info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

21 april 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 21 april 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

De laatste traditionele melkboer stopt

“Ik heb het 49 jaar met heel veel plezier gedaan, maar nu wordt het tijd voor andere zaken.”

OUDE-TONGE - Het kan inmiddels bijna niemand meer zijn ontgaan: Klaas Hagens, de laatste melkboer op Goeree Overflakkee die nog traditioneel met zuivel langs de deuren gaat, stopt er mee. De media-aandacht voor zijn besluit is enorm. "Eigenlijk was ik er nog niet eens zo heel erg mee bezig", zegt Klaas, "maar nu met al die media en het dichterbij komen van zaterdag 25 april, dringt het toch steeds meer tot me door, dat mijn carrière nu echt ten einde loopt en dat voelt toch wel raar eigenlijk".

Het Algemeen Dagblad besteedde er aandacht aan, TV Rijnmond kwam langs, op radio 538 werd het vermeld en terwijl Klaas dit vertelt rinkelt alweer de telefoon. Het is Omroep Max, die graag even met de scheidende melkboer wil spreken. "Het is wat hè", zegt Klaas, die ondanks alles gewoon zichzelf blijft. "Vorig jaar heb ik al aangekondigd dat dit mijn laatste jaar wordt. De meeste klanten, ruim 400, vinden het jammer. Vooral de ouderen, die toch moeite hebben om zelf met de zware spullen te sjouwen en geen auto of hulp hebben. "Er werd mij zelfs gevraagd of ik niet als mantelzorger wilde doorgaan", voegt hij er lachend aan toe. "Maar mijn besluit staat vast. Ik heb het 49 jaar met heel veel plezier gedaan, maar nu wordt het tijd voor andere zaken".

Geen spijt

Klaas begon op jonge leeftijd in de zaak van zijn vader. "Hoewel ik redelijk goed kon leren, had ik helemaal geen zin in school", legt hij uit. "Of ik daar later spijt van heb gehad? Nee hoor, helemaal niet, ik zou het zo weer doen. Ik had een vrij bestaan, geen baas boven me. Nee een kantoorbaantje was helemaal niets voor mij geweest. Toch betekent een eigen zaak niet dat je helemaal vrij bent. Juist niet. De klanten rekenen op je en je moet dus zorgen dat er dagelijks melk wordt bezorgd. Tijd voor vakanties of zomaar een vrije dag was er nauwelijks. Ik ben zelfs op een dinsdag getrouwd met mijn eerste vrouw Rieneke, want dat kwam het handigste uit in verband met mijn ronde. Gelukkig werkte ik tot een paar jaar terug altijd samen met mijn broer Adrie en konden we elkaar helpen, als een van ons op vakantie wilde of ziek was".

Wederzijds vertrouwen

Klaas kijkt met grote tevredenheid terug op zijn loopbaan. "We hebben zoveel mooie en leuke dingen meegemaakt", vertelt hij. "Bij sommige klanten kreeg je vaak wat lekkers. Er was ook een mevrouw die woonde op de tweede verdieping van de seniorenwoningen. Zij liet altijd een emmer aan een touw naar beneden zakken met daarin haar boodschappenbriefje en portemonnee. "Hoef je niet helemaal naar boven te komen", riep ze dan. Ik legde de benodigde spullen erin, wisselde het geld en hees de emmer weer naar boven. Ja de mensen vertrouwden je, en ik heb hun vertrouwen, zover ik weet, nooit beschaamd. Aan dure administratieve rompslomp hebben we ook nooit gedaan. Als iemand niet thuis was, zette ik de boodschappen neer, want ik wist van iedereen wat men wilde hebben, en schreef op een briefje wat ze hadden gekregen.

Lees verder op pagina 5.

Nominatie voor redacteur

HARDERWIJK/SOMMELSDIJK - Tijdens de NNP-dag, de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Nieuwsblad Pers, wordt traditiegetrouw een aantal prijzen uitgereikt. Onze redacteur Martijn de Bonte was met twee anderen genomineerd voor NNP-prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2015. Zijn nominatie kreeg hij voor zijn serie columns - in 110 woorden - die hij schreef met het oog op de Omloop Goeree-Overflakkee en het sfeerverslag van zijn deelname. De prijs ging uiteindelijk naar André Verheul, hoofdredacteur van WeesperNieuws. De andere genomineerde was André Bijl van het Kontakt, editie Leerdam. Namens het team van Eilanden-Nieuws wordt Martijn hartelijk gefeliciteerd met zijn nominatie. Op de foto rechts Martijn de Bonte bij de bekendmaking van de prijs in het Dolfinarium in Harderwijk.         (Tekst: Adri van der Laan. Foto: Vincent de Vries, NNP.)

Militaire oefening

SOMMELSDIJK - Op het terrein van het voormalige verzorgingshuis "De Goede Ree" aan de Prinsessenlaan 51 in Sommelsdijk zal het Ministerie van Defensie op dinsdag 28 en woensdag 29 april een militaire oefening uitvoeren. De militairen arriveren op dinsdagmiddag en overnachten op het terrein. Woensdag van 08.00 tot 17.00 uur vinden er oefeningen plaats, waarbij kleine hoeveelheden springstoffen worden gebruikt. De oefeningen zijn niet vanaf de buitenkant zichtbaar, maar eventueel wel te horen. Defensie bewaakt het terrein.

Controle hondenbezitters

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hondenpoep op straat, op de stoep of in het plantsoen is voor veel mensen een doorn in het oog. Om ervoor te zorgen dat inwoners hiervan zo min mogelijk last ondervinden zijn in de Algemeen Plaatselijke Verordening spelregels opgenomen voor hondenbezitters. De komende weken wordt er door de BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) extra gecontroleerd of hondenbezitters zich aan deze regels houden. In de hele gemeente Goeree-Overflakkee geldt binnen de bebouwde kom een opruimplicht van hondenpoep. Honden moeten binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd lopen. Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen. Op speelplaatsen, trapveldjes, zandbakken en dergelijke zijn honden verboden. De gemeentelijke BOA ziet toe op de naleving van de regels. De huidige boetebedragen luiden als volgt: niet-aangelijnde hond: € 97,-, hond op verboden terrein: € 147,-, loslopen van een hond op kinderspeelplaats, speelweide of zandbak: € 147,-, niet opruimen hondenpoep: € 147,-,
niet bij u hebben van een opruimmiddel: € 97,-.

CurMare heeft dringend behoefte aan vrijwilligers voor de woonzorglocaties De Vliedberg te Ouddorp en het Spectrum te Stellendam. Vandaar ook de even dringende oproep aan nieuwe enthousiaste vrijwillige medewerkers om zich aan te melden.

Door de inzet van vrijwilligers wordt het welzijn van de cliënten verhoogd. Wat kunt u voor hen betekenen?
Helpen bij de activiteiten (een keer per drie weken op dinsdag, woensdag of donderdag). Helpen bij het ontbijt op de woongroepen, of een keer koken (een keer per week). Helpen bij de weeksluiting (een keer in de 5 weken). Maaltijden bezorgen (een keer in de 5 weken, zes dagen: kan met meerdere vrijwilligers wellicht opgedeeld worden). Helpen bij de maaltijd in het restaurant van het Spectrum (een keer per week).

Wat krijgt u hiervoor terug? Waardering van zowel de bewoners als van de medewerkers. Een eventuele reiskostenvergoeding en een attentieregeling. Belangstellenden kunnen contact opnemen met mevrouw Angela van Rijn. Tel. 0187-685500.

2 / 36

Agenda

Dinsdag 21 april

GOEDEREEDE – Lezing aronskelken. Groei & Bloei. Verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 20.00 uur.

Woensdag 22 april

DEN BOMMEL – Kleding- en goedereninzameling voor Roemenië. Van 18.30 tot 19.30 uur, Wilhelminastraat 8.
OUDDORP – Verkoping vrouwenvereniging. Eben Haëzer, Preekhillaan 3, van 9.30 tot 15.30 uur.
OUDE-TONGE – Jeugdmiddag in het Infocentrum, Bernhardstraat 27, voor kinderen van de groepen 1 t/m 8. Van 13.00 tot 15.00 uur.

Donderdag 23 april

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 25 april

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Uitvoering van het Dixit Dominus van G.F. Händel en de Missa in F. van G. Platti door Oratoriumkoor Zuid-West Nederland m.m.v. diverse solisten. Onder leiding van Bas van Houte.
GOEDEREEDE – Rommelmarkt op 't Hoôd van 09.00 tot 15.30 uur. Locatie Breenstraat.
OUDDORP – Psalmzangavond in Eben Haëzerkerk. Aanvang 19.30 uur.

Dinsdag 28 april

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Ontspanningsoefeningen met o.a. klankschalen, o.l.v. Franc Jansen. www.deboeigo.nl.

Donderdag 30 april

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 2 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Inleveren spullen zomermarkt Christelijke Gereformeerde Kerk. Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 11.00 uur bij de loods aan Industrieweg 17. Meer info via activiteitencommissie@cgkmiddelharnis.nl.

Donderdag 7 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Dinsdag 12 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: High Tea aangeboden en verzorgd door Erica Groenendijk van De Snoeperij in Dirksland i.v.m. haar 5-jarig bestaan. www.deboeigo.nl.

Zaterdag 16 mei

OUDDORP – Hervormde Kerk. Uitvoering door het Holland koor o.l.v. Jan Quintus Zwart en met medewerking van Ronald IJmker en ds. Kees van Velzen. Aanvang 17.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, havendijk 16.

Surfers protesteren tegen plan Brouwerseiland

Surfers protesteerden bij het gemeentehuis van Zierikzee tegen de plannen voor Brouwerseiland.

BROUWERSDAM - Enkele tientallen surfers hebben vrijdagochtend voor het gemeentehuis van Zierikzee actie gevoerd tegen het plan Brouwerseiland dat Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij en Boskalis Nederland medio 2016 in uitvoering hopen te brengen. Dit na afwikkeling van de bestemmingsplanprocedures. De surfers uitten hun ongenoegen dat volgens hen, met ontwikkeling van Brouwerseiland ter hoogte van de Middelplaathaven - bijna op de grens van de provincies Zeeland en Zuid-Holland - de internationaal befaamde surfsport voor een groot deel verloren gaat.

Door Jaap Ruizeveld

Ook protesteerden zij tegen het feit dat er veel parkeerplaatsen zullen verdwijnen. Een derde speerpunt in de actie van de surfers is dat er alsnog een onafhankelijk bureau moet worden ingezet, die het effect onderzoekt van de bebouwing op Brouwerseiland (en de aanleg van kunstmatige duinen) op de wind rond de surfplas.

Emoties

De surfers overhandigden aan wethouder Ad Verseput - voor de entree van het gemeentehuis - bij wijze van protest een kist met goud en een zak vol emoties. Mario Sluizen en Mario Scheffers vertolkten in een kort gesprek met de wethouder de gevoelens van de surfers die veel windzeilen hadden meegebracht symboliserend dat zij zich "de wind niet uit de zeilen zullen laten nemen". Een week geleden besprak de raadscommissie Schouwen-Duiveland het beeldkwaliteitsplan Brouwersdam. Bij die vergadering meldden zich, met support van een volle tribune, 13 insprekers die de belangen van de surfsport aan de Brouwersdam presenteerden. Volgens de surfers zou wethouder Verseput toen hebben gezegd dat in de gevolgde procedure de surfers laat waren geïnformeerd.

Verbreden

Of de actie tot positieve resultaten voor de surfers leidt is de vraag. Tot nu toe leveren alleen de fracties van PvdA, SP en Alert! support. Dat is een grote minderheid in zetels. Anita de Vos (SP) was vrijdagmorgen bij de manifestatie aanwezig. Zij gaf aan zich achter het protest van de surfers te stellen. Eind deze maand buigt de gemeenteraad zich over het beeldkwaliteitsplan. Ondertussen beraden de surfers zich over mogelijkheden om hun protest een steviger onderbouwing te geven. De indiening van honderd bezwaarschriften en een campagne in de sociale media moet worden versterkt. Mogelijk worden de krachten gebundeld tot een stichting, zo luidde vrijdag een reactie. Er is een keer een gesprek geweest tussen de projectontwikkelaar en een deputatie van de surfers maar volgens de surfers zou het opgestelde verslag van die ontmoeting niet representatief zijn geweest met hetgeen was besproken c.q. was toegezegd.

Peter Visser presenteert 'Openbaring van Johannes'

Peter Visser tijdens de presentatie van het boek in een zaal van de Exoduskerk waar hij ouderling is.

SOMMELSDIJK – Tijdens een drukbezochte bijeenkomst van familie en vrienden presenteerde drs. Peter Visser zaterdagmiddag zijn boek 'Openbaring van Johannes'.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het was een bijzonder karwei waar Peter Visser uit Middelharnis 15 maanden geleden aan begon. Het schrijven van een boek over het Bijbelboek Openbaringen. Met gepaste trots kon hij zaterdagmiddag het resultaat aan zijn kleinzonen officieel overhandigen. Het boek Openbaringen heeft hem altijd al geïntrigeerd. Jarenlang heeft hij zich beziggehouden met de vraag of het Bijbelboek als geschiedenisboek gelezen dient te worden of handelt het over de toekomst die al begonnen is?
De schrijver wees erop dat hij geen theoloog is en dat het boek dan ook geen theologische verhandeling is. Ook zal men tevergeefs naar dogma's in het boek zoeken. In zijn werk benadrukt Visser dat het Bijbelboek Openbaringen niet gelezen moet worden als een boek van straf en oordeel, maar vooral als een troostboek voor de christenheid. Johannes schreef het boek in een tijd waarin de christenen verdrukt werden. "Het is vooral een troostboek", aldus Peter Visser. In onze abonnee-krant van vrijdag 24 april een interview met Peter Visser.

Het boek Openbaring van Johannes is uitgegeven door U2pi b.v. en is in de boekhandel verkrijgbaar. De uitgave telt 411 pagina's en kost € 24,50. ISBN: 978 90 8759 501 2.

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 17 april zijn Esther & Dave Vogelaar-Kooij getrouwd. In een klassieke auto reed het bruidspaar naar het Oude Raadhuis. Voor de auto uit liep doedelzakspeler Gareth Fraser in vol ornaat. Een niet alledaags gezicht in de Voorstraat van Middelharnis. De foto is gemaakt door Annemarije de Lange van Anck Photography.

5 / 36

Vervolg van de voorpagina

Dat deed ik in een mapje en bij een volgend bezoek werd er afgerekend. Wederzijds vertrouwen, dat was het belangrijkste in mijn werk. Natuurlijk waren er ook droevige momenten. Hoewel je professioneel probeert te werken, doet het je toch wat als een trouwe klant overlijdt. Heel dikwijls ben ik gaan condoleren".

Fluitende melkboer

Klaas zelf heeft ook het nodige meegemaakt. Zijn eerste vrouw overleed acht jaar geleden. "Dat was moeilijk en dan besef je ook wat je klanten meemaken, als hun partner overlijdt. Dat schept toch een soort band. Mijn broer en ik stonden bekend als de fluitende melkboeren, maar toch, na het overlijden van vader en van mijn vrouw, is het wel wat minder geworden hoor".
Inmiddels is Klaas heel gelukkig met zijn tweede vrouw Marian. "Zij heeft eveneens haar partner verloren en heeft ook zelf het nodige meegemaakt", zegt Klaas tot slot. "We voelen elkaar heel goed aan, we beseffen dat we van elke dag moeten genieten en dat gaan we zeker doen. Nee, ik zal voorlopig niet in een gat vallen. We gaan heerlijk vakantie houden en er moet echt iets aan de tuin worden gedaan. Ook hebben we straks eindelijk eens tijd om de kinderen te bezoeken en niet te vergeten de kleinkinderen. Samen hebben we er tien, dus dat komt helemaal goed. Natuurlijk ga ik de klanten best missen, met velen heb ik een heel goede band opgebouwd, maar we zullen elkaar vast nog weleens in het dorp tegenkomen, daar ben ik van overtuigd".

In verband met Koningsdag, maandag 27 april, verschijnt onze huis-aan-huiskrant volgende week op woensdag 29 april. Reguliere advertenties kunnen worden aangeleverd tot dinsdag 28 april 12.00 uur. Familieberichten kunnen worden ingestuurd tot woensdagmorgen 07.30 uur.

Vijf ondernemers bundelen hun krachten

Letterlijk slaan de vijf Ouddorpse ondernemers de handen in een.

OUDDORP - Opnieuw een bewijs van bruisende ondernemersactiviteit. Met als leidraad: "Elkaar versterken en samen optrekken. Daarmee waarde vermeerderend kunnen zijn". Vijf ondernemers met hun vestiging aan het - nu nog naamloze parkeerplein - aan de Hoge Pad in Ouddorp presenteren zich als eenheid. Ieder met eigen kwaliteit en uitstraling. Samen één. Coen Sperling (Jumbo-supermarkt), Hans en Arjanne Hameeteman (Visspecialist), Gerard Visser en Clara (Visrestaurant Hameeteman), Fabian Oostvogels (de Bloemen Super) en Arie de Mik (De Mik-fietsenverhuur) hebben de handen in één geslagen om op de locatie een succesformule te realiseren.

Door Jaap Ruizeveld

De ontwikkelingen rond, op en bij het parkeerterrein direct bij de entree-rotonde Hofdijksweg/Hoge Pad en Molenweg in Ouddorp, tegenover zorginstelling De Vliedberg, zijn de laatste weken in een stroomversnelling beland. De Jumbo-supermarkt van Coen Sperling en het Visrestaurant Hameeteman van Gerard en Clara, kregen er twee nieuwe collega-ondernemers - met verschillende branches - bij, terwijl het recent geopende Vispaleis met nieuwe eigenaren Hans en Arjanne Hameeteman, een metamorfose onderging. En er gebeurde meer. Het hekwerk dat de parkeerplaats in twee delen splitste is weggehaald en zo ontstond een goed overzichtelijke en klantvriendelijke parkeerlocatie voor 125 auto's.

Luxe

Winkelen met de auto "voor de deur" dat is een luxe die door de consument als zeer aantrekkelijk wordt ervaren. De vijf ondernemers zijn blij dat zij deze service kunnen bieden. Op een unieke plek tussen de dorpskern en de stranden en bij één van de belangrijkste entreewegen van de badplaats. Het idee om als ondernemers gezamenlijk te gaan optrekken ontstond in een gesprek tussen Hameeteman Visspecialist en de Jumbo-supermarkt. Er werden tekeningen bekeken en mogelijkheden afgetast. De overige bedrijven sloten zich enthousiast hierbij aan. Op korte termijn zullen er op de locatie stapsgewijs nog aanpassingen worden aangebracht waardoor er een (nog) duidelijker herkenbaar winkelplein ontstaat. De belijning van de parkeerplaatsen is al voltooid en binnenkort komt er bebording bij de entree van het terrein. Ook krijgt, na het verwijderen van een deel van de voormalige visverwerkingsloods, het Visrestaurant een betere uitstraling.

Pakket prijzen

De ondernemers zullen zich met één logo gaan presenteren, of met andere woorden in de markt zetten. Voor zover mogelijk en relevant worden openingstijden van de vestigingen op elkaar afgestemd. Wat is er dan aantrekkelijker om ook aan het gezamenlijke plein een direct herkenbare locatie-duiding te geven. Dus hebben de ondernemers met elkaar afgesproken om consumenten en belangstellenden te vragen een naam te noemen die straks het plein siert. Om het extra aantrekkelijk te maken aan deze wedstrijd deel te nemen wordt er een prachtig pakket, met een hoofdprijs en een viertal andere prijzen, uitgeloofd. De hoofdprijs (500 euro) is verdeeld in 2 bedragen van elk 250 euro. De winnaar, vrouw of man die naar het oordeel van de ondernemers de naam aandraagt die het best past bij het plein, mag 250 euro schenken aan een Goed Doel en de overige 250 euro zelf besteden. Zij of hij zal worden uitgenodigd bij het onthullen van het pleinbord. Uit de inzendingen worden daarnaast nog 5 namen gekozen die het verdienen beloond te worden.

Inzendtermijn

Ook dat zijn prachtige prijzen. Zoals een minuut gratis winkelen bij de Jumbo-supermarkt, een gratis weekeind of midweek-verblijf in een 6-persoons vakantieverblijf (De Mik) op het Noordzeepark. Of in aanmerking komen voor een verrassingsbon voor twee personen in het Visrestaurant, een cadeaubon ter waarde van 100 euro voor aankopen bij de Bloemen Super en een bon van 100 euro te besteden bij de Visspecialist. De inzendtermijn van een naam voor het plein loopt vanaf vandaag (21 april) tot vrijdag 8 mei. Men kan zowel gebruik maken van e-mail (vergeet niet uw naam en adres te vermelden) aan: info@visspecialisthameeteman.nl. Ook kunt u een briefje sturen aan familie Hameeteman, Oudelandseweg 10, 3253 LP Ouddorp.

Nieuw

Nieuwkomers op het plein zijn De Bloemen Super, eigenaar Fabian Oostvogels, met een aanbod van bloemen en planten, decoraties en (tuin)aarde. Het bedrijf is niet nieuw in Ouddorp, want het is afkomstig van de Dijkstelweg. De Mik (o.a. fietsverhuur en recreatiewoningen/fietsverhuur Noordzeepark) sluit met een (tweede) verhuurvestiging van fietsen - zowel traditionele als met trapondersteuning E-bike - met ingang van 1 mei aan bij de collega's op het plein.

Bouw project 'Zomerland' van start

De eerste paalslag voor bouwproject 'Zomerland' aan de Molenkade. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – Een mooi moment was het voor de toekomstige bewoners van bouwproject 'Zomerland', toen op de kop van de Molenkade maandagmiddag 13 april de 'eerste' heipaal werd geslagen voor hun in totaal veertien woningen. Bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar De Langen & van den Berg uit Bergambacht hadden de kopers uitgenodigd bij deze symbolische handeling aanwezig te zijn. Directeur Tomas van den Berg van genoemd bedrijf zei dat hij gedurende het héle bouwproces de aanstaande bewoners bij de bouwontwikkelingen zal blijven betrekken. "Wij zullen u te allen tijde van dienst zijn en ook vandaag zijn wij er hier voor u."

Door Hans Villerius

Waar in de regel over een eerste paalslag wordt gesproken, blijkt dit in werkelijkheid meestal niet om het slaan van de allereerste heipaal te gaan, daar die dan doorgaans al in de grond zit. Een symbolische paalslag is het echter wel, een belangrijk moment in het bouwproces en waard om gemarkeerd te worden. En waar het ook in Stellendam niet de allereerste heipaal was die maandagmiddag geslagen werd, de tweede was het wel van de in totaal 110 palen.
Ze zullen de fundering dragen van het woningbouwproject dat verrijst op de plaats waar voorheen een autogaragebedrijf gevestigd was en dat er al geruime tijd verwaarloosd bij stond. De buurtbewoners zijn blij dat dit pand verdwenen is en dat deze locatie verrijkt zal worden met fraaie woningen, waarvoor een bij de omgeving passend ontwerp is gemaakt, zo gaf Van den Berg maandagmiddag aan. Dat de te bouwen woningen in een behoefte voorzien blijkt wel uit het feit ze allemaal in één keer, tijdens één verkoopdag, verkocht werden.
Wel heeft het een aantal jaren geduurd voordat met de bouw gestart kon worden. Al in de tijd dat de gemeente Goedereede nog bestond, lagen er plannen om op deze locatie nieuw te gaan bouwen. Eerst was een andere projectontwikkelaar hiermee bezig, maar die trok zich terug. Pas daarna verscheen De Langen & van den Berg ten tonele aan de Molenkade. Door de economische crisis echter raakte de woningmarkt op slot, terwijl ook vervuilde grond ter plaatse gesaneerd moest worden, evenals asbest, wat eveneens voor vertraging zorgde. Niettemin is nu de bouw in gang gezet en zal er in een continu proces aan worden doorgewerkt, zo gaf Van den Berg aan. Naar verwachting zullen de woningen dit jaar nog worden opgeleverd en zullen eind van het jaar de bewoners hun sleutels krijgen overhandigd.
Voor het verrichten van de eerste paalslag was wethouder Piet Koningswoud uitgenodigd, die – vergezeld door wethouder Frans Tollenaar – dit werk tot een goed einde bracht. Niemand kon toen vermoeden dat dit de laatste officiële handeling was die wethouder Koningswoud zou verrichten. De volgende dag overleed hij op het alleronverwachts.

Langer thuis wonen senioren vereist ook zelf investeren in wijk- en buurtcontacten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het symposium dat de Rabobank Het Haringvliet zaterdagmorgen organiseerde met als thema 'Langer zelfstandig thuis blijven wonen', was in alle opzichten een schot in de roos. Ruim 150 senioren meldden zich in de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis aan voor de informatiebijeenkomst, de workshops en de onderlinge uitwisseling van eigen ervaringen, feiten en gegevens. Zoals het ook past in een school was het geen sessie om alleen toe te horen. Integendeel. De deelnemers kregen huiswerk en aan het eind van de bijeenkomst de aanmoediging mee om vanuit dit oriënterend symposium nu verder te praten in bewonersgroepen. Het onderwerp uit te diepen en initiatieven te nemen die er toe leiden dat men grip krijgt op eigen zorg en welzijn.

Door Jaap Ruizeveld

Een themagroep senioren van de Rabobank is een aantal maanden met het thema 'Langer zelfstandig thuis' blijven wonen aan de slag gegaan. Dat leverde enthousiaste gesprekken op en uiteindelijk een aantal bevindingen en aanbevelingen. De organisatie van een symposium waar de resultaten gedeeld konden worden lag vervolgens voor de hand. In samenspraak met de Woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee (onderwerp: toelichting zorgclassificatie en zorgbestendig maken van huurwoningen), CuraMare (Toegankelijke Ketenzorg), Buurtzorg Oostflakkee (de beste zorg thuis), Gemeente Goeree-Overflakkee (uitleg over WMO en het Sociaal Domein / rol gemeente) en Zelpro (wanneer en hoe maak ik mijn eigen woning toekomst-proof) werden workshops voorbereid waarvoor de deelnemers zich konden inschrijven. Vanuit de themagroep zelf complementeerde Jan Baks (item: oud worden en zelfstandig willen blijven wonen) dit brede scala van zes workshops.

Ingrijpend

Grote belangstelling voor het Rabobank-symposium. Foto Wim van Vossen Fotografie

Omdat wethouder De Jong deze morgen niet aanwezig kon zijn in verband met de herdenkingsdienst en begrafenis van zijn overleden collega-wethouder Piet Koningswoud, moest het programma iets worden gewijzigd. Overhandiging van het pamflet met de aanbevelingen vanuit de themagroep alsmede de in de tekst gestelde vragen zullen nu op een later tijdstip aan de portefeuillehouder worden aangereikt. Dagvoorzitter Jan Verhage (adviseur coöperatie & duurzaamheid Rabobank Het Haringvliet) kon drie inleiders verwelkomen. Richard van Maurik (directeur Particulieren Rabobank), Jurgen van der Heijden (senior consultant stichting Omzien naar Elkaar) en voorafgaand namens de themagroep Bert Kleingeld.

Maatregelen

Directeur Van Maurik legde accent op de ingrijpende veranderingen in de maatschappij (zorg en welzijn) die een ieder raken. Het is lastig om als senioren beslissingen te nemen en daarbij gelijktijdig de gevolgen daarvan te overzien. Er is veel publiciteit over zaken die niet goed verlopen. Dat de themagroep van de bank (samen met de senior-adviseurs) dit onderwerp heeft opgepakt om passende maatschappelijke issues te bespreken en nu op dit symposium met aanbevelingen en suggesties voor te leggen is een positieve insteek. De demografische ontwikkeling in ons land laat zien dat het aantal 65-plussers stijgt van 1 naar 2.6 miljoen en dat van 80-plussers nu 1 op 74, straks 1 op 25 inwoners. Alleen die getallen tonen al aan dat initiatieven tot het nemen van maatregelen nodig zijn.

Bewonersgroepen

Jurgen van der Heijden vertelde dat landelijk inmiddels 130 senioren bewonersgroepen zijn gevormd die in steden en dorpen zich gezamenlijk inzetten om grip te krijgen op eigen zorg en welzijn. Er wordt daar al veel gedaan aan het opzetten van netwerken. Van daaruit gericht werkend naar zorgcoöperaties die een zorgplan gaan opstellen. Een basis om te gaan onderhandelen met zorgverzekeraars. Als voorbeeld noemde Van der Heijden de Texel-polis. Ja, er zijn al veel clubs en zorgaanbieders. Maar door de bezuinigingen ontstaan er gaten. Daarom leun niet achter over. Ga aan de slag. Richt, wat er nu al is, op het overeind houden van zorg en welzijn. Eigen initiatief. Eigen inzet is nodig. Leg contacten. Leer je buurt kennen. Een gemeente kan taken overdragen aan bewoners die daardoor hun coöperatie kunnen opzetten.

Vervolgstappen

Om een vervolg te geven aan het thema van dit symposium stimuleerde dagvoorzitter Verhage de deelnemers om in hun woonkern / buurt krachten te bundelen, sociale contacten te verstevigen en gezamenlijk tot burgerinitiatieven te komen die een invulling geven aan de vraagstukken van wat er allemaal nodig is om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Als men vervolgens over initiatieven en vervolgstappen wil praten dan is de bankadviseur via j.a.verhage@hhv.rabobank.nl graag bereid daarin een nader te bepalen rol te vervullen. Een soort keukentafelgesprek om resultaten te bereiken.

Van uit themagroep

Bert Kleingeld bood namens de themagroep inzicht in de onderwerpen die in de overlegronden aan de orde waren geweest. Dit samengevat in een 10-tal ervaringen en aanbevelingen. "Wij, als themagroep, denken dat er nog veel stappen gezet moeten worden in het kader van een goede toerusting van onze inwoners. Er zijn op ons eiland actieve zorgaanbieders, maar voor de "doelgroep" in onze participatiemaatschappij blijkt het soms onduidelijk waar zij "wat" kan halen. Wij beseffen dat onze inbreng slechts een stap is op een lange weg, die alle betrokken partijen samen moeten gaan om vraagstukken en knelpunten op te lossen en gericht en zorgvuldig af te handelen. De ingrijpende veranderingen in onze samenleving vragen ook om eigen initiatieven van de burger en van instellingen. Wij signalerend dat in de toekomst de afstand van burger tot het maatschappelijk veld en de overheid steeds groter wordt en dat daarom geïnvesteerd moet worden in ICT- mogelijkheden. Die moet de doelgroep overigens dan ook kunnen hanteren, willen wij voorkomen dat onze kwetsbare medemens zal afhaken".

Sociaal netwerk

Tenslotte onderstreepte Kleingeld nogmaals het belang dat senioren die zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen zelf ook zich inspannen, stappen zetten om een sociaal netwerk te scheppen. De veranderingen in onze samenleving vragen om die insteek. Dat geldt ook voor het maken van een plan voor de langere termijn. Het kiezen van een levensbestendige woning. Problemen oplossen als familie / kinderen op afstand wonen. Leren hoe om te gaan met sociale media, maar dat moet dan wel technisch mogelijk worden gemaakt. Het delen van elkaars ervaringen kan kennis en mogelijkheden versterken. Tenslotte maar niet het minst belangrijke zijn de vrijwilligers. Hun rol en betekenis moet nader worden ingevuld.

Workshops

Na de inleidingen was het tijd om aan te schuiven bij de workshops. De meeste deelnemers kozen voor twee, sommigen voor drie onderwerpen. In ronden van 25 minuten werden de workshops afgewisseld. Nagenoeg alle toelichtingen bleken informatief te scoren. Men had er eigenlijk nog wel wat meer op willen doorpraten en doorvragen. Maar die gelegenheid wordt nu door de Rabobank geboden, maar dan nadat eerst in de eigen kern en, buurt en wijk tot gerichte initiatieven is gekomen. Bij de workshop van de gemeente was de opmerking: "De tijd dat de bewoner ervan uitging dat hij of zij het recht had op…. Is niet meer van toepassing is", een stevige inleidende binnenkomer. De overheid gaat in de dienst- zorgverlening niet uit van de beperking maar van de mogelijkheden die de burger heeft. Vanuit die basis wordt samen gekeken naar invullingen. Gesprekken vinden niet plaats van bovenaf gedicteerd, maar in overleg aan "de keukentafel". Buurtzorg Oostflakkee gaf een overzicht van de werkwijze , kleine teams, 24/7 bereikbaar , toegespitste zorg en uitgaand van de persoonlijke mogelijkheden van de zorg vragende. Op het eiland zijn er vier teams: Goedereede, Middelharis / Sommelsdijk, Midden-Flakkee en Oostflakkee. De aangrenzende kernen vallen onder één van deze teams.

Niet uitstellen

Vanuit de themagroep mocht Jan Baks zich in de grootste toestroom inschrijvers verheugen. In zijn workshop stelde hij enkele vragen over zelf te treffen maatregelen, welke problemen men verwacht als men als senior op gevorderde leeftijd toch thuis wil blijven wonen en wat familie bij de zorg kan betekenen.

Na een snelle consultatie waren de deelnemers het er in grote lijnen over eens dat je dingen moet regelen op een moment dat je daartoe zelf nog in staat bent. Dat die stap niet uitgesteld moet worden en dat het als invulling van deze details belangrijk is om tijdig woningaanpassingen te realiseren. Denk er over na, dit was slechts een oriënterend overleg, zei Baks die aan het eind van de workshop allen een leidraad om te praten over Oud worden en zelfstandig wonen (model gebruikt in Oostdijk) meegaf.

Tiengemeten: Nieuwe vaartochten op het Haringvliet

TIENGEMETEN - Veerdienst Tiengemeten onderhoudt in opdracht van Natuurmonumenten de veerdienst naar natuureiland Tiengemeten. Schipper Huib Bijl van Veerdienst Tiengemeten startte in 2010 met vaararrangementen met het passagiersschip de Heicondias onder de naam De Hoeksche Vaart. Een aantal vaartochten is in samenwerking met Natuurmonumenten. De vaartochten rond Tiengemeten zijn zo populair dat Bijl besloten heeft de activiteiten verder uit te breiden. Voor dit jaar staan nieuwe vaartochten op Haringvliet op het programma zoals de Vroege Vogeltocht en de Sluizentocht.

Huib Bijl kijkt uit naar het nieuwe vaarseizoen. "De Schemertochten bleken vorig jaar een echte topper," vertelt hij. "Maar ook voor de klassieker 'Rondje Tiengemeten' was veel belangstelling. Daarom hebben we beide vaartochten dit jaar weer op de agenda gezet. En we hebben ook nieuwe vaararrangementen op het programma staan. Speciaal voor vogelliefhebbers gaan we vroeg uit de veren voor een Vroege Vogeltocht. Want het wemelt langs het Haringvliet van de steltlopers en watervogels. Een prachtig gezicht! Nieuw dit jaar is ook de Sluizentocht. Mensen krijgen een mooie kans om helemaal naar de Haringvlietsluizen te varen. Tijdens deze vaartocht zoomen we in op nieuwe ontwikkelingen in het gebied zoals het natuurherstel in het Haringvliet in het kader van het Droomfonds. Een vogelkenner vaart met ons mee."

Tiengemeten

Huib Bijl kent het Haringvliet als geen ander. Hij is de vierde generatie Bijl die de overtochten naar Tiengemeten verzorgt. Huib: "Ik heb al die jaren veel mensen gesproken, veel contacten opgebouwd. Ik merk dat mensen het hier leuk vinden en dat Tiengemeten een aantrekkelijke plek is voor allerlei dagjesmensen. Er is ook echt behoefte aan vaartochten op het Haringvliet. We ontvangen boekingen uit het hele land. Maar ook bezoekers uit de Randstad en campinggasten van Goeree Overflakkee varen met ons mee. Zelfs Belgen weten ons goed te vinden. En we zien dat mensen telkens terug komen. Dat is een goed teken."

Meerwaarde

Er kunnen maximaal 35 personen meevaren met de Heicondias. Aan boord kun je genieten van een kopje koffie of thee, een lunch of een ontbijt. Henk Maijer van Natuurmonumenten is blij dat De Hoeksche Vaart de mogelijkheid biedt voor bezoekers om de natuur ook vanaf het water te beleven. Maijer: "Het idee om samen te werken is spontaan ontstaan. Een vaartocht met de Heicondias staat garant voor gezelligheid en met een natuurkenner aan boord kom je ook nog wat te weten over het rijke vogelleven in de Zuidwestelijke Delta. Een mooie combinatie vinden we, dat echt meerwaarde biedt aan de vaartochten. We werken al jarenlang nauw samen met Huib Bijl en hebben regelmatig contact; de gidsen die ingehuurd worden door de Hoeksche Vaart ontvangen de informatie over de natuurgebieden uit de eerste hand en zijn dus goed op de hoogte van alle ontwikkelingen."

Schippers nodig

Er wordt momenteel met vier schippers gevaren. Huib Bijl is nog op zoek naar schippers die het team van Veerdienst Tiengemeten en de Hoeksche Vaart willen versterken. De Hoeksche Vaart verzorgt in de zomerperiode met de Heicondias o.a. de veerverbinding vanuit Stad aan 't Haringvliet naar Tiengemeten en Nieuwendijk. Daarnaast wordt de Heicondias regelmatig afgehuurd door gezelschappen voor bedrijfsuitjes en feestjes. Bij calamiteiten kan de Heicondias de veerdienst naar Tiengemeten overnemen (personenvervoer).

Voor meer informatie en boekingen www.dehoekschevaart.nl en www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

Cor de Jong exposeert in de Overkant.

OUDDORP – Tot 17 juni exposteert Cor de Jong in de Overkant aan de Dijkstelweg. Cor de Jong (1950) volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag waar hij zich heeft gespecialiseerd in de grafische techniek lithografie. Naast het maken van litho's houdt hij zich de laatste jaren ook bezig met gemengde technieken op papier om meer een spontaner en directer resultaat te verkrijgen. Tegenwoordig werkt hij ook meer en meer met acryl op linnen. De werkstukken ontstaan zonder een duidelijk vooropgezet idee.

Al werkend met diverse technieken en materialen wordt het uiteindelijke resultaat bereikt. Elk werkstuk staat op zichzelf aangezien er niet met vaste thema's of onderwerpen wordt gewerkt. Alhoewel elementen uit de natuur vaak wel een rol spelen in zijn kunstwerken. Toch onderscheiden de kleurrijke, abstracte werken van Cor de Jong zich door de geheel eigen kenmerkende stijl.
Enkele opdrachten zijn: Het maken van een grafisch werkstuk voor de bibliotheek van de universiteit van Groningen. Het maken van een litho in oplage voor de kunstenaarsvereniging de Illusie te Rotterdam. 3 litho's voor het kunstblad Home-art. Op zijn naam staat tevens een eervolle vermelding voor Grafiek Nu 1988. Een nominatie voor de Grafiekprijs Bijbels Museum Amsterdam 1992 en een eerste prijs in een grafiekwedstrijd van het kunstenaarsgenootschap "De Illusie" Rotterdam.

Nóg meer 'Kijk bij de Boer' winnaars

De winnaars laten trots hun prijzen zien.

SOMMELSDIJK – Tijdens de succesvolle lustrumeditie van 'Kijk bij de Boer' op Tweede Paasdag jl. konden nóg meer prijzen worden gewonnen dan die welke de 'Kijk bij de Boer' organisatie op donderdag 9 april al uitreikte. Ook bij deelnemende boerderijen konden prijzen worden gewonnen, zoals op het akkerbouwbedrijf van Maarten en Marja van der Sluijs aan de Molenweg te Sommelsdijk, bij wie de winnaars vorige week woensdag 15 april werden verwelkomd om hun prijzen in ontvangst te nemen.

Tekst en foto: Hans Villerius

Maarten en Marja deden voor de eerste keer mee met 'Kijk bij de Boer' en de belangstelling die ze ondervonden was overweldigend: zo'n 2000 bezoekers kregen ze die dag op hun erf, dat ze helemaal hadden afgestemd en ingericht op het geven van zo veel mogelijk duidelijke uitleg over het werk dat op hun agrarische bedrijf wordt gedaan. Bezoekers konden er alles bekijken, kregen rondleidingen, er draaide een voorlichtingsvideo, er was een koffie- en theehoek, er waren proeverijen van diverse soorten salades, in een oldtimer kon op de foto worden gegaan, kinderen mochten tussen de lammetjes en ermee knuffelen, of ze konden zich uitleven op een springkussen, een aangelegd parcours afleggen met een traptractor, genieten van lekkere smoothies, en natuurlijk kon groot en klein op het land kijken achter de boerderij, waar diverse gewassen worden verbouwd die Maarten en Marja rechtstreeks aan de consument verkopen. Kortom, ze hadden alles op alles gezet om er een geslaagde dag van te maken, om de bezoekers een stukje beleving van het boerenvak mee te geven. En daar zijn ze zonder twijfel in geslaagd, getuige de diverse reacties die ze kregen. Ook vorige week woensdagmiddag klonken die nog, toen de prijzen werden uitgereikt die bezoekers ook hier konden winnen: "Jullie waren echt het leukste bedrijf om te bezoeken!" De prijzen konden worden gewonnen met het raden van de juiste zaden. Tien verschillende flessen bevatten zaden van gewassen die Maarten op zijn boerderij verbouwt en er kon worden geraden van welke gewassen de zaden waren. Maarten stond daar zelf bij en gaf er allerlei uitleg bij, om zijn gasten een indruk te geven van bijvoorbeeld welke grote hoeveelheid producten één handje zaad wel op kan leveren. Of hij liet zijn bezoekers perplex staan dat het voor 't oog kleine beetje zaad dat op één flesbodem lag, in totaal wel 25.000 zaadjes waren. Velen hebben meegedaan met de zadenprijsvraag en daar werden drie winnaars uit getrokken die woensdagmiddag op de boerderij hun prijzen kregen uitgereikt. In de boerderijwinkel werden drie pakketten met heerlijke gezonde producten overhandigd aan Wim en Dineke van Alphen uit Sommelsdijk, aan Ezra Delhez uit Dirksland en aan Max en Maritt Kievit uit Sommelsdijk. Bovendien kregen ze allemaal een frisbee mee naar huis én gingen ze natuurlijk met z'n allen op de foto.

Kijken als een inbreker

Het voorkomen en oplossen van inbraken is een speerpunt voor politie en gemeente. Maar ook bewoners kunnen veel doen om inbraken te voorkomen. Maar wat dan precies en hoe krijg je dat bij bewoners in het 'systeem'? Door er al jong mee te beginnen, dacht de politie op het eiland. Want 'jong geleerd, is oud gedaan'. En dus ging de politie samen met gemeente, buurtpreventieteams en het JAC (Jeugd Activiteiten Centrum) het afgelopen half jaar vele scholen op Flakkee langs voor de 'witte voetjesacties'.

De kinderen van groep 8 (of een combinatieklas) kregen op school een presentatie van de politie. Over mobiele telefoons en internet (de voordelen, maar ook de gevaren) en over inbraken. Agenten vertelden uit eigen ervaring over inbraken en aanhoudingen en lieten filmpjes zien. De kinderen kregen toegelicht hoe een inbreker te werk gaat, bijvoorbeeld hoe een inbreker naar een huis kijkt. Ook was er in de les aandacht voor wat het met je doet als een inbreker in je huis is geweest.

In oktober werd de eerste school bezocht, de laatste acties waren in maart. In die periode hebben 34 schoolklassen een presentatie gehad en zijn er twaalf 'witte voetjes actieavonden' gehouden. Op deze actieavonden gingen de kinderen (eventueel met hun ouders), de gemeente, buurtpreventieteams en politie de wijk door om zoveel mogelijk bewoners aan te spreken en tips te geven. Bijvoorbeeld over ladders die in het zicht in de tuin stonden, openstaande ramen, deuren en schuren en slechte verlichting. Bij mensen die niet thuis waren, lieten de kinderen een zogenoemd 'wit voetje' achter, een flyer in de vorm van een schoenzool met de tekst: "dit had een inbreker kunnen zijn".

Reactie van een meelopende moeder: "Ik wist niet dat we zoveel zouden zien, zoveel openstaande schuren met goede spullen erin, ramen die openstaan terwijl er niemand thuis is. Ik ben vond het geweldig om met deze actie mee te doen. De kinderen zijn zo enthousiast, je ziet ze genieten en steeds fanatieker worden."

Een dergelijke schouw van de wijk wordt in sommige wijken regelmatig, soms dagelijks, gedaan door buurtpreventieteams. Een bewezen middel tegen inbraak. In wijken waar een buurtpreventieteam actief is, dalen over het algemeen de inbraken. Nog niet alle wijken hebben een buurtpreventieteam. Interesse om aan te sluiten bij een buurtpreventieteam of er één op te richten, neem dan contact op met de gemeente.

Schommel voor de rolstoel op Hernesseroord

Regiodirecteur Harry Bosma van Stichting Zuidwester opende op dinsdag 14 april de rolstoelschommel op het terrein Hernesseroord.

MIDDELHARNIS - Op dinsdag 14 april 2015 opende regiodirecteur Harry Bosma van Stichting Zuidwester op een feestelijke wijze de rolstoelschommel op het terrein van Hernesseroord. De schommel is geschonken door Stichting Vrienden van Zuidwester. De cliënten en medewerkers zijn er ontzettend blij mee.

Omdat de heer Bosma op dinsdag 14 april officieel afscheid nam als regiodirecteur van Stichting Zuidwester, hebben de cliënten en medewerkers er één groot feest van gemaakt. De rolstoelschommel is voor iedereen toegankelijk. Ook mensen die niet op Hernesseroord wonen of niet rolstoelgebonden zijn, mogen gebruikmaken van de schommel.
De Stichting Vrienden van Zuidwester is een onafhankelijke stichting die in samenwerking en overleg met zorginstelling Stichting Zuidwester zich inzet om het leven van de cliënten van Zuidwester beter en leuker te maken. De cliënten van Zuidwester zijn mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De vriendenstichting wil voor de cliënten een vriend zijn om hun leven te veraangenamen.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Alzheimer Nederland zoekt collectanten

Alzheimer Nederland zoekt dringend collectanten. "Zonder vrijwilligers is geen collecte mogelijk, helpt u mee? U zult ervaren hoe hartelijk en hartverwarmend de reacties zijn van de gevers, om mensen met dementie, nu en in de toekomst, te helpen", aldus de organisatoren van de jaarlijkse collecte. Voor het werk van Alzheimer Nederland is veel geld nodig. "Met een enkel uur van uw tijd kunt u helpen door u in te zetten als collectant in de collecteweek van 9-14 november 2015". Belangstellenden kunnen zich opgeven bij: Martine Riske, regiopromotor collecte, tel. 06 57590349, e-mail m.riske@alzheimer-nederland.nl.

Herdenkingsbijeenkomst bevrijding

Op dinsdag 5 mei is er een herdenkingsbijeenkomst in verband met '70 jaar bevrijding'. Medewerking wordt verleend door ds. J. Schipper uit Leerdam, dhr. G. Slootweg uit Middelharnis en organist Pieter Heykoop. Er is veel ruimte voor samenzang van psalmen en Vaderlandse Liederen. Er zal een collecte zijn voor Stichting vrienden van het Cheider. Vrienden van het Cheider is een christelijke stichting die zorg draagt voor de beveiliging van de orthodox-joodse school het Cheider in Amsterdam. Nog altijd krijgen joodse kinderen in Amsterdam les in een omgeving waarin zij zich bedreigd voelen. De beveiliging van de leerlingen van het Cheider brengt hoge kosten mee voor de ouders. Het is een Bijbelse opdracht om daar een steentje aan bij te dragen. Meer informatie over de vrienden van het Cheider is te vinden op www.vriendenvanhetcheider.nl. Een ieder wordt hartelijk uitgenodigd om deze herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. De bijeenkomst is georganiseerd door de plaatselijke kiesvereniging van de SGP in Dirksland en vindt plaats in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2. De aanvang is om 19.30 uur.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Mantelzorgcafé

Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseert men bijeenkomsten. De eerstvolgende zal zijn op dinsdag 28 april in het Diekhuus te Middelharnis, aanvang 13.30 uur, de middag zal duren tot ongeveer 15.30 uur. Voor deze middag heeft men een aantal sprekers uitgenodigd die onderwerpen te belichten die van belang (kunnen) zijn voor de mantelzorger. Uitgenodigd zijn: dhr. J.de Bruin die informatie kan geven over PGB. Vanuit de gemeente: Mw. Meis Broeders, Laura Heindijk en een WMO consulent. Alle mantelzorgers zijn van harte welkom op deze middag. Opgeven kan via tel. 0187 641344 of e-mail m.walter@zijngo.nl. Deelname is gratis.

Vergadering WMO adviesraad

Dinsdag 28 april is er weer een vergadering van de WMO Adviesraad. De aanvang is 19.00 uur, de vergadering is openbaar en wordt gehouden in het Rondeel te Middelharnis. Naast de gebruikelijke agendapunten komen onder andere Mantelzorg, vrijwilligersbeleid, verslavingszorg, jeugdzorg, wonen en participatie op de agenda voor. Insprekers kunnen zich melden via het contactformulier op de website: www.wmo-go.nl.

HERKINGEN

Lenteverkoping vrouwenvereniging

De Vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht' houdt de jaarlijkse Lenteverkoping op zaterdag 25 april. Van 9.30 tot 12.30 uur is iedereen welkom in en rond verenigingsgebouw "de Fontein" en in "het Scharrelloodsje", Scharloodijk 35. Handwerken zoals handdoeken, schortjes en gebreide sokken, verschillende leuke en goedkope home and garden decoratie-artikelen, koek, jam, kaas, vers gebakken vis en fotokaarten worden verkocht. Op het terras buiten of binnen geniet u van verse koffie of thee met zelf gebakken cake of koek. Voor de kinderen is er een knutselhoek en er zijn leuke prijzen te winnen bij de pakjes paraplu en verloting. Het "Scharrelloodsje" is helemaal gevuld met tweedehands artikelen. Een groot aantal mooie tweedehands boeken is op voorraad. De opbrengst is bestemd voor de Hervormde gemeente van Herkingen.

Kinderworkshop speksteen

Op zaterdag 2 mei organiseert Bee-Kind een workshop intuïtief werken met speksteen. Van 13.30 tot 16.00 uur is het mogelijk om in theetuin De Bongerd creatief bezig te zijn met vijlen en raspen om de zachte speksteen te bewerken. De workshop is speciaal voor kinderen vanaf circa 7 jaar. Tijdens de workshop gaan kinderen zelf aan de slag met een stuk speksteen. Ze werken op gevoel, op hun intuïtie. Kinderen zijn van zichzelf al creatief, worden niet gehinderd door beperkende factoren en gaan lekker hun gang. De begeleiding is in handen van creatief coach Cindy van Bee-Kind. Speksteen is een zachte steensoort (ook wel zeepsteen genoemd), die makkelijk te bewerken is door kinderen. Aanmelden kan via Bee-Kind (Cindy), tel. 06 20798737, e-mail cindyvanbergen@bee-kind.nl. Locatie: theetuin De Bongerd, Molendijk 65 in Herkingen. Deelname kost € 15,- p.p., inclusief 1 steen, gebruik van materiaal, iets lekkers en wat te drinken.

LANGSTRAAT

Rommelmarktspullen

Voor de 10e keer organiseert belangenvereniging Langstraat een rommelmarkt in en nabij de Keet aan Beatrixstraat 22 (1 km voorbij Achthuizen). Dit zal op 20 juni plaatsvinden van 10.00 tot 15.00 uur. De opbrengst van deze markt is bestemd voor het onderhoud van het verenigingsgebouw "de Keet". Wie spullen kwijt wil kan deze inleveren bij Bep Grielen, Langstraat 8b, Langstraat, tel. 0187 630940. Speelgoed, huisraad of andere zaken kunt u brengen op zaterdag 25 april en 30 mei, tijdens de 'soos-middag' van 15.30 tot 17.30 uur. Dit kan ook op vrijdagavond 19 juni van 19.00 tot 21.30 uur. Of bel om een afspraak te maken naar Jeanet Leroy, tel. 0187 632846. Bijna alles is welkom behalve grote meubels, computers, audio- en videoapparatuur.

MIDDELHARNIS

Spullen voor de Jaarmarkt

Zaterdag 25 april is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de Hervormde gemeente Middelharnis in te leveren bij verenigingsgebouw De Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis. Van 10.00 tot 11.00 uur staan medewerkers klaar om spullen in ontvangst te nemen. Het gaat uitsluitend om spullen van goede kwaliteit, die verkoopbaar zijn. Dit jaar zal men geen cassette- en videobanden, kussens en kleden innemen.

Koningskleedjesmarkt

Op vrijdag 24 april wordt op het schoolplein van de Bosseschool een Koningskleedjesmarkt gehouden. De leerlingen van de school kunnen voor € 2 p.p. een plekje huren waarop ze spulletjes verkopen, muziek spelen, haren vlechten, enzovoort. Wat ze daarmee verdienen is voor henzelf. Bij de ouders van de oudercommissie is koffie, thee en lekkers te koop. De opbrengst hiervan en van de verhuurde plekjes is bestemd voor nieuwe boeken voor de Bossebieb. De kleedjesmarkt duurt van 13.30 tot 15.30 uur, de toegang is gratis.

Inleveren spullen rommelmarkt

Op de zaterdagen 25 april en 2 mei is er nog gelegenheid om goede verkoopbare spullen (geen grote meubelen en computers) in te leveren voor de rommelmarkt. De schuur van Meijer aan de Lindenlaan is open van 10.30 tot 12.00 uur.

OUDDORP

Psalmzangavond met tegenstem

Zaterdag 25 april zal er een Psalmzangavond met tegenstem gehouden worden in de Eben Haëzerkerk, Diependorst 18-a. Een ieder is welkom om met een samengestelde groep tegenstemzangers uit de regio Psalmen te zingen. Aanvang 19.30 uur. Ds. De Greef hoopt deze avond de opening, een korte meditatie en de sluiting te verzorgen, organist is Willem den Boer. De collecte is bestemd voor Hospice Calando. Men hoopt veel belangstellenden te ontmoeten die op mee willen zingen en die Hospice Calando een warm hart toedragen. Na de zangavond is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken.

OUDE-TONGE

Groot Nieuws Radio gered

Groot Nieuws Radio gered! Dit is de titel van de lezing die Ron de Rover zal houden in het gebouw van de Evangeliegemeente Flakkee op woensdag 22 april. Het scheelde niet veel of er was geen geld meer om dit christelijke radiostation 'in de lucht' te houden. Door een 'financieel wonder', werd op het laatste moment het tekort aangevuld. Als voorzitter van 'Groot Nieuws Radio' is Ron de Rover betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering van deze onder christenen populaire zender. Op 22 april zal Ron getuigen van een 'wonder van God'. Door een bijzondere gift op het laatste moment kunnen de radio uitzendingen door gaan. Groot Nieuws Radio verzorgt uitzendingen met een christelijke thematiek, waarbij actualiteiten, christelijke muziek en getuigenissen, op de middengolf worden uitgezonden. Ron de Rover is naast zijn voorzitterschap voor GNR, ondernemer (coachingsbureau) en fractievoorzitter voor de Christenunie in de raad van de gemeente Goeree Overflakkee. De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Evangelie Gemeente Flakkee. De bijeenkomst start om 20.00 uur en vindt plaats in het gebouw van de Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24-a te Oude-Tonge. Website: www.evangeliegemeenteflakkee.nl.

Samenkomst Aglow

Op woensdag 22 april wordt er een regiosamenkomst van 'Aglow' met Phia Kamp gehouden. Het thema is 'Gods liefde voor jou'. Tijdens de bijeenkomst zal een drietal vrouwen een getuigenis geven over hun werk in Burkina Faso, Cambodja en voor Operatie Mobilisatie. De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Evangelie Gemeente Flakkee. De bijeenkomst start om 09.30 uur en vindt plaats in het gebouw van Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24-a te Oude-Tonge De programmering van deze ochtend is terug te vinden op www.evangeliegemeenteflakkee.nl.

Themamiddag ouderenbeleid

De ANBO Oostflakkee organiseert voor woensdag 29 april een themamiddag van de gemeente over ouderenbeleid en WMO. De presentatie wordt gehouden door mevr. Meis Broeders en dhr. Bert Horssels. De onderwerpen zijn 'Langer zelfstandig en gezond oud worden op Goeree Overflakkee', 'WMO: sinds 1 januari 2015 wat is er veranderd?' en 'Vrijwillige ondersteuning op Goeree Overflakkee'. De bijeenkomst wordt gehouden in De Grutterswei, aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur. De kosten van de middag zijn € 5,00.

Grote bingo

Vrijdag 1 mei is er een bingo, georganiseerd door ANBO Oostflakkee. Er worden negen rondes en één superronde gespeeld voor € 7, met gratis koffie en mooie prijzen. De bingo wordt gehouden op de Locatie Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat te Oude-Tonge.

Uitvoering Oratoriumkoor Zuid West Nederland en orgelconcert Paul Kieviet

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 25 april zal het Oratoriumkoor ZWN twee bijzondere muziekstukken ten gehore brengen in de Hervormde Kerk van Middelharnis, nl. het Dixit Dominus (Psalm 110) van G.F. Händel (1685-1759) en de Missa in F. van G. Platti (1697-1763).

Het Dixit Dominus van Händel is een achtdelig werk, geschreven voor een vijfstemmig koor en solisten. Het werk bezit een ongekende vitaliteit, maar bevat ook hele ontroerende passages.
De componist Platti is wat minder bekend bij de meesten. Hij is vooral bekend geworden om zijn meer dan 20 celloconcerten. Hij heeft echter ook twee kerkelijk werken gecomponeerd, waarvan de Missa in F een is. Tussen de twee muziekstukken zal Paul Kieviet een orgelconcert van Händel ten gehore brengen. Het Oratoriumkoor zal begeleid worden door het Holland Symfonie Orkest. Medewerking wordt verleend door de solisten Marlotte van 't Hoff (sopraan), Annette Vermeulen (alt), André Betsema (tenor) en Marco Vermeulen (bas). De algehele muzikale leiding is in handen van Bas van Houte.

De uitvoering vindt plaats in de Hervormde kerk te Middelharnis, Ring 15. Aanvang 20.15 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is € 15,00, voor kinderen t/m 12 jaar € 7,50 en de maximale gezinsprijs is € 45. Deze bedragen zijn inclusief een consumptie. Toegangskaarten zijn te koop voor aanvang van het concert, vanaf 19.30 uur, maar ook te bestellen via www.ookzwn.nl of via telefoonnummer 0187 485424. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten in verenigingsgebouw "De Hoeksteen".

Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' een kwarteeuw door eendracht verbonden

Het jubilerende mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden', onlangs in nieuwe outfit gestoken. Foto: Wim van Vossen Fotografie

STELLENDAM – Christelijk Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' te Stellendam staat dit jaar stil bij het 25-jarig bestaan van het koor. Een kwarteeuw zingen, lief en leed met elkaar delen, in openheid met elkaar omgaan zonder in groepjes te denken, met voor iedereen volledige ruimte om z'n zegje te doen wanneer die daar behoefte aan heeft, een warme belangstelling voor elkaar en voor elkaars persoonlijke omstandigheden. Dat is in enkele pennenstreken de sfeer en het karakter die het jubilerende koor typeren. Niet alleen een plek om te zingen, in muzikale vorm Gods Woord uitdragen, maar zeker ook een plaats die een sociale functie vervult. Zowel dirigent als bestuursleden omschrijven op deze manier het verbondenheidsleven op het koor. "Het is alsof de oprichters 25 jaar geleden bij de naamgeving van ons koor een vooruitziende blik hebben gehad, want in de praktijk zijn wij daadwerkelijk door eendracht verbonden."

Door Hans Villerius

De start van het koor komt voort uit de opheffing van het toenmalige 'Flakkees Mannenkoor'. Een aantal mannen miste hun koor erg en vanuit de behoefte om toch weer in mannenkoorverband te kunnen zingen is 'Door Eendracht Verbonden' ontstaan. Interkerkelijk, met leden van Ouddorp tot Ooltgensplaat én… al vanaf het begin met een vrouwelijke organist: Marian van Oostenbrugge. Momenteel zwaait de derde dirigent er de muzikale scepter. Na Johan van Broekhoven en Jaap de Geus staat nu Corné de Geus op de bok en geeft hij muzikale sturing aan het mannenkoor. "We zijn echter geen muzikanten", relativeert Corné: "we blijven leerlingen. En door de open structuur komt er vanuit het koor voldoende feedback waar je wat mee kunt. Je weet wat er leeft en dat is het prettigst om mee te werken."

Uitvoeringen

Momenteel telt 'Door Eendracht Verbonden' 38 leden, waarvan twee al vanaf het begin aan het koor verbonden zijn. Gemiddeld worden zo'n zeven tot acht zanguitvoeringen per jaar gegeven, over heel het eiland verspreid en soms daarbuiten. Onder andere met Kerst en Pasen, op Koningsdag in de open lucht, in zorgcomplexen en ook wordt wel samen met andere koren opgetreden.
Aan iedere zanguitvoering die het mannenkoor geeft wordt een eilandelijk goed doel verbonden. Tijdens dit jubileumjaar is dat Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, voor het opknappen van de buitenkant - onder andere het stucwerk - van een kliniek in Oekraïne.

Jubileumactiviteiten

Het gehele jaar geeft 'Door Eendracht Verbonden' invulling aan het 25-jarig jubileum. Enerzijds door minder uitvoeringen te geven, zodat ze zich anderzijds zo veel mogelijk kunnen concentreren op de jubileumactiviteiten. Anderhalf jaar geleden is er een jubileumcommissie in het leven geroepen die voor dit jaar drie activiteiten heeft georganiseerd.
Dat is in de eerste plaats op zaterdag 13 juni in de Hervormde Kerk te Dirksland overdag een Cd-opname, waarvoor een programma is samengesteld dat een mix vormt van het repertoire vanaf de beginperiode van het koor. Ook het allereerste nummer zal weer worden uitgevoerd, evenals een speciaal jubileumlied dat de mannen hebben uitgezocht: 'Gij dienaars van Hem'. Een klein orkest en organist/pianist Sander van den Houten zullen eveneens aan de Cd-opname meewerken. 's Avonds is er in dezelfde kerk een jubileumconcert met samenzang. Ook de samenzang van deze avond komt op de nieuwe Cd.
Daarna, op zaterdag 19 september, hoopt het koor een dagreis te gaan maken. De Kagerplassen zullen worden bezocht, er zal gezongen worden in de Nieuwe Kerk te Katwijk en aansluitend is er een gezamenlijke maaltijd.
En als derde activiteit in het jubileumjaar staat op zaterdag 28 november een jubileumviering op de agenda, met een broodmaaltijd, een receptie en een concert in de Hervormde Kerk te Stellendam. Daarbij zal ook de nieuwe Cd worden gepresenteerd. Voor het concert op deze dag zal een ad hoc koor worden samengesteld, met ook oud-leden van het mannenkoor, waarmee drie oude nummers van het repertoire zullen worden uitgevoerd. Ook Sander van den Houten zal hierbij weer als organist en pianist optreden, samen met de eigen organist Marian van Oostenbrugge.

Sponsors

Om de jubileumactiviteiten te bekostigen hebben de mannen van 'Door Eendracht Verbonden' al diverse acties gehouden. Onder andere door oliebollen te verkopen, verlotingen te houden binnen het koor, op zaterdag 8 augustus zal op het Oranjeplein in Stellendam vis worden gebakken en verkocht, en natuurlijk worden ook sponsors gezocht die een bijdrage willen geven aan het jubilerende koor. "We weten ons heel breed gesteund", zegt het koorbestuur, dat belangstellenden die 'Door Eendracht Verbonden' ook willen steunen daartoe van harte uitnodigt.

Voor meer informatie zie www.mannenkoordooreendrachtverbonden.nl of mail naar mannenkoorstellendam@gmail.com.

Doorgaan.nl: crowdfunding nu ook op Goeree-Overflakkee!

GOEREE-OVERFLAKKEE - De financiering van goede ideeën is voor ondernemers nog steeds een probleem. Daarom wil Adviesgroep De Vogel ondernemers in de regio Goeree-Overflakkee ondersteunen om goede ideeën toch een kans te geven. De Vogel wil ondernemers helpen een weg te vinden om op een andere wijze aan een financiering te komen. In dit artikel geeft De Vogel graag meer informatie over de nieuwste manier om ondernemers te helpen een project of idee te financieren, namelijk crowdfunding.

Jan Peter Robijn, samen met Leon van den Nieuwendijk, eigenaar van De Vogel, licht de keuze voor crowdfunding toe. 'Om te ondernemen heb je lef nodig. Heel veel lef zelfs zo nu en dan. Want om een onderneming gezond te houden moet je blijven veranderen, wat soms ook inhoudt dat je moet investeren. Wij spreken de laatste tijd regelmatig ondernemers die daar op vastlopen. De banken geven steeds minder vaak thuis wanneer ondernemers aankloppen voor de financiering van een idee of project. Dat is zonde! Wij vinden dat goede ideeën een kans verdienen. En daarin vinden wij ondernemersverzekeraar De Amersfoortse aan onze zijde. Daarom zijn wij een samenwerking met hen aangegaan op het gebied van crowdfunden', aldus Robijn.

Crowdfunden via doorgaan.nl

De Amersfoortse heeft vanuit het idee om ondernemers te helpen het landelijk crowdfundingplatform doorgaan.nl opgezet. Inmiddels hebben op dit platform al verschillende ondernemers met behulp van 'de crowd' hun doel gerealiseerd. Adviesgroep De Vogel heeft veel zakelijke klanten en is daardoor op de hoogte van de wensen en behoeften. Vandaar dat men aanhaakt op dit initiatief en dit naar de regio Goeree-Overflakkee wil brengen. Robijn: 'De combinatie van de expertise op het gebied van crowdfunden bij doorgaan.nl en onze kennis en netwerk van de ondernemers op Goeree-Overflakkee, moet ervoor kunnen gaan zorgen dat mooie, nieuwe initiatieven het licht gaan zien. En dat samen met de steun van iedereen op Goeree-Overflakkee. Én zeker ook daarbuiten!'

Podium voor ondernemers

Bag&Buy

Bag&Buy is een voorbeeld van het succes van crowdfunding. Ondernemer Wim van Dijk verbaasde zich over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal voor producten. Daarom wilde hij een verpakkingsvrije supermarkt openen. Hij plaatse zijn idee op doorgaan.nl. Van Dijk haalde hiermee meer dan 92.000 euro op en is momenteel druk aan de slag om zijn eerste filiaal in Utrecht te openen.

De Vogel is overtuigd van de kracht van crowdfunding. 'Het biedt een podium en helpt je toewerken naar de financiering van een project', zo onderbouwt Robijn. 'Het is een extra mogelijkheid om in het voortraject al mensen te enthousiasmeren voor je idee of initiatief. Als je het slim aanpakt is aandacht in de media en een enthousiaste achterban echt binnen handbereik! Crowdfunding zorgt dus ook voor de nodige gratis publiciteit. Wie wil dat nou niet? Je idee kan worden ondersteund door het maken van een filmpje. Dit is een sterk overtuigingsmiddel richting potentiële investeerders en kan ook worden gedeeld op onder andere Facebook en Twitter.'

Crowdfunden iets voor jou?

Heb je een goed idee, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen? Of draag je ondernemers op Goeree-Overflakkee een warm hart toe en wil je helpen om nieuwe initiatieven te laten slagen? Neem dan contact met op met de adviseurs van Adviesgroep De Vogel. Laat je reactie achter op www.devogel.nl/doorgaan. Uiteraard kun je ook een mail sturen naar info@devogel.nl of bellen naar 0187 497111.

Jan Peter Robijn: 'Crowdfunding is er niet alleen voor beginnende ondernemers. Belangrijkste vertrekpunt is een ambitieus idee. Laten we elkaar helpen, want op Goeree-Overflakkee doen we het samen!'

Stellendamse vrouwenvereniging bestaat 65 jaar

Vrouwenvereniging 'Onderzoekt de Schriften', bij de viering van het 65-jarig jubileum, met op de tweede rij de tweede van links mevrouw Bruggeman-Heerschap. Foto: Hans Villerius

Met als doel 'de Schriften te onderzoeken' werd 65 jaar geleden, op 13 maart 1950, in Stellendam de hervormde vrouwenvereniging opgericht. Afgelopen maandag was het dus precies 65 jaar later en daarom een goed moment voor de dames, thans van de Hersteld Hervormde gemeente Stellendam, om bij stil te staan. Dat deden ze in de Beth-El kerk aan de Voorstraat.

Door Hans Villerius

Overeenkomstig haar doelstelling kreeg de vereniging de toepasselijke naam 'Onderzoek de Schriften'. En daar wordt na 65 jaar nog steeds trouw invulling aan gegeven. Eenmaal in de twee weken komt de vrouwenvereniging bijeen. Er wordt dan een Bijbelstudie behandeld met vragen rondom het onderwerp die gezamenlijk worden besproken. Daarnaast is er ruimte voor een vrije bijdrage, maar wegens tijdgebrek schiet dat er in de praktijk wel eens bij in.
Bij oprichting telde de vrouwenvereniging elf leden. Anno 2015 zijn dat er 43, waaronder inmiddels ook een aantal jongere dames. Eenmaal in de twee weken wordt er vergaderd. Naast het onderzoeken van Gods Woord zijn de vrouwen ook op ander terrein actief. Zo organiseerden ze in het verleden een verkoopdag en houden ze nog regelmatig acties of worden er creatieve dingen gemaakt, kaarten verkocht, schorten genaaid, sokken gebreid en advocaat, krûûkplaetjes en andere koekjes gemaakt om te verkopen op de Bûûtenhavenmarkt, ten bate van de Kerkvoogdij. Al jarenlang verzorgt de vrouwenvereniging ook de Paas- en Kerstmiddagen voor ouderen en alleenstaanden van de kerkelijke gemeente. Enkele dames zitten ook in het Verjaardagsfonds van de kerk. Eenmaal in de maand komen zij bijeen om het opgehaalde geld te tellen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de kerk. Ook wordt vanuit de vrouwenvereniging ondersteuning geboden tijdens condoleances in en begrafenissen vanuit de Beth-El kerk. Naast de tweewekelijkse bijeenkomsten bezoekt de vrouwenvereniging eenmaal in het jaar de Besturendag van de Regio Zuidwest Nederland en de Bondsdag te Lunteren.
Tijdens het 65-jarig bestaan wisselden ook bij vrouwenvereniging 'Onderzoek de schriften' blije en droeve gebeurtenissen zich af. Tijdens de watersnoodramp verdronk de toenmalige penningmeesteres. Anderzijds mag één lid al zestig jaar aan de vereniging zijn verbonden, waarvoor ze afgelopen maandagavond in de bloemetjes werd gezet. Het is mevrouw A. Bruggeman-Heerschap. Jarenlang is zij presidente van de vrouwenvereniging geweest en tien jaar geleden werd ze als erelid benoemd.
De vereniging kijkt terug op goede, maar vooral ook gezegende avonden waarop ze 'in rust en aangename vrêê' mochten vergaderen. "We zijn de HEERE dankbaar, Die ons de gelegenheid, genegenheid en de gezondheid gaf om dit te mogen doen", aldus de Stellendamse vrouwenvereniging, en daarom: "Soli Deo Gloria!".

TrekkerTrek Familiedag Goeree-Overflakkee 2015

DIRKSLAND - Zaterdag 16 mei is het weer zover. Na twee jaar wachten mogen de TrekkerTrek deelnemers weer meedoen met de grootste krachtmeting van Goeree-Overflakkee. Het evenement - georganiseerd door een enthousiast team van de Plattelands Jongeren Euro-Delta, afdeling Goeree-Overflakkee – belooft weer een groot spektakel te worden.

De locatie van TrekkerTrek is net als de vorige edities aan de Philipshoofjesweg 77 in Dirksland. Er zullen maar liefst 160 deelnemers meedoen vanuit alle regio's. De trekkers zijn verdeeld over verschillende klassen. Naast de standaard gewichtsklassen zijn er ook een oldtimer-, hobbysport-, en een bikiniklasse. Ook is er dit jaar voor het eerst een spectaculaire Agri-Sport klasse waarin circa 30 tractoren meedoen.
Naarmate de dag vordert, zullen steeds zwaardere tractoren op de twee speciaal geprepareerde wedstrijdbanen hun krachten tonen. Echter, TrekkerTrek is niet alleen een evenement voor de liefhebbers van zware motoren en rookpluimen, er is voor ieder wat wils. Gedurende de dag zullen er verschillende acts uitgevoerd worden tussen de wedstrijden door. Wat zal er in 2015 te zien zijn? "We kunnen jullie al verklappen dat we de Future Guys weer mogen verwelkomen! Met hun nieuwe spectaculaire show met stunts uit oude westernfilms en rodeo's zullen ze het publiek versteld doen staan!"

Kinderactiviteiten

Ook aan de kinderen is gedacht. Die kunnen zich uitleven in een groot kinderdorp. Speciaal voor de crossfanaten is er een quad baan waar kinderen zich helemaal op uit kunnen leven. In de kinderboerderij kunnen dieren zoals kippen, schapen, ezels en geitjes van dichtbij worden bekeken en geaaid. Nieuw deze editie zijn de bungeetrampolines, ook wel salto trampoline genoemd. Hiermee kun je wel acht meter hoog springen! Verder is er een springkussen, hindernisbaan, een zandbak en kunnen kinderen worden geschminkt.

Feesttent

Dit jaar is er voor het eerst een Pulling Party, daarmee wordt de dag op een feestelijke manier afgesloten. Hiervoor zal de tent naast de baan worden omgebouwd tot een feesttent! Het hoogtepunt van de avond is het optreden van de Dirkslandse Rock-Cover band Way Beyond. Hun optreden zal bestaan uit o.a. covers van Anouk, Kane, U2, Golden Earring en Kings of Leon. DJ's Celebrations, onder andere bekend van de schuurfeesten, is de afsluiting van het feest. De deuren gaan open om 21.00 uur. Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten op www.trekkertrekflakkee.nl of kijk op Twitter of Facebook.

Sponsoren

DeltaRent uit Oude-Tonge is dit jaar opnieuw de hoofdsponsor van de TrekkerTrek Familiedag. De organisatie is nog op zoek naar nieuwe sponsoren! Belangstellenden kunnen contact opnemen met de organisatie.

Elbert Bechthum promoveert Cum laude

EINDHOVEN – Onlangs is Elbert Bechtum cum laude gepromoveerd. Hij verdedigde zijn proefschrift getiteld Wide-band Mixing-DACs with high spectral purity.

De ouders van Elbert Bechthum zijn afkomstig uit Nieuwe-Tonge en na hun trouwen in Goes gaan wonen. Het proefschrift van Bechthum betreft de integratie van twee micro-elektronicacomponenten die cruciaal zijn om zoveel mogelijk data draadloos te kunnen versturen, met name tussen basestations die de GSM-data versturen van smartphones. Bechthum koos voor een combinatie van het onderdeel dat het signaal omzet van digitaal naar analoog en het onderdeel dat de signalen omzet naar de juiste radiofrequentie.
Cum laude promoties zijn relatief zeldzaam. Zo'n vijf procent van de promovendi krijgt dit erepredikaat. Om ervoor in aanmerking te komen moet het verrichte onderzoek van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn en moet de promovendus met uitzonderlijke zelfstandigheid gewerkt hebben.

Onderscheiding voor Gerrit Groenendijk

Gerrit Groenendijk en zijn vrouw, nadat burgemeester Lokker hen in het zonnetje had gezet. Foto: Hans Villerius

OUDE-TONGE – Tijdens een jubileumavond van de commissie Uzon van de Hervormde gemeente Oude-Tonge kreeg één van de oprichters en bestuursleden, Gerrit Groenendijk, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De commissie bestaat 20 jaar, sinds 1995, en stond daar vrijdagavond 17 april bij stil in c.b.s. 'De Bron' te Oude-Tonge. Op deze jubileumavond nam Groenendijk echter ook afscheid van de commissie. Hij is inmiddels 72 jaar, woont al een paar jaar niet meer in Oude-Tonge maar in Middelharnis en hij heeft aangegeven dat 't tijd voor hem werd om met zijn werk voor de commissie Uzon te stoppen. En bij die gelegenheid was 't dat waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker vrijdagavond eveneens naar 'De Bron' kwam om de scheidende vrijwilliger de Koninklijke versierselen op te spelden, als blijk van waardering voor de tomeloze inzet die Groenendijk al die jaren heeft getoond, niet alleen voor de commissie Uzon, maar ook vanwege het 29-jarig kerkenraadlidmaatschap dat hij bij de Hervormde gemeente Oude-Tonge heeft vervuld. Groenendijk werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. En voor zijn vrouw had de burgemeester een bos bloemen meegenomen.

Door Hans Villerius

Uzon is een dorpje gelegen ten noordoosten van de stad Brasov in Roemenië. In oktober 1995 werd het eerste contact gelegd tussen de Hervormde Gemeente van Oude-Tonge en de Hongaarse Reformierte Kirche van Uzon. Grote armoede in het dorp en de hopeloze situatie in het kerkelijke leven waren op dat moment een groot probleem voor de toen aanwezige dominee. Na een bezoek van enkele leden van de Hervormde diaconie te Oude-Tonge, waaronder Gerrit Groenendijk, werd besloten om de kerkelijke gemeente van Uzon te helpen met het mogelijk maken van de bouw van een verenigingsgebouw met kerkzaal. Maar ook om hulp te verlenen door middel van kledinginzameling en winterhulp. Groenendijk heeft de hulpverlening in Uzon in gang gezet. Driewekelijks worden goederen ingezameld, die per vrachtauto naar Roemenië worden gebracht. Op creatieve wijze heeft Gerrit Groenendijk met grote inzet altijd klaar gestaan om leiding te geven aan de vrijwilligers en het maken van de plannen. Ook bezocht hij regelmatig de mensen in Uzon, en de organisaties in Nederland die hulp verstrekken, om zo de kennis die er al is met anderen te delen.

Rijkdom

Burgemeester Lokker sprak vorige week vrijdag zijn grote waardering uit voor de inzet van mensen als Groenendijk. "De grote rijkdom van het eiland is – naast onze jûûn en peen – de aanwezigheid van duizenden vrijwilligers hier, die een bijdrage leveren aan het welzijn van anderen, dichtbij en ver weg. De heer Groenendijk heeft zich intensief ingezet voor Roemenië en de dorpelingen van Uzon. Hij kende er heel wat mensen en wist er zelfs de weg. Naast inwoner van Goeree-Overflakkee is hij eigenlijk ook een beetje Uzonees. En zeker is hij de motor geweest achter het Uzon-project te Oude-Tonge."

Groenendijk zelf wuifde die eer bescheiden weg. "Ja, Roemenië voelde inderdaad wel als m'n tweede thuis", bekende hij. "En heel blij en heel trots ben ik ook dat ik deze onderscheiding mag ontvangen. Maar of ik 't ook verdíen…?" Graag betrok hij ook de andere vrijwilligers van het project in de aan zijn adres gesproken lovende woorden, "want een motor zonder brandstof begint helemaal niets", gaf hij aan. Maar bovenal wees hij van zichzelf af. "'t Is Israëls God, Die krachten geeft. Daarom komt Hém alleen de dank toe!"

De Staver biedt Goeree-Overflakkee zaalvoetbalmogelijkheden

Actie tijdens de Champions League. Foto: Bert Spits Fotografie

Voor de voetballiefhebbers op Goeree-Overflakkee is recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk geen onbekend terrein. Jaarlijks wordt er in december gestreden om de Champions League. Dat succes wilt De Staver nu continueren. Met het opzetten van nieuwe drie zaalvoetbalcompetities en het oprichten van een zaalvoetbalclub, hoopt De Staver de beste zaalvoetballers van Goeree-Overflakkee bij elkaar te brengen. "Op deze manier faciliteren en continueren we sportontwikkeling op het eiland," aldus algemeen manager Lesly Wolters.

Jaarlijks is de zogenoemde Champions League een groot succes op de zaalvoetbalvelden van recreatiecentrum De Staver. "De voetbalclubs van Goeree-Overflakkee nemen het toernooi uiterst serieus," laat Lesly Wolters van het Sommelsdijkse recreatiecentrum – dat ook beschikt over onder meer een subtropisch zwemparadijs, tennishallen, partyzalen en een zonnestudio – weten. "Er staat echt prestige op het spel."
Samen met de try-outs voor tieners, afgelopen winter, heeft het de algemeen manager op het idee gebracht om een aantal zaalvoetbalcompetities te organiseren. "We willen in het kader van vrijetijdsbesteding op vrijdagavond een competitie voor de tieners organiseren. Daarnaast hopen we op zaterdagavond, om de paar weken, een competitie voor senioren op te kunnen zetten. We zien ook graag de mannen van 35 jaar en ouder aan het werk." Naast interne competities, die op dit moment niet bestaan in Middelharnis of Sommelsdijk, mikt Wolters op de oprichting van een officieel zaalteam. "Dat team zou dan moeten gaan spelen in een echte KNVB-competitie. Het zou geweldig zijn om de beste zaalvoetballers van Goeree-Overflakkee te mobiliseren."
Wolters is nu aan het inventariseren of zijn plannen doorgang kunnen vinden. "Daarvoor moeten er voldoende inschrijvingen zijn. Overigens is het zo dat één van de competities niet door kan gaan, maar de andere twee wel." Met de zaalvoetbalactiviteiten wil De Staver mensen verbinden. Wolters: "Dat is ons doel met deze plannen. Wij zetten in op de continuïteit van het sporten en talentontwikkeling op Goeree-Overflakkee. Zaalvoetbal zorgt bijvoorbeeld voor een betere voetbaltechniek en explosiviteit. Het spel is ook sneller. Daar hebben veldvoetbalclubs ook profijt van. Daarnaast biedt zaalvoetbal mensen voor wie het veldvoetbal niet passend is, qua tijd of motivatie, een sportmogelijkheid. Op de lange termijn willen we de zaalvoetbalclub overdragen aan een bestaande voetbalclub in de buurt. Dat past binnen het verenigingsleven."

GO-College presenteert: Dag van de Techniek

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op vrijdag 24 april 2015 organiseert GO-College de tweede 'Dag van de Techniek' op Goeree-Overflakkee. Dit jaar doet de Hoeksche Waard voor het eerst mee. Het technisch mbo-opleidingsinstituut wil hiermee mensen enthousiasmeren voor de sector techniek: "We laten zo vooral ook zien dat technische bedrijven op de eilanden heel veel te bieden hebben." Belangstellenden kunnen tussen 16.00 – 20.00 uur terecht bij diverse bedrijven in de regio.

De 'Dag van de techniek' is een belevenis: deelnemende bedrijven laten zien, horen, voelen en ruiken wat hun werkzaamheden zijn en wat het eindproduct is. Op de 'Dag van de techniek' zal de bezoeker versteld staan van wat er allemaal op Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard wordt geproduceerd en wat daarbij komt kijken.

Enthousiasmeren

Er is een dreigend tekort aan technici in Nederland. Door jongeren, hun ouders, grootouders, buren en kennissen te laten zien wat er zoal mogelijk is in de techniek hopen de deelnemende bedrijven en het GO-College hen te enthousiasmeren.

Deelnemende bedrijven

Bedrijven kunnen zich nog aanmelden voor deelname via www.GOcollege.nl. Tot nu toe zetten in ieder geval Elektro Westhoeve (Ouddorp), Goeree Staal (Stellendam) en Aquality (Stellendam), SZHE Vlechtbedrijf (Ooltgensplaat) en Reedijk Hydraulyk BV (Klaaswaal) hun deuren open op 24 april 2015.

Aanmelden

Omdat de bedrijven zich goed willen voorbereiden op het aantal bezoekers, hoopt GO-College dat iedere belangstellende zich vooraf aanmeldt via dvtorganisatie@gocollege.nl. Meer informatie over de 'Dag van de Techniek' is te vinden op www.GOcollege.nl.

Bingo Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 27 april a.s een bingomiddag in "ons Dorpshuis". Op deze Koningsdag is iedereen welkom. De middag begint om 14.30 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Er worden zeven rondes gespeeld en één superronde. De zaal gaat om 14.00 uur open.

Toneelclub zamelt geld in voor de Voedselbank

GOEREE-OVERFLAKKEE - Elk jaar geeft toneelclub De Klokkedieven een aantal voorstellingen waarbij een deel van de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken. Dit jaar was Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee tot het goede doel verkozen. Zaterdag 28 maart was de laatste voorstelling van "Crisis op de Camping", waarbij een aantal vrijwilligers van de Voedselbank aanwezig was. Na de nodige doldwaze en hilarische perikelen op de camping kon gelukkig een crisis nog net worden omgebogen naar een goed eind. Na dit toneelstuk kreeg de Voedselbank een cheque van 550 euro en acht winkelwagens met boodschappen overhandigd. Hiermee kan de Voedselbank doorgaan om wekelijks voor haar cliënten een goed pakket samen te stellen.

Uitslagen vlucht PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – De uitslag van de wedvlucht van PV De Reisduif van zaterdag 18 april is als volgt.

V16 Oudenaarde; Los: 08.45 uur; Deelnemers: 15; Duiven: 468. Weer: Noord-noordoosten wind.

J.K.Hoekman (33/98) 1 3 4 5 20 21 28 29 30 31 32 34 38 46 47 48 49 66 67 69 80 81 85 86 87 93 100 103 105 107 109 111 115; J. van Alphen (29/40) 2 7 8 0 12 14 18 24 25 27 37 41 44 50 54 58 63 64 65 75 77 82 90 92 94 95 96 101 110; P. van Moort (8/21) 6 11 16 17 19 59 84 98; J. de Blok (5/14) 9 23 39 74 106; A v.d. Linde (5/10) 13 42 52 53 116; Comb. v.d. Sluys (9/18) 15 22 40 51 55 56 62 71 99; Appel Vis van Heemst (3/71) 26 76 104; M.A. van Nimwegen (8/24) 33 36 68 70 72 79 89 91; Yvonne en Cor Kleijn (6/39) 35 60 88 102 108 112; D. Maliepaard (5/24) 43 57 78 114 117; J.C. Visser (1/10) 45; Cor en Yvonne Kleijn (3/43) 61 83 113; P.G. van den Boogert (1/35) 73; C. Looy (1/6) 97.

Natuur- en geloofswandeling op zaterdag 9 mei

GOEDEREEDE - Het duingebied van Goeree/De Kwade Hoek is één van de mooiste natuurgebieden van Goeree Overflakkee. Natuurgids Miranda de Gooijer-Volaart heeft een mooie natuur- en geloofswandeling uitgezet. Behalve de prachtige natuur zullen ook woorden en teksten diepgang geven aan wat we voelen en ervaren tijdens de wandeling.

Zaterdag 9 mei 2015 om 13.00 uur vertrekt men vanaf de Emmaüskerk Middelharnis richting Goedereede. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en het is zaak goede wandelschoenen te dragen. Er kunnen max. 20 personen deelnemen en er zijn geen kosten aan verbonden. Bij slecht weer zal de wandeling mogelijk later plaatsvinden. Er wordt gezamenlijk met eigen auto's naar het gebied gereden. Bij vertrek worden de deelnemers over de beschikbare auto's verdeeld. Tijdig aanmelden bij Huib van Rumpt, tel. 0187 483454, e-mail hjvanrumpt@gmail.com.

Workshopmiddag in Dorpshuis Melishof

MELISSANT - In Dorpshuis Melishof organiseert Sparkels iedere woensdagmiddag voor kinderen van groep 1 t/m 8 workshops. Kinderen kunnen met vriendjes en vriendinnetjes deze leuke workshops volgen en maken hierbij kennis met onder andere theater, techniek en natuur.

Iedere woensdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur maken de kinderen iets bijzonders mee. Een workshop bestaat meestal uit vier middagen en de inhoud van de workshops wisselt af. Kinderen kunnen zo steeds kiezen wat ze leuk vinden en waaraan ze dus meedoen.
Op woensdag 13 mei start de workshop Feest, voor kinderen van groep 1 t/m 4. Tijdens vier middagen maken de kinderen slingers, vlaggen en feesthoeden. Maar ook maken ze lekkere hapjes en worden er leuke feestspelletjes gedaan.
Op woensdag 10 juni start de workshop Kinderboerderij, voor kinderen van groep 1 t/m 8. De kinderen maken een bijzondere kijkdoos met verschillende materialen en technieken. Ook gaan ze lekker naar buiten, de natuur in! De workshops bieden de kinderen steeds weer een nieuwe, uitdagende activiteit.

Aanmelden

De workshops vinden wekelijks op woensdag van 14.00 tot 15.00 uur plaats in Dorpshuis Melishof, Binnenweg 61 in Melissant. Ouders kunnen hun kind(eren) nu aanmelden via www.kibego.nl/workshops. Ook kinderen van groep 1 t/m 8 die niet naar de opvang gaan bij Kibego, zijn welkom. De kosten zijn € 3,50 per middag. Een workshop bestaat uit meerdere middagen.

Elsbeth Grinwis uit Ouddorp krijgt de iPad-mini overhandigd van de rector van de Prins Maurits, de heer A.J. van Heest.

MIDDELHARNIS - Woensdag 15 april vond op CSG Prins Maurits de uitreiking plaats van de hoofdprijs van de PMQuest. Elsbeth Grinwis uit Ouddorp was de gelukkige en ging met een iPad-mini naar huis.

De PMQuest is een initiatief van de Prins Maurits waarbij wordt gefocust op de leerlingen van groep 8. Na de VO-dag in september (de kennismakingsdag van groep 8 met het voortgezet onderwijs op Goeree-Overflakkee) wordt op de website van de Prins Maurits de zogenaamde PMQuest gestart, een vragenspel waaraan alle groep 8 leerlingen mee kunnen doen. Iedere 3 weken staat er een nieuwe quiz op de website die drie prijswinnaars oplevert. Alle goed ingevulde quizzen dingen uiteindelijk mee naar de hoofdprijs die aan het einde van de gelopen race (1 april) wordt uitgereikt.

Uitdaging

Elsbeth Grinwis was dít jaar de winnaar van de hoofdprijs. De Ouddorpse, leerling van de SMDB Koningin Beatrix, is erg verguld met de prijs en ziet er naar uit om het volgende cursusjaar naar de Prins Maurits te komen. "De meeste van mijn klasgenoten gaan naar de PM". Voor Elsbeth is de Prins Maurits geen onbekend terrein meer. Zo heeft ze dit jaar de Masterclass gevolgd en nu doet ze ook mee aan de cursus Anglia. "Het leukst lijkt me dat ik veel meer uitdaging krijg. Het is fijn dat ik al verschillende keren op de PM ben geweest, dan is het een stuk minder spannend."

Adviesbureau voor ouderen van Careyn

SOMMELSDIJK - Sinds 2008 heeft Careyn een adviesbureau voor ouderen in de leeftijd vanaf 65 jaar en ouder, het consultatiebureau. Dit bureau wordt gehouden in het gebouw: den Hoogen Caemer, aan De Sperwer te Sommelsdijk.

Het omvat een gesprek van 40 minuten, waarin u al uw vragen over gezondheid en welzijn kunt stellen aan de verpleegkundige. Zij kan u advies geven en zo nodig doorverwijzen naar andere instanties. Tevens komen enkele gezondheidstestjes aan bod, zoals: het meten van het bloedsuikergehalte, de bloeddruk, lengte-en gewichtsbepaling, body-mass index en taillemeting. De gemeente biedt u dit onderzoek aan, in samenwerking met Careyn. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer info via Careyn, tel. 088 1239988.

De sportiefste
Rij-impressie Volkswagen Golf GTE

Volkswagen maakt zijn entree op de plug-inhybridemarkt met de Golf GTE. Met zijn sportieve karakter en lage bijtelling is hij nu al een enorme hit in Nederland. Maar hij biedt meer. De Volkswagen Golf GTE is de derde 'GT-versie' in de Golf-reeks. Net als de GTI en de GTD is de GTE gericht op een sportief rijgedrag met een bijpassend in- en exterieur. De Golf GTE heeft behalve een sportieve, ook een zuinige kant vanwege de aanwezigheid van plug-inhybride-techniek. Door het accupakket en de elektromotor is de GTE ruim 250 kilo zwaarder dan de Golf GTI. Maar daar staat wel iets heel belangrijks tegenover: zeven procent bijtelling bij zakelijk gebruik.

Geen poespas
De nieuwe Porsche Boxster Spyder

Geen radio, geen airco en een stoffen cabriodak zonder elektrische bediening. De nieuwe Porsche Boxster Spyder is helemaal 'uitgekleed'. Het is een echte liefhebbers-Porsche zonder poespas. De nieuwe Porsche Boxster Spyder is volledig gericht op sportiviteit. Comfort en luxe zijn van ondergeschikt belang. Om het gewicht zo veel mogelijk te beperken, ontbreken airconditioning en audiosysteem. Beide zijn echter zonder meerprijs leverbaar. Om diezelfde reden is ook elektrische dakbediening achterwege gelaten. Het stoffen cabriodak is alleen met de hand te openen en te sluiten. De Spyder is het krachtigste Boxster-model tot nu toe. Zijn 3,8-liter zescilinder produceert 276 kW (375 pk) waarmee de open tweezitter in 4,5 seconden van 0-100 km/u sprint. De remmen zijn rechtstreeks afkomstig van de Porsche 911 Carrera. Om het 'pure' karakter van de Boxster Spyder verder te benadrukken, wordt hij uitsluitend geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak.

Het grootste autofeest van Nederland!

Van 17 tot en met 26 april a.s. staat het grootste autofeest van Nederland weer op de agenda: de AutoRAI! Met een zeer compleet aanbod van merken, exclusieve supercars en indrukwekkende innovaties is de AutoRAI een evenement dat je niet mag missen. Maar er is meer! Maak een innovatieve testrit op het verkeersplein, bekijk de mooiste designiconen in de Klassiekerhal en bekijk interessante innovaties in het InnovationLAB. En het Kidsplein is speciaal ingericht voor de allerkleinste autofans. De AutoRAI heeft veel nieuws te bieden en er is voor ieder wat wils. In deze AutoRAI-special komen mooie, nieuwe en opvallende modellen aan bod.

Corsa 1.4 Bi-Fuel

Geld besparen met een Opel Corsa? Dat kan met de nieuwe Corsa 1.4 Bi-Fuel die behalve benzine ook geschikt is voor LPG. Aangezien LPG in ons land gemiddeld 50% voordeliger is dan benzine, worden de voordelen van deze versie al gauw duidelijk. De nieuwe Opel Corsa Bi-Fuel is leverbaar vanaf 15.695 euro. Zijn 66 kW (90 pk) sterke 1,4-liter viercilindermotor is speciaal aangepast om zowel op LPG als op benzine optimaal te presteren.

De LPG-tank bevindt zich op de plek van het reservewiel onder de laadvloer van de bagageruimte. Dankzij de montage in de fabriek zijn klanten verzekerd van een topkwaliteit gasinstallatie die volledig is geoptimaliseerd en geïntegreerd. Via de boordcomputer zijn het bereik en het verbruik afzonderlijk te raadplegen voor LPG en benzine, maar ook voor de twee samen. Tevens verloopt de overgang tussen de verschillende brandstoffen nu nog soepeler dankzij een nieuwe controlemodule. En ook niet onbelangrijk: de gehele LPG-installatie valt binnen de fabrieksgarantie.

Behalve de goedkope literprijs heeft LPG ook een schonere verbranding dan benzine. Met een CO2-uitstoot van 113 g/km stoot de Opel Corsa 1.4 Bi-Fuel circa 13 procent minder CO2 uit dan een vergelijkbare benzinemotor. De uitstoot van stikstofoxide daalt zelfs met 80 procent. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 6,9 l/100 km. Met twee volle brandstoftanks is een actieradius van 1.200 kilometer mogelijk.

Voor € 10.595,- rij je een nieuwe Opel KARL

Compact maar ruim, een aantrekkelijke verschijning en uiterst bereikbaar: dat is de KARL, het nieuwe instapmodel van Opel. Opel heeft de prijs voor de compacte vijfzitter vastgesteld op een scherpe € 10.595,- (advies consumentenprijs inclusief BTW en BPM).

Kopers krijgen voor de genoemde prijs een aantrekkelijke, 3,68 meter lange en 1,48 meter hoge vijfdeursauto, met standaard vijf volwaardige zitplaatsen in alle uitvoeringen. Het nieuwste lid van de Opel-familie is bovendien verkrijgbaar met talrijke veiligheids- en comfortvoorzieningen die ongeëvenaard zijn in dit segment. De Opel KARL wordt aangedreven door een moderne 1.0 ecoFLEX® 55 kW (75 pk) driecilinder benzinemotor, die speciaal voor dit model nieuw is ontwikkeld en gekoppeld is aan een soepele, handmatig te bedienen vijfversnellingsbak.

Het front van de KARL wordt geaccentueerd door de grote koplampen en de dynamische chroomlijst die het Opel-logo ondersteunt. De kenmerkende sikkellijn over de portieren is een uitdrukking van Opels designfilosofie, waarbij stijlvolle vormgeving samengaat met Duitse precisie. De twee scherpe lijnen die door de deurhendels lopen, benadrukken het dynamische karakter van de KARL. Hij is leverbaar in tien kleuren en biedt keuze uit diverse design velgen, tot maximaal 15 inch in diameter.

De nieuwe Renault Espace
'Businessclass' rijervaring

De Renault Espace heeft eigenlijk alleen zijn naam behouden, want de volledig nieuwe generatie is in geen enkel opzicht te vergelijken met al zijn voorgangers. Wat ooit een grote vierkante ruimtewagen was, is geëvolueerd tot een buitengewoon fraaie premium crossover met veel oog voor design, techniek en kwaliteit.

Renault positioneert de Espace hoger dan ooit. Dat merk je aan alles. De grote zevenpersoons crossover biedt een 'businessclass' rijervaring. De stoelen zitten uitermate comfortabel. Het interieur is prachtig afgewerkt. De zwevende middenconsole is een fraai detail, met daarop een mooi ontworpen pookknop die een goede ondersteuning voor de pols biedt. Hij laat zich opvallend eenvoudig manoeuvreren voor een auto van dit formaat en voelt daardoor minder groot aan. De prijzen van de nieuwe Renault Espace beginnen bij 42.990 euro voor de versie met de dCi 130 dieselmotor.

Nieuwe crossover van Renault
Kadjar!

Renault kan niet afzijdig blijven in het populairste segment van dit moment. Het merk presenteert een gloednieuwe C-segment crossover onder de naam Kadjar. Hij is een slag groter dan de Renault Captur en komt in juni op de markt.

De nieuwe Renault Kadjar is na de Captur en de nieuwe generatie Espace de derde crossover die het merk in korte tijd lanceert. De Kadjar is gebouwd op het zogeheten CMF-C/D platform van de Alliantie Renault-Nissan, net als de Qashqai van concerngenoot Nissan. Het model is 4,45 meter lang, 1,84 meter breed en 1,60 meter hoog en biedt ruim plaats aan vijf personen. De bagageruimte biedt een minimale inhoud van 472 liter. Het ontwerp komt van de Nederlandse designchef Laurens van den Acker.

Renault noemt de Kadjar een mix van een SUV, een hatchback en een stationwagen. Hij heeft immers van alles wat. Vierwielaandrijving behoort tot de mogelijkheden. In dat geval komt de Kadjar met drie standen: Auto, Lock en 2WD. Deze keuzeschakelaar is een typisch SUV-kenmerk, net als de 190 millimeter grote bodemvrijheid. Het motorenaanbod zal uitsluitend bestaan uit viercilinder turbomotoren van de nieuwste generatie, met gunstige verbruiks- en CO2-cijfers.

Mercedes C-Klasse Plug-in Hybrid
Voordelige luxe

Leaserijders opgelet: er is een Mercedes-Benz C-Klasse met 7 procent bijtelling. Het is de nieuwe C 350 Plug-in Hybrid met minder dan 50 gram CO2-uitstoot per km, ook leverbaar als Estate. De nieuwe Mercedes-Benz C 350 Plug-in Hybrid heeft een 2,0-liter viercilinder benzinemotor die is gekoppeld aan een elektromotor. De stroom wordt geleverd door een grote lithium-ion batterij die via het stopcontact kan worden opgeladen. Het opladen via een oplaadpaal duurt ongeveer anderhalf uur. Via een huishoudstekker is een oplaadtijd van ongeveer twee uur mogelijk.

Zuinige sprinter

Het samenspel van de benzine- en elektromotor zorgt voor overtuigende rijprestaties. Gezamenlijk leveren ze een vermogen van 205 kW (279 pk) en een koppel van 600 Nm. Daarmee accelereert de C-Klasse Plug-in Hybrid in zes seconden van 0 naar 100 km/u en bereikt hij een topsnelheid van 250 km/u. Maar mede doordat hij een afstand van maximaal 31 kilometer geheel elektrisch kan rijden, pakken de gecombineerde verbruikscijfers goed uit. Zowel de sedan als de Estate verbruiken gemiddeld 2,1 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 48 g/km (Estate 49 gram). Daarmee voldoet deze groene C-Klasse aan de eisen voor de fiscale bijtelling van 7 procent.

142 euro bijtelling

De prijzen beginnen bij 57.995 euro voor de sedan in de Lease Edition-uitvoering. De Estate kost 2.000 euro meer. Leasen kan voor prijzen vanaf 839 euro per maand. Bij 42 procent inkomstenbelasting begint de netto bijtelling bij slechts 142 euro per maand.

Mazda vernieuwt CX-5
Niveau hoger

Slimme veiligheidstechnieken, nieuwe motoren en een aangepast design – dat zijn de belangrijkste wijzigingen van de vernieuwde Mazda CX-5. Tevens richt het merk zich nadrukkelijker op de leaserijder. De vernieuwde CX-5 is het eerst model van Mazda met adaptieve led-koplampen (ALH). Om verblinding van andere automobilisten te voorkomen, schakelt ALH alleen de leds uit die in de specifieke richting van medeweggebruikers schijnen. Op deze wijze blijft het grootlicht altijd aan. Andere nieuwe systemen zijn onder meer Blind Spot Monitoring (BSM) dat de bestuurder tijdens het achteruitrijden waarschuwt voor van links en rechts naderend verkeer. Smart City Brake Support remt automatisch als er een verhoogd risico op een ongeval is.

De vernieuwde Rav4 van Toyota

Toyota is in enkele jaren uitgegroeid tot hét hybridemerk in Europa. Begin 2016 wordt alweer het zesde semi-elektrische model aan de line-up toegevoegd: de vernieuwde Rav4. De Toyota Rav4 Hybrid heeft een 2,5-liter viercilinder benzinemotor die samen met een elektromotor de voorwielen aandrijft. De achterwielen worden aangedreven door een tweede elektromotor. Vierwielaandrijving is dus standaard, evenals een automatische transmissie. De Rav4 is een zogeheten Full Hybrid. Volledig elektrisch rijden is mogelijk, zonder dat de batterij via de stekker moet worden opgeladen. En in tegenstelling tot een aantal andere hybridemodellen van Toyota mag de Rav4 Hybrid wel een aanhangwagen trekken. Het maximale trekgewicht bedraagt zelfs 1.650 kilo. Behalve een nieuwe motor is de Toyota Rav4 ook voorzien van een opgefrist uiterlijk.

Rij-impressie Ford Mondeo Wagon
Topcomfort

Het is verbazingwekkend hoe een doorsnee-middenklasser in ruim twintig jaar veranderde in een rijdend hightech-podium. De vijfde generatie van de Ford Mondeo is immens comfortabel, veilig en levendig.

De Mondeo is de eerste Ford in Europa die leverbaar is met led-koplampen. Bijzonder is de lichtbundel zich aanpast aan de rijsnelheid, het omgevingslicht, de stuurhoek en de afstand tot een voorligger. Ook prettig is de spraakbesturing van het uitgebreide infotainment- en navigatiesysteem Sync 2. Dankzij de geïntegreerde Michelin gids kun je een de naam uitspreken van een restaurant uitspreken en de route wordt in het navigatiesysteem ingesteld. Je kunt ook meteen even bellen om een tafel te reserveren. En wat te denken van de stoelen met massagefunctie! Kleine kussentjes onder de bekleding vullen zich beurtelings met lucht om stramme spieren aan te pakken. De technologie is samen met twee artsen ontwikkeld. Het werkt buitengewoon ontspannend.

Topveiligheid

Rijden in de nieuwe Ford Mondeo is een genot. Het is uitzonderlijk stil in het interieur, de vering is comfortabel afgesteld en toch is de wegligging zeer stabiel. Vierwielaandrijving is optioneel voor wie bijvoorbeeld regelmatig gaat wintersporten. Wat betreft veiligheid is alles dik in orde. De auto waarschuwt, corrigeert en remt automatisch indien nodig om een aanrijding bij lage snelheden te helpen voorkomen. Bijzonder zijn de optionele, opblaasbare gordels achterin. Deze verminderen het risico op inwendige verwondingen aanzienlijk, want de kracht wordt over een groter deel van de borstkas en de heupen verdeeld. De Ford Mondeo Wagon is leverbaar met keuze uit drie benzine- en drie dieselmotoren. De prijzen beginnen bij 32.695 euro voor de 1.6 TDCi Trend.

Rij-impressie Ford C-Max Energi

Ford heeft de C-Max Energi exclusief naar Nederland gehaald. Nergens anders in Europa is de plug-inhybrideversie van Fords ruime gezinsauto te koop. Het merk probeert hiermee een graantje mee te pikken van het fiscaal aantrekkelijke klimaat voor zakelijke rijders, die voor deze C-Max slechts 7 procent bijtelling betalen.

De plug-inhybride Ford C-Max is voorzien van een 2,0-liter benzinemotor die optimaal samenwerkt met een krachtige elektromotor. Met een volle batterij is een afstand van maximaal 44 kilometer geheel elektrisch te overbruggen. Bij veel korte ritten is dus benzine te besparen. De topsnelheid is overigens 165 km/u, puur elektrisch rijdend is dat 136 km/u. Belangrijk is wel om op tijd weer op te laden. Dat duurt ongeveer twee uur bij de laadpaal. Via een standaard stopcontact thuis duurt het drie uur.

Aangenaam rijgedrag

Eenmaal op pad rijdt en stuurt de hybride Ford niet anders dan een C-Max met enkel een benzine- of dieselmotor. In de praktijk staat dat voor een aangenaam rijgedrag, waarbij je als bestuurder nauwelijks verschil bespeurt als de auto elektrisch wordt voortgestuwd dan wel dat de verbrandingsmotor de energie levert. Elektrisch wegrijden kan, maar als het gaspedaal te diep wordt ingedrukt, springt de verbrandingsmotor meteen bij. Het gecombineerde vermogen van de twee aandrijflijnen bedraagt 136 kW (185 pk).

Rijke uitrusting

De Ford C-Max Energi kost 34.995 euro. Voor dat geld krijg je niet alleen een zuinige aandrijflijn, maar ook een riante uitrusting. Automatische airco, lederen bekleding met stoelverwarming en navigatie zijn altijd aanwezig. Ook handig is de zogeheten Hands-Free Liftgate, waarmee de achterklep door middel van een voetbeweging onder de bumper automatisch opent.

Rij-impressie Kia Sorento Kia op z'n best

De nieuwe Kia Sorento is standaard zeer rijk uitgerust.

Kia koestert grote ambities. In vier jaar tijd mikt de autoproducent op een groei van vijftig procent in Nederland. De volledig nieuwe Kia Sorento moet daaraan zijn steentje bijdragen. Hij is te koop voor prijzen vanaf 48.995 euro.

De eerste generatie Sorento uit 2002 zette Kia behoorlijk op de kaart. Het was destijds een van de scherpst geprijsde SUV's in zijn klasse. Dertien jaar later is de Sorento geëvolueerd tot een elegante crossover met buitengewoon veel luxe en zeeën ruimte. Zeven zitplaatsen zijn standaard, evenals navigatie en lederen bekleding. De gebruikte materialen zijn van hoog niveau, de afwerking is zeer goed. En wat te denken van de achterklep die automatisch opent als je een paar tellen achter de auto staat, met de sleutel in de broekzak. Kia begrijpt dat de consument hoge eisen stelt aan een auto die een halve ton kost.

Alleen diesel

Dankzij de nieuwe stuurinrichting reageert de Sorento verfijnder en directer. Hij rijdt meer als een personenauto, minder als een echte 4WD. In bochten voel je de controle. Op de snelweg zweef je over het asfalt. Kia levert de Sorento alleen met de 2.2 CRDi dieselmotor en dat is een fijne krachtbron. Hij reageert alert en levert veel trekkracht op ieder gewenst moment. In combinatie met de automaat blijft het toerental mooi laag, dus stil en efficiënt. Met de nieuwe Sorento toont Kia waartoe het in staat is. Heel veel dus. Ook op het gebied van geavanceerde veiligheid maakt de Koreaanse SUV indruk.

Kia Picanto: Extra sportief

Om het succes van de Kia Picanto door te zetten introduceert Kia nu een nieuwe top-uitvoering op de AutoRAI 2015, de Picanto SportsLine. Een uitvoering die het model een extra sportieve uitstraling geeft. De Picanto is al jaren een absolute bestseller. Om dit succes voort te zetten werd vorige maand nog de allernieuwste Picanto geïntroduceerd. Op de AutoRAI 2015 introduceert Kia nu een nieuwe top-uitvoering, de Picanto SportsLine. Een uitvoering die het model een extra sportieve uitstraling geeft.

De diverse uitvoeringen van de Picanto hebben een hoog en compleet uitrustingsniveau, maar de SportsLine geeft daar een extra, sportieve dimensie aan met 'sportieve' accessoires zoals: 15" lichtmetalen velgen, side skirts en speciale bumpers in carrosseriekleur, een dubbel uitlaatsierstuk, een rood interieur met stof/leder combinatie en sportpedalen.

Om het comfortniveau verder te verhogen is het Picanto-topmodel uitgerust met parkeersensoren achter, privacy glass, een verwarmbaar stuur, verwarmde voorstoelen, smart-key met een start/stop knop, deurpanelen met kunstleder afgewerkt, een super vision cluster en elektrisch inklapbare buitenspiegels met LED-richtingaanwijzers.

Honda presenteert nieuwe Jazz

Honda heeft de Europese versie van de Jazz officieel onthuld. De auto komt in de zomer op de markt. De Jazz staat op een nieuw platform, waardoor de auto groter is. Belangrijke centimeters zijn gewonnen in de wielbasis, die 3 centimeter meer meet dan die van het uitgaande model. Dat betekent meer beenruimte voor de achterpassagiers. Ook de bagageruimte is groter en meet nu 354 liter. Als de stoelen via het Magic Seat-systeem eenvoudig omlaag zijn geklapt ontstaat er 884 liter laadruimte.

De Jazz wordt in Europa leverbaar met 1.3 benzinemotor. Deze turboloze motor heeft 102 pk en is gecombineerd met een handgeschakelde zesbak of een CVT-automaat. Het chassis is stijver en lichter en dat zorgt ervoor dat de Jazz een lichtvoetiger bochtgedrag heeft. De algehele rijbeleving is directer en de auto moet een natuurlijkere respons geven.

Racespirit
De nieuwe Civic Type R

De nieuwe Honda Civic Type R is niet zomaar een extra gepeperde versie, maar een minutieus uitgewerkt proces vanwege de hoge verwachtingen. Honda overtreft die zelfs, met een voorwielaangedreven "hot hatch" die alle records verbreekt. De zeer krachtige 2,0-liter V-TEC turbomotor levert 228 kW (310 pk) en 400 Nm, waarmee de Type R in minder dan zes tellen van 0 naar 100 km/u schiet. De topsnelheid bedraagt 270 km/u en dat is een record voor een voorwielaangedreven auto. Honda hecht nog meer waarde aan het Nürburgring-record dat de Civic Type R nu in handen heeft. Het model liet een rondetijd van 7:50:63 noteren en is daarmee dik drie seconden sneller dan het oude record van de Renault Mégane RS 275 Trophy. De super sportieve Honda Civic Type R komt in de loop van dit jaar op de markt en kost 44.390 euro.

Honda CR-V Black Edition
Zwarter dan zwart

Honda introduceert de CR-V Black Edition. Deze versie is aan de buitenkant voorzien van veel sportieve accessoires. De Honda CR-V Black Edition is leverbaar in combinatie met alle uitrustingniveaus in zowel benzine- als dieseluitvoering. Het model is te herkennen aan de honingraatgrille met glanzende omlijsting, de achterspoiler en de treeplanken. Klanten hebben de keuze uit lichtmetalen 18- en 19-inchwielen. De CR-V Black Edition is overigens ook leverbaar in het wit. De prijzen beginnen bij 34.570 euro voor de versie met de 1.6 i-DTEC-dieselmotor.