info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 oktober 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 oktober 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Anonieme Alcoholisten van start op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Meer dan 10 procent van de Nederlandse bevolking is verslaafd aan alcohol. In ons land zou het gaan om 1,2 miljoen mensen, van wie er 350.000 chronisch verslaafd zijn en 80.000 de hele dag drinken. Trekken we die lijn door naar Goeree-Overflakkee, dan zouden daar circa 5000 mensen wonen die overmatig alcohol drinken. Eilanders die hun verslaving willen stoppen, kunnen vanaf woensdag 1 november terecht bij een nieuwe werkgroep van de Anonieme Alcoholisten (AA) op Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

De nieuwe AA-groep start op initiatief van de werkgroep Dordrecht, een van de circa tweehonderd werkgroepen die Nederland telt. Gemiddeld bestaat een groep uit vijftien personen. Die van Dordrecht telt er vijfentwintig. In de omgeving zijn er ook AA-werkgroepen in de Hoeksche Waard en in Hellevoetsluis. De samenstelling van de groepen is doorgaans zeer gevarieerd: mannen en vrouwen van verschillende leeftijden.

Wat die personen bindt, is dat ze hun verslaving blijvend de baas willen worden. "Eruit komen én blijven", zegt Jan, die vanuit de werkgroep Dordrecht stappen heeft gezet om een AA-groep op Goeree-Overflakkee te beginnen. "Het vereist dapperheid om toe te geven dat je een serieus probleem hebt. Via de AA kun je eruit komen, omdat je er als groep mee aan de slag gaat. Je praat met elkaar over je ervaringen en helpt elkaar te stoppen met alcohol drinken. Een AA-werkgroep is een zelfhulpgroep die zorgt voor wekelijks onderhoud."

Volgens Jan, die als Anonieme Alcoholist uiteraard niet met zijn achternaam in de krant wil, blijft alles wat over tafel komt tijdens de bijeenkomsten binnenskamers.

Lees verder op pagina 6.

Slotavond Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 16 november is de slotavond van de Omloop. Lopers, vrijwilligers en belangstellenden worden uitgenodigd voor de bijeenkomst, die om 19.30 uur start bij Tieleman Keukens. Tijdens de avond wordt de afgelopen Omloop geëvalueerd, de cheque wordt overhandigd aan het goede doel en er worden prijzen uitgereikt voor lopers die veel geld hebben ingezameld.

Inbraak in golfshop

MELISSANT - De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak die in de nacht van zaterdag op zondag heeft plaatsgevonden op golfbaan Catharinenburg in Melissant. Zowel de golfshop als de bestuurskamer van golfclub Roxenisse waren doelwit van het ongewenste bezoek. Uit de shop zijn kleding, handschoenen en paren schoenen ontvreemd. Gesproken wordt van omvangrijke schade.

2 / 22

Agenda

Woensdag 25 oktober

MIDDELHARNIS - Tabletcafé in de bibliotheek, van 10.00 tot 11.30 uur. De toegang is gratis.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Ledenvergadering SGP. Na het huishoudelijke gedeelte zal om 20.30 uur dhr. G. Slootweg een inleiding houden over 500 jaar Reformatie.

Donderdag 26 oktober

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Ds. W. Zondag over 'Bijbelse lessen van professor Agur'. Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).
DIRKSLAND - Breicafé van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.
MIDDELHARNIS – Diekhuus. Mantelzorgcafé. Herfststukje maken. Aanvang 13.30 uur. Opgeven via 0187-641344 of m.vanderwelle@zijngo.nl.

Vrijdag 27 oktober

SOMMELSDIJK - Flakkeese spelletjesavond in het Streekmuseum, vanaf 19.00 uur. De toegang is € 2,50.

Zaterdag 28 oktober

DIRKSLAND – Hervormingsavond in het kerkgebouw van de Ger. Gemeente. Lezing over Luthers ontdekkingen in de Romeinenbrief, met medewerking van Kinderkoor Iuventa. Aanvang: 19.00 uur.
DIRKSLAND - Rommelmarkt/verkoping in en bij Zorgcentrum Geldershof. Van 9.00 tot 15.00 uur.
HERKINGEN – Najaarsverkoping voor de ZGG, van 10.00 tot 13.30 uur, het adres is Onderlangs 6.
NIEUWE-TONGE – Herfstmarkt. Van 9.30 tot 12.00 uur in het gebouw van de Hervormde Kerk, Westdijk 37.
MIDDELHARNIS – Cultuurhistorische markt in de Prins Maurits, opening om 10.30 uur. Met o.a. schrijfster Annejet van der Zijl. Gratis toegang.
MIDDELHARNIS - Jubileumconcert van Gospelkoor In Touch in de Emmaüskerk, Julianaweg. De kerk is om 19.30 uur open. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Ouddorp, Bruna Middelharnis, boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, Country at Home in Dirksland, bij de koorleden en uiteraard bij de kerk. De toegangsprijs voor volwassenen is € 10,- en voor kinderen € 7,50.
OOLTGENSPLAAT – Herdenkingsavond 500 jaar Reformatie, vanaf 19.30 uur in het kerkgebouw van de Ger. Gem. aan de P. Biggestraat.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo Ouderenvereniging GO. 19.30 uur in De Zwaluw aan De Sperwer.
OUDDORP – Concert Cui orkest. Aanvang 20.00 uur in kerkzaal Doopsgezinde Gemeente. Toegang volw. 15 euro. Jongeren tot 16 jaar gratis.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.

Maandag 30 oktober

MIDDELHARNIS – Exoduskerk. Lezing Margriet van der Kooi over 'Als (klein)kinderen andere wegen gaan'. Aanvang 20.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Viering Reformatie. Aanvang 19.30 uur. Organisatie: de vier kerken van Ooltgensplaat.
OUDDORP - 'Puppypraatje' in Dierenartsenpraktijk Ouddorp. Opgeven via info@dierenartsenpraktijkoudetonge.nl. Vanaf 19.00 uur. Hoge Pad 28.

Hapkido maakt weerbaar

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Jezelf weerbaar maken? Dat kan vanaf woensdagavond 1 november 2017 bij Total Body Health Centre aan de Zeedijk in Stad aan 't Haringvliet, want dan begint de training Hapkido, waarbij verschillende technieken van deze zelfverdedigingssport aan bod komen. Jeroen Maliepaard gaat de training begeleiden en samen met Barry Kieboom, Rene de Bonte en Peter Braber is hij erg blij met de kans die mede-eigenaar van de sportschool, Wim Middelkoop, hen biedt.

Al een aantal weken hebben Jeroen, Rene, Peter en Barry de aangewezen ruimte in de sportschool volledig benut om hun sport te kunnen uitoefenen. Het is een mooie ruimte met voldoende plaatsen om Hapkido te laten ervaren aan de deelnemers. De technieken die bij de training worden gebruikt, gaan volgens de regels van Grootmeester Lim Chae Kwan (9e dan) uit Zuid-Korea, een man die een grote invloed heeft op de zelfverdedigingssport in Nederland. Jeroen gaat samen met Barry van 17 tot 24 november naar Korea voor een eerste kennismaking met Grootmeester Lim en bijscholing in Hapkido. Jeroen, Rene, Peter en Barry behaalden allen de zwarte band en mogen dan ook examens in Hapkido afnemen.

Barry heeft lang karate gedaan en legt het verschil uit met Hapkido. "Bij karate is het meer schoppen en slaan als je met je tegenstander op de mat staat, terwijl bij Hapkido zo min mogelijk kracht wordt uitgeoefend, je maakt eigenlijk gebruik van de kracht van je tegenstander. Bekwamen in zelfverdediging kan iemand later van pas komen, als je bijvoorbeeld in een vervelende situatie terechtkomt in de buitenwereld. Zeker voor vrouwen is het een pré, zo kunnen zij iemand proberen uit te schakelen die hen wil aanvallen op welke manier dan ook.

Jeroen Maliepaard vertelt dat de Hapkidosport al twintig jaar bedreven wordt op Goeree-Overflakkee. Zelf geeft hij al twaalf jaar lessen aan jeugd en volwassenen, in verschillende stijlen. Want Hapkido is voor jong en oud vanaf 12 jaar, man of vrouw. "Met Hapkido kun je ook op latere leeftijd beginnen, zeker als je niet eerder de kans had om dat eerder te gaan doen", legt Jeroen uit. "Mensen die de trainingen geven, zijn allemaal gediplomeerd met een EHBO- en BHV-diploma."

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de sportschool in Stad aan 't Haringvliet via info@totalbody.nl of 0187-611735. De lestijden zijn op woensdag- en vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur. Er kunnen ongeveer 20 personen meedoen per groep. Iedereen is welkom.

INGEZONDEN
Malle molens en het klimaat

Rondom het besluit om 6 windturbines te bouwen tussen Oude- en Nieuwe-Tonge, is veel commotie ontstaan. We hebben er begrip voor dat mensen bezwaar maken tegen de gekozen locatie, maar de toon waarop dit gebeurt in de media neemt soms vreemde vormen aan. Zo ook het artikel in het Eilanden-Nieuws van 10 oktober over de nominatie van het windpark De Krammer voor de klimaatpenning van HIER opgewekt. Aan het einde van het artikel staat de volgende vraag die Rob Maliepaard in een brief aan de jury van de klimaatpenning heeft gesteld: "Vind u echt dat het klimaat redden belangrijker is dan het leven van duizenden mensen?" Waarschijnlijk wordt hier met 'leven' het 'woon- en leefklimaat' bedoeld, want echte levens staan natuurlijk niet op het spel.

Die vraag slaat de spijker precies op z'n kop en geeft aan dat er blijkbaar weinig besef is bij sommige mensen waarom die windturbines gebouwd worden. "Het klimaat redden" is namelijk heel belangrijk. Als we dat niet doen, dan staat het leven van miljoenen mensen op het spel. Op dit moment merken wij er in Nederland nog niet zoveel van. Soms zijn de zomers te nat of de winters te warm, maar wat maakt het uit? Zo zien we ook niet de gevolgen van het winnen van steenkool voor de betreffende mensen en regio's. Dat is ver weg, wij hoeven de mijnen niet meer in en er komt toch stroom uit het stopcontact, dus wat maakt het uit? Die zeespiegelstijging die voorspeld is, daar merken we nog niets van, dus wat maakt het uit?

Er zijn mensen zoals wij die vinden dat het wel wat uitmaakt en die zich ernstige zorgen maken over de mogelijke gevolgen van een klimaatverandering. De voorspellingen liegen er niet om. Het zou zomaar kunnen zijn dat een deel van Nederland binnen 100 jaar onleefbaar is en onder water komt te staan. Samen met andere mensen hebben we ons daarom verenigd in een coöperatie die tot doel heeft om een actieve bijdrage te leveren aan de broodnodige energietransitie. Een coöperatie met 2300 leden, die allemaal op Goeree-Overflakkee wonen en voor een deel ook in Oude- en Nieuwe-Tonge. Het "klimaat redden" is niet alleen in het belang van deze mensen, maar ook in het belang van alle huidige en toekomstige bewoners van dit eiland; ook in het belang van mensen die windturbines niet mooi vinden en ze liever niet in de buurt hebben. Wij hebben de aarde slechts in bruikleen gekregen en wij willen de aarde weer zo goed mogelijk doorgeven aan de volgende generaties.

Joop van Son
Gjalt Huppes
Joost van den Berg
Herman Maas
Fred Warbroek
Jan Bakker
Greet Maas
Joop Bensdorp

7 vragen over de aandelen van Eneco

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor 31 oktober moet de gemeente een principebesluit nemen of de aandelen in Eneco worden aangehouden of verkocht. Dat kan ongeveer dertig miljoen opleveren voor het eiland. Zeven vragen en antwoorden over deze kwestie.

Door Martijn de Bonte

1. Hoeveel aandelen heeft de gemeente?

Bijna 62 duizend, om precies te zijn 61.882 aandelen. Dat lijkt veel, maar is slechts 1,24 procent van het totaal.

2. Wat leveren de aandelen op?

De aandelen zorgen ieder jaar voor zes ton in de kas van de gemeente, dat is de dividenduitkering. Verkoop van de aandelen levert naar verwachting rond de 30 miljoen op. Dat kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor grote projecten.

3. Waarom heeft de gemeente aandelen van Eneco?

Gemeentes hadden vroeger allemaal eigen gemeentelijke nutsbedrijven. Door samenwerking en fusies is in 1995 Eneco ontstaan. Eneco is helemaal in handen van 53 gemeenten.

4. Waarom kunnen de aandelen nu worden verkocht?

Op 31 januari is Eneco officieel opgesplitst in twee bedrijven. Stedin zorgt voor het netwerk, Eneco produceert en levert stroom aan particulieren en bedrijven. Stedin staat onder toezicht van de overheid, om controle op het netwerk te houden. De vraag waar de gemeente voor staat is of een commercieel energiebedrijf in handen van de gemeente moet blijven.

5. Wat zeggen voorstanders van verkoop?

Dat er geen goede argumenten zijn om als gemeente aandeelhouder te zijn van een commercieel bedrijf. Door de splitsing is het risicoprofiel groter geworden, omdat de resultaten nu sterker afhankelijk zijn van de tarieven op de vrije energiemarkt.

6. En wat zeggen de tegenstanders?

Dat Eneco een belangrijke werkgever is in de regio en dat het bedrijf een voortrekkersrol speelt in de energietransitie. Tegenstanders zijn bang dat er banen verdwijnen en dat het bedrijf minder gaat investeren in duurzame energie als het in handen komt van commerciële aandeelhouders.

7. Hoe nu verder?

Nadat de gemeente een principebesluit heeft genomen, moet de nieuwe gemeenteraad volgend jaar definitief besluiten over het wel of juist niet verkopen van de aandelen. Bij verkoop wordt het bedrag opgenomen in de begroting van 2019.

Reformatieherdenking

MELISSANT - De Hersteld Hervormde gemeente belegt in samenwerking met de Gereformeerde Gemeente een Reformatieherdenking op D.V. dinsdag 31 oktober, in het kerkgebouw van de Ger. Gemeente aan de Beatrixlaan 2. Deze dienst vangt aan om 19.30 uur.

Na de opening door een ouderling van de Ger Gemeente hoopt de plaatselijke predikant, ds. G.T.van Appeldoorn te spreken, waarna een ouderling van de Ger. Gemeente de samenkomst zal besluiten. De collecte is bestemd voor de stichting "Vrienden Van Heidelberg".
Na afloop van het samenzijn is er een kopje koffie en gelegenheid tot ontmoeting in de consistorie. Ieder is hartelijk welkom; dit geldt zeker de jeugd!

Kerkdienst verzet

MELISSANT - De kerkdienst die donderdag 26 oktober in de Gereformeerde Gemeente zou worden gehouden, is verzet naar woensdag 25 oktober. Voorganger is ds. Meeuwse en de aanvang is 19.30 uur.

Cursus Geestelijke Vorming

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Donderdagavond wordt weer een avond gehouden in het kader van de Cursus Geestelijke Vorming. Een ieder is welkom vanaf 19.45 uur in de Rehobôthkerk. De lezing zal gehouden worden door ds. W.A. Zondag uit Woerden. Met als titel: 'Wijze lessen van professor Agur.' Spreuken 30:1.

Zonnedak Goedereede in ontwikkeling; Ooltgensplaat gaat niet door

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het collectieve zonnedak op de gemeenteschuur in Goedereede gaat er komen. Alle 256 panelen zijn verkocht en zullen naar verwachting eind dit jaar worden geplaatst.

In deze periode worden alle fiscale en administratieve voorbereidingen getroffen en worden afspraken gemaakt met netbeheerder en installateur. Naar verwachting kan 'ZonneHub' Goedereede aan het einde van dit jaar schone energie leveren voor de in totaal 26 deelnemers van dit zonnedak. Deelnemers aan dit collectieve zonnedak zijn woonachtig in de woonkernen Goedereede, Melissant, Ouddorp, Dirksland en Stellendam.

Het zonnedak op het dak van 't Centrum in Ooltgensplaat gaat helaas niet door vanwege onvoldoende belangstelling. Tegelijkertijd worden alle betrokkenen regelmatig aangesproken over de mogelijkheden van collectieve zonnedaken en daarom hebben zij vertrouwen in de ontwikkeling van nieuwe zonnedaken op het eiland. De betrokken partijen Eneco ZonneHub™, de Gemeente Goeree-Overflakkee en Coöperatie Deltawind zijn dan ook voornemens meer collectieve zonnedaken te ontwikkelen op Goeree-Overflakkee. Wanneer je hierover op de hoogte wilt worden gehouden, kun je je contact- en adresgegevens e-mailen naar zonnedaken@deltawind.nl en/of je gegevens achterlaten op www.zonnehub.nl.

Bijeenkomst over 500 jaar Reformatie

MIDDELHARNIS - Stichting 'In de Rechte Straat' organiseert op donderdag 26 oktober een reformatiebijeenkomst in het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente aan de Ring in Middelharnis. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Reformatie in gang werd gezet. De avond begint om 19.45 uur. Er zijn twee sprekers, dominee Middelkoop spreekt over 'Luther en de boete'. Dominee Droger gaat in op het thema 'Calvijn en het gebed'. Het Prins Mauritskoor, onder leiding van Marco van 't Hof, zorgt voor muzikale omlijsting. Paul Kieviet begeleidt de samenzang. Tijdens de bijeenkomst is het nieuwe boek van Huib de Vries te koop: 'Van de wierook naar het woord.' Tevens zijn er diverse cd's verkrijgbaar. De toegang is gratis, er wordt een collecte gehouden voor het werk van I.R.S.

Inwonersavond in Herkingen

HERKINGEN - Dorpsraad Herkingen organiseert op woensdag 8 november een inwonersavond in Ons Huis, de aanvang is om 19.30 uur.
Deze avond zal de Dorpsraad een overzicht geven over wat er bereikt is in 2016 en in 2017. Verder zullen de plannen die men heeft voor 2018 toegelicht worden. Er staan belangrijke onderwerpen op het programma en externe partijen zijn aanwezig om sommige plannen toe te lichten. Heeft u vragen voor deze avond, dan kunt u die per mail doorsturen, zodat er een antwoord op de vraag kan worden gegeven. De Dorpsraad hoopt dat u deze avond wilt bijwonen en uw mening en aanvullingen met de Dorpsraad wilt delen, zodat zij met uw ondersteuning hun werk voor Herkingen kunnen voortzetten. dorpsraadherkingen@hotmail.com.

"Het is goed om hier te beginnen"

Vervolg van de voorpagina.

"Het maakt het makkelijker als er niets naar buiten gaat. Wat mensen in een AA-werkgroep bespreken is heel privé. Samen werken we in twaalf stappen aan het opbouwen van een nieuw leven zonder alcohol", zegt Jan, die al dertien jaar droog staat en zijn ervaring en kennis graag gebruikt om andere alcoholverslaafden te helpen.

Bijvoorbeeld op Goeree-Overflakkee, waar zijn initiatief steun kreeg van onder anderen een huisarts in Oude-Tonge en burgemeester Ada Grootenboer. De laatste regelde ook een locatie waar de eilandelijke AA-werkgroep wekelijks bij elkaar kan komen: bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis. Jan is er blij mee: "Het is goed om hier te beginnen, want Goeree-Overflakkee is een witte vlek in Nederland als het om verslaving gaat."

Start

De eerste wekelijkse bijeenkomst van de AA-werkgroep Goeree-Overflakkee is op woensdag 1 november, van 20.00 tot 22.00 uur. Wie wil komen, doet er goed aan zich vooraf aan te melden. Dat kan via telefoon 06 53931126.

Jan weet niet wat hij moet verwachten op Goeree-Overflakkee. Wel weet hij dat de eerste aanmeldingen al binnen zijn en dat er een potentieel is van zeker 5000 alcoholverslaafden. Ook weet hij dat wie gemotiveerd, is via de AA een eind kan maken aan deze ziekte. "Als AA in je systeem zit, kun je niet meer zonder."

Wie weet er meer over deze foto?

Deze wintersportfoto is gemaakt in 1929. De eigenaar van de foto wil graag meer weten over de mensen op de foto. Wel bekend is dat de foto is gemaakt in wat nu de Koningin Julianaweg is, op de achtergrond is het Rijks HBS te zien. De vraag is of een lezer meer kan vertellen over de personen op de foto. Reacties kunnen worden doorgegeven aan mevrouw L. Vellekoop-Tanis, haar telefoonnummer is 0548-514345.

Strijd tegen ontruiming op Fort Prins Frederik

Luchtfoto van het Fort in 2008. Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

OOLTGENSPLAAT - De stemming op Fort Prins Frederik is gedaald tot onder het nulpunt. Het moment dat het nieuwe bestemmingsplan in werking treedt komt dichterbij. En dat betekent: geen bebouwing op het bovenste gedeelte van het fort, dat een toekomst als toeristisch-recreatieve parel moet krijgen. Eigenaren krijgen de opdracht om hun soms vele jaren gedoogde woning te verplaatsen of te slopen. Op twee na: voor één huis is ooit een bouwvergunning afgegeven en de eigenaar van een ander huis heeft een persoonsgebonden beschikking. Woningen op de vestingvoet mogen blijven staan, maar moeten wel voldoen aan een beeldkwaliteitsplan.

Eilanden-Nieuws sprak een van de bewoners die moeten ontruimen: Ferry Simonis. Volgens Simonis, die bijna een dagtaak heeft aan zijn strijd tegen ontruiming en zich opwerpt als de spreekbuis van de bewoners, heeft de gemeente de beginselen van behoorlijk bestuur met voeten getreden, is er sprake van miscommunicatie en is elke vorm van medemenselijkheid ver te zoeken. De gemeente opteert voor maatwerk en sluit een tegemoetkoming in de kosten van ontruiming of verplaatsing niet uit. Simonis heeft daar geen vertrouwen in. Als het nodig is procedeert hij door tot de Raad van State.

Het interview met Ferry Simonis staat vrijdag 27 oktober in Eilanden-Nieuws, inclusief een reactie van de gemeente.

Kerstbomen spaaractie bij 'De Ronde Boom'

MIDDELHARNIS - 'Sparen voor een gratis kerstboom' kan van oudsher bij Shell-tankstation 'De Ronde Boom' aan de Langeweg te Sommelsdijk. Dit jaar is het de 26ste keer dat de actie wordt georganiseerd. "Een absolute traditie, die wij graag voortzetten", vertellen exploitanten Marjolein en Herman de Blok. Menig Flakkeeënaar heeft straks weer een kerstboom van tankstation 'De Ronde Boom' in de huiskamer staan. "Wij bieden onze klanten graag dat ene extraatje".

Het kan u niet ontgaan zijn. Het afgelopen jaar stond bij 'De Ronde Boom' in het teken van verandering en innovatie. Zo is de huisstijl van het tankstation aangepast, is de vernieuwde en volautomatische Carwash succesvol in gebruik genomen en is er een nieuwe luchtpomp op het terrein geplaatst. 'De Ronde Boom' is volop in beweging. Ook voor het nieuwe kalenderjaar staan er weer veel nieuwe ontwikkelingen op stapel. Met stip op nummer één in onze agenda voor 2018: de bouw van een compleet nieuwe (tank)shop! Wij streven ernaar onze klanten de ultieme service te bieden door onze diensten en faciliteiten nog verder uit te breiden middels een breed productassortiment, goede wifi-verbinding, schone toiletten, veilige parkeerplaatsen en een heerlijke kop koffie of thee voor onderweg/to-go. Met de uitbreiding van het aantal vierkante meters gaat onder meer gepaard verdere uitbreiding van ons voedsel- en drankenaanbod. Wij zetten in op een ruime keuze aan lekkere en gezonde producten voor onderweg. "Van een snel ontbijtje of hartige snack tot avondmaaltijd to-go, precies wat je nodig hebt om alles uit je dag te halen!" vertelt Marjolein.
Daarnaast faciliteert tankstation 'De Ronde Boom' straks ook de mogelijkheid aan automobilisten om hun wasgoed te komen wassen. Men kan dan niet alleen bij ons terecht voor het tanken van brandstof, het wassen of stofzuigen van hun voertuig, de aankoop van een bloemstukje, boeket, tijdschrift, tabak of andere kleine producten, maar ook voor het wassen van textiel. Op het terrein komen grote wastrommels waar wel 18 kilo wasgoed in kan. Wij verwachten dat veel mensen gebruik zullen maken van de wasmachines om dekbedden, vloerkleden, paardendekens of hondenkleden te wassen. Er komt ook een grote droger en je bent in zo'n 30 minuutjes klaar. Als eerste tankstation van het eiland bieden wij deze extra service. Niet voor niets staat 'De Ronde Boom' voor 'méér dan tanken'!" aldus een enthousiaste Marjolein.
De vertrouwde kerstbomenactie is al jaren uiterst succesvol en dit zetten wij ongewijzigd en met veel enthousiasme voort. Bij elke 15 liter brandstof ontvangt u een stempel op de gratis (huis-aan-huis) verspreide spaarkaart. Bij vijftien stempels, dus een volle kaart, wordt een tegoedbon uitgegeven, welke recht geeft op het afhalen van de gratis gespaarde kerstboom. Heeft u geen spaarkaart ontvangen? Dan kunt u deze gratis afhalen bij één van onze pompbedienden in de (tank)shop. Dit jaar worden de kerstbomen uitgereikt op vrijdag 8 december 2017 van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdagmorgen 9 december 2017 van 10.00 tot 12.00 uur.
De voorbereidingen van de nieuwbouw verlopen voorspoedig. Naar verwachting zal in april 2018 de bouw aanvangen.

Goethe certificaat voor leerlingen CSG Prins Maurits

Eén van de leerlingen ontvangt het certificaat.

MIDDELHARNIS - Op donderdag 12 oktober jongstleden ontving een 9-tal leerlingen van CSG Prins Maurits uit handen van oud-docent de heer Ruis, het Goethe certificaat B1. Dit is een internationaal erkend certificaat en de examens worden door het Goethe Instituut wereldwijd afgenomen.

Na een intensieve voorbereidingsperiode, met name op de vrije dinsdagmiddagen onder leiding van mevrouw Capelle-Rath en de heer Ruis, is het examen afgelopen juni in Amsterdam afgenomen. Alle leerlingen die meededen, hebben het examen gehaald en met een mooi gemiddelde van een 'gut' afgesloten.
De sectie Duits hoopt hiermee een start te hebben gemaakt om deze examens op verschillende niveaus en in verschillende leerjaren te introduceren, zodat meerdere leerlingen dit waardevolle document aan hun uiteindelijke diploma kunnen toevoegen.
"Wij feliciteren nogmaals van harte Tjeerd de Geus, Estée Lindhout, Tess Lodder, Eline Meijer, Inez Neele, Timo Rentes, Teunis van Dieren, Annelies van Heemst en Gerben Vroegindeweij met dit prachtige certificaat", aldus de schoolleiding.

Meinster Wonen sponsort brandweer

DEN BOMMEL - De blusgroep van de vrijwillige brandweer Den Bommel heeft nieuwe tassen gekregen. Gesponsord door Meinster Wonen uit Den Bommel.

'Krachten bundelen verhoogt kwaliteit van dementiezorg en palliatieve zorg'

Deelnemers tijdens de bijeenkomst Ketens en Netwerk.

DIRKSLAND – Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Mensen die veelal thuis wonen en zorg krijgen van een mantelzorger. Zij moeten kunnen rekenen op goede dementiezorg én palliatieve zorg. Op de Zuid-Hollandse Eilanden zijn drie Ketens Dementiezorg (voor Voorne-Putten en Rozenburg, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard) en het Netwerk Palliatieve Zorg actief om daar vorm aan te geven. Nauwe samenwerking tussen professionals in de dementiezorg en palliatieve zorg is onmisbaar, zo bleek uit de bijeenkomst van Ketens en Netwerk op 11 oktober in De Schakel te Dirksland.

"We zijn druk doende om de verbinding tussen de Ketens en het Netwerk te bevorderen", zei Conny Bouwer, coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg en projectleider van Ketenzorg Dementie. "Dat is belangrijk omdat steeds meer mensen met dementie steeds langer thuis wonen en er op een gegeven moment zorg nodig is. Daar komt bij dat palliatieve zorg niet meer alleen gericht is op de laatste levensfase. Van genezing is geen sprake bij dementie, maar we moeten wel oog hebben voor de kwaliteit van leven. Daarom is het noodzakelijk om de krachten en expertise rondom de cliënt en de mantelzorger te bundelen. Dat verhoogt de kwaliteit van de zorg."

Op de Zuid-Hollandse Eilanden zijn al concrete stappen gezet. Zo is er in Hellevoetsluis een proef van huisartsen en wijkverpleegkundigen om patiënten die korter dan een jaar te leven hebben proactief te benaderen en in te spelen op hun zorgvragen. In de Hoeksche Waard is het Palliatief Team van start gegaan, waarin huisartsen en thuiszorgorganisaties samenwerken. Op Goeree-Overflakkee is recent een project gestart met als doel om na te gaan of het combineren van twee methodieken in de palliatieve zorg kan leiden tot betere zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie. Ook is recent een Kwaliteitskader Palliatieve Zorg opgesteld.

Kwaliteit van leven

Er is nog veel onbekendheid over de wensen en behoeften van de zorgvrager. Ook zijn er in de laatste levensfase nog te veel verhuizingen, wat de kwaliteit van leven niet ten goede komt, en sterft men nog te vaak op een minder gewenste plek. Via de ontwikkeling van het Transmuraal Zorgpad moet dat verbeteren. Bijvoorbeeld door eerdere herkenning van palliatieve zorgbehoefte en betere afstemming tussen zorginstellingen, thuiszorg, huisarts en mantelzorger. De kwaliteit van leven moet centraal staan.

Meer samenwerking is ook nodig om de soms complexe zorgbehoefte van patiënten tijdig in beeld te krijgen. Daarbij speelt het toenemende beroep op vaak kwetsbare mantelzorgers een rol. Op Goeree-Overflakkee is hiervoor het project Palliatieve Zorg en Dementie opgezet. Het doel is om tot een proactieve zorgplanning te komen.

Tijdens de bijeenkomst in De Schakel bevestigde professor Robbert Huijsman het belang van samenwerking rondom cliënt en mantelzorger. Ook omdat dementiezorg wordt bekostigd uit drie stelsels: zorgverzekering, langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning. Versterking van ketenzorg en casemanagement dementiezorg hebben daarom momenteel veel aandacht. "Samen op weg naar integrale en persoonsgerichte dementiezorg", aldus Huijsman.

Wensen en behoeften

Fred Lafeber van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ging in op het Nationaal Programma Palliatieve Zorg. Dat programma is erop gericht dat mensen in hun laatste levensfase en hun naasten de lichamelijke, psychische, sociale en spirituele zorg krijgen die aansluit op hun wensen en behoeften. Waar en wanneer zij dat wensen. "De zorg thuis en de financiering verbeteren", zei Lafeber. Een praktijkteam is daarmee aan de slag gegaan. Lafeber meldde dat het nieuwe kabinet er 8 miljoen euro per jaar voor beschikbaar stelt.

"We hebben elkaar nodig om de palliatieve zorg en de dementiezorg verder te verbeteren", concludeerde Janneke Koningswoud, voorzitter van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Hollandse Eilanden, regio Goeree-Overflakkee, aan het eind van de bijeenkomst. Wat nog volgde was de ondertekening van de convenanten door de deelnemers van het Netwerk Palliatieve Zorg en Ketenzorg Dementie.

Ergotherapie Oostflakkee wijst de juiste richting

Ellen van Rossum heeft haar eigen praktijk opgestart.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De praktijk 'Ergotherapie Oostflakkee' is recent opgericht door Ellen van Rossum. Ellen is geboren en getogen op Goeree-Overflakkee. "Daarom vind ik het extra speciaal om hier mijn eigen praktijk te starten en een bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg op dit mooie eiland. Ik ken de weg, de taal en de mentaliteit."

Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk of ten gevolge van dementie. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. Zo helpen ergotherapeuten mensen van jong tot oud. Van reumatische klachten tot dementie. Van chronische pijn en/of vermoeidheid tot een nieuwe heup of knie.

Ellen van Rossum: "Wat ik zo leuk vind aan mijn vak, is mensen helpen om de zelfredzaamheid in het dagelijks leven te vergroten. Dit maakt mijn werkzaamheden heel divers, waardoor geen dag hetzelfde is. Ik vind het belangrijk de cliënt centraal te stellen in het geheel, maar ook de (sociale) omgeving wordt niet vergeten. Ergotherapie is zorg op maat!"

Kijk voor meer informatie op www.ergotherapie-oostflakkee.nl. Of neem contact op via 0620892892, of ergo.oostflakkee@gmail.com.

Genealogisch Centrum viert jubileum met grote cultuurhistorische markt

De bekende schrijfster Annejet van der Zijl is aanwezig tijdens de jubileumviering. (Foto: Anja van Wijgerden).

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee bestaat 25 jaar en grijpt dat jubileum aan om een grote cultuurhistorische markt te organiseren. De markt, op zaterdag 28 oktober in de Prins Maurits te Middelharnis, is tevens de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis. Een groot aantal eilandelijke verenigingen en stichtingen presenteert zich op de markt. Daarnaast staan er enkele lezingen op het programma en is er een gesprek met de bekende schrijfster Annejet van der Zijl.

Door Kees van Rixoort

Het bevorderen van het genealogisch onderzoek op Goeree-Overflakkee, het beschikbaar stellen van bronnen en laten verschijnen van publicaties. Die doelen hadden de oprichters van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee in 1992 voor ogen.

Cor Hameeteman en Eva Lassing van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee.

Er was op dat moment nog geen streekarchief op het eiland, wat voor genealogisch onderzoekers tot gevolg had dat ze hun gegevens bijeen moesten scharrelen in diverse gemeentelijke archieven en in Den Haag. Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee maakte het zoeken gemakkelijker in deze situatie. Elke zaterdag was Het Feyne Kwartier in Dirksland open voor het publiek. De stichting had dit pand in bruikleen van de Rabobank.

Tot 2008, toen het streekarchief een feit was. Het Genealogisch Centrum vond daar onderdak als aanvulling op de diensten van het eilandelijke archief. Het helpt daar nog altijd bronnen toegankelijk te maken. Bovendien beheert de stichting een collectie familieberichten en familiedrukwerk, die van nut kan zijn voor stamboomonderzoekers die op zoek zijn naar 'recente' gegevens. De gemeentelijke geboorte-, trouw- en begraafgegevens zijn immers pas na 100, 75 en 50 jaar openbaar. Voordeel van het streekarchief is dat onderzoekers er veel vaker terechtkunnen: van maandag tot en met vrijdag (maar niet op zaterdag, zoals vroeger in Dirksland).

De jubilaris is een stichting met donateurs. Bijna tweehonderd mensen ondersteunen het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee en krijgen daar onder andere een nieuwsbrief (Het Feyne Kwartier) en toegang tot extra gegevens, zoals een collectie rouwbrieven en bidprentjes, voor terug.

Hoe vier je een 25-jarig bestaan? In samenwerking met zo veel mogelijk cultuurhistorische verenigingen en stichtingen, dacht het Genealogisch Centrum. Net als vijf jaar geleden, toen het resultaat van die samenwerking, een historische markt, flink wat bezoekers op de been wist te brengen.

Dit jaar is het nog wat grootser aangepakt. Op de markt zijn vertegenwoordigd: De Motte, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Streekarchief Goeree-Overflakkee, Ensemble Eeuwkant, Torenmuseum Goedereede, RTM-Museum, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Sociëteit Rethorica (die een week eerder net het tweede polderkatern presenteert), WO2GO en de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Aan elke kraam krijgen bezoekers een beeld van de activiteiten en publicaties. Verder is er een doorlopende presentatie van beelden van Goeree-Overflakkee in de jaren vijftien en zestig. De Kleine Victoria verzorgt de muzikale noot. De gemeente ondersteunt de cultuurhistorische markt met een projectsubsidie.

Lezingen

Vanaf 19.45 uur geeft André Kastelein (Torenmuseum Goedereede) een lezing over de geschiedenis van het stadje Goedereede. Om 11.00 uur vertelt Koos Kroon uit Wierden over de Kersttrein van Wierden, een episode uit de Tweede Wereldoorlog waarin een grote groep mannen van Flakkee een rol speelt. Een unieke gelegenheid om daar meer over te weten te komen.

Van 14.00 tot 16.00 uur is Annejet van der Zijl aanwezig in de PM. Zij is bekend van veelal biografische werken over onder anderen Heineken, Annie M.G. Schmidt, Prins Bernhard en 'de Amerikaanse prinses'. Haar boek 'Sonny Boy' speelt gedeeltelijk op Goeree-Overflakkee. Ook is een deel van de film naar het boek hier opgenomen, met figuranten van het eiland. Van der Zijl zal haar verhaal doen aan de hand van interviewvragen. In de pauze is er gelegenheid om boeken te laten signeren door de auteur. Voorafgaand aan de lezing bespreekt een leeskring de boeken van Annejet van der Zijl.

Burgemeester Ada Grootenboer opent de markt om 10.30 uur. Dit gebeurt "op bijzondere wijze", zoals het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee meldt in de uitnodiging. De entree tot de cultuurhistorische markt is gratis.

Boekenmarkt Alles Wisselt

OOLTGENSPLAAT - Op woensdag 1 november is er een boekenmarkt bij snuffelschuur Alles Wisselt. Naast zo'n duizend boeken zijn er ook kringloopspullen, curiosa en antiek. De verkoping is van 10.00 tot 16.00 uur aan de Van Weelstraat 1. De koffie staat klaar voor bezoekers. De reguliere openingstijden van Alles Wisselt zijn wekelijks op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Stellendam herdenkt 500 jaar Reformatie

STELLENDAM - Het zal u niet ontgaan zijn dat het dit jaar, en wel op 31 oktober, 500 jaar geleden is dat de reformator Maarten Luther zijn 95 stellingen vasthechtte aan de deur van de slotkapel te Wittenberg.

Daar dit gebeuren voor de kerken van toen grote invloed heeft gehad en de kerken van nu daar nog hun belijden in vinden, willen de gezamenlijke kerken van Stellendam in een bijeenkomst van herdenken hier aandacht aan geven.
Op dinsdag 31 oktober zal er een Reformatieherdenking plaatsvinden in de Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat. Deze avond zullen de drie predikanten met korte overdenkingen de bezoekers de inhoud en positieve gevolgen van de Reformatie dichterbij brengen. Tijdens deze bijeenkomst zal ook het plaatselijk mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden', onder leiding van dirigent Jurriën van Kooten, haar medewerking verlenen. Het orgel zal bespeeld worden door Wiljan de Geus. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is vrij. Er zal een collecte worden gehouden voor stichting Open Doors.

Appelflappenactie voor Roemenië

OUDDORP - De verkoop van de appelflappen op zaterdag 14 oktober verliep snel. Om 12.00 uur was alles uitverkocht.

"Onze excuses voor die mensen die speciaal naar de Jumbo kwamen om appelflappen te kopen en een lege kraam vonden. De opbrengst voor het werk van Jantina Bucur in Roemenië is € 277,50. Jumbo-Sperling: bedankt voor de sponsoring en de geweldige medewerking!" aldus de organisatie.

Kerstpakkettenactie

In samenwerking met stichting Kimon wordt een kerstpakkettenactie georganiseerd. Ondernemers en particulieren kunnen kerstpakketten bestellen. Er is keuze uit zes verschillende pakketten. Heeft u eigen wensen, dan is daar overleg over mogelijk. Van de opbrengst is 10% voor Jantina's kinderwerk in Roemenië en 5% voor stichting Kimon.
Voor een overzicht van de pakketten met prijslijst kunt u mailen of bellen: hometeamsperanta@hotmail.com / 0187-664196.

Natuurschoon

GOEREE-OVERFLAKKEE - De flamingo's in het Grevelingenmeer zijn al heel wat keren vastgelegd. Meestal staan ze rustig in het water, maar Bep Ardon legde ze vast terwijl ze bezig zijn met opstijgen. "Een cadeautje," noemt ze het zelf. Het blijft een bijzondere combinatie, de exotische, felgekleurde vogels in het rustige, grijze Grevelingenmeer.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Rommelmarkt/verkoping

Op zaterdag 28 oktober is weer de jaarlijkse rommelmarkt/verkoping bij Zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2 te Dirksland. Er is dus een grote rommelmarkt, met dit jaar ook weer tweedehands kleding. Er wordt vers gebakken vis verkocht en verder zijn er o.a. oliebollen, erwtensoep, boerenkaas, tweedehands boeken en nog vele andere stands. De opbrengst zal worden besteed aan extra activiteiten voor de bewoners. Dit jaar is er o.a. een uitstapje gemaakt naar Diergaarde Blijdorp en gaat men met de bewoners naar de kerstmarkt bij Intratuin. De rommelmarkt/verkoping is tussen 9.00 en 15.00 uur.

Breicafé

Donderdag 26 oktober is het breicafé weer geopend. Neem uw eigen brei- of haakwerkje mee en deel met elkaar de creativiteit. Bent u een beginner op breigebied, schroom dan niet. Anderen helpen u graag op weg. Er zijn geen kosten aan verbonden. U bent welkom van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland.

Ledenvergadering SGP

Op woensdag 25 oktober hoopt de kiesvereniging van SGP Dirksland een ledenvergadering te beleggen. Na het huishoudelijk gedeelte zal om ongeveer 20.30 uur de heer G. Slootweg een inleiding houden over 500 jaar Reformatie en de geschiedenis van de christelijke politiek. Iedereen is van harte welkom. De avond wordt gehouden in één van de zalen van de Ger. Gemeente te Dirksland aan de Mozartsingel.

HERKINGEN

Herfstmarkt

Zaterdag 28 oktober wordt van 10.00 tot 13.30 uur een Herfstmarkt gehouden op Onderlangs 6. De opbrengst komt ten goede aan de zending van de Gereformeerde Gemeente. Er is tevens een grote rommel- en boekenmarkt.

MIDDELHARNIS

Aangepaste kerkdienst

Op zondag 29 oktober a.s. zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor 'mensen met een beperking'. Deze dienst zal plaatsvinden in de Ned. Herv. Kerk te Middelharnis. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. M.J. Middelkoop. De aanvang is om kwart vòòr drie. Iedereen is van harte welkom en we hopen dan ook dat velen met ons deze dienst willen bijwonen.

Als (klein)kinderen andere wegen gaan…

Nogal wat jongeren verdwijnen uit de kerk en hun ouders vragen zich af wat zij verkeerd hebben gedaan. Kunnen ze nog met hun volwassen kinderen spreken over hun geloof? Er is een enorm aanbod van gedachten, opvattingen, leefstijlen en muziekculturen. Datzelfde geldt voor geloof en levensoriëntatie. De vanzelfsprekendheid om het spoor van de ouders te volgen is weggesijpeld. Margriet van der Kooi, theologe, en Wim ter Horst, pedagoog, schreven een boek over de valkuilen en kansen voor (groot)ouders, elk vanuit hun eigen invalshoek. De eerste zal in de Emmaüskerk het thema dichterbij brengen en de aanwezigen er over laten nadenken. Grootouders, ouders en kinderen zijn welkom bij dit belangrijke thema - Emmaüskerk, Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis op maandag 30 oktober om 20.00 uur. De toegang is vrij!

Mantelzorgcafé

Op donderdag 26 oktober wordt in het het Diekhuus weer Mantelzorgcafé gehouden. Hierbij is een ieder van harte welkom. Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen, organiseren wij bijeenkomsten. De herfst staat voor de deur, dus is het de hoogste tijd voor een leuke herfststukje op tafel. Op deze middag gaat u aan de slag om een onder begeleiding een gezellig herfststukje te maken. Vergeet niet een snoeischaar en een scherp mesje mee te nemen. Deze creatieve middag is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang is om 13.30 uur en het café zal rond 15.30 uur afgelopen zijn. Voor deze middag vragen we een bijdrage van € 5,-. Graag opgeven indien u aanwezig wilt zijn, via de e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187-641344.

NIEUWE-TONGE

Herfstmarkt

Aanstaande zaterdagmorgen 28 oktober houdt de vrouwenvereniging van de Hersteld Hervormde Gemeente de jaarlijkse Herfstmarkt. U bent welkom van 9.30 tot 12.00 uur in het gebouw van de kerk, Westdijk 37. Er zal weer van alles te koop zijn en u kunt gezellig met elkaar een kop koffie drinken in de koffiehoek. Oliebollen, advocaat, kruukplaatjes, fruit, slaatjes, rollen snoep, boeken (nieuw en tweedehands), (kerst)kaarten, kaas, bloemen, ondergoed, handwerken, voor iedereen is er iets bij! De opbrengst zal bestemd worden voor de aanleg van de tuin rondom de pastorie.

OOLTGENSPLAAT

Kleding voor Oekraïne

Op maandagavond 30 oktober zal er weer kledinginzameling zijn bij fam. Saarloos aan de Weesmolenstraat 4. Van 19.00-19.30 uur kunt u uw kleding inleveren in gesloten zakken of dozen. Voor en nadien geen inname.

Viering Reformatie

Op zaterdagavond zal er een herdenkingsavond gehouden worden in Ooltgensplaat n.a.v. 500 jaar Reformatie. Deze avond wordt door de vier kerken van het dorp georganiseerd en zal in het kerkgebouw van de Ger. Gemeente aan de P. Biggestraat gehouden worden. De invulling voor deze avond zal bestaan uit samenzang, gedichten, verhaal voor de kinderen en een overdenking door ds. H.G. van der Ziel. Jong en oud van harte uitgenodigd! De avond begint om 19.30 uur. Na afloop kunt u nog een kopje koffie/thee, etc. ontvangen in de zaal van de kerk.

OUDDORP

Puppypraatje

Op maandag 30 oktober houdt Dierenartsenpraktijk Ouddorp een Puppypraatje. Een informatieve avond voor iedereen met een jonge hond, of mensen die nadenken over de aanschaf van een hond. Wilt u aanwezig zijn bij deze avond, geef u dan op via e-mailadres: info@dierenartsenpraktijkoudetonge.nl of bel naar 0187-681109 voor vrijdag 27 oktober. Datum: 30 oktober vanaf 19.00 uur, locatie: Hoge Pad 28 te Ouddorp.

Concert Cui orkest

Onder muzikale leiding van dirigent Arie Stolk geeft het Cui orkest zaterdagavond 28 oktober een concert in de kerkzaal Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden 3 in Ouddorp. Medewerking verleent het professionele Trio tot de Derde. Het is een Klezmer muziekprogramma. Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De entreeprijs (inclusief koffie/thee) is 15 euro. Jongeren tot 16 jaar kunnen gratis het concert bijwonen.

Herdenking jubileum Gereformeerde Kerk

Met twee speciale samenkomsten hoopt de Gereformeerde Kerk Ouddorp op zaterdagavond 28 oktober (19.30 uur) en zondagmorgen 29 oktober (10.00 uur) op feestelijk passende wijze - met als rode draad Dankbaarheid - aandacht te schenken aan het 125-jarig bestaan van de kerk. Een jubileum dat wordt vormgegeven met koor- en samenzang. Een receptie en ontmoeting. Met als speciaal moment het aanbieden van een jubileumboek. De zondagmorgen staat in het teken van een bijzondere jubileum-eredienst met een optreden van het kinderkoor Yess. Een ieder mag zich voor beide bijeenkomsten welkom weten.

Winterfair

Op zaterdag 25 november a.s. zal tussen 10.00 en 16.00 uur de 6e Ouddorpse Winterfair georganiseerd worden. De Stichting Kop van Goeree-Overflakkee en Ondernemersvereniging Ouddorp hopen natuurlijk op zo veel mogelijk kraamhouders die een leuke winterse sfeer komen creëren. De fair zal aangekleed worden met diverse attracties, zoals ook een 'Ouddurps Stamppotkampioenschap'. Natuurlijk zijn er weer leuke prijzen te winnen en de hoofdprijs is wederom een jaar lang gratis naar de slager. Heeft u interesse in het huren van een kraam? Neem dan contact op met het secretariaat van de Stichting Kop van Goeree-Overflakkee via info@kopvangoeree.nl. Aanmelden kan nog tot 1 november a.s.

Jongerendienst

Zondagavond 29 oktober is er weer een Jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Ouddorp. (Dorpstienden 15). Thema is: 'Welke rol speel jij? (In het koninkrijk van God)'. Misschien denk je bij jezelf: kan ik een rol vervullen of ben ik nodig? Spreker Dick Pieterman zal ons laten zien/horen wat Gods Woord hier over zegt. De muziek wordt verzorgd door Praiseband eXalt. Aanvang 18.30 uur. Het belooft een fijne avond te worden. Kom samen met je vrienden.

OUDE-TONGE

Tabletcafé

Op vrijdag 3 november is er een tabletcafé in de Bibliotheek (Ebbe en Vloed) in Oude-Tonge. Wie een tip of vraag heeft op het gebied van tablets, kan de vraag online stellen via de Facebookgroep 'Tabletcafé Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.' Het tabletcafé is van 13.30 tot 15.00 uur. Toegang is gratis.

Gebedssamenkomst

Op woensdag 1 november is er weer de maandelijkse gebedssamenkomst in Oude-Tonge. Iedereen is om 20.30 uur van harte welkom in Aktivia. Aan de Kerkring in Oude-Tonge. "U bent van harte uitgenodigd om samen met andere christenen God te danken en te bidden voor ons dorp".

SOMMELSDIJK

Bingo

Zaterdag 28 oktober is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee, de O-G-O. De bingo is om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog negen extra prijsjes. In de pauze de verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. De volgende bingo's zijn op de zaterdagen 4, 11 en 25 november.

Lampionoptocht

Vrijdagavond 27 oktober is er lampionoptocht bij Wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Vanaf 18.45 uur verzamelen en om 19.00 uur start de lichtjesstoet. Na ongeveer een uur zijn we terug. De organisatie zou het leuk vinden als men verkleed komt. Er zijn lampionnen te koop voor € 2,50. Op=op.

Informatiemarkt over beroerte

Een op de zes personen krijgt in zijn leven te maken met een beroerte. Officieel is 29 oktober wereldwijde dag van de beroerte. CuraMare vindt het belangrijk om mensen te informeren over de risico's en gevolgen van een beroerte. Daarom organiseert zij op maandag 30 oktober een informatiemarkt over een beroerte. Het thema van de informatiemarkt is omgaan met vermoeidheid en concentratieverlies na een beroerte. Tijdens de informatiemarkt zijn er diverse kramen te bezoeken van onder andere CuraMare Behandeling en CuraMare Thuiszorg. Verder is het mogelijk om met lotgenoten te spreken en zorgprofessionals. Ook zijn er diverse gezondheidstesten te doen om het risico op een beroerte te verminderen. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom tussen 14.30-17.00 uur in Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271.

STELLENDAM

Verkoop spullen

Op dinsdag 31 oktober is er een extra opening van de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk in Stellendam. Vanuit de container worden goede gebruikte spullen verkocht. De verkoop is van 13.00 tot 17.00 uur.

Mosselverkoopactie

Voor zaterdag 28 oktober organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam een verkoopactie van heerlijke grote verse Zeeuwse supermosselen. U kunt ze per 1 kg. of per 3 kg. bestellen: 1 kg. voor € 3,50 en 3 kg. voor € 9,50. U kunt uw bestelling telefonisch doorgeven t/m woensdag 25 oktober a.s. (tussen 19.00 en 20.00 uur) via telefoonnummer 0187-785108. Op zaterdagmorgen 28 oktober a.s. tussen 9.00 en 10.30 uur kunt u uw bestelling afhalen bij de Beth-El Kerk aan de Voorstraat 69. De opbrengst komt geheel ten goede aan de nieuwbouw van de kerk.

Nacht van de Nacht op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 28 oktober vindt voor de tiende keer de Nacht van de Nacht plaats. Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden gemeenten, bedrijven en huishoudens in Nederland hun onnodige verlichting. Zij doen dit om de schoonheid van de nacht te benadrukken en om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee draagt haar steentje bij. Tegelijkertijd vindt er voor belangstellenden een lezing plaats in Herkingen.

De gemeente Goeree-Overflakkee zet bij monumenten zoals de kerktoren van Dirksland de verlichting uit. Bedrijfscontactfunctionarissen moedigen bedrijven aan om op 28 oktober de verlichting zoveel als mogelijk te doven. Ook inwoners kunnen bijdragen door de buitenverlichting uit te zetten. De politie adviseert om de verlichting niet uit te doen als dit ten koste gaat van het veiligheidsgevoel.

Lezing in Herkingen

Belangstellenden zijn van harte welkom om tijdens de Nacht van de Nacht een lezing bij te wonen bij theetuin De Bongerd in Herkingen. Amateurastronoom Peter Jelier neemt bezoekers mee in de wondere wereld van licht uit het universum en waarom we de dingen zien, zoals we ze zien. Na de pauze vertelt Edwin van Balen-Franeker over ontdekkingen in ons eigen zonnestelsel en in het bijzonder over de Cassini-Huygens-missie. Als het helder weer is, bestaat er de mogelijkheid om na afloop sterrenbeelden te spotten. Aanmelden kan tot vrijdag 27 oktober via het e-mailadres: ovl@goeree-overflakkee.nl.
Locatie: Molendijk 65, 3249 AN in Herkingen; Tijd: inloop vanaf 19.30 uur, lezing van 20.00 tot 22.00 uur. Toegang: gratis.

Meer informatie

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement, georganiseerd door natuur- en milieufederaties. Zij organiseren dit om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Kijk voor meer informatie op www.nachtvandenacht.nl.

SGP-er Menno de Bruyne spreekt in Ouddorp

OUDDORP - Op zaterdag 4 november brengt, op uitnodiging van de SGP-jongeren van Goedereede, Menno de Bruyne een bezoek aan Goeree-Overflakkee. Hij zal in Ouddorp door zijn bril een blik werpen op de Tweede Kamer.

Menno de Bruyne is als persvoorlichter het gezicht van de SGP. Door de Tweede Kamervoorzitter is hij onlangs gevraagd om Kamerhistoricus te worden.
Vorig jaar brachten de SGP-jongeren met zo'n 60 jongeren van het eiland een bezoek aan de Tweede Kamer. Nu is een tegenbezoek gepland van deze typische SGP-er en Haagse propjesschieter in het partijblad De Banier. Vanwege zijn ruim 30-jarige betrokkenheid bij de Tweede Kamer en na de langste kabinetsformatie ooit, zal hij anekdotes kunnen opdiepen die je nog nooit gehoord hebt.
Iedereen is van harte welkom om op deze interactieve avond mee te maken hoe het in de Tweede Kamer eraan toe gaat. De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 4 november in het verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer' aan de Preekhillaan 3 te Ouddorp. Inloop vanaf 19.30 uur. De avond start om 19.45 uur.

Bouw De Hofburgh start tweede kwartaal 2018

Impressie van De Hofburgh.

OUDDORP – Naast zorgcentrum De Vliedberg wordt bouwproject De Hofburgh gerealiseerd. Het project bestaat uit 21 appartementen, 2 penthouses en 17 levensloopbestendige woningen. Vorige week werden de contracten getekend, waardoor het bouwproject weer een stap dichterbij komt.

Er is veel belangstelling voor het project, tijdens de eerste verkoopdag stond er al voor aanvang een rij met belangstellenden. Inmiddels is er al voor veertig procent van de appartementen en woningen afspraken gemaakt. Het project wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf en vastgoedontwikkeling De Langen & Van den Berg. Het bouwbedrijf uit Bergambacht is enthousiast over de bouwmogelijkheden op het eiland. Destijds werd als eerste project op Goeree-Overflakkee de woningbouw aan de Molenkade in Stellendam gerealiseerd. Ook op andere locaties ziet men kansen. Zo is er bijvoorbeeld ingeschreven op de prijsvraag voor een ontwikkeling op de plek van het voormalige gemeentehuis van Goedereede.

De projectontwikkelaar wil een plek realiseren waar ouderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Van den Berg wijst er op dat op de bouwlocatie een aantal bomen gehandhaafd wordt en dat er veel aandacht zal worden besteed aan groenvoorzieningen. Er wordt voor de kopers van de appartementen een verdiepte parkeergarage aangelegd en tussen een drietal hoekwoningen komt een sfeervol hoogwaardig hofje met bankjes als voorzieningen.

De oplevering van dit grootschalige project is in de loop van 2019. Kijk voor meer informatie op www.delangenvdberg.nl.

E.N.E.O. 52 viert jubileum

MELISSANT/STELLENDAM - Damclub E.N.E.O.52 te Melissant bestaat 65 jaar. Daarom wordt er voor zaterdag 4 november een jubileumtournooi georganiseerd.

In verband met de verbouwing van verenigingsgebouw Melishof, wordt het toernooi nu gehouden in 'Het Wapen van Stellendam' aan de Voorstraat in Stellendam. Het maximaal aantal deelnemers is 50 personen. Inschrijven is nog mogelijk tot 1 november, dit kan via de mail naar: bert.visbeen1@gmail.com. Het inschrijfgeld is € 5,- per persoon.
De aanvang van dit toernooi is 10.00 uur, deelnemers dienen uiterlijk 9.15 uur aanwezig te zijn. Het toernooi wordt om ongeveer 16.00 uur afgesloten. Er is voor iedere deelnemer een prijs.
Dit Damtoernooi wordt mogelijk gemaakt door een zeer groot aantal sponsoren, afkomstig van Goeree-Overflakkee en omstreken. Het bestuur wil deze sponsoren hartelijk bedanken. Er zijn al inschrijvingen van de damclubs van het eiland, maar ook uit Zeeland en zelfs uit Lunteren en Wageningen.

Sporten in Nieuwe Tonge

NIEUWE-TONGE - Woensdag 11 oktober was het super gezellig tijdens de spring- en gymmiddag bij gymnastiekvereniging S.S.S.

Alle kinderen van de basisschool waren uitgenodigd om gratis te komen sporten in de gymzaal van Nieuwe-Tonge. En daar werd gretig gebruik van gemaakt.
De kinderen konden springen op de gehuurde airtrackbaan en de airbox. Ook lagen er kaarten met voorbeelden voor acrogym oefeningen klaar, die de kinderen na konden doen. Doordat er via een roulatiecircuit werd gewerkt, kwamen de kinderen overal aan de beurt.
Deze sportmiddag bij S.S.S. is tot stand gekomen door samenwerking met Sportteam GO en Nieuwe-Tonge in Bloei. Sportteam GO had hun eigen inbreng op sportgebied en via Nieuwe-Tonge in Bloei had de vereniging de financiële mogelijkheid om de airtrack en de airbox te huren.

Gymnastiekvereniging S.S.S. bestaat al sinds 1935 en is nog steeds een actieve vereniging, mede dankzij de enthousiaste vrijwilligers. Wat echter wel bezwaard, is dat de leiding kan constateren dat de bewegingskwaliteit bij de kinderen achteruit gaat. Dit is ook veel gehoorde mening van andere sportaanbieders in de omgeving. Daarom wil S.S.S. adviseren om kinderen meer te laten bewegen! Natuurlijk zou S.S.S. het hierbij heel fijn vinden als u gebruik zou maken van de faciliteiten die S.S.S. te bieden heeft. Het sportrooster van S.S.S biedt voor elk wat wils:

Maandag:
15.30 tot 16.30 uur: peuter/kleuter vanaf 3 jaar; 16.30 tot 17.30 uur: meisjes 2; 17.30 tot 18.30 uur: meisjes 3.
        
Dinsdag:
18.00 tot 19.00 uur: jongens vanaf groep 3; 20.00 tot 21.00 uur: dames recreatief.

Donderdag:
18.00 tot 18.45 uur: S.S.S. Swingt; 18.45 tot 19.30 uur: S.S.S. Swingt; 19.30 tot 20.30 uur: aerobics, steps, b.b.b., zumba;

Vrijdag:
9.30 tot 10.30 uur: ouder- en kindgym.

Voor een foto-impressie kan men terecht op: https://www.facebook.com/gymnastiekverenigingsss.

Ontmoetingsdagen in de Exodus

SOMMELSDIJK - De bekende Ontmoetingsdagen van de Exoduskerk komen er weer aan.

Op vrijdagavond 3 en zaterdag 4 november a.s. kunt u weer terecht aan de Dorpsweg 95 in Sommelsdijk op de misschien wel grootste curiosa- kunst-antiek, snuffel- en koopjesmarkt van Goeree-Overflakkee.
In de speciaal ingerichte 'Blauwe Kamer' vindt u een selectie van antiek, kunst en curiosa.
Zo wordt er een schets van Louis Royal aangeboden, zilverwerk, glas en kristal en retro uit de jaren '60 en '70. Voor de verzamelaar, de kunstliefhebber en de schatgraver en de koopjesjager zijn de Ontmoetingsdagen echt een must...

Op de jaarlijkse Ontmoetingsdagen van de Exoduskerk op vrijdag 3 en zaterdag 4 november a.s. is er weer een primeur op de koopjesmarkt: de 'gadget-kraam.' Een kraam met unieke, soms knotsgekke, aparte en vooral heel grappige artikelen.
Wees erbij op vrijdag en zaterdag, want van de meeste items is slecht één exemplaar beschikbaar.

Jubilaris Geertje bij koor Apollo

NIEUWE-TONGE - Donderdagavond 12 oktober kon Gemengde Zangvereniging Apollo opnieuw een jubilaris huldigen. Geertje Kievit (86) zit al 25 jaar op zang. Met behulp van dochter Ineke en anderen uit het dorp, neemt Geertje nog deel aan diverse activiteiten in het dorp.

Een jaar na het overlijden van haar man bezocht Geertje de club voor het eerst en ze is 25 jaar gebleven. En er moet veel gebeuren wil Geertje niet komen zingen. Een nieuwe heup is een goede reden om een weekje over te slaan. Maar Geertje is daarna weer snel present. Geertje is een bijzonder persoon. Ze zit vol met spreuken, gezegden en volkswijsheden. Ze strooit ze met alle gemak in het rond. Altijd ad rem en met droge humor. Waar het allemaal vandaan komt, weet ze niet, maar het gaat vanzelf. Tot groot vermaak van anderen.
Ondanks grote problemen met het zicht, zingt Geertje nog volop mee. Ook bij uitvoeringen. Dochter Ineke zorgt goed voor haar moeder en draait de teksten van de liedjes in grote letters uit. Voor het vervoer wordt van aan alle kanten ingesprongen. Geertje hoopt nog lang bij Apollo te blijven zingen.

Duivenvereniging De Luchtbode onderscheidt kampioenen

Aren Molenaar en Bram Volaart (rechts).

HERKINGEN - Tijdens de jaarlijkse feestavond van Duivenvereniging De Luchtbode werden weer de kampioenen en de daarbij behorende onderscheidingen uitgereikt door de voorzitter, de heer Bram Volaart.

Jan Roodzand won de volgende prijzen: vitesse onaangewezen, oud aangewezen en onaangewezen, midfond onaangewezen, generaal keizer kampioenschap, jong aan en onaangewezen, jong duifkampioenschap, generaal onaangewezen en jaarling duifkampioenschap.
A. Molenaar en Zoon: vitesse aangewezen, vitesse duifkampioenschap, oud duifkampioenschap, natour aan en onaangewezen, midfond aangewezen, midfond duifkampioenschap, generaal aangewezen, generaal duifkampioenschap en jaarling duifkampioenschap.
Piet van Alphen: dagfond aan en onaangewezen en dagfond duifkampioenschap.
Het vliegseizoen is al een aantal weken voorbij, maar vrijdag 17 en zaterdag 18 november is er weer de jaarlijkse tentoonstelling, die gehouden zal worden bij De Luchtbode aan de Scharloodijk 31. Geopend vanaf 19.00 uur.

Trainingskamp De Schotejil

MIDDELHARNIS - Zwemclub De Schotejil is van maandag 16 oktober tot en met woensdag 18 oktober op trainingskamp geweest in Oosterhout. De zwemmers hebben 3 dagen in een 50 meter-bad getraind.

De zwemvereniging uit Middelharnis behoort tot de top 24 in de nationale competitie in de A- Klasse. Tevens heeft De Schotejil veel zwemmers die meedoen aan Nederlands Kampioenschappen en aan internationale zwemwedstrijden, zoals de Swimcup Amsterdam en het memorial Anteunis in Gent. Onlangs heeft de zwemclub, in samenwerking met SGGO (startgemeenschap Goeree- Overflakkee), met meerdere estafetteploegen deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap estafette in Eindhoven. Zwemclub De Schotejil bedankt Bakkerij Koese, Plus Slingerland Middelharnis en Krepidoma Constructiebouw te Ouddorp voor hun bijdrage aan het trainingskamp.

Budokai Senshi biedt succeservaring

SOMMELSDIJK - "Budokai komt van twee woorden. Bushido betekent zoveel als 'weg van de krijger', terwijl kai 'samen, vereniging' inhoudt, ook Senshi heeft de betekenis 'krijger'. Spreker is Jacques van Roosmalen (33), meester in vele vechtsporten. Met brede handgebaren ondersteunt hij z'n enthousiasmerende verhaal in zijn dojo, oftewel trainingscomplex.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Volgend jaar mei is het tien jaar geleden dat ik deze vereniging heb gestart. Omdat ik in (inter)nationale wedstrijden m'n draai niet helemaal vond, ben ik met een klein clubje vrienden gestart met karate. Dat begon in een onverwarmd zaaltje in de Sjem, maar breidde zich steeds meer uit. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot 217 leden en een totaalaanbod van 5 à 6 sporten. En allemaal op vrijwillige basis hè, uit liefde voor de sport!''

Edele delen

"De sport is ontwikkelt door de Japanse Mas Oyama. Die vond de toenmalige karatevormen niet praktisch genoeg. Hij heeft zich toen voor veertien maanden teruggetrokken uit de maatschappij in de bergen. Naast veel meditatie heeft hij daar kyokushin karate ontwikkelt, een vrij harde vorm van karate. Bij wedstrijden worden slechts de edele delen en het gebit beschermd, en als je drie seconden op de grond ligt heb je verloren.''

"Ondanks het feit dat het een harde sport is met veel discipline, wil ik niet al te streng zijn, maar juist gebruikmaken van de intrinsieke motivatie van mensen. We kijken niet naar wat je niet kan, maar wat je wél kan. Al ontkom je niet aan een zekere discipline en traditie. Officieel moet je leraren aanspraken met hun titel. Bij vroegere leerscholen moest je dan bijvoorbeeld opdrukken als je je leermeester niet met hun titel aansprak. Wij zijn daarin misschien wat menselijker.''

Bont en blauw

Het is dus allemaal begonnen met karate, maar naarmate er meer mensen bijkwamen en de taken beter verdeeld konden worden, konden ze de mogelijkheden uitbreiden. "Met alleen karate hadden we al ongeveer 100 leden'', vertelt Jacques niet zonder trots. "We hoorden dat er wel interesse was in kickboksen, waarna we ons daar in hebben verdiept. Veel mensen willen eigenlijk helemaal niet bont en blauw weg. Daarom hebben we een nieuw concept gevolgd, wat eigenlijk meer work-out is. Het sparren (tegen elkaar oefenen) kán wel, maar hoeft niet. Door het kickboksen kregen we 60 à 70 leden extra. Toen kwamen ook 'gewoon' boksen en ju jutsu erbij.''

"Bij onze school draait het niet om centen, maar het is voor ons op non-profit basis.'' En waar andere clubs vaak wedstrijdgericht zijn met echte fanatiekelingen, zijn wij wat laagdrempeliger en willen ook recreanten een mogelijkheid bieden. Onze club staat voor sociaal en respect. Daar heb ik het enorm mee getroffen. We komen met een glimlach en gaan met een glimlach. Er is ook nog nooit echt een ongeluk erger dan een gebroken teen gebeurd. Hoe beter je ook bent, hoe meer bescherming je ook aan moet doen, zeg ik altijd.'' Grijnzend: "Al kunnen we niet helemaal garanderen dat je niet eens een blauwe plek oploopt.''

Bandensysteem

Karate en ju jutsu kennen een bandensysteem, waar iedere kleur voor iets anders staat. "Je begint met wit, wat staat voor beginner. Oranje staat voor plezier, terwijl blauw staat voor professionaliteit.'' Lachend: "Maar bij de zwarte band begint het echt. Dan heb je de basis gehad en ga je je kunsten perfectionaliseren. Deze kleuren hebben wij ook verwerkt in een uniek shirtsysteem."

"De jongste bij ons is bijna 3 jaar, de oudste is 56. Maar onderschat de ouderen niet hoor, die zijn nog vitaler dan je denkt! We zijn dan ook voor alle leeftijden en iedereen traint hier door elkaar. Je doet wat je kan, wat niet gaat gaat niet. We stellen geen keiharde verplichtingen.''

Eigenwaarde

"Als je hier nieuw binnenkomt ziet de groep dat je nieuw bent en wordt je goed opgevangen. Je traint gewoon met de groep mee. Er sluiten nog wekelijks mensen aan. En er is nog nooit iemand weggegaan om de ongezelligheid. Dat zegt genoeg. Iedereen heeft mogelijkheden, en daardoor kan je eigenwaarde een flinke boost krijgen. Kortom; voor iedereen een succeservaring!''

Druk weekend voor Schotejil

MIDDELHARNIS - Zwemclub De Schotejil uit Middelharnis-Sommelsdijk is afgelopen weekend op vier fronten actief geweest. Schotejillers zijn gestart op wedstrijden in Gent, Amsterdam en Papendrecht. In Amsterdam werden de Nationale Junioren Kampioenschappen 800-1500m korte baan gezwommen en Swimcup 2017 met een internationaal deelnemersveld. In Gent werd door 9 zwemmers deelgenomen de Memorial Anteunis 2017 wedstrijd. In Papendrecht verschenen ca. 35 zwemmers aan de start voor de traditionele regionale uitwisselingswedstrijd.

Bij de zwemwedstrijd in Papendrecht werden verrassende prestaties geleverd. Zo werden ruime p.r.'s gezwommen door Phaedra Meijer op 200m schoolslag (3.04.29) en 200m wisselslag (2.52.79). Haar jongere zus Thalia Meijer verraste vervolgens op 100m vrij (1.14.55), gevolgd door Dominique Overduin met een evenzo vermeldenswaardige tijd (1.19.48). Lyke Buscop kwam sterk uit op 200m rugslag (2.48.06). Meyke van Nimwegen debuteerde op 100m vlinderslag met een scherpe 1.39.62. Floris Tanis zwom bij de jongens een ruim p.r. op dezelfde 100m vlinderslag (1.33.26). Xander Vis was goed voor een clubrecord op 200m schoolslag (2.40.50).
Ook in Gent werden aansprekende tijden gezwommen. Op 400m vrij zwom Christian Kalle een ruim p.r. (5.08.04), terwijl Jacob Mackloet (4.27.07) en Aron Paasse (4.34.36) in de buurt van hun inschrijftijden bleven. Op 100m vlinderslag waren er eveneens p.r.'s voor Julien Tanis (1.15.90), Christian Kalle (1.16.26), terwijl Laurens Kalle het clubrecord in zijn categorie verbeterde (1.16.35). Luuk Kieviet zwom naar een mooie tijd op 100m vrij (58.04). Ook Daniel 't Mannetje kwam sterk naar voren op 50m vrij (30.80) en 100m vrij (1.05.93). Bij de meisjes verbeterde Aisha Nobels o.a. haar 50m vlinderslag (38.35) en 100m vrij (1.10.18). Bovendien eindigde zij als 3e op 400m vrij (5.19.18). Nienke Mierop verbeterde haar 50m (36.93) en 100m schoolslag (1.23.32).

In Amsterdam startte Leyla Oversluizen op het NJK800m vrij en werd knap 4e in 11.02.10, temeer een prestatie daar zij was geplaatst o.b.v. haar 400m tijd (5.18.67) en voor het eerst deze afstand zwom.

Eveneens in Amsterdam kwamen Elise en Jorian Tanis aan de start bij Swimcup 2017. Jorian zwom prima tijden en clubrecords op achtereenvolgens 400m vrij bij de senioren (11e in 4.06.93), 800m vrij (9e in 8.35.38) en 1500m vrij (7e in 16.40.90). Elise zwom onder auspiciën van de KNZB (Regionaal-Training-Centrum RTC) en was erg goed op dreef. Zij zwom o.a. clubrecords op 50m vlinderslag (28.08) en 50m vrij (26.40). Ook startte zij in de B-finale van 50m vlinderslag (28.12), 50m rugslag (clubrecord 29.76) en 100m rugslag (clubrecord 1.04.35) en de C-finale van 100m vrij (clubrecord 57.28). Haar meest aansprekende prestatie was wel het behalen van de A-finale van de 200m wisselslag (geplaatst met 2.20.25), waarin zij als 6e eindigde.

Vernieuwde Woon & Lifestyle Beurs op Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS - Al sinds jaar en dag staat de maand oktober in het teken van wonen. Na het succes van vorige jaren organiseert Tieleman Keukens alweer voor de 9e keer de Tieleman Woonbeurs op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober.

Dit betekent meer dan 30 stands, vele culinaire hoogstandjes, kookdemonstraties, wijnproeverijen, wonen & lifestyle, leuke acties en een bioscoop, speelruimtes plus Playstations voor de kids. Nieuw op deze beurs zijn de Rituals shop, kleding shop, Siemens demo, Country at Home (Met Zusss & HK Living), Mercedes, AxxI Scooter en de Bakbar. Op beide dagen zullen er proeverijen zijn van Siemens, de Bakbar, Bora, Digusti en TeaTag. Het wordt dus weer veel proeven, genieten en beleven, er is voor ieder wat wils. De wijnproeverijen worden op beide dagen verzorgd door wijnenwereld.nl.

Er is dit jaar bewust gekozen voor een nieuwe insteek. Meer verscheidenheid aan producten, zoals kleding (Crystal Sands), sieraden (Keuvelaar), Rituals (Hisschemöller), make-up (Vive), Zusss + HK Living (Country at Home).

Woon- Lifestyle- en Keukentrends

Laat u inspireren op het gebied van vloeren, hypotheken, verzekeringen, interieurideeën, behang, gordijnen, meubelen, (nieuwbouw)huizen en uiteraard keukens. Heeft u de OpenHuizenDag gemist? Geen probleem! Op de woonbeurs wordt het totale woningaanbod van Goeree-Overflakkee e.o. getoond via o.a. Estate Invest, Het Huis van Jansen en huizenopflakkee.nl. U kunt tevens genieten bij lunchroom Werelds In-Side, de kinderen kunnen zich prima vermaken en er is live muziek! Kortom, u komt toch ook? Parkeren en entree zijn gratis.

Kijk voor meer informatie en alle deelnemende bedrijven op www.tielemankeukens.nl.

Alzheimer Nederland zoekt collectanten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften. De organisatie zoekt om die reden nog dringend naar enthousiaste collectanten in Dirksland voor de collecteweek van 6 tot en met 11 november aanstaande.

Alzheimer Nederland werkt al meer dan dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie – waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is – en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 48 regionale afdelingen en ruim 230 Alzheimer Cafés en Alzheimer Trefpunten heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie.

Waarom collecteren?

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.
Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid, leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een paar uur tijd kunnen geïnteresseerden zich als collectant inzetten tijdens de collecteweek van 6 tot en met 11 november 2017. Aanmelden kan bij: Ella de Wit-van Nieuwenhuijzen: elladewit@gmail.com of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of 033-3032661.

Een Actie4Kids schoenendoos: voor jou van mij

OUDDORP - Actie4Kids is weer van start gegaan. "Samen met jullie willen wij tenminste 45.000 kinderen blij maken met een mooie versierde schoenendoos vol met schoolspullen, hygiëneproducten, speelgoed en een knuffel", aldus de organisatoren van de schoendozenactie.

Dit jaar weer gaan de schoenendozen naar Afrika, Azië, Oost-Europa en het Midden-Oosten. Daar zijn veel kinderen die het moeilijk hebben. Na meer dan 20 jaar is Actie4kids nog steeds nodig. Ook nu nog leeft één op de twee kinderen wereldwijd in armoede. De slogan van Actie4kids is 'Voor jou van mij.' Jij mag jouw speelgoed en zakgeld delen met een kind, dat waarschijnlijk nog nooit een cadeautje heeft gehad. We horen vaak dat kinderen weer naar school kunnen gaan door de schriften en pennen uit de schoenendozen. Een gevulde schoenendoos is een fantastisch cadeau, waardoor we kinderen kunnen leren hoe ze hun handen moeten wassen. En er is nog meer goed nieuws: we geven ze ook het evangelie door middel van een boekje met Bijbelverhalen. Want dat hebben ze hard nodig in een tijd waarin zoveel kinderen bang zijn voor de toekomst.
Schoenendozen kunnen vanaf heden t/m 16 november 2017 worden ingeleverd bij de bibliotheek aan de Raadhuisstraat in Ouddorp of bij fam. Westhoeve, Molentienden 80 te Ouddorp of via de beide peuterspeelzalen en de christelijke basisschool Kon. Beatrix.
Ook kunt u inleveren bij de Gereformeerde Kerk Ouddorp, de Doopsgezinde Gemeente en de Hervormde Gemeente. In Goedereede mogen dozen ingeleverd worden in Partycentrum Oostdam tijdens openingstijden.
Woont u in Stellendam, dan kunt u de dozen inleveren bij Profinan Advies Noorthoek, Keijzerstraat 16c. In Middelharnis doet de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt mee en kunt u de dozen inleveren bij de fam. Vreeke, Voorstraat 18 te Sommelsdijk of in de kerk.
Voor iedere schoenendoos wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd voor transport- en organisatiekosten.

Voor informatie wat er in een doos mag en voor het downloaden van o.a. het boy/girl-label, verwijzen wij naar: www.actie4kids.org of kunt u bellen naar de fam. Westhoeve, telefoonnummer: 06-22864506.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F2, gereden op zaterdag 21 oktober in Manege Oostmoer, is als volgt.

Julia v.d. Hoog, Button, 240 pnt; Robine v. Burg, Sproet, 238 pnt; Lotte Noteboom, Button, 237 pnt; Caitlin Troost, Ginger, 233 pnt; Luna Diepenhorst, Glory, 232 pnt; Chelsea v. Heest, Wimpie, 231 pnt; Lotus v. Bodegom, Dorine, 231 pnt; Edy de Rover, Magic M, 230 pnt; Yara Schaeken, Balou, 230 pnt; Marlijn v.d. Tol, Rody, 229 pnt; Nynke Buurveld, Wimpie, 229 pnt; Floortje v. Vugt, Noortje, 228 pnt; Lieve Pabbruwee, Kelly, 225 pnt; Susanna v. Brussel, Sonja, 225 pnt; Lieke v. Vugt, Spiky, 224 pnt; Fleur Kuiper, Wimpie, 224 pnt; Charlotte v.d. Meer, Magic M, 223 pnt; Kiki Natte, Wimpie, 223 pnt; Thirza Krijgsman, Glory, 219 pnt.

Flakkeese bingo- en spelletjesavond

SOMMELSDIJK - Speel mee tijdens de Oud-Hollandse spelletjesavond in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk, op vrijdagavond 27 oktober om 19.00 uur. Schuif aan voor een spelletje Ganzenbord of Mens-erger-je-niet en ontdek of Kwartetten en Memorie nog steeds je fanatiekste gevoelens naar boven halen.

Als afsluiting wordt er om 21.00 uur een Flakkeese Bingo georganiseerd. Deze avond is ook zeker toegankelijk voor kinderen. Samen met hun (groot)ouders kunnen zij fanatiek aan de slag en spelletjeswinnaar van de familie worden.
Toegangskaarten (€ 2,50) zijn te koop via www.leerenbeleef.nl of bij de vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.
Deze activiteit is in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema 'Geluk'. Op Goeree-Overflakkee wordt er gefocust op de jaren '50, '60 en '70, met als ondertitel 'Toen was geluk heel gewoon'.

Jubileumconcert In Touch

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 28 oktober wordt het 30-jarig jubileum van In Touch gevierd met een concert in de Emmaüskerk in Middelharnis. Er worden delen gezongen uit musicals die al eerder door het koor zijn vertolkt, waaronder het prachtige 'Abba's Child', waaraan een speciaal voor dit concert samengesteld kinderkoor meezingt.
Mis het niet, dit prachtige concert, dat om 20.00 uur begint. De kerk is om 19.30 uur open. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Ouddorp, Bruna Middelharnis, boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, Country at Home in Dirksland, bij de koorleden en uiteraard bij de kerk. De toegangsprijs voor volwassenen is € 10,- en voor kinderen € 7,50.

Stamppotbuffet

OUDDORP - Woensdag 8 november kunt u bij de 55+ club in Ouddorp genieten van een stamppotbuffet. Het buffet wordt verzorgd door hotel/restaurant Akershoek en bestaat uit drie soorten stamppot met verschillende soorten vlees. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. De kosten voor deze maaltijd bedragen € 15,00. U kunt zich opgeven, graag voor 1 november, bij de 55+ club in de Dorpstienden, of bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Woensdag 1 november is er geen activiteit i.v.m. Dankdag, u kunt wel koersballen. 15 november is er een bingo. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: 0187 483366 of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Verslag van de gemeenteraad

Vrijdag in de krant

Ondernemers bezoeken Franzen Landbouw