info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

3 november 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 3 november 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Ebbe en Vloed krijgt miniatuur paard en wagen cadeau

OUDE-TONGE – In woonzorgcomplex Ebbe en Vloed te Oude-Tonge prijkt sinds enige tijd een pracht van 'n miniatuur paard en wagen, met grote precisie geheel op schaal gemaakt door iemand die dit stukje modelbouw graag aan Ebbe en Vloed en haar bewoners schonk: de heer S.W. Admiraal uit Nieuwe-Tonge. Tijdens een kort moment, vorige week, werd het aan het woonzorgcentrum 'overgedragen'.

Door Hans Villerius

Zeker al vijftig jaar lang maakt Admiraal (78) in z'n vrije tijd allerlei houten miniatuurmodellen. Een aantal jaren is hij ook lid geweest van Modelbouwvereniging Flakkee, die hij mede heeft opgericht. Admiraal vindt 't een prachtige bezigheid, deze manier van houtbewerken, en hij vindt 't oprecht jammer dat degenen die dit nog doen "tot een uitstervend ras behoren", zoals hij 't zelf zegt.
Het model paard en wagen dat nu in Ebbe en Vloed staat heeft hij al langer geleden gemaakt, aan de hand van een tekening. Twee najaar/winterseizoenen heeft hij erover gedaan, zodat er in totaal zeker een jaar werk in zit. Het meeste wat hij maakt, geeft hij weg. Zo ook het model dat Ebbe en Vloed nu rijk is. Eerst heeft dit jarenlang elders een woonruimte gesierd. Maar enige tijd geleden kwam het weer bij Admiraal terug. Na het een opknapbeurt gegeven te hebben bleek Ebbe en Vloed er zeer in geïnteresseerd te zijn, zodat Admiraal voor een tweede keer dit fraaie stukje handwerk met plezier wegschonk. Het kreeg een plek in de centrale ruimte van Ebbe en Vloed, in een verlichte vitrinekast vlakbij een zithoek waarvandaan je het geheel goed kunt zien. Al heel wat bewoners hebben er met genoegen rond heen gestaan, waarbij vooral díegenen die in hun arbeidzame leven zelf ook met paard en wagen hebben gewerkt tal van herinneringen opdissen en delen met elkaar. Zonder twijfel dus een aanwinst voor de ouderen van Oude-Tonge.

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de periode voor kerst deelt de Seaman's Christian Friend Society kerstpakketten uit in de Rotterdamse haven. De zeelieden zijn tijdens de feestdagen ver weg van hun gezin, sommige vieren kerst al jarenlang aan boord van een schip. Vorig jaar zijn er met dank aan de sponsoring door mensen in de regio 850 zeelieden blij gemaakt met een kerstpakket. In een kerstpakket zitten onder andere een gebreide muts, snoepgoed en toiletspullen. Het uitdelen van de kerstpakketten biedt de organisatie mogelijkheden om de zeelieden in aanraking te brengen met het evangelie.

Het uitdelen start vanaf 30 november. Vrijwilligers kunnen helpen met het inpakken en uitdelen van de kerstpakketten. Het is ook mogelijk om zelf een kerstpakket samen te stellen, deze wordt dan door de organisatie overhandigd aan een zeeman. De volgende zaken horen in het kerstpakket te zitten: een gebreide muts en hanschoenen, snoepjes, Snickers of Mars, chocolade, noten of andere lekkere dingen. Verder mannendeodorant, shampoo en douchegel, tandpasta en een tandenborstel. De spullen kunnen samen met een kerstkaart voor de zeeman worden ingepakt in een schoenendoos.

Een kerstpakket kost ongeveer tien euro per stuk. Het is de bedoeling om dit jaar 750 kerstpakketten uit te delen, er is dus totaal € 7500,- nodig. Geld overmaken kan naar rekeningnummer NL11 RABO 0114992096, onder vermelding van 'Kerstactie'. Neem voor meer informatie contact op met Jaap de Gans, de coördinator van de kerstactie, zijn telefoonnummer is 06-11178183, het e-mailadres is degansjaap3@gmail.com.

Zeehonden Jaap en Ami weer vrij

OUDDORP - Ondanks dat het zaterdag bijna november was, leek het aan de Brouwersdam wel een zomerse dag. De zeehonden Jaap en Ami genoten ervan toen ze in de gelegenheid werden gesteld om weer naar hun leefomgeving terug te keren. Na een verzorging van ongeveer drie maanden bij A Seal in Stellendam, waren ze voldoende opgeknapt om weer 'gewoon' zeewaarts te gaan. De 'landing' in zee ging zonder problemen en in korte tijd waren ze uit het zicht verdwenen. De eer om de dieren weer de vrijheid te geven was aan burgemeester Ada Grootenboer en haar oudste en jongste dochter. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Komend weekend N59 dicht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van vrijdag 6 november 21.00 tot maandag 9 november 05.00 uur wordt er gewerkt aan de N59 tussen Den Bommel en knooppunt Hellegatsplein. In beide richtingen is de weg afgesloten. Ook de parallelbaan is afgesloten, met een uitzondering voor het busverkeer. Het verkeer wordt omgeleid langs Willemstad, Steenbergen en over de Philipsdam. Deze route is aangegeven door middel van gele borden. Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld, dan is de afsluiting een weekend later.

Psalmzangavond

OUDDORP - Zaterdag 14 november organiseert de zangcommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp een psalmzangavond in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18a Ouddorp. De avond begint om 19.30 uur, de kerk is open om 19.15 uur.
Deze psalmzangavond wordt muzikaal omlijst door de Vereniging 'Bovenstem' Ouderkerk aan den IJssel e.o. onder begeleiding van organist Arie van der Vlist. De psalmen zullen ingeleid worden door ds. D. Zoet. De collecte is voor Diaconaal gastenhuis 'De Oase' te Ouddorp. Na afloop is er gelegenheid een kop koffie te drinken in het verenigingsgebouw.

2 / 20

Agenda

Dinsdag 3 november

DIRKSLAND – Lezing van Arne Schaddelee over arbeid, zorg en gezin. Start om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur, de locatie is de zaal van de Ger.Gem., Mozartsingel 2 te Dirksland.

Woensdag 4 november

GOEREE-OVERFLAKKEE – Peuterochtend voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Van 09.30 tot 11.00 uur in de bibliotheek van Ouddorp en Middelharnis. Gratis toegang, wel vooraf aanmelden bij de balie of op www.leerenbeleef.nl.

Donderdag 5 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 6 november

NIEUWE-TONGE – Avond met zang en muziek in Ons Dorpshuis, met Apollo en Madoline-orkest Estampida. Zaal open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar aan de zaal.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Zaterdag 7 november

DIRKSLAND - Rommelmarkt/verkoping bij Zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2 van 9.00-15.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Dinsdag 10 november

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Haakworkshop o.l.v. Breicafé 'Steekje Los'. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Woensdag 11 november

OUDE-TONGE – Peuterochtend voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Van 09.30 tot 11.00 uur in de bibliotheek van Oude-Tonge. Gratis toegang, wel vooraf aanmelden bij de balie of op www.leerenbeleef.nl.

Donderdag 12 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. R.A.M. Visser. Onderwerp: 'Kerkverlating'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).
OUDDORP – Martinuslezing over de begrippen spiritualiteit en mystiek door pasto, publicisist en docent Leo de Jong. Vanaf 20.00 uur in de kapel, Stationsstraat 37 in Ouddorp.

Vrijdag 13 november

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Zaterdag 14 november

DIRKSLAND – Hervormde Kerk. Novemberconcert door Vocaal Ensemble Magnificat. Het thema van dit concert is: Lux aeterna et Obscura. Aanvang 20.00 uur. www.kamerkoormagnificat.nl.

Echtpaar Jobse-van der Valk viert diamanten huwelijksjubileum

De burgemeester op felicitatiebezoek bij het diamanten echtpaar Jobse. Foto: Hans Villerius

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Voor het echtpaar Jan en Aat Jobse-van der Valk was het vorige week woensdag 28 oktober de dag waarop ze zestig jaar geleden elkaar het ja-woord gaven. Dat vierden ze met familie en bekenden in verenigingsgebouw 't Trefpunt, in dezelfde straat waar ze ook wonen. Maar even daarvoor was het burgemeester Ada Grootenboer die de jubilerende echtelieden thuis kwam feliciteren namens het gemeentebestuur.

Door Hans Villerius

Waar Jan (81) en Aat (80) elkaar hebben leren kennen, blijft een beetje in het ongewisse. Het zou tijdens dansles geweest kunnen zijn. Maar het kan evengoed, en het is misschien zelfs waarschijnlijker, dat de eerste ontmoeting plaatshad tijdens het rondjeslopen op D'n Diek in Middelharnis op zaterdagavond en dat ze elkaar daarna op dansles nader leerden kennen. "Maar 't is al zo lang geleden…", verklaarde de bruid vorige week waarom ze 't niet meer zo precies wist.
Hoewel ze elkaar in Middelharnis hebben leren kennen, was Domburg de plaats waar Jan werd geboren, opgroeide en ging werken. Zijn moeder was kok in het pension dat het ouderlijk gezin had en als 14-jarige werd ook zoon Jan hier in de keuken werkzaam. Later werd hij kok, 's winters in restaurant Duinheuvel in zijn woonplaats en 's zomers op de grote vaart van de Rotterdam Zuid-Amerikalijn. Drie maanden was hij dan van huis, gevolgd door een week vrij. Een half jaar na de watersnoodramp van 1953 is Jan naar Goeree-Overflakkee gekomen, waar hij in Middelharnis kok werd bij hotel Meijer en bij hotel Spee. In die tijd leerde hij Aat kennen.
Aat werd geboren en groeide op in Stad aan 't Haringvliet. Na de lagere school ging ze landbouwwerk doen, gevolgd door huishoudelijk werk bij de huisarts van het dorp, dokter Bouman. Op anderhalf jaar na heeft ze nooit ergens anders gewoond dan in Stad. En de tijd dát ze elders woonde, was voor haar niet de beste omdat heimwee naar haar geboortegrond haar danig parten speelde. Het was in de eerste periode van hun huwelijk, toen Jan en Aat in Domburg waren gaan wonen, in het pension bij Jan thuis. Ook de langdurige afwezigheid van Jan, als hij op de vaart zat, was niet bevorderlijk voor het welbevinden van Aat. Tot haar blijdschap konden ze op Goeree-Overflakkee gaan wonen. Jan schoolde zich om en vond werk aan de wal. Eerst bij Droogdok in Rotterdam en daarna dertig jaar lang bij Koni in Oud-Beijerland. En Aat kreeg een baan bij Warnink's advocaatfabriek in Middelharnis, waar ze tot haar zestigste heeft gewerkt.
In hun woning aan de Oranjelaan in Stad wonen ze inmiddels alweer 55 jaar. Ze zijn er de eerste bewoners van en hebben het hier prima naar de zin. Ze zijn allebei nog redelijk gezond, al heeft Aat wel flink last van artrose. Toch zijn ze samen nog graag in een moestuin bezig, die iemand anders een eindje van hun woning vandaan heeft. En ook in huis doet de bruid nog veel zelf, zij het met hulp.
Het huwelijk werd bekroond met de geboorte van één dochter. En nu, zestig jaar na de voltrekking ervan, mogen ze zich ook opa en oma noemen van één kleindochter en (over)grootvader en -moeder van twee mooie achterkleinkinderen.

Adri en Sjaan Vijfhuizen zestig jaar getrouwd

Het jubilerende echtpaar Vijfhuizen-van Wijk, samen met wethouder Gerrit de Jong. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het echtpaar Adri en Sjaan Vijfhuizen-van Wijk te Middelharnis was vorige week dinsdag 27 oktober 60 jaar getrouwd. Ter gelegenheid daarvan bezocht daags daarna wethouder Gerrit de Jong hen in hun woning aan het Rubensplein, om hen namens het gemeentebestuur te feliciteren.

Door Hans Villerius

Tijdens de jubileumdag zelf hebben bruidspaar en (klein)kinderen met elkaar heerlijk gedineerd en zijn ze wezen bowlen, maar een echte feestdag voor de bredere familie- en kennissenkring hadden ze afgelopen zaterdag, compleet opgeluisterd met een optreden van Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo, waar de bruidegom jarenlang tromslager was bij de drumband.
Vijfhuizen (82) is van Nieuwe-Tongse komaf. Na de lagere school leerde hij op de ambachtsschool het schildersvak. Met verven en lakken heeft hij dan ook altijd de kost verdiend. Eerst bij een aantal schilderbazen, later als autospuiter. Zelfs toen hij in Amersfoort in militaire dienst was, heeft hij geschilderd en behangen: bij zijn commandant thuis, die in ruil daarvoor Vijfhuizens verblijf onder de wapens meer dan eens gerieflijker maakte…
In die tijd had hij al verkering met Sjaan (78), die hij leerde kennen tijdens het rondjeslopen op zaterdagavond, op D'n Diek in Middelharnis. Sjaan werd geboren in Dirksland en groeide hier ook op. Na de lagere school is ze gaan werken, eerst in de landbouw, daarna in het toenmalige hotel Polderman, waar ze hielp in de keuken, bij het bedienen en waar ze ook schoonmaakwerk deed. Vanwege het werk van vader verhuisde het ouderlijk gezin in 1953 echter naar Soesterberg. Haar leven lang heeft Sjaan sterk last van astmatische bronchitis en dat werd er in Soesterberg bepaald niet beter op. Toen haar Adri uit militaire dienst vanuit Amersfoort terugkeerde naar Goeree-Overflakkee ging Sjaan dan ook mee terug. Ze trouwden en uit hun huwelijk werden twee kinderen geboren. Inmiddels hebben ze vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.
Het werk als autospuiter bleek Adri op den duur versleten rugwervels op te leveren. Op z'n 50e werd hij daarom afgekeurd. Het echtpaar heeft nog een winkeltje in huishoudelijke artikelen gehad aan de Scharloodijk te Herkingen, tegenover de visbank. Met veel plezier denkt mevrouw Vijfhuizen nog terug aan die tijd, waarin ze genoot van het contact met de klanten. Het pand moest echter worden afgebroken omdat de toenmalige gemeente Dirksland de kruising ter hoogte van de visbank breder wilde maken. Een tijdelijk onderkomen kregen ze toen in Stad aan 't Haringvliet, om daarna een woning te krijgen aan de Groene Zoom in Sommelsdijk, waar het gezin jarenlang met veel genoegen heeft gewoond.
In hun vrije tijd zat het echtpaar niet stil. Ze hadden een caravan op een camping in Goedereede, waar ze veelvuldig verbleven. Ook trokken ze graag met de motor erop uit. En ze beheerden het gebouwtje naast de Rooms-katholieke kerk te Middelharnis. Daarnaast was Sjaan aan twee koren verbonden en was ze actief bij de gymnastiek en deed ze aan volksdansen.
Het werd echter allemaal te zwaar voor ze. Negentien jaar geleden kregen ze een kleinere en daarmee ook praktischer woning aan het Rubensplein, waar ze naar grote tevredenheid wonen. Maar een woning waarin alles gelijkvloers is, dus zonder bovenverdieping, zouden ze inmiddels wel heel fijn vinden. Het traplopen naar de zolder, waar de wasmachine en de droger staan, valt vanwege de astma niet meer mee en deze machines in de keuken of slaapkamer zetten is vanwege het hoge vochtgehalte dat dit met zich mee zou brengen, helemaal al geen optie.
Intussen prijst het echtpaar zich gelukkig met de twee voortreffelijke hulpen die ze hebben, zowel particuliere hulp als hulp vanuit de thuiszorg. De particuliere hulp hebben ze al tientallen jaren en zouden ze voor geen goud meer willen missen, zo zijn ze met elkaar vergroeid. En 't zelfde geldt voor de medewerkster van de thuiszorg. "Als die naar een andere organisatie zou gaan, zou ik direct mee veranderen", garandeert Sjaan, "want ook haar willen we nooit meer kwijt!"

Kerkdiensten Dankdag woensdag 4 november

OUDDORP

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur Ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur Gezamenlijke dienst met Stellendam in Ouddorp 19.30 uur ds. W.J. van de Griend- Doopsgezinde Gem. 19.30 uur ds. E.M. de Jong

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 14.00 uur Kinderdienst ds. D. Hoolwerf en 19.00 uur Ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 14.00 en 19.00 uur Ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.30 uur Gezamenlijke dienst in Ouddorp

DIRKSLAND

Herv. Gem. 14.30 dienst met kinderen dhr. M. van der Veer en 19.00 uur Ds. T.T.J. Pleizier

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. C. J. van der Plas en 19.00 uur Ds. B. J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur Ds. A. van Wijk

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 14.30 uur Ds. J.C. Breugem en 19.00 uur Prop. H. Boele 10.00 uur - Lukaskapel 10.00 uur Ds. J. de Jong - Hersteld Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. K.J. Kaptein

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. L.J. Lingen - Chr. Geref. Kerk 14.30 en 19.00 uur Ds. G.R. Procee

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 14.30 uur Ds. B.J. van Assen en 19.00 uur Ds. W. Meijer - Hersteld Herv. Gem. 14.30 uur ds. N. den Ouden en 19.00 uur Ds. H. de Greef

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 14.30 uur ds. S.A. Doolaard en 19.00 uur Ds. J. Belder

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.30 uur dhr. P.A. Stam

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 11.00 uur Ds. B. de Borst dienst met cbs 't Kompas en 19.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.30 uur Dhr. J. Anninga

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 14.30 Ds. D. Zoet en 19.00 uur kand. P.D. van den Boogaard - Geref. Kerk 19.00 uur dhr. K. Baas.

Verkoping door vrouwenvereniging

MIDDELHARNIS - Zaterdag 7 november hopen de vrouwenverenigingen 'Bid en Werk' en 'Ruth' hun jaarlijkse verkoping te houden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Landbouwweg 2 te Middelharnis. U bent van harte welkom van 9:30 tot 13:00 uur. De opbrengst van deze verkoping is ten bate van zending, evangelisatie en andere goede doelen. Een greep uit het aanbod: diverse handwerken, zelf gemaakte kaarten/kerst- en nieuwjaarskaarten/fotokaarten, zelf gebakken cake, kruidcake, appeltaart, boterkoek, etc., diverse soorten koeken van de bakker, groente en fruit, zelf gemaakte (herfst)crea-artikelen, o.a.: spullen voor binnen en buiten, plantjes. En natuurlijk ook leuke cadeaupakketjes voor jong, oud en baby's.

Kinderdienst met Dankdag

STELLENDAM - Woensdag 4 november zal er om 14.00 uur door ds. D. Hoolwerf een kinderdienst gehouden worden in de Hervormde Kerk te Stellendam, Bosschieterstraat 2.

Het thema van deze dienst zal zijn: 'Vooruit, blik terug!' Dit naar aanleiding van Genesis 35:1-15.
"In dit Bijbelgedeelte lezen we hoe God Jakob oproept om zijn gelofte na te komen en terug te keren naar Bethel. God is Jakob trouw gebleven en is al Zijn beloften nagekomen, terwijl Jakob er nog niet toe is gekomen om zijn belofte waar te maken en de Heere te danken.
We willen u/jou vragen om naar deze dienst houdbare producten mee te nemen. Deze willen we speciaal verdelen onder de vluchtelingen die sinds kort woonachtig zijn in ons dorp", aldus de initiatiefnemers. Na afloop van de dienst kan er nog wat gedronken worden in 'De Rank' en kunnen de kinderen nog wat knutselen.

Dorcas Voedselactie – Doe een boodschapje extra

Olena moest samen met haar vijf kinderen huis en haard verlaten vanwege het geweld in Oekraïne en krijgt nu hulp van Dorcas.

GOEDEREEDE - Van 1 tot en met 8 november wordt voor de twintigste keer de Dorcas Voedselactie gehouden. In ruim zeshonderd supermarkten en in kerken, scholen en bedrijven in Nederland zamelen duizenden vrijwilligers voedsel en geld in voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika. Ook op Goeree-Overflakkee doet een aantal supermarkten mee.

Het is onbegrijpelijk dat in een wereld waar zo veel welvaart is, nog steeds miljoenen mensen honger lijden. Mensen, onder wie ook veel kinderen, worden ziek, hebben weinig energie om te werken en komen soms zelfs te overlijden. Daar legt Dorcas zich niet bij neer. De internationale hulporganisatie uit Andijk roept Nederlanders op om samen in actie te komen. Met de Dorcas Voedselactie 2015 zamelt Dorcas voedsel en geld in. Het voedsel deelt Dorcas in voedselpakketten uit aan mensen die dit zelf niet kunnen kopen vanwege armoede, leeftijd, ziekte of beperking. Het geld besteedt Dorcas voor een deel aan de transportkosten van de voedselpakketten. Verder wordt het geld besteed aan voedselzekerheidsprojecten waarmee mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien door een opleiding te volgen, een microkrediet aan te vragen of begeleiding te ontvangen op de arbeidsmarkt.

Directe hulp

De voedselpakketten gaan onder andere naar mensen als Olena. Samen met haar vijf kinderen moest ze huis en haard verlaten vanwege het geweld in Oekraïne. Nu wonen ze, zonder vast inkomen, in een klein huis dat ze delen met nog vijf anderen. Dorcas helpt hen door maandelijks een voedselpakket beschikbaar te stellen. Daarnaast wordt het huis waar ze wonen winterklaar gemaakt met onder meer de installatie van een gaskachel.

Met het geven van vaktrainingen en het verstrekken van microkredieten werkt Dorcas niet alleen aan directe hulp in noodsituaties, maar ook aan blijvende veranderingen in mensenlevens. Ook Petru uit Moldavië nam deel aan een van deze projecten. Hij volgde een opleiding en kreeg een microkrediet. Met zijn twee kassen heeft hij nu nagenoeg voldoende inkomsten om zijn gezin te onderhouden. "We zijn dankbaar voor alle hulp die we krijgen. Het stimuleert ons om door te gaan en om te zien naar de naasten in onze omgeving die hulp nodig hebben."

Een boodschapje extra

Meer dan zeshonderd supermarkten verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten doen een boodschapje extra en geven deze af aan de vrijwilligers.

Op donderdag 5 november wordt de Dorcas Voedselactie gehouden op de volgende locatie(s):

- Albert Heijn De Berg, Ouddorp
- Jumbo Sperling, Ouddorp
- Plus Tessemaker, Stellendam

Sortering, transport en distributie

Direct na de voedselactie verwerken vrijwilligers de verzamelde goederen tot voedselpakketten. Deze worden vervolgens zo spoedig mogelijk getransporteerd en uitgedeeld aan de allerarmsten. Meer informatie: www.dorcasvoedselactie.nl.

Flip en Marjolein Otte presenteren nieuwe vestiging Country Floor

Flip en Marjolein Otte met zoon Jaap in hun nieuwe vestiging. (Foto: Jaap Ruizeveld)

OUDDORP – Hij heeft veel affiniteit met en kennis van hout. Heeft als zelfstandig ondernemer al ruim 33 jaar aangetoond te beschikken over vakmanschap. Heeft duurzaamheid en verantwoord omgaan met FSC-gecertificeerd hout als bosproduct hoog in het vaandel staan. Daarmee wordt de natuur zo min mogelijk belast. Dit verklaart ook de samenwerkende relatie met Dennebos Flooring bv, het bedrijf dat vanuit eigen gecertificeerde concessiegebieden producten aanlevert. Dat alles gepresenteerd op de Open Dag die de eigenaren van Country Floor in Ouddorp vrijdag tentoonspreiden. Flip en Marjolein Otte hebben een nieuwe stek betrokken in de badplaats. Een verhuizing van Achterweg 22 naar Hoenderdijk 7b en 7c.

Door Jaap Ruizeveld

Showroom en ontvangstruimte (alles onder één dak) zijn nu in een veel betere looproute voor bezoekers van de dorpskern gehuisvest. Direct nabij de makelaar en hypotheker. Wat is er gemakkelijker om, als je bijvoorbeeld met de aankoop van een woning bezig bent, gelijk al aansluitend over de inrichting van je toekomstige woning na te denken? Het gemak dient de mens. Dus - op dezelfde locatie aan de Hoenderdijk - loop je bij Country Floor binnen. Bijvoorbeeld voor informatie over de vele mogelijkheden en toepassingen die houten vloeren bieden. En natuurlijk niet alleen in woord, maar ook in beeld is te zien wat er verkrijgbaar is. Het assortiment is zeer uitgebreid.

Klantgericht

Bij de ontvangst valt direct de vriendelijke klantgerichtheid op. Flip en Marjolein Otte staan voor kwaliteit en voor service. Ook na het vakkundig aanbrengen van de houten vloeren blijft Country Floor graag betrokken bij de klant. Een lange garantieperiode en ook als er iets kapot zou zijn gegaan, dan is de herstelservice paraat. "Wij staan voor openheid van zaken. Daar kan men ons op aanspreken. Geven begrijpelijke en gerichte uitleg. Ook bij verbouwingen adviseren wij graag. Bij dat alles durven wij te stellen dat wij ons in onze branche weten te onderscheiden. Met onze kennis van en het werken met gecertificeerde duurzame en goede producten", vertellen Flip en Marjolein. Samenvattend een assortiment van houten vloeren, pvc, laminaat, vloerverwarming en vloerkoeling en de al genoemde renovatie- en reparatieprojecten.

Ambachtelijk

"Wissel met ons van gedachten over een bepaald project. Neem contact met ons op. Wij kunnen zeker iets voor u betekenen", stellen Flip en Marjolein. En als de bedrijfspresentatie dan toch nog eens stevig kan worden neergezet, dan kan deze slot-uitnodiging er ook nog wel bij: 'Country Floor, het adres als men op zoek is naar superieure kwaliteit en perfectie tot in detail. Voor traditioneel gelegde vloeren die uitblinken in schoonheid en raffinement. Met alleen de allerbeste materialen worden de vloeren gelegd door mensen met verstand van zaken en liefde voor het ambachtelijk werk'.

Gegevens

Country Floor: Hoenderdijk 7b-7c Ouddorp. Email: info@countryfloor.nl. Telefoon: 0187-684700 en 0650230507. Maak een afspraak. Dat kan zelfs in de avonduren. Of bezoek de showroom, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00-12.00 uur en van 13.30-17.00 uur. Ook op zaterdag, maar dan tot 16.00 uur.

Boekpresentatie 'Walter & Poes - Aan boord van de vissersboot'

OUDDORP - Zaterdagmorgen 7 november presenteert auteur Caroline Melissant haar nieuwe kinderboek 'Walter & Poes – Aan boord van de vissersboot' in de Bibliotheek in Ouddorp (Hofdijksweg 20) met een speciaal kinderprogramma.

Een stukje uit de inhoud van het boek:

"Walter en Poes staan op de steiger. Walter is een visserszoon. Zijn vader heeft een vissersboot. Poes is een echte scheepspoes. Ze ruikt verse vis op vele zeemijlen afstand. Poes heeft trek in verse vis. Ze springt aan boord van de vissersboot. Toe-oe-oet. Uit de luchthoorn komt een hard geluid. De vissersboot vertrekt. Ga je mee op visserijavontuur met Walter en Poes?"

Programma voor deze ochtend:
Inloop vanaf 10.00 uur.
10.15 uur: Caroline stelt zich voor en leest het verhaal van Walter & Poes voor. De prachtige platen uit het boek zijn te zien op een groot scherm.
Na het voorlezen gaan de kinderen creatief aan de slag.
Om 11.30 uur sluiten we af met iets lekkers...
Deze morgen is er ook gelegenheid om de prentenboeken van Walter & Poes te kopen en te laten signeren. Prijs: € 12,95 per stuk. (Tip: de feestdagen staan voor de deur...)
Meer info over de prentenboeken: http://visserijavonturen.nl/

Deze morgen is bedoeld voor kinderen vanaf 3-10 jaar en hun (groot)ouders/verzorgers.

Gouden tips voor het Groot Dictee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor de 8e keer wordt door de Rotary het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee georganiseerd. Tientallen taalliefhebbers proberen 19 november in het gebouw van de RGO zo foutloos mogelijk het dictee op papier te krijgen. Een hele klus! Vaak zijn het maar 7 zinnen, maar toch… Samensteller André Kastelein geeft tips voor een goede voorbereiding.

Je hoeft echter geen taalfanaat te zijn om deel te nemen. Als je van een spelletje houdt, iets met taal hebt en over wat relativeringsvermogen beschikt, kan je al volop genieten! Een ding is zeker: je zult geen foutloos dictee produceren en waarschijnlijk minimaal een fout of 10 maken.

Voorbereiding? Ja, dat is wel handig. Kijk eens op www.beterspellen.nl. Elke dag krijg je dan een aantal meerkeuzevragen die met spelling te maken hebben. Je scoreverloop wordt digitaal keurig bijgehouden en na een paar weken zie je duidelijk verbetering in je spellingvaardigheid!

Je kunt natuurlijk ook het Groene Boekje (laatste druk is verleden week verschenen) aanschaffen en doorwerken of de Dikke van Dale uit je hoofd leren… Ondoenlijk natuurlijk. Wat het best helpt? Veel lezen! Als 'warming up' leek het me aardig een oefeningetje aan te bieden.

De 40 aangeboden woorden zijn soms goed, soms fout geschreven. Verbeter ze waar nodig. En probeer vooral de regels waarom de woorden zo geschreven moeten worden te achterhalen.

Dan kom je beter beslagen ten ijs.

Verbeter de woorden

1 Hoofdletter:

hemelvaartsdag, brailleschrift, de ziekte van alzheimer, marxist, Mevrouw van den Berg

2 Tussenletter:

stekeblind, reuzerad, lindenlaan, giraffenhok, spinnenwiel

3 Verkleinwoorden:

souvenirtje, haringkje, café'tje, jongentje, accutje

4 Liggend streepje:

kop-hals-romp-boerderij, langeafstandsraket, 80jarige, koffieautomaat, radioomroep

5 Trema:

opticiën, mozaiek, reünie, bedoeien, financieel

6 De apostrof:

Beatrix' verjaardag, Annettes vraag, s'avonds, display'tje, Els' fiets

7 Meervouden:

cafés, havikken, industriën, perziken, centra's

8 Lastige woorden:

exeem, statieportret, satelliet, pyama, pijler

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 19 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement wekelijks over het dictee. In deze aflevering staan tips voor de deelnemers. Volgende week wordt het goede doel bekendgemaakt. Kijk voor meer informatie op de pagina met activiteiten op www.rotary.nl/goereeoverflakkee.

Auto Bakker Dirksland in handen van jongere generatie

Het team van Auto Bakker, met Cornelis in het midden (3e van links). Foto: Jasper Hof Photography

DIRKSLAND – Het is 'm al vanaf z'n jongensjaren als het ware met de paplepel ingegoten. Dus is het heel niet verwonderlijk dat 'ie in hetzelfde spoor gaat. Cornelis Bakker, inmiddels 30 jaar, heeft per 1 januari jl. het garagebedrijf van z'n vader overgenomen. Auto Bakker, gevestigd aan de Nijverheidsweg in Dirksland. En wat Cornelis met het garagebedrijf wil, daar is hij heel duidelijk over: "een ouderwetse garage zijn, waar vakwerk, persoonlijke aandacht en een vriendelijk praatje heel gewoon zijn, en geen onverwachte kosten worden gepresenteerd."

Door Hans Villerius

Cornelis' vader, Cees Bakker, was ook al in de autowereld werkzaam. Eerst in loondienst, maar in 1992 startte hij in Dirksland zijn eigen garagebedrijf, Auto Bakker. Het gezin Bakker ging naast het bedrijf wonen, waardoor Cornelis vanzelf ook vergroeid raakte met het reilen en zeilen van vaders autobedrijf. Vanaf z'n zestiende ging hij er in z'n vrije tijd ook meer en meer de handen uit de mouwen steken, om er uiteindelijk in loondienst werkzaam te worden. Dat was elf jaar geleden. Cornelis ging 't werk in het 'eigen' garagebedrijf steeds leuker vinden, begon van lieverlee werkzaamheden van z'n vader over te nemen, ging meer en meer ondernemend denken en langzaam maar zeker rijpte het moment waarop Cornelis het bedrijf geheel over zou nemen. Dat was 1 januari 2015 het geval. De tijd ervoor was vanwege de economische crisis bepaald geen gemakkelijke, ook voor Auto Bakker niet, maar Cornelis besloot door te zetten en met een positieve instelling en een frisse kijk zette hij zijn schouders eronder. En dat niet zonder resultaat.

Persoonlijk contact

"Ik zorg ervoor dat iedereen 't zo veel mogelijk naar de zin heeft: klanten, medewerkers, allemaal", vertelt Cornelis. "Kan niet, bestaat bij mij niet." Dat zegt meteen iets over hoe zeer hij voor z'n klanten in de weer gaat. Daarin wil hij zich met Auto Bakker ook onderscheiden. "Goede service gaat bij mij heel ver." Ook een duidelijke uitleg en goed advies bij onderhoud aan auto's die aan zijn zorgen worden toevertrouwd rekent Cornelis daaronder. En natuurlijk ook dat klanten meteen geholpen worden als ze voor 'n kleinigheidje met hun auto langskomen. En mocht het verhelpen van een probleempje toch wat langer lijken te gaan duren, dan staat er voor de klant gewoon een leenauto gereed. Maar boven alles staat het persoonlijke contact met zijn klantenkring. "Ik wil m'n klanten kénnen, en ook dat m'n klanten míj kennen, dat ze me weten te vinden als ze me nodig hebben. Je merkt dat dit wordt gewaardeerd en graag wil ik de redenen waarom mensen ervoor kiezen naar Auto Bakker te komen nóg sterker maken. Ik zie dat dit werkt. Er zit duidelijk groei in en het is steendruk. Toch wil ik 't hier bewust kleinschalig houden, anders raak je 't persoonlijke contact met je klanten te veel kwijt."
Waar Cornelis aanvankelijk alle werkzaamheden helemaal in z'n eentje deed, heeft hij inmiddels enkele medewerkers in dienst. Met elkaar zorgen ze ervoor dat op alle terrein hun klanten uiterst tevreden geholpen worden, hetzij voor onderhoud of reparatie van alle merken auto's, hetzij voor verkoop van een nieuwe of gebruikte wagen – eveneens van alle merken.

Zoekservice

Wat de verkoop van auto's betreft, biedt Auto Bakker ook een speciale zoekservice. Wie op zoek is naar een specifiek automodel, kan Cornelis vragen hiernaar actief op zoek te gaan. "Klanten geven een verlanglijstje waar hun ideale auto aan moet voldoen een daarmee ga ik aan de slag. Op die manier heb ik vorig jaar niet minder dan 100 auto's verkocht en in het eerste kwartaal van dit jaar al weer 50. Het is een heel aantrekkelijke service, waarbij ik alleen auto's selecteer waar ik zelf volledig achter kan staan en die ik ook zelf uitzoek, zodat er geen onaangename verassingen wachten".
"Alles moet goed zijn", zo vat Cornelis het samen: "de auto, het contact met de klant, de service, het gepleegde onderhoud of de uitgevoerde reparatie. Ofwel: Zorgeloos van A naar B, Auto Bakker Dirksland helpt u hiermee!"
Zie voor contactgegevens of meer informatie www.autobakkerdirksland.nl.

Schoenendoosactie weer van start

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Actie Schoenendoos gaat weer van start. De organisatoren vragen weer om medewerking.

"Wij kunnen wij ontzettend veel kinderen blij gaan maken met een cadeau in de vorm van een mooi versierde en gevulde schoenendoos. In de schoenendoos kunnen we allerlei spulletjes stoppen, zoals knuffels, schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Niet alleen kinderen, maar ook tieners en ouderen kunnen een doos versieren en vullen", aldus de organisatoren in de regio.

De doellanden voor dit jaar zijn Sierra Leone, Togo, Roemenië, Oekraïne en Moldavië. Bij voldoende aanbod zullen er ook schoenendozen uitgedeeld worden in vluchtelingenkampen in Europa en het Midden-Oosten.

Schoenendozen kunnen vanaf heden t/m 21 november 2015 worden ingeleverd bij de bibliotheek aan de Hofdijksweg in Ouddorp of bij fam. Westhoeve, Molentienden 80 te Ouddorp of via de beide peuterspeelzalen en Chr. Basisschool Kon. Beatrix.
Ook kunt u inleveren bij de Gereformeerde Kerk Ouddorp, Doopsgezinde Gemeente Ouddorp en de Hervormde Gemeente. Inleveradres voor de Hervormde Gemeente is Preekhillaan 12 in Ouddorp.
Woont u in Stellendam, dan kunt u de dozen inleveren bij Profinan Advies Noorthoek, Keijzerstraat 16c of bij de Landwinkel van de fam. Keijzer aan de Damweg 1a.
In Middelharnis doet de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt mee en kunt u de dozen inleveren bij de fam. Vreeke, Oost Krakeelstraat 12 in Sommelsdijk of in de kerk.

In Herkingen kunnen de dozen t/m donderdag 26 november worden ingeleverd in de Hervormde kerk, Scharloodijk of bij fam. Looij, St. Elizabethstraat 22 Meer informatie is te vinden op de site: www.actie4kids.org

Voor iedere schoenendoos wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd voor transport- en organisatiekosten.

Voor informatie wat er in een doos mag en voor het downloaden van o.a. het boy/girl-label, kan men terecht op: www.actie4kids.org of kunt u bellen naar de fam. Westhoeve, telefoonnummer 06-22864506.

MIDDELHARNIS – Lucas Kramer houdt vijf gratis concerten in Nederland tijdens zijn CD-presentatie-tour. Eén ervan wordt in Middelharnis gehouden. De concerten worden georganiseerd in samenwerking met Kerk in Actie. (www.zingenindekerk.nl)

Lucas Kramer zingt tijdens deze bijzondere concerttour nummers van zijn nieuwste album 'Zoals ik ben', zoals het voor een Zilveren Duif genomineerde lied 'Uw wil geschiede'. De CD is een soort verzameling geworden van liederen die in de afgelopen jaren dichtbij Lucas kwamen of die hem op de één of andere manier geraakt hebben.

Lucas: "Mijn muzikale smaak past eigenlijk niet in een hokje. Ik kan bijvoorbeeld genieten van een mooi klassiek werk, van een oude psalm, maar ook van een prachtige gospelsong. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van koormuziek. En die mix van stijlen vindt u ook terug op dit album en is ook te horen op de concertavonden."
Tijdens de concerten wordt speciaal aandacht gevraagd voor het wereldwijde werk onder vluchtelingen van Kerk in Actie. Hiervoor wordt ook gecollecteerd. Kerk in Actie ondersteunt al jaren gastvrije kerken en organisaties, die zich overal langs vluchtroutes en in conflictgebieden inzetten voor gevluchte, dakloze en ontheemde mensen.

Data

28 oktober - Oude Kerk te Zwijndrecht
5 november - PKN-gemeente te Surhuisterveen
10 november - De Regenboog te Harderwijk
19 november - Beatrixkerk te Ede
24 november - PKN-gemeente te Middelharnis

Concertavonden

Tijdens de concertavonden wordt Lucas Kramer begeleid door zijn band, bestaande uit o.a. Luca Genta en Denise Brand. Deze veelzijdige muzikanten zijn ook te horen op zijn laatste CD 'Zoals ik ben'. Ook Eveline Cocu en Myrthe Ebbers zullen hun medewerking verlenen en enkele prachtige duetten met Lucas ten gehore brengen.

De concertavonden starten om 19.30 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is de kerk geopend. Toegang is gratis. Reserveer uw gratis kaarten: www.zingenindekerk.nl

De Jonge Spartaan B4 in het nieuw gestoken

MIDDELHARNIS - Dit seizoen heeft De Jonge Spartaan maar liefst 32 jeugdteams. Dat elk team voor de vereniging belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat de B4 volledig in het nieuw is gestoken. Op de borst van de nieuwe shirts straalt het logo van shirtsponsor Van Alphen Makelaardij. Sponsor Alwin van Alphen was aanwezig om de nieuwe tenues uit te reiken. De spelers en begeleiding zijn uiteraard erg blij met de mooie shirts.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Rommelmarkt in Victoriahal

Zaterdag 7 november is weer de maandelijkse rommelmarkt in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. De markt is tussen 10.00 en 15.00 uur. De toegang is gratis.

Koffie-ochtend op 't Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum organiseert een gezellige koffie-ochtend op het Reginahof. Een ieder kan vrij binnenlopen om in "een ongedwongen sfeer andere mensen ontmoeten". De eerste ochtend is op dinsdag 10 november van 10.00 tot 12.00 uur. Deze ochtenden zullen in het vervolg iedere tweede en vierde dinsdag in de maand gehouden worden. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

GOEDEREEDE

Oud papier Apollo

De Stichting Koninklijke Fanfare 'Apollo' te Goedereede haalt zaterdag 7 november weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kunt u hierbij aanbieden. Graag het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Wie oud papier brengt bij de container op parkeerterrein het Hofje, dient dit te doen tussen 08.00 en 17.00 uur, dit om problemen te voorkomen.

Jumbo Supermarkt bij VVRG

De Vereniging Vrouwen Rondom Goeree (VVRG) organiseert een avond met mensen van de Jumbo Supermarkt. Coen Sperling, eigenaar/manager van 'Jumbo' te Ouddorp en twee van zijn assistentes, gaan de dames het één en ander over deze supermarktketen vertellen. Dit zal zijn op dinsdag 10 november a.s. in 'Oostdam' te Goedereede. Aanvang is 19.30 uur. Opgeven is wel gewenst. Dit kan bij Riet v. Ommeren, tel.nr: 0187-493205 (na 19.00 uur). Natuurlijk zijn niet-leden ook van harte welkom. Zij betalen € 5,- p.p. De volgende avond van de VVRG is de Kerstavond op 15 december a.s.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Roofviswedstrijd

Op zaterdag 7 november organiseert Sportvisserij-GO de jaarlijkse roofviswedstrijd. Er wordt om 8.00 uur verzameld in Middelharnis en om 15.00 uur wordt de wedstrijd daar weer afgerond. Iedereen ontvangt een speciale dag-badge, die bij elke gevangen vis gefotografeerd dient te worden. Er mag overal op Flakkee worden gevist, uiteraard alleen daar waar dat volgens de vergunning is toegestaan. Er wordt vanaf de kant en alleen met kunstaas gevit. Deelname is uitsluitend voor leden van Sportvisserij-GO en vanaf 14 jaar. Deelname kost € 5,- en moet aan de waterkant worden voldaan. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen. Tijdens de wedstrijd wordt het Catch & Release principe gehanteerd. Inschrijven kan via: www.sportvisserij-go.nl – programma – Roofvis Wedstrijden.

HERKINGEN

Postduivententoonstelling

P.V. De Luchtbode te Herkingen houdt weer haar jaarlijkse tentoonstelling en wel op 13 en 14 november. De locatie is het clubgebouw aan de Scharloodijk 32. Er is een vliegklasse en een showklasse. Ook draait het rad van avontuur met mooie prijzen. Er is tevens een bonnenverkoop van Kampioenen uit de regio (zie www.toppigeons.nl). De toegang is gratis en natuurlijk is iedereen welkom. De zaal is open op beide dagen vanaf 19.00 uur. Inlichtingen bij C. Logmans, tel. 0187-669762.

MIDDELHARNIS

De dementie-vriendelijke kerk

Hoe ga je om met mensen die dement worden? Hoe blijf je hen zorg bieden? En kunnen zij naar kerkdiensten blijven komen? Hoe geef je een bezoek vorm en inhoud? Het blijkt dat de kerk veel meer kan betekenen voor hen. Sterker: dementerenden kunnen veel betekenen voor de kerk. Annemarie Roding-Schilt, predikant-geestelijk verzorger en werkzaam bij Careyn in verpleeghuis Grootenhoek te Hellevoetsluis, schreef er een boekje over. En houdt daar een lezing over op donderdag 12 november. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de gemeente of betrokken is bij dementerenden. De aanvang is 20.00 uur en wordt gehouden in de Emmaüskerk te Middelharnis. Kijk op www.emmauskerkmiddelharnis.nl

Alzheimer Café

Morgen, woensdag 4 november, is er weer Alzheimer Café in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. Het gespreksonderwerp is 'het niet-pluis gevoel', over geheugenklachten en wat er meer gaande kan zijn. Gastspreker is dr. mevr. A. Briek. Het programma is van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Harp Muziektheatervoorstelling

Zaterdagmiddag 7 november om 16.00 uur is er een muziektheatervoorstelling met als titel 'De geschiedenis van de harp in vogelvlucht'. Een harporkest met 40 harpen neemt de bezoekers mee naar het ontstaan van de eerste harpen in de oudheid tot de elektrische harp van nu. Men kan luisteren naar het eerste deel uit het fluit- en harpconcert van Mozart, gespeeld door Cynthia Stoel, Jolien de Geest, begeleid door de pianist Timon van Dieren en naar de Tourdion, geschreven door Pierre Attaignant in 1530. Voorts passeren alle periodes van de muziekgeschiedenis de revue. Zo speelt de 7-jarige en zeer getalenteerde Davy van der Hoeven de Pavane, geschreven door Gabriel Fauré. En Aude van Panhuys speelt uit het moderne repertoire: Nuvole bianche van Ludovico Einaudi. De muziektheatervoorstelling wordt uitgevoerd door 40 leerlingen van harpdocente Ghislaine Voorrecht. Het concert begint om 16.00 uur. Kaarten: € 5,00 reserveren per email: harpproject2015muziekschoolgo@gmail.com

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 7 november is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 uur staat de organisatie klaar om hulpgoederen in ontvangst te nemen. Afgelopen maand is er een tweede kringloopwinkel geopend in Gherla, District Cluj. De loods kunt u vinden aan de Industrieweg 17 te Middelharnis en mensen van de werkgroep staan dan gereed om u te ontvangen. Zoals altijd is er behoefte aan (warme) kleding, huishoudelijke artikelen, kleine meubels, bruikbaar speelgoed, overbodige brillen, medicijnen en incontinentiemateriaal. Meer info is te vinden via http://www.oosteuropa-werkgroep.nl of telefonisch: 484228, 603051 of 486377.

OOLTGENSPLAAT

Ledenvergadering Dorpsraad

Donderdag 19 november organiseert de Vereniging Dorpsraad Ooltgensplaat in MFC 't Centrum, Weesmolenstraat 12, de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze vergadering zal beginnen om 19.30 uur. Voor deze algemene ledenvergadering zijn, naast de leden, ook alle inwoners van Ooltgensplaat die betrokken zijn of belang hebben bij het werk van de Dorpsraad van harte welkom. Inwoners die geen lid van de Vereniging Dorpsraad Ooltgensplaat zijn kunnen die avond kennismaken met de Dorpsraad en met hun werkzaamheden. Uiteraard hebben de niet-leden geen stemrecht in deze ledenvergadering. Na de algemene ledenvergadering gaat de Dorpsraad in gesprek met alle aanwezigen over de wensen en ideeën voor het dorp. De nieuwe kernwethouder, de heer Daan Markwat, zal zich deze avond aan de inwoners voorstellen en vertellen hoe hij denkt over de dorpsraad en over het dorp in het algemeen. De Dorpsraad is verder benieuwd naar wat er leeft bij iedereen. Wie aanwezig wil zijn, kan dit doorgeven voor 16 november aan jansengerrie65@gmail.com of a.den.exter@online.nl

OUDDORP

Lezing natuurfotografie

Donderdag 12 november organiseert de Activiteitencommissie HHG Ouddorp een lezing over natuurfotografie. De lezing wordt verzorgd door twee jonge fotografen, Jacob Kaptein en Jeffrey van Houten. Beiden studeren Bos- en Natuurbeheer aan de universiteit te Wageningen en hebben meerdere nationale en internationale prijzen gewonnen met hun natuur- en wildfoto's. Tijdens hun lezing zullen ze de aanwezigen meenemen naar het verhaal achter de foto's. Hoe zijn ze tot stand gekomen, waar zijn ze gemaakt en hoe benader je een onderwerp om het zo divers mogelijk te kunnen presenteren? De toegang is gratis, wel wordt er aan het eind van de avond een collecte gehouden voor het fonds kerkbouw. Aanvang 19.30 uur in Eben-Haezer, Preekhillaan 3.

Tabletcafé in de Bibliotheek

Op vrijdag 13 november van 18.00 tot 20.00 uur organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een Tabletcafé in bibliotheekvestiging Ouddorp. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet halen. TIP: neem uw tablet mee! Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden, bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis.

OUDE-TONGE

Open Schuur

Zaterdag 7 november wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, enz. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Sinterklaas

Dit jaar hoopt Sinterklaas op 14 november aan land te stappen in Oude-Tonge. Inmiddels is duidelijk dat de aankomst om 14.00 uur zal zijn. "Maar dit jaar is er wel iets anders", vervolgt de Pers-Piet zijn verhaal, "Sinterklaas wil met zijn tijd mee en stuurt daarom een Techniek-Piet vooruit!" Zoals het er nu naar uit ziet, zal deze Techniek-Piet in de loop van volgende week naar ons land komen om de voorbereidingen voor de intocht te treffen. Op de Facebookpagina van de intocht in Oude-Tonge (Zwarte Pieten Vereniging Oude Tonge) is te lezen dat deze Techniek-Piet graag wat hulp krijgt van creatieve mensen. "We zouden het leuk vinden als zoveel mogelijk mensen stoombootjes knutselen, want onze eigen boot is wel aan vervanging toe". Met al deze knutselboten zal de Grutterswei worden versierd, ze kunnen tot 13 november worden ingeleverd bij Drogisterij van Loon of Elektro van Loon, "dan zal de Techniek-Piet ze daar ophalen!" Als laatste noemde de Pers-Piet de Facebookpagina van de Zwarte Pieten nog. "Hierop is al het laatste nieuws te vinden, dus volg ons via 'Zwarte Pieten Vereniging Oude Tonge'. Tot 14 november!"

SOMMELSDIJK

Cursus Geestelijke Vorming

Op donderdag 12 november hoopt ds. R.A.M. Visser uit Terneuzen voor de Cursus Geestelijke Vorming te spreken over het actuele onderwerp: Kerkverlating. De bijeenkomst, waarbij iedereen hartelijk welkom is, begint om kwart voor acht in de zaal van de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Het cursusgeld bedraagt € 3,50 per avond, inclusief koffie en uittreksel. Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij Kati Mulder, tel. 0187-482443.

STELLENDAM

Goederen voor Roemenië

Vrijdag 6 november houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Inzameling Voedselbank

Op dinsdag 10 en woensdag 11 november houden de gezamenlijke kerken van Stellendam een inzamelingsactie voor de voedselbank Goeree-Overflakkee. Het gaat om de volgende producten: houdbare melk, koffie, thee, aardappelpuree, blikken soep, rijst, mix voor rijst, spaghetti, macaroni, mix voor spaghetti en macaroni, jam, hagelslag, pindakaas, chocoladepasta, ontbijtkoek, vacuüm verpakte vleeswaren. De inlevertijden zijn op beide dagen van 19.00 uur tot 20.00 uur. Bij de Gereformeerde Kerk, Kerkhoflaan 2, Hersteld Hervormde Kerk, Voorstraat 69 en de Hervormde Kerk, Bosschieterstraat 6. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om het te brengen, dan kan het bij u worden opgehaald, tel. 492570.

Sinterklaas komt

Op zaterdag 21 november komt Sinterklaas naar Stellendam. Om ongeveer 13.00 uur komt hij aan. Op de Voorstraat wordt een Pietenhuis ingericht, waar de Pieten kunnen slapen en waar de cadeautjes voor pakjesavond bewaard kunnen worden. Ook komen er posters te hangen op de ramen van de winkels. Vergeet niet om vrijdag voor de intocht naar de knutselfabriek ('t Haegse Huus) te gaan, hier kun je van 14.00 tot 16.00 uur iets voor de intocht maken.

Knutselmiddag 55+

Op donderdag 12 november organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN afd. Stellendam een knutselmiddag in het Haegse Huus. Er wordt een lantaarntje gemaakt met daarin een waxinelichtje op batterij en een kerstkaart. De entree bedraagt: € 3,50, dit is inclusief thee/koffie en materiaal. De zaal is open vanaf 14.15 uur. De aanvang is 14.30 uur. Opgeven kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel. 491653 of bij mevr. E.S. Spahr vd Hoek, tel. 602411. Ook belangstellenden buiten Stellendam zijn welkom.

ANBO Oostflakkee viert 60-jarig bestaan

Het bestuur van de ANBO afdeling Oostflakkee.

OUDE-TONGE - Op 7 november viert de ANBO afdeling Oostflakkee haar 60-jarig bestaan. Een zeer actieve afdeling, die in de loop der jaren altijd met de tijd is meegegaan en maar liefst 417 leden telt. Hoewel de toekomst thans wat onzeker is, wil het bestuur graag nog lang vooruit en zijn de voorbereidingen voor het jaar 2016 alweer in volle gang. Maar eerst wil men samen met alle leden even stilstaan bij dit jubileum, middels een receptie en een feestavond in de Grutterswei.

Door: Mirjam Terhoeve

Wim Koert en Lenie van den Berge zijn al vele jaren bestuurslid bij de afdeling Oostflakkee. Wim werd 15 jaar geleden voorzitter, omdat hij zijn zus had beloofd haar op te volgen en "belofte maakt schuld", verklaart hij. Lenie is al 13 jaar secretaris . Zij werd hiervoor gestrikt tijdens een computercursus. "Het zou niet zoveel tijd kosten werd me gezegd", lacht ze. Ja ja, maar we organiseren best veel en momenteel is het wel heel erg druk. Sinterklaas, kerst, de nieuwjaarsreceptie en natuurlijk ook nog het jubileum. Maar we doen het graag en gelukkig staan we er niet helemaal alleen voor. We hebben een voltallig bestuur van zeven mensen en iedereen heeft een taak op zich genomen. Daarnaast kunnen we tijdens de bijeenkomsten rekenen op de hulp van een aantal vrijwilligers".

Archief

Vanwege het jubileum is Wim maar eens in de archieven gedoken." De oprichting was in 1955", vertelt hij. "Toen werd er gestart met een Bond voor 'ouden van dagen' en er waren meteen 55 leden. De oprichters waren de heren De Vin, Van der Jagt, Pollemans en Beijer. In eerste instantie was het bedoelt om middagen te organiseren, waarbij de ouderen van 65 jaar en ouder elkaar konden ontmoeten. Die werden op steeds andere locaties gehouden. De mannen konden een kaartje leggen en de vrouwen namen een breiwerkje mee. De contributie bedroeg 12 centen per maand. Al spoedig bekommerde de Bond zich ook om de belangen van de ouderen". Wim haalt een brief tevoorschijn uit 1956, waarin bestuurslid Beijer bij de gemeente pleit voor financiële ondersteuning voor de aanschaf van kolen, gezien de koude winter en de lage inkomsten van de ouderen. Of de gemeente daar destijds op in is gegaan, is helaas niet bekend.

Met de tijd mee

In de loop der jaren is er veel veranderd. De bond voor ouden van dagen werd Bond voor Ouderen en tegenwoordig is het de ANBO en kan iedereen lid worden. "Onze afdeling is altijd met de tijd meegegaan", zegt Lenie. "Naast het kaarten en breien werd er gestart met het nog steeds populaire bingo. En aan het begin van het computertijdperk werden er vele computercursussen aangeboden. Later kwam daar de cursus internetbankieren bij. Deze bestaan nu niet meer. De belangstelling nam af, want de meeste leden weten inmiddels hoe dat allemaal werkt. Daarnaast zijn we gestart met het organiseren van themabijeenkomsten, waarbij uitleg wordt gegeven over zaken die ouderen aangaan. Denk aan de WMO, geld, voeding en woningzaken. Sinds een aantal jaren gaan we elke week sporten in de sportschool. En ook kan men rekenen op hulp bij de belastingaangifte, kortingen op uitstapjes, zorgpremies en verzekeringen, de maandelijkse nieuwsbrief en natuurlijk de reisjes, de BBQ, fietstochten en de gezellige bijeenkomsten. Niet voor niets hebben wij heel veel leden. Ons oudste lid is mevrouw Van Loon van 95 jaar en we hebben ook twee ereleden te weten, mevrouw De Boed en mevrouw Van den Berg". "We hebben zelfs nog een prijs gewonnen voor onze ledenwerving", voegt ze er trots aan toe.

Samenwerking en financiering

Om alle ontwikkelingen bij te kunnen houden worden er door de bestuursleden zelf ook cursussen gevolgd en is er overleg met de overkoepelende ANBO. Ook wordt er soms samengewerkt met de afdeling Midden- en West Flakkee en met de Zonnebloem. "Voor de financiering zijn we afhankelijk van sponsors en contributies", zegt Wim. "We willen de contributie zo laag mogelijk houden, zodat het lidmaatschap voor alle ouderen toegankelijk blijft. Dat betekent, dat wij als bestuur ook steeds meer zelf zijn gaan doen. Laatst zijn we een paar dagen bezig geweest met spek bakken en poters klaarmaken voor de potermiddag. Daar gaat heel wat tijd in zitten, maar zelf doen is goedkoper dan uitbesteden".

Momenteel is het bestuur druk met voorbereidingen van het jubileum. Dat wordt gevierd op 7 november aanstaande in de Grutterswei met een buffet, receptie en een feestavond. De leden hebben hiervoor inmiddels een uitnodiging ontvangen, maar men hoopt ook andere belangstellenden te ontmoeten tijdens de receptie, die gehouden wordt tussen 18.30 en 19.30 uur. Wim en Lenie nodigen, namens het hele bestuur, iedereen uit om dan even langs te komen.

Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl/afdelingen/oostflakkee

Kinderfeestje in het Streekmuseum: spannend en leerzaam

SOMMELSDIJK – Voor kinderen blijft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee gewoon open in de wintermaanden. Ze kunnen er, zoals ook in de rest van het jaar, een kinderfeestje houden: 'Zoek de schat van kapitein Zeebeer'. Spannend en leerzaam!

De schat van kapitein Zeebeer is gestolen door Rooie Klaas. Dat is een piraat die in de zestiende eeuw leefde en in opdracht van de koning van Denemarken schepen mocht kapen. Rooie Klaas is een figuur uit de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Hij ontdekte tijdens zijn kaperstochten een droogvallende plaat voor de haven van Goedereede. Die plaat werd ingedijkt en de nieuwe polder kreeg de naam van Rooie Klaas: Rooklaaspolder. Die polder is er nog steeds, tussen Goedereede en Goedereede-Havenhoofd.

De spannende geschiedenis van deze piraat komt tot leven tijdens het kinderfeestje in het Streekmuseum. Het museum heeft er een film voor laten maken. Daarnaast is er een speurtocht naar de schat van kapitein Zeebeer. De kinderen kunnen schrijven met een ganzenveer en krijgen uiteraard wat te drinken met wat lekkers.

Het feestje, dat ongeveer anderhalf uur duurt, is bedoeld voor kinderen uit de basisschoolgroepen 3 tot en met 6, maximaal tien per feestje. De prijs bedraagt 4 euro per kind. Begeleiders betalen slechts 1,50 euro. Een kinderfeestje in het Streekmuseum boeken kan via telefoon 0187 – 483778, 06 – 52153169 of via e-mail info.streekmuseum.go@kpnmail.nl.

Onder andere met 'Zoek de schat van kapitein Zeebeer' maakt het Streekmuseum de rijke geschiedenis van Goeree-Overflakkee tastbaar voor de jeugd. "Ook op deze manier profileert het museum zich als het Erfgoedmuseum van Goeree-Overflakkee: het Streekmuseum vertelt Eilandverhalen", aldus de leiding van het museum.

Financieringsmarkt Meet & Grow voor MKB'ers in de regio

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ondernemers met (groei)plannen hebben vaak extra kapitaal nodig om te kunnen investeren. Bancaire financiering is tegenwoordig niet meer de enige financiële oplossing om dit te realiseren. Het kan een lening zijn, maar steeds vaker worden ook andere financieringsbronnen benut zoals lease of deelname van een durfinvesteerder. Rabo Meet & Grow is een financieringsmarkt waar financiers op verschillende manier in contact komen met MKB'ers.

Rabo Meet & Grow is een regionale marktplaats waar ondernemers in contact komen met andere (regionale) verstrekkers van kapitaal. Tijdens deze bijeenkomsten delen ze ook kennis en netwerken met elkaar. Zo helpen financiers meer ondernemers aan een passende financieringsmix en kunnen bedrijven verder groeien.

Deelnemende partijen

Deelnemende partijen zijn o.a. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Port4Growth, DLL, Innovation Quarter, MBO & Groeifonds, Money Meets Ideas, Rembrandt en Rabobank. Ook de diversiteit van deelnemende bedrijven is breed. Van MKB-starters tot groeiende ondernemingen en zelfs overnemende ondernemingen.

18 november Nieuwe Energie Leiden

Op 18 november organiseert Rabobank Leiden-Katwijk samen met 12 andere lokale Rabobanken in Zuid-Holland, waaronder Rabobank Het Haringvliet, Rabo Meet & Grow in Nieuwe Energie in Leiden. Meer informatie en/of aanmelden? Ga dan naar http://rabo.nl/m388lamz.

Novemberconcert Vocaal ensemble Magnificat in Dirksland

DIRKSLAND - Het is een traditie, een concert van vocaal ensemble Magnificat onder leiding van Rinus Verhage, op een avond in november in de Hervormde Kerk van Dirksland. Dit jaar wordt het concert gehouden op zaterdag 14 november om 20.00 uur.

In de donkere dagen voor kerst zingt het koor muziek uit verschillende periodes en in verschillende stijlen. 'The Lamentation' van Bairstow bevat een gedeelte van de Klaagliederen van Jeremia en het is, evenals 'Out of the deep' van Rutter, muziek die de duisternis laat horen. In andere stukken zingt het koor over het licht dat overwint. Zo zal 'The Lord is my light' van Rutter ten gehore gebracht worden en 'Jesu meine Freude' van Bach. Beide stukken hebben een tekst die hoopvol gestemd is. Marya Heij begeleidt het koor bij de stukken van Rutter op cello en het orgel zal op deze avond bespeeld worden door de vaste begeleider van het koor, Wim Diepenhorst.

Een minder bekend stuk is 'Lux Aeterna' van Lauridsen. Het is moderne muziek, waarin de klanken elkaar raken, vastgrijpen en versterken. De tekst is in het Latijn en is een gebed dat vraagt om rust, erbarmen en eeuwig licht. Zoals u van Magnificat gewend bent, staat de vertaling en de tekst in het programmaboekje dat u uitgereikt wordt bij binnenkomst.

De toegangsprijs is 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar. Magnificat neemt u in deze donkere dagen mee naar het licht.

Beleef de Knöps Groep

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Zaterdag 7 november is voor Knöps een feestelijke dag. Gelijktijdig met de Opel- en Chevrolet Wintertestdag opent de regionale dealer zijn volledig gerenoveerde showroom.

"Ook in deze tijd blijven we vernieuwen", legt algemeen directeur Herman de Blok uit. "Inpandig is onze showroom voorzien van een compleet nieuwe vloer en zijn alle Opel-elementen, zowel binnen als buiten, vervangen door de nieuwe 'look & feel' van Opel." Het bedrijf van anderhalve hectare, waarvan een halve hectare bebouwd, ziet er als nieuw uit. "Met deze complete make-over kunnen we nóg beter inspelen op de wensen van de consument." Bezoekers kunnen er terecht voor alles wat met mobiliteit te maken heeft: tanken, autowassen, schadeherstel, leasing en heel veel auto's (nieuw en gebruikt).

Tevens staat deze dag in het teken van de 22e editie van de Wintertestdag: wie een Opel of Chevrolet heeft, kan deze zaterdag zijn auto op achttien punten gratis laten testen. Indien al deze onderdelen in orde bevonden worden, kunt u het Winterplan certificaat aanschaffen. Met dit certificaat bent u tot het voorjaar - 1 april 2016 - gedekt tegen eventuele gebreken aan de 11 meest wintergevoelige onderdelen. "Goed zicht is tijdens het autorijden van levensbelang. Zeker in de winter, als de dagen korter en donkerder worden." Daarom kunt u tijdens de Nationale Wintertestdag op zaterdag 7 november uw ogen gratis testen met de Pearle oogtest.

Knöps viert feest!

De showroom aan de Langeweg te Middelharnis/Sommelsdijk vormt het visitekaartje van de veelzijdige organisatie. "En in onze nieuwe showroom fonkelt dit weekend vanzelfsprekend de gloednieuwe Opel Astra." De Blok heeft er al in gereden tijdens de launch in Sevilla. "Heel mooi, fantastisch! Tweehonderd kilo lichter dan het vorige model, een lagere bijtelling en heel zuinig. Een onvoorstelbare auto in zijn klasse, die daarnaast ook nog eens een scherpe introductieprijs van € 19.995 kent." Maar er is meer... "Wie feest viert trakteert", stelt De Blok. Alle bezoekers van Knöps (tankende klanten en bezoekers van de nieuwe showroom) worden daarom deze zaterdag getrakteerd op een gratis portie verse Flakkeese friet. "Uiteraard van Westhoeve Potatoes."

Eiland in de spotlights

Vanuit de unieke ADAM-Store aan de Langeweg in Sommelsdijk is recent de 100ste ADAM afgeleverd. Om die reden organiseert Knöps voor een speciaal geselecteerd aantal ADAM-rijd(st)ers een tourrit langs tal van dorpjes en bezienswaardigheden op het mooie eiland. Dat Knöps zichzelf én het eiland Goeree-Overflakkee letterlijk en figuurlijk op de spreekwoordelijke kaart zet, is een bewuste keuze in de beleidsvoering. "In samenwerking met enkele gerenommeerde ondernemers én de gemeente Goeree-Overflakkee, zetten we ons eiland verder in de spotlights. Het gaat erom gezamenlijk aantrekkingskracht te creëren, mensen entertainen en nieuwsgierig maken om naar Middelharnis te komen. Goeree-Overflakkee moet je gewoon beleven!"

Relatiedag Bouwcenter Esselink:

Tijdens de Relatiedag van Bouwcenter Esselink. Foto's: Hans Villerius

'Samenwerken en positief denken!'

SOMMELSDIJK – Nadat commercieel directeur Koos Goedegebuur onlangs zijn veertigjarig jubileum vierde bij Bouwcenter Esselink werd in het kader van dezelfde jubileumviering afgelopen donderdagmiddag en -avond een Relatiedag gehouden. Een dag waarvoor de zakenrelaties van Esselink, en daarmee ook van Koos Goedegebuur, uitgenodigd waren om de banden aan te halen én om inspiratie op te doen voor de komende jaren.

Door Hans Villerius

Voor de genodigden was een gevarieerd programma samengesteld waarin licht sportieve activiteiten, interessante lezingen en gelegenheid elkaar te ontmoeten zich afwisselden. En met een uitstekend verzorgd buffet legde Esselink haar vele gasten 's avonds ook culinair in de watten. Plaats van handeling was Recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk.

Samen sterker

De jubilerende directeur ging ter opening van de Relatiedag in op het doel van deze bijeenkomst. "We hebben zeven jaar crisis achter ons en iedereen heeft dit op zijn eigen manier ervaren en beleefd. Hoe zijn we door deze jaren heen gerold? Al touw trekkend om de order, en om te scoren moest je alles uit de kast trekken. Een goede ondernemer wordt daar creatief van. Steeds zoeken naar mogelijkheden om toch de klant naar je toe te trekken en de order te scoren. Soms voor kostprijs en vaak onder de kostprijs. Ook de handel moest daarin in meevoelen. Jullie keken hoever je de prijs nog naar beneden kon trekken, om zo toch nog de kostprijs uit een project te kunnen scoren.
Ieder beleefde deze tijd op zijn eigen wijze. Maar is de crisis nu over? Gedeeltelijk hebben we dat zelf in de hand. Positief denken en handelen, en samenwerken in de bouwketen, dát moet succes geven! Wij geloven in de toekomst met als credo: 'Samen zijn we sterk, we hebben elkaar hard nodig!'", aldus Goedegebuur. "Maar hoe gaan we nu verder? Daar willen we vandaag met elkaar over nadenken en handreikingen voor doen. En leer van deze dag: samen zijn we sterker! Door met anderen aan het ordertouw te trekken komen we verder dan alleen en zullen we meer en beter scoren. Met elkaar kunnen we krachten, kennis en ervaring bundelen en zo scoren voor een beter rendement. Dat is belangrijk, daar moeten we heen, dat moet de richting zijn in de bouw. We moeten stoppen om voor kostprijs of daaronder werken te maken. Dat komt de kwaliteit, de duurzaamheid en de goede naam van de bouw niet ten goede. Om uiteindelijk die orderbal te scoren, vraagt dat je goed kunt mikken. En dát vraagt aandacht, training, conditie, kennis en inschattingsvermogen. Klantgericht werken is de belangrijkste factor voor succesvol ondernemerschap in de bouwbranche. Het advies moet zijn: investeer zowel in personeel als innovatie en ga klantgericht te werk. Als Bouwcenter Esselink willen we hieraan vandaag een bijdrage geven in positief denken en op een andere manier touwtrekken en scoren in de bouwmarkt van de toekomst."

Programma

Om hieraan ook op symbolische wijze invulling te geven, gingen tijdens het dagprogramma de ruim tweehonderd aanwezigen op sportieve wijze en in ongedwongen sfeer in de sporthal van De Staver met elkaar aan de slag met wedstrijdjes touwtrekken en doelschieten met een voetbal waarbij ín het doel heuse keepers van de Middelharnisse voetbalvereniging De Jonge Spartaan stonden.
Maar ook de lezingen van de genodigde sprekers gaven aan dat ondernemers in de praktijk sterker staan wanneer ze met en naast elkaar een groep vormen. Hiervoor werden dan ook handreikingen gedaan. Het waren directeur Pieter Struik van WebNL en van Beeldkracht, die inging op het belang van online succesvol zijn. En drs. Andy Mosmans, universitair docent en merkspecialist, liet zien hoe een bedrijf of een ondernemer zich tot een sterk merk kan maken.

Hartverwarmend

Voor de jubilaris was de Relatiedag een onvergetelijke bijeenkomst, zo sprak hij na afloop, en een hartverwarmende avond. "Ik ben trots op dit mooie bedrijf dat we met elkaar onder de zegen van de Heere hebben mogen uitbouwen. Een bedrijf met een goede naam in onze wijde regio en daarbuiten. Dat is niet alleen te bereiken door de inzet van de directie, maar dat hebben we met heel ons personeel – onder de zegen van de Heere – mogen bereiken."

Woonbeurs Goeree-Overflakkee zet eiland verder op de kaart

MIDDELHARNIS - Tieleman Keukens organiseerde afgelopen vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober in samenwerking met maar liefst 28 partners een inspirerende woonbeurs.

Deze editie was tevens de aftrap voor een bijzondere samenwerking tussen ondernemers en de gemeente Goeree-Overflakkee. Het begon al in de communicatie naar de beurs toe waarbij een eilandkrant is ontwikkeld in de look&feel van eilandmarketing. De oplage van de krant was maar liefst 220.000 stuks. Op de beursdagen heeft het enthousiaste promotieteam het eiland Goeree-Overflakkee heel sterk gepromoot en via Estate Invest werden er vele woningen verkocht op het prachtige eiland.

De woonbeurs zelf was weer een grote beleving voor jong en oud met o.a. vele kookdemo's van Caspar Bürgi (chefkok Atag en bekend van RTL4), Werner Hermsen (chefkok Miele), Quooker en Bora. Overal door de grote showroom van keukenspecialist Tieleman waren hapjes en drankjes, het was het een waar (woon)feest met voor ieder wat wils op het gebied van wonen als interieuradvies, vloeradvies, advies bij een nieuw te bouwen woning, (nieuwbouw)woningen, hypotheek en verzekeringen, wijnadvies, verf en behang, gezondheid en Wellness, aanrechtbladen, wintersport en uiteraard keukenadvies. Ook alle kinderen werden vermaakt in de bioscoop, in het Playstation centre en in de speelhoeken. De live muziek werd verzorgd door Els van de Wetering en de goede doelen werden vertegenwoordigd door Kika en Nederlandse Brandwonden Stichting. Het was een gezellige drukte in Middelharnis, beursbezoekers en keukenklanten uit heel Nederland en België wisselden elkaar deze dagen af.

In zeven jaar was dit de meest succesvolle editie van dé Woonbeurs van Goeree-Overflakkee. Volgend jaar zal de woonbeurs gehouden worden op 28 en 29 oktober 2016, die ook wederom vernieuwend zal zijn.

Dorpsraad Oude-Tonge tevreden over bewonersavond

OUDE-TONGE - De dorpsraad van Oude-Tonge kijkt met grote tevredenheid terug op de, goed bezochte, bewonersavond, die afgelopen woensdag werd gehouden. Ruim 50 inwoners van Oude-Tonge lieten zich voorlichten over het dorpsplan, wat is opgesteld voor de komende 5 jaar. Hierin zaten vele punten uit de enquête, die de vorige dorpsraad had gehouden. Na afloop van de presentatie konden er vragen worden gesteld. Uiteraard kwamen daarbij de subsidieregeling en vluchtelingenopvang naar voren.

Over het algemeen zijn de meeste mensen tevreden over hun dorp, maar met name de rijrichting van het verkeerscirculatieplan, zoals dat er nu is, roept bij velen vragen op en de wens is, dat de knelpunten worden aangepakt. Wethouder Trouwborst, mede verantwoordelijk voor het verkeer, legde uit, dat het moeilijk is om aan ieders wensen te voldoen, maar dat de evaluatie, mede door bezwaren van inwoners en ondernemers, zeker zal worden uitgevoerd. Een ander moeilijk punt is de waterkwaliteit van het Volkerak. Hoewel er vanuit het dorp vele verzoeken kwamen voor verbetering van het strandje, is het de waterkwaliteit, die parten speelt. "Een zwaar onderwerp bij de gemeente", vertelde Trouwborst, "collega van der Vlugt is hier heel druk mee bezig. Het zou immers mooi zijn om de recreatieve kwaliteit van het Volkerak te verbeteren.

Grutterswei

Ook aan bod kwam de Grutterswei. "Een waar hoofdpijndossier", gaf Trouwborst toe. "Er zijn op het eiland te veel accommodaties, die enorm veel geld kosten, terwijl de bezettingsgraad vaak erg laag is. Bij de gemeente speelt daarom de vraag, hoeveel geld willen wij hierin stoppen? Dat is dus afhankelijk van het gebruik. Tot 31 december wordt de Grutterswei gepacht door Optisport, maar het is nog niet duidelijk wat er daarna zal gebeuren". De dorpsraad liet daarop weten een werkgroep te vormen, samen met mensen van de verenigingen, die gebruik maken van de Grutterswei. In overleg met de gemeente zullen zij bekijken, hoe de toekomst van de Grutterswei er uit kan komen te zien. Iedereen was het er in ieder geval over eens, dat deze accommodatie behouden moet blijven.

Vluchtelingen

Uiteraard waren er ook vragen over de vluchtelingenopvang. De wethouder liet weten, dat de gemeente ieder jaar, volgens wettelijke verplichtingen, 70 tot 80 mensen opneemt. "Dat zal dit jaar niet anders zijn. Van grootschalige noodopvang is nog geen sprake. De burgemeester heeft in ieder geval wel aangegeven, dat onze gemeente bereid is om een tijdelijke opvang te realiseren, mocht daar vraag naar zijn. Hierbij wordt dan gedacht aan opvang in het voormalige gemeentehuis van Goedereede".

Verder was er de vraag of de culturele dag weer terugkomt en ook de sport/verenigingsdag. Deze evenementen werden in het verleden als zeer positief ervaren. De dorpsraad zegde toe de mogelijkheden te onderzoeken.

Kunst aan de haven

Naast de presentatie door de dorpsraad was er ook een presentatie door Mirjam Bentvelzen van de Stichting KunstPlus. Zij vertelde, dat ze in samenwerking met de Erfgoedtafel bezig is om een kunstwerk te realiseren op de Kaai. Hiervoor is Provinciale subsidie ontvangen. "Met dit kunstwerk wil men de Kaai levendig maken, maar ook de geschiedenis van de haven vertellen", liet ze weten. "De meeste havens op ons eiland hebben al een kunstwerk, maar Oude-Tonge, het dorp met, eerlijk is eerlijk, het mooiste havenkanaal , heeft dit nog niet. De Stichting wil dit realiseren middels het verzamelen van verhalen tijdens een bijeenkomst, medio januari 2016, met de inwoners van Oude-Tonge. Van de 5 meeste aansprekende verhalen wordt een kunstwerk ontworpen. De inwoners mogen drie ontwerpen kiezen, waarna een jury de winnaar kiest. De Stichting hoopt dan in december 2016, het kunstwerk te kunnen onthullen.

RTV SLOGO in gesprek met raadslid Henk van der Meer

OUDDORP - In de uitzending van donderdag 5 november van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met het raadslid Henk van der Meer. Hij is lid van de fractie van het VVD.

Met Van der Meer wordt gesproken over de portefeuilles die hij heeft als lid van de raad. Aan de orde komen zaken zoals ruimtelijke ordening, ruimte voor ruimte, volkshuisvesting, de posities van de woningbouwcorporaties en gemeentelijk gebouwenbeheer. Waarom is het zo moeilijk om deze te verkopen? Ook komen de verhouding binnen de raad aan bod, wordt er gesproken over het sportbeleid van de gemeente en is er aandacht voor zijn andere nevenfuncties die hij bekleed.
Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9:00 uur en via "programma gemist".
Heeft u een politiek onderwerp wat u onder de aandacht wil brengen bij de inwoners van Goeree Overflakkee? Of bent u politiek geïnteresseerd en wilt u meewerken aan het programma polivak als bijvoorbeeld technicus of redactiemedewerker? Geef dit dan door via polivak@rtvslogo.nl

INGEZONDEN
Stilte

Van de ingezonden brief in Eilanden-Nieuws van vandaag (27 oktober) spreekt vooral de laatste zin mij aan. Ook mij is de oorverdovende stilte bij de gemeente Goeree-Overflakkee, waar het de opvang van vluchtelingen betreft al lange tijd opgevallen. Al moet ik er bij zeggen dat dit me niet verbaasd. In mijn slechtste gedachten denk ik soms dat daarom de verzorgingshuizen De Goede Ree in Middelharnis en Ebbe en Vloed in Oude Tonge in sneltrein vaart zijn afgebroken.

Op de lege ruimtes is nog geen enkele bouwactiviteit of anderszins te bekennen. M.i. mooie terreinen voor snel te bouwen woningen voor vluchtelingen. Die moeten voor de winter klaar kunnen zijn.

Misschien een mooi project voor Estate Invest; nu eens niet bouwen voor de mensen met een goed gevulde portemonnee, maar voor diegenen die hard een dak boven hun hoofd nodig hebben.

Tannie van Eck, Oude-Tonge
tannievaneck@upcmail.nl

INGEZONDEN:

Reconstructie "Plaatweg" Stellendam

Nu de zo hoog bejubelde "reconstructie" van de Plaatweg bijna klaar is moet mij het volgende van het hart:

Met veel gemeenschapsgeld is deze weg nu versmald en zgn " veilig" gemaakt (aangezien er een maximum van 60 km/u zal gaan gelden)...niets is minder waar!
Wanneer twee auto's elkaar nu tegemoetkomen (snelheid niet relevant) moeten ze dermate naar de kant dat ze de daar aanwezige fietser in de berm zullen drukken....hetzelfde, maar dan nog erger, gaat natuurlijk op voor landbouwvoertuigen.
Welk wel denkend mens verandert nu een redelijk veilige weg naar deze situatie!?
Het enige wat nu overblijft is de weg totaal afsluiten voor het gemotoriseerde verkeer....behalve dan tractoren en bestemmingsverkeer; was dit eigenlijk de stiekeme opzet voor dit heel kostbare plan?

Lang leve de straks hopeloze doorstroming op de N215......ook zo'n onbenullig " veilig" twee-baans weggetje , maar wel van vitaal belang voor ons eiland.....

DIK SAMSOM
Langeweg 2
3251 LH Stellendam