info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

9 februari 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 9 februari 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Eyeopeners op beroepenmarkt

MIDDELHARNIS – In de drukte loopt de 13-jarige Joris Mijnders tussen de kramen. "Ik heb links en rechts rondgekeken en er wel wat van opgestoken. Ideeën voor de toekomst? Een beetje." Voor Joris is het al duidelijk: hij wil akkerbouwer worden. Veel leeftijdgenoten weten echter nog niet wat ze willen worden en vinden het dus moeilijk om een profiel te kiezen. De beroepenmarkt in het schoolgebouw van de Prins Maurits, vorige week dinsdag, was bedoeld om wat helderheid te geven. Zowel vervolgopleidingen als eilandelijke bedrijven, circa vijfentwintig in totaal, waren er om de keuze van de scholieren te vergemakkelijken.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het was de tweede keer dat de beroepenmarkt plaatsvond. De organisatie was in handen van de gemeente Goeree-Overflakkee en de drie scholen voor voortgezet onderwijs op het eiland: Edudelta College, RGO en Prins Maurits. De markt was bedoeld voor de leerlingen van de tweede klas vmbo en mavo, die dit jaar het profiel moeten kiezen waarmee ze hun diploma hopen te halen én waarmee ze voorsorteren op een vervolgopleiding en een bepaald beroep.

"We besteden tegenwoordig veel aandacht aan de loopbaanoriëntatiebegeleiding: LOB", zegt André Kastelein, decaan van de Prins Maurits, die de beroepenmarkt samen met zijn collega Tessa van Wijk heeft voorbereid. "Het is de bedoeling dat leerlingen zich zo vroeg mogelijk oriënteren, niet alleen aan de hand van folders, maar vooral door daadwerkelijk kennis te maken. Daarom zijn hier diverse scholen én bedrijven. Kijk, daar staat het Zadkine met informatie over de ICT-opleiding, maar IC Automatisering is er ook. De zorgopleiding staat naast tandarts Ten Voorde, de bouwopleiding bij bouwbedrijf Van Huizen. En ga zo maar door. Dat zorgt voor eyeopeners en kan helpen bij het bepalen van het profiel."

Het is een drukte van belang op de beroepenmarkt. Honderden leerlingen en hun ouders laten zich informeren. Bijvoorbeeld bij reclamebureau Sfa Print, dat heel toepasselijk naast de stand van het Grafisch Lyceum staat. "Wij willen inspireren, de bezoekers in contact brengen met ons creatieve vak", zegt Alex van Kampen, die met zijn opvallend aangeklede kraam ('Vol (on)gewoon prikkelende ideeën') veel aandacht trekt en volop kan informeren over wat er bij een bureau als Sfa Print gebeurt.

Aan de overkant staat Machinefabriek Steketee uit Stad aan 't Haringvliet. "We vertellen wat we doen, in de landbouwmechanisatie, en wat voor mensen we nodig hebben", zegt Ilse Besseling van het bedrijf. "We hebben een fabriek met ongeveer veertig werknemers. Het is voor ons niet gemakkelijk om stagiaires te vinden en we hebben momenteel vijf vacatures." Wie weet komen bezoekers van de beroepenmarkt op het idee om eens die kant op te kijken. Joris Mijnders is ook bij de stand van Machinefabriek Steketee geweest. Interessant, vindt hij. Het heeft immers wel wat te maken met het beroep dat hij wil gaan beoefenen: akkerbouwer.

De beroepenmarkt is een groot succes. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks fenomeen wordt.

Hondenbezitters opgelet

DIRKSLAND - Half januari werd er aan de Wernerlaan te Dirksland, door een bewoner, een vreemd voorwerp aangetroffen. Het betrof een voorwerp ter grootte van een schuurspons, groen van kleur met een geleiachtige structuur. Omdat er in de week daarvoor een hond uit deze straat bij een dierenarts was behandeld voor vergiftigingsverschijnselen, heeft de politie het voorwerp laten onderzoeken door een dierenarts. Deze herkende het als een middel dat daadwerkelijk gebruikt wordt voor vergiftiging van huisdieren. Hondenbezitters in Dirksland wordt gevraagd alert te zijn en bij aantreffen van een dergelijke substantie de politie te bellen via 0900-8844.

2 / 28

Agenda

Dinsdag 9 februari

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: Keramiek. www.deboeigo.nl

Donderdag 11 februari

SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. J. Westerink. Onderwerp: 'Erfgenamen van God'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
GOEDEREEDE – Westvoorne. Geheugenbibliotheek. Van 9.30 tot 11.30 uur. Meer info: 06 83678417 of een e-mail sturen naar info@ketenzorgdementie-go.nl

Vrijdag 12 februari

SOMMELSDIJK - Concert door Kees Alers (dwarsfluit), Erica Veldhuizen-van der Welle (dwarsfluit) en Johan van Wijk (orgel) in de Hervormde Kerk. Aanvang: 20.00 uur, entree gratis. Collecte is bestemd voor Hospice Calando te Dirksland.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 13 februari

GOEDEREEDE - Verkoping door de kinderclubs van de Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede van 9.00 uur tot 14.00 uur. Bij kerkgebouw 'De Levensbron', ingang Doelweg.
OUDDORP – Koor- en samenzangavond voor stichting Stéphanos, met het Chr. Ouddorps Mannenkoor en het Chr. Gemengd Rehobothkoor. Vanaf 19.30 uur in de Eben Haëzerkerk, Diepenhorst 18a. Deuren open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.
OUDDORP – Musical Grace van Max Lucado door Per Amore. Dorpstienden. Aanvang 20.00 uur. Kaarten verkrijgbaar bij boekhandel Akershoek in Ouddorp, boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, Plus Tessemaker in Stellendam, aan de zaal en per mail: molesteeg@solcon.nl
MELISSANT – Snertwandeling. Start Verenigingsgebouw Melishof. Starttijden: 27 km: 8.00-900 uur; 18 km: 9.00-10.00 uur; 7,5 km: 10.00-12.00 uur. Info: akrpl@online.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Maandag 15 februari

MIDDELHARNIS – Bijeenkomst PCOB. Spreker dhr. Terlouw met presentatie over Indonesië. Aanvang 14.00 uur in De Hoeksteen.
OUDE-TONGE – Ebbe en Vloed. Geheugenbibliotheek. Van 9.30 tot 11.30 uur. Meer info: 06 83678417 of een e-mail sturen naar info@ketenzorgdementie-go.nl

Donderdag 18 februari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
MIDDELHARNIS – Lezing De Motte. Oude Raadhuis, Raadshuisstraat 1. Aanvang 19.30 uur. Lezing door Pieter Prins: 'De Belgische Opstand van 1830'.

Voorleesontbijt en topbeoordeling inspecteur

Tijdens het Herkingse voorleesontbijt. Een jarige en beduusde Anne-Maryse, een voorlezende burgemeester, brood uitdelende meesters en juffen, en smikkelende kinderen.

HERKINGEN – Soms zijn er van die dagen die onverwachts blíje dagen worden. Die een paar vreugdevolle momenten brengen waardoor de week zelfs feestelijk wordt. Dat was afgelopen week op de Prins Johan Frisoschool in Herkingen ook zo. Op donderdag heeft de inspecteur de school bezocht, of eigenlijk: een beetje onderzocht. Best spannend altijd, maar de school kreeg een ongekend goede beoordeling van hem. De volgende dag was er opnieuw hoog bezoek: de burgemeester! Zij kwam voorlezen tijdens het voorleesontbijt. En op dezelfde dag was ook één van de kinderen nog jarig. Als dát bij elkaar geen feestweek geeft…?

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het was afgelopen vrijdag de laatste dag van de nationale voorleesdagen 2016. En waar landelijk op de eerste dag van de voorleesdagen het Nationaal Voorleesontbijt werd gehouden, woensdag 27 januari, deden ze dit in Herkingen juist op de laatste dag ervan, vrijdag 5 februari.

Voorleesontbijt

Het leek de Prins Johan Frisoschool erg mooi als de burgemeester dan zou komen voorlezen. En die zei spontaan 'ja' op dat verzoek. Dus was zij vrijdagmorgen netjes op tijd op school. Alle 75 schoolkinderen zaten in één ruimte bij elkaar toen de burgemeester voor ging lezen. Twee verhalen waren het. Het ene uit het boek 'Niemand is zoals jij' van Max Lucado, het andere was uit het boek 'Floddertje' van Annie M.G. Schmidt. En de mooie platen uit het boek werd tijdens het voorlezen op een digitaal schoolbord getoond, zodat alle kinderen ze mooi in het groot konden zien. Tussen de twee verhalen in werd gepauzeerd, want een voorleesontbijt zonder echt te eten is natuurlijk geen voorleesontbijt. Dus werd het lezen afgewisseld door heerlijk te genieten van de overheerlijke krentenbollen en eierkoeken die de jufs en de meester op grote dienbladen ronddeelden. En ook de burgemeester deed gezellig mee. "Ik was nog nooit op deze school geweest", vertelde ze tegen de kinderen, voordat ze met voorlezen begon. En toen ze klaar was, zei ze: "Ik kom graag nóg een keer, als dat mag…"

Traantje

Maar er was nóg een feestje, want één van de kinderen, Anne-Maryse, werd vrijdag 12 jaar. En hoewel ze er eigenlijk niet direct op zat te wachten, zo veel belangstelling ineens op haar gericht, zongen alle kinderen, de jufs, de meester én de burgemeester met z'n allen voor haar 'Er is er één jarig hoera, hoera!'. Ze was er compleet beduusd van en moest er gewoon een traantje om wegpinken…

Uitzonderlijk goed

En dán was er nog het prachtige nieuws van de schoolinspecteur die de dag ervoor op bezoek was geweest! Dat is altijd spannend, want dan krijgt de school zelf óók een rapport waarin staat wat er wel of niet goed gaat. En dat is erg belangrijk. Toen de inspecteur op school alles onderzocht had, was hij zó tevreden dat hij de Prins Johan Frisoschool – al beoordeeld naar het Nieuwe Toetsingskader – "uitzonderlijk goed" noemde! Zó uitzonderlijk dat hij zelfs nog na heeft gekeken of 't allemaal wel klopte wat de school hem allemaal had laten zien, of er dus geen fraude was gepleegd… Met andere woorden: het is eigenlijk te mooi om waar te kunnen zijn, zó goed is de Herkingse school en zó goed gaat 't er! En daar was iedereen natuurlijk heel blij mee, want een rapport dat uitzonderlijk goed is, dat krijgt beslist niet elke school! Ook de burgemeester die dit deze morgen hoorde, was er heel blij mee. "Ik ben er trots op dat we zo'n school in onze gemeente hebben!", zei ze. Maar er blijft wel werk aan de winkel, want, zo heeft de inspecteur erbij gezegd: "Het is makkelijker om zo'n hoog niveau te bereíken dan om 't te behóuden!" Natuurlijk gaan ze in Herkingen voor dat laatste…

Concert orgel en fluit voor Hospice Calando
Met o.a. Kees Alers t.b.v. Hospice Calando

Kees Alers.

SOMMELSDIJK - Vrijdagavond 12 februari zal er een muzikale avond worden gehouden in de Hervormde Kerk aan de Enkele Ring te Sommelsdijk. Aanvang 20.00 uur. Er wordt medewerking verleend door aantal muzikanten, waaronder de bekende fluitist Kees Alers. De opbrengst is bestemd voor Hospice Calando.

Kees Alers is bekend door zijn vele optredens en concerten, o.a. bij Nederland zingt en 'De Kapel', beide programma's van de EO. Verder heeft hij veel cd's op zijn naam staan. Een leerling van van Alers, Erica Veldhuizen-van der Welle, treedt eveneens op. Het orgel in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk wordt bespeeld door Johan van Wijk. Hij begeleidt veel koren op het eiland en speelt ook tijdens zondagse erediensten.

De organisatoren hebben voor deze avond een programma opgesteld, waarbij naast optredens van de solisten ook ruimte is voor samenzang. Verder zullen er verschillende combinaties gespeeld worden tussen het orgel en de fluiten.

De toegang is gratis, maar wel is er een collecte die ten goede komt van Hospice Calando. Ook worden er cd's verkocht, waarvan de opbrengst voor een deel naar Hospice Calando gaat, het goede doel van deze avond.

Op bezoek in het streekmuseum

SOMMELSDIJK - De kinderen van groep B van 'De Wegwijzer' te Middelharnis zijn vrijdagmiddag op bezoek geweest bij meester Karel in het streekmuseum te Sommelsdijk. In de klas staat 'ons dorp van vroeger en nu' centraal. Er was van alles te bekijken in het streekmuseum. De leesles in het schooltje sprong er uit, dat was erg leuk. Wat een strenge meester… lette je niet op, dan gooide hij de pechvogel naar je toe. "Hartelijk dank voor de gastvrijheid. We hebben veel geleerd en gezien", aldus de kinderen.

Bijdrage voor rollenbaan Voedselbank

Vervolg van voorpagina

Wekelijks worden tachtig voedselpakketten samengesteld en uitgedeeld. Het vullen van de pakketten is een soort lopendebandwerk en tot voor kort moesten daarbij de kisten altijd handmatig worden verplaatst. Zwaar werk, wat je niet te lang achtereen moet doen. Daarom werd recentelijk een investering gedaan waar de vrijwillige medewerkers van de Voedselbank veel gemak van hebben: een rollenbaan, waarover de kratten tijdens het vullen met gemak van achteren naar voren worden gerold en men dus geen last meer hoeft te hebben van het zware til- en schuifwerk. De rollenbaan kon deels gefinancierd worden met de gift van de Rotary Club. Dergelijke giften worden besteed aan het aanschaffen van materieel, om huur van te betalen of om onderhoud mee te bekostigen. In principe mogen giften niet worden gebruikt voor de aanschaf van voedsel, tenzij ze daarvoor geoormerkt zijn. Voedsel dat bij de Voedselbank binnenkomt, moet ontvangen worden van wat anderen afstaan: landbouwers, supermarkten, bakkers, e.d. Het merendeel moeten de vrijwilligers zelf ophalen. Voor transport en opslag van de producten moet de Voedselbank voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hiervoor is ze dan ook in het bezit van het vereiste Groencertificaat. De helft van de producten die wekelijks worden gedistribueerd komt van Goeree-Overflakkee, de andere helft komt via een echtpaar uit Spijkenisse dat dagelijks actief is om in hun omgeving versproducten te werven ten behoeve van de Voedselbank. Maar ook van (diaconieën van) kerken wordt regelmatig steun ontvangen. De Voedselbank weet zich breed gesteund door de eilandelijke samenleving en het is daardoor dat ze in deze belangrijke behoefte kan voorzien.

Nachtafsluitingen Heinenoordtunnel

HEINENOORD - Rijkswaterstaat vervangt in de maand februari de ventilatoren in de Heinenoordtunnel (A29) bij Barendrecht en verricht diverse andere werkzaamheden. De tunnel is hiervoor in februari meerdere nachten afgesloten. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van ongeveer een half uur.

Rijkswaterstaat stelt een omleidingsroute in via de A15, de A16 en de N217. Deze wordt met borden en informatiepanelen aangegeven. De omleidingsroute leidt via de Kiltunnel. Deze is een half uur vóór tot een half uur ná de werkzaamheden tolvrij.

Veerpont

Van maandag 8 februari tot en met zaterdag 13 februari en op donderdag 25 en vrijdag 26 februari, biedt Rijkswaterstaat lokaal wegverkeer een extra mogelijkheid om te reizen door de veerpont van Hekelingen naar Nieuw-Beijerland v.v. 's nachts te laten varen tijdens de afsluitingen. De veerpont vaart dan gratis heen en weer vanaf een half uur vóór tot een half uur ná de werkzaamheden.

Afsluitingen

De afsluitingen vinden plaats op de volgende data en tijden:

Richting Bergen op Zoom

Dinsdag 9 februari 23:00 uur tot woensdag 10 februari 05:00 uur.
Woensdag 10 februari 23:00 uur tot donderdag 11 februari 05:00 uur.
Donderdag 11 februari 23:00 uur tot vrijdag 12 februari 05:00 uur.
Zaterdag 13 februari 01:00 uur tot zaterdag 13 februari 06:00 uur.

Richting Rotterdam

Donderdag 25 februari 01:00 uur tot donderdag 25 februari 05:00 uur.
Vrijdag 26 februari 01:00 uur tot vrijdag 26 februari 05:00 uur.

Of zoveel langer of korter dan noodzakelijk. Bij slechte weeromstandigheden kan het werk uitgesteld worden.

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op www.rijkswaterstaat.nl. Of bel met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002 (gratis).

RealTime again!

MIDDELHARNIS - Zaterdag 13 februari is Steven Middelkoop aanwezig op RealTime. Hij geeft een lezing over het thema 'Me, myself and I'. Steven is jaren jongerenwerker geweest en geeft hieronder alvast wat weer over de avond.

''Wil je wat bereiken op deze wereld, dan moet je zorgen dat je in beeld bent. Want zolang de camera's op jou gericht staan, doe je er toe. Tenminste, dat doen media ons vermoeden. In het Koninkrijk van God werkt het precies andersom. Veel eersten zullen de laatsten zijn. Jezus spoort Zijn discipelen aan tot zelfverloochening. 'Want wat baat het een mens als hij de hele wereld wint, maar schade lijdt aan zijn ziel?' (Matth. 16:26). Samen denken we na over 'blinken' of 'dienen'; Jezus navolgen in de praktijk van elke dag."
De aanvang is 19.45 uur. Locatie: EduDelta, Langeweg 107, Sommelsdijk/Middelharnis. www.realtimego.nl.

SLUISHAVEN – Op donderdag 18 februari wordt een presentatie gehouden over de toekomstplannen van Natuurspeeltuin 'Buutenplaets'.

De bijeenkomst wordt gehouden in paviljoen Sluushaven en is van 15.00 tot 18.00 uur.

"Sluishaven heeft de afgelopen jaren een facelift ondergaan door de inspanningen van Paviljoen eigenaar Hans Bal, de gemeente Goeree Overflakkee en Waterpoort en vele andere instellingen.
De faciliteiten en hardware om een mooi verblijf te hebben op en rond de Galathese Haven zijn aanwezig. Maar nog belangrijker is het gevoel en de beleving die Sluishaven te bieden heeft om de mensen bezig te houden en te laten genieten van Sport op en om het Water en de Natuur in een omgeving van rust en ruimte. Beleving en het meemaken van bijzondere ervaringen is de volgende stap in de ontwikkeling van Sluishaven. Een dagje uit voor het hele gezin, de 50 plusser, de waterliefhebber, de natuurgenieter en de sportievelingen. Om dit te bereiken is nu de stichting "Buutenplaets" i.o. in het leven geroepen", aldus de initiatiefnemers.
Het programma van de dag is:
15:00 Inloop en ontvangst
15:30 Inleiding voorzitter Stichting Buutenplaets Toekomstplannen
15:40 Presentatie Natuurspeeltuin & streekboek 50-dingen-die-je-gedaan-
         moet-hebben-voor-je-50e KrachtigBuiten
16:00 Presentatie andere onderdelen Sport Cultuur Entertainment
16:15 Participatiemogelijkheden Stichting Buutenplaets
16:30 Toespraak Wethouder
16:40 Gelegenheid vragen te stellen Persmoment
17:00 U wordt een hapje en een drankje aangeboden om nog even na te praten en te
         netwerken
Opgeven graag via info@event-broker.com

'Vrouwen van het Réveil'

DIRKSLAND - Vanavond, dinsdag 9 februari, houdt Vrouwenvereniging Prisca van de Gereformeerde Gemeente haar jaarvergadering. Deze wordt gehouden in de zaal van de kerk, Mozartsingel 2.

De heer G. Slootweg, geschiedenisleraar te Middelharnis, hoopt te spreken over 'Vrouwen van het Réveil'. Hij zal iets vertellen over het leven van mevrouw Groen van Prinsterer en mevrouw Da Costa. De avond begint om 19.30 uur en is om ongeveer 22.00 uur afgelopen.

Jaarlijks Verenigingsconcert Sempre Crescendo: 'Between the two rivers'

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Op zaterdag 13 februari organiseert koninklijke muziekvereniging Sempre Crescendo uit Middelharnis-Sommelsdijk haar jaarlijkse Verenigingsconcert. U kunt luisteren naar optredens van het opleidingsorkest en het fanfareorkest, en uiteraard spelen beide orkesten ook enkele werken gezamenlijk.

Na de succesvolle concoursdeelname van afgelopen november, heeft het fanfareorkest o.l.v. Albert-John Vervorst twee nieuwe programma's ingestudeerd. Zo kunt u voor de pauze luisteren naar een selectie uit het omvangrijke oeuvre van de Engelse componist Philip Sparke, die dit jaar zijn 65e verjaardag viert. Onder meer het grote concertwerk 'Between the two rivers' (variaties op het kerkelijke lied 'Een vaste Burcht') en de vrolijke concertmars 'Marcho Brioso' passeren de revue.
Na de pauze presenteert het orkest diverse solisten uit eigen gelederen op slagwerk, tenortuba, trompet en bugel. Sempre's got talent!

Ook het enthousiaste opleidingsorkest o.l.v. André Leer zal een afwisselend programma voor u ten gehore brengen.
Het Verenigingsconcert vindt plaats in Het Prieel (De Staver) in Sommelsdijk. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het concert begint om 19.30 uur. De toegang is gratis!

Vrienden van Sempre hebben o.a. recht op een gereserveerde zitplaats. Wilt u ook Vriend worden? Mail dan naar vriendenvansempre@gmail.com en wij informeren u over de mogelijkheden.

MIDDELHARNIS - Het evenement 'Vrouwen lopen voor vrouwen' wordt sinds enkele jaren georganiseerd door Stichting Vrienden van De Hoop in Dordrecht.

Het evenement begon met één wandeltocht in het oosten van het land. De jaren erna is het aantal tochten uitgebreid; er zijn nu ook wandeltochten in Drenthe, Zeeland en Brabant. Maar Goeree-Overflakkee is bij uitstek het gebied voor een prachtige wandeling. Daarnaast is wandelen een uitstekende manier om met anderen in contact te komen én steunen de deelnemers een goed doel. Daarom heeft een aantal vrouwen van Flakkee besloten om de organisatie voor de 'Vrouwen voor vrouwen wandeltocht' op Flakkee op zich te nemen. De opbrengst van deze dag gaat naar stichting 'De Hoop', want moeder en kind horen bij elkaar.

De organisatie heeft als doel om met zoveel mogelijk vrouwen te gaan wandelen op zaterdag 21 mei 2016. Het start- en eindpunt is de Prins Maurits Scholengemeenschap in Middelharnis. Twee prachtige routes zijn inmiddels uitgestippeld (10 en 20 km). Na afloop wordt er onder het genot van een heerlijke high tea een presentatie gegeven over het werk van Stichting de Hoop en een ex-cliënte verteld haar persoonlijke verhaal in de Prins Maurits. Kortom: we gaan er een fantastische dag van maken!

Het tijdstip van de start is afhankelijk van de lengte van de tocht (rond half 9 en 10 uur), de dag willen we rond 14.30 uur met elkaar afsluiten.

De bedoeling is dat iedere deelneemster sponsors zoekt voor de te lopen kilometers. Dit kan een vast bedrag zijn of een bedrag per kilometer. Het streven is naar een minimum van 50 euro sponsorgeld. Maar natuurlijk, hoe meer geld, hoe meer hulp voor deze vrouwen! Inschrijfgeld, bestemd voor de tocht inclusief high tea, is 20 euro.

Meer informatie over deelname aan deze wandeltocht is te vinden op www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl. Ook kunt u contact opnemen met Jacomijn Nelemans, 06 45655538 of met Gerarda de Geus, 0187 486650.

't Pakhûûsje ook in de weer voor KiKa

Kees Witte met zijn begunstigers van 't Pakhûûsje: Martineke (l.) en Peet. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Ontzettend druk was het er, afgelopen vrijdagavond in 't Pakhûûsje. In deze kringloopwinkel, aan Molenweg 16 te Middelharnis, ging alles voor de helft van de prijs weg en dat was te merken. Martineke Osseweijer en Peet Kalle, die 't Pakhûûsje runnen, hadden er dan ook hun handen vol aan. Maar gelukkig worden ze bijgestaan door verschillende vrijwilligers, want ook in 't Pakhûûsje geldt dat vele handen licht werk maken.

Door Hans Villerius

Het is zeker ook dankzij de aanwezige vrijwilligers dat Martineke en Peet vrijdagavond even tijd vrij wisten te maken voor iets anders. Het is ongeveer een jaar geleden dat iemand bij 't Pakhûûsje een koperen pot kwam brengen. Niet om die te verkopen, maar om daarin geld in te zamelen voor het goede doel. De dames waren het er snel over eens dat dit Stichting KiKa zou zijn. En in de koperen pot gingen voortaan al de kleine inkomsten die ontvangen worden uit fooien, de verkoop van koffie en uit betaald toiletbezoek door klanten en ook is er het achterliggende jaar de opbrengst in gegaan van een eenmalige snoepverkoop. Op die manier was er na een jaar een leuk bedrag bij elkaar gesprokkeld en kon in totaal € 225 aan Stichting KiKa worden geschonken. Daarvoor kwam Kees Witte uit Ouddorp, KiKa ambassadeur op Goeree-Overflakkee, vrijdagavond graag naar 't Pakhûûsje, om dit bedrag dankbaar in ontvangst te nemen.
Maar Kees Witte zamelt voor KiKa meer in dan geld. Ook plastic doppen en kroonkurken leveren geld op voor het goede doel en daarom zamelt 't Pakhûûsje inmiddels ook plastic doppen in voor KiKakees, zoals hij zich ook wel laat noemen.
Martineke en Peet vinden het heerlijk werk om te doen, in hun kringloopwinkel, waarvan de opbrengst – op die van het koperen potje na natuurlijk – bestemd is voor de Gereformeerde Gemeente van Middelharnis/Sommelsdijk. De voorraad gebruikte spullen groeit nog steeds en ook de klandizie blijft toenemen. Voor minderbedeelden ervaren de twee dames dat hun nering in een behoefte voorziet. En inmiddels weten leerlingen van het voortgezet onderwijs 't Pakhûûsje eveneens te vinden, voor maatschappelijke stage, want ook daar wil de kringloopwinkel adres voor zijn. Volgend jaar hoopt 't Pakhûûsje z'n vijfjarig bestaan te vieren, het eerste lustrum dus. Daar zullen we vast nog van horen.

Ugandawinkel 'Koop de Goede Hoop' geopend

Links Leontine Verolme en Peta Grootenboer en rechts Makelaar Marcel Bal en Lucas Hartong bij de opening van de winkel 'Koop de Goede Hoop'.

MIDDELHARNIS – Zaterdagmiddag werd de 'pop-up-winkel' Koop de Goede Hoop geopend aan de Schoolstraat in Middelharnis. Geen gewone winkel met tweedehandsspullen, maar een Ugandawinkel waar in de komende tijd tweedehandskleding en boeken worden verkocht om twee deelnemers aan de Muskathlon in Uganda te ondersteunen. Natuurlijk allemaal voor 'het goede doel'.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Leontine Verolme en Peta Grootenboer gaan in mei van dit jaar de Muskathlon in Uganda lopen. Voor de organisatie Compassion lopen ze een halve marathon en elk hebben ze 10.000 euro sponsorgeld nodig om "kinderen te redden uit de armoede". Hiervoor organiseren ze veel activiteiten. Zo werd er op 5 december vorig jaar een markt gehouden op het Diekhuusplein, waarvoor voor veel tweedehandsspullen waren ingezameld en verkocht. Maar er bleven ook nog heel veel spullen over. Graag zou men ook deze spullen verkopen.
Er werd gekeken naar een geschikt pandje om enkele maanden te gebruiken om de voorraad te verkopen. Ook Marcel Bal Makelaardij werd per mail benaderd en hij reageerde direct positief. Hij had wel een pand beschikbaar voor een paar maanden. "We hebben nog even geïnformeerd, maar Marcel begreep écht dat het niets mocht kosten, omdat het voor het goede doel was", legde Leontine Verolme zaterdagmiddag bij de opening van het pand uit. Het voormalige pand van Wicosoft aan de Schoolstraat in Middelharnis is het onderkomen geworden van de Ugandawinkel. De initiatiefnemers zijn dan ook heel blij met het aanbod van Marcel Bal.

Veel vrijwilligers zijn een paar weken aan de slag gegaan om het pand geschikt te maken. Verder werd er een prijsvraag uitgeschreven voor een originele naam voor de nieuwe winkel.

Winnaar van de prijsvraag werd Lucas Hartong uit Sommelsdijk. 'Koop de Goede Hoop' was zijn inzending. Als beloning mocht hij een ludieke openingshandeling verrichten: een toast uitbrengen op het initiatief met drie verschillende kleuren likeursiroop. De drie kleuren komen voor in de vlag van Uganda. Zwart staat voor de bevolking van Afrika "een donker continent, omdat er veel bloed gevloeid was en daarom de rode kleur ook voor de pijn die er is geweest. Verder geel voor de vreugde en blijdschap", aldus Hartong. Er staat ook een vogel op de vlag: een grijze kraanvogel. Hij heeft gouden veren als kroon boven zijn hoofd. "Symbolisch: een paar grijze vogels naar Uganda als koningskinderen. Om iets te laten zien van Christus". Lukas Hartong wenst hen veel succes bij hun prestatie.

Bij 'Koop de Goede Hoop' is een grote voorraad tweedehandskleding en boeken verkrijgbaar. De Ugandawinkel is te vinden op de hoek van de Hoflaan en de Schoolstraat in Middelharnis.

De openingstijden zijn:

woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.
vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
zaterdagmorgen van 10.00 tot 13.00 uur.
zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Zwemloop

Voor zaterdag 19 maart organiseert ZV De Gooye de veertiende editie van de zwemloop van Flakkee. De korte afstand van 250 meter zwemmen en 2,5 km hardlopen is voor iedereen tot en met 15 jaar. De lange afstand van 500 meter zwemmen en 5 km hardlopen is voor iedereen. Men kan ook meedoen als duo. Wil je wel meedoen als duo, maar kun je geen partner vinden? Stuur dan een mailtje, misschien kan de organisatie wel iemand vinden. Om 7.15 uur 's ochtends is de deur open, 07.35 uur start de eerste serie. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,- p.p., te betalen op de dag van de wedstrijd. Inschrijving is mogelijk tot 12.00 uur op de vrijdag voor de wedstrijd via zwemloopdirksland@gmail.com. Vermeld naam (en naam van de duopartner) en daarbij de geschatte zwem- en looptijd.

GOEDEREEDE

Verkoping kinderclubs

Zaterdag 13 februari wordt er een verkoping door de kinderclubs van de Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede gehouden. Van 9.00 tot 14.00 uur vindt dit plaats bij kerkgebouw 'De Levensbron', Achterstraat 1 (ingang aan de Doelweg). Er is voor elk wat wils. Voor de inwendige mens is er vis en patat en er is ruimte om koffie/thee te drinken met elkaar. Er worden cakes en stroopwafels verkocht en er kan geraden worden bij boodschappenpakketten of enveloppetrekken. Aan de kinderen is ook gedacht. Zij kunnen grabbelen, lollytrekken of sjoelen.

MELISSANT

Koffiemiddag Melishof

Deze keer is er geen koffieochtend, maar een -middag. Donderdag 18 februari is er een uitstapje naar de Mekkerstee te Ouddorp. Men vertrekt vanaf de Melishof om 14.00 uur, met eigen auto. Wie zelf niet kan rijden, rijdt met een ander mee. Er zijn weer veel jonge geitjes te bewonderen en ook het melken is het bekijken waard. Koffie of thee is daar voor eigen rekening. Rond 16.30 uur is men weer terug in de Melishof, waar een boerenkoolmaaltijd genuttigd kan worden. De prijs hiervoor is € 5,- inclusief een consumptie. Wie niet mee wil naar de Mekkerstee, kan zich ook opgeven voor de boerenkoolmaaltijd. Opgeven kunt u via de mail: da.spahrvdhoek@upcmail.nl. Of door een briefje te deponeren in de brievenbus bij de Melishof met vermelding naam en of u rijdt en deelneemt aan de maaltijd met het aantal personen. Voor 12 februari.

MIDDELHARNIS

Bingoavond in Wijkcentrum

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 13 februari een bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 12 ronden bingo kosten € 7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,-. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Tabletcafé in de Bibliotheek

Zaterdagmiddag 20 februari organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een Tabletcafé in bibliotheekvestiging Middelharnis. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet halen. Tip: neem uw tablet mee! Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden, bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis.Van 13.30 tot 15.30 uur. Toegang gratis.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 19 februari a.s. een bingoavond in Ons Dorpshuis. Iedereen is van harte welkom. Er worden tien rondes gespeeld en één superronde. De zaal is open om 19.00 uur en de bingo begint om 19.30 uur.

Broodjes

Op zaterdag 13 februari worden er heerlijke roombroodjes (€ 1,30), kersencroissants (€ 1,95) en chocobroodjes (€ 1,45) voor u gemaakt. Deze lekkernijen kunt u tot en met donderdag 11 februari telefonisch bestellen bij de fam. Both, tel: 0187-652072 of per e-mail: actie-hhg-nt@solcon.nl. Op zaterdag 13 februari kunt u uw bestelling tussen 9.30 en 11.00 uur afhalen in de Hersteld Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge (Westdijk 37).

Breicafé

Op donderdag 11 februari is er Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd, 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Youth Event

Zondagavond 14 februari is er weer een Youth Event in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. De dienst begint om 18.30 uur en de zaal is een half uur van tevoren geopend. Spreker: Bart van Nes, band: Sytian & Band.

Bloembollenactie Speranta

Zaterdag 13 februari hoopt het Hometeam 'Speranta' weer zoals voorgaande jaren een bloembollenactie te houden voor Jantina's werk onder de Roemeense kinderen en jongeren. De bloembollen zijn ook dit jaar weer van Bloemkwekerij Klepper. "U ziet de kinderen die ons helpen 's morgens aan uw deur verschijnen", aldus de Speranta. Wie de kinderen gemist heeft aan de deur, kan ook tussen 9.30 en 11.30 uur bij Kwekerij Klepper langskomen om bloembolletjes te kopen. "Denk aan de Roemeense kinderen, veelal zonder goede basis en toekomst in het leven. Doordat u koopt, maakt u het mogelijk dat de evangelisatie en educatie doorgang kan hebben, zodat er weer hoop is voor deze kinderen. Hoop op een betere toekomst hier op de aarde, maar nog belangrijker, hoop op zekere Toekomst voor de eeuwigheid!" aldus het Hometeam.

Koor- en samenzangavond

Voor de stichting Stéphanos wordt een koor- en samenzangavond georganiseerd op zaterdag 13 februari. Medewerking wordt verleend door het Christelijk Ouddorps Mannenkoor, o.l.v. Dinant Struik en organist Willem den Boer en het het Christelijk Gemengd Rehobothkoor, o.l.v. Ab Vroegindeweij met organist Johan van Wijk. Ook zal er samenzang zijn. De meditatie wordt verzorgd door ds. Zoet. De avond wordt gehouden in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18a. De aanvang is 19.30 uur. Kerk open om 19.00 uur. De toegang is vrij. Er is wel een collecte voor de Stichting Stéphanos.

Rommelmarkt

Zaterdag 13 februari wordt de eerste rommelmarkt gehouden in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3 (industrieterrein bij de haven). Veel spullen zijn weer neergezet, de opbrengst gaat naar diverse goede doelen, de markt wordt gehouden van 8.30 tot 12.00 uur. Verder is Van der Linde op zoek naar hulp om de kassa te draaien. Meer info: 06-26032013.

Standhouders gezocht

Men is op zoek naar standhouders voor een braderie op zaterdag 7 mei op het terrein van vv WFB uit Ouddorp. Deze braderie is 25 jaar een druk bezochte rommelmarkt geweest. Maar men wil nu een nieuwe opzet gaan hanteren. De hele dag door zal er vertier zijn voor jong en oud, door middel van een springkussen en muziek. Tevens zal er een voetbaltoernooi voor de jongste jeugd georganiseerd worden. De braderie zal zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Er zal geen entree gevraagd worden. Een kraam zal 40 euro gaan kosten. Wie interesse heeft, kan dit kenbaar maken via evenementen@vvwfb.nl

Koningsdag 2016

De Oranjevereniging Ouddorp is op zoek naar teams voor hun zeskamp op Koningsdag. Dus… "ondernemers, trommel uw personeel op om mee te doen in uw bedrijfskleding, zo doe je aan leuke teambuilding en je maakt reclame", aldus de organisatie. Wie met vrienden mee wil doen, mag dat natuurlijk ook. Opgeven kan via Facebook of via de site www.oranjeverenigingouddorp.nl.

OUDE-TONGE

Oud-Hollandse spellen

Op dinsdag 16 februari organiseert de ANBO Oostflakkee een middag Oud-Hollandse spellen. Er wordt begonnen met de spellen. Om 17.00 uur is er een kop erwtensoep, en dan kan men pannenkoeken eten. De kosten van de middag zijn € 10,00 p.p. Opgeven bij Lenie, tel. 642590, dinsdag 16 februari van 18.00 t/m 21.00 uur, of per mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl. De aanvang is 14.00 uur. Zaal open 13.30 uur.

Potermaaltijd

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert op 17 februari een gezellige middag, met aansluitend poters eten. Deze middag zal het koor Advendo een optreden geven. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Rond 17.00 uur kan men gezamenlijk genieten van een heerlijke potermaaltijd. Aanmelden tot 15 februari en € 2,50 betalen. De totale kosten voor deze middag en maaltijd zijn € 11,00. Voor informatie en aanmelden kunt u bellen met Stichting ZIJN, telefoonnummer 0187 64 13 44 of mail naar m.vanderwelle@zijngo.nl

Jeugdmiddag

Op woensdag 10 februari kunnen alle kinderen van groep 1 t/m 8 gezellig een lente-kijkdoos knutselen in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kinderen zijn welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514, of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

SOMMELSDIJK

Bingo O-GO

Op woensdag 17 februari is er een bingo in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De aanvang is 13.30 uur en de zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes + een verloting.

STELLENDAM

Verkoping vrouwenvereniging

Op vrijdag 12 februari houdt vrouwenvereniging 'Onderzoekt de Schriften' te Stellendam een verkoping in de garage van de Bethel-kerk aan de Voorstraat 69. Er is van alles te koop, zoals groente en fruit, eieren en erwtensoep. Er zijn pudding- en worstenbroodjes, cake, appeltaart, boterkoek, arretjescake, enz. Men kan ook enveloppen trekken of een mooi gevulde boodschappenmand winnen. Mooie lente-bloemstukjes, kraamcadeautjes en andere leuke decoratieve dingen staan te wachten. De opbrengst komt geheel ten goede van de nieuwbouw van de kerk. Een ieder is van 13.30 uur tot 20.30 uur welkom.

Oliebollen-verkoop mannenkoor

Evenals voorgaande jaren, zullen leden van het plaatselijk Christelijk Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' ook aanstaande zaterdag 13 februari weer de overheerlijke oliebollen voor u bakken. Vanaf 8.00 uur zullen de oliebollen aan de man worden gebracht. De verkoop vindt plaats op het Oranjeplein bij Plusmarkt Tessemaker. Graag op tijd komen, want op is op.

Caleido

Op dinsdag en donderdag opent Caleido weer de deuren van De Rank aan de Bosschieterstraat. Caleido is op dinsdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur en bezoekers kunnen er terecht voor een gezellig praatje, gratis koffie en thee en er is de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan. Op donderdag is men geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor a.s. donderdag om 14.00 uur staat er een activiteit gepland: 'Happy Valentine'. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Meedenken over bereikbaarheid

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Verkeersonderneming vraagt bewoners van Goeree-Overflakkee om op woensdagavond 17 februari mee te denken over bereikbaarheid en mobiliteit. Doel van deze avond is om ideeën te verzamelen voor 'de auto in de spits'. Ontbrekende busverbindingen, mogelijkheden voor vervoer over water, stimuleren van flexwerken, promotie van fietsen; alle alternatieven voor de auto in de spits zijn welkom. De avond wordt georganiseerd in Zoet of Zout in Stellendam. Bewoners zijn vanaf 18.00 uur welkom.

Wethouder Marnix Trouwborst, o.a. Verkeer en Vervoer, van gemeente Goeree-Overflakkee, opent de avond. Gastheer én keynotespeaker Cees Vingerling zet op deze avond het thema bereikbaarheid neer. Architecte Stephanie Akkaoui Hughes presenteert vervolgens een andere visie op mobiliteit en bereikbaarheid. Naast de ideeën voor alternatieven zoekt De Verkeersonderneming ook naar de informatiebehoefte. Van welke verkeersinformatie maakt u gebruik voordat u op weg gaat naar het werk? Hoe wilt u geïnformeerd worden over bijv. incidenten? Samen met BEREIK! zoekt De Verkeersonderneming naar mogelijkheden om de informatievoorziening richting de weggebruiker verder te verbeteren.
Aanmelden voor deze avond kan via: monique.monster@verkeersonderneming.nl.

Deze bewonersavond maakt deel uit van drie avonden. Op 29 oktober jl. werden inwoners van Nissewaard gevraagd mee te denken. In januari dachten inwoners van Westvoorne mee.

In De Verkeersonderneming werken het ministerie van Infrastructuur & Milieu/Rijkswaterstaat, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam samen aan het verbeteren van de bereikbaarheid in de Rotterdamse regio.

Kunst op de vuilcontainer

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - In samenspraak met de medewerkers van Afval Service Zeeland, werden de traditionele containers bij de Eben Haëzerschool te Goedereede Havenhoofd vervangen door een groot ondergronds systeem.

Om de ondergrondse container een natuurlijk uiterlijk te geven, is deze gemaakt van hout. Alle kinderen van de Eben Haëzerschool leverden een aandeel aan een kleurrijk kunstwerk om de container. Het kunstwerk is deze week onder belangstelling van jong en oud op de container bevestigd.

Met de tekst 'Clean Earth' en een aardbol met daar omheen kleurrijke kinderen, geeft de school aan dat zij ook met de kinderen verantwoordelijkheid wil nemen voor een bijdrage aan een schone en duurzame wereld voor een ieder.

Melissantse Snertwandeling

MELISSANT - Op zaterdag 13 februari zal er weer 'de enige echte' Melissantse Snertwandeling plaatsvinden. Ook dit jaar zal er weer gekozen kunnen worden uit drie afstanden, te weten 7,5 km, 18 km en 27 km. Bent u niet zo'n geoefende wandelaar, dan is de afstand van 7,5 km nog goed te doen. Dus voor elke wandelaar wat wils.

Wanneer je Melissant zegt, dan denk je aan de Slikken van Flakkee en die zullen dan ook zeker te zien zijn op de route. En het heet natuurlijk niet voor niets Snertwandeling, want na afloop staat er weer een kop heerlijke snert op de deelnemers te wachten, net als voorgaande jaren verzorgd door cateringservice Annalies. Naast de kop soep zal er voor de deelnemers ook nog een aandenken aan de wandeling mee naar huis genomen kunnen worden.

De starttijden zijn: voor de 27 km tussen 8.00 en 9.00 uur, voor de 18 km tussen 9.00 en 10.00 uur en voor de 7,5 km tussen 10.00 en 12.00 uur.

Start en finish zijn in verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61 te Melissant.

De deelnamekosten zijn € 5,- voor volwassenen en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50. Dit is inclusief soep en aandenken. Inschrijven kan bij de start. De organisatie is dit jaar in handen van Gymvereniging Kwiek.

Diareis door Indonesië bij de PCOB

MIDDELHARNIS – Volgende week maandagmiddag organiseert het bestuur van de PCOB-GO een 'Diareis door Indonesië'. Gids is dhr. Kees Terlouw uit Vianen.

De reis begint op Sumatra met haar rustieke Tobameer, vervolgens via Jakarta op Java naar Buitenzorg (Bogor) en Jogjakarta. Prachtige vulkanen, de Borobudur en mooie tempelcomplexen komen op het scherm. Dichte jungle, bijzondere bloemen en vele diersoorten kruisen ons pad. Het grotendeels boeddhistische eiland Bali wordt als laatste aangedaan, maar dat is zeker niet het minste eiland.
De presentatie wordt verzorgd met behulp van overvloei-projectoren op een groot projectiescherm.
De middag wordt gehouden op maandag 15 februari in Hervormd verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis. Aanvang 14.00 uur. Kosten € 2,-.

Alzheimer Nederland heeft op Goeree-Overflakkee een actieve afdeling

Een activiteit van Alzheimer Nederland, afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, komt steeds vaker voor. En dat zal de komende jaren niet veranderen. Hoe herken je het? Hoe ga je ermee om? Hoe ga je ermee om als je partner het krijgt? En ook: hoe maak je het bespreekbaar en haal je het uit de taboesfeer? Alzheimer Nederland heeft antwoorden op dit soort vragen. Gelukkig is er ook in de regio een afdeling van Alzheimer Nederland actief: de afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

Door Kees van Rixoort

Dementie is een verzamelnaam voor een aantal progressieve hersenziektes, die je ook al op jonge leeftijd kunt krijgen en die je steeds afhankelijker maken. Er zijn ongeveer vijftig vormen van dementie, waarvan Alzheimer de bekendste en meest voorkomende is. Het doel van Alzheimer Nederland is om dementie de wereld uit te krijgen. Dat is echter een utopie. Dan komt het volgende doel in zicht: ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven van iemand met dementie zo hoog mogelijk is. Dat geldt ook voor zijn of haar naasten, want dementie heb je nooit alleen, zoals Alzheimer Nederland het omschrijft.

Alzheimer Nederland biedt een luisterend oor via de Alzheimer Telefoon, die zeven dagen per week bereikbaar is. Het gratis nummer is 0800-5088. Alzheimer Nederland is ook belangenbehartiger en opleider van de bestuursleden en andere vrijwilligers van de afdelingen in het land. Ook op Goeree-Overflakkee.

De afdeling telt zeven bestuursleden en drie vrijwilligers. Die zorgen samen voor een gevarieerd aanbod van activiteiten. Zo is er elk jaar in september de Wereld Alzheimer Dag. Elke eerste woensdag van de maand kunnen mensen met dementie en hun partners terecht in het Alzheimer Café. Het aantal bezoekers is gemiddeld 25, met uitschieters naar boven en naar beneden. Doorgaans is er een spreker die de bezoekers informeert over een onderwerp dat met de ziekte te maken heeft. Daarnaast kan men advies krijgen en lotgenoten spreken. Er is ook altijd een boekentafel in het Alzheimer Café. De afdeling kondigt de laagdrempelige bijeenkomsten aan in de pers. De bezoekers ervaren het Alzheimer Café (in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis) als waardevol en zinvol.

De afdeling heeft ook contact met de casemanagers dementie, die de zorg vormgeven, en draait mee met de ketenzorg. De afdeling gaat basisscholieren (leeftijd 8-10) informeren over dementie. Dit aan de hand van het boek 'Mijn oma Margriet', dat meestal veel vragen en verhalen oplevert in de klas. En daar is het de afdeling van Alzheimer Nederland om te doen. Informeren van het publiek gebeurt ook op bijvoorbeeld (gezondheids)beurzen en een consumentenbeurs als Vision.

Net zoals de landelijke organisatie doet de regionale afdeling van Alzheimer Nederland aan belangenbehartiging voor mensen met dementie en hun naasten. Zo is de afdeling in gesprek met de gemeente Goeree-Overflakkee om meer aandacht voor geheugenproblematiek te genereren en toe te werken naar een 'dementievriendelijke gemeente'. Dat is nodig omdat dementie toeneemt en mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, zo nodig met behulp van mantelzorg.

De eilandelijke afdeling kan nieuwe bestuursleden en andere vrijwilligers gebruiken. Drie bestuursleden zetten er namelijk na een lange periode een punt achter: Cor Besuijen, Krijn de Leeuw en Nella van der Sluijs. Wie een vacature wil invullen, kan contact opnemen met Cor Besuijen, telefoon 0187 485344. Nieuwe bestuursleden en andere vrijwilligers krijgen gratis scholing.

Twee onderscheidingen voor brandweerman Dorsman

Twee onderscheidingen speldde burgemeester Grootenboer bij Jan Dorsman op de revers. Foto: Hans Villerius

OOLTGENSPLAAT – Bijna neemt hij afscheid van de vrijwillige brandweer, Jan Dorsman uit Ooltgensplaat, maar afgelopen vrijdagavond werd hij al in het zonnetje gezet, toen de Plaatse blusgroep haar jaarvergadering, of korpsavond, hield. Bij die gelegenheid was het dat hij, vanwege zijn langdurige inzet voor de samenleving, 31 jaar lang, een Koninklijke Onderscheiding kreeg uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, waarvoor burgemeester Ada Grootenboer hem de bijbehorende decoratie opspeldde.

Door Hans Villerius

Maar hij kreeg nóg een onderscheiding: de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid. Ook aan deze is de naam van Koning Willem-Alexander verbonden en ook deze speldde de burgemeester vrijdagavond Dorsman op de revers.
In 1985 begon Dorsman zijn brandweercarrière, na eerst aan de B.B. verbonden te zijn geweest. Bij de brandweer behaalde hij de diploma's Brandwacht, Brandwacht 1e klas, Hoofdbrandwacht, Onderbrandmeester en Brandmeester. Al jarenlang is hij tweede bevelvoerder bij blusploeg Ooltgensplaat. Daardoor is hij een drijvende kracht bij zowel operationeel optreden als bij activiteiten daarbuiten. Ook verzorgt hij een deel van de administratie van de operationele blusploeg. Daarnaast is hij coördinerend bevelvoerder bij de Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire eenheid. Op 1 maart 2016 neemt Dorsman afscheid. "Het was een geweldige tijd!", zo vatte hij vrijdagavond alvast zijn 31-jarige brandweerperiode samen.
Overigens sprak niet alleen de burgemeester haar waardering uit voor Dorsmans inzet maar ook plaatsvervangend Directeur Douane, Arie Jager, deed dat. Dorsman werkt bij de Douane en Jager was speciaal voor Dorsmans decoratie vanuit Zoetermeer naar Ooltgensplaat gekomen. Jager maakte graag van de gelegenheid gebruik om hardop te zeggen dat Dorsman binnen de Douane eveneens een zeer gewaardeerde collega is. "Bij de brandweer stop je binnenkort, maar ik ben blij dat je dat bij de Douane nog niet doet!"

Alzheimer Café Middelharnis

Op 2 maart spreken de dames Rijsdijk en Simons over het onderwerp wijkverpleging: wat betekent dit bij u in huis? Op 6 april is het onderwerp: welk assortiment aan hulpmiddelen is er om de zelfstandigheid thuis comfortabeler te maken? Mevrouw Reiziger geeft uitleg en demonstreert een en ander. Het Alzheimer Café duurt van 19.30 tot 21.15 uur.

Open Dag Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood Ouwerkerk trekt massale belangstelling

Wethouder Van Burg (Schouwen-Duiveland) knipt het lint, naast haar directeur Louwerse. Rechts Corry Slager.

OUWERKERK – Dat het watersnoodmuseum in Ouwerkerk al vele jaren blijvend in de belangstelling staat, werd zaterdag 6 februari opnieuw op overduidelijke wijze onderstreept. Honderden vrouwen en mannen, senioren, ouders met hun kinderen. Het merendeel afkomstig uit Zeeland en Goeree-Overflakkee. Allen maakten de tocht naar het museum dat - zoals onze krant eerder meldde - van Minister Schulz (Infrastructuur en Milieu) de status kreeg van Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953. Dit o.a. vanwege het belang van het museum als plaats van herinnering aan deze ramp. Wethouder mevrouw Jacqueline van Burg van de gemeente Schouwen-Duiveland zei - bij het doorknippen van een lint bij één van de objecten - dat het gemeentebestuur uitermate trots is op deze erkenning en onderscheiding.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

"De ambitie om het verhaal van de ramp levend te houden is één pijler. De andere is om te laten zien dat ons land zich heeft ontwikkeld als waternatie en dat kunnen wij hier etaleren. In de loop der jaren is ons eiland, ons leefgebied, veranderd. In gesprekken gaat het op onze eilanden over de tijd vóór en na de ramp. Dat tekent de diepe gevoelens. Ons college wil niet alleen met woorden, maar ook met een financiële ondersteuning het werk, de inzet van directie, bestuur en vrijwilligers, blijvend mogelijk maken. Daarom zal de gemeenteraad een voorstel ontvangen om jaarlijks 45.000 euro voor het Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953 vrij te maken", zei de wethouder. Zij voegde er aan toe: "Met dit centrum wordt op Schouwen-Duiveland, ook uitstralend naar de regio, een informatievoorziening van allure neergezet. Een locatie waar men blijvend kan herdenken. Ook een toeristisch-recreatief evenement dat toont op welke wijze ons land en op andere plaatsen in de wereld de voortdurende strijd tegen wateroverlast wordt aangepakt".

De stand van Vereniging Zeeuws Dialect met Pau Heerschap.

Veelzijdig

Het programma op deze Open Dag 2016 was veelzijdig en uitgebreid. Er waren signeersessies van nieuwe boeken en aanvullende supplementen. Koos Hage (Atlas van de Watersnood), Simon v.d. Haagen en Cor Heijkoop (Phoenix Caissons) zijn de auteurs. Simon v.d. Haagen vertelde dat zijn supplement, dat recent kon worden uitgebracht, een aanvulling is op het boek dat in 2010 geschreven is over de verschillende watersnoodmonumenten. Verder waren present het collectief De Reizende Dichters en het Oral Historyproject.

Voordracht

Partners in de verspreiding van kennis over watersnood, water en waterveiligheid, radio-zendamateurs, stands met promotiemateriaal, een aaneensluitende mogelijkheid om een flinke tijd in het museum te vertoeven. Lezingen en presentaties en een lekkere hap. Maar de rode draad was toch de emotionele beleving van het gigantische drama dat zich op 1 februari 1953 in Zuidwest Nederland heeft afgespeeld. Op indringende, gepassioneerde wijze vertolkt in een voordracht van Pau Heerschap uit Ouddorp, lid van de Zeeuwse Dialectvereniging. Hij vertelde het verhaal over de 14-jarige Reinier Pollemans uit Oude-Tonge. De scholier die op de dag voor de ramp in Ouddorp een konijntje kwam kopen. Hij mocht, omdat het weer slecht was, stormachtige wind, zelfs blijven overnachten. Maar de jongen koos er voor om naar de tram te worden gebracht omdat hij naar huis wilde. Reinier verdronk in die nacht op 1 februari in Oude-Tonge. Hij werd meegesleurd door de golven, toen hij van zijn ouderlijk huis ging om buren te alarmeren. Maanden later werd hij pas gevonden. "Wel verloren, niet vergeten" was de tekst op zijn bidprentje in de uitvaartdienst. Juist die tekst had indruk gemaakt op Reinier, die hij had gelezen onder een fotootje aan de muur van de Ouddorpse woning. Ademloos, vol emotie, luisterde een volle zaal bezoekers zaterdagmorgen naar het verhaal in deze voordracht.

Op hout geprinte verzen van 'De Reizende Dichters'

Niels Snoek en Catherine van Vliet-Saivres bij het gedicht 'Verdwenen bruid' van Greta Lugtmeier.

OUWERKERK – 'De Reizende Dichters' is een collectief van vrijetijdsdichters, vertelt voorzitter Niels Snoek. Samen met Catherine van Vliet-Saivres schuift hij aan bij een tafeltje in het museumrestaurant. "Ons collectief bestaat uit 13 dichters en 17 gastschrijvers. Wij zetten ons in om poëzie op de kaart van Goeree-Overflakkee te zetten. Wij willen een platform zijn voor getalenteerde jongeren en daarnaast presenteren wij ons op diverse culturele manifestaties". Hoe ons contact met het Watersnoodmuseum ontstond? Kort samengevat: "Tijdens een tentoonstelling in Zierikzee kwamen wij in gesprek met directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum. Vervolgens brachten wij daar vorig jaar een bezoek en besloten dat een aantal dichters zich met objecten in dat museum - in een poëzie-uiting - zou presenteren. De museumdirectie was ingenomen

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Aantal leden van het collectief 'De Reizende Dichters'.

Het was geen gemakkelijke opgave. Immers de verhalen rond en over de ramp zijn heftig. Om emotionele kracht dan toevoegend te verwoorden is grote zorgvuldig geboden. Onze deelnemers trokken zich enkele maanden terug en in die tijd schreven zij de gedichten. Het resulteerde in een extra editie van ons collectief-magazine waarin alle gedichten bij de objecten in het Watersnoodmuseum zijn opgenomen. Dat niet alleen. De gedichten zijn hier op houten borden geprint en bij de objecten in het museum aangebracht. Het was een race tegen de klok om alles op tijd te kunnen presenteren. Het lukte. Een preview was er eind januari in atelier-galerie Havenhoofd in Middelharnis bij de expositie Doorbraak en nu - op de jaarlijkse Open Dag van het Watersnoodmuseum - maakt het onderdeel uit van de informatie bij de objecten. In het programma was er zaterdagmorgen een moment dat Catherine van Vliet-Saivres haar gedicht bij het door haar gekozen object kon voordragen. (verdwaald / tussen koffiemolen en speelgoed / gestrand / weckpotten en peertjes / opgepot / voor later / tevergeefs / familie / nooit meer). Website www.oogo.cultuurpleingo.nl

Voorleesoma stopt na meer dan twintig jaar

Voorleesoma Corrie, voor de laatste keer tussen 'haar' kinderen in de Nieuwe-Tongse peuterspeelzaal.

NIEUWE-TONGE – Graag had ze er nog mee doorgegaan want ze genoot er altijd ontzettend van om voorleesoma te zijn, Corrie Peter-Hogchem uit Nieuwe-Tonge. Maar als je ogen zo achteruit zijn gegaan dat je de letters op de bladzijden niet meer kunt lezen, dan wordt voorlezen eenvoudigweg niets meer. Dus zette ze er, na meer dan twintig jaar, een punt achter. En dát bracht haar afgelopen vrijdagmorgen tot haar laatste voorleesochtend in de peuterspeelzaal van Nieuwe-Tonge, in Ons Dorpshuis.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Hartelijkheid, spontaniteit, gezelligheid en volop energie. Dat is 't wat Corrie uit de ogen en van de wangen straalt. Je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat 't waar is, als ze zegt dat ze volgende maand 86 jaar hoopt te worden. "Een positieve instelling hebben!", zegt ze, "ik denk dat 't daardoor komt dat je 't lang volhoudt." Bovendien: "Ik geniet van kinderen. Kinderen hebben m'n hart. Ik hou van ze en ze geven me zóveel energie!", verduidelijkt ze nader. Vroeger heeft ze in een kindertehuis gewerkt. En in een Amersfoorts ziekenhuis was ze 't meest in haar element als ze op de kinderafdeling werkte. Dat in die tijd de kleintjes haar 'zuster mama' noemden, zegt meer dan genoeg. En 't is prachtig om ook nu nog te zien hoe het leeftijdsverschil van meer dan tachtig jaar geen enkele belemmering vormt voor een waardevol samenzijn van jong en oud. Alleen zijn Corries ogen spelbreker geworden, hoewel ze na zo veel jaar de boekjes toch wel uit het hoofd kent. Maar aan nieuwe voorleesboeken beginnen, dat is minder eenvoudig. Daarvoor moet ze de boeken mee naar huis nemen, om ze daar met een leesloep zich eigen te maken en uit het hoofd te leren. Dat heeft ze ook geprobeerd, maar na een kwartier moest ze 't opgeven omdat het 'voorbijkomen' van de letters door zo'n loep haar draaierig en misselijk maakten. Dus wordt 't tijd om ermee te stoppen, besloot ze nuchter. Twee keer in de week was Corrie op de peuterspeelzaal, bij de donderdaggroep en bij de vrijdaggroep. Afgelopen vrijdag was de allerlaatste keer dat ze er als voorleesoma was. En daarvoor organiseerde deze groep een heuse afscheidsmorgen voor haar. Met de gele oldtimer schoolbus van Auperlé te Oude-Tonge, vol met de peuters van de vrijdaggroep, werd ze van huis opgehaald en naar de peuterspeelzaal gebracht. Daar stonden heerlijke cupcakejes gereed, met in elk cakeje een prikker met daarop een foto van 'oma voorlees'. En zo veel mogelijk moeders, zelfs een paar vaders en opa's en oma's kwamen deze laatste ochtend langs om Corrie de hand te drukken en haar te bedanken voor wat ze zo lang voor de kinderen gedaan heeft. En nu? Valt ze niet in een gat als ze de kinderen niet meer om zich heen heeft? "O nee, ik verveel me nooit! Stilzitten is niks voor mij. In Middelharnis en in Veghel wonen m'n achterkleinkinderen. Nu kan ik mooi op hén gaan passen…"

Van beautysalon naar praktijk Liff voor schoonheid & leefstijlcoaching

STELLENDAM – Ruim vier jaar geleden begon Petra van der Laan in haar ouderlijk huis Beautysalon Saffira. Nu - wonend in Stellendam - heeft ze een salon geopend in haar huis aan de Voorstraat. Nu niet uitsluitend een schoonheidssalon, maar ook een praktijk voor leefstijlcoaching.

Petra legt uit dat ze een aantal jaren geleden haar eigen beautysalon combineerde met een baan in de hulpverlening. "Maar mijn passie bleef toch mijn eigen praktijk. Door mijn werk in de hulpverlening raakte ik wel meer geïnteresseerd in het menselijk lichaam en dan vooral de processen die hierin plaatsvinden, gekoppeld aan voeding en beweging". Na haar opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening ging ze dan ook meteen door met de Post Hbo-opleiding voor leefstijlcoach.

Wat een schoonheidsspecialiste doet is voor de meeste mensen duidelijk, maar bij een leefstijlcoach ligt dat anders. "Daar wordt vaak naar gevraagd", zegt Petra. Leefstijlcoaching is een coachingsmethode, gericht op een gezonde leefstijl. Zij geeft een voorbeeld: "Als iemand graag gewicht wil verliezen, dan geef ik deze cliënt geen dieet, maar samen werken we dan aan bewustwording van het probleem en streven we vervolgens naar een langdurige gedragsverandering. Dit heeft tijd nodig en daarbij ondersteun ik als coach. We kijken naar het huidige voedings- en bewegingspatroon. Vervolgens gaan we op zoek naar een passende nieuwe leefstijl. Hierbij komen ook 'emotie-eten', het slaappatroon en stress versus belastbaarheid aan bod". In het coachingsgesprek probeert Petra samen met de cliënt een methode 'op maat' te vinden. "Deze persoonlijke aanpak zorgt voor vertrouwen en de steun die heel helpend is bij bijvoorbeeld het verliezen van de kilo's die je zo graag kwijt wilt, of het bereiken van een ontspannen en evenwichtige levensstijl.

Het verband tussen de schoonheidssalon en de leefstijlcoaching is vlug gelegd. "Een gezonde huid en een gezonde leefstijl zijn nauw met elkaar verbonden. Dingen staan nooit los van elkaar. Hoe we ons voelen heeft invloed op hoe we er uit zien en andersom".

In Praktijk Liff is iedereen welkom. Ook jongens of mannen kunnen veel baat hebben bij de reinigingsbehandelingen die praktijk Liff aanbiedt. Er wordt duidelijk gekeken naar wat de persoon die binnenkomt nodig heeft en waar die voor gekomen is: ontspanning, huidverbetering en een mooie, stralende huid.

Met trots presenteert ze haar nieuwe praktijk Liff achter haar woning aan de Voorstraat in Stellendam. "Het is gaaf dat ik mensen die het nodig hebben nog meer steun als coach mag geven en hen op weg mag helpen naar een gezonde leefstijl".

Petra biedt iedereen de mogelijkheid om bij het eerste kennismakingsgesprek van de leefstijlcoaching te ontdekken of deze methode bij je past. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend.

Voor vragen en recensies kan men terecht op de website www.praktijkliff.nl. Hier is ook een contactformulier te vinden

Februarilezing De Motte over Belgische Opstand van 1830

MIDDELHARNIS - Op donderdag 18 februari 2016 houdt De Motte de tweede lezing van dit winterseizoen. Pieter Prins zal de aanwezigen vertellen over de Belgische Opstand van 1830. De lezing vindt plaats in het Oude Raadhuis, Raadhuisstraat 1 te Middelharnis en begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar.

In augustus 1830 kwamen de Belgen in opstand tegen het beleid van koning Willem I. Een verbond van liberalen en katholieken verzette zich tegen diens taalbeleid en godsdienstpolitiek. Bovendien was men het niet eens met de verdeling van de schuldenlast tussen Noord en Zuid. Een volksoproer in Brussel groeide binnen enkele weken uit tot een onafhankelijkheidsstrijd, met als resultaat dat de zuidelijke provincies zich losmaakten van het koninkrijk en zelfstandig verder gingen als het nieuwe koninkrijk België.

De opstand duurde betrekkelijk kort, maar zorgde in zowel het noorden als het zuiden voor veel onrust. Vooral de katholieken in de noordelijke provincies kregen het zwaar te verduren. Zij werden ervan verdacht in het geheim samen te werken met de Belgische opstandelingen. In deze lezing zal ingegaan worden op de tegenstelling tussen katholieken en protestanten in Zeeland en op Goeree-Overflakkee. En dan zal blijken dat de rooms-katholieke kerk aan de Langeweg in Middelharnis meer met deze geschiedenis te maken heeft dan men op het eerste gezicht zou denken.

ROCKANJE - Zaterdag 20 februari organiseert het Zuid-Hollands Landschap samen met het IVN een kindermiddag braakballen pluizen in het bezoekerscentrum Tenellaplas.

Braakballen van een kerkuil zitten vol met haren, botjes en schedeltjes. Het is best spannend (en een beetje vies, maar daardoor ook leuk) om die botjes en schedeltjes uit die braakballen te pluizen. Loepjes en pincetten liggen klaar. In de pauze is er wat te drinken en te eten. Na het pluizen kunnen de vondsten mee naar huis worden genomen en krijgen de kinderen nog wat materiaal mee over uilen en braakballen. De start is om 13.30 uur en de kinderen kunnen om 15.30 uur weer worden opgehaald. Kosten € 4,- per kind. Het adres van het bezoekerscentrum is:
Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje. Aanmelden verplicht op tenellaplas@zhl.nl

Gegarandeerde kwaliteit bij Bosman Schadeherstel

Arie Bosman voor zijn bedrijf aan de Zernikeweg in Middelharnis.

MIDDELHARNIS – Bosman Schadeherstel. Onder die nieuwe naam presenteert het gerenommeerde autoschadebedrijf in Middelharnis zich sinds 1 januari 2016. Het bedrijf heeft een nieuw logo en is bij een andere keten aangesloten: AAS. Dat geeft Arie Bosman en zijn zeventien medewerkers sterke team optimale vrijheid om in te spelen op de regionale markt én de kwaliteit van het schadewerk te garanderen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

"We waren hiervoor aangesloten bij ABS, een andere keten. Die hebben we vaarwel gezegd omdat we meer vrijheid wilden om zelf te ondernemen en onze eigen uitstraling en identiteit vorm te geven", zegt Arie Bosman. Het oude Bosman-logo is opgefrist en de naam is veranderd in Bosman Schadeherstel. Voorheen stond het bedrijf bekend als ABS Autoherstel Bosman, en daarvoor als Bosman & Kalis.

"Door de verandering kunnen we ons beter op de regionale markt begeven, met onze eigen naam en waarden. Het leveren van kwaliteit en het meedenken met de klant zijn daarbij belangrijk", aldus Bosman. "Daarnaast is het prettig als je bent aangesloten bij een keten als AAS. Die zorgt voor sturing van de verzekeringsmaatschappijen, waardoor de klant geen of een verlaagd eigen risico heeft. Ook is de klant verzekerd van een goede reparatie, conform de eisen van de fabrikant. Daardoor blijft de fabrieksgarantie intact. Veel mensen staan daar niet bij stil, maar dat is heel belangrijk. Het voorkomt onaangename verrassingen."

Bosman Schadeherstel is FOCWA Eurogarantbedrijf, waardoor de fabrieksgarantie gegarandeerd is. Is er geen sprake meer van fabrieksgarantie, bij oudere auto's, dan geeft Bosman Schadeherstel zelf vier jaar garantie op een reparatie. "Als FOCWA Eurogarantbedrijf ben je verplicht tot bijscholing en tot het investeren in nieuwe apparatuur. Dat zorgt ervoor dat verzekeringsmaatschappijen met je in zee willen. Zo niet, dan heb je niet de voordelen van sturing van de maatschappijen. Op Goeree-Overflakkee zijn we het enige schadeherstelbedrijf dat aan alle eisen voldoet op het gebied van schadesturing."

Volgens Bosman worden de kwaliteitseisen met ingang van 1 januari volgend jaar nog verder aangescherpt. "Dan gelden de nieuwe normen van de FOCWA. Die zijn nog meer gericht op hele veilige reparaties. Zo moet je de verschillende fasen van een reparatie allemaal vastleggen met foto's, zodat er controle en toetsing mogelijk is. Veel collega-bedrijven laten die nieuwe normen zitten, maar wij gaan er vol voor, ook omdat auto's steeds complexer worden." Overigens is Bosman Schadeherstel ook actief op het gebied van caravan- en camperreparaties en -onderhoud, het herstellen van voorruitschades en smart-repair (vanaf 75 euro).

Meer informatie: www.bosmanschadeherstel.nl. Steeds meer mensen gebruiken de website om een schade via de smartphone te melden en een prijsaanvraag te doen. Deze nieuwe service van Bosman Schadeherstel bestaat sinds 1 januari 2016.

Mobiele noodpompen werken naar tevredenheid

De test van de noodpompen.

OUDE-TONGE – Groot materiaal en veel mankracht vorige week bij de Sluis van Oude-Tonge. Het Waterschap Hollandse Delta testte de nieuwe mobiele noodpompen, die zullen worden ingezet wanneer het Volkerak-Zoommeer wordt gebruikt als extra waterberging bij extreme regenval. Wanneer er sprake is van een dergelijke situatie, worden de sluisdeuren gesloten en dat betekent dat het water uit het havenkanaal tijdelijk niet weg kan. Om een te hoog waterpeil in het havenkanaal en in de haven te voorkomen, wordt het overtollige water middels de noodpompen in het Volkerak gepompt.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Op 28 januari werd het Volkerak-Zoommeer officieel, als grootste waterberging van Nederland, geopend door de minister van infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen. Mocht het nodig zijn, dan kan er maar liefst 200 miljoen kuub extra water geborgen worden. Dit is nodig in een situatie van zwaar weer in combinatie met hevige regenval. Dan worden immers de Haringvlietsluizen gesloten en kan het water uit het Haringvliet en het Hollandsch Diep niet wegstromen naar zee. Het waterpeil in deze rivieren kan dan stijgen tot een ongewenst hoog niveau. Daarom zijn in dit gebied maatregelen nodig om het rivierwater in deze situatie tijdelijk te kunnen bergen. Het Volkerak-Zoommeer is daar prima voor geschikt, maar uiteraard moesten er daarom wel de nodige maatregelen worden getroffen. Zo kregen onder andere de dijken rondom het meer een nieuwe bekleding, een aantal sluizen werden vernieuwd of verbeterd en er werden opstelplaatsen voor mobiele pompen gerealiseerd. Dit gebeurde onder andere bij Oude-Tonge en Ooltgensplaat. Vorige week werden de mobiele pompen getest en men was tevreden over het resultaat.

Wanneer een bovengenoemde situatie zich voordoet, zal het water in het Volkerak ongeveer een meter stijgen en zullen de sluisdeuren in Oude-Tonge en in Ooltgensplaat worden gesloten. Dit heeft tot gevolg, dat de poldergemalen De Haas van Dorsser en De Eendracht bij Oude-Tonge en het poldergemaal Het Oude Land bij Ooltgensplaat, niet op de normale manier hun water kunnen lozen in de havens. Deze zouden dan kunnen overlopen. Daarom heeft het Waterschap afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat om pompen beschikbaar te stellen om het overtollige water te kunnen afvoeren over de sluisdeuren heen. Voor Oude-Tonge zijn er twee pompen aangeschaft en voor Ooltgensplaat is er één exemplaar. Daarnaast is besloten om de sluisdeuren in Oude-Tonge te vervangen door nieuwe en de sluisdeuren in Ooltgensplaat zullen worden opgeknapt, zodat ze de havens goed afsluiten. Tot het zover is, zijn er tijdelijke voorzieningen getroffen.

De pompen zijn inmiddels gearriveerd en vorige week zijn ze getest. Er is gekozen voor een systeem met mobiele noodpompen. Deze pompen zijn geïnstalleerd in containers, die centraal op het eiland zijn geplaatst. Indien nodig kunnen ze per vrachtwagen in een mum van tijd naar de sluizen worden gereden. De pompen zelf worden aan drijvers in het water gehangen. Daaraan worden flexibele slangen bevestigd, die over de sluisdeuren kunnen worden geplaatst. Het aandrijvingssysteem zit in de container en wordt van daaruit bediend. Als alles volgens plan verloopt, kan het hele systeem binnen enkele uren werkzaam zijn.

Uiteraard hoopt het Waterschap dat ze weinig tot nooit nodig zullen zijn, maar mocht er zich een gevaarlijke situatie voordoen, dan kan men in ieder geval binnen de kortst mogelijke tijd in actie komen.

Brugklassers weten wel hoe ze het eiland moeten promoten

MIDDELHARNIS – Een versierde cupcake, een krakeling of een plak kruidkoek? Het 'Goedereede-groepje' had er wel werk van gemaakt. De vier havo-eersteklassers vertelden hoe ze hun stadje promoten – door onder meer een website en een folder – en trakteerden hun ouders en die van hun klasgenoten niet alleen op een wetenswaardige quiz, maar ook op iets lekkers uit Goedereede. De presentatie, afgelopen donderdagavond in het schoolgebouw van de Prins Maurits (PM), kwam aan het eind van het project 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Het project begon vorig jaar met een bijeenkomst in het Rondeel. Daar legden de wethouder en enkele medewerkers van eilandmarketing uit waarom het eiland meer op de kaart gezet moet worden. De leerlingen, brugklassers van de PM, kregen vervolgens de opdracht om zelf aan de slag te gaan met de promotie van het eiland. De resultaten daarvan presenteerden ze vorige week aan hun ouders.

"We hebben er tien lessen aan gewijd", vertelde het 'Goedereede-groepje'. "Het was heel leuk om te doen. Hier, een strookje met de website die we gemaakt hebben. Goed bewaren, en neem eens een kijkje. We zouden het leuk vinden als u een reactie achterlaat op de website." De ouders kregen verder te horen dat Goedereede een rijke geschiedenis – van ruim zevenhonderd jaar – en veel monumentaals te bieden heeft. In vergelijking met Stellendam en Melissant kwam het stadje er goed uit, volgens de leerlingen. "Veel mooier en veel meer mogelijkheden."

Een ander groepje had een kaart van Goeree-Overflakkee gemaakt met daarop vlaggetjes voor alle dorpen. Ook hier kregen de ouders quizvragen. Wie het antwoord goed had kreeg een prijs: een 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'- bidon of een –pen. Dit groepje had een Instagram-account gemaakt en al 78 volgers gescoord. Interviews met jongeren hadden veel positiefs opgeleverd over Goeree-Overflakkee: erg mooi, gezellig, leuk, rust, ruimte. Het zou allemaal nog beter zijn als er een McDonald's was.

Een derde groepje had een project gemaakt van het promotieteam Goeree-Overflakkee. Het team, dat momenteel vijfentwintig leden telt, deelt tasjes met informatie over het eiland uit tijdens evenementen. Nieuwe leden zijn welkom. Volgens het groepje kunnen jongeren enthousiast worden gemaakt via posters en flyers.

De presentaties – knap gedaan, volgens een van de ouders – toonden aan dat er verschillende promotiekanalen zijn: folders, website, social media, filmpjes, et cetera. "Dit is projectonderwijs", aldus docent M. Vercammen van de PM. "Wat dat is? Leren buiten de school, onderzoek doen, samen leren en dat alles aansluitend bij de eigen interesses. Het project 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!' is heel goed bevallen. Inderdaad heel knap wat de brugklassers hebben gepresteerd."

Antiekzaak Past Times weer open

DIRKSLAND – Het bord hing nog aan de gevel en de voorraad voor de verkoop was op niveau, dus de doorstart van Past Times was snel gepiept. Sinds eind januari is de antiekzaak aan de Voorstraat 56 in Dirksland weer open. Iedereen die zijn interieur iets uit de Verleden Tijd wil meegeven, kan er wel wat van zijn gading vinden.

Tekst en foto Kees van Rixoort

De geschiedenis van Past Times gaat bijna veertig jaar terug. Frits en Marieke Veringmeier (-van Gent) startten in 1978 een bloemenzaak aan de Winterstraat in Dirksland. Later kwam er antiek bij. En nog later veranderde het aanbod in gebruikte kleding. De winkel was toen al geruime tijd aan de Voorstraat te vinden.

Met gebruikte kleding waren Frits en Marieke al even gestopt. Er zat, vooral door internet, nog maar weinig muziek in. Maar nu is de winkeldeur dus weer open. De ruime zaak is gevuld met een keur aan antiek, zoals glaswerk, porselein, zilverwerk, fotocamera's, speelgoed en kleine meubelen. Het nostalgische assortiment is veelal afkomstig uit Engeland. "Tussen de vijftig en honderd jaar oud", zegt Fits, "in verschillende stijlen. Ieder artikel is anders. Wat je hier koopt is niet 'dertien in een dozijn'. De variatie is groot en de prijzen zijn aantrekkelijk. Tussen 2,50 en 50 euro hebben we heel veel. Wie Past Times bezoekt zal ook steeds weer andere artikelen aantreffen, want we wisselen het aanbod regelmatig."

De verwachtingen zijn hooggespannen, want volgens Frits en Marieke is het een duidelijke trend om een modern interieur te combineren met klassieke elementen. Er zijn plannen om achter de winkel handel in kringloopartikelen mogelijk te maken.

Past Times is open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen kan men de winkel bezoeken op afspraak. Telefoon: 0187 – 605609 of 0187 602880.

In de Keulse Pot vernieuwd heropend

OUDDORP – Zaterdagmiddag was het feest bij Eetgelegenheid en Cateringservice 'In de Keulse Pot' aan de Boompjes in de dorpsring. Eigenaresse Annelies van Keulen en haar team vaste medewerkers konden de bezoekers serveren en bedienen vanuit een geheel vernieuwde bar. Het centrale punt in een herschikte lokaliteit. De naam van het etablissement is uiteraard gekoppeld aan de naam van de eigenaresse Van Keulen en met een knipoog naar 'De Keulse Pot' van de nostalgische Piggelmee. Op maandag is de vestiging gesloten. Overige werkdagen vanaf 10.00 uur geopend. Keukensluiting om 20.00 uur. Specialiteit: Huisgemaakte appeltaart en niet te versmaden de tapas. (Tekst en foto: Jaap Ruizeveld)

De Korte Zonwering verzilvert wagenpark

Marcel Iriks (r.) overhandigt Martijn de Korte en diens dochtertje Corianne de sleutels van de nieuwe bus.

MIDDELHARNIS – Wie op Goeree-Overflakkee aan zonwering denkt, zal in gedachten ongetwijfeld de gele bedrijfsbussen van De Korte Zonwering zien gaan. Al dertig jaar lang rijden ze over 't eiland, en daarbuiten. Maar nu zijn ze echt op. Tijd dus voor twee gloednieuwe exemplaren. Maar die zullen niet meer geel zijn.

Tekst en foto: Hans Villerius

De eerste nieuwe bus werd vorige week vrijdag 5 februari afgeleverd: een zilverkleurige Ford Transit, een zeer fraai voertuig. Een verlengd model, wat 'm een prachtige lijn geeft. En in speciale jubileumuitvoering, omdat de Transit dit jaar een halve eeuw bestaat. Nieuwe eigenaar Martijn de Korte is er ontzettend mee in z'n nopjes. Maar de Middelharnisse Ford dealer Marcel Iriks ook. Blij is die dat eilandelijke ondernemers elkaar weten te vinden als ze investeringen gaan doen. De tweede nieuwe bus voor De Korte Zonwering moet nog van de band rollen, maar duidelijk is dat het wagenpark van de zonweringspecialist het gele tijdperk achter zich heeft en straks volledig is verzilverd.

25e 4-Korenconcert Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Op vrijdag 18 maart vindt het traditionele 4-korenconcert plaats. Dit jaar voor de 25e keer.

Vier Flakkeese koren zullen deze avond een wisselend repertoire van bekende en soms minder bekende liederen ten gehore brengen.
Traditioneel zal ieder koor een Nederlands lied in het repertoire van deze avond opnemen. "Misschien dat u deze herkent en in gedachten mee zweeft op deze mooie klanken", aldus de organisatoren.
Omdat het een bijzonder concert is (het 25e) wil men de avond iets feestelijks mee geven. De uit Nieuwe-Tonge afkomstige harpiste Yolanda Davids is uitgenodigd. Zij zal als solist optreden. Tijdens de pauze is er gelegenheid om kennis te maken met de verschillende koorleden en te proeven aan de gezelligheid van koorzang.

De koren die voor u optreden zijn: Mannenkoor 'Ons Koor' uit Sommelsdijk onder leiding van Marjan Fey, Gemengd koor Apollo uit Nieuwe-Tonge onder leiding van Marloes Smit jr., Gemengd koor Advendo uit Ooltgensplaat, onder leiding van Cariene Groen-Zwart en Gemend koor Excelsior uit Dirksland onder leiding van Meike Warmoeskerken.
Ladyspeaker is mevrouw Rianne de Graaf-Poortvliet.

Zoals ieder 4-Korenconcert hoopt men ook nu weer af te sluiten met het traditionele 'From the time you say goodbye' van Vera Lynn.

Het 4-Korenconcert wordt gehouden op vrijdag 18 maart in de Grutterswei aan de Willemstraat 14 te Oude-Tonge. Zaal open: 19.15 uur, aanvang concert: 19.45 uur. De entree bedraagt € 7,50 per persoon, kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

Vooruit met de geit: komt allen naar bijeenkomst Samen voor Melissant

MELISSANT – Het gaat goed met De Melishof. In het dorpshuis van Melissant vinden allerlei activiteiten plaats, zoals yoga, het uitlenen van boeken, gymnastiek, tafeltennis, muzieklessen en kinderopvang. Het lijkt op het begin van een zonnige toekomst, want als het aan de dorpsraad en de nieuwe Stichting Melishof ligt, gaat het dorpshuis nog veel meer bruisen. De Melishof als kloppend hart van het dorp, "van, voor en door de gemeenschap", zoals stichtingsvoorzitter Désirée van Loon zegt.

Door Kees van Rixoort

Met het oog daarop is de naam van de dorpsbijeenkomst op vrijdagavond 12 februari, uiteraard in De Melishof, niet slecht gekozen: Samen voor Melissant. Voorzitter Désirée van Loon en Klaas Kuipers, voorzitter van de dorpsraad, zullen de plannen uit de doeken doen. Dit in aanwezigheid van wethouder Marnix Trouwborst, die het nieuwe bestuur van De Melishof officieel zal installeren. Kuipers zal ook de toekomst van de dorpsraad ter sprake brengen.

Daarnaast is er veel gelegenheid voor ontmoeting en staan er optredens op het programma van Nut en Genoegen, de dansgroep Move It van Kwiek en de Amazing Singers. Leerlingen van het Edudelta College verzorgen een proeverij. Plaatselijke ondernemers zijn ook betrokken bij de aankleding en invulling van de avond.

Voor De Melishof, een verouderd gebouw dat een flinke opknapbeurt nodig heeft, heeft de gemeente geld gereserveerd. De verbouwingsplannen zijn in concept klaar en worden in samenwerking met aannemer en gemeente uitgewerkt. Het stichtingsbestuur verwacht in 2016 te kunnen starten met de werkzaamheden. Daarbij zijn vrijwilligers en sponsors van harte welkom. Tijdens de dorpsbijeenkomst op 12 februari zijn de bouwtekeningen te zien.

Ook de verbouwing moet ervoor zorgen dat De Melishof nog meer gaat bruisen. "Dat kan door meer samenwerking. Samen sta je sterk, samen voor Melissant", zegt Klaas Kuipers van de dorpsraad. "De Stichting Melishof heeft de verantwoordelijkheid voor het gebouw. De dorpsraad initieert en voegt initiatieven samen. En de Oranjevereniging staat ook open voor samenwerking. Nu is het zaak de rest erbij te betrekken: Kwiek, het jongerenwerk – noem maar op. Dan wordt De Melishof een bruisend dorpshuis, waar je ook terecht kunt voor bijvoorbeeld films, cabaret en toneel. Er kan van alles worden georganiseerd."

Désirée van Loon noemt nog een positief punt: "De gemeente Goeree-Overflakkee ziet de toegevoegde waarde van De Melishof, dat straks een nieuwe look heeft en waar het ook voor jongeren aantrekkelijk is om te verblijven. De Melishof als centrale plek, voor alle inwoners van Melissant. Van, voor en door de gemeenschap."

De dorpsbijeenkomst op vrijdag 12 februari begint om 19.30 uur met een inloop. De toegang is gratis. Klaas Kuipers en Désirée van Loon rekenen op een grote opkomst: "Vooruit met de geit en komt allen!"

Belastingservice van de FNV

GOEREE-OVERFLAKKEE - De FNV Belastingservice biedt leden van de FNV de gelegenheid hun aangifte te laten verzorgen. Een afspraak kunt u zelf maken online via www.afspraakmakenfnv.nl vanaf 15 februari t/m 29 februari 2016.

Tevens kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 06–51 67 52 14 vanaf 5 februari t/m 26 februari 2016 op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend tussen 8.30 uur en 12.00 uur. De voicemail wordt niet beantwoord.

Bij het maken van een afspraak en op de invulavonden een geldig lidmaatschapsnummer bij de hand houden. De invulavonden vinden plaats in De Staver te Sommelsdijk, Stichting ZIJN te Oude-Tonge, De Bommelstee te Den Bommel, Verenigingsgebouw 't Centrum te Ooltgensplaat, Wijkcentrum te Middelharnis en De Rank, Herv. Gem. te Stellendam.

Nieuwe invullers zijn van harte welkom in ons team. Vindt u het leuk anderen te helpen en beschikt u over vaardigheden met de computer, meldt u dan aan. De FNV biedt de mogelijkheid opgeleid te worden. Neem gerust contact met ons op via bovengenoemd telefoonnummer.

DEN BOMMEL - Beeldend kunstenares Marian Kortekaas zal zaterdag 20 februari van 12.00 tot 16.30 uur een open atelierdag houden in haar 'Atelier Kunst-Kortekaas', Bosland 34 in Den Bommel.

Naast de schilderijen en keramiek die te bezichtigen zijn, zal zij ook een demonstratie geven in het aquarelleren. Dit is naar aanleiding voor de dagworkshop 'Narcissen in bloei', die op zaterdag 5 maart 2016 daar gehouden zal worden. De koffie staat klaar!
Je kunt met al je vragen over de workshop terecht en de sfeer proeven.
Verdere info via www.kunst-kortekaas.nl. Telefonisch: 0187-630300 / 0642682636.