info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

10 mei 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 10 mei 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuwe dorpsraad in Herkingen

HERKINGEN - In Herkingen was er na de gemeentelijke fusie geen dorpsraad meer actief. Daar komt nu verandering in. Een aantal mensen heeft de 'koppen bij elkaar gestoken' om een nieuwe dorpsraad op te zetten. De dorpsraad in oprichting bestaat op dit moment uit 5 personen, idealiter zouden daar nog 2 á 3 personen bij moeten komen, om een evenwichtige afspiegeling van de gemeenschap te verkrijgen en om een goede taakverdeling te garanderen. Op woensdag 8 juni is er een bijeenkomst over de dorpsraad in 'Ons Huis'.

Mensen die interesse hebben om zich in te zetten voor de dorpsraad, kunnen contact opnemen met het bestuur. De dorpsraad zal zich gaan inzetten en sterk maken voor alles wat met het dorp te maken heeft. Het is het aanspreekpunt voor de gemeente om te weten te komen wat er leeft en speelt in de gemeenschap. Tevens is de dorpsraad het communicatiemedium naar de gemeente toe vanuit de bewoners van Herkingen. Het geheel zal een heel breed spectrum gaan omvatten, van (financiële) hulp voor verenigingen om activiteiten te organiseren, leegstand van panden, verfraaiing van het dorpsaanzicht, opknappen strandje, tot het assisteren van hulpbehoevenden. Dit zijn maar voorbeelden, het geeft alleen maar aan dat alles wat met Herkingen en haar inwoners te maken heeft, gerelateerd kan worden aan een dorpsraad.

Er is er een afspraak gemaakt bij de notaris om de Dorpsraad als een stichting in te gaan schrijven. Woensdag 8 juni is er een openbare bijeenkomst in 'Ons Huis', een avond waarbij mensen van de gemeente en andere particuliere en/of publieke instellingen aanwezig zullen zijn om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Het bestuur hoopt dat iedere vereniging, en zoveel mogelijk bewoners, aanwezig zullen zijn op woensdag 8 juni. De Dorpsraad kan niet functioneren zonder inbreng van de gemeenschap. Het bestuur: "We kunnen geen ijzer met handen breken. De medewerking van het dorp is absoluut nodig om de leefbaarheid te behouden en te vergroten. De avond begint om 19.30 uur, komt allen!"

Om een inzicht te krijgen in de problemen en de pijnpunten die er spelen binnen de gemeenschap, is een enquêteformulier opgemaakt. In dat formulier kunnen Herkenezen zaken kwijt waarvan ze denken dat ze verbeterd moeten worden. De formulieren zullen binnenkort huis-aan-huis worden verspreid. De vragenlijst is ook te vinden op de Facebookpagina van de Dorpsraad en op de website van de Jaarmarkt. Ingevulde formulieren kunnen tot 21 mei worden ingeleverd in de dagwinkel, of worden gemaild naar dorpsraadherkingen@hotmail.com.

Het bestuur hoopt op veel ingevulde enquêteformulieren. "Reacties zijn van groot belang. Wij zullen de formulieren inventariseren en de gemeente en eventuele andere belanghebbenden voor de bijeenkomst van het resultaat op de hoogte brengen. Zaken die meerdere keren naar komen, zullen dan sowieso al besproken worden tijdens de bijeenkomst op 8 juni, die start om 19.30 uur.

Het bestuur is als volgt: André van Beek, voorzitter. Flora Buscop, secretaris. Marja Hogerwerf, penningmeester. Andres Bazen, contactpersoon verenigingen. Adri Knöps, communicatie en sociale media.

Inspirerende wandeltocht 't Pinksterpad

SOMMELSDIJK - Op Tweede Pinksterdag, 16 mei, is er al voor de zesde keer een mooie wandeltocht voor alle leeftijden. Dit keer in en rondom Sommelsdijk. De start is bij de Hervormde Kerk om 14.15 uur en gaat via de Emmaüskerk naar de Exoduskerk. Naar keuze kan er 7 of 12 kilometer worden gelopen door het dorp en de polder. Onderweg krijgen wandelaars iets ter overweging of ter inspiratie aangeboden. Ditmaal vertellen vrijwilligers van het Streekmuseum op verscheidene plaatsen langs de route verhaaltjes. Voor kinderen is er ook van alles te doen tijdens de route en op de rustplaatsen. Deelname is gratis en het parcours is toegankelijk voor buggy's en rolstoelen. Bij het eindpunt staan voor alle wandelaars broodjes en voor kinderen pannenkoeken klaar. In de kerk is een expositie doopjurken, muziek en kan gebruik gemaakt worden van de stilteruimte. Het Pinksterpad is een inspirerende jaarlijkse wandeltocht op Goeree-Overflakkee, georganiseerd door verschillende kerken, onder begeleiding van de classicale evangelisatiecommissie GO Classis Brielle PKN. Afgelopen jaar gingen rond de 500 wandelaars op pad. Voor meer informatie, zie www.pinksterpad.nl. (Archieffoto: Barend Keijzer).

Verkeerssituatie gewijzigd

GOEREE-OVERFLAKKEE - De werkzaamheden om de route van Middelharnis via Stad aan 't Haringvliet naar de N59 veiliger te maken, zijn al gedeeltelijk afgerond. Let op, na de werkzaamheden is het traject Oudelandsedijk-Tilsedijk-Groeneweg een 'Duurzaam Veilig' ingerichte weg, waar maximaal 60 km per uur mag worden gereden. Deze aanpassing brengt ook nog een aantal andere verkeersregels met zich mee. Zo hebben alle(!) bestuurders van rechts voortaan voorrang. Ook rijden bromfietsers niet meer op het fietspad, maar op de rijbaan.

Gewijzigde sluitingstijden

In verband met Tweede Pinksterdag verschijnt de huis-aan-huiskrant van volgende week niet op dinsdag, maar op woensdag 18 mei. Advertenties kunnen aangeleverd worden tot dinsdag 17 mei 12.00 uur. Familieberichten tot woensdagochtend 7.15 uur.

2 / 18

Agenda

Donderdag 12 mei

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 13 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 14 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
GOEDEREEDE – Rommelmarkt Hervormde Kerk in het centrum. Vanaf 9.00 uur.
DIRKSLAND – Sfeer- en inspiratiefair bij Burgje's Brocante. Van 11.00 tot 16.00 uur. Paulina van Weellaan 2.

Donderdag 19 mei

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
MIDDELHARNIS - Ledenvergadering De Motte. Oude Raadhuis Middelharnis. De aanvangstijd is 19.30 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 20 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 21 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
NIEUWE-TONGE - Inleveren rommelmarkt spullen aan de Oudelandsdijk 4A te Oude-Tonge of Hervormde Centrum Elim aan de Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge van 9.00-11.45 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET - Muziek- en zangavond in Hervormde Kerk. Anne Marie Huizer, panfluit, Piet Bechthum, orgel. Opening en sluiting door ds. H.J. Catsburg. Aanvang 19.30 uur. Kerk open: 19.00 uur.


Dinsdag 24 mei

OUDDORP – Inloop De Boei. Dagje uit naar Tiengemeten. www.deboeigo.nl

Donderdag 26 mei

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 27 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 28 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE – Hervormde Kerk - Openingsconcert Gouden Jubileum Frobeniusorgel, m.m.v. Magnificat, o.l.v. Rinus Verhage; Orgel: Wim Diepenhorst; Historische presentatie: Wim Visser. 19.30 uur.

Nu ook in Middelharnis: in beweging voor kwetsbare vrouwen

MIDDELHARNIS - Gezelligheid combineren met omzien naar elkaar; dat is 'Vrouwen lopen voor Vrouwen'. Jaarlijks lopen honderden vrouwen mee met deze sponsorloop. Op 21 mei start voor het eerst ook een wandeltocht in Middelharnis! De opbrengst gaat naar Stichting De Hoop, Terwille en Bright Fame, voor hulp aan vrouwen die willen loskomen van verslaving of prostitutie.

Een groep enthousiaste vrouwen van Goeree-Overflakkee heeft de tocht in Middelharnis opgezet. De tocht start in de scholengemeenschap Prins Maurits en voert door het natuurgebied 'De Vliegers' tijdens de 10 kilometertocht. Tijdens de 20 kilometertocht wandelen de vrouwen door de polder van Middelharnis, langs het Haringvliet. De dag sluit af met een high tea van 'De Snoeperij' uit Dirksland, waarbij een cliënte van De Hoop haar levensverhaal deelt.

Kom in beweging

Marijke Koers, projectmanager van 'Vrouwen lopen voor Vrouwen': "Wij zijn van mening dat vrouwen van betekenis kunnen zijn voor andere vrouwen. Dat kan al heel eenvoudig, door met zussen of vriendinnen een dagje mee te wandelen rond Middelharnis en daarmee geld in te zamelen voor goede hulp aan kwetsbare vrouwen. Elke vrouw kan meedoen!" Het streefbedrag van de tocht in Middelharnis is € 10.000. Doet u ook mee? Opgeven kan nog steeds, elke aanmelding is welkom!

Voor kwetsbare vrouwen

De opbrengst van de wandeltochten gaat naar De Hoop, Terwille en Bright Fame. De Hoop vangt verslaafde moeders op, mét hun kind. De organisaties Terwille en Bright Fame helpen volwassen vrouwen en slachtoffers van loverboys om uit de prostitutie te stappen. Aanmelden voor de tocht kan individueel of in teamverband via www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl. Of sponsor de deelnemers, als individu of bedrijf.

Tieleman Keukens officieel partner NK Wielrennen 2016

MIDDELHARNIS - De organisatie van het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee is verheugd te kunnen mededelen dat Tieleman Keukens uit Middelharnis officieel partner is geworden van het wielerfeest op Goeree-Overflakkee. Tieleman Keukens is een hecht familiebedrijf, gevestigd in Middelharnis op Goeree-Overflakkee, hét kookeiland van Nederland! Tieleman is een keukenspecialist die keukens levert en monteert door heel Nederland en ver daarbuiten. Dit doet men al meer dan 50 jaar vanaf dit mooie eiland.

Tieleman Keukens beaamt de pracht van het eiland Goeree-Overflakkee en is trots dat een groot evenement als het NK Wielrennen georganiseerd gaat worden door de samenwerking van lokale ondernemers, de bewoners en de gemeente. "We kunnen ons mooie eiland in de schijnwerpers zetten en laten zien aan het hele land hoe indrukwekkend dit stuk Nederland is! Dit geweldige evenement is een unieke kans om het prachtige eiland Goeree-Overflakkee te promoten. We hebben heel veel te laten zien, dit zal iedereen gaan meemaken."

Tieleman werkt met het NK Wielrennen ook samen met hun trouwe en zeer gewaardeerde partners: Keller Keukens, Atag Nederland en Dekker aanrechtbladen. Ook van oorsprong echte Nederlandse bedrijven, die gaan voor kwaliteit en zich graag inzetten voor de samenleving. Jan Tieleman: "Ook het fietsen op Goeree-Overflakkee moet een feest zijn!"

Veilig wonen voor senioren

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdag 18 mei wordt er voorlichting gegeven over veilig wonen voor senioren. De bijeenkomsten zijn om 10.00 uur in 't Stadhuus, Molendijk 2 a te Stad aan 't Haringvliet en om 14.30 uur in Tuindorp, Beneden Oostdijk 52 in Den Bommel. Janita de Ronde van de politie en Klaas van Veen van de brandweer geven de ouderen tips geven over dagelijkse dingen. Wat weten we en wat zien we over het hoofd?

Op dit moment zijn er weer daders actief met een babbeltruc. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van hun geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen of hun kind naar het toilet mag. De bijeenkomsten worden georganiseerd door CuraMare en de Dorpsraden van Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel. De toegang is gratis, er wordt gezorgd voor koffie en thee.

Winnaar prijsvraag Wagemaker Marmer & Graniet

MIDDELHARNIS - Martél Both uit Dirksland is de winnaar geworden van de prijsvraag die uitgeschreven is door Wagemaker Marmer & Graniet uit Middelharnis.

Win een rondvlucht over Goeree-Overflakkee voor twee! Raad het gewicht van dit blok steen! Dit was de opdracht voor de prijsvraag, die werd uitgeschreven ter gelegenheid van de open dag in oktober vorig jaar.
Op maandag 26 oktober 2015 is het brok natuursteen gewogen en Martél Both zat maar 1 kg(!) naast het totale gewicht van de steen.
Meer dan 500 reacties heeft Wagemaker Marmer & Graniet ontvangen betreffende de prijsvraag. De variatie tussen de antwoorden was enorm: van 20 kg tot 3000 kg.
Onlangs was het tijd voor de rondvlucht boven Goeree-Overflakkee. Martél heeft samen met een vriend, Mark Schermer, en Senny Wagemaker gevlogen boven Goeree-Overflakkee en Rotterdam. Dit heeft verschillende prachtige foto's opgeleverd, mede doordat op een groot deel van Flakkee al de tulpen volop in groei waren. Er was een mogelijkheid om ook nog een stukje zelf te vliegen. Dit liet Mark zich niet twee keer vertellen en hij heeft dan ook een deel van de vlucht de stuurknuppel in de hand gehad.
Wagemaker Marmer & Graniet wil een ieder die gereageerd heeft op de prijsvraag bedanken. Speciaal prijswinnaar Martél Both. Ook Lion Air wordt bedankt voor de prachtige rondvlucht en de mogelijkheid om zelf een stuk te vliegen.

Huurdersverenigingen fuseren

Het bestuur van de Huurdersvereniging Goeree Overflakkee bestaat uit (van links naar rechts): mevr. Noteboom, dhr. Van der Klooster, dhr. Prinsen, dhr. Gertenbach, dhr. Muller, dhr. Markwat, dhr. Van Leersum en dhr. De Boed.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Huurdersverenigingen Woonbelang en Uw Belang Ons Belang hebben afgelopen vrijdag de 29e april, bij notaris Schuring, de documenten voor de fusie ondertekend en vanaf 1 mei 2016 is de Huurdersvereniging Goeree Overflakkee een feit.

Fusiebegeleider drs. Frans van Nimwegen gaf aan, dat het fusietraject op een constructieve en succesvolle wijze met beide huurdersverenigingen is verlopen. Er is een strakke tijdsplanning gemaakt en in een korte periode van een half jaar is veel werk door de huurdersverenigingen verzet om de fusie per 1 mei 2016 te realiseren.

Het doel van de huurdersvereniging Goeree Overflakkee is het behartigen van de belangen van leden, welke betrekking heeft zowel op woningen als op de woonomgeving. Het waarborgen van de rechtspositie van leden en het bevorderen van de leefbaarheid en welzijn in de directe woonomgeving. Het voeren van overleg met o.a. woningbouwcorporaties, de gemeente en met andere instellingen die zich bezighouden met sociale woningbouw en de verhuur hiervan.

Voor informatie kunt u terecht op het kantoor in de Doetinchemsestraat 4 te Middelharnis en via www.HVGoereeoverflakkee.nl.

Jan van Gurp in gesprek met Eric van Noordt Wieringa

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 12 mei 2016 van Polivak op RTV SLOGO gaat verslaggever Jan van Gurp in gesprek met het raadslid Eric van Noordt Wieringa van de VVD. Eric van Noordt Wieringa is sinds kort lid van de raad als vervanger van Cornelis Trommel. Met hem zal worden gesproken over zijn vroegere ervaringen als raadslid in de gemeente Oostflakkee, zijn visie op het dualisme. Wie is hij eigenlijk? Mag een raadslid van een fractie een afwijkend standpunt innemen t.o.v. zijn andere fractieleden? Zijn raadswerk in relatie tot zijn werkzaamheden als zelfstandige. Wat verwacht hij van deze periode en de invulling van zijn eigen portefeuille? Al met al weer een goede reden om op dit programma af te stemmen. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling is op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur bij RTV Slogo en via programma gemist op de website.

Slagerij Van Zuidland nu ook op verschillende markten

DIRKSLAND - Slagerij Van Zuidland is een aantal jaren actief als een ambachtelijke slagerij met een eigen worstmakerij en rokerij in het centrum van Dirksland. Maar het bedrijf gaat haar vleugels uitslaan naar de regio, via standplaatsen op een drietal markten in de regio.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Slagerij Van Zuidland is een begrip geworden als ambachtelijke slager. "Wij onderscheiden onszelf door uitsluitend vleessoorten te verkopen van onze eigen mesters", legt Lau van Zuidland uit. Het 'supermals rundvlees' komt uit Berkel en Rodenrijs en is van dikbil-kwaliteit. Meer informatie over de herkomst van dit vlees is te vinden op www.hoevedegroenzoom.nl Het 'ouderwets smaakvol scharrelvlees' wordt betrokken van een mesterij uit Nieuwerkerk. Dit vlees is zo smaakvol door de rustigere groei en vrije uitloop en is bovendien 100% antibioticavrij. Zie ook: www.hetzeeuwsescharrelvarken.nl. Verder verkoopt Slagerij Van Zuidland de 'Boerenkip'. Deze worden gemest in Oosterland. De kippen hebben hier een vrije uitloop naar buiten en zijn 100% antibioticavrij. Er lopen maximaal 4 kippen per m2, terwijl de richtlijn voor scharrelkip maximaal 9 kippen per m2 bedraagt.

Wie een complete verzorging van een koud of warm buffet wil, kan ook bij Van Zuidland terecht. Ook behoort een compleet verzorgde barbecue tot de mogelijkheden. Ook verhuurt Slagerij Van Zuidland verschillende producten voor aanvulling voor een feestje, koelwagens, springkussens, etc. Meer informatie hierover is te vinden op www.slagerijvanzuidland.nl.

Markten

Wegens de toenemende vraag naar de kwalitatief hoogstaande lekkernijen buiten de regio, heeft Van Zuidland besloten aan deze vraag te voldoen. Er is een compleet ingerichte verkoopwagen aangeschaft. "Van alle producten die in de verkoopwagen worden verkocht, geldt de bekende kwaliteit als in de winkel. Er bestaat ook de mogelijkheid bestellingen telefonisch of per e-mail te plaatsen. Zie hiervoor de website. Of via 06-21935455.

De markten zijn te vinden op woensdag van 8.00 tot 16.00 uur op de Voorstraat van Sommelsdijk, vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur op het Kerkplein van Bruinisse en op zaterdag van 8.00 tot 14.00 uur op het Oranjeplein in Klaaswaal.

Orgelreis VVO naar kerken in Scheveningen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Vereniging van Orgelvrienden hoopt op zaterdag 21 mei haar jaarlijkse orgelreis te maken. Deze keer wordt er een bezoek gebracht aan diverse orgels in Scheveningse kerken. Eerst wordt de Oude Kerk bezocht en daarna de Julianakerk. Leden en belangstellenden worden hierbij hartelijk uitgenodigd om deze twee mooie kerken met hun interessante orgels te gaan bezoeken.

Om 10.00 uur worden de deelnemers verwacht in de Oude Kerk. Na een toelichting op het hoofdorgel (Stevens 1765) en het koororgel (Gerstenhauer 1791) zal er gelegenheid zijn voor de leden om de orgels te bespelen. Rond het middaguur gaat de reis naar de Julianakerk, waar de deelnemers om 14.00 uur verwacht worden. Ook hier zal er na een toelichting op het orgel (Reil 1973) gelegenheid zijn voor de leden om dit orgel te bespelen. Het is de bedoeling dat er een lunchpakket wordt meegenomen. Tot besluit van deze orgelreis zal er een maaltijd worden gebruikt in restaurant China, Oostlaan 24 in Pijnacker.

Deelnemers kunnen zich per mail opgeven bij Maarten Vos (ggoudvos@gmail.com). Ook kan er nadere informatie bij hem gevraagd worden.

Opgave voor deze reis kan uiterlijk tot zaterdag 14 mei. De kosten zijn: voor jeugdleden € 30,-; voor gewone leden € 35,- en voor niet-leden € 40,- per persoon. Dit bedrag kan (bij voorkeur) overgemaakt worden op het rekeningnummer van de penningmeester (wat u na aanmelding ontvangt) of ter plaatse aan hem voldaan worden. De reis wordt gemaakt met eigen vervoer, waarbij carpoolen tot de mogelijkheden behoort. Adressen: Oude Kerk: Keizerstraat 8 en Julianakerk: Vlielandstraat 1.

PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Hieronder volgt de uitslag van de wedvlucht van zaterdag bij PV De Reisduif.

V18 Laon (Afd 5) 07-05-2016; Los: 09. 00 uur; Deelnemers: 18; Duiven: 426; Weer: zuid oost.

M.A. van Nimwegen (13/24) 1 9 12 22 49 55 57 61 71 77 79 83 106; J. van Alphen (12/29) 2 10 11 21 24 25 29 35 44 46 69 107; J.K. Hoekman (13/34) 3 28 36 37 47 60 67 87 92 99 100 104 105; P. van Moort (13/22) 4 16 17 19 20 31 34 53 65 72; 80 88 98; Comb. v.d. Sluys (9/17) 5 38 41 43 63 64 78 81 93; Yvonne en Cor Kleijn (10/37) 6 7 13 27 30 32 33 39 74 90; Verburg-Hoekman (5/20) 8 23 42 52 58; J. de Blok (8/15) 14 15 40 48 50 59 75 85; D. Maliepaard (4/28) 18 76 89 102; Appel Vis van Heemst (4/47) 26 70 95 96; Cor en Yvonne Kleijn (7/46) 45 62 68 73 91 97 101; A. Rosmolen (2/3) 51 82; C. Looy (2/6) 54 66; P. van den Boogert (2/23) 56 103; J.C. Visser (1/9) 84; P.G. van den Boogert (2/52) 86 94.

Blijverslening voor toekomstbestendige woningen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee is de eerste gemeente in Zuid-Holland die een Blijverslening aanbiedt. De Blijverslening is bedoeld voor woningeigenaren met een zorgvraag waarbij een aanpassing van de woning nodig is, of die hun woning levensloopbestendig willen maken. Met deze regeling kunnen inwoners tegen gunstige voorwaarden diverse levensloopbestendige aanpassingen in hun woning financieren, waardoor ze langer zelfstandig in hun woning kunnen blijven wonen.

Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren snel toe. Om de woningvoorraad te laten aansluiten bij de ouder wordende bevolking, zijn meer levensloopbestendige en daarmee toekomstbestendige woningen nodig. Veel ouderen die langer in hun eigen woning willen blijven wonen en daarvoor het huis willen aanpassen, kunnen daarvoor geen geld lenen bij de bank. Met de Blijverslening biedt de gemeente Goeree-Overflakkee haar inwoners de mogelijkheid om tegen een gunstige rente en voorwaarden aanpassingen aan de woning te financieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van de badkamer, het aanleggen van een slaapkamer op de begane grond, het weghalen van drempels of het plaatsen van een extra trapleuning.

Twee varianten

De Blijverslening kent twee varianten; de consumptieve en de hypothecaire Blijverslening. De consumptieve Blijverslening is een lening die is bedoeld voor de kleinere aanpassingen in de woning en is minimaal 2.500 euro en maximaal 10.000 euro. De hypothecaire Blijverslening is een lening die is bedoeld voor de grotere aanpassingen in de woning en is minimaal 10.001 euro en maximaal 50.000 euro. Meer informatie over de Blijverslening, het aanvragen van de lening en de voorwaarden is te vinden op www.snv.nl/blijverslening.

Bronzen speld voor Bas de Vos

OOLTGENSPLAAT - De heer Bas de Vos uit Ooltgensplaat is door de voorzitter van de PvdA-GO gehuldigd met de bronzen speld. De heer De Vos is 25 jaar lid van de partij en daar is de partij "erg trots op". Volgens de PvdA-GO heeft De Vos veel gedaan voor de partij. Hij is o.a. raadslid geweest in de gemeente Oostflakkee. De eilandelijke PvdA'ers hopen dat "De Vos nog lang lid blijft en dat hij zijn kennis en ervaring nog lange tijd met ons zal delen".

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Voor wie doet u de deur open?

Woensdag 18 mei wordt er voorlichting gegeven door politie en brandweer over veilig wonen. Aangeboden door de dorpsraad en CuraMare en is bestemd voor alle senioren van Den Bommel. De bijeenkomst wordt gehouden in Woonzorgcomplex Tuindorp, Beneden Oostdijk 52. 14.30 uur inloop, 14.45 uur start programma.

Breicafé

Woensdag 25 mei is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 - 22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Bingo SVIK

Donderdag 12 mei is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

9-maandenmarkt

Zwangeren en jonge ouders zijn op zaterdag 21 mei tussen 10.00 en 15.00 uur welkom op de 9-maandenmarkt bij verloskundig centrum CuraVita. Tijdens de 9-maandenmarkt zijn er diverse stands op het gebied van zwanger zijn, zwanger worden, borstvoeding, bevallen, het nieuwe gezin en kraamzorg. Zwangeren kunnen een echo laten maken (vanaf 25 weken zwangerschap). Ook is het mogelijk om de zwangere buik te laten gipsen. Daarnaast is er voor kinderen tot 12 jaar veel te doen, zoals schminken, cupcakes versieren, kleurwedstrijd en de poppendokter is aanwezig. Verloskundig centrum CuraVita is te vinden aan de Stationsweg 22, 3247 BW in Dirksland.

Koffieochtend Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum in Dirksland organiseert een gezellige koffieochtend voor een ieder die het fijn vindt andere mensen te ontmoeten. Deze keer kunt u meespelen met het bingospel. Er worden drie ronden gespeeld, waarmee leuke prijzen gewonnen kunnen worden. De kosten hiervoor zijn € 5,- inclusief koffie met iets lekkers. Een ieder is welkom op dinsdag 17 mei van 10.00-12.00 uur. De bijeenkomst wordt gehouden op Reginahof 1.

GOEDEREEDE

Rommelmarkt

Elk jaar wordt op de zaterdag voor Pinksteren een grote rommelmarkt gehouden rondom de haven van Goedereede. Deze rommelmarkt wordt georganiseerd door de Hervormde Gemeente te Goedereede en de opbrengst is voor het goede doel. Het goede doel is dit jaar het kindertehuis Nagydobroni in de Oekraïne. Dit tehuis voor de opvang van thuisloze meisjes is in financiële nood. Vanuit de gemeente zijn er rechtstreekse banden met het tehuis, het geld komt dan ook rechtstreeks ten goede aan het in stand houden van het tehuis en de nodige voorzieningen voor de meisjes. De rommelmarkt is van 9.00 tot 16.00 uur en er is weer van alles te vinden. Naast gebruikte spullen, brocante, handwerk, kaarten, bloemen en planten, kaas, groente en fruit, is er verse vis, heerlijke oliebollen en friet, pannenkoeken, eigen gebakken koekjes, cake en nog veel meer. Bent u moe, dan kunt u op ons terras uitrusten en genieten van een kopje koffie, fris en iets lekkers. Ook aan kinderen is gedacht. Er is o.a. een lollybak, enveloppen trekken, een springkussen en er kan een ritje worden gemaakt met de open brandweerauto.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Peuterochtenden in de bibliotheek

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers. De eerstvolgende peuterochtenden vinden plaats op woensdag 25 mei in de bibliotheekvestigingen van Middelharnis en Ouddorp en op woensdag 1 juni in bibliotheekvestiging Oude-Tonge van 9.30 uur tot 11.00 uur. Tijdens deze peuterochtenden leest een leesconsulent van de bibliotheek het verhaal interactief voor. Op deze manier worden kinderen heel direct bij het verhaal betrokken. De leesconsulent laat ook zien hoe er extra activiteiten gedaan kunnen worden, waardoor een kind het verhaal nog beter kan verwerken en op een speelse manier bezig is met taal. En wist u dat een kwartiertje voorlezen per dag de woordenschat kan vergroten tot wel duizend woorden per jaar? Voorlezen is dus niet alleen leuk, maar ook heel zinvol! Tijdens de komende peuterochtenden staat het prentenboek 'Het ei van egel' van Nozomi Takahashi centraal. Alles kan, zolang je er maar in gelooft. Egel ziet hoe Eend haar eitjes uitbroedt. Meteen wil hij ook een ei! Egel vindt een groen ei met stekels. Dat ei hoort bij hem, zoveel is zeker! Hij maakt een nest en zorgt goed voor het ei. De andere egels zeggen dat er niets uit zijn ei zal komen. Egel beweert van wel. Dan steekt er een storm op en het ei rolt weg. Wanneer Egel het terugvindt, is het gebroken. Er komt een dier uit dat sprekend op Egel lijkt... Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom! De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden: telefonisch, aan de balie van uw bibliotheekvestiging of via de website www.leerenbeleef.nl. Vol=vol!

NIEUWE-TONGE

Uitslag verloting

Hieronder volgt de uitslag van de verloting die op Koningsdag is gehouden door Gem. Zangvereniging Apollo.
277 Blauw; 421 Groen; 628 Groen; 524 Groen; 141 Blauw; 889 Groen; 306 Blauw; 419 Groen; 948 Groen; 166 Blauw; 246 Blauw; 456 Groen; 458 Groen; 542 Groen; 304 Blauw; 596 Groen; 327 Blauw; 382 Blauw; 601 Groen; 762 Groen. Prijzen afhalen bij Anita Mulder, Korteweegje 24, Tel.: 844929.

OUDDORP

Rommelmarkt

Woensdag 11 mei wordt in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde aan de Zuidweg 3 weer een rommelmarkt gehouden. De loods is te vinden aan het industrieterrein richting haven. Donderdag 12 mei wordt een rommelmarkt gehouden aan de Marijkeweg 1 van 8.30 tot 12.00 uur.

Zomerfair

Op zaterdag 14 mei hoopt de Chr. peuterspeelzaal Prinses Amalia haar jaarlijkse zomerfair weer te houden in de Ring van Ouddorp. Kaas van Van Schaijk, oliebollen, patat, broodje hamburger, aardbeien, koekjes, cake, Crystel Sands met o.a. kinderkleding, boekhandel Akershoek, 't Juttertje, houten decoratie, fotokaarten, dat is zomaar een greep uit de kramen die er zullen staan. Ook kunt u uw haren laten knippen of vlechten in de 'knipkar'. Voor de kinderen t/m groep 8 is er een kleedjesmarkt, kosten hiervan zijn € 5.00, Opgeven kan bij Hanneke Klepper (06 30847940).

Psalmzangavond

Zaterdag 14 mei hoopt de zangcommissie van HHG Ouddorp een psalmzangavond te organiseren in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18a. De avond begint om 19.30 uur, de kerk is open om 19.15 uur. Rond 21.00 uur wordt de avond afgesloten. Na afloop is er gelegenheid een kop koffie te drinken. De meditatie wordt verzorgd door ds. Juffer. Organist op deze avond is Jan Hoek. Met elkaar psalmen zingen rond het thema: 'Tussen Hemelvaart en Pinksteren'. Er wordt een collecte gehouden, waarvan de opbrengst bestemd zal zijn voor het werk van Jantina Bucur-Mastenbroek in Roemenië.

Fancy Fair/Rommelmarkt                                                                        

Zaterdag 14 mei a.s. is er weer een Fancy Fair/Rommelmarkt, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de veelzijdige activiteiten van de kinderen van Scouting Goedereede. Deze wordt gehouden op het terrein aan Dorpsweg 6 in Ouddorp. Dit is naast het parkeerterrein achter de Dorpstienden. Er zijn weer veel bruikbare spullen ingeleverd, ook tweedehands kinderkleding. Verder zal er verkoop zijn van cakes, taarten, cupcakes e.d. Ook zijn er weer leuke prijzen te winnen. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten als knutselen, grabbelton, blikgooien en nog veel meer. Voor de ouderen hebben we de schiettent. Voor de inwendige mens is ook gezorgd. U kunt genieten van een kopje koffie en cake of een heerlijke wafel, of een broodje hamburger. U bent van harte welkom van 9.00 tot 15.30 uur.

Fietstocht 55+

Op woensdag 18 mei is het weer tijd voor een fietstocht bij de 55+ club. Om 14.00 uur wordt gestart bij de Dorpstienden in Ouddorp. De vrijwilligers van de club hebben een mooie route uitgestippeld. Scootmobielen kunnen ook deelnemen. Onderweg wordt gestopt voor koffie of thee met iets lekkers. De prijs bedraagt € 5,- inclusief koffie met versnapering. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Bij slecht weer is er soos in de Dorpstienden. Op 25 mei is er om 14.00 uur een evaluatiemiddag met foto's van de heer Van Koppen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl of tel. 0187 483366.

OUDE-TONGE

Rommelmarkt Ebbe en Vloed

Zoals voorgaande jaren is er weer een grote rommelmarkt op het parkeerterrein van Ebbe en Vloed en wel op zaterdag 14 mei. Er kan van alles gekocht worden, zoals meubelen, waaronder sta-opstoelen; boeken, glaswerk, bloemen, serviezen, potten, pannen, overgordijnen, elektra, kinderspeelgoed, puzzels en mooie spullen uit grootmoeders tijd. Verder zijn er ook nog leuke spelletjes te spelen, waaronder het Rad van Fortuin en enveloppen trekken, waarbij mooie prijzen gewonnen kunnen worden. Ook kan er een hapje gegeten of gedronken worden. Er komen kraampjes met vers gebakken vis, oliebollen, poffertjes, hamburgers, ijs en diverse dranken. In de middag is er een optreden van het St. Adolfskoor uit Den Bommel. De markt is geopend om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge van Stichting ZIJN organiseert voor alle 55- plussers van Oude-Tonge op woensdag 25 mei een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.

Jeugdmiddag Oude-Tonge

Op woensdag 18 mei kunnen alle kinderen van groep 1 t/m 8 bingo spelen in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Jullie zijn hartelijk welkom van 13.30-15.00 uur. Kosten: € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Vlam in de pan en dan?

Woensdag 18 mei wordt er voorlichting door politie en brandweer gegeven over veilig wonen. Deze voorlichting wordt aangeboden door de dorpsraad en CuraMare en is bestemd voor alle senioren van Stad aan 't Haringvliet. De voorlichting wordt gehouden in Woonzorgcomplex 't Stadhuus, aan de Molendijk 2a. Inloop vanaf 10.00 uur. 10.15 uur start het programma.

STELLENDAM

Evaluatiemiddag 55+

Donderdag 12 mei houdt de afd. Stellendam van de Stichting ZIJN haar evaluatiemiddag. Deze middag kijken de aanwezigen terug op het afgelopen seizoen aan de hand van foto's van de activiteiten. Tevens wordt er nog een rondje bingo gespeeld. Verder is er nog een 'aangename verrassing'. De middag wordt gehouden in het Haegse Huus. De aanvang is 14.30 uur. Entree: € 2,50. Opgeven bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 481653 of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Afsluitend is op 26 mei nog een fietstocht. Deze vertrekt vanaf het Haegse Huus om 10.30 uur. De tocht gaat richting Oostvoorne, bezoekerscentrum Tenellaplas. Nadere info hierover volgt.

Workshop Natuurfotografie op zaterdagmorgen 14 mei

GOEREE-OVERFLAKKEE - De harlekijnorchidee bloeit weer. Een goed moment om op pad te gaan voor een workshop natuurfotografie. Fotograferen met een spiegelreflexcamera kan iedereen. Elke camera heeft tenslotte een automatische stand. Maar om het maximale uit de apparatuur te halen moet er worden 'gespeeld' met de handmatige instellingen. En daarvoor is enige basiskennis nodig. Door bijvoorbeeld verschillende standen te gebruiken bij diafragma en sluitertijd kunnen er mooiere resultaten geboekt worden. De deelnemers gaan naar buiten en fotograferen wilde orchideeën in een eigen heemtuin en maken een wandeling naar de duinen en het strand. Wat komt er aan de orde? Wat is het verschil tussen JPEG en Raw, Alles over sluitertijd en diafragma. Wat is scherptediepte? Hoe maak je een mooie foto waar je tekst in kan zetten voor een wenskaart. De workshop is voor iedereen voor wie fotografie meer betekent dan alleen een 'kiekje' maken.

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.janbaks.nl.

'Filmmuziek' door Brassband Concordia

OUDDORP - Vrijdag 20 mei geeft Brassband 'Concordia' uit Ouddorp een concert met als thema 'Filmmuziek' in de Dorpstienden in Ouddorp. O.l.v. dirigent Gert v.d. Weide komen er heel wat soundtracks voorbij. Zo kent ieder de film 'Robin Hood', 'Fame' of wat denkt u van 'Frozen'. Ook voor de jeugd, onze eigen 'Concordia Kids', is weer veel ruimte. Zo spelen de blokfluitgroepen verschillende nummers met het jeugdorkest en de Brassband mee, ook opgeleukt door vrolijke filmfragmenten. Als extraatje, de tweedejaars blokfluiters. Zij hebben een paar weken geoefend op een cornet en willen graag laten horen wat ze in een paar lessen al geleerd hebben en spelen zelfs even mee met de Brassband. Kortom, een avond die u niet mag missen. De avond begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur blazen de blokfluiters u een vrolijk welkom toe. De toegang is gratis. Wel staat onze spaarpot weer bij de deur en is er weer een verkooptafel met lekkernijen in de zaal.

Goedereede Counseling

GOEDEREEDE - Voelt het leven soms als een grauwe regendag? Lijkt het er meer op dat u overleeft dan echt leeft? Dan is Goedereede Counseling er om u te helpen door middel van o.a. motiverende gespreksvoering en contextuele inzichten.

"Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat goed luisteren naar wat er binnen in u leeft een grote stap voorwaarts kan betekenen. Wij luisteren naar wie u bent, hebben begrip en helpen u om te luisteren naar uzelf in een veilige omgeving. Wij denken mee, helpen en begeleiden u om uw leven in een nieuw perspectief te plaatsen", aldus de mensen van Goedereede Counseling.

Bel of mail voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Telefoon: 06 22331819, Willy Koppenol. Mailadres: krientje@goedereedecounseling.nl.

Is deze stap u te groot? Kom dan gerust naar de door ons georganiseerde stilte- en bezinningswandelingen op 9 en 16 juni om 19.00 uur in de duinen en het strand van Goedereede. De start is bij Theetuin 'De Halve Maan' aan de Oostdijksweg 19 te Goedereede. Na afloop is er koffie of thee en ruimschoots de mogelijkheid om kennis te maken. U kunt zich aanmelden via de bovenstaand mailadres en telefoonnummer.

Moederdagactiviteit bij Marskramer Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Het Marskramerteam uit Oude-Tonge volgt het programma LEF (Leidinggeven eigentijdse filialen). "Het programma dat je meeneemt in de wereld van het nieuwe retailen". Daar hoort o.a. bij: Verras de klant. "We staken de koppen bij elkaar en bedachten een 'Moederdag-actie'. Kinderen mochten komen knutselen in de winkel; een glazen waxinehouder met daarop knijpers dient als vaasje. De knijpers konden in allerlei kleuren geverfd worden. De kinderen, maar liefst 30, hadden het reuze naar hun zin en de ene creatie werd nog mooier dan de ander. Er mocht een plantje in en nog een mooi zelfgemaakt label met een passende tekst", aldus het Marskramerteam. De kleinste kinderen werden voorzien van een echt Marskramerschort (in de vorm van plastic tasje). Tussendoor een glaasje limonade en een snoepje. Al het personeel werd ingezet en ook verschillende familieleden boden aan om te helpen. Na afloop kregen alle kinderen een goed gevulde goodiebag mee. Deze was gesponsord door: AH, Auperlé, Bruna, Electro Van Loon, Gall&Gall, Bakkerij Koese, LM Mode, Keurslager, Viskil, Van Loon drogisterij en slijter.

Yunis Stitan wint zonnige Auto Wisse 1500m

MIDDELHARNIS - Donderdag 5 mei was, behalve Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag, ook de dag van de 1500m baanwedstrijd bij AV Flakkee. Op het hoofdnummer wist Yunis Stitan van Haag Atletiek zijn zege van vorig jaar te prolongeren, al legde thuisloper Maikel Peeman hem het vuur aan de schenen.

Na vier edities die gekenmerkt werden door slecht weer, was het dit jaar, evenals vorig jaar, uitstekend loopweer. Met 121 deelnemers was er een goede opkomst en om 19.00 uur beet de jeugd het spits af met de 40,60 en 80m. Op de 100m sprint kwam Noah Heijnen in actie, een nationale subtopper met 10.82 achter zijn naam. Zo snel ging het nu niet, met 12.05 was hij snel genoeg om de winst te pakken, Pieter Klem werd vierde in 13.38. Op de 1000m werd er bijzonder goed gepresteerd door de Flakkeese jeugd, Zedie Joppe liep in een fantastische race, naar 3.32:57, een scherpe tijd voor de pas 8-jarige belofte. Lucas de Ligt leverde met 3.36:63 eveneens een sterke prestatie.

Om 20.15 uur werd er gestart met het hoofdnummer, de 1500m, een mooie, maar tegelijk lastige afstand. Het startveld was verdeeld in vijf series en in de eerste serie was het Jarno Osseweijer uit Sommelsdijk die met een ruime voorsprong finishte in 4.56:99. In de tweede serie zagen we opnieuw een aantal mooie Flakkeese prestaties. Henkjan Tieleman verbeterde zich met 10 sec. naar 4.58:18 en Judith Lodder was met 5.21:87 de tweede dame overall, achter Yosta de Stigter (Barendrecht) die in de derde serie naar 5.09:33 snelde. In die derde serie zagen we een sterk lopende Tom Groot. De Dirkslander wist het tempo strak te houden en de 4.41:31 stemde hem tevreden. Freek Goedhart is bezig aan een sterke reeks en ook nu overtrof hij zichzelf, een stabiele race en een snelle slotronde brachten hem naar 4.45:08.

In de voorlaatste serie kwamen vier Flakkeeënaars in actie. John Arensman en Eric Wolfert maakten er een mooie strijd van. Wolfert was beter uit de startblokken en lag bij het ingaan van de slotronde 3 sec. voor op Arensman, die over meer pure snelheid beschikt en zo perfect kon jagen op Wolfert, die eveneens een sterke race liep, maar niet kon voorkomen dat Arensman in de laatste 60m nog voorbij kwam sprinten. Met respectievelijk 4.26:94 en 4.28:10 liepen zij mooie tijden. "Ik heb de afgelopen periode niet het gevoel gehad dat ik in topvorm ben, maar dit ging echt lekker, dus dat is een mooie opsteker", aldus Arensman. David Bouman liep, zoals we van hem gewend zijn, in een vlakke race naar 4.31:39, maar kon zijn PR niet benaderen, Edwin Stolk kende een mindere dag en klokte 4.49:44.

Het echte vuurwerk kwam in de laatste serie, die iets voor negen uur van start ging. In het dertien koppige veld was Maikel Peeman de enige Flakkeese atleet, hij was de grootste uitdager van titelverdediger Yunis Stitan. Het publiek werd getrakteerd op een enerverende strijd, die tot de laatste meters spannend bleef. In de eerste ronde werd er naar elkaar gekeken. Peeman was gebaad bij een constante race en pakte de kop om vervolgens de groep een strak tempo op te leggen. Door deze versnelling werd het veld volledig uit elkaar getrokken, alleen Stitan kon nog volgen. Voor het ingaan van de laatste ronde nam Stitan de kop over, Peeman bleef bij en gezamenlijk hoorden ze de bel voor de laatste ronde, Peeman voelde nu ook de verzuring opkomen, maar kon wel volgen, Stitan hield van kop af aan de deur dicht en toen hij bij het uitkomen van de laatste bocht zag dat Peeman een paar meter moest laten, wist hij dat de winst binnen was, Stitan won in 4.04:28. "Ik wilde eigenlijk niet voluit gaan, omdat ik over twee dagen een 1000m loop, maar deze strijd was zo mooi dat ik het af wilde maken". Peeman werd knap tweede in 4.05:28. "Vooraf miste ik de focus ietwat, maar toen ik eenmaal liep, kon ik strijden. Deze race is een mooie opstap voor 28 mei, dan ga ik in het Belgische Oordegem voor een echt snelle tijd. Bram Verhagen (R'dam Atl.) werd derde in 4.09:20.

Fairtrade Coffee Breaks in ruim 20 landen

MIDDELHARNIS - Tijdens de Fairtrade Week, 7-15 mei, daagt Max Havelaar, samen met 20 Fairtrade zusterorganisaties, burgers, bedrijven, gemeenten, etc. uit om Fairtrade Coffee Breaks te organiseren. Waarom? Omdat koffieboeren enorm worstelen met klimaatverandering. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Dat is voor boeren, die leven van de opbrengst van hun land, een harde realiteit. Zij zien hun inkomen langzaam verdampen. Hun toekomst staat op het spel,
Kom langs in de Wereldwinkel op 'Dn Diek', waar die 'koffie met een eerlijk verhaal' vers voor u gezet wordt en proef in de week van 7-15 mei.

Kunst kijken in Stad

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Eiland, Kleiland, Goeree-Overflakkee, Omgeploegde Aarde, Naakte Schoonheid. Tijdens de Kunstkijk van 13 t/m 16 mei is er dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur op Molendijk 4 te Stad aan 't Haringvliet Open Tuin. In de schuur, in huis en in de tuin is er naast de vaste beeldencollectie van diverse kunstenaars nu onder bovenstaande titel ook een expositie van Margreet Huisman, Harry v.d. Woerd en Marlies van Adrighem. Aangevuld met gedichten van Jolanda Holleman en Pieter Breman en foto's van kale akkers van Herman Maas. Juist nu de tulpen al gebloeid hebben en er overal planten uit de grond schieten en de tuin zich in kle(u)ren hult, bieden de kunstenaars als tegenwicht de schoonheid van de naaktheid en de vette sobere klei. Op Tweede Pinksterdag om 15.30 uur vertelt Margreet Huisman over het project, lezen de dichters hun werk voor, vertelt Dingenas Braber over het ploegen met paarden en spelen Liesbeth Broer en Ria Kleijwegt op hun accordeon. Alle deelnemende kunstenaars zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden. De toegang is gratis.

Concert pianoduo Beth & Flo

Het duo Beth & Flo speelt piano in De Overkant (foto: Jennie Audring)

OUDDORP - Al voor het vijfde seizoen worden er concerten georganiseerd in De Overkant onder het label 'De Overkant Klassiek OK!' Deze concertreeksen worden samengesteld door Clémence Baks, die ook de inleidingen bij de concerten verzorgt. Donderdag 2 juni is er een luchtige programmering: pianistes Elsbet Remijn en Claudette Verhulst, oftewel pianoduo Beth & Flo, presenteren een klassiek recital vrolijk, luchtig en verrassend!

Het duo zorgt voor een avond vol muziek en vol verhalen. Verhalen over de muziek, over de pianistes zelf, en wie weet – wie weet speelt u zelf als publiek plotseling ook een rol in dit concert!
Het volledige programma is straks beschikbaar, maar zeker is in ieder geval dat De Overkant zal worden omgedoopt tot Engelse Music Hall, waar muziek van Bach, Brahms en Liszt razendsnel wordt afgewisseld met verhalende liedjes van verschillende personages. De charmante dames Beth & Flo verwelkomen bezoekers graag met Schubert en een feestelijk lied!

Elsbet Remijn en Claudette Verhulst studeerden klassiek piano. Ze leerden elkaar kennen in de klas van Rian de Waal op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Elsbet en Claudette behaalden daar in 2014 hun Masterdiploma, respectievelijk bij Ellen Corver en David Kuijken. Omdat beide pianistes ook grote affiniteit hebben met theater, besloten zij dit te integreren in de concerten die zij geven. Zo ontstond in 2013 het duo Beth & Flo; een pianoduo dat klassieke recitals geeft en deze opluistert met gesproken en gezongen woord. De muziek in een verhaal of context plaatsen en interactie met het publiek zijn belangrijke elementen in de concerten van Beth & Flo.

Door in hun concerten te blijven vernieuwen en verrassen, probeert het duo Beth & Flo op haar eigen manier een steentje bij te dragen aan het toegankelijker maken van klassieke muziek. Dit concert is op donderdagavond 2 juni in De Overkant. Kaartjes kosten € 15,00, dat is inclusief koffie of thee vóór, en een glas wijn na het concert. Aanvang concert 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.

Een grote prijs winnen op een feestelijke dag

MIDDELHARNIS - Het vieren van je éénjarig huwelijk is al een feest op zich. Als je dan op die heuglijke dag ook nog in een postduivenrace de Grote Prijs van Bakkerij Koese wint, is het feest helemaal compleet. Luud Barendrecht uit Middelharnis is de gelukkige die dit allemaal overkomen is. De duivensport was en is voor Luud zijn lust en zijn leven. Zo werd de afgelopen week meegedaan aan een wedstrijd vanuit Menen aan de Franse grens. De duiven begonnen zaterdagochtend om acht uur aan de vlucht naar huis over 128 km. Onderweg prima vliegweer; vrijwel onbewolkt en een zacht briesje uit westelijke richtingen. Met een snelheid van bijna 80 km per uur koerste de kopgroep naar Flakkee. Even over half tien werd bij Luud Barendrecht de eerste duif geconstateerd door het elektronische systeem, vrij snel gevolgd door nog twee duiven. Na het berekenen van de uitslag bleken dat de eerste drie prijzen te zijn; het hele podium werd door Luud in beslag genomen. Uiteraard kreeg de eerste prijswinnares de meeste aandacht; deze duivin, dat is een vrouwtjesduif, werd gedoopt met de naam van zijn vrouw ''Miny'. Vermeldenswaardig is het feit dat de vader van deze duif in een eerder seizoen ook al eens deze Grote Prijs gewonnen heeft. Hopelijk zullen Luud en zijn ega nog lang kunnen genieten van deze mooie dingen in de duivensport.

SOMMELSDIJK – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee presenteert zich tegenwoordig met de leus 'Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen!' Die leus kan ook heel letterlijk worden opgevat, want tijdens de rondleidingen, die maandelijks plaatsvinden, krijgen de bezoekers de verhalen op verrassende wijze te horen.

Het bezoekersaantal van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is sinds vorig jaar weer gestegen. Met de expositie van het Paaseilandbeeldje probeert het bestuur van het museum het bezoekersaantal van vorig jaar te evenaren. Het museum bruist in 2016 van de vele activiteiten. Een activiteit die de aandacht trekt, zijn de maandelijkse rondleidingen. De rondleidingen zelf zijn niet nieuw. Wel nieuw is de 'levende geschiedenis' die het museum eraan heeft toegevoegd. Te denken valt aan een klein toneelstukje, waarin de kleding uit vervlogen tijden centraal staat. Proef en Beleef zijn de kernwoorden van de rondleiding. Interesse? Meld je aan voor de rondleiding op 12 mei. Aanvang 14.00 uur in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Ook is het mogelijk de rondleidingen als cadeau weg te geven. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon, inclusief koffie en wat lekkers. Kinderen betalen 5 euro. Opgeven kan via info@streekmuseum.nl, of 06 52153169. (Foto: Anne-Marie Vermaat)

De Motte houdt jaarlijkse ledenvergadering

MIDDELHARNIS - Op donderdag 19 mei 2016 houdt Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee 'De Motte' haar jaarlijkse ledenvergadering. Deze begint om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van Middelharnis, inloop vanaf 19.00 uur. Op het programma staat o.a. een wisseling in het dagelijks bestuur.

Na het gebruikelijke huishoudelijke deel van de vergadering, zal voorzitter Pau Heerschap afscheid nemen van het bestuur. In zijn plaats wordt Arjen Diepenhorst voorgedragen. Hij is leraar geschiedenis op de RGO en al enige jaren bestuurslid van de vereniging. Ook penningmeester Sam Mol neemt afscheid. In zijn plaats wordt Bert Bosloper voorgedragen.
Na de pauze volgt een boeiende lezing van Rias Olivier over 600 jaar Dirksland in het Achterdorp. In 2012 bood de sloop van een deel van de bebouwing van het Achterdorp in Dirksland gelegenheid tot het doen van archeologische waarnemingen. Door ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort werd een archeologische begeleiding uitgevoerd tijdens het verwijderen van de fundamenten van de huidige bebouwing. Door De Motte vonden intensieve veldverkenningen plaats. Ook werd onze hulp ingeroepen gedurende de laatste drie dagen van het onderzoek. Nu wordt het tijd om de balans op te maken aan de hand van vondsten en beelden van de opgraving.

Thools Mannenkoor en het Shalomkoor zingen voor Israël

DIRKSLAND - Op zaterdag 14 mei zal in de Hervormde Kerk van Dirksland een zangavond worden gehouden t.b.v. Israël. Het Thools Mannenkoor onder leiding van de bekende Zeeuwse dirigent en organist Marien Stouten, zal aan deze avond meewerken. Ook het Shalomkoor onder leiding van Lennert Knops zal deze avond diverse liederen ten gehore brengen. Het geheel wordt muzikaal omlijst door Maria Knops op de harp. De beide dirigenten zijn tevens de organisten van deze avond. De algehele leiding is deze avond in handen van ds. J.W. van Estrik, die ook de meditatie zal verzorgen.

Het programma dat uitgevoerd zal worden is zeer divers. Naast psalmen en geestelijke liederen zullen er ook Joodse psalmen worden gezongen zoals Psalm 125 en het bekende Ose Shalom.
Het Thools Mannenkoor is een mannenkoor met een rijke historie. Kenmerkend voor dit mannenkoor is hun warme koorklank. Vanaf mei 2014 heeft Marien Stouten de muzikale leiding over het koor en zingt het koor zo'n 6-8 keer per jaar in Zeeland en omgeving.
Het Shalomkoor is ontstaan naar aanleiding van een koorreis naar Israël in 2008. In de afgelopen jaren heeft het koor aan diverse zangavonden en concerten meegewerkt. Ook werden twee reizen gemaakt naar Egypte/Jordanië en Israël. In 2015 heeft het Shalomkoor tijdens een reis naar Schotland diverse concerten verzorgd o.a. in de St. Giles Cathedral in Edinburgh. Het is de planning dat het koor van 24 tot en met 29 april een reis gaat maken naar Rome en Toscane.
Éen keer per maand komen de koorleden uit diverse delen van het land bij elkaar in Alblasserdam om de muziek in te studeren. Het koor kenmerkt zich als een grote familie die samen zingen. De onderlinge contacten zorgen voor een aangename sfeer tijdens de repetities en de reizen. Heeft u interesse om eens mee zingen en de sfeer te komen proeven, of wilt u informatie over de koorreis naar Italië? Ook voor introducees is deze reis de moeite waard. Cultuur, natuur, culinair, muzikaal en ontspanning komen bij elkaar. Kijk dan op www.shalomkoor.nl of neem contact op met Adrie Verkerke-Visser (Nieuwe-Tonge), tel. 06-52373538.

Op de uitnodiging voor deze avond is door de koren enthousiast gereageerd. Een avond vol met zang en muziek in een voor het oog en oor prachtige kerk.
Er is een gevarieerd programma samengesteld en het belooft een mooie avond te worden. De entree is vrij. Wel wordt er een collecte gehouden die verdeeld zal worden over de stichting Christenen voor Israël, stichting Shaare Zedek en het Isaac da Costafonds.

Eilandbeker opnieuw voor Schotejil

MIDDELHARNIS - Zaterdag 7 mei heeft z.c. De Schotejil opnieuw de Eilandbeker gewonnen. Deze traditionele wedstrijd werd gezwommen door de drie eilandelijke zwemverenigingen, te weten De Gooye uit Dirksland, De Stelle uit Stellendam en De Schotejil uit Middelharnis.

De Schotejil heeft deze trofee sinds 2001 nu 16 keer onafgebroken gewonnen. De Stelle eindigde dit keer voor het tweede jaar als 2e en De Gooye werd 3e. Er werden resp. afstanden van 50m en 100m gezwommen, afhankelijk van leeftijd. Verder waren er voor jeugd en senioren afzonderlijke estafettes en aan het eind van de wedstrijd werd een spectaculaire 8x50m vrij gezwommen.

In het eerste deel van de wedstrijd werden de snelste tijden gezwommen door Floris Tanis op 50m schoolslag (52.44) en Lyke Buscop op 50m vrij (34.09). Lieske Zijkstra won 100m schoolslag bij de Junioren (1.20.63) en Manon Middelbos bij de Jeugd (1.20.47). Bij de jongens werd 100m schoolslag door Xander Vis gewonnen in 1.22.63. Op 100m vrij bij de dames zwom Lotte Middelbos (1.02.97) de snelste tijd.

In het tweede deel van de wedstrijd won Dominique Overduin 50m vrij (42.56). Floris Tanis won 50m vrij bij de jongens (36.89). Lyke Buscop werd 1e op 100m wisselslag (1.25.59). Bij de junioren won Lieske Zijlstra 100m vrij (1.05.25), en bij de jongens won Xander Vis in 1.07.74. Bij de Jeugd won Manon Middelbos 100m rugslag (1.13.90), terwijl 100m wisselslag bij de dames werd gewonnen door Lotte Middelbos in een clubrecord van 1.10.76.

In de estafettenummers was de Schotejil eveneens zeer succesvol. Op 4x50m wisselslag bij de Jeugd wonnen Lieske Zijlstra, Manon Middelbos, Tamara de Ruiter en Lotte Tillema in 2.14.27. Bij de jongens was de snelste tijd op 4x50m wisselslag voor Bradley Tjia, Xander Vis, Tim Wielhouwer en Christian Kalle in 2.21.94. Aan het eind wonnen Lyke Buscop, Dena Vis, Yente van Wensen en Aisha Nobels de 4x50m vrij (2.32.48) en de laatste estafette 8x50m vrij werd eveneens gewonnen door de Schotejil met Lotte Tillema, Martijn van Hoorn, Lotte Middelbos, Leander Noordijk, Odette Holster, Bradley Tjia, Manon Middelbos en David Kievit in 3.52.31.

Vermeldenswaardig is tenslotte ook het clubrecord van Laurens Kalle (2006) op 50m vrij in 33.63.

Excursie weide- en kustbroedvogels

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dit jaar vindt de vijfde Nationale Vogelkijkweek plaats, deze is van 14 tot 22 mei.

De Vogelbescherming organiseert, samen met vogelwerkgroepen door het hele land, laagdrempelige vogelexcursies om kennis te laten maken met de prachtige Nederlandse vogelrijkdom.
De eilandelijke Vogelwerkgroep van NLGO doet mee aan deze Vogelkijkweek. De excursie gaat naar de Koude Hoek, een natuurreservaat van SBB op de kop van Goeree. Het kijkscherm wordt bezocht en men loopt een stukje langs de rand van het natuurreservaat.

Het is een oud open cultuurlandschap met slootjes en kreken, eenden en ganzen zijn altijd aanwezig. De deelnemers aan de excursie maken ook kennis met weidevogels als kievit, grutto, tureluur en veldleeuwerik.
"Mogelijk zien we ook bruine kiekendieven die jagen op de aanwezige muizen en jonge vogels. Aan de andere kant van de dijk nemen we een kijkje in de Grevelingen, daar gaan we op zoek naar voornamelijk kustbroedvogels. Op het eilandje dat de naam Markenje draagt, broeden zeldzame kustvogels. Er zit een kokmeeuwen- en grote sternkolonie, waar we vanaf de dijk volop van kunnen genieten. We zetten de telescoop op scherp en zien nog meer zeldzaamheden, zoals dwergsterns, kluten en broedende strandplevieren. Wie zaterdag 14 mei wil genieten van zoveel moois, moet zich zeker opgeven. De start is om 9.00 uur en duurt max. 2,5 uur", aldus de organisatoren.

Er zijn enkele telescopen en kijkers aanwezig. Verplicht opgeven bij de Vogelbescherming: www.vogelweek.nl.

Pinksterconcert door stadsorganist

ZIERIKZEE - Op Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei, aanvang 16.00 uur, hoopt één van de stadsorganisten een orgelbespeling te geven op het prachtige en monumentale Kam en Van der Meulen orgel in de Nieuwe Kerk te Zierikzee.

Rinus Verhage speelt dan werken van o.a. Buxtehude (Passaglia), Bach (Komm, heiliger Geist, Herre Gott) en Mendelssohn (Sonate VI over het Onze Vader). Het programma bestaat uit muziek die ook mondeling zal worden toegelicht. De stadsorgelconcerten zijn een nieuw initiatief om de orgelcultuur te promoten en dan natuurlijk in het bijzonder rondom het indrukwekkende instrument van de Nieuwe Kerk. Mar van der Veer en Rinus Verhage zullen samen jaarlijks ongeveer zes van deze concerten verzorgen. Mede dankzij de steun van de gemeente Schouwen-Duiveland is dit allemaal mogelijk; de concerten zijn gratis toegankelijk.

Rinus Verhage kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel (uitvoerend musicus), kerkmuziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij resp. Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel.
In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer.
Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee is hij cantor van de Sint-Catharijne kerk te Brielle. Tevens is hij dirigent van een drietal koren waarmee o.a. ook de grote oratoria uitgevoerd worden. Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk en sinds 1988 is hij op parttime basis ook directeur van de Muziekschool 'Goeree-Overflakkee'. Vanaf 2016 is hij één van de stadsorganisten van Zierikzee.

Harlekijnen zoeken in de Westduinen

OUDDORP - Het Zuid-Hollands Landschap organiseert op 21 mei een wandeling door de Westduinen, op zoek naar de harlekijnorchis.

Struin door het uitgestrekte golvende duingrasland. Droge, kale toppen worden afgewisseld met laaggelegen vochtige duinvalleien. Laat je meevoeren naar de mooiste plekjes en ontdek vele bijzondere planten. Een unieke wandeling door een gebied dat normaal is gesloten voor publiek.
Al sinds de middeleeuwen wordt dit gebied in het zomerseizoen begraast door vee. Hierdoor krijgen struiken en bomen geen kans om te groeien en blijft het unieke voedselarme duingrasland behouden. Plantensoorten die we in deze tijd van het jaar kunnen verwachten zijn de gentiaan, de harlekijnorchis en het duinviooltje. Samen met de natuurgids ga je er naar op zoek.
De wandeling start om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Start bij de kleine parkeerplek ter hoogte van Westduinweg 37, 3253 LV Ouddorp/hoek Klarebeekweg.

Aanmelden is verplicht. Meld u op tijd aan op www.zhl.nl/natuuragenda, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.