info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

1 september 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 1 september 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

'We GO Together' voor goede doelen

De oprichters/bestuurders van de nieuwe stichting.

MIDDELHARNIS – Van de nieuwe stichting 'We GO Together' zullen we nog veel horen op Goeree-Overflakkee. Er staan namelijk "vernieuwende en unieke evenementen" op het programma. De eerste evenementen zijn al in voorbereiding. 'We GO Together' is vorige week woensdag, 26 augustus, opgericht ten kantore van notaris Schuring.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De nieuwe stichting is een initiatief van Martien Visser, Peter van der Waal, Gert-Jan Oostwouder en Ariane van den Berg. De eerste drie zijn min of meer buren. Ze wonen in Middelharnis. Ariane van den Berg, de penningmeester, komt uit Stad aan 't Haringvliet. Alle vier zijn import-Flakkeeër en willen via 'We GO Together' graag bijdragen aan "onze gemeente, onze leefomgeving en die van onze mede eilandbewoners".

Fundraising

Wat is het doel van de stichting? In de eerste plaats: fundraising voor goede doelen. Die goede doelen kunnen plaatselijk, regionaal, nationaal en zelfs internationaal zijn. Sowieso moet een zo divers mogelijke doelgroep ervan kunnen profiteren.

Maar 'We GO Together' heeft meer doelen. De stichting wil ook bijdragen aan de promotie van het eiland Goeree-Overflakkee en aan een actieve leefstijl en het welbevinden van de bewoners. Daarbij gaat ook aandacht uit naar de verbetering van de leefomgeving en de leefbaarheid in de verschillende dorpskernen. Een doel van 'We GO Together' is ook het bevorderen van het welvaren van ondernemingen en verenigingen op Goeree-Overflakkee.

Hoofddoel

Prachtige doelen. Maar hoe ga je die concreet bereiken? Door evenementen te organiseren. Ieder jaar een hoofdevent met daarnaast een aantal kleine events. De opbrengst van het hoofdevent gaat naar een hoofddoel dat jaarlijks de stichting jaarlijks in samenwerking met partners kiest. Ter ondersteuning van kleine lokale initiatieven op Goeree-Overflakkee zullen side-events worden georganiseerd.

GO Color

"Deze evenementen zullen paradepaardjes worden van de gemeente Goeree-Overflakkee, en zullen bekendheid krijgen in de weide omgeving en van daaruit ook vele bezoekers en deelnemers trekken", aldus voorzitter Martien Visser. Veel wil hij in deze prille fase nog niet kwijt over wat ons te wachten staat, maar wel dat er volgend jaar een GO Color komt: een groot jaarlijks evenement op het raakvlak van sport en fun voor een breed publiek.

De stichting 'We GO Together' kon worden opgericht dankzij de belangeloze medewerking van notaris Schuring.

Bestuur Vereniging Buurtschap Oostdijk stapt op

GOEDEREEDE - De Vereniging Buurtschap Oostdijk & Nieuwendijk heeft op donderdag 27 augustus een extra Algemene Leden Vergadering gehouden met 37 aanwezigen van de 115 verenigingsleden.
Tijdens de vergadering heeft het Bestuur besloten om de toevertrouwde taken neer te leggen en de bestuurstafel vrij te maken voor nieuwe bestuurders. Deze zijn nog niet bekend. Aanleiding voor het bestuursbesluit was een verschil in visie over een aspect van ruimtelijke ordening.

Garnalen pellen in De Vliedberg

OUDDORP - Donderdag 8 september, tijdens de Week van de Goereese Vis, is er 'garnalen pellen' in De Vliedberg. Dit begint om ongeveer 14.30 uur. Er is die middag ook een modelbotenshow. Aan het eind van de middag kan men om ongeveer 17.00 uur deelnemen aan een vismaaltijd. Opgeven hiervoor kan via de balie van De Vliedberg.

Noodweer treft Ooltgensplaat

Eén van de talloze bliksemontladingen boven het eiland. Inzet: van een woning in Ooltgensplaat stond gisterenmiddag de tuin nog steeds blank. Foto's: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Opnieuw na enkele weken trok in de nacht van zondag op maandag jl. een zeer actief complex van regen- en onweer over het land. Vanuit het zuidwesten kwam het opzetten en bracht het veel wateroverlast met zich mee, zware windstoten en blikseminslagen met verwoestende branden als gevolg. Volgens Weeronline.nl is in vier uur tijd zo'n 1500 keer de bliksem ingeslagen, waardoor o.a. in Terwolde een molen geheel afbrandde en in Laren een boerderij. In totaal werden 43.000 bliksemontladingen geregistreerd. Vooraf was weerwaarschuwing code geel afgegeven, met de melding dat Horroronweer op komst was.

Door Hans Villerius

De hoeveelheid neerslag die viel was extreem. In Zaltbommel viel maar liefst 80 mm in 24 uur, een hoeveelheid die normaal gesproken in de hele augustusmaand valt.

Lees verder op pagina 6

Geslaagde derde tijdvak

MIDDELHARNIS - Bij de csg Prins Maurist is in het derde tijdvak is de volgende leerling geslaagd:
HAVO, profiel cultuur en maatschappij: Julian Villerius, Dirksland;

2 / 20

Agenda

Woensdag 2 september

OUDE-TONGE - Barbecue 55+ in Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanvang 16.00 uur. Aanmelden bij Infocentrum voor 28 augustus.

Donderdag 3 september

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

Zaterdag 5 september

OUDDORP – Hervormde Kerk. Chr. Zangvereniging Jeduthun. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur.
SOMMELSDIJK - Brocantefair bij Kwekerij 'De Halve Maan', Panksdijkje 2 van 9.00 tot 17.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MELISSANT – Jaarlijkse verkoping van het Schutsecomité Melissant. Van 9.30 tot 14.30 uur in de Melishof, Binnenweg 59, 2348 AE Melissant.
STELLENDAM – Rommelmarkt bij en door de Gereformeerde Kerk op de hoek Kerkhoflaan/Tuinstraat. Tussen 9.00 en 15.00 uur.

Dinsdag 8 september

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: creatief aan de slag met (vakantie)foto's. Graag foto's meebrengen. Opgave en info via info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. www.deboeigo.nl

Woensdag 9 september

MIDDELHARNIS – Cursus 'Ouderen achter de PC', georganiseerd door ANBO Midden- en Westflakkee. Opgave via: 06-20631663 of mbalen2@gmail.com

Donderdag 10 september

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 12 september

OUDDORP – Hervormde Kerk. Monumentendag. Muziek vanaf 11.00 uur.
SOMMELSDIJK - Brocantefair bij Kwekerij 'De Halve Maan', Panksdijkje 2 van 9.00 tot 17.00 uur.
ZIERIKZEE – Zomerconcert Magnificat in de Nieuwe Kerk. Aanvang 16.00 uur. Meer info: www.kamerkoormagnificat.nl
GOEDEREEDE – Goereese Toren. Concert Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Monumentendag. Programma: Tormis, Schein en Brahms. Aanvang 20.00 uur.

Woensdag 16 september

SOMMELSDIJK – Kinderbingo bij Wijkvereniging De Zwaluw. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 17 september

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: dr. P.C. Hoek. Onderwerp: 'Merk op mijn zijn…'; luisteren naar de prediking. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

Zaterdag 19 september

OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.
SOMMELSDIJK - Brocantefair bij Kwekerij 'De Halve Maan', Panksdijkje 2 van 9.00 tot 17.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo Wijkvereniging De Zwaluw in De Sperwer. Aanvang 20.00 uur.
DIRKSLAND – Hervormde Kerk. COV Laudando, o.l.v. Rinus Verhage, organist: Wim Diepenhorst. 'Psalmenconcert met samenzang'. Aanvang 20.00 uur.

Plein 215: twee handen ineengeslagen door vijf ondernemers in Ouddorp

De prijswinnaars van Plein 215

OUDDORP – De naam was al eerder bekendgemaakt, maar zaterdag 29 augustus is Plein 215 officieel geopend. Aan dit plein in Ouddorp werken vijf ondernemers samen: Jumbo Sperling, Visrestaurant Hameeteman, Visspecialist Hameeteman, Fietsverhuur Ouddorp en de Bloemensuper. Tijdens het feestelijke moment, waarbij wethouder Arend-Jan van der Vlugt een rol vervulde, werden ook cheques uitgereikt aan de winnaars van de prijsvraag die de ondernemers uitschreven om de naam van het plein te bepalen.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Dat is dus Plein 215 geworden. Twee deelnemers aan de prijsvraag hadden Plein 2015 voorgesteld. De ondernemers vonden het een goede suggestie, maar kozen dus voor een kleine aanpassing. Coen Sperling legde uit waarom: "Plein 2015 is logisch, want het plein is in dat jaar opgericht. Maar hoe ligt die naam in de mond? En hoe klinkt dat op zijn Ouddorps? Wij dachten: we halen de 0 eruit en maken er 215 van. Twee handen ineengeslagen door vijf ondernemers. We doen het immers met elkaar, we doen het samen. Over een jaar, of al eerder, zegt iedereen: Plein 215, daar moet je zijn."

De opening van Plein 215

Omdat er maar één is die de eerste prijs kon winnen, bepaalde het lot de uiteindelijke winnaar. Dat was mevrouw Nolet. Zij ontving een cheque van 500 euro en mocht ook nog eens 250 euro besteden aan een goed doel. Mevrouw Nolet koos er twee: Museum Raad- en Polderhuis en Stichting Sophia. Beide doelen ontvangen 125 euro.

Mevrouw Van 't Geloof, de winnaar van de tweede prijs, won een minuut gratis winkelen bij Jumbo Sperling. Nummer drie, mevrouw Klijn, kan een weekendje uit in het Noordzeepark tegemoet zien. Mevrouw Giesselbach kreeg een cheque van 100 euro, die ze kan besteden bij Visspecialist Hameeteman en mevrouw Bruggeman mag voor eenzelfde bedrag gratis aankopen doen bij de Bloemensuper. Naast deze vierde en vijfde prijs, was er nog een originaliteitsprijs. Die ging naar mevrouw Vellekoop uit Rijssen, daarmee bewijzend dat Plein 215 ook bezoekers van buiten Ouddorp trekt. Zij mag 100 euro besteden in Visrestaurant Hameeteman.

Krachten bundelen

Wethouder Van der Vlugt prees de ondernemers van Plein 215. "Deze samenwerking past in het gemeentelijk beleid en in deze tijd: samen dingen doen, krachten bundelen en vooruit gaan. Leuk dat u ook de samenleving betrekt door een prijsvraag uit te schrijven om de naam te bepalen."

Plein 215 is ontstaan nadat de visgroothandel van Hameeteman, die op het plein bij Jumbo Sperling gevestigd was, ermee stopte. Het visrestaurant en de visspeciaalzaak bleven bestaan en het grootste deel van het pand waarin de groothandel gevestigd was, werd verhuurd aan twee nieuwe ondernemers: Fietsverhuur Ouddorp en de Bloemensuper. "Met elkaar creëren we Plein 215", zei Coen Sperling. Een belangrijk moment op de weg daarnaartoe was het verwijderen van het groene hek tussen de supermarkt en de voormalige visgroothandel. "Heel positief, dat dit IJzeren Gordijn van Ouddorp weggehaald is. Het ziet er nu veel klantvriendelijker uit."

Praktijk van alledag

Volgens Sperling en Arianne Hameeteman van Visspecialist Hameeteman blijkt de kracht van de samenwerking al heel duidelijk in de praktijk van alledag. "We bieden samen een totaalpakket en versterken elkaar. Van het publiek krijgen we veel positieve reacties."

Zaterdag was het plein aangekleed met kraampjes van een aantal goede doelen en de jaarlijkse rommelmarkt van muziekvereniging Concordia. Die vereniging zorgde ook voor de feestelijke muzikale omlijsting.

Winnaar fotowedstrijd Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - De foto van Erik en Erik is de winnaar van de fotowedstrijd over de Omloop. Het plezier straalt van de foto af. Het zelfgemaakte bord, de T-shirts en de lachende kinderen zorgen voor een vrolijk plaatje. Het duo met de startnummers 11 en 12 werd tijdens de wandeltocht ondersteund door familie en vrienden. Erik Akershoek mocht bij het Fort in Ooltgensplaat niet meer verder lopen vanwege een peesontsteking in zijn voet. Erik Kievit heeft met ondersteuning van vrienden de tocht wel uitgelopen. De lopers winnen een dinerbon voor twee personen.

Toon Buijs uit Oude-Tonge ontvangt Koninklijke Onderscheiding

OUDE-TONGE - De heer A.J. Buijs uit Oude-Tonge werd donderdagmiddag 27 augustus 2015 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker van de gemeente Goeree-Overflakkee reikte de Koninklijke Onderscheiding uit.

Toon Buijs is al ruim 50 jaar vrijwilliger bij de Voetbalvereniging DBGC in Oude-Tonge. Het is een man van weinig woorden, maar van vele daden. Hij begon als jeugdleider en later heeft hij vele functies bekleed zoals (onbezoldigd) trainer van jeugdelftallen, maar ook van het eerste elftal. Ook is hij verzorger geweest van het eerste elftal.

Inmiddels hij is 80 jaar en nog dagelijks te vinden op 'zijn' voetbalwei. Hij onderhoudt en keurt de velden, vangt de mollen en houdt ook het ballenhok bij. Ook verricht hij kleine werkzaamheden aan de gebouwen en vangt hij de scheidsrechters op.

Zijn kennis, visie en ervaring is onmisbaar voor Voetbalvereniging DBGC. Met zijn inzet vervult hij dan ook een voorbeeldfunctie voor anderen.

Mannenkoor Obadja hervat repetities.

OUDDORP - Christelijk Mannenkoor Obadja hervat donderdag 10 september de repetities. De repetities zijn elke week van 19.45 uur tot 21.30 uur in de SmdB 'Koningin Beatrix', Wilhelminaweg 6 te Ouddorp. "Wie geïnteresseerd is om mee te zingen, is welkom!" aldus het mannenkoor.                        
"Het zingen bij mannenkoor Obadja is een mooie en afwisselende activiteit, met een steeds weer hoge mate van ontspanning op de donderdagavond van de drukke werkweek. Het zingen bij Obadja is gericht op het op een zo fraai mogelijke wijze uitdragen van de gezongen teksten en veredeling van de zangkunst. Dit wordt op een ontspannen manier door dirigent Jan Bezuijen overgedragen op de koorleden. De ontplooiing kan verrassend zijn!
Voor degene die graag zingt, is het een uitgelezen manier om gezamenlijk mooie, Nederlandstalige liederen ten gehore te brengen. Het mannenkoor is een vriendengroep waar jong en oud zich thuis kan voelen en kan genieten van de sociale contacten. De toegang is laagdrempelig, maar het koor wil bij ieder optreden wel een zo hoog mogelijke prestatie neerzetten", aldus de leiding van het koor in hun uitnodiging.

De eerste repetitie is een open repetitie en mooi moment voor belangstellenden om eens kennis te komen maken met het koor, de sfeer te proeven en natuurlijk mee te zingen. Maar ook daarna kunt u natuurlijk vrijblijvend langskomen. Meer informatie kunt u vinden op www.chrmkobadja.nl

Financiering windpark afgerond

Het 'oude' windpark Battenoert.

GOEREE-OVERFLAKKEE – De financiering voor de bouw van windpark Battenoert, die in april van dit jaar is gestart, is definitief afgerond nu Triodos Groenfonds een lening aan Deltawind heeft verstrekt. Dat is vorige week bekendgemaakt.

Het windpark nabij Nieuwe-Tonge, langs de oever van de Grevelingen, is eind 2015 klaar. Het bestaat dan uit vier turbines, die samen een productiecapaciteit hebben van 40 MWh. Daarmee kan deze locatie 11.000 huishoudens van duurzame energie voorzien. Met windpark Battenoert komt de totale productiecapaciteit van Deltawind op 80.000 MWh.

Triodos Groenfonds is het oudste groenfonds van Nederland. Via dit fonds kunnen particuliere beleggers investeren in biologische landbouw, hernieuwbare energie, duurzaam vastgoed en natuur en milieu. Het fonds is een van de beleggingsfondsen van Triodos Investment Management, een 100 procent dochter van Triodos Bank.

Marius Groenenberg van het fonds dat Deltawind een lening verstrekte: "Triodos Groenfonds is vanaf het begin betrokken bij het project van Deltawind. De financiering van dit project past uitstekend in de strategie van het fonds, die zich richt op het steunen van ervaren ontwikkelaars en producenten om hun activiteiten uit te bouwen en zo bij te dragen aan de groei van de productiecapaciteit van hernieuwbare energie in Nederland."

Open dag

Deltawind houdt op zaterdag 26 september een open dag op het in aanbouw zijnde windpark Battenoert. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op het park en krijgen uitleg over de werkzaamheden. Bij Restaurant Grevelingen, waar het publiek kan parkeren en per bus vertrekken naar de bouwlocatie, is die dag een kleine markt ingericht, waar betrokken partijen zich presenteren. Dat zijn Enercon, de leverancier van de turbines, aannemer GMB, Triodos Groenfonds, Stedin en Vandebron. De laatste organisatie maakt het mogelijk dat afnemers hun energie direct kunnen betrekken van degene die de energie opwekt. Onder de aanbieders bevindt zich binnenkort ook Deltawind. Zo kunnen inwoners van Goeree-Overflakkee – maar ook anderen – hun energie laten opwekken door de windmolens van Deltawind.

Noodweer boven het eiland

Vervolg van pagina 1

Ook vielen hier hagelstenen als eieren zo groot. Op een aantal snelwegen kwam het verkeer vast te staan doordat de weg onderliep. Ook maandagmorgen ondervond het verkeer hier nog hinder van.

Dichterbij huis was het Bergen op Zoom, waar met 50 mm eveneens zeer veel regen viel, gevolgd door Ooltgensplaat, waar 40 mm werd gemeten. Door de zware regenval kwamen straten onder water te staan en ontstond ook in woningen wateroverlast. Landelijk gezien is in twaalf uur tijd de brandweer bijna 300 keer uitgerukt om ondergelopen straten of (delen van) woningen leeg te pompen. In Ooltgensplaat was dat drie keer het geval. Rond de Meidoornstraat en de Weesmolenstraat kwam de weg blank te staan en stond het water zo'n 20 cm hoog. Ook aan de Pieter Biggestraat ontstond wateroverlast en aan de Beneden Molendijk werd een noodpomp geplaatst om het overtollige water af te voeren. Als in korte tijd een extreme hoeveelheid neerslag valt, kan de riolering dit onvoldoende verwerken. Doordat straatkolken overlopen, komen lokaal straten en tuinen blank te staan of dringt het woningen binnen. In Ooltgensplaat heeft de brandweer in de nacht van zondag op maandag enkele uren werk gehad om de ergste wateroverlast weg te werken. Rond een woning op de hoek Meidoornstraat/Weesmolenstraat stond gisterenmiddag de tuin echter nog steeds blank. "Doordat dit deel van het dorp zo'n 40 cm lager ligt, hebben we hier elk jaar wel een keer wateroverlast", zegt één van de bewoners van de Meidoornstraat. "Je weet gewoon dat dit erbij hoort hier. Maar gelukkig heb ik plavuizen in de bijkeuken. Je hoeft 't water maar weg te scheppen en de vloer af te nemen. Het enige wat er nog aan herinnert zijn de dweilen die nu buiten hangen te drogen…" Vanwege het hoge waterpeil rond het dorp heeft in Ooltgensplaat ook het waterschap een noodpomp geplaatst, voor extra capaciteit om het water sneller op normaal niveau te krijgen.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Kinderkoor Iuventa weer van start

De vakantie is weer voorbij, dus Kinderkoor Iuventa gaat weer beginnen. Wie graag zingt en in de leeftijd is van 5 tot 12 jaar, kan gerust eens komen kijken op een kooravond. De eerste avond is op 4 september. "Omdat we het deze keer wat anders doen dan op de normale kooravonden, worden de kinderen om 17:30 uur verwacht. Je hoeft thuis niet te eten, hoor. De avond is om 19.45 uur afgelopen", aldus de leiding. De tweede repetitieavond is op 18 september van 18.45 tot 19.45 uur in een zaal van de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Dirksland, aan de Mozartsingel. Meer info via email: iuventa@live.nl

Bingo in de Victoriahal

Donderdag 3 september organiseert Stichting SVIK een bingo met mooie geldprijzen in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

GOEDEREEDE

Inzameling oud papier

De Stichting Oud Papier "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al het huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Het is ook mogelijk om oud papier te brengen bij de container die staat op parkeerterrein het Hofje, dit graag tussen 08.00 en 17.00 uur.

MIDDELHARNIS

Mandoline-orkest start repetities

Vanavond, dinsdag 1 september, start Mandoline-orkest Estampida weer met haar wekelijkse repetities in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. De aanvang is 19.30 uur en de repetitie-avond duurt tot 21.30 uur. Belangstellenden zijn welkom en kunnen hun eigen instrument meenemen. Het orkest staat onder leiding van Marco Ludemann (dirigent). Hij speelt professioneel mandoline in verschillende symfonieorkesten. Meer informatie: 0187- 482322 of e-mail: estampida@kpnmail.nl

Sportvereniging Hartpatiënten

De Sportvereniging Hartpatiënten start weer op donderdag 3 september. De sportgroep is speciaal voor die mensen die een hartinfarct of een beroerte hebben gehad. Onder deskundige leiding en medische zorg, wordt er een uur gesport. Goed bewegen houden hart en bloedvaten gezond en u komt in een betere conditie. De vereniging is aangesloten bij de Stichting Hart en Vaatstichting. Iedere maandagavond van 18.30 uur tot 19.30 uur en donderdagavond van 18.15 uur tot 19.15 uur wordt er gesport in de Sporthal De Staver. Er kan ook vrijblijvend een training bijgewoond worden. Hartpatiënten uit ieder dorp van Goeree-verflakkee zijn van harte welkom. Meer info via Rita v.d. Nieuwendijk: telefoon: 0187-454108.

Thema-bijeenkomst autisme

De contactgroep autisme in Middelharnis en MEE Zuid-Hollandse Eilanden organiseren een themabijeenkomst rondom autisme met als thema 'Feiten en Fabels'. Aan de hand van (vele) voorbeelden wil men deze ochtend met elkaar feiten en fabels 'onder de loep' nemen over autisme. De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 3 september, van 10.00 tot 11.45 uur. Inloop vanaf 9.45 uur. De plaat is Het Baken, Oost Voorgors 52. Aanmelden en info: autisme@meezhe.nl of via 06-14302315.

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 5 september 2015 is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 staan we voor u klaar om uw hulpgoederen voor Roemenië in ontvangst te nemen. Later deze maand volgt er weer een transport richting Roemenië, en ook hopen we zelf een bezoek te brengen met enkele leden van de werkgroep. Wilt u weer helpen de vrachtauto te vullen? Waar is behoefte aan: Hoewel de winter nog ver weg lijkt, warme kleding! Zowel dames- heren- en kinderkleding; Er is veel vraag naar huishoudelijke artikelen, ook voor in de keuken. Speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is. Ook met overbodig geworden rollators, rolstoelen en andere hulpmiddelen kunt U arme ouderen in Roemenië blij maken! Klein meubilair, (kinder)bedden en (kinder)stoelen kunt u bij ons brengen, maar ook grotere spullen, zoals kasten, bergmeubels, tafels, stoelen, en bedden (natuurlijk wel in goede nog bruikbare staat) zijn weer welkom. Men is blij als u deze zelf in onze loods kunt afleveren, u kunt eventueel na telefonisch overleg ook op andere dagen terecht. Zoals altijd is er in onze loods ook weer de verkooptafel, en staat er bij de ingang een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. Vragen? Bel 484228, 603051 of 486377.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 10 september a.s. is er Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Nieuw seizoen 55+ club

Woensdag 9 september gaat de 55+ club weer van start in de Dorpstienden. Van september tot en met mei zijn 55-plussers elke woensdagmiddag welkom voor een kopje koffie een praatje en koersbal. Om de week is er een activiteit zoals een maaltijd, een lezing of iets creatiefs. De eerste middag van het seizoen begint met een toelichting op de activiteiten die er allemaal op de agenda staan, u kunt ook een overzicht van het hele seizoen meenemen. Hierna vertoont Wim Grinwis beelden van Ouddorp uit vervlogen tijden. Het programma begint om 14.00 uur en eindigt om ongeveer 16.00 uur. Op 16 september is er een spelletjesmiddag. U bent dan van harte welkom voor een kopje koffie een praatje en een spelletje. Natuurlijk kan er ook weer gekoersbald worden. Op 23 september staat er een fietstocht op het programma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN, tel. 0187 483366.

Creatief bij De Boei

Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere tweede en vierde dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste familie te maken hebben (gehad) met kanker. De eerste inloop na de vakantieperiode staat gepland voor dinsdag 8 september. Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee klaar en rond 12.00 uur wordt de zelf meegebrachte lunch genuttigd. 's Middags kan men creatief aan de slag vanaf 13.30 uur met een (vakantie)foto, dus graag een foto meebrengen! Opgeven via het emailadres info@deboeigo.nl. De inloopdagen vinden plaats in 'De Overkant' Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is te vinden op onze website www.deboeigo.nl of onze Facebookpagina.

Verkoping

Zaterdag 5 september is er een kleine verkoping bij de Hervormde Kerk van Ouddorp. Men kan gezellig een kopje koffie drinken onder het genot van een versgebakken wafel. Ook kunt u rondkijken in de boekenkraam en in de kramen met allerhande spulletjes. De verkoping zal gehouden worden van 09.00 tot 16.00 uur.

OUDE-TONGE

Jubileumbingo ANBO

Op vrijdag 4 september is er t.g.v. het 60-jarig jubileum bij ANBO Oostflakkee een grote bingo. Deze wordt gehouden bij Stichting ZIJN aan de Bernharstraat 35 om 19.30 uur. Zaal open 19.00 uur. Er worden negen rondes gespeeld voor € 7,00. Het eerste kopje koffie of thee is gratis met koek.

Fietsmiddag ANBO

Woensdag 9 september is er een fietsmiddag, georganiseerd door de ANBO Oostflakkee. De afstand is ongeveer 30 km. Het vertrek is vanaf Ebbe en Vloed om 13.15 uur via de Capelleweg/Molendijk/Heerendijk naar de buitendijk langs de Slikken van Flakkee. Bij het Oostveer naar de Galathesedijk naar de Voorstraat in Ooltgensplaat. Waar in De Proeverij koffie of thee met koek of cake genuttigd kan worden. De terugtocht gaat via de Oudelandsedijk naar Achthuizen en vervolgens over de Bommelsedijk naar Zuidzijde. Dan de Tilsedijk richting Oude-Tonge. Bij de kruising Tilsedijk/Oostendesedijk stopt men om iets te drinken en van hier kan iedereen op eigen gelegenheid naar huis. De deelnemers van Den Bommel/Achthuizen en Ooltgensplaat kunnen er voor kiezen om op eigen gelegenheid naar de Proeverij te komen, zorg er dan voor om er ongeveer 14.45 uur te zijn. De kosten voor de fietstocht zijn € 5,- voor leden en niet-leden € 7,-. Opgeven voor 8 september bij A.Kamp tel. 0187 642076 of via de mail a.kamp8@chello.nl

Breicafé

Woensdagavond 9 september is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie. Kosten € 1,20. Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en wil je te allen tijde bijstaan met raad en daad. Natuurlijk steekt u ook dingen van elkaar op! Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

Bingo De Zwaluw

Zaterdag 12 september en zaterdag 26 september is er bingo om 19.30 uur, de zaal is open om 19.00 uur. Deze wordt gehouden In het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Koffie/thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6.50 totaal. Daarnaast zijn er negen gratis prijsjes. In de pauze 2x een extra rondje voor een euro per ronde.

Inleveren rommelmarktspullen

Voorafgaand aan de grote rommelmarkt "De Ontmoetingsdagen" van vrijdagavond 6 november en zaterdag 7 november kunt u zaterdag 5 september tussen 9.00 en 11.00 uur rommelmarktspullen inleveren bij de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97a. De belangstelling gaat uit naar goede, schone en verkoopbare spullen met uitzondering van grote meubelen. Eveneens vraagt de commissie van de Ontmoetingsdagen naar goede en schone kleding voor de kledingbeurs. Ook kort voor de rommelmarkt kunt u uw spullen nog inleveren en wel op dinsdag 3 november, woensdag 4 november en donderdag 5 november.

Kinderkoor 'Tot Zijn Eer'

Kinderen die van zingen houden en vier jaar of ouder zijn kunnen komen zingen bij Kinderkoor 'Tot Zijn Eer'. Er wordt elke vrijdagavond van 18.45 tot 19.45 uur in de Rehobothkerk, Olympiaweg 44, gerepeteerd. Vrijdag 4 september is de eerste repetitieavond.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Gymnastiek 55+

Bij voldoende deelname gaat maandag 7 september de gymnastiek voor 55 + weer beginnen. Nieuwe leden zijn heel welkom en ook nodig om door te kunnen gaan. Er wordt gegymd in Ons Trefpunt, Oranjelaan 14. Aanvang 15.30 uur.

STELLENDAM

Open repetitie-avond 'Per Amore'

Woensdag 9 september is er een open repetitie-avond van gospelkoor 'Per Amore'. Belangstellenden worden uitgenodigd om te komen luisteren of meezingen. "Het doel van ons koor is: zingend het woord van God naar de luisteraar brengen. Zang en muziek geeft licht in ons leven. Zingen geeft vreugde, ontspant, is gezond en verbindt! De dirigent probeert tijdens de repetitie altijd een beetje het midden te zoeken tussen hard werken en een stuk ontspanning en ontmoeting", aldus de koorleiding. Ook is er een mogelijkheid om als projectlid mee te zingen met het concert, dat gehouden zal worden op 13 februari 2016. De repetitie-avond is van 19.45 uur tot 21.45 uur en wordt gehouden in de Gereformeerde kerk in Stellendam. Meer info via: info@per-amore.nl

Fietstocht

Door de Gereformeerde Kerk wordt zaterdag 19 september een fietstocht gehouden. Het vertrek is tussen 13.00 en 14.00 uur. Men heeft een keuze uit twee afstanden, 18 en 38 km. Start bij het Forum, Kerkhoflaan 4. Onderweg koffie/thee en voor de lange route een appel. Deelname kost € 5,00 per persoon met een maximum van € 15,00 per gezin. Inschrijven van te voren mag maar hoeft niet. Dit kan in de kerk of via judithvanderheide@hotmail.com

Goederen voor Roemenië

Vrijdag 4 september houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Rommelmarkt

Op zaterdag 5 september organiseert de Gereformeerde Kerk van Stellendam haar jaarlijkse rommelmarkt op de Kerkhoflaan/Tuinstraat te Stellendam. Een 30-tal kraampjes met bruikbare tweedehands goederen, zoals kleding, boeken, platen, puzzels, glaswerk, huishoudelijke artikelen, etc. Maar ook aardappelen, uien, oliebollen, gebakken vis, patat, cake, kruukplaetjes. Voor de kinderen is er een speciale kinderhoek, met o.m. een springkussen. Het rad van fortuin biedt volop kansen voor mooie prijzen. Tussen 9.00 en 15.00 uur bent u van harte welkom.

Zaterdag Energy Festival 2015 bij Inspiratiecentrum Grevelingen

BROUWERSDAM - Op zaterdag 5 september vindt bij het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee het Energy Festival 2015 plaats. Hét evenement voor een ieder die geïnteresseerd is in duurzaamheid.

Rondom en in het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam staan van 10.00 tot 17.00 uur tal van duurzame activiteiten op het programma voor jong en oud. Bij het Inspiratiecentrum Grevelingen staan diverse stands, waar op een interactieve wijze kennis gemaakt kan worden met tal van innovatieve en duurzame toepassingen. Test duurzame vervoersmiddelen zoals segways en elektrische scooters. Leer over nieuwe duurzaamheidsinitiatieven van de visserijsector. Maak kennis met de Solar Boat van de TU Delft, proefmodellen van Tesla, leer meer over de getijdencentrale, waterstofauto's van Hyundai, Greenpoint, een vrachtwagen die op duurzaam LNG gas rijdt of bijvoorbeeld de grondstofjutters. Proef één van de vele duurzame streekproducten van Goeree-Overflakkee. Van 10.00 tot 15.00 kunt u langs diverse duurzame excursielocaties verspreid over Goeree-Overflakkee.

Duurzame ambitie van Goeree-Overflakkee Het Energy festival past bij de duurzame ambitie van Goeree-Overflakkee: in 2020 energieneutraal zijn. En daarnaast hebben we de ambitie om het meest duurzame eiland van West Europa te worden. Samen met
ander overheden, ondernemers en maatschappelijke partijen werken we aan innovatieve projecten zoals een waterstoftankstation, Energieke Regio, een getijdencentrale, zonnepanelen, windenergie en duurzaam rijden. Met het Energy Festival willen we een breed publiek kennis laten maken met al die duurzame initiatieven die op Goeree-Overflakkee samenkomen.
Inspiratiecentrum Grevelingen
De nieuwe Grevelingen Experience op de Brouwersdam! Ontdek de Omgeving.
Proef de Streek. Inspiratiecentrum Grevelingen is het ideale startpunt van je verblijf
op de eilanden. Het ligt precies op de grens van Zeeland en Zuid-Holland, tussen
de Noordzee en het Grevelingenmeer. Er is van alles te doen! Op zaterdag 5
september is het Inspiratiecentrum Grevelingen de locatie van het Energy Festival
Goeree-Overflakkee 2015!

Start Tesla Island Challenge

08.30 – 09.00 uur Aankomst rallyrijders bij Inspiratiecentrum Grevelingen 09.00 – 09.20 uur Ontvangst met koffie/thee & Brouwersdammetje 09.20 – 09.30 uur Welkomstwoord en opening voor de rallyrijders door wethouder Arend-Jan van der Vlugt 09.30 – 09.40 uur Briefing rallyrijders door rallyleider 09.40 – 10.00 uur Rallyrijders gaan naar de start 10.00 – 10.40 uur Vertrek rallyrijders (elke minuut vertrekt er één) Streekmarkt en activiteiten Energy Festival bij Inspiratiecentrum Grevelingen 10.00 – 17.00 uur op aardgas) o Webego (met 10 electrische scooters voor proefritten) o EC-Rent o KIMO o Grondstofjutters - Horeca - Kidsplein met springkussen en speeltuin Inspiratiecentrum Grevelingen - Het promotieteam Goeree-Overflakkee is de hele dag aanwezig.

Duurzame ambitie van Goeree-Overflakkee

Het Energy festival past bij de duurzame ambitie van GoereeOverflakkee: in 2020 energieneutraal zijn. En daarnaast hebben we de ambitie om het meest duurzame eiland van West Europa te worden. Samen met ander overheden, ondernemers en maatschappelijke partijen werken we aan innovatieve projecten zoals een waterstoftankstation, Energieke Regio, een getijdencentrale, zonnepanelen, windenergie en duurzaam rijden. Met het Energy Festival willen we een breed publiek kennis laten maken met al die duurzame initiatieven die op Goeree-Overflakkee samenkomen. Inspiratiecentrum Grevelingen De nieuwe Grevelingen Experience op de Brouwersdam! Ontdek de Omgeving. Proef de Streek. Inspiratiecentrum Grevelingen is het ideale startpunt van je verblijf op de eilanden. Het ligt precies op de grens van Zeeland en ZuidHolland, tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. Er is van alles te doen! Op zaterdag 5 september is het Inspiratiecentrum Grevelingen de locatie van het Energy Festival Goeree-Overflakkee 2015!

Streekmarkt Zilte Zaterdag

Tijdens het Energy Festival kunt u op de streekmarkt Zilte Zaterdag kennis maken
met de streekproducten van Goeree-Overflakkee. Lokale ondernemers presenteren
hun duurzaam geproduceerde streekproducten. Op het horecaplein kunt u
genieten van een hapje en een drankje. Voor de kinderen is een speciaal
kidsplein ingericht.

Eneco partner Energy Festival

Eneco verbindt zich aan het Energy Festival dat zaterdag 5 september plaatsvindt op Goeree-Overflakkee. Op hét evenement voor frontrunners op het gebied van duurzaamheid kunnen duurzame vervoersmiddelen worden getest (van elektrische auto's tot segways), nieuwe duurzaamheidsinitiatieven worden ervaren (van energieleveranciers tot visserij) en duurzame streekproducten van lokale ondernemers worden geproefd.

Goeree-Overflakkee is het meest duurzame eiland van West-Europa en heeft de ambitie om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Op dit moment produceert het eiland al eenderde van de duurzame energie van Zuid-Holland. Eneco is actief betrokken met o.a. de ontwikkeling van windenergie en werkt met lokale partners als gemeente, bedrijven en burgers aan een duurzame decentrale energie-infrastructuur. Joris Laponder, directeur Eneco Corporate Accounts over het partnership: "Goeree-Overflakkee is een goed voorbeeld van een eiland waar stappen worden gemaakt in energietransitie. Je kunt dit overal op het eiland ervaren en dat past bij onze ambitie: duurzame energie voor iedereen". Tijdens het festival op zaterdag 5 september laat Eneco festivalbezoekers kennis maken met diensten rondom duurzame mobiliteit, elektrisch vervoer en Toon, de innovatieve thermostaat.

Eneco Laadplein

Onderdeel van het Energy Festival is de Tesla Island Challenge: een gezinsrally voor Tesla-rijders. Eneco vindt dit een heel mooi initiatief en wil dit graag ondersteunen. Speciaal voor deze rally en de bezoekers van het festival richt Eneco een tijdelijk laadplein in waar 12 elektrische auto's tegelijkertijd kunnen bijladen. Op deze manier wordt de Tesla Island Challenge mede mogelijk gemaakt door Eneco.

Energy Festival

Op 5 september 2015 vindt de eerste editie van het Energy Festival plaats op Goeree-Overflakkee, met als centrale thema's duurzame mobiliteit en energie. Rondom en in het Inspiratiecentrum Grevelingen bij de Brouwersdam wordt vanaf 10.00 uur een programma van activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Particulieren en het bedrijfsleven maken op een interactieve manier kennis met veelal innovatieve toepassingen van duurzaamheid. Naast Eneco organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee het festival met een aantal prominente partijen waaronder Tesla, Greenpoint, Stedin en Deltawind. Kijk voor meer informatie op: www. energyfestival.nl

Jordaan gaat verder als Duifhuizen

Léon en Caroline Jordaan.

MIDDELHARNIS – Jordaan Lederwaren in Middelharnis gaat verder als Duifhuizen. Eigenaar Léon Jordaan en zijn vrouw Caroline zijn een franchise-samenwerking aangegaan met Duifhuizen koffers & tassen. Vrijdag 28 augustus heropende de zaak op d'n Diek onder de nieuwe naam.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De heropening trok veel mensen. De winkel was in feestelijke sferen gehuld. Bezoekers kregen wat te drinken aangeboden. Er stonden tompoezen met het nieuwe logo erop. En er was een aantrekkelijke openingsactie. De winnaar van die actie ontving een shoptegoed van 500 euro. De winkelinrichting is iets aangepast. Uiteraard is het Duifhuizen-logo zichtbaar. "We hebben ook een iets andere opstelling, maar het was alles bij elkaar maar een miniverbouwing", zegt eigenaar Léon Jordaan. "De vertrouwde klant blijft zich hier thuis voelen."

Meer dan dat, want de aansluiting van Jordaan Lederwaren bij de Duifhuizen-keten heeft veel voordelen, zo maakt Jordaan duidelijk. "Ons assortiment is flink gegroeid. Alleen al het aanbod van aktetassen is verviervoudigd. Verder hoeven we nooit nee te verkopen. Hebben we iets niet op voorraad, dan kunnen we het snel uit een andere Duifhuizen-winkel laten komen. Duifhuizen is een gevestigde naam, een grote speler. De grootste in Nederland met 27 winkels. Nog een voordeel is dat we een eigen reparatieafdeling hebben, waar ook producten die niet bij Duifhuizen zijn gekocht kunnen worden gerepareerd."

Dat past bij de servicegerichtheid die de zaak in Middelharnis al vanaf het begin, in 1938, kenmerkt. "Wij zijn een speciaalzaak. Dan moet je het hebben van je klantgerichtheid en service", zegt Jordaan. "Die kunnen we door de franchise-samenwerking met Duifhuizen alleen maar verder verbeteren. De klant waardeert dat, die persoonlijke aandacht." Niet voor niets stroomden de felicitaties binnen, afgelopen vrijdag in de feestelijk aangeklede winkel op d'n Diek.

Duifhuizen is hét adres voor lederwaren en reisartikelen. Of, zoals de keten het noemt, koffers & tassen.

Jubileumviering Rethorica krijgt vervolg op Monumentendag

SOMMELSDIJK – Eten aan een lange tafel in de Voorstraat van Sommelsdijk, liefst in historische kledij en met een origineel hoofddeksel op. Dat is een van de onderdelen van het programma waarop de 500-jarige Sociëteit Rethorica de inwoners van Sommelsdijk en de rest van het eiland trakteert op Open Monumentendag, zaterdag 12 september. Opgeven voor deze gildemaaltijd is nog mogelijk tot 5 september.

De jarige sociëteit viert dit jaar feest met de bevolking. De openingsbijeenkomst, een project op beide Sommelsdijkse basisscholen en de historische markt, zijn al achter de rug. De activiteiten op Open Monumentendag is een volgend onderdeel van het jubileumprogramma. Het thema van Open Monumentendag is 'kunst en ambacht', en dat is te zien in de verschillende activiteiten.

Er is een prominente rol voor de schutterij, ook een episode uit de lange geschiedenis van Rethorica, die tot een hoogtepunt komt als 's middags om drie uur de onthulling van een tweetal kunstwerken op de Kaai plaatsvindt. Twee schuttersgilden uit Aarle-Rixtel geven met veel vertoon de aanzet voor deze onthulling door rond te paraderen en demonstraties vendelzwaaien te geven. De eerste rondgang is vanaf halftwee door het centrum van Sommelsdijk, waarna de schutters ter hoogte van het Bastion de eerste demonstratie geven. Na de onthulling van het kunstwerk zijn er nog twee demonstraties: kwart over vier op het Marktveld en half vijf nog eens op de Kaai.

Hoed op

Om vijf uur voert de 1-aprilvereniging uit Brielle een toneelstuk in de Voorstraat op, met als onderwerp een voorval uit de geschiedenis van Sommelsdijk. Daarna, vanaf zes uur, staat de gildemaaltijd op het programma. Sociëteit Rethorica vraagt de deelnemers zijn of haar aanwezigheid bijzonder te maken door het dragen van een eigen originele hoed, eventueel zelf ontworpen, of andersoortig hoofddeksel, geheel zelf te kiezen en wel of niet passend bij de te dragen kleding. De persoon met het meest opmerkelijk hoofddeksel krijgt een onderscheiding.

Suikerbietenoogst

In de ochtend, vanaf elf uur, staat in de Kerkstraat en op het Marktveld de suikerbietenoogst uit vroeger tijden centraal. Zeeuwse trekpaarden voeren de bieten aan. De kinderen kunnen opdrachten uitvoeren en spelletjes doen die met de vroegere bietenoogst te maken heeft. Sociëteit Rethorica organiseert dit onderdeel in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Overigens speelt de bietenoogst van vroeger ook een rol bij de onthulling van de kunstwerken op de Kaai.

Vanaf halftwee stellen de schuttersgilden uit Aarle-Rixtel en Sociëteit Rethorica zelf historische attributen uit hun rijke geschiedenis tentoon in het gebouw De Doele te Sommelsdijk.

Opgeven voor gildemaaltijd

Iedereen kan aanschuiven tijdens de gildemaaltijd. De kosten zijn 10 euro per persoon. Men kan zich opgeven via het mailadres societeitrethorica@gmail.com of als men dat liever doet via het adres van het secretariaat: Heuvelweg 3, 3245 LN Sommelsdijk. Maak het bedrag (of een veelvoud daarvan) over op NL98RABO 0342026305 ten name van Sociëteit Rethorica. Na de aanmelding en de ontvangst van de betaling ontvangt men een bevestiging.

De bouwplaats: Vakantiespelweek te Goedereede

GOEDEREEDE - De VSW 2015 was een groot succes. Drie dagen stond het thema 'De Bouwplaats' centraal.

Dinsdagavond kwamen ruim 40 tieners naar de witte tent om met elkaar een gezellige avond te hebben. Men startte met een inleiding over de Toren van Babel. Daarna moesten er vossen in Goedereede gezocht worden, waar je een letter bij moest vinden. Uiteindelijk vormden alle letters een woord wat te maken had met de VSW. De winnaars mochten een leuke prijs uitzoeken. Na afloop nog gezellig 'chilluh' en daarna was het tijd om naar huis te gaan.

Woensdag: deze avond werd er nagedacht over de Barmhartige Samaritaan. Daarna werd het een heuse smokkelavond. Alle tieners zijn in groepjes naar Ouddorp gefietst, waar we in de 'Mannepad' het smokkelspel hebben gespeeld. Vooral toen het begon te schemeren werd het spannend.

Donderdag: de inleiding stond in het teken van de gelijkenis van de wijze en dwaze bouwer. Veder was het de dag van het waterspektakel! Weer ruim 40 tieners gehuld in zwemkleding gingen van start. Het begon rustig met een waterpistolendans, estafette kelnerrace en een buikschuifbaan. Na enige tijd kwam de brandweerauto in zicht. De levende sjoelbak werd ingezeept en van water voorzien en het spektakel kon beginnen. Tevens werd de schuimbaan gereed gemaakt en gestart met de kloslooprace. Het was weer een zeer geslaagde middag. Nadat iedereen droge kleding had aangetrokken was het tijd om de middag met frites en snacks af te sluiten.

De gezamenlijke afsluitavond waar een terugblik werd gedaan met alle tieners, familie en vrienden, maakte een eind aan drie zeer geslaagde dagen. Dit alles met dank aan de sponsors, vrijwilligers, brandweer Goedereede en de tieners!

Ledendag Rabobank Het Haringvliet op Tiengemeten

TIENGEMETEN – Zaterdag was natuureiland Tiengemeten het domein voor de leden van Rabobank Het Haringvliet. Meer dan duizend leden gaven zich op om een tijdje door te brengen op het eiland in het Haringvliet.

Omdat begin dit jaar De Rabobank Goeree-Overflakkee en de Rabobank Hoeksche Waard opgingen in Rabobank Het Haringvliet, was Tiengemeten – het eiland tussen beide gebieden in – een logische plaats om de eerste Ledendag van de nieuwe bankorganisatie te houden. Vanuit Goeree-Overflakkee waren er zaterdag verschillende afvaarten richting het eiland. Twee rondvaartboten zorgden ervoor dat de leden van het Goeree-Overflakkee het eiland konden bereiken. De belangstellenden vanuit de Hoeksche Waard konden met de pont bij Nieuwendijk oversteken.

Het natuureiland kon zich zaterdag onder stralende weersomstandigheden presenteren aan de bezoekers. De Rabobank had ervoor gezorgd dat er op het eiland veel te beleven was. Er konden spelletjes gedaan worden, diverse streekproducten worden gekocht en natuurlijk was daar de natuur. Velen maken van de gelegenheid gebruik om met een zelf meegebrachte fiets of met een gratis leenfiets het eiland te verkennen.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Paalzitten en rommelmarkt in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Op vrijdag 4 september, de vrijdag voorafgaande aan de rommelmarkt, zullen om 14.00 uur 's middags paalzitters hun positie innemen om zo geld voor het goede doel binnen te halen.

Dit jaar is een deel van de opbrengst van zowel de veiling, rommelmarkt, project nacht zonder dak en het paalzitten bestemd voor restauratiewerkzaamheden aan het kerkgebouw en een ander deel is bestemd voor stichting TEAR.

Om 19.00 uur zal de grote veiling van start gaan. Ook dit jaar zijn er weer mooie stukken die geveild worden! Van 18.00 tot 19.00 uur kunt u de te veilen stukken alvast komen bekijken.

Rommelmarkt

Het project "Nacht zonder dak" zal vroeg in de morgen afgerond worden, maar de paalzitters blijven zitten. Op zaterdag 5 september bent u van harte welkom om de rommelmarkt te bezoeken van 9.00 tot 16.00 uur. Wederom is het terras geopend voor een lekker kopje koffie/thee en uiteraard is daar altijd iets lekkers bij te verkrijgen.

Verder kunt u uw geluk komen beproeven bij het envelop trekken, bij het Rad van Avontuur en er is een ware fietsverloting! En wanneer u genoten heeft van een lekkere oliebol, friet, gebakken vis, de kinderen een lekker ijsje of snoep, dan kunt u ook nog sportief bezig zijn. Beklim de rodeostier, bestorm de stormbaan, span u in bij de schiettent, of beklim de kerktrappen om het Frobenius-orgel eens van dichtbij te bekijken. Hierop spelen is, tegen een kleine vergoeding, ook toegestaan deze dag. U kunt zich hiervoor opgeven bij dhr. A. Klem, tel. 0187-641304.

Ook in de kerk is er veel moois te zien m.b.t. het onderwerp "Trouw". Loop gerust eens binnen om vele mooie trouwjaponnen, kostuums en trouwfoto's te bekijken. Het zangkoor "Com nu met Sangh" zal om 11.00 uur in de kerk een zanguitvoering verzorgen.

OUDDORP - Op donderdag 20 augustus is de 13e Akershoekse Bok-bokaal gelopen in Ouddorp. Onder ideale weersomstandigheden en met de bekende gezellig sfeer, kenmerkend voor deze loop stonden 198 deelnemers aan de start. Dat waren 31 inschrijvingen meer dan in 2014.

Hieruit blijkt dat er nog groeipotentie is voor deze prestatieloop. De organiserende vereniging De StelleRunners en de sponsors van der Bok schoenen, Hotel Restaurant Akershoek en Delta Fysiotherapie waren dik tevreden.

De 16 km werd bij de dames net als in 2014 gewonnen door Carolien Kreeke (Dynamica), met op de 2e plaats Annemieke Brouwers en als 3e Judith Groningen (AV Flakkee).

Bij de heren werden de ere plaatsen op de 16 km verdeelt over: 1. Eric Wolfert (AV Flakkee) 2. Victor Phaff (Pallas '93), 3.David Bouman (AV Flakkee).

Op de 8 km werd het parcoursrecord uit 2013 door winnaar Erwin Poldervaart (Pallas '93) met een gemiddelde kilometer tijd van 3.17 min/km verbetert naar 26 min en 17 sec. 2e werd Maikel Peeman (AV Flakkee) en 3e Maurice Veldhoven (FTRT). Op de 8km dames was Marieke Bourquin (Waterweg) de snelste, 2e werd Amina van Putten en Monique Raaymakers bezette de 3e plaats.

Natuurlijk liep ook een groot aantal Stelle-Runners mee. Op de 16 km: Leo Akershoek (1.07.09), Martin Schellevis (1.20.10) Cok van Bodegom (1.23.16) en Cor Nagtegaal (1.28.35). 8 km: Starink Ronald (35.17) Hans van Driel (37.35) Adri Klein ( 39.39) Kees Kleijn (44.19), Nellie Schavemaker (53.10), Joke van der Kroon (53.12) en Els Kievit (53.14)

Haal- en brengservice gasten De Boei

OUDDORP – Bij St. Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee zijn signalen ontvangen dat sommige van de (toekomstige) gasten niet naar de inloopdagen kunnen komen, omdat ze door allerlei omstandigheden te maken hebben met een vervoersprobleem. Voor deze groep is - in ieder geval tot het einde van het jaar - een haal- en brengservice opgericht.

Daarom is De Boei op zoek gegaan naar chauffeurs die als vrijwilliger ingezet willen worden voor deze haal- en brengservice en men heeft een aantal chauffeurs bereid gevonden om tijdens de inloopdagen te rijden. Wie door omstandigheden op een bepaalde dag geen mogelijkheid heeft om met eigen vervoer, openbaar vervoer, (regio)taxi, via carpool of met familie te komen, kan van deze haal- en brengservice gebruikmaken.
U kunt uw verzoek om gehaald en/of gebracht te worden bij voorkeur doorgeven via de mail: info@deboeigo.nl of anders via telefoonnummer 06-22111572. Dit verzoek dient u het liefst zo snel mogelijk, echter uiterlijk voor 12.00 uur op de maandag voorafgaande aan de inloopdag, te doen. Nadat er een rijschema voor de inloopdag is gemaakt, horen gegadigden door wie en hoe laat ze opgehaald en/of teruggebracht wordt.

Deze haal- en brengservice is in principe gratis. Echter een vrijwillige eigen bijdrage om de kosten enigszins te dekken, wordt op prijs gesteld.

MIDDELHARNIS - Zaterdag 5 september, 's avonds om 20.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder orgelconcert worden gegeven. Musicus Paul Kieviet hoopt werken uit te voeren van drie componisten die dit jaar worden herdacht: Nicolaus Bruhns (1665-1697, 350 jaar geleden geboren), César Franck (1822-1890, 125 jaar geleden overleden) en Jehan Alain (1911-1940, 75 jaar geleden overleden).

Alle drie met een geheel eigen, karakteristieke stijl, alle drie vragend om een geheel eigen gebruik van het orgel in speeltechniek en registratie. Op deze manier ontstaat een uniek concert met veel afwisseling. Alle drie trouwens ook componisten die muziek hebben nagelaten van hoog gehalte: virtuoos, poëtisch, spannend ook… Het totaalplaatje van het concert is een prachtig spectrum van klankkleuren, waarbij het gerestaureerde Leeflang-orgel werkelijk heel veelzijdig blijkt te zijn…

Bruhns, de jong overleden zeventiende-eeuwer, was leerling van de beroemde Dietrich Buxtehude, de zelfde bij wie de jonge Johann Sebastian Bach als 21-jarige "op pelgrimstocht" ging.

Franck, de negentiende-eeuwse grootmeester, ook wel père angelique genoemd door zijn leerlingen, werd in 1858 organist aan de Sainte-Clothilde te Parijs. Voor altijd zijn zijn orgelwerken verweven met de eminente orgelbouwkunst van Aristide Cavaillé-Coll.

Alain werd in 1911 geboren in een muzikaal gezin. Zo was de in 2013 overleden organiste Marie-Claire Alain zijn zus, die Jehan's werk altijd heeft gepropagandeerd. Hij studeerde aan het conservatorium in Parijs bij o.m. Marcel Dupré.

Toegang is vrij, wel is er gelegenheid voor een gift aan het eind van de avond.

"De Klup" gaat weer van start

SOMMELSDIJK - Stichting 'De Klup' is een onafhankelijk stichting, die sinds 1988 vrijetijdsbesteding organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf 16 jaar en werkt volledig met behulp van vrijwilligers. Zij draait voornamelijk op contributies en giften.

De stichting heeft vijf onderafdelingen, de z.g. Klups. Dat zijn de bowlingklup en de computerklup, die voor dit seizoen 2015/2016 al bezet zijn en een wachtlijst hebben.
Dan zijn er de kookklup, de wandelklup en de soosklup. Bij deze klups kunnen nog nieuwe leden geplaatst worden. Informatie kan opgevraagd worden bij Petra de Vos en dan het liefst per e-mail of per brief. De Klup, Ringstraat 61, 3245 CS in Sommelsdijk. E-mail: leonenpetra@upcmail.nl

Leerlingen OBS Ollie B. Bommel springen het nieuwe schooljaar in

DEN BOMMEL - Het was een gezellige drukte afgelopen maandag op het schoolplein van OBS Ollie B. Bommel. Ouders, opa's en oma's brachten, na een heerlijke vakantie, de kinderen weer op school. Het team van de Ollie B. stond ze al op te wachten en had voor deze eerste schooldag speciaal de rode loper uitgerold. Na een hartelijk welkomstwoord sprongen de kinderen een voor een het nieuwe schooljaar in.

SOMMELSDIJK - De kop is er af! Olympia speelde haar 2e thuiswedstrijd tegen de Groene Ster uit Vlissingen. Olympia bleek een taaie tegenstander voor de technisch vaardige tegenstander. Met dwingend spel trachten ze de tegenstander te verleiden tot het maken van fouten, waarna deze koelbloedig en soms flitsend tot een succesvolle afwerking werd gebracht. 4-4 was de eindstand onder toeziend oog van zo'n 50 toeschouwers.

De competitie start met een uitwedstrijd op 7 september bij het Excelsiorterrein en op maandag 14 september de 1e thuiswedstrijd in De Staver (20.45 uur).

Burgemeester opent zaterdag Boerenlanddag

OUDDORP - Op zaterdag 5 september zal in het centrum van Ouddorp een Boerenlanddag worden gehouden. Deze dag staat geheel in het teken van de agrarische sector.

Naast diverse kramen met agrarische producten, zoals aardappelen, sjalotten, kalebassen, bloemen, kaas, etc. zijn er ook vele andere kramen te zien met artikelen verwant aan de landbouwsector. De officiële opening van deze door de St. Promotie Kop van Goeree georganiseerde dag zal verricht worden door de waarnemend burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee, de heer Lokker, omstreeks 10.15 uur.

Rondom de markt, voorzien van een diversiteit aan producten, worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er excursies waarbij u op een platte wagen langs diverse landerijen wordt gereden en ook langs molen "de Zwaan". Voor de kinderen staat schminken en knuffelen met lieve dieren op het programma. Op de ring zelf zullen authentieke tractoren worden opgesteld. Voor het Raad- en Polderhuis zullen zo veel mogelijk streekproducten, zomerbloemen en sierfruit "in vol ornaat" worden gepresenteerd.

Trekkerbehendigheid

Op vrijdag 4 september worden op een nieuwe locatie, op het erf van de fam. Voogd aan het Smalle Einde 1, wederom trekkerbehendigheidswedstrijden georganiseerd. Aanvang is 19.00 uur en de toegang en deelname zijn gratis. Dit "Boerenbal" mag je echt niet missen!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers doen dit veelal uit liefde en betrokkenheid. Mantelzorg is vaak langdurig en intensief.

Tot en met 2014 kon je als mantelzorger jaarlijks een 'compliment' krijgen. Het was bedoeld als blijk van waardering voor het goede werk van mantelzorgers én een tegemoetkoming in de kosten.
De uitkering werd geregeld door de Sociale Verzekeringsbank. Door de nieuwe Wmo wet vervalt in 2015 het mantelzorgcompliment. Nu zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de waardering van de personen die mantelzorg verlenen. De waardering kan gegeven worden in de vorm van een geldbedrag, maar het kan ook gaan om een waardering in natura. Het kan dus per gemeente verschillen.

Welke vorm van waardering zou u het meest op prijs stellen?
Stichting ZIJN organiseert bijeenkomsten om hierover met u in gesprek te gaan.
Ze vinden plaats op maandag 7 september in het Diekhuus in Middelharnis en op woensdag 9 september in de Dorpstienden in Ouddorp van 19.30 tot 21.30 uur.

Het wordt op prijs gesteld wanneer u zich hiervoor van te voren aanmeldt bij Stichting ZIJN tel 0187 483366 of 0187 641344 e-mail m.walter@zijngo.nl

Mocht u niet in staat zijn om te komen, maar toch u stem willen laten horen, kunt u dat doen via c.vermeulen@zijngo.nl