info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

12 februari 2019

Dinsdag Eilanden-Nieuws 12 februari 2019


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Restauratie Fort Prins Frederik officieel gestart

OOLTGENSPLAAT - Vorige week donderdag vond met het (her)planten van een kastanjeboom de officiële start plaats van de restauratie van het Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. De symbolische starthandeling werd verricht door Rik Janssen, gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland en Daan Markwat, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee en tevens voorzitter van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. (Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee)

Lees verder op pagina 3

Koninklijke Onderscheiding voor brandweerman Kees Bal

OOLTGENSPLAAT - Op vrijdagavond 8 februari werd de heer Kees Bal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De brandweerman van de blusgroep Ooltgensplaat kreeg zijn onderscheiding uitgereikt door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Kees Bal verlaat na 36 jaar de vrijwillige brandweer. Inmiddels is hij het boegbeeld van blusgroep Ooltgensplaat. In deze 36 jaar ontwikkelde hij zich tot een zeer ervaren en goed functionerend coördinerend bevelvoerder. Naast bevelvoerder was hij instructeur, chauffeur, bestuurslid van de brandweervereniging en jurylid van de ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). Zijn zoon Jos heeft inmiddels het stokje van zijn vader overgenomen.

Door zijn manier van leidinggeven is de ploeg van Ooltgensplaat een hecht team, dat meer doet dan alleen maar uitrukken en oefenen. Door zijn lange staat van dienst betekende Kees veel voor de bevolking van Goeree-Overflakkee, maar ook daarbuiten door de assistentie van blusgroep Ooltgensplaat in de regio.

NXXT rijscholen 'Beste van Nederland'

STELLENDAM - NXXT rijscholen is door het RTL 4-programma 'De Beste van Nederland' uitgeroepen tot Beste rijschool van Nederland.
De gemeente Goeree-Overflakkee kon dit heuglijke feit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom bracht wethouder Tea Both van Economische Zaken een bezoek aan het in Stellendam gevestigde hoofdkantoor en overhandigde bloemen aan directeur Jan Catsburg.
NXXT rijscholen is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk opererende rijschool. NXXT heeft inmiddels zo'n 120 aangesloten rijinstructeurs. Zij werken op basis van een franchiseformule. FIRSTT, het andere bedrijf van Catsburg, verzorgt de rijopleidingen van deze instructeurs. Kwaliteit staat bij NXXT voorop en blijft zo gewaarborgd.

2 / 32

Agenda

Woensdag 13 februari

GOEDEREEDE – Vrouwen van Rondom Goeree, ledenvergadering. Alleen toegankelijk voor leden in verenigingsgebouw Oostdam.
OUDE-TONGE – Potermaaltijd met een optreden van Het Bruinisser Visserskoor. Vanaf 14.00 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Deelname kost € 12,50. Aanmelden kan door een envelop, met naam, adres en de vooruitbetaling van € 2,50 in de bus te doen bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3. Haar nummer is 0187-642697.

Donderdag 14 februari

DIRKSLAND - Breicafé Reginahof. Van 10.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Valentijnsbingo in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur.
GOEDEREEDE – Bijeenkomst Chr. Vrouwenbond Goeree in verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 20.00 uur. Lezing door mevr. M. Nelis, 'Reis door Afrika'. Meer info: 0187-683223.
MIDDELHARNIS - Oogcafé Goeree-Overflakkee, van 14.00 tot 16.30 uur in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27.
MIDDELHARNIS – Aanschuifkoor in Het Diekhuus, van 14.00 tot 15.30 uur.

Vrijdag 15 februari

NIEUWE-TONGE – Bingo in Ons Dorpshuis met 10 rondes en 1 superronde. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
SOMMELSDIJK – Knutselen voor Valentijn. Aanvang 14.00 uur. Entree € 2,50. Bij Wijkvereniging De Zwaluw.
SOMMELSDIJK – Het Prieel van Bingo Beats & Bubbles. Inloop vanaf 19.30 uur en kaarten zijn verkrijgbaar via https://bbb.wetickets.shop.
STELLENDAM – Verkoping, georganiseerd door de Hersteld Hervormde Vrouwenvereniging 'Onderzoekt de Schriften'. In de Bethelkerk aan de Voorstraat, van 14.00 tot 18.00 uur.

Zaterdag 16 februari

MELISSANT – Verkoping vrouwenvereniging van de Ger. Gem. In Verenigingsgebouw De Poort, Voorstraat 14, van 10.00 tot 14.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Boekenmarkt Alles Wisselt, tussen 9.00 en 12.00 uur. Van Weelstraat 1.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente. Uurtje Johannes de Heer en andere liederen zingen met orgelbegeleiding. Van 19.30 tot 20.30 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo bij Wijkvereniging De Zwaluw. Zaal open 19.30. Aanvang 20.00 uur.

Maandag 18 februari

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen aan de Ring, lezing over vlinders bij de PCOB. Aanvang 14.00 uur.
MIDDELHARNIS - Hoeksteenlezing/cursus Geestelijke Vorming. Dhr. B.S. van Groningen. Thema: 'Leven in de eindtijd'. Aanvang 20.00 uur in De Hoeksteen aan de Ring.

Woensdag 20 februari

ACHTHUIZEN – Bingomiddag. Aanvang 13.30 uur in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.
MELISSANT – Koffieochtend in De Melishof. Deze keer staat het sjoelen centraal, daarnaast kunnen ook andere spelletjes worden gespeeld. Aanvang 10.00. Afsluiting 12.00 uur. Entree: € 3,-. Bij vragen of vervoersproblemen: bel 602411.
MIDDELHARNIS – Bingomiddag in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 13.30 uur. Meer info: 483366.

Zichtlijnen op het Volkerak-Zoommeer terug

OOLTGENSPLAAT - Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat neemt vooral de laatste jaren een grote plaats in het regionale nieuws. Er waren jaren van onzekerheid, ook voor de bewoners van het terrein van het Fort. Maar ruim een jaar geleden werd de gemeente Goeree-Overflakkee eigenaar van het complex. Er zijn grote plannen voor 'het Fort'. Donderdag werd het startmoment officieel gemarkeerd.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Met het planten van een kastanjeboom startten wethouder Daan Markwat en gedeputeerde Rik Janssen de renovatie van het Fort. In de Donjon van het Fort was, voorafgaand aan de symbolische handeling, een bijeenkomst waarin wethouder Markwat uitleg gaf over de werkzaamheden. Hij stond in het kort stil bij de verwikkelingen die er in de afgelopen jaren zijn geweest. Er zijn wisselingen van eigenaren geweest en veel onzekerheden van de bewoners van het recreatieterrein. Toen de gemeente het Fort in bezit kreeg, werden er plannen gemaakt om het complex grondig onder handen te nemen. In de afgelopen tijd zijn er op het terrein al verschillende recreatiewoningen geruimd en is men begonnen met het opknappen van het terrein. Het eerste karwei is het verwijderen van de begroeiing en de grond van de Donjon. Vervolgens zal de restauratie verder worden aangepakt. De volledige plannen zijn nog niet bekend.
Wethouder Markwat sprak zijn waardering uit richting de provincie, die ook nauw betrokken is bij de renovatie van het complex.
De projectleider namens de gemeente is Arnold Schiettekatte. Tijdens de bijeenkomst in de Donjon legde hij uit wat de plannen inhouden. Hij liet beelden uit het verleden zien, maar ook wat de toekomst zal zijn. Naast het opknappen van verschillende projecten op het terrein, zal ook de vestingwal en de voet van de vestiging worden vrijgemaakt. Daardoor zal er niet alleen een beter zicht op het voormalige militaire complex worden verkregen, maar men verwijdert ook begroeiing, om de zichtlijnen op het Volkerak-Zoommeer te herstellen. De volgende stap zal zijn de restauratie van de geschutstoren en de reconstructie van de oorspronkelijke (fiets- en voetgangersbrug). Ook zal de historische beplanting op het Fort worden teruggebracht.
Gedeputeerde Rik Janssen verzekerde blij te zijn dat de provincie een bijdrage mag leveren aan dit mooie erfgoed. Hij feliciteerde de betrokkenen met de plannen.
Na de officiële handeling was het tijd voor een korte rondwandeling over het Fort, waarbij de genodigden een indruk kregen van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd en van het karwei dat nog wacht (zie foto's).

Smullen van kibbeling op Ouddorpse scholen

OUDDORP - Het was donderdagochtend smullen voor honderden leerlingen op de School met de Bijbel Koningin Beatrix aan de Margrietweg. Hier serveerden docenten rond de klok van 10, op keurige schalen, gebakken kibbeling. De traktatie was afkomstig van Visspecialist Hameeteman. Dit bedrijf stapte, na een recente grondige interne verbouwing, in het kader van duurzaamheid over van gas op het gebruik van een elektrische bakoven. Wethouder Tea Both was donderdag - in het kader van haar portefeuille innovatie en duurzaamheid - al een kijkje komen nemen in Ouddorp. De leerlingen en hun docenten waren in hun sas met de lekkere hap. Met nog een kleurplaat erbij van een vissersschip was het festijn compleet. Bij o.b.s. De Westhoek stond het smulfeest op vrijdag op het programma. Terwijl de bewoners van woonzorgcomplex De Vliedberg dinsdag worden verrast. (Jaap Ruizeveld)

Boekpresentatie Marije Bruggeman (15 jaar)

MIDDELHARNIS – Kom op vrijdagavond 15 februari naar de boekpresentatie van Marije Bruggeman uit Oude-Tonge in de Bibliotheek in Middelharnis.

Van haar debuut 'Vertrouw me' zal Marije het eerste exemplaar overhandigen aan wethouder Bruggeman. Vanaf 18.30 uur staat koffie en thee klaar en om 19.00 uur begint de officiële presentatie. Na het officiële gedeelte is er gelegenheid om het boek te kopen en zal Marije signeren.
Marije Bruggeman uit Oude-Tonge is een 15-jarig meisje dat al op jonge leeftijd verhaaltjes verzon en later boeken begon te schrijven. Haar verhalen gaan voornamelijk over paarden en over verhoudingen tussen mensen en bevatten veel spanning. Marije heeft twee eigen pony's, Meissie en Indy. Meissie is de pony waarmee ze op de foto staat. Inloop 18.30 tot 19.00 uur. Toegang gratis.

Rectificatie Monumentenbordjes

In de abonneekrant van vrijdag stond een artikel over de vervanging van de bordjes die in de jaren zeventig en tachtig door de ANWB op monumenten zijn geplaatst. De gemeente gaat kijken of de bordjes in samenwerking met de ANWB kunnen worden vervangen. De gemeente gaat kijken hoe ze beter onderhoud kan plegen. Samen met ANWB wordt gekeken naar mogelijkheden tot vervanging. Uit het geplaatste artikel zou kunnen worden opgemaakt dat dit overleg al heeft plaatsgevonden. Dit is echter nog niet gebeurd.

Koor- en samenzangavond in Brielle

BRIELLE - Op 16 februari wordt een grote koor- en samenzangavond gehouden in de fraaie Grote of Sint-Catharijnekerk van Brielle. De bekende organist André Nieuwkoop zal de samenzang (met bovenstem) begeleiden.

Het Dirkslands Mannenkoor en het Christelijk Ouddorps Mannenkoor onder leiding van Dinant Struik zullen deze avond samengesteld optreden, begeleid door de organisten Jan Rozendaal en Willem den Boer.
U kunt de auto vrij parkeren bij de Jumbo aan de Thoelaverweg in Brielle, waarna u na 7 minuten lopen door Brielle bij de kerk bent. Bij de kerk zijn 5 invaliden-parkeerplaatsen.
De avond, die aanvangt om 19.30 uur, wordt geleid door ds. G. Pater. Gezien de verwachte belangstelling, gaan de deuren van de kerk om 18.50 uur open.
Er wordt een collecte gehouden waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan Stichting Christenen voor Israël. De toegang is vrij!

AED naar buiten in Herkingen

HERKINGEN - De AED bij de voetbalvereniging in Herkingen is naar buiten verplaatst.

Het apparaat hing in de kantine en was enkel beschikbaar als deze geopend was. In overleg met de dorpsraad en na een financiële bijdrage, hangt hij nu bij de hoofdingang aan de Stoofweg, indien nodig kan hij daar opgehaald worden.
In Herkingen hangen er nu drie AED's buiten. De andere twee zijn van de EHBO-vereniging en zijn vorig jaar naar buiten verplaatst. Eén hangt er bij de poort van de dagwinkel en de andere hangt bij de ingang van Ons Huis. Dus op verschillende plaatsen hangen er nu AED's. "We hopen dat het gebruik hiervan niet nodig is, maar de voorziening is er", aldus de dorpsraad. Door de inwoners van Herkingen is er positief op gereageerd.
Wie een reanimatiecursus wil volgen, kan contact opnemen met met de EHBO-vereniging van Herkingen, deze organiseert regelmatig een cursus.

Kansen voor het openbaar onderwijs: Samen verder met een nieuw onderwijsconcept op een nieuwe plek

De J.C. van Gentschool.

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Het dalende aantal leerlingen op OBS d'n Tuun zette overkoepelende organisatie SOPOGO aan het denken. Wat als ze samengaan met de JC van Gent? Kunnen we dan denken aan het ontwikkelen van een nieuwe locatie? Welke mogelijkheden hebben we dan? Het lijkt de moeite van het onderzoeken waard. In de zomer van 2018 informeert SOPOGO de gemeente over het plan om beide openbare scholen in Middelharnis/Sommelsdijk te fuseren. Begin dit schooljaar stemmen beide medezeggenschapsraden in met het onderzoek.

Bestuur en directie onderzoeken samen met ouders en leerkrachten uit de MR (medezeggenschapsraad) de haalbaarheid om van twee scholen, één te maken.
Het VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs) en VOS/ABB (de vereniging voor openbare en algemeen toegankelijke scholen) ondersteunen en adviseren de scholen bij het opstellen van de fusie -effectrapportage. Ze onderzoeken op welke terreinen de scholen gemakkelijk zijn samen te voegen en waar er door eventuele verschillen tussen de scholen gekeken moet worden naar mogelijke oplossingen. Een belangrijk onderdeel van het fusietraject is een ouderpeiling. Wat het effect is van de fusie wordt voorgelegd aan het college van B&W en de raad van toezicht van SOPOGO.

Wat betekent dit voor de scholen?

D'n Tuun.

We vroegen het aan Sanne Wensink, directeur van beide scholen: "Als er na het onderzoek ingestemd wordt met een fusie, wordt na de zomer van 2019 d´n Tuun formeel opgeheven. Dit is de officiële weg die we samen met de gemeente, medezeggenschapsraden en raad van toezicht moeten doorlopen. Het betekent echter niet dat de deuren sluiten. De school blijft gewoon open, alleen dan voorlopig als dislocatie van de JC van Gent".

Nieuwe locatie

De scholen komen samen in aanmerking voor nieuwbouw op een nieuwe locatie in Middelharnis/Sommelsdijk. Sanne Wensink ziet kansen:"Doordat we een nieuwe school kunnen bouwen, hebben we de vrije hand in de indeling van ruimten. We kunnen vaste vormen los laten en ons helemaal richten op leerling specifiek onderwijs. Een nieuw gebouw biedt kansen om ons onderwijs nog verder te optimaliseren".
De afgelopen jaren hebben beide scholen al ingezet op adaptief onderwijs. Zij zijn gaan werken vanuit leerlijnen en leerdoelen. Waarbij er ook veel aandacht is voor het leren leren. Allemaal bedoeld om leerlingen goed voor te bereiden op de toekomst.
Sanne:"Leerlingen leren bij ons op verschillende manieren: spelenderwijs en middels verschillende werkvormen. Daarnaast geven wij vakgeïntegreerd (thematisch) onderwijs waarbij er
ook aandacht is voor wetenschap en techniek. Dit vergroot enorm het plezier in het leren.

Integraal kindcentrum (IKC)

De nieuwe school (JC van Gent en d´n Tuun) vormen samen een integraal Kindcentrum. Dit betekent dat opvang en onderwijs vloeiend in elkaar overlopen en plaatsvinden vanuit dezelfde visie. In een IKC komen opvang en onderwijs samen voor kinderen van 0 – 13 jaar. De nieuwe school moet één plek worden waar vakspecialisten, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers en externe partijen (sport, zorg en cultuur) doelgericht samenwerken om de kansen en leeromgeving voor kinderen optimaal in te richten. Sanne: Zo organiseren wij een doorlopende ontwikkeling en wordt de doorgaande ontwikkellijn in opvoeding en leren gewaarborgd. We zijn ervan overtuigd dat met zorgzaamheid, liefde en aandacht voor ieder kind, in een veilige en uitdagende omgeving, kinderen ontdekken, leren en uitgroeien tot zelfbewuste individuen.

Ouders denken mee

Sanne Wensink: "De komende periode staat in het teken van informeren en betrekken. Er zullen verschillende bijeenkomsten worden georganiseerd om ouders mee te nemen in de fusie, realisatie nieuwbouw en de wijze waarop wij onderwijs voor onze leerlingen kunnen optimaliseren. Ouders wordt gevraagd deel te nemen aan het ouderpanel. Zo kunnen ze actief meedenken over de inrichting van ons nieuwe gebouw en ons onderwijsconcept. Wij zijn erg benieuwd naar het gezamenlijk resultaat".

Onderwijs voor iedereen

Op SOPOGO- scholen worden kinderen gestimuleerd om op ontdekking te gaan. De insteek is:
'De wereld aan je voeten. Ontdek je mee?' Ieder kind is uniek en vol talenten. Om dit te ondersteunen bieden de scholen ruimte voor ontwikkeling op allerlei terreinen als techniek, kunst en cultuur. Eens binnenkijken? Bel voor een afspraak met J.C. van Gent 0187-482063 of d'n Tuun 0187-482651. Er is altijd een SOPOGO-school bij jou in de buurt: www.sopogo.nl
(Persbericht SOPOGO)

Campagne 'Maak van gezonde pup geen wees' succesvol

STELLENDAM - De Nederlandse zeehondencentra Pieterburen, A Seal Stellendam en Ecomare en de EHBZ kijken tevreden terug naar hun voorlichtingscampagne van afgelopen winter. Het doel was dat zeehondenpups en hun moeders rust krijgen tijdens de zoogperiode. Alle drie de centra kregen minder grijze zeehondenpups in de opvang dan vorig jaar.

In november hebben de zeehondencentra Ecomare, A Seal en Pieterburen en de strandingsorganisatie EHBZ hun voorlichtingscampagne 'Maak van een gezonde pup geen wees' voortgezet. Door middel van voorlichting op social media en op de veerboten van de rederijen Doeksen en Wagenborg werd het publiek ingelicht over wat te doen wanneer ze een jonge zeehond aantreffen. Rust en ruimte geven is belangrijk om de moeders en pups in deze periode te helpen.

De centra geven dan ook een groot compliment aan het publiek dat aan de boodschap gehoor gaf. Hoe groot de rol van de campagne is geweest is lastig te duiden, maar feit is wel dat de centra meer meldingen van zeehonden ontvingen, maar minder dieren uiteindelijk hebben moeten opvangen. De centra zijn blij met al deze ontwikkelingen, want zij kunnen hun aandacht dan richten op de dieren die daadwerkelijk opvang nodig hebben.

Grijze zeehonden worden met een witte vacht geboren en blijven de eerste drie weken op het land liggen. Als de moederzeehond gaat vissen en de pup tijdelijk alleen is, kan het jong een klaaglijk geluid gaan maken. Mensen associëren dit met huilen en denken dan soms dat het dier in nood is. Het is echter normaal gedrag van een jonge zeehond in de zoogtijd om contact te maken met de moeder. Het hoeft geen teken te zijn dat de zeehond verweesd is.

Zeehonden in deze periode rust gunnen helpt onnodige opvang voorkomen. Rust en observatie op afstand is dus het devies. De beste plek voor een zeehond is uiteindelijk de zee. Bij twijfel is het goed om het dichtstbijzijnde opvangcentrum te bellen. De professionals zullen dan de situatie beoordelen. De centra blijven zich inzetten voor zeehonden die daadwerkelijk in nood zijn.

Voorlezen met peuters en kleuters op De Westhoek

OUDDORP - In het kader van de nationale voorleesdagen is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Kibeo kinderopvang, peuterspeelzaal 'De Gornet' en de jongste groep kleuters van basisschool De Westhoek. De peuters en kleuters hebben elkaar bezocht om samen te luisteren naar het prachtige verhaal over een poes die de weg kwijt is. 'Een huis voor Harry' is het boek dat dit jaar centraal stond bij de voorleesdagen. Zowel de peuter- als de kleutergroepen werken met dit thema, dus het was een feest van herkenning voor beiden. Voorlezen is enorm belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Hetzelfde boek meermaals lezen is niet saai, maar versterkt juist het taalgevoel. Ook de leerlingen uit groep 8 hebben hun steentje bijgedragen. Zij hebben voorgelezen bij de peutergroepen, wat zowel voor de kleintjes als voor de voorlezers heel leuk, maar best spannend was.

VEERO uit zorgen over inhoud aanpak recreatie-initiatieven

Een deel van het Ouddorpse recreatiegebied op een archieffoto.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op de lijst Ingekomen stukken bij de gemeenteraadsvergadering staat donderdag een aantal documenten (reacties) van de VEERO en o.a. Stichting Natuurlijk Ouddorp. Dit passend bij een of meer van de drie onderwerpen op de agenda in de beeldvormende- en oordeelvormende fase: Plan van Aanpak Recreatie-initiatieven, het bestemmingsplan Ouddorp-Bad deelgebied Oost en het bestemmingsplan Woningen hoek Oude Nieuwlandseweg/Westerweg, alles in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

De reactie van de VEERO is tweeledig. Enerzijds wordt gewezen op prettige samenwerking en contacten als stakeholder in het proces bij de totstandkoming van de toeristische visie met de gemeente, Groene Raad en overige partijen. Dit heeft geleid tot een aantal goed geformuleerde en onderbouwde beleidsstukken, waarmee de sector de komende jaren duidelijk vooruit kan. Maar op andere punten, met name in het Plan van Aanpak, heeft de VEERO een hele andere visie dan de opstellers van het document.

Grote zorgen

VEERO maakt zich grote zorgen over de gevolgen hiervan, mocht het document in de huidige presentatie door de gemeenteraad worden overgenomen. Gemeente en stakeholders maken nu beleid die de toekomst bepaalt voor het recreatieve product, landschap, enz. Een goed doordacht en afgewogen beleid is dan ook cruciaal voor bezoeker, inwoner en ondernemer. De VEERO vraagt de fracties haar reactie op het Plan van Aanpak mee te nemen in de overwegingen bij het debat van donderdagavond. Wij zijn graag bereid persoonlijk er een toelichting op te geven, stelt Jeroen den Hollander in zijn brief.

Natuurlijk Ouddorp

Stichting Natuurlijk Ouddorp vraagt met een groot aantal documenten, aanbevelingen/wensenlijst en projectbijlagen ook breed aandacht op de lijst Ingekomen stukken. Algemeen wordt het gemeentelijke bestuur gevraagd de oogwaardige cultuurhistorische waarde van het Schurvelingengebied te respecteren; de cultuurhistorische waarde van de kerkenpaden te koesteren, met het doel tot openstelling daarvan te komen als recreatief wandelgebied en uiteraard is er aandacht voor veiligheid van de burgers in verband met het steeds drukker wordende verkeer en aandacht voor zondagsrust in de badplaats.

Op agenda

In bijlagen geeft de stichting haar aanbevelingen en wensen aan van - onder andere - de onderwerpen Bed & Breakfast (zoveel mogelijk in buitengebied) tot Ouddorp-Bad Oost (geen appartementen hoogbouw), van Toppershoedje (geen uitbreiding) tot minicampings (maximum 5). De volledige inbreng van Stichting Natuurlijk Ouddorp staat op de vergaderagenda voor de raad van donderdag 14 februari.

Verkoopdagen van kunst, antiek en design in de Exoduskerk

SOMMELSDIJK - Dit jaar wordt voor de tweede keer een bijzonder kunstverkoop evenement gehouden op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei in de Exoduskerk aan de Dorpsweg in Sommelsdijk.

In de grote ontmoetingsruimte van deze kerk zal een selectie van kunstvoorwerpen te koop aangeboden worden van goede kwaliteit.
Schilderijen, keramiek, glaswerk, porselein, grafiek, zilver, oud speelgoed, antiquariaat, curiosa en design.
De objecten worden geschonken door leden en vrienden van de Exoduskerk.
Een groepje "kunstkenners" is volop bezig de kavels te onderzoeken. De objecten worden beoordeeld op hun herkomst, echtheid en conditie en er wordt een waardebepaling gedaan. Vervolgens zullen de voorwerpen voor een schappelijke prijs te koop aangeboden worden.
De commissie, die deze verkoopdagen organiseert, vertelt dat er enkele heel bijzondere voorwerpen zijn geschonken. Zij wil daar over enkele weken uitgebreid mee in de publiciteit komen. Eerst wil zij echter verzekerd zijn van de echtheid van de aangeboden kavels.
Een aantal objecten zal volgens het veilingsysteem van online veilinghuizen aangeboden worden.(zoals b.v. catawiki). Dit houdt in, dat u tijdens uw bezoek gedurende deze twee verkoopdagen op een kavel een hoger bod kunt uitbrengen dan het op dat moment genoteerde hoogste bod. Op zaterdagmiddag (op een vastgestelde tijd) loopt vervolgens het tijdslot af. De hoogste bieder wordt dan de eigenaar. De veiling geldt dus slechts voor enkele objecten die daarvoor geselecteerd zijn.
Ook zal er deze dagen een eenvoudige catering zijn. U kunt genietend van uw koffie, al 'googlelend' onderzoeken hoe waardevol uw aankoop wel is.
Het beloven twee leuke dagen te worden, waarbij u kunt genieten van de aangeboden kunstvoorwerpen. Wellicht bent u getuige van spannende momenten tijdens het aflopen van de diverse veilingen.
De openingstijden van dit evenement zijn: vrijdag 10 mei van 11.00 tot 21.00 uur en zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

OKRR geeft signaal af

GOEREE-OVERFLAKKEE – Aan de vooravond van de eerste debatten in de gemeenteraad van donderdag 14 februari over drie belangrijke dossiers gericht op uitwerking van de toeristische recreatievisie, Plan van Aanpak en Ouddorp Bad Oost, heeft ook Ouddorp Kust Rust Ruimte nog een extra signaal afgegeven. In een dit weekend uitgebrachte nieuwsbrief schetsen Gjalt Huppes en Kors Pijl nog eens de standpunten van OKRR.

Door Jaap Ruizeveld

Het zijn spannende tijden. We moeten zeer alert zijn, meldt het bestuur. Het gaat om de toekomst van het landschap in het kader van ontwikkelingen in de recreatievoorzieningen en uitvoeringsmogelijkheden. Zoals het nu wordt gepresenteerd is het veel te uitnodigend, stelt OKKR. Uitspraken in de documenten dat er zoveel mogelijk natuur dient te zijn en blijven, stroken niet met de geboden mogelijkheden voor recreatieve invulling. Het kan toch niet de bedoeling zijn om ook overal aan de randen van het open en agrarisch gebied te bouwen, zoals het ontwikkelkader aangeeft. Heel kritisch is OKRR over plan Ouddorp Bad Oost. Waarom wordt er aan de rand van Ouddorp een villawijk in het duurdere segment gebouwd? Wij staan voor een beleid waarin openheid van het zandwallengebied en de kwaliteit van de huidige open kamers overeind blijft, aldus de nieuwsbrief.

Kleuters naar de markt

OUDDORP - De groepen 1-2 van de Kon. Beatrixschool in Ouddorp werken deze periode over 'de markt'. "Wat zijn de kinderen enthousiast over het thema! We zijn heel blij dat we in ons dorp elke dinsdag de weekmarkt hebben en zijn met de kinderen daar een kijkje gaan nemen", aldus de juf. Alle kinderen van de groepen 1 kochten er ingrediënten om daarvan op school een lekker gerecht te maken: groentesoep, tomatensoep, vruchtenbowl, kaas en worstspiesjes. De kinderen van groep 2 schreven thuis een boodschappenbriefje, stopten dat in hun portemonnee en kochten op de markt zelf hun boodschap! Een bos bloemen, doosje aardbeien, een paar sokken, een stuk kaas of lekkere gehaktballetjes. Wat voelde dat echt, zelf je boodschap 'voorlezen'. En dat was nog niet alles, want toen ze terug gingen naar school had elk kind ook nog een zakje rozijnen, appeltje, een stukje kaas, plakje worst, krentenbol en een mooie bloem. En dat kregen ze gratis! "Daarom willen we alle marktverkopers hartelijk bedanken voor de vriendelijke ontvangst en alles wat we kregen! Het was leuk dat u ook echt tijd voor ons vrijmaakte!"

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 25 februari a.s. een sjoelmiddag. Deze sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee. Iedereen is van harte welkom.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 27 februari a.s is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom. Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 06-20 10 40 65. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Breicafé

Donderdag 14 februari is er weer Breicafé aan de Reginahof 1. Een ieder is van harte welkom. "Breng u eigen brei- of haakwerkje mee en kom genieten van het samen zijn", aldus de organisatie. Men kan ook eens vrijblijvend binnenlopen. Het Breicafé is van 10.00 tot 12.00 uur en wordt om de week op donderdag gehouden. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Valentijnsbingo

Donderdag 14 februari is er een Valentijnsbingo in de Victoriahal. Er is een gratis hapje en wat extra geldprijzen. De zaal gaat om 18.45 uur open en de ballen starten om 19.30 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

MELISSANT

Verkoping vrouwenvereniging

Zaterdag 16 februari houdt de vrouwenvereniging van de Ger. Gem. haar verkoping in verenigingsgebouw 'De Poort', Voorstraat 14, van 10.00 tot 14.00 uur. Er is van alles te koop, zoals warme wafels, snoep/snoeprollen, cadeauartikelen, groente, fruit, kaas en boodschappen voor een leuke prijs.

Sjoelen

Woensdag 20 februari is er weer een gezellige koffieochtend in de Melishof. Deze ochtend staat in het teken van sjoelen! Daarnaast kunnen er nog wat andere spelletjes gedaan worden. Het is de bedoeling om een kleine sjoelcompetitie te houden, met daaraan verbonden een prijsje. De aanvang is 10.00 uur. Afsluiting 12.00 uur. Entree: € 3,-, dit is inclusief koffie/thee met iets lekkers. Heeft u zelf nog een sjoelbak staan, neem deze gerust mee. Of bel naar Dirk Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411; dan wordt deze opgehaald. Heeft u zelf geen vervoer of bent u slecht ter been, eveneens een belletje naar 602411.

MIDDELHARNIS

Lezing over vlinders bij PCOB

Jos Mensen komt bij PCOB Goeree-Overflakkee een boeiend en interessant verhaal vertellen over vlinders in De Hoeksteen. Met zijn films zal hij een wereld laten zien waarvan we geen weet hebben. Maandagmiddag 18 februari om 14.00 uur. Het belooft een interessante en informatieve middag te worden in De Hoeksteen. Jos Mensen heeft een studie gedaan naar wat vlinders eten, de struiken en bomen waar ze meestal zitten, de eitjes die de vlinders leggen, de cocons waarin de rupsen zich 'verstoppen', het uitkomen van die cocon (soms pas een half jaar later). Leden van de PCOB en gasten die overwegen lid te worden en kennis willen maken, zijn welkom.

Hoeksteenlezing

Op maandag 18 februari is er weer een Hoeksteenlezing. Dhr. B.S. van Groningen hoopt het thema 'Leven in de eindtijd' toe te lichten. Aanvang om 20.00 uur. Voordat de avond begint, is er gelegenheid om koffie te drinken. De kosten bedragen € 4,- per avond. De Hoeksteen is te vinden aan de Ring.

Aanschuifkoor

Veel mensen weten het: zingen maakt blij. Samen zingen maakt zelfs nog veel blijer! Het Aanschuifkoor staat onder de enthousiaste leiding van Germaine Compier. Zij praat de diverse nummers aan elkaar en zorgt voor muzikale begeleiding. Om mee te doen met het Aanschuifkoor hoef je geen uitstekende zanger of zangeres te zijn. Hier en daar een valse noot is zelfs geen enkel probleem. Het elkaar ontmoeten, samen zingen en plezier hebben in het zingen is veel belangrijker! Het Diekhuus, Middelharnis, donderdag 14 februari, tijd 14.00-15.30 uur.

Zingen van Johannes de Heerliederen

Wie zin heeft een in avondje liederen zingen uit de bundel van Johannes de Heer, kan op donderdag 21 februari terecht in het Diekhuus. Naast de liederen van Johannes de Heer wordt er ook een aantal psalmen gezongen. Het zijn bekende liederen in een nieuw jasje. De avond begint om 20.00 uur. Koffie en thee is er vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

OUDDORP

Kledingverkoop

Op donderdag 21 februari, tijdens de 55+ middag, vanaf 15.00 uur en vrijdag 22 februari van 14.00-16.00 uur, is er een verkoop van een partij nieuwe herenwinterkleding. Voor een kleine prijs heeft u nu de gelegenheid om een mooi kostuum, trui, broek, jas, jack, etc. aan te schaffen. De verkoop is in de ontmoetingsruimte van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3.

Snertmaaltijd 55+ club

Woensdag 20 februari is het weer tijd voor de jaarlijkse snertmaaltijd van de 55+ club in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van erwtensoep met broodjes worst en een toetje. De soep wordt ook dit jaar gekookt door hotel-restaurant Akershoek. Het jeugdorkest van muziekvereniging Concordia gaat voor u optreden. De kosten voor deze activiteit bedragen € 8,-. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam, tel.: 0187 682319. U hoeft niet uw eigen soepkom mee te nemen, daar wordt voor gezorgd. Woensdag 27 februari is er een bingo bij de club. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: 0187 483366, of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Verkoping

Woensdag 20 februari is de jaarlijkse verkoping van de ochtend- en avondvrouwenvereniging. De verkoping wordt gehouden van 9.30 tot 15.30 uur in Eben-Haëzer. Wat is er zoal te koop? Vitamientjes van groente en fruit, heerlijke Ouddorpse advocaat, koekjes, cake, boter- appelkoeken, slaatjes en erwtensoep, boerenkaas, boeken, een rommeltafel en mooie hoeden. Bloemstukjes van voorjaarsbloemen en kaarten voor iedere gelegenheid. Adullam is er met snoep en kruiden, voor de voorjaarsschoonmaak zijn er de artikelen van Jemako, ook is er houten speelgoed te koop van Vlinderhout. Er worden weer heerlijke wafels gebakken om mee te nemen of om gelijk op te smullen onder het genot van een kopje koffie of thee. Of misschien heeft u liever cake of appeltaart bij de koffie/thee, dan is dat ook mogelijk. Vind u het leuk om zelf iets te maken, dan kan dat. U kunt een workshop volgen 's morgens tussen 10.00 en 11.00 uur of 's middags tussen 14.00 en 15.00 uur om een guirlande van touw te maken. Van tevoren graag even opgeven bij Margreet Klepper: 680646 of Bea Tanis: 682940. Deze guirlande kost € 10,- (excl. plank). Ook de kinderen kunnen zelf iets maken; een vogelvoerhanger of een chipsketting. De opbrengst van deze verkoping is voor een gezellige leestafel en zithoek in de hal van ons verenigingsgebouw Eben-Haëzer.

Kleedjesmarkt

Op Koningsdag 2019 organiseert Oranjevereniging Ouddorp zijn traditionele kleedjesmarkt in de ring van Ouddorp. Deze markt wordt georganiseerd voor jong en oud, een ieder die oude of nieuwe spullen wil verkopen is van harte welkom. Als je zeker wilt zijn van een plaatsje is het wel handig als je je opgeeft bij het de organisatie. Doe dit via onze website www.oranjeouddorp.nl. Ook voor info kunt u mailen naar dit adres. Als je op die dag een muziekinstrument wilt bespelen mag dat natuurlijk ook.

Kraam huren voor het goede doel

Wie een kraam wil huren voor het goede doel kan dit voor 6 juli bij voetbalvereniging WFB doen. Dan is er een grote markt en tevens wordt er 24 uur achter elkaar gevoetbald voor de kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De markt begint op zaterdag 6 juli om 08.30 uur en duurt tot 16.00 uur, uiteraard is er ruimschoots de tijd om op te bouwen en af te breken. Voor € 20,00 kunt u een kraam huren, dit is nodig om uit de kosten te komen. Daarnaast vraagt men na afloop om een vrijwillige bijdrage voor het goede doel, iedereen is daar natuurlijk vrij in. De inhoud van de kraam mag volledig zelf worden bepaald. Daarnaast zijn vrijwel alle vormen van reclame maken toegestaan. WFB draagt zorg voor de op- en afbouw van de kramen. De voetbalwedstrijden starten op vrijdag om 18.30 uur en stoppen op zaterdag om 18.30 uur. Naast de markt en het voetbaltoernooi zijn er diverse activiteiten, zoals: open podium, voetbalfanshop, diverse eetgelegenheden, gezellig terras, pannaveld, etc. Voor inschrijven of informatie kunt u mailen naar: 24uurs@vvWFB.nl.

OUDE-TONGE

Toneelavond

De A.S.V. Oostflakkee organiseert een toneelavond op 1 maart in De Grutterswei. Toegangskaarten € 10,-. Zaal open 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden bij Herman, tel.: 0187-630098, of via h.zonneveld39@hotmail.com. Betaling over maken via: NL22RABO0314657959.

Bingo A.S.V. Oostflakkee

Vrijdag 22 februari is er bingo, georganiseerd door A.S.V. Oostflakkee. De bingo wordt gehouden in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 27. Aanvang 20.00 uur. Kosten € 7,-.

Spullen voor Uzon

Zaterdag 16 februari houdt de werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente (PKN) een inzameling van goederen voor Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan of moet er iets opgehaald worden? Neem u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer is 0187-641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Rommelmarktspullen

Er wordt weer een grote rommelmarkt georganiseerd in Oude-Tonge, op zaterdag 18 mei. Zaterdag 16 februari is er weer de mogelijkheid om hiervoor spullen in te leveren. Kijkt u eens op de zolder, in uw kasten of in de schuur, er staan vast spullen die u niet meer niet meer gebruikt. Boeken, cd's, kleding, gereedschap, huishoudelijke artikelen, glaswerk, speelgoed, elektrische apparaten, kleine meubelen, enz. We kunnen het (als het van goede kwaliteit is) zeker gebruiken. Ook met goede spullen uit grootmoeders tijd of antiek is men blij! DE- en Perla-punten zijn ook van harte welkom.
U kunt het inleveren op zaterdagmorgen 16 februari van 9.30 tot 11.30 uur in de schuur aan de Capelleweg 48. De andere inleverdata zijn: 16 maart en 20 april.

SOMMELSDIJK

Knutselen voor Valentijn

Woensdagmiddag 13 februari is er een knutselmiddag bij Wijkvereniging De Zwaluw. Valentijn staat voor de deur. Hoe mooi kan je het maken, een eigen creatie voor jouw stille liefde. Het begint om 14.00 uur en is om 15.30 uur afgelopen. Entree € 2,50, inclusief drinken en een snoepje.

Bingo

Zaterdagavond 16 februari is er bingo bij Wijkvereniging De Zwaluw. Elf rondjes worden er gespeeld. Leuke prijzen zijn er te winnen. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

STELLENDAM

Verkoping

Voor vrijdag 15 februari organiseert de Hersteld Hervormde Vrouwenvereniging 'Onderzoekt de schriften' haar jaarlijkse verkoping. Een ieder is welkom in de Bethelkerk, Voorstraat 108, van 14.00 tot 18.00 uur. Er is van alles te koop: kraamcadeautjes, breiwerk, kaarten, rollen snoep, haakwerk, etc. Ook zal er fruit, groente en eieren te koop zijn. Deze kunt u eventueel ook op bestelling kopen. Ook enveloppen trekken, (altijd prijs), voor jong en oud, en u kunt intekenen voor een boodschappenmand. Ook zal er gelegenheid zijn om gezellig (tegen een kleine vergoeding) een kopje thee of koffie met iets lekkers te drinken. Voor de kinderen zal er ook een sjoelbak staan. De opbrengst is geheel voor de nieuwe kerk.

Collecte Hersenstichting

Van 28 januari tot en met 2 februari vond in Stellendam de Hersenstichtingcollecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft € 470,78 opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Namens de Hersenstichting hartelijk bedankt voor uw bijdrage. Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting, Den Haag. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl.

Koffie met een cop

SOMMELSDIJK - Donderdag 21 februari is wijkagent Erwin van Trigt weer aanwezig in wijkgebouw De Zwaluw. Van 15.30 tot 16.30 uur kan men een 'bakkie' doen met de wijkagent, of anders gezegd: 'Koffie met een cop'. Wie eens van gedachten wil wisselen met de wijkagent is van harte welkom. Wijkgebouw De Zwaluw is te vinden aan de Sperwer 55.

Klapstoelconcert

GOEDEREEDE - Vrijdag 8 maart zal er weer een klapstoelconcertserie in monumentale woonhuizen in Goedereede plaatsvinden. In vier bijzondere woonhuizen, waaronder weer nieuwe locaties, zullen prachtige uitvoeringen worden verzorgd.

De ontvangst, met koffie, is in de toren vanaf 18.45 uur. Om 19.30 uur starten de uitvoeringen in de woonhuizen. Door betaling van € 25,- aan de balie in de toren kunt u op de vier locaties de uitvoeringen bijwonen. Op een van de locaties krijgt u een consumptie aangeboden en na afloop van de concerten is er nog een nazit met een meet-en-greet met de musici in de toren.
U kunt zich alleen aanmelden op zaterdag 16 februari aanstaande vanaf 12.00 uur (de website wordt dan geopend) via www.klapstoelconcert.nl.
De ervaring leert dat het maximale aantal deelnemers snel bereikt wordt.

SGP-Tweede Kamerlid Stoffer spreekt in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Maak op maandag 18 februari kennis met SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer. Hij zal in het openbare deel van de ledenvergadering van de afdeling in Oostflakkee aanwezig zijn om te spreken over zijn ervaringen in de Tweede Kamer.

Uiteraard zal hij daarin ook het belang van de komende Provinciale verkiezingen weergeven. Het thema zal zijn: 'Bouwen en bewaren' (over klimaat en rentmeesterschap). De bijeenkomst start om 20.00 uur in de zaal van de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat.
Chris Stoffer volgde op 11 april 2018 Elbert Dijkgraaf op als Tweede Kamerlid voor de SGP. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Nunspeet en lid van het Algemeen bestuur van het Waterschap Veluwe. Op dit moment heeft hij voor de SGP in de Tweede Kamer de portefeuilles: Financiën, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Defensie, Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar valt voldoende over te melden.
Het belang van de komende verkiezingen zal zeker aan de orde komen. Het zijn immers de Provinciale Staten die de Eerste Kamerleden kiezen. Hoe meer stemmen op de SGP in Zuid-Holland, hoe meer kans dat beide Senatoren vanuit de SGP in de Eerste Kamer hun werk mogen blijven doen. De afdeling uit Oostflakkee heet een ieder van harte welkom op het adres Van Weelstraat 1 te Ooltgensplaat.

Collecte voor de stichting Oost-Europa werkgroep Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE - De komende periode wordt er op het eiland gecollecteerd voor de stichting Oost-Europa werkgroep Middelharnis. In Dirksland en Herkingen is de collecte in week 8, van 18-23 februari, in Melissant in week 9 van 25 februari-2 maart.

Regelmatig staan er in deze krant verslagen van de hulp aan de arme Roemeense bevolkingsgroepen. Het hoofdproject ligt zo'n zestig kilometer ten zuiden van de grote universiteitstad Cluj-Napoca, in het zigeunerdorpje Uioara. Het is inmiddels al acht jaar geleden dat de werkgroep aldaar een tweedehands winkel heeft geopend, wat in een grote behoefte voor de arme mensen voorziet. Alles wat in die winkel tegen een zeer geringe prijs wordt aangeboden komt van Flakkee. De laatste jaren worden er ook allerlei meubelstukken verkocht in Uioara, die daar vanuit twee grote loodsen aan de man worden gebracht. De werkgroep is de bevolking van Goeree-Overflakkee heel dankbaar voor al de spullen die maandelijks in de loods in Middelharnis worden gebracht. Zonder die aanvoer en financiële bijdragen (transporten kosten veel geld) zou de stichting niet in staat zijn om zoveel voor de mensen in Uioara en omgeving te doen. In 2018 konden er acht grote transporten naar Roemenië worden gebracht.

De stichting: "Uit diverse reacties blijkt dat u in de loop der jaren vertrouwen in onze stichting hebt gekregen en dat zouden we graag zo willen houden. Dat vertrouwen is mede tot stand gekomen doordat de mensen op ons eiland weten dat we een kleinschalige stichting zijn en alleen met vrijwilligers werken (dus geen dure directeur in dienst hebben) en onkosten tot een minimum weten te beperken. Wilt u meer weten? Dat kan! Zie onze website www.oosteuropa-werkgroep.nl. Bekijk de foto's en lees de verslagen, dan begrijpt u nog beter waarvoor de collectant bij u langs komt. Stelt u hem of haar alstublieft niet teleur?" Een gift overmaken kan naar NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. O-Europa te Middelharnis. De stichting is ANBI erkend, daardoor zijn giften fiscaal aftrekbaar.

Voor het inleveren van goederen zoals kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, speelgoed, fietsen, kleine meubels, enzovoort, kan men iedere eerste zaterdagmorgen van de maand (uitgezonderd de augustusmaand) tussen 9.30-11.30 uur terecht in de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Voor vragen ken met contact opnemen met voorzitter dhr. J. v. d. Made, (484228) of dhr. Hoogmoed (601519), of dhr. Kardux ( 486436).

15 / 32


"Als het lukt mens en dier in nood op zee te redden, dan is dat onze beloning"

Jan Keijzer met zijn herinneringen aan zijn werk voor de KNRM. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Door Jaap Ruizeveld

"Een missie waar je als team schouder aan schouder staat. Waar blijdschap en verdriet heel dicht bij elkaar liggen". Bij zijn afscheid mocht hij uit handen van de voorzitter van de Plaatselijke Commissie, burgemeester Ada Grootenboer, de draagmedaille in ontvangst nemen. In zijn kleurrijke loopbaan als vrijwilliger bij de KNRM was hij bij ruim 950 acties betrokken. Met - en in zijn team - kon hulp worden verleend aan bijna 2200 mensen in nood en ook nog bij de inzet om dieren te redden.

Aansprekende beelden

Draagmedaille uitreiking door burgemeester Grootenboer.

Het aantal oorkondes, medailles en onderscheidingen (waaronder de KO Lid in de Orde van Oranje Nassau) is talrijk. De huiskamertafel aan de Haagsestraat 16 in Stellendam is - op mijn verzoek - gevuld met zijn imponerende plak- en fotoboeken. Aansprekende beelden, berichten en verslagen van reddingsacties. Jan (72) getrouwd en vader van 3 kinderen, zoon Arnold en dochters Arja en Corianne, kan bij elk onderwerp een verhaal vertellen. Gelukkig vele keren met een happy end. Bij medische evacuaties, hulp aan de visserij bij het stranden en of vastlopen van kotters of bij het op drift raken van een booreiland (met 33 personen aan boord) en van een platform. Assistentie aan surfers die niet meer zelf aan land konden komen. Je ziet het allemaal voor je bij het aanschouwen van de foto's en krantenknipsels.

Keerzijde

Helaas is en was er ook de keerzijde: het tomeloze verdriet. De machteloosheid als bij scheepsongelukken bemanningsleden verdronken. Zoals in 1989, toen een Deens scheepje met 5 opvarenden werd overvaren door een Britse tanker. "Urenlang hebben wij gezocht", zegt Keijzer. "Allen waren verdronken. Een aantal jaren eerder bleek een sportvissersbootje met 3 personen aan boord vermist. Ruim 18 uur duurde onze zoektocht, tot wij het bootje met een dood jongetje vonden. De lichamen van de overige slachtoffers spoelden later aan op het strand bij Rockanje."

Grootste drama

Het grootste drama, een catastrofale ramp, voltrok zich echter op 6 maart 1987. De veerboot Harald of Free Enterprise vertrok met 543 passagiers uit de haven van het Belgische Zeebrugge richting Dover. Binnen een kilometer uit de kust voltrok zich het noodlot. Enkele laaddeuren waren niet gesloten en veel vrachtwagens waren niet vastgezet. Met tomeloze kracht stroomde het water het schip binnen. Reizigers die de ramp overleefden kregen beelden voor ogen als bij de ondergang van de Titanic. Het ging allemaal razendsnel. Een schrikbarend aantal van 193 passagiers kwam om in het ijskoude water. De meesten verdronken in het schip. In Nederland werd ook de KNRM gealarmeerd. Vanuit Breskens was het toen nog 2 uur varen. Vanuit Stellendam 4 uur. Wij hadden na de oproep nog nauwelijks informatie over de ramp. We wisten niet wat ons te wachten stond. Aangekomen op de plek hebben wij urenlang de zee met zoeklichten afgezocht naar slachtoffers. Niemand gevonden. Er was gebrek aan brancards. Gelukkig konden wij 16 stuks aanreiken. Wat we zagen was huiveringwekkend.

Impact

De impact van deze ramp op ons bemanningsteam was enorm. Op de terugreis naar Stellendam werd nauwelijks een woord gesproken. We gingen uit elkaar met slechts de woorden: "Tot volgende keer". "Kijk, in die tijd was er geen of nauwelijks enige ondersteuning in de zin van traumaverwerking", zegt Keijzer. "Ieder moest het zelf verwerken. Dat is heftig, niet alleen voor onze bemanning van de reddingsboot maar ook: hoe ga je er thuis mee om? Ja, ik heb nachten gehad dat ik de geluiden van de helikopters hoorde die opstegen van en daalden naar de gekapseisde veerboot. Daarbij ook de geluiden van het water dat klotste. Het piepen en kraken van scheepselementen. Hoe verwerk je het? Toch ga je door. Als team, als individueel persoon".

Reactie

Nog aanvullend op die ramp, vertelt Jan Keijzer dat de Britse premier mevrouw Margaret Thatcher in een brief aan het KNRM-bestuur van 3 april 1987 bedankte voor de assistentie, inzet en hulpverlening van de reddingsmaatschappij bij de ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise bij Zeebrugge. Een kopie van de brief is één van de vele documenten in het dossier van Jan Keijzer, evenals de herinneringsmedaille. Hij toont videobeelden van zijn interview in het NOS-journaal (2017) bij de herdenking van de ramp.

Veranderingen

Bij zijn terugblik benoemt Jan de vele veranderingen die inmiddels bij de KNRM (eilandelijk) hebben plaatsgevonden. De sterk verbeterde huisvesting op station Stellendam. Ook post Ouddorp kreeg een nieuw onderkomen. Er liggen nu twee boten in de Stellendamse haven voor actie op zee en op het Haringvliet. In 1978 telde ons station zes redders. Dat hield in dat je bijna altijd beschikbaar moest zijn als de pieper of mobiele telefoon ging. Het team (waarin zoon Arnold) is nu uitgegroeid tot rond 24 personen. Dat geeft iets meer ruimte. Keijzer is een vlotte prater. Toch houdt hij iets in als hij aangeeft dat hij met al zijn activiteiten (ook met werkzaamheden in garagebedrijven) het gezinsleven wellicht iets te kort heeft gedaan. Gelukkig staat daar de volle support van zijn vrouw/thuisfront tegenover en de wetenschap dat de KNRM-post Stellendam hem als persoon en collega uiterst waardeerde.

<in kadertje>

Steun

Steun aan vrijwillige KNRM-redders: Doneer op NL40 INGB 0000 02 63 63

Annebelle Breen opent haar eigen praktijk voor Manuele Therapie

MIDDELHARNIS - Met ingang van januari 2019 is Annebelle Breen een eigen praktijk voor Manuele Therapie begonnen. De praktijk is gevestigd in het Medisch Centrum (Langeweg 54, Middelharnis). Veel mensen zullen het nog van kennen als de 'oude Rabobank'.

"Met mijn fysiotherapiediploma op zak ben ik 5 jaar geleden begonnen als fysiotherapeut in Middelharnis. Om mijn kennis en kunde uit te breiden heb ik - in combinatie met werken - de driejarige Masteropleiding Manuele Therapie 2 jaar geleden succesvol afgerond. Tijdens deze opleiding heb ik specifieke kennis en vaardigheden opgedaan op het gebied van stoornissen in gewrichten, zenuwen en spieren".

Manuele Methode Meyer

Naast de reguliere opleiding Manuele Therapie heeft Annebelle zich gespecialiseerd in Manuele Methode Meyer, waarbij de kern van de behandeling is gelegen in de wervelkolom. Deze methode is ontwikkeld door dokter Meyer. Met deze methode worden er vaak met een paar behandelingen goede resultaten bereikt. "Jaren geleden kampte ik zelf met nek- en rugklachten en ben ik na een lange zoektocht behandeld volgens Manuele Methode Meyer, waardoor mijn klachten na een aantal behandelingen volledig waren verdwenen. Toen is bij mij de interesse ontstaan om me hierin te verdiepen en vervolgens ben ik bij W.J. den Hengst, mijn behandelaar van toen, in opleiding gegaan om mijzelf deze methodiek eigen te maken. Met deze behandelmethode wordt de oorzaak van veel uiteenlopende klachten aangepakt, waardoor al snel vermindering van klachten optreedt en men zich aanzienlijk beter voelt", zo vertelt Annebelle.

Manuele Therapie staat vaak vooral bekend om een aantal specifieke technieken, bijvoorbeeld het 'kraken', maar het is nog veel breder dan dit. Het doel van Manuele Therapie is het beter laten bewegen van gewrichten, gecombineerd met afname van spierspanning, waardoor het lichaam weer in balans komt. Het lichaam als geheel benaderen, dat is waar het om gaat. Tijdens de opleiding is de ziekteleer van de wervelkolom en andere gewrichten uitgebreid aan bod gekomen, waardoor ook complexe lichamelijke klachten binnen het vakgebied van Manuele Therapie vallen.

Pijnklachten

Voor veel uiteenlopende klachten aan het 'houdings- en bewegingsapparaat' kan manuele therapie een zinvolle behandelmethode zijn: nek- en schouderklachten; hoofdpijn/migraine, duizeligheid; rug-, heup- of beenklachten; bekkenklachten; frozen shoulder; tennis- of golfarm; carpaal tunnelsyndroom.

Bekijk de website voor een volledig overzicht: www.manueletherapiebreen.nl.

Of neem contact op via: 06-15141389.

Open dag stamboomonderzoek in het Streekarchief

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 2 maart a.s. organiseert het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, dé vereniging van stamboomonderzoekers op het eiland, weer een open dag.

In het Streekarchief GO, in het bestuurscentrum Rondeel aan de Dwarsweg in Middelharnis, kunt u hulp krijgen bij het zoeken naar uw voorouders op Goeree-Overflakkee, kunt u mensen ontmoeten die misschien wel naar dezelfde familie onderzoek doen, kunt u snuffelen in de grote verzameling familieberichten en familiedrukwerk van het Genealogisch Centrum en kunt u tussendoor een gratis kopje koffie drinken.
Deskundigen van het Genealogisch Centrum en medewerkers van het Streekarchief wijzen u graag de weg in al het materiaal dat bewaard gebleven en ontsloten is. Niet alleen Richard Groenendijk heeft een Verborgen Verleden op het eiland, zoals niet zo lang geleden in de gelijknamige tv-serie te zien was, u misschien ook wel.

Deze dag wordt er van half elf tot twaalf uur onder leiding van een ervaren genealoog ook een workshop gehouden over het gebruik van internet bij het opzetten of vervolmaken van uw stamboom en familiegeschiedenis. De workshop is kosteloos, maar u moet zich wel van te voren opgeven bij het secretariaat van het Genealogisch Centrum, via e-mail info@genealogieflakkee.nl. Reageer bijtijds, want het aantal plaatsen is, gezien het aantal beschikbaar computers waarmee geoefend kan worden, beperkt.
Voor nog meer informatie over Flakkeese families en hun geschiedenis, kijk op genealogieflakkee.nl.

CuraMare Tulpenrit 2019

GOEREE-OVERFLAKKEE - Jaarlijks - eind apriL - is Goeree-Overflakkee gekleurd door de bloeiende bollenvelden, die toerend over de kleine wegjes en dijkjes fraaie plaatjes opleveren. Op 20 april wordt de CuraMare Tulpenrit georganiseerd voor bezitters van een old- of youngtimer. Deze rit is ongeveer 100 kilometer lang en brengt de rijders langs vele mooie plekjes.

Het doel van deze rit is het bijeenbrengen van een mooi bedrag waaruit de aanschaf van robot huisdieren kan worden gefinancierd. Binnen CuraMare zijn al meerdere van deze robot-huisdieren in gebruik en ze voorzien in een behoefte.

Start

De start van de CuraMare Tulpenrit is om 10.30 uur vanaf zorgcentrum Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk, waar de deelnemers worden ontvangen. De afsluiting vindt plaats bij Vakgarage Stellendam te Stellendam. Deelname aan de CuraMare Tulpenrit kost € 12,50 per auto met bestuurder en € 5,00 per meerijder. Voor de eerste 50 deelnemers met een old- of youngtimer is er een leuke goody bag en een rallybord. De opbrengst komt volledig ten goede aan het gestelde doel.
Wilt u meerijden, maar heeft u geen old- of youngtimer, dan bent u van harte welkom.
Inschrijven kan door het sturen van een e-mail aan r.mostert@telfort.nl of janennellievandersluijs@gmail.com.

Dromen van een gemeenschap met Tiny Houses

GOEREE-OVERFLAKKEE - Je luxe nieuwbouwhuis verkopen om in een klein, duurzaam en verplaatsbaar huis te gaan wonen. Dat doen Corné (33) en Mirjam Looij (31). Hun huis aan de Bloemenweg in Dirksland is verkocht, binnenkort start in Oude-Tonge de bouw van hun Tiny House. "We hebben geen groot huis nodig om gelukkig te zijn." De komende periode doen ze in Eilanden-Nieuws verslag van hun ervaringen. Vandaag als start van de serie een interview met het energieke stel.

Door Martijn de Bonte

De basis voor hun nieuwe huis bestaat niet uit heipalen, maar een langzaam verkeer trailer van 11 bij 3 meter. Daarop bouwt de Oude-Tongse aannemer Kees Meijer de komende periode hun droomhuis, dat ze samen met de architect Peter Arts uit Delft hebben ontworpen. Het huis kan in zijn geheel met een tractor worden verplaatst. Corné: "In theorie kun je ons huis in een dag van Maastricht naar Groningen verplaatsen." Het huis bestaat uit een kleine keuken, badkamer, slaaploft, woonkamer en een kamertje dat is bestemd om te studeren, of voor als er logés komen. De stroom komt van zonnepanelen op het dak, het afvalwater wat normaal in de riolering verdwijnt wordt gezuiverd door een biologisch (helofyten)filter. De droom is om het huisje in de toekomst volledig zelfvoorzienend te maken, maar in de beginperiode is er nog wel een stroom- en wateraansluiting nodig.

Spullen wegdoen

De afgelopen periode hebben ze al veel spullen weggedaan, want in hun nieuwe huis is de opslagruimte uiterst beperkt. "Als je bewust gaat kijken zijn heel veel spullen ballast. We hadden bijvoorbeeld vijf bloemenvazen, waarvan we er maar één gebruikten. Dus hebben we vier vazen weggegeven, onze familie is wel blij met het ontspullen, die krijgen van alles…" Boeken lezen ze in de toekomst voornamelijk van de e-reader, dat scheelt een boekenkast.

Schuldenvrij leven

Via Youtube maakte Corné ongeveer anderhalf jaar geleden kennis met het fenomeen Tiny House. Hij was gelijk enthousiast, Mirjam had even tijd nodig om aan het idee te wennen. "Maar toen ik mij afvroeg wat ik nu eigenlijk nodig heb om gelukkig te zijn realiseerde ik mij al snel dat ik daar niet veel spullen en een groot huis voor nodig heb." Corné vult aan dat naast eenvoudig (minimalistisch) leven met minder spullen ook de wens om schuldenvrij door het leven te gaan een belangrijke rol speelt. "Een leven zonder schulden geeft de vrijheid om te doen wat echt belangrijk is. Als de financiële druk wegvalt is er meer ruimte om te reizen of verrijkende activiteiten. Een collega van mij heeft een project opgezet voor kinderen die leven op een vuilnisbelt in Nicaragua, misschien ga ik daar in de toekomst wel een paar maanden helpen."

Niet voor anderen leven

Mirjam werkt met veel plezier als leerkracht op christelijke Jenaplanschool 't Kompas in Den Bommel, Corné werkt als ambulant hulpverlener bij het Leger des Heils. Corné had op zijn werk een collega die het altijd had over zijn pensioen, dan zou het grote genieten gaan beginnen. Toen het eindelijk zo ver was, overleed hij acht maanden nadat hij met pensioen was gegaan. Het zette hem aan het denken. "Doen wat je echt wilt moet je niet uitstellen tot na je pensioen." Dat gevoel werd versterkt door onderzoek van de Australische Bronnie Ware, tijdens haar werk als verpleegkundige vroeg ze de terminale mensen die ze verzorgde waar ze spijt van hebben. Het meest genoemd werd: "Ik zou willen dat ik de moed gehad had, om het leven te leven dat ik zélf wilde in plaats van doen wat anderen van mij verwachten."

Ervaringen verzamelen

Het stel is nuchter over hun toekomst. Mirjam: "Het is best een grote stap, we weten nu niet waar we over een paar maanden wonen. Om je 'zekerheden' los te laten is spannend, maar het is ook avontuurlijk en geeft een gevoel van opwinding." Corné vertelt dat veel mensen vragen: Waarom doe je dit, je hebt toch alles? "Je moet hier inderdaad een beetje eigenwijs voor zijn, maar wij vinden het mooi om te pionieren." Op een tekening laten ze zien hoe hun huis eruit komt te zien. "Er komt veel glas, dus er valt veel daglicht naar binnen. En er komt een grote glazen pui die je open kunt schuiven, dan zit je als het ware buiten. We willen het liefst midden in de natuur wonen. Vanaf nu willen we ervaringen verzamelen in plaats van spullen."

Kleine gemeenschap

Momenteel is het stel op zoek naar een stuk grond waar ze hun Tiny House neer mogen zetten. De gemeente is welwillend, maar bezit zelf geen geschikte grond voor Tiny Houses. Mirjam: "Dus als er iemand op het eiland is die een stuk grond beschikbaar heeft dan horen we het graag." Ook mensen die plannen hebben om op het eiland in een Tiny House te gaan wonen mogen contact opnemen. "Onze droom is een kleine gemeenschap met meerdere Tiny Houses bij elkaar op Goeree-Overflakkee."

Kader: Tiny House

Tiny House is ontstaan in Amerika. De filosofie achter de huizen van maximaal 50 vierkante meter is genoegen nemen met genoeg. In Nederland groeit het aantal Tiny Houses snel, op het eiland staan er ook al enkele. Kijk voor meer informatie op www.tinyhousenederland.nl. Contact opnemen met Corné en Mirjam kan via tinyhousesgo@hotmail.com

Hardlopen voor het goede doel

DIRKSLAND - Afgelopen zaterdag was de Run for South Africa. Ruim zeventig lopers trotseerden de harde wind en liepen een parcours van 5 of 9 kilometer. Het evenement heeft ruim € 1300,- opgeleverd voor Rehoboth Children's Village in Zuid-Afrika, Marc en Joanne Melissant reizen in maart naar het dorp om daar drie maanden te helpen en het sponsorbedrag te overhandigen. Op Facebook schrijft het stel na de run: "Het was een geweldige dag. We zijn blij en dankbaar!"

Veel animo voor Trekkerpuzzelrit

OUDE-TONGE - Afgelopen zaterdag organiseerde de Plattelandsjongeren Flakkee een trekkerpuzzelrit. Er was veel animo voor het evenement, het door de organisatie maximale aantal deelnemers werd vlot bereikt. Vanaf het bedrijf van de familie Dogterom tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge vertrokken de deelnemers in hun opgepoetste tractoren. De rit ging onder andere over de Krammersluizen richting Tholen. Fotografie Wilko van Dam.

Nieuwe eenduidige werkwijze leidt tot verbetering medicatie inhaleren
Eilandelijke aanpak is uniek voor Nederland

De longwerkgroep die de nieuwe werkwijze heeft voorbereid met rechts naast de banner Paul Hagendoorn. Foto: Organisatie

MIDDELHARNIS – Huisartsen, longartsen en apothekers op Goeree-Overflakkee hebben de handen ineen geslagen om tot een eenduidige werkwijze te komen op het gebied van inhalatiemedicatie. Dinsdag 5 februari was de kick-off in Het Diekhuus te Middelharnis. Het initiatief is uniek in Nederland en trok meteen de aandacht op Voorne-Putten, waar de artsen en apothekers hun werkwijze ook willen veranderen.

Door Kees van Rixoort

Op Goeree-Overflakkee namen drie partijen het initiatief: Zorggroep Haringvliet, de eilandelijke apotheken en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Later haakte Paulina.nu aan. De samenwerking heeft geleid tot heldere afspraken over de keuze en het voorschrijven van inhalatiemedicatie en de instructie aan de patiënt.

Er is met een nieuwe werkwijze veel winst te behalen. 70 procent van de patiënten – met bijvoorbeeld COPD – gebruikt de medicatie niet zoals het hoort. Verkeerd inhaleren heeft veel minder of geen effect. "Er is helaas maar een kleine groep patiënten die het goed doet", zei Paul Hagendoorn, expert op het gebied van inhalatietechnologie van de universiteit in Groningen. "Vaak komt de dosis niet op de juiste wijze binnen. Sommige apparaatjes moet je schudden voor gebruik, andere juist niet. Bij sommige moet je krachtig inhaleren, bij andere diep en rustig…"

Veel apparaatjes

Hagendoorn maakte de in Het Diekhuus aanwezige huisartsen, apothekers, praktijkondersteuners, apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten, longartsen, kinderartsen en verpleegkundigen ook duidelijk dat er niet één beste inhalator is voor iedereen. Dat verschilt per patiënt. En er zijn heel veel van die apparaatjes, elk met een eigen instructie. Een goede werking staat of valt met de juiste keuze en een goede ex- en inhaleerinstructie. "Instructie is belangrijk voor een maximaal effect", aldus de expert uit Groningen.

Apotheker Boudewijn van den Aarsen en huisarts Paul de Vries, die de nieuwe werkwijze presenteerden tijdens de kick-off, onderstreepten nog eens dat het zonde is als zó veel patiënten niet goed inhaleren. Dat gaat op Goeree-Overflakkee veranderen door de patiënt in het eerste jaar in ieder geval vier keer instructie te geven. Dat gebeurt de eerste en de derde keer bij de apotheek en de tweede en de vierde keer bij de praktijkondersteuner van de huisarts of de longverpleegkundige. Een vijfde instructie is facultatief.

Om de communicatie te verbeteren is bovendien een formulier bedacht waarop alle vier de instructies zijn vermeld en waarop per instructie ruimte is om te vermelden wat er goed gaat bij het inhaleren, inclusief de voorbereiding en wat er direct daarna moet gebeuren. De patiënt neemt dit formulier steeds mee naar de diverse instructies, zodat er sprake is van een heldere overdracht tussen zorgverleners.

Succesvol getest

De nieuwe werkwijze is succesvol getest tijdens een pilot. Er waren wat leerpunten, maar de voornaamste uitkomsten van de proef waren dat de patiënt zich serieus genomen voelt én dat er een verbetering van het inhaleren zichtbaar is.

"Samenwerking is het allerbelangrijkst", aldus Van den Aarsen en De Vries. "Die is erop gericht om de patiënt centraal te stellen en het juiste apparaatje te kiezen. We hebben nu een gestructureerde, eenduidige werkwijze."

Bloemen van De Boei op Wereldkankerdag

DIRKSLAND - Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag (4 februari) wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én voor hun naasten of nabestaanden - te onderstrepen.

Dit jaar staan de zogenoemde 'late gevolgen' van kanker centraal. Voor veel mensen die kanker hebben gehad, wordt het leven nooit meer zoals het was. Zij worden onder meer belemmerd door vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, verminderde concentratie of relationele problemen.

In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Op Flakkee o.a. in het van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland en door Inloophuis de Boei, de Overkant in Ouddorp.

In het kader van Wereldkankerdag boden, enkele dames van inloophuis de Boei afgelopen donderdag 7 februari, rozen aan de bezoekers van het van Weel Bethesda.
Mooie roze rozen die ingekocht en gesponsord werden door Larissa's Bloemen te Oude-Tonge. De eigenaresse heeft de afgelopen jaren naast haar werk, intensief gestudeerd om de opleiding Flower & Design verkort en uiteindelijk cum-laude af te kunnen ronden. Dit alles om haar droom te verwezenlijken, een eigen bloemenzaak. Een mogelijkheid die zij heeft gekregen. 'De rozen een hart onder de riem voor diegene die niet zo fortuinlijk zijn' aldus Larissa.

In de Boei kunt u terecht om met lotgenoten te praten over wat u is overkomen of er helemaal niet over praten als dat u wens is. Een kopje koffie of thee met een versnapering en gezellig samenzijn, de warme deken, even de zorgen op zijn beloop laten, even vergeten dat je ziek bent, gehoord worden om wie je bent en niet om wat je hebt. Vaak wordt er over hele andere zaken gepraat.
Op de 2de en 4de dinsdag van de maand kunt u vanaf 10 uur binnenlopen.
In de middag wordt er iets georganiseerd, een lezing of een doe-activiteit

Cheque voor oncologie Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

DIRKSLAND - Afgelopen zaterdag 9 februari was de Stichting Vrienden van Carmen op bezoek in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis om een cheque te overhandigen aan de oncologische dagbehandeling.

Vol trots was bijna het gehele team van de stichting aanwezig om de prachtige cheque te overhandigen aan medewerkers van het ziekenhuis. De waarde van de cheque bedroeg maar liefst € 10.000. Dit bedrag zal door het ziekenhuis gebruikt worden om op de afdeling oncologische dagbehandeling een 'huiskamer' te creëren waar niet-medische zorg, zogeheten complementaire zorg, aan de patiënten wordt geboden. Daarnaast biedt de kamer straks een rustige en comfortabele plek voor familie van de patiënten.

Paul van der Velden, bestuurder van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, sprak de stichting tijdens de feestelijke overhandiging toe: "Bewonderenswaardig en hartverwarmend hoe jullie als stichting te werk gaan, we zijn enorm dankbaar voor jullie gift. Als oud-oncoloog weet ik hoe het is om zorg te bieden aan kankerpatiënten, maar het gaat om veel meer dan alleen medicamenten. Zorg is ook de tijd nemen voor patiënt en familie en een veilige en aangename plek aan hen bieden binnen het ziekenhuis. De huiskamer die we dankzij deze gift kunnen realiseren, zal hier zeker aan bijdragen."

De Stichting Vrienden van Carmen is opgericht door Daaf Kievit, de vader van Carmen Kievit. Zij overleed in 2015 op 25-jarige leeftijd aan een hersentumor. Om geld in te zamelen voor onder andere de stichting Stop Hersentumoren, startte hij in 2014 een wielrennersteam. Het team, bestaande uit 25 wielrenners, bundelt de krachten voor het goede doel en rijdt onder andere ieder jaar een eigen wielertoertocht in mei.

Welke maatschappelijk initiatieven laat u ondersteunen door een projectsubsidie?

GOEREE-OVERFLAKEE - Verenigingen, stichtingen en dorpsraden kunnen bij de gemeente Goeree-Overflakkee projectsubsidie aanvragen op het gebied van sport, cultuur, preventieve volksgezondheid, toerisme & recreatie of preventie & vroegsignalering. Als de activiteit plaatsvindt vóór 1 mei 2019 dient de aanvraag vóór dinsdag 1 maart 2019 bij de gemeente te zijn ingediend.

Projecten die bijdragen aan de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van sport, cultuur, preventieve volksgezondheid, toerisme & recreatie en/of preventie & vroegsignalering komen in aanmerking voor de Projectsubsidie maatschappelijke initiatieven. De projectsubsidie is vooral bedoeld om initiatieven die vernieuwend zijn een duwtje in de rug te geven en nieuwe samenwerkingsverbanden op Goeree-Overflakkee te stimuleren. De aanvragen worden aan de hand van een aantal criteria gewogen, waarna er een score wordt toegekend aan de aanvraag. Als er meer subsidie wordt aangevraagd dan er beschikbaar is, wordt de subsidie toegekend aan de projecten met de hoogste score.

Een aanvraag indienen

Aanvragen voor een projectsubsidie kunnen zes keer per jaar (vóór 1 januari, 1 maart, 1 mei, 1 juli, 1 september en 1 november), via het digitale aanvraagformulier, worden ingediend. Zo spoedig mogelijk, uiterlijk twee maanden na de uiterste aanvraagdatum, wordt de indiener geïnformeerd of er projectsubsidie toegekend wordt.

Voorbeelden

In 2018 werden de promotiefilm Zwementie, Ladiesnight all about cycling, de expositie Watersnood door de bril van nu, de doorontwikkeling van de triathlon in Herkingen, beleef Flakkee 100 jaar terug, golfsurflessen voor kinderen met een verstandelijke beperking en het Ervaringstheater kwetsbare ouderen mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie. In de eerste tranche van 2019 heeft de gemeente Goeree-Overflakkee de subsidieaanvraag van Stichting RTM voor een bijdrage in de kosten van restauratie van het voetveer Anna Jacoba toegekend.

Vragen?

Meer informatie over de Projectsubsidie Maatschappelijke initiatieven en het aanvraagformulier vindt u op www.goeree-overflakkee.nl/subsidie. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Annemieke het Jonk, contactfunctionaris verenigingen. Zij werkt van maandag- tot en met donderdagochtend en is telefonisch bereikbaar via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: a.hetjonk@goeree-overflakkee.nl.

Paul Kieviet geeft 70e Bachconcert op vleugel en orgel

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 16 februari geeft musicus Paul Kieviet in de Hervormde Kerk te Middelharnis het 70e Bachconcert. Deze keer heeft het concert een bijzonder tintje: voor het eerst in de concertserie klinkt Bach op de "nieuwe" vleugel in deze kerk.

Sinds twee maanden is de hervormde gemeente Middelharnis eigenaar van een prachtige Erard vleugel uit 1947. Dit fraaie instrument staat in het koor, evenals het Fama-koororgel. De naam Erard staat garant voor een uitstekende kwaliteit. Veel grote componisten bespeelden een Erard, zoals Mendelssohn, Chopin en Debussy. Het merk staat garant voor een subtiele speelaard en een heldere klank. Een verrijking voor de kerkelijke gemeente, en een mooie aanleiding om in de concertserie te beproeven hoe Bach op de piano klinkt!
Het programma opent op de piano met Preludium en Fuga in C (BWV 846) uit Das Wohltemperirte Clavier. Van de 24 Preludia en Fuga's uit het eerste deel van het WTC is dit de eerste.
Eveneens op de piano klinken vijf Inventionen (in E, F, f, a en Bes). Een keuze uit vijftien voorbeeldige tweestemmige miniaturen (BWV 772-786) die Bach schreef als studiemateriaal voor zijn oudste zoon Wilhelm Friedemann. Onder de titel Aufrichtige Anleitung componeerde hij deze microwerken, die nog steeds van het grootste belang zijn voor wie Bachs polyfone kunst wil begrijpen.
De Ricercar à 6 (BWV 1079) – uitgevoerd op het hoofdorgel – heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis.
De Derde Triosonate in d (BWV 527) is één van de zes meesterwerken waarin Bach de Italiaanse triosonate voor twee solo-instrumenten en basso continuo vervolmaakt. De organist heeft het bijzonder druk: beide handen en voeten moeten deze drie partijen zelfstandig uitvoeren. Niet voor niets groeide Bachs oudste zoon Wilhelm Friedemann uit tot de grootste Duitse orgelvirtuoos van zijn tijd: in zijn jeugd had hij nijver de triosonates gestudeerd, die zijn vader voor hem had geschreven!
Uit Dritter Teil der Clavierübung – een verzameling uit 1739 van Bachs meest indrukwekkende orgelkoralen – komen de volgende twee werken: "Dies sind die heilgen zehen Gebot" (BWV 678) en "Christ, unser Herr, zum Jordan kam" (BWV 684).
Preludium en Fuga in b (BWV 544) is één van de grote Preludia en Fuga's van de meester.
De toegang is uw gift aan de uitgang. Het concert begint om 20.00 uur.

Mentoren ondersteunen kwetsbare mensen

REGIO - "Mevrouw Jansen verblijft in een zorginstelling. Ze begrijpt niet altijd (meer) zo goed wat er van haar verwacht wordt. Helaas heeft zij niemand in haar omgeving die voor haar belangen op komt. Er is weinig tot geen contact met de familie."

Mentorschap Rotterdam e.o. is een stichting die mentorschap biedt op basis van vrijwillige inzet. De coördinatoren werven en trainen vrijwilligers, koppelen hen aan cliënten en geven ondersteuning bij de uitoefening van het mentorschap. De mentoren worden met zorg gekoppeld aan hun cliënten en geven vanuit persoonlijke betrokkenheid tijd en aandacht. Daardoor kunnen zij het welbevinden van hun cliënt goed volgen en voor hen opkomen.
De behoefte aan mentoren in deze regio groeit sterk en dat blijft de komende jaren zo. Veranderingen in de samenleving en in de zorg leiden ertoe dat mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking er vaker alleen voor staan.
Soms kan een familielid of iemand uit het sociale netwerk mentor worden. Als er geen familie of netwerk is, dan is mentorschap op basis van vrijwillige inzet gewenst. Mentorschap Rotterdam e.o. wil deze kwetsbare mensen ondersteunen door hen te koppelen aan een mentor. Een mentor is de wettelijke, door de kantonrechter aangestelde vertegenwoordiger van zijn/haar cliënt.
Wat mentorschap precies is en wat een mentor doet, is een complex verhaal. U kunt voor informatie en contactpersonen kijken op de website. Binnenkort start men weer met een nieuwe cursus voor nieuwe mentoren. (5 avonden van 19.00-22.00 uur op 13, 21 en 27 maart en op 4 en 10 april).

www.mentorschap-rotterdam.nl

Gemeentegids Goeree-Overflakkee, de nieuwe editie

REGIO - De gemeente Goeree-Overflakkee en uitgeverij Akse Media te Den Helder zijn gestart met de voorbereidingen van de nieuwe gemeentegids. Ook dit jaar is de gids weer een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over uw gemeente. Zowel in de papieren versie als in de digitale gemeentegids vindt u informatie over de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven.

Naast de digitale gemeentegids, http://goeree-overflakkee.smartmap.nl, kunt u gebruikmaken van de Gemeentegids App. Deze kunt u gratis downloaden door de bij dit artikel staande QR-code te scannen met uw smartphone of tablet.

Vanaf 11 februari (week 7) worden instellingen en verenigingen met een redactionele vermelding benaderd om de juistheid van de gegevens te controleren. Indien u in de vorige editie een vermelding heeft, ontvangt u van ons een e-mail. Deze e-mail bevat een unieke, persoonlijke inlogcode waarmee u de gegevens op elk gewenst moment kunt wijzigen. Is er bij ons geen mailadres bekend, dan wordt er komende weken telefonisch contact met u opgenomen. Wilt u zelf een wijziging doorgeven of staat uw vereniging/ organisatie nog niet in de gids? Geef dit dan door via redactie@aksemedia.nl (onder vermelding van gemeentegids Goeree-Overflakkee) of bel (0223) 673 010.

Inmiddels is de afdeling Sales al begonnen met het benaderen van adverteerders, welke de verschijning van de gids mede mogelijk maken. Bent u nog niet benaderd of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze salesmanager via (0223) 673 021.

Bent u benaderd en twijfelt u over de echtheid van uw gesprek, neemt u dan zeker contact met bovenstaand adres. Zij kunnen indien nodig door middel van ons adressenbestand en sociale media andere organisaties binnen uw gemeente op de hoogte stellen. Als officiële uitgever van de gemeentegids Goeree-Overflakkee 2019 bezitten de publiciteitsadviseurs een aanbevelingsbrief van uw gemeente. Hier kunt u te allen tijde naar vragen

KunstKijk 2019: Minder locaties, meer samenwerking

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vrijdag 22 mei gaat de jaarlijkse KunstKijk van start, waarbij er verspreid over het eiland kunst wordt getoond. In een nieuwsbrief meldt de organisatie dat er aanpassingen worden gedaan om de kwaliteit te verhogen. Daarom is ervoor gekozen om het aantal locaties te verminderen en is de toelating voor kunstenaars zwaarder gemaakt.

Er is veel animo van kunstenaars om deel te nemen aan de KunstKijk. Alle plekken voor kunst aan de muur zijn al vergeven, alleen voor kunst die buiten kan worden geëxposeerd is er nog plaats beschikbaar. Meer dan voorgaande edities staat het evenement dit jaar in het kader van 'kunstzinnige samenwerking'. Zo wordt er samengewerkt met de muziekschool, theatergroep Spiegel(t)je, de Reizende Dichters en wordt er in het Filmhuis in Middelharnis een film over kunstenaar Escher vertoond.

SRGO trotse sponsor van Volleybalschool Goeree Overflakkee

SOMMELSDIJK - In september 2018 startte volleybalvereniging Intermezzo met de Volleybalschool Goeree-Overflakkee, een extra mogelijkheid voor de B- en C-jeugd om hun niveau te verbeteren.

In de trainingen werken jongens en meiden onder leiding van twee ervaren trainers aan het verbeteren van hun conditie, kracht en techniek. Maar ook via individuele technische begeleiding en video-analyses wordt er met de spelers gekeken waar de verbeterpunten liggen. Dit alles met als doel om het talent van iedere speler maximaal te ontwikkelen en de spelers als totaal-volleyballers te laten ontplooien. De trainingen zijn om de week op vrijdagavond in de zalen van Recreatiecentrum de Staver in Sommelsdijk. Naast spelers van VC Intermezzo is de volleybalschool ook toegankelijk voor spelers van andere verenigingen.

Bij het opzetten van de Volleybalschool kwam VC Intermezzo in contact met de stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO). Deze jonge en dynamische stichting beheert de sportaccommodaties op Goeree-Overflakkee en werkt samen met verenigingen aan een gezonde en vitale samenleving. Uit de samenwerking volgde de sponsoring van SRGO.

SRGO vindt het belangrijk dat het prestatieniveau van de sport zich verder kan ontwikkelen, maar vind vooral de ontwikkeling van de sport in de breedte belangrijk. 'Met de volleybalschool zien wij een model dat past bij onze visie en zouden wij deze graag willen uitrollen bij meerdere (indoor)sporten', aldus Lesly Wolters, bestuurslid SRGO. 'Met de volleybalschool bereik je meer kinderen, dit in combinatie met een leuk en kwalitatief inhoudelijk programma moet dit de sport een boost geven'. SRGO heeft onlangs onder andere de shirts voor de spelers gesponsord. Maar ook in de toekomst zullen SRGO en Volleybalschool Goeree-Overflakkee meer initiatieven nemen om elkaar te kunnen versterken.

Cursus Portrettekenen voor beginners en gevorderden en schildersworkshop

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MIDDELHARNIS - Niets is zo boeiend om te tekenen als het menselijk gezicht. Daarom verzorgt 'In d'Egelantier' een aantal cursussen.

In 5 lessen leer je de verhoudingen van het portret meten en weergeven op papier. Je bestudeert en analyseert eveneens alle onderdelen: de ogen, neus, mond, de vorm van het hoofd etc. Behalve gelijkenis wordt aandacht besteed aan het geven van een levendige expressie aan de tekening. Er wordt gewerkt met diverse tekenmaterialen zoals: houtskool, contékrijt, siberisch krijt, softpastels.
Start dinsdagavond: van 19.30 tot 21.30 uur, op 9 april, 16 april,23 april, 30 april,7 mei.
Start woensdagochtend : van 10.00 tot 12.00 uur, 10 april, 17 april,24 april, 1 mei, 8 mei.
Start donderdagavond: van 19.30 tot 21.30 uur, 11 april ,18 april, 25 april, 2 mei, 9 mei.
Start vrijdagochtend : van 10.00 tot 12.00 uur. 12 april, 19 april, 26 april, 3 mei, 10 mei.
Iedereen wordt individueel begeleid naar eigen niveau. Ggemiste lessen kunnen uiteraard worden ingehaald op één van de andere keren dat er wordt lesgegeven.
Het cursusbedrag is € 90.00, voor 5 lessen van 2 uur. Dit is inclusief gebruik van alle materialen en voor beginners de cursusmap.
In de maanden mei en juli staan er allerlei workshops gepland op de maandag- en dinsdagmiddag: Dikke dames, materie schilderen, impressionistisch schilderen en vele nieuwe workshops. Bij interesse kunt u een mail sturen, u ontvangt dan het hele aanbod via de mail, of haal de workshopfolder op in het atelier.
De lessen worden gegeven in Atelier 'In d'Egelantier', Spuistraat 2, 3241 CZ Middelharnis. Aanmelden of inlichtingen verkrijgen kan bij Annette de Roo, beeldend kunstenaar & docent Tekenen/ childeren. Email : info@annettederoo.nl. Tel : 06-17103147.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F1, gereden op zaterdag 9 februari in Manege Oostmoer, is als volgt:

Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.
Groep 1. Naomi v. Schijndel, Speedy, 236 pnt; Anouk Koelewijn, Sproet, 235 pnt; Romy Pollemnas, Balou, 234 pnt; Felicity Franke, Leanne, 230 pnt; Evi v.d. Veer, Balou, 230 pnt; Larissa Bremer, Kelly, 229 pnt; Lucca Dijkhuizen, Glory, 229 pnt; Lieke Koelewijn, Fay, 228 pnt; Kirsten v. Winkelen, Sonja, 228 pnt; Mirjam Uil, Snowy, 225 pnt; Jeanne Huizer, Violeta, 224 pnt; Emma v. Oorschot, Glory, 223 pnt; Caitlin v. Lenten, Balou, 221 pnt; Milou Vormeer, Sonja, 221 pnt; Rosalie Rhijne, Glory, 220 pnt.
Groep 2. Anouk Boerman, Sproet, 234 pnt; Ralph de Geus, Storm, 230 pnt; Naomi v.d. Made, Glory, 230 pnt; Emma v.d. Bos, Button, 228 pnt; Fenna Notmeijer, Snowy, 228 pnt; Julia v. Alphen, Spiky, 227 pnt; Lotte v. Brummen, Doddle, 226 pnt; Judith Blok, Doddle, 225 pnt; Lois v. Gerven, Sterre, 225 pnt; Charlotte Spruijt, Fay, 224 pnt; Kim v. Noord, Storm, 221 pnt; Evy Los, Gabanna, 221 pnt; Jill Ferber, Fay, 220 pnt; Fay de Waal, Spiky, 220 pnt. Claire v. Enthoven, Snowy, 218 pnt.

Schotejil actief in Nationale Zwemcompetitie

MIDDELHARNIS - Zaterdag 9 februari heeft z.c. De Schotejil de 3e competitie wedstrijd van de Nationale zwemcompetite gezwommen in Alblasserdam. Behalve vele ereplaatsen waren er opnieuw vele persoonlijke records te vieren.

Op 100m vrij bij de dames zwommen Nienke Mierop (p.r.) en Lotte Tillema in 1.03.03 naar een gedeelde 1e plaats. De 200m schoolslag werd overtuigend gewonnen door Lotte Middelbos (2.50.21). Op 200m vlinderslag was er succes voor Lieske Zijlstra (p.r. in 2.45.56), terwijl ook Manon Middelbos haar 200m wisselslag (p.r. in 2.36.38) winnend afsloot. Lyke Buscop zwom een knappe 400m wisselslag (p.r. in 5.56.26). In de miniorencategorie tot 11 jaar won Meyke van Nimwegen de 50m rugslag (38.11) en in een nieuw p.r. eveneens de 100m schoolslag (1.34.17). Bij de heren zwom Xander Vis naar de winnende tijd in een dik p.r. op 400m wisselslag (p.r. 5.14.69) en won hij later ook nog de 100m vrij (59.23). David Kievit won op overtuigende wijze de 200m schoolslag (2.30.84) bij de heren. Luuk Kieviet won de 200m vlinderslag (p.r. in 2.30.79)

Behalve op de persoonlijke nummers zwommen Laurens Kalle (29.77), Christian Kalle, Daniel 't Mannetje en Xander Vis op 4x50m vrij naar de 1e plaats (1.53.01). In de slotestafette wonnen Lotte Middelbos (1.03.21), Lieske Zijlstra, Lotte Tillema en Manon Middelbos de 4x100m vrij (4.15.25).

Verder werden er op een aantal zware nummers prima resultaten behaald. Op 400m wisselslag zwommen Daniel 't Mannetje (5.29.45) en Chistian Kalle (5.39.26) verrassend snelle tijden. Bij de jongste junioren (vanaf 12 jaar) debuteerde Dominique Overduin op de 400m wisselslag met een knappe 6.23.19.

Oude ambachten herleven bij het bijenkorf vlechten

Tekst en foto: Erwin Guijt

De deelnemers zitten in een kring, met in het midden een paar schoven roggestro. Ook staan er een paar plantenspuiten om het buigen van het materiaal te vergemakkelijken. Het is leuk om te doen en de deelnemers hebben er zichtbaar plezier in. Af en toe geeft Huub Weterings (85) advies. Hij komt uit Brabant en is al heel zijn leven lang actief met bijen. "Toen ik tien was kreeg ik mijn eerste bijenzwerm, ik was twaalf toen ik mijn eerste honing slingerde.'' Sindsdien is Weterings altijd actief geweest in de bijen en heeft door het hele land cursussen gegeven over de beestjes en alles wat daarbij komt kijken. Toen werd hem door Mackloet van Imkers van Goeree-Overflakkee gevraagd om op het eiland iets te komen vertellen over het maken van korven. "En nu zit ik hier.'' Hier is in dit geval de kantine van Groothandel Gebar BV.

Ronde vorm

Hij legt geduldig uit dat de korf ring voor ring opgebouwd moet worden. Het roggestro wordt in bochten gevlochten en vastgezet met stukken vlechtdraad. Hiervoor wordt er eerst een gaatje geprikt met een speciale naald, waarna het vlechtdraad er doorheen gehaald kan worden. Om te voorkomen dat het hoekig wordt moeten de stengels ook licht gedraaid worden, waardoor een mooie ronde vorm ontstaat. De diameter van de korf heeft ongeveer de lengte van een onderarm, van elleboog tot vuist. Weterings heeft een voorbeeld meegenomen van het beoogde eindresultaat. Er kan overigens ook voor worden gekozen om een mand te maken en geen korf, maar toch gaan de meeste deelnemers voor een korf.

Breien voor mannen

Remmert Koch (55) bijvoorbeeld. Hij heeft een boomgaard met nashi-peren in de polder van Sommelsdijk en probeert deze zo natuurvriendelijk in te richten en te onderhouden. "Dus geen chemische middelen gebruiken en in plaats van een bosmaaier een zeis gebruiken. Die laatste maakt veel minder herrie, gaat even snel én je kunt je spieren trainen.'' Bij de boomgaard staan een paar houten bijenkasten. Het plan is om zijn korf, wanneer deze af is, als woning te laten dienen voor een van de zeven bijenvolken. Hij heeft er zin in om dit uit te proberen. Daarnaast bevalt hem het proces ernaar toe wel. Lachend: "Dit is eigenlijk breien voor mannen.''
Ook Gabrielle Groen in 't Woud (54) is enthousiast. Zij komt uit Rotterdam, maar verhuist binnenkort naar Ouddorp. Haar tuin in het mooie, landelijke gebied wil ze inrichten voor de bijenvolken. Daarvoor heeft ze speciaal een bijenboom gekocht en wil ze in de moestuin tussen de groenten ook rijen bloemen aanleggen. Enthousiast vertelt ze over hoe ze dit wil inrichten en welke bloemen en fruitbomen allemaal geschikt zijn. "Vijf meter van de kasten (en straks korf) staat een heg, zodat de bijen wel een goede aanvliegroute hebben, maar uiteindelijk wel de lucht ingaan. Anders zwermen ze in de moestuin rond en als ik daar bezig ben heb ik dat liever niet.''

Schuimbekken

Datzelfde geldt voor Esther Groot (40). Het ironische is dat ze zestien bijenvolken in haar volkstuin heeft, terwijl ze allergisch is voor bijensteken. Toch ziet ze geen problemen. "Als ik geprikt wordt, lig ik niet meteen te schuimbekken. Maar fijn is anders.'' Het weegt echter niet op tegen de voordelen. "Ik deel de hobby met mijn man, die het ook erg leuk vindt om bijen te houden. De nieuwe korf krijgt een mooi plekje in haar tuin. "Het moeilijke van deze korven van stro is het oogsten van de honing. Vroeger werd het bijenvolk vernietigd om te kunnen oogsten.'' Dat is ze niet van plan. "Ik hou de honing er lekker inzitten. Op een gegeven moment zullen de bijen uitzwermen en dan vind ik ze wel weer ergens terug. In onze fruitbomen bijvoorbeeld.'' Ze maakt een gebaar. Daarbij 'aait' ze enkele halmen in het gezicht van de buurvrouw. Maar die is zo druk bezig met haar eigen korf dat ze het bijna niet merkt.

Zoekertje voor vrijwilligers Stichting ZIJN

Doet u graag iets voor een ander? Stichting ZIJN is op zoek naar mensen die ons enthousiaste team van vrijwilligers willen versterken. Eén uurtje per week of veertien dagen kan al heel veel goeds doen.

Stichting ZIJN is een welzijnsorganisatie die o.a. het welzijnsadvies voor kwetsbare mensen en mantelzorgers op Goeree Overflakkee verzorgt. Stichting ZIJN is regelmatig op zoek naar vrijwilligers die mantelzorgers of eenzame ouderen willen ondersteunen. U kunt zich bij ons opgeven als vrijwilliger. Bij de match wordt altijd gekeken naar uw persoonlijke interesses en mogelijkheden.

Sommelsdijk

Een mevrouw met drie kleine hondjes zoekt iemand die af en toe deze chihuahua's zou willen uitlaten. Het lukt mevrouw niet altijd meer zelf. De hondjes geven mevrouw veel plezier en ze zijn makkelijk toegankelijk. Voorkeur gaat uit naar een vrouwelijke hondenliefhebster.

Middelharnis

Een mevrouw van rond de 70 jaar zou het fijn vinden om samen met iemand anders te koken en samen te eten. Mevrouw voelt zich vaak alleen en zoekt daarom een maatje die het ook kan waarderen om samen in de keuken te staan en daarna aan tafel te gaan.
En stiekem zou mevrouw best eens uit eten willen gaan. Zelf stapt ze niet zo makkelijk een gelegenheid binnen. Welke keukenprins(es) kan iets voor mevrouw betekenen?

Ouddorp

Voor een 89 jarige vrouw zoeken we iemand die de tuin voor haar kan bijhouden. Momenteel wordt de tuin verzorgd door haar dochter maar door toenemende zorgtaken komt deze dochter niet meer aan de tuin toe. Het gaat vooral om lichte werkzaamheden zoals wieden en grasmaaien. De tuin heeft ook een kleine moestuin. Wie heeft er groene vingers en kan mevrouw helpen? De dochter is bereid om mee te helpen.

Algemeen

Stichting ZIJN is op zoek naar chauffeurs voor het ophalen en afleveren van pakketten van de voedselbank bij cliënten thuis in de diverse kernen. Omdat de voedselbank Goeree-Overflakkee alleen bereikbaar is met de auto, is het voor veel mensen niet mogelijk om dit zelf te doen. De uitgifte van de pakketten is op donderdagavond tussen 19.15 en 20.15 uur aan de Oostplaatseweg 6 in Middelharnis. De cliënt betaalt u een kilometer vergoeding van € 0,19 per km.

Wilt u wat tijd vrijmaken om een ander te helpen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Annemarie Hogenbirk van Stichting ZIJN, contact: 0187-483366 - email: a.hogenbirk@zijngo.nl.

Ingestuurd

Ook de muizen...

'Niet alleen vogels eten van het vet in het voederhuisje voor de vogels, maar nu maakte deze muis er ook gretig gebruik van. Het was wel een bijzondere ontdekking op anderhalve meter hoogte. Gewoon tegen de muur opgeklommen. Daarom zijn de potten dus zo snel leeg, nu weten we het...!' schrijft Corry Hage bij haar ingestuurde foto.

Vrijdag in de krant

Verslag gemeenteraadsvergadering

Serie over de liefde: Elza en Peter Feller