info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

20 augustus 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 20 augustus 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Discussie over tarieven in de apotheek

DIRKSLAND/SOMMELSDIJK – De ergste storm lijkt geluwd, maar soms vallen er nog harde woorden aan de balie van de apotheek. In Dirksland gebruiken klanten zelfs wel eens woorden als 'zakkenvuller' en 'dief'. Wat is het probleem? Mensen die medicijnen komen halen, denken dat ze meer moeten betalen.

Door Kees van Rixoort

Per 1 januari 2014 is er wat veranderd bij de uitgifte van medicijnen. Vóór die datum was het tarief voor de eerste uitgifte een onderdeel van de totale medicijnprijs. De eerste keer was een medicijn dus duurder dan de keren daarna. De overheid vond dat verwarrend en koppelde het tarief voor de eerste uitgifte los van de medicijnprijs. Het staat nu apart gespecificeerd op de nota. En het valt onder het eigen risico.

Eerste uitgifte

Waarom een tarief voor eerste uitgifte? Boudewijn van den Aarsen van Mediq-apotheek Dirksland legt het uit: "Het tarief geldt als de apotheek een nieuw medicijn verstrekt, of als het langer dan een jaar geleden is dat het is verstrekt. Momenteel geldt het zelfs nog voor een tablet met een andere sterkte. De regels zijn niet veranderd. De apotheek is verplicht een flink aantal stappen te zetten, voordat zij in genoemde gevallen het middel mag afleveren. Zo gaan wij na of de betreffende cliënt andere medicijnen gebruikt, en zo ja, of het nieuwe medicijn daarmee gecombineerd kan worden. Ook kijken we of het voorgeschreven medicijn geen problemen geeft bij bekende allergieën. De gegevens, het gebruik en eventuele waarschuwingen zet de apotheek op het etiket".

"Zo nodig", vervolgt Van den Aarsen, "nemen we contact op met de voorschrijvende arts, soms ook met een andere behandelend specialist, om alles goed op elkaar af te stemmen. Als er bloedverdunners gebruikt worden, lichten we de trombosedienst in. De apotheek rekent doseringen na, en past die zo nodig aan. Soms wijzigen we het middel in overleg met de arts. Dagelijks vinden er zo ruim honderd kleine en grote aanpassingen plaats. Er is schriftelijke uitleg -een bijsluiter en vaak nog extra informatie- en mondeling wordt een korte instructie gegeven. De apotheek is verplicht al deze handelingen te doen. Zonder mogen wij een medicijn niet meegeven. Voor de een is dit weinig werk, omdat er geen problemen zijn of er geen andere medicijnen worden gebruikt, terwijl de apotheek voor de ander wel eens een uur of langer bezig is. Zoals bij alle zorgkosten in Nederland is ook het tarief van de eerste uitgifte gemiddeld."

Duidelijk verhaal. Toch uiten sommige mensen zich minder netjes over de verandering per 1 januari 2014, zo is de ervaring bij de Dirkslandse apotheek. "Het gaat maar om een paar mensen per dag, maar het maakt de werksfeer er niet prettiger op", aldus apotheker Boudewijn van den Aarsen. "We krijgen zelfs het verwijt dat het is om het nieuwe pand af te betalen. Goed om te weten dat de huur van het nieuwe pand lager is dat die van ons oude pand. Aan de andere kant zijn mensen boos omdat er een extra bedrag op de rekening staat. En dat voor iets wat ze in hun ogen ook zelf wel kunnen lezen. Mensen vinden dat ze al premie genoeg betalen. De overheid denkt daar echter anders over."

Lees verder op pagina 6.

Geitenbrood uit Melissant

MELISSANT - Dinsdag 19 augustus werd door bakker Jan van Harberden uit Melissant het eerste geitenbrood officieel overhandigd aan André Kool van de Dorpsraad. Bakker van Harberden vertelt enthousiast over zijn nieuwe product: "Ons geitenbrood is een brood van Flakkeese tarwe waaraan melk is toegevoegd van Geitenboerderij de Mekkerstee. Als je aan de slag gaat met geitenmelk blijkt het een prachtig product te zijn. Het is supergezond en het heeft een enorm rijke smaak. Door ons brood te verrijken met deze melk hebben we echt iets bijzonders in Melissant." Bakkerij van Harberden heeft in zijn assortiment al: geitenpoten, geitenhoefjes en geitenkoppen. Zoon Jan junior maakt geiten van witte chocolade. Het nieuwe geitenbrood maakt de sortering compleet. Het is een licht bruinbrood met een knapperige korst en een heerlijke, romige smaak.

Kotter in brand

STELLENDAM – In de nacht van zaterdag op zondag was er een brand op een kotter, die lag afgemeerd in de binnenhaven. De brandweer en ook de KNRM zijn uitgerukt om de brand te blussen. Er is veel schade ontstaan aan de kotter, de politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Verplaatsen gymonderwijs

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Prins Johan Frisoschool (Deltastraat in Herkingen) gaat met ingang van het aanstaande nieuwe schooljaar voor drie uur per week gebruik maken van gymonderwijs in gymzaal Ons Huis in die woonkern in plaats van sportzaal De Gooye in Dirksland. Hiermee kan het gehele (school) busvervoer Herkingen - Dirksland vervallen. Dit levert een kostenbesparing op van 11.200 euro. Dit is mogelijk omdat de school heeft besloten niet langer deel te namen aan de school-zwemlessen. Met het faciliteren van drie uur gymonderwijs en het wegvallen van deze lessen bij de Gooye worden de gemeentelijke prestatiesubsidies (1937,25 euro) over en weer daarop aangepast.

2 / 28

Agenda

Woensdag 20 augustus

GOEDEREEDE – Zomerzangavond in de Hervormde Kerk. Aanvang: 19.30 uur. Thema: 'Zing een nieuw lied'.
GOEDEREEDE – De tweede zomerzangdienst vanaf 17.30 uur in de Hervormde Kerk, Kerkpad 3.
OUDDORP – Sunset Safari door de Voordelta vanuit buitenhaven Stellandam van 19.00 tot 21.30 uur. Beleef zeehonden, natuur en de zonsondergang op zee. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Donderdag 21 augustus

GOEDEREEDE – Workshop schilderen van 2,5 uur met kunstenaar Sarette Bakelaar. De locatie is het Goereese duinlandschap, de cursus is voor beginners en gevorderden. Ontvangst om 9.30 uur in theetuin De Halve Maan, Oostdijkseweg 19. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.
GOEDEREEDE – Beiaard(stads)wandeling door historische Goedereede vanaf 10.00 uur, o.l.v. een gids, verzamelen om 9.30 uur bij Hotel De Gouden Leeuw, Markt 1 in Goedereede. Reserveren kan t/m de woensdag, voorafgaande aan de wandeling bij VVV Ouddorp aan Zee.
HERKINGEN – Workshop intuïtief werken met speksteen voor kinderen in theetuin de Bongerd van 14.00 tot 16.00 uur, Molendijk 65. Aanmelden 06-20798737 of cindyvanbergen@upcmail.com. Meer informatie www.theetuindebongerd.nl.
MELISSANT - Zomerexcursie over de Slikken van Flakkee vanaf 19.30 uur. Vertrek vanaf parkeerterrein Midden-slikken, (begin van Biedingenweg) bij Melissant. Reserveren VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.
OUDDORP - Orgelconcert Sander van den Houten. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.
OUDDORP – 12e Akershoekse Bokbokaal van 12.00 tot 21.00 uur. Trimloop over 8 en 16 km. Inschrijven vanaf 18.30 uur in MFG Dorpstienden. Start om 19.30 uur voor Hotel Akershoek, Boompjes 1.
STELLENDAM – Activiteitendag van 12.00 tot 17.00 uur, het thema is 'Pannenkoekenkindermiddag'. De locatie is zwemcomplex 't Zuiderdiep, Zuiderdiepstraatweg 4 in Stellendam.

Vrijdag 22 augustus

MIDDELHARNIS – Omloopbraderie aan het Beneden Zandpad van 12.00 tot 21.00 uur.
OUDDORP – Foodstock Festival met muziek, eten en kraampjes bij Beachclub Natural High. Open vanaf 17.00 uur, meer informatie op www.natural-high.nl.
OUDDORP – Kom straattekenen in het centrum van Ouddorp van 18.30 tot 20.00 uur. Ieder kind t/m 12 jaar mag meedoen. Opgeven hoeft niet!
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Zaterdag 23 augustus

GOEDEREEDE – Beiaard(stads)wandeling door historische Goedereede van 14.30 tot 16.00 uur, o.l.v. een gids, verzamelen om 14.20 uur bij Hotel De Gouden Leeuw, Markt 1 in Goedereede. Reserveren voorafgaande aan de wandeling bij VVV Ouddorp aan Zee.
MIDDELHARNIS – 25e omloop van Goeree-Overflakkee, Beneden Zandpad van 12.00 tot 21.00 uur.
MIDDELHARNIS – Omloopbraderie van 11.00 tot 18.00 uur, Beneden Zandpad.
OOLTGENSPLAAT – Rondwandeling met gids door Ooltgensplaat, om 16.00 uur verzamelen op de Kaai bij het weeghuisje. Deelname is 2,- p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk. www.dorpsraadooltgensplaat.nl.
OUDDORP – Concert in de Overkant door het Brackman Trio. Kaarten kosten € 20,- en zijn verkrijgbaar bij het VVV in Ouddorp, tel: 0187-681789.
OUDDORP – Rommelmarkt van 8.30 tot 12.00 uur in loods van V.d. Linden Zuidweg 3. De opbrengst is voor diverse goede doelen. Toegang is gratis.
OUDDORP – Visbakdag in het centrum van Ouddorp van 10.00 tot 14.00 uur.
OUDDORP – Natuurexcursie Westduinen van 10.00 tot 12.00 uur. Start bij de kleine parkeerplaats t.h.v. Westduinweg 37 (hoek Klarebeekweg). Reserveren en verder informatie via VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Maandag 25 augustus

OUDDORP – VVV-huifkartocht van 1,5 uur. De tocht start om 18.30 uur en gaat door Ouddorp en omgeving. Deelname, reserveren en betalen, uitsluitend bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP – Beklimmen kerktoren van Ouddorp van 19.15 uur met o.l.v. gids. Kaarten zijn uitsluitend te koop bij VVV Ouddorp aan Zee en niet op de avond zelf bij de gids! Reserveer op tijd want vol=vol!.

Dinsdag 26 augustus

GOEDEREEDE - Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.00 uur. Kinderen die naar de basisschool (groep 1 t/m 7) zijn van harte welkom. De avondgroep (van groep 8 of ouder) begint om 19.00 uur. De witte tent is te vinden aan de Jongkoenstraat. Meer info via vsw-goeree@live.nl.
GOEDEREEDE – Natuurexcursie 'Duin, zand en strand op Kwade Hoek' van 19.00 tot 21.00 uur. Verzamelen op parkeerplaats Kwade Hoek, t.h.v. kantoor NM, Oostdijkseweg 105. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.
GOEDEREEDE – 16e Goereese Kunstdagen t/m 30 augustus. www.kunststichtinggoedereede.nl.
MELISSANT - Zomerexcursie over de Slikken van Flakkee vanaf 19.30 uur. Vertrek vanaf parkeerterrein Midden-slikken, (begin van Biedingenweg) bij Melissant. Reserveren VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.
OOLTGENSPLAAT – Huttendorp (t/m 29-8) achter het park De Ventjager aan de Steigerdijk van 9.00 tot 16.00 uur. Opgeven is niet nodig. Zelf hamer en een emmer meenemen.

Schapen doen de wollen jas uit

BATTENOORD – Dit zijn nu van die dingen die je gewoon op Flakkee tegen kunt komen. Je hoeft er niet voor naar een braderie, streekmarkt of wat dan ook, maar je fietst een rondje op het eiland en je rijdt er zo 'tegenaan': schapen scheren! De bekende Herkingse schapenboer Adriaan den Boer was er vorige week woensdagmiddag mee bezig bij Battenoord. Hij doet dit werk zeker al vijftig jaar.

Tekst en foto: Hans Villerius

Toen Den Boer nog meedeed aan schaapscheerderswedstrijden presteerde hij het om zo'n 23 tot 24 schapen per uur vakkundig van hun vacht te ontdoen. Nu doet hij 't rustiger aan: ongeveer 12 in een uur, dus gemiddeld vijf minuten per schaap.
Daarbij maakt Den Boer gebruik van een elektrisch apparaat, waarvan hij zorgt dat de messen goed scherp zijn. Dat is zowel voor de scheerder fijn, die dan minder kracht hoeft te zetten om door de vacht te komen, als voor het schaap, waarvoor het scheren met een scherp mes een stuk sneller verloopt. Want hoewel het schapenscheren bij de Herkingse schapenboer vlot verloopt, voor een schaap levert het dikwijls toch wel stress op, zodat Den Boer eraan hecht dat ieder schaap maar zo kort mogelijk onder 't mes hoeft.

Hij doet dit jaarlijks zo ongeveer aan het eind van de zomer. De vacht moet eraf onder meer omdat anders de lammeren niet goed meer bij de uier kunnen komen. Ook kan de vacht te vuil worden en kunnen er maden in komen. En natuurlijk kan de wollen jas ook te zwaar worden voor het dier zelf. "Het gewicht van de vacht die van een schapenlijf komt, varieert tussen de één en de zes kilo, gemiddeld zo'n drie á drie en een halve kilo", vertelt Den Boer.
Terwijl hij aan het scheren is, ziet hij dat van sommige schapen de wol geler van kleur is dan bij andere schapen. "Kijk, bij deze is er waarschijnlijk in de schuur graszaad tussen terecht gekomen. Vandaar deze verkleuring", legt hij uit. Ook van een volgend schaap is de vacht erg geel. "Deze heeft 't tijdens het lammeren vermoedelijk zwaar gehad", constateert Den Boer als hij voelt hoe los de structuur van de vacht is.

Na het scheren worden de vachten opgekocht. Hoeveel ze opleveren, is afhankelijk van de marktprijs die dan geldt. Alleen de witte schapenvachten zijn interessant. "Daarvan kun je alle kleuren wol maken, van een zwarte vacht alleen zwarte wol", legt Den Boer uit.
Terwijl hij zo bezig is, komen er verscheidene recreatieve fietsers langs, die graag even afstappen om het schapenscheren van dichterbij te bekijken. Een verrassende onderbreking, waar ze tijdens hun fietstocht op het eiland zo spontaan tegenaan rijden.

Peter Feller aan de slag bij stichting A seal Stellendam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Peter Feller (Feller Consultancy bv) uit Goedereede gaat als externe procesbegeleider aan de slag bij de startende stichting A Seal Zeezoogdierenzorg in Stellendam. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft besloten voor deze tijdelijke inzet een bedrag beschikbaar te stellen van 10.000 euro exclusief btw. De gemeente staat positief tegenover de initiatieven van de stichting en de werkwijze die is gericht op wetenschappelijk onderzoek, opvang zeezoogdieren, educatie en voorlichting.

Door Jaap Ruizeveld

Het college van B & W stelt dat de zeezoogdierenopvang een positieve impuls geeft aan de vitaliteit van Stellendam, het havengebied en het eiland. Met de komst van de opvang ontstaan mogelijkheden in verbreding van de visserij door koppelingen met functies als genoemde educatie en met horeca, toerisme en recreatie. Het project sluit naadloos aan op de uitgangspunten van het coalitieakkoord en het past binnen de doelstellingen van het Integraal Ruimtelijk Programma.

Procesbegeleiding

Het gemeentebestuur streeft bij de realisatie van de plannen van de stichting A Seal Stellendam naar een proactieve aanpak vanuit gemeentezijde en geprobeerd wordt de stichting op bestuurlijk- en ambtelijk niveau waar mogelijk te ondersteunen. Gezien de uniciteit en meerwaarde van de realisatie van de zeehondenopvang is dan ook tot het beschikbaar stellen van genoemd budget besloten. Het bedrag is gericht bestemd voor de inhuur van een externe adviseur voor de procesbegeleiding bij de opstart van het project in Stellendam.

Inzet WSW-ers ?

Onder procesbegeleiding verstaat het college het coördineren, sturen en bewaken van het bestuurlijk proces van de continuïteit en stabiliteit in het bestuur en de bedrijfskundige aspecten van de zeehondenopvang. B & W vragen daarbij om het aanleveren van een bedrijfs(uitvoering)plan en verlangen onderzoek naar mogelijkheden om WSW-ers te kunnen inzetten. Tevens naar resultaten op het gebied van het versoepelen van operationele taken en het structureren van toekomstige financiële stromen. Stichting A Seal Stellendam zal, zoals gemeld, de procesbegeleiding inkopen bij Feller Consultancy in Goedereede. Het gemeentebestuur heeft kenbaar gemaakt dat zij tweewekelijks info wil ontvangen over de resultaten en voortgang in het proces.

Korte tijd

Peter Feller, eigenaar van Feller Consultancy bv, vindt de opdracht aantrekkelijk en uitdagend. Vóór de maand oktober moet hij zorgdragen dat de organisatie er bedrijfsmatig in feite staat, toekomstgericht verder kan, plannen helder zijn geformuleerd en de noodzakelijke verbindingen in contacten zijn gelegd. In de beperkte tijdsfase moet dat lukken. Waarbij zeker een pluspunt is dat Feller lokaal goed is georiënteerd. Niet vreemd als oud-wethouder van de gemeente Goedereede en bijvoorbeeld ook in andere eilandelijke functies waaronder een commissariaat bij Woongoed Goeree-Overflakkee.

Bedrijfsmatig

In gesprekken tussen het stichtingsbestuur A Seal Stellendam en het gemeentebestuur (wethouder Van der Vlugt) is oriënterend gekeken wat de beste insteek zou kunnen zijn om de opstart van het zeehondencentrum succesvol te kunnen laten verlopen. Enerzijds is daarvoor de deskundigheid nodig bij de opvang en verzorging van de dieren, anderzijds moet ook de bedrijfsmatige kant worden gepositioneerd. Het gemeentebestuur toont zich bereid om in deze fase faciliterend op te treden en met een eenmalige financiële ondersteuning het mogelijk te maken dat er, onder duidelijke voorwaarden, deskundige know-how wordt ingehuurd.

Stabiele basis

Peter Feller is voor deze klus benaderd. Aan enthousiasme om er een succes van te maken zal het niet liggen. "Ik heb er enorme zin in om het initiatief van het stichtingsbestuur bedrijfsmatig een stabiele basis te geven. Het is fijn dat er een gepassioneerd en gedreven stichtingsbestuur staat, omringd door vrijwilligers. Zij geven een prima uitvoering aan hun concrete opvang- en verzorgingswerk voor de dieren maar het is -juist bij de opstart- dan niet gemakkelijk voor hen om ook gelijktijdig het bedrijfsmatige deel in te vullen, van waaruit toekomstgericht kan worden voortgeborduurd. Dat werk is nu aan mij toevertrouwd en zoals gezegd, het is voor mij een fantastische uitdaging", aldus Peter.

Extra route van 15 km tijdens de Omloop

Voor het eerst dit jaar is het mogelijk om een korte route van 15 km van de Omloop te wandelen. Bij de organisatie van de Omloop was een veelgehoorde opmerking "ik wil graag meewandelen, een bijdrage leveren aan het goede doel en de sfeer van de Omloop proeven. Maar dertig kilometer is voor mij te veel".

Ondanks dat het kort van te voren is, wil de organisatie van de Omloop graag gehoor aan geven aan dit verzoek. Daarom organiseert de Omloop samen met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (onderdeel van CuraMare) de 15km route. De renovatie van de Kinderafdeling van het ziekenhuis is dit jaar één van de goede doelen van de Omloop. Het ziekenhuis werkt dan ook graag mee, zodat meer mensen de mogelijkheid hebben om voor het goede doel te lopen.

Start en inschrijven

De korte afstand van 15 km start is tegelijk met de Kinderomloop van 15 km en start in Den Bommel bij de Haven. Inschrijven kan ter plaatse bij CuraMare, deelname kost € 5,- per persoon. De opbrengst is geheel bestemd voor het goede doel. Starten is mogelijk tussen 11.00 en 13.00 uur.

Culinair en cultureel genieten van vis op Goeree-Overflakkee

De Week van de Goereese Vis staat in het teken van culinair en cultureel genieten van vis op je bord tot visserij gerelateerde activiteiten op Goeree-Overflakkee voor het hele gezin. Ontdek de moderne vissersvloot, de haven en visafslag in Stellendam. Ontmoet de vissers en proef de lokale lekkernijen uit de zee.

De Week van de Goereese Vis heeft als doel, de heerlijke lokale vis, Stellendamse Garnalen en oesters aan zo veel mogelijk inwoners, toeristen en consumenten smakelijk te serveren. Goeree-Overflakkee is trots op de visserij, vissers en het product vis. Met de Noordzee als onze achtertuin, een eigen vissersvloot en de Stellendamse visafslag is het vanzelfsprekend dat we op het eiland vis letterlijk op de (menu)kaart zetten.

Maandag 8 september tijdens de opening van het oesterseizoen welke gedeeltelijk plaatsvindt in de Ouddorpse haven, zal burgemeester Grootenboer de Week van de Goereese Vis officieel openen.

Restaurants

Tijdens de Week van de Goereese Vis geven restaurants op Goeree-Overflakkee extra aandacht aan lokaal gevangen vis op de menukaart. De restaurants serveren vis van het seizoen in een 3-gangen diner- en/ of lunchmenu voor het vaste bedrag van € 27,50. De deelnemende restaurants zijn: Brasserie Bolbaken, Brasserie 't Vingerling, Eetcafe D'n Dollen Beer, Hotel Restaurant Duinzicht, Eetcafe 't Sas, Happerij 't Schouwtje, Hotel Akershoek, De Zeemeeuw, Strandpaviljoen Paal 10, Strandpaviljoen Brouw, Visrestaurant Hameeteman en Habraken Vis.

Erop uit

Naast een hele week culinair kun je ook cultureel genieten van vis tijdens de Week van de Goereese Vis. Verschillende ondernemers en organisaties bieden visserij gerelateerde activiteiten aan. Van een workshop vis schoonmaken, rondleiding in de visafslag tot samen garnalen pellen. Het hele programma komt binnenkort in deze krant te staan.

Deelname

De deelnemende restaurants waar een heerlijk vismenu geserveerd wordt en het programma met activiteiten staan op de website www.vvvgoeree-overflakkee.nl. Restaurants die alsnog willen deelnemen kunnen zich via de VVV aanmelden.

Wilt u ook iets organiseren of aanbieden in De Week van de Goereese Vis? Neem contact op met Caroline Melissant via caroline@trendsinzee.nl of 06 12063103

Organisatie

De organisatie van De Week van de Goereese Vis ligt in handen van de VVV , gemeente Goeree-Overflakkee, INZee Communicatie & Trends, vissers en enthousiaste ondernemers die samenwerken in de projectgroep "Verbreding Visserij". De projectgroep is ontstaan met het doel de aanbevelingen in het rapport Verbreding Visserij ten uitvoer te brengen. De groep wordt gefaciliteerd en getrokken door bedrijfscontactfunctionaris Heleen Vlietland en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee.

In de Dirkslandse apotheek klinken de woorden zakkenvuller en dief

Vervolg van de voorpagina

Onwetendheid

Apotheker Arie-Jan Jordens van Mediq-apotheek Haringvliet in Sommelsdijk zegt dat de ergste storm voorbij is. Die voltrok zich begin dit jaar, toen de veranderde tariefstelling inging. Woorden als 'zakkenvuller' en 'dief' zijn niet gevallen in Sommelsdijk. Wel constateerde hij onwetendheid bij het publiek. "Mensen wisten niet precies wat er veranderde en waarom. De zorgverzekeraars hadden hun verzekerden tijdig op de hoogte moeten stellen, maar dat is niet gebeurd. Een campagne is er niet geweest, hooguit een paar mini-artikelen." Ook heeft Jordens de ervaring dat er wel begrip is voor de verandering. "Als je het netjes uitlegt, draaien de meeste mensen wel bij. Ze betalen niets meer dan vorig jaar. De enige verandering is dat de toeslag voor eerste uitgifte nu op de factuur staat. Wij rekenen geen hogere prijzen. Sterker nog: wij behoren tot de bedrijfstak die als enige al vijf jaar dezelfde tarieven hanteert."

Waardering

Boudewijn van den Aarsen vindt dat de medewerkers in de apotheek meer waardering zouden mogen krijgen. "Het lijkt erop alsof de apotheek zich in een tussenruimte bevindt. De zorg die daar geleverd wordt is zeer nuttig en belangrijk, maar betalen willen we er eigenlijk niet voor. Bij de ROC's is het nog druk genoeg bij de opleiding voor apothekersassistente. Gelukkig maar, want het is duidelijk geworden dat het ook een mooi en belangrijk beroep is. Misschien verdienen ze wel veel meer krediet dan ze krijgen."

Opening 'Flightzone'

OUDDORP - Vorige week heeft bij Beachclub Natural High op de Brouwersdam de feestelijke opening plaatsgevonden van een grootschalige aanbouw van het strandpaviljoen. Na 3 mooie seizoenen in de bestaande Beachclub bleek er behoefte te zijn voor meer werkruimte voor de kitesurfschool, clinics en groepsprogramma's van het strand- en watersportcentrum. De aangebouwde accommodatie heeft als functie om alle strand- en watersporters die over de vloer komen helemaal in de watten te leggen. Zo beschikt het gebouw over lockers, kleedruimtes, douches en een uitgestrekt terras met eigen horecavoorzieningen. Het nieuwe gedeelte van de Beachclub heeft de toepasselijke en energieke naam 'Flightzone' gekregen. tweevoudig wereldkampioen Youri Zoon en PKRA rider Annelous Lammerts hebben het lintje doorgeknipt en daarmee de Flightzone officieel geopend. Kijk voor meer informatie op www.natural-high.nl.

Zorgen VKGO over huishoudelijke hulp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Namens de raadsfractie Vrije Kernen heeft Binic Vreugde vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het thema Huishoudelijke hulp. De fractie uit haar ongerustheid over dit aspect na signalen vanuit de samenleving en door publicaties in de media. VKGO wil weten of diverse thuiszorgorganisaties nu al het aantal uren verminderen en vraagt of dit in lijn is met het vastgestelde beleid. Kan het college aangeven hoe de gelijkwaardigheid wordt gewaarborgd bij de al verlopen 'keukentafelgesprekken' en wat is het standpunt van B & W daarbij.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie vindt dat er op moet worden toegezien dat niemand tussen wal en schip valt en dringt met deze vragen aan op een snelle beantwoording. De uitkomsten van de WMO-monitor 2013 dienen te worden voortgezet in de komende jaren, vindt VKGO.

Biggetjes op de Mekkerstee

OUDDORP – Ondanks de regenvlagen en de stevige westenwind: Voor toeristen en eilandbewoners blijft een bezoek aan de Geitenboerderij De Mekkerstee aan de Hofdijksweg in Ouddorp altijd een attractie. Deze dagen extra nu het varken drie biggetjes heeft gekregen. Ze hebben er lang op gewacht: 3 maanden, 3 weken en 3 dagen is namelijk de draagtijd van een varken. Maar nu ze er zijn geeft het extra drukte en gezelligheid op de Mèkkerstee.

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Twee geparkeerde auto's op de Molendijk zijn in de nacht van zaterdag op zondag in brand gegaan. De melding werd gedaan om ongeveer kwart voor één, de brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Een rondje Flakkee

110 kilometer wandelen. Sommigen zouden zeggen dat je helemaal getikt bent, maar hier op Goeree-Overflakkee is het een echt dingetje waar honderden wandelaars op afkomen. De start is dit jaar in Middelharnis en 24 uur later is het de bedoeling dat daar iedereen ook weer gefinished is. En dat is nog een hele opgave, want weer of geen weer, de Omloop gaat door.

Maar wat vinden onze Flakkeese jongeren van de Omloop? Vinden ze het leuk en doen ze (ooit een keer) ook mee of kijken ze er toch anders tegen aan? Wij zochten het voor je uit!

Jongeren over de Omloop

Sven, Martijn & Vangelis

"Ik vind het wel leuk, die Omloop. Mijn opa doet er ook aan mee en misschien loop ik volgend jaar wel met hem mee. We hebben ook samen de vierdaagse gelopen", zegt Martijn. "Mij lijkt het ook wel leuk", zegt Sven. "Maar ik denk niet dat ik het zelf kan. Misschien later als ik groot ben". Vangelis komt er ook bij staan. "Ik heb een keertje pannenkoeken uitgedeeld aan de lopers. Vind het wel sportief. Ik zit zelf op hockey en karate, dus misschien ooit".

Demi, Melisa & Jackie

"Ik vind het wel top dat er mensen zijn die dit doen. Mijn vader doet het ook. Misschien dat ik volgend jaar wel met hem meeloop, lijkt me wel leuk voor een keertje", zegt Demi. Haar vriendinnen kijken raar op. "Dat vind ik knap. Ik ga het zelf niet doen, maar ik zal langs de route gaan staan om haar aan te moedigen", zegt Melisa. "Ik sta sowieso altijd bij de start en de finish, als Demi dan mee doet heb ik ten minste iemand om aan te moedigen", aldus Jackie.

Andrea & Dewy

"Het lijkt me heel vermoeiend om 110 kilometer te wandelen, maar ik houd ook niet echt van lopen, dus dan houdt het al snel op", zegt Andrea. Haar vriendin Dewy vult haar aan: "Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Het is zo ontzettend lang, ik zou het nooit doen, maar ik heb respect voor de mensen die hem uitlopen. Het is voor een goed doel? Misschien doe ik het dan ooit wel een keer, maar niet de 110 hoor!".

Esther (12)

"Ik vind de Omloop altijd wel leuk. Mijn broer heeft hem ook een keer uitgelopen en ik sta altijd wel langs de route en bij de start", zegt Esther. "Er komt een dag dat ik hem zelf ook ga lopen en dan ga ik proberen mijn broer ook weer over te halen om mee te doen. Hij zegt altijd dat je het een keer gedaan moet hebben als je op Flakkee woont, vind ik ook wel".

110 km wandelen in 24 uur #Omloopflakkee http://ow.ly/oqyEu alle deelnemers succes gewenst met deze uitdaging!

@R_Hoogstad

Gek op wandelen? Doe de Omloop van Goeree-Overflakkee. Een rondje om ons mooie eiland.

‏@MariaEvers2

Start en finish Omloop van Flakkee in Middelharnis, ik denk een goede zet #omloop

@Maartenmeneerse

@vvvzhe

22/8 om 19.00u start de 23e #Omloop #GoereeOverflakkee weer vanuit Middelharnis. Meer info en inschrijven: www.dewandeltocht.nl

Kernactiviteiten

Dirksland

Repetities

Op woensdag 20 augustus begint het Gemengd Koor Excelsior weer met repeteren. Dit gebeurt in verenigingsgebouw De Schakel om 19.45 uur onder leiding van Meike van Warmoeskerken.

GOEDEREEDE

Stadswandeling

Op zaterdag 23 augustus start om 14.30 uur de stadswandeling vanaf de Markt voor hotel de Gouden Leeuw. Een gids leidt u langs prachtige gevels, de toren en delen van de oude stadsmuren. Om 16.00 uur begint de stadsbeiaardier Jan Bezuijen een hoorspel in de toren. Deelnemers van de stadswandeling krijgen een wedstrijdformulier en mogen raden welke nummers hij speelt. Het repertoire gaat namelijk van Bach tot Beatles. Onder de goede antwoorden wordt een diner voor twee verloot bij de Gouden Leeuw. Deelnemen aan de wandeling kan voor € 7,50. Reserveren en betalen kan bij het VVV-kantoor.

VakantieSpelWeek

Van dinsdag 26 tot en met donderdag 28 augustus is in Goedereede weer de VakantieSpeelWeek. Dit jaar met het thema 'Zeesterren'. Het begint om 9.30 en duurt tot 12.00 uur, op woensdag duurt het tot 12.30 uur. De VakantieSpelWeek is bedoeld voor kinderen van groep 1 tot en met groep 7. De toegang is gratis. De spelletjes vinden plaats op het speelveld aan de Jongkoenstraat. Voor meer informatie en aanmelden kunt u een e-mail sturen naar vsw-goeree@live.nl. Er is ook een avondgroep voor kinderen van groep 8 of ouder. Zij zijn welkom op dinsdag 26 augustus om 19.00 uur, woensdag 27 augustus om 19.30 uur en donderdagmiddag 28 augustus om 15.00 uur.

LANGSTRAAT

Fietspuzzeltocht

Op zaterdag 30 augustus is er een fietspuzzeltocht door het landschap van Goeree-Overflakkee met een afstand van ongeveer 25 kilometer. De tocht wordt georganiseerd door de stuurgroep van de Nederlands Hervormde Kerk in Langstraat. De fietstocht start rond 9.15 uur vanaf de kerk en eindigt rond 12.00 uur. Halverwege is er een pauze met een kop koffie, thee of fris. Bij terugkomst is er in de kerk een maaltijd met soep en broodjes. Meedoen kan voor € 5,- per persoon of € 15,- per gezin. De opbrengst gaat naar het onderhoud van het kerkgebouw. Van tevoren aanmelden is verplicht en kan bij de familie Bakelaar, tel: 0187-632092, de familie Mijs, tel: 0187-631301 of bij de familie Van Gils, tel: 0187-631716. De winnaar krijgt een taart en een wisselbeker.

MELISSANT

Huttendorp

Van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 augustus verandert Melissant in een huttendorp. Op het speelveldje in Melissant kunnen kinderen van 4 tot en met 13 jaar hutten bouwen van 9.30 tot 16.30 uur. De hutten worden op vrijdag beoordeeld door een jury en de winnaars krijgen een prijsje. Daarna worden de hutten weer uit elkaar gehaald en is het tijd voor het vreugdenvuur. Aanmelden voor het huttendorp kan door een briefje met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en leeftijd in te leveren bij Fabiusstraat 6. Meedoen kost € 10,- per kind en kan op woensdag tussen 9.00 en 10.00 uur worden betaald. Meer informatie: www.facebook.com/oranjeverenigingmelissant.

Breicafé

Op donderdag 28 augustus is er weer een breicafé in de Melishof in Melissant. Iedereen is welkom van 13.00 tot 16.00 uur, wel eigen spullen meebrengen. De entree bedraagt € 1,25 per persoon. Voor meer informatie kunt u bellen met 0187-602822.

MIDDELHARNIS

Oefenploegwedstrijd

Op zaterdag 23 augustus houdt de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) een oefenploegwedstrijd voor oude tractoren op het land van Noud van der Heijde, nabij Industrieterrein Oostplaat. De wedstrijd heeft drie categorieën en de winnaars worden uitgezonden naar de Nederlandse Ploegkampioenschappen voor oude tractoren. De wedstrijd begint om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur en een uur later is de prijsuitreiking. Toegang en parkeren is gratis.

Repetities

Het koor Jeduthun begint na een heerlijke vakantie weer met repeteren. Op donderdagavond 28 augustus is om 19.45 uur de eerste repetitie van het nieuwe seizoen onder leiding van Jan Wisse. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Meer informatie is te vinden op de website www.jeduthunmiddelharnis.nl.

NIEUWE-TONGE

Inlevermoment

Op zaterdag 30 augustus is het de laatste keer dat u spullen kunt inleveren voor de rommelmarkt van de Gereformeerde Gemeente in Nieuwe-Tonge van zaterdag 6 september. Het inlevermoment duurt van 10.00 tot 11.30 uur en is in de loods bij de weegbrug achter Tankstation Nelissen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaco Hobbel, tel: 0683699097. Als u in Nieuwe-Tonge woont kunnen de spullen ook opgehaald worden.

OOLTGENSPLAAT

Huttendorp

Van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 augustus kunnen kinderen weer bouwen aan een huttendorp achter het park De Ventjager aan de Steigerdijk. Op dinsdag, woensdag en donderdag duurt het bouwen van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Meedoen kan voor € 2,50 per dag of € 8,- voor de hele week, betalen en aanmelden kan bij de ingang van het huttendorp. Wel zelf een hamer en emmertje meenemen. Het huttendorp zal op vrijdagavond om 19.00 uur in vlammen opgaan, de toegang daarvoor is gratis. Voor meer informatie kunt u bellen met Willem de Bonte, tel: 0187-631300 of Leonard den Ouden, tel: 0655832254.

Inlevermoment

Op vrijdagavond 15 en 22 augustus is er van 18.30 tot 20.00 uur een inlevermoment voor de rommelmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente die plaats vindt op zaterdag 30 augustus. De spullen kunnen ingeleverd worden aan de Stoofstraat 26 in Ooltgensplaat. Indien u zelf niet in staat bent om de spullen (op deze momenten) in te leveren, dan kunt u bellen naar 0187-631692.

OUDDORP

Postduiven voor Kika

Postduivenvereniging De Trekvogels en motorclub De Zaffels uit Ouddorp organiseren voor zaterdag 23 augustus een wedvlucht vanuit Quievrain om geld op te halen voor Kika. Dat geld wordt opgehaald door de inschrijvingen van deelnemers en ook de geldprijzen die te winnen zijn (22 in totaal) die niet worden opgehaald gaan naar het goede doel. Daarnaast zijn ook donaties van particulieren en bedrijven welkom. De prijsuitreiking is op zaterdag 27 augustus om 16.00 uur in het clublokaal van P.V. De Trekvogels.

Ladiesbrunch

Op zaterdag 11 oktober is er een ladiesbrunch bij de Doopsgezinde Gemeente van Ouddorp aan de Dorpstienden. De brunch duurt van 9.00 tot 13.00 uur, u hoeft dus van tevoren niet te ontbijten. De brunch heeft het thema; "Digitale tijd van mijn leven". De kosten voor de brunch zijn € 10,- per persoon. Aanmelden is verplicht en kan bij Bakkerij Akershoek aan de Hoenderdijk, bij het VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789, of via de website www.doopsgezindouddorp.nl. Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen vrij.

Straatstoepkrijttekenen

Op vrijdag 22 augustus wordt het centrum van Ouddorp mooi versierd tijdens het straatstoepkrijttekenen. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen vanaf 18.30 uur terecht bij de Bruna aan de Hoenderdijk en rond 20.00 uur is de prijsuitreiking. Vooraf aanmelden is niet nodig en de krijtjes worden verzorgd. Na afloop is er nog een lekker ijsje verkrijgbaar voor de deelnemers en hun familie en vrienden. Ook is er de gelegenheid om op de foto te gaan met de verschillende kunstwerken.

Visbakdag

De activiteitencommissie van de HHG in Ouddorp organiseert voor zaterdag 23 augustus een visbakdag. Van 9.00 tot 14.00 uur wordt er vis gebakken in de Dorpsring van Ouddorp. Denk bijvoorbeeld aan tong, schar, lekkerbekjes, kibbeling en meer. De opbrengst gaat naar het fonds kerkbouw.

Orgelconcert

Op donderdag 21 augustus speelt Sander van den Houten uit Kampen het laatste orgelconcert van dit zomerseizoen. Hij zal spelen op het Van Velpen orgel van de Dorpskerk in Ouddorp. Hij zal werken spelen van onder andere Johan Pachelbel, Carl Philipp Emanuel Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy. De entree bedraagt € 10,- per persoon, kinderen tot en met 15 jaar mogen gratis naar binnen.

Concert

Op zaterdag 23 augustus speelt het Brackman Trio in de Overkant. De drie zijn opgeleid op de coservatoria van Amsterdam en Den Haag door bekende Nederlandse musici als Peter Brunt, Jan Wijn en Liza Ferschtman. Het programma bestaat uit verrassende klassieke muziek uit de romantische muziekperiode, gecomponeerd door de componisten Robert Schumann, Clara Schumann en Johannes Brahms. Kaarten kosten € 20,- en zijn verkrijgbaar bij het VVV in Ouddorp, tel: 0187-681789. Het kaartje is inclusief koffie of thee vooraf en een glas wijn na afloop.

OUDE-TONGE

Openluchtdienst

Op zondag 24 augustus is er een openluchtdienst, georganiseerd door de Evangelie Gemeente Flakkee. Een feest voor jong en oud! Samenzijn, tijd voor ontmoeting, muziek, koffie en andere lekkernijen zijn enkele ingrediënten voor een bijeenkomst onder een open hemel en vlak bij het water. Ook dit jaar is er de gelegenheid om op Bijbelse wijze gedoopt te worden in het Grevelingenmeer. De dienst vindt plaats bij de boothelling aan de Strandweg tussen Oude-Tonge en Bruinisse en begint om 14.30 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.evangeliegemeenteflakkee.nl of bel met 0187-663650.

Vakantie Bijbel Club

Op dinsdag 26 en woensdag 27 augustus is het tijd voor de Vakantie Bijbel Club in de witte tent aan de Melkweg in Oude-Tonge voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Het thema van dit jaar is 'Vis je mee?', alle activiteiten zijn dan ook gebonden aan dit thema. Op woensdag worden er pannenkoeken gebakken. Op dinsdag duren de activeiten van 9.30 tot 12.15 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Op woensdag duurt de dag van 9.30 tot 13.15 uur. 's Avonds is er een Sing-in van 19.00 tot 20.15 uur. Meer informatie kunt u vinden op de website www.vbcoudetonge.nl.

Kerkdienst

Op zondag 31 augustus is er 's morgens een kerkdienst speciaal voor de kinderen van de Vakantie Bijbel Club en voor mensen die nooit of al lange tijd niet meer in de kerk komen. Voorafgaand aan de kerkdienst wordt er gezamenlijk ontbeten in Diakonia, dit is om 9.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website www.vbcoudetonge.nl.

SOMMELSDIJK

Repetities

Het Christelijk gemengd Rehobôthkoor begint op woensdag 27 augustus weer met repeteren onder leiding van Ab Vroegindeweij. Het koor gaat verder met het instuderen van de liederen die ze gaan uitvoeren tijdens verschillende zangavonden die op het programma staan. Het koor repeteert op woensdagavond van 19.45 tot 21.30 uur in de Rehobôthkerk in Sommelsdijk. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Meer informatie kunt u vinden op de website www.chrgemrehohothkoor.nl.

STELLENDAM

Rommelmarkt

Op zaterdag 6 september is er een rommelmarkt rond de Gereformeerde Kerk in Stellendam. De markt is te bezoeken tussen 8.30 en 15.00 uur, de toegang is gratis. U kunt lekker rondneuzen in de kraampjes met tweedehands spullen en er is een stand met verse vis, oliebollen, cake en nog veel meer. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen.

Wielertourtocht GO-Classic: fietsen voor het goede doel

MIDDELHARNIS – Veel enthousiasme, prachtig weer, 650 deelnemers en een opbrengst van 25.000 euro. Dat is kort samengevat de eerste GO-Classic, die vorig jaar plaatsvond. Nu staat de tweede editie van het wielertourevenement op het programma. Op zaterdag 13 september is het zover. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 70, 115 en 150 kilometer. De opbrengst gaat naar drie goede doelen, waarvan twee op Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

De GO-Classic is bedacht door een aantal leden van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Leden die in hun vrije tijd graag wielrennen én, geheel passend bij hun serviceclub, geld voor goede doelen bijeen willen brengen. Fietsen voor een goed doel, dat is het wezen van de GO-Classic. Het geld, 25.000 euro, ging vorig jaar naar de kinderboerderij en de speeltuin van Hernesseroord. Deze doelen ontvingen ieder 15 procent. De resterende 70 procent ging naar de Leontien Foundation, die zich inzet voor mensen met eetstoornissen.

De Leontien Foundation is opgericht door Leontien Zijlaard-van Moorsel, meervoudig wereld- en olympisch kampioen wielrennen. Zij is door de organisatoren in de arm genomen als boegbeeld voor de GO-Classic, niet in de laatste plaats om de naamsbekendheid van het evenement te vergroten en daarmee ook de opbrengst voor de goede doelen.

Ook in 2014 en 2015 gaat 70 procent naar de Leontien Foundation. Dat is een onderdeel van de afspraken die met de bekende ex-wielrenster zijn gemaakt. Ze zal, net als in 2013, ook weer naar Goeree-Overflakkee komen om de tweede GO-Classic met haar aanwezigheid op te luisteren.

Sempre en RTM-museum

De andere goede doelen dit jaar zijn Sempre Crescendo en het RTM-museum in Ouddorp. De koninklijke muziekvereniging uit Middelharnis gaat het geld besteden aan nieuwe lesinstrumenten voor de leerlingen. De vereniging viert dit jaar het 125-jarig bestaan. Het RTM-museum heeft geld nodig voor de restauratie van een tramrijtuig dat vroeger dienst deed op Goeree-Overflakkee. De restauratie van dit rijtuig, AB-414, is al in volle gang. Geld van de GO-Classic is zeer welkom om onder meer het vensterglas en de bekleding van de banken te kunnen betalen.

Wie wil meefietsen op 13 september kan zich inschrijven voor een van de drie afstanden, inclusief eten voor onderweg en/of een pastamaaltijd na afloop. Individueel inschrijven is mogelijk, maar er zijn ook bedrijven die met een team komen. Of met klanten. Er is zelfs een mogelijkheid om te overnachten bij de Klepperstee, tegen een gereduceerd tarief. De sponsors van het evenement komen deels van Goeree-Overflakkee en deels van daarbuiten. Edudelta verzorgt de pastamaaltijd, als onderdeel van de maatschappelijke stage.

Ook 150 kilometer

Vorig jaar, tijdens de eerste GO-Classic, konden deelnemers kiezen uit twee afstanden: 70 en 115 kilometer op Goeree-Overflakkee. Dit jaar is daar voor de liefhebbers voor een wat langere rit een tocht over 150 kilometer bijgekomen. Die pakt ook een puntje Schouwen-Duiveland mee. Een extra stopplaats is gecreëerd bij Port Zelande.

De Rotaryclub Goeree-Overflakkee, die 35 leden telt, heeft ongeveer honderd vrijwilligers gecharterd om de tweede GO-Classic in goede banen te leiden. Daar zitten veel familieleden, buren en vrienden van de leden bij. Zonder die inzet zou de wielertocht niet mogelijk zijn. Net zomin als zonder de website, Facebook en de samenwerking met de Nederlandse ToerFietsUnie (NTFU). "We hebben wel een structuur neergezet. De basis staat", zeggen Jan Verhage en Jan van der Slik, die zich met de organisatie van de GO-Classic bezighouden. "De NTFU heeft de tocht begin 2014 beloond met twee sterren, de op een na hoogste kwalificatie. Daarmee voldoen we in het tweede jaar al aan de hoge kwaliteitsnormen van de NTFU. En we gaan voor de derde ster."

90 procent fietspad

Veiligheid, geeft het duo aan, is bij het bepalen van de kwaliteit van een toertocht terecht een heel belangrijk aspect. Niet voor niets zijn er professionele verkeersregelaars actief tijdens de GO-Classic, is er een verpleegkundige, zijn de tunneltjes verlicht en wordt de hele route vooraf geveegd. Rijden zonder helm is niet toegestaan. Negentig procent van de tocht gaat over fietspaden. Het oponthoud door verkeerslichten is zoveel mogelijk beperkt.

Start en finish zijn op het Diekhuusplein in Middelharnis. Wethouder Gerrit de Jong lost het startschot. Een blaaskapel van 'Sempre' is present om die handeling muzikaal op te luisteren. Starten kan overigens tussen halfnegen en tien uur in de ochtend. Voor vijf uur 's middags is iedereen weer terug, zo is de verwachting. Een wedstrijd is de GO-Classic niet, wel een toertocht. "Het wordt een sportieve, gezellige dag, die Goeree-Overflakkee op de kaart zet, met hopelijk een mooie opbrengst voor de goede doelen." En wie weet komen er, behalve Leontien Zijlaard-van Moorsel, nog meer wielrenners van naam naar het eiland. Want er is een kans dat ook Orange Cycling – de ploeg die Michael Zijlaard heeft opgezet met Breukink, Van Poppel en Boogert – van de partij is op 13 september.

Inschrijven kan via de website www.go-classic.nl. Vooraf inschrijven is goedkoper dan inschrijven op de dag zelf. De organisatie kan nog vrijwilligers gebruiken. Ook verkeersregelaars kunnen zich aanmelden. De contactgegevens staan ook op de website van GO-Classic..

Actie tegen zwerfafval tijdens de Omloop Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de Omloop op 22 en 23 augustus 2014 maakt de gemeente Goeree-Overflakkee bezoekers op een originele manier bewust van het scheiden van afval. Met speciale 'Walking Bins' probeert de gemeente inwoners en bezoekers te stimuleren om actief zwerfafval tegen te gaan en dit afval zoveel mogelijk te scheiden.

Een Walking Bins promotieteam, gehuld in een opvallend afvalinzamelpak, loopt op 22 en 23 augustus rond tussen het publiek van de Omloop. Om hun nek hebben zij de zogenoemde Walking Bins hangen. Deze wandelende afvalbakken hebben afzonderlijke bakken voor plastic bekertjes en flessen, blik, restafval en GFT, waardoor het afval gescheiden ingezameld kan worden. Met deze actie nodigt de gemeente Goeree-Overflakkee inwoners en bezoekers uit om 24 uur lang op ludieke wijze na te denken over zwerfafval en afvalscheiding.

Wie tijdens de Omloop gebruik maakt van de Walking Bins, wordt beloond met een lekker en gezond mandarijntje. De schillen? Die gaan natuurlijk ook in de Walking Bin!

Rondreizend evenement Waterpoort

OUDE-TONGE - Op welke manier komen we tot meer beleving rondom het thema water in Waterpoort? Welke mogelijkheden zijn er om Waterpoort meer bekendheid te geven zowel bij bewoners in het gebied maar ook daarbuiten? Met deze vragen ging Northside Consult BV uit Oude Tonge aan de slag. De organisatie bedacht de 'Waterpoort Armada'. Een rondreizend evenement dat in de Waterpoortgemeenten de havens en forten aandoet en aansluit bij de lokale evenementen. 'Waterpoort Armada' start in het najaar van 2015.

De promotie van de 'Waterpoort Armada' start al in september van dit jaar met een promotietour in de havens van Steenbergen, Ooltgensplaat/Sluishaven, Oudenbosch, Willemstad, Tholen en Oude Tonge, en ook op Fort Sabina in Heijningen en Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. De aftrap vindt plaats met een bijzondere ambassadeur, er komt een lied, een promofilm en een hoofdfilm die wordt vertoond in een drijf-in bioscoop. De activiteiten sluiten aan bij bestaande evenementen en worden georganiseerd in samenwerking met de lokale partijen.

De verhalen van het water als de vriend en vijand van onze regio krijgen een centrale plaats. Verhalen van de bewoners van Waterpoort die trots zijn op het gebied waar ze wonen, werken, studeren en recreëren. Na de aftrap in september wordt de 'Waterpoort Armada' in september echt vormgegeven. Kijk voor meer informatie op de website: www.waterpoort-armada.nl of www.waterpoortwerkt.nl.

Uit de oude doos

Coöp. Raiffeisenbank Nieuwe-Tonge in nieuw bankgebouw

Vergezeld van vele goede wensen is het nieuwe Bankgebouw van de Coöp. Raiffeisenbank dinsdagmiddag officieel haar bestaan begonnen. De opening werd verricht door burgemeester Joh. van Es van Middelharnis, in aanwezigheid van een groot aantal genodigden.

Terecht werd de nieuwe accommodatie hoog geprezen, het nieuwe gebouw is een sieraad voor Nieuwe Tonges Kerkring. Het nieuwe gebouw is - zo verklaarde de voorz. van het bestuur, dhr. G. Buth - berekend op een groter inwonertal en meerdere activiteiten. Dat de activiteiten niet zijn uitgeblust meent dhr. Buth met de gepleegde nieuwbouw genoegzaam aangetoond.
Dhr. Buth speelde open kaart tegenover het gemeentebestuur van wie hij veronderstelde dat ze dankbaar zal zijn voor de opknapper die de Kerkring met de bouw van de nieuwe bank gekregen heeft. Herinnerend aan het nu verlaten kantoor kon dhr. Buth met de nu ingenomen plaats, in het hart van het dorp, hoogst tevreden zijn.
Indertijd had dhr. Buth zich verzet tegen de bouw van een dependance waarom hij het nieuwe gebouw met temeer vreugde beschouwde. Ook wanneer ooit een samensmelting van de banken zou volgen - zoals eens in de Ring besproken - zal het nieuwe gebouw ook tegenover de concurrentie haar representatieve waarde behouden. Dhr. Buth complimenteerde de architect dhr. Boogaerts en de hoofdaannemer, dhr. Mans. Hij had hen leren kennen en waarderen als goede organisatoren.
Een dankwoord richtte dhr. Buth vervolgens tot de oud-directeur, dhr. Opstelten, die vanaf 1938 de bank heeft helpen opbouwen.
Burg. Van Es, die dit jaar al de tweede bank opende, noemde in zijn openingswoord de samenwerking het belangrijkste doel van de bank, boven het maken van winst. Spreker achtte de accomodatle voor een komende evolutie aanwezig, een evolutie die overigens al geruime tijd gaande is, getuige ook de naamsverandering nu bestuursleden en relaties niet enkel meer uit agrariërs bestaan.
"Ik geloof niet, dat het de laatste maal is, dat U bouwt. Het nieuwe gebouw zal ik weer graag voor u openen, maar dan graag aan de Langeweg, tussen Nieuwe Tonge en Middelharnis. Dit zou samensmelting betekenen", aldus burgemeester Van Es, die de bank een goede toekomst wenste, ten gerieve van de gemeenschap Nieuwe Tonge. De sleutel werd de burgemeester aangeboden door Annemarie de Reus, dochtertje van de huidige directeur. Haar zusje Judith bood mevr. Van Es bloemen aan. Zoon Gijsbert bood zijn de daarbij benodigde morele steun.

Dit artikel is deels overgenomen uit een groter artikel in Eilanden-Nieuws van 29 augustus 1969.

Met Raad en Daad

Identificatieplicht

Sinds enige jaren moet iedereen een identiteitskaart bij zich dragen. Mijn vraag is: is een rijbewijs ook voldoende? Of moet je náást je rijbewijs, (als je die hebt) óók een identiteitskaart bij je hebben?

Antwoord: Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. De politie en aangewezen toezichthouders (bijv. boswachters) kunnen u dus vragen een identiteitsbewijs te tonen, dit mogen zij echter alleen doen als daar een reden voor is, bijvoorbeeld als u een strafbaar feit gepleegd heeft. U kunt u alléén identificeren met een geldig paspoort, een rijbewijs, een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart en een vreemdelingendocument.

Groen aan de aardappel

Soms zit er een groen vlak aan een aardappel. Is dit giftig? Is die kleur ontstaan doordat de aardappel boven de grond is gekomen en groen is gekleurd door het zonlicht?

Antwoord: De groene delen, de bessen en de spruiten bevatten een giftig alkaloïde, solanine genaamd dat in geringe mate ook in de knollen voorkomt. Door het zonlicht ontwikkelt deze zich de in de knol bevindende stof zich verder, het giftige solaninegehalte neemt hierdoor dus toe. Solanine kan diverse gezondheidsklachten veroorzaken. Bewaar aardappelen dus in ieder geval op een donkere, droge plaats. Het is van belang, dgl. groene plekken en ook de ogen goed weg te snijden, óók als u aardappels in de schil kookt om meer vitaminen te behouden. Bij (groene) tomaten die nog niet rijp zijn, zit de stof tomatine, die aan solanine verwant is en een vergelijkbare werking heeft. Overigens kan het solaninegehalte van aardappelen sterk variëren. Tegenwoordig worden aardappelrassen geteeld met lagere solaninegehaltes.

Ongenode eters

Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt: mijn aardbeien en boerenkoolplanten worden aangevreten door wespen. Ik heb er al een wespenvanger bijgehangen, maar dit hielp niet. Wat moet ik hieraan doen?

Antwoord: Door het warme weer in het voorjaar waren de wespen er dit jaar behoorlijk vroeg bij, waardoor de koningin vroeg kon beginnen aan de opbouw van haar nageslacht. U schrijft dat u er tevergeefs een wespenval heeft bijgehangen. Wij raden u aan om een wespenval te proberen met een biologische, natuurlijke lokstof. Een dergelijke wespenlokstof bevat geen giftige chemicaliën. Daarbij zou u ook een fijnmazig net over uw planten kunnen spannen. De kans is dan groot dat u dan geen last meer heeft van deze irritante gasten.

Zwarte balken

Waarom heeft het ene televisietoestel een brede zwarte balk onder en boven? Bij sommige zenders zie je ze, bij nieuwe televisies niet. Soms zie je ze wegvallen, het beeld wordt dan verticaal uitgerekt. Hoe kan dat?

Antwoord: Dit komt doordat zenders in breedbeeld (16:9) uitzenden. Het was echt niet de bedoeling van de omroepen om de bezitters van een 'ouderwetse' 4:3 beeldbuis (en dat zijn er nog veel!) te trakteren op vervorming. Dit zou dus niet voor moeten kunnen komen. Inderdaad zie je soms dat het beeld verticaal uitgerekt wordt op een gewone 4:3 beeldbuis. Gebeurt dit niet dan ziet u inderdaad die zwarte balk onder en boven het beeld, het beeld wordt dan onvertekend uitgezonden. Nu kennen modernere televisies voorzieningen om het beeldformaat aan te passen via een toets op de afstandsbediening. Mogelijk heeft u oud televisietoestel, als u later een nieuwe TV koopt bent u van dit probleempje verlost.

Weerbericht

Augustus wordt een natte en te koele maand

Een ouderwets mooie en warme augustusmaand wordt steeds zeldzamer in Nederland. Als we de afgelopen decennia eens bekijken waren alleen augustus 1997 en die van 2003 goed. Dat waren wel direct zeer warme maanden (landelijk gezien was augustus 2003 zelfs de warmste).

Eigenlijk zagen en zien we een bijna vertrouwd patroon. Na een mooie zomergeschiedenis met veelal prachtig weer, tapt(e) augustus telkens uit een ander vaatje. In 1994, 2005, 2006 en ook de afgelopen zomers grossierde de augustusmaand nou niet bepaald in langdurig stabiel en hoogzomers weer.

Waarschijnlijk speelt de hoge zeewatertemperatuur (door het warme voortraject) een flinke rol. De stroming hoeft maar even aanlandig te zijn en de buien zijn niet van de lucht (zie ook nu). Koude lucht op hoogte en warmte aan de grond (zeewater Noordzee) geven die armada's van buien deze week en ook op de woensdag is die buienkans nog aanwezig in het Eilandengebied.

De donderdag lijkt iets beter te worden als we tijdelijk op een vluchtheuveltje van hoge druk zitten, maar toch kunnen aanvankelijk nog enkele Noordzeebuien aan land komen. Op vrijdag en zaterdag nemen de neerslagkansen alweer toe, maar de zondag kan droger uitpakken. De rest van de week blijft het ook uitgesproken koel in Zuidwest-Nederland (soms maar 16 graden). Normaal voor half augustus is altijd nog zo'n graadje of 22-23 maximaal in de middagperiode.

Er is zicht op tijdelijk warmer weer aan 't begin van de komende week als een depressie op de oceaan in combinatie met meer hoge druk boven Oost-Europa een zwoele zuidenwind kan doen ontstaan. Die ontwikkeling zou de opkomende regens even een halt kunnen toeroepen en als we wat geluk hebben persen we er nog twee relatief mooie dagen uit met temperaturen van tegen de 23 graden.

Niet zelden knapt het weer goed op als september op de kalender staat en ook de afgelopen jaren leidde dat wel eens tot prachtig nazomerweer. Vorig jaar was het op 5 september nog ruim 32 graden in onze omgeving en dat was zowat een temperatuurrecord voor september. Tot pakweg half september zijn nog tropische maxima haalbaar en in de eerste oktoberweek is 27-28 graden de top.

Meer weer via www.weerprimeur.nl

Heropening par-3 baan Catharinenburg

MELISSANT – Niet alleen voor bestuur en leden van golfclub Roxenisse, zeker ook voor beginners en belangstellenden voor de golfsport op het eiland, is zaterdag 6 september een dag die in de agenda omcirkeld kan worden. Er is dan namelijk op golfbaan Catharinenburg aan de Bouwdijk in Melissant een heuglijk feit te vieren. Na veel voorbereidingen, nijvere arbeid en inzet, wordt de aangepaste en vernieuwde par-3 baan -met een door de NGF gekwalificeerde status- feestelijk heropend. Er is een aantrekkelijk programma samengesteld. Met als hoogtepunt om 11.00 uur, de officiële handeling waarvoor burgemeester Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee zich sportief zal inzetten. Wellicht verrassend met een hole-in-one? Of met een fraaie put op de green?

Door Jaap Ruizeveld

Golfclub Roxenisse verwelkomt op 6 september niet alleen graag de eerste burger op de prachtige baan Catharinenburg. Het is duidelijk de bedoeling om die dag een programma te presenteren dat voor iedere bezoeker, belangstellende en natuurlijk de eigen leden aantrekkelijk zal zijn. Zo worden er wedstrijden georganiseerd op de 18 holes baan (9 holes wedstrijd). Vindt het slotduel plaats in de Eilandentour en is er een event op de dan heropende par-3 baan. Voor beginners en belangstellenden wordt er een gratis clinic gegeven. En ook voor de jeugd is het aantrekkelijk om een kijkje te nemen. Golf is er voor alle leeftijden.

Ambassadeurs

Overzichtkaart met de holes op de vernieuwde par-3 baan.

Aan de vooravond van deze nieuwe eilandelijke golf-mijlpaal tonen Margreeth van der Vlis-Bennekom en penningmeester Ewoud Gebraad van de golfclub zich goede ambassadeurs om zowel club Roxenisse als de baan Catharinenburg waarop gespeeld wordt, te promoten. Dat doen ze vanuit de basis-missie van de club: "Roxenisse is een vereniging voor golfers van alle leeftijden en niveaus, waar iedereen gelijkwaardig is en zich welkom en betrokken voelt". Marketing voor een sport die zich in de loop der jaren op het eiland in een steeds bredere belangstelling mag verheugen. Roxenisse telt 650 leden die gebruik mogen maken van de 18 holes baan (met GVB of EGA handicapbewijs) en daarnaast een sterk groeiend aantal leden van de par-3 baan. Dat zijn er inmiddels al 120", vertellen Margreeth en Ewoud.

Qualifying

" Om de par-3 baan 'qualifying' te maken moesten er aanpassingen en verbeteringen worden aangebracht. Zo zijn op de 9 holes afstanden gewijzigd. Hole 1 telt nu bijvoorbeeld 71 meter en bij hole 3 moet 191 meter worden overbrugd. Dat was voorheen respectievelijk 75 en 233 meter. Er zijn nieuwe greens en teeboxen aangelegd. Afslagplaatsen zijn aangepast en er zijn bunkers bijgekomen. Ook moesten de scorekaarten worden vernieuwd. De baan is meer aangekleed. Alles bij elkaar een uitdaging voor de startende golfspeler. Maar niet alleen voor deze doelgroep. Ook voor gevorderden die bijvoorbeeld minder tijd en gelegenheid hebben om de grote (18 holes) baan te bespelen en die toch graag zijn of haar spel op peil willen houden, Dat kan door lid te worden van de par-3 baan. Men hoeft dan niet het volledige lidmaatschapstarief voor de grote baan te betalen. Het lidmaatschap voor de par-3 baan is 350 euro per jaar", vertellen Margreeth en Ewoud.

Laagdrempelig

"Zeker om de golfsport toegankelijk te maken is het lidmaatschap van de par-3 baan daarom laagdrempelig. De speler heeft het recht om voor genoemde jaarbijdrage zonder bijbetaling gebruik te maken van de par-3 baan en ook van alle oefenfaciliteiten op Catharinenburg. De spelers kunnen ook deelnemen aan wedstrijden die regelmatig worden georganiseerd. In de baan kan de beginner zich ontwikkelen, het golfspel leren en te beoefenen, zich met golf vertrouwd maken. En dat alles in een eigen tempo. Pro's zijn beschikbaar om te helpen het spel te verbeteren, vaardigheden uit te bouwen, instructies te geven. Een gemiddelde cursist heeft ongeveer 20 uur les nodig om op te kunnen voor het examen dat uit een theoretisch- en praktijk deel bestaat. Nu de par-3 baan is gekwalificeerd kan het praktijkdeel van het examen op deze baan worden afgenomen. Is dat bereikt, dan kan de speler vervolgens aan zijn of haar handicap werken. Met de clubhandicap 54 mag men niet alleen op de 18 holes van Roxenisse spelen maar ook op de meeste andere golfbanen, zowel in de regio als elders in het land.

Bij de golfclub en -baan zijn er in Melissant drie pro's: Peter Maurits, Leo van Bennekom en Ruud Klop.

Polder

Golfbaan Catharinenburg ligt in de polder Roxenisse in Melissant. De polder is omstreeks 1480 ontstaan. Het is een prachtig gebied dat alles biedt voor de golfspeler. Natuur, ruimte en rust. In één van de brochures nodigt Jan-Leen Mijnders namens de familie Mijnders een ieder uit om eens een kijkje te komen nemen op -en te genieten van- de fraaie baan die bij de Catharinenburg ligt. Eén van de twee historische boerderijen in het gebied. De golfbaan omvat 75 hectare. Naast een 18 holes par 72 golfbaan, een 9 holes par 3-baan, zijn er les- en oefenruimten met een royale drivingrange, putting greens, pitchveld en uiteraard zand- en grasbunkers en waterpartijen.

Homecourse

Catharinenburg is homecourse voor golfclub Roxenisse. Op het complex staat een sfeervol gerenommeerd restaurant met terras. Bij het clubhuis vindt men ook de golfshop. Er zijn ruime parkeerfaciliteiten, maar op wedstrijddagen en in het weekeind kan het er best (gezellig) druk zijn. Naast de leden heeft ook het bedrijfsleven de golfbaan en haar faciliteiten omarmd. Zo worden er bedrijfsgolfdagen gehouden, clinics (kennismaken met golf), toernooien en sponsorevents. "Roxenisse heeft goede contacten met golfclubs in de regio. Met een aantal daarvan (zoals Grevelingenhout in Bruinisse) hebben wij overeenkomsten gesloten zodat leden tegen een voordelige prijs op elkaars baan kunnen spelen. Wij zijn trots op onze golfclub, die een voor ieder welkome, hartelijke en spontane sfeer uitstraalt", besluiten de beide bestuurders. (www.gcroxenisse.nl)

Het kruis in de wolken (32)

HET VASTE BESLUIT

Als een stille beek tussen bloemrijke oevers gingen de dagen voor Gunther voorbij op het grote landgoed van de rijke Camillus. Op een mijl afstands van de villa, die Camillus en Virginia bewoonden, was hem een klein jachtslot ingeruimd; enige slaven waren ter zijner beschikking gesteld, en er ging geen dag voorbij, dat hij zijn verloofde niet ontmoette.
Te paard maakten zij samen lange tochten in het wonderschone landschap. Toen de herfst kwam, werden er grote jachtpartijen gehouden, waarbij Gunther en Virginia niet ontbraken.
Zij noemde hem haar ridder en haar held, en mocht er iets aan haar levensgeluk haperen, dan zou het dit zijn, dat haar verloofde naar haar mening te gemeenzaam omging met de Christenslaven van het landgoed.
Van meet aan had haar dat gehinderd; het ontstemde gedurig haar fier, Romeins gemoed, en met de oprechtheid, die haar kenmerkte, had ze hem dat gezegd, meer dan eens.
Maar het had haar niet gebaat. Integendeel: haar verloofde had getracht, haar over te halen, zich aan te sluiten bij de Nazarenersecte, die zij zo diep verachtte. Hij had uitdrukkingen gebruikt die zij niet verstond, en de Nazarener als de Heiland genoemd van een verloren mensheid.
O neen, zij wilde geen Christin worden. Ootmoed, zelfverloochening en wereldverzaking hield ze voor dwaze martelingen en zij roemde haar eigen goden.
Daar gaapte de klove. Hun levensbeschouwingen druisten tegen elkaar in. Maar de liefde hoopt, en zoals Gunther hoopte, dat zij beiden nog eenmaal één zouden worden in het allerheiligst geloof, hoopte het meisje, dat hij van zijn geloof zou afvallig worden.
Hij zou de eerste niet zijn, die zijn geloof afvallig was geworden. Zij had dezer dagen nog aan Gunther verteld, hoe een voornaam Romeins ridder om een erfenis zijn geloof had afgezworen.
Zij deelde hem geen nieuws mede; hij wist het reeds; die ridder had de goden geofferd. En de oude, grijze vader, die een Christen was, had gezegd: „Dat is erger dan de dood."
Het was op een avond, dat het meisje zei: „Gunthio, laten wij nog een wandeling doen!"
Het was een wonderschone avond en bladstil; de volle, rijpe druiventrossen glansden in het avondlicht. Geen zuchtje bewoog de bossen van mirte- en laurierbomen, en in deze stilte werd het tjilpen gehoord van de gierzwaluwen, die in pijlsnelle vlucht met hun jongen langs de bijgebouwen scheerden van de grote boerderij.
Langs die bijgebouwen wandelde thans het jonge paar. De hoenders begaven zich naar het roest, en een schaar blauwgevederde duiven kwam aangevlogen van de wit geverfde duiventil, toen ze het meisje zagen.
„Wacht!" zei ze: „ik mag ze toch niet teleurstellen!"
En zij ijlde naar een schuur, vanwaar ze met een grote kom, gevuld met koren en maïs, terugkwam. Zij zette zich neer. De duiven fladderden om haar heen, zetten zich op haar schouders en aten uit haar hand. Gunther wilde haar voorbeeld volgen en lokte de duiven. Doch het baatte hem niet. Schuw ontweken zij de grote, lange man.
„Ze kennen je nog niet, Gunthio. Je bent voor hen nog een nieuweling. Al het onbekende, al het nieuwe maakt schuw."
Nu wierp ze de gehele kom leeg en rees weer op. Zij strekte de armen uit en klapte in de handen.
„Ik heb niets meer," zei ze: „zie maar, duifjes, mijn open handen!"
Ze sprak tot de duiven als tot haar vriendinnen. En ze begrepen haar. Zij streken neer op de grond, en pikten het koren en de maïs schoon op.
Het dagwerk was afgelopen. Op lange houten sleden lagen de ploegen, waarmee de knechten terugkeerden van de akkers. Sterke ossen trokken de sleden.
Een der opzichters kwam voorbij. Hij wachtte even, want in de verte naderde Alfonsus de geitenjongen. Hij had een grote herdershond bij zich, en dreef met langzame tred, een lustig deuntje fluitend, de geitenkudde naar de stalling.
De opzichter was al heel slecht geluimd, al was het een wonderschone, stille avond.
„Schiet dan toch op!" gromde de opzichter. „De runderen en de schapen zijn reeds binnen. Jij bent altoos de laatste, luiaard!"
Alfonsus was nooit om een antwoord verlegen.
„De avond is zo schoon, opzichter, en de geiten graasden nog zo rustig; het ging me aan het hart, ze reeds naar de stal te drijven."
„Zwijg!" bulderde de opzichter. „Je hebt je tijd weer liggen verslapen tegen de helling van een heuvel en de avond heeft je verrast."
De strafpredikatie zou nog langer hebben geduurd, indien de tynsinner de opzichter niet had aangesproken. De jongen wierp een sluikse blik naar beiden; een stil vermaak blonk uit zijn guitige ogen, want de tynsinner en de opzichter konden het niet te best vinden met elkaar.
Rennus, een vrijgelatene, die tot de stalwachters behoorde, stond Alfonsus reeds op te wachten.
„Wat ben je laat!" zei hij.
„De knechten komen er ook pas aan met de ploegen," antwoordde de jongen op parmantige toon.
„Daar heb jij niet mee te maken; jij hebt je vastgestelde tijd. Heb je niet een uitbrander gehad van de opzichter?"
„Wanneer?"
„Daar net."
„Helemaal niet."
„Wat zei hij dan?"
„Hij zei, dat Rennus de stalwacht wel een exempel aan mij mocht, nemen."
Met de mond was hij Rennus, die het gebrek van stotteren kreeg, als hij zich driftig maakte, volstrekt de baas. Rennus wist het nog beter dan een ander. Hij maakte zich reeds driftig, en de drift bedierf alles.
Nu was hij weer boos.
„Wij .... wij .... praten .... nog .... nog .... wel eens met elkaar," zei Rennus, terwijl hij toornig weg liep.
„Wel ja," antwoordde Alfonsus. Hij begon weer een vrolijk deuntje te fluiten, en dreef, geholpen door de grote herdershond, de geiten binnen de stal.
„Gunthio," zei het meisje: „de dag is heet geweest en de avond wordt koel. Laten wij samen nog langs de bergbeek wandelen!"
„Geef mij je hand," zei ze: „dan is het weer als in onze kinderjaren, toen we hand aan hand bosbessen zochten in het grote woud van je vader."
En hand in hand wandelden zij daarheen, terwijl de dag daalde. Over de groene hagen zagen de abrikozen blozend heen, en de lucht was vervuld met een zoete geur van welriekende planten.
Het werd reeds donker in de vallei, waar het jonge paar zich bevond, maar de kruin van een kastanjeboom op de heuvel blonk nog in het licht der avondzon, die de vallei niet meer kon bereiken.
Een zangvogel zong in die kruin. Zo-even had hij op een van de middelste takken gezeten, maar hij was de zon gevolgd, en thans wiegde hij zich op de allerhoogste twijg, het kopje naar de zon gekeerd. Hij jubelde zijn lied uit. Toen vlood de zon, en het lied verstomde.
Doch thans begon de beek te zingen: in de diepte. Misschien had zij reeds de hele dag gezongen, van de morgenstond af, men had het echter niet gehoord in het gedruis van de arbeid.
Nu werd het lied gehoord. De beide geliefden luisterden, dicht langs de oever wandelend, en het was het oude, oude lied van liefde en vrede. Zij schertsten en lachten. En het beekje zong, terwijl muggenzwermen met schitterende vleugels er boven gonsden.

Voor u gelezen

Verlangen naar erkenning

Ontdek wie je bent
Gerrie Reijersen van Buuren
2014, vierde druk, Uitgeverij Boekencentrum
144 blz., € 16,90
ISBN 9789023 924777

Aan de hand van tien levensgeschiedenissen komt een aspect van de contextuele therapie tot leven. Hierin speelt het individu, zijn relaties, het gezin van herkomst en familie een belangrijke rol. Bij de methodiek 'Therapie in Beeld', wordt gebruik gemaakt van Playmobil poppetjes. Drie poppetjes, gerangschikt in een bepaalde opstelling, verbeelden dezelfde persoon.

De eerste, een piepklein poppetje, verbeeldt de 'oorspronkelijke ik', daarnaast verbeeldt een middelgroot poppetje de 'volwassen ik' die zich afschermt door middel van afweermechanismen (het beschermende kind in jezelf). Het laatste poppetje in de gebruikte opstelling is voor de zichtbare 'volwassen ik' zoals deze zich presenteert aan de buitenwereld. Het mechanisme dat een kind ontwikkelt om zichzelf te beschermen gaat een leven lang mee, aldus Reijersen van Buuren.

Daarnaast benadrukt de therapeute dat relaties ons wel en wee in alle opzichten beïnvloeden, zozeer zelfs dat relationele problemen vaak ten grondslag liggen aan psychische, lichamelijke en sociale problemen. Aan de hand van de tien eerder genoemde levensgeschiedenissen krijgt de lezer een leerzame kijk op de door de schrijfster gehanteerde methodiek. Kleurenfoto's en stellingen in de kantlijn van de tekst verduidelijken het geheel.

Het verhaal van Anne die problemen heeft op haar werk leidt tot de conclusie van de schrijfster dat 'waar we op ons werk tegenaan lopen, vaak zijn oorsprong vindt in ons gezin van herkomst.' De schrijfster wijst op het belang van goede communicatie: 'kinderen voelen aan waar ouders het moeilijk mee hebben. Wanneer er niet over gesproken wordt, leren zij ook niet te praten over dingen die voor hen moeilijk zijn.'

De betekenis van de titel 'Verlangen naar erkenning' loopt als een rode draad door het boek en door middel van de aangereikte handvatten wil de auteur de lezer helpen om te 'worden wie je bent.' Het boek bevat prikkelende verwerkingsvragen en start met een voorwoord van schrijfster Janne Ymker. De auteur draag het boek op aan 'ieder die de moed heeft zó voor zichzelf te kiezen dat het de ander ten goede komt.'

Het enige echte kleurboek voor volwassenen op reis

2014, BBNC Uitgevers
48 blz., € 9,90
ISBN 9789045 316536

Kleuren is ontspannend en zelfs verslavend! 'Het enige echte kleurboek voor volwassenen op reis' verscheen als antwoord op de enthousiast ontvangen eerdere uitgaven: 'Het enige echte kleurboek voor volwassenen' en 'Het tweede enige echte kleurboek voor volwassenen'. De ringband van dit reisexemplaar zorgt voor het makkelijk omslaan van de bladzijden en er is variatie in moeilijkheidsgraad van de 64 kleurplaten aangebracht.

Door de dikkere kwaliteit van de pagina's zijn de kleurplaten geschikt voor zowel viltstiften als kleurpotloden. De afwisseling tussen abstracte platen en diverse natuurgetrouwe afbeeldingen vormen een uitnodigend geheel. Tip: 'De enige echte kleuragenda 2015' is inmiddels verschenen. Voor meer informatie: www.bbnc.nl

Neem het strand mee naar huis

OUDDORP – Het lijkt zo leuk, om al die schelpjes mee naar huis te nemen na een bezoekje aan het strand. Maar het kan nog veel leuker, want wat moet je met al die schelpjes? Let Spek uit Ouddorp heeft haar liefde voor het strand daarom omgezet in creativiteit.

Door Sam Fish

Al drie seizoenen maakt Let Spek souvenirtjes en kunst met een verwijzing naar het strand. En dan natuurlijk niet een bord met een zeemeeuw erop. "Ik ga naar het strand en giet daar een stukje vol met gips. Dat laat ik drogen en dan heb ik het patroon van het zand. In mijn atelier leg ik daar klei op en dat vorm ik tot een schaal of vaas. Op die manier krijg je hele mooie en unieke spullen", vertelt Let. "Ik maak nooit twee keer dezelfde dingen, dus alles is ook echt uniek en origineel".

"Het idee is ontstaan op het strand door de enorme hoeveelheid schelpen die ik altijd meenam. En natuurlijk ook voor de toeristen. Als ze dan en souvenirtje mee willen nemen dan hoeven ze tenminste geen vuurtorentje voor op de koelkast te kopen", aldus Let. "Ik heb hier eigenlijk vanalles. Verschillende soorten aardewerk als vazen en schalen, ik verkoop aanzichtkaarten en sleutelhangers. Ik heb ook kleding in de winkel hangen, maar dat is van een vriendin en de vissenvaasjes ernaast zijn ook weer van iemand anders. Is geen probleem, ik heb ten slotte toch al een winkeltje".

En hoewel de Parels van Goeree niet echt op een drukke locatie is gevestigd, een winkeltje in het centrum zit er niet in voor de kunstenares. "Ik heb er wel aan gedacht, natuurlijk, maar aan de andere kant, ik zit hier heerlijk en als ik er een winkel bij neem dan wordt het commercieel. Dan werk ik voor de productie en nu doe ik het omdat ik het leuk vind om te doen", zegt ze. Haar klanten komen vooral op advertenties af, van passanten hoeft ze het niet te hebben. "Misschien werkt de mond-tot-mond reclame ook wel".

De winkel met de Parels van Goeree is te vinden aan de Westduinweg 11 in Ouddorp en is elke zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Op de website www.parelsvangoeree.nl is alles te bekijken en er staat ook een prijs bij. Let werkt ook op bestelling.

Meditatie

"Bovenal aangenomen hebbende het schild des geloofs, met hetwelk gij al de vurige pijlen des bozen zult kunnen uitblussen." Efeze 6:16

Lezer, bent u een gelovige? Dat is toch een alleszins redelijke vraag, is 't niet waar? Er zullen er onder de lezers van de krant wel niet veel zijn, die het woord van de Heere Jezus uit Johannes 3:36 niet serieus nemen: 'Die in de Zoon gelooft, die heeft het eeuwige leven, maar die de Zoon ongehoorzaam is, die zal het leven niet zien, maar de toorn Gods blijft op hem!' Het antwoord op de vraag waar ik mee begon is dus aan u! Luister (lees) dus maar goed, wie u ook bent!

Onze Catechismus noemt de duivel, de wereld en het eigen vlees de drie doodsvijanden van Gods Kerk. De duivel dus voorop! En dat is geen wonder; de Heere Jezus noemt hem in Joh. 6 'een mensenmoorder van den beginne'. Nu waarschuwt de apostel in onze tekst de gelovigen van Efeze (en van alle tijden!) niet alleen dat ze voor hem op hun hoede moeten zijn, maar hij wijst hen ook de wapens aan waar ze zich van moeten voorzien, willen ze in de strijd met hem niet bezwijken, maar overwinnen! Hij noemt verschillende van die wapenen, maar in onze tekst zegt hij, dat ze 'bovenal (dus vóóral) moeten aannemen het schild des geloofs, waarmee ze alle vurige pijlen van de boze zullen kunnen uitblussen'. Vanzelf hanteert de apostel hier beeldspraak. Het beeld van de vurige pijlen, die de duivel afschiet op de gelovigen, ontleent hij aan pijlen die toentertijd in de oorlog werden gebruikt. De punten ervan waren gedoopt in vergif, terwijl de schacht omwonden was met touw, dat besmeerd was met pek, hars, zwavel en meer van dergelijke brandbare stoffen. Voordat ze afgeschoten werden, werden ze eerst in brand gestoken en stonden ze dus in volle vlam, als ze iemand verwondden! Het waren dus scherpe, giftige brandende pijlen die dood en verderf zaaiden.

Nou, met deze gemene, natuurlijke pijlen, vergelijkt de apostel de gemene geestelijke pijlen, die de duivel in de geestelijke strijd afvuurt op de gelovigen! En dan heeft hij het over àlle vurige pijlen van de boze! Nu zal ik ze niet allemaal opnoemen. Ik zou het niet eens kunnen! Maar wat denkt u bijvoorbeeld van inwendige verzoekingen als: Twijfel zaaien aan de trouw van Gods beloften; het Evangelie en dus Christus verdacht maken door ons in een wettisch keurslijf te persen; aanvechtingen wat betreft de echtheid van onze bekering! En verder: De dienst des Heeren belachelijk maken; de gelovigen met allerlei vuile lusten verleiden, zodat ze in de grootste verwarring verzeild raken; of dit: De duivel, die bestaat niet; of: Die is allang dood! Enz. enz. Te veel om op te noemen!

Pas op, zegt de apostel. En als hij dan als afweermiddel tegen dit alles 'het schild des geloofs' aanwijst, dan doet hij dat ook weer onder beeldspraak. Het schild was destijds toch wel het voornaamste wapen. Door de helm werd wel het hoofd en door het borstwapen de borst beschermd, maar door het schild het hele lichaam! Het was heel vaak van koper gemaakt, of van op elkaar gelijmde of genaaide ossenhuiden en dikwijls zo lang, dat het hele lichaam er achter schuilging. Een soldaat was daarom dan ook het meest bezorgd om zijn schild! Als hij dat verloor was 't allergevaarlijkst, want dan was hij weerloos! En zo is het nu ook met het geloof, dat wil zeggen met het geloof in Christus, de Overste Leidsman en Voleinder van het geloof! Als dat bij een geestelijk soldaat niet in oefening is, ineenschrompelt, dan is hij traag tòt en zwak ìn de strijd. Dan is hij van alle kanten onbedekt en de satan zal hem allergevaarlijkste wonden toebrengen. Dus, zegt de apostel tegen alle gelovigen, gebruik met name, bovenal dat schild des geloofs, dat wil zeggen vertrouw op Gods beloften en op Christus' algenoegzaamheid u in het Evangelie geopenbaard, want dat stelt u in staat om al die vurige pijlen die satan op u afschiet, uit te doven! Vertrouw er op dat niets u zal kunnen scheiden van de liefde Gods in Christus Jezus, uw Heere! Hij zal u in dit alles meer dan overwinnaars doen zijn! Hij moedigt alle gelovigen aan, want hij weet door genade immers o zo goed dat met dat van God gegeven schild des geloofs niet alleen alle vurige pijlen van de boze af te weren, maar zelfs uit te blussen zijn! Zegt hij niet aan het einde van zijn leven, dat hij de goede strijd had mogen strijden en dat hij het geloof had mogen behouden? En dat hij dat had mogen behouden, dat kwam omdat hij door dat geloof (in Christus!) uit genade zalig was geworden. En dat is niet uit mij, zegt hij, het is Gods gave! En daarom mocht hij het houden! Maar ja, zal het zijn nut doen, dan moet het wel gebruikt worden! Vandaar, dat hij tegen alle gelovigen zegt, dat ze bovenal dàt geschenk van God dankbaar moeten aannemen èn gebruiken, want daarmee kunnen ze al de vurige pijlen van de boze uitblussen! En vooral niet vergeten om met onze Catechismus te blijven vragen: 'Heere, wil mij toch staande houden door de kracht van Uw Heilige Geest, opdat ik in deze geestelijke strijd niet onderligge, maar altijd sterke wederstand mag doen, totdat ik eindelijk ten enenmale de overhand mag behouden'. Zo'n gebed wordt door God zekerlijk verhoord! Christus heeft immers de satan met al zijn boze geesten zijn macht en wapens ontnomen, ze vrijmoedig in het openbaar aan de schandpaal genageld en door Zijn kruis(-dood) over hen getriomfeerd! En al maakt die boze het de gelovigen nog vaak o zo moeilijk, toch zijn we verzekerd van de volle overwinning in Christus! (naar Kol. 2:15 met kanttekening)

Lezer, als u nu deze overdenking over Paulus' woord leest en zijn collega Jakobus zegt: 'Zo onderwerpt u dan Gode; wederstaat de duivel, en hij zal van u vlieden'; wat is dan úw antwoord op dit alles? Ik zal nu geen toepassing meer maken, omdat ik meen een treffende en ernstige toepassing te hebben gevonden in een ernstig gedicht, wat ik ergens voor u las. Leg uw hart er maar eens bij! 't Is echt uw aandacht waard!

Om echter uw nieuwsgierigheid wat levendig te houden en omdat de beschikbare ruimte ongeveer vol is, bewaren we 't tweede gedeelte (in praktijk gebracht) tot volgende week.

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 Kand. R.J. Jansen en 18.00 uur Kand. M. van Dalen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur Ds. A.C. Rijken - Geref. Kerk 10.00 uur Ds. D. Westerneng en 18.30 uur Ds. W.A. Boer - Ger. Gem. 9.30 leesdienst en 14.30 uur Stud. W.A. Zondag - Doopsgezinde Gem. 9.30 Ds. E.A. van Hoof, 11.15 Pfr. T. Esch (Duitstalige dienst) en 18.30 uur Ds. N.A. van der Leer

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. P.J. Stam en 18.30 uur Ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur Ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. J.C. Breugem en 17.00 uur Ds. H. van Ginkel - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur Kand. Joh. Fekkes en 18.00 uur Ds. P.C. Hoek - Geref. Kerk 10.00 uur Ds. P.C. Koster en 18.30 uur Ds. W. Geuze

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 Ds. N. van der Want en 18.00 uur Ds. M. Sligtenhorst - Geref. Kerk 9.30 uur Ds. K. Bras - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. H.J. Lam en 18.00 uur ds. Th. W. H. van der Heijden - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur Ds. G.J.N. Moens - Ziekenhuis 14.30 uur Ds. M.J. Middelkoop

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. J. T. Lubbers en 18.00 uur ds. H. G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. A. van Wijk (voorbereiding H.A.) en 18.00 uur Ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur Ds. J. van Belzen

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. M. Klaassen en 18.00 uur ds. L. Kruijmer - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur en 17.00 uur Ds. H.J. Kaptein - Nieuw-Rijssenburgh Lukaskapel 10.00 uur ds. R. A. Grisnigt - Exodusgemeente 10.00 uur (niet bekend) - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur Dhr. W. de Vink

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur Ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 09.30 uur Ds. L.J. Lingen en 17.00 uur Dhr. P.A. Stam - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur Ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur Prof. Dr. A. Baars - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur Dhr. De Rover en 14.30 uur Ds. P.J. Trimp - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur Dhr. K. Mulder

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. J. C. de Groot en 18.00 uur ds. H. J. T. Lubbers - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. H. de Greef (voorber. H.A.) en 18.00 uur Ds. G. Hendriks - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur Stud. M.H. Schot

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P. M. van 't Hof en 18.00 uur kand. A. de Wit - Ger. Gem. 10.00 Ds. A.J. Gunst en 15.00 uur Stud. M.H. Schot - Evangelie Gemeente Flakkee 14.30 uur Pastor H.J.P. Scheermeijer (Openluchtdoopdienst aan het Grevelingenmeer)

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur kand. A. van der Stoep en 18.00 uur kand. A. Gouderjaan - Geref. Kerk 10.00 uur Ds. L.C. v.d. Eijk en 18.00 uur Ds. P.C. Koster - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P. van Duijvenboden en 18.00 uur Kand. J. W. Verboom - Geref. Kerk 10.00 uur Dhr. J. Anninga en 18.00 uur Ds. A.J. Krol

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. G. van der Ziel en 18.00 uur Kand. G. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Dr. P.C. Hoek en 15.30 uur Ds. P. Verhaar - Geref. Kerk 9.30 uur Dhr. A. Kornaat en 18.00 uur Ds. Spaan - Ger. Gem. 9.30 leesdienst en 14.30 uur Ds. S. Maljaars

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. L. D. Burger

Extra kerkdiensten

DIRKSLAND – Ger. Gem. woensdag 20 augustus 19.30 uur Ds. P. Blok (herdenkingsdienst 55-jarig ambtsjubileum)
MELISSANT - Ger. Gem. in Ned. donderdag 21 augustus 19.30 uur Ds. M. Krijgsman
OUDDORP – Ger. Gem. dinsdag 26 augustus 19.30 uur Ds. J. van Rijswijk
MELISSANT – Ger. Gem. dinsdag 26 augustus 19.30 uur Ds. J.J. van Eckeveld
OUDE-TONGE - Ger. Gem. dinsdag 26 augustus 19.30 uur Ds. J. van Belzen
OUDDORP – Hersteld Herv. gemeente woensdag 27 augustus 19.30 uur Ds. D. Zoet

'Verdrukt maar niet verdreven'

In de serie WeerWoord verscheen een boek van ds. W. Silfhout 'Verdrukt maar niet verdreven', de roeping van de kerk in tijden van tegenwind. Een vervolg op 'Tegendraads bij tegenwind'. Het ISBN nummer is 9789.033.689.994, het boek kost € 9, 95.

Het is duidelijk dat de kerk in onze huidige samenleving een marginale positie inneemt. Christenen zijn een minderheid, die nog steeds aan het slinken is. Over deze materie is al behoorlijk wat geschreven, maar dit boek wil verder gaan dan het stellen van de diagnose. Het gaat in op de vraag hoe de kerk in deze tijd vorm dient te geven aan de verkondiging van Gods Woord en het diaconaat. In het bijzonder gaat de auteur in op onze persoonlijke roeping als lid van de christelijke gemeente.

De titel verraadt het al: tegen het geweld van de seculiere (wereldse) meerderheid is het toch mogelijk om christen en christelijke kerk te zijn. In het totaal van deze serie WeerWoord is dit het zesde deel. De schrijver van dit boek is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Capelle aan den IJssel.

Doelgroep

De doelgroep is de gereformeerde gezindte, maar de auteur hopt dat het boek in handen komt van velen, die over deze problematiek nadenken. Het zou wellicht ook kunnen dienen om hen die een seculiere samenleving voorstaan ervan te overtuigen dat het alleenrecht van deze seculiere overtuiging de samenleving monddood maakt.

Postchristelijk

In zijn inleiding zet ds. Silfhout uiteen hoe Nederland een postchristelijk natie is geworden en noemt daarbij een aantal elementen, die dit postchristelijke kenmerkt: antireligieus sentiment, gelijkheid en vrijheid. Maar het wil ook concrete handvatten bieden om in deze samenleving onze positie te behouden. Daarbij is het ook goed om aan zelfreflectie te doen. Verder legt hij in de inleiding de titel uit: De kerk zal wel verdrukt, maar nooit verdreven kunnen worden. De Koning van de Kerk zal nooit zonder onderdanen zijn. Daar staat de HEERE Zelf voor in. (Matth. 28:20)

Opzet

In hoofdstuk 2 worden de krachten getekend, die zich tegen het christendom keren. Houden we vrijheid van godsdienst? Krijgt het gelijkheidsbeginsel meer en meer de overhand? Of blijven we ons koesteren in onze eigen zuil? Of heeft de zuil zijn tijd gehad? In hoofdstuk 3 doet hij een aantal suggesties om tegenwind te bieden. Hoofdstuk 4 beschrijft in grote lijnen de plaats van de kerk in de seculiere samenleving. In hoofdstuk 5 komt de vraag aan de orde wat de roeping van de kerk is. Deze twee hoofdstukken vormen de kern van deze publicatie. Het persoonlijk leven van een christen krijgt aandacht in hoofdstuk 6 en in hoofdstuk 7 wordt afzonderlijk aandacht besteed aan het gezin als hoeksteen van de samenleving. Dan maakt de schrijver in hoofdstuk 8 de balans op.

Licht en waarheid

En als een soort samenvatting geeft ds. Silfhout een summiere schets van de kerk in de toekomst, zoals hij dit voor ogen ziet. Wel in het besef dat ook hij niet in de toekomst kan kijken. En omdat de toekomst voor ons verborgen is, maakt dit ook bescheiden. Maar als we over de zorg van de kerk en de toekomst van onze generaties nadenken, dan kan dat alleen met de bede of de Heere ons met Zijn licht en waarheid voorgaat. En dat we persoonlijk het belangrijkste niet vergeten: kan ik de Heere Jezus zonder verschrikken ontmoeten? En mag die verzoening met de Heere Christus ons deel zijn, dan jaagt de toekomst geen angst en vrees aan, maar mag er een uitzien zijn naar het ogenblijk waarop de kerk van Christus uit Joden en heidenen zal juichen voor Zijn troon en waarop de kerk nooit meer uitgaat.

Ethiek

De Hervormd Gereformeerde Jeugdbond, aangeduid als de HGJB, heeft het plan om aan het einde van dit jaar, van 27 tot 30 December, een conferentie te beleggen in Stadskanaal. De conferentie is bedoeld voor jonge stellen met trouwplannen. De organisatie hoopt op de komst van jongeren van 18 tot 25 jaar. De HGJB wil investeren in het huwelijk. Want heel wat jongeren zien helaas om zich heen huwelijken totaal mislukken en op een scheiding uitlopen. Dat is de reden dat men de toerusting in en van gezinnen hoog op de agenda heeft gezet.

Verschillende onderwerpen

Op de conferentie staan verschillende onderwerpen centraal. Veiligheid, schoonouders, seksualiteit, geldzorgen en duurzaamheid, om er maar een paar te noemen. Steeds meer jongeren wachten lang voordat zij in het huwelijksbootje stappen. Eerst willen ze graag hun studie afronden om dan een baan te krijgen. Ze willen graag hun huwelijk laten slagen. Ze willen zelf het wel goed doen! Het gekozen thema is 'Leve de liefde'!

Verwachtingen delen

Juist de gezamenlijk relatie met God geeft in het huwelijk een sterke samenbinding. De zogeheten 'Marriage Course' kennen we inmiddels, die wordt meestal bezocht door mensen die al wat langer getrouwd zijn. Wanneer we mogen weten dat we door de Heere aan elkaar gegeven zijn, dan zullen we elkaar lief hebben en pogen ons huwelijk in stand te houden. Voor de jongeren moet het erg zijn als hun ouders uit elkaar gaan! Goed is het om de verwachtingen die je hebt met elkaar te delen. Het huwelijksbootje vaart immers niet vanzelf, integendeel, daarvoor is om te beginnen het gebed voor nodig. Ook stuurmanskunst en koershouden kunnen niet worden gemist. We mogen God vragen dat Hij deze conferentie zal zegenen voor velen, zo niet voor allen.

Nieuw cursusjaar Cursus Theologische Vorming .

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 6 september start het nieuwe cursusjaar. Elke twee weken wordt de cursus op zaterdagochtend gehouden voor Gemeenteleden en andere geïnteresseerden. In totaal zijn er 21 bijeenkomsten in verenigingsgebouw de Hoeksteen aan de Ring in Middelharnis.

Het uitgangspunt van deze cursus is de Bijbel en de Belijdenis van de Reformatie. Ieder is welkom, ongeacht leeftijd, kerkverband of opleiding. Vraag eventueel bij (oud)cursisten naar hun ervaring. Enkele duizenden hebben sinds 1980 deze cursussen gevolgd in Harderwijk, Gouda, Zeist, Middelharnis, Houten en Rijssen.

Voor 21 lessen is de cursusprijs € 175,00. Een echtpaar betaalt samen € 275,00. U krijgt les in zeven vakken: Oude en Nieuwe Testament, dogmatiek, kerkgeschiedenis, ethiek, zending/oecumenica en praktische theologie. De volledige cursus duurt drie jaren, maar men verbindt zich steeds slechts voor één jaar. Daarna is het mogelijk om verder te gaan in een vervolgcursus die 'Studium Generale' wordt genoemd. Het is een soort opfriscursus voor oud-cursisten die na het behalen van het certificaat Theologische Vorming voor Gemeenteleden met de studie verder willen gaan. Deze cursus bestaat uit acht bijeenkomsten. Elke docent neemt eenmaal per maand een hele morgen voor zijn rekening. Meestal is er een centraal jaarthema.

In Middelharnis zijn momenteel als docenten de volgende Hervormde predikanten werkzaam: ds. T.W. van Bennekom te Goes, ds. G.C. de Jong te Sliedrecht, ds. J.Th. Pronk te Sirjansland, ds. A.L. Molenaar te Yerseke, ds. P. van der Kraan te Arnemuiden en ds. Th.W.H. van der Heijden te Dirksland. De cursusleider is ds. T.W. van Bennekom, waar u nadere informatie kunt krijgen en bij wie u zich nu reeds voorlopig en vrijblijvend als cursist kunt opgeven.

Er is op zaterdag 6 september een vrijblijvende kennismakingsochtend om 9.30 uur. Daarna kunt u beslissen of u mee wilt doen met de cursus. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.cursustvgmiddelharnis.nl of stuur een e-mail naar info@cursustvgmiddelharnis.nl.

Zingen voor gehandicapte jeugd

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woensdag 6 augustus heeft het Christelijk Ouddorps Mannenkoor voor de derde keer gezongen tijdens een vakantieweek voor gehandicapten. Het koor heeft gezongen in de nieuwe kerk van de Hersteld hervormde gemeente in Putten. De bijeenkomst is goed bezocht, er waren ruim achthonderd luisteraars en veertig gehandicapte jongeren aanwezig. Het hoogtepunt was het dirigeren van de gehandicapte jongeren, in combinatie met het mannenkoor, door twee deelnemers van de vakantieweek. Er was een grote collecte die ruim dertienhonderd euro opbracht, dat wordt gebruikt om in de toekomst de vakanties voor gehandicapte jongeren te organiseren. Een prachtig initiatief van het Mannenkoor dat zeer gewaardeerd wordt door de organisatie van de vakantieweken voor gehandicapten.

Ponykamp van manege Oostmoer in programma 'Backstage' van RTV Rijnmond

RTV Rijnmond-verslaggeefster Marlies Harting (r.) samen met cameraman Clement van Elsäcker aan het werk bij Manege Oostmoer - ze maken voor het tv-programma 'Backstage' een special over het Manege Oostmoer-ponykamp. De uitzending is donderdag 4 september a.s.

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De ponykampen bij Manege Oostmoer zijn al jarenlang een favoriete zomervakantiebestemming van ponymeisjes (èn -jongens!) op Goeree-Overflakkee en ver daarbuiten. Zes weken lang heerst er dan een gezellige extra drukte op de Stadse vijfsterren FNRS-manege. RTV Rijnmond zag er een leuk nieuwsonderwerp in en kwam een ochtend een kijkje achter de schermen nemen.

Tekst en foto: Myra Lugthart

"We stonden al heel vroeg bij Manege Oostmoer op de stoep!", lacht Marlies Harting, de verslaggeefster van RTV Rijnmond die voor haar programma 'Backstage' in de huid zou kruipen van de ponykampleiding. "Ik kreeg - net als de leidsters van deze ponykampweek, Rowena Koster en Tessa Tuns - een Manege Oostmoerpoloshirt aan. Ik kon meteen al volop aan de slag bij het ochtendritueel van kinderen wakker maken, laten douchen en aankleden en op tijd aan het ontbijt laten verschijnen. Daarna hebben Rowena en Tessa me mee laten draaien met alles wat er nodig was: samen met de kinderen opruimen, pony's verzorgen, stallen aanvegen, noem maar op. We moesten de kinderen en hun pony's begeleiden naar een van de buitenmaneges en helpen met opstappen, waarna een gediplomeerde Oostmoerinstructrice de deelnemers overnam voor de les. Vanmorgen stond er voor de kinderen 'gymnastiek op je pony' op het programma; de kinderen genoten zichtbaar!"

Zomers item

"Voor 'Backstage' heb ik al een aantal leuke opnames mogen maken", vertelt Marlies. "Zo was ik bijvoorbeeld al bij de Ouddorpse Reddingsbrigade, bij een strandtent in Rockanje, bij Rotterdam The Hague Airport, bij van alles wat bij mij een associatie oproept met de zomer. 'Ponykamp' is voor mij ook zo'n zomers item. En als je daarvoor een goede locatie zoekt, dan kom je in de regio Rijnmond bijna vanzelfsprekend terecht bij het mooie bedrijf van de families Kieviet! Ik vond het erg interessant om een ochtend op Manege Oostmoer mee te maken en ik kijk er al naar uit om de opnames die cameraman Clement van Elsäcker gemaakt heeft, te gaan editen. Dat doe ik altijd zelf en het resultaat kunt u op donderdag 4 september op RTV Rijnmond bekijken, zo rond tien over vijf 's middags, direct na het nieuws. Elk uur daarna zal 'Ponykamp bij Manege Oostmoer' herhaald worden en voor wie dat prettiger vindt: de uitzending is dan ook op internet te volgen: www.rijnmond.nl/programmas/backstage."

Ouddorpse Lichtjes-Fietstoer op vrijdag 29 augustus

Op vrijdag 29 augustus start om 21.30 uur vanuit 't Blaeuwe Huus, de Ouddorpse Lichtjes-Fietstoer. In de brievenbussen van bewoners langs de route, wordt op 22 of 23 augustus een brief bezorgd met het vriendelijke verzoek om tuinen, gevels en straten, sfeervol te verlichten.

Route

Net als vorig jaar gaat de fietstocht door de volgende straten: Wittestraat, Vissersstraat, alleen de 'grote' Kelderweg, de Dorpsweg (vanaf Wittestraat tot aan de Kelderweg). Nieuw opgenomen in de route: "Welgelegen", (en wel de Hoofdlandseweg en een deel Maerenseweg) en de route loopt via het terrein van de Vliedberg (Vliedberglaan er op en aan Hofdijksweg er af). Voor vragen over de route, versiering of andere zaken kan er contact worden opgenomen met VVV Ouddorp aan Zee (0187-681789).

Nieuwe Vliedberg

De opbrengst van het gezellige evenement gaat naar de nieuwe Vliedberg. In de prachtige Vliedberg met vele mooie faciliteiten, worden met name in de ontvangstruimte/restaurant, vele leuke activiteiten georganiseerd. Steunstichting De Vliedberg zal van de opbrengst een keyboard of een klein orgel aanschaffen.

Deelname

Deelname kost € 2,50 p.p. en is incl. een 'lichtje' en een gezonde traktatie. De heer Mulder van de Goeree-Express biedt belangeloos aan om met de bewoners (of hun familie), een stukje van de route te rijden. Meerijden kost € 2,50 (voor het goede doel!). Inschrijven en betalen op de fietsdag zelf bij de receptie van de Vliedberg.

Deelnemers die hun fietsen meebrengen en willen parkeren, kunnen terecht op parkeerterrein "Dorpstienden".

Winnaars openingsactie AH Ouddorp

OUDDORP - Op 10 juli opende de gloednieuwe Albert Heijnvestiging aan de Dorpstienden in Ouddorp. Met de opening startte er tevens een actie waarbij consumenten kans maken op een jaar lang gratis boodschappen. Inmiddels is de actie op de helft en zijn er al diverse weekprijzen uitgereikt.

Op de foto staan de prijswinnaars van de laatste weken van de actie. 'Meedoen is simpel', zegt supermarktondernemer Martin de Berg. "Klanten stoppen voor 50 euro aan kassabonnen van Albert Heijn Ouddorp in de actie-envelop, vullen deze in en deponeren die in de speciale bus. We zijn elke week weer verrast hoeveel enveloppen er zijn ingeleverd, inmiddels loopt dit in de duizenden." De actie loopt t/m 13 september. Op Prinsjesdag, 16 september, zal de winnaar bekend worden gemaakt. Alle informatie staat op de website: www.ah-ouddorp.nl.

Stellendam – Mannen opgelet!!! Zoekt u invulling van uw vrije tijd, iets gezelligs en toch ook nuttig? Wij bieden u de oplossing. Op dinsdag 26 augustus a.s. start het plaatselijk mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' hun repetities weer van 19.45 tot 21.30 uur. Onder de zeer enthousiaste leiding van dirigent Corné de Geus worden de psalmen en liederen ingestudeerd. Kom vrijblijvend kennismaken met ons. Proef de sfeer en beleef het zelf, tijdens het zingen maar ook in de pauze waarin de sociale contacten opgehaald kunnen worden onder het genot van een bakje koffie. Volgend jaar hopen we ons 25 jarig jubileum te mogen vieren. Diverse activiteiten staan in de planning waaronder een cd opname. Mogen wij op u rekenen? U bent van harte welkom in verenigingsgebouw 'de Rank' aan de Bosschietersstraat te Stellendam.

OOLTGENSPLAAT - De Vakantie Bijbel Club in Ooltgensplaat zijn gestart met een touwtrekwedstrijd. Die is dit jaar voor de negende keer georganiseerd. In de voorgaande jaren is deze wedstrijd gewonnen door: De polder, de Kerkdreef, de P. Biggestraat, de Fittersweg en de Slikdijk. Dit jaar zijn er tijdens "de sterkste straat van de Plaet" spontaan teams gevormd, ook al kwamen ze niet uit dezelfde straat. In totaal deden er vier teams mee. Na het touwtrekken was er een nieuwe activiteit: spijkerbroek hangen. Ieder teamlid probeerde zolang mogelijk aan de spijkerbroek te blijven hangen. Na een spannende finale onder aanmoediging van het vele toegestroomde publiek ging Team 2 er met de winst vandoor. Dit leverde de wisselbeker, een medaille en een overheerlijke taart op. De taart werd direct aangesneden en verdeeld onder de aanwezigen. Meer foto's zijn te zien op de Facebookpagina van de VBC. Hier staat ook de rest van het programma van deze week. (www.facebook.com/vbc.ooltgensplaat )

De bodebus Deel 1

Door M. Mulder-Faasse

Bode Bechtum. Voor de laatste keer de deur dicht van het gemeentehuis van Goedereede. Op zijn borst de bodebus.
Schoolplaat Isings
Hoogmogende heren

Een van de vele interessant objecten in ons streekmuseum in Sommelsdijk is een zogenaamde bodebus. Geboeid door dit voorwerpje heb ik mij verder in het onderwerp en de dragers ervan verdiept. Ik wil u hierover meer vertellen als volgt:

Ouderdom en geschiedenis van de bodebus en bodestaf of roede en dragers ervan.

De bodebus

De geschiedenis van de naam 'bodebus' of 'Busse' (van het Griekse woord 'pyxis': doosje om iets in op te bergen) gaat terug tot in de vroegste Middeleeuwen.

Het is een ambtsinsigne of draagteken waarmee de (reizende) bode zich legitimeerde binnen en buiten zijn gebiedsgrenzen. De bode gebruikte een 'bus', aanvankelijk een cilindrische koker, voor het rondbrengen van brieven, officiële documenten en geheime stukken waarop het zegel van de opdrachtgever. De bus beschermde de inhoud tegen beschadiging en weersinvloeden en werd meestal aan de gordel gedragen. Vanaf de 15e eeuw werd aan de bodebus een schildje toegevoegd met het wapen van de instantie of de Adel die de bode vertegenwoordigde. De bussen werden later vervangen door leren tassen, terwijl de bode als teken van waardigheid een soort knoopvormig insigne met wapen of medaillon, op of aan een kleurige band of sjerp op zijn kleding ging dragen. Successievelijk verdween de busvorm. De naam 'bodebus' is echter gehandhaafd tot op heden, ondanks de uiterlijke verandering. Een koperen draagkoker met afsluitdop van de stadsbode van Sloten(Fr.) is overigens bewaard gebleven. Die van Naarden heeft de tand des tijds ook doorstaan. Het is een koker aan een koord.

Al naar gelang de rijkdom of belangrijkheid van de instantie of gemeente groeiden bodebussen uit tot zeer kostbare siertekens, in opdracht vervaardigd door befaamde kunstenaars en zilversmeden.

De bodebus had behalve een representatieve functie en legitimatie, destijds ook de functie om jas, rok of mantel bijeen te houden.

Dat oude bodebussen bewaard zijn gebleven, is veelal te danken aan de gewoonte, iets door de bode te laten betalen, bij aanstelling, zodat deze het gevoel had "ik heb mij in de functie ingekocht" en de 'Busse' was daarvan het bewijs. Hij bewaarde deze dan ook thuis [..]. Als dus het (stads)zilver moest worden ingeleverd om een oorlog te kunnen bekostigen, of veel geld moest worden ingezameld, bleef de bodebus om die reden buiten beeld. Het kwam ook voor dat het zilver van oude bodebussen werd gebruikt om er nieuwe van te laten maken. De prijs van zilver was hoog maar op die manier kon toch iets nieuws worden gemaakt.

Behalve het stads- of gemeentewapen werden soms meerdere symbolen, als teken van 'macht', erboven eraan toegevoegd, zoals soevereiniteitstekens (kronen) of een monogram of een wapen van de adel. De drager werd dus in zijn functie en namens wie hij de opdracht uitvoerde, herkend en erkend. Zo kon hij gebruik maken van het toenmalige openbaar vervoer zoals trekschuit of diligence en hoefde hij geen pont-, sluis-, of tolgeld te betalen.

Heel soms was de bode niet alleen verplicht gesteld door zijn Hoge Heer de bodebus te dragen, maar moest deze ook geheel zelf betalen. Dat was het geval in de 16e eeuw in Vossemeer. Zijn opvolger moest deze bus tegen betaling overnemen. Dat moet erin gehakt hebben want bodenwerk werd volgens stadsrekeningen slecht betaald, zo ontdekte Agterberg.

De bus werd gedragen (en nog steeds bij bepaalde instanties) door boden bij het Europese Parlement, bij 1e en 2e Kamers der Staten Generaal en de Raad van State, door boden c.q. kamerbewaarders bij de Commissaris der Koning(in). Verder ondermeer door boden bij de Provinciale Staten, Ambachtsheerlijkheden, Stads- en Dorpsbesturen, Hoogheemraadschappen, Waterschappen en Polders, boden bij het College van de Visserij, door boden van de Hoge Raad van Adel. Door Universiteitsboden, bij de Krijgsraad der Schutterij, door boden bij het muntwezen, door boden bij Rechtbanken, door boden bij Begrafenisfondsen of een ijsvereniging en boden bij de meest uiteenlopende gilden (zeg maar, bedrijfsverenigingen). De boden c.q. Kamerbewaarders bij een Ministerie droegen ook een versiersel. De Kamerbewaarder had tevens een bodestaf bij zich. Wanneer we naar het huidige organogram van de Tweede Kamer kijken, over de bodedienst en postzaken[ii], lezen we ondermeer dat de Kamerboden onder andere spoedpost in het pand bezorgen en dat in de plenaire zaal altijd iemand in rokkostuum loopt, met oranje sjerp en een bodebus. De boden bewaren orde en rust bij vergaderingen, in samenwerking met de Beveiligingsdienst en de politie. Ook Sociëteiten kenden een eigen bodefunctie. Onze eigen Sociëteit "Rethorica" in Sommelsdijk bezit een zilveren ringkraag uit midden 16e eeuw. In 1652 voegen de schutters van de Busse een schild toe. In ieder geval in 1858 was bode Van der Salm bij de Sociëteit aangesteld. Hij verzorgde het schoonhouden van de zaal en droeg zorg voor vuur en licht[iii]. We komen Van der Salm in een volgend deel tegen als gemeentebode van Sommelsdijk).

Kenmerken van de bodebus

De bodebus bestond en bestaat in de vorm van een draaglint (vaak in groen of blauw of rood met zilver- of gouddraad, soms in andere kleuren), of een draaglint van lakenstof, van trijp of fluweel al dan niet met borduursel en (zilver)franjes met een apart daarop aangebracht ornament. Wanneer geen lint of geborduurde achtergrond werd gebruikt zien we vaak een of meer ornamentjes of schilden aan (schakel)kettinkjes, meestal drie, met bevestigingshaakjes. Een enkele maal is een houten exemplaar aangetroffen. In welke vorm dan ook, het werd en wordt meestal op de jas van het uniform bevestigd. Een enkele keer werd de bodebus om de nek gehangen. Van oudsher is de bodebus gemaakt van (edel)metaal, zoals koper of alpaca, of van verguld zilver, of van zilver, heel soms van goud. Er bestaan bussen en ketens zonder keuren of zonder jaarletters. Op degene die keuren hebben, kunnen die van een stad of gemeente erop terug te vinden zijn; een jaarletter; het gehalte zilver en in geval van zilver het meesterteken van de zilversmid of maker. Het wapen of de afbeeldingen of het symbool kan ingegraveerd zijn in het edelmetaal of ingekleurd (soms achter glas) of gemaakt zijn van porselein, glas, emaille, lakwerk. Ook werd brons gebruikt voor het schild. Bodebussen bestaan er in een veelheid van uitvoeringen. De publicaties van Agterberg laten ze zien en vertellen het verhaal. In de publicaties zijn verwijzingen opgenomen naar andere studies over bodebus en bodestaf.

Bodestaf of Roede

In ieder geval bekend in het begin van de 16e eeuw. Zowel een gebruiksvoorwerp om macht uit te dragen, als om herkenning, legitimatie en teken van waardigheid. Het eerste voor bijvoorbeeld de gerechtsbode die de bodestaf droeg en de rechter die de staf brak boven het hoofd van de ter dood veroordeelde (een roede met doornen), of voor de Waterschapsboden. Wanneer een bode samen met de secretaris-penningmeester van de polder ging 'schouwen', droeg de bode als teken van herkenning de bodebus en een boderoede oftewel maatlat om te kunnen schouwen. De brandweer gebruikte ook een bodestaf. Later meer een waardigheidsteken zoals bij Universiteitsboden; pedels.

G.D.J. Schotel schreef in 1869 over het maatschappelijk leven onzer vaderen in de 17e eeuw. Over 'gilden' schreef hij als volgt: "Ook had elk gild zijn eigen zegel, zijne eigene banier en zilveren of ebbenhouten rijk versierde staf van commando, en houten bodestaf, die gelijk de zilveren platen bij plegtige optogten werden gedragen" .

De staven konden dus van ebbenhout zijn, al dan niet met zilverbeslag of van pallisander- of notenhout. De houten bodestaf van Amsterdam kunt u terugzien in Agterberg's publicatie 'De Bodebus van het Zuiden'. Enkele genoemd: een bodestaf uit het begin van de 16e eeuw, met het wapen van Groningen is een van de voorwerpen in het Groninger museum en is met andere objecten afgedrukt in "De bodebus in het Noorden'. Deurwaarders in Friesland rond 1750 liepen met een deurwaardersstaf van zilver. Een ivoren bodestaf had circa 1625 de bode van de Rentmeester-Generaal der Domeinen in West-Friesland, een witgelakte had eind 19e eeuw de bode in Den Bosch, thans terug te zien in de bodekamer van het stadhuis aldaar; een zwartgelakte in Oldenzaal. Er zijn ook bodestaven gemaakt van walvisbalein met en zonder zilverbeslag.

Op schilderijen en andere afbeeldingen kunnen we hoogwaardigheidsbekleders en hun dienaren met bodebus terugzien. Bijvoorbeeld op een houtsnede van Albrecht Dürer uit 1503. Hier is de Aartsengel Gabriël als hemelse bode te zien, gekarakteriseerd door de bodestaf die hij in zijn linkerhand houdt. Op de illustratie uit J. den Damhouder "Practijcke in Criminele Saeken", uitgegeven in Rotterdam in 1660, zijn deurwaerders te zien [..] met haar geteeckende stocxkens.

Op een schilderij in de collectie van het Gorcums Museum bevindt zich een olieverfschilderij van Hendrik Verschuring (1627-1690) van het college van Burgemeesters en Schepenen. Hierop is de kamerbewaarder te zien met de 'Busse'.

Op een schoolplaat van J.H. Isings (1884-1977), tekenaar en illustrator, 'Stad in de Middeleeuwen', zien we in het midden de schout, geflankeerd door twee stadboden de ene met bodestaf. (plaatje erbij)

In deel II meer over boden op Oostflakkee

Martien Agterberg

Gegevens over de bodebus en bodestaf zijn in deze bijdrage in samenspraak met Martien Agterberg tot stand gekomen, waarbij geput is uit diens publicaties over bodebussen en bodestaven. [i]

Hij is gemeentebode in ruste van de voormalige gemeente Schipluiden en in 2004 geridderd met een zilveren medaille in de Orde van Oranje-Nassau voor diens inzet voor bodekringen, de sinds 2000 gecertificeerde bodeopleiding en het in kaart brengen van de geschiedenis van het bodeambt, de bodebus en de bodestaf. Hij was zelf drager ervan in zijn gemeente en tot op heden organisator van exposities over de bodebus. Als opvolger van zijn schoonvader was hij na 1970 hoofdbestuurder van Bodekringen Nederland en vanaf 1969 secretaris van de Bodekring West-Nederland. Overigens, de Bodekring West-Nederland opgericht in 1955, is in Zuid-Holland sinds kort ter ziele. Die van Zeeland en Noord-Brabant bestaan nog. Agterberg heeft in diverse plaatsen in de Nederlandse Provincies en bij diverse Waterschappen, vaak met medewerking van en bijgestaan door musea, via Bodekring-collega's en via (publicaties van) andere personen, bodebussen en bodestaven kunnen traceren, informatie verkregen en het materiaal kunnen fotograferen. Zijn uitgaven zijn een bundeling van die gegevens. Hij inventariseerde ook in België, Italië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De geïnventariseerde bodebussen in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland hebben nog het meeste weg van een 'bus'. Hoewel de verschijningsvorm soms anders is dan in Nederland, zijn deze waardigheidstekens in andere landen goed herkenbaar. Agterberg kan door zijn langdurig en intensief onderzoek een kenner bij uitstek op het gebied van 'bodebussen- en staven' worden genoemd.

[i] De Hollandsche Bodebus, inventarisatie van bodebussen van gemeenten en waterschappen in Noord- en Zuid-Nederland [waaronder die van Goedereede en Ouddorp], 1980; De Bodebus in het Zuiden, inventarisatie van bodebussen van gemeenten, waterschappen en ambachtsgilden in Zeeland [met er ook in opgenomen enkele plaatsen in andere provincies, waaronder Middelharnis], Noord-Brabant, Limburg en België, 1981; De Bodebus in Gelderland, Utrecht en Overijssel, inventarisatie van bodebussen van gemeenten, waterschappen en ambachtsgilden in Gelderland, Utrecht en Overijssel, 1983; Inventarisatie van de Bodebussen van gemeenten, waterschappen en ambachtsgilden in [voornamelijk] Groningen, Friesland en Drenthe, 1984 met tekstuele aanvullingen op eerder uitgaven en 7 aanvullingen en toevoegingen periode 1985-2013 over bussen en staven

[ii] www. tweedekamer.nl/over_de_tweede_kamer/organogram/bodedienst

[iii] Veldnamen en boerderijen Goeree-Overflakkee, uitgave van Sociëteit Rethorica, 2003. Zie hoofdstuk 1 en 2 over Sociëteit Rethorica Sommelsdijk en de schutterij binnen Sommelsdijk, met afbeeldingen.

De afdeling met autostoeltjes

Het moest er nu maar eens van komen. Nadat onze dochter al enige tijd als een rolmopsje in haar maxicosi had vertoefd, was het hoognodig tijd voor een dreumes-waardige opvolger: een autostoeltje. Op een zonnige vrijdagmiddag besloten we er eentje te gaan kopen. Het leek een vrij eenduidige missie. Maar in babywinkels is niets eenduidig. Zo bestaat hét autostoeltje niet. Nee: in het babywinkel-landschap hebben autostoeltjes een eigen afdeling en als het even kan een eigen verdieping waarop die autostoeltjes je in alle mogelijke vormen, kleuren en prijsklassen aanstaren.

Het is de nachtmerrie van elke jonge ouder. Met name omdat ze op dergelijke afdelingen heen en weer geslingerd worden tussen verschillende verlangens. Ze willen een functioneel en veilig product. Ze willen een leuk product (bij voorkeur net iets leuker dan dat van bevriende stellen met kinderen). Ze willen een enigszins betaalbaar product. En ze willen een product dat hun kwaliteiten als ouders reflecteert: nergens kun je de titel 'ouder-van-het-jaar' gemakkelijker verkrijgen dan in een babywinkel. Het enige wat je moet doen is het duurste product kiezen. Vervolgens druipt de waardering voor jou als 'keigoeie' ouder uit de ogen van de verkopers.

Daar stonden we dan. In een bos vol autostoeltjes, op zoek naar dat ene stoeltje dat aan al onze verlangens tegemoet zou komen. Terwijl we - duidelijk in verwarring en tegelijkertijd onder de indruk - naar de verschillende autostoeltjes keken, snelde een verkoopster toe. Ze rook bloed: jonge ouders, appeltje, eitje. Met engelengeduld begon ze uit te leggen wat voor stoeltjes er allemaal waren. Ze waren er al vanaf enkele tientjes. Maar er waren ook exemplaren die - zodra je ze bij ons op de achterbank zou zetten - de waarde van onze bescheiden bolide zouden verdubbelde. Ze waren er in het zwart. En roze. En sommige waren hoog. Andere kon je draaien. Juist.

In de moed der wanhoop wees ik - terwijl ik me probeerde te herinneren wat de verkoopster ook alweer over dit exemplaar had gezegd - naar een stoeltje dat me wel praktisch leek. De vrouw herhaalde de voordelen nog eens en liet het prijskaartje zien. Het was natuurlijk juist het exemplaar dat ons autootje ongekend in waarde zou doen stijgen. "Dat vind ik wel wat duur," hoorde ik mezelf zeggen. De verkoopster keek me geschokt aan. De kans op de titel 'moeder-van-het-jaar was overduidelijk vervlogen. "Hoe zit het met de veiligheid?" vroeg ik, in de hoop mijn reputatie nog enigszins te kunnen redden. De verkoopster haalde haar schouders op. Het ontliep elkaar niet veel. Ik vond dat opmerkelijk, maar knikte en wierp een hulpbehoevende blik richting mijn wederhelft.

"Ik vind dit een goede," zei hij, wijzend naar een stoel in jeans. "Super stoel," zei de verkoopster. "Ik heb hem zelf ook." Ik vond dat nogal toevallig. Maar mijn man was enthousiast. "Wat ik zo fijn vind aan deze is dat de gordeltjes open blijven staan als je de kleine eruit haalt," de verkoopster demonstreerde het meteen. "Dat is zóó makkelijk." Maar als stoeltje A net zo veilig was als het goedkopere stoeltje B, betaalden we dus feitelijk honderd euro meer voor handige gordeltjes? siste een nuchter stemmetje in mijn hoofd. Ik durfde het niet hardop te zeggen. Nuchterheid wordt op deze plekken immers vaak verward met slecht ouderschap. "Ik vind dat we deze moeten doen," zei mijn man, duidelijk onder de indruk van het feit dat de verkoopster deze stoel ook op de achterbank had staan. Ik knikte en de verkoopster haastte zich naar de kassa, bang dat deze nuchtere moeder zich bedenken zou.

De volgende dag demonstreerden we het stoeltje trots aan de opa's en oma's. "Dat is vast niet goedkoop," zei er één. "Nee," zei mijn man. "Dat niet. Maar kijk eens hoe handig: de gordeltjes blijven vanzelf open staan."

Recreatie en evangelisatie gaan prima samen

OUDDORP – "Je wil er zijn voor mensen op de camping. Voor gezinnen met hun kinderen. Wij merken elke vakantie dat we mooie gesprekken kunnen voeren. Je mag iets delen van wat jij rust en zekerheid vindt. Je mag ook een luisterend oor bieden, invulling geven aan de oproep om attent te zijn als christen in de samenleving. Als je daarbij omringd wordt door een fantastisch team vrijwilligers, kun je alleen maar blij zijn". Aan het woord is campingpastor Marco Heijstek uit Sliedrecht die zich samen met zijn echtgenote Agnes deze maand twee weken inzet voor en bij het Dabar-project op recreatiepark De Klepperstee in Ouddorp.

Over belangstelling niet te klagen tijdens de Dabar-weken op De Klepperstee.

Door Jaap Ruizeveld

Marco is als evangelisatiemedewerker verbonden aan de hervormde kerk in Sliedrecht. Samen met Agnes heeft hij al eerder werk verricht voor Dabar. Nu voor het eerst als campingpastor en dat nog wel in het speciale (50e) jubileumjaar op de Klepperstee. Aan dit heugelijke feit wordt zaterdag 23 augustus speciale aandacht geschonken.

Impuls

De spontane opkomst van 'Dabar', begin jaren '60, heeft in hervormd-gereformeerde kring het besef dat ook jongeren geroepen zijn tot evangelisatie een enorme impuls gegeven. Zonder deze insteek zou de invulling van die roeping nooit zo'n hoge vlucht hebben gekregen. Dabar is het Hebreeuwse woord voor 'woord en daad'.

Levensstijl

De beweging zendt christelijke jongeren uit om het geloof in Jezus Christus uit te dragen aan campinggasten in Nederland. Het rust christelijke jongeren toe tot een missionaire levensstijl. Jaarlijks gaat het om zo'n 450 jongeren, die werken op meer dan twintig campings. Het diepste motief voor dit werk is Gods liefdevolle betrokkenheid op de wereld. Dabar richt zich in het bijzonder op mensen die onbekend zijn met het geloof en de kerk, of hiervan vervreemd zijn geraakt. Vanuit plaatselijke PKN-gemeenten worden Dabar-deelnemers uitgezonden om met hun aanwezigheid en activiteiten God present te stellen in het leven van de campinggasten.

Via internet

Lotte ten Have (19) uit Elburg en Pieter de Koning (21) uit Barneveld wilden in hun zomervakantie graag iets betekenen voor andere mensen. "Wij zochten op internet naar mogelijkheden en kwamen uit bij Dabar. Na over en weer mailen met de landelijke- en eilandelijke commissie zijn wij hier als vrijwilligers op de Klepperstee in Ouddorp beland", vertellen ze. "Door houding en activiteit willen wij jongeren graag Gods liefde laten zien". Een visie die door alle tien de teamleden wordt onderschreven. Evangelisatie en recreatie in vakantietijd. Wij willen inhoud geven aan vrije tijd op een camping of recreatiepark. Samen met Sebastiaan, Annelore, Nick, Jobke, Jan Joost, Karen, en Annewil vormen ze een hecht team.

Programma's

Campingpastor Heijstek beaamt dit. "Laten wij smaakmakers mogen zijn in deze vakantieperiode. Juist in een tijdperk dat zoveel mensen in deze wereld hulp nodig hebben. Iets meegeven ook voor wanneer men weer thuis is. In de eigen straat en omgeving". De teamleden proberen een goede invulling te geven aan activiteiten die passen in de vakantiesfeer. Er is veel tijd om met elkaar te praten. Elkaar te ontmoeten en uiteraard leuke dingen te doen. Wij nodigen uit en hopen dat jongeren die uitnodiging aannemen en in onze grote witte tent op de centrale plek op De Klepperstee, ongedwongen in een spontane hartelijke sfeer, met elkaar omgaan. Daarop zijn ook de programmaonderdelen afgestemd. Zo is er een Meet-Inn voor 15-plussers. Die begint om 23.00 uur. Er is een barbecue happening, poppenkastvoorstellingen, een crea avond voor vrouwen van 20-plus. In de ochtenduren komen kinderen van 4-10 jaar naar de Kinderclub voor allerlei spelletjes, muziek, een verhaal en knutselwerk. Voor de Tienerclub (10-14 jaar) zijn er weer andere spelattracties opgezet. Uiteraard ontbreekt ook een strandwandeling niet. Je bent immers in Ouddorp en de camping ligt op loopafstand van het prachtige Noorderstrand/Flauwe Werk.

Twee weken

Dat alles verdeeld over de twee campingweken, van 9 tot en met 23 augustus. Op de zondagen is er een bijzonder campingdienst gehouden. Samen zingen, luisteren, bidden en elkaar ontmoeten. Dat staat daarbij centraal. Op doordeweekse dagen zijn er korte dagsluitingen. Kun je iets vertellen over de belangstelling voor dit Dabar-project op de Klepperstee? "Gemiddeld hebben wij iedere ochtend 40 tot 45 meisjes en jongens in onze Kinderclub en rond 25 jongeren in de Tienerclub." En de reacties van de kinderen? "Tof, leuk, cool", roepen ze als hun mening wordt gevraagd. Dus dat zit wel goed. "Fijn is het ook dat ouders zomaar binnen komen lopen in onze tent om te kijken hoe het met hun kinderen gaat. Ook helpen de ouders soms mee met knutselwerk".

Nieuwe overeenkomst

Hoe men over deze Dabar-activiteit op de camping oordeelt? Vorig jaar waren er voor de organisatie geen mogelijkheden op de camping. Dat leidde tot veel vragen. Tot verzoeken om het project dit jaar weer op te pakken en met de 50ste editie een extra tintje te geven. Eind 2013 konden ds. Davy Hoolwerf (predikant Hervormde gemeente Stellendam) namens de eilandelijke Dabar-commissie en Jeroen den Hollander namens De Klepperstee een nieuwe overeenkomst tekenen. Uit een onderzoek was gebleken dat er duidelijk behoefte wasaan deze Dabar-activiteit. Vakantie en evangelisatie het gaat prima samen.

Vieringsdienst

Om te vieren dat Dabar voor de 50e keer op het eiland haar werkzaamheden verricht, wordt er zaterdag 23 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Een ieder die in de afgelopen jaren betrokken was en of deelnam aan de activiteiten van Dabar -zeker ook de campingpastors- worden van harte uitgenodigd om deze gouden jubileumbijeenkomst bij te wonen. Vanaf 14.00 uur is er in de witte tent op de camping gelegenheid elkaar te ontmoeten. En om 15.00 uur begint de vieringsdienst. Na afloop wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en is er opnieuw gelegenheid met elkaar contacten te leggen, te ontspannen en genoeglijk samen te zijn. Men kan zich opgeven via 50jaardabaropflakkee@gmail.com of via www.facebook.com-/dabarouddorp.

Natuur-Fotopresentatie in de Overkant door Jan Baks

OUDDORP - Op woensdagavond 27 augustus zal Jan Baks u, door middel van een mooie fotopresentatie, beelden laten zien over de natuur op de Kop van Goeree. Hij neemt u mee op een virtuele wandeling langs wegen en paden. De tocht begint op de toren van Goedereede en vervolgens gaan we richting de Kwade Hoek en het Quackjeswater op Voorne. We nemen nog even een kijkje op de visafslag, komen onderweg langs de polder de oude Oostdijk, bezoeken het strand, en kijken daar naar wat we allemaal kunnen vinden. We zien de planten, vogels en landschappen zowel vanuit de lucht als dicht bij de grond.

Daarna lopen we richting vuurtoren en bezoeken we het Volgerland. Op de Brouwersdam zien we de zeehonden. We maken onderweg wat uitstapjes naar Helgoland, Noorwegen en Japan. Onze tocht voert ons verder via de Grevelingen en de Preekhilpolder naar de Slikken van Flakkee met zijn Heckrunderen en paarden en de zeekraal, die zo mooi verkleurt in de nazomer.

Vorig jaar zijn er ook een aantal presentaties gegeven in de Overkant, de serie is echter aangepast met nieuwe beelden uit 2014, want er is altijd wel weer wat nieuws te beleven op ons mooie eiland. Zo heeft Jan recent foto's kunnen maken van de zeehonden in de Voordelta vanuit de lucht. In de Voordelta gaat het goed met de zeehonden en in de Grevelingen kunnen we ze tegenwoordig ook veel zien, dit jaar zijn er zelfs wat jongen geboren.

Jan is recent naar Helgoland geweest en heeft daar nieuwe opnamen gemaakt van de twee soorten zeehonden die bij ons ook voorkomen. Een leuke aanvulling op het verhaal over deze dieren. Augustus is de vlindermaand, door de mooie zomer zijn er veel vlinders te zien op Goeree. Na de pauze zijn er een aantal series met onder meer foto's met muziek van Philip Glass en zijn Metamorphosis.

Houdt u van de natuur en wilt u graag hierover geïnformeerd worden dan wordt deze avond van harte aanbevolen. De presentatie wordt gehouden op woensdag 27 augustus en begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp telefoon: 0187-681789. Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto's over Goeree-Overflakkee.

Denk en Zet gaat weer van start

MIDDELHARNIS - Maandag 1 september is het weer zover. De dammers van Denk en Zet zullen na een periode van rust weer aantreden om elkaar te bevechten. Het gaat er overigens in de Staver uitermate vredelievend aantoe, zonder gemene trucs, zonder venijnig natrappen, wel met een volledige inzet. Er is echter één probleem: Er vallen geen miljoenen mee te verdienen, maar daar geven de dammers helemaal niet om.

Dammen is een heerlijke sport, waarbij je niet op een leeftijd van dertig, hooguit veertig jaar uitgeschakeld bent. Het is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen. Zij die eraan meedoen kijken weer uit naar de eerste echte damavond die op maandag 8 september plaats vindt.

Denk en Zet telt leden die al 40 jaar en nog langer lid zijn. Het afgelopen jaar was voor onze vereniging een droevig jaar, helaas zijn enkele leden ons ontvallen. We kijken uit naar wat nieuwe leden, huisdammers of huisdamsters. En die zijn er op Flakkee genoeg. Het zou geweldig zijn als er nog wat van die huisdammers bijkwamen, dan zou een afdeling kunnen worden gevormd om hen in deze prachtige denksport nog wat te bekwamen.

Wie nog twijfelt en nieuwsgierig is, is maandagavond 1 september om 20.00 uur in de voorzaal van de Staver in Sommelsdijk hartelijk welkom. Dat is avond waarop wordt teruggezien en vooruitgekeken. Opgeven hoeft dan nog niet. Er is geen leeftijdsgrens, niet naar beneden en ook niet naar boven.

Andre & Jarno van der Linde winnen Grote Prijs Slagerij van Zuidland

Het jonge duiven seizoen is met horten en stoten op gang gekomen. In het eerste weekend werd code 'rood' afgekondigd; alle vluchten werden afgelast omdat er slecht weer werd voorspeld. Een week later werden de duiven vanwege heel slecht vliegweer niet gelost maar terug gebracht naar de inkorflokalen. Terwijl een goede en uitgebreide opleiding voor jonge duiven in hun geboortejaar toch van het grootste belang is. Ze scherpen dan hun oriëntatievermogen aan en leren hindernissen te overwinnen. Maar onze duiven worden natuurlijk niet blootgesteld aan weersomstandigheden waar ze erg veel problemen mee hebben. Onweer en koufronten zijn hier voorbeelden van. Ze gaan dan dus de mand niet in of worden niet gelost. Toch moeten ze ervaring opdoen. Met alleen trainingsrondjes kom je er niet, ze moeten terug naar huis leren vliegen.

Ook Andre en zoon Jarno van der Linde uit Middelharnis kampten met dit probleem. Ze losten dit op door de jonge duiven bij goed weer zelf een aantal keren weg te brengen. Ze werden hierbij geholpen door David Bakker, die ook tijdens de vakantie als vervanger van Andre zou optreden. De ochtend dat de familie van der Linde op vakantie zou gaan werden de duiven al vroeg gelost dus konden ze de aankomst van de eerste duiven nog net meemaken. Zodra duidelijk was dat de Grote Prijs van Slagerij van Zuidland binnen gehaald was, heeft soigneur David dat uiteraard doorgebeld naar het vakantie adres van Andre en Jarno. Natuurlijk was ook Dave bijzonder in zijn nopjes; als herintreder gelijk al zo'n mooie prijs winnen is gewoon geweldig. Na de vakantie werden Andre en Jarno gefeliciteerd door het voltallige winkelpersoneel van slagerij van Zuidland. Deze ambachtelijke slagerij is hofleverancier van de duivenclub; wekelijks worden er één of meer vleespakketten vervlogen.

Uitslagen wedvlucht PV de Reisduif

SOMMELSDIJK – De uitslagen van de wedvluchten die op zaterdag 16 augustus werden gevlogen bij PV de Reisduif.

Morlincourt/Noyon

Los: 8.45 uur. Deelnemers: 10. Duiven: 275. Weer: WzW windkracht 2, gemiddelde vliegafstand: 256 km.

P. van Moort (19/36): 1, 4, 9, 10, 11, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 28, 32, 36, 39, 41, 44, 60, 62. J. de Blok (3/12): 2, 43, 66. Yvonne en Cor de Kleijn (3/26): 3, 19, 22. J. Springvl.-Dubbeld (4/20): 5, 16, 34, 68. J. van Alphen (6/40): 6, 7, 15, 35, 53, 69. M.A. van Nimwegen (13/33): 8, 14, 42, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 54, 56, 61, 65. Comb. v/d Sluys (7/22): 12, 13, 18, 33, 52, 55, 67. A. v/d Linde (7/21): 17, 30, 31, 40, 56, 58, 59. Cor en Yvonne Kleijn (3/29): 27, 29, 37. Appel Vis van Heemst (4/36): 38, 45, 63, 64.

Asse Zellik

Los: 9.00 uur. Deelnemers: 13. Duiven: 400. Weer: WzW windkracht 2, gemiddelde vliegafstand: 96 km.

P. van Moort (13/26): 1, 7, 8, 9, 10, 11, 32, 38, 39, 40, 58, 76, 87. J. de Blok (13/23): 2, 15, 21, 23, 26, 28, 29, 46, 50, 53, 63, 88, 89. Cor en Yvonne Kleijn (4/16): 3, 5, 30, 66. J.K. Hoekman (24/87):4, 16, 18, 20, 25, 27, 36, 44, 45, 47, 48, 54, 55, 57, 64, 65, 72, 73, 74, 75, 77, 78, 80, 85.J. van Alphen (14/27): 6, 12, 17, 19, 22, 42, 43, 49, 51, 52, 56, 70, 79, 81. Comb. v/d Sluys (9/12): 13, 14, 24, 33, 34, 37, 59, 67, 68. A v/d Linde (5/8): 31, 35, 60, 71, 83. D. Maliepaard (1/46): 41. H. Rosmolen (2/60): 61, 62. M.A. van Nimwegen (2/11): 69, 82. Yvonne en Cor Kleijn (2/11): 84, 86. Appel Vis van Heemst (4/45): 90, 91, 92, 93.