info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

11 september 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 11 september 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Opening Open Monumentendag opgeluisterd door de Boomsma's

De gebroeders Boomsma speelden een rol tijdens de opening van Open Monumentendag.

OUDDORP – Wat hebben monumenten en bier met elkaar te maken? In ieder geval is wethouder Berend Jan Bruggeman (VKGO) liefhebber van beide, zo zei hij zaterdagochtend tijdens de officiële opening van de eilandelijke Open Monumentendag in de Ceres te Ouddorp. Ten tweede zou het heel goed kunnen dat de deels gerestaureerde cichoreifabriek het onderkomen wordt van de Solaes-brouwerij.

Lees verder op pagina 3

Geslaagde opening Bommelbeach

De Bommelbeachboys en de Bommelse Dorpsraad samen met Alize Mulder.

DEN BOMMEL - Vrijdag 31 augustus was het dan zover, de officiële opening van Bommelbeach in Den Bommel.

Na 17.00 uur verzamelden de genodigden, de vrijwilligers en de Bommelaars zich op het strand in Den Bommel. Vanaf 17.30 uur werden er speeches gehouden door wethouder B.J. Bruggeman, Joop de Ridder van de Zuid-Hollandse Vereniging van Kleine Kernen (ZHVKK) en Marco Driesse namens de Bommelbeachboys. Daarna was het een gezellig samenzijn onder het genot van een heerlijke barbecue en een gezellig muziekje. Later werden ook de vreugdevuren ontstoken en werden de marshmallows bereidt door de kinderen. Patrick en Ronald bereidden het heerlijke vlees en zo hadden we een gezellige Bommelse avond.
Na een aantal jaren praten met de Gemeente en de Bommelse Dorpsraad en vooral heel veel werk en inzet van tientallen vrijwilligers, is er een prachtig strandje gerealiseerd in Den Bommel.
De organisatie dankt iedereen voor de bijdrage en inzet.

Recordomzet

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag was een heuglijke dag voor de vrijwilligers van Kringloopwinkel Woord en Daad. Na nog geen jaar open te zijn, werd de magische grens van € 100.000,- omzet behaald. "Een geweldige prestatie door het hele team van de winkel, die hierin de zegen van de Heere bemerken in het werk wat in en rond de winkel gebeurd. Ook de klanten zijn positief over de winkel, die door steeds meer mensen uit een grotere regio wordt bezocht", aldus de organisatie.

"Solaes is geworteld op Goeree-Overflakkee"

Han Boomsma overhandigde het stripboek aan wethouder Berend Jan Bruggeman.

Solaes is in korte tijd een groot succes. Om aan de vraag te kunnen voldoen moet de brouwerij in Sommelsdijk een beroep doen op de brouwketels van andere biermakers. Het vijfvoudige van wat Solaes op Flakkee produceert komt van elders. Dat is jammer, maakte brouwer Jan-Willem Kramer zaterdagochtend duidelijk, want Solaes is geworteld op Goeree-Overflakkee en wil dat graag zo houden. "Met elkaar willen we het eiland leuker en mooier maken."
De Ceres is een mooie optie voor de brouwerij. "We zijn er serieus mee bezig", aldus Kramer. Solaes wil samen met andere ondernemers een combinatie van onder meer brouwerij, horeca, kort verblijf en culturele activiteiten in de voormalige cichoreifabriek realiseren. "Het is een prachtig gebouw, ik was er vanaf het eerste moment verliefd op. We gaan overigens niet weg uit Sommelsdijk. Ons proeflokaal daar blijft gewoon bestaan." Solaes heeft restauratieplannen klaarliggen voor de Ceres als geheel.

Restauratie

Een gedeelte van de fabriek, het pakhuis, is zojuist gerestaureerd. Voor de overige gedeelten heeft eigenaar BPD nog geen definitief plan. "De intentie is er om ook die te restaureren", zei Aart Spoon van Spoon Bouwrestauratie. BPD en Solaes zijn met elkaar in gesprek.
Spoon gaf een overzicht van de werkzaamheden die hij aan het pakhuis van de Ceres heeft uitgevoerd. "Het pand was best verwaarloosd. Er groeide een boom uit, er was lekkage en er was weelderige algengroei op de gevels. Het metselwerk was slecht. Er zat veel staal in – ankers – en dat was gaan roesten, met grote scheuren tot gevolg. Als daar dan water in komt, ontstaat er vorstschade."
De ankers zijn gerestaureerd en vernieuwd, door smid Van Wijk in Goedereede, en daarna weer teruggeplaatst. Verder zijn de balken, die hier en daar waren verrot, en het voegwerk aangepakt. De oorspronkelijke arbeidsintensieve snijvoeg is in ere hersteld. Het dak van het pakhuis is er helemaal af geweest. Vervolgens is er isolatie aangebracht zonder dat er sprake is van uiterlijke veranderingen aan het dak.

Stripboek

Tijdens de bijeenkomst, opgeluisterd door sfeervol harpspel van een docente en twee leerlingen van het Muziekgebouw, vond ook de presentatie plaats van het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee. Op stap met de Boomsma's'. In dit 'educatieve beeldverhaal', een uitgave in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, spelen de gebroeders Boomsma een rol als gids langs het cultureel erfgoed.
Een geslaagde reïncarnatie van de gebroeders – met lange overjas, alpinopet en karakteristieke brillen – overhandigde de eerste exemplaren van het stripboek aan wethouder Bruggeman. De Boomsma's, die later dit jaar nogmaals te zien zijn tijdens 'Muziek in de Voorstraat', waren er speciaal voor op de fiets van Middelharnis naar Ouddorp gekomen.
Het stripboek is voor 7,95 euro te koop bij de boekhandels op Goeree-Overflakkee, de VVV, enkele musea en de Spar in Nieuwe-Tonge. Het ging zaterdag, de eerste verkoopdag, al als zoete broodjes over de diverse toonbanken.

'Watertoren moet behouden blijven voor de bevolking'

Het bestuur van de Stichting Watertoren Dirksland. V.l.n.r.: Jan Buth, Jan van Loo en Aad van den Hoek.

DIRKSLAND – Wat gaat er met de watertoren bij Dirksland gebeuren? Er zijn diverse geïnteresseerden voor het markante gebouw. De gemeente is momenteel bezig met een inventarisatie van de plannen voor een nieuwe bestemming. Vanuit de dorpsraad en de bevolking van Dirksland is de Stichting Watertoren Dirksland opgericht, die de toren toegankelijk wil houden voor het publiek.

Door Kees van Rixoort

De stichting is in augustus opgericht. Het bestuur bestaat uit Jan van Loo, Jan Buth en Aad van den Hoek. In de statuten staat dat het doel van de stichting is het behouden van de watertoren "en deze te beheren, benutten en dienstbaar maken in het sociale en culturele domein van de bevolking van Goeree-Overflakkee en meer in het bijzonder het dorp Dirksland".
Volgens de stichting dreigt het gevaar dat de watertoren in particuliere handen komt. Dat zou betekenen dat het gebouw bij de entree van Dirksland niet langer openbaar toegankelijk is voor het publiek. De stichting wil dat voorkomen.
De watertoren zou een prima locatie zijn voor exposities, vergaderingen, bijeenkomsten en wellicht trouwerijen. Verder denkt de Stichting Watertoren Dirksland aan een informatiecentrum van de VVV en van de gemeente, die hier het eiland kunnen promoten en bijvoorbeeld ook duurzame initiatieven als Energy Island onder de aandacht van het publiek kunnen brengen.
Voor sportieve activiteiten is de watertoren ook een uitgelezen locatie, denkt de stichting. Aanvullend op het abseilen, dat nu al met enige regelmaat mogelijk is, zou de toren het begin- en eindpunt kunnen zijn van fiets- en wandeltochten door de polders, naar de Slikken van Flakkee en langs de Grevelingen. De toren beklimmen en genieten van het panoramische uitzicht is ook een optie die de Dirkslandse stichting noemt. Een overweging is om er horeca te realiseren, mogelijk in samenwerking met een zorginstelling, evenals een oplaadstation voor elektrische fietsen.
"Het zou een combinatie moeten worden van elementen die bij elkaar passen en elkaar versterken. Breed maatschappelijk, voor de bevolking van Goeree-Overflakkee en Dirksland in het bijzonder én voor toeristen." De stichting is in gesprek met meerdere partijen en mogelijke partners om de ideeën meer gestalte te geven.
Nu is het afwachten waartoe de inventarisatie van de gemeente leidt en of dit burgerinitiatief kans van slagen heeft.

Brandende hooibalen

MELISSANT - Op het terrein van een agrarisch bedrijf in Melissant heeft maandagmiddag 10 september brand gewoed. Hooibalen die lagen opgeslagen naast een loods hadden vlam gevat. De brandweer kwam ter plaatse om met meerdere eenheden de brand te blussen en te proberen de loods te behouden. Met behulp van tractoren werden de hooibalen uit elkaar gehaald en kon de brand worden bedwongen. Zover bekend heeft de loods geen schade opgelopen. @ FlakkeeNieuws.nl

Nico de Jager voorgedragen als SGP-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2019

DEN HAAG - Het bestuur van de provinciale afdeling van SGP Zuid-Holland draagt, op advies van de selectiecommissie, Nico de Jager voor als lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen van D.V. woensdag 20 maart 2019. Nico de Jager (50) is momenteel fractievoorzitter van de gecombineerde SGP-ChristenUnie fractie in Sliedrecht.

Peter Grinwis, voorzitter van de Zuid-Hollandse afdeling: "Nico heeft behoorlijk wat ervaring in de politiek als raadslid en fractievoorzitter. Daarnaast zat hij een aantal jaren in de Drechtraad. In Sliedrecht leidde hij dit voorjaar als formateur de gesprekken voor een nieuw college. We hebben hem leren kennen als een deskundige, enthousiaste SGP-er met een kloppend hart voor de medemens. Als de ledenvergadering ermee instemt, zal hij leiding gaan geven aan een compleet nieuwe fractie, aangezien behalve Servaas Stoop ook de huidige Statenleden Henk van Dieren en Chris van der Velden door een herindeling en verhuizing niet meer beschikbaar zijn."
Nico de Jager: "Het werk in de Staten is iets heel nieuws en dat trekt. Bijzonder om iemand met zo'n staat van dienst als Servaas op te mogen volgen. Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging om daarmee de belangen van de inwoners van de provincie te dienen. Het past ook bij Florys, het bedrijf waarvan ik oprichter en medeaandeelhouder ben. De missie van Florys is om mensen tot bloei te laten komen. Op het werk, maar ook in de privésituatie en de maatschappij. Voor die maatschappelijke inzet creëren we bij Florys dan ook mogelijkheden. Ik ben al bijna 30 jaar gelukkig getrouwd. Wij hebben vijf kinderen gekregen, van wie er nog een thuis woont. Ik heb een fiscale en bedrijfskundige achtergrond. Na vele jaren deeltijdstudie mocht ik in juli jl. mijn master afronden."
Na meer dan 25 jaar Statenlid te zijn geweest, waarvan drie keer ook lijsttrekker en geruime tijd fractievoorzitter, heeft Servaas Stoop aangegeven dat het tijd is voor vernieuwing. Hij ziet in Nico de Jager een goede opvolger die kan bogen op veel politieke ervaring en die op een eigen manier kan inbrengen in Provinciale Staten.
In de ledenvergadering van november zal de lijsttrekker door de ledenvergadering worden gekozen. Daarna zal het bestuur ook de volledige lijst vaststellen.

Kunstgeschiedenis op GO

SOMMELSDIJK - Het nieuwe programmaboekje van de Stichting Kunst en Cultuur Educatie (KCE) Goeree-Overflakkee voor het seizoen 2018-2019 is uit. Hierin informatie over de KCE-activiteiten.

Er worden in totaal 10 cursussen en lezingen kunstgeschiedenis aangeboden, waarvan er twee worden afgesloten met een excursie. De docenten Frank Swagemakers, Imelda van der Linden en Hans van der Wulp zijn bereid gevonden hun activiteiten voor het nieuwe cursusjaar voort te zetten.
Onderwerpen als Japanisme, Prerafaëlieten, Opera, Rembrandt, zelfportretten van vrouwen, zwarte Farao's en de literatuur uit onze Tachtigjarige Oorlog zijn een aantal van de thema's van de cursussen. Een zeer gevarieerd aanbod, voor elk wat wils.

Ook voor het aankomend seizoen worden er bustochten georganiseerd. Zo is er een excursie naar het Drents Museum, waar we de tentoonstelling bezoeken over de periode waarin zwarte Farao's over het Egyptische rijk heersten. Een andere excursie gaat naar Den Haag. Daar bekijken we het wondere werk van Escher, met daarin de dimensies en perspectieven die wel lijken op de onze, maar toch net even anders zijn. Ook staat dit jaar een operavoorstelling op het programma en mag een bezoek aan het Concertgebouw in Amsterdam met een Zaterdagmatinee concert niet ontbreken.

Het programmaboekje zal ieder die recent aan onze activiteiten heeft deelgenomen, in de brievenbus gevonden hebben. Anders is het af te halen bij de bibliotheken, bij het VVV, verenigingsgebouwen en een aantal campings. Uiteraard is het gehele aanbod ook te bekijken op de nieuwe website: www.kcego.nl.

Wie weet de exacte locatie Bosmanmolen

REGIO - Wie weet de exacte locatie van de Bosmanmolen die op bijgaande foto rechts naast de vernielde trambaan staat? De Bosmanmolen stond op (bouw)land dat vlak naast de trambaan lag, op het traject tussen Achthuizen en Oude-Tonge. De foto dateert van maart 1953 en is in bezit van het RTM-archief. Reacties s.v.p. naar m.mulder-faassen@kpnmail.nl of naar redactie@eilandennieuws.nl.

Rien Poortvliet even terug op Goeree-Overflakkee

SOMMELSDIJK – Van 15 september en met 20 oktober exposeert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee tien tot vijftien originele aquarellen en olieverfschilderijen van Rien Poortvliet. De werken zijn tijdelijk beschikbaar gesteld door het Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten.
In Sommelsdijk is een keuze te zien uit de boeken 'Langs het tuinpad van mijn vaderen' en 'Het brieschend paard'. Om de expositie op te luisteren is er op 22 september, tussen 12.00 en 13.00 uur, een lunchstop van een tiental mencombinaties (voornamelijk koudbloed werkende trekpaarden) op het Marktveld en in het Streekmuseum. Van achter de dranghekken kan het publiek de paarden bekijken. Er zijn één-, twee- en misschien vierspannen.
Het Streekmuseum is verheugd over de plezierige samenwerking met het Rien Poortvlietmuseum, die wellicht een vervolg krijgt met andere thema-exposities. Ook als stimulans voor een bezoek aan het museum op Tiengemeten.

Lekker Nazomeren in De Overkant

OUDDORP - In navolging van een goed verlopen middag vorig jaar, heeft Soroptimistclub Goeree-Overflakkee besloten wederom 'Lekker Nazomeren' te organiseren.

Op zaterdag 15 september van 15.00 tot 19.00 uur kunt u onder het genot van een drankje en tapas genieten van live music van Flakkeese bodem. Voor u treden op 4Something (band), Sax'a'holic (saxofoon), Thijmen&Tamara (gitaar/zang), Slice of Live (gitaar/zang), TZN (band) en Jorinde (vleugel/zang).
De musici zullen belangeloos optreden, de tapas worden gemaakt door de soroptimisten. 'Lekker Nazomeren' wordt gehouden in Galerie en Theetuin De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp.
De Soroptimistclub Goeree-Overflakkee, onderdeel van een wereldwijde serviceorganisatie van vakvrouwen die de positie van vrouwen wereldwijd wil verbeteren, is vorig jaar gestart met fundraising en activiteiten om de School for Justice mogelijk te maken.
Daarom vragen de soroptimisten 5 euro entree en is het mogelijk bij binnenkomst bonnen te kopen om deze in te wisselen voor een drankje of een (zoet of hartig) tapasplankje. Het ontvangen bedrag zal ten goede komen aan School for Justice, een project van Free a Girl.
Entreebewijzen voor Lekker Nazomeren kunt u, liefst vooraf, bestellen via aanmelding.soroptimistgo@gmail.com.
Free a Girl ondersteunt organisaties die acties uitvoeren om meisjes uit de prostitutie te bevrijden. Deze organisaties onderzoeken waar minderjarige meisjes worden vastgehouden en doen vervolgens samen met de politie een inval. De zwaar getraumatiseerde meisjes krijgen medische zorg, traumacounseling en worden in een van de huizen opgevangen. Daarnaast stimuleren en ondersteunen ze de meisjes om een rechtszaak aan te spannen tegen de mensen die hen hebben verhandeld en verkocht en tegen de bordeelhouders. Na een periode van hulpverlening wordt onderzocht of de meisjes terug kunnen naar huis. Wanneer dit niet mogelijk is, zullen de meisjes worden opgeleid om zelf te voorzien in hun levensonderhoud.

Tennis voor KiKa

MIDDELHARNIS - Na maanden voorbereidingen, werd onlangs het Tennis voor KiKa-toernooi gehouden bij TV Menheerse in Middelharnis. Er waren 100 deelnemers die op de tennisbanen de strijd met elkaar aangingen om zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Ook werd er een verloting gehouden met prachtige prijzen, die beschikbaar werden gesteld door verschillende bedrijven, en ook werd er door bedrijven het tennistoernooi gesponsord, om zo met elkaar een bedrag van 3700 euro voor KiKa bijeen te brengen. Op vrijdagavond heeft de ambassadeur van KiKa, Kees Witte, de cheque in ontvangst genomen. Kees bedankte de organisatie en alle deelnemers namens KiKa en eindigde met de woorden: "Door jullie inzet maken we het verschil voor kinderen met kanker. Bedankt!"

Ongerustheid onder een deel van de bevolking moet serieus genomen worden

Het landschap bij de vuurtoren.

OUDDORP - Architect en ondernemer Jan-Paul Bron dwaalt graag over het eiland waar hij is opgegroeid, woont en werkt. De rondjes langs de oevers, door polders en natuur geven tijd en stof tot nadenken. Hij ziet veel dat niet strookt met het beeld van het eiland dat soms wordt geschetst. "Rust en ruimte zijn hier niet in het geding, maar beleving, toegankelijkheid en kwaliteit".

Volgens Jan-Paul is er de laatste jaren een beeld geschetst dat natuur en duinlandschap op Goeree-Overflakkee de laatste jaren zijn opgeofferd aan nieuwe recreatieparken. "Dit klopt feitelijk niet", aldus Bron. Hij weet dat er momenteel veel over te doen is, "maar er is in onze verblijfsrecreatie weinig veranderd. Na de bouw van Port Zélande in 1990 hebben we zelfs gedurende 25 jaar geen enkele projectmatige verblijfsrecreatieve ontwikkeling op de kop gehad. Pas recent is daar, na jaren van voorbereiding door de voormalige gemeente Goedereede, verandering in gekomen met de realisatie van Hotel & Beach Resort Punt West en Landal Strand Resort Ouddorp Duin", aldus Bron.
Hij wijst erop dat geen van deze twee resorts is gebouwd in de natuur of in bestaand duin. Wel is bij allebei een nieuw natuurlijk duinlandschap met bijbehorende vegetatie aangelegd als 'drager' van de bebouwing. Beide plannen creëren de omstandigheden om de biodiversiteit te vergroten en geven ruimte aan recreatief medegebruik door de lokale bevolking en dag-recreatieve bezoekers.

Punt West

Jan-Paul Bron op de Ouddorpse haven. Foto: Jaap Reedijk

Punt West doet dat met openbare stranden en de Beach-club, Ouddorp Duin met een restaurant, supermarkt, zwembad en theater. "In dat opzicht zijn beide projecten uniek en in mijn ogen een aanzienlijke verbetering in relatie tot de traditionele verblijfsrecreatieve terreinen met een slagboom." Gevraagd naar Roompot Vakanties Strandpark Duynhille, legt Bron uit dat dit project op bestaand recreatief terrein is uitgevoerd. "Het doel was om het eenzijdige aanbod op Goeree-Overflakkee aan te vullen met een ander verblijfstype. Duynhille heeft om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren zelfs tot een vermindering van het aantal recreatieve nachtverblijven geleid. Er staan er nu 280 minder dan eerst. Verder is het zo dat tegenover één hectare verblijfsrecreatie op het eiland 10 hectare staat aan Natura2000, natuurgebieden en ecologische verbindingen. Rekenen we de Natura2000 gebieden in de gemeentelijke wateren mee, dan beschikken we zelfs over 50 hectare natuur op elke hectare aan verblijfsrecreatie. Alle bestaande campings en recreatieparken samen nemen nu nog geen 0,2% van het landoppervlak van onze gemeente in beslag. In het afgelopen decennium is de natuurontwikkeling op Goeree-Overflakkee zelfs ruim twee keer zo hard gegroeid als de recreatieve ontwikkeling.

Natuurontwikkeling

"En daar blijft het gelukkig niet bij", vertelt Bron, "in de komende jaren zal aan de noordrand van het eiland langs de oevers van het Haringvliet nog eens honderd hectare landbouwgrond omgezet worden in nieuwe natuur als onderdeel van het toekomstige nationale park NLDelta Biesbosch-Haringvliet. Voor nieuwe verblijfsrecreatie is op dit moment krap nog vijftien hectare beschikbaar, waarvan iets minder dan de helft op de kop en het restant aan de oostkant van het eiland. En die gronden bevinden zich evenmin in de natuur. De 'selling points' van onze gemeente, de natuur en de rust en ruimte die daarmee samenhangen, zijn een gegeven en worden met de ontwikkeling van top-deltanatuur langs de noordrand van het eiland flink versterkt". Bron verduidelijkt dat dit goed is
"want we willen deze groene oase tussen Rotterdam en Antwerpen behouden. We willen hier prettig kunnen blijven wonen, werken en ontspannen. Met natuurbehoud en verdere natuurontwikkeling snijdt het mes aan meerdere kanten. Flora en fauna kunnen gedijen, onze leefomgeving blijft aantrekkelijk en het type recreatie waarop wij als eiland willen inzetten om krimp, vergrijzing en verschraling van basisvoorzieningen in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg te bestrijden, kan alleen maar floreren bij een spannende deltanatuur om te beleven".
Deze insteek komt niet uit de lucht vallen. Al in 2011 werd dit pad ingeslagen na gedegen onderzoek door het Innovatieplatform Goeree-Overflakkee, een initiatief van de eilandelijke ondernemers. De uitkomsten van dat onderzoek zijn onder andere verwerkt in de brede gemeentelijke Eilandvisie. Voor de recreatie is de visie en aanpak daarna meegenomen in de Toeristisch-Recreatieve visie 2025. Als onderdeel van de Eilandvisie is Goeree-Overflakkee inmiddels flink op de kaart gezet als duurzaam eiland. "Ik kom voor mijn werk op veel plekken in Nederland en merk dat Goeree-Overflakkee meer bekendheid heeft dan vroeger en dat onze route naar duurzaamheid wordt opgemerkt. Onze gemeenteraad mag best eens een pluim op de hoed gezet worden voor deze brede en doordachte aanpak.

Ongerustheid serieus nemen

Overigens vindt Jan-Paul Bron dat de ongerustheid onder een deel van de bevolking over de recente recreatieve ontwikkelingen, serieus moet worden genomen. "Die beleving komt ergens vandaan, heeft oorzaken en aan die oorzaken moet je wat doen. Ik zie daar wel oplossingen. Eeuwenlang leefden wij tussen en mét het water, Maar langzaamaan hebben wij ons van het water afgekeerd. Onze 75 kilometer aan waterkant zijn door de deltadijken nauwelijks bereikbaar. Ook de beleefbaarheid van natuurgebieden is beperkt. Er is veel, maar we merken het kennelijk niet op. Als voorbeeld noem ik het natuurgebied bij de Ouddorpse vuurtoren dat daar in 2008-2009 is aangelegd. De wandelroutes zijn zo dat je het gebied moeilijk beleefd, omdat je laag loopt. Omgekeerd denk ik dat de aanwezigheid van resort Ouddorp Duin onevenredig wordt ervaren, omdat je er wandelend vanaf Het Flauwe Werk bovenop kijkt. Je zou het dus om moeten draaien. Het gebied bij de vuurtoren beter ontsluiten met royale hoger gelegen routes waar je de natuur kan ervaren en de wandelroute bij Ouddorp Duin juist lager aanleggen. Met dit soort simpele ingrepen kan veel van het gevoel van kwaliteitsverlies al worden weggenomen".

Kwaliteitseisen

Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van wat je doet, meent Bron. "Met de huidige negatieve klank van het woord 'kustbebouwing' kan ik als liefhebber van onze Hollandse cultuur en traditie niet veel. De pittoreske havenplaatsen Middelharnis, Dirksland en Goedereede zijn ooit aan de kust gebouwd. Volendam en Veere liggen nog steeds aan het water. Daar heeft niemand bezwaar tegen, integendeel. Binnen onze eigen gemeente ligt de buurtschap Oostdijk pal onder aan de voet van de duinen en ieder weekend wemelt het er van wandelaars die daarvan genieten. De huizen aan de Groenedijk en de West Nieuwelandseweg in Ouddorp liggen al decennia in de duinennatuur. Deze locaties laten zien dat de combinatie van natuur en wonen juist prachtige plekjes kan opleveren. Maar om dit soort kwaliteit te creëren moet je verblijfsrecreatie een eisenkader opleggen." En dat mag wat Bron betreft best ver gaan om de recreatie te laten passen bij wie en wat wij zijn. Hij zou graag zien dat nieuwe recreatie goed aansluit op natuurgebieden, dat bij de inrichting van het landschap de bestaande of historische situatie het uitgangspunt is, dat gekozen wordt voor inheemse vegetatie die de biodiversiteit bevordert. Ook zou een landschaps- en onderhoudsplan onderdeel van het project moeten zijn en de verplichting om het landschap in stand te houden. Ook op het gebied van de bebouwing zelf kan er van alles worden bedacht. "Als je de buitenruimte mee-ontwerpt, dan voorkom je dat de gasten het landschap betreden buiten de paden. Dat hebben we op Punt West gedaan en dat werkt daar goed. De gasten blijven braaf op hun veranda en zetten hun ligstoel niet in de met zorg aangelegde nieuwe duinen."

"De kern van mijn verhaal schoot door mijn hoofd tijdens een ritje langs de Grevelingen", besluit Bron zijn gepassioneerde betoog. "Ik dacht aan Willem de Kooning, wereldberoemd kunstenaar en wijlen oom van onze vroegere Goereese notaris De Kooning. 'Ik moet veranderen om hetzelfde te blijven', was zijn lijfspreuk. Zo zie ik dat ook voor ons eiland."

Record aantal deelnemers GO-Classic

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is een traditie: de tweede zaterdag in september staat Goeree-Overflakkee in het teken van het wielerevenement GO-Classic. Het wielerspektakel was dit keer heel bijzonder, want dit jaar had er een recordaantal deelnemers ingetekend. Jan Verhage van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee en nauw betrokken bij de organisatie van het evenement, vertelt dat er dit jaar maar liefst 1030 deelnemers vertrokken vanaf de start bij het Diekhuusplein. Er waren drie verschillende afstanden: voor de 70 km hadden zich 162 deelnemers ingeschreven, voor de 115 km 658 en voor de 150 km 210 fietsers. Dit jaar was er een nieuwe afstand ingevoerd over 150 km. Dit bleek een succes te zijn, want van heinde en verre waren de gegadigden op komen dagen. Van een grote opkomst zullen zeker ook de goede doelen profiteren, waarvoor de GO-Classic is opgezet. Dit zijn De Speultuun op Hernessoord, de Vrienden van Carmen en de Rotary Foundation. De tocht werd onder goede weersomstandigheden verreden, al hadden de fietsers als men richting het westen koerste wel last van een flinke tegenwind. De succesvolle zesde editie van GO-Classic krijgt volgens de organisatie natuurlijk een vervolg in 2019 en wel op zaterdag 14 september. Tekst en foto: Adri van der Laan

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 24 september a.s. een sjoelmiddag, vanaf 13.30 uur. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee. Iedereen is van harte welkom!

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 26 september a.s. is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397.

DIRKSLAND

Darters gezocht

Woensdagavond 19 september vanaf 19.00 uur is de start van het dartseizoen in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57b. Ben jij of ken jij iemand die dit leuk zou vinden, dan zijn jullie van harte welkom. Opgeven kan via info@svik.nl of loop gezellig even binnen.

Mi Mekaore

Na de zomerstop gaan op 19 september 's middags van 14.00-17.00 uur en 's avonds van 19.00-21.00 uur de deuren van de Victoriahal weer open voor Mi Mekaore. Heeft u een hobby, een interesse, of wilt u bijvoorbeeld een workshop geven en wilt u dit tijdens een van de Mi Mekaore dagen organiseren, dan bent u van harte welkom. Opgeven kan via j.b.van.son@hccnet.nl.

Verkeersveiligheidsdag

Op 21 september is de Verkeersveiligheidsdag GO, rondom sportcomplex 'De Gooye'. Opening om 8.30 uur door wethouder Berend Jan Bruggeman. Rondom en op Sportcomplex 'De Gooye' in Dirksland vinden er verschillende activiteiten plaats, waarbij leerlingen bewust worden gemaakt van de gevaren die zij kunnen lopen in het verkeer. De nadruk ligt daarbij op 'zelf ervaren' en het eigen verkeersgedrag. De Verkeersveiligheidsdag 2018 wordt georganiseerd in opdracht van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) op Goeree-Overflakkee en vindt plaats in de themaweek 'Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers'.

Mosselen eten

Op dinsdag 2 oktober, om 18.00 uur, bent u van harte welkom op het Activiteiten Centrum 't Reginahof aan Reginahof 1. Inloop vanaf 17.45 uur. U kunt dan komen genieten van de heerlijke Zeeuwse mossel en alles wat daarbij hoort. De kosten zijn € 15,00 p.p. Wilt u hier gebruik van maken, dan kunt u zich aanmelden tot vrijdag 21 september. E-mail: joke.vandijk@careyn.nl of telefoon: 06 538 616 47. U kunt ook een briefje door de brievenbus doen bij 't Reginahof. Dit alles onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal personen.

Breicafé

Op donderdag 20 september van 10.00 tot 12.00 uur bent u weer van harte welkom in het breicafé 'Klein Parijs', aan de Reginahof 1. Neem uw eigen brei-, haak of borduurwerkje mee. Er zijn geen kosten aan verbonden. Bent u nog niet in het breicafé geweest, dan kunt u vrijblijvend binnenlopen.

Bingo-avond

Donderdag 13 september is er weer Bingo in de Victoriahal, aan de Philipshoofjesweg 57a. De zaal gaat om 18.45 open, de ballen worden gestart om 19.30 uur.

GOEDEREEDE

VVRG start seizoen

Op 18 september vanaf 20.00 uur start de VVRG het seizoen 2018-2019, met een cabaretavond in 'Oostdam' door Conny Biesheuvel uit Heienoord. Natuurlijk zijn niet-leden ook van harte welkom, zij betalen € 5,- p.p. Noteer in uw agenda ook de volgende avonden tot eind 2018 van de VVRG: 16 oktober een lezing, 2 november een speciale avond met 'Zeeuwse Sien', 13 november een Workshop en de Kerstavond op 18 december. Meer informatie: Riet v. Ommeren, tel.nr.: 0187493205.

MIDDELHARNIS

Sjoelen

Stichting ZIJN wil 12 september in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 starten met een sjoelclub. Naast het sport- en spelelement staat gezelligheid en een praatje voorop. Iedereen die het leuk vindt om een potje te sjoelen is welkom op woensdagmiddag om 14.00 uur. Per maand kost het € 5,50 incl. koffie of thee. Wilt u graag meedoen aan deze sjoelmiddag, meld u dan aan bij Stichting ZIJN, telefoonnummer 0187-483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

Goeree Creatief

Op donderdag 27 september bent u weer van harte welkom in partycentrum Oostdam met uw breisel, haakwerk of wat voor handwerk dan ook tussen 19.00 uur en 22.00 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,-. Meer informatie op oostdam@sr-go.nl of via telnr. 0187-492321.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 15 september is weer schuurverkoop bij de familie Nijssen van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn veel voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals petroleumstellen, zinken voorwerpen, koffiemolens, vele emaille voorwerpen en nog veel meer. Koffie en thee is gratis. De verkoop vindt plaats aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187 651638.

OUDDORP

Fietstocht 55+ Club

Woensdag 19 september is het weer tijd voor de fietstocht van de 55+ club. Om 14.00 uur wordt gestart bij de Dorpstienden. Scootmobielen kunnen ook deelnemen. De prijs bedraagt € 6,- inclusief koffie met versnapering. Bij slecht weer is er een spelletjesmiddag in de Dorpstienden. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij Joke van Dam, tel.: 0187 682319.

Geen rommelmarktspullen

Om de grote hoeveelheid rommelmarkt spullen weg te werken, kunnen er dit jaar geen spullen meer gebracht worden bij de rommelmarkt van fam. v.d. Linde. Er wordt een uitzondering gemaakt als er een huisje leeg moet. De rommelmarkt is elke woensdag en zaterdagmorgen open van 9.00-12.00 uur.

Youth Event Doopsgezind Ouddorp

Op 16 september is er een Youth Event in de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden 3, vanaf 18.30 uur. Jos Refo zal spreken over het thema: 'Laat je vreugde niet roven'. De aanbidding zal geleid worden door Jos Refo & Friends in Worship. Het belooft een feestje te worden!

Najaarsfair Adullam

Zaterdag 15 september is er een Najaarsfair voor Adullam Gehandicaptenzorg, van 9.00-15.00 uur in het centrum van Ouddorp. Voor inl. 0187682904. De organisatie hoopt veel mensen te ontmoeten die de gehandicapte medemens willen steunen door hun aankopen.

Grote opbrengst KWF

In de week van 2 t/m 8 september was de collecteweek van KWF Kankerbestrijding. Het totale bedrag dat is opgehaald in Ouddorp is € 32.284,69. De organisatoren van KWF Kankerbestrijding willen alle collectanten heel hartelijk bedanken voor hun inzet afgelopen week. En hopen volgend jaar weer op ze te kunnen rekenen. Wilt u ook uw steentje bijdragen voor de KWF? Meld u dan aan via www.kwf.nl.

Uurtje zingen

Zaterdag 15 september kan er weer een 'uurtje gezongen' worden. Het zingen van Johannes de Heerliederen en andere gezangen. begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde kerk, Dorpstienden 3.

OUDE-TONGE

Thema-avond evangelisatie

Op 19 september vanaf 20.00 uur organiseert de zendings- en evangelisatiecommissie van Oude-Tonge een avond rond het thema: 'het Vaderhart van God voor verlorenen'. De locatie is gebouw Diakonia, aan de Kolfweg 1. Hoe mogen we als christen onze medemensen vertellen over Gods liefde? Hoe kan de Heere ons gebruiken, ieder op onze eigen plek? De Heere God wil ons leren om met Zijn ogen naar de mensen te kijken, zoals de Heere Jezus in Mattheus 9:36, met een bewogen hart. Ruud Kuijer van de Lectuurzending CLC wil graag iets met de bezoekers delen over dit zo belangrijke onderwerp. Er zal een boekentafel aanwezig zijn met materiaal rond dit thema. De nadruk zal liggen op boeken over gebed, zending , evangelisatie en opwekking. Lees voor uzelf Spreuken 24:11,12 alvast eens door.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in Bibliotheek Oude-Tonge vindt plaats op vrijdagochtend 14 september 2018 van 10.00 tot 11.30 uur. De toegang is gratis.

Goederen voor Uzon

De PKN van Oude-Tonge houdt tijdens haar gemeente-dag op 15 september een inzameling van goederen voor de zustergemeente in Uzon, van 9.30 tot 11.30 uur. Locatie is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein). Twijfelt u aan de bruikbaarheid van spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Ook als u eens een kijkje wil komen nemen bij het inzamelen bent u natuurlijk van harte welkom! Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

OOLTGENSPLAAT

Repair Cafe

Vanaf 8 september zijn iedere 2e zaterdag van de maand de deuren van het Repair Café in 't Centrum, aan de Weesmolenstraat 12, weer geopend. Van 10.00-13.00 uur staan de vrijwilligers voor u klaar.

Chinees 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN 55+ Ooltgensplaat nodigt de 55-plussers uit om op vrijdag 28 september mee te doen met een heerlijke Chinese maaltijd. Vanaf 17.00 uur bent u welkom in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Kosten € 13,00 voor de maaltijd en € 1,00 voor de verloting (3 lootjes). Aanmelden bij Ati Verwoerd 06 40 70 11 81, vóór vrijdag 21 september.        

SOMMELSDIJK

Bingo-avond

Zaterdag 22 september om 19.30 uur is er een bingo van de O-G-O in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. 11 rondes voor € 6,50. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Cursus Bijbels Hebreeuws

MIDDELHARNIS - Voor de cursus Hebreeuws kan men zich nog opgeven.

De cursus bestaande uit 6 bijeenkomsten is uniek en maakt gebruik van verhalen en gedachten uit de Joodse Traditie. Nieuwe cursisten, maar ook degenen die deze cursus al eerder volgden zullen er veel van opsteken.
Nadien ben je in staat letters te herkennen, woorden en zinnen te lezen en die met hulpmateriaal te vertalen, mits het huiswerk goed is gedaan. Bovendien heb je een schat aan verhalen meegekregen. Er wordt les gegeven via Powerpoint-presentaties.
Toegang is gratis, alleen de koffie (€ 1,00) en het cursusboek Hebreeuws in zes dagen (€ 29,50) moeten worden betaald. U kunt zich nog opgeven via ljl@planet.nl of 0187-482944 of 06-39501120 (whapp). Docent is ds. Leendert Jan Lingen.
Hartelijk welkom op donderdag 27 september, 1 en 29 november 2018, 17 januari, 14 februari en 7 maart 2019 in de Emmaüskerk te Middelharnis om 19.30 uur.

Scoutsfair Jan Joosten Ouddorp

OUDDORP - Kom gezellig naar de jaarlijkse scoutsfair van Jan Joosten scouting in Ouddorp!

Er zijn heel veel leuke activiteiten te doen! Zoals broodje bakken boven het kampvuur, knopen van een sleutelhanger, kalebas versieren met bloemen, solderen en klimmen tussen de bomen. Er zijn lekkere cake, koekjes, boterkoek en jam te koop. Er is een leuke rommelmarkt en er zijn lootjes te koop voor mooie prijzen! Als je trek krijgt is er genoeg te eten, gebakken vis, patat en snacks! Je kunt ook gezellig koffie drinken op het terras en genieten van alle activiteiten om je heen.
De fair is op zaterdag 15 september van 9.30 tot 15.00 uur aan de Hofdijkseweg 44a in Ouddorp. (Ingang rechts op parkeerterrein voetbalveld.) Zorg dat je erbij bent!

Kampvuuravond voor vrouwen en mannen

DIRKSLAND - De organisaties Buutengeweun en Zus & Zo, die regelmatig kampvuuravonden organiseren voor respectievelijk mannen en vrouwen, organiseren binnenkort een gezamenlijke kampvuuravond.

Vrijdagavond 21 september zal vanaf 19.45 uur het kampvuur weer branden op het erf bij de familie Van Dongen aan de Philipshoofjesweg 79 tussen Dirksland en Herkingen.
Het is deze keer een bijzondere kampvuuravond, die bestemd is voor zowel mannen als vrouwen. Evenals de 'gewone' kampvuuravonden zal er ook deze avond ruimte genoeg zijn voor gezelligheid. Dick Pieterman zal een korte Bijbelstudie houden, waarover natuurlijk nagepraat kan worden onder het genot van een hapje en een drankje.
De organisatoren verwachten een grote opkomst en daarom is het voor de bezoekers - i.v.m. de catering - nodig om zich aan te melden. Dit kan via www.buutengeweun.nl. De toegang is gratis.

Ankie van Wageningen 40 jaar juf

Middelharnis - Al veertig jaar heeft Ankie van Wageningen gewerkt in het onderwijs. En al die tijd was ze verbonden aan de Groen van Prinstererschool. Van een 'groentje op de Groen' werd ze directeur. Nu neemt ze afscheid. Een portret van een gedreven juf.

"Bij deze juf ga je leren lezen." Dat zeiden veel moeders in Middelharnis tegen hun kinderen als juf Ankie ergens op kraamvisite kwam. Het grootste deel van haar loopbaan tot nu toe was ze juf in groep 3, vroeger klas 1 geheten en was ze de 'leesjuf'. "Jij kan zelfs een aap leren lezen," werd haar soms door iemand toegevoegd. Ook weet ze nog van een jongetje dat thuis al had leren lezen, maar bij haar in de klas braaf mee ging doen met letters leren. "Dan kwam hij thuis en vertelde dat hij vandaag die en die letter had leren lezen. Terwijl hij het al lang kon, haha."

Later ging ze op de middagen groep 7 erbij doen en op een gegeven moment werd ze ook IB-er. Ook heeft ze zes jaar lang groep 8 en nog twee jaar groep 6 gedaan. Intussen werd ze ook directeur. In al die jaren is er veel veranderd. "Vroeger was de school veel groter dan nu. De meeste klassen waren dubbel. Op een gegeven moment kwamen er ook kinderen vanuit Nieuwe-Tonge. Een aantal ouders waren niet tevreden over de gang van zaken daar, dus die kwamen jarenlang hiernaartoe." Daarnaast is het onderwijs de laatste jaren erg 'vervrouwelijkt': "een meester, die gaat eens een potje stoeien of voetballen. Vrouwen hebben toch een andere aanpak. Meesters zijn er eigenlijk te weinig." De digitalisering vindt ze soms ver gaan: "Het is handig, maar het moet niet teveel worden. Als er een storing is, kun je soms niets meer beginnen." Ook de prestatiedruk is ongezond hoog: "Er wordt veel gekeken naar prestaties, dat is niet fijn, want een kind is meer dan de uitslag van een toets."

In al die veertig jaar zijn er veel bijzondere dingen gebeurd. Ieder jaar was er schoolkamp. Tijdens zo'n kamp gebeurde het een keer dat een jongetje erg lastig was. "Diep in de nacht, het was ergens rond vier uur, hebben we hem van zijn kamer gehaald. Vervolgens hebben we hem in een auto gezet en zijn we weggereden, zodat alle kinderen dachten dat hij naar huis moest. Maar vervolgens lieten we hem in het gedeelte van de meesters en juffen verder slapen. De volgende ochtend beweerde hij stellig dat hij die nacht thuis was geweest en dat is hij altijd vol blijven houden." Ook vertelt ze een keer van haar stoel te zijn gerold omdat de armleuning afbrak. "Er was een jongetje die dat in groep 8 nog wist te noemen als het meest bijzondere dat hem op school was overkomen."

Ze is blij dat er op Goeree-Overflakkee in elke kern een christelijke school is: "Het is heel belangrijk om kinderen meer mee te geven dan lezen, rekenen en taal."

Wie nu de directrice van de Groen van Prinstererschool met ferme tred door de betegelde gangen ziet lopen, zou niet zeggen dat ze ooit heel anders binnengekomen is. "Toen ik begon hadden we nog een echte hoofdmeester van het oude stempel. Hij was ooit mijn eigen meester geweest en ik keek tegen die man op. Als ik materiaal uit het magazijn wilde, moest ik dat via hem regelen, zelf had ik geen sleuteltje. Het was een beetje ouderwets, maar het had ook wel zijn voordelen, hoor."

Nu ze zelf directeur is, heeft ze wel moeten wennen aan die rol. "Ineens ben je in bepaald opzicht niet meer de gelijke van de collega's waarmee je altijd hebt samengewerkt. Ik heb echt moeten groeien in mijn rol." Intussen is ze, naast haar werk op de Groen van Prinsterer, al een paar jaar werkzaam op de Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge. "Het werd te gek om te combineren. Daarom vertrek ik hier." Gelet op haar verhalen lijkt het enthousiasme nog niet verdwenen.

Kader:

Dinsdag 13 september van 16.00 tot 17.30 uur is er gelegenheid tot feliciteren in het gebouw van de Groen van Prinstererschool.

Niet-alledaagse vijzeltechnieken

SOMMELSDIJK - Op deze foto is te zien hoe door Jan Boeter Grond- en Straatwerk voorbereidende funderingswerken worden uitgevoerd aan het nostalgisch monumentale pand van Taxi/Garagebedrijf Goudswaard aan de Binnenweg in Sommelsdijk. Er wordt onder het gebouw gegraven. Door middel van niet-alledaagse vijzeltechnieken worden er buispalen naast het pand geboord waarna er zgn. vijzelarmen op de palen worden gemonteerd die de oude fundering (100 jaar oud) weer moeten gaan dragen, waardoor het zo beeldbepalende pand in Sommelsdijk weer jaren verder kan bestaan. Dit niet alledaagse werk wordt samen met aannemingsbedrijf Van den Boogert uit Sommelsdijk uitgevoerd. Na het vijzelwerk worden de muren weer in oude nostalgische staat opgetrokken.

Wine & Port Tasting in de Toren van Goedereede

GOEDEREEDE - Kwaliteitswijnen uit de beste wijnstreken van Europa kunnen geproefd worden tijdens de herfsteditie van de Wine & Port Tasting Goeree op zaterdag 22 september 2018.

Het evenement vindt plaats in de sfeervolle Toren van Goedereede. Deze vierde editie staat Port, genaamd naar de mooie stad Oporto in Portugal, centraal. Men maakt kennis met de Portwijnen van twee dynamische vrouwelijke wijnmakers van de vijfde generatie Vieira de Sousa uit de Douro Vallei, waar Portwijn gemaakt en gebotteld wordt. Tijdens de Wine & Port Tasting kunt u Witte, Rosé, Ruby en Tawny Port proeven. Maar ook Port van 10-20-40 jaar en Vintage van 2015 van de eeuwenoude Quinta (wijnhuis) Da Fonte.
Op wijngebied kunnen bezoekers kennismaken met biodynamische wijnen van Taste of Sicily en Vinilicious van het zuidelijkste puntje van Sicilië, waar ook heerlijk olijfolie vandaan komt.
PortugeseWijnen & Zo zal u dit keer opnieuw verrassen met sterwijnen die in toprestaurants geserveerd worden.
Proef de heerlijke Italiaanse delicatessen van Agnes Cuisine in combinatie met streekproducten uit Zeeland.
Bezoekers kunnen voor 10 euro een glas kopen en wijn proeven, na afloop mag u het glas mee naar huis nemen. Inloop van 16.00 tot 21.00 uur.
www.portugesewijnenenzo.nl.

Zuidwester Mannenkoor van start

GOEREE-OVERFLAKKEE - 'Flakkee is een eiland en 't water is breed…'zo luidt de beginregel van het Flakkeese volkslied. Vader en zoon Martin en Jos Mans zijn geboren en getogen op dit Zuid-Hollandse eiland en delen de liefde voor hun geboortegrond.

En dat Goeree-Overflakkee hen blijft aanspreken, vertaalt zich in een nieuw op te richten mannenkoor, dat zij samen gaan dirigeren en begeleiden. De thuisbasis is Sommelsdijk, maar alle zangers uit de gehele zuidwesthoek zijn welkom.
Martin en Jos Mans bundelen de krachten en starten het Zuidwester Mannenkoor. Omdat voor zowel vader als zoon de wortels op dit eiland liggen, is dit voor hen een zeer bijzonder project. Na het project 'Tussen jou en mij' van Martin en Jos is het nu tijd voor dat wat hen oorspronkelijk muzikaal echt bindt: de sonore mannenkoorklank, van fluisterend en verstild tot stormachtig sterk. In een viertal repetities zal door hard werken een repertoire tot stand komen dat de typische worsteling met en liefde voor het water zal verklanken. Zowel geestelijke liederen en negro-spirituals als klassieke en populairdere werken zullen onderdeel zijn van het programma. Zelfs lokale volksliederen worden niet geschuwd…
Van september tot december 2018 zijn vier repetities gepland in de Exoduskerk te Sommelsdijk (Middelharnis) en in januari en februari 2019 staat een drietal concerten in monumentale kerken in de zuidwestelijke regio op het programma.
De prijs voor deelname bedraagt € 60,= voor het hele project (vier repetities, drie concerten en een muziekboek).

Repetitiedata:

Zaterdag 15 september; zaterdag 6 oktober; zaterdag 10 november; zaterdag 1 december 2018. Aanvang 10.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur.

Concertdata:

Zaterdag 12 januari 2019 Hervormde Kerk Yerseke; vrijdag 25 januari 2019 Hervormde Kerk Oude-Tonge; vrijdag 1 februari 2019 Hervormde Kerk Haamstede.
Inschrijven is mogelijk via de website: www.martinmans.nl, of per e-mail naar: secretariaat@martinmans.nl onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats, tel.nr., e-mailadres en stemsoort.

Goeree-Overflakkee aanwezig op 50PlusBeurs in Utrecht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Goeree-Overflakkee presenteert zich weer op de 50PlusBeurs in Utrecht. De beurs is al 26 jaar 's werelds grootste evenement voor actieve 50-plussers. Er zijn 550 stands boordevol informatie, entertainment en aanbiedingen op het gebied van wonen, werken, ontspanning, vrije tijd en recreëren. Een perfecte gelegenheid om het eiland Goeree-Overflakkee wederom te positioneren en te presenteren. De bezoekers krijgen in de stand informatie over het mooie eiland Goeree-Overflakkee in al haar facetten.

In de Goeree-Overflakkee mijn eiland! stand vertellen leden van het promoteam, diverse ondernemers en vertegenwoordigers van attracties en musea enthousiast over het eiland. Geïnteresseerden kunnen zich bovendien inschrijven voor de digitale nieuwsbrief over Goeree-Overflakkee.

Smaak van het eiland

In de stand krijgen bezoekers de smaak van het eiland mee. Zij kunnen speculaas van De Ruiter, kaas van de Geitenboerderij De Mekkerstee en bier van Solaes proeven.

Samenwerking

De Goeree-Overflakkee mijn eiland stand op de 50PlusBeurs is een samenwerking van EilandMarketing Goeree-Overflakkee, Geitenboerderij De Mekkerstee, VVV Goeree-Overflakkee, Zeehondenopvang en Expo A Seal, Bakkerij Bienefelt, Camping 't Anker, Solaes Bier en het Streekmuseum.

Met korting naar de beurs

Interesse om de beurs en de stand van Goeree-Overflakkee mijn eiland! te bezoeken? Maak dan gebruik van de speciale Goeree-Overflakkee korting in de voorverkoop. U betaalt dan maar € 9,50 per persoon (i.p.v € 17,50) voor een beursbezoek. Wilt u een combiticket voor de beurs & show dan betaalt u € 24,50 per persoon (i.p.v. € 35).
U hoeft géén bestelkosten te betalen. Bestel uw tickets online met actiecode: GOEREE via www.50plusbeurs.nl. Telefonisch bestellen kan via 026 377 97 36 (geef dan de actiecode door).

Meer informatie

De 50Plusbeurs is van dinsdag 18 tot en met zaterdag 22 september geopend van 0.00-17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.50plusbeurs.nl

Wereldwinkel onderging metamorfose

MIDDELHARNIS - De dagen worden korter en van lange avonden in de tuin of op het terras verplaatst het leven zich weer naar binnenshuis. Een moment om de inrichting van uw huis eens te bekijken. De warmte van de afgelopen zomer en het buitengevoel, de kleuren, zou u zo lang mogelijk vast willen houden.

In de zomermaanden heeft de Wereldwinkel een metamorfose ondergaan. Er is geschilderd en de indeling is veranderd. De vrijwilligers van de Wereldwinkel zijn supertrots op de winkel en het resultaat, vele klanten die de winkel al bezocht hebben delen deze mening.
Hierdoor en o.a. door de zomeruitverkoop en de extra kortingen tijdens de Diekdagen, is er weer ruimte gekomen voor vele mooie artikelen.
De vrijwilligers behept met de inkoop van de Wereldwinkel hebben een goede slag kunnen slaan.

Om het thema 'binnenshuis' te promoten, biedt de Wereldwinkel G-O 20% korting op al het serviesgoed.
Wanneer u in de winkel bent, zult u mooie wanddecoraties zien, figuratief en abstract, sluit mooi aan bij de nieuwe trend van retro en vintage.

Wandpanelen gemaakt door Putu uit Bali, Indonesië. Ooit begonnen als masseur in hotels, wilde hij zich meer gaan ontwikkelen en gebruik maken van zijn creativiteit.
Putu heeft een kleine functionele werkplaats naast zijn woning. Hier heeft hij een paar mensen in dienst, die metalen voorwerpen uit bladmetaal knippen met een metaalschaar, vervolgens worden met verschillende hamers diepte en reliëf in het bladmetaal geslagen. Wanneer dit klaar is, brengt hij de uitgeknipte onderdelen naar zijn lassers, deze lassers doen dit ook in hun eigen woning en zij zijn ook ondernemers. Putu voorziet de de lassers van gereedschap en materialen waar zij niet voor hoeven te betalen. De lassers lassen de constructies aan elkaar met metaaldraad om tot een mooi resultaat te komen. Vervolgens haalt Putu deze producten weer op en schildert ze in zijn kleine fabriek in Tabanan. Putu en zijn personeel werken onder de voorwaarden van eerlijke handel.

Toerustingsavond Gereformeerde Bond

NIEUWE-TONGE - Het bestuur van de afdeling Goeree-Overflakkee van de Gereformeerde Bond organiseert voor dinsdag 18 september een toerustingsavond in het Hervormd Centrum 'Elim'.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. De avond begint om 19.30 uur. Ds. H.G. de Graaff uit Nieuwerbrug a.d. Rijn zal een lezing houden met als titel: 'Over de relatie tussen geloof en gevoel'. De predikant zal op de volgende drie stellingen ingaan: Onze gevoelens zijn niet autonoom, zoals in onze tijd vaak wordt gedacht en beweerd; Wie een nieuwe schepping is geworden zal de invloed daarvan bemerken op zijn of haar gevoelsleven; Bij die verandering van je gevoelsleven ben je als christen actief betrokken.
Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. De bijeenkomst wordt om 21.45 uur afgesloten. Er is een collecte voor de bestrijding van de onkosten en tevens is er een boekentafel aanwezig waar deeltjes van de Artios-reeks te koop zijn.

Nieuw seizoen naailes

SOMMELSDIJK - Wilt u in dit nieuwe seizoen leren omgaan met de naaimachine? Of wilt u een oude hobby van kleding maken nieuw leven inblazen? Er zijn nog enkele plaatsen vrij op maandagavond en dinsdagavond.
U kunt u opgeven bij Coby de Waard, Halsjuk 21, Sommelsdijk, telefoon: 0187-485023 of per mail: cobydewaard@hotmail.com.

Succesvolle clinic Budokai Senshi

DIRKSLAND - Vrijdagavond hield Budokai Senshi een clinic. Het was een activiteit voor een goed doel: het werk van het Nederlandse artsenechtpaar Koch, de drijvende kracht achter Rhotia Valley Children's Home. Ruim honderd karateka, boksers en kickboksers hebben in een goede sfeer anderhalf uur hard getraind onder de bekende vechtsporter Ernesto Hoost. Na afloop kon een tevreden organisatie het eindbedrag bekend maken. Er werd € 3.342,25 euro bij elkaar gebracht. De organisatoren zijn dankbaar voor alle gulle giften van zowel leden als niet-leden, en voor de sponsoring door Budokai Senshi, sportcomplex De Gooye, Studio SparQ en Zout-Holland, die alle kosten voor hun rekening hebben genomen. 24 oktober wordt de cheque in Tanzania overhandigd aan het artsenechtpaar. Joost van 't Veld van Budokai Senshi zal daar dan ook de kinderen les gaan geven in karate en zelfverdediging. Op de foto Ernesto Hoost tussen de vechtsporters.

Beweegweek CuraMare

GOEREE-OVERFLAKKEE - Beweging heeft bij de woonzorglocaties van CuraMare dagelijks de aandacht tijdens bijvoorbeeld de gymles en de spelmiddag, maar ook in de beweegtuinen. Juist bij het ouder worden is bewustwording van bewegen belangrijk. De spieren zijn niet meer zo soepel of door lichamelijke en/of geestelijke beperkingen is bewegen niet meer zo makkelijk. Tijdens de Beweegweek wil CuraMare het belang van (veilig) bewegen extra benadrukken en met iedereen delen, want bewegen kan alleen, maar samen is leuker.
In De Vliedberg in Ouddorp, Geldershof in Dirksland, Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk en Ebbe en Vloed in Oude-Tonge staan er tijdens de Beweegweek elke dag leuke bewegingsactiviteiten op de agenda. Een kleine greep uit het programma: wandelen, zwemmen, fietsles voor duo- en rolstoelfiets, Oud-Hollandse spelen, koersballen en hersengymnastiek. Of u nu bewoner, cliënt van CuraMare Thuiszorg, mantelzorger, vrijwilliger, familielid, medewerker of omwonende bent, iedereen is van harte welkom om mee te doen aan de activiteiten. Een overzicht van alle activiteiten in de beweegweek staat vermeld op www.curamare.nl/beweegweek.

Symposium 'Psychiatrie thuis in de samenleving'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woensdag 19 september is er van 17.00 tot 22.00 uur in restaurant Grevelingen, Parallelweg 1 te Bruinisse, een symposium 'Psychiatrie thuis in de samenleving'. De organisatie is in handen van Zeeuwse Gronden.

Zeeuwse Gronden is een instelling in Zeeland die mensen met een ernstige psychiatrische ziekte zo zelfstandig mogelijk laat wonen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met familievereniging Ypsilon, opgericht door en voor familie van mensen met een psychiatrische aandoening. Zeeuwse Gronden is onderscheidend door het zero tolerance beleid ten aanzien van drugsgebruik en door persoonlijke, betrokken en kleinschalige aanpak van wonen, behandelen en dagbesteding. Zie voor meer informatie: www.zeeuwsegronden.nl.
Ouders uit diverse regio's vragen om deze goede, veilige woonvormen ook elders in Nederland te ontwikkelen voor hun (volwassen) kind. De avond wordt georganiseerd om de aanwezigen te informeren over de aanpak van dit nieuwe beschermd wonen, met als thema 'Psychiatrie thuis in de samenleving'.
Aanmelden bij: Kim Heijboer, k.heijboer@zeeuwsegronden.nl, 0115 621314. www.zeeuwsegronden.nl.

De zomer is voorbij, tijd voor de 22e Open Coffee van GO-Linked

GOEREE-OVERFLAKKEE – De zomer is voorbij, tijd om uw organisatie verder richting te geven!

Dit kan natuurlijk in samenhang met anderen. GO-Linked heeft hiervoor weer een Open Coffee bijeenkomst op de agenda staan. Dinsdag 18 september a.s. van 09.00 tot 11.00 uur. Deze 22e bijeenkomst zal worden gehouden bij de Gemeente Goeree-Overflakkee, afdeling Passend Werk (Webego), Pascal 40 te Middelharnis.
GO-Linked is een eilandelijk netwerk van en voor ondernemers, bestuurders en managers. Het doel van GO-Linked is het ondernemerschap en ondernemersorganisaties op Goeree-Overflakkee op allerlei manieren te bevorderen en met elkaar te verbinden, zodat dit op een positieve wijze geborgen blijft. Daarvoor organiseren de initiatiefnemers Mirlande Besemer en Maureen van Leeuwen regelmatig netwerkbijeenkomsten, bedoeld voor ondernemers, bestuurders en andere maatschappelijke organisaties. Eén van die bijeenkomsten is de Open Coffee, die vijf keer per jaar op een telkens andere locatie op Goeree-Overflakkee wordt gehouden, onder het genot een goede kop koffie. Tijdens de komende netwerkbijeenkomst zal werkleider Anne-Marie Vermaat als gastvrouw optreden. Zij zal iets vertellen over het werk dat in en vanuit Webego wordt gedaan, over de innerlijke groei die medewerkers hier doormaken en op welke manier dat gebeurt. Interessant, leerzaam en wellicht ook richtinggevend voor uw organisatie, deze informatieve ochtend! De entree is gratis, wie wil komen moet zich alleen even opgeven. Dat kan via de website www.go-linked.nl.

Op weg naar een gezonde delta (deel 4)

Dit najaar worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet en wordt de natuurlijke verbinding tussen de zoute zee en het zoete Haringvliet gedeeltelijk hersteld. Natuurmonumenten laat in een serie artikelen zien wat dit voor de natuur betekent.

De Korendijkse Slikken krijgt mede met het prijzengeld van NLDelta in 2018 een oppepper.

Door Monica Wesseling

'Wat ik voor me zie als ik denk aan Nationaal Park NLDelta? Natuur vol vogels, trekvissen, bloemen en bevers. Een waterlandschap met kreken, riet, ruigte; uitgestrekt, wild, stil en weids. Natuur waar fietsers, wandelaars, gezinnen, vogelaars, kanoërs, vlinderaars en eigenlijk iedereen zich welkom weet. Een Nationaal Park NLDelta dat kansen biedt aan ondernemers zoals fietsen- en kanoverhuurders, restauranthouders, hoteliers en horecaondernemers. Zo'n NLDelta zie ik voor me.'
Een groter ambassadeur voor Nationaal Park NLDelta dan Frans van Zijderveld, medewerker extern beleid bij Natuurmonumenten, kun je je nauwelijks voorstellen. Glimlachend, zwaaiend met de armen en af en toe starend in de verte vertelt hij over de prachtige kansen van het Nationaal Park in oprichting.

In 2016 schreef de overheid een prijsvraag uit voor de verkiezing van 'Het mooiste natuurgebied van Nederland'. De publieksprijs ging naar het Waddengebied, de Hollandse Duinen en de Veluwe. Van Zijderveld: 'Voor de vakjury echter was de NLDelta onbetwist de winnaar. Cultuurhistorie en natuur van de delta zijn kenmerkend voor ons land. Bovendien kan hier direct begonnen worden met het realiseren van de doelstellingen; de natuur een enorme oppepper geven en het hele gebied beter beleefbaar maken.'

Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties werken daar, samen met gemeenten, provincie en lokale partijen, binnen Droomfonds Haringvliet nu al samen aan. 'Maar het Droomfonds houdt na 2018 op. NLDelta gaat door, met het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch en Staatsbosbeheer. En dat is heel belangrijk, zeker nu op dit najaar de Haringvlietsluizen op een kier gaan. Dat herstel van de natuurlijke verbinding tussen het zoute water van de zee en het zoete van de rivieren is onder meer voor trekvissen van levensbelang.'

Doorgaan is ook voor de recreanten bijna 'onontbeerlijk'. 'De Delta is ongelooflijk mooi en indrukwekkend, maar je moet nu wel heel goed de weg kennen om ervan te kunnen genieten', constateert de Natuurmonumentenman. Dóór met het versterken en uitbreiden van de bestaande natuur. Dóór met het verbinden van bestaande natuurgebieden, noodzakelijk voor onder meer insecten, vleermuizen, vogels en amfibieën. Ze moeten hun leefgebieden kunnen uitbreiden. En vergeet de Noordse woelmuis niet! De soort die bij ons leeft, komt alleen in Nederland voor en dat maakt ons schatplichtig. Door het verbinden van de natuurgebieden wordt de natuur bovendien robuuster waardoor natuur en recreatie beter samen gaan.'
Ook op het gebied van de recreatie staat er nog het nodige werk op stapel om het heerlijke toekomstbeeld van Van Zijderveld te realiseren. 'We maken aansprekende uitkijkpunten, fiets- en wandelroutes, overstappunten van openbaar vervoer, naar wandelen, varen etc., organiseren activiteiten en nog veel meer. Het bedrijfsleven ontwikkelt ook schitterende initiatieven.'
Er is echter wel nog een 'hobbel te nemen'. Allereerst moet NLDelta nog de officiële status van Nationaal Park krijgen. Er is nu pas sprake van een 'Aanwijzing als'. 'Zodra de overheid vindt dat we een doorwrocht plan hebben en voldoen aan de opgestelde standaarden wordt de officiële status toegekend, naar verwachting in 2021. Bovendien moet de overheid dan toch echt met geld over de brug komen. Wij, en andere natuurorganisaties, provincie en het bedrijfsleven investeren flink. Maar we kunnen het niet alleen. Het Haringvliet is van internationaal belang en dus ook een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid.'
Veel werk is verzet, veel nog te doen. Maar het lukt, daarvan is de Natuurmonumentenman overtuigd. Zijn blik dwaalt af, af naar de toekomst. Een mooie toekomst.

Streamer/kader
Uiteindelijk is het de bedoeling, in elk geval van Natuurmonumenten, dat de hele zuidwestelijke delta, dus tot en met de Westerschelde, één groot Nationaal Park wordt. De natuur vormt immers een eenheid. Een typisch Hollands landschap, uniek in de wereld.

Streamer/kader
De minister van Infrastructuur en Waterstaat besloot onlangs de openingshandeling van 5 september uit te stellen tot later dit najaar. Door de droge zomer zijn de rivierwaterstanden laag. Het zoute water van de zee kan daardoor verder stroomopwaarts komen dan door Rijkswaterstaat is afgesproken in het Kierbesluit met het waterschap Hollandse Delta en waterbedrijf Evides. Het traject waar al jaren naar toe wordt gewerkt om de toegangspoort voor trekvissen open te zetten, waar ook onze buurlanden stroomopwaarts de Rijn vol enthousiasme naar uitkijken, gaat gewoon door. Zonder de zoetwatervoorziening in gevaar te brengen, zijn er volop kansen om trekvissen de ruimte te geven om tussen zee en rivier te trekken via het Haringvliet.

Streamer
Vanaf september ligt er een nieuwe fietsfolder van Natuurmonumenten bij VVV's, campings en op Tiengemeten. Hierin 5 prachtige routes rond het Haringvliet, variërend van 17 tot 33 kilometer.

Muziekgebouw GO opent haar deuren voor nieuwe leerlingen

De nieuwe zangdocente Marlotte van 't Hof.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Muziekgebouw "Goeree-Overflakkee" is weer van start voor het schooljaar 2018/2019 en is toegankelijk voor iedereen die de wereld van de muziek wil ontdekken.

Vanaf eind augustus startten de instrumentale en vocale lessen met een breed aanbod op het gebied van klassiek, jazz, pop, harmonie, fanfare en brassband.
Het Muziekgebouw heeft haar eerste succesvolle schooljaar achter de rug en heeft instrumentale/vocale lessen gegeven aan ruim 400 leerlingen.
Deze leerlingen hebben les genomen op één van de instrumenten van het veelkleurig palet dat door een team van ongeveer 30 vakbekwame docenten wordt aangeboden.

Nog lesplaatsen beschikbaar

Iedereen die in het schooljaar 2018/2019 muzieklessen wil gaan volgen, is meer dan welkom bij het Muziekgebouw. Het Muziekgebouw is zodanig ingericht dat de plaatsing van de leerlingen heel flexibel is; er zijn allerlei lesvormen – waaronder strippenkaarten en groepslessen – mogelijk en er is nog ruim plaats!
Voor meer informatie, tarieven en aanmelding: zie www.muziekgebouwgo.nl.
Omdat het voor de docenten vaak een hele puzzel is om goede lesroosters te maken, vragen wij iedereen die geïnteresseerd is om snel te reageren. Bent u geïnteresseerd in activiteiten en evenementen van het Muziekgebouw GO, word dan vooral lid van de Facebookpagina www.facebook.com/muziekgebouwgo.

Nieuwe zangdocente

Met trots introduceren wij ook onze nieuwe zangdocente Sopraan Marlotte van 't Hoff. Zij studeerde solozang klassiek bij Hanneke Kaasschieter aan het Fontys conservatorium te Tilburg, waar ze in 2015 met succes afstudeerde. Naast haar werk als uitvoerend musicus, geeft Marlotte met plezier zangles. Werkervaring heeft ze opgebouwd tijdens het geven van privélessen en als zangdocent aan de vooropleiding en de afdeling Young Musicians van het Fontys conservatorium in Tilburg. Haar visie is er op gericht om leerlingen het plezier van zingen te leren ervaren. Zingen is erg persoonlijk, waarbij je hele lijf je instrument is. Werken aan goede ademsteun en techniek is daarom van belang voor de ontwikkeling van de zangstem. Meer informatie over zangles bij het muziekgebouw vindt u op de website.

Concert door leerlingen van Paul Kieviet

MIDDELHARNIS - Op vrijdagavond 14 september (aanvang 19.30 uur) zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder orgelconcert worden gegeven. Aan de klavieren van het monumentale Leeflang-orgel zullen vijftien organisten, afkomstig van Goeree-Overflakkee en omstreken, een gevarieerd kerkmuziekprogramma uitvoeren.

Na de restauratie van het orgel, vijf jaar geleden, is het een uitnemend medium geworden voor het vertolken van orgelmuziek uit allerlei stijlen. Dat blijkt dan ook uit het programma van dit concert: naast barokmuziek van onder meer Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude en Johann Pachelbel ook romantisch werk van Johannes Brahms, Sigfrid Karg-Elert en moderne orgelcomposities van Piet Post en Ad Wammes.
Hubèrt Westdorp         Praeambulum in d                 Matthias Weckmann (1616-1674)
Dirk Haazebroek         Fugue sur le Kyrie a 4 parties         Nicolas Gigault (1627-1707)
Jowan Tanis        "Allein Gott in der Höh'sei Ehr"         Johann Pachelbel (1653-1706)
Robert Bestman        "O Mensch, bewein' dein Sünde gross" Johann Pachelbel
Krijn Padmos        Praeambulum in d                 Heinrich Scheidemann (1595-1663)
Auke Kieviet        "Allein Gott in der Höh' sei Ehr" (BWV 664)
                                         Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Kees Grinwis        "Herr Christ, der einig Gottes Sohn" Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Bart-Jan Boot        Drie Valeriusliederen voor orgel:         Piet Post (1919-1979)
                                         - "Wilt heden nu treden"
                                         - "Stort traenen uyt, weent luyde, schreyt en treurt"
                                         - "Com nu met sangh"
Arenda Vogelaar        Preludium in a (BuxVW 153)         Dietrich Buxtehude
Jaap Jan Stouten        "Vater unser im Himmelreich"         Georg Böhm (1661-1733)
Kees Goedegebuure "Nun komm' der Heiden Heiland" (BWV 661)
                                         Johann Sebastian Bach
Jaco van den Berg Andante uit Triosonate III in d (BWV 527)        
                                         Johann Sebastian Bach
Wim Visser        Preludium en Fuga in a                Johannes Brahms (1833-1897)
Johan van der Valk Miroir (1989)                        Ad Wammes (1953)
M.J. Middelkoop        "Allein Gott in der Höh' sei Ehr"         Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)
U bent hartelijk welkom om te komen luisteren! De toegang is gratis en er is een koffiepauze.

Feestelijk jubileumconcert Fiori Musicali

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fiori Musicali, onder leiding van Sietse van Wijgerden, bestaat in 2018 vijftien jaar. Die verjaardag viert het koor met het publiek: op zaterdag 6 oktober is er een gratis toegankelijk jubileumconcert in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Het programma is zeer gevarieerd en biedt een soort staalkaart van de vocale muziekgeschiedenis tussen de zestiende eeuw en nu. Deels is Fiori Musicali a capella te horen, deels met begeleiding van het Orion Barokensemble.

Fiori Musicali heeft een feestelijk en toegankelijk programma samengesteld, waarin Magnificat van Bach en Dixit Dominus van Händel de grote onderdelen met orkest zijn. Daarnaast hebben de leden van het koor stukken aangedragen die de afgelopen vijftien jaar eerder zijn gezongen: de favorieten van Fiori. Als solist zijn tijdens het jubileumconcert te horen: Ingrid Nugteren (sopraan), Judith van den Dool (mezzosopraan), Paul Kievit (tenor van Fiori) en Dirk Jan van Diggele (bas).
Magnificat, dat tot de oratoria wordt gerekend, is een groot loflied op Maria. Het stuk bevat een hymne en is een afwisseling van koor- en solozang. Het bestaat uit twaalf delen, waarbij de muziek steeds een uitbeelding is van de tekst. Dixit Dominus is door Händel gemaakt toen hij 22 jaar was. In Rome, waar hij toen was, was het stuk, gebaseerd op Psalm 110, direct heel populair. Het zit vol energie, maar er zijn ook rustiger delen. Zowel Magnificat als Dixit Dominus is in het Latijn en vijfstemmig.
De andere stukken die Fiori Musicali ten gehore brengt op 6 oktober zijn van Eric Whitacre ('I thank you God for most this amazing day'), Henry Purcell ('Hear my prayer'), Robert Lucas de Pearsall ('Lay a Garland'), Thomas Tallis ('If ye love me') en Arvo Pärt ('The woman with the alabaster box', een stuk met een enorm kleurenpalet).
Alles bij elkaar krijgt de luisteraar tijdens het jubileumconcert een dwarsdoorsnede van de muziekgeschiedenis voorgeschoteld. Met barokke stukken, maar ook met atmosferische, rustige muziek van bijvoorbeeld Pärt.
Veel liefhebbers hebben al eens een concert van Fiori Musicali bijgewoond. Zij zijn weer welkom op 6 oktober. Daarnaast verwacht het koor, dat de afgelopen vijftien jaar bestaansrecht heeft opgebouwd met kwaliteit en een uitdagend repertoire, nieuwe bezoekers te trekken. Voor de prijs hoeven ze dit feestelijke concert niet te laten schieten, want de entree is gratis, met dank aan het Nipius-Roos Fonds, dat het jubileumconcert financieel ondersteunt. Een geldelijke bijdrage geven mág natuurlijk altijd, want de kosten voor een concert met professionele musici zijn hoog. De vrijgevige luisteraar kan een eventuele bijdrage kwijt bij de collecte aan de uitgang.
Het concert begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Na restauratie: representatief en educatief raadhuis Ooltgensplaat

Het oude raadhuis van Ooltgensplaat (foto De Rarekiek). 

OOLTGENSPLAAT – Bewaren voor de toekomst. Dat is het hoofddoel dat de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee voor ogen heeft voor het zeventiende-eeuwse raadshuis van Ooltgensplaat. De stichting, eigenaar van het raadhuis, maakte zaterdag van Open Monumentendag gebruik om de deuren open te zetten en de plannen met het monumentale gebouw te presenteren en toe te lichten.

Door Kees van Rixoort

Eerst is restauratie van de buitenkant nodig. "Dat is prioriteit nummer één", zegt Piet van de Ree, een van de drie bestuursleden van de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee. "Er is tientallen jaren weinig tot niets aan het gebouw gedaan. De leien op het dak zijn kuis versleten. Verder is restauratie van de gevels nodig, van de luiken en van de trap, die flink verzakt is. Binnen heeft de ingang van de secretarie prioriteit en daarna kan daar gefaseerd gerestaureerd worden."
De stichting kocht het pand uit 1619 van een particulier. Voor aankoop en restauratie is in totaal circa 1,3 miljoen euro nodig. De stichting hoopt in december de vergunning te hebben en rond 1 april volgend jaar te kunnen starten met de werkzaamheden. "Wij hopen dat de restauratie van de buitenkant half 2020 klaar is en, als de financiën het toelaten, de binnenkant een jaar later", aldus Van de Ree. De stichting hoopt subsidies vanuit verschillende hoeken tegemoet te kunnen zien.

Tentoonstellingen

Na de restauratie krijgt het raadhuis een representatieve en educatieve functie. De stichting wil de raadzaal, de burgemeesterskamer en de secretarie beschikbaar stellen voor onder andere huwelijksvoltrekkingen en tentoonstellingen van culturele aard. Dat laatste in samenwerking met historische vereniging De Motte en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. "Het raadhuis wordt geen dependance, maar een onderkomen voor tijdelijke tentoonstellingen, die ook bedoeld zijn om de jeugd in contact te brengen met historie en cultuur. Drempelverlagend."
De educatieve functie denkt de stichting in te vullen door een presentatie- of beleefwand te plaatsen, die vergelijkbaar is met de touchscreentafels in het Streekmuseum en Museum Ouddorp. Inhoudelijk zal er het nodige te zien en te beleven zijn op het gebied van natuur, milieu en cultuur. Van de Ree en zijn medebestuurders Karel Knoester en Berend Jan Bruggeman zoeken voor de invulling samenwerking met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Natuur & Milieu.
De plannen met het oude raadhuis passen goed bij de doelstellingen van de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee, dat bedragen uit de Boedel Bigge en de Boedel Dabbe – ooit ingesteld voor de armenzorg – besteedt aan sociale, maatschappelijke en culturele doelen in de voormalige gemeente Oostflakkee (Oude-Tonge, Achthuizen en Langstraat, Den Bommel, Zuidzijde en Ooltgensplaat). Eerder stelde de stichting geld beschikbaar voor het behoud van onder andere de rooms-katholieke kapel en de oude begraafplaats in Oude-Tonge.

Veel enthousiasme

Tijdens Open Monumentendag trok het raadshuis van Ooltgensplaat heel wat bezoekers. Om een kijkje in dit bijzonder pand te nemen en om kennis te nemen van de plannen. Van de Ree: "We merken dat er veel enthousiasme is voor onze plannen en dat er veel betrokkenheid is bij het gebouw en de historie. Bezoekers vinden het fijn dat er duidelijkheid is over de toekomst; dat het raadhuis geen feestbestemming krijgt, maar een bestemming die in lijn ligt met de historie van het gebouw."

Vocaal Ensemble Magnificat geeft concert

ZIERIKZEE - Op zaterdagmiddag 22 september zal Vocaal Ensemble Magnificat te beluisteren zijn in de serie Zomerconcerten in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Het koor voert een bijzonder repertoire uit onder leiding van Mirjam van den Hoek. Het orgel zal bespeeld worden door Wim Diepenhorst.

Van de Deense componist Niels W. Gade is gekozen voor het stuk 'Benedictus', geschreven in 1885 voor groot koor en orgel. De zangtekst bestaat alleen uit de zinnen: 'Benedictus qui venit in nomine Domini', wat betekent: 'Gezegend die komt in de naam van de Heere'. Ook uit de 19e eeuw zijn de liederen waarvan de tekst spreekt over degenen die overleden zijn. Magnificat bereidt zich voor op een concert dat in het teken staat van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens dit concert, dat in november in Dirksland gepland staat, zal er tussen de koormuziek door in beeld en met tekst uitleg gegeven worden over de Eerste Wereldoorlog. Uit het repertoire van het volgende concert kunt u in Zierikzee alvast luisteren naar 'Im stillen Friedhof' van H. Wolf en 'How they so softly rest' van H. Willan. Beide stukken geven indrukwekkend de stilte van een begraafplaats weer.
Vol overgave klinkt ook vrolijke muziek van J.S.Bach, namelijk 'Lobet den Herrn' BWV 230 en 'Great is the Lord' van Edgar Elgar. Beide stukken vragen de geconcentreerde en gepassioneerde benadering, waarvoor Magnificat garant staat. Op de website van het koor kunt u lezen hoe verrassend dit concert is samengesteld.

Het concert begint om 16.00 uur en is gratis te bezoeken, maar we stellen een gift zeer op prijs.

Wethouder luidt Goereese klok

GOEDEREEDE - Zaterdag was het Open Monumentendag en voor wethouder Berend Jan Bruggeman was het een drukke dag. Als wethouder Cultuur was hij op verschillende locaties aanwezig. Zo was hij in de Goereese Toren aanwezig om samen met Jan Bezuijen en Eef Mastenbroek de Mariaklok van de toren te luiden. Dit gebeurde precies om twaalf uur. Dit is een traditie die al sinds 1999 op Open Monumentendag wordt gehouden. Het bleek dat het luiden van de klok geen eenvoudige bezigheid was als men niet heeft geoefend. Het kostte de wethouder in ieder geval wel wat bloed en zweet. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

A(uti)sociaal

Bij de bakker staat een goed uitziende, frisse jongeman in de rij. Het is druk en het duurt even voor hij aan de beurt is. Hij heeft nog geen woord gezegd en is per ongeluk al meerdere keren tegen zijn voorganger gebotst. Eindelijk is hij aan de beurt. De verkoopster vraagt vriendelijk; 'Kan ik je helpen?' Nors en heel zachtjes zegt hij; "1 Tarwebrood, gesneden". "Sorry?"; zegt de verkoopster. Een beetje geïrriteerd herhaalt hij zijn bestelling. "Dat is dan 2 euro 65, alsjeblieft."; zegt de verkoopster. Heel zenuwachtig zoekt de jongeman het geld bij elkaar. Het lukt niet. "Schiet eens op!" komt er uit de rij. Want ondertussen is er een lange rij ontstaan. Achter in de winkel staat een vrouw toe te kijken. De jongen werpt af en toe een blik naar haar. Ze knikt dan naar hem. Zenuwachtig zoekt hij het geld bij elkaar. En nogmaals roept iemand dat hij op moet schieten. De vrouw komt uit de hoek en helpt hem. Ze lopen samen met de bestelling de winkel uit. Onderweg naar buiten roept een andere klant; "Je had toch wel een beetje op kunnen schieten. Je ziet toch ook dat het druk is!" De vrouw werpt een boze blik naar de klant en loopt naar buiten. Uit de rij wordt gefluisterd "Dat is ook een asociaal stel". Moeder en zoon lopen zonder iets te zeggen de winkel uit. Wat anderen niet weten is dat dit de eerste keer is voor de jongen dat hij in een hele drukke winkel boodschappen komt doen. Dat hij drukke situaties niet aankan en snel zijn concentratie kwijtraakt. En dat hij door zijn autisme, contact maken erg moeilijk vindt. Terwijl het een hele zachte, lieve jongen is. Maar dit door het vooroordeel en zijn gedrag in de winkel niet te zien is. Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft veel invloed op iemands leven. Het verwerken van informatie werkt bij mensen met autisme anders. Je wordt ermee geboren en het blijft je hele leven een rol spelen. Het heeft niets te maken met opvoeding. Zien, horen, ruiken enzovoort wordt op een andere manier verwerkt. Autisme heeft vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen, terwijl anderen dit juist wel doen. Maar dan vaak wel op een andere of voor anderen 'vreemde manier'. De vooroordelen van anderen maken het niet gemakkelijker. Een beetje hulp en begrip echter wel.
Normaal gesproken schrijf ik in mijn columns niets persoonlijks. Echter gaat deze column mij aan mijn hart. In mijn dagelijks leven maakt mijn gezin regelmatig een soort gelijk scenario mee. Men weet en ziet vaak niet hoe ons dit raakt. Ik kan het sommigen ook niet kwalijk nemen. We dragen ook geen bordje waarop "pas op! Voorzichtig aanpakken" op staat. En onze puber is een prachtig en spraakzame jongeman, waar je niets aan ziet. Maar de pijn die een opmerking of verwijzing met zich meebrengt, maakt telkens een klein blijvend littekentje. Ons steunt het enorm dat onze puber zelf enorm geniet van alles. En dat hij vaak niet boos wordt op de mensen die een mening over hem hebben zonder hem te kennen. Want hij is bijzonder en niet anders.

Deze column is geschreven door: Nicole Gierman

Ingestuurd

Bramentijd

'Het is weer bramentijd', schrijft Klaasje van den Nieuwendijk bij deze foto.

Vrijdag in de krant

In de serie Oud&Wijs Annelies Breen

Oud Haringvliet visser over Kiersbesluis