info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

14 november 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 14 november 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Grote controle langs N59

Na de grote controle twee weken geleden op de Brouwersdam, in het kader van het Donkere Dagen Offensief, werd ook vorige week donderdagmiddag en -avond zo'n controle gehouden. Ditmaal aan de N59 vlakbij Bruinisse. Betrof het twee weken geleden vooral een verkeerscontrole, uitgevoerd door de politieteams Haringvliet en Oosterscheldebekken, nu was het een gezamenlijke controle door opnieuw beide politieteams, plus de Verkeerspolitie, de Vreemdelingenpolitie, de Belastingdienst en de Douane. De controle was dit keer gericht op mobiel banditisme, met name tegen woninginbrekers.

Tekst en foto's: Hans Villerius

In de wintermaanden slaan criminelen veelvuldig hun slag. Met het Donkere Dagen Offensief zet de politie daarom in deze periode extra maatregelen in tegen woning- en auto-inbraken, overvallen en straatroven. Onder andere door controles uit te voeren. Verscherpt toezicht en intensievere surveillance op bepaalde tijdstippen en risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan, bedoelen personen eruit te filteren die mogelijk verkeerde bedoelingen hebben. Op Schouwen-Duiveland komen de laatste tijd regelmatig woninginbraken voor. Vandaar dat langs de N59, die de verkeersader vormt tussen de Randstad en dit gebied, van 's middags halfvier tot 's avonds halftien een controle werd gehouden. Uit het verkeer dat in beide richtingen passeerde werden weggebruikers staande gehouden die door motorrijders van de politie eruit werden geselecteerd. Maar ook stonden op twee plekken punten waar kentekens werden gescreend. Zo'n honderd voertuigen werden zo naar de controleplaats gedirigeerd en met hun bestuurders aan uitgebreide controle onderworpen. Onder andere op alcohol- en drugsgebruik, de inhoud van de kofferbak, controle op inbrekersspullen, zelfs opvallende kleding werd geregistreerd. Maar ook nog openstaande boetes en belastingaanslagen werden gecheckt. Ter plekke inde de Belastingdienst in totaal ruim negenduizend euro en op tien auto's werd beslag gelegd. De politie heeft een aantal nog openstaande boetes geïnd en deelde bekeuringen uit, onder andere wegens het niet dragen van de autogordel, mobiel telefoongebruik achter het stuur, het bij zich hebben van drugs, rijden zonder rijbewijs of zonder autoverzekering, te hard rijden, over de doorgetrokken streep rijden, een vervallen APK, e.d. En 's avonds rolde één weggebruiker door de mand die wegens woninginbraak nog 25 dagen gevangenisstraf tegoed had. Hij werd meteen ingerekend.
In de strijd tegen criminaliteit roept de politie dringend op: constateert u een mogelijk verdachte situatie? Bel áltijd de politie! En schroom zeker niet 112 te bellen wanneer u (poging tot) inbraak vermoedt.

Restauratie pakhuis Ceres

OUDDORP – Woensdag begint aannemers-/bouwbedrijf Spoon, in opdracht van eigenaar BPD bv (Gebiedsontwikkelaar leefomgeving), met de restauratie van het pakhuis op het terrein van de voormalige cichoreifabriek Ceres aan het Smalle Einde in Ouddorp. De afgelopen week zijn de hekken rond het complex gecontroleerd en opnieuw neergezet en zijn er groen- en grondwerkzaamheden verricht. Na de restauratie kan aan dit pand een passende herbestemming worden gegeven. De komende maanden moet er duidelijkheid komen welke invulling mogelijk is en wie de gebruiker wordt.

Door Jaap Ruizeveld

BPD (voorheen Bouwfonds) maakt sinds deze zomer een rechtstreeks onderdeel uit van de Rabobank. De voormalige cichoreifabriek (rijksmonument) is al meer dan een eeuw een beeldbepalend complex in Ouddorp. In maart 2015 gaven Gedeputeerde Han Weber en de toenmalige wethouder Koningswoud het startsein voor de werkzaamheden die de Ceres een nieuwe ontwikkeling zouden moeten geven. Behalve een aantal voorzieningen om verdere aantasting door regen en wind te voorkomen, bleef het stil rond het complex. Nu, ruim twee jaar later, wordt de draad weer opgepakt met de restauratieve aanpak van het pakhuis

Vuurtoren

OUDDORP - Het lijkt erop dat de vuurtoren vanaf april 2018 opengaat voor het publiek. De vuurtoren zou aanvankelijk al in 2017 beklommen kunnen worden, maar bij Rijkswaterstaat, de beheerder van het bouwwerk, waren er nog bedenkingen. Beklimming door het publiek kan niet terwijl er vuurtorenwachters aan het werk zijn, vindt de organisatie. In 2018 past Rijkswaterstaat het werkschema op de toren aan en komen er mogelijkheden om van grote hoogte over de voordelta en de Kop van Goeree uit te kijken.

Jacht aangespoeld

OUDDORP - Maandagmorgen spoelde er een jacht aan op het strand bij Ouddorp. Zaterdag raakte het jacht in de problemen, de Canadese zeiler werd van boord gehaald door de kustwacht. Een poging om het jacht naar de kust te slepen mislukte vanwege het slechte weer.

Dode zeehonden

BROUWERSDAM - De afgelopen week zijn er meerdere dode zeehonden aangetroffen op de Brouwersdam. De dieren waren allemaal volwassen en goed gevoed, het is niet duidelijk waaraan de dieren zijn overleden. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de oorzaak van het overlijden.

2 / 24

Agenda

Woensdag 15 november

OUDDORP – Winterfair in De Vliedberg van 10.00 tot 17.00 uur.
OUDDORP – Bingo 55+ club, vanaf 14.00 uur in Dorpstienden.
OUDE-TONGE – Kinderbingo voor de kinderen van groep 3 en 4 in Aktivia aan de Kerkring van 13.45 tot 15.15 uur.
OUDE-TONGE - Themabijeenkomst met Alexia Robbemont. 20.00 uur op Emmastraat 27a.
GOEDEREEDE – Verkoping Vrouwenvereniging Bidt en Werkt van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur in Verenigingsgebouw De Ark (Kerkpad 2).

Donderdag 16 november

MIDDELHARNIS – Presentatieavond Frans Weller. Prins Mauritsscholengemeenschap. Aanvang 20.00 uur. Zie ook: www.fransinafrica.com.
GOEDEREEDE – Bijeenkomst C.V.B. Goeree, avond over beveiliging door de heer Van Dam. Aanvang 20.00 uur. Meer info: 0187-6517638.
DIRKSLAND – Bingo Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 17 november

DIRKSLAND – Lezing dr. H. Klink bij SGP-jongeren. Kerk Gereformeerde Gemeente. Aanvang 19.45 uur. Meer info: www.sgpjflakkee.nl.
HERKINGEN – Postduivententoonstelling P.V. De Luchtbode, vanaf 19.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.
OUDE-TONGE – Mosselavond in De Grutterswei. Aanvang 18.00 uur. Entree voor leden € 20,-, niet-leden € 25,-. Aanmelden op dinsdag 7 november van 18.00 tot 21.00 uur via 630098 of h.zonneveld39@upcmail.nl.

Zaterdag 18 november

DIRKSLAND – Rommelmarkt in de Victoriahal van 10.00 tot 15.00 uur.
OUDDORP – Samen zingen van 19.30 tot 20.30 uur in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden.
OUDDORP – Oliebollenactie Prinses Amelia. Verkoop vanaf 8.30 uur bij Jumbo Sperling en binnen bij Albert Heijn v.d. Berg.
OUDDORP – Aankomst Sinterklaas in de Ouddorpse haven om 12.30 uur.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop emaille, e.d. bij fam. Nijssen, Groeneweg 35, van 10.00 tot 16.00 uur, tel. 0187-651638.
ACHTHUIZEN – Winter Fair. Informatie over kramen: 06-12832995.
HERKINGEN – Postduivententoonstelling P.V. De Luchtbode, vanaf 19.00 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Intocht Sinterklaas vanaf 13.30 uur in de haven.

Maandag 20 november

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen bij de Hervormde Kerk. Cursus Geestelijke vorming. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. A.D. Fokkema.
MIDDELHARNIS – Inloopavond Moedige Moeders GO, JAC Molenweg 28, van 19.30 tot 21.30 uur. Info: www.moedigemoedersgo.nl of www.ik-fullness.nl.
MIDDELHARNIS – Ledenmiddag PCOB in De Hoeksteen. Aanvang 14.00 uur. Entree € 2,-. Te gast is repatriëringsverpleegkundige Rinus Pannekoek.

Dinsdag 21 november

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.

Woensdag 22 november

DEN BOMMEL - Breicafé in Bommelstee, Schaapsweg 35. Inloop is van 19.00 tot 22.00 uur. Meer info: Carla Gebraad 611397.

Ontbijten met de burgemeester

MIDDELHARNIS – Het Nationaal Schoolontbijt en het Voorleesontbijt voor kinderen van de basisschool kenden we al. Maar dit jaar voor het eerst zien we op Goeree-Overflakkee ook het Burgemeestersontbijt. Nee, geen ontbijt waarbij diverse burgemeesters uit de wijde regio 's morgens met elkaar aan een croissantje en een eitje zitten, maar waarbij schoolkinderen bij de burgemeester aan tafel zitten, in de kantine van het gemeentehuis, om daar met háár te ontbijten.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het Burgemeestersontbijt staat in het kader van het Nationaal Schoolontbijt en burgemeester Ada Grootenboer deed er dit jaar voor het eerst aan mee, samen met nog 275 burgemeesters in heel het land. Ze wil graag met alle scholen in contact komen en koos de Prins Johan Frisoschool te Herkingen uit om bij haar te komen ontbijten. Daarvan waren het vrijdagmorgen halfnegen de kinderen van groep 7/8 die met rammelende magen het gemeentehuis binnenstapten. Ze zouden die dag in Middelharnis ook de scholen voor voortgezet onderwijs bezoeken, ter oriëntatie naar welke school ze na de basisschool zouden willen. En het Burgemeestersontbijt was daarvoor een prima start, met het gemeentehuis zo centraal tussen de voortgezet onderwijs scholen gelegen. Aan tafel konden de kinderen van alles aan de burgemeester of over haar werk vragen. Maar de burgemeester zelf was ook heel geïnteresseerd in de toekomstplannen van de kinderen. Verschillenden wisten al duidelijk wat ze later willen worden en naar welke school ze van plan zijn te gaan. Eén van hen wil ontwerpster worden. Ze heeft al een rokje ontworpen en denkt erover ook interieurstyling in haar dienstenpakket op te nemen. Zelfs een visitekaartje heeft ze al klaar. Een paar sierlijke veertjes erop vertellen iets over haar achternaam en graag nam de burgemeester dit van haar in ontvangst.
De boterhammen, krentenbollen, melk en mandarijnen – gesponsord door Nationaal Schoolontbijt – gingen er bij de kinderen goed in en na een klein uurtje waren hun magen goed gevuld. "Ontbijten is al heel belangrijk", zo gaf de burgemeester aan, "en een gezond ontbijt is nóg belangrijker!". Ze vroeg niet alleen wat de kinderen normaal gesproken eten als ze thuis ontbijten, maar vertelde ook wat ze dan zelf eet. "Soms yoghurt met nootjes of vruchtjes erin, maar 't liefst een donkerbruine boterham met kaas. Dat vind ik héérlijk!" En ze vond 't ook heel gezellig om met de schoolkinderen samen te eten. "Thuis eet ik met vijf kinderen aan tafel, maar hier zijn 't er veel meer!" Als cadeau bij het weggaan had de burgemeester voor de schoolkinderen een cheque waarmee ze een gratis bezoek aan Streekmuseum Goeree-Overflakkee kunnen brengen, "zodat jullie ook iets kunnen zien en leren over de historie van ons mooie eiland!"

Welles nietes over behoefte woningplan Oude-Tonge

DEN HAAG/OUDE TONGE – De gemeente Goeree-Overflakkee probeerde maandag de Raad van State er van te overtuigen dat er meer dan voldoende behoefte is aan ruim 50 nieuwe woningen in de Molenpolder in Oude-Tonge.

Door Persbureau Cerberus

Voor het gehele eiland is er de komende tien jaar een behoefte aan 1.235 woningen. Daarvan liggen er al 966 in harde plannen vast, of zijn al in aanbouw. Blijft over een behoefte aan 287 woningen die nog in nieuwe plannen moet worden opgenomen. Daarvan is het woningbouwplan Molenpolder er een van, aldus de raadsman van de gemeente maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Tegenstanders en omwonenden zetten grote vraagtekens bij de nieuwe woningbehoefteberekeningen. Volgens hen is de behoefte aan woningen veel minder dan die 1.235. Verder vinden zijn dat er voldoende ruimte is voor woningen binnen de bestaande dorpen en dat je niet in het 'weiland' moet gaan bouwen. De raadsman van Goeree-Overflakkee strooide enthousiast met woningbouwcijfers. Zo heeft Oude-Tonge als een van de eilandkernen volgens hem meer behoefte aan nieuwe woningen dan bijvoorbeeld Ouddorp en Dirksland. "Daar zijn de afgelopen jaren 400 woningen gebouwd, in Oude-Tonge slechts 30, de laatste in 2004. Terwijl er 250 woningzoekenden voor Oude-Tonge zijn," aldus de Raadsman. De tegenstanders geloven het 'gegoochel' met de cijfers niet. Het is nu aan de Raad van State om definitief een knoop door te hakken over het woningbouwplan. In totaal wil de gemeente in de komende jaren een honderdtal woningen rond Oude-Tonge bouwen, waarvan de eerste 55 in de Molenpolder. Begin dit jaar droeg de Raad de gemeente in een tussenuitspraak nog op om met een betere ruimtelijke onderbouwing van het Molenpolderplan te komen. De gemeente maakte nieuwe berekeningen die volgens haar nu ondubbelzinnig de noodzaak van woningbouw in de Molenpolder aantoont.

Vragen over de Langeweg Ooltgensplaat

GOEREE-OVERFLAKKEE – Namens de SGP-raadsfractie stelde Van Gurp donderdagavond mondelinge vragen aan het college over onveiligheid van de Langeweg naar Ooltgensplaat. In deze donkere periode van het jaar blijkt de belijning langs de bermen nauwelijks zichtbaar en is het wegdek in slechte conditie, waardoor bij slecht weer langdurig regenwater blijft staan.

Door Jaap Ruizeveld

Het raadslid vroeg inzet van het college in overleg met de wegbeheerder (WSHD) om verbeteringen te verkrijgen. Ook wilde hij weten of het juist is dat de Langeweg tot een 60-km weg met drempels wordt getransformeerd en of het mogelijk is in genoemd overleg of er weer een liftplek wordt aangebracht tegenover de inrit van de carpoolplaats. Juist nodig in de tijdvakken dat er geen busvervoer is. Wethouder Feller stelde dat de gemeente met het Waterschap in gesprek is. De gemeente is voorstander van het handhaven van de 80-km limiet op de Langeweg en zal bespreken of de snelheidsgrens die WSHD hanteert in haar wegenplan toch anders kan. Ook de wens voor een liftplek zal worden aangekaart.

Menheerse werf gaat in juni open

MIDDELHARNIS – De opening van de Menheerse werf is in het eerste weekend van juni 2018. Momenteel zijn de werkzaamheden om de werf aan de haven van Middelharnis om te vormen tot een maritieme attractie in volle gang. De restauratie van het pakhuis en het woonhuis is afgerond. Nu volgt het inrichten van de benedenverdieping van het pakhuis tot bezoekerscentrum en het vervaardigen van speeltoestellen die kinderen spelenderwijs laten kennismaken met de maritieme wereld van toen. De entree is bijna klaar, evenals het monument voor de vissersschepen en vissers die op zee zijn gebleven.

Busvervoer naar Mars voor het Leven

Karije van Kempen en Joke Knöps organiseren het busvervoer vanaf Goeree-Overflakkee naar de Mars voor het Leven (Foto: Marinda van der Valk)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Karije van Kempen en Joke Knöps organiseren op 9 december busvervoer vanaf het eiland naar Den Haag, waar de Mars van het Leven wordt gehouden. "De mars heeft als doel om een signaal af te geven naar de samenleving en de politiek: Stop abortus en euthanasie en investeer in het leven. We mogen door Gods goedheid moeder zijn van een gezin. Zo verwonderd wij zijn dat wij moeder mochten worden, zo verdrietig zijn wij over de abortuspraktijken in ons land. Dat is onze drijfveer."

Op zaterdag 9 december zal de 'Mars voor het Leven' in Den Haag worden gehouden. De Mars wordt georganiseerd door de stichting 'Schreeuw om Leven', een mars voor bewustwording en ter bemoediging, aldus de organisatie. Het busvervoer vanaf Goeree-Overflakkee kost € 10,- p.p. Doordat verschillende ondernemers van ons eiland sponsoren, is het busvervoer voor personen tot 18 jaar gratis. "We hopen dat de drempel om mee te gaan voor jongeren en gezinnen hierdoor lager wordt. Wij willen o.a. Huizer Witjes, Theetuin De Keizershof, Bakkerij Koese, Plus Slingerland en Boekhandel Van der Boom hier hartelijk voor danken."

Een waardevolle zaterdag

Vorig jaar ging W. Guijt voor het eerst mee naar Den Haag om deel te nemen aan de Mars voor het leven. "Met een bus vol demonstranten zijn we op een zaterdag in december 2016 vertrokken naar Den Haag om een bijdrage te leveren aan de 'Mars voor het leven'. Voor mij was het de eerste keer, maar ik hoop zeker niet de laatste maal. Drie opmerkingen over de tocht. Ten eerste dat zo veel jongeren aanwezig waren, die blijk gaven van bewogenheid met het onderwerp: eerbied voor het leven. Ontroerend. Verder verliep de mars heel stijlvol, ondanks de 'tegendemonstratie'. Als laatste noem ik de toespraken bij de tent. Daaruit sprak bewogenheid met ons volk, dat steeds verder van de Heere God afwijkt. Kom, ga met ons… (Ps. 122), om zo een duidelijk signaal af te geven aan onze volksgenoten".

Bijzonder in verbondenheid

Een andere deelnemer is Ruud Keijer, ook hij vertelt over zijn ervaringen: "Wij gaan al een aantal jaren naar de 'Mars voor het Leven' en iedere keer weer raakt het me diep, met zoveel mensen optrekken/meelopen in een stille tocht. Vorig jaar werd er voor het eerst een busreis vanaf ons eiland naar Den Haag georganiseerd. Voor mij persoonlijk een grote zegen, om met mensen uit verschillende kerken van ons eiland en daarbuiten te reizen met hetzelfde doel. De dag werd in de bus geopend en afgesloten met gebed en zang. Niets anders dan dankbaarheid aan God, dat we dit samen mogen doen. Laten we bidden en werken om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om mee te gaan om voor het Leven te lopen, in opdracht van de God van het Leven."

Aanmelden

Opgeven kan via marsvoorhetlevengo@gmail.com of 06-50856456. Verdere informatie volgt per e-mail. De bus zal rond 10.00 uur vertrekken en rond 17.00 uur weer terug zijn. Karije en Joke: "Vorig jaar gingen we met één volle bus. We rekenen erop dat er dit jaar zeker meerdere zullen rijden. Mogen we rekenen op uw gebed en aanwezigheid? Laten wij niet achterblijven in de strijd om het leven dat de Heere geeft."

Column

Zondagse achtervolging

We hadden die ochtend met z'n drieën dienst: Leen, Wim en ik. Zoals de meeste zondagochtenden verwachtten we het niet heel erg druk te krijgen. Het is mooi weer en er zijn aardig wat mensen op straat die daarvan genieten. De rust lijkt waarheid te worden, de morgen verloopt rustig. Dat verandert kort na de lunch, als Leen en Wim een melding krijgen. We zitten binnen op het bureau en luisteren met z'n drieën naar de portofoon. "Wilt u op weg gaan voor een inbraak heterdaad naar de Stratensweg in Sommelsdijk? Men ziet drie mannen met iets zwaars uit de woning van de buren komen."

We rennen naar buiten, waar ik in een auto stap om Leen en Wim te assisteren. We besluiten, afzonderlijk van elkaar, een andere aanrijroute te nemen om de kans de daders tegen te komen te vergroten. Volgens de melder is er een klein model auto weggereden. Ik rij direct naar het adres, terwijl Leen en Wim de N215 oprijden. Bij het adres aangekomen zie ik niets meer, daarom besluit ik vol gas door te rijden richting Nieuwe-Tonge. Ze kunnen nog niet ver zijn, denk ik. Een paar tellen later hoor ik Wim over de portofoon roepen: "We zitten achter het voertuig en hij gaat er vandoor. We rijden richting de modelvliegclub."

'De parallelweg op', denk ik en scheur langs de N215 richting Middelharnis. "We gaan weer richting de N215," hoor ik Wim roepen. Ik kijk naar rechts en zie de auto aankomen, met daarachter Leen en Wim met zwaailicht en sirene.

De auto van de verdachten vliegt in volle vaart de N215 op. Ik zie al het verkeer uitwijken en vol in de ankers gaan. Het is een wonder dat er geen ongeluk gebeurt. Ondertussen schreeuw ik in de portofoon, "Ik kom van links, ik kom van links!" Het laatste wat ik wil is een aanrijding met Leen en Wim. In volle vaart scheur ik over de, gelukkig lege, parallelweg de auto van de verdachten voorbij. Tijdens het inhalen kijk ik naar binnen, er zitten drie mannen in de vluchtende auto.

Vlak voor de rotonde met de Langeweg stuur ik mijn auto door de berm voor het voertuig van de verdachten. Door hard te remmen hoop ik hen te stoppen. De bestuurder stuurt naar rechts en rijdt de berm in, ik ga er achteraan. Ze rijden een hek door en komen abrupt tot stilstand in een hoop houtsnippers. In een poging het voertuig te ontwijken, beland ik met mijn auto schuin ernaast in dezelfde hoop houtsnippers. Mijn auto ramt de openstaande portieren waardoor de verdachten zijn weggevlucht. Ik klim uit mijn auto en zie twee verdachten de sloot doorwaden bij Tieleman Keukens, in de richting van de Rottenburgseweg. Leen en Wim rijden er snel op af. Ik stapte in bij een verbaasde dame die toevallig langs komt rijden. "Omrijden!" roep ik. Ze moet ontzettend geschrokken zijn, bedenk ik achteraf, maar ze herpakt zich snel en rijdt om richting de inbrekers.

Eén van de verdachten wordt ondertussen door een burger tegen de grond gewerkt, Leen en Wim slaan hem in de boeien. De tweede verdachte treffen we kort daarna, na een tip van een burger, aan in een tuin. De derde is ontsnapt, maar we zijn zeer tevreden met dit resultaat. Achterin de auto vinden we een kluis, die kan weer terug naar de eigenaar. Een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen politie en burgers. Zondagochtend is niet altijd een rustige ochtend...

Zandprinses komt naar Dirksland

DIRKSLAND – Fascinerend om te zien: zandtovenaar Gert van der Vijver maakt een schilderij van zand op een verlichte glasplaat, veegt het weer uit en maakt een volgend kunstwerk. De tovenaar is te zien op tv, maar zijn dochter Rosa, die als zandprinses in de voetsporen van haar vader treedt, komt naar Dirksland. Op 22 december, vlak voor kerst, laat ze haar kunsten zien op het complex van voetbalvereniging DVV'09.

Door Kees van Rixoort

Het optreden van de zandprinses is een initiatief van de hervormde kerk in Dirksland. De afgelopen twee jaar organiseerde de kerk kerstwandelingen door het dorp. Die waren behoorlijk populair. "Die wandelingen waren laagdrempelig. Iedereen kon meelopen en worden meegenomen in het geboorteverhaal van Jezus Christus", zegt jeugdouderling Willem van der Welle.

Na twee succesvolle kerstwandellingen zocht de kerk een andere manier om rond de feestdagen onder de mensen te komen. Dat gebeurt dus met behulp van zandprinses Rosa van der Vijver. Ze is op vrijdagavond 22 december te zien op het tweede veld van DVV'09. De voetbalclub uit Dirksland werkte graag mee aan het initiatief van de hervormde gemeente. De zandprinses gaat haar kunsten vertonen op een goed verlichte spruitenkar

De kerk kleedt het optreden aan met onder andere een kerststal, een aantal vuurkorven, een engelenkoor dat liederen ten gehore zal brengen, en een optreden van Amicitia. Na afloop is er bij de kantine van DVV'009 gelegenheid om warme chocolademelk te drinken. Als de grasmat door langdurig slecht weer onbegaanbaar is, wijkt de kerk uit naar de parkeerplaats bij sportcomplex De Gooije.

De dorpsraad van Dirksland subsidieert het initiatief met 500 euro. Volgens voorzitter Jan Leenders zou het optreden van de zandprinses wel eens veel volk kunnen trekken, ook van buiten de geledingen van de hervormde kerk. "We zien uit naar een mooie, sociale activiteit met heel veel Dirkslanders", aldus Leenders.

Rugbyers laten snor staan voor goede doel

MIDDELHARNIS - De maand november staat sinds een jaar of 15 in het teken van de strijd tegen prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen in de westerse wereld. Vorig jaar lieten twaalf spelers van de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders, net als tienduizenden mannen over de hele wereld, hun snor staan en haalden uiteindelijk meer dan € 1100,- op voor het werk van de Movember Foundation. Deze organisatie haalt geld op om onderzoek naar de genezing van prostaat- en teelbalkanker te financieren en probeert het taboe wat er nog steeds op rust bespreekbaar te maken door middel van verschillende campagnes. Dit jaar gaan de Rugbyers van Flakkee met hun team 'Haer Onder Neuze Tuuk' proberen minstens zo'n mooi bedrag op te halen, zullen zij weer een benefietwedstrijd spelen en afsluiten met de traditionele Shave Down, die zal plaatsvinden op vrijdagavond 1 december in het clubhuis aan de Oostplaatseweg in Middelharnis. Elke donatie is welkom, meer info staat op www.nl.movember.com.

Peuterspeelzaal Klein Duumpie in Het Spectrum

STELLENDAM – Onlangs is peuterspeelzaal Klein Duumpie met een groep peuters gezellig op bezoek geweest in het bejaardencentrum Het Spectrum in Stellendam. De peuters hebben in het thema 'herfst' een slak van klei geknutseld, samen met heel veel 'opa's en oma's' uit het bejaardencentrum. De peuters hebben genoten van alle aandacht, maar ook voor de inwoners van Het Spectrum was het contact met de kleintjes een bijzondere gebeurtenis. Het was een echte visite, compleet met drinken en koekjes. De peuters hebben de 'opa's en oma's' van Het Spectrum de oren van hun hoofd gekletst en gezongen. In de toekomst gaat Klein Duumpie vaker op visite. Het was voor iedereen een geslaagd bezoek.

Bouwcenter Esselink presenteert concept voor gasloze woningen

Bouwcenter Esselink is één van de partners van de beurs en het congres Energy Island die in december in Middelharnis wordt gehouden. Op deze beurs presenteert het bedrijf een door Bouwcenter ontwikkeld concept voor gasloze woningen: EQ Zero.

Directeur Taco van Dieren en Martijn Goedegebuur, senior vertegenwoordiger en tevens duurzaamheidsexpert bij Bouwcenter Esselink, lichten het concept graag toe.
De landelijke organisatie Bouwcenter, waarbij Esselink is aangesloten, levert in samenwerking met anderen het concept. Onder de naam EQ Zero wordt het systeem in de markt gezet. Taco van Dieren vindt dat EQ Zero haarfijn aansluit bij de plannen van de regering om in 2050 volledig aardgasloos te zijn. Voor de particulier en ondernemer heeft dit natuurlijk grote gevolgen, want aardgas neemt momenteel nog een belangrijke plaats in het als het gaat om verwarming en ook bij de productie in bedrijven.

Martijn Goedegebuur legt het systeem EQ Zero uit. "Het is gebaseerd op infraroodverwarming, die in combinatie met ventilatie, koeling en bevochtiging zorgt voor een comfortabel en aangenaam klimaat in heel de woning". Hiervoor zijn verschillende onderdelen in de woning nodig. Centraal is de controller die de verschillende onderdelen aanstuurt, dit is het 'hart' van het systeem De basis van de verwarming is de infrarood vloerverwarming, die kan worden aangevuld met infraroodpanelen. "Heel belangrijk hierbij is wel dat de woning goed geïsoleerd dient te zijn, want bij EQ Zero is het belangrijk dat de 'schil' goed is". Bij toepassing van het EQ Zero systeem wordt dan een goede isolatie van de woning meegenomen.

Voeding

Bij deze manier van verwarming is geen gas meer nodig, wel heeft het systeem energie nodig. Voor een groot deel wordt de elektriciteit hiervoor verkregen via zonnepanelen op het dak. Een apart soort zonnecollector – de EQ Powertube – zorgt voor de warmwatervoorziening in de woning. Deze collector zorgt al voor warmte-opname als het buiten licht is. Speciale vacuümleidingen zorgen ervoor dat het verwarmde water wordt opgeslagen in een boiler, waardoor er voldoende warm water beschikbaar is.

Bij het EQ Zero systeem is het mogelijk om met maar heel weinig water toch dagelijks comfortabel te douchen. Via een ingenieus douchesysteem kan men onder normale omstandigheden zich met anderhalve liter water douchen. Het gebruikte water wordt gefilterd en weer hergebruikt, dit scheelt niet alleen in het waterverbruik, maar ook de warmte wordt op deze manier teruggewonnen.
Het hele EQ Zero systeem kan via een app bestuurd worden, zodat op ieder moment de ideale omstandigheden in de woning per kamer kan worden gecreëerd.

Lokale partijen

Bouwcenter Esselink is geen aannemer. "Daarom werken wij samen met verschillende lokale partijen, waaronder aannemers die het systeem kunnen installeren", aldus Taco van Dieren. Hij verwacht dat binnen afzienbare tijd het EQ Zero systeem ook op het eiland ingang zal krijgen, omdat er in het land al tientallen woningen met succes van het systeem gebruik maken.

Tijdens de beurs zal in de stand van Bouwcenter Esselink het systeem uitgebreid worden gepresenteerd. Hierbij zullen geïnteresseerden alle ruimte krijgen om nadere informatie in te winnen bij de mensen van de bouwmaterialenhandel.

Na de beurs zal het EQ Zero systeem in de showroom van Esselink gepresenteerd worden.

Coöperatie Deltawind "Onze wereld gaat erg veranderen"

Ruim 2300 bewoners van Goeree-Overflakkee zijn lid van Coöperatie Deltawind.

Het congres en de beurs Energy Island heeft verschillende partners. Dit zijn bedrijven en organisaties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Onder hen is natuurlijk ook Coöperatie Deltawind, de eerste organisatie op het eiland die bijna dertig jaar geleden al inzag dat de energievoorziening 'anders' moest.

Ondanks dat er het afgelopen decennium veel gesproken en gedaan is over duurzaamheid, energiebesparing en het gebruik van alternatieve energiebronnen, blijft het nog steeds hard nodig om deze zaken onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Ir. Monique Sweep, directeur van Deltawind, wijst erop dat de noodzaak van duurzaamheid al wel bekend is, maar dat er nog te weinig besef is dat er veel meer moet veranderen om de aarde leefbaar te houden.

Monique Sweep wijst erop dat Coöperatie Deltawind in het verleden al veel heeft gedaan om haar leden te informeren over en te helpen bij verduurzaming van hun woning. Wanneer de windopgave op het eiland is gerealiseerd, zal Deltawind nieuwe wegen in slaan. Daarover wil ze graag met de omgeving in gesprek. Grote energieverbruikers zijn de particuliere woningen en het vervoer. Dat zijn dan ook de terreinen waarop binnen de coöperatie nieuwe ideeën worden ontwikkeld. Zo zijn de alternatieven voor aardgas nog niet binnen ieders bereik. Daarnaast is energieopslag een belangrijke ontwikkeling, wat past in de ambitie van het waterstof convenant dat tijdens de beurs wordt ondertekend.
Hoewel ze zich realiseert dat lang niet iedereen enthousiast over het plaatsen van windmolens is, blijft volgens Monique het opwekken van windenergie noodzakelijk. "Een energieneutraal eiland gaat écht niet zonder windenergie". Een volwaardig en betaalbaar alternatief voor windmolenparken ziet zij vooralsnog niet, de aanleg van zonnevelden heeft óók veel impact op de omgeving. Monique legt uit dat er een zonneveld ter grootte van 22 voetbalvelden nodig is om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken die één windmolen doet. "Kiezen voor zonne-energie op grote schaal heeft tot gevolg dat er een blauwe zee van panelen zal ontstaan". Zij verzekert dat we nog maar aan het begin staan van de energietransitie en dat onze wereld erg gaat veranderen.

Deltawind heeft tijdens Energy Island meerdere momenten waarmee ze in contact kan komen met het publiek. Zo is er de beurs waar de bezoekers voorgelicht worden over de projecten van de coöperatie, en ook worden er twee presentaties gehouden.
De coöperatie heeft een unieke plaats in Nederland en daar is men bij de organisatie best trots op. "Bij ons is de helft van de energieproductie in handen van de lokale bevolking en daar is men in Nederland toch wel jaloers op". Wie meer over de organisatie wil weten, kan terecht op de beurs.

Goeree-Overflakkee is financieel gezonde gemeente met potentie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag hielden de politieke fracties voor de laatste keer in deze zittingsperiode (2013-2018) hun politieke beschouwingen. Nu rond de Begrotingsvaststelling 2018. Afrondend op ons raadsverslag in de abonnee-editie van vrijdag 10 november, onderstaand een samengestelde bloemlezing van statements van de negen fractievoorzitters.

Door Jaap Ruizeveld

De SGP-fractie kijkt terug op de afgelopen jaren, waarin dankbaarheid de boventoon voert. Ondanks een valse start met grote tekorten, is er nu sprake van een stabiele financiële situatie. Het eiland staat op de kaart. Participatie van burgers heeft op vele terreinen vorm gekregen. Een gemeente met potentie. Met aandachtspunten voor een financiële reserve in relatie tot risico's die we lopen. Met name de uitkeringen uit het Gemeentefonds. "Laten we lessen trekken uit de Bijbelse geschiedenis van Jozef: In vette jaren schuren vol graan om uit te kunnen delen in de magere jaren", aldus de fractievoorzitter. Ontwikkelingen op innovatief gebied, duurzaamheid, recreatie en toerisme mogen niet schadelijk zijn voor de eigenheid, het karakter, het DNA van onze mooie gemeente. Aandacht voor woningbouwprogramma's en de bereikbaarheid van het eiland is belangrijk.

Ambitie

De PvdA-fractie toonde zich kritisch over de begroting. Er werd ambitie gemist om het eiland leefbaarder en socialer te maken. Financiële problemen zijn opgelost. Nu is het tijd om te investeren in de bevolking en om achterstallig onderhoud uit te voeren. Dit is tegengesteld aan de insteek van het college, waar het gaat om het terugdringen van investeringen in nieuw beleid en nog meer oppotten. De beschouwing mondde uit in een aantal moties die onze krant vrijdag publiceerde.

Waardering

De ChristenUnie sprak waardering uit dat de gemaakte afspraken in het coalitieakkoord haalbaar en realistisch zijn gebleken en vooralsnog niet tot belastingverhoging hebben geleid. Er is veel nieuw beleid in werking gezet en zowel de gemeentelijke organisatie als de externe partners leren op een andere wijze met elkaar om te gaan. De cliënt dient voorop te blijven staan. Het beleid moet gericht zijn op een betere hulp- en zorgverlening. Maatwerk is nodig om elke kern passend te accommoderen. Aandacht voor alle lagen van de bevolking is een blijvend aandachtspunt.

Stabiel

Het CDA was tevreden over het algemene beeld van de gemeente. Financieel stabiel. Een stijgend aantal inwoners en de insteek om het eiland als aantrekkelijk te promoten om er te wonen, te werken en te ontspannen. Dit beleid wordt buiten Goeree-Overflakkee herkend. Zorgpunten zijn er op onderwijsgebied (financiële positie gebonden partijen (openbare scholen) door daling leerlingenaantal. Gezamenlijk gebruik gebouwen is en wordt cruciaal. Teleurstelling dat de motie Huishoudelijke Hulp Toelage nog niet in uitvoering is gebracht. Wens blijft voor langduriger Respijtzorg.

Proeftuin

Vrije Kernen (VKGO) vindt dat er nogal wat geld gaat naar zaken die niet direct de sympathie krijgen van de bewoners. Voorbeeld: voor Paulina.nu wordt 100.000 euro per jaar gevoteerd. Geld dat komt uit de Reserve Sociaal Domein. Ruimte voor nieuw beleid, maar de harmonisatie voetbalclubs is nog niet opgepakt. Zorgen: Ziekteverzuimcijfers organisatie liegen er niet om. Mensen zijn werkgerelateerd ziek thuis. Geen sprake van evenredigheid in gelden over het eiland in relatie sociaal economie. Kritisch ten aanzien van 'proeftuin waterstof', het College laat in Noordrand miljoenen liggen bij grondpositie. Eenco aandelen verbleken hierbij. Regie bij Sociaal Domein ontbreekt.

Meer informatie

VVD-fractie toonde trots dat er een gezonde financiële positie is bereikt. Dit betekent voor de nieuwe raad een goede start. Met ruimte voor nieuw beleid. Belastingdruk die in de pas loopt. Afspraken in het collegeakkoord zijn nagekomen. Trots over diverse ontwikkelingen. Wel een verzoek om meer informatie en betrokkenheid bij Smart Water en Paulina.nu. Anderzijds ook zorgen en wel over de oplopende nadelige financiële posities (tekorten) bij Webego (Reintegratieproject) en Sopogo (onderwijs).

Eénmansfracties

EVV sprak over een spiegel van de ziel. Gaf aan dat uit onderzoeken blijkt dat het zeer matig is gesteld met bereikbaarheid en voorzieningenpakket. De staat van de gemeente waar wil ik wonen? Meting van welvaart en welbevinden en duurzaamheid van de gemeente scoren laag. Vragen bij opbrengst Eilandmarketing. Visies die niet zijn uitgevoerd en een oproep tot meer bescheidenheid en meer verdieping.

Fractie Maliepaard

Rob Maliepaard gaf aan dat burgers meer gehoord willen worden en betrokken moeten zijn bij onderwerpen die hen raken. Hij twijfelde aan het nut van algemene beschouwingen. Wilde die liever afschaffen, omdat het presenteren ervan niets oplevert. Gaf alvast een signaal dat het te verwachten is dat na de lokale verkiezingen de verhoudingen in raad en tussen college en raad zullen veranderen.

Van der Meer (eigen fractie) toonde tevredenheid over de goed verzorgde begroting. Was blij met de gezonde financiële positie van de gemeente, waardoor een nieuwe raad goed van start kan gaan. Betreurde dat visies niet tot realisatie hebben geleid. Benadrukte de toezegging voor ruimhartige compensatie aan bewoners in de kernen die met overlast van windmolens te maken krijgen (Battenoord) en herinnerde aan de incidenten die in de afgelopen raadsperiode optraden. Die verdienden beslist niet de schoonheidsprijs.

Themabijeenkomst met Alexia Robbemont

OUDE-TONGE - Afkomstig uit de Hoekse Waard, geboren in Maasdam, was Alexia Robbemont voorbestemd om huisvrouw te worden. Gebonden door traditie en religie lag haar toekomst al vast. Na de middelbare school en een Schoeversopleiding voor secretaresse startte ze in 1992 haar eigen onderneming. In korte tijd wist ze dit bedrijf uit te bouwen tot een internationale recruitment organisatie. Deze buitengewone prestatie leverde haar de titel 'Beste ondernemer van het jaar' op (2003). Haar passie ligt in het helpen van organisaties aan de juiste kandidaat. In de 25 jaar dat zij dit bedrijf leidt, heeft zij 15.000 kandidaten geïnterviewd en talloze kandidaten succesvol geplaatst bij de meest uiteenlopende organisaties. Van kleine (familie)bedrijven tot non-profit organisaties, stichtingen en multinationals. Een boeiende getuigenis van een bijzondere vrouw. Deze bijeenkomst is woensdag 15 november en start om 20.00 uur, vanaf 19.30 is de zaal open. De locatie is Emmastraat 27a in Oude-Tonge. Deze bijeenkomst is een initiatief van de Evangeliegemeente Flakkee. Voor informatie over deze meeting kunt u terecht bij mevrouw Dupon, telefoon 0167-572 818 / 062906 1694.

Van der Staaij: "We hebben onze zegeningen geteld"

Afgelopen vrijdag, 10 november, kwam Kees van der Staaij (SGP) spreken in Ooltgensplaat. "We hebben eindelijk een nieuw kabinet. Op basis van de verkiezingsuitslag denken we dat dit de best mogelijke combinatie is. Het eerste grote debat met het kabinet was op Dankdag. We hebben dus onze zegeningen geteld: een minister van landbouw en meer geld naar defensie en wijkagenten. Tegelijkertijd blijven er verbeterpunten. Defensie krijgt nog te weinig, eenverdieners zijn nog steeds economisch achtergesteld en de abortuswetgeving is nog te ruim. We willen als SGP een constructieve bijdrage leveren; we zijn dankbaar voor het goede en blijven strijden voor de rest. We willen het kabinet een faire kans geven.''

"In de samenleving is behoefte aan meer samenbinding. Mensen hebben behoefte aan geborgenheid én aan persoonlijke vrijheid. Waar eerst vrijwel alle aandacht naar het tweede ging, zie je dat er nu meer ruimte komt voor het eerste.'' Dan volgen er enkele vragen vanuit de zaal: "Zou de SGP mee willen regeren? Is Nederland steeds liberaler geworden? Hoe denkt u over Trump?''

Vervolgens komen lokale SGP-policiti Van der Boom en Van Dam aan het woord. Van der Boom vertelt iets over Paulina.nu, een samenwerkingsverband dat zich hard maakt voor behoud en continuïteit van het ziekenhuis, huisartsenposten en apotheken. "Kortom: goede zorg dichtbij en beschikbaar voor de inwoners.'' Van Dam vertelt als hekkensluiter iets over duurzaamheid. "Vanuit een stuk rentmeesterschap zijn wij gedreven om de aarde goed aan het nageslacht door te geven. We willen als eiland dan ook een proeftuin van innovatie zijn.''

Rectificatie

In het artikel over vertrekkende vrijwilligers bij De Klup is een vervelende fout geslopen. Er staat abusievelijk Cor Zandwijk, dat moet zijn Cor Zuidwijk.

Stichting WO2GO zoekt 'inundatie-verhalen'

Piet de Man in de onder water gezette polder van Dirksland.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van oudsher hebben de bewoners van Goeree-Overflakkee zich tegen het water moeten verdedigen. In februari 1944 zijn de rollen omgedraaid, als het water juist wordt gebruikt als verdedigingsmiddel.

Het is echter de Duitse bezetter die dan gebruikmaakt van een eeuwenoude, door de Nederlanders, ontwikkelde tactiek: de inundatie. Ruim 12.000 ha, circa 60 procent van het eiland, komt onder water te staan en ruim 15.000 mensen moeten huis en haard verlaten. Het waterpeil is zo gekozen, dat het gebied noch begaanbaar noch bevaarbaar is en een geallieerde invasie moet vertragen dan wel tegenhouden; water tegen vrijheid… Meer dan een jaar blijven de Flakkeese polders onder water staan. Als de bevrijding een feit is en het water wordt afgevoerd, blijft een troosteloos landschap achter, waar het zoute water een vernietigende uitwerking heeft gehad op de ooit zo vruchtbare landbouwgrond en de infrastructuur van het eiland.

Herinneringen

"Over tien jaren is veel herinnering versleten, over vijfentwintig jaren wordt het al een legende. Maar foto's blijven. Latere Flakkeesche geslachten zullen naar de plaatsen zoeken waar deze foto's genomen werden en zich vergewissen... stond het water zo hoog?" Deze woorden schrijft dhr. J. Boomsma als voorwoord in het boek 'Verdrinkend Land' in september 1945. Ruim 70 jaar later blijken die woorden destijds niet uit de lucht gegrepen te zijn. Overleveringen van mensen die de oorlog destijds bewust hebben meegemaakt worden met het verstrijken van de tijd steeds spaarzamer. Daarom is stichting WO2GO op zoek naar mensen die zich de inundatie van het eiland kunnen herinneren en daarover iets willen vertellen voor de camera. Elke herinnering, groot of klein, is waardevol en kan verteld worden op locatie of desgewenst gewoon thuis. De beelden zullen gebruikt worden in diverse onderdelen van het project 'Verdrinkend Land' van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Met behulp van subsidies van de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernard Cultuurfonds zet Stichting WO2GO zich in om de herinnering aan de onderwaterzetting van het eiland levend te houden en te bewaren voor het nageslacht.

Wilt u uw herinneringen aan de inundatie delen? Heeft u wellicht nog documenten of foto's met betrekking tot de onderwaterzetting? Neem dan contact op met Dennis Notenboom van Stichting WO2GO via d.notenboom@wo2go.nl of 06-51 859 641.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 27 november a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,- inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Bingo voor 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 30 november mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.

Breicafé

Woensdag 22 november is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop is van 19.00-22.00 uur. Entree € 1,75. Dit is inclusief 2x een kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Rommelmarkt Victoriahal

Zaterdag 18 november wordt weer een rommelmarkt gehouden in de Victoriahal. Er zijn tachtig tafels, vier kramen en grondplaatsen, verdeeld over twee hallen. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Longpunt Dirksland

Door het Longfonds wordt, in samenwerking met Zorggroep Haringvliet, op donderdag 23 november opnieuw een bijeenkomst georganiseerd voor iedereen met een longziekte. Het onderwerp deze middag is: 'Meer beweging?... Ik wil wel, maar waar is het eigenlijk goed voor?' Voor een informatieve middag kun je terecht bij het Longpunt, de ontmoetingsplek voor longpatiënten en hun familie, mantelzorgers en andere geïnteresseerden. Fysiotherapeuten Jeannet van Rooijen (eerstelijnspraktijk) en Valentijn Luijk (ziekenhuis) verzorgen deze middag de voorlichting over bewegen en waar het goed voor is, in relatie tot longziekten. Door ervaringen op te doen en met elkaar te delen, leer je hoe je met (meer) bewegen de longziekte positief kunt beïnvloeden. De bijeenkomst wordt gehouden in verenigingsgebouw Onder de Wiek, Ring 57, en begint om 14.00 uur. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. Mail voor meer informatie naar: haringvliet@longpunt.longfonds.nl.

Bingo Victoriahal

Donderdagavond wordt weer de bingoavond gehouden in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De zaal gaat om 19.00 open en 'de ballen worden gestart' om 19.30 uur.

GOEDEREEDE

C.V.B. Goeree

Donderdag 16 november komt de heer Van Dam bij C.V.B. Goeree iets vertellen over beveiliging van de huizen tegen ongewenst bezoek. De bijeenkomst is in het verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede, aanvang 20.00 uur. Meer info via 0187-683223.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Op zaterdag 18 november is er een grote schuurverkoop aan de Groeneweg 35 bij Nieuwe-Tonge. Zoekt u iets van email, zink of andere voorwerpen uit grootmoeders tijd, dan kunt u daar terecht. Alle afgeprijsde artikelen hebben 20% korting. Heel veel emaille en zink, Keulse poten en petroleumstellen. Oud gereedschap en nog veel meer. Toegang gratis, evenals koffie of thee. Open van 10.00 tot 16.00 uur. Ruime parkeergelegenheid. Inlichtingen: Jan Nijssen, 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Familiefair

Op vrijdag 24 november a.s. is er voor iedereen in Ooltgensplaat een gezellige Familiefair. Er zijn leuke kramen en een modeshow van kerstkleding te bezichtigen. Deze wordt van 18.00 tot 22.00 uur gehouden in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Van 16.00 tot 18.00 uur zijn er kinderactiviteiten, o.a. een gratis springkussen, limonade, schminken en een poffertjeskraam. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Voor overige bezoekers is de entree € 2,00. Ook wordt er een verloting gehouden; € 0,50 per lot. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Samen zingen

Zaterdag 18 november kan er van 19.30 tot 20.30 uur weer een uurtje samen gezongen worden. Het gaat om Psalmen en Johannes de Heer liederen en wordt gehouden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden.

Youth Event

Op zondag 19 november wordt er weer een Youth Event georganiseerd. Het thema voor dit jaar is: 'Een leven met Jezus'. Er zijn al drie avonden geweest over dit onderwerp. Deze keer zal er nagedacht worden over: 'Een leven met Jezus, een offer!' De spreker is dhr. Coen Nuijten. De diensten zijn ook te volgen zonder dat de andere zijn bijgewoond. De dienst wordt gehouden in de Doopsgezinde Gemeente. Het adres is Dorpstienden 3. Aanvang 18.30 uur.

Oliebollenactie 'Prinses Amalia'

Op zaterdag 18 november hoopt de Chr. Peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' uit Ouddorp weer de jaarlijkse oliebollenactie te houden. De verse oliebollen zullen vanaf 8.30 uur verkocht worden op het parkeerterrein bij Jumbo Sperling en binnen bij Albert Heijn v.d. Berg. De opbrengst komt volledig ten goede aan de peuterspeelzaal. "Draagt u ook een steentje bij aan de toekomst van onze kinderen? Bedankt namens de peuters!" aldus de organisatie.

Rommelmarkt bij Winterfair

Van der Linde rommelmarkt is a.s. woensdag aanwezig bij de Winterfair van Zorgcentrum De Vliedberg. Men staat in de recreatiezaal. De Winterfair is van 10.00 tot 17.00 uur, maar de rommelmarkt tot 16.00 uur, omdat de zaal nog voor andere doeleinden gebruikt gaat worden. Er kunnen dit jaar geen rommelmarktspullen meer gebracht worden bij Van der Linde rommelmarkten . Volgend jaar hoopt men weer spullen in te zamelen.

OUDE-TONGE

Goederen voor Uzon

Zaterdag 18 november is er weer inzameling van goederen voor de zustergemeente van de Hervormde Gemeente uit Oude-Tonge: Uzon. De inzameling is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan of moet er iets opgehaald worden, neem dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer is 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

STELLENDAM

Sinterklaasintocht

Ook dit jaar komt Sinterklaas weer met heel wat Pieten naar Stellendam, Zoals elk jaar zal er weer van alles gebeuren en ook dit jaar zal het zeker niet zonder bijzonderheden zijn. Zaterdag 25 november om ongeveer 13.00 uur is de aankomst in de oude haven. Daarna is er een middagvullend programma in het Haagse Huus. Vrijdagmiddag 24 november opent men al de deuren van de versierfabriek. Daar kunnen de kinderen gezellig knutselen van 14.00 tot 16.00 uur in het Haagse Huus. Deze activiteiten worden aangeboden door de ondernemersvereniging van Stellendam.

Lezing dr. H. Klink

DIRKSLAND - Het jaar 2017 is het Lutherjaar. In dit jaar wordt herdacht dat Maarten Luther 500 jaar geleden zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel te Wittenberg heeft gespijkerd.

Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot een reformatie van de kerk, die veel gevolgen had; ook gevolgen voor de wijze waarop naar de mens gekeken werd (en wordt). Op vrijdag 17 november zal dr. H. Klink bij de SGP-Jongeren Flakkee een lezing over dit onderwerp geven, waarbij vooral gekeken wordt vanuit het oogpunt van dr. W. Aalders. De lezing zal plaatsvinden in het gebouw van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland (Mozartsingel 2). De aanvang is om 19.45 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Dr. H. Klink, de spreker van deze avond, is hervormd predikant te Hoornaar en eindredacteur van 'Ecclesia', het orgaan van de Stichting Vrienden van Dr. H.F. Kohlbrugge. Zie voor meer informatie de website, www.sgpjflakkee.nl.

Jubileumconcert m.m.v. zandkunstenaar Gert van der Vijver

MIDDELHARNIS - Gospelkoor Per Amore o.l.v. Ad de Joode uit Stellendam viert het 20-jarig bestaan m.m.v. zandkunstenaar Gert van der Vijver met een concert.

Het koor zal in samenwerking met de zandkunstenaar een muzikaal verhaal van 'Jozef' uit gaan voeren. Zij laten het publiek een prachtige avond beleven.
Gert van der Vijver is de eerste zandkunstenaar in Nederland. Hij maakt gebruik van een fascinerende kunstvorm: zandschilderen.
Gert gooit, strooit en schuift met zand op een verlichte glasplaat en zal op betoverende wijze, in prachtige creaties, het verhaal laten verschijnen. Door middel van een directe projectie is deze kunstvorm live te zien. Met wat hij maakt betrekt hij God. God zit net zoveel in het zand als je zelf wilt zien. Je moet door het zand heen kijken wil je de ware boodschap ontdekken. De avond zal zijn op 15 en 16 maart 2018 in de Hervormde Kerk, Ring 15 in Middelharnis. Aanvang: 20.00 uur / kerk open 19.30 uur. Volwassenen € 12,50 / kinderen t/m 12 jaar € 10,00.
Tip voor de feestdagen: wanneer u iemand wil verrassen met een bijzondere mooie avond, dan zijn er cadeaubonnen te koop. Verkoopadressen: zie website. De toegangskaarten zullen in januari 2018 in de verkoop gaan.
Meer informatie: www.per-amore.nl / info@per-amore.nl / facebook.

Winnaars kleurwedstrijd RegioBank

STELLENDAM - In de herfstvakantie was het weer feest bij de RegioBank. Het was namelijk spaarweek en de kinderen mochten hun spaarpot bij ons komen legen. Bij dit feest horen natuurlijk cadeautjes, ballonnen, snoepjes en natuurlijk een kleurwedstrijd. De prijswinnaars hebben onlangs hun prijs opgehaald. De 1e prijs is gewonnen door Esmee, de 2e prijs door Naomi en de 3e prijs door Thom. Bent u ook benieuwd naar de producten en rente van de RegioBank? Of wilt u volgend jaar ook de spaarpot legen tijdens de herfstvakantie? Neem dan contact op met John P. de Wit assurantiën BV / RegioBank Stellendam, Langeweg 63, 3251 LH Stellendam. Telefoonnummer 0187-491755.

NLGO op Vision Beurs

OUDDORP – Weer was Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee uitgenodigd om op de Vision Beurs aanwezig te zijn. Van dit aanbod werd graag gebruik gemaakt.

De mensen van NLGO raakte met veel mensen in gesprek die de beurs en de stand bezochten. "Opvallend was dat velen ons aanspraken en hun bezorgdheid uitten over de vele nieuwe recreatieprojecten", aldus de organisatie. Er spelen veel zaken waar NLGO zich mee bezighoudt. Wilt u meer weten over deze vereniging, kijk dan op www.nlgo.nl.
In de stand was een vragenlijst die men in kon vullen. Uit de vele vragenlijsten is inmiddels een winnaar getrokken die de nestkast heeft gewonnen. Dat is de fam. Mierop, Emmaweg 22 uit Ouddorp.

Hieronder ziet u de vragen en antwoorden:
Vraag 1: Welke vogel zie je op de foto? (Tevens nationale vogel).
Antwoord: Grutto.

Vraag 2: Waar staan de letters NLGO voor?
Antwoord: Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee.

Vraag 3: Wat is een braakbal?
Antwoord: Onverteerbare voedselresten zoals botjes, haren e.d. die uitgebraakt worden.

Vraag 4: Welke planten zie je in de vaas?
Antwoord: Margriet, kaardenbol, kardinaalsmuts, riet, grote lisdodde of, zoals de streeknaam zegt, lampenpoetser, sigaar.

Vraag 5: Welke vogel hoort niet in dit rijtje thuis? Zwarte kraai, ekster, Vlaamse gaai, wilde eend.
Antwoord: Wilde eend.

Vraag 6: Gaat het goed of niet goed met de insecten? Licht toe waarom.
Antwoord: Niet goed. Er zijn vele oorzaken, zoals pesticiden, weinig bloemenrijke weilanden, verstening van tuinen.

Hoewel de vragen niet moeilijk leken, hadden toch nog veel mensen moeite bij het invullen. Om uw kennis te verbreden, zijn natuurexcursies een goed hulpmiddel.

Muskathlon Roadshow in Stellendam

STELLENDAM - Op dinsdag 28 november, vanaf 19.00 uur, organiseert Compassion Nederland een Muskathlon Roadshow in Stellendam. De avond is gratis en staat geheel in het teken van een unieke en ontspannen kennismaking met de Muskathlon. Een sportieve uitdaging in onder andere Afrika en Azië, waar inmiddels honderden mensen aan mee hebben gedaan.

De Muskathlon Roadshow in Stellendam blikt met name vooruit op de Compassion Muskathlons in 2018 en 2019. Een roadshow-avond bestaat uit twee speciale korte films en enkele inspiratiemomenten met onder andere Tiemen Westerduin van Compassion. Daarnaast wordt de bezoeker getrakteerd op een heerlijke pizza of salade die men vooraf bij opgave kan reserveren.

De Muskathlons in o.a. Afrika en Azië worden georganiseerd door de 4e Musketier en Compassion Nederland. Beide organisaties zetten zich met de Muskathlon al jaren hand in hand in tegen onrecht over de gehele wereld. De Muskathlon Roadshow, een initiatief van Compassion Nederland, heeft inmiddels in vier steden plaatsgevonden. Op 28 november vindt de vijfde plaats in Stellendam. Tijdens deze avond staat het doen van een Muskathlon voor kinderen die leven in extreme armoede centraal.

Een grensverleggende ervaring

De Compassion Muskathlon is een bijzondere uitdaging in Azië of Afrika. Deelnemers gaan ruim een week mee op reis naar één van de landen waar Compassion actief is. In 2018 zijn deze landen bijvoorbeeld Ethiopië, de Filippijnen en Indonesië. Tijdens de reis levert elke deelnemer een dag een uitdagende sportieve prestatie: wandelen, hardlopen of mountainbiken. In het jaar voor de Muskathlon worden fondsen geworven voor kinderen in armoede. Maar de Muskathlon is meer dan het werven van fondsen en een sportieve uitdaging. Tijdens de reis kijken de deelnemers armoede recht in het gezicht, tijdens bijvoorbeeld de bezoeken aan een sloppenwijk of steengroeve. Ook vinden er bezoeken plaats aan projecten van Compassion, gezinnen thuis en ontmoetingen met kinderen die ondersteund worden door Compassion. Met haar of zijn Muskathlon brengt elke deelnemer hoop op plekken die door velen zijn vergeten. En wordt een stem gegeven aan kinderen die leven in extreme armoede.

Reserveren

De Roadshow-avond vindt op dinsdag 28 november plaats in het pand van WebNL, Deltageul 101, Stellendam. Voor meer informatie, opgave en het reserveren van een pizza of salade, ga naar www.muskathlon2018.nl/roadshow.

Repatriëringsverpleegkundige te gast bij PCOB

MIDDELHARNIS – PCOB Goeree-Overflakkee houdt op maandag 20 november haar maandelijkse ledenmiddag. Te gast is repatriëringsverpleegkundige Rinus Pannekoek.
Het zal je maar overkomen… Datgene waar je liever niet aan denkt op reis of vakantie gebeurt. Je wordt ziek of krijgt een ongeluk en belandt in een ziekenhuis in het buitenland. Voor het begeleiden van mensen die niet in staat zijn om op eigen kracht te reizen, vliegen repatriëringsverpleegkundigen zoals Rinus Pannekoek de hele wereld over.

Repatriëringsverpleegkundige Rinus Pannekoek zal het een en ander vertellen over zijn werk. De middag begint om 14.00 uur in De Hoeksteen te Middelharnis. Entree € 2,-.
Rinus doet dit werk al sinds 1989 en is vanaf 1992 werkzaam bij Ambulancedienst Broeder De Vries op Schiphol. Zijn opleiding als verpleegkundige en psychiatrisch verpleegkundige en zijn afgeronde CCU-opleiding (hartbewaking) in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis te Dirksland maakten Rinus geschikt voor het repatriëren van patiënten met cardiale klachten.
In de afgelopen jaren is hij over heel de wereld gevlogen om patiënten naar huis te halen. Gewapend met niets anders dan een koffer medische spullen en zijn vakkennis.
Rinus kan avonden vullen met de verhalen over zijn reizen. Een aantal springen er uit. Onder andere hierover zal hij vertellen op onze ledenmiddag.

Zestig jaar Bakkerij Koese

Het (bijna voltallige) team van Bakkerij Koese. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is zestig jaar geleden dat in Sommelsdijk Bakkerij Koese van start ging. Aan de Binnenweg nam in 1957 Izaäk Koese, die in Dirksland bakkersknecht was, samen met zijn vrouw Wouterina de zaak van bakker Grein over. Nu, zes decennia verder, vormen de broers Niels (34) en Wouter (31) Koese de derde generatie die de bakkerij runnen, nadat ze begin dit jaar het bedrijf van hun ouders Gert en Ankie overnamen. Inmiddels met bakkerswinkels in Sommelsdijk en in Oude-Tonge en een bakkerij in Dirksland.

Door Hans Villerius

In niets is het bakkersbedrijf van 1957 te vergelijken met dat van nu. Was vroeger achter de winkel in Sommelsdijk de bakkerij gevestigd, met daarin een elektrisch oventje, sinds 2010 is op bedrijventerrein De Watertoren bij Dirksland een afzonderlijke bakkerij gevestigd, van waaruit niet één, maar twee bakkerswinkels worden bevoorraad: sinds 2012 naast Sommelsdijk ook een winkel in Oude-Tonge. De bakkerswinkel in Sommelsdijk is nog altijd gevestigd aan Binnenweg 13, in Oude-Tonge aan Dabbehof 38. Goed voor in totaal 25 mensen die er letterlijk hun brood verdienen. En bestond het assortiment in de beginjaren uit slechts enkele broodsoorten, wat verschillende koekjes en met tompoezen en moorkoppen als belangrijkste gebaksoorten, vandaag de dag is alleen al de hoeveelheid soorten brood niet meer op vijf handen te tellen. Ging vroeger het vervoer met een bakfiets en later met een hondenkar, inmiddels rijden een vrachtwagentje en bestelauto's rond. Kon vroeger alleen in de winkel worden gekocht, nu heeft Bakkerij Koese ook een goed lopende webshop, waar klanten vóór drie uur 's middags een bestelling kunnen plaatsen die ze dan de andere dag thuis kunnen laten bezorgen of in de winkel af kunnen halen. En bepaalden eerst Izaäk Koese en later zoon Gert het gezicht in het bakkersbedrijf, nu zijn de kleinzoons Niels en Wouter die er het roer in handen hebben, hoewel achter de schermen best nog bijgestaan door hun ouders. En wie zal zeggen of de nu nog kleine kinderen van Niels en Wouter straks de vierde generatie zullen gaan vormen? Maar dat is nog toekomstmuziek.

Groei

Over die toekomst hebben Niels en Wouter vanzelf wel nagedacht. De laatste zes jaar is de klandizie immers enorm toegenomen en de groei zit er nog steeds in. Waar die klantengroei vandaan komt? "De meeste producten maken wij zelf", vertellen Niels en Wouter. "Daarbij houden we de kwaliteit zo hoog mogelijk. Dat proeven de klanten. Natuurlijk levert je dat een goede naam op, maar ook een toenemende vraag". Dat maakte de bouw van een afzonderlijke bakkerij noodzakelijk, maar recentelijk bijvoorbeeld ook de aanschaf van een extra oven. "Door de toegenomen klandizie moest de productiecapaciteit flink omhoog. De laatste twee nachten voor het weekend bakken we nu wel tweeduizend broden per nacht. En van dinsdagavond tot en met zaterdagmorgen gaat hier het licht gewoon niet meer uit", vertelt Wouter. Hij en Niels zijn alleen op zaterdagmiddag niet in de bakkerij te vinden, maar laten dan hun gezichten zien in de winkels in Sommelsdijk en in Oude-Tonge, zodat ze ook het contact met hun klanten houden.

Altijd weer beter

Verder zal ook het broodassortiment nog meer worden uitgebreid, vertelt Niels. "Zo hebben we nu ook desembrood, zonder enige toevoeging of gist, zó puur en zuiver. Wat je proeft is puur graan. Heel bijzonder om te eten." Daarnaast is het de bedoeling volgend jaar de banketafdeling uit te breiden, met naast het standaard gebakassortiment nieuwe luxere producten. "Verder willen we", vult Wouter aan, "de winkelbevoorrading nog meer optimaliseren. Door de extra oven die we nu hebben kunnen we later beginnen met bakken en krijgen klanten hun brood nóg verser. Toch blijven we ook in de toekomst steeds weer zoeken naar verdere verbetering. We willen alleen superkwaliteit en onze klanten moeten zo fijn en correct mogelijk geholpen worden, zodat ze steeds met een goed gevoel de winkel weer verlaten! En voor ons als bakker is dit een vak waar je altijd mee bezig blijft. Het staat nooit stil, maar voortdurend kun je er je creativiteit en passie in kwijt!"

Meer info

Zestig jaar Bakkerij Koese. Een familiebedrijf dat in die jaren een prachtige ontwikkeling en groei heeft doorgemaakt. Natuurlijk, door keihard te werken. Maar ten diepste ligt er nog een andere oorzaak achter, weet Niels: "Het is door Gods zegen en onverdiende gunst geweest. En daarom is de eer niet aan ons, maar aan Hem: de Schepper van ons leven!"

Meer info over Bakkerij Koese is te vinden op www.bakkerijkoese.nl. En zie elders in deze krant de advertentie met jubileumaanbiedingen.

Winnaar hometrainer FysioHolland

OUDDORP - Afgelopen zaterdag werd door Maarten Stout van FysioHolland Ouddorp de prijs uitgereikt van een leuke actie op de Vison Beurs. Mevrouw van Erkelens-Nuij kon zich de gelukkige winnaar noemen van een prachtige hometrainer. Fysiotherapeut en echografist Maarten benadrukt: "Wij helpen en adviseren cliënten om beter te bewegen. Ook zijn wij gespecialiseerd in het maken van echo's". Vanaf 4 december is de praktijk geopend en kan iedereen met of zonder verwijzing bij FysioHolland Ouddorp terecht voor deskundig onderzoek en behandeling.

Ondernemers welkom bij netwerkevent Businessclub Grevelingen

Businessclub Grevelingen brengt ondernemers van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland bij elkaar.

Op 23 november 2017 organiseert Businessclub Grevelingen een netwerkevent voor ondernemend Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Businessclub Grevelingen is een businessclub met zo'n 30 leden, die iedere twee weken bij elkaar komt om tijdens een ontbijt te netwerken en zaken te doen. Het is een businessclub die gericht is op resultaat: het doen van aanbevelingen en doorverwijzingen staat centraal. Bij Businessclub Grevelingen geldt branche-exclusiviteit, er kan maar één lid vanuit een bepaalde branche deelnemen. Voorzitter Martijn Hop zegt hier het volgende over: "Bij de Businessclub Grevelingen heb je de andere leden als jouw ambassadeur, waardoor jouw netwerk en mogelijkheden om met potentiële cliënten in contact te komen aanzienlijk worden vergroot".

Het netwerkevent van Businessclub Grevelingen vindt plaats bij Grand Hotel Ter Duin, Hogeweg 55 in Burgh-Haamstede van 16.00-19.00 uur. Tijdens het event kunnen ondernemers uit de regio op een informele manier kennismaken met de club en haar leden en netwerken met nieuwe en bestaande relaties. Aanmelden voor dit event kan tot 16 november via de website http://www.businessclubgrevelingen.nl.

Sinterklaas komt aan in de Ouddorpse Haven

OUDDORP - Op zaterdag 18 november a.s. zullen Sinterklaas en Pieten aankomen met de pakjesboot in de Ouddorpse Haven en wel om 12.30 uur. Aan de kade speelt de "Pietenband" van Brassband Concordia gezellige Sinterklaasliedjes en wordt er warme chocolademelk uitgedeeld.

Eén van de meest bekende verslaggevers van Goeree-Overflakkee, de heer Fred Götzenberger, die Sinterklaas op diverse manieren en ook in andere dorpen op het eiland vaak ter zijde staat, zal het gezelschap na de lange reis vanuit Spanje verwelkomen. Omstreeks 13.00 uur zal Sinterklaas met paard en wagen en een aantal Pieten in een verrassend vervoermiddel, vertrekken naar het centrum van Ouddorp. Ontvangst voor het Raad- en Polderhuis vindt plaats om circa 13.30 uur.

Tussen 13.30 en 16.00 uur kunnen kinderen spelletjes spelen en hun "Pietendiploma" halen in de Ring van Ouddorp door o.a. mee te doen aan de pepernotenrace, "Amerigo's hoefijzerspel" en cadeautjes-memory. Overal in het centrum die middag is "meet & greet" met Sint en Pieten mogelijk. Om 15.55 uur vertrekken Sinterklaas en de Pietenband in een feestelijke optocht naar de "Sinterklaasdisco" met DJ Piet in MFG Dorpstienden. De route vanaf de haven naar het centrum: vanaf Ouddorpse haven over het viaduct, Havenweg, Hazersweg, Spaanseweg, Hazersweg.

Dit jaar is het ook weer mogelijk om je schoen te zetten. Kinderen t/m 12 jaar kunnen hun schoen (en evt. tekeningen en verlanglijstjes) voorzien van naam en leeftijd afgeven in het Ouddorpse Raad- en Polderhuis tijdens openingstijden van de bibliotheek aldaar (vanaf 18/11 tussen 10.00 en 12.00 uur). Ophalen is mogelijk tijdens de Ouddorpse Winterfair op zaterdag 25/11 tussen 10.00 en 12.00 uur.

Kerst- en Nieuwjaarskaartenactie 2017 voor Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE - De verkoop van kerst- en nieuwjaarskaarten ten bate van Woord en Daad is weer gestart. Inwoners van Goeree-Overflakkee kunnen dan ook in de komende weken kinderen aan de deur verwachten die u setjes kaarten aanbieden voor de prijs van € 1,50.

Het is ook mogelijk om kaarten te bestellen via de website van het eilandelijk comité: www.woordendaadgo.nl. Daar kunnen de kaarten die te koop zijn bekeken worden. Hieronder de adressen waar u daarvoor terecht kunt (met uitzondering van Ouddorp). Op sommige adressen zijn ook postzegels te koop met het logo van Woord en Daad. De Woord en Daad postzegels zijn net zo duur als gewone postzegels, maar een deel van de opbrengst is voor Woord en Daad. De opbrengst is voor hetzelfde doel bestemd als dat van de oliebollen.

Goedereede                : Eventueel op een van de andere adressen in de buurt
Stellendam                : C.M. Brinkman-Kievit, Eendrachtsweg 14; tel. 491048
Melissant                : J.J. Menheere, Fabiusstraat 63; tel. 602081
Herkingen                : Eventueel op één van de andere adressen in de buurt
Dirksland                : E. Baan-Bikker, Wilhelminalaan 16; tel. 603051
                 : R.Zevenbergen, Emmalaan 7, tel. 785021
Sommelsdijk                : M.B. Baan, Sommelsdijkse Haven 18; tel. 489995
Middelharnis                : A. de Bakker-Hendriksen, Emmalaan 23; tel.487807
Stad a/h Haringvliet         : S. Bakelaar-Looijen, Jan van Halfwassenaerstraat 10;
                 06-10695769
Den Bommel                : M. Lokker-Zuiddijk, Joh.Frisolaan 13; tel. 612217
Nieuwe Tonge         : C.J. Arensman, Burg. Overdorpstraat 10; tel. 651933
Oude Tonge                : P. van der Sluys, Uranusweg 29; tel.643037
                 J. van der Veer-Arensman, Eisenhouwerlaan 38;
                 tel. 848009
Ooltgensplaat                : L.J.J. Okker-Braber, Pr. Bernhardstraat 17; tel.663905

Op bovenstaande adressen kunt u ook de volgende zaken afgeven: gebruikte mobiele telefoons, kleine cartridges, gebruikte postzegels en oude ansichten, oude buitenlandse munten, spaarzegels, gebruikte brillen en oude (bal)pennen. Ook kunt u er een spaarglobe aanvragen om in de loop van het jaar geld te sparen voor Woord en Daad.
Verder kunt u er nog informatie opvragen over het financiële adoptieprogramma van Woord en Daad. "Wij roepen u op om na te denken over het financieel adopteren van kinderen in ontwikkelingslanden. Langs die weg kunnen wij hen uitzicht geven op een betere toekomst. Ook is op deze adressen informatie te verkrijgen over de aankoop van cashewnoten en Kaars koffie. Zie hiervoor ook onze website", aldus het comité.
Men is nog op zoek naar comitéleden voor de kernen Goedereede, Stellendam en Herkingen.

Expositie met lezing door de kunstenaar

OUDDORP - In De Overkant is er een nieuwe expositie. Deze keer van kunstenaar Lenie van den Bulk. Zaterdag 18 november is de kunstenaar ook zelf aanwezig.

Lenie zal dan ook een presentatie over haar werk houden. Zij werkt met olieverf op linnen en gebruikt verschillende schildertechnieken. Naast fijn uitgewerkte delen zijn er ruigere delen, die onderling een contrast vormen.

Naast schilderijen maakt Lenie van den Bulk ook sieraden. Ook daarbij spelen kleur en vorm een belangrijke rol. De sieraden zijn altijd gemaakt van natuurlijke materialen, zoals glaskralen, natuursteen, zoetwaterparels, hoorn, hout of zilver. Ook worden de materialen onderling gecombineerd. Deze sieraden zijn ook in De Overkant te zien.

De presentatie is op zaterdag 18 november in De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp. De presentatie begint om 15.00 uur. Toegang gratis en de koffie of thee ook.

Kerstpraise 'In Christ United'

SOMMELSDIJK - Zoals ieder jaar organiseert 'In Christ United' (ICU) ook dit jaar weer een Kerstpraise. Dit is een jarenlange traditie met een groeiend bezoekersaantal.

Op Goeree-Overflakkee wordt de Kerstpraise voor de tweede keer op rij gehouden. ICU is een Praise & Worship band die bestaat uit acht enthousiaste Zeeuwse muzikanten en zangeressen met een missie: Gods liefde in de spotlights zetten. De jaarlijkse Kerstpraise is een muzikaal feest van mooie kleine liedjes, bekende meezingers en verrassende nieuwe nummers.
Het thema van Kerstpraise 2017 is 'Daybreak'. In een concert voor jong en oud viert ICU het goede nieuws van Kerst: met de komst van Jezus breekt de nieuwe morgen aan! Het concert neemt je mee naar het eeuwenoude verhaal en de meest indrukwekkende zonsopgang ooit.
Kerstpraise 2017 vindt plaats op 9 december in de Exoduskerk te Sommelsdijk. In de periode daarna is de Kerstpraise op 16 december in de concertzaal in Middelburg en op 22 en 23 december in De Mythe in Goes.

Aanvang 20.00 uur, inloop 45 minuten voor aanvang. Kaarten zijn gratis, reserveren via www.inchristunited.nl.

Nationaal schoolontbijt bij De Molenvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Ook in Stad aan 't Haringvliet werd hier aandacht aan besteed op OBS De Molenvliet, samen met Peuterspeelzaal Peuterstad.
De peuters waren hierbij ook uitgenodigd, omdat de leidsters en leerkrachten het belang van een goed ontbijt onderschrijven. Jong geleerd is oud gedaan. Na een gezellig en lekker ontbijt speelden allen in de grote speelzaal van de school. Er kon weer teruggekeken worden op een gezellige morgen. (Met dank aan de Plusmarkt te Middelharnis).

Maaskant Shipyards sponsort voetbaltassen

OUDDORP - Maaskant is geen onbekende bij WFB, want al bijna 40 jaar sponsort dit bedrijf het wijdbekende visserijtoernooi in Ouddorp.

Dit toernooi wordt ieder jaar in juni gespeeld en altijd wordt de grote bokaal aan de winnaar van dit gezellige toernooi overhandigd door de directeur, de heer Frits van Dongen. Voor het seizoen 2017/2018 heeft de sponsorcommissie Maaskant Shipyards bereid gevonden om tassen te schenken aan het team JO11-2. Jaap Tanis is hier uiteraard erg content mee, omdat hij de heer van Dongen heeft overtuigd om met Maaskant zich in te zetten voor de groeiende jeugdafdeling van WFB. Op zaterdag 21 oktober was het dan ook zover en heeft de heer van Dongen, samen met collega Eric Moerkerk, de tassen uitgereikt aan WFB. De begeleiding, spelers en speelsters van WFB JO11-2 zijn erg blij met de nieuwe tassen. Maaskant Shipyards, hartelijk bedankt.

Bart Klijn herfstkampioen motorcross in België

OUDDORP - Aan het eind van een mooi crossseizoen heeft Bart Klijn uit Ouddorp meegedaan met het herfstkampioenschap MCLB in België. In de maand oktober werd er vier weekenden achtereen op zandcircuits gestreden om de eerste plaats.

De eerste wedstrijd begon hij goed door in de eerste manche op een derde plaats te finishen en in de tweede manche als winnaar over de eindstreep te komen. De tweede wedstrijd lukte het Bart om beide manches te winnen. Het waren spannende races, met de achtervolgers aan zijn achterwiel. Opnieuw wist Bart in de derde wedstrijd als snelste rijder over de finish te komen, waardoor hij als favoriet aan de finalewedstrijd begon. Hij maakte zijn favoriete rol waar door beide manches van start tot finish aan de leiding te rijden.

Aan het eind van dit herfstkampioenschap was hij dan ook de terechte winnaar. Met een mooie plaquette als prijs begon hij na deze huldiging aan een rustperiode. Over een aantal weken zullen de trainingen weer beginnen voor het nieuwe seizoen.
Bij deze wil hij alle sponsoren bedanken voor de bijdrage in 2017. Met name Buitenhuis Racing (Amersfoort) voor het onderhoud van de motor, en hotel Akershoek; Koot en Duyn Transport; Hoeds Siropen Topping; Meuleman Autoschade; Albert Heijn Ouddorp; Het Wapen van Stellendam; Autobedrijf J.K. Verduijn & zn; Club van 50.

Schotejil actief bij Regionale Zwemkampioenschappen

MIDDELHARNIS - De Schotejil uit Middelharnis was met 20 zwemmers present tijdens het eerste weekend van de Regio Kampioenschappen korte baan in Den Haag.

Zilveren medailles waren er voor Leyla Oversluizen op 100m vrij (1.08.59) en 200m vrij (2.27.29). Ook bij de jongens werden zilveren medailles gewonnen door o.a. Xander Vis op 200m schoolslag (2.37.20) in een clubrecord en door Julien Tanis op 200m rugslag (2.27.97). Bronzen medailles waren er nog voor Julien Tanis op 200m schoolslag (2.45.06) en Jorian Tanis op 400m vrij (4.13.74). Ook Xander Vis won op de 100m schoolslag (1.12.25) een bronzen medaille in opnieuw een clubrecord. Lotte Middelbos zwom een clubrecord op 200m vrij (2.17.56), evenals de gemengde estafette 4x100m wisselslag (4.25.82) met Manon Middelbos, Lotte Middelbos, David Kievit en Jorian Tanis.
Vermeldenswaardig waren verder de estafette aflossingen door Jorian Tanis op 100m vrij (53.09) en 200m vrij (1.56.20). Ook de tijden van Aisha Nobels op 800m vrij (10.53.91), Luuk Kieviet op 400m wisselslag (5.16.63) en Christian Kalle (5.57.94) mogen worden genoemd. Manon Middelbos zwom op 200m vrij een verrassende 2.17.22.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F9 tot en met F20 en paarden, alle proeven, gereden op zaterdag 11 november in Manege Oostmoer is als volgt:

Proeven F2 t/m F8. Nikki Stolk, Apart, 238 pnt; Naomi Stouten, Missy, 237 pnt; Julia Kalle, Cappuccino, 229 pnt; Tessa v.d. Burg, Denver, 225 pnt; Nienke v.d. Burg, Warvel, 225 pnt; Soraya Ustun, Zigane, 224 pnt; Noa v.d. Berg, Gabanna, 224 pnt; Emme-Lotte v. 't Hoff, Fernando, 222 pnt; Marit Koel, Bon Jovi, 218 pnt; Marisa Nieuwpoort, Fernando, 217 pnt; Nikki v. Dijk, Diego, 215 pnt; Peter Witvliet, Doddle, 215 pnt.
Proeven F9 t/m F17. Saskia Möhrke, Salerno, 245 pnt; Mandy Popyus, Nienke, 239 pnt; Fleur v. Belle, Fernando, 233 pnt; Julia Kalle, Rody, 226 pnt; Gaby v.d. Welle, Isabella, 226 pnt; Irene v. Dijke, Isaroola, 221 pnt; Thamara Dangerman, Lorna, 221 pnt; Amber Edelbloedt, Isaroola, 219 pnt; Denise Verolme, Fernando, 215 pnt; Amber Vroege, Luna, 211 pnt; Daphne v. Zwienen, Olaf, 211 pnt; Debby v.d. Made, Sparky, 211 pnt.
Proeven B en L1. Lotte Muller, Verona, 205 pnt; Lotte Muller, Verona, 190 pnt; Mignon v. Heemst, Castello, 183 pnt; Niels Terlouw, Rosa, 155 pnt.

Vrijdag in de krant

Ambulanceverpleegkundige zoekt collega's