info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

23 januari 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 23 januari 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Spoedtransport per helikopter

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen weekend was de Haringvlietbrug afgesloten voor al het verkeer, in verband met werkzaamheden. Dat betekent dat ook de ambulance vanaf het eiland richting Rotterdam om zou moeten rijden door Brabant. Als oplossing hiervoor is er gekozen voor transport per helikopter. Bij de carpoolplaats bij Achthuizen is er een landingsplaats afgezet, daar kan de patiënt van de ambulance worden overgebracht naar de helikopter. Die vliegt vervolgens over het Haringvliet naar Numansdorp, waar een ambulance klaarstaat voor de rit naar Rotterdam. Op die manier kunnen patiënten in noodsituaties zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht. Vrijdagmiddag was er een repetitie en kregen medewerkers van de hulpdiensten uitleg over de gang van zaken. De vluchten worden uitgevoerd door een helikopter van de Kustwacht, die staat tijdens de werkzaamheden gestationeerd bij Numansdorp. De Haringvlietburg is aanstaand weekend opnieuw afgesloten van vrijdagavond 10.00 tot maandag 5.00 uur. In februari is de brug de weekenden van 16-19 en 23-26 februari afgesloten voor al het verkeer. (Foto: FlakkeeNieuws – John Hokke)

Streep door ontwikkeling appartementen in voormalig gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis in Oude-Tonge staat al een aantal jaar leeg. Foto: Archief Eilanden-Nieuws, Wim van Vossen

OUDE-TONGE - Na uitgebreide studie van de plannen heeft Staton Bouw, in goed overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee, besloten om de ontwikkeling van het oude gemeentehuis in Oude-Tonge niet verder voort te zetten. Het plan was om hier 25 appartementen te realiseren.

Staton Bouw richtte zich op het leegstaande gemeentelijke pand aan de Eisenhowerlaan in Oude-Tonge. Tot het moment van de herindeling in 2013 was hier het gemeentehuis van de toenmalige zelfstandige gemeente Oostflakkee gevestigd. Een jaar geleden werd in De Grutterswei in Oude-Tonge een informatiebijeenkomst gehouden. Tijdens deze avond zijn de plannen voor de mogelijke nieuwe bestemming bekendgemaakt. Toen was er sprake van vijfentwintig appartementen die onder de projectnaam 't Oude Raedthuys zouden worden gerealiseerd.
Op dit moment is er nog niets bekend over de toekomstplannen. De gemeente voert op dit moment verkennende gesprekken met een andere geïnteresseerde partij.

Rechtzaak na mishandeling

REGIO - Deze week is er in Rotterdam een rechtzaak gaande over mishandelingen die in de zomerperiode van 2016 hebben plaatsgevonden op Goeree-Overflakkee. Drie slachtoffers werden opgesloten in woningen in Sommelsdijk en Oude-Tonge, daarnaast werden de slachtoffers op gruwelijke wijze mishandeld. Twee van de slachtoffers woonden in een begeleid wonen project van de stichting Sjaloom Zorg. Volgens de stichting zijn de verdachten geen cliënten of personeelsleden van Sjaloom Zorg. Vijf verdachten moeten zich deze week verantwoorden voor de rechtbank, ze zijn afkomstig uit Oude-Tonge, Achthuizen en drie plaatsen buiten het eiland.

Nieuwe telefoonnummer

Eilanden-Nieuws is vanaf heden bereikbaar op 0187-745450

Op weg naar de verkiezingen

Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Eilanden-Nieuws publiceert in aanloop naar de verkiezingen een serie artikelen over de lokale politiek. Vandaag de eerste aflevering op pagina 9.

2 / 28

Agenda

Woensdag 24 januari

STELLENDAM – Gezamenlijke gebedsdienst van de Gereformeerde en Hervormde Kerk. Hervormde Kerk, Bosschieterstraat. Aanvang 19.30 uur.
OUDE-TONGE – Bingo voor 55-plussers in het Infocentrum aan de Bernhardstraat 27. Aanvang 14.00 uur. Organisatie: Stichting ZIJN.
OUDDORP – Poteravond 55+ club, vanaf 17.00 uur in Dorpstienden. Opgeven bij Dorpstienden of bij Joke van Dam, tel. 0187-483366.
DEN BOMMEL - Breicafé, aanvang 19.30 uur. Meer info: 0187-611397.

Donderdag 25 januari

MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé. Spreekster Jannie van Eck, casemanager dementie. Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang 13.30 uur.
OUDDORP – Gezamenlijke Gebedsdienst door de Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerk, de Doopsgezinde Gemeente en de Rooms-Katholieke parochie. Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente. Aanvang 19.30 uur.
OUDE-TONGE – Bingo A.S.V. Oostflakkee. Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanvang 14.00 uur.
DIRKSLAND - Breicafé 'Klein Parijs'. Van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.
DIRKSLAND – Bingo in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 26 januari

MELISSANT – Zendingsavond in gebouw De Poort van de Hersteld Hervormde Gemeente. Aanvang 19.00 uur. Spreker ds. R.J. Oomen.
OOLTGENSPLAAT – Bingo OFB in de kantine van v.v. OFB aan de Sportlaan 2. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 27 januari

SOMMELSDIJK - Bingo in De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.

Maandag 29 januari

OUDDORP – Poteravond door Gereformeerde Kerk in zaal van RCN Toppershoedje (Strandweg 2). Aanvang 18.30 uur. Opgeven via: 0187-683997 of via e-mail naar: nagtegaal66@hotmail.com of mariekesantifort@live.nl.

Woensdag 31 januari

OUDDORP – Handletterworkshop door Carmen Tanis. Ten bate van project Servants naar Zambia. Vanaf 19.30 uur op Dorpstienden 3. Aanmelden en info: annevanwijngaarden@gmail.com.
OUDDORP – Presentatie Watersnoodramp op de 55+ club in Dorpstienden door Jan Both. Aanvang 14.00 uur. Meer info: 0187-682319.
MELISSANT – Stamppot eten in De Melishof. Aanvang 17.00 uur. Opgeven kan tot en met 27-01 via 0187-602411.

Dinsdag 1 februari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
DIRKSLAND – Bijeenkomst Longpunt, van 14.00 tot 16.00 uur in Onder de Wiek, Ring 57.
MIDDELHARNIS – Maaltijd in het wijkcentrum: 'Hachee met rode kool'. Vanaf 17.00 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Kosten: 11 euro. Opgeven voor 26 januari bij het Wijkcentrum, tel. 0187- 483366, of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.
NIEUWE-TONGE - 'LichtjesLoap.' Vertrek om 19.00 uur vanaf Ons Dorpshuis. Voor alle kinderen is er een lampion. Opgeven via lichtjesloap.ringvanoranje.nl.

Robbert Westdijk ging naar Moskou voor een behandeling tegen MS "Ik kan mijn zooon weer naar school brengen"

DIRKSLAND – "De MS is weg. Zeker. Mijn lichaam geeft dat aan. De schade die ik heb opgelopen door de ziekte is nog niet weg en zal ook niet helemaal weggaan – het duurt een jaar voordat je lichaam weer op niveau is – maar er is al veel verbeterd." Dirkslander Robbert Westdijk heeft het over een stijgende lijn sinds hij zich vorig jaar juli heeft laten behandelen in Moskou. Daaraan ging een inzamelactie van de stichting 'Op de bres tegen MS' vooraf die de benodigde 75.000 euro ruimschoots en binnen no time wist binnen te halen.

Door Kees van Rixoort

De ellende begon in september 2016, Robbert (31) kreeg te maken met een MS-aanval, die er onder meer toe leidde dat hij enige tijd niet kon lopen, met moeite zijn handen kon gebruiken en geen controle had over zijn blaas. Voor Robbert en zijn vrouw Lisanne was dit het sein om de strijd tegen de ziekte op te pakken. Ze hoorden over een behandeling van de ziekte die in Nederland niet mogelijk is en niet wordt vergoed: het transplanteren van stamcellen. Dit kan de verdere achteruitgang van lichaamsfuncties tegenhouden. Lichaamsfuncties die MS (multiple sclerose), een chronische ziekte van het zenuwstelsel, aantast.

Eind juni 2017 vertrok Robbert naar een kliniek in Moskou. Daar onderging hij eerst allerlei testen, een viertal chemokuren om het immuunsysteem plat te leggen en een transplantatie van zijn eigen stamcellen. "Eerst werden de stamcellen losgeweekt en vervolgens met een nekcatheter verwijderd", blikt Robbert terug. "Gelukkig was er in één keer genoeg. Daarna kwamen de stamcellen in een bus om ze te koelen. Tot slot zijn ze weer teruggeplaatst en gaat je lichaam zich weer opbouwen."

Deze transplantatie heeft het effect van 'beginnen met een schone lei'. "De stamcellen wisten na het opslaan en koelen niet meer dat ik MS had. De bedoeling is dat je de progressie van de ziekte stopt." Een halfjaar later kan Robbert maar één conclusie trekken: die bedoeling is uitgekomen. "Ik ben bijvoorbeeld beter gaan lopen. De brain fog, waar ik regelmatig last van had, is verleden tijd. En ik merk het ook aan mijn blaas. Ik hoef 's nachts niet langer uit bed… Wat ik in Rusland heb gehad is de meest effectieve behandeling." Recent wees een MRI uit dat er minder afwijkingen (plekjes) in zijn lichaam zijn.

Heel bang

Een maand in een Russische kliniek, waarvan tien dagen in quarantaine, dat is niet niks. Zonder vrouw, zonder zoon en zonder pasgeboren dochter. "Het was heftig. Ook omdat je niet precies weet wat je lichaam doet. Ik heb ook nog diabetes…" Daar kwam nog bij dat Robbert een stuk glas in zijn voet kreeg, precies op het moment dat zijn immuunsysteem zo goed als uitgeschakeld was. Ook waren er koortsaanvallen. "Toen dacht ik: ik ben weg, ik ga het loodje leggen. Ik was heel bang."

Maar de kliniek, die gespecialiseerd is in stamceltransplantaties, wist wel wat er nodig was. "De zorg was daar zó goed en zó warm." Hij laat een foto zien van de arts, dokter Fedorenko, die hem omhelst na de geslaagde transplantatie. "Heel bijzonder. We hebben het gevierd, ook met de andere patiënten."

Robbert Westdijk is er dankbaar voor, evenals voor alle steun – niet alleen de financiële – die hij en zijn gezin ontving. "Ik ben dankbaar omdat mijn toekomst er heel anders uitziet. Dat ik weer dingen kan gaan doen met mijn kinderen. Dat ik mijn zoon naar school kan brengen… Daar heb ik het voor gedaan. Gelukkig was ik er op tijd bij."

Hij heeft gevochten – "Als ik ergens voor ga, dan ga ik voor de volle honderd procent" – en raadt anderen aan dat ook te doen. Niet opgeven als iets niet mogelijk is, zoals een stamceltransplantatie in Nederland, maar je verdiepen in de mogelijkheden die er wel zijn, contacten leggen en actie ondernemen. Positief denken: "Vijftig procent van de behandeling is wat er in je hoofd gebeurt." Tot slot: "Ik gun dit iedereen. Laat mijn verhaal een eyeopener zijn."

Goeree-Overflakkee, mijn eiland!

MIDDELHARNIS – 'Jong geleerd, oud gedaan', zegt het spreekwoord. Zoiets heeft ook de gemeente Goeree-Overflakkee gedacht toen ze rondom de Eilandmarketing het voortgezet onderwijs daarbij betrok. Om bij leerlingen al jong de trots op hun eigen eiland aan te wakkeren, zodat ze daar later niet graag vandaan zullen gaan en ze zelf ook het eiland zullen gaan promoten. Met dat laatste zijn sinds november jl. de leerlingen van Havo 1a en 1b van CSG Prins Maurits te Middelharnis bezig geweest binnen het vak Project.

Tekst en foto: Hans Villerius

In groepjes hebben ze gewerkt aan de opdracht presentaties te maken rond het thema 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'. Daarbij zetten ze het eiland, hetzij als geheel of juist gericht op een specifieke woonkern, positief in de kijkerd. Opdat mensen van buiten het eiland het aantrekkelijk vinden om op Goeree-Overflakkee te komen wonen. Filmpjes, fotoseries, websites, Facebookpagina's, quizzen, wedstrijden, folders, van alles werd ingezet om er een mooi project van te maken. Tijdens een afsluitende happening was het aan de leerlingengroepjes om in korte tijd hun eindresultaat te presenteren. Dat gebeurde vorige week donderdag in bestuurscentrum Het Rondeel te Middelharnis. Daar bleken de leerlingen niet alleen een diversiteit aan presentaties te hebben gemaakt, maar ook werd duidelijk dat ze op deze manier goed bezig zijn geweest om op verschillende gebieden hun vaardigheden te verrijken. Sommige teams hadden zelfs tips voor de gemeente, wat er naar hun inzicht beter zou kunnen. Per presentatieronde werd telkens een winnend team aangewezen. De leerlingen dáárvan kregen een heerlijk pak speculaas cadeau, om daar 's avonds met het thuisfront heerlijk van te genieten. Goeree-Overflakkee, mijn eiland!

Ruim €6 miljoen extra voor weidevogels in Zuid-Holland

Volgens de provincie liggen er ook kansen voor akkervogels, zoals de patrijs. (Foto: Shutterstock)

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland wil €6,3 miljoen extra uittrekken voor de bescherming van de weidevogels in de provincie.

Er komen de laatste decennia steeds minder weide- en akkervogels voor in Nederland, ook in de provincie Zuid-Holland. De provincie zet naast de bestaande instrumenten ter behoud van de biodiversiteit zoals het beheer van het Natuur Netwerk Nederland en het agrarisch natuurbeheer in op integrale, gebiedsgerichte en praktijkgerichte verbeterplannen.

Verbeterplannen

Er zijn verbeterplannen opgesteld in samenwerking met de terrein beherende organisaties en vrijwilligers. Inmiddels is de aandacht ook verbreed naar boerenlandvogels omdat in akkergebied er ook kansen liggen voor akkervogels, zoals de patrijs.

De voorgestelde maatregelen zijn: Verzwaring en uitbreiding van het agrarisch natuurbeheer; Fysieke investeringen ten behoeve van boerenlandvogels, binnen en buiten NNN; Boerennatuur Zuid-Holland heeft samen met de collectieven voor concrete, fysieke investeringen subsidie aanvragen gedaan. Hierbij kan gedacht worden aan de aanleg van kruidenrijke graslanden en vernattingsmaatregelen.

Inrichten natuurgebieden

Een aantal bestaande natuurgebieden kunnen de komende jaren ingericht voor weidevogels, bijvoorbeeld in de Krimpenerwaard, maar de verwachting is dat ook in andere gebieden voor boerenlandvogels meer mogelijkheden gerealiseerd kunnen worden.
In de verbeterplannen is ook de noodzaak voor een provinciaal predatieplan, proeven rondom de efficiënte inzet van drones bij het weidevogelbeheer, een plan voor verdere verbetering van de samenwerking tussen vrijwilligers, terreinbeherende organisaties en de agrarische collectieven, een plan ter verbetering van de toerusting van weide­vogelvrijwilligers en een uitbreiding van de monitoring naar voren gekomen. Voor enkele maatregelen is het belangrijk om zo snel mogelijk, nog voor het broedseizoen 2018, te kunnen beginnen.

Kennisteam en onderzoek

Verder is er een kennisteam aangesteld met externe deskundigen. Zij hebben de verbeterplannen beoordeeld en besproken met Boerennatuur Zuid-Holland, de terrein beherende organisaties, vrijwilligers en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland.
Alle partijen zijn positief over de samenwerking die is ontstaan en de voorgestelde, concrete maatregelen ten behoeve van de boerenlandvogels. Tot slot zijn er ook gesprekken gevoerd met de kennisinstituten Louis Bolk Instituut en het Veenweide Innovatie Centrum en het kennisteam over een breed, praktijkgericht onderzoek over de mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw.

Cursus geloofsopvoeding

GOEREE-OVERFLAKKEE - Binnenkort wordt een cursus geloofsopvoeding georganiseerd. De cursus bestaat uit twee avonden:

Avond 1: 0-6 jaar: een basis van levensbelang

De eerste jaren van een kind zijn levensbepalend. Wat doen wij als gelovige opvoeders in gezin en kerk met dit gegeven? Kun je überhaupt spreken van opvoeden in geloof? Hoe ziet de geloofsopvoeding en de ontwikkeling van je kind er in deze fundamentele levensfase uit? We kijken naar zowel het gezin als de kerk, een belangrijke verbinding. In deze workshop krijgen de deelnemers antwoorden op deze vragen en worden ze aan het denken gezet.

Avond 2: Geloofsopvoeding: jij als gelovige opvoeder

Je kinderen grootbrengen in geloof. Klinkt mooi, maar het kan je in de praktijk heel wat kopzorgen geven. Hoe pak je dat aan? Hoe ben jij een voorbeeld voor hen? En dat in een tijd van 'druk, druk, druk' en een tijd waarin de Bijbel en God geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Tijdens deze workshop kijken we naar de verschillende rollen die je als ouder hebt in de geloofsopvoeding. De ene keer lees je uit de Bijbel en draag je kennis over, een andere keer bespreek je een ruzie. Ook dat laatste, geloofsopvoeding is namelijk iets van 24/7. De rollen maken we direct praktisch, wat kun jij er mee in jouw gezin.

De cursus wordt gegeven door Annasjouk Nijhof, trainingscoordinator bij Timotheüs/Opwekking en wordt gehouden in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis op donderdagavond 8 februari en 8 maart. De avonden zijn van 20.00 tot 22.00 uur, vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Er wordt een collecte gehouden voor de kosten van de avond.

Voor beide bijeenkomsten geldt interactie en uitwisseling om te horen en leren van elkaar.

Woning van bewoners 'Westplaat' kreeg rolstoelvriendelijke woonvoorziening

SOMMELSDIJK - Bewoners Sjaloom Zorg 'Westplaat', Antoon Coolenstraat Sommelsdijk, zijn blij verrast met het rolstoelvriendelijk maken van hun woonvoorziening.

Het niveauverschil van voordeur en stoep was ongeveer 20 cm. Dit was opgelost door een korte aflopende helling. Maar omdat er steeds meer bewoners zijn die gebruik maken van rolstoel en rollator, was het hellingtrekken. Dit is best lastig als je dan ook nog eens gebruik moet maken van de bel of de voordeur moet openen met je sleutel. Na een gesprek met een medewerker openbare ruimte van de gemeente, werd al vrij spoedig het geheel aangepakt en werd er adequaat een prachtig rolstoelvriendelijk trottoir aangelegd. Het hoogteverschil werd met een prachtig hek beveiligd. Alle lof voor de gemeente, aldus Cees Grinwis, huismeester Sjaloom Zorg Westplaat.

Terugkijken naar 'Beren op de weg'

OUDE-TONGE - Er was onlangs een heuse theatervoorstelling in CBS De Bron. Er werd teruggekeken op het thema van de zomer: (t)op survival! Het werd een spannend avontuur met wilde dieren. En verder keken de kinderen naar kerst en dachten na over de geboorte van Jezus. Er werden de bekende liedjes van de zomer gezongen en er werd afgesloten met heerlijke pannenkoeken.

Vrijwilligers administratie gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wie administratieve zaken leuk vindt en graag iets voor een ander wil doen, kan terecht bij de Formulierenbrigade. De Formulierenbrigade is op zoek naar vrijwilligers die mensen kunnen ondersteunen op administratief gebied. Wilt u uitgebreide informatie hierover, dan kunt u contact opnemen met Harmke Spoelman, tel. 0187-486540 of mail: h.spoelman@zijngo.nl. De Formulierenbrigade is onderdeel van Stichting ZIJN en wordt gesubsidieerd door de gemeente Goeree-Overflakkee.

Tarieven voor ligplaatsen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een recente rechtszaak van de gemeente Hellevoetsluis tegen de Autoriteit Consument en Markt heeft de bestuursrechter uitgesproken dat lokale overheden met jachthavens moeten stoppen met het aanbieden van goedkope ligplaatsen. Dit omdat bepaalde kosten niet worden doorberekend en er een oneerlijke concurrentie ontstaat. Hoe is de situatie op ons eiland geregeld?

Op Goeree-Overflakkee zijn er geen jachthavens voor plezierjachten waarbij de exploitatie volledig in handen is van de gemeente. Exploitatie en dus ook de verhuur van ligplaatsen aan plezierjachten is op het eiland bij derden ondergebracht. De gemeente verhuurt nog wel op beperkte schaal individuele ligplaatsen aan plezierjachten. Het beleid is er overigens op gericht om deze ligplaatsen af te stoten, zo antwoordt de gemeente op vragen van deze krant. In bijzondere gevallen kan de gemeente van genoemd beleid afwijken. Bij het verhuren van ligplaatsen door de gemeente is een marktconform tarief het uitgangspunt, waardoor de gemeente dus niet op prijs concurreert. (Jaap Ruizeveld)

Onder vlag van Eiland van Vrijheid smelten twee raadsfracties samen

Aat van Alphen (links) en Henk van der Meer gaan samen verder met een gezamenlijke partij.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart hebben de eenmansfracties Eiland van Vrijheid (Aat van Alphen) en Henk van der Meer (fractie Van der Meer) de krachten gebundeld. Van twee naar één fractie: Eiland van Vrijheid (EVV). Op de begin februari bij de gemeente in te dienen kandidatenlijst staan Aat en Henk respectievelijk als de nummers 1 en 2 genoteerd. De lijst telt twintig namen, onder wie de kleindochter van Aat van Alphen, Cheyenne. Van Alphen had voor de samenvoeging op het eiland in 2013 jarenlang zitting in de raad Middelharnis. Van der Meer maakt 24 raadsjaren vol, komend vanuit de raad Goedereede.

Door Jaap Ruizeveld

Aan het verkiezingsprogramma wordt de laatste hand gelegd. Minder dan twee maanden voor de gang naar de stembus is er een geschikt moment om met beide politici van gedachten te wisselen. Hoe is deze samenwerking ontstaan? Dan, uiteraard als de kiezer support biedt, wat worden dan de speerpunten in het functioneren van de nieuwe fractie? En waarom zouden kiezers het rode potlood op 21 maart op de EVV-lijst moeten plaatsen? Aat van Alphen haakt snel in. "Ik heb de afgelopen vijf jaar in de raad mijn best gedaan om individueel een bijdrage te leveren in onze controlerende taak en van daar uit aan het besturen van de gemeente. In die periode let je natuurlijk ook op je collega's in andere partijen. Wat doen die, hoe denken die, hoe uiten zij zich? Je volgt ontwikkelingen. Signaleert dat en ik noem de VVD omdat Henk daar tot augustus toen nog deel van uitmaakte, bij agendapunten er zich spanning openbaart bij het unaniem volgen van coalitieafspraken.

Eigen verantwoordelijkheid

Voorbeeld uit het afgelopen najaar is het winddossier Battenoord. Individueel blijkt de speelruimte gering. Ik dacht dan weleens: Kom op mensen, je zit er voor de belangenbehartiging van de inwoners. Individueel heb je je te verantwoorden. Contacten met Henk zijn er al geruime tijd. Je spreekt elkaar regelmatig. Signaleert dat je over diverse onderwerpen vrij gelijk denkt en na zijn uittreden uit de VVD-fractie en de voortgang in de eigen Van der Meer-fractie, vonden we elkaar. Eigenlijk een logische stap dan om bij de komende verkiezingen samen verder te gaan". Henk wijst op de publiciteit die er rond zijn uittreden is geweest en wil nu liever de blik richten op de toekomst.

Bestuurlijk vlak

In de afgelopen vijf jaar moest er in de nieuwe gemeente veel worden opgebouwd. Dat is logisch. Dat vergt tijd en die tijd moet ook gegund worden. Een goed functioneel draaiende nieuwe organisatie zet je niet van de ene op de andere dag in elkaar. Kerntaken kregen zijn beslag en om één aspect te noemen: de Buitendienst scoort. Petje af. Je hoort het positief in de kernen. Maar op bestuurlijk vlak ligt het anders. Kunnen wij trots zijn op resultaten die bereikt zijn? Of worden ons juist complimenten aangereikt voor onze nederigheid, waarbij het eiland door de Provincie meer gezien wordt als een locatie waar problemen gestald kunnen worden. Voor echte aanpak van knelpunten die om uitvoering vragen, blijkt dan in slechts geringe mate support.

Weinig gebeurd

Wij zijn deze vijf jaar bedolven onder allerlei gepresenteerde visies, zonder concrete uitvoeringsparagraaf. Het is geen cri de coeur vanuit EVV als oppositiefractie. Neen, raad breed is dat opgemerkt, maar het is nagenoeg niets gebeurd. Recreatievisie, Eilandvisie, Economische visie, Centrumvisie Middelharnis, noem maar op. Het is aan de burger niet uit te leggen. Daarom is onze insteek voor de komende periode: Aan de slag. Daadkracht. Recht op het doel af. Laat het zien aan de burger. Stop met al die visies. Wat wij nodig hebben is een kleine overheid. Wij moeten, op basis van realiteit, ons best doen en invullingen geven aan items die Goeree-Overflakkee zodanig buiten de eigen grenzen positioneert, dat anderen zich daarover verbazen.

Leefbaarheid

Energieneutraal in 2020, duurzaamheid in de hoogste versnelling. Moet dat geforceerd worden bereikt? Andere gemeenten (Schouwen 2040 en Dordrecht 2050) kiezen zorgvuldig niet voor niets voor andere perioden. Windmolens en zonneparken scoren op de energiebalans, maar als je op de landelijke duurzaamheidsbalans kijkt, scoort Goeree-Overflakkee van de 380 gemeenten een povere 270e plaats. Ingevuld moet worden welke gemeente wij willen zijn. Welke leefbaarheidsprojecten er aan de burger geboden kunnen worden als 'beloning' voor het accepteren van opgelegde opdrachten. Nog los van de vraag of die opdrachten wel zijn uit onderhandeld. We moeten analyseren waar de gemeente goed in is, met de wetenschap dat de ligging van het eiland in de provincie niet veranderd kan worden. We moeten geen eiland zijn van allerlei verlangens, maar een eiland waar het gebeurt. Dicht bij de burger staan en blijven. Transparant zijn. Versterken van economie, cultuur en kennis. Dat schept banen en dan willen mensen hier ook komen wonen. Daar willen wij samen krachtig voor gaan bij de verkiezingen onder de EVV-vlag, geven Aat en Henk aan.

Op weg naar de verkiezingen

Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Eilanden-Nieuws publiceert in aanloop naar de verkiezingen een serie artikelen over de lokale politiek. Vandaag de eerste aflevering.

PCOB-leden in dialoog over Mij & Zorg

MIDDELHARNIS - De zorg verandert... En dat roept bij veel mensen vragen op. Wat zijn de gevolgen van de veranderingen? Wat vraagt dit van henzelf in de toekomst? Mensen hebben behoefte aan informatie én dialoog.

De PCOB vindt het belangrijk om haar leden te betrekken bij de veranderingen in de zorg. Dit wordt gedaan door met haar leden actief in gesprek te gaan over de vragen en de zorgen die er leven. Samen in dialoog gaan over 'Mij & Zorg'. En samen op zoek gaan naar passende oplossingen. Daarom werd er ook bij de afdeling Goeree-Overflakkee een dialoogbijeenkomst gehouden op maandag 15 januari in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis.
Een dialoogbijeenkomst houdt in dat deelnemers in kleine kring hun ervaringen uitwisselen en elkaar ideeën aan de hand doen over de veranderende zorg. In 5 groepen van plm. 15 personen gingen de leden onder begeleiding van 2 gespreksleiders in elke groep in gesprek over de veranderingen, over hun eigen rol hierin en over mogelijke oplossingen in het regelen van zorg en ondersteuning.
De gespreksbegeleiders stimuleerden het uitwisselen van goede voorbeelden en nieuwe ideeën. In de dialoogbijeenkomst kwamen uiteenlopende onderwerpen aan bod, zoals langer thuis wonen, het gesprek met de gemeente of hulp vragen aan familie en vrienden.
Omdat ook kinderen van leden, of familie, buren en vrienden zich zorgen kunnen maken over de zorg, stond ook voor hen de deur van De Hoeksteen open. De gemeente Goeree-Overflakkee was vertegenwoordigd in de persoon van Josette van Loon, beleidsmedewerker maatschappelijke zaken.

Jubileumboek zondagsschool 't Mosterdzaadje Ouddorp

OUDDORP - Het is eindelijk zover. Het jubileumboek ter gelegenheid van zeventig jaar zondagsschool in Ouddorp (1946-2016) nadert zijn voltooiing.

Besloten is om aan de leidinggevenden en de zondagsschoolgaande kinderen één boek per gezin uit te reiken. Verder is er voor iedereen die dit boek in bezit wil krijgen nu de gelegenheid om uw belangstelling hiervoor kenbaar te maken. Het boek telt ruim 100 pagina's en is genaaid, gebonden. Bij voorinschrijving zijn de kosten van het boek € 17,50. Wil men het boek na de voorinschrijving alsnog aanschaffen, dan zullen de kosten € 20,- bedragen.
Voorinschrijving kan tot en met uiterlijk zaterdag 10 februari 2018 bij de secretaris van de zondagsschoolvereniging, de heer K. Grinwis, Dirkdoensweg 43. Dit kan via de mail: k.grinwis@kliksafe.nl of via telefoonnummer 0187-682350 tussen 17.00 en 18.00 uur, een briefje in de brievenbus kan natuurlijk ook.

Fasehuis Sjaloom Zorgt heeft nu een naam: De Vrije Veste

Johan Mol en zijn dochter Puck en de bewoners Lizanne Jelier en Edwin Ritskes onthullen de naam van het doorstroom- of fasehuis aan de Tilsedijk.

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De opvanglocatie van Sjaloom Zorg aan de Tilsedijk, tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel, heeft sinds zaterdag 20 januari een naam: De Vrije Veste. "Een naam die alles omvat waar wij voor staan en willen zijn", aldus regiomanager Corrie de Boed.

Door Kees van Rixoort

Het was feest op de boerderij. Veel mensen waren op de onthulling van de naam plus nieuwjaarsreceptie afgekomen. Een overvolle huiskamer hoorde Corrie de Boed zeggen dat het project in december 2016 van start ging. "Na wat opstartprobleempjes mogen we echter stellen dat we geen project meer zijn. Bewoners en team laten zien waar ze voor staan. Een vast team heeft zich geformeerd, dat samen met de bewoners verantwoordelijk is voor ieders kwaliteit van bestaan", aldus Corrie de Boed.

Ze voegde daaraan toe dat dit gebeurt vanuit de missie en visie van Sjaloom Zorg en het appel in de Bijbel om naar elkaar om te zien. Ze citeerde Mattheüs 25 vers 35: "Want ik had honger en u hebt mij te eten gegeven; ik had dorst en u hebt mij te drinken gegeven; ik was een vreemdeling en u hebt mij gastvrij onthaald." Daarop onthulden vier personen de naam op de gevel van de boerderij: eigenaar Johan Mol en zijn dochter Puck en de bewoners Lizanne Jelier en Edwin Ritskes. De Vrije Veste is de naam die de historische boerderij aan de Tilsdijk van oudsher heeft.

In De Vrije Veste wonen zes mensen. Er is ruimte voor zeven. Het zijn zorgvragers die tussen wal en schip dreigen te vallen. Deze jongeren in de leeftijd van 18 tot ongeveer 23 jaar hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, autisme, niet-aangeboren hersenletsel of persoonlijkheidsstoornissen. Er kan sprake zijn van verslaving, naast werkloosheid en een negatief mensbeeld. Deze doelgroep krijgt geen indicatie voor beschermd wonen. Daarvoor is hun zorgvraag te licht. Aan de andere kant komen ze niet in aanmerking voor ambulante begeleiding in de thuissituatie. Daarvoor is hun zorgvraag juist weer te zwaar. Terwijl er wel complexe zorg nodig is.

Sjaloom Zorg heeft zich het lot van deze jongeren aangetrokken. In De Vrije Veste biedt de organisatie huisvesting en begeleiding. Het is een doorstroom- of fasehuis: de bewoners wonen er tijdelijk, tot het moment dat ze weer op eigen benen kunnen staan. Sjaloom Zorg bekostigt het project twee jaar – tot eind 2018 – en hoopt dat er met ingang van volgend jaar structurele financiering komt. Om dat voor elkaar te krijgen gaat de organisatie in overleg met onder meer de gemeente Goeree-Overflakkee, de centrumgemeente Spijkenisse en zorgverzekeraar CZ.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst aan de Tilsedijk toonde Ruud Slootweg van de lokale medezeggenschapsraad zich zeer tevreden over het initiatief van Sjaloom Zorg. "Dit brengt meer beweging in het leven van de bewoners." Hij schonk een pot voor financiële donaties. Als er voldoende in zit, kunnen de bewoners van De Vrije Veste het geld besteden aan bijvoorbeeld een uitje.

Leven in de polder (5) Radijs moet zo snel mogelijk in de winkel liggen

Op het eiland zijn agrariërs die ook in het buitenland ondernemen. Ortolando bijvoorbeeld, dat is de radijskwekerij van Ad Coolbergen. Hij teelt radijs in Oude-Tonge en in het Italiaanse Borgo Grappa.

Vijf of zes dagen in de week wordt er gezaaid, geoogst en verpakt. Op die manier kan er iedere week volop verse radijs worden geproduceerd. De kunst is om de radijs na de oogst zo snel mogelijk in de winkel te krijgen, want dagvers is radijs het lekkerst. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daar buiten ligt de radijs uit Oude-Tonge in de schappen.

Er wordt radijs geteeld in 10 hectare kassen, dat zijn bijna twintig voetbalvelden vol met de gezonde lekkernij. Doordat alles in kassen wordt geteeld kan er ieder seizoen en iedere week worden geoogst. Wel is het zo dat de radijs in de zomer veel sneller groeit dan in de winter, dat komt door de zon en de hogere temperaturen. Om te zorgen dat het niet té warm wordt in de kassen rijdt er voor de zomer een robot over het dak die witte verf op de ruiten spuit. Er komt behoorlijk wat innovatieve techniek kijken bij het bosje radijsjes dat u in het winkelmandje legt.

Wie: Ad Coolbergen (47 jaar)
Wat: Glastuinbouw in Oude-Tonge
Het hele jaar rond bezig met de teelt van radijs

Opening foto-expositie 'Werkende Handen' in het Diekhuus

Gemeentesecretaris Wim van Esch opent de tentoonstelling. Foto: Ren;e Fase

MIDDELHARNIS - Zaterdag 13 januari is de opening van de foto-expositie 'Werkende Handen' in het Diekhuus in Middelharnis verricht door Wim van Esch, gemeentesecretaris van de gemeente Goeree-Overflakkee. De gemeentesecretaris sprak met trots over de culturele brug die met deze expositie geslagen is tussen Amsterdam, Rotterdam en Goeree-Overflakkee.

De foto's die deel uitmaken van de expositie zijn gemaakt door deelnemers aan de fotografiecursussen van Marja Bodt (www.SES-cursussen.com). Een deel van de amateurfotografen die hebben bijgedragen aan de expositie 'Werkende Handen' woont op Goeree-Overflakkee. Dat is geen toeval, want Marja Bodt verzorgt cursussen fotografie en beeldbewerking in elk van de genoemde regio's.

'Werkende Handen' is een serie van 80 foto's van werkende handen, spelende handen en de emoties die handen kunnen overbrengen en is te zien tot 26 februari.
De opening werd zaterdag druk bezocht en Wim van Esch hield een toespraak waarin hij benadrukte dat Goeree-Overflakkee als fotogenieke streek veel te bieden heeft. Deze expositie geeft een indruk van de huidige tijd en de snelheid van de veranderingen in het dagelijks leven. Het is waardevol om dat vast te leggen. De mogelijkheden daartoe zijn met de komst van digitale camera's en telefoons met een ingebouwde camera vele malen groter dan in het verleden.

Marja Bodt verzorgt, in samenwerking met Foto Hameeteman in Ouddorp, tegen die achtergrond cursussen voor beginners in digitale fotografie en voor gevorderde amateurfotografen om een eigen stijl te ontwikkelen. Met het werk van de creatieve groep worden geregeld exposities gehouden in culturele centra, kerken en ziekenhuizen.
Marja Bodt vertelt dat zij graag met haar groep in het sociaal cultureel centrum het Diekhuus exposeert, mede door de levendigheid, positieve en respectvolle benadering die het Diekhuus en haar bezoekers uitstralen.

Het cursusaanbod van Marja is te vinden in de Blauwe Stapper en op haar website: www.ses-cursus.com.

Foto: René Fase

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 24 januari a.s. is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Bingo

Donderdag 25 januari is er weer een bingoavond in de Victoriahal. Er zijn mooie geldprijzen. De zaal gaat open om 19.00 uur en de start is om 19.30 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Opbrengst Alzheimercollecte

De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Dirksland in de week van 6 t/m 11 november € 1.927 opgebracht. De organisatie bedankt hiervoor alle gevers en collectanten. Vorig jaar en ook dit jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Alzheimer Nederland is blij met deze aandacht. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet. En we hebben de steun van de Nederlandse bevolking hard nodig. Wilt u in 2018 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Alzheimer Nederland is hier blij mee. U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of bij: elladewit@gmail.com.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Opbrengst collecte

In de dorpen op West-Flakkee is in de maand december een collecte gehouden ten bate van de stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis. De collecte heeft het prachtige bedrag opgebracht van bijna € 4.000,-. Niet eerder was de opbrengst zo hoog. Collectanten en gevers worden hartelijk dank gezegd. Voor meer informatie : zie www.oosteuropa-werkgroep.nl.

MELISSANT

Stamppot eten

Voor woensdag 31 januari wordt er een stamppotmaaltijd georganiseerd in de Melishof. Inwoners van Melissant worden hiervoor uitgenodigd. Men kan kiezen tussen boerenkool of hutspot. De aanvang is 17.00 uur in de Melishof. De kosten zijn € 5,00 per persoon. U kunt zich opgeven bij Elly Spahr van der Hoek tot en met 27 januari, tel.: 0187-602411. Op 17 februari wordt er een toneelvoorstelling gegeven door Toneelvereniging 'Stad'. Entree € 7,50 per persoon. De kaarten zijn te koop bij de COOP te Melissant of te bestellen via Melishof2014@gmail.com.

MELISSANT

Zendingsavond

Vrijdag 26 januari zal er een zendingsavond worden gehouden in Melissant, spreker zal zijn: ds. R.J. Oomen uit Nederhemert, die ook vele jaren in Malawi zijn werkzaamheden heeft verricht. Hij zal het een en ander laten zien van Malawi. Een ieder, jong en oud, is van harte welkom. De avond begint om 19.00 uur. Er wordt een collecte gehouden, bestemd voor de zending. De avond wordt gehouden in verenigingsgebouw De Poort.

NIEUWE-TONGE

'LichtjesLoap'

Op woensdag 31 januari organiseert Ring van Oranje de 'LichtjesLoap van Nieuwe-Tonge', dit ter gelegenheid van de verjaardag van prinses Beatrix. "Versier jezelf met lichtjes en loop gezellig mee voor een rondje door het dorp!" aldus de organisatie. Evenals vorig jaar is er voor alle kinderen een lampion beschikbaar. Wel even opgeven via lichtjesloap.ringvanoranje.nl (tot 26 januari). Na afloop is er lekkere warme chocolademelk in Ons Dorpshuis. De loop is om 19.00 uur vanaf Ons Dorpshuis. Voor leden van de Oranjevereniging is de deelname gratis. Anderen betalen één euro. Zie Facebook: @RingvanOranjeNT.

OOLTGENSPLAAT

Bingo OFB

Op vrijdag 26 januari wordt weer de maandelijkse bingo-avond gehouden in de kantine van v.v. OFB aan de Sportlaan 2. Er is een gratis kopje koffie of thee bij binnenkomst. Er kunnen veertien ronden gespeeld worden voor € 8,-. De aanvang van de bingo is om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Breicafé

Op donderdag 8 februari is er Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Van der Linde Rommelmarkten

Zaterdag 27 januari wordt de eerste rommelmarkt van 2018 weer gehouden in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde, Zuidweg 3 Ouddorp, industrieterrein richting haven. De markt is van 9.00 tot 12.00 uur. Zoals bekend ook dit jaar weer voor diverse goede doelen. In de maand december was er de Actie Babyvoeding en die wordt met de volledige opbrengst van deze rommelmarkt afgesloten. Nog steeds kunt u meedoen met deze actie door een bezoek te brengen a.s. zaterdag aan deze rommelmarkt, of u kunt storten op banknr. NL09RABO0109161947, t.n.v. v/d Linde Rommelmarkten, met vermelding 'Actie Babyvoeding'.

Collectanten gevraagd

De collecte voor de Hersenstichting wordt gehouden van 29 januari t/m 3 februari. Voor deze collecte is de Hersenstichting nog op zoek naar enthousiaste mensen die een steentje bij willen dragen om te collecteren. Het gaat o.a om de volgende straten: Dorpsweg, Smalle Einde, 'Welgelegen', Havenweg, Visserstraat, Dijkstelweg, Marijkeweg, Bokweg, Dirkdoensweg, enz). Al wilt u maar één straat voor uw rekening nemen, alle hulp is welkom. U kunt zich opgeven bij de collectecoördinator: Jeannette Paans-v.d. Linde, tel. 06-46488451. De Hersenstichting zet zich in voor alle mensen met een hersenaandoening. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl.

Presentatie watersnoodramp

Woensdag 31 januari heeft de 55+ club in Ouddorp Jan Both uitgenodigd voor een infomiddag. De heer Both is gemeentearchivaris op Goeree-Overflakkee. Hij komt iets vertellen over de watersnoodramp op het eiland, nu 65 jaar geleden. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 2,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319, of Stichting ZIJN: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 7 februari is er een lezing over voeding.

Bloembollenactie

Zaterdag 17 februari 2018 hoopt het Hometeam 'Speranta' weer zoals voorgaande jaren een bloembollenactie te houden voor Jantina's kinderwerk in Roemenië. De bloembollen zijn ook dit jaar weer van Bloemkwekerij Klepper. De kinderen helpen 's morgens langs de deuren te gaan met de bloembollen. Rond 9.00 uur start de actie en het duurt tot ongeveer 12.00 uur. Wie de kinderen gemist heeft aan de deur, kan ook tussen 9.30 en 11.30 uur bij Kwekerij Klepper langskomen om bloembolletjes te kopen. "Laten we de actie ook dit jaar weer tot een groot succes maken en steun Jantina´s kinderwerk! Mede daardoor is het mogelijk dat de evangelisatie en educatie doorgang heeft en ze veel kinderen kan bereiken met Gods Woord", aldus het Hometeam.

Poteravond

Op maandag 29 januari organiseert de Gereformeerde Kerk Ouddorp, als vanouds, een poteravond. Een ieder is welkom in de zaal van RCN Toppershoedje (Strandweg 2, 3253 LR te Ouddorp). Aanvang 18.30 uur/inloop 18.00 uur. Wel graag eigen bord en bestek meenemen. Het belooft een gezellige avond te worden met soep vooraf, poters en spek en een toetje na! En dat voor slechts € 13,00! Voor deelname kunt u zich opgeven via telefoonnummer 0187-683997 of via de mail naar nagtegaal66@hotmail.com / mariekesantifort@live.nl.

OUDE-TONGE

Rommelmarktspullen gevraagd

Op zaterdag 19 mei houden de 'Vrienden van Ebbe en Vloed' hun jaarlijkse rommelmarkt. Hiervoor kunnen zij nog verschillende spullen gebruiken, zoals boeken of kinderspeelgoed. Geen grote meubelen. Wie spullen heeft kan contact opnemen met 0187-641844 of 0187-641592.

SOMMELSDIJK

Bingo's

Zaterdag 3 februari en zaterdag 24 februari is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. Om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst.
Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes, allebei € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Emma van Wijk en Stan Hakkenbrak winnen unieke sport- of beweegdag bij SRGO

SOMMELSDIJK - Naar aanleiding van de beurs Energy Island ontvingen de winnaars, Emma van Wijk en Stan Hakkenbrak, cheques voor een unieke sport- of beweegdag van directeur SRGO, Lesly Wolters, en wethouder Arend-Jan van der Vlugt.

Tijdens de beurs konden de kinderen op het kidsplein een kaart bij elkaar sparen door allerlei opdrachten uit te voeren. Uit de ingeleverde kaarten trok de gemeente Goeree-Overflakkee eind december twee winnaars.
Afgelopen december organiseerde de gemeente Goeree-Overflakkee een beurs en congres rondom energie, duurzaamheid en innovaties in SRGO-locatie De Staver. Toonaangevende bedrijven presenteerden hun producten en speciaal voor de kinderen was er een kidsplein ingericht in het Prieel. De kinderen konden door middel van proefjes hun spaarkaart volmaken en zo kans maken op de prijs. Ze maakten onder andere hun eigen drinkwaterzuivering en gingen op de foto met de racewagen van de TU.
De unieke sport- en beweegdag voor de winnaars en hun vrienden wordt ter beschikking gesteld door stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee. Sinds begin 2017 exploiteren zij zeven accommodaties op het eiland, waaronder De Staver. Met de cheque mogen de kinderen zelf een dag kiezen en krijgen zij inspraak bij de invulling van deze dag. "Alles mag, van springkussen tot bowlen of apenkooien. We geven graag op deze leuke wijze ruimte aan beweging." Aldus Gürol Üstun, locatiemanager. Hij heeft samen met de gemeente Goeree-Overflakkee vorm gegeven aan de gehele beurs en het congres afgelopen december.

Ruud Bartlema in de Exoduskerk

SOMMELSDIJK - Nadat vorig jaar de avond met Ruud Bartlema wegens persoonlijke omstandigheden niet kon doorgaan, wordt de avond nu weer aangeboden.

Ruud Bartlema is beeldend kunstenaar en theoloog. Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema opgeleid o.a. door Maarten Krabbé, aan een van de Vrije Academies in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joodse mystieke tradities van het Chassidisme.
In de Exoduskerk brengt Ruud Bartlema zijn programma: 'De graankorrel die in de aarde valt'. Een lezing met beelden over de kruisweg, o.a. de kruisweg van Aad de Haas in Wahlwiller en een moderne kruisweg van Ruud Bartlema.
De commissies vorming en toerusting van de Emmaüskerk en de Exoduskerk bevelen deze avond in de aanloop naar de Stille Week van harte bij u aan.
De bijeenkomst is op 15 februari in de Exoduskerk en begint om 19.30 uur.

Orgelconcert Rehobôthkerk Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Op zaterdagavond 27 januari wordt weer het halfjaarlijkse orgelconcert uitgevoerd in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk.

De organist van deze avond is Rinus Verhage, die voor deze avond een prachtig programma samengesteld heeft passend bij de klankkleur van het 3-klaviers Van Vulpenorgel. Zo bevat het programma werken van De Lange, Händel, Boyce en Bach en het wordt afgesloten met de magistrale 1e Sonate van F. Mendelssohn, gebaseerd op het koraal "Was mein Gott will, das gescheh' allzeit". Rinus kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel (uitvoerend musicus), kerkmuziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij respectievelijk Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel. In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee (op het monumentale Kam en Van der Meulen orgel) is hij cantor van de Sint-Catharijne kerk te Brielle. Tevens is hij dirigent van een drietal koren die grote oratoria uitvoeren. Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk. In 2015 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn werkzaamheden en vanaf 2016 is hij een van de stadsorganisten van Zierikzee. Verder was hij op parttimebasis ook directeur van de inmiddels opgeheven Muziekschool "Goeree-Overflakkee" en is hij nu een van de managers en ook orgeldocent bij het Muziekgebouw "Goeree-Overflakkee". De avond begint om 20.00 uur. Entree € 5,-. Na afloop van het concert is er gelegenheid voor het drinken van een kopje koffie. Allen hartelijk welkom. Adres: Olympiaweg 44, 3245 DL Sommelsdijk.

Bijstand-Werkt-Samen start met helpen en verbinden van bijstandsgerechtigden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op 1 maart gaat de 'huiskamer' van Bijstand-Werkt-Samen open. Bijstand-Werkt-Samen krijgt de kans om zich te bewijzen als initiatief om bijstandsgerechtigden op Goeree-Overflakkee met elkaar te verbinden en om elkaar te helpen. De initiatiefnemers zijn twee bijstandsgerechtigden: Gerard Sangers en Wim Witte.

Door Kees van Rixoort

Voor de meeste mensen is de bijstand een drama. Een wereld van ontslag, ziekte, scheiding, faillissement en armoede. In de bijstand kan iedereen terechtkomen. Gerard Sangers en Wim Witte noemen zichzelf ervaringsdeskundigen. "Je komt in een hele vreemde wereld, een wereld waarvan je het bestaan niet wist", zegt Gerard. "Regels, regels, regels, verplichtingen, sancties, procedures, enzovoorts. Wij hadden geen idee waarin we terechtkwamen", zegt Wim. "De maatschappij weet niet hoe het voelt om bijstandsgerechtigde te zijn."

Isolement

Het is moeilijk om rond te komen van 40 tot 50 euro per week. Naast de financiële problemen ontstaat veelal een sociaal isolement. Meedoen met de maatschappij kost immers geld: de voetbalkantine, verjaardagen van familie, het vervoer… "Je zou maar familie hebben in Groningen of Limburg, dat kost een vermogen."

Door hun praktijkervaringen kwamen Sangers en Witte uit op een nieuwe manier van denken. "Niet alleen zeggen hoe het niet moet, maar ook hoe het dan wel zou moeten", zegt Gerard. "Met Wim heb ik een partner gevonden om de gemeente duidelijk te maken hoe het eventueel anders zou kunnen. 'Een brutaal mens heeft de halve wereld', nou dat geldt zeker voor Wim."

"Gelukkig stond de gemeente open voor een gesprek. Om een heel, heel lang verhaal kort te maken, heeft dit geleid tot een motie in de raad, ingediend door Petra 't Hoen van de PvdA. Tot onze grote vreugde werd deze motie unaniem aangenomen. De wethouder kreeg als opdracht mee ons plan onder de naam Bijstand-Werkt-Samen uit te werken en tot financiële dekking te komen. Al met al zijn we nu ruim een jaar verder met als gevolg dat Bijstand-Werkt-Samen als pilot van 18 maanden gaat draaien."

Flakkeese Gulden

"Ons hoofddoel is: mensen die in de bijstand zitten met elkaar te verbinden. Ik zou bij mij in de straat niet weten wie er in de bijstand zit. Je praat wel over ruim 600 mensen hier op Flakkee. We weten het niet van elkaar, omdat het overgrote deel zich hiervoor schaamt. Je loopt er niet mee te koop. Ons tweede doel is dat mensen elkaar gaan helpen. Waarom zou iemand bij een invalide mevrouw niet de tuin kunnen doen, terwijl diezelfde mevrouw heel goed is het vermaken van kleding? Daarvoor gaan we de Flakkeese Gulden inzetten: een ruilmiddel onder bijstandsgerechtigden. Voor wat hoort wat. Gezien in diensten, niet in euro's. Hoe, wat, wie, waar moeten we in de praktijk nog gaan uitvinden. Eén ding is zeker, de praktijk bepaalt of Bijstand-Werkt-Samen een succes wordt."

Inmiddels hebben de initiatiefnemers ook een pand: Zandpad 70 in Middelharnis. Geard Sangers: "We gaan het pand inrichten als grote gezellige huiskamer, bedoeld voor ontmoeting met mede-bijstandsgerechtigden. Midden in onze Flakkeese maatschappij, makkelijk bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer."

Wegwijzer

Wim Witte: "Graag willen wij ook functioneren als wegwijzer: alle partijen betrokken bij bijstandsgerechtigden kunnen bij Bijstand-Werkt-Samen hun spreekuur houden. Denk aan de Formulierenbrigade, onafhankelijke cliëntenondersteuning, fiscaal advies, juridisch advies… Maar ook: gezellig koffiedrinken, een klusjesteam, een computercursus, misschien kinderverjaardagen vieren. De mogelijkheden zijn legio, maar dan hebben we wel handjes nodig. We zijn nu nog met zijn tweetjes. Onze website is in de lucht: www.bijstandwerksamen.nl. Mensen kunnen zich melden via het formulier, te vinden onder het kopje: en verder. Wij stellen twee vragen: wat kunnen wij voor u betekenen? Wat kunt u voor Bijstand-Werkt-Samen betekenen? Wij hopen natuurlijk op veel reacties."

"Het grootste probleem van in de bijstand zitten is er weer uit de komen", zegt Sangers. "Dat lijkt zo simpel, maar dat is het zeker niet. We hebben de regeltjes zo ontzettend ingewikkeld gemaakt, dat de enige manier in de praktijk is een vaste baan vinden van minimaal 36 uur per week. Dat is in de huidige arbeidsmarkt van flexwerk, 0-uren contracten, parttime werken bijna een onmogelijke opgave."

Uniek in Nederland

"Je komt niet zomaar in de bijstand. Bijstand is het laatste vangnet in ons sociale systeem. Een alleenstaande ouder met kinderen van 18+ ontvangt slechts 70 procent van het minimumloon. Binnen de afspraken met de gemeente mogen wij, op zeer beperkte schaal, tijdens de pilot mensen helpen die bijvoorbeeld 2 of 3 dagen betaald werk vinden en deze dan ook financieel belonen. Dat is bijna uniek in Nederland. Nu is het zo dat iedere euro die je verdient van je uitkering wordt afgehaald. Misschien dat Goeree-Overflakkee wel als innovatieve voorbeeldgemeente op sociaal gebied gezien gaat worden."

Gerard Sangers en Wim Witte willen ook proberen om via gesprekken met organisaties tot een vrijwilligersvergoeding voor bijstandsgerechtigden te komen. "Een besteedbaar inkomen van 40 tot 50 euro per week en dan 2 tot 3 dagen verplicht vrijwilligerswerk doen, daar moeten we eens over in gesprek. Het grootste probleem is financieel. Dat kan leiden tot armoede en dat moeten we als maatschappij te alle tijden zien te voorkomen."

Presentatie

Op 23 januari geeft Bijstand-Werkt-Samen een presentatie in Het Rondeel. De presentatie is bedoeld voor alle partijen die te maken hebben met bijstandsgerechtigden, zoals stichting Zijn, Stichting MEE, de Voedselbank, Goed voor Goed, woningcorporaties en de gemeente. De zaal is open om 19.00 uur. De presentatie start om 19.30 uur.

't Punt zorgt voor match tussen vraag en aanbod vrijwilligerswerk

Nely de Vos, vrijwilligersconsulent van Stichting ZIJN.

MIDDELHARNIS – Wie vrijwilligerswerk zoekt kan een interessante oproep in de krant afwachten en dan reageren. Het is ook mogelijk eens bij het vrijwilligerssteunpunt, 't Punt, te kijken of er geschikte vacatures zijn. Hetzelfde geldt voor organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Ze kunnen wachten tot iemand zich meldt, maar ze kunnen ook 't Punt raadplegen. Dit onderdeel van Stichting ZIJN brengt namelijk vraag en aanbod samen als het om vrijwilligerswerk gaat.

Door Kees van Rixoort

Het vrijwilligerssteunpunt bestaat al vele jaren. Aanvankelijk was het een onderdeel van de Stichting Welzijn Oostflakkee (SWO) en richtte het zich in de eerste plaats op de oostzijde van Goeree-Overflakkee. Nadat de SWO is opgegaan in Stichting ZIJN is 't Punt werkzaam op het hele eiland. Het is gevestigd in het Dienstencentrum aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis.

Persoonlijk

Een centraal punt voor aanbieders en vragers is natuurlijk sterk. Wat 't Punt nog sterker maakt is dat er een vrijwilligersconsulent is. Dat is Nely de Vos. "Mensen die vrijwilligerswerk zoeken krijgen een persoonlijk gesprek. Face to face. Wat zoek je voor soort werk? Wat zijn je interesses? Wat past er het beste bij je? Dan pakken we de map erbij om te kijken wat voor vacatures er zijn." Ze toont een dikke map met een grote variatie aan vrijwilligerswerk. Baantjes in de zorg, op de kinderboerderij, bij het RTM-museum, in het repaircafé, de zeehondenopvang of het hospice…. Voor Natuurmonumenten klussen op Tiengemeten is ook mogelijk. Of als gastheer of -vrouw dienen in het Diekhuus. "Er zijn tientallen vacatures en er is voor iedereen wel wat te vinden", zegt De Vos. "Het belangrijkste is dat er een goede match tot stand komt." Dat, met andere woorden, zowel de vrijwilliger als de organisatie waar hij of zij werkt blij is.

Nely de Vos is twee ochtenden in de week op haar post in 't Punt: op maandag en donderdag. Wie vrijwilligerswerk zoekt kan er aanlopen. Mailen of bellen kan ook. "Wij werken persoonlijk en laagdrempelig. Dat is veel plezieriger en minder afstandelijk dan een website." Er zijn mooie voorbeelden van mensen die via 't Punt zinvol en passend vrijwilligerswerk hebben gevonden. "Soms komen ze hier later jubelend binnen", lacht Nely de Vos. Het kan ook gebeuren dat er niet direct een passend baantje voorhanden is. In dat geval noteert de vrijwilligersconsulent de gegevens en de wensen. "En dan ga ik zoeken. Soms is er een week later wel een baantje."

Nely de Vos hoopt ook in 2018 weer veel matches tot stand te brengen. "Alles draait om vrijwilligerswerk", geeft ze het belang aan. "Er is een enorme behoefte. Wat wij doen is ervoor zorgen dat de juiste persoon op de juiste plaats terechtkomt."

't Punt is te vinden aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Telefoon: 0187 640420, e-mail: tpunt@zijngo.nl. Op de website van Stichting ZIJN, www.zijngo.nl, is onder vrijwilligers, 't Punt, ook een inschrijfformulier voor vrijwilligers te vinden.

GezondGO: alle zorg- en hulpverlenersinformatie op één plek

Projectmanager Mascha van der Ben (l.) en directeur Francis Lugtenburg van Zorggroep Haringvliet zijn blij met het gerealiseerde zorgportal GezondGO.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoe praktisch is het om alle contactgegevens van hulpverleners die op het eiland actief zijn op het gebied van zorg en welzijn op één plek te kunnen raadplegen. Digitaal. Handig zowel voor mensen die van die diensten gebruik willen maken als voor de dienstverleners zelf. Zorggroep Haringvliet zag het nut in van zo'n digitale locatie, een portal, en initieerde daarom GezondGO. Een zoek- en vindplek van alle hulpverleners op Goeree-Overflakkee. Voor de uitwerking van dit initiatief werkte Zorggroep Haringvliet samen met de gemeente. Er komt nog een moment waarop dit gezondheidsplatform officieel wordt gelanceerd, maar het is inmiddels volop in bedrijf.

Tekst en foto: Hans Villerius

GezondGO bedoelt dus vooral een online wegwijzer te zijn, die zo veel mogelijk het hele aanbod van zorg en welzijn op het eiland in kaart brengt, met alle relevante informatie op één locatie: www.gezondgo.nl.

Zorgportal

Het portal kent een openbaar deel en een besloten deel. In het openbare deel kan iedereen terecht. Mensen die voor zorg of welzijn hulp nodig hebben, kunnen hier raadplegen bij wie ze voor hun hulpvraag terechtkunnen. Er kan gezocht worden op trefwoord, maar ook kan op een kaart van Goeree-Overflakkee worden geklikt op de plaatsen waar instanties van zorg en welzijn zijn gevestigd. Bij iedere hulpverlener die wordt aangeklikt komen op diens pagina in GezondGO meteen de bijbehorende contactgegevens in beeld. Wel zo handig. Ook kan hiervandaan worden doorgeklikt naar andere websites, bijvoorbeeld die van de zorg- of hulpverlener zelf.
Het besloten deel is bedoeld voor hulpverleners, die overigens wel eerst moeten inloggen voordat ze er toegang in krijgen. Ook voor hen wil GezondGO een wegwijzer zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze een patiënt of hulpvrager hebben die ze voor een optimale behandeling liever door zouden verwijzen naar een andere behandelaar. Voor intercollegiaal overleg kan via GezondGO hiervoor nu makkelijk en snel worden gezocht naar een collega zorg- of hulpverlener.
Zorggroep Haringvliet heeft 175 organisaties aangeschreven met de vraag of ze met hun gegevens in het portal opgenomen willen worden. Tot op heden heeft veertig procent gereageerd. Iedere instantie die zich aanmeldt, krijgt zijn of haar eigen pagina in GezondGO. Alle pagina's hebben eenzelfde, eenduidige, indeling. De deelnemende organisaties vullen hun pagina's zelf en werken ze zo nodig ook zelf bij. En natuurlijk kan de inhoud van de pagina's, de content, ieder moment worden aangepast of uitgebreid.

Zorggroep

In Nederland zijn meer dan honderd zorggroepen actief. Eén daarvan is Zorggroep Haringvliet, gevestigd in Oude-Tonge. De zorggroep coördineert de zorg rond patiënten met de chronische ziekte Diabetes Mellitus type 2, Astma, COPD of Hart- en vaatziektes. Vroegtijdige intensieve zorg en begeleiding kan complicaties voorkomen of verminderen. Om dat zo veel mogelijk te bereiken werken de eilandelijke huisartsenpraktijken, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en de andere zorg- en hulpverleners op het eiland intensief met elkaar samen. Die samenwerking wordt gecoördineerd en op verschillende manieren ondersteund door Zorggroep Haringvliet, die zo achter de schermen van de eerste- en tweedelijnszorg een belangrijke bijdrage levert aan genoemde patiëntengroepen en hun behandelaren.

Familie Maliepaard bereidt zich voor op uitzending door MAF

SOMMELSDIJK - Stefan en Gerriët Maliepaard uit Sommelsdijk hopen in de toekomst met hun zoons Aron en Matthias uitgezonden te worden door de hulporganisatie Mission Aviation Fellowship (MAF). MAF brengt met zijn vliegtuigen zendelingen en hulpverleners op de meest afgelegen plaatsen op de wereld, om daar de mensen het Evangelie, maar ook medische en praktische hulp te bieden. Stefan volgt nu de opleiding tot vliegtuigtechnicus. In de toekomst hoopt hij werkzaam te kunnen zijn voor MAF, waarschijnlijk in Oeganda. Er wordt toegewerkt naar de uitzending die medio 2019 zal plaatsvinden. Op de website van MAF - www.maf.nl - kunt u meer informatie vinden over het werk van MAF en u kunt hier tevens aangeven dit gezin te willen steunen.

Delta Mannen Ensemble zingt in Ouddorp

OUDDORP - Het Delta Mannen Ensemble uit Dirksland, met zangers uit het hele Delta-gebied, bestaat uit 21 ervaren stemmen die zich oefenen in de zangkunst, waarbij het accent ligt op het vertolken van de teksten van psalmen, gezangen en geestelijke liederen.

Van heel zacht tot volle jubel wordt de warme klank van deze ervaren mannen door velen gewaardeerd. Het ensemble, wat reeds 7 jaar bestaat, staat vanaf de oprichting onder leiding van dirigent Dinant Struik, die op zijn eigen wijze invulling geeft aan de doelstelling van het ensemble: zingen tot Gods eer.
Op zaterdag 27 januari is er een zangavond in de Gereformeerde Gemeente van Ouddorp, waar het Delta Mannen Ensemble een keur van liederen ten gehore hoopt te brengen, op het orgel begeleid door vaste organist Jan Rozendaal en met medewerking van Rebecca van Zandwijk, een talentvolle violiste uit Nieuw-Beijerland. Ook is er volop samenzang en ouderling A. van den Berg verzorgt de opening en sluiting.

De avond begint om 19.30 uur en de kerkdeuren gaan om 19.00 uur open. In verband met het beperkte aantal zitplaatsen, adviseren we u vroeg te komen. De entree is gratis, er wordt een collecte gehouden voor het pastoriefonds en na afloop is de cd (opgenomen in de Catharijnakerk van Brielle) van het ensemble verkrijgbaar voor een sterk gereduceerde prijs van slechts 10 euro.
Adres van de kerk: Spaanseweg 13, Ouddorp. Gelegenheid tot parkeren op het parkeerterrein bij Dorpstienden.

Autisme Coaching Susiane start met workshops over autisme

GOEREE-OVERFLAKKEE - Heeft u weleens te maken met iemand die autisme heeft? Dit kan zijn in het gezin, in de familie, in de kerk, op het werk, op school, enzovoort. Maar wat betekent autisme nu eigenlijk? Wat kan iemand met autisme nu wel of niet? Wat kunt u wel of niet vragen of zeggen tegen iemand met autisme? Wat kunt u nu het beste doen als iemand met autisme boos is? Dat zijn vragen waar mensen tegenaan lopen die te maken krijgen met autisme. Om mensen handvaten te geven om hiermee om te gaan, heeft Autisme Coaching Susiane workshops opgezet.

De workshops zijn bedoeld voor ouders, familieleden, kerkenraadsleden, leiding van een jeugdvereniging of zondagsschool, vrijwillige (kerkelijke) thuiszorg, mantelzorger, werkgever, enzovoort. Er zijn vier workshops, iedere workshop duurt 2 uur. Tijdens de eerste twee workshops wordt er uitleg gegeven over autisme. Tijdens de derde bijeenkomst wordt de basishouding tegenover iemand met autisme besproken. In de vierde workshop wordt uitleg gegeven hoe u het beste kan afstemmen op iemand met autisme. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen over uw eigen situatie. De eerste workshop is op vrijdag 16 februari, er kan worden gekozen uit drie tijdstippen: 9.45, 13.00 of 16.00 uur.

Autisme Coaching Susiane maakt tijdens de workshops gebruik van de methodiek 'Geef me de 5 - Auti-communicatie'. En wordt gewerkt vanuit een reformatorische levensovertuiging, maar iedereen is van harte welkom. Door het tekenen van een overeenkomst wordt van de deelnemer verwacht dat de verhalen van een andere deelnemers niet buiten de groep worden gedeeld.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 9 februari. Dit kan telefonisch via 06-37184149, of via de mail: autismecoachingsusiane@kliksafe.nl. Kijk voor meer informatie over de workshops op de website: www.autismecoachingsusiane.nl.

Lara Mohn debuteert met 'Teken van thuis'.

Lara Mohn tijdens de presentatie van haar boek. Foto: Ruben Dario, rubendario.nl

VLAARDINGEN/NIEUWE-TONGE - De afgelopen maanden zijn druk geweest voor Lara Mohn. Het werk aan haar eerste boek rondde ze af en daarna volgde de boekpresentatie. Met trots vertelt ze over haar psychologische roman 'Teken van thuis'.

Door Adri van der Laan

Lara Mohn (geboren: Van Immerzeel) is opgegroeid in Nieuwe-Tonge, maar woont in Vlaardingen. In het dagelijks leven is Lara gezondheidszorgpsycholoog en is verbonden aan een revalidatiecentrum.
Zij vertelt dat ze 4 á 5 jaar geleden vast liep in haar werk en in een burn-out terechtkwam. "En dan verandert je leven. Ik moest bewust nietsdoen. Ik dacht na over de vraag 'Als er nu niets moet, wat zou ik dan willen?'" De wens om te schrijven kwam omhoog en juist in die tijd had ze geen andere verplichtingen, dus ging ze aan de slag. Al snel waren er de contacten met uitgeverij Ark Media, wat uiteindelijk resulteerde in de uitgave van 'Teken van thuis'.
Hoewel het niet vanzelfsprekend is dat een psycholoog een psychologische roman schrijft, was dit bij Lara wel zo.

De hoofdpersoon van 'Teken van thuis' is een jonge moderne vrouw, die op zoek gaat naar zichzelf en haar verleden. In haar zoektocht komen verstoorde verhoudingen en mensen die op verschillende momenten in het verleden beschadigd zijn voor. Het is een verhaal dat mensen aan het denken zet. "Ik wil mensen iets van waarde meegeven", aldus Lara. Zij legt uit dat de roman wel wat elementen uit haar eigen leven heeft, maar niet haar levensverhaal is. Wel wordt in het boek geschetst dat de hoofdpersoon op verschillende momenten in haar leven vastloopt en vervolgens een zoektocht naar 'zichzelf' onderneemt. Volgens Lara zitten hier wel herkenbare elementen uit haar eigen leven in. In 'Teken van thuis' komt ook het maken van keuzes aan de orde en het omgaan met veranderingen.
De stap om te gaan schrijven was voor Lara groot en ook het schrijven zelf ging niet altijd van een leien dakje, want ze moest de discipline opbrengen om door te gaan. Bij het schrijven van haar debuutroman is ze heel goed begeleid door mensen van uitgeverij Ark Media.

Drie maanden geleden werd het boek tijdens een feestelijke bijeenkomst in de kerk waar haar man predikant is, gepresenteerd. 'Teken van thuis' kreeg goede recensies en daar is Lara best wel trots op. Hoewel Lara uit Nieuwe-Tonge afkomstig is, speelt het boek zich niet af op het eiland, maar in Zaanstad.
Het schrijven is Lara goed bevallen en daarom, maar ook om de positieve reactie, denkt ze na over het schrijven van een volgend boek.
Binnenkort zal in Eilanden-Nieuws een bespreking van het boek volgen.
'Teken van thuis' telt 320 pagina's en is uitgegeven bij Ark Media. ISBN: 9789033801280.

Doppen inleveren voor het goede doel

OUDDORP - Anneke en Piet Grinwis sparen plastic en ijzeren doppen, cartridges, en oude mobiele telefoons. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het goede doel. De opbrengst komt ten goede van de opleiding van de geleidehonden. Een opleiding kost ongeveer € 5000,00 en een kilo doppen levert € 0,15 op. Anneke en Piet hebben in 2017 4364 kg plastic doppen opgehaald, dat is een flinke stijging ten opzichte van 2016, toen werd er 2664 kg opgehaald. Wat betreft de ijzeren doppen is er 513 kg verzameld, dat was in 2016 153 kg. Vorig jaar zijn er 400 cartridges ingezameld, dat is vergelijkbaar met 2016. Als laatste zijn er 38 oude mobiele telefoons ingeleverd. In totaal is er 51000 kg ingezameld voor het goede doel.

De familie Grinwis doet een oproep om mee te sparen. De volgende doppen zijn welkom: doppen van plastic flessen van water of frisdrank, doppen van melk- en yoghurtpakken, doppen van pakken sap, sportdrankjes, pindakaas, wasbollen, flessen zeep, douchegel of shampoo, babyvoeding, groentepotten, tandpasta, bier en andere drankjes. Eigenlijk alle doppen die van plastic en rond zijn, graag wel even afspoelen. Ook lipjes van blikjes kunnen worden ingeleverd, maar niet de blikjes zelf.

Ook lege cartridges en oude mobiele telefoons zijn welkom. Voor cartridges maak het niet uit wat voor merk en hoe groot ze zijn, alles is welkom. De materialen kunnen worden ingeleverd bij familie Grinwis, het adres is Rustburg 17 in Ouddorp. Graag de plastic doppen en ijzeren doppen in aparte zakken inleveren.De contactgegevens zijn: 0187-681390, of e-mail: pietgrinwis@hetnet.nl. Bij de Jumbo in Ouddorp staat een bak bij de flessenautomaat, waar doppen ingeleverd kunnen worden.

Ammy genomineerd voor 'Meer dan Handen Vrijwilligersprijs'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ammy van der Weide is al 35 jaar vrijwilligster binnen de organisatie waartoe Nieuw Rijsenburgh behoort. Zij behoort tot de zes landelijk genomineerden voor de 'Meer dan Handen Vrijwilligersprijs'.

Op 2 februari a.s. beoordeelt de jury in Utrecht of Ammy een prijs in ontvangst mag nemen. Hoe meer stemmen voor Ammy, hoe groter haar kans. Tot 30 januari kan er gestemd worden via www.vrijwilligersprijzen.nl/passieprijs/ammy-van-de-weide-van-wezel. De vrijwilliger met de meeste stemmen wordt als kanshebber voorgedragen voor de Vriendenloterij Passieprijs. Daarnaast maakt de vrijwilliger kans op een reischeque ter waarde van € 1.000,- (juryprijs) of € 500,- (publieksprijs).
Vrijwilligster Ammy zorgt al vele jaren zeven dagen per week voor de dieren die Nieuw Rijsenburgh rijk is. Door weer en wind komt zij 2 tot 3 keer per dag langs om de geiten, kippen, eenden en konijnen te verzorgen. Daarnaast gaat ze bij bewoners op bezoek of met ze wandelen, drinkt ze met hen koffie in de recreatiezaal, helpt ze bij het bloemschikken, de bingo, kooroptredens en kerstvieringen. Lia Vervloet, vrijwilligerscoördinator in Nieuw Rijsenburgh, is bijzonder trots op Ammy: "Ze is een voorbeeld voor velen als het gaat om het geven van naastenliefde en doorzettingsvermogen". Ook bij kringloopwinkel Goed-voor-Goed doet Ammy vrijwilligerswerk en ze heeft 23 jaar als vrijwilliger de Wielerronde van Middelharnis georganiseerd.

Waarom vrijwilligersprijzen?

Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol, veel mensen doen het met enorme inzet en plezier. Daarvoor verdienen zij erkenning en waardering. Met de 'Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen' worden lokale en landelijke organisaties én bijzondere vrijwilligers in het zonnetje gezet. Help jij Ammy in het zonnetje zetten?

Bibliotheek Rehobôthkerk gesloten

SOMMELSDIJK - Vrijdagmiddag 26 januari is de bibliotheek van de Rehobôthkerk te Sommelsdijk gesloten i.v.m. een rouwdienst.
Vrijdagavond is de bibliotheek weer op de normale tijd open.

College neemt binnenkort besluit over bestemmingsplan Ouddorp Bad Oost

OUDDORP - In de recent door de werkgroep Ouddorp Kust Ruimte Rust gepubliceerde tekst in de januari-nieuwsbrief, is diepgaande aandacht besteed aan de ontwikkelingen rond Ouddorp Bad Oost, het gebied tegenover hotel Fletcher. Nog agrarisch gebied, waarvoor in 2015 een ontwerp bestemmingsplan is ingediend. De werkgroep heeft dit plan goed bestudeerd en komt tot een onthutsende conclusie: "De rechtszekerheid is zoek, de projectontwikkelaar krijgt alle ruimte om het plan in te vullen zoals hij wil en de gemeenteraad kan daar niet meer aan doen". Is dat zo? Met de faire toepassing van hoor en wederhoor geeft de gemeente Goeree-Overflakkee een reactie op de door ons voorgelegde persvragen.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente stelt: "OKRR is van mening dat het ontwerpbestemmingsplan te globaal is, waardoor de ontwikkelaar te veel vrijheid heeft en de raad te weinig zeggenschap op wat er daadwerkelijk komt. Bestemmingsplannen hebben altijd een bepaalde mate van flexibiliteit. In dit plan komen verschillende functies, waarvan vooralsnog niet helemaal zeker is wat de exacte verdeling is. Daarnaast is ook niet exact bekend waar bijvoorbeeld alle wegen en parkeerplaatsen komen te liggen. Op voorhand wordt gekeken welke zaken beleidsmatig van belang zijn en waar meer flexibiliteit mogelijk is. Zo is de maximale bouwhoogte zeer van invloed op de uitstraling van het plan. Deze wordt dan ook exact vastgesteld in het bestemmingsplan. Of een appartement gebruikt wordt als hotelkamer of als recreatieappartement is bijvoorbeeld minder van belang. Dit wordt dan ook minder strikt geregeld".

Beeldkwaliteitsplan

De stelling van OKRR dat de ontwikkelaar met dit plan alle kanten op kan, is volgens de gemeente te kort door de bocht. " Er zijn wel degelijk regels opgenomen waar de initiatiefnemer zich aan moet houden. Ook is er een beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin de uitstraling van de woningen en de groenstructuren zijn opgenomen. In sommige zienswijzen hebben de indieners aangegeven dat ze het bestemmingsplan nog te globaal vinden en dat ze er meer items in geborgd willen hebben". Dit was voor de gemeente aanleiding om de regels nog eens goed door te nemen en hier en daar ook punten aan te scherpen. Hoewel het bestemmingsplan niet op detailniveau vastlegt welk plan er gaat komen, zijn er wel voldoende regels opgenomen om de uitgangspunten voor een goede ruimtelijke kwaliteit van het project te kunnen borgen". Het college van burgemeester en wethouders zal binnenkort een besluit nemen over het vast te stellen bestemmingsplan.

Rabobank Clubkas Campagne weer van start

GOEREE-OVERFLAKKEE - Rabobank Het Haringvliet zet opnieuw de Rabobank Clubkas Campagne in, als dé manier voor verenigingen en stichtingen om geld in te zamelen voor hun clubkas. Clubs kunnen zich tot 12 maart 2018 aanmelden voor deelname aan de actie. Leden van Rabobank Het Haringvliet mogen vervolgens tussen 27 maart en 10 april 2018 stemmen op de clubs die naar hun idee een extraatje verdienen.

Verenigingen en stichtingen, die gevestigd zijn op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard en met een zakelijke verenigingsrekening bankieren bij Rabobank Het Haringvliet, kunnen meedoen aan de Clubkas Campagne. Voor deelname moeten zij zich tussen 15 januari en 12 maart 2018 aanmelden via www.rabobank.nl/hhv. Dit kan uitsluitend met een aanmeldcode. Verenigingen en stichtingen die voldoen aan de criteria voor deelname, hebben op 15 januari een e-mailbericht met aanmeldcode van de Rabobank ontvangen. Na aanmelding kan de club van start met het werven van stemmen. Want hoe meer leden van Rabobank Het Haringvliet stemmen op de club, hoe hoger het bedrag dat de bank dit najaar stort in de clubkas.

Leden stemmen op clubs

Tussen 27 maart en 10 april is de beurt aan de leden van Rabobank Het Haringvliet: zij kunnen hun stem uitbrengen op de club die naar hun mening een extraatje verdient. Dit stemmen kan uitsluitend met een stemcode, die rond 27 maart per brief wordt toegestuurd. Elk lid mag drie stemmen uitbrengen, waarvan maximaal 2 stemmen op dezelfde club. Alle verenigingen en stichtingen die stemmen krijgen, ontvangen een financiële bijdrage voor de clubkas. Deze bijdrage hangt af van het aantal stemmen dat op hen is uitgebracht.

24e Schipper Electro Grevelingencross

MIDDELHARNIS - Zaterdag 10 februari organiseert AV Flakkee voor de 24e maal de Schipper Electro Grevelingencross. Deze wedstrijd is de voorlaatste van de Zeeuwse Crosscompetitie. Het parcours gaat geheel over het gras en met het uitzicht over het water van de Grevelingen hebben de lopers een prachtig decor.

Het programma zal om 12.30 uur beginnen met de jeugdonderdelen, eerst de pupillen en daarna de junioren. Om 13.40 uur start de korte cross over 2,5 km en aansluitend zal om 14.10 uur de lange cross starten, 8 km lang, verdeeld over vijf ronden. Het parcours is volledig te belopen met spikes en staat als snel te boek. Op enkele kleine heuveltjes na is het vlak en over het gras kan men goed tempo maken. De wind is wel een factor, deze heeft vrij spel en een harde wind kan bepalend zijn voor de wedstrijd. Vorig jaar lag er een pak sneeuw, dat leverde prachtige beelden op. De Flakkeese atleten zullen voor eigen publiek sterk willen lopen, Maikel Peeman won in 2016 en Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert zitten ook steevast bij de eersten in het veld. Bij de dames is Laurey van den Berge een sterke troef.

Voorinschrijven is mogelijk t/m 8 februari via inschrijvenzeeland.nl, tevens staan daar de inschrijfgelden vermeld. Inschrijving ter plaatse kan tot een half uur voor de start van het betreffende onderdeel, het inschrijfloket bevindt zich binnen in Paviljoen Meerzicht. Voor iedereen is een herinnering, voor de eerste drie in elke categorie zijn prijzen beschikbaar. Douche- en kleedruimte zijn beperkt beschikbaar, bij Surfshop Meerzicht zijn muntjes verkrijgbaar om te douchen. Voor meer informatie kunt u terecht op avflakkee.nl. We hopen u te verwelkomen op zaterdag 10 februari op de Grevelingendam.

Week van Gebed voor de Eenheid van de christenen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen wordt dit jaar gehouden van zondag 21 t/m zondag 28 januari 2018. Tijdens deze week zullen er in Middelharnis en Sommelsdijk de volgende Gebedsdiensten plaatsvinden:

Op woensdag 24 januari om 19.30 uur in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan het Oost Voorgors 52 te Middelharnis. Deze dienst is georganiseerd door de Hervormde Gemeente Middelharnis, de Hervormde Gemeente Sommelsdijk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.
Op zondag 28 januari om 19.00 uur in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk. Deze dienst is georganiseerd door de Oecumenische Werkgroep, waarin samenwerken de Emmaüskerk te Middelharnis, de Rooms-Katholieke Parochie, de Remonstrantse Kerk te Sommelsdijk en de Exoduskerk te Sommelsdijk. Predikanten en lectoren uit deze kerken zullen voorgaan. Het orgel wordt bespeeld door Rob Soeteman. Medewerking wordt verleend door het Oecumenisch Koor o.l.v. Henk Oosthoek. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van koffie/thee met elkaar na te praten.
Het thema dit jaar is 'Recht door Zee', n.a.v. Exodus 15:1-21. De christenen in het Caribisch gebied hebben dit jaar voor het materiaal gezorgd. Het verhaal over de bevrijding van het volk van God spreekt de Caribische christenen erg aan. Ze herkennen de hand van God in het beëindigen van de slavernij. "God brengt Vrijheid. God verricht een reddende daad."

Eerste concert in de reeks 'De Overkant Klassiek OK!'

OUDDORP - Al meer dan zes jaar organiseert De Overkant onder het kwaliteitslabel 'De Overkant Klassiek OK!' serieuze concerten. Met enthousiasme programmeert het team elk jaar een aantal optredens.

Het eerste concert is op 22 februari. De volgende data zijn ook al bekend: 7 juni, 5 juli en 23 augustus. Het concert op 22 februari is van het Belgische duo: Duo Edenwood.
Catherine Struys, gitaar, en Wouter Vercruysse, cello, vormen het duo. Wouter Vercruysse behaalde het diploma Master of Music met grootste onderscheiding voor cello aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Catherine Struys behaalde de meestergraad voor gitaar aan de IMEP te Namen. Voorafgaand behaalde ze een 1e prijs aan het Koninklijk Conservatorium van Luik.

Het optreden in De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp, is op donderdag 22 februari. Kaarten kosten € 17,50, zijn verkrijgbaar bij VVV: 0187-681789. De toegang is inclusief koffie of thee voor aanvang en een glas wijn na het concert. Meer informatie over het duo op de webstite: www.deoverkantouddorp.nl.

Onderhoud in de Vliegers

MIDDELHARNIS – "Niets te doen of je wil eens lekker buiten bezig zijn? Kom dan naar de Natuurwerkdag van de vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO)", aldus de organisatie.

Op zaterdag 27 januari worden er weer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan natuurelementen. Deze activiteiten worden georganiseerd door de werkgroep terreinbeheer van de vereniging.
De activiteiten zijn deze keer langs de Vliegers te Middelharnis. De bedoeling is zaterdag de poel, die eigendom is van SBB, bij het fietspad langs de Vliegers verder op te knappen. Men probeert dan de werkzaamheden van december af te kunnen maken. Verder probeert men de poel weer te herstellen, zodat hij weer geschikt is voor amfibieën. De mensen van de NLGO kunnen die dag weer veel hulp gebruiken. Een ieder die iets voor het behoud van de natuurelementen wil doen of eens lekker buiten bezig wil zijn, kan aanstaande komen helpen.
Er wordt om 8.30 uur verzameld aan het einde van de Tweede Groeneweg. De Tweede Groeneweg is te bereiken via de Provincialeweg N215, rotonde Middelharnis richting Nieuwe-Tonge, de tweede weg links.
Verdere inlichtingen kunt u krijgen op telefoonnummer 681105 (Cees Appel), of 485566 (Kees van 't Zelfde) en op www.nlgo.nl.

Trouwinspiratie in het Nieuwe Prieel in De Staver

SOMMELSDIJK – Onlangs was er alle ruimte voor romantiek en liefde tijdens de beurs 'Trouwen op Flakkee'.

De beurs werd georganiseerd door Happy Music, in combinatie met Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee. Ruim twintig huwelijksgerelateerde bedrijven kregen de kans om zich te presenteren op geheel eigen wijze. Van country tot modern, alle soorten bruiloften waren vertegenwoordigd en kregen hun eigen plek in het geheel.
De beurs, die dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd, was het een groot succes. Veel aanstaande bruidsparen kwamen ideeën opdoen en ondernemers ontmoeten om hun grote dag te verwezenlijken.
Op de diverse vestigingen van SRGO bestaan er verschillende mogelijkheden om te trouwen, het diner te verzorgen of een feest/receptie te organiseren. Directeur Lesly Wolters vindt het dan ook belangrijk om naast het sportieve onderdeel van het werk van SRGO ook ruimte te geven aan dit soort evenementen. "Zowel de beurs van afgelopen vrijdag als de bruiloften die we mogen helpen organiseren, zijn een bijzonder onderdeel van ons werk. Het is prachtig om bij te mogen dragen aan de mooiste dag van het (aanstaande) bruidspaar."

Prachtige actie van Slagerij Buth


OOLTGENSPLAAT - Slager Krijn Buth uit Ooltgensplaat heeft afgelopen jaar weer actie gehouden voor KiKa.
Er is een verbod om gratis plastic tasjes aan de klanten te geven. Slagerij Buth heeft, net als vorig jaar, een actie gehouden met de tasjes. Die actie was 10 eurocent voor een plastic tasje en de opbrengst gaat naar het goede doel. Dat heeft een bedrag van € 100,00 opgeleverd voor KiKa.
Kees Witte, KiKa-ambassadeur, was blij met deze actie en hij wil slager Krijn en Leny Buth en zijn medewerkers 'super bedanken' en natuurlijk ook alle klanten. Voor meer info over Slagerij Buth, kijk dan op www.slagerijbuth.nl.

Lezing 'Schatten van Florence'

MIDDELHARNIS – Op zaterdag 10 februari is er in de bibliotheek van Middelharnis een lezing over 'Schatten van Florence'.

Een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid schilder- en beeldhouwkunst en architectuur. We 'wandelen' door de stad waar vele grote kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci aan verbonden waren in de 15e en 16e eeuw, de periode van de renaissance. Onderdelen: Palazzo Vecchio, het gouvernementele centrum, rijkelijk gedecoreerd met o.a. fresco's van Vasari. De Galleria dei Lanzi, waar meerdere beroemde beelden staan met ieder een eigen verhaal. Enkele topstukken van de Galleria degli Uffizi, het voormalige paleis van de familie De 'Medici. De kathedraal Santa Maria del Fiore met de koepel van Brunelleschi.
De lezing wordt gegeven door Esther Kranendonk, docent kunstgeschiedenis, in het kader van de KunstReis naar Florence van 15-20 april 2018. www.kunstreis.eu en begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur.
Na afloop is er gelegenheid tot vragen stellen over deze reis en mogelijkheid tot aanmelden voor de reis. U bent ook welkom als u niet meegaat met de Kunstreis. Aanmelden bij de bibliotheek van Middelharnis ook digitaal of via info@kunstreis.eu, kosten € 2,50.

Vrijdag in de krant

Bijlage: 65 jaar na de Ramp
Kanttekeningen bij nieuwe natuur Noordrand