info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 mei 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 mei 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

De vrijheid gevierd

MIDDELHARNIS - Vijf vliegtuigjes vliegen in een 'V' over het centrum van Middelharnis, plotseling schiet er één opzij en vliegt weg uit de formatie. Het is de Missing man-formatie, een eerbetoon aan de piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het Diekhuusplein, dat is omgedoopt tot Vrijheidsplein, staat vol met publiek, de trappen naar D'n Diek zitten tjokvol en ook in de Liberty Lane is het druk. Iedereen kijkt omhoog naar de felgekleurde vliegtuigen. De flypast van de vliegtuigen was één van de hoogtepunten van het Vier je Vrijheid festival.

Door Martijn de Bonte

Zaterdag 2 mei was de eerste editie van het 'Vier je Vrijheid festival'. Op het Vrijheidsplein staat een podium waar verschillende muzikanten een optreden verzorgen. Van Sempre Crescendo tot de drie dames in uniform van Bubbles and Boas. Die worden zoveel op de foto gezet, dat één van de dames verzucht: "We lijken Willem-Alexander en Maxima wel." Het Beneden Zandpad, dat afgelopen zaterdag even Liberty Lane heette, staat vol met kraampjes. Het is mooi voorjaarsweer, voor de verkoopwagen met ijs staat een lange rij met mensen. Rondom de muziektent zit de mandenvlechter in het gras manden te maken, een vrouw schildert met blote handen een bloemenschilderij en een oudere dame in klederdracht maakt Zeeuwse babbelaars. Bij het Diekhuus staat een groene legerjeep, kinderen klauteren erop terwijl hun ouders het tafereel vastleggen. Iets verderop rijden miniatuurtanks door een landschap met een kerk en bomen. Volwassen mannen besturen de tanks met hun afstandsbediening. Ze trekken veel bekijks. Een veteraan, keurig in pak en een groene baret op zijn hoofd, praat in de microfoon van een journalist. Op de robuuste trap naar D'n Diek genieten toeschouwers van de zon, een lekker drankje en een praatje met een bekende. Kortom: het bruist in Middelharnis.

De flypast van de Spitfire en de Lancaster bommenwerper was een hoogtepunt. Stipt op tijd vloog het toestel van de Battle of Britain Memorial Flight over het centrum. Als het indrukwekkende geluid van het vliegtuig dichterbij komt, wordt er gezwaaid met plastic vlaggetjes met de Hollandse driekleur. Presentator Ab van der Valk zegt: "Dit moeten we volgend jaar weer doen."

NIEUWE-TONGE - "Het gevaar van zeventig jaar vrijheid is gewenning. Juist na zoveel jaar moeten de doden worden herdacht." Dat zei raadslid van Alphen tijdens zijn toespraak op de begraafplaats van Nieuwe-Tonge. Staand naast het graf van Jacob Arij Verolme stond hij ook stil bij de andere oorlogsslachtoffers die het dorp betreurt. Op 13 mei wordt er een paneel onthuld met daarop de namen van deze personen.

Door Martijn de Bonte

Als de stille tocht bij het graf van Verolme aankomt speelt het muziekkorps het lied 'Wat de toekomst brenge moge, mij geleidt des Heren hand'. Van Alphen legt in zijn toespraak uit dat op de begraafplaats de geschiedenis van Nieuwe-Tonge voorbij trekt. "De fietsenmaker van de Molendijk, de koster die het gazon rondom de kerk zo netjes bijhield. De begraafplaats herinnert ons aan de mensen die we gekend hebben."

Het raadslid noemde de namen van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Plechtig klinken de namen op de stille begraafplaats. Van Alphen besluit zijn toespraak met het feit dat er steeds meer mensen van na de oorlog zijn. Om dat te kunnen blijven zeggen moeten we blijven gedenken. Arenda Evers leest een gedicht voor, ze licht toe dat je de oorlog als jongere eigenlijk niet kunt beseffen. De dochter van Verolme legt een bos bloemen bij graf, daarna volgen er meer bloemen van verschillende mensen en organisaties. Tot slot klinkt het Wilhelmus vers 1 en 7 op de begraafplaats: "Den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood."

Ruiten ingegooid

MIDDELHARNIS - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn de ruiten ingegooid bij de tabakswinkel op D'n Diek. Niet alleen de winkelruit sneuvelde, ook de ramen op de eerste etage waren kapot. De politie heeft de zaak in behandeling. Tips kunnen worden doorgegeven door te bellen naar 0900-8844.

Dorpswandeling

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 16 mei organiseert de bibliotheek een wandeling langs verborgen historische plekjes in Middelharnis en Sommelsdijk. De wandeling, onder leiding van gids Bertrand van den Boogert, voert langs een aantal markante plaatsen en gebouwen. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en wordt afgesloten met een hapje en drankje. De tocht begint om 13.00 uur in de bibliotheek, deelname kost € 5,-.

125 jaar kerk Den Bommel

DEN BOMMEL - De Gereformeerde Kerk van Den Bommel bestaat 125 jaar. Tijdens een dankdienst van aanstaande zondag wordt hier aandacht aan besteed. De dienst begint om 10.00 uur. De voorganger is dhr. J. Anninga. Het interkerkelijk koor Jehosua uit Ooltgensplaats verleent haar medewerking.

2 / 24

Vrijdag 8 mei
DIRKSLAND – Roofvispresentatie Willem Stolk. SVIK-kantine Philipshoofjesweg 57-a. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 9 mei

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Muziek- en zangavond in Ned. Herv. Kerk. Anne Marie Huizer op panfluit, Piet Bechthum op orgel en meerdere fluitisten. Ds. H.J. Catsburg verzorgt de opening en sluiting. Aanvang is 19.30 uur, de kerk is open om 19.00 uur.

DIRKSLAND – DVD-opname Urker Mans Formatie. Hervormde Kerk Dirksland. Aanvang 15.00 uur. Kaarten reserveren via www.martinmans.nl of op de reserveerlijn: 06-25391903.

OOLTGENSPLAAT – Taartenbakwedstrijd tijdens de rommelmarkt/verkoping van de Herv. Kerk. Opgeven kan bij Jacoline Groenendijk: 0187-630286. De markt wordt gehouden op het plein voor de kerk.

OUDDORP – Rommelmarkt WFB. Aanvang 8.00 uur op het terrein van de vereniging aan de Hofdijkseweg.

OUDDORP – Voorjaarsmarkt bij fam. Tanis, Hazersweg 56. Voor het fonds kerkbouw van de Hersteld Hervormde gemeente. Aanvang 9.00 uur.

Dinsdag 12 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Van 12.00 tot 16.00 uur. Deze middag: High Tea aangeboden en verzorgd door Erica Groenendijk van De Snoeperij in Dirksland i.v.m. haar 5-jarig bestaan. www.deboeigo.nl Opgave voor de High Tea kan via het emailadres info@deboeigo.nl.

GOEDEREEDE – Lezing over Klederdracht voor de Vereniging Vrouwen Rondom Goeree. Aanvang 19.30 uur. Verenigingsgebouw Oostdam.

Zaterdag 16 mei

OUDDORP – Hervormde Kerk. Uitvoering door het Holland koor o.l.v. Jan Quintus Zwart en met medewerking van: Ronald IJmker en ds. Kees van Velzen. Aanvang 17.00 uur.
OUDDORP – Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.

OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

DIRKSLAND – Familiefietsdag over de kop van Goeree. Start kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Inschrijven en starten kan tussen 9.30 en 11.30 uur. Opgave (niet verplicht) bij Leen Markwat, tel. 06-46173599 of l.markwat@jmservices.nl

Donderdag 21 mei
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 23 mei

NIEUWE-TONGE – Inleverochtend voor rommelmarkt van de Hervormde Gemeente bij de schuur van familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4A (de dijk volgen langs graanhandel Van Schelven), tussen 9.00 en 11.45 uur. Info: 06-16794189.

Dinsdag 26 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Lezing door (colon- en wondverpleegkundigen) Jacomien Tanis en Marieke Poldermans over diverse zaken die te maken hebben met (darm)kanker. www.deboeigo.nl

Donderdag 28 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Promoteam gaat Goeree-Overflakkee aan de man brengen

Het Promoteam Goeree-Overflakkee.

MIDDELHARNIS – Ze zijn aanwezig op Vlaggetjesdag en de TrekkerTrek, tijdens de GO-Classic en andere grote publieksevenementen op het eiland, maar ze zijn ook een dagje in diergaarde Blijdorp, bij Concert at Sea en op de Seniorenbeurs: acht tot twaalf enthousiaste promotors van Goeree-Overflakkee. U kunt ze zowel op evenementen als beurzen tegenkomen op het eiland, in Rotterdam, in Utrecht en zélfs in Antwerpen. Ze vertellen over het eiland en delen duurzame tasjes uit met informatie én een zakje Kruukplaetjes om de smaak van Goeree-Overflakkee alvast te proeven. Het Promoteam 'Goeree-Overflakkee op pad' presenteert zich binnenkort aan de gemeenteraad. Vanaf 1 mei zijn de promotors actief.

Tekst en foto Kees van Rixoort

De voorbereidingen zijn al enige tijd aan de gang. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is de initiatiefnemer vanuit het gemeentebestuur. "Eind vorig jaar zijn we gestart", zegt Maureen van Leeuwen als projectleider vanuit Eilandmarketing. Zij nam een aantal leerlingen van de RGO, CSG Prins Maurits, Edudelta College en Albeda College onder haar hoede om het Promoteam 'Goeree-Overflakkee op pad' goed in de steigers te zetten. "Dit is een project van de overheid, het onderwijs en verschillende ondernemers. De gemeente en de ondernemers zijn cofinanciers. Het team is zo duurzaam mogelijk opgezet. Zo maakt het gebruik van elektrisch vervoer, in samenwerking met Zuidwester."

Vanaf begin 2015 is het groepje een aantal keren bijeen geweest en is er heel veel tot stand gekomen. Zoals een poster om mensen voor het promoteam te werven, een social media-plan, een filmpje, een Z-card en een elevator pitch.

De poster roept eilanders die spontaan, enthousiast, representatief, flexibel en gastvrij zijn op om zich aan te melden. "Ongeveer vijfentwintig mensen hebben gereageerd op de poster. Zij willen Goeree-Overflakkee aan de man brengen op evenementen en beurzen. Er zitten ook zestigers en een zeventiger bij." Voor de goede orde: het is vrijwilligerswerk. De mensen krijgen een herkenbare outfit en zijn verzekerd via de gemeente.

Mijn eiland

De leerlingen die alles hebben voorbereid - als maatschappelijke stage en ter invulling van de praktijkportfolio - hebben ook een Instagram-account opgestart (eilandgo). Ook via andere sociale media wordt er ruchtbaarheid aan het project gegeven. Alles onder het motto: 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'.

De Z-card bevat een kaart van Goeree-Overflakkee, een opsomming van alle evenementen in 2015 en zes hotspots waar je in ieder geval geweest moet zijn: Ouddorp, Stellendam, Middelharnis, Oude-Tonge en omstreken, de Brouwersdam en Galathese haven. Van Leeuwen: "De leerlingen hebben aangegeven welke informatie in de Z-card moet komen. Die informatie hebben ze zelf verzameld bij o.a. de VVV." De Z-card bevat ook kortingsbonnen van ondernemers.

Op 2 mei was het promoteam voor het eerst actief. Bezoekers van het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam, dat die dag feestelijk werd geopend, kwamen de promotors van Goeree-Overflakkee tegen en kregen te horen wat er allemaal zo aantrekkelijk is aan het eiland. Met het oog op dat laatste waren leerlingen van het voorbereidende groepje onlangs druk bezig met een elevator pitch: een korte gesproken tekst die mensen enthousiast moet maken om het eiland eens te bezoeken, hier te komen wonen en/of te werken. Niet alleen bij onbekenden, huidige bezoekers en bewoners van Goeree-Overflakkee worden ook graag verder geïnformeerd over al het moois op/van het eiland.

Gezinnen en senioren

Is er daadwerkelijk interesse bij de aangesprokene, dan overhandigt het promoteam een tasje met daarin de Z-card en een lekkernij van het eiland. "In ruil voor hun naam en e-mail, zodat zij op de hoogte kunnen worden gehouden van interessante informatie over ons eiland qua recreëren, wonen en werken. We richten ons in de eerste plaats op gezinnen met jongere kinderen en vitale senioren."

Dat Goeree-Overflakkee wat meer naams- en plaatsbekendheid mag krijgen en dat het imago nog wel een impuls kan gebruiken, is duidelijk. Niet voor niets is Eilandmarketing een speerpunt van de gemeente en zijn er tal van ondernemers en organisaties druk bezig om het eiland, nabij metropolen als Rotterdam en Antwerpen, op de kaart te zetten. Het Promoteam 'Goeree-Overflakkee op pad' past daar naadloos bij.

Zowel Arend-Jan van der Vlugt als Maureen van Leeuwen kijken terug op een positief voorbereidingsproces. "Het idee is met veel enthousiasme ontvangen en het resultaat is zeer goed! Het is nu tijd om op pad te gaan."

Zwemtrainer stapt in het huwelijksbootje

DIRKSLAND - Op vrijdag 1 mei is Bastian Zoon, de trainer van ZV de Gooye, in het huwelijksbootje gestapt met Nienke. Toch lag er al eerder een bootje klaar in het zwembad. In het geheim werd er tijdens de training een opblaasboot het zwembad in gedragen, gevuld met hartjesballonnen. Halverwege de training verdwenen alle zwemmers naar de kleedkamer. Ze kwamen terug met waterpistolen, de boot werd te water gelaten en Bastian en Nienke sprongen er onder luid gejuich in. Er werd een lied gezongen waarin het aanstaande bruidspaar opdrachten kreeg. Tot slot peddelden ze onder een waterboog naar de overkant om daar de cadeaus in ontvangst te nemen. Bastiaan en Nienke waren blij verrast door de actie en iedereen had veel plezier om dit aanstaande bruidspaar.

20 mei eerste Eilanden-Nieuwsfietstocht van dit seizoen

Deelnemers aan de fietstocht onderweg. Archieffoto

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op woensdag 20 mei zal in het kader van de – inmiddels traditionele – Eilanden-Nieuws fietszomer weer de eerste tocht worden gereden.

Het blijkt dat deze fietstocht ieder jaar meer deelnemers trekt en het evenement voorziet in een behoefte. De eerste tocht vertrekt deze keer vanaf De Staver in Sommelsdijk. De vertrektijd is 13.00 uur en vanaf 12.30 uur wordt er verzameld.

Het blijkt dat het evenement duidelijk in een behoefte voorziet, omdat er ieder jaar zich meer deelnemers aanmelden.

De Eilanden-Nieuwsfietstocht staat ook dit jaar weer onder auspiciën van het bekende duo Jaap van Nieuwenhuijzen en Hans Bruggeman. Door de zomer heen zullen er verschillende van deze tochten, verdeeld over het eiland, worden gehouden. De bedoeling is om met dit evenement 'de streek in het zonnetje te zetten' en zoveel mensen te laten genieten van het veel schoon dat het eiland te bieden heeft.

Tijdens de tocht zullen er onderweg weer verschillende stopplaatsen zijn bij bedrijven waar men kan rondkijken of iets kan eten.

Het slot van de fietstocht is weer bij De Staver, waar de deelnemers voor € 9,95 een etentje krijgen aangeboden. De kosten voor de tocht bedragen € 7,- (hiervan wordt de verzekering betaald en een deel van het bedrag is bestemd voor een goed doel. Dat is deze keer het Streekmuseum in Sommelsdijk.

Workshop Natuurfotografie Beleef nog meer plezier met fotograferen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Fotograferen met een spiegelreflexcamera kan iedereen. Elke camera heeft tenslotte een automatische stand. Maar wilt u het maximale uit uw apparatuur halen, dan zult u toch moeten leren 'spelen' met de handmatige instellingen. En daarvoor is enige basiskennis nodig. Door bijvoorbeeld verschillende standen te gebruiken bij diafragma en sluitertijd kunnen er mooiere resultaten geboekt worden. "En hoe mooier uw foto's, hoe meer plezier u beleeft aan uw hobby!" aldus Jan Baks die op de zaterdagochtenden 16 en 30 mei een workshop natuurfotografie gaat verzorgen.

De deelnemers gaan naar buiten en fotograferen wilde orchideeën in een eigen heemtuin en maken een wandeling naar de duinen en het strand. De volgende dingen komen aan de orde: Wat is het verschil tussen JPEG en Raw? Alles over sluitertijd en diafragma. Wat is scherptediepte? Hoe maak je een mooie foto waar je tekst in kan zetten voor een wenskaart? Voor iedereen voor wie fotografie meer betekent dan alleen een "kiekje" maken.

Kijk voor meer informatie en opgave kan men terecht op www.janbaks.nl

Politie zoekt scharen- messenslijper

MIDDELHARNIS - Op donderdag 30 april, rond het middaguur, is er een scharen- messenslijper actief geweest in de omgeving van het Rubensplein te Middelharnis.

De politie wil graag in contact komen met deze persoon. Het gaat om een blanke man, tussen de 50 en 55 jaar oud en tussen de 1.80 en 1.85 cm. lang en heeft een fors postuur. Hij heeft grijs haar, en geen gezichtsbeharing. Op 30 april droeg de man een grijs met witte trui met patronen erin verwerkt.
Wanneer er iemand is die informatie heeft omtrent deze persoon of bijvoorbeeld het voertuig waarmee deze persoon zich mogelijk verplaatst verzoekt de politie u zich te melden via het algemene politienummer 0900-8844 politie Middelharnis.

Scouting Goedereede actief bij feestelijkheden en herdenking

GOEDEREEDE - Scouting Goedereede is de afgelopen tijd bij verschillende activiteiten aanwezig geweest. Zo waren de scouts dinsdag 5 mei aanwezig in Goedereede. Door de harde wind, werd de ceremonie van het hijsen van de vlag verplaatst naar Oostdam, waar ook oorlogsveteraan Bill Knapp aanwezig was. Na afloop mochten de scouts met Mr. Knapp op de foto. Hij genoot zichtbaar van zijn aanwezigheid bij de scouts en na afloop vertelde hij dat hijzelf als 5 jarige jongen al lid was van de scouting.

Realtime Jongerenavond

SOMMELSDIJK - Zaterdag 9 mei is de laatste RealTime-avond van het seizoen. Dhr. B.S. van Groningen zal met de aanwezigen nadenken over het thema: 'Beproeving of verzoeking'. De avond begint om 19.45 uur, het adres is Langeweg 107 Sommelsdijk.

Actie
RealTime bedankt de familie van Kempen uit Nieuwe-Tonge. Ze hebben op Koningsdag een patatactie gehouden voor de stichting. Het leverde ruim 350 euro op!
Volg RealTime ook op Facebook voor actuele informatie: RealTime jongeren.

MIDDELHARNIS – Met een hartelijk welkomstwoord aan de toekomstige bewoners ontvingen projectontwikkelaar Herkon B.V. en bouwonderneming Stout vorige week donderdagmiddag de kopers, en andere genodigden, in een partytent op de locatie waar fase 2 van start ging van bouwproject 'Hart van West'. Terwijl buiten de tent de heipalen al geslagen werden, konden de toekomstige bewoners alvast met elkaar kennismaken en hield waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker een korte toespraak rondom de start van de bouw, waarvoor hij de officiële handeling verrichtte.

Met de heggenschaar ging de burgemeester met enkele kinderen het lint te lijf om de toegang naar de bouwplaats te openen. Foto: Hans Villerius

Door Hans Villerius

Met de heggenschaar ging de burgemeester met enkele kinderen het lint te lijf om de toegang naar de bouwplaats te openen. Foto: Hans Villerius

Aan het begin van zijn toespraak memoreerde de burgemeester echter aan "degene die hier eigenlijk had moeten staan, die als portefeuillehouder bovenop dit project heeft gezeten en die hier ook de officiële starthandeling van de bouw verricht zou hebben: wethouder Piet Koningswoud, die ons zo plotseling is ontvallen. Daarom neem ik vanmiddag zijn taak waar."
"Ongelooflijk blij" zei Lokker te zijn dat er in de gemeente weer gebouwd wordt. "En trots ben ik er ook op dat jullie het voor elkaar hebben gekregen dat dit bouwproject gerealiseerd kan worden. Dat was na de afgelopen crisisjaren, waarvan we de gevolgen nog steeds ondervinden, geen vanzelfsprekendheid. Jullie hebben er keihard voor geknokt! Duidelijk is dat we anno 2015 niet meer op de klassieke manier aan de slag kunnen om zulke dingen te realiseren. Dat geldt ook voor de gemeente. Die kan niet meer op de hiërarchische wijze opereren, zo van: wij hebben 't voor het zeggen, maar moet als medepartij aan tafel plaatsnemen om dingen mogelijk te helpen maken. De bakens moeten worden verzet, anders mis je de slag. Daarom kan ook de gemeente niet achterblijven en zal ook zij hierin risico's moeten dragen. Samen - ontwikkelaars, bouwers én gemeente - zijn we verantwoordelijk voor het dorp. Je doet 't voor de mensen. Als college prijzen we ons gelukkig met een gemeenteraad die dit ook beseft en ons hierin ruimte biedt", aldus Lokker, die richting de toekomstige bewoners overigens aangaf blij zei te zijn dat hij in dit bouwproject slechts een lint hoefde door te knippen. "Jullie moeten je portemonnee ervoor trekken en straks aan ons OZB gaan betalen, waarvoor alvast dank…!"
Na deze woorden was het tijd voor de officiële starthandeling en kreeg de burgemeester een heggenschaar in handen gestopt waarmee hij, samen met enkele kinderen die hier straks zullen gaan wonen, op deze voormalige Koninginnedag een oranjekleurig lint van tussen twee ballonnentrossen knipte en de weg naar de bouwplaats vrij maakte.

TrekkerTrek Familiedag 2015 op zaterdag 16 mei

Een archieffoto van van een eerdere TrekkerTrek door Wilko van Dam

DIRKSLAND - Op zaterdag 16 mei wordt voor de zesde keer de TrekkerTrek Familiedag gehouden. De grootste krachtmeting van Goeree-Overflakkee. En ook nu weer georganiseerd door de afdeling Goeree-Overflakkee van Plattelands Jongeren Euro-Delta. Deze editie belooft weer een groot spektakel te worden. Nog grootser dan voorheen en met activiteiten voor jong en oud, voor mannen én voor vrouwen!

Nadat de eerste twee TrekkerTrek Familiedagen op een andere locatie op het eiland plaatsvonden, wordt de komende editie voor de vierde keer gehouden op en rond landbouwbedrijf De Wit, Philipshoofjesweg 77 te Dirksland. Met DeltaRent opnieuw als hoofdsponsor.

TrekkerTrek is afkomstig uit Amerika. Daar organiseerden in de jaren '50 van de vorige eeuw farmers op het platteland onderling wedstrijden. Ze daagden elkaar uit zo veel mogelijk gewicht, dat tijdens het trekken telkens werd verhoogd, zo ver mogelijk weg te slepen. In 1977 is deze sport naar Europa overgewaaid en wordt de TrekkerTrek, ofwel Tractor Pulling, nu in heel Europa fanatiek bedreven.

Op Goeree-Overflakkee wordt het evenement georganiseerd door de TrekkerTrek Commissie van de eilandelijke afdeling van Plattelands Jongeren Euro-Delta. Acht jongeren die hun schouders eronder zetten om ook dit jaar weer een knallend spektakel te maken van deze sport met landbouwtractoren.

Klassen

De trekkers worden verdeeld in meerdere klassen: de standaard gewichtsklasse, oldtimerklasse, hobbysportklasse en bikiniklasse. Dit jaar is er voor het eerst ook een Agri-Sportklasse. Op twee geprepareerde wedstrijdbanen doen vanuit alle regio's maar liefst 160 deelnemers mee. Naarmate het spektakel vordert, zullen steeds zwaardere tractoren hun krachten tonen en zijn de banen het toneel van brullende motoren en zwarte rookpluimen!
Tussen de wedstrijden door is er natuurlijk ook veel te zien en te beleven. Zo is er om de dames te vermaken dit jaar een speciaal Vrouwenplein. In diverse krampjes van Flakkeese ondernemers is van alles te vinden op het gebied van fashion, make-up, sieraden, lifestyle, food, planten en bloemen. En in een mini studio worden leuke fotoshoots gemaakt.

Voor de kids is er een groot kinderdorp. In de kinderboerderij kunnen ze allerlei dieren van dichtbij bekijken of zelfs aaien. Er is een hindernisbaan. Crossfanaten kunnen zich uitleven op een quadbaan. Natuurlijk is er een springkussen. En nieuw dit jaar is de spectaculaire bungeetrampoline, waarmee je wel acht meter hoog kunt springen…!
De TrekkerTrek Familiedag begint om 14.00 uur, met een openingstrek om 13.55 uur, en duurt tot 20.00 uur. Toegangskaarten kosten € 8,00 (vanaf 18 jaar) en € 4,00 voor 6- tot 18-jarigen.

De Pulling Party begint om 21.00 uur en om 02.00 uur is het feest afgelopen. Toegangskaarten voor de party kosten in voorverkoop € 10,00 en (indien nog voorradig) € 12,50 bij aankoop voor aanvang in de feesttent.

Kijk alvast ook op www.trekkertrekflakkee.nl.

DEN BOMMEL

Thema-avond 'kracht van gebed'

Op 19 mei is er een thema-avond met spreker Cees Vork in gebouw 'Bij de Bron'. De avond begint om 19.30 uur er is ook een boekentafel aanwezig. De toegang is gratis. Bij de Bron is te vinden aan de Voorstraat 25. Meer info: Ruud Kuijer 0625048576 of Ariëtte Hage 494911.

DIRKSLAND

Lege flessenactie Amicitia

In de maanden mei, juni en juli zullen de leden van Muziekvereniging 'Amicitia' lege statiegeld flessen gaan verzamelen voor de vereniging. Verschillende (jeugd)leden zullen langs de deuren gaan om de flessen bij u op te halen. U kunt de flessen ook zelf afgeven bij het muziekgebouw (Nijverheidsweg 3, Dirksland). In het gebouw staat een grote zak (big bag) waar u de flessen in kunt doen. Het gebouw is open op maandagavond (van 19.00 tot 21.15 uur) en op woensdagavond (van 18.15 tot 21.30 uur). Met het bedrag wat opgehaald wordt kan Amicitia onder andere nieuw instrumentarium aanschaffen.

Rommelmarkt

Zaterdag 9 mei wordt de maandelijkse rommelmarkt gehouden in de Victoriahal van 10.00 tot 15.00 uur.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Moederdagcake voor Malawi

Voor een waterpomp bij het weeskinderdorp dat gesteund wordt door de eilandelijke Stephanoswerkgroep worden voor Moederdag roombotercakes verkocht. Het gaat om een cake die door bakker Van der Spoel is gebakken en € 3,99 kost, met bon voor gratis bus A-H slagroom. In verband met een verkeerd opgegeven emailadres volgt hier nog een keer de adressen waar de cake besteld en opgehaald kan worden. In Goedereede kunt u bestellen bij Janita: janita.troost@kpnmail.nl, of via een briefje brengen op Bekaf 6. Uw bestelling kunt u ophalen op vrijdag 8 mei in de Levensbron van 16.00 tot 17.00 uur. In Stellendam via Claudia Grinwis: kagrinwis@kpnmail.nl en die kunt u ophalen op vrijdag 8 mei Kerkhoflaan 16 tussen 16.00 en 17.30 uur. En in Ouddorp komen kinderen bij u aan de deur zaterdag 9 mei tussen 9.00 en 12.00 uur.

MELISSANT

Bevrijdingsworkshop

Bij Bakkerij Van Harberden in Melissant wordt ter gelegenheid van "Vier je vrijheid" een workshop gehouden. Deelnemers gaan aan de slag om Zweeds wittebrood, Wilhelmientjes en Oranje Tompoucen te maken. Inclusief koffie, thee, limonade en koekjes volgens recept uit de Tweede Wereldoorlog. Bakker van Harberden heeft verhalen rondom de oorlog en bevrijding verzameld die hij zal vertellen, zodat het verleden herleeft tijdens de workshop in daad, woord en smaak. Inschrijven voor de workshop is verplicht. Dit kan telefonisch via 0187-601619. De kosten zijn € 20,00 p.p. De avond begint om 19.00 uur. De bakkerij is te vinden aan de Julianaweg.

MIDDELHARNIS

Musical door In Touch

'Laat alles wat adem heeft de Heer prijzen!' Dit is een regel uit de musical 'Jesus the One and Only' die Gospelkoor In Touch gaat uitvoeren op zaterdag 30 mei 2015, in de Emmauskerk (Koningin Julianaweg 64, Middelharnis). Het concert begint om 20.00 uur, de deur gaat om 19.30 uur open. Kaarten kosten € 7.50 in de voorverkoop en € 10,- aan de deur. Ze zijn te koop bij Boekhandel van der Boom Sommelsdijk, Bruna Middelharnis of via de koorleden. Gospelkoor In Touch is een interkerkelijk gospelkoor en repeteert elke donderdag van 20.00uur tot 22.00uur in de Exoduskerk in Sommelsdijk. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Voor meer info zie de website: www.gospelkoor-intouch.nl

NIEUWE-TONGE

Uitslag verloting

De uitslag van de verloting, georganiseerd door Gem. Zangvereniging Apollo en gehouden op Koningsdag is als volgt: 1. Insectenhotel 855 Geel; 2. Schroevenkoffer 909 Groen; 3. Wijnhouder 540 Geel; 4. Plantenbak met plant 944 Geel; 5. Houten kistje 753 Geel; 6. Schroevendraaierset 105 Groen; 7. Set Waxinelichten 520 Geel; 8. Amuseset 956 Geel; 9. Railway lantaarn 127 Groen; 10. Messenset + blok 796 Geel; 11. Blad met sierflesjes 695 Geel; 12. Rieten mand 393 Groen; 13. Handtas 203 Groen; 14. Boodschappentrolly 193 Groen; 15. Weekendtas 31 Geel; 16 Dienblad 827 Groen; 17 Tuinierkrukje 504 Geel; 18. Houten Plantenbak 398 Groen; 19. Reiskoffer 773 Geel; 20. Smoothie-maker 557 Geel; 21. Klok 828 Groen. Prijzen zijn af te halen bij Anja van Heemst, Gen. Snijdersstraat 24, 0187-651698.

OOLTGENSPLAAT

Bevrijdingsconcert

Zaterdag 9 mei wordt op de Mestkaai om 19.30 een concert gegeven met meerdere verenigingen uit Ooltgensplaat. Dit ter gelegenheid van het 70-jarige bevrijdingsjubileum. Oranjevereniging Ooltgensplaat brengt in samenwerking met diverse 'Plaetse' verenigingen een cultureel evenement. Optredens van gemengde zangvereniging Advendo, een van de oudste koren van dit eiland, Just 4 Fun dat sinds 2004 niet meer weg te denken is uit het dorp, het wat minder bekende interkerkelijk koor Jehosua dat ondertussen ook al 26 jaar bestaat, Muziekvereniging W.M. van der Harst die al meer dan 40 jaar de activiteiten muzikaal ondersteund en niet te vergeten de dansgroep Dance4Girls van gymvereniging DOS een jonge groep meiden die danst op hippe muziek.

Rommelmarkt/verkoping

Zaterdag 9 mei is er weer een rommelmarkt/verkoping van de Hervormde Gemeente te Ooltgensplaat. Deze wordt ditmaal gehouden aan de Voorstraat vanaf de kerk. Voor de rommelmarkt zijn er weer diverse bruikbare spullen ingeleverd. Ook heel veel goede tweedehandskleding. Er wordt allerlei lekkers van de bakker verkocht, boerenkaas, Hollandse aardbeien en bloemkool, boeken oud en nieuw, (foto)kaarten, leuke cadeautjes en nog veel meer. Nieuw dit jaar zijn bakmixen en een kraam met bloemstukken (moederdagtip). Voor de kinderen zijn er diverse spelletjes en enveloppen trekken. Er is een terras waar u kunt genieten van een kopje koffie met taart of patat en snacks. Er zijn weer diverse prijzen te winnen met als hoofdprijs een leuk zitje voor twee personen voor in de tuin. De markt is van 9.30 tot 14.00 uur.

OUDDORP

Uurtje zingen

Zaterdagavond 16 mei kan er weer een 'uurtje' worden gezongen in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Aanvang 19.30 uur.

Snuffelmarkt

Op vrijdag 15 mei wordt de jaarlijkse snuffelmarkt ronddom de Hervormde kerk van Ouddorp (Weststraat 2) weer gehouden. De verkoping zal zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Het volgende is er te koop: Tweedehands bruikbare spullen en boeken, vers gebakken wafels, gebakken vis, gebakken koekjes en cake, zelfgemaakte kaarten en diverse andere handgemaakte producten. Verder is er de kraam 'met liefde gemaakt.

SOMMELSDIJK

Bingo in de Sperwer

Zaterdag 9 mei is er bingo in de Sperwer 55. De aanvang is 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Kopje koffie/thee gratis.

STELLENDAM

Oliebollenverkoop

Op zaterdag 9 mei a.s. organiseert het Roemenië Comité van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam een oliebollenverkoopactie. Vanaf kwart over acht 's morgens staan de bakkers op het Oranjeplein weer te bakken om u te voorzien van verse warme oliebollen. Deze actie wordt gehouden om het Roemeniëwerk te kunnen blijven voortzetten.

Oud papier

Zaterdag 9 mei haalt het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton op. Het ophalen beginit om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Graag goed gebundeld en op tijd buiten zetten.

Kleding in- en aanleveren

Donderdag 7 mei is De Rank aan de Bosschieterstraat 2 weer geopend voor de verkoop en tevens ook inleveren van kleding. Dit vindt plaats vanaf 10.00 tot 15.00 uur. Elke donderdag kunt u (tussen 10.00 en 15.00 uur) uw nette, schone kleding inleveren, en elke 1e donderdag is men geopend voor de verkoop.

Inspiratiecentrum Grevelingen officieel geopend

BROUWERSDAM - Na een jaar intensief bouwen, de eerste paal werd geslagen op 14 mei 2014, vaak in weer en wind, is donderdagmiddag 30 april 2015 het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam officieel geopend. Met het ontwerp en de bouw is een bedrag gemoeid van rond 3,25 miljoen euro. Het Inspiratiecentrum (26 meter hoog) is mogelijk gemaakt door bijdragen uit subsidies van Stimuleringsregeling Voordelta, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid, de Agenda Vrije Tijd (provincie Zuid-Holland) en een bijdrage vanuit het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen. Daarnaast support van Rabobank Het Haringvliet, Evides Waterbedrijf en de eilandgemeenten.

Door Jaap Ruizeveld

Frans Tollenaar, voorzitter van het begin dit jaar geformeerde Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta verrichtte samen met directeur Bert Kranendonk de openingshandeling: Het weghalen van een toegangshek bij de trap naar het platform met panorama uitzicht over Grevelingen, Brouwersdam en Voordelta. Een groot aantal genodigden woonde het openingsgebeuren bij, onder wie wethouder Ad Verseput van Schouwen-Duiveland, raadsleden en afgevaardigden van betrokken instanties en instellingen. Vanaf afgelopen weekeind is het Inspiratiecentrum nu voor een ieder, belangstellenden, eilandbewoners, recreanten en toeristen geopend.

"We zijn er klaar voor"

"Wij zijn er klaar voor om invulling te geven aan de drie centrale thema's die voor dit Inspiratiecentrum gelden: Het bieden van uitzicht, het presenteren van overzicht en het geven van inzicht", antwoordde directeur Kranendonk op de uitnodigende vraag van Tollenaar. "Met genoegen heb ik vier jaar geleden de uitnodiging als een uitdaging aanvaard om een Landmark op de Brouwersdam te realiseren. Daarmee een centraal, herkenbaar punt aan te brengen op de toplocatie Brouwersdam. Een nieuw gebouw, uniek vorm gegeven door De Ruiter Architecten, dat een niet te missen trekpleister wordt op de verbindingslijn tussen 2 provincies en 2 gemeenten."

In samenhang

Tollenaar wees op de verantwoordelijkheid die alle betrokken partijen dragen om in dit - voor ons land unieke gebied - de ecologische natuurwaarden in samenhang met economische ontwikkelingen hand in hand te laten gaan. Dat vergt afstemming en samenhang. Verwijzend naar een uitspraak van schilder Mondriaan zei hij: "Achter de veranderlijke vormen van de natuur ligt een onveranderlijke zuivere werkelijkheid. De zuivere werkelijkheid van verleden en heden laat zich in het Inspiratiecentrum Grevelingen beleven."

Bouw op zeewering

Tijdens de opening sprak Tollenaar waarderend over de inzet van Donné Slangen, directeur gebieden en projecten bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, die de minister in overweging gaf een ontheffing te verlenen van de Barro-wetgeving. Dat is het bouwen op een zeewering. Een dergelijke ontheffing moet voor een regio een nationaal belang dienen. De toon voor het besluit was gezet en het resultaat zien wij vandaag met de opening van het inspiratiecentrum. Een besluit dat van grote betekenis is om ook andere gebiedsontwikkelingen, zoals het Brouwerseiland en de uitbreiding van het RTM-museum, mogelijk te maken.

Oriëntatiepunt

"Met de opening van het inspiratiecentrum wordt een oriëntatiepunt toegevoegd die niet over het hoofd kan worden gezien. Voor bezoekers van de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en toeristen die hier van heinde en ver aan de keukentafel komen zitten ook een elk-weervoorziening die er toe doet. Bekende en minder bekende eilanders hebben al aan tafel gezeten. Hun verhalen over bijzondere plekken, mooie herinneringen en gedenkwaardige gebeurtenissen staan centraal in een boekwerk. Hier in het centrum kan men de personen ontdekken die achter de verhalen zitten. Het is ook de plek waar vanaf nu schoolkinderen en ouderen educatief kennis kunnen vergaren over de rijke scharkering aan natuur, water en land. Over mensen en de geschiedenis en toekomst van dit prachtige gebied. Ondernemers op de Brouwersdam zullen profiteren van de bezoekers die hier komen. Het geheel van dit gebied is de som der delen", zei Tollenaar.

Samenwerken

"Samenwerken als gemeenten, medeoverheden en terreinbeheerders is op deze internationale Hotspot voor watertoerisme en verblijfsmogelijkheden van grote betekenis. Alleen dan kan de beleving van de Grevelingen en de Brouwersdam als geheel op een hoger plan worden getild. Dat moet de doelstelling zijn. Niet denken in bedreigingen, maar in kansen. Durven over de eigen schaduw heen te springen". Tollenaar schetste daarbij het programma Zicht op de Grevelingen, dat ontwikkeling voorstaat van vier belangrijke gebieden: De Punt, Slikken van Flakkee, Grevelingendam en de Brouwersdam. Ecologie en economie in afstemming en in samenhang. Enerzijds prachtige natuur, vogeleilanden, zeehonden, beachsport, bunkers, mountainbikeroutes, wandel- en fietsmogelijkheden, het Grevelingenstrand en het Noordzeestrand. Anderzijds hoogwaardige voorzieningen als het Ecohotel, Brouwerseiland, mogelijk een strandhotel, de uitbreiding van Port Zelande en de getijdecentrale. De onderwaterecologie, de waterkwaliteit, waterberging en spuifunctie naar zee zijn erg gebaat bij de komst van de getijdecentrale.

Presenteren

De voorzitter van het Zuidwestelijk Delta-schap complimenteerde directeur Kranendonk en zijn crew met het inspiratiecentrum waar regionale ontwikkelingen en producten op een aansprekende en interactieve manier gepresenteerd en aan de man worden gebracht. "Met attracties als de uitkijktoren, het speelpaleis en het 4d-theater. Een multifunctioneel ontmoetingscentrum waar in deze regio echt behoefte aan is. Wij wensen je veel bezoekers in de toekomst en allen een graag geziene gast hier op de Brouwersdam", zei Tollenaar.

Uithangbord

Het team Inspiratiecentrum Grevelingen staat gereed om samen met de ondernemers en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland bij te dragen aan de bekendheid van en de waardering voor de regio. Dit kan positief uitstralen op de aantrekkingskracht voor en het verblijf van toeristen. Inspiratiecentrum Grevelingen wil daarbij voor alle bezoekers functioneren als de huiskamer van de twee eilanden. Interessant is dat door samenwerking van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam aandacht wordt besteed aan een gelijk thema. Dat is de aanleg van het Grevelingenmeer, als direct gevolg van de watersnoodramp van 1 februari 1953. In de Waterzaal van het centrum worden beelden en materialen van het Watersnoodmuseum getoond. Daarnaast zullen de beide instellingen ook gaan samenwerken bij het aanbieden van (groeps)arrangementen. Het inspiratiecentrum op de Brouwersdam wordt een belangrijk uithangbord voor het Watersnoodmuseum. Zie ook: www.icgrevelingen.nl.

Eerbetoon aan negenentwintig jonge mannen

Kees Stoutjesdijk overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan wethouder Arend-Jan van der Vlugt (foto Cora de Boed).

MIDDELHARNIS – Negenentwintig portretten met negenentwintig kaarsjes ervoor. Ze stonden op het podium als eerbetoon aan de bemanningsleden van de Britse Lancaster-bommenwerpers die op of bij Goeree-Overflakkee zijn neergestort in de Tweede Wereldoorlog. Mooi geordend: drie keer zeven en één keer acht, samen de bemanning van vier Lancasters. Kees Stoutjesdijk van stichting WO2GO stond ernaast, op het podium in het Diekhuus, om erover te vertellen en om het boek te presenteren dat hij erover schreef: 'Drama in de nacht, Lancaster crashes op Goeree-Overflakkee'.

Door Kees van Rixoort

"Dit boek leest niet als een roman", zei Stoutjesdijk. "Het gaat over negenentwintig jonge mannen die hun leven hebben verloren, dat is niets voor een roman. Het boek gaat over de jongens, het is een eerbetoon aan negenentwintig mannen."

De Avro Lancaster is een beroemd toestel. Het is een viermotorige bommenwerper, ontworpen in 1937, die negen tot tien ton aan bommen kon meenemen. De Lancaster kwam in de plaats van achterhaalde toestellen als de Blenheim en de Wellington. De bemanning bestond uit zeven mannen, of acht als er iemand aan boord was om de Duitse radar te ontregelen. Van de 125.000 mannen die (vrijwillig) bij de RAF Bomber Command dienden zijn er in oorlogstijd meer dan 55.000 gesneuveld. Negenentwintig van hen dus op Goeree-Overflakkee. Overigens was er in het naoorlogse Groot-Brittannië weinig eerbetoon voor al deze gesneuvelden. "Dat heeft wel veel pijn gedaan. Pas veel later is er een memorial gekomen, in Green Park, en in oktober 2015 gaat het International Bomber Command Center, een museum, open."

De Duitsers schoten de vier Lancasters uit de lucht tussen december 1943 en juli 1944. De toestellen kwamen neer bij de Potterweg in Middelharnis, op een onbekende plaats in de Grevelingen of Noordzee, bij de Oudelandsedijk in Sommelsdijk en in de geïnundeerde Molenpolder ten zuiden van Oude-Tonge. Van overlevenden was geen sprake. Vier van de omgekomen bemanningsleden zijn missing in action. De overigen zijn begraven in Sommelsdijk (acht), Middelharnis (zeven), Ouddorp (een) en Bergen op Zoom (de resterende negen). Op de vier crashlocaties heeft stichting WO2GO een herdenkingspaneel geplaatst.

Stoutjesdijk heeft zeven jaar aan zijn boek gewerkt. Het was ook een zoektocht naar de families. In het boek zijn de soms bijzondere levensverhalen van de bemanningsleden opgetekend. Zoals van de Nieuw-Zeelander Alexander Bernard Sheddan, die op zijn eerste missie sneuvelde. Hij had er een voorgevoel van en kwam aan zijn eind in de vijver van de Torenstee aan de Potterweg.

Van het boek is ook een Engelstalige versie beschikbaar. Een van de nabestaanden heeft de kosten op zich genomen. 'Drama in de nacht, Lancaster crashes op Goeree-Overflakkee' kost 15 euro. Kees Stoutjesdijk overhandigde het eerste exemplaar na zijn lezing in het Diekhuus aan wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Daarna liep het publiek uit respect langs de negenentwintig portretten met negenentwintig kaarsjes ervoor.

Mr. Remko Koopman: Advocaat aan zee

Mr. Remko Koopman bij de vuurtoren van Ouddorp, die ook het briefhoofd siert van de advocaat aan zee. Foto: Hans Villerius

OUDDORP - Koopman Advocatuur. Dat is de naam waaronder Remko Koopman in Ouddorp zijn advocatenkantoor voert. Met daaraan toegevoegd: Advocaat aan zee. Het zegt meteen iets over de stijl van de 54-jarige jurist: naast serieus z'n vak beoefenen - gespecialiseerd in arbeidsrecht, ambtenarenrecht en huurrecht - ook ruimte laten voor een eigen stijl. Laagdrempelig. Geen duur of chique kantoor, maar gewoon een efficiënte werkruimte thuis. Voor bespreking of advisering gaat hij naar z'n cliënten toe. Bij geschillen kijkt hij graag naar mogelijkheden om tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen in plaats van te procederen, tenzij het echt moet natuurlijk. En tussen de bedrijven door ook gevoel voor humor. Op deze wijze voert Koopman zijn advocatenpraktijk en zijn cliënten waarderen dat.

Tekst en foto: Hans Villerius

Afkomstig uit Amsterdam, woont Remko Koopman met zijn gezin al twintig jaar in Ouddorp. En ze zouden hier niet graag meer vandaan gaan. Voordat Koopman advocaat werd, vervulde hij als jurist functies op het gebied van P&O, arbeidsvoorwaarden en CAO onderhandelingen. Naast de advocatenopleiding volgde hij de Grotius opleiding om zich te specialiseren in arbeidsrecht. In 2007 maakte hij in z'n werk de overstap naar de advocatuur. Na een aantal jaren bij een middelgroot advocatenkantoor in Den Haag te hebben gewerkt, vond hij het anderhalf jaar geleden tijd worden om zelfstandig verder te gaan. En daar heeft hij geen moment spijt van gehad.

Eénpitter met netwerk

Cliënten heeft Koopman door het hele land heen. Van Zwolle tot Den Haag, van Delft tot Amsterdam en ook enkele op Goeree-Overflakkee. Zowel grotere klanten zoals scholenorganisaties, als kleinere werkgevers en particulieren. "Als eenmanskantoor gaat dat allemaal prima", legt de advocaat uit. "Je hebt evengoed je netwerk met collega-advocaten als wanneer je deel uitmaakt van een groot - en veel duurder - kantoor. Dat moet ook wel, al is het alleen al voor waarneming in geval van afwezigheid. Maar ook voor intercollegiaal overleg, bijvoorbeeld wanneer bepaalde zaken zo'n specialisatie vragen dat 't beter is om door te verwijzen naar collega's waar je mee samenwerkt."

Liever schikken

Hoewel hij ook civiele zaken doet, is arbeidsrecht zijn core business, zoals Koopman 't zelf noemt. "Dingen doen van arbeidsgerelateerde aard is echt mijn passie. Hier heeft iedereen mee te maken, of je nu werkgever bent of werknemer. En ik geloof er heilig in dat 't negen van de tien keer beter is te proberen op dit gebied een minnelijke schikking te treffen dan het voor de rechter uit te vechten. Dan moet je wel allebei water bij de wijn doen, maar er komt toch een regeling uit die door beide partijen gedragen wordt omdat 't van partijen zelf is in plaats van dat de rechter beslist. Bovendien, als je schikt geeft dat op korte termijn zekerheid, je beperkt risico's, voorkomt dure en langdurige procedures en je houdt de sfeer op de werkvloer beter. En veel dingen zíjn ook simpeler op te lossen.

Mediator

Hiermee komt Koopman als vanzelf op een vlak dat hiermee verwantschap heeft en waar hij momenteel een opleiding voor volgt, namelijk die van mediator. Hoewel hij benadrukt dat beide beroepen totaal verschillend zijn en dat in de beroepsuitoefening mediaton en advocatuur ook beslist niet door elkaar heen kunnen lopen, vindt Koopman dat de mediator opleiding wel leerzaam en verrijkend is voor de advocatuur. "Je gaat anders, breder naar een zaak kijken. Toch ben je als mediator heel anders bezig. Als advocaat ben je in dienst van één partij. Daar kom je voor op en je bemoeit je inhoudelijk met de zaak. Als mediator doe je dat niet. Je staat ten dienste van twee partijen, om te proberen dat ze zelf het conflict oplossen."

Wet werk en zekerheid

Dat laatste zal in de toekomst ook vaker de meest wenselijke weg worden ingeval van arbeidsgerelateerde conflicten, verwacht Koopman. "Per 1 juli gaat de Wet werk en zekerheid in", legt hij uit. "Hoewel deze wet als vereenvoudiging is bedoeld, zal 't hierdoor moeilijker worden om afscheid van elkaar te nemen. Als een werkgever van een werknemer afwil, zal hij de ontslaggronden helemaal waar moeten maken, aan kunnen tonen. Dat is niet eenvoudig en vraagt een veel beter gedragen personeelsdossier. Daardoor zal onder de nieuwe wet een werkgever in de praktijk meer op zoek moeten naar herplaatsing of omscholing van een werknemer dan dat 'ie van 'm afkan. "Een verstoorde werkverhouding zal in de toekomst reden worden voor een goed gesprek."

Koopman Advocatuur is gevestigd aan Molentienden 76, 3253 VG Ouddorp. Voor meer informatie: www.advocaataanzee.nl, e-mail info@advocaataanzee.nl, tel. 0187 769035.

Op de foto in klederdracht, puzzelen, speuren en als archeoloog aan de slag

SOMMELSDIJK – Meer herkenbaarheid. Meer mensen over de vloer. Meer inkomsten. Dat zijn de drie doelstellingen die het Streekmuseum Goeree-Overflakkee voor het komend seizoen heeft geformuleerd. Het bestuur wil de doelen langs verschillende wegen bereiken. Vrijdag 1 mei ging het museum weer open voor het publiek. Tot 31 oktober heeft iedereen de gelegenheid om er eens een kijkje te nemen, iets mee te maken of zelfs een kinderfeestje te vieren.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Over de toekomst van het streekmuseum is het bestuur hoopvol gestemd. "Wat betreft onze financiële situatie zaten we in zwaar weer, maar na een gesprek met een vertegenwoordiger van de gemeente zijn we hoopvol gestemd", aldus voorzitter Rinus van Dam. "De aangekondigde bezuinigingen worden deels teruggedraaid. We gaan ervan uit dat we de zaak draaiend kunnen houden."

Van Dam heeft het over de uitgaven voor de exploitatie van het pand en de beheerder. Voor voorwerpen in het museum komt er gelukkig regelmatig sponsorgeld beschikbaar. Zo is de locomotief van de RTM vernieuwd en verbeterd, zodat hij weer als vanouds heen en weer kan tuffen. Ook is de verlichting hier en daar verbeterd. De kruidenierster is bijvoorbeeld beter uitgelicht. Leen Brijs heeft het museum weer een scheepsmodel cadeau gedaan. Dit keer gaat het om het binnenvaartschip De Blijde Aankomst, dat ongeveer een eeuw geleden voer tussen Oude-Tonge en Antwerpen.

Tweede Wereldoorlog

Met sponsorgeld kon het streekmuseum drie extra beeldschermen aanschaffen. In totaal zijn er nu vier. Eén scherm, in de hal, toont een aantal 'smaakmakers'. Op de andere schermen kunnen de bezoekers kennisnemen van oude dorpsgezichten, de watersnoodramp van 1953 en de eilandelijke slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit laatste scherm is een uitvloeisel van een project van Stichting WO2GO, bedoeld om de oorlogsslachtoffers letterlijk een gezicht te geven. De stichting laat nog meer zien, vijfenzeventig jaar na de inval van de Duitsers en zeventig jaar na de bevrijding. De bezoeker krijgt meer te weten en te zien over de Atlantikwall, de luchtoorlog en de beschieting van de RTM-tram in Goedereede. Ook zijn er diverse gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de bezetting en de bevrijding te zien, zoals een carbidlamp, voedselbonnen en oranje kledingstukken.

Berwoutsmoer

Historische vereniging De Motte, een andere 'inwoner' van het streekmuseum, gaat spoedig een maquette van Berwoutsmoer plaatsen. Berwoutsmoer was een nederzetting in de tijd dat Goeree-Overflakkee nog niet was ingepolderd. De woonplek uit de dertiende, veertiende eeuw bevond zich ten zuiden van Ooltgensplaat en ligt momenteel geheel onder water. Opgravingen van De Motte, in de jaren zeventig en tachtig, hebben een beeld van Berwoutsmoer opgeleverd. Dat is straks te zien in het streekmuseum.

Hoe gaat het streekmuseum de herkenbaarheid, het aantal bezoekers en de inkomsten verhogen? Daar zijn meerdere nieuwe initiatieven voor ontwikkeld. Zo is er de mogelijkheid om je op Havendag, toch een evenement waar de geschiedenis centraal staat, te laten fotograferen in Flakkeese klederdracht. À la Volendam. De foto's komen vervolgens op Facebook en wie de meeste 'likes' krijgt, verdient een high tea in het museum. Daarnaast gaat het streekmuseum Moederdag- en Vaderdagacties houden.

Kinderfeestjes

Ook staan er kinderfeestjes op het programma. Er zijn twee varianten in voorbereiding. Ten eerste: archeoloog voor een dag. Kinderen kruipen in de huid van een archeoloog. Ze krijgen van alles te horen over het vak en over de bodemvondsten, maar gaan ook zelf graven en scherven plakken. Het resultaat mogen ze mee naar huis nemen, samen met het diploma voor archeoloog. De tweede variant: kinderen gaan verkleed als Ot en Sien een puzzeltocht of een speurtocht doen in het museum. De puzzeltocht leidt langs spreekwoorden en gezegden, de speurtocht brengt de deelnemertjes naar een schat.

Door deze nieuwe activiteiten verwacht het museum meer mensen te trekken én meer inkomsten te genereren. Wie op de foto wil in Flakkeese klederdracht of wil meedoen aan een kinderfeestje, moet namelijk wel wat betalen.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdag ook van 10.00 tot 12.00 uur.

Twee dorpsraden op Goeree-Overflakkee vallen in de prijzen

De winnaars met in het midden Bram den Exter en André Kool.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Zuid-Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen (ZHVKK) die ditmaal in Wijngaarden is gehouden, werden traditiegetrouw de prijzen uitgereikt voor het beste dorpsproject. De dorpsraad van Ooltgensplaat ontving de eerste prijs, bestaande uit een cheque van 600 euro, voor hun initiatief Extra Handen. De dorpsraad van Melissant mocht de tweede prijs ter waarde van 275 euro in ontvangst nemen voor hun project Social Sofa.

De derde en vierde prijs gingen naar inzendingen uit Streefkerk, voor nieuwe wandel- en fietsroutes in de streek, en uit Noorden, waar bewoners meebeslisten over de renovatie van een doorgaande weg. De jurering werd gedaan op basis van criteria zoals de waarde voor andere dorpsorganisaties, innovatie, bijdrage aan de leefbaarheid en de mate van samenwerking met andere betrokkenen en vooral met de inwoners zelf.

De jury was van oordeel dat de dorpsraad van Ooltgensplaat met hun pilot 'Extra handen', wat onderdeel is van het project Eigen kracht en Burgerkracht, uitstekend inspeelt op de toekomstige ontwikkelingen rond de participatiewet, waar steeds meer verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de burgers. Voor andere dorpsraden zou deze werkwijze in de toekomst eveneens een voorbeeld kunnen zijn voor een vorm van burgerparticipatie. Verder werd de samenwerking met de vele organisaties en vrijwilligers geprezen.

De dorpsraad van Melissant maakte indruk door de professionele aanpak van hun project Social Sofa. Bewoners zijn van jong tot oud bij dit project betrokken en ook de financiële opzet was uitstekend. Een mooi initiatief dat bijdraagt aan de leefbaarheid en de sociale binding en dat door andere dorpsorganisaties zonder meer kan worden opgepakt.

Een vijfde inzending kwam van de gemeente Korendijk, waar een multifunctionele accommodatie is opgezet in Goudswaard, die onder andere plaats biedt aan een basisschool, een peuterspeelzaal en de bibliotheek. Deze inzending deed buiten mededinging mee, aangezien de stimuleringsprijs alleen bedoeld is voor de leden, zijnde dorpsorganisaties, van de ZHVKK. Als dank voor de inzending deed het bestuur van de ZHVKK echter de toezegging aan de wethouders van de gemeente Korendijk om hen indien gewenst bij te staan wanneer het gaat om het reilen en zeilen van dorpsraden in hun gemeente.

Inmiddels is het een traditie geworden dat de volgende voorjaarsbijeenkomst van de ZHVKK plaats zal vinden bij de winnaar van de stimuleringsprijs. Dit houdt in dat voor 2016 deze bijeenkomst mede georganiseerd wordt door de dorpsraad van Ooltgensplaat.

Dinsdag 12 mei: Europese Dag van de Beroerte

Na een beroerte blijken, zij het anders en aangepast, toch nog heel veel dingen mogelijk om te doen. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds het jaar 2000 wordt jaarlijks de Europese Dag van de Beroerte gehouden. Bedoeld als dag om in zo veel mogelijk landen in Europa aandacht te vragen voor het voorkomen en herkennen van een beroerte of Cerebro Vasculair Accident (CVA), om zo te werken aan een zo groot mogelijke reductie van het aantal beroertes én dat mensen die erdoor getroffen worden de juiste hulp krijgen. Ook in Nederland en op Goeree-Overflakkee wordt de Europese Dag van de Beroerte gehouden, dit jaar op dinsdag 12 mei a.s. van 15.00 tot 17.00 uur in het restaurant van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland.

Door Hans Villerius

Na een beroerte blijken, zij het anders en aangepast, toch nog heel veel dingen mogelijk om te doen. Foto: Hans Villerius

Hier zal een informatiebijeenkomst worden gehouden die vrij toegankelijk is en waar iedereen welkom is. Verschillende organisaties die betrokken zijn bij de zorg en begeleiding van CVA patiënten zijn er met infostands aanwezig. U kunt er gratis diverse tests laten doen om te controleren in hoeverre u risico loopt door een beroerte getroffen te worden. Er worden presentaties gegeven door een CVA verpleegkundige en door Stichting ZIJN. Laatstgenoemde gaat in op de mogelijkheden voor mantelzorg en verdere ondersteuning. Ook zijn fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en een verpleegkundige van de afdeling Neurologie/Cardiologie van het Dirkslandse ziekenhuis aanwezig om belangstellenden van de nodige informatie te voorzien. Dit alles met als hoge doel: herken een beroerte, ken de risico's en voorkom zo veel mogelijk schade op de langere termijn wanneer u of iemand in uw directe omgeving door een beroerte wordt getroffen. En in dat geval: wees er snel bij, wacht niet te lang!
In een uitgebreid artikel in onze (abonnee-)editie van a.s. vrijdag vertellen, vanuit een verschillend vertrekpunt, drie mensen over het gevaarlijke verschijnsel dat wij beroerte noemen. Aan het woord komt iemand die door een beroerte getroffen werd en wiens leven daardoor van de ene op de andere dag er totaal anders uit kwam te zien. Daarnaast iemand met wie degene die door een beroerte wordt getroffen in eerste instantie regelmatig mee te maken heeft: de CVA verpleegkundige. En ook iemand die als activiteitenbegeleidster in de dagelijkse praktijk ziet hóeveel dingen - zij het anders en aangepast - toch nog mogelijk blijven om te doen voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel, waar ook de beroerte toe behoort.

MIDDELHARNIS - Langs de Joost van den Vondellaan in Middelharnis wordt hard gewerkt aan een groene en authentieke woonwijk: DOCK187. Een bijzonder project aan een autovrij binnenhof, aan het water én aan het park. Er zijn nog enkele woningen beschikbaar.

De nieuwe wijk bestaat uit 37 woningen en wordt in Hollandse architectuurstijl gebouwd, met een speelse variatie in types. Uniek hierbij is de keuze in gevels die je als koper hebt. In het eerste kwartaal van volgend jaar worden de eerste woningen opgeleverd. 'De berg' aan het eind van de Joost van den Vondellaan is inmiddels een begrip geworden in Middelharnis. Het Vliedpark, zoals het nieuwe park op deze locatie gaat heten, ligt direct aan DOCK187 en wordt aangelegd door de gemeente. Het wordt een groen park met grote hoogteverschillen; voorzien van wandelpaden, speel- en fitnesstoestellen, stapstenen en mogelijk een echte klimwand.

Poortwoning

Het grootste gedeelte van DOCK187 is inmiddels verkocht. Er zijn echter nog een aantal mooie woningen beschikbaar. Hier koop je bijvoorbeeld een stijlvolle poortwoning voor € 153.950,- vrij op naam. Met een aparte woonlaag voor zowel een grote woonkeuken als voor de woonkamer, slapen op de tweede verdieping, een complete badkamer én een aparte berging buiten. Wil je er een balkon bij? Ook dat is geen probleem.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op www.bloklandhuizen.nl/projecten/dock187 of bel direct met Van Alphen Makelaardij (0187 476 555) of Struijk & Struijk Makelaardij (0187 470 272). Ontwikkelingen m.b.t. het project zijn ook te volgen via de Facebookpagina van DOCK187.

Geslaagde 11-dorpen Rally door Gentlemen en deauville.

De winnaars van de 'mooiste auto'.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De regen mocht de pret zeker niet drukken tijdens de allereerste 11-dorpen Tour Rally die onlangs werd gereden van Oud-Beijerland naar Middelharnis. Er deden 45 equipes in bijzondere auto's mee. "Een groot succes", blikt Gert-Paul van't Hoff namens Gentlemen Mode uit Oud-Beijerland en damesmodewinkel deauville. uit Middelharnis en Numansdorp, die de rally hebben geïnitieerd en georganiseerd, tevreden terug.

Liefhebbers konden hun hart ophalen bij Tieleman Keukens toen de rit er aan het einde van de dag stopte. Eyecatchers als een Austin Healey, Ferrari's, een Rolls Royce Phantom, verschillende BMW-modellen van oud tot de supermoderne i.8 -elektrisch sportmodel, Porsche-modellen uit de jaren '80 tot de allernieuwste, een Maserati, een Jaguar, een Tesla waren er te zien. Maar bijvoorbeeld ook een Fiat 500 en een Mini.

De route die de auto's reden, startte in de Hoeksche Waard en voerde vervolgens naar Goeree-Overflakkee. Via het Bol Pijl-systeem navigeerden de deelnemers naar de verschillende controle- en stempel- en stopplaatsen, waar zij flesjes water en een versnapering kregen. "Het Bol Pijl-systeem (Tulip system) is een bepaalde manier van navigeren en dateert uit de jaren '50. Een bolletje ontspringt de weg, dat lijken net tulpjes. Vanaf de bol vertrekken de deelnemers en de zijwegen waaieren uit als een soort bloem, een tulp. Deelnemers hebben geen kaart voor zich, ze weten feitelijk niet waar ze heen gaan", legt Gert-Paul uit.

Het idee voor de Tour Rally is volgens hem spontaan via klanten van beide winkels ontstaan. "Het zijn de klanten die de sfeer maken en zo is het ook gegaan. Iedereen had er veel zin in. Er waren mensen die niemand kenden en aan het eind van de avond, na het diner, zeiden zelfs vrienden te hebben gemaakt. Veel mensen kwamen spontaan naar Tieleman om te kijken en de kinderen hebben een rondje kunnen maken in oude Ferrari's."

Open dak

Enkele die-hards hebben zelfs de hele dag met een open dak in hun cabrio gereden. De oudst meerijdende auto was een Volkswagen Kever uit 1957 (team 39), de auto die door de deelnemers is uitgeroepen tot Car of the rally 2015 is een Chevrolet Corvette (team 36), de winnaar van de 11-dorpen Rally reed in een Porsche 911 (team 40) en de winnaressen van de dames -er reden twee dames equipes mee- reden in een BMW i.8 (team 8).

Gentlemen en deauville. zijn van plan om volgend jaar weer een 11-dorpen Rally te organiseren en hopen dat er dan nog meer dames equipes mee zullen doen! Heeft u belangstelling om volgend jaar mee te doen? U kunt zich nu al aanmelden via info@deauville-grande.nl.

Tekst Mirjam Boertje, Cees van der Zandt, www.eisseec.nl

Muzikanten in touw voor Nepal

MIDDELHARNIS – Twee Flakkeese bands, WatchEls en The Soggy Bottom Girls, geven vrijdag 8 mei een concert in de Rabobankzaal van het Diekhuus in Middelharnis. Het is niet zomaar een optreden, maar een benefietconcert. De opbrengst is in zijn geheel bestemd voor noodhulp aan Nepal.

"Natuurlijk is er de Nationale Actie voor Nepal op 1 mei", zegt Piet Witvliet van de band WatchEls. "Maar we wilden daar graag een lokaal initiatief aan toevoegen. Iedereen heeft de beelden van Nepal gezien en weet welke gevolgen de aardbeving heeft voor dit arme land. We moeten gewoon wat doen. In ons geval: muziek maken voor het goede doel."

WatchEls nam het initiatief om op korte termijn een benefietconcert te organiseren. "The Soggy Bottom Girls waren laaiend enthousiast om mee te doen. Zo staat er een uniek dubbelconcert op het programma."

Kaarten voor het concert zijn te koop via de website van het Diekhuus, of bij Piet Witvliet (telefoon 0187 – 483657). Ze kosten 12,50 euro. Op is op; in de Rabobankzaal van het Diekhuus is plaats voor 160 mensen. Tijdens het benefietconcert staat een collectebus in het Diekhuus voor extra donaties. De organisatie rekent in totaal op een opbrengst van minimaal tweeduizend euro. Al het geld gaat naar Nepal.

Het concert op 8 mei begint om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur open.

WatchEls is een band die het publiek meeneemt op een feestelijke reis langs bekend en minder bekend werk van onder anderen Tina Turner, Stevie Wonder, Anouk, Stones, Simply Red en Fleetwood Mac. De band bestaat uit vijf gerenommeerde muzikanten, stuk voor stuk door de wol geverfd en gepokt en gemazeld op Flakkee en ver daarbuiten: Els van de Wetering (zang), André Visbeen (gitaar), Dirk Wagner (keyboard), André Stam (bas) en Piet Witvliet (drums).

The Soggy Bottom Girls is een coverband die de nummers op een eigen manier vormgeeft. De vijf dames zijn vooral thuis in de country- en folkmuziek en hebben zich gespecialiseerd in meerstemmige zang.

Jeduthun jubileert: dertig jaar lovend belijden

MIDDELHARNIS – In Middelharnis was halverwege de jaren tachtig nog geen christelijk gemengd zangkoor. Daarom richtten enkele enthousiaste zangers en zangeressen Jeduthun op. Ab Vroegindeweij, organist in de Hervormde Kerk, was de drijvende kracht achter het nieuwe koor én de eerste dirigent. Jeduthun bestaat in 2015 dertig jaar. Een jubileum om te vieren, vooral door lovend te belijden.

Dat er in 1985 behoefte was aan een christelijk gemengd koor in Middelharnis, was wel duidelijk. Jeduthun ging van start met negentig leden. Ati Melissant, die jarenlang in het bestuur zat van de zangvereniging, herinnert zich nog wat het eerste ingestudeerde lied was: Psalm 116. "Dat hebben we tot in den treure gezongen."

Overigens opereerde het koor vanaf het begin onafhankelijk van de kerkenraad van de Hervormde Kerk. De muziekkeuze is daardoor geheel vrij en leden van andere kerken worden gemakkelijker lid. Er zijn zelfs zangers en zangeressen van buiten Goeree-Overflakkee die mee zingen. Momenteel telt Jeduthun 84 leden. Er is ooit een piek geweest van 134. Het jongste lid is 21, het oudste 89.

Eén geheel

Volgens Ati Melissant en voorzitter Janny van Dam trekt het koor veel leden vanwege de sfeer en de gezelligheid. "Als we op reis gaan ontstaan er geen losse groepjes: het koor is één geheel, net als tijdens concerten. We kijken ook naar elkaar om als er 'lief en leed' aan de orde is."

Maar het belangrijkste is het zingen van psalmen, gezangen en bewerkingen daarvan. Jeduthun zingt Nederlandstalige liederen. "Dan weet je wat je zingt", zegt Ati Melissant. "Zo evangeliseren we. Jeduthun betekent lovend belijden. We hebben aan verschillende projecten meegedaan. Van Woord en Daad, bijvoorbeeld, en van de EO in Ahoy. Daarnaast treden we overal op. Op Goeree-Overflakkee - vroeger bijvoorbeeld jaarlijks op Hemelvaartsdag in de vismijn, elk jaar op de eilandelijke korendag en vorig jaar voor het eerst op de Boerenlanddag in Ouddorp - maar ook daarbuiten. Jaren zongen we met Kerst in een Rooms-Katholieke kerk in Bergen op Zoom, ook op basis van evangelisatie. In Wenen hebben we een keer gezongen ter gelegenheid van Dodenherdenking. Heel bijzonder."

Het koor stond eerst onder leiding van oprichter Ab Vroegindeweij. Daarna volgde Mar van der Veer en tegenwoordig is Jan Wisse dirigent. Er waren in drie decennia tijd bijzondere uitvoeringen. Zoals het zingen en declameren van het Bijbelboek Openbaringen. "Geweldig, als je daar als koor mee bezig bent", zegt Ati Melissant. "Je zag de nieuwe hemel en de nieuwe aarde voor je. Al zingend draag je het evangelie uit. Lovend belijden, met elkaar. Dat levert veel positieve reacties op."

Jeduthun heeft tot nu toe vier cd's gemaakt: 'De aarde spreekt van wonderen', 'Uw licht, o stad Jeruzalem', 'Bij uw altaren' en 'Ons danklied klinkt'. De cd's wisten hun weg naar de koper heel goed te vinden. Sommige titels zijn nauwelijks nog verkrijgbaar. Niet vreemd, het koor is populair. Dan blijkt ook tijdens de concerten, die doorgaans veel mensen trekken.

Jubileum

Het koor ging er dus vanaf het begin op uit. Naar Scheveningen, Vlaardingen, Houten - noem maar op. Nu Jeduthun dertig jaar bestaat, staat er een reis over de Moezel op het programma. Het is een van de jubileumactiviteiten. Een andere activiteit is het jubileumconcert op zaterdag 23 mei in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Ook het mannenkoor Groot Rotterdam is dan present. De finale van de avond bestaat uit een gezamenlijk optreden. De toegang voor het publiek is zoals gewoonlijk gratis. Wel is er de mogelijkheid om een gift in de collectebus te doen.

Hoe gaat Jeduthun de komende dertig jaar in? Dat is volgens Ati Melissant en Janny van Dam niet zo ingewikkeld: "We hopen op dezelfde voet verder te gaan en de Heere groot te maken door ons lied. Dat is ons grootste doel."

Zesde editie Mannenzang Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE. Er wordt uitgekeken naar de uitvoering en opname van de mannenzang 2015. Na zes repetities, waarin met veel vreugde geoefend is in het zingen van melodie en bovenstem, is het eindelijk zover dat er zaterdag 16 mei weer een eilandelijke mannenzangavond gaat plaatsvinden.

Om van deze avond een succes te maken wil het bestuur alle zanglustige mannen van het eiland en omstreken uitnodigen om deze avond aanwezig te zijn. Deze keer zal de mannenzangavond plaats vinden in de Hervormde Kerk te Dirksland. Aanvang is om 19.30 uur.
In voorbereiding op deze avond zijn er de afgelopen twee maanden zes repetitieavonden geweest waarin, onder leiding van dirigent Corné de Geus en begeleiding van organisten Cees het Jonk en Rik van der Veer, de benodigde kennis is opgedaan om de 16e mei als bovenstemkoor een goede basis te vormen voor het opnemen van een mooie cd met Psalmen en enkele geestelijke liederen. Ruim 50 mannen hebben de repetities bezocht, waarvan ongeveer de helft van het aantal de melodie heeft ingestudeerd, om zo al een goede indruk te krijgen van hoe de stemmen straks samen gaan klinken.

Het is de bedoeling dat men met zoveel mogelijk mannen op 16 mei aanwezig zal zijn. De opening en sluiting wordt verzorgd door ds. C. Gielen. De toegang tot deze avond is gratis. Wel zal er een collecte worden gehouden voor de Bond tegen het Vloeken. Ook kan er ingeschreven worden voor de uit te brengen cd van deze mannenzangavond, welke € 12,50 gaat kosten. Om ook daar de nodige aandacht aan te geven is er een presentatieavond gepland op vrijdag 26 juni in de kerk te Dirksland. Aanvang 20.00 uur.

Voor inlichtingen kunt u terecht op de website http://mannenzanggo.com/ of via de email mannenzanggo@hotmail.com Ook kunt u via dit mailadres de nieuwe cd bestellen.

Wedvlucht PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Hieronder volgt de uitslag van de wedvlucht van PV De Reisduif. V18 Asse Zellik zaterdag 2 mei 2015; gelost: 16.10 uur; Deelnemers: 15; Duiven: 483; Weer: noordoostenwind.

J. van Alphen: (22/39) 1 7 11 12 14 16 21 27 32 33 57 58 70 71 73 74 86 87 106 113 116 118; Comb. v.d. Sluys (10/18) 2 5 8 17 18 19 23 34 72 85; M.A. van Nimwegen (5/24) 3 50 51 78 79; A. v.d. Linde (3/9) 4 63 92; P.G. van den Boogert (11/56) 6 35 48 49 56 59 77 99 104 108; Yvonne en Cor Kleijn (15/38) 9 10 13 20 24 26 52 61 62 80 81 90 112 114 117; J. de Blok (2/12) 15 60; Cor en Yvonne Kleijn (19/40) 22 25 30 31 41 42 43 44 45 46 53 83 89 91 93 94 95 115 119; J.K. Hoekman (14/96) 28 29 38 39 64 65 67 82 84 96 97 98 100 101; C. Looy (3/6) 36 37 107; Appel Vis van Heemst (8/69) 40 66 68 69 88 105 110 111; P. van Moort (3/21) 47 75 120; P. van den Boogert (3/22) 54 102 103; D. Maliepaard (3/26) 55 76 121.

Peuterochtenden in Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert dit voorjaar enkele peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers.

De eerstvolgende peuterochtenden vinden plaats op woensdag 13 mei in de Bibliotheekvestigingen van Middelharnis en Ouddorp en op woensdag 20 mei in bibliotheekvestiging Oude-Tonge van 09.30 uur tot 11.00 uur.

Bij deze peuterochtenden draait alles om voorleesplezier, maar voorlezen is ook heel nuttig. Van de peuters en kleuters die geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70 procent een voldoende woordenschat om een goede start te kunnen maken op school. Van de kinderen die niet zijn voorgelezen heeft slechts 30 procent voldoende woordenschat. Voorlezen is dus niet alleen leuk, maar ook heel zinvol!

Tijdens de komende peuterochtenden staat het prentenboek Piep wil oversteken van Fleur van der Weel centraal:
"Piep de muis is op pad met zijn nieuwe trein waarin zijn knuffelbeer zit. Hij wil de weg oversteken, maar het verkeerslicht staat op rood. Terwijl Piep wacht, rijden allerlei soorten voertuigen voorbij. Als het groen is, haast Piep zich naar de overkant. Maar zijn beer is op de stoep blijven liggen!"

"We beginnen de ochtend met het interactief voorlezen van het verhaal. Daarna wordt er over het verhaal nagepraat, wordt er gezongen en gedanst en is er tijd voor koffie, limonade en wat lekkers. We sluiten af met een leuke creatieve verwerking!" aldus de mensen van de bibliotheek in een toelichting.

Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom! De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden: telefonisch, aan de balie van uw bibliotheekvestiging of via de website www.leerenbeleef.nl. Vol = vol!

Muzikale avond in Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Zaterdag 9 mei a.s. gaan de deuren van de Nederlands Hervormde Kerk te Stad aan 't Haringvliet weer open voor een muzikale avond.

Anne Marie Huizer en Piet Bechthum hebben een muziek- en samenzangprogramma samengesteld. Verschillende fluitisten op panfluit, dwarsfluit en blokfluit zullen hun best doen om u te laten genieten. Ze zijn in verschillende samenstellingen te horen.
Anne Marie Huizer zal solo spelen op panfluit met begeleiding van het orgel. Piet Bechthum zal het orgel bespelen. Hij begeleidt de fluitisten, de samenzang en hij zal ook een orgelsolo verzorgen.

Samenzang van bekende liederen is deze avond een groot onderdeel van het programma. Ook worden er enkele gedichten voordragen. De opening en sluiting van deze avond is in handen van ds. H.J. Catsburg. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden welke is bestemd voor de Ned. Hervormde Kerk. De kerk is open om 19.00 uur en de aanvang is om 19.30 uur.

Activiteit Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee

OUDDORP - Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste familie te maken hebben (gehad) met kanker.

De volgende inloop staat gepland voor dinsdag 12 mei. Deze dag zal men met elkaar gaan genieten van een High Tea. Deze High Tea wordt aangeboden door Erica Groenendijk van De Snoeperij uit Dirksland. Zij biedt deze aan vanwege het 5-jarig bestaan van De Snoeperij. Wegens deze activiteit zullen er deze dag gewijzigde openingstijden zijn, namelijk van 12.00 – 16.00 uur. Opgave voor de High Tea kan via het emailadres info@deboeigo.nl.

De inloopdagen vinden plaats in 'De Overkant' Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is te vinden op onze website www.deboeigo.nl of onze facebookpagina www.facebook.com/deboeigo

Flakkees sneldamkampioenschap

SOMMELSDIJK - Het op zaterdag 2 mei in De Staver gehouden kampioenschap voor de Flakkeese dammers heeft na negen speelronden tot de volgende eindstand geleid:

1. J. v.d. Ouden                                         17 pnt. 132 sb.
2. A. v.d. Veer                                         14 pnt. 104 sb.
3. I. Mackloet                                         14 pnt. 103 sb.
4. J.J. Melaard                                         10 pnt. 54 sb.
5. A. Jelier                                                 9 pnt. 52 sb.
6. J. Jordaan                                         7 pnt. 53 sb.
7. P. v.d. Brussel                                 7 pnt. 40 sb.
8. J. de Jong                                         5 pnt. 21 sb.
9. G. Kamp                                                4 pnt. 31 sb.
10. R. Jacobs                                         3 pnt. 20 sb.