info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

16 oktober 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 16 oktober 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Blusgroep Dirksland wint brandweerwedstrijd

De blusgroep van Oude-Tonge blust de omgevallen pan met vet. Oude-Tonge eindigde in de eindklassering als achtste.

GOEDEREEDE – Een pan vet bij een feesttent die kantelt en vlam vat na een zetje van een schampende auto met een dronken chauffeur. Iemand in de tent die met brandwonden het water in springt. Een ander die rook binnen krijgt en onwel wordt. De dronken chauffeur die net voor de haven tot stilstand komt, maar door de doorgeschoven lading vanaf de aanhanger, een paar boomstammen, niet meer uit de auto kan komen. Met dit realistische scenario, aan de haven van Goedereede, moesten de blusgroepen zaterdag aan de slag tijdens de jaarlijkse eilandelijke brandweerwedstrijd. Op de foto blusgroep Oude-Tonge in actie.

Lees verder op pagina 7.

Politie zoekt getuigen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De politie zoekt getuigen die meer inzicht kunnen geven in de laatste week van Joachim Stein. Zijn lichaam is zaterdagmorgen 29 september rond 11.00 uur levenloos aangetroffen op het strand 'De Kwade Hoek' in Goedereede.

Zover het onderzoek nu uitwijst is er geen sprake van een misdrijf. Toch wil de politie graag meer weten over wat Joachim de laatste week van zijn leven deed, waar hij verbleef, hoe hij reisde en wie of wat hij heeft bezocht. Joachim is op 21 september vanuit Duitsland afgereisd naar Nederland. Het signalement is een 48-jarige Duitssprekende, blanke man van 1.86 lang en rond de 70 kilo. Kort bruin stekelig haar, grijze trui met capuchon en de tekst in bordeauxrode letters 'Amsterdam', grijze spijkerbroek en blauw/witte/groene Asics sportschoenen. Toen de man werd aangetroffen droeg hij bovenstaande kleding. Verder is het waarschijnlijk dat hij een rugzak bij zich had en een bril droeg.

Informatie kan worden doorgegeven via het telefoonnummer 0900-8844.

2 / 28

Agenda

Woensdag 17 oktober

DIRKSLAND - 9.15 uur vrouwenochtend in de Geref. Gemeente. Thema: 'Autisme in de kerk en het gezin'. Crèche aanwezig. Graag doorgeven via: actiagimus@gergemdirksland.nl.
MELISSANT - Verkoopdag Vrouwenvereniging Tabitha, van 10.00 tot 15.00 uur, in Verenigingsgebouw De Poort aan de Voorstraat 14.
SOMMELSDIJK - Kinderbingo van 14.00 tot 15.30 uur bij wijkvereniging De Zwaluw, entree € 2.50.

Donderdag 18 oktober

MIDDELHARNIS – Creaclub, Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden: tel. 483366 of m.kieviet@zijngo.nl.
SOMMELSDIJK – Cursus Geestelijke Vorming in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. A. Kos, thema: 'Uitverkiezing! Beter maar niet over hebben'. Het cursusgeld bedraagt € 15,- voor de gehele cursus, of € 3,50 per avond. Meer info: Nelleke Bakker, 0187-486383.
GOEDEREEDE – Bijeenkomst Chr. Vrouwenbond Goeree in verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 20.00 uur. Lezing door dhr. M. Stout Fysiotherapie. Meer info: 0187-683223.

Vrijdag 19 oktober

OOLTGENSPLAAT – Bingo-avond OFB. Aanvang 20.00 uur in de kantine van VV OFB, Sportlaan 2.

Zaterdag 20 oktober

HERKINGEN – Hobby- en creamarkt in Ons Huis. Ook workshops. Aanvang 10.00 uur, afsluiting om ongeveer 14.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop bij de familie Nijssen van 10.00 tot 16.00 uur. Groeneweg 35. Meer info: 0187 651638.
OUDDORP – Uurtje zingen van Johannes de Heer- en andere liederen. Aanvang 19.30 uur. Doopsgezinde Kerk, Dorpstienden 3.

Maandag 22 oktober

MIDDELHARNIS – Hoeksteenlezing aan de Ring. Ds. J. van Walsem spreekt over De Dordtse Leerregels. Aanvang 20.00 uur. Toegang vier euro.

Dinsdag 23 oktober

GOEDEREEDE – Partycentrum Oostdam. Goeree Creatief. Tussen 19.00 en 22.00 uur. Deze avond is er een workshop. Kosten € 17,50, inclusief alle materialen, vulling en zorgvuldige uitleg en begeleiding uiteraard. Opgeven is verplicht: oostdam@sr-go.nl, bel 0187-492321 of stuur een app naar 06-31000604.

Woensdag 24 oktober

OUDE-TONGE – Voorlichting over reanimatie en AED, gevolgd door mossels eten. Prijzen van deze middag zijn € 12,- inclusief koffie en drie consumpties. Vooruitbetaling € 2,50. Aanmelden bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3. Envelop met naam en adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nr. Nel Vervloed: 0187-642697.

Donderdag 25 oktober

MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé. Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang 13.30 uur.

MIDDELHARNIS - Oogcafé Goeree-Overflakkee, van 9.30 tot 12.00 uur. Wijkcentrum, Doetinchemsestraat.
STELLENDAM – Modeshow 55+. Aanvang 14.30 uur in het Haagse Huus. Opgeven bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel.: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411.

Windsurfers strijden om Europese titel tijdens DAM-X

Maaike Huvermann in actie tijdens DAM-X. Foto: Volker Klinger

OUDDORP - De Brouwersdam was vorige week het strijdtoneel voor de Europese Kampioenschappen voor freestyle windsurfers. Vanuit allerlei landen waren de surfers naar Ouddorp gereisd om op de Grevelingen hun beste trucs te laten zien. De eerste dagen van het evenement was er sprake van 'vlagerige' wind, maar op zaterdag was de wind stabiel. Er waren die dag zo'n 2.500 toeschouwers om te kijken naar de onnavolgbare trucs die de surfers uithalen op het vlakke water. De nieuwe Europese kampioenen komen allebei uit Nederland: Maaike Huvermann en Davy Scheffers uit Zierikzee wonnen op hun 'thuiswater'. Tijdens het evenement waren er naast de kampioenschappen nog allerlei andere activiteiten, zoals watersportles voor schoolkinderen van Goeree-Overflakkee, een hardlooprun voor het goede doel en een spectaculaire show op vrijdagavond.

Trainingsprogramma voor jong talent

Op Goeree-Overflakkee is door de organistoren van DAM-X een trainingscentrum opgericht. Jonge talenten, in de surfwereld ook wel 'rookies' genoemd, krijgen hier de kans om door te groeien tot professioneel windsurfer. Een dergelijk trainingscentrum is uniek in Nederland. Ook worden jonge kinderen via het 'GO 4 Water'-programma gestimuleerd om meer te bewegen en te sporten. Zo krijgen ze de kans om kennis te maken met diverse watersporten. Getalenteerde kinderen krijgen via 'GO 4 Water' de kans om door te gaan als rookie.

Leerlingen 'Buten de Poorte' rennen 'The Daily Mile'

Na een rondje om de school, gaat iedereen fit aan de slag.

GOEDEREEDE - Leerlingen van groep 3 t/m 8 van basisschool 'Buten de Poorte' starten de schooldag sportief. Ze rennen 15 minuten om het schoolgebouw aan De Tuinen in Goedereede. Zo starten leerkrachten de lessen met goed gehumeurde, geconcentreerde en fitte leerlingen.

Vorig schooljaar deed 'Buten de Poorte' voor het eerst mee met 'The Daily Mile' en vanaf het schooljaar 2018/2019 is het rondje rennen structureel opgenomen in het onderwijspakket. "In de klas merken wij dat de kinderen na 15 minuten rennen fitter, beter geconcentreerd en blij zijn. Ook wij, de leerkrachten, rennen mee. De leerlingen zijn enthousiast en nemen het rondje rennen echt serieus", vertelt Sandra Bruggeman, directeur.

Lekker gezond

De basisschool in Goedereede rent 'The Daily Mile' iedere week op dinsdag en donderdag, de dagen wanneer de leerlingen geen gym hebben. Ook zorgen de leerkrachten iedere dag voor beweeg-tussendoortjes; beweegmomenten tussen de lessen door. De les zelf wordt zo ingericht dat er voldoende beweging is en er niet alleen maar wordt stilgezeten op een stoel.

Bruggeman: "Je gezondheid is belangrijk. Hier maken we de kinderen bewust van, door bijvoorbeeld het meenemen van een gezond tussendoortje in de ochtendpauze. Kinderen beïnvloeden elkaar positief (en negatief) als het gaat om gezond gedrag. Daarom motiveren wij de kinderen drie dagen per week groente of fruit mee te nemen. Ook promoten wij gezonde traktaties tijdens het vieren van de verjaardag in de klas. Samen bewegen past daar helemaal bij".

The Daily Mile

The Daily Mile is een internationaal initiatief dat in Nederland is opgepakt door Stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Het doel van The Daily Mile is blije en fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard)lopen op school. Erben Wennemars is ambassadeur en vindt dagelijks bewegen als meervoudig wereldkampioen schaatsen erg belangrijk. 'Buten de Poorte' is geregistreerd als 'Daily Mile'- school op www.thedailymile.nl.

Ook andere SOPOGO-scholen doen mee

Ook de leerlingen van andere SOPOGO-scholen op het eiland zoals 'D'n Tuun' in Middelharnis, 'De Pannebakker' in Nieuwe-Tonge, 'De Inktvis' in Dirksland, 'Roxenisse' in Melissant en 'De Regenboog' in Ooltgensplaat rennen The Daily Mile tijdens de GO-Fit week of als vast onderdeel van het lespakket.

Award voor Harrie Scholtens

GOEREE-OVERFLAKKEE - Harrie Scholtens, voormalig gemeentesecretaris van Goedereede en Middelharnis, heeft vorige week de PRIMO Risk Management Award 2018 ontvangen. De award is een onderscheiding voor goed bestuur. En is specifiek gericht op het erkennen van innovatieve benadering van publiek risicomanagement. In de overhandigingsspeech roemde Tom Wustenberghs, board member van PRIMO Europe, het verbindend leiderschap van Scholtens op het grensvlak van publieke waarde, publiek risico en bestuurskracht. "De toekenning is gebaseerd op een tweetal bijzondere verrichtingen, te weten zijn projectleiderschap van de European Public Sector Award 2017 (EPSA) en zijn bijdrage aan het Europees Onderwijsprogramma CAF. Beide zijn verbonden met het European Institute of Public Administration (EIPA) in Maastricht." Verder zei hij: "Zijn reikwijdte is uniek en bleek onmisbaar om het kaf van het koren te kunnen onderscheiden. Harrie is een veelzijdig en betrokken mens en heeft een neus voor wat echt en goed is. Het managen van het publieke domein vraagt volgens Harrie om de hoogste vorm van rentmeesterschap. Deze overtuiging zit in zijn genen opgeslagen, het is verankerd in zijn DNA. PRIMO is er statutair van overtuigd dat alleen deze houding van rentmeesterschap leidt tot verrijking, stabiliteit, succes, veiligheid en geborgenheid in het publieke domein van stad, dorp, wijk en straat. En betrouwbaarheid is in de ogen van Harrie de basis van elk effectief bestuur en management. Een mooie gedachte van een groot mens."

Samenzangavonden 'Liederen met een verhaal'

NIEUWE-TONGE - Al jaren luisteren en zingen veel mensen bekende liederen, zoals 'Abba Vader', 'Vaste Rots' en 'Veilig in Jezus armen'. Veel mensen weten niet dat achter deze liederen een bijzonder verhaal schuil gaat. Organist Eric Wolfert neemt belangstellenden in twee avonden mee naar de oorsprong van de liederen. Op zaterdag 20 oktober is de eerste avond in de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge, het vervolg is op zaterdag 3 november in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk.

De samenzang wordt begeleid door Eric Wolfert op het orgel en Ries Wessels bespeelt de trompet. Naast de liederen bevatten de programma's elk een muzikaal intermezzo en een orgelimprovisatie op verzoek. "Zoals er aan de liederen een verhaal zit, hebben veel mensen ook een lied wat voor hen speciaal is. Daar zit een persoonlijk verhaal aan. Voor die liederen is ruimte in de orgelimprovisatie", aldus Wolfert. Over elk lied zal het verhaal worden verteld, daarna volgt de samenzang. De aanvang van beide avonden is 19.30 uur. De toegang is gratis en bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om mee te zingen!

Realistisch oefenen maakt de brandweer steeds bekwamer

Vervolg van de voorpagina.

"Het doel van de wedstrijden is steeds meer bekwaamheid bij de blusgroepen tot stand brengen. En de onderlinge banden verstevigen", zegt Jan Tuns, de eilandelijke officier van dienst op Goeree-Overflakkee en secretaris van de eilandelijke brandweervereniging, die de wedstrijd deze keer organiseerde in samenwerking met de blusgroep Goedereede. "De wedstrijd is elk jaar in een ander dorp, altijd op de tweede zaterdag van oktober. Vorig jaar was het in Middelharnis, volgend jaar in Herkingen."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het scenario voor de wedstrijd bevat altijd een aantal onderdelen uit dit rijtje: brand, technische hulpverlening, waterongeval en incident met gevaarlijke stoffen. In Goedereede, waar de hele dag veel publiek naar de verrichtingen van de blusgroepen stond te kijken, ging het om alle onderdelen behalve het laatste.

Goede scores

Volgens Jan Tuns, die het blussen, redden en zagen onder zonnige omstandigheden staat te bekijken, is het niveau van de eilandelijke brandweer over het algemeen in orde. "De scores op landelijke wedstrijden zijn doorgaans goed. Het kan natuurlijk altijd beter, maar het niveau is zonder meer goed", vindt de officier van dienst.

Gebrek aan vrijwilligers

Wel blijkt het in sommige kleine kernen de laatste tijd lastiger om de blusgroep op voldoende sterkte te houden. "Bijvoorbeeld in Stad aan 't Haringvliet zitten ze te springen om vrijwilligers. Er zit een zekere spanning op. Het vergt ook wel wat van je als je brandweerman of -vrouw wil zijn. Er is echt aandacht voor nodig om met een kleiner clubje mensen de tankautospuit inzetbaar te houden." Sommige blusgroepen, zoals Herkingen, Stellendam en Dirksland, hebben een brandweervrouw. Grote aantallen vrouwen zijn echter niet te interesseren voor het bluswerk, is de ervaring. "Er is een zeker drempel, ook door de fysieke belasting", aldus Tuns.

Blussen en redden

In Goedereede kwamen zaterdag tien blusgroepen in actie. Alleen de Stellendamse brandweer ontbrak. Aan het eind van de dag vond de jury dat de blusgroep Dirksland zich het beste van de blussende en reddende taken had gekweten. De tweede plaats was voor Olympia (Middelharnis en Sommelsdijk) en Nieuwe-Tonge eindigde als nummer drie. Burgemeester Ada Grootenboer reikte de prijzen uit in de brandweergarage van Goedereede.

Wandelaars lopen € 800,- binnen voor Inloophuis De Boei

GOEDEREEDE - Therapie- en bewegingscentrum Goeree organiseerde op zaterdag 6 oktober vanaf de fysiotherapie-locatie in Ouddorp een wandeltocht voor Inloophuis De Boei.

Onder een stralende herfstzon vertrokken zo'n 100 deelnemers voor de verschillende afstanden. De 11 km wandelaars konden genieten van De Kleistee, De Duinen van Goeree en hadden een korte pauze bij Theetuin De Halve Maan, waar ze op drinken en wat lekkers werden getrakteerd. De 6 km wandelaars kwamen over De Kleistee, het Mannenpad en kregen in de buurt van de haven een appel aangeboden van Landwinkel Keizer uit Stellendam. Na afloop konden de wandelaars genieten van koffie of thee met banketstaaf van de Echte Bakker Akershoek.
Door het prachtige herfstweer heeft iedereen genoten van de wandeltocht, maar het belangrijkste is dat na afloop Ria Lagendijk aan de penningmeester van De Boei, Tonny Kastelein, een bedrag van
€ 800,- kon aanbieden.

Trotse winnaars Rabobank Cultuurprijs Literatuur

De tien genomineerden.

MIDDELHARNIS - De spanning was hoog donderdagmiddag in de Rabobankzaal van Het Diekhuus. Een tiental genomineerden had plaats genomen op het podium in afwachting van de juryuitslag en de uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs Literatuur.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De Rabobank Cultuurprijs Literatuur is een initiatief van de bank en de gemeente Goeree-Overflakkee. Men wil met de prijs culturele initiatieven op het eiland stimuleren en gelegenheid geven om talenten tot hun ontplooiing te laten komen.

De vier prijswinnaars.

Projectleider Ada Overwater van de gemeente Goeree-Overflakkee heette in een bijna geheel gevulde Rabobankzaal de aanwezigen welkom voor een "lekker en ontspannen feestje" en deze ontspannenheid was vooral wel nodig voor de tien genomineerden. Deze laatsten waren door de jury genomineerd voor de Cultuurprijs en geselecteerd uit een aantal van 43 inzendingen.

Thema licht

Bert van Leerdam was de dagvoorzitter hij interviewde de tien genomineerden uit de vier categorieën: Schrijvers en poëten van 12 tot 18 jaar en dezelfde categorieën voor de volwassenen. Tijdens dit interview bleek dat de tien genomineerden hoge kwaliteit hebben geleverd. Juryvoorzitter Peter van de Graaff gaf voor de uitreiking aan dat het "fascinerend was om te lezen op hoeveel verschillende manieren de schrijvers het thema licht interpreteerden. Van een kaars in de wind tot een bijna-doodervaring, van een vuurtoren tot de ondergaande zon boven Goeree-Overflakkee".

De Rabobank Cultuurprijs Literatuur 2018 is door Wim Nobel, directeur Bedrijven Rabobank Het Haringvliet, wethouder Berend Jan Bruggeman en juryvoorzitter Peter van der Graaf uitgereikt aan Marit 't Mannetje (proza jeugd), Iris Hoofdman (poëzie jeugd), Kees Kuijper (proza volwassenen) en Frouke Bienefelt (poëzie volwassenen).

Direct op scherp

Marit 't Mannetje schreef Het meisje dat in de duisternis leefde. De jury noemde dit "Een origineel, actueel en zuiver verhaal" en vond dat Marit zich goed heeft ingeleefd in de belevingswereld van het hoofdpersonage.
Iris Hoofdman heeft het mooiste gedicht in de categorie jeugd geschreven. Volgens de jury 'pakt' het gedicht Grijs je meteen. "Met een openingszin als: 'Ik zoek het grijs in alles' zet Iris de lezer direct op scherp". Het gedicht ontlokte de jury uitspraken als 'filosofisch', 'poëtische kwaliteiten' en 'een jonge Aristoteles'.

Kees Kuijper won met De stoep van de Vrijheidslaan de prijs voor het beste verhaal dat door een volwassene is geschreven. Dit verhaal sprong er volgens de jury uit omdat het een geheel is, een goede ontwikkeling kent en klopt qua stijl. Maar vooral omdat het ontroert en de lezer meesleept – zelfs na meerdere keren lezen. Daarnaast zit er humor in en zet het de lezer aan het denken.

Steeds mooier

Over het gedicht Naar het licht van Frouke Bienefelt zei de jury: "Het wordt bij iedere lezing mooier, dieper, ontroerender". De jury genoot van het subtiele gebruik van tegenwoordige en verleden tijd en het mondjesmaat onthullen van de inhoud van het gedicht.

Op de website van de gemeente zijn de verhalen en gedichten van de prijswinnaars binnenkort te lezen, ga naar www.goeree-overflakkee.nl/winnaars. Tijdens de bijeenkomst in Het Diekhuus zorgde de winnaar van twee jaar geleden, Saxofoonkwart Blast voor enkele muzikale bijdragen.

Bij Brouwersdam leven platte oesters, zeeanemonen, sponzen en zakpijpen

OUDDORP – Meer dan tachtig duikers zijn zaterdag het water aan de Noordzeezijde van de Brouwersdam in gegaan. Daar bevindt zich de Schelpdierbank, een vrij onbekend natuurgebied onder water. Doel van de duikers was het waarnemen van soorten, het in kaart brengen van het leven op deze bijzondere locatie.

Door Kees van Rixoort

De Schelpdierbank, net ten noorden van de 'blokkendam', ligt honderd tot honderdvijftig meter uit de kust en is ongeveer twee kilometer lang. "Rond 1850 was er een groot aantal van dit soort banken in de Noordzee. Bij elkaar ongeveer 25 procent van het totale oppervlak van de zee", vertelt Adriaan Gmelig Meyling, voorzitter van stichting ANEMOON, een van de bij het monitorproject betrokken organisaties. "Door visserij en oestervangst is daar nauwelijks iets van overgebleven. Al het natuurlijke reliëf op de bodem is weg."

Inheemse oester

De Schelpdierbank bij de Brouwersdam is bijzonder omdat dit zeebodemreliëf vrij recent is ontstaan. "Bijzonder is ook dat hier de platte oester leeft. Dat is de inheemse Nederlandse oester, die min of meer was verdwenen door ziektes", zegt Gmelig Meyling.

Behalve voor de platte oesters is de Schelpdierbank een habitat voor bijvoorbeeld zeeanemonen, hydropoliepen, mosdiertjes, sponzen, verschillende soorten zakpijpen en enkele wieren. De duikers die zaterdag te water gingen brachten in beeld en determineerden wat ze aantroffen. Volgende duiken moeten duidelijk maken hoe de ontwikkeling van het leven op de locatie is.

Behalve stichting ANEMOON zijn stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland), natuurorganisatie Ark en de Nederlandse Onderwatersport Bond betrokken bij het project. Naast dit door vrijwilligers uitgevoerde project zijn er professionals aan het monitoren op de Schelpdierbank. Beide projecten vullen elkaar aan.

Biodiversiteit

Adriaan Gmelig Meyling omschrijft het doel als volgt: "Ten eerste: het vaststellen van de biodiversiteit op de bank en het bijhouden van de ontwikkelingen. Ten tweede: het onder de aandacht brengen van de Schelpdierbank bij het grote publiek. En ten derde willen we de overheid via dit project goed op de hoogte stellen van de biodiversiteit en duidelijk maken dat het belangrijk is dat we deze bank sparen. De vissers zouden er rekening mee moeten houden. Daar kunnen de vissers zelf van profiteren, want de bank is een voedselrijke opgroeiplek voor jonge vis."

Verkoop tweedehands kleding voor de Exoduskerk

MIDDELHARNIS - Zaterdag 20 oktober is er van 9.00 tot 15.00 uur een verkoop met tweedehands kleding in het centrum, in een schuur aan de Oostelijke Achterweg. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken. De koper kan hier voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. Ook andere accessoires, zoals sieraden, sjaals, e.d. zijn aanwezig om een complete kledingset aan te schaffen. De schuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis, in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk.

Slagerij Van Zuidland provinciale winnaar bij verkiezing

DIRKSLAND - Slagerij Van Zuidland in Dirksland is de provinciewinnaar in de competitie 'Leukste slager van Nederland'. Ruim duizend mensen stemden op deze slagerij en gaven gemiddeld een 9,3 als rapportcijfer. Nu strijdt Van Zuidland samen met de 11 andere provinciewinnaars om de landelijke titel. Kijk voor meer informatie over de verkiezing op www.leuksteslagerij.nl.

Schoolschoonmakers vieren 65ste verjaardag op school

STELLENDAM - 'Er zijn er twee jarig, hoera, hoera...' zongen meer dan honderd leerlingen van CBS Het Kompas vrijdag in Stellendam.

Dit ter ere van de 65-jarige verjaardag van de 'dames Jansen', onze schoolschoonmakers. Al jarenlang trouwe dienst in de school, waarbij zij dubbelhard werken. Dat betekent een dubbelschone school en daarom ook dubbelfeest. Om half elf werden ze ontvangen door de teamleden in de lerarenkamer van school.
Daarna zongen de leerlingen van de school hen toe, waarna de jarigen alle groepen bezochten en in elke groep een zelfgemaakt cadeau overhandigd kregen. Natuurlijk werden ze door de leerlingen ook even extra in het zonnetje gezet. In groep 1/2 hebben ze hun eigen cadeau opgezocht: een grote zelfgemaakte kaart met tekeningen en wensen van de leerlingen. In groep 3/4 kregen ze handenvol met wensen en een prachtige bolchrysant in een bloempot waar alle namen van de leerlingen op stonden. In groep 5/6 las een leerling een gedicht van de klas voor: 'Stofzuigen, poetsen en veel meer, dagelijks zijn jullie voor onze school in de weer'. Hierna kregen ze een tafelkleed met de namen van de leerlingen erop. Groep 7 overhandigde een tas met verhalen en 'lekkers', om van te genieten als ze 's avonds klaar zijn met het schoonmaken van de school. Groep 8 gaf een cheque goed voor een diner op school, klaargemaakt door de juf en de leerlingen. "We kijken terug op een gezellig moment en we hopen dat zij nog jarenlang onze school blijven schoonmaken!" aldus de schoolleiding.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 29 oktober a.s. een sjoelmiddag. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Koppelklaverjassen

De Plaatselijke commissie Den Bommel (Stichting ZIJN) organiseert op donderdag 1 november a.s. een koppelklaverjasavond in Bommelstee, Schaapsweg 34. De avond is van 19.30 tot 22.30 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,75 per persoon. Voor verdere info: Carla Gebraad, telefoon: 06-20104065.

DIRKSLAND

Kookclub 55+

Samen koken en samen eten. Maandag 29 oktober is het zover. De kookclub gaat voor de eerste keer met elkaar aan de slag. Om 16.00 uur komt men bij elkaar en wordt er een gezellige activiteit van gemaakt. Wie het leuk lijkt om een keer per week met elkaar te koken en te eten, kan zich aanmelden tot 24 oktober bij mon.vanhuizen@careyn.nl of bel 0653861647. Adres is Reginahof 1.

Hervormingsavond

Op 27 oktober zal er een Hervormingsavond worden gehouden in het kerkgebouw van de Ger. Gem., Mozartsingel 2. Aanvang 19.00 uur. Aan deze avond werken het Dirkslands Mannenkoor en diverse organisten mee. Er is veel ruimte voor samenzang. De meditatie wordt verzorgd door stud. L. van der Kuijl, die als student is verbonden aan de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten. De toegang is gratis, er is een collecte voor het Deputaatschap Bijbelverspreiding van de Gereformeerde Gemeenten.

GOEDEREEDE

Lezing over fysiotherapie

Voor de CVB 'Goeree' houdt donderdag 18 oktober de heer M. Stout een lezing over fysiotherapie. De bijeenkomst is in verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede, aanvang 20.00 uur. Meer info via 0187-683223.

Goeree Creatief

Op dinsdag 23 oktober bent u weer van harte welkom in partycentrum Oostdam te Goedereede met uw breisel, haakwerk of wat voor handwerk dan ook, tussen 19.00 en 22.00 uur. Er wordt deze avond ook een workshop georganiseerd. Onder leiding van Annelies Taale gaat u zes vilt projectjes maken met als thema 'December'. Kosten € 17,50 inclusief alle materialen, vulling en zorgvuldige uitleg en begeleiding uiteraard. Opgeven is verplicht en dat mag via oostdam@sr-go.nl, bel 0187-492321, of stuur een app naar 06-31000604.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Standhouders voor kerstmarkten

Op 8 en 15 december a.s. organiseert eXperia Events voor het derde jaar op rij kerstmarkten in Ooltgensplaat en Den Bommel. Voor deze kerstmarkten is men nog op zoek naar standhouders, muzikanten en koren. Prijzen voor de marktkramen zijn € 30,- voor de kerstmarkt in Ooltgensplaat en € 15,- tot € 20,- voor de kerstmarkt in Den Bommel. Voor meer info kunt u mailen naar info@experiaevents.nl of bellen naar 06-24737011.

HERKINGEN

Hobby- en creamarkt

Op zaterdag 20 oktober wordt er een hobby- en creamarkt gehouden in Ons Huis. Er zijn ruim 30 tafels ingericht met hobbyartikelen. Men kan ook deelnemen aan workshops. De toegang is gratis. De markt start om 10.00 uur en wordt om ongeveer 14.00 uur afgesloten.

MELISSANT

Verkoopdag vrouwenvereniging

Woensdag 17 oktober is er van 10.00 tot 15.00 uur een verkoopdag van Vrouwenvereniging Tabitha in Verenigingsgebouw De Poort, Voorstraat 14. Er worden allerlei producten aangeboden, zoals cadeau- en handwerkartikelen, zelfgebreide wollen sokken, handgemaakte kaarten, zelfgemaakte advocaat, kruudplaetjes, lekkernijen van Bakkerij Van Harberden, groente en fruit, boerenkaas van kaasboerderij Van Schaik, speelgoed, babykleding, bolchrysanten. Tevens is er een rommelmarkt waar u terecht kan voor mooie brocanterie. Er zijn heel veel tweedehands boeken en dameshoeden te koop. De koffie en thee staat klaar voor de bezoekers en u kan er ook erwtensoep eten.

MIDDELHARNIS

Hoeksteenlezing

Maandag 22 oktober is er weer een Hoeksteenlezing in het kader van de Cursus Geestelijke Vorming. Deze avond zal ds. J. van Walsem uit Leerdam het thema 'De Dordtse Leerregels' behandelen. De avond wordt gehouden in 'De Hoeksteen'. Aanvang 20.00 uur. Voordat de avond begint, is er gelegenheid om koffie te drinken. De kosten bedragen € 4,- per avond.

Diabetescafé

De Diabetesvereniging Nederland, regio Delta, organiseert in samenwerking met de Zorggroep Haringvliet op 14 november 2018 een Diabetescafé in het Wijkcentrum, Doetichemsestraat 27. De thema's van deze avond zijn: Mondzorg en Voetzorg. Tandarts Antonio Serra zal een verhaal houden over wat goede mondzorg inhoudt en podotherapeut Margareth Verhoeven-Zwegers zal stilstaan bij het thema voetzorg. De inloop op deze avond is om 19.30 uur, het programma vangt aan om 20.00 uur. De avond wordt afgesloten met een vragenrondje, hiervoor is ook diabetesverpleegkundige aanwezig. De toegang is gratis. Aanmelden via Willem Broekhuis, e-mail: w.broekhuis3@upcmail.nl of telefonisch op nummer: 06-50201063.

Opbrengst collecte Mission Music Concert

De collecte van het Mission Music Concert van zaterdag in de Hervormde Kerk te Middelharnis, met o.a. Mannenkoor Soli Deo Gloria uit Urk, heeft het prachtige bedrag opgebracht van € 760,85. Dit geld komt ten goede aan het project Living Water Village in Borneo. Iedereen die hier aan heeft bijgedragen wordt hartelijk dankgezegd. Het volgende Mission Music Concert vindt plaats op zaterdag 22 december in de Hervormde Kerk van Goedereede.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 20 oktober is weer schuurverkoop bij de familie Nijssen van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn veel voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals petroleumstellen, zinken voorwerpen, koffiemolens, vele emaille voorwerpen en nog veel meer. Koffie en thee is gratis. De verkoop vindt plaats aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187 651638.

OOLTGENSPLAAT

Projectkoor 'Jehosua'

Heb je altijd al eens de sfeer willen proeven van zingen rond kerst? Wil je voelen hoe het is om te zingen tijdens de kerstnachtdienst of bijdragen aan een kerstzangavond voor ouderen? Jehosua is een interkerkelijk koor onder leiding van Sarita van Steeg en wij nodigen jou ook dit jaar uit om deel te nemen aan het projectkoor rond kerst. Ben je ouder dan 14 jaar en wil je graag zingen, maar wil je niet vast bij een koor? Zing je bij een koor maar wil je (tijdelijk) eens wat anders proberen? Dan ben je van harte welkom vanaf zondag 21 oktober van 19.30-21.30 uur in de Gereformeerde Kerk (Zuid-Achterweg 17, Ooltgensplaat). Overige oefendata: 4-11, 18-11, 25-11, 2-12 en 9-12. Voor meer informatie kan u/jij contact opnemen met Karin Mulders: 0187-847191, of via de e-mail: interkerkelijkkoorjehosua@gmail.com.

Bingo OFB

Op vrijdag 19 oktober houdt OFB weer de maandelijkse bingo-avond. Er worden veertien rondes gespeeld voor € 8,-. De opbrengst komt geheel ten goede aan de voetbalvereniging. Er is een gratis kopje koffie of thee bij binnenkomst. Aanvang bingo om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. De bingo wordt gehouden in de kantine van v.v OFB, Sportlaan 2.

OUDDORP

Rommelmarktspullen

Wie nog rommelmarktspullen heeft staan voor De Vliedberg, kan ze alleen deze week aan de Marijkeweg 1 aanbieden voor de verkoping op woensdag 24 oktober in Zorgcentrum De Vliedberg. Tijdens de rommelmarkten op de woensdag- en zaterdagochtend zal ook de extra ruimte zijn om de spullen uit de jaren '50-'60 te kopen. Zuidweg 3, loods van Bouwbedrijf v/d Linde, industrieterrein, van 9.00 tot 12.00 uur.

Uurtje zingen

Zaterdag 20 oktober kan men weer een uurtje Johannes de Heer en andere liederen zingen met orgelbegeleiding in de Doopsgezinde Kerk, Dorpstienden 3. Dit is van 19.30-20.30 uur.

Kleding inzamelen

Op zaterdag 27 en maandag 29 oktober is er kledinginzameling in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3. Alleen op die datums kan er kleding ingeleverd worden. Volgende week volgt er een uitgebreid bericht hierover. Ook is er de vraag neergelegd naar wol voor het breien van dekens truien, mutsen, enz. Graag apart vermelden, want de kleding wordt elders nagekeken en gesorteerd.

OUDE-TONGE

Voorlichting over reanimatie

De Plaatselijke Commissie organiseert voor 24 oktober een gezellige middag waar in een workshop voorlichting wordt gegeven over reanimatie. Tevens zal de werking van de AED worden gedemonstreerd. Rond 17.00 uur gaat men gezamenlijk genieten van de mossels. Prijzen van deze middag zijn € 12,- incl. koffie en drie consumpties. Vooruitbetaling € 2,50. Aanmelden bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam en adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nr. Nel Vervloed: 0187-642697.

Goedereninzameling

Zaterdag 20 oktober houdt de Werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente weer een inzameling van goederen voor haar zustergemeente in Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. "Ook als u eens een kijkje wil komen nemen bij het inzamelen bent u natuurlijk van harte welkom," aldus de organisatie. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Bingo A.S.V. Oostflakkee

Vrijdag 26 oktober is er een grote bingo van A.S.V. Oostflakkee bij Stichting ZIJN, Bernhardstraat 25. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Aanvang bingo 19.30 uur. Kosten zijn € 7,- met een kopje koffie of thee. Er worden negen ronden plus één extra ronde gespeeld.

SOMMELSDIJK

Samenzangavond Bovenstemgroep

Voor zaterdag 10 november organiseert de Bovenstemgroep G-O een samenzangavond. Ook dit jaar zal deze avond weer plaatsvinden in de Rehobôthkerk. Het goede doel is dit jaar het wees- en kindertehuis 'Goeie Hoop' in Zuid Afrika, waar Erwin en Ida Born werkzaam zijn. Door middel van programma's en therapieën helpen zij de kinderen hun trauma te verwerken en wordt er gewerkt aan gezinsherstel of plaatsing in pleeggezinnen. Op deze avond zullen er bekende psalmen en gezangen gezongen worden met een tegenstem door de Bovenstemgroep G-O. Ook zullen zij enkele liederen alleen ten gehore brengen. In tegenstelling tot andere jaren zullen dit jaar ook de vrouwen van harte welkom zijn. De begeleiding op het orgel is in handen van Wiljan de Geus. Frank Zuidijk is aanwezig om op de trompet de zang te begeleiden. De organisatie hoopt met deze opname-avond weer een mooie cd te kunnen maken, zodat er een mooi bedrag overgemaakt kan gaan worden aan het Kindertehuis 'Goeie Hoop' in Zuid Afrika. De aanvang is 19.30 uur.

Bingo O-G-O

Zaterdag 27 oktober is er een bingo van de Ouderenvereniging O-G-O Om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Cursus Geestelijke Vorming

Op 18 oktober zal ds. A. Kos spreken voor de Cursus Geestelijke Vorming over het onderwerp: 'Uitverkiezing! Beter maar niet over hebben.' Deze avond wordt weer gehouden in de Rehobôthkerk en begint om 19.45 uur.

High Tea voor de MAF

Om het werk van Sjaak en Paulina Breen te ondersteunen, organiseert de vrouwenvereniging van de HHK op D.V. zaterdag 3 november een High Tea restaurant, in de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Een leuke gelegenheid om met vriendinnen of zussen een gezellige middag te genieten en tegelijkertijd het goede doel te steunen. Verras uw vrouw, gezin, vriend of fijne buren en geef u op. De High Tea is vanaf 13.30 tot 17.30 uur. Prijzen: Van 2 tot 7 jaar € 5,00; 8 tot 15 jaar € 7,50; vanaf 15 jaar € 15,00. Opgeven telefonisch via 06-23345858. Sjaak en Paulina hopen januari 2019 naar Suriname te gaan om daar te werken voor MAF. De MAF, momenteel in het nieuws door hun noodhulp in Sulawesi, verricht christelijke hulp bij mensen in afgelegen gebieden. www.maf.nl.

STELLENDAM

Modeshow 55+

Voor donderdag 25 oktober organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN een modeshow in het Haagse Huus te Stellendam. Deze show wordt verzorgd door De Brug Mode. Met een aantal dames tonen ze de bezoekers een gedeelte van hun collectie. Na afloop wordt er de mogelijkheid geboden om iets te kunnen kopen uit hun assortiment. De aanvang is 14.30 uur. Zaal open: 14.15 uur. Gelieve niet eerder naar binnen, in verband met de voorbereiding. Entree: € 2,-. Opgeven bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel.: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411. Belangstellenden van buiten Stellendam zijn ook van harte welkom.

Kleuters naar het Streekmuseum

OUDDORP/SOMMELSDIJK - De kleuters van groep 1-2b van de Koningin Beatrixschool in Ouddorp kwamen via het thema 'Ik en mijn familie' op grootmoederstijd. Ze ontdekten dat er heel veel veranderd is. In de klas maakten ze een 'ouwe spullen winkel' en het thema werd afgesloten met een hele leuke, leerzame ochtend in het Streekmuseum.

Verwenmiddag voor mantelzorgers in Diekhuus

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook dit jaar is 10 november de dag van de Mantelzorg! Dit steeds terugkerende event wordt voor de 20ste keer gehouden. Mantelzorgers worden op meer dan 200 plaatsen in Nederland feestelijk bij elkaar gebracht en er wordt waardering uitgesproken voor hun bijzondere werk.

Op zaterdag 10 november zal Stichting ZIJN haar mantelzorgers uitnodigen in het Diekhuus voor een verrassende middag. "We willen een glimlach op het gezicht van de mantelzorgers toveren door een beleving neer te zetten, een ontsnapmoment, een uitstapje van de dagelijkse zorgen", aldus de organisatie.
Men krijgt hierbij hulp van Fort van de Verbeelding. Dit is een gezelschap van musici en andere kunstenaars. Zij ontwikkelen projecten waarbij muziek en mensen altijd in het middelpunt staan. Muziek is een prachtig middel om mensen samen iets te laten beleven. Muziek genereert emotie. Muziek bindt. Fort van de Verbeelding maakt met laagdrempelige zelfontworpen Fort-instrumenten een orkest met een eigen identiteit. Iedereen doet mee. Ook al maakt u nooit muziek… hier komt alles samen!
Ontvangst en koffie om 14.30 uur in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Hierna een activiteit/voorstelling om 15.00 uur en als afsluiting een borrel en een hapje om 17.00 uur. Vanwege de organisatie graag aanmelden via de mail: m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187-48 33 66.

Autobedrijf Jan van Dijk sponsort School met de Bijbel

SOMMELSDIJK - Om meer vorm te geven aan maatschappelijk ondernemerschap binnen het primair onderwijs, zoekt de School met de Bijbel te Sommelsdijk dit ook met het bedrijfsleven. Dit wordt onder andere zichtbaar in het feit dat groepen op excursie gaan naar bedrijven in de omgeving. Dit om kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met het werk wat zij wellicht later willen gaan doen. Daarnaast weet men op de school dat deze kinderen wellicht beroepen gaan uitoefenen die nu nog niet bestaan. Om hierin te investeren zijn veel financiële middelen nodig. Maatschappelijk ondernemerschap uit zich dan ook in sponsoring door bedrijven van het onderwijs. Dit is wat betreft de School met de Bijbel een steeds belangrijkere samenwerkende factor voor de toekomst. In de visie kan men de kinderen voorbereiden op de toekomst. De School met de Bijbel is dan ook blij dat Autobedrijf Jan van Dijk de sponsor is van shirts voor alle leerlingen en leerkrachten. Deze shirts worden tijdens (sport)activiteiten en schoolreis/kamp gedragen. Een bijkomende factor is dat dit ook bijdraagt aan een stukje herkenning/veiligheid tijdens deze activiteiten.

Mooie zaterdag voor SMA de Wereld uit

OUDDORP - Tijdens de eilandelijke brandweerwedstrijden in Goedereede is er door de verkoop van koffie, thee en lekkers een mooi bedrag van € 400,- opgehaald en dit is mede mogelijk gemaakt door de brandweermannen van Goedereede, hiervoor grote dank namens SMA de Wereld uit.

's Avonds waren er een paar gezellige uren bij De Trekvogels in Ouddorp! Er werd daar een mooie cheque van € 1.845,- uitgereikt voor SMA de Wereld uit, door de postduivenliefhebbers van het samenspel ZHE.
Iedereen heel erg bedankt die zijn duiven heeft mee laten vliegen met de vlucht op 8 september en zaterdagavond heeft meegedaan aan de verloting. Na nog wat leuke donaties is het bedrag daar nog opgelopen tot € 1.967,-, aldus de mensen van SMA de Wereld uit.

Hierbij nog een tip: zowel de brandweer van Goedereede als Duivenvereniging De Trekvogels uit Ouddorp zoeken nog nieuwe leden, dus heeft u nog tijd over of zoekt u een leuke hobby, u bent van harte welkom als toekomstig brandweerman of duivenmelker.

Avond van de Geschiedenis

MIDDELHARNIS - Oktober staat traditiegetrouw in het teken van de Maand van de Geschiedenis. De werkgroep op Goeree-Overflakkee heeft een afwisselend en boeiend programma in elkaar gedraaid. De eerste activiteiten hiervan zijn achter de rug.

Op woensdag 17 oktober staat de Avond van de Geschiedenis gepland. Deze avond wordt gehouden in Het Rondeel, Dwarsweg 40, Middelharnis en begint om 20.00 uur.
Deze avond is auteur Paul Moeyes te gast. Paul Moeyes is een autoriteit in Nederland als het gaat om de Eerste Wereldoorlog en auteur van het boek 'Buiten schot'. Met zijn boeiende presentatie neemt hij de luisteraar mee terug naar de periode 1914-1918 in Nederland. Terwijl Europa op een steenworp afstand bloedig kennismaakte met de moderne tijd, hield Nederland zich militair afzijdig. Maar door zijn ligging was neutraliteit bijna onmogelijk. Voor Duitsland was Nederland de belangrijkste doorvoerhaven, voor Groot-Brittannië de zwakke schakel in hun zeeblokkade. Vier jaar lang moest de Nederlandse regering alle zeilen bijzetten om buiten het conflict te blijven.

Toegangskaarten

Toegangskaarten á € 7,50 voor deze avond zijn te koop aan de balie in de Bibliotheek in Middelharnis en Ouddorp en via www.bzhd.nl/activiteiten.

De Nacht van de Nacht

MIDDELHARNIS - Vorige week heeft u al in deze krant kunnen lezen dat de WereldWinkel Goeree-Overflakkee voornemens is de Nacht van de Nacht te vieren. Op de avond en de nacht dat de zomertijd eindigt, op 27 oktober, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

Op feestelijke wijze wordt dit gevierd samen met de gemeente Goeree-Overflakkee, Solaes, Deltawind, het Streekmuseum en dagbesteding Kunstwereld en Drukwerk van Zuidwester.
Om 19.00 uur begint de festiviteit op het parkeerterrein van de Albert Heijn, Gedempt Kanaal 99 te Middelharnis. Vanaf dat tijdstip is er gelegenheid om een wenslicht te kopen, à € 3,00, kinderen onder de 12 jaar € 2,50, en de mogelijkheid om een persoonlijke wens op de lantaarn te schrijven. Om 19.45 uur worden gezamenlijk de drijvende wenslichten te water gelaten.
De wenslichten zijn al te koop vanaf dinsdag 16 oktober in de WereldWinkel, Zandpad 134 te Middelharnis.
Van de opbrengst koopt de WereldWinkel cadeautjes die via de Voedselbank in de maand december aan kinderen worden gegeven. Kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben.

Vanwaar de kruisbestuiving met de deelnemende instanties? vraagt u zich af.
De gemeente Goeree-Overflakkee wil een Fair-Trade gemeente worden. Er is een werkgroep van start gegaan om dit te verwezenlijken, het motto is: "Wij als inwoners en ondernemers op Goeree-Overflakkee, handelen eerlijk, duurzaam en sociaal. Zowel dichtbij als verder weg".

Op de avond van de 27ste komt alles tezamen waar het motto voor staat. Er zijn diverse kramen opgesteld op het parkeerterrein. U kunt informatie inwinnen bij de gemeente camper, Deltawind, een Solaes biertje kopen en zien wat de WereldWinkel, Zuidwester en het Streekmuseum te bieden hebben.

Europarlementariër over Europese Samenwerking

OOLTGENSPLAAT - Ook voor het komende jaar hebben de SGP-jongeren Flakkee weer een programma samengesteld. De eerste avond zal zijn op 19 oktober. Bas Belder, namens de SGP lid van het Europees Parlement, zal dan een lezing verzorgen over (samenwerking binnen) de Europese Unie.

Hoe verhoudt zich de Europese Unie tot andere gebieden en welk beleid heeft zij voor de omgang met andere landen? Voor een gezamenlijk internationaal beleid is eenheid binnen de unie nodig. Waar hangt dat van af? En wat zijn de wensen voor één beleid op dit punt en hoe ziet dat er nu uit? Over deze vragen zal drs. Belder met ons nadenken tijdens zijn lezing.
De lezing zal plaatsvinden in het gebouw van de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat (Van Weelstraat 1). De aanvang is om 19.45 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Belder is sinds 1999 Europarlementariër namens de SGP, daarvoor heeft hij onder andere bij het Reformatorisch Dagblad als hoofdredacteur van de buitenlandredactie gewerkt.
Andere lezingen dit jaar zullen zijn op 25 januari 2019, waarop dhr. G. Slootweg zal spreken, en 15 maart; dan zal mr. D.J.H. van Dijk onze gast zijn. Zie voor meer informatie www.sgpjflakkee.nl.

Diaconaal gastenhuis De Oase heropend

OUDDORP – Een heuse mijlpaal was het voor diaconaal gastenhuis De Oase te Ouddorp, toen na een intensief bouwtraject afgelopen zaterdag 13 oktober het gastenhuis heropend werd. De Oase werd verbouwd en fors uitgebreid en is nu een voorziening voor twaalf gasten. Lienes Klepper, bestuurslid van het eerste uur, verrichtte de openingshandeling door het (voorlopige) naambord aan de voorgevel te onthullen. Hij deed dat samen met bestuursvoorzitter Wim Weijers. Aansluitend vond een bijeenkomst plaats waarin pastoraal werker ds. A.J. de Waard het woord voerde en Aart van Wolfswinkel een terugblik bood op 5 jaar Oase. Twee oudgasten deelden hun persoonlijk verhaal met de aanwezigen. Duidelijk kwam tijdens de bijeenkomst naar voren wat De Oase voor haar gasten is: een plek om op adem te komen voor wie psychisch uit evenwicht is geraakt.

Ode aan Flakkeese schrijvers

De Reizende Dichters in het Trefpunt (foto Cora de Boed).

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Tijdens het Literair Café in Het Trefpunt te Stad aan 't Haringvliet presenteerden De Reizende Dichters Bladerboek 6. Het boek heeft de titel 'woorden overleven' en is een ode aan schrijvers van weleer die een band met Goeree-Overflakkee hadden. Burgemeester Ada Grootenboer nam het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de feestelijke en goed bezochte bijeenkomst.

Tekst: Kees van Rixoort

Bladerboek 6 is verschenen in het kader van het tienjarig bestaan van De Reizende Dichters. Het boek bevat een selectie van schrijvers en dichters "die ons voorgingen", van de zeventiende tot de eenentwintigste eeuw. Er staan schrijvers als Willem Walraven, Jan Knape, Rudolf van Reest en Cor van den Tol in, die ter wereld kwamen en/of werkzaam waren op het eiland, maar ook een dichter als Ed Hoornik, die het bekende gedicht van een verdrinking in Middelharnis schreef, en enkele dichters die tot De Reizende Dichters behoorden.

Van de circa twintig schrijvers en dichters staan, naast een portret, een korte biografie en een kenmerkend fragment van zijn of haar werk in het Bladerboek. Vervolgens: een ode van een van de Reizende Dichters aan de schrijver of dichter en – aan het eind – een bibliografie.

Tijdens het Literair Café in Stad lieten de Reizende Dichters hun ode op het podium horen. Ook was er een optreden van muziekgroep Enjoy. Burgemeester Grootenboer, die Bladerboek 6 uit handen van Reizende Dichter Niels Snoek ontving, was zichtbaar onder de indruk van wat het poëtische gezelschap neerzette in de afgelopen tien jaar en tijdens het Literair Café. "Met elkaar schrijven en betrokken blijven, mooi dat jullie dat doen met zoveel vrijwilligers. Daar ben ik erg trots op!"

Minder dan een week later kwamen De Reizende Dichters weer in de schijnwerpers te staan. Tijdens de uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs waren er twee genomineerd: Jolanda Holleman en Frouke Bienefelt. De laatste won de prijs in de categorie 'dichters, volwassenen'.

Succesvolle viering éénjarig bestaan Kringloop Woord en Daad

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag was het een hele drukte bij de Kringloopwinkel van Woord en Daad te Middelharnis.

Er was wat te vieren en daar kwamen veel mensen op af. Geholpen door schitterend weer kwam de klantenstroom goed op gang. De koffiedames hadden hun handen vol om steeds kannen verse koffie te kunnen serveren met heerlijke kruukplaetjes en malse cake van de bekende cakebakker.
's Middags begon om half twee de aangekondigde veiling van bijzondere spullen die waren binnengekomen en was een groot succes.
Veilingmeester Hans van Hoorn veilde 60 kavel(tjes) in een uur tijd, die tezamen bijna € 1.000.00 opbrachten.

Door het vele publiek was het in de winkel ook heel druk en werd er veel verkocht, want er was zelfs 10% korting op de toch al voordelige spullen.
Toen de winkel om 4 uur werd gesloten waren de vele vrijwilligers wel erg benieuwd naar de opbrengst van deze bijzondere dag: € 3350.00 was het resultaat, waar men stil en dankbaar van werd. De totale weekomzet was dan ook een topper in het bestaan van de winkel: € 5.500,-. Met het geld kan weer mooi werk worden gedaan bij het project in Mozambique, waar macadamia noten worden gekweekt en verhandeld.

'Laat u verrassen' bij Inloophuis De Boei

OUDDORP - De vierde dinsdag van de maand, 23 oktober, is er weer inloop in De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. In de regel laat De Boei van te voren weten wat er voor activiteit is in de middag.
Door persoonlijke omstandigheden is de schrijfster die Inloophuis De Boei had uitgenodigd verhinderd. De gastvrouwen en de coördinatoren zijn druk doende een alternatief te vinden, dus laat u verrassen op dinsdagmiddag de 23ste oktober.

Inloophuis De Boei staat voor het bieden van een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten op Goeree-Overflakkee en omgeving. Door mensen met elkaar in contact te brengen, een luisterend oor te bieden, mensen te bemoedigen en te helpen ontspannen, en daardoor iets toe te voegen aan hun leven. Inloophuis De Boei wil een ontmoetingsplaats bieden die laagdrempelig is en toegankelijk is voor alle mensen met kanker of die kanker gehad hebben, en hun naasten. Een huiselijke plek waar vrijwilligers, de gastvrouwen, gemotiveerd en met plezier gasten ontvangen om het dagelijkse leven van die gasten weer een nieuwe dimensie te geven. Voor meer informatie of mocht het vervoer van en naar de Dijkstelweg 33 te Ouddorp een probleem zijn, dan kunt u contact opnemen met info@deboeigo.nl of via 0622111572.

Vakantie Bijbel Klub in Stellendam

STELLENDAM – Op 23, 24 en 25 oktober is er weer de Vakantie Bijbel Klub in Stellendam. Drie dagen lang is er alles te beleven: knutselen, Bijbelverhalen luisteren, muziek maken, sketches, spelletjes en nog veel meer! De toegang is gratis.

Het dagprogramma is voor alle kinderen van groep 1 t/m 7 van de basisschool. Op dinsdag en woensdag wordt de VBK van 13.15 tot 16.00 uur gehouden in de Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat te Stellendam. Op donderdag word er om 11.45 uur begonnen met een gezellige pannenkoekenmaaltijd, eveneens in De Rank. Inschrijven kan vanaf 15 minuten voor de aanvangstijd.
Voor de tieners uit groep 8 en de eerste twee klassen van de middelbare school wordt er een avondprogramma gehouden op 23 en 24 oktober in het clubhuis De Schuur, Bosschieterstraat te Stellendam. Op dinsdag begint het programma om 19.00 uur. Op woensdag start het programma om 17.30 uur met het eten van frietjes. De avonden duren tot ongeveer 21.30 uur.

Slotmiddag

Op donderdagmiddag zijn alle ouders en andere belangstellenden welkom om vanaf 13.45 uur in de kerk te zien wat we allemaal gedaan hebben tijdens de VBK-dagen! We krijgen dan ook heel bijzonder bezoek! Ook zo benieuwd wie dat is? We hopen je te ontmoeten op de VBK-dagen!
Voor meer informatie of een persoonlijke uitnodiging met kleurplaat kunt u contact opnemen met Mariëtte Versluis: 0187-493724.

Dorpsraad Herkingen organiseert weer een inwonersavond

HERKINGEN - Woensdag 31 oktober organiseert de Dorpsraad Herkingen voor de derde keer in haar bestaan een inwonersavond. Alle inwoners, maar ook de mensen die op de haven of de vakantieparken verblijven en betrokkenheid hebben met het dorp, zijn welkom.

Daar waar de eerste inwonersavond maar 25 belangstellenden trok, was het vorig jaar met zo'n 80 bezoekers al een stuk drukker. Als de voortekenen niet bedriegen zou het dit jaar weleens een 'volle bak' kunnen worden in Ons Huis, iets waar de Dorpsraad buitengewoon blij mee zou zijn.

Zij denken dan ook een breed en gevarieerd programma aan te kunnen bieden. Zo zullen in ieder geval mensen aanwezig zijn van de politie (Donkere Dagen Offensief en eventuele vragen en opmerkingen), het Klant Contact Centrum van de gemeente (hoe kunt u klachten en/of opmerkingen kwijt, wat gebeurt ermee, enz), Staatsbosbeheer (stand van zaken strandje Herkingen), Fides Wonen (relevante zaken), het BOA team (werkwijze, vragen/opmerkingen), Kerstcomité Herkingen (kerstviering Visbankplein) en Els Wegman van Kern en Buurtgericht werken van de gemeente (werkwijze, samenwerking met de Dorpsraad, enz.). De kernwethouder Herkingen moet helaas verstek laten gaan, wel hebben enkele gemeenteraadsleden toegezegd aanwezig te zullen zijn, mits er geen dringende zaken tussendoor komen.

De Dorpsraad zal o.a. een toelichting geven over lopende zaken als bijvoorbeeld het Visbankplein en de oude Gemeentewerf. Verder zullen de uitkomsten van de enquête 2018 worden behandeld. Deze uitkomsten geven een goed beeld van wat er speelt in het dorp en waar voor de inwoners de irritatie en pijnpunten liggen. Deze uitkomsten zijn inmiddels ook al gedeeld met de politie, de gemeente en Fides Wonen. Twee jaar geleden is er ook een enquête uitgegeven, de vergelijking tussen deze twee enquêtes geeft een goed beeld hoe het bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de leefbaarheid is gesteld.

Mochten er mensen zijn die specifieke vragen hebben voor een van de aanwezige partijen, dan zou het handig zijn als zij deze van tevoren naar de Dorpsraad mailen. Zij zorgen er dan voor dat deze bij de juiste partij terechtkomen, zodat de vraagsteller een duidelijk antwoord kan verwachten. Het mailadres van de Dorpsraad is dorpsraadherkingen@hotmail.com. Uiteraard is dit geen verplichting.

De Dorpsraad hoopt een ieder die geïnteresseerd is in zijn of haar dorp te mogen begroeten op 31 oktober. Aanvang 19.30 uur. Ons Huis Herkingen.

INGEZONDEN: Ik ben BOOS

26 juni: er worden lantaarnpalen aangesloten aan de Geldersedijk-Havelozeweg. Er wordt een kabel kapot getrokken: geen telefoon geen internet. Er is getracht de kabel te repareren, maar helaas, onze telefoon werkte niet en internet ook niet. Gebeld naar onze provider, die kwam 28 juni. Helaas: hij kon de kabel niet repareren daar moest een gespecialiseerd bedrijf voor komen. De provider van de vaste telefonie gebeld en die kwam 29 juni en kon helaas kon ook niets doen. 9 juli inmiddels een expert van KPN, helaas kon hij het euvel die dag niet repareren, hij kwam 10 juli terug.

Ondertussen hadden wij gelukkig hulp van IC-Automatisering uit Dirksland, die een 4 G modem kon plaatsen, zodat wij als bedrijf toch internet hadden. 11 juli zou het internet het weer moeten doen, maar helaas nog steeds niet. 17 juli weer een monteur van onze provider met een nieuw modem. U raadt het al: werkt niet.
19 juli IC-Automatisering weer langs geweest… het nieuwe modem is kapot. Diverse malen de provider gebeld van onze vaste telefonie, omdat er een storing is en wij niet kunnen bellen. En dat allemaal omdat er een kabel kapot is getrokken! Vanaf 26 juni hebben wij ellende gehad door de schuld van een ander. Pas 7 augustus hadden wij weer een normale verbinding met internet en telefonie, dat is meer dan een maand en dat voor een bedrijf!

Gebeld met de gemeente welk bedrijf die kabel kapot had getrokken. U raadt het al: de gemeente stuurt mij naar het waterschap en die stuurt mij weer terug naar de gemeente. Kastje muur. De lantaarnpalen zijn van het waterschap, maar de gemeente doet het onderhoud. Citytec heeft de kabel kapot getrokken, maar geeft niet thuis. Al met al niet normaal hoe er met burgers wordt omgegaan hier. Daar betaal je dan voor aan de gemeente en het waterschap. Ze laten je gewoon in de kou staan als bedrijf. Wij hebben kosten moeten maken, gelukkig kregen we goede hulp van IC-Automatisering. Ik denk dat we anders nog steeds geen internet/telefonie hadden gehad. Maar die moeten wel hun uren betaald krijgen, dat is logisch.

Er is wel iemand van de gemeente geweest, maar helaas hij kon mij de naam Citytec geven en vertellen dat ik dat bedrijf aansprakelijk moet stellen, maar ja, die stuurt mij naar de gemeente en de gemeente stuurt mij naar het waterschap. Al met al vreselijk irritant allemaal. De omgedraaide wereld, hoor. Ik kan er helemaal niks aan doen en de verantwoordelijken doen niks en laten je het zelf uitzoeken. Al die zes weken was het gat dat gegraven was gewoon open, zonder een hekje o.i.d., alleen een paar pionnen die natuurlijk zo omgeschopt of weggewaaid waren. Gevaarlijke situatie. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd, maar normaal kan dit toch niet zijn?

Ina van Prooijen-van der Valk

Ingezonden Duisternis in de nacht

Op zaterdag 27 oktober a.s. wordt weer aandacht gegeven aan de kwaliteit van 'donker', in de Nacht van de Nacht. Duisternis is nog steeds een ondergewaardeerde buitenkwaliteit, deels uit angst, deels om economische motieven. En wat te denken van de natuur, die er van in de war raakt?
Goeree-Overflakkee, zeker de zuidrand, behoort tot de donkerste plaatsen in Nederland. Dat wordt door velen gewaardeerd, maar is ook bedreigd. Een recent voorbeeld hiervan zijn de fel rode waarschuwingslichten op de nieuwe windmolens bij de Krammersluizen. Wat we ook vinden van de windmolens (van 'industrieel complex', 'wel bijzonder' of 'tijdelijk noodzakelijk'), waarom moeten we ze 's nachts zien? De lichten zijn voorgeschreven door de overheid, met name voor objecten die hoger zijn dan 150 m. En dat zijn deze windmolens. Maar in een tijd dat we de molens kunnen stilzetten als een zeearend wordt waargenomen, moet het toch mogelijk zijn om een helikopter of klein vliegtuigje (want daarvoor zullen de lichten vooral bedoeld zijn) met de huidige, moderne communicatiemiddelen op een andere en minder storende manier te kunnen waarschuwen!? Wie kan een oplossing aandragen, die we bij de overheid (vooral het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) kunnen indienen?
En dan nog wat: iedereen kan bijdragen aan meer duisternis. Hoewel veiligheid voorop mag staan, is er veel onnodige buitenverlichting (sierverlichting op gebouwen, bomen, e.d., zeker licht dat naar boven is gericht). Die zou toch na 12 uur 's nachts (of eerder) uit kunnen?
Evenzo voor alle reclameverlichting; wie ziet deze zo laat nog? Ook het vervangen van de zeer verstrooiende natrium- of kwikverlichting door LED-verlichting; bespaart bovendien ook veel energie. Ongetwijfeld valt er nog meer te verzinnen. Laat het elkaar weten.

Jos Hendriks
joshendriks@inter.nl.net

Leven in de polder (16)
Aardappels oogsten en tarwe zaaien

De aardappeloogst is bijna afgelopen. Janine van Nieuwenhuijzen vertelt: "Gelukkig kunnen we een redelijk goede oogst naar binnen rijden, dankzij de aanvoer van zoet water op het eiland. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we dit jaar geen wateroverlast tijdens de oogst. Door de droogte is er tijd genoeg om de oogst naar binnen te rijden en de wintertarwe in te zaaien, die we volgend jaar oogsten. Binnen een paar weken kleurt een deel van de akkers groen door het grasachtig uiterlijk van de wintertarwe. Nu maar hopen dat de ganzen de nieuwe tarwe niet op komen eten..."

Op de andere akkers staat de groenbemester in volle bloei. De paarse Facelia en de gele mosterd vallen het meest op. De groenbemester stimuleert met zijn beworteling het bodemleven in de teeltaarde. De plant zelf verteert en is voeding voor de aardappelen en uien van volgend jaar. Wat dat betreft is de bodem van de akker niet anders dan de mens. Optimaal gevoed en onderhouden functioneert deze het beste. Verder geeft het gewas beschutting voor insecten en dieren boven de grond, aangezien de andere akkers nog kaal zijn na de oogst.

Vlag Middelharnis te koop

SOMMELSDIJK - Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft besloten de dorpsvlaggen van Goeree-Overflakkee uit te geven. Na het succes van de vlag van Sommelsdijk, komt over twee weken ook de vlag van Middelharnis in de verkoop. De andere dorpsvlaggen volgen op een later tijdstip.

Afgelopen zomer werd door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, ter verhoging van de sfeer tijdens Holle Bolle Dag, de vlag van Sommelsdijk uitgegeven. Dit bleek een groot succes. Veel inwoners kochten een vlag bij het Streekmuseum en enthousiasmeerden ook buurtbewoners.
Doordat het vlaggenprotocol niet van toepassing is, kan de vlag het gehele jaar dag in dag uit buiten hangen.

De vlag van Middelharnis is afgeleid van het wapen uit 1908 en heeft de heraldische kleur blauw met daarop een schild van zilver, beladen met een borstharnas met zijstukken van azuur (blauw). Het harnas is ook te zien op het voormalige Raadhuis van Middelharnis, zij het in een andere kleursamenstelling.

De vlaggen worden door een gespecialiseerd bedrijf in mooie kwaliteit geleverd en zijn er vanaf 25 euro. Er zijn in totaal 3 verschillende maten.
Wellicht een origineel cadeau voor de komende feestdagen?
Heeft u interesse in de aanschaf van een vlag van Middelharnis? De vlag is te bestellen via de website: www.streekmuseum.nl/vlag.
Na uw bestelling ontvangt u een e-mail wanneer de vlag in de museumwinkel te betalen en af te halen is.

Geheel vernieuwde showroom voor Hameeteman Wonen


OUDDORP - Met gepaste trots mogen de mensen van Hameeteman Wonen zich presenteren als dé Woonspecialist in het centrum van Ouddorp.

Ko Hameeteman, één van de eigenaren van Hameeteman Wonen, vertelt dat de showroom van Hameeteman Wonen in de afgelopen tijd flink onderhanden is genomen. De presentatieruimte is uitgebreid naar 2.350 m2, waar alles wordt gepresenteerd voor wat men nodig heeft betreffende een complete woninginrichting, zoals vloeren, gordijnen en raamdecoratie met de hoogstaande merken als Luxaflex®, Forbo en Desso. Na de vernieuwing van de showroom zijn er ook nieuwe merken toegevoegd, zoals: Moduleo, Kobé en Eijffinger.
In de nu uitgebreide showroom, die met 30% is gegroeid, kunnen bezoekers zich volop laten inspireren. "Voel de gordijnen, loop over de vloeren en probeer de functionaliteiten van de raamdecoratie. Dat kan ook in de nieuwste Luxaflex® Inspiration shop. Alle producten van Luxaflex® kun je hier zien, voelen en uitproberen", aldus een enthousiaste Hameeteman.
"Jouw woning is een afspiegeling van je ziel, een emotie waar je jezelf in herkent", verduidelijkt Ko. "Wij zorgen ervoor dat je je volledig thuis zult voelen in je woning. Met onze adviseurs in de winkel kom je erachter wat je stijl is en zoeken we samen de best passende producten uit, volledig afgestemd op je persoonlijke wensen, voorkeuren en budget, zodat o.a. ook de beginnende woningbezitter modieus kan wonen voor een betaalbaar interieur. Het wordt vast en zeker een advies op maat met een prettige begeleiding".

Wanneer klanten hun keuze hebben gemaakt en de bestelling is geplaatst om vervolgens te worden afgeleverd, leggen of monteren de vakmensen van Hameeteman Wonen alles strak en snel in de woningen. Dit alles natuurlijk inclusief garantie en service.
"Wij zijn aangesloten bij de franchiseorganisatie de Woonspecialist, en daardoor garanderen wij een volledige ontzorging voor de klanten", aldus Ko Hameeteman.
De nieuwe showroom is te vinden op het vertrouwde adres aan de Dorpsweg 1 in Ouddorp. De openingstijden zijn: maandag van 13.00 tot 17.30 uur; dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur / 13.00 tot 17.30 uur; zaterdag van 8.30 tot 16.30 uur. Buiten de openingstijden op afspraak.
www.hameetemanwonen.nl

Ladies Night bij Jouw Marktkraam Middelharnis

MIDDELHARNIS – Op donderdag 18 oktober organiseert Jouw Marktkraam Middelharnis een Ladies Night. De winkel is dan extra geopend van 18.30 tot 20.30 uur. Jouw Marktkraam heeft door de verschillende aanbieders een uniek assortiment van tweedehands tot nieuw, Do-It-Yourself en Vintage. Tijdens de Ladies Night zijn er in samenwerking met de kraamhuurders een aantal leuke acties!

'Benieuwd naar de actuele dames wintermode? FF Happy Fashion en Sanne's Sieraden organiseren een modeshow! Zij presenteren de nieuwe wintercollectie voor kleding, tassen, sjaals en sieraden. U krijgt persoonlijk advies en 10% korting op de collectie van beiden. Daarnaast organiseert Sanne een aanschuifworkshop sieraden maken. Wat? Dat is nog even een verrassing! Crea-An bakt cake, komt u proeven? U kunt in aanmerking komen voor een mini kapsel metamorfose door 't Nieuwe Kappershart. Ook kunt u een leuk tekstbordje maken. Voor slechts € 3,00 kunt u een workshop servetten techniek volgen!' aldus Jacolien, medewerker van de winkel.

Goodybag

'Vanaf de Ladies Night krijgt u maar liefst 50% korting op het gehele bekende Spaanse assortiment. Lingerie Renata is aanwezig met outletlingerie. Verder hebben we nog een korting van minimaal 10% bij de kaarten van Bonisa Zending en de boeken van Van der Boom. Zolang de voorraad strekt ontvangt u een goed gevulde goodybag met leuke producten en kortingsbonnen. Verder zorgen wij natuurlijk voor iets te drinken!' zegt Viktor Kauffman.

Stomerijservice

Deze maand is ook de stomerijservice gestart bij zowel Jouw Marktkraam Ouddorp als Middelharnis. De gehele maand oktober ter introductie, het tweede artikel met 50% korting.
Dat wordt dus gezellig shoppen bij Jouw Marktkraam Middelharnis. De reguliere openingstijden van Jouw Marktkraam Middelharnis zijn van dinsdag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur, met koopavond op vrijdag. Meer informatie over het concept is te lezen op www.jouwmarktkraammiddelharnis.nl.

Little Miss Philippines Netherlands komt van Goeree-Overflakkee

REGIO - De van het eiland afkomstige Christine Elaine van Tol heeft onlangs meegedaan aan de Little Miss Philippines Netherlands verkiezing in Leeuwarden. Eerder deed ze al mee aan een verkiezing in de Filippijnen, waar ze als eerste uit de bus kwam. Zaterdag 6 oktober vertrok ze naar Leeuwarden, om te zien of ze ook hier gekroond kon worden. Het resultaat voor Christine was de eerste prijs, retourtickets naar Londen, een beker en een kroon. De deelnemers hebben zich allemaal ingezet voor het goede doel, er is geld ingezameld voor de oogoperatie van een driejarig meisje.

Column

Wat een boer, een vrijwilliger en natuurbeschermer gemeen hebben

Zaterdag 6 oktober vond onze jaarlijkse vrijwilligersdag plaats. Een dag waarbij we de vrijwilligers van onze beheereenheid in het zonnetje zetten. Dankzij hen beschermen we de natuur nog beter. Ik ben echt oprecht trots op deze mannen en vrouwen die zo veel werk voor ons verzetten in hun vrije tijd. Bovendien zijn het zeker geen 'twaalf in een dozijn'-types. Iedereen brengt een eigen talent mee: de een is ontzettend handig en helpt mee met het repareren van rasters en zorgt voor begaanbare paden. De ander organiseert met haar kennis over paddenstoelen een mysterieuze excursie over heksenkringen in het bos.

Dit keer nodigden wij de vrijwilligers uit bij onze pachter, Piet Breen. Samen met zijn partner Janneke runt hij een biologisch melkveebedrijf in Goedereede met uitsluitend Jersey koeien. Een zeer bevlogen agrariër, die ondanks diverse tegenslagen zijn droom waarmaakt. En dan ook nog eens een kei van een vrouw naast zich heeft staan... die haar 'juffrouwbestaan' verruilde voor het boerenleven!

De ochtend vloog voorbij waarbij we een kijkje kregen in de keuken van bedrijf Breen. Naast het 'boeren' zet Piet zich in om een biologisch bedrijf neer te zetten. Met aandacht voor de natuur. Vandaar ook dat wij elkaar een aantal jaren geleden 'vonden'. Natuurmonumenten heeft gebieden die we schraal willen houden, bijvoorbeeld door begrazing. En laat Piet nu op zoek zijn naar gebieden waar hij zijn vee kan laten grazen. Je vindt zijn Jersey koeien in het Volgerland, de Goekoopgorzen en de Scheelhoek. En dat zijn ook de gebieden waar de vrijwilligers actief zijn.

Als natuurbeschermer haal je al het mogelijke uit de kast om de biodiversiteit te verbeteren. De vrijwilligers die beheerwerk uitvoeren, weten dat, ervaren dat en worden beloond op momenten dat zij een zandhagedis in de duinen voorbij zien schieten of bloeiende orchideeën aantreffen in de Middelduinen. Door een andere, meer natuurlijke manier van ondernemen, merkt ook de agrariër verandering op. Zo vertelt Piet dat hij weer hazen ziet in zijn grasland. Mooi om deze verhalen zo tastbaar bij elkaar te zien en te horen tijdens de vrijwilligersdag. En bij Piet zijn opmerking dat 'alles natuur is en je die natuur alleen samen kunt beschermen', daar sluit ik mij volledig bij aan. Dat is een waarheid als een KOE.

Ingestuurd

Herfstkleuren

Niet alleen op de Slikken van Flakkee kun je zeekraal bewonderen. Ook in natuurgebied de Kwade Hoek kleurt de zeekraal mooi rood. De foto is gemaakt door Petra de Vries.

Vrijdag in de krant

Supermarkt is belangrijk voor het dorp

Hoe zien jonge boeren hun toekomst?