info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 juli 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 juli 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Haringvlietsluizen gaan 5 september op een kier

Scheelhoekeilanden en op de achtergrond de Haringvlietdam. Foto: Natuurmonumenten.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woensdag 5 september wordt een bijzondere dag zijn voor het Haringvliet en natuurlijk ook voor het eiland Goeree-Overflakkee. Op die datum zullen de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet en zal in beperkte mate het zeewater weer het Haringvliet instromen. Wat de gevolgen zijn voor de natuur zal belicht worden in een aantal artikelen, geschreven door Natuurmonumenten. Vandaag het eerste deel op de pagina's 10 en 11 van deze krant. (Foto: Natuurmonumenten)

Zomeredities

Vanaf volgende week verschijnt Eilanden-Nieuws drie weken op rij alleen op woensdag. Dit betekent dat er geen abonneekrant op vrijdag verschijnt. Deze krant wordt samengevoegd met de huis-aan-huiskrant die normaal op dinsdag verschijnt. De gecombineerde zomerkrant verschijnt op de woensdagen: 1 augustus, 8 augustus en 15 augustus. De afsluitdagen voor advertenties zijn op de dinsdag ervoor tot 12.00 uur. Familieberichten kunnen nog tot de woensdagmorgen waarop de krant verschijnt worden aangeleverd, de afsluittijd hiervoor is 7.30 uur.

Negatief duikadvies duikwrak

GREVELINGEN - Staatsbosbeheer raadt duikers af te duiken in het scheepswrak Le Serpent in de Grevelingen. Aanleiding is het overlijden van twee duikers in mei 2018. Het zicht is in het wrak door opdwarrelend sediment beperkt, waardoor de ruimtes in het wrak onoverzichtelijk kunnen zijn. Dat is een risico voor duikers. Staatsbosbeheer voert binnenkort gesprekken met de veiligheidsregio/politie, Defensie, de Nederlandse Onderwatersport Bond en andere experts over de veiligheidsrisico's van Le Serpent. Mogelijk volgen er meer maatregelen. Totdat hier meer duidelijkheid over is, raadt Staatsbosbeheer duikers af om te duiken in het wrak Le Serpent. De duikers worden geïnformeerd via informatieborden, lokale duikverenigingsorganisaties en sociale media. In de Grevelingen liggen nog twee andere duikwrakken, de Rat (op 12 m diepte) en de Zeehond (op 10 m diepte) en tal van andere mooie duiklocaties, hiervoor geldt het negatieve duikadvies niet.

Waar kun je veilig zwemmen?

REGIO - Het is zomervakantie en het kwik loopt hoog op, dus perfect weer voor een duik in het water. Dat is op de meeste plaatsen rondom Goeree-Overflakkee geen probleem, maar in het Volkerak-Zoommeer is blauwalg geconstateerd. Dat betekent dat het niet verstandig is om te zwemmen bij het strandje van Ooltgensplaat en de Galathese Haven. De blauwalg zorgt voor een geïrriteerde huid en pijnlijke ogen, andere klachten zijn hoofdpijn en darmklachten. Ook huisdieren kunnen last hebben van blauwalg. De gemeente verwacht dat er op meerdere plaatsen blauwalg ontstaat door de hoge watertemperatuur. Het is te herkennen aan een blauwe of groene gloed op het water. Ziet u blauwalg? Meld het dan bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: info@goeree-overflakkee.nl, met een locatieomschrijving en bij voorkeur met foto's. Op de website www.zwemwater.nl staat een overzicht met aangewezen zwemlocaties.

2 / 28

Agenda

Donderdag 26 juli

OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5, van 9.30 tot 12.30 uur.
OUDDORP – Orgelconcert van Sietze de Vries uit Niezijl, aanvang 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Weststraat. De entree bedraagt € 8,- voor bezoekers vanaf 16 jaar. Er worden improvisaties van Psalmen, gezangen en liederen gespeeld. www.sietzedevries.nl.
OUDDORP – Presentatie boerderijkenner Gerbrand Hoek over boerderijen en Huib van Dam over het landschap er omheen. Kaarten bestellen via VVV: 0187-681789. De presentatie begint om 20.00 uur, De Overkant is open vanaf 19.30 uur. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.
GOEDEREEDE – Goeree Creatief in Oostdam, tussen 19.00 en 22.00 uur.

Zaterdag 27 juli

OUDDORP - Tabletcafé van 15.00 tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de Raadhuisstraat.
OUDDORP – Zomeravondconcert door Jan Teeuw, Hugo v.d. Meij en Jolanda v.d. Weg. Aanvang 20.00 uur in de Doopsgezinde Gemeente.

Zaterdag 28 juli

OUDDORP – Inloopconcert met orgelbespeling door een predikant. Vanaf 11.00 uur speelt dominee Van Alphen uit Numansdorp. Locatie: Dorpskerk, Weststraat 2. Gratis toegang, er is wel een collecte.
OUDDORP – Toppermarkt op Toppershoedje, Strandweg 2-4. Opbrengst komt ten goede aan het Daniël den Hoed Familiehuis.

Dinsdag 31 juli

OUDDORP – Zomerbingo t.b.v. Brassband Concordia in Dorpstienden. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur.

Woensdag 1 augustus

OUDDORP – Toeristendag met braderie in het centrum van 8.30 tot 18.00 uur.
DIRKSLAND – Wandelclub. Iedere woensdag vertrek vanaf Reginahof 1, vanaf 10.00 uur.
MIDDELHARNIS – Tabletcafé in de bibliotheek van 10.00 tot 11.30 uur.

Donderdag 2 augustus

OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5, van 9.30 tot 12.30 uur.

Zaterdag 4 augustus

STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
OUDDORP – Inloopconcert met orgelbespeling door een predikant. Vanaf 11.00 uur speelt dominee Van Spanje uit Epe. Locatie: Dorpskerk, Weststraat 2. Gratis toegang, er is wel een collecte.

Maandag 6 augustus

OUDDORP - Fietspuzzeltocht van ongeveer 20 km t.b.v. Hervormde Gemeente Ouddorp door Ouddorp en omstreken. Startlocatie: Dorpskerk Hervormde Gemeente, Weststraat 2 te Ouddorp. Starten is mogelijk tussen 18.30 en 19.00 uur. Deelname: € 3,- per persoon. Zie voor meer info: www.hervormdouddorp.nl.

Eerste Summerschool in de bibliotheek: trés bien!

MIDDELHARNIS – Summerschool is een educatief en laagdrempelig programma tijdens de zomervakantie voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Van workshop Kunstgeschiedenis tot Franse Les en van workshop programmeren tot het bakken van koekjes. Tijdens Summerschool is er van alles te beleven!

Donderdag 19 juli vond de eerste Summerschool plaats in de Bibliotheek in Middelharnis. 24 kinderen volgden de workshop 'Frans voor beginners'. Tijdens deze workshop leerden kinderen woorden en zinnetjes die zij gelijk in de praktijk kunnen brengen wanneer zij op vakantie gaan naar Frankrijk. Van jezelf voorstellen, vragen waar het toilet is of het tellen van 1 tot 20. Summerschool leerlingen staan hun mannetje in Frankrijk! In de pauze werd er een lekker Frans hapje geserveerd: baguette met confiture en fromage. Aan het eind van de ochtend namen de kinderen afscheid met een vrolijke "au revoir!"

In de zomervakantie (16 juli t/m 24 augustus) kunnen kinderen van maandag t/m vrijdag terecht in de Bibliotheek (Brielle, Hellevoetsluis en Middelharnis) voor een activiteit. De kosten bedragen € 3,50 per activiteit per persoon. Summerschool start om 9.30 uur en duurt tot 11.30 uur. Aanmelden voor de Summerschool kan via www.leerenbeleef.nl/jeugd of aan de balie in de Bibliotheek.
De activiteiten van de Summerschool in Middelharnis worden mede mogelijk gemaakt door Plusmarkt Slingerland.

Voor het eerst een 'Vrouwen lopen voor Vrouwen'-tocht in Ouddorp

OUDDORP - Gezelligheid combineren met omzien naar elkaar; dat is 'Vrouwen lopen voor Vrouwen'. Jaarlijks lopen honderden vrouwen mee met deze sponsorwandeltocht. Op zaterdag 22 september wordt er voor het eerst ook een wandeltocht van 'Vrouwen lopen voor Vrouwen' gehouden in Ouddorp. Vrouwen komen in beweging om geld in te zamelen voor hulp aan kwetsbare vrouwen. De opbrengst gaat naar Stichting De Hoop en Terwille.

Voorgaande jaren werd er gewandeld in Middelharnis. Dit jaar loopt de wandelroute door de prachtige duinen en polders in de omgeving van Ouddorp. 'Vrouwen lopen voor Vrouwen' biedt in Ouddorp een route van 15 kilometer, grotendeels over verharde paden. De dag wordt afgesloten met een high tea, waarbij een oud-cliënte van De Hoop haar levensverhaal deelt. Het is een gezellige en inspirerende dag uit voor vriendinnen, zussen, buurvrouwen of wandelmaatjes.

Kom in beweging

Deelneemster Laura kijkt uit naar haar deelname. "Ik loop mee voor de vrijheid van andere vrouwen. Ik geloof dat elke vrouw waardevol is en dat elke vrouw recht heeft op vrijheid. Niet elke vrouw heeft die vrijheid, sommigen zijn gebonden aan verslaving en anderen zijn verstrikt in het netwerk van de prostitutie. De vrijheid waar ik en jij van genieten, wil ik aan alle vrouwen schenken!" Het streefbedrag van de tocht in Ouddorp is 10.000 euro.
De opbrengst van deze dag gaat naar hulp en opvang van kwetsbare vrouwen die geholpen worden bij De Hoop en Terwille. De Hoop vangt verslaafde moeders op, mét hun kind. Terwille helpt volwassen vrouwen en slachtoffers van loverboys om uit de prostitutie te stappen.

Aanmelden

Aanmelden voor de tocht kan individueel of in teamverband via de website: www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl.

Zomer Kinderdagen bij de RTM

BROUWERSDAM - Een mix van stoom en bellenblaas? Sta daar niet gek van te kijken, want op 8 en 9 augustus zijn de Zomer Kinderdagen bij het RTM-trammuseum op de Punt-west in Ouddorp (begin van de Brouwersdam). Treinen en al het materieel van de RTM wordt geshowd aan kinderen en er is een programma bomvol kinderactiviteiten. Leerzaam en leuk dus!

Hoe de treinen en het openbaar vervoer er vroeger uitzagen, daar kom je pas achter als je de RTM in Ouddorp bezocht hebt. En kom je precies op de Zomer Kinderdagen, dan tref je het als kind helemaal. Je wordt namelijk in het zonnetje gezet met allerlei bijzondere activiteiten die door de vrijwilligers van dit museum speciaal voor jou bedacht zijn. Vorig jaar was er een draaimolen, een springkussen en een mini-trein waarin jij de machinist of conducteur mocht zijn. Wat het dit jaar in petto heeft, is een verrassing!
Leuk wordt het in ieder geval en je kunt sowieso meerijden met de grote en historische tram van de RTM, die op die Zomer Kinderdagen vier keer rijdt (om 11.45, 13.30, 14.30 en 15.30 uur). Kijk voor meer informatie op: https://www.rtm-ouddorp.nl/index.html.

Diploma Jeugd-EHBO

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - Op de valreep van het schooljaar bij de basisschool 'Eben Haezer' te Goedereede-Havenhoofd, werd er nog door een 15-tal leerlingen uit de hoogste groep examen van het Jeugd-EHBO afgelegd. De lessen werden gegeven door de EHBO vereniging van Ouddorp. Alle kandidaten slaagden, zodat ze nu wat meer van de Eerste Hulp afweten. Op de foto de leerlingen met hun behaalde diploma. Door de nieuwe privacywet was het helaas niet mogelijk om ze herkenbaar in de krant te krijgen.

Opnieuw brand in Slikken

MELISSANT - Maandagmorgen is er opnieuw een natuurbrand ontstaan in het natuurgebied de Slikken van Flakkee. Er stond een strook gras in brand naast het wandelpad. De brandweer had het vuur snel onder controle en heeft nageblust om te voorkomen dat het vuur nadien opnieuw zou oplaaien. De afgelopen weken zijn er door de droogte al een flink aantal branden geweest op het eiland, zowel in natuurgebieden, wegbermen en op het akkerland.

Mooie opbrengst visverkoop op camping

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een netto opbrengst van 775 euro kon zaterdag op camping De Grevelingen worden overhandigd aan Angela van Rijn voor de activiteitenbegeleiding in het Zorgcomplex De Vliedberg. Activiteiten waar ook de 83-jarige schoonmoeder van reder Jaap Tanis uit Ouddorp nog bij betrokken is. Het mooie bedrag was het resultaat van het bakken en roken van vis. Een evenement op de camping dat inmiddels al voor de negende keer voor een goed doel is gehouden. Jaap Tanis van Zeevisserijbedrijf C. Tanis en Zn Cv en zijn team (met Sjors en Elma 't Mannetje en Hans Tieleman) waren uren in de slag om bezoekers van een goed product te kunnen voorzien. De duurzaam gevangen vis was geschonken door de kotterreders GO 26 en GO 38 en GO 48 die in Stellendam hun thuishaven hebben. Voor het roken van paling, tong en poon zorgde Albert Klijn. (Jaap Ruizeveld)

Oprichten Dorpsraad (2)

SOMMELSDIJK - Het blijkt toch moeilijker dan gedacht om een bestuur voor een Dorpsraad bij elkaar te krijgen.

Het comité laat zich daardoor niet uit het veld slaan en is zelf met des te meer energie en enthousiasme aan het werk gegaan. Er staat al een Sommerdieks volkslied op papier. Een bekend Sommerdieks musicus zal er een melodie bij componeren. Er wordt ook al gedacht aan live muziek, bijvoorbeeld een blaaskapel.
Er bestaan bij een soort van promotie- en middenstandsorganisatie in Middelharnis plannen voor een gezamenlijke Dorpsraad met Sommerdiek. Ook heeft die organisatie het verlangen naar het weghalen van de Sommerdiekse weekmarkt naar het parkeerterrein bij de Plusmarkt. Daarom liggen er woensdag (morgen dus) handtekeningenlijsten op de markt. Ook voor de marktkooplui.

Voor vragen, ideeën en tips houdt het comité zich aanbevolen. De contactpersoon is woordvoerder Piet Lodder, Enkele Ring 43, telefoon: 0187-486852. Bellen niet later dan 21.00 uur 's avonds. Nadere berichten volgen nog in deze krant.

Kringloop 't Pakhuus in vakantie open

MIDDELHARNIS - In een bericht in Eilanden-Nieuws van dinsdag 17 juli werd aangekondigd dat een kringloopwinkel in de vakantie is gesloten. Hierbij is weggevallen dat het om de Woord en Daad Kringloopwinkel gaat.
De mensen van Kringloop 't Pakhuus in Middelharnis laten weten dat 't Pakhuus in de vakantietijd gewoon open is. Deze kringloopwinkel is schuin tegenover de Lidl te vinden en is op de volgende dagen geopend: woensdag van 9.00 tot 12.00 uur; donderdag en vrijdag van 9.00 tot 15 uur. De eerste en derde zaterdag van de maand is 't Pakhuus geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Wijziging kerkdienst Ger. Gem.

MELISSANT - In de kerkdienst van de Ger. Gemeente van woensdagavond 25 juli gaat kand. H.J. Ageresch voor, dit in de plaats van ds. W.A. Zondag, zoals eerder aangekondigd. De aanvang van de dienst is 19.30 uur.

Optreden Jasmin Ali – Viool en piano

GOEDEREEDE - Tijdens de 20e Goereese Kunstdagen, op woensdag 1 augustus, treedt op in de Toren van Goedereede Yasmin Ali met piano en viool.

Jasmin is opgeleid als klassieke muziekante. Toen zij 6 jaar was begon zij reeds aan de opleiding viool spelen en op 12 jarige leeftijd startte zij de opleiding klassieke piano.
Zij is geboren in Bonn als dochter van Iraakse vluchtelingen van Perzische afkomst, die 39 jaar geleden naar Duitsland vluchtten.
In 2012 heeft zij haar master in de muziekwetenschappen, psychologie en Engelse literatuur gehaald aan de universiteit van Bonn. Zij was vele jaren lid van het universiteitsorkest van Bonn en lid van het Palestine Youth Orchestra, dat in de vluchtelingenkampen van Ramallah, Jeruzalem, Haifa, Libanon, Damascus en Bahrein speelde.
Haar passie gaat uit naar Crossover-muziek en improvisaties vanuit verschillende muziekrichtingen. Haar verrassende en onverwachte muzikale creaties resulteren vanuit haar samenwerking met verschillende muzikanten en hun instrumenten.
Jasmin ziet muziek als een sleutel naar een universele taal, die zowel ons gevoel raakt, alsook de filosofie van het zijn. Doordat zij zoveel mogelijk improvisaties en onverwachte muziekstijlen met elkaar verbindt, creëert zij een sfeer die meditatief is.
Begeleid haar op haar muzikale reis vol emoties en inspiratie. Het concert vindt plaats in de Toren van Goedereede op woensdag 1 augustus. Begin van het optreden om 19.00 uur. De toegang is door sponsoring gratis. Vol = vol.
Opgeven via: ellen@ellenvanderbok.nl

Voor het twintigste jaar: Goereese Kunstdagen

GOEDEREEDE – Volgende week – vanaf dinsdag 31 juli - zal het stadje weer het decor vormen voor de Goereese Kunstdagen. De Kunstdagen zijn ondertussen traditioneel want het is deze zomer dat voor het twintigste jaar dat het evenement wordt gehouden. Er is ook deze keer weer een succesvol programma samengesteld door de Goereese Kunststichting.

In het voorwoord van de brochure van de Kunstdagen staat voorzitter Harald Jean Jassoy stil bij de groei, maar ook de veranderingen, die de manifestatie in de afgelopen twee decennia heeft ondergaan.

"Het begon als een eendaags kunstfeestje waarbij boerenwagens werden gebruikt als podium. Op dit podium was er alle ruimte voor improvisatie. Maar al vlug bleek dat een dergelijk evenement strak georganiseerd diende te worden".

De Kunststichting Goedereede organiseert in 2018 voor het 20e jaar de Goereese Kunstdagen. Dit is een lange tijd waarin de oorspronkelijke voorstellingen en verwachtingen, die aan het begin stonden van de Kunstdagen, in zijn geheel toch aan veranderingen onderhevig waren. "Dat viel niet altijd mee, zeker bij de gedenkwaardige kunstdagen waarin wij met de Afrikaanse Djembé groep van het eiland Gorée te maken kregen", herinnert Jassoy zich. Het 'assortiment' heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid, zo is er nog steeds de 'kunst achter de ramen' waarbij inwoners van het centrum van Goedereede hun raam aan de straat beschikbaar stellen voor verschillende kunstuitingen. Verder werden en worden lezingen, concerten en theatervoorstellingen gehouden. Voor de scholen van Goedereede werden workshops georganiseerd. "Dit kon allemaal dankzij de grote bereidheid van het bestuur van de gemeente Goedereede om de kunstdagen actief te steunen. De gemeente presenteerde Goedereede als dé culturele stad van het eiland", aldus Jassoy.

Het is blij dat er voor dit jaar weer een mooi programma is samengesteld. "Het programma is als van oudsher van grote kwaliteit en toegankelijk voor iedereen. De acceptatie van de bevolking blijft groeien en de kwaliteit en de unieke vorm van de kunstdagen is ongeëvenaard op dit eiland. Een groot aantal van de bewoners geeft tenslotte belangeloos voor een tijd een groot deel van hun privacy op ten bate van de kunst en de kunstenaars. Bezoekers uit binnen- en buitenland prijzen de sfeer en het arrangement van de bevolking voor deze vorm van cultuur. Dat maakt ons trots en geeft ons de kracht om elke keer weer de kunstdagen te organiseren". Natuurlijk is een dergelijk evenement niet mogelijk zonder de medewerking van de vele sponsoren. Uiteraard worden ook zij hartelijk dank gezegd.

Workshop 'vogelhuisjes pimpen'

GOEDEREEDE – Voor de Goereese Kunstdagen is weer een gevarieerd programma samengesteld. Ook is er aan de kinderen gedacht. Zij kunnen op verschillende manieren hun creativiteit uiten. Dit in een workshop 'vogelhuisje pimpen'.

De kinderen kunnen een vogelhuisje versieren (pimpen). Dit kan op verschillende manieren. Door schilderen, beplakken enzovoort
De workshop wordt twee maal gehouden op woensdagmiddag 1 augustus 2018. De eerste keer van 13.00- 14.30 uur en de tweede keer van 15.00-16.30 uur.
De workshop wordt gehouden in Atelier Ellen van der Bok, Achterstraat 9 te Goedereede. De minimum leeftijd is 5 jaar.
De organisatie wil graag weten op hoeveel kinderen er gerekend kan worden. Daarom graag opgeven bij Ellen van der Bok: ellen@ellenvanderbok.nl
De workshop is gratis. De volgorde van aanmelden bepaalt of je mee kunt doen. Vol is vol.

Programma Goereese Kunstdagen

Hieronder een greep uit het programma voor de Goereese Kunstdagen. In onze huis-aan-huiseditie van volgende week woensdag nog meer info.

Dinsdag 31 juli:
's Avonds om 20.00 uur worden de Goereese Kunstdagen geopend in de Toren van Goedereede. De eer is aan oud-burgemeester Kees Sinke. De openingsbijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Fabiana Dammers.

Woensdag 1 augustus

13.00 tot 14.30 uur . Kinderworkshop in atelier Ellen van der Bok: vogelhuisje pimpen o.l.v. Marias, Harry en Ellen van de Kunststichting (zie elders op deze pagina)

19.00 tot 21.00 uur Optreden Jasmin Ali (zie elders op deze pagina)

Donderdag 2 augustus
10.00 tot 12.00 uur
Rondleiding langs de ramen, galeries en ateliers door Harald Jassoy. Verzamelen op de markt, bijdrage € 5,-;
13.00 tot 14.30 uur
Workshop schelpen strandwerk voor volwassen met eventueel een kind. In Atelier Ellen van der Bok, Achterstraat 9.
14.00 uur
Een boeiend verhaal bij atelier Hans Dolieslager.
17.30 tot 20.30 uur: Kunstroof, spel voor volwassenen bij de vier horecagelegenheden € 15,- per persoon. Mooie prijzen, muzikaal omlijst door Folkzanger Eef.

Verder op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus veel mooie programma-onderdelen. Zie ook www.kunststichtinggoedereede.nl

Expositie kerk tijdens Kunstdagen

GOEDEREEDE - De Hervormde gemeente van Goedereede is blij dat ze er ook dit jaar in geslaagd is om een erenommeerde kunstenaar aan te trekken voor de expositie in de consistorie van de oude Hervormde Kerk, tijdens de Kunstdagen van 30 juli t/m 4 augustus in de persoon van J. van 't Hoff, met o.a. Bijbelse kunst.
Openingstijden: ma t/m vrij van 14.00 tot 16.30 uur. Do. en za. Van 11.00 – 16.30 uur.
De kunstenaar zal veelal aanwezig zijn om u uitleg te geven. Ook kan de kerk bezichtigd worden.
Op 4 augustus om 14.00 uur zal mevr. Jasmin Ali in de kerk een concert verzorgen.
Zij bespeelt dan de viool en de piano.

De Haringvlietsluizen gaan in september op een kier (deel I) Op weg naar een gezonde delta

Driedoornige stekelbaars. Foto: Fitis.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 5 september worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet en wordt de natuurlijke verbinding tussen de zoute zee en het zoete Haringvliet gedeeltelijk hersteld. Natuurmonumenten laat in een serie artikelen zien wat dit voor de natuur betekent.

Dit mocht nooit meer gebeuren!

De Haringvlietdam. Foto: Siemensma
Harder. Foto: Janny Bosman

De vroege ochtend van 1 februari 1953: radionieuwsdienst ANP. 'In verscheidene plaatsen in het westen van het land is een noodtoestand ontstaan door abnormaal hoge waterstand. Het KNMI schrijft de abnormaal hoge waterstand toe aan het feit dat de storm gepaard ging met springtij. Het hoogtepunt van de zeer zware storm is ons land gepasseerd.'

Niemand kon die vroege ochtend van 1 februari bevroeden hoe gruwelijk de ramp uiteindelijk bleek te zijn. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord- Brabant verdwenen onder water. 1.836 mensen lieten het leven, net als 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee. Ruim 72.000 mensen werden geëvacueerd, velen pas na bange uren, vastgeklampt aan schoorstenen, drijfhout of dak.

200.000 hectares grond verdwenen onder water, net als 3000 woningen en 300 boerderijen.

Het kabinet bijeen. Dit mocht nooit meer gebeuren. Er kwam een Deltacommissie en een Deltawet: de zeearmen moesten worden afgesloten, zodat de kustlijn met 700 kilometer zou worden verkort. Meesterwerk na meesterwerk volgde, te beginnen bij de stormvloedkering in de Hollandse IJssel (1958), gevolgd door de afdamming of beveiliging van de Zandkreek, het Veerse Gat, de Grevelingen, het Volkerak, het Haringvliet (1970), het Brouwerhavense Gat, de Oosterschelde en de Oude Maas.

Nederland was weer veilig. Maar ook armer aan natuur. De afsluiting doorbrak de natuurlijke overgang en overgang van zout en zoet water. Trekvissen botsten voortaan tegen een harde grens. Het tijverschil liep terug van anderhalve meter tot krap 30 centimeter. Slikplaten verdwenen definitief onder water en daarmee de voedselgronden en broedgebieden van tienduizenden vogels. Planten van brakke grond stierven, bijzondere insecten ook.

Tot zo ver de misère. Inmiddels is het natuurbesef doorgedrongen en worden er op alle mogelijke manieren maatregelen getroffen om de unieke Hollandse delta weer gezond te maken. Ook het Haringvliet krijgt een opknapbeurt. Natuurgebieden langs de oevers worden onder handen genomen en nieuwe natuur wordt aangelegd. En dan is er natuurlijk de Kier; het voorzichtig openzetten van de sluizen. De getijdenslag wordt door de kier niet groter; voor trekvissen als zalm, stekelbaars, zeeforel, bot en haring betekent de kleine opening grotere overlevingskansen. Eerste stappen. Belangrijke stappen: de delta weer gezond, natuurlijk en natuurrijk.

Wel drie meter lang

Ooit was het Haringvliet een snelweg voor vissen, een eldorado voor vissers. Visserijstatistieken reppen van 200.00 tot één miljoen finten, 20.000 tot 100.000 zalmen, 100.000 alen, en honderden steuren (vissen tot wel drie meter lang en 300 kilo zwaar!).

De deur gaat open voor de trekvissen

Stelt u zich eens voor: u bent een zalm, zeeforel of spiering. Het is paaitijd en u zwemt richting het Haringvliet, om in het zoete water te paaien en eieren en kuit af te zetten, maar treft een gesloten deur: de sluizen. U wacht en wacht, maar de sluizen blijven gesloten. De hormonen komen tot rust en u keert – als u niet al bent opgegeten door een vogel of vis – onverrichter zake terug naar zee. Een voortplantingsseizoen is verloren.

Zo vergaat het veel vissen nu. Vissoorten die paaien en hun jeugd doorbrengen in zoet water (de rivieren) en naar zee trekken om volwassen te worden. Dan gaat de reis weer terug naar het zoete water voor de 'vrijage'. Langeaftandstrekkers én vissen die minder ver reizen. Niet dat de sluizen altijd dicht zijn. Ook nu staan ze bij eb, als rivierwater op zee wordt gespuid, een stukje open. Maar hoewel vissen op grote afstand kunnen ruiken of water zout of zoet is en dus precies weten hoe ze moeten zwemmen, is het passeren van de sluizen niet heel makkelijk. De spui-opening in de sluisdeuren is niet zo breed. Bovendien is de snelheid waarmee het rivierwater de sluizen uitstroomt vaak erg groot, waardoor geen vis die vanuit zee de rivier op wil zwemmen, hier tegenin kan zwemmen. Alleen bij het begin en het einde van de spuiperiode stroomt het water zacht genoeg.

De kier brengt verbetering. In de praktijk zullen de sluizen vanaf 5 september twee derde van de tijd gedeeltelijk open staan. 'Genoeg om echt een verschil te maken', vertelt André Breukelaar van Rijkswaterstaat. 'Voor de langeafstandstrekkers – waarvan bijvoorbeeld de zalm en de zeeforel helemaal naar de Alpen trekken -, maar ook voor bijvoorbeeld spiering, ansjovis en haring, die in het brakke deel van het Haringvliet blijven, en glasaal, fint, stekelbaars, die in de zoete Biesbosch of andere Hollandse wateren paaien en hun jeugd doorbrengen.'

De kier zorgt er bovendien voor dat net achter de sluizen en over een lengte van hoogstens 10 km een brakwaterzone ontstaat. Voor de steur, een machtige vis die hopelijk ooit weer terugkomt, harder en fint onontbeerlijk als opgroeigebied. Ze gebruiken de zone bovendien om hun lichaam over te schakelen van zout naar zoet en omgekeerd. In de zone zal het zoutgehalte niet overal gelijk zijn. Breukelaar: 'En dat staat natuurlijk garant voor veel soorten planten en dieren.'

Niet alleen de trekvissen, ook veel soorten vogels profiteren van de kier, vertelt Peter Voorn, ecoloog van Natuurmonumenten. 'Kleine vissoorten, waaronder de stekelbaars, zandspiering en ansjovis én brakwatergarnalen zullen sterk toenemen. Juist die kleintjes zijn onmisbaar voor vogels. De lepelaars, zaagbekken, visdiefjes en zilverreigers zitten bij wijze van spreken al te wachten'.

De kier geeft de natuur ontegenzeggelijk een enorme oppepper. Om ervoor te zorgen dat de vissen optimaal van de kier kunnen profiteren, worden ze goed in de gaten gehouden. Het streven is duidelijk; vrij baan voor de trekvissen, vat Voorn samen. 'Een prachtig uitgangspunt.'

Rijkswaterstaat is de bedenker van dit 'leren en bijsturen'. Breukelaar: 'Maar dan wel onder de strikte voorwaarde dat de veiligheid en de zoetwatervoorziening altijd gewaarborgd is. Dat is immers de belofte van Rijkswaterstaat.' De trekvissen kunnen op weg.

Zalm terug in de rivier

Na de ramp met het Zwitserse chemiebedrijf Sandoz (1968), waarbij een grote hoeveelheid giftig bluswater in de Rijn stroomde, spraken de Rijnstaten af dat ze er alles aan zouden doen om de zalm weer terug te krijgen in de rivier. De Rijn moest schoon en vrij toegankelijk worden. Het slechten van barrières zoals de Haringvlietsluizen hoort daarbij.

Geslaagde Vakantie Bijbelweek Herkingen

cof

HERKINGEN - De eerste week van de zomervakantie waren er weer veel kinderen in de tent van de Vakantie Bijbelweek in Herkingen. Het thema van dit jaar was: 'Zoek het uit!'

Samen op zoek gaan wie Jezus voor ons is en wat Hij voor ons doet. Er werd gezongen, geluisterd naar een Bijbelverhaal, geknutseld en spelletjes gespeeld. Ook de poppenkast was voor de jongste groep deelnemers natuurlijk een heel aantrekkelijk onderdeel.
In de sketch hielpen Bram en Britt de journaliste Pien Pennenlikker om een goed krantenartikel te kunnen schrijven. De oudste kinderen hielpen hierbij een handje en werden daarom de laatste avond getrakteerd op een broodje frikandel.
Dinsdag gingen de oudste kinderen ook weer aan de slag met het thema 'Zoek het uit!' Verschillende proefjes werden gedaan. Ze zochten bijvoorbeeld uit hoe je een blikje schuin kan zetten. De oplossing bleek dat je het blikje voor 1/3 moest vullen met water. Leuk om ook eens thuis te proberen. Daarnaast werd er getest hoe vaak je een krant dubbel kan vouwen. Dit bleek maar 7 keer mogelijk. Proefjes met eieren en kaarsjes. Er kwam veel aan bod. De avond werd afgesloten met het spel: 'Wie ben ik' en er werd flink geoefend met de liedjes.
De jongste kinderen maakten deze dagen mooie memoborden, schaapjes en met de knutsel van de laatste dag kon je het Bijbelverhaal zelf navertellen. Het ging over de storm op het meer.
Op donderdagavond was er een speurtocht in het bos. Er was een bende bandieten ontsnapt en de kinderen moesten de buit heroveren bij de bendeleider en zijn bewaker. Dit viel nog niet mee, maar na veel rennen en speurwerk wisten ze toch de buit te veroveren.
Veel ouders en belangstellenden kwamen daarna samen met de kinderen naar de tent om nog één keer alle liedjes met elkaar te zingen bij een gezellig vuurtje.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Wandelclub

Iedere woensdag vertrekt er een enthousiaste wandelgroep vanuit 't Reginahof. Er wordt om 10.00 uur een kopje koffie met elkaar gedronken. Ondertussen wordt de route met elkaar besproken. De afstand is meestal rond de 5 km. Wilt u hieraan ook deelnemen? Kom dan op woensdag naar 't Reginahof aan de Reginahof 1 te Dirksland.

GOEDEREEDE

Goeree Creatief

Op donderdag 26 juli hopen wij onze maandelijkse creatieve avond te houden in partycentrum Oostdam te Goedereede. U bent weer van harte welkom met uw eigen handwerk tussen 19.00 en 22.00 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,-. Wij hebben deze avond twee workshops, nl. anker versieren o.l.v. metTries en macramé o.l.v. Annelies Taale. Meer informatie op oostdam@sr-go.nl of via tel.nr. 0187-492321.

MIDDELHARNIS

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheek Middelharnis vindt plaats op woensdag 1 augustus. Heb je een tip of vraag op het gebied van tablets en ben je niet in staat om naar een Tabletcafé te komen? Je kunt je vraag ook 24/7 online stellen via de Facebookgroep 'Tabletcafé Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta'. Het Tabletcafé is van 10.00 tot 11.30 uur.

Summerschool in de bieb

Summerschool is een educatief en laagdrempelig programma tijdens de zomervakantie voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Van workshop kunstgeschiedenis tot Franse Les en van workshop programmeren tot het bakken van koekjes. Tijdens Summerschool is er van alles te beleven. In de zomervakantie (16 juli t/m 24 augustus) kunnen kinderen van maandag t/m vrijdag terecht in de Bibliotheek (Brielle, Hellevoetsluis en Middelharnis) voor een activiteit. De kosten bedragen € 3,50 per activiteit per persoon. Summerschool start om 9.30 uur en duurt tot 11.30 uur. Aanmelden kan via www.leerenbeleef.nl/jeugd of aan de balie in de Bibliotheek.

OUDDORP

Toppermarkt

Op zaterdag 28 juli a.s. is op camping Toppershoedje, Strandweg 2-4, een grote Toppermarkt. Er is een diversiteit aan kramen en niet te vergeten een levende fruitmachine. Als sluitstuk is er een optreden van Shantykoor Buitengaats. Het goede doel van deze Toppermarkt: Daniël den Hoed Familiehuis.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé. De eerstvolgende bijeenkomst in de bibliotheek in Ouddorp vindt plaats op vrijdag 27 juli. Wil je meer uit jouw tablet halen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je e-books kunt lezen op jouw tablet? Ben je op zoek naar leuke apps, tips & trucs van andere tabletgebruikers? Kom langs in het tabletcafé! Je kunt ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit jouw tablet halen. Het accent van het Tabletcafé ligt op leren van en delen met elkaar. Tip: neem uw tablet mee! Ook wanneer je (nog) niet in het bezit bent van een tablet, ben je van harte welkom een kijkje te nemen in het tabletcafé. Heb je een tip of vraag op het gebied van tablets en ben je niet in staat om naar een Tabletcafé te komen? Je kunt je vraag ook 24/7 online stellen via de Facebookgroep 'Tabletcafé Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta'. Het Tabletcafé in het Raad- en Polderhuis, op vrijdag 27 juli, is van 15.00 tot 16.30 uur geopend.

Zomeravondconcert

Op vrijdag 27 juli wordt in de Doopgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 Ouddorp, een zomeravondconcert gegeven door Jan Teeuw orgel, Hugo v.d. Meij vleugel en Jolanda v.d. Wege panfluit. Jan Teeuw is organist van de Grote Kerk te Rotterdam Overschie, geeft concerten in Nederland en daarbuiten. Hugo v.d. Meij bespeelt al van jongs af aan de vleugel en hij is dirigent van een aantal mannenkoren en een gemengd koor. Jolanda v.d. Wege is panfluitiste, geeft les en is dirigente van diverse koren. Samen met Jan Teeuw maakte in mei een succesvol concerttournee door Duitsland. Bovendien hoopt Jan Teeuw op 2 september te vieren dat hij 50 jaar organist is. De avond begint om 20.00 uur, toegang vrij, er is een collecte ter dekking van de kosten.

Fietspuzzeltocht

Maandag 6 augustus wordt er t.b.v. de Hervormde Gemeente Ouddorp een fietspuzzeltocht gehouden. De fietstocht zal ongeveer 20 km zijn. Starten is mogelijk aan de Weststraat 2 tussen 18.30 en 19.00 uur. Kosten zijn 3 euro per persoon. Na afloop is er koffie/thee/fris met wat lekkers te koop.

OUDE-TONGE

Bingo A.S.V. Oostflakkee

Vrijdag 27 juli is er een grote bingo van de A.S.V. Oostflakkee. De bingo wordt gehouden bij Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 25. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bingo begint om 19.30 uur. Kosten € 7,00, met gratis een kopje koffie of thee. Negen ronden + 1 extra voor € 1,-.

Open Schuur

Op zaterdag 28 juli wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41a. Men kan van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Deze zomer is er iedere donderdag een rondleiding op de biologische melkveehouderij van familie Breen Knuffelen met kalfjes

Janneke Breen knuffelt kalfje IZA 13. Foto: Wim van Vossen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Knuffelen met kalfjes en een heerlijk Jersey ijsje proeven. Wie wil dat niet in de vakantie? Op donderdagmorgen kunnen belangstellenden een kijkje nemen bij de Jersey koeien van de familie Breen. Wel vooraf even reserveren bij de VVV. Janneke Breen vertelt enthousiast: "Mijn meisjesdroom is uitgekomen."

Door Jaap Ruizeveld

Alberdine Bolkenbaas actief in de melkstal. Foto: Wim van Vossen

Het biologische melkveebedrijf Breen (met Jersey koeien) ligt centraal in de polder Westerloo, niet ver van Rijksweg N57. Janneke (37) verzorgt de rondleidingen. Zij is trots op het bedrijf en dat wil zij graag aan bezoekers tonen. Uitleg wordt breed gedeeld, waarna o.a. een kijkje kan worden genomen in de koeienstal, de melkstal en de ruimte voor de kalfjes. Van de melk van de Jersey koeien wordt op ons eiland kaas (De Mekkerstee in Ouddorp) en ijs (Jersey-hoeve in Stellendam) gemaakt. Twee keer per dag is het 'melkenstijd'. Om 05.30 uur in de ochtend en om 17.00 uur in de namiddag. Een continu proces. Vakantietijd of niet. Ik heb afgesproken met Janneke voor een bezoek in de namiddag. Terwijl zij deze middag 97 koeien naar de melkstal leidt, heeft de 20-jarige Alberdine Bolkenbaas uit Ouddorp al de voorbereidende zorghandeling verricht.

Job met plezier

De koeien kunnen in twee rijen van elk 22 dieren tegelijk worden gemolken. Voor de overige dames is het maar een korte wachttijd, waarna ook zij aan de beurt zijn. Alberdine werkt hier bijna alweer twee jaar. Afwisselend meerdere dagen per week. Zij doet haar job toegewijd en met plezier. Straalt dat ook uit. Een beetje een hobby? "Iedere dag is anders", zegt ze. "Je ziet een vaste structuur, maar koeien gedragen zich niet steeds hetzelfde. Het melken duurt een klein uurtje. Daarna is het schoonmaken geblazen en vervolgens is er de zorg voor de kalfjes. Klinkt misschien wat vreemd, maar je herkent de koeien en dat maakt het extra leuk". Niet veel van haar leeftijdgenoten zullen in de melkstal werkzaam zijn, dus haar activiteit past ook in onze serie over mensen die een niet zo gebruikelijke activiteit verrichten. Overigens dient er aan toe te worden gevoegd dat Alberdine al 12 jaar punctueel de beide wekelijkse edities van onze krant in de haar toegewezen wijk in Ouddorp bezorgt.

Sober sterk ras

"Jersey koeien zijn een sober sterk ras", vertelt Janneke, die helemaal vergroeid is met het bedrijf op de Kop van Goeree. "Ja, het is een vrij druk leven, maar daar heb je voor gekozen. Eigenlijk was het al mijn meisjesdroom die kon worden ingevuld. In totaal telt het biologisch bedrijf nu 97 melkkoeien, een twintigtal koeien die droog staan, 40 kalfjes, pinken en een tweetal stieren. De oudste koe - Iza - is inmiddels 14 jaar. Onze dieren zijn, zoveel als mogelijk is, buiten. In het Volgersland bij de vuurtoren zal men regelmatig de koeien aantreffen. De melk op het bedrijf wordt opgevangen in een grote tank (15.000 liter). Een keer in de drie dagen wordt de melk opgehaald en eilandelijk verspreid voor het maken van kaas en ijs. Bijna niets gaat van Goeree-Overflakkee af. Eko Holland verzorgt het transport naar de verwerkingsbedrijven in Ouddorp en Stellendam".

Ons stekje

Het runnen van het biologische melkveebedrijf vergt uiteraard ook veel administratie. Anders gezegd: veel registratie is noodzakelijk. Janneke zegt: "Wij zijn SKAL gecertificeerd. Aangekondigd, maar soms ook niet, dus onverwacht worden er controles gehouden. Hygiëne, huisvesting van de dieren, kortom: alles wordt dan nagelopen. Hoewel het tegenwoordig met computer en via de app wat gemakkelijker is gegevens in te voeren, blijft het een tijdrovende activiteit". Maar Janneke laat duidelijk blijken dat er heel wat positieve energie vrijkomt bij het omgaan met de dieren. "Toen wij in 2016 onze dieren uit Melissant haalden en in het nieuwe complex konden huisvesten, was het echt een feestdag. Wij zijn gelukkig dat wij die stap toen gezet hebben. Nu midden in de natuur, in de polder, toch dichtbij de dorpskernen. 'D'n Breen hil' is ons stekje, samen met de dieren, en dat willen wij graag aan bezoekers laten zien".

Uitstapjes VVV

De eilandelijke VVV biedt ook deze zomer vanuit 't Blaeuwe Huus in Ouddorp een scala aan mogelijkheden voor toeristen, dagjesmensen en de eigen bewoners. Er is een ruime keus uit aantrekkelijke excursies, rondleidingen en informatieve uitjes. Men kan zich daarvoor als gezin, groep of individueel daarvoor bij de VVV aanmelden. Van een dagje het water op met de waterbus tot de visafslagexcursie. En van een rondrit over het eiland met een 'Eend' (Citroën 2CV) tot een bezoek aan de biologische melkveehouderij van Janneke en Piet Breen. Kijk voor meer informatie op: www.vvvgoeree-overflakkee.nl.

Palingrookwedstrijden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ze komen er weer aan. De jaarlijkse Palingrookwedstrijden in Ouddorp en Stellendam. Zaterdag 28 juli bijt Ouddorp de spits af met de wedstrijd op het terrein aan de Dorpsweg 20. Er is verkoop en er zijn demonstraties. Men kan kennismaken met de producten makreel, zalm, tong, haai, paling, forel, zeebaars en poon. Niet alleen kijken, maar ook proeven. Bovendien worden er aan de Dorpsweg die dag ook diverse groenten, fruit en eieren verkocht. KiKa is met een stand aanwezig en rekent op support. Tijdstip van 8.00 tot 16.00 uur. In Stellendam is de Palingrookwedstrijd op het terrein Jachthaven Marina en wel op zaterdag 11 augustus, ook hier met een stand van KiKa. Tijd: 8.00 tot 16.00 uur.

Muzikale Hartewensen op vakantie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook het bekende programma Muzikale Hartewensen, dat wekelijks wordt uitgezonden op RTV SLOGO, gaat met vakantie en dat betekent geen verzoeken de komende vier weken.

Maar er wordt wel gewoon uitgezonden op 1, 8, 15 en 22 augustus. Dan kan men luisteren naar programma's die eerder zijn opgenomen.
Ook tijdens de vakantie kunt u luisteren naar geestelijke muziek op de vaste woensdagavond van 19.00-21.00 uur en naar de herhaling op zondagmiddag van 16.00-18.00 uur op uw lokale omroep op Goeree Overflakkee en daar buiten.
De eerste uitzending, waar u weer een lied of Psalm kunt aanvragen, is op woensdag 29 augustus 2018. "Het team van Muzikale Hartewensen wenst u een goede vakantie en veel luistergenoegen bij ons programma", aldus de programmamakers.

Joost van Balkom geeft beiaardconcert

GOEDEREEDE - De Stichting Goereese Gemeenschap en de gemeente Goeree-Overflakkee organiseren deze zomer een serie beiaardconcerten.
Zaterdag 28 juli verzorgt Joost van Balkom een concert. Dit concert wordt gehouden in de toren van Goedereede op zaterdag 28 juli tussen 14.30 en 15.30 uur. Van Balkom is stadsbeiaardier van 's-Hertogenbosch, Boxtel en Drunen.
"Eind jaren tachtig van de vorige eeuw studeerde ik aan de l' École Française de carillon te Douai bij Jacques Lannoy. Ter herinnering aan deze tijd heb ik een programma samengesteld met een Frans thema," aldus de beiaardier.
Joost van Balkom werd in 1959 geboren in 's-Hertogenbosch. Studeerde Algemene Muzikale Vorming en klarinet aan het Brabants Conservatorium te Tilburg, beiaard aan de École Française de carillon te Douai en compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Hij schreef composities en arrangementen voor veel verschillende bezettingen. Momenteel is hij werkzaam als saxofoon/klarinet docent en bestuurslid bij Stichting 'De Wissel' Regionale Muziekschool, klarinetdocent bij de Muzerije in Den Bosch, klarinetdocent bij het CKE te Eindhoven. Hij is stadsbeiaardier van 's-Hertogenbosch, Boxtel en van Drunen en werkzaam als componist/arrangeur. Ook is hij als adviseur werkzaam bij de restauratie en inrichten van carillons en is hij adviseur van verschillende culturele stichtingen.

Weer een gezellige schaakavond bij SOF

OUDE-TONGE - De derde avond van het zomeravondschaaktoernooi gaf aan dat het succes voortduurt. De opkomst was weer boven verwachting.

Enkele deelnemers waren verhinderd en komen volgende week weer voor de laatste ronde. Maar er waren vervangers. En het peil van sommige spelers was verrassend hoog. Ook leuk dat er weer eens een oud-lid verwelkomd mocht worden. Martin Doornheim gaf acte de préséance. Hij kon het nog.
Het is jammer dat veel mensen de kans om op een schaakclub te gaan kijken laten lopen. Men ziet er vaak tegenop als tegen een berg. Voorbeeld is Caroline Geluk. Woont hier al dertien jaar en was al jaren van plan te gaan schaken, maar het kwam er niet van. Nu ze de stap eenmaal heeft gezet, is ze heel blij dat ze het heeft gedaan. Neem een voorbeeld aan haar.
Na vijf ronden van 15 minuten per persoon per partij en een pauze, was het zo weer half elf en konden de prijzen in natura worden uitgereikt. Dit keer voor de nummers 1, 5 en 9.

Meldt u aan per k.wijnands44@upcmail.nl, of bel 641382, of kom naar de Grutterswei. Aanvang 19.30 uur. Deelname gratis en mooie prijzen. Komt allen.

Machinist Rinus is vroeg uit de veren om zijn 'loc' op te stoken

Het opstoken en poetsen van de locomotief.

OUDDORP - Meerijden op een stoomloc tijdens één van de zomerrijdagen van de RTM-eilandentram. Het lijkt een jongensdroom. De maatschappij die tussen 1898 en 1966 met trams, bussen en veerboten het personen- en goederenvervoer tussen Rotterdam (Rosestraat) en de eilanden verzorgde en die vanaf 1989 op de unieke locatie aan de Brouwersdam in Ouddorp is gevestigd. Vanaf het museumcomplex op de Punt rijden stoom- en dieseltrams over het 10 kilometer lange traject door de Ouddorpse duinen, langs het Grevelingenmeer naar het eindstationnetje West Repart (vlakbij Scharendijke).

Door Jaap Ruizeveld

Machinist Rinus v.d. Tol en stoker Alexander Rokven.
Machinist Van den Tol, stichting-bestuurders Sparreboom en De Haan en hoofdconducteur Van Dort en assistent Der Kinderen.
De sproeiwagen bij de loc.

Het meerijden op de loc vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. Het kan pas na een verleende toestemming. Museum Stichting voorheen Rotterdamsche Tramweg Maatschappij gaf - na overleg - groen licht op onze aanvraag. Met veiligheidsschoenen aan en gestoken in werkkleding (het ketelpak) meldde ik mij woensdagochtend vroeg op het RTM-complex aan de Schellingerweg. Want wil je het hele proces rond een stoomtramrit meemaken, dan moet je, om ook de voorbereidingen te kunnen volgen, vroeg uit de veren. Het is nog vrij stil op het museumterrein als ik op zoek ga naar Rinus van den Tol (67) uit Spijkenisse, die als machinist deze morgen de eerste stoomtramrit voor zijn rekening neemt. Buiten, vlakbij de watertoren, staat de stoomlocomotief op één van de vele sporen al opgesteld. De loc wordt nog enkele uren 'opgestookt'. Dat wil zeggen: geleidelijk aan wordt het water in de 1500 litertank op de gewenste druk gebracht. Remco de Feyter (machinist die de tweede rit rijdt) en stoker Alexander Rokven zorgen er met een poetsbeurt voor dat de loc er fantastisch uitziet. Rinus van den Tol is op dat moment in de werkplaats nog bezig met een ander karwei. Hij is op de hoogte gesteld dat een journalist op de eerste rit met hem in de loc meerijdt.

Opstoken

Rinus klimt omhoog en wij zoeken een plekje in de remise om te praten over zijn werk als machinist. Hij is een enthousiaste verteller. Vrijwilliger, net als alle andere collega-medewerkers. Uiterst betrokken. Hobbyisten met een echt RTM-hart. "Ook gisteren is de ketel al enkele uren opgestookt. Dat gebeurt met afvalhout. Een zorgvuldig proces, dat geleidelijk aan dient te verlopen, anders zou eventueel het risico kunnen ontstaan dat de ketel scheurt", zegt Rinus. Er is nog enige tijd - voordat de eerste stoomtramrit (om 11.45 uur) vertrekt - om over zijn gegroeide belangstelling voor de RTM te praten. Als medium vragen wij voor onze krant niet alleen de aandacht van stichting-bestuurders en medewerkers. Want in de loop van de ochtend arriveert ook de gemeente Goeree-Overflakkee in het kader van eilandpromoting. Samen met RTV Rijnmond wordt een week lang de schijnwerper op eilandactiviteiten gezet. Onze journalistieke werkzaamheden gaan op het remiseterrein prima samen, zo blijkt.

Opleiding

Even nog vooraf. Stoomtrammachinist ben je niet zo maar. Bestuurder Sam de Haan zegt: "De RTM leidt belangstellenden voor deze job op in de eigen organisatie. Jan de Bruin is hiervoor gecertificeerd. Het gaat om een praktijk- en theoriedeel dat afgewerkt moet worden. Dat kan niet in één jaar al tot een diploma leiden. Het is best pittig om alle details onder de knie te krijgen. Is dat bereikt, dan neemt De Bruin samen met een tweede man het examen af en kan er bij goed gevolg het diploma worden uitgereikt. Bij de RTM zijn 5-6 machinisten inzetbaar".

Nostalgie

In een van de gerestaureerde wagens vertelt Rinus v.d.Tol: "Ik woonde destijds in Spijkenisse vlakbij de trambaan, toen de RTM nog volop het vervoer naar de eilanden verzorgde. Dan krijg je interesse in alles wat daarmee te maken heeft. Aanvankelijk moesten passagiers die vanuit Rotterdam (station Rosestraat) kwamen, in Spijkenisse overstappen als zij naar Hellevoetsluis wilden reizen. De andere lijn ging naar Oostvoorne. Het waren in die jaren in onze regio belangrijke diensten. Ik hielp op het station o.a. met het overladen van pakketten en fietsen. Midden zestiger jaren werden de tramdiensten geleidelijk aan vervangen door buslijnen. Dat kon op het moment dat er voldoende chauffeurs beschikbaar waren. Het verdwijnen van de tram op en naar de eilanden was na de watersnoodramp in 1953 in een snelle afbouw gekomen. Het staat allemaal beschreven in het jubileumboekwerk. Dat geldt ook voor de ontwikkelingen om eerst nog te proberen in Hellevoetsluis een museum en spoorlijn te exploiteren. Het werd uiteindelijk Ouddorp, op deze prachtige locatie".

Baas van de rit

Inmiddels tijd om de stoomloc voor de rijtuigen te plaatsen. Flinke drukte op het perron. Veel Duitse toeristen, gezinnetjes met kinderen, die hun ogen uitkijken bij de 'Dampflokomotief'. De plaatsbewijzen zijn al eerder bij het loket gekocht en dus is het snel een mooi plekje opzoeken. Rinus v.d.Tol en stoker Alex Rokven wachten in de loc op het vertreksein van de hoofdconducteur voor deze rit, Harry van Dort. Hij heeft assistentie van Bart der Kinderen.

De hoofdconducteur is de baas op de rit, zegt Rinus. Fluitsignalen klinken, via de portofoon is daarvoor gecontroleerd of er nog passagiers bij het loket staan. Niet dus. Vertrekken. Machinist en conducteur stemmen de fluitsignalen op elkaar af. Puffend zet de loc zich in beweging op de eerste honderden meters door de Ouddorpse duinen, langs De Punt West richting Brouwersdam. Wel is er deze morgen een bijzonder feit. Er rijdt achter de passagierstram een sproeiwagen mee. Een veiligheidsmaatregel in verband met de door de langdurige droogte verdorde grasberm langs het spoor.

Sehr schön

Met zijn drietjes, tussen stoker en machinist, is het krap in ruimte, maar gezellig praten en genieten van alle gebeurtenissen. Rinus geeft aan Alex aanwijzingen om handelingen uit te voeren. Gekeken wordt of het vuur nog goed brandt, of er bijgestookt moet worden en of de waterdruk op peil blijft. Bij tramlijn-oversteekplaatsen langs de Grevelingen en op het verdere traject wordt zorgvuldig gekeken of er personen in de nabijheid zijn. Fluitsignalen dus. Op de Kabbelaarsbank is de eerste stop, daarna via Middelplaat-Haven naar het eindstation. Fietsers en wandelaars langs de baan maken foto's en filmen het nostalgisch fenomeen. Met een snelheid van rond 30 km rolt en schokt de loc over de rails. Bij Repair West wordt de loc losgekoppeld en via een tweede spoor weer voor de passagierswagens gezet voor de terugreis.

Tien minuten rust en voor de loc letterlijk 'stoom afblazen'. Na een uur zijn we weer op het remiseterrein. De passagiers zijn enthousiast, lopen door het museum, bezoeken de winkel van beheerder Wijnand de Gooijer (74) en/of eten een broodje bij de catering. "Sehr schön". "Eine Erlebnis," klinkt het.

Tip!

Woensdag 8 en donderdag 9 augustus speciale RTM-kinderdagen.

Zomerserie (3)

Deze zomer bezoekt correspondent Jaap Ruizeveld mensen die bijzondere activiteiten doen. In deze derde aflevering gaat hij op stap met de machinist en de stoker van de stoomtram bij Ouddorp.

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

Gert-Jan (rechts) en Jos van der Welle.

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en Über. Jos en Gert-Jan van der Welle vertellen over hun bedrijf Well-E: "Ideapaint is ons paard van Troje, daarmee komen we overal binnen. Het is speciale verf waarmee muren en deuren kunnen worden omgetoverd tot metersgrote whiteboards. Wij bieden ruimte voor ideeën."

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Het verhaal van de jonge onderneming begint in het onderwijs. Gert-Jan geeft op de Bosseschool les aan groep 8 en is binnen de school actief als ICT'er. Hij geeft daarnaast workshops in het gebruik van SMART boards. Eerst op basisscholen, maar later ook op universiteiten en bij bedrijven zoals Shell. De mensen van de organisaties waar hij workshops verzorgt vragen op een gegeven moment of hij ook niet zelf de producten kan leveren. Hij maakt de sprong in het diepe en wordt fulltime ondernemer. Naast de workshops start hij met de verkoop en installatie van SMART Boards.

Kansen zien

Op een gegeven moment vraagt iemand aan hem: Wat als ik nu ook nog ouderwets wil schrijven in plaats van alles digitaal? Na wat Googlen komt hij terecht op een Amerikaans bedrijf dat zogenaamde whiteboardcoating verkoopt. Dat heeft als voordeel dat er geen los bord aan de muur hangt, maar de hele muur één groot whiteboard wordt. Dat ziet er strakker uit en kan in iedere gewenste maat worden uitgevoerd. Gert-Jan ziet kansen als hij leest dat het dealerschap voor de Benelux nog vrij is.

Daar komt zijn broer Jos in beeld. Die ziet veel potentie in het product en gaat aan de slag met de verkoop. Zijn eerste doelgroep zijn architecten, omdat die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van veel bedrijfspanden. Hij stuurt een e-mail naar een groot Rotterdams architectenbureau. Na het sturen van een sample rolt er een dag later een order binnen voor het hoofdkantoor van Converse, vooral bekend van de tijdloze All Stars sneakers. Daar maken de glazen wanden plaats voor wanden met Ideapaint. Zelfs de kastdeuren worden voorzien van de whiteboardverf.

Daarna gaat het balletje rollen. Bij steeds meer grote merken kan er op de muren worden geschreven. De reden waarom Ideapaint het zo goed doet? Er zijn meer aanbieders van whiteboardverf, maar Ideapaint was de uitvinder van het product en levert volgens de broers de beste kwaliteit.

Zaken tijdens diner

Gert-Jan: "Ik ben ervan overtuigd dat de ruimte iets met je doet. Je krijgt meer ideeën als je een hele ruimte vol kunt schrijven dan dat je alles op een klein bord moet zetten." Ook in België en Luxemburg krijgt het Flakkeese bedrijf voet aan de grond. Jos: "We leren iedere dag. Wist je bijvoorbeeld dat ze in België vaak zaken doen tijdens een etentje? Dan zeggen ze tussen twee happen door: Doe er maar twee."

"We gaan verder groeien de komende jaren," zeggen de broers vol overtuiging. Gert-Jan stellig: "Ons doel is om mensen te helpen om impact te maken. We willen gedachteleider worden op het gebied van samenwerkingsoplossingen. En dat beperkt zich niet tot de Benelux."

Werken in de skilift

De broers zijn niet van een negen tot vijf baan. Jos vertelt dat hij afgelopen winter in de skilift zat toen een klant belde. "Dat vind ik niet erg hoor, ik help ze graag." Het werkt ook andersom. Achter in zijn auto ligt een surfplank. Als het hard waait, ga ik gerust een middagje surfen, dan ga ik 's avonds wel weer verder met werken. Gert-Jan: "Volgens mij moet je loslaten hoe, wanneer en waar iemand zijn of haar werk doet. Je moet mensen medeverantwoordelijk maken en zorgen dat de 'life-workbalance' goed is. Dan zijn mensen veel productiever en gelukkiger."

Als de enthousiaste ondernemers op de foto gaan, vragen ze zichzelf af of ze wel formeel genoeg gekleed zijn. "Maar wij zijn niet van de grote pakkenshow. Dit past beter bij ons en werkt ontwapenend. De meeste mensen vinden het een verademing als je gewoon jezelf bent."

www.well-e.nl

INGEZONDEN: Brievenbussen

Onlangs ontvingen de bewoners van Goeree-Overflakkee het bericht van PostNL dat het aantal brievenbussen in de dorpen wordt aangepast, lees: verminderd. PostNL schrijft erbij dat bij het bepalen van de locaties rekening is gehouden met de afstandseis volgens de Postwet. Daarnaast is er gekeken of de brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die minder goed ter been zijn. Dit blijkt echter een grote leugen, want de brievenbus in de Van Weelstraat in Ooltgensplaat moet er ook aan geloven. Achter deze straat bevind zich de Margrietstraat, Marijkestraat, Irenestraat en het Maximaplein, een buurt met zo`n 70 seniorenwoningen. Een aantal van deze oudere bewoners zijn of worden slecht ter been en/of kortademig, etc. In veel gevallen hebben ze geen computer en kunnen ze niet e-mailen of iets dergelijks. Deze leeftijdsgroep, die veelal meelevend is, verstuurt nogal eens kaartjes en dergelijke per post bij geboorten, verjaardagen, rouw, trouw en met de Kerstdagen, etc. en is dus aangewezen op een brievenbus. En uitgerekend de brievenbus die het dichts bij hun woning staat gaat PostNL verwijderen. Men moet de post maar verderop in het dorp brengen, met andere woorden: bekijk het maar. Het argument dat PostNL aanvoert, is dat deze brievenbus wat minder wordt gebruikt dan de andere twee in het dorp. Dat spreek ik niet tegen, maar is dat dan een reden om hem dan maar weg te halen? Als je de buurtbewoners, waar de brievenbus staat, analyseert en je bent bij je volle verstand, dan laat je hem staan, want zoveel kost dat niet. Ik vermoed dat één of andere bureaucraat op kantoor, kijkend op wat dorpsplattegronden, hier en daar wat weggestreept heeft zonder zich verder te bekommeren over de impact. Hoe dan ook, het is dus weer zo`n maatregel die uitsluitend genomen is uit winstoogmerk en niet uit menselijke overwegingen. De ouderen zijn ook hier wederom het slachtoffer van de gedwongen digitalisering die ze niet bij kunnen houden. Schandalig! Met deze keer dank aan PostNL.
Met dank voor plaatsing.

L. Snaauw
Marijkestraat 49
3257 AK Ooltgensplaat

INGEZONDEN: Circusje pesten in Middelharnis

Burgemeester Grootenboer heeft geweigerd om circus Freiwald op zondagavond in Middelharnis een voorstelling te laten geven. Het geluid van het circus zou wel eens de kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente kunnen verstoren. En in de plaatselijke verordening staat dat dit niet mag. Maar in dit geval slaat dat nergens op. Het circus staat op een veld tegenover Lidl en Gamma, zo'n 250 meter afstand van de kerk, en met die grote gebouwen ertussen komt het geluid helemaal niet tot aan de kerk en zeker niet tot in de kerk.
Staande op de Boomgaardweg naast de kerk hoor je wel geluid van de Rottenburgseweg, maar niet van het circus. Controleert u het zelf maar. De burgemeester zou het circus haar excuses moeten aanbieden voor dit belachelijke besluit. En het is al de tweede keer dat een circus wordt dwarsgezeten. En paar jaar geleden gebeurde dat in Oude-Tonge en nu dus hier. Ook een burgemeester moet van haar fouten leren, maar blijkbaar is dat moeilijk. Gemeenteraad, doe er wat aan! Vooral voor de partij Vitale Kernen is hier een taak weggelegd, anders kan het woord vitale wel verdwijnen. Goeree-Overflakkee mijn eiland? Dat kun je verschillend bekijken. Overigens: een compliment voor de ambtenaar die te elfder ure de vergunning in orde maakte, want het circus was met de aanvraag wat laat. Ook dat moet gezegd worden.

J. REYNTJES
j.reyntjes@hetnet.nl
Oude-Tonge

Column

Taart

Het bestaan van een docent heeft een schaduwzijde. Daarmee word je in juni/juli geconfronteerd: het bezoeken van gezakte leerlingen. Nu zijn dat er op onze school altijd bar weinig. Te weinig om eelt op je ziel te krijgen en zo blijft het dus een pijnlijke kwestie. Ik voel me een soort aanspreker, zoals je die in het grijze verleden had: "Namens de familie wordt u meegedeeld dat op de leeftijd van…" Lijkbleke gezichten, handenwringen, tranen, zakdoeken. Ik ben daartegen niet bestand.

Een paar jaar geleden moest ik het gaan vertellen, vrij ver in Zeeland. Dat moet voor 15.00 uur gebeuren, want als je voor die tijd niets gehoord hebt, mag je ervan uitgaan dat je geslaagd bent. Toch ver, dat Zeeland. Ik moest me haasten, want aansluitend nog een droef bezoek aan West-Flakkee. Ik belde aan. Niemand thuis. Wel een keihard, dreigend geblaf. Door de brievenbus zag ik een herdershond, die met blikkerende tanden aangaf het zakken niet zonder slag of stoot te accepteren. De cijferlijst, in een keurig mapje met het schoollogo, werd door Cerberus - zo zal hij wel geheten hebben - door de gleuf getrokken en vakkundig gemolesteerd. Enfin, toen maar de leerling op haar 06 gebeld. Ze was bij Albert Heijn vleeswaren aan het snijden, zei ze. Haar opmerking: "Het geeft niet hoor, meneer, ik doe het gewoon nog een jaartje over", stemde me tot nadenken. Ze gaf eigenlijk aan de impact op mij groter in te schatten dan op zichzelf.

Op naar West-Flakkee. Mijn TomTom leidt me via allerlei kronkelige polderwegen tot de voordeur. O, nee, de vrouw des huizes voor het raam trekt krijtwit weg. Ik zou wel weg willen duiken en moet denken aan de sfeer van Willinks jobstijding. De deur zwaait open en ik ontwaar in het halletje een gereedstaande vlag. Dat je die ook halfstok uit kunt hangen, flitst even door mij heen. Op tafel: een taart met in marsepein: "GESLAAGD". Dat sloeg duidelijk alleen op de prachtige taart. Pijnlijk. Nee, dat hadden ze niet verwacht. Hij had eigenlijk best wel hard gewerkt en de laatste drie weken stukken minder gegamed. Ja, dat Duits lag hem niet zo, maar voor natuurkunde… Tja, wat moeten we er nu mee? Met uw zoon bedoelt u? Nee, met die taart. Wilt u een stuk? Ik krijg een stuk met een fragment van de ook op de taart afgebeelde professorenbaret. Mierzoet met een toch wat bitter nasmaakje.

Ingestuurd

Trotse visser

Wat was mijn kleinzoon trots toen hij een graskarper ving met zijn hengel, van 12,5 kilo en 92 cm. Vlug op de foto en de karper weer terug in het water. Ingestuurd door: Sjaan Tanis.

Vrijdag in de krant

Senait was docent Engels in Eritrea, Nu wil ze aan de slag in de zorg.