info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

28 juni 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 28 juni 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuw zorginitiatief: Paulina.nu

MIDDELHARNIS – Terwijl woensdag de deelnemers aan het NK hun kilometers wegtrapten, werd direct naast de start- finishplaats de aftrap gegeven voor een nieuw zorginitiatief: Paulina.nu. Een breed samengesteld veld van initiatiefnemers staat aan de wieg van de nieuwe beweging die misschien wel een revolutie in het eilandelijke zorglandschap kan gaan betekenen.

>> Lees verder op pagina 21

Aan haven van Oude-Tonge komt De Kaaiwerker van Joep Luijckx

Het winnende ontwerp van Joep Luijcks.

OUDE-TONGE – Aan de haven van Oude-Tonge komt een eerbetoon aan de kaaiwerkers van weleer te staan. Het beeld getiteld De Kaaiwerker van Joep Luijckx kwam als winnend ontwerp naar voren uit de prijsvraag die kunst- en historieminnend Oude-Tonge de laatste weken in haar greep hield.

Tekst en foto's Kees van Rixoort

De bevolking van Oude-Tonge heeft vanaf het begin mee kunnen denken en praten over het te realiseren kunstwerk. In eerste instantie door met verhalen en thema's rond het verleden van de haven te komen, later door daar een keus uit te maken en uiteindelijk door te stemmen over de zes ontwerpen, die in Galerie KunstPlus geëxposeerd zijn. In totaal kwamen er 223 stemmen binnen, waarvan 201 geldige.
Drie van de zes ontwerpen kregen aan de hand van de uitslag een nominatie. Het ging om De Havenmeester van Mirian Zimmerman, ontwerp nummer 6 van Jaap Reedijk en De Kaaiwerker van Joep Luijckx. De ontwerpen van Marja Bergwerff, Ellen van der Bok en Annette de Roo vielen af omdat de burgers van Oude-Tonge en de rest van Goeree-Overflakkee er te weinig stemmen voor overhadden.

>> Lees verder op pagina 3

Omleidingsroutes Concert at Sea

BROUWERSDAM - Tijdens Concert at Sea is de N57 op de Brouwersdam afgesloten voor alle verkeer. De afsluitingen vinden plaats op vrijdag 1 juli van 19.00 uur tot uiterlijk zaterdagochtend 2 juli 4.00 uur en zaterdag 2 juli van 12.00 uur tot uiterlijk zondagochtend 3 juli 4.00 uur. "Ga goed voorbereid op weg en houd rekening met langere reistijd", aldus Rijkswaterstaat.

Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Deze routes lopen vanuit Rotterdam (Stellendam) richting Middelburg via de Grevelingendam over de N215, N59, N256 en N255. Vanuit Middelburg richting Rotterdam wordt het verkeer omgeleid via de N59 en N215. Ook de parallelweg aan de binnenzijde van de Brouwersdam is op genoemde tijdstippen afgesloten. Hier is alleen bestemmingsverkeer mogelijk. Doorgaand verkeer wordt geadviseerd te reizen via Roosendaal en Bergen op Zoom (A17/A4/A58). Houd rekening met een langere reistijd van ongeveer 45 minuten.
Vanwege de komst van de concertbezoekers verwacht Rijkswaterstaat dat het vrijdagmiddag reeds vroeg druk wordt op de wegen naar Zeeland. Vooral op de N-wegen richting Zeeland is er kans op vertraging. Rijkswaterstaat adviseert de weggebruikers eventueel haar vertrektijdstip aan te passen en deze dag de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Eilanders officieel bij Rugby Nederland

MELISSANT - Onlangs werd de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders officieel opgenomen in rugby Nederland tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Rugby Bond. Een mijlpaal in het bestaan van de jonge vereniging. Amper drie maanden geleden werd de club opgericht tijdens een avond in De Gouden Leeuw in Melissant en nu trainen er al 30 senioren en 20 jeugdleden van 4 t/m 18 mee op de dinsdag en vrijdagavond in Middelharnis.

2 / 24

Agenda

Donderdag 30 juni

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 1 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Zaterdag 2 juli

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.

DIRKSLAND – Marathonbingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

STELLENDAM – Verkoop van goede, gebruikte spullen. Vanuit de container van Geref. Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 7 juli

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 8 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Zaterdag 9 juli

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

MELISSANT - Kofferbakverkoop t.b.v. Zending Ger. Gemeenten, van 10.00-14.00 uur op terrein aan de Achterweg 4 te Melissant.

STELLENDAM/OOLTGENSPLAAT - Open imkerijdag. Bij de volgende imkerijen kan men een kijkje nemen: Landwinkel Keizer, Damweg 1a, Stellendam en Ton Korteweg, Kaai 8, Ooltgensplaat.

Donderdag 14 juli

OUDDORP – Donderdagavond-orgelconcerten in de Dorpskerk, Weststraat 2. 20.00 uur. Organist Adriaan Hoek. Entree € 8,-., vanaf 16 jaar.

Vrijdag 15 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Wethouder Frans Tollenaar: "RCN Toppershoedje is top"

OUDDORP - Met zijn uitspraak: "Toppershoedje is top", had wethouder Frans Tollenaar zaterdagavond gelijk al de show gestolen bij zijn openingshandeling van de uitbreiding van RCN Toppershoedje aan de Strandweg in Ouddorp. Op het oude sportveld is met inzet van lokale ondernemers, financieel mogelijk gemaakt door RCN (Nederland), een mooi complex met 10 Duinlodges gerealiseerd. Aan Tollenaar de niet zo moeilijke opgave om, uitgenodigd daartoe door parkmanager Roland Hoogwerf, het lint door te knippen dat de vrije entree naar de nieuwe aanwinst nog afsloot.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Een groot aantal gasten, genodigden en belangstellenden was op dit festijn zaterdagavond afgekomen. De parkmanager toonde zich verheugd dat deze uitbreiding, duidelijk gezien als kwaliteitsverbetering, tot stand kon komen. Een idee, begin dit jaar gelanceerd, is in korte tijd gerealiseerd. Duinlodges in Ouddorpse stijl in het duinlandschap. Dat alles binnen het park.

Binnen budget

Financieel directeur Boone van RCN (Recreatie Centra Nederland), de keten waaronder Toppershoedje valt, was blij dat deze voorziening in Ouddorp haalbaar was. Mede mogelijk gemaakt door een snelle procedure-afwikkeling. Een positief eindresultaat. Tien prachtige goed ingerichte chalets, die ongetwijfeld weer nieuwe gasten zullen aantrekken. De uitvoering van het recreatieproject is bovendien binnen het afgesproken budget gebleven. Aan dit succes wilde de RCN-directeur graag, vanuit zijn warme sympathie voor de geleverde prestatie, voor elk chalet een (warme) deken overhandigen. Te gebruiken als er onverhoopt koude avonden zich aandienen.

Identiteit

Wethouder Tollenaar toonde zich verheugd dat RCN-Toppershoedje in Ouddorp een zo breed scala aan voorzieningen aan zijn gasten presenteert. "Een recreatieproject met een Ouddorpse identiteit. Dat moeten we koesteren. Aan het al bestaande voorzieningenpakket is nu dit complex met Duinlodges toegevoegd. Een kwaliteitsverbetering die past in de steeds actueel wijzigende vraag van de recreant. Toppershoedje biedt onder andere (luxe) kampeermogelijkheden. Maar speelt nu ook in op de wensen om in een chalet te kunnen verblijven".

Zorgvuldig

"Er gebeurt veel in Ouddorp", zei Tollenaar. "Het gemeentebestuur gaat zorgvuldig om met de ontwikkelingen. De bestemmingsplannen Bad en Duin zijn in uitvoering. De Vrijheidsweg krijgt een meer passende inbedding en de verbindingen naar het strand worden in lijn gezet. Ook de vraag van bezoekers naar hotelfaciliteiten is met het aanbod van het Fletcher-hotel goed ingevuld". Na deze woorden was er de mogelijkheid één of meerdere chalets te bezichtigen.

Jubileum Travelman op Sommelsdijkse markt

Johan Hoek ontvangt de bloemen namens de gemeente, overhandigd door marktmeester Jan van Nimwegen.

SOMMELSDIJK – Voor Johan Hoek van Travelman, die wekelijks de Sommelsdijkse weekmarkt bezoekt, had de gemeente Goeree-Overflakkee woensdag een presentje. Marktmeester Jan van Nimwegen bood hem namens de gemeente bloemen aan.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Johan Hoek werd in het zonnetje gezet omdat zijn organisatie al 25 jaar een marktkraam op de Sommelsdijkse Voorstraat heeft. Een kwart eeuw geleden was Johan zelf nog niet in de kraam met lederwaren aanwezig. "Maar toch kom ik hier al ongeveer 17 jaar", vertelt de marktkoopman, die uitlegt dat Travelman eerst onder een andere naam handel dreef.

Hij heeft in de afgelopen jaren natuurlijk heel veel zien veranderen op de markt. Zijn assortiment en ook dat van zijn collega's op de markt is niet zoveel veranderd. Wel is er vooral de laatste tijd veel verloop. Sommige kramen wisselen tegenwoordig vaker van gebruiker. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen, volgens Johan Hoek, de marktmensen een soort familie waren. "Je kende elkaar al jaren en leefde met elkaar mee. Dat gaf toch een band en gezelligheid".
Verder is natuurlijk ook het koopgedrag in de afgelopen kwarteeuw veranderd. Want de concurrentie van de verkoop via internet is ook de markt niet voorbijgaan. Toch vindt Hoek dat er een kentering komt en dat meer mensen toch weer de voorkeur gaan geven aan de verkoop 'aan de kraam'. Men krijgt dan toch meer informatie en het persoonlijk contact en service doet ook veel.

Volgens marktmeester Jan van Nimwegen stijgt het aantal bezoekers aan de weekmarkt weer. Hij doet er alles aan om ook publiekstrekkers naar de markt te halen en dat is hem gelukt. "Hierdoor komen mensen die nog maar weinig op de markt kwamen nu weer regelmatig langs en dan worden ook de andere kramen bezocht". Van Nimwegen is dan ook niet pessimistisch over het voortbestaan van de markt. Het is al jaren een traditie en de mensen blijven komen. Het marktpubliek op het eiland koopt volgens Jan graag bij een vertrouwd adres. En daarom vindt hij het heel goed dat er een aantal kramen is waarvan de uitbaters al jarenlang op de markt staan. Eén van hen is Travelman en binnenkort viert één van de collega's op de markt zelfs een veertigjarig jubileum.

'De Kaaiwerker' gekozen

V.l.n.r. Mirian Zimmerman, Joep Luijckx, Mirjam Bentvelzen van KunstPlus en Jaap Reedijk.

Vervolg van pagina 1

Uit de drie door de bevolking genomineerde ontwerpen maakte een jury vorige week donderdagmiddag een uiteindelijke keuze. De jury bestond uit Tom van Rossum en Harry van Rees namens de gemeente Goeree-Overflakkee, Patty van der Kleij namens de provincie Zuid-Holland, Hans van der Wulp namens de Culturele Raad, Ben Musters namens de Dorpsraad Oude-Tonge, Rinus van Dam namens het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en Rinus Groenendaal als onafhankelijk adviseur en kunstenaar.

Mankracht

De keuze viel op De Kaaiwerker van Joep Luijckx, omdat vooral de robuuste verbeelding van mankracht de jury erg aansprak. De kaaiwerker sjouwt met een zware last. Zijn voeten en benen staan, na een dag sjouwen, stevig verankerd op de grond. Het ontwerp is een eerbetoon aan alle kaaiwerkers door de jaren heen, die niet klein te krijgen waren. Opmerkelijk was dat zowel de jury als de publieksvoorkeur uitging naar het ontwerp van Luijckx. De uiteindelijke keuze is gestoeld op een meerderheid van de mensen die hun stem hebben uitgebracht.
Het beeld, dat wordt uitgevoerd in duurzame kunststof en hufterproof is, krijgt naar alle waarschijnlijkheid nog voor het eind van 2016 een plaats aan de haven van Oude-Tonge. De realisatie valt onder de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.
Alle ontwerpen zijn nog een maand lang te zien in Galerie KunstPlus in Oude-Tonge.

Wat ga jij doen na de zomer?
Examenleerlingen van de Prins Maurits kijken vooruit

MIDDELHARNIS - Ook dit jaar verlaat een grote groep leerlingen de Prins Maurits met een diploma op zak. De leerlingen van christelijke scholengemeenschap in Middelharnis vliegen uit naar allerlei vervolgopleidingen. De een zoekt het dicht bij huis, de ander gaat na de zomer op zichzelf wonen. Grote veranderingen in het leven van jonge mensen. Kort na de positieve uitslag maakten we een belronde langs een aantal gelukkigen. Wat gaan zij straks doen na de zomer?

De meeste geslaagden verruilen hun vertrouwde middelbare school voor iets nieuws. Zo stapt Mirjam van de Boogert na zes jaar op het vwo over naar de studie Technische Bestuurskunde aan de TU in Delft. Ze verandert niet alleen van school, maar ook van woonplaats. Is ze toevallig nog op zoek naar een kamer? "Nee," lacht Mirjam, "die heb ik al gevonden, hoor! Ik hoef alleen het huurcontract nog maar te ondertekenen." Colinda Slingerland uit Stellendam is ook al zeker van haar vmbo-diploma. Na de zomer gaat ze naar het Hoornbeeck College in Rotterdam. "Ik wil graag naar een reformatorische school en met de opleiding Sociaal Agogisch Werker kan ik straks alle kanten op in de zorg." Voor het zover is, herkanst Colinda op aanraden van haar mentor het praktijkexamen van het vak Zorg en Welzijn. "Als ik dit keer een 7 haal, kan ik mijn mbo-opleiding op een hoger niveau doen." Dinie Moller Andreassen blijft een stapje dichter bij huis. Dinie rondde haar haar entree-opleiding van het praktijkonderwijs (PrO) af. "Na de zomer begin ik aan de mbo-opleiding Ouderenzorg aan het Albeda College in Middelharnis." De zeventienjarige Dinie deed op het PrO al uitgebreid ervaring op bij verschillende zorginstellingen. "Deze zomer ga ik vakantiewerk doen op mijn oude stageadres: Nieuw Rijsenburgh."

Stapelen

Niet alle leerlingen verlaten na het examen meteen de middelbare school. Een deel kiest ervoor om op te stromen naar een hoger niveau. Neem bijvoorbeeld Floortje van Dongen uit Dirksland: zij slaagde cum laude voor het havo-examen. Op haar cijferlijst staan alleen achten en negens. "Ik had wel een 5 voor mijn rekentoets, hoor," geeft ze eerlijk toe. Na de zomer begint Floortje op het Luzac in Rotterdam om in een jaar ook haar vwo-diploma te halen. Joris Lugtenburg stroomt juist met zijn mavo-diploma door naar het havo. Ook al wist hij dat hij zou slagen, toch was het spannend. "Ik moest gemiddeld een 6,8 hebben voor zes examenvakken," legt Joris uit. Maar met een 7,3 gemiddeld zit hij ruim boven die toelatingseis. "Na de zomer ga ik gewoon verder op de PM." Zowel Joris als Floortje kijken uit naar die verlengde middelbare schooltijd. Floortje zegt: "Nu heb ik nog een jaartje extra om na te denken, want ik kon maar geen leuke hbo-opleiding vinden." Ze gunt zichzelf geen tussenjaar: "Als ik ga reizen kom ik nooit meer terug. Dat weet ik nu al!" Joris denkt in de tussentijd rustig na wat hij na het havo-examen ga doen. "Misschien plak ik het vwo er ook nog aan vast." (Foto: Wim van Vossen Fotografie)

Sporten, gezond eten en eieren

Paul en Wendy van Dynamic Motion met een doosje Eibaar-eieren.

OUDE-TONGE - Sportschool Dynamic Motion en diëtist Carlijn Appel uit Oude-Tonge hebben een bijzondere samenwerking met Eibaar in Den Bommel. Alle drie promoten ze namelijk het positieve gezonde imago van eieren en bieden nu wel een heel speciale service aan voor de klanten van de sportschool.

Diëtist Carlijn Appel: Breek de dag, tik een eitje:
"Als diëtist wordt de vraag over hoeveel eieren we eigenlijk mogen eten wekelijks wel een keer gesteld. Vooral cholesterol staat in een negatief daglicht. Maar een ei is meer dan cholesterol, het bevat veel voedingsstoffen (er kan zelfs een hele kip uit groeien…). Maar is dat cholesterol niet slecht dan? Je lever maakt dagelijks een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan. Eet je meer cholesterol? Dan maakt je lever zelf minder aan. Hoeveel je via de voeding binnenkrijgt heeft dus weinig invloed op het totale cholesterol. Een verhoogd cholesterol is van veel meer factoren afhankelijk (bijv. roken, inactiviteit, overgewicht). Eet gerust een eitje per dag. Eiwitten geven je namelijk een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt tussen maaltijden door. Ook dragen eiwitten bij aan een goed herstel van je spieren na het sporten. Ik zie alleen maar voordelen".

Paul en Wendy van Dynamic Motion:
"Fanatieke sporters eten heel veel eieren en wat is nu handiger dan dat je die eieren meteen in de sportschool kan meenemen? De speciale strippenkaart voor tien doosjes plus een elfde gratis doosje zorgt voor extra gemak voor de klant. De doosjes van 10 eieren kunnen ook los worden gekocht".

Hanneke en Sjef de Baar van Eibaar:
"Wij vinden het geweldig dat de gezondheid van eieren op deze manier wordt gepromoot. Voor de klanten van Dynamic Motion die het te veel moeite vinden om naar onze eierautomaat te rijden in Zuidzijde, is het een ideale oplossing dat ze de Eibaar-eieren in de sportschool kunnen meenemen".

Summerworkout

Op zaterdag 2 juli organiseert Dynamic Motion een Summerworkout van 11.00 tot 14.00 uur. Eibaar zorgt die middag voor gekookte eieren ter bevordering van het spoedige spierherstel van de deelnemers aan de workout.

PV De Reisduif Sommelsdijk

SOMMELSDIJK – Hieronder volgt een aantal uitslagen van wedvluchten die door PV De Reisduif werden gehouden:

A25 Bordeaux 24-06-2016. Los: 14.00 uur. Deelnemers: 10. Duiven: 82. Weer: west noord west

P. van den Boogert (6/10) 1 4 6 10 11 15; P.G.I. van den Boogert; (3/20) 2 19 21; Mariska v.d. Made (2/5) 3 7; B. van den Ochtend (1/3) 5; D. Maliepaard (2/10) 8 9; Cor en Yvonne Kleijn (6/10) 12 13 14 17 18 20; Combinatie Grinwis (1/5) 16.

E25 Bourges 25-06-2016. Los: 07.30 uur. Deelnemers: 12. Duiven: 176. Weer: west noord west

Yvonne en Cor Kleijn (6/23) 1 8 18 19 39 44; J. van Alphen (3/10) 2 14 25; P. van Moort (8/20) 3 6 17 21 23 26 36 37; M.A. van Nimwegen (9/16) 4 5 9 11 13 24 31 35 40; J. de Blok (5/12) 7 12 15 20 27; Comb. v.d. Sluys (2/6) 10 22; Cor en Yvonne Kleijn (5/21) 16 28 32 33 38; Appel Vis van Heemst (6/30) 29 30 34 41 42 43

J25 Duffel 25-06-2016. Los: 10.00 uur. Deelnemers: 5. Duiven: 223. Weer: west noord west

J. van Alphen (18/40) 1 2 3 9 13 14 15 20 21 26 29 32 36 40 43 46 47 50; M.A. van Nimwegen (7/36) 4 6 7 25 27 35 55; P. van Moort (16/56) 5 18 19 23 24 30 31 33 34 38 41 42 48 53 54 56; Verburg-Hoekman (12/61) 8 10 11 12 22 28 39 44 45 49 51 52; Yvonne en Cor Kleijn (3/30) 16 17 37.

Zomerfair en rommelmarkt De Vliedberg

OUDDORP – Morgen, woensdag 29 juni van 9.30 tot 16.00 uur, is er Zomerfair met kleine rommelmarkt in en rond De Vliedberg.

Er is veel te koop: De Jong Mode houdt uitverkoop, er is boerenkaas van Van Schaik, Visspecialist Hameeteman, De Breiclub, Pikaart Creatief. De vis wordt gerookt door Kees Grinwis en de koffiehoek van De Vliedberg zorgt verder voor de inwendige mens.

Wandelmars

OUDE-TONGE - Aanstaande zaterdag 2 juli 2016 wordt in samenwerking met de twee tennisverenigingen van Oostflakkee het Westrak uit Oude Tonge en TVO uit Ooltgensplaat een wandelmars georganiseerd. De opbrengst van dit evenement gaat in zijn geheel naar het Diabetes Fonds.De start van deze wandelmars is zaterdag tussen 9.00 uur en 10.00 uur bij Tennisvereniging Het Westrak in Oude Tonge. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 12 en 31 kilometer. Het inschrijfgeld bedraagt € 5.00.

Sem Tanis wint fiets 'Helden dragen helmen'

Sem Tanis ontvangt uit handen van wethouder Trouwborst de fiets.

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD – Vorige week stond het eiland in het teken van het NK Wielrennen. De 'wielrensfeer' ging ook Goedereede-Havenhoofd niet voorbij. Onder grote belangstelling werd - in de Eben Haëzerschool - de winnaar van de collage- en kleurwedstrijd van 'Helden dragen Helmen' bekendgemaakt: De inzending van Sem Tanis was de mooiste en hij won hiermee een fiets die hij uit handen van wethouder Trouwborst kreeg overhandigd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De teken- en collagewedstrijd was georganiseerd in het kader van de campagne 'Helmen dragen helmen'. Initiatiefnemers waren de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee in samenwerking met CuraMare. Wethouder Trouwborst legde uit dat met de campagne gestreefd werd om ouders en kinderen bewust te maken van de gevaren die het fietsen met zich mee kan brengen. Alle basisschoolkinderen hebben dan ook een fietshelm gekregen. Het belang van het dragen van helmen op de fiets werd onderstreept door drie dames van het NK RaboLiv team: Thalita de Jong (wereldkampioene cyclo cross), Roxane Knetemann (derde tijdens de NK tijdrit) en Anouska Koster (beste jongere in de ronde van Qatar). Zij waren ter gelegenheid van de prijsuitreiking samen met wielrenner Koos Moerenhout uit Achthuizen naar het Havenhoofd gekomen.

Neuroloog dokter Maasland van het ziekenhuis uit Dirksland vertelde, als moeder en als arts, hoe belangrijk het is om een goede hoofdbescherming te dragen op de fiets.

De kinderen van de Eben Haëzerschool vonden het natuurlijk een hele eer dat één van hen de hoofdprijs had gewonnen en dat bekende wielrenners de school een bezoekje brachten. Natuurlijk werden de sporters en zelfs de wethouder gevraagd om een handtekening.

Naast de hoofdprijswinnaar Sem Tanis, is er voor iedere groep een winnaar gekozen. Deze winnaars kregen allen een snelheidsmeter voor op het stuur van hun fiets. Hieronder de winnaars:

Groep 0: Kees Kootman (CBS Albert Schweitzer - Stad aan het Haringvliet)
Groep 1: Olivia van Zadelhof (OBS Roxenisse - Melissant)
Groep 2: Suet Yee Mok (OBS J.C. van Gent - Sommelsdijk)
Groep 3: Josefien (OBS Molenvliet - Stad aan het Haringvliet)
Groep 4: Rainiel Angelo Solano (SBO de Wegwijzer - Middelharnis)
Groep 5: Vera Breur (CBS Eben-Haëzerschool - Goedereede)
Groep 6: Roos, Krista, Emy en Daniëlle (CBS Eben-Haëzerschool - Goedereede)
Groep 7: Joël, Tommy, Jorn en Floris (CBS Eben-Haëzerschool - Goedereede)
Groep 8: Jasmijn, Evi, Deborah en Maurain ( CNS Zomerland - Stellendam)
Bruggroep: Ricky (ZML De Ark - Middelharnis)
Groep VSO 1: Els (ZML De Ark - Middelharnis)

Plan voor impuls havenkanaal Dirksland

DIRKSLAND – Voor veel mensen zijn de haven van Dirksland en het havenkanaal een doorn in het oog. Rommelig, niet uitnodigend, doods. Dat zou zomaar kunnen veranderen, nu de Erfgoedtafel positief is over een nog basaal plan dat moet uitmonden in 'een hersteld en gerevitaliseerd kanaal'. De droom is om dit in 2020 voor elkaar te hebben door het 'terugbrengen van de geschiedenis', het creëren van 'een belevingsplek met sfeer', 'verrassende ontmoetingsplekken' en '(water)recreatie'.

Door Kees van Rixoort

Het havenkanaal van Dirksland is met ruim 5 kilometer het langste havenkanaal op Goeree-Overflakkee. Het kanaal is eeuwen geleden gegraven om de haven bereikbaar te houden. De haven is tot de afsluiting van het Haringvliet gebruikt door beurtschippers en schippers die voor het vervoer van suikerbieten en andere landbouwproducten zorgden. De loswallen zijn er nog, evenals het Sas van Dirksland, een zeesluis die vrij recent is gerestaureerd.

Mogelijk ligt er in 2020 een historisch schip in het havenkanaal van Dirksland: een bezoekerscentrum dat de geschiedenis vertelt. Misschien wel met een terras aan boord. Andere mogelijkheden zijn kunstzinnige uitingen langs de oevers of in het kanaal, het maken van een recreatief tochtje met een kajak of een fluisterboot en het markeren van cultuurhistorische elementen als het bietenplateau en de trambrug. Alles draait om het behouden en beleven van dit bijzondere erfgoed. Het herstellen van de verbinding met het Haringvliet is niet aan de orde.

De Erfgoedtafel, vormgever van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, besluit later dit jaar hoe het verder gaat met de 'versterkte inzet' van het havenkanaal. De dorpsraad en de bewoners krijgen de gelegenheid om mee te denken.

Grote jaaruitvoering Muziekschool GO

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 2 juli 2016, aanvang 16.00 uur, presenteren de leerlingen van de Muziekschool 'Goeree-Overflakkee' zich tijdens de grote jaarlijkse einduitvoering.

Een afsluiting van het schooljaar die plaatsvindt in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis en verdeeld is over vier zalen van het Diekhuus met non-stop optredens van 20 minuten van leerlingen op allerlei instrumenten. Bijvoorbeeld alleen al in de Rabobankzaal zijn er zes optredens; het publiek kan dus naar hartenlust shoppen bij al deze concerten. Om ongeveer 18.45 uur wordt het geheel afgesloten met een optreden van het Muziekschoolorkest.

Muziekonderwijs heeft – naast het geven van goede instrumentale en vocale lessen – ook een belangrijke taak op het gebied van het samenspel. Om zoveel mogelijk leerlingen te laten spelen op deze middag, treden vooral de ensembles voor het voetlicht. We noemen u o.a. blokfluitensembles o.l.v. docent Elly Bakker, dwarsfluitensembles o.l.v. Lisette van den Broek, een gitaarensemble o.l.v. docent Marco de Goeij en een strijkerensemble o.l.v. docente Heleen de Witte. Zeker moet ook het optreden van de A.M.V.-klassen genoemd worden. Deze kinderen van ongeveer 7 jaar geven de 'aftrap' om 16.00 uur in de Rabobankzaal en hun optreden o.l.v. docent Marijke Nieuwenweg is van verrassende kwaliteit.

Naast al dit samenspel zijn er natuurlijk ook prachtige solo-optredens op instrumenten als dwarsfluit, gitaar, harp, trompet/bugel (hafa) en piano te beluisteren. Een feestelijke afsluiting en hoogtepunt van het programma is elke keer weer het optreden van het grote Muziekschoolorkest o.l.v. docent Piet Westhoeve. Dit orkest – waarin zo'n 50 muzikanten spelen – heeft een overweldigende 'sound' en zal zich laten horen met: de Rondo Alla Turca van W.A. Mozart en de West Side Story van L. Bernstein.

De Muziekschool GO stopt in zijn huidige vorm per 1 augustus 2016. De leiding wil graag iedereen bedanken voor "het vertrouwen dat (soms al vele jaren) in ons gesteld is". Het Muziekgebouw is de opvolger van de Muziekschool, zie ook www.muziekgebouwgo.nl.

Veel van de huidige docenten van de Muziekschool GO zullen hun lessen via het nieuwe Muziekgebouw GO gaan aanbieden, zodat het onderwijs zoveel als mogelijk is gecontinueerd kan worden. Het Diekhuus is open vanaf 15.30 uur.

SEEF-factor voor Meriam van Balen

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD – Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de teken- en collagewedstrijd van de fietshelmencampagne, was er nog een prijs te vergeven. Tot haar verrassing ontving Meriam van Balen-van Franeker 'The Seef Factor'. Meriam is coördinerend medewerking Verkeerssamenwerking en secretaris van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid van de gemeente. Zij heeft zich sterk ingezet voor de verkeersveiligheid van vooral de basisschoolleerlingen. In dit verband organiseert zij de jaarlijkse Verkeersveiligheidsdag Goeree-Overflakkee en stimuleert scholen die nog niet bij School op Seef zijn aangesloten. Zij was ook actief bij de organisatie van 'Helden dragen Helmen'. Uit handen van jurylid Christine Innemée ontving zij de wisseltroffee, een miniatuur daarvan en een bos bloemen. Over haar inzet wordt een film gemaakt. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

MIDDELHARNIS - Ook deze zomer organiseert het Anglia Network weer een English Summer School op RGO Middelharnis aan de Koningin Julianaweg 54 in Middelharnis.
In 3 dagen tijd geven leerlingen van 7 t/m 18 jaar een 'boost' aan hun Engels door middel van een gevarieerd en uitgebreid les- en activiteitenprogramma.
Dit jaar loopt het programma van 16 t/m 18 augustus.
Er zijn drie verschillende groepen met hun eigen programma, waarin leerlingen aan de hand van hun leeftijd worden ingedeeld.
Binnen deze groepen wordt veel samengewerkt en krijgen leerlingen les op hun eigen niveau.
De English Summer School is niet alleen geschikt voor iedereen die zijn of haar Engels wil verbeteren, maar ook voor iedereen die een aantal hele leuke dagen in een Engelse omgeving wil beleven.
Kijk voor meer informatie op: www.anglia.nl of 0165-590285

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Marathonbingo

Zaterdag 2 juli wordt als afsluiting van het seizoen weer de marathonbingo in de Victoriahal in Dirksland aan de Philipshoofjesweg gehouden. Er is iets lekkers te eten: gratis voor wie alle ronden meespeelt. Als er minder rondes gespeeld worden en u toch mee wilt eten, dan kost dit € 10,-. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan om 15.00 uur open. Opgeven kan bij één van de volgende telefoonnummers: 493186 of 487170 of 06-20213165.

GOEDEREEDE

Stilte- en bezinningswandeling

Onlangs kon de wandeling door de enorme stortbui niet doorgaan. Als vervanging organiseert Goedereede Counseling een stilte- en bezinningswandeling in het waterwingebied bij de Hondsweg in Goedereede op donderdag 30 juni a.s. Start is om 19.00 uur nabij de Theetuin de Halve Maan. Tot rust komen in de natuur van duinen en strand, even een moment voor jezelf. Uit de hectiek van de dag, genieten van de prachtige schepping van God. Goedereede Counseling heeft deze wandeling uitgezet, die in het teken van stilte en bezinning staat. Een uitdaging om stil te worden of te zijn en heel goed om te ervaren. De afstand is maximaal 4 kilometer. Wilt u deze uitdaging aangaan, dan kunt u zich aanmelden via e-mail: krientje@goedereedecounseling.nl of bij Willy Koppenol, telefoon 06 22331819. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met aanvullende informatie. Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden.

Kerk open

Ook dit jaar staan de deuren van de historische Hervormde Kerk te Goedereede open voor bezichtiging op doordeweekse dagen van 4 juli tot 10 september. Openingstijden: alle werkdagen van 14.00 tot 16.30 uur en op donderdag van 11.00 tot 16.30 uur. U wordt verwelkomt door een kerkwachter/kerkwachtster.

Oud papier

De Stichting Oud Papier 'Apollo' te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kunt u hierbij aanbieden. Graag voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Tevens wordt u er op geattendeerd dat, als u oud papier brengt bij de container gelegen aan het parkeerterrein het Hofje, dit tussen 8.00 en 17.00 uur moet doen, dit om problemen te voorkomen.

MIDDELHARNIS

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 2 juli is er weer de maandelijkse inzamelmorgen van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. De loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis is geopend tussen 9.30 en 11.30 uur. Voor de laatste keer vóór de zomervakantie kunt u uw hulpgoederen afgeven, zoals kleding, huishoudelijke artikelen en klein meubilair. Ook overbodige brillen, nog te gebruiken medicijnen en incontinentiemateriaal zijn welkom. Zoals altijd is er in de loods ook weer de verkooptafel en staat er bij de ingang een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. In de maand augustus is er geen inzamelmorgen. Na de vakantie op zaterdag 3 september staat men weer voor u klaar. Vragen? 0187-603051 of 0187-486436, of stuur een mailbericht naar info@oosteuropa-werkgroep.nl.

OOLTGENSPLAAT

Gebrandschilderd raam voor Hervormde Kerk

Vorig jaar is de Hervormde Kerk te Ooltgensplaat benaderd met het aanbod een bestaand gebrandschilderd raam ten geschenke te krijgen. Na het nodige overleg heeft het college van kerkrentmeesters dit aanbod geaccepteerd. Enige tijd geleden is dit raam door glasatelier Stef Hagemeier uit Tilburg aangepast en geplaatst in de consistorie van de kerk. Zaterdag 2 juli om 15.00 uur zal mevr. W. den Boeft-van den Dool, die dit aanbod heeft gedaan, het raam komen 'onthullen' en bezichtigen. Daarna is er op deze 'Oeltgendag' vanaf 15.45 uur voor iedere belangstellende gelegenheid om het raam te zien en achtergrondinformatie hierover te krijgen. Ook kunnen de twee reeds langer aanwezige gebrandschilderde ramen bezichtigd worden. Het raam is een verfraaiing van de kerk. Het kerkbestuur is mevr. Den Boeft dan ook erkentelijk voor dit geschenk.

OUDDORP

Themadienst: Goede reis

Op zondag 3 juli vindt de laatste themadienst voor de zomervakantie plaats in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. De dienst is deze keer samen met de kinderen en het thema is: 'Goede reis'. In de zomer gaan veel mensen op vakantie en in die zin wensen we elkaar een goede reis. Maar vaak zijn we ook op hele andere manieren op reis. Door veranderingen in je persoonlijke situatie kun je bijvoorbeeld 'op reis' zijn in het leven. In deze dienst staan we dan ook stil bij de kinderen die het kinderwerk verlaten en doorstromen naar de jeugd. En ook in het geloof is het mogelijk om samen met God 'op reis' te zijn. Al deze aspecten zullen terugkeren in de themadienst van juli. De themadiensten bieden ruimte voor een creatieve invulling van de dienst om te prikkelen tot nadenken. Laat jezelf verrassen! Dit is in het bijzonder een dienst om andere mensen voor uit te nodigen. Als afsluiting van het seizoen is er na de dienst taart en gebak bij de koffie - ook voor de kinderen is er iets te drinken. Aanvang van de dienst: 9.30 uur, voorganger: ds. Edwin de Jong. In augustus is er geen themadienst. De eerstvolgende themadienst is op zondag 4 september. Thema: 'Back to church'.

Worship met Remco Hakkert

Afgelopen drie jaar waren ze ook al te gast in de Doopsgezinde Gemeente: Remco Hakkert en zijn team. Op zondag 3 juli a.s. worden zij weer verwacht met het programma Together Worship, samen delen en aanbidden. Remco Hakkert en zijn team bieden een dienstvullend concept waarin de prachtige liederen voor onze Koning centraal staan. De dienst bestaat uit het samen zingen van de mooiste liederen (van hymns tot Opwekking), een woord en solozang van Remco Hakkert, schriftlezing en gebed. De dienst is zó gevarieerd dat het jong en oud samenbindt. Deze dienst aan de Dorpstienden 3 te Ouddorp begint om 18.30 uur. Iedereen is welkom, jong en oud. De toegang is gratis, er is een collecte om het werk van Together Worship mogelijk te maken.

Rommelmakrt Stephanos

Bij droog weer hoopt men zaterdag 2 juli rommelmarkt te houden t.b.v. Stichting Stephanos. Dit is van 8.30 tot 15.30 uur aan de Molenblok 24 in Ouddorp.

Cd-presentatie

Op zaterdag 2 juli vindt er een cd-presentatie plaats in de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp. Het mannenensemble 'Maranatha' o.l.v. Willem Nijhof en het projectkoor uit Ouderkerk aan den IJssel o.l.v. Joanneke de Jongh hopen hun nieuwe cd te presenteren. De cd is opgenomen voor de nieuwbouw van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouderkerk aan den IJssel. Ds. D. Zoet hoopt de meditatie op deze avond te houden. Na afloop van het concert is de cd te koop bij de cd-tafel. Met medewerking van: Piet de Vries (organist), Rens de Winter (organist), Petimara van Erk (dwarsfluit) en Josytha Schippers (trompet). Aanvang: 19:30 uur. De toegang is gratis. De collecte op deze avond is, na aftrek van de onkosten, bestemd voor de bouw van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouderkerk aan den IJssel en voor de Hersteld Hervormde Gemeente in Ooltgensplaat.

SOMMELSDIJK

Breicafé-avond in Nieuw Rijsenburgh

Normaalgesproken heeft Breicafé 'Steekje los' in de maanden juli en augustus een zomerstop. Van diverse kanten kwamen er echter geluiden dat men het samen breien en haken (en natuurlijk ook het kletsen en opdoen van nieuwe inspiratie) miste. In overleg met de medewerkers van het restaurant van Nieuw Rijsenburgh (Sperwer 271, Sommelsdijk) is er een extra avond gepland; dinsdagavond 5 juli. Iedereen is tussen 19.00 en 21.00 uur (let op; dus niet tot 22.00 uur, zoals op de reguliere Breicafé-avonden in de foyer van het Diekhuus) welkom om aan te schuiven. Een speciaal welkom aan alle inwoners van Nieuw Rijsenburgh om ook de breinaalden of haaknaald weer eens op te pakken en langs te komen bij het Breicafé. Als tegemoetkoming in de kosten die Nieuw Rijssenburgh voor deze alternatieve Breicafé-avond moet maken (personele inzet) is de entreeprijs deze keer € 1,00 per persoon (de € 0,50 voor de lief-en-leed pot komt hiermee te vervallen). Drankjes kunnen aan de bar in het restaurant worden gekocht.

Bingo O-G-O

Zaterdag 9 juli en zaterdag 23 juli is er bingo van de O-G-O om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur, de koffie/thee is gratis. Er worden negen rondes voor € 6,50 totaal gespeeld. Daarnaast negen gratis prijsjes en in de pauze tweemaal een extra ronde van € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STELLENDAM

Kinderdienst

Zondagmorgen 3 juli a.s. wordt er weer een kinderdienst gehouden in de Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat 2 te Stellendam. De aanvang van de dienst is 10.00 uur en ds. D. Hoolwerf zal voorgaan. Het thema van deze dienst zal zijn: 'Reuzen op je pad'. Het is een dienst voor alle kinderen, maar speciaal voor jongens en meiden die binnenkort afscheid nemen van de basisschool. Dus mocht je in groep 8 zitten, je bent van harte welkom. Na de dienst is er nog gelegenheid om met elkaar koffie/thee of fris met wat lekkers erbij te gebruiken.

Tuinverkoopactie

Op zaterdag 2 juli - van 8.30 tot 14.00 uur - is er een tuinverkoopactie aan de Nieuweweg 2, die ten bate komt van het Roemeniëwerk van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam. Men verkoopt naast gebakken vis o.a. ook groente, fruit, planten, gebreide sokken, boeken. Ook is er een klein terras waar koffie en thee met wat lekkers verkocht wordt.

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 1 juli houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Kinderspeeldag op Diekhuusplein

MIDDELHARNIS - Aanstaande zaterdag, 2 juli, zal er op het Diekhuusplein een gezellige kinderspeeldag worden georganiseerd. Er zullen allerlei leuke dingen te doen zijn, zoals foamkleien, diverse springkussens, schatgraven, verven, etc. Voor de ouders en kinderen zal er uiteraard ook gelegenheid zijn om wat te drinken en wat lekkers te kopen. De speeldag is van 11.00 tot en met 15.00 uur. Vanaf 15.00 uur zal de kinderspeeldag afgesloten worden met een oer-Hollandse schuimparty.
De entree voor deze speeldag is € 2,00. Ieder betalend kind krijgt een armband waarmee hij/zij deel kan nemen aan al de activiteiten. Ouders hebben gratis toegang.
Deze kinderspeeldag wordt door Hart van Goeree-Overflakkee georganiseerd in samenwerking met Korfbalvereniging 'Good Luck' uit Middelharnis.
Mede dankzij de sponsoring van Rabobank het Haringvliet kan deze kinderspeeldag georganiseerd worden.

Denk mee over nieuwe speeltuin Hernesseroord

Tijdens de inspraakmiddag kunnen kinderen een speeltuin knutselen in een bouwdoos.

MIDDELHARNIS - Stichting Kinderboerderij Middelharnis wil in samenwerking met Zuidwester onderzoeken of het mogelijk is om samen met de burgers en bedrijven van Goeree-Overflakkee op Hernesseroord een grote, mooie en natuurlijke speeltuin te realiseren. Nu er een drukbezochte kinderboerderij, Cruyff Court en een gezellige brasserie op Hernesseroord zijn gerealiseerd, lijkt een mooie speeltuin het sluitstuk voor een lang gewenst recreatiegebied voor kinderen op dit gedeelte van Goeree-Overflakkee. Het moet een speeltuin worden van, voor en door de gemeenschap van Goeree-Overflakkee waar iedereen, met en zonder beperking, welkom is. Voor de uiteindelijke realisatie hebben ze alle partijen in de gemeente nodig, maar de eerste stap is een voorlopig ontwerp van de speeltuin. Niemand kan zo'n ontwerp beter maken dan de ervaringsdeskundigen op dit gebied: de kinderen van Goeree-Overflakkee! Zij weten wat een speeltuin zo geweldig maakt.

Suzanne van Ginneken is speelruimte ontwerpster en gaat aan de slag met het ontwerp voor de nieuwe speeltuin. Om te achterhalen wat de wensen van de omwonenden zijn, wordt er op woensdag 29 juni een inspraakmiddag georganiseerd. Lijkt het u leuk om mee te denken over de inrichting van de speeltuin? Kom dan naar de inspraakmiddag en neem vooral uw kinderen (vanaf 4 jaar) mee!
Datum: woensdag 29 juni in Brasserie Dok16 op Hernesseroord.

Programma
14.00-14.15 uur:         uitleg voor kinderen
14.15-15.30 uur:         kinderinspraak: speeltuin knutselen in bouwdoos
14.30 uur:                 uitleg volwassenen
14.45-15.45 uur:        collages maken in plattegrond
15.45 uur:                 IJS!

Kunt u er niet bij zijn, maar wilt u wel meedenken? Mail uw ideeën dan naar Suzanne van Ginneken via suzanne@vginneken.nl.

Imkers houden zaterdag open huis

GOEREE-OVERFLAKKEE - In heel Nederland houden imkers op 9 juli open huis. Ook op het eiland doen twee imkers mee. Breng een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.

Aanwezige imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen u dan uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze vinden het leuk u te laten zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Kijk dan bij de observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien is. Misschien ontdekt u de koningin. Ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen?
De imker kan u uitleggen hoe honing wordt geslingerd, hoe men kaarsen maakt van bijenwas, hoe u met honing lekkere koeken kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel dat ze halen doen, en misschien ook, hoe je bijenkoninginnen kunt telen.

U vindt de deelnemende imkerijen op het volgende adressen: Landwinkel Keizer, Damweg 1a, Stellendam en Ton Korteweg, Kaai 8, Ooltgensplaat.

Opening: zaterdag 9 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Het bezoek is gratis.

Voor meer informatie: www.BijenGO.nl

Introductiecursus voor vrijwilligers in Calando

DIRKSLAND - Calando is voornemens om in oktober 2016 weer een introductiecursus te geven voor nieuwe vrijwilligers. Inmiddels hebben al enkele vrijwilligers zich aangemeld of zijn reeds begonnen met nachtdiensten. Maar er is nog plaats voor meer deelnemers.

De missie van vrijwilligersinzet is: Aan een ieder in de laatste levensfase en diens naasten bieden opgeleide vrijwilligers – daar waar nodig en gewenst – tijd, aandacht en ondersteuning.

Heeft u belangstelling voor dit mooie werk, dan kunt op www.calando.nl meer details lezen.
Denkt u dat dit werk iets voor u is, dan adviseren wij u om contact op te nemen via telefoonnummer 0187-609147 of info@calando.nl. Wanneer u uw naam en telefoonnummer doorgeeft, dan wordt u door Ella Scheermeijer, de vrijwilligerscoördinator, teruggebeld.

BATTENOORD – Op camping De Grevelingen in Battenoord (op de locatie langs de route van de wegwedstrijd NK-Wielrennen) is zaterdag de jaarlijkse visverkoop 'Voor een goed doel' gehouden. Dit keer voor Stichting De Klup, een organisatie die al sinds 1988 actief is op het eiland op het gebied van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking van 18 jaar en ouder. Een prachtige opbrengst (800 euro)was het resultaat.

Eigenaar Jaap Tanis van zeevisbedrijf C. Tanis en zn. en zijn teamleden Sjors en Elma 't Mannetje en Hans Tieleman waren vele uren belangeloos aan de slag met het bakken van de duurzaam gevangen vis. Geschonken door de kotters GO-26, GO-38 en GO-48. Tine van Dam-Witte (81) pelde de Stellendamse garnalen, die zeer in trek bleken. Dank gaat uit naar alle vrijwillige hulpkrachten die op enigerlei wijze aan dit evenement hebben meegewerkt. Zoals Klara Tanis, Aat van Dam en Lenie Buijs, Albert en Rinus Klijn. Camping De Grevelingen heeft het eindbedrag op 800 euro afgerond. 'De Klup' is blij met deze bijdrage. Informatie over de stichting: 06-46340845 of info@gomaris.nl

NK-wielerweek zet eiland op de kaart

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met Anouska Koster (elite-vrouwen) op vrijdag en Dylan Groenewegen (bij de profs) op zaterdag als de nieuwe Nederlandse kampioenen in de meest in het oog springende onderdelen, kwam er een eind aan het NK wielrennen van de wind op ons eiland.

Door Jaap Ruizeveld

De organisatie kan terugzien op een sportief succesvol evenement, dat vooral het afgelopen weekeind in de schijnwerpers stond. Prachtige tv-beelden van het eiland, waar renners zich langs en door de dorpen 'slingerden' en waar de schoonheid van de natuur zich etaleerde. Met als slotakkoord een aantal rondjes vanaf en naar de Brouwersdam, waar zich zaterdag duizenden wielerliefhebbers rond de finish hadden verzameld. Het was ook, of juist - de place to be - voor het leggen van contacten, ontmoetingen en het verstevigen van relatiebanden.

Eilandmarketing

Eilandmarketing in optima forma. Met als extra compliment dit keer een goed NOS-commentaar bij de beelden (Goeree-Overflakkee benoemd) gedurende de lange uitzending van anderhalf uur op zaterdag. Uit reacties blijkt dat velen thuis met een trots gevoel de wedstrijd hebben gevolgd. Vooral ook om de mooie route in eigen dorp te herkennen. Dat was zaterdag prominent gepresenteerd : De Ouddorpse Westduinen, de vuurtoren, de scherpe bocht bij de Blomweg/Oudelandseweg en natuurlijk de Brouwersdam, waar het afgelopen weekeind begon en eindigde. Het gemeentebestuur was actief present en onderstreepte daarmee de waarde die men hechtte aan deze uitdagende promotiemogelijkheid.

Minder publiek

Voeg daarbij de onderdelen die in Oude-Tonge en Middelharnis eerder zijn verreden en die lokaal tot aantrekkelijke sportprestaties leidden, dan heeft Goeree-Overflakkee met deze wielerweek zich opnieuw op de kaart gezet. Twee opvallende items nog te melden: enerzijds de wind die zich niet sterker aanduidde dan windkracht 3-4. Dat had volgens liefhebbers best meer mogen zijn om de krachten te meten. Anderzijds het totaal door de organisatie ingeschatte aantal bezoekers van 100.000. Dat aantal werd bij lange na niet gehaald. (Uitslag dames beloften 1. Fabio Jakobsen en bij de heren elite zonder contract 1. Robin Wennekes).

Jumbo Sperling introduceert 'Ouddorp aan Zee Wijn'

Coen Sperling met de nieuwe wijn bij de Ouddorpse vuurtoren. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)

OUDDORP - Onlangs heeft Coen Sperling in samenwerking met Chateau de l'Horte een nieuwe wijn geïntroduceerd.

De wijnen zijn afkomstig uit het zuiden van Frankrijk en worden gemaakt door de wijnmakers Jean-Pierre Briard, Johanna van der Spek en Paul den Toom.
Een half jaar geleden zijn Coen Sperling en Paul den Toom met elkaar in contact gekomen. Chateau de l'Horte is gevestigd in de Corbières in het zuiden van Frankrijk. Zij bieden zelfstandige supermarktondernemers de kans rechtstreeks bij hen wijn in te kopen. Coen was enthousiast over de kwaliteit en vond dit een geschikte wijn om deze onder een uniek private label te verkopen.

Samen werd het plan gemaakt om een belangrijk icoon uit de omgeving van Ouddorp hierbij te betrekken en ze kwamen uit bij vuurtoren Westhoofd.
Het etiket is gemaakt in Frankrijk. De wijnen zijn van prima kwaliteit en zeker leuk om cadeau te geven.

Er is een rode, een rosé en een witte variant.De wijnen zijn ter introductie tot 30-6 slechts € 5,99 per fles. Ook de horeca-ondernemers kunnen deze wijn rechtstreeks bij Coen Sperling afnemen!

Rabobank blijft centraal aanwezig in en betrokken bij de eilandsamenleving

GOEREE-OVERFLAKKEE – Jan de Waard (62), directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet, legt 1 augustus zijn functie neer. Er komt dan, na nog enkele taakoverdrachten en afscheidsbijeenkomsten in september, een eind aan een imponerend dienstverband van 41 jaar bij de Rabobank. Dat speelde zich aanvankelijk af bij verschillende Zeeuwse bankvestigingen. In 2006 kwam De Waard naar Goeree-Overflakkee. Hij maakte er een turbulente en enerverende periode mee. Drie eilandbanken, West- en Oostflakkee en Middelharnis, fuseerden in 2008 tot één Rabobank Goeree-Overflakkee. Onder zijn inspirerende leiding positioneerde de Rabobank zich stevig betrokken in de eilandelijke samenleving. Niemand kon destijds vermoeden dat zich in 2015 een volgende fusie zou voltrekken. De Rabobank Goeree-Overflakkee ging samen met 'de buren' in Hoeksche Waard op in de Rabobank Het Haringvliet. Met de hoofdzetel in Heinenoord.

Jan de Waard voor het imposante gebouw langs de Langeweg in Middelharnis. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Door Jaap Ruizeveld

Bijna aan het eind van zijn boeiende carrière blikt Jan de Waard terug. "Dat doe ik met grote dankbaarheid. Ook met veel genoegen als ik de hartelijke collegiale contacten voor de geest haal. De gedreven inzet van al onze medewerkers. Een fantastisch team. Met zijn allen hebben we de Rabobank daar geplaatst waar de bank hoort te staan. Invulling geven aan één van de meest belangrijke kernwaarden van onze bank, die is gestoeld op aanwezigheid in het werkgebied", zegt De Waard. Hij begrijpt dat mensen na de recente fusie zich hebben afgevraagd: "Blijft het allemaal zoals het nu is?" Daarbij opmerkend: Jullie zijn ook nog maar kort gehuisvest in een nieuw complex aan de Rottenburgseweg in Middelharnis. De scheidende directievoorzitter wil graag verduidelijking geven.

Niet voorzien

"Nee, ik had deze ontwikkeling niet voorzien. Het was ook voor mij verrassend. Zes weken nadat wij ons nieuwe kantoor in gebruik hadden genomen, kwam er 'uit Utrecht' (Rabobank Nederland) het verzoek om eens na te denken over een verdergaande banksamenwerking. De reden was dat men naar een minimum grootte wilde. Onze Rabobank op Goeree-Overflakkee floreerde, maar wij zaten net onder de gestelde limiet. Wij waren de grootste van de kleintjes, om het helder aan te geven. Wij moesten dus inhoud geven aan het verzoek. Daarbij hebben wij ons echt flink achter de oren gekrabd", geeft De Waard aan. "Ga maar na. We waren voor de mensen, de bedrijven en instellingen, kortom de samenleving, een fijne en betrouwbare bank. Er werd met veel elan gewerkt en onze activiteiten gingen bovendien vrij gelijk op met de ontwikkelingen van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Ik had en heb een prima gevoel bij deze bank. Echt naar mijn zin. Dan denk je weleens: Hier wil ik mijn pensioen wel halen. Toen de boodschap uit Utrecht kwam, moest ik even slikken".

Geen vervolgstap

Als directie en Raad van Commissarissen hebben we onderzocht met welke bank wij het beste zouden kunnen samenwerken. Gekeken is naar Zeeland, West-Brabant en ook naar Voorne-Putten. Het zouden niet de meest geschikte partners kunnen zijn, was de eindconclusie. Rabobank Hoeksche Waard, logistiek vrij dicht bij onze bank Goeree-Overflakkee, paste. Er zijn overeenkomsten. Beiden vanuit (oorspronkelijk) agrarische gebieden opererend. De bank in de Hoeksche Waard is wel iets groter dan de onze." Op een interruptievraag of het juist is dat Voorne-Putten zich toch bij de fusiebank Het Haringvliet zou gaan aansluiten, zegt De Waard: "Rabobank Nederland heeft die mogelijkheid voor een toekomstige samenwerking, wellicht op termijn, gesuggereerd. Maar hierover geen onduidelijkheid. Nog onlangs (dit jaar) hebben wij gezegd dat die stap geen toegevoegde waarde brengt. Dat gaan we dus niet doen. Over dat aspect gaan we nog zelf. Bovendien, groter worden is op dit moment voor de Rabobank niet meer zo aan de orde. Je werkt nu onder één bankvergunning. Vroeger had elke bank zijn eigen bankvergunning. Een eigen controleapparaat. De regelgeving is door de financiële crisis steeds sterker geworden en dat maakte het voor lokale banken steeds moeilijker om 'ín de benen' te blijven. De stap naar één bank is dan logisch en dat betekent fuseren. Jan de Waard gaat overigens niet voorbij aan de nationale en internationale ontwikkelingen die zich al geruime tijd in de bankwereld afspelen. Banken ontkomen ook niet aan bezuinigingen/reorganisatieronden. Ook wij hebben daar, in personeelsformatie, mee te maken, zegt hij.

Brede bank

Het gaat er om hoe dit kan worden ingevuld. Waarop kunnen bedrijven en particulieren bij ons rekenen? Daarom duidelijkheid. Het kantoor aan de Rottenburgseweg blijft de uitvalbasis. Dat verandert niet. Een deel van onze medewerkers is overgeplaatst naar Heinenoord. Dat zijn ondersteunende diensten. Ook de directie en de secretariaten zijn daar gehuisvest. De adviseurs vindt je in Middelharnis. Evenals de telefonie en het e-mailverkeer. PR is een sterke kant van de Rabobank. Het echt aanwezig zijn in de streek. Dat willen we op Goeree-Overflakkee zo houden. Wij zijn nog steeds de brede bank die op allerlei financiële terreinen onze diensten verleent. Wij zijn ook de partij die het eiland - nagenoeg - van alle geldautomaten voorziet. Klant of geen klant, je kunt van onze automaten gebruik maken. Wij weten dat dit punt gevoelig is als er een wijziging moet worden aangebracht. Maar wij doen onze uiterste best om deze voorzieningen in stand te houden en als dat niet lukt onder te brengen bij een supermarkt of winkel", zegt De Waard. Naast Middelharnis blijven er op het eiland vestigingen in Ouddorp en Oude-Tonge. In welke vorm dat in de toekomst zal zijn is nu niet aan te geven. Wij houden er contactpunten. Oriënteren ons in Ouddorp op een nieuwe locatiemogelijkheid. Nee, wij gaan niet weg uit de eilandbadplaats. In Oude-Tonge is gebleken dat onze automaatvoorziening voor ieder in deze kern goed bereikbaar is. Dus zo'n locatie moet je dan niet veranderen.

Ledenraad

Slotvraag over de ledenraad. Hebben de leden iets te vertellen? Jan de Waard: "Uit contacten is gebleken, zeker na de recente fusie en de maatregelen vanuit Rabobank Nederland, dat leden het idee hadden dat er minder naar hun adviezen zou worden geluisterd Kijk, er is een verschil tussen zeggenschap en invloed hebben. De ledenraad heeft veel invloed Als directie zou je wel erg dom zijn als je de adviezen/suggesties niet serieus zou nemen. Want de leden zijn immers de voelsprieten in de samenleving en dat zijn onze klanten. Laat ik een voorbeeld geven. Een heel belangrijke insteek was de zorg die de cliëntenraad uitte omtrent dienstverlening aan onze ouderen. Na het sluiten van kantoren moest er iets 'bedacht' worden om de senioren/ouderen toch goed en direct te kunnen blijven adviseren en bedienen. Daarvoor zijn toen functies gecreëerd en ingevuld. Uit reacties blijkt dat dit niet alleen hier op het eiland prima werkt - en wordt gewaardeerd- , maar dat landelijk al 15 banken deze ouderenservice inmiddels hebben overgenomen. Rabobank Nederland heeft het als voorbeeld gesteld. Ook kan ik afrondend noemen de toewijzing/verdeling van gelden uit het Coop-Dividend-budget. Aanvragen voor support komen van verenigingen en instellingen en worden besproken door 4 leden uit de ledenraad, 2 personeelsleden, dat alles onder leiding van de directievoorzitter. Het is één van de uitingen van lokale, eilandelijke betrokkenheid van de bank die in alle geledingen van onze dienstverlening blijkt uit korte, directe lijnen naar de samenleving.

Persoonlijk

Jan de Waard woont in Vlissingen. Samen met zijn echtgenote (teamleider op een mavo) is hij in het rijke bezit van 4 kinderen en 4 kleinkinderen (de vijfde is op komst). Allemaal jongens. Leuk om dit te mogen meemaken, benadrukt hij. De Waard begon zijn bankcarrière in 1982 in St. Maartensdijk op Tholen. Vijf jaar later stapte hij over naar West-Zeeuws-Vlaanderen. Daar was hij betrokken bij zijn eerste fusie. De laatste Zeeuwse bankdirectiefunctie was in Vlissingen. In 2006 volgde zijn komst naar Goeree-Overflakkee. Er zijn in zijn totale loopbaan pogingen geweest (aanbiedingen) om van bank over te stappen of naar een verzekeringsmaatschappij te gaan. Niet zo verwonderlijk, vindt De Waard. "Ik had immers in het Zeeuwse een flink netwerk opgebouwd". Maar alle verleidingen ten spijt, Jan zijn Rabobank-hart bleef altijd sneller kloppen.

Zilveren jubileum keukenbedrijf is omzien in grote dankbaarheid

Het chr. mannenkoor Door Eendracht Verbonden uit Sint-Annaland luisterde de zilveren jubileumviering van Ardi Keukens op, waarbij 800 gasten aanwezig waren.

SINT-ANNALAND - Arjan en Dineke van Dijke vierden maandag met familie, personeel en relaties in Sint-Annaland het 25-jarig jubileum van de DB KeukenGroep. Daarvan was Ardi Keukens de eerste loot, maar inmiddels zijn er zeven vestigingen waar keukens en sanitair verkocht worden. Van de 200 personeelsleden werken er 40 in de hoofdvestiging Sint-Annaland. Daar was de jubileumviering ook, die door zo'n 800 mensen werd bijgewoond.

Van Dijke en zijn vrouw Dineke zijn blij verrast door de massale opkomst en kijken terug op een 'fantastische dag'. Na een rondvaart met de Frisia naar Zierikzee en een concert van een Urker ensemble gaat het programma verder in de voormalige constructiehal van Van Beek, die Arjan van Dijke nog maar kort geleden overnam. De enorme ruimte is maandagavond stijlvol uitgedost als een echte evenementenlocatie. Tientallen tafels met aan de ene kant van de zaal de keukens waar het eten voor de gasten vandaan komt. Aan de andere zijde het podium voor alle sprekers. Boven de tafels hangen grote gedrapeerde kroonluchters in de huisstijl van rood, blauw en grijs. Aan de wanden de namen van alle vestigingen en drie grote schermen waar sprekers en zangers voor alle belangstellenden goed te volgen waren.

Mannenkoor

De directie van de DB KeukenGroep - waarvan Ardi Keukens in Sint-Annaland 25 jaar geleden de eerste vestiging was - , reageert verheugd op de cadeaus van de 200 personeelsleden, v.r.n.l. algemeen directeur Arjan van Dijke, commercieel directeur Aart de Bruin en financieel directeur Willem van Lit met hun echtgenote. (Foto: Eendrachtbode)

Halverwege de avond ontvouwt zich nog een podium achterin in de hal waar mannenkoor DEV, dat al zeventien jaar door Van Dijke gesponsord wordt, een optreden geeft. Doedelzakspeler Arie van Meerwijck zet de toon met Amazing Grace. Anita Kloet, Esther van Hemert en organist Leen Heijboer ondersteunen het koor instrumentaal. Na enkele liederen en psalmverzen te hebben gezongen, besluit het mannenkoor met het Zeeuws volkslied. Het wordt wel degelijk meegezongen door mensen uit de zaal, maar lang niet iedereen.

De DB-groep zit immers lang niet meer alleen in Zeeland en zo zou een groot deel van de gasten misschien liever een ander hymne aanheffen. De eerste uitbreiding van het concern was de vestiging Arma Keukens in Nunspeet in 1996. Nu in 2016 telt de onderneming inclusief de dependance in Woonboulevard Poortvliet zeven vestigingen. Keuken & Badwereld Poortvliet valt niet onder de commerciële formule, maar is wel eigendom van DB KeukenGroep.

Levertijd

Omdat Van Dijke het meeste plezier haalt uit werken met mensen en ook graag nog de handjes laat wapperen, ligt de dagelijkse leiding van Ardi Keukens bij bedrijfsleider Henry Boogaard. Van Dijke vormt samen met zijn zwager Aart de Bruin en financieel directeur Willem van Lit de driekoppige directie van het concern.

De Bruin gaat in gesprek met Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie InRetail, waarbij 15.000 winkels in de mode- en woonbranche zijn aangesloten. Riekelt Pasterkamp is de hele avond gespreksleider en bevraagt de kandidaten kritisch. Eigenlijk zou Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) langskomen, maar de hoogleraar economie aan de Erasmus universiteit heeft zich ziek gemeld. Diederik van Dijk, Eerste Kamerlid voor de SGP, vervangt Dijkgraaf.

Alle thema's komen voorbij: van de gevolgen van een eventuele Brexit tot de ontwikkelingen in online verkopen. Ook iets concreets als de levertijd van onderdelen komt aan bod. Volgens Aart de Bruin ligt daar voor de DB-groep een verbeterpunt: "We scoren minder goed op de levering van serviceartikelen. Bij kleine beschadigingen duurt het relatief lang voordat ze gerepareerd zijn en dat heeft te maken met onze montagecapaciteit. Daar willen we aan werken."

Ook Meerman vindt dat de levertijd van keukens veel korter moet worden.

Zondagopening

DB is een onderneming met principes. De grootste leidraad is de Bijbel. "Het is mijn vaste overtuiging dat we alles in die 25 jaar van God hebben ontvangen. We zijn er trots op wat er nu allemaal is, maar slaan ons daarvoor niet op de borst'', zegt Arjan van Dijke.

Volgens hem bestaan er geen christelijke bedrijven, maar wel christenen die bedrijven leiden.

Aart de Bruin vraagt Jan Meerman van InRetail om acht te geven aan de 'zorgelijke ontwikkeling' van de toenemende zondagsopening. "Dat is tegen onze principes en berust op de stem van het volk. We weten wat er met het volk van Israël is gebeurd toen zij de wil van God negeerden." Meerman reageert dat hij daar persoonlijk niks tegenin kan brengen, maar hij voorziet dat zondag de beste dag wordt voor winkels, omdat de meeste mensen dat willen.

Arjan van Dijke denkt dat de cultuur en identiteit van een bedrijf gehandhaafd blijft als de leiding dat wil. "Als er een kentering plaatsvindt, dan verdwijnt het.''

Komische situaties

De avond is naast de serieuze aangelegenheden ook vol humor in de vorm van de video's met Vliegende Reporter Niels van Oudenaarde uit Sint-Annaland, die als verslaggever personeel en klanten scherpe vragen stelt: "Wordt het nu niet eens tijd voor een nieuwe keuken?" Van Oudenaarde gaat langs bij de eerste klanten toen Arjan en Dineke samen onder de naam Ardi Keukens nog alles zelf deden. "Het begon met deurtjes van keukenkastjes", blijkt uit de video-interviews. De komische situaties doen de gasten in de hal regelmatig in lachen uitbarsten.

Uit een rondgang langs het personeel in Sint-Annaland blijkt dat Van Dijke 's ochtends beter met rust kan worden gelaten. "Hij is vriendelijk en joviaal, maar laat er geen twijfel over bestaan dat hij de baas is." Volgens zijn vrouw Dineke was hij in het begin te sociaal. "Hij sprak soms vier uur lang met personeelsleden. Daar was ik jaloers op.''

Jubileumboek

Bij dit zilveren jubileum ontbraken de cadeaus niet. Leo Verwijs bood namens een dwarsdoorsnede van de medewerkers van alle vestigingen een geheel verzorgd dagje uit aan voor de drie directeuren en hun vrouw. "Vaak worden wij in de watten gelegd bij o.a. de nieuwjaarsreceptie, het jaarlijkse uitstapje, verloving, huwelijk en geboorte. Dat tekent het sociale karakter van DB. ''Negen collega's van Verwijs boden Arjan en Dineke van Dijke, Aart en Marja de Bruin en Willem en Petra van Lit bloemen en streekproducten aan. "Ik hoop dat jullie de kracht, wijsheid en gezondheid van boven mogen ontvangen om onze prachtige onderneming nog lang te besturen'', zei Leo Verwijs.

De 25 jaar was ook vastgelegd in een jubileumboek. "Een megaklus'', zei Arjan van Dijke, die het eerste exemplaar aan zijn vrouw aanbood. Vervolgens ging er een exemplaar naar de eerste medewerker die in 1994 werd aangenomen, Gerhard Bleijenberg, die bedrijfsleider is van Avanti in Kesteren en tevens voorzitter van de ondernemingsraad. Toen was het nog niet voorbij, want Arjan en Dineke moesten het dessertbuffet nog onthullen. De gasten van ver kregen voorrang, want hun bus stond al klaar richting Haarlem, Nunspeet en Rijssen. Ook de koorleden van DEV proefden van al het lekkers en iedereen kon thuis nog nagenieten aan de hand van 235 pagina's in het jubileumboek van de 25-jarige DB KeukenGroep.

(Tekst en foto's met toestemming overgenomen van de Eendrachtbode de Thoolse Courant)

CBS 't Kompas wordt Christelijke Jenaplan School

DEN BOMMEL – CBS 't Kompas in Den Bommel gaat het nieuwe schooljaar van start als Christelijke Jenaplan School. Over het hoe en waarom van deze verandering geeft de schooldirectie hieronder tekst en uitleg:

Wat doet een kind op school?

Een open deur, zou je zeggen; leren natuurlijk! Dat klopt ook, maar daarbij wordt al snel gedacht in de richting van basisvaardigheden als lezen, rekenen, taal en schrijven. Op onze Jenaplanschool vinden we dat dat niet de hele lading dekt: wij willen een school zijn waar kinderen "samen het leven leren". Samenleven, samenwerken en elk kind zijn of haar specifieke talenten laten ontwikkelen om ze zo tot hun recht te laten komen. Op onze school krijgen kinderen instrumenten aangereikt om later in de samenleving mee te kunnen bouwen als verantwoordelijke, unieke volwassenen aan een democratische en vreedzame maatschappij. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen leren communiceren, ondernemen, plannen, creëren, reflecteren, presenteren en verantwoorden. Op deze manier wordt samenwerken oefenen in samenleven.

Onze school is een christelijke school; wij willen vanuit de liefde van God elk kind benaderen en tot bloei brengen. Vanuit ons christenzijn willen we ieder kind welkom heten, ongeacht geloof, ras of huidskleur. Wij zien veelkleurigheid en onderlinge verschillen niet als belemmering, maar als verrijking.

Werkwijze

Wij gaan uit van de principes van het Jenaplanonderwijs. Dat betekent dat we veel aandacht hebben voor de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind en creatieve vorming, maar zeker ook voor lezen, taal, rekenen en wereldoriëntatie. Ieder kind werkt met een weekplan dat afgestemd is op zijn of behoefte.
We streven naar onderwijs dat ervaringsgericht, ontwikkelingsgericht, zinzoekend, coöperatief, wereld-oriënterend en kritisch is. Binnen een heldere structuur hebben kinderen mogelijkheden om zelf keuzes te maken.

Stamgroepen

Op onze school werken we met stamgroepen. Groepen met kinderen van drie aaneensluitende leerjaren in een groep: groep 0-1-2, groep 3-4-5 en groep 6-7-8.
De kinderen helpen elkaar en leren van en met elkaar; een natuurlijke situatie waarmee je ook in het gezin en de maatschappij vaak te maken krijgt. We vinden het belangrijk dat kinderen zich veilig, gewaardeerd en uniek voelen binnen de school. Binnen de stamgroep doet een kind de ervaring op dat hij soms geholpen moet worden en soms iemand anders kan helpen; belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond zelfbeeld.

Gesprek, werk, spel en viering

Elke dag begint gezamenlijk in de kring. Daar is elk kind een gelijkwaardige, gerespecteerde gesprekspartner. Kinderen leren vertellen, luisteren, vragen stellen, zichzelf presenteren en evalueren. In de kring geeft de stamgroepleider (leerkracht) instructies, er worden verhalen verteld, meningen uitgewisseld en ervaringen gedeeld.
Tijdens het werken krijgen kinderen instructies, werken ze zelfstandig aan een taak, plannen ze activiteiten en ondernemen ze gezamenlijke acties. De stamgroepleider geeft les, begeleidt, stuurt kinderen aan en ondersteunt waar ze dat nodig hebben. Onze kwaliteit is dat kinderen rustig, geconcentreerd, zelfstandig, samen kunnen werken binnen een structuur met duidelijke regels en een vast ritme.
"Spelend leren en lerend spelen" dat is een belangrijk motto voor ons. Spel is belangrijk binnen alle stamgroepen. Niet alleen leren met je hoofd, maar ook door de ervaring en samen met anderen.
In een schooljaar valt ook veel te vieren: dingen als verjaardagen en (christelijke) feesten, maar daarnaast ook wat we samen of als individu hebben geleerd en wat willen laten zien en horen aan elkaar en de ouders. Regelmatig doen we dat als hele school samen in de Koepel (centrale ruimte). We eten samen of organiseren een maaltijd voor mensen om ons heen. We vinden dat een belangrijk onderdeel van het schoolleven, waarbij gezamenlijkheid en creativiteit centraal staat.

Wereldoriëntatie

Voor onze school geldt dat we ervaringsgericht zijn; we sluiten met het onderwijs aan op de realiteit en de actualiteit die we zien om ons heen. Ons dorp, het eiland en de samenleving is een belangrijk leerterrein. We gaan graag op excursie, op onderzoek, sluiten aan bij culturele, creatieve, sportieve en natuureducatieve ontwikkelingen om ons heen. Het kan zo maar zijn dat u de school binnenwandelt en dat de kinderen bijvoorbeeld aan het koken, slopen of bouwen zijn, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen echte, zinvolle ervaringen opdoen waarvan ze kunnen leren.

Van CBS naar CJS

De overgang van basisschool naar Jenaplanschool was voor 't Kompas geleidelijk en logisch: doordat we een kleine dorpsschool zijn met weinig leerlingen, werkten we al jaren met 'stamgroepen'; ze werden alleen niet zo genoemd. Verder sluiten de meeste waarden en uitgangspunten van het Jenaplanonderwijs naadloos aan op onze schoolpraktijk. We willen hier dan ook echt onze kracht van maken.
Op woensdag 31 augustus vieren we de overgang naar dit nieuwe schoolconcept met een openingsfeest waarbij we iedereen van harte uitnodigen, een prima mogelijkheid om even 'sfeer te proeven'.
Voor meer informatie kunt u terecht op onze Facebookpagina:
Christelijke Jenaplanschool 't Kompas Den Bommel
of op onze website:
kompas-denbommel.nl.
Email: info@kompas-denbommel.nl

Psychologenpraktijk OptiMent organiseert weerbaarheidstraining voor volwassenen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Psychologenpraktijk OptiMent organiseert een weerbaarheidstraining voor mensen die in de praktijk van het leven moeite ervaren met hun zelfvertrouwen, hun sociale optreden of hun (verbale) weerbaarheid.

Vorig jaar was deze training volgeboekt en nam een groep mensen met succes hieraan deel. Bij einde van de training gaf zij aan meer zelfvertrouwen te hebben gekregen en handvaten te hebben ontvangen om sociaal vaardiger te kunnen optreden. Men voelde zich meer weerbaar! Dit bereikte resultaat gaf hen moed en vertrouwen om zelfstandig te vervolgen. Psychologenpraktijk OptiMent biedt deze weerbaarheidstraining opnieuw aan in het najaar van 2016. Er zijn al diverse aanmeldingen, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Vol=vol.

De training is vooral gericht op het aanleren van vaardigheden. Er zijn diverse situaties die mensen om welke reden dan ook moeilijk of lastig vinden. In deze training wordt stilgestaan bij de reden waarom iemand in een bepaalde situatie spanning ervaart en worden handvaten aangereikt om hiermee om te gaan. Dit wordt samen geoefend. Ook naar aanleiding van het oefenen wordt gesproken, er is aandacht voor hoe men overkomt op de ander en er worden adviezen gegeven. Het oefenen in de groep is voor veel mensen spannend, maar tegelijkertijd heel leerzaam. Het geeft vertrouwen en bovendien baart oefening kunst. Er is een grote kans dat als de situatie later op het werk of in het gezin 'in het echt' voorkomt, dat het dan inderdaad lukt om meer weerbaar te reageren. Deze training betreft een compacte training van 5 avonden.

Meer informatie over deze training en aanmelden van uzelf of uw werknemer kan via de website van de praktijk: www.OptiMent.nu. Naast deze training biedt psychologenpraktijk OptiMent ook psychologische behandelingen binnen de Generalistische Basis GGZ, individuele coaching en andere trainingen en cursussen aan.

Excursie bakkerij Van Harberden

SOMMELSDIJK- De kleutergroepen van de School met de Bijbel uit Sommelsdijk zijn op excursie geweest naar bakkerij Van Harberden in Melissant. De excursie was de introductie van het nieuwe thema 'de bakker'. Op een interactieve manier vertelde de bakker over hoe brood gemaakt wordt. Ook liet hij verschillende machines zien. De kleuters waren vooral erg onder de indruk van de machine die ervoor zorgde dat er van één stuk deeg 30 kleine bolletjes werden gemaakt. Nadat de kinderen wisten hoe brood gemaakt wordt, mochten ze zelf een broodje maken in de vorm van een bloem. Ten slotte konden alle kinderen een eierkoek versieren. Niet alleen werd er deze middag van het lekkers gesmuld, de kinderen hebben ook plezier gehad en heel veel geleerd!

Initiatief wil zorg toekomstbestendig maken

De logo's worden onthuld.

Vervolg van de voorpagina

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Paulina van Weel, die in de twintiger jaren van de vorige eeuw een legaat beschikbaar stelde, waardoor er een ziekenhuis kon worden gebouwd, zal zich niet hebben gerealiseerd dat haar naam nu aan een modern zorginitiatief gekoppeld zou worden.

Een aantal mensen, afkomstig uit de zorg, het bedrijfsleven en de gemeente, heeft het initiatief gestalte gegeven. De aanleiding hiervoor is dat de zorg op het eiland onder druk staat. Dit ondanks de waarderende geluiden die er voor de zorg in de regio zijn. In korte filmpjes legden de mensen die aan de wieg stonden van het initiatief uit wat hun drijft. Samenvattend is het dat men streeft naar een gezonde en vitale regio waarin mensen graag leven, wonen en werk. Hiervoor zijn nodig de allerbeste betaalbare zorgfaciliteiten. Preventie dient hierbij voorop te staan. Men wil gezondheidswinst realiseren: langer leven en dit alles met invloed en inbreng van de bewoners en met inzet van duurzame en vernieuwende initiatieven.

Dr. Paul van der Velden, medisch directeur van het ziekenhuis, legde in een toespraak uit waarom men het initiatief is gestart. Dit ondanks dat het met het ziekenhuis zo goed gaat. Er werken 105 specialisten in Dirksland, financieel gezien zit het ziekenhuis in de top 10 en ook de kwaliteit is dik in orde. Maar in zijn presentatie noemde hij een aantal plaatsen waar kleinere ziekenhuizen in de laatste drie jaar zijn verdwenen. Ook een aantal andere kleine ziekenhuizen staan er niet goed voor. "Het gaat niet goed met de kleine ziekenhuizen". Hij concludeerde dat een ziekenhuis in de regio geen vanzelfsprekendheid is. "We moeten ervoor blijven knokken".
Hij noemde voorbeelden van de kwetsbaarheid van het zorgstelsel in de regio. Even geleden was het bijna zover dat men in het weekend naar Klaaswaal zou moeten naar de huisartsenpost en om de voorgeschreven medicijnen in Spijkenisse. "Nu is de huisartsenpost stevig gepositioneerd, maar het had anders kunnen lopen". Steeds weer opnieuw zijn er bedreigingen.

Maar Van der Velden sprak toch liever in kansen dan in bedreigingen. Kansen die meer recht doen aan de toekomst. Er zijn ontwikkelingen gaande, zo werken specialisten uit het ziekenhuis al nauw samen met de huisartsen en soms zelfs in de huisartsenpraktijken. Dit om samen een diagnose en behandeling te doen, zodat onnodige zorgkosten worden bespaard. Verder noemde Van der Velde een Paulina Van Weel Zorgpolis, waardoor er goede afspraken kunnen worden gemaakt met de zorgverzekeraars.

Hierbij dient wel gekeken te worden hoe in de toekomst de zorg georganiseerd zal worden. Het ziekenhuis toekomstbestendig maken lukt alleen als het ziekenhuis is ingebed in de gemeenschap en samenwerkt met partners. Hij proeft een grote mate van bereidheid bij de betrokkenen om de schouders onder het initiatief te zetten.

Huisarts Gert-Jan Dogterom schetste in een ludiek betoog de geschiedenis van de gezondheidszorg op het eiland sinds het begin van de vorige eeuw.

Na de presentatie van de naam van het initiatief, ondertekenden alle betrokkenen een manifest. Er was de uitnodiging tot de eilandelijke bevolking om mee te denken en mee te bouwen.

Aansluiting RGO en Prins Maurits op netwerk Glasnet Oostplaat

MIDDELHARNIS – Met ingang van het komende schooljaar krijgt de kwaliteit van het internetverkeer op de RGO en de Prins Maurits een enorme opkikker. Beide scholengemeenschappen krijgen namelijk een aansluiting op Glasnet Oostplaat, een glasvezelnetwerk dat sinds 2013 in gebruik is op het bedrijventerrein Oostplaat in Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

Onlangs ondertekenden de directies van de RGO en de Prins Maurits een overeenkomst met de coöperatieve vereniging Glasnet Oostplaat. Daarmee zijn de scholengemeenschappen klant geworden van deze organisatie. Om de RGO en de Prins Maurits te kunnen verbinden met het glasvezelnetwerk is enig graafwerk nodig. Dit zal zes tot acht weken duren. De afspraak is dat de aansluiting vóór het schooljaar 2016-2017 is gerealiseerd. Personeel en leerlingen van beide scholen hebben dan de beschikking over 300 MB. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de huidige situatie, waarin de wifi lang niet altijd voldoende capaciteit heeft.
"Glas is de toekomst", zegt Martin Hobbel, secretaris van de coöperatieve vereniging Glasnet Oostplaat. "Glasvezel is stabiel en snel. Je kunt 300 MB downloaden én uploaden. The sky is the limit, want je kunt bijna onbeperkt uitbreiden. Bovendien kan de klant zelf zijn provider kiezen."

Het idee om een glasvezelnetwerk aan te leggen op de Oostplaat kwam een jaar of vijf geleden op. Meerdere bedrijven liepen tegen hun grenzen aan. Hobbel: "Op het bedrijventerrein zaten we aan het eind van het koperen lijntje. Voor de telefoon leverde dat geen problemen op, maar voor data via internet wel. Communiceren via internet is steeds belangrijker geworden. Als dat moeilijk gaat, heb je een probleem, dat je bedrijf bovendien geld kan kosten."
Een aantal bedrijven ging zich oriënteren om de situatie te verbeteren. Uiteindelijk bleek de beste optie om zelf een glasvezelnetwerk aan te laten leggen. Dat gebeurde in samenwerking met het bedrijf IP Fiber en de gemeente Goeree-Overflakkee, die belang heeft bij een vitaal bedrijventerrein en brood zag in een vooruitstrevend initiatief. Het idee om zelf aan de slag te gaan, was afkomstig uit Tiel, waar ondernemers op een bedrijventerrein ook een glasvezelnetwerk hadden gerealiseerd. De keuze viel op het oprichten van een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk.

Stabiel en snel

Het netwerk op de Oostplaat draait nu meer dan twee jaar. Tot volle tevredenheid van de leden, circa vijfendertig bedrijven, die nu stabiel en snel data kunnen ontvangen en verzenden. Volgens Martin Hobbel komen er elk jaar een paar leden bij. Hij verwacht dat dit zal toenemen, omdat steeds meer bedrijven in de cloud gaan werken. In ieder geval maakt de uitbreiding richting RGO en Prins Maurits het ook voor bedrijven aan bijvoorbeeld de Zuidelijke Randweg aantrekkelijk om aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.

De scholengemeenschappen haakten aan nadat ze erachter waren gekomen dat er een upgrading van het netwerk nodig was. Ze hadden gehoord van het glasvezelnetwerk op het bedrijventerrein Oostplaat en gingen met de coöperatieve vereniging in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Algauw bleek dat die mogelijkheden er waren én bovendien zeer interessant zijn. Zelfs toen een bestaande mantelbuis van de gemeente door wet- en regelgeving niet bruikbaar bleek en er gegraven moest worden om het netwerk uit te breiden. "De investering is in negentien maanden terug te verdienen", zegt secretaris Martin Hobbel. "Dat is een mooi plaatje. We worden er allemaal beter van: de scholen, die een netwerk met veel meer capaciteit krijgen, en Glasnet Oostplaat, dat op deze manier stabiel groeit."

Nieuw materiaal voor Turn2Move

GOEREE-OVERFLAKKEE - Turnclub Turn2Move heeft veel nieuw materiaal gekocht met de opbrengst van de sponsorturnactie die eind maart gehouden is. Dit nieuwe materiaal wordt ingezet tijdens alle gym- en turnlessen van de club.

Eind maart heeft de 200 leden tellende club een actie georganiseerd waarbij de kinderen sponsors konden werven, die een sponsorbedrag wilden betalen voor elk rondje wat de kinderen zouden turnen. Tijdens het turnen op 23 en 24 maart heeft iedereen vol overgave meegedaan en dat resulteerde in veel rode gezichtjes en 3 x zoveel geld dan verwacht.

Rocking Gym

De planning was om van het geld een rocking gym te kopen. Dit is een ovaalvormig blok van zacht materiaal waarop de kinderen eenvoudig de overslag en flikflak kunnen leren. Maar door de grote opbrengst zijn er ook nog 2 opblaasbare rollen (voor het aanleren van o.a. de koprol en handstand), een opblaasbaar schuin vlak, een huisje met tunnels voor de peuters en kleuters, handstandklosjes, pionnen, hardloopzakken, trainingsladders en een helpersblok aangeschaft. Het duurde even voordat alle materialen geleverd waren, maar de afgelopen weken konden de kinderen er dan toch eindelijk van genieten. Ze zijn er enthousiast mee aan de slag gegaan. Deze geslaagde actie was alleen mogelijk door de inzet van de kinderen, de ouders en de sponsors.

Basisschoolkinderen

Turn2Move is gespecialiseerd in het geven van gym- en turnlessen aan kinderen van ongeveer 3 t/m 14 jaar. Tijdens de lessen wordt in het algemeen geoefend om de motorische vaardigheden van de kinderen te bevorderen en specifiek worden elementen aangeleerd of er naar toe gewerkt, zoals koprol, handstand, radslag, borstwaartsom, salto en nog veel meer. De lessen worden verzorgd door alleen maar gediplomeerde lesgevers met in elke les een hoofdlesgever en een aantal assistenten. De doelstelling voor alle lessen is dat het veilig gebeurd, dat de kinderen wat leren, dat de kinderen actief bezig zijn en dat ze veel plezier beleven.

Informatie

Op de website www.turn2move.nl staan alle lestijden van Turn2Move. Ook zijn er leuke filmpjes van de meisjes turnles, de jongens turnles en de peuter-/kleuterles te zien. Op de Facebookpagina staan ook veel foto's om een goede indruk te krijgen hoe de lessen er uit zien. Kinderen mogen 1 proefles gratis mee doen. Voor informatie kunt u ook bellen naar 0187-487513 of mailen naar info@turn2move.nl.

Krachtenbundeling BeCare en Life Support Walcheren

MIDDELHARNIS - BeCare (Middelharnis) versterkt haar positie op gebied van (bedrijfs)hulpverlening, EHBO en AED/reanimatietrainingen met de overname van Life Support Walcheren per 1 juli 2016. Dat maakt Irene Drenth, directeur van BeCare, vandaag bekend. Dankzij de bundeling van krachten kan haar bedrijf nu de gehele Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden bedienen.

BeCare/Life Support Walcheren wordt aangestuurd vanuit Middelharnis en verzorgen gezamenlijk ruim 400 trainingen per jaar aan bedrijven, particulieren, overheden en instellingen. Daarnaast leveren zij via www.hulpverleningswinkel.nl : BHV-, EHBO- en AED-materialen en verzorgen zij EHBO-ondersteuning bij evenementen.

Met de overname van Life Support Walcheren worden het bereik en de capaciteit aanzienlijk vergroot.

Drenth spreekt van 'een perfecte match' en ziet veel raakvlakken tussen beide bedrijven. BeCare is net als Life Support Walcheren opgericht door professionele hulpverleners, die tezamen kunnen bogen op ruim 20 jaar ervaring in de ambulance- en brandweerhulpverlening.
Beiden koppelen zij expertise en praktijkervaring aan het ontwikkelen van specialistische trainingen, maar ook aan standaard EHBO of BHV trainingen.

Hiervoor maken zij gebruik van de inzet van instructeurs met actuele ervaring in de professionele hulpverlening.
Life Support Walcheren blijft onder de huidige naam voortbestaan, maar het dagelijks bestuur komt in Middelharnis te liggen. Rien Duine en Johan van der Hoeven, voormalig vennoten, blijven betrokken bij klantenrelaties en productverkoop. Ook blijven de huidige instructeurs bij het bedrijf betrokken.

Drenth weet dat BHV- en aanverwante trainingen vaak aan regionale partijen worden gegund. De overname betekent dus een substantiele uitbreiding van het werkgebied van BeCare. 'Door onze krachten te bundelen hebben we bijvoorbeeld een nog groter team van ervaren, deskundige instructeurs tot onze beschikking,' zegt Drenth. 'Dit is een belangrijke uitbreiding van de mogelijkheden die we onze klanten kunnen bieden.'

Over BeCare

BeCare is gevestigd in Middelharnis en is in ruim 10 jaar uitgegroeid tot de aanbieder van trainingen op maat. Het bedrijf bestaat uit vier divisies: (1) trainingen, (2) verkoop van BHV-, EHBO- en AED-materiaal, (3) hulpverleningswinkel.nl en (4) EHBO bij evenementen. In 2014 werd BeCare uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland in de categorie Arbo & Veiligheid.

Wisselende resultaten verkeersexamen Middelharnis-Sommelsdijk 2016

MIDDELHARNIS - Op dinsdag 14 juni 2016 werd in Sommelsdijk en Middelharnis het praktisch verkeersexamen voor de groepen 7 of 8 van het basisonderwijs in Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan het Haringvliet georganiseerd.

Er deden 10 scholen met 13 klassen aan het praktisch verkeersexamen mee. In totaal deden er 211 leerlingen mee aan het praktisch verkeersexamen. Helaas zijn 12 leerlingen niet voor het praktisch examen geslaagd. Voor zover zij nu in groep 7 zitten, krijgen ze volgend jaar een herkansing om het examen alsnog te halen.

De helden van het praktisch examen zijn de drie leerlingen van basisschool De Ark uit Middelharnis. Niet alleen reden zij als enige met hun nieuwe helmen en waren hun fietsen perfect in orde, zij maakten gemiddeld ook slechts één fout. Alle hulde voor Quinty Bo Verweij, Eline Vis en Daniël Kamp.

Het schriftelijk examen werd, gelijktijdig met de andere basisscholen in Nederland, gehouden op donderdag 7 april 2016. Aan het schriftelijk examen deden eveneens 212 leerlingen mee en gelukkig zijn voor het schriftelijk examen alle leerlingen wel geslaagd.

Dit jaar waren er drie leerlingen die zowel het schriftelijk examen als het praktisch examen foutloos wisten te maken, zodat zij met lof zijn geslaagd. Het zijn Elvira den Hoed en Nellieke Troost van de School met de Bijbel in Sommelsdijk en Jonas Westerbeke van de Groen van Prinstererschool in Middelharnis.

Het beste gemiddelde resultaat per groep voor het schriftelijk examen werd gehaald door de 27 leerlingen van groep 7A van de Bosseschool in Middelharnis, met een gemiddelde score van slechts 2,08 fouten voor het theoretisch examen.

De meeste fouten bij het praktisch examen werden gemaakt op de onderdelen achterom kijken, richting aangeven, goed kijken op de kruispunten en de juiste plaats op de weg. Voorafgaand aan het praktisch examen werden de fietsen gekeurd.