info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

1 juli 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 1 juli 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Cheque voor Voedselbank GO

SOMMELSDIJK – Vrijdagmiddag overhandigden Koen Maljaars en Marius Kot van het Eilanden-Nieuws een cheque aan Fred van Leersum en Nella van der Sluijs van de Voedselbank Goeree-Overflakkee. De cheque van € 300 is bij elkaar gefietst door de lezers van Eilanden-Nieuws tijdens de eerste E-N fietstocht die op woensdag 21 mei plaatsvond. "We zijn hier heel blij mee", zegt Nella, "Hiermee kunnen we weer iets extra's kopen voor de mensen die het zelf niet kunnen betalen". "Alle cheques die we krijgen hangen we op in de loods zodat iedereen kan zien door wie ze gesteund worden", aldus Fred. (Tekst en foto Sam Fish)

Geen circus op zondag

OUDE-TONGE - Circus Belly Wien heeft deze week haar tenten opgeslagen in Oude-Tonge. Het bekende circus geeft vanaf woensdag 2 tot en met 7 juli voorstellingen, met uitzondering van zondag 6 juli. Het circus is gevraagd geen voorstelling te geven op zondag om de zondagsrust te respecteren. Omdat de gemeente Goeree-Overflakkee formeel geen grond heeft om een voorstelling te weigeren, is aan de directie verzocht de voorstelling op zondag niet te laten doorgaan. Het circus vindt dat geen probleem. De verleende vergunning is nu opgesteld voor 2 tot en met 7 juli met uitzondering van zondag 6 juli. Circus Belly Wien houdt zich correct aan deze vergunning en zal haar communicatie (website en borden) vandaag aanpassen. (Tekst: Jaap Ruizeveld)

2 / 20

Agenda

Donderdag 3 juli

OUDDORP – Dialectavond in het Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis' om 20.00 uur. Entree is € 5,-, kaarten en reservering bij VVV Ouddorp aan Zee, tel: 0187-681789.

Vrijdag 4 juli

OUDDORP – 24 uur voetballen voor KWF Kankerbestrijding met op zaterdag 5 juli een markt. Meer informatie op www.vvwbf.nl.
STELLENDAM – Inzameling voor Roemenië aan de Margrietstraat, bij de ingang van de bibliotheek van 18.30 tot 19.30 uur.

Zaterdag 5 juli

GOEDEREEDE – De Stichting Koninklijke Fanfare Apollo haalt oud-papier op in Goedereede en Havenhoofd. Alles voor 8.30 uur gebundeld buiten zetten.
GOEDEREEDE – Braderie rond de haven van 10.00 tot 17.00 uur.
MIDDELHARNIS – Inzamelmoment bij de Stichting Oost Europa Werkgroep aan de Industrieweg 17 van 9.30 tot 11.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Oeltgendag in het centrum vanaf 10.00 uur.
OUDDORP – Rondleiding door De Punt voor rolstoelgebruikers. Entree is gratis, aanmelden kan bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP – Rommelmarkt van 8.30 tot 12.00 uur bij V/d Linde aan de Zuidweg.
SOMMELSDIJK – Legobouwwedstrijd van 12.00 tot 15.00 uur met daarna gratis bowlen en zwemmen tot 21.00 uur in de Staver.
SOMMELSDIJK – Tentoonstelling over dromen in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat door fotografe Janet Haines. De tentoonstelling is te bezoeken op zondag en woensdag.
SOMMELSDIJK – Muziekmarathon door Sempre Crescendo in de showroom van Garage Knöps aan de Lange weg van 9.00 tot 21.00 uur.
NIEUWE-TONGE - Inlevermoment rommelmarktspullen tussen 10.00 en 11.30 uur in de loods bij de weegbrug achter Tankstation Nelissen.
DIRKSLAND – Marathonbingo in de Victoriahal om 16.00 uur met gratis Chinees buffet.
OUDDORP – Try-out concert van Ralph Rousseau in de Overkant. Entree is € 15,- en kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP – Samenzang bij de vuurtoren om 19.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de werkgroep, tel: 0623107825.

Zondag 6 juli

OUDDORP – Praisedienst in de Doopsgezinde Gemeente met het thema 'Samen in de Naam van Jezus'. De dienst begint om 18.30 uur.

Maandag 7 juli

MELISSANT – Workshop Flakkeese bolussen maken bij bakkerij van Harberden van 19.00 tot 21.00 uur. De locatie is de bakkerij aan de Julianaweg 30 te Melissant. Vooraf aanmelden is verplicht. Het telefoonnummer is 0187-601619 of 0187-602525.
MELISSANT – Scootmobieltocht door de Slikken en de polder. Start: 14.00 uur bij Tennisvereniging Melissant. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar m.vermeulen592@upcmail.nl of bel met Wil Noteboom, tel: 0619722560.
SOMMELSDIJK – Zwemvierdaagse in de Staver (t/m 10-7). € 3,50 voor leden van de Schotejil, € 7,- voor niet-leden. Inschrijven op de eerste avond vanaf 18.00 uur.

'Er is zo veel wat we als bewoners zélf voor onze leefomgeving kunnen doen!'

Een deel van de bewoners die betrokken zijn bij het 'boomspiegelproject' op De Wurft. De foto-inzetjes laten zien hoe het was en hoe het is. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Heeft u er al eens op gelet dat onderaan de boomstam, met name als een boom te midden van bestrating staat, een rondte of vierkant vrijgehouden is, waar dus geen bestrating te vinden is, maar dikwijls kale zanderige grond? Die 'vrije' ruimte, de boomspiegel of boomkrans genoemd, is nodig voor een boom om lucht en water te kunnen opdoen. Alleen, het geeft dikwijls een wat onverzorgde aanblik. En zeker als er meerdere bomen op een plein staan, lijkt dat beeld nog eens te worden versterkt. Zo ondervond in ieder geval bewoner Piet van Zielst de situatie op de plek waar hij woont, De Wurft in Sommelsdijk en waar hij dus dagelijks op uitkijkt, en hij stelde de buurtbewoners voor daar met elkaar wat aan te doen.

Door Hans Villerius

Toen deze omgeving jaren geleden werd opgeknapt en van nieuwe bebouwing werd voorzien, kreeg de omgeving ook een fraai stuk groenvoorziening. Dertien berken op De Wurft maken van dit kleinschalige parkeergebied een mooie groene omgeving. Maar die dertien zanderige boomspiegels ontsierden het geheel wel en dat zou toch anders moeten kunnen, vond Van Zielst. Bijvoorbeeld door wat lage onderbeplanting in de boomspiegels aan te brengen. Een gesprek met de gemeente hierover leerde dat deze niet onwelwillend tegenover dit idee stond, maar dat 't in deze tijd van bezuiniging voor haar geen optie is om te investeren in extra onderhoud van openbare groenvoorziening. Maar wat nu, zo was de volgende gedachte, "als we als Wurftbewoners zélf de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld door zelf voor een luttel bedrag aan vaste planten aan te schaffen, die in de boomspiegels te zetten en daarna het onderhoud, wat nauwelijks tijd vergt, voor ónze rekening te nemen?". Dit werd een prima idee gevonden en verscheidene bewoners van De Wurft waren er ook meteen voor te vinden. "Je kunt als burgers inderdaad niet van een gemeente blijven verwachten dat álles wel door haar bekostigd zal worden. Dat kan in deze tijd gewoon niet meer. Maar waarom zouden we dan als burgers niet zelf met initiatieven komen als deze, waardoor je eigen omgeving duidelijk opknapt?", zo meent Van Zielst. "Als burger mag je toch trots zijn op je leefomgeving? Waarom zouden we dan als bewoners zelf geen bijdrage leveren aan de versterking van ons eigen leefmilieu? Er is zo veel wat we zelf zouden kunnen doen zonder dat dit direct veel meer hoeft te kosten of zo veel tijd vergt. Op sommige andere plekken in het dorp zie je zulke burgerinitiatieven ook al ontstaan. Ik denk dat 't goed is als we dit binnen de hele gemeente, dus in alle woonkernen op het eiland, zo zouden oppakken. Dan is niet alleen je eigen leefomgeving er goed mee, maar is het voor het héle gebied een opsteker."
Op De Wurft is het 'boomspiegelproject' inmiddels bijna voltooid. De onverzorgde zanderige perkjes zijn ingeplant met kruipende dwergconifeertjes en ertussen is boomschors aangebracht. De bewoners die meedoen hebben ieder één, soms twee, boomspiegels 'geadopteerd' en ze zorgen ervoor dat 't er blijvend netjes uitziet.

Opening Deltaroute

Natuurlijk maakt de Brouwersdam ook onderdeel uit van de Deltaroute. Foto: Rijkswaterstaat

Vervolg van de voorpagina

Tijdens de officiële start in Ouwerkerk wezen verschillende sprekers op de verdere invulling van Beleef de Deltaroute. Het begin is er, het fundament ligt er, laat de nieuwe activiteiten, routes en attracties maar komen. Dan kan Beleef de Deltaroute alleen maar groeien en de kennis en het plezier toenemen. Diverse partijen zijn al aangehaakt, zoals provincies, waterschappen, VVV's, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en musea, waaronder het Watersnoodmuseum.

Continu waken

Minister Melanie Schultz van Haegen, passend bij de WK-koorts in oranje gekleed, noemde twee redenen waarom Nederlanders de Deltawerken beter zouden moeten leren kennen. "De trots op hoe wij onze veiligheid organiseren. En om het bewustzijn te vergroten hoe belangrijk de Deltawerken zijn om droge voeten te houden. We hebben er 44 jaar over gedaan om de Deltawerken te bouwen. Nu gaan we kijken hoe we er de komende vijftig jaar mee om moeten gaan. De omstandigheden wijzigen: de zeespiegel rijst, er komt meer rivierwater Nederland in, we krijgen te maken met heftiger regenbuien. Daarom werken we aan het programma voor de komende jaren, want je moet continu blijven waken over de veiligheid. We moeten altijd voorbereid zijn op het ergste. "

ANWB-directeur Guido van Woerkom gaf het advies niet alles achter elkaar te ontdekken. "Vierhonderd kilometer, dat is twee keer de Elfstedentocht. Ga er stap voor stap langs en geniet van de omgeving. We zijn in Zeeland en hier heb je de meeste Michelinsterren per hoofd van de bevolking. Dat is ook een aspect om hier wat langer te blijven. Geniet van de omgeving en van wat wij als Nederlanders gepresteerd hebben. En wees bewust dat we eraan moeten blijven werken. De zee zal blijven bewegen. Door de route groeit de bewustwording."

Volgens Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, vormen de Deltawerken een technisch hoogstandje, waardoor de veiligheid en de waterhuishouding sterk zijn verbeterd. Hij zei er trots op te zijn en die trots graag te delen met zoveel mogelijk anderen. "Waterveiligheid is geen vanzelfsprekendheid."

Tijdens de start, die bestond uit het plaatsen van een van de dertien bordjes op een grote kei, was ook de 78-jarige dochter van Johan van Veen aanwezig. Van Veen wordt gezien als de 'vader van de Deltawerken'.

44 jaar bouwen

Rijkswaterstaat startte in 1954 met de bouw van de Deltawerken. De eerste steen werd gelegd bij de Hollandsche IJsselkering. In 1997 was het laatste bouwwerk van de in totaal dertien dammen en stormvloedkeringen gereed: de Maeslantkering. De dertien Deltawerken verkorten samen de lange kustlijn met maar liefst 700 kilometer. Dat maakt dit gebied een stuk minder kwetsbaar voor overstromingen. Bovendien kregen de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden een betere ontsluiting. De Deltawerken beschermen zo'n drie miljoen mensen tegen de zee.

Nieuwe uitgave van het tijdschrift van de

GOEREE-OVERFLAKKEE - De zomer komt eraan, de natuur is op z'n hoogtepunt en schenkt ons schitterende taferelen en vergezichten.

Aardappelvelden in bloei of zomaar een weiland met koeien. De vergezichten van het eiland Goeree-Overflakkee waar de Reizende Dichters trekken van plaats naar plaats en Literaire café s organiseren. Ze doen dit vier keer per jaar, dit jaar in Stad aan 't Haringvliet.Tot eind juli zijn er 'Broodgedichten' tentoongesteld in de Tearoom van Bakkerij Bienefelt in Middelharnis van Niels Snoek.
In dit nummer maakt U weer kennis met de Poëziekeuze van de leden van de "Reizende Dichters". Els van Wageningen en Frank Mommersteeg promoten hun nieuwe boek. Het tijdschrift is te koop bij diverse adressen op Goeree-Overflakkee, maar u kunt natuurlijk ook een abonnement nemen. Wanneer U € 12 overmaakt op rekening NL17INGB0004644268 t.n.v. De Reizende Dichters te Dirksland met vermelding: abonnement en uw postadres krijgt U het tijdschrift vol poëzie, verhalen en taal 4 keer per jaar thuisgestuurd

Afscheid cursisten Bijbelse Toerusting

SOMMELSDIJK – Na een driejarig intensieve cursus Bijbelse toerusting werd afscheid genomen van de cursisten. Voor al hun inzet en studie hebben zij het certificaat behaald als een blijvend aandenken in hun leven. De cursus Bijbelse toerusting wil vooral verdieping geven in het Oude- en Nieuwe Testament. Daarnaast krijgen de cursisten Kerkgeschiedenis, Ethiek, Dogmatiek en Praktische theologie. De cursisten mochten hun certificaat in de Rehobôthkerk in ontvangst nemen. De volgende cursus begint op 13 september.

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De uitslagen van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F3 en F4. De wedstrijd werd gereden op zaterdag 28 juni bij Manege Oostmoer. Voor deze proeven moeten de deelnemers minimaal 210 punten behalen.

Proef 3

Maeve Versluis, Iwan, 235 punten; Aukje Visscher, Magic, 234 punten; Annelien Hokke, Magic, 232 punten; Heidi den Braber, Doddle, 227 punten; Vera v.d. Berg, Noortje, 225 punten; Chayenne Bakelaar, Snoopy, 217 punten; Krissy de Gooijer, Balou, 216 punten; Roxanne Stoutjesdijk, Magic M, 215 punten.

Proef F4

Rebecca Steenbakker, Disney, 240 punten, tevens diploma F4 behaald; Marlies Smits, Candy, 239 punten; Gabriëlle Kroeze, Ricky, 237 punten, tevens diploma F4 behaald; Karlijn Donkersloot, Sproet, 235 punten; Amber v. Brussel, Magic M, 233 punten, tevens diploma F4 behaald; Thamara Dangerman, Disney, 233 punten, tevens diploma F4 behaald; Lynn v.d. Sluijs, Sproet, 231 punten, tevens diploma F4 behaald; Daphne v.d. Waal, Silver, 230 punten, tevens diploma F4 behaald; Julia Kalle, Snoopy, 229 punten; Nadiah Geelen, Dopette, 229 punten; Daphne Haverkamp, Glory, 228 punten; Mariëlle Hobbel, Candy, 227 punten; Marie Anne Lodder, Murphy, 226 punten; Sera Boshart, Sproet, 224 punten, tevens diploma F4 behaald; Laurentine Willemsen, Quint, 223 punten, tevens diploma F4 behaald; Aaliyah v. Dalen, Spiky, 223 punten; Joëlle Kampman, Ginger, 222 punten; Chloë de Waal, Sonja, 222 punten, tevens diploma F4 behaald; Wendy Stolk, Mickey Boy, 216 punten, tevens diploma F4 behaald; Francis Verschuren, Iwan, 216 punten; Cato Natte, Tinka, 213 punten.

AED voor Camping 't Vogelnest

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Camping 't Vogelnest is haar 20e seizoen gestart en groeit nog steeds. Ondertussen is men uitgegroeid van een minicamping met 15 plaatsen tot volwaardige camping met 120 plaatsen. Daarom is besloten een AED-apparaat aan te schaffen om in geval van nood de gasten nog beter eerste hulp te kunnen bieden. Tevens heeft men ook een aantal van de vaste gasten de reanimatie/AED cursus aangeboden, die ook allemaal geslaagd zijn. Afgelopen zaterdag heeft men we onder het genot van een drankje de certificaten uitgereikt. Er zijn nu negen personen gecertificeerd op Camping 't Vogelnest. Van de namen van deze gasten hangt een telefoonlijst met plattegrond en plaatsnummers op diverse locaties op de camping om in geval van nood snel te kunnen handelen. (Op de foto ontbreken twee gecertificeerden).

Amicitia4Kids 3de plaats op jeugdorkesten festival

DIRKSLAND/NIEUW LEKKERLAND - Jeugdorkest Amicitia4Kids heeft zaterdag 21 juni j.l. voor het eerst meegedaan aan een jeugdorkesten festival. Dit festival vond plaats in Nieuw Lekkerland. Het jeugdorkest is in 2007 opgericht en heeft in de loop der jaren diverse wisselingen van leden ondergaan. Het jeugdorkest is bedoeld om leerlingen van Muziekvereniging "Amicitia" te leren om samen muziek te maken. Alle leden waren heel enthousiast om deel te nemen aan het festival. Amicitia4Kids staat sinds 19 maart 2014 onder leiding van Karla Lenstra. Karla speelt in de fanfare op de 1ste bugel. Zij heeft op dit instrument in 2004 haar landelijke HaFaBra C-examen gehaald. Het festival was tevens haar debuut als dirigente van het jeugdorkest. Op het festival zijn er drie muziekstukken gespeeld. Eerst de mars One for All als inspeelwerk. Daarna de te beoordelen werken March, Song & Dance en Cha, cha in the street. De jury bestond uit drie leden met elk een heel verschillende achtergrond in de muziek. De jury heeft Amicitia4Kids een gemiddelde van 79,3 punten gegeven. Dit was goed voor een gedeelde derde plaats. Een heel mooi resultaat voor een eerste keer.

NIEUWE-TONGE - Op zaterdag 12 juli organiseren Volvo dealer Olov en Autoschadeteam Goeree-Overflakkee gezamenlijk een veiligheidsdag op het terrein tussen de beide bedrijven.

Tijdens de Veiligheidsdag is er van alles te beleven. Zo kunt u uw kentekenplaat vast laten zetten. Dat is belangrijk want er worden tegenwoordig regelmatig kentekenplaten gestolen, om er vervolgens misdrijven mee te plegen. Autoschadeteam werkt ook preventief! Verder wordt er een koplampcheck uitgevoerd en worden uw ruitenwissers gecontroleerd. Ook wordt de voorruit gecontroleerd op sterretjes. Er is ook aandacht voor de caravan. Kom langs en neem uw caravan mee, dan wordt de verlichting en de bandenspanning gecontroleerd, Er is ook een demonstratie van het repareren van deukjes in uw caravan.

Men kan gratis een vochtmeting laten uitvoeren. Volvo demonstrateert de allerlaatste veiligheids snufjes van het Zweedse merk. Veilig Verkeer Nederland geeft een demonstratie op welke manier u uit een voertuig kan komen dat op zijn kop ligt. De brandweer zal een demonstratie geven, waarbij een persoon uit een voertuig wordt geknipt.
Naast de twee organiserende bedrijven zullen ook de Politie, Brandweer, ANWB en Veilig Verkeer Nederland aanwezig zijn op deze dag.

U wordt verwelkomt met een kop koffie of een glaasje fris. Voor de kinderen is er een bouwplaat van een auto. Als die wordt ingeleverd maak je zelfs kans op één van de drie schaalmodellen! Kortom: er is voor ieder wat te beleven en zo vlak voor de vakantie is het natuurlijk altijd goed uw caravan even te laten checken. Kom gerust langs: alle inspecties en demonstraties zijn gratis!

Het adres is Langeweg 30 - 38 in Nieuwe-Tonge, dat is op industrieterrein De Tram.

GOEREE-OVERFLAKKEE - In onze editie van vorige week dinsdag over de Buurtzorgteams stond een onvolkomenheid. Hieronder volgt de juiste teamindeling, verspreid over het eiland.

De vier teams van Buurtzorg op Goeree-Overflakkee zijn, vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week, te bereiken via onderstaand telefoonnummers.
Team Ouddorp, Goedereede en Stellendam: 06 12349654.
Team Midden Flakkee (Middelharnis, Dirksland, Sommelsdijk, Herkingen en Melissant): 06 51239265.
Team Middelharnis/Sommelsdijk: 06 22877148.
Team Nieuwe-Tonge/Battenoord/Stad aan 't Haringvliet/Oude-Tonge/Achthuizen/Langstraat/Den Bommel/Zuidzijde/Ooltgensplaat: 06 83690042.

Excellente VWO-leerlingen aan de slag met de Canon van Goeree-Overflakkee

De vier X5-leerlingen van VWO-3, mét hun X5-certificaten én het zojuist onthulde informatiepaneel. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Voor vier leerlingen van VWO-3 van de Prins Mauritsschool te Middelharnis was het woensdagmiddag 25 juni best even een spannend moment. Ze hielden hun eindpresentatie van het onderzoek dat ze verrichtten in het kader van het X5-project dat de school kent – een profilering voor VWO-leerlingen die meer aankunnen dan het normale lesprogramma. Ze hebben intensief onderzoek verricht naar één van de vensters van de Canon van Goeree-Overflakkee, dus naar een thema uit de historie van het eiland. Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat VWO-leerlingen van de Prins Mauritsschool één van de vensters van de Canon van Goeree-Overflakkee nader uitdiepen. Was vorig jaar 'Jodenvervolging en razzia's op het eiland' nog onderwerp van onderzoek, ditmaal was de schijnwerper gericht op de historie en de ontwikkeling van de tram op Goeree-Overflakkee. De resultaten van hun onderzoek presenteerden de leerlingen woensdagmiddag in het Oude Raadhuis te Middelharnis.

Door Hans Villerius

Daar gaf docent en teamleider Theunis van de Berge eerst een korte toelichting op het X5-programma. "X5 staat voor excelleren in 5 jaar", legde hij uit. "De overheid vraagt dat ook van scholen en leerlingen, om te excelleren. Leerlingen die gedurende de tweede tot en met de zesde klas van het VWO de uitdaging aan willen gaan om onderwerpen uit te diepen waarvoor normaal gesproken geen ruimte is tijdens de lessen. Het betreft voorbereidend wetenschappelijk onderzoek, waaraan leerlingen deel kunnen nemen die meer kunnen dan gemiddeld en die op deze manier dus de kans krijgen om te excelleren. Dit vraagt wel persoonlijkheidseigenschappen: talent, doorzettingsvermogen, motivatie en training. Er zitten dan ook heel wat uren in."

Voorwaarden

Ook zijn aan zo'n profilering voorwaarden verbonden, zo vervolgde Van de Berge. Het projectprogramma moet leerlinggericht zijn, op de ontwikkeling van de leerling en met complexe opdrachten. Het moet ook mensgericht zijn, de testresultaten moeten de leerlingen niet voor zichzelf houden maar ze moeten – bijvoorbeeld in een digitale omgeving – ook anderen daarin laten delen. Daarnaast moet het toekomstgericht zijn, aansluitend op een toekomst van de leerling op het HBO of op een universiteit. Het X5-programma kent verschillende opdrachten per leerjaar, opdrachten van Worldschool, een masterclass en pre-university projecten. "Het is best pittig", liet Van de Berge weten, "want de leerlingen moeten echt zelf alles doen en uitdokteren".

Canon

Voor VWO-3 leerlingen die aan het X5 programma deelnemen, is ervoor gekozen om onderzoek te laten doen naar thema's uit de Canon van Goeree-Overflakkee, die in de afgelopen jaren door streekarchivaris Jan Both werd ontwikkeld. Both zelf gaf er deze middag uitleg bij. "De Canon van Goeree-Overflakkee is in 2010 ontwikkeld, hoofdzakelijk voor het onderwijs, en omvat 50 belangrijke momenten of gebeurtenissen in de geschiedenis van het eiland, als chronologische tijdlijn. De Canon strekt vanaf de Romeinse tijd tot aan de ruilverkaveling en natuurontwikkeling, en is te raadplegen op www.streekarchiefgo.nl. Van elk van de gebeurtenissen die in de Canon zijn opgenomen staat op de site een plaatje met in het kort de nodige informatie erbij. Ze vormen als het ware vensters, die een blik vergunnen op de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen op het eiland. En door uitgebreidere informatie eraan toe te voegen, kan de Canon blíjven groeien."

Tram

Met het X5-programma wordt aan dit laatste uitvoering gegeven. Van de 50 'vensters' in de Canon van Goeree-Overflakkee kozen vier VWO-3 leerlingen voor hun X5-project dit jaar het onderwerp 'De tram op Goeree-Overflakkee', waarin ze zich in het afgelopen schooljaar hebben verdiept. De verzamelde en verwerkte informatie hebben de leerlingen toegevoegd aan de bestaande Canonsite van het Streekarchief, dit in de vorm van een film waarop ze zelf ingaan op diverse aspecten die met het onderwerp verband houden. Zoals de historie van de tram op het eiland, het traject dat werd gereden, de reistijd en reisduur, economische aspecten, overblijfselen in het gebied die nog aan het tramverleden herinneren, maar ook wordt een oud-reiziger die vroeger gebruikmaakte van de tram aan het woord gelaten, evenals een vrijwilliger van het huidige trammuseum te Ouddorp.
Op die manier hebben ook deze leerlingen weer concreet bijgedragen aan het verder uitbouwen van de Canon van Goeree-Overflakkee. Het waren Jan Douwe Westhoeve, Han van der Sluijs, Balte de Wit en Leonie Nipius. En als 'beloning' voor hun extra inspanningen in het achterliggende jaar kregen ze alle vier een X5-certificaat uitgereikt uit handen van docent De Waard.

Informatiebordjes

Daarnaast onthulden de leerlingen deze middag een model van een informatiepaneel dat streekarchivaris Jan Both samenstelde en waarvan het origineel binnenkort geplaatst wordt waar vroeger het tramstation te Ouddorp stond. Ook bij de onderwerpen die PM-leerlingen in eerdere jaren al uitdiepten voor de Canon van Goeree-Overflakkee werden informatiepanelen geplaatst op diverse plekken op het eiland. Als stille getuige van wat geweest is vergunnen zo ook deze borden aan inwoners of voorbijkomende toeristen een blik door de historievensters. Bovendien kunnen voorbijgangers die een Smartphone gebruiken door middel van een QR-code op de borden extra informatie over het onderwerp ophalen vanaf de website van het Streekarchief. Het is de bedoeling dat de komende jaren ook de andere vensters van de Canon door leerlingen onderzocht en verwerkt zullen worden en over het hele eiland bijbehorende informatieborden geplaatst kunnen worden, zodat hierdoor de streekgeschiedenis voor zowel bewoners als toeristen (nog) meer zal gaan leven.

Geslaagde open dag Landwinkel 't Zand

DEN BOMMEL - Vorige week zaterdag werd in Landwinkel 't Zand een open dag gehouden. Deze dag is druk bezocht en kan als zeer geslaagd worden beschouwd. "Wij danken ons personeel want zonder hun hulp was deze dag niet zo geslaagd geweest", aldus de familie Lokker van de Landwinkel.

De Omloop loop je niet alleen voor jezelf!

Vorig jaar leverde de Omloop 25.000 op voor goede doelen. Foto: archief Eilanden-Nieuws

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is deze zomer tijd voor de 25ste editie van de Omloop. Een jubileumeditie van het bekende wandelfeest. Deelnemers spannen zich niet alleen in om de eindstreep te halen, ze zamelen ook geld in voor goede doelen. Dit jaar is er gekozen voor drie bijzondere Flakkeese goede doelen, namelijk Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, Kika en Best Buddies.

Het hoofddoel van de jubileumeditie van de Omloop is de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Het ziekenhuis biedt al tachtig jaar zorg aan patiënten uit de regio's Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en Schouwen-Duivenland. Dit doen zij met maar liefst 75 specialisten.

Het gezin voorop

Het bestuur van het ziekenhuis ziet het gezin als de bouwsteen van de samenleving en vindt dat een kind niet alleen gelaten moet worden als het ziek is. Daarom zamelt de Omloop geld in voor uitbreiding van de kinderafdeling.
Het doel is om suites te maken zodat er dag en nacht een ouder bij het kind kan blijven, ook als het in het ziekenhuis moet overnachten. Denk hierbij aan de kraamsuites die het ziekenhuis heeft waarbij de partner van de vrouw bij haar kan blijven. Dat soort suites staan dus ook op de planning voor de kinderafdeling en daar kunnen de lopers aan bijdragen.

Best Buddies

Een meerjarig doel is Best Buddies Nederland. Deze stichting zet zich in voor jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar, met een lichte verstandelijke beperking. Uit onderzoekt blijkt namelijk dat zo'n 47 procent van de jongeren met een beperking geen vrienden heeft. Daarom zorgt Best Buddies ervoor dat zij een vriend toegewezen krijgen. Deze vriend gaat minimaal een jaar lang twee keer per maand iets leuks zijn of haar buddy. Dat helpt om de jongere met een beperking een plekje in de samenleving te geven. Best Buddies Nederland ontvangt een aantal jaren op rij een vast bedrag van Stichting Omloop Goeree-Overflakkee.

KIKA Goeree-Overflakkee

Naast het hoofddoel en het meerjarig doel is er ook het 'sub' goede doel, namelijk KIKA Goeree-Overflakkee. Het doel van de stichting is om op Goeree-Overflakkee zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa. KiKa financiert wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij kinderen. Op dit moment geneest 75% van de kinderen met kanker. Dat is goed, maar niet goed genoeg. KiKa heeft als doel om de genezingskans in 2025 naar 95% te vergroten. Om dit te realiseren, is er nog veel kostbaar onderzoek nodig gericht op kinderkanker.

Aanloop naar de Omloop

In de weken voorafgaand aan de Omloop schrijft Eilanden-Nieuws wekelijks een artikel over de aanloop naar de Omloop. Redacteur Martijn de Bonte loopt 1 op 1. Daarom wekelijks een column van 110 woorden over het wandelfeest.

Wandelschoenen afgestoft

Vorig jaar zei ik na de finish over de 'Via Gladiola': "Dit ga ik volgend jaar niet meer doen." Tot ik vorige week een groepje wandelaars in marstempo door de polder zag lopen, toen begon het toch weer te kriebelen. Dus heb ik na tien maanden 'rust' mijn wandelschoenen afgestoft en ben ik de deur uitgestapt voor een eerste rondje. Het eerste uurtje liep ik wat stram door de polder maar gaandeweg ging het weer soepeler. Dit jaar viert de wandeltocht haar 25ste verjaardag. Een mooi moment om massaal mee te doen aan hét evenement van Goeree-Overflakkee. Ik ga komende weken lekker oefenen voor de Omloop. Jij ook?

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

VakantieBieb-app

Van 1 juli tot en met 31 augustus kunt u de hele vakantie gratis bibliotheekboeken lezen op uw tablet met de VakantieBieb-app. De app biedt een selectie boeken die leuk is voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en reis- en taalgidsen. Ook niet-leden kunnen de app gratis downloaden en gebruiken. Meer informatie over de app kunt u vinden op www.vakantiebieb.nl.

Zeehonden zoeken

Op zaterdag 5 juli kunt u op zoek gaan naar De Grote Vijf; zeehonden zoeken in de Grevelingen. Samen met een boswachter van Staatsbosbeheer klimt u aan boord van een boot. De start van de tocht is haven Bommenede in Zonnemaire. Meedoen kost € 25. Aanmelden kan via 0111-401453.

GOEDEREEDE

Oud-papier

Op zaterdag 5 juli haalt de Stichting Koninklijke Fanfare Apollo weer oud-papier en huishoudelijk karton op in Goedereede en Havenhoofd. Het verzoek is alles voor 8.30 uur goed gebundeld buiten te zetten.

Braderie

Op zaterdag 5 juli is er rond de Haven een braderie, van 10.00 tot 17.00 uur, georganiseerd door de Oranjevereniging. Er zijn veel kraampjes met allemaal verschillende dingen. Natuurlijk is er ook voldoende eten en drinken te koop.

Vrijmarkt

Op zaterdag 12 juli is er van 10.00 tot 15.00 uur een vrijmarkt. Wilt u zelf ook spullen verkopen? Dat kan! Neem dan even contact op met Annie Visser, tel. 0187-491807, of stuur een e-mail naar annievisser11@live.nl.

MELISSANT

Scootmobieltocht

Op maandag 7 juli houdt het PGGO samen met een natuurgids een scootmobieltocht door de slikken van Flakkee en de polder rondom Melissant. Onderweg is er ook tijd voor een kopje koffie of thee. Meedoen aan de tocht kost € 2,50 per persoon. Een tip van de gids: Neem een verrekijker mee als u die heeft. Partners mogen mee op de fiets. De tocht start om 14.00 uur bij Tennisvereniging Melissant aan de Binnenweg en duurt ongeveer 2 uur. Aanmelden kan bij Wil Noteboom, tel. 06 19722560, of stuur een e-mail naar m.vermeulen592@upcmail.nl.

Workshop Flakkeese bolussen bakken

Op maandag 7 juli kun je van 19.00 tot 21.00 uur de workshop Flakkeese bolussen bakken volgen bij Bakkerij Van Harberden aan de Julianaweg. Reserveren is verplicht en kan via de bakkerij, tel. 0187 601619 of 0187 602525. Meedoen kost € 20 per persoon. Aan het eind van de avond neemt u twintig zelfgemaakte bolussen mee naar huis.

MIDDELHARNIS

Inzameling

Op zaterdag 5 juli zamelt de Stichting Oost Europa Werkgroep spullen in. Dit doen ze van 9.30 tot 11.30 aan Industrieweg 17. Denk hierbij aan schone kleding, huishoudelijke artikelen, speelgoed, brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen die nog niet over datum zijn. Ook grote spullen als kasten, bergmeubels, tafels, stoelen en bedden zijn welkom. Er staat een collectebusje voor een vrijwillige bijdrage in de transportkosten.

Wielerronde Menheerse

Voor het eerst sinds 10 jaar staat de Wielerronde van Menheerste weer op het programma. Deze vindt plaats op vrijdag 18 juli vanaf 15.00 uur. De start is onderaan D'n Diek. Kijk voor meer informatie op www.wielerronde-menheerse.nl.

NIEUWE-TONGE

Inlevermoment

Op zaterdag 5 juli kunnen er van 10.00 tot 11.30 uur tweedehands kinderkleding en rommelmarktspullen worden ingeleverd. Deze spullen worden verkocht op de rommelmarkt van de Gereformeerde Gemeente op zaterdag 6 september. De spullen kunnen ingeleverd worden in de loods bij de weegbrug achter Tankstation Nelisse.

OOLTGENSPLAAT

Oeltgendag

De grootste baderie van Goeree-Overflakkee en vrijmarkt in het centrum. Er zijn kraampjes, een kleedjesmarkt, een minikermis, spelletjes, eten en drinken en nog veel meer. Ook is er een expositie in De Magneet van Sandra Veerman. Oeltgendag start om 10.00 uur.

Netwerkbijeenkomst

Op donderdagavond 17 juli is er in Paviljoen Sluishaven een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur en wordt rond 22.00 uur weer afgerond. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar a.den.exter@online.nl of bel even naar 0625047824.

OUDDORP

Rondleiding bunkers

Op zaterdag 5 juli is er een rondleiding door bunkercomplex De Punt, speciaal voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. De eerste excursies starten om 10.00 uur en de laatste is om 15.00 uur. Er wordt gezorgd voor een kopje koffie bij de bunkers. De entree is gratis, maar aanmelden is wel verplicht en kan bij VVV Ouddorp aan Zee, tel. 0187 681789.

Praise

Op zondagavond 6 juli houdt het Gospelkoor van de Doopsgezinde gemeente de jaarlijkse Praise. Dit jaar is het thema: Samen in de Naam van Jezus. De entree is gratis, wel is er een collecte voor het zendingsproject van de Doopsgezinde Gemeente, de thuiszorg in Shirati in Tanzania. De dienst begint om 18.30 uur.

24 uur voetballen

Van vrijdag 4 op zaterdag 5 juli wordt er bij voetbalvereniging WFB 24 uur gevoetbald om geld in te zamelen voor het KWF Kankerfonds. De voetbalmarathon begint op vrijdagavond om 19.00 uur en eindigt 24 uur later. Geld wordt verzameld door het inschrijfgeld (€ 100 per team) en de omzet ter plaatse. Daarnaast zijn er spelletjes voor de kinderen, een open podium met diverse bandjes en een markt.

Palingroken

Op zaterdag 19 juli is er op het terrein aan de Dorpsweg de jaarlijkse Ouddorpse Palingrookwedstrijd. Er zijn demonstraties vis-roken van verschillende vissen. Ook staat er een stand van Kika. De wedstrijd en demonstraties zijn te bezoeken van 8.00 tot 16.00 uur.

Rommelmarkt

Op zaterdag 5 juli is er een rommelmarkt in de loods van Van der Linde aan de Zuidweg. De opbrengst van deze markt gaat naar verschillende goede doelen. De toegang is gratis. Er kan niet gepind worden. De markt duurt van 8.30 tot 12.00 uur.

Illusionistenshow

Op vrijdagavond 18 juli is er op camping De Klepperstee aan de Vrijheidsweg een illusionistenshow. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0187 681511. De show begint om 20.30 uur.

Zomerfair

Op zaterdag 19 juli is er een zomerfair aan de Dorpsweg. Er zijn kraampjes met eten en drinken en natuurlijk ook veel leuke hebbedingetjes waar voor iedereen wel wat bij zit. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen. De fair wordt georganiseerd door Christelijk Mannenkoor Obadja en duurt van 9.00 tot 16.00 uur.

Kika kinderbingo

Op zaterdag 19 juli is er van 13.30 tot 16.30 uur een kinderbingo voor KiKa in cafetaria-eetcafé Spingert op het Noordzeepark aan de Oude Nieuwlandseweg. De zaal gaat open om 13.00 uur. Ook goochelaar Jeffrey Wijkhuisen is aanwezig. Een kaartje kost € 1,- per ronde en er zijn in totaal vier ronden met mooie prijzen.

Piratendag

Op donderdag 24 juli is het van 12.00 tot 16.00 uur piratendag op het strand met een springkussen in de vorm van een piratenboot en leuke piratenspelen. Aan het einde krijg je zelfs een echt piratendiploma. De precieze locatie wordt nog bekend gemaakt op posters. Voor meer informatie kunt u terecht bij het VVV in Ouddorp.

SOMMELSDIJK

Legobouwen

Op zaterdag 5 juli is er van 12.00 tot 15.00 uur een legobouwwedstrijd in De Staver. Direct daarna begint het gratis vakantiefeest, dit duurt tot 21.00 uur. Tijdens dit vakantiefeest kunt u bowlen, zwemmen en meedoen aan diverse spellen.

Tentoonstelling

Vanaf 5 juli is er een tentoonstelling te bezichtigen in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat. De tentoonstelling van de Britse fotografe Janet Haines gaat over dromen. De tentoonstelling is te bezoeken op de zondagen 6 juli en 3 en 17 augustus na de kerkdienst van 11.00 tot 12.00 uur. Ook elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Boeken-Bar

Op zaterdag 12 juli is de eerste boekenmarkt in Café de Deugniet, Oostdijk 2. Onder het genot van een lekker drankje kunt u gezellig neuzen tussen de boeken die te koop worden aangeboden voor mooie prijsjes. De markt duurt van 15.30 tot 20.00 uur. Als u zelf nog boeken wilt verkopen dan kunt u een e-mail sturen naar cafededeugniet@hotmail.com.

Open Dag

Op maandag 7 juli opent Curamare Behandeling haar deuren voor het grote publiek. U kunt gratis tests en metingen laten doen, er is een inloopspreekuur bij de fysiotherapeut en elke bezoeker maakt kans op één van de drie gratis fittesten. De open dag duurt van 15.00 tot 19.00 uur en vindt plaats in het Nieuw-Rijsenburgh aan de Sperwer.

Muziekmarathon

Op zaterdag 5 juli is er in de showroom van Garage Knöps aan de Langeweg in Sommelsdijk een muziekmarathon van Sempre Crescendo. Ze maken non-stop muziek met medewerking van Sir Oliversband uit Den Bommel, Shantykoor 'Op Volle Kacht', Blast Saxofoonkwartet, fanfare- en leerlingenorkest Sempre Crescendo en vele anderen. De marathon duurt van 9.00 tot 21.00 uur.

STELLENDAM

Open Imkerijdag

Op zaterdag 12 juli kunt u van 9.30 tot 15.30 uur kijken bij de Theetuin Landwinkel Keizer aan de Damweg. Er worden rondleidingen gegeven door de imkerij en er is een zomerfair met voor ieder wat wils.

Zwemvierdaagse

Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 juli houdt zwemclub De Stelle in samenwerking met zwembad 't Zuiderdiep voor de 38ste keer de Nationale Zwemvierdaagse. Zwemmen kan elke dag van 17.30 tot 19.00 uur en van 20.30 tot 21.15 uur. Deelnemen kost € 5 per persoon, leden van De Stellen betalen € 2,50. Inschrijven kan via www.destelle.nl en bij de startavond.

Goedereninzameling

Op vrijdag 4 juli houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente een goedereninzameling voor Roemenië. De inzameling duurt van 18.30 tot 19.30 uur en vindt plaats aan de Margrietstraat, bij de ingang van de bibliotheek. Als u niet in staat bent spullen te brengen, kunt u bellen naar Arend Brinkman, tel. 0187 491803.

Topprestaties op de RGO

Dennis Stoel en Sander Kats scoorde een 10 op het Centraal Examen, links op de foto staat hun docent wiskunde: mevrouw Van der Schoor.

MIDDELHARNIS – Afgelopen woensdag en donderdag hebben alle geslaagde leerlingen van de RGO hun diploma in ontvangst genomen. De school is heel blij met de resultaten: vwo 88,6%, havo 91%, vmbo-gt 96,6%, vmbo-basis 100% en vmbo-kader ook 100% geslaagd. In een mooi versierde aula werden de geslaagden toegesproken door de schoolleiding, ouderraad, mentoren en docenten. Mede dankzij de aanwezigheid van heel veel blije ouders/verzorgers, broers en zussen, opa's, oma's, vrienden en vriendinnen werd het vier keer een feestje! Op onze website www.rgomiddelharnis.nl staan veel foto's van de uitreikingen.

Dit jaar sprongen er weer een paar kanjers uit met hun cijfers. Op de eerste plaats voor het vak wiskunde. Julia van den Berg (havo) haalde voor dit vak op het Centraal Eindexamen (CE) een 9,5. Dennis Stoel en Sander Kats (beide vwo) scoorden voor wiskunde zelfs een 10 op het CE. Samara Johnson (mavo) behaalde een 10 voor Duits en een 9 voor Engels op haar eindlijst.
Verder is de school bijzonder trots op Sven Dubbeld (vwo) die een oorkonde ontving (en een mooi bedrag) voor zijn profielwerkstuk 'Sampi CMS – A lightweight Open Source Content Management System written in PHP'. Ian Kievit (havo) kreeg dit ook voor zijn profielwerkstuk 'Shakespeare and the Wars of the Roses'.
Tenslotte waren er nog 13 leerlingen die de Socratesprijs hadden verdiend. Socrates is het netwerk voor denkers en leiders van de toekomst. Alleen de leerlingen die bij de beste 10% van Nederland horen komen hiervoor in aanmerking. De cijfers van de eindlijst moeten dan een gemiddelde van 7,5 of hoger zijn. Dit zijn: Julia van den Berg, Richard Vissering, Anouk van der Mast, Mariska Zoon (havo) en voor vwo: Sven Dubbeld, Joep Eijkenduin, Sander Kats, Martijn de Munck, Thijs Ratsma, Dennis Stoel, Joris de Vogel en Tim Vroegindeweij. Dennis, Joris en Tim mochten met het predikaat 'cum laude' afscheid nemen van de school. Het gemiddelde van hun eindlijst was een 8 of hoger. De RGO is bijzonder trots op alle geslaagden en wenst iedereen heel veel succes met de vervolgstudies.

Haringproeverij op School met de Bijbel

SOMMELSDIJK - In groep 3 van de School met de Bijbel was het onlangs feest: Haringproeverij. Vishandel Expo was zo vriendelijk heerlijke Hollandse Nieuwe te sponsoren. Juf Slootweg had uit de krant vernomen dat kinderen haring heerlijk schijnen te vinden en een harinkje verorberen zorgt ook voor de nodige vitaminen. Genoemde vishandel was het hier direct mee eens en vrijdagmorgen konden de haringen dan ook gratis worden afgehaald bij de winkel. Ferzana Jhorai en Marije de Jonge mochten geblinddoekt proeven wat voor lekker hapje ze in hun mond kregen. "Lekker, lekker!!" was de directe spontane actie. Het ijs was gebroken, alle kinderen konden naar behoefte van de haringhapjes genieten. En... inderdaad, de meeste kinderen gaven aan de haring heerlijk te vinden. "We kunnen terugzien op een fantastische proeverij en uiteraard hartelijk dank aan de medewerkers van Vishandel Expo", aldus de schoolleiding.

Imkers van Goeree-Overflakkee nodigen uit voor informatie en bezoek aan bijenkast

Bijenzwerm neergestreken in fruitboom in particuliere tuin

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 12 juli (tussen 10.00 en 16.00 uur) bieden imkers van Goeree-Overflakkee op een vijftal locaties in Ooltgensplaat, Sommelsdijk, Melissant, Stellendam en Ouddorp belangstellenden de gelegenheid een kijkje te nemen in hun bijenkast en kennis te maken met de bijenhouderij. Dit in het kader van de landelijke Open Imkerdag. De imkers van Goeree-Overflakkee (35 leden) zijn aangesloten bij de in 1924 eilandelijk opgerichte vereniging van bijenhouders. Doel van de vereniging is het bevorderen van de bijenhouderij door promotie en het aanbieden van cursussen. Daarnaast het geven van informatie en het verbeteren van de dracht (voedselplanten voor honingbijen en andere insecten).

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Secretaris Ben van Os en bestuurslid Noud van de Braak van de vereniging Imkers van Goeree-Overflakkee zijn enthousiaste vertolkers van heel veel wetenswaardigheden aan de vooravond van de Open Imkerdag. Dat is dan basiskennis. Maar belangstellenden moeten natuurlijk zelf op 12 juli, op één van de vijf eilandlocaties en dan ook in de bijenkast, een kijkje gaan nemen. Het moet je nieuwsgierig maken. Hoe nuttig, bijna onmisbaar, bijen zijn in onze natuur en biodiversiteit, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie. "Dit jaar is in Nederland de bijensterfte - gemiddeld 30% - nu 9 procent. Hoe dat komt kunnen wij niet verklaren. Het lijkt te gemakkelijk om dat geheel aan de zachte winter toe te dichten", zegt Van Os.

Imker A.C. Heyboer uit Ouddorp verwijdert op verzoek een bijenzwerm.
Ben van Os en Noud v.d.Braak bij de kast bijenkoningenteelt.

Varroamijt

Hij is al benieuwd naar het volgende jaar. Want door de zachte winter kon begin dit jaar de ziektebestrijding tegen de varroamijt niet goed worden uitgevoerd. Dat is een mijt die in de jaren tachtig uit Azië is gekomen. Een wereldwijd verspreide parasiet die de bij verzwakt. "In de wintermaanden hebben we normaal geen broed in de bijen. Door die zachte winter is de bij echter broed blijven maken en nu is de vraag hoe zwaar de besmetting is. Dat moeten we afwachten."
"Eigenlijk hebben imkers dus liever een strenge winter", vult Van de Braak aan. Beide bestuurders vinden algemeen gehoorde opmerkingen. "Zonder bijen geen fruit", wel iets te bont. Er zijn immers ook nog andere bestuivers, maar dat neemt de zeer belangrijke rol van de bijen overigens niet weg.

Meer bestrating

Dan een ander aspect. In stedelijke gebieden, maar ook in onze eilandelijke kernen, zie je steeds meer dat mensen als ze een stukje grond rond het huis of schuurtje hebben, daar geen bloemen, planten of fruitboompjes zetten, maar de "vroegere moestuin" vervangen door bestrating. Er zou geen tijd zijn voor onderhoud. "Dat is voor de bij niet aantrekkelijk. Gelukkig zijn er de plantsoenen, de slootkanten, wegbermen en op ons eiland nog veel open ruimte/natuur. Anderzijds zien we de laatste jaren toch meer bewustwording. Minder landbouwgif. Meer het gebruik van natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast signaleren we toch ook dat er belangstelling bij particulieren groeit naar het houden van bijen, dan op een stukje grond op korte afstand van de eigen woning".

Hobbysfeer

"Het houden van bijen speelt zich in ons land voornamelijk af in de hobbysfeer en wordt beoefend door mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur in het algemeen en in de wereld van bloemen en insecten in het bijzonder. Het leren kennen van en het omgaan met het geheimzinnige bijenvolk heeft daarin zijn speciale aantrekkingskracht. Onze vereniging richt zich op alle bijenhouders op het eiland Goeree-Overflakkee, zowel de hobbyimker als de beroepsmatige imker. Naast het lidmaatschap van de vereniging kan men er voor kiezen ook lid te zijn van een landelijke imkervereniging. We zijn blij dat onze vereniging zich ontwikkelt en in ledental iets uitbreidt", zeggen Van Os en Van de Braak. "Graag willen wij belangstellenden ook buiten de Open Imkerdag informatie geven en hun vragen beantwoorden. Ook bijvoorbeeld over het volgen van een cursus. Hetzij op het eiland, hetzij op Voorne-Putten of Schouwen-Duiveland, al naar gelang het aantal deelnemers.

Per pakketpost

Is het juist dat een bijenkoningin (altijd voorzien van voldoende voedsel en begeleidende bijen) op bestelling in een pakketje via de post wordt bezorgd? "Dat klopt. Dat gebeurt op grond van de Postwet uit 1890 (levende have), zegt Van Os. Zelf heeft hij op het brede grondstuk rond zijn woning aan de Oostdijkseweg in Goedereede niet alleen een aantal bijenkasten staan, maar de secretaris is ook actief in de teelt van bijenkoninginnen.
En ter afronding een algemene vraag: Het aantal particulieren dat bij hun huis een zogenoemd bijenhotel heeft geplaatst is de laatste jaren fors gestegen. Een goede ontwikkeling? "Zeker ook belangrijk, maar dan gaat het om wilde, solitaire bijen en niet om honingbijen".

Bijenzwerm in tuin?

Op de website bijengo.nl//nieuws staat allerlei informatie over bijen. Ook kan het nuttig zijn om, bijvoorbeeld de rubriek zwermlijst te raadplegen als men onverwacht veel bijen in de tuin aantreft. Zijn het geen wespen of hommels, maar wel honingbijen? Op de lijst staan namen van bijenhouders in diverse woonkernen op het eiland die meestal bereid zijn om een bijenzwerm te komen scheppen. Immers voor niet kenners is het vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen bijen, wespen en hommels.

Waar naar toe ?

Waar zijn de bijenstallen op Goeree-Overflakkee zaterdag 12 juli 2014 geopend?: Imkerij Terrafortuna aan de Bouwdijk in Melissant (www.terraforuna.nl), Imkerij Keizer, Damweg in Stellendam (www.Keizeragf.nl), Imkerij Kwako aan de Oudelandsedijk in Sommelsdijk (www.kwakofruitteelt.nl), Imkerij Korteweg aan de Spuidijk in Ooltgensplaat en Imkerij De Bezige Bij aan de Waterweg in Ouddorp. Voor deze laatste imkerij dient men zich aan te melden bij de VVV in Ouddorp.

De Kriekel neemt afscheid van trainer

OUDDORP – Onlangs nam Sportvereniging De Kriekel afscheid van volleybaltrainer Marten Sijpheer. Hij heeft zich meer dan 20 jaar ingezet bij de vereniging. Hij zette zich ook intensief in bij het vormen van jeugdgroepen, was coach/trainer bij de jongens B en begeleidde twee jeugdteams in de Zeeland Mini Comeptitie.

Marten zat van 1997 tot 2003 in het bestuur van De Kriekel namens de volleybal, totdat Janny de Blok zijn plaats overnam. De laatste zeven jaar heeft Marten de dames getraind. Vanwege drukke werkzaamheden en een eigen zaak heeft hij nu besloten een stapje terug te doen. Hij blijft wel nog af en toe een balletje slaan bij de heren. Naast diverse speeches kreeg Marten een mooie 'geldboom' van De Kriekel, een dinerbon van de volleybal en een mooie collage. Als eerbetoon voor zijn inzet werd Marten verrast met de bronzen NeVoBo (volleybalbond) speld.
Ook Jacobien van Splunder ontving deze speld, zij is meer dan 30 jaar lid van De Kriekel en volleyballer van het eerste uur. Janny de Blok kreeg de bronzen speld voor haar jarenlange inzet voor de vereniging in en buiten het veld. Het was een afscheid met verrassingen.

Entree Ooltgensplaat is schoon!

OOLTGENSPLAAT – Op zaterdag 28 juni sloeg de Dorpsraad van Ooltgensplaat de handen ineen met een aantal vrijwilligers. Samen hebben zij de entree van het dorp aangepakt om deze er weer eens mooi uit te laten zien.

Het was al een tijdje een doorn in het oog voor veel mensen. De ingang van het dorp zag er niet meer representatief uit door het vele onkruid tussen de tegels en bloembakken vol alg. Ook de betonnen palen waren niet meer wit maar grijs. Om 9.30 uur begon het team met het opknappen van de entree. Met vereende krachten hebben zij alles onkruidvrij gemaakt en ziet alles er nu weer netjes uit. Ook de brandweer heeft een steentje bijgedragen. Zij hebben de bloembakken afgespoten nadat die al twee keer ingespoten waren tegen de alg. Rond 12 uur was de klus geklaard. De reacties van mensen verschilden. Volgens de één was iedereen goed bezig geweest, een ander vroeg welke taakstraf er was uitgedeeld. Niet iedereen vond het normaal dat het vrijwillig was om het dorp er beter uit te laten zien. Het team kan nu terugkijken op een geslaagde actie en de Dorpsraad wil iedereen bedanken die zich heeft ingezet.

SOMMELSDIJK – De zwemjeugd van de Schotejl heeft zaterdag in Giessenburg vrij onverwachts de 'Doetse Kom' bokaal gewonnen. Deze jaarlijkse wedstrijd in het 50m openluchtbad in Giessenburg werd georganiseerd door zwemclub PCG uit Gorinchem en is de afgelopen jaren een leuke afsluiting van het zwemseizoen gebleken. Deelnemende clubs behalve de Schotejil waren ZPB uit Barendrecht, ZOB'66 uit Oud-Beijerland, De Gooye uit Dirksland, De Zeehond uit Rozenburg en PCG uit Gorinchem. Er werden door de Schotejil ca. 25 ereplaatsen behaald.

De Schotejil was met een delegatie van 29 zwemmers naar deze wedstrijd afgereisd en kon in alle leeftijdscategorieën deelnemers inschrijven. In de jongste leeftijdscategorie behaalde Laurens Kalle (2006) twee 1e plaatsen op resp. de 50m schoolslag (58.08) en de 50m vrije slag (41.75). Deze tijden betekenden tevens een clubrecord. Floris Tanis (2007) eindigde twee keer op de 3e plaats. In de categorie tot 10 jaar behaalde Seffie Bakker (2004) een 1e plaats op de 50m schoolslag (52.39) en werd 2e op de 50m vrij (39.45). In de categorie Junioren werd door Lotte Tillema (2002) een 3e plaats gezwommen op de 100m vrij (1.18.23), terwijl bij de jongens Xander Vis (2003) eveneens brons won in 1.20.83. Bibi Middelbos (2002) won de 50m vlinderslag (33.89) en Aron Paasse (2000) eindigde bij de jongens op de 50m vlinderslag als 3e in 36.54. Aron Paasse won de 100m vrij in 1.10.17. Op de 100m schoolslag was het succes compleet met een geheel Schotejil podium met Lotte Middelbos (1999) als 1e in 1.24.84, Manon Middelbos (2001) als 2e in 1.27.58 en Kelly v.d. Groef (2001) tenslotte als 3e in 1.32.79. Bij de jongens werd David Kievit (1999) 2e in 1.26.89. Odette Holster (1999) kwam uit in de senioren categorie en werd 3e op de 100m vlinderslag (1.22.60). De 100m vrij bij de heren werd gewonnen door Jorian Tanis (1999) in 1.00.58. Bij de dames werd Lotte Middelbos 3e op de 100m vrij in 1.08.39. Ook de slotestafette (8x50m vrij) werd door De Schotejil gewonnen.

OUDDORP - In het politieke programma Polivak worden de komende weken, afwisselend met de raadsvergadering van de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee, interviews uitgezonden met raadsleden van diverse partijen op Goeree Overflakkee.

Op 3 juli is Addy Reijerkerk van de VVD te gast. Met haar wordt gesproken over onder andere het betrekken van de burger bij de politiek, eilandmarketing, waarom zij in de politiek zit, de verhoudingen in de raad, haar positie als vrouw in de raad.
Op 10 juli kunt u luisteren naar een live-verslag van de raadsvergadering.
Op 17 juli is er een interview met Binic Vreugde van Vitale Kernen Goeree Overflakkee. Met hem wordt gesproken over zijn rol als oppositie, de verhoudingen burger-politiek, de windmolenproblematiek en de uitgesproken visie van de fractie van VKGO hierin, de verschraling van en in de zorg en de verhoudingen in de raad.
In de uitzending van 21 juli kunt u luisteren naar een interview met Bert Tuk van de ChristenUnie. Het gesprek gaat onder andere over het verschil tussen wethoudershap en raadslidmaatschap, coalitie-oppositie de verhoudingen, burgerbijeenkomsten, contacten met de burger, werkbezoeken, duurzame energie en het coalitieakkoord.
Adrie van Gurp van de SGP is op 31 juli te gast. Het gesprek gaat onder andere over zijn ervaring als raadslid gedurende 20 jaar, de zondagsrust, hockeyveld, de herindeling en de resultaten daarvan, de principiele uitgangspunten van zijn partij, blauwalg en zijn portefeuille.
Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en sinds kort ook via "Programma gemist".

Feest bij Peuterspeelzaal De Gornet

OUDDORP – Juf Coby Nolet vierde op 1 april jl. dat ze 12,5 jaar in dienst is bij Peuterspeelzaal De Gornet in Ouddorp. Onlangs is dit heugelijke nieuws uitgebreid gevierd met een gezellig etentje samen met de oudderraad. Iedereen van de peuterspeelzaal hoopt dat juf Coby nog vele jaren met veel plezier de peuters zal begeleiden. Die avond namen ook twee ouderraadsleden afscheid van het team. De leidsters en de ouderraad willen Annemieke Meijer en Lyen Knoester hartelijk bedanken voor al hun inzet de afgelopen jaren. Zij kregen een bon en bloemen voor al hun inzet.