info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

11 december 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 11 december 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Laatste windmolen park Krammer opgebouwd

GOEREE-OVERFLAKKEE - De laatste windmolen van windpark Krammer is vorige week opgebouwd. Alle 34 windmolens staan 'overeind'. Het merendeel is ook al in gebruik genomen. De bouw van het windmolenpark is gestart in 2016 en volgens plan verlopen. Het park tussen Oude-Tonge, Bruinisse en Tholen moet als alle molens draaien, stroom opleveren voor meer dan 100.000 huishoudens. Er zijn nog meerdere plannen in een vergevorderd stadium om op het eiland nieuwe windmolens te realiseren. Onder andere zes windmolens tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge, hierover loopt momenteel nog een rechtszaak. Zes windmolens tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet en hoogstwaarschijnlijk 19 windmolens tussen Stellendam en Sommelsdijk. (Foto: Windpark Krammer, Sky Pictures)

Honderd eilanders naar Mars voor het Leven

DEN HAAG - Afgelopen zaterdag 8 december werd er weer een Stille Mars voor het Leven gelopen in de stad waar de landelijke politiek zetelt. Tijdens deze stille tocht staat het kwetsbare leven in de moederschoot centraal. Omdat ongeboren baby's zelf niet hun stem kunnen laten horen, vertolken de deelnemers die, is de gedachte. Van de ongeveer 12.000 aanwezigen waren er meer dan honderd van het eiland afkomstig. Tachtig daarvan reden verspreid over twee bussen naar het Malieveld. Dit vervoer was georganiseerd door de werkgroep van het eiland, waarvan het inmiddels het derde jaar is dat zij dit organiseren. Ze zijn blij dat het goed en ordelijk heeft mogen verlopen. "Het trof me ook dat net toen we zongen over het licht dat door de duisternis breekt, precies de zon door het grauwe wolkendek brak.'' Waar het vorig jaar ijselijk koud was en het af en toe regende, bleef het deze dag droog. De organisatie laat desgevraagd weten volgend jaar weer het busvervoer te organiseren naar de Mars, en hoopt dat veel mensen daarvan gebruik zullen maken. (Tekst en foto: Erwin Guijt)

Ongeluk N59

OOLTGENSPLAAT - In de nacht van zondag op maandag gebeurde er een eenzijdig ongeval op de N59 bij Hellegatsplein. Een automobilist raakte een lantaarnpaal en kwam daarna op de verkeerde rijbaan terecht. De bestuurster is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De verwondingen vielen mee, volgens de politie.

Onder invloed

MIDDELHARNIS - Zaterdagavond werd er in Middelharnis door de boa's een 14-jarige jongen aangetroffen onder invloed van alcohol. De jongen was matig aanspreekbaar en moest meerdere malen overgeven. De puber is door de ambulance naar het ziekenhuis in Dirksland gebracht voor verder onderzoek.

Eén krant op donderdag

Volgende week donderdag verschijnt de kersteditie van Eilanden-Nieuws. Hierin staan kerstactiviteiten, interviews en achtergrondverhalen. Op dinsdag verschijnt er geen krant.

2 / 40

Agenda

Woensdag 12 december

DIRKSLAND – Lichtjestocht voor Sohpia. Lampionnenoptocht vanuit de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Inleveren Kerstpost voor Goeree-Overflakkee. HHK, Lindelaan 4 van 18.30 tot 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Winterfair Nieuw Rijsenburgh. Aanvang 10.00 uur. Einde: 16.00 uur.
OUDE-TONGE - Breicafé in het Infocentrum aan de Bernhardstraat van 19.30 tot 21.30 uur.

Donderdag 13 december

DEN BOMMEL – Koppelklaverjasavond in de Bommelstee. Aanvang 19.30 uur. info: Carla Gebraad telefoon: 06-20 10 40 65.
MIDDELHARNIS - Oogcafé Goeree-Overflakkee van 9.30 tot 12.00 uur. Wijkcentrum, Doetinchemsestraat.
GOEDEREEDE – Bijeenkomst Chr. Vrouwenbond Goeree in verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 19.30 uur. Kerstviering m.m.v. mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Meer info: 0187-683223.
SOMMELSDIJK – Kerststallententoonstelling in de Exoduskerk aan de Dorpsweg, van 14.00 tot 17.00 uur.

Vrijdag 14 december

DIRKSLAND – Ned. Herv. Kerk aan de Ring. Kerstconcert door Chr. Gem. Zangv. Sursum Corda, dir. K. Villerius, Dirksland en Chr. Mannenkoor Obadja, dir. J. Bezuijen, Ouddorp. Organist A. Weenink. Aanvang 19.30 uur.
MELISSANT – Wintermarkt rondom de Melishof van 15.00 tot 21.00 uur.
MIDDELHARNIS – Volkskerstzang op het Diekhuusplein, vanaf 19.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond in Ons Dorpshuis, zaal vanaf 19.00 uur open. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Kerststallententoonstelling in de Exoduskerk aan de Dorpsweg, van 14.00 tot 20.00 uur.
STELLENDAM – Winterfair in en rond het Haagse Huus van 14.00 tot 20.00 uur.

Zaterdag 15 december

DEN BOMMEL – Kerstmarkt in De Bommelstee, van 10.00 tot 17.00 uur.
DIRKSLAND – Kerstzangavond in kerkgebouw Gereformeerde Gemeente. Aanvang 19.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Kerstvolkszang in de Hervormde Kerk. Aanvang 19.00 uur.
OUDDORP - Kerstzangavond m.m.v. fluitensemble o.l.v. Lissette v/d Broek en Kinderkoor "Tabitha" o.l.v. Erna de Fijter uit Nieuw-Beijerland in de Dorpskerk van de Hervormde gemeente, Weststraat 2 te Ouddorp. Aanvang 19.30 uur. Gratis toegang, er is wel een collecte.
OUDDORP – Advent-zangavond in de Doopsgezinde Kerk. Een uur Joh. de Heer en andere liederen zingen. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Kerstzangavond 'per Amore' Gereformeerde kerk, kerk open vanaf 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.
SOMMELSDIJK - Hervormde kerk. Kerstconcert kinderkoor 'De Jonge Lofstem'. Aanvang 19.00 uur
SOMMELSDIJK – Kerststallententoonstelling in de Exoduskerk aan de Dorpsweg, van 11.00 tot 16.00 uur (kinderen kunnen kleuren of kerstengel knippen).
SOMMELSDIJK - Hervormde kerk. Kerstconcert kinderkoor "de Jonge Lofstem" onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Aanvang 19.00 uur.

In Dirksland denken ze na over een aardgasvrije toekomst

Koken op gas kan niet meer als Goeree-Overflakkee in de toekomst aardgasvrij wordt. Foto: Shutterstock

DIRKSLAND – Om de CO2-uitstoot de komende dertig jaar met 85 tot 95 procent terug te brengen, zijn ingrijpende maatregelen nodig. Zo moet Nederland in 2050 zo goed als aardgasvrij zijn. Dat heeft nogal wat consequenties. Ook voor de bewoners van Goeree-Overflakkee. "We staan aan het begin en weten nog niet hoe we er komen", zei Ward Mouwen, procesregisseur Warmteplan voor de gemeente Goeree-Overflakkee, dinsdag 4 december in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Daar was hij, samen met een collega, om tijdens de vergadering van de dorpsraad het hoe en waarom van het Warmteplan toe te lichten. Uiteraard was die toelichting in deze setting toegespitst op de kern Dirksland. "Wij hebben de opdracht om zo goed mogelijk naar een aardgasvrij eiland te komen in 2050", aldus Mouwen. "Per wijk – kern en buitengebied – kijken we wanneer en op welke manier we van het aardgas af kunnen."

Alternatief

2050 duurt nog meer dan drie decennia. "Maar we hebben het over een enorme opgave, die lang gaat duren. Bijna elk gebouw is aangesloten op het aardgasnet. Op Goeree-Overflakkee staan ongeveer 21.000 gebouwen en voor al die gebouwen moet er een alternatief voor aardgas komen. Dat is tot 2050 700 gebouwen per jaar. Een serieuze opgave." Temeer daar de rijksoverheid al in 2030 tot een CO2-reductie van 49 procent wil komen.

Voor Dirksland, dat circa 5500 inwoners en 2300 gebouwen telt, betekent dit dat er de komende tien jaar voor zo'n 1150 gebouwen een alternatieve energiebron moet komen. Hoe? Blauwdrukken, vastomlijnde plannen, zijn er niet. In elke wijk is de situatie anders. Daarom moet er in 2021 per wijk of kern een Warmteplan liggen met een specifieke aanpak voor die kern.

Dus ook voor Dirksland. Denk aan isolatie van gebouwen, aanleg van nieuwe energie-infrastructuur, energieopslag en aansluiting van gebouwen op nieuwe duurzame warmtebronnen. Er zal een mix van energiebronnen komen, want één onuitputtelijk alternatief voor aardgas is er niet.

Betrokkenheid

De gemeente is verantwoordelijk voor de Warmteplannen. Die gebruikt daarvoor gegevens als het bouwjaar van de gebouwen, over woningtypen, aardgasleidingen, aardgasgebruik van particulieren en ondernemers, en energielabels. Ward Mouwen maakte bijvoorbeeld duidelijk, dat er in oudere woningen meer nodig is dan in recent gerealiseerde gebouwen en dat je in een flat of een straat met allemaal dezelfde woningen gemakkelijker voor een collectieve aanpak kan kiezen. In Dirksland is het aardgasnet niet direct aan vervanging toe. Dat is ook een factor die meetelt bij het opstellen van het Warmteplan. Evenals de betrokkenheid van bewoners. "We nemen ten minste drie maanden om met bewoners in gesprek te gaan", aldus de procesregisseur van de gemeente. "Dit gaat veel impact hebben achter de voordeur."

Wie gaat die energietransitie betalen? Wat voor de een geringe uitgave is, is voor de ander een (bijna) niet te dragen last. Volgens Mouwen zijn er financierings- en subsidiemogelijkheden in de maak om de overstap van aardgas naar een andere energiebron voor iedereen mogelijk te maken.

Informatieavond

Op voorstel van de dorpsraad komt er nog een informatieavond in De Schakel. Dan kunnen meer Dirkslanders kennisnemen van wat er op stapel staat richting een aardgasvrij eiland in 2050.

Restaurateurs gezocht voor rijksmonumenten

REGIO - Per 1 december kan weer subsidie aangevraagd worden voor restauratie en herbestemming van rijksmonumenten. Met de subsidieregeling wil de provincie, naast stimulering van blijvende investeringen in en herbestemming van rijksmonumenten, ook werkgelegenheid en vakmanschap in de restauratiemarkt bevorderen. Voor de toekomst zijn veel nieuwe vakmensen nodig, die het prachtige restauratievak beheersen. De provincie doet daarom een oproep: "Wil jij ook jouw skills gaan gebruiken om bijvoorbeeld mooie oude stadspanden, molens of landhuizen weer in hun oude glorie te herstellen? Restauratie Opleidingsprojecten, afdeling Zuid-West (ROP) is ook in Zuid-Holland op zoek naar mensen die in de praktijk het vak willen leren. Leren met je handen noemen ze dat." Jonge bouwvakkers krijgen de kans om het vak van ervaren collega's te leren. ROP Nederland organiseert opleidingsplaatsen op projecten in heel de provincie. Kijk voor meer informatie op www.rop-nederland.nl.

Hoe ziet de toekomst van de landbouwmechanisatie eruit?

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Sociëteit Rethorica presenteert vrijdag 14 december Polderkatern 3 over de agrarische geschiedenis van de polders Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. De presentatie vindt plaats in Het Trefpunt te Stad aan 't Haringvliet en begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Wethouder Berend Jan Bruggeman ontvangt tijdens de bijeenkomst het symbolische eerste exemplaar van het boek. Daarnaast komen er enkele sprekers aan het woord. Dat zijn drs. Arie van den Ban, Cees Hokke (van Mechanisatie Centrum Flakkee) en Gerben van Buuren (GPS-specialist). De eerste gaat in op de geschiedenis van de herkomst van ons voedsel, de tweede en derde ontvouwen een toekomstvisie op de landbouwmechanisatie.

Tijdens de presentatieavond is Polderkatern 3 te koop voor de speciale prijs van 10 euro. Daarna is het voor 10,95 euro verkrijgbaar bij de boekhandels Van der Boom in Sommelsdijk en Dekker & Van Esbroek in Middelharnis. Bestellen via de website van Sociëteit Rethorica is ook mogelijk.

Kerstzangavond

DIRKSLAND – Op zaterdag 15 december wordt een Kerstzangavond gehouden in de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Dirksland.

Medewerking op deze avond wordt verleend door: Dirkslands Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik en organist Jan Hoek. Kinderkoor Iuventa uit Dirksland o.l.v. Lars Roozemond, Arco Doorn organist en Huibertine van Loon Fluitist en bovenstemgroep Dirksland. Samenzang wordt begeleid door Jan Hoek.

De collecte van deze avond zal bestemd zijn voor de jeugdbond. De avond begint om 19.00 uur, de kerk is open vanaf 18.30 uur. Adres: Mozartsingel 2.

Kerstvolkszang Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Op zaterdag 15 december zal in de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge de 11e Kerstvolkszang plaatsvinden. Het programma bestaat uit bekende en geliefde Kerstliederen.

Met de warme klanken van het Blank-orgel zal Eric Wolfert de samenzang begeleiden. Ook zal muziekverenging Apollo uit Nieuwe-Tonge haar medewerking verlenen. De samenzang wordt afgewisseld met muzikale intermezzo's van Apollo en Eric Wolfert zal op het orgel een Kerstimprovisatie uitvoeren. Ds. Kreuk uit Oude Tonge zal een korte meditatie houden.

De avond begint om 19.00 uur en de kerkdeuren zullen vanaf 18.30 uur geopend zijn. Iedereen is van harte welkom, de entree is gratis. Voor de onkosten wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Na afloop (circa 20.15 uur) is er in de tent, bij de uitgang van de kerk, gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een lekkere kop warme chocolademelk. We hopen u en jou te verwelkomen op zaterdagavond 15 december.

Kerstconcert 'De Jonge Lofstem'

SOMMELSDIJK - Op zaterdag 15 december geeft kinderkoor 'De Jonge Lofstem' het jaarlijkse Kerstconcert. Onder het thema 'De reis naar Bethlehem' zingen de kinderen voor en met u over de komst van de Heere Jezus. Halverwege het programma kunt u genieten van een muzikaal intermezzo door de muziekgroep. Het kinderkoor heeft dit keer een aantal speciale gasten: een mannen-ensemble van vaders, broers en opa's zingt een deel van de liederen met de kinderen mee. Het kinderkoor staat onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Het concert vindt plaats in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk en duurt van 19.00 uur tot ongeveer 20.00 uur.

Plaatsen Kerstactiviteiten

De volgende huis-aan-huis krant verschijnt donderdag 20 december. In deze speciale Kerstuitgave is alle ruimte voor het plaatsen van activiteiten rondom kerst. Een aantal ingestuurde aankondigingen is al doorgeschoven naar deze editie. Wie nog aandacht wil voor bijeenkomsten en activiteiten rondom het kerstfeest kan deze berichten sturen naar redactie@eilandennieuws.nl Dit kan tot uiterlijk maandagavond 17 december.

Wonen in Goedereede (slot)
"Nieuwbouw moet passen bij de schaal van Goedereede"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In de zevende en laatste aflevering: Wethouder Daan Markwat.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

"Als wethouder ben ik trots op Goedereede en het historische centrum. Het is een prachtig stadje en alle beeldbepalende panden staan er netjes bij. Volgend jaar wordt het nog mooier als het centrum helemaal opnieuw wordt ingericht. Uit de animo voor nieuwbouwwijk De Nieuwe Oostdijk blijkt dat ook mensen vanuit andere plaatsen zich willen vestigen in Goedereede."

Nieuwbouw

Volgend jaar start de bouw van woningen op de locatie van het voormalige gemeentehuis, er komen naar verwachting 23 koopwoningen. Details worden begin 2019 bekend gemaakt. Verder zijn er op dit moment geen concrete plannen of aanvragen voor nieuwbouw. De gemeente bezit zelf ook geen gronden in of bij Goedereede. "We zijn wel in gesprek met de woningbouwvereniging om te kijken of er mogelijkheden zijn om extra huurwoningen te bouwen. Maar dat is nog niet concreet." Omdat er voor nieuwe locaties eerst meerdere procedures doorlopen moeten worden, kan het enkele jaren duren voor er daadwerkelijk gebouwd zou kunnen worden.

Tweede woningen

Het mooie stadje wordt niet alleen gewaardeerd door de bewoners, maar ook door mensen die er een tweede woning hebben, of overnachten in een hotel of Bed & Breakfast. Sommige bewoners zijn bezorgd dat Goedereede een spookstad wordt door leegstaande, tweede woningen. Ondanks dat in het bestemmingsplan wel regels zijn opgenomen ten aanzien van tweede woningen, is het in de praktijk erg lastig om aan te tonen dat een bewoner niet het merendeel van de tijd in Goedereede woont. Handhaving is dus complex volgens de wethouder. Markwat: "Het aantal tweede woningen valt in de praktijk wel mee in Goedereede, maar we houden dit wel in de gaten."

Optreden tegen verhuur

Waar wel tegen wordt opgetreden is de verhuur van vakantiewoning, bijvoorbeeld via Airbnb of Belvilla. Dit onderwerp is door de Stadsraad aangekaart bij de gemeente. De wethouder legt uit dat verhuur vaak leidt tot overlast voor de buurt. In de woningen in Goedereede mag volgens het bestemmingsplan alleen worden gewoond. Daarom worden er dwangsommen opgelegd aan huiseigenaren die hun huis - tegen de regels in - verhuren. De hoogte van de dwangsom wordt bepaald door de (geschatte) opbrengsten en kan daardoor oplopen tot duizenden euro's. Markwat: "Het gaat overigens maar om een klein aantal, niet om tientallen." Wat wel is toegestaan is dat bewoners een Bed & Breakfast opzetten, dan wonen de eigenaren zelf in het betreffende pand. Er moet hiervoor wel aan regels worden voldaan, zoals het voorzien in voldoende parkeerruimte.

Passen bij de schaal

Ondanks dat er nu geen plannen op stapel staan, ziet Markwat in de toekomst wel ruimte voor nieuwbouw. "Maar het moet wel passen bij de schaal van Goedereede. Bijvoorbeeld vijftig nieuwe woningen, honderd nieuwe huizen zou al veel zijn voor Goedereede. Bij een grote 'aanplakwijk' wordt de afstand tot het centrum ook te groot. Mocht er een plan worden ontwikkeld, dan kunnen wij als gemeente ook eisen dat de projectontwikkelaar huurwoningen opneemt in het plan. Verder moeten plannen passen in de omgeving en moet de ontsluiting voor het verkeer goed zijn. Dat laatste is in Goedereede een lastig punt."

Advies voor starters

Wat is het advies van de wethouder voor een starter die in Goedereede een huis wil kopen of huren? "Dat is op dit moment lastig. Je kunt wachten tot er iets vrijkomt, of een periode in een andere plaats gaan wonen in afwachting van nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast verwachten we dat door de bouw van nieuwe woningen op de locatie van het voormalige gemeentehuis bestaande woningen in Goedereede vrijkomen, die mogelijk weer door starters kunnen worden aangekocht."

Verkoopavond nieuwbouwproject Molenpolder
Oude-Tonge groeit!

OUDE-TONGE - Estate Invest tovert het terrein achter de Molendijk in Oude-Tonge om tot een moderne, groene woonwijk: Molenpolder. Eerder zijn de woonwensen van toekomstige bewoners al verzameld en verwerkt in het gevarieerde wijkplan, in december organiseert de projectontwikkelaar een speciale verkoopavond op donderdag 20 december.

Dingeman van Es van Estate Invest: "Molenpolder krijgt een zeer gevarieerd aanbod van eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, levensloopwoningen en bouwkavels. Deze mooie mix maakt het een gevarieerde wijk. Eén van de uitgangspunten in het ontwerp was het groene, waterrijke en landelijke karakter van de omgeving terug te laten komen in het stratenplan. Een groen plein vormt het natuurlijke hart, terwijl een brede singel de wijk omzoomt."

Duurzame basis

Molenpolder is klaar voor de toekomst: de woningen zijn gasloos en hebben een warmtepomp voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Daarnaast omvatten de woningen nog een aantal andere slimme, duurzame toepassingen en installaties zoals drielaags-beglazing, een warmte-terugwin-systeem en een gebalanceerd ventilatiesysteem. Uniek is dat alle genoemde installaties bij de verkoopprijs inbegrepen zijn en je deze niet hoeft te huren of leasen. Naast dit basispakket kan de toekomstige bewoner uitbreiden met diverse duurzaamheidspakketten. Zelfs een energieneutrale woning is mogelijk.

Grote belangstelling

Het nieuwbouwplan heeft de look and feel van eerdere succesvolle projecten van Estate Invest, zoals De Nieuwe Gooye in Dirksland en De Oude Werf in Middelharnis. Dingeman van Es: "De stormloop op deze wijken deed ons beseffen dat ook in Oude-Tonge behoefte is aan kwalitatieve en tijdloze woningen. Het verhaal van Molenpolder gaat als een lopend vuurtje. De belangstelling is heel groot. Ik verwacht dan ook dat deze honderd woningen zijn weggelegd voor snelle beslissers."

Geen huis hetzelfde

Ook deze wijk is ontworpen door in-house architect Sebastiaan Bom. Hij vertel: "Bij Estate houden wij van variatie: elke woning in Molenpolder is uniek. Dat kan het ontwerp van de gevel zijn, maar ook de kleur van een steen of de keuze voor een dakkapel. Eigenlijk net zoals het oude centrum van het dorp, maar dan dus nieuw. De bouwstijl is tijdloos met nadruk op fraaie details: een groene wijk met identiteit en sfeer."

Meer informatie

De verkoopavond is op donderdag 20 december in de Grutterswei, Willemstraat 14 in Oude-Tonge. Inloop vanaf 18.30 uur, start verkoop om 19.00 uur. Graag vooraf aanmelden via 0187-480400 of info@molenpolder.estate. Deze contactgegevens kunnen ook worden gebruikt om meer informatie op te vragen over het project.

Nieuw Rijsenburgh zet vrijwilligers in het zonnetje

SOMMELSDIJK – Het is weer november geweest en dat betekende in Nieuw Rijsenburgh dat het tijd was voor de jaarlijkse vrijwilligersavonden. Bijeenkomsten om de vele vrijwilligers van het woonzorgcentrum een gezellige avond aan te bieden, als blijk van waardering voor hun belangeloze inzet voor het woonzorgcentrum en zijn bewoners.

Dit jaar waren er drie vrijwilligersavonden, op de woensdagen 7, 21 en 28 november, met elke keer een ander programma. In totaal gaven zo'n 185 vrijwilligers zich op om één van de avonden mee te maken. De eerste bijeenkomst stond een overheerlijk driegangenmenu, met een zuidelijk tintje, op het programma. Niet minder dan honderd vrijwilligersmagen lieten zich hiermee verzadigen en verkwikken, in het restaurant van Nieuw Rijsenburgh. De maaltijd was ook vakkundig bereid in de eigen keuken van het woonzorgcomplex
De tweede avond was een crea-avond. Hiervoor hadden zich zestig liefhebbers aangemeld, op één of twee enkelingen na allemaal dames. Ze deden hun best om, onder leiding van Angelique van der Sluis uit Oude-Tonge en twee assistentes, een prachtige herfstkrans of een tafelstuk te maken, die ze na afloop mee naar huis konden nemen.
Wie liever zélf culinair aan de slag ging had daarvoor de mogelijkheid op de derde, laatste, vrijwilligersavond. Onder toeziend oog van Peter Vermeulen en diens assistent Peter Kuppens van Kookkunst uit Middelharnis maakten 25 vrijwilligers allerhande koude en warme hapjes klaar om die aan 't eind van de middag tijdens een gezamenlijke maaltijd op te eten.

Jubilarissen

Tijdens de avonden werden ook diegenen in het zonnetje gezet die als vrijwilliger een jubileumwaardig aantal jaren in Nieuw Rijsenburgh actief zijn. Het waren Jo Slui, Sija Nipius, Addy van den Broek en Wilma Slikker, die dertig jaar lang en Anneke van Dieren die 25 jaar als vrijwilliger aan het woonzorgcomplex verbonden zijn. Als extra blijk van waardering kregen zij op hun vrijwilligersavond een cadeaubon en een kleurige bos bloemen mee naar huis.

Nieuwe vrijwilligers welkom

In totaal heeft Nieuw Rijsenburgh momenteel 260 vrijwilligers, maar nieuwe vrijwilligers blijven altijd welkom. Wie meer wil weten of zich aan wil melden kan contact opnemen met vrijwilligerscoördinator Lia Vervloet, tel. 06 83966427 (maandag t/m woensdag), e-mail l.vervloet@nieuwrijsenburgh.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 17 december a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DIRKSLAND

Kerstzangavond

Zaterdag 15 december wordt er een Kerstzangavond gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Medewerking op deze avond wordt verleend door: Dirkslands Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik en Jan Hoek Organist. Kinderkoor 'Iuventa' uit Dirksland o.l.v. Lars Roozemond, Arco Doorn organist en Huibertine van Loon, fluitist. Ook de Bovenstemgroep Dirksland werkt mee. Samenzang wordt begeleid door Jan Hoek. De collecte van deze avond zal bestemd zijn voor de jeugdbond. De avond begint om 19.00 uur, de kerk is open vanaf 18.30 uur. Het adres van de kerk is Mozartsingel 2.

GOEDEREEDE

Kerstviering C.V.B.

Op donderdag 13 december houdt C.V.B. 'Goeree' de jaarlijkse kerstviering in verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede, met medewerking van het mannenkoor Door Eendracht Verbonden, aanvang 19.30 uur. Belangstellenden zijn hartelijk welkom.

Kerstzangdienst

Zaterdag 22 december 2018 zal er een zangdienst worden gehouden in de Hersteld Hervormde Kerk te Goedereede (Achterstraat 1; ingang aan de Doelweg). Het thema van de zangdienst is: 'Vreest niet, want ik verkondig u grote blijdschap'. Medewerking zal verleend worden door het Christelijk Mannenkoor Obadja, onder leiding van Jan Bezuijen. De begeleiding op het orgel voor het mannenkoor zal verzorgd worden door Johan van Wijk en voor de samenzang door Ad de Gans. Drs. J.W. van Estrik zal de opening, meditatie en sluiting verzorgen. Er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten. De aanvang is om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur.

Kerstviering VVRG

De kerstviering van de VVRG zal zijn op dinsdag 18 december. Met onder andere een kerstverhaal, gedichten en zang. De gast voor deze gezellige avond is het Shanty Koor 'Op Volle Kracht'. Bezoekers worden verwelkomd met een kopje thee of koffie met iets lekkers en in de pauzes zal een (warm) hapje en een drankje niet ontbreken. "U bent van harte welkom om met familie, vrienden en kennissen deze gezellige avond bij te wonen met het bestuur en leden van de VVRG", aldus de organisatie. Deze avond zal worden gehouden in 'Oostdam' te Goedereede. De zaal gaat om 19.00 uur open en de aanvang is 19.30 uur. Meer informatie: Riet v. Ommeren: 0187-493205.

MELISSANT

Wintermarkt

Vrijdag 14 december zal er in Melissant weer een Wintermarkt georganiseerd worden. Deze zal plaatsvinden in en rondom de Melishof van 15.00 tot 21.00 uur. Er zal weer van alles te zien, te doen en te koop zijn. Van vis tot curiosa, van steigerhout artikelen tot dierenspeelgoed, van kruudplaatjes tot oliebollen, van Tupperware tot een spabad, van sieraden tot kinderspeelgoed etc. Ook voor de kinderen is er het een en ander te doen, er is een springkussen, een kop van Jut en een vissenspel. Van de Coop zal er een kraam zijn waar men producten voor de Voedselbank kan kopen, die men dan in de hal van de Melishof kan afleveren bij de stand van de Voedselbank. Tijdens deze Wintermarkt zijn er ook diverse optredens met politiehonden. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe deze honden getraind worden.

MIDDELHARNIS

Bingomiddag

De activiteitencommissie van Stichting ZIJN houdt op woensdagmiddag 19 december een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Er zijn mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de eerste ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. Voor iedere bezoeker is er een Kerstattentie. De negen ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,-. Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Goederen voor Uzon

Zaterdag 15 december is er voor de laatste maal in 2018 inzameling van goederen voor de zustergemeente van de Hervormde Gemeente Oude-Tonge. Het inzameladres is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein). Van 9.30 uur tot 11.30 uur staan de vrijwilligers klaar om schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan of moet er iets opgehaald worden ,neem dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur.

Kerstmaaltijd

Stichting ZIJN gaat in samenwerking met Buurtzorg Tweede Kerstdag, 26 december, weer een maaltijd organiseren. De maaltijd begint om 12.00 uur, inloop vanaf 11.30 uur. De maaltijd bestaat uit 3 gangen en wordt afgesloten met een kopje koffie of thee met iets lekkers. De middag duurt tot uiterlijk 14.30 uur. Kosten € 5,00 incl. koffie/thee en drankjes. U kunt zich vóór 17 december opgeven bij het Wijkcentrum van St. ZIJN, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Tel.nr.: 483366 (toets 1) of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

OOLTGENSPLAAT

Kerstmiddag met maaltijd

De plaatselijke commissie van Ooltgensplaat houdt op vrijdag 21 december a.s. een gezellige kerstmiddag, met een gezamenlijke maaltijd voor alle 55 plussers van Ooltgensplaat. Vanaf 16.00 uur bent u welkom in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Kosten € 15,00 per persoon. U kunt zich opgeven vóór vrijdag 14 december a.s. bij Ati Verwoerd 06-40701181.

OUDDORP

Advent-zangavond

Advent-zangavond op zaterdag 15 december van 19.30-20.30 uur in de Doopsgezinde Kerk. Samen een uur Johannes de Heer en andere liederen zingen onder orgelbegeleiding. De liedkeuze van deze maand is gebaseerd op het uitzien naar de komst van Christus, die gevierd wordt met het aanstaande kerstfeest.

Uitslag verloting 'De Putter'

Tijdens de tentoonstelling van Vogelvereniging De Putter was er een grote verloting. Hier volgen prijswinnende loten: 1e prijs : nr. 5919; 2e prijs: nr. 5475; 3e prijs: nr. 6378; 4e prijs: nr. 5355; 5e prijs: nr. 5113; 6e prijs: nr. 5368; 7e prijs: nr. 5869; 8e prijs: nr. 6115. De prijswinnaars kunnen contact opnemen met mevr. Westdijk-Bakelaar (0187-682282).

Kerstviering de 55+ club

Woensdag 19 december organiseert de 55+ club een gezellige kerstmiddag in de Dorpstienden in Ouddorp. Om 14.00 uur bent u van harte welkom om te luisteren naar het koor 'Laudate Dominum' o.l.v. dirigent Jan van Seters. Er wordt een mooi kerstverhaal verteld door mevrouw Kammeraad en koffie gedronken met wat lekkers. De club vraagt een eigen bijdrage in de vorm van een collecte. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319. Woensdag 26 december en 2 januari zijn er geen activiteiten. Op 9 januari is er een nieuwjaarsreceptie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Kerstpostactie

Zaterdag 15 december van 10.00 tot 15.00 uur en dinsdag 18 december van 18.30 tot 20.00 uur is er de mogelijkheid om uw kerst en nieuwjaarskaarten in te leveren bij de Hervormde gemeente van Ouddorp, (ingang via de Hoenderdijk). Prijs per kaart is 0,55 cent. Zaterdag zal er koffie en erwtensoep verkocht worden, op beide dagen zijn er kerststukjes te koop.

Kerstzangavond

Op zaterdag 15 december hoopt het dwarsfluitensemble o.l.v. Lisette van de Broek en het kinderkoor Tabitha o.l.v. Erna de Fijter medewerking te verlenen aan een kerstzangavond in de Hervormde kerk van Ouddorp (Weststraat 2). Het thema van deze avond is 'Wachten zonder einde'. De aanvang is 19.30 uur, er zal gecollecteerd worden voor de onkosten.

Kerstzangavond Per Amore

Gospelkoor 'Per Amore' geeft 15 december een kerstzangavond in de Gereformeerde Kerk in Ouddorp, ook zal er samenzang zijn. De avond begint om 20.00 uur en de kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, er zal een collecte zijn voor de onkosten. Een kerstzangavond die in het teken staat van Gods geschenk.

OUDE-TONGE

Kerstsnelschaaktoernooi

Schaakvereniging Oostflakkee (beter bekend als SOF) organiseert op 19 december een Kerstsnelschaaktoernooi. Iedere inwoner van Goeree-Overflakkee is van harte welkom. Er wordt gespeeld in de Grutterswei te Oude-Tonge, aanvang 20.00 uur, in een nu nog onbekend aantal rondes van 5 minuten per persoon per partij. Deelname is gratis en er is voor iedereen prijs. Let op: Hij of zij die met een kersthoofddeksel komt krijgt een wedstrijdpunt extra.

SOMMELSDIJK

Winterfair Nieuw Rijsenburgh

Woensdag 12 december is er de Winterfair in Nieuw Rijsenburgh. De fair begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Er zijn negentien kramen met een diversiteit aan artikelen in de hal. Er is van alles te zien, te koop, workshops, enzovoort. Wilt u eens iets anders voor de kerstdagen in uw huis kom dan zeker kijken. Het is te veel om te vermelden wat er te verkrijgen is. De koffie, vers gebakken wafels- kruudplaetjes, en erwtensoep (vanaf 11.30) staan klaar. De hal is helemaal ondergedompeld in kerstsfeer.

Kerstbingo O-G-O

Zaterdag 22 december is er een 'kerstbingo' van de O-G-O om 19.30 uur in het wijkgebouw de Zwaluw Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes voor € 6,50 gespeeld. Daarnaast nog negen gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. Vanwege kerst krijgen alle deelnemers een presentje.

STELLENDAM

Kerst high tea 55+

Voor dinsdagmiddag 18 december organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een kerst high tea. Er zijn dan verschillende kleine hapjes zowel zoet als hartig te eten. Tevens wordt er een kerstverhaal verteld. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook het jaar afgesloten. De aanvang is 14.30 uur en de zaal is van 14.15 uur open. De high tea wordt gehouden in het Haagse Huus. Entree: € 4,-. Opgeven bij: M.v. Oostenbrugge; tel: 491653 of bij: E.S. Spahr vd Hoek; tel: 602411. Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Winterfair

Op vrijdag 14 december wordt tussen 14.00 en 20.00 wordt de winterfair gehouden in en rond het Haagse Huus. Deze fair is een samenwerking van de Dorpsraad Stellendam en SRGO 't Haagse Huus. De winterfair bestaat uit meer dan 20 kramen welke in het teken staan van kerst, winter, lifestyle en mode. Tevens zullen verschillende verenigingen en ondernemers er voor zorgen dat u de mogelijkheid heeft om versnaperingen te kopen in de vorm van oliebollen, gerookte vis, aardappeltornado's, kruudplaetjes, warme chocolademelk en ander lekkers. Voor de kinderen zijn er een kunstijsbaan en springkussens. Tevens zal er van 15.00 tot 19.00 uur een arrenslee aanwezig zijn voor een rondrit door het dorp. Fanfareorkest de Hoop zal de markt op een muzikale manier omlijsten. Rond 19.00 zullen de wensen uit de boom worden gehaald. Kinderen van de basisscholen kunnen de wensballen op woensdag 12 december van 18;45 tot 19:30 in de boom komen hangen bij het Haagse Huus aan de Haagsestraat te Stellendam. Deze avond zal muzikaal ondersteund worden door het jeugdorkest van Fanfareorkest de Hoop. De wensboom is mede mogelijk gemaakt door vele sponsoren. De organisatie dankt via deze weg alle sponsoren.

Kerstzangavond Stellendam

Zaterdag 22 december 18 zal in de Hervormde kerk aan de Bosschieterstraat in Stellendam de jaarlijkse kerstzangavond worden gehouden. Naast het Chr. Mannenkoor "Door Eendracht Verbonden", dat deze avond organiseert, werken mee: Gereformeerd kerkkoor "Canticum" uit Ouddorp/Stellendam, o.l.v. Jurrien van Kooten; Bovenstemgroep "Goeree-Overflakkee", o.l.v. Corné de Geus; Chr. Mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" uit Stellendam, o.l.v. Jurriën van Kooten. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Wiljan de Geus op het orgel. Corné de Geus zal de meditatie verzorgen. Naast de liederen die de koren ten gehore zullen brengen, is er ook ruimte voor samenzang zijn. De aanvang is 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Er wordt geen entree gevraagd, maar er is wel een collecte voor de onkosten.

Kerstconcert Excelsior Dirksland met jong talent

DIRKSLAND - Het gemengd koor Excelsior geeft op woensdag 19 december weer een traditioneel kerstconcert in De Schakel te Dirksland; Beatrixlaan 31. Aanvang 19.45 uur.

Aan dit mooie concert werkt verder mee het Gemengd Koor Tavenu uit Dinteloord en als jong en muzikaal talent komen Tamara en Thijmen. Excelsior is er trots op dat het gelukt is dat zij hun medewerking kunnen verlenen aan hun concert. Naast samenzang zullen de beide koren ook gezamenlijk optreden onder leiding van dirigente Meike Warmoeskerken.
Centraal staat ook het wereldberoemde kerstnummer Stille Nacht, dat precies 200 jaar geleden werd gecomponeerd en uitgevoerd in de St. Nicolauskerk te Obendorf nabij Salzburg door de componisten Mohr en Gruber. Toegang gratis; schaalcollecte. Zaal open 19.30 uur. De beide koren heten u welkom in de sfeervolle ambiance van De Schakel Dirksland.

Mijlenloop en Wandelmars

OUDE-TONGE - Tennisvereniging Het Westrak organiseert voor de 39e maal haar traditionele Mijlenloop en Wandelmars op zaterdag 5 januari 2019. Er is een trimloop over 10, 5 en 2 Engelse mijlen. De wandelmars gaat over 7 Engelse mijlen. Op de 10 mijl staat het record op 58,43 minuten voor de heren en op 1.14.31 uur. Op de 5 mijl staat het bij de heren op 30,01 minuten en bij de dames 5.37 minuten "Uiteraard kun je ook gewoon deelnemen om lekker een rondje te hardlopen of gezellig een wandeling maken", aldus de organisatie. Evenals voorgaande jaren is er EHBO aanwezig op het parcours en is parcoursbegeleiding voor de 2, 5 en 10 Engelse miles. Na afloop is er een verloting voor de deelnemers met prijzen beschikbaar gesteld door de plaatselijke en eilandelijke middenstand en bedrijven. Aansluitend vindt de Nieuwjaarsreceptie van de vereniging plaats. Informatie: Willem Broekhuis, tel.: 0650201063, e-mail: w.broekhuis3@upcmail.nl.

INGEZONDEN:
Windmolens

In het Eilanden-Nieuws van 30 november stond dat er "26 miljoen voor zes nieuwe windmolens" uitgetrokken wordt. Ze worden als uitbreiding tussen Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis/Nieuw-Zeeland geplaatst, landinwaarts achter de rij die er al staat. Er is daar genoeg vlak grasland, dus er zal in de toekomst ongetwijfeld nog een rij komen, en nog een… De plannen zijn al ondertekend, zodat we daar tenminste niet meer onderuit kunnen. Gelukkig maar, want we hebben ze nodig voor stroomopwekking en volgens het artikel KUNNEN dat 22000 huishoudens zijn. Wel vrijblijvend, dat 'kunnen', net als de opmerking dat de onderwoners waar de palen nog net niet tussen de kabouter en de perenboom komen een vergoeding KUNNEN krijgen uit het windfonds, die overigens een forse bonus toegeschoven krijgen, wat een fooi is voor de molenaar.
Het Zweedse bedrijf Vattenfall is eigenaar van de molens en geeft het geruststellende bericht dat de molens niet hoger zullen worden dan 150 meter. Dat betekend wel bijna een kilometer aan windpaal. Het betekend ook het hele jaar feest met lichtjes op de gondels.
Ik bedoel maar: we zijn supergelukkig hiermee, omdat het weer een stap dichter is naar het plan om Goeree-Overflakkee in plaats van het natuurmooie en rustige eiland om te vormen in het grootste windpark van de wereld. Vattenfall wrijft zich in de handen omdat die palen toch ergens komen te staan i.p.v. wegroesten in een opslag.
Ik denk dat de helft van de bevolking niet echt zit te wachten op weer een rij masten, waarbij niet ondenkbaar weer bomen verwijderd moeten worden. Het zou prettig zijn als de molenmasten van levend hout gemaakt zouden kunnen worden met uitgroeiende loten. Of in het kader van onzichtbaarheid, alles aan die objecten van doorschijnend materiaal gemaakt zou worden. Minder zichtbaar op alle fronten. Voor de vogels hoef je het niet te laten, die worden toch wel neergemaaid.
Helaas hebben we niet erg veel invloed op waar, wat, wanneer of hoe het windmolentjes aangaat, maar we houden hoop in deze.

Robert van der Meer, Oude-Tonge

Steiger is er in de Dirkslandse haven

DIRKSLAND – Er is lang over gepraat en er zijn heel veel ideeën gespuid, maar het begin is er nu dan. De steiger, ook wel plateau genoemd, is stap één op weg naar een Dirkslandse haven die niet langer een verwaarloosde plek is, maar een locatie waar het goed toeven is. Met dank aan de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Naast de steiger komt er nog een paneel met historische informatie over de haven. De volgende stap is een aanpak van de peekaaien en de trambrug. Het kan zijn dat het water laag staat in de haven. Het kan ook zijn dat de steiger aan de hoge kant is. Voor een van de Dirkslanders die dinsdag 4 december de vergadering van de dorpsraad bezochten, was de huidige situatie in ieder geval een punt om aan te kaarten. "Een voorbijganger vroeg mij of er nog een duikplank op komt. Die steiger is erg hoog. Een boot kan er niet aanleggen, die schiet zo onder de steiger." Volgens de voorzitter van de dorpsraad is er echter nog geen man overboord. Het komt allemaal goed, kreeg de Dirkslander te horen.

Diezelfde inspreker vond het vreemd dat er eerder dit jaar nieuwe lantaarnpalen langs de Kaai en het Schelpenpad zijn geplaatst, terwijl die nu alweer plaats moeten maken voor palen die langs het hele traject Boezemweg-Korteweegje komen. "Wij betalen dat."

Woord en Daad Kringloopwinkel kiest nieuwe projecten

MIDDELHARNIS - Eind november hebben de vrijwilligers van de Woord en Daad Kringloopwinkel twee nieuwe projecten benoemd voor het komende jaar. Het lopende project, een Macadamia plantage in Mozambique, waar vanaf de opening geld (€ 76.000,-) aan gedoneerd werd, heeft nu voldoende middelen om op eigen benen te staan. De organisatie geeft uitleg over de nieuwe projecten in Ethiopië en Tsjaad.

Het project in Ethiopië gaat erover om de gezinnen/boeren langs de rivieren beter gebruik te laten maken van de rivieren. Zeker met de klimaatsveranderingen is dit belangrijk om voedselzekerheid te garanderen voor honderden gezinnen. Bij het project in Tsjaad is het doel om 1.500 leerlingen op weg te helpen op de arbeidsmarkt en ze hiermee zelfstandig te maken. Het gaat er om dat jongeren groeien naar zelfstandigheid.

Na de viering van het éénjarig bestaan op 13 oktober dit jaar heeft de winkel een enorme omzetgroei gegenereerd, dus dat is een opsteker voor alle betrokkenen. Tijdens de laatste week van het jaar is de winkel normaal geopend: op 27, 28 en 29 december van 10.00 tot 16.00 uur. In het nieuwe jaar zijn weer de gebruikelijke openingstijden van kracht: Woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en do. t/m za. Van 10.00 tot 16.00 uur. De Stuurgroep: "Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor de betrokkenheid in het afgelopen jaar in de vorm van spullen brengen en kopen."

Nieuw drijvend boothuis voor KNRM reddingspost Ouddorp

Mevrouw Berkhoff-Cloeck hakt het koord door voor de naamgeving.

OUDDORP – Golven met schuimkop op het Grevelingenmeer. Windkracht 8. Een meer passend en realistisch decor was zaterdagmorgen nauwelijks denkbaar bij de naamgeving en het in gebruik nemen van een nieuw drijvend boothuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bij de Ouddorpse haven. Een project mogelijk gemaakt dankzij financiële support van de Stichting Helden der Zee-Fonds "Dorus Rijkers". Dit fonds steunt de KNRM al vele jaren genereus, waardoor zij dit boothuis kon laten bouwen bij ABC Arkenbouw op Urk. Mevrouw Berkhoff-Cloeck onthulde, met jeugdige generatie-assistentie, het naambord van het boothuis 'Hendrika Pieternella'.

Door Jaap Ruizeveld

Een naam die al eerder was aangebracht op een reddingboot, maar door verhuizing en omdopen was die naam verdwenen. Destijds is toen afgesproken dat 'Hendrika Pieternella' op een ander object van de KNRM weer zou worden vermeld. Dat werd dus het nieuwe drijvende boothuis in Ouddorp. Het biedt ruimte aan de stalling van reddingboot Griend, een bemanningsverblijf, een pakkenruimte en voldoende opslag. Door het hoge zoutgehalte in het Grevelingenmeer is gekozen voor een onderhoudsvriendelijke betonnen bak als fundering waarop het boothuis verder is gebouwd. Met enthousiaste inzet van vrijwilligers is het drijvende bouwwerk afgetimmerd en gereed gemaakt. Het voormalige boothuis van KNRM Ouddorp in het Grevelingenmeer is verhuisd naar KNRM Stellendam en ligt nu in de Binnenhaven aan het Haringvliet. Het is de stalling van de grotere Nikolaas-klasse reddingboot "Valerie Struis".

Drijvend boothuis Hendrika Pieternella.
Reddingboot Griend in het nieuwe boothuis.

Ruim 100 acties

Het KNRM-reddingstation Ouddorp is in december 1869 opgericht. Het werkgebied van de reddingboot Griend betreft de Grevelingen, terwijl de Noordzeekant wordt bediend met de reddingboot Baron van Lynden. Met gemiddeld meer dan 100 acties per jaar is KNRM Ouddorp een zeer druk reddingstation binnen de KNRM. Voor de bemensing van het reddingstation staat een hechte groep van 29 vrijwilligers klaar. Bootbemanning, walploeg en een gecombineerde plaatselijke commissie met buurstation KNRM Stellendam.

Feestelijk moment

Het onstuimige weer was aanleiding om de KNRM-samenkomst, voor zover het de ontvangst en toespraken betrof, te houden in de gastvrije ruimte van clubhuis 'De Reddingsloods' van Watersportvereniging Goeree aan de Ouddorpse Haven. Hier kon secretaris plaatselijke commissie Adrie Bijl een zeer groot aantal genodigden verwelkomen en was het burgemeester Ada Grootenboer, voorzitter van genoemde lokale commissie, die een overzicht gaf van de ontwikkelingen die vooraf zijn gegaan aan de komst van het drijvende boothuis. Met trots schetste zij de activiteiten die de vrijwilligers van de KNRM verrichten voor de medemens in nood. "Een inzet die best beloond zou mogen worden met de nationale vrijwilligersprijs. Burgemeester Grootenboer gaf aan dat water in onze kustgemeenten een cruciale rol speelt. Op het gebied van economie, toerisme en recreatie. Maar bij de KNRM als een item waar redders zich onder vaak moeilijke omstandigheden actief inzetten voor de medemens. "Dat verdient groot respect".

Het is jullie gegund

Schipper Coen van der Linde was erg blij met de prachtige aanwinst, die via de steun van het fonds Stichting Helden der Zee, kon worden gerealiseerd. "Het is jullie gegund" klonk het. Voor de schipper was het voldoende zijn team aan te spreken met "Beste allemaal. Het is niet zonder slag of stoot gegaan maar dankzij iedereen die de helpende hand bood is het tot stand gekomen". Een slotakkoord om vervolgens in de stormwind naar het boothuis te lopen voor het feestelijk moment van naam onthulling en bezichtiging.
KNRM Ouddorp is blij met de support en het ontwerp van het boothuis dat door Zeelenberg Architectuur zo passend bij de haven is ontwikkeld.

Taxateur Arie Molendijk komt naar Hotel Duinzicht

OUDDORP - Denkt u zeldzame boeken, zoals (staten)bijbels, oude (handingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, etc., handschriften, of documentatiemateriaal uit de Tweede Wereldoorlog oude brieven, foto's, ansichtkaarten of prenten in uw bezit te hebben? Schroom dan niet om langs te komen voor een taxatie bij de in den lande bekende taxateur van oude boeken Arie Molendijk uit Rotterdam.

Bijna 2000 taxatiedagen heeft Molendijk op zijn naam staan. Tot zelfs in Canada, de Verenigde Staten, Australië, etc. is hij op dit gebied een (internationaal) begrip. In 2015 heeft hij zijn jubileum van ruim 1500 taxatiedagen gevierd in de Stadsbibliotheek in Rotterdam. De taxaties die hij verricht, zijn gebaseerd op opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Vorig jaar was hij te gast in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen met twee andere experts.
De taxaties vinden alleen plaats op de taxatiedagen, dus niet via foto's of aan huis, etc. Kosten voor een taxatie zijn 5 euro van één tot ca. tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. U krijgt altijd alle aandacht en uitleg. Een taxatierapport is zo nodig ook mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf 200 euro en tegen een van tevoren afgesproken tarief.

Een ieder is welkom in het restaurant van het hotel, Oude Nieuwlandseweg 13 op donderdag 20 december van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie niet bij het hotel maar via www.molendijkboeken.nl

Echtpaar Van Kempen viert 65-jarig huwelijksjubileum

OUDE-TONGE - Daan (89) en Basti (88) van Kempen vierden op maandag 10 december dat ze 65 jaar getrouwd zijn. Het briljanten echtpaar kreeg bezoek van wethouder Berend Jan Bruggeman die namens de gemeente bloemen en een kaart meebracht.

Door Sam Fish

Onder het genot van koffie en gebak werd er vrolijk gekletst over het leven dat de twee hebben gehad samen. "We hebben heel wat meegemaakt. Ik heb in Indië gezeten, we hebben de Ramp overleefd," vertelt Daan. "We hebben elkaar altijd gesteund en dat is het belangrijkste."

De twee leerden elkaar kennen tijdens de gymnastiek in Ooltgensplaat. "Ik heb nooit meer naar een andere vrouw gekeken," vertelt Daan. "Het duurde zeven jaar voordat we gingen trouwen, er kwam wat tussendoor." Hij bedoelt onder meer de Watersnoodramp. "We hadden net een huisje gekocht, maar we hadden geluk dat we daar nog niet zaten. Het is volledig weggespoeld door het water." Ze kwamen terecht in één van de Zweedse woningen aan de Julianastraat en zijn daar gebleven tot de verhuizing naar Ebbe en Vloed.

Werk

"Vroeger was ik vrachtwagenchauffeur en later kwam ik terecht bij een pakhuis hier in Oude-Tonge," vertelt meneer Van Kempen. "Daar werkte ik tot ik rond mijn vijftigste werd afgekeurd." En ook mevrouw Van Kempen heeft niet stilgezeten. "Voor ons huwelijk werkte ik in de huishouding op de boerderij van mevrouw Slis. En na het huwelijk ben ik volledig voor ons eigen gezin en huis gegaan." De twee doen het tegenwoordig wat rustiger aan. Alles wat ze doen, doen ze samen. Zoals koffie drinken met de andere bewoners, bloemschikken en andere activiteiten die binnen Ebbe en Vloed georganiseerd worden.

Familie

Het echtpaar krijgt vaak familie over de vloer. "Mijn broer Teun komt geregeld langs," vertelt Daan. "En onze twee zoons komen ook vaak op bezoek." Daarnaast hebben ze ook zes kleinkinderen en evenveel achterkleinkinderen. "Zaterdag vieren we het groots met een buffet in de kantine," vertelt Basti blij. "Dan komt iedereen met ons mee eten." Het geheim van een goed huwelijk? "Af en toe weg kijken, maar ook een hoop samen doen," aldus Daan van Kempen.

Afscheids Kerstconcert Mannenkoor 'Ons Koor'

MIDDELHARNIS - Maandagavond 17 december zal 'Ons Koor' voor de laatste keer haar jaarlijkse kerstconcert geven in de Emmaüskerk aan de Koningin Julianaweg te Middelharnis.

'Ons Koor', opgericht in 1935, dus 83 jaar oud, heeft al een aantal jaren gebrek aan jonge aanwas. Een landelijk gegeven. Gevolg is een sterke vergrijzing en daling van het ledenaantal. Op den duur kan hierdoor de kwaliteit van onze zang in het gedrang komen, ook financieel wordt de situatie onhoudbaar. Wèl kunnen de leden terugkijken op een rijk verleden met vele reisjes in binnen- en buitenland, mooie optredens en regelmatig prijzen tijdens concoursen.
Bij ons laatste optreden zullen nummers gezongen worden gekozen door onze leden uit de kerstconcerten van de laatste 3 jaar.
De muzikale leiding heeft Meike Warmoeskerken, afkomstig uit Bergen op Zoom. Op Goeree-Overflakkee bekend en gewaardeerd als enthousiast dirigente van gemengd koor Excelsior uit Dirksland.
Achter de piano Marlous Smit jr., o.a. op het eiland bekend als dirigente van gemengd koor Apollo uit Nieuwe-Tonge.
Vanaf 19.30 uur bent u welkom in de kerk. Het concert zal beginnen om 20.00 uur. De toegang is ook dit jaar weer geheel gratis

Intermezzo JC1 kampioen, promotie voor MB2

Het kampioensteam JC1.

MIDDELHARNIS - Met het einde van het jeugd-volleybalseizoen in zicht, vielen er afgelopen weekend bij de jeugd van VC Intermezzo twee mooie prestaties te noteren. Het jongens C1-team werd kampioen in de 2e klasse A en de meiden van MB2 eindigden als tweede in de 2e klasse A. Beide teams kunnen hierdoor promoveren en mogen volgend seizoen gaan spelen in de eerste klasse; een geweldige prestatie van de teams.

Op zaterdag 8 december werden in De Staver de thuiswedstrijden van Intermezzo gespeeld, waaronder de een-na laatste wedstrijd van dit seizoen van JC1. Het team had aan 2 gewonnen sets genoeg om het kampioenschap veilig te stellen, en dat deden ze op overtuigende wijze. Tegenstander Vovero, derde op de ranglijst, werd met 4-0 verslagen, waardoor Intermezzo met overmacht kampioen werd. Na de wedstrijd werd het team in het zonnetje gezet en kregen ze een lekkere kampioenstaart, een traditie binnen de volleybalvereniging.
Voor de meiden van MB2 stond de wedstrijd tegen Fusion Rotterdam MB1 op het programma. Ook MB2 deed het erg goed. De eerste twee sets werden met 25-16 en 25-19 ruim door Intermezzo gewonnen en in de derde en vierde set werd het verschil alleen maar groter. Het werd 25-12 en 25-13, waarmee Intermezzo met 4-0 won. Het team eindigt daarmee als tweede in de 2e klasse A, wat recht geeft op promotie naar de eerste klasse.

Eilandelijke zwemmers goed op dreef bij Minioren-Junioren Circuit

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 8 december hebben ca. 50 jonge wedstrijdzwemmers van De Schotejil, De Gooye en De Stelle deelgenomen aan de tweede wedstrijd van het Minioren-Junioren Circuit te Rozenburg. Uitkomend onder de noemer van Startgemeenschap Goeree-Overflakkee (SGGO) werden door een 13-tal van deze zwemmers varierend in leeftijd van 8 tot 15 jaar maar liefst 27 ereplaatsen behaald.

Het gaat te ver alle ereplaatsen te noemen. Volstaan wordt daarom met een overzicht van de (persoonlijke) medaillespiegel van deze wedstrijd. Maximale scores waren er voor o.a. Thalia Meijer met 3x goud uit 3 starts, evenals voor Meyke v. Nimwegen en Floris Tanis met 2x goud uit 2 starts. Lyke Buscup was goed voor 2x goud en Leyla Oversluizen won 1x goud en 1x brons. Dominique Overduin won 3x zilver. Daphne v.d. Slik en Luuk Voogd waren goed voor 2x zilver, gevolgd door Arthur Wervers met 1x zilver en 2x brons. Trijntje de Geus kwam daarna met 1x zilver en 1x brons. Famke Franzen, Roan Klink en Eva v.d. Slik wonnen ieder 1x brons. In de slotestafette 4x50m wisselslag wonnen Jarno Klink, Dennis v.d. Bok, Daniel 't Mannetje en Tjeerd Lugtenburg tenslotte nog zilver.

Vermeldenswaardig zijn nog diverse gezwommen tijden. Trijntje de Geus viel weliswaar met een 4e plaats net buiten de medailles, maar zette wel een dik persoonlijk record neer op haar 100m schoolslag (1.38.83). Ook de tijd van Floris Tanis op de 100m vlinderslag (1.20.02) mag er zijn. De 10-jarige Meyke van Nimwegen zette tenslotte een supertijd neer op 100m vlinderslag (1.23.89).

Documentaire 'De elf van Wereth'

Het monument voor de elf van Wereth.

MELISSANT - Stichting WO2GO heeft andermaal een indrukwekkende documentaire gevonden die op vrijdagavond 21 december aan het publiek vertoond zal worden.

Waren de voorgaande edities allemaal Nederlandse producties, deze keer heeft de stichting de toestemming gekregen van een Amerikaanse regisseur en zijn productiemaatschappij om de documentaire 'De elf van Wereth' te vertonen. Zoals altijd zal Johan van Doorn weer de introductie verzorgen waarbij hij kort ingaat op de rassensegregatie in het Amerikaanse leger en de historie van de 333th Field Artillery Battalion, waar de elf van Wereth deel uitmaakten. Na de film zullen Johan en Dennis Notenboom nog ingaan op gepleegde oorlogsmisdaden tijdens het Ardennenoffensief.

De elf van Wereth

Als de Duitsers in 1944 al hun krachten verzamelen en de Ardennen binnen vallen, raken er elf Afro-Amerikaanse GI's afgezonderd van hun bataljon. Hun strijd van leven op dood begint als ze zwerven door de ijskoude bossen, opgejaagd door de Duitsers. Na een zware tocht vinden ze onderdak op een boerderij in het plaatsje Wereth, hier begint de nachtmerrie pas echt… Deze documentaire toont het waargebeurde verhaal van elf helden, bereid om voor elkaar te sterven, op onbekend terrein, op de vlucht voor Duitse moordcommando's. elf purple hearts, elf bronze stars, elf victory medals, het waargebeurde verhaal van elf helden. De elf van Wereth.
De avond begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 20.00 uur. De filmavond wordt weer gehouden in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is verplicht en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

De creatieve interieurverzorgster van Goed voor Goed

Daisy met producten die ze zelf heeft ontworpen en gemaakt. Foto: Jaap Reedijk

MIDDELHARNIS - Van 17 t/m 20 december organiseert Goed voor Goed de eerste medewerkersexpositie in het kringloopcentrum op het industrieterrein in Middelharnis. Tijdens deze expositie tonen medewerkers van Goed voor Goed hoe veelzijdig ze zijn en ook het atelier Kunstenmaker heeft mooie kunst gemaakt voor de verkoop. De afgelopen weken hebben lezers kennis kunnen maken met Els en Ahmad die, naast hun werkzaamheden bij Goed voor Goed, creatief aan de slag gaan. Deze week staat Daisy Ollefers-Knops in de 'schijnwerpers'.

Foto: Jaap Reedijk

Daisy, moeder van een 5 jaar oude dochter, volgde een MBO-opleiding kantoor aan het Albeda College in Oude Tonge en rondde deze succesvol af. Na haar opleiding kwam ze al snel tot de conclusie dat het echte kantoorwerk niet de verwachte voldoening gaf en zij besloot iets anders te gaan doen. Ze kwam in aanraking met Goed voor Goed toen haar man na een auto-ongeval moest revalideren en weer arbeidsritme op moest doen bij het kringloopcentrum. De sfeer bij Goed voor Goed sprak haar erg aan. Iedereen kent elkaar, het is gezellig en er is een werkdruk waar ze zich goed bij voelt. Inmiddels heeft Daisy bij Goed voor Goed een vaste baan als interieurverzorgster.

Door een artikel op Facebook is Daisy op het idee gekomen om vormen te gaan ontwerpen die zij verwerkt in en op diverse materialen. Ze investeerde in een snijplotter en werkt nu thuis in haar atelier. Haar ontwerpen worden met de snijplotter tot een een sjabloon gemaakt. Deze legt zij op diverse materialen zoals glas, papier maar ook textiel. Zij kiest dan, vaak afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever, een methode hoe zij het materiaal zal bewerken. Dit gebeurt op diverse manieren en met verschillende materialen zoals etspasta maar ook met stickers. Alle vormen zijn mogelijk en er is een brede keuze aan basismateriaal. Geduld en nauwkeurig werken zijn erg belangrijk volgens Daisy. Via Facebook, mond-tot-mondreclame en familie en vrienden vinden haar spullen zich een weg op Goeree-Overflakkee maar ook naar de rest van Nederland.

De combinatie van gezin, werk en hobby geeft Daisy veel voldoening. Recent heeft zij een hartoperatie ondergaan en is daarvan nog herstellende. De vooruitzichten zijn gunstig maar ze moet het nog even rustig aan doen. Tijdens de expositie toont Daisy haar bewerkte glazen, papier en houten dienbladen

Medewerkersexpositie

Van 17 t/m 20 december is iedereen van harte welkom tussen 10.00 uur tot 16.00 uur op de vestiging aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. Van maandag t/m donderdag is er elke middag rond 15.00 uur muziek en zo af en toe zal de kerstman ook aanwezig zijn. Kijk voor meer informatie op WWW.GOEDVOORGOED.NL.

Column

Ooh wat een jaar…

Door: Nicole Gieman 'Mi Mekaore'

Buiten is het koud, binnen is het warm en gezellig. Door de ramen zie je mooie versierde bomen staan. Tussen verlichte kaarsjes en lichtjes de vrolijke gezichten van kinderen. 'Mi mekaore' genieten we van de decembermaand en proberen we de kerstgedachte in ere te houden. Het is de tijd van het jaar om te genieten van elkaar, wordt er in een liedje gezongen. Maar is het niet elke dag tijd hiervoor?
Met de jaarwisseling in zicht blikken we terug op een jaar met mooie herinneringen. Maar ook op vreselijke en verdrietige gebeurtenissen en missen we dierbaren om ons heen.

Voor 'Mi Mekaore' was het een mooi jaar. In april startte ons initiatief. We begonnen met de inloopdagen. Van daaruit werden verschillende activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het internationale diner in de Victoriahal. Dit werd door veel mensen uit verschillende culturen en achtergronden bezocht. Er werd heerlijk gegeten, gekletst en gelachen. Alles waar 'Mi Mekaore' voor staat kwam tot zijn recht: Met elkaar, voor elkaar.

We keken ook naar de grote verzameling foto's uit het verleden van de voormalige buurtvereniging en 'plan West, Dirksland', samengesteld door Jan Hoek. Kijkend naar de foto's, waar de tijd even stil staat, verlangden we terug naar die tijd. De tijd waar iedereen elkaar kende, klaar stond voor een ander en tijd had om de wereld om zich heen te zien. We hopen dat 'Mi Mekaore' dit weer een klein beetje naar 2018 heeft gehaald. Even geen verleden, maar heden.
En niet te vergeten de groep darters die elke woensdagavond bij elkaar komen. Of de door onze eigen vrijwilligers gerealiseerde indoor jeu de boulesbaan. Waardoor jong en oud elkaar weer vinden.

Samenwerken was ook een van de steekwoorden van 2018. Het samenwerking op diverse terreinen zorgde voor het realiseren van mooie activiteiten waardoor de Dirkslanders nader tot elkaar kwamen.
Ook in 2019 gaan we hier zeker mee door. De gemeente Goeree-Overflakkee en de SVIK, blijven het 'Mi Mekaore' initiatief ondersteunen. Mede hierdoor gaan we ook in 2019 mooie dingen realiseren opdat we ons nog meer om elkaar zullen bekommeren.

Wij wensen u allen fijne feestdagen en een gelukkig 2019 en hopen u in het nieuwe jaar weer te verwelkomen.

Opnieuw pech onderweg voor de Sint in Den Bommel

DEN BOMMEL - Op woensdag 5 december stonden de kinderen van OBS Ollie B. Bommel al vroeg op het plein om de Sint en zijn Pieten te verwelkomen op school.

Tijdens de intocht in Den Bommel op zaterdag 24 november ging het niet helemaal vlekkeloos. Een kapotte motor van de boot gooide toen roet in het eten. Sinterklaas had echter de kinderen een brief gestuurd waarin stond dat er druk gesleuteld werd aan de boot dus moest het deze dag geen problemen geven.
Niets was minder waar, opnieuw liet de boot Sinterklaas en zijn Pieten in de steek, maar gelukkig schoten de mensen van de reddingsbrigade te hulp en kon het Sinterklaasfeest toch doorgaan en hebben de kinderen genoten van een onvergetelijke ochtend.

Kerstconcerten Zeeuws Projectkoor en Thools Mannenkoor

ZIERIKZEE - Op zaterdag 15 december geeft het Zeeuws Projectkoor samen met het Thools Mannenkoor Rehoboth twee kerstconcerten in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Dirigent van beide koren is Marien Stouten, hij heeft een afwisselend programma gemaakt wat in het teken staat van Advent en Kerst. Traditionele kerstliederen, Christmas Carols en lezingen wisselen elkaar af en vormen een geheel. Instrumentale medewerking wordt verleend door de pianist Christiaan Stouten, Arianne Stouten speelt viool, Aleida Stouten dwarsfluit en er is een koperquintet. Het orgel wordt bespeeld door Gerben Mourik, winnaar van het Haarlemse Orgelimprovisatieconcours. Liturg is Ds. J. van Rijswijk, hij verzorgt de verbindende teksten tussen de koorwerken. Naast koorzang is er ook samenzang. Het middagconcert begint om 15.00 uur, de avonduitvoering is om 19.30 uur. Kaarten zijn voor 7,50 euro per persoon te bestellen op de website www.zeeuwsprojectkoor.nl. Bij het middagconcert mogen kinderen onder de 12 jaar gratis naar binnen. Indien voorradig ook aan de deur van de kerk.
Het Zeeuws Projectkoor is een jong koor met 60 enthousiaste zangers afkomstig uit heel Zeeland en Goeree-Overflakkee. De afgelopen jaren presenteerde het koor diverse koorconcerten in Zierikzee. Ook werkte het koor mee aan TV-opnames voor het programma 'Nederland Zingt'. Het Thools Mannenkoor vierde dit jaar het 45-jarig bestaan met een jubileumconcert met presentatie van een nieuwe cd.

Cadeautjes met een verhaal in de Wereldwinkel

MIDDELHARNIS - Loopt u eens binnen in de Wereldwinkel. U bent meer dan welkom in de Fair-Trade winkel van het eiland, hier koopt u cadeautjes met een verhaal.

Om in deze donkere dagen wat licht te brengen treedt op vrijdag 14 december het koor '4charity' op. Dit koor bestaat uit 10 leden op deze avond zullen zij met 6 of 7 dames liederen ten gehore brengen.
Aangezien u op deze middag en avond 10 % korting krijgt op de kerstartikelen heeft u vast ruimte over om iets in de collectebus te doen voor het goede doel dat zij hebben gekozen en waarvoor zij zingen.
Tijdens het winkelen kunt u genieten van de a capella klanken. Een kopje warme chocolade kopen.
En kiezen uit al die mooie cadeaus die u kunt aanschaffen. Kerststallen uit o.a. Zuid-Amerika en prachtige kerstdecoraties. Ook verkoopt de winkel Tony Chocolonely, zeer veel smaken. Diverse foodproducten waaronder heerlijke Fair-Trade– en biologische wijnen.
De Wereldwinkel In Middelharnis is anders dan de andere Wereldwinkel elders in Nederland. De winkel werkt samen met de Prins Maurits. Achter in de winkel bevindt zich een klaslokaal. Van maandag tot vrijdag wordt de winkel gerund door leerlingen, onder begeleiding van docenten en vrijwilligers, uit de sector economie van het praktijk onderwijs & vmbo. Werknemersvaardigheden leren in de praktijk.

"Waarom kopen bij de Wereld Winkel? Omdat zij investeert in een leefbare wereld voor iedereen. Ondernemers uit ontwikkelingslanden krijgen door certificering toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een bestaan voor henzelf en hun familie op te bouwen. Uit die ideologische overwegingen werken de vrijwilligers in de winkel. Het doel de armoede te bestrijden en met weinig middelen en kosten producenten zichzelf te laten ontwikkelen. Met de aanschaf van iets uit de Wereldwinkel draagt de klant ook een steentje bij", aldus de mensen van de Wereldwinkel.

'Gezelligste kringloopwinkel' van Middelharnis stopt ermee

MIDDELHARNIS - Kringloopwinkel Ook GOED aan de Schoolstraat sluit binnenkort de deuren. Eigenares Wilma de Bruine gaat ermee stoppen.

Door Lars Jacobusse

Het is gezellig in de winkel tijdens het bezoek. De klanten die binnen komen lopen kennen Wilma allemaal en allemaal maken ze een praatje, terwijl Wilma een bak koffiezet en afrekent.

"Een kringloopwinkel heeft een belangrijke maatschappelijke functie" zegt Wilma. "Ik ben voor veel mensen een soort aanspreekpunt". "Het is hier een sociale pleisterplek" vult een enthousiaste bezoeker aan. "De mensen komen van overal" vertelt Wilma. "Er zijn er die een speciale kringlooproute doen. Pas kwam er een stel langs. Ze waren in Ouddorp op vakantie geweest en kwamen op de terugweg even een bloemetje brengen."

Burn-out

"Mijn tante Rie, 90 jaar oud, kwam hier ook vaak. Dan kwam ze met de scootmobiel. En ze zette dan soms een knoopje, of maakte een naadje vast." Zes jaar geleden is ze hier begonnen. Ze was directeur van de woningbouwvereniging en kreeg een burn-out. "Uiteindelijk ben ik toen met deze kringloop begonnen." Ze verkoopt vooral kleding maar ook wat andere curiosa, zoals kleine meubels boeken en dergelijke. De winkel huurt ze.

"In de jaren dat ik hier mijn winkel heb gehad, is tweedehands een trend geworden. Het is goed voor het milieu en het past bij het feit dat mensen materieel bezit minder belangrijk vinden dan vroeger." Er zijn in de buurt steeds meer kringloopwinkels bijgekomen. En ze is 66. "Dat zijn de belangrijkste redenen dat ik stop." Maar als alles goed gaat, gaan we Wilma zeker nog terugzien. De collectie gaat naar Goed voor Goed. "En zelf zal ik daar ook regelmatig in de winkel te vinden zijn."

Kringloopwinkel Ook GOED geeft vanaf deze week kortingen op de hele collectie. De winkel is te vinden aan Schoolstraat 36 in Middelharnis en open op woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot en met 16.00 uur.

Ooms Construction Middelharnis wordt Strukton Civiel

Ooms Construction heeft de sluisdeuren van de Goereese Sluis opgeknapt. Foto: Archief Eilanden-Nieuws

MIDDELHARNIS - Als je Ooms Construction Middelharnis zegt, kijken mensen je soms vragend aan. "Als ik de naam Dijkers en Pijl laat vallen weet iedereen hier in de buurt waar het over gaat" zegt Fransie van de Tonnekreek, rayonmanager van Ooms Construction. Die naam gaat overigens binnenkort veranderen.

Ooms is een aannemingsbedrijf dat zich vooral bezighoudt met leiding- weg- en waterbouw. "Vroeger heetten we Dijkers en Pijl. Dat bedrijf is in 2001 overgenomen door Ooms." Ooms was een bedrijf dat met name in Noord-Holland zeer actief was op het gebied van wegenbouw en wilde dit graag uitbreiden in Zuid-Holland. Ooms werkt hier met zo'n 45 werknemers aan tal van projecten op het gebied van leiding- weg- en waterbouw en waterbouwkundige restauraties: "Een mooi voorbeeld hiervan is het project Aanpak Kademuur Havenkom Middelharnis waar we vorige week het contract voor ondertekenden."

Nieuwe naam

"In 2012 is Ooms Construction al overgenomen door Strukton Civiel. Nu zijn we zover dat we ook daadwerkelijk Strukton Civiel gaan heten. Vanaf 1 januari 2019 zijn de regiobedrijven Ooms Construction, Reef Infra, Rasenberg Infra en Colijn Beton- en Waterbouw Strukton Civiel West, Noord & Oost, en Zuid. Onze nieuwe naam wordt Strukton Civiel West bv. Intern is er veel veranderd, richting klanten blijft vooral veel hetzelfde. We zijn nog even lokaal betrokken als voorheen, want de lokale teams blijven hetzelfde. We blijven in feite hetzelfde doen wat we altijd deden en we blijven hetzelfde bedrijf, alleen met meer slagkracht."

Brede aanpak

"Onze kracht ligt erin dat we een brede oriëntatie hebben. We realiseren niet alleen projecten maar zijn ook kundig in het ontwerpen van infrastructurele werken, die we vervolgens realiseren en jarenlang onderhouden. Dat combineren we met een grote technische kennis en ervaring. Op Goeree-Overflakkee zijn we bezig met het herstel van de remmingwerken in Goedereede Havenhoofd, hebben we recent de sluisdeuren van de Goereese Sluis opgeknapt en hebben we in een wat verder verleden de dijkversterking van 't Flaauwe Werk uitgevoerd."

Maatschappelijke vraag

Voor de toekomst wil Fransie dat het bedrijf gestaag doorgroeit qua omvang en omzet. "Het is noodzakelijk dat we goed blijven kijken naar wat de maatschappij van ons vraagt, bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid, duurzaamheid en mobiliteit."

Mensen gevraagd

"Qua werving van personeel loopt het bedrijf op dit moment tegen de grenzen aan: "We willen graag nieuwe vaklieden voor de toekomst opleiden door hen bijvoorbeeld via het SPG een leerwerkplek aan te bieden. We zijn een leerbedrijf, we koppelen ervaren medewerkers aan jong talent zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Hun opgedane kennis is van onschatbare waarde en belang voor de continuïteit van het bedrijf op de lange termijn. Dit geldt ook voor functies als calculator, werkvoorbereiding en uitvoering: ook hier willen we graag starters de kans bieden om zich te ontwikkelen binnen ons bedrijf. Er lopen hier 40 tot 45 mensen rond en we hebben twee mensen die we hier aan het opleiden zijn. Maar er zijn er veel meer nodig." Een goed teken, dit is een bedrijf dat op koers ligt voor de komende jaren.

- Advertorial - WebNL Academy

Onze professionals die jou de fijne kneepjes van het vak bijbrengen!

WebNL - Zou je graag beter weten hoe je Google of YouTube voor je laat werken? Of wil jij groeien als online marketeer? Ben je ondernemer en wil je dat jouw bedrijf online beter presteert? Of zou je van een fotograaf willen leren hoe je die perfecte portretfoto maakt en op Instagram succesvol laat zijn? Vanaf januari start de WebNL Academy met een Masterclass Internet Marketing. Deze is opgebouwd uit diverse workshops die je ook los kunt boeken!

De WebNL Academy organiseert workshops voor mensen uit het vak, maar ook voor iedereen die wil omscholen of meer van het onderwerp wil weten. Pieter Struik: 'We hebben gemerkt dat er in de lokale markt behoefte is aan praktische kennis. En kennis en ervaring hebben de bijna 50 internetprofessionals van WebNL in overvloed. Eerder dit jaar zijn we gestart met een Instagram workshop. Dit bleek een groot succes! De workshop, die eigenlijk eenmalig werd gegeven werd 4 keer op rij volledig uitverkocht! Vanuit deze ervaring ontstond het idee om een Masterclass Internet Marketing aan te bieden.

WebNL heeft de Masterclass opgebouwd uit meerdere workshops; zo is er een workshop Storytelling door strateeg Thijs van der Schaaf en een workshop Persona's maken. Er zijn verschillende workshops over advertising, Instagram, YouTube en LinkedIn. Maar er is ook een speciale workshop Film & Foto die jou de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Tijdens deze workshop gaan de deelnemers aan de slag in de foto- en filmstudio van WebNL, compleet met Limbowand en greenscreen. Bij alle workshops onthult WebNL tips en tricks die je direct kunt toepassen om je organisatie online beter te maken. Je leert hoe je (potentiële) klanten kunt bereiken en kunt binden aan jouw merk of bedrijf. Ook ontdek je hoe je statistieken kunt analyseren om je huidige aanpak te verbeteren. Na een kennismaking en gezellige lunch volgt een blok theorie. Na de theorie gaan we praktisch aan de slag. We willen jou verrassen met nieuwe kennis en nieuwe inzichten. Maar de workshops zijn vooral ook praktisch. We gaan direct aan de slag met wat je hebt geleerd. De eerste workshop staat gepland in januari.

Elise

Wil jij meer uit online marketing halen of ben je benieuwd welke kansen er voor jou of jouw organisatie liggen? Neem dan contact op met Elise. Bel haar via 0187 609 555 of stuur een mail naar elise@webnl.nl. Direct boeken kan natuurlijk ook op www.webnl.nl/workshops

Feestelijke diploma-uitreiking voor nieuwe techneut

OUDE-TONGE – Op donderdag 6 december was er een feestelijke diploma-uitreiking bij GO-college. Een nieuwe techneut nam zijn diploma in ontvangst.

In het gebouw van GO-college aan de Boezemweg in Oude-Tonge heeft Lucas donderdagavond zijn diploma in ontvangst genomen. Vergezeld door familieleden en klasgenoten werd kort stil gestaan bij het fantastische resultaat dat hij in ruim een jaar tijd zijn diploma heeft behaald. Dat dit komt door zijn goede inzet, de kleinschaligheid en aanpak van GO-college, zal duidelijk zijn.

Lucas volgde de opleiding Constructiewerker niveau 2. Zijn praktijkervaring deed hij op bij Constructiewerken C.W. de Wilde bv te Mijnsheerenland. Dit leerwerkbedrijf heeft aangegeven erg tevreden te zijn over zijn resultaten. Met alle plezier bieden zij dan ook Lucas de mogelijkheid om zijn niveau 3 opleiding te gaan doen en wie weet daarna niveau 4.

Over GO-college

In tegenstelling tot andere mbo-instellingen, is GO-college een kleinschalig opleidingsinstituut waar de kernwoorden persoonlijk, praktisch en toekomstgericht leidraad zijn voor de aanpak. Een school die met één been in het bedrijfsleven staat en waar je op elk gewenst moment kan starten met jouw technische opleiding. Door de nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en op maat gemaakt onderwijs rond je een opleiding sneller af dan gebruikelijk is.

Bezoek de website www.gocollege.nl voor meer informatie.

Faunapark Flakkee genomineerd voor het 'Leukste uitje van Zuid-Holland 2019'

REGIO - Tien uitjes zijn in de race voor de titel het 'Leukste uitje van Zuid-Holland 2019'. Tijdens de ANWB-verkiezing voor het leukste uitje brachten ANWB-leden in totaal ruim 63.000 stemmen uit op de uitjes die zij het meest waarderen, zowel voor de landelijke als provinciale verkiezing. Faunapark Flakkee is Nieuwe-Tonge is genomineerd. De top 10 van genomineerde uitjes in Zuid-Holland (in willekeurige volgorde): Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn; Archeon - Museumpark in Alphen aan den Rijn; Pannenkoekenboot Rotterdam in Rotterdam; Mariniersmuseum in Rotterdam; Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers; Splashtours in Rotterdam; Corpus in Oegstgeest; Miniworld Rotterdam in Rotterdam; Faunapark Flakkee in Nieuwe-Tonge; FutureLand in Maasvlakte Rotterdam. Kijk voor meer informatie op: www.anwb.nl/landvananwb/genomineerden-leukste-uitje-2019.

Column

Specularisatie

Nee, het woord 'specularisatie' is niet van mij, maar van een collega. Het geloof in de Sint neemt af. Hij wordt namelijk langzamerhand geplet tussen oprukkende halloweenpompoenen en de kerstman, die zittend op zijn arrenslee, ondanks de klimaatverandering, al in oktober in tuincentra opduikt en met een jeneverneus niet meer weet te zeggen dan: "ho, ho". Daarbij komen dan nog de actievoerders die Sints knechten belagen en warenhuizen die geen kleur durven bekennen. Voordat je het weet legt de Sint na achttien eeuwen het loodje...

Opgegroeid in een tijd waarin ik stiekem "koekoek" (Wat toch enigszins als blasfemie aanvoelde) toevoegde aan " … en strooit dan wat lekkers in een of andere hoek", heb ik me dan toch van de weeromstuit laten strikken om voor Sint te spelen voor de vissers en hun gezinnen. Met een oude reddingboot word ik naar de vismijn gevaren. Mijn baard, snor en imposante pruik van een of andere waarschijnlijk zeer brandbaar materiaal (blij dat ik niet meer rook) kriebelen verschrikkelijk en mijn mijter knelt en bezorgt me zo'n hoofdpijn dat ik even aan mezelf ga twijfelen. De pieten bekommeren zich gelukkig om mijn staf en het grote boek. Nee, roetveegpieten zijn nog een onbekend fenomeen in Goedereede.

Mijn dochter en mijn twee, volgens mij zéér Sintgelovige, kleinzoontjes van 2 en 4 heb ik ook gevraagd te komen. Ik zie ze tussen de opgewonden peuters en kleuters die mij tekeningen aanbieden voor boven, ja, je bent Sint of niet, mijn hemelbed. Na een hartelijk welkom door Jaap Tanis, talloze Sinterklaasliedjes en een rondje door de vismijn, die al aardig naar kibbeling gaat ruiken, schuif ik bij mijn dochter aan en zet de jongste kleinzoon op schoot. Hij is druk bezig met wat gekregen lego. Ik vraag hem met een donkere Sinterklaasstem "Vind je het mooi?" Het antwoord laat niet lang op zich wachten: "Ja, opa".

Andre Kastelein

Ingestuurd

Dubbele regenboog

Vorige week stond er een prachtige dubbele regenboog boven de Koningin Beatrixschool te Ouddorp. "God liet zijn trouw en goedheid weer aan ons zien", aldus Mieke Korpershoek die deze foto instuurde.

Vrijdag in de krant

Hugo Verweij over cultuur in de klas

...

De laatste gemeenteraad van 2018