info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

19 juni 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 19 juni 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Zwementie heeft positief effect

MIDDELHARNIS- Zwemmen voor mensen met dementie, ofwel zwementie, blijkt een enorm positief effect te hebben op de fysieke en mentale gesteldheid van deze patiënten. Vorig jaar startte een pilot met bewoners van Ebbe en Vloed en vanwege het succes is het project uitgebreid voor alle cliënten met dementie van de woongroepen van CuraMare. De zwemuurtjes vinden plaats in zwembad De Meerpaal van Zuidwester en worden begeleid door de bewegingsagogen van deze organisatie. Alle betrokkenen zijn erg enthousiast en dus is de pilot omgezet in een doorlopend project. (Foto: Ilvia Witte-Kooijman)

Omleidingsroutes tijdens Concert at Sea

REGIO - Tijdens Concert at Sea is de N57 op de Brouwersdam afgesloten voor alle verkeer. De afsluitingen vinden plaats op vrijdag 29 juni van 19.00 uur tot uiterlijk zaterdagochtend 30 juni 4.00 uur en zaterdag 30 juni van 12.00 uur tot uiterlijk zondagochtend 1 juli 4.00 uur. Houd rekening met langere reistijd. Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Vanwege de komst van de concertbezoekers, verwacht Rijkswaterstaat dat het vrijdagmiddag reeds vroeg druk wordt op de wegen naar Zeeland. Vooral op de N-wegen richting Zeeland is er kans op vertraging. Rijkswaterstaat adviseert de weggebruikers eventueel haar vertrektijdstip aan te passen en deze dag de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Toekomst beroepscampus onzeker

SOMMELSDIJK - Het is onzeker of de plannen om een brede beroepscampus te realiseren door kunnen gaan. De bedoeling is om in een nieuw gebouw aan de Langeweg vmbo en mbo studenten onder één dak technische en groene opleidingen te geven. Edudelta zou dan onder andere het bestaande, naastgelegen pand renoveren en parkeerplaatsen aanleggen. Maar door de financiële problemen kan de instelling de eerder gemaakte afspraken niet nakomen. Het onderwijs van Edudelta wordt na de zomervakantie overgenomen door de RGO en Lentiz. Dat Edudelta de verplichtingen niet meer na kan komen, betekent dat de gemeente extra geld moet neerleggen om de nieuwe beroepscampus te realiseren. Het gemeentebestuur wil graag het onderwijsaanbod op peil houden, maar moet nu beslissen hoeveel geld dit mag kosten. De gemeenteraad wordt gevraagd om 3,3 miljoen beschikbaar te stellen, maar de kans dat het project de gemeente uiteindelijk nog meer zal kosten is groot.

Oeps, viaduct is te laag

OUDE-TONGE - Zaterdagmorgen reed er een dieplader met twee kranen over de Stationsweg onder de N59 door bij Oude-Tonge. De kranen bleken te hoog voor het viaduct, waardoor ze kantelden en op straat terecht kwamen. Bij het incident zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Foto: Wilko van Dam.

2 / 32

Agenda

Woensdag 20 juni

MIDDELHARNIS – Bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 13.30 uur. Info: 0187-483366.
OUDDORP – Zomerfair in De Vliedberg van 10.00 tot 16.00 uur.
MIDDELHARNIS - Tabletcafé in de Bibliotheek. Aanvang 10.00 uur. www.leerenbeleef.nl.

Donderdag 21 juni

OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5 van 9.30 tot 12.30 uur.

Zaterdag 23 juni

OUDDORP – Fanfareorkest De Hoop speelt soundtracks van films, de bijbehorende filmbeelden worden vertoond op een groot scherm. Aanvang 20.00 uur in De Dorpstienden. Kaarten via www.fanfaredehoop.nl of tickets@fanfaredehoop.nl.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
STELLENDAM – Goede Spullen Markt van de Hervormde Gemeente, van 9.30 tot 15.00 uur.
SOMMELSDIJK - Pianorecital door Eline de Gast. De aanvang is om 19.30 uur en de opbrengst van dit concert zal ten goede komen aan het werk van het zendingsechtpaar Willem en Joanne Folmer, die als artsenechtpaar zijn uitgezonden naar Congo, Afrika. Reserveren voor deze unieke avond is mogelijk tot en met 18 juni en kan via e-mail: pianorecital.tft@gmail.com of telefonisch via nummer 06-124781. De kosten bedragen € 12,50 per persoon. Kinderen tot en met 14 jaar betalen € 7,50.
OUDDORP – Kleedjesmarkt van 9.30 tot 15.30 uur. Rondom de Dorpskerk. Een plekje huren kost 10 euro per plek (de plek is ongeveer 4 meter breed). Inschrijven kan via activiteitencommissie@hervormdouddorp.nl of per telefoon naar: 0187-681014. Let op: er zijn geen kramen, u dient zelf een kleed of eventueel klein tafeltje mee te nemen om de plek in te richten.
SOMMELSDIJK - Bingo O-G-O om 19.30 uur in De Zwaluw, Sperwer 55.

Maandag 25 juni

ACHTHUIZEN – Sjoelmiddag in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang 13.30 uur. Kosten € 4,-.

Dinsdag 26 juni

DIRKSLAND - Koffieochtend in 't Reginahof van 10.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 27 juni

DEN BOMMEL - Breicafé in De Bommelstee, tussen 19.30 en 22.00 uur. Meer info bij Carla Gebraad, tel.: 611397.
DIRKSLAND – Eerste dag Wandel3daagse. Vertrek vanaf de Victoriahal. Start 10 km om 18.30 uur en 5 km om 19.00 uur.
GOEDEREEDE – Stilte- en bezinningswandeling in het waterwingebied. Aanvang 19.00 uur. Start Theetuin de Halve Maan. Aanmelden via krientje@goedereedecounseling.nl of bij Willy Koppenol, telefoon: 06 22331819.
OOLTGENSPLAAT – Lezing orgaandonatie tijdens een gemeenteavond van de Gereformeerde Gemeente aan de Van Weelstraat 1. Aanvang 19.30 uur.
OUDE-TONGE – Bingo voor alle 55+ ers uit Oude-Tonge in het gebouw van Stichting ZIJN, Bernhardstraat 27. Aanvang 14.00 uur.

Eilandelijke campagne voor verduurzamen woningen

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (links) en WoonWijzerWinkel-directeur Maurice van der Meer openen de WoonWijzerWagen.

MIDDELHARNIS – Voor wie aan de slag wil met het verduurzamen van zijn woning, zijn het gouden tijden. Iedereen op Goeree-Overflakkee krijgt gratis advies en kan gebruikmaken van een drietal financieel aantrekkelijke inkoopacties. De zonnepanelenactie is zojuist van start gegaan. Daarna volgen tot het eind van het jaar nog inkoopacties voor isolatie en warmtepompen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De duurzaamheidscampagne is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland, die voor financiële ondersteuning zorgt. De uitvoering van de campagne is in handen van de WoonWijzerWinkel, het officiële energieloket van de gemeente. De directeur van deze winkel, Maurice van der Meer, en wethouder Arend-Jan van der Vlugt (innovatie en duurzaamheid) openden zaterdagochtend op het Diekhuusplein in Middelharnis de deuren van de mobiele showroom van de WoonWijzerWinkel: de WoonWijzerWagen.

In deze wagen zijn veel informatie en concrete voorbeelden te vinden van manieren om woningen gasloos te maken: met een warmtepomp, met infrarood of met een hybridesysteem. Ook kan de bezoeker er de zonnepanelenpakketten bekijken en meer te weten komen over bijvoorbeeld isolatie en ledverlichting. Met de mobiele showroom maakt de WoonWijzerWinkel een campagnetour over Goeree-Overflakkee. In juni, september en november staat de WoonWijzerWagen op verschillende locaties op het eiland.

Aanbellen

Daarnaast bellen medewerkers van de winkel aan bij eigenaren van woningen. "We zijn al gestart in Middelharnis en Dirksland en de eerste ervaringen zijn positief", zegt Maurice van der Meer. "Je merkt enthousiasme, iedereen wil wel wat doen om zijn huis te verduurzamen. Het moet nog wel landen, merken we. We bellen deze maand aan voor de zonnepanelenactie. Later dit jaar doen we hetzelfde met de isolatie en warmtepompenacties." Volgens Van der Meer heb je al voor 2500 euro een set van acht zonnepanelen (inclusief montage) met een terugverdientijd van vijf tot zes jaar.

Energieneutraal

Wethouder Van der Vlugt is enthousiast over de duurzaamheidscampagne: "We zijn als gemeente al langere tijd bezig Goeree-Overflakkee energieneutraal te krijgen in 2020. Dat gebeurt veelal met grootschalige projecten als windenergie, waterstof als brandstof en een getijdencentrale. We krijgen weleens de vraag: wat doe je voor je eigen inwoners? Deze duurzaamheidscampagne is in dat kader een mooi project, dat we uitvoeren met de WoonWijzerWinkel en lokale ondernemers." De inkoop loopt via de lokale groothandel Gebar en de installatie is in handen van Ooms Installaties, Van Wijk, Van Dijk, de Eilanden en Navito.

Volgens de WoonWijzerWinkel slaat de campagne vier vliegen in één klap: besparing op de energierekening, meer wooncomfort, een hogere woningwaarde en klaar voor een aardgasvrije toekomst. Meer informatie, ook over de tourlocaties: www.woonwijzerwinkel.nl/GO

Informatieavond gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad

OUDDORP - Woensdag 27 juni 2018 organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee een informatieavond over de gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad. Doel van de gebiedsontwikkeling is de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te versterken en de herkenbaarheid en beleefbaarheid van het landschap te vergroten. Tijdens de avond presenteert de gemeente de definitieve inrichting van het gebied.

Om de uitstraling van de Ouddorpse kust te verbeteren, werken de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, diverse ondernemers en Natuurmonumenten samen aan een integrale gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad. Deze gebiedsontwikkeling bestaat onder andere uit het opknappen van het openbaar gebied en het versterken van de natuur(beleving). Het op te knappen gebied ligt tussen het strand van Ouddorp en de Vrijheidsweg en tussen de Oosterweg en de rotonde bij de Klepperstee. Een belangrijk onderdeel hierin is de herinrichting van het duingebied tussen het Oosterduinpad en het Westerduinpad. Door de gebiedsontwikkeling wordt Ouddorp niet alleen aantrekkelijker voor haar eigen inwoners, maar ook voor haar bezoekers en recreanten.

Voortraject

In de ontwerpfase van de kwaliteitsverbetering van de Ouddorpse kust hebben diverse belanghebbenden actief meegedacht over de invulling van het plan. De belanghebbenden bestaan onder meer uit de dorpsraad Ouddorp, Waterschap Hollandse Delta, Rijkswaterstaat, recreatieondernemers en Stichting Natuurlijk Ouddorp. De afgelopen maanden is de gemeente Goeree-Overflakkee samen met de provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten bezig geweest met de technische uitwerking van het plan voor de gebiedsontwikkeling. Hierin zijn de ingebrachte ideeën en wensen van de belanghebbenden zoveel als mogelijk meegenomen. Nu is het moment daar om de uitgewerkte plannen te presenteren.

Informatieavond

De informatieavond over de gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad vindt plaats op woensdag 27 juni 2018 van 19.30 tot 21.00 uur in Dorpstienden in Ouddorp. Belangstellenden zijn van harte welkom de avond bij te wonen.

TOF presenteert eigen biertje en magazine

Pau Heerschap speelde een hoofdrol in de lancering van het nieuwe TOF-magazine. Foto: Jaap Reedijk.

OUDDORP – Het verschijnen van een nieuw TOF-magazine betekent ook: een ludieke presentatie van het blad op een locatie in de regio. Dat was vorige week donderdag niet anders. De zesde 'uutgaeve' kwam ter wereld in restaurant Molenzicht in Ouddorp. In de presentatie voor het publiek waren er hoofdrollen voor Pau Heerschap op de fiets en voormalig profrenner Koos Moerenhout, met zijn wortels in Achthuizen. De laatste siert ook de cover van het zesde TOF-magazine.

Door Kees van Rixoort

De redactie heeft ook pagina's ingeruimd voor onder andere het crypt-GO-gram, harpiste Joline Sperling, natuurgebied De Hellegatsplaten, scheidsrechter Thomas Groenendijk, schrijver en dichter Maarten van der Graaff, dj Littel en eilanders die over de wereld uitzwierven voor de liefde. Junior-verslaggever Coen van Nimwegen interviewde voorleeskampioene Ailynn Lodder en het mysterie rond Antennepark Ouddorp is in TOF-magazine deels ontrafeld.

Het blad besteedt ook aandacht aan Grôôs, het Flakkeese TOF(fee)bier. Bij de vorige presentatie, in een overvol Solaes-proeflokaal, trok de aankondiging de aandacht dat er een bierspecial zou komen. Die is er nu. Ook de presentatie van Grôôs, een naam die is verzonnen door Hans Maliepaard en Jeroen Breen, was vorige week donderdag in restaurant Molenzicht. We kunnen dus met recht spreken van een dubbele TOF-presentatie.

TOF-magazine is verschenen in een oplage van 5000 stuks. Het is verkrijgbaar op geselecteerde plaatsen op Goeree-Overflakkee.

Workshop zangles

MIDDELHARNIS - Zaterdag 23 juni van 11.00 tot 12.30 uur geeft zangdocente Monica Millar een introductieworkshop zangles in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat.

Iedereen vanaf 7 jaar kan zich aanmelden. Monica geeft al meerdere jaren les in Middelharnis en breidt vanaf september haar lessen uit in het wijkcentrum.
Monica is master in de methode Estill Voice Training. De Estill Voice Training is een zang- en spraakmethode, ontwikkeld door Amerikaanse zang- en stemspecialist Jo Estill. Dit is een methode die op de meeste Nederlandse conservatoria ook wordt toegepast. Monica gaf voorheen o.a. les aan de Musical Productie Tarzan, heeft 10 jaar op een musicalacademie lesgegeven en leidt zelf ook mensen op tot vocal coach.

De introductieworkshop zit vol met handige tools die direct toepasbaar zijn tijdens het zingen. Er wordt aandacht besteed aan zangtechniek, ademhaling, articulatie, timing en meerstemmig zingen. De workshop zal leerzaam en inspirerend, maar vooral ook gezellig zijn.

De workshop kost 10 euro en duurt anderhalf uur. Na de workshop kan er ingeschreven worden voor de zanglessen vanaf september. Inschrijven voor de workshop kan via monica@monicamillar.nl. Dit e-mailadres kan ook gebruikt worden om in te schrijven voor zanglessen.

Vanaf september zijn er groeps- en individuele lessen mogelijk voor kinderen en volwassenen. Naast zangles is er ook de mogelijkheid voor de combinatie zang- en pianoles. Meer informatie is te vinden op www.youcansing.nl.

RGO en Edudelta gaan samen

Adrie Krielaart (links) en Arie Cové onthullen de nieuwe naam van de onderwijsinstelling.

MIDDELHARNIS - Er werd maandagochtend een klein feestje gevierd bij de vestiging aan de Schoolstraat van het Edudelta College. Onder toeziend oog van personeelsleden van de beide locaties van het Edudelta College, onthulden rector Arie Cové van de RGO en Adrie Krielaart, voormalig regiodirecteur van de Edudelta Onderwijsgroep een bord met de nieuwe naam waaronder het samengaan van beide onderwijsinstellingen gestalte zal krijgen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Met het samengaan van de beide onderwijsinstellingen hebben de vestigingen van het Edudelta College aan de Langeweg en de Schoolstraat met RGO Middelharnis een nieuwe naam gekregen. Die naam is RGO groen - techniek - economie en de locaties krijgen de namen RGO Schoolstraat en RGO Langeweg. Hiermee behoort de naam van het Edudelta College met ingang van het nieuwe schooljaar tot het verleden.

1.800 leerlingen

Door de samenwerking is er een school ontstaan waar ongeveer 150 leerkrachten en ondersteunend personeel hun werk hebben. De 'nieuwe' school bestaat dan uit bijna 1.800 leerlingen, vooralsnog verdeeld over drie vestigingen.
Het Edudelta College had verschillende vestigingen in de regio. De organisatie kampte al geruime tijd met financiële problemen vanwege de sterke terugloop van het aantal leerlingen in het vmbo. In het voorjaar van dit jaar bleek dat deze problemen niet opgelost zouden kunnen worden. Er moest worden omgezien naar andere mogelijkheden om het onderwijsaanbod toch te kunnen blijven bieden. RGO Middelharnis bleek mogelijkheden te zien om de Edudelta vestigingen op het eiland over te nemen.

Zekerheid

Met het samengaan van de scholen is er vooral zekerheid gekomen voor de vmbo-leerlingen in de regio, want een aantal maanden geleden was het nog niet duidelijk of er wel vmbo-onderwijs op het eiland mogelijk zou blijven.
De beide vestigingen aan de Schoolstraat en de Langeweg blijven voorlopig nog functioneren. Wel wordt er naar toe gewerkt dat RGO Schoolstraat en RGO Langeweg hun uiteindelijke plaats zullen krijgen op de nog te realiseren Beroepscampus, die over twee jaar aan de Langeweg gerealiseerd zal moeten zijn.
Rector Arie Cové van de RGO geeft aan dat het samengaan van de scholen geen arbeidsplaatsen zal kosten, omdat het onderwijsaanbod hetzelfde blijft. Adrie Krielaart wordt directeur van RGO groen - techniek - economie. Cové verwacht dat de samenwerking met de andere onderwijsinstellingen, de CSG Prins Maurits en Lentiz onderwijs (MBO) hoop geeft voor de toekomst.

Laatste 'Boeidag' van het seizoen in Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Dinsdag 26 juni is het alweer de laatste 'Boeidag' van het seizoen. Net als voorgaande jaren organiseert Inloophuis De Boei iets speciaals.

Inloophuis De Boei heeft er voor gekozen om de activiteit dit keer niet in Ouddorp te laten plaatsvinden, maar in Stad aan 't Haringvliet. De Boei nodigt haar gasten uit bij bloemenstudio Acanthus, gelegen aan de Zeedijk nr. 52, 3243 LG in Stad aan 't Haringvliet.
Inloop vanaf 10.30 uur. Het programma zal tussen 15.30 uur en 16.00 uur worden afgerond. Gezien het gebodene wordt er een eigen bijdrage gevraagd van € 12,50.

Studio Acanthus bestaat op Stad al heel wat jaren en verzorgt onder andere workshops. De lessen hebben een ongedwongen karakter, maar zijn kwalitatief hoog, met verse bloemen en groen gecombineerd met eigentijdse materialen. Dinsdag 26 juni wordt het thema 'De taal der bloemen' uitgewerkt.
Renée Volker werkt veel met zijden bloemen en combineert moderne materialen met klassieke stijlen, wat een verrassend effect heeft. Haar interpretatie van de thema's in haar creaties is net een beetje anders. Verse bloemen hebben natuurlijk altijd haar voorkeur. Als je een goede kwaliteit zijden bloemen neemt, is dat zeker een alternatief voor vers en vanzelfsprekend veel langer houdbaar.

Ook verzorgt zij bruidswerk, begrafeniswerk en boeketten voor speciale gelegenheden. Men kan er oude zijden boeketten laten opfrissen of laten aanpassen aan de seizoenen.
Sinds een aantal jaren kan men er ook terecht voor een kopje koffie, thee of een verfrissing en een versnapering. De theetuin is geopend als de Stadse vlag uithangt.
Wilt u meer weten, kijk dan op de website: www.studioacanthus.nl.

Inloophuis De Boei, open op de 2e en 4e dinsdag van de maand. Kanker, het blijkt uit verhalen dat er nog steeds een taboe op rust. Dat en de zekere schroom om naar het Inloophuis te komen: "Moet ik daar mijn verhaal gaan vertellen?" De Boei is juist een plek bij uitstek om als patiënt met kanker er even niet over te moeten praten, het mag, maar hoeft niet. Gewoon weer zijn wie je bent, lachen, soms huilen (van het lachen). Ook dat kan en mag. Natuurlijk is er heel veel kommer en kwel als de diagnose wordt gesteld en men het traject in gaat van bestralingen en chemo.
Delen met lotgenoten, informatie van elkaar krijgen en van onze gastvrouwen, maken dat er er weer lichtpuntjes zijn. Quote: "Ik zie de zon wel weer schijnen, er is alleen een hapje uit".

De Boei gaat 11 september weer open. Graag opgeven voor 20 juni dat u erbij wilt zijn in Stad, dit i.v.m. het aantal deelnemers aan de lunch en de aanschaf van materialen voor de workshop.
Dat kan via: info@deboeigo.nl en via mobiel: 06 22111572.
Mocht het vervoer van en naar de Dijkstelweg 33 een probleem zijn en is het niet mogelijk om van het openbaar vervoer gebruik te maken, schroomt u niet te berichten, want er is een chauffeursdienst waar u kosteloos gebruik van kunt maken.

Zomerfeest Hernesseroord

MIDDELHARNIS - Zaterdag 23 juni is het weer zover. Op die dag is voor jong en oud van alles te beleven tijdens het jaarlijkse Zomerfeest op het terrein Hernesseroord in Middelharnis.

Het doel van het feest is om een leuke dag te organiseren voor cliënten van Zuidwester en omwonenden. Het Zomerfeest is van 10.00 tot 16.00 uur en iedereen is van harte welkom. Huisband 'De Roffels' mag natuurlijk niet ontbreken tijdens dit jaarlijkse evenement. Zij treden om 11.30 uur op. Ook is er een Rad van Avontuur, waar je de hele dag mooie prijzen kunt winnen. Voor de kinderen is er ook van alles te beleven. Zo is de kinderboerderij open, kun je geschminkt worden en zijn er optredens van Clown Edje.

Naast een leuk programma staan er kramen met onder andere sieraden, KiKa en woonartikelen. Ook de kwekerij, een dagbestedingslocatie op Hernesseroord waar je planten en kruiden kunt kopen, is tijdens het Zomerfeest geopend.

Inschrijven

Het is nog mogelijk om een kraam te huren. Opgeven is mogelijk tot 15 juni 2018. Informatie hierover kun je opvragen door een mail te sturen naar zomerfeest@zuidwester.org.

Inschrijving De Wit Assurantiën Kwart Marathon geopend

OUDDORP - De inschrijving voor De Wit Assurantiën Kwart Marathon is geopend. Deze prestatieloop over 5 km en 10,55 km wordt voor het derde jaar georganiseerd door stichting Marathon Ouddorp.

De route is volledig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Zo is de start nu in het centrum van Ouddorp en worden er nu twee verschillende rondjes gelopen. Na de eerste ronde komen de lopers weer door het centrum en worden ook de tussentijden door een chip geregistreerd. In het centrum en langs de route is er muziek om de snelheid en sfeer er in te houden. Er kan ook met een team van vier lopers worden gestart met de Kenbri Fire Fighting Bedrijven Marathon. De tijden van de teamlopers worden opgeteld en zo kom je tot een Marathon eindtijd. Het snelste team wordt gehuldigd.

Voor iedere loper is er een unieke medaille en ook worden er van iedere loper foto's en filmpjes gemaakt. Als u goed voorbereid wilt starten, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een techniek clinic. Georganiseerd door oud-topatleet Frido Flijmscherp Verschoor. Inschrijven voor de Kwart Marathon en de clinic via de site www.kwartmarathon.nl. De Wit Assurantiën Kwart Marathon wordt gehouden op donderdagavond 16 augustus om 19.30 uur. Kosten: € 5,- (€ 7,- na 9 augustus) Team: € 40,-.
Datum Clinic: donderdagavond 5 juli om 19.30 uur in Ouddorp Duin. Kosten: € 10,-.

Activiteitendag bij Landal Ouddorp Duin

OUDDORP - Zaterdag 23 juni is er een activiteitendag voor kinderen op het Landal park Ouddorp Duin. Er zijn verschillende activiteiten, zoals pizza bakken, knutselen en een Meet & Greet met Bollo. Ook ouders zijn van harte welkom tijdens de activiteitendag. De dag is van 11.00 tot 16.00 uur en wordt mede georganiseerd door leerlingen van de Prins Maurits in Middelharnis. Het adres is Westerweg 18 in Ouddorp.

Zwementie is zeer geslaagd initiatief

Voor zwementie kan men nog zwemmaatjes gebruiken. Foto: Curamare

Vervolg van de voorpagina.

Carla Kool, welzijnscoach en projectbegeleidster, en Els de Bruin, dagbestedingscoach bij CuraMare, zijn vanaf het begin betrokken bij het project Zwementie. "Eigenlijk moet je het zien om het te geloven", vertelt Carla.

Door Mirjam Terhoeve

"Mensen die vergeten zijn hoe ze moeten zwemmen, of die nooit gezwommen hebben, komen in het water en leven weer helemaal op. Door het zwemmen wordt de bloedtoevoer gestimuleerd, waardoor ze weer helder van geest zijn en door de gewichtloosheid in het water zie je ze ook helemaal ontspannen. Voor veel van deze mensen was het niet meer mogelijk om naar het zwembad te gaan en dat terwijl het zo heerlijk is om even zonder beperkingen te zijn. Bij sommige mensen zie je dat effect meteen, bij anderen komt het na enkele weken. Maar eigenlijk kun je wel stellen, dat het voor alle deelnemers heel goed werkt. De cliënten worden begeleid door een familielid of mantelzorger en ook die beamen dat het zwemmen zeer positief werkt, soms zelfs nog dagenlang. Bovendien draagt het bij aan de versterking van de band die ze met elkaar hebben".

Persoonlijke begeleiding

"Het is de bedoeling dat de deelnemers dus met een eigen begeleider komen, die ze helpt bij het omkleden, bij het te water gaan en tijdens het vervoer", vult Els de Bruin aan. "Samen kunnen ze gebruik maken van een busje dat ze naar het zwembad brengt. Voor iedere locatie is er een vast zwemuurtje ingepland in De Meerpaal. De bodem van dit zwembad is in hoogte verstelbaar, waardoor het voor de mensen zeer makkelijk te betreden is. Ze kunnen op deze manier eenvoudig het zwembad inlopen of er met de rolstoel in worden gereden. Mensen die niet goed kunnen lopen of zitten, kunnen gebruik maken van de speciale bad brancard. Eenmaal het in het water krijgt men persoonlijke begeleiding van een professionele bewegingsagoog van de Stichting Zuidwester. Bij ons zijn alle mensen met dementie welkom, ongeacht de gradatie waarin men verkeert. Dus ook mensen die nog thuis wonen kunnen informeren wat de mogelijkheden zijn. Verder speelt incontinentie geen rol, want daarvoor hebben wij goede materialen ter beschikking".

Ontspanning

De bewegingsagogen van Zuidwester, Ilvia Witte, Sabine de Jonge en Arjan van Gurp, zijn eveneens erg positief over het project. "De samenwerking met CuraMare is erg goed. Wij staan overigens altijd open voor samenwerking met andere doelgroepen. Bij het zwemmen kijken we eerst heel goed wat de mensen zelf nog kunnen. Het belangrijkste is dat ze ontspannen zijn. Bij sommigen werkt dat al door enkel oogcontact, anderen hebben meer begeleiding nodig. Ons streven is dan ook om maximaal zes patiënten tegelijk in het zwembad te hebben, zodat we iedereen voldoende aandacht kunnen geven. Zoals al aangegeven, is het erg mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen in het water. Sommigen zijn de zwembewegingen misschien vergeten, maar niet verleerd, en als je dat dan weer terug kan halen. Dat is toch prachtig?"
De financiering van het project komt uit het potje Waardigheid en Trots, wat in 2015 door de regering werd gepresenteerd om de kwaliteit van leven voor mensen met langdurige zorg te verbeteren. Stichtingen en organisaties kunnen hierop een beroep doen, mits ze een goed plan hebben.

Zwemmaatjes gezocht

Het plan zwementie voldoet dus ruim aan de eisen. De betrokkenen van CuraMare en Zuidwester hopen dan ook dat nog meer mensen mee komen doen. "Helaas heeft niet iedereen een familielid of mantelzorger om mee te nemen", weten Carla en Els, "en daarom hopen we dat er mensen zijn die zich willen aanmelden als zwemmaatje. Uit en thuis is men zo'n drie uurtjes bezig. De werkzaamheden bestaan uit hulp bij het omkleden en begeleiding in het water. Het is handig als men minimaal een keer per maand beschikbaar is en vooral is het belangrijk dat men geduldig is en affiniteit heeft met ouderen. We zoeken zwemmaatjes voor alle locaties van CuraMare op Goeree-Overflakkee."
Wie meer wil weten over het project of zich aan wil melden als zwemmaatje, kan contact opnemen met Els de Bruin via e.debruin@curamare.nl of 0187-488300.

Picknick voor bewoners Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK - Leerlingen van het 1e en 2e leerjaar VMBO en leerlingen van het Praktijkonderwijs gaven 6 en 13 juni de bewoners van Nieuw Rijsenburgh een picknick. Het mooie zomerweer, parasols, zonnehoeden, fleurige tafelkleedjes en lekkere dingen maakten dat de bewoners het gevoel hadden uit te zijn.

Als extra verrassing was er het bezoek van contactclown Annelies Heijmans. Zij volgt de opleiding voor clown en zorgde voor afleiding en rust aan de picknicktafels.
Sophia en Enrico, 2e-jaars leerlingen PrO, hebben de smoothies rondgedeeld. "Wij vinden het hier gezellig, je betekent iets voor een ander én we leren ervan", vertellen ze enthousiast. "Voor de leerlingen is dit een soort van afsluiting van het schooljaar. Het is zo'n succes, dat we dit voor het vierde jaar al organiseren", zeggen docent Greet Karssies-Van Houwelingen en haar collega Carla Grinwis. "Op school hebben de 1e-jaars leerlingen de voorbereidingen gedaan, zoals cupcakes bakken en versieren, boodschappen ophalen en de picknicktassen inpakken. In de tassen zaten o.a. kleine belegde broodjes en krentenbolletjes van bakker Van Harberden, slaatjes, sapjes, slagroom en een potje eigengemaakte advocaat. De 2e-jaars leerlingen VMBO zijn 10 weken in Nieuw Rijsenburgh voor praktijkervaring en oriëntatie op werken in de zorg. Zij hebben pannenkoeken gebakken, de tassen uitgepakt en de tafels gedekt. De samenwerking met Nieuw Rijsenburgh verloopt harmonieus en prettig. Wat ons betreft volgend jaar weer een picknick!"

Toekomst brede Beroepscampus staat op het spel

De beoogde locatie voor de Beroepscampus aan de Langeweg, naast het Edudelta College.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het lijkt op de spreekwoordelijke zware molensteen die op tafel ligt bij de gemeente/gemeenteraad en betrokken partijen. Het beoogde paradepaardje, het realiseren van een brede Beroepscampus op het eiland, waarmee de basis kan worden gelegd voor het versterken van de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid, verkeert in zwaar weer. De financiële positie van Edudelta bleek zorgwekkend. Doordat de onderwijsinstelling de uit een samenwerkingsovereenkomst voortvloeiende verplichtingen, zoals onder andere de renovatie oudbouw, niet kan nakomen, moeten op heel korte termijn flinke knopen worden doorgehakt. In ieder geval voor augustus. Zo niet, dan is de toekomst van de campus ongewis en of is het risico groot dat nieuwbouw niet voor de zomer 2020 gerealiseerd kan worden.

Door Jaap Ruizeveld

Het niet kunnen nakomen van de renovatieverplichting heeft gevolgen voor de vmbo en mbo Groen-leerlingen die in het te renoveren gebouw zouden worden gehuisvest. Voor hen moet dus een oplossing worden gevonden. Sinds het mislukken van het fusieoverleg met Lentiz zijn er contacten gelegd met het ministerie van OCW, de gemeente, Edudelta, RGO, CSG Prins Maurits, Lentiz en Albeda over de ontstane situatie. Die gesprekken hebben ertoe geleid, dat RGO per 1 augustus 2018 de vmbo Techniek en Groen van Edudelta overneemt en Lentiz de mbo Groen-studenten. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in een convenant dat, onder de opschortende voorwaarde van instemming door de gemeenteraad, door het college mede is ondertekend.

Nieuwbouw

Met een uitvoerig schriftelijke toelichtende informatie vraagt het college in de oordeelfase van de raad (donderdagavond) kredieten van ruim 3,3 miljoen euro voor duurzame nieuwbouw, grondaankoop en sloopwerk. Voor onderwijshuisvesting 102.000 euro, 179.000 euro voor bouw van loods, 85.200 euro voor aanleg parkeerplaatsen en 297.600 euro voor een strategische grondaankoop en sloop van de opstallen. Er is en wordt intensief overleg gevoerd tussen partijen over de veiligstelling van de continuïteit van het beroepsonderwijs op Goeree-Overflakkee. Gelet op de huidige omstandigheden stelt het college van b. en w. de raad voor dat de gemeente de benodigde onderwijsruimte via nieuwbouw laat realiseren. Dit in plaats van renovatie.

Inrichtingskosten

In het raadsvoorstel wordt veelvuldig gesproken over 'mogelijkheden' en over risico's die op dit moment nog niet concreet kunnen worden ingevuld. Het budget dat beschikbaar is gesteld betrof de bouwkosten en niet de kosten van inrichting. Nu Edudelta hiertoe niet in staat is en, zo staat in het raadsstuk, in het verleden geen voorzieningen heeft gevormd, moeten ook hier besluiten vallen. De vraag is of de onderwijsinstellingen dit financieel gedeeltelijk voor eigen rekening kunnen nemen. Op details zijn hier tussen partijen afspraken over gemaakt. Een rode draad in dit moeilijke dossier is duidelijk de inzet om het groenonderwijs als doorgaande leerlijn vmbo-mbo in de gemeente te behouden. Het college stelt dat als betrokken partijen in korte tijd actief kunnen handelen, de gemeente de regie op de ontwikkeling van de campus kan blijven voeren. Men is daardoor niet, of in ieder geval minder, afhankelijk van de liquiditeitspositie van Edudelta.

Parkeerfaciliteiten

Om nieuwbouw te ontwikkelen moet de gemeente van het nu nog bij Edudelta in eigendom zijnde perceel Langeweg 107-109 (dat is 7090 m2) een deel (3430 m2) overnemen. Dan kan de kas worden verplaatst en is er ruimte voor de bouw van een loods. Huisvesting van de groenleerlingen vergt via nieuwbouw om het budget bij te ramen voor het aspect Beng (bijna energieneutraal gebouw). Nu Edudelta ook de verplichtingen om parkeerplaatsen aan te leggen niet kan nakomen, zal de gemeente deze investering voor haar rekening moeten nemen. Als de gemeente de grondaankoop (3430 m2) voor nieuwbouw verricht, is het verstandig dat ook het restant perceel wordt aangekocht. Deze grond kan in de toekomst mogelijk worden gebruikt voor sociale woningbouw of maatschappelijke bestemmingen, geeft het college aan.

Grote risicoparagraaf

Volgens de onderwijshuisvestingsverordening is de school bouwheer, maar door de huidige situatie verdwijnt Edudelta in deze functie van het toneel. Wie neemt dit over? Een gedelegeerd bouwheerschap kan. Anderzijds kan de gemeente die rol ook op zich nemen bij de realisatie van de campus. Tenslotte en dat is in dit dossier uiterst ongewis: de financiële afwikkeling. Het risico dat de nu geraamde budgetten uiteindelijk overschreden worden is groot. Het college geeft dat ook aan. Er moet veel aandacht worden besteed aan de kredietbewaking. Er moet toereikend budget zijn voor onvoorzien en andere kosten. Genoemd worden kosten asbestsanering, sloopwerk en financiële gevolgen leegstand vrijkomende onderwijsruimten CSG Prins Maurits. Wat betekent de sluiting van het pand Schoolstraat 11? Wat zijn de gevolgen faillissement Edudelta en wat als de Colleges van Bestuur of Raden van Toezicht hun goedkeuring onthouden aan de voorstellen of onderdelen daarvan. Onzeker is ook of de aanbesteding tot gunning van het werk leidt. Voor wat planning betreft, blijft het streven de eigendomsoverdracht in besluitvorming voor 1 augustus te laten plaatsvinden.

Pianorecital voor familie Folmer

De familie Folmer.

SOMMELSDIJK - Zaterdag 23 juni wordt in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk een pianorecital gegeven door pianiste Eline de Gast, afkomstig uit Sommelsdijk. De aanvang is om 19.30 uur en de opbrengst van dit concert zal ten goede komen aan het werk van het zendingsechtpaar Willem en Joanne Folmer, die als artsenechtpaar zijn uitgezonden naar Congo, Afrika.

Eline de Gast zal tijdens deze avond op een concertvleugel diverse kanten van de pianomuziek ten gehore brengen. Voornamelijk romantische werken komen aan bod, waarbij muziek van Frédéric Chopin centraal zal staan. Zo staat de 'Fantasie-Impromptu' op het programma, wat één van zijn beroemdste werken is. In dit stuk komen melancholische melodieën samen met vurige virtuositeit. Daarnaast zal de bekende melodie uit de 'Pavane' van Ravel klinken, muziek om bij weg te dromen. Ook werk van Johann Sebastian Bach zal goed tot zijn recht komen in de akoestiek van de kerk. Er wordt dus een fascinerende muzikale reis gemaakt met toegankelijke klassieke muziek voor jong en oud!
Heeft u nog niet gereserveerd? Het kan nog via e-mail: pianorecital.tft@gmail.com of telefonisch via nummer 06 2124 7781. De kosten bedragen € 12,50 per persoon. Kinderen tot en met 14 jaar betalen € 7,50. Het maximale bedrag voor een gezin is € 40,00. Ook op de avond zelf kunt u nog een kaart kopen! De kerk gaat open om 19.00 uur en het concert zal ongeveer een uur duren.

Drietal Stolpersteine op d'n Diek is weer compleet

MIDDELHARNIS – Veel stelde de herplaatsing van een Stolperstein op de Westdijk in Middelharnis niet voor, maar het was wel een waardige en mooie gebeurtenis. Het drietal herdenkingsstenen voor het pand met nummer 62 is weer compleet.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Er waren ooit, op 2 december 2016, Stolpersteine geplaatst voor Sara en haar dochters Debora en Cornelia Polak. De drie runden een manufacturenzaak. Tot het moment dat de Duitsers hen wegvoerden in 1942 en 1943. Via Westerbork kwam moeder Polak in Sobibor terecht, waar ze kort na aankomst op 13 maart 1943 werd vergast. De dochters Debora en Cornelia kwamen op dezelfde manier aan hun eind, maar dan in Auschwitz, de eerste op 14 november 1942 de tweede op 17 augustus 1942.

In de nacht van 30 op 31 december vorig jaar is de Stolperstein voor Debora Polak ontvreemd. "Naar de reden daarvan blijft het gissen, maar ik herhaal het nog maar eens: de plaatjes met de teksten zijn van messing en daarom zonder enige metaalwaarde", zei Piet de Man van de Stichting Paul van Hessenfonds, die het initiatief nam om 57 Stolpersteine op Goeree-Overflakkee te plaatsen voor de woningen (of de locaties daarvan) waar de Joodse eilanders woonden en werkten. "Ernstiger zouden antisemitische gevoelens zijn, waarbij men zich echter dient te realiseren dat de zes miljoen tijdens de oorlog omgebrachte Joden niets van doen hadden met het huidige Israëlisch-Palestijnse conflict, dat vaak als reden voor die gevoelens wordt gebruikt."

Binnen een halfjaar was er een nieuw steentje, gesponsord door Stichting WO2GO. Bij de plaatsing waren behalve vertegenwoordigers van het Paul van Hessenfonds ook wethouder Berend-Jan Bruggeman en Jan Quak en Joke Kuipers aanwezig. De laatste twee hebben alle 57 Stolpersteine op Goeree-Overflakkee gepoetst, zodat ze weer glimmen en opvallen. Het is de bedoeling dat ze de poetsbeurt op gezette tijden herhalen. De Man: "Het zal duidelijk zijn dat wij dat erg op prijs stellen en wij willen daarvoor dan ook graag onze dank uitspreken. Het getuigt van hun betrokkenheid bij wat onze Joodse medemensen tijdens de oorlog is overkomen."

Restauratiesubsidie voor parochiekerk Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Voor restauratie van de parochiekerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Oude-Tonge in de Nieuwstraat is 257.870 euro beschikbaar gesteld door het Rijk. Dat maakte minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) deze week bekend.

Door Kees van Rixoort

De minister trekt dit jaar in totaal 34 miljoen euro extra uit voor het restaureren van (grote) rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor de restauratie van mobiele erfgoederen.

Van Engelshoven: "Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers."

De parochiekerk in Oude-Tonge staat in een rijtje van 27 geselecteerde monumenten. Er is ook subsidie voor bijvoorbeeld de Stevenskerk in Nijmegen, de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda, de Domkerk in Utrecht en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray, maar ook voor kleine monumenten als buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis, boerderij De Haar in Ambt-Delden en Villa Alpha in Warnsveld.

Voor de projecten staat een tegemoetkoming klaar van 70 procent van de totale restauratiekosten. De andere 30 procent komt voor rekening van de eigenaar. Een aanvraag voor restauratie van de kerk in Oude-Tonge is in voorbereiding.

Nieuw waterspektakel in en om de haven van Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Op zaterdag 30 juni is er een nieuw waterspektakel in en om de haven van Stad aan 't Haringvliet.
Er is van alles te doen op het water, wat dacht je van een mega blob kussen, suppen, rondrennen in een aqua bubble, je kunt zelfs tokkelen bij de sluis.

Voor de kleintjes is er een apart Kinderplein vol met leuke attracties, De kids kunnen een stoer armbandje kopen, waarmee ze de hele dag in- en uit kunnen. Handig, want zo kunnen ze tussendoor even een snoepje halen bij een van de marktkramen of wat drinken bij het Horecaplein. Je kunt natuurlijk ook samen met opa, oma, mama, papa meedeinen met het Flakkees Piratenkoor. Of tussen 13.00-14.00 uur kijken bij de buitenhaven naar een demonstratie van optimisten van de Jeugd Watersport Dagen.

Doe je mee?

"Het waterspektakel 'Duik! in Stad' is een uitdagend evenement voor jongeren en iedereen die zich jong voelt", vertelt Wilma van Bergen, voorzitter Ons Trefpunt Stad. "Je kunt alleen meedoen voor de lol of met een team tussen 14.00 en 15.00 uur strijden voor leuke prijzen en voor de eer natuurlijk". Wil je meedoen met een team? Geef je dan op via Facebook @duikinstad. Hier vind je ook de laatste informatie over het evenement.
Om 20.00 uur zijn alle ogen gericht op de podiumwagen. Daar staat Eclips, een stevige coverband met alle bekende hits in hun repertoire.

We kunnen ons voorstellen dat Stad niet meteen het eerste dorp is waar je aan denkt om naar toe te gaan, je komt er misschien wel nooit. Er is toch niks? "Dat horen wij als inwoners vaker. Het tegendeel is waar. Juist het gebrek aan ander aanbod, maakt dat er in ons dorp heel veel gebeurt", antwoordt voorzitter Wilma van Bergen. "Met elkaar organiseren we van alles en ontstaan er altijd weer nieuwe ideeën. Net als 'Duik! in Stad', een waterspektakel voor jongeren, wat is uitgegroeid tot een evenement voor iedereen. Kom zaterdag 30 juni gewoon eens kijken en laat je verrassen door ons dorp!"

Zeer geslaagde Avond4Daagse bij VV Den Bommel

DEN BOMMEL - De Activiteitencommissie van VVDB heeft dit jaar, van 5 t/m 8 juni, de Avondvierdaagse georganiseerd in Den Bommel. Er werd telkens gestart én gefinished bij VVDB op Sportpark de Kruus.

Onder leiding van vele verkeersregelaars werden er afwissellende routes in én om Den Bommel gelopen. Van zeer jeugdig (3 jaar) t/m mensen van in de 70, iedereen liep mee! De afstand van 5 km per avond werd door iedereen lachend gehaald. Alhoewel er soms een kleine pleister aan te pas moest komen na een valpartijtje. De lopers kregen onderweg drinken, fruit, gevulde koeken, enz. Allemaal mogelijk gemaakt door de plaatselijke ondernemers Bakkerij Lekker Gebakken en Landwinkel 't Zand. De firma Kreko en AA-drink zorgden voor heerlijke frisdrank en ijsjes voor onderweg.

Live muziek

Vrijdagavond zijn de lopers feestelijk onthaald op de Kruus, onder begeleiding van live muziek. De lopers werden eerst op het Emmaplein opgewacht door het muziekkorps Van der Harst uit Ooltgensplaat, waarna er gezamenlijk richting de voetbalwei gelopen werd.
Op de wei zelf was inmiddels een terras opgesteld voor de toeschouwers en ook de KiKa stand was inmiddels ingericht. Nadat de lopers onder het KiKa finishdoek gelopen waren en ook onder de ballonnenboog door waren, wachtte hen de dikverdiende medaille (mogelijk gemaakt door de firma Sterkman), een heerlijke pannenkoek en wat drinken. En uiteraard alle cadeaus en bloemen van de familie en vrienden. Ook konden de lopers op de foto op een grote oranje Rabobankstoel.
Ook de politie gaf de laatste avond acte de presence, de twee politiedames namen alle tijd voor foto's met de kids en ze mochten zelfs in de politiebus kijken! De helft van het inschrijfgeld werd door VVDB aan KiKa geschonken en zelf haalden ze ook nog een mooi bedrag op met hun kraam. Al met al een super geslaagd evenement!
De Act.Com. van VVDB wil alle sponsoren, de Dorpsraad, de Gemeente en de vrijwilligers héél hartelijk bedanken voor alle inzet en hulp! 'Zonder jullie was dit niet gelukt'.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Marathonbingo

Zaterdag 30 juni wordt weer de marathonbingo gehouden in de Victoriahal. Zoals altijd wordt er weer voor wat lekkers gezorgd. Dit is gratis als u alle ronden meespeelt. Speelt u minder ronden mee, dan betaalt u € 10,- voor het eten. De bingo begint om 16.00 uur en vanaf 15.00 uur gaan de deuren open. Opgeven kan via de volgende nummers: 0187493186 of 0187487170 of 0620213165.

GOEDEREEDE

Stiltewandeling

Goedereede Counseling organiseert een stilte- en bezinningswandeling in het waterwingebied bij de Hondsweg in Goedereede. Start is woensdagavond 27 juni a.s. om 19.00 uur nabij de Theetuin de Halve Maan. "Zes dagen na de langste dag genieten van een avond in licht en stilte. Even een moment voor jezelf. Uit de hectiek van de dag, rust ervaren in de prachtige schepping van God. Goedereede Counseling heeft voor woensdagavond 27 juni een wandeling uitgezet die in het teken van stilte en bezinning staat. Volgens deelnemers een geweldige ervaring", aldus de organisatie. U kunt zich aanmelden via e-mail: krientje@goedereedecounseling.nl of bij Willy Koppenol, telefoon: 06 22331819. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met aanvullende informatie. Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden.

OOLTGENSPLAAT

Lezing orgaandonatie

Woensdag 27 juni wordt er een gemeenteavond gehouden voor alle belangstellenden. Deze avond zal student De Raaf een lezing houden over orgaandonatie. Wilt u er over horen en/of hebt u vragen, dan bent u van harte welkom in de zaal van de kerk van de Gereformeerde Gemeente: Van Weelstraat 1 in Ooltgensplaat. Er zal een collecte gehouden worden voor de Theologische School. Aanvang: half acht.

OUDDORP

Zomerfair Vliedberg

Op woensdag 20 juni a.s. vindt er een Zomerfair van 10.00-16.00 uur plaats in Woonzorglocatie De Vliedberg. Er zal o.a. zowel gebakken als gerookte vis, cake, koekjes, kaas, tassen, sieraden, fotokaarten, bloemen en planten, schilderijtjes, etc. worden verkocht. Ook is er een rommelmarkt, De Jonge Mode en de brei- en creaclub aanwezig.

Zingen bij de vuurtoren

Samen zingen ter ere van God. In de open lucht. Op een uniek plekje in Ouddorp, dat normaliter niet toegankelijk is. Op zaterdag 7 juli is het de 19e keer: de Missionaire Werkgroep van de Gereformeerde Kerk organiseert de jaarlijkse samenzang aan de voet van de Ouddorpse vuurtoren en u bent allen van harte welkom. De samenzang start om 19.00 uur en wordt geleid door dominee D. Hoolwerf. Het bekende koor Deo Cantemus, brassband Concordia en organist André de Jager verlenen hun medewerking. Toegang is gratis, wel wordt er bij de uitgang gecollecteerd. Bij slecht weer vindt de samenzang plaats in MFG Dorpstienden, aan de Dorpstienden 4 in Ouddorp. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Missionaire Werkgroep via 06-23107825 of 06-20002405.

Rommelmarkt

Van der Linde Rommelmarkt is aanwezig op de Zomerfair van Zorgcentrum De Vliedberg, woensdag 20 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Ook zal de scootmobiel aanwezig zijn voor eventueel een proefritje. De rommelmarkt aan de Zuidweg zal deze dag dan gesloten zijn.

OUDE-TONGE

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheek Oude-Tonge vindt plaats op vrijdagochtend 29 juni 2018. Let op: de Tabletcafé's in Oude-Tonge vinden voortaan in de ochtend plaats, tussen 10.00 en 11.30 uur. Wil je meer uit je tablet halen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je e-books kunt lezen op je tablet of ben je op zoek naar leuke apps, tips & trucs van andere tabletgebruikers? Kom dan langs in het Tabletcafé! Je kunt je ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit je tablet halen. Het accent van het Tabletcafé ligt op leren van en delen met elkaar. Ook wanneer je (nog) geen tablet hebt, ben je van harte welkom een kijkje te nemen in het Tabletcafé. Neem wel je tablet mee.

Bingo A.S.V. Oostflakkee

In het gebouw van Stichting Zijn aan de Bernhardstraat 25 houdt bingo A.S.V. Oostflakkee een bingo op vrijdag 29 juni. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de aanvang is 19.30 uur. Kosten € 7,00 met gratis een kopje koffie of thee. Er worden negen rondes gespeeld, plus één extra voor € 1,-.

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge van de Stichting ZIJN organiseert voor alle 55-plussers van Oude-Tonge op woensdag 27 juni een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Zaterdag 23 juni is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee (O-G-O-) Om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. We spelen 11 rondes voor € 6,50. Daarnaast nog 9 extra prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis.

STELLENDAM

Goede Spullen Markt

De organisatie van de Goede Spullen Markt van de Hervormde Gemeente te Stellendam wil iedereen die dit leest uitnodigen om op D.V. 23 juni a.s. onze markt te bezoeken. De markt wordt gehouden bij de kerk aan de Bosschieterstraat te Stellendam en duurt van 9.30 tot 15.00 uur. We verkopen o.a. 'goede spullen', antiek en curiosa, boeken, oliebollen, gebakken vis, kibbeling, eigengebakken cake, koekjes, advocaat, enz. Op het kerkplein is een gezellig terras waar u kunt genieten van een kop koffie, thee of fris met iets lekkers erbij. De kerk is open voor bezichtiging. In de kerk staat een tentoonstelling van menora's opgesteld, evenals een schaalmodel van de tabernakel. Verspreid over de dag zal er orgelspel te horen zijn en om ± 12.30 uur wordt een middagpauzedienst gehouden.

Visverkoopactie

Op zaterdag 30 juni van 9.00 tot 14.00 uur is er een tuinverkoopactie aan de Nieuweweg 2, die ten bate komt van het Roemeniëwerk van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam. We verkopen naast gebakken kibbeling o.a. ook groente, fruit, planten, boeken. Ook hebben we een klein terras waar we koffie en thee met wat lekkers verkopen.

De kerk zoemt!

In de Hervormde Kerk van Stellendam is er 24 juni een themadienst over de Honing & de Bij. De dienst begint om 17.00 uur in de Bosschieterstraat 6. In de dienst zal een imker iets vertellen en laten zien over het bijenvolk. Ds. Davy Hoolwerf (zelf ook amateur imker) doet de verkondiging uit de Bijbel. Gods woord is zoeter dan honing! We hopen dat dit een (aan)stekelijke dienst zal zijn voor jong en oud. Gasten heten we van harte welkom.

De Hoop speelt filmmuziek

Zaterdagavond 23 juni organiseert fanfareorkest De Hoop het showconcert 'De Hoop @ The Movies'. Het orkest zal u zaterdagavond meenemen in de wereld van filmmuziek, langs bekende film tunes van bekende en minder bekende componisten. Om het geheel zo mooi mogelijk uit te voeren, wordt het orkest uitgebreid met een ritmesectie en een zangkoppel. De organisatie heeft Martijn de Laat, lead trompettist van het Metropole orkest, gestrikt als special guest. Kaarten zijn te verkrijgen via de website van het orkest: www.fanfaredehoop.nl. Het concert wordt gehouden in de Dorpstienden in Ouddorp en begint om 20.00 uur.

Zomeravondconcert in de tuin

OUDDORP - Op donderdag 28 juni geven TenToon ensemble & Rens Polman een zomerse voorstelling in een tuin aan de Westnieuwelandseweg in Ouddorp.

Op het programma zwoele klassieke arrangementen en sfeervolle popnummers voor een heerlijke zomeravond. TenToon is een professioneel ensemble bestaande uit 8 blazers, contrabas en slagwerk. TenToon speelt eigen arrangementen van de mooiste klassieke muziek, gecombineerd met lichte muziek en pop. Voor het Zomeravondconcert in de Ouddorp werkt TenToon samen met Rens Polman. Rens is singer-songwriter en frontman van zijn band 'Lieve Bertha' en hij is presentator bij BNN.
Kaartjes kosten € 15,-. De voorstelling begint om 20.15 uur en inloop is vanaf kwart voor acht. Reserveren kaarten: www.tentoonensemble.nl/tickets.

Bij code oranje gaat het niet door en krijgt u een e-mail en uw geld retour.

Kampvuuravond voor jongeren

DIRKSLAND - Voor vrijdag 22 juni organiseert jongerenorganisatie Brotherhood Flakkee weer een kampvuuravond. De avond wordt gehouden op de boerderij aan de Philipshoofjesweg in de polder tussen Dirksland en Herkingen. Jongens en jonge mannen van 15 tot 25 jaar zijn welkom vanaf 19.30 uur. Wat kan men verwachten van deze kampvuuravond? Natuurlijk is er een groot vuur, waar rondom heen een barbecue wordt gehouden. Verder kan er een biertje (of wat anders) gedronken worden en is er alle ruimte om elkaar te ontmoeten en een goed gesprek aan te gaan. Volg Brotherhood Flakkee via de Facebookpagina: https://www.facebook.com/BrotherhoodFlakkee/.

Welkom bij de Vrolijke Fluiters

MELISSANT - Bij de Vrolijke Fluiters in Melissant wordt na de zomervakantie weer een nieuwe groep blokfluitleerlingen gevormd.

Kinderen in de leeftijd van 7-11 jaar die graag blokfluit willen leren spelen en noten willen leren lezen, zijn van harte welkom.
Er wordt gebruik gemaakt van aantrekkelijk lesmateriaal en diverse muzikale spelletjes. Binnen de lessen is ook aandacht voor een juiste houding en ademhaling. En natuurlijk wordt het seizoen, dat loopt van eind september tot mei, afgesloten met een echt Vrolijke Fluiters optreden in Melishof.
Aangezien blokfluitles in groepsverband plaatsvindt, kan de les tegen gereduceerd tarief gegeven worden. De groep start na de zomervakantie, dus wees er op tijd bij!
Blokfluitles is niet het enige professionele muziekonderwijs dat bij fam. De Lange in Melissant gegeven wordt. Ook voor les op de dwarsfluit, klarinet, saxofoon, hobo en fagot kunt u hier terecht. Deze lessen worden wel op individuele basis gegeven.
Vraag nog voor de vakantie vrijblijvend meer informatie aan via telefoonnummer 0187-602620 of stuur een e-mail naar aj-delange@kpnmail.nl.

Zomerzangavond in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Op vrijdag 29 juni wordt er een 'zomerzangavond' gehouden in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk.

Dit is de derde keer dat een 'Zomer Zang Avond' wordt georganiseerd. Tot grote tevredenheid constateert de organisatie dat er behoefte is om met elkaar liederen te zingen. Zodoende is op deze laatste vrijdag in juni iedereen van harte welkom te komen zingen tijdens deze samenzang. Er is een speciaal programma samengesteld voor gezinnen met kinderen. Er staan bekende kinderliederen op het programma zoals 'Is je deur nog op slot' en 'Dank U voor de wond'ren die gebeuren'. Het programma is een gevarieerde liederenkeuze van christelijke liederen die gezongen worden binnen de PKN-kerken in Middelharnis en Sommelsdijk. De keuze van de liederen is dit jaar gebaseerd op het jaarthema van de PKN 'Kerkproeverij'.
De inloop van 18.30 uur in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Om 19.00 uur begint de samenzang. Die zal ongeveer drie kwartier duren. Er is een programmaboekje, waarin alle liederen zijn opgenomen. Organist André van der Beek zal de begeleiding verzorgen. Toegang is vrij.

Ontmoetingsplaats jeugd Dorpstienden vervalt

OUDDORP – Informatie onder jongeren gaat snel. Donderdag was alom bekend dat het college van burgemeester en wethouders (portefeuillehouder mv. Grootenboer) had besloten dat hun ontmoetingsplekje aan de Dorpstienden in Ouddorp wordt verwijderd. De JOP, die als tijdelijke voorziening voor het zalencentrum/sporthal op het trottoir was geplaatst, zal niet worden omgezet in een permanente voorziening. Al eerder in 2014 stond overigens een JOP op dezelfde locatie. "Nou hadden we een plek in het centrum en nu moeten we daar alweer weg. Daar ben je mooi klaar mee. Iets anders is er niet, want dat hebben we gehoord op die bijeenkomst met de gemeente. Er was toen al gezocht naar iets anders". Reactie van jongeren die donderdagmiddag in de JOP een consumptie gebruikten.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente gaf na gerichte vragen over dit onderwerp in een algemeen persbericht informatie over het besluit van het college. De gemeente stelt: "Jongeren konden elkaar op de gekozen plek ontmoeten, maar ruimte om iets te ondernemen was er niet. Nu wordt gekeken naar mogelijke alternatieven die als idee zijn ingebracht bij de laatste evaluatiebijeenkomst en die dan besproken kunnen worden. Begin deze maand is het verloop van de proefperiode (evaluatie) aan de orde geweest. In deze evaluatie zou zijn geconstateerd dat jongeren nog steeds overlast veroorzaken en afval en glas op het trottoir en het schoolplein achterlaten.

'Geen visitekaartje'

In het persbericht staat: "Behalve dat dit gedrag een onprettig en soms onveilig gevoel gaf aan omwonenden en bezoekers, zorgt het achtergelaten afval ervoor dat het gebied rondom de Dorpstienden geen visitekaartje voor Ouddorp is. Naar aanleiding van deze bevindingen is het college geadviseerd bovengenoemd besluit tot verwijdering van de JOP te nemen. In het hele proces rond de JOP in Ouddorp, dat al jaren speelt, zijn tussentijdse evaluatiebijeenkomsten gehouden met omwonenden, politie, gemeente en dorpsraad en werden afspraken gemaakt over verbeterpunten. Dat alles in proefperioden van drie en zes maanden". Nu is het doek, wat betreft de locatie Dorpstienden, definitief gevallen.

Bestuur Stichting Volharding achter slot en grendel

De koepelgevangenis in Arnhem. Foto: Shutterstock

REGIO - Het volledige bestuur van Stichting Volharding gaat 24 uur achter slot en grendel. De reden hiervoor is niet één of ander ernstig vergrijp, maar een sponsoractie. Ans Blok, Gerrit Blonk, Matthijs Guijt, Dick den Hertog, Karel van Holten en Gertjan Spijk gaan de uitdaging aan om zich van 28 op 29 september 2018 een etmaal lang te laten opsluiten in de Koepelgevangenis van Arnhem. Daarmee willen ze geld ophalen voor het evangelisatiewerk van Stichting Volharding.

Het is de missie van Stichting Volharding om arrestanten en gedetineerden in aanraking te brengen met het Evangelie van Jezus Christus. "Dat Evangelie biedt échte hoop en toekomstperspectief!" Daarom verspreidt Stichting Volharding gratis Bijbels en christelijke lectuur (boeken met inspirerende levensverhalen van voornamelijk ex-criminelen en ex-gedetineerden die tot geloof in Jezus Christus zijn gekomen) in een groot aantal politiecellencomplexen, gevangenissen en andere detentiecentra in Nederland en België. Inmiddels heeft Stichting Volharding op 95% van de Nederlandse cellencomplexen een boekenkast geplaatst. Het bijzondere is dat de arrestanten de boeken niet alleen kosteloos mogen lezen, maar ook mogen meenemen.

Het mooie van deze sponsoractie is dat niet alleen het bestuur van de stichting achter slot en grendel gaat. Ook een aantal auteurs van de boeken met levensverhalen laat zich opsluiten voor het goede doel: Joop Gottmers (Knock Out), David Vonk (Waarom nou ik?), Joshua Kotadiny (Gein trappen, grace vinden) en Eva (Er is een uitweg).

Alle deelnemers zijn inmiddels druk bezig om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen voor deze actie. Belangstellenden kunnen een bijdrage leveren. Sponsoring maakt verspreiding van het Evangelie in cellencomplexen mogelijk! U kunt uw sponsorbijdrage middels een toezegging doorgeven via info@stichtingvolharding.nl of 06-20 34 96 26 (telefonisch of via WhatsApp). Natuurlijk kunt u uw bijdrage ook meteen overmaken via de website: www.stichtingvolharding.nl/doneren. Wanneer u Stichting Volharding volgt via Facebook, blijft u op de hoogte van deze actie.

Concert door leerlingen van Paul Kieviet

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 22 juni, 's avonds om 19.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder concert worden gegeven. Zo'n dertig jongeren, in de leeftijd van 6 tot 23 jaar, zullen het grote Leeflang-orgel, het Fama en Raadgever-koororgel en de piano bespelen.

Met hun docent, Paul Kieviet, hebben ze intensief geoefend voor dit concert. Het programma geeft een boeiende afwisseling te zien. U beluistert zowel speelse composities uit beginmethodes als een heel aantal meesterwerken uit diverse stijlperioden. Een greep uit het programma: een vrolijke Sonata van de achttiende-eeuwse Portugees Carlos Seixas, en één van zijn Hollandse tijdgenoot Philip Pool. Verder twee keer een deel uit de sprankelende Voluntaries van de Engelse – door de grote Händel geïnspireerde – componist John Stanley. Bijzonder lichtvoetig zijn ook de variaties over Folia van de Italiaan Alessandro Scarlatti. Van een uiteraard geheel ander karakter, maar zeker zo fraai, zijn de variaties op Allein Gott in der Höh sei Ehr van 'onze' Jan Pieterszoon Sweelinck, die worden uitgevoerd op het koororgel.
Het grote orgel van Middelharnis leent zich heel goed voor uitvoering van romantisch werk: twee delen uit Sonate II van Felix Mendelssohn-Bartholdy (grave-adagio) laten ook deze kant van het orgel tot z'n recht komen.
Het meer moderne repertoire is deze avond ook vertegenwoordigd: de uiterst levendige Pasticcio van Jean Langlais en de Tanz-Toccata van de Oostenrijkse Bachspecialist Anton Heiller vormen binnen het programma een verrassende bijdrage…
Ook Psalmbewerkingen worden tijdens het concert uitgevoerd: zo het Koraaltrio over Psalm 21 van de Rijssense musicus Dick Sanderman. Een leerling speelt een compositie van zijn orgeldocent: Variaties over Psalm 31. Deze verschenen in de bundel Psalmbewerkingen die in 2006 werd uit gegeven door de Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten. Prachtig dat een andere leerling tijdens het concert eigen werk uitvoert: zelf gecomponeerde Variaties over Psalm 96.
De toegang is gratis. Voor informatie: p.kieviet@kliksafe.nl.

Gefeliciteerd Jasper, Lisa, Marilène, David, Sem, Zippora, Mart en alle andere geslaagden!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was vorige week een spannende tijd voor de examenleerlingen van de hoogste klassen op de middelbare school. Zij kregen namelijk te horen of zij geslaagd waren voor hun examens. Normaal staat er dan in deze krant een hele lijst met geslaagden, maar vanwege de nieuwe privacywet is dat dit jaar niet het geval. Daarom nam Eilanden-Nieuws op woensdag 13 juni 's avonds een kijkje op de CSG Prins Maurits, waar havoleerlingen hun cijferlijst op konden halen. Een aantal van de geslaagde leerlingen vertelt over de spanning, opluchting en toekomstplannen.

Door: Erwin Guijt

Lees snel verder op de volgende pagina.

Stam Autorijschool feliciteert geslaagden

- Advertorial -

Proficiat! Allereerst onze felicitaties voor hen die geslaagd zijn. Kop op! voor degene die is gezakt en de leerlingen die gaan herkansen wensen we veel succes!

Net als je schooldiploma is je rijbewijs halen een belangrijke mijlpaal in je leven. Een rijbewijs geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt de wereld gaan ontdekken op 4 wielen waar je anders niet zou komen.
De beste basis voor een succesvolle rij opleiding is persoonlijke aandacht met de juiste beleving. Dat betekent dat je voor de beleving bij ons mogelijk is om je rijlessen te volgen in een BMW 320i. Je rijdt met een vaste rij instructeur waarbij je natuurlijk je voorkeur m/v mag aangeven.

Jouw rijopleiders, Bert-Jan & Gabriëlle Stam,
nodigen jou uit!

Probeer 't eens, stap in, start de auto en maak je eerste kilometers!
Begin je rijopleiding met het starterspakket van 10 uur autorijles voor € 399,-
Neem vrijblijvend contact met ons op, mail info@stamautorijschool.nl of stuur een app naar 06 5351 7885 voor informatie over autorijles in schakelauto, automaatauto of motorrijles.

16 / 32

Zippora

David: "De volgende keer begin ik misschien wat eerder met leren.''

"Het is natuurlijk geweldig dat ik mijn diploma binnen heb, al had ik het ook wel een beetje verwacht'', aldus David Wielhouwer (17). "Toen ik de examens gemaakt had dacht ik al wel dat ik het binnen had; het viel reuze mee. Alleen scheikunde ging minder goed, maar daar had ik toch nog een 6.7 voor. Verder gingen Aardrijkskunde en Engels erg goed, voor beide had ik bijna een 9. Hij wuift over zijn cijferlijst. "Vanmiddag ben ik dan ook gewoon lekker bezig geweest en heb ik gerelaxt. Om vijf voor drie heb ik nog even mijn mail gecheckt, en alles was nog steeds in orde.''

Sem
Lisa
Jasper
David
Mart
Marilène

David is twee weken van tevoren begonnen met leren voor de examens. "Toen ben ik ook wel echt flínk aan de slag gegaan hoor'', zo haast hij te zeggen. Had hij dat terugkijkend nog zo gedaan? Hij grijnst. "Misschien was ik dan wel wat eerder begonnen.'' In ieder geval heeft hij een prima tijd gehad op de middelbare school: "Heel gezellig, misschien zelfs wel eens té gezellig.'' Nu heeft hij zich ingeschreven voor Business IT & Management, maar door zijn cijfers is hij aan het twijfelen of hij wellicht toch geen VWO moet gaan doen. "Maar misschien is dat toch te hoog gegrepen.'' Wat hij later precies wil weet hij nog niet. "Ik heb 'n beetje random een studie uitgekozen die ik leuk vond, en niet heel uitgebreid georiënteerd. Maar dit papiertje heb ik nu binnen.'' Tot slot wil David nog even de school complimenteren. "Leuke school, docenten stonden goed voor je klaar. Ze waren er echt voor je.''

Zippora: "Mijn ouders hebben me helpen ontspannen én motiveren.''

"Soo, dat was echt een adrenalineschok'', vertelt Zippora Brandwijk (16) uitgelaten. "Er is ook wel een stuk opluchting nu.'' Desondanks heeft ze volgens eigen zeggen toch wel gedacht dat ze het zou gaan halen. Wel vond ze een paar vakken wat lastiger gaan; biologie bijvoorbeeld, of scheikunde. "Daar heb ik vooraf ook veel moeite voor gedaan. Zo heb ik advies gevraagd aan leraren en veel oude examens geoefend. Zeker dat laatste is dé key voor het halen van examens.''

Het afleggen ervan vindt Zippora wel meevallen. "Daar wordt heel groots over gedaan, maar uiteindelijk valt het best mee allemaal.'' Bij haar begon twee weken van tevoren de examenstress. Zeker de laatste lootjes vond ze spannend. Gelukkig hebben haar ouders haar helpen ontspannen, maar ook gemotiveerd om er elke dag wel iets aan te doen en om het leerwerk bij te houden.

Ze geeft aan dat ze het hele dagen rondlopen op school wel zal missen, zeker omdat ze op de opleiding hierna enkel op donderdagavond les heeft. Een gewone lesweek zit er dus niet meer in. Wat er wel inzit is een duaal traject lerarenopleiding geschiedenis. "En daarna wil ik voor mijn eerstegraads bevoegdheid gaan.''

Mart: "Slagingspercentage van 95% komt vast door goede docenten.''

Op de vraag hoe hij zich voelt hoeft Mart Vijfhuize (17) niet lang na te denken. "Top. Opgelucht.'' Om nuchter te vervolgen: "Ja, dat is het eigenlijk wel.'' Hoewel hij de examens aardig vond gaan, weet je het volgens hem nooit helemaal zeker of je het gehaald hebt: "Je loopt altijd risico.'' Hij vond biologie wat lastig, verder ging eigenlijk alles wel goed. Hij wappert wat met zijn cijferkaart. Daarop prijkt onder andere een negen voor zijn profielwerkstuk. Enthousiast vertelt hij dat hij met wat medeleerlingen een bedrijfje in schoolspullen hiervoor heeft opgezet.

Terug naar de examens. Die zijn volgens Mart eigenlijk hetzelfde als gewone toetsen. Maar toch ook weer niet helemaal: van hem hoeven die twee weken tussen het maken van de examens en de uitslag niet per se. Maar hij begrijpt wel dat docenten het dan ook ontzettend druk hebben.

Tot 15.00 die dag bleef het toch wel spannend. Hij verrast zich over het hoge slagingspercentage (95%) op havo. "Bizar. Komt vast doordat we zulke goede docenten hebben'', zegt hij grijnzend. Die wil hij dan nog even bedanken. Naast die goede docenten heeft hij ook goede vrienden. Deze gaat hij volgens eigen zeggen wel missen als hij Business IT & Management gaat studeren op het HBO. Verder weet hij nog niet wat hij in de toekomst wil doen. "Dit is nu afgerond, op naar de volgende uitdaging!''

Lisa: "Ik had niet zo'n goed gevoel bij de examens.''

Lisa Verolme (18) is "superblij'' dat ze de examens met goed gevolg heeft afgerond. Ze was vooraf nogal zenuwachtig en had stiekem niet verwacht dat ze het meteen zou halen. "Ik had er gewoon niet zo'n goed gevoel bij.'' Dat lag echter niet aan de voorbereiding; ze heeft behoorlijk wat oude examens geoefend en heeft met name bij economie, een vak dat ze lastig vond, extra hulp gevraagd van de docenten. En heeft ze haar huiswerk goed bijgehouden.

Voordat ze voor het eerst de examenzaal binnenging was ze behoorlijk zenuwachtig, maar tijdens het maakte voelde het eigenlijk hetzelfde als een PTA. Toch bleef ze gespannen tot 15.00 die dag, het uiterlijke tijdstip tot wanneer je te horen kon krijgen dat je gezakt was en/of een herkansing had.

Een tip die Lisa heeft voor examenstudenten van volgende jaren is het oefenen van oude examens. En op tijd beginnen natuurlijk. Maar wat is dan op tijd? "Eh, een paar weken van tevoren.'' Nu heeft ze alle tijd om zich voor te bereiden op haar nieuwe studie, Human Resource Management (HRM) in Rotterdam. Bij HRM gaat het om het combineren van het menselijke en het zakelijke. Wat ze later precies wil gaan doen weet ze nog niet, maar ergens in dat gebied lijkt haar wel interessant.

Jasper: "Het was spannend of het cum laude zou worden.''

Slagen voor examens is sowieso al leuk en bijzonder. Maar nóg bijzonderder is het wanneer iemand cum laude slaagt. Het lukte Jasper van der Boom (18). Op zijn cijferlijst zijn gemiddeld allemaal achten en hoger te zien. Voor het examen wiskunde had hij zelfs een 9.9, iets waar zijn wiskundedocent hem van harte mee feliciteert. Hij is "heel erg blij, ontzettend blij'' met zijn cijferkaart. "Hier had ik al heel lang op gehoopt. Het gevoel is lastig te omschrijven.''

"Eerst heb ik namelijk mavo gedaan, daarna overgestapt op havo. Dat ging best goed, zo goed dat ik dacht dat cum laude wellicht zou lukken.'' Een voordeel dat Jasper had is dat hij al ervaring had met het doen van examens, van zijn tijd op de mavo. Onder andere daardoor had hij er wel vertrouwen in. Daarnaast heeft hij zich goed voorbereid door het maken van oefenexamens, maar ook doordat hij de stof goed heeft bijgehouden in de lessen. "Dat is heel belangrijk, om niet alles op het laatste moment te laten aankomen.'' Hij vat het nog eens samen: "Ik had al wel het gevoel dat ik geslaagd was. Maar cum laude was een beetje van 'net wel, net niet'. Dat was erg spannend.''

Hij heeft het op de Prins Maurits erg naar zijn zin gehad, maar na zes jaar is het goed om weer eens iets nieuws te gaan doen in een nieuwe stad. Jasper gaat Technische Natuurkunde studeren aan de Haagse Hogeschool. Zijn droom is om uiteindelijk bij de TU Delft terecht te komen. "Daar ga ik voor knokken.''

Marilène: "Met examenzweet in de handen een waterflesje opendraaien.''

Na vijf jaar op de PM was Marilène Dogterom (16) blij dat ze de bewuste dag om 15.00 zag dat ze geslaagd was. "Niet dat het allemaal zo erg spannend was hoor, mijn schoolcijfers waren redelijk goed dus ik kon ook wel wat hebben. Maar toch blijft het een beetje aan je knagen, je weet het tenslotte nooit zeker.'' Ze heeft de examenperiode dan ook wel als zijnde stressvol ervaren: "Je hebt toch wel het gevoel dat je op dat moment echt moet presteren. Wanneer je dan in de examenzaal zit en de eerste vragen leest kan de paniek al toeslaan, want hoe zát het nu ook alweer…? Gelukkig had de school voor flesjes water gezorgd, maar met het examenzweet in je handen valt het soms niet mee om ze open te draaien.''

Marilène zegt dat ze terug kan kijken op een mooie schoolperiode, vooral de persoonlijke aandacht van docenten voor leerlingen heeft ze altijd heel erg gewaardeerd. "Nu ik mijn havodiploma in the pocket heb ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. In september hoop ik doordeweeks in Ede te verblijven, waar ik op de Christelijke Hogeschool ga starten met de opleiding Human Resource Management. Ik heb er zin in!''

Sem: "Heel de familie zat met en voor mij in spanning.''

Sem Bienefelt (17): "Tijdens de voorbereidingen op mijn examen begon de moed me eerlijk gezegd een beetje in de schoenen te zinken. Zoveel informatie die je even in de hoofd moet stampen. Ik heb dan ook twee weken lang alleen maar geleerd, geleerd en geleerd. En dan heb je de examenzittingen. Die zijn verschrikkelijk láng en véél. Maar goed, dan kun je niet meer terug. Bij de eerste drie examens heb ik mijn punten nog bijgehouden, maar daar ben ik mee gestopt. Waarom? Daar krijg je alleen maar zenuwen van.''

"Op de dag van de waarheid ging eigenlijk iedereen ervan uit dat ik was gezakt, omdat de examens naar mijn idee niet heel goed gingen. Nou, dan gaan de uren opeens wel héél langzaam. Met mij zat heel de familie in zenuwen. Uiteindelijk bleek om 15.00 dat ik toch nog was geslaagd! Man, wat was ik toen opgelucht!'' En het is dubbel feest, want ook de vriendin van Sem bleek geslaagd te zijn. Naar eigen zeggen gaat hij nu aan de ene kant de PM wel missen, maar aan de andere kant is hij blij dat hij een nieuwe start kan maken met iets waar zijn interesse naar uitgaat. Vanaf september gaat hij namelijk met BBL-Verpleegkunde aan de slag bij het ziekenhuis in Dirksland. "Uiteindelijk hoop ik dan als ambulanceverpleegkundige aan de slag te kunnen.''

Manege Oostmoer wéér Bestzittend Ruitersportcentrum van de Regio

Manege Oostmoer heeft in de landelijke Harry's Horse Zitcompetitie voor maar liefst de achtste keer de titel 'Bestzittend Ruitersportcentrum van de Regio' in de wacht gesleept! (foto:  Rowena Koster)

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Manege Oostmoer heeft bij de regiofinale van de landelijke Harry's Horse Zitcompetitie ook dit jaar weer een resultaat behaald om bijzonder trots op te zijn: bij Hoogenboom Ruitersport in Nieuwe Wetering zijn alle Oostmoerkandidaten in de hoogste regionen van hun categorie geëindigd en vijf van hen mogen door naar de kwartfinales.

Het zijn Marith van Barneveld, Carlijn Bomas, Annemieke Bouwmeester, Lisa Knops en Gaby van der Welle. Lisa (16 jaar, uit Oude-Tonge) werd met haar torenhoge score de overall dagkampioen. De overige elf deelnemende Oostmoeramazones en zij hebben er bovendien gezamenlijk voor gezorgd dat de Stadse manege de concurrentie uit de regio rúim achter zich heeft gelaten en voor maar liefst de achtste keer de titel 'Bestzittend Ruitersportcentrum van de Regio' binnensleepte!

Manege Oostmoer heeft ook dit jaar ruiters en amazones de gelegenheid geboden zich in te schrijven voor de landelijke zitcompetitie. Die is een aantal jaren geleden in het leven geroepen om het belang van een goede zit te benadrukken. Met een goede zit krijg je namelijk de fijnste, ontspannen samenwerking met je paard of pony. Prettig voor de berijder, maar vooral ook voor het rijdier! Alle ruiters van 10 jaar en ouder die rijden bij een FNRS-manege, in het bezit zijn van een FNRS-ruiterpaspoort en minstens een F4-diploma, mogen zich inschrijven. En dat gebeurt dan bij ruitersportcentra in het hele land – meer dan duizend deelnemers strijden in de voorrondes om een van de slechts vijf plekken in de finale.

Bij Manege Oostmoer krijgen de winnaars van de voorrondes tijdens het gehele verdere zitcompetitietraject gratis extra trainingsavonden aangeboden. Annemieke, Carlijn, Gaby, Lisa en Marith gaan, onder begeleiding van instructrices Esja Moggré en Elly Mulder-Hanse, vol enthousiasme door met hun extra training en zich richten op de volgende ronde: de kwartfinales.

Voor meer informatie over de Zitcompetitie en voor alle uitslagen, zie www.knhs.nl.

Cd-opname Jong Dameskoor Shira

Middelharnis – Jong Dameskoor Shira zal op 30 juni haar derde cd gaan opnemen. Het koor zal deze cd o.l.v. Peter Wildeman samen met het nieuw opgericht "mannenensemble Shira" en met m.m.v. Kinderkoor Jedaja o.l.v. Cindy de Ronde uit Dreïschor opnemen in de koorkerk van Tholen. Ook diverse musici zullen hieraan meewerken.

Diverse musici zullen hieraan meewerken: Joost van Belzen op de vleugel, Jan Rozendaal op het orgel, Frank Zuidijk op de trompet en Martin van Moort op de fluit. Ook zullen de solistes Elise Hout en Cindy de Ronde te horen zijn. Kortom een veelzijdige cd. Het idee om een mannenensemble op te richten voor deze cd kwam van dirigent Peter Wildeman. Het leuke van dit ensemble is dat het in eerste instantie is geformeerd met mannen van echtgenotes, broers en/of vaders van het Dameskoor zelf. Daarnaast zijn er wat mannen aangeschoven van Mannenkoor Salomo om het ensemble tot een geheel te vormen, ook zij staan o.l.v. Peter Wildeman. Samen zullen wij onder andere het prachtige lied "Dank zij U, Heer" van Händel 4-stemmig opnemen. De verdere invulling van de cd zal bestaan uit prachtige bewerkingen van Psalmen en Gezangen.

Het Jong Dameskoor Shira telt ondertussen zo'n 45 leden. Vanaf 15 jaar ben jij/bent u van harte welkom. Het koor studeert in de Hoeksteen of Christelijke Gereformeerd kerk te Middelharnis, maar ook in Atelier 31 te 's Gravenpolder. Nieuwe leden zijn natuurlijk op beide locaties welkom. Verder informatie is te vinden op ww.dameskoorshira.nl.

De cd-presentatie zal op 29 september a.s. plaatsvinden in de Sint-Adriaanskerk te Dreischor. Noteert u deze datum alvast in de agenda.
Alvast de cd bestellen kan via info@dameskoorshira.nl.

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR supermarkt.

Eigenaar Pieter den Eerzamen had hun voor deze middag uitgenodigd. Het leek hem leuk de mensen waar hij de wekelijkse boodschappen aan huis brengt, ook eens in de winkel te begroeten. Zodat zij kennis konden nemen van het uitgebreide assortiment dat SPAR Goeree kan leveren. Met elkaar wandelden de bewoners over de Markt naar de SPAR. Daar werden zij verwelkomd door Pieter den Eerzamen en Ella Lokker. Diverse proeverijtjes stonden klaar. Er werd geproefd en gewinkeld. Na het winkelbezoek vertrok het gezelschap naar Stadscafé Goeree, waar iedereen werd getrakteerd op koffie met een warme appelflap.
Na een fijne middag keerden de bewoners huiswaarts, men had genoten!

Zomerzangavond bij de fa. Klepper in Ouddorp

OUDDORP - Zaterdag 30 juni hoopt het 'Christelijk Ouddorps Mannenkoor' weer haar inmiddels traditionele Zomerzangavond te houden.

De locatie is zoals gebruikelijk de loods van Bloemenhandel Klepper aan de Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Naast het C.O.M. o.l.v. dirigent Dinant Struik, zal ook het Christelijk gemengd Jeduthun koor uit Middelharnis, met dirigent Jan Wisse, een bijdrage leveren. Willem den Boer zal het orgel bespelen. Ds. D. Zoet uit Ouddorp zal een korte meditatie houden. Kortom, een heel mooi gevarieerd programma, waar iedereen van harte welkom is. De collecte is bestemd voor de zending van de Hersteld Hervormde Kerk. Gezien de grote opkomst van vorig jaar, zal er weer voor voldoende zitplaatsen worden gezorgd. De aanvang is 19.30 uur en de loods gaat om 19.00 uur voor u open. Het belooft weer een mooie avond te worden, waar wij u van harte voor uitnodigen.

Opbrengst Avondfietsdriedaagse

SOMMELSDIJK - Op 5, 6 en 7 juni werd de negende Avondfietsdriedaagse van Flakkee gereden. Het was geweldig fietsweer, waardoor 70 fietsers de weg naar de start, bij Tankstation De Ronde Boom in Sommelsdijk, wisten te vinden. Deze keer stond het fietsen in het teken van het Rode Kruis, die toe waren aan nieuwe verbandtassen met inhoud, om te gebruiken voor onze veiligheid en eerste hulp te bieden bij ongelukken. De organisatie kon het Rode Kruis verrassen met een bedrag van € 445,50. De sponsoren worden bedankt door de organisatie. Dit waren: Van der Sluis Groente en Fruit, Agrimarkt, AH Middelharnis, Tankstation De Ronde Boom, Groothandel De Krey en Lekkerland, om alle fietsers te voorzien van een versnapering.

Dierenliefhebbers gezocht die ouderen laten genieten van 'liefde op pootjes'

GOEREE-OVERFLAKKEE - ZorgDier Nederland is een goede doelen organisatie, die zoveel mogelijk mensen toegang wil bieden tot een unieke, dierbare en verantwoorde vorm van huisdiercontact in de zorg. Dit verhoogt de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking. CuraMare en Stichting ZorgDier Nederland werken samen om kwetsbare ouderen wekelijks van helend contact met huisdieren te laten genieten. De organisatie is op zoek naar mensen die samen met hun hond of kat 'liefde op pootjes' willen geven aan kwetsbare ouderen in Ouddorp, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Dirksland.

De organisatie legt uit: "Als je samen met dieren woont en plezier beleeft, sta je er niet bij stil dat dit plotseling voorbij kan zijn. Niet meer voor jezelf kunnen zorgen, opname in een zorginstelling en afstand van je huisdier moeten doen zijn grote drama's in het leven van dierenliefhebbers. Kwetsbare en eenzame mensen, mensen met een trauma, een ontwikkelingsstoornis en/of beperking ervaren het contact met dieren in veel gevallen als stimulerend en vreugdevol. Een zorgdierbezoek is een geweldige ervaring en heeft aantoonbaar activerend en therapeutisch effect. Wij zijn op zoek naar representatieve, zelfstandige vrijwilligers, die over een goed gesocialiseerde hond of kat beschikken en na selectie en gratis 2-daagse training wekelijks een uurtje op bezoek willen komen bij een of meer oudere bewoners."

"De vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen professionele ondersteuning bij het bezoek aan de aan hun toegewezen bewoners. De cursus zal aan het einde van dit jaar worden aangeboden in een van de locaties van CuraMare. Door het helend contact met je eigen huisdier is zorgdierwerk in vergelijking met andere zorgondersteunende activiteiten in Nederland uniek. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de combinatie van mens en dier meer effect heeft op cliënten dan wanneer men zonder dier op bezoek komt. Opgeleide vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen veel positieve energie door hun bijzondere werk."

Er is nog een mogelijkheid tot inschrijven voor deelname aan de selectieprocedure en de gratis cursus tot zorgdierbegeleider. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen voor meer informatie en inschrijving kijken op www.zorgdier.nl. Op 18 juli vanaf 19.00 uur is er op Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271 te Sommelsdijk, een informatieavond voor belangstellenden (Ruimte MF1, ingang via bordjes 'Lukaskapel' aan voorzijde gebouw). Als u hier gebruik van wilt maken, meld u zich dan aan via secretariaat@zorgdier.nl of gsm 0610592212.

Leven in de polder (13)
Gras vormt de basis van het rantsoen

1. De eerste stap van het inkuilen is het gras maaien.

De eerste rondes (snedes) dat het gras in het voorjaar wordt gemaaid zijn de beste van het hele jaar. Dat gras vormt de basis van het rantsoen voor de melkkoeien. Boer Wibo vertelt: "Het voorjaar begon nat dit jaar en daarom konden we eigenlijk niet op het land komen met onze machines. De afgelopen weken was het juist weer heel droog en dan is het lastig om het grasland te bemesten, want er is dan een groot risico dat het gras 'verbrand'. We voegen dan extra water toe om de meststoffen te verdunnen."

"We maaien ieder jaar ongeveer 5 keer, tussen het maaien door krijgt het gras 4 á 5 weken om te groeien. We geven het grasland voor elke maaibeurt drijfmest uit onze eigen koeienstal en kunstmest. Dit is belangrijk om een goede opbrengst te behalen. Na het maaien is het belangrijk dat het gras goed droog is voor het wordt opgeslagen in de silo, daarnaast moet je ervoor zorgen dat het gras luchtdicht wordt afgesloten, zodat het gezond en lekker blijft voor de koeien."

3. Het kuilgras wordt in de silo samengeperst met de shovel en daarna luchtdicht verpakt met plastic.
2. Na het drogen op het land wordt het gras in een kiepwagen geladen.

Op dit moment lopen de koeien zoveel mogelijk buiten. Na de eerste keer maaien in het voorjaar mochten ze naar buiten, als het in de herfst koud en nat wordt gaan de dames weer de stal in. Ook in de zomerperiode zijn de koeien 's nachts regelmatig in de stal te vinden, dan krijgen ze extra voer voor een optimaal rantsoen. Er komt veel kijken bij het zorgen voor een gezonde koe.

Genieten van toeterende trucks

Fotoreportage: Wilko van Dam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen zaterdag was het weer zover. De jaarlijkse Truckrun over het hele eiland. Het is een evenement waar veel chauffeurs en passagiers vooraf reikhalzend naar uitkijken. De lange stoet met opgepoetste trucks trekt veel bekijks. De vrolijk zwaaiende passagiers, het luide getoeter en de wapperende vlaggetjes zorgen voor een feestelijke sfeer. Het evenement startte in 1988 met een paar trucks die een kleine ronde reden, nu tijdens de dertigste editie is het evenement gegroeid naar een kilometerslange file. Maar dan wel een file waar je met een brede glimlach in staat!

Netwerken tussen de foodtrucks

OUDDORP – De 21e bijeenkomst van het ondernemersnetwerk GOLinked, afgelopen vrijdag 15 juni, was een groot succes. De ondernemers ontmoetten elkaar tijdens foodtruckfestival Smaak aan Zee bij het Informatiecentrum Grevelingen. De combinatie met het festival en het gezamenlijk organiseren van de netwerkbijeenkomst met Businessclub Grevelingen zorgde voor een flinke opkomst. Er waren meer dan honderd ondernemers aanwezig op het evenement.

Stichting GOLinked wil op Goeree-Overflakkee ondernemers met elkaar verbinden en ondernemerschap bevorderen. Onder andere door regelmatig netwerkbijeenkomsten te organiseren. Voor de laatstgehouden bijeenkomst werd ervoor gekozen dit samen te laten vallen met het eveneens succesvolle jaarlijkse evenement Smaak aan Zee, op initiatief van en in samenwerking met Businessclub Grevelingen. Een foodtruckfestival bij Informatiecentrum Grevelingen, waar in de open lucht van tal van culinaire hoogstandjes uit de eigen regio kan worden genoten, afkomstig uit de keukens van regionale horecaondernemers.

En omdat ook Businessclub Grevelingen, de evenknie van GOLinked, in hetzelfde gebied actief is, onder andere met tweewekelijks een ondernemersontbijt te organiseren in Yachtclub Marina Port Zélande, was het voor de netwerkorganisaties een prachtige gelegenheid om samen een zomernetwerkborrel te organiseren. Daardoor waren het nu niet alleen ondernemers en bestuurders van Goeree-Overflakkee die elkaar hier ontmoetten, maar ontstond er een mooie kruisbestuiving met gelijkgestemden van Schouwen-Duiveland. Beide netwerkorganisaties zetten voor de toekomst de deuren dan ook graag voor elkaar open, met als uiteindelijk doel dat ook in de wijdere regio ondernemers elkaar zullen weten te vinden en elkaar kunnen versterken!

Onder ideale weersomstandigheden vond zo een ontmoeting tussen meer dan 100 aanwezigen plaats, vrijdagmiddag, aan de voet van de toren van het Informatiecentrum aan de Brouwersdam. Terwijl de lekkerste hapjes af en aan werden gedragen, was er volop ruimte voor kennismaking of een goed gesprek en hield een viertal ondernemers een pitch waarin ze zichzelf en hun bedrijf kort voorstelden: Iwan Pankow van Schults Schilders, Peter Kranse van Kranse Printwrx, Jessica Sol van AB Zuid-Holland en Daan Soeteman van WEA Deltaland Accountants & Adviseurs. En gevraagd naar waarom ze korter of langer geleden lid werden van GOLinked of van Businessclub Grevelingen, was er steeds maar één antwoord: "Omdat we het zo'n fantastische club vinden met fijne collega-ondernemers, met wie je regelmatig in ontspannen sfeer kunt sparren!" Ondernemers die meer willen weten of zich aan willen melden, kunnen terecht op www.go-linked.nl en www.businessclubgrevelingen.nl.

ZOUT verzorgt social media trainingen door heel Nederland

-advertorial-

MIDDELHARNIS - Reclamebureau ZOUT Media heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten. Ze hebben zich ontpopt tot een serieuze speler in de markt van reclame, web en social media. Met vier man werken ze dagelijks aan het verbeteren van de communicatie van hun klanten. Op Goeree-Overflakkee en ver daarbuiten.

Het team houdt zich bezig met het strategisch neerzetten van een merk, grafisch ontwerp van logo tot brochure, het realiseren van websites en het bekrachtigen van ondernemers op het gebied van social media zoals Facebook, Instagram en Linked-In. Dit laatste doen ze door het volledig verzorgen van content en advertentiecampagnes voor klanten, maar ook door trainingen te geven.

De specialisten van ZOUT zijn gecertificeerde facebookmarketeers en weten zodoende precies hoe je social media kanalen kunt benutten om de juiste mensen te bereiken en leads te verkrijgen. De social media trainingen vinden plaats op hun kantoor in Middelharnis of bij de klant op locatie. Afgelopen maanden trainden ze onder andere Het Uitzendbureau, Tattoo Bob, MegaBike Rotterdam, Mitsubishi Nederland en politieke partijen.

Onlangs is de nieuwe website van ZOUT Media online gegaan. Breng gerust een bezoekje aan zoutmedia.nl om te bekijken wat dit reclamebureau te bieden heeft. Ben je ondernemer en wil je een specialist met een frisse blik naar jouw marketing en reclame laten kijken? Ga dan eens praten met de mensen van ZOUT!

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven heeft al een datalek gehad." Zomaar twee recente krantenkoppen die aantonen dat de wereld verandert. Bewustwording van de risico's die de toenemende vorm van digitale communicatie met zich meebrengt, is erg belangrijk. Zowel voor particulieren als voor ondernemers. Data wordt niet voor niets het nieuwe goud genoemd. Zie als voorbeeld de cyberaanval in de Rotterdamse haven, vorig jaar juni.

Om bedrijven te helpen met het beperken van de cyberrisico's, organiseerde Adviesgroep De Vogel dinsdag 12 juni een Cyber Kennissessie. De sprekers Henri Beek en Sjaak Schouteren, beiden experts op het gebied van cyber, namen de aanwezigen mee in de wereld van cybercrime en digitale informatiebeveiliging.

Kroonjuwelen

Aan het in kaart brengen en vervolgens beschermen van de kroonjuwelen, werd door beide sprekers aandacht besteed. Zij gaven de aanwezige ondernemers het advies om een inventarisatie te maken van de bedrijfsonderdelen die het meest kwetsbaar zijn. Sjaak Schouteren: "Elk bedrijf heeft zijn eigen kroonjuwelen: informatie die van belang is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Bij de ene onderneming is de website het belangrijkste 'juweel' en bij een ander zijn dat de persoonlijke gegevens van klanten."

Preventie

Menselijke fouten zijn één van de grootste oorzaken van cybercriminaliteit. Daarom werd er tijdens de kennissessie veel aandacht besteed aan preventie. Zo kan het systeem door het aanklikken van een verkeerde link al besmet raken. Behalve technische maatregelen, zoals het updaten van de systemen, moeten er dus ook organisatorische maatregelen genomen worden. "Cyber is namelijk meer dan alleen een IT-probleem", was de gedeelde conclusie van Beek en Schouteren.

Heb ik voldoende maatregelen genomen?

Jan Peter Robijn, directeur van Adviesgroep De Vogel, sloot de sessie af met een oproep aan de aanwezigen: "Kijk niet weg voor de risico's. Ga er binnen uw bedrijf bewust mee om, praat erover met uw medewerkers en eventueel met deskundigen; wat zijn de risico's binnen uw bedrijf en welke maatregelen kunt u al op korte termijn treffen om de risico's te beperken."

Column

Mijn eerste midzomernacht

Zaterdag 16 juni was de Midzomernachtloop. Een wandeling in de nacht én wel in de kortste nacht van het jaar. Op verschillende locaties organiseerde Natuurmonumenten dit bijzondere evenement. In onze beheereenheid op Tiengemeten en in de Duinen van Goeree.

Voor mij een spannende avond, aangezien ik nu zelf meedraai met de organisatie van de wandeling op Goeree. Vorig jaar wandelde ik nog redelijk onbevangen met twee vriendinnen de route. En toen spookte het door mijn hoofd: 'Volgend jaar sta ik zelf aan de andere kant en maak ik onderdeel uit van het team dat dit unieke evenement organiseert'.

En zo geschiedde… mijn collega droeg het draaiboek over, ik zag het deelnemersaantal oplopen tot bijna 300 mensen, reed vrijdag met collega Anne nog snel om een Dixie (want ja, we kunnen al die mensen toch niet de bosjes in sturen!) en vervolgens stonden we een uur voor de start met een topteam aan man- en vrouwkracht klaar om de editie van 2018 neer te zetten.

Zoals ik mezelf vorig jaar verwonderde over de verhalen van de vertellers op de route, zo zag ik dit nu gebeuren bij de deelnemers. Verhalen over nachtbrakers als vleermuizen, uilen en nachtvlinders. Jong en oud raakt geboeid door de verhalen der natuur. En het is en blijft een kick om te wandelen door duinen, struikgewas en strand wanneer de zon ondergaat en de schemer langzaam plaatsmaakt voor duisternis.

Later, bij het einde van de wandeling, kom ik een moeder tegen, die ik 's morgens telefonisch al had gesproken. Zij wilde de wandeling graag omboeken naar een later tijdstip. "Mijn dochtertje wil namelijk zo graag in het donker lopen en hoopt vooral uilen te zien." Bij het uitdelen van de thee en bolussen vraag ik de moeder hoe ze het vonden. "Geweldig, en ze heeft zelfs uilen gehoord!" Moe zwaait het kleine meisje af voor vannacht, op weg naar haar warme bedje. Voldaan, omdat ze toch maar mooi uilen had gehoord. En zo eindigde mijn eerste Midzomernacht als organisator ook… moe en voldaan kruip ik om 4.30 uur mijn bed in... met buiten de geluiden van het krieken van de dag. En met de gedachte aan dit geweldige evenement, dat iedereen op zijn eigen manier beleeft.

Ingestuurd

Bjorn Mierop maakte deze foto bij de RTM op de Brouwersdam. Hij moest er vroeg voor uit bed, want de foto is gemaakt tijdens de zonsopkomst. Maar dat was zeker de moeite waard, gezien het prachtige resultaat.

Vrijdag in de krant

Nieuws vanuit de gemeenteraad

Museums op het eiland gaan samenwerken