info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

1 november 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 1 november 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Sommelsdijkse Grensgevallen

De spelers bij de setting van het toneel. Foto: Julian Villerius

Sommelsdijk – De afgelopen Maand van de Geschiedenis stond in het teken van 'Grenzen'. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee sloot zaterdag deze maand af met de toneelvoorstelling 'Grensgevallen'.

Door Julian Villerius

De grens tussen Holland en Zeeland keerde even terug op het eiland. Sommelsdijk was tot 1805 een Zeeuwse enclave op het Hollandse Goeree-Overflakkee. Met een komische toneelvoorstelling werd deze situatie van twee eeuwen terug nagespeeld.
Het luchtige stuk, geschreven door Pau Heerschap en Wim van Ham, gaat over twee grenswachten die hun brood verdienen door zoveel mogelijk geld af te troggelen van passanten die de grens over willen, naar Zeeland. De geruchten over een samenvoeging van de twee 'steden' Middelharnis en Sommelsdijk verontrusten hen zeer. Als de grens wordt opgeheven, zijn de grenswachten hun werkgebied kwijt en dat willen ze natuurlijk niet.
In totaal werd het stuk drie keer opgevoerd. "Dit vonden we een mooie afsluiting van de Maand van de Geschiedenis", besluit Pau Heerschap. Tevens is hiermee het museumseizoen van het Streekmuseum afgesloten. In maart 2017 start het nieuwe seizoen.
Bekijk ook het filmpje op fb.com/eilandennieuws.

Hennepkwekerij opgerold in Middelharnis

Archieffoto Eilanden-Nieuws

MIDDELHARNIS - De politie heeft vrijdagmorgen 28 oktober om kwart over zes een hennepkwekerij opgerold in Middelharnis. In de woning werd een grote hoeveelheid drugs aangetroffen, onder andere cocaïne, speed, XTC en wiet. De agenten vonden ook een vlindermes, boksbeugel en ploertendoder. De bewoners van het pand (20 en 26 jaar oud) zijn aangehouden, de kwekerij is ontruimd. In de woning stonden generatoren die vermoedelijk gestolen zijn. De politie doet een oproep aan mensen waarbij één of meerdere generatoren zijn gestolen om zich te melden.

Granaat ontploft

MIDDELHARNIS - Vorige week heeft de Explosieve opruimingsdienst een brisantgranaat gecontroleerd laten ontploffen. De granaat uit de Tweede Wereldoorlog was aangetroffen tussen vuil.

2 / 22

Agenda

Woensdag 2 november

MIDDELHARNIS – Alzheimercafé, vanaf 19.30 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27.
OUDE-TONGE – Bingo van de zonnebloem in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Vanaf 14.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.

Donderdag 3 november

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.
STELLENDAM – Afrikaanse maaltijd bij Inloop Caleido, van 12.00 tot 14.00 uur in De Rank. Bosschieterstraat 6. € 7,50 per persoon. Aanmelden: inloopcaleido@gmail.com of tel: 06-23506507.

Vrijdag 4 november

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
NIEUWE-TONGE – Jaarconcert Gemengde Zangvereniging Apollo. Ons Dorpshuis. M.m.v. St. Adolfskoor. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang en kosten € 5,- per stuk.
OUDE-TONGE – Themabijeenkomst van de FNV over Erfrecht, voor leden en niet-leden. Vanaf 19.30 uur in De Grutterswei, Willemstraat 14.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 5 november

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
GOEREE-OVERFLAKKEE – Natuurwerkdag, vrijwilligers kunnen op verschillende plaatsen aan de slag. Meer informatie staat op www.natuurwerkdag.nl.
MIDDELHARNIS Repair Café Middelharnis van 10.00 tot 12.30 uur in de kringloopwinkel Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49 industrieterrein Middelharnis.
MIDDELHARNIS – Verkoping vrouwenverenigingen, van 9.30 tot 13.00 uur in het kerkgebouw aan de Landbouwweg 2.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O, vanaf 19.30 uur in wijkgebouw De Zwaluw.
SOMMELSDIJK – Crea- en cadeautjesmarkt. Van 10.00 tot 15.00 uur. In gebouw Den Hoogen Caemer aan de Sperwer, bij wijkgroep De Zwaluw.
STELLENDAM – Visverkoop van de Hervormde Gemeente, vanaf 8.00 uur op het Oranjeplein.

Zondag 6 november

OUDDORP – Themadienst over 'Het is weer maandag', vanaf 9.30 uur in de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden 3.
OUDDORP – Dienst voor belangstellenden, met als thema 'Waar gaan wij mank aan'. M.m.v. het Rozenburgs Mannenkoor. Vanaf 17.00 uur in de Gereformeerde kerk.
SOMMELSDIJK – Kerkdienst voor mensen met een beperking. Aanvang 14.45 uur in de Exoduskerk.

Gezelligheid en teamspel bij Groot Dictee Goeree-Overflakkee

Het organiserende Comité van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee van de Rotary Club GO: van links naar rechts; Flip Bokelaar, Greet de Kooning-Hommes, Leo Verdonck, Bram Cornelissen, Wim Sloven. Simone Jordaan en Klaas van Kralingen mede organisatoren ontbreken op de foto.

GOEREE-OVERFLAKKEE – De voorbereidingen voor het Groot Dictee Goeree-Overflakkee zijn in volle gang. De inschrijving van deelnemers en werving van sponsoren en vrijwilligers is in volle gang. Het team dat namens de Rotary Goeree-Overflakkee zorgdraagt voor de organisatie is enthousiast en hoopt op een geslaagde avond.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Donderdagavond 24 november zal samensteller en presentator André Kastelein de eerste zin presenteren van het dictee. De locatie is dit keer de aula van de Prins Mauritsscholengemeenschap in Middelharnis. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee wordt dit jaar voor de negende keer gehouden. Volgens de organisatie is het uniek in de regio.
Greet de Kooning en Leo Verdonck maken deel uit van het organiserend comité. Zij geven graag nadere toelichting op het inmiddels traditioneel geworden evenement. Men doet er alles aan om het Dictee ook dit jaar weer te laten slagen.
Het aantal deelnemers aan het Dictee zit de laatste jaren weer in de lift. Vorig jaar konden er maar liefst 90 deelnemers worden verwelkomd in de aula van de RGO en de organisatie hoopt dat dit jaar het getal kan worden overtroffen. Greet de Kooning denkt dat een aantal mensen de drempel voor het meedoen aan het dictee als te hoog ervaren. Sommigen vinden het eng om mee te doen en vinden zichzelf niet zo geschikt ervoor. Weer anderen denken dat ze af zullen gaan als de uitslagen worden gepresenteerd. Dit laatste hoeft geen beletsel te zijn. "Alleen de uitslagen van de winnaars worden bekendgemaakt. Verder kan men anoniem deelnemen aan het dictee. Op het ingevulde papier hoeft alleen het tafelnummer worden ingevuld en dat wordt niet geregistreerd".

Gezelligheid

De avond waar op papier de degens worden gekruist is niet een bijeenkomst waar vooral ernst en stilte heerst. "Behalve het zuchten en steunen onder het Dictee, dat hoort er nu eenmaal bij, wat op zichzelf al wat ludieks heeft, wordt er ook vaak gelachen. De tekst van André Kastelein staat hier garant voor. De avonden zijn gewoon gezellig", aldus Greet de Kooning. Vooral na het dictee als de correctoren aan de slag gaan kunnen onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door leerlingen van de Prins Maurits, nagepraat worden en de ervaringen gedeeld.
Toeschouwers zijn natuurlijk ook welkom om het evenement bij te wonen. "Immers hoe meer zielen, hoe meer vreugd". Inschrijven voor het Dictee kan als persoon, maar de organisatie zou het fijn vinden als zich ook teams aanmelden. Bedrijven, instellingen, serviceclubs of verenigingen zouden zich aan kunnen melden. Wat het allemaal natuurlijk nog wat spannender maakt. Natuurlijk zijn gezins- of familieteams ook welkom. En ook hier geldt "Meedoen is belangrijker dan winnen".

Sponsoring

De organisatie is nu op zoek naar sponsoren. Bedrijven kunnen het dictee sponsoren voor een bedrag van € 120,- of als hoofdsponsor € 500,-. Afhankelijk van hun bijdrage kunnen zij drie tot vijf (van hun) mensen aan het dictee laten deelnemen.
Zoals we al eerder in deze krant berichtten is het goede doel van dit jaar een bijdrage in de realisering van een luistertuin bij de Goereese Toren. Volgens de organisatoren levert deze luistertuin een belangrijke bijdrage om te genieten van een stukje cultureel erfgoed. "En taal is eigenlijk ook een cultureel erfgoed en daarom sluit het goede doel goed aan bij het dictee".

In kader:

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 24 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement regelmatig over het dictee. Deze eerste keer is er ruimte voor de organisatie. Een volgende keer komt de auteur van het dictee, André Kastelein. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee 2016 vindt plaats in de aula van de Prins Maurits, aan de Koningin Julianaweg 57 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19:00 uur. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar rotaryclubgoereeoverflakkee@gmail.com. Deelname kost € 15,- aan inschrijfgeld en daarnaast wordt van de deelnemers verwacht dat ze een bedrag van € 20,-- als bijdrage voor het goede doel overmaken. U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL97RABO0341620475 (ten name van Rotaryclub Goeree-Overflakkee, o.v.v. Groot Dictee) of contant betalen aan de zaal.

'Corners' gezongen door Vocaal ensemble Magnificat

DIRKSLAND - Ieder jaar in november geeft Vocaal ensemble Magnificat onder leiding van Rinus Verhage een concert in de Hervormde Kerk van Dirksland. Het koor streeft ernaar muziek uit te voeren zoals het bedoeld is.

Dat zal ook dit jaar op zaterdag 12 november te horen zijn. Op deze avond zal de muziek klinken uit verschillende invalshoeken of, zoals de titel van één van de nummers het in het Engels noemt, vanuit 'every corner'.
Het stuk 'Jesu meine Freude' van Johann Sebastian Bach zal velen bekend in de oren klinken. Het is gebaseerd op Bijbelteksten uit Romeinen 8. Eveneens van een Duitse componist en een tekst waarin een Bijbelgedeelte is verwerkt is 'Wie liegt die Stadt so wüst' van Rudolf Mauersberger. Het is gecomponeerd na het bombardement op Dresden in maart 1945 en er zijn Bijbelteksten uit Klaagliederen van Jeremia in te horen. Deze stukken leggen ieder een heel eigen accent op muziek. Toepasselijk wanneer het gaat over 'invalshoeken' is de titel van het indrukwekkende 'Let all the world in every corner sing', geschreven door Ralph Vaughan Williams. Wim Diepenhorst, de vaste begeleider op het orgel, heeft in deze compositie een bijzondere rol. Ook wordt deze avond in het Latijn gezongen, bijvoorbeeld 'Ubi Caritas' van de Noorse componist Ola Gjeilo. Vanzelfsprekend werpt dit koorwerk weer een ander licht op muziek. Er is deze keer ook gekozen om enkele negro-spirituals uit te voeren, wat verrassend zal klinken. Van alle muziek is een vertaling op het programma afgedrukt.
U bent van harte welkom op zaterdag 12 november vanaf 19.30, het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, aan de uitgang is er een collecte voor de onkosten.
"Als u zich op deze avond met Vocaal ensemble Magnificat muzikaal laat meenemen wordt u van alle kanten muzikaal onthaald!" aldus de organisatoren.

Dankdag Woensdag 2 november

OUDDORP
Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur Ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend - Doopsgezinde Gem. 19.30 uur Ds. E. de Jong

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM
Herv. Gem. 14.00 en 19.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 14.00 en 19.00 uur Ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.30 uur Gezamenlijke dienst in Ouddorp

DIRKSLAND
Herv. Gem. 14.30 uur dhr. M van der Veer en 19.00 uur prop. A.L. Kornaat

HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen en 19.00 uur prop. A.A. Teeuw - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur Ds. A. van Wijk

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 14.30 uur ds. J.C. Breugem en 19.00 uur prop. H. Boele - Lukaskapel 10.00 uur ds. Th.W.H. van de Heijden - Hersteld Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. K.J. Kaptein

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. L.J. Lingen - Chr. Geref. Kerk 14.30 en 19.00 uur Ds. G.R. Procee

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 14.30 uur ds. T.W. van Bennekom en 18.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 14.30 uur Ds. G.T. van Appeldoorn en 19.00 uur Ds. H. de Greef

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 14.30 uur prop. T. Beekman en 19.00 uur ds. S.A. Dolaard

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.30 uur mevr. E. Littel-van Dommelen

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 19.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 11.00 (met school) en 19.30 uur dhr. J. Anninga

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. N. van der Want - Geref. Kerk 19.00 uur ds. B.J. Oldenhuis

Poterbal en support Hospice Calando

GOEDEREEDE – Wilt u Hospice Calando in Dirksland een financieel steuntje in de rug geven en gelijktijdig genieten van een origineel eilandelijk Poterbal? Dat kan op vrijdagavond 11 november in de Gouden Leeuw aan de Markt in Goedereede. Vanaf 18.30 uur bent u - door horeca-eigenaar Frederik Faasse - hartelijk uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

Door Jaap Ruizeveld

Vijfentwintig procent van elk deelnemersgeld (18,50 euro per persoon) wordt aan het hospice overgedragen. Tijdens het poterbal zal door één van de vertegenwoordigers van Hospice Calando informatie worden gegeven over de begeleiding, ondersteuning en zorg die in het hospice wordt verleend.

Palliatieve zorg

Hospice Calando is een divisie van Stichting Palliatieve Zorg Dirksland. Andere divisies zijn MPT-Calando, VTZ-Calando, divisie onderzoek en onderwijs. De Raad van Bestuur de stichting Palliatieve Zorg Dirksland bestaat uit dr. Van Kralingen die verantwoordelijk is voor het medisch beleid en mevrouw Koningswoud-ten Hove voor het zorginhoudelijke- en algemene beleid. Alle betrokkenen bij de organisatie hebben een functionele verantwoordelijkheid. Meer dan 50 vrijwilligers zijn betrokken bij deze zorg. Zij dragen bij aan de huislijke sfeer en verrichten ondersteunende werkzaamheden.

Informatie

Met de informatie bij en rond het poterbal willen wij dit hospice weer eens extra in de schijnwerper zetten, geeft Faasse aan. Ingrediënten voor het poterbal (poters, spek, tafelzuur, spekvet) zijn bij kenners bekend. Men kan er op 11 november onbeperkt van genieten. Wel is het gewenst om zich voorafgaand telefonisch aan te melden als deelnemer: 0187 491371 Frederik Faasse, hotel De Gouden Leeuw Goedereede.

Collecteweek Alzheimer Nederland

DIRKSLAND - In de week van 7 tot en met 12 november vindt de collecte van Alzheimer Nederland plaats. In Dirksland gaan zo'n 20 collectanten de straat op om geld in te zamelen.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden.
De collecteweek is een prachtig moment om hier bij stil te staan. We hopen natuurlijk op een zo hoog mogelijke opbrengst, zodat we nog meer ondersteuning kunnen bieden.
Alzheimer Nederland is ontzettend trots op iedereen die ons bijstaat. Iedere stap die wordt gezet, helpt ons verder in de goede richting. Mocht u ons willen ondersteunen, bedenk dan dat we blij zijn met iedere vorm van hulp.

Eerste RGO-jubileumlezing met Prof. Dr. Barbara Baarsma

MIDDELHARNIS – Begin september 2017 viert de Regionale Scholengemeenschap "Goeree-Overflakkee" (RGO) dat haar belangrijkste voorganger, de Rijks HBS, precies honderd jaar eerder met de lessen is begonnen. In de opmaat naar die herdenking organiseert de RGO in dit jubileumjaar een aantal speciale activiteiten die benadrukken dat de school als educatieve, wetenschappelijke en culturele instelling op het eiland een belangrijke rol heeft gespeeld en nog altijd wil spelen.

Zo wordt een 'RGO-100 college tour' georganiseerd waar succesvolle oud-leerlingen een avond op school verzorgen. Die avonden zullen niet alleen door veel leerlingen en oud-leerlingen bezocht worden, maar zijn ook vrij toegankelijk voor iedere belangstellende uit de regio.
De eerste avond in deze reeks is op 10 november. Dan komt oud-leerling Prof. Dr. Barbara Baarsma om een lezing te houden over haar werk in de SER en over de recente economische situatie.

Barbara Baarsma is tegenwoordig directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en eindverantwoordelijk voor Rabo Research. In die hoedanigheid ontwikkelt zij de Rabobank-brede kennisagenda en de inrichting van de kennisorganisatie. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER). Ook is zij lid van de Monitoringcommissie Corporate Governance. Verder is Barbara lid van de Jury Nationaal Icoon en de Raad van Advies DNB Academie.
Barbara Baarsma is regelmatig gevraagd om in commissies mee te denken over beleidsproblemen voor ministers. Zo was zij voorzitter van de door minister Schippers ingestelde commissie Macrobeheersinstrument in de medisch specialistische zorg. Eerder was ze dat ook van de door minister Klink ingestelde commissie Verticale integratie in de zorg. Ook was zij lid van de visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep, van de Commissie Structuur Nederlandse banken en van de Commissie Dienstverlening aan huis.


Bijwonen lezing?


Deze eerste lezingenavond met Barbara Baarsma begint om 20.00 uur in de aula van de RGO, Koningin Julianaweg 54 Middelharnis. Wilt u verzekerd zijn van een plaats, dan kunt u zich aanmelden via: RGO100@rgomiddelharnis.nl.
Nog meer 'RGO- 100 collegetour'
2 februari: Prof. Mr Liesbeth Zegveld met een lezing over haar werk, dat vooral op het gebied van mensenrechten ligt.
23 februari: Prof. Dr. Frank Bruggeman (Biotechnologie). Hij geeft 's middags eerst een workshop aan geïnteresseerde leerlingen en vertelt 's avonds over zijn vakgebied.
23 maart: Maartje Meijer met band. Zij is een groeiende ster in de easy-listening jazzmuziek, heeft inmiddels 2 CD's uitgebracht en heeft in de zomer van 2016 met veel succes op North Sea Jazz gestaan. Zij geeft 's middags een workshop koorzang en treedt 's avonds op, waarbij de leerlingen die de workshop hebben gevolgd ook even optreden. Deze avond kent een entreeprijs.

Via de regionale media, op de RGO-website en op de Facebookpagina van de school worden in de komende maanden alle jubileumactiviteiten bekend gemaakt.

Ontwerp bestemmingsplan voor Brouwerseiland komt ter inzage

Een impressie van Brouwerseiland. (Zeelenberg Architectuur)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de lijst Mededelingen van de raadsvergadering Goeree-Overflakkee prijkten donderdagavond de informatieve brief van het college met het eindverslag van de werkgroep Surfspot Brouwersdam en de bijbehorende documenten en memo's. Zoals bekend wil Brouwerseiland bv de Middelplaathaven (grondgebied Schouwen-Duiveland) aan de binnenzijde van de Brouwersdam herontwikkelen tot een kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en innovatief concept, waarin diverse functies samenkomen. Zoals dag- en verblijfsrecreatie, nautische voorzieningen, visserij en natuur- en landschapsontwikkeling en duurzaamheidsmaatregelen.

Door Jaap Ruizeveld

Om dit project mogelijk te maken dient het bestemmingsplan te worden aangepast. Samen met andere besluiten wordt, onder coördinatie van Schouwen-Duiveland het proces in één procedure begeleid. Naast de ruimtelijke procedures stelde de gemeenteraad van Schouwen in een motie in 2014 vast dat de kwaliteiten van de surfspot aan de Brouwersdam behouden moeten blijven. Een groot deel van de surfspot ligt binnen de grenzen van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Zorgvuldig

Volgens leden van de in 2014 gevormde werkgroep, met vertegenwoordigers van de surfers, het zeil- en surfcentrum, Recron Zeeland, de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, GZH-schap, het watersportverbond en Brouwerseiland bv - onder leiding van een onafhankelijke voorzitter - is het Surfspot-overleg, zorgvuldig doorlopen. In de raadsvergadering van Schouwen-Duiveland is recent op 20 oktober met een stemverhouding 16 - 5 vastgesteld dat de resultaten van het windonderzoek en de mogelijke compensatiemaatregelen voor de surfoever de verdere uitwerking en realisatie van Brouwerseiland niet in de weg staan.

Onderzoeken

Het besluit van de raad is o.a gebaseerd op onderzoeken door gerenommeerde bureaus. Een eerste windonderzoek in 2014 door Royal Haskoning en een uitgebreider tweede windonderzoek door Peutz in 2016. Daarnaast nog een gebruikersonderzoek van de surfbaai door RHO (2016), en een onderzoek door ZKA naar de effecten van Brouwerseiland op de economische waarde van Brouwersdam en Surfbaai. De overall conclusie van dat rapport was dat de Brouwersdam met de komst van Brouwerseiland in positieve zin verandert als toeristisch-recreatieve (dag) bestemming. Het college van Schouwen-Duiveland is daarom, op basis van de meest actuele planning van de coördinatieprocedure voornemens het ontwerp bestemmingsplan Brouwerseiland in het vierde kwartaal 2016 (in principe begin november) ter inzage te leggen. Samen met onder meer de omgevingsvergunning bouwen voor de hotelunits en de recreatiewoningen.

Zienswijzen

Vanaf augustus tot half september hebben de ontwerpbesluiten op de aanvraag in het kader van de Natuurbeschermingswet en de Ontgrondingswet ter inzage gelegen. Alle zienswijzen worden door de gemeente Schouwen-Duiveland gebundeld en ter behandeling voorgelegd aan de betrokken overheden (provincie Zeeland en Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland). De zienswijzen worden betrokken bij de definitieve besluiten die communicatief (opnieuw ter inzage) worden bekendgemaakt. Recent heeft de GroenLinks-fractie in de Staten van Zeeland opnieuw bedenkingen geuit over de ontwikkeling van Brouwerseiland. Gedeputeerde Staten veegden een eerder signaal van deze fractie, over onjuistheid van de gevolgde procedure, van tafel.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Bingo SVIK

Stichting SVIK organiseert voor donderdag 3 november een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Avond over reuma

De reumapatiëntenvereniging Goeree-Overflakkee organiseert op maandag 14 november een bijeenkomst in het ziekenhuis. Er is iemand van de Mediq Apotheek te gast om uitleg te geven over nieuwe medicijnen, prijzen en de veranderde merken. De aanvang is 19.30 uur, de koffie en thee staat klaar voor de bezoekers.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Oud Papier "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Oud papier kan ook worden ingeleverd in de container, die staat bij parkeerterrein het Hofje. Het inleveren kan tussen 08.00 en 17.00 uur.

MELISSANT

Lezing over Dahlia's

Dinsdag 15 november geeft Frans Sturm voor Groei & Bloei een lezing over dahlia's. In de lezing belicht hij zijn ervaringen met de dahlia. Hij vertelt onder andere over snoeien, dieven en showbloemen. In de film na de pauze wordt o.a. een beeld gegeven van de dahliatuin van Frans Sturm. Frans heeft jaarlijks ongeveer 1500 tot 2000 dahliaplanten. En bezoekers krijgen een impressie van één van de shows welke Frans heeft georganiseerd. Op de shows waren gemiddeld een 16.000 tot 20.000 dahlia's in ongeveer 200 bloemstukken verwerkt. De lezing vindt plaats in "De Nollestee", Nolleweg 1 in Melissant. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis voor Groei & Bloei-leden, niet-leden betalen € 3,50.

MIDDELHARNIS

Alzheimercafé

Op woensdag 2 november is er van 19.30 tot 21.00 uur een alzheimercafé in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Het thema is "Mantelzorgers aan het woord". Er wordt met partners gepraat over de ervaringen rond de zorg en aandacht voor hun man of vrouw. Hoe verwerk je als mantelzorger alle veranderinge? Inloop vanaf 19.00 uur.

Verkoping vrouwenverenigingen

Op zaterdag 5 november houden de vrouwenverenigingen 'Bid en Werk' en 'Ruth' hun jaarlijkse verkoping in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Landbouwweg 2 te Middelharnis. Van 9.30 uur tot 13.00 uur. De opbrengst van de verkoping is ten bate van zending, evangelisatie en andere goede doelen. Een greep uit het aanbod: diverse handwerken, zelf gemaakte kaarten/Kerst- en nieuwjaarskaarten/fotokaarten, zelf gebakken cake, kruidcake, appeltaart, boterkoek etc., diverse soorten koeken van de bakker, groente en fruit, zelf gemaakte (herfst)crea-artikelen, o.a.: spullen voor binnen en buiten, plantjes, En natuurlijk ook leuke cadeaupakketjes voor jong, oud en baby's. Speciaal voor de kinderen: envelop trekken, grabbelton, speelgoed en snoep.

Themamiddag hoogbegaafdheid

Op zaterdag 12 november is er van 13.30 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Middelharnis een themamiddag over hoogbegaafde kinderen. De middag wordt verzorgd door Linda van der Klooster, auteur van het boek De Domste Thuis – Moeder in een hoogbegaafd gezin, en Mirjam Veldhoven, eigenaar van adviesbureau Cleverbee – Voorsprong bij Opgroeien. Hoe is het als je man en kinderen intelligenter zijn dan jijzelf? Linda van der Klooster is niet dom, maar wel de domste thuis. Haar man, zoon Heron (12) en dochter Ilse (7) zijn alle drie hoogbegaafd en Linda niet. Ze schreef erover in haar boek De Domste Thuis. Mirjam Veldhoven is oprichter van de landelijke werkgroep 'Signaleren en begeleiden van kinderen onder de 4 met een voorsprong' en met haar bedrijf Cleverbee deelt zij haar kennis over ontwikkelingsvoorsprong en hoogbegaafdheid met ouders en pedagogisch medewerkers. Tijdens deze themamiddag zal Mirjam aandacht besteden aan de achtergronden en de signalen en risico's van een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen. Ook is er ruimte voor vragen en discussie. De toegang is € 5,-, leden betalen € 3,-.

Repaircafé

Op zaterdag 5 november van 10.00 tot 12.30 uur staan de monteurs en naaisters weer klaar om bezoekers te helpen met het repareren van defecte spullen. Het Repaircafé is in Kringloopwinkel Goed-voor-Goed, Simon Stevinweg 49, industrieterrein Middelharnis. In de kringloopwinkel worden allerlei gebruikte en in zeer goede staat verkerende huishoudelijke goederen verkocht. Meer informatie staat op www.repaircafemiddelharnis.nl.

Leerlingenconcert

Op dinsdagavond 8 november verzorgen piano- en dwarsfluitleerlingen van de docenten Piet Westhoeve en Lisette van den Broek een concert in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Er kan onder andere worden geluisterd naar 'Skinny Love' en 'I Giorni' en het fluitconcert 'Il Gardellino'. Het concert begint om 19.30 uur, de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/muziekgebouwgo.

OUDDORP

Themadienst

Zondag 6 november om 9.30 uur is er een themadienst in de Doopsgezinde Gemeente (Dorpstienden 3). Dominee Edwin de Jong spreekt over het thema: 'Het is weer maandag'. In de themadienst gaat het over de vraag of er een verschil bestaat in je geloof op zondag en je geloof op maandag. Concreet betekent dat: hoe kun je nu Christen zijn op je werk, op school, in de supermarkt, thuis, of waar dan ook? Of zijn dat misschien twee gebieden, werk en kerk, die helemaal niets met elkaar te maken hebben?

Dienst voor belangstellenden

Zondag 6 november is er weer een Dienst voor Belangstellenden in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden te Ouddorp. Ds W. van der Kooij uit Arnhem zal hierin voorgaan. Het Thema in deze dienst is: "Waar gaan wij mank aan". Muzikale medewerking wordt verleend door het Rozenburgs Mannenkoor onder leiding van Martin van Broekhoven. Het orgel wordt bespeeld door Jan van Elst. De aanvang is niet zoals gewoonlijk om 18.30 uur, maar om 17.00 uur!

Oliebollenverkoop

Op zaterdag 5 november 2016 houdt de Chr. Peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' uit Ouddorp de jaarlijkse oliebollenactie. De verse oliebollen zullen vanaf 8.00 uur verkocht worden op het parkeerterrein bij Jumbo Sperling en binnen bij Albert Heijn v/d Berg. De opbrengst komt volledig ten goede aan de peuterspeelzaal.

Jubileum 55+ club

Op woensdag 9 november vanaf 14.00 uur viert de 55+ club in Ouddorp haar tienjarig bestaan. Ze doet dat met een voorstelling van Zeeuwse Sien. Sien is een onvervalste Zeeuwse en recht voor zijn raap. Ongeremd maakt ze bezoekers deelgenoot van haar dagelijkse belevenissen. Of het nu over haar twee vrijgezelle broers gaat, haar huishoudentje of over het jaarlijkse busreisje van de bank. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en kosten € 7,50. Op 16 november is er een bingo en zijn natuurlijk ook de koersballers weer actief. Neem voor meer informatie contact op met Stichting ZIJN tel. 0187-483366.

OUDE-TONGE

Avond Erfrecht

De FNV Delta Noord organiseert op vrijdag 4 november een thema-avond over 'Erfrecht'. De avond is bestemd voor iedereen: leden, niet-leden, jong en oud. De inloop is om 19.00 uur. De start is om 19.30 uur. De bijeenkomst is in De Gutterswei, Willemstraat 14 te Oude Tonge. Met medewerking van Notariskantoor: Schuring en Benschop uit Middelharnis.

Evensong

Op zaterdag 12 november om 19.30 uur wordt in de R.K. Kerk in Oude-Tonge een Evensong uitgevoerd door het Oecumenisch Koor G-O, Soli Deo Gloria Stad aan 't Haringvliet en de Maascantorij Rotterdam. In deze grotendeels gezongen dienst/avondgebed naar Anglicaans voorbeeld, is ook ruimte voor samenzang. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Na afloop is er een collecte voor de onkosten.

Tabletcafé

Op vrijdag 11 november is er van 13.30 tot 15.00 uur een tabletcafé in de Bibliotheek in Oude-Tonge, die zit in Ebbe en Vloed. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Bezoekers kunnen ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit hun tablet te halen. Tip: neem een tablet mee! Ook mensen die nog geen tablet hebben, maar wel geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden zijn van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis.

Gebedsbijeenkomst

Sinds oktober komen een aantal christenen eens per maand bij elkaar om te bidden voor het dorp. De groep nodigt belangstellenden uit om op donderdagavond 10 november mee te bidden. De bijeenkomst wordt gehouden in de bovenzaal van Activia aan de Kerkring, het is van 20.30 tot 21.15 uur.

Klassieke Middag

Dinsdag 15 november 2016 is er een middag met klassieke muziek in het restaurant van Ebbe en Vloed. Jonge deelnemers aan het Prinses Christina Concours verzorgen een optreden. Aanvang 14.30 uur, koffie/thee vanaf 14.00 uur. Bezoekers van buiten Ebbe en Vloed 2,50 euro, incl. koffie/thee. Aanmelden kan op 7 november bij de receptie. Per e-mail naar anbo.oostflakkee@upcmail.nl of tonniekag@hotmail.com van de Zonnebloem. Op maandag 7 november kan er tussen 18.00 en 21.00 uur telefonisch worden aangemeld via de ANBO: tel. 642590, of bij de Zonnebloem: 642414.

SOMMELSDIJK

Open repetitie

Op dinsdag 8 november aanstaande houdt het Christelijk gemengd Rebobôthkoor te Sommelsdijk een 'open' repetitieavond. Die is van 19.45 tot 21.30 uur in de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44 te Sommelsdijk Op die avond zijn belangstellenden van harte welkom om de sfeer op het koor te komen proeven. Het Christelijk gemengd Rehobôthkoor, opgericht in 2008, is een interkerkelijk koor met een reformatorische grondslag en telt op dit moment 56 leden. De wekelijkse repetities vinden plaats in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg te Sommelsdijk, maar het koor is niet verbonden aan de Hersteld Hervormde gemeente of een ander kerkverband. De dirigent is Marinus van Slooten uit Sommelsdijk. Met ingang van september heeft het koor ook een nieuwe organist: de negentienjarige Rik Melissant uit Sommelsdijk. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd vrijblijvend de repetitie op die avond bij te wonen en de sfeer op het koor te komen proeven. Bezoekers kunnen luisteren of zelf meezingen. Meer informatie over het koor is te vinden op www.chrgemrehobothkoor.nl.

Aangepaste kerkdienst

Op zondag 6 november is er weer een aangepaste kerkdienst voor "mensen met een beperking". De dienst zal plaatsvinden in de Exoduskerk te Sommelsdijk. In deze dienst hopen voor te gaan dhr. P. Visser en dhr. J. de Bree. De aanvang is om kwart vòòr drie. Iedereen is van harte welkom.

Opbrengst stroopwafelactie

De stroopwafelactie ten bate van het Hulp project van Ds. Blankers heeft € 1.700, - opgeleverd. De organisatie bedankt iedereen die het mogelijk gemaakt heeft om dit mooie bedrag in te zamelen.

STELLENDAM

Multi-Culti maaltijd

Op donderdag 3 november is er bij Inloop Caleido een Multi-Culti dag. Er zijn twee gasten die voor de bezoekers een Afrikaanse maaltijd bereiden. Proef de verschillen met de Hollandse pot. De maaltijd is van 12.00 tot 14.00 uur in De Rank, Bosschieterstraat 6. De kosten zijn € 7,50 per persoon. Graag vooraf aanmelden: inloopcaleido@gmail.com of tel: 06-23506507. Neem ook contact op als het niet lukt om vervoer te regelen.

Koffiemiddag PGGO

Op dinsdag 8 november is er een koffiemiddag van het Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee. Vanaf 14.00 uur in het Haagse Huus (Haagsestraat 4a). Bezoekers kunnen hun partner, buur of mantelzorger meenemen. Ook van buiten Stellendam waren er de laatste keer veel deelnemers aanwezig. Oude bekenden begroetten elkaar weer en er werden nieuwe contacten gelegd. Er is tijd voor discussie, maar ook voor persoonlijke verhalen. Met alles wat bezoekers naar voren brengen, gaat het PGGO aan de slag. De eigen bijdrage is € 2,50 per persoon. Opgeven bij het secretariaat: PGGOinfo@gmail.com, of bij Wil Noteboom: 06-19722560.

Brandpreventie en erwtensoep

Op donderdag 10 november organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN afd. Stellendam een voorlichtingsmiddag. Deze zal gaan over brandpreventie en veiligheid en wordt gegeven door de brandweer en politie. Na afloop van de presentatie, wordt er heerlijke erwtensoep geserveerd. Hiervoor moeten bezoekers zelf een soepkom/bord en bestek meebrengen. De bijeenkomst start om 15.00 uur in het Haagse Huus, de zaal is open vanaf 14.45 uur. Deelname kost € 5,-. Aanmelden kan tot 7 november bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653 of bij: mevr. E.S. Spahr vd Hoek, tel: 602411.

Inzameling voor Roemenië

Op vrijdag 4 november 2016 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië. De spullen kunnen worden gebracht tussen 18.30 en 19.30 uur, de inzameling is aan de Margrietstraat, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Visverkoop

Op zaterdag 5 november zal de Hervormde Gemeente van Stellendam diverse soorten vers gebakken vis verkopen in een kraam op het Oranjeplein in Stellendam. Vanaf 8.00 uur kan men terecht voor heerlijke kibbeling, scholfilet en gebakken tong en schar. De opbrengst is geheel bestemd voor de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam.

Concert kinderkoor 'Tot Zijn eer'

SOMMELSDIJK - Vrijdag 4 november om 19.00 uur is er een concert van kinderkoor 'Tot Zijn eer' in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk (Olympiaweg 44). Het is een concert met en voor kinderen, onder de enthousiaste leiding van dirigent Corné de Geus. Bij een aantal liederen mogen alle kinderen in de kerk met het koor meezingen. Na afloop kan er koffie, thee of fris gedronken worden en krijgen de bezoekers nog wat lekkers mee naar huis!

Schoenendoosactie Herkingen

HERKINGEN - In Herkingen wordt ook dit jaar weer meegedaan met Actie4kids: de schoenendoosactie.

Door mee te doen kunnen er weer kinderen blij gemaakt worden met een mooi gevulde schoenendoos. De dozen kunnen tot en met donderdag 18 november worden ingeleverd in de Hervormde kerk, of bij familie Looij, St. Elizabethstraat 22, tel. 0187-669092. Hier zijn ook de formulieren verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op de site: www.actie4kids.org Transportkosten per schoenendoos bedragen 5 euro.

Snertloop voor zendelinge

MIDDELHARNIS – Zaterdag 19 november kan men wandelen of hardlopen over verschillende afstanden. De opbrengst is bestemd voor het werk van zendelinge Carina Saarloos in Mali. Na afloop is er snert.

De activiteiten worden georganiseerd vanaf het Diekhuusplein. Men kan hardlopen of wandelen. De starttijden voor de wandelaars zijn:
15 km 9.30 uur;
10 km 10.30 uur.

De starttijden voor het hardlopen zijn:
10 km 11.00 uur;
15 km 10.30 uur.

Rond 12.30 is iedereen terug voor een kop erwtensoep in het Diekhuus.
Het inschrijfgeld is € 10,- per persoon; € 5,- per kind of € 25,- per gezin. De opbrengst is bestemd voor het werk van Carina Saarloos in Mali.

Opgeven via de mail: leontineverolme@gmail.com

Leerlingenmediatoren zorgen voor een 'Vreedzame School'

De tien leerlingmediatoren van cbs Het Kompas. Foto: Adri van der Laan

STELLENDAM – Vrijdag was er even tijd voor een officieel moment op de CBS Het Kompas. Een tiental leerlingen zetten hun handtekening onder een document. Hiermee werd de school tien mediatoren rijker in het kader van 'De Vreedzame School'.

Twee jaar geleden is men op Het Kompas begonnen met het lesprogramma De Vreedzame School. Tijdens de lessen, afgestemd op de verschillende groepen van het onderwijs, worden de leerlingen opgeleid om op een goede manier om te gaan met conflicten. Met als uiteindelijk doel: ontstane conflicten op te lossen en vooral conflicten te voorkomen. De leerlingen krijgen tijdens de lessen verschillende onderwerpen te behandelen. Natuurlijk toegespitst op hun leeftijd. Zo bespreekt men de manier hoe men met elkaar omgaat en hoe men over andere praat. Het resultaat is dat vrijdag tien mediatoren konden worden aangesteld. Zij kregen een diploma uitgereikt. Hiermee zijn ze officieel leerlingenmediatoren. Zij hebben om de beurt 'dienst' en zijn ook via een hesjes herkenbaar als mediator. Leerlingen die een conflict hebben met elkaar kunnen de mediator inschakelen. De bedoeling is dan dat er erger kan worden voorkomen.

Bij de uitreiking van de diploma gaf Monique van Leeuwarden namens de 'De Vreedzamel School' een korte uitleg over het project. Zij heeft de adspirant mediatoren begeleid naar hun diploma. Aan de hand van filmpjes waarin praktijkvoorbeelden werden nagespeeld werd teruggekeken op de afgelopen tijd. Uit de interviews met de leerlingenmediatoren bleek dat vooral het voorkomen en omgaan met conflicten belangrijke onderdelen zijn van de lesstof.

Meer informatie is te vinden op www.devreedzameschool.nl

'de Oude Bieb': ontmoetingsplaats voor Dirksland

Samen met Leo Markwat van de Evangelisatiecommissie hing de burgemeester het naambordje aan de buitengevel van de oude bieb. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – De meeste inwoners van Dirksland zullen zich ongetwijfeld herinneren dat aan de Kapoenstraat jarenlang de bibliotheek van het dorp gevestigd was. Was, want al geruime tijd geleden werd de bibliotheek beëindigd, waarna het pand leeg stond. Stond, want het gebouw heeft een nieuwe bestemming, een nieuwe functie en een nieuwe naam gekregen. Als inloophuis en kringloopwinkel is het voortaan een ontmoetingsplaats voor álle inwoners van het dorp. En hiervan verrichtte burgemeester Ada Grootenboer afgelopen zaterdagmorgen de openingshandeling.

Door Hans Villerius

De bibliotheek die voorheen huisvesting vond onder dit dak, ging uit van de Hervormde gemeente van Dirksland. Het pand is eigendom van de diaconie. Om een nieuwe bestemming aan het gebouw te geven werd, naar goed voorbeeld van meerdere plekken elders in het land, besloten er een inloophuis van te maken voor mensen in het dorp die behoefte hebben aan een praatje, aan sociaal contact. Door er een kleinschalige kringloopwinkel bij te doen hoopt men tegemoet te komen aan de exploitatiekosten én dat er vanzelf aanloop ontstaat zodat de Kapoenstraat in Dirksland een ontmoetingsplek wordt in en voor het dorp.

Sociale functie

Door vele vrijwilligershanden en onder vakkundige leiding van één van de medevrijwilligers werd in het achterliggende jaar de benedenverdieping van het pand gerenoveerd en aangekleed. Een prachtige multifunctionele ruimte is zo ontstaan, waarin aardig wat mensen terecht kunnen. En een kleinere ruimte biedt de mogelijkheid om in kleiner of meer besloten verband samen te zijn.
De Evangelisatiecommissie van de Hervormde gemeente Dirksland heeft de exploitatie op zich genomen. Naast gelegenheid voor een praatje en een bak koffie of thee stelt de commissie het gebouw ook open voor initiatieven van derden die er activiteiten willen aanbieden die de sociale functie van deze plek ondersteunen. Geen activiteiten van commerciële aard, maar wel die een bijdragen leveren aan de sociale cohesie en die binnen de kaders passen van waar de Hervormde gemeente voor staat.

Kloppend hart

Burgemeester Grootenboer noemde het "een geweldig project en een geweldig initiatief", dat zo tot stand is gebracht: "mensen uit het dorp een plek bieden, hier samen iets te doen. Er zijn heel veel mensen die dagenlang alleen zijn en die hun stem niet eens hoeven te gebruiken. Nu is hier een ontmoetingsplek voor alle mensen uit het dorp, ongeacht kerkelijk gezindte. Ik verwacht dat dit een succes wordt en dat 't hier het kloppend hart van Dirksland wordt!", aldus de burgemeester.
Na haar openingswoord was aan haar de eer het inloophuis te openen. Dat deed ze door, samen met enkele kinderen, een pakje te openen waarin het naambordje zat verstopt dat nog naast de buitendeur moest worden gehangen. En daarmee onthulde ze meteen de naam die voor deze plek werd bedacht: 'de Oude Bieb'. Dan weet iedereen in 't dorp waar 't over gaat: Kapoenstraat 2.

De openingstijden zijn op donderdag en vrijdag van 8.30-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 9.30-12.00 uur. 's Zondags is er van 11.30-13.00 uur gezamenlijk koffiedrinken, na afloop van de kerkdienst.

Tips voor diabetespatiënten

De sprekers en organisatoren: V.l.n.r.: Nysje Oomkes, Kim Vervloed, M. Nieuwman (diëtiste), Joyce Moerkerken, Wendy v.d. Weerdt, Paul Buijs, Carlijn Appel (Dynamic Motion), Boudewijn v.d. Aarsen en B. Moerkeren (optometrist, ontbreekt op de foto).

DIRKSLAND – Waar kun je als diabetespatiënt zelf mee aan de slag? Dat was het thema van de eerste informatieavond voor mensen met diabetes mellitus die BENU apotheek Dirksland op 25 oktober hield in zorgcentrum De Geldershof. Er kwamen circa veertig mensen op de bijeenkomst af. Apotheker Boudewijn van den Aarsen en assistente Joyce Moerkerken, een van de organisatoren van de avond, spreken van een geslaagde en informatieve bijeenkomst. De na afloop verspreide enquête wijst uit, dat de bezoekers dat ook vinden.

Door Kees van Rixoort

"We hebben het in het verleden wel eens meer gedaan, maar toen ging het in de eerste plaats om de aandoening en de medicatie. Nu stond de avond helemaal in het teken van wat je zelf kunt doen", zegt Joyce Moerkerken, die de avond samen met haar collega's Nysje Oomkes en Kim Vervloed heeft georganiseerd. "Denk aan het controleren van de ogen, voeding en voedingssupplementen, en bewegen. Daarom waren er een optometrist, een diëtiste en een sportschool aanwezig om uitleg te geven. Klapper van de avond was wel toen Sportschool Dynamic Motion iedereen letterlijk in beweging kreeg."
Bewegen is belangrijk omdat het de glucosewaarden in het bloed naar beneden kan brengen. Maar het is wel zaak dat je een goed beeld hebt van die waarden voordat je gaan sporten. Bij bepaalde waarden is het verstandig om niet te sporten. Ook hierover kregen de bezoekers van de informatieavond uitleg. De waarden van twee deelnemers, die voor en na het sporten geprikt hadden, bewezen dat bewegen een positief effect kan hebben. Overigens hadden alle bezoekers hun glucosemeter meegebracht om te laten controleren.

Volgens apotheker Boudewijn van den Aarsen is het niet vreemd dat de apotheek zo'n bijeenkomst organiseert. "Op zo'n avond kunnen we ook laten zien dat we het belangrijk vinden om niet alleen aan medicatie te denken, maar dat het ook belangrijk is om zelf positieve dingen voor je aandoening te doen. Het is mooi dat deze bijeenkomst zo goed is ontvangen. Verder was de samenwerking met de optometrist, de sportschool, diëtiste en de pedicure, die ook aanwezig was, heel plezierig."
Er is reden genoeg om nog eens zo'n informatieavond te organiseren, mogelijk in combinatie met andere apotheken, zodat meer diabetespatiënten er baat bij kunnen hebben. Een avond voor mensen met astma/COPD behoort ook tot de mogelijkheden.

Drie prijswinnaars uit Atelier Kunstenmaker.nl

WILLEMSTAD - Annemiek Vlaspoel, Boukje de Jong en Andreia Kraaijenbrink waren drie prijswinnaars van het KunstPodium Willemstad dat dit jaar voor de 14e keer georganiseerd werd.

Kunstpodium is een expositie voor atelier waar kunstenaars met een beperking werken. De prijzen werden behaald met de gemaakte schilderijen en objecten.
De afgelopen weken hebben velen, met dank aan het mooie weer, het bezoek aan deze mooie expositie gecombineerd met een wandeling door het pittoreske Willemstad.
Natuurlijk bleef het niet alleen bij kijken want een groot gedeelte van de winnende objecten is ook verkocht.
De drie prijswinnaars werken allemaal in het atelier Kunstenmaker.nl dat gevestigd is in de loods van kringloopcentrum Goed voor Goed in Middelharnis.
De kunstwerken van dit atelier zijn te zien in de galerie van Jaap Reedijk en het Klein Handelsgebouw in Sommelsdijk en natuurlijk ook in het eigen atelier Simon Stevinweg 49 in Middelharnis (achterin de werkloods van GoedvoorGoed)
Meer informatie kunt u vinden op www.kunstenmaker.nl

Volgend jaar wordt het de 15e en tevens de laatste editie van dit kunstfestival.

Verkoopdagen Past brocante

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november houdt PAST brocante verkoopdagen.

PAST brocante heeft mooie, stoere, brocante en industriële woonaccessoires en meubelen uit binnen en buitenland. Het aanbod wisselt iedere keer weer, omdat zij regelmatig op pad zijn voor nieuwe oude vondsten. De verkoopdagen zijn op vrijdagmiddag 4 november van 13.00-16.00 uur en zaterdag 5 november van 10.00-16.00 uur. De dagen worden gehouden op het terrein van GoedvoorGoed, Simon Stevinweg 49 in Middelharnis.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om te komen, kijk dan op de FB pagina www.facebook.com/pastbrocante voor het aanbod en voor nieuws aangaande PAST brocante.

Ruim 1500 bezoekers Tieleman Woonbeurs

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tieleman Keukens organiseerde afgelopen vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober samen met 33 partners een inspirerende woonbeurs. Het was weer een grote beleving voor jong en oud met o.a. vele kookdemo's van Caspar Bürgi (chefkok Atag en bekend van Koffietijd (RTL4), Martijn Hartkamp (chefkok Miele), Quooker, jetaart.nl en Digusti.

Overal door de grote showroom van keukenspecialist Tieleman waren hapjes en drankjes, het was het een waar (woon)feest met voor ieder wat wils op het gebied van wonen als interieuradvies, vloeradvies, advies bij een nieuw te bouwen woning, (nieuwbouw)woningen, hypotheek en verzekeringen, wijnadvies, duurzame verf, gezondheid en Wellness, aanrechtbladen, wintersport en uiteraard keukenadvies. Maar ook kleding (Crystal Sands), sieraden (Keuvelaar) en stophardwater.nl stonden enthousiast klaar voor alle bezoekers. Het nieuwbouwproject Havenstadt werd geïntroduceerd en in het project Havenkade werden een groot aantal woningen verkocht door Wonen op Flakkee.

Ook alle kinderen werden vermaakt in de bioscoop, in het Playstation centre en in de speelhoeken. De live muziek werd verzorgd door Els van de Wetering en het goede doel werd vertegenwoordigd door Kika. Het was een gezellige drukte in Middelharnis, ruim 1.500 beursbezoekers en keukenklanten uit heel Nederland en België wisselden elkaar deze dagen af. In 8 jaar was dit de meest succesvolle editie van dé Woonbeurs van Goeree-Overflakkee. Volgend jaar zal de woonbeurs gehouden worden op 27 en 28 oktober 2017, de beurs krijgt dan een nieuw jasje.

Netwerkbijeenkomst Global Entrepreneurship Week

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 14 t/m 18 november wordt de Global Entrepreneurship Week gevierd op CSG Prins Maurits. Op woensdag 16 november is er van 16.00 tot 18.30 uur een netwerkbijeenkomst voor ondernemers, bestuurders en/of partners. Tijdens de bijeenkomst zal een oud- PM-leerling zijn studentonderneming Cuppler presenteren.

In meer dan 140 landen staat de derde week van november in het teken van ondernemerschap. In die week zijn er duizenden evenementen en doen miljoenen mensen mee aan een beweging die verbindingen tussen ondernemende mensen centraal stelt. GEW NL wil jonge mensen stimuleren economisch zelfstandig te zijn, door te investeren in educatieve projecten en ondernemerschap. Om de doelgroepen te bereiken richt de Prins Maurits zich op de gouden driehoek, die bestaat uit het onderwijs, de ondernemers en de overheid. Al een aantal jaar worden op Goeree-Overflakkee allerlei initiatieven opgepakt om de verbinding tussen de 3 O's mogelijk te maken.

Tijdens de GEW week op CSG Prins Maurits staat een week lang ondernemen centraal in de bovenbouw op de havo. Het thema is dit jaar 'Smart Water'. Leerlingen ontdekken tijdens deze week nut en noodzaak van een economische strategie. Bartha Moerkerk (docent M&O/ Economie en decaan havo) vertelt tijdens de netwerkbijeenkomst welke activiteiten er tijdens de week zijn. Er staan onder andere bedrijfsbezoeken, lezingen en speeddates voor leerlingen op het programma. Deze activiteiten worden ook ingezet in het kader van loopbaanoriëntatie. De Prins Maurits is erg blij met alle enthousiaste ondernemers uit de regio, die hun praktijkervaring met leerlingen willen delen en zo meewerken aan de loopbaanoriëntatie van leerlingen.

Aanmelden

Mail om aan te melden voor 11 november naar: netwerkondernemendeweek@csgpm.nl. Vermeld hierbij het aantal personen.

KIBO blijft verbazen

MIDDELHARNIS - Vijf jaar geleden ging in Dirksland KIBO Accountants & Belastingadviseurs van start. Accountant Hein Kievit en belastingadviseur Martin Boogaard vonden dat het anders moest en ook kon. De afgelopen vijf jaar hebben zij met hun diensten bewezen te voorzien in een behoefte. Inmiddels tien man sterk en gestationeerd in Middelharnis bedient KIBO Accountants & Belastingadviseurs allerlei ondernemers op financieel en fiscaal vlak.

Zijn jullie verbaasd door het succes?

Volmondig en tegelijk: "Ja!"

Martin: "Maar we hebben natuurlijk altijd wel geloof en vertrouwen gehad in onze visie."

Wat houdt die visie in?

Hein: "Wij geloven dat iedere ondernemer meer kan dan hij of zij voor mogelijk houdt. Het is onze werkwijze gevraagd en ongevraagd onze klanten te adviseren. Wij verwerken de boekhouding van onze klanten en iedere ondernemer ontvangt van ons tussentijdse overzichten (managementdashboards), afgestemd op zijn persoonlijke situatie. Samen hebben we dan al zijn kritische prestatie-indicatoren geformuleerd. Op die manier kunnen wij de ondernemer actief sturen en adviseren. Zo zien we bijvoorbeeld snel of de ondernemer beter of slechter presteert dan de benchmark, of en wanneer hij moet investeren en of hij niet te veel of te weinig belasting betaalt. We voorkomen verrassingen op financieel en fiscaal gebied. Wij geloven dat we veel meer kunnen betekenen voor ondernemers dan de traditionele accountant. Door de digitalisering en de vertrouwensrelatie die wij opbouwen met onze klanten kunnen wij veel beter helpen!"

Wat kenmerkt de dienstverlening van KIBO?

Martin: "Hoe meer boekhoudingen en informatie we digitaliseren, hoe meer we ermee kunnen. Bovendien geeft de digitalisering steeds sneller betere inzichten."

Maar wat kun je als ondernemer met die inzichten?

Martin: "Wij vinden het leuk de ondernemer te verrassen met wat er allemaal mogelijk is, met wat hij zelf nog niet zag. Of met wat hij zelfs niet voor mogelijk hield. Dat is typisch KIBO."

Automotions Wintertestdag op zaterdag 5 november

MIDDELHARNIS - Automotions Knöps Opel organiseert op zaterdag 5 november 2016 traditiegetrouw de Wintertestdag. Wie een Opel of Chevrolet heeft, kan deze zaterdag zijn auto op achttien punten gratis laten testen.

Indien al deze onderdelen in orde worden bevonden, kunt u het bijbehorende Winterplan certificaat aanschaffen. Met dit certificaat bent u tot het voorjaar 2017 gedekt tegen eventuele gebreken aan de 11 meest wintergevoelige onderdelen.
Via myOpel.nl profiteren zowel nieuwe als bestaande klanten van een kortingsvoucher ter hoogte van € 50,= die kan worden ingewisseld tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.

Gelijktijdig met de Wintertestdag introduceert de Opeldealer de nieuwe Opel Zafira en Mokka X. De nieuwe Zafira heeft nieuw, indrukwekkend uiterlijk en een strak gevormd interieur.

De compacte SUV Mokka X oogt breder en heeft een stoere, krachtige uitstraling. Hij valt op door zijn nieuw ontworpen front en indrukwekkende interieur met het functionele strak ingedeelde dashboard.

Naast deze nieuwe modellen is er een uitgebreide selectie van kwaliteitsoccasions te bewonderen. Dit vanzelfsprekend onder het genot van een hapje en drankje.

Nieuwe shirts voor leerlingenorkest Vooruit

Kees Lambert en Thijs Abresch poseren samen met de leerlingen in hun nieuwe shirts. De foto is gemaakt door Rob Smeets.

OUDE-TONGE – De leden van het leerlingenorkest van muziekvereniging Vooruit werden afgelopen donderdag allemaal in nieuwe shirtjes gestoken. Deze werden geschonken door Lambert Kozijnen en Constructie-en machinebouw Abresch. Als dank voor dit mooie gebaar kregen de eigenaren van deze bedrijven, Kees Lambert en Thijs Abresch, een mooi mini privéconcert voorgeschoteld. Dit werd door de heren heel erg gewaardeerd. "We dragen onze plaatselijke muziekvereniging een warm hart toe en vinden het fijn om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren", was het commentaar.

Door Mirjam Terhoeve

Thijs Abresch is voorstander van maatschappelijk ondernemen en draagt op deze manier graag zijn steentje bij. Kees Lambert vind het vooral belangrijk dat de jeugd van de muziekvereniging wordt ondersteunt. Als er genoeg leerlingen zijn en blijven is dat een mooie garantie voor de toekomst van de vereniging. Hij zei daarom te hopen dat het orkest zich blijft profileren in het dorp om zodoende meer kinderen enthousiast te maken voor de muziek.

Publieksprijs

Het leerlingenorkest, wat onder leiding staat van Machiel de Kruijf, telt momenteel zo'n 15 kinderen. Zij hebben allemaal eerst een opleiding gehad bij de muziekschool 'Muziekgebouw GO'. Als ze een bepaald niveau hebben bereikt, kunnen ze plaatsnemen in het orkest. Naast de eigen concerten wordt er ook regelmatig opgetreden samen met de leerlingen van muziekvereniging W.M. van der Harst uit Ooltgensplaat en die van de Sir Oliversband uit Den Bommel. Ook van dit samenwerkingsorkest is Machiel de Kruijf, de dirigent. Het idee is ontstaan vanuit de Muziekschool. Dit initiatief werd goed ontvangen door de muziekverenigingen. Ondanks het verdwijnen van de oude muziekschool zijn alle betrokkenen eensgezind positief. Het orkest is blijven bestaan en de onderlinge muzikale contacten werpen hun vruchten af. Onlangs is er meegedaan aan de audities voor de Rabobank Cultuurprijs en daarmee heeft het orkest nominaties veroverd voor zowel de publieksprijs als de jong talentprijs. Voor de eerstgenoemde prijs wil het orkest zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. Secretaresse Tonny Smeets hoopt dan ook dat vele mensen het orkest zullen steunen. "Dat kan nog tot en met 9 november via de site van de gemeente Goeree-Overflakkee", zegt ze. "Op donderdag 10 november 2016 vindt de feestelijke uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs, de Jongtalentprijs en de Publieksprijs plaats in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk."

Instrumenten

De muziekvereniging of eigenlijk Fanfareorkest Vooruit is de bedrijven zeer erkentelijk voor het gebaar. "Ook wij krijgen te maken met het dichtdraaien van de subsidiekraan en elke bijdrage is welkom", vertelt penningmeester Gerard van der Velde. "Instrumenten zijn duur. Niet alleen de aanschaf, maar ook het onderhoud ervan. In principe krijgen alle leerlingen een instrument in bruikleen. Dat is bij de contributie inbegrepen." "Samen met het bestuur wordt gekozen voor een muziekinstrument uit dat beschikbaar is en nodig is in het orkest", vult Tonny Smeets aan. "Als er een lesplaats beschikbaar is wordt de leerling aangemeld bij de Stichting Muziekonderwijs Oostflakkee om lessen te volgen bij bevoegde muziekdocenten. Als het even kan, gebeurt dit gewoon hier in Oude-Tonge. Na een periode van lessen volgen kan de leerling plaatsnemen in het leerlingenorkest dat repeteert op donderdagavond van 18.30 uur tot 19.28 uur in de aula van CBS de Bron aan de Melkweg."
De leerlingen van het fanfareorkest zijn binnenkort te bewonderen als onderdeel van het Samenwerkingsorkest tijdens de Culturele week in Ooltgensplaat. Dit optreden vindt plaats op donderdag 24 november om 20.00 uur. Toegang 5,-. Verder ook op het IJsselmondefestival in Heerjansdam, de kerstvolkszang in Oude-Tonge en niet te vergeten het 'kerstachtig' concert op 17 december aanstaande in CBS 'De Bron'. Iedereen is hierbij van harte welkom, de toegang is gratis.
Meer informatie is te vinden op de site www.fanfareorkestvooruit.nl.

Echtpaar Eijbers 40 jaar in dienst bij de zorg

DIRKSLAND - Een 40-jarig dienstverband is in de hedendaagse maatschappij eerder uitzondering dan regel. Hoe bijzonder is het dan dat een echtpaar 40 jaar in dienst is bij dezelfde organisatie. Officieel nemen Paula en Wim Eijbers officieel 1 december afscheid van hun 40-jarige carrière in de zorg.

Paula heeft altijd in de zorg gewerkt en is een echt 'zorgenmens'. Wim is zijn carrière gestart bij een reclamedienst, maar al snel trok de zorg. De zorg was een bewuste keuze waar ze beiden 40 jaar met veel plezier gewerkt hebben.
In 1976 solliciteerden ze bij het toen pas geopende verpleeghuis De Samaritaan. Wim en Paula waren toen al een echtpaar. Wim ging aan de slag als 'derde' op een psychogeriatrische afdeling: bij afwezigheid van zowel het afdelingshoofd als het waarnemend hoofd had hij de leiding. Paula ging aan de slag als ziekenverzorgende en heeft op ongeveer alle afdelingen gewerkt.

Zorgen is de rode draad in de carrière van Paula. Na het werk in de Samaritaan ging Paula werken op de schakelunit. Destijds een afdeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis waar mensen lagen die zover waren opgeknapt dat ze niet meer als patiënt in het ziekenhuis behandeld hoefde te worden, maar niet beter genoeg waren om naar huis te gaan. Deze mensen wachtten tot er plek voor hen was in het voormalige verzorgingshuis. Na het sluiten van de schakelunit is Paula op de dagbehandeling oncologie komen te werken. Sinds jaar en dag is zij de vrolijke noot op de afdeling. Altijd goedlachs. Zingend of neuriënd doet ze met plezier haar werk. Paula zorgt, als verpleegassistente en gastvrouw, goed voor haar patiënten, maar ook voor haar collega's.

Wim heeft in de afgelopen 40 jaar diverse rollen vervuld binnen de organisatie. In 1996 werd hij teamleider in de Samaritaan en startte hij met een kader- en managenementopleiding en een HBO-opleiding Personeelswerk. Hij is projectmedewerker geweest, was voorzitter van de ondernemingsraad en deed vrijwilligerswerk voor het huisblad. Dat was in de tijd dat computers niet bestonden. Het was veel knip- en plakwerk om een mooi huisblad te maken waar zijn ervaring bij de reclamedienst toch ook weer van pas kwam. Later is Wim de arbo-adviseur geworden. Wie kent Wim niet. Kwam je nieuw werken bij het ziekenhuis dan kreeg je van Wim tijdens de introductiedag alle informatie over veilig werken volgens de geldende arbo-normen. En niet alleen binnen het ziekenhuis vertelde Wim vol passie over veilig werken en veilige arbeidsomstandigheden. Dit deed hij binnen heel CuraMare en SjaloomZorg.

Wim en Paula zijn de afgelopen 40 jaar meegegroeid met de organisatie. Wat startte als een baan in een verpleeghuis eindigde als een carrière bij CuraMare. Het voormalige verpleeghuis werd onderdeel van CuraMare.
Wim heeft officieel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt; Paula nog niet, maar samen hebben ze bewust gekozen om te stoppen. Meer genieten van elkaar. Tijd voor elkaar, meer tijd om naar hun stacaravan in Loosdrecht te gaan en meer tijd om te reizen.

Het geheim om 40 jaar bij dezelfde organisatie te werken volgens Wim en Paula 'werk met plezier, maak plezier en neem zelf verantwoordelijkheid voor je rol. Tegenwoordig verandert er zoveel. Sta hiervoor open en stop er energie in. Dan werk je 40 jaar met plezier bij dezelfde organisatie'.

Nic van Gelder scoort 300 game bowling in De Staver

SOMMELSDIJK - Nick van Gelder heeft het geflikt: als eerste persoon is hij erin geslaagd een 300 game te scoren in de Staver. Dit is een ongelofelijke prestatie.

Nick is natuurlijk heel blij. Hij gooit de laatste tijd steeds beter en dit komt mede door de nieuwe trainingsmogelijkheden in De Staver. De BVM en de Staver hebben de handen ineengeslagen en een bijzondere financiële inspanning gedaan om de faciliteiten te verbeteren. Dit vooral door goed onderhoud aan de banen en machines. Er is ook een nieuwe voorziening die een gevarieerd oliepatroon kan neerleggen dit heeft de condities verbeterd en men ziet een stijgende lijn in de prestaties, met als ultieme score de maximum score van 300 (hiervoor zijn 12 strikes nodig).

Wethouder Gerrit de Jong ondersteunt de gecombineerde acties en onderschrijft dat het gekozen pad van De Staver met het motto "de kracht van verbinden ook hier zijn vruchten heeft afgeworpen. Zo maakt De Staver steeds vaker sport-inhoudelijke keuzes die vooral een bijdrage leveren aan de intrinsieke waarde van sport".

Directeur Lesly Wolters van De Staver geeft hierbij ook aan dat het vanzelfsprekend is dat mensen voor hun sport een bijdrage over hebben, maar vaak is er een spanningsveld tussen kosten en doel. "Dit willen we in de toekomst verkleinen, dat wil niet zeggen dat sport direct goedkoper moet worden maar vooral beter!", aldus Wolters.

Nieuwe expositie 'kleur-rijk' in Remonstrantse kerk

SOMMELSDIJK - Vanaf 5 november is er een expositie in de Remonstrantse kerk (Voorstraat 35) met schilderijen van Nel Saarloos. Haar werk is te bekijken na de kerkdienst op zondag, vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur en op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. De expositie is ook op verzoek te bezichtigen door aan te bellen bij de familie Schrier, die boven de kerk woont. De expositie is te bezichtigen tot en met 4 januari 2017.

Rond 1990 is Nel Saarloos begonnen met schilderen bij Kees van de Wetering in Zierikzee. Tevens heeft zij in het binnen- en buitenland meegedaan aan verschillende cursussen, schilderwerken en workshops in uiteenlopende technieken. Vandaar dat haar werk nogal gevarieerd is: ingetogen zwart/wit of juist heel uitbundig van kleur. Zij was altijd al creatief bezig met kleuren. Schapenwol spinnen en verven. Laaiend enthousiast was zij als de wol uit het verfbad kwam met schitterende kleuren.

Uitvergrotingen van eerder gemaakte collages of nonchalant geklieder vormen vaak een uitgangspunt voor een schilderij. Experimenteren in verschillende technieken, Saarloos vindt het heerlijk! In 2002/ 2003 heeft zij op de vrije academie (SKVR) in Rotterdam model- en portrettekenen/schilderen gedaan. Daarna veel met ecoline gewerkt... Met acrylverf heeft ze duidelijk een eigen stijl ontwikkeld, waar zij zich lekker bij voelt. Een stijl die bij haar past: abstract/figuratief. Wat brutaal, raadselachtig en bovenal kleurrijk. De schilder weet niet wat het wordt als zij begint. Tijdens het schilderen verschijnen vormen die zij wil laten zien en soms laat zij ze ook weer verdwijnen. Het blijft geheimzinnig. Je vraagt je steeds af: 'wat gebeurt hier nu eigenlijk allemaal?'

Ontmoetingsdagen Exoduskerk

SOMMELSDIJK - Vrijdagavond 4 november en zaterdag 5 november staat de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk weer in het teken van haar jaarlijkse "Ontmoetingsdagen" met grote rommelmarkt. Ook buiten de kerk zullen deze dagen niet ongemerkt voorbijgaan door vrijdag en zaterdag verkoop van oliebollen en zaterdag verkoop van vis. Ook dit jaar is er broodje heerlijke rookworst te koop of losse rookworst..

In de kerk is een grote rommelmarkt, met o.a. een groot assortiment antiek, curiosa, huishoudelijke apparatuur, audio, klein meubelen, , speelgoed, glaswerk, bloempotten, groot assortiment TUPPERWARE, kerstspullen enz.
De eyecatcher is de verkoop "studie" van Henriëtte Ronner-Knip en Jan Toorop 1858 – 1928) .
De boekenmarkt is veelzijdig en uitgebreid en hoort tot een van de grootste van Goeree-Overflakkee. Het aanbod tweede handskleding voor dames, heren en kinderkleding, ongeacht leeftijd, maat en merk, kunt u niet ongemerkt voorbij lopen. De selectie vooraf is scherp, ook hier is het motto "kwaliteit". De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan.
Verder is er een handwerkkraam, kunt u uw geluk beproeven bij het rad van avontuur en is er fruit, geitenkaas, groente, advocaat en niet te vergeten de heerlijke kruukplaetjes te koop.

Voor de kinderen is er een grote enveloppenkraam, In de jeugdruimte diverse jeugdactiviteiten dit jaar met een VR bril ,maar ook schminken, knutselen e.d.
Tevens is er al de verkoop van vers gebakken oliebollen in het winkelcentrum aan de Dabbestraat van Oude Tonge. Ook bij de Lidl in Middelharnis worden oliebollen voor de Exoduskerk verkocht.
Op zaterdag 5 november wordt er onder deskundig oog verse en gebakken platvis verkocht. De verkoop hiervan is vanaf 9.00 uur.
Ook dit jaar zal 5% van de netto-opbrengst geschonken worden aan een door de diaconie te benoemen eilandelijk doel.

De openingstijden zijn op vrijdagavond 4 november van 19.00 – 21.30 uur
Op zaterdag 5 november van 10.00 – 16.00 uur,
op beide dagen bent u van harte welkom in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk.
In de week voorafgaand kunt u uw rommelmarkt spullen inleveren tot uiterlijk donderdagavond.
Hopelijk tot ziens op de Ontmoetingsdagen van de Hervormde Exodus Gemeente PKN.

Ouddûrps Snertkampioenschap

OUDDORP - Tijdens de vijfde Ouddorpse Winterfair op zaterdag 26 november wordt het Ouddûrps Snertkampioenschap gehouden. Alle soepkokers van Goeree-Overflakkee kunnen meedoen met het kampioenschap! Het is de bedoeling dat alle deelnemers op zaterdag 26 november tussen 9.30 en 10.00 uur, 2 liter soep aanleveren bij Slagerij Floresteijn, Raadhuisstraat 13 in Ouddorp. De bezoekers van de Winterfair hebben de mogelijkheid om alle soepen te proeven en te beoordelen. De '6 finale soepen' zullen beoordeeld worden door koks van lokale restaurants en zij bepalen wie zich een jaar lang 'Ouddûrps Snertkampioen' mag noemen. De prijsuitreiking vindt plaats om 15.30 uur op het plein voor het Ouddorps Raad- en Polderhuis. Download het deelnameformulier via www.kopvangoeree.nl/winterfairouddorp of via de Facebookpagina Winterfair Ouddorp. Deelnemers maken kans op een jaar lang gratis naar de slager!

Tijdens de winterfair is er van alles te doen in het centrum: er zijn activiteiten voor kinderen, verkoopkramen, Sinterklaas en Piet zijn aanwezig, er is muziek en er zijn diverse demonstraties.