdens de bezetting. Op dinsdag 4 augustus wordt het verhaal van mevrouw Verweij-Breeman uit Middelharnis uitgezonden. Ze was bijna 14 jaar toen de oorlog uitbrak. Ze vertelt over haar leven in Middelharnis en over de gedwongen diensten voor de Duitsers. Haar broer kwam om in Duitsland en de bevrijding was voor haar allesbehalve een feest. Een week later, op 11 augustus, wordt het verhaal van dhr Verweij uitgezonden. Oorspronkelijk afkomstig uit Nieuwe-Tonge, studeerde hij als 19-jarige medicijnen in Utrecht. Hij nam het zekere voor het onzekere en keerde terug naar zijn geboortedorp. Later verhuisde het gezin Verweij naar Middelharnis. Hij raakte verzeild in het verzet en maakte de beschieting van de haven van Middelharnis mee. Hij beleefde gevaarlijke en spannende avonturen. Kijk voor de invulling van de uitzendingen van 18, 25 augustus en 1 september op www.rtvslogo.nl. Het programma "Verhalen over de oorlog" wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via "programma gemist" via de website. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema "Oorlogsherinnering" op www.wo2go.nl. Reacties op het programma kunnen worden gestuurd naar het emailadres: redactie@rtvslogo.nl.

Rijbewijskeuring voor senioren

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor op 14 augustus in Woonzorglocatie De Vliedberg, Hoge Pad 2, terecht. En op 18 augustus in het Diekhuus in Middelharnis. Voor informatie en een afspraak kan worden gebeld naar het landelijke afsprakenbureau: 085 - 4883616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.goedkopekeuringen.nl. Per 1 januari 2014 is de leeftijd waarop automobilisten voor hun rijbewijs moeten worden gekeurd, verhoogd van 70 naar 75 jaar (dit geldt echter niet voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E die wel om de 5 jaar gekeurd moeten worden, ongeacht de leeftijd). Niet altijd is duidelijk of een keuring noodzakelijk is. Sommige automobilisten die al eerder gekeurd zijn, maar de leeftijd van 75 jaar nog niet hebben bereikt, moeten worden gekeurd en anderen niet. Toch komt met enige regelmaat voor dat men een keuring ondergaat die niet nodig is. Bij twijfel is het raadzaam om navraag te doen bij het CBR (telefoon: 0900-0210).

Fietsdag Oostflakkee

De ANBO organiseert een individuele fietsdag op woensdag 12 augustus. Vertrek en inschrijving van 9.00 tot 11.00 uur op de grote parkeerplaats bij het busstation aan de Langeweg richting Ooltgensplaat. Dat is naast de frietkraam Hetty's patat. De fietsers kunnen de kippenboerderij van familie de Baar bezoeken, de Engelse theetuin van Mevr. Volker bewonderen en iets drinken op Hernessernoord. Vervolgens gaat de route naar het Streekmuseum en de Markt. Daarna het Faunapark in Nieuwe-Tonge en als laatste het privémuseum van Johan Auperlé. Deelnemers krijgen een route en consumptiebonnen. De kosten voor de fietstocht zijn voor leden € 5, - en niet-leden € 7, -. Opgeven Bij A. Kamp, tel. 642076, van 3 t/m 10 augustus. Deelnemers betalen bij het inschrijfpunt.

HERKINGEN

Kinderworkshop speksteen

Op zaterdag 8 augustus organiseert Bee-Kind een workshop intuïtief werken met speksteen in Theetuin De Bongerd in Herkingen, Molendijk 65 in Herkingen. Van 13.30 – 16.00 uur kunnen kinderen aan de slag met vijlen en raspen om de steen te bewerken tot een prachtige creatie. De workshop is speciaal voor kinderen vanaf circa 7 jaar. Tijdens de workshop kiezen de kinderen zelf hun steen en door deze te bewerken met vijlen en raspen ontstaat hun eigen unieke creatie. Ze werken op gevoel, op hun intuïtie. Kinderen zijn van zichzelf al creatief, worden niet gehinderd door beperkende factoren. Aanmelden via Bee-Kind, 06-20798737 of cindyvanbergen@bee-kind.nl. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/beekindcoaching.

MIDDELHARNIS

Inlevering Rommelmarkt Spullen

Op zaterdag 1 augustus 2015 is er weer de mogelijkheid voor het inleveren van spullen voor de rommelmarkt. De spullen worden van 9.00 tot 11.00 uur ingezameld in de schuur bij de boerderij in de Van Pallant Polder te Middelharnis. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om de spullen te brengen, kunnen contact opnemen met Martin Meijer: 0187-680755 of 0187-487124. Routebeschrijving: komende vanaf de Zuidelijke Randweg in Middelharnis richting het industrieterrein gaat u bij de rotonde rechtdoor en rijdt u op de Industrieweg. Volg deze tot aan het einde en dan gaat u rechtsaf en volgt u de borden richting de Jonge Spartanen. Blijf rechtdoor rijden en aan het einde van de weg kan u niet anders dan linksaf. Volg deze weg en dan rijdt u vanzelf het terrein van de boerderij op.

Reparatiedag Repair Café

Ook in de vakantieperiode gaat het herstellen van defecte spulletjes gewoon door. Zaterdag 1 augustus is er van 10.00 tot 13.00 uur een Repaircafé in Kringloopwinkel Goed-voor-Goed, Simon Stevinweg 49, Middelharnis. Geef spullen een tweede leven. Ze zijn niet altijd onherstelbaar, ze wachten slechts op een herkansing. Soms is het maar een kleinigheid, een los contactje of een defecte schakelaar. Ook onze naaister zit met "raad en draad" klaar voor bezoekers. De enthousiaste vrijwilligers helpen u graag om uw spullen weer aan de praat te krijgen

Wafelverkoop

Tijdens de Menheerse Diekdagen op 7 en 14 augustus worden er wafels gebakken en verkocht. De opbrengst is bestemd voor Trans World Radio. De bakkraam staat naast het winkelpand van Buijsse Mode. In de kraam is informatie over TWR beschikbaar in de vorm van folders, pennen, boeken, radio's, en indien gewenst een mondelinge toelichting. www.transworldradio.nl.

OUDDORP

Fietspuzzeltocht

Op maandag 3 augustus is er een fietspuzzeltocht van ongeveer 20 kilometer t.b.v. de zending. De kosten zijn € 2,50 p.p. met een maximum van € 10,- per gezin. Deelnemers kunnen starten tussen 18.30 en 19.00 uur. Startpunt is de kerk van de Ger. Gemeente, Spaanseweg 13 te Ouddorp. Onderweg is er een koffiestop waar de fietsers koffie , thee of fris kunnen krijgen. Na afloop van de fietspuzzeltocht kan er bij de kerk tegen betaling nog iets worden genuttigd. Voor vragen kan er contact worden opgenomen met de Fam. Pikaart, tel. 0187-683608.

Fietsen voor Adullam

Op dinsdag 4 augustus wordt er een fietstocht gehouden voor de stichting Adullam gehandicaptenzorg. Deelnemers kunnen kiezen uit een route van 30 km of van 50 km. Er kan van 10.00 - 12.00 uur worden ingeschreven in Eben-Haezer, Preekhillaan 3 in Ouddorp. Het inschrijfgeld is € 4,00 per volwassene, € 2,50 per kind tot 12 jaar en € 14,00 voor een gezinskaart. Onderweg is er eten en drinken te koop. In Eben-Haezer is een verkoping waar producten zoals groente, kaarten, snoep, kruiden en koffie, thee, en fris worden aangeboden. Bel voor meer informatie naar 0187-683244 0f 06-22648607.                

OUDE-TONGE

Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen 14 augustus en 11 september terecht bij Stichting Welzijnswerk Oostflakee, Bernardstraat 35. Schikt de datum u niet, dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor senioren kost de keuring € 30,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,00. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.        

OOLTGENSPLAAT

Ophalen oud papier

Donderdagavond 30 juli wordt het oud papier voor de zending weer opgehaald. De organisatie vraagt om het papier goed te bundelen. De inzameling start om 17.30 uur.

SOMMELSDIJK

Bingo

Zaterdag 1 augustus is er een bingo in het wijkgebouw de Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De bingo start om 19.30 uur, de zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis. Er worden 11 rondes gespeeld voor € 6,50 euro. Daarnaast zijn er negen gratis prijsjes. De toegang is gratis.

Uitslag sneldamavond

Op 21 juli werd er ter afsluiting van de zomercompetitie een sneldamavond gehouden. De organisatie mocht zich verheugen in een opkomst van maar liefst 24 personen, waarvan 13 van buiten het eiland. Algeheel winnaar werd de sterke sneldammer Aart Slager uit Scherpenisse. De tweede prijs was voor Cor Boot uit Renesse. De pas sinds kort in Middelharnis wonende Jaap Huigens gaf meteen zijn visitekaartje af door eerste te worden in subgroep 2.De 15 eerst geëindigde spelers behaalden in zeven speelronden de volgende punten: 1. A. Slager, 13 – 114, 2. C. Boot, 10 – 77, 3. J. Flikweert, 10 – 76, 4. Gerben v.d. Velde, 10 -74, 5. D. v.d. Ploeg, 10 – 70, 6. Han v.d. Velde, 9 – 59, 7. J. van Hoorn, 9 – 55, 8. J. Huijgens-2, 8 – 50, 9. P. v. Brussel-2, 8 – 48. 10. J. v.d. Ouden 8 – 46, 11. I. Mackloet, 7 – 49, 12. I. Flikweert-2, 7 – 41, 13. H. Melaard-2, 7 - 40, 14. K. Oste-2, 6 – 30, 15. A. v.d. Veer, 6 – 29.

Tentoonstelling Huisvlijt: Ervaar de sfeer van weleer

ACHTHUIZEN - Ter ere van hun tantes hebben twee nichtjes een tentoonstelling over Huisvlijt ingericht in hun voormalige boerderij. In 'De Ouwe Stee', Schaapsweg 25, 3256 KA in Achthuizen kunnen bezoekers de sfeer van weleer opsnuiven. De nichtjes willen graag aan anderen laten zien en ervaren welk werk de tantes gedaan hebben in hun leven. De tantes woonden samen met elkaar op de boerderij. Zij hebben beiden tot de oudste 100 werd op de boerderij gewoond en waren zelfvoorzienend in al hun levensbehoeften. De boerderij is ingericht als een soort museum: historisch erfgoed ter ere van de tantes. Dit alles op een boerderij uit de 18e eeuw met historische elementen. De boerderij kan worden bezocht op alle zaterdagen in de maand augustus en op 5 en 12 september van 11.00 tot 16.00 uur. Bezichtiging op afspraak is ook mogelijk, bel hiervoor naar 06-37164048 of stuur een e-mail naar: info@ouwestee.nl. De entree bedraagt € 1,50 per persoon, er kan ook koffie/thee en wat lekkers worden gekocht.

Abram Bezuijen keert met orgelconcert in Dorpskerk terug naar zijn geboorteplaats

OUDDORP - "Het is voor mij de eerste keer dat ik op het Van Vulpen orgel in de Dorpskerk van de Hervormde Gemeente in Ouddorp hoop te spelen. Een fraai instrument met prachtige tongwerken. Mijn broer Jan is daar ook organist. Ik heb begrepen dat het idee van de concert-commissie dit zomerseizoen was om organisten uit te nodigen die van het eiland Goeree-Overflakkee afkomstig zijn. Dat vind ik een leuk initiatief. Zeker als je weet dat ik, geboren in 1966 in Ouddorp, inmiddels al 23 jaar in Noorwegen woon en werk. Voor het concert op donderdag 30 juli heb ik een programma samengesteld met werken uit de barok en Scandinavische orgelmuziek". Dit vertelt Abram Bezuijen, befaamd organist, koordirigent en instructeur. Zijn concertagenda is meer dan indrukwekkend, grensoverschrijdend en internationaal. Daarom is het uniek dat hij in zijn geboorteplaats dit concert kan geven.

Door Jaap Ruizeveld

Alleen al deze julimaand heeft hij orgelconcerten verzorgd in Oslo (Noorwegen), Arona (Italië), Vilnius (Litouwen) en Bergen (Noorwegen). Ook een concert in Aalborg (Denemarken) staat op het programma. Prachtig toch dat tussen al die grote steden op de website trots vermeld staat: 30 juli Hervormde Dorpkerk in Ouddorp (Nederland). Concert op het Van Vulpen orgel.

Organist Jan Bezuijen woont in Noorwegen en geeft orgelconcerten in allerlei landen.
Moeder Bezuijen aan de Hofdijksweg.

Opleiding

Abram Bezuijen studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie J. Keijzer en piano bij Frans Hoek In 1990 behaalde hij het diploma voor Muziek Pedagogiek en een jaar later ook het diploma voor Uitvoerend Musicus (orgel). Hij kreeg een beurs van het Noorse fonds voor de uitvoerende musici, die hij gebruikte voor verdere studie met professor Harald Vogel in Duitsland. Sinds 1992 studeert hij hedendaagse Noorse orgelmuziek. Dit leidde tot de eerste uitvoeringen van stukken die speciaal voor Bezuijen geschreven zijn. Sinds 1997 is hij cantor/organist van de Haug kirke in Hokksund in Noorwegen. Hij is daar ook artistiek directeur van het Eiker Musikfestival.

Allround

Abram Bezuijen geeft orgelconcerten in heel Europa. Diverse cd's en radio-opnamen zijn er van zijn concerten gemaakt. Thans richt hij zich op de complete orgelwerken van Bach op het Ahrend-orgel in de genoemde Haug-kirke in Hokksund. Bezuijen heeft ook als solist in diverse orkesten meegewerkt, waaronder het Kamerorkest van Wit-Rusland en in concerti van o.a. Poulenc en Rheinberger. Hij is ook actief als koordirigent/instructeur. In de afgelopen jaren voerde hij grote werken uit, zoals de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, Händels Messiah en het Faure Requiem. Hij geeft veelvuldig adviezen voor orgels. Is lid van de Raad voor Kerkmuziek Tunsberg en ook van Norwegian Organ Consultant Association. Van de Harvard Organ Society (Cambridge USA) tot Shoin Women's University Kobe in Japan en van de Martinikerk in Groningen tot Keimyung University in Zuid-Korea, overal heeft Bezuijen zijn voetsporen gezet.

Contact

"Ik probeer elk jaar tenminste één of twee keren naar mijn moeder in Ouddorp te komen. Soms is dat maar voor enkele dagen. Het concertprogramma en de verplichtingen daar rondom laten vaak niet veel ruimte over. Afgelopen herfst zat ik drie weken in Oost-Europa en tien dagen in Azië. Ik kan niet zomaar vrij krijgen in mijn vaste baan. Het is steeds zoeken naar een balans. Het hangt af van het aantal opdrachten uit buitenland. Telefonisch hebben wij overigens een directe lijn". zegt Abram.

Hofdijksweg

"Zal ik mijn zoon even bellen wanneer hij nu precies in Ouddorp is voor het orgelconcert?" Mevrouw Bezuijen vraagt het mij, terwijl ik bij haar op bezoek ben in de knusse woning aan de Hofdijksweg in Ouddorp. Mevrouw Bezuijen (voor de senioren op de Kop van Goeree en Ouddorp beter bekend als Pietje van Simon) pakt haar notitieboekje en toetst gelijk het nummer in. Direct contact. Abram zit in de auto, maar hij kan moeder wel kort vertellen dat hij pas één dag voor het concert in Ouddorp kan zijn. Druk. Het is niet anders. En het interview voor Eilanden-Nieuws, dat moet dan via de mail en de telefoon. Uw verslaggever vindt het prima. Met een groet waaruit de warmte van moeder spreekt, wordt het gesprek beëindigd. "Dat het communicatief allemaal zo kan, daar sta je van te kijken", zegt mevrouw Bezuijen, die eind deze maand haar 86e verjaardag hoopt te vieren.

ss Rotterdam

Het echtpaar Bezuijen kreeg 4 kinderen. Twee zoons en twee dochters. Inmiddels zijn er 12 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen. Haar man Simon was electrolasser en was actief in de scheepvaart. "Weet je dat hij bijna 2,5 jaar gewerkt heeft aan de 'Rotterdam'? Ik ben er nog steeds niet gaan kijken. Moet ik toch nog een keer doen." Simon was muzikaal. Ruim 36 jaar was hij organist bij de Gereformeerde Gemeente in de kerk aan de Spaanseweg. Jan en Abram hebben zich thuis al op jeugdige leeftijd in de orgelmuziek ontwikkeld. In ons gezin was dat een belangrijke bezigheid. Grappig dat ook onze dochters Hannie en Rita een periode op koor zijn geweest.

Uitzien naar

Mevrouw Bezuijen zucht even. Ook het verdriet ging het huis, waarin zij nu 61 jaar woont, niet voorbij. Het overlijden van Simon, nu alweer 8 jaar geleden. Zij herpakt zich en zegt altijd uit te zien als de familieleden, kinderen en klein- en achterkleinkinderen op bezoek komen. Ik heb gelukkig een heel goede band met iedereen. Ik kijk uit naar de komst van Abram. Noorwegen is toch ver weg. Ik ben er overigens geweest hoor. En dan nu 30 juli het orgelconcert hier in Ouddorp. Natuurlijk ga ik luisteren. Echt fijn".

Eén eilandconcert

Terug naar mijn contact met Abram. " Mijn laatste concert op Goeree-Overflakkee moet in 1996 of 1997 zijn geweest in de Hervormde Kerk in Sommelsdijk op het prachtige Meere orgel. Dat was op uitnodiging van de toenmalige Stichting Kerkconcerten Goeree Overflakkee. Een concert met Bachs "Goldberg variaties" als ik me herinner. Overigens speel ik weinig in Nederland. Wel was het fantastisch om twee keer te mogen concerteren in de Martinikerk in Groningen. Een van mijn favoriete orgels.

Programma

Het concertprogramma in Ouddorp is zoals gezegd een combinatie met werken uit de barok en Scandinavische orgelmuziek. Dit laatste was een wens van broer Jan, die inmiddels ook al heel wat Scandinavische orgelmuziek op zijn repertoir heeft staan. Als laatste de "Salamanca" van Guy Bovet, een boeiend en fijn stuk muziek, dat ik vorig jaar voor het eerst speelde.

Van J.S. Bach hoop ik de derde triosonate te spelen en diens Passacaglia, werken die zeker tot zijn recht komen op het van Vulpen orgel in de Dorpskerk. Een ander werk omvat variaties over "Eg veit i Himmerik ei Borg" een Noorse volksmelodie met een fraaie tekst die in het liedboek staat. De bewerking is van de voormalige domorganist in Oslo, Arild Sandvold". In het najaar hoopt Abram Bezuijen een nieuw werk in première te brengen. Leraar Arie J. Keijzer heeft dit stuk voor hem geschreven over hetzelfde Noorse volkslied (Eg veit i Himmerik ei Borg). Het is een werk (Fantasie) voor kamerorkest en orgel. De eerste uitvoering is in zijn Noorse kerk met het kamerorkest uit Minsk (Wit-Rusland).

Info

Concertprogramma Abram Bezuijen in Dorpskerk Hervormd Ouddorp aan Weststraat 2. Donderdag 30 juli, aanvang 20.00 uur. Toegang 10 euro. Kinderen tot en met 15 jaar gratis. Introductie Psalm 98 vers 1 en 3 en afsluitend met Psalm 134 vers 3. Na het concert is er koffie/thee en frisdrank in de grote zaal.

Column

Het weer

Na een paar weken van zomers weer, met soms hoge temperaturen, kreeg ik vrijdag vakantie. Nu is het niet zo dat ik mijn humeur of vakantieplezier van het weer af laat hangen. Maar het is natuurlijk wel gemakkelijk dat je weet wat je kunt verwachten. Als ik dit schrijf, raast er een heuse zomerstorm over het eiland. Gelukkig zijn wij in de gelegenheid om bij eventueel naderend meteorologisch onheil ons direct van de camping te kunnen evacueren naar ons 10 kilometer verder gelegen woonhuis. Voor veel mensen op de campings in de regio is dit niet zo eenvoudig. Voorlopig hoeven we ons maar zorgen te maken over de vraag of 'de voortent het houdt'. Dat zien we dan vanavond wel.

Ondanks dat we met onze moderne verworvenheden niet zo afhankelijk zouden dienen te zijn van het weer, lijkt het tegendeel waar. Als er iets georganiseerd wordt, een barbecue, een rommelmarkt, een braderie of gewoon een gang naar De Flipjes is het wel belangrijk dat we zeker weten wat voor weer er aankomt. Daarom wordt dan minstens ieder kwartier één van de vele weersites op de computer of smartphone geraadpleegd. Zekerheid heb je niet: aangekondigde buien blijken vlak voor het eiland te verdwijnen en 'wolkjes als eens mans hand' zorgen voor een flink nat pak.

Ik herinner me de weerberichten van zo'n 50 jaar terug. Er was alleen nog maar het KNMI en van een weersverwachtingsindustrie was nog geen sprake. Vroeg in de ochtend, tien over half zeven, klonken de 'weerberichten op dicteersnelheid'. We leefden toen nog in een tijd dat de wegen geteerd en niet geasfalteerd werden. Jarenlang dacht ik dat dit een weerbericht speciaal voor het wegverkeer was 'op de teersnelheid…' Of er veel meegeschreven werd weet ik niet, maar dat was wel de bedoeling. Het had wel iets magisch, evenals het luisteren naar de waterhoogten en het kijken naar de weerman op tv, die nog gewoon met een krijtje de loop van hoge- en lagedrukgebieden schetste.

Overigens heeft de voortent 'het' gehouden.

Ingestuurd

"Hier is geen ruimte voor projectontwikkelaars." Dat schrijft Jaap Mackloet bij zijn foto van de ingang van de Westplaat in Sommelsdijk.

Zeventiende Goereese Kunstdagen zetten Goedereede internationaal op de kaart

GOEDEREEDE – Als er één evenement is dat kunst dicht bij het publiek brengt, dan zijn het de Goereese Kunstdagen wel. De zeventiende editie gaat op dinsdag 4 augustus van start in de molen van Goedereede, die gedurende de Goereese Kunstdagen tijdelijk is omgetoverd tot Moulin Rouge. De molen staat in het licht van rode schijnwerpers en de wieken zijn voorzien van kunstzinnige zeilen. Binnen is er kunst te zien, net als achter tal van ramen en in tal van tuinen in Goedereede. De Goereese Kunstdagen duren tot zaterdag 8 augustus en bieden de bezoekers van het stadje een programma dat ook muziek, theater, demonstraties, rondleidingen en workshops bevat.

Een werk van glaskunstenaar Ivo Teuwen uit Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort

Harald Jean Jassoy, die al vijfendertig jaar in Goedereede woont, is voorzitter van de Kunststichting Goedereede, die de Goereese Kunstdagen organiseert. Hij nam in 1999 zelf het initiatief voor de eerste editie van het evenement. In de tijd dat Goedereede zich meer en meer ontwikkelde tot een kunststadje van formaat.

Naam maken

Keramiek van Greetje Brinkman uit Hierden. Brinkman past de oude Japanse Raku-stooktechniek toe.
Dark Rosie speelt tijdens de Goereese Kunstdagen.

Waarom zo'n initiatief? Jassoy hoeft er niet lang over na te denken. "Je zag – en ziet nog steeds – twee fenomenen. De meeste buitenlanders denken dat Amsterdam Nederland is en in Amsterdam denken ze dat Nederland Amsterdam is. Alles op kunstgebied richt zich op Amsterdam en de rest mag aan de uitgestrekte hand van Amsterdam verhongeren. Dus we moesten hier wat doen: naam maken, ondernemend zijn. Wij begonnen met de Goereese Kunstdagen en de rest haakte aan."

Die eerste aflevering was kleinschalig. Eén dag, een budget van 300 gulden. Een band uit Keulen kwam spelen in Goedereede. Jassoy deed een performance. Er was een karretje met kunstwerken en in vijf huizen was kunst te zien. "Dat was het", blikt de voorzitter van de Kunststichting Goedereede zeventien jaar terug in de tijd.

Maar de belangstelling was direct groot. Niet vreemd, vindt Jassoy: "Er was niets op het eiland te doen." De Goereese Kunstdagen waren een succes en de organisatie bouwde het evenement jaar na jaar uit. Naar twee dagen, drie dagen, een hele week. Er kwamen subsidies en andere bijdragen. Het programma werd uitgebreid met concerten, educatie en ga zo maar door. De publieke belangstelling groeide door. Eilandbewoners, toeristen, kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland – ze wisten het fraaie stadje steeds meer te vinden. Volgens Jassoy zijn de Goereese Kunstdagen een internationale manifestatie en staat het stadje definitief op de kaart.

Programma

Een van de bands die optreden is Dark Rosie, die zich kenmerkt door meerstemmige zang, een mengelblues van snaren, een accordeon op z'n Frans of Argentijns en een contrabas die Cubaanse of andere ritmes voortstuwt. Dark Rosie treedt zaterdagmiddag op (markt).

Daar is die middag ook een optreden van Nomad Swing. Bij galerie Dolieslager speelt Sixpack liedjes uit de jaren zestig. In de kerk zingt Annelies Driesse met pianobegeleiding van Iryna Zhynkina. De muzikale afsluiting van de Goereese Kunstdagen is van 17.15 tot 19.00 uur in handen van de band Sassenachs. Donderdag en vrijdag zijn er ook muzikale optredens in Goedereede. Woensdag 5 augustus: 'Laatste voorstelling', theater in de schuur van de familie Goekoop, De Pad 9.

Het volledige programma is te vinden op www.kunststichtinggoedereede.nl.

Drempelloos

De basis is dat het evenement wordt gedragen door de burgerij van Goedereede. Op wel veertig adressen – achter ramen, in tuinen en huiskamers – zijn tijdens de Goereese Kunstdagen werken van internationale kunstenaars te zien. "Je loopt hier niet door grote zalen met kunst, maar flaneert door de straten, in een ontspannen sfeer. Drempelloos. Je ziet de kunstwerken direct voor je snufferd."

Schilderijen, keramiek, beelden, grafiek. Van uiterst abstract tot zeer figuratief. Dat is ook een sterk punt van het evenement: er is voor elk wat wils. Tijdens de zeventiende editie is er werk van onder meer vijf Poolse kunstenaars, meerdere Duitsers en Nederlanders, en een Belg. Harald Jassoy werft de aanbieders uit zijn eigen internationale netwerk en doet ook ideeën op als hij manifestaties in andere plaatsen bezoekt. "Alles is geselecteerd op kwaliteit."

Nieuw dit jaar is dat de molen van Goedereede een rol speelt. Hier vindt dinsdagavond 4 augustus ook de opening van de Goereese Kunstdagen plaats. Waarnemend burgemeester Lokker verricht de openingshandeling in de 'Moulin Rouge'. Nieuw is ook dat het evenement vroeger op de agenda staat: niet eind augustus, maar al in de eerste week van die maand, namelijk van 4 tot en met 8 augustus. Zo trekken de Goereese Kunstdagen nog meer toeristen, is de verwachting van Jassoy.

Uit de oude doos

Op 17 augustus worden wegen over Volkerakdam in gebruik genomen

Op 17 augustus zal de weg over de Volkerakdam worden open gesteld voor het lichte verkeer. De weg over de dam en de toeleidingswegen naderen hun voltooiing. Voor vrachtwagens en dergelijke zaJ een nader tijdstip van openstelling bekendgemaakt worden. In ieder geval is West Brabant binnenkort voor Goeree-Overflakkee geen moeilijk bereikbaar gebied meer. Bovendien is het aantrekkelijk om de scheepvaartsluizen in de Volkerak te bezichtigen.

Rijkswaterstaat heeft een uitkijktoren gebouwd, die uitzicht geeft enerzijds over het landelijk gebied van Brabant en anderzijds over het sluizencomplex. Wanneer de weg over de dam ingebruikgenomen zal zijn, zal het niet meer mogelijk zijn op de weg de auto te parkeren, teneinde het gedoe in de sluizen gade te slaan. Rijkswaterstaat is aan de belangstelling voor de sluizen tegemoet gekomen door de bouw van de toren. Bij de toren is een groot parkeerterrein.
De toeleidingswegen vanaf Flakkee zullen een enorme verbetering betekenen. Een circuit van wegen, aan de voet van de Haringvlietbrug, geeft het verkeer, gemakkelijk keus om at te slaan naar de Volkerak. Een wereld zal voor Flakkee opengaan. Het prachtige gebied van Brabant zal aantrekkelijk zijn om een uitstapje te maken en ook zakenlieden, die in Brabant moeten zijn, zullen hun reistijd aanmerkelijk verkort zien. Het ligt in de bedoeling, dat op 17 augustus een feestelijk tintje gegeven zal worden aan de opening van de wegen over de Volkerakdam. Gemeentebestuurders van de aangrenzende gemeenten zullen tegenwoordig zijn bij de openingsplechtigheid.
Nieuwe aspecten dienen zich aan voor zowel Brabant, die gebruik kan maken van de Haringvlietbrug als voor de Flakkeese bevolking. De vraag blijft nu nog, hoe het verkeer zich zal regelen en welk percentage gebruik zal maken van de Haringvlietbrug. Aanvankelijk dacht men, gezien de gekweekte reserve bij de N.V. Haringvlietbrug, dat het verkeersaanbod over de Haringvlietbrug terug zou lopen. Men denkt nu echter anders, omdat ook Brabant nu gelegenheid krijgt de reisroute te verkorten door middel van deze brug.

Dit artikel stond eerder in de krant van vrijdag 31 augustus 1970.

Met raad en daad

Databank

Wat bedoelen ze toch met die aanduiding 'databank'. Gaan ze bij de banken persoonlijke zaken van de spaarders volgens datum vastleggen? Er is tenminste veel te doen over de geheimhouding.

De naam die de technici eraan gegeven hebben is erg misleidend, want hier heeft 'data' niets te maken met één of meer datums. Data is afkom­stig uit het latijn en betekent letterlijk: gegevens. Voor bank moet u in dit geval lezen: een archief waarin men dus feiten enz. opslaat en bewaart om ze later te kunnen raadplegen en desgewenst aan bevoegden en/of tegen betaling aan derden ter inzage te verstrekken. Het gaat dus om de opslag van bepaalde gegevens in de geheugens van computers en wel zodanig, dat deze informatie na afroep door bevoegde personen overzichtelijk gegroepeerd zijn af te lezen, of uitgetypt worden. Geheimhouding ten opzichte van buitenstaanders is hier wel degelijk van belang.

Kroketkruiden

Kunt u mij zeggen hoe ik de kruiden voor kroketjes kan samenstellen? Ik maak ze al jaren zelf, maar de krokettenkruiden zijn niet meer te koop.

Veel kruiden hebt u niet nodig. Doe naar verhouding wat peper, kerrie en nootmuskaat in de ragout, waarna u deze vulling op smaak af kunt maken met een klein beetje gemalen kruidnagel. Maar vooral met die laatste toevoeging moet u voorzichtig zijn. Meer dan een mespuntje per kroket zou reeds te veel van het goede zijn.

IJschocolade

Hoe maken ze toch die verkoelende bonbons van chocolade? Er zit volgens mij geen ijs in, en toch voel je de kou op je tong. En je hoeft ze niet eens in de koelkast te bewaren.

Deze chocolade wordt bereid met kokosvet, gemaakt uit kokosolie die in de fabrieken geraffineerd wordt. Dit kokosvet heeft een laag smelt­punt en als het goed gezuiverd wordt, is het zowel smaak- als reukloos. In de mond geeft smeltend kokosvet een koud gevoel, want het onttrekt aan de warmere omge­ving de warmte die het nodig heeft om te kunnen smelten. Vandaar die (bij-)naam ijschocolade. Niet te verwarren met ijs in chocolade.

Witmakers

Hebben die potten poeder of zakjes witmaker, die ze je tegen­woordig als 'crème de la crème' in je koffie toedienen, enige waarde als tegengif tegen de cafeïne, of als magere melk voor dieetpatiënten?

Integendeel! Men gebruikt het, omdat het goedkoper is dan koffieroom, of omdat men dan geen pannetje melk hoeft op te zetten, maar het is grotendeels versuikerd zetmeel en gehard kokosvet en verder bevat het emulgatoren en stabilisatoren om die stoffen beter in de hete koffie te doen oplossen. Dat is dus beslist geen tegengif tegen de schadelijke invloed van de cafeïne, zoals echte melk af melkpoeder dat wél is. Bovendien is het oppassen met al dat vet. De voe­dingswaarde van zo'n 5 gram witmaker kan u al tot 110 kilojoules (25 kcal) energie opleveren, terwijl de calcium en de vitamines, eiwitten enz. uit de melk u worden onthouden. Wie dagelijks veel koffie drinkt, aan de lijn moet denken of een dieet volgt, kan dan beter magere melkpoeder op tafel zet­ten. Gebruikt u koffie buiten de deur, neem dan van die handige melkcups mee voor onderweg. Elk cupje bevat voldoende voor één kopje koffie.

Weerbericht

Meer zomerse tendens richting het weekend

Door weerman Marc Putto

De afgelopen dagen was sprake van een echte zomerdip in deze tot dan toe redelijk of goed verlopen zomer. Het dieptepunt was natuurlijk de zwaarste storm sinds het begin van de waarnemingen. Nog nooit stond er zo veel wind met dito schadeperikelen in een deel van het land tijdens de maand juli. Ook op de Eilanden, met name aan de zeekant, haalde de wind korte tijd uit tot windkracht 9.

Daar alle bomen vol in het blad zaten en er bovendien veel regen viel, werden de bomen topzwaar. Nog een factor speelde mee in het gebied met de meeste windkracht, namelijk de droge ondergrond. Dus eigenlijk drie factoren waren aanwezig om tot regionaal enorme windschade te komen. In de buurt van IJmuiden werd de hoogste landelijke windstoot gemeten van 121 kilometer per uur.

Tot en met donderdag, of zelfs vrijdagochtend nog, kunnen er nog enkele pittige buien langskomen in Zuidwest-Nederland en het al flink opgewarmde Noordzeewater kan de buienactiviteit zelfs in deze contreien nog even extra doen toenemen. We zien toch een leuke weersverbetering aankomen komende tijd en op vrijdag merken we dat al. Onder invloed van een opkomend hogedrukgebied uit het zuidwesten wordt de buienactiviteit onderdrukt, neemt het aandeel zon toe en bindt de wind wat meer in. Bovendien stijgt de dagtemperatuur naar aangename waarden die in het weekend uit zullen komen op bijna 23 graden.

Ook begin komende week zal het waarschijnlijk nog (hoog)zomers blijven, maar liggen de onweersdreigingen via Frankrijk toch alweer op de loer. Een geheel stabiel weerpatroon is dus niet helemaal aan de orde maar de flink zomerse tendens zit er toch weer duidelijk in begin augustus.

De prima Hollandse zomer (met zo af en toe dus wat minder weer) gaat dus ook in augustus nog even voort. Volop wisselvalligheid en koelte is niet in zicht voorlopig, maar een hittegolf richting 5 augustus lijkt er ook nog niet aan te komen. Toch opteert het Amerikaanse weermodel voor maxima tussen de 30 en 35 graden volgende week in ons land.

Kunstworkshop voor kinderen

GOEDEREEDE - Op woensdag 5 augustus houdt de Kunststichting Goedereede een bijzondere workshop. De kinderen maken tijdens de workshop hun eigen kunstwerk. Ze gaan aan de slag met het beschilderen van een solar-ballon plus een grote peul. De ballon geeft, nadat hij door de zon is opgeladen, urenlang licht in het donker. De peulen komen onderaan de ballon te hangen. De workshop is op woensdag 5 augustus vanaf half twee op de Markt te Goedereede. Kom op tijd. Er kan worden meegedaan tot de ballonnen op zijn.

Nieuw Dagboek: Bagage

Bij uitgeverij Boekencentrum in Zoetermeer verscheen een nieuw dagboek, geschreven door jonge predikanten, met als titel: Bagage. Dertien Hervormde predikanten (Gereformeerde Bond), onder redactie van P.J. Vergunst, werkten aan dit dagboek mee. Wat is de bedoeling van deze auteurs? Zij willen de lezers voorgaan in het nauwkeurig lezen en luisteren naar de inhoud van de Bijbel, om zo te horen wat God te zeggen heeft.

Deze uitgave biedt een boodschap voor het geloofsleven en geeft handreikingen voor het christelijk leven in de dagelijkse praktijk. Welke doelgroep hebben de auteurs op het oog? De jonge generatie van twintigers en dertigers en de focus ligt op de dagelijkse omgang met de HEERE. We vinden in dit mooi uitgevoerde boek herkenbare en alledaagse thema's, waarmee jongere mensen in het dagelijks leven in aanraking komen: tijdsbesteding, conflicten met andere mensen, bezit en rijkdom, relaties en ons gebed voor vervolgde christenen. Uiteindelijk is de Bijbel het mooiste en belangrijkste geschenk dat we in ons leven kunnen krijgen, want in dit boek is wijsheid tot zaligheid te vinden. Wijsheid die een christen in het gewone leven zichtbaar maakt. Dit is ook het doel van dit dagboek, om hieraan een bijdrage te leveren of anders gezegd dienstbaar te zijn.

Het is een gebonden uitgave van 384 blz. ISBN nummer: 978.90.239.28.713 en kost € 21,50, maar dat bedrag is het meer dan waard.

Wie zijn de medewerkers? P.J. Vergunst verzorgde de redactie en vervolgens treffen we de volgende predikanten aan: B.J. van Assen, M.P.D. Barth, dr. J.A. van den Berg, L.W. den Boer, M. van Dam, D.M. Heikoop, C.H. Hogendoorn, G.H. Kruijmer, H.J.T. Lubbers, H.I. Methorst, J.M. Molenaar, C.J. Overeem en T. de Ridder.

P.J. Vergunst zet in zijn woord vooraf als volgt in: 'De Heilige Geest is geen scepticus,' zei Luther. 'De Heilige Geest is de meest eenvoudige schrijver ter wereld', zei Calvijn… Deze waarheden nemen niet weg dat uitleg van de Bijbel in alle tijden gebonden is. Nauwkeurig een Bijbelgedeelte lezen en zorgvuldig naar de inhoud luisteren, dat doet een jongere generatie Hervormde predikanten in dit Bijbels dagboek. Elke dag wordt de uitleg gevolgd door een verwerking in de vorm van een bezinnings- gebeds- of actiepunt.

De feestdagen worden achterin dit dagboek apart vermeld, evenals de personalia van de schrijvers. Om een goed beeld te geven van dit dagboek, neem ik het stukje van 1 januari in zijn geheel over. Het is geschreven door ds. C.H. Hogendoorn en heeft als titel: Onze roots (wortels). De Schriftgedeelten zijn Mattheüs 1:1-14 en 1 Timotheüs 1:3-5.

Geslachtregisters behoren niet tot de meest favoriete stukken uit de Bijbel. Wat doen deze lijsten in het Woord? Je kunt er bovendien een heel verkeerde kant mee op. Paulus waarschuwt Timotheüs ervoor – mensen die zich eindeloos met geslachtsregisters bezighouden ( 1 Tim. 1:4). Toch heeft de Heilige Geest met het geslachtsregister bij Mattheüs een duidelijke bedoeling. Vertalen we de eerste woorden van vers 1 letterlijk, dan lezen we: boek van wording of boek van ontstaan. Het woord Genesis komt hierin duidelijk terug. Dat sprak de Joden, voor wie Mattheüs schreef, zeker aan. Hoe zit het nu met de schepping van Jezus Christus? Hij is werkelijk Méns geweest. Zoon van David, dat duidt op het nakomelingschap uit het huis van koning David. Zoon van Abraham, dat duidt op de vervulling van Gods belofte. In het eerste vers van het Mattheüsevangelie horen we het ruimhartig Evangelie dat de Heere Jezus, weliswaar voortgekomen uit het Joodse volk, tot een zege wil zijn voor héél de wereld (Gen. 12:3). Waar liggen onze 'roots'? Heet onze vader niet Adam? Het geslachtsregister is beslist geen lijst van heiligen. De Heere Jezus wilde geboren worden uit een geslacht van notoire zondaren. Daarom heet Hij ook Jezus, dat is Zaligmaker.

Gespreks- en gebedspunt: Kun je voor jezelf de troost benoemen van het feit dat de Heere Jezus als Mens is voortgekomen uit zondige mensen? Breng dit vervolgens in (dank)gebed bij de HEERE.

Naast onze bagage voor het dagelijks leven, is deze bagage onmisbaar voor de tijd en de eeuwigheid. Geen ballast, maar een vertrouwde Gids. Neem, lees, overdenk en geef het gestalte in de praktijk van alledag.

Meditatie

En de zaligheid is in geen Anderen; want er is ook onder den hemel geen andere Naam, Die onder de mensen gegeven is, door Welken wij moeten zalig worden. Handelingen 4:12

De toespraak van Petrus op de eerste Pinksterdag liep helemaal op de Naam 'Jezus' uit: 'En het zal zijn, dat een iegelijk die de Naam des Heeren zal aanroepen zalig zal worden.' Een kreupele werd genezen als teken dat Jezus de Christus is: 'door het geloof in Jezus
heeft Zijn Naam die kreupele gesterkt,' zegt Petrus tegen de menigte. Dat zegt Petrus daarna weer, maar nu tegen het gezelschap van priesters en schriftgeleerden terwijl hij als misdadiger ondervraagd wordt. 'Door Jezus Christus, die u gekruist hebt, staat deze kreupele man hier voor u, gezond en wel.' Dan volgt die zin waar we vandaag bij stilstaan: 'en de zaligheid is in geen Andere…'

De zaligheid

Wat is dat eigenlijk, zaligheid? De mensen van toen wisten het wel: bevrijding uit de onderdrukking van de Romeinen, zoal Israël weleer verlost werd uit de slavernij van Egypte en de ballingschap van Babel. Dan kan je tenminste weer gewoon, ongestoord leven. Hoe is dat bij u en mij? 'In de hemel komen. Van mijn pijn en moeite af zijn. Niet verloren gaan.' Zomaar drie veelgehoorde reacties Er zit wat in. Zalig worden heeft met de hemel te maken, daar is geen pijn en moeite en dan gaat u inderdaad niet verloren.

Dat mag u best wel willen, maar noem het niet de zaligheid. Want dat is geen toestand van ongestoord persoonlijk geluk. Dan grijpt u naar een zeepbel, die kapot spat op het moment dat u sterft. Zaligheid betekent in de bijbel dat God u aanvaardt en verlost. Niet om u maar een hemelse toekomst te bezorgen… maar omdat God wil dat u weer voor Hem leeft en Hem eert… Hij wil uw heil, uw hoogst geluk zijn. Dat maakt de zaligheid tot zaligheid.

Is in geen anderen

De zaligheid is een persoon. De Heere God, zoals Hij Zich weer laat kennen in Zijn Zoon: Jezus Christus. Om Hem is het Petrus en de andere apostelen om te doen, ook nu ze zich moeten verantwoorden voor de godsdienstige rechtbank. De zaligheid is in niemand anders… Dat is duidelijke taal, waarmee heel wat gezegd wordt.

Als de zaligheid in niemand anders is, dan zijn er heel wat namen en levenswijzen onzalig. Er lopen maar twee wegen in deze wereld. Een weg naar de zaligheid – naar God – en een weg naar de rampzaligheid. Bij die ene weg naar God staat de Naam van Christus. Boven de andere weg staan allerlei namen: namen van 'niet goden,' kerkverbanden, inspanningen en leefwijzen enz.

Alleen in Jezus ligt ons behoud. Want alleen Jezus heeft helemaal gedaan wat God wil. Hij leefde volmaakt naar Gods wil en wet. Helemaal gericht op de Vader. Het koste Hem Zijn leven, want Jezus prikte de zeepbel van de goegemeente toen kapot. Hun godsdienst was geen dienen van God. Hun hemel was niet vol van God. Daarom moest Jezus aan het kruis. De wereld van de kapotte zeepbel kon maar een ding: afrekenen. God ook. Want in het kruis van Jezus komt dit nu allemaal bij elkaar. God rekent in dat kruis af met deze opstand. Zo wordt Adams schuld verzoend. En die van u en mij erbij. De zaligheid is in niemand anders dan in Jezus. Dus, u moet bij Hem zijn. Hoe komt u aan die Naam?

Gegeven Naam

Dat zegt Petrus erbij: Er is onder de hemel geen andere Naam die onder de mensen gegeven is… Die naam is onder de hemel gegeven, overal op aarde, onder de mensen… Algemener kan het niet. Overal waar de naam van Jezus uitgeroepen wordt, wordt die naam weer gegeven. Maar wat doet u met deze Naam? Bij 'geven' hoort 'ontvangen.' Gelovig aannemen, leert de Catechismus. U heeft vorige week kunnen lezen wat u met deze Naam moet doen: 'En het zal zijn, dat een iegelijk die de Naam des Heeren zal aanroepen zalig zal worden.' Die Naam heeft u nodig. Daarom dat dwingende van Petrus: geen andere Naam waardoor wij zalig moeten worden…

Het 'moeten' wijst op de dringende noodzaak: het moet gebeuren, anders… ja anders is er geen zaligheid. Er bestaat geen alternatief voor deze Naam. Dan blijft alleen de niet zaligheid over. Dan neemt God afstand van u. Ga weg van Mij, u heeft niet gewild…Nu wil Ik niet meer…nooit meer.

Voelt u, er zit noodzaak achter. Het is ontvangen of verwerpen. Een eeuwig verschil. De priesters en schriftgeleerden kiezen voor het laatste. Petrus en de andere apostelen moeten voortaan zwijgen… Maar dat kunnen ze niet. Zo is die Naam verder gegaan. De wereld over en heeft ook u weer bereikt.

God geeft die Naam. Ook nu. Ontvang Hem dan en in Hem uw eeuwige zaligheid. Geen luchtkasteel of zeepbel, maar een persoon. Die God is onze zaligheid.

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. A.C. Uitslag - Geref. Kerk 9.00 en 10.30 uur ds. W. van der Kooy en 18.30 uur ds. L.C. van der Eijk - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. W. Harinck - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. E.A. van Hoof, 11.15 uur pfr. K. Wagner en 18.30 uur ds. E.A. van Hoof - Vakantiedienst RCN Toppershoedje, recreatiezaal, Strandweg 2-4, 10.00 uur mevr. G. van Dijk-Vermeulen

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 en 18.30 uur ds. J.C. Schuurman - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. R. van Kooten en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. van Ginkel en 17.00 uur ds. H.C. Marchand - Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 10.00 uur ds. G.J. Mink en 18.30 uur (geen dienst)

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur kand. W.H. Hoorn - Geref. Kerk 9.30 uur (niet bekend) - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur ds. C. Harinck - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. van Rumpt en 18.00 uur prop. A. van der Stoel - Ger. Gem. 10.00 uur ds. P.D. den Haan en 18.00 uur ds. G. Beens - Ziekenhuis 14.30 uur ds. C. van den Berg

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur prop. M. van Mourik en 18.00 uur ds. L. Quist - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 18.00 uur kand. M. Diepeveen - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur ds. S. Maljaars (bed. H.D.)

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. de Jong en 18.00 uur ds. K. Groenendijk - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur (niet bekend) en 17.00 uur ds. F. van Binsbergen - Lukaskapel 10.00 uur ds. G.C. de Jong en 14.30 uur ds. H.G. van der Ziel - Exodusgemeente 10.00 uur ds. R. Silvis - Remonstrantse Gem. 10.00 uur ds. J.F. Klijnsma - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. K. Tanis

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur prop. M. Hameete en 18.00 uur ds. T.W. van Bennekom - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. J.W. Vree-van Dongen en 17.00 uur ds. J.A. Rootselaar - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 en 17.00 uur br. De Bruijne - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. R. Kuijer

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.R. Volk en 18.00 uur ds. A. Belder - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur (niet bekend) en 18.30 uur ds. G. Kater - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur prop. D.C.G. van der Kraan en 18.00 uur ds. J. Wouters - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur mevr. C. Holmes - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dhr. A. Nederlof

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur prop. A.L. Kornaat en 18.00 uur ds. G.C. de Jong - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. E. Kleinjan

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur prop. A. van Kralingen en 18.00 uur ds. S.A. Dolaard - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. W. van Geest en 18.00 uur dhr. K. Baas

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. Th.W.H. van der Heijden en 18.00 uur ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur (niet bekend) en 15.00 uur ds. W.J. Teunissen - Geref. Kerk 9.30 uur dhr. K. Baas en 18.00 uur (naar Den Bommel) - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. J. van Belzen

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.G. van der Ziel

Extra diensten

MELISSANT - Ger. Gem. woensdag 5 augustus 19.30 uur ds. G. Bredeweg
DIRKSLAND - Ger. Gem. woensdag 5 augustus 19.30 uur ds. S.W. Janse
NIEUWE-TONGE - Ger. Gem. woensdag 5 augustus 19.30 uur ds. C. van Ruitenburg
OUDE-TONGE - Ger. Gem. woensdag 5 augustus 19.30 uur ds. J. van Belzen
OUDDORP - Ger. Gem. donderdag 6 augustus 19.30 uur ds. J. Schipper

Bachmuziek: Balsem voor de ziel!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 30 juli, aanvang 20.00 uur, is er een Bachconcert op het grote orgel van de Nieuwe Kerk te Zierikzee. Dit jaarlijkse Bachconcert wordt zeer gewaardeerd en het schitterende Kam en Van der Meulen orgel klinkt in de prachtige gerenoveerde kerk dankzij de verbeterde akoestiek mooier dan ooit. Het concert wordt als vanouds gegeven door de vaste organist van de kerk, Rinus Verhage, en is onderdeel van de mooie serie Zomerconcerten! De toegang is gratis; bij de uitgang en tijdens de nazit wordt een vrije gift gevraagd.

Het thema van het concert is "Bachmuziek: Balsem voor de ziel". Naast de imposante Praeludium en Fuga in C, BWV 545 en de bijzonder sierlijke "Italiaanse" Vioolfuga in d, BWV 768, zijn vooral de partita "Sei gegrüsset Jesu gutig/O Jesu du edle Gabe" en de drie grote koraalbewerking over Allein Gott in der Hoh sei Ehr", BWV 662 t/m 664 de hoofdwerken van het programma. In de koraalpartita voeren inventiviteit en schildering de boventoon. Ruim twintig minuten lang verkent Bach de harmonische, ritmische en stilistische mogelijkheden van het lied en volgens onderzoek van Prof. Dr. Clement volgt hij daarbij de tekst van de tien coupletten van het lied "O Jesu du edle gabe" op de voet.

Werkelijk "balsem voor de ziel" zijn de drie bewerkingen over het in Bach's tijd wekelijks gezongen Glorialied Allein Gott in der Höh sei Ehr". In deze drie bewerkingen gaat Bach uit van de triniteit Vader, Zoon en Heilige Geest. In de eerste bewerking (Vader) ligt de melodie in de sopraan en geeft Bach de tempoaanduiding "Adagio": wat hier klinkt is pure balsem en het prachtige lijnenspel illustreert mogelijk de zin "dass nun und nimmermehr uns rühren kan kein Schade". De tweede bewerking (Zoon) heeft de melodie in de tenor en dit is symbolisch voor de plaats van Jezus tussen hemel en aarde; ook de drie/tweede maatsoort wordt bijv. gebruikt in het Crucifixus uit de Hohe Messe. De Heilige Geest bewerking is bijzonder virtuoos en spiritueel en geschreven met Italiaanse zwier; een weerschijn van de Geest als bron van vreugde en troost. Twee stemmen buitelen boven een barokke baslijn, waarin dan plotseling aan het eind de melodie nog opduikt waar het allemaal mee begon! Het is deze avond dus volop genieten van het mooiste dat de meester gecomponeerd heeft!

Rinus Verhage kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel (Docerend en Uitvoerend Musicus), kerkmuziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij resp. Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema en is eerstegraads bevoegd kerkmusicus. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel. In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee is hij dirigent van een drietal koren waarmee o.a. ook de grote oratoria uitgevoerd worden. Ook is hij cantor van de Sint-Catharijne kerk te Brielle.

Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk en sinds 1988 is hij op parttime basis ook directeur van de Muziekschool "Goeree-Overflakkee". In de loop der jaren werden veel (koor)concerten gegeven en werd zijn orgelspel ook opgenomen voor de radio. Eveneens is zijn spel te beluisteren op een tweetal CD's van het orgel van de Grote- of Nieuwe Kerk te Zierikzee.

Ethiek

Met heel weinig geld of zelfs gratis een volle week op vakantie gaan, dat is voor veel gezinnen met een minimuminkomen een uitkomst. Hoewel de vraag wel groter is dan het aanbod.

In 2011 werd de vakantiebank opgericht. Vooral in Walcheren is de toename geweldig gegroeid. Drie gemeenten in deze regio boden een vakantie aan voor 40 euro per volwassene en 25 euro per kind. De toename van de vraag naar vakanties voor gezinnen met een minimuminkomen heeft te maken met de crisis. De Stichting Weekje Weg organiseert al 35 jaar vakanties voor lieden met een krappe beurs!

Kerken springen bij

Er zijn kerken en gemeenten die bijspringen, om mensen met een minimum inkomen toch een tijd van vakantie te kunnen geven. Al is er hiervan nog geen totaaloverzicht. Bij geldelijke steun geeft de diaconie vaak het geld aan hen. Met name vanuit de gereformeerde en reformatorische kerken wordt er gezorgd dat mensen met een laag inkomen toch met vakantie kunnen gaan. Met name de mensen die zelf de vakantie niet kunnen betalen worden geholpen. In de jaren 2013 en 2014 werden zeker dertig aanvragen gehonoreerd. Bepaalde gezinnen kunnen nog wel net rondkomen, maar ze hebben geen geld voor iets extra's. Fijn dat ook kerken willen en kunnen bijspringen om te zorgen voor 'vakantiegeld', toch?

Jaarverslag: Dorcas bereikt in 2014 356.832 mensen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dorcas bereikte in 2014 356.832 mensen in nood en in diepe armoede, zo staat in het Dorcas Jaarverslag 2014, dat onlangs is verschenen. Dat is ruim 90.000 meer dan in 2013. Deze toename is onder meer een gevolg van het grote aantal rampen waarvoor Dorcas in actie kwam. Dorcas bood in 17 landen hulp en ontwikkeling met 166 projecten.

Dorcas kijkt dankbaar terug op 2014. 'Het jaar 2014 is een jaar van groei geworden. Zowel de inkomsten als de projectuitgaven namen met bijna dertig procent toe', schrijft de Dorcas-directie in het voorwoord van het jaarverslag. Dorcas werd voor noodhulpverlening een strategische partner van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De hulporganisatie kon grote aantallen slachtoffers van conflicten in Zuid-Soedan, Syrië, Libanon, Oekraïne en Irak helpen met onderdak, voedsel, medische zorg en kleding. Daarnaast werden er ook met meer nadruk projecten ontwikkeld met een zodanige aanpak, dat de impact en duurzaamheid ervan werden vergroot.

Het Dorcas Jaarverslag 2014 is in zijn geheel te lezen en te downloaden op www.dorcas.nl/jaarverslag.

Bloemfontein Strandloop

Deelnemers kunnen kiezen uit 4, 5 of 10 kilometer Foto: Harro Verhage

OUDDORP - Alweer voor de 31e keer wordt de Bloemfontein Strandloop gehouden, dit jaar op vrijdag 7 augustus. Deze loop staat bekend om de schitterende natuur, de verharde paden in de Kwade Hoek die overgaan in de graspaden en het laatste stuk is bikkelen over het strand. De start en finish is bij Strandpaviljoen de Zeester, ter hoogte van Strand Noord (Oosterweg). Het programma begint om 18.30 uur met de jeugdloop over 500 m. voor kinderen t/m 9 jaar. Om 18.40 uur is het de beurt aan de jeugd van 10 t/m 15 jaar, zij strijden in 1 km om de prijzen. Het inschrijfgeld voor beide jeugdlopen bedraagt € 2,50.

Vervolgens zal om 19.30 het startschot klinken voor de wedstrijd over 10 km en de prestatieloop van 4,5 km. Ook dit jaar wordt er weer een mooie strijd verwacht. Namen als Patrick Kwist, Michel Schrier en Wim Padmos prijken op de erelijst, ook dit jaar worden sterke atleten verwacht. De atleten van AV Flakkee zullen uiteraard strijden om de eer hoog te houden. Het parcoursrecord stamt uit 2000, toen liep John Vermeule 32.18. Bij de dames verbeterde Laurey van den Berge vorig jaar haar parcoursrecord, dat staat nu op 38.38. Voor alle deelnemers is een attentie, de prijsuitreiking is direct na afloop bij 'De Zeester'.

Het inschrijfgeld voor de 4,5 km bedraagt € 5,00 en voor de 10 km € 7,00. Voorinschrijven kan t/m 3 augustus via www.avflakkee.nl, wie dit doet krijgt € 2,00 korting (uitgezonderd de jeugdlopen). Na-inschrijven kan tot een half uur voor de start, betalen bij afhalen nummer. Meer informatie is te vinden op www.avflakkee.nl of telefonisch via Kees van 't Zelfde (485566) of Wendy Tieleman (481412).

Partij voor de Dieren:
"Provincie Zuid-Holland moet uitbreiding melkveehouderij aan banden leggen"

DEN HAAG - Veel melkveehouders in Zuid-Holland breiden hun veestapel sterk uit nu het melkquotum is afgeschaft. Dit jaar gaf de provincie al 86 vergunningen af voor het bijbouwen van nieuwe stallen en het vergroten van het aantal koeien, tegen 55 in heel 2014. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland maakt zich daar zorgen over, want meer koeien betekent meer mest en meer milieuvervulling. Ze wil daarom dat de uitbreiding van de melkveehouderij in deze provincie aan banden wordt gelegd.

Op 1 april werd het melkquotum afgeschaft. Dat betekent dat boeren zo veel melk mogen leveren als ze zelf willen. Veel Zuid-Hollandse melkveehouders zijn daarom nieuwe stallen aan het bouwen om meer koeien te kunnen houden. Daardoor neemt de uitstoot van broeikasgassen en stikstof sterk toe. De Nederlandse landbouw draagt voor bijna de helft bij aan de uitstoot van stikstof in ons land, waarvan ruim de helft afkomstig is uit de melkveehouderij.

Runderen zijn goed voor bijna één vijfde van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen. Dat is meer dan auto's, vliegtuigen en andere vormen van transport samen. Meer koeien betekent ook: meer mest, meer milieuvervuiling en aantasting van de leefomgeving van mens en dier, terwijl er al een enorm mestoverschot is.
Door de uitbreiding komt er meer fosfaat in de natuur, zowel op het land als in het water. Dat heeft zeer nadelige consequenties voor de biodiversiteit en voor de bodem-, lucht- en waterkwaliteit, met name in de kwetsbare Natura 2000-gebieden. En waar melkveebedrijven die mogen uitbreiden dichtbij de natuur liggen, zijn er risico's dat daar de uitstoot van ammoniak toeneemt. Bovendien gaat de toename van het aantal koeien ten koste van weidevogels als de grutto, de tureluur en de kievit.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is zeer bezorgd over deze gang van zaken. Want door het verdwijnen van het melkquotum nemen de milieuproblemen toe, zoals de extra stikstof- en methaanuitstoot. Ze wil daarom dat Gedeputeerde Staten maatregelen nemen om te voorkomen dat de uitbreiding van de veestapel ten koste gaat van de grond-, lucht- en waterkwaliteit in Zuid-Holland.
Bovendien staat in het provinciale Hoofdlijnenakkoord 2015-2019 dat de provincie streeft naar een duurzame en diervriendelijke landbouwsector en zich sterk maakt voor goede waterkwaliteit, dierenwelzijn en een schoon milieu. De Partij voor de Dieren vraagt zich af hoe zich dat verhoudt tot het grote aantal ontheffingen voor uitbreiding van (melk)veehouderijen en het aantal dieren.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: 'De groei van de melkveehouderij in Zuid-Holland moet aan banden worden gelegd. Naast de natuur- en milieurisico's is er een gevaar dat over een jaar of tien veel veestallen leeg komen te staan door een verminderde vraag naar melk als gevolg van overproductie. Dan gaat het dezelfde kant op als met leegstaande bedrijfsterreinen en kantoren, die het landschap blijvend ontsieren'.

Nieuwe items bij RTV Slogo

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wekelijks staan er nieuwe uitzendingen klaar voor de kijkers van RTV Slogo. Deze week zijn de items 'RTM deel 2', 'Mooie Plekjes Ooltgensplaat', 'Vrolijke dierenverhalen, aflevering 3', 'Hindeloopen schilderkunst' en 'Toelichting OI' te bekijken.

RTM, deel 2

De serie over RTM gaat over de historie van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Het betreft een aantal oude opnames die in 1929 zijn gemaakt.

Mooie Plekjes 'Ooltgensplaat

Bij 'Mooie Plekjes' leren kijkers verschillende gezellige dorpen op het eiland kennen. En ook de stad Goedereede komt aan bod. Deze aflevering is er aandacht voor het dorp Ooltgensplaat en haar bezienswaardigheden. Er zijn onder andere opnames van het schitterende oude fort.

Vrolijke dieren, deel 3

Vorige week hebben de kinderen kunnen genieten van een echte 'vakantieaflevering' van Clown Jopie en tante Angelique. Deze week kan er worden gekeken naar 'Vrolijke dieren'. Het is de derde aflevering.

Hindeloopen Schilderkunst

In een serie komen oude ambachten aan bod. Deze aflevering gaat over de Hindeloopen schilderkunst.

Deze programma's worden om 2:00, 5:00, 10:00, 12:00, 15:00, 18:00 en 22:00 uur uitgezonden. Dit m.u.v. zondagen om 10:00 en 18:00 uur i.v.m. uitzendingen van de kerkdiensten.

Twee scootmobielen voor bewoners Geldershof

DIRKSLAND - Op vrijdag 17 juli overhandigde de heer G.J. den Boer van Welzorg, een landelijke leverancier van hulpmiddelen, officieel de sleutels van twee scootmobielen aan Yvonne de Waal, locatiemanager van Geldershof. "Iedereen uit de omgeving kan er, na een les van de ergotherapeut, gebruik van maken", zegt Yvonne de Waal. Na gebruik moet de scootmobiel binnen 24 of 48 uur weer ingeleverd worden. Meer informatie over het gebruik van de scootmobielen is te krijgen bij de receptie van Geldershof.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­

P. Noteboom stuurde deze foto naar de redactie. Twee bloemen van één plant die een verschillende kleur hebben. Een opvallend verschijnsel.

Zomerkinderdagen RTM

OUDDORP - RTM Ouddorp organiseert op woensdag 5 en donderdag 6 augustus voor de vijftiende maal de RTM-Zomerkinderdagen. De RTM-stoomtram rijdt, voorzien van een speciaal gezichtje, en ook de andere trams hebben een eigen "smoel" gekregen. Op een miniatuurtrein kunnen de kinderen meerijden als machinisten in de dop. In de Remise kunnen de kinderen gezichten verven en T-shirts beschilderen zodat men "in stijl" de tram in kan. Oud-Hollandse spelletjes, een reuze sjoelbak en een groot springkussen in treintjessfeer completeren het feest.

Om met de tram te mee te rijden én mee te doen aan alle activiteiten kost voor kinderen tot en met 12 jaar € 3,-. Ouders of begeleiders betalen € 10,-. De stoomtram rijdt vanaf het RTM-museum om 11.45, 13.30 en 15.30 uur, aangevuld met een extra motortram om 14.30 uur. De stoomtram van 13.30 uur sluit aan op de boottocht met het ms. Grevelingen, een combikaart tegen een speciaal tarief is in het museum te koop (terug met de tram bij het museum om 16.30 uur). De vele goederenwagens in de remise en het museum zelf staan open ter bezichtiging. Postrijtuig 291, een rijdend postkantoor uit 1950, is de hele dag te bezoeken.

Het RTM-trammuseum is gevestigd aan de Grevelingenzijde van de Brouwersdam, afslag Grevelingenmeer/Bezoekerscentrum van de N57, daarna afslag de Punt-West. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Men kan ook opstappen bij het eindpunt Scharendijke West Repart (35 minuten na vertrek van de Remise) of het tramstation van Port Zélande (een kwartier na vertrek vanaf de Remise).

Kijk voor meer informatie op www.rtm-ouddorp.nl.

Vakantiebijbelclub in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Deze week is de Vakantiebijbelclub in Ooltgensplaat. Er staat een tent op het kerkplein aan het eind van de Voorstraat. Op woensdag, donderdag en zondag zijn er activiteiten rondom het thema 'bouwplaats.' Er zal bezoek zijn van o.a. een architect, een timmerman en een elektricien. De organisatie wil er samen met de kinderen een aantal gezellige dagen van maken, waarbij er volop ruimte is voor grapjes, sketches, zingen, verhalen vertellen en luisteren, knutselen, samen praten en lachen overal allerlei onderwerpen. Ook serieuze onderwerpen krijgen bij ons de aandacht.

Overdag (van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur) is de tent er vooral voor de kinderen van de basisschool. Natuurlijk zijn belangstellenden welkom om een kijkje te nemen of om de kinderen aan te moedigen. 's Avonds is iedereen welkom om te blijven en mee te doen in de tent. De toegang tot de tent is gratis. Zondag om 8.00 uur is er voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar een ontbijt in de tent. Aansluitend gaat de groep met elkaar naar de kerkdienst, die om 9:30 uur begint in de Ned. Herv. Kerk. Hiervoor is iedereen uitgenodigd. Na afloop drinken we met elkaar nog wat in de tent. Opgeven voor het ontbijt kan via vbcooltgensplaat@hotmail.com. De VBC is ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/vbc.ooltgensplaat.