info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

15 augustus 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 15 augustus 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Collega's noemen mij 'Harry'

DIRKSLAND – Bij Autobedrijf Flakkee zijn ze blij met hem. En Yikalo Kidane is blij dat hij er een paar dagen in de week kan werken in de werkplaats. Én dat hij leuke collega's heeft die hem helpen en met wie hij plezierig kan samenwerken. Harry, noemen ze hem. Want Yikalo is misschien wel een moeilijke voornaam. De Eritrese vluchteling moet wel lachen om zijn nieuwe naam: "Geen probleem", zegt hij.

Lees het interview met vluchteling Yikalo Kidane uit Eritrea op pagina 9.

Auto-inbraken

REGIO - De politie meldt dat de kustlijn van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland wordt geteisterd door auto-inbraken. "Alleen de auto op slot doen is niet genoeg! Zorg dat waardevolle spullen niet in de auto achterblijven en dat dieven kunnen zien dat de auto leeg is. En parkeer de auto in het zicht. Ziet u verdachte personen op het parkeerterrein, bel dan direct met 112!"

Geëmigreerd naar Canada
"Wij hebben nooit spijt gehad van ons vertrek"

Lees het artikel op pagina 22 en 23.

2 / 36

Agenda

Donderdag 16 augustus

MIDDELHARNIS – Summerschool in de bibliotheek. Workshop koekjesbakken voor kinderen vanaf 4 jaar, van 9.30 tot 11.30 uur. Deelname kost € 3,50. Aanmelden kan via www.leerenbeleef.nl/jeugd of in de Bibliotheek.
OUDDORP - Fotopresentatie Natuur in de Delta, aanvang 20.00 uur in De Overkant. Kaarten kosten € 6,50 en zijn verkrijgbaar bij de VVV Ouddorp.

Vrijdag 17 augustus

OUDDORP – Foodtruckfestival Smaak aan Zee. Streetfood, muziek en activiteiten voor kinderen. Voor het volledige programma en alle tijden zie www.smaakaanzee.nl of de Facebookpagina 'Ouddorp Duin'.
OUDDORP – Ouddorpse Lichtjes-Fietstoer. Opbrengst voor stichting Inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee. Start 21.30 vanuit 't Blaeuwe Huus.
SOMMELSDIJK – Holle Bolle Dag, markt met een historisch tintje in het centrum. Van 14.00 tot 23.00 uur.

Zaterdag 18 augustus

DIRKSLAND – Rondwandeling door Dirksland. Start om 13.30 uur in de Hervormde Kerk aan de Ring.
GOEDEREEDE – Zomerzangavond in de Hervormde Kerk, aanvang 20.00 uur.
GOEDEREEDE – Beiaardconcert met piano, van 14.30 tot 15.30 uur bij de Goereese Toren.
NIEUWE-TONGE - Schuurverkoop van spullen uit grootmoeders tijd. Van 10.00 tot 16.00 uur aan de Groeneweg 35 in Nieuwe-Tonge.
OUDDORP – Inloopconcert met orgelbespeling door een predikant. Vanaf 11.00 uur speelt dominee Van der Klis uit Bunschoten-Spakenburg. Locatie: Dorpskerk, Weststraat 2. Gratis toegang, er is wel een collecte.
OUDDORP – Foodtruckfestival Smaak aan Zee. Streetfood, muziek en activiteiten voor kinderen. Voor het volledige programma en alle tijden zie www.smaakaanzee.nl of de Facebookpagina 'Ouddorp Duin'.
OUDDORP - Een uurtje Johannes de Heer en andere liederen zingen met orgelbegeleiding in de Doopsgezinde Kerk, Dorpstienden 3. Van 19.30 tot 20.30 uur.
OUDDORP - Vuurwerk en lasershow, vanaf 22.30 uur op het strand bij strandpaviljoen De Zeester.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.

Dinsdag 21 augustus

MIDDELHARNIS – Vakantiebijbelfeest. Alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn welkom. Toegang gratis. Aanvang 10.00 uur in het Diekhuus. Zaal open 9.30 uur.
MIDDELHARNIS – Vakantiespelweek tieners. Voor iedereen die naar groep 8 gaat of op de middelbare school zit. Vanaf 19.00 in de blauwwitte tent aan de Jongkoenstraat.

Woensdag 22 augustus

DIRKSLAND – Open repetitie Dirkslands Mannenkoor, vanaf 20.00 uur in de kerk van de Ger. Gemeente aan de Mozartsingel 2. Alle mannen vanaf 15 jaar zijn welkom. www.dirkslandsmannenkoor.nl
MIDDELHARNIS – Vakantiebijbelfeest. Alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn welkom. Toegang gratis. Aanvang 10.00 uur in het Diekhuus. Zaal open 9.30 uur.
MIDDELHARNIS – Vakantiespelweek tieners. Voor iedereen die naar groep 8 gaat of op de middelbare school zit. Vanaf 18.30 uur in de blauwwitte tent aan de Jongkoenstraat.

Paulina.nu doet mee aan de Omloop: bewegen zorgt voor gezonder leven

Bestuurders van Paulina.nu nemen deel aan de Omloop. (v.l.n.r.) Gertjo Helmig, Koos Moerland en Paul van der Velde. Foto: Paulina.nu

Tijdens de Omloop van Goeree-Overflakkee is ook een team van Paulina.nu actief. Bestuurders lopen de Goereeloop: 20 kilometer van Middelharnis naar Goedereede. Daarmee willen ze uitdragen dat bewegen gezond is en gezondheidsproblemen kan voorkomen.

Door Kees van Rixoort

"Wandelen is zeer gezond. Fietsen en tennissen ook, maar niet iedereen is daar fysiek toe in staat. Wandelen is vaak wel mogelijk. Je kunt er je gewicht mee in de hand houden. Door te bewegen kun je langer en gezonder leven. Dat is aangetoond. Veel welvaartsziektes zijn ook een gevolg van een gebrek aan beweging", zegt Paul van der Velde, bestuurder van CuraMare en Paulina.nu.

Paulina.nu is in 2016 gestart. Het verbindt de zorg, de gemeente en het bedrijfsleven op Goeree-Overflakkee. Van der Velde legt het idee achter Paulina.nu uit: "We zijn vooral bezig met het organiseren van de zorg. Ziektes bestrijden we zo goed mogelijk en de markt heeft veel geld over voor medicijnen. Maar voor preventie is minder aandacht. Ten onrechte als je kijkt naar de ontwikkeling van de gemiddelde levensverwachting en de vergrijzing. Veel hangt samen met de levenswijze. Met rookgedrag, overgewicht, weinig beweging. Via Paulina.nu proberen we naast goede ziekenhuiszorg te werken aan een gezonder leven, bijvoorbeeld door meer bewegen."

Jan Peter Robijn, lid van het dagelijks bestuur van Paulina.nu: "Een omslag van zorgdenken naar gezondheidsdenken, dat is onze grootste uitdaging. Er komt een enorme zorgvraag op ons af. Hoe kunnen we zorg blijven leveren en op niveau houden? Waar halen we het geld vandaan? Door nu meer aandacht te geven aan gezondheid kun je zorg voorkomen. Daar ligt onze focus en dat willen we uitstralen door mee te doen aan de Omloop. Paulina.nu is bezig met ingewikkelde vraagstukken. We moeten 'groot denken', maar ook 'klein doen'. Dit is daar een voorbeeld van."

Omslag

Een ander concreet voorbeeld dat wijst op een omslag van zorgdenken naar gezondheidsdenken, zijn de wandelingen die huisartsen houden met diabetespatiënten. Sinds 2016 zijn er via Paulina.nu ook initiatieven van de grond gekomen als het gratis inleveren van medicijnafval en het project valpreventie. Daarnaast zijn de lange wachtlijsten voor cardiologische behandelingen onder de aandacht van de zorgverzekeraars gebracht.

"De handschoen wordt opgepakt", zegt Robijn. "Paulina.nu is er ook op gericht om de zorg dichtbij te houden, zoals Paulina van Weel ook deed toen ze geld gaf voor een ziekenhuis op Goeree-Overflakkee. De zorg dichtbij houden en verbeteren, daar gaat het om. En dat doet Paulina.nu door verbinding te creëren tussen het ziekenhuis en de omgeving: de gemeente, ondernemers, bewoners. Die relatie is heel belangrijk. Samen kunnen we prioriteiten stellen en zorgen voor een vitaal eiland, waar de zorg goed op orde is."

Door mee te doen aan de Omloop laat Paulina.nu zich zien tijdens een evenement dat draait om gezond bewegen. In een herkenbaar tenue lopen Paul van der Velde, Jan Peter Robijn, Gertjo Helmig en Koos Moerland van Middelharnis naar Goedereede.

Vier Ouddorpse zussen verrassen hun rijinstructeur

Rijinstructeur René bij de leswagen samen met de zussen Geerke, Mieneke, Willeke en Annemarieke van den Berg.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het zal je maar gebeuren. Je doet de voordeur open en dan staan er vier charmante dames op de stoep met een bloemenhulde. Een leuke verrassing waardoor je eigenlijk een beetje wordt overrompeld. Dat was nu ook net de bedoeling. Het overkwam instructeur René van Wezel van Autorijschool Daniël (centraal gevestigd aan De Horst in Goes), maar zelf met echtgenote Sarah wonend in de Oranje Nassaustraat 3 in Middelharnis. Alles was zorgvuldig voorbereid, ook de vrouw van René zat in het complot. Een 'overval' van vier Ouddorpse dames die de rijinstructeur - gezamenlijk - hun waardering en dank kwamen overbrengen voor de wijze waarop hij hen had begeleid naar een succesvol afgelegd rijexamen.

Door Jaap Ruizeveld

Het was extra bijzonder omdat het hier vier zussen betrof, Willeke, Annemarieke, Geerke en Mieneke. Dochters in het gezin van de familie Van den Berg, waar hun vader als predikant verbonden is aan de Hervormde Gemeente (Dorpskerk) in Ouddorp. Het idee om instructeur René even in het zonnetje te zetten kwam van Mieneke, die als jongste en laatste in het kwartet haar rijbewijs behaalde. De geste werd spontaan en enthousiast door haar zussen overgenomen. Vanaf dat moment moest alleen nog een geschikt tijdstip worden gekozen om René thuis te verrassen.

Vertrouwd gevoel

Niet zo gemakkelijk in deze vakantietijd. Maar het lukte. De instructeur was ingenomen met het onverwachte huisbezoek en met het bloemenboeket. Ja, hij wist nog alle details van hun rijlessen en ook van de individuele examen-afname van het viertal. "Dat is me bijgebleven," vertelde hij. Hoe het allemaal was gegaan had ik overigens thuis in de Ouddorpse pastorie al gehoord van de dames. De rijlessen van het viertal vonden plaats in de periode 2013 tot eind 2017. In dertig uur (24 lessen) konden de dames - individueel uiteraard – afrijden. Geduldig, begripvol en in eigen tempo zorgde René van Wezel er voor dat de dames zelfverzekerd achter het stuur zaten en zich op het examen (theorie en praktijk) konden voorbereiden. "Fijn dat wij steeds dezelfde rijinstructeur hadden," geven de meiden aan. "Dat gaf een vertrouwd gevoel. Wij reden hier op het eiland. Voor ervaring met stadsverkeer gingen we naar het Zeeuwse Goes."

Anekdotes

De zussen vertellen twee leuke anekdotes. Mieneke kreeg haar laatste rijles tijdens een decemberdag vol sneeuw, code Oranje was van kracht. "Eigenlijk was dat mijn leukste les. Het had meer weg van een slipcursus", vertelt ze lachend. Bij het afrijden van Willeke en Annemarieke, op dezelfde dag, moest er logistiek veel worden geregeld. Vader Van den Berg bracht zijn ene dochter naar Goes, wachtte tot het examen was afgerond en bracht haar terug naar Ouddorp. Om vervolgens het traject nog eens visa versa af te leggen met het brengen en halen van de tweede dochter. In die tussentijd dienden zij elkaar niet te spreken om te horen of de één al was geslaagd of gezakt. Maar eind goed al goed. "Met de geruststellende woorden van de examinator dat 'je zus' ook was geslaagd, was er reden voor een gezellig onderonsje."

Rectificatie

In de krant van woensdag 8 augustus stond een artikel over Oost-Europeanen op Goeree-Overflakkee. Daarin worden twee verschillende cijfers genoemd van het aantal ingeschreven Polen, Roemenen en Bulgaren bij de gemeente. Het correcte aantal is 257.

Oogstdag op Tiengemeten

TIENGEMETEN - Op zaterdag 1 september is de jaarlijkse oogstdag op natuureiland Tiengemeten in het Haringvliet. Het is een traditie. Elke eerste zaterdag van september worden de aardappelen gerooid, het graan gedorst en de grond bewerkt.

Tijdens de Oogstdag kunnen ook Landbouwmuseum, Rien Poortvlietmuseum en Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten worden bezocht. Er is een boerenmarkt met streekproducten, gratis kinderworkshop 'Mosterd & Meer, springtouw maken bij de touwslager. Er kan worden kennis gemaakt met het werk van de imker, hoefsmid en mandenmaker. Er zijn demonstraties met oude tractoren en paarden, kinderen kunnen een rondrit maken op een pony. Kostuum- en dansgroep "Schampeljoen" geeft optredens voor het Landbouwmuseum.

Kijk voor meer informatie op de website: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl.

Meevaren op de reddingsboot tijdens tweede Havendag Ouddorp

OUDDORP - Een gezellige sfeer, gunstige weersomstandigheden en een groot aantal bezoekers waren zaterdag kenmerken van de tweede Havendag rond en op de jachthaven van Watersportvereniging Goeree aan het Grevelingenmeer in Ouddorp. De stichting Havendag, met de bestuursleden Judith Oppermann, Jeanette v.d. Linde - Sinke en René Jansen had, met suppport van de watersportvereniging, uiteraard havenmeester De Bruijn en talrijke vrijwilligers, het evenement zorgvuldig voorbereid. Een feestelijk versiering van jachten omzoomde het geheel.

Door Jaap Ruizeveld

Voor belangstellenden was er een veelheid aan stands op de kade, met een grote variatie aan producten. Diverse instellingen, waarvan een aantal van de Zeeuwse buureilanden, vestigden aandacht op behoud van zeilschepen. Er werden oude ambachten gepresenteerd. Er was informatieve toelichting over de watersport in het algemeen en over de faciliteiten van de Ouddorpse haven in het bijzonder. Het voormalige vissershaventje met daaraan sinds een aantal jaren gekoppeld de nieuwe buitenhaven is populair bij de zeilers. Zo zelfs dat er wachtlijsten zijn om uiteindelijk een vaste ligplaats te kunnen binnenhalen.

Gevarieerd

Uiteraard waren stands en clubhuis volledig ingericht voor een lekker (vis)hapje, food en fruit en dorstlessende consumpties. Bij een dergelijk treffen hoort ook muziek. Het Flakkees Piratenkoor scoorde met hun songs en later op de dag waren er live optredens van Ray Martin en Ger Vos in het clubhuis. Het Watersportverband leerde de jeugd varen in kleine bootjes (Optimist on tours). En wat zou een Havendag zijn zonder de KNRM (kusthulpverlening) die met de Koningin Julianaboot bezoekers de kans bood voor korte rondvaarten. Uiteraard met inachtneming van alle voorzorgen, alle passagiers moesten een zwemvest dragen.

Promoten

"Het gaat er om onze haven en de activiteiten op deze locatie te promoten", vertelde Judith Oppermann. Ze had maar even tijd voor een gesprekje want voortdurend bleek dat de bestuurders van de stichting letterlijk flink aan de bak moesten. "Wij zijn blij dit evenement te kunnen organiseren dankzij veel ondersteuning en zeker die van onze sponsors", gaf Judith aan. Kinderen hapten een Zeeuwse babbelaar weg en de wat oudere jeugd en de vele toeristen en recreanten genoten van het spectaculaire gebeuren rond flyboarding met jetski's, pal voor het haventje.

15e Tieleman Keukens Run op 15 september

MIDDELHARNIS - Zaterdag 15 september organiseert AV Flakkee de 15e editie van de Tieleman Keukens Run. De afstanden van 5,2 en 10 kilometer zijn voor vrijwel iedere loper geschikt. De 10km is één van de populairste onderdelen in de hardloopsport en voor wie dit net te ver vind is de halve afstand een mooi alternatief. Doe mee aan deze mooie wedstrijd, geniet van de sfeer en het parcours en beleef een sportieve zaterdagmiddag!

Om 13.00 gaat de wedstrijd 10km en de prestatieloop 5,2km van start vanaf het parkeerterrein van Tieleman Keukens. Het parcours is exact nagemeten en gaat over snelle polderwegen, de kilometers staan met bordjes aangegeven. In het verleden zijn er snelle tijden gelopen, met name als er weinig wind staat is dit een uitgelezen kans om een persoonlijk record neer te zetten.

Inschrijven kan op de dag van het evenement van 11.30 tot 12.30 uur in De Staver, voor de 10km is het inschrijfgeld € 8,- en op de 5km bedraagt dit € 6,-. Bij voorinschrijving geldt een korting van € 2,-, dit kan via de website www.avflakkee.nl t/m 11 september. In De Staver is er gelegenheid tot omkleden en douchen. Afsluitend zal rond 15.00 de prijsuitreiking plaatsvinden.

Afvalbakken gedumpt in Grevelingen

OUDDORP – Vernielingen, veel zwerfvuil van achtergelaten blikjes, flessen en plastic verpakkingen. Een beeld dat inmiddels op meerdere locaties in de badplaats wordt gesignaleerd door verontruste dorpsbewoners. Donderdag kwam daar nog een andere vorm van puur vandalisme bij. Bij het zo gezellige plekje aan de Zuiddijk bij Ouddorps haventje, met steiger en het gekoesterde vlotje in het Grevelingenmeer, hadden jongeren het nodig geacht om de gemeentelijke bruine kliko-bakken met paal en al uit de grond te trekken en vervolgens in het meer te dumpen. Een attente zwemster signaleerde de halfgezonken afvalbakken, waarna er een melding is gedaan bij de gemeente Goeree-Overflakkee. De buitendienst heeft de bakken daarop uit het water gevist. Sinds vrijdag staan er weer kliko's op de dijk. (Jaap Ruizeveld)

Bijzondere zeehond

STELLENDAM - Bij A Seal werd afgelopen zaterdag een klapmuts binnengebracht, dat is een zeehondensoort die normaal niet in de Nederlandse wateren voorkomt. De bijzondere zeehond was ernstig verzwakt en is kort na binnenkomst overleden. Het is niet bekend hoe het dier in deze omgeving terecht is gekomen.

Vluchtelingen op Goeree-Overflakkee: Yikalo Kidane uit Eritrea
'Ik wil werken. Niet werken is niet goed voor mij'

Yikalo in de werkplaats van Autobedrijf Flakkee.

Yikalo werkt nu een jaar bij het autobedrijf in Dirksland. "Nee, ik ben nog geen automonteur. Ik studeer ervoor. Elke week ga ik drie dagen naar school in Rotterdam en loop ik twee dagen stage. Nu is het vakantie en kan ik vijf dagen hier werken."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Yikalo vluchtte uit Eritrea. Alleen. "Eritrea is een dictatuur. De overheid is niet goed", zegt de 21-jarige. Hij zegde zijn studie sociologie vaarwel, evenals zijn familie. "Vanuit Eritrea ben ik eerst naar Soedan gelopen. En van Soedan in kleine auto's door de woestijn naar Libië. Dat duurde twee weken of zo." Hij vertelt dat hij er flink wat geld voor moest neertellen en dat het een gevaarlijke reis was. Van de Libische kust naar Italië werd het er niet veiliger op. "We zaten met drie- of vierhonderd mensen op een bootje. Heel gevaarlijk."

Het laatste deel van zijn vlucht was van Italië naar Nederland. Waarom Nederland? "Ik weet het niet. In Eritrea hadden we tractoren van New Holland. Dat vond ik leuk", glimlacht Yikalo. "Bijna drie jaar geleden kwam ik in Nederland. Eerst in het azc in Middelburg en daarna in Sommelsdijk. Het is goed hier. Ik heb een goed huis met een woonkamer. Het is genoeg voor mij, ik ben alleen."

Hij leerde de Nederlandse taal bij Scalda in Dirksland. Dat ging vrij snel. "De taal is heel moeilijk, maar ik heb hard gewerkt." Yikalo gaat verder studeren en hoopt zijn Nederlands ook verder te verbeteren via contacten in zijn omgeving, op school en op zijn werk. Hij kan zich heel behoorlijk verstaanbaar maken, maar zelf is hij nog niet helemaal tevreden. "Het klinkt een beetje raar als ik Nederlands praat", wijst hij naar zijn hals.

De overgang van sociologie naar autotechniek is een verbetering, vindt hij. "Sociologie in Eritrea is alleen theorie. Geen praktijk. Hier leer ik theorie en praktijk. Dat is veel beter", zegt de automonteur in opleiding.

Bingo

Een stageadres vinden was misschien nog wel het moeilijkst. Een docent hielp hem en schreef acht autobedrijven aan via een e-mail. Zonder resultaat. Er kwam niet eens een reactie. "Ik hoorde niets." Daarna probeerde een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk het. Die benaderde ook meerdere garages. Uiteindelijk was het bingo bij Autobedrijf Flakkee. Yikalo vertelt vol trots over zijn gesprek met de bedrijfsleider, die hem wel in de werkplaats wilde laten werken. "Ik ben zo blij. Ik wil werken. Niet werken is niet goed voor mij."

Met de fiets komt hij op zijn stagedagen van Sommelsdijk naar Dirksland. Hij werkt van acht uur in de ochtend tot vijf uur 's middags. Daarna gaat hij vaak naar de sportschool. "Ik moet spieren hebben." Hij kookt van alles voor zichzelf: Eritrees, maar ook de Hollandse pot.

Op het eerste jaar in de werkplaats kijkt hij tevreden terug. Yikalo: "Het gaat goed. In het begin was het wel een beetje moeilijk, maar nu is er geen probleem meer. De medewerkers zijn heel leuk. Ze helpen me altijd."

Na de vakantie pakt Yikalo het oude ritme weer op: drie dagen school, twee dagen stage. Tot februari. Daarna schakelt hij over naar één dag school en vier dagen in de werkplaats. Olie verversen, remblokken vervangen, banden wisselen – dat soort klussen. "Reparaties? Nee, nog niet. Ik moet eerst verder leren."

Gemotiveerd is hij zeker. "Ik vind Nederland leuk om te werken en te studeren." Mooi dat Autobedrijf Flakkee Yikalo de kans heeft gegeven. Ze zijn blij met hem, dus de vriendelijke Eritreeër zal nog wel een tijdje als Harry door het leven gaan. "Geen probleem."

Grote verscheidenheid aan oldtimers in de Victoriahal

DIRKSLAND – Liefhebbers van historische voertuigen hebben op zaterdag 25 augustus heel wat te bekijken in en bij de Victoriahal in Dirksland. Er is dan een grote collectie oldtimers uitgestald: fietsen, brommers, motoren en auto's.

Door Kees van Rixoort

De tentoonstelling is een initiatief van Kees van Rumpt en Wim de Ruiter, in samenwerking met de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK), die de Victoriahal als thuisbasis heeft. In de zomer van 2017 was er een vergelijkbaar evenement in Dirksland, bij en in de schuur van het Hof, dat veel belangstellenden trok. Er waren toen vooral historische motoren te zien.

Nu is gekozen voor een wat grootschaliger aanpak, biedt een andere locatie meer mogelijkheden. Dat is de Victoriahal. Er is circa 2500 vierkante meter beschikbaar. Uitbreiding van de capaciteit is zelfs nog mogelijk door het parkeerterrein erbij te betrekken.

Wim de Ruiter exposeert een groot deel van zijn collectie historische motorfietsen. Kees van Rumpt zorgt onder andere voor een aantal oldtimer-auto's en -brommers. Van een Zeeuwse verzamelaar zijn tal van historische bromfietsen te zien, waaronder de allereerste modellen, in feite fietsen met hulpmotor. Natuurlijk staan de bekende merken in en rond de Vic, zoals Kreidler, Zundapp en Berini, maar de fijnproever krijgt daarnaast ook heel zeldzame brommermodellen voorgeschoteld.

De niet-gemotoriseerde tweewielers zijn ook goed vertegenwoordigd op 25 augustus. Simon Groen, alias De Kuif, is aanwezig met een indrukwekkende collectie historische fietsen.

Het evenement duurt van 10.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Wie de locatie niet precies kan vinden, moet maar uitkijken naar een grote kraan met daarin een oldtimer. Verder wijzen een oldtimer-brandweerwagen en een -legervoertuig de weg naar de tentoonstelling.

Het laatste object verwijst tevens naar het kunstzinnige stukje nooddijk dat recent is geplaatst voor de Victoriahal. Dat herinnert aan de inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderdeel van het project Verdrinkend Land, een initiatief van Stichting WO2GO in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Palingrookwedstrijd levert ruim 1700 euro op voor Kika

STELLENDAM - Het was afgelopen zaterdag gezellig in de Marina jachthaven waar de Stellendamse Palingrookwedstrijd t.b.v Kika werd georganiseerd. Om 8 uur 's morgens werden de rookvaten aangestoken en ging de paling, makreel en de tongvis in de vaten. De gerookte paling werd aan het eind van de middag beoordeeld door een deskundige jury. De winnaar van de wedstrijd is Kees Grinwis, tweede is Johan v Nimwegen, derde: Jaap Jan Struik, vierde: Lotte Barth en vijfde: Jan Albrecht. Naast de gerookte paling en makreel werd er ook kaas van Kaasboerderij van Schaik verkocht. Havenmeesteer Daan van de Klooster en zijn medewerkers verkochten gebakken vis. De booteigenaren hadden tweedehands spullen beschikbaar gesteld voor de verkoping. Naast de Kika-stand was ook Soales met Flakkeese bier en Zeezoogdieren hulp Kop van Goeree aanwezig. Ambassadeur Kees Witte kreeg aan het eind van de dag de opbrengst te horen. Er is ruim 1700 euro opgehaald. Ambassadeur Kees Witte: "Ik ben sprakeloos! Het was een superweek, donderdagnacht werd ik voor de eerste keer opa van een fantastische kleindochter en nu krijg ik een geweldig bedrag voor Kika. Ik ben een gelukkig mens." Kika bedankt alle sponsoren, vrijwilligers en bezoekers.

Repetities voor samenzangavond met bovenstem

GOEREE-OVERFLAKEE – Ook dit jaar is er weer een Mannenzangavond op Goeree-Overflakkee, op zaterdag 10 november in de Rehobôthkerk te Middelharnis. Tijdens de avond worden er opnames gemaakt voor een nieuwe cd. De opbrengst is bestemd voor het Child and Youth Care Centre 'Goeie Hoop'. Vooraf zijn er zes oefenavonden. De eerste repetitie is op maandag 3 september.

De avond zal iets anders zijn dan de zangavonden van vorige jaren. Ook de stemmen van vrouwen zijn deze avond hartelijk welkom. De zangavond staat onder muzikale leiding van dirigent Corné de Geus, in samenwerking met organist Wiljan de Geus en trompettist André Zuiddijk. De organisatie legt uit: "Ondanks het feit dat de zangavonden de laatste jaren voor mannen zijn georganiseerd, hebben we als bestuur besloten de vormgeving van deze zangavond te vernieuwen. De Bovenstemgroep Goeree-Overflakkee organiseert dit jaar een samenzangavond waarbij ook de vrouwen hartelijk zijn uitgenodigd. Het is wel de bedoeling dat de bovenstemgroep alleen uit mannen bestaat."

Goede doel

Als goede doel is gekozen voor het Child and Youth Care Centre 'Goeie Hoop'. Hier worden Zuid-Afrikaanse kinderen van 0 tot 18 jaar opgevangen die in noodsituaties verkeren. Door middel van programma's en therapieën worden deze kinderen geholpen om traumatische ervaringen te verwerken. 'Goeie Hoop' kan 50 kinderen huisvesten, meer informatie staat op www.goeiehoop.nl. De opbrengst voor het goede doel is afkomstig van de cd-verkoop, inschrijfgelden en sponsoren. Dit jaar is naar aanleiding van het goede doel het thema: 'De Goeie Hoop' gekozen. De prachtige Psalmen, gezangen en liederen staan in het teken van het thema en doel.

Repetitieavonden

Er worden daarom een zestal oefenavonden gehouden, op de maandagen 3 en 17 september en 1, 15, 22 en 29 oktober en 5 november. De repetitieavonden worden gehouden in de zaal van Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Hoflaan te Middelharnis. De aanvang is om 20.00 uur.
Tijdens de eerste repetitieavond zal een tweestemmig mannenzangkoor worden gevormd waarbij een groep – afhankelijk van ieders stembereik – de normale melodie zingt én een groep een tweede stem, de bovenstem.

Aanmelden

Alle mannen die het fijn of mooi vinden om mee te zingen, zijn welkom om zich aan te melden. Stuur hiervoor een e-mail naar mannenzanggo@hotmail.com. Deelname kost € 45,-, een gedeelte hiervan is bestemd voor het goede doel.

Programma

14.00 uur: Opening door wethouder Bruggeman bij het Streekmuseum.
15.00 - 17.00 uur: Demonstratie Klederdrachten uit Zeeland en Zuid-Holland op het Marktveld.
19.00 tot 21.00 uur: Optreden Middeleeuws muziekgezelschap Goedt ende Fyn.

Doorlopend, van 14.00 - 23.00 uur:
- Demonstraties met antieke fietsen Marktveld/Kerkstraat.
- Opstelling met diverse oude bromfietsen, klassieke motorfietsen, oude tractoren, oude vrachtwagen en enkele oude auto's op het Marktveld.
- Terras bij het Streekmuseum in de Kerkstraat.
- Muziek van het orgeltje De Kleine Victoria.
- Streekmarkt op het Marktveld en Sint Jorisdoelstraat.
- Braderie in de Voorstraat/Havenkom.
- Terras met Solaes bier in de Sint Jorisdoelstraat.
- Openstelling Grote kerk met orgeldemonstraties.
- Openstelling Remonstrantse kerk met o.a. verkoping.
- Openstelling Molen in samenwerking met de Molenstichting GO.
- Tentoonstelling Sommelsdijk in vroeger jaren door Sociëteit Rethorica in gebouw De Doele (Sint Jorisdoelstraat 32) Hier worden op de begane grond ook de twintig genomineerde kandidaten voor de Dorpsherstelprijs 2018 gepresenteerd door Stichting voor Sociale en Maatschappelijk Belangen te Sommelsdijk.

Remonstrantse kerk

De Remonstranten doen mee aan de Holle Bolle Avondmarkt in Sommelsdijk. Er is antiek en curiosa, met etsen, zilverwerk, tin en sieraden, te koop in hun knusse kerk aan de Voorstraat. Tegelijkertijd is er een foto-expositie van fotograaf Wim Weeda uit Melissant over de Italiaanse grottenstad Matera. De kerk beschikt zelf ook over bezienswaardigheden, zoals het antieke orgel waarvan niemand weet hoe oud het is en een raamkunstwerk van Ger van Iersel. De kerkopenstelling is meteen een mooie gelegenheid om kennis te maken met de vrijzinnige kerkgemeente.

Ambachtenstreekmarkt

Er zijn 22 kramen met o.a. Zeeuwse babbelaars in klederdracht, alles over gans, kinder- en babykleding, verzorging en dieet, imkerij, strand- en kaarslicht, ambachtelijke slager, kaasmakerij Van Schaik, natuurlijke zepen, houtwerk en sieraden, leerbewerken, glazenier, inmaak- en wekproducten, mandenvlechter, schilderijen met knuffelkoeien, mosterdmaker, een borstelbinden demo, schminken voor de kinderen, rabarber champagne.

Oud & Wijs
Krijn Troost: "Ik ben nog nooit een dag met tegenzin naar mijn werk gegaan"

PostNL blijft last houden van de krimpende brievenpostmarkt. Op plekken waar weinig mensen wonen in Nederland, kost het soms meer geld om post te bezorgen dan het oplevert. Ondanks dat de pakketpost toegenomen is, kon dat de verliezen niet goedmaken. PostNL is daarom aan het bezuinigen. Zo zijn er vanaf begin augustus in Nederland 9000 van de in totaal 19.000 brievenbussen verdwenen. Krijn Troost (1938) uit Goedereede volgt de ontwikkelingen van een afstandje. Hij heeft lange tijd als postbesteller gewerkt. "Het was een heerlijke baan. Ik ben nog nooit een dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. Ik heb twee zoons: Andries en Marius. Marius werkt trouwens ook bij PostNL."

Tekst en foto: Pauline Hof

Krijn Troost staat in Goedereede beter bekend als 'Krijn van de kolenboer'. Juist! Omdat zijn vader kolenboer was. "Ik werkte aanvankelijk ook in de kolen, met veel plezier. Vooral het contact met mensen vond ik heel erg leuk. Maar ja, de tijden veranderden. Er werden steeds meer huishoudens op het gasnet aangesloten en wat moet je dan nog met kolen? Ik ben toen als hulpkracht in 1970 bij de PTT gaan werken." PTT stond toen nog voor Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. Het leverde hem ook de bijnaam 'Krijn de Post' op. Krijn vervolgt: "Na twee jaar kon ik vast in dienst komen. Als postbesteller had je toen veel meer taken dan de postbodes van nu. Je moest ook nog beëdigd worden. Dan moest je op het kantoor van de post bij de directie komen en de eed of de gelofte afleggen. Volgens mij wordt dat nu niet meer gedaan. Wij moesten ook nog AOW-brieven rondbrengen bijvoorbeeld, of gerechtelijke post afleveren. Er was ook veel en veel meer post dan tegenwoordig. Alle pakketten van de postorderbedrijven werden ook door ons bezorgd. Nu is de pakketdienst apart, maar dat was toen nog niet."

Schoon

In de zomer was het altijd heel erg druk met extra post in Ouddorp door alle zomerhuizen en toeristen. Krijn vertelt verder: "Ik werkte altijd in de buitengebieden; van het puntje van Ooltgensplaat tot de vuurtoren van Ouddorp. Ik bestelde ook niet per fiets, daarvoor waren de afstanden te groot. Ik ging met de auto. Ik vond het heerlijk. Ik voelde me altijd best heel vrij. Natuurlijk moest ik mijn werk goed doen. Maakte je fouten, dan kwam dat op het bord van je collega's en dat wilde je natuurlijk niet. Maar er was soms wel tijd voor een praatje. Ik draaide ook nachtdiensten. In de winter moest ik op het hoofdpostkantoor in Rotterdam de post gaan halen en dan met de vrachtauto naar Middelharnis. Daar werd op het postkantoor aan de Ring de post gesorteerd. Er was daar altijd een heel apart sfeertje. Je was op elkaar aangewezen. Het was heel gezellig, vooral in de kersttijd. Dat is bij de post natuurlijk de drukste tijd van het jaar. Dan moesten we hard werken hoor. Hoe laat het ook werd, alle post moest weg, alles moest schoon aan het eind van de dag. Maar we hielpen elkaar. In kersttijd was er ook altijd gebak bij de koffie. Tegenwoordig gaat post sorteren allemaal geautomatiseerd met scancomputers en op postcode, maar in mijn tijd waren de postcodes er nog niet. Die kwamen pas in 1980 voor de losse post. Je moest alle straten uit je hoofd leren. De post werd dan eerst 'ingestraat'. We hadden daar een kast voor op alfabet met nummers, maar naar verloop van tijd keek je daar niet eens meer naar. Je wist alles uit je hoofd. Per straat ging er dan een elastiekje om. Daarna werd er opnieuw gesorteerd 'op loop' en dan kon het in de zakken of later in bakken om te bestellen.

Herder

Als postbesteller krijg je natuurlijk veel mee. Er wordt wel eens gezegd, dat postbodes alle kaartjes lezen. Onzin, vindt Krijn. Hij niet in elk geval, maar hij beaamt, dat je heel veel ziet en hoort. "Je weet een heleboel van de mensen, maar ik hield dat altijd voor me. Zelfs mijn vrouw Corrie vertelde ik niets. Er waren ook mensen, die me wel eens iets probeerden te ontfutselen. Dan hield ik altijd de boot een beetje af." Voor sommige mensen in de buitengebieden, kon hij soms wel eens de enige zijn, die ze op een dag zagen. "Een praatje is prima, maar over het weer ofzo. Verder niet." Natuurlijk ging Krijn ook bezorgen door weer en wind, maar dat is wel anders op de fiets hoor, lacht hij. "Ik hoefde alleen even snel de auto uit en de auto weer in. Daar had ik geen regenpak voor aan." Wie aan postbodes denkt, denkt natuurlijk ook aan honden. Ook daar heeft Krijn ervaring mee. "Op een gegeven moment weet je natuurlijk wel bij welke adressen er een hond woont. Ik ben er gelukkig niet bang voor, dat scheelt. Ik ben trouwens wel eens gegrepen, door een herder. Dat was minder mooi!"

Brievenbussen

In 1989 werd de PTT geprivatiseerd. Daarmee werd PTT Post samen met PTT Telecom onderdeel van de Koninklijke PTT Nederland (KPN). Het waren roerige tijden bij de post. Er ging veel op de schop en dat zorgde voor onzekerheid. Dat was geen leuke periode, blikt Krijn terug. "Ik was natuurlijk kolenboer en als je zelfstandige bent of bent geweest, kijk je er misschien iets anders naar. Een bedrijf moet in beweging zijn om bij te blijven. Als het tij keert, moet je de bakens verzetten. Dat is niet altijd leuk, maar wel nodig. Op dit moment is PostNL nog wettelijk verplicht om vijf dagen per week in heel Nederland binnen korte tijd brieven te bezorgen. Daarom moet nu de postzegelprijs weer omhoog. Dat snap ik. Dat er brievenbussen verdwijnen; Het kan niet anders. Vroeger werden bussen tweemaal per dag geleegd en zaten ze stampvol. Die paar brieven per bus van tegenwoordig, weet je wat dat kost? Iedereen gebruikt tegenwoordig e-mail, ik ook." Om te voorkomen dat de postbezorging straks onbetaalbaar wordt, heeft het kabinet onlangs besloten de postmarkt meer open te breken. Het is de bedoeling, dat brieven straks ook via pakketdiensten of concurrenten van PostNL bezorgd kunnen worden. Krijn gelooft niet zo in het opengooien van de markt. "Zelf denk ik, dat ze het meer van onderlinge samenwerking moeten hebben."

Bankje

Het was een verrassing, toen Krijn werd aangeboden, dat hij van een speciale regeling gebruik kon maken en vervroegd kon uittreden in 1995. Hij moest er lang over denken, maar besloot het toch te doen. Hij trad uit met 57,5 jaar en is dus al een tijd thuis. Vervelen deed hij zich nooit. Hij werd een van de stadsgidsen van Goedereede bijvoorbeeld. Zijn liefde voor Goedereede en de post kwam samen, toen hij in 1985 de directeur van het postdistrict Rotterdam sprak bij de opening van het gemoderniseerde postkantoor op de Groenmarkt in Goedereede. Krijn wilde graag een oude brievenbus op de Markt. Hij vond direct gehoor. Het was een heel karwei, maar er kwam een ouderwetse bus, helemaal uit Groningen. De rode brievenbus staat er nog, maar is intussen al jaren niet meer in gebruik. Bij de vorige bezuinigingsronde is de bus al uit de ophaaldienst van PostNL verdwenen. Krijn brengt ook veel tijd door in zijn hof. " Ik verbouw groenten en fruit, van asperges tot frambozen en van tomaten tot paprika's. Ik heb ook een kasje. Bij de groenteboer zie je me nooit! Als ik dan zo op mijn bankje zit en naar de toren kijk en de klanken van het carillon over Goedereede hoor klinken, dan ben ik zo gelukkig. Ik zeg wel eens tegen Corrie: "We zijn nog niet in de hemel, maar we wonen er wel."

Voor de serie Oud & Wijs bezoekt Pauline Hof senioren, die met hun levenservaring hun licht laten schijnen op actuele zaken. In de zesde aflevering: Krijn Troost uit Goedereede.

Goederen voor UZON

OUDE-TONGE - Zaterdag 18 augustus houdt de Werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente (PKN) weer inzameling van goederen voor haar zustergemeente Uzon in Roemenië op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 uur tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan,neemt u dan contact op met dhr. C.W.Buscop. Zijn telefoonnummer: 642131. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Stellendamse Joost de Nooijer geeft concert in Renesse

REGIO - Op donderdag 16 augustus om 20.00 uur geeft Joost de Nooijer een zomeravondconcert. Het concert is vrij toegankelijk en vindt plaats in de Jacobuskerk in de dorpsring van Renesse. Joost is afkomstig uit Stellendam en woont in Rotterdam. Hij werkt als waterbouwkundig ingenieur bij het Havenbedrijf in Rotterdam, maar is regelmatig actief als organist. In 2012 behaalde hij een 3e prijs bij het 1e Internationale Orgelconcours in Breda en in 2013 behaalde hij een 2e prijs bij het 8e Internationale Orgelwettbewerb Korschenbroich in Duitsland.

Column

Van de wereld

Deze column schrijf ik vanaf mijn vakantieadres. En dat vraagt wel even goed nadenken, want als je vakantie houdt, dan ben je ook een beetje 'van de wereld'. Je bent er helemaal uit en je dagelijkse programma is zo anders dan gewoonlijk dat je moeite moet doen om je gedachten zodanig te hergroeperen dat er een column kan worden geschreven. Toch heeft het wel voordelen dat je drie weken helemaal van de wereld bent. Even wat uitleg voor de huis-aan-huiskrantlezers: ik ben niet op vakantie in een veraf gelegen oord, maar - de abonnees zijn hier allang van op de hoogte – ook dit jaar probeer ik mijn vakantie door te brengen op een camping onder de rook van Dirksland. In verband met een interne verhuizing op die camping waren er heel veel klussen te doen die ik, hoe graag ik het ook zou willen, niet allemaal aan welwillende en veel handiger (aangetrouwde) kinderen kon overlaten. Maar al doende ben een deel van mijn vakantie wel een beetje 'van de wereld' geweest. Dat bevalt prima. Denk nu niet dat ik deze drie weken als een kluizenaar heb doorgebracht. Mijn vakantie is beslist niet saai. Naast bezoek en logeren van kinderen en kleinkinderen hebben we verschillende uitstapjes gemaakt. Zo hebben we vrijwel alle kringloopwinkels in de regio met een bezoek vereerd en waren er zelfs wat toeristische uitstapjes: de kaasmarkt in Gouda en de molens van Kinderdijk. En, hoe vreemd het ook klinkt, bij deze twee toeristische highlights kwam ik tot mijn verbazing steeds dezelfde mensen tegen: Deze Japanners en Chinezen herkenden mij niet maar ik hen wel. Even zat ik weer in de wereld en dat deed me goed, maar toen ik aan het eind van de dag onze eigen reusachtige molens zag kreeg ik toch weer het 'thuisgevoel'. Nog een paar dagen en ik mag de wereld weer in.

Alles begint met Anna'- een boeiende en meeslepende familiegeschiedenis

1930. Poppie, zo wordt de kleine Anna genoemd, groeit op in een weeshuis in Zuid-Afrika, samen met haar oudste zus en twee broers. Ze heeft alleen nog de vage herinnering aan de geur van strijkgoed wanneer ze aan haar moeder denkt. Uit flarden van opgevangen gesprekken weet Poppie dat ze al jong met haar zus en broers uit huis is geplaatst, maar de ware reden hiervoor kent ze niet. Haar oudste zus weet meer maar laat niets los.

Poppie groeit op tot een levenslustige tiener en krijgt werk in een stoffen- en fourniturenwinkel. Ze gaat samen met Sussie Anna op kamers wonen en krijgt verkering met Hein, een 'grijshemd' die sympathiseert met het Nazi-gedachtengoed. Vlak voor hun officiële verloving ontdekt Poppie via Hein de ingrijpende waarheid achter het door haar oudere zus verzwegen familiegeheim. Ze gaat op zoek om alle losse eindjes rondom het geheim van haar moeder en de reden van de uithuisplaatsing van de kinderen aan elkaar te knopen.

Anglo-Boerenoorlog

Vanuit het perspectief van het veelbewogen leven van twee jonge vrouwen komt de eerste helft van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis van de vorige eeuw tot leven. Afwisselend wordt geschreven vanuit het gezichtspunt van Poppie en dat van haar moeder Anna. Anna maakt de Anglo-Boerenoorlog mee en verliest haar eerste man en hun driejarige zoontje. Na een zware periode in een concentratiekamp, waar de vrouwen en kinderen van de Boeren door de Engelsen gevangen werden gehouden, probeert ze haar leven weer op te pakken. Ze hertrouwt en wordt moeder vier kinderen.

Ook Poppie maakt de oorlog van dichtbij mee. Na haar ontmoeting met spoorwegemployee Frikkie Bredenkamp neemt deze al snel vrijwillig dienst als soldaat. Via Egypte en Libië komt hij na veel omzwervingen uiteindelijk weer thuis. Zowel lichamelijk als geestelijk heeft de oorlog diepe sporen bij de altijd optimistische en positieve Frikkie achtergelaten. Poppie heeft beloofd op hem te wachten maar heeft haar familiegeheim steeds verzwegen. Tot ze elkaar na de oorlog weer ontmoeten en ze niet anders kan dan eerlijk zijn tegen hem. Hoe zal Frikkie reageren als hij de waarheid achter het familiegeheim van Poppie hoort?

Krachtige hoofdpersonen

Annemari Coetser (1945) is de dochter van Poppie en beschrijft na de nodige research met liefde en kennis van zaken een familiegeschiedenis gebaseerd op die van haar eigen bloedverwanten.

Moed, liefde, trouw en doorzettingsvermogen zijn thema's die dit verhaal kracht geven. Daarnaast pikt de lezer een informatief en leerzaam beschreven periode van ruim een halve eeuw Zuid-Afrikaanse geschiedenis mee.

Deze historische roman onderscheidt zich in positieve zin door de mooi beschreven ontwikkeling van de twee krachtige hoofdpersonen. 'Alles begint met Anna' is een bijzondere Afrikaner familiegeschiedenis, liefdevol opgetekend door een volgende generatie. Een zwart-wit fotokatern en een verklarende woordenlijst completeren het geheel.

'Alles begint met Anna'
Annemari Coester
2018, uitgeverij Mozaiek
375 blz., € 21,99
ISBN 9789023 954415

Natuurgebied Scheelhoek groeit en gaat open voor het publiek

De laatste oogst, gefotografeerd met een drone (foto Natuurmonumenten).

STELLENDAM – Nog één keer oogsten op 'Blok de Wit', daarna verandert het gebied ten oosten van de Scheelhoek van landbouwgrond in natuur. Het gaat om bijna 80 hectare. De robuustere Scheelhoek is een aanwinst, vinden boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten en wethouder Daan Markwat. Niet in de laatste plaats voor de liefhebbers die het gebied willen bezoeken.

Door Kees van Rixoort

Dat is nieuw: de Scheelhoek, een voormalige plaat in het Haringvliet, is nu nog een van de weinige natuurgebieden van Natuurmonumenten die gesloten zijn voor het publiek. Slechts af en toe is het mogelijk om met de boswachter het gebied te bezoeken. Daarnaast gaat de Scheelhoek in augustus even open voor de deelnemers van de Omloop Goeree-Overflakkee.

Volgens boswachter Ted Sluijter is het gebied niet toegankelijk om verstoring te voorkomen. "In de Scheelhoek is een van de grootste Nederlandse broedkolonies van de grote stern. De vogels eten in het zilte water dat hier volop aanwezig is." Andere grote populaties van de grote stern zijn te vinden op Texel en bij de Westerschelde. De Scheelhoek is ook een plek waar rietvogels voorkomen als de rietgors, de blauwborst en de baardman.

Trekvlot

Dit gebied, dat spoedig een flink stuk groeit met 'Blok de Wit', is in de toekomst op vier plaatsen open voor het publiek. Dat komt na het omvormen van de landbouwgrond tot een natuurlijk gors. De aannemer gaat in het najaar van start met de uitvoering. Door het gors komt een wandel- en fietspad met een oversteek over het Zuiderdiep naar de Haringvlietdijk, die nu nog afgesloten is. Wandelaars en fietsers kunnen zichzelf op een trekvlot naar de overkant brengen. Aan de oever komt een uitzichtpunt over het weidse Haringvliet.

Dit alles komt de beleving van natuur op Goeree-Overflakkee ten goede, aldus boswachter Sluijter en wethouder Markwat. "Verreweg de meeste mensen die daar komen zijn van goede wil en zullen de natuur niet verstoren."

Natuurmonumenten zorgt voor de natuuraanleg en de gemeente realiseert het wandel- en fietspad en de oversteek. Vogelbescherming bouwt net ten oosten van Marina Stellendam, aan de Haringvlietkant van de Scheelhoek, een vogelobservatorium. Het ontwerp is bijzonder: het bouwwerk van 8 bij 11 meter heeft de vorm van een ei van de grote stern en is met riet afgedekt. Er loopt een pad naartoe.

Rondje door het riet

De Scheelhoek is in de toekomst ook voor wandelaars toegankelijk vanuit het Scheelhoekbos. Een extra lus aan de al bestaande wandelroute gaat door het uitgestrekte rietmoeras: een rondje door het riet. Daardoor kunnen wandelaars de rietvogels van dichtbij bekijken.

Al deze ontwikkelingen, die in 2020 zichtbaar moeten zijn, komen voort uit de gebiedsontwikkeling Noordrand en het Droomfondsproject Haringvliet van de Nationale Postcodeloterij, dat gericht is op het versterken van Deltanatuur. In het gebied komt van alles samen: natuurontwikkeling, recreatieve mogelijkheden, windenergie en bedrijfsoptimalisatie voor de agrariërs.

Sluijter en Markwat roemen de samenwerking tussen de gebiedspartijen. "Er is hier een optimale situatie bereikt", zegt de wethouder. "De partijen hebben ieder voor zich niet het maximale bereikt, maar iedereen is er wel beter van geworden. Alles bij elkaar: een heel mooi resultaat." Ook door optimaal gebruik te maken van de kansen die zich voordeden: de gemeente kreeg de mogelijkheid om de eerder door Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) opgekochte stukken land van de provincie te kopen en het Droomfonds kwam met een geweldige financiële injectie voor natuurontwikkeling. Sluijter: "De samenwerking is heel constructief, het is gladjes gegaan. Dat is vrij uniek als je zo om je heen kijkt in den lande. Hier hebben we gekeken naar wat ons bindt, in plaats van naar wat ons scheidt. Als je dat als vertrekpunt neemt, kun je heel veel bereiken."

De boswachter kijkt naar 'Blok de Wit', waar de laatste oogst aan de gang is. "Een mooi moment. Als het gewas eraf is, wordt het prachtige nieuwe natuur."

Meer weten over sluitertijd, diafragma en iso?

MIDDELHARNIS - De zomervakantie loopt ten einde, dus de meeste mensen hebben weer frisse energie voor nieuwe uitdagingen. Vanaf september starten de basiscursussen fotografie. Heeft u een digitale spiegelreflexcamera, systeemcamera (of een andere camera die handmatig ingesteld kan worden) en heeft u het idee dat er meer uit gehaald kan worden? Dan is de basiscursus fotografie wat voor u. In deze cursus worden de basisbegrippen van de fotografie aangeleerd. Er wordt aandacht besteed aan onder andere diafragma, sluitertijd, iso, scherpstelling en compositie. Deze cursus is geschikt voor de beginnende fotograaf. Er wordt gestart met een theoretisch gedeelte en daarna wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Doordat het maximale aantal deelnemers 9 personen is, is er veel persoonlijke aandacht. Er is keuze uit de volgende data: 15 september, 13 oktober, 17 november en 15 december. De cursussen worden gegeven in het Wijkcentrum in Middelharnis. De cursusdag is van 9.00 uur tot 15.30 uur. Kijk voor meer informatie en om in te schrijven op de website www.el-foto.nl.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Open repetitie

Het Dirkslands Mannenkoor begint weer met repeteren, de eerste repetitie is op woensdag 22 augustus 2018. Traditiegetrouw is dit een open avond, waar mannen vanaf 15 jaar welkom zijn om de sfeer te proeven. Naast een stukje gezelligheid wordt er ook hard gewerkt om muziekstukken in te studeren. Dirigent Dinant Struik geeft aanwijzingen hoe de zangtechniek verbeterd kan worden. Het koor zingt onder begeleiding van organist Jan Hoek. In het najaar hoopt het koor meerdere uitvoeringen te geven, zoals in Rotterdam, Ridderkerk en Dirksland. Kijk voor meer informatie op www.dirkslandsmannenkoor.nl, of bel naar secretaris Marcel Wagenaar: 0187-684433. De open repetitie is woensdag 22 augustus en start om 20.00 uur in de kerk van de Ger. Gemeente aan de Mozartsingel 2 te Dirksland.

Orgelconcert Martin Mans

Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirksland. Het thema is: Martin Mans speelt jouw verzoek! De luisteraar wordt bij de inhoud betrokken en kan een verzoek indienen waaruit Martin een keuze maakt. Eén onderdeel van het programma is aan de verzoeken gewijd. Verder speelt hij een improvisatie over het thema 'Trouw' en heeft hij een Meditatief moment. Er staan overigens ook klassieke werken op het programma zoals: 'Air' van Bach en de 'Toccata' Suite gotique van Boëllmann waarbij hij het orgel zo gedetailleerd mogelijk laat horen. Aanvang: 20.00 uur in de Hervormde Kerk, Ring 2, Dirksland. Toegang: € 10,- Online en bij reservering € 9,-. Leden PCOB, KBO en ANBO: € 8,-. Kinderen t/m 11 jaar € 5,-. Reserveren: www.martinmans.nl of 06-25391903. Ook kaartverkoop bij de ingang van de kerk.

GOEDEREEDE

Beiaardconcert met piano

Op zaterdag 18 augustus is er tussen 14.30 en 15.30 uur een concert voor beiaard en piano door Martien van der Knijff en Kenneth Teunissen. Het wordt een uniek concert waarbij piano en beiaard op bijzondere wijze op elkaar worden afgestemd. Te horen is muziek van o.m. Andrew Lloyd Webber, Strauss en Tchaikovsky.

Vakantie-spelweek

Dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 augustus wordt de vakantie-spelweek weer gehouden, met als thema: Zoek het uit! Alle kinderen die naar de basisschool gaan zijn van harte welkom van 's morgens 9.30 uur tot 12.00 uur in de witte tent aan de Jongkoenstraat in Goedereede. De activiteiten bestaan uit met elkaar zingen, luisteren naar de Bijbel, knutselen, spelletjes en proefjes doen, een puzzeltocht maken enzovoorts. Ook is er elke avond poppenkastvoorstelling van 18.30 tot 18.45 uur voor de kinderen tot 6 jaar. Daarnaast is er donderdagavond 23 augustus om 19.00 uur een voorstelling van Vrolijk Theater. Ook ouders en andere belangstellenden zijn dan van harte welkom.

Vakantie-spelweek tieners

Evenals voorgaande jaren staat de laatste week van de zomervakantie weer in het teken van de vakantie-spelweek. In de blauwwitte tent aan de Jongkoenstraat wordt er die week weer van alles georganiseerd. Het thema is dit jaar: 'Zoek het uit!' Hiermee wil de organisatie het met de doelgroep 'uit gaan zoeken' in sport en spel, maar ook in Bijbelstudie. Kortom: het belooft dus weer een gave week te worden waarin er actieve en leuke spellen zullen worden georganiseerd en men zich met elkaar gaat verdiepen in de Bijbel. Als jij naar groep 8 gaat, of al op de middelbare school zit ben je van harte welkom op: 21 augustus 19.00 uur, 22 augustus 18.30 uur en 23 augustus 15.00 uur. Houd voor updates de Facebookpagina van de organisatie in de gaten: VSW Tieners Goedereede.

Geen Goeree Creatief

Wegens verbouwingswerkzaamheden in Partycentrum Oostdam gaat de geplande avond van Goeree Creatief op donderdag 23 augustus niet door. De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 27 september. Meer informatie via oostdam@sr-go.nl of 0187-492321.

Kop van Goeree zingt

Zaterdag 18 augustus is er een zomerzangavond in de Hervormde Kerk. De aanvang is 20.00 uur. Er is solozang, samenzang en er zijn muzikale intermezzo's. Het thema is: 'De kop van Goeree zingt tot ere van Zijn grote en nooit volprezen Naam.' Er worden Psalmen en liederen gezongen. De organisten zijn Henk Terbrugge en Jan Teeuw. Musica Sororum verzorgt de zang, gitaar, dwarsfluit en blokfluit.

GOEREE-OVERFLAKKEE

MAF zoekt collectanten

De thuisfrontcommissie van de familie Breen, die door de MAF wordt uitgezonden naar Suriname, organiseert een collecte op het eiland van 27 augustus t/m 1 september. MAF (Mission Aviation Fellowship) helpt met vliegtuigen mensen in arme en maakt afgelegen gebieden bereikbaar voor hulp en het Evangelie. De organisatie is hiervoor op zoek naar collectanten voor Sommelsdijk, Middelharnis, Ouddorp en Goedereede. Mensen die een handje willen helpen kunnen contact opnemen met Jorina Provily: 06-83426552, of jorinaprovily@gmail.com.

MIDDELHARNIS

Taalcafé in bieb

Op dinsdagavond 28 augustus start het Taalcafé weer in de Bibliotheek in Middelharnis. Het Taalcafé is een wekelijkse, informele taalles in de Bibliotheek, bedoeld voor inwoners van Goeree-Overflakkee van wie Nederlands NIET de moedertaal is. Het Taalcafé wordt geleid door een professioneel docent, die wordt ondersteund door een enthousiaste groep vrijwilligers. Nadruk bij het Taalcafé ligt op het beter leren spreken van de Nederlandse taal. Het Taalcafé is bedoeld voor mensen die hun inburgering hebben gehaald of niet inburgeringsplichtig zijn. Het Taalcafé is wekelijks (met uitzondering van de schoolvakanties) op dinsdagavond van 19.00 - 21.00 uur in de Bibliotheek in Middelharnis. Van mensen die zich aanmelden voor het Taalcafé wordt verwacht dat zij wekelijks aanwezig zijn. Het Taalcafé is gratis toegankelijk. Bent of kent u iemand die in aanmerking komt om deel te nemen aan het Taalcafé; meld u aan bij de balie in de Bibliotheek, via 0187-485644 of via Gerdie Schellevis, gschellevis@bzhd.nl.

Workshop glas graveren

Yvette Jansen, een échte kunstenaar, vertelt deelnemers aan de Summerschool op 23 augustus, alles over familiewapens en merktekens. Wist je dat er in een familiewapen veel symbolen verschuilen? Je gaat zelf een eigen familiewapen ontwerpen en dit ga je op een glas graveren. De workshop is voor kinderen vanaf 6 jaar. Een Summerschool workshop kost €3,50 per persoon. Summerschool start 's morgens 9.30 en duurt tot 11.30 uur. Aanmelden kan via www.leerenbeleef.nl/jeugd of aan de balie in de Bibliotheek.

Computerles beginners

In de bibliotheek in Middelharnis starten 29 augustus vanaf 9.30 tot 11.30 uur weer computerlessen voor beginners. Deze zogenaamde "Klik en Tik-trajecten" duren 8 weken en zijn bedoeld voor iedereen die nog nooit met een computer heeft gewerkt, of wat zekerder wil worden op de computer. De kosten bedragen eenmalig € 15,- voor het cursusboek. Aanmelden voor de cursussen Klik en Tik kan via ww.bzhd.nl/cursussen of aan de balie in de Bibliotheek.

Dichter bij Muziek

Vrijdag 7 september om 20.00 uur is de eerstvolgende voorstelling van Dichter bij Muziek, "polder poëzie". In de foyer van Het Diekhuus in Middelharnis worden gedichten voorgedragen van Miranda Scholts en Tim Grinwis. Dit keer bestaat het meewerkende muzikale gezelschap uit Arthur Visser / hangdrum en diverse trommels, Annelies Rijk / viool, Geertje Tobé / piano en gitaar, Eef Tobé / dwarsfluit en Jacqueline Edeling met accordeons. Catherine van Vliet - Saivres levert ook een bijdrage. Tim Grinwis maakt op interactieve wijze diverse bloemstukken. Bezoekers kunnen aan dit onderdeel actief mee werken. Deze avond worden de eerste twee bundels van Miranda en Tim gepresenteerd. Reserveer kaarten via www.dichterbijmuziek.nl. De entree is € 10,- per persoon.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Schuurverkoop van spullen uit grootmoeders tijd, zoals emaille, zink,Keulse potten, koffiemolens, en nog veel meer. Zaterdag 18 augustus van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Groeneweg 35 in Nieuwe-Tonge.

OOLTGENSPLAAT

Bingo

Woensdag 22 augustus is er een bingo van A.S.V.Oostflakkee in het multifunctioneel centrum, Weesmolenstraat 12 in Ooltgensplaat. Er zijn vijf rondes voor 5 euro, inclusief koffie/thee +1 ronde extra. Er zijn mooie prijzen, iedereen is welkom. Start 14.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur.

Inzameling rommelmarkt

Zaterdag 8 september wordt er weer een verkoping georganiseerd van de Hersteld Hervormde kerk. Voor de rommelmarkt is de organisatie nog op zoek naar goede bruikbare spullen, zoals speelgoed, keukenspullen , servies, boeken en dergelijke (geen grote meubels). Inleveren kan op zaterdagmorgen 18, 25 augustus en 1 september van 10.30 -12.00 uur. Of na overleg, bel hiervoor 631692. Het inleveradres is Stoofstraat 26, Ooltgensplaat.

OUDDORP

Smaak aan Zee

In het weekend van 17, 18 & 19 augustus is Smaak aan Zee bij Ouddorp Duin. Hier ontdekken bezoekers streetfood en kan er worden genoten van muziek, er zijn ook allerlei activiteiten voor kinderen. Het aanbod bestaat uit oud-Hollandse gerechten zoals poffertjes en traditioneel gerookte vis, van friet met ambachtelijke kroketten en bitterballen of diverse soorten hamburgers tot de Surinaamse, Javaans-Indische, Thaise en Vietnamese keuken. Kinderen kunnen zich vermaken op het speelduin, in de binnenspeeltuin Spelen&Zo en op het kinderplein met o.a. een klimtoren, schommelschip, draaimolen en diverse springkussens. Vlindervriendjes is aanwezig met schmink en glittertattoos en zijn er food workshops. Voor het volledige programma en alle tijden zie www.smaakaanzee.nl. of de Facebookpagina 'Ouddorp Duin'.

Zomerzangavond

Een uurtje Johannes de Heer en andere liederen zingen met orgelbegeleiding in de Doopsgezinde Kerk, aan de Dorpstienden 3. Zaterdag 18 augustus van 19.30 tot 20.30 uur. Iedereen is welkom.

Lichtjes-Fietstoer

Op vrijdag 17 augustus a.s. start om 21.30 uur vanuit 't Blaeuwe Huus (Bosweg 2), de Ouddorpse Lichtjes-Fietstoer. In de brievenbussen van bewoners langs de route, wordt vooraf een brief bezorgd met het vriendelijke verzoek om tuinen, gevels en straten sfeervol te gaan verlichten. De opbrengst van dit altijd gezellige evenement gaat naar Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee stelt zich ten doel een ontmoetingsplek te vestigen en te onderhouden voor mensen die leven met kanker en hun naasten.

Fietstocht Oase

Fiets op dinsdagavond 21 augustus 2018 mee over de kop van het eiland. Een sportieve, ontspannen manier om je in te zetten voor Diaconaal gastenhuis de Oase. Dit gastenhuis in Ouddorp wordt momenteel uitgebreid tot een verblijf voor 12 gasten. Gasten die - om welke reden dan ook - uit balans zijn geraakt en toe zijn aan rust. Gedurende een aantal weken verblijven ze in de Oase en werken ze aan herstel om het leven weer aan te kunnen. Vertrekpunt van de fietstocht is Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27 in Ouddorp. Inschrijven tussen 18.30 en 19.00 uur. Kosten: € 3,00 p.p. en € 12,50 per gezin. www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl

Patioconcert

Vrijdag 28 september geven Wyatt Easterling & Miss Clementine een patioconcert bij New Harvest Inn, in de Raadhuisstraat 19 in Ouddorp. De Goereese zangeres Clementine heeft een nieuw album opgenomen in Nashville: 'Letting Go'. Deze is geproduceerd door Nashville's hit songwriter, producer & performer Wyatt Easterling. Wyatt komt in september naar Nederland en zal een aantal concerten geven. Vrijdag 28 september geeft hij samen met Clementine een intiem concert op de patio van New Harvest Inn. Diverse songs van het nieuwe album komen aan bod, maar ook van Wyatt's nieuwe album: Divining Rod. De toegang is vrij, maar let op, het aantal plekken is beperkt. Aanvang: 20.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Meer informatie: www.clementine.fm en www.wyatteasterling.com.

Vuurwerk- en lasershow

Zaterdag 18 augustus is er vanaf 22.30 uur een show op het strand met vuurwerk en laserstralen. De show is op het strand Oosterduinpad, ter hoogte van strandcafé De Zeester. Parkeren kan aan het einde van de Oosterweg. Om het goed te kunnen zien, kunnen bezoekers het beste op het strand gaan zitten.

Cursus gezond eten

Op 30 augustus start er een cursus, met als titel: Gezond en verantwoord afslanken. Het is geen dieet, de cursus gaat over gezond leren eten. De cursus is op wekelijks op donderdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uur in Eterij De Ring aan de Hoenderdijk 17. Het inschrijfgeld is € 10,-, daarnaast bedraagt het cursusgeld € 7,- per week. De cursusleidster is Selina Verhoeven, neem voor meer informatie contact op via 0187-785034. Of kijk op www.eganederland.nl.

OUDE-TONGE

Rijbewijskeuring

Senioren vanaf 75 jaar, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen op 27 augustus en 10 september terecht bij Stichting Zijn, Bernardstraat 27. Voor senioren kost de keuring € 40,- en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 60,-. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

SOMMELSDIJK

Bingo-avond

Zaterdag 25 augustus is er om 19.30 uur een bingo-avond van de ouderenvereniging O-G-O. Het adres is wijkgebouw de Zwaluw, aan de Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De koffie/thee bij binnenkomst is gratis. Er worden 11 rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast zijn er nog 9 gratis prijsjes en in de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis.

STELLENDAM

Visbakactie DEV

Op zaterdag 25 augustus zullen de geuren van diverse soorten vers gebakken vis, waaronder ook kibbeling, weer opstijgen uit de viskraam van het Christelijk mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" uit Stellendam. Er zijn verschillende soorten vis te koop. De viskraam zal worden opgesteld op het Oranjeplein, bij de Plusmarkt van Tessemaker in Stellendam. Vanaf 08.00 uur zijn de eerste gebakken visjes en kibbeling te koop in de kraam buiten bij de Plusmarkt. De vis wordt gebakken door zeer ervaren visbakkers. De opbrengst komt ten goede aan het koor, dat deze actie hard nodig heeft nu de gemeentelijke subsidie helemaal is weggevallen.

22 / 36

Familie Den Boer wil niet meer terug naar Flakkee
'In Canada is meer rust en minder stress'

Een landbouwperceel is ongeveer 50 hectare groot.

"We hebben nooit spijt gehad van ons vertrek naar Canada. Soms hebben we wel spijt dat we het niet tien jaar eerder hebben gedaan." Ewoud en Arnette den Boer zijn drie jaar geleden vanuit Dirksland geëmigreerd naar Canada. "Het leven is hier heel relaxed. Maar ook hier gaat niets vanzelf en moet er gewoon gewerkt worden."

Door Martijn de Bonte

De zomervakantie is in Canada een stuk langer dan in Nederland, 11 weken op een rij zijn de kinderen vrij van school. Het gezin is net terug van een weekje kamperen in de Rocky Mountains. Ze hebben er op de mountainbike door de bergen gefietst en met kayaks over de uitgestrekte meren gevaren. "Het weer is hier in de zomer ideaal om te kamperen. In de winter gaan we regelmatig skiën, de bergen zijn anderhalf uur rijden vanaf ons huis."

De school vinden de kinderen leuker dan in Nederland.
De kinderen op een rij, baby Loïs is twee maanden geleden geboren.
In verband met de droge zomers, staat er een vaste opstelling voor het beregenen van de gewassen.
De winters zijn echte winters in het gebied waar de familie Den Boer woont.
In de zomer gaat de familie kamperen in de Rocky Mountains.

Boeren gaat makkelijker

Arnette was al een paar keer eerder in Canada geweest, vier jaar geleden ging ze voor het eerst samen met haar man Ewoud op vakantie naar het land dat 242 keer groter is dan Nederland. Die voelde zich gelijk thuis in Canada en zei: "Hier zou ik best wel willen wonen." Zo gezegd, zo gedaan. Een jaar later vertrokken ze samen met hun vier kinderen, om samen een nieuw leven op te bouwen. In Nederland hadden ze, samen met de broer en vader van Arnette, een akkerbouwbedrijf. In Canada zijn ze hard aan het werk met het opzetten van hun eigen akkerbouwbedrijf. Arnette vertelt: "Boeren gaat hier allemaal een stuk makkelijker dan in Nederland, omdat de regelgeving veel soepeler is. En er is veel meer ruimte, één perceel is hier ongeveer 50 hectare." Alle gewassen worden in de zomerperiode beregend, ieder perceel heeft hiervoor een vaste opstelling met een ronddraaiende sproeibuis.

Echte zomers, echte winters

Het weer in de provincie Alberta kan kort worden samengevat: echte zomers en echte winters. "Het is hier in de zomerperiode weken aan een stuk twintig tot dertig graden. Maar door de lagere luchtvochtigheid voelt dat niet benauwd aan. In de winter is het een stuk kouder dan in Nederland. Afgelopen winter gaf onze thermometer -37 graden aan. Af en toe besluit het schoolbestuur om alle scholen in het gebied te sluiten vanwege sneeuwval of stuifsneeuw. Dan zijn de kinderen onverwachts een dagje extra thuis, dat vinden ze wel leuk." Het dichtstbijzijnde dorp heet Taber en is een half uur rijden. In deze plaats doet de familie boodschappen, wordt de kerk bezocht en gaan de kinderen naar school. Onderweg is er een stuk weg van twintig kilometer waar geen enkel huis staat. Toch wonen ze niet echt afgelegen, vinden ze zelf. "We kunnen onze buren links en rechts zien."

Leuker op school

De kinderen gaan naar een christelijke school en worden thuis opgehaald door een schoolbus. Hun moeder vertelt: "De eerste weken vonden ze het wel lastig vanwege de Engelse taal. Maar ze hebben heel snel hun draai gevonden. Ze zeggen nu dat de school hier leuker is dan in Nederland. Een verschil met de Nederlandse scholen is dat de kinderen veel minder worden gepusht. Ze krijgen geen huiswerk mee naar huis en er is niet zoiets als een CITO-toets. Er is in Canada veel meer aandacht voor het sociale aspect. De kinderen worden gekoppeld aan een buddy uit een oudere groep. De duo's gaan iedere week samen lezen en leren zo van elkaar. De kinderen gaan hier sowieso anders met elkaar om dan in Nederland. Het gaat allemaal makkelijker."

Ook in de kerk voelde de familie zich al snel thuis. Het grootste verschil is dat hun nieuwe thuiskerk veel kleiner is dan de Hervormde Kerk in Dirksland. "Er zijn ongeveer honderd mensen die de kerk bezoeken. Maar dat is juist wel fijn, want daardoor ken je iedereen en heb je een band met alle mensen. Wat betreft de liturgie en de inhoud van de preken is het heel erg vergelijkbaar."

Vooral nuchter zijn

Het blijft even stil na de vraag: Wat voor eigenschappen je moet hebben om succesvol te emigreren? Maar na een korte pauze zegt Arnette: "Vooral nuchter zijn, denk ik. Dan komt het wel goed. En voor ons was het erg belangrijk om nieuwe sociale contacten op te bouwen. We vinden het allebei leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Daardoor hebben we nieuwe vrienden gemaakt en een flinke kennissenkring opgebouwd. Dat zorgt ervoor dat je jezelf thuis voelt." Er wonen in het gebied twee broers van Arnette haar moeder, verder woont alle familie in Nederland. "Soms met een verjaardag denk je wel even: het zou leuk zijn als ik er nu bij zou kunnen zijn. Maar wij hebben hiervoor gekozen en voelen ons hier thuis. Met feestdagen zoals kerst spreken we vaak af met goede vrienden, zij zijn hier komen wonen vanuit een ander deel van Canada en hebben geen familie in de buurt. Er wonen hier in de streek trouwens veel Nederlanders, soms al van de derde generatie. Maar we doen niet persé veel samen met andere Nederlanders, want we willen niet een aparte groep vormen."

Toen ze naar Canada vertrokken, bestond het gezin uit twee zoons en twee dochters. Daar is twee maanden geleden baby Lois bij gekomen. Hun oudste zoon was 11 toen ze in Canada aankwamen en is nu dus 14. Deze zomer heeft hij een paar weken bij familie in Nederland gelogeerd. Bij familie Den Boer in huis wordt er meestal Nederlands gepraat, maar hun moeder merkt dat de kinderen onderling steeds vaker Engels praten. Arnette: "We willen wel graag dat ze allemaal ook Nederlands spreken, zodat ze met de familie kunnen praten."

Geen taboe op jagen

Een verschil met Nederland is dat er door veel mensen wordt gejaagd en daar geen taboe op rust. Je mag in Canada vanaf twaalfjarige leeftijd jagen, maar er moet wel eerst een wapenvergunning en jachtakte worden behaald. Hun oudste zoon heeft dit gedaan en schoot afgelopen winter voor het eerst een hert. Hij heeft dit hert zelf geslacht. Hiervoor zijn trouwens wel strenge regels, de overheid beslist na een telling hoeveel dieren er afgeschoten mogen worden. De rechten om een hert te schieten worden per loting verdeeld.

Meer rust, minder stress

Er is, ondanks de afstand, intensief contact met de familie in Nederland. De ouders van Arnette komen meerdere keren per jaar op bezoek. Om op de hoogte te blijven van het nieuws, kijken ze regelmatig op Nu.nl. Toch missen ze Nederland en Flakkee niet. "Hier is veel meer rust en veel minder stress. Het enige waar we in het begin aan moesten wennen was het eten, dat is anders dan in Nederland." Arnette, nuchter: "Af en toe heb ik best wel zin in een kroket, maar die hebben ze hier niet."

Ingezonden: Oprichten dorpsraad Sommelsdijk (slot)

Het was weer heel rustig op de markt van afgelopen woensdag. Zelfs de kaasboer was er niet. Zijn schorten zijn uitgewassen en hij loopt ergens rond in korte broek, teenslippers en T-shirt. Nog niet het 'Sommerdiekse' T-shirt. Twee bestellingen zijn al binnen. De eerste van een Sommerdieker met een bekende achternaam. De tweede van een man wiens moeder een bekende Menheersense zangeres was. Met de flair van een Française bewoog zij zich voort, met een baretje op haar hoofd en hoge hakken aan haar voeten. Ze had altijd een wat bleek gezicht, zij camoufleerde dat met 'koontjes' uit een potje. Wel een uur heb ik met hem zitten praten. 't Leek wel een Sommerdieker. Wij zien uit naar de Holle Bolle Dag van vrijdag. Dat wordt heel de avond het volkslied zingen. Wat het bestuur van de Dorpsraad betreft: dat gaat er komen. Mij in het dorp vertonen wordt anders onmogelijk. Ik zal dan moeten emigreren. Naar Ouddorp bijvoorbeeld. Ik kan dan elke dag even stiekem om een hoekje komen kijken.

Vandaag heb ik op de markt stickers van Agrico uitgedeeld. Grote en kleintjes. De kleintjes zijn meestal gek op de kleintjes. Zo werkt dat bij kleintjes.

Piet Lodder
Enkele Ring 43, Sommelsdijk

Piet de Vogel wint Grote Prijs ELSTO Schilderwerken

GOEREEE-OVERFLAKKEE - Barcelona winnen is de ultieme droom voor duivenliefhebbers. Het is niet alleen de race met de grootste afstand, maar er doen ook alleen maar hele speciale duiven mee aan deze wedvlucht. Deze duiven hebben een jarenlange opleiding genoten en bewezen dat ze voor dit metier geschikt zijn. Als het dan bijna twee keer achter elkaar lukt om deze wedstrijd te winnen, is dat best bijzonder. Dat is Piet de Vogel overkomen. Maar waarom staat er 'bijna'? Verleden jaar werd door Piet ook meegedaan aan deze prestigieuze wedstrijd. Op het moment dat de eerste duiven thuiskwamen, werd hij gebeld door een collega uit Limburg. Of Piet een duif met een bepaald ringnummer meegegeven had op Barcelona. Piet beaamde dat en vroeg, waarom vraagt u dat. Het bleek dat deze duif binnen gelopen was op een hok in Limburg. En nog wel op een tijdstip dat ze een hele vroege prijs zou kunnen winnen. Maar ze was helaas behoorlijk van koers geraakt: niet op Flakkee aangekomen maar in Limburg. Per taxi is de duif dezelfde dag nog opgehaald en keurig afgeleverd in Oude-Tonge. Jammer, niet op eigen kracht thuis gekomen, dus geen eerste prijs gewonnen. Dit jaar mocht een zus van deze duif het proberen. Ze vloog wel pijlsnel terug naar haar eigen hok en was daarbij ook nog de snelste van het konvooi. Ze won daarmee de Grote Prijs van ELSTO Schilderwerken. Eind goed al goed. Piet de Vogel en Ron Stout staan allebei volledig achter de slogan 'Duivensport, een prachtige hobby'.

Connect-Us Middelharnis: Sport, spel en samenzijn

Deelnemers aan een bijeenkomst van Connect-Us Middelharnis. In het midden met roze kleding: Arianne Stroober.

MIDDELHARNIS – Arianne Stroober (26) had eerst maar een paar contacten onder vluchtelingen op het eiland. Vanuit hun verhalen begreep zij dat die eigenlijk nauwelijks contact hadden met - buitenlandse én Nederlandse - leeftijdsgenoten. Daar besloot ze wat aan te veranderen. In de vakantie huurde ze, samen met een aantal andere familieleden, een sporthal af en van het een kwam het ander.

Tekst: Erwin Guijt, foto: Connect-Us

Op de eerste, spontaan georganiseerde avond waren er zo'n vijfentwintig jongeren, van zowel buitenlandse als Nederlandse afkomst. Verschillenden van hen vroegen na afloop wanneer er een vervolg kwam. Arianne: "Na die avond wist ik zeker dat ik dit wilde voortzetten. En echt, dat wist ik niet van tevoren. Ook vanuit Stichting Gave, waar ik contact mee had opgenomen, werd er gedacht dat het project kans van slagen had. Maar dan waren er wel meer jongeren nodig om het te organiseren.''

Sneeuwbaleffect

Uiteindelijk was er een clubje jongeren bereid om mee te helpen en te denken. Toen zijn we het wat professioneler op gaan zetten en zijn we de avonden gaan verdelen in sportavonden en spelavonden. De sportavonden zijn vaak in De Staver, waar we verschillende sporten doen. Basketbal, voetbal of volleybal bijvoorbeeld. De spelavonden vinden plaats in Onder de Wiek, waar we tafelvoetballen en andere spelletjes spelen.''

Voor de avonden zijn alle jongeren uitgenodigd; met een Nederlandse afkomst of een buitenlandse afkomst. Via een speciaal nummer worden de mensen die zich hebben opgegeven om op de uitnodigingenlijst te staan uitgenodigd. In het begin zijn de organisatoren langs verschillende taalscholen gegaan, maar daar zijn ze mee gestopt. "Nu ligt de focus op mond-tot-mondreclame. We hopen dat mensen weer nieuwe mensen meenemen, zodat er een sneeuwbaleffect ontstaat.'' Hoewel het publiek van de avonden gemixt is, zie je van de Nederlandse kant relatief veel jonge meiden, terwijl er van de buitenlandse kant wat meer jongemannen komen. "Maar er is veel variatie, en het verschilt ook per avond. Het zou mooi zijn als er nog meer Nederlandse jongeren zouden komen om juist die verbinding te kunnen maken.''

Samenkomsten

Het doel van de activiteiten is meerledig. "Aan de ene kant zorgen de avonden voor een stukje ontspannenheid. Er gewoon even gezellig tussenuit, waarbij je met elkaar wat activiteiten onderneemt. In de relax-stand contact maken. Een bezoeker van een van de avonden zei eens tegen me: 'Nu ben ik toch anders gaan denken over vluchtelingen.' Volgens Arianne kenmerkt het de ongedwongenheid en plezierige sfeer. "Dan heb je wel iets bereikt.'' Daarnaast zijn de avonden ook goed voor de vluchtelingen om de Nederlandse taal meer eigen te maken en in te burgeren.

"Naar ik weet zijn wij de enigen die echt speciaal activiteiten voor jongere vluchtelingen organiseren op het eiland. Binnen wat 'buitenlander' wordt genoemd, zitten ook nog grote verschillen. Een Syriër en een Ethiopiër zijn niet hetzelfde. Zij leren over en weer ook weer van elkaar. Heel mooi om te zien is dat wanneer er vervelende dingen gebeuren, ze elkaar dan ook helpen. Wat mij blij maakt bij de samenkomsten is de ontspannenheid, als samenzijn van gelijken. Dat is in de alledaagse samenleving niet altijd zo.''

Samenleving

Kan ze uitleggen wat ze met die laatste opmerking bedoelt? "Veel vluchtelingen komen uit een samenleving waar ze alles zelf hadden. Wat ons is gegeven, daar moeten zij hard voor werken. Dan is het jammer dat er op straat nog wel eens negatief wordt gesproken over vluchtelingen, zonder nuance. Een zestienjarig meisje kreeg te horen: 'Ga terug naar je eigen land.' Dat soort dingen komen hard aan, omdat de vluchtelingen die hier op het eiland wonen een status hebben en inderdaad vaak liever terug zouden gaan naar hun eigen land. Maar vanwege de omstandigheden, onrust en oorlog daar is dit voor hen onmogelijk.''

Momenteel is er een zomerstop bij Connect-Us. Wat zijn de plannen voor na de vakantie? "Dan willen we nog meer gaan focussen op groep van 12+, dus echt de jongeren. Er gebeuren al best wat activiteiten, maar weinig voor deze leeftijdsgroep. En dat terwijl er best veel vluchtelingen zijn van rond de twintig. In dat gat zijn wij gesprongen. Door om de twee weken activiteiten voor jongeren te organiseren, hopen we onderling contact te bevorderen. Ook na de vakantie gaan we daar vol goede moed mee verder. Het is gratis en gezellig, dus kom gerust een keertje binnenlopen!''

Voor meer informatie of aanmelden voor avonden: 06-85053783. Daarnaast: Connect-Us is voor deelnemers gratis, maar voor de organisatie niet. Mocht u een (financiële) bijdrage willen leveren, dan kan dat via NL52 RABO 0342 033 050.

26 / 36

- Advertorial - Scootmobielaanhuis – op weg naar vrijheid! Scootmobielaanhuis verhuist naar grotere locatie Hellevoetsluis

REGIO - Afgelopen jaar was een drukke periode voor Scootmobielaanhuis, waarbij het bedrijf dat bekend staat om het leasen en verkopen van scootmobielen flink is gegroeid. De uitbreiding van het serviceaanbod komt voort uit de wil van ondernemers Scott Barends en Miranda Boekee om de klanten optimaal te adviseren bij het (her)vinden van hun vrijheid.

Tekst: Kelly Boender

Scott: 'Het mooiste aan de zorgsector is dat je mensen écht kunt helpen om weer een stukje zelfstandiger te zijn'. Om dit in de toekomst te kunnen blijven doen, heeft het bedrijf onlangs zelf een stukje extra vrijheid verworven: per 1 augustus 2018 is Scootmobielaanhuis gevestigd in een groter winkelpand aan de Stephensonweg 1, te Hellevoetsluis.

Complete zorgwinkel

Vorig jaar begon het idee om een nieuwe locatie te betrekken echt vorm te krijgen. Scott: 'We vonden het belangrijk om verder naar buiten toe te treden met ons assortiment, en de mensen te laten zien wat we voor hen kunnen betekenen. Maar dat ging niet makkelijk op onze locatie aan de Christiaan Huygensweg: het pand was te klein voor onze ambities en bovendien konden we niet al onze producten tentoonstellen in een winkelsetting'. Qua zichtbaarheid is hun nieuwe filiaal aan de Stephensonweg een hele verbetering. Iedereen die vanaf de N494 de Nijverheidsweg pakt, kijkt zo de showroom in. Daar zal een brede waaier aan zorgmiddelen te zien zijn, van diverse modellen scootmobielen tot aan rolstoelen, rollators, toiletverhogers, en accessoires zoals poncho's en afdekhoezen en zelfs aangepast bestek. Niet het soort artikelen dat je direct verwacht bij een scootmobielen-bedrijf, maar dat blijkt onterecht: 'We zijn sinds het begin in 2012 eigenlijk uitgegroeid tot complete zorgwinkel, en een grotere, meer professionele locatie is daarom een logische volgende stap', aldus Scott.

Een mandje voor de hond

De keuze om naast scootmobielen ook bijpassende zorgmiddelen én onderhouds- en pechhulpdiensten aan te bieden, ontstond door te luisteren naar de wensen van hun klanten. De afgelopen zes jaar hebben de ondernemers het assortiment zo stapje voor stapje uitgebreid. Hierbij blijven ze flexibel, en draaien ze de hand niet om voor een extra verzoek. Een tijd geleden monteerden ze een mand op de scootmobiel van een dame, zodat haar hondje ook mee kon. Inmiddels komt het bedrijf overal in Nederland aan huis, en bieden ze een service die je 'allround' zou kunnen noemen. Iemand die bijvoorbeeld herstellende is van een gebroken heup, kan bij Scootmobielaanhuis terecht voor advies, een scootmobiel en eventuele benodigde accessoires en hulpstukken.

Alles onder één dak

Vanuit het nieuwe filiaal blijven de ondernemers hun vertrouwde service uitoefenen, en laten ze graag zien wat er mogelijk is op het gebied van mobiliteit. Zij nodigen dan ook iedereen die nieuwsgierig is naar hun diensten, of gewoon een kijkje wil nemen, van harte uit in hun nieuwe pand aan de Stephensonweg 1. Per augustus zijn hier de showroom, de zorgmiddelenwinkel én een nieuw Post NL servicepunt allemaal onder een dak te vinden.

Dorpsherstelprijs voor gerestaureerde panden

SOMMELSDIJK - In het succesvol gerestaureerde pand 'de Doele' vertellen Leen van Nimwegen en Philips van den Berg graag wat over 'hun' organisatie en de prijs die deze gaat uitreiken. Beide zijn bestuurslid van de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB).

Tekst en foto: Erwin Guijt

Die organisatie heeft oude papieren, terugvoerend op de Tafel van de Heilige Geest in de late Middeleeuwen. Zij hielden toezicht op het verdelen van granen onder de armen, een soort aalmoezeniers dus. "Inmiddels zijn we al wat jaren verder en is de organisatie sinds 1988 zelfstandig. Inmiddels is de zorg voor de armen overgenomen door de overheid, maar de stichting is gebleven. En de sociale en maatschappelijke belangen behartigen zij nog steeds.''

Voorbeelden van projecten die ze (financieel) ondersteunen zijn Bierbrouwerij Solaes en de Menheerse Werf. In principe kan iedere stichting op het maatschappelijke vlak binnen de voormalige gemeente Middelharnis aankloppen voor steun en advies, al gaat de SMB niet met geld strooien. "Het moet wel een concreet en maatschappelijk doel dienen. Binnen de organisatie gaan we dan kijken of het binnen onze reikwijdte en doelstellingen past.''

Elf keer

In 1988 kwam er een doelstelling bij voor het behoud en beheer van oude, karakteristieke panden. Hiervoor werden twee aparte stichtingen opgericht, die onder de overkoepelende SMB vallen. "Er was toentertijd veel achterstallig onderhand aan panden en er stonden veel panden leeg. Daarom is SMB panden gaan aankopen, opknappen en weer verhuren. Dat zijn nu zo'n dertig panden, herkenbaar aan de bruine plaatjes aan de voorgevel.''

Bij de doelstelling aangaande monumenten hoorde ook het instellen van een Dorpsherstelprijs. Het doel daarvan is het bevorderen dat - naast de stichting - ook particulieren aan de slag gaan met hun pand. De inspanningen van mensen die hun gebouw willen herstellen moeten gewaardeerd worden.'' De Dorpsherstelprijs is in 1996 ingesteld. Sindsdien is de prijs elf keer uitgereikt, waarvan de laatste keer in 2013. "Door de crisis is er een aantal jaar niet zoveel meer ver- en gebouwd. Daardoor was er de afgelopen jaren geen prijsuitreiking.''

Tien kandidaten

De nominaties worden gedaan door het bestuur van SMB, in samenwerking met de gemeente. Zij stellen samen een lijst op met objecten die in aanmerking komen voor de prijs. Dit zijn veelal woonhuizen, maar het komt ook voor dat er een schuur of hek genomineerd wordt. Dit jaar zijn er voor het eerst twee categorieën. De ene bestaat uit particulieren die zich op hun panden hebben 'gestort', de ander bestaat uit ontwikkelaars en overheden die een groter geheel of gebied voor hun rekening hebben genomen. Op allebei de lijsten staan tien kandidaten.

Op de HolleBolleDag zullen 's middags de beide lijsten gepresenteerd worden in De Doele. De volgende stap is het maken van een shortlist, die op zijn beurt op Open Monumentdag (8 september) gepresenteerd wordt. Het is dan uiteindelijk op 2 november dat op de Menheerse Werf, tijdens een avond met muziek en voordracht, door wethouder Markwat de prijzen worden uitgereikt. "De prijs is een leuk aandenken, maar het gaat natuurlijk om de eeuwige roem!''

Dertig jaar

"Het gaat er dus niet om'', zo benadrukken beide heren, "dat het pand er exact hetzelfde uitziet als vroeger. Het gaat erom of het een verbetering is van het aanzicht en het beeld van de omgeving erop vooruit gaat. Bijvoorbeeld dat er dertig jaar een gat in de verbouwing is geweest en dat het dan wordt opgevuld, goed ingepast in de omgeving.'' Het bestuur is "niet per se geschoold'' in architectuur of woningbouw. Wel hebben ze jarenlange ervaring. "We willen eigenlijk dat iedereen kan zien waarom wij gekomen zijn tot de keuzes die we gemaakt hebben. Maar het blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur.''

Column

Vervelende jongeren of jongeren die zich vervelen?

Hangjongeren, in elke dorp zijn ze te vinden. Kleine of grotere groepen die elkaar voor de gezelligheid opzoeken. Die om contacten te onderhouden, voor lichamelijke beweging en om te tonen wat ze fysiek kunnen, bij elkaar komen. Vaak ervaren we deze groepen als intimiderend en als overlast. En gaat deze samenhang soms gepaard met vernieling of geluidsoverlast. Het is niet zo dat alle groepen en/of deelnemers hieraan mee doen. Maar vaak is het 1 of meerdere van de groep die hiermee beginnen en anderen zich hierin mee laten slepen. In sommige dorpen op Goeree Overflakkee bevinden zich zogenoemde JOPs (jongeren opvang plekken). Deze plekken trekken grote groepen jeugd aan. Veel buurtbewoners vinden dit niet fijn. Maar als je het vanuit een ander oogpunt bekijkt is het ook fijn dat de jeugd bij elkaar staat en niet door de dorpen heen zwerft. Doordat de jongeren zich centreren is er voor de jeugdwerkers en/of politie ook meer grip op problemen en vragen die zich bij de jongeren afspelen. Op welke plaats en voor welk doel de Jop moet dienen daar wordt dagelijks over gediscussieerd. Maar dat ze aanwezig moeten zijn is duidelijk. In de dorpen waar geen JOP is lopen de jeugdigen verspreid en weten ze niet waar ze naartoe kunnen of wat ze moeten doen. Vaak hoor je van hen, er is niets te doen. We vervelen ons en en waar kunnen we heen. In Middelharnis is al jaren het JAC, waar jongeren van het hele eiland terecht kunnen voor een gezellige middag of avond. De diversiteit aan jongeren die daar dagelijks of wekelijks komen wordt groter en groter. Dit bewijst dat ook in de andere dorpen een jeugdhonk een must is. En is het ook niet zo dat we eigenlijk willen dat de kinderen weer naar buiten gaan en niet alleen maar tijd aan het gamen of op social media besteden?

We kunnen ons ook afvragen waarom we niet op een groep af kunnen stappen. Om jezelf voor te stellen en in een vriendelijk praatje aan te kaarten wat je niet fijn vindt. En hoe dit samen opgelost kan worden. Vaak vinden jongeren dit fijn. Misschien kan het zelfs zo worden dat de groep een oogje in het zeil houdt in de wijk. Dit zou de droom zijn voor elke buurtbewoner, jeugdwerker en/of wijkagent.

Maar wederom geldt hiervoor ook weer hetzelfde. Mi mekaore, redden we het wel. Ook met de jongeren die rondhangen in het dorp of misschien zelfs in uw wijk.

Vanaf woensdag 5 september is Mi mekaore in de Victoriahal weer elke woensdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur. Ook voor jeugd die een gezellig plekje zoekt.

Geschreven door Nicole Gierman

Kerkdiensten - Zondag 19 augustus

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. P. de Vries - Geref. Kerk 10.00 uur ds. D. Westerneng (Avondmaal) en 18.30 uur ds. A.P. Davelaar - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. G. Pater - Doopsgezinde Gem. 9.30 ds. K. van Wijngaarden (Avondmaal), 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur ds. P. Both - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur mevr. drs. W.R. v.d. Kaaden

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke en 18.30 uur ds. K.E. Schonewille - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik en 18.00 uur ds. R. van Kooten

STELLENDAM
Herv. Gem. 10.00 uur ds. T.W. van Bennekom en 17.00 uur ds. M.J. van Oordt - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. R. van Kooten en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 10.00 uur ds. P.C. Koster

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 9.30 uur ds. L.J. Lingen (H. Avondmaal) - Ger. Gem. 10.00 leesdienst en 14.30 uur ds. P.D. den Haan - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND
Herv. Gem. 10.00 uur ds. B. de Borst en 18.00 uur prop. Joh. Van Eijsden - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur dhr. G.J. Anker

HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen en 18.00 uur ds. A.J. van den Herik - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.J. Blankers en 18.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur ds. G. Pater

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 10.00 uur ds. R.W. van Mourik en 18.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Oorschot en 17.00 uur kand. K. den Boer - Lukaskapel 10.00 uur prop. A.H. van Mourik en 14.30 uur ds. C. van den Berg - Exodusgemeente 10.00 uur ds. J. de Visser - Remonstrantse Gem. 10.00 uur dr. E.H. Cossee - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. K. Tanis

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur ds. J.E. de Groot - Geref. Kerk 10.00 uur ds. Hessels en 17.00 uur ds. P.A. Broere - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. G. van Manen - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. Van Dieren en 17.00 uur br. Van Loenen - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. H. Vogel

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. H.G. van der Ziel en 18.00 uur prop. M. van Dalen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 18.00 uur kand. T.A. Bakker - Ger. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur ds. M. Kreuk - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur dhr. P. Dupon - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dienst dhr. D.Gerrets

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 10.00 uur ds. C.J. van der Plas en 18.00 uur ds. G.D. Kamphuis - Geref. Kerk 10.00 uur ds. B.J. Oldenhuis

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 10.00 uur ds. W. Geerlof en 18.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 10.00 uur ds. H.P. de Goede

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.B. ten Hove en 18.00 uur ds. G.J. Anker - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Gielen en 15.30 uur ds. A. van Wijk - Geref. Kerk 9.30 uur ds. Goverts en 18.00 uur ds. J.F. Ezinga - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur(!) ds. G. van Manen

LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden

Meditatie

Op reis... Naar huis!


Wij reizen naar die plaats waar­ van de Heere gezegd heeft: Ik zal u die geven. Ga met ons!
Numeri 10:29 (gedeeltelijk)

Ik kom ze regelmatig tegen. De mensen die te kennen geven dat ze blij zijn dat de vakanties voorbij zijn. Ik denk aan hen die thuis bleven, vaak noodgedwongen. Wekenlang is het zo stil in de buurt. Iedereen is weg. En de kinderen zijn ook vertrokken naar elders. Ik zal blij zijn als ze weer heelhuids terug zijn. Welnu die tijd is nu bijna weer voorbij.
En trouwens, als u weg geweest bent, heeft uitgerust thuiskomen in je eigen huis met al zijn gemakken, ook niet z'n bekoring?
Velen zeggen toch: het is toch wel fijn om weer thuis te zijn.
Nee, over het algemeen zouden we er toch niet aan moeten denken om altijd maar re moeten reizen en trekken.
Maar zo was het wel voor het volk Israël in de woestijn. Telkens weer is er een korte rustpauze om even op adem te komen, maar dan gaat de tocht weer verder. Altijd maar verder!
De wolkkolom, het teken van Gods tegenwoordigheid bij het volk, gaat omhoog en dat is het sein tot vertrek. Zo gaat het dag in, dag uit, week in, week uit, jaar in, jaar uit. Nu lezen we in Numeri 10 dat Mozes, de lei­ der van het volk, bezoek krijgt van zijn schoonvader en zwager.
Op hun reis door de woestijn waren ze in de buurt van het land waar de schoonfamilie van Mozes woonde. En dat was toch een unieke kans om een bezoek te brengen. Maar her volk moet weer verder. De tijd om op te breken, is weer aangebroken. En dan zegt Mozes: gaan soms met ons mee? Wij reizen naar die plaats waarvan de Heere heeft gezegd: Ik zal u die geven. Wij reizen...
Nee een aantrekkelijke reis is het niet. Vraag het maar eens aan iemand uit het volk. Het is nu al een jaar geleden dat ze uit Egypte trokken en nu zijn ze nog niet zoveel verder dan de berg Sinaï. Het zal de mensen echt wel behoorlijk tegengevallen zijn. Ze waren met andere verwachtingen op reis gegaan. Ze hadden gedacht dat ze wel snel het reisdoel, het land Kanaän zouden bereiken.
Maar nu! Ze hadden al heel wat meegemaakt.
Honger, dorst, of beter gezegd gebrek aan brood, gebrek aan water.
Zelfs aanvallen van een vijandig woestijnvolk.
En toch - had het volk nu reden om te klagen?
Te klagen over God? Nee toch.
Had Hij hen niet telkens weer, ondanks hun gemopper, geholpen en uitkomst gegeven? Nee, te klagen hadden ze alleen maar over zichzelf. over hun gebrek aan vertrouwen op God.
Ja, de Heere vraagt het ook ons: mensenkind, wat mankeert er aan Mijn leiding in uw leven? Heeft het u ooit aan iets ontbroken? Nee, dat wil niet zeggen dat het altijd voor­ spoed is, maar liet Ik u ooit in de steek? Ik niet, terwijl jullie Mij zo vaak vergeten.
En als we dan zo mogen zien op de trouw van onze God, dan kunnen we verder. Want de reis gaat verder. Wij reizen naar die plaats waarvan de Heere gezegd heeft: Ik zal u die geven.
Naar het land dat God aan de vaderen Abraham en Izaäk en Jacob beloofd heeft. En met die belofte kan Mozes verder. Nee nog nooit heeft hij één vierkante meter grond van het beloofde land gezien.
Maar hij heeft het Woord van de belofte geloofd.
En waar dat zo is, daar voelen we ons in de woestijn niet meer blijvend thuis, al kunnen we het er nog wel uithouden dankzij Gods trouwe zorg over ons onderweg.
Ook wij gaan, als we op reis zijn met de getrouwe beloften van God, geen onzekere toekomst tegemoet.
Christus heeft immers gezegd: Ik ga heen om voor u plaats te bereiden.
En wij zijn dan op reis naar de stad die fundamenten heeft, waarvan God de Kunstenaar en de Bouwmeester is. Nee, niemand heeft daar ooit iets van gezien. Maar Gods belofte is er. Het is de plaats waarvan Hij gezegd heeft: Ik zal u die geven. Iedere stap brengt ons dichter bij die plaats. Ook al hebben we net zoals Israël de Heere zo vaak verdriet gedaan door onze zonden. Ook al wordt het wonder steeds groter dat we daar ooit zullen aankomen. Ja, als het aan ons lag, kwamen we er nooit!
Maar... Gij hebt ellendigen dar land bereid door Uwe sterke hand, o Israëls Onrfermer! Dat woord, die belofte drijft de gelovigen voort. Breek uw tent op, ga op reis. naar het land, dat Ik u wijs.
Bent u zo ook op reis met Gods belofte, met dat zekere reisdoel?
Iemand zegt: ja, ik ben ook wel op reis, maar nee, eerlijk gezegd niet met Gods beloften. Waar gaat de reis dan heen? De Bijbel zegt dat u dan op reis bent naar de plaats die de duivel en zijn engelen bereid is. Wie zo door blijft reizen. die zal het straks te horen krijgen, zij hebben niet kunnen ingaan vanwege hun ongeloof...
Maar u wordt hartelijk uitgenodigd om mee te gaan. Ga met ons! zegt Mozes. Wie zelf op reis is, wil zo graag anderen mee hebben. Kom ga met ons en doe als wij! Het zal wel niet de eerste keer geweest zijn dat Mozes het vroeg. Hij zal wel vaker met zijn schoonfamilie gesproken hebben over Gods beloften. Maar tot nu toe kreeg hij ze nog niet mee.
U bent ook al vaker uitgenodigd en gaf u nog geen gehoor?
Thans klinkt die nodiging weer. Wij reizen... Steeds komen er reizigers bij. Mensen op reis door de woestijn van het leven naar het Kanaän van de rust. Er komen er bij. Er gaan er ook af.
Namelijk zij die het doel van de reis bereiken, die thuis mogen komen. Zo komen eenmaal allen thuis die met Gods beloften reizen naar die stad. En in hun hart leeft dan dagelijks de bede: Heer wees mijn Gids op heel mijn levenspad, wees Gij mijn Gids.
Blijf dicht bij mij, ga stap voor stap mij voor, Dan ben' k gerust en veilig volg 'k Uw spoor.

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 27-9-2002

Ethiek

Digitale collectezak

In het reformatorisch dagblad las ik een stukje over een digitale collectezak. Het gaat om een instrument waardoor we ook met de pinpas in de kerk onze giften kunnen geven. Er worden in de kerk collecten gehouden voor de kerk en voor andere doelen zoals de diaconie. De manier van collecteren heeft door de loop der eeuwen nogal wat verandering ondergaan. In de Bijbel lezen we dat mensen geld gaven (tempelbelasting) of goederen. Men bracht dingen bijeen voor mede gemeenteleden. In Handelingen 6 kunnen we lezen over de dagelijkse bediening wat zoveel betekent als de onderhouding van arme mensen in zorgvolle omstandigheden. Het offeren in de eredienst is dus altijd en vast onderdeel geweest van het kerkelijke samenkomen. Ook vandaag worden er collecten gehouden. We komen onder andere naar de kerk om de armen christelijke handreiking te doen en om de kerkendienst te onderhouden. Daarom wordt er gecollecteerd voor de kerk. Maar hoe moet er gecollecteerd worden? Is een digitale collectezak geoorloofd? Zijn er bijbelse voor- of tegenargumenten? Laten we het eens nagaan.

In de eerste plaats moeten we melden dat we lange tijd geld in het collectezakje hebben gedaan. Mogelijk doen we dat vandaag de dag nog wel. Geld is, als we het hebben over papiergeld, een bewijs dat we een waarde overdragen. In zichzelf heeft een briefje van 10 euro weinig waarde. Maar omdat ieder in het maatschappelijke verkeer er gebruik van maakt kunnen we het geld geven voor de collecten. Het briefje kan trouwens een paar weken ervoor wel gebruikt zijn om een paar gram drugs af te rekenen. Ook zou het briefje ooit wel eens onderdeel kunnen zijn geweest van diefstal of iets dergelijks. Dat allen neemt echter niet weg dat we op een eerlijke manier een briefje in de collectezak kunnen doen. Het is een manier om de dienst der kerk te onderhouden. Hoewel geld niet het voornaamste is, is het wel nodig en kan ook de kerk niet zonder. Ooit was er een godsdienstige man die dacht dat een predikant zijn eigen traktement maar moest meenemen. Als dat in beroepsbrieven zou worden gezet, zou dat wel heel merkwaardig overkomen. Ook predikanten moeten onderhouden worden en daarom is een collecte gewoon nodig. En geld geven is daarbij een gebruikelijke zaak.

In de tweede plaats kunnen we ook collectebonnen of collectemunten in de zak doen. Sommige gemeente kennen dit niet, maar voor de fiscus is het wel belangrijk. Het is nodig dat we kunnen aantonen dat we iets hebben gegeven. Zonder dat kan er een heel raar circuit van verklaringen ontstaan waar niemand echt zicht op heeft. Aan de andere kant kunnen er ook bezwaren zijn tegen bonnen. Het wordt daardoor namelijk inzichtelijk wat iemand geeft. Dit mag wel, maar de Bijbel leert ons ook dat we niet te koop moeten lopen met ons geefgedrag. De kerk heeft echter middelen nodig en principieel zijn er geen Bijbelse argumenten tegen het gebruik van bonnen of munten. Laten we daarom ieder maar vrij in zijn eigen geweten en laat kerkenraden vooral doen wat goed en heilzaam is voor de kerk. Laten we echter wel voorkomen dat er een ondoorzichtig geheel van giftenstromen ontstaat. Dan roepen we de gedachte aan verkeerde praktijken op. En dat moet ons voorzichtig maken.

In de derde plaats dan de digitale collectezak. In eerste aanleg kijk je er wat vreemd tegen aan. Maar je merkt in het gewone leven dat munten en briefjes meer en meer verdwijnen. Het zou mij niets verbazen als over een jaar of vijf muntgeld helemaal verdwenen is. Hoe we daar in de kerk ook over denken, maar dan zullen we wel iets moeten. Zo zie je dat de kerk altijd te maken heeft met de wereld waarin ze leeft. Laten we die wereld af en toe ook laten horen dat er een God in Israël is. Die God is de God van het leven.

Ds. W. Visscher

Tijdredes 100 jaar SGP

Voor me liggen twee uitgaven ter gelegenheid van 100 jaar SGP. Ze zijn uitgegeven bij De Ramshoorn – Goes. Twee bundels met tijdredes, gehouden door ds. G. Wisse en andere predikanten. Vanwaar deze twee delen? Omdat het voor de SGP een bijzonder jaar is: 100 jaar geleden werd deze partij opgericht in Middelburg. Om dit feit te gedenken is deze bundel opgesteld en zijn een zestal tijdredes opgenomen.

Een van deze tijdredes dateert uit de begintijd en is uitgesproken door ds. G.H. Kersten, medeoprichter van de SGP. Door de regering werd verzocht een biddag uit te schrijven, aan dit verzoek voldeed ds. Kersten graag. Het gezag van het Koninklijk Huis werd bedreigd o.a. door Troelstra. Voor Kersten was het opmerkelijk dat het Nederlandse volk toen als één man achter ons Koningshuis ging staan. In het bijzonder ging ds. Kersten in op de noodzaak om te midden van de nood der tijden een banier op te richten. Vandaar deze titel.

De andere vijf preken zijn recentelijk uitgesproken door verschillende predikanten uit de gereformeerde gezindte: ds. A. T. Huijser, ds. C. Sonnevelt, ds. G.M. de Leeuw, ds. A.F.R. van de Veen en ds. A. Verschuure. De tweede voorzitter schreef het Voorwoord en een meditatie. Dit alles is te vinden in deel 1. In het vervolgdeel (2): Verheft de banier deel 2, kunt u bijdragen aantreffen van prof. G. Wisse, ds. J. de Bruin, ds. D.J. Budding, ds. D. Heemskerk, ds. F. Mallan, ds. A. Schultink en ds. J. A. Westrate. Van ds. F. Mallan is ook een meditatie opgenomen.

Met de verschijning van deze twee bundels wordt een banier opgeheven. Hoe? Het Woord van God is het enig juiste richtsnoer voor leer en leven. Voor wie is het een aanrader? Allereerst voor allen die de SGP een warm hart toedragen, maar ook voor hen, die zich willen verdiepen in het gedachtegoed van deze partij. Het is zelfs mogelijk om de preken, die hier in opgenomen zijn, te lezen in de gemeenten.

De preek van professor Wisse dateert uit de beginjaren van de SGP. Wisse stond bekend vanwege de drukbezochte tijdredes die hij in het hele land hield. Een preek uit Openbaring 6 over de vier paarden werd enigszins werkelijkheid in de Eerste Wereldoorlog. Professor Wisse eindigt zijn tijdrede met de volgende woorden: '… Dan is inmiddels ook voor dezelfde woningpoort verschenen de bruidskoets van Koning Jezus. In die bruidskoets is de verloste ziel niet achter het vale, maar achter het witte paard naar de bruiloft des Lams gebracht. Naar het hemelse Jeruzalem, waar de dood niet meer zijn zal en waar de hemelse vreugdekroon eeuwig bloeien, zal op de gezalfde hoofden.

En ik zag en zie (daar zijn geen paarden meer) een schare. 'Na dezen zag ik, en zie, een grote schare, die niemand tellen kon, uit alle natie, en geslachten, en volken, en talen. Dezen zijn het, die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun lange klederen gewassen, en hebben hun lange klederen wil gemaakt in het bloed des Lams. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen.' Zó doe Hij ook aan ons.

Ds. A. Van Heteren, de tweede voorzitter van de SGP, eindigt zijn Voorwoord als volgt: 'De latere tijdredes laten zien dat de wetsovertreding alleen maar is toegenomen. Die wetovertredingen worden duidelijk genoemd en overheid en onderdanen worden opgeroepen tot bekering en verootmoediging. Het blijft immers ook in 2018 gelden: 'Vrees God en houd Zijn geboden, want dit betaamt allen mensen'(Pred. 12:13b).

We willen de twee bundels met tijdredes van harte bij u aanbevelen. Veel zou uit deze tijdredes geciteerd kunnen worden. Maar we doen dit niet. Het is beter dat u door zelf te lezen er kennis van neemt. De Heere geve dat de klanken die in de tijdredes beluisterd worden ook in de toekomst mogen blijven klinken.

Een verdere aanbeveling is m.i. niet nodig. Neem en lees!

Deel 1: ISBN nr. 9.789.461.151.285 en deel 2: ISBN nr. 9.789.461.151.292. Per deel kosten zij € 17,50. Op de presentatieavond was de prijs per set: € 29,50.

Extra diensten

MIDDELHARNIS - Ger. Gem., woensdag 15 augustus, 19.30 uur ds. H. Hofman
MELISSANT - Ger. Gem., woensdag 22 augustus, 19.30 uur ds. G. van Manen.
OOLTGENSPLAAT - Ger. Gem., woensdag 22 augustus, ds. E. Bakker.
OUDE-TONGE - Ger. Gem., woensdag 22 augustus, 19.30 uur ds. P. Mulder.

Els Florijn – Het meisje dat verdween (36)

Tikva jengelt en huilt en is dan weer stil, begint dan weer, maar het valt niet op in het lawaai, veel mensen praten of roepen, ze hoort sommige mensen bidden zoals papa dat ook deed. Soms is het bijna stil, maar dan leeft het lawaai weer op.
Een hele tijd heeft een vrouw gegild om haar kind, tot mensen riepen dat ze haar mond moest houden, dat schreeuwen toch niet hielp, dat haar kind daar niet mee terugkwam. Toen is ze gaan huilen, en huilend riep ze nog de naam van haar kind.
Tikva's moeder heeft haar een kus op haar hoofd gegeven en iets gezegd, maar wat kon ze niet verstaan; het rode jasje kriebelt en haar kleren plakken aan haar lijfje.
'Moordenaars, moordenaars!' roept een oude man die vlak bij haar staat, en heel veel mensen sissen: 'Stt, stt!' bang dat iemand, wie dan ook, het hoort.
Het duurt zo lang. Zo lang. Af en toe krijgt ze nog een hapje brood in haar mond, een keer gaan de deuren open en is er wat water, waar ze wonder boven wonder een klein slokje van krijgt.
Maar heel snel gaan de deuren weer dicht, er wordt geschreeuwd en de trein gaat weer rijden en dan valt ze werkelijk in slaap, haar gezicht op de schoen van een man.
Als ze wakker wordt, doet haar arm zeer en haar gezicht ook. Maar Ollie is er nog, ze is even bang dat ze die kwijt is, maar hij is alleen maar omlaag geschoven in haar jas. Ze trekt hem omhoog en klemt haar handen om hem heen.
Tikva's moeder zingt een beetje voor zich uit, het is bijna niet te verstaan. Zij is ook een beetje omlaag gezakt, ze probeert te zitten, maar dat lukt niet, want iedereen wil wel zitten. Haar gezicht lijkt zo van onderaf heel mager en haar ogen zijn heel groot.
Vlakbij is een vrouw die telkens maar blijft hoesten, er worden mensen boos om en die zeggen: 'Stop daar nou eens mee, hou je in!' Dan hoor je dat de vrouw het probeert in te houden, maar het lukt niet, want na een poosje scheurt zich opnieuw een hoest los, die iedereen hoort, ook al smoort ze hem in haar mouw.
Het is mistig geworden rond Ditte, ze laat zich meedrijven in die mist, het lijkt net alsof ze dan niet alles meer hoort; dan hangt ze tegen de benen van de een aan, dan van de ander en ze denkt aan Lotte, ze denkt aan Ollie, ze aait Ollie of ze houdt hem alleen maar vast. Ze denkt aan buiten spelen en aan het water waar ze mee mocht spelen en de kersen, zoet en sappig in haar mond, aan mama die altijd zo lekker rook en aan paardjerijden met papa. Ze denkt aan Frieke en aan de chocolademelk, tot haar hoofd zo dof wordt, dat ze weer in slaap valt.

Lotte 1944/1945

We hoorden ze weer, de vliegtuigen. Het was september, 1944, een trage, vervelende nacht, voor ons dag, en we keken alle drie op van de dingen waarmee we bezig waren, ieder in de cocon van zijn eigen stilte.
Ik schoof voorzichtig het zware, verduisterende gordijn opzij en wilde naar buiten kijken, maar papa greep mij onzacht bij mijn arm en trok me terug.
'Als het bommenwerpers zijn en ze zien licht, weten ze zeker dat hier mensen wonen!'
Het waren geen bommenwerpers. Janna kwam ons later vertellen wat er gebeurd was: de vliegtuigen hadden parachutisten afgeworpen. Ze vertelde ons dat er gevochten werd, dat de Duitsers verloren, dat het nu echt niet lang meer kon duren.
Onze dagen werden anders, hoopvoller, verwachtend. Via Janna en de pastoor sijpelden er berichten binnen, papa werkte iedere keer nauwkeurig zijn landkaart bij.
En iedere avond, als ik vermoedde dat papa en mama sliepen, zat ik op mijn knieën bij het raam en gluurde langs de gordijnen, het kleine stukje septemberdag in dat ik door het kiertje kon zien.
Iedereen had het over de para's. De kapelaan vertelde dat hij er een gezien had, hij vertelde ook dat er bij Arnhem verschrikkelijk gevochten was. De Duitsers waren een stuk teruggedreven, jazeker, maar of we nu echt bevrijd waren… Hij wist ook niet of het voor ons veilig was om naar buiten te gaan.
We durfden nog niet. Het voelde niet alsof we vrij waren. We hadden niets gehoord over capitulatie van de Duitsers. Wat we wel zeker wisten, was dat het gedeelte boven de grote rivieren nog niet bevrijd was.
'Laten we het zekere maar voor het onzekere nemen,' zei mama. Ze had helderrode blossen op haar wangen van opwinding.
Die avond kwam de pastoor ons opzoeken.
'Het lijkt me nog niet raadzaam om de straat op te gaan,' zei hij, 'maar gezien de ontwikkelingen is er geen bezwaar tegen als u in de woonkamer komt zitten, 's avonds.'
Welke 's avonds? Hun 's avonds of onze 's avonds?
De pastoor stelde voor om langzaam weer te wennen aan het dag-en-nachtritme zoals iedereen in huis dat had. Ik voelde mijn hart bonken, mijn handen werden klam van spanning. Eindelijk weer slapen als iedereen sliep! Het gevoel hebben dat ik deelnam aan het echte leven, dat ik daar weer bij hoorde!
Een van de parochianen had een radio, en de pastoor ging daar soms luisteren. Toen ik hem een keer zag terugkomen, schitterden zijn ogen van opwinding. 'Het duurt niet lang meer,' zei hij, 'het duurt nu, God zij dank, niet lang meer.'
We durfden het pas in januari, in een bijtende, allesdoordringende kou: naar buiten. Ik keek toe hoe papa met bevende vingers de deur opendeed. De kou viel mij aan zodra ik naar buiten liep, maar ik spreidde mijn armen, alsof ik de buitenlucht wilde omhelzen. Mama hief haar gezicht naar de kou, haar ogen gesloten, alsof ze in de zon lag en genoot van de warme stralen.
Ik wist hoe bevoorrecht wij waren. De Nederlanders boven de grote rivieren, in het stuk dat nog bezet was, hadden een verschrikkelijke winter. De pastoor had geruchten gehoord over hongertochten en een ernstig voedsel- en brandstoftekort.

Met raad en daad

Zwijnenvlees

Onlangs kreeg ik een rollade van zwijnenvlees. Bevroren en ongekruid. Nu is mijn vraag: hoe kan ik die smakelijk bereiden? Bij de slager nemen ze een lap vleeskruiden en rollen die op. Weet u misschien hoe of met welke kruiden in bevroren toestand dat ik dat moet doen? En daarna bereiden?

In het kader van onze vragenrubriek is ondoenlijk om recepten te geven. Via kookboeken en natuurlijk tegenwoordig via internet kunt u gemakkelijk vinden hoe u zwijnenvlees op een voor u smakelijke manier kunt bereiden. Wij noemen wel de kruiden die vaak hierbij gebruikt worden: basilicum, rozemarijn, laurier, tijm, kruidnagels, jeneverbessen, salie, koriander en gember. Daarbij kan dan nog gebruik worden gemaakt van bijv. rode wijn, knoflook en bouillon.

Molenbouw

Hoe zijn de molens op ons eiland precies gebouwd? Speelt de ronde vorm van de molens een rol bij de stabiliteit? Toen ze gebouwd zijn hadden ze nog niet zulke stevige funderingen als nu, en toch staan ze nog in volle glorie...

Dat ze, zoals u zegt er nog in volle glorie bijstaan, geeft aan dat de fundering wel degelijk stevig moet zijn geweest. De rompen zijn trouwens niet rond maar achtkantig, dat wil zeggen een uit acht eiken stijlen opgebouwde romp. Dit molentype werd rond 1750 in heel Nederland gebouwd en dit type verdrong de toen gebruikelijke standerd molens.

Zwart werken

Wanneer maak je je schuldig aan zwartwerken? Als je iemand helpt en je krijgt daar geld voor, moet je dat dan opgeven aan de belastingdienst?

Van zwartwerken spreekt men in het algemeen wanneer men dat werken geheim houdt om te verbergen dat men niet voldoet aan de verplichtingen die daaraan verbonden zijn. Meestal gaat het dan om het ontduiken van belasting- en sociale verzekeringsverplichtingen. Hierbij wordt dan de samenleving geschaad, immers de staat en uitkeringsinstanties hebben dan minder inkomen. Eenvoudig gezegd betekent dit dat, als er veel zwart gewerkt zou worden, dat dan de belastingen en de premies extra verhoogd zouden moeten worden omdat de over­heid en de uitkeringsinstanties nu een­maal hun vaste uitgaven hebben, bijvoorbeeld aan openbaar vervoer, onderwijs en pensioenen. Bovendien kan er bij zwart werken concurrentievervalsing optreden: de beloning die aan een zwartwerker wordt uitbetaald ligt aanzienlijk lager dan de to­tale loonkosten van een 'echte' werknemer. Valt men onder de inkomsten- of loonbelasting en/of onder de sociale verzekeringswetten, dan is men inderdaad verplicht dat op te geven, de werkgever als inhoudingsplichtige en de werknemer bij zijn eventuele aangifte inkomstenbelas­ting.

Een onwelkome erfenis

Mijn vader is onlangs overleden en ik ben enig erfgenaam. Nu weet ik dat mijn vader hoge schulden had uitstaan en dat zijn bezittingen bescheiden waren. Ik heb gehoord dat erfgenamen ook de schuldenlast moeten overnemen. Klopt dat?

Dat klopt inderdaad, een erfgenaam krijgt niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden. Als er meer schulden zijn dan bezittingen kan dat voor u een financieel probleem worden. In de wet is daarom de mogelijkheid opgenomen om een nalatenschap te verwerpen. U doet dat door daarover een verklaring in te dienen bij de rechtbank. Dat moet u snel doen en kan alleen als u de nalatenschap nog niet heeft geaccepteerd. Pas ook op dat u de nalatenschap niet stilzwijgend accepteert door bijvoorbeeld iets uit uw vaders inboedel te verkopen of te gebruiken of door geld te halen van zijn rekening! Weet u niet exact of de bezittingen opwegen tegen de schulden, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. Dat kan bij de griffie van de rechtbank. Blijven er dan na de aftreksom schulden minus bezittingen nog schulden over, dan hoeft u die niet uit eigen zak te betalen. Voor minderjarige erfgenamen is dit zelfs de verplichte procedure bij een erfenis.

Asbest in remvoeringen

Je leest tegenwoordig veel over de gevaren voor de gezondheid die kunnen ontstaan bij de verwijdering van asbest. Nu werd ook asbest toegepast bij de remvoeringen van auto's. Door het verkeer kunnen dus ook asbestdeeltjes in de atmosfeer komen. Zijn deze deeltjes ook schadelijk?

Ook het asbest in remvoeringen en koppelingen is schadelijk, daarom is er sinds 1992 een verbod op deze toepassingen van asbest. Daarvan uitgezonderd werden de automodellen van vóór 1985 en vrachtauto's en bestelwagens zwaarder dan 3500 kilo. De genoemde uitgezonderde (inmiddels bijna antieke) voertuigen kunnen dus inderdaad nog het schadelijke asbest bevatten.

De punaiseuitvinder

Kunt u me vertellen wie de punaise heeft uitgevonden?

Het opsporen van de uitvinder van de punaise bleek even moeilijk te zijn als het opsporen van de uitvinder van het wiel, dus onmogelijk. Wij kunnen alleen vertellen dat het woord uit het Frans afkomstig is en daar ook nog weeg- of wandluis betekent.

Uit de oude doos

Werkpaardjes anno 1930 voldoen nog uitstekend

De inwoners van Ooltgensplaat zijn er door de jaren heen aan gewend geraakt maar voor ieder ander is het gerij van landbouwer Andries de Vos toch nog een heel merkwaardige verschijning…! Terwijl zijn collega landbouwers op de fiets of op de brommer naar het land gaan, stapt dhr. De Vos in een welbedaagd A-Fordje en zoekt aldus pruttelend zijn weg door bet Plaatse polderland. Zo beeft bij al van duizeenden voorbijgangers aandacht getrokken, vooral wanneer hij een ander 'beestje' van stal haalt: een tot tractor omgebouwd Fordje uit 1930 die dan een flink beladen landbouwwagen meesleurt.
"Ik heb er gewoon m'n hobby in" verklaart dhr. de Vos terwijl hij, zittend op de brede treeplank zijn ochtendboterhammetje nuttigt. Het knal­ rode A-Fordje waarmee we hem troffen is een tot vrachtwagentje omgebouwde personenwagen uit 1928. Dhr. de Vos kocht het in het eerste oorlogsjaar van veehouder Hans Mooijaart uit Sommelsdijk voor 2 mud tarwe en 10 flessen koolzaadolie en dat bleek geen slechte ruil, want 33 jaar later rijdt hij er nog dagelijks mee en hij hoopt het nog lang te doen. Een bod van f 10.000,­ tien jaar geleden al gedaan kwam dan ook geenszins in aanmerking. Toen dhr. de Vos het wagentje kocht waren er nauwelijks tractoren en het A-Ford­ je was dan ook het meest geziene vervoermiddel. Het achterbakje biedt hem ruimte om wat gereedschap mee te ne­ men en desnoods een vrachtje van zo'n vijfhonderd kilo te vervoeren.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 3 augustus 1973

Weerbericht

Overwegend droog met zon en niet echt koel

Het riante temperatuuroverschot van maar liefst 5 volle graden dat augustus opbouwde tijdens de eerste week van de maand kalft geleidelijk af. Logisch natuurlijk met de relatief gematigde temperaturen deze week.

De stroming blijft voorlopig vanaf de zeekant komen, gevoed onder meer door diepe depressies benoorden Schotland. In samenspel met het bekende Azorenhoog gedijt de (zuid)westcirculatie prima de komende tijd. Sinds lange tijd kunnen we dan ook spreken van enigszins gematigd Hollands zomerweer. Zo nu en dan trekken storingen met een paar uur regen of enkele buien langszij. Later op donderdag kan zo'n band met regen of enkele buien ons bereiken. Er valt dan zo'n 5 millimeter water. De droogte is er niet mee voorbij.

Vervolgens zien we dan weer de bekende uitloper van het Azorenhoog die zich kan gaan uitstrekken tot over onze omgeving. De as van die ovaalvormige uitloper blijft voornamelijk zuid van Nederland bivakkeren. Daardoor krijgt de warme continentale lucht niet de kans om tot Zuidwest-Nederland door te dringen. De reguliere middagtemperaturen blijven daardoor prima, tussen de 20 en 23 graden op de Eilanden. De nachten zijn niet al te koud en in de dichtbebouwde woonkernen zelfs bijna zwoel te noemen. Veel wind staat er niet op de meeste dagen uit een richting tussen zuidwest en west.

Dit licht wisselvallige weerbeeld behouden we ook na het weekend nog. Er is nog een kans dat we een keer richting de 30 graden lopen later in de maand, maar de echte hitte met 35 graden en hoger lijkt er niet meer in te zitten dit jaar. Een mogelijke hittegolf evenwel is nog steeds haalbare kaart. In theorie kan zo'n hittegolf nog aanhouden tot half september. Hittegolven zijn echter zeer zeldzaam gebleken in september. Over hittegolven gesproken. Onlangs namen we afscheid van de langste regionale hittegolf ooit. In een deel van Oost-Nederland deze maar liefst 26 dagen en richting Twente en de Achterhoek zelfs 29 dagen.

Hiervoor was Arcen in Noord-Limburg recordhouder en wel in de uitstekende zomer van 1994 met 22 dagen minimaal 25 graden waarvan een reeks ook boven de 30. Nog veel warmer dan bij ons was het in Scandinavië waar Zweden en Noorwegen de beste zomer beleven van minstens de afgelopen 350 jaar.

Column

Aftellen naar de Kier

Gistermiddag kwam ik terug van een fijne vakantie in Oostenrijk en Italië. Duizenden kilometers afgelegd door schitterende landschappen in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Bijzonder eigenlijk dat je als Nederlander binnen enkele uren – naar Italië wel dag(en) - in een totaal ander land terechtkomt. Met vele verschillende nationaliteiten staan we in de rij voor de tolpoortjes … ieder op weg naar zijn eigen bestemming.

Ik zou flink de balen hebben als we er bij de tolpoortjes achter kwamen er dus helemaal niet door te kunnen. Koffers gepakt, plannen gemaakt en je voorbereidt voor de reis. En dan … helaas je kunt er niet door. Rechtsomkeert en weer terug. Boos echtpaar voorin … en verdrietige kinderen achterin. En dat samen in één auto, is niet fijn!

Een beetje gechargeerd maar zo zouden al die duizenden trekvissen zich ook voelen, jaar in jaar uit. Zij leggen duizenden kilometers af om via het Haringvliet hun weg te vinden naar Frankrijk en Duitsland. Niet om vakantie te vieren, maar om zich voort te planten.

Op 5 september komt hier verandering in en gaan de sluisdeuren naar het Haringvliet permanent op een kier. Bijvoorbeeld de zeeforel, die eruitziet als een zilveren torpedo met zwarte stippen op de flanken. Elk jaar probeerde hij het weer. Maar steeds stootte hij z'n neus aan een dichte deur. Nu de Haringvlietsluizen een stukje open gaan, kan de trekvis weer door de Maas naar z'n favoriete paaigronden in de Eifel, de Ardennen of Sauerland zwemmen. In de Noordzee vreet hij zich groot – hij kan ruim een meter lang worden – op zandspiering, garnalen en sprot. Voordat hij de rivier optrekt, blijft hij een tijdje rondhangen in de brakke zeemonding om te wennen aan het zoete water.

En voordat de trekvissen het Haringvliet op kunnen, doen wij een voorverkenning. Op 21 augustus zwem ik met drie collega boswachters het Haringvliet over. Waarom? Om stil te staan bij deze bijzondere mijlpaal. Want voor het eerst sinds vijftig jaar kunnen deze vissen weer vanaf zee de Rijn en de Maas bereiken.

Chantal van Burg

Onweerstaanbare accordeonmuziek in de Overkant

toeacphoto: Marco Borggreve

OUDDORP - Renée Bekkers en Pieternel Berkers vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. Op donderdag 23 augustus treden ze op in de Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp. Kaarten á € 17,50 zijn te koop bij de VVV: 0187-681789. Het toegansbewijs is inclusief koffie of thee vooraf, en een glas wijn na het concert. Aanvang 20.00 uur, de Overkant is open vanaf 19.30 uur.

TOEAC behaalde prijzen op o.a. het Novam-accordeonconcours, het Prinses Christina Concours, Grand Prix International (Frankrijk), Premio Internazionale di Fisarmonica (Italië), een finaleprijs op het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een finaleplaats bij Dutch Classical Talent en de Legatkonkurrence (Denemarken). TOEAC geeft concerten in binnen en buitenland waaronder Indonesië, Zuid-Afrika, Canada, China en de Europese landen. Pieternel en Renée waren te horen en te zien in verschillende (internationale) tv- en radioprogramma's waaronder 'De Wereld Draait Door' en 'Vrije Geluiden'. Zij werkten samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers waaronder Kader Abdollah, Regina van Berkel, Barbara van Loon duo Strijbos van Rijswijk etc.

Ingestuurd

Opvallende grazer

Mirjam de Jongh stuurde dit zomerse plaatje in. De 'wilde' koe kijkt vol aandacht naar de fotograaf.