info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

7 maart 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 7 maart 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Hand in hand tegen Brouwerseiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag sloegen natuurbeschermers, surfers, politici, recreanten en andere betrokkenen de handen in elkaar om een menselijk lint te vormen. Het uitgestrekte lint langs het Grevelingenmeer was een protestactie tegen kustbebouwing in het algemeen, maar vooral ook tegen de plannen voor Brouwerseiland. Brouwerseiland bestaat uit het aanleggen van een archipel met kunstmatige eilanden waarop recreatiewoningen worden gebouwd. Onderdeel van het plan is een jachthaven, horeca en andere voorzieningen.

Lees verder op pagina drie.

Modeshow Goed voor Goed

GOEREE-OVERFLAKKEE - Deze maand is het vijf jaar geleden dat Kringloopcentrum Goed voor Goed is gestart. Dit wordt op verschillende manieren gevierd, maar een absoluut hoogtepunt wordt de modeshow. Dit jaar voor het eerst in de Victoriahal in Dirksland. Van oud tot nieuw in de meest actuele kringloopmode. Na afloop is er gelegenheid om de kleding te kopen. De modeshow is op donderdag 16 maart, inloop vanaf 19.00 uur, om 19.30 start de show. Iedereen is van harte welkom, de entree is gratis.

Ongeval

OUDDORP - Zaterdagmiddag vond er een ongeval plaats in de Broekweg, waarbij een fietser en een personenwagen met elkaar in aanraking kwamen. De traumehelikopter kwam ter plaatse om hulp te verlenen, het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Kantoor gesloten

In verband met Biddag is het kantoor van Eilanden-Nieuws woensdag 8 maart vanaf 12.00 uur gesloten.

2 / 28

Agenda

Dinsdag 7 maart

OUDE-TONGE – Bijbelstudie over de eindtijd met Frank Ouweneel, vanaf 19.30 uur bij de Evangelie Gemeente Flakkee. Emmastraat 24 A, de toegang is gratis.

Woensdag 8 maart

ACHTHUIZEN – Bingo 55+. Aanvang 13.30 uur. Kosten: € 4,- p.p. Buurthuus, Kloosterstraat.
DIRKSLAND – Reginahof. Bingo-avond, verzorgd door Careyn Activiteiten Centrum. Aanmelden via mon.vanhuizen@careyn.nl of 06-53861647.
MIDDELHARNIS – Tabletcafé in de Bibliotheek van 10.00 tot 11.30 uur.

Donderdag 9 maart

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Thema-avond over autisme. Het Baken, Oost-Voorgors 52. Aanmelden: Caroline Lanser, autisme@meezhe.nl of 06-14302315.
OOLTGENSPLAAT – Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum aan de Weesmolenstraat. Meer info: 06-40701181.
STELLENDAM – Optreden Zeeuwse Sien bij De Stellevrouwen. Aanvang 19.30 uur in het Haegse Huus. Entree voor niet-leden € 7,-.
STELLENDAM – High-tea 55+ in het Haegse Huus. Aanvang 14.30 uur. Opgeven via 491653 of 602411.

Zaterdag 11 maart

MIDDELHARNIS – Concert The Psalm Project in de grote kerk van Middelharnis. Meer informatie en tickets via www.zingenindekerk.nl.
SOMMELSDIJK – RealTime-avond. Edudelta 'De Groen. Aanvang 19.45 uur. Spreker: Kees van Vianen over 'Belijden is doen!?!'. www.realtimego.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 uur tot 12.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Inleveren spullen Rommelmarkt Hervormde Kerk. Schuur fam. Van Kempen, Oudelandsedijk 4A te Oude Tonge. (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim. Meer info: 06-16794189.
NIEUWE-TONGE - Voorjaarsconcert slagwerkensemble Apollo met Blue Stocking Singers. Aanvang 20.00 uur. Ons Dorpshuis. Toegang is gratis.
STELLENDAM – Oliebollenverkoop t.b.v. Roemeniëcomiteé Hersteld Hervormde Kerk. Vanaf 8.00 uur op het Oranjeplein.

Maandag 13 maart

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen bij de Hervormde Kerk. Cursus Geestelijke vorming. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. A.L. Molenaar uit Yerseke, 'Intimiteit en seksualiteit, een Bijbels antwoord'.
OUDDORP – Ledenvergadering Oranjevereniging. HCR Akershoek,. 20.00 uur.
OUDDORP – Slotbijeenkomst Ouder worden. Spreker ds. Edwin de Jong. 14.30 uur. Ontmoetingsruimte Doopsgezinde Kerk.

Woensdag 14 maart

OUDDORP – Inloopochtend PSZ De Gornet. Van 10.00 tot 11.30 uur. Dorpstienden.
DIRKSLAND – Presentatie Omloop. TBP electronics Vlakbodem 19. Aan van 20.00 uur.
GOEDEREEDE – Oostdam bijeenkomst Vrouwen rondom Goeree. Ad Rooms over 'Groot gezin'. Oostdam, aanvang 20.00 uur. Meer info: 06-13035226.
MIDDELHARNIS – Lezing 'Luther voor het voetlicht' dr. Gert den Hartogh. 20.00 uur in de Emmaüskerk. Aanvang 20.00 uur. www.emmauskerkmiddelharnis.nl

'Op de bres tegen MS': doel binnen bereik

DIRKSLAND – Soms kan Robbert Westdijk het haast niet geloven, maar twee maanden actievoeren heeft al bijna het bedrag opgeleverd dat nodig is om hem tegen MS te laten behandelen. Eind vorige week stond de teller op 67.000 euro, op 8.000 euro na het benodigde bedrag. Maar dan is de opbrengst van de acties van zaterdag 4 maart nog niet meegeteld: een rugbywedstrijd in Stad aan 't Haringvliet en een wijnproeverij in Stellendam.

Door Kees van Rixoort

De benodigde 75.000 euro voor de behandeling van Robbert Westdijk komt binnen, dat is wel zeker. Maar, benadrukt de Dirkslander die in juni afreist naar Moskou om zich te laten behandelen, het inzamelen van geld gaat gewoon door. 'Op de bres tegen MS' wil namelijk niet alleen Robbert Westdijk helpen, maar ook andere MS-patiënten. MS staat voor multiple sclerose, een chronische ziekte van het zenuwstelsel die zorgt voor een langzame achteruitgang van lichaamsfuncties.

Vorig jaar september kreeg Robbert te maken met een MS-aanval, die er onder meer toe leidde dat hij enige tijd niet kon lopen, met moeite zijn handen kon gebruiken en geen controle had over zijn blaas. Voor Robbert en zijn vrouw Lisanne was dit het sein om de strijd tegen de ziekte aan te vangen. Ze hoorden over een behandeling van de ziekte die in Nederland niet mogelijk is en niet wordt vergoed: het transplanteren van stamcellen. Dit kan de verdere achteruitgang van lichaamsfuncties tegenhouden.

De stichting 'Op de bres tegen MS', opgericht door familieleden van Robbert en Lisanne, zamelt geld in om de behandeling te bekostigen. De stichting is eind december 2016 opgericht. "Het is sindsdien enorm gaan leven", zegt Robbert. "Er melden zich steeds meer mensen die iets willen organiseren voor het goede doel. Spulletjes verkopen bij de Albert Heijn in Ouddorp, koekjes bakken en verkopen – er wordt zo veel georganiseerd. Het is haast niet te geloven. De Bosseschool, waar ik vroeger op heb gezeten, is ook met iets bezig. Wat? Dat is nog een verrassing. Er gebeurt zó veel; veel weten wij niet eens."

Benefietavond

Wat Robbert wel weet is dat er op 25 maart een grote benefietavond is in dansschool Ri-Jo te Hellevoetsluis. "Ab van der Valk van Happy Music gaat daar belangeloos draaien en er is ook een optreden van Duncan de Moor."

Dat zal ongetwijfeld ook weer flink wat geld opbrengen. "Met 67.000 euro nu zijn we er al bijna. Als je bedenkt dat we op 28 december begonnen, dan is dat bizar en ongekend. Die 75.000 euro halen we wel, daar ben ik niet bang voor. Maar na mij wil de stichting de volgende ondersteunen. Er zijn zo veel mensen die MS hebben, ook op Goeree-Overflakkee." Via Facebook heeft Robbert contact met heel wat lotgenoten.

Aanvankelijk, toen de stichting net was begonnen met inzamelen, zou Robbert naar Mexico gaan voor de behandeling van zijn ziekte. Dat is veranderd. Nu gaat de reis naar Rusland, dat dichterbij ligt en minder tijdsverschil met zich meebrengt. Dat is beter in verband met de diabetes, waarmee Robbert ook te maken heeft.

Naast geld ontvangen Robbert en Lisanne veel berichten en opbeurende woorden. "Van Ooltgensplaat tot Ouddorp. Dat geeft een heel bijzonder gevoel: dat je er niet alleen voor staat. Ik kan me over alles wat er gebeurt nog dagelijks verbazen. Ja, 2017 wordt een bijzonder jaar. Ik kijk uit naar de behandeling. Op naar een beter leven."

Meer informatie is te vinden op www.opdebrestegenms.nl. Wie wil doneren kan dat doen via rekening NL32RABO0314952756 ten name van Stichting op de bres tegen MS.

"Als je niks doet bereik je sowieso niets"

Familie Sleeuwenhoek uit Wageningen.

Vervolg van de voorpagina

Familie Sleeuwenhoek uit Wageningen staat met z'n vieren naast elkaar en vormen samen een schakel in de menselijke keten. De man en vrouw en hun twee zoons dragen allemaal een wit T-shirt, daarop staat in grote letters: S.O.S, 'Save our Surfspot'. Ze vertellen dat ze bijna ieder weekend naar Scharendijke reizen om te genieten van de natuur. Het is zo'n twee uur rijden, maar dat hebben ze er graag voor over. "Als de plannen voor Brouwerseiland doorgaan gaat dit allemaal verloren. Dan wordt het genot van velen opgeofferd voor het genot van een kleine groep." Waarom ze deelnemen aan de actie? "Als je niks doet bereik je sowieso niets, de overheid moet leren luisteren naar de bevolking."

Een stationwagen met luidsprekers op het dak rijdt langs het lint. Ze vragen of iedereen ruim uit elkaar wil gaan staan, zodat het lint nog langer wordt. Tussen de bedrijven door vertellen de organisatoren even over de actie. "Er waren vooraf 477 aanmeldingen via Facebook, maar er zijn veel meer mensen gekomen. We schatten dat er minstens 700 mensen op de been zijn. Daar zijn we absoluut blij mee. Alle aandacht helpt om de kust te beschermen. We hopen dat de minister een streep zet door de plannen voor Brouwerseiland." Dan rijden ze weer verder, uit de speakers op het dak klinkt het nummer 'Aan de Kust' van de Zeeuwse band Blof. Het begint met: "De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht." Een vrouw in het lint roept: "Zet de muziek maar wat harder hoor. Even voor twaalven wordt het lint gesloten. Er wordt een oproep gedaan: "Het is vijf voor twaalf, sluit de rijen," de oproep kan zowel letterlijk als figuurlijk worden opgevat.

Trucker raakt de weg kwijt

NIEUWE-TONGE – Aan de N215 langs Nieuwe-Tonge is maandagmorgen 6 maart tegen negen uur opnieuw een vrachtwagencombinatie in de berm geraakt en daarin scheefgezakt. Anderhalve week geleden was dat hier ook het geval. Ditmaal betrof het een combinatie van Fleuren Compost. Het gewicht van de geladen aanhanger drukte het gerij diep in de zachte berm, die nog rul was van het herstelwerk nadat de vorige keer een vrachtwagen zich erin vastreed. De bermen zijn momenteel toch al zacht door het vele vocht dat er door de regen in vastgehouden wordt. Zware voertuigen die erin terechtkomen zakken daardoor al gauw tot zo'n halve meter weg, komen muurvast te zitten of kantelen om. Met behulp van een bergingsvoertuig en een telescoopkraan werd de vrachtwagencombinatie maandag weer op de pad gezet. Het verkeer werd ter plaatse geregeld. (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Geen eilandelijke kandidaat

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ons eiland mag dan - volgens ingewijden - op vele fronten stevig op de landkaart staan, politiek is dat nog niet het geval. Op de vorige week verspreidde kandidatenlijsten voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer op woensdag 15 maart is geen enkele inwoner van Goeree-Overflakkee te vinden. Dan komt Voorne-Putten er wat beter af met tenminste kandidaten uit Hellevoetsluis, Spijkenisse en Rockanje. Dat is opvallend zo blijkt uit een aantal eilandelijke reacties omdat er toch ruim 1000 kandidaten, verdeeld over 26 geregistreerde lijsten, worden gepresenteerd. In de landelijke verkiezingscampagne 2017 blijft het bij enkele korte werkbezoeken van politici aan ons eiland.

Peter Keuker bij Polivak

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van Polivak op donderdag 9 maart op RTV SLOGO is er een gesprek te horen van verslaggever Jan van Gurp met het raadslid Peter Keuker. Hij is fractielid van de PvdA, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad. Met hem zal het afgelopen jaar worden geëvalueerd.


Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19:00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist". Heeft u een politiek onderwerp wat u onder de aandacht wil brengen bij de inwoners van Goeree Overflakkee? Of bent u politiek geïnteresseerd en wilt u meewerken aan het programma polivak als bijvoorbeeld technicus of redactiemedewerker? Geef dit dan door via polivak@rtvslogo.nl

Open dagen bij CuraMare

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 14, 15 en 16 maart is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de woonzorglocaties van CuraMare. Tijdens deze week van de Zorg&Welzijn 2017, met als thema Maak kennis met kunde, openen meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren in Nederland.

Tijdens de open dagen bij CuraMare zijn er allerlei gratis activiteiten zoals workshops breien, bewegen, schilderen. Er zijn demonstraties, informatiefilms, rondleidingen door het gebouw en natuurlijk staat de koffie met wat lekkers voor u klaar. Op alle locaties is een interactieve informatiemarkt met informatie over de zorg, opleidingen, vrijwilligerswerk, de cliëntenraad, en nog veel meer.

Waar kunt u naartoe?

Dinsdag 14 maart, De Vliedberg Vliedberglaan 100, Ouddorp
Woensdag 15 maart, Ebbe en Vloed, 't Getij 3, Oude-Tonge
Woensdag 15 maart Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271, Sommelsdijk
Donderdag 16 maart, Geldershof Poldersweegje 2, Dirksland

De deuren zijn open van 10.00 tot 20.00 uur. Kijk voor meer informatie en de programma's per locatie op www.curamare.nl.

Darttoernooi en Charitybuffet voor Roparunteam 145

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Roparun is een estafetteloop voor teams van Parijs en Hamburg naar Rotterdam en wordt in het pinksterweekend voor de 26e keer gehouden. Een team bestaat uit ca 25 personen waarvan 8 lopers, 4 fietsers om de lopers te begeleiden en verder chauffeurs voor de busjes bussen of vrachtauto en masseurs / masseuses en verzorgers voor het eten en drinken.

Dit alles heeft tot doel om geld in te zamelen voor kankerpatiënten om het leven van deze mensen wat draagzamer te maken. Zo kunnen patiënten met hun gezin bijvoorbeeld een week kosteloos in een vakantiehuisje verblijven, heeft het ziekenhuis in Dirksland vorig jaar € 53.000,- gekregen voor de aanschaf van een hoofdhuidkoeler en heeft Calando jarenlang geld gekregen voor de exploitatie.
Vorig jaar is er € 5.415.691,- opgehaald wat aan veel doelen besteed wordt. Het motto van de Roparun is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven!'
Om geld in te zamelen hebben de Vrienden van Flakkee enkele acties op touw gezet.
Op 11 maart a.s. is er in De Bommelstee een koppel-dart-toernooi waar nog plaatsen beschikbaar zijn en op vrijdag 21 april is er in Restaurant het Gorsje een Charity buffet diner waarvan de gehele opbrengst voor de Roparun is.
Voor het dart-toernooi kan men zich opgeven via info@dartshopkattestaart.nl of 06-20454640.]
Meer info: www.vriendenvanflakkee.nl

Presentatie Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het bestuur van de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee houdt op dinsdag 14 maart een presentatiebijeenkomst voor de Omloop die dit jaar op 18 en 19 augustus wordt gehouden.

De presentatiebijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 14 maart om 20.00 uur bij TBP Electronics, Vlakbodem 19 in Dirksland. De zaal is open vanaf 19.30 uur.
Tijdens de bijeenkomst komen de volgende punten aan de orde: Toelichting op de route[s] van de 28ste Omloop; Activiteiten rond en langs de route tijdens de Omloop; Presentatie van het goede doel voor 28ste Omloop; Presentatie betrekken ondernemers bij de Omloop.

Voorjaarsmarkt 2Bkidz

DIRKSLAND – Op het terrein van kinderopvang 2Bkidz aan de Akelei 2 te Dirksland is zaterdag 11 maart, van 10.00 tot 14.00 uur een gezellige Voorjaarsmarkt. Voor zowel jong als oud zijn er tal van activiteiten te doen en zijn er leuke prijzen te winnen. Kom lekker springen op het springkussen, neem een minifotoshoot of kom voor een hapje en een drankje langs en neem een kijkje bij de kramen met producten die o.a. door de kinderen gemaakt zijn. Verkoop van boerenkaas, enveloppen trekken en win één van de gesponsorde prijs van de 'vriendjes van 2Bkidz'. De gehele opbrengst komt ten goede aan het vernieuwen van het speelplein voor de kinderen.

Fit4fun brengt cliënten Sjaloom Zorg in beweging

DIRKSLAND – Juni vorig jaar ging Fit4fun van start voor cliënten van Sjaloom Zorg. De viering van de eerste verjaardag volgt later dit jaar, maar op zaterdag 4 maart was er al een bijzondere activiteit om het winterseizoen van Fit4fun af te sluiten. In de Victoriahal te Dirksland kwamen de in fraaie blauwe Fit4fun-shirts gehulde cliënten bijeen om een workshop drummen mee te maken. De grote ballen, die als drumstel fungeerden, kregen flinke klappen te verduren.

Door Kees van Rixoort

Via Fit4fun kunnen cliënten van Sjaloom Zorg meedoen aan twee activiteiten (winterseizoen) of één activiteit (zomerseizoen) per maand. Het zijn ontspannende, creatieve en sportieve activiteiten, die altijd een activerende en sociale functie hebben.

Anneke Ravenshorst, die Fit4fun samen met Corrie de Boed en Hanny Roelofs coördineert: "Denk aan hapjes maken, een filmavond, spelletjes doen, een bingo. In het zomerseizoen gaan we weer meer naar buiten. Happen en trappen, bijvoorbeeld: met de fiets eropuit en ergens wat eten of drinken. Of wandelen. De bedoeling van Fit4fun-activiteiten is om cliënten uit hun huisje te krijgen, in contant te laten komen met cliënten van andere locaties – Sjaloom Zorg heeft er in totaal dertien – en zo een sociaal netwerk op te bouwen. Door de activiteiten steeds in een andere Sjaloom-locatie te houden, proberen we de drempels te verlagen, zodat men ook eens bij elkaar op de koffie gaat en in beweging komt. Dat geldt trouwens ook voor de cliënten die niet in een van de locaties wonen, maar thuis."

Volgens Anneke Ravenshorst is het eerste seizoen van Fit4fun tot nu toe een groot succes. "Per keer doen er veertig, vijftig cliënten mee, en het aantal neemt steeds nog toe. Het is duidelijk dat Fit4fun voorziet in een behoefte. Er was dan ook een grote vraag naar activiteiten. We zijn heel tevreden over het resultaat: de deelnemers leren elkaar kennen, je ziet vriendschappen ontstaan." Ze benadrukt dat dit initiatief ook zo'n succes is door de inzet van een grote groep vrijwilligers, veelal familieleden van cliënten. En door de financiële ondersteuning van de Vrienden van Sjaloom Zorg. Dat is nodig, want om de deelname te stimuleren hanteert Fit4fun het 'laagdrempelige tarief' van 1 euro per deelnemer per activiteit.

Als Anneke Ravenshorst dit allemaal vertelt gaat de drumworkshop verder. Het ziet er dynamisch uit en het plezier spat eraf. Na twee uur drummen staat er voor alle deelnemers patat en frikandellen klaar. Laat het zomerseizoen maar beginnen.

Voorjaarsmarkt met gratis complimenten!

SOMMELSDIJK – In woonzorgcomplex Nieuw Rijssenburgh te Sommelsdijk was vorige week woensdag de centrale hal veranderd in een soort markthal. Het was er weer tijd voor de jaarlijkse Voorjaarsmarkt. In diverse kramen en op tal van verkooptafels lag allerlei koopwaar uitgestald. Enkele ondernemers waren er vertegenwoordigd, maar voor het overige waren het vooral producten die in eigen huis gemaakt waren, door verschillende bewoners tijdens de schilderclub of op de dagbesteding.

Tekst en foto: Hans Villerius

Speciaal aan deze markt is dat er geen winstoogmerk aan verbonden is, maar puur als activiteit bedoeld is voor de bewoners, dat ze weer even wat anders zien en horen én mensen uit het dorp kunnen ontmoeten, want die weten de Voorjaarsmarkt ook goed te vinden. En omdat het 1 maart Nationale Complimentendag was, werden er ook heel wat kaartjes uitgewisseld met daarop een persoonlijke boodschap waarom de één de ander zo erg waardeert! Organisator van de Voorjaarsmarkt Lia Vervloet, coördinator van het vrijwilligerswerk in Nieuw Rijsenburgh, had het deze dag prima naar haar zin. Een gezellige bedrijvigheid, bewoners die een verzetje hebben én mensen die aan elkaar complimentjes uitdelen: ingrediënten genoeg voor een geslaagde dag, met dank aan de vele vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet. Voor 13 december staat de Winterfair al weer op het programma, die samen met leerlingen van het Edudelta College te Middelharnis georganiseerd en gehouden zal worden.

Dichters laten je anders kijken in het museum

De Reizende Dichters onderbraken hun reis van de Voorstraat naar het Kerkstraatje nabij het Koeienwachtertje.

SOMMELSDIJK – "Je gaat anders kijken, en dat ik ook de bedoeling. In dit prachtige museum kun je een reis door de tijd maken", zei Hein Mijs tijdens de opening van de expositie 'Dichten bij dingen. Met een lach en een traan' in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Dat je anders gaat kijken naar objecten in het museum is te danken aan de gedichten die de Reizende Dichters hebben gemaakt over bijvoorbeeld de smederij, de bedstee, de noodradio, het koffiekokertje, het RTM-trammetje, het winkeltje en een keuvel.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Zaterdag 4 maart was de opening van 'Dichten bij dingen'. De gedichten zijn het hele seizoen in het museum te zien: tot 31 oktober. Wie een smartphone heeft – en wie heeft die tegenwoordig niet – kan bovendien via een app meer informatie, een foto, een filmpje of een geluidsfragment tevoorschijn toveren. Daarnaast zijn op die manier opdrachten te downloaden. Het museum en de Reizende Dichters verwachten dat dit veel interesse zal wekken, ook van de jongere generaties.

Voorafgaand aan het officiële openingsmoment lazen dichters hun gedichten voor in de remonstrantse kerk aan de Voorstraat in Sommelsdijk. Een troubadour, Willem Arends, luisterde de bijeenkomst op met rustgevende poëtische liederen, deels gebaseerd op de gedichten die nu in het Streekmuseum te zien zijn. Ook presenteerden de Reizende Dichters een extra editie van het tijdschrift o-o-go, dat geheel aan 'Dichten bij dingen' is gewijd en waaraan ook twee fotografen van De Rarekiek hun medewerking hebben verleend.

"Het was een grote reis van de Voorstraat naar het Kerkstraatje, misschien wel het mooiste straatje van Nederland", zei Mijs aan het begin van zijn openingstoespraakje. Hij legde een verbinding tussen de Reizende Dichters en de traditie van de rederijkers, waarvan Sociëteit Rethorica in Sommelsdijk de voortzetting is. Mijs is een van de leden van Rethorica. "Wat ik ook belangrijk vind is dat er verbinding is gemaakt tussen het museum, de dichters en De Rarekiek. Alles draait om samenwerking, want cultuur verbindt."

"Indrukwekkend en inspirerend"

Tijdens het SGP bezoek bekenden zelfs geiten politieke kleur, was er aandacht voor de kleinen in de samenleving en kreeg Van der Staaij een SPG-kleurige Keeskaas in handen gestopt.

OUDDORP – In het kader van de komende Tweede Kamerverkiezingen bracht afgelopen vrijdag het SGP-campagneteam een bezoek aan Goeree-Overflakkee en aan Zeeland. In aanwezigheid van onder andere Tweede Kamerfractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij en partijvoorlichter Menno de Bruyne bracht het team 's morgens een bezoek aan Coöperatie Westvoorn en aan Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest Nederland, beide te Stellendam, en 's middags aan de Mèkkerstee te Ouddorp. "Inspirerend", zei Van der Staaij, "wat voor moois er op Goeree-Overflakkee gebeurt."

Tekst en foto's: Hans Villerius

In Stellendam stond tijdens het bezoek de innovatie in de visserijsector centraal. "Indrukwekkend!", zo gaf de SGP-voorman aan. Hij liet zich ook informeren over de regel- en controledruk die de vissers ervaren met betrekking tot het verplicht aan land brengen van de bijvangst. Een slechte zaak, vindt Van der Staaij, die daarom graag de visserij uít de Europese Unie haalt en de visserij bedrijvende landen als groep zelf graag laat bepalen aan welke regelgeving de visserij zich dient te houden. Aansprekend zei hij het voorbeeld te vinden van vissers die op bepaalde leeftijd het zware werk op zee inwisselen door aan de wal verder te gaan in dezelfde branche. "Zij laten zien hoe je er invulling aan kunt geven wanneer je langer door moet gaan in een sector waarin het werk zwaar is."
In Ouddorp kon van nabij worden gezien hoe onder één dak invulling gegeven wordt aan dagbesteding en begeleiding van mensen met een psychische zorgvraag, in combinatie met het runnen van een commerciële melkveehouderij, kaas- en ijsmakerij, en die meteen een recreatieve voorziening vormt. "Bijzonder dat in de samenleving partijen zo'n link naar elkaar weten te leggen en samen zó'n waardevolle voorziening vormen." Ook op de Mèkkerstee viel te beluisteren dat overmatige controledruk als frustrerend ervaren wordt.
Desgevraagd zei Kees van der Staaij het van belang te vinden de campagnetijd vooral ook te benutten door het veld in te gaan. "Je moet zo dicht mogelijk bij de samenleving komen, om daar met eigen oren en ogen te horen en te zien wat er leeft, behoeften te proeven, knelpunten te beluisteren, signalen op te vangen en je te laten inspireren, met als doel dit te vertalen naar beleid of naar afzwakking van maatregelen, zowel op Europees niveau als in het Haagse kabinet."
Een filmploeg van het tv-programma 'EenVandaag' liep deze dag met het SGP-campagneteam mee. Een dag later was de uitzending. Deze is terug te kijken op onder andere www.sgpgo.nl.

INGEZONDEN:
'Tijd voor serieuze vergoeding voor windparken'

Afgelopen maandag is officieel bekend gemaakt dat onze gemeenteraad heeft ingestemd met de bouw van "Windpark Haringvliet". Voor wie het nog niet weet: Windpark Haringvliet betreft 6 nieuwe windturbines, die tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet komen te staan, ongeveer halverwege tussen de buitendijk en het Eneco-gebouw. Hiermee komen deze molens op ongeveer 1,5 km van de bebouwde kom van Stad aan 't Haringvliet te staan. Dit is verder weg dan de huidige molens, die aan de buitendijk staan, maar de nieuwe worden wel groter.

Onze regering en de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Goeree-Overflakkee de opdracht gegeven om de komende jaren 225 megawatt aan windturbines te realiseren. WindPark Haringvliet is daar met 18 MW een onderdeel van, net als het recent gebouwde Windpark Battenoert. We weten allemaal dat we minder olie en kolen moeten gaan gebruiken, dus de overgang naar schonere energievormen, zoals zon en wind, is op zich een goede stap.

Toch blijft er bij omwonenden altijd weerstand bestaan tegen de aanleg van windmolenparken, ondanks allerlei inspraakrondes en voorlichting. Dit geldt niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar in heel Nederland. Die weerstand is ook terecht, want ondanks alle berekeningen en effectrapportages, blijken windmolens toch geluidsoverlast te geven, om maar niet te spreken van horizonvervuiling.

Volgens mij heeft die weerstand voor een groot deel te maken met de onevenwichtige verdeling tussen de lusten en de lasten van windmolenparken. Hoeveel weerstand zou er op Goeree-Overflakkee nog zijn, als de OZB gehalveerd zou kunnen worden door de komst van windturbines? Of als alle voorzieningen in de kleine kernen, zoals scholen en winkels, niet alleen op peil gehouden zouden kunnen worden, maar zelfs verbeterd?

Dat lijkt misschien onmogelijk, maar reken eens even met mij mee. In totaal moeten we 225 MW aan windturbines gaan plaatsen. Deze leveren in onze omgeving totaal ongeveer 550.000 MWh per jaar op. Dat is 550 miljoen kWh, om het uit te drukken in iets dat je op je energierekening terug ziet. Met een energieprijs van ongeveer 10 cent per kWh (inclusief subsidie), praten we dus over een jaaropbrengst van 55 miljoen euro. Dat zijn de lusten en die komen voornamelijk ten goede aan de exploitanten van de parken, dus Eneco, Nuon, etc.

Maar stel je nu eens voor dat we de vergunningen voor dergelijke windparken eens niet zomaar zou "weggeven", maar in plaats daarvan gecompenseerd zouden worden met een deel van de opbrengst van de parken. Dat klinkt misschien raar, maar dat is het eigenlijk niet. Wij, als inwoners van Goeree-Overflakkee, krijgen de lasten van de windparken, in de vorm van geluidsoverlast en horizonvervuiling. Wij, de inwoners van Goeree-Overflakkee, geven de windparkexploitanten de mogelijkheid om geld te verdienen aan onze overlast. We maken het voor Nederland mogelijk om te voldoen aan internationaal gemaakte afspraken met betrekking tot duurzame energie. Is het dan zo raar dat we daar iets voor terug zouden krijgen?

Maar wacht: we krijgen al iets terug! Voor Windpark Haringvliet zal Nuon jaarlijks 30.000 euro in een speciaal windfonds storten, waarmee maatschappelijke projecten in de omgeving gefinancierd kunnen worden. Dat lijkt aardig, maar het is natuurlijk een schijntje, een vorm van liefdadigheid. Volgens bovenstaande berekening komt de opbrengst van Windpark Haringvliet uit op ongeveer 4,5 miljoen euro per jaar. Daarvan krijgen wij, als inwoners, dan 30.000 euro, dus dat is minder dan 1%. En dat krijgen we dan nog indirect via een windfonds ook.

Voor iets dat schaars is, kun je geld vragen. Goede locaties voor windparken zijn schaars, omdat Nederland behoorlijk volgebouwd is. In Flevoland wordt 10 tot 30% van de jaaropbrengst afgedragen voor gebiedsontwikkeling, dus het kan wel degelijk. Wordt het niet eens tijd dat ook wij een serieuze vergoeding voor de aanleg van windparken gaan vragen, in ruil voor onze schaarse rust en ruimte?

Andre van Groningen
Stad aan 't Haringvliet

Politie Rotterdam-Rijnmond voor één dag vrijwilliger bij A Seal

STELLENDAM – Op vrijdag 10 maart kleurt A Seal Zeehondenopvang en Expo blauw. Een aantal medewerkers van de politie Rotterdam Rijnmond komt dan vrijwilligerswerk doen bij Stichting A Seal. De agenten zullen diverse klussen aanpakken zoals schilderwerk en schoonmaken.

Politie Rotterdam Rijnmond komt met dit initiatief in het kader van 'NLdoet'. Deze jaarlijkse terugkerende landelijke actie wordt georganiseerd door het
Oranjefonds, in samenwerking met duizenden organisaties. NLdoet zet vrijwilligers in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag de handen uit de
mouwen te steken. In 2016 bracht de actie een recordaantal van 350.000 Nederlanders op de been bij meer dan 9.200 klussen. De politie Rotterdam
Rijnmond doet elk jaar mee aan NLdoet en heeft dit jaar A Seal als organisatie uitgekozen. A Seal ontvangt hiervoor een mooi bedrag van het Oranjefonds, wat gebruikt wordt voor de opvang zeehonden.

CU-prominent Carola Schouten luistert en prikt afval op Flakkee

MIDDELHARNIS – In de drukte van de verkiezingscampagne en tussen de eindeloze debatten over de toekomst van Nederland en welke partijen die vorm gaan geven door, deed ChristenUnie-Kamerlid en –kandidate voor een volgende periode Carola Schouten zaterdag 4 maart het rustige Middelharnis aan. Samen met nog enkele kandidaten, onder wie de van Goeree-Overflakkee afkomstige Pieter Grinwis, en eilandelijke CU'ers deelde ze flyers uit, ruimde ze zwerfvuil op en ging ze in gesprek met passanten.

Door Kees van Rixoort

"De campagne gaat goed", zegt Carola Schouten na het papier prikken en de gesprekken en gesprekjes op straat. "Vandaag zijn we met vijf bussen door het hele land aan het toeren. Het is een intensieve tijd, zo richting de verkiezingen, maar het Kamerwerk ligt stil. Het mooie vind ik dat je overal komt en mensen kunt spreken."

Over de contacten op straat is de CU-politica zeer te spreken. "Ik proef veel enthousiasme. Ook kom ik mensen tegen die nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen. Dan breng ik naar voren waar onze partij voor staat, wat onze waarden zijn. Maar ik probeer zo veel mogelijk te luisteren naar wat mensen belangrijk vinden en wat er speelt. Ik loop niet alleen onze boodschap te verkondigen."

Ouderenzorg

Volgens Carola Schouten is vooral de zorg een thema dat veel mensen belangrijk vinden, vooral de ouderenzorg. Daarnaast praat ze op straat veel over waardig ouder worden, ook in de context van het zelfgekozen levenseinde, waar andere partijen voor ijveren. "Daarin onderscheiden we ons. We moeten er werk van maken dat ouderen zich geliefd voelen en minder eenzaam. Dat neemt de vraag naar een zelfgekozen levenseinde weg."

Schouten, die in Rotterdam woont, kende Middelharnis niet goed. Ze was ervan onder de indruk. "Een mooie stad", zei ze, "en best schoon." Dat laatste was opgevallen omdat zij en de rest van het CU-gezelschap met prikkers en vuilniszakken door het dorp liepen om zwerfvuil te ruimen. Eerder hadden lokale partijleden dat al gedaan bij de bospaadjes ten westen van Sommelsdijk. Dat leverde een stuk of wat volle vuilniszakken op.

"We willen tijdens de campagne ook dienstbaar zijn", verklaarde Carola Schouten de opruimactie in het centrum van Middelharnis. "Als we ergens zijn geweest, willen we die plaats graag schoner achterlaten. Goed voor je omgeving zorgen, dat vindt de ChristenUnie belangrijk, en zwerfvuil hoort niet in die omgeving thuis."

Dan – na het verorberen van een SGP-lekkernij en het in ontvangst nemen van een PvdA-roos op het Diekhuusplein, waar een kleine verkiezingsmarkt was – stapt de CU-delegatie weer in de bus om de campagne te vervolgen in Tholen en Middelburg. Op de valreep wil Carola Schouten nog wel haar verwachtingen van 15 maart uitspreken: "Wij zijn hoopvol gestemd. De grootste zullen we niet worden, maar het zou mooi zijn als we iets winnen. Het ziet er goed uit."

Visafslag neemt nieuwe mijnzaal in gebruik

Piet Sperling in zijn 'eigen bankje' in de Mijnzaal, druk bellend met opdrachtgevers.

STELLENDAM – In alle vroegte, vrijdagmorgen even na 06.30 uur, kon UFA (United Fish Auction) met trots de volledig gerenoveerde en elektronisch vernieuwde Mijnzaal in gebruik nemen. Een kort feestelijk moment voor directie, medewerkers, handelaren en kopers op de 'Visafslag' aan de Stellendamse buitenhaven. Directeur Johan van Nieuwenhuijzen gaf aan dat deze uitvoering voor UFA nog meer bedrijfszekerheid biedt. Een belangrijke innovatie. Bovendien is er een betere werkplek gecreëerd voor de kopers. Na 45 jaar is de oude Mijnzaal nu vervangen. Daarvoor in de plaats een Visafslag Stellendam met de meest geavanceerde ict-faciliteiten.

Door Jaap Ruizeveld

Afgelopen weken is hard gewerkt aan dit nieuwe paradepaardje, dat nestor Piet Sperling (77), met een ludieke onthulling van 'zijn' bankbordje in bedrijf stelde. Sperling is commissionair/viskoper voor een aantal grote bedrijven zoals Schmidt Zeevis en Ploeg Garnalen. De Visafslag Stellendam is klaar voor de toekomst. Maar om 7.00 uur precies startte locatiemanager en veilingmeester Eric de Jong als vanouds de visverkoop, van 10 schepen. Kopers kunnen vanuit de Mijnzaal ook gelijktijdig de afslag volgen op andere aangesloten veilingen. Bijvoorbeeld in Scheveningen. Het elektronisch Pefa-systeem biedt toegang tot een grote markt in binnen- en buitenland. Sinds 2008 is Pefa eigendom van de samenwerkende Nederlandse visafslagen Den Helder/Texel, Den Oever, IJmuiden, Scheveningen, Stellendam en Colijnsplaat.

Handelaren en kopers actief in de vernieuwde mijnzaal.

Oplettendheid

"In de pauze heb ik wel even tijd voor een gesprekje", zegt Piet. Op zijn werkplek hanteert hij voortdurend de telefoon. Meldt zijn opdrachtgevers hoe mooi "de tongen" zijn. Hij volgt nauwgezet de informatie op zijn scherm en kijkt geconcentreerd op de mijnklok naar de teruglopende prijzen voor de verschillende vissoorten. Hij kiest - regelmatig in samenspel met thuiskopers - het meest geschikte moment om met een druk op de knop een partij veilig te stellen. Het vereist grote oplettendheid en accuratesse. Het is concurrerende handel. Piet Sperling heeft in de afgelopen tientallen jaren veel vakkennis opgedaan. Lange tijd had hij zijn eigen bedrijf, een winkel en garnalenpellerij aan de Molenkade in Stellendam. In 2009 kwam daar een eind aan.

Mijn hobby

Na de visverkoop van de eerste vijf schepen last veilingmeester De Jong een pauze in. In die fase worden de aan land gebrachte vissoorten van de vijf resterende schepen gesorteerd. Daarna wordt om 09.00 uur de tweede veiling ingezet. Piet geeft mij een signaal. De zeer vriendelijke commissionair is een bescheiden man die eigenlijk liever alleen zijn werk doet. "Ik kan dit niet missen. Het is mijn hobby. Ik ben er mee vergroeid", zegt de nestor. "Viskopen en verkopen, met accenten op garnalen. Zo was en is het al vanaf 1967." Zijn werkzaamheden in de Mijnzaal op vrijdag beslaan vele uren. Dat kan - met voorbereidingen - een enkele keer al morgens vanaf 05.30 uur zijn. Piet staat bekend als punctueel. "Een man die overal oplossingen voor weet te vinden," zeggen mede-inkopers. Maakte hij vroeger alleen schriftelijk aantekeningen en werkte hij volop met de fax, de oprukkende digitalisering is hem inmiddels ook niet vreemd. "Toch beheers ik niet alle details", geeft hij aan. Snel moet hij weer aan de slag. "Want geen door mij gekochte partij gaat hier weg voordat ik het gezien heb", zegt hij afsluitend.

"Het is best mooi geworden," vertelt veilingmeester De Jong tussen de bedrijven door. Al ruim 25 jaar is deze Ouddorper een gewaardeerde kracht op de Visafslag. Met Yvette Lupgens en Mariska van der Linde, de 'rechter handen" van UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen, vormde hij het begeleidende team voor deze belangrijke innovatieve vernieuwing van de Mijnzaal.

Oriëntatiereizen

Dit jaar maakt een deputatie van UFA in samenwerking met (vis) handelaren en kopers twee Europese oriëntatiereizen. Medio deze maand maart wordt een bezoek gebracht aan de Visafslag in het Zweedse Stockholm die onlangs ook is aangesloten op het Pefa-veilingsysteem. In september is er een excursie naar Sicilië.

RTV Slogo zoekt nieuwe bestuursleden

GOEREE-OVERFLAKKEE - RTV Slogo, de lokale omroep van Goeree-Overflakkee, is dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden die mede de koers van de omroep gaan bepalen in de toekomst. Het bestuur is momenteel met drie bestuursleden te dun bezet om alle afdelingen binnen de omroep voldoende aan te sturen. Vandaar dat nieuwe bestuursleden zeer welkom zijn.

De omroep wil graag doorgroeien en zoekt enthousiaste mensen met leiderschapskwaliteiten en bestuurlijke ervaring die samen met de huidige bestuursleden, de koers van de omroep willen bepalen.

''RTV Slogo heeft als ambitie om in de komende jaren te gaan groeien en daar hebben we dringend hulp bij nodig. Het dagelijks brengen van lokaal nieuws en informatie aan de inwoners van Goeree-Overflakkee is het doel en dat willen wij graag zo professioneel mogelijk doen. Het betreft een veelzijdige functie waarin je actief kan meedenken over het verder groeien en professionaliseren van de omroep. Het aansturen van alle processen die hier aan te pas komen is iets waar jij als bestuurslid, in overleg met de andere leden van het bestuur, een essentiële bijdrage aan kan leveren. De functie is qua tijdsindeling vrij in te vullen dus je kan werkzaamheden verrichten op het tijdstip waarin het jou goed uitkomt. Als bestuurslid van een lokale omroep is het natuurlijk een pre als je weet welke werkzaamheden er bij het maken van lokale media komen kijken. Daarom is enige ervaring met lokale media wel gewenst. Maar bovenal zijn bestuurlijke- en leiderschapskwaliteiten het belangrijst'', aldus het bestuur van RTV Slogo.

RTV Slogo heeft een eigen radio, tv en internet afdeling. De ambitie van de omroep is om in de toekomst deze drie kanalen nog meer cross mediaal in te zetten zodat ze elkaar optimaal kunnen aanvullen op het gebied van dagelijks lokaal nieuws, evenementen en achtergronden. Kortom, een omroep voor iedereen van het eiland, die nog maar aan het begin staat en wil doorgroeien.

Voor meer informatie en/of vragen kan men contact opnemen met de voorzitter Teun Bakelaar via email: teun.bakelaar@rtvslogo.nl of telefoonnummer: 06 – 23 63 05 56

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Italiaanse maaltijd

Door onvoorziene omstandigheden kon de Italiaanse avond van 2 februari helaas niet doorgaan. Deze avond wordt u nu aangeboden op woensdag 15 maart. Er wordt een driegangenmenu geserveerd uit de Italiaanse keuken, bereid met verse ingrediënten. De kosten zijn € 11,50 p.p. U wordt om 18.00 uur verwacht aan de Reginahof 1 te Dirksland. Wilt u hier aan deelnemen dan kunt u zich aanmelden tot vrijdag 10 maart, via joke.vandijk@careyn.nl of bel 06 538 616 47.

Bingo SVIK

Stichting SVIK organiseert op donderdag 9 maart een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Rommelmarkt Victoriahal

Op zaterdag 11 maart is er weer rommelmarkt in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De markt is van 10.00 tot 15.00 uur. Er zijn 80 tafels, verdeeld over twee grote hallen. De entree is gratis. Voor de markten in april en mei zijn nog enkele plaatsen vrij, voor de volgende prijzen: één tafel: € 5,-; twee tafels: € 7,50; vier kramen kosten € 15,- per tafel. Opgeven kan via tel.: bij 06-20213165.

GOEDEREEDE

'Groot Gezin'

Voor de avond van 14 maart heeft de VVRG de heer Ad Rooms uitgenodigd om te vertellen over het leven in een heel groot gezin. Aan bod komen de leefsituatie van deze families, het reilen en zeilen, enz. De lezing geeft een beeld van toen en nu. Niet-leden zijn ook welkom en betalen voor deze avond € 5,- p.p. De avond wordt gehouden in Oostdam. Aanvang 20.00 uur. Informatie over de VVRG kunt u verkrijgen bij Marja van Damme, tel 0613035226.

HERKINGEN

Crea/hobbymarkt

Op zaterdag 18 maart vindt er in 'Ons Huis' een crea/hobbymarkt plaats. De markt begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Veel creatieve hobby's zijn vertegenwoordigd: bijvoorbeeld het maken van kaarten, sieraden, tassen, breien/haken, leuke cadeau' s en nog veel meer. Bezoekers kunnen ideetjes opdoen, leuke cadeaus kopen en materialen aanschaffen. Tevens zijn er diverse demonstraties. Verenigingsgebouw 'Ons Huis' is te vinden aan de Kaaidijk 26 te Herkingen. Voor verdere info: Yvonne Mol: tel. 06-23187838 of mail info@onshuisherkingen.nl www.onshuisherkingen.nl

MIDDELHARNIS

Luther voor het voetlicht

2017 Is het jaar van de Reformatie. Die is onbetwistbaar begonnen met de monnik Maarten Luther. Wie was hij en wat wilde hij bewerkstelligen in zijn tijd? Wat stond op het spel? Dr. Gert den Hartogh, predikant en docent klassieke talen uit Krimpen aan den IJssel wil ons daarvan deelgenoot maken. Hij doet dat in het kader van 'Refo 500', het jubileumjaar van de Reformatie. Ook vertelt hij hoe Luther er vandaag uit zou zien en wat zijn boodschap voor de kerk zou zijn. Welkom op dinsdag 14 maart om 20.00 uur in de Emmaüskerk. Kijk op www.emmauskerkmiddelharnis.nl

Inleveren spullen

Zaterdag 11 maart is er weer gelegenheid om goede spullen voor de jaarmarkt in te leveren bij De Hoeksteen aan de Ring. Van 10.00 tot 11.00 uur staan medewerkers klaar om deze in ontvangst te nemen. Het is ook mogelijk om spullen af te leveren op het bedrijventerrein aan de Lorentz 1.

Lunch PGGO

De PGGO houdt weer de jaarlijkse lunch, verzorgd door de leerlingen van het Edudelta College te Middelharnis. Tijdens de lunch kunt u met elkaar en met het bestuur van het PGGO ervaringen uitwisselen of gewoon gezellig praten. De lunch is op vrijdag 10 maart van 11.45 tot 13.30 uur. Adres: Edudelta College te Middelharnis. De ingang is via de Secretaris Nijghstraat. Partners en mantelzorgers zijn vanzelfsprekend ook welkom. Eigen bijdrage voor deze lunch: 6 euro per persoon. U kunt u opgeven voor deze lunch tot uiterlijk 6 maart bij: Wil Noteboom, telefoon: 485256 E-mail: wilnoteboom@hotmail.com; Sjaan Koese, telefoon: 682528 E-mail: fam.koese@chello.nl Geef dan ook aan of u problemen met het vervoer hebt.

NIEUWE-TONGE

Inleveren rommelmarktspullen

U heeft vast thuis nog wel spullen staan die u liever kwijt wil. Gooi ze niet weg, maar breng ze op zaterdag 11 maart naar de schuur van fam. Van Kempen, Duivenwaardseweg 7. Dit kan tussen 9.30 en 11.30 uur. De spullen zijn bestemd voor de rommelmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente op zaterdag 17 juni. Geen bedden, spiralen, crt-monitoren, kapotte spullen en wandmeubels alstublieft. Wie vragen heeft, of wil dat de spullen worden opgehaald, kan contact opnemen met Paul Knöps, tel.: 0187-745004 of 06-16777904.

OUDDORP

Inloopochtend 'De Gornet'

Op dinsdag 14 maart houdt Peuterspeelzaal 'De Gornet' een inloopochtend. Dit betekent dat de deuren wijd open staan voor alle belangstellenden, maar in het bijzonder voor de ouders van kinderen in de leeftijd vanaf 1,5 jaar. Kinderen kunnen al worden ingeschreven vanaf de geboorte. Peuterspeelzaal 'De Gornet' is een neutrale peuterspeelzaal waar iedereen van harte welkom is. Op deze inloopochtend zijn de leidsters aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Geïnteresseerden zijn welkom vanaf 10.00 tot 11.30 uur. Kunt u deze ochtend niet komen, neemt u dan contact op met één van onze leidsters: Tel. 06-86820467. 'De Gornet' is te vinden aan de Dorpstienden.

Ledenvergadering Oranjevereniging

Het bestuur van de Oranjevereniging Ouddorp is druk aan de gang met het programma voor Koningsdag 2017. Voordat Koningsdag wordt gevierd, is eerst de jaarvergadering op maandag 13 maart om 20.00 uur in H.C.R Akershoek. Alle leden, enthousiastelingen, ondernemers zijn hierbij van harte welkom. Op Koningsdag kan men nog enthousiaste mannen en vrouwen gebruiken om te helpen. Aanmelden kan via www.oranjeverenigingouddorp.nl Tevens kunt u zich hier aanmelden voor de kleedjesmarkt en de zeskamp. Kan ook op lecajora@kpnmail.nl

Slotbijeenkomst 'ouder worden'

Zingeving en Beleving. Onder deze titel verwijzend naar oud zijn of oud worden, organiseert de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp maandagmiddag 13 maart, van 14.30 - 16.00 uur, de laatste bijeenkomst in deze vijfdelige serie. Professionele inleiders presenteerden de afgelopen maanden onderwerpen over gezondheid en palliatieve zorg. Over maatschappelijke zorg en Wmo, testament en nalatenschap en vragen bij het levenseinde. Ds. Edwin de Jong sluit de themabijeenkomsten af met het onderwerp Zingeving en spiritualiteit. Een ieder is van harte uitgenodigd. De bijeenkomst (inloop vanaf 14.15 uur) wordt gehouden in de Ontmoetingsruimte van de Doopsgezinde kerk aan de Dorpstienden in Ouddorp.

OUDE-TONGE

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge van Stichting ZIJN organiseert voor alle 55- plussers van Oude-Tonge op woensdag 15 maart een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.

SOMMELSDIJK

Sobere maaltijden in de 40-dagentijd

Gedurende de 40 dagentijd worden er op dinsdagavond Sobere Maaltijden gehouden, georganiseerd door de Oecumenische Werkgroep Goeree Overflakkee. Deze bestaan uit een goed gevulde vegetarische soep en brood. Dinsdag 7 maart wordt de eerste maaltijd gehouden en dan 5 dinsdag daaropvolgend (14, 21 en 28 maart en 4 en 11 april). Deze maaltijden vinden plaats in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 in Sommelsdijk van 18.30 tot 19.15 uur. U wordt verzocht een soepkom en lepel mee te nemen. Het geld dat u met uw eigen maaltijd uitspaart, wordt besteed aan twee goede doelen: Geusjes Stee in Nieuwe-Tonge en Stichting Sandskar Scholen in de Himalaya. U hoeft zich voor deze maaltijd niet op te geven, u kunt gewoon aanschuiven.

Knutselmiddag

Woensdagmiddag 15 maart is er weer knutselmiddag bij Wijkvereniging de Zwaluw. De middag is bestemd voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar en begint om 14.00 en is om 15.30 uur afgelopen. Entree: € 2.- inclusief limonade en een snoepje.

Bingo

Zaterdagavond 18 maart is er bingo bij Wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. Er worden in totaal elf ronden gespeeld. Daar zitten onder ander een super- en geldronde bij. Zaal open 19.30 uur en aanvang 20.00 uur.

Algemene ledenvergadering

Dinsdagavond 21 maart om 20.00 uur is de Algemene ledenvergadering bij Wijkvereniging de Zwaluw aan de Sperwer 55. Notulen en jaarverslagen zijn een half uur voor aanvang in te zien.

Lampionnenoptocht

Vrijdagavond 24 maart is er een lampionoptocht bij Wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk:18.45 uur verzamelen voor het gebouw en om 19.00 is de start voor een rondje door de wijk. De optocht zal ongeveer een uur duren. Lampionnen zijn voor €2,50 te koop. Deelname is gratis.

STELLENDAM

Kinderdienst met Biddag

Woensdag 8 maart a.s. is er om 14.00 uur een kinderdienst in de Hervormde kerk te Stellendam, Bosschieterstraat 2. Ds. D. Hoolwerf leidt de dienst. Het zal deze middag gaan over de tweede zendingsreis van Paulus naar Athene. Bid jij tot de (on)bekende God? (Handelingen 17). Neem gerust belangstellenden en vriendjes of vriendinnetjes mee. Iedereen is van harte welkom. Na afloop van de dienst is er een knutselmoment voor de kinderen en drinken we met elkaar een kop koffie/thee of fris in de Rank.

Oliebollenverkoop

Zaterdag 11 maart organiseert het Roemenië Comité van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam een oliebollenverkoopactie. Vanaf 8 uur staat men met de kraam op het Oranjeplein. Donderdag 20 april is het volgende volgende transport en ook dit jaar zijn er weer diverse acties gepland om de kosten van het transport te kunnen betalen. Deze oliebollenactie is de eerste actie voor 2017. "We hopen dat u ons door middel van het kopen van oliebollen wilt ondersteunen om het transport mogelijk te maken", aldus de organisatie.

Galaconcert De Hoop

Vrijdag 31 maart organiseert fanfareorkest De Hoop in samenwerking met de Zuid-Hollandse muziekbond een galaconcert van de Luxemburgse professionele militaire harmonie Grand-Ducale. Het concert zal aanvangen om 20.00 uur in de Dorpstienden te Ouddorp. Meer informatie is te vinden op de website www.fanfaredehoop.nl, hier kunt u ook kaarten voor het galaconcert bestellen.

Jongerendienst

Zondagavond 12 maart is er vanaf 18.30 uur een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Spreker in deze dienst is dominee Taco Koster uit Nieuw Vennep en de muziek zal worden verzorgd door de praiseband Exalt. Het thema van de dienst zal zijn 'Fix You'. Er zal worden nagedacht over de vragen die in dit lied naar voren komen, en wat die vragen nu eigenlijk met het geloof te maken hebben. Na de dienst is er gelegenheid om onder het genot koffie, thee of fris nog even na te praten.

Oud papier

Zaterdag 11 maart haalt men namens het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton op. Men start om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Graag goed gebundeld buiten zetten.

Paasconcerten Marcel & Lydia Zimmer in Ouddorp

OUDDORP - Het voorbereidingsteam van het Paasconcert met Marcel en Lydia Zimmer is enthousiast en nodigt graag mensen uit:

"Wij zijn verheugd dat Marcel & Lydia Zimmer en hun band op zaterdag 8 april 2017 weer naar de Gereformeerde kerk van Ouddorp komen om in het kader van 'Kerk in actie' een tweetal paasconcerten te gaan geven. Als eerste is er een middagconcert speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar en later op de dag een avondconcert voor jongeren en volwassenen. Het middagconcert begint om 16.00 uur en het avondconcert begint om 20.00 uur. Bestel kaarten en weet je welkom!" aldus de organisatie.

De concerten worden georganiseerd door Zingen in de Kerk, een initiatief van de Protestantse Kerk in samenwerking met Kerk in Actie. Tijdens deze concerten zal aandacht gevraagd worden voor het werk van Kerk in Actie. Voor meer informatie en het reserveren van tickets kunt u terecht op Zingenindekerk.nl. Alle ticketgelden (€ 3,00 per persoon) voor het kinderconcert en (€ 5,00 per persoon) voor het avondconcert van de bezoekers worden bij de collecte opgeteld en gelden als fondswervende inkomsten voor de diaconale projecten van Kerk in Actie.

Marcel & Lydia en het voorbereidingsteam: Het thema is 'Mooie dag'. "Na een mooie reeks concerten met Kerst, waarbij we samen de geboorte van Jezus mochten vieren, kijken we nu uit naar de concerten rond Pasen. Zonder Kerst geen Pasen..."
"Tijdens de komende paasconcerten staan we stil bij de grootste reden waarom Jezus naar deze wereld kwam. Het thema 'Mooie dag' zal in de liederen, de verhalen en illustraties naar voren komen. Is 'Goede Vrijdag' eigenlijk wel een 'mooie dag'? En wat heeft het sterven en de opstanding van Jezus nu voor ons te betekenen? We zien ernaar uit om hierover te zingen en te vertellen, zowel tijdens het kinderconcert in de middag als het sfeervolle avondconcert samen met onze band. Het kinderconcert is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en het avondconcert is gericht op jongeren en volwassenen. We hopen jullie te ontmoeten tijdens een van deze concerten!"

Paulina.nu loop tijdens Koningsdag

Marita Dogterom (programmamanager Paulina.nu), Daan Moerkerk en Jeanet Grootenboer (beiden organisatie Paulina.nu loop) staan al in de startblokken voor de Paulina.nu loop.

MIDDELHARNIS - Op Koningsdag wordt door Atletiekvereniging Flakkee traditioneel de Omloop van Menheerse georganiseerd. Aan deze hardloopwedstrijd van 6,8 kilometer kan iedereen meedoen: jong, oud, geoefende lopers en beginnende hardlopers. Dit jaar organiseert Paulina.nu tijdens deze wedstrijd in Middelharnis op 27 april 2017 de eerste Paulina.nu loop.

Bewoners, ondernemers, gemeente en zorgverleners hebben vorig jaar de handen ineen geslagen met een heldere missie: een gezond en vitaal Goeree-Overflakkee voor bewoners en ondernemers. Aandachtspunten zijn het behoud van uitmuntende lokale zorgvoorzieningen en de aandacht voor preventie. Paulina.nu wil doelen bereiken door daadwerkelijk dingen te doen. Werken aan de eigen gezondheid door te trainen voor een doel: in dit geval het uitlopen van de Omloop van Menheerse en door een bijdrage te leveren aan een goed doel op Goeree-Overflakkee.

Met deelname aan de Paulina.nu loop wordt een lokaal goed doel ondersteund, namelijk Stichting Sterk. Deze stichting heeft als doel kwetsbare kinderen en jongeren te prikkelen om in beweging te komen. Ook bedrijven op Goeree-Overflakkee wordt de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de Paulina.nl loop. Er is zelfs een speciaal trainingsprogramma voor een zo goed mogelijke voorbereiding. Deelnemers aan de Paulina.nu ontvangen een uniek hardloopshirt. Ondernemers die deel willen nemen aan de Paulina.nu kunnen aanmelden via www.paulina.nu.

750e bezoeker Repair Café Middelharnis

MIDDELHARNIS - Repair Café Middelharnis verwelkomde zaterdag de 750e bezoeker. Mevrouw Jongeneel uit Nieuwe-Tonge, die werd vergezeld door haar dochter, was aangenaam verrast dat zij een duurzaam presentje in ontvangst mocht nemen in de vorm van een universele Solar powerbank voor GSM telefoons. Hierdoor is zij met haar telefoon minder afhankelijk van het lichtnet. Dat er in de begintijd voornamelijk 50 plussers kwamen is in de loop van de tijd duidelijk waarneembaar overslagen naar jongere gezinnen. "Deze generatie van tweeverdieners leggen 's avonds en in het weekend een hogere prioriteit bij het er zijn voor hun kinderen dan bij het proberen te repareren van kleine huishoudelijke apparaten met een 'mankementje'. Deze jongere generatie ziet ook nut en noodzaak van duurzaamheid om een goede wereld aan hun toekomstige generatie achter te kunnen laten", aldus de organisatie.

Sucesvolle familiedag 'Atletiek, ook voor jou!'

MIDDELHARNIS - Woensdag 1 maart was het dan zo ver. De eerste familiedag vond plaats bij AtletiekVereniging Flakkee voor kinderen van speciaal onderwijs op Goeree Overflakkee.
De familiedag was georganiseerd i.s.m. sportteam GO en de afdeling bewegingsagogie van stichting Zuidwester.

Alle kinderen van De Ark, Het Kompas en De Wegwijzer hadden voorafgaand aan de familiedag op school, tijdens de gymlessen, kennismakingslessen atletiek gehad.
Dit i.v.m. het project "Atletiek, ook voor jou!".
De familiedag was een succesvolle morgen. Er namen 19 kinderen deel aan de diverse atletiekonderdelen en 4 ouders.
De atletiekonderdelen bestonden uit; verspringen, estafette, discus werpen, speer werpen, hordelopen, kogelstoten, sprint en hoogspringen. De kinderen waren erg fanatiek, evenals de ouders welke ook deel namen.
Net als de kennismakingslessen op school bestond deze dag met name uit kennismaken. Kennis maken met de atletiekvereniging en hun faciliteiten, en met de diverse atletiekonderdelen.
De kinderen waren allemaal erg enthousiast tijdens het sporten. Ook na afloop waren er alleen maar enthousiaste kinderen en ouders te horen. Zeker 5 kinderen gaven aan dat zij op woensdag 29 maart om 18.00 uur aanwezig zullen zijn bij de start van de 1e training van de atletiekgroep "Atletiek, ook voor jou!".

Mocht uw kind ook interesse hebben in de sport atletiek en op een ZMLK of een SBOschool zitten, mail voor opgave en of meer informatie naar: atletiekookvoorjou@avflakkee.nl

Omslagdoeken voor baby's in Ethiopië

De veelkleurige omslagdoeken kregen veel belangstelling.

OUDDORP – Vorige week was er bij de 55+-groep van de Stichting ZIJN in Dorpstienden een bijzondere presentatie. Er werd voorlichting gegeven over een project in Ethiopië. Een tijdje geleden werd ook aan de 55+-groep een verzoek om hulp te verlenen aan dat project. De vraag was of de bezoekers omslagdoeken te willen breien of haken.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In het najaar van 2016 is men bij het jeugdwerk van de Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede gestart met ondersteuning van een gezondheidsproject in Ethiopië. Verschillende ideeën werden geopperd en ook uitgevoerd. Eén van die ideeën was of men in de gemeente een babycape wilde haken of breien. Het antwoord op die vraag was verbluffend. Korrie 't Mannetje, één van de initiatiefnemers van het project, vertelt dat er in de gemeente enorm veel gehaakt en gebreid werd. En niet alleen in de gemeente, maar ook daarbuiten. Aan de bezoekers van de 55+-middag werd door één van de leden van de gemeente gevraagd of zij ook iets wilden breien of haken. Vorige week was dan het resultaat te bewonderen. De deelnemers van de 55+-club hadden zich niet onbetuigd gelaten. Een grote hoeveel capejes en omslagdoeken werden ingeleverd. Prachtig gebreid en gehaakt en van sommige waren echte kunsttukjes gemaakt. Natuurlijk waren de initiatiefnemers heel blij met dit resultaat.
Tijdens de 55+-middag vertelde Korrie 't Mannetje iets over het doel van het project. Aan de hand van een diapresentatie vertelde zij over de Clinic Hidi in Ethiopië. Jan en Jacomijn van der Haar vertrokken in 2007 naar Ethiopië om daar de helpende hand te bieden. Er werd een landbouwbedrijf opgericht onder de naam Solagrow. Dit bedrijf is uitgebreid met verschillende agrarische takken, zoals aardappelteelt, maar ook veehouderij. Momenteel telt de onderneming 320 werknemers. Jacomijn van der Haar bouwde samen met haar schoonzus Tineke van der Haar Clinic Hidi. Van deze kliniek wordt door de lokale bevolking druk gebruik gemaakt. Eén belangrijk onderdeel is de verloskundige zorg. En voor die afdeling was behoefte aan warme kleding voor de pasgeboren kinderen. Aan die behoefte werd tegemoetgekomen met het breien en haken van omslagdoeken voor de kinderen. De organisatie was dan ook heel verrast toen ze het resultaat zagen. "De babycapes komen daar heel goed van pas omdat vooral de avonden en nachten in Ethiopië koud kunnen zijn", aldus de Korrie 't Mannetje.
Vanuit Goedereede zijn meer banden met het project in Ethiopië. Zo verbleef Jan-Jaap van Wijk in 2014 een half jaar bij de landbouwonderneming. Hij was hier actief in het repareren en herstellen van landbouw- en andere machines.

Meer informatie is te vinden op www.solagrow.nl.

Links en rechts

Er komt een moment dat de intelligentie van onze kinderen onze intelligentie voorbij streeft. Dat je samen aan de keukentafel zit en de oudste opeens de stelling van Pythagoras aan je begint uit te leggen. Of dat je op een zwoele zomeravond nog wat na zit te tafelen in de tuin en de jongste haar opvallend houdbare oplossing voor het Arabisch-Israëlisch conflict op tafel gooit.

Of dat je met zweet in je handen de belastingaangifte in zit te vullen en de oudste je dwingt om op te schuiven, waarna in no-time alles in de juiste boxen zit en je ook nog eens een volledig legale teruggaaf mag verwelkomen. Het zijn momenten om naar uit te kijken. Maar ook momenten die nog ver weg zijn. Tenminste: dat dacht ik. Want vorige week reeds werd ik door onze oudste afgetroefd. We zaten in de auto en mijn man vroeg haar nonchalant waar we nu toch naar toe moesten. "Oh," zei ze. "Hier moeten we naar links. En dan naar rechts." Vertwijfeld wierp ik een blik op mijn handen. Want ik mag dan bijna dertig zijn: nog altijd moeten een lichte moedervlek op mijn linkerhand en iets donkerdere moedervlek op mijn rechterhand me er steevast aan herinneren wat nu ook alweer links en wat nu ook alweer rechts is.

Verbijsterd keek ik mijn man aan. Onze oudste had gelijk. Een toevalstreffer? We namen de proef op de som. "En nu?" vroeg mijn man terwijl we een kruispunt naderden. "Rechts natuurlijk," klonk het van de achterbank. Weer goed. Het experiment ging nog even verder, maar onze peuter presteerde significant beter dan kans en - maar dat heb je al snel - significant beter dan haar moeder. En hoe voelt dat, zult u zichzelf vast afvragen. Nou, de mengeling van verbijstering en schaamte maakte al snel plaats voor trots. En blijdschap: misschien dat dit dan wel het laatste jaar is dat ik zelf twee avonden zoet ben geweest met de belastingaangifte.

Rechtgezet

In de column van Caroline, die afgelopen vrijdag in de krant stond, was de laatste zin weggevallen. Daarom plaatsen we 'm nog een keer, maar nu compleet.

Volop acties en open dag voor jubilerende Westplaat

SOMMELSDIJK - De Westplaat viert dit jaar haar tinnen jubileum. De woonlocatie in Sommelsdijk blijkt in de wijk na tien jaar nog niet zeer bekend te zijn. Diverse acties en een open middag moeten daar veranderen verandering in brengen. "De bewoners en medewerkers duiken de wijk in om de uitnodigingen te bezorgen. We willen buren en andere belangstellenden kennis laten maken met de Westplaat en de sfeer laten proeven. Ik denk dat zij versteld zullen staan van onze mooie locatie", steekt zorgkundige coach Lianne Kooijman van wal.

In december 2007 ontvingen de eerste bewoners de sleutel van hun eigen appartement aan de Antoon Coolenstraat 136. In totaal krijgen 24 cliënten met een beperking sindsdien ondersteuning van stichting Sjaloom Zorg. De zorgvraag is daarbij zeer uiteenlopend. "De Westplaat bestaat uit drie woonlagen. Op de bovenste twee verdiepingen wonen de mensen zelfstandig en krijgen zij ambulante begeleiding. Op de eerste woonlaag krijgen bewoners intensievere zorg", licht Lianne verder toe. In de gemeenschappelijke huiskamers komen de bewoners bij elkaar om te eten of gewoon een kopje koffie te drinken. "Ook de mensen die zelfstandig wonen, schuiven regelmatig aan om een hapje mee te eten. Het is gewoon een fijne locatie hier en wij willen zeker dit jubileumjaar anderen daarvan laten meegenieten."

Overkapping balkon

Met verschillende acties zoekt de Westplaat niet alleen de publiciteit op. Er wordt ook geld ingezameld om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. "We hebben namelijk een prachtbalkon, waar de bewoners met z'n allen lekker buiten kunnen zitten. Alleen is het er óf te warm óf het waait te hard. We hebben al menig parasol verloren. Daarom zijn we nu geld aan het inzamelen om een overkapping te realiseren. Dat is niet goedkoop, dus er komen verschillende acties aan. Zo staan wij 28 mei op de jaarmarkt in Ouddorp om producten te verkopen en vindt er tijdens de open middag ook een verkoping plaats van verschillende lekkernijen en leuke artikelen. Onze stroopwafelactie was gelukkig al een mooi eerste succes!" Wie een kijkje wilt nemen bij de Westplaat, is van harte welkom op zaterdag 18 maart van 13.30 tot 16.00 uur, Antoon Coolenstraat 136 (ingang Joost van den Vondellaan)

Albeda College: al 25 jaar sterk in beroepsonderwijs

ROTTERDAM - Een begrip in Rotterdam en omstreken: dat is het Albeda College. Sterk in goed middelbaar beroepsonderwijs, dat aansluit op de arbeidsmarkt. Dit jaar bestaat deze mbo-instelling 25 jaar. Een kijkje in het verleden en de toekomst.

Dat doen we met Ron Kooren, voorzitter college van bestuur van het Albeda. Kooren: "Het Albeda College staat al 25 jaar middenin de samenleving en daar zijn we trots op. In al die jaren zijn we steeds bezig geweest ons onderwijs te verbeteren, door goed samen te werken met toeleverende scholen, bedrijven, instellingen en gemeenten. Maar ook met ouders en studenten. Daardoor kunnen we onze lesprogramma's goed afstemmen met het werkveld en op de toekomst van onze studenten, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot gewilde professionals én verantwoordelijke burgers. Samen met onze partners gaan we ervoor zorgen dat het Albeda College ook de komende 25 jaar toonaangevend en waardevol blijft voor studenten, bedrijven en de samenleving."

Open dag

Donderdag 16 maart is er bij het Albeda weer een open dag. Volgens Ron Kooren dé kans voor jongeren om zich te oriënteren op een mbo-opleiding en hun talent te ontdekken. Kooren: "Ik nodig ze samen met hun ouders van harte uit op één van onze locaties. Laat je voorlichten door onze enthousiaste studenten en docenten, doe mee met de workshops en voorbeeldlessen. Wij zullen er alles aan doen om je te plaatsen op een opleiding die bij je past en waar jouw talent tot zijn recht komt. Een mbo-opleiding is een uitstekende start voor een carrière op de arbeidsmarkt, maar doorstromen naar een hbo-opleiding kan ook. Als jij de kansen pakt die wij je bieden, dan helpen wij jou om je ambities waar te maken."

Familieconcert Sempre in 't Prieel

SOMMELSDIJK – Voor zaterdag 18 maart organiseert koninklijke muziekvereniging Sempre Crescendo uit Middelharnis-Sommelsdijk een familieconcert voor jong en oud! Op het programma staat een bijzonder muziekstuk: het muzikale sprookje "Peter en de Wolf" van de Russische componist Sergej Prokofjev. Deze klassieker werd al in 1936 geschreven, maar spreekt na al die tijd nog steeds tot de verbeelding.

Het spannende en soms ook grappige verhaal over het jongetje Peter en de avonturen die hij in zijn eigen achtertuin beleeft met een vogeltje, een eend, een kat, zijn grootvader, een wolf en een aantal jagers wordt verteld door Leonoor Koster, bekend van haar stem- en acteerwerk voor films, TV-series en musicals. Ook wordt medewerking verleend door een groep jonge acteurs en actrices van jeugdtheater Hofplein, die onder leiding van regisseur Dalith Tempert het sprookje zullen uitbeelden. Alles bij elkaar dus een unieke combinatie van muziek, verhaal en toneel!
Rondom Peter en de Wolf verzorgt Sempre momenteel diverse workshops voor de basisscholen van Middelharnis en Sommelsdijk. Tijdens deze workshops kunnen de leerlingen niet alleen het muziekstuk alvast leren kennen, maar ook de instrumenten uit het fanfareorkest die alle hoofdrollen uit het verhaal vertolken. En natuurlijk mogen deze instrumenten ook even worden geprobeerd.
Het Familieconcert vindt plaats in Het Prieel van De Staver in Sommelsdijk. Er zijn twee voorstellingen: om 16.00 uur een matinee en om 19.00 uur een avondvoorstelling. De zaal is vanaf drie kwartier voor aanvang van de voorstelling geopend en de voorstelling duurt ongeveer een uur en een kwartier. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang helemaal gratis! Voor bezoekers van 13 jaar en ouder geldt een toegangsprijs van € 5,- per persoon.
Kaarten zijn uitsluitend per e-mail te reserveren via familieconcert@gmail.com. Geef bij je reservering aan of je naar de middag- of de avondvoorstelling wilt, hoeveel gratis kaarten je wilt (t/m 12 jaar) en hoeveel kaarten voor 13 jaar en ouder (€ 5,- p.p.). Na reservering ontvang je een bevestiging met een reserveringsnummer. Met dit nummer kunt je je op 18 maart a.s. melden bij de kassa in de hal van Het Prieel, waar de toegangskaarten voor je klaar liggen. Meld je snel aan, want vol is vol!
Het Familieconcert van Sempre Crescendo wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee, Rabobank Het Haringvliet, Den Hollander Advocaten en tankstation De Ronde Boom.

Drie winnaars bij Bakkerij Van Harberden

MELISSANT - Het is feest bij bakkerij Van Harberden. Drie leerlingen hebben gewonnen in hun categorie op de Jeugdvakwedstrijden. Hendrika Sperling werd beloond voor de heerlijke koekjes en gebakjes die ze inleverde in de categorie banketbakker. Lynda Timmer maakte een prachtige bonbonnière in de vorm van een Egyptische sarcofaag en won daarmee in de categorie patisserie. En Jan van Harberden jr. mocht de beker meenemen omdat hij een bijzonder lekker desembrood bakte met walnoten, gember en Oosterse specerijen. Zodoende staan de drie bekers nu te pronken in de winkel. De klanten kunnen genieten van deze heerlijke specialiteiten en natuurlijk ook van alle andere heerlijke producten die in Melissant worden gebakken.

"Speed is goedkoper dan een biertje"

Weerbaarheidstrainingen Moedige Moeders Goeree-Overflakkee van start

GOEREE-OVERFLAKKEE – Moedige Moeders Goeree-Overflakkee organiseert een aantal weerbaarheidstrainingen. De eerste van een zestal trainingen is op maandag 13 maart. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor ouders en andere familieleden van een verslaafde.

Door Adri van der Laan

Moedige Moeders Goeree-Overflakkee werd ongeveer tien jaar geleden opgericht door een aantal ouders die 'iets wilden doen' rondom de verslaving van één van hun kinderen. Het initiatief bleek in een behoefte te voorzien want in de afgelopen tien jaar hebben verschillende ouders en gezinsleden van een verslaafde steun gehad van deze organisatie.
We spraken twee moeders - die graag anoniem wilden blijven – over het leven met een verslaafd kind. Uit het gesprek blijkt dat het verslavingsprobleem op het eiland nog steeds even groot is dan tien jaar geleden. De moeders maken zich zorgen over de toenemende drugs-, alcohol en gameverslaving. Vooral het zwaarder worden van de wiet zorgt ervoor dat een blowtje lang niet meer zo onschuldig is als men denkt. Daarnaast wordt er op het eiland opvallend veel speed 'gesnoven'. Een drug die een grote impact heeft op de psyche en de omgeving van de gebruiker. "Speed is goedkoper dan een biertje en er is gemakkelijk aan te komen". Verder kijken ze bezorgd naar de ontwikkelingen in de politiek, als het gaat om het legaliseren van softdrugs. Een ontwikkeling waar ze fel op tegen zijn. "Want wij weten wat de gevolgen kunnen zijn van druggebruik op het gezin en op de samenleving".

Weerbaarheidstrainingen

Beide moeders, waarvan de zoons al een tijd geen drugs meer gebruiken, hebben allebei de weerbaarheidstrainingen van Moedige Moeders gevolgd en hebben daar goede handvatten gekregen om met de situatie in hun gezinnen om te gaan. Ze raden dan ook ouders of familieleden van een druggebruiker aan om de weerbaarheidstrainingen te gaan volgen. Hun ervaring is dat voor sommigen de drempel om naar een dergelijke training te gaan hoog is. "Er heerst bij veel ouders een taboe om die stap te zetten. En dat is jammer". Ze benadrukken dat, als men dat wil, de trainingen anoniem kan bijwonen. De aanwezigen beloven dan ook om geen persoonlijke zaken door te vertellen.
De trainingen staan onder leiding van een deskundige. Deelnemers worden weerbaar gemaakt ten opzichte van hun thuissituatie. Uit het verhaal van de moeders blijkt dat, als er van een verslaving sprake is binnen het gezin, het even duurt voor het door de ouders wordt ontdekt. Als het ontdekt wordt kan er een soort paniekreactie ontstaan. "Want iedereen gaat ervan uit dat 'dit mijn kind niet overkomt'", aldus een van de moeders. Er ontstaat binnen de gezinnen een situatie van achterdocht en de ouders – vooral de moeders – doen er alles aan om het hun verslaafde kind naar de zin te maken. Eén van hen herinnert zich dat ze voor zaterdagavond lekker gebak kocht om de zoon maar thuis te houden. "Dat werkt niet. Hij at het gebak op en vertrok. Het is zo moeilijk om streng te zijn". Doordat men de verslaving van een kind zoveel mogelijk binnenshuis wil houden, raken veel ouders in een isolement. Dit komt door schaamte, of dat ze niet weten hoe ze met de situatie om moeten gaan en veelal is men dan ten einde raad, want "je hebt alles al geprobeerd".
"Dan is de hulp van Moedige Moeders geweldig. Je merkt dan: je staat er niet alleen voor. " En daar zijn de weerbaarheidstrainingen voor bedoeld.

Manipuleren

Verslaafden manipuleren hun omgeving, ze geven aan niet meer te gebruiken, maar de ouders weten meestal wel dat dit niet waar is. Een verslaafde heeft meestal veel geld nodig. Veel ouders zijn bereid om hun kind nu en dan wat extra's te geven als er weer een zielig verhaal wordt verteld. Verder blijkt dat een ouder er alles aan gelegen is, om hun zoon of dochter maar 'normaal' te laten doen. Ze steken er heel veel energie in om hun kind ondanks een zware verslaving toch maar gewoon naar school of naar hun werk te laten gaan. "Ze denken dat, als ze maar gewoon werken of naar school gaan, alles goed gaat. Ook de omgeving valt het dan minder op".
De ervaring van de vrouwen is dat een verslaafde in het gezin veel invloed heeft op de andere gezinsleden. "Alles draait om de verslaafde zoon of dochter. De andere kinderen krijgen veel minder aandacht". In een weerbaarheidstraining wordt geleerd hoe men met verschillende situaties van verslaving om dient te gaan. Dit betreft ook het zoeken van hulp, want dit is lang niet altijd eenvoudig. "Soms wordt er gedacht dat, als je maar bij de ambulante hulpverlening bent, dat het wel goed gaat. Dit is natuurlijk niet zo". Eén van de moeders vertelt dat haar zoon uiteindelijk in een kliniek is opgenomen. Zij met haar man zijn ook twee dagen in die kliniek geweest voor begeleiding".
Verder leert de ervaring van ouders van een verslaafd kind dat het heel belangrijk is dat men vroeg erbij is, door tijdig te constateren dat je kind verslaafd is.

Weerbaarheidstrainingen

De weerbaarheidstrainingen starten op maandag 13 maart. De volgende avonden zijn 27 maart, 10 april en 24 apri en 8 mei. 29 mei is er een terugkomavond. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur. Naast een deskundige zijn er ook twee leden van Moedige Moeders aanwezig. Naast de ouders zijn ook de overige gezinsleden welkom. Maar ook opa's en oma's zijn welkom. De avonden worden gehouden in het Dienstencentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis.

Moedige Moeders Goeree-Overflakkee

Heeft zich ten doel gesteld om het gebruik van- en handel in drugs op het eiland terug te dringen. Dit doet de organisatie door het bespreekbaar maken van het drugprobleem. Verder wil men elkaar en andere lotgenoten met raad een daad bijstaan door het organiseren van spreekuren en informatieavonden. Een ieder is welkom bij Moedige Moeders, de organisatie is niet verbonden een geestelijke stroming of andere organisatie. Naast andere activiteiten bieden zij van 10.00 tot 22.00 uur dagelijks hulp. Wie deze hulp wil kan tijdens die uren bellen met 06-25295021. Meer info is te vinden via: www.moedigemoedersgo.nl.

Betaalbaar maatwerk bij Harry Westhoeve

Mede-eigenaar Jaap Zijlmans (links) en CNC-specialist Maurice de Klepper bij de CNC Nesting in de werkplaats van Harry Westhoeve Keuken- en Interieurbouw.

OUDDORP – Boren, frezen, zagen: de CNC (Computer Numerical Control) Nesting doet alles snel en uiterst secuur. Harry Westhoeve en Jaap Zijlmans van Harry Westhoeve Keuken- en Interieurbouw kunnen erover meepraten, want sinds september hebben ze zo'n computergestuurde machine in de werkplaats staan. "De CNC maakt het ook mogelijk om maatwerk budgetvriendelijk te maken."

Door Kees van Rixoort

"Traditioneel doen we al het zaagwerk handmatig en moeten we apart boren en frezen. Nu gebeurt alles op één machine. Als het tekenwerk goed voor elkaar is, komt er in één keer bijvoorbeeld een hele zijwand van een kastje van de CNC. Kant-en-klaar. Dat scheelt veel handmatige handelingen en het resultaat is op de tiende millimeter precies. Zoals je het tekent, zo voert deze machine het uit", vertelt Jaap Zijlmans, mede-eigenaar van het bedrijf in Ouddorp.

Maar er zijn nog meer voordelen te noemen. De CNC is niet alleen precies, maar ook snel. Verder is er veel minder afval, omdat de machine het materiaal zo efficiënt mogelijk gebruikt. "Als we vroeger bijvoorbeeld zeven platen nodig hadden, hebben we er nu aan vijf genoeg."

Art deco

De mogelijkheden van de CNC zijn ongekend. Zijlmans en Westhoeve laten een deurtje met prachtig art deco-graveerwerk zien. Iets waar handmatig heel veel werktijd in zou gaan zitten, en dus prijzig is. Nu kan de Ouddorpse zaak dit soort bewerkelijke handelingen echter veel gemakkelijker uitvoeren. Dat leidt bijvoorbeeld tot het aanbieden van keukens in art deco-stijl. Harry Westhoeve doet dat samen met Maison Art Nouveau en heeft daarmee een fraaie primeur in Nederland.

Dankzij de CNC is er nu de in eigen beheer ontwikkelde Slim Line-keuken. "Betaalbaar maatwerk", noemt Westhoeve die. "Wij maken alles precies op maat, zoals de klant het wil. Maatwerk door middel van passtukken, nee, daar doen wij niet aan. Echt maatwerk, dat is ons doel. En er is heel veel mogelijk, ook als het complex en bewerkelijk is."

Zeker sinds de CNC in gebruik is genomen. Harry Westhoeve Keuken- en Interieurbouw heeft vorig jaar op de consumentenbeurs Vison het eerste product van deze machine aan het publiek getoond. Daar was veel belangstelling voor. Op 9, 10 en 11 maart staat er een Slim Line-keuken op de Trend-beurs in Ouddorp. "Deze is voor een mooie prijs te koop", lacht Harry Westhoeve. "Hij wordt elke dag goedkoper…"

Naast keukens levert Harry Westhoeve Keuken- en Interieurbouw interieurs voor kantoren, winkels, zorginstellingen etc. De klantenkring bevindt zich in geheel Zuidwest-Nederland en de interesse in de directe omgeving groeit sterk. Die groei zal door de mogelijkheden van de CNC alleen nog maar verder toenemen.

Elektro Westhoeve verhuisd naar Stellendam

OUDDORP/STELLENDAM - Na ruim 85 jaar gevestigd te zijn geweest in Ouddorp, is het elektrotechnisch bedrijf Elektro Westhoeve verhuisd naar het bedrijventerrein aan de binnenhaven in Stellendam.

De afgelopen jaren is het bedrijf fors gegroeid waardoor met name de krappe behuizing parten ging spelen. De toename van werkzaamheden in de werkplaats van de kastenbouw wakkerde de wens aan om naast meer kantoorruimte ook meer ruimte voor in-huis activiteiten te kunnen verzorgen en uit te breiden. Werkzaamheden aan o.a. besturingskasten en vriestunnels breidden zich uit zodat de zoektocht naar alternatieve ruimte al snel begon.
De eerste zoektocht naar nieuwe huisvesting werd gestart in Ouddorp, maar een pand met voldoende inhoud werd niet gevonden. Vanwege de werkzaamheden in de scheepvaart (met name de visserij) werd vervolgens gekeken naar een pand aan de binnenhaven en ook nieuwbouw werd onderzocht. Toen het voormalige pand van Coas Systems in beeld kwam en de mogelijkheden voor extra bijbouwen werd onderzocht, was de beslissing al snel gemaakt. Een mooi en ruim pand met voldoende kantoorcapaciteit en ruimte genoeg voor een geschikt magazijn en werkplaats. Dit laatste moest nog wel gerealiseerd worden en bouwplannen werden snel gesmeed.
Inmiddels is het pand klaar en ook de (magazijn)verhuizingen vanuit Ouddorp plus de kleine loods in Stellendam zijn afgerond. Alle werkzaamheden zijn nu geconcentreerd op een locatie en klanten en bezoekers zijn nu welkom aan de Nijverheidsweg 34 in Stellendam.
Logistiek gezien is er wel het een en ander gewijzigd ten opzichte van Ouddorp en bezoekers zullen zich nu bij de receptie dienen te melden via de hoofdingang aan de voorzijde van het pand. Vragen worden daar opgepakt en bestellingen kunnen zowel telefonisch als bij de receptie worden doorgegeven.

Netwerkborrel

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Jongerenraad van Rabobank Het Haringvliet houdt een Netwerkborrel bij Tieleman Keuken.

"Het hebben van een netwerk speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol. Maar hoe bouw je een eigen netwerk op? De jongerenraad van Rabobank Het Haringvliet biedt jou de kans om jouw netwerk te vergroten. Netwerken spelen onder andere een belangrijke rol bij het vinden van een nieuwe baan", aldus de Jongerenraad in de uitnodiging.

Na de enthousiaste reacties op de twee eerdere edities van Netwerkt! staat de derde netwerkborrel gepland bij Tieleman Keukens in Middelharnis. Op 23 maart is men vanaf 17:00 uur van harte welkom aan Korendreef 15, 3214 AS Middelharnis. De netwerkborrel start om 17:30 uur en duurt tot 19:30 uur. Tijdens deze avond krijg de aanwezigen een exclusief kijkje in de keuken van Tieleman Keukens én Werelds Inside. Daarnaast is er volop gelegenheid om mensen uit het bedrijfsleven te ontmoeten en ongedwongen te netwerken met andere aanwezigen.

Wie kennis wil maken met Tieleman Keukens en Werelds Inside? En gelijk hettwerk vergroten? Meld je dan vóór 17 maart aan via communicatie.hhv@rabobank.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De aanmeldingen worden daarom behandeld op volgorde van binnenkomst. Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden.

Trend Consumentenbeurs 2017

OUDDORP - Van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 maart vindt in De Dorpstienden te Ouddorp de Trend Consumentenbeurs plaats. Op de Consumenten kan men volop ideeën opdoen over alles in en rond de woning. Sinds een aantal jaren vindt de beurs plaats in maart in plaats van januari en dat blijkt een groot succes.

Ook dit jaar zijn er leuke acties bedacht en is er bijvoorbeeld voor de kinderen een clown die mooie ballonnen maakt voor onze kleinere gasten. Ook verloten we drie heerlijke vis- en vleespakketten en nog veel meer.
De Trend Consumentenbeurs is inmiddels een echt voorjaarsevenement geworden. "In maart begint het voorjaar en dan gaat de consument weer van alles doen, in de tuin, maar ook in huis. Daarom verwachten we ook dit jaar weer veel animo," zegt Martin van Wijk, bestuurslid van de organiserende stichting.
Net als vorig jaar zijn er weer zo'n 23 deelnemers. Martin van Wijk: "Veel ondernemers willen meedoen. We hebben zelfs een wachtlijst van geïnteresseerde bedrijven. Een greep uit het gevarieerde aanbod: een makelaar, kleding, huishoudapparatuur, computers, tuinaanleg- en onderhoud, beveiliging, vloeren, zonnepanelen, waterontharders duurzame warmtepompsystemen en cv-ketels, inbraakbeveiliging en tuinmachines. Een slager presenteert iets culinairs. Dus kom lekker proeven en laat u verrassen".

Behalve de bedrijven presenteren drie goede doelen zich op de Trend Consumentenbeurs: Stichting SMA (Spinale Musculaire Atrofie, een ernstige spierziekte), Aseal zeelhondenopvang en KIKA.
De beurs is op donderdag 9 maart open van 18.00 tot 21.00 uur, op vrijdag 10 maart van 14.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 11 maart van 10.00 tot 16.30 uur.

Ondernemers die zich volgend jaar ook op de Trend Consumentenbeurs willen presenteren, kunnen contact opnemen met Martin van Wijk van de organiserende stichting. Zijn email is: info@trendconsumentenbeurs.nl

Duurzaam aangenaam met van Wijk

OUDDORP - Van Wijk Installaties & Constructies staat dit jaar niet alleen met cv ketels op de TREND Consumentenbeurs, maar ook met duurzame zonne-energie systemen en warmtepompen. Sinds vorig jaar is er namelijk een aantrekkelijke subsidie te verkrijgen op zonneboilersystemen, warmtepompen en pelletkachels. Omdat de gasprijs alleen maar toe neemt zal men op een gegeven moment over moeten stappen op andere energiebronnen en daar speelt van Wijk op in en zijn al zeer actief op het gebied van duurzame energie systemen.

Ook staat van Wijk met de nieuwste serie waterontharders op de consumentenbeurs. Hier in de regio zier een veel kalk in het leidingwater, dus is een waterontharder een goede investering. Die zorgt voor zacht drinkwater en minder onderhoud aan sanitair of apparatuur. Bezoekers die tijdens de beurs een ontharder bestellen krijgen een jaar lang gratis zouttabletten. Ook de nieuwste generatie energiezuinige Nefit cv-ketels wordt getoond, door geavanceerde technieken zijn ketels nog zuiniger. Nefit geeft nog tot eind maart een gratis slimme thermostaat weg bij aanschaf van een nieuwe cv- ketel. In de stand geeft Van Wijk graag meer informatie over de actie. Tevens maakt iedere klant die een afspraak maakt of een bestelling plaatst kans op een prachtig cadeau, die zal worden verloot aan het einde van de consumentenbeurs.

Duisenburgh Vermogensregie op Trend met AEX prijsvraag!

OUDDORP - Ook dit jaar staat Duisenburgh Vermogensregie Verkamman op de consumentenbeurs Trend.

Onze columnist Jack Verkamman zal op alle dagen persoonlijk aanwezig zijn. Hij is aanspreekbaar voor uw vragen m.b.t. beleggen en financiële planning. Maak er gebruik van!
Speciaal voor bezoekers van Trend heeft Duisenburgh Vermogensregie ook dit jaar een AEX-prijsvraag.
Doe mee en win een VVV bon van 40 euro!

Meer info over onze columnist vindt u op www.duisenburgh.nl/verkamman

Expositie in 't Blaeuwe Huus

OUDDORP - Dith van der Sluis-Flikweert maakt nu ongeveer 6 jaar beelden van steen. De stenen zijn ongeveer 20 kg en daar maakt ze zowel figuurlijke als abstracte beelden van. Speksteen wordt in alle delen van de wereld gevonden. Waarbij hardheid en de structuur afhankelijk zijn van de vindplaats. Speksteen is met eenvoudig gereedschap te bewerken.

Tegenwoordig werkt Dith ook met seleniet, albast en serpentijn waarvan de laatste twee steensoorten harder zijn dan speksteen. Dan ben je vooral bezig met hakken volgens Dith.
Lia Gordijn komt net als Dith uit Maassluis. Zij maakt tekeningen die gebaseerd zijn op zentangle. Dit is een methode om via het tekenen van herhalende patronen te ontspannen. De patronen worden tangles genoemd. Haar tekeningen zijn een mix van eigen impressie en zentangle. Lia werkt met fineliners en grafiet.
Ook maakt Lia werken van inkt en alcohol, dit wordt gedaan op speciaal synthetisch papier. Deze techniek brengt verrassende vormen en kleuren teweeg.
Samen hebben Dith en Lia in 2015-2016 in de pop-up store gestaan in Maassluis.

Zij hopen uw nieuwsgierigheid gewekt te hebben en nodigen u dan ook uit om te komen kijken naar onze werken in 't Blaeuwe Huus aan de Bosweg 2 in Ouddorp! De expositie is de gehele maand maart te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

Regioavond Hervormde Vrouwenverenigingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Alle leden van de vrouwenverenigingen op Goeree-Overflakkee, maar ook belangstellenden, worden uitgenodigd om de jaarlijkse regio-avond bij te wonen.

Dit jaar is het thema van de avond "Vrouw en Vreemdeling". Spreekster is Andrea Stribos. Dit thema is gekozen omdat de verenigingen dit jaar bezig geweest zijn met de Bijbelstudie over het boek Esther. De avond wordt gehouden op woensdag 22 maart in de Hervormde Kerk van Middelharnis aan de Ring. De aanvang is 19.30 uur en de kerk is open om 19.00 uur. Opgave - voor 15 maart - kan via Anneke de Keizer, via telefoon of email: Telefoon: 0187-483620, email: keizeran@planet.nl De kosten zijn € 5,00 p.p. (u kunt dit betalen bij binnenkomst in de kerk).

NLDoet vrijdag 10 maart in de Diektuun

De Diektuun tijdens de officiële opening. Foto: schrijfbedrijfeversvanderwaart.nl

MIDDELHARNIS - Pameijer werkt aan een samenleving waarin iedereen er toe doet. Een van de locaties is de Diektuun, gelegen in het centrum van Middelharnis, aan de achterkant van het Diekhuus. Op vrijdag 10 maart van NL Doet is iedereen welkom om te komen kijken. Lijkt het u leuk om een handje te komen helpen? Vrijwilligers zijn van harte welkom. Aanmelden kan via: www.nldoet.nl/klus/20953

Cliënten van Stichting Pameijer Werkt ZHE hebben een leer/werkplek in deze prachtige moestuin waarin meedoen in de samenleving centraal staat. Al jarenlang wordt hier samengewerkt met de vaste vrijwilligers Tim Grinwis en Henk Ariese en heeft de oogst als vaste bestemming de Voedselbank. Op vrijdag 10 maart zal er een leuke dag vanuit NL Doet worden georganiseerd. Met een donatie vanuit het Oranjefonds kan de Diektuun nog mooier worden gemaakt.

Men hoopt samen met vrijwilligers verschillende klussen op te pakken. Zo wordt een bloementuin met paadjes aangelegd, een bankje in elkaar gezet en kunnen vijver en kas netjes worden opgeknapt. Dit alles met veel gezelligheid en natuurlijk een heerlijke lunch voor alle vrijwilligers. Ook worden er schoolkinderen uitgenodigd om te leren en werken in en over de tuin.

Vergadering IJsclub

STELLENDAM - Vrijdag 10 maart wil het bestuur van de IJsclub de jaarvergadering houden in het Wapen van Stellendam. edereen is van harte welkom om het aftreden en de bekendmaking nieuw bestuurslid bij te wonen. Aanvang 20.00 uur.

Vrijdag in de krant

1.

1. Oude Hofsteden, Verdwijnende bakens
2. IJsvogels zijn razend snel

2.