info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

9 januari 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 9 januari 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

'Opgeknapte Melishof is fantastische prestatie van jullie zelf'

Wethouder Peter Feller opent de vernieuwde Melishof. Links van hem: voorzitter Désirée van Loon van het Melishof-bestuur. 

MELISSANT – In Melissant houden ze van combineren. Daarom hebben de dorpsraad, de Oranjevereniging, Stichting De Melishof en de Activiteitencommissie de krachten gebundeld. En daarom was de nieuwjaarsreceptie voor het dorp tevens hét moment om de flink opgeknapte Melishof officieel te heropenen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Die eer viel Peter Feller te beurt, de kernwethouder van Melissant. Feller deelde complimenten uit voor het werk dat is verzet om De Melishof een nieuw, fris en uitnodigend uiterlijk te geven. "Het gebouw is schitterend opgeknapt", aldus de wethouder. "De eerste fase zit erop. Het was een lang traject en er is jaren nagedacht en met allerlei partijen gesproken, met uiteindelijk dit resultaat. Dat is een fantastische presentatie. Echt van jullie zelf. Een pluim voor het bestuur van De Melishof, de vrijwilligers die hier veel werk hebben verzet en de gemeenschap van Melissant."

Huiskamer van Melissant

Volgens Feller kwam er veel bij kijken om het pand een metamorfose te laten ondergaan. En dat geldt ook voor het beheer en het organiseren en begeleiden van alle activiteiten in De Melishof. "Er is heel veel voor nodig om dit gebouw de huiskamer van Melissant te laten zijn."
Daarom riep hij de bewoners van het dorp op om nog meer de handen uit de mouwen te steken. "De Melishof is immers voor en door de inwoners van Melissant", aldus de wethouder. "Met verbinding en saamhorigheid zit het hier wel goed. Melissant is een voorbeeld voor Goeree-Overflakkee als het gaat om het met elkaar leuk en leefbaar te houden."

Lees verder op pagina 3.

Fietscafé De Werkplaats geopend

Lucas Hartong onthult de naam van het Fietscafé.

MIDDELHARNIS - Zaterdagmiddag is het Fietscafé aan de Hobbemastraat officieel geopend. Het Fietscafé is een nieuw initiatief van stichting Koop de Goede Hoop, die tevens de goede doelenwinkel ernaast verzorgt.

Onder grote belangstelling knipte Lucas Hartong, één van de bestuursleden van de stichting, zaterdagmiddag het lint door waarmee de verbinding tussen de goede doelenwinkel en het Fietscafé symbolisch werd gelegd. Direct erna werd de naam van het Fietscafé bekendgemaakt: Fietscafé De Werkplaats. Zoals eerder in deze krant stond, is het Fietscafé allereerst een ontmoetingsplaats voor fietsliefhebbers. Zo kan men daar aan de eigen fiets sleutelen en is er alle ruimte voor een goed gesprek over fietsen, maar ook over andere onderwerpen. Een ieder is welkom om zomaar eens binnen te lopen (of te fietsen). Er is wat te eten of te drinken en te lezen. Bij De Werkplaats is men nog op zoek naar oude fietsen waarvan de onderdelen gebruikt kunnen worden. Ook zou men graag nog wat fietsgereedschap ontvangen om zelf te sleutelen. De opbrengst van De Werkplaats gaat geheel naar goede doelen. Fietscafé De Werkplaats is voorlopig geopend op woensdag- en zaterdagmiddag. De Werkplaats is te vinden aan de Hobbemastraat 1.

Vrijwilligersavond A Seal

STELLENDAM - Interesse om vrijwilliger te worden bij zeehondenopvang A Seal? Woensdag 17 januari is er een informatie-avond voor belangstellenden. A Seal is op zoek naar expomedewerkers, zeehondenverzorgers, gastheren en gastvrouwen en iemand die de website kan beheren. De bijeenkomst start om 19.00 uur bij A Seal, aanmelden is verplicht, dit kan via info@aseal.nl.

Brand op Fort

OOLTGENSPLAAT - Donderdagavond 4 januari is er een chalet afgebrand op het recreatiepark bij Fort Prins Frederik. De melding van de brand was rond 21.00 uur. Bij de brand is er niemand gewond geraakt, er is een onderzoek opgestart naar de oorzaak van de brand.

2 / 24

Agenda

Dinsdag 9 januari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
OUDDORP – Nieuwjaarsreceptie gemeente Goeree-Overflakkee vanaf 19.00 uur in Dorpstienden.

Woensdag 10 januari

ACHTHUIZEN – Bingomiddag 55+-ers. Aanvang 13.30 uur in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Kosten 4 euro.

Donderdag 11 januari

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 1945 uur. Ds. P.D.J. Buys W.A. 'De onheilige heilige'een levensthema bij H.F. Kohlbrugge. . Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).
DIRKSLAND - Breicafé aan de Reginahof. Van 10.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Nieuwjaarsbingo in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
STELLENDAM - Nieuwjaarsreceptie 55+ van Stichting ZIJN. Aanvang 14.30 uur in het Haegse Huus.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé in 't Centrum aan de Weesmolenstraat 12. Aanvang 19.30 tot 22.00 uur. Meer info: 06-40701181.

Vrijdag 12 januari

MIDDELHARNIS – Zendingsavond Bonisa Zending met Chinese spreker. Vooraf wordt een Chinees buffet gehouden. Opgave hiervoor voor 5 januari bij middelharnis@bonisa.nl of telefonisch 0187 487450 of 061078811.
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond Wijkgroep Nieuwe-Tonge in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 13 januari

OUDDORP – Nieuwjaarsreceptie KunstPlus. Aanvang 20.00 uur in De Overkant, Dijkstelweg 33.

Woensdag 17 januari

MELISSANT – Koffieochtend in De Melishof van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten 3,0 euro.
MIDDELHARNIS - Tabletcafé in de Bibliotheek van 10.00 tot 11.30 uur.
OUDE-TONGE - Breicafé in het Infocentrum Bernhardstraat 27, van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info: 0187-483366 of email: m.kieviet@zijngo.nl

Donderdag 18 januari

STELLENDAM – Poteravond in het Haegse Huus. Kosten 25 euro, incl. Twee consumpties. Opgeven kan tot 13 januari bij: Lena Moerkerk: mailadres: d.moerkerk@hotmail.com of telnr 0622315726 of Martine Orgers 0636503139. Opgeven kan tot 13 januari.

Vrijdag 19 januari

OOLTGENSPLAAT – Grote bingo in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Aanvang 14.00 uur. Meer info: 06-40701181.

Maandag 22 januari

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen bij de Hervormde Kerk. Cursus Geestelijke vorming. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. W.A. Capellen.

DIRKSLAND – Workshop Pot Bewerken in de Reginahof. Aanvang 19.00 uur kosten 17,50 euro. Opgeven via joke.vandijk@careyn.nl of 06-53861647. Of via een brief in de postbus van de Reginahof.

Dinsdag 1 februari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.

Jubilerende Reizende Dichters hebben poëzie podium gegeven

De reizende dichters.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dichten, gedichten maken, kan een eenzame bezigheid zijn. Solitair schrijven en schaven aan een secretaire tot het sonnet staat als een stevig huis. Maar niet alle dichters zijn hiervoor in de wieg gelegd. Wie liever eens afstemt met collega's en samen verzen aan de poëtisch geïnteresseerde man of vrouw breng, sluit zich aan bij een dichterscollectief. Op Goeree-Overflakkee heb je De Reizende Dichters. Het gezelschap bestaat in 2018 tien jaar.

Door Kees van Rixoort

De Reizende Dichters zijn een voortvloeisel van de agrarische dag die in 2007 plaatsvond op Lust en Last, een historische boerderij ten westen van Sommelsdijk. Een onderdeel van wat daar te zien en te doen was, was poëtisch: gedichten op bordjes in de grond. De gedichten waren 'geregeld' door Yvonne Broeren en Pau Heerschap en de bordjes waren gefabriceerd en geplaatst door Herman Maas.

Deelnemende dichters raakten op Lust en Last met elkaar in gesprek. Waarom gaan we niet meer doen? De Boekenweek is misschien een goede optie. Of de Gedichtendag op de laatste donderdag van januari. Een samenzijn bij René Mijnders, een van de dichters, deed het enthousiasme groeien. Dat leidde tot de eerste gezamenlijke activiteit, mede vormgegeven door Jan Trompper.

Rondreis

Het was een poëtische rondreis over Goeree-Overflakkee. Van Ouddorp tot Oude-Tonge, langs diverse kernen. De dichters, vanaf dat moment De Reizende Dichters, stonden op de ijzig koude Markt van Goedereede, in de koekjesfabriek van Tanis in Ouddorp, in het ziekenhuis, in het gemeentehuis van Oostflakkee, aan de kassa bij de supermarkt in Nieuwe-Tonge. Dit dynamische en intensieve debuut, onder leiding van een bevlogen spreekstalmeester Joop Tilbusscher, smaakte naar meer.

Er kwamen meer optredens, in de bieb, in het Diekhuus, het tot tijdschrift gepromoveerde programmaboekje o-o-go zag het licht, er verschenen bladerboeken, Goeree-Overflakkee maakte kennis met open podia en het fenomeen literaire cafés…

Kortom: De Reizende Dichters timmerden aan de weg, en doen dat tien jaar later nog steeds. Met een vaste kern van circa tien poëten, grotendeels afkomstig van of een band hebbend met het eiland. In samenwerking – een rode draad in de tienjarige geschiedenis van De Reizende Dichters – met bijvoorbeeld KunstPlus (Woord & Kunst), het Watersnoodmuseum (Dichten bij objecten), het Streekmuseum (Dichten bij dingen) en Sociëteit Rethorica (vijfhonderdjarig bestaan in 2015).

Jubileumjaar

In het jubileumjaar, 2018, is er een expositie in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk. De expositie '10 jaar Reizende Dichters' is daar nog te zien tot 26 februari. Daarna verhuist het tentoongestelde naar het Diekhuus. Op 27 januari is de jubileumviering in het Diekhuus. Onder het motto 'Poëzie & Muziek' kan het publiek gratis genieten van een keur aan poëtische en muzikale kunst. Verschillende dichters treden op, evenals troubadour Willem, Clementine Volker en Pierre Venant. Het programma duurt van 15.00 tot 21.00 uur. Er staan naast dit dubbele literaire café, dat is aangekleed met een maaltijd, nog literaire cafés op het programma in De Zwaluw in Sommelsdijk (april) en De Overkant in Ouddorp (juli).

Verder manifesteren De Reizende Dichters zich in het kader van Zandstad, een educatief en kunstzinnig project dat scholieren van de basisscholen meer waterbewustzijn moet bijbrengen. Zandstad is een project van KunstPlus en Stichting Podium Goeree-Overflakkee. Er staat een bladerboek op stapel waarin De Reizende Dichters een eerbetoon brengen aan overleden schrijvers die een band hebben met het eiland. Deze bijzondere bundel zal na de presentatie in oktober te koop zijn in een aantal boekhandels op Goeree-Overflakkee.

Veelkleurig

De twaalf Reizende Dichters vormen een levendig geheel. Ze ontmoeten elkaar, geven elkaar tips op het gebied van stijl en inhoud, leren van elkaar en zoeken een podium voor poëzie op Goeree-Overflakkee. Dat zoeken is in de afgelopen tien jaar niet voor niets geweest: het podium is gevonden. Een veelvormig podium – katheder, papier, schoolklas, museum – voor een veelkleurig gezelschap dat heeft bewezen dat poëzie helemaal niet verheven of elitair hoeft te zijn, maar je dichter bij dingen brengt. Of bij Flakkeese schrijvers van weleer.

INGEZONDEN:
Vrouwen in de raad

In Eilanden-Nieuws van woensdag 3-1-2018 lazen wij dat de kandidatenlijst van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee voor bijna 40% uit vrouwen bestaat. Ze willen meer vrouwen in de gemeenteraad.
Geweldig initiatief van deze partij. Ze vergeten er alleen bij te vermelden dat de eerste drie kandidaten mannen zijn (ze hebben drie zetels!) en op plaats vier de eerste vrouw staat. VVD, CU, PVDA en CDA hebben allemaal vrouwen op verkiesbare plaatsen staan en de VVD en CDA hebben vrouwelijke lijsttrekkers. Dan doe je naar onze mening werkelijk iets om meer vrouwen in de gemeenteraad te krijgen.

Addy Rijerkerk-Andriessen
Raadslid VVD gemeente Goeree-Overflakkee en lijsttrekker gemeenteraadsverkiezingen
Tea Both-Verhoeven
Raadslid CDA gemeente Goeree-Overflakkee en lijsttrekker CDA gemeenteraadsverkiezingen

Jaarvergadering Vereniging Oranjefeest

STELLENDAM - Dinsdag 16 januari wordt de algemene ledenvergadering van de Vereniging Oranjefeest Stellendam gehouden.

Tijdens deze vergadering wordt het afgelopen jaar besproken en een vooruitblik gemaakt voor het komend jaar. Wie ideeën heeft of het bestuur wil komen versterken, kan zich aanmelden. Voor het inzien van de notulen en vergaderpunten kunt u de website www.vos-web.nl raadplegen, Facebook: Vereniging Oranjefeest Stellendam, of een berichtje via vos2008stellendam@gmail.com.
De vergadering zal gehouden worden in de bedrijfskantine van Taxi Donkersloot, Mr. Iman Caustraat 55, Stellendam. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.45 uur. "Graag willen wij de sponsoren en vrijwilligers bedanken die onze vereniging in 2017 gesteund hebben. Zonder uw inzet was het ons niet gelukt om iets te organiseren!" aldus het bestuur.

'In het geitendorp wordt volop gecombineerd'

Vervolg van de voorpagina

In de eerste fase zijn onder meer de vloeren en plafonds van De Melishof vervangen. Er is een aantrekkelijke open hal gecreëerd met een bar en het gebouw is uitgerust met een nieuwe keuken. In de tweede fase wordt de grote zaal onder handen genomen. Dat zal in januari en februari plaatsvinden. Eerder, op 10 januari, komen er achttien zonnepanelen op het dak van De Melishof. Op 17 februari staat de eerste toneeluitvoering op het programma.

Désirée van Loon, voorzitter van het Melishof-bestuur: "Op naar 2018!" Dan is niet alleen de geplande afronding van de restauratie, maar krijgt ook de samenwerking van verenigingen en stichtingen in Melissant een impuls met de mogelijke aansluiting van de plaatselijke voetbalclub. Combineren, ook daarmee is het geitendorp een voorbeeld.

<kader>
Opbrengst Ambulancewens

Tijdens de decemberactiviteiten in Melissant is geld ingezameld voor Stichting Ambulancewens. De opbrengst is 481,01 euro. Vorig jaar zamelden de organisatoren lego en ander speelgoed in voor de kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Volgend jaar staat weer een ander goed doel centraal.

Column

Mijn oud en nieuw

Eerlijk gezegd begon ik 31 december 2017 met een naar gevoel aan de nacht. Ik voelde mij enigszins gespannen. Het is anders dan een gewone dienst, er zijn meer mensen op straat, er zijn meer mensen dronken en er zijn overal op straat potentiële wapens. Ik bedoel dan het abnormaal zware vuurwerk van de laatste jaren. Het valt niet eens meer onder vuurwerk, maar onder de wet wapens en munitie. Het zware vuurwerk is net zo krachtig als een handgranaat. Je zal het maar naar je hoofd krijgen. Een aantal jaar geleden overkwam het mij. Ik sleepte een verdachte, die onder de benzine zat, weg bij een Cobra die ieder moment af kon gaan. Gelukkig liep het goed af en kon de persoon die de Cobra gooide worden aangehouden.

Je hoort weleens zeggen dat oud en nieuw niet meer is wat het geweest is. Vroeger, toen er nog gestookt werd op de welbekende plekken en de ME de straat schoon veegde, omdat de brandweer bekogeld werd bij het blussen. Dat waren nog eens tijden. Tja, het was inderdaad een stuk levendiger, maar of het beter was? Ik denk het niet. De afgelopen jaarwisseling hadden wij als politie een makkelijke nacht, dat lijkt mij een goed teken. Dan is oud en nieuw voor iedereen een feestje. Een terugblik op de laatste dienst van het jaar.

De nachtdienst begint rustig. We rijden op ons gemak langs alle stooklocaties en genieten van ons lunchpakket. De baas heeft weer goed voor ons gezorgd. Maakt dat uit dan? Jazeker, voor een agent is goed eten heel belangrijk. We zeggen altijd: "Als je een agent goed te eten geeft, dan kun je ze 24 uur door laten werken." Als ik dit schrijf op 5 januari, wordt er tijdens de pauzes nog steeds gepraat over de goed verzorgde lunch met oud en nieuw…

We nemen een kijkje bij De Staver. Daar zijn 1100 mannen en vrouwen, of eigenlijk jongens en meisjes, aanwezig op het feest. De gemiddelde leeftijd is niet zo hoog. Een 15-jarige jongen wordt bij de toegang geweigerd omdat hij te dronken is. We nemen hem mee naar bureau, hij heeft inderdaad te veel op en na contact met de ouders wordt hij opgehaald op het bureau. Helaas mist hij hierdoor het eerste feestje van het jaar.

Verder blijft het rustig in De Staver, een paar jongens worden naar buiten gebracht door de beveiliging, maar echte incidenten zijn er niet. De brandweer rukt nog een keer uit voor een brandje in de Fabiusstraat. De nacht vordert, rond een uur of zes in de morgen zit de dienst er op. Kunnen we thuis iedereen geluk gaan wensen. Opgelucht stap ik het huis binnen, daar is het stil, iedereen ligt te slapen. Gelukkig Nieuwjaar!

Avond van de wiskunde met verrassende thema's

MIDDELHARNIS - Het thema van de Avond van de wiskunde deze keer is 'verrassende wiskunde'.

Het gebruik van wiskunde in de techniek of logistiek kennen we wel. Maar als je aan het sparen bent voor je Freek Vonkalbum en je zou geen dubbele kaartjes ruilen, hoeveel kaartjes heb je dan waarschijnlijk nodig? Of welke verbanden zijn er tussen het strikken van veters en wiskunde? Het schatten van aantallen toeschouwers bij een popconcert en hoe zou je je kansen in het casino kunnen verhogen? Het zijn allemaal vragen die aan de orde komen op de avond van de wiskunde. De avond van de wiskunde wordt op 12 januari gehouden in het gebouw van de RGO aan de Julianalaan in Middelharnis. Het begin is om 20.00 uur. Opgeven is niet verplicht, maar het is voor de organisatie prettig dit wel te doen door een mailtje naar S.Garst@RGOMiddelharnis.nl te sturen. Iedereen is van harte welkom.

Nieuwjaarsreceptie KunstPlus

OUDDORP - Kunstplus houdt op zaterdag 13 januari een nieuwjaarsreceptie in De Overkant te Ouddorp. Tevens vindt dan de opening plaats van een nieuwe tentoonstelling van de vijfjarige vereniging van kunstenaars op Goeree-Overflakkee.

Tijdens de gratis toegankelijke receptie treedt Sax'a'holic op. Sax'a'holic is het saxofoonensemble van fanfareorkest Vooruit uit Oude-Tonge. Het ensemble bestaat uit vijf dames: Annelies van Heemst op sopraansax, Sanne Smeets op altsax, Corry Maliepaard en Carolien Kranse op tenorsax en Tonny Smeets-van Dis op baritonsaxofoon. Sax'a'holic speelt muziek in diverse genres, maar vooral easy listening-muziek, met hier en daar een solistisch trekje.

Belangstellenden zijn van harte welkom ,de receptie begint om 20.00 uur. De Overkant is te vinden aan de Dijkstelweg 33 in Ouddorp.

Gaslek in de Reiger

SOMMELSDIJK - Op maandag 8 januari aan het einde van de middag ontstond er een gaslek in een woning in de Reiger in Sommelsdijk. In verband met de veiligheid werden er een aantal huizen in de straat ontruimd. De gasleiding werd buiten afgesloten, waarna het lek kon worden gedicht.

Ada Kraak de beste kruukplaetjesbakker van het eiland

MIDDELHARNIS – Het was een leuke, spontane actie, die niet alleen een stukje nostalgische eilandelijke huisvlijt, maar ook een bij uitstek streekeigen product in het zonnetje zette. Het gaat over de kruukplaetjesbakactie van Struijk & Struijk Makelaardij te Middelharnis die zo pas werd gehouden.

Tekst en foto: Hans Villerius

Samenhangend met het uitgeven van een nieuw magazine van Struijk & Struijk Makelaardij besloot deze makelaar daar een leuke actie aan te verbinden. Het werd de kruukplaetjesbakactie. Tussen 2 en 4 januari jl. kon iedereen tien zelfgebakken kruukplaetjes afgeven in het makelaarskantoor. Een eigen team van vijf man, inclusief de vrouwen, stortte zich daarna op de inzendingen en deed zich tegoed aan dit specifiek Flakkeese product, dat vroeger in menige huishoudelijke keuken werd bereid en gebakken, maar dat de laatste jaren weer volop in de belangstelling staat als een eigenlijk niet te overtreffen koekje, zo lekker, van specifiek Flakkeese bodem. Een koekje van eigen deeg dus.

Struijk & Struijk wist van tevoren natuurlijk niet hoeveel inzendingen ze konden verwachten. "Zo'n zes tot tien hielden we wel rekening mee", vertelt makelaar Eldert Reedeker, "maar in totaal deden maar liefst 58 mensen mee. Dat betekent dus 580 kruukplaetjes! Velen presenteerden hun inzending ook in een leuke, creatief bedachte verpakking". Nee, de jury liet zich niet verleiden om alle ingeleverde koekjes te verorberen. Er werd stukjes van afgebroken en aan de hand daarvan werd het product van dit streekeigen stukje huisvlijt beoordeeld op criteria als smaak, beet, geur, kleur, afmeting, gewicht en gelijkheid tussen de tien per inzending ingeleverde koekjes. "Er waren vreselijk lekkere bij", blikt Reedeker op de keuring terug, "maar van een aantal moest ook het tegenovergestelde worden gezegd. Verder was van één inzending het kruukplaetje geheel identiek aan het product dat bij de plaatselijke bakker wordt verkocht… Die hebben we daarom verder buiten de beoordeling gelaten. Maar er waren er ook die moddervet waren, of verbrand, of die uit elkaar rolden." Uiteindelijk bleven vier inzendingen over die het tegen elkaar op moesten nemen voor het behalen van de eerste plaats. En dat werd het portie kruukplaetjes dat Ada Kraak-van Wageningen uit Nieuwe-Tonge bakte. Ze besloot eigenlijk pas op het laatste moment mee te doen, maar eindigde als eerste. "Zij mag daarom de beste kruukplaetjesbakker van Goeree-Overflakkee worden genoemd", vindt Eldert Reedeker. Uit zijn handen mocht Ada een VVV-bon ter waarde van € 100 in ontvangst mocht nemen: haar welverdiende prijs.

De kruukplaetjes die na de keuring overbleven, in totaal 540, heeft Struijk & Struijk Makelaardij gedoneerd aan Voedselbank Goeree-Overflakkee. En vanwege het succes van de actie is besloten er een vervolg aan te gaan geven. Of het de volgende keer ook weer om kruukplaetjes gaat of om iets anders, daar moet nog over worden nagedacht.

Open avond RealTime met evangelist

MIDDELHARNIS - De eerste RealTime-avond van 2018 is een open avond en wordt op zaterdag 13 januari gehouden.

Ouders, broer(tje)s en zussen, opa's en oma's, buren en kennissen, ze zijn allemaal van harte welkom om een RealTime-avond mee te maken! Vorig jaar was dat een groot succes. Evangelist Van Dooijeweert hoopt te spreken over het thema 'Wedergeboren tot een levende hoop.'

Van Dooijeweert zegt over de avond het volgende: "Wedergeboren tot een levende hoop' is de titel en de inhoud van de lezing die ik hoop te houden in Middelharnis/Sommelsdijk. Wedergeboorte - Opnieuw geboren... Eén van de moeilijkste onderwerpen van het christelijk geloof. Vaak gezien als een onmogelijkheid. Ik wil met de jongeren de Bijbel openen om een antwoord te vinden op een heleboel vragen. Er is ook gelegenheid om zelf vragen te stellen". De avond wordt gehouden op zaterdag 13 januari vanaf 19.45 uur. Langeweg 107 Sommelsdijk. www.realtimego.nl

Thema-avond over de Vervolgde Kerk

OUDDORP – Commissie Vorming & Toerusting van de Gereformeerde Kerk houdt donderdag 18 januari 2018 een thema-avond over de Vervolgde Kerk (Open Doors). Aanvang 19.30 uur, Dorpstienden 15 te Ouddorp.

Wereldwijd worden miljoenen christenen gediscrimineerd, mishandeld of zelfs gedood om hun geloof. Een bijbel in de kast hebben staan, openlijk over je geloof kunnen praten; het lijken heel vanzelfsprekende dingen. Maar in Noord-Korea kan alleen het bezit van een bijbel er al toe leiden dat je met je hele gezin in een concentratiekamp wordt opgesloten. In Iran en andere moslimlanden kunnen christenen vaak alleen maar in kleine groepen samenkomen in het geheim.
Een spreker van Open Doors vertelt over christenvervolging, onder meer aan de hand van eigen ontmoetingen met vervolgde christenen. Waar worden christenen vervolgd en waarom? De verhalen uit de Vervolgde Kerk zijn vaak schrijnend, maar ze bevatten ook een inspirerende boodschap. Over volharding in geloof, moed en de kracht van gebed.
Open Doors is een interkerkelijke organisatie die sinds 1955 vervolgde christenen steunt. Open Doors brengt bijbels, geeft training en praktische hulp aan christenen in zo'n vijftig landen. Meer informatie is te vinden op www.opendoors.nl.

De bijeenkomst wordt gehouden in de Gereformeerde Kerk, Dorpstienden 15, 3253 AS te Ouddorp en begint om 19.30 uur (inloop 19.00 uur).
Voor informatie over deze avond kunt u contact opnemen met ds. V.d. Griend, e.mailadres: wjvdgriend@upcmail.nl.

RGO Academy over het puberbrein

MIDDELHARNIS - Op 23 januari organiseert de ouderraad van de RGO Middelharnis weer een informatieve avond over het puberbrein.

Dit keer zijn er informatieve workshops opgezet, zoals: Faalangst; In & outs rond anorexia; Gameverslaving; Fear of missing out; Puber & zelfbeeld. Op deze avond zal Menno Meerbach de inleiding verzorgen. Na de inleiding worden een aantal workshops aangeboden, die verzorgd worden door gastsprekers en deskundigen.
De RGO Academy wordt georganiseerd voor alle ouders van RGO-leerlingen, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Het wordt een interessante avond, waarbij het thema vanuit verschillende visies belicht zal worden en waar in kleinere groepen tijdens de workshops deelonderwerpen behandeld worden.
Vanaf 8 januari kan men zich opgeven via de website van school (link e-mail: academy@rgomiddelharnis.nl). Belangstellenden kunnen zich voor twee workshops aanmelden in de volgorde van voorkeur. De organisatie van de avond maakt vervolgens een indeling. Op basis van het aantal aanmeldingen moeten soms keuzes worden gemaakt, maar er wordt uiteraard zoveel mogelijk gekeken naar de voorkeur.
De ouderraad van de RGO Middelharnis kijkt uit naar de komst van heel veel ouders en andere belangstellenden.

Tanis Makelaardij krijgt er een klinkende naam bij

Jeanet Tanis (l.) en Martijn Akershoek.

GOEDEREEDE –Na elf jaar haar makelaarskantoor in haar eentje te hebben gerund, natuurlijk wel samen met haar medewerksters, gaat Jeanet Tanis van Tanis Makelaardij te Goedereede met ingang van 15 januari a.s. verder met een compagnon: Martijn Akershoek, op Goeree-Overflakkee en omstreken een bekend en vertrouwd gezicht in makelaarsland. Beide zijn blij dat ze elkaar hebben gevonden om op deze manier invulling te geven aan de passie voor hun vak: aankoop, verkoop en het taxeren van woningen; dit voortaan onder de naam Tanis & Akershoek Makelaardij.

Door Hans Villerius

De elf jaar waarin Jeanet (47) haar makelaarskantoor runde, aan de Varkensmarkt 11 te Goedereede, richtte ze zich uitsluitend op aankoopbegeleiding en op het verzorgen van taxaties. Maar omdat ze het verkopen van woningen steeds meer ging missen en daarvoor ook nogal eens 'nee' moest verkopen aan klanten die daarvoor bij haar aanklopten, besloot ze 1 januari vorig jaar ook deze tak van sport erbij te gaan doen, ondanks dat ze het met de aankoopbegeleiding al superdruk had. Eén voorwaarde had ze zich wel gesteld toen ze de huizenverkoop erbij ging doen: dan wilde ze 't niet meer in haar eentje doen, maar samen met een compagnon. En ze wist ook al wie dat dan zou moeten worden: Martijn Akershoek (34). De twee kennen elkaar al langer in hun vakgebied. Ze weten wat ze aan elkaar hebben, dat ze eenzelfde wijze van denken en werken hebben en dat ze vanuit eenzelfde levensvisie en bedrijfsfilosofie opereren, gedreven door een grote passie voor hun vak. Bovendien vinden ze het allebei belangrijk om de klant niet alleen als klant te zien, maar vooral ook als mens met z'n eigen levensomstandigheden, in wie ze graag persoonlijke aandacht steken en bij wie ze zich betrokken voelen. "Daarvoor heeft Jeanet een groot inlevingsvermogen", weet Martijn. "Martijn heeft daarnaast een grote gunfactor richting z'n klanten", reageert Jeanet.

Ontzorgen

Martijn speelde al langer met de gedachte om zelfstandig makelaar te worden. Toen Jeanet hem benaderde met het voorstel om als compagnon in haar makelaarskantoor te komen, waren ze het daar gauw over eens. "Ik werk liever vanuit een samenwerkingsgedachte dan vanuit concurrentieoogpunt", geeft Martijn aan. "En wat ik wil is, net als Jeanet al doet, op een eerlijke en transparante manier met klanten omgaan. Zij laten heel de zorg rondom de aan- en verkoop van hun woning aan ons over. Dat is een kwestie van vertrouwen. En dat nemen we uiterst serieus. We willen dat de klanten geen enkele drempel ervaren wanneer ze ons nodig hebben."
"Het ontzorgen van klanten is bij ons heel belangrijk", vult Jeanet aan. "We nemen ze als het ware bij de hand en begeleiden ze van stap tot stap door het hele proces heen, van a tot en met z."

Presenteren

Om een zo groot mogelijke markt te bereiken vinden de twee de presentatie van hun woningaanbod heel belangrijk. Niet alleen door te zorgen voor een zo breed mogelijke presentatie op de eigen website, de facebookpagina, op Funda.nl én bij een collega-makelaar in Rotterdam, maar ook door een zo volledig mogelijke presentatie met professionele foto's, een 360 graden foto, plattegronden en een videopresentatie.

Koploper

Jeanet en Martijn vinden het waardevol dat ze elkaar als zakenpartner hebben. "Twee weten meer dan één. Je kunt met elkaar sparren als dat nodig is, je bent flexibeler en minder kwetsbaar dan alleen en richting klanten kun je sneller schakelen." Bovendien heeft Jeanet afgelopen zomer ook een vestiging in Hellevoetsluis geopend, aan Bruggehoofd 1b. "In je eentje kun je op een gegeven moment de steeds groeiende vraag niet meer aan en kun je niet meer de aandacht en kwaliteit bieden die je wenst en die ook gewoon noodzakelijk is. Maar door samen te gaan, kunnen we het bedrijf alle ruimte geven om te groeien. En met onze gezamenlijke tweeëndertig jaar ervaring worden we koploper als fullservice makelaar op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten."

Wie meer wil weten, kan kijken op www.tanisakershoek.nl, mailen naar info@tanisakershoek.nl of bellen naar 088 4969300.

Gemeente zoekt leden voor cliëntenraad jeugd

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee zoekt voor de cliëntenraad jeugd geïnteresseerde jeugdigen of ouders/verzorgers van jeugdigen die momenteel jeugdhulp ontvangen. Zij kunnen bij uitstek vanuit eigen ervaringen een bijdrage leveren aan het jeugdbeleid op Goeree-Overflakkee.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, maar ook eenvoudiger en goedkoper. De gemeente Goeree-Overflakkee is verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp aan jongeren en hun ouders/verzorgers. Op basis van deze verandering wil de gemeente graag, in samenspraak met inwoners, bekijken welke verbeteringen er doorgevoerd kunnen worden in de uitvoering van het jeugdbeleid op Goeree-Overflakkee.

Wie zoeken we?

Ouders/verzorgers en jongeren die momenteel jeugdhulp ontvangen en die vanuit eigen ervaringen mee willen denken over mogelijke verbeterpunten van de uitvoering van het jeugdbeleid op Goeree-Overflakkee. Deze geïnteresseerde betrokkenen vormen vervolgens, bij voldoende interesse, een cliëntenraad jeugd.

Wat doet de cliëntenraad jeugd?

Ervaringen en signalen die ouders/verzorgers en jongeren hebben met betrekking tot de jeugdzorg op Goeree-Overflakkee kunnen met de cliëntenraad jeugd gedeeld worden. Wanneer er sprake is van een probleem dat door meerdere inwoners van Goeree-Overflakkee wordt ervaren, dan wordt dit doorgegeven aan de adviesraad sociaal domein. De adviesraad sociaal domein brengt het probleem vervolgens in tijdens het periodieke overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee. De voorzitter van de cliëntenraad jeugd is tevens onderdeel van de adviesraad sociaal domein en kan op deze wijze meedenken over de beleidsvorming van onder meer het jeugdbeleid. Voor een bijdrage aan de cliëntenraad ontvangen leden een onkostenvergoeding.

Oproep

Woont u in de gemeente Goeree-Overflakkee en bent u ouder/verzorger van een jeugdige of een jeugdige die momenteel jeugdhulp ontvangt en wilt u zich aanmelden voor de cliëntenraad jeugd of wilt u meer informatie? Meld u dan uiterlijk woensdag 31 januari aan bij Esther Meijer, beleidsadviseur maatschappelijke ontwikkeling, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: e.meijer@goeree-overflakkee.nl. Alle aanmeldingen worden in februari beoordeeld. Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek.

Kerkdiensten Ger. Gemeenten

MIDDELHARNIS - Ger. Gem., woensdag 10 januari 2018, 19.30 uur ds. B. van der Heiden.
NIEUWE-TONGE - Ger. Gem. De eerder aangekondigde dienst van vanavond, waarin ds. J. van Rijsdijk zou voorgaan, gaat niet door.
OUDDORP - Ger. Gem. De eerder aangekondigde kerkdienst van donderdag 11 januari, waarin ds. J. Schipper zou voorgaan, is verzet naar donderdag 18 januari, aanvang 19.30 uur.

Psalmen zingen bij De Lofstem

MIDDELHARNIS - Elke donderdagavond repeteert zangvereniging 'De Lofstem' in de bovenzaal bij de Gereformeerde Gemeente, Landbouwweg 2 te Middelharnis. 'De Lofstem' is een interkerkelijk koor, met leden van over het hele eiland en daarbuiten. De repetitie-avonden duren van kwart voor acht tot ongeveer kwart voor tien.

Als u van psalmen zingen houdt en daarbij ook moeilijke en onbekende psalmen wilt leren, bent u bij de zangvereniging aan het juiste adres, alle 150 psalmen komen aan bod. Alle psalmen worden vierstemmig gezongen, dat betekent dat naast de gewone wijs ook een bovenstem, onderstem en middenstem wordt ingestudeerd. De psalmen worden a-capella, dus zonder begeleiding van instrument gezongen, hierdoor komt de menselijke stem het meeste tot zijn recht. Notenkennis is niet vereist.
Meer info bij de dirigent, J.C. Troost jr.: 0187 480710; info@delofstemmiddelharnis.nl of raadpleeg de website: www.delofstemmiddelharnis.nl.

Nieuw seizoen DEV Stellendam

STELLENDAM - Chr. Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam hoopt op dinsdag 9 januari de repetities weer te hervatten.

Na verschillende kerstuitvoeringen en een aantal weken rust, gaan de mannen van het koor, onder leiding van Jurriën van Kooten, weer van start. Niet alleen liederen die al eerder zijn uitgevoerd, maar ook nieuwe nummers worden ingestudeerd. Inmiddels zijn de eerste uitvoeringen, waarvan enkele op uitnodiging, alweer gepland. Dit jaar staan naast Pasen en Koningsdag diverse uitvoeringen op de agenda.
Het mannenkoor zingt uitsluitend Nederlandstalige liederen, omdat het op die manier aan het publiek duidelijk kan maken waarover wordt gezongen. Verstaanbaar zingen is dan ook een opdracht aan alle mannen. "Lijkt het u leuk om op het mannenkoor te zingen, kom dan eens luisteren op één van de repetitieavonden, welke iedere dinsdag van 19.45 tot 21.30 uur in Hervormd verenigingsgebouw 'De Rank' aan de Bosschieterstraat in Stellendam plaatsvinden", aldus het bestuur. Het mannenkoor is niet op zoek naar geschoolde zangers. Iedereen die zich thuis voelt op een christelijk koor is welkom. Ook de leeftijd maakt niet uit. Meer info op www.mannenkoordooreendrachtverbonden.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55-plussers van Achthuizen op woensdag 10 januari een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

DIRKSLAND

Nieuwjaarsbingo

Op donderdag 11 januari wordt een nieuwjaarsbingo gehouden in de Victoriahal. Er wordt 'geproost' op het nieuwe jaar met een hapje en een drankje. Er zijn weer veel geldprijzen, met een hoofdprijs van 150 euro. De zaal gaat om 19.00 open en de ballen worden gestart om 19.30 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Gemengd koor Excelsior

Na de drie mooie kerstconcerten in 2017, gaat het gemengd koor Excelsior weer beginnen op woensdag 10 januari met haar wekelijkse repetities onder leiding van dirigente Meike Warmoeskerken. De aanvang is van 19.45 tot 22.00 uur in De Schakel, Beatrixlaan 31. Op het programma staan voorlopig twee concerten waaraan gewerkt gaat worden, te weten: het Lenteconcert in De Grutterswei te Oude-Tonge op 16 maart a.s. en een concert in Nieuw Rijsenburgh voor de bewoners aldaar op 18 april a.s. Aan het Lenteconcert werken verder mee: Advendo Ooltgensplaat, Apollo Nieuwe-Tonge en Ons Koor uit Sommelsdijk. "Heeft u interesse om lid te worden, kom eens langs; de koffie staat klaar voor u en een gastmap ligt er altijd…", aldus het koorbestuur.

Workshop 'Pot Bewerken'

't Reginahof organiseert, in samenwerking met de Oude Stempel, een workshop 'Pot Bewerken'. Breng uw oude vaas, pot of fles mee en geef hem een landelijke uitstraling. Deze techniek, die u kunt toepassen op alle gladde materialen, kunt u leren in de workshop. Deze wordt gegeven op woensdag 24 januari om 19.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland (achter de apotheek). De kosten zijn € 17,50 exclusief koffie.
U kunt zich aanmelden tot 20 januari via de mail: joke.vandijk@careyn.nl, telefonisch: 0653861647, of via een briefje in de brievenbus, dit onder vermelding van naam, telefoonnummer en aantal personen.

MELISSANT

Koffie-ochtend in Melishof

Woensdag 17 januari is er weer een koffie-ochtend in de Melishof van 10.00 tot 12.00 uur. Een ieder is welkom om samen met anderen een bakje koffie/thee te komen doen. Deze ochtend wordt er gesproken over het afgelopen jaar en kan er een spelletje gedaan worden. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: € 3,- , dit is inclusief entree + koffie/thee en wat lekkers. Tevens kunt u ook elke maandagmiddag terecht om een boek te ruilen. De dames van de 'bieb' zijn er van 15.00 tot 17.00 uur. Dit alles is geheel gratis en u kunt ook een kop thee krijgen.

MIDDELHARNIS

Aangepaste kerkdienst

Op zondag 14 januari zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor 'mensen met een beperking'. Deze dienst zal plaatsvinden in de Chr. Geref. Kerk te Middelharnis. In deze dienst hoopt ds. G.R. Procee voor te gaan. De aanvang is om kwart vòòr drie. Iedereen is van harte welkom bij deze dienst.

Cursus Geestelijke Vorming

Donderdag 11 januari wordt de Cursus Geestelijke Vorming weer voortgezet. Een ieders uitgenodigd om 19.45 uur aanwezig te zijn in de Rehobôthkerk Middelharnis/Sommelsdijk. Deze avond hoopt ds. P.D.J. Buijs een lezing te verzorgen over een indringend geestelijk getuigenis over 'De onheilige heilige', een levensthema bij H.F. Kohlbrugge. Gebaseerd op Romeinen 7. Bekende en nieuwe gezichten hartelijk welkom.

Computervaardigheden opdoen

Of je het nu leuk vindt of niet: computers & internet zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Wil je iets kopen, informatie krijgen, een vakantie boeken, bankzaken regelen, het gaat steeds vaker alleen nog maar via het internet. Wil je graag meer met de computer & internet doen, maar weet je niet goed hoe het werkt of waar je moet beginnen? Dan is er nu Klik & Tik! Tijdens deze cursus begin je bij het begin. En dan gaan we stap voor stap verder. Je leert typen, e-mailen en gaat het internet op. Ook leer je sociale media gebruiken. Je volgt de cursus zelfstandig en in eigen tempo, met behulp van het cursusboek van Klik & Tik en stap voor stap filmpjes. Gemiddeld zijn er 14 lessen nodig om de cursus te voltooien. Begeleiding, laptop en koptelefoon zijn tijdens de lesdata aanwezig. Iedere eerste woensdagochtend van de maand is het mogelijk om in te stromen bij de cursus Klik & Tik. De instroomdata voor het voorjaar 2018 zijn: woensdag 10 januari; woensdag 7 februari; woensdag 7 maart; woensdag 4 april; woensdag 16 mei. Eerstvolgende startdatum: woensdag 7 februari; tijd: 09.30 tot 11.30 uur; prijs € 15,- voor het werkboek. Aanmelden via www.leerenbeleef.nl of aan de balie in de Bibliotheek Middelharnis.

Tabletcafé

In de bibliotheek van Middelharnis wordt regelmatig een Tabletcafé georganiseerd. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 17 januari. Deelnemers kunnen samen ervaringen opdoen en met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit je tablet halen. Het accent van het Tabletcafé ligt op leren van en delen met elkaar. Van 10.00 tot 11.30 uur. Toegang gratis.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 11 januari is er Breicafé van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Grote Bingo 55+

Op vrijdag 19 januari wordt er een grote bingo georganiseerd in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, aanvang 14.00 uur. Voor één boekje betaalt u € 4,00, voor twee boekjes € 7,00. Natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen. Er is ook nog een verloting: € 1,00 voor 3 lootjes. Het bestuur van ZIJN 55+ heet u van harte welkom, speciaal ook diegenen uit de andere dorpen. Voor informatie kunt u bellen naar Ati Verwoerd: 06-40701181.

OUDE-TONGE

Breicafé

OUDE-TONGE - Woensdagavond 17 januari is het Breicafé weer geopend. Het Breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het Breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept Breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25). Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN: (0187) 483366, of e-mailen naar m.kieviet@zijngo.nl.

Open Schuur Houweling

Zaterdag 8 januari wordt er weer Open Schuur gehouden bij de familie Houweling aan de Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, enz. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

STELLENDAM

Poteravond

Op donderdag 18 januari is er een gezellige poteravond in het Haegse Huus. De aanvang is 18.00 uur. De prijs is € 25,- per persoon, incl. twee consumpties. Aanmelden kan bij Lena Moerkerk, d.moerkerk@hotmail.com, tel. 06-22315726, of Martine Orgers, tel. 06-36503139.

Aftrap campagne ChristenUnie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vrijdagavond 19 januari trapt de ChristenUnie de campagne af voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Er is enkele maanden hard gewerkt aan het maken van een professionele campagnefilm. Die zal deze avond worden gepresenteerd in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Naast het presenteren van de campagnefilm, zijn er speeches van de fractievoorzitter Bert Tuk en de lijsttrekker Gerrit de Jong.
Het officiële gedeelte duurt van 20.00-20.30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om, onder het genot van een drankje, de kandidaten te spreken. Inloop vanaf 19.45 uur.

Diner-bingo voor KiKa

OUDDORP - Op zaterdag 10 februari is er bij eetcafé Springert een diner-bingo t.b.v. KiKa. Om 18.00 uur gaat de zaal open en worden de deelnemers verwelkomd met een drankje.

Rond 18.30 uur wordt de eerste ronde bingo gespeeld. Daarna wordt er een voorgerecht geserveerd dat bestaat uit kippensoep en stokbrood. Vervolgens wordt de tweede ronde gespeeld en om ongeveer 19.00 uur is er het lopend warm- en koudbuffet. Dit bestaat uit salades, stokbrood, kruidenboter, satésaus, kibbeling, saté, schnitzels en natuurlijk verse friet.
Vervolgens zijn er weer twee ronden bingo, gevolgd door het nagerecht naar keuze: ijs of koffie. Na het nagerecht wordt er nog een ronde bingo gespeeld. Ook is er tussendoor een verloting t.b.v. KiKa.
De kosten voor deze avond zijn € 27,50 inclusief 5 bingokaarten. Exclusief de drankjes. Wie meer bingokaarten wil, kan deze op de avond kopen.
Aanmelden via kees@kika-goeree-overflakkee.nl of bel naar Kees Witte: 0187-489097.

Lichtjesparade Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Op zaterdag 27 januari organiseert Oranjevereniging Oude-Tonge ook dit jaar weer een gezellige lichtjesparade. De optocht zal zo'n 45 minuten duren en begint en eindigt bij Ebbe en Vloed in Oude-Tonge. Na afloop is er warme chocolademelk en glühwein en zal er een prijs voor de mooist verklede deelnemer worden uitgereikt. Wanneer je het leuk vindt, mag je dus verkleed komen, zodat je kans maakt op deze leuke prijs. Vanaf 18.30 uur worden er lichtjes verkocht bij Ebbe en Vloed, waarna om 18.45 uur de optocht begint. Zie ook: www.ovot.nl.

Uitslag selfie-wedstrijd GO-Classic

MIDDELHARNIS - Tijdens de 5e editie van de GO-Classic 2017 heeft de gemeente Goeree-Overflakkee een leuke 'selfie-wedstrijd' georganiseerd. Iedereen die meedeed aan de GO-Classic 2017 werd uitgenodigd om de leukste trainingsfoto op de Facebookpagina van de GO-Classic te plaatsen op @GoereeOverflakkeeClassic.

De makers van de leukste/origineelste foto maakten kans op een midweek of weekend voor 2 personen in een 4-persoons beachlodge inclusief ontbijt aan de Brouwersdam. Deze prijs werd beschikbaar gesteld door Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Met deze actie kregen deelnemers aan de wielerronde de kans om nog een keer terug te komen naar het eiland, om Goeree-Overflakkee ook op een andere manier te verkennen.
Uit de vele inzendingen zijn Karin Bogers en Perry Luijkx uit Roosendaal gekozen. Zij fietsten voor het eerst mee met de GO-Classic. Zij waren erg verrast en blij. Binnenkort zullen zij met hun dochter Jowie het super leuke strandhuis direct aan het Grevelingenmeer gaan boeken en de prachtige omgeving en locaties op Goeree-Overflakkee gaan verkennen. Karin en Perry beloofden om de training weer op te pakken, zodat zij op zaterdag 8 september 2018 weer aan de start zullen staan van de 6e editie van de GO-Classic.

Ds. Ron van der Spoel spreekt op Mannendag

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 3 februari wordt weer de – inmiddels – traditionele Mannendag Goeree-Overflakkee gehouden. De mannen komen bijeen in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp.

Het Mannencomité Goeree-Overflakkee, dat bestaat uit mannen afkomstig uit verschillende kerken, organiseert dit jaar weer de jaarlijkse Mannendag op de eerste zaterdag van februari.
Jaren geleden is men begonnen met het organiseren van een dergelijke dag. Vroeger werd die dag in de Technische School in Middelharnis gehouden en duurde een hele dag. Nu wordt deze dag alweer een aantal jaren gehouden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente. De 'dag' duurt nu maar een uitgebreide ochtend, want tussen 12.30 en 13.30 uur is de afsluiting van de bijeenkomst met een uitgebreide lunch.

Zoals gebruikelijk op de Mannendag, is er een spreker die het thema van de dag toe zal lichten. Het thema is 'Het wonder van…' en wordt behandeld door ds. Ron van der Spoel uit Amersfoort. Van der Spoel was voorheen predikant in een PKN-gemeente in Amersfoort. Afgelopen jaar heeft hij een andere bediening gekregen. Als pionier, met steun van de missionaire organisatie IZB, zet hij gebedsposten op in Amersfoort. Het zijn locaties waar christenen samenkomen om regelmatig te bidden voor de directe omgeving waarin ze wonen – de straat, de buurt, de wijk en/of de stad. Verder is hij verbonden aan de organisatie Open Doors.

Van der Spoel heeft als zoon van een politieagent nog een tijdje in Middelharnis gewoond. Het is de bedoeling dat hij met het thema 'Het wonder van…' stilstaat bij wonderen in de Bijbel en in het dagelijks leven. Tijdens de bijeenkomst is er alle ruimte om van gedachten te wisselen met de spreker en met elkaar. Want tijdens de Mannendag is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens de koffiepauzes en tijdens de rijk voorziene lunch waarmee de dag wordt afgesloten. Naast het onderwerp wordt er op deze dag ook veel gezongen. Dit alles onder leiding van United4you.

De deuren van het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp gaan om 8.45 uur open. De bezoekers worden verwelkomd met koffie en wat erbij, het programma begint om 9.30 uur. Het organiserend comité is het ook dit jaar weer gelukt om de prijs voor deelname laag te houden, hierbij heeft het comité hulp gekregen van heel veel sponsoren. De kosten zijn € 10,-, die bij aankomst moeten worden voldaan. Wel dient men zich – ook vanwege de catering – aan te melden voor deze dag. Dit kan via de site www.mcgo.nl. Hier is ook meer info te vinden over deze dag. Per e-mail aanmelden kan ook: aanmelden.mcgo@gmail.com.

In de winter staan alle koeien op stal

Toch stond het werk bij familie Van Adrichem op een lager pitje rondom Kerst en oud en nieuw. Zo worden vooraf de hopen met het ingemaakte gras alvast open gelegd, zodat het minder tijd kost om de koeien te voeren. En de koeien staan deze tijd van het jaar allemaal in de stal, dat maakt het makkelijker om alles in de gaten te houden.

In de winterperiode is er tijd voor klussen die in de drukke periodes blijven liggen. Zo wordt bijvoorbeeld de mestboekhouding en de koeienadministratie bijgewerkt en worden alle machines gecontroleerd. Die moeten piekfijn in orde zijn om straks in het voorjaar probleemloos te functioneren. Deze winter komt daar bij dat er erg veel regen is gevallen. Dus worden de drainagebuizen die het overtollig water afvoeren van het land goed in de gaten gehouden. En er worden extra greppels gegraven om het water naar de sloten te laten stromen. Dat betekent de laarzen aan en met de schop in de hand de polder in.

Het familiebedrijf in de polder bij Melissant bestaat uit Koos en Simone van Adrichem en hun zoons Peter en Maarten. De laatste twee vormen de toekomst, de broers hebben de intentie om het bedrijf voort te zetten. Afgelopen herfst zijn er zonnepanelen geïnstalleerd, daardoor is het bedrijf zelfvoorzienend wat betreft elektriciteit.

Herdenking Ramp voor en door dorpsgenoten

Van links naar rechts: Wim Harteveld, Ben Musters en Jaap van Nieuwenhuizen.

OUDE-TONGE – Dit jaar is het precies 65 jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. Reden voor de herdenkingscomités om wat uitgebreider stil te staan bij deze gebeurtenis, die zo'n enorme impact heeft gehad op het leven van de bewoners op Goeree-Overflakkee. Ook in Oude-Tonge is er een mooi herdenkingsprogramma. Bovendien is daar ook een expositie over de ramp samengesteld, die gedurende een week zal worden vertoond in de pastorie in de Voorstraat. De organisatie heeft al veel beeldmateriaal kunnen verzamelen, maar hoopt ook nog tastbare spullen te verkrijgen. Men doet dan ook een oproep aan mensen die nog spullen hebben, bijvoorbeeld van het Rode Kruis, om deze voor een weekje beschikbaar te stellen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Al ruim een jaar is de organisatie in Oude-Tonge bezig met de voorbereidingen voor de herdenking. Normaliter is deze in handen van de Oranjevereniging. Op verzoek van de gemeente is deze keer de samenwerking gezocht met de Dorpsraad en de eilandelijke ambassadeurs van de watersnoodherdenking. "Vorig jaar zijn we al bij elkaar gekomen", vertelt Wim Harteveld, de voorzitter van de Oranjevereniging. "Samen met Ada Overwater, Sandra Bouwer en Hugo Verwey, namens de gemeente, Ben Musters van de Dorpsraad en Jaap van Nieuwenhuizen, één van de ambassadeurs, hebben we een organisatiecomité gevormd en ons ingezet voor een mooi programma. Ook de scholen zijn er weer bij betrokken. Het moet immers een herdenking worden voor jong en oud. Dit jaar zal naast burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam, de Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit aanwezig zijn".

Herinneren en bedanken

"We hebben dit jaar wat groter uitgepakt, omdat het 65 jaar geleden is, maar ook omdat er nu nog veel nabestaanden en overlevenden zijn, die de ramp hebben meegemaakt en hun verhaal kunnen doen", voegt Jaap van Nieuwenhuizen er aan toe. "Wij willen hen met deze herdenking laten weten, dat we hun omgekomen dierbaren niet zijn vergeten. Daarnaast is het nu nog mogelijk om een eerbetoon te brengen aan allen die hebben geholpen in de nadagen van de ramp. Mensen die anderen gered hebben of hebben meegeholpen met het ruimen van het puin en de wederopbouw. Nationaal en internationaal. Maar ook de moddermeisjes, de militairen en alle mensen die hun huis openstelden om dorpsgenoten op te vangen, die geen dak meer boven hun hoofd hadden. Het is nu de tijd om hen te eren en nogmaals te bedanken".

Programma

"We hebben er echt een programma voor en door de dorpsgenoten van willen maken", laat Ben Musters weten. "Er is eerst een herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk, waarbij iedereen welkom is. Tijdens de dienst zal Ina Mackloet haar persoonlijke herinneringen voorlezen. Ook zijn er muziekmomenten, door Rinus Verhage op orgel en Marlotte van 't Hoff met zang. Na dit onderdeel gaan we in stille tocht naar de begraafplaats aan de Heerendijk. Op de begraafplaats zal Jaap Smit spreken en zullen diverse kransen worden gelegd. De muzikale begeleiding is in handen van Henk Braber op trompet. De herdenking wordt afgesloten met een koffiemoment in de (nieuwe) Lely. Op de Kaai zullen deze hele dag een tiental grote foto's te zien zijn, die de ramp in en rondom ons dorp in beeld brengen. We raden iedereen aan om een kijkje te gaan nemen."

Tentoonstelling

Zoals vermeld, is er ook een tentoonstelling samengesteld. Deze is ingericht in de pastorie aan de Voorstraat. De tentoonstelling bestaat uit heel veel beeldmateriaal, wat is verkregen van zowel dorpsgenoten als van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Ook is er een touchscreentafel, waarop foto's te zien zijn. Toch hoopt de organisatie ook nog wat tastbare spullen, als spades, rieken en overig gerei binnen te krijgen van mensen die dit voor een weekje willen afstaan. Er is destijds veel uitgereikt door het Rode Kruis en men hoopt dat daar nog wat van aanwezig is. Wie wat beschikbaar heeft, kan contact opnemen met Ben Musters via ben@dorpsraadoudetonge.nl of 06-46635173.

De tentoonstelling is op 1 februari geopend van 11.00-17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna is deze tot en met 9 februari dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 4 februari is de pastorie gesloten.

<In kader>

Programma 1 februari Oude-Tonge

Herdenkingsdienst Hervormde Kerk:

9.30 uur: Inloop en ontvangst; 10.00 uur: Welkom door Wim Harteveld; 10.05 uur: Muziek en stiltemoment; 10.10 uur: Toespraak door burgemeester Ada Grootenboer; 10.15 uur: Persoonlijke herinnering door Ina Mackloet; 10.25 uur: Muziekmoment; 10.30 uur: Einde herdenkingsdienst en opmaken voor stille tocht.

Herdenking op de begraafplaats Heerendijk

10.35 uur: Stille tocht naar begraafplaats Heerendijk; 10.45 uur: Welkomstwoord door Wim Harteveld; 10.50 uur: Gedichten voorgedragen door kinderen van Christelijke basisschool De Bron; 10.55 uur: Toespraak Commissaris van de Koning, Jaap Smit; 11.05 uur: Kranslegging door burgemeester Ada Grootenboer en de Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit; 11.10 uur: één minuut stilte; 11.11 uur: Krans- en bloemleggingen; 11.20 uur: Wandeling langs de graven; 11.30 uur: Koffiemoment in hotel-restaurant De Lely, Kaai 16.

KijkbijdeBoer komt eraan

GOEREE-OVERFLAKKEE - De voorbereidingen voor KijkbijdeBoer zijn in volle gang. Op 2 april (Tweede Paasdag) zetten agrarische bedrijven op Goeree-Overflakkee hun deuren open. Onder hen zijn akkerbouwbedrijven, melkveebedrijven, een manege en twee molens. Het is niet alleen kijken, er zijn ook verschillende activiteiten. Kortom, een leerzaam uitje voor jong en oud. Meer informatie over editie 2018 vanaf half februari op kijkbijdeboer.nl. (Foto: Archief Eilanden-Nieuws)

Winterprogramma 2018 De Motte

MIDDELHARNIS - De historische vereniging De Motte heeft ook dit jaar weer boeiende dingen op het programma staan. Op woensdag 17 januari, dinsdag 6 februari en dinsdag 13 maart vinden de lezingen van het winterprogramma plaats. Tijdens ieder van deze lezingen neemt een spreker de aanwezigen mee in een onderwerp dat iets van doen heeft met de geschiedenis en/of archeologie van Goeree-Overflakkee. De onderwerpen van dit jaar zijn:

17 januari: De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee
6 februari: De familie Van Aerssen van Sommelsdijck
13 februari: De Noordzee als schatkamer voor paleontologie en archeologie

Alle lezingen worden gehouden in het Oude Raadhuis, Raadhuisstraat 1. Vanaf 19.30 uur kan men binnenlopen en een kopje koffie nuttigen. Om 20.00 uur starten de lezingen. Voor leden van De Motte is de entree gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom! Van hen wordt een kleine bijdrage van € 3,- gevraagd.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Hieronder volgt de uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F3 en F4, gereden op zaterdag 6 januari in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan 't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.
Proef F3. Robine v. Burg, Sproet, 235 pnt; Edy de Rover, Magic M, 233 pnt; Susanne v. Brussel, Sonja, 226 pnt; Daphne Abresch, Gabanna, 226 pnt; Lieve Pabbruwee, Kelly, 217 pnt.
Proef F4. Julia v. Beusichem, Gabanna, 240 pnt; Ymke v. Laere, Doddle, 239 pnt; Nikita Goemaat, Rody, 234 pnt; Ilse v. Loo, Doddle, 233 pnt; Caroline Bouwmeester, Doddle, 233 pnt; Nienke Jordaan, Gabanna, 222 pnt; Floortje v.d. Tol, Balou, 221 pnt; Danique Hagoort, Magic M, 221 pnt.

Succesvolle Decemberactie Goudsmid afgesloten

MIDDELHARNIS - Heel de decembermaand konden de mensen een formulier inleveren bij De Goudsmid om kans te maken op een prachtig sieraad uit de Rosa Di Luca collectie. Inmiddels is de actie afgelopen en is de laatste winnaar bekend. Mevrouw Van de Boogert uit Middelharnis was de laatste winnaar van 2017. Ook haar reactie was: "Ik win nooit wat" en ze was heel verrast met de door haar gewonnen prijs. Daar er vele honderden mensen in de decembermaand een formulier bij De Goudsmid hebben ingeleverd, kunt u er op rekenen dat De Goudsmid de Decemberactie aan het einde van 2018 weer zal herhalen. Houd u deze krant goed in de gaten, want er zullen in 2018 nog vele acties volgen! "De Goudsmid is toch de man die van winkelen een feest maakt".

Vrijdag in de krant

Stand van zaken Droomfonds

Nieuws uit de gemeenteraad