info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

11 april 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 11 april 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Eilandelijke portrettenexpositie

MIDDELHARNIS – Dat de ene expositie de andere niet is, is natuurlijk vanzelfsprekend. Ook dat de ene schilderijententoonstelling de andere niet is. Zo werd vorige week woensdagavond in het Diekhuus in Middelharnis een schilderijenexpositie geopend die best apart is, waar een verhaal achter zit.

Tekst en foto: Hans Villerius

Caspar Lindeman en wethouder Gerrit de Jong openden vorige week de expositie 'Gezicht van een eiland'.

Het gaat over de expositie 'Gezicht van een eiland', van Caspar Lindeman uit Sommelsdijk. Caspar (53) is drie jaar geleden op Goeree-Overflakkee komen wonen, samen met z'n vrouw Marloes Jacobs. Als hobby beleeft Caspar veel genoegen in het maken van schilderijen, vooral portretten. Na zijn verhuizing van Rotterdam naar Sommelsdijk heeft hij zich toegelegd op een serie portretten van mensen die hij of zijn vrouw op Goeree-Overflakkee leerden kennen. Die hen in positieve zin opvielen, "mensen die op een positieve manier het eiland een gezicht geven", zo verwoordt Caspar het zelf. Hij maakte de schilderijen aan de hand van foto's van zijn onderwerpen zoals hij ze op internet vond. "Ik werk het liefst op de klassieke manier", geeft Caspar aan. "Mijn uitdaging is het vangen van de blik en het weergeven van een treffende gelijkenis." Zo kwam ook de serie tot stand, zo'n dertig portretten, geschilderd in olieverf, die diverse personages uit allerlei geledingen van de eilandelijke samenleving laat zien. Zo is de bestuurlijke wereld vertegenwoordigd met portretten van de burgemeester, de wethouders Daan Markwat, Gerrit de Jong, oud-wethouder Marnix Trouwborst en directeur Anne Verhey van het Diekhuus. De medische wereld met onder andere Paul C. van der Velden, directeur Janneke Koningswoud van hospice Calando, apotheker Boudewijn van den Aarsen en de huisartsen Dogterom en Roks. De culturele wereld met Jaap Reedijk, Hans van der Wulp, Pau Heerschap, Rinus Verhage, Wim Soeters en Paul Stark. De wereld van de media met Hans Villerius van Eilanden-Nieuws. De bouwsector met makelaar Martijn Akershoek en met keukenleverancier Jan Tieleman. En de uitvaartwereld met Theo Struik en Wendy Tuns. Caspar Lindemans leidde woensdag zijn expositie in met een presentatie waarin hij ook zelfportretten in allerlei uitvoeringen voorbij liet komen, dikwijls voorzien van een flinke toef humor. In elk schilderij zit in totaal zo'n vijftig uren werk, zo gaf Caspar aan, die 't woensdag een aangenaam moment vond om alle originelen, ofwel de geportretteerden, in 't echt te ontmoeten. En voor de originelen was 't apart om zich op deze manier in de ogen te kunnen kijken. De expositie is tot 15 mei te bezichtigen in de gang van het Diekhuus.

Meedenkavond

ACHTHUIZEN - Maandag 24 april is er een meedenkavond over de ontwikkelmogelijkheden in Achthuizen. Het doel van de avond is om samen met inwoners na te denken over de huidige en toekomstige woonbehoefte in Achthuizen. Het gaat specifiek om de locatie achter het Lesje tussen de Achthuizensedijk en de Zandweg. Tijdens de informatieavond worden de woonwensen van inwoners van Achthuizen in kaart gebracht. Denk hierbij aan starterswoningen, doorgroeiwoningen, vrijstaande woningen of vrije kavels. De avond start om 19.30 uur in 't Buurthuus, inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden via m.brienissen@goeree-overflakkee.nl, of 14 0187.

2 / 32

Agenda

Dinsdag 11 april

GOEDEREEDE – Lezing van Lenie Tanis van de Korenbloem bij de VVOG, aanvang 20.00 uur in Oostdam. Er wordt een paasstuk gemaakt.

Woensdag 12 april

ACHTHUIZEN - Bingo en maaltijd. Aanvang 15.00 uur. Opgeven en info via 0187-631814.
MELISSANT – Paasmiddag in de Melishof, van 14.30 tot 17.00 uur. Bezoekers maken eerst een paasstukje, daarna is er een high tea. Aanmelden tot 10 april: 602411.
OUDDORP – Paaszang met Marcando en het Rehobôthkoor, vanaf 19.30 uur in de Hervormde Gemeente, Weststraat 2.
OUDE-TONGE – Nostalgische middag in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Vanaf 14.00 uur, om 17.00 uur afsluiting met een luxe broodmaaltijd. Deelname kost € 10,-. Aanmelden voor 10 april, via 0187-642697.

Donderdag 13 april

MELISSANT – Uitvoering Vrolijke en Dwarse fluiters, aanvang 17.00 uur in De Melishof.
MIDDELHARNIS – Scootmobieltocht van PGGO, start om 14.00 uur bij Tieleman Keukens, vooraf aanmelden bij Elly: elly1947@hotmail.nl of 845077.
OOLTGENSPLAAT – Breicafé, van 19.30 -22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12.
SOMMELSDIJK – Paasbrunch O-G-O. Aanvang 1.200 uur. Aanvang: 0187-484559 of via info@o-g-o.nl
SOMMELSDIJK – Rondleiding in het Streekmuseum, aanvang 14.00 uur. Deelname: € 7,50 per volwassene en € 5,- voor kinderen. Opgeven kan via info@streekmuseum.nl of 06-52153169.

Zaterdag 15 april

MIDDELHARNIS – Passieconcert Fiori Musicali, aanvang 20.00 uur in de R.K. Kerk, Langeweg 50. Entreekaarten zijn te koop bij de ingang.
NIEUWE-TONGE – Inleveren spullen Rommelmarkt Hervormde Kerk. Van 9.00 tot 11.30 uur in schuur fam. Van Kempen, Oudelandsedijk 4A te Oude Tonge. (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim. Meer info: 06-16794189.
NIEUWE-TONGE – Voorjaarsschuurverkoop. Fam. Nijssen, Groeneweg 35 van 10.00 tot 16.00 uur.
STELLENDAM – Paaszangavond in de Hervormde Kerk, vanaf 19.00 uur. Gratis entree, collecte voor de onkosten.
OUDDORP – Amaliafair in de ring.

Maandag 17 april

GOEREE-OVERFLAKKEE – Kijk bij de Boer. Een aantal agrarische bedrijven zet hun hun deuren open voor een breed publiek. www.kijkbijdeboer.nl
TIENGEMETEN – Paaseiland. Veel activiteiten combi-ticket voor de musea, verkrijgbaar bij de kaartverkoop in Nieuwendijk.

Dinsdag 18 april

OUDE-TONGE – Spreker Annemarie Veenstra over 'Opvoedingsidealen'. CBS De Bron. Aanvang 19.30 uur.

Open dag De Watertoren een zonnig succes

DIRKSLAND – Een groot succes was het, afgelopen zaterdag, de zonovergoten open dag op bedrijventerrein De Watertoren te Dirksland. Verspreid over de dag, meteen al 's morgens, hebben honderden bezoekers hun vertier gezocht op het bedrijventerrein. Elf ondernemers zetten hier hun deuren open om iedereen te verwelkomen die een kijkje wilde nemen. En van die gelegenheid werd royaal gebruik gemaakt.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Niet alleen ouderen konden zich laten informeren over uiteenlopende zaken, maar ook voor kinderen was er volop vermaak. Zoals in een formule 1-auto plaatsnemen om met een simulator de racevaardigheden te testen, of genieten van een schuimparty, of abseilen vanuit de watertoren, of zelf een apparaatje in elkaar solderen dat reageert op je eigen stemgeluid.
Aardig te vermelden is dat de jongste ondernemers van Goeree-Overflakkee ook meededen aan de open dag. Het zijn de negenjarige Eva Lodder en de tienjarige Arend van Dieren die met hun bedrijf 'Jevar' baardaaiers produceren en verkopen. Een product dat ze zelf hebben uitgevonden en ontwikkeld. Het is dan ook niet voor niets dat de burgemeester deze dag ook hen bezocht.
Het initiatief voor deze open dag kwam van tbp electronics. Dit bedrijf houdt al 25 jaar een open huis, maar vond het een goed idee om dit nu eens samen te doen met andere ondernemers die op bedrijventerrein De Watertoren gevestigd zijn. In totaal elf ondernemers deden er deze eerste keer aan mee. Die waren allemaal enthousiast over de georganiseerde dag en over de belangstelling die ervoor was. Tijdens een evaluatiebijeenkomst zal binnenkort worden bekeken op welke wijze en op welke termijn het evenement zal worden herhaald.

Kunst in de Kaap is geopend

Op 2 april is de eerste expositie van KunstPlus in de Houten Kaap geopend. Onder de naam 'Kunst in de Kaap' zal KunstPlus iedere twee maanden een nieuwe verrassende expositie verzorgen op Ouddorp Duin. De kunst is te zien in het Strandtheater de Houten Kaap en in de receptie en winkel van het Strand Resort Ouddorp Duin.

Van 2 april tot en met 1 juni exposeren Marja Bergwerff-Van Liere en Marleen van Arendonk hun werk. De kunstenaars exposeren niet alleen, ze geven ook regelmatig lezingen en workshops, zoals schilderen, glassieraden maken, fotografie en beeldhouwen. Deze intensieve samenwerking met KunstPlus past helemaal bij de ambitie van de Houten Kaap om het cultureel aanbod in de omgeving te vergoten. De komende maanden wordt er nog hard verder gewerkt aan de bouw van de theaterzaal van de Houten Kaap, het Strandplein voor evenementen en het restaurant Bij Marc. Op 8 juli zal het theater, plein en het restaurant feestelijk geopend worden met een avond vol muziek, theater, kunst, eten en drinken.

SGP-bijeenkomst over visie op recreatie & toerisme

OUDDORP - 'Identiteit op de Kop, behouden of op de schop?', dat is het thema waar Natuur-lijk Ouddorp en de SGP-fractie over zullen spreken op de afdelingsbijeenkomst van SGP Goedereede. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd om hier kennis van te nemen.

In de afgelopen maanden heeft de SGP-fractie met diverse instanties gesproken om een goed beeld te krijgen voor de op te stellen recreatievisie. Deze gemeentelijke visie zal naar verwachting rond de zomer klaar zijn. In een aantal sessies is ook met Natuur-lijk Ouddorp overlegt. Thema's als zondagsrust, bebouwing en verkeer zijn aan de orde geweest. Op donderdag 13 april zullen Natuur-lijk Ouddorp en leden van de SGP-fractie afrondend spreken over de ontvangen input. Een ieder is van harte welkom om hier kennis van te nemen in het openbare deel van de vergadering van de SGP-afdeling te Goedereede. Plaats: Verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer', Preekhillaan 3 te Ouddorp. Aanvang 20.30 uur.


Woord en Daad dankt voor geslaagde krentenbrodenverkoop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 1april hebben veel kinderen en verschillende ouders (vrijwilligers) zich weer ingezet voor de jaarlijkse krentenbrodenverkoop voor Woord en Daad.

Soms was het wel wat improviseren, omdat het op het laatste moment net niet ging zoals was gedacht. Er zijn bijna ruim 2200 krentenbroden verkocht. "Kinderen die de krentenbroden hebben verkocht, zeer bedankt voor jullie enthousiaste hulp. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de chauffeurs die jullie hebben begeleid en degenen die de verkoop in West Flakkee hebben gecoördineerd. Daarnaast danken wij een ieder die krentenbroden heeft gekocht en daarmee ook het doel waarvoor de opbrengst is bestemd, een project in het kader van het jaarthema van Woord en Daad: 'Cashew, de noot aan de man!' heeft gesteund. De netto-opbrengst is ongeveer € 3.800,- (inclusief giften). Een prachtig resultaat!" aldus de organisatie.

'Bezetting overleven': leven in oorlogstijd viel niet mee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Gisteravond - maandag 10 april - vond in de Rabobankzaal van Het Diekhuus de presentatie van het boek 'Bezetting overleven' plaats. Een groot aantal belangstellenden was getuige van de overhandiging van het boek door de samenstellers Jan van Harberden en Kees Stoutjesdijk aan burgemeester Grootenboer. Het boek handelt over het dagelijks leven op het eiland in de oorlog. Tijdens de presentatie werd een aantal anekdotes uit het boek verteld. 'Bezetting overleven' is samengesteld aan de hand van herinneringen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het boek van bijna 200 pagina's, met veel foto's, is vanaf vandaag te koop á € 17,50 in de boekhandels op het eiland en bij bakkerij Van Harberden in Melissant, de webshop WO2GO en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De prijs voor het boek kon men laag houden vanwege subsidies van Rabobank Het Haringvliet en de gemeente Goeree-Overflakkee. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Vrouw uit Middelharnis om het leven gekomen bij steekincident

HELLEVOETSLUIS - Een 27-jarige vrouw uit Middelharnis kwam zondagavond om het leven bij een steekincident. Meteen na het incident hield de politie een 28-jarige man uit Hellevoetsluis aan. Om duidelijk te krijgen wat er zondagavond exact heeft afgespeeld, spreekt het onderzoeksteam graag met getuigen.

Rond 22.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een man een vrouw had neergestoken op de Fazantenlaan. Politie en ambulances haastten zich naar de betreffende plek en begonnen met reanimeren. Helaas zonder resultaat, de vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen. Op de plaats van het incident hielden agenten de man uit Hellevoetsluis aan als verdachte. Agenten vonden tevens een mes, dat is in beslag genomen voor onderzoek.
Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat de 27-jarige vrouw werkzaam was bij een hulpverleningsinstelling op de Repel in Hellevoetsluis. De 28-jarige man is een cliënt van dezelfde instelling. De vrouw is vermoedelijk kort voor de melding van de Repel naar de Fazantenlaan gereisd. Het is onbekend of ze daarbij in het gezelschap was van de man en van welk vervoermiddel ze gebruik maakte. De route die zij al dan niet gezamenlijk hebben afgelegd naar de Fazantenlaan is ook nog onbekend. Wel is op de Fazantenlaan de auto van het slachtoffer gevonden, een zwarte Volkswagen Polo.
De politie komt graag in contact met getuigen die de man of vrouw, eventueel in elkaars gezelschap, hebben gezien op de Repel of op de Fazantenlaan of elders in de omgeving van deze twee locaties. Informatie doorgeven kan via 0900-8844 en vraag naar de districtsrecherche van Rotterdam ZuidWest. Anoniem informatie kan ook via 0800-7000.

Ingestuurd: Windmolens moeten op zee, uit het zicht

Naar aanleiding van het interview met wethouder Tollenaar in de krant van vrijdag 7 juli sturen dorpsbewoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge een reactie.

"De wethouder schetst dat de gemeente er van overtuigd is dat ze zoveel mogelijk hebben gedaan om de belasting van dit gebied te beperken. De gemeente heeft echter in het stadium van de plannen voor windpark Krammer, zitten slapen. Net als dat ze ons verwijten dat Oude- en Nieuwe-Tonge te laat waren met hun bezwaren, heeft ook een groot gedeelte van de gemeenteraad niet in de gaten gehad wat hier nu werkelijk aan het ontstaan is. Het is bijna hilarisch.....Zeeland bouwt een megapark aan de rand van Flakkee. Geen bebouwing van Zeeuwse huize te vinden in de naaste omtrek van het windpark. Waren het een klein aantal molens meer geweest dan had men aan de zuidrand van ons eiland niet eens mogen bouwen. Hoezo, de gemeente was goed wakker?"

"Er wordt door Dhr. Tollenaar aangedragen dat hij veel dingen ten gunste van de bewoners heeft doen veranderen. Maar hoezo... een normale afstand van 450! meter van de bebouwing? Hoezo 300 megawatt op dit kleine eiland? Er staat momenteel nog maar een deel van de 225 megawatt die Dhr. Tollenaar voor ogen heeft. Kijk straks maar eens hoe we wonen! Hoezo geen versnipperde parken? Waar zie je ze niet? En nog veel erger is de uitspraak: "als na 15 tot 20 jaar windenergie niet meer rendabel is moeten we ze gewoon(!) weer weg kunnen. Hoezo energieverspilling. Die kennis is er nu al, ze moeten zeker weer weg!"

"Verder blijft het een lastig dilemma om molens te verplaatsen, immers elders wonen ook weer mensen. Dat ontgaat ons in het geheel niet. Maar houd het wel evenredig. Er zijn redelijke andere alternatieven, niet schrijnender, en Oude- en Nieuwe Tonge hebben met de huidige molens en de al vaststaande uitbreiding van 34 molens er achter al genoeg bereidheid getoond. Op zee dus, uit het zicht! Niet versnipperd."

"Uiterlijk woensdag kan er een bezwaar/zienswijze worden ingediend. Deze is in de dorpen rondgebracht en kan ingeleverd worden. Wie helpt er mee? U, gemeenteraad, toch ook? Om de dorpen en het gehele eiland LEEFbaar te houden?"

Mevrouw van Heemst
Namens dorpsbewoners van Oude- en Nieuwe Tonge

Verschijning rond Pasen

In verband met Tweede Paasdag op maandag 17 april, verschijnt de huis-aan-huiskrant van Eilanden-Nieuws op woensdag 19 april. Aanleveren van reguliere advertenties kan tot dinsdag 18 april 12.00 uur. Familieberichten tot woensdagochtend 19 april 7.30 uur.

Kinderboerderij Oude-Tonge maakt doorstart

Het nieuwe bestuur: v.l.n.r.: Aad van der Welle, Marieke Ravenshorst en John Kats.

OUDE-TONGE – Goed nieuws over de kinderboerderij in Oude-Tonge. Na menig oproep hebben twee mensen zich gemeld om John Kats bij te staan de kinderboerderij draaiende te houden. Afgelopen zaterdag kon iedereen kennismaken met de nieuwe bestuursleden en natuurlijk ook een kijkje nemen bij alle dieren. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Het huidig bestuur hoopt dat meerdere mensen zich willen melden als vrijwilliger of anders als donateur, want alleen met steun van de gemeenschap kan de kinderboerderij blijven bestaan.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Sinds 1 maart wordt John Kats bijgestaan door Aad van der Welle en Marieke Ravenshorst. Ruim elf jaar draaide John de kinderboerderij samen met zijn vrouw Sonja en dochter Silvia. Wegens omstandigheden konden de dames het werk niet blijven doen, waardoor John er alleen voor kwam te staan. Het beheren van een kinderboerderij vergt echter behoorlijk wat tijd en inspanning en dus werden er diverse oproepen gedaan voor vrijwilligers. Aad van der Welle woont in de buurt en was regelmatig op de kinderboerderij te vinden met zijn kleinzoon. Hij vindt het belangrijk dat een dergelijke voorziening blijft bestaan in het dorp en meldde zich aan. Hij heeft de functie van secretaris op zich genomen. Ook Marieke Ravenshorst woont vlakbij en is als voormalig dierenarts dol op alle dieren die er rondlopen. Zij is de nieuwe voorzitter en beheerder. "Een kinderboerderij vind ik een geweldig initiatief", vertelt ze. "In mijn studententijd heb ik er ook al vrijwilligerswerk gedaan. Het is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook nog eens heel educatief. Er zijn nog steeds kinderen die denken dat melk uit een pak komt en dat het raar is dat er geen kuikentjes uit een ei komen, als er geen haan bij de kippen is. Hier kunnen ze van alles over ze leren".

Leblammeren

Op de kinderboerderij zijn tal van dieren te vinden. Pony's, geiten, kippen, alpaca's en schapen. Ook is er een viertal leblammeren. Dat zijn lammetjes die geen moeder hebben en met de fles worden grootgebracht. "De verzorging vergt heel wat tijd", weet Marieke, "zelfs 's nachts gaat dat door. Gelukkig is dat maar tijdelijk. De vier jongens groeien goed en we hebben de kinderen gevraagd om leuke namen voor ze te bedenken. Helaas is Skippy, onze Wallaby, onlangs overleden. Wat de kleine dieren betreft, hebben we momenteel voornamelijk Vlaamse reuzen en slechts een paar kleine konijntjes. Dus voor de kleinere kinderen willen we proberen om, als de financiën het toelaten, ook nog wat cavia's aan te schaffen".

Donateurs gezocht

Zoals bij elke stichting en vereniging is de financiële kant van de zaak een bron van zorgen. Penningmeester John Kats legt uit: "Sinds 1 januari krijgen we geen subsidie meer van de gemeente, dus we moeten onszelf bedruipen. We hopen dus dat we nog steeds op de steun kunnen rekenen van onze trouwe donateurs, maar ook dat er nieuwe donateurs bijkomen. Daarnaast is het mogelijk om een dier te adopteren. Uiteraard zijn ook de giften in de vorm van brood en groenten van harte welkom. Er hangt een emmer bij de poort, waarin men dit kan deponeren. En verder kan men hier de eieren van onze kippen kopen. Ook dat is een manier om ons te steunen".

Educatief lesprogramma

De kinderboerderij is niet alleen voor de kinderen uit de buurt, maar ook de leerlingen van de onderbouw van de eilandelijke basisscholen zijn van harte welkom. Er is namelijk een leuk en educatief lesprogramma voor de groepen 1 tot en met 6. Dit programma heet 'Meneer de Pauw' en bestaat uit een voorleesverhaal voor op school, een bezoek aan de kinderboerderij met diverse opdrachten en een evaluatie achteraf. Ook is er een leskist met materialen, spelsuggesties en opdrachten voor in de klas. Het tarief bedraagt 45 euro per groep. Het nieuwe bestuur wil in de toekomst het programma steeds aanpassen en er een eigen draai aan geven. "Dat kost echter ook weer heel veel tijd", zegt Marieke, "dus dat gaan we met stukjes en beetjes doen. Het is dus erg belangrijk dat we er wat vrijwilligers bij krijgen. We hopen dat er mensen zijn die zowel feeling hebben met dieren als met kinderen. We moeten een vrijwilliger immers volledig kunnen vertrouwen. En natuurlijk moet men geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Je hebt te maken met dieren en niet met machines".

Samenwerking

De drie bestuurders hebben er in ieder geval heel veel zin in en hopen dat de kinderboerderij nog lang kan bestaan. "We hebben heel veel positieve reacties gekregen uit de omgeving", merkt Aad tot slot op. "Met genoeg geld en vrijwilligers komt het vast goed. Uiteraard is de medewerking en samenwerking met de dorpsgenoten en bezoekers erg belangrijk. Onze oproep is daarom: Maak de dieren niet bang, ga ze niet zomaar voeren en gun ze wat rust. Laat bijvoorbeeld je hond niet los rennen langs de hekken. Daar worden onze dieren heel nerveus van. Of denk aan vuurwerk tijdens oud en nieuw. Blijf dan een beetje uit de buurt. En mochten er toch vragen of problemen zijn, dan gaan we natuurlijk graag de dialoog aan. Het is van beide kanten wat geven en nemen. Ons voornaamste streven is, dat de kinderboerderij een leuk bezoekadres is en blijft voor jong en oud".
De kinderboerderij is te bezoeken tijdens aanwezigheid van de vrijwilligers. Dat is bijna iedere ochtend en 's middags vanaf 15.00 uur.
Voor vragen over de kinderboerderij of het lesprogramma kan men contact opnemen met Marieke Ravenshorst: 06-49125869.

't Pakhuus beleeft eerste lustrum

Medewerkers van 't Pakhuus. Derde van links: Leidy Knulst, daarnaast Peet Kalle en geheel rechts Amanda Albregts. Met z'n drieën runnen zij de kringloopwinkel. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Aan de Molenweg in Middelharnis is 't Pakhuus gevestigd. Een kringloopwinkel, uitgaande van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis. Vijf jaar geleden ging de winkel van start, met als doel om uit de verkoopopbrengsten extra af te kunnen lossen op de schuld die aangegaan was om een nieuwe kerk te bouwen.

Door Hans Villerius

Het eerste halfjaar was 't Pakhuus gevestigd aan de Prutweg in Sommelsdijk. Dankzij de nimmer aflatende inzet van initiatiefneemster Martineke Osseweijer bloeide de kringloopwinkel op en werd het ook een gezellige ontmoetingsplaats voor velen. Al gauw kreeg Martineke assistentie van Peet Kalle en samen zorgden beide dames ervoor dat alles gedaan, verzorgd en geregeld werd wat maar nodig was. Toen de huur van het pand aan de Prutweg opgezegd werd, bleek aan de Molenweg in Middelharnis een flink grotere ruimte beschikbaar en is 't Pakhuus hierheen verhuisd. Daar is de kringloopwinkel nog steeds gevestigd en draaien inmiddels 17 vrijwilligers mee. Recentelijk heeft Martineke haar werkzaamheden neergelegd. Nu runnen Amanda Albregts, Peet Kalle en Leidy Knulst 't Pakhuus. Van alles wat nog in goed staat verkeert, wordt er verkocht, van huisraad tot kleding, van boeken tot meubels en van speelgoed tot elektrische apparatuur. Alles keurig en gezellig uitgestald, in verschillende afdelingen om het totale aanbod netjes en overzichtelijk te houden. Ook is er een koffiehoek waar wat gedronken kan worden.

Hilarisch

Meer dan eens doen zich grappige situaties voor. Bijvoorbeeld die keer toen in verband met verhuizing een vrouw het nodige op wilde ruimen en dozen vol huisraad naar 't Pakhuus liet brengen. Zonder er erg in te hebben ging ook de doos mee waarin ze haar hoeden bewaarde die ze 's zondags gebruikte. Of die keer dat iemand in de kledingafdeling haar jas had uitgedaan en over één van de rekken had gehangen om iets 'nieuws' te passen. Een andere bezoeker van de kringloopwinkel dacht dat de over het rek neergelegde jas te koop was, rekende die af bij de kassa en weg was de jas… Gelukkig is dat weer op z'n pootjes terechtgekomen, maar zulke hilarische situaties komen dus ook voor.

Openingstijden

Vanwege het vijfjarig bestaan wordt deze hele maand wekelijks een aantrekkelijke actie gehouden. Welke, dat houdt 't Pakhuus graag als verrassing voor de bezoekers. Zie de advertenties in deze krant en de aankondigingen op facebook. De openingstijden zijn op woensdag en vrijdag van 9.00-11.30 uur, op donderdag van 9.00-15.00 uur en elke eerste en derde zaterdag van de maand van 10.00-15.00 uur. En omdat deze aprilmaand een feestmaand is, is 't Pakhuus ook de laatste zaterdag, 29 april, open en zal de actiemaand dan worden afgesloten.

Jubilerende organisten Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Tijdens de jaarlijkse vergadering met de organisten van de Hervormde Kerk te Stad aan 't Haringvliet stond een bijzonder punt op de agenda: het huldigen van twee jubilarissen.

Piet Bechthum is 26 jaar als organist verbonden aan de Hervormde Kerk te Stad aan 't Haringvliet en Jan Bezuijen 25 jaar. Hen werd een oorkonde en insigne uitgereikt door dhr. J. Mackloet namens de Hervormde Kerk. Tevens is Piet Bechthum al vele jaren organist van de Hervormde Kerk te Herkingen en speelde hij tientallen jaren in de Gereformeerde Gemeente te Stad aan 't Haringvliet.
Jan Bezuijen begeleidde al op jeugdige leeftijd de samenzang in diverse kerken. Naast Stad aan 't Haringvliet is hij ook al vele jaren organist in de Hervormde Kerk te Goedereede en ook alweer een aantal jaren in de Hervormde Kerk te Ouddorp. Naast het begeleiden van de samenzang in de eredienst zijn beiden ook actief met het organiseren van onder andere zangavonden en concerten. "We zijn dankbaar dat vrijwilligers hun ontvangen talenten in willen zetten om samen kerk te kunnen zijn", aldus organisatie. Op de foto van links naar rechts: Jaap Mackloet en de jubilarissen Piet Bechthum en Jan Bezuijen.

Vroonlande: al 45 jaar sterk in wonen, zorg en welzijn

De bijeenkomst werd druk bezocht. (Foto: Joost van den Berg)

DIRKSLAND – Serviceflat Vroonlande kan terugkijken op een prachtig jubileum. Op 28 maart was er een feestelijke bijeenkomst ter ere van het 45-jarig bestaan van het unieke Dirkslandse gebouw en op 1 april was het open dag.

Door Kees van Rixoort

Vroonlande, gelegen aan de Staakweg in Dirksland, kon begin 1972 de eerste bewoners verwelkomen. Dit na een voorspoedige bouw: op 12 juni 1970 ging de eerste paal de grond in en het jaar erop bereikten de bouwers het hoogste punt. Bij de geschiedenis van Vroonlande, waarvan dit alleen nog maar het begin is, stond voorzitter Bos van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren stil tijdens de feestelijke bijeenkomst op 28 maart. Hij ging ook in op de betekenis van de serviceflat, zowel toen als nu.

Die betekenis is helder. In Vroonlande kun je uitstekend wonen in een eigen woning. Het gebouw telt 101 twee- en driekamerappartementen. Daarnaast is er veel service voor de bewoners. Ze kunnen meedoen aan tal van regelmatig terugkerende activiteiten, zoals gezamenlijk koffiedrinken, het borreluurtje, biljarten, sjoelen, spelmiddagen, dia- en filmavonden en gezamenlijke maaltijden in de recreatiezaal. Bij deze activiteiten assisteren altijd vrijwilligers van het UVV en ook bewoners helpen vrijwillig een handje mee.

Naast wonen en service is er een belangrijke derde component in Vroonlande: zorg. Het complex beschikt naast de receptie en huishoudelijke medewerkers ook over 20 professionele zorg-medewerkers die de bewoners 24 uur per dag zorg en verpleging kunnen leveren als het nodig is. Zonder eigen bijdrage. De zorgmedewerkers zijn in dienst van Vroonlande. Ze kunnen in noodgevallen worden geactiveerd via een alarmeringssysteem. Een druk op de knop is voldoende.

Dit alles maakt dat bewoners aangenaam en comfortabel kunnen wonen in Vroonlande. Zelfstandig en zorgeloos. Dit wordt nog eens bevorderd door de parkachtige tuin met terrassen, een bushalte voor de deur en de nabijheid van het ziekenhuis. Naast de mogelijkheid om warme maaltijden te laten komen (vanuit het ziekenhuis) en gebruik te maken van de kapsalon, de schoonheidsspecialiste en de pedicure. Natuurlijk is er ook wifi in Vroonlande. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in het interieur en de uitstraling van openbare ruimten als de recreatiezaal en de toegangshal. Die zien er inderdaad modern en aantrekkelijk uit.

Duurzaamheid

Vroonlande heeft ambities op het gebied van duurzaamheid. De eerste resultaten daarvan zijn al zichtbaar in het gebouw: overal is ledverlichting en de cv-installatie is zeer energiezuinig. In de nabije toekomst krijgt Vroonlande een nieuw dak met zonnepanelen. Ook het aanbrengen van gevelisolatie staat op het programma. Vroonlande is populair. De open-huizen-dag, zoals op 1 april, trekt altijd veel mensen, onder wie geïnteresseerden in een woning. Van leegstand is dan ook geen sprake.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst hield burgemeester Ada Grootenboer een toespraak over de bijzondere eigenschappen van het 45-jarige Vroonlande. Uiteraard had ze het over de unieke combinatie van wonen, zorg en welzijn. Verder kregen de bezoekers foto's en krantenknipsels uit de rijke geschiedenis van Vroonlande te zien. Nadat Pau Heerschap anekdotes had verteld over het wonen in de serviceflat en de omgang met elkaar, sloot de directeur de bijeenkomst af met een dankwoord. Eline de Gast, docente van Muziekgebouw Goeree-Overflakkee, luisterde de jubileumviering op met pianomuziek.

Feestavond in Nieuwe-Tonge voor 16+ met een beperking

NIEUWE-TONGE - Op uitnodiging van de nieuwe beheerder van Ons Dorpshuis te Nieuwe-Tonge, sloeg onlangs een groep eilandbewoners de handen ineen om een speciale feestavond te organiseren.

Ciska Koole is per 1 januari 2017 verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het gemeenschapshuis en ze bruist van de ideeën om meer leven in de brouwerij te brengen.
In goed overleg met de organisator in Tholen, wil Ons Dorpshuis nu ook regelmatig een gezellige avond bieden aan mensen met een beperking, zodat zij wat vaker uit kunnen. Wat heeft Ciska met specifiek deze doelgroep? 'Ik heb jaren gewerkt in de gehandicaptenzorg, altijd met veel plezier. Begin december moest ik noodgedwongen op zoek naar een nieuwe baan. Die heb ik gelukkig gevonden als conciërge/beheerder van Ons Dorpshuis.
Hier kan ik, naast het klaarstaan voor mensen, mijn creativiteit in kwijt. Mijn hart ligt ook nog steeds bij de cliënten in de zorg en voor hen zou ik het zo fijn vinden om iets feestelijks te organiseren, waar ze zich op hun eigen manier en in hun eigen kring op een prettige en veilige manier kunnen vermaken. Omdat er veel behoefte blijkt te zijn aan een plek om met elkaar leuke activiteiten te ondernemen, leek het me geweldig om zoiets ook in Ons Dorpshuis te organiseren.'
Potentiële vrijwilligers werden benaderd en reageerden zonder uitzondering enthousiast om naar vermogen een bijdrage te leveren. Zo was er in een mum van tijd een logo, een flyer en een Facebookpagina, alles onder de aansprekende naam 'Fuif 's in'. Anderen hebben via hun werk of gezinssituatie goede contacten met gezinsvervangende instellingen, waardoor heel snel een groeiende groep geïnteresseerde deelnemers kon worden samengesteld. Ciska: 'We gaan eerst een proefavond draaien voor de mensen van 16 jaar en ouder, maar we denken ook al over het organiseren van verschillende thema-avonden, speciaal voor deze doelgroep.' Voorafgaand aan zo'n gezellige avond is er natuurlijk nog genoeg te doen: de zaal wordt versierd en drankjes en hapjes worden voorbereid. Tijdens het feestcafé zelf zijn er ook handen nodig: mensen die bij de ingang de entreebewijzen verkopen (toegang: € 5,- inclusief twee consumpties), barpersoneel, een dj voor de muziek en vrijwilligers die zowel binnen als buiten een oogje in het zeil houden. Inmiddels zijn voor de try-out op 22 april de uitnodigingen de deur uit. Geen uitnodiging ontvangen, maar wel interesse om erbij te zijn? Op zaterdag 22 april van 20.00 tot 23.00 uur zijn alle mensen van 16 jaar en ouder met een beperking van harte welkom in Ons Dorpshuis, Korteweegje 14 te Nieuwe-Tonge. Ciska en haar team zijn er klaar voor! Extra hulp nu of in de toekomst is welkom, aanmelden daarvoor kan ook bij Ons Dorpshuis, tel. 651596, b.g.g. 652392.

Nieuwe boomgaard met oude bomen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De lente straalt er vanaf. Aan de Oosthavendijk aan het Dirkslandse Sas is vorig jaar gestart met de bouw van een nieuw boerderijtje. Er is hard gewerkt en het project nadert nu zijn voltooiing. Vorige week is er een nieuwe boomgaard aangelegd met oude perenbomen, afkomstig uit de vorig jaar gerooide boomgaard van Marco Jongeneel in Sommelsdijk. De bomen, ruim 50 jaar oud, zijn een jaar lang in containers verzorgd en nu weer uitgeplant. Het erf heeft in twee dagen tijd een flinke metamorfose ondergaan. Het lijkt alsof het altijd al zo geweest is. Het boomgaardproject van Marco Jongeneel en Cees van Duijn heeft een vervolg gekregen, er zijn bomen uit nog twee oude boomgaarden in de regio veilig gesteld voor de toekomst. Neem voor meer informatie contact op via: cees@udeko.nl, of 06-51336960.

Sauna & Wellness Cleopatra 'Beste Uitje 2017'

OUDE-TONGE - Sauna & Wellness Cleopatra heeft de titel 'Beste Uitje 2017' in de wacht weten te slepen.

Zij zijn de landelijke winnaar geworden in de categorie 'Wellness' met een score van 9.1. Cees en Ada van den Berge zijn dan ook ongelofelijk trots op dit behaalde resultaat.
De oorkonde wordt verstrekt op basis van: 'Gastvrijheid, hygiëne, perfecte behandelingen, voortreffelijke keuken, goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en gratis parkeergelegenheid voor de deur'.

Het team van Cleopatra zal er dan ook alles aan doen om dit positieve resultaat te blijven behouden.
Bij deze willen zij alle mensen die op Cleopatra gestemd hebben heel hartelijk bedanken.

Cleopatra heeft deze week een feestelijke knalaanbieding. Van 12 april t/m 16 april kan er gebruik gemaakt worden van alle sauna-faciliteiten voor € 7,50 p.p.
Reserveren hiervoor is verplicht. Vol = Vol.
Tel.: 0187-664125 of mail: info@sauna-cleopatra.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 24 april a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 26 april a.s. is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 tot 22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Wie het fijn vindt andere mensen te ontmoeten en onder het genot van een kopje koffie een gezellig praatje te maken, kan terecht op de koffieochtend in 't Reginahof. Er is ook de mogelijkheid om, in overleg met elkaar, een spel te spelen. U kunt vrijblijvend binnen lopen op dinsdag 18 april van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 (achter de apotheek).

MELISSANT

Muziekuitvoering

De Vrolijke Fluiters en Dwarse Fluiters geven op woensdag 13 april 2017 een gezamenlijke uitvoering in Melishof te Melissant. Blokfluit- èn dwarsfluitleerlingen zullen zich van hun beste kant laten horen in een afwisselend programma. Familie, vrienden en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze uitvoering bij te wonen! Dit muzikale optreden begint om 17.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar bij M. de Lange-van Buren: 0187-602620 of via aj-delange@kpnmail.nl.

MIDDELHARNIS

Ledenvergadering Streekmuseum

Woensdagavond 19 april is de jaarlijkse ledenvergadering van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De vergadering wordt gehouden in het Oude Raadhuis van Middelharnis op de Voorstraat. De aanvangstijd is 19.30 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur. Na de pauze zal Jan Both een lezing geven over het werk en het leven van de Gebroeders Boomsma, ondersteund met film- en fotomateriaal.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheekvestiging Middelharnis vindt plaats op woensdagochtend 19 april. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er ervaringen met elkaar worden gedeeld en programmatips worden uitgewisseld om op deze manier meer uit de tablet te halen. De toegang is gratis. Het café begint om 10.00 uur.

Koffieochtend PGGO

Voor 19 april organiseert het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree Overflakkee (PGGO) een koffieochtend. De ochtend wordt deze keer gehouden in Brasserie Dok 16. Dit is op het terrein van Zuidwester in Middelharnis. Adres voor taxi: Westerschelde 16a. Ook hierbij zijn partners en mantelzorgers welkom. De koffieochtend is van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur. Voor de koffie en het lekkers wordt een bijdrage gevraagd van € 4,- per persoon. Opgeven bij Wil Noteboom of Sjaan Koese. Wil Noteboom, telefoon: 485256, e-mail: wilnoteboom@hotmail.com. Sjaan Koese, telefoon: 682528, e-mail: fam.koese@chello.nl.

Oranjeconcert

Op zaterdag 29 april is er in de Hervormde Kerk van Middelharnis een Oranjeconcert. Dit wordt georganiseerd door Christelijk Gemengd Koor Jeduthun uit Middelharnis. Medewerking verleent Sempre Crescendo. Aanvang 19.30 uur.

NIEUWE-TONGE

Voorjaarsschuurverkoop

Op zaterdag 15 april a.s. bent u van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur, bij de nazomer Schuurverkoop aan de Groeneweg 35 te Nieuwe-Tonge. U treft heel veel artikelen uit grootmoeders tijd, zoals: emaille, zand, zeep, soda; koffie, thee, suiker, lepelrekken en heel veel pannen en potten, Keulse potten, fornuizen, petroleumstellen (1-4 pits) en nog veel meer, waaronder zink en oud gereedschap. Voorts aanwezig: Albert Boersma, vele malen bekroond Palingroker; kramen met kruudplaetjes; kaarten; eigengemaakte jam; kraam van Kika; meerdere snuffelkramen en brocante; Kaasboerderij Van Schaik, Stellendam; gebruikte fietsen, enz. Toegang gratis, evenals de koffie, thee en lentesoep. Ruime parkeergelegenheid op eigen terrein. Inl. Jan Nijssen: 0187-651638.

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 15 april kunt u weer spullen inleveren voor de rommelmarkt. Kleding, tweedehands boeken, klein meubilair, stoelen, fietsen zijn van harte welkom. Ook goede spullen uit grootmoeders tijd of antiek kun u altijd inleveren. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk aan de Kerkring. U kunt het inleveren bij de schuur van familie Van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude-Tonge (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim, Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge, tussen 9.00 uur en 11.45 uur. Als u het onmogelijk zelf kunt brengen, kunt u bellen/sms-en naar Wim Meijer, 06-16794189, om een en ander af te spreken.

OUDDORP

Verkoping

De ochtend- en avondvrouwenverenigingen houden op woensdag 19 april een verkoping t.b.v. van de Hersteld Hervormde Kerk. Er zijn weer allerlei activiteiten in verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer' aan de Preekhillaan 3. Men verkoopt koekjes, (arretjes)cake, appeltaart, snoep, kruiden en schoonmaakartikelen van Jemaco. Ook zijn er allerlei kaarten voor iedere gelegenheid. Ook kunt u heerlijke verse wafels eten of meenemen, boerenkaas, groente en fruit. De echte Ouddorpse advocaat ontbreekt niet. Verder zijn er boeken en een rommeltafel, leuke hebbedingetjes. Bloemstukjes maken voor jong en oud. Speciaal voor de jeugd is er een grabbelton, mars slaan, sjoelbak, glas verven, blik gooien en een knikkerbaan. Ook zal er een kleedjesmarkt zijn vanaf 13.00 uur. De deuren zijn geopend van 9.30 tot 15.30 uur. Wie niet kan komen en de bestelling graag thuis afgeleverd wil hebben, kan contact opnemen met Bep Tanis: 682904, of Bea Tanis: 682940.

Amaliafair

Zaterdag 15 april aanstaande hoopt de Chr. Peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' haar jaarlijkse Amaliafair weer te houden in de Ring van Ouddorp. Kaas van Van Schaijk, oliebollen, patat, broodje hamburger, appels, koekjes, cake, gebakken vis, Ouddorpse wafels, vlinderhout, Adullam, rommelmarkt, Boekhandel Akershoek, planten en bloemen, foto maken met het gezin, houten decoratie, fotokaarten, een springkussen voor de kinderen en een informatiekraam van de peuterspeelzaal. Zomaar een greep uit de kramen die er zullen staan. Voor de kinderen van groep 4 t/m groep 8 is er een kleedjesmarkt, de kosten hiervan zijn € 5.00, Opgeven kan bij Hanneke Klepper (0630847940).

Rommelmarkten Van der Linde

Woensdag 12 april is er een grote rommelmarkt in de loods van Van der Linde aan de Zuidweg 3 (industrieterrein richting haven). De markt is van 9.30 tot 12.30 uur. Donderdag 13 april is de rommelmarkt aan de Marijkeweg 1 van 10.00 tot 14.00 uur. Zaterdag 15 april wordt er GEEN rommelmarkt gehouden in de loods aan de Zuidweg.

Streekmiddag 55+

Woensdag 19 april organiseert de 55+ club in Ouddorp weer een streekmiddag. Om 14.00 uur is men van harte welkom in de Dorpstienden om mee te doen aan de Goeree-Overflakkee quiz van Job Padmos. Er worden lekkernijen van het eiland geserveerd en u kunt gezellig met elkaar praten terwijl u lombokkers pelt. U kunt zich aanmelden bij Joke van Dam, tel. 0187 682319, of bij de club op woensdagmiddag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 26 april staat er een reisje op het programma met na afloop een buffet in de Dorpstienden.

Paaszang

Woensdag 12 april zal er in de Hervormde Gemeente van Ouddorp een Paaszang gehouden worden. Deze avond zal er medewerking verleend worden door het Christelijk Gemengd Rehobôthkoor o.l.v. Marinus van Slooten en het Christelijk Jong Gemengd Koor 'Marcando' o.l.v. Nico Stam. Aanvang van de avond is 19.30 uur. Er zal gecollecteerd worden voor de onkosten.

Standhouders gezocht

Er worden standhouders gezocht voor de braderie op zaterdag 13 mei rondom de kantine vv WFB uit Ouddorp. Naast een groot voetbaltoernooi met 55 ploegen zal er de hele dag door vertier zijn voor jong en oud door middel van een springkussens en muziek. De braderie zal zijn van 9.00 tot 16.00 uur aan de Hofdijksweg 46 in Ouddorp. Een kraam zal 30 euro gaan kosten. Heeft u interesse of wilt u verdere info, mail dan naar: evenementen@vvwfb.nl.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 19 april is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Het breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,20 ). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en wil je te allen tijde bijstaan met raad en daad. Natuurlijk steekt u ook dingen van elkaar op! Aanmelden is niet nodig. Hebt u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 64 13 44, of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

Goederen voor Uzon

Zaterdag 15 april houdt de Werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente Oude-Tonge een inzameling van goederen voor haar zustergemeente in Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein). Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan uw linkerhand waar het bord aan de weg staat. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

VakantieBijbelDag

Op dinsdag 25 april, in de meivakantie, wordt de VakantieBijbeldag gehouden. Ben je tussen de 4 en 12 jaar oud? Kom dan ook! Het thema van deze dag is 'Echt vrij!' "Vrij ben je als je vakantie hebt van school. Maar je bent pas écht vrij als je de Heere Jezus als Zaligmaker kent!" Er wordt geluisterd naar een verhaal uit de Bijbel, we zingen met elkaar, knutselen en 's middags staan er allerlei spelletjes op het programma. Dit alles in en om de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44 te Sommelsdijk. De inschrijving is om 9.45 uur. De start is om 10.00 uur en om 15.00 uur is de dag afgelopen. Aan deze dag zijn geen kosten verbonden.

Paasontbijt

Op zondag 16 april a.s. vindt in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk het gezamenlijke Paasontbijt plaats. Dit samenzijn is voor gemeenteleden en- vrienden én een ieder die deze gemeente een warm hart toedraagt. Zij luiden met dit ontbijt, zoals al vele jaren traditie is, de Paasochtend in. Zij beginnen om 8.30 uur en aansluitend volgt de dienst met ds. I.L. Tan om 10.00 uur. De inschrijflijst van het Paasontbijt ligt in de kerk gereed, maar u kunt ook een email sturen naar: jdvdirksland@hetnet.nl. Graag vóór 14 april a.s.

Concert Piano & Saxofoon

OUDDORP - Donderdag 1 juni treden Celia García-García & Femke IJlstra op in De Overkant. Deze twee dames spelen een levendig en spannend programma, afgewisseld met contrasterende solo's. Aanvang 20.00 uur, ontvangst 19.30 uur. Kaarten € 15,00, inclusief koffie of thee en een glas wijn na het concert. Kaartverkoop: balie VVV Ouddorp, tel. 0187-681789.

Reünie ZC De Schotejil

SOMMELSDIJK - Zaterdag 15 april organiseert ZC de Schotejil vanwege hun 45-jarig bestaan een reünie voor iedereen die vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw tot heden actief is geweest in de zwemsport op Goeree-Overflakkee. Niet alleen (oud)zwemmers zijn welkom, ook iedereen die een andere functie bekleed heeft in de zwemsport is van harte welkom in De Staver.

Het officiële programma start om 13.30 uur met verschillende demonstratietrainingen door de wedstrijdteams van De Schotejil. Om 14.30 uur gaat een aantal oud-wedstrijdzwemmers het in estafetteteams tegen elkaar opnemen. Verschillende 'bekende' zwemmers hebben zich reeds aangemeld. Zo zal het team onder leiding van Jan Campfens, hij is één van de oprichters van De Schotejil, het gaan opnemen tegen teams met andere talenten uit het verleden, zoals Titia van Gurp, Marjon Tieleman, Janet Tanis, Annelies Witte en John Albrechts.
Na het zwemonderdeel kunnen de gasten onder het genot van een hapje en een drankje rondkijken in een tentoonstelling van oude trofeeën, medailles en foto's. Ook worden films vertoond van o.a. de Haringvlietoversteek en andere zwemevenementen uit het verleden. Meer info en evt. inschrijven voor deelname aan het estafette evenement via email: jcalbrechts@gmail.com of tel.: 06-36360842. Deelname en toegang zijn gratis.

Leer overleven op Tiengemeten

TIENGEMETEN – Zaterdag 29 april is er een OERRR Natuurdag voor het hele gezin op het eiland Tiengemeten.

Leer overleven, net zoals de matrozen van de schepen die hier vroeger aanmeerden aan de oostkant van Tiengemeten. Je gaat op pad, door weer en wind. Op zoek naar voedsel en geneeskrachtige kruiden. Luister onderweg naar de spannende verhalen van de eilandbewoners.
De activiteit begint met de pont van 11.00 of 12.00 uur (naar keuze). Na aankomst op het eiland mag je je melden bij Speelnatuur. Hier begint je ronde 'Leer overleven op Tiengemeten'. Je hebt er ongeveer drie uur de tijd voor. Tip: neem droge kleren mee!

Aanmelden

Als je mee wilt doen, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten; www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de OERRR Natuurdag zijn € 4,00 voor kinderen van leden van Natuurmonumenten. De ouders die lid zijn mogen gratis mee. Kinderen van niet-leden betalen € 7,00 en hun ouders/begeleiders betalen € 2,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont naar Tiengemeten. Tickets zijn vooraf online te koop via www.nm.nl/tiengemeten. (Foto: Jan Jaap Zeynder)

Muziek voor de Lijdenstijd van J.S. Bach op carillon

GOEDEREEDE - Johann Sebastiaan Bach, de meest diepzinnige componist uit de barok, een onuitputtelijke bron, altijd inspirerend en boeiend.

In de 'Stille Week' voorafgaand aan Pasen, zal Jan Bezuijen op woensdagavond 12 april het 'Agnus Dei' uit de Hohe Messe en Koralen en Aria's, uit de Mattheus en Johannes Passion op het carillon van Goedereede ten gehore brengen. In deze composities wordt op indrukwekkende wijze het evangelie (het lijden en sterven van Christus) uitgebeeld. De fraaie bewerkingen klinken alsof ze voor de beiaard zijn geschreven.
De aanvang van deze bespeling is 18.30 uur en het zal duren tot 19.15 uur. Aansluitend is er in de Hervormde Kerk een moment van bezinning.

De Jonge Spartaan is nu een FairPlay-vereniging

John Troost (De Jonge Spartaan), Evert Franken (ARAG) en topscheidsrechter Kevin Blom. (V.l.n.r.)

MIDDELHARNIS – Topscheidsrechter Kevin Blom was er speciaal voor naar het complex van voetbalvereniging de Jonge Spartaan gereden. Namens de KNVB en scheidsrechtersponsor ARAG overhandigde hij zaterdag 8 april het FairPlay Certificaat en het gele bordje dat bij de toegang tot het complex in Middelharnis gaat aangeven dat daar een FairPlay Zone begint. De Jonge Spartaan heeft dit te danken aan de inzet om de kwaliteit en de zichtbaarheid van de scheidsrechters te verbeteren.

Door Kees van Rixoort

In het voetbalseizoen 2015-2016 kwam de voetbalclub erachter dat er iets moest veranderen aan de leiding van de wedstrijden. Voorzitter John Troost: "We hadden een probleem om scheidsrechters te vinden. Week in week uit moesten we ons stinkende best doen. Het viel niet mee. Soms moesten scheidsrechters wel twee of zelfs drie wedstrijden per zaterdag fluiten. Wij zagen dat als een probleem."

Een probleem is er om opgelost te worden en dat pakte De Jonge Spartaan voortvarend aan. Een commissie van vier mensen ging aan de slag in augustus 2016 en binnen korte tijd was er een beleid, ging de werving van scheidsrechters van start en kwamen de opleiding en begeleiding van de grond. "Het bestuur is enorm trots op wat er is bereikt. Het is opgevallen bij de KNVB, het geeft uitstraling richting nieuwe scheidsrechters en we kunnen een voortrekkersrol in de regio gaan spelen", aldus voorzitter Troost.

Imago

Thomas Groenendijk was een van de vier commissieleden die samen voor de ommezwaai zorgden. "Het doel van de scheidsrechterscommissie was in de eerste plaats het verbeteren van het imago van de scheidsrechter. Dat is heel belangrijk. We hebben tien scheidsrechterbegeleiders gevonden die nieuwe scheidsrechters en scheidsrechters die hogerop willen gaan fluiten ondersteunen. Andere doelen zijn dat je prettiger wedstrijden en een professionelere uitstraling krijgt en dat scheidsrechters enthousiast en beschikbaar blijven", vertelde de 20-jarige scheidsrechter.

Die doelen zijn in korte tijd behaald. Groenendijk zei dat er nu honderd scheidsrechters zijn. "Échte scheidsrechters, die niet zomaar één wedstrijdje fluiten, maar beginnen bij de E- en F-pupillen en dan kunnen doorstromen. Ze krijgen de kans zich verder te ontwikkelen." De Jonge Spartaan heeft al die scheidsrechters ook wat te bieden: kleding, een badge, accessoires zoals fluitjes, een stopwatch en kaarten, begeleiding, verzorging en speciale activiteiten, zoals een scheidsrechtersavond.

Voordat Kevin Blom het certificaat ondertekende – samen met voorzitter John Troost van De Jonge Spartaan en Evert Franken van ARAG – en het bordje overhandigde, vertelde hij dat hij al twee keer eerder bij de voetbalvereniging in Middelharnis was geweest. "Om een avond te verzorgen in een bomvolle kantine." De topscheidsrechter, die ooit bij een club in Gouda begon en inmiddels al vele jaren meedraait in het betaald voetbal, onderschreef het belang van goed opgeleide en begeleide scheidsrechters.

Voorbeeld

Volgens Blom is er nog veel te doen in Nederland om de situatie te verbeteren. "Je ziet clubs waar het goed gaat, maar ook clubs waar dat niet het geval is. Daar is ondersteuning nodig. Elke wedstrijd moet gefloten worden door een opgeleide scheidsrechter." Hij noemde de aanpak van De Jonge Spartaan een fantastisch voorbeeld. "Het vergroot het wederzijds respect tussen spelers, trainers en scheidsrechters, vermindert ergernissen en vergroot de acceptatie en het begrijpen van beslissingen en emoties."

De Jonge Spartaan is de negenenzestigste club die is gecertificeerd als FairPlay-vereniging.

Go Pink voor Nancy Sportmiddag 15 april

ACHTHUIZEN – Eén op zeven vrouwen krijgt borstkanker. Dat zijn per dag gemiddeld 41 mensen die deze diagnose krijgen. Dat zijn meer dan 17.000 diagnoses per jaar.

Nancy, een vrouw in de bloei van haar leven, met 2 jonge kinderen, heeft het zware gevecht tegen deze vreselijke ziekte helaas niet gewonnen. Een aantal mensen in Achthuizen organiseren een sportmiddag op 15 april onder naam 'GO Pink voor Nancy'.

"Omdat wij Nancy bewonderen om haar open en eerlijke karakter, haar moed en vechtlust willen wij, haar zus en vriendinnen, een middag aan haar opdragen. Nancy hield erg van voetballen en daarom ontstond al snel het idee om een sportmiddag te organiseren".
Deze middag zal plaatsvinden op zaterdag 15 april vanaf 13.30 uur op het FIOS terrein te Achthuizen.

Op deze sportmiddag kun je meedoen aan verschillende sporten, zoals voetballen, bootcamp, 5 km. wandelen, X-co, darten, biljarten, klaverjassen en een spectaculaire mud race. Ook aan de kleinere kinderen is gedacht, zij kunnen meedoen met Nijntjegym.
Tevens is er een springkussen aanwezig, deze is gesponsord door de Dorpsraad Achthuizen.

De inschrijfkosten zijn € 2,50 voor de mud race en Nijntjegym. Voor de overige activiteiten betaal je vanaf 11 jaar € 5,00 en ben je jonger, dan mag je voor € 2,50 meedoen.
Je kunt je tot 7 april opgeven via gopinkvoornancy@outlook.com.
Opgeven voor meerdere activiteiten is mogelijk, maar vol = vol.

Om 17.00 uur is er een benefietwedstrijd tussen dames van DBGC en FIOS.
Nancy heeft als kind bij FIOS gevoetbald en is later bij de dames van DBGC gaan voetballen.

Na de benefietwedstrijd sluit men af met een barbecue. De organisatoren zijn: Bianca Hagens, Jolanda van Bergen, Maaike Stadhouders, Mariska Rijke, Mariska van der Made en Vivian van Hartingsveldt.

80-jarig jubileum gymvereniging DOS en afscheid juf Martine

OOLTGENSPLAAT - Onlangs vierde gymvereniging DOS haar 80-jarig jubileum met een demodag. Tijdens deze middag toonden de kinderen hun kunsten op de gymtoestellen.

De middag begon met een traditionele opening, waarbij alle groepen de zaal betraden op de marsmuziek 'Einzug Der Gladiatoren', welke de ouders nog bekend in de oren klonk toen ze zelf nog kind waren en deelnamen aan de jaarlijkse uitvoering. De voorzitter, Adri van Ree, opende de demodag met een warm welkom. Met een knipoog naar vroeger werd het bondslied van de toenmalige KNGV (Koninklijke Nederlandse Gym Vereniging) gezongen.
Deze middag was het debuut van een aantal nieuwe instructeurs. De turngroep zette een spectaculair optreden neer op de airtumbling baan en mini trampoline. De gymgroepen zorgden voor een geslaagde middag door demonstraties te geven aan de ringen, minitrampoline in combinatie met kasten en dikke matten, brug ongelijk. De kleutergroep haalde de zomer naar binnen door de gymoefeningen te demonstreren alsof ze op het strand waren met natuurlijk een sprong in het water (bank combinatie aan de trapeze en dikke mat als water).

Aan het einde van de middag werd stilgestaan bij het afscheid van juf Martine Snaauw-Bom. Na 35 jaar lid te zijn van de gymvereniging, waarvan ruim 24 jaar als gymjuf van veel gymgroepen, neemt ze afscheid als juf. Martine werd bedankt voor haar trouwe jaren inzet met een prachtig bloemstuk en horloge.

De demomiddag is mede mogelijk gemaakt door sponsors en inzet van bestuur, leiding en vrijwilligers. Gymvererniging DOS kan terugkijken op een geslaagde middag.

Kom badminton spelen in Stad aan't Haringvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Iedere donderdag van 20.30 tot 21.30 uur komen de leden van de badmintongroep bij elkaar in de sporthal aan de Kolff van Oosterwijkstraat 1 in Stad aan 't Haringvliet om de sport badminton te beoefenen.

Aangezien de groep graag wat meer onderlinge competitie wil, zijn ze op zoek naar nieuwe leden vanaf 18 jaar. Iedereen is welkom, mannen en vrouwen en zowel beginners als mensen die vroeger deze racketsport beoefenden en dat nu graag weer gaan doen.
U kunt vrijblijvend en gratis 2 x op proef meetrainen.

De badmintongroep behoorde eerst bij sportvereniging DOTO (Door Oefening Tot Ontwikkeling) maar toen deze vereniging noodgedwongen werd opgeheven in 2007, hebben ze zich aangesloten bij gymvereniging MH-SD.

Badminton lijkt een simpele sport die je alleen op de camping speelt, maar wil je deze sport goed beoefenen, dan moet je de regels wel kennen en begrijpen. Deze kleine groep mensen maakt er dan ook een sport van om elkaar op een positieve manier te stimuleren en te corrigeren tijdens het badmintonnen.

Hebt u interesse gekregen, kom dan eens kennismaken met deze sport en de enthousiaste leden op donderdag van 20.30-21.30 uur in de sporthal van Stad aan 't Haringvliet. Hebt u zelf geen badmintonracket? Geen probleem, deze kunt u lenen. Voor meer info zie: www.mh-sd.nl of bel 06-41945422.

Paasmarktloterij

OUDDORP - Op de markt in het centrum van Ouddorp staan diverse ondernemers met gespecialiseerde branches. Ter gelegenheid van Pasen houden zij drie weken een loterij, met als doel nieuwe en bestaande klanten kennis te laten maken met het gezellige fenomeen van de markt. Kwaliteit, service, scherpe prijzen en gezelligheid zijn de grootste wapens van de koopman. Om het voor de klanten eens extra aantrekkelijk te maken om naar de markt te gaan, houdt de Ouddorpse markt een loterij. Bij besteding van € 5,- ontvangen klanten een lot op de marktdagen 11,18 en 25 april. De bonnen kunnen ingeleverd worden in de op de markt staande bussen. Wekelijks worden er 30 bonnen getrokken. Om twee uur 's middags is de trekking van de dag.

Parkeren tulpenwandeltocht

MIDDELHARNIS - Vanwege de te verwachten grote belangstelling voor de tulpenwandeltocht in combinatie met thuiswedstrijden van MSV & AV Flakkee en HCGO, verzoekt de organisatie van de tulpenwandeltocht deelnemers uit de nabije omgeving zo veel mogelijk op de fiets naar het evenement te komen.

Aan de 6e editie mogen Paaszaterdag 15 april 2017 vanaf 13.00 uur ook weer fietsers en scootmobielers meedoen. Deelnemers aan de fietstocht, die met auto voorzien van een fietsendrager komen, worden vriendelijk verzocht gebruik te maken van de parkeerterreinen van WEBEGO aan de Pascal 40 en de Jonge Spartaan aan de Oostplaatseweg 19 te Middelharnis.

Inschrijven kan alleen op zaterdag 15 april vanaf 07.30 uur in de kantine van AV Flakkee aan de Oostplaatseweg 1 te Middelharnis. Deelname kost € 3,50 en kinderen nemen gratis deel. De opbrengst komt geheel te goede aan het Rode Kruis Goeree-Overflakkee (AED met kast) en het surfproject voor kinderen met een beperking in Ouddorp.

Overzicht starttijden:

8.00 tot 10.00 uur: 25 km en 40 km; 9.00 tot 12.00 uur: 11 km (met bus- en taxivervoer) en 17,5 km; 11.00 uur: rolstoelroute 3 km. Start en finish bij manege Oostmoer; 13.00 tot 14.00 uur: fietsers en scootmobielers 25 km.

Nadere informatie is te verkrijgen via de www.facebook.com/tulpenwandeltocht en www.avflakkee.nl.

Bijeenkomst over bedrijfsoverdracht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Alle ondernemers krijgen er vroeg of laat mee te maken: het overdragen van hun onderneming. Dit jaar bieden de Schipper Groep en Rabobank Het Haringvliet ondernemers uit de regio's Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Rotterdam een interessant programma rondom het complexe thema bedrijfsoverdracht. Zij bundelen en delen hun specialistische kennis en brengen ondernemers met elkaar in contact door middel van (geheel kosteloze) bijeenkomsten en workshops. Kijk voor meer informatie over het programma op www.rabobank.nl/hhv.

Donderdag 20 april (vanaf 19.00 uur) vindt de eerste bijeenkomst plaats op het kantoor van Rabobank Het Haringvliet aan de Reedijk 8 te Heinenoord. Gastspreker deze avond is Henriëtte Westland, aandeelhouder en voorzitter van de adviesraad van de Westland Kaas Groep. Al 80 jaar is dit familiebedrijf een vertrouwde naam op de wereldwijde kaasmarkt en ook wel bekend van merken als Old Amsterdam en Maaslander.

Gedurende 2017 worden er diverse workshops gegeven, waar ondernemers onder begeleiding van specialisten handvatten worden geboden en er ervaringen kunnen worden uitgewisseld met collega-ondernemers. Denk hierbij aan de dynamiek die binnen familiebedrijven speelt rond een bedrijfsoverdracht, fiscaliteiten bij opvolging of het bepalen van de waarde van een onderneming.

Inloopavond bij fotoclub De Rarekiek

MIDDELHARNIS - De Rarekiek heeft al enkele succesvolle inloopavonden georganiseerd. Vrijdag 21 april staat er een volgende op het programma.

Het doel is om diegenen die fotograferen en er wellicht iets meer mee willen, met de club kennis te laten maken. Ook beginnende fotografen zijn van harte welkom.

Gasten en ook leden kunnen vijf foto's meenemen, afgedrukt of op een stick. Vanzelfsprekend bent u zonder foto's ook welkom. De foto's worden dan besproken. De avond wordt in het Diekhuus gehouden en start om 20.00 uur. Meer info op www.rarekiek.nl.

De Jubileum-Maandfoto van april is door een bekend fotograaf, Frans Rentink uit Deventer, gekozen. Zijn commentaar op de foto was: "De foto suggereert een hardlopende, moderne, goedgeklede man die probeert te ontsnappen aan een auto die door een modderpoel rijdt… In werkelijkheid is het natuurlijk een schutting met een foto die al eerder besmeurd is met modder! Het gezicht van de man is wel erg bewerkt en had best onscherp mogen zijn, maar de maker heeft hiermee misschien wel juist een surrealistische uitstraling willen geven aan het beeld," aldus De Rarekiek.

Kinderen bezoeken viswinkel

OUDDORP - Onlangs brachten de schoolkinderen van 't Kompas uit Den Bommel een bezoek aan Visspecialist Hameeteman in Ouddorp. Op school werken de kinderen over 'Ons Eiland' en daar hoort natuurlijk ook 'Goereese vis' bij. Tijdens hun bezoek kregen de kinderen uitleg over de verschillende soorten vis die worden gevangen door de Stellendamse vissers. Na de excursie genoten de bezoekers van lekkere kibbeling met frietjes.

Week van de Goereese Vis

Tijdens 'De Week van de Goereese Vis' wordt er in de horeca meer Noordzeevis gegeten en wordt vis en de visserij een belangrijk thema in de klas op school. Dit jaar is de vierde editie van het evenement van 1 tot en met 9 september. Tijdens de week start ook het seizoen van de Stellendamse garnaal. In 'De Week van de Goereese Vis' staat genieten van vis bij een van de deelnemende restaurants op Goeree-Overflakkee centraal. Maar het educatieve en sociaal maatschappelijke aspect wordt steeds belangrijker. Er is behoefte om Noordzeevis op de kaart te zetten en samen gezellig uit eten te gaan. Aan de andere kant dient het product vis en de visserij een bredere behoefte. Herinneringen van vroeger ophalen tijdens het garnalen pellen en dit oude ambacht overbrengen op de jeugd. Leren over hoe de vis gevangen en verwerkt wordt tijdens een bezoek aan de visafslag, aan boord van een kotter of in de viswinkel. Echte vissen uit de Noordzee mogen aanraken in de klas of klaarmaken tijdens een kookles. En de kleurrijke onderwaterwereld, de viskotters en visnetten onder leiding van echte kunstenaars knutselen, kleuren en schilderen op school of in ateliers. De organisatie van 'De Week van de Goereese Vis' verzorgt gastlessen in de klas op basisscholen. Wil jij verse vis en een echte visserman in de klas die geen visserslatijn vertelt? Stuur dan een e-mail naar marissa@gomaris.nl. Kijk voor meer informatie op www.weekvandegoereesevis.nl of like de Facebookpagina.

Elise Tanis zwemt Europeese jeugd limieten

MIDDELHARNIS - Onlangs werd werd in Eindhoven de Swimcup gezwommen. Tijdens dit toernooi is door Elise Tanis van zwemclub De Schotejil uit Middelharnis erg goed gepresteerd. Zij drong op zowel 200m wisselslag, 100m rugslag als de 100m vrije slag door tot de finales. Op de 200m wisselslag (2.24.16), 100m rugslag (1.04.48) en 100m vrij (58.04) haalde ze tevens overtuigend de kwalificatie-eis voor het Europees Jeugd Olympisch Festival dat dit jaar in Györ (Hongarije) wordt gehouden. In totaal heeft Elise Tanis maar liefst op 5 nummers de EYOF limiet behaald. In de finale van de 200m wisselslag behaalde ze tevens tot ieders verrassing een 3e plaats en bronzen medaille. Jorian Tanis zwom op 100m vrij een mooie 55.97.

Ook kwamen op dit toernooi de gezamenlijke minioren en junioren van zwemteam Goeree-Overflakkee (De Stelle, De Gooye en De Schotejil) in actie. Onder naam van de eilandelijke startgemeenschap werd mooie ereplaatsen verdiend door Thalia Meijer die 2e werd op 100m schoolslag (1.40.72) en Floris Tanis die een 3e plaats behaalde op zowel 100m vrij (1.14.10) als 50m vlinderslag (38.33).Toptien noteringen waren er voor Koen van Dijk op 50m rugslag (46.29), Thalia Meijer op 50m rugslag (42.21), Dominique Overduin op 100m schoolslag (1.42.61), Luuk Voogd op 100m wisselslag (1.34.82) en Meyke van Nimwegen op zowel 50m vlinderslag (42.29) als 100m wisselslag (1.33.02). Bij de oudere minioren eindigde Laurens Kalle op 100m vlinderslag (1.22.50) bij de toptien.

Schotejil zwemt sterke Limietwedstrijd

DIRKSLAND - in Papendrecht heeft z.c. De Schotejil goede zaken gedaan tijdens de jaarlijkse wedstrijdcyclus met De Geul uit Papendrecht, ZOB'66 uit Oud-Beijerland en De Stelle uit Stellendam. Er werden talrijke ereplaatsen behaald en ook vele persoonlijke records gezwommen.

Op 50m schoolslag werden in de diverse catagorien gouden medailles behaald door Lotte Middelbos (35.11), Nienke Mierop (36.94) en Xander Vis (35.43). Op 100m wisselslag was dit eveneens het geval voor Lotte Middelbos in een clubrecord (1.10.75) en Lieske Zijlstra (1.11.88) bij de meisjes en voor David Kievit (1.03.11) bij de jongens. Op 50m rugslag werd opnieuw maximaal goud gescoord door Lieske Zijlstra (33.03), Manon Middelbos (33.96), Aron Paasse (30.29) en Julien Tanis (31.62). Op 50m vrij zwommen Aron Paasse (26.02) en Nienke Mierop (29.31) naar het goud. Aan het slot van de wedstrijd stond nog 400m wisselslag op het programma. Hier zwommen resp. Tamara de Ruiter (5.46.82), David Kievit (4.58.60) en Julien Tanis (5.32.63) naar winnende tijden. In de jongere categorien was er goud voor Janneke Bergen op 50m schoolslag (50.80) en Rosa Gerrits op 200m vrij (4.00.92).

Paulina.nu boekt resultaat

Handletteren

Efeze 2:8 – Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u, het is de gave van God;

In het dagelijks leven ontvangen we iets niet zomaar. We moeten presteren om de doelen die anderen of die we ons zelf opleggen te behalen. Genade kijkt niet naar onze prestaties, maar naar de prestatie van Jezus. God wil ons, terwijl wij dit niet verdienen, Zijn vergeving, verlossing en verzoening schenken. Ontvang door kinderlijk geloof Gods onuitputtelijke genadegeschenk.

Kijktip: U kunt het fragment 'Kom maar tot Hem' van Corrie ten Boom via Youtube bekijken.

Degenen die deze week willen gaan handletteren geef ik graag de volgende opdracht mee – Letter een stukje uit Efeze 2 wat je aanspreekt en hang de tekst op in huis, zodat je wordt herinnerd aan Gods offer voor jou.

Door: Carlyn Verwijs en Mirjam Looij (auteurs van het boek Loveletters).

In de abonnee-editie van Eilanden-Nieuws plaatst Mirjam Looij om de twee weken een handletter.

Paasjubel Oude Haven Stellendam

STELLENDAM – Het is een traditie geworden in Stellendam. In de vroege morgenuren van Eerste Paasdag is er gelegenheid om deel te nemen aan de Paasjubel. Ook dit jaar kunnen belangstellenden verzamelen om 6.45 uur verzamelen aan de Oude Haven. Kort voor zonsopkomst wordt er een stukje gewandeld tot waar de haven uitmondt in het Zuiderdiep. Eén van de initiatiefnemers is ds. Davy Hoolwerf uit Stellendam. Hij legt uit dat het een eeuwenoude traditie is dat christenen in de vroege Paasochtend bij het opkomen van de zon zich verzamelden om samen het begin van Pasen te vieren. In Stellendam zet men deze traditie voort. Met de keuze van dit vroege tijdstip sluit men aan bij het opstandingsevangelie waar het lege graf in alle vroegte werd aangetroffen. Met de opstanding van de Heere Jezus heeft het licht de duisternis overwonnen en dat wordt met de zonsopkomst symbolisch opnieuw beleefd. Tijdens de Paasjubel zijn er verschillende korte overdenkingen en schriftlezingen. Maar vooral staat het zingen van Paasliederen centraal. Liederen waarin de overwinning van het licht op de duisternis wordt bezongen. Aan de Paasjubel wordt deelgenomen door christenen uit verschillende kerken en die zijn dan ook van harte welkom.

Muziek zó overbrengen dat het anderen raakt

SOMMELSDIJK – Op Goeree-Overflakkee is de naam Eline de Gast voor velen niet onbekend. Heel wat keren prijkte deze naam in de berichtgeving via de eilandelijke media. Want al vanaf haar meisjesjaren was Eline, nu 23, een zeer getalenteerd pianiste, die tijdens concoursen dikwijls in de prijzen viel en concerten gaf in binnen- en buitenland. Toen ze nog maar 17 was en ze zich opmaakte voor haar VWO-examen op de Prins Mauritsschool te Middelharnis, volgde ze tegelijkertijd een jaar de vooropleiding aan het conservatorium te Rotterdam. Onlangs rondde ze haar studie klassiek piano cum laude af met een negen voor haar afstudeerscriptie en een negen voor het eindexamen dat ze afgelopen februari aflegde bij Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam.

Tekst en foto: Hans Villerius

Nu ze haar Bachelor klassiek piano op zak heeft, gaat Eline zich als zelfstandig musicus verder ontplooien. De afgelopen jaren schitterde ze al op diverse concertpodia. Zo concerteerde ze o.a. in de Grote Zaal van De Doelen en de Zeeuwse Concertzaal, soleerde ze met orkest en speelde ze onlangs voor Prinses Beatrix.
Eilanden-Nieuws benaderde haar met de vraag of ze iets wilde vertellen over haar muzikale komaf, haar muziekbeleving en welke toekomst ze voor zich ziet weggelegd als beroepspianiste.

Pianopassie

Haar muziektalent heeft Eline duidelijk van geen vreemde. Als kleindochter van de bekende voormalige Dirksland kerkorganist Krijn Kieviet, die met zijn spel menigeen wist te raken, komt dit talent haar niet uit de lucht vallen. Als meisje vond Eline het al bijzonder als ze bij opa zag en hoorde hoe je op een klavierinstrument in je eentje eigenlijk alle partijen van een orkest voor je rekening neemt. Bij Eline thuis hadden ze een keyboard waar ze van jongs af aan al veel op bezig was.
Op zevenjarige leeftijd volgde ze op de toenmalige Muziekschool Goeree-Overflakkee een jaar lang de lessen Algemene Muzikale Vorming. Daar kwam ze in aanraking met diverse muziekinstrumenten, maar ook hier greep ze telkens weer naar de piano. Duidelijk was: in Eline schuilt een pianopassie. Toen ze acht jaar was kreeg ze op de muziekschool haar eerste pianolessen van pianist en muziekdocent Piet Westhoeve. Tien jaar lang heeft hij haar muzikaal opgeleid en uiteindelijk ook enthousiast gemaakt voor de conservatoriumstudie. "Het was een openbaring voor me om te ervaren hier hele dagen met muziek bezig te zijn. Dat je niet meer naast je normale bezigheden muziek erbij deed, maar dat 't nu je helemaal je bezigheid werd en dat je nu middenin een omgeving verkeerde, werkte en leerde waar je volledig met je passie bezig was, samen met andere studenten."

Wat zou je, terugkijkend, samenvattend kunnen zeggen over je conservatoriumperiode? Waar heeft het je gebracht?
"Op het conservatorium heb ik duidelijk geleerd dat je op verschillende manieren naar een muziekstuk kunt kijken en het dus ook op verschillende manieren kunt uitvoeren. Natuurlijk wel binnen bepaalde grenzen, waarbij je altijd in gedachten houdt: 'zou 't zo ook bij de bedoelingen van de componist passen?'. Maar het geeft je als musicus wel de vrijheid om een compositie op een eigen manier te vertolken. Dat heeft ook veel te maken met je persoonlijkheid, je temperament, gevoelens en emoties. Daarnaast krijg je op het conservatorium veel bagage mee die je als musicus nodig hebt en die ondersteunend is aan je musiceerpraktijk. Verder omvat de conservatoriumopleiding veel zelfstudie, waarbij je als vanzelf leert goed zelfstandig te werken. Samenvattend zou ik kunnen zeggen: ik ben er vakbekwaam geworden, maar mijn manier van muziek beleven is dezelfde gebleven."

Je hebt dus van je hobby je werk kunnen maken. Betekent dit niet dat je nu eigenlijk geen hobby meer hebt?
"Enerzijds wel misschien, maar zo ervaar ik het niet. Pianospelen is inderdaad m'n werk geworden, maar ik blijf het als hobby beleven! Het is alleen geen van-negen-tot-vijf baan, het gaat altijd door en je bent dikwijls actief op momenten dat anderen vrij hebben. Musicus zijn is in zekere zin een manier van leven."

Musiceren is iets dat vanuit je innerlijk voortkomt. Wat doet muziek met jou, wat brengt 't vanbinnen teweeg?
"Dat vind ik best lastig om te verwoorden. Muziek raakt je vanbinnen, het raakt je gevoelsleven. Dat heb je al als je naar muziek luistert, maar nog meer wanneer je musiceert. Als je zelf muziek maakt kun je er je eigen gevoelens en emoties in kwijt, je kunt je er als het ware in ontladen. Maar ook in de zin dat je de muziek die in de noten opgesloten ligt kunt laten leven en spreken. Dit laat zich eigenlijk beter beleven dan omschrijven, vind ik…"

Je bent musicus geworden. Wat is voor jou het mooie aan dit werk?
"Muziek overbrengen op mensen, zó dat 't bij anderen overkomt en binnenkomt, dat 't ook hen raakt en ze er blij van worden. Tijdens het uitvoeren van concerten voel je wanneer dat gebeurt. Ik vind dat heel bijzonder om te ervaren en ook 't mooiste van muziek maken. Dat het voor een ander waardevol en van betekenis is. Datzelfde ervaar ik in mijn werk als pianodocent. Het is heel mooi om te zien dat zelfs jonge kinderen al zoveel plezier beleven in het maken van muziek. Ook een inspirerende kant van mijn werk als musicus is gevorderde leerlingen naar een hoger niveau brengen, waardoor ze klassieke muziekstukken mooi kunnen vertolken.

Welke toekomst zie je voor jezelf als beroepspianist?
"De meeste voldoening haal ik uit het geven van concerten. Daarom werk ik het liefst aan een mooie concertpraktijk. Dat kan solistisch zijn, maar ook in ensembleverband. Zo vorm ik al enkele jaren met een pianiste uit Rotterdam Pianoduo Elan en hebben we concerten gegeven in de grote concertzalen van Nederland. Zo concerteerden we in de Grote Zaal van De Doelen met een werk voor twee piano's en orkest o.l.v. dirigent Arie van Beek. Daarnaast heb ik een passie voor het begeleiden van individuele zangers en koren. Zo heb ik onlangs een concert gegeven met het Lets Radiokoor, dat een van de beste koren ter wereld is.
Als pianodocent werk ik momenteel bij Muziekgebouw Goeree-Overflakkee en geef ik les op een muziekschool in Rotterdam. Mijn afstudeerscriptie voor het conservatorium had als onderwerp 'Het stimuleren van muzikaliteit bij kinderen'. Het lijkt mij heel interessant om mij meer te verdiepen in de (muzikale) ontwikkeling van kinderen. Daarom wil ik ook pedagogiek gaan studeren, naast mijn werk als musicus. Ik heb interesse in mensen en ga graag met ze om. Muziek is daarbij een prachtig medium, dat als geen ander in staat is verbindingen tot stand te brengen!"
Zie ook www.elinedegast.nl.

Fort Prins Frederik zet deuren open voor het publiek

Ivo Donker bij de donjon van Fort Prins Frederik.

OOLTGENSPLAAT – Goed nieuws voor liefhebbers van cultuurhistorisch erfgoed: op zaterdag 15 april staan de deuren van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat open voor het publiek. Dit om de opening van het fortenseizoen luister bij te zetten. Volgens eigenaar Ivo Donker is het de eerste keer dat het hele fort en de donjon toegankelijk zijn.

Behalve Fort Prins Frederik zijn ook andere forten van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak op zaterdag 15 april geopend. Het gaat om de Brabantse forten De Hel, Sabina en Bovensluis en het nabij Numansdorp gelegen Fort Buitensluis. "We organiseren de opening van het fortenseizoen met elkaar. Het is de eerste keer dat we er samen invulling aan geven. Op elk fort is iets anders te doen, maar het overkoepelend thema is verbinden. Er varen pontjes om van het ene naar het andere fort te komen."

Unieke kans

Inzoomend op het fort in Ooltgensplaat: "Het fort is open voor iedereen. Een unieke kans om het te bekijken, waar je maar wilt. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Mensen die nieuwsgierig zijn moeten zeker naar het fort komen. Een groep vrijwilligers zorgt voor een hapje en een drankje, er hangen kleurplaten die vooraf zijn uitgedeeld op de basisscholen in Ooltgensplaat en Bram den Exter verzorgt rondleidingen."

Fort Prins Frederik moet zijn oude grandeur terugkrijgen. De nieuwe eigenaar is samen met een groep vrijwilligers begonnen het enigszins verwaarloosde en vervuilde geheel aan te pakken. Er is al veel gesnoeid, maar er moet nog veel meer groenonderhoud plaatsvinden. Om nog maar te zwijgen over de wegen, die wel een egalisatiebeurt kunnen gebruiken, en het onderhoud van de bouwwerken zelf. Door begroeiing op het dak is er lekkage ontstaan. Op het park ligt voorts het nodige bouwafval en zwerfvuil.

"Het plan is om hier snel tot een normale situatie te komen. We ruimen de boel op en brengen het groen en de wegen op orde", aldus Ivo Donker. "In het gebouw zien we kansen voor een gezonde exploitatie. We zijn op zoek naar een passende horeca-exploitant, met wie we een plan kunnen uitwerken. Het is belangrijk dat dit monument toegankelijk is voor iedereen. Er zijn mogelijkheden genoeg. Kijk maar naar andere forten."

Wandelen en fietsen

De toekomst van Fort Prins Frederik is als het aan Donker ligt duidelijk en aantrekkelijk: een monumentaal erfgoed, het grootste van Goeree-Overflakkee, waar de regio trots op kan zijn, waar je kunt wandelen en iets kunt eten en drinken. En waar je kunt fietsen, want het plan is om de voormalige toegangsburg in ere te herstellen, zodat het fietspad niet langer langs het fort loopt, maar eroverheen.

Donker is lyrisch over het fort. "Een fantastisch monument. Het is er heerlijk rustig en het gebouw is betoverend. Het is ook het enige fort in Nederland met een losstaande donjon. Heel speciaal, alleen bij Breskens stond iets vergelijkbaars, maar dat is afgebroken. Je moet heel ver Frankrijk in rijden om nog een fort met een losse donjon te zien."

Wie wil helpen met snoeien en opruimen, is van harte welkom. Aanmelden kan via erfgoedfortprinsfrederik@gmail.com. Wie ijsselsteentjes wil bijdragen voor het herstel van de donjon, kan die op 15 april meebrengen en zich zo op een symbolische en zeer welkome wijze verbinden met het fort. Ook tips over restanten ongebruikte ijsselsteentjes zijn welkom.

'Kijk bij de Boer' klaar voor het publiek

GOEREE-OVERFLAKKEE - Rijdend over het mooie eiland is er weer genoeg te zien in de prachtige uitgestrekte polders van Goeree-Overflakkee.

Koeien die weer naar buiten mogen, boeren die druk bezig zijn hun land klaar te maken, de kleurige tulpenlakens en dartelende lammetjes. Wil je het allemaal van dichtbij bekijken en zijn er vragen die je altijd al eens beantwoord zou willen zien? Kom dan Tweede Paasdag langs bij een deelnemend bedrijf van 'Kijk bij de Boer'. Voor het zevende jaar heeft men weer negen agrarische bedrijven en twee molens bereid gevonden om je alle ins en outs over hun bedrijf te vertellen. Kom het zien, proeven, ervaren!

Kleurplaat

Natuurlijk is de kleurwedstrijd niet meer weg te denken bij 'Kijk bij de Boer'. Op alle kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen in de klassen t/m groep 4 is de kleurplaat uitgedeeld. Toch gemist? Download hem van de site. Maak er iets moois van en wie weet is die stoere traptrekker van jou!

Ontbijt bij de Boer

Op het akkerbouwbedrijf en camping van familie Kardux in Melissant staat een heerlijk ontbijtbuffet gereed. Op de tafels zijn uitsluitend producten van eigen bodem te vinden. Bemachtig een ontbijtkaartje en schuif gezellig aan!

Laatste nieuws

In verband met de vogelgriep is het afhankelijk van wanneer de ophokplicht en het bezoekersverbod wordt opgeheven en pluimveebedrijf Eibaar in Den Bommel te bezoeken is.
Bezoek voor meer informatie over de deelnemende bedrijven, de verkooppunten van de ontbijtkaartjes en parkeer- en vervoersinformatie onze site, volg ons op Facebook en Twitter of sla de brochure open die bij deze krant gevoegd is.
www.kijkbijdeboer.nl

Foto's: Digidamco

Choral Evensong

SOMMELSDIJK - Evensongs vormen een eeuwenoude traditie uit de Anglicaanse kerk. Ze worden meestal gezongen door het koor en daarom Choral Evensongs genoemd. De dienst is vergelijkbaar met een Lutherse Vesper en mag door leken worden begeleid.

Zaterdagmiddag 22 april is er de gelegenheid om zo'n Choral Evensong bij te wonen in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Aanvang 16.30 uur. Er wordt muziek van Schütz, Gibbons, Smith of Durham, Walmisley, Stainer en Pachelbel uitgevoerd.
De uitvoerende koren zijn het Oratoriumkoor Arte Vocale uit Middelharnis (voorheen Oratoriumkoor Zuid West Nederland) en het Kerkkoor Hoornaar uit Hoornaar. De toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang om ons te ondersteunen in de gemaakte kosten.
Dirigent: Hans Houtman, organist: Arjan Versluis en lector: Wijna Westra.
De samenwerking tussen de bovengenoemde koren is nieuw, en het is de bedoeling om in het najaar in deze zelfde samenstelling wederom voor het voetlicht te treden.

Kamerkoor Fiori Musicali zingt op zaterdag 15 april

MIDDELHARNIS - Stille zaterdag is een mooie dag om passiemuziek te zingen. Indringende muziek en indringende teksten, die stil maken en diepe gedachten oproepen. Opmaat voor de bevrijdende Paasdagen, symbolische overgang van winter naar lente, van lijden naar leven. Het concert start om 20.00 uur in de Rooms Katholieke kerk, Langeweg 50 in Middelharnis. Lezers van Eilanden-Nieuws ontvangen korting.

Programma

Veel componisten hebben zich met het lijdensthema beziggehouden, en Fiori Musicali koos uit een breed historisch palet. Zo klinkt er uit de zestiende eeuw het Salvator Mundi, een motet voor vijfstemmig gemengd koor, gecomponeerd door de Engelse componist Thomas Tallis (1505-1585). Hij was in zijn tijd o.a. organist in dienst van de Canterbury Cathedral. Timor et Tremor (angst en beven), een zesstemmig motet, werd ook in de zestiende eeuw gecomponeerd door Orlando di Lasso (1532-1595), ofwel Roeland de Laet, die als Vlaming het levenslicht zag. Hij maakte naam als koorknaap, reisde al zingend door Europa en wist als componist blijk te geven van alle markten thuis te zijn. In dit zesstemmige motet klinkt de beklemming van de angst, maar ook de hoop op verhoring van de smeekbeden.

Hart van het concert vormen de meer eigentijdse werken. Van de Estse componist Arvo Pärt (1935) klinkt The woman with the Alabaster Box. Een schitterend stuk op de tekst van Mattheus 26, waarin wordt verhaald over de vrouw met de kostbare olie uit de albasten kruik. Frank Martin (1890-1974), een Zwitsers componist die lange tijd in Nederland heeft gewoond, schreef Gogoltha, waaruit Fiori het eerste deel zingt. Frank weet klanken op te roepen die recht doen aan de grote dramatiek van het lijdensverhaal. Uit het War Requiem van Benjamin Britten wordt het Agnus Dei en Let us sleep now gezongen. De waanzin van de oorlog en de offers die zijn gebracht voor de vrede waren voor Britten de aanzet voor deze stukken. Ook bijzonder zijn de vier Motets pour un temps de pénitence, van Francis Poulenc (1899-1963), Frankrijk, en Tenebrae voor a capelle koor van Edmund Rubbra (1901-1986), Engeland.

Fiori Musicali

Kamerkoor Fiori Musicali onder leiding van Sietse van Wijgerden is geen doorsnee koor. Het zangcollectief bewandelt vele paden. Op Goeree-Overflakkee kent men het koor uit Middelharnis o.a. door concerten met een brede programmering. Het koor verkent de uitersten van de muziekhistorie. Maar ook de traditie wordt omarmd. De Matthäus Passion en de Johannes Passion van J.S. Bach behoren tot het vaste repertoire. De jaarlijkse kerstconcerten in de sfeervolle Toren van Goedereede zijn publiekstrekkers. Het volgende concert van Fiori Musicali is op zaterdag 27 mei: Bach in volle vaart, Himmelfahrtsoratorium.

Kaarten voor 15 april

Entreekaarten zijn voorafgaand aan het concert verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. De entreeprijs is € 10,- voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis en van 12-18 jaar € 5,-.

Kerkdiensten Stille Week

Dinsdag 11 april

SOMMELSDIJK / MIDDELHARNIS – Exodus gemeente / Geref. Kerk. 19.30 uur Avondgebed, Emmaüskerk

Woensdag 12 april

SOMMELSDIJK / MIDDELHARNIS – Exodus gemeente / Geref. Kerk 19.30 uur Avondgebed, Exoduskerk

Donderdag 13 april (Witte Donderdag)

OUDDORP – Doopsgezinde Gem. 19.30 uur ds. E. de Jong (Viering Avondmaal)

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Geref. Kerk 19.30 uur sobere bijeenkomst

STELLENDAM – Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend (Avondmaal)

SOMMELSDIJK / MIDDELHARNIS – Exodus gemeente / Geref. Kerk. 19.30 uur ds. R. Silvis (Heilig Avondmaal), Exoduskerk – Remonstrantse Gem. 19.00 uur dhr. W. Scholl

Vrijdag 14 april (Goede Vrijdag)

OUDDORP

Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. K.J. Kaptein en 19.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 19.30 uur ds. E. de Jong (m.m.v. Gospelkoor)

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.30 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.D. Bouman- Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend, dienst in Ouddorp

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 19.00 uur prop. G. den Dikken - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 14.30 uur ds. K. Timmerman, Vroonlande (bed. H.A.), 15.45 uur Geldershof (bed. H.A.) en 19.00 uur ds. I. Hoornaar (bed. H.A.) - Ger. Gem. 19.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN

Herv. Gem. 19.00 uur ds. P. van der Kraan - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong - Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. P.C. Hoek en 19.00 uur ds. R.J. Oomen - Exodusgemeente 19.30 uur ds. L.J. Lingen, Emmauskerk - Lachai-Roï Gem. 19.00 uur dhr. K. Tanis

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 19.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.30 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 19.00 uur ds. M. Mondria - Chr. Geref. Kerk 19.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 19.30 uur ds. Van Zwol

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 19.00 uur prop. W. Braaksma- Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.30 uur ds. P.C. Koster

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 19.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.00 uur ds. J. van Westenbrugge

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur kand. L.G. de Deugd - Geref. Kerk 18.00 uur ds. B.J. Oldenhuis (Heilig Avondmaal) - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 19.00 uur ds. H. Schipaanboord

Zaterdag 15 april (Stille Zaterdag)

OUDDORP

Doopsgezinde Gem. 19.30 uur ds. E. de Jong

SOMMELSDIJK / MIDDELHARNIS

Exodus Gemeente / Geref. Kerk 21.30 uur ds. L.J. Lingen, Emmauskerk

Gouden jubileum Paasshow Knöps en Tieleman Keukens

GOEREE-OVERFLAKKEE – De jaarlijkse Paasshow die Knöps en Tieleman Keukens is een ware traditie. Ondernemers Jan Tieleman (Tieleman Keukens) en Herman de Blok (Knöps) vieren dit jaar het 'gouden jubileum' van hun evenement. Wat in 1967 begon als een lokale show tijdens het Paasweekeinde is uitgegroeid tot de grootste auto- en keukenshow van Zuidwest Nederland. Naast auto's en keukens is er ook een sfeervolle consumentenbeurs. Dit jaar vieren de bedrijven de vijftigste editie met compleet vernieuwde, gerestylde showrooms, zijn er een heleboel primeurs en worden bezoekers getrakteerd op mooie aanbiedingen.

Nieuwe exposanten bij Tieleman

Tijdens de Paashow presenteren veel ondernemers hun producten in de showroom van Tieleman Keukens, tijdens de jubileumeditie zijn er acht nieuwe exposanten. Er valt van alles te beleven tijdens de Paasshow. De Koekbar bakt zaterdag verse koekjes. Maandag maakt Atag heerlijke hapjes in de Piaggio, die uitgerust is met de Fusion Volcano wokbrander. Bora maakt lekkere dingen ?op de kookplaat en afzuigkap in één. Bezoekers aan de Paasshow maken kans op een KitchenAid t.w.v. €649,-. De Quooker Flex wordt gepresenteerd, er kan wijn worden geproefd en er zijn muzikale optredens. Er zijn allerlei leuke producten te koop, bijvoorbeeld van De Servieskast van Flakkee, keramiek van Els Keuvelaar, fotokaarten, kleding en nog veel meer. Tijdens het evenement start de verkoop van nieuwbouwproject Havenstadt, dat bestaat uit 42 woningen en acht vrije kavels in Stad aan het Haringvliet. Er is voor de kinderen volop vertier ?in de Kinderbioscoop, in het Playstation Centre en in de speelhoeken.?? Maandag komt de paashaas op bezoek om de kinderen te vermaken.

Keukens voor ieder budget

"De showroom is het afgelopen jaar (zoals elk jaar) weer flink vernieuwd, er staan veel nieuwe keukens opgesteld in iedere prijsklasse. Wij willen hiermee laten zien dat ieder segment kan slagen bij ons. Elke klant profiteert tevens maandelijks van leuke acties (nu acties t/m 30 april),", aldus Jan Tieleman. Maar er zijn natuurlijk ook andere keukentrends en noviteiten die bewonderd kunnen worden. Zo zijn de nieuwe apparatenlijnen van Siemens (Home Connect), Miele, Atag, Neff en Bora doorgevoerd met de nieuwste technologieën in keukenapparatuur.

Alles onder één dak!

Een belangrijke ontwikkeling binnen de automotive sector in de regio Zuidwest Nederland is de fusie van Opel dealer Knöps Middelharnis met de automotions bedrijven op Goeree-Overflakkee die medio vorig jaar werd beklonken. "De tijd gaat hard, want inmiddels zijn we nagenoeg een jaar verder", vertelt directeur Herman de Blok. De migratie van de erkende dealerbedrijven Peugeot Middelharnis (voormalig gesitueerd aan de Kastanjelaan in Middelharnis) en Volvo Nieuwe-Tonge naar de Langeweg in Sommelsdijk is voltooid. "En daar gaan we groots mee uitpakken tijdens de Paasshow", vertelt De Blok enthousiast.

Automotions Knöps presenteert tijdens de showdagen haar volledige gamma. Zo zal vanzelfsprekend de Peugeot 3008 als 'Auto van het Jaar 2017' te bewonderen zijn; introduceert Opel de robuuste KARL ROCKS en presenteert Volvo de nieuwe V90 Cross Country." Als officieel dealer showen we gelijktijdig een arsenaal van meer dan 100 kwaliteitsoccasions onder merkgarantie én als primeur op Goeree-Overflakkee presenteren we het merk Mercedes waarvan een aantal demonstratievoertuigen en Ster-Occasions de show zullen opsieren". Speciaal tijdens het Paasweekeinde wordt een gedeelte van onze Automotions vestiging omgedoopt tot Outlet-Store waar de bezoekende klant profiteert van de scherpste kortingen en (private) leasetarieven op de actiemodellen van Opel, Peugeot en Volvo. De sfeervolle consumentenbeurs uiterst divers. Van fietsen (Kassteele-Gazelle), zonwering (De Korte Zonwering), tuinmachines en gereedschappen (ROGO), audio/video (Van der Heijden) tot aan de promotiestand van Autoschadeteam Goeree-Overflakkee. Ook dit jaar wordt Stichting Bartiméus ondersteunt. Tijdens de showdagen zal de opbrengst van de verkoop van allerhande kaarsen en tierelantijn volledig ten goede komen aan deze stichting.

Samen verder

Nu de gezamenlijke huisvesting van de merken Opel, Peugeot en Volvo op dé zichtlocatie van Middelharnis/Sommelsdijk is afgerond en de samenvoeging van de schade- (thans gehuisvest in Nieuwe-Tonge) en leaseactiviteiten is voltooid, is voor Herman de Blok de tijd aangebroken om een stapje terug te doen. "Met de fusie zijn niet alleen producten en diensten samengekomen, maar weet de organisatie zich ook verzekerd van de samenvoeging van kennis en kunde van talentvolle personeelsleden", legt de Blok uit. Vertrouwde gezichten, waaronder Twan van der Made (Opel) en Pieter Troost (Volvo/Peugeot) nemen het spreekwoordelijke 'stokje' over en staan met hun teams garant voor de optimale service en dienstverlening. "Dat is een fijne gedachte", vertelt de 63-jarige ondernemer die per 1 mei aanstaande de bedrijfsvoering zal overdragen.

Stilzitten is overigens niet aan de orde, want samen met zijn jongste dochter runt De Blok het Shell-tankstation aan de Langeweg. "Eind vorig jaar hebben we onze CarWash volledig vernieuwd", vult De Blok aan. "En voor 2018 hebben we ook grootse plannen op de agenda staan". Tijdens de Paasshow zit het veelzijdige tankstation dan ook niet stil, want klanten die brandstof tanken bij "De Ronde Boom" ontvangen op zaterdag en Tweede Paasdag een leuke voorjaarsattentie.

Kader: Openingstijden Paashow

Vrijdag 14 april van 13.00 tot 18.00 uur.
Zaterdag 15 april van 10.00 tot 18.00 uur.
Tweede Paasdag, maandag 17 april van 10.00 - 17.00 uur.
Gratis toegang en parkeren.