info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

14 oktober 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 14 oktober 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Ondernemers planten bomen op Dag van de Duurzaamheid

Precies om tien over tien plantten vrijdagochtend ondernemers hun haagbeuk.

MIDDELHARNIS - Tien bomen werden er geplant op de tiende van de tiende maand om tien over tien door tien ondernemers. 10 oktober is uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. Op initiatief van Rabobank Goeree-Overflakkee heeft een tiental ondernemers met het planten van een boom uitdrukking gegeven aan hun verbondenheid met het begrip 'duurzaamheid'.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tien bomen werden geplant op het terrein langs het adviescentrum van Rabobank Goeree-Overflakkee. De bank die zelf verschillende initiatieven heeft genomen op het gebied van duurzaam ondernemen, heeft een aantal organisaties aangezocht, die zich eveneens inzetten voor duurzaam ondernemerschap, om de bomen te planten.
Angela Ruizeveld van de Rabobank heette vrijdag het gezelschap ondernemers welkom in het adviescentrum. Zij wees de vertegenwoordigers van de bedrijven op het belang voor duurzaamheid voor hun bedrijf. Met het planten van de bomen wil de bank laten zien dat duurzaamheid ook gewoon gedaan moet worden.
Wethouder Piet Koningswoud vertegenwoordigde de gemeente Goeree-Overflakkee. Hij sprak zijn erkentelijkheid uit voor het initiatief van de bank. "Zo laten we zien dat we werk willen maken met en van duurzaamheid". Hij legde uit dat er in de afgelopen jaren een verandering heeft plaatsgevonden als het gaat om het omgaan met duurzaamheid. "Eerst hielden we onszelf en anderen nog bezig met de vraag: 'Doe je het?' Nu is het: 'Hoe doe je het?'". Koningswoud noemde de terreinen waarbij de gemeente actief als het gaat om duurzaamheid, zoals het partner zijn in de Green Deal van Energieke Regio, de getijdencentrale, windenergie en het beschikbaar stellen van subsidie voor duurzaamheidsleningen.
Verder roemde Koningswoud de inspanningen van de aanwezige ondernemers die vrijdag een boom plantten. Voordat de eerste spa de grond inging, onthulde Koningswoud een plaquette met de namen van de tien bedrijven.

Tien bedrijven

De volgende bedrijven zorgden voor de boom: Knöps Groep, Tieleman Keukens, Casa Ratsma, Gemeente Goeree-Overflakkee, Schipper Electrotechniek, Bouwbedrijf Boeter, Zeevisserijbedrijf Van Seters SL27, de Mèkkerstee, Woongoed GO en Rabobank Goeree-Overflakkee.

In 2020 getij terug in Grevelingen

GREVELINGEN - Op de Grevelingen komt weer eb en vloed. Het Volkerak-Zoommeer wordt weer zout en krijgt ook weer eb en vloed. Hierdoor herstelt de waterkwaliteit van beide, momenteel stilstaande en afgesloten, wateren. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten en staat in de ontwerp-Rijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer.

Een duurzame verbetering van de waterkwaliteit zien de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland als een belangrijke impuls voor de versterking van de ecologie in het gebied en daarmee de regionale economie. 'Ook is het belangrijk dat in de visie jaartallen staan vermeld. Het getij op de Grevelingen wordt in 2020 teruggebracht en het Volkerak-Zoommeer wordt weer zout in 2028. Daar hechten de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland veel waarde aan', aldus Han Weber, voorzitter van de stuurgroep Zuidwestelijke Delta. 'Dit betekent dat er concrete mogelijkheden ontstaan om samen met marktpartijen en gebruikers deze belangrijke ingrepen te realiseren'.


De verbeterde waterkwaliteit is goed voor de natuur, recreatie en toerisme, landbouw, schelpdierteelt en de kwaliteit van de leefomgeving. Meer informatie over de Rijksstructuurvisie is te vinden op www.zwdelta.nl/rgv.

Open speelmorgen PSZ 'Prinses Amalia' Ouddorp

OUDDORP - Woensdag 15 oktober organiseert christelijke peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' in Ouddorp weer een open speelmorgen. Peuters zijn samen met hun ouder(s)/begeleider(s) van harte welkom om de sfeer eens te proeven. De inloopmorgen is van 09.30 tot 11.00 uur. Voor u als ouder(s)/begeleider(s) staat de koffie en thee klaar, terwijl uw kind lekker binnen en/of buiten kan spelen. Heeft u op voorhand al vragen, bel gerust naar 0187-687983, b.g.g. 0187-680646. De leiding hoopt u te mogen ontmoeten op Margrietweg 6 (ingang via de Wilhelminaweg).

Aanvulling bij Informatie-avond over Koerdistan

SOMMELSDIJK - In de huis-aan-huis editie van dinsdag 7 oktober stond een verslag van een avond in de Prins Mauris waar Fazila Abdulatife verslag deed van de situatie in Koerdistan. Uit dat artikel is wat informatie weggevallen. Vermeld diende te worden dat de Chr. Nationale Basisschool eveneens actie voert voor de hulp aan vluchtelingen. Verder kan een ieder die een bijdrage over wil maken voor de hulp aan vluchtelingen dit doen via banknummer NL 70 INGB 0653270674 t.n.v. Hulp aan vluchtelingen.

Rectificatie

Herfst-dieseldag bij RTM

OUDDORP - In tegenstelling tot wat eerder in onze evenementenagenda is aangekondigd is er morgen, woensdag 15 oktober een Herfst-dieseldag in het RTM museum. De tram rijdt om 11.45, 13.30 en 15.30 uur bij het RTM-museum aan de G.C. Schellingerweg 2 (op De Punt). Prijzen en programma zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.

2 / 18

Agenda

Woensdag 15 oktober

MIDDELHARNIS - Thema-avond in het streekarchief over de Eerste Wereldoorlog. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, de toegang is gratis.
OUDE-TONGE - Thaise kookworkshop in Oude-Tonge. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.sas-events.nl.
OUDDORP - Herfst-dieseldag RTM museum. De tram rijdt om 11.45, 13.30 en 15.30 uur. G.C. Schellingerweg 2 (op De Punt). Prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.

Vrijdag 17 oktober

STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Zaterdag 18 oktober

DEN BOMMEL – Excursie 'De kip en het ei' van 10.30 tot 12.00 uur, Tilsedijk 6. Aanmelden aan de balie van VVV Ouddorp aan Zee, VVV Middelharnis of 0187-681789.
DIRKSLAND - Jongerenavond Check-in, Ds. P.D. den Haan spreekt over het thema 'eeuwigheid-werkelijkheid'. Inloop vanaf 19:30 uur, start om 19:45 uur. De locatie is de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Dirksland.
GOEDEREEDE - Verkoping vrouwenvereniging Tabitha van 9.00 tot 15.00 uur. De opbrengst is voor de kerk en een diaconaal doel.
NIEUWE-TONGE - Grote schuurverkoop met spullen uit 'grootmoeders tijd'. De locatie is Groeneweg 35 in Nieuwe-Tonge.
STELLENDAM - Visverkoop vanaf 8.00 uur op het Oranjeplein in Stellendam.

Maandag 20 oktober

DIRKSLAND - Bijeenkomst Reuma Patiënten vereniging. Dr. Kotzebue geeft een lezing geven over artrose. De avond begint om 19.45 uur in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis.
MIDDELHARNIS - Bijeenkomst van de PCOB waarbij Kees Kuiper vertelt over zijn werk als ambtenaar bij de gemeente en de gedichten en verhalen die hij schrijft. De bijeenkomst start om 14.00 uur, de toegang is € 2,- per persoon.

Dinsdag 21 oktober

MELISSANT – Op zoek naar De Grote Vijf op de Slikken van Flakkee met de boswachter van 9.00 tot 12.00 uur. Startlocatie: parkeerplaats Midden Slikken (begin Bieningenweg). Kosten € 20,- p.p. (vanaf 6 jaar), incl. hapje en drankje. Aanmelden via 0111-401453. www.staatsbosbeheer.nl
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp van 8.30 tot 14.00 uur.

Woensdag 22 oktober

ACHTHUIZEN - Bingo Zonnebloem. Buurt-Huus. Aanvang 14.00 uur. Deelname € 3,50.
ACHTHUIZEN - Buurt-Huus, Kloosterstraat 10. Rooms Katholieke Vrouwenbond Achthuizen. Slender You GO. Aanvang 19.30 uur. Meer info: 0187-642613.
MELISSANT – Op zoek naar De Grote Vijf op de Slikken van Flakkee met de boswachter van 9.00 tot 12.00 uur. Startlocatie: parkeerplaats Midden Slikken (begin Bieningenweg). Kosten € 20,- p.p. (vanaf 6 jaar), incl. hapje en drankje. Aanmelden via 0111-401453. www.staatsbosbeheer.nl
OUDDORP – Herfstkinderdag met veel extra's speciaal voor kinderen bij de RTM. Om 11.45, 13.30 en 15.30 uur kunt u een tramrit maken, G.C. Schellingerweg 2 (op de punt). Prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee. Bezoek ook de expositieruimte het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij.

Vrijdag 24 oktober

MELISSANT – Op zoek naar De Grote Vijf op de Slikken van Flakkee met de boswachter van 9.00 tot 12.00 uur. Startlocatie: parkeerplaats Midden Slikken (begin Bieningenweg). Kosten 20,- p.p. (vanaf 6 jaar), incl. hapje en drankje. Aanmelden via 0111-401453. www.staatsbosbeheer.nl
OUDDORP – iPad-cafe van 18.00 tot 20.00 uur in bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Hofdijsweg 20.
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Mevrouw De Bakker-Bezuijen 101 jaar

De 101-jarige mevrouw De Bakker-Bezuijen, met links buurman Stieber en rechts wethouder Tollenaar. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Honderd en een jaar werd ze vorige week donderdag en nog steeds woont ze geheel zelfstandig, mevrouw Krijntje de Bakker-Bezuijen. In haar vrijstaande woning aan de Spaanseweg in Ouddorp ontving ze donderdagmorgen ter gelegenheid van haar 101e verjaardag neven en nichten, en wethouder Frans Tollenaar die een prachtig bloemstuk voor haar meebracht.

Door Hans Villerius

Een geboren en getogen Ouddorpse is ze. Van de in totaal tien kinderen van het ouderlijk gezin is ze er als enige nog. Op 16 april 1996 overleed ook haar man, Wim. Hem leerde ze kennen doordat haar broer met Wim bevriend was. In die tijd was Krijntje nog als werkster op verschillende plekken werkzaam in het dorp. Ze had wel graag verder willen leren, maar vader vond dat er gewerkt moest worden. Eén jaar langer heeft ze nog mogen leren, omdat ze op de lagere school zo uitzonderlijk mooi kon schrijven. Het leverde haar zelfs een getuigschrift van de schoolmeester op, dat ze ingelijst als heus museumstukje nog altijd zuinig bewaart.
De dag waarop ze met Wim trouwde, herinnert ze zich goed. Het was in de oorlog, op 3 februari 1944. Toch lukte het om met koetsjes en paarden naar het gemeentehuis te gaan. "Ja, we hadden een heel leuke trouwdag!".
Wim was accountant en hield zelfstandig kantoor aan huis. Hij was ook bankier en heeft later in Ouddorp de Amro-bank opgericht, die intussen ook al weer verdwenen is. Krijntje weet nog goed dat ze meer dan eens met aardige sommige geld op pad ging naar mensen die geldbedragen op hadden genomen die in Wims bankkantoor niet meteen voor 't meenemen lagen. Verder hield ze thuis graag ijverig haar bedoeninkje schoon.
Het zijn inmiddels lang vervlogen tijden, waaraan goede herinneringen worden bewaard. Kinderen kregen Wim en Krijntje niet, maar de nichtjes die ze heeft, zijn voor haar als kinderen. Ze zoeken haar dikwijls op.

Buurman

Dat mevrouw De Bakker op hoge leeftijd nog zelfstandig woont, nog gezond en helder van geest, is niet alleen te danken aan de thuiszorg die ze dagelijks krijgt, maar even zeer aan de zorg en aandacht die ze van haar buren krijgt. En dat al vele jaren lang. Meerdere keren per dag komt buurman Stieber even kijken of alles goed gaat. En als mevrouw De Bakker tussendoor iets nodig heeft, is daarvoor één telefoontje naar haar behulpzame buur al voldoende. Ook diverse aanpassingen in huis werden door buurman Stieber gerealiseerd. Als er íemand mantelzorger is, is hij het wel, zo werd donderdagmorgen hardop gezegd – waar de buurman bijzat, en mevrouw De Bakker is wát dankbaar dat ze zo'n gouden buurman heeft!

Ziekenhuis Dirksland krijgt gift van € 100.000

De feestelijke chequeoverhandiging in één van de kraamsuites van het verloskundig centrum. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werd donderdag 9 oktober bedacht met een formidabele gift. Voorzitter dr. Pieter Helmsing van de Stichting Vrienden Van Ziekenhuis Dirksland overhandigde een cheque van niet minder dan € 100.000 aan dr. Paul van der Velden van CuraMare. De Stichting Vrienden had dit bedrag op haar bankrekening gestort gekregen uit de erfenis van een patiënt die in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis verpleegd is geweest. Besloten werd om dit zeer mooie bedrag aan te wenden voor investeringen voor het nieuwe verloskundig centrum CuraVita.

Door Hans Villerius

Hiervoor zal medische apparatuur worden aangeschaft, waaronder een reanimatiebed, een bewakingsmonitor, een transportincubator, vier verlosbedden, een pandawarmer, vier cardiotocografen, twee warmtelampen en twee beademingstoestellen. "De aanschaf van deze middelen past uitstekend bij de filosofie van onze Stichting", zei Helmsing bij de overhandiging van de cheque. "We zetten ons graag in om het ziekenhuis te ondersteunen bij de aanschaf van medische apparatuur. We zijn erg begaan met het ziekenhuis en daarnaast zien we onszelf als verbindende schakel naar de samenleving."
Namens het ziekenhuis en het verpleegkundige personeel sprak dr. Van der Velden een hartelijk woord van dank. "Ik sta perplex van dit bedrag. Geweldig! Het geeft weer aan hoe belangrijk de stichting is voor het voortbestaan van ons ziekenhuis. Als klein ziekenhuis blijven we namelijk zeer kwetsbaar en ook nu zien we weer dat de binding met onze bevolking goud waard is."

Stichting Vrienden Van Ziekenhuis Dirksland

De Stichting Vrienden Van Ziekenhuis Dirksland zet zich al jaren met veel enthousiasme in voor Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het belangrijkste doel is om fondsen te werven waarmee het ziekenhuis medische voorzieningen kan aanschaffen of extra voorzieningen die niet uit het normale ziekenhuisbudget kunnen worden betaald.
"De binding met de samenleving krijgt in de praktijk hoofdzakelijk gestalte door bijdragen van bedrijven", zegt Helmsing. "Van particulieren eigenlijk niet zo, hoewel we met z'n allen heel graag over 'ons' ziekenhuis spreken. Mochten inwoners van het eiland ons ook willen gaan steunen – héél graag natuurlijk – dan zijn ze ontzettend welkom!" (zie www.zhsdirksland.nl).

GOEREE-OVERFLAKKEE - Netbeheerder Stedin is bezig met kabels trekken onder het Haringvliet door. Al eerder zijn de buizen voor de hoogspanningskabels geboord, de werkzaamheden vonden onder andere plaats vanaf een werkeiland midden op het Haringvliet. Nu de kabels onder de rivier door worden getrokken nadert de nieuwe hoogspanningsverbinding haar voltooiing. Door de tweede verbinding moeten stroomstoringen worden voorkomen en wordt de capaciteit om opgwekte energie naar de overkant te transporteren vergroot.

Kerkdienst Herkingen

HERKINGEN - Vanavond, dinsdag 14 oktober, is er een kerkdienst in de Gereformeerde Gemeente. De aanvang is 19.30 uur, voorganger is ds. M. Karens.

Bedrijvenkring Oostflakkee: laagdrempelig ontmoetingspunt

De Bedrijvenkring Oostflakkee wil zich vooral richten op ondernemers op het grondgebied van de voormalige gemeente Oostflakkee.

OUDE-TONGE – Ondernemers Harry Scheermeijer en Roelof Veldhuizen hebben de Bedrijvenkring Oostflakkee opgericht. Met deze vereniging willen zij de ondernemers op het oostelijk deel van het eiland een mogelijkheid bieden om met elkaar in contact te komen en van elkaar te leren. Iedere vierde donderdag van de maand houden zij een bijeenkomst in Paviljoen Sluishaven.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Volgens Harry Scheermeijer en Roelof Veldhuizen ontbreekt het de ondernemers van het oostelijk deel van het eiland aan een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar men op een ongedwongen manier kan netwerken tot opbouw en ondersteuning van elkaar. Beiden hebben nagedacht over hoe men de ondernemers op dat deel van het eiland van dienst kan zijn. De beide ondernemers, die actief zijn in de bedrijfsadvisering, denken dat er in het gebied van de voormalige gemeente Oostflakkee veel bedrijven zijn die behoefte hebben aan een bedrijvenkring.
Ze weten dat elders op het eiland verschillende ontmoetingsplekken zijn voor ondernemers, maar dat die in hun gebied ontbreken. "Er zijn hier wel ondernemersverenigingen maar die hebben een andere functie dan de Bedrijvenkring die wij willen opzetten. We zijn een vereniging die regionale samenwerking wil stimuleren", legt Harry Scheermeijer uit. Volgens Roelof Veldhuizen zijn er in Oostflakkee veel jonge ondernemers die weinig contact hebben met elkaar. "We willen ook voor deze ondernemers gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. En wat ook heel belangrijk is: van elkaar te leren". Het is hun ervaring dat veel van deze jonge ondernemers het soms best wel 'eng' vinden om naar een netwerkgelegenheid te gaan. Het contact met andere – oudere – ondernemers kan wel eens afschrikken. Beide initiatiefnemers verzekeren dat de Bedrijvenkring Oostflakkee heel laagdrempelig moet blijven. Ook de lidmaatschapskosten zullen niet hoog zijn.

Donderdagavond

Men heeft gekozen om iedere vierde donderdagavond van de maand bij elkaar te komen. Vanaf 20.00 uur wil men elkaar dan ontmoeten in Paviljoen Sluishaven. Een vast programma voor de avonden heeft men nog niet omdat men vooral ook ruimte wil bieden om te netwerken. Men denkt aan een ondernemer die op een avond van de Bedrijvenkring een korte presentatie over zijn of haar bedrijf kan geven. "Ook maken we ruimte voor een aantal ondernemers om in één minuut zich te presenteren. Hierop kan dan weer gereageerd worden door de collega ondernemers", aldus Harry Scheermeijer. Er zullen ook onderlinge bedrijfsbezoeken georganiseerd worden.
Omdat men zich vooral richt op de ondernemers die afkomstig zijn van het oostelijk deel van het eiland, zijn zij die elders van het eiland komen natuurlijk ook van harte welkom. "Maar we willen niet een bepaald gebied afbakenen".
Het is volgens Harry en Roelof de bedoeling dat de leden binnen de Bedrijvenkring Oostflakkee een synergie met elkaar opbouwen. "We hebben hier veel ondernemers in de 'maak-industrie' maar die kunnen niet zonder bedrijven uit de dienstensector. Het is de bedoeling dat we deze mensen met elkaar in contact brengen binnen onze bedrijvenkring".
Donderdagavond 23 oktober vanaf 20.00 uur is men welkom in Paviljoen Sluishaven. Op deze eerste avond zal wethouder Frans Tollenaar een toespraak houden.

Lambert Kozijnen, Oude-Tonge

Tijdens de economische crisis hebben veel bedrijven personeel ontslagen. Maar Lambert Kozijnen heeft "de boel bij elkaar gehouden", zoals directeur Kees Lambert zegt. "We hebben er met z'n allen de schouders onder gezet. Dat is een sterk punt van een familiebedrijf als het onze: je doet het samen." Lambert Kozijnen is een toonaangevende producent van kozijnen, ramen en deuren.

Het bedrijf is meer dan honderd jaar oud. In 1907 begon Corneel Lambert het timmerbedrijf achter de ouderlijke woning aan de Molendijk in Oude-Tonge. De meeste klanten waren in de beginjaren afkomstig uit het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee en Middelharnis. Het liep zo goed dat Corneel in 1918 een eigen werkplaats bouwde aan de Oostdijk. Die was 55 vierkante meter: behoorlijk groot voor die tijd.
Zo legde Corneel het fundament voor het familiebedrijf. Na een halve eeuw, in 1957, nam zijn zoon Arie het bedrijf over. Tal van uitbreidingen en verbouwing volgden. Arie's zoon Kees, de huidige directeur, kwam in 1980 in de zaak. Vanaf die tijd ging Lambert zich toeleggen op het vervaardigen van kozijnen en andere kant-en-klare houtproducten. Dat betekende een grote ommekeer voor het bedrijf.
In 2006 bereikte het familiebedrijf een nieuwe mijlpaal: de verhuizing van de Oostdijk naar de Boezemweg. Het moderne pand met de uitstraling van een houtverwerkend bedrijf is 5.000 vierkante meter groot. Het is uitgerust met een geavanceerd CNC-gestuurd machinepark en een innovatieve spuiterij. Een van de modernste timmerfabrieken van Nederland, inclusief showroom. Lambert: "We kunnen hier efficiënt en duurzaam werken én onze kwaliteit waarborgen."
Bij het bedrijf werken 26 mensen. Op kantoor zijn 9 mensen werkzaam. Drie vakmensen houden zich bezig met het onderhoud van woningen voor woningbouwverenigingen. De overige vakmensen zijn werkzaam in de timmerfabriek.
Behalve Kees zelf zijn zus Connie en neef Niels werkzaam in de zaak. Voor de nodige hand- en spandiensten kan hij altijd een beroep doen op zijn zussen Dineke en Miriam en partner Anneke. Lambert Kozijnen levert kozijnen en deuren aan aannemers in een grote regio. "Van Middelburg tot Den Haag. Onze producten komen in bungalows, maar ook in grotere bouwwerken. De kwaliteit die we toepassen in bungalows, gebruiken we ook bij andere projecten. Dat is een belangrijke kracht. Maar ook voor 'klein werk', een enkel raampje, kan men hier terecht. Ik zeg wel eens: we zijn groot in klein werk. We maken trouwens ook ouderwetse schuiframen en profielen. Kijk, dit raam is voor een historische woning in Goedereede." Even verderop ligt een enorm raam in de vorm van een kruis. Voor een kerk in Rotterdam.

Maatschap D.C. en C.H. Grinwis, Ouddorp

Veelomvattend zijn de activiteiten van Maatschap D.C. en C.H. Grinwis in Ouddorp. Het familiebedrijf aan de Dijkstelweg is een akkerbouwbedrijf, teelt en verpakt sjalotten, doet loonwerk, versnippert hout, sorteert en verpakt aardappels en verkoopt onder meer groenbemesting, zaden, drainageslangen en voorgekiemde pootaardappelen. De broers Dick en Cor Grinwis runnen het bedrijf.

Hoe het bedrijf ooit ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Dick: "Mijn vader deed het, mijn opa was agrariër en misschien de generaties daarvóór ook wel. Op een gegeven moment zijn de bedrijven van mijn opa en van mijn opa aan moederskant samengevoegd. Het is langzaam gegroeid: van een paar hoekjes en stukjes land tot het agrarisch bedrijf dat het nu is." Dick is sinds 1986 werkzaam in het bedrijf. Tot 2001 werkte hij samen met zijn vader Pieter Hugo. Sindsdien is de huidige maatschap actief.
"Een deel van onze activiteiten bestaat uit akkerbouw. We telen aardappelen, bieten, tarwe en sjalotten. Voor Aleman, hier in Ouddorp, verpakken we sjalotten, voor de binnen- en buitenlandse markt. We produceren zelf zestig ton per jaar. Als die op zijn, verpakken we sjalotten van andere producenten." In de loods staan de machines die nodig zijn voor het verpakken. De maatschap doet dit werk al een jaar of twintig. Een echte specialisatie. Voor bijvoorbeeld markten verpakt het bedrijf ook aardappels in kleinere hoeveelheden.
"Daarnaast doen we loonwerk voor andere agrariërs. Vooral spuitwerk, zover de milieuregels dat toelaten, ook op bedrijfsterreinen en campings, en bij particulieren. Het is seizoenswerk, van eind maart tot september. In de winter houden we ons ook bezig met hout versnipperen voor hoveniers, aannemers en particulieren. We hebben er een hakselmachine voor. Verder verkopen we groenbemesting, zaden, graszaden – de gemeente is een klant – en drainageslangen. En, niet te vergeten, voorgekiemde pootaardappelen. Die worden veel gekocht door mensen met een volkstuintje. Het voordeel van het voorkiemen is dat je sneller resultaat hebt."
De Maatschap D.C. en C.H. Grinwis doet dus van alles. Het is een divers pakket voor diverse afnemers in een grote regio rond Ouddorp, tot de Rotterdamse haven toe. "We zijn te klein om groot te zijn", zegt Dick. "Daarom hebben we zoveel activiteiten. Dat creëert meerwaarde."
Het familiebedrijf zet de activiteiten van voorgaande generaties voort, zo voelt dat, naast de noodzaak om een boterham te verdienen. Naast de broers was ook de vrouw van Dick, Anneke, actief in het bedrijf. Maar haar fotografiebezigheden lopen zo goed dat Dick nu zelf de administratie erbij doet.

Drukkerij de Waal, Sommelsdijk

Bij Drukkerij de Waal staat inmiddels de vierde generatie Koppelaar aan de pers. Toch worden directeur Henk Koppelaar en zijn zoon, eveneens Henk, nog wel eens aangesproken als 'meneer De Waal'. Op zich is dat niet vreemd: De Waal is een begrip op Goeree-Overflakkee, én ver daarbuiten.

Het familiebedrijf bestaat al negentig jaar. Drie broers – Theun, Leen en Maarten de Waal – richtten het in 1924 op in een pand aan het Zandpad, dat tevens boekhandel was. De broers hadden alle drie zo hun voorkeur. De een hield zich graag bezig met de drukkerij en de productie van papierwaren, de ander met de boekwinkel en nummer drie met de uitgeverij. Drukkerij de Waal – aanvankelijk Gebr. De Waal geheten – en de uitgeverij waren aparte bedrijven en zijn dat ook nu nog. De krant van die uitgeverij zorgde wel elke week voor een grote drukklus. "Dat gebeurde tot 1998 op losse vellen", zegt Henk Koppelaar.
Koppelaars opa kwam in 1930 in het bedrijf. Daarna kwam zijn vader erin. Zelf is de huidige directeur sinds 1973 actief bij de drukkerij, terwijl zijn zoon ook alweer twaalfeneenhalf jaar meedraait. Ze heten alle vier Henk.
In 1955 verhuisde de drukkerij naar het huidige pand aan de Langeweg, het voormalige burgerlijk weeshuis. In de hoogtijdagen liepen er dertien mensen rond. "We deden altijd veel werk voor uitgeverijen. Er zijn hier heel wat boeken gedrukt, bijvoorbeeld voor Deboektant. Daarnaast: verscheidene periodieken, zoals een kerkelijk jeugdblad een zendingsblad en tal van kerkblaadjes. Dat doen we nog steeds, maar de hoofdmoot is tegenwoordig het handelsdrukwerk voor het midden- en kleinbedrijf: briefpapier, enveloppen, afleverbonnen, visitekaartjes... Onze klanten zitten in het hele land. Verder doen we veel familiedrukwerk, meer dan vroeger."
De drukkerij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De techniek is ingrijpend veranderd: van lood naar offset en digitaal drukken. De eerste pers, die nog altijd in de drukkerij staat, is niet te vergelijken met de andere persen die De Waal bezit. "Je bent nu meer een operator dan een drukker", zegt Koppelaar gekscherend. "Maar wat wij hier doen is en blijft een vak. Een drukkleur mengen, bijvoorbeeld, dat doe je echt niet zomaar."
Drukkerij de Waal telt momenteel vier personeelsleden, onder wie dus twee Koppelaars. "Je kunt hier terecht voor een 'simpel' briefpapiertje, maar ook voor een magazine waarmee je kunt pronken. Wij produceren én adviseren. Dit is een klein bedrijf, maar we kunnen alles.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Plaatjesbingo

Op woensdag 15 oktober is er weer plaatjesbingo voor de kinderen van groep 0 t/m 5 in de Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Het is van 13.30 tot 15.00 uur, deelname kost € 2,-. Voor informatie bel Kitty Zuidijk, 0187-612106. Deze activiteit wordt georganiseerd door Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Check-in jongerenavond

Op zaterdag 18 oktober is er weer Check-in. Alle jongeren van 16 jaar en ouder zijn hartelijk welkom op de eerste avond van het nieuwe seizoen. Ds. P.D. den Haan hoopt met de aanwezigen na te denken over het thema 'eeuwigheid-werkelijkheid'. Een avond voor ontmoeting en bezinning. Neem gerust vrienden mee! De inloop is vanaf 19.30 uur, start is om 19:45 uur. De avond wordt gehouden in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland.

Bijeenkomst over Artrose

Op maandag 20 oktober aanstaande zal dr. Kotzebue een lezing geven over artrose, een van de meest voorkomende vormen van reuma. Dr. Kotzebue is reumatoloog in Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis . Ook niet-leden van de vereniging zijn welkom. De avond begint om 19.45 in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis.

Kledingverkoop

DIRKSLAND - Vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober zal er een kledingverkoop in het kerkgebouw van de Geref. Gemeente worden gehouden. Op vrijdag begint de verkoop om 18.00 en sluit om 21.00 uur. Zaterdag 18 oktober is de verkoop van 9.00 tot 12.00 uur. Er wordt dames-, heren- en kinderkleding verkocht. Ook zijn er schoenen, riemen, tassen, sjaals, lappen stof en naaifournituren te koop. Crea Veertje is eveneens aanwezig met tweedehands hoeden. Elke donderdag en elke eerste zaterdag van de maand kunt u kleding kopen bij 't Lôôsje, Korteweegje 30, Dirksland. Hier kunt ook nette, schone, gebruikte kleding inleveren.

GOEDEREEDE

Blokfluitles

Na de herfstvakantie start Koninklijke Fanfare Apollo met een nieuwe blokfluitgroep. De lessen zijn op maandagmiddag in Oostdam. Kinderen uit groep vier of hoger kunnen zich opgeven bij Angeliek Klein, tel. 0187-491182 of 06-15138025.

Verkoping vrouwenvereniging

Vrouwenvereniging Tabitha te Goedereede houdt op zaterdag 18 oktober haar najaarsverkoping, van 9.00 tot 15.00 uur. Er staan verschillende kramen bij Hersteld Hervormde kerk 'De Levensbron' aan de Doelweg. Er worden verschillende producten aangeboden, zoals najaarsplanten, versgebakken vis, oliebollen, groenten en fruit, kleding, handdoeken, speelgoed en kaarten. Er is een prijsvraag waarbij een zak snoep kan worden gewonnen. Voor de kleintjes is er de grabbelzak en envelop trekken. Er kunnen ook D-E punten en andere spaarzegels worden ingeleverd bij de organisatie. In een zaal van de kerk kan er onder orgelklanken een kopje koffie of fris worden gedronken. De opbrengst is voor de kerk en een diaconaal doel.

MELISSANT

Bewonersavond Melissant

De Dorpsraad van Melissant roept alle inwoners op om op woensdagavond 15 oktober vanaf 19.30 uur naar de Melishof te komen. Na de opening om 20.00 uur volgt een terugblik, maar ook een kijk op de toekomst van de Dorpsraad. Daarna komt een woordvoerder van stichting De Melishof i.o. aan het woord. Rond 20.30 is het onderwerp buurtpreventie aan de beurt en volgen onder andere beveiligingsadviezen voor de woning. Na de pauze komt mevrouw Marieke de Gast aan het woord. Zij belicht de plannen en de mogelijkheden voor de Slikken van Flakkee.

Jeu de boules

In samenwerking met de Jeu de Boules club in Melissant organiseert de ANBO een kennismakingsmiddag. Zowel op maandag 20 als dinsdag 21 oktober op de banen in Melissant. Onder voorbehoud dat het weer het toelaat. De mensen van de Jeu de Boules willen graag assisteren en uitleg geven over het spel. Deelname is geheel gratis. U kunt zich opgeven via tel. nr. 06-49869966. Geef daarbij aan welke datum de voorkeur heeft. Aanmelden kan ook via mailadres: j.verboom86@chello.nl.

MIDDELHARNIS

Thema-avond Eerste Wereldoorlog

Woensdagavond 15 oktober zal er in het streekarchief, Dwarsweg 40, een avond worden georganiseerd die in het teken staat van de Eerste Wereldoorlog. Het is nu precies honderd jaar geleden (medio oktober), dat er op het eiland enkele honderden Belgische vluchtelingen werden ondergebracht. De avond, die samen met historische vereniging 'De Motte' is georganiseerd, begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Breicafé Kids

Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen in de Bibliotheek in Middelharnis, Kerkepad 11, terecht voor een "Breicafé Kids". Op woensdagmiddag 22 oktober vanaf 13.30 uur wordt deze activiteit georganiseerd in samenwerking met Breicafé "Steekje los". Kinderen van zeven jaar of ouder, die kunnen breien of het willen leren zijn van harte welkom. Geef je snel op via http://www.leerenbeleef.nl/Jeugd. De toegang voor deze breimiddag is gratis. Wel graag zelf wol en breinaalden (nr 3 / 3,5) meebrengen. Voor deze middag is de organisatie nog op zoek naar een paar hulp-moeders/hulp-oma's. Kunt u zelf breien en vindt u het leuk om de techniek door te geven aan de volgende generatie? Stuur dan een email naar breicafesteekjelos@gmail.com of bel 0187-478413.

Kees Kuiper bij de PCOB

De Prot. Chr. Ouderen Bond PCOB houdt op maandagmiddag 20 oktober een bijeenkomst in De Hoeksteen aan de Ring van Middelharnis. Aanvang 14.00 uur. Te gast is Kees Kuiper, bij velen bekend als ambtenaar burgerzaken bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Minder bekend is dat hij ook schrijver is van gedichten en verhalen. In de afgelopen jaren heeft hij enkele prijzen gewonnen bij gedichten- en verhalenwedstrijden. Voor de pauze zal Kuiper vertellen over het gemeentelijk gebeuren en zijn werk bij de burgerlijke stand. Hij kan daarbij putten uit een schat aan ervaring, opgedaan tijdens een 41-jarig dienstverband. Na de pauze maken de bezoekers kennis met Kees Kuiper als schrijver. Hij zal een van zijn verhalen voorlezen en toelichten. Behalve de leden van de Protestants Christelijke Ouderen Bond zijn ook mensen welkom die mogelijk lid wil worden van de PCOB maar eerst een keer willen kennismaken. Deze middag is daarvoor een goede gelegenheid. Als bijdrage in de kosten vraagt de organisatie € 2,- per persoon.

Bingomiddag in het Wijkcentrum

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk houdt op woensdagmiddag 22 oktober een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is welkom. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 9 ronden Bingo kosten € 4,50, inclusief koffieronden. Vanwege het succes is er ook weer een vluggertje met een grote prijs voor € 1,- . Er is ook een verloting met zes loten voor € 2,50. U kiest natuurlijk zelf waaraan u allemaal meedoet. Meer informatie? Bel dan 0187 483366.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Op zaterdag 18 oktober een grote schuurverkoop. Er worden veel spullen aangeboden uit 'grootmoeders tijd', zoals: emaille, zink, tin, enz. De locatie is Groeneweg 35, Nieuwe-Tonge. Neem voor meer informatie contact op met Jan Nijssen, 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Knutselmiddag

Op woensdag 15 oktober is er voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 weer een leuke knutselmiddag in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. De knutselmiddag is van 13.30-15.00 uur, het thema is herfst. Deelname kost € 2,- per persoon. Ook kinderen die nog niet eerder zijn geweest, zijn van harte welkom. Voor informatie bel Mira (630323) of Anke (630792). Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDE-TONGE

Kledinginzameling

Zaterdag 18 oktober zamelt de Hervormde Kerk van Oude-Tonge goederen in voor de zustergemeente in Uzon. Het inzameladres is Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Vanaf 9.30 tot 11.30 uur staat de organisatie klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van spullen of moet er iets opgehaald worden, neem dan contact op met dhr. G. Groenendijk, tel. 0187 641934, graag vóór vrijdagavond 18.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

5-jarig jubileum Kinderpaleis

Kinderopvang Het Kinderpaleis in Oude-Tonge bestaat vijf jaar. Dat jubileum is gevierd met leuke activiteiten voor de kinderen en iedere middag iets lekkers bij de lunch. Vrijdag 3 oktober 2014 sloten de medewerkers en directrice Ria Jongejan de feestweek spectaculair af. De kinderen konden met hun ouders genieten van een leuke poppenkastshow, verzorgd door medewerkers van Het Kinderpaleis. De oudere kinderen konden terecht bij een creatieve workshop en een judodemonstratie van Lau Almekinders van Judo Club Middelharnis. De dag werd smakelijk afgesloten met frietjes. Vijf jaar gelden startte Ria Jongejan met de eerste kinderopvanglocatie in Oude-Tonge. Inmiddels biedt de locatie dagopvang en buitenschoolse opvang voor 86 kinderen. Naast de locatie Oude-Tonge kwam er in 2011 een locatie in Middelharnis en in 2013 een locatie in Bruinisse bij. De medewerkers van de locatie Oude-Tonge werden vrijdag verrast met een mooi cadeau voor de kinderen die gebruikmaken van de opvang. Met een mooie bolderkar kunnen zij vanaf nu ritjes maken in Oude-Tonge en de grotere kinderen kunnen aan de slag met speciale stocks om een eigen tent te bouwen.

Kookworkshops

SAS Events organiseert twee kookworkshops in Oude-Tonge. Op woensdag 15 oktober is er een Thaise kookworkshop. Donderdag 20 november is er een workshop Vegetarisch koken. Deelname aan een workshop kost € 54,50 per persoon (excl. € 5,00 per boeking), dat is inclusief kookworkshop, drankjes, maaltijd, recepten en een presentje. Ga voor meer informatie naar www.sas-events.nl of stuur een e-mail naar info@sas-events.nl.

Poteravond

Vrijdag 24 oktober is er een Poteravond in de Grutterswei. De zaal is open vanaf 16.30 uur, aanvang 17.00 uur. De opening wordt verricht door voorzitter Wim Koert. Het buffet wordt om 17.30 uur geopend. Er zijn diverse salades, stokbrood met kruidenboter, poters met vetspek, mayonaise, piccalilly en stroop. Verder is er ijstaart en koffie of thee. Om 19.30 uur is er een optreden van het amusementskoor De Straotzangers uit Lepelstraat. De kosten voor de avond zijn € 15,- p.p., voor niet- leden € 20,-. Opgave bij Ada op vrijdag 17 oktober van 18.00 t/m 21.00 uur of per e-mail: c.kik5@hotmail.com.

OUDDORP

Instructeurs Reddingsbrigade

Sinds 15 augustus zijn er bij de Ouddorpse Reddingsbrigade twee instructeurs bijgekomen. Cees Hoving en Jaco Joppe hebben de pittige opleiding gevolgd en hebben vrijdag 10 oktober hebben hun diploma's voor 'Zwemmend Redden Open Water' en 'Zwemmend Redden Beach' in ontvangst genomen. Marjan Meier van Reddingsbrigade Nederland, overhandigde de kersverse instructeurs hun diploma's. De Ouddorpse reddingsbrigade feliciteert Cees en Jaco met het behalen van hun diploma's.

Lezing over pubers

Wie loopt als ouder of verzorgende niet op tegen vragen over zijn of haar puberdochter of -zoon? Hoe ingewikkeld kan het tienerleven voor pubers wel niet zijn? Op 16 oktober zal de stichting Agathos een avond organiseren over pubers in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3, in Ouddorp. Een medewerker van Agathos geeft een korte lezing over de leefwereld van pubers: hoe tieners denken in de puberleeftijd, met welke situaties ze te maken kunnen krijgen, hoe ouders en leiders met hen wel en niet kunnen omgaan, enz. Na de lezing is er volop ruimte om met elkaar in gesprek te zijn en vragen te stellen. Het is een avond voor ouders, verzorgers, tienerleiders in de kerken en andere geïnteresseerden. De avond is een initiatief van het pastoraal team van de Doopsgezinde Gemeente en begint om 19.30 uur.

SOMMELSDIJK

Bingo

Zaterdag 18 oktober is er bingo bij wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer in Sommelsdijk. De zaal gaat open om 19.30 uur, de Bingo start om 20.00 uur.

Jubileum Anbo M&W Flakkee

De Anbo M&W Flakkee viert dit jaar haar 65-jarig jubileum. De organisatie wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het wordt gevierd op vrijdag 17 oktober van 15.00-20.00 uur met een warm en koud buffet in De Sperwer te Sommelsdijk. De toegangsprijs voor leden is € 10,-, niet-leden betalen € 17.50. Leden die ter plaatse lid worden betalen ook 10 euro. Er is live muziek aanwezig. Betaling dient vooraf te geschieden op rekening nummer: NL24RABO 0342019295 t.n.v. ANBO M&W FLAKKEE.

STELLENDAM

Visverkoop

Op zaterdag 18 oktober zal de Hervormde Gemeente van Stellendam diverse soorten versgebakken vis verkopen in een kraam op het Oranjeplein in Stellendam. Vanaf 8.00 uur kunnen bezoekers terecht voor heerlijke kibbeling, scholfilet en gebakken tong en schar. De opbrengst is geheel bestemd voor de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam.

12 / 18

OUDDORP - De SGP-fractie vindt het belangrijk om te weten wat er in de samenleving leeft. Daarom komen de SGP-fractieleden graag met inwoners in gesprek. Dit jaar bezocht de fractie al diverse markten. Afgelopen zaterdag 11 oktober kwamen weer vele bezoekers langs de SGP-stand op de actiedag van de Mèkkerstee in Ouddorp.

Op deze dag kregen de bezoekers drie muntjes die men mocht toekennen aan verschillende actuele hoofdthema's, waarbij men duidelijk koos voor zorg en veiligheid. Woonomgeving en economie kwamen als derde en vierde uit de bus. Als het aan de bezoekers ligt wordt er minder geld besteed aan sport en cultuur. Kinderen konden genieten van een Sappige Gezonde Pure mandarijn. Vanzelfsprekend de SGP-pepermuntrolletjes, waarmee een prijsvraag was georganiseerd. Door het juiste aantal te raden in de glazen pot maakten jongeren kans op een boek. Uiteindelijk wist Corné Hollaar uit Sommelsdijk het juiste aantal: 187 rolletjes. Hij won daarmee het nieuwste boek van Ben de Raaf: Beroofde bejaarde in Oostgaarde. Het boek BLUT van Hans Mijnders ging naar Anne Kasteleijn die met 186 rolletjes daar het dichtst in de buurt was.

MELISSANT - Zorgboerderij de Nollestee in Melissant heeft het keurmerk "kwaliteitswaarborg zorgboerderijen" ontvangen. Met dit keurmerk toont de Nollestee aan dat er goede en gecontroleerde zorg wordt gegeven. Dit keurmerk wordt erkend door o.a. het ministerie van VWS, arbeidsinspectie en Zorgverzekeraars Nederland.

Een onafhankelijke controleur heeft namens de Federatie van Landbouw en Zorg in de afgelopen zomer een bezoek gebracht aan de Nollestee. Hij heeft de sfeer geproefd, de manier van werken gezien, gekeken naar veiligheid, gesproken met deelnemers en gezien hoe alle afspraken voor goede zorg worden nageleefd. De Nollestee staat op de website van zorgboeren.nl.
Op de Nollestee werken 14 mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden elke dag door twee mensen begeleid. Enkele vrijwilligers dragen hun steentje bij op de Nollestee. Zij helpen o.a. mee als de winkel open is. Hier worden 300 soorten winterharde vaste planten en heesters verkocht die op de Nollestee gekweekt zijn. De deelnemers zijn trots op de mooie planten en ontmoeten graag op de 1 ha. grote kwekerij mensen die de planten willen kopen. De winkel is open van woensdag t/m vrijdag van 9.00-16.00 uur. Regelmatig is er nieuws te zien op Nollestee.nl en op de facebookpagina.

Rabobank Cultuurprijs zet eilandelijke kunstenaars in het zonnetje

Ada Overwater en wethouder Gerrit de Jong starten de website waarop men tot en met 31 oktober een stem kan uitbrengen voor de Rabobank Cultuurprijs.

MIDDELHARNIS - Vrijdagmiddag werd een bijzondere kunstenaarstentoonstelling in Het Diekhuus geopend. Dertien gevestigde eilandelijke kunstenaars en twee 'jonge talenten' nemen deel aan de expositie. Op 13 november zal aan twee van hen de Rabobank Cultuurprijs en de Jong Talentprijs worden uitgereikt. Ook het publiek kan via de gemeentelijke website meestemmen voor wie de publieksprijs toekomt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tijdens een korte bijeenkomst in Het Diekhuus - waar de werken geëxposeerd worden - werd meer informatie gegeven over het hoe en waarom van de Rabobank Cultuurprijs. De ambtelijk secretaris van de jury van de Rabobank Cultuurprijs, Ada Overwater, legde uit dat er dertien gevestigde en twee jonge talenten aan de expositie meedoen.
De jury heeft in de afgelopen tijd werkbezoeken aan de kunstenaars afgelegd en heeft uiteindelijk unaniem besloten wie de Rabobank Cultuurprijs zal ontvangen. Wie dit zal zijn wordt bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op donderdag 13 november in Het Prieel van De Staver. In de tussentijd heeft het publiek tot en met 31 oktober de tijd om de expositie in Het Diekhuus te bezoeken. Men is dan ook in de gelegenheid om via de website van de gemeente te stemmen voor de publieksprijs.
Aan wethouder Gerrit de Jong was de eer om de expositie te openen. Hij deed dit door het deel van de gemeentelijke website waarop gestemd kan worden te tonen. In zijn toespraak verzekerde de wethouder dat hij onder de indruk was van wat werd geboden door de kunstenaars. "De kunst is om meer verbreding te krijgen", aldus De Jong die vond dat de expositie en de Cultuurprijs hieraan een bijdrage kunnen leveren. Hij maakte verder van de gelegenheid gebruik om de kunstenaars op te roepen om meer verbinding met elkaar te zoeken.
Greet de Kooning, de voorzitter van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee, bezocht samen met de jury de kunstenaars. Zij was onder de indruk van het werk gekomen. Zij is blij dat de Rabobank het mogelijk heeft gemaakt om dit project van de grond te krijgen.
Mevrouw De Kooning vond dat men op het eiland - ook het gemeentebestuur - onderschat wat men op het gebied van cultuur te bieden heeft. Ze noemde in dit verband de Goereese Kunstdagen, de kwaliteit van de beeldende kunstenaars, de orgelconcerten en de zangkoren. Ze vond dan ook dat er bij het promoten van wat het eiland te bieden heeft niet alleen maar naar bedrijven moet worden gekeken, maar dat ook kunst en cultuur zeker iets te bieden heeft.
Jan Verhage van Rabobank Goeree-Overflakkee legde uit dat het idee voor de Cultuurprijs een aantal jaren geleden is ontstaan tijdens de Goereese Kunstdagen. De kosten hiervoor worden gedragen door het Rabobank Cultuurfonds. In dat fonds wordt een bedrag gereserveerd waar men een beroep op kan doen als het gaat om een bijdrage in het bekostigen van culturele uitingen. Volgens Jan Verhage was er nog geld over en hiervan heeft men een bijdrage geleverd aan de Cultuurprijs.
De tentoonstelling in Het Diekhuus duurt tot en met 31 oktober. Tot die datum kan men ook stemmen via www.goeree-overflakkee.nl.

Zorgverleners werken samen, onder één dak

MIDDELHARNIS - Makkelijk voor zorgvragers en handig voor aanbieders van zorg. Dat zijn de belangrijkste voordelen van verschillende zorgverleners onder één dak. Aan Langeweg 54 is dat gerealiseerd door het voormalige pand van de Rabobank te transformeren tot een modern Medisch Centrum. Vrijdagmiddag 10 oktober was het open dag en konden bezoekers een kijkje te nemen in het centrum en zich voor laten lichten door de verschillende organisaties. Een flink aantal bezoekers liep door het gebouw om een kijkje te nemen in de behandelruimten van de fysiotherapie, een praatje te maken bij de thuiszorg, de behandelruimte van de huisarts te ontdekken of kennis te maken met een andere zorgaanbieder. Voor mensen die zorg nodig hebben is het handig dat ze zo van de ene zorgaanbieder naar een ander kunnen lopen in hetzelfde gebouw. Marieke Kalle van Agathos Thuiszorg legt uit waarom de organisatie waarvoor zijn werkt heeft gekozen voor een vestiging in het Medisch Centrum: "Het kantoor staat midden tussen de mensen, en ik loop zo naar beneden om met de huisarts te overleggen of naar Livit om steunkousen te regelen voor een cliënt." In het Medisch Centrum zijn naast de huisartsen en een servicepunt van Mediq apotheek de volgende zorgverleners aanwezig: Livit, Improve Huidtherapie, Specsavers, Buurtzorg, Agathos Thuiszorg, PsyQ, Indigo, Star, CBTSW en Fysiotherapie Moniek van Gilst. (Tekst en foto: Martijn de Bonte)

Winnaar 'Wie kweekt de hoogste zonnebloem' bekend

OUDDORP - Op School met de Bijbel Koningin Beatrix in Ouddorp is dit jaar een zonnebloemwedstrijd georganiseerd door bloemenkwekerij Klepper. In week 21 zijn er op school zonnebloemzaadjes uitgedeeld. Elk kind kreeg een zakje met 10 zaadjes. Deze zaadjes zijn verpakt door de mensen die werkzaam zijn op de Mekkerstee. Veel kinderen hebben goed voor de zaadjes gezorgd. Hierdoor zijn het allang geen zaadjes meer, maar prachtige grote stralende bloemen. De kinderen hebben goed hun best gedaan om de zonnebloemen zo hoog mogelijk te kweken. Afgelopen week zijn we bij de kinderen geweest die de hoogste inzendingen hadden ingestuurd. Met de meetlat en de trap heeft men de gekweekte (centi)meters opgemeten. Met behulp van de kinderen en de ouders hebben is vervolgens de hoogte bepaald. De uitslag van de wedstrijd is als volgt.
De 3e prijs is voor Joanne Klepper en voor Nilles Westdijk. Hun hoogste zonnebloem heeft bij allebei een hoogte bereikt van 3,50 meter. Zij ontvingen een waardebon van € 15,00.
De 2e prijs is voor Diederick Grinwis. Zijn hoogste zonnebloem is 3,53 meter geworden. Hij ontving een waardebon van € 20,00.
De allerhoogste zonnebloem had Mart-Jan Kasteleijn. Hij kreeg de 1e prijs. Hij ontving een waardebon van € 25,00. Zijn zonnebloem is 3,60 meter geworden.
Bloemenkwekerij Klepper feliciteert de winnaar van harte.

Eben Haëzerschool kiest weer een schoolvoorleeskampioen

De leerlingen die aan de voorleeswedstrijd hebben meegedaan. Vooraan Chris Wassink.

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - De kinderboekenweek viert feest met het thema Feest en "In de wolken". Op de Eben Haëzerschool is dagelijks veel aandacht voor Lezen en de schoolbibliotheek "Bibliotheek op school" nodigt de kinderen dagelijks uit om te lezen. In het kader van de kinderboekenweek worden er op de school van het Havenhoofd veel activiteiten georganiseerd die boeken en lezen onder de aandacht brengen. Zo zijn er bezoeken aan de bibliotheek, en lezen de achtste groepers elke dag voor aan de kleuters. De bibliotheek ouders vierden feest met versierde cupcakes en er was donderdag een grote boekenmarkt met nieuwe en ook goede belezen boeken.

Op woensdag 8 oktober werd de voorleeswedstijd georganiseerd voor de groepen 7 en 8 en heel veel kinderen wilden hieraan meedoen. In de deskundige jury zat Gerdie Schellevis als voorzitter, een juf, een bibliotheek ouder en een lid van de kinderraad uit groep 6. De 6 voorlezers deden allemaal erg goed hun best om spannend en duidelijk voor te lzen. Er waren spannende boeken die gingen over vriendschap, verdiet en ook een grappige boomhut.
De winnaar is geworden Chris Wassink uit groep 7. Chris las het klassieke boek 'Alleen op de wereld' van Hector Malot. Chris kreeg van de jury veel complimenten om zijn spontane en enthousiaste manier van voorlezen. Ondanks de moeilijke woorden van dit wereldberoemde boek wist hij de zaal heel geboeid en nieuwsgierig te houden. Hiermee werd hij een echt voorleeskampioen.

Herfstsferen bij de RTM op de Kop van Goeree

BROUWERSDAM - De Herfstvakantie komt er weer aan. Voor de kinderen betekent dit, dat het feest is bij het RTM-trammuseum aan de Brouwersdam. De RTM organiseert op woensdag 22 oktober een Herfst-Kinderdag. De remise staat vol met spelletjes en een groot springkussen. Terwijl de ouders het nieuwe museum, de trams en de museumstraat (met historisch goederenmaterieel) bekijken, kunnen de kinderen hun gang gaan. Voorafgaand aan de kinderdag rijdt de RTM-dieseltram, ook al meer dan een halve eeuw oud, op woensdag 15 oktober om 11.45, 13.30 en 15.30 uur.
Op dezelfde tijden, een week later, vertrekken de grote stoomtrams vanaf de museumremise aan de Brouwersdam (afslag Bezoekerscentrum op de N57, daarna weg volgen tot afslag de Punt-West), bij grote drukte aangevuld door een dieseltram (vertrek om 14.30 uur). Uiteraard kan de uitgebreide collectie trammaterieel bezichtigd worden en herinneringen aan de eilandentram worden opgehaald in het RTM-museumgebouw. Zo bent u een hele herfstmiddag actief met de kinderen! Voor verdere informatie: zie de RTM-website www.rtm-ouddorp.nl.

Dag van 'Duurzaamheid' op Edudelta College

MIDDELHARNIS - Een schoner milieu begint op het Edudelta College Middelharnis. Het gehele jaar werken de leerlingen hard aan verschillende projecten om ons milieu voor nu en in de toekomst te verbeteren. Zo hebben ze een windmolen ontworpen om een toilet met regenwater door te spoelen. Ze behaalden daarmee de landelijke media en een prijs bij Install Award 2012. Ook wekt de school energie op met zonnepanelen, zorgt voor gescheiden afval en zo zijn er nog vele projecten die door leerlingen worden gerealiseerd. Door met deze projecten het voorbeeld te zijn naar de maatschappij, dat werken aan een schoner milieu ook op school kan plaatsvinden, hebben zij uit handen van Eco-Schools het bronzen certificaat mogen ontvangen en zetten ze daarmee de eerste stap op weg naar de groene vlag, de hoogste onderscheiding die je kunt krijgen van Eco-Schools. (Foto en tekst: Caroline Rijpkema)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Deze week is de huis-aan-huis verkoop van de nieuwe Goeree en Overflakkee kalender gestart. De kalender is geïllustreerd met prachtige foto's van ons eiland. De foto's zijn gemaakt door de bekende fotografen Bram van Broekhoven uit Dirksland en Jaap Peeman uit Sommelsdijk. Een aankondiging is eigenlijk overbodig: de kalender is inmiddels een begrip op ons eiland. Het unieke van de kalender is dat naast de recent gemaakte foto'sook oude foto's zijn afgebeeld, die de nieuwe foto's in een historisch perspectief plaatsen. Naast de beide foto's is op ieder blad ruimte beschikbaar voor het maken van afspraken en aantekeningen. Ook dit jaar is een ouderwetse rijksdaalder van iedere verkochte kalender bestemd voor hospice 'Calando' te Dirksland. Calando is voor haar voortbestaan nog deels afhankelijk van subsidies, giften en legaten. Met de aankoop van een kalender draagt u een steentje bij aan Calando! De kalender wordt huis-aan-huis aangeboden. Tevens is de kalender te vinden in de boekhandels Van der Boom, Bruna, Akershoek en in het wolwinkeltje aan de Koolweg 10A in Ouddorp. Telefonisch bestellen kan natuurlijk ook: 0187 483071 of 483465. De kalender kost € 8,50 per stuk.

Beste groenteman NL staat in Ouddorp

Nico Vos (l.) werd vorige week vereerd met een felicitatiebezoekje van wethouder Frans Tollenaar (m.) en marktmeester Jan van Nimwegen. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Op de weekmarkt van Ouddorp kreeg groenteboer Nico Vos dinsdagmiddag 7 oktober wethouder Frans Tollenaar op bezoek. Nico Vos werd recentelijk uitgeroepen tot Beste groenteman van Nederland en daarmee kwam de wethouder van Economische Zaken de marktkoopman feliciteren.

Tekst en foto: Hans Villerius

In de laatste week van september viel groenteboer Nico Vos de eer te beurt dat hij zich de Beste groenteman van Nederland mag noemen in de categorie 'Markt'. Al dertig jaar lang staat Vos Groente & Fruit uit Wijk en Aalburg op de weekmarkt in Ouddorp. Maar meedoen aan de verkiezing Beste groenteman van Nederland, dat had 'ie nog nooit. Wel liep hij daar al een paar jaar over te denken. En nadat hij in april jl. een nieuwe marktwagen had gekocht, vond hij dat 't er nu maar eens van moest komen, toch wel benieuwd zijnde naar het oordeel hoe er tegen zijn handel aan wordt gekeken. Op zijn aanmelding voor de wedstrijd ging een procedure in gang die startte met een bezoek door een Mystery Guest aan zijn kraam. Daarna kwam een vakjury op bezoek. Nico vos kwam in een selectie terecht van de vijf beste, na de halve finale hoorde hij tot de drie beste en tijdens de finale kwam hij in zijn categorie er als allerbeste uit. Voor de finale moest hij twee gerechten klaarmaken en meedoen aan een kennisquiz. Dat hij nummer één was geworden kreeg hij te horen tijdens een feestelijke prijsuitreiking op de Vakbeurs AGF Detail in Houten. De uitstraling van zijn kraam, assortiment en kwaliteit, bediening, klantvriendelijkheid, open staan voor nieuwe ideeën, het zijn allemaal punten waar Nico Vos en zijn groenten- en fruithandel ijzersterk in is. Met gepaste trots heeft hij de glazen appel die hij won en de bijbehorende oorkonde in zijn kraam staan en hangen, terwijl een spandoek aan zijn wagen niet onder stoelen of banken steekt dat hij de Beste groenteman van Nederland is. En met die prestatie kwam wethouder van Economische Zaken Frans Tollenaar Nico dinsdagmiddag ook even feliciteren, tijdens de weekmarkt in Ouddorp, samen met marktmeester Jan van Nimwegen. "Niet in de markthal te Rotterdam, maar in de markthal van Ouddorp staat de Beste groenteman van Nederland! Dat is een hele prestatie en een felicitatie waard!", zo complimenteerde de wethouder hem, die zijn woorden nog eens onderstreepte met een fraaie bos bloemen.

36e verjaardag Manege Oostmoer in stijl gevierd

Succesvolle Open Dag bij Manege Oostmoer, met vele activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud. (foto: Myra Lugthart)

STAD aan 't HARINGVLIET - Voor Adrie en Henk Kieviet, eigenaren van de Stadse vijfsterren FNRS-manege, was de 36e verjaardag van hun mooie familiebedrijf aanleiding om weer eens flink uit te pakken en het grote publiek gelegenheid te bieden alle facetten van Manege Oostmoer van nabij te bekijken.

Tekst: Myra Lugthart

"We vonden het een goed idee om ter gelegenheid van onze verjaardag weer eens een open dag te organiseren", vertelt Henk Kieviet, mede-eigenaar van Manege Oostmoer, "en zodoende iedereen die dat leuk vindt, de kans te geven een uitgebreide inkijk in ons bedrijf te geven. Per week hebben we ruim 500 klanten in de manegelessen en daarbij hebben we ons dagelijkse bezoek van onze vele pensionklanten. Zo'n open dag geeft al die vaste bezoekers nèt een beetje meer inzage in ons bedrijf en voor alle nieuwe bezoekers was het hopelijk een verrassende en aangename kennismaking met onze manege!"
"Met ons hele Oostmoerteam en véél vrijwilligers, plus een groot aantal aan onze manege gerelateerde bedrijven en niet te vergeten alle ruiters, koetsiers en rijdieren, zijn we erin geslaagd om van 10.00 tot 17.00 uur een gevarieerd programma te bieden", vervolgt Henk. "Kleine bezoekers konden ponyrijden, met de huifkar mee, iets moois laten maken bij de ballonnenclown, zich laten schminken, de speurtocht doen of zich uitleven op het springkussen. Iedereen kon achter de schermen kijken bij het ruiterkamp, in de stallen, bij de lessen die gewoon op deze dag doorgingen, noem maar op. En ondertussen was er een constante voorstelling in de buitenmaneges, variërend van obstakeltraining, vrijheidsdressuur, springclinic, zitcompetitie, vaardigheidstraining, mounted games, mennen, carrouselrijden, pas de deux, kür op muziek, tot een demonstratie op ZZ-licht dressuur-niveau en een demonstratie door een internationaal springruiter!"
"Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde dag", zegt Henk. "Ons bedrijf lag er tot in de puntjes verzorgd bij, we hebben veel complimenten gekregen en heel belangrijk: we hebben heel de dag lachende gezichten op ons terrein gezien! We zijn in onze opzet geslaagd: bezoekers een mooi verjaardagsfeestje bieden!"

Onbezorgd ouder worden: hoe krijgt u dat voor elkaar?

DIRKSLAND – Wat verandert er in de zorg per 1 januari 2015? Verzorgingshuizen sluiten, ouderen moeten meer een beroep doen op mantelzorgers. Lukt dat? En lukt het om de administratie, inclusief het betalen van de rekeningen, geregeld te krijgen? Wat kunt u regelen in een testament? Over dit soort vragen – en vooral de antwoorden daarop – gaat de themamiddag 'Onbezorgd ouder worden: hoe krijgt u dat voor elkaar?' op vrijdag 7 november. De bijeenkomst vindt plaats in Vroonlande te Dirksland.

50-Plussers krijgen deze themamiddag uitleg van een viertal personen. Cor Hameeteman, voorzitter van de WMO-Adviesraad Goeree-Overflakkee, zet uiteen wat er per 1 januari 2015 gaat veranderen in de zorg. Dat is zeer nuttig, want veel mensen hebben er geen compleet beeld van en lopen met zorgen rond over de veranderingen. Daarbij komen ook vragen aan bod als: kan ik wel rekenen op mantelzorgers, terwijl mijn kinderen ver weg wonen, een drukke baan hebben en/of het al zo druk hebben in school- en verenigingsverband?
Christa van Dieren, eigenaar van OrganieQ, begeleiding in organiseren, vertelt over de service die ze ouderen kan bieden, zeker ook na 1 januari 2015. De service ligt op het gebied van administratie, rekeningen betalen, computergebruik, verhuizen en de organisatie van het huishouden. Waar begin ik met het organiseren van mijn administratie? Is er wellicht een steuntje in de rug nodig? Of periodieke begeleiding? Ook begeleidt zij mantelzorgers in hun drukke bestaan.
Sandra Spoon heeft sinds kort in Dirksland een notarieel juridische adviespraktijk: Spoon Notarieel Advies & Nalatenschapsplanning. Zij regelt uw familiezaken en ondersteunt u bij leven (Nalatenschapsplanning). Verder wikkelt zij nalatenschappen af. Zij vertelt in Vroonlande over de adviezen die ze ouderen kan geven in verband met de wijzigingen in de zorg. Hoe maakt u uw financiële zaken op tijd in orde? Hoe is financieel misbruik te voorkomen? Weten uw nabestaanden wat uw wensen zijn als u komt te overlijden? Zij zal ingaan op het belang van het tijdig zaken regelen, zoals een testament en levenstestament. Daarnaast besteedt zij aandacht aan het goed vastleggen van allerhande praktische zaken.
Huib-Jan Bom van Van Loo Advies RegioBank in Dirksland sluit af met het thema: Financiële dienstverlening met persoonlijke aandacht. Hij zal stilstaan bij de verschillende diensten die Van Loo Advies u kan bieden en de producten van de RegioBank, waaronder de overstapservice die banken onderling geregeld hebben.
Floris Zwartbol van Zwartbol Food in Middelharnis verzorgt de inwendige mens tijdens deze middag. Zijn winkel, de vroegere Kaashal, is een zaak vol kaas, delicatessen, kant-en-klaarmaaltijden en streekproducten. Leerlingen van Muziekschool Goeree-Overflakkee verzorgen een muzikale bijdrage.
Er is tot slot volop gelegenheid diverse stands te bezoeken en door te praten met de aanwezige deskundigen. De middag duurt van 14.00 tot 16.30 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Adres Vroonlande: Staakweg 5 te Dirksland.
De toegang is gratis. Aanmelden voor deze themamiddag kan, liefst per e-mail, bij Christa van Dieren: OrganieQ: info@organieq.nl of 06-51968610, Sandra Spoon: Spoon Notarieel Advies & Nalatenschapsplanning: info@spoonadvies.nl of 06-24604624, of bij de receptie van Vroonlande: 0187 602001.

INGEZONDEN:
Rotterdamse Markthal

Op woensdag 1 oktober is door H.M. koningin Maxima De Rotterdamse Markthal geopend. In het E.N. van dinsdag 7 oktober verschijnt een dubbelgrote pagina met mooie kleurenfoto's van de openingshandeling. Er is een grote architectonische prestatie geleverd. De ruimte is indrukwekkend en imposant. Dit zal zeker velen aanspreken.
Diverse bedrijven feliciteren Coöperatie Buutegeweun met het verkooppunt. Diverse versproducten van Goeree-Overflakkee kunnen daarmee worden aangeboden. Enerzijds steun ik uiteraard de verkoop van onze producten. Anderzijds heb ik moeite met de wijze waarop dat binnen de Rotterdamse Markthal moet gebeuren.
De formule die de ontwikkelaar Provast (Postbus 16395, 2500 BJ Den Haag) namens de eigenaar van de Rotterdamse Markthal hanteert, vind ik bijzonder. De eigenaar en verhuurder stelt bijzondere eisen. "U mag hier een winkelruimte huren, maar dan verplicht ik u om zeven dagen per week open te zijn." Gesloten winkels zouden de locatie minder aantrekkelijk maken voor het grote publiek.
Een deel van de inwoners van Goeree-Overflakkee is geen voorstander van openstelling van winkels op zondag. Door de formule worden de ondernemers uit dit deel in praktische zin uitgesloten. Dit vind ik ongepast.
Eerder heeft dezelfde eigenaar (Corio Vastgoed) ook voor problemen gezorgd door huurders binnen Alexandrium Shopping Center Rotterdam een soortgelijke eis op te leggen. Dit heeft eind 2009 geleid tot protest en bezwaar.
Het zou de eigenaar sieren als voor de Rotterdamse locaties een passende oplossing wordt geboden.

Ir. K.J. NIPIUS
Magnoliastraat 9
3257 XH Ooltgensplaat

Blusploeg Oude-Tonge kampioen oppervlakteredding

OUDE-TONGE - In de haven van Balk in Friesland is 4 oktober de landelijke finale oppervlakteredding van de brandweer gehouden. De blusploeg uit Oude-Tonge werd de allereerste Nederlands kampioen oppervlakteredding brandweer. In totaal hadden acht teams zich geplaatst voor deze finale. Oude-Tonge plaatste zich al op 24 juni in Brielle voor de finale door ook daar als eerste te eindigen.

SOMMELSDIJK - In de Staver is er een zaalcompetitie gestart voor 13-16 jaar. Zes teams strijden om een spannend kampioenschap. Naast de tiener funsportkaart is dit weer een initiatief van De Staver.
De volgende teams spelen om het kampioenschap: Classic xl, Legends, Jonge Spartaan, Aardappel, Sweaty Fc.
Volgens initiatiefnemer Lesly Wolters, manager van De verliep de eerste avond super sportief. "Wat een leuke gasten".
De organisator is nog op zoek naar een hoofdsponsor. "Dus als er een plaatselijke ondernemer in plaats van een dood reclamebord een activiteit wil sponsoren voor zo n 50 kinderen? Dan graag contact opnemen met de Staver. "Het gaat om een klein bedrag", zegt Wolters.