info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

27 juli 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 27 juli 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Start compensatie Kierbesluit

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet is maandagmiddag 25 juli de start gegeven aan de compenserende maatregelen vanwege het Kierbesluit op Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Hans Villerius

In verband met het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen in 2018 is het noodzakelijk om voor de winning van zoet water voor de drinkwatervoorziening een nieuw inlaatpunt met pompstation te realiseren. Dat punt komt langs de buitendijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Aan de werkzaamheden hiervoor werd maandagmiddag een start gegeven met het slaan van de eerste heipalen voor het nieuwe pompstation van Evides Waterbedrijf, wat tevens de start betekende van de compenserende maatregelen.

De bouw van het pompstation vindt plaats aan de Zeedijk, achter de vier windmolens nabij 'Stad'. Tegelijkertijd legt Evides vanaf deze locatie een veertien kilometer lange nieuwe ondergrondse waterleiding aan naar het huidige leidingnet bij Stellendam. Die werkzaamheden zijn begin juni gestart, inmiddels is zes kilometer leiding aangelegd.

Voor de zoetwatervoorziening ten behoeve van de landbouw is ook waterschap Hollandse Delta begonnen met het uitvoeren van de nodige werkzaamheden. Nieuwe sloten worden aangelegd en bestaande verbreed. In juni is gestart met de voorbereidingen om de sloten ten westen van het havenkanaal van Dirksland te verbreden.

De compenserende maatregelen worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat, Waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf. Uitgebreide informatie is te vinden op website kierharingvliet.nl.

Oude tractoren stelen de show

MIDDELHARNIS - Tijdens de tweede Diekdag waren er traditiegetrouw oude tractoren te bewonderen in het centrum van Middelharnis. Veel heren en ook dames, van jong tot oud, rijden met hun opgepoetste tractor langs het publiek. De motoren grommen en de uitlaatpijpen braken dikke rook uit. Onderaan D'n Diek worden alle tractoren in gelid opgesteld. Achter een knalblauwe tractor zit een platte wagen vol met glimmende melkbussen, bij een andere tractor zit er een hond in de passagierszit bovenop het spatbord. Kinderen klauteren even achter het stuur voor een foto. Met een kennersoog monsteren de hobbyisten de andere tractoren. Met een drankje in de hand wordt er gediscussieerd over paardenkrachten, bijzondere modellen en oude werktuigen. Het is een avond waarop je denkt: "Laat de boeren maar dorsen."

Aanstaande vrijdagavond zijn er klassieke auto's te bewonderen tijdens de Diekdag. (Foto: Wilko van Dam, DigiDamco)

Haringvlietbrug afgesloten

GOEREE-OVERFLAKKEE - A.s. weekend wordt er gewerkt aan de Haringvlietbrug. In de nacht van zaterdag op zondag is de brug vanaf middernacht tot 08.00 uur afgesloten voor alle verkeer.

Eilanden-Nieuws op woensdag

SOMMELSDIJK - Ook de komende twee weken verschijnt Eilanden-Nieuws eenmaal per week. De zomeredities verschijnen nog op de woensdagen 3 augustus en 10 augustus. De afsluittijd voor (zakelijke) advertenties van deze edities is dinsdag 12.00 uur. Familieberichten kunnen tot woensdagochtend 07.15 uur worden aangeleverd.

Beiaardconcert

GOEDEREEDE - Zaterdag 30 juli is er weer een concert op de beiaard, vanaf de Goereese Toren. Boudewijn Zwart speelt van 16.00 tot 17.00 uur werken van onder andere Bach, Mozart en Haydn.

2 / 24

Agenda

Donderdag 28 juli

OUDDORP – Donderdagavond-orgelconcerten in de Dorpskerk, Weststraat 2. 20.00 uur. Organist Jaap Zwart. Entree € 8,-
GOEDEREEDE - Verenigingsgebouw Oostdam. Goeree Creatief. Een ieder is welkom met zijn of haar werkstuk, breien, haken of ander werkstuk. Tussen 19.00 en 22.00 uur. Elke vierde donderdag van de maand.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Vrijdag 29 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
MIDDELHARNIS - Diekdag, braderie in het centrum van 12.00 tot 21.00 uur. 's Avonds zijn er oldtimers te bewonderen.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 30 juli

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: Jan Bezuijen.
GOEDEREEDE – Beiaardconcert vanaf de Goereese Toren. Boudewijn Zwart speelt van 16.00 tot 17.00 uur.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDE-TONGE - Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15.00 uur orgelconcert door Martien de Vos.
STELLENDAM – Verkoop in de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Maandag 1 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDDORP – Fietspuzzeltocht van 20 kilometer rondom Ouddorp. Start van 18.30 tot 19.00 uur bij de Ger. Gemeente aan de Spaanseweg 13. Deelname kost € 2,50 per persoon, met een maximum van € 10,- per gezin.

Dinsdag 2 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE - Goereese Kunstdagen, kijk voor het programma op www.kunststichtinggoedereede.nl.
OUDDORP – Fietstocht voor Adullam, vanaf Eben Haëzer, Preekhillaan 3. Keuze uit 30 of 50 kilometer, inschrijven van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost € 4,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen (tot 12 jaar).

Woensdag 3 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE - Goereese Kunstdagen, kijk voor het programma op www.kunststichtinggoedereede.nl.
OUDE-TONGE – Stadswandeling in Zierikzee, georganiseerd door ANBO Oostflakkee. Vertrek om 12.45 uur bij Ebbe en Vloed. Opgeven bij A. Kamp, tel. 642076.

Donderdag 4 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE - Goereese Kunstdagen, kijk voor het programma op www.kunststichtinggoedereede.nl.

Meer dieren achtergelaten op Hernesseroord

MIDDELHARNIS – De afgelopen maand zijn er zo'n 40 kleine dieren, zoals cavia's en konijnen, aangeboden en gedumpt op de kinderboerderij van Hernesseroord. Volgens woordvoerder Annette van der Wulp van Zuidwester is dat een stijging ten opzichte van vorige jaren.

Door Martijn de Bonte

Ze denkt dat dit wellicht komt doordat steeds meer mensen de kinderboerderij weten te vinden. "Iedereen is van harte welkom op Hernesseroord, maar niet om dieren achter te laten voor de zomervakantie. A: we hebben geen plek voor al die dieren. B: de dieren die worden achtergelaten kunnen ziektes overdragen."

De dieren die de afgelopen periode zijn achtergelaten, worden weggegeven aan een handelaar. "Het is dus niet zo dat ze een nieuw leven krijgen op de kinderboerderij." Van der Wulp roept op om voor de aanschaf van een dier goed na te denken over wie er voor kan zorgen tijdens de zomervakantie. "Vraag het aan familie of vrienden, of breng kleine dieren net als een hond of kat naar een asiel."

Er is ook goed nieuws, want er worden plannen gemaakt voor een nieuwe speeltuin op Hernesseroord, die gaat het restaurant en de kinderboerderij met elkaar verbinden. Onlangs was er een bijeenkomst waarop kinderen in een bouwdoos hun ideale speeltuin mochten knutselen. Er is recent een nieuwe mountainbikeroute aangelegd en kinderen kunnen een balletje trappen op het nieuwe Cruyff Court.

Watersnoodmuseum binnenkort digitaal

OUWERKERK – Het Nationaal kennis-en herinneringscentrum Watersnood 1953 in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland gaat binnenkort digitaal. Dit wordt mogelijk met de ontwikkeling van een smartphone-app en de in zet van VR (Virtual Reality) in het museum. Het Watersnoodmuseum herinnert, leert en kijkt vooruit. Op die manier worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden. Dit vindt plaats in het fysieke museum, de vier caissons in Ouwerkerk.

Door Jaap Ruizeveld

Eén van de onderdelen van het nieuwe digitaal museum is de Virtual Reality-beleving die thans wordt gerealiseerd in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte in caisson 3. Door middel van VR kan men vanaf augustus al ervaren "hoe het is als je huis overstroomt". Er wordt voor de bezoeker een moderne woonkamer ingericht en met behulp van een VR-bril krijgt men een verhaal gepresenteerd over de overstroming van het huis. Het is de bedoeling virtueel een veilig heenkomen te zoeken.

Museum app                                                                                                                                                

Met de museum-app, die dit najaar wordt gelanceerd, kan men de vele dammen en sluizen van de Deltawerken verkennen. Met de auto, de fiets of wandelend. De routes gaan langs indrukwekkende en interessante locaties die een link hebben met de Watersnoodramp van 1953 (en van andere overstromingen). Bij ieder routepunt geeft de app relevante informatie. Het wordt, zo deelt het museum mee, zelfs mogelijk om verdronken steden en dorpen uit het verre verleden digitaal voor het oog terug te halen. De ontwikkeling van de app wordt gezien als een uiterst waardevolle toevoeging aan de bestaande collectie van het Nationaal kennis- en herinneringscentrum Watersnood 1953 in Ouwerkerk.

OUDE-TONGE - Zaterdagmorgen 20 augustus 2016 zal er tijdens het passeren van de omloop in Oude-Tonge een cultureel ontbijt worden georganiseerd op het Kaaiplein. Bij slecht weer wordt het ontbijt in de kantine van de watersportvereniging gehouden. Het ontbijt is gratis, maar er wordt wel verwacht dat deelnemers een bijdrage leveren aan het goede doel van de Omloop. Dat zijn de Vrienden van het Sophia, die het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam ondersteunen. Er kan worden ontbeten van 7.30 tot 10.30 uur. Men dient vooraf aan te melden, waarbij men aan moet geven in welk van de vier tijdsblokken men wil ontbijten. Er kan worden gekozen uit de volgende tijdsblokken: blok 1 van 7.30 tot 8.15 uur, blok 2 van 8.15 tot 9.00 uur, blok 3 van 9.00 tot 9.45 uur en blok 4 van 9.45 tot 10.30 uur. Inschrijven kan door een email te sturen naar twirlverenigingvivace@kpnmail.nl, met de vermelding in welk blok men wil ontbijten en met hoeveel personen. Vermeld ook welk blok eventueel als tweede en derde de voorkeur heeft. U ontvangt hierna een reserveringscoupon die men met het ontbijt moet meenemen. Men kan bij Albert Heijn en Ebbe en Vloed inschrijfformulieren met een antwoordstrook verkrijgen, de strook moet men dan inleveren op het vermelde adres. Het ontbijt wordt opgeluisterd door optredens van Twirl Vereniging Vivace, Gymvereniging O.K.K., Die Grevelinger Musikanten en mini draaiorgel de kleine Victoria. Meer informatie is te verkrijgen door middel van het genoemde e-mailadres, of bel 06-50223869.

Zorgen over mogelijke sloop pastorie

STELLENDAM - De Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht is bezorgd over de mogelijke sloop van de pastorie van de Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat in Stellendam. Volgens de stichting zorgen de plannen om de pastorie te slopen en op de locatie woningen te bouwen voor veel commotie. De stichting heeft inmiddels het gemeentebestuur verzocht het betreffende pand aan te wijzen als gemeentelijk monument. In de aanvraag is te lezen dat het pand cultuurhistorische waarde heeft, het gebouw dateert uit 1850. Verder is in de aanvraag te lezen dat het pand door de ligging van groot belang is voor de ruimtelijke structuur en beleving van het centrum van Stellendam. De pastorie behoort, samen met de molen, tot de meest beeldbepalende panden van Stellendam.

De gemeente heeft ontvangst van de aanvraag inmiddels bevestigd; de betrokken partijen wachten de behandeling verder af. Nieuwe ontwikkelingen worden gepubliceerd op www.dorpsgezicht.net.

Nieuwe expositie in De Overkant

OUDDORP - Samen met Thyade Art uit Rotterdam worden er werken geëxposeerd in De Overkant. Deze keer staat 'het landschap' centraal. Van diverse kunstenaars zijn er werken te zien: Frits Linnemann, Ton Schulten en Hendrik van Veenendaal zijn enkele kunstenaars waarvan werken in De Overkant zijn te bewonderen. Op vrijdag en zaterdag is De Overkant open van 10.00 tot 17.00 uur. Ook de tuin is dan te bezoeken en er kan van koffie, thee en taart worden genoten. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.

Zomerconcert in Brielle

BRIELLE - In de Sint-Catharijnekerk te Brielle worden weer twee orgelconcerten gegeven. Op zaterdag 30 juli, aanvang 16.00 uur, brengt Arjan Veen op het Kam-orgel een programma met muziek van Bach, Reger, Vierne en Gigout. Toegang € 3,-. Op maandag 1 augustus, aanvang 20.15 uur, komt Matteo Imbruno uit Amsterdam met een bijzonder programma. Hij speelt muziek van Vivaldi, Mendelssohn, Böhm, Copland en Marais. Toegang: € 8,-, met vriendenpas € 6,50, dat is inclusief een kopje koffie of thee na afloop. Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang. Een uitgebreid programmaboekje is verkrijgbaar aan de balie van de kerk.

Poort van Stellendam

Een reactie op het artikel 'Gebiedsontwikkeling Poort van Stellendam' dat in de krant stond van vrijdag 15 juli.

Ik woon in het buitengebied van Stellendam en draag dit dorp een warm hart en toekomst toe. Geen onbegrijpelijke visie's die nooit gaan plaatsvinden! We hebben de haven, het 'kamp', de onaantrekkelijke Voorstraat, bijna geen middenstand, het Chinese afhaalrestaurant is dicht, enzovoorts. Vergeet nu even al die dure woorden. Visiedossier is er één van, en schrijf eens een stuk wat echt hout snijdt. Dat begrijpelijk is voor iedereen en niet alleen voor ambtenaren.

A Seal is leuk, Zoet & Zout ook, we hebben (nog) een zwembad. De Kwade Hoek, Scheelhoek en Zuiderdiep zijn mooie natuurgebieden, maar er moet meer gebeuren! Kom eens met gewone, goede en begrijpelijke voorstellen waarin staat hoe het nu is. En hoe het kan en moet worden. Daar hebben we allemaal iets aan!

Dik Samsom
Stellendam

Drie beoordelingen in AD-Haringtest

Arno, Lenie, Heike, Cees en Eddy van Viswinkel Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Keurmeesters van de jaarlijkse Haringtest van het Algemeen Dagblad deden dit jaar 3 visverkooppunten (winkels) op ons eiland aan. Vishandel Eddy, aan de Weststraat in Ouddorp, Vishandel Hameeteman aan het Hoge Pad, ook in Ouddorp, en Poisson & Cuisine aan de buitenhaven in Stellendam. Vishandel Eddy scoorde eilandelijk het hoogst. Met cijfers als 8,5 voor de haring en een eindscore - op grond van alle beoordelingsonderdelen - het cijfer 8 (kwalificatie Goed). Vishandel Hameeteman met het cijfer 8 voor de haring en een 7 als eindgetal (kwalificatie Ruim voldoende). De Stellendamse viswinkel aan de Meester Snijdersweg scoorde, volgens de AD-test, helaas minder succesvol.

Door Jaap Ruizeveld

Met belangstelling werd het afgelopen weekeind uitgezien naar de uitslag van de jaarlijkse Haringtest van het Algemeen Dagblad. In deze nationale test kochten keurmeesters op 144 adressen (locaties) verspreid over heel het land 4 Hollandse nieuwe. Er worden cijfers gegeven voor de haring, rijping, de wijze waarop de haring wordt schoongemaakt, de temperatuur, het vetpercentage en de microbiologische gesteldheid. Al die gegevens bij elkaar leiden tot een eindscore. Waren-wettelijk mag de temperatuur maximaal 7 graden Celsius zijn, zo wordt aangegeven. De keurmeesters meten de laagste temperatuur in 2 haringen. De andere twee haringen worden in een steriele zak verpakt, gecodeerd, gewogen en onmiddellijk op droogijs ingevroren op een temperatuur van minus 79 graden C, in afwachting van transport naar het laboratorium.

Waardering                                                                                                                                                

"Ik zie de uitslag als een waardering voor onze inzet. Ik ben er blij mee. Ik kan mij vinden in de beoordeling zoals die in de testuitslag wordt aangegeven", zegt Eddy. "Op de testdag was het bijna tropisch warm (29 graden). Dat vergt dan uiterste inspanning om de temperatuur bij het verwerken van de haring rond de 7 graden Celsius te houden. En zit je maar net boven de 7.1 graden C. dan krijg je al een 0.5 punt aftrek." Zaterdagmorgen was de publicatie van de uitslag van de test aanleiding voor extra drukte. "Het is fijn, deze waardering", zegt de ondernemer.

Eddy is weken voor het moment dat de Hollandse nieuwe haring officieel mag worden aangeboden al bezig om goede haringen te verwerven. Contacten met leveranciers/reders. Het testen van monsters. Bij de proeverij zijn vier plaatsgenoten ingeschakeld om hun oordeel (blind getest) kenbaar maken. Op basis van al die informatie en gegevens wordt uiteindelijk de inkoop bepaald.

Zeilwedstrijden op het Haringvliet

STELLENDAM - Volgende week zal het Haringvliet tussen Stellendam en Hellevoetsluis het wedstrijdtoneel zijn voor het Europees Kampioenschap in de zeilklasse Flying Junior. Met bijna veertig teams uit 7 verschillende landen belooft dit volgens de organisatie veel spektakel.

De Flying Junior, te herkennen aan het internationale zeilteken FJ, is een sportieve zeilboot voor twee personen, die is uitgerust met een trapeze voor de bemanning. De klasse kenmerkt zich door de uitstekende zeileigenschappen van de boten, het hebben van relatief open regels hoe de boot in te richten en een groep zeilers, die elkaar als familie beschouwen. Voorafgaand aan het EK, dat start op 25 juli, wordt het NK gehouden op dezelfde locatie. Het evenement is bij de Marina Stellendam, daar kamperen ook veel van de zeilteams. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken bij de wedstrijden en kennis te maken met de zeilboten. De wedstrijden voor het Europees Kampioenschap zijn van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 juli. Zaterdag wordt het evenement afgesloten met een feest.

Vergadering over nieuwe impuls haven(kom) Dirksland

DIRKSLAND - Enige weken geleden heeft de dorpsraad Dirksland bij het gemeentebestuur aandacht gevraagd voor de situatie van de haven en de havenkom van Dirksland.

Tijdens de laatstgehouden vergadering van de dorpsraad heeft namens de gemeente mevrouw Ada Overwater een reactie gegeven. De haven en de havenkom zijn aangemeld in het kader van de culturele erfgoedlijn.

Dit betekent dat de provincie mogelijk subsidie ter beschikking stelt om de haven uit te diepen en het aanzien te verbeteren.

Graag nodigt de dorpsraad Dirksland de inwoners uit voor haar vergadering op dinsdag 2 augustus a.s.. Tijdens deze vergadering wordt u in de gelegenheid gesteld om ideeën en suggesties betreffende aanpassingen aan de kom en de haven voor te stellen. Namens de gemeente zal mevrouw Overwater aanwezig zijn om uitleg te geven en suggesties mee te nemen.

De vergadering wordt gehouden in Activiteitencentrum Careyn, Reginahof 1, Dirksland (om de hoek bij de apotheek), aanvang 19.30 uur.

Pokémon GO

Een maand geleden kende nog niemand Pokémon GO. Nu is het een begrip, bij iedereen die op straat z'n telefoon voor zich houdt denk je automatisch: "Oh, dat is weer een Pokémonspeler." Het spel waarbij je naar buiten moet om Pokémons te vangen zorgt voor veel reuring. Is het gevaarlijk, gezond, of allebei? En is het spel een eendagsvlieg, of is het de start van een nieuw tijdperk waarin de virtuele en tastbare wereld zich steeds meer vermengen? Erwin en Evelien geven hun mening.

Niet doen wat iedereen doet

"Oh nee, weer een nieuwe hype", zeg ik hoofdschuddend tegen mezelf, terwijl ik door mijn 'timeline' op Facebook scroll. Op Facebook word ik platgegooid met filmpjes, foto's, quotes en nieuwsartikelen over deze hype. Overal waar ik kom wordt er over gepraat. Pokémon Go: de zoveelste hype waar duizenden mensen aan mee doen. Luie mensen staan opeens op van de bank en gaan bewegen, simpelweg om Pokémons te vangen. Applausje voor de spelmakers die dit zomaar voor elkaar hebben gekregen.

Zelf doe ik niet mee aan deze hype. Waarom? Geen idee eigenlijk, ik heb nog niet echt de behoefte om dit spel te downloaden. Ik heb er een hekel aan om te doen wat iedereen doet. Dat is denk ik ook de reden dat ik nog geen Pokémons vang.

Mijn broer vertelde mij dat bij dit spel virtualiteit en realiteit heel dichtbij elkaar ligt en dat dat is wat het zo speciaal maakt. Hm, dat klinkt best vet en het maakt me nieuwsgierig naar dit spel.

Toch heb ik nog steeds niet de behoefte om Pokémons te gaan vangen. Ik ben er nog niet van overtuigd dat ik echt gelukkiger wordt als ik dit spel ga spelen. Mijn eigen koppigheid houdt me denk ik tegen. Als dit spel niet zo'n hype was geweest, had ik het wellicht wel gespeeld, want stiekem ben ik echt heel nieuwsgierig, maar nee, ik pas voor nu. Misschien ooit in de verre toekomst kom je mij tegen op straat en ben ik Pokémons aan het vangen terwijl al de anderen weer binnen op de bank bezig zijn met de nieuwste hype. ;)

In naam der wetenschap ging ik op pad

Intussen al weer een tijdje terug kwam er een spelletje uit dat rázend populair werd. Overal zag en hoorde je dat het spel gespeeld werd. Dat was Flappybird. Maar dat was na een paar weken weer 'oud' en saai. Dus werd er op zoek gegaan naar de volgende (kortstondige) hype, die na een paar weken weer overgewaaid is. En die is gevonden in Pókemon GO. Een spel waarbij allerlei fantasiewezentjes hun toevlucht hebben gezocht in kerken, op pleinen en in het water. Die moet je dan bekogelen met ballen en als je ze 'gevangen' hebt, kun je ze toevoegen aan je virtuele leger. Het concept slaat aan: miljoenen mensen zochten hun heil in Pókemon. Dus dacht ik, in naam der wetenschap kan ik het ook wel even installeren. Zo gezegd zo gedaan. En zowaar, onder mijn moeders stoel zat net een gedrocht dat ik moest vangen. Bij nader inzien was het een blauwachtige creatie die wat weghad van een mutatie tussen een vetgemest konijn en een loederige schildpad. Nadat ik dat beest had bekogeld, vervolgde ik mijn weg naar buiten. En het toeval wil, een paar straten verderop zat er wéér een! Helaas was het bloedheet, dus had ik weinig motivatie om weer zo'n vreemd wezen te vangen. Toen zag ik vervolgens op het nieuws dat een enthousiaste speler een ongeluk had veroorzaakt doordat het aandacht niet bij het stuur maar bij het spel had. Toen liep mijn gemoed (net als de temperatuur) hoog op, waarna ik het spel meteen verwijderd heb. Ik kan nu al niet wachten tot de dag waarop ook dit weer uit de rage is. En dan weer op naar de volgende tijdelijke bevlieging...

Maak me ernstig zorgen over mijn zoon. Was vandaag op z'n vrije dag vroeg op en vrijwel de hele dag buiten. Kan niet gezond zijn. #PokémonGO
@GertdeKievit

Neen, ik doe niet mee met de #PokemonGO rage. Ik neem gewoon graag foto's. Dus stop met mij raar aan te kijken.
@FunkieAngel

Krijgen we na #PokemonGo #MarioKartGo? Gaaf, maar tikkeltje gevaarlijk, vrees ik :-).
@RickVermulst

Begin NIET aan Pokemon Go. Je raakt verslaafd.
@ShiningWowor

Minimarathon Vier in Een

OUDDORP - Zaterdag 23 juli was er een mini marathon van Menvereniging Vier in Een uit Ouddorp. Op het veld naast tankstation De Haan waren de wedstrijden in verschillende rubrieken.

In de categorie enkelspan pony's werd Neline Keizer eerste, bij de enkelspan paarden Gert Vis van Heemst en in de categorie tweespan pony's werd Henk Kievit eerste. Ook was er weer een jeugdrubriek, hierin werd David Grinwis eerste. De prijzen werden mede mogelijk gemaakt door Vitadier Ouddorp. Op 24 september wordt er een oefenmarathon georganiseerd, met 5 hindernissen op verschillende locaties in Ouddorp.

De start, finish en het vaardigheidsparcours is bij Manege De Paardenhoeven in Ouddorp. Inschrijven kan via vierineen@gmail.com. Kijk voor meer informatie en foto's op www.menverenigingvierineen.nl of op de Facebookpagina.

Klara Breemer in actie. (Foto: Pieter van Es)

Kernactiviteiten

DREISCHOR

Zeeuws wijnfeest

Vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus is het Zeeuws Wijnfeest in het Zeeuwse Dreischor. Het programma start op vrijdag om 15.00 uur, er is livemuziek en in de buitenkeuken worden streekspecialiteiten klaargemaakt. Op zaterdag zijn er vanaf 13.00 uur rondleidingen en wordt de Zeeuwse Wijnkoningin gekroond. Er kunnen ook rondvluchten worden gemaakt met een helikopter. De toegang is gratis. Meer info en het volledige programma staat op www.zeeuws-wijnfeest.nl.

GOEDEREEDE

Quiltexpositie

Tijdens de Kunstdagen van 1 t/m 6 augustus zijn er quilts te bewonderen in de consistorie van de oude Hervormde Kerk. De quilts van Rieteke Hoogendoorn zijn gebaseerd op de Bijbel. Tijdens de expositie zal de kunstenares regelmatig aanwezig zijn om toelichting te geven op haar werk. De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met woensdag van 14.00 tot 16.30 uur, op donderdag van 11.00 tot 16.30 uur, vrijdag van 14.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur. Zaterdag is er een inloopconcert in de kerk, van 15.00 tot 16.00 uur. Annelies Driesse (zang) speelt samen met Iryna Zhynkina (piano). Meer informatie over de quilts is te vinden op www.bijbelquilt.nl.

Goeree Creatief

Elke vierde donderdag van de maand is er in het verenigingsgebouw een avond genaamd Goeree Creatief. Aanstaande donderdag 28 juli is iedereen welkom met een eigen werkstuk, of om te breien, haken of ander handwerk te doen. De deuren van Oostdam staan open van 19.00 tot 22.00 uur.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Stadswandeling in Zierikzee

ANBO Oostflakkee organiseert op woensdagmiddag 3 augustus een stadswandeling met gids in Zierikzee. Opgeven bij A. Kamp, tel. 642076. Kosten leden € 8,-, voor niet-leden € 10, - De groep vertrekt om 12.45 uur bij Ebbe en Vloed, de stadswandeling is van 13.45 tot 15.45 uur.

OUDE-TONGE

Orgelconcert Martien de Vos

Aanstaande zaterdag kan de Hervormde Kerk van Oude-Tonge worden bezichtigd. De kerk is geopend van 11.00 tot 16.00 uur, de ingang bevindt zich tegenover de Voorstraat. Om 15.00 uur geeft Martien de Vos een concert op het Frobeniusorgel. Hij speelt werken van
Bach, Buxtehude, Tunder en 2 improvisaties. Martien (1995) studeert orgel en klavecimbel aan het conservatorium in R'dam en heeft al verschillende prijzen gewonnen.

OOLTGENSPLAAT

Inzameling oud papier

Donderdagavond 28 juli wordt in Ooltgensplaat weer oud papier opgehaald voor de zending. De organisatie verzoekt om het papier gebundeld op de straat te zetten. De inzameling start om 17.30 uur.

Truckshow

OOLTGENSPLAAT - Op zaterdag 6 augustus is er voor het eerst een Truckshow bij Paviljoen Sluishaven. Er zijn verschillende activiteiten, zoals banden wisselen, modelvrachtwagens, een springkussen, velg werpen en live muziek. Na afloop is er een barbecue. Er rijdt ieder half uur een pendeldienst tussen het parkeerterrein aan de Schaapsweg en het evenement. Bij de Truckshow is er geen parkeergelegenheid.

De opbrengst van het evenement is bestemd voor Kanjerketting, een stichting die kanjerkettingen geeft aan kinderen met kanker. Bij iedere behandeling krijgen de kinderen een nieuwe kraal voor de ketting. Deelname aan de truckshow is gratis, net als de entree voor bezoekers. Er wordt geld ingezameld door middel van lotenverkoop. Deelname aan de barbecue kost € 14,50. Kijk voor meer informatie en om aan te melden met een truck, of voor de barbecue op www.truckshowvoorkanjerketting.nl.

OUDDORP

Fietstocht voor Adullam

Op dinsdag 2 augustus organiseert comité Adullam gehandicaptenzorg een fietstocht. Er zijn twee routes, één van ongeveer 30 km en één van 50 km. De inschrijving is van 10.00 tot 12.00 uur in Eben-Haëzer, het adres is Preekhillaan 3 in Ouddorp. Het inschrijfgeld is € 4,- per volwassene en € 2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Een gezinskaart kost € 14,-. In Eben-Haëzer is er een kleine verkoping met o.a. snoep, kruiden en groente. Er is ook koffie, fris en thee te koop. Onderweg kunnen de deelnemers ook eten en drinken kopen. Voor eventuele vragen kunt u bellen naar 0187-683244 of 06-2264860

Nieuw hardloopevenement

Donderdagavond 18 augustus word er een nieuw hardloopevenement georganiseerd. De Delta Fysio 1/4 marathon. De kwartmarathon komt in plaats van de Akershoek Bokaal. De hardloopwedstrijd gaat over een parcours van 10.55 km, door en om Ouddorp. Bij de deelnemers zit er een chip in het startnummer, waardoor de uitslag direct bekend is. Er zijn prijzen voor verschillende leeftijdscategorieën. De prijsuitreiking is direct na de finish.
De start is om 19.30 uur bij MFG 'De Dorpstienden'. Inschrijven kan bij de start, of vooraf op www.deltafysio.nl/?q=stellerunners. Deelname kost € 5,- per persoon.

Fietspuzzeltocht

Op maandag 1 augustus 2016 is er een fietspuzzeltocht van ongeveer 20 kilometer door de mooie omgeving van Ouddorp. Deelname kost € 2.50 per persoon, met een maximum van € 10,- per gezin. De opbrengst is bestemd voor de zending. Deelnemers kunnen starten van 18.30 tot 19.00 uur, het startpunt is de kerk van de Ger. Gemeente aan de Spaanseweg 13 te Ouddorp. Onderweg is er een koffiestop waar deelnemers koffie, thee of fris kunnen krijgen. Na afloop van de fietspuzzeltocht kan er tegen betaling nog wat worden genuttigd bij de kerk. Voor vragen kan er contact worden opgenomen met de fam. Nijsse, Schansweg 12, tel. 683279/0613458447.

Omloop ontwikkelt zich tot breed eilandelijk fenomeen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Elk jaar is 't weer een heel karwei om de Omloop Goeree-Overflakkee tot in details zo goed mogelijk voor te bereiden. Dit jaar wordt de Omloop op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus gehouden. Natuurlijk, van het al bestaande draaiboek kan prima gebruik worden gemaakt, maar toch kent het programma elk jaar wel weer een aantal veranderingen, waar het draaiboek niet in voorziet en die van de mensen die bij de organisatie betrokken zijn extra aandacht vraagt. Hieronder vertelt ieder van hen er meer over.

Tijdens het interview waren de organisatoren Willem-Jan Kom, Arna de Wit, Johan Kreeft en Inge Brandsma aanwezig. Foto: Hans Villerius

Door Hans Villerius

Hoe de 110 kilometer lange route langs de buitenkant van het eiland gaat, is ieder jaar weer een punt van aandacht. Waar vorig jaar gelopen werd, kan dit jaar aan de weg worden gewerkt. Of vanuit de lopers komen signalen met betrekking tot de route waarvan de organisatie vindt dat ze daar wat mee moet doen. Johan Kreeft is bestuurslid, stelt het draaiboek samen en regelt de route en verzorging.

Routewijziging

"Vanuit de deelnemers kwam meermaals de vraag waarom de Omloop niet door het sfeervolle stadje Goedereede gaat. Een mooie suggestie, vonden we, die we graag meenamen bij het organiseren van Omloop 2016."
Maar er kwamen ook suggesties vanuit de dorpen waar de wandelaars voorbijkomen en waar de Omlooporganisatie graag gehoor aan gaf. Zo kwam vanuit Ooltgensplaat het voorstel om een stempelpost in te richten in m.f.c. 't Centrum aan de Weesmolenstraat. Dit zou de Omloop weer in het dorp brengen en daar de nodige levendigheid geven. Dus bij Ooltgensplaat geen stempelpost op 't Fort, buiten het dorp, maar binnen de dorpsgemeenschap.
Een soortgelijk voorstel kwam vanuit Den Bommel, namelijk om ook hier het dorpshuis deze dag de functie van stempelpost te geven. Dit jaar dus niet op de Kaai maar in de Bommelstee, aan de Schaapsweg.

Randprogrammering

"De dorpsraden dragen er graag aan bij om rondom de Omloop er iets leuks van te maken in hun dorpen", constateert Johan blij en mede organisator Willem-Jan Kom, voorzitter van de Omloop, valt hem daarin bij. "Dat juichen we als organisatie van harte toe, want zo ontstaat er een kruisbestuiving tussen wat de Omloop organiseert en wat de dorpen zelf doen. 't Zal natuurlijk wel duidelijk zijn dat de Omloop die randprogrammering niet voor z'n rekening kan nemen, maar dat dit door en vanuit de dorpen zelf tot stand moet komen, van de dorpsraden of van de Oranjeverenigingen.
De Gemeente stelt een subsidie voor de randprogrammering beschikbaar en zet een cultuurnetwerker in die de zaken mede kan coördineren. Het Eilandmarketingteam helpt hier ook bij. Die beweging zie je dit jaar duidelijk. Zo organiseert de dorpsraad van Oude-Tonge op de Kaai een cultureel ontbijt en zijn er nevenactiviteiten zoals optredens van Die Grevelinger Musikanten, gymvereniging OKK en twirlvereniging Vivace. In Den Bommel wacht, op diverse plekken in het dorp, zowel een kunstzinnig als een entertainment programma, met optredens van onder andere een strijkkwartet, dweilorkestjes, de Reizende Dichters en is er een expositie van kunstwerken. Ook in Ooltgensplaat zijn er muzikale optredens, bij 't Centrum. En in Goedereede wordt de Markt verlicht met gekleurde lampjes en kan men daar vanaf terrasjes genieten van diverse muzikale optredens en demonstraties. Het zou fantastisch zijn als dit zó ver door ontwikkelt dat in de toekomst één groot eilandelijk evenement ontstaat – één of meerdere dagen of zelfs een hele week – waar de Omloop dan onderdeel van is. Goed voor de eilandmarketing!", aldus Willem-Jan.

'We want you!'

Trouwens, de Omloop zelf is eveneens bezig haar positie op de kaart te versterken. "We zijn bezig een nieuwe impuls eraan te geven", zegt Arna de Wit, die het secretariaat verzorgt. "De komende editie hebben we voor volwassenen naast de 110 kilometer ook afstanden van 80, 55, 30 en 15 kilometer. Dus nu ook kortere afstanden. Daarmee hebben we voor elk wat wils. Maar ook willen we de Omloop nóg breder door de bevolking gedragen laten zijn, er een evenement van maken ván en vóór de inwoners, bijvoorbeeld door een vrijwilligersorganisatie om het evenement heen te realiseren die als denktank fungeert en met goede ideeën komt, of waarvan leden juist als supporter willen optreden, of zich actief inzetten om donaties voor de goede doelen binnen te krijgen, e.d. Daarom zijn we op internet en op facebook gestart met de vrijwilligerswervingsactie 'We want you!'. Wie belangstelling heeft, kan direct reageren!"
En natuurlijk is het helemaal van deze tijd om heel veel online te doen. "Met ingang van dit jaar kan de sponsoring voor de goede doelen dan ook via de website van de Omloop worden geregeld. En kunnen volgend jaar deelnemers aan de Omloop zich online inschrijven voor deelname aan het evenement", zegt Martijn van Wageningen, die de kersverse penningmeester van de Omloop is.

Kinderomloop

De Kinderomloop kent weer twee wandelafstanden: 5 kilometer voor kinderen van de groepen 3 t/m 5 van de basisschool en 15 kilometer voor de groepen 6 t/m 8. "Alleen vertrekken dit jaar beide groepen niet op verschillende tijden en op verschillende locaties, maar beide gaan op zaterdagmorgen om 11.00 uur van start vanaf Brasserie Dok16 op het terrein van Hernesseroord, want ook Hernesseroord wil graag aan de Omloop meewerken", vertelt Inge Brandsma, die samen met Carina Gerritsen de Kinderomloop organiseert. Daarnaast worden er deelnemersgroepen gevormd vanuit de organisaties Best Buddies en Gemiva-SVG Groep, terwijl voor 't eerst ook een heuse groep kinderen van beide Nieuwe-Tongse basisscholen meedoet. Voor scholen geldt dit jaar de speciale regeling dat de helft van het sponsorgeld dat de schoolkinderen bijeenbrengen ten goede komt aan de eigen school, de andere helft aan het goede doel dat ditmaal aan de Omloop verbonden is: het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus Medisch Centrum/Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam."

Prinsesjes

Nóg een verandering dit jaar is de medaille die uitgereikt wordt aan de 110 kilometerwandelaars. Aan hen wordt bij de finish een speciaal exemplaar, een soort collectors item, uitgereikt.
En helemáál bijzonder was de deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse, vorige week, door 60 mensen die bij de Omloop betrokken zijn – hetzij lopers, vrijwilligers of supporters – die daar gekleed gingen in Goeree-Overflakkee shirts en dus uitgerekend daar hét wandelevenement van Goeree-Overflakkee promootten en meteen ook aan eilandmarketing deden. Als klap op de vuurpijl passeerden de eilandelijke wandelaars daar de finish met een spandoek voor zich waarop Goeree-Overflakkee de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane uitnodigt om mee te doen aan Kinderomloop Goeree-Overflakkee. In hoeverre díe boodschap aangekomen is, dat weten we pas zaterdag 20 augustus…

Meer info

Wie zich wil inschrijven of meer wil weten, kan kijken op www.dewandeltocht.nl, www.omloop.com, Facebook of Twitter.

De Kwade Hoek:

'Hier hebben de elementen het voor het zeggen'

GOEDEREEDE – "Een van de parels van Natuurmonumenten" noemt Ted Sluijter De Kwade Hoek. Graag vertelt 'boswachter Ted' over het mooie gebied aan de noordoostkant van Goedereede. Een gebied waar de mens nauwelijks heeft ingegrepen en waar dus de natuur haar gang kan gaan.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Enthousiast vertelt Ted Sluijter over De Kwade Hoek. Het is een buitendijks gebied dat nog nauwelijks door toeristen lijkt te zijn ontdekt. Dit, ondanks dat in vrijwel het gehele gebied iedereen van harte welkom is. In welke tijd van het jaar men er ook komt, de parkeerplaats bij de ingang aan de Oostdijkseweg is altijd gevuld. Toch komt men er nauwelijks mensen tegen. "Hier is zoveel ruimte", verzekert Ted Sluijter. Een ieder kan hier aan zijn trekken komen in elk jaargetijde. Zo zijn er de natuurliefhebbers die volop kunnen genieten van de geneugten van het gebied. Maar ook de vogelaars kunnen de talloze vogelsoorten waarnemen en soms fotograferen. Daarnaast heeft het gebied een grote botanische rijkdom, dus ook voor de plantjesliefhebbers is er alle ruimte. En verder natuurlijk in deze tijd: de badgasten. Het is vanaf het parkeerterrein aan de Oostdijkseweg ongeveer tien minuten lopen naar het strand bij de Kwade Hoek. Wie er niet om geeft dat er geen strandtenten zijn en dat zijn of haar buren 200 meter verderop zitten, kan een heerlijk rustig stranddagje beleven in de zomer.

"Het is een uniek gebied", legt de boswachter uit. "Nederland groeit hier nog" en hij wijst op de nieuwe duinvorming. "Als je hier een poosje niet geweest bent, valt het op dat gebied steeds verandert, en dat is ook het mooie ervan". Natuurmonumenten kreeg halverwege de zeventiger jaren dit natuurgebied in beheer en in die veertig jaar heeft de organisatie er zorgvuldig voor gewaakt om niet teveel in te grijpen en de natuur – wind, water, stroming en getij – vrij spel te geven. "Hier hebben de elementen het voor het zeggen". Hoewel het gebied altijd wel dynamisch is geweest, is de grootste 'groei' begonnen na de aanleg van de Haringvlietsluizen. Het gevolg was dat het soms nog wel stormt, maar volgens Ted Sluijter is het water 'rustig' geworden. Hierdoor spoelt er veel zand aan, waardoor er weer nieuwe duinvorming komt.

Aardrijkskunde

Het aangroeien van het gebied vanuit zee gaat nog steeds door en dat zal ook in de toekomst wel zo blijven, want de kleine kierstand van de Haringvlietsluizen heeft hier geen invloed op. Door de aangroei van land in de vele jaren is de variatie groot. Er is land onder de duinen dat altijd droog blijft, land dat regelmatig onderstroomt en er zijn gebieden die bij iedere getij onder water komen. Het gevolg is een gevarieerd landschap waarin alle stadia van land- en duinvorming goed te zien zijn. Daarom is het ideaal voor een aanschouwelijke aardrijkskundeles, legt de boswachter uit.

Het is niet zo dat de mensen van Natuurmonumenten helemaal niet in het gebied hebben ingegrepen, "maar meestal gebeurt dit om ongewenste menselijke invloeden te niet te doen". Ted Sluijter noemt in dit verband de toegenomen neerslag van de meststof stikstof dat afkomstig is van industrie, verkeer en intensieve landbouw. Hierdoor groeien ruigte en struiken veel massaler en deze verdringen de typische planten en dieren. Die ruigte wordt verwijderd. De grootste ingreep is echter een aantal jaren geleden gebeurd. In 2008 zijn er delen van de kunstmatig aangelegde stuifdijk afgegraven, waardoor er een aantal stroomgaten ontstonden. Het gevolg is dat nu op verschillende plaatsen regelmatig het zeewater binnenstroomt. Het open gebied behoudt nu haar karakter en zeldzame planten, vogels, insecten en waterdieren profiteren hiervan. Het vrijgekomen zand door de afgraving van de stuifdijk is gebruikt voor versteviging van Het Flaauwe Werk bij Ouddorp. Eén van de 'zwakke schakels' van de Hollandse kust.

Om de dynamiek van het gebied te benadrukken, heeft Natuurmonumenten ervoor gekozen om geen verharde paden, ruiterpaden of mtb-routes aan te leggen. Volgens Ted Sluijter is het een 'stuk struinnatuur' waar het goed toeven is en waar de bezoekers alle vrijheid krijgen. Het is een gebied om tijdens ieder jaargetijde 'lekker uit te waaien' en even de gedachten te verzetten. "Een prachtig gebied met een open horizon. Soms rustig, maar soms kan er in de winter bij storm wel een halve meter water staan".

Op de Kwade Hoek zijn grote aantallen – soms zeldzame – vogelsoorten. "Je hoeft ze niet allemaal te kennen, maar het zich alleen al in die natuur bevinden is al een voorrecht". De boswachter legt uit dat deze plekken in Nederland maar zeldzaam zijn "en dat moeten we koesteren". En daarom hoopt Natuurmonumenten dat er veel mensen ook tijdens de vakantie een bezoek brengen aan dit gebied.

Meer info op www.natuurmonumenten.nl/de-kwade-hoek.

De Kwade Hoek

De Kwade Hoek kan het best bezocht worden via de ingang aan het eind van Oostdijkseweg bij Goedereede (bij Het Plaatje). Het gebied is vrij toegankelijk via de paden, alleen in het broedseizoen worden er delen afgezet om de rust voor de vogels te waarborgen.

Het gebied De Kwade Hoek loopt vanaf de plaats waar de duinen beginnen naast de visafslag bij Stellendam en loopt door tot aan de strandovergang bij het waterleidingterrein van Evides.

Het werd vroeger 'de kwaaien hoek' genoemd vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Vele schepen zijn hier op vast gelopen. Vroeger waren de schippers blij als ze 'de kwaaien hoek' voorbij waren. Verderop bevond zich dan de 'goede rede' waar ze veilig aan konden meren. Dat is de plaats Goedereede geworden.

Column

Hand in hand

Met een badmuts op trekt de krasse dame kaarsrechte banen door het Haringvliet. Ze blijft keurig binnen het gebied dat is afgebakend met een witte lijn met knalgele ballen. Ze is alleen in het water, op het strandje hangt een groepje pubers lui achterover in het zand. Een oudere man bekijkt het tafereel zittend op zijn scootmobiel.

Het water kabbelt rustig, in de verte is het Tiengemeten goed zichtbaar. Het is voor mij nog lastig voor te stellen dat dit gebied in 2018 weer een soort zeearm wordt. Toch is dat zo, want over twee jaar worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet. Ter hoogte van Middelharnis komt de scheiding tussen het zoute zeewater en het zoete rivierwater. In een ambtelijk stuk las ik dat er door de kier gedempt getij ontstaat. Een term waarbij ik moet denken aan een dompteur die met een knallende zweep het getij in bedwang houdt. De werkelijkheid is waarschijnlijk minder spannend.

De dame zwemt richting de kant. De man uit de scootmobiel komt overeind en loopt naar het water. Tot zijn knieën waadt hij door het zoete water. De vrouw komt naar hem toe gezwommen, hand in hand lopen ze voorzichtig naar de kant. Er gaat veel veranderen in het Haringvliet, maar ik hoop dat het stel nog jarenlang iedere zomer hand in hand het water uitloopt.

Ingestuurd

"Er wordt niet alleen groente en aardappelen verbouwd op de tuinvereniging Stellendam. Maar ook mooie afrikanen, met op de voorgrond een van onze oudste leden Theo Moerkerke." Dat schrijft Co Nagtegaal bij zijn foto.

Goereese Kunstdagen brengt beeldende kunst zo dicht mogelijk bij het publiek

De Goereese Kunstdagen werden vorig jaar geopend bij de molen van Goedereede. (Archieffoto)

GOEDEREEDE – In de eerste week van augustus worden de Goereese Kunstdagen georganiseerd. Dit jaar alweer voor de achttiende keer. Ook deze keer zijn er weer tal van kunstenaars die hun werken op verschillende manieren exposeren. Kunststichting Goedereede tekent ook dit jaar weer voor een gevarieerd aanbod van kunstenaars, exposities en activiteiten in het stadje Goedereede.

Door Adri van der Laan

Zoals vorige jaren is er ook nu weer een uitvoerige catalogus, die verkrijgbaar is op een stand tijdens de dagen. In het voorwoord van de catalogus legt de voorzitter van de Goereese Kunststichting, Harald Jassoy, uit dat een van de voornaamste doelen van de Goereese Kunstdagen is om "de beeldende kunst laagdrempelig, zo dicht mogelijk bij het publiek te brengen". Naar kunst kijken en beleven moet weer geleerd worden want "door de digitale snelheid en de daarmee gepaard gaande eindeloze mogelijkheid tot kopiëren en verspreiden van afbeeldingen, wordt het uiterste gevraagd van de kijker". Als er vertraagd naar de werken gekeken wordt, kan er ook beter waargenomen worden.
De Kunststichting hoopt met haar gevarieerde programma ook dit jaar deze mogelijkheid te scheppen. "Wij bieden een platform aan door ons geselecteerde kunstenaars uit binnen- en buitenland, om zijn of haar publiek te vinden", aldus Jassoy.

The Copper King, acryl op hout, van Henk Kuizenga uit Ooltgensplaat. Eén van de deelnemers aan de Goereese Kunstdagen.
'De Groene Stad' van Ares Roskam uit Strijen. Eén van de kunstenaars die deelnemen aan de Goereese Kunstdagen.

Rondom de beeldende kunstuitingen is er ook een veelzijdig muzikaal programma en is er weer de 'kunst achter de ramen' . Een groot aantal bewoners in het centrum van het stadje hebben een kunstwerk in hun woonkamer staan. Dit kunstwerk is vooral goed zichtbaar als het donker is. De schilderijen of beelden worden dan op een artistiek manier uitgelicht, zodat de straten van Goedereede ook hierdoor een aparte sfeer krijgen.

Programma

Wie goed geïnformeerd de Goereese Kunstdagen wil bezoeken, kan het best de catalogus aanschaffen bij de stand van de Goereese Kunststichting op de Markt. Naast het programma wordt er ook uitgebreid informatie gegeven over de deelnemende kunstenaars. Hieronder een greep uit het programma, dat ook in te kijken is via www.kunststichtinggoedereede.nl.

Op dinsdagavond 2 augustus vindt in de toren van Goedereede de officiële opening van de Kunstdagen plaats. De eer om de opening te verrichten is deze keer voor Jan Trompper. De bijeenkomst, die begint om 20.00 uur, wordt begeleid door solo-artieste Carlijn E.

Woensdag 3 augustus is er gelegenheid voor de kinderen om vanaf 13.30 uur een workshop te volgen in atelier Ellen van der Bok, er kan dan een glasmozaïek gemaakte worden, o.l.v. Marias, Harry en Ellen van de Kunststichting. Bijdrage voor de materialen is € 2,50 per kind. Locatie: Achterstraat 9.

Donderdag 4 augustus is er 's ochtends van 10.00 tot 12.00 uur een rondleiding langs de ramen, galeries en ateliers door Harald Jassoy. Verzamelen is op de Markt, er wordt een bijdrage gevraagd van € 5,-.
's Middags zijn er workshops HotPot: een sieraad maken in Atelier Ellen van der Bok. Dit is om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Kosten zijn € 12,50 p.p. Achterstraat, zes personen per workshop, tijdig melden, 's Middags om 14.00 uur is er een boeiend verhaal in het atelier van Hans Dolieslager: 'Verf, 500.000 jaar schilderkunst'.

's Avonds om 19.00 en 20.30 uur is er een monoloog en voordracht van gedichten door Rien Gielbert in de schuur van de familie Goekoop, De Pad 9. Kaarten à € 7,50 verkrijgbaar bij de VVV Ouddorp of voor aanvang aan de zaal, vol = vol.

Vrijdag 5 augustus is ingeruimd voor live muziek tussen 16.00 en 23.00 uur. Dan treden Cleanhead & Barefoot, Ska & Reggae en The Streets op.

Zaterdag 6 augustus is er weer een rondleiding langs de ramen van 10.30 tot 12.30 uur. Bijdrage € 5,-
Om 12.00 uur is er een beiaardconcert door Jan Bezuijen, stadsbeiaardier.

Verder zijn er op de Markt live-optredens van diverse groepen.
Om 15.00 uur is er zang van Annelies Driesse met pianobegeleiding van Iryna Zhynkina, in de kerk van de Hervormde Gemeente Goedereede (PKN). Tevens is er een expositie met quilts van Rieteke Hoogendoorn.

Het bestuur van de Kunststichting laat weten dat ze ook dit jaar weer blij zijn met de grote medewerking van de inwoners van Goedereede en de sponsoren die de Goereese Kunstdagen weer mogelijk hebben gemaakt.

Neem en lees

Alleen verder, in gesprek met weduwen

Een ingrijpend boekje, want het gaat over het verliezen van je levenspartner door de dood. Eigenlijk is het onmogelijk om het onder woorden te brengen. De schrijver heeft met verschillende weduwen gesproken: jonge, oudere en oude vrouwen. Een ding hebben ze gemeen: hun man hebben ze verloren. Ook het huwelijk werd door de dood verbroken. Dat kan plotseling of door langere of kortere periode van ziekte. Het rouwproces komt uitgebreid aan de orde, maar ook het proces van genezing. Wat het boekje zo waardevol maakt, is de positieve aandacht die het geloof daarin heeft gehad, of nog heeft. Dit alles maakt dat dit boekje vol is van moed- en troost gevende gedachten bij alle verdriet, gemis en eenzaamheid. Zeker niet alleen voor weduwen, maar ook voor weduwnaars en allen die in hun omgeving met hen te maken hebben.

De auteur is ds. J. Belder (1955), Hervormd emeritus predikant. Hij diende achtereenvolgens de gemeenten van Loon op Zand, Katwijk aan Zee, Nieuw-Lekkerland en Dordrecht.

Een citaat uit het voorwoord om aan te geven hoe ingrijpend de dood van een geliefde is: "Je man verliezen door de dood is een ingrijpend gebeuren. De pijn en het verdriet die het veroorzaakt, laten zich nauwelijks onder woorden brengen. Wie een geliefde kwijtraakt, rouwt daarover. Het is het antwoord op het verlies van een dierbare. Van iemand met wie je vergroeid was. Van wie je hield. Rouw hoort dan ook bij liefde. Zonder liefde geen rouw."

Verder laat de auteur zien, dat rouwen geen passief gebeuren is. De Duitsers hebben daar een bepaald woord voor: 'Trauerarbeit', rouwarbeid, letterlijk vertaald. "Het erom (hoe moeilijk ook) om de draad van het leven weer op te pakken. Dat kan pas dán als je de realiteit van het verlies van je geliefde onder ogen ziet. Als je het verdriet recht in de ogen kunt kijken. Het verlies moet geaccepteerd worden en een plaats krijgen, zodat je verder kunt en niet bij de ruïnes van het ingestorte huis en bij de scherven van gebroken geluk blijft zitten…"

Ds. Belder is wel zo eerlijk dat hij zich geen 'ervaringsdeskundige' noemt. Al moet gezegd worden, dat hij wel vaak dicht bij de ervaring van anderen heeft vertoefd. Zo is dit boekje ontstaan uit datgene wat hij zag, hoorde en leerde in de praktijk van het pastoraat. Ervaringsdeskundigen komen trouwens wel uitgebreid aan het woord.

Opmerkelijk is wel dat zij die aan het woord komen niet verdronken zijn in hun tranen, ook niet verzwolgen werden door hun verdriet. Hoe is dat mogelijk in deze situaties? Dat zult u bij het lezen ondervinden. De tekst uit Gods Woord: Hij houdt de wees en de weduwe staande, loopt als een rode draad door dit boekje. Zodat het waar wordt: winst door verlies.

Een selectie uit de korte hoofdstukjes:

Verschillende citaten van C.S. Lewis (heel waardevol), vechten en verliezen, gedicht van Julie Hausmann, ontroostbaar, vermoeiende vertroosters, dankdag… Een Waarmaker van Zijn Woord, ik heb niet een mens… citaat ds. J. Overduin, citaat Elisabeth Elliot, een doolhof van verdriet, vluchten, mijn man heeft zichzelf… vermist en nooit meer teruggevonden, als… we koesteren beiden onze herinneringen.

Een waardevol boekje met uiteenlopende verhalen van hen die een geliefde hebben verloren, maar… de Heere mochten overhouden. Ik ben er van overtuigd, dat dit boekje in een behoorlijke behoefte voorziet.

Alleen verder, in gesprek met weduwen
Ds. J. Belder.
De Banier
ISBN: 9789462785991
Prijs € 9,95

Neem en lees

De spiegel van de liefde

Een ander handzaam boekje, eveneens uitgegeven bij de Banier, is 'De spiegel van de liefde, overdenkingen over 1 Johannes 4', geschreven door Maarten Luther. ISBN nummer: 9. 789.462.786. 363, prijs € 11,95. De inhoud is het meer dan waard, maar m.i. had een prijs van net onder de 10 euro beter geweest, zeker om cadeau te geven. Maar wie het er voor over heeft, zal zich door de prijs niet laten afschrikken.

Het is deel 4 in de Lutherserie. Eerder verschenen: Hij zorgt voor ons, selectie uit de Tafelgesprekken, Zijn Naam is Wonderlijk, kerstoverdenkingen over Jesaja 9 en Gedenk Zijn wonderen, pastorale handreiking voor de viering van het Heilig Avondmaal. Deze uitgave is vertaald door Bureau Heijboer, drs. Erika Heijboek-Sinke. De Bijbelteksten zijn gerelateerd aan de vertaling die Luther heeft gebruikt.

Luther heeft in de zomer van 1532 vijf zondagen gepreekt over 1 Johannes 4:16b-18. Dit gebeurde telkens in de middagdienst. Onder zijn gehoor bevond zich een lid van het gemeentebestuur van de stad Görlitz, Gregorius Berndt. Deze Berndt heeft telkens gevraagd om deze preken uit te geven, want 'zij waren hem zeer welkom'. Tegelijk vond hij het nodig om ook anderen deze preken ter hand te stellen. Naar aanleiding van dit verzoek heeft Caspar Cruciger, een vriend en medewerker van Luther, deze preken 'van onze lieve vader Maarten Luther over de christelijke liefde', in 1533 uitgegeven. De drukker schreef in een brief aan Berndt: 'dat ze voor velen nuttig zijn, om hen des te sterker tot de ware christelijke liefde op te wekken'. Deze wens wil ik zeker onderstrepen. Na een inleiding gaat Luther in op de volgenden aspecten van 1 Johannes 4:16b-18: De bron van de liefde, Volharden, De vrucht van de liefde, De grond voor de liefde, Zijn beeld vertonen, Een goed geweten en Streven naar volmaaktheid.

Meditatie

De rust gevonden?

Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven. Matth. 11:28


'Hoe gaat het met u?' Het antwoord wordt niet altijd afgewacht. 'Druk, zeker…?'
Ja, zo is het vaak wel. We hebben veel aan ons hoofd. Werk, sociale contacten, de invulling van onze vrije tijd maakt onze hoofden en harten vol en moe.
In het Frans bestaat de gevleugelde uitdrukking: 'repos ailleurs.' De rust is elders. Altijd ergens anders dan waar je zelf bent. Daarom zijn we maar bezig om rust en bevrediging van onze verlangens te vinden.
In ons drukke leven willen de woorden van Jezus tot ons doordringen. Kom naar Mij toe! Hij roept ons uit de waan van de dag, de drukte van ons leven naar Zich toe.
Jezus' roepen wil ons losscheuren uit het slaafse bestaan wat ons zo vermoeid en belast. De erfenis van de zonde. Met Adam en Eva kozen we voor een bestaan op 'eigen benen.' Als God, zonder God. Voortaan is het moeite en zweet, pijn en verdriet. De last weegt zwaar.
Vermoeid zijn heeft te maken met zware arbeid. Je handen vol hebben aan je leven en met alles wat je doet, nog geen ware rust vinden. Onhaalbare verwachtingen, of torenhoge godsdienstige eisen kunnen ons zo belasten.
De Heere heeft er oog voor. Hij is Zaligmaker en wil ons redden en bevrijden uit deze slaafse dienst, die ons zo moe maakt en de ware rust verdrijft: kom naar Mij toe!
'Komt!' zegt Jezus. Als Hij dat zegt, wie zijn wij om dan te weigeren? Jezus verwijt de steden waar Zijn krachten het meest geschied zijn, dat zij zich niet bekeerd hebben. Het zal voor andere plaatsen verdraaglijker zijn in de oordeelsdag dan hun.
Het is geen vraag, maar een bevel. Jezus gaat niet in discussie of wij dat willen of kunnen. Hij spreekt met macht. Wat een genade!
Het evangelie, Jezus' stem vandaag, vermag wat geen mens kan. Het is een kracht van God tot zaligheid. Hoe onbereikbaar je ziel ook is, 'doden' zullen horen de stem van de Zoon van God en die het horen zullen leven (Joh. 5:25).
Komt tot Mij. Heeft u zich al laten roepen? Bij Jezus Christus is de echte rust te vinden. Hij geeft het echt, omdat Hij het echt is. In Eigen Persoon. Wie tot Hem komt zal deze rust van Hem ontvangen. Rust in Hem. Wat betekent dat?
Normaal gesproken is rust dat je ophoudt met werken en weer op krachten komt. Een pauze om weer verder te gaan. Jezus' rust gaat verder en is meer. Er blijft een sabbatsrust over voor het volk van God (Hebr. 4:9). De eeuwige rust werpt haar licht vooruit.
De rust van Jezus heeft alles te maken met het hervinden van je bestemming. Dan wordt het weer zoals het was, paradijselijk.
Niets geen gezwoeg, geslaaf en gedraaf van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, 24/7/365. Niets geen eindeloze en vruchteloze pogingen om er zonder God toch wat van te maken.
Hier, bij Jezus, wordt de rust geschonken. Een zondaar die rusteloos moest zwerven is weer thuis. Thuisgebracht door Jezus bij de Vader.
Hij heeft de rust verworven, door Zich te laten onderdompelen in onze onrust en onze ellende op Zich te nemen. De zonde weg te dragen aan het kruis. Daarmee heeft Hij de slavernij verbroken en slavendrijver bij uitstek, de Satan, verslagen.
De rust van Jezus is de rust van Zijn volbrachte werk. De sabbatsrust die overblijft. Jezus vergelijkt dat met een juk. Niet een juk van een nieuwe en andere slavernij. Vergelijk het met een juk waarmee twee dieren gelijk oplopen om de ploeg te trekken.
Het juk van Jezus is zacht. De last van de Zaligmaker weegt licht. Hij heeft immers volkomen volbracht wat de Vader wil.
Hij trekt het echt, wij mogen meelopen en gelijke tred houden met de Heiland. Dit is de liefde van God, dat wij Zijn geboden bewaren; en Zijn geboden zijn niet zwaar.
Hoe gaat het met u? Hopelijk zegt u: 'ik heb de rust gevonden.'

Ds. J.C. Breugem, Sommelsdijk

Ethiek

Nice, Turkije, China

Er is heel wat in de wereld aan de hand. Los maar even van het merkwaardige spektakel in de Verenigde Staten rond de verkiezing van een president, zijn er best grote zorgen.

We lezen in de krant veel over terreur. De ene aanslag volgt op de andere. Vooral de aanslag in Frankrijk (Nice) heeft de aandacht getrokken. Het is ook verschrikkelijk wat daar heeft plaatsgevonden. Ik vraag me trouwens af of in Israël ook een vrachtauto de kans zou hebben om ruim twee kilometer over mensen heen te rijden. Volgens mij is dat land al wat verder in de bestrijding van de terreur en kunnen Europese landen nog heel veel van Israël leren. Dat is mogelijk beter dan allerlei gemakkelijke kritiek op dat land. Maar dat terzijde.

Massale zuivering

We lezen ook veel over een verijdelde staatsgreep in Turkije. Kennelijk was het leger in verzet gekomen tegen het heersende regime van Erdogan en zijn aanhang. De reactie van deze man geeft overigens ook wel heel veel te denken. Onmiddellijk werden allerlei rechters afgezet en werd een massale zuivering in gang gezet. Kennelijk lagen die plannen al klaar en heeft men gewacht op een goed moment om toe te kunnen slaan. De indruk is dat dit land op weg is naar een dictatuur. Geen land om dus toe te laten tot de Europese Gemeenschap. Dat is nu wel duidelijk geworden.

Chinese zee

We lazen ook wat over problemen rond China. De Chinezen claimen het recht op de Chinese Zee. Andere landen moeten zich kennelijk maar schikken naar de wensen van China. Het internationale hof van Justitie heeft inmiddels uitgesproken dat de claim van China onterecht is. Maar daar trekken ze zich in dat land niets van aan. Men blijft gewoon stellen rechten te hebben ten koste van andere landen. De brutalen hebben de halve wereld...

Ingrijpende botsingen

Er stond in de krant niet zoveel over dit gedrag van China. Toch vind ik dit het meest verontrustende bericht van de laatste tijd. Kijk, terreur is het wapen van machteloze mensen. Turkije is een land wat niet behoort tot de grootmachten en dus is wat daar gebeurt erg, maar niet wereldomspannend. Met China ligt het anders. Dat is een wereldmacht. En als wereldmachten zich van anderen niets meer aantrekken, dan geeft dat ingrijpende botsingen, die misschien kunnen uitlopen op een derde 'wereldbrand'. Het zou daarom helemaal niet verkeerd zijn als de westerse media daar toch wat meer aandacht voor zou hebben. Het gaat om de toekomst van de vrije westerse wereld. En dat is toch geen geringe zaak.

Ds. W. Visscher

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. W.J. Op 't Hof - Geref. Kerk 9.00, 10.30 en 18.30 uur ds. A.A. van der Spek- Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. G. Beens - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. R.H. Hartkamp, 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur ds. J. Smink - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur mevr. B. de Waal

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P. Nobel en 18.30 uur ds. W. Wullschleger - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. R. van Kooten

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.C. de Jong en 17.00 uur prop. T. Beekman - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur kand. P.D. van den Boogaard en 18.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. H. ten Voorde en 18.30 uur (geen dienst)

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.D. Bouman en 18.00 uur ds. A. van Wijk - Geref. Kerk 9.30 uur drs. mevr. G. Kasper-Holwerda - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur ds. C. Harinck - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.A. Bussaard en 18.00 uur ds. I. Hoornaar - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ziekenhuis 14.30 uur dhr. M.H. Baan

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden en 18.00 uur prop. J.J. de Haan - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. W. Schinkelshoek en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Groenendijk en 18.00 uur ds. L. Kruijmer - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. N. van der Want en 17.00 uur ds. J. Joppe - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong en 14.30 uur ds. C. van den Berg - Exodusgemeente 10.00 uur ds. R. Silvis - Remonstrantse Gem. 10.00 uur ds. I. Leng Tan - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur (nog niet bekend)

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur ds. T.W. van Bennekom en 18.00 uur ds. R.F. Maurits - Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.J. Lingen en 17.00 uur ds. R. Silvis - Ger. Gem. 9.30 uur stud. M. Blok en 18.00 uur leesdienst - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 en 14.30 uur dhr. H. Drost - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. H. Vogel

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur prop. W.G.H. Mudde en 18.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur (nog niet bekend) en 18.00 uur eerwaarde heer J. Lankhaar - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur stud. M. Blok

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.D. de Groot en 18.00 uur prop. H. Meijer - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 15.00 uur stud. M. Blok - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur mevr. C. Dupon - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dhr. J. den Admirant

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur dhr. M. van Heijningen en 18.00 uur ds. A. Belder - Geref. Kerk 10.00 uur ds. C. Romkes

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen en 18.00 uur dhr. M. van Heijningen - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J.A. Rootselaar en 18.00 uur ds. H.J. Zeeman (combinatiedienst met Ooltgensplaat)

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur prop. J.J. Steketee en 18.00 uur ds. T.W. van Bennekom - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 15.30 uur ds. A. van Wijk - Geref. Kerk 9.30 uur dhr. K. Baas en 18.00 uur ds. H.J. Zeeman (combinatiedienst in Den Bommel) - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur leesdienst

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.A. van den Berg

Orgelconcert Henk van Putten

BROUWERSDAM - Op dinsdag 2 augustus is er een orgelconcert in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven.

Dit concert wordt verzorgd door Henk G. van Putten, organist in Kapelle. Op het programma staan werken van Buxtehude en Bach, maar ook van de 100 jaar geleden overleden Max Reger. Uit de Franse moderne orgelschool klinken werken van Alain en Litaize. Henk van Putten besluit het concert met een improvisatie, het ter plekke componeren en uitvoeren van een muziekstuk.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor studenten, inclusief consumptie na afloop. Onder de 12 jaar gratis. De verrichtingen van de organist worden geprojecteerd op de muur. Het volgende concert in de Brouwse Orgelzomer is op 9 augustus en wordt gegeven door de Vlaamse organist Stijn Hanssens.

Extra diensten

OUDDORP - Ger. Gem. donderdag 28 juli 19.30 uur ds. G. van Manen
MIDDELHARNIS - Ger. Gem. woensdag 3 augustus 19.30 uur ds. E. Bakker
OUDDORP - Ger. Gem. donderdag 4 augustus 19.30 uur ds. P. Melis

Jersey koeien volop in de belangstelling

Familie Breen, Piet, Janneke, Nienke en Jurre bij jongvee in hun stal.

GOEDEREEDE – Ons eiland draagt de kenmerken van rust en ruimte. Van trots en uitstralende marketing. Van inzet op duurzaamheid en van innovatie op technologisch gebied. Van bedrijven en instellingen die zich met toekomstgerichte activiteiten en producten weten te profileren. Al die kenmerken vindt je zeker terug in drie belangrijke economische pijlers van Goeree-Overflakkee: recreatie en toerisme, de visserijsector en het agrarische bedrijfsleven. Als zich dan een mogelijkheid voordoet om daar, op locatie, kennis van te nemen, dan wordt dit enthousiast omarmd.

Door Jaap Ruizeveld

Zo was het ook afgelopen vrijdag in het weidse, nagenoeg altijd rustige en open poldergebied, precies getraceerd aan de Oude Westerloosedijk 10 onder de kern Goedereede. Breen Agrarisch Bedrijf (directie Piet, Janneke, de kinderen Nienke en Jurre, alsmede vaste medewerker Gert Jan de Jong), ondersteund door een breed team van hulpvaardige krachten op wie de familie steeds een beroep kan doen, had de poort geopend voor een heuse Open Dag. Honderden belangstellenden, collega agrariërs, vertegenwoordigers van (verwante) bedrijven en instellingen, families, gezinnen met kinderen en veel senioren, hadden de uitnodiging blij aanvaard om een kijkje te nemen bij dit ultra moderne, biologische bedrijf met ruim 250 Jersey koeien, kalfjes, jongvee, pinken en melkkoeien.

Nieuwsgierige Jersey koeien.
Grote belangstelling op de Open Dag.

Proces afronding

De Open Dag voelde voor Piet Breen aan als een afronding van een jarenlang proces. Anders gezegd, het was voor hem een reis met heel veel tussenstations. Moeilijke momenten met stagnatie in de planontwikkeling. Veel gesprekken met bestuurders en instanties om niet alleen de mogelijkheden af te tasten, maar juist om met overtuiging en veerkracht te werken aan de realisatie van het initiatief tot enerzijds het verplaatsen van het agrarisch bedrijf aan de rand van de bebouwde dorpskom van Ouddorp. Anderzijds om een passende invulling te kunnen geven aan de vrijkomende gronden voor een woonwijk, passend in het lokale dorpskarakter.

Stroomversnelling

Vanaf 2008, toen Piet Breen (als vierde generatie) het bedrijf aan de Hazersweg overnam, is hij met verve aan de slag gegaan. De ontwikkeling van de wijk Welgelegen, pal tegenover het bedrijf en de steeds verder aangescherpte milieuregels voor het functioneren van zijn onderneming, vormden een definitieve onmogelijkheid om nog te kunnen uitbreiden. De wens om een nieuw bedrijf te stichten, in open poldergebied, en de omschakeling van akkerbedrijf naar een biologische onderneming met melkkoeien kwam in een stroomversnelling toen Breen in 2014 een koppel Jersey melkkoeien overnam. Daarnaast lukte het om in diezelfde periode bouwbedrijf Hardeman uit Lunteren te interesseren voor de ontwikkeling van woningen op de locatie Hazersweg/Smalle Einde/Spaanseweg. Voor dit project is vorige maand de eerste paal geslagen. Piet kijkt liever niet meer terug op de voorbije fase. Wel zegt hij veel te hebben geleerd van alle gevoerde overleggen en gesprekken.

Kaas en ijs                                                                                                                                                        

Op het bouwvlak van 2 hectare in de Westerloopolder is nog niet alles gerealiseerd. Eerst was alle aandacht en prioriteit gericht op de bouw en inrichting van de boerderij (veestal, de ruimte voor stro-opslag en de schuur waarin werkmaterieel en goederen worden opgeslagen). De eigen huisvesting wordt eind volgend jaar opgepakt. Nu woont de familie Breen voorlopig in een unit op de bedrijfslocatie. Tijdens de Open Dag was er alle ruimte om de verschillende bedrijfsonderdelen goed te bekijken. Terwijl de kinderen zich vermaakten in de 'knuffelhoek', op het ponyrijden of op het springkussen, lieten volwassen bezoekers zich informeren over het melken van de Jersey koeien. De 22 stands swing-overmelkstal staat hierin centraal. Dagelijks wordt 1400 liter melk geproduceerd. Op de Mekkerstee in Ouddorp wordt de melk tot heerlijke kaas bereid en op de Jerseyhoeve in Stellendam wordt van de melk ijs gemaakt. In verschillende smaken. Op de Open Dag konden bezoekers van deze producten proeven.

Vet en eiwit                                                                                                                                                

De Jersey koe is kleiner dan de zwartbonte koeien. De melk van deze koe bevat een hoger percentage vet en eiwit. De meeste dieren zijn egaal bruin van kleur. De kalfjes en ander jong vee gaan zodra het kan het natuurgebied in om daar te grazen en zich te ontwikkelen. Dat gebeurt in het Volgerland bij de vuurtoren, in de Scheelhoek en in Dirksland. De Jersey koe is 6 maanden per jaar buiten. De melkkoeien grazen - tussen de melkbeurten – in de weides rondom de boerderij. In de nacht zijn de dieren binnen en hebben ze een potstal tot hun beschikking. De (droge) koeien in de natuurgebieden worden enkele weken voor ze gaan afkalven naar 'huis' gehaald, zodat men er goed op kan letten. Breen hoopt met het uitbreiden van de veestapel (naar 170 melkkoeien) in de toekomst het aantal liters melk van 1400 naar 2800 te kunnen verdubbelen. Dit dan in afstemming op regelgeving van de Rijksdienst met betrekking tot fosfaatrechten. Hierover is nog geen duidelijkheid, zegt Piet Breen. Hij spoedt zich weg voor het fotomoment, terwijl deskundige bezoekers zich vergapen aan de technische voorzieningen in de stal. De ligboxen, het ventilatiesysteem, de voerhekken en o.a. de flexibele koe-borstels en de mestopslag in de kelder. Een collega-agrariër zegt: "Ziet er goed verzorgd uit."

Zomerkinderdagen bij de RTM

OUDDORP - RTM Ouddorp organiseert op woensdag 10 en donderdag 11 augustus voor de zestiende keer de RTM-Zomerkinderdagen. De RTM-stoomtram rijdt, voorzien van een speciaal gezichtje, en ook de andere trams hebben een eigen 'smoel' gekregen. Clown Vico zorgt voor een vrolijke noot. Op een miniatuurtrein kunnen de kinderen meerijden als machinisten in de dop. In de remise kunnen de kinderen gezichten verven en T-shirts beschilderen zodat men 'in stijl' de tram in kan. Oud-Hollandse spelletjes, een reuze sjoelbak en een groot springkussen in treintjessfeer completeren het feest. Om met de tram te mee te rijden én mee te doen aan alle activiteiten, kost voor kinderen tot en met 12 jaar € 3,-. Ouders of begeleiders betalen € 10,-. De stoomtram rijdt vanaf het RTM-museum om 11.45, 13.30 en 15.30 uur, aangevuld met een extra motortram om 14.30 uur. De stoomtram van 13.30 uur sluit aan op de boottocht met het ms. Grevelingen, een combikaart tegen een speciaal tarief is in het museum te koop (terug met de tram bij het museum om 16.30 uur). De vele goederenwagens in de remise en het nieuwe museum zelf staan open ter bezichtiging. Postrijtuig 291, een rijdend postkantoor uit 1950, is de hele dag te bezoeken. Het RTM-trammuseum is gevestigd aan de Grevelingenzijde van de Brouwersdam, afslag Grevelingenmeer/Bezoekerscentrum van de N57, daarna afslag de Punt-West. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Men kan ook opstappen bij het eindpunt Scharendijke West Repart (35 minuten na vertrek van de Remise) of het tramstation van Port Zélande (een kwartier na vertrek vanaf de Remise). Verdere inlichtingen op www.rtm-ouddorp.nl.

Vakantie Spel Week Goedereede

"AAN TAFEL...!" Dat is iets wat iedereen wel eens gehoord heeft als het eten op tafel staat en jij nog lekker buiten speelt.

Ook de Heere Jezus wil met ons aan tafel in de verhalen die verteld gaan worden op de Vakantie Spel Week in de laatste week van de vakantie.

Alleen aan tafel is minder gezellig dan wanneer je met heel veel kinderen aan tafel zit. Daarom nodigen we alle kinderen van groep 1 tot 7 uit om naar de Vakantie Spel Week te komen. Maar we gaan niet alleen aan tafel ZITTEN, want we gaan spelletjes doen, knutselen, zingen en luisteren naar de verhalen uit de Bijbel!" aldus de organisatoren van de Vakantie Spel Week in Goedereede.

"Op 16, 17 en 18 augustus zijn jullie welkom van 9.30 tot 12.00 uur en donderdag tot 12.30 uur. Inschrijven kan vanaf 9.15 uur (gratis). We zijn te vinden in de witte tent aan de Jongkoenstraat. Neem gerust je vriendje of vriendinnetje mee.

Zit je in groep 8 of ben je ouder, dan mag je aan tafel schuiven bij het avondteam. Je ben dan welkom dinsdag om 19.00 uur, woensdag om 18.30 uur en donderdag om 15.00 uur.

De VSW 2016 zorgt weer voor veel plezier en spectaculaire activiteiten in en bij de witte tent".

Op donderdagavond gaat men samen met Matthijs Vlaardingenbroek 'Aan tafel!' Hij zal de avond vullen met een kindervoorstelling over het VSW thema. Iedereen is van harte welkom, jong en oud. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur. Voor info zie: www.kinderoptreden.nl.

Voor meer informatie van de activiteiten rond de tent (Amerikaans buffet, zing-in en ontbijt) zie: www.hervormdgoeree.nl en de Facebookpagina van de Hervormde Kerk Goedereede.

"Laat de natuur de was doen"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij een gemiddeld gezin staat de wasmachine vrijwel dagelijks te draaien. En worden jaarlijks grote hoeveelheden chemisch wasmiddel gebruikt. Seepje is een 100% plantaardige wasmiddelvervanger. Dankzij de natuurlijke schoonmaakkracht van de schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht komt alle was schoon en natuurlijk fris uit de machine. Seepje is goed voor het milieu en goed voor de producenten in Nepal, die voor hun werk een eerlijk loon ontvangen.

In Nepal groeien Sapindusbomen in overvloed op 200 tot 1500 meter hoogte. De schillen van de Sapindus Mukorossi vruchten worden ook wel Seepje schillen genoemd. Deze schillen geven bij aanraking met water een natuurlijke, schuimende vorm van zeep af met reinigende en antibacteriële eigenschappen. In Nepal wordt deze natuurlijke zeep door de lokale bevolking al sinds jaar en dag gebruikt voor het lichaam én om de handwas mee te doen.

Deze vloeibare Seepjes bestaan voor 70% uit het extract uit de Seepje schillen. Daarnaast hebben we andere natuurlijke stoffen toegevoegd om de waskracht te bevorderen, zoals verzeepte zonnebloemolie en citroenzuur, en om een heerlijke geur te geven aan de was. Ze zijn verpakt in een kartonnen wasmiddelfles, zodat er 70% plastic wordt bespaard ten opzichte van een plastic fles. Er zijn 35 mensen in dienst bij de producent van Seepje. De werknemers krijgen een loon betaald dat 66% hoger is dan het gemiddelde Nepalese inkomen.

Zo werkt Seepje

Het Seepje concept bestaat uit vier producten: Seepje Neutraal, Seepje Orchidee, Seepje Dennen en Seepje Lavendel. Elke verpakking bevat 150 gram schillen, goed voor 30 wasbeurten, en twee katoenen waszakjes. Slechts 4 hele of 8 halve schillen per waszakje zijn voldoende voor een natuurlijk schone en frisse was. Door 10 druppels van de plantaardige etherische olie aan de was toe te voegen, krijgt de was een extra geurige impuls. Ook goed om te weten: de schillen verruimen de kledingvezels, wat het gebruik van wasverzachter overbodig maakt.

Meer weten over wassen op een natuurlijke manier? Stap dan eens binnen bij de Wereldwinkel aan 'D'n Diek', daar zijn de producten verkrijgbaar.

Vanwaar komt gij en gaat gij heen?

Vakantietijd het leven bruist
Veel wegen ons gegeven
Een veelheid wat ons pad dan kruist
Er is wat te beleven

Vergeet dan niet op al ons trekken
Te denken aan ons levensreis
Hoeveel kan ons tot zorgen strekken
Vermaak vraagt veel en hoge prijs

Bij uitstek vrijheid, steeds weer buigen
Of tonen wij in ons refrein
Of is 't vertier, of een getuigen
Laten wij zien van wie wij zijn

En waarheen gaat gij, welke wensen
Zijn in Uw hart en gaan wij voor
Is het een rusten, veler mensen
Zien dit niet in, en gaan maar door

Weet wat U wil, bereid Uw wegen
Volg op Uw pad de goede raad
Welzeker U komt weerstand tegen
Vanwaar U komt of henen gaat

P.L. van Loon

John Knox - De hervormer van Schotland (28)

Hij heeft een vierwielig wagentje, waarvoor hij zijn ezel spant en waarmee hij de geweven stoffen weer terugbrengt naar de eigenaars. Nu is Jack met een boodschap van zijn moeder op weg naar het huisje van de oude linnenwever. Hij vindt de man in de schuur, terwijl hij bezig is om zijn ezel hooi, brood en water te geven.
'Morgen, Roger!' roept Jack vrolijk, als hij van de pony gesprongen is en de schuur binnenstapt.
'Morgen, jonker', groet de linnenwever beleefd terug.
'Zeg Roger, heb je voor mijn pony misschien ook een beetje hooi? Het beestje heeft zo hard gelopen.'
'Zeker, maar niet hier in de stal. De pony moet buiten blijven, want hij zou ruzie krijgen met mijn ezel, als ik hem ernaast zet. En ruzie hebben we in deze wereld al genoeg.'
Al babbelend heeft Roger de pony aan een ring in de schuur vastgebonden en het beest een pluk hooi gegeven.
'Kom maar mee naar binnen, dan kun je uitrusten van de rit', nodigt hij Jack vriendelijk uit.
Als ze in de kamer zitten, kijkt Jack nieuwsgierig om zich heen. Hij ziet de grote weefstoel van Kingley, verbaast zich over de eenvoudige meubelen en dan valt hem opeens iets bijzonders op.
'Zeg Roger, heb jij geen kruisbeeld aan de muur hangen?'
'Welnee, jongen, waarom zou ik? De Heere Jezus hangt immers niet meer aan een kruis? Dat is verleden tijd. Hij is nu in de hemel.'
'Ja, maar bij ons hangen er in elke kamer wel twee en beelden van heiligen zijn er ook.'
'Best mogelijk, jonker, maar ik houd me daar niet mee op. Vroeger ben ik ook zo dwaas geweest, maar nu weet ik gelukkig beter.'
'Ben jij dan soms een ketter?' vraagt Jack fluisterend, alsof hij bang is dat iemand anders dan de oude Roger deze vraag zal horen.
'Zo noemen ze me wel, ja, maar we zijn het niet. Ik zou denken dat het juist andersom is. Maar laten we daarover niet twisten, zeg maar eens welke boodschap je moeder heeft meegegeven.'
Jack brengt de boodschap over en dan wil Roger over het weer gaan praten. Maar daar gaat de jongen niet op in.
'Dus jij bent het eens met John Knox?' vraagt hij opeens.
'Nou je me dat zo op de man af vraagt, jonker, wil ik daar niet omheen praten', zegt de linnenwever. 'Ja, ik ben het helemaal eens met dominee Knox, al hang ik dat niet aan de grote klok. Het is alleen jammer, dat die goede man uit Schotland moest vluchten voor de vervolging.'
'Maar hij is weer terug, Roger', roept Jack vrolijk, blij dat hij de oude man een prettig nieuwtje kan vertellen.
'Hoe kan dat nou?' klinkt het verbaasd. 'Zeg, wie heeft jou dat wijsgemaakt?'
'Niemand, ik weet het zeker, want hij heeft mij het leven gered en hij heeft bij ons gelogeerd en met een rijtuig heeft vader hem naar Edinburgh laten brengen en toen mocht ik mee. Ik kreeg nog een boekje van hem ook. "Als aandenken", zei hij. Och, hoe heet het nu ook weer. O ja: "Vermaning aan de christenen"!'
Ineens houdt Jack zijn mond. Hij krijgt een kleur en de linnenwever kijkt hem verbaasd aan.
'Zeg eens', zegt hij lachend, 'zit jij me wat op de mouw te spelden?'
'Nee, Roger, heus niet, het is allemaal waar wat ik vertel.'
'Nou, waarom krijg je dan ineens zo'n rode kleur?' vraagt de linnenwever.
'Er schoot me iets te binnen. Ik zei immers, dat ik van dominee Knox een boekje gekregen had. Nou, dat boekje heb ik verstopt onder het stro van mijn bed, omdat ik zo gauw niet wist, waar ik het laten moest. Ik was van plan er de volgende dag een betere plaats voor op te zoeken. Want vader was zo vreselijk kwaad, toen hij begreep, dat het Knox was die bij ons logeerde.'
'En hij had het hem zelf aangeboden!' zegt Roger.
'Ja, maar toen wist vader nog niet, dat die man Knox was. Later vertelde hij het zelf en toen wilde vader zijn woord niet breken. Het kwam allemaal door die stier, begrijp je.'
'Nee, daar begrijp ik niets van, ik weet niets van een stier af, jonker.'
'Ja, dat is ook zo, nou, dan zal ik het je vertellen.' En dan volgt het hele avontuur. 'Toen ik terugkwam van Edinburgh was ik nogal opgewonden. Ik vertelde, dat dominee Knox zo vriendelijk met me gepraat had en dat hij gezegd had, dat alleen de Heere Jezus onze zonden vergeven kan. Dat daar geen heiligen en geen priesters en geen goede werken aan te pas komen.'
'Precies, zo is het net!' zegt de linnenwever. 'En toen werd vader zo vreselijk boos en hij noemde mij een halve ketter. Na het eten moest ik direct naar bed. Gelukkig had ik nog niets verteld over het boekje en ik heb dat toen onder het stro gestopt. Maar ik moet er nog een betere plaats voor zien te vinden. Want als vader dat boekje in handen krijgt, zal er wat zwaaien.'
'Weet je wat, jonker, breng het maar hier. Ik zal er wel voor zorgen dat niemand het hier vindt en dan mag ik het toch zeker ook weleens lezen, is het niet?'
'Maar natuurlijk, Roger, jij mag het lezen zo vaak als je wilt. Zo gauw als ik kan, zal ik het bij je brengen. Als jij het voor me wilt bewaren, doe je me een groot plezier, want heus, ik durf het thuis niet te houden.'
'Dat is ook beter van niet. Het is veel te gevaarlijk voor je. Je vader noemt je nu al een halve ketter, ik hoop dat je eens een hele ketter wordt, jonker. Alleen de Heere Jezus, Die kan ons redden, vergeet dat nooit.'
'Dominee Knox zei precies hetzelfde, Roger.'
'Dat zal wel, het is ook de enige waarheid.'
'Weet je wat ik graag zou willen?'
'Nou, wat dan?'
'Dat ik dominee Knox eens kon horen preken.'
'Dat zou ik ook wel willen. Misschien komt er nog weleens een kans voor', en de wever aarzelt even, '… en vind je het goed, dat ik je dan waarschuw?'

Met raad en daad

Jodenster

Is de 'Jodenster' door de Nazi's ontworpen, of bestond deze ster al als een oud Joods symbool?

De Jodenster, of beter gezegd de Davidsster, is een hexagram (zeshoek) bestaande uit twee over elkaar gelegde gelijkzijdige driehoeken, welke allebei even ver met hun top door de basis van de andere steken, zodat zij tezamen rondom zes kleinere gelijkzijdige driehoeken vormen. Dit is vanouds een magische figuur die in één beweging kan worden getrokken zonder de pen van het papier op te lichten. Hiermee worden volgens Joodse begrippen de volmaaktheid en de gezondheid gesymboliseerd. Het werd het persoonlijke zinnebeeld van koning David, die regeerde van circa 1010-970 voor Chr. Hij trachtte een volmaakt koning te worden voor zijn volk, maakte Jeruzalem tot godsdienstig middelpunt van 't toenmalige Israël, zorgde voor regelmatige inkomsten, richtte een staand leger op, hield volkstellingen en liet ook een uitgebreide beschrijving over zichzelf publiceren. Door de verhalen over zijn dapperheid en vooral de legendarische strijd met Goliath, verwierf hij grote faam. Hij liet ook muziek maken in de tempel tijdens de sabbatviering en de geschiedschrijvers dichtten hem sindsdien de compositie van de psalmen toe, alhoewel hij er volgens latere vorsers slechts enkele zal hebben geschreven. Hij werd evenwel als koning zo geliefd, dat het Joodse volk later hoopvol uitzag naar een 'Zoon van David', de Messias (letterlijk: de gezalfde = de koning). Daarom werd na de dood van deze 'volmaakte vorst' diens embleem in ere gehouden en groeide het, ondanks de verstrooiing van de Joden, uit tot hun teken van eenheid. Bij de stichting van de staat Israël op 14 mei 1948 werd deze ster als nationaal symbool in de vlag opgenomen.

Rangen

Hoe is het verloop van de militaire rangen in de volgorde van korporaal tot generaal bij de landmacht?

Beginnende bij korporaal volgen de sergeant en sergeant-majoor, dan de vaandrig (niet de vaandeldrager, maar een aspirant-officier in opleiding), de adjudant, de tweede luitenant en eerste luitenant, de kapitein, de (groot)majoor, de luitenant-kolonel (vaak als overste aangesproken), dan de kolonel, brigade-generaal, generaal-majoor, luitenant-generaal en de generaal. In sommige landen bestaan meer rangen, bijvoorbeeld de één-, twee-, drie- en viersterren-generaals en/of de (veld)maarschalk als commandant van één of meer legergroepen, maar zulk een groot militair apparaat kennen wij niet.

Pot of kan?

Waarom zit thee in een potje en koffie in een kannetje?

Potjes en kannetjes zijn wat dit gebruik betreft uitwisselbaar. De meeste woordenboeken spreken zowel van koffiekan, koffiepot, theekan en theepot. Pot en kan hebben dezelfde betekenis, namelijk vaatwerk waarin o.a. vloeistoffen bewaard worden. Een wezenlijk verschil is er dus niet.

Kwazen

Kunt u me vertellen wat 'kwazen' zijn? Ik kwam dit woord tegen in een boek van ongeveer 100 jaar geleden.

Begrijpelijk dat u dit woord niet kende, want het gebruik hiervan is in onbruik geraakt. Met kwazen werd bedoeld het dunne hout en de toppen van het eikenhakhout en van wilgen.

Duizendschoonvlekken

Hierbij wat blaadjes van een duizendschoon. Zoals u ziet, zitten er allemaal vlekken op. Wat zijn dit voor vlekken en wat kan ik er tegen doen?

Het blad van uw duizendschoon (Dianthus barbatus) is aangetast door roest. Pluk het aangetaste blad af en vernietig het. Om door een goede weerstand van de plant nieuwe aantastingen te beperken, is een goede afwatering, van de omringende grond, van belang. Een zonnige standplaats is van belang. Verwelkte bloemen moeten regelmatig worden weggenomen om verdere infectie te voorkomen. Informeer bij uw leverancier naar een resistent ras. Kaliumgebrek kan roest bevorderen, kalibemesting doet ze meestal verdwijnen.

Uit de oude doos

Mevrouw Veger organiseerde ochtendvierdaagse

Arend van Es te Sommelsdijk is eerste geworden bij de ochtendvierdaagse, die werd georganiseerd door mevrouw Veger van Café Oostdijk te Sommelsdijk. Ze heeft ongeveer twintig mannen aangezet tot deze sportieve prestatie, maar... zelf bleef ze thuis, zogenaamd om voor de koffie te zorgen. Later bleek dat ze dat gerust had kunnen laten, want de heren kwamen beslist niet uitgedroogd terug.

Iedere morgen om ongeveer half zeven werden de heren nagewuifd door anderen, die de moed niet op konden brengen om 35 km. te gaan fietsen en om ongeveer half tien kwam het gezelschap zo fit als een hoentje terug. Sommigen moesten dan aan de dagtaak beginnen en de anderen konden gaan genieten van de bouwvakvakantie. Zonder uitzondering verklaren de heren, dat het een prettig begin was van een nieuwe dag. De spieren die anders niet gebruikt werden, zijn los gekomen en het zal beslist de laatste vierdaagse niet zijn geweest. Verwacht kan zelfs worden, dat veel meer deelnemers aan de start zullen verschijnen bij een nieuwe rit. Arend van Es was steeds de eerste en hij kwam altijd weer met lenige benen terug.

Dat werd beloond door mevrouw Veger, die een bloemstukje voor de winnaar gereed had staan. Zij verwachtte dat Arend het zou zijn en bij de ingang van het café kon men vrijdagmorgen lezen dat Arend de winnaar van de sterrit geworden was.

De verhalen waren niet van de lucht, toen de heren een verversing werd aangeboden. Tijdens het verslag van de vierdaagse bleek dat, ondanks de verschillende routes, steeds hetzelfde café was bezocht. Nee, het is beslist de laatste ronde niet! Onder elkaar hebben ze het enorm leuk gehad en geen buitenlandse reis kan hier tegenop.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 27 juli 1971.

Weerbericht

Hondsdagen zijn weer aan zet

In de kalenderklimatologie kent men de periode van de Hondsdagen. Tussen 18 juli en 19 augustus voltrekt zich deze fase, die vooral gekenmerkt wordt door warmte en daarbij veel vocht in de lucht. Heel vroeger, toen men nog geen koeling had, was dit echt de periode waarin veel etenswaren bedorven.
Afgelopen dagen en ook de rest van deze week was/is zonder meer sprake van Hondsdagenweer. Juist nu rond het midden van de week is het wat wisselvalliger geworden met af en toe wat regen.

De temperaturen blijven op een prima niveau en halen de 20 graden op de Eilanden. Alleen tijdens een doorlopend regenmoment is het soms maar een graad of 17 of 18 op de thermometer. De wind zit steeds in de bekende zuidwesthoek en waait meest matig boven het open veld. Gewoon Zuid-Hollands zomerweer krijgen we dus weer eens voorgeschoteld, met richting het einde van de week wellicht en in het aanstaande weekend de drogere momenten met wat meer zon. De zuidwestcirculatie is nog steeds aan zet. Het Azorenhoog stuurt depressie-uitlopers via IJsland en Schotland richting het Noordzeegebied, waar deze dan in afgezwakte vorm arriveren met wat regen.

Nog steeds lijkt het onmogelijk om in de hoogzomer eens een solide drukverdeling te arrangeren. Dan hebben we het over een ferm hogedrukgebied boven de Noordzee of Denemarken/Scandinavië. In dat geval hebben we hier te maken met 'n droge luchtaanvoer uit het noordoosten of oosten bij 27 graden. Gedurende de nachten koelt het dan ook goed af tot zo'n 12-13 graden. Prima weer dan. Die klamme atmosfeer met veel vocht in de lucht is in zo'n situatie ook totaal niet aan de orde. De komende twee weken lijkt deze geschetste verdeling ook niet plaats te gaan vinden. Het zou eerder nog wat wisselvalliger kunnen worden in de laatste fase van juli en begin augustus. Toch zit een warme of zelfs hete fase er nog wel een keer in voordat het straks 1 september is.

Eindfeest Klein Duumpie

STELLENDAM - De peuters van peuterspeelzaal Klein Duumpie hebben het jaar afgesloten met een gezellig eindfeest. De kinderen mochten verkleed komen en er werden leuke spelletjes gespeeld, zoals ringwerpen, kegelen, waterrace, bellenblazen en nog veel meer. De organisatie bedankt alle ouders en bedrijven die de activiteiten van de peuterspeelzaal het afgelopen seizoen mogelijk hebben gemaakt. Nu is het voor de peuters tijd om te genieten van een heerlijke zomervakantie. Juf Greet kijkt er naar uit om er na de vakantie weer een gezellig schooljaar van te maken. Nieuwsgierig geworden naar de peuterspeelzaal? Ouders en peuters zijn welkom om binnen te lopen. Meer informatie staat op www.zijngo.nl/peuterspeelzalen.

Beddenspecialist Kruider is hoofdsponsor van de Schotejil

SOMMELSDIJK - Beddenspecialist Kruider heeft zich afgelopen woensdag als hoofdsponsor verbonden aan zwemclub de Schotejil. Eigenaar André Kruider ondertekende een driejarig contract met de succesvolle zwemvereniging uit Sommelsdijk. Hij geeft uitleg over de combinatie tussen slapen en zwemmen: "Een goede nachtrust is belangrijk voor een sporter, het kan het verschil maken tussen zilver of goud. Als je alles haalt uit je nacht, heb je meer energie voor de dag. Goed slapen en goed presteren gaan dus hand in hand. Beddenspecialist Kruider zet graag zijn expertise op het gebied van slapen in en draagt zo, letterlijk als Sponsor van de Rust, bij aan betere prestaties van de Schotejil zwemmers. De combinatie van slapen en samenwerking in de topsport is niet helemaal nieuw. Zo is Auping, één van de merken uit het assortiment van beddenspecialist Kruider, sponsor van meervoudig Olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo."

Na de promotie uit de Nationale B-competitie in het afgelopen seizoen komt zwemclub de Schotejil in het seizoen 2016-2017 voor het eerst uit in de A-competitie. Naast goede trainingen zijn op dat niveau ook andere vormen van begeleiding steeds belangrijker. Beddenspecialist Kruider gaat hierin een belangrijke rol spelen. Op de foto overhandigt bestuurslid John Albrechts namens zc de Schotejil een bos bloemen aan Cisca en André Kruider.

Breicafé wint Facebookactie Jouw Marktkraam

OUDDORP - Bij de laatst gehouden Facebookactie, waarbij een bericht geliked en gedeeld moest worden, is Breicafé 'Steekje los' de winnaar geworden van een week kraamhuur. Gerdie Schellevis, initiator achter het Breicafé, nam de cheque onlangs in ontvangst en deelt mee dat vanaf woensdag 27 juli het Breicafé ook present is in de fysieke marktplaats van Goeree-Overflakkee. Bij Jouw Marktkraam worden kopers en verkopers bij elkaar gebracht met een afwisselend assortiment. Breicafé 'Steekje los' is een Breicafé op Goeree-Overflakkee. Iedere eerste dinsdag van de maand (september t/m juni) is iedereen van harte welkom in de foyer van Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Trefwoorden zijn: breien, haken, borduren onder het genot van een hapje en drankje. Maar natuurlijk ook bijkletsen en inspiratie opdoen bij elkaar!

Hans Groenendijk wint Grote Pijs De Kuif Antieke Fietsenverhuur

GOEREE-OVERFLAKKEE - Duivenmelkers brengen nogal wat tijd door in en rondom hun duivenhok. Minder bekend is het feit dat de meesten ook veel tijd doorbrengen met het bestuderen van weerkaarten op de computer.

Vooral de afgelopen weken gaf de weersituatie daar vaak aanleiding voor. Is de wind bijvoorbeeld overwegend west, dan zijn de vroegste aankomsten te verwachten in Limburg. Ook de deelnemers aan Barcelona hadden hier mee te maken. Vanwege de afstand moeten de duiven overnachten tijdens het terug naar huis vliegen. De weersvoorspelling voor de nacht van vrijdag op zaterdag in België was echter zo slecht, dat de lossing uitgesteld werd naar zaterdag. Na de lossing om 11.15 uur moesten de duiven optornen tegen een stevige noordwestenwind met hier en daar een buitje. Om kwart voor drie constateerde Hans Groenendijk uit Sommelsdijk zijn driejarige favoriet. Hiermee wint Hans Groenendijk deze aflevering van de Grote Prijs van De Kuif Antieke Fietsenverhuur. Hans heeft zijn sporen in de duivensport al ruimschoots verdiend. Op alle onderdelen hoort of hoorde hij bij de kampioenen en ook op nationaal niveau staat hij zijn mannetje. Simon Groen is al jaren een zeer gewaardeerde sponsor. Hij feliciteert Hans Groenendijk van harte met het winnen van deze mooie prijs.