info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

19 april 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 19 april 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Cruyff Court op Hernesseroord

MIDDELHARNIS – Wat wás 't een feest, vorige week donderdag op Hernesseroord, en wat hádden ze er prachtig weer op, toen daar 's middags het Cruyff Court officieel werd geopend. En wat vónden de voetbalminnende bewoners van Hernesseroord, maar ook veel andere aanwezigen, het een verrassing toen de bekende freestyle voetballer Soufiane Touzani het splinternieuwe veld betrad om ter ere van de opening van het Cruyff Court acte de présence te geven, niet alleen met kunstjes en trucjes met de voetbal, waarom hij ook wel de voetbaltovenaar wordt genoemd, maar ook om samen met anderen te goochelen met de bal.

Door Hans Villerius

De opening werd donderdagmiddag ook wel als eerbetoon gezien aan de onlangs overleden internationaal bekende oud-voetballer Johan Cruijff. Naast één van 's werelds beste voetballers was Cruijff pleitbezorger voor meer bewegen, vooral ook door kinderen. Daarom worden op steeds meer plekken Cruyff Courts gerealiseerd. Trapveldjes met vaste afmetingen, voorzien van kunstgras, oranje doelen en blauw hekwerk.

Cruyff Court

Een Cruyff Court kan gezien worden als moderne invulling van het aloude trapveldje in de woonwijk, dat door de jaren heen vaak is opgeofferd voor nieuwbouwprojecten. De Cruyff Courts hebben dan ook als doel dat de jeugd weer samen buiten speelt. Niet alleen om aan de broodnodige lichaamsbeweging te komen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Een plek dus waar meerdere thema's centraal staan en samenkomen: respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen.
Als variant is er ook het Speciale Cruyff Court. Deze worden gerealiseerd bij instellingen voor kinderen met een handicap en zijn aangepast aan hun speciale behoeften en wensen, zodat ook zij gebruik kunnen maken van zo'n speelomgeving, al of niet in samenhang met behandelprogramma's.

Lees verder op pagina 7.

In ceremonieel tenue ten huwelijk

OUDDORP – In de Hersteld Hervormde Eben-Haëzerkerk te Ouddorp werd vrijdagmiddag het huwelijk van Stephan Koppelaar, oorspronkelijk uit Sommelsdijk afkomstig, en Carolien Roon uit Ouddorp kerkelijk bevestigd. Een half jaar geleden was, om praktische redenen, het huwelijk al voor de burgerlijke stand voltrokken. Omdat Stephan in het leger werkzaam is, bij de Verbindingsdienst, was hij vrijdag in ceremonieel tenue van dit legeronderdeel gestoken en dat was het bekijken waard. Evenals de auto trouwens, een Excalibur Sedan, waarmee het bruidspaar zich ter kerke begaf en aansluitend naar hun feestlocatie in Oudewater. Aanvankelijk was het de bedoeling dat wapenbroeders van Stephan een sabelwacht zouden vormen bij de uittocht van het bruidspaar uit het kerkgebouw, maar op het laatste moment bleek daar geen sprake van te zijn. Niettemin vormen de bruid en haar ceremonieel getooide bruidegom – allebei 25 lentes jong – én hun neoklassieke trouwauto een exclusieve combinatie, die alsnog een plaatje waard was. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Programma's Koningsdag

In onze uitgave van dinsdag 26 april maken we ruimte voor de programma's voor Koningsdag. Een aantal programma's is al binnen. Organisatoren van activiteiten op Koningsdag kunnen hun programma sturen naar redactie@eilandennieuws.nl.

2 / 22

Agenda

Dinsdag 19 april

DIRKSLAND – Concert ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van c.b.s. Prins Maurits. Van 19.00 tot 20.30 uur in de Hervormde Kerk.

Donderdag 21 april

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 22 april

GOEDEREEDE – Open Huis Dagen Hoeve Kortstaert. Van 10.00 tot 17.00 uur. Antiek, brocante, conserven, potterie, kussens, kunsten en meer. Parkeren in de tuin. Koffie&thee op terras of bij open haard. Oostdijkseweg 39. www.hoevekortstaert.nl
MIDDELHARNIS – Kleedjesmarkt op de Bosscheschool, van 13.30 tot 15.30 uur op het schoolplein.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Tabletcafé in de bibliotheek, van 18.00 tot 20.00 uur.

Zaterdag 23 april

GOEDEREEDE – Open Huis Dagen Hoeve Kortstaert. Van 10.00 tot 17.00 uur. Antiek, brocante, conserven, potterie, kussens, kunsten meer. Parkeren in de tuin. Koffie&thee op terras of bij open haard. Oostdijkseweg 39. www.hoevekortstaert.nl
MIDDELHARNIS – Plantenverkoop bij de Sionkerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Inleveren rommelmarktspullen Oudelandsdijk 4-a te Oude-Tonge of Hervormde Centrum Elim, Zuiddijk 19 te Nieuw-Tonge, van 9.00 tot 11.45 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELDIJK – Hobbymarkt in Wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer, van 10.00 tot 15.00 uur. Voor meer info en deelname: 06 13991664.
SOMMELSDIJK – Mandolineorkest Estampida geeft een optreden, vanaf 19.30 uur in de Exoduskerk. Gratis toegang.

Zondag 24 april

OOLTGENSPLAAT – Worshipdienst met Remco Hakkert, vanaf 18.00 uur in de Gereformeerde Kerk.

Dinsdag 26 april

MIDDELHARNIS – Bingo De Zonnebloem, van 13.30 tot 16.00 uur in het Dienstencentrum, Doetinchemsestraat 27. Entree € 10,-.
OUDDORP – Inloop De Boei in De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: Lezing over de emotionele kant van ziek zijn door de heer Ton Janssen. www.deboeigo.nl

Woensdag 27 april

NIEUWE-TONGE – Bingomiddag in Ons Dorphuis, van 14.30 tot 16.30 uur.

Donderdag 28 april

DIRKSLAND – Oranjebingo SVIK in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
DIRKSLAND – Breicafé Klein Parijs, van 10.00 tot 12.00 uur, Reginahof 1.

Vrijdag 29 april

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Visserijsector moet naast innoveren aandacht schenken aan informeren

Het Visserij-Innovatiecentrum met de trek-bak voor testen. Foto: Wim van Vossen Fotografie

STELLENDAM - "Het was meer dan een kijkje in de keuken. Het bezoek dat een delegatie uit Urk vrijdagmorgen bracht aan de Stellendamse haven. Met een ontvangst bij de Visafslag (UFA), een informatieve ronde door het Visserij- Innovatiecentrum, de STC-Visserijschool Stellendam voor de sectoren Zeevisvaart en Zeevaart en een rondleiding bij Coöperatie Westvoorn. De gasten uit Urk, wethouder Post (Economische Zaken/Visserij, Brands (beleidsmedewerker Economische Zaken/Visserij/Europa, Van den Berg (Friese Poort/maritieme opleidingen) en mevrouw Keuter-Kaptijn (raadslid en eigenaar visserijbedrijf) wisselden met hun gastheren technische - aan de visserij gerelateerde - details uit. Deskundigen onder elkaar. Met een enkel woord is er dan direct al het contact.

Door Jaap Ruizeveld

De Stellendamse gastheren waren daartoe best gemotiveerd. Logisch om een aantal faciliteiten te laten zien die de visserij-clusterhaven te bieden heeft. Richard Martens (programmamanager Innovatienetwerk Vissserij ZW-Nederland), Johan Baaij (manager Visserij-Innovatiecentrum), wethouder Arend-Jan van der Vlugt (Innovatie en Visserij) en raadslid Dirk Pijl (en bestuurslid Vissersvereniging Zuidwest) begeleidden de bezoekers.

De afspraak voor deze bijeenkomst was binnen het Bestuurlijk Platform Visserij al lang geprogrammeerd maar nu kwam het er toch van. Het bezoek leverde ook eensluidende meningen op over de positie van de visserijsector. Geconstateerd werd dat de sector weliswaar zich krachtig inzet op innovatie en op verduurzamen, maar er anderzijds niet goed in slaagt dit voor het voetlicht te brengen. Het positieve beeld van de sector wordt onvoldoende uitgedragen. Dat leidde tot de opmerking: "Wij moeten als sector niet alleen innoveren maar vooral ook investeren in professioneel informeren". Dat kan misverstanden, een negatief beeld over de visserij, wegnemen.

Innovatiecentrum

In het Visserij-innovatiecentrum op het terrein van UFA aan de buitenhaven van Stellendam gaf Johan Baaij een boeiend betoog over de verschillende technische faciliteiten die hier aan opdrachtgevers geboden kunnen worden. Hier kan men terecht voor allerlei testen, aanpassingen aan vistuig en nieuwe technieken. Het centrum is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese visserijfonds en talrijke bedrijven delen hier hun kennis in het project dat onder de regeling Duurzame ontwikkeling visserijgebieden Zuid-Holland wordt geëxploiteerd. In de loods staat een waterbak met betonnen stapelblokken. De bak is gevuld met 175 kuub zoutwater. op de blokken is een geleiderail gemonteerd waarop een loopwagen rijdt die voor allerlei testen kan worden ingezet. De delegatie uit Urk toonde naast dit project ook veel belangstelling voor de ontwikkeling van modelnetten. Robbie Verkamman, oud visser, presenteerde zijn creaties. Vervolgens was er een informatief moment op de Visserijschool van Henk Redert, een rondleiding bij Coöperatie Westvoorn en een alles afsluitend met een werklunch bij De Zeemeeuw, waar algemeen directeur van de UFA, Johan van Nieuwenhuijzen, als gastheer optrad. De Evangelische Omroep maakte van het bezoek opnamen voor haar tv-programma Geloof en een Hoop Liefde.

Doe je klep maar open...

MIDDELHARNIS - De Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk (OVMS) organiseert aankomende Koningsdag op 27 april a.s. een supergezellige dag in het centrum van Middelharnis. Speciaal voor deze dag zal er voor het allereerst een heuse kofferbakverkoop plaatsvinden onder aan d'n Diek in Middelharnis. Op het Zandpad is zoals altijd ruimte voor de kleedjesverkoop van de kinderen, op het Beneden Zandpad worden er plekken geserveerd voor de kofferbakverkoop. Voor maar € 10,00 bent u zeker van een mooi plekje om de auto te parkeren en de kofferbak te openen en de gehele inhoud lekker te verkopen. Aanmelden kan via het mailadres info@ovms.nl. Er wordt dan zo snel mogelijk een inschrijfformulier toegestuurd. "Wil je deze en de vele andere activiteiten van de Oranje Vereniging Middelharnis/Sommelsdijk volgen dan kun je onze facebook-pagina Oranjevereniging Middelharnis Sommelsdijk liken en blijf je zo goed op de hoogte!" aldus de organisatie.

Sleuteloverdracht nieuwe huurders appartementen aan de Groene Zoom

SOMMELSDIJK - Afgelopen dagen ontvingen alle huurders van de 26 nieuwe appartementen aan de Groene Zoom in Sommelsdijk de sleutel van hun woning.

Medewerkers van wooncorporatie FidesWonen gaven bij de sleuteloverdracht uitleg over het gebouw en de appartementen. De nieuwe huurders komen in een zeer duurzaam gebouwde woning terecht met een magnifiek uitzicht over de polders richting de watertoren van Dirksland. De keukens hebben ze zelf kunnen uitkiezen. Als de vloeren liggen en de gordijnen hangen, kunnen ze zo verhuizen.

OUDDORP - In de eerste week van maart dit jaar heeft er in Ouddorp een groot opgezette hulpactie plaatsgevonden voor het inzamelen van verzorgingsproducten en levensmiddelen voor vluchtelingen in Irak, uitgaande van deputaatschap Bijzondere Noden.

Deze actie is mede dankzij de gulle gevers die vanuit Ouddorp en omstreken hun producten kwamen inleveren én de vele sponsors, een groot succes geworden! Het eindresultaat was 10 volle pallets met familiepakketten, meel, voedingsmiddelen en kleding en een totaalbedrag van ruim 7000 euro. De actie werd ruimschoots gesponsord in natura; voedingsmiddelen, medewerking en sponsoring van diverse supermarkten en de christelijke basisschool Koningin Beatrix, dozen en tassen van particulieren en ondernemers, Pampers, ontwerp en bezorgen van flyers, enz. De pallets zijn vanuit de Mèkkerstee te Ouddorp getransporteerd naar een distributiecentrum in Nunspeet, waarvandaan een transport naar Irak heeft plaatsgevonden. De goederen zijn daar inmiddels ontvangen en door lokale vrijwilligers uitgedeeld in vluchtelingenkampen. De stuurgroep van de hulpactie te Ouddorp wil alle betrokkenen hartelijk danken voor hun inzet en giften, in welke vorm dan ook. "En boven alles God alle dank en eer, Die zoveel harten heeft geneigd om gul te geven voor onze medemens in Irak".

Infomiddag 55+ club

OUDDORP - Op woensdag 20 april geeft een medewerker van Albert Heijn een presentatie bij de 55+ club in Ouddorp. Hij gaat onder andere iets vertellen over de geschiedenis van de supermarkt. Om 14.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom in de Dorpstienden. De entree bedraagt € 2,-, dat is inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan bij Joke van Dam, tel. 0187 682319 of bij de 55+ club op woensdagmiddag. Op woensdag 27 april zijn er geen activiteiten bij de club i.v.m. Koningsdag. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Jeugdbrandweer in de prijzen

OUDDORP - Het team van de jeugdbrandweer Ouddorp gaat op 11 juni naar de halve finale in Hoorn. De eerste plaats is verdiend doordat jongens en meiden de eerste plaats behaalden bij brandweerwedstrijden in Bruinisse.

'Voorziening voor héél de samenleving'

Freestyle voetballer Soufiane Touzani in actie tijdens de opening van het Cruijff Court. Foto's: Hans Villerius

Vervolg van de voorpagina.

Het ontwikkelen van Cruyff Courts is een activiteit van de Johan Cruyff Foundation, die haar naam te danken heeft aan de overleden topvoetballer. In totaal heeft de Johan Cruyff Foundation al ruim 200 Cruyff Courts in wijken in Nederland en in het buitenland gerealiseerd. Het Court in Middelharnis is het 35e Speciale Court dat werd aangelegd.

Gastvrijheid en integratie

Bij de opening ervan sprak drs. Hans Waardenburg, Raad van Bestuur van Stichting Zuidwester waar Hernesseroord onderdeel van is. Hij benadrukte dat één van de kernwaarden die Zuidwester hanteert gastvrijheid is en dat Hernesseroord dit graag tot uitdrukking brengt in het welkom heten van iedereen die gebruik wil maken van het nieuwe Cruyff Court, of ze nu bewoner zijn van Hernesseroord of van Middelharnis en Sommelsdijk. Het past namelijk uitstekend in het streven naar meer integratie van Hernesseroord en de rest van de samenleving. Ook de nieuwe kinderboerderij is daar een uiting van, waar eveneens iedere dorpsbewoner welkom is. En voor de nabije toekomst staat de realisering van de nieuwe speel- en belevingstuin nog op stapel, als plek waar dorpsbewoners en het leven op Hernesseroord elkaar ontmoeten. Integratie, het was ook één van de regels die Johan Cruijff hanteerde, zodat met oog op het zo pas aangelegde Cruijff Court de ketting helemaal sluit.

Veertien

De realisering van het Cruyff Court op Hernesseroord werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële inbreng van de Johan Cruyff Foundation en van de Zorgkantoren CZ en Achmea. Een gezamenlijke inspanning dus, in verband daarmee donderdagmiddag gerefereerd werd naar nóg een regel en bekende uitspraak van Johan Cruijff: 'Alleen kun je niets, je moet het sámen doen.'
In gezamenlijkheid werd ook de openingshandeling verricht. Omdat Johan Cruijff als voetballer rugnummer 14 had en één van z'n bijnamen 'Nummer 14' was, was besloten om de opening van het Middelharnisse Cruyff Court op 14 april plaats te laten vinden, om 14.14 uur, en dat veertien seconden van tevoren afgeteld zou worden van veertien naar nul, waarna onder 'n veertien seconden durend applaus een massa kleurige luchtballonnen vanaf het nieuwe Cruyff Court zou worden opgelaten.

Foto-expositie

Later op de middag vond tegenover het Court nog de opening plaats van de fototentoonstelling van Wim Weeda, lid van fotoclub De Rarekiek, die van vrijwel alle cliënten van dagbestedingsgebouw Het Dok – vrijwel allemaal ook bewoner van Hernesseroord – karaktervolle portretfoto's maakte die momenteel in Het Dok geëxposeerd worden, in totaal 91 zwartwit foto's. De expositie is dagelijks door iedereen te bezichtigen. Opnieuw een blijk van actief aansluiting te zoeken bij de samenleving buiten de poorten van het eigen terrein.

Zaterdag gaat de eerste Calandotoer over het eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Misschien wordt het een nieuw fenomeen op het eiland, dat niet bij één keer zal blijven, de Calandotoer die aanstaande zaterdag voor de eerste keer wordt gehouden. Een sponsortocht met motoren, waarvan de opbrengst bestemd is voor hospice Calando te Dirksland. De belangstelling voor deze motortocht is overweldigend. Medeorganisator Pieter van der Kamp wordt er zelfs emotioneel van als hij vertelt over de meer dan warme ontvangst en over de gulhartige brede support die hij ervaart voor dit initiatief.

Door Hans Villerius

De portemonnees gaan op het eiland spontaan en dikwijls ongevraagd open voor de motortoer ten bate van Calando. Ondernemers die royaal bijdragen, deelnemende motorrijders die zaterdag enthousiast met grote sponsorbedragen naar Goeree-Overflakkee komen, geldelijke bijdragen die bij de organisatoren door de brievenbus worden gestopt. Het belooft dan ook een prachtig evenement te worden, met hopelijk een even prachtige opbrengst. En de organisatie geeft graag de bevolking op het eiland de gelegenheid om de stoet motorrijders - en dat zijn er veel! - komende zaterdag toe te juichen op hun route over het eiland.

Route

Nadat vanaf 9.00 uur de ontvangst is bij Tieleman Keukens vindt hier op het parkeerterrein om 9.45 uur de start plaats. Hét kookeiland van Nederland stelt voor dit goede doel graag zijn parkeerterrein ter beschikking. Burgemeester Ada Grootenboer geeft het startschot voor de toer. Ze is zo enthousiast over dit initiatief dat ze zelf verzocht er een openingswoord te mogen uitspreken.
Om 10.06 uur rijdt de colonne over het Beneden Zandpad te Middelharnis, om 10.42 uur over de Voorstraat te Dirksland, om 11.20 uur over de Voorstraat van Stellendam en om 11.40 uur is er een tussenstop op de Markt te Goedereede. Hier wordt vanuit gebouw 'De Ark' koffie, thee en limonade geserveerd, terwijl Bakkerij De Vries voor een overheerlijke bolus bij de koffie zorgt, zo lekker als alleen de Goereese bakker ze bruin krijgt. Om 12.00 uur gaat de tweede etappe van start, eerst langs de Molenweg en de Dirkdoensweg te Ouddorp, vervolgens over de Vrijheidsweg, om 12.30 uur zal camping De Klepperstee worden gepasseerd, waarna om 12.40 langs de zeekant van de Brouwersdam het eiland zal worden verlaten, voor een klein uitstapje over Schouwen-Duiveland. Om 13.30 uur zal bij Werelds aan het Strand de lunch worden genuttigd, waar uitbater Michel Schreuders voor een zeer schappelijke prijs een uitgebreide lunch aanbiedt. Na vertrek hier, om 14.30 uur, passeert de stoet om 14.45 uur het viaduct bij Ouddorp Haven, om 15.00 uur de Voorstraat van Melissant, en gaat het vervolgens door de polder richting de jachthavens van Herkingen, waar de motorrijders om 15.15 uur zullen passeren. Rond 15.20 uur wordt langs Ons Dorpshuis te Nieuwe-Tonge gereden, om 15.30 langs het busstation aan de Stationsweg te Oude-Tonge, om 15.38 uur voorbij het tankstation bij de kruising N59/Schaapsweg, daarna via de Galatheseweg-Galathesedijk en de Fittersweg naar de Langeweg en het Weespad te Ooltgensplaat (15.55 uur). Daarna zal, via de Oudedijk, de Galathesedijk en de Mariadijk om 16.15 uur het eindpunt worden bereikt, bij Paviljoen Sluishaven. Hier zal directeur Janneke Koningswoud van Calando een cheque in ontvangst nemen en de organisatie van deze eerste Calandotoer overnemen, om daar in de toekomst onder eigen titel een vervolg aan te geven.
Iedereen wordt hartelijk uitgenodigd om a.s. zaterdag langs de route van de Calandotoer de motorrijders toe te zwaaien en toe te juichen, zodat ook dit een mooi eilandelijk evenement zal worden!

Goed voor Goed groeit als kool en viert feest

MIDDELHARNIS – Wat hebben een dvd, een boek over dogmatiek, een bierglas, een paar kekke laarzen, een vrolijke zomerbloes, een flipperkast, een fauteuil en een computer met elkaar te maken? Dit – en nog veel meer – is allemaal te koop bij kringloopcentrum Goed voor Goed, een computer al voor twee of drie tientjes. Sinds 22 maart is Goed voor Goed een stichting. Om dat te vieren is het op zaterdag 23 april op alle locaties feest.

Joost van Welsenis.

Door Kees van Rixoort

Goed voor Goed begon vier jaar geleden op kleine schaal. Joost van Welsenis startte het kringloopcentrum met drie medewerkers, mensen met een verstandelijke beperking. Ze hadden één busje. Nu zien de cijfers er heel anders uit: Goed voor Goed heeft vier busjes, een veel groter kringloopcentrum met een winkel en verscheidene werkplaatsen, meerdere locaties en het aantal betrokkenen – medewerkers, vrijwilligers – bedraagt rond de tachtig.
Onvoorstelbaar hoe snel het is gegaan, hoe de formule is aangeslagen. Goed voor Goed is niet langer een privé-initiatief, maar een organisatie. Daar hoort een stichtingsvorm bij, dacht Van Welsenis. Met statuten en een bestuur. Het bestuur bestaat uit voorzitter Bert Kraaijenbrink, secretaris Joop van Son en penningmeester Marlies Mulder.
Een stichting, dat is nieuw. Wat niet veranderd is, is de formule van het kringloopcentrum: afgeschreven spullen een tweede leven geven én mensen van allerlei pluimage zinvol bezig laten zijn. Ongeveer de helft van de medewerkers zijn mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is er ook begeleiding. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook mensen actief die in de bijstand zitten en tal van vrijwilligers.

Zonder ballast

De modeshow. Foto: Jaap Reedijk
De medewerkers van Goed voor Goed tijdens een uitstapje. Foto: Jaap Reedijk

Joost van Welsenis startte Goed voor Goed vier jaar geleden uit idealisme. Hij had al twintig jaar in de zorg gewerkt, bij verschillende organisaties, en steeds meer kreeg hij moeite met de regelgeving en de bureaucratie. "Ik wilde op een andere manier zorg leveren. Directer, zonder ballast, doen waar behoefte aan is. Dat doen we hier, in een veilige omgeving", zegt de enthousiaste spin in het web van Goed voor Goed.
Hij bedacht dat het een kringloopcentrum moest worden, ook omdat dat er nog niet was op Goeree-Overflakkee. Goed voor Goed haalt spullen – vaak hele boedels – op het eiland op. Daarna volgt het selecteren en sorteren van al die meubelen, huisraad, boeken, apparaten, kleding, et cetera. Dan, als het nodig is, een reparatie of opknapbeurt. Medewerkers nemen meubels onder handen en maken van drie oude computers weer een nieuwe. De geprijsde artikelen – een limonadeglas voor 10 cent, om maar wat te noemen, een stoel voor 5 euro, een mooie stoel voor 7 euro – komen in de winkel. Die telt twee etages. Boven bevindt zich onder meer de kledingafdeling, met sieraden, schoeisel en een heuse paskamer. Het aanbod wisselt constant; na zes weken verdwijnt een artikel definitief om plaats te maken voor andere spullen. Deze hoge omloopsnelheid maakt het interessant om regelmatig een kijkje te nemen tussen de spullen. De winkel is geopend van woensdag tot en met zaterdag voor het publiek geopend.
Het kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg – in een voormalig autobedrijf – was het begin, vier jaar geleden. Maar er is, min of meer automatisch, zoals de dingen gaan, van alles bij gekomen. Een schildersatelier, Kunstenmaker, onder leiding van Jaap Reedijk. Een Goed voor Goed in Oude-Tonge. Een winkel onder aan de dijk, Goed Gekeurd onder de bezielende leiding van Cees de Knegt, waar niet alleen van alles, curiosa bijvoorbeeld, te koop is, maar het publiek ook terecht kan voor eten en drinken. Een paardenpension, Poldergevoel, waar ook dagbesteding mogelijk is, voor de liefhebbers van edele viervoeters.

Flakkees bier

Maar daar blijft het niet bij. Het volgende plan ligt al weer klaar en is bovendien zeer concreet: een zorgbrouwerij met proeflokaal in Sommelsdijk, aan de Oostdijk 36, waar ooit een café was. Stichting Maatschappelijke Belangen (SMB) stelt het pand beschikbaar aan Goed voor Goed. De brouwerij gaat Flakkees speciaalbier maken. Vóór de zomer moet deze nieuwste locatie van start gaan.
Op 23 april is er nog niets te zien, maar op de andere Goed voor Goed-locaties is het die dag dus feest. Van 10.00 tot 16.00 uur kan iedereen er terecht. Wie geen vervoer heeft, kan zich met een oldtimer bus van locatie naar locatie laten rijden. Wie weet volgt er tussen het feestgedruis door nog een aankoop van een tafeltje, een broek, een camera, een schemerlamp of een boek. Veelal prima spullen, voor een habbekrats. En heel goed vanuit het oogpunt van duurzaamheid én zinvolle dagbesteding.

11 / 22

Kaasboerderij Mulder is genomineerd voor de Ondernemersprijs
?Boerenkaas met een smaak die zeer gewild is

Mulder Kaas, de boerenkaas van kaasboerderij Mulder in Melissant, is een begrip. De kaasmakerij heeft een volstrekt eigen smaak ontwikkeld, die steeds meer kenners weten te waarderen. In Nederland, maar ook over de grens.

Kaasboerderij Mulder is in 1995 begonnen aan de Schenkeldijk in de polder bij Melissant. Vóór die tijd hadden Sjaak en Tonny Mulder een veeteeltbedrijf in Haastrecht, vlak bij Gouda. Door de ruilverkaveling was daar geen toekomst voor de boerderij. In 1990, vijf jaar voor de verhuizing naar Goeree-Overflakkee, waren Sjaak en Tonny begonnen met de productie van boerenkaas. Het zat in de familie, want hun beider ouders maakten ook kaas. "Daar was het kaasmaken kleinschalig", vertelt Stefan Mulder, die het bedrijf samen met zijn ouders runt. "Hier hebben we het groter opgezet omdat onze klanten erg tevreden waren en de vraag groeide. Eerst hadden we tachtig koeien en gebruikten we een kwart tot de helft van de melk voor de kaasproductie. De rest ging naar de melkfabriek. Nu hebben we zevenhonderd koeien en leveren we niets meer aan de melkfabriek. Alle melk gaat naar onze kaas." Voor elke kilo kaas is tien liter melk nodig. Dagelijks produceert het bedrijf honderdzeventig kazen van zestien kilo.

De afzet is flink gegroeid. Vijfenveertig tot vijftig klanten – groothandels, winkeliers, marktkooplui etc. – nemen Mulder Kaas af. Rechtstreeks van de boer in Melissant, ook de bezorging heeft de familie Mulder in eigen hand. De kaas is overal in Nederland verkrijgbaar en ook op sommige punten in België en Duitsland. Door de stijgende vraag en de groeiende productie is de kaasboerderij verschillende keren uitgebreid en verbouwd. Vorig jaar is er een grote nieuwe stal in gebruik genomen, waarin de koeien meer ruimte hebben. Verder is er in de loop der jaren steeds meer opslagruimte bij gekomen. Daar liggen de kazen te rijpen, sommige een maand, andere tot wel drieënhalf jaar. De kaasproductie zelf heeft zich ook nogal ontwikkeld. "Vroeger gebeurde veel met de hand", vertelt Stefan. "Denk aan het uit de bak tillen van de kazen. Nu komen ze automatisch op tafelhoogte tevoorschijn."

Daarnaast is er veel gedaan aan de ontwikkeling van de smaak. "Die is afhankelijk van veel factoren, die samen een ketting vormen. En je weet: een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Het begint al met het gras. Als het te nat is, heb je kans op de boterzuurbacterie in de melk, en daar kun je geen goede kaas van maken. Verder is de voeding heel belangrijk. Nadat de kaas uit het zoutbad is gekomen de rijping en het onderhoud: schoonmaken en keren. Het klimaat is ook belangrijk. Alles heeft invloed en iedere boerderij heeft zijn eigen smaak." De grootste kracht van Mulder Kaas is dat er een smaak is gecreëerd die het publiek erg goed bevalt en die constant is. Stefan: "Onze kaas is zeer gewild." Kaasboerderij Mulder houdt de vinger aan de pols via het eigen laboratorium, waar het hele proces van kaasmaken onder de loep wordt genomen. Daarnaast komt elke twee, drie weken dé kaasspecialist van Nederland op bezoek om te proeven en tips te geven over een verdere vervolmaking van de smaak.

Het bedrijf beschikt aan het eind van 2016 over tweeduizend zonnepanelen (nu vijfhonderd) en is dan energieneutraal. Naast duurzaamheid is maatschappelijk ondernemen belangrijk voor kaasboerderij Mulder. Dat laatste blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er enkele mensen van Webego werken. Bij de kaasboerderij aan de Schenkeldijk is een kaaswinkel, die op vrijdag en zaterdag is geopend. Voor liefhebbers uit de buurt, maar ook voor mensen van verder weg. Pas waren er nog enkele dames uit Amsterdam, die wel eens wilden zien waar hun geliefde Mulder Kaas nu eigenlijk vandaan komt…

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Breicafé 'Klein Parijs'

Breicafé "Klein Parijs" opent haar deuren weer op donderdag 28 april. Dit is tevens de laatste keer voor de vakantieperiode. "Als u op de valreep een keer de gezellige sfeer wilt proeven in dit breicafé bent u van harte welkom. U ontmoet dan enthousiaste breisters. Dit onder het genot van een kopje koffie en een gezellig praatje", aldus de organisatie. Er zijn geen kosten aan verbonden. Alleen voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Het breicafé is geopend van 10.00 tot 12.00 uur en wordt gehouden aan Reginahof 1.

GOEDEREEDE

Ophalen spullen rommelmarkt

Op zaterdag 14 mei vindt de jaarlijkse rommelmarkt voor het goede doel rondom de haven van Goedereede plaats, georganiseerd door de Hervormde Gemeente Goedereede. Het goede doel is dit jaar het kindertehuis "Barmhartige Samaritaan" in de Oekraïne. Wanneer u spullen heeft voor de rommelmarkt, kunt u deze brengen op zaterdag 23 april tussen 9.00 en 12.00 in de schuur aan Achterstraat 7 in Goedereede. Op dezelfde ochtend worden spullen opgehaald in Goedereede en de Oostdijk en op zaterdagochtend 30 april in Goedereede-Havenhoofd.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Fietsdag Ouderenvereniging

Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee organiseert een gezamenlijke fietsdag met een gezellige picknick op zaterdag 11 juni. Deze fietstocht gaat over de westkant van het eiland, en op een bijzondere locatie in Ouddorp zal met elkaar een picknick worden gehouden. Op de terugweg zal er nog een tussenstop voor een kopje koffie gedaan worden. De start is om 10.00 uur vanaf keukencentrum Tieleman in Middelharnis, daarna zal de tocht via Dirksland en Stellendam richting Ouddorp gaan. Het is ook mogelijk om aan te sluiten in Dirksland (op de Kaai bij restaurant 't Anker) en in Stellendam (bij restaurant De Paddenstoel aan Zuiderdiepsestraatweg 26). Opgeven kan bij Marrie Breeman, 0187-484559 of 06-1305 8237, of bij Ria Welleman, 0187-483763, of via het mailadres info@o-g-o.nl. Geef dan ook uw opstapplaats door. De kosten voor leden van de O-G-O zijn € 7,50 per persoon. Dit is inclusief de picknick en de koffie in de middag. Rond 17.00 uur denkt men weer in Middelharnis terug te zijn. Bij slecht weer wordt de tocht uitgesteld en verschoven naar 18 juni. Natuurlijk zijn ook niet-leden weer welkom, maar die betalen € 15,-- per persoon. Te voldoen bij vertrek.

Inloophuis de Boei

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting Inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere tweede en vierde dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. De volgende inloop staat gepland voor dinsdag 26 april. Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee klaar en omstreeks 12.00 uur wordt de zelf meegebrachte lunch genuttigd.'s Middags zal Ton Janssen de workshop 'ziekte en gevoelens' verzorgen. Als je een slechte diagnose te horen krijgt, treden er allerlei gevoelens op; verbazing, afkeer, ongeloof, hoop, boosheid, angst, somberheid en nog veel meer emoties. Daarnaast hebben de naasten zoals gezin, partner, kinderen, vrienden ook allemaal hun eigen gevoelens. In de workshop gaat Ton Jansen met de aanwezigen aan de slag met deze emoties. Mogelijk lukt het na de workshop beter te begrijpen waarom bijvoorbeeld je partner zo reageert en waarom je zelf zo reageert. Deze workshop start om 13.30 uur en is gratis toegankelijk. U bent de hele dag, maar natuurlijk ook een gedeelte van de dag, van harte welkom. De inloopdagen vinden plaats in 'De Overkant' Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is te vinden op www.deboeigo.nl of www.facebook.com/deboeigo.

MELISSANT

Spullen voor verkoping

Voor de verkoping op de gemeentedag van de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant van zaterdag 4 juni kunnen gebruikte hoeden en tweedehands boeken worden ingeleverd bij mevr. J. Leijdens-Karzijn, Nolleweg 10, tel. 0187-603998.

MIDDELHARNIS

Bingomiddag Zonnebloem

Voor dinsdag 26 april organiseert De Zonnebloem afdeling West-Flakkee een Bingomiddag. Deze wordt gehouden in het Dienstencentrum, Doetinchemsestraat 27. De aanvang is 13.30 uur, de middag duurt tot ongeveer 16.00 uur. De intree bedraagt € 10,-, Hiervoor krijgt men koffie/thee met wat lekkers en een hapje en een drankje. Opgeven kan bij mevr. S. Siepman, tel. 0187-664597. Wie vervoer nodig heeft kan hierover ook contact opnemen.

Plantenverkoop

Op zaterdag 23 april wordt er van 10.00 tot 13.00 uur een plantenverkoping op het terrein van de Sionkerk in Middelharnis gehouden. De opbrengst is bestemd voor het bouwfonds van de kerk. Er is een breed assortiment buitenplanten verkrijgbaar: petunia, verbena, bacopa, boerenmargriet, spaanse margriet, dahlia, lobelia, (hang)geranium, million bells en potanjers. De prijzen zijn € 1,35 per stuk, 10 stuks voor € 13,--. Verder is er potgrond te koop voor € 5,-- per 40 liter. U kunt tot uiterlijk 20 april bestellen via ac@ggmiddelharnis.nl.

Een Onderneming met Zorg

Tijdens de bijeenkomst van de Wmo-Adviesraad G-O zal dhr. J. van Welsenis spreken over 'een onderneming met Zorg'. Vier jaar geleden begon dhr. Van Welsenis zijn onderneming met kringloopcentrum Goed voor Goed in Middelharnis. De formule, gepaard gaand met het enthousiasme van iedereen die meewerkte, zorgde er voor dat Goed voor Goed hard groeide. Inmiddels zijn er het kringloopcentrum in Middelharnis en atelier Kunstenmaker, het kringloopcentrum Oude-Tonge, de kringloopspecialiteitenwinkel Goedgekeurd aan de Lijnbaan in Middelharnis en de zorgboerderij/paardenpension Poldergevoel. Intussen is men bezig met de oprichting van een zorgbrouwerij/proeflokaal. Over hoe dit allemaal tot stand kwam en wat de verdere plannen zijn om zoveel mogelijk kansen te creëren voor mensen die daar behoefte aan hebben, vertelt dhr. Van Welsenis dinsdag 26 april a.s. tijdens de openbare bijeenkomst van de Wmo-Adviesraad G.O. Aanvang om 19.00 uur in de raadszaal van het Rondeel te Middelharnis. Iedereen is welkom.

Kleedjesmarkt Bosseschool

Vrijdag 22 april zullen de kinderen van de Bosseschool via een kleedjesmarkt hun spullen verkopen. Daarnaast zullen nog verschillende activiteiten plaatsvinden. Door middel van een knipkaart betalen de bezoekers 50 cent per activiteit. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld; springen op een springkussen, meedoen aan het rad van fortuin, wat lekkers eten en drinken. De opbrengst van de verschillende activiteiten komen ten goede aan de Bossebieb. Dit is de schoolbibliotheek. De markt is geopend van 13.30 tot 15.30 uur en wordt gehouden op het schoolplein van de Bosseschool.

NIEUWE-TONGE

Wandelmars

Op vrijdag 17 juni wordt de tiende Wandelmars van Nieuwe-Tonge gehouden. De afstanden zijn 5, 10, en 15 kilometer. De start is bij Ons Dorpshuis om 18.30 uur. De inschrijving is op de wandeldag vanaf 18.00 uur. Voorinschrijving kan ook via de scholen, cbs Oranje Nassau en obs De Pannebakker, op 9 juni om 12.30 uur. Deelname van kinderen in groepsverband of onder begeleiding van een volwassene geniet de voorkeur. Alle wandelaars zijn welkom. Kosten € 2,- bij voorinschrijving en € 2,50 op de wandeldag.

Inleveren spullen voor rommelmarkt

Op zaterdag 23 april kunt u weer spullen inleveren voor de rommelmarkt. Kijkt u nog een even in de kasten of op de zolder? Misschien staan er spullen die u makkelijk kunt missen en nog kan worden verkocht. Ook kleding, tweedehands boeken, klein meubilair, stoelen en fietsen zijn welkom. Spullen uit grootmoeders tijd of antiek kunnen altijd ingeleverd worden. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk aan de Kerkring. Inleveren kan bij de schuur van fam. Van Kempen, Oudelandsedijk 4-a te Oude-Tonge (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim, Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge. De komende inleverdatum is zaterdag 23 april tussen 9.00 en 11.45 uur. Als u zelf niet in de gelegenheid bent spullen te brengen kunt u bellen naar Wim Meijer, 06-16794189.

Bingomiddag

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op Koningsdag 27 april een bingomiddag in "Ons Dorpshuis". Iedereen is van harte welkom. De zaal is om 14.00 uur open. De bingomiddag begint om 14.30 uur en zal tot ongeveer 16.30 uur duren.

OOLTGENSPLAAT

Dienst met Remco Hakkert

Zondag 24 april is er in de Gereformeerde Kerk van Ooltgensplaat een Worshipdienst met Remco Hakkert. Voor sommigen een hele bekende zanger en componist, voor sommigen misschien onbekend. Remco Hakkert en zijn team bieden een dienstvullend concept. De dienst bestaat uit het samen zingen van de mooiste liederen (van hymns tot Opwekking), een woord en solo's van Remco, schriftlezing en gebed. De dienst is zó gevarieerd dat het jong en oud samenbindt. De dienst begint om 18.00 uur, de Kerk is open om 17.30 uur. De toegang is vrij.

OUDDORP

Zangavond

Zaterdag 30 april hoopt het Christelijk gemengd koor 'Laudate Dominum' o.l.v. Jan van Seters en Bovenstemgroep Goeree-Overflakkee o.l.v. Corné de Geus medewerking te verlenen aan een zangavond in de Hervormde gemeente Ouddorp (Weststraat 2). De aanvang van deze avond is 19.30 uur, Er zal gecollecteerd worden voor de onkosten van deze avond. Tijdens deze zangavond kunt u kaartjes kopen voor het concert van het Chr. Urker Visserskoor 'Crescendo' dat 11 juni plaatsvindt. Kaartjes in de voorverkoop kosten € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen tot 12 jaar. Zie voor verdere verkooppunten www.hervormdouddorp.nl.

Tabletcafé

In de vestiging Ouddorp van de Bibliotheek wordt op vrijdag 22 april van 18.00 tot 20.00 uur een tabletcafé gehouden. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven.

SOMMELSDIJK

Mandolineorkest Estampida

Zaterdag 23 april treedt Mandolineorkest Estampida op in de Exoduskerk. Gasten zijn M.O. Melodia uit Stampersgat, blokfluitensemble 'About Twelve' o.l.v. Elly Bakker. Soliste is Elly Bakker. Medewerking wordt verleend door de reizende dichters GO, die met hun gedichten de sfeer van de muziek zullen verwoorden. Er is een gevarieerd programma samengesteld. De Exoduskerk is te vinden aan Dorpsweg 57. Aanvang 19.30 uur, kerk open vanaf 19.00 uur. Toegang vrij.

Bingo De Sperwer

Op zaterdag 7 mei is er een bingo in wijkcentrum De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Koffie /thee is gratis bij binnenkomst. Er worden 11 rondes gepeeld voor € 6,50 totaal. Daarnaast negen extra prijsjes en in de pauze 2x een extra ronde voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Een Moederdag cadeau uit de leukste cadeauwinkel van Flakkee

MIDDELHARNIS - Natuurlijk zijn onze moeders alle dagen in het jaar even belangrijk voor ons, maar op Moederdag 8 mei verwennen we ze extra. Verras haar met een persoonlijk fairtradecadeau uit de Wereldwinkel. Van 19 april t/m 7 mei geven we een speciale korting van 20 % op sjaals, tassen en sieraden. Bij aankoop van een cadeau in onze winkel maakt u óók een moeder 'ver weg' blij.

Themaweek 2016 J.C. van Gentschool.

SOMMELSDIJK - Elk jaar is er op de J.C. van Gentschool een themaweek waar alle kinderen en leerkrachten aan meedoen. Dit jaar is het thema "Onder Water". Elke ochtend spelen de leerkrachten een scene uit een verhaal, waarin Neptunes en de eend Alfred Jodocus Kwak een centrale rol hebben. Een aantal van de andere leerkrachten spelen o.a. octopus, het mooiste visje van de zee, piraat Woeste Willem, visser, onder waterdokter en de zeemeermin. De yell is: " spetter spatter, spater, wij werken over water". Elke groep verzorgt een optreden en daarna wordt de vlag gehesen. Om 09.00 uur wordt er afgesloten met een gezamenlijk themalied. In de klassen zelf verzorgen alle leerlingen een tentoonstelling van zelfgemaakte werkstukken die ook met dit thema te maken hebben. Bovendien hadden een paar groepen een excursie naar de sloot, naar het watersnoodmuseum, het strand. De gastlessen worden door Mirian Zimmerman en Evides verzorgd.

De Vrolijke en Dwarse Fluiters

MELISSANT - Op dinsdag 12 april heeft in de Melishof te Melissant een muzikaal optreden plaatsgevonden. De Vrolijke en Dwarse Fluiters hebben zich met veel plezier van hun beste kant laten horen. Dat ze hier hard voor geoefend hebben was wel duidelijk en het resultaat werd dan ook enthousiast ontvangen door het aanwezige publiek.

De middag werd traditioneel geopend met een tweestemmig gespeeld Menuet van Händel en het clublied van de Vrolijke Fluiters. Deze groep werd gevormd door de volgende blokfluitleerlingen: Caroline Alberts, Louise van der Bok, Mirjam van Alphen, Thyrza Grootenboer, Willemijn Verburg, Anna Reijersen van Buuren, Deborah van der Spaan, Machteld van der Wielen, Marlien Herweijer en Sjanne Herweijer. Deze leerlingen hebben zowel solo, unisono, in duo, in canon, met de CD als met klein slagwerk opgetreden.
De Dwarse Fluiters waren Annelore de Leeuw en Larissa Schaaf. Zij brachten muziek uit de baroktijd, maar ook enkele modernere liedjes met de CD.
De uitvoering werd gepresenteerd door docente M. de Lange-van Buren. Tijdens deze middag bleek dat 5 deelnemers de tweejarige cursus bij De Vrolijke Fluiters hadden volbracht. Zij ontvingen daarvoor het Vrolijke Fluiters Certificaat. Alle deelnemers kregen na afloop een mooie bloem en konden tevreden terugkijken op een geslaagd optreden.
Informatie over muziekles op blokfluit, dwarsfluit, klarinet, saxofoon, hobo en piano is verkrijgbaar bij Fam. De Lange. Ook voor het laten stemmen van uw piano kunt u hier terecht. Bel 0187-602620 of mail naar a.lange81@chello.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Vereniging Orgelvrienden op Goeree-Overflakkee hoopt op zaterdagmiddag 23 april te herdenken dat zij 60 jaar geleden is opgericht. Deze bijzondere middag zal gehouden worden in de Hervormde kerk aan de Ring te Middelharnis. Aanvang: 14.00 uur.

Na de opening van de vergadering zal in woord en beeld stil gestaan worden bij de lange geschiedenis van de vereniging. Daarna zal een prachtige partitabundel worden gepresenteerd, met koraalbewerkingen van psalmen en gezangen, gecomponeerd door een aantal leden van de vereniging. De bundel zal tijdens deze jubileummiddag worden uitgereikt aan de leden van de vereniging. In het vervolg van het programma hopen de componisten hun bijdrage uit de bundel te spelen op het Leeflang-orgel of het koororgel in de kerk.

Na de sluiting van de bijeenkomst zal er gelegenheid zijn om met elkaar na te praten onder het genot van een hapje en drankje.
Leden, oud-bestuursleden en oud-leden en belangstellenden worden hierbij hartelijk uitgenodigd om deze middag bij te wonen.

In verband met de catering wil het bestuur graag weten of u/jij deze middag aanwezig wilt zijn. Opgave graag aan Riet Hoekman-Van Driel, 0187-602062/06-29123205 of per e-mail: riethoekman51@gmail.com.

Clusterhaven van Stellendam staat internationaal stevig op de kaart

STELLENDAM - Hij heeft voor zijn verhaal slechts enkele aantekeningen op papier gezet. Het lijkt niet meer dan een geheugensteuntje in zijn chronologische opsomming van feiten, gebeurtenissen en spectaculaire ontwikkelingen in de visserij in de afgelopen jaren. Een sector die hem na aan het hart ligt. Het gaat over duurzaamheid, innovatie, nieuwe vismethoden. Brandstofbeperking bij de kotters. Over een stevige samenwerking in de clusterhaven Stellendam die - volgens Kees Sinke - internationaal op de kaart staat. Waar alle functies aanwezig zijn voor schippers om een haven succesvol te maken tot een place for one stop shopping. Vrijdag binnenvaren en maandag alweer terug naar zee.

Kees Sinke met een grote kabeljauw in de Visafslag. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Door Jaap Ruizeveld

Het gesprek gaat ook over de switch die 'mister visserij' destijds aan het prille begin van zijn loopbaan, vanuit Yerseke, maakte naar de overheid. Naar de burgemeesterspositie op de Kop van Goeree. Een succesvolle story. Een bestuurder die vaak de kar trok. Die koninklijk werd onderscheiden: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. "We mogen trots zijn op de positie van onze visserijsector en op de plaats die Stellendam daarin veroverd heeft. Recent is dat nog eens onderstreept", zegt Sinke. Hij kreeg een uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Jakarta om in een delegatie mee te reizen naar Indonesië. Om daar te vertellen over de sterke ontwikkelingen van clusterhaven Stellendam. Informatie over wat er allemaal komt kijken, wat er nodig is voor het creëren van een top-vissershaven.

Promoten

Sinke promoot graag Stellendam en alle betrokkenen. De UFA, United Fish Auctions, met de Visafslag. Onder leiding van algemeen directeur Johan van Nieuwenhuijzen. De visserijwerven Padmos en Maaskant / Damen Groep. De coöperatie Westvoorn. De Visserijschool onder directie van Henk Redert. Het visserij-innovatiecentrum. Van Wijk Installaties, Elektro Westhoeve , HFK Engineering, Oosters en IJtama , samen met alle overige constructie- en toeleverende bedrijven. Juist die complete inhoud van faciliteiten bleek van vitaal belang toen in 2005 bij stijgende bedrijfskosten en olieprijzen die tot recordhoogte stegen deden beseffen dat doorgaan met de 'zware' methode van vissen met de boomkor op den duur niet houdbaar zou zijn. Het was een cruciaal moment: Investeren in innovatie of stoppen.

Switch

Terug naar de roots. Kees Sinke werd geboren in Yerseke, in een zoals hij stelt visserijnest. Vader was actief in de oester- en kreeftenhandel. Kees voer twee jaar op de kotters. Na het plotseling overlijden van zijn vader maakte hij de overstap naar de overheid. Op zich niet zo vreemd. Zijn overgrootvader was begin jaren twintigste eeuw burgemeester in Yerseke. Kees Sinke werd in 1980 gemeentesecretaris in Bernisse. In 1985 burgemeester in Valkenburg (Zuid-Holland) en in maart 1995 benoemd tot eerste burger in Goedereede. Kennis en belangstelling voor de visserij was een pré. De portefeuille visserij kwam onder zijn hoede. Dat was ook al zo bij zijn voorgangers Smit en Van Velzen." Zij hadden, zegt Sinke, hun steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe haven van Stellendam die in 1970 in gebruik werd genomen. Ook gaven zij de aanzet voor de visafslag. Ik trof in 1995 een sterke visserijgemeenschap aan", vertelt hij.

Veranderingen

Het was de tijd waarin om veranderingen werd geroepen. De rol van de gemeente bij de visafslag stond ter discussie. Privatisering, verzelfstandiging, deed opgeld. Vissers wilden betere faciliteiten. In 1997 leidde Sinke vanuit het ministerie een landelijke onderzoekscommissie naar mogelijkheden voor fusies van visafslagen. "Er moesten duidelijke regels worden opgesteld, met daarin een rol voor de visafslagen. Het commissierapport kwam in 1998. Dat was aanleiding om ook voor Goedereede en Stellendam na te gaan wat verbeterd en versterkt kon worden. Uiteindelijk leidde het proces tot bereidheid van de gemeente Den Haag om met Goedereede / Stellendam mee te gaan in een vergaande fusie voor de visveilingen in Scheveningen, Stellendam en Colijnsplaat. Ik werd voorzitter van de Raad van Commissarissen. Stellendam (de gemeente Goedereede) nam voor 63% aandelen in het project. Den Haag 34% en Beveland 3%. Het bleek een verstandige zet. Er was toen voldoende volume voor een gezonde visafslagorganisatie".

STC

In 1996 werd Sinke ook voorzitter van de bedrijfstakcommissie Zeevisvaart van het Scheepvaart- en Transportcollege STC. "Dat hield in dat wij - met als sterke moeder het STC - visserijonderwijs in Stellendam hebben kunnen behouden. Tot 2012 was ik betrokken bij het visserijonderwijs onder leiding van locatiemanager Henk Redert. Voor mij erg belangrijk omdat de waarde van het onderwijs in de visserij nooit onderschat mag worden"

Probleem

In 2004 nam Sinke als burgemeester afscheid van de gemeente Goedereede en werd hij eerste burger in Ter Aar. "Er heerste in de raad toen een 'Sturm und Drangperiode' om ontwikkelingen op en rond de haven van Stellendam mogelijk te maken. Er is toen een garantie afgegeven op een stuk van het kapitaal. Een garantie die nog niet door een besluit van de gemeenteraad was gedekt, maar een document dat wel door de burgemeester was ondertekend. Dat gaf politiek een probleem. Hoewel in dit item onduidelijkheden zijn blijven bestaan, constateer ik achteraf dat wij beter op onze tellen hadden moeten passen. Volgens de geldende regels had het anders gemoeten".

Van drie naar een

"Ik ben nooit los gekomen van de visserij op de Kop van Goeree", vervolgt Sinke. "Twee dagen na mijn afscheid vroegen Cor Brinkman en Adam Tanis, als bestuurders van de (drie) visserijverenigingen, om een gesprek over de naar hun mening te grote bestuurlijke visserijdichtheid bij een krimpende vloot. Het leidde er toe dat toenmalige voorzitters, de inmiddels overleden Ludovic den Hollander, Wout Lokker en Cor Noordhoek aanschoven bereid waren één nieuwe sterke vereniging te formeren. Ik schreef een rapport over dit thema. Daaruit kwam in 2005 de visserijvereniging Zuidwest voort. Ik werd voorzitter. Samen met UFA is voor Stellendam op een succesvolle ontwikkeling ingezet".

Belangen behartigen

Het behartigen van de belangen voor de visserijsector, de clusterhaven Stellendam en de werkgelegenheid waren voor Sinke steeds zijn leidraad. De afspraken (convenant) met het Rotterdams Havenbedrijf over het open houden van het Slijkgat en de toegankelijkheid van de haven met al haar bedrijfsactiviteiten. Het verkrijgen van de compenserende maatregelen (18 miljoen euro) voor de Kop van Goeree bij de aanleg van Maasvlakte 2. Ook bij externe nieuwe ontwikkelingen op milieugebied is krachtig ingezet om de belangen van de visserij in de Voordelta te behartigen. Hiervoor werd in 2009 de Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta opgericht. Ook hier nam hij een bestuursfunctie in. Sinke wijst tenslotte op de nieuwe innovatieve vangstmethoden / technieken. Het einde van de boomkorvisserij. De introductie van de pulsvisserij (met 82 ontheffingen). Flyshoot- en twinrigvisvangst. De SumWing voor de garnalenvisserij (minder bodemberoering) en aandacht voor het vistuig Aqua Planning Gear, dat minder slijtage geeft. Alles samen te vatten onder de noemer winst voor de visserijsector. Zowel op economisch- als op ecologisch terrein.

Afscheidsreceptie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Eind deze week legt Kees Sinke na ruim 11 jaar het voorzitterschap neer van de - in oktober 2005 - opgerichte Vissersvereniging Zuidwest. Als aanvoerder vanaf het eerste uur is onder zijn leiding de vereniging gegroeid tot volwaardig gesprekspartner als het gaat om visserij- aangelegenheden in Zuidwest Nederland. De vissersvereniging biedt Sinke een speciale receptie aan in restaurant Zoet of Zout aan het Haringvlietplein in Stellendam op vrijdagmiddag 29 april.

Bloem- en Groencentrum Ouddorp trekt veel belangstelling bij opening

Ondernemer Albert van de Pol met zijn vrouw in hun Bloem- en groencentrum.

OUDDORP – Bloem- en Groencentrum Ouddorp aan de Dijkstelweg beleefde afgelopen weekeind twee turbulente dagen. Het complex waarin voorheen Bloemenhandel Grinwis was gevestigd heeft, zoals wij al eerder berichtten, een complete metamorfose ondergaan. Voorzichtig startte ondernemer Albert van de Pol eind februari met de eerste fase van zijn tuincentrum. Nu was er het moment om ook het 1500m2 grote buitengebeuren erbij te betrekken. Reden voor een officiële happening die een zeer groot aantal belangstellenden naar het tuincentrum trok. Enerzijds uit nieuwsgierigheid. Anderzijds gelijk ook veel kopers die uit een breed assortiment konden kiezen.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Zeg maar een topdrukte. Een parkeerterrein dat snel vol liep, maar met verkeersregelaars waren er nauwelijks knelpunten. In het tuincentrum hadden Albert van de Pol en zijn echtgenote ook familieleden graag bereid gevonden om samen met medewerkers de bezoekers wegwijs te maken, te adviseren en uiteraard klantvriendelijk behulpzaam te zijn. "Wij hebben het allemaal goed voorbereid", vertelt Albert. Terwijl de felicitaties binnenstromen neem hij even een time-out voor een korte reactie. "Als je dit ziet, ja dan komt onze droom uit. Bezoekers zeggen dat zij dit centrum een aanwinst vinden voor de Kop van Goeree".

Uitgebreid

Juist omdat het assortiment nu zo is uitgebreid, is het ook voor hoveniers aantrekkelijk om te shoppen. Fruit-, laan- en leibomen, struiken en heesters, alles staat buiten keurig en gemakkelijk vindbaar opgesteld. Terwijl men binnen in de kas terecht kan voor planten en snijbloemen, zaden, groenteplanten, bestrijdingsmiddelen, wanddecoraties, tuingereedschap, potten, pot- en tuingrond. Noem maar op". Dat oogstte zaterdag bijval. Met winkelwagentjes vol reed men naar de kassabalie. "Het is nu de tijd om iets aan de tuin te doen", zegt een echtpaar dat speciaal uit Oostflakkee voor deze feestelijke opening naar Ouddorp is gekomen. Albert van de Pol (uit Alblasserdam) is in korte tijd al helemaal ingeburgerd. "Het klikt, zo heb ik het de afgelopen weken gemerkt en ervaren. Daar ben ik blij om. Wij zullen dit vertrouwen waardig tonen met goede producten en klantvriendelijke contacten".

Directeur Rabobank Het Haringvliet neemt afscheid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Jan de Waard, directievoorzitter Rabobank Het Haringvliet en woonachtig in Vlissingen, legt op 1 augustus a.s. zijn functie neer. Hij deelde dit op maandag 4 april mee aan de leden van de ledenraad. Jan de Waard (62) werkte 41 jaar bij de Rabobank en gaf ruim 34 jaar leiding aan diverse lokale banken, waaronder Rabobanken op Tholen, West Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen.

De Waard heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld in de positionering van de Rabobank op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. Onder zijn inspirerende leiding zijn veel mijlpalen bereikt. Zijn visie, inzet en betrokkenheid worden door velen gewaardeerd.
Volgens De Waard kijkt hij terug op een mooie en belangrijke periode in zijn leven. "Ik heb altijd met heel veel plezier gewerkt bij de Rabobank, een organisatie die betrokkenheid bij de lokale samenleving hoog in het vaandel heeft staan, het economisch klimaat stimuleert en een grote verbindende rol heeft. Iets wat heel goed bij mij past. De laatste jaren is de Rabobankorganisatie aan grote verandering onderhevig als gevolg van de veranderende wensen van onze klanten. En ook de komende jaren zullen deze ontwikkelingen doorgaan. Na een aantal zeer intensieve jaren ga ik nu de verantwoordelijkheid overdragen."
De komende maanden zullen gebruikt worden om een opvolger voor Jan de Waard te zoeken.

Honger in Mozambique

GOEDEREEDE - Kees en Sarah Tanis, respectievelijk afkomstig uit Goedereede-Havenhoofd en Groot-Brittanie, zijn zeventien jaar geleden, terecht gekomen bij de Missiepost Maforga in Mozambique. Gedreven door hun geloof en een vast vertrouwen op God hebben ze samen met de kerken in de omgeving een aantal projecten opgestart.

Het jongenscentrum is een tehuis voor meer dan 40 jongens in de leeftijd van 7 tot 23 jaar. Ze worden begeleid in het naar school gaan tot en met trouwen of het starten met een baan. Ook worden weeskinderen die buiten het centrum wonen op verschillende manieren bijgestaan.
Vrouwen die weduwe zijn geworden en alleen voor hun gezinnen moeten zorgen worden ook bijgestaan door middel van het weduwen-project.
Gehandicapten is de meest verwaarloosde groep in Mozambique. Ze worden vaak verstoten door familie en wonen op straat. Door het gehandicaptencentrum proberen Kees en Sarah ze hoop te geven om een zelfstandig bestaan op te bouwen.
Een deel van het werk bestaat uit het leiden van een Bijbelschool en een discipelschapsschool. Het project Missie-Mozambique is erop gericht om het Evangelie te verspreiden in Mozambique. Er worden ongeveer 37 teams uitgezonden om het land in te gaan en in elk dorp Gods Woord te brengen.

Honger

Kees en Sarah hebben geen inkomen en kunnen dit werk uitvoeren door het ontvangen van giften. Gondola, de provincie waar ook de Missiepost Maforga gevestigd is, lijdt honger. Voldoende zon, maar onvoldoende regen heeft weer geleid tot een mislukte maisoogst. Er heerst een hongersnood en vooral veel kinderen lijden honger. Op het terrein van Maforga wordt geprobeerd om dagelijks aan 700 kinderen die zonder eten naar de basisschool komen, een keer per dag eten te geven. Brood, thee, sap en fruit. Door de hongersnood is in een maand tijd de prijzen van voedsel verdubbeld en is voedsel kopen voor de meeste mensen onmogelijk. Hulp kan gegeven worden door een gift over te maken, zodat de kinderen gevoed kunnen worden. Al voor € 5,00 per maand kan men twee kinderen eenmaal per dag brood geven.
Zaterdag 23 april zal er voor dit doel oliebollen verkocht worden op de Hôôdse marktdag te Goedereede-Havenhoofd.
Indien u een belastingaftrekbare gift wilt overmaken, kan dit op: IBAN : NL 85 ABNA 0580 2632 15 ten name van Mozaiek-Mozambiek o.v.v. hongersnood Maforga.
Voor meer informatie over de verschillende projecten en de stichting kunt u vinden op de website: www.keesandsarah.com.

Ella Lokker 30 jaar in de Goereese supermarkt

Ella en de supermarkt van Goedereede, al dertig jaar aan elkaar verbonden. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE – Een begrip is ze, in de supermarkt van Goedereede en daarmee ook in 'Goerie' zelf: Ella Lokker (47) uit Goedereede Havenhoofd. Vorige week donderdag was ze precies dertig jaar lang werkzaam in Onze Supermarkt van Klaas van Heest. En in verband daarmee werd ze daags ervoor al in het zonnetje gezet in de winkel, zowel door de collega's als door heel wat klanten.

Door Hans Villerius

Haar supermarktcarrière begon eigenlijk al vóórdat ze als winkelmedewerkster bij Van Heest in dienst kwam, toen ze als zaterdagkracht in de winkel ging werken, toen nog aan de Pieterstraat gevestigd, en ze meeging met de winkelwagen om de klanten van Havenhoofd te bedienen. Toen ze zeventien was, werd ze fulltime in de winkel werkzaam en dat is altijd zo gebleven. Door haar inmiddels best wel lange staat van dienst heeft ze het complete winkelgebeuren dan ook geheel onder de knie. "Ze is er het langst bij", zegt werkgever Klaas van Heest, "ze weet alles, ze doet alles, ze kan alles, ze is nooit ziek en ze werkt alsof 't haar eigen winkel is. Ze is gewoon een zeer gewaardeerde medewerkster!" Voor Ella hoefde 't helemaal niet zo, zo in de schijnwerpers te worden gezet. Maar desgevraagd beaamt ze dat ze zó met de winkel is vergroeid dat 't voor haar voelt alsof ze in haar eigen supermarkt werkt. En het feit dat ze er nooit naar getaald heeft om een andere baas te zoeken geeft aan dat ze 't er prima naar de zin heeft. Vooral het sociale aspect, betrokken zijn op het wel en wee van klanten, aandacht voor elkaar hebben en mensen helpen in de winkel, vindt ze 't mooie van haar werk. En door de compacte formule van de Goereese supermarkt is daar ook alle ruimte voor, zegt ze. Dat kwam ook duidelijk uit toen vorige week bij haar jubileum werd stilgestaan. Van verschillende k(l)anten kreeg ze kaarten, bloemen en cadeaus en dát bewijst de goede band die er is tussen deze medewerkster en haar trouwe klanten én natuurlijk tussen deze supermarkt en de Goereese samenleving.

Zestiende-eeuwse zalfpotjes in Dirkslandse apotheek

DIRKSLAND – Onder de huidige apotheek in Dirksland kwam, voordat de bebouwing tot stand kwam, een rijke schat aan bodemvondsten tevoorschijn. Voor een groot gedeelte zijn deze archeologische vondsten gevonden in een aantal tonputten. In de apotheek is een vitrine ingericht waarin historische vereniging De Motte een selectie van deze vondsten toont. De kleine expositie is onlangs gewisseld.

Te zien zijn er bijvoorbeeld een kookpot met steel uit de zeventiende eeuw, een kan uit de achttiende eeuw, gespjes en een naairing van messing uit dezelfde periode en een rekenpenning, een hulpmiddel bij het rekenen, uit 1582. De penning is afkomstig uit Neurenberg. Verder: een Engelse zilveren sixpence met Elisabeth I erop (1580) en speelpenninkjes met de beeltenis van George II, eveneens uit Engeland. In de vitrine zijn ook een plint- of schrobtegel, een gezichtsmasker, een bak- of koekenpan, een messing mantelhaak en spinloodjes te zien.

Het meest bijzondere dat in de apotheek te zien is, zijn misschien nog wel de zalfpotjes uit het eind van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. Zalfpotjes, opgegraven onder een eenentwintigste-eeuwse apotheek…

Leerlingen voelen zich welkom in Taalklas primair onderwijs

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het gemeentebestuur draagt de verantwoordelijkheid om op dit moment 125 personen met een verblijfsvergunning / statushouders niet alleen op te vangen maar ook - met inzet van en samenwerking met corporaties - van goede huisvesting te voorzien. Daaraan wordt nog een belangrijke inspanning toegevoegd en wel op het gebied van het onderwijs. Kinderen van nieuwkomers krijgen, onder deskundige leiding, kansen om hun taalachterstand zo veel als mogelijk te beperken. Zij worden geholpen om zich de Nederlandse taal vaardig te maken, om zo een goede start op de regulier basisschool te krijgen. Dit gebeurt in één van de lokalen van SBO Het Kompas. De leerlingen komen, op het moment van ons bezoek, uit Syrië, Somalië en hebben recent een Poolse jongen als klasgenoot er bij gekregen.

In de Taalklas met Jennifer en Pleun. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Door Jaap Ruizeveld

"Het is nu een mini-klas als je het vergelijkt met andere Internationale Schakelklassen elders in het land", vertelt (onderwijs) wethouder Frans Tollenaar." Daar is overigens bewust voor gekozen. Wij hebben het project begrensd. Wij richten ons volledig op de eilandgemeente. Dat is in het convenant met het primair onderwijs zo aangeduid". Hans Nagtegaal, vertegenwoordigt in deze insteek alle scholen voor het primair onderwijs op het eiland. "Het mooie is", zo vervolgt Tollenaar, dat alle scholen hier hun support aan dit project leveren. Functioneel hebben wij er vervolgens voor gekozen om de Taalklas niet in verschillende plaatsen maar op één centrale locatie in Middelharnis, dus in het midden van de gemeente, onder te brengen".

Druk verminderen

Nu al de vriendschapsarm op elkaars schouder . "Ik ben welkom" in en bij de gemeente en op school. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)

"Met de Schakelklas wordt de druk op het regulier onderwijs verminderd. In een gerichte aanpak, in een kleine groep, kan zeker in de eerste fase van het onderwijsproject veel individuele aandacht worden geschonken aan de leerlingen. Bedenk dat sommigen jarenlang geen enkele vorm van onderwijs hebben gehad en nu in een nieuw land, met een andere taal, weer vaardigheden moeten ontwikkelen", geeft Tollenaar aan. "Zie de Taalklas als een groeimodel. Stap voor stap, met vallen en opstaan, wordt enthousiast naar een gezamenlijk resultaat toegewerkt. Na jaren van spanning, leed en angst is het niet gemakkelijk voor de leerlingen om zich te kunnen concentreren. Niet door elkaar te praten. Naar een ander te kunnen luisteren. Je gedrag aan te passen. Logisch dat zoiets moeilijk is. "Begrijpelijk dat het weleens tot een beetje verzet kan leiden", vertelt orthopedagoog Jennifer Speksnijder. Zij "staat" evenals haar collega Pleun Kruidenier die vanuit het praktijkonderwijs bij de Taalklas instapte, elke week een aantal uren (op vrijdag van 08.30 – 15.00 uur) en op woensdagmorgen letterlijk tussen de leerlingen van de Taalklas.

Speels omgaan

"Met sommige dingen moet je speels omgaan. Wij zijn pas tegen het eind van vorig jaar gestart. Het begint te draaien. Dat komt mede omdat de kinderen duidelijk willen presteren. Ze leren ook snel. Ik vergelijk het met 'sponzen', zo veel informatie nemen zij in zich op. Technisch lezen. Je ziet de vooruitgang. Horen, zien en schrijven. Het mondeling overdragen van methodes. Ook al is het nieuw, het omgaan met de computer wordt stap voor stap geïntroduceerd. Rekenen is populair. Ze kennen de getallen. En is het met woorden niet direct over te brengen dan biedt een illustratie snel uitkomst", geeft Jennifer aan. Zij vertelt dat het op dit moment in de praktijk globaal gaat om leerlingen tussen de 9 en 12 jaar, maar dat kan iets variëren.

Vriendschappen

De kinderen komen uit verschillende dorpen op het eiland. De gemeente regelt in dit cursusjaar het vervoer, van huis naar school en terug. Dit is voorzien in een gewijzigde Verordening Leerlingenvervoer Goeree-Overflakkee. "Zodra de kinderen een bepaald taalniveau hebben bereikt gaan zij naar de reguliere basisschool in de woonplaats waar zij wonen" vertelt beleidsadviseur Karen Tanis.

"Om de integratie ook op meerdere wijzen uit te dragen wordt samen met andere leerlingen van de school de gymles gevolgd. Er wordt samen gespeeld in de pauzes. Een maatje gezocht voor het tafelvoetbalspel. Sterker nog, er zijn al vriendschappen gesloten. "Natuurlijk waren en zijn er ingewikkelde momenten. Dat geldt ook voor ons. In het begin bijvoorbeeld: het vieren van het Kerstfeest. Enkele maanden daarna met het Paasfeest was dat al totaal anders. Sommige dingen hebben hun tijd nodig".

Ik ben welkom

"Mochten wij er niet uitkomen of zouden wij iets willen bespreken of om advies willen vragen dan is er een klankboordgroep waarop wij kunnen terugvallen als backoffice. In die werkgroep zijn de scholen en de gemeente vertegenwoordigd, besluit Jennifer. Het is het moment voor een foto in de krant. Beide woorden spreken gelijk tot de verbeelding. Eerst in de klas met Jennifer en Pleun en daarna op het schoolplein van obs Het Kompas met wethouder Tollenaar en beleidsadviseur maatschappelijke zaken Karen Tanis. Samen met algemeen directeur Sopogo en Kindwijs Hans Nagtegaal, hier in zijn functie als vertegenwoordiger van het primair onderwijs bij deze Taalklas. En geen mooiere plek voor een foto dan bij het bordje: "Ik ben welkom".

Convenant

In het najaar van 2015 stemde het college van burgemeester en wethouders in met het inrichten van een Taalklas voor het primair onderwijs. De Taalklas is gehuisvest in het gebouw van SBO Het Kompas aan de Sportlaan in Middelharnis. Deze onderwijsvoorziening is in eerste instantie bedoeld voor kinderen van nieuwkomers die korter dan een jaar in Nederland wonen. Ook zijn kinderen van nieuwkomers die al langer dan een jaar in Nederland verblijven en al op een basisschool zijn ingeschreven, welkom in de Taalklas. Dit op voorwaarde dat de groepsgrootte dit toestaat. Door het primair onderwijs en de gemeente is een Convenant Taalklas Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee schooljaar 2015-2016 ondertekend. De gemeente en het primair onderwijs hebben voor dit project gelden bij het Rijk voor bekostiging aangevraagd. De gemeente zorgt - in deze eerste periode - voor de voorfinanciering (een voorzetje) om het project te kunnen laten functioneren. Daarbij gaat het o.a. om personele kosten. coördinatie, leermiddelen, vervoer en voorlichting. Globaal ruim 100.000 euro.

Aandacht voor Roparun tijdens jaarvergadering UVV Goeree-Overflakkee

Een aandachtig gehoor van UVV-ers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dit jaar bestaat de UVV Goeree-Overflakkee 35 jaar. De UVV heeft de gewoonte bij de jaarvergadering aandacht te besteden aan een goed doel. Op maandag 11 april was de stichting Roparun te gast, omdat deze organisatie dit jaar 25 jaar bestaat.

In het goed gevulde restaurant van woonzorgcentrum Ebbe en Vloed in Oude-Tonge luisterden ruim 70 vrijwilligers naar de boeiende presentatie van Arie Wezemer (persvoorlichter) en Iris Goedegebuur (communicatiemedewerker) over de activiteiten van de stichting Roparun. De organisatie is uiteraard bekend van de estafetteloop van 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100.000 deelnemers meegelopen met het doel geld in te zamelen voor de behandeling van mensen met kanker onder het bekende motto "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".
De aanwezigen kregen een inkijk in de organisatie van de stichting Roparun. Het hele jaar wordt er gewerkt voor het tweedaagse evenement dat dit jaar van 14 tot en met 16 mei plaatsvindt. Zes medewerkers en 400 vrijwilligers zorgen er voor dat de tocht letterlijk en figuurlijk in goede banen wordt geleid. Minstens zo belangrijk is dat het ingezamelde geld op een goede manier wordt besteed. Ieder jaar worden doelen geselecteerd die op een financiële bijdrage kunnen rekenen. Behalve het financieel steunen van een aantal instellingen, beschikt Roparun over veertien vakantiebungalows waar kankerpatiënten en hun familieleden kosteloos een weekje kunnen verblijven.
Alle aanwezigen waren onder de indruk van de verhalen over de besteding van de opgehaalde miljoenen. De voorzitter van de UVV Goeree-Overflakkee, Caroline Goedegebuur, was blij dat de afdeling de kans had om stichting Roparun in de schijnwerpers te zetten. Dat deed ze daarna ook met de diverse jubilarissen van de afdeling, die zich soms al tientallen jaren inzetten bij een of meerdere projecten van de UVV. De waardering voor hun inzet werd onderstreept met een kleurige bos bloemen.

Een hypotheekgesprek wanneer en waar u dat het liefste wilt

SOMMELSDIJK - Verfkwasten en sopdoeken vliegen je om de oren in de Westelijke Achterweg 30 te Sommelsdijk. Nee, niet één van haar klanten heeft een nieuw huis, maar ze heeft zelf een nieuw kantoorpand gevonden. En de vaart zit er flink in, want Willy de Vos staat te popelen om aan de slag te gaan.

In november 2015 besloot Willy, na jarenlange ervaring in de financiële sector, voor zichzelf te beginnen vanuit huis. Al snel merkte ze dat een eigen kantoorpand geen overbodige luxe was. Willy de Vos, een geboren en getogen Flakkeese, staat vanaf nu klaar voor alle financiële woonvragen; wanneer en wáár de klant dat wil. "Toen ik vorig jaar besloot mijn eigen onafhankelijke hypotheekadvieskantoor te starten merkte ik dat niet iedereen het even prettig vindt om dat bij mij thuis te bespreken. Ik huurde daarom ook wel eens ruimte bij het Klein Handelsgebouw, of ging, wanneer de mensen dat op prijs stelden, bij hen langs. Dat laatste is overigens, ook met de komst van het nieuwe pand, nog steeds mogelijk." Het hypotheekgesprek vindt plaats wanneer de klant dat prettig vindt, maar ook wáár hij dat prettig vindt.

Met het groeiend aantal geldverstrekkers is het voor de koper bijna niet meer mogelijk om alle voor- en nadelen goed helder te krijgen. Kijken naar alleen het rentepercentage is veel te 'kort door de bocht'. Willy mag van 20 geldverstrekkers op de Nederlandse markt een hypotheek aanbieden aan haar klanten. Haar taak is met name om de juiste geldverstrekker voor de betreffende klant te vinden.

Van A tot Z

Maar daarnaast bestaan de werkzaamheden van Willy uit het van A tot Z begeleiden van klanten die een (andere) woning willen kopen. Denk hierbij ook aan verbouwen of het oversluiten van de bestaande hypotheek om van de huidige lage rente te profiteren. Willy start altijd met een vrijblijvend, oriënterend startgesprek. Daarna komt ze met een voorstel. Wanneer besloten wordt om met Willy in zee te gaan, begeleidt ze gedurende het volledige proces en neemt ze waar mogelijk werk uit handen. "Dat betekent bijvoorbeeld voor starters op de woningmarkt niet alleen tips- en trucs bij bezichtigingen, maar ook meelezen met de koopovereenkomst, het regelen van een taxatie en het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering, legt Willy uit.

Contact

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Willy via 0187-781000 of 06-16247327. Een afspraak kan ook in de avonduren of op zaterdag. Bij de klant thuis of aan de Westelijke Achterweg 30 te Sommelsdijk. Het kantoor is alleen op afspraak geopend, online is Willy altijd bereikbaar via www.willydevos.nl.

Jubilea bij vrouwenvereniging 'Liefde vindt werk'

SOMMELSDIJK - De vrouwenvereniging 'Liefde vindt werk' heeft het seizoen feestelijk afgesloten. Twee dames mochten een jubileum gedenken. Mevr. Jordaan (rechts) is 45 jaar lid van de vereniging. Zij heeft daarvan 35 jaar in het bestuur gezeten als tweede presidente en enkele jaren was zij eerste presidente. Mevr. Van der Welle is 40 jaar lid van de vereniging, zij is bijna 30 jaar secretaresse geweest. Zij zijn in dichtvorm toegesproken door mevr. Leijdens en kregen een bon en een bos bloemen aangeboden.

Winnaars bekend van de Duisenburgh AEX prijsvraag!

STELLENDAM - Op de TREND consumentenbeurs in Ouddorp, hebben velen enthousiast meegedaan aan de AEX-prijsvraag van Duisenburgh Vermogensregie Verkamman. In totaal waren er wel 189 inzendingen.

Deelnemers die het dichtst in de buurt van de slotstand van de maand maart zaten kwamen in aanmerking voor één van de drie prijzen. De exacte slotstand is geworden: 440,11 punten.

De winnaars zijn:

1e prijs J.A. Campfens, Sommelsdijk 2x VVV bon van 25
2e prijs J. Breeman, Goedereede 1x VVV bon van 25
3e prijs M. Slootweg, Middelharnis 1x VVV bon van 25

Van harte gefeliciteerd!

Duisenburgh Vermogensregie Verkamman, Langeweg 63, Stellendam, jmverkamman@duisenburgh.nl Direct bereikbaar op 06 – 525 25 994

'Moord op boerderij van Bol' te zien in Streekmuseum

De repetities voor de toneelvoorstelling zijn in volle gang.  

SOMMELSDIJK – De moord op de boerderij van Bol blijft meer dan honderd jaar na dato tot de verbeelding spreken. Op zaterdag 30 april besteedt het Streekmuseum Goeree-Overflakkee er aandacht aan door middel van enkele toneelvoorstellingen.

De moord vond plaats op 23 mei 1910. Plaats van handeling was de boerderij van Theodorus van der Bol aan de Oostmoerse Scheidweg, niet ver van Stad aan 't Haringvliet. De moord was het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie tussen de knecht, Laurens, en de dienstmeid, Anna, beiden afkomstig uit Oude-Tonge. De eerste stond bekend als opvliegend en driftig, de tweede als plagerig en autoritair.

Laurens was bezig in de boomgaard toen Anna het wasgoed kwam halen op het bleekveld. Hij had gehoord dat zij hem betichtte van het stelen van sigaren van boer Van der Bol, en vroeg haar ernaar. De woordenwisseling die ontstond ontaardde: Laurens pakte zijn mes en bracht Anna om het leven met 23 messteken. Hij gooide het mes in de sloot en wilde zichzelf verdrinken in de welput. Omstanders verhinderden dit laatste echter en leverden hem over aan justitie. Hij moest zeven jaar zitten in de strafgevangenis te Rotterdam.

De moord op de boerderij van Bol bracht heel wat volk op de been en maakte veel indruk op het vroeg-twintigste-eeuwse Goeree-Overflakkee. Iemand maakte een gedicht over de gebeurtenissen, dat straatzangers regelmatig ten gehore brachten.

Op 30 april komt een en ander weer tot leven in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Er zijn doorlopend toneelvoorstellingen gepland vanaf 14.15 uur.

RTV SLOGO in gesprek met raadslid Joop Kievit van de ChristenUnie

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 28 april van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met het raadslid Joop Kievit van de ChristenUnie.

Aan de orde komen onderwerpen over ingediende moties aan de orde welke smart dienen te zijn. De ontwikkeling van de dorpsraden, de knelpunten in de verkeersveiligheid, landbouw en visserij, de kunstgrasvoetbalvelden en de consequenties daarvan voor de verenigingen. De afvalstoffen en de gestelde vragen aan het college in het kader van de duurzaamheid. De gemeentelijke financiën zullen ook aan de orde komen. Ook zal er nog een aantal andere onderwerpen aan de orde komen. Al met al weer een goede reden om op dit programma af te stemmen. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19:00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9:00 uur en via "programma gemist".

PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – De uitslag van de wedvlucht van PV De Reisduif is als volgt: V15 Oudenaarde 16-04-2016; gelost: 8.00 uur; deelnemers: 16; duiven: 370; Weer: zuid-west 4.

P. van Moort (11/22) 1 6 11 31 32 36 69 73 75 77 81; M.A. van Nimwegen (8/24) 2 21 27 30 37 38 55 78; J. van Alphen (14/29) 3 7 8 12 13 16 23 34 49 56 71 86 87 88; Comb. v.d.Sluys (10/18) 4 5 22 25 28 29 39 57 60 92; Yvonne en Cor Kleijn (14/39) 9 10 19 33 46 52 53 58 59 61 66 67 70 83; J.K. Hoekman (7/39) 14 35 40 41 42 50 89; Verburg-Hoekman (5/21) 15 18 48 91 93; Cor en Yvonne Kleijn (9/44) 17 20 47 51 62 64 65 76 82; P.G. van den Boogert (2/33) 24 84; C. Looy (4/6) 26 44 63 90; Appel Vis van Heemst (2/18) 43 54; J. de Blok (3/17) 45 68 80; J.C. Visser (3/11) 72 74 85; D. Maliepaard (1/24) 79.

Collecte voor CF Stichting

GOEREE-OVERFLAKKEE – Binnenkort wordt weer de jaarlijkse collecte voor de CF Stichting gehouden.

Cystic Fibrosis (ook wel bekend als taaislijmziekte) is een aangeboren aandoening die (vooralsnog) niet te genezen is.
Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren.

CF is één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen met een beperkte levensverwachting. De gemiddelde levensverwachting ligt momenteel rond de veertig jaar. CF is een slopende ziekte, omdat de klachten steeds ernstiger worden naarmate iemand ouder wordt.

Je wordt geboren met CF. 1 op de 4.750 pasgeborenen in Nederland heeft CF. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 40 baby's geboren met CF. Dat is dus ongeveer 1 baby per week.
Sinds 1 mei 2011 is CF opgenomen in de hielprik.

Wereldwijd zijn er meer dan 70.000 mensen met CF, waarvan ruim 30.000 in Europa. In Nederland hebben ongveer 1.500 mensen CF.

De collecte wordt gehouden van maandag 2 mei t/m zaterdag 7 mei. De organisatie bedankt alle collectanten alvast voor hun inzet tijdens deze collecte.

Voorzitterswissel Ondernemersvereniging Oostplaat

MIDDELHARNIS – Onlangs heeft Martin Hobbel tijdens de voorjaarsvergadering van de OVO afscheid genomen als Voorzitter. Ruim 11 jaar heeft hij onderdeel uitgemaakt van het Bestuur, waarin hij over de jaren heen met veel enthousiasme meerdere functies heeft vervuld.

Het overige Bestuur kijkt met trots terug op een charismatische, doortastende, doelgerichte en sociale Voorzitter die het belang van de leden met plezier en veel humor uitstekend heeft behartigd.

Martin heeft de Voorzittershamer overhandigt aan Jaap Nagtegaal.