info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

21 juni 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 21 juni 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

450.000 palingen in Grevelingen losgelaten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tientallen meeuwen en een enkele aalscholver kregen vrijdagochtend 17 juni op de Grevelingen een heerlijke lunch voorgeschoteld. Het was niet de bedoeling, want de jonge palingen waren niet te water gelaten om als vogelvoer te dienen, maar om de palingstand te verbeteren. Wat de vogels als delicatesse uit het water haalden was echter maar een klein percentage van de enorme hoeveelheid losgelaten palingen: 450.000 in totaal.

Door Kees van Rixoort

De palingstand kan wel een oppepper gebruiken. Door verschillende oorzaken is het aantal palingen de laatste decennia teruggelopen. Bijvoorbeeld door de aalscholver, die een kilo vis per dag naar binnen werkt. Vervuiling, door onder andere dioxines, is ook een oorzaak van de verminderde populatie. Daarnaast kunnen veranderingen in de natuur en het klimaat een rol spelen. Maar de belangrijkste oorzaak is dat de kusten op grote schaal gesloten zijn. De oudere paling kan de zee niet op en de jongere paling kan door de kustbarrières de binnenwateren niet bereiken. De migratie, die in het leven van de paling zo'n belangrijke rol speelt, is dus verstoord.
In Europees verband is afgesproken om daar wat aan te doen en de palingstand te verbeteren. Landen hebben de verplichting om met enige regelmaat jonge aal uit te zetten in zoet water. In Nederland gebeurt dat in de Grevelingen, maar ook in de Friese meren, de randmeren bij Flevoland, het Markermeer, het Veerse Meer, de Braakman en de Otheense Kreek. En het werkt. Vanaf 2010 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten een duidelijke stijging zien. Ook in het seizoen 2015-2016 zijn ze weer in grote aantallen aangetroffen.

Lees verder op pagina 3

Staatssecretaris bezoekt vissers

Van Dam maakt zich klaar om de 'prikkels' bij het pulsvissen te voelen. Johan Baaij (links) en Johan van Nieuwenhuijzen (rechts) volgen de proef.

STELLENDAM - Als onderdeel van zijn werkbezoek aan de Nederlandse visserijsector was staatssecretaris Van Dam maandagmiddag korte tijd in de Stellendamse buitenhaven. De bewindsman kreeg in het Innovatie- en Informatiecentrum Zuidwest Nederland een rondleiding en informatie.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

In dit unieke centrum worden aan de visserijsector faciliteiten geboden om met testen in te spelen op nieuwe technieken. Het centrum in Stellendam, exploitant United Fish Auctions met beheerder Johan Baaij, is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese visserijfonds en de Stichting Verduurzaming Visserij Voordelta. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt de verduurzaming van de Nederlandse visserijsector met voorlichting, fondsen en regelgeving.
De staatssecretaris begon zijn werkbezoek maandag in Scheveningen. Hier kreeg hij informatie aan boord van het hightech-vissersschip MDV 1 Immanuel. Met dit schip wordt voornamelijk schol en tong gevangen. Dit met duurzame pulstechniek en met innovatieve visnetten. Een voortzetting van het werkbezoek juist in Stellendam in het Innovatie- en Informatiecentrum was dan ook passend in het thema van het dagbezoek: "Verse, gezonde en duurzame vis op het bord van de consument door de inzet van innovatieve vangsttechnieken op zee".

Ontvangst

Algemeen directeur Johan van Nieuwenhuijzen (UFA en Visafslag) begeleidde het gezelschap. Tijdens een korte meeting werd de belangrijke insteek op het gebied van innovatie die in Stellendam kan worden getest besproken en later in het centrum gepresenteerd. De staatssecretaris voelde eventjes 'de elektrische prikkels' die bij het pulsvissen worden ingezet en liet zich vervolgens informeren over de verschillende aangepaste netten die worden gebruikt. Natuurlijk moest ook het waterbassin worden bekeken waar Johan Baaij - vanuit de controlekamer - de experimenten voor aangepaste netten demonstreerde. Een werkbezoek omvat veel onderdelen en dus is timing geboden. Met de reddingsboot bracht Eric Rodenhuis als afronding het gezelschap vanuit de Stellendamse haven naar de Eurokotter SCH 45 op zee. Dit schip heeft ook pulstechniek voor duurzame visserij.

2 / 24

Agenda

Dinsdag 21 juni

MIDDELHARNIS – Vergadering van de WMO Adviesraad, met aandacht voor de Participatiewet. Vanaf 19.00 uur in het Rondeel.

Woensdag 22 juni

ACHTHUIZEN – Bingomiddag Zonnebloem. 14.00 uur in 't Buurthuus aan de Kloosterstraat.

Donderdag 23 juni

GOEDEREEDE – Verenigingsgebouw Oostdam. Elke vierde donderdag van de maand Goeree Creatief. Een ieder is welkom met een eigen werkstuk, breien, haken of ander handwerk. De deuren van Oostdam staan open van 19.00 uur tot 22.00 uur.

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
OUDDORP – Donderdagavond-orgelconcerten in de Dorpskerk, Weststraat 2. 19.00 uur. Concert voor kinderen van de basisschool. Organist Jan Bezuijen.

Vrijdag 24 juni

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Zaterdag 25 juni

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Symposium over hondenwelzijn, vanaf 10.00 uur in Fort Prins Frederik. De toegang bedraagt € 5,-. Kijk voor meer informatie op www.wakiyan.nl.
OUDDORP – Zomerzangavond Chr. Ouddorps Mannenkoor. Vanaf 19.30 uur in de loods van Bloemhandel Klepper, Oudelandseweg 27 in Ouddorp.
MIDDELHARNIS – Rommelmarkt in de Marijkestraat, van 9.00 tot 15.00 uur.
MIDDELHARNIS – Tabletcafé in de bibliotheek van Middelharnis, van 13.30 tot 15.30 uur.
NIEUWE-TONGE - Rommelmarkt/snuffelmarkt Nieuwe-Tonge. Hervormd Centrum Elim, Zuiddijk 19. Van 9.00 tot 14.30 uur.

Dinsdag 28 juni

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: High Tea workshop, o.l.v. Erica Groenendijk en Jeanette Kastelein. www.deboeigo.nl

Donderdag 30 juni

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 1 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Zomerseizoen Diektuun geopend

MIDDELHARNIS – De prachtige moestuin achter het Diekhuus ligt er in volle glorie bij. Van sommige planten kan al geoogst worden, anderen staan mooi in bloei. Reden genoeg voor de medewerkers en vrijwilligers, die er bijna dagelijks aan het werk zijn, om het nieuwe zomerseizoen feestelijk te openen. Dit gebeurde vorige week woensdag. Maar er was nog een reden voor een feestje. Afgelopen winter werd een oude kas gedoneerd en die is inmiddels tot in de puntjes opgeknapt en ter plekke opgebouwd. Ook deze werd woensdagmiddag officieel geopend.

Door Mirjam Terhoeve

Onder een heerlijk zonnetje en in een gemoedelijke sfeer waren alle betrokkenen bijeengekomen voor de feestelijke gebeurtenissen. De BBQ stond aan en er klonk vrolijk tromgeroffel. Vrijwilliger Tim Grinwis luidde het nieuwe zomerseizoen in. "Het is bijna zonnewende", sprak hij, "oftewel de langste dag en dat zien wij als een mooie gelegenheid om het nieuwe seizoen te openen". Grinwis prees vooral de inzet van de medewerkers, die de oude kas nieuw leven hadden ingeblazen. "Vorig jaar was het één bonk schroot en kijk eens, wat het is geworden. Een prachtige kas met zelfs een beregeningssysteem erin verwerkt. Alle lof aan de jongens, die hier heel hard aan gewerkt hebben en desondanks altijd weer lachend naar huis gingen". Hierna nodigde hij Tim en Thomas uit om namens de medewerkers symbolisch het lint van de kas door te knippen.

Afscheid nemen

Toch was het niet alleen maar vreugde deze middag, want tot spijt van vele medewerkers en vrijwilligers werd er ook afscheid genomen van initiatiefnemer en motivator Arie-Jan Prins. Arie-Jan nam ruim vier jaar geleden het initiatief tot het oprichten van de Diektuun, wat een samenwerkingsproject is van Pameijer en de Stichting ZIJN. Nu zijn taak is voltooid, start hij met een nieuw project op het eiland. Als dank voor zijn inzet mocht hij een prachtig schilderij van Jaap Reedijk in ontvangst nemen. Een gebaar, waarvan hij duidelijk erg onder de indruk was.

Voor de voedselbank

Toch is hij vooral blij dat het project zo goed is geslaagd en dat het wordt voortgezet. "De Diektuun kent eigenlijk alleen maar winnaars", vertelt hij. "Er zijn heel veel mensen en instanties bij betrokken. Zo is het een mooie dagbesteding voor mensen van Pameijer, die moeite hebben om op de reguliere arbeidsmarkt mee te kunnen. Deze kwetsbare groep mensen kan hier niet alleen werkervaring opdoen, maar ook leren ze om verantwoording te nemen en zichzelf te ontplooien. En dat alles op een veilige werkplek. Bovendien heeft de Diektuun een open karakter, het staat middenin de maatschappij. Immers, niet alleen Pameijer is hierbij betrokken, maar de Diektuun wordt ook bezocht door buurtbewoners, leerlingen van basisschool Groen van Prinsterer, Stichting ZIJN en 'Goed voor Goed'. Daarbij kweken mensen van Zuidwester de plantjes op, zodat die meteen de grond in kunnen en de oogst is weer voor de Voedselbank. Zo zie je maar, dat heel veel mensen plezier kunnen hebben en samenkomen binnen zo'n relatief klein project. Ik ben dan ook erg blij dat het allemaal gelukt is, want uiteraard is er in het begin, zoals bij alles, wat sceptisch tegenaan gekeken".
"Wat ik vooral leuk vind, is dat de hele tuin met een gesloten beurs is ontstaan", zegt Arie-Jan tot slot. "De kas is geschonken door mensen die ervan af wilden. We kregen oud gereedschap van 'Goed voor Goed', wat we vervolgens hebben opgeknapt. Er werden door particulieren straatstenen geschonken, waarmee een mooi levensgroot dambord is gemaakt, enzovoort. Op deze manier zijn mooie samenwerkingen ontstaan, maar vooral ook heel veel fijne vriendschappen en daarom ben ik blij dat het door zal gaan. Zeker met de hulp van Henk Ariese en Tim Grinwis, zal het helemaal goedkomen. En ikzelf zal beslist nog regelmatig even langsgaan om een kijkje te nemen".
De Diektuun is geopend voor bezoekers op maandag, woensdag en donderdag. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Diektuun.

Open Schuur bij Houweling Meubelen

OUDE-TONGE - Aanstaande zaterdag, 25 juni, wordt er weer Open Schuur gehouden bij Houweling Meubelen.

Van 10.00 tot 16.00 uur kan men zonder afspraak terecht in de loods aan de Langeweg 41a. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, enz. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Ook bij Ouddorp paling uitgezet

Vervolg van pagina 1

De 450.000 jonge palingen die vrijdag met behulp van de Bru 20 van schipper Jaap Muller zijn uitgezet in de Grevelingen, zijn zogenaamde pootalen. Ze zijn hun leven als glasaal begonnen in de Sargassozee (Bermudadriehoek) en hebben een tocht van ongeveer 6.000 kilometer naar de Europese kust achter de rug. Daar, waar ze dus niet verder kunnen omdat veel kusten afgesloten zijn, zijn ze opgevist. Vervolgens zijn de jonge palingen naar een kwekerij in Brabant gebracht, waar ze enkele maanden groter en sterker zijn geworden.

Vanuit Brabant kwam een vrachtwagen vol van deze aal vrijdagmorgen aan in de haven van Bruinisse. Daar volgde eerst het tellen, wegen en beoordelen van de visjes. Daarna werden ze aan boord van de Bru 20 gebracht, die vervolgens het ruime sop koos. De zoon van schipper Muller kieperde de alen midden op de Grevelingen overboord. Wat de meeuwen algauw in de gaten hadden…
Wanneer de alen tot volwassen palingen zijn uitgegroeid, zogenoemde schieralen, kunnen ze vanuit de Grevelingen vrijuit via de zee naar de Atlantische Oceaan zwemmen. In de Sargassozee, waar ze hun leven ooit begonnen, zorgen ze dan voor nageslacht.

OD 14 en OD 16

Het uitzetten van de paling is in handen van het ministerie van Economische Zaken. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. Ook het Paling Fonds zorgt voor financiering. De coördinatie van het uitzetten is een taak van Stichting Dupan (Duurzame Palingsector Nederland). In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. Vrijdagmiddag volgde vanuit de haven van Ouddorp de uitzet van nog een hoeveelheid pootaal. Hier gebeurde dat met behulp van de OD 14 en OD 16.

Bamboe fiets trekt aandacht op D'n Diek!

Corrie de Wolf (l.) en Ineke Beukers showen 'hun' bamboe fiets, die momenteel in de Wereldwinkel te zien en te koop is. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Heel wat mensen die langs de etalageruit van de Wereldwinkel in Middelharnis lopen en van plan waren gewoon voorbij te stappen, blijven momenteel plotseling staan, of doen zelfs een paar passen terug om toch even goed te kijken… Ja, inderdaad: een bamboe racefiets! Nooit eerder gezien…En hij is nog te koop ook!

Door Hans Villerius

In het kader van het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee had Ondernemersvereniging Middelharnis gevraagd of de winkeliers op D'n Diek hun etalages wilden voorzien van een NK gerelateerde aankleding. Het bestuur van de Wereldwinkel wist dat er in Leiden een ondernemer is die bamboefietsen vervaardigt en zou het een uitstekend idee vinden om zo'n fiets in de etalage te zetten. En dat kregen ze voor elkaar. Omdat de Leidenaar momenteel met een schouderblessure kampt, vond hij het prima als zijn bamboe privé-fiets tijdelijk de winkelpui van Middelharnis' Wereldwinkel zou sieren. Zodoende staat 'ie daar nu. En hij is nog mooi ook. Een bijzondere en zelfs charmante verschijning, zo'n bamboe tweewieler. Nee, niet de hele fiets is van bamboe maar alleen het frame, dat volgens de website van de Leidse fietsenbouwer door het gebruikte bamboe niet alleen stijf is, maar zelfs ook sterker dan staal. Bamboe is het natuurlijke carbon, zo meldt de site, ze kunnen beslist tegen een stootje en door de dempende eigenschappen van bamboe rijden deze fietsen – die bovendien vederlicht zijn – heerlijk comfortabel. Ook diverse fietsaccessoires, zoals helmen en bagagedragers, zijn in bamboe verkrijgbaar. De frames worden in Ghana en Oeganda handgemaakt, terwijl de fietsen in Leiden worden afgemonteerd met kwaliteitsonderdelen en roestvrijstalen montagemiddelen. "Het is de enige eerlijke fiets van Nederland", zeggen Corrie de Wolf en Ineke Beukers, die beide al jarenlang bij Wereldwinkel Goeree-Overflakkee betrokken zijn.

Fair

"Bij het samenstellen en inkopen van ons assortiment richten we ons op een faire benadering van producenten in de derde wereld, die leveringscontracten voor langere duur krijgen, met zo min mogelijk tussenhandel", lichten Corrie en Ineke toe. "Zestig procent van het Wereldwinkel assortiment bestaat uit Fairtrade. De overige veertig procent niet, maar die is wel gelieerd aan duurzaamheid – ecologisch of biologisch – en aan medemenselijkheid, dus waar met het product een eerlijk loon wordt verdiend in het land van herkomst en altijd met het toezicht dat er geen sprake is van kinderarbeid."

Niet alternatief

De dames benadrukken dat het assortiment dat op deze manier wordt samengesteld niet als 'oosters' te bestempelen valt. "De producten komen uit allerlei windstreken en verscheidene worden zelfs in Nederland ontworpen, waarna ze – afgestemd op de westerse markt – met toewijding worden geproduceerd in derdewereldlanden. Dus geen alternatieve producten of iets dergelijks, integendeel!"
Allerlei gebruiksvoorwerpen, woondecoratie, sieraden, voedingsmiddelen, e.d., het is allemaal in de Wereldwinkel te vinden. "De doppers die we hebben, zijn momenteel razend populair. Ze zijn van een soort plastic, maar zonder bpa's erin, zodat ze afbreekbaar zijn en bijdragen aan minder plasticafval. Bovendien komt een deel van de verkoopopbrengst ten goede aan het realiseren van waterputten in Nepal. Daarnaast hebben we momenteel kleurige gebloemde dubbele fietstassen in de aanbieding, vervaardigd van gerecyclede mestzakken uit Vietnam. Van twintig voor tien euro. En niet te vergeten: wij verzorgen ook kerstpakketten, met uiteenlopende samenstellingen."

Leerbedrijf

De Wereldwinkel is gevestigd in een fraai nieuw winkelpand: Zandpad 134. Dit werd mogelijk door de samenwerking die tot stand kwam met de Prins Maurits Scholengemeenschap te Middelharnis, voor wie de Wereldwinkel leerbedrijf is. Doordeweeks zijn er dan ook leerlingen van de school werkzaam, om beroepsvaardigheden op te doen.

Op zoek naar…

Het bestuur van de Wereldwinkel is momenteel op zoek naar een nieuwe voorzitter. Maar zeker ook naar vrijwilligers, vooral voor de zaterdag. "We hebben nog zoveel ideeën om uit te voeren, maar als we niet meer vrijwilligers hebben, komt daar gewoon niets van...", zeggen Corrie en Ineke. Wie interesse heeft kan contact opnemen met Ineke Beukers, vrijwilligerscoördinator, e-mail: ineke.beukers@online.nl. En wie meer wil weten over de Wereldwinkel kan kijken op http://www.goereeoverflakkee.wereldwinkels.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De 10e Schout & Schepenen race is op een natte en winderige Krabbenkreek gewonnen door de gemeente Goeree-Overflakkee. Uit handen van de commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman, ontving burgemeester Ada-Grootenboer-Dubbelman de trofee. De gemeente Goeree-Overflakkee was tweemaal tweede tijdens voorgaande edities, maar won dit jaar de trofee met veel overtuiging. Schipper Joost Poelmann stuurde zijn Schokker 'Snoeshaan' behendig door het deelnemersveld en zette de snelste tijd neer. Uniek dit jaar is dat de gehele top 3 van winnende gemeenten, vrouwelijke burgemeesters heeft.

De ochtend van de Schout & Schepenen race stond traditiegetrouw in het teken van Hét Palaver. Een zaal met zo'n 160 bestuurders, watersportvertegenwoordigers en andere relevante stakeholders werd bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de watersportsector door Rob Vrolijks, watersportconsultant. De watersportmarkt vergrijst. Naast traditionele jachthavens ontwikkelt de sector zich met andere vormen van watersport, andere vormen van verblijfsrecreatie en natuurbeleving. Aan gemeentebesturen in het Deltagebied de schone taak om buiten de bestaande kaders te denken. Wonen, recreëren, watersport, natuurbeleving en waterbeheer worden meer en meer op innovatieve manieren geïntegreerd. Bij het maken van plannen en regels moet daar meer rekening mee worden gehouden. Een mooi voorbeeld van een nieuw type jachthaven waarbij samenwerking is tussen waterschap, gemeente en privaat bedrijfsleven, is het project Yacht@Cadzand-Bad in Sluis.

Stefan Coppers

Keynote spreker op Hét Palaver was Stefan Coppers, de onboard reporter van de Brunel tijdens de Volvo Ocean Race 2014-2015. In zijn soms overdonderende presentatie nam hij de aanwezigen mee in de wereld van het topzeilen. Afzien, pijn, zeeziekte, ongemak, maar ook kameraadschap, adrenaline, schoonheid en energie. Voor velen een weergaloos inspirerend verhaal. In de middag nam Stefan de 50 kinderen in het kinderprogramma van de dag ook mee in zijn verhaal.

De race

De wedstrijd bestond dit jaar uit 15 deelnemende gemeenten, verdeeld over 17 historische platbodems, zoals Hengsten, Schokkers, Boeiers, Schouwen en Hoogaarsen. Vanwege het lustrum van de race werd het startschot gegeven door de drie provincies gezamenlijk: commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman, commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en gedeputeerde en eerste loco voor de commissaris van de Koning in Noord-Brabant Bert Pauli. De drie heren deden ook de prijsuitreiking na afloop. De 10e plaats: de gemeente Steenbergen op de Hengst TH49 van schipper Cor Gravemaker werd geëerd ter gelegenheid van de 10e editie van het evenement. Als derde eindigde de gemeente Hellevoetsluis, die voer op de Hoogaars Swarte Paerel van schipper Danker Rijk en als tweede finishte de gemeente Sluis op de Schokker Droncke-oort van schipper Dirk van Duivendijk.

Organisatie

De organisatie van de Schout & Schepenen race is in handen van de Stichting Schout & Schepenen race en Watersportvereniging Sint-Annaland, daarbij ondersteund door diverse participanten: provincie Noord-Brabant, provincie Zeeland en de provincie Zuid-Holland, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen REWIN en NV Economische Impuls Zeeland, Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, Rijkswaterstaat/Deltaroute, Robbe financieel Raadgevers, KWS Infra en Mariteam Shipyard. Gemeente Tholen is host gemeente, Steenbergen, Drimmelen en Goeree-Overflakkee co-host gemeenten. Verder werd deze dag mogelijk gemaakt door Waterrecreatie Nederland, Van Dantzig Communicatiepartners en de vele vrijwilligers van WSV Sint-Annaland.

'Ieder kind is anders'

GOEREE-OVERFLAKKEE - In drie bijeenkomsten voor de ouders van de peuterspeelzalen van Stichting ZIJN op Goeree-Overflakkee is er recent gesproken over de opvoeding en ontwikkeling van peuters. Opvoeden is niet altijd even makkelijk. Uit een eerder afgenomen tevredenheidsonderzoek van Stichting ZIJN bleek dat ouders behoefte hadden aan praktische informatie. De jeugdverpleegkundigen van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) hebben ouders tips en adviezen gegeven.

Een ouder gaf aan: 'Het is fijn om je verhaal te delen en te weten dat je niet de enige ouder bent die soms tegen dingen aan loopt'. Ouders konden in centraal overleg met hun vragen en/of twijfels terecht bij de jeugdverpleegkundigen. Ze kregen praktische tips gekoppeld aan de ontwikkeling van een peuter. Er is gesproken over: grenzen stellen, omgaan met driftbuien, positief opvoeden, straffen en belonen, bijtgedrag, angsten en zindelijk worden. De conclusie van de thema-avonden is dan ook: Ieder kind is anders en mag zijn wie hij of zij is. Het sturen, ondersteunen en stimuleren van de ontwikkeling blijft maatwerk. Wat bij het ene kind werkt, hoeft niet bij het andere kind te werken. De jeugdverpleegkundigen geven dan ook aan de opvoedtips te gebruiken, maar kijk wat bij de peuter past. Voor vragen over de opvoeding en ontwikkeling van peuters kan er contact worden opgenomen met Stichting ZIJN, via telefoon: (0187) 482400, of e-mail: info@zijngo.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 27 juni a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DIRKSLAND

Bingo SVIK

Donderdag 23 juni is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Marathonbingo

Zaterdag 12 juli is er een Marathonbingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Koffieochtend 't Reginahof

Op dinsdag 28 juni staat de deur weer open bij 't Reginahof. U kunt daar, onder het genot van een kopje koffie, een gezellig praatje maken of met elkaar een spel spelen. Ook is het mogelijk om, in overleg, iets creatiefs te doen. Een ieder kan vrijblijvend binnenlopen. Bij mooi weer wordt er koffie gedronken op het terras. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. 't Reginahof is van 10.00 tot 12.00 uur geopend.

MIDDELHARNIS

Repair Café Middelharnis

Zaterdag 2 juli is er weer Repair Café in de kringloopwinkel Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49, op het industrieterrein te Middelharnis.

Inleveren spullen rommelmarkt

Op de zaterdagen 25 juni en 2 juli 2016 is er weer de mogelijkheid voor het inleveren van spullen voor de rommelmarkt. Dit kan in de schuur die geopend is van 9.00 tot 11.30 uur, welke u kunt vinden op de boerderij in de Van Pallandt polder te Middelharnis. Verder is er elke 1e zaterdag van de maand de mogelijkheid uw rommelmarktspullen in te leveren. Als u niet in de gelegenheid bent om de spullen te komen brengen, dan kunt u voor het ophalen contact opnemen met: 0187-680755 Martin Meijer, of: 487124. Komende vanaf de Zuidelijke Randweg in Middelharnis richting het industrieterrein gaat u bij de rotonde rechtdoor en rijdt u op de Industrieweg. Volg deze tot aan het einde en dan gaat u rechtsaf en volgt u de borden richting de Jonge Spartanen. Blijf rechtdoor rijden en aan het einde van de weg kan u niet anders dan linksaf. Volg deze weg en u rijdt vanzelf de boerderij op. Het is een een activiteit van de Restauratie- en Activiteiten Commissie van de Hersteld Hervormde Gemeente.

OUDDORP

Opbrengst collecte epilepsiebestrijding

De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Ouddorp € 1.479,12 opgebracht. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Hebt u de collectant gemist? Maak dan een bijdrage over op giro 222111 (IBAN: NL83 INGB 0000 2221 11) ten name van het Epilepsiefonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van € 2,–). Het Epilepsiefonds bedankt alle collectevrijwilligers en iedereen die heeft gegeven aan de collectant.

Rommelmarkt

Vanwege de grote hoeveelheid spullen wordt er donderdag 23 juni rommelmarkt gehouden aan de Marijkeweg 1 van 9.00 tot 14.00 uur.

GOEDEREEDE

Zaterdag Goede Doelen Fair

Van een mini rommelmarkt, wenskaarten, vers gebakken vis tot tuinplanten en verse groente en fruit, patat met snacks tot eigengemaakte advocaat, zelfgebakken koekjes en arretjescake. Dit en meer is allemaal te vinden op de Goede Doelen Fair, die op zaterdag 25 juni aanstaande wordt georganiseerd bij Theetuin De Halve Maan aan de Oostdijkseweg 19 in Goedereede van 9.30 uur tot 16.00 uur. Op het gezellige terras in de prachtige tuin wordt bovendien koffie, thee en fris geserveerd met diverse soorten eigen gemaakte taart. Voor de kinderen is er een springkussen en een grabbelton. Parkeren kan in de buurt en wordt aangegeven door parkeerwachters en borden. Indien mogelijk wordt aangeraden op de fiets te komen. Opbrengsten zullen ten goede komen van de Stichting Open Doors, die wereldwijd vervolgde christenen steunt, Hospice Calando en de Kerkvoogdij Hersteld Hervormde Gemeente te Goedereede.

Goeree Creatief

Elke vierde donderdag van de maand is er in verenigingsgebouw Oostdam een avond onder de naam Goeree Creatief. Een ieder is van harte welkom op donderdag 23 juni met een eigen werkstuk, breien, haken of ander handwerk. De deuren van Oostdam staan open van 19.00 tot 22.00 uur.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Inloophuis De Boei

Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. De volgende inloop staat gepland voor dinsdag 28 juni. Deze keer is men te gast bij Erica Groenendijk van de Snoeperij/Het Kabinet, Straatdijk 2 te Dirksland. Er wordt een workshop High Tea aangeboden. De start is om 11.00 uur en het einde rond 15.00 uur. Opgave voor deze workshop kan via het emailadres jantinedeboei@gmail.com. Graag mogelijke dieetwensen bij opgave vermelden.
Deze inloopdag is tevens de laatste inloop van dit seizoen, want in juli en augustus is er een zomerstop. Op 13 september gaan de deuren van het inloophuis weer open. Voor vragen en informatie over Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is te vinden op de website www.deboeigo.nl of de Facebookpagina www.facebook.com/deboeigo.

Rotterdam Lied Duo in De Overkant

Nicole Jordan (Trinidad) en Celia García-García (Spanje) vormen sinds 2011 het Rotterdams Lied Duo. Ze hebben talloze concerten gegeven met niet alleen liederen, zoals hun naam laat denken, maar ook de mooiste opera aria's, van Mozart tot Gershwin en van Schubert tot Barber.
Nicole Jordan, geboren in Trinidad en opgegroeid in Canada, is behalve uitvoerend zangeres ook artistiek directrice van The Alchemy Ensemble. Ze heeft met allerlei ensembles opgetreden, o.a. The Harp Consort en Concerto Copenhagen. In 2012-13 was ze 'visiting artist' aan de Universiteit van Trinidad & Tobago. Tevens heeft zij muziek-psychologie gestudeerd en heeft hierover lezingen gegeven in vele landen. Ook heeft zij dit vak onderwezen aan het Rotterdamse Codarts Conservatorium.
Pianiste Celia García-García, geboren in Spanje en sinds 2004 woonachtig in Nederland is gespecialiseerd in kamermuziek en zangbegeleiding. Zij speelt vaak ad hoc bij meerdere ensembles, naast haar vaste ensembles waarmee ze regelmatig in Nederland en Spanje optreedt. Ook heeft ze ruime ervaring in orkestspel (Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, Holland Symfonia). Tevens begeleidt zij balletlessen en is ze programmeur van het Romantisch Weekend in de Keukenhof en van de Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam.
Deze heel bijzondere avond in De Overkant is op donderdag 14 juli. Kaarten kosten € 15,00 en zijn te reserveren via VVV kantoor Ouddorp, telefoon: 0187-681789. Kaarten zijn inclusief koffie of thee vóór, en een glas wijn ná het concert. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp is dan open vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Zomermarkt-rommelmarkt

Bij Elim aan de Zuiddijk 19 wordt zaterdag 25 juni weer de zomermarkt-rommelmarkt gehouden. De markt is open van 9.00 tot 14.30 uur. Zoekt u nog iets voor in de tuin? We hebben een partij buxus haagjes en diverse andere tuinplanten in de aanbieding. En natuurlijk is er ook allerlei lekkers en heel veel andere spullen te verkrijgen.

OOLTGENSPLAAT

Afsluiting 55+ seizoen

Nu de zomer weer voor de deur staat, wil de plaatselijke commissie Ooltgensplaat van Stichting ZIJN op 8 juli een gezellige barbecue houden voor alle 55-plussers van Ooltgensplaat. Er zal ook een verloting worden gehouden. U bent welkom op vrijdag 8 juli a.s., aanvang 16.00 uur, in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Kosten € 12,50. Opgeven voor 6 juli bij Ati Verwoerd: 06-40701181.

SOMMELSDIJK

Uitvoering Balletstudio

Op zaterdag 25 juni in De Staver te Sommelsdijk vindt een wervelend optreden plaats, dat wordt uitgevoerd door de leerlingen van Balletstudio Marina Bykova. Sinds twee jaar geeft Marina Bykova ballet- en danslessen op Goeree-Overflakkee. "Ik heb dit optreden 'Welkom' genoemd, omdat ik me heel welkom op dit eiland voel". De lessen worden in Dirksland en Sommelsdijk geven. De voorstelling begint op zaterdag 25 juni om 14.00 uur. Toegang is gratis! Voor meer informatie: 06-47578856, info@marinabykova.nl of www.marinabykova.nl.

Zwem4daagse in De Staver

In de week van maandag 27 juni t/m donderdag 30 juni organiseert zwemclub De Schotejil de jaarlijkse Avondzwem4daagse. 4 avonden zwemmen de deelnemers tussen 18.00 en 20.00 uur een afstand van 250 meter (10 banen), 500 meter (20 banen) of 1 kilometer (40 banen) in zwembad De Staver. Deze afstanden hoeven niet zonder pauze te worden afgelegd, maar tussendoor het water verlaten is niet toegestaan. Nieuw is dit jaar dat ook kinderen die nog (net) geen zwemdiploma hebben mogen meedoen onder begeleiding van een ervaren volwassen begeleider. De kosten voor 4 avonden zwemplezier bedragen € 2,50 voor leden van De Schotejil en € 5,00 als je (nog) geen lid bent van De Schotejil. Betalen kan op maandagavond vanaf 17.45 uur in de hal van zwembad De Staver. Voorinschrijven kan door een email te sturen naar: schotejil1972@hotmail.com. Voor alle deelnemers ligt een mooie medaille klaar en deelnemers die (nog) geen lid van De Schotejil zijn, ontvangen een goodiebag met leuke verrassingen, waaronder een gratis vrijzwemkaartje van De Staver. Iedereen is welkom, dus niet alleen kinderen, maar ook vaders, moeders, opa's en oma's mogen meedoen.

STELLENDAM

Visverkoop

De Hollandse Nieuwe zijn weer aan wal. Daarom organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam op zaterdag 25 juni de jaarlijkse haring- en visverkoopactiviteit. Deze verkoop vindt plaats op het Oranjeplein in Stellendam van 8.00 tot 14.00 uur.

Camping De Vlugtheuvel schenkt acht skelters aan Zuidwester

Marlies en Mark van der Vlugt overhandigen acht skelters aan Marina Koese.

MIDDELHARNIS - Cliënten van Zuidwester die op het terrein Hernesseroord wonen, werden vrijdagmiddag 17 juni verrast. Er werden namelijk acht skelters afgeleverd op Hernesseroord. De skelters zijn geschonken door camping De Vlugtheuvel in Stellendam. Marlies en Mark van der Vlugt overhandigden de acht skelters aan Marina Koese, zorgmanager bij Zuidwester.

Marlies: "Als onderneming zijn we al jaren bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook de menselijke kant. Hernesseroord is een prachtige locatie van Zuidwester op Goeree-Overflakkee, waar we graag een bijdrage aan willen geven. We hopen dan ook dat de bewoners heel veel plezier aan de skelters gaan beleven".

Ontzettend leuk

"We zijn hier ontzettend blij mee", vertelt Marina. "Er zijn veel cliënten die niet in staat zijn om te fietsen, maar wel goed op een skelter kunnen rijden of die dat gewoon ontzettend leuk vinden. We stimuleren onze cliënten om wanneer mogelijk lekker naar buiten te gaan en te bewegen. De schenking van deze skelters maakt dit alleen maar leuker en makkelijker. We zijn camping De Vlugtheuvel dan ook ontzettend dankbaar!"

Rode Kruis dagboottocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Rode Kruis, afdeling Goeree e.o./west, organiseert op dinsdag 28 juni opnieuw een dagboottocht voor senioren vanaf 60 jaar in de kernen en buurtschappen van Ouddorp, Goedereede, Stellendam, Melissant, Dirksland en Herkingen.

De opstapplaats is aan de binnenhaven van Stellendam bij de steiger van Rijkswaterstaat. De boot is toegankelijk voor rolstoelen en andere hulp-loopmiddelen. Inschepen vanaf 8.30 tot 9.15 uur. Om 9.30 uur vertrekt de boot.

Aan boord krijgt u koffie en thee, tussen de middag een heerlijke lunch en na het diner, om ± 20.30 uur, zal de boot weer aanmeren in Stellendam. De eigen bijdrage voor deze bootreis is € 75,00 per deelnemer. Dit graag contant aan boord betalen.
De vaartocht gaat over het Haringvliet, Vuile Gat naar de Volkeraksluizen, Willemstad, Volkerak, langs Ooltgensplaat, Oude-Tonge, richting Krammersluizen.
Vervoer van en naar de haven van Stellendam dient u zelf te verzorgen. Heeft u geen vervoer, geef dit dan aan ons door, dan wordt dit geregeld.
Voor deze bootreis krijgt u geen persoonlijke uitnodiging meer, zoals u gewend was, van het Rode Kruis.

Hoe kunt u zich aanmelden:

Via de telefoon: tussen 19.00 en 21.00 uur. 0187-683608, bij fam. Pikaart, Via de email: kees.pikaart@gmail.com. Via de post: Rode Kruis Goeree e.o., Postbus 1, 3253 ZG Ouddorp.

De volgende gegevens moeten dan worden gemeld: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, huisarts.

Graag ook vermelden of u vervoer nodig heeft, of u gebruik maakt van een elektrische rolstoel, duwrolstoel, rollator of stok en of u een dieet heeft (i.v.m. het eten).

Zendingsavond Bonisa zending

MIDDELHARNIS - Voor uw agenda: op dinsdag 13 september zal er een zendingsavond worden gehouden ten bate van de de Bonisa zending. Aan de hand van foto's zullen Peter en Wilma van Heiningen van Bonisa zending vertellen over hun recente reis naar diverse zendingsprojecten in China. "Het werk van de HEERE mag doorgaan en ook wij mogen ons hierdoor laten bemoedigen en betrokken zijn op dit zendingswerk", aldus Peter en Wilma. Tevens zal er een verkooptafel zijn waar u zendingsboeken, kaarten, Chinees handwerk, etc. kunt kopen. De avond wordt gehouden in 'De Hoeksteen' aan de Ring in Middelharnis en begint om 19.30 uur.

Aapjes te koop voor het Sophia Kinderziekenhuis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Heeft u ze al gezien? Op verschillende locaties op het eiland zijn deze knuffelaapjes te koop. Een leuk cadeau voor kleine kinderen. De knuffels zijn een actie om geld in te zamelen voor het Sophia Kinderziekenhuis. Dat is voor de tweede keer op rij het goede doel van de Omloop. Dit jaar is het wandelevenement op 19 en 20 augustus. De apen zijn te koop voor € 9,95, de volledige opbrengst is bestemd voor het goede doel.

Verkooppunten Middelharnis

In Middelharnis zijn de aapjes te koop in de volgende winkels: Keyzer Schoenen, Sporthuis De Bont, 7Camicie, Bruna, Blue Denim, DA Hisschemöller, Everjeans, LICO kinderkleding.

Kader

Ook knuffels verkopen?

Bedrijven die de knuffels willen verkopen kunnen contact opnemen met de organisatie van de Omloop. Het e-mailadres is secretariaat@omloop.com.

Start van zeer succesvol project Polderzicht

De eerste paal gaat de grond in voor Polderzicht. Foto Wim van Vossen Fotografie

MIDDELHARNIS - Wethouder D.A. Markwat heeft op dinsdag 14 juni, met het slaan van de officiële paal, het startschot gegeven voor de bouw van nieuwbouwproject Polderzicht.

Het betrof de start van een succesvol nieuwbouwproject dat is ontwikkeld door Estate Invest. Al bij de start van de verkoop is bewezen dat het project Polderzicht zeer succesvol is gebleken. Binnen enkele weken waren alle woningen verkocht. Een zeer bijzonder verkoopresultaat.

"De bijzondere combinatie van de ontwerpen van de woningen, de prachtige ligging en de goede prijs/kwaliteit verhouding van de woningen heeft uiteindelijk voor dit goede resultaat gezorgd. Polderzicht bevat 22 ruime en luxueuze twee-onder-een-kapwoningen en een viertal royale tussenwoningen. De woningen zijn uiterst gunstig op de percelen gesitueerd, waarbij alle woningen een ruime en zonnig gelegen tuin (zuidoosten) hebben", aldus Estate Invest.

Feestelijke start

Het slaan van de officiële paal was een feest voor alle genodigden. Estate Invest heeft er een bijzonder moment van gemaakt. Na het officiële gedeelte was er tijd voor de kopers om elkaar beter te leren kennen en gezellig na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De feestelijke handeling was drukbezocht en kopers gaven aan niet te kunnen wachten om hun nieuwe woning te betrekken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over toekomstige nieuwbouwprojecten? Dan kunt u terecht bij Estate Invest via 0187-480400 of raadpleeg onze website www.estateinvest.nl

Geslaagd? Gratis iTheorie bij Stam Autorijschool
(Advertorial)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Geslaagd voor je eindexamen? Stam Autorijschool feliciteert alle geslaagden van harte met hun diploma. Eindelijk ben je klaar met je middelbare schoolopleiding. Maar nu gaat het echte werk beginnen. Het genieten van een welverdiende vakantie hoort daar natuurlijk bij. Daarnaast heb je misschien al een leuke bijbaan gevonden om wat extra geld te verdienen.

In september start waarschijnlijk je vervolgopleiding, of misschien kan je direct aan de slag met werken in combinatie met een aantal dagen in de week naar school. Veel vervolg- of beroepsopleidingen zijn met het openbaar vervoer moeilijk te bereiken en last but not least: je bent lang onderweg... Dan is een rijbewijs erg handig! Binnen no time ben je op de plek waar je zijn moet. Daarnaast vergroot het "in bezit zijn van je rijbewijs" je kansen op een goede baan.
Daarom heeft Stam Autorijschool een leuke actie voor elke leerling die net zijn of haar eindexamen heeft behaald: Gratis iTheorie t.w.v. € 69,95 -. Deze complete online theorieopleiding is gratis in jouw bezit wanneer je kiest om bij Stam Autorijschool je rijopleiding te gaan volgen. Tevens ontvang je ook nog onze gratis rijbewijs app voor je smartphone. Echt handig! Je kan beginnen met het starterspakket van tien uur rijles voor € 395,-
Stam Autorijschool staat garant voor een persoonlijke en deskundige rijopleiding! Meer informatie? Kijk op www.stamautorijschool.nl, mail naar info@stamautorijschool.nl of stuur een app naar 06-53517885 en stap in voor een volgend geslaagd resultaat!

Tot snel!
Bert-Jan & Gabriëlle Stam
GO Stam Autorijschool Dirksland

Eerste editie Zettex bedrijventoernooi

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag vond de eerste editie van het Zettex bedrijventoernooi plaats. Met 16 teams werd gestreden om de felbegeerde titel van dit 7-7 voetbaltoernooi, wat zich afspeelde op de velden van v.v. De Jonge Spartaan, op sportpark Spartacus te Middelharnis. Ondanks de regen, hing er een gezellige, sportieve sfeer. Uiteindelijk ging het team van 'PDS' onder leiding van teamcaptain Christian Hoogzand er met de titel vandoor. Opmerkelijk, aangezien dit team 's morgens al 3 punten in mindering kreeg omdat ze niet compleet waren voor hun eerste wedstrijd. Ook heeft dit team de rest van het toernooi zonder wissels gespeeld, een extra knappe prestatie dus! De 2e plaats ging naar 'Visboerploeg' (captain Pim Grootenboer), gevolgd door Harry's Tuincentrum (captain Dominique van Doorn) op de 3e plaats. Zettex Europe BV - producent van lijmen, kitten, diverse soorten kleefstoffen en reinigers – is gevestigd te Zevenbergen, gem. Moerdijk en sinds een aantal jaren sponsor van de vereniging. Nadat de prijzen werden uitgereikt door Iman Braal, commercieel directeur van Zettex, werd nog even nagenoten met live-artiest C.J. Sunset. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde eerste editie van dit bedrijventoernooi. Via deze weg willen ze dan ook alle spelers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Hopelijk tot volgend jaar. Foto: Iman Braal (Zettex Europe BV) in duel met achterneef Derrick Dubbeld (Multilux Zonwering)

"Een geweldige klus"
Dranghekken plaatsen voor het NK Wielrennen

Het plaatsen van de dranghekken is in volle gang. Uiterst rechts: Arie Reedijk, tweede van links: Elija Belan. 

OUDE-TONGE – Normaal is Adri Reedijk druk bezig met het inpakken van rollen supertape, of tape dat schilders gebruiken. Maar nu plaatst de werknemer van Webego dranghekken in Oude-Tonge. "Een geweldige klus. Een mooie uitdaging", vindt hij. Samen met twee andere WSW'ers en een WWB'er is hij in de weer voor DeltaRent, dat in opdracht van de Stichting NK Wielrennen 2016 Goeree-Overflakkee hekwerken verhuurt en plaatst.

Door Kees van Rixoort

"Ik heb zelf het initiatief genomen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te schakelen voor deze klus", zegt Jan de Graaf, directeur van DeltaRent en lid van de Raad van Toezicht van Webego. "We verhuren onder andere alle hekken, stroom, tafels en stoelen voor dit evenement. Ik dacht: laten we voor het plaatsen mensen van Webego inschakelen. Zo betrekken we ze erbij en laten we ze werkervaring opdoen. Ze lopen hier rond in een shirt van DeltaRent en hebben het gevoel er helemaal bij te horen. Waarom ik dit doe? Omdat ik me als ondernemer verantwoordelijk voel. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen, daar staan wij open voor. We hebben ook twee vaste medewerkers in de vorm van begeleid werken in dienst. Die draaien heel goed mee." DeltaRent verhuurt bijvoorbeeld verlichting, generatoren, compressoren, gereedschappen, tafels en stoelen aan particulieren, (industriële) bedrijven en evenementen.
Een dag voor de NK, vrijdag 17 juni, zijn ongeveer twaalf man van DeltaRent bezig met het opbouwen en plaatsen in Oude-Tonge. Daarna verplaatst het circus zich deze week naar Middelharnis en daarna naar de Brouwersdam, waar op 25 juni de laatste dag van de NK is. Voor DeltaRent is het na de opening in Oude-Tonge een kwestie van een paar keer afbreken, verplaatsen en weer opbouwen. Een grote logistieke operatie, waarvoor het verhuurbedrijf in Oude-Tonge drie vrachtwagens inzet.

Bakkie doen

Adri Reedijk en zijn maten – "een gezellig cluppie" – gaan zo een bakkie doen. Even uitrusten van het werk. Ja, het is best zwaar, dat sjouwen met die hekken. "Maar we liggen goed op schema." De WWB'er Eiija Belan, die via de gemeente bij deze klus is terechtgekomen, is ook positief over het werk waar hij mee bezig is. De vluchteling uit Kirgistan woont inmiddels vijf jaar in Nederland. Hij vertelt in goed Nederlands dat hij ook vrijwilligerswerk doet in Nieuw Rijsenburgh. Wat hij van het plaatsen van dranghekken voor de NK vindt? "Leuk."

WSW staat voor Wet Sociale Werkvoorziening, WWB voor Wet Werk en Bijstand.

Brede bezorgdheid in raad over voortbestaan kleine basisscholen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voorafgaand aan de vaststelling van de Kadernota 2017 in de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag, zoals gebruikelijk uitvoerig gepubliceerd in onze vrijdageditie van 17 juni, hielden de politieke partijen hun algemene beschouwingen. Door het grillige verloop van deze vergadering en opnieuw het late tijdstip van afronding, zijn de beschouwingen van PvdA, VVD, fractie Maliepaard en EVV noodgedwongen naar deze dinsdagkrant verschoven.

Door Jaap Ruizeveld

De PvdA, woordvoerder Eijkenduijn, gaf op basis van onderzoek van Public Result aan dat op het eiland ongeveer 1 miljard euro wordt verdiend. Bij een optimaal stimuleringsbeleid zou dit kunnen groeien met 400 miljoen euro per jaar in 2015, goed voor 1500 banen. Ons eiland is daarmee een van de meest kans hebbende regio's in het land voor economische groei. Daarvoor is het dan wel nodig dat er actief bedrijven en organisaties worden geworven om zich hier te vestigen, aldus de PvdA. Naast het werven van bedrijven is het een goede keuze om in te zetten op duurzaamheid. Naast duurzame energie, hebben ook duurzame landbouw en visserij flink potentieel. Breng de acquisitie voor dit alles onder bij Eilandacquisitie Goeree-Overflakkee. Ten aanzien van wat voor soort organisatie wij willen zijn is het goed maatwerk te leveren met creativiteit en initiatief. Stop met plannen te ontwikkelen voor kust- en strandbebouwing. Pas op de plaats, stelde de fractie (ook) in een motie voor. Deze werd niet overgenomen door de raadsmeerderheid. Men vindt dat je dit onderwerp niet volledig dicht moet timmeren, maar zorgvuldig moet inwegen bij bestemmingsplannen. Tenslotte pleitte de PvdA voor aandacht en inzet bij het onderwijs. Specifiek voor kernen waar basisscholen, zonder samenwerking, dreigen te verdwijnen, zoals in Stad aan't Haringvliet.

VVD

Woordvoerder Van Noord Wieringa wees op het feit dat er gelden over blijven in het Sociaal Domein. Het mag niet zo zijn dat dit ten koste gaat van mensen met hulpvragen. Geef aandacht aan bewoners in gebieden waar windparken ontstaan en die daarvan grote overlast ondervinden. In overleg dient naar deze situatie gekeken te worden, met daarbij mogelijk het Windfonds benutten. Verder: kritisch bezien welke taken de lokale overheid uitvoert. Wat dient zelf uitgevoerd te worden? Wat kan worden overgedragen en wat kan worden afgestoten? De VVD is trots dat de ontwikkelingen voor een vitaal eiland goed verlopen en doelstellingen worden gehaald. Bereikbaarheid en verkeersproblemen verdienen doorlopende aandacht, met name genoemd de N59. De startersleningen zijn een goed initiatief, waar de fractie volledig achterstaat. Wel is het triest dat de gemeente op dit vlak gaten moet opvullen die banken laten vallen. Stimuleer het bouwen van een voldoende aantal woningen, vooral in de sociale sector. Zorg voor goede huisvesting voor statushouders, maar vergeet gelijktijdig niet de eigen woningzoekenden. Tenslotte een pleidooi om verpaupering in de kernen tegen te gaan.                

Fractie Maliepaard

Algemene beschouwingen gericht op details. Dit was de inbreng van Maliepaard. Zorgen omtrent de aanrijtijden van hulpdiensten en de verkeersveiligheid (in het bijzonder de N59). De fractie steunt elk initiatief om hierin verbetering te brengen. Op naar Den Haag. Bij het Sociaal Domein dient de mens op de voorgrond te staan en niet het financiële aspect. Oproep om Verkeerscirculatieplan Oude-Tonge te evalueren. Maliepaard is tegen het opheffen van de cliëntenraad. Dit geeft een negatief aspect voor de doelgroep. Zadel dorpsraden niet op met het subsidiebeleid. Eilandmarketing scoort. Er zijn prijzen, maar belangrijk is om meetbare cijfers te produceren. Laat resultaten zien. Voor de nog resterende 2 jaren wil Maliepaard zich vooral inzetten voor Oostflakkee. Hij vergeet de rest van het eiland niet, maar het oostelijk accent zal duidelijk zijn. Hij beseft dat tegen deze opstelling kritisch wordt aangekeken. Volgens Maliepaard is het oosten van het eiland een stiefkind. Hij pleitte voor onderzoek naar haalbaarheid van een soort deltaplan voor de ontwikkeling van het oostelijk deel van het eiland.

EVV

Van Alphen citeerde de inhoud van een column over de taak van een volksvertegenwoordiger. Worden de belangen en idealen van de bevolking vertegenwoordigd of vertegenwoordigen wij hun wensdromen en fantasieën? De gemeente van de toekomst is een financieel gezonde gemeente. Welke uiteindelijk de effecten zijn voor de samenleving, is moeilijk te voorspellen, maar de gemeente is goed op weg naar een gezonde positie en dat verdient waardering. De gemeente dient zich regelmatig te bezinnen op het arsenaal van verplichte en autonome taken. De zaak adequaat op schudden. Welk beleid is nodig? Wat is achterhaald? Van Alphen vindt dat de discussie over de vraag welke gemeente wij willen zijn niet echt van de grond komt. Misschien dat stevigere economische gegevens uit recent onderzoek een stimulans zijn. De toekomstige gemeente is sterk gericht op de Code voor goed openbaar bestuur. Geef inzicht, duidelijkheid over de spelende onderwerpen. Transparantie en openheid richting de burgers. Goeree-Overflakkee wil een mooie gemeente worden. Dat kan, volgens Van Alphen. Maar ook hier geldt, dat de sterkte van de ketting wordt bepaald door de zwakste schakel en dat is vooralsnog het fatsoen. (Vooralsnog wilde Van Alphen deze laatste opmerking niet in het openbaar toelichten. Maar dat komt, verzekerde hij).

RCN Toppershoedje heeft metamorfose ondergaan

Parkmanager Roland Hoogwerf, relaxen in de buitenruimte.

OUDDORP - Zaterdag 25 juni voegt RCN Toppershoedje, het recreatiepark aan de Strandweg in Ouddorp, een aantrekkelijke nieuwe voorziening toe aan haar al inspirerend toeristisch-recreatief complex. Er is de afgelopen maanden, op een deel van het terrein, hard gewerkt aan een metamorfose. Het oude sportveld maakte plaats voor de vestiging van 10 Ouddorpse Duinlodges. Er kwam een nieuw groepskampeerterrein en er is een nieuwe sportveldaccommodatie gerealiseerd. Roland Hoogwerf (27), parkmanager RCN Toppershoedje en zijn team medewerkers zijn bijzonder trots op deze extra faciliteiten.

Door Jaap Ruizeveld

Roland werkt al 10 jaar op RCN Toppershoedje. De laatste 2 jaar als parkmanager. 'Van snackbarmedewerker tot nu deze functie', geeft hij lachend aan. Enthousiast vertelt hij over de talrijke voorzieningen die het Ouddorpse park de toerist en recreant te bieden heeft. Gericht ook over de kernwaarden en de visie, het maatschappelijk verantwoord bezig zijn dat de enige aandeelhouder van RCN (Recreatie Centra Nederland), de keten waaronder Toppershoedje valt, hanteert. Dat is de Stichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum (SIOC). Deze stichting besteedt jaarlijks een flink deel van de winst aan liefdadigheidsprojecten, goede doelen en jeugdwerk. Zoals het mogelijk maken van vakanties voor groepen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Ook voor kinderen in achterstandssituaties en voor mensen die afhankelijk zijn van zorgverlening. Of voor hen die begeleiding nodig hebben.

De laatste hand wordt gelegd aan het project Duinlodges.

Niemand uitsluiten

RCN is ontstaan vanuit de Nederlands Hervormde Kerk met SIOC als aandeelhouder. RCN en de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk hebben de krachten gebundeld in een uniek samenwerkingsproject; 'Vakantie vier je samen, niemand uitgesloten'. Eén van de kernwaarden van RCN is "Goed zijn voor elkaar". RCN biedt periodiek honderd gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau een gratis vakantie aan op een van haar vakantieparken in Nederland, zo ook in Ouddorp. Via de diaconie van de kerken kan men zich hiervoor aanmelden.

Speciale diensten

Maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, zoals gemeld, een belangrijke plaats in bij RCN. De organisatie hecht daar veel waarde aan. Dit vertaalt zich onder meer in duurzaam ondernemen. Alle RCN-parken in Nederland en Frankrijk houden op zondagmorgen in het hoogseizoen speciale kerkdiensten. Deze zijn eenvoudig, laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder genot van koffie, thee of limonade. Een commissie op het park draagt zorg voor de organisatie. Voor een voorganger/ziekenhuispredikant of bijvoorbeeld een pastoraal werker. De samenkomsten (voor Toppershoedje in Ouddorp) staan wekelijks vermeld in de rubriek Kerk en Geloof in de vrijdageditie van Eilanden Nieuws.

Kamperen

"Met onze uitbreiding op RCN Toppershoedje - met o.a. de Duinlodges en het nieuwe groepskampeerterrein - spelen wij in op de actuele, steeds wisselende vraag van toeristen en recreanten", zegt Roland Hoogwerf. "Wij blijven investeren en vernieuwen. Het brengt kwaliteitsverbetering en beantwoordt aan de wensen van de consument naar toeristische accommodaties. Wij verliezen daarbij beslist niet de aandacht voor kampeerfaciliteiten die het vakantie vieren, het samen recreëren (juist als gezin of groep) in het verleden zo aantrekkelijk maakten. Het kamperen, het nostalgische (ouderwetse) kamperen, dat willen wij terughalen. Daar met uitbreiding van objecten mogelijkheden voor scheppen".

Breed scala

RCN-park Toppershoedje in Ouddorp biedt een breed scala aan faciliteiten, vertelt Ronald Hoogwerf. Van stacaravans, toeristische plekken voor kamperen, kampeerchalets, bungalows, terreinruimte voor vaste gasten 'jaarplaatsen' en appartementen. En nu de uitbreiding met de Duinlodges. De parkmanager en zijn, in het hoogseizoen rond de 20 medewerkers, staan publieksvriendelijk klaar om de gasten te ontvangen en te faciliteren. Op het park vindt men de receptie/incheckbalie, een restaurant met snackbar en ook een recreatiezaal met bar (De Topper) die voor activiteiten kan worden gehuurd.

Kort verblijf

Over belangstelling is niet te klagen. Landgenoten, eilanders, veel Duitse gasten en een toenemend aantal Belgen en Engelsen weten ons te vinden. Afgelopen weekeind bijvoorbeeld was er al geen plek meer te huur op RCN-Toppershoedje. "Wij zien een toenemende vraag naar nieuwe verhuurobjecten. Wat wellicht het meest in het oog springt is ook de hernieuwde interesse voor het kamperen, al dan niet met een vouwwagen of camper. Een trend is ook een midweek of weekeindverblijf. Vooral gericht op bungalows en op het kamperen. De last minutes. Mensen die 2 tot 3 dagen komen en dan vertrekken".

Relaxt buitenleven                                                                                                                        

"Met de 10 Duinlodges hebben we eigenlijk een Ouddorpse stijl doorgetrokken. Een aantrekkelijke voorziening, luxe inrichting, comfortabel. Waar het relaxte buitenleven centraal staat. Deze voorziening past ook in de zogenaamde seizoenverlenging die al enkele jaren duidelijk zichtbaar is. RCN Toppershoedje biedt een mix van kamperen en verhuur van accommodaties. Kwaliteit. Het is - zo denken wij - een goede formule. Voor iedere doelgroep is er een betaalbaar object. Een kampeerplaats kost 30 euro per nacht, exclusief de toeristenbelasting. Huurprijzen van bungalows enz. kan men opvragen. "Nog niet iedereen kent ons park", besluit Ronald Hoogwerf. "Daarom iedereen is van harte welkom. Bezoek ons restaurant en/of de receptiebalie. Drink een consumptie op het terras en bekijk onze voorzieningen".

Grote belangstelling opening Strandresort

OUDDORP - Grote belangstelling was er zaterdagmiddag bij de officiële openingshandeling van het hoofdgebouw in Strand Resort Ouddorp Duin aan de Westerweg. Het in samenwerking tussen Grondeigenaar Klepperduinen bv en Strand Resort Ouddorp Duin-ontwikkeling opgezette project trok, naast de vele genodigden en gasten/kopers van de eerste vakantievilla's, ook al veel nieuwsgierige belangstellenden. Directeur Klaas Bruins Slot verwelkomde allen. In het bijzonder de vertegenwoordigers van de talrijke organisaties, bedrijven en ondernemingen die bij de ontwikkeling van het resort betrokken zijn geweest. Waaronder de Provincies Zuid-Holland en Zeeland, het Havenbedrijf en de Gemeente Goeree-Overflakkee. Alsmede de overige instanties, ondernemers en onderaannemers.

Door Jaap Ruizeveld

In een historisch (film)overzicht van de totstandkoming, herinnerde Bruins Slot aan de initiatiefnemer, de in 2014 overleden Ludovic den Hollander. Hij nodigde kinderen uit om de strikken rond het hoofdgebouw weg te trekken, waarna hij het complex voor geopend verklaarde. (In een artikel in onze vrijdageditie is uitvoerig aandacht besteed aan dit resort). Landal Greenparks, de organisatie die de verkoop en verhuur van de woningen regelt, is succesvol met dit proces. De eerste 64 recreatievilla's, in deze eerste ontwikkelingsfase (in totaal 130 woningen), zijn voor deze zomer allen al verhuurd.

HOERA! Al deze leerlingen zijn geslaagd

Op de Prins Maurits in Middelharnis zijn in het eerste tijdvak de volgende leerlingen geslaagd.

VWO, profiel cultuur en maatschappij
Sanne Bakelaar, Dirksland; Hannelien Kieviet, Middelharnis;

VWO, profiel economie en maatschappij
Laura de Bakker, Sommelsdijk; Lisette Bezuijen, Ouddorp; Jeroen Dijkshoorn, Dirksland; Marie-Rose Kieviet, Middelharnis; Anneloes Koppelman, Sommelsdijk; Maurice van der Lede, Dirksland; Tjeerd Mastenbroek, Ouddorp; Lieke Meijer, Dirksland; Fleurtje Moerland, Sommelsdijk; Sander Nipius, Ooltgensplaat; Remco Paasse, Middelharnis; Nienke Padmos, Ouddorp; Robert Peters, Ouddorp; Suzanne van Strien, Herkingen;

VWO, profiel natuur en gezondheid
Rosanne de Bakker, Sommelsdijk; Elise van den Berge, Middelharnis; Lysanne Fase, Sint Annaland; Jesper van den Hoek, Den Bommel; Erik Meijer, Ouddorp; Lotte Middelbos, Oude-Tonge; Japke Oosthoek, Sommelsdijk; Marianne Ossewaarde, Dirksland; Klaas-Jan Rabouw, Ouddorp; Werner van de Velde, Sint Philipsland; Jetske Zijlstra, Sommelsdijk;

VWO, profiel natuur en techniek
Ezra Abbo, Dirksland; Mirjam van den Boogert, Sommelsdijk; Jennifer Hartong, Sommelsdijk; Angeline Meijer, Goedereede; Jordi Schaaf, Dirksland; Daan van Seters, Sommelsdijk; Michelle Westdijk, Oude-Tonge; Lieven Jan Westerbeke, Middelharnis;


HAVO, profiel cultuur en maatschappij
Géonne van der Bok, Ouddorp; Marieke Hanse, Nieuwerkerk; Naomi den Ouden, Nieuwe-Tonge; Thomas Quist, Tholen; Rianne van Schaik, Stellendam; Caya Stoutjesdijk, Kerkwerve;

HAVO, profiel economie en maatschappij
Marissa Andries, Oude-Tonge; Ingrid Bakelaar, Stad a/h Haringvliet; Reinier Bakker, Dirksland; Nelleke van der Bok, Ouddorp; Lars Brand, Dirksland; Dana Buijze, Sommelsdijk; Elleke Buscop, Dirksland; Loïs van Diggele, Ouddorp; Tim van Dijk, Sommelsdijk; Floortje van Dongen, Dirksland; Noah van Dongen, Dirksland; Deborah Driesse, Dirksland; Menno Evers, Herkingen; Esmee de Groot, Dirksland; Sarah de Groot, Achthuizen; Marjolein Grootenboer, Dirksland; Sanne van Heest, Goedereede; Nick Jongejan, Dirksland; Denise Kastelein, Bruinisse; Coco van Kempen, Dirksland; Marlien Khirandish, Ooltgensplaat; Hans Koppelman, Sommelsdijk; Lydia van der Kraan, Stellendam; Joost Kwakernaak, Nieuwe-Tonge; Else-Marie de Leeuw, Melissant; Tim Lok, Dirksland; Pieter van Loon, Sommelsdijk; Koen van Luik, Tholen; Lotte Machielse, Dirksland; Frank Mastenbroek, Ouddorp; Rick Oost, Sommelsdijk; Stefan Peekstok, Sommelsdijk; Ann van Rossum, Sommelsdijk; Bo Schneider, Ouddorp; Sander Slingerland, Stellendam; Teus Stolk, Sommelsdijk; Jos van Strien, Dirksland; Corlina Stroober, Nieuwe-Tonge; Martina Versluijs, Dirksland; Dani de Vlieger, Zierikzee; Sietse van der Weele, Sommelsdijk; Kirsten Weenink, Dirksland; Nick de Widt, Melissant;


HAVO, profiel natuur en gezondheid
Niels Arensman, Oude-Tonge; Eelco Bakker, Sommelsdijk; Maarten Bakker, Sint Philipsland; Rosemarijn Bezuijen, Ouddorp; Esther Bijloo, Dirksland; Sjoerd van der Bok, Middelharnis; Corinda van Dis, Achthuizen; Maurits Duynkerke, Ouddorp; Lisa van Ede, Ouddorp; Marry van Ede, Ouddorp; Jacco van Erkelens, Stellendam; Rutger van Gameren, Middelharnis; Manon Hameeteman, Ouddorp; Tessel van den Hoek, Numansdorp; Yasmin Hollestein, Den Bommel; Lennard Jongeneel, Sommelsdijk; Thijs Jongkees, Hellevoetsluis; Timo Jordaan, Sommelsdijk; Myrna Klink, Ouddorp; Yanick Leunisse, Numansdorp; Jesse Louwen, Numansdorp; Leanna Mackloet, Middelharnis; Willianne Slootmaaker, Nieuwerkerk; Elzine van Spronsen, Sommelsdijk; Harold Struik, Middelharnis; Julia Struik, Goedereede; Kristian van der Veer, Middelharnis; Gerjanne Vroeg in de wei, Oude-Tonge; Annemieke Westhoeve, Ouddorp; Dennis van Wijk, Sommelsdijk; Erica van Wolfswinkel, Dirksland; Jesper Wolters, Dirksland;

HAVO, profiel natuur en techniek
Benjamin Boogert, Oosterland; Sander Boot, Nieuwerkerk; Derrick Dubbeld, Sommelsdijk; Zwen van Erkelens, Goedereede; Joan Grinwis, Ouddorp; Johan van Gurp, Ooltgensplaat; Charlotte Kamp, Stellendam; Bart Klijn, Ouddorp; Lars Kransse, Middelharnis; Ingmar Kreeft, Ooltgensplaat; Myrthe Nagtegaal, Melissant; Melanie van Noord, Oude-Tonge; Corné Oldenhage, Dirksland; Din Schellevis, Sommelsdijk; Esther van Splunder, Goedereede; Esmee Stevens, Melissant; Rianne Tanis, Goedereede; Jard Wesdorp, Sommelsdijk;


VMBO, basisberoepsgerichte leerweg, handel en verkoop
Nick Bouwman, Nieuwerkerk; Marc Grinwis, Ouddorp; Wilco Groeneveld, Sommelsdijk; Robin Kruithof, Dirksland; Corné Mostert, Stellendam; Jarno Sarelse, Sommelsdijk; Ahmed Sharif, Dirksland; Rosa Thirion, Stellendam; Sandy Troost, Middelharnis; Saskia van der Veer, Herkingen; Jaap van Zuidland, Dirksland;

VMBO, basisberoepsgerichte leerweg, zorg en welzijn
Willem Aantjes, Nieuwe-Tonge; Esra van Alteren, Sommelsdijk; Jorian van der Bok, Melissant; Amber Boonstoppel, Hellevoetsluis; Hanna Mastenbroek, Ouddorp; Leonie Moedt, Oude-Tonge; Charlotte Oosthoek, Ouddorp; Evie Overduin, Noordgouwe; Marleen van der Steege, Sirjansland; Melanie Troost, Ooltgensplaat; Emy de Vos, Sommelsdijk; Nelleke van Vossen, Sint Philipsland; Hanna van Westen, Sint Philipsland;


VMBO, kaderberoepsgerichte leerweg, handel en verkoop
Anne Breen, Ouddorp; Mitchell Danker, Zonnemaire; Merel Emaus, Ouddorp; Levi Geense, Sint Philipsland; Martijn Hoogerheide, Dirksland; Arco Kievit, Middelharnis; Jacob Kik, Nieuwerkerk; Colinda Koert, Nieuwe-Tonge; Cornelis Koert, Ooltgensplaat; Tamara Lokker, Middelharnis; Stijn Mackloet, Oude-Tonge; Lotte Muller, Bruinisse; Melynah den Ouden, Sommelsdijk; Thirza Ruijgers, Middelharnis; Jairo de Ruijter, Bruinisse; Bart Spoor, Oude-Tonge; Sarah Verton, Nieuwerkerk; Stan Vos, Middelharnis;

VMBO, kaderberoepsgerichte leerweg, zorg en welzijn
Marianda van Alphen, Nieuwe-Tonge; Lars de Bruine, Bruinisse; Erwin Doorn, Sint Philipsland; Sander Doorn, Sint Philipsland; Andrea den Hertog, Dirksland; Mathilde de Jong, Ouddorp; Mitchell Lieshout, Dirksland; Juan Looij, Herkingen; Renate den Ouden, Dirksland; Liesbeth Pieterse, Middelharnis; Judith Schuiling, Klaaswaal; Colinda Slingerland, Stellendam; Hendrika Sperling, Ouddorp; Daan Vijfhuizen, Sommelsdijk; Lisan van der Wekke, Sommelsdijk; Kim Zwijgers, Oude-Tonge;


VMBO, gemengde leerweg
Elrine Bom, Sommelsdijk; Reinier Breukel, Dirksland; Stephanie de Heer, Sint Philipsland; Robert Heijboer, Sint Annaland; Arjan Huijer, Ooltgensplaat; Anne-Sophie Kardux, Dirksland; Jorinda Leune, Sint Annaland; Martijntje Maliepaard, Ouddorp; Henri Riemens, Herkingen; Jan Roozemond, Melissant; Wouter Tanis, Dirksland; Noah Willemsen, Sommelsdijk;


MAVO
Marinda Admiraal, Dirksland; Klarinda Aleman, Ouddorp; Lisa Baars, Sommelsdijk; Gert-Jan van den Berg, Ouddorp; Lenneke van den Bergh, Rockanje; Julius Besuyen, Dirksland; Caroline Bolle, Oosterland; Kees Bom, Nieuwe-Tonge; Rhodé Bom, Ooltgensplaat; Jasper van der Boom, Middelharnis; Marina Boot, Kerkwerve; Bart Brinkman, Stellendam; Jorina Buth, Middelharnis; Bryan van den Doel, Sommelsdijk; Joselien Dogterom, Achthuizen; Marijke Doorn, Dirksland; Andrea van Duijn, Sommelsdijk; Femke Dullemond, Ooltgensplaat; Elles van 't Geloof, Dirksland; Wiljan de Geus, Sommelsdijk; Mattias Golverdingen, Papendrecht; Marijke Grinwis, Ouddorp; Charlotte Groenendijk, Dirksland; Sophie Grootenboer, Ouddorp; Marinde Guiljam, Sint Annaland; Jorieke den Hertog, Dirksland; Rob den Hertog, Ouddorp; Floor van Heukelen, Ouddorp; Liesbeth Hofman, Dirksland; Marline Huizer, Dirksland; Keisha Job, Ouddorp; Jorine de Jong, Ouddorp; Liedewhijn Jonker, Noordwelle; Lynnia van Kempen, Bruinisse; Leonie Kik, Sirjansland; Dylan van Klinken, Oosterland; Gert-Jan Kloos, Zuidland; Sharon van der Klooster, Sint Annaland; Lieve Koole, Middelharnis; Jochem Korteweg, Middelharnis; Jelle Kwakernaak, Nieuwe-Tonge; Elisa de Lange, Melissant; Anne Ligtendag, Sint Annaland; Siem Lindhout, Zierikzee; Janneke Lisseveld, Sommelsdijk; Anne Lodder, Dirksland; Joris Lugtenburg, Sommelsdijk; Annemijn 't Mannetje, Middelharnis; Marieke Mastenbroek, Ouddorp; Jorg Moerkerk, Ouddorp; Lisa de Munck, Dirksland; Julianne Oldenhage, Dirksland; Tim van Oostende, Nieuwe-Tonge; Jocelyn Otte, Middelharnis; Ruilof van Putten, Dirksland; Jakob Rex, Sommelsdijk; Isi Richard, Middelharnis; Thijs van Rixoort, Dirksland; Nathan Romijn, Sommelsdijk; Anne de Ronde, Ouddorp; Arnout Schol, Dirksland; Giovanni Schroevers, Middelharnis; Janna Spijksma, Dirksland; Anieke Steenbeek, Middelharnis; Yoandi Stoutjesdijk, Kerkwerve; Jordi Struijk, Ouddorp; Lennard Tanis, Ouddorp; Marije van Veen, Goedereede; Mizanne in't Veld, Middelharnis; Pieter van de Velde, Dreischor; Stefan Verspoor, Bruinisse; Martijn Verwijs, Dirksland; Linda de Visser, Nieuwe-Tonge; Noa de Vlieger, Zierikzee; Imara Vroegop, Sint Annaland; Jordy van der Wekken, Dreischor; Timon Westhoeve, Dirksland; Marije Wielhouwer, Sommelsdijk; Nadine Zandburg, Goedereede;

Geslaagden RGO

Geslaagden VMBO Basis 1e tijdvak Nicky Florusse Ooltgensplaat; Gaby Koese Ouddorp; Thijs Korteweg Oude-Tonge.

Geslaagden VMBO Kader 1e tijdvak

Pooja Bishesar Oude-Tonge; Viresh Bishesar Oude-Tonge; Lisa de Blok Dirksland; Madelief Blokland Stellendam; Samuël van der Boom Ouddorp; Cassidy Cok Sommelsdijk; Joris Coolbergen Middelharnis; Ruben van Dijk Ouddorp; Patricia Doetjes Nieuwe-Tonge; Emi Driessen Melissant; Ivo den Dulk Sommelsdijk; Robin Engels Den Bommel; Denise Giljam Nieuwerkerk; Calvin Goemaat Ooltgensplaa; Mick Hameeteman Ouddorp; Jewel Hartog Middelharnis; Julia Huijsmans Oude-Tonge; Beau Jansen Oude-Tonge; Manon van der Klooster Ouddorp; Kim van Loopik Melissant; Nina van der Mast Achthuizen; Aviëndha van den Nieuwendijk Stellendam; Justin van Noord Sirjansland; Cynthia Nuij Stellendam; Ashley van der Oost Achthuizen; Jelle van Riet St Annaland; Marieke Roth Bruinisse;; Mike Scherke Sommelsdijk; Dominik Skiba Den Bommel; Merel van der Sluys Middelharnis; Tara van der Spek Bruinisse; Laura van Tuijl Bruinisse; Liza Vijfhuizen Dirksland; Dylan Visbeen Melissant; Cherise van Vliet Nieuwe-Tonge; Mick van Vliet Herkingen; Noa Vroegindeweij Sommelsdijk.

Geslaagden MAVO 1e tijdvak

Lars van Alphen Middelharnis; Tessa Bensink Ooltgensplaat; Esmé Blahowetz Middelharnis; Yari de Boed Oude-Tonge Cum Laude; Sander de Boer Sommelsdijk; Gianluca Bosman Sommelsdijk;; Willem Bout Bruinisse; Eveline Dees Oude-Tonge; Vera Demirdjian Sommelsdijk; Jeremy Diks Tholen; Jaimy Diks Tholen; Maud van Driel Nieuwe-Tonge; Fleur Edelbloedt Oude-Tonge; Evelien Fase St Philipsland; Matthieu Floor Ooltgensplaat; Marloes Frederiks Middelharnis; Ashley van Gessel Dirksland; Tom van Gils Dirksland; Bo van Ginneken Oude-Tonge; Tyra Grünseis Dirksland; Mitchell Heemes Oude-Tonge; Dustin Hendriks Den Bommel Cum Laude; Vincent Hendriks Den Bommel; Jotunn Hermsen Middelharnis; Mylja Hobbel Stellendam; Jurian Hobbel Nieuwe-Tonge; Cindy Jumelet Bruinisse; Joey van der Klooster Dirksland; Sarah Kom Nieuwe-Tonge; Nikki van Kouteren Den Bommel; Britt Kuiper Den Bommel; Leonie Lipman Bruinisse; David Littooij Nipius Middelharnis; ; Loraine Lodder Middelharnis; Anne Lourens Stellendam; Charlot Lugtenburg Sommelsdijk; Claudia Lugthart Stellendam; Edith de Man Dirksland; Veerle Moerenhout Oude-Tonge; Anouk Molenaar Oude-Tonge; René Molendijk Ooltgensplaat; Pepijn de Niet Oude-Tonge; Bram van Nieuwenhuijzen Ooltgensplaat; Julie Offereins Ouddorp; Richard van den Oudenrijn Ooltgensplaat; Eline Overweel Middelharnis; Gijs Pronk Stad aan 't Haringvliet; Sophie de Ridder Melissant Cum Laude; Mirthe van Rijs Sommelsdijk; Marc de Roon Oude-Tonge; Justin Rot Bruinisse; Billy Bob Snoep Den Bommel;; Priscilla van Strien Bruinisse; Meike Suijkerbuijk Herkingen; Daan Terlouw Middelharnis; Bradley Tjia Sommelsdijk; Frank van der Velde Oude-Tonge; Justin Verhage Middelharnis; Wessel Verhage Middelharnis; Jop Verheijen Sommelsdijk; Britt Verkerk Oude-Tonge; Koen Vervloed Sommelsdijk; Chicane Visser Oude-Tonge; Swinda de Vos Ooltgensplaat; Aron Vroege Melissant; Arno van Vugt Oude-Tonge; Bart Wesdijk Oude-Tonge; Amber Wesdorp Den Bommel; Didy van Wezel Sommelsdijk; Anouk Wolters Scharendijke; Kelly van Zwienen Melissant.

Geslaagden HAVO 1e tijdvak

Frederique Abbas Middelharnis; Boris Anchelon Stad aan 't Haringvliet; Chantel Anemaat Sommelsdijk; Zier Arnold Dirksland; Deborah Baan Oude-Tonge; Emma de Berg Dirksland; Freek Bomas St Philipsland; Melissa Bosman Ouddorp; Marianne Bout Bruinisse; Anne-Bo Breur Middelharnis; Rianne Bronkhorst Middelharnis; Shane de Bruin Oude-Tonge; Jordan Buskop Sommelsdijk; Norah Butter Oude-Tonge; Adit van Dam Dirksland; Thijs Dogterom Sommelsdijk;; Lorenzo van Doorn Dirksland; Danny Durinck Stad aan 't Haringvliet; Kim Fokker Ouddorp; Dennis van Gilst Middelharnis; Alissa Heijink Sommelsdijk; Bob van Heukelom Oude-Tonge; Myrea Hijmans Sommelsdijk; Gunnar Hoogerwerf Achthuizen; Edo Hooghiemster Nieuwe-Tonge; Tom Houtsma Stad aan 't Haringvliet; Rowan Hullegie Sommelsdijk; Mocadace Husseini Sommelsdijk; Jim de Joode Dirksland; Jeroen Jordaan Middelharnis; Annick Kieviet Stad aan 't Haringvliet; Iris Kievit Den Bommel; Tess Kievit Ouddorp; Kim Koning Ooltgensplaat Cum Laude; Fleur Kooijman Middelharnis; Johan Kornet Den Bommel; Daniëlle de Kurver Middelharnis Cum Laude; Pim de Leeuw van Weenen Melissant; Annabel Legierse Nieuwe-Tonge; Amber Maliepaard Dirksland; Svenja Markus Herkingen;; Maik Molenaar Oude-Tonge; Niels van Nederpelt Middelharnis; Alicia Noordermeer Oude-Tonge; Eline Noteboom Nieuwe-Tonge; Janine Otte Bruinisse; Marit van Otzel Oude-Tonge; Maikel Peeman Sommelsdijk; Kim Plooij Oude-Tonge; Annelie du Pree Sommelsdijk; Shona Raven Dirksland; Robert Reijnen Middelharnis; Bart van Roosendaal Melissant; Evi Ruitenbeek Bruinisse; Jolijn Sala Oude-Tonge; Vera Schipper Sommelsdijk; Max Schoof Nieuwe-Tonge; Glenn Schoovers Middelharnis; Reinier Slijkhuis Middelharnis; Anouk Spoor Dirksland; Robbert Stam Herkingen; Ruben Steens Dirksland; Rik Stoutjesdijk Sommelsdijk; Tommy van Straaten Ooltgensplaat; Jeroen Tan Zuid Beijerland; Tommie Terhoeve Achthuizen; Kimberly ten Tuijnte Stad aan 't Haringvliet; Suzie Visbeen Dirksland; Lynn de Waal Achthuizen; Eva Wendt Middelharnis; Marit Witvliet Dirksland.

Geslaagden VWO 1e tijdvak

Madelon van Adrichem Melissant Cum Laude; Rianne Both Oude-Tonge; Ilze van den Brink Sommelsdijk; Kevin Damen Oude-Tonge; Tim Driessen Melissant; Janneke van Es Dirksland; Luuk Goode Stad aan 't Haringvliet Cum Laude; Romy van der Groef Oude-Tonge Cum Laude; Mitch Hak Bruinisse; Siert Hamers Middelharnis; Dana van der Hul Sommelsdijk; Melissa Kievit Oude-Tonge; Tom Legierse Oude-Tonge; Bob Legierse Oude-Tonge; Stijn Lodder Dirksland; Madeleine Monteiro Oude-Tonge; Iris de Munck Oude-Tonge; Julia Nieuwland Nieuwe-Tonge; Willemijn Olree Bruinisse; Emma van Otzel Oude-Tonge; Anne Overweel Middelharnis; Rozemarijn Ratsma Dirksland; Merel Roest Sommelsdijk; Janine Roos Melissant; Marilijn van Rumpt Stad aan 't Haringvliet Cum Laude; Linda van Seters Stellendam; Kristie Swinkels Middelharnis; Chris Vader Oude-Tonge; Jeffrey Verlegh Nieuwe-Tonge; Gijs Visser Goedereede; Emma Visser Goedereede; Jan Vos Middelharnis Cum Laude.

Edudelta

M-Basis Landbouw, Techniek, Economie 4

Arné van der Baan, Dirksland; Shirley van der Bie, Middelharnis; Jaimy van der Bok, Ouddorp; Mees Bolier, Bruinisse; Riley Bouma, Bruinisse; Mickey Brand, Ooltgensplaat; Dennis Breen, Melissant; Jelle Buijs, Oude-Tonge; Mitchel Coenraad, Oude-Tonge; Pieter van den Doel, Oude-Tonge; Job Goedegebuur, Melissant; Jimmy van Gool, Middelharnis; Stijn Götzenberger, Stad aan 't Haringvliet; Maurice Heerschap, Melissant; Sten Heijkoop, Nieuwe-Tonge; Jeanine Hennink, Middelharnis; Amino Ibrahim Abdi, Melissant; Mark Jansen, Bruinisse; Laurens Kardux, Melissant; Guillermo van der Klooster, Dirksland; Eva Koole, Sommelsdijk; Davy Krijgsman, Oude-Tonge; Machiel Leijdens, Melissant; Jeffrey Leune, Melissant; Fabienne van der Made, Achthuizen; Arjan Maliepaard, Oude-Tonge; Valerie Netten, Achthuizen; Jasper Nieboer, Ouddorp; Rogier Nieboer, Ouddorp; Max van Noord, Oude-Tonge; Ruben van Noord, Sommelsdijk; Merijn Poot, Sint-Maartensdijk; Jordy Prinsen, Dirksland; Valentijn Pulleman, Oude-Tonge; Rolf van Putten, Dirksland; Amina Sheikur, Sommelsdijk; Marieke van der Sluijs, Sommelsdijk; Christian Tanis, Goedereede; Naomi van der Veer, Sommelsdijk; Elina van de Ven, Oude-Tonge; Ilse Verkerk, Oude-Tonge; Kevin Vervloed, Achthuizen; Ad van Welie, Dirksland; Sabrina van der Werf, Melissant

M-Kader Landbouw, Techniek, Economie 4

Leandra Bakelaar; Stellendam; Youri Bakker; Numansdorp; Lesley Bezemer; Sommelsdijk; Dion Boekel Oude-Tonge; Amber de Boer, Sommelsdijk; Elize Bolkenbaas, Ouddorp; Mathé Buijs, Den Bommel; Melvin Burger, Bruinisse; Sander van Dijke, Oosterland; Corstian Dijkgraaf, Dirksland; Thomas Engels, Den Bommel; Pieter Faasse, Middelharnis; Feline Groen, Middelharnis; Jan van Groningen, Dirksland; Martijn de Groot, Dirksland; Jesper Hanenberg, Nieuwe-Tonge; Jop van Heemst, Middelharnis; Joshua Hobbel, Ooltgensplaat; Corné Hoek, Ouddorp; Joyce Hoogervorst, Bruinisse; Jan Hoogerwerf, Bruinisse; Xander Huizer, Dirksland; Ayaan Ibrahim Abdi, Melissant; Sander Jongejan, Middelharnis; Jade Ketting, Ooltgensplaat; Jon Ketting, Ooltgensplaat; Tim Koppelman, Middelharnis; Pim Korevaar, Middelharnis; Mike Kornet, Den Bommel; Kristy van der Linde, Bruinisse; Ivo van Lint, Sommelsdijk; Arco Luime, Ouddorp; Raymon Maliepaard, Middelharnis; William Melaard, Dirksland; Laurent Munongo, Oude-Tonge; Melissa Niemantsverdriet, Stellendam; Malon van Nimwegen, Sommelsdijk; Nicole Pijl, Goedereede; Maurice van Poppelen, Achthuizen; Luciano Pruymboom, Sommelsdijk; Jop Rotteveel, Stellendam; Arnoud van Seters, Melissant; Leon van der Sluis, Stellendam; Jan Torensma, Goedereede; Gert-Jan van de Velde, Sint Philipsland; Jan Paul Voogd, Ouddorp; Kevin Vroegindeweij, Sommelsdijk; Daphne Wagemans, Ooltgensplaat.

Gemengde leerweg Landbouw, Techniek, Economie 4                                        

Amber Biesheuvel, Dirksland; Natasja Buijs, Melissant; Jody Campfens, Achthuizen; Rose van den Doel, Oude-Tonge; Veerle den Eerzamen, Dirksland; Maarten Groenendijk, Dirksland; Sven Groenewegen, Middelharnis; Hanneke Hoogmoed, Middelharnis; Marc de Jonge, Sint-Annaland; Tessa Kreeft, Sommelsdijk; Johan Kroon, Den Bommel; André van Lenten, Oude-Tonge; Sophie Lokker; Den Bommel; Stefan Mierop, Ouddorp; Diederik van Nieuwenhuijzen, Sommelsdijk; Willem Noteboom, Bruinisse; Denise Otte, Bruinisse; Kaylee Peters, Brouwershaven; Ceriel de Pijper, Dirksland; Joey Saarloos, Stad aan 't Haringvliet; Wessel Schaaf, Stellendam; Boaz Schilperoort, Nieuwe-Tonge; Jolien Schipper, Middelharnis; Daniëlle Slui, Sommelsdijk; Corné Tanis, Ouddorp; Maarten Tanis, Stellendam; Marien Verwijs, Nieuwerkerk; Cornelis de Waal, Melissant; Karlijn Westdijk, Ouddorp; Jeremy de Witte, Sint-Annaland.

Leerwerktraject

Djorn van Antwerpen, Sommelsdijk; Nico de Boed, Middelharnis; Nick Boerewinkel, Oude-Tonge; Juanita van Dam, Ouddorp; Jackie van Dooren, Sommelsdijk; Jaco Hoek, Ouddorp; Marit Huizer, Den Bommel; Dick Koopman, Sint-Maartendijk; Pim van Noort, Sommelsdijk; Arno Schwier, Middelharnis; Rowan Vervloed, Stad aan 't Haringvliet; Jan Vijfhuizen, Sommelsdijk.

Eerste vaatje haring Goeree-Overflakkee voor 7.000 euro onder de hamer
Kiwanis Haringevent brengt € 20.675 op voor het goede doel

MELISSANT – Er is weer Hollandse Nieuwe, en dat betekende voor Kiwanis Goeree-Overflakkee dat het weer tijd was voor haar jaarlijkse Haringevent. Hét netwerkevent van Goeree-Overflakkee, zoals de serviceclub het zelf noemt. Vorige week donderdag 16 juni werd het gehouden, ditmaal in restaurant 'Zoet of Zout' bij de Haringvlietsluizen te Stellendam.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Hier waren weer rond de 200 gasten aanwezig die, na het betalen van € 45 inschrijfgeld, zich het warm- en koud buffet heerlijk lieten smaken dat het restaurant serveerde, maar natuurlijk ook de nieuwe haring, die gesponsord werd door Visspecialist Hameeteman te Ouddorp. Daarnaast was er de inmiddels traditionele Amerikaanse veiling, waarbij diverse aantrekkelijke producten of diensten onder de hamer gingen. Dit alles, gecompleteerd met financiële bijdragen van diverse sponsoren, bestemd voor het eigenlijke goede doel: een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen. Want dáár zet Kiwanis zich voor in. En de afdeling Goeree-Overflakkee richt zich daarbij natuurlijk primair op kinderen van het eiland.

Goed doel

Jaarlijks is een goed doel aan het Haringevent verbonden. Vorig jaar was de inrichting van een speciale kinderbehandelkamer op de Spoedeisende Hulp in het Dirkslandse ziekenhuis de bestemming van de opbrengst van het Haringevent. En namens het ziekenhuis kwam afgelopen donderdagavond Esther Borsten Kiwanis bedanken voor het moois dat inmiddels met het ontvangen geld gerealiseerd kon worden.
Dit jaar was KINDEREN in beweging.NU op Goeree-Overflakkee het goede doel. Bij Kiwanis is het idee ontstaan om alle 32 basisscholen op het eiland te faciliteren op het gebied van sport en beweging en wil daarom deze scholen in ca. twee jaar tijd voorzien van een speelattribuut. Dit via de organisatie KINDEREN in beweging.NU.

Veiling

Aangezien met het mooie voornemen van Kiwanis Goeree-Overflakkee best een flink bedrag gemoeid is, probeert de serviceclub in te zetten op gebruikmaking van fondsen die de gemeente en Kiwanis International hiervoor beschikbaar hebben. Maar om alvast te werken aan een mooi startbedrag werd donderdagavond weer de Amerikaanse veiling gehouden, inmiddels ook traditiegetrouw onder de bruisende leiding van veilingmeester Fred Götzenberger.
Hét hamerstuk van de avond was het eerste vaatje haring dat vlak voordat de veiling van start ging dichtbij het restaurant aan land werd gebracht met behulp van twee reddingboten. Maar ook diverse andere kavels werden geveild, die ingebracht werden door regionale ondernemers. Zoals een viergangendiner voor vier personen, een exclusieve whisky, een merkzonnebril, een maatkostuum, een schoonheidsbehandeling, een Big Green Egg, een lederen merkhandtas, een racefiets met fietstenue, en een lang weekend/midweek voor tien personen in een luxe bungalow in Limburg.

Kavels

Startprijzen werden soms tot grote hoogte opgedreven. Zoals de fles whisky die voor € 50 de veiling in ging maar uiteindelijk voor € 1.250 afgehamerd werd. Of het maatkostuum, waarvoor na een start van € 200 en een moeizaam veilingmoment rond de € 650 ten slotte niet minder dan € 4.050 werd geboden. Opmerkelijk genoeg bleek voor de Trek Racefiets, met een startbedrag van € 250, aanvankelijk geen belangstelling te bestaan. Pas nadat later op de avond de fiets voor een tweede maal in de veiling werd gezet, ging 'ie voor € 1.850 weg. Ook voor de Big Green Egg kwam de veiling maar moeilijk op gang en werd overwogen het item uit de veiling te halen. Maar na een stroef begin zette het hoogste bod toch een bedrag neer van € 4.020.
In de tussentijd kon iedereen zich vergewissen van de uitstekende kwaliteit van de nieuwe haring. Het haringhappen was voor de liefhebbers dan ook een aangename bezigheid. En passant kon haringjenever worden geproefd.
Als laatste ging het haringvaatje onder de hamer. De veiling hiervan zette in met een bedrag van € 500, maar mondde uit – ondanks ook hier weer een 'dood punt' rond de vijftienhonderd euro – in € 7.000. Een topopbrengst, die twee mille meer bedraagt dan vorig jaar. Winnaar van het vaatje haring is Sjaak Melissant van Axxi Auto te Dirksland, die ook hoofdsponsor is van het Kiwanis Haringevent.

Totaalopbrengst

Aan het eind van de avond – toen alle items waren geveild en nadat enig rekenwerk was verricht – kon de totale opbrengst van Haringevent 2016 worden bekendgemaakt. Niet minder dan € 20.675 bleek aan KINDEREN in beweging.NU te kunnen worden gedoneerd. Namens Kiwanis Goeree-Overflakkee overhandigde voorzitter Henk Kattestaart een grote cheque ter waarde van dit bedrag aan de stichting. Het begin van een tweejarig project, waarvoor de komende jaren de opbrengsten van álle activiteiten van Kiwanis Goeree-Overflakkee bestemd zullen worden.
Voor dit initiatief sprak wethouder Gerrit de Jong deze avond namens de gemeente woorden van grote waardering uit "Als gemeente stimuleren wij graag dit soort initiatieven vanuit de samenleving. De jeugd is de toekomst. Kiwanis begrijpt dat en daar denken wij graag in mee!" De wethouder sloot zijn toespraak af met een donatie van tweehonderd euro. Natuurlijk, ook voor het goede doel.

John Arensman wint 17e Molenloop met overmacht

STELLENDAM - Afgelopen donderdag viel de regen om 19.15 uur met bakken uit de hemel en af en toe was het onweer hoorbaar. De organisatie van de Molenloop in Stellendam moest een beslissing nemen. De hardloopwedstrijd wel of niet door laten gaan? Toen het onweer wegtrok werd besloten om door te gaan. Om 19.30 uur klonk, in de stromende regen, het startschot voor de 5 en 10 kilometer.

Aan de start ook een groep van 10 kinderen van de basisschool, die onder begeleiding van een juf af en toe hardlopen en het leuk vonden om mee te doen. Geen 5 km, want dat was nog te ver, maar één ronde van 2,5 km. Een mooi initiatief, waarbij de jongens en meisjes met een heus startnummer op hun buik hun eerste wedstrijd hebben gelopen. Ondanks de regen kwamen zij allemaal met een brede grijns over de finishlijn. Op de 5 en 10 km een kleine 90 deelnemers die het slechte weer trotseerden en genoten van het zeer gevarieerde en prachtige parcours dat achter het voetbalveld wel enigszins glad was.

De 10 km maakte ook nog een lus door natuurgebied de Scheelhoek, de 5 km deelnemers liepen 2 ronden van 2.5 km . De overwinning bij de heren op de 10 km was voor John Arensman uit Den Bommel in 35.51 voor Tom Groot uit Dirksland die 36.48 noteerde en derde werd Edwin Stolk in 37.17, een geheel Flakkees podium. Bij de dames ging de overwinning naar Nienke Zoon uit Dirksland in 45.44 voor Judith van Groningen 48.03 en Marlous Smit 48.20. De 5 km werd met overmacht gewonnen door de Rotterdammer Mark de Munter in 18.49, 2e werden Ewout van der Sluis en Henk Jan Tieleman, die gezamenlijk over de finish stormden in 19.41. Bij de dames was het Judith Lodder van AV Flakkee die de overwinning voor zich opeiste in 21.02 voor Carolien van Geest uit Spijkenisse en Jeanette Poldervaart uit Zuidland. Cees van der Meijde, al jaren de vaste speaker tijdens de Molenloop, werd nog in het zonnetje gezet voor zijn 15e optreden en kreeg een fleurig boeketje bloemen mee. De daarop volgende verloting was zoals ieder jaar weer een happening, want wie winnen de verlote MultiVlaai vlaaien en worden ze dan meteen aangesneden? Ondanks het slechte weer kan de organiserende vereniging de Stelle-Runners terug kijken op een geslaagde loop.

Wie kan er meer vertellen over Betty van IJzerlooij?

Het gezin van IJzerlooij rond 1950. Betty staat rechts op de foto, links haar broer en in het midden haar ouders.

Beste Flakkeeënaers en anderen,

Op 26 februari 2016 overleed mijn moeder, Betty van IJzerlooij. Ook wel aangeduid met Bets, Betsie, etc. In verband met een op te stellen levensverhaal in boekvorm, zoek ik naar aanvullende informatie uit het verleden. Uit de volgende periodes:
1920-1940 (eerste 20 jaar moeder/studie aan Conservatorium R'dam)
1940-1945 (rol in de WO II/Sociëteit Leen van Keetje-Zandpad/In en rondom ouderlijk huis, Zandpad B 248, later onder nr. 112)                                                                                                                                        
1945 ('gebeurtenissen' direct na bevrijding)
1948 ( 'gebeurtenissen' rond de N.H. - kerkbrand)
1946-1951 (eerste jaren na WO II t/m baan in Den Haag bij dr. Heineman)                                                        
1952-1963 (zangcarrière met Gerrit Zoon, concoursen in Dirksland, Ooltgensplaat, etc. tot aan vertrek uit Flakkee in 1963/1964 naar R'dam/Arnhem (n.a.v. polio zoon)

Ook over haar vader, scheepsbevrachter Jacobus (Koos) van IJzerlooij, overleden bij ongeval in Hellevoetsluis 1951, zoek ik informatie (rol voor de oorlog/in de oorlog en daarna tot 1951).

Het ouderlijk huis aan het Zandpad 112.

Alle informatie is welkom, hoe summier dan ook. Positief. Negatief. Herinneringen, feiten, foto's, brieven, bandopnamen, etc. Men kan hierbij aangeven of bronvermelding in het boek is toegestaan of niet.

Met vriendelijke groeten,
Mr. J.J. Klem                                                                                                
Kepplerplein 34                                                                                                                
2562 VD Den Haag
conneklem@hotmail.com

VriendenLoterij vervult hartenwens Cor uit Achthuizen

Cor van der Made samen met de bestuursleden van voetbalvereniging FIOS.

ACHTHUIZEN – Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor Cor van der Made uit Achthuizen. Voetbalvereniging RKVV FIOS uit Achthuizen, waar Cor vrijwilliger is, deed een aanvraag bij het VriendenFonds om Cor een steuntje in de rug te geven. Dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij gaat Cor met zijn twee zoons Corjan en Bas naar een wedstrijd van FC Barcelona in Barcelona.

Bas van der Made, zoon van Cor en speler van het eerste elftal van RKVV FIOS: "Meer dan tweeënhalf jaar geleden heeft Cor te horen gekregen dat hij een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Er volgde een periode van bestralingen en chemokuren. Het is onduidelijk hoe lang hij nog heeft. Cor is enorm betrokken bij onze vereniging en door iedereen graag gezien. We hopen dat we hem met deze bijdrage van het VriendenFonds kunnen helpen om even zijn zinnen te verzetten."

Cor: "Ik was zeer verrast door het bezoek van het bestuur van RKVV FIOS en helemáál door de verassing die ze bij zich hadden! Twee jaar geleden was ik met de hele familie in de buurt van Barcelona. Zij gingen een dagje de stad in, maar door mijn ziekte kon ik helaas niet mee. Daarom vind ik het geweldig dat die wens nu wel in vervulling kan gaan!"

Twee keer per jaar kunnen goede doelen, clubs en verenigingen, verbonden aan de VriendenLoterij of andere organisaties met een ANBI of SBBI-status, een aanvraag doen bij het VriendenFonds om iemand binnen de organisatie een steuntje in de rug te geven of in het zonnetje te zetten. Het VriendenFonds beoordeelt de aanvragen en schenkt een aantal organisaties een financiële bijdrage om de hartenwens van deze persoon te realiseren. www.vriendenloterij.nl/vriendenfonds

Inloopspreekuur werkzaamheden waterschap

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds vorige week is aannemer GKB Realisatie voor het waterschap ten westen van het kanaal van Dirksland aan de slag gegaan voor de Compenserende Maatregelen Kierbesluit. Op dit moment is de aannemer bezig met het uitzetten van werkzaamheden en het verwijderen van de eerste delen bestaande beschoeiing.

Vanaf maandag 4 juli 2016 van 9.00 tot 12.00 uur in de oneven weken zullen de omgevingsmanager en de directievoerder van het waterschap aanwezig zijn in de keet van de aannemer om vragen van betrokken perceeleigenaren en omwonenden te beantwoorden. De keet staat aan de West Havendijk naast huisnummer 63 in Dirksland.

Het totale werk bestaat uit het verbreden van de bestaande sloten langs de Gorsdijk, Kraaijenissedijk en Oude Dijk. Afhankelijk van de huidige breedte worden de sloten tot 3.50 meter breder gemaakt. In het volledige tracé worden de sloten voorzien van een beschoeiing. Dit ter voorkoming van het instorten van de zijkanten. Bovendien vergroten we zeven duikers, een betonnen verbindingsbuizen tussen twee sloten en wordt er een stuw geplaatst.
Ook het aanpassen van drainage en aanpassingen van afwateringsloten worden in het werk uitgevoerd.

O.b.s. De Pannebakker heeft een goed verkeersjaar

NIEUWE-TONGE – Het is in Nieuwe-Tonge een al jarenlange traditie dat de uitreiking van de VVN Verkeersdiploma's aan de leerlingen van groep 7 van de beide basisscholen gepaard gaat met het houden van een verkeersquiz 's middags, nadat in de ochtend het praktische deel van het verkeersexamen werd afgelegd. Ieder jaar nemen de Oranje Nassauschool en o.b.s. De Pannebakker het tegen elkaar op en welke school het beste scoort mag de grootste en mooiste beker in ontvangst nemen: de gouden beker. De verliezer moet het met minder doen maar krijgt toch ook een beker, een zilveren exemplaar, een slag kleiner. Donderdag 16 juni was het weer zo ver. 's Morgens hadden de kinderen op hun fiets het praktijkexamen afgelegd. Eén van de Pannebakkerleerlingen, Sam Dubois, legde het examen foutloos af. 's Middags stond, met 'Ons Dorpshuis' als vaste plaats van handeling, de verkeersquiz weer op het programma. Dit jaar kwam met 26 tegen 24 punten o.b.s. De Pannebakker als winnaar uit de bus en ging de gouden beker dus naar de leerlingen van deze school, die zelf ook verguld waren met dit resultaat. "We hebben een heel goed jaar, dit keer", zo merkte hun meester trots op: "én de eerste prijs én de enige leerling die het praktijkexamen zonder fouten maakte, staan op naam van ónze school!" Wethouder Marnix Trouwborst reikte dit jaar zowel de verkeersdiploma's uit als de prijzen die de kinderen verdiend hadden. (Tekst en foto: Hans Villerius)